Стрелец уби участник в зомби фестивал в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5054034

Един човек е убит и най-малко са ранени, след като беше открита стрелба по време на конференция на любителите на зомбитата – Зомбикон, във Флорида. Стрелецът е успял да се измъкне и в момента полицията го преследва, съобщава „РТ Америка”. Стрелбата е станала в град Форт Майърс в 23:30 ч. местно време.

Хенри Кисинджър: Намесата на Русия в Сирия разби геополитически модел, задържал се над 40 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/18/2631159_henri_kisindjur_namesata_na_rusiia_v_siriia_razbi/?ref=rss


"Руските военни действия в Сирия разбиха на пух и прах геополитическия модел, при който американците имаха основната роля за поддържането на реда в Близкия изток. Той беше установен след арабско-израелската война от 1973 г.", написа в статия за "Уолстрийт джърнъл" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според него включването на Русия в бойни операции представлява предизвикателство, с каквото американската близкоизточна политика не се е сблъсквала от най-малко четири десетилетия....

Намесата на Русия в Сирия разби геополитически модел, задържал се на 40 години, смята Хенри Кисинджър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/18/2631159_namesata_na_rusiia_v_siriia_razbi_geopoliticheski/?ref=rss


"Руските военни действия в Сирия разбиха на пух и прах геополитическият модел, при който американците имаха основната роля за поддържането на реда в Близкия изток. Той беше установен след арабо-израелската война от 1973 г", написа в статия за "Уолстрийт джърнъл" бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Според него, включването на Русия в бойни операции, представляват предизвикателство, с каквото американската близкоизточна политика не се е сблъсквала от най-малко четири десетилетия....

Патриарх Неофит и Бойко Борисов откриват новопостроения храм в Младост 3 в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259017_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0

 Българският патриарх Неофит ще посети столичния квартал "Младост", където ще бъде извършено освещаване на новопостроения храм "Рождество Христово".

Началото на утринното богослужение е в 8.00 ч, а началото на литургията - в 10.00 ч.

Основният камък на храма е положен на 5 юни 2011 г. - тогава това е първата неделя след Възнесение Господне, когато столичният квартал „Младост“ празнува своя празник, тъй като има данни, че през юни преди повече от 40 години е сложено началото на този квартал.

Храмът се издига на бул. "Филип Аврамов", а теренът е около 4 дка, предоставен от Министерството на отбраната. Изграден е със средства на дарители, между които общината и Министерския съвет. В празника ще вземе участие и премиерът Бойко Борисов.

Битката на гигантите в луксозните стоки се пренася онлайн

http://www.investor.bg/zoom/355/a/bitkata-na-gigantite-v-luksoznite-stoki-se-prenasia-onlain-203531/

Все повече големи компании предпочитат сами да се занимават с онлайн търговията на своите продукти

Три станции предупреждават за мокър и заледен път

http://news.ibox.bg/news/id_1263700268

Монтирани са три станции за автоматично проследяване на метеорологичните условия на пътя

Миков: С това управление България не се справя с бежанската криза и трафика на хора

http://frognews.bg/news_100129/Mikov-S-tova-upravlenie-Balgariia-ne-se-spravia-s-bejanskata-kriza-i-trafika-na-hora/

Страната ни не успява да се справи с бежанската криза и трафика на хора, а многократните призиви на БСП към парламент, правителство, президент за национална позиция по тези проблеми бяха посрещнати с отказ. Това заяви във Фейсбук лидерът на социалистите в коментар по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, в който обръща внимание и на трагичния случай с убития на българска територия имигрант.

Тежката артилерия на Audi е R8 V10 plus (видео)

http://cars.actualno.com/Tejkata-artilerija-na-Audi-e-R8-V10-plus-video-news_502120.html

Audi показва седем актуални модела, сред които новото поколение Audi A4. Но феновете ще останат пленени от червения R8 V10 plus. На щанда си Audi е изложила автомобила с обща мощност 2682 „коня“. Фокусът на щанда на Audi е бестселърът на марката, последното поколение Audi A4. Всички технологични решения в най-продаваната фамилия А4 са напълно нови разработки, поставящи модела отново в ролята на образец в неговия пазарен сегмент.   Но акцентът е ярко червеният Audi R8 V10 plus

И Цонга не се оказа сериозна бариера пред поредната титла за Джокович

http://tennis.actualno.com/I-Conga-ne-se-okaza-seriozna-bariera-pred-porednata-titla-za-Djokovich-news_502126.html

Ако някой е мислил, че световният номер едно Новак Джокович може да не спечели петата си за сезона титла от турнирите в серията „Мастърс”, значи се е надявал на някакво чудо. Защото днес, в Шанхай, сърбинът просто трябваше да се потруди около час и двадесет минути, за да вземе своето. Всички надежди, че Цонга ще окаже съпротива на Ноле, бързо-бързо се изпариха още на старта на мача. Французинът не можа цели три пъти да спечели на свой сервис и това предопредели случващото се на корт

Убийци на репутация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259016_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 "По мой адрес се разпространяват гнусни лъжи. Абсолютно никакво оправдание нямам за хората, които ги разпространяват. Поради позицията, която заемам като заместник-председател на Европейската комисия, се чувствам задължена да реагирам, ще ги дам под съд", каза в края на септември еврокомисарят Кристалина Георгиева пред медиите.

Повод за изказването и бе статия във вестник "Галерия", в която се твърди, че Георгиева е организирала цяла кампания за дискредитирането на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, като целта е да бъде номинирана вместо нея за кандидат за председател на ООН.
 
В статията, озаглавена "Кристалина, кажи си за ДС", се твърди, че еврокомисарят "има доста тъмно минало, обвързано както с българските и съветските, така и с американските служби за сигурност". В нея пише, че като дъщеря на виден комунист Бокова не е била вербувана от Държавна сигурност за разлика от Георгиева. Нищо, че преди време комисията по досиетата излезе с официално становище, че Кристалина Георгиева е с чисто агентурно минало.

Парадоксалното е, че комисар Георгиева ще трябва да заведе дело срещу вестника, свързван с бившата барета, а сега разследван за рекет и изнудване, Алексей Петров - човекът, който е постигнал най-високото обезщетение срещу медиа в България.

Един месец след заявката на комисар Георгиева в съда все още няма заведено дело. И сигурно причината не е в това, че еврокомисарят не вярва в правотата си. Подобно на другите хора, станали обект на атака от жълтите медии, Кристалина Георгиева вероятно е изправена пред сложна дилема - дали да поеме по тромавия път на съдебния процес. В България, където с всяка година медийната свобода е все повече и повече ограничавана, жълтото (и на моменти кафявото) обхваща все повече медии, а съдебната система е сред институциите с най-ниско доверие, да защитиш името си по правов ред изглежда трудна мисия. Но всъщност не е така - делата имат ефект.

Как се съди вестник 

Пътищата на защита срещу позорящи публикации са два - граждански и наказателен. Завеждането на наказателно дело за обида и клевета, насочено срещу автора на публикацията, е по-сложният път. Законът изисква да бъде доказано по несъмнен начин, че авторът е действал с цел или поне с предположението, че ще или може да навреди, т.е. ако е написал нещо невярно, да го е направил, за да обиди или оклевети мишената си. Този на пръв поглед формализъм всъщност има съвсем легитимна цел - да предпазва свободата на изразяване и евентуалните опити за саморазправа с журналисти. В началото на века благодарение на млади съдии от Софийския районен съд, практиката в България по този тип дела е синхронизирана с тази на Европейския съд за правата на човека. Достижение, което до голяма степен днес защитава добронамерените журналисти. Наказателният кодекс (НК) предвижда глоба, която може да достигне до 15 хил. лв. В рамките на процеса тъжителят може да предяви граждански иск, с който да иска обезщетение на причинените вреди.

"Акцентът в началото на 2000 г. беше върху защитата на медийната свобода. Тя беше част от критериите за членство на страната в ЕС. Европейските наблюдатели и международните организации следяха за свободата на медиите. Днес състоянието е друго", коментира Бойко Боев, медиен юрист, практикуващ в Лондон, който до октомври 2014 г. е част от британската неправителствена организация Article 19.

Другият път за защита от медийни публикации е с граждански иск за непозволено увреждане. Според закона "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму". Тук ищецът трябва да докаже, че е претърпял вреди от невярната публикация - имуществени или не. Регистрите на съдилищата показват, че този ред е предпочитан за защита от медии заради значително по-простия механизъм за защита. В рамките на процеса ищецът доказва вредите си, а ответникът - че публикацията е вярна.

Наказателните дела са на две инстанции и продължават минимум година и половина. Гражданските в зависимост от размера на иска се развиват на две или три инстанции за период от поне две години.

Хиляди филипинци са евакуирани заради тайфуна Коппу

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/18/2631149_hiliadi_filipinci_sa_evakuirani_zaradi_taifuna_koppu/?ref=rss


Над 10 хил. жители на Филипините са евакуирани заради мощния тайфун Коппу, който достигна северните части на страната, съобщава БиБиСи. Тайфунът вече нанесе множество щети по сгради и инфраструктурата, но за сега няма данни за загинали.

Бурята е известна и с името Ландо, като е с диаметър 650 км. Ветровете й достигат 250 км/ч., като въпреки това окото й се придвижва доста бавно - с едва около 3 км/ч. Метеоролозите очакват тя да се задържи над страната около три дни. Още преди дни...

Отличнички | e-vote

http://www.cross.bg/smartmatic-glasyvane-sequoia-1484689.html

/КРОСС/ Миналата година Филипинската изборна комисия обявила, че ще проведе пробни избори в национален мащаб с цел да тества автоматизирано гласуване с машини на фирмата Smartmatic, но се е оказало, че това е невъзможно - нито е бил инсталиран софтуер за оптическите скенери на устройствата, нито продавачът, венецуелската Smartmatic, е имала лиценз от истинския собственик, канадския разработчик Dominion Voting Systems. Вместо властите да разровят надълбоко и да обяснят защо е това нетърпение да се купуват 82 хиляди нелицензирани единици и вместо Smartmatic да бъде направо дисквалифициран, сключена е с милиони по-скъпа сделка. Сега ще се върна с още десет години назад, когато венецуелското правителство купи чрез посредник за 300 млн. боливара 28% от консорциума Smartmatic, Bizta, CANTV (SBC) от собственика й Antonio Mugica специално за изборни цели. Скоро след това Smartmatic получава и първия си правителствен грант от 121 млн. долара. Оттогава, без публични търгове, администрацията на Чавес е наляла във фирмата суми от порядъка на поне 131 млн. долара. Все пак, иде реч за частна фирма с двама собственици, а не за държавна фирма! Внезапното забогатяване е логично последвано от амбиции за световна експанзия и през 2005 г. Smartmatic купува Sequoia Voting System за 16 милиона от De la Rue. През 2006 г. изборното фиаско в Чикаго, главни участници в което са Smartmatic и Sequoia, довежда до разследване от страна на САЩ на връзката на Smartmatic с режима на Чавес

Пхенян отхвърли ядрени преговори и настоява за мирен договор със САЩ

http://www.investor.bg/aziia/336/a/phenian-othvyrli-iadreni-pregovori-i-nastoiava-za-miren-dogovor-sys-sasht-204328/

Практиката досега показва, че преговорите по ядрената програма досега не са давали резултат, посочва външното министерство на КНДР

Три МиГ-а от пролетта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259015_%D0%A2%D1%80%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D0%93-%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B0

 Когато в края на 80-те години на миналия век съветското авиоконструкторско бюро "Микоян" продава на България ескадрила МиГ-29, едва ли някой дори е дръзвал да си помисли, че въпросните бойни самолети могат да бъдат поддържани във военните заводи на държава, различна от СССР. Четвърт век по-късно, макар че Съветският съюз отдавна е в историята, руският монопол по отношение на изтребителната ни авиация парадоксално продължава да е факт.


Напоследък обаче прагматичният подход надделява и страната ни най-накрая започна да търси алтернативи. Резултатът е, че до края на следващата седмица министрите на отбраната на България и Полша ще подпишат договора за удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигателя за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС). Това обяви в четвъртък пред български журналисти бригаден генерал Вложимиеж Новак, директор по превъоръжаването в полското военно министерство. Той е един от хората, работили по договора през последните няколко месеца. По информация на "Капитал" подписването между министъра на отбраната Николай Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк ще стане факт в сряда. Пред "Капитал" ген. Новак коментира също така, че това е само първоначалния договор и старт на по-нататъшно сътрудничество. "Всичко зависи от това колко бойни самолета иска да поддържа страната ви. Можем да обслужваме и модернизираме всичките ви МиГ-29, стига да пожелаете", допълни той по повод по-нататъшните евентуални стъпки.

Споразумението с Полша идва в критичен момент за българските ВВС, когато експлоатационният ресурс на почти всички изтребители вече е изтекъл, а договорът за поддръжка с Русия не бе подновен в началото на септември. При неблагоприятно стечение на обстоятелствата това би могло да доведе до невъзможност страната ни да охранява самостоятелно въздушното си пространство след средата на следващата година. Преговорите между София и Варшава по въпросния алтернативен контракт за МиГ-29 текат от пролетта на тази година – първо на неформално ниво с участието на президентите на двете страни, а по-късно и официално между военните министерства. В момента Полша на практика се оказва единствената натовска държава, чиито военни заводи имат капацитет да поддържат и модернизират този тип изтребители без помощ от Русия. И всъщност успешно правят това от 1995 г. насам в авиоремонтните предприятия WZL-2 и WZL-4.

По силата на договора, който ще се подпише в сряда, Полша трябва да удължи с 350 летателни часа експлоатационния ресурс на двигателите, използвани в три български бойни самолета МиГ-29. Според ген. Новак срокът за изпълнение на поръчката е до средата на следващата година. Това би трябвало да неутрализира поне за известно време опасността България да не може да изпълнява задълженията си по мисията air policing. За да ускорят процедурата по възстановяването на летателните способности на българските ВВС, до 20 дни след подписването поляците ще предоставят "под наем" и два двигателя от техните запаси, които са достатъчни за "съживяването" на още един наш изтребител. Според полския генерал причината това да се прави е, че българската страна иска да се действа "колкото се може по-бързо". Схемата с наемането се налага, тъй като иначе първите двигатели с удължен ресурс ще са готви след около 5 месеца т.е. най-рано през март 2016 г. Цялата тази припряност е провокирана от факта, че в момента бойната ни авиация разполага само с четири напълно изправни МиГ-29, като ресурса на двигателите на два от тях вероятно ще изтече в средата на следващата година.

