Проф. Донка Байкова: Данък ''вредни храни'' не засяга продуктите от първа необходимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=304233

Данък „вредни храни” няма да засегне продуктите от първа необходимост. Това каза за Радио “Фокус”- Пловдив проф. Донка Байкова, специалист по хранене, диетика и ръководител на катедра „Превантивна медицина”. По думите й, трябва хората да са спокойни, тъй като превантивната мярка няма да се отрази върху хляба и продукти, съдържащи повишено количество сол, каквито са млечните продукти и някои месни произведения.

Ако бъде поканен, Владо Николов ще играе в oлимпийската квалификация, ако не - приключва с кариерата до Нова година

http://www.cross.bg/nikolov-vlado-natzionalniya-1484825.html

/КРОСС/Капитанът на България Владимир Николов изигра едни от най-силните си мачове за националния отбор на Евроволей 2015 в София. След мача с Франция той обяви, че той е виновен за допусната загуба. Публиката в "Арена Армеец" обаче не спря да го аплодира. "Мисля, че изиграхме перфектен турнир. Да, нямахме късмет в третия гейм на полуфинала срещу Франция. Ние можеше да спечелим и да играем на финала. Но сега ние трябва да останем здраво стъпили на земята. Ние сме малка страна, практически без вътрешното първенство, а сега не можехме да разчитаме и на 6 волейболисти, което е огромна загуба за нас. Евроволей 2015 пропуснаха Цветан Соколов, Тодор Скримов, а Андрей Жеков, Теодор Салпаров и Николай Николов почти не играха, въпреки че бяха в отбора. Разбира се, да не забравяме и Матей Казийски. Ние имаме и пълната подкрепа на публиката и постигнахме невероятен резултат", заяви Владо Николов пред WorldofVolley.com. На въпроса дали ще продължава да играе за националния отбор на България Владо Николов заяви: "Аз ще играя в oлимпийската квалификация в Берлин, ако получа повиквателна, разбира се. Ако успеем да се класираме, ще се опитам да дам най-добрата си игра на Олимпиадата в Рио 2016. В противен случай, последният ми мач в националния отбор ще бъде преди Нова година. Този път това е със сигурност", заяви Владо Николов.  

Руска медия: България е готова на абстрактно сътрудничество с Русия

http://pik.bg/руска-медия-българия-е-готова-на-абстрактно-сътрудничество-с-русия-news419834.html

Руска медия: България е готова на абстрактно сътрудничество с Русия

България само на думи е готова да си сътрудничи с Русия, когато нещата стигнат до дела – трябва да гледаме какво ще решат в големите западни столици. Зад „завесата от приказки“ за сътрудничество се скриват целенасочени удари по руските политически и икономически интереси. 

Затварянето на българското небе за руските самолети с хуманитарни товари за Сирия, а също така повишеното внимание на българските митнически служби към „Лукойл“ накара Москва да поиска обяснение от българския посланик Бойко Коцев, какво София иска да постигне в двустранните отношения. Какво е отговорил българският дипломат за момента не е ясно, пише официозът „Российская газета“. 

Въпреки че над половината българи се отнасят със симпатии към Русия, последните политически стъпки на България трудно могат да бъдат определени като приятелски. В същото време за „вътрешна употреба“ акцентът се поставя не върху конкретните действия на българското правителство, а върху уж някаква „задочната обмяна на реплики“ между министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Сергей Лавров. Видите ли, по думите на Лавров, българският премиер обявил, че енергийните проекти /“Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и петролопровода Бургас-Александруполис/ са били спрени заради интересите на САЩ. Борисов не се съгласи с тази трактовка и отбеляза, че „руснаците продават най-скъпия газ на своите братя православни славяни – българите“. И всичко това се случва на фона на редовните изказвания на официалните лица за абстрактната готовност да изграждат сътрудничество с Русия. 