От Москва – без любов

Перспективата за поддържане на МиГ-29 без руско участие, разбира се, не радва особено компанията производител РСК МиГ. Преди около месец нейният главен конструктор изпрати гневно писмо до председателя на парламентарната комисия по отбрана о.з. ген. Михо Михов, в което заплашва, че ще счита самолетите ни за бракувани, ако бъдат отваряни от полски инженери. Въпреки драматичното си звучене това не означава, че машините ще спрат да летят, а просто че РСК МиГ ще откаже да ги сервизира. Руснаците също така твърдят, че полските заводи нямат лиценз за ремонт на МиГ-29 на трети страни, затова може да ги съдят и да спрат доставките им на резервни части. Това вероятно е една от причините поляците да са доста завоалирани в изказа си, да си подбират лексиката и да бягат като от огън от думата "ремонт", заменяйки я с други термини като "удължаване на експлоатацията" и "модернизация".

"Засега няма такива сигнали от руска страна. Няма и основание за подобни протести. Това не е договор на българското военно министерство с някакво промишлено предприятие. Това е споразумение между две правителства на държави - членки на НАТО, ратифицирали Вашингтонския договор, където се говори и за логистична помощ", коментира по този повод ген. Вложимиеж Новак. Аналогично становище изрази и и Збигнев Матушчак, член на борда на авиационния завод WZL-2 и директор "Продукция и обслужване". "Ние изработихме собствена документация за обслужване на самолетите. Наша, полска. Тя е одобрена от главния инженер на Военновъздушните сили на Полша. Въз основа на негово решение и решение на командването на ВВС, без участието на руската страна", коментира той и изрично подчертава, че става дума за изцяло полски авторски права. Матушчак допълва, че през 2004 г. предприятието е преминало от руския вариант на ремонт към западен тип обслужване на базата на техническо състояние. Най-грубо казано, това означава, че руснаците демонтират и подменят цели агрегати след изтичане на определен брой работни часове, а натовските им колеги провеждат компютърни тестове и оценяват риска определени конкретни компоненти да излязат от строя.

Збигнев Матушчак е скептичен и относно заплахата Русия да спре доставката на резервни части. "Няма зависимост от Русия за критични елементи. Когато става дума критични елементи, участваме само ние, без руснаците. Просто вече можем да модернизираме всичко", казва той. Полският авиоспециалист все пак уточнява, че фирмата не е скъсала напълно контактите с РСК МиГ. "Имаме договор с тях. Но ако трябва да разчитам на тяхното сътрудничество, понякога се чака 2-3 години. Затова имаме много оперативно търговско отделение. Сигурно знаете, че след разпадането на СССР руснаците не са единствения производител на тези части. Не говоря само за Украйна и Беларус. По-голямата част от тези резервни части ние вече можем да ги произвеждаме сами", разяснява Матушчак. В резултат на това предприятията WZL-2 и WZL-4 в момента имат договор за сервизно обслужване на всичките 32 полски МиГ-29. В периода 2012-2014 г. заводите модернизират 16 от машините по стандартите на НАТО, подменяйки цялата им авионика.

Полската военна индустрия гледа на изток

Разбира се, договорът с Полша едва ли е продиктуван само от алтруистични подбуди и съюзническа солидарност – дори в него да не са калкулирана допълнителна печалба и цените за българските МиГ-29 действително да са като за полските, инициативата всъщност е начало на  нещо много по-мащабно. В някаква степен тя прилича на първата политико-маркетингова акция, подготвяща почвата за предстояща експанзия на полския военнопромишлен комплекс.

"Преди 2 седмици полското правителство прие програма за регионална помощ в сферата на сигурността. Тя обхваща Вишеградските страни, Прибалтика, България и Румъния. Идеята е военното сътрудничество по източната граница на НАТО да стане по-тясно. Нашите страни използват аналогична военна техника, имат подобни проблеми и са във фаза на модернизация на въоръжените си сили", разказа ген. Новак. Той добави, че полските заводи имат капацитет както да модернизират стара руска техника, така и да обслужват нова натовска. За момента е ясно, че въпросната правителствена програма ще включва обучение на военен персонал, безвъзмезден трансфер на използвана полска бойна техника и целево междудържавно кредитиране на проекти в сферата на отбраната, което по полска оценка би могло да свали цената на превъоръжаването с 25-30%. "Защо Полша го прави? Защото е по-добре човек да има за съседи добре подготвени и силни държави", коментира ген. Новак по повод инициативата.

В контекста на всичко това за властите във Варшава е от критична важност да изпълнят българския проект добре и накрая да имат насреща доволни контрагенти. По всяка вероятност резултатът от договора за българските МиГ-29 ще е нещо като визитната им картичка при бъдещи преговори с други държави от бившия Варшавски договор. Защото всички те също оперират руска бойна техника, което автоматично ги превръща в потенциални клиенти на полската отбранителна индустрия.
  •  

Изнасилвания и проституция за 10 евро в бежанските лагери в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5054026

Жените, които пристигнаха с мигрантската вълна в Германия са принуждавани да проституират за 10 евро в бежанските лагери. През последните дни има рязко увеличение на насилието. Напрежението расте все повече поради влошаването на условията в приемните центрове.
Британският вестник "Дейли мейл" пише, че сексуалното насилие е част от ежедневието и
Жените, които пристигнаха с мигрантската вълна в Германия са принуждавани да проституират за 10 евро в бежанските лагери. През последните дни има рязко увеличение на насилието. Напрежението расте все повече поради влошаването на условията в приемните центрове. Британският вестник "Дейли мейл" пише, че сексуалното насилие е част от ежедневието и

Изнасилвания и проституция за 10 евро в бежанските лагери в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5054022

Жените, които пристигнаха с мигрантската вълна в Германия са принуждавани да проституират за 10 евро в бежанските лагери. През последните дни има рязко увеличение на насилието. Напрежението расте все повече поради влошаването на условията в приемните центрове.
Британският вестник
Жените, които пристигнаха с мигрантската вълна в Германия са принуждавани да проституират за 10 евро в бежанските лагери. През последните дни има рязко увеличение на насилието. Напрежението расте все повече поради влошаването на условията в приемните центрове. Британският вестник "Дейли мейл" пише, че сексуалното насилие е част от ежедневието и

Синоптици: Започва циганското лято, краят му не се вижда скоро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259014_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%3A+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%2C+%D0%BA%D1%80%D0%B0%

 10-дневна прогноза за района на София от sinoptik.bg

 

Първоначалните прогнози на синоптиците за сравнително топла и не толкова дъждовна късна есен изглежда ще се сбъднат. До края на октомври и дори през първите две седмици на ноември ще преобладава сравнително топло за сезона време без минусови температури и поройни дъждове.
 Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна - слоеста, на места в равнините и видимостта ще е намалена. Около и след обяд ще има значителни разкъсвания и намаления на облачността. Над Североизточна България ще е предимно слънчево. 

Максимални температури между 16° и 21°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за октомври – слабо ще се понижи, гласи прогнозата на НИМХ към БАН. 

Прогноза до края на октомври за района на София от специализирания метеосайт accuweather.com


Над Черноморието предимно слънчево, с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над южното крайбрежие. Максималните температури ще бъдат между 18° и 21°. Температурата на морската вода е 17-19°. Вълнението на морето ще е 2 – 3
бала.
Над планините ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен, по високите части – временно и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 10°.

Подобно ще е времето и през първите два дни на новата седмица. Известно захлаждане ще има след сряда, когато на места се очаква слабо да превали, гласи прогнозата на sinoptik.bg.

М. Кунева: Оставянето на България извън Шенген поставя в риск страната и целия ЕС

http://www.cross.bg/shengen-kyneva-bulgariya-1484688.html

/КРОСС/ Оставянето на България извън Шенген поставя в риск както страната, така и целия Европейски съюз. Ние трябва да имаме ясна пътна карта. Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген - това са много криви сметки, каза вицепремиерът Меглена Кунева в интервю за БНР: „Ние не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница. Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя. Ние не можем да преследваме по горещи следи хора, нарушили шенгенското законодателство, защото нямаме пълен достъп до вътрешните системи на Шенген и не можем да проверим хората, които влизат през нашата граница, дали те са издирвани. На въпроса Фронтекс да охранява българската външна граница няма отговор. В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по -сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития". Кунева заяви, че отношението към България след миграционната криза е по-различно: „Осем години след присъединяването на България към ЕС, ние сме извън Шенген. За последната година, въпреки критиките към съдебната система и неприетия антикорупционен закон, в момент няма нито една държава, която да говори с мен с аргументите - оправете си антикорупцията и съдебната система и после ще видим"

"168 часа": Първият сух режим извоюван в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5049043

През 1903 г. няколко жени от Горни Пасарел не издържали на пиянството на мъжете си успяват да накарат Народното събрание да гласува затварянето на кръчмите в селото им.
Тази, макар и местна забрана, се случва доста преди велики държави като САЩ, Канада и Русия да въведат всеобща рестрикция за алкохола в първата половина на ХХ век.
През 1903 г. няколко жени от Горни Пасарел не издържали на пиянството на мъжете си успяват да накарат Народното събрание да гласува затварянето на кръчмите в селото им. Тази, макар и местна забрана, се случва доста преди велики държави като САЩ, Канада и Русия да въведат всеобща рестрикция за алкохола в първата половина на ХХ век.

Мъж и жена са открити, след като са се изгубили във Витоша

http://pik.bg/мъж-и-жена-са-открити-след-като-са-се-изгубили-във-витоша-news419073.html

Мъж и жена са открити, след като са се изгубили във Витоша

Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Това съобщиха  от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК.

Сигналът е подаден в 07:30 часа.

Двамата туристи не са имали осветление и са се загубили в тъмното.

Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили.

Жител на британския град Бристол е принуден да напусне жилището си поради случайна покупка на танк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259013_%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8

  Жител на британския град Бристол е принуден да напусне жилището си поради случайна покупка на танк, съобщава ITV.
44-годишният инженер Джеф Улмър предложил импулсивно 9 хиляди лири на интернет търг за канадски танк „Скорпион“. В този момент бристолецът живеел в двустаен апартамент. Един ден, докато бил на работа получил обаждане, в което му се съобщавало, че е спечелил търга за танка.
Сега Улмър е принуден да си купи къща с двор, където да може да паркира бронираната бойна машина.

Учител в САЩ твърди, че е отслабнал, хранейки се в „МакДоналдс“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259012_%D0%A3%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D0%BB%2C+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%

 Да се храниш в „МакДоналдс“ всеки ден не е нещо, което обикновено се асоциира с балансирана диета. Но това е съобщението което един посланик на американската компания за бързо хранене ще разпространи в училищата в САЩ. Учителят Джон Сисна е направил късометражния документален филм „540 ястия: Изборът прави разликите“. Той твърди, че се е хранил в „МакДоналдс“ 6 месеца и е отслабнал с около 30 килограма, пише Daily Mirror.
Сисна се е ограничавал до приемането на 2000 калории на ден.
Неговият филм е опит да се дискредитира известния филм на Морган Спърлок „Super Size Me“, в който американският комик се храни в „МакДоналдс“, наддава много тегло, холестеролът му се увеличава, а здравословното състояние-влошава. Но той, за разлика от Сисна е увеличавал двойно всяко предложено му меню.

Тежка катастрофа затапи движението по пътя София – Варна, има загинал

http://pik.bg/тежка-катастрофа-затапи-движението-по-пътя-софия-–-варна-има-загинал-news419072.html

Тежка катастрофа затапи движението по пътя София – Варна, има загинал

Временно е затруднено движението по пътя София - Варна, в участъка между Стражица и с. Моравица, заради пътен инцидент, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Произшествието е станало тази сутрин около 08,00 ч.

По първоначална информация лек автомобил "Волво", движещ се в посока към Варна е навлязъл в насрещната лента за движение и се е ударил челно в товарен автомобил.

В резултат на това на място е загинал водачът на лекия автомобил.

Други пострадали няма. Екипи на "Пътна полиция" регулират движението в района на произшествието.

Причините са в процес на изясняване. 

Предстоящи събития за днес, 18 юли

http://www.cross.bg/obshtinski-kandidatut-suvetnitzi-1484687.html

/КРОСС/ *** София. От 10 ч., на входа на Южния парк, от страната на бул. Витоша, кандидатът на БСП Лява България за кмет на София проф. Михаил Мирчев, водачът на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на район Триадица Даниела Тонова и кандидатите за общински съветници Христо Проданов и Екатерина Гетова ще се срещнат и разговарят с избиратели.***София. От 11 ч., водачът на листата за общински съветници в София на БСП Лява България Калоян Паргов, кандидатът за кмет на район Изгрев Невелина Стойнева и кандидатите за общински съветници Альоша Даков и Мичо Райковски ще се срещнат и разговарят с избиратели, в градинката пред сградата на КАТ София.***София.От 15 ч., водачът на листата за общински съветници в София на БСП Лява България Калоян Паргов ще се включи във футболната среща между отборите на кв. Филиповци и кв. Факултета, която ще се проведе в двора на 75-то Основно училище, в кв. Факултета. Ще присъстват също и кандидатът на БСП Лява България за кмет на район Красна поляна Надя Динчева и кандидатите за общински съветници Евгений Белий и Коста Иванов.***София. От 15 ч., кандидатът на БСП Лява България за кмет на район Нови Искър Калинка Николова и кандидатът за кмет на с. Кътина Анета Величкова ще проведат среща с избиратели, на площада в с. Кътина.***София. От 18.30 ч

Откриха мъж и жена, загубили се през нощта на Витоша

http://offnews.bg/news/n_1/n_574929.html

Мъж и жена, загубили се на Витоша, са открити от спасителите от ПСС към БЧК. Сигналът е подаден в 07:30 часа. Двамата туристи не са имали осветление и са се загубили в тъмното. Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщи Фокус. 

Откриха мъж и жена, изгубили се на Витоша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5054019

Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Сигналът е подаден в 7.30 ч. тази сутрин. Двамата не са имали осветление и са се изгубили в тъмното.
Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщиха от ПСС”, информира "Фокус".
Днес условията за туризъм в планините са добри, казаха още от Планинската спасителна служба.
Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Сигналът е подаден в 7.30 ч. тази сутрин. Двамата не са имали осветление и са се изгубили в тъмното. Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщиха от ПСС”, информира "Фокус". Днес условията за туризъм в планините са добри, казаха още от Планинската спасителна служба.

Откриха мъж и жена, изгубили се на Витоша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5054014

Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Сигналът е подаден в 7.30 ч. тази сутрин. Двамата не са имали осветление и са се изгубили в тъмното.
Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщиха от ПСС”, информира
Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Сигналът е подаден в 7.30 ч. тази сутрин. Двамата не са имали осветление и са се изгубили в тъмното. Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщиха от ПСС”, информира "Фокус". Днес условията за туризъм в планините са добри, казаха още от Планинската спасителна служба.

Куфар зарежда телефона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259011_%D0%9A%D1%83%D1%84%D0%B0%D1%80+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0

 Повечето от нас не можем да си представим да пътуваме без нашите интелигентни устройства и се страхуваме, как ще премине пътуването ако падне батерията на нашия музикален плейър или таблет. G-RO е умен куфар, който има за цел да отговори на тези опасения и премахване много други, той е "интелигентен куфар без багаж."

 

 

 

 

 

G-RO има за цел да се справи с проблеми като издържливост, достъпност, външен и вътрешен обем, тегло и прави всичко това доста добре, използвайки иновативни дизайн и инженерство. Той разполага с безосови колела с голям диаметър, които ви позволяват да преминавате през трудни тереникато калдъръм, сняг, заледени тротоари и улични бордюри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дърпането му е лесно и безпроблемно, поради идеалното разпределение на масите на G-RO и поставянето на оста на въртене на колелата по-близо до центъра на тежестта на куфара. Багажното пространство е увеличено със системата с две отделения осигуряваща бърз достъп до опаковани предмети, като същевременно запазва дрехите ви сгънати.

 

 

 

Той се предлага и с допълнителен електронен модул, който има батерия с 23,000mAh, достатъчно силна, за да зареди мобилно устройство 10 пъти, има също вграден детектор за близост и система за проследяване на местоположението му. G-RO има два USB порта и универсален изход позволяващи зареждането на три устройства едновременно. За да се запази чантата и съдържанието и от повреди по време на употреба или неправилната употреба от летищния персонал, колелата на G-RO, който са изработени от много здрав космически балистичен полимер, подсилват стените му.

Спете спокйно с DreamMe

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259010_%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D1%81+DreamMe

 Повечето от нас са виновни за среднощното синьо сияние. Ние проверяваме нашите телефони, таблети и компютри, докато лежи в леглото си. Синята светлина ни държи будни докато проверим на последните футболни резултати и новините. Но, според Harvard Health, всичката тази експозиция на синя светлина потиска секрецията на серотонин, хормонът, който ни помага да заспим. DreamMe ви помага получите добър нощен сън, без да изпуснете нещо онлайн.

 

 

 

 

 

С помощта на специална леща и приложение с DreamMe можете да прожектирате почти всичко върху тавана си, облекчавайки очите ви от ненужния стрес на синята светлина. Проектиран от жена, която на позволявала на съпруга си да спи като постоянно проверявала телефона си, DreamMe има проекция по-слаба от светлината излъчвана от смартфон.

 

 

 

Технологията на DreamMe не е много. Без кабел или електроника, DreamMe използва настройките на дисплея на вашия смартфон и специалния си обектив, за да прожектира върху тавана ви. Асферичната леща, разработена от реномирана оптчна компания в Германия, е лека и компактна. С приложението, достъпно за IOS и Android, можете да изберете да видите часа и датата, да настоите аларма, да видите различните часови зони, прогнозата за времето, да получавате последните туитове и дори да броите овце.

 

 

Дизайна на DreamMe е резултат от мнижество прототипи, това е един малък, но надежден продукт, който седи добре на всяка нощно шкафче. Корпусът формира не само елегантна форма, но също така да се върти и ви позволява да настроите фокуса, в зависимост от височината на тавана ви и предпазва специалната леща. Може да изберете черен или бял цвят на устройството, също можете да изберете и цвета на пръстена за корекции. В комплекта са включени вмека кърпа за почистване и плюшен калъф за пътуване.

Турският танкер „Пазар” ще бъде изтеглен на буксир

http://www.cross.bg/tankera-otdelenie-mashinnoto-1484686.html

/КРОСС/ Тази сутрин турският танкер „Пазар", който спря ход след нахлуване на вода в машинното му отделение на 40 мили източно от Калиакра, ще бъде издърпан на буксир от аварийния кораб „Ентърпрайз".  Няма опасност за 14-членния екипаж на танкера. Корабът за аварийни ситуации „Ентърпрайз" снощи е пристигнал на мястото на инцидента, но буксирът до брега все още не е започнал, тъй като е необходимо да се изтегли водата от машинното отделение на танкера На борда е качена допълнителна помпа. Буксирът ще започне, след като изпомпването на водата приключи. Няма опасност от потъване на танкера, тъй като времето е добро и силата на вятъра е спаднала. По разпореждане на премиера и на Министерството на отбраната хеликоптер „Пантер" на военноморските сили е в готовност да окаже помощ, ако се наложи.

Останаха 1500 билета за България - Италия, да подкрепим "лъвовете" в битката за бронза!

http://petel.bg/Ostanaha-1500-bileta-za-Balgariya---Italiya--da-podkrepim-lavovete-v-bitkata-za-bronza-__130856

Снимка: Булфото България излиза срещу Италия в малкия финал на Европейското първенство по волейбол за мъже – в 17,30 в зала „Арена...

10 чудовищни (но верни) факти за ваксините, умишлено скрити от хората

http://petel.bg/10-chudovishhni--no-verni--fakti-za-vaksinite--umishleno-skriti-ot-horata__130857

Кадър Булфото Следват 10 чудовищни (но верни) факта за ваксините, които Центърът за контрол на заболяванията (на САЩ бел.пр.) и индустрията...

Драма в Къщата! Зрителите на "ВИП брадър" скочиха в защита на Кичка

http://petel.bg/Drama-v-Kashhata--Zritelite-na-VIP-bradar-skochiha-v-zashhita-na-Kichka__130858

След скандала пяла ли е в Caesar Palace, Лас Вегас, Кичка Бодурова и прераканията й с Дует "Ритон" и голяма част от Съквартирантите, феновете на...

Иван Портних: „Виница” ще има нови улици и парк с детски и спортни площадки

http://www.moreto.net/novini.php?n=304128

„Виница” ще има парк с детски и спортни площадки, с фитнес на открито, това обяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних. На среща с жители на квартала в ремонтираното читалище „Прогрес” той обясни, че паркът ще бъде изграден върху терен от 6 дка, който е държавна собственост и с решение на Министерския съвет е бил предоставен на община Варна.

19 000 поискаха медал за граничарите от Средец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259009_19+000+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B

 

Убитият мъж бил водачът на групата, водел ги към Швейцария

19 000 подписа се събраха само за ден в петицията за награждаване на граничарите от Средец, които пресрещнаха група нелегални мигранти на границата. При престрелка един от чужденците бе убит от рикоширал куршум. Стрелецът е граничарят Вълкан Хамбарлиев. Шефът на НИМ Божидар Димитров призова да се съберат подписи под петиция за награждаване на българските граничари. 

По рано през деня премиерът Бойко Борисов пък определи случилото се край Средец като нелеп инцидент, довел до смъртта на бежанеца. По думите му, полицаите са си вършили работата в екстремна ситуация, като групата в тъмната част на денонощието е била многобройна. Премиерът заяви, че полицаите са направили необходимото и това е проста нелепа случайност. Експертизата е показала, че става дума за рикошет от патрона. „Всъщност хората си вършат работата. Нелепа, нещастна случайност, никой не е искал да убие човек. Нито са за медали, нито за оставка”, каза още Борисов.

Той допълни, че повече от предприетите мерки за охрана на границата не могат да се вземат. Премиерът добави, че тя се пази най-добре от всички шенгенски граници. По думите му, е признато от висшите ръководители от Брюксел, че патрулът е действал така, както е трябвало. „Но 50 срещу трима е доста неравно”, посочи Бойко Борисов.

Малко по-рано през деня микробус на полицията докара в сградата на Окръжна прокуратура - Бургас част от задържаните афганистанци край Средец. Полицаи извеждаха по списък един по един задържаните за разпит.  Засега Окръжен следствен отдел - Бургас разполагал с двама преводачи.


Вчера се появи информация, че нелегалните имигранти ще бъдат разпитани от агенти на ДАНС.
Около 22 ч. на 15 октомври трима служители на Гранична полиция Средец се натъкнаха на група от 54 нелегални имигранти в района на разклона за село Дюлево, по пътя Бургас - Средец. Бежанците вървели под бетонен мост и по данни на МВР са оказали съпротива при опит да бъдат задържани, съобщи гл.секретар на МВР Георги Костов. Това наложило предупредителен изстрел във въздуха, но рикошет пронизал единия от бежанците във врата. Афганистанецът издъхна от остра кръвозагуба.

Афганистанци от групата на убития Бисмилля разказали пред разследващите, че той знаел пътя, fсъобщи lagman.bgТе обяснявали, че искали да отидат в Германия и Швейцария. Голяма част от тях щели да вземат семействата си, когато се установят.

В телефоните, намерени в раницата на Бисмилля, имало клипчета на кланета и издевателства. Такива записи имали и останалите араби. Разказали че бягат от това.

Един от афганистанците твърдял, че не били агресивни. Те били под моста. Полицаите им викали да лягат на земята, но те не ги разбирали. Никой не видял какво е станало в тъмното. След като Бисмилля паднал, всички легнали неподвижни на земята. Останали така до идването на подкреплението на полицията.

 

 

 

СНИМКИ: БУЛФОТО, Агенция Монитор
СНИМКИ: БУЛФОТО, Агенция Монитор

 

Бежанци с пищов нахлуха в дома на дядо Стойко, той ги посрещна с хляб

Две групи мигранти са нахлули в къщата на Стойко Купенов от село Тракийци, община Средец, в рамките само на часове през изминалата нощ, съобщава „Булфото”. Населеното място, което има 5 жители, се намира в непосредствена близост до граничната бразда с Турция. Първото посещение на неканените гости станало около 2.00 часа.„Под якето на единия от неканените гости стърчеше кобур с пистолет”, разказва ужасен старецът

Според разказа на Стойко, трима мъже разбили катинара на тежката метална врата към пътя, а после нахлули в стаята, която обитава старецът. По неговите думи бежанците били добре облечени, носели якета с качулки, а на гърбовете си раници. Дядото се стреснал допълнително от затъкнатия кобур за пистолет, показал се изпод връхното облекло на единия от мъжете. Без да разбира и дума от това което казват, Стойко им дал последните си 4 лева и хляб. След това 3-мата отпрашили в посока границата с Турция.

Само час и половина по-късно втора група от пет мигранти влязла в имота на Купенов. За разлика от първите "гости", новопристигналите предупредили за влизането си в къщата с викове още от двора. На тях дядото дал останалия му хляб, а те бързо се изнесли в посока обратна на първите бежанци - към вътрешността на страната ни.

 

Това съвсем не е първият бус, пълен с бежанци в България.
Това съвсем не е първият бус, пълен с бежанци в България.

 

Хванаха бус, тъпкан с бежанци край Банкя

Полицията в София задържа бус с бежанци в района на Банкя. В превозното средство са открити 29 души, пътували в нечовешки условия. Задържан е и шофьорът на буса, 34-годишен български гражданин, съобщи БНР. В буса е имало мъже, жени и деца, които са обяснили на полицията, че са от Сирия и Афганистан. Никой от тях обаче не е носил в себе си лични документи.

Задържаните бежанци са откарани в различни столични полицейски поделения, където разговорите с тях ще продължат. В централната част на София са задържани още 5-ма бежанци при акция на столичната полиция.

Междувременно Интерпол заяви, че ще се съсредоточи върху предприемането на строги мерки срещу мрежите за трафик на хора, предаде ДПА.
"Опитваме се да подадем ръка на онези държави, които се нуждаят от помощта ни, например по отношение на изграждането на капацитет за охрана на границите", каза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок на провеждащ се двудневен тактически форум.
Той посочи, че един от акцентите ще бъде изграждането на мрежа за споделяне на информация, която да позволи на държавите членки по целия свят да подават сведения и да получават анализи, които биха могли да им помогнат в контрола на границите им.
Щок заяви, че работата ще се съсредоточи в частност върху каналджийските мрежи и добави, че мисията на Интерпол не е да взема на прицел самите мигранти и бежанци.

 

Спипаха бежанци в лозя край Славовица

Вера Добрева

18 бежанци от Ирак и Сирия са били спипани в лозя край пазарджишкото село Славовица малко преди отбивката от пътя за къщата-музей на земеделския водач Александър Стамболийски. Чужденците, които нелегално пребивавали в страната ни, били натоварени в микробус „Мерцедес“ със смолянска регистрация и били забелязани от председателя на местната земеделска кооперация в селото Иван Костов. Мъжът държи винарска изба в района и се грижи за няколко хиляди декара лозови насаждения, когато на път за винарната забелязал непознатия бус, паркиран в земите му. Човекът помислил, че непознатите са дошли да крадат грозде и веднага се обадил в Районното управление на МВР в град Септември, откъдето изпратили дежурен автопатрул. Униформените направили проверка на возилото и съмнителните лица в него и вместо незаконни берачи на кехлибарените зърна, открили 18 нелегално пребиваващи у нас чужденци. От шофьора на автобуса нямало и следа. Бежанците от Сирия и Ирак били отведени в Областната дирекция на МВР в Пазарджик и предадени на служители от звено „ Миграция“, потвърди говорителят на местната полиция Мирослав Стоянов. Той допълни, че собственикът на микробуса, превозвал нелегалните пътници, е установен. Знае се и кой е седял зад волана на буса и в момента се издирва. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. 

36 нелегални закопчани за ден в София
36 нелегално пребиваващи чужди граждани са задържани на територията на столицата през последното денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В това число влизат откритите района на Банкя в микробус 29 чужденци. По техни данни са от Афганистан и Сирия.Задържан е и 34-годишният водач на микробуса. В централната градска част на София са заловени други седем чужди граждани. Всички те са били без документи са самоличност. 
Предстоят действия по установяване на самоличността им и предприемане на по-нататъшни действия спрямо тях.
 