Но зад подобна „завеса от приказки“ се крият неоспоримите факти за целенасочени удари не само по политиката на Русия, но и по бизнеса с руско участие. Рафинерията „Лукойл-Нефтохим“, най-голямата и съвременна от този тип в страната, получи отказ да продава купено от държавния резерв гориво с вече платен акциз. Българите възприеха отказа за смесването на гориво с биокомпоненти за нарушение на закона, а компанията – за намеса в своите вътрешни работи. В същото време в България като мантра повтарят, че „Южен поток“ ще се върне, дори на още по-изгодни за страната условия...

По същество, през последната година София убедително доказа, че е готова да разговаря с Москва за всичко взаимноизгодно, полезно и нужно. Но щом се стигне до дела, то може смело да се гледа на отношенията по един или друг въпрос във Вашингтон, Берлин и Брюксел и да се направи 100-процентова прогноза. Българският бюджет сериозно зависи от външни инвестиции, независимо дали става дума за заеми или пари от еврофондовете. А кой плаща... Мнението на обикновените граждани, симпатизиращи на „братята-славяни“, си оставя тяхно лично мнение. „Ние сме малка страна и не можем да се противопоставим на Европа и САЩ“. Това е най-честият отговор на българина. 

Българите все повече търсят алтернативи за спестяванията си, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/10/19/2631856_bulgarite_vse_poveche_tursiat_alternativi_za/?ref=rss


Българинът все по-често търси алтернативни форми за спестявания и инвестиции. Това е един от основните изводи в последния анализ на Уникредит Булбанк. Причината е в тенденцията за постепенно намаляване на лихвите по депозитите не само в България, а и в Европа. Към края на август привлечените средства в банките достигат близо 41 млрд. лв. (годишен ръст от 5 на сто), като се наблюдава забавяне в темповете на нарастване в сравнение с предходните години, посочват от институцията.

Лихвите...

"Стая на яростта" в Полша бори стреса с чук и бейзболна бухалка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056707

В полския град Лодз създадоха стая, която помага за преодоляване на стреса. На посетителите ѝ се дават чук и бейзболна бухалка и им позволяват 30 минути да изпочупят всичко вътре, предаде Polskie Radio .
В стаята има едно единствено правило – с цел избягване на наранявания, вътре се влиза със защитен костюм и каска.
В полския град Лодз създадоха стая, която помага за преодоляване на стреса. На посетителите ѝ се дават чук и бейзболна бухалка и им позволяват 30 минути да изпочупят всичко вътре, предаде Polskie Radio . В стаята има едно единствено правило – с цел избягване на наранявания, вътре се влиза със защитен костюм и каска.

Бареков спази обещанието си и внесе сигнал в Главна прокуратура

http://www.cross.bg/barekov-zapis-varna-1484820.html

/КРОСС/Евродепутатът Николай Бареков спази обещанието си и внесе сигнал в Главна прокуратура срещу реформаторите и отцепника от ББЦ Георги Ковачев за корупция и търговия с влияние. Поводът е скандалният запис, на който се чува ясно как бившият съратник на Бареков, който днес е част от листата на РБ във Варна, Георги Ковачев плете мръсните си предизборни схеми. От записа става ясно, че реформаторите, които подкрепиха кандидатурата на злополучния Чавдар Трифонов, са разпродали като на битпазар местата в листите си за общински съветници в морската столица, както и че финансирането на кандидати в листата им за Община Варна се извършва от представители на сенчестия бизнес. В сигнала до Цацаров Бареков настоява да бъде проведено пълно разследване от компетентните органи, които да установят истинността на данните, изложени в скандалния запис, обвързаността и зависимостите на Ковачев със сочения от МВР за топ контрабандист Данаил Славов - Дидо Дънката, както и начина на финансиране и произхода на средствата на предизборната кампания на кандидата за кмет на община Варна - Чавдар Трифонов, за когото се споменава доста обстойно във въпросния запис. Бареков подчертава още, че в записа се споменават и "два плика на изборите във Варна", както и доста неясни обстоятелства, свързани с „дълг от 11 000 лева", без да е ясен произхода на тези средства, което буди съмнения за евентуално извършени данъчни измами