Пешеходец умира след катастрофа във Варна, шофьорът бяга

http://www.moreto.net/novini.php?n=304146

Тази сутрин, около 05:30 часа, на бул. „Цар Освободител”, след автобусна спирка „Проектантска”, водачът на лек автомобил „Ауди”, 23 – годишен мъж от Варна блъска пешеходец, който пресича пътното платно. Вследствие на инцидента същият е загинал на място, съобщиха от полицията за Moreto.

Очакват около 50% избирателна активност на местния вот

http://politics.actualno.com/Ochakvat-okolo-50-izbiratelna-aktivnost-na-mestnija-vot-news_502118.html

Очаква се избирателната активност на мастния вот да бъде около 50% и активността в по-малките населени места да бъде по-голяма, отколкото в големите градове. Това каза пред БНР Петър Живков от Института за социални изследвания и маркетинг. "Предизборната кампания потече прекалено тихо и това поражда усещането за предрешеност на изборите, което би могло да доведе до ниска избирателна активност. Битката, най-вероятно, ще бъде между старите и новите кметове като в малките общини отново ще се наме

Кандидатът за кмет на район Витоша Орлин Ваташки: Познавам проблемите на Драгалевци и знам как да ги реша

http://politics.actualno.com/Kandidatyt-za-kmet-na-rajon-Vitosha-Orlin-Vatashki-Poznavam-problemite-na-Dragalevci-i-znam-kak-da-gi-resha-news_502124.html

„Познавам проблемите на Драгалевци и знам как да ги реша, когато ме изберете за районен кмет. Ще създам обществен съвет, в който заедно с гражданите ще обсъждаме и ще вземаме най-добрите решенията за развититето на район "Витоша". За мен е много важно да работя с хората, защото проблемите ни са много разнородни и специфични. Аз живея в този район и познавам добре проблемите му. Един от основните проблем на кв. Драгалевци е липсата на довеждащ транспорт до метрото и до други части на София&

Нотев: Не изключвам Сидеров и Чуколов да са пийнали

http://frognews.bg/news_100128/Notev-Ne-izkliuchvam-Siderov-i-CHukolov-da-sa-piinali/

Аз съм против дейността на клекшоповете, тя загрозява градската среда, каза по НТВ Явор Нотев, депутат от Атака, кандидат- кмет за София на предстоящите местни избори и адвокат на Волен Сидеров.

10 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

http://pik.bg/10-души-са-ранени-при-катастрофи-през-изминалото-денонощие-в-страната-news419067.html

10 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

 10 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В страната са станали 10 пътнотранспортни произшествия, при които има един загинал.

На територията на столицата са станали 93 леки.

Хакери са източили от български фирми над 3 млн евро за седем месеца

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/18/2631145_hakeri_sa_iztochili_ot_bulgarski_firmi_nad_3_mln_evro/?ref=rss


Български компании са били ощетени с над 3 млн. евро от хакери само за последните седем месеца, каза днес по БНТ началник на отдел трансгранична организирана престъпност в ГДБОП Явор Колев. Той уточни, че това са измамите, само чрез прийома Man in the middle.

При него, по мейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите. Колев уточни, че само последните две седмица, две компании от Топ 100 в България, са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата 450 000 евро.

Експертът подчерта, че хакерите са улеснени, защото фирмите не ползват лицензиран софтуер. Явор Колев посочи, че има и регистрирани измама чрез интернет банкиране. Докато до 2006 година, това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги, от началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър, с оставено включено устройство за електронен подпис.

"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден - два, парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследи", обясни Колев.

Като предпазна мярка срещу подобни измами, експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.

В отговор на въпрос, Явор Колев каза, че се спекулира с това, че специалните служби следят мейлите. "Законът за електронните съобщения беше променен. Сега ние можем да изискваме чрез съда информация за адреси и трафични данни само за тежки умишлени престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода от над 5 години", каза експертът.

Той поясни, че за компютърни престъпления, който не се водят тежки, такава информация не може да се изисква. "Това ни затруднява, но сме се съобразили със законодателя", каза Колев. Той допълни, че всяко подобно искане се одобрява от съда. 
 

Част от "Владиславово" остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=304145

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала повреда в кв. "Владиславово" абонатите под Пощата и около магазин "Алати" ще бъдат без вода. Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 18 часа.

Ангела Меркел е на работно посещение в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-merkel-kriza-1484684.html

/КРОСС/ Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи днес работно посещение в Турция. Меркел ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с премиера Ахмет Давутоглу. Основно внимание се очаква да бъде отделено на войната в Сирия и на мигрантската криза, както и да се обсъдят въпросите на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, развитието на двустранните отношения между Турция и Германия и други въпроси от взаимен интерес. Вън от съмнение е, че Турция играе ключова роля в мигрантската криза. Повечето идващи в Европа тръгват от Турция. Ние няма да сложим ред в бежанската вълна, нито ще успеем да я приглушим без сътрудничеството с Турция, заяви Меркел преди дни. Анкара от своя страна ще настоява за напредък по въпроса за премахване на визовия режим от ЕС за турските граждани, както и за пълноправното членство на страната в ЕС срещу усилията, които полага за разрешаване на мигрантската криза. ЕС преоткри значението на Турция заради ключовата й рола в мигрантската криза, заяви турският външен министър Феридун Синирлиоглу. По думите му Турция обаче няма да позволи на ЕС да се сеща за нея само при кризи или при необходимост от стратегическо сътрудничество. Пълноправното членство в ЕС е национална стратегическа цел на нашата страна, на външната ни политика, допълни Синирлиоглу. Според Меркел обаче преговорите с Анкара са процес с открит край

Ксенофобия и хиперболизиран либерализъм след инцидента на границата

http://www.cross.bg/intzidenta-granitzata-chast-1484685.html

/КРОСС/ Инцидентът, при който загина афганистански имигрант край град Средец, се превърна в поредното доказателство за дълбокото разделение и противопоставяне в българското общество. Международната реакция на случилото се радикализира обществените настроения и за пореден път блокира възможността за водене на смислен дебат. Все пак, въпреки опитите инцидента да бъде употребен дори и в предизборната кампания, той очертава един възможен дневен ред за промяна. Преди всичко, това не е граничен инцидент. Случилото се е на около 30 км. от границата с Република Турция. Групата от нелегални имигранти е очаквала транспорт, осигурен от каналджии, които най-вероятно са й помогнали да достигне до вътрешността на страната. Това не е прецедент. Местните хора знаят добре това. Всичко това означава, че независимо от положените усилия и утежняването на възможния размер на присъдите за трафик на хора, тези мерки не са достатъчни. Търсенето на преминалите незаконно границата е продължило повече от необходимото и когато, най-вероятно случайно, полицейският патрул се е натъкнал на тях, ситуацията е излязла извън контрол. Това означава, че координацията на силите, които охраняват границата ни, не е добра. Ако съществуваше подобна координация срещу групата от петдесетина нелегални имигранти, щеше да бъде изпратена достатъчна по численост полицейска група, която да успее безпрепятствено да ги задържи

Лекари от Русе спасиха мъж, въпреки системата

http://offnews.bg/news/n_1/n_574920.html

След като спасили живота на мъж с прободна рана в сърцето, лекари от многопрофилната болница в Русе, се изправили пред неочаквана реакция - тази на техните колеги, съобщава Нова телевизия. След успешната интервенция се заражда дебат - как така лекарите са оперирали умиращия човек, след като те не са били сърдечни хирурци и болницата не разполага с кардиохирургия? "Бях дежурен в спешния кабинет, когато получихме информация, че към нас транспортират мъж с прободна рана в тежко състояние. Поехме го още от шокова зала и след кратък анализ решихме, че трябва да се действа своевременно и затова предприехме оперативна интервенция в условията на абсолютна спешност", разказва пред камерата д-р Йовчев, чиито думи са първото му публично изказване относно казуса. "Това беше пътят. Ако не го бях отворил, болният щеше да умре в рамките на десетина минути", обяснява другият спасител - д-р Михайлов. Многопрофилната болница в Русе няма кардиохирургия и затова се води с по-ниско ниво на компетентност. Едва вчера Здравна каса се е самосезирала и след това официално е обявила, че няма повод да санкционира когото и да било. Сърдечните са едни от най-скъпите клинични пътеки, а при прободна рана в сърдечната област или друг сърдечен проблем пътят от Русе до Варна е около два часа.

27 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=304144

27 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите в града няма пострадали граждани, нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

Евродепутат: До 6 месеца влизаме в Шенген

http://pik.bg/евродепутат-до-6-месеца-влизаме-в-шенген-news419064.html

Евродепутат: До 6 месеца влизаме в Шенген

До 6 месеца страната ни ще бъде приета в Шенген. Това прогнозира във Вършец евродепутатът Светослав Малинов.

Малинов е категоричен, че кризата с бежанците дава още по-големи доказателства за това, че България е нужна в Шенген.

„До засилването на бежанския поток беше разбираемо нежеланието да бъдем включени в шенгенското пространство. Сега, след начина по който охраняваме границата и предотвратяваме много от новите опасности за сигурността на Европа, неприемането на България в Шенген вече е безотговорно и опасно за самите европейски граждани. Отказът ще е просто глупава политика”, коментира евродепутатът.

По думите му, решението за България и Румъния в Шенген, е отпаднало от дневния ред, защото за Европейския съюз в момента има много по-важни теми.

“Ще дадем още по-големи доказателства за нашата готовност и следващия път въпросът ще бъде поставен. Няма нищо драматично, въпреки че отлагането е неприятно”, добави Малинов.

Светослав Малинов коментира и местните избори. След кметския вот ще отпаднат съмненията за успешността на управленската коалиция. Правителството е стабилно. Гласовете, които ще получат ГЕРБ и Реформаторският блок, ще демонстрират, че няма никаква алтернатива на това мнозинство.

“Местният вот ще е знакът, че този кабинет ще управлява следващите три години. Ще продължат вътрешните противоборства, понякога конфликти, но те ще са на фона на обща стабилност. Изборите ще стабилизират правителството”, категоричен бе евродепутатът Малинов. 

Куба: Няма наши войски в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053997

Куба отрече присъствието на нейни войски в Сирия, предаде AFP, цитирана от Фокус.
„Генералният директор по двустранните отношения към министерството на външните работи на Куба Херардо Пенялвер Портал развенчава и категорично отрича безотговорните уи неоснователни съобщения, за предполагаемо присъствие на кубински войски в Сирия“,
Куба отрече присъствието на нейни войски в Сирия, предаде AFP, цитирана от Фокус. „Генералният директор по двустранните отношения към министерството на външните работи на Куба Херардо Пенялвер Портал развенчава и категорично отрича безотговорните уи неоснователни съобщения, за предполагаемо присъствие на кубински войски в Сирия“,

Куба: Няма наши войски в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053993

Куба отрече присъствието на нейни войски в Сирия, предаде AFP, цитирана от Фокус.
„Генералният директор по двустранните отношения към министерството на външните работи на Куба Херардо Пенялвер Портал развенчава и категорично отрича безотговорните уи неоснователни съобщения, за предполагаемо присъствие на кубински войски в Сирия“,
Куба отрече присъствието на нейни войски в Сирия, предаде AFP, цитирана от Фокус. „Генералният директор по двустранните отношения към министерството на външните работи на Куба Херардо Пенялвер Портал развенчава и категорично отрича безотговорните уи неоснователни съобщения, за предполагаемо присъствие на кубински войски в Сирия“,

Бомбичка разкъса ръката на фен, 15-годишен заплашен от ампутация

http://offnews.bg/news/n_1/n_574923.html

Бомбичка е гръмнала в ръцете на футболен фен от Пловдив по време на снощното дерби между отборите на "Ботев" и "Локомотив". Има опасност ръката на 15-годишния младеж да бъде ампутирана, съобщи Нова тв.  Бомбичката е избухнала в ръката на момчето преди да успее да я хвърли. Тя е разкъсала костите и сухожилията му. На стадион "Лаута" се стигна и до сблъсъци между фенове и полицаи. Причината за мелето е решението да не се допускат на стадиона привърженици без билети. Наложило се е полицията да употреби физическа сила и палки, тъй като феновете са мятали камъни по тях и са ги удряли с метални тръби. Стотното поред градско дерби завърши 2:1 за отбора на "Локомотив Пловдив".

Обраха апартамент в Бяла Слатина

http://pik.bg/обраха-апартамент-в-бяла-слатина-news419060.html

Обраха апартамент в Бяла Слатина

Вчера около 13.05 часа в Бяла Слатина са получили сигнал за извършена кражба, съобщиха от полицията.

След извършена проверка, униформените са установили, че за времето от 10.30 до 11.30 часа на същата дата, крадци са проникнали в апартамент през не заключена входна врата.

От мястото липсват лаптоп и комплект с ключове за запалване на автомобил “Пежо“.

По случая е започнато досъдебно производство по описа на районното управление в Бяла Слатина.

18 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-rysiya-venera-1484683.html

/КРОСС/ 31 г. - В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. - Приключва Войната за австрийското наследство.1795 г. - Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски от османците, заради отказа й да приеме мохамеданството; канонизирана е за светица.1867 г. - САЩ влиза във владение на Аляска, след като я купува от Русия за 7,2 млн. долара.1890 г. - Основан е град Виндхук, Намибия.1892 г. - Открива се първата платена далекосъобщителна телефонна линия Чикаго-Ню Йорк.1906 г. - В Русия е обявено равноправие между съсловията в обществото.1918 г. - В Париж е обявена декларация на президента на САЩ за даване на независимост на Чехословакия от Австро-Унгария.1922 г. - Създадена е британската радиостанция BBC.1941 г. - Втората световна война: В Токио е арестуван съветският разузнавач Рихард Зорге.1944 г. - Втората световна война: Червената армия нахлува в Чехословакия.1945 г. - СССР получава планове на американската атомна бомба от Клаус Фукс.1967 г. - Съветският космически апарат Венера 4 каца на Венера и става първият апарат, който измерва атмосферата на друга планета.1981 г. - Открит е Античният театър в Пловдив1989 г. - Ерих Хонекер, лидерът на ГДР, подава оставка.1991 г. - Азербайджан обявява независимост от СССР.1993 г. - В Латвия е възстановена националната валута лат.

България излиза в битка за медал от Евроволей 2015

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/18/2631141_bulgariia_izliza_v_bitka_za_medal_ot_evrovolei_2015/?ref=rss


Българските волейболисти бяха много близо до финала на европейското първенство, но отново не успяха да стигна до мача за трофея и сега ще трябва бързо да се възстановят от изключително тежкия двубой с Франция, за да се борят за бронзовите медали. 

Възпитаниците на Пламен Константинов се изправят срещу сънадомакина на шампионата Италия днес от 17.30 часа в зала "Арена Армеец".

"Трябва да се опитаме да се възстановим и психически, и физически за една нощ, което е невъзможно,...

За безличната кампания на изборите тази година

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/za-bezlichnata-kampaniia-na-izborite-tazi-godina-6043967

"Икономическата криза породи политическа криза в Европа, в това число и в България. Основното е търсенето на алтернатива, а такава към момента не се вижда”, казва социологът Кольо Колев

Официално разследват Дилма Русеф за корупция

http://www.moreto.net/novini.php?n=304107

Бразилската полиция започна предварително разследване по отношение на президента Дилма Русеф. Разследването е започнало още на 7 октомври след постановление на Върховния съд, съобщава източник от полицията, цитиран от ВВС. Следователите трябва да проверят действително ли Русеф и вицепрезидентът Мишер Темер по време на кампанията за втори мандат през 2014 година за злоупотребили със служебното си положение.

Нотев: Възможно е лидерът на "Атака" доброволно да се откаже от имунитета си

http://pik.bg/нотев-възможно-е-лидерът-на-атака-доброволно-да-се-откаже-от-имунитета-си-news419055.html

Нотев: Възможно е лидерът на "Атака" доброволно да се откаже от имунитета си

Аз съм против дейността на "клекшоповете". Тази дейност загрозява градската среда. Това заяви пред Нова телевизия Явор Нотев, депутат от "Атака" и адвокат на лидера на партията Волен Сидеров. Юристът е и кандидат за кмет на София на предстоящите местни избори.

Коментарът на Явор Нотев идва по повод инцидента, в който се забърка лидера на "Атака" в центъра на София.

"Аз твърдя, че Волен Сидеров не е ударил никого при този инцидент. Реакцията на полицията е неадекватна. На кадрите се вижда, че се изнасят някакви листове. Безакцизните стоки са изнесени преди проверката на органите на реда", допълни адвокатът.

"Не изключвам вариант, Волен Сидеров и Десислав Чуков да са пийнали, но това не е грях, нито престъпление", продължи юристът.

"Искането за имунитет е вече факт. Това ще стане веднага, след като се събере парламентът. Възможно е лидерът на "Атака" да се откаже от имунитета си и да не се стигне изобщо до гласуване в пленарната зала, както стана предния път", обяви народният представител и кандидат за кмет на София.

Миа Сантова не издържа в ефира на БТВ, когато стана дума за баща й

http://petel.bg/Mia-Santova-ne-izdarzha-v-efira-na-BTV--kogato-stana-duma-za-bashha-y__130854

Миа Сантова не успя овладее емоциите си и се разплака пред телевизионните камери. Говорейки за починалия си баща в предаването на bTV...

Младшата на Черно море не вкара на Ботев (Пд)

http://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-ne-vkara-na-Botev--Pd-__130855

Юношите младша възраст на Черно море завършиха 0:0 с Ботев (Пловдив) в мач от IX кръг на елитна група по футбол до 17 години, игран на терена на...

Фандъкова: Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053980

„Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение на проектите. Очаквам усилия от страна на строителните фирми, които работят на обектите на общината и да се работи качествено. Затова са нужни и строителни работници, които имат опит. Бизнесът трябва да се включи в програмите за практическо обучение на младите хора от
„Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение на проектите. Очаквам усилия от страна на строителните фирми, които работят на обектите на общината и да се работи качествено. Затова са нужни и строителни работници, които имат опит. Бизнесът трябва да се включи в програмите за практическо обучение на младите хора от

Фандъкова: Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053986

„Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение на проектите. Очаквам усилия от страна на строителните фирми, които работят на обектите на общината и да се работи качествено. Затова са нужни и строителни работници, които имат опит. Бизнесът трябва да се включи в програмите за практическо обучение на младите хора от
„Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение на проектите. Очаквам усилия от страна на строителните фирми, които работят на обектите на общината и да се работи качествено. Затова са нужни и строителни работници, които имат опит. Бизнесът трябва да се включи в програмите за практическо обучение на младите хора от

Бюлетините за местните избори са отпечатани и се транспортират до общините

http://politics.actualno.com/Buletinite-za-mestnite-izbori-sa-otpechatani-i-se-transportirat-do-obshtinite-news_502116.html

Бюлетините за местните избори вече са отпечатани и е започнало транспортирането и предаването им на областните администрации и на общините. Това съобщи пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. По повод откритите 278 образци на бюлетини от полицията в кметството на село Габарево, за които се предполага, че са направени с цел да бъдат обучени избиратели без образователен или с нисък образователен ценз, Александър Андреев коментира: "В ЦИК все още не е пост

САЩ и Израел възобновиха преговорите за военна помощ

http://asia.actualno.com/SASht-i-Izrael-vyzobnoviha-pregovorite-za-voenna-pomosht-news_502117.html

Израел и САЩ за възобновили своите преговори за военна помощ, които израелският премиер Бенямин Нетаняху прекрати в знак на протест срещу подписването на договора за ядрената програма на Иран, съобщи израелският посланик във Вашингтон, цитиран от агенция Ройтерс. Двете държави се опитват да се договорят за 10-годишен спасителен пакет военна помощ, с който да се удължат сегашните американски субсидии в размер на 3 млрд. долара годишно до 2017. Очакват се срещи на най-високо ниво във Вашингтон

Фандъкова: Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение

http://frognews.bg/news_100127/Fandakova-Prodaljavame-da-investirame-v-stroitelstvoto-no-iskame-kachestveno-izpalnenie/

„Продължаваме да инвестираме в строителството, но искаме качествено изпълнение на проектите. Очаквам усилия от страна на строителните фирми, които работят на обектите на общината и да се работи качествено.

Мария Габриел: За Копривщица в Европа, подкрепете екипа на Генчо Герданов и ГЕРБ

http://pik.bg/мария-габриел-за-копривщица-в-европа-подкрепете-екипа-на-генчо-герданов-и-герб-news419053.html

Мария Габриел: За Копривщица в Европа, подкрепете екипа на Генчо Герданов и ГЕРБ

За Копривщица в Европа, подкрепете екипа на Генчо Герданов и ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел по време на представянето на кандидата на ГЕРБ за кмет на Копривщица Генчо Герданов. На събитието присъстваха народният представител от ГЕРБ Галя Георгиева, председателят на старейшини ГЕРБ Николай Андреев и кандидати за общински съветници от листат на ГЕРБ.

Мария Габриел бе категорична, че подкрепата в Европа не се дава даром. „Тя се извоюва всеки ден, с екип, с отвореност към хората, с решения за най-близките им проблеми“, заяви евродепутатът от ГЕРБ. Мария Габриел подчерта, че Генчо Герданов символизира бъдещето на Копривщица „Той е родолюбец, милеещ за общината, той е обединител, той не дели хората“, категорична бе Мария Габриел. Тя акцентира, че в програма му се вижда еднаква грижа за жените, за възрастните за предприемачите и за земеделците от общината. „За мен това е добрият кмет, който се грижи за хората и не забравя, че те са го избрали“, добави ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП.

„Живеете в един от най-забележителните български градове. Копривщица има потенциал да бъде перла в короната на най-развитите туристически дестинации“, заяви Мария Габриел. Тя бе категорична, че Копривщица заслужава да бъде разпознаваем на европейско и световно ниво, и като град с древна история и съхранени ценности. „Подкрепяйки Генчо Герданов и кандидатите на ГЕРБ за общински съветници подкрепяте по-доброто бъдеще, по-устойчивото развитие, повече инвестиции, повече работни места”, заяви Мария Габриел. Тя призова жителите на Копривщица да упражнят правото си на глас на 25ти октомври.
„Голямата ми мечта е Копривщица да се превърне в модерен европейски град със запазена идентичност. Аз и моят екип сме готови да поемем отговорността да развиваме общината и тази мечта да стане реалност“, заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Копривщица Генчо Герданов.

Той подчерта, че ще продължи да работи за развитието та общината. „Копривщица се утвърди като място, което заслужава внимание и се доказа като значимо място за цял свят, благодарение на Националният събор“, заяви Генчо Герданов. Той обобщи, че в общината са реализира редица проекти. „Открихме аквапарк, реновирахме читалището в града, направихме проект за изграждане на мост за автомобили“, заяви Герданов. Той подчерта, че за пръв път общината има бюджет. „Благодарение на сериозната финансова дисциплина, както и на сериозната работа на цялата общинска администрация, касата на Общината ни е добре заредена“, акцентира Герданов.

Миков: Лявата политика значи справедливост

http://offnews.bg/news/n_1/n_574917.html

Божидар Йотов и кандидатите на левицата могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Русе. Той подчерта, че на национално ниво това управление вече е показало какво означава дясното – увеличаване на възрастта за пенсиониране за решаване на недостига на средства в НОИ, а лявото решение е да се увеличат вноските в съответствие с доходите на хората, които работят. Лидерът на левицата обясни, че именно тази дясна политика ще бъде пренесена и на местно равнище: усвояване на евросредства на всяка цена, разпределяне на пари между близки кръгове до управляващата партия, разпределяне на обществени поръчки, загърбване на социалната политика и натоварване на общините с дейности и отговорности, които са ангажимент на държавата.  „Лявата политика, зад която стоят и нашите кандидати, е за справедливи и социални общини, обърнати към хората, достъпно здравеопазване и образование, грижа за младите, грижа за хората от третата възраст, за майките, за децата“, обясни председателят на БСП. Михаил Миков подчерта, че е смешно днес десните партии да говорят за Държавна сигурност, особено след като преди дни е излязъл списък, който показва, че тези, които най-много говорят, имат повече нейни бивши служители и агенти в листите си, отколкото БСП. По думите му това е факт, въпреки че БСП винаги е имала последователно отношение към хората, служили за сигурността на страната ни. „В противен случай държавата става разграден двор и 54 души влизат на 30-40 километра на територията ни, както се случи. Сигурността на страната ни не е на ниво, нищо, че се управлява от хора, чиито живот е минал в МВР и службите“, коментира председателят на БСП. Михаил Миков подчерта, че само с гласуване гражданите на Русе могат да прекратят управлението на сегашния кмет, чиито мандат е минал в рязане на ленти на изграденото преди него. Като пример за това той даде откриването на спортната зала, която е изградена със средства, отпуснати от правителството на Орешарски. Божидар Йотов: Предлагаме на русенци ново управление с човешко лице „БСП е доказала, че е национално отговорна партия, която се грижи за хората и сега предлага ново управление на Русе“, това заяви кандидатът на БСП за кмет на Русе Божидар Йотов. Той подчерта, че става въпрос за управление с човешко лице и обърнато към всеки един гражданин, на отворената врата на кмета за всеки, а не управление заради интересите и с пръстови отпечатъци. „С достойнство заставаме пред русенци днес да търсим отново тяхното доверие, защото това, което сме направили до момента е видно и те ще го оценят“, заяви Йотов.

Мъж и жена се загубиха във Витоша

http://pik.bg/мъж-и-жена-се-загубиха-във-витоша-news419051.html

Мъж и жена се загубиха във Витоша

Мъж и жена са се загубили в планина Витоша. Сигналът е подаден в 7.30 ч. тази сутрин. Двамата не са имали осветление и са се изгубили в тъмното.

Планинските спасители са реагирали незабавно и са ги открили, съобщиха от ПСС”.

Днес условията за туризъм в планините са добри, казаха още от Планинската спасителна служба. По високите части температурите са между 4 и 8 градуса. Лифтовете ще работят единствено във Витоша.

Вяра Церовска разговаря с треньорите на детско-юношеската школа на футболен клуб Миньор Перник

http://pik.bg/вяра-церовска-разговаря-с-треньорите-на-детско-юношеската-школа-на-футболен-клуб-миньор-пе-news419049.html

Вяра Церовска разговаря с треньорите на детско-юношеската школа на футболен клуб Миньор Перник

Кандидатът за кмет на Перник д-р Вяра Церовска и кандидати за общински съветници от листата на ГЕРБ се срещнаха с треньорите на детско-юношеската школа на футболен клуб Миньор Перник.  В школата тренират общо 180 деца в 9 отбора. Треньорите се оплакаха, че ежедневно се сблъскват с множество проблеми, повечето от които са свързани с недостигът на финансови средства. Голяма трудност е и не добрите условия за тренировки.

Вяра Церовска увери всички присъстващи, че  приоритет ще бъде и работата за насърчаване на масовия спорт. „Следващата година ще бъде ремонтиран стадион „Миньор“. Паралелно с това ще продължаваме да изграждаме площадки за стрийт-фитнес, спортни площадки, ще бъдат поощрявани прояви и събития, популяризиращи спорта за граждани от различни възрастови групи. Това ще е моделът, който ще следваме“, каза кандидатът за кмет на Перник.

Тя изтъкна, че ще бъде изготвена наредба с ясни критерии за финансирането на спорта в община Перник. „Нашият град има традиции в спорта. Тук се раждат шампиони и ние трябва да им осигурим подходящите условия да развиват своите таланти“, каза още Церовска. Тя обясни, че е крайно време да има ясна стратегия за развитие на града, като в това число се обърне сериозно внимание и на развитието на спорта. „За да има промяна в града ни трябва да гласуваме отговорно на 25 октомври.

В нашата листа със съветници има хора, които години наред се занимават със спорт и могат да помогнат много за развитието му на местно ниво. Гласувайте за силния отбор с номер 14 в бюлетината“, подчерта Церовска. 

Сирия и бежанците – основните теми за Меркел в Турция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/siriia-i-bejancite--osnovnite-temi-za-merkel-v-turciia-204326/

Очакванията са канцлерът на Германия да обсъди финансирането, което Истанбул ще получи от ЕС за справянето с бежанската криза

Благой Иванов защити световната си титла след нова голяма победа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QSXHGMOvYAg/

Благой Иванов защити световната си титла по ММА в тежка категория на веригата WSOF. Багата победи Дерек Мемен след TKO 30 секунди преди края на втория рунд.

Багата, който влезе в смесените бойни изкуства след впечатляваща кариера в бойното самбо, започна изключително активно мача, като още в началните секунди вкара много силен ляв в главата на Мемен. Последва десен и нов ляв, а кръвта на Мемен оплиска ринга, както и тялото на Благой, който продължи да нанася удари на съперника, а в края на първия рунд свали гарда, за да го подкани за повече активност.