Кремъл няма да се откаже от защитата на националните си интереси заради отмяната на санкциите

http://www.cross.bg/ivanov-sanktziite-siriya-1484822.html

/КРОСС/ Ръководителят на администрацията на президента на РФ Сергей Иванов даде обширно интервю за агенция ТАСС. В частност, той разказа за това, как е взето решението за нанасянето на въздушните удари в Сирия, за санкциите и отношенията със Запада. Иванов заяви, че решението за изпращане на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия не е било спонтанно и всички действия са били внимателно преценени. Освен това, Иванов разказа, че финалният стадий от обсъждането на детайлите около операцията в Сирия се е състоял на 29 септември вечерта, предаде ТАСС. При това, той призна, че „бойните самолети и някои спецподразделения на въоръжените сили са били предварително изпратени в Сирия“, като отбеляза, че това се явява „стандартна международна практика“. „Що се отнася до механизма на приемането на решението за изпращане на руска авиогрупа, и както казахме по-рано, ограничен военен контингент в базата край Латакия, тук не е имало спонтанност или прибързаност. Всички действия бяха предварително обмислени, старателно премерени и съгласувани с Върховния главнокомандващ“, цитира ТАСС думите на Иванов. Ръководителят на президентската администрация на РФ разказа, че Москва няма да провежда политика, противоречаща на националните й интереси, само заради това да постигне отмяна на санкциите

ЦСКА и въпросът #Кой

http://www.cross.bg/tzska-durzhavata-koii-1484823.html

/КРОСС/ Същият онзи сблъсък, довел навремето до оставката на Борисов и до фалита на КТБ, днес прерасна във футболна война и масов протест. А въпросът #Кой отново се върна пред парламента. Коментар от Иван Бедров за Дойче веле Площадът пред Народното събрание отново е пълен. Хилядите протестиращи отново скандират #Кой. Лозунгите отново са срещу ДПС. Българската столица преживя най-масовия протест от две години насам, но този път организатор са феновете на футболния клуб ЦСКА. Както при протестите от 2013 година, и сега имаше обидни реплики срещу министър-председателя. Тогава беше Орешарски, днес е Борисов. Случайно съвпадение? Всъщност няма никаква видима връзка между поводите за двата протеста. Червените фенове искат държавата да помогне за спасяването на любимия им клуб, който заради десетки милиони дългове остана без лиценз и в момента играе в трета дивизия. Ако чуете някои от лозунгите обаче, ще останете с впечатлението, че става дума за един и същ проблем - за задкулисие, за формални институции, за всемогъществото на понякога известни, понякога неизвестни икономико-политико, а вече и спортни кръгове. Споменаваните имена също съвпадат. И случайно или не, футболните фенове избраха да нарекат проблема по същия начин - КОЙ? Просто футбол? В тази история дори изобщо няма футбол

Маскирани потрошиха автобус, трамвай и заведение за бързо хранене в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_575578.html

Само за една нощ в полицията в София са подадени три сигнала за нападения над граждани в градския транспорт и в ресторант за бързо хранене. Първият сигнал е постъпил малко след 23.00 часа снощи. 10 души, маскирани и облечени в тъмни дрехи, нахлули в автобус по линията на 94 на спирка "Гара Пионер". Нападателите безпричинно започнали да нанасят удари с палки и бухалки по пътуващите. Пострадали са четирима души, на които е оказана спешна медицинска помощ в УМБАЛ „Света Анна“ –София. Един от пострадалите е със счупена ръка, а останалите са с по-леки наранявания. Нападателите са повредили и автобуса, като са удряли с палки и по него. Около 23.00 часа същата вечер е подаден друг сигнал за нападение в заведение на „Макдоналдс“, намиращ се на бул.“Цариградско шосе“№ 60. Фенове на ФК“Левски“, придвижващи се с автобус с пловдивска регистрация, са спрели до заведение „Макдоналдс“ на бул.“ Цариградско шосе“ №60. Част от лицата влезли в заведението за хранене, когато в заведението влезли около 10 маскирани мъже, носещи шалчета на ЦСКА. В заведението била пусната димка, а маскираните започнали да чупят автобуса с бухалки. Счупена с камъни е и витрина в заведението. С палки и бухалки са причинени телесни наранявания на две лица, на които е оказана медицинска помощ. Друго нападение станало около 18.30 часа в тролейбус № 4 е спрял на спирка на бул.“Васил Левски“ № 92 в София. Според информацията шестима души, маскирани и носещи шалчета на ЦСКА, са започнали на хвърлят пиратки и камъни по тролейбуса. В резултат на това е счупено стъкло на тролейбуса и са причинени побитости по вратите му. Няма пострадали лица. И по трите случая Районна прокуратура - София е разпоредила разследване. Извършени са огледи на местопроизшествие, разпитват се свидетели, назначени са съдебно медицински експертизи. Извършителите на престъпленията се издирват.

Toyota се отказва от бензиновите двигатели до 2050 г.

http://www.investor.bg/novini/444/a/toyota-se-otkazva-ot-benzinovite-dvigateli-do-2050-g-204265/

В компанията са си поставили за цел да намалят с 90% нивата на вредните емисии при моделите си в сравнение с 2010 г.

Десницата спечели изборите в Швейцария с призиви за ограничаване на приема на мигранти

http://www.cross.bg/partiya-parlamenta-specheli-1484821.html

/КРОСС/Десницата спечели парламентарните избори в Швейцария. След кампания, доминирана от мигрантската криза, Швейцарската народна партия, която се обявява за ограничаване на миграционните потоци, спечели рекордните 65 места в 200-местната долна камара на парламента. Нейният лидер Тони Брунер заяви пред Франс прес, че трябва да направим Европа по-малко привлекателна и да дадем да се разбере, че не можем да даваме убежище дори и на бежанци от войни. Най-вероятният коалиционен партньор на Народната партия - либералите, имат доста по-различен подход към миграционния въпрос. Съставът на Горната камара на парламента тепърва ще се определя с допълнително гласуване в редица кантони. Дясната швейцарска народна партия увеличи представителството си в парламента с 11 места и така се предполага, че депутатите на тази партия ще заемат една трета от местата в бъдещия парламент. Миграцията бе основният въпрос, който определи нагласите на швейцарските избиратели. Успехът на антимиграционната партия, както я наричат, заедно с гласовете, спечелени от либералната партия, накара много от политическите коментатори да заговорят за завой на дясно на швейцарската политика. Социалдемократическата партия остава втора политическа сила, но загуби две места. Партиите в ляво и в центъра ще трябва да се възстановяват след неуспеха. Най-големите губещи са зелените либерали и зелените, които ще се простят с половината си мандати

Прокуратурата във Франкфурт проверява съмненията за купени гласове за световното

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/19/2631830_prokuraturata_vuv_frankfurt_proveriava_sumneniiata_za/?ref=rss


Прокуратурата във Франкфурт е започнала проверка на твърденията на сп. "Шпигел", че Германия е спечелила домакинство на световното първенство по футбол през 2006 г. благодарение на купени гласове.

Според изданието организационният комитет е получил 10.3 милиона швейцарски франка (около 6 млн. долара по онова време) от тогавашния собственик на "Адидас" Роберт Луис-Драйфус. С тези средства са били осигурени гласовете на четирима представители на Азия в изпълкома. Те гласували заедно с...

Ловят 2 пъти за нощ момче без книжка в Кнежа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056682

19-годишен без книжка зад волана на БМВ е бил спиран 2 пъти за нощ в Кнежа. Първо го засекли на градско кръстовище в 22,55 ч на 16 октомври. При проверката се оказало, че младежът вече е наказван за нарушението да кара без шофьорска книжка.
Шест часа по-късно - в 4,50 ч на 17 октомври, БМВ-то, управлявано от същия водач,
19-годишен без книжка зад волана на БМВ е бил спиран 2 пъти за нощ в Кнежа. Първо го засекли на градско кръстовище в 22,55 ч на 16 октомври. При проверката се оказало, че младежът вече е наказван за нарушението да кара без шофьорска книжка. Шест часа по-късно - в 4,50 ч на 17 октомври, БМВ-то, управлявано от същия водач,

Екоминистерството одобри плана на "Централен Балкан"

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/19/2631848_ekoministerstvoto_odobri_plana_na_centralen_balkan/?ref=rss


Новият план за управление на Национален парк "Централен Балкан" вече е одобрен от Висшия експертен екологичен съвет на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщават от пресцентъра на ведомството.