Във втория рунд Благой намали темпото и остави съперника си да атакува, като в същото време се бранеше успешно.  Кръвта продължаваше да се стича по лицето на Мемен, който изглеждаше все по-нестабилен, докато българинът търпеливо чакаше своя шанс. 30 секунди преди края на втория рунд неговият момент настъпи – с мощна атака Багата просна Мемен на ринга, притисна го с удари и съдиите прекратиха двубоя, предаде bTV. Щабът на Багата веднага го покри с българския флаг, което даде начало на ликуването му на ринга, а залата беше огласена от възгласи “Българи, юнаци”.

Лоран Тили: Не знам как успяхме да спечелим

http://offnews.bg/news/n_1/n_574914.html

„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се, направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“, заяви селекционерът на Франция Лоран Тили, за сайта на БФВолейбол volleyball.bg, минути след драматичния полуфинал на Евроволей 2015 срещу България. Нашите момчета изиграха поредния си много силен мач на шампионата и поведоха с 2:0, но някак си „петлите“ успяха да се съвземат и да обърнат двубоя. „Беше битка! Върнахме се от ада. Обстановката в залата бе неноромална. Публиката и отборът бяха като едно и просто ни разбиха в първите два гейма. Нямахме отговор и решение. След това просто нямаше какво да губим. Започнахме точка по точка, гейм по гейм да се връщаме в мача и спечелихме накрая. Не знам какво е казал Тинюти, но аз никога не съм виждал подобна публика като тази. Преди мача няколко човека ми казаха, че тук хората са страхотни фенове и ще бъде лудо и трябва да съм готов, да го очаквам. Но въпреки това бях изненадан. На моменти въобще не чувах какво ми казват съотборниците и треньорът. Беше много тежко. Опитвах се да не гледам в трибуните. Да не гледам феновете, а да се концентрирам върху това, което се случва“, каза пък Кевин Тили. На финала Франция ще играе срещу Словения. Двубоят е от 20:45 часа. От 17:30 часа в „Арена Армеец“ ще започне и последният мач на България на това Европейско първенство. Родните „лъвове“ излизат срещу Италия в спора за бронзовите медали. Капитанът на Франция: Публика като тази не съм виждал никъде Капитанът на Франция Бенджамин Тинюти бе много доволен от класирането на своя тим за финала на Евроволей 2015. „Петлите“ падаха с 0:2 в препълнената до краен предел „Арена Армеец“, но някак си успяха да оцелеят в третия гейм, който измъкнаха с 26:24 и да спечелят мача с 3:2. В спора за златото шампионите от Световната лига ще играят срещу приятната изненада в турнира Словения. „Лъвовете“ на Пламен Константинов ще спорят за бронзовите медали на шампионата с Италия. И двете срещи са в неделя. Първо от 17:30 часа е малкият финал за 3-о място, а в 20:45 часа трябва да зaпочне и финалния сблъсък Франция – Словения, който ще определи новия шампион на Европа. „Бяхме поставени под страхотно напрежение в първите два гейма. Всички играчи от българския отбор играха добре, но мисля, че напрежението дойде най-вече от тази публика. След това просто се опитахме да играем по-добре. И в един момент след третия гейм видяхме по лицата на играчите от България, че сякаш започват да си мислят, че могат да изпуснат мача и да загубят. И опитахме да използваме това. Продължихме да натискаме и накрая постигнахме страхотна победа. Да падаш с 0:2 и да спечелиш в тази зала в София пред 13 000 зрители, това е нещо невероятно“, заяви за сайта на БФВолейбол volleyball.bg капитанът на Франция Бенджамин Тинюти. На въпроса виждал ли е някога атмосфера като тази в „Арена Армеец“ играчът на „петлите“ отговори така: „Наистина ли? Мисля, че не. Виждал съм атмосфера като тази, но не и напрежение като това, което изпитах днес. В Полша на Световното първенство миналата година публиката бе страхотна, но тази вечер бе съвсем различно. Тук се усещаше, че хората по трибуните са леко агресивни. И определено е много трудно за нас играчите да играем в такава обстановка. Но беше хубаво. Най-вероятно, защото спечелихме.“ „Словения до момента изигра страхотен турнир. Играхме контролна среща с тях преди европейското и загубихме. Така че още преди шампионата знам, че Словения е добър отбор. Имат страхотни играчи, които играят в много силни чуждестранни отбори. Трябва да се подготвим по много внимателен начин. Да бъдем агресивни и да направим всичко, за да спечелим“, завърши Тинюти. „Обстановката в залата бе откачена. Не успяхме да играем добре в първите два гейма, защото България сервираше много добре. В общи линии играеха много добре във всички елементи. И бе много трудно за нас. След това успяхме да намерим нещо и аз не знам какво, но постепенно подобрихме играта си. Започнахме да сервираме добре, блокадата ни заработи, в защита извадихме няколко топки. Искаме този златен медал и това е основната причина за днешния обрат и тази победа“, коментира пък либерото на французите Женя Гребенников. „Словения е много добър отбор. Разполагат с много силни нападатели като Гаспарини, Чебул. Трябва да играем така, както можем. Да покажем тази игра, която демонстрирахме през целия шампионат до тук“, Женя Гребенников.

Временно е затруднено движението по пътя София - Варна

http://pik.bg/временно-е-затруднено-движението-по-пътя-софия---варна-news419048.html

Временно е затруднено движението по пътя София - Варна

Временно е затруднено движението по пътя София - Варна, в участъка между Стражица и село Моравица заради пътен инцидент, съобщиха от пресцентъра на МВР-Велико Търново.

Произшествието е станало тази сутрин около 08.00 часа. 

Екипи на “Пътна полиция” регулират движението в района на произшествието. Причините са в процес на изясняване. 

Момчета, не е време за сълзи!

http://www.vesti.bg/bulgaria/momcheta-ne-e-vreme-za-sylzi-6043966

"Трябва да се опитаме да се възстановим физически и психически от този мач, което няма да е лесно. Аз знам, че загубите се лекуват само с победи", казва Константинов

Клипове с насилие в телефоните на чужденците от Средец

http://www.bnews.bg/article-142696

Според неофициална информация афганистанците разказвали, че загиналият 56-годишен мъж е техен водач.

Селекционерът на Франция: Не знам как успяхме да спечелим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053971

„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“,
„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“,

Приключва курсът по безплатно програмиране във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304134

Днес е последният ден на Европейска седмица на програмирането, която се проведе и във Варна, научи Moreto.net. Фокусът бе насочен към привличането на деца, родители, учители и предприемачи в прояви и уроци по програмиране. Във Варна, Beehive Co-working Space предостави възможност на всички желаещи да се включат в безплатните обучения.

Селекционерът на Франция: Не знам как успяхме да спечелим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053967


„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“,
„Не знам как успяхме да спечелим! България игра много добре. Публиката бе фантастична. Но топка след топка, някак си се задържахме в мача. Взехме третия гейм след това четвъртия и накрая спечелихме мача. Разбира се направихме и някои промени в посрещане и при сервис, но най-хубавото е, че останахме в мача, когато бе най-трудно“,

Кубрат Пулев победи бразилеца Джорд Ариас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YwBrJSOnJP4/

Кубрат Пулев победи бразилеца Джорд Ариас в двубой от галавечерта в Карлсруе, Германия. Кобрата триумфира с 3:0 съдийски гласа в 8-рундовия сблъсък. Ариас се оказа труден съперник, но класата на българина си каза думата. Това бе 21-та победа на професионалния ринг за Пулев от 22 двубоя. Кобрата се завърна на ринга след близо една година след загубата от Владимир Кличко.  В залата имаше солидно  български фенове, който  го подкрепяха, пише Novsport.След края на двубоя, двамата се поздравиха приятелски.

М. Миков: Лявата политика означава справедливост и солидарност за всеки българин във всяка община

http://www.cross.bg/ryse-horata-ypravlenie-1484682.html

/КРОСС/ „Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези, които могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Русе. Той подчерта, че на национално ниво това управление вече е показало какво означава дясното - увеличаване на възрастта за пенсиониране за решаване на недостига на средства в НОИ, а лявото решение е да се увеличат вноските в съответствие с доходите на хората, които работят. Лидерът на левицата обясни, че именно тази дясна политика ще бъде пренесена и на местно равнище: усвояване на евросредства на всяка цена, разпределяне на пари между близки кръгове до управляващата партия, разпределяне на обществени поръчки, загърбване на социалната политика и натоварване на общините с дейности и отговорности, които са ангажимент на държавата. „Лявата политика, зад която стоят и нашите кандидати, е за справедливи и социални общини, обърнати към хората, достъпно здравеопазване и образование, грижа за младите, грижа за хората от третата възраст, за майките, за децата", обясни председателят на БСП

Хората с татуировки са по-агресивни

http://www.bnews.bg/article-142695

Специалистите установили също, че колкото повече татуировки има човек, толкова по-враждебно е настроен той към обкръжаващите.

Почитаме св. Злата, покровителка на българките в чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_574909.html

Православната църква почита днес света вмчца Злата Мъгленска. Тя е покровителка на българките в чужбина, имен ден празнуват всички със злато в името си.  Света Злата Мъгленска живяла по време на турското робство в България. Родила се в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била рядко красива, смирена, благочестива - с чисто сърце и твърда вяра. Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-ostanalite-bezhantzi-1484681.html

/КРОСС/ Лагер на колела за бежанците ще има скоро у нас, пише "Стандарт", като цитира главния секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров. Изграждането на фургоните ще струва близо 2 млн. лв., 90% от които ще даде Европа, а останалите - държавната хазна. Фургоните, в които ще могат да се настанят 400 бежанци, ще бъдат разположени в сегашния лагер в Харманли и засега няма да напускат територията му.  В първото си излявление след смъртта на афганистанския мигрант край Средец премиерът Бойко Борисов заяви, че граничарите не са нито за медал, нито за оставки, отбелязва "24 часа". "Направили са необходимото", посочи Борисов. Министър-председателят определи случая като нелеп инцидент и нещастна случайност, но подчерта, че не възприема хората от Афганистан като бежанци. "Труд" съобщава, че двайсет от задържаните при Средец 54 афганистанци са били разпитани вчера, а до края на днешния ден ще дадат показания и останалите. Няма повдигнато обвинение срещу граничаря Вълкан Хамбарлиев и към момента не са готови назначените експертизи, е посочил пред "Труд" окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която води разследването. Шокиращи записи на кланета и издевателства са намерени в двата телефона на загиналия афганистанец Бисмилля, пише "Стандарт", като се позовава на "Флагман". Според разследващи, чужденците обяснили, че с видеозаписите показват от какво бягат

Св. ап. и ев. Лука. Св. вмчца Злата Мъгленска

http://www.cross.bg/lyka-sveti-apostol-1484679.html

/КРОСС/ Свети евангелист Лука се родил в сирийския град Антиохия. Родителите му не принадлежали към еврейския род. За това свидетелства отчасти самото име Лука, съкратено от латинското име Лукан (1), и особено от едно място в посланието на апостол Павел към Колосяни, където свети Павел ясно го отделя "от обрязаните", тоест от иудеите (Кол. 4:10-15). В писанията си свети Лука ясно показва добро познаване на Моисеевия закон и иудейските обичаи, затова може да се смята, че преди обръщането си към Христа той е приел иудейската вяра (2). Освен това в родината си, прославена с науките и изкуствата, той обогатил ума си с различни научни сведения. От посланието на апостол Павел до Колосяни виждаме, че той изучавал лекарското изкуство (3), а преданието удостоверява, че бил и живописец. Несъмнено е също, че е получил добро образование, защото гръцкият език на писанията му е много по-чист и правилен, отколкото езикът на останалите новозаветни писатели.Когато слухът за чудесата и учението на Господ Иисус Христос се разпространил от Галилея по цяла Сирия и околните места, тогава и Лука дошъл от Антиохия в Галилея, където Господ Иисус Христос започнал да сее семената на Своето спасително учение (Мат. 4:24-25; Лук. 4:37). Тези семена намерили добра почва в сърцето на Лука и принесли стократни плодове

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1484680.html

/КРОСС/ Акад. Людмил Стайков - режисьор Анани Явашев - актьорДимитър Димитров - социологКалинка Вълчева - народна певицаКънчо Атанасов - писателНикола Динев - шампион по класическа борбаНиколай Николаев - актьорПетко Ганчев - посланик в БеларусСлави Трифонов - шоуменСтефан Аладжов - футболист

Имигрантите пратиха Меркел на тежки срещи в Турция

http://www.bnews.bg/article-142694

В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.

Инсталират метеорологични системи на Е-79

http://society.actualno.com/Instalirat-meteorologichni-sistemi-na-E-79-news_502112.html

Инсталирани са първите три системи за автоматизирано проследяване на метеорологичните условия на пътя. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Станциите са на път E-79 - в района на Кресна, в област Благоевград, при с. Долна Вереница, в област Монтана, както и на път I-6, при входа на град Бургас. Метеорологичните станции на АПИ са част от проекта "Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и първокласните пътища на територията на България". Данните от метеор

НАТО започва най-големите учения през последните 10 години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bfcT17GNCxA/

От понеделник НАТО започва най-големите в последните повече от десет години учения в централната част на Средиземно море, съобщава Кросс.

Ученията ще бъдат демонстрация на сила в момент, когато Русия продължава авиоударите си в Сирия и се опитва да възвърне влиянието си в Източното Средиземноморие.

Макар че учението беше планирано много преди руската въздушна кампания в Сирия, а и преди покачването на напрежението около този конфликт в последно време, и не е свързано с конкретни събития, ескалацията на конфликтите в Северна Африка и Близкия Изток предизвиква НАТО да реагира на множащите се заплахи по границите й.

В учението в продължение на пет седмици ще вземат участие 36 хиляди военни, 140 самолета и 60 кораба.
„НАТО се нуждае от стратегия за южния си фланг, за случващото се в тази дъга на нестабилност от Ирак до Северна Африка. Ние също трябва да съгласуваме дългосрочен стратегия спрямо Русия “, заяви британският посланик в алианса Адам Томсън.