Следващата стъпка към утвърждаването на документа, който урежда какво е позволено да се прави и какво не в границите на този парк през следващите 10 години, е внасянето му от министъра на околната среда Ивелина Василева за гласуване в Министерския съвет.

С новия план...

Властите в Осло обмислят да затворят центъра за коли

http://europe.actualno.com/Vlastite-v-Oslo-obmisljat-da-zatvorjat-centyra-za-koli-news_502379.html

Новите леви власти в норвежката столица Осло заявиха, че възнамеряват да забранят движението на частни автомобили в центъра на града като част от нов план за намаляването на парникови емисии. Ако влезе в сила, планът ще заработи в окончателния си вид до 2019 г., предаде БГНЕС. Работническата партия заедно със своите съюзници от „Социалистическото ляво“ и партията на „Зелените“, които спечелиха местните общински избори през септември, представиха своята платформа з

Зеленият глас на Велико Търново: Събудете се и гласувайте за чиста Янтра

http://velikotarnovo.actualno.com/Zelenijat-glas-na-Veliko-Tyrnovo-Sybudete-se-i-glasuvajte-za-chista-Jantra-news_502381.html

Флашмоб под наслов „Събудете се и гласувайте за чиста Янтра” организираха "Зелените" за Велико Търново. С лодки по реката те представиха по артистичен начин своята идея за по-зелено, по-хуманно и по-културно развитие на града. В неделя по обяд, без предварително обявяване, Зелените преминаха по Янтра разстоянието от ж.к. "Чолаковци", през Стамболовия мост до ж.к. "Варуша-юг". Наред с красивите природни пейзажи, които реката предлага, се откриват и неприятните гледки на вливащите се

Земеделци и момчета с качулки протестираха пред аграрното ведомство

http://business.actualno.com/Zemedelci-i-momcheta-s-kachulki-protestiraha-pred-agrarnoto-vedomstvo-news_502385.html

Земеделски производители от Асоциацията на агроекологичните земеделски производителите протестираха пред Министерството на земеделието. Недоволството им е насочено срещу налаганите промени от зам-министърa Васил Грудев в разпределението на евросредства, припомня Дарик. В редиците на протестиращите обаче имаше спортни момчета с екипи и качулки, които не пожелаха да разкажат с какъв тип земеделие се занимават и защо са пред сградата на аграрното министерство. Междувременно заместник-министъ

Търсят извънземната цивилизация в съзвездие Лебед

http://cosmos.actualno.com/Tyrsjat-izvynzemnata-civilizacija-v-syzvezdie-Lebed-news_502386.html

Институтът по търсене на извънземен разум SETI обяви началото на търсене на сигнали от високоразвита цивилизация около звездата KIC 8462852. За възможното наличие на извънземен живот говорят резки и необичайни изменения в яркостта на звездата, припомня Мегавселена. "Да, ние наблюдаваме тази звезда с телескопа ATA. Нямаме никакви проблеми с превключването върху тази звезда. Но е необходимо да помним уроците на миналото. А те ни подсказват, че ще открием такова обяснение на този феномен, което ня

ИД подготвяла деца за терористи в центрове в Истанбул

http://asia.actualno.com/ID-podgotvjala-deca-za-teroristi-v-centrove-v-Istanbul-news_502390.html

"Ислямска държава" има центрове в Истанбул, в които обучава деца за терористи. От 50-те чужденци, задържани от полицията в Турция в неделя, 24-ма се обучават от детска възраст именно в такива центрове. Това съобщи издаваният в Бахрейн вестник Al Watan. Задържаните по време на антитерористична акция в Истанбул са граждани на Узбекистан и Таджикистан. Акцията бе проведена във връзка с терористичните атентати от 10 октомври в Анкара. Арестуваните възнамерявали да отидат в Ирак и Сирия, за да с

Висшият екосъвет одобри плана за управление на парк "Централен Балкан"

http://www.mediapool.bg/visshiyat-ekosavet-odobri-plana-za-upravlenie-na-park-tsentralen-balkan-news240655.html

Новият десетгодишен план за управление на Национален парк "Централен Балкан" е одобрен от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) на Министерството на околната среда и водите, съобщиха от ведомството в понеделник. Консултативният орган е взел решение да предложи на екоминистъра Ивелина Василева да внесе документа и за одобрение в Министерския съвет. Все пак преди това в него трябва да бъдат отразени бележките и предложенията към плана, приети от ВЕЕС. Какви са те, обаче в съобщението не се посочва. Според Висшия експертен екосъвет планът за управление на парка постига баланс между опазването на природата и биологичното разнообразие в парка и развитието на туризма и използването на ресурсите от местното население като паша, бране на билки, горски плодове, гъби и др. Ведомството посочва, че придава изключително значение на плановете за управление като инструмент за обезпечаване на ефективно опазване и устойчиво управление на защитените територии. По Оперативна програма "Околна среда" (2007-2013) беше финансирано разработването на общо 58 проекта на планове за управление. Сред тях и още два национални парка – "Рила“ и "Пирин“, срещу които обаче има много забележки от природозащитници, на природните паркове "Беласица“, "Българка“ и "Витоша“, както и на 52 други защитени територии от категорията "резерват“, "поддържан резерват“ и "защитена местност“. Трите национални парка, резерватите и поддържаните резервати  са изключителна държавна собственост и се управляват от МОСВ. Природните паркове се управляват от Министерството на земеделието и храните.

В Сливен асфалтират предизборно върху кал (снимки)

http://pik.bg/в-сливен-асфалтират-предизборно-върху-кал-снимки-news419828.html

В Сливен асфалтират предизборно върху кал (снимки)

Некачествено асфалтиране вбесява сливналии седмица преди вота в града на Сините камъни. Потребители на популярните сливенски групи в интернет негодуват остро срещу поредния предизборен трик на кандидата на БСП Кольо Милев.

След като четири години в общината не се реализираха значими инфраструктурни проекти, в последните дни Милев поръча ударно асфалтиране на улици в кв. „Речица“, Ново село и Злати войвода. Тъй като атмосферните условия не са подходящи, полагането на новата настилка на практика става върху кал. Жители на общината вече се питат колко струва това и още колко пъти ще трябва да се прави „ремонт на ремонта“.

Поредицата от грандиозни гафове в кампанията Милев е довела до рязък спад на резултатите му според последните социологически данни. Затова кметът от БСП е впрегнал екипа си за кризисен PR и прави бързи акции, с които да спаси стремглаво потъващия си рейтинг.

След като не направи нищо за транспортната инфраструктура и поредиците катастрофи, екипът на Милев организира курсове за безопасно шофиране. Сливналии коментират, че това едва ли ще предотврати инцидентите в следствие на некачественото асфалтиране и липсата на легнали полицаи. В града на Стоте войводи за последния кметски мандат на практика се правят по 2.75 повдигнати пешеходни пътеки годишно, изчисляват потребители на социалните мрежи.

Ходът на Милев буквално вбесява жителите на града, тъй като идва и след разкритията на „ПИК“, че служебната кола на кмета е снимана по време на журналистическо разследване да се движи с превишена скорост. След проверка се оказа, че автомобилът на Милев е каран около месец без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

В града следят с интерес и дали утре Милев ще яхне предизборно откриването на водния цикъл в града. Макар да е осъществен с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ, досегашният кмет е пожелал лично той да пререже лентата на обекта, а не Румен Андонов, който управлява града в момента. По закон Милев вече е в отпуска и на практика не е кмет на града. „Ползването на Общината за предизборна кампания прави изключително неприятно впечатление. Ще следим внимателно какво ще направи бившият кмет и вероятно ще сезираме компетентните органи“, споделят от лагера на една от коалициите, които участват в надпреварата в Сливен.

Прокуратурата образува бързи производства за нелегално минаване на границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_575563.html

От 16 октомври до 18 октомври 2015 г. Районна прокуратура-Свиленград е образувала шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната граница. Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани. На 16 октомври 