Русия е поканена да наблюдава ученията.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-razgovor-yavor-1484678.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: За първи път говорят лекарите, спасили живота на мъж, въпреки правилата на системата. Тема:В политическия клекшоп - Явор Нотев пред Диана Найденова. Тема:Темите от седмицата коментират адвокат Николай Хаджигенов и социологът Кольо Колев. Тема:Емоцията "Волейбол"... Тема:X Factor в навечерието на големите концерти - отборът на момчетата и Саня Армутлиева пред Мариян Станков-Мон Дьо. Тема:Среща с българска знаменитост в Лондон. Янко Тихов направи карта на националностите в британската столица и се превърна в човека, за когото всички говорят. Btv, "Тази неделя"Тема: Невероятната история на господаря на „Фермата" - бай Георги!Тема: Еднопосочен билет до Марс - ще има ли българи в първата мисия до Червената планета?Тема: В Пирогов Проф. Стоян МилановТема: Кога ще избухне Третата световна война - коментар на журналиста Тома Томов!Тема: Албена Колева - черна комедия за едно голямо наследство. Тема: Една жена на 40 - житейската равносметка на певицата Кали! Тема: Жива връзка - откриване на Международен автосалон София 2015 Тема: Веган-алпинистТема: Баща, направил барокамера за сина си Тема: Джумпарова стана актриса и продуцентТема: Кирчо Чалъков - гримьорът за световните звезди БНТ, „Денят започва с Г. Любенов"Тема: Компютърно престъпление и наказание - разговор с Явор Колев от ГДБОПТема: Герой на седмицата: в дома на Вежди РашидовТема: 25 години Малък градски театър

Предстоящи събития в страната за днес, 18 октомври

http://www.cross.bg/gerb-kandidatut-kmet-1484677.html

/КРОСС/ *** София.Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще посети столичния квартал „Младост", където ще бъде извършено освещаване на новопостроения храм „Рождество Христово". Утринното богослужение започва в 8 часа. Начало на литургията - 10 часа. ***Елхово.Министърът на отбраната Николай Ненчев ще се срещне с военнослужещи, които изпълняват задачи по логистично осигуряване и наблюдение на границата в района на Елхово. Той ще се запознае на място с условията, при които работят военнослужещите от Сухопътните войски. ***София. От 11 до 19 ч. в Парк Заимов ще се проведе Национален фермерски пазар. ***София.От 11.30 ч. в Камерна зала България „София квартет" открива сезона с матине на 18 -ти октомври. Зрителите ще се насладят на квартет № 2 от Бородин и квартет № 12 „Американски" на Дворжак. ***София.От 12 ч. в Националния пресклуб на БТА Центърът за оценка на въздействието на законодателството ще даде пресконференция. ***София.От 12.30 ч. в Националния пресклуб на БТА Асоциация на юристи за развитие на правото в обществен интерес ще представят проекта „Повишаване ефективността на обществените консултации чрез активно участие на гражданското общество в процеса на вземане на управленски решения", както и анализ на практиката на държавната администрация да игнорира медиите и гражданския сектор в този процес. ***София.От 16.30 ч

Жалба за нарушения на предизборната кампания е получена в ОИК – Благоевград

http://pik.bg/жалба-за-нарушения-на-предизборната-кампания-е-получена-в-оик-–-благоевград-news419035.html

Жалба за нарушения на предизборната кампания е получена в ОИК – Благоевград

Първата жалба за нарушения по време на предизборната кампания вече е получена в Общинската избирателна комисия в Благоевград. Това съобщи председателят на комисията Елена Панчева.

Тя обясни, че става въпрос за това, че кметът на село Бело поле стоял в кабинета си, въпреки че е в предизборна кампания и има временен управник на селото. Освен това на 11 октомври там се провела предизборна среща с жителите на населеното място, организирана от определена политическа партия. На нея присъствали двама души, които нито са жители на Бело поле, нито представители на партията.

Жалбоподателката, която е пълномощник на тази политическа сила твърди, че един от кандидатите за кметове регистрира македонски граждани на адреси в селото без знанието на собствениците им. По този начин той нарушил Закона за гражданската регистрация.

Жалбата е приета и разгледана по същество, но членовете на ОИК счели, че тя е неоснователна. Ще бъде направена проверка в кметството на Бело поле, за да се установи дали кметът е в кабинета си. Общинската избирателна комисия обаче не може да ограничи достъпа му като гражданин от сградата.

Над 475 хил. декара с пшеница вече засяха зърнопроизводителите в област Добрич

http://pik.bg/над-475-хил-декара-с-пшеница-вече-засяха-зърнопроизводителите-в-област-добрич-news419034.html

Над 475 хил. декара с пшеница вече засяха зърнопроизводителите в област Добрич

Зърнопроизводителите в област Добрич вече са засели над 475 хил. декара с пшеница, съобщиха от областната дирекция „Земеделие”.

В региона традиционно се отглеждат най-много площи със зърнената култура в страната. Обичайно масивите с пшеница в Добричко достигат 1 000 000-1 200 000 декара.

Най-много площи с есенната култура са засети в община Генерал Тошево, където арендатори и земеделски кооперации вече са засели над 134 000 декара.

В областта е извършена предсеитбена подготовка на 890 794 декара. Дълбока оран е извършена на 763 311 декара.

Освен пшеница, в областта се сее също ечемик – 30 138 декара, рапица – 151 847 декара, и тритикале – 2 025 декара.

През миналата стопанска година в област Добрич бяха произведени 643 401 тона хлебно зърно при среден добив 537 килограма.

Слагат етикет „Без ГМО” на чистите храни

http://www.moreto.net/novini.php?n=304136

Чистите храни без съдържание на генномодифицирани организми или с отклонение до 0,1% ще бъдат с етикети „Без ГМО”. Това предвижда новият Закон за храните, който в момента се подготвя от работна група, в която влизат експерти от аграрното министерство и представители на браншовите организации от хранителната индустрия.

Зачестяват случаите на училищно насилие

http://www.grreporter.info/zachestyavat-sluchaite-na-uchilishchno-nasilie/18063

65% от гръцките ученици са виждали в училище случаи на насилие, 29% са упражнявали тормоз от рядко до много често

прочети повече

Миков: Лявата политика означава справедливост и солидарност за всеки българин във всяка община

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053952

Божидар Йотов и кандидатите на левицата могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе
„Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези,
Божидар Йотов и кандидатите на левицата могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе „Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези,

Хакери могат бешумно да командват смартфони чрез Google Now и Siri

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/18/2630078_hakeri_mogat_beshumno_da_komandvat_smartfoni_chrez/?ref=rss


Френски компютърни специалисти от правителствената група за сигурност на информацията са открили начин да изпращат радиосигнали до мобилните устройства, които се интерпретират от гласовите асистенти като говор. По този начин те могат безшумно да командват смартфони, съобщава сп. Wired.

Методът разчита към смартфона да са свързани слушалки. Тяхната жица се използва като антена, подобно на телефоните с вграден FM модул. С помощта на софтуера GNU Radio, лаптоп и антена, могат да се изпращат команди до телфона-мишена. Това означава, че хакерът трябва да е в близост до жертвата си, като може да скрие по-голямата част от оборудването в раница.

Атаката не изключва дисплея на телефона, така че потребителят може да види какво се случва. Хакерът може да изпраща всякакви команди, които се поддържат от гласовите асистенти, но ще трябва да разчита, че потребителят е оставил смартфона си на масата и не е откачил слушалките.

Все пак риск има, коментират специалистите и Google и Apple трябва да помислят за методи, които да увеличат сигурността. Инженерите вече са споделили откритията си с двете компании, които трябва да се заемат с решаване на проблема. Те обаче досега не са коментирали темата.

Облачна неделя и максимални температури то 21 градуса

http://www.bnews.bg/article-142693

Над планините ще има разкъсана облачност. Ще духа умерен, по високите части – временно и силен вятър от запад-югозапад.

Миков: Лявата политика означава справедливост и солидарност за всеки българин във всяка община

http://pik.bg/миков-лявата-политика-означава-справедливост-и-солидарност-за-всеки-българин-във-всяка-общ-news419033.html

Миков: Лявата политика означава справедливост и солидарност за всеки българин във всяка община

„Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези, които могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе“.

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Русе. Той подчерта, че на национално ниво това управление вече е показало какво означава дясното – увеличаване на възрастта за пенсиониране за решаване на недостига на средства в НОИ, а лявото решение е да се увеличат вноските в съответствие с доходите на хората, които работят.

Лидерът на левицата обясни, че именно тази дясна политика ще бъде пренесена и на местно равнище: усвояване на евросредства на всяка цена, разпределяне на пари между близки кръгове до управляващата партия, разпределяне на обществени поръчки, загърбване на социалната политика и натоварване на общините с дейности и отговорности, които са ангажимент на държавата. „Лявата политика, зад която стоят и нашите кандидати, е за справедливи и социални общини, обърнати към хората, достъпно здравеопазване и образование, грижа за младите, грижа за хората от третата възраст, за майките, за децата“, обясни председателят на БСП.

Михаил Миков подчерта, че е смешно днес десните партии да говорят за Държавна сигурност, особено след като преди дни е излязъл списък, който показва, че тези, които най-много говорят, имат повече нейни бивши служители и агенти в листите си, отколкото БСП. По думите му това е факт, въпреки че БСП винаги е имала последователно отношение към хората, служили за сигурността на страната ни. „В противен случай държавата става разграден двор и 54 души влизат на 30-40 километра на територията ни, както се случи. Сигурността на страната ни не е на ниво, нищо, че се управлява от хора, чиито живот е минал в МВР и службите“, коментира председателят на БСП.

Михаил Миков подчерта, че само с гласуване гражданите на Русе могат да прекратят управлението на сегашния кмет, чиито мандат е минал в рязане на ленти на изграденото преди него. Като пример за това той даде откриването на спортната зала, която е изградена със средства, отпуснати от правителството на Орешарски.

Божидар Йотов: Предлагаме на русенци едно ново управление с човешко лице

„БСП е доказала, че е национално отговорна партия, която се грижи за хората и сега предлага ново управление на Русе“, това заяви кандидатът на БСП за кмет на Русе Божидар Йотов. Той подчерта, че става въпрос за управление с човешко лице и обърнато към всеки един гражданин, на отворената врата на кмета за всеки, а не управление заради интересите и с пръстови отпечатъци. „С достойнство заставаме пред русенци днес да търсим отново тяхното доверие, защото това, което сме направили до момента е видно и те ще го оценят“, заяви Йотов.


18.10.2015 г.
гр. София

 

Миков: Лявата политика означава справедливост и солидарност за всеки българин във всяка община

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053948

Божидар Йотов и кандидатите на левицата могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе
„Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези,
Божидар Йотов и кандидатите на левицата могат да се преборят за промяна в дясното, милиционерско управление на Русе „Кампанията за местни избори не е реклама на пазарен продукт, а избор каква политика искаме за България, за вашата община, за вашето населено място. Кандидатите на левицата - Божидар Йотов и неговият екип са тези,

Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news419032.html

Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. По места има дебел слой роса.

По високите части температурите са между 4 и 8 градуса.

По върховете в Стара планина е мъгливо и духа слаб вятър.
Съоръженията ще работят единствено в планина Витоша.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Кола блъсна пешеходец във Варна, човекът загина в болница

http://www.bnews.bg/article-142692

Движението е отцепено и трафикът на автомобили посока центъра е невъзможно.

Патриарх Неофит и Бойко Борисов откриват новопостроения храм в Младост 3 в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053941

Българският патриарх Неофит ще посети столичния квартал
Българският патриарх Неофит ще посети столичния квартал "Младост", където ще бъде извършено освещаване на новопостроения храм "Рождество Христово". Началото на утринното богослужение е в 8.00 ч, а началото на литургията - в 10.00 ч. Основният камък на храма е положен на 5 юни 2011 г. - тогава това е първата неделя след Възнесение Господне,

Патриарх Неофит и Бойко Борисов откриват новопостроения храм в Младост 3 в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053945

Българският патриарх Неофит ще посети столичния квартал "Младост", където ще бъде извършено освещаване на новопостроения храм "Рождество Христово".
Началото на утринното богослужение е в 8.00 ч, а началото на литургията - в 10.00 ч.
Основният камък на храма е положен на 5 юни 2011 г. - тогава това е първата неделя след Възнесение Господне,
Българският патриарх Неофит ще посети столичния квартал "Младост", където ще бъде извършено освещаване на новопостроения храм "Рождество Христово". Началото на утринното богослужение е в 8.00 ч, а началото на литургията - в 10.00 ч. Основният камък на храма е положен на 5 юни 2011 г. - тогава това е първата неделя след Възнесение Господне,

26-ти октомври ще бъде неучебен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3Sryp2hvB8w/

26-ти октомври ще бъде неучебен за всички училища в страната, съобщават от МОН. Последният понеделник на месец октомври е определен за неучебен за учениците, за да се изнесат изборните урни и да се разчистят училищата от изборни материали. Учебното съдържание ще бъде преструктурирано от учителите и одобрено от директорите на училищата, съгласувано с началниците на регионалните инспекторати по образованието.

Трагедия! Пометеният пешеходец във Варна почина

http://pik.bg/трагедия-пометеният-пешеходец-във-варна-почина-news419028.html

Трагедия! Пометеният пешеходец във Варна почина

Загинал е пешеходецът, който бе ударен от лек автомобил във Варна тази сутрин. Това съобщиха от „Пътна полиция”.

Инцидентът е станал преди 8.00 часа по булевард „Цар Освободител” в района на кръстовището след пробива Левски в посока центъра. Първоначалната информация за пострадалия беше, че състоянието му е тежко. (Вижте в Още по темата).

По-късно стана ясно, че е починал. Работи се по установяване на самоличността му, както и за причините, довели до тежкото пътно произшествие.

 

Financial Times и бъдещето на журналистиката

http://www.investor.bg/medii/455/a/financial-times-i-bydeshteto-na-jurnalistikata-203518/

От началото на годината FT премина през две сериозни промени - промяна на бизнес моделa и продажба на изданието

Убит и ранени на зомби феста във Флорида

http://offnews.bg/news/n_1/n_574897.html

Един човек е убит, а четирима са ранени след стрелба на фестивала ZombieCon във Форт Майърс, Флорида. Пострадалите са настанени в болница, съобщи АП. Инцидентът станал снощи. Организаторите са отцепили района, няма информация за причините за инцидента. Зомби фестивалът се провежда ежегодно в дните преди Хелоуин в САЩ, уточнява "Сега". 

България ще играе днес за бронза с Италия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/psYV-XIpuA8/

България загуби от Франция след тежък полуфинал от Европейското първенство по волейбол. Нашият отбор взе първите два гейма, но волейболистите на Франция обърнаха играта в третия гейм и постигнаха победа с 3:2 (25:18, 25:23, 24:26, 21:25, 12:15). България ще играе днес за бронза с Италия, от 17:30 часа българско време, а Франция ще спори със Словения за златото в първенството.

Модният ни детектив Лола ди Мола пуска своя вот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5052807

И настана време за предизборни обещания, баяния и размисли. В дните преди вота предлагам на вниманието ви една лека тренировка - разгрявка, както се казва, модно упражнение по вкус и стил.
 Призовавам да пуснете гласа си в подкрепа на двете борещи се за вниманието ни страни, да изберете между достойнствата на пищните дамски форми и
И настана време за предизборни обещания, баяния и размисли. В дните преди вота предлагам на вниманието ви една лека тренировка - разгрявка, както се казва, модно упражнение по вкус и стил. Призовавам да пуснете гласа си в подкрепа на двете борещи се за вниманието ни страни, да изберете между достойнствата на пищните дамски форми и

За риба с Цанко: Кефалът най-после полудя по морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5051969

Най-масово преследваните риби по Черноморието - кефаловите, най-после започнаха лудото кълване. Иларията, платерината и кефалът се активизираха след последната седмица на бури и ветрове. След нея температурата на морската вода стремително ще пада и всеки час е важен за тези риби да трупат мазнини.
“Това е типичното рибарско време,
Най-масово преследваните риби по Черноморието - кефаловите, най-после започнаха лудото кълване. Иларията, платерината и кефалът се активизираха след последната седмица на бури и ветрове. След нея температурата на морската вода стремително ще пада и всеки час е важен за тези риби да трупат мазнини. “Това е типичното рибарско време,

Яна Маринова учи актьорство 3 месеца в Лос Анджелис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5050979

Само преди седмица хубавата Яна Маринова се върна от Лос Анджелис. Там тя не участва в някой холивудски филм, а изкара тримесечен курс на обучение в престижния институт за театър и кино “Лий Страсбърг”.
Преди време неин приятел ѝ разказва за него, а тя самата винаги се е стремяла да се развива.
Само преди седмица хубавата Яна Маринова се върна от Лос Анджелис. Там тя не участва в някой холивудски филм, а изкара тримесечен курс на обучение в престижния институт за театър и кино “Лий Страсбърг”. Преди време неин приятел ѝ разказва за него, а тя самата винаги се е стремяла да се развива.

Носителят на "Грами" за джаз Грегъри Портър излиза на сцената на НДК тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/18/2631085_nositeliat_na_grami_za_djaz_greguri_portur_izliza_na/?ref=rss


Награденият с "Грами" за най-добър джаз албум на миналата година вокалист Грегъри Портър ще зарадва българските меломани с концерт в Зала 1 на НДК тази вечер.

Той ще излезе в 20 ч. със своя бенд, за да представи смесица от джаз, соул, ритъм енд блус и госпел. Заедно с Йосуке Сато, (саксофон), Чип Крауфорд (пиано), Арън Джеймс  (бас) и Еманюер Харълд той ще изпълни парчета от отличения "Liquid Spirit", както и най-доброто от съвременната джаз сцена, съобщават организаторите от Reel...

Меркел в Истанбул заради бежанците

http://frognews.bg/news_100123/Merkel-v-Istanbul-zaradi-bejantsite/

Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в Турция. Тя ще се срещне в Истанбул с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу. В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема, информира ТАСС, цитирани от БГНЕС.

Българин се превърна в знаменитост в Лондон

http://petel.bg/Balgarin-se-prevarna-v-znamenitost-v-London__130851

Кадър Нова Тези дни Лондон говори за една златна карта, дело на български художник. Става въпрос за Янко Тихов и неговия шедьовър, който...

Позьор във "Фейсбук"! Ето го хулигана, пребил охраната и заплашвал лекари в „Спешното“!

http://petel.bg/Pozor-vav-Feysbuk--Eto-go-huligana--prebil-ohranata-i-zaplashval-lekari-v----Speshnoto-----__130853

19-годишният Мартин Георгиев от Камено е гаменът, който вилня в „Спешното отделение“ на МБАЛ – Бургас в четвъртък вечерта, съобщи...

Даряват 30 хиляди плюшени мечета на децата бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053924

Около 30 хиляди плюшени мечета пътуват към децата-бежанци благодарение на дарителска кампания, призоваваща британските деца да даряват своите плюшени мечета на деца бежанци, пише London Evening Standard,  цитиран от "Фокус".
Играчките ще бъдат доставени на десетки хиляди деца, засегнати от сирийската война,
Около 30 хиляди плюшени мечета пътуват към децата-бежанци благодарение на дарителска кампания, призоваваща британските деца да даряват своите плюшени мечета на деца бежанци, пише London Evening Standard,  цитиран от "Фокус". Играчките ще бъдат доставени на десетки хиляди деца, засегнати от сирийската война,

Даряват 30 хиляди плюшени мечета на децата бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053918

Около 30 хиляди плюшени мечета пътуват към децата-бежанци благодарение на дарителска кампания, призоваваща британските деца да даряват своите плюшени мечета на деца бежанци, пише London Evening Standard,  цитиран от
Около 30 хиляди плюшени мечета пътуват към децата-бежанци благодарение на дарителска кампания, призоваваща британските деца да даряват своите плюшени мечета на деца бежанци, пише London Evening Standard,  цитиран от "Фокус". Играчките ще бъдат доставени на десетки хиляди деца, засегнати от сирийската война,

Чуйте българската песен за Детската Евровизия

http://music.actualno.com/Chujte-bylgarskata-pesen-za-Detskata-Evrovizija-news_502109.html

„Цветът на надеждата” е песента, с която Габриела Йорданова ще представи България на финала на Детска Евровизия 2015. Самата Габи е автор на текста, заедно с Ивайло Вълчев. Музиката е дело на Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Георги Милчев-Годжи. Песента е послание за надеждата, мечтите и усмивките. В нея ще открием уникалната способност на децата да намират цветовете на живота. Талантливото момиче от Русе, което спечели зрителите по време на националната селекция, ще бъд

Ненчев: При необходимост ще пратим още военни на границата

http://society.actualno.com/Nenchev-Pri-neobhodimost-shte-pratim-oshte-voenni-na-granicata-news_502110.html

При необходимост ще бъдат включени още военни и техника за охраната на българо-турската граница. Това заяви в Елхово министърът на обраната Николай Ненчев. Той и заместник- началникът на отбраната генерал Константин Попов ще се запознаят на място при какви условия работят военнослужещите в граничния район. В момента на границата има между 100 и 150 военнослужещи, които освен с техника участват и в съвместни патрули с граничните полицаи, предаде БНР. Според министър Ненчев е от изключителна ва

ИПИ: Поединичното спасяване в енергетиката ще породи нови проблеми

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ipi-poedinichnoto-spasiavane-v-energetikata-shte-porodi-novi-problemi-204324/

Предложенията на работодателските организации навеждат на мисълта само за краткосрочни решения, смята икономистът Калоян Стайков

Колев: България се държи като начинаеща проститука

http://frognews.bg/news_100122/Kolev-Balgariia-se-darji-kato-nachinaeshta-prostituka/

Обществото има нужда от добра новина, затова еуфорията около волейбола беше толкова голяма, заяви по НТВ социологът Кольо Колев. То болезнено се нуждае от някаква светлина, защото в последно време има усещане за блато. Затова и капитанът на отбора се извини, че не им го е поднесъл, добави той.

Кола удари пешеходец във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_574893.html

Пешеходец е ударен от лек автомобил във Варна, състоянието на пострадалия е тежко.  Инцидентът е станал тази сутрин, полицейски екипи установяват причините за произшествието, съобщи Фокус. Движението е отцепено и трафикът на автомобили след кръстовището на бул. „Цар Освободител” и пробива Левски в посока центъра е невъзможно. Използват се обходни маршрути.

Джипитата ще учат по-лесно

http://pik.bg/джипитата-ще-учат-по-лесно-news419021.html

Джипитата ще учат по-лесно

Общопрактикуващите лекари ще имат възможност да специализират по-лесно. Това съобщи зам. здравният министър Ваньо Шарков във Варна, пише Стандарт.

Причината е, че здравното министерство ще промени правилата, по които да става това.

В момента младите лекари трябва да сключат трудов договор за работа с джипи, докато учат за тази специалност. Съответно джипитата трябва да им плащат заплата от близо 900 лв.

Този разход обаче е напълно непосилен за практиките на джипитата. Затова предупредиха неведнъж самите лекари. В отговор здравното министерство реши да промени правилата. "Идеята е семейните лекари да не са задължени вече да представят трудов договор, който имат със свой колега", обясни зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той увери, че облекчените условия ще влязат в сила съвсем скоро. Д-р Шарков беше във Варна на официално откриване на новата сграда на факултета по фармация в Медицинския университет.

 

Днес гледаме куклен театър за празника на район "Младост" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304135

Днес в парк "Младост" ще играят "Дядовата ръкавичка" безплатно от 16:30 часа. Поводът за това е празника на района, съобщиха от кметството за Moreto.net. Представлението беше предвидено точно на 11 октомври, когато е празника, но се наложи да бъде отложено заради лошото време.

Меркел на посещение в Истанбул заради бежанците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053914

Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в Турция. Тя ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу в Истанбул, съобщи БГНЕС.
В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.
Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в Турция. Тя ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу в Истанбул, съобщи БГНЕС. В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.

Меркел на посещение в Истанбул заради бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053910

Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в Турция. Тя ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу в Истанбул, съобщи БГНЕС.
В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.
Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес на посещение в Турция. Тя ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу в Истанбул, съобщи БГНЕС. В центъра на разговорите ще бъдат ситуацията в Сирия и миграционната криза в Европа. Германия е еднакво обезпокоена и от двата проблема.

Студен душ за центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_574887.html

Части от столицата остават без топла вода, съобщиха от „Топлофикация София” ЕАД. Студеният душ е за живеещите на бул. „История славянобългарска”, ул.”Заводска”, ул. „Индустриална”, ул. „Владайска река”, бул. „Данаил Николаев”, ул. „Проф. Милко Бичев”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. „Янко Сакъзов”, ул. „Кракра”, ул. „Шипка”, ул. „Сан Стефано”, ул. „Проф. Фритьоф Нансен”, бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Христо Ботев”, ул. „20 април”, бул. „Македония”, бул. „Ген.Е.И. Тотлебен”, ул. „Йоаким Кърчовски”, ул. „Българска морава”, ул. „Партений Нишавски”, бул. „Ген. М.Д. Скобелев”, бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Константин Величков”, бул. „Сливница”, ул. „Крум Стоянов”, ул. „Никола Михайловски” и бул. Рожен”.  Спирането се налага поради изместване на газопровода, който захранва един от основните топлоизточници в столицата -ТЕЦ „София” и е свързано с изграждане трасето на Северна скоростна тангента на територията на Столична община от Агенция „Пътна инфраструктура” по оперативна програма „Регионално развитие”. В дните преди спирането компанията ще предприеме необходимите технически действия, за да ограничи максимално периметъра на засегнатия район, като използва всички възможности за прехвърляне на клиенти към останалите топлоизточници в София. Екипите на дружеството имат пълна готовност да възстановят нормалното топлоподаване веднага след приключването на строително-монтажните работи по изместването на газопровода, допълват от "Топлоикация". 

Времето днес - облачно, но топло

http://frognews.bg/news_100121/Vremeto-dnes---oblachno-no-toplo/

Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна - слоеста, на места в равнините и видимостта ще е намалена. Около и след обяд ще има значителни разкъсвания и намаления на облачността.

10 хиляди души са евакуирани заради тайфун на Филипините

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5053900

Силният тайфун „Копу“ връхлетя Филипините, като разруши множество домове и принуди 10 хиляди души да се евакуират, съобщава Ройтерс, цитирана от
Силният тайфун „Копу“ връхлетя Филипините, като разруши множество домове и принуди 10 хиляди души да се евакуират, съобщава Ройтерс, цитирана от "Фокус".  Към момента няма данни за жертви, но тайфунът е причинил морски вълни, високи 4 метра , а силните ветрове са предизвикали свличане на земи маси в близост до град Касигуран,

10 хиляди души са евакуирани заради тайфун на Филипините

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5053905

Силният тайфун „Копу“ връхлетя Филипините, като разруши множество домове и принуди 10 хиляди души да се евакуират, съобщава Ройтерс, цитирана от "Фокус". 
Към момента няма данни за жертви, но тайфунът е причинил морски вълни, високи 4 метра , а силните ветрове са предизвикали свличане на земи маси в близост до град Касигуран,
Силният тайфун „Копу“ връхлетя Филипините, като разруши множество домове и принуди 10 хиляди души да се евакуират, съобщава Ройтерс, цитирана от "Фокус".  Към момента няма данни за жертви, но тайфунът е причинил морски вълни, високи 4 метра , а силните ветрове са предизвикали свличане на земи маси в близост до град Касигуран,

Български открития в Британската библиотека

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/18/2629360_bulgarski_otkritiia_v_britanskata_biblioteka/?ref=rss


Първото нещо, което виждате, са балконите. Погледът неволно започва да се издига по белите колони между тях, спира се на всеки етаж, плъзга се бързо по тънките парапети и поема отново нагоре. Така няколко пъти, преди да стигне до тавана. В този момент се усещате малки като в безкрайния космос. Британската библиотека, в която преди малко сте влезли, създава това усещане.

Всъщност това, което виждате от входа, е огромната сърцевина на сградата, проектирана от Колин Сайт Джон Уилсън и...

Какво се случва в момента с турския кораб, който аварира край Варна

http://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-v-momenta-s-turskiya-korab--koyto-avarira-kray-Varna__130850

Започнало е изпомпването на водата от машинното отделение на турския кораб, който аварира вчера край Варна. Това каза за Радио „Фокус”...

Извънредно в ПИК! Кола помете пешеходец във Варна, той бере душа

http://pik.bg/извънредно-в-пик-кола-помете-пешеходец-във-варна-той-бере-душа-news419019.html

Извънредно в ПИК! Кола помете пешеходец във Варна, той бере душа

Пешеходец е бил пометен от лек автомобил на бул. „Цар Освободител” във Варна, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал преди минути по булеварда в района на кръстовището след пробива Левски в посока центъра.

По първоначална информация състоянието на пешеходеца е тежко.

На място има полицейски екипи, установяват се причините, довели до тежкото пътно произшествие.

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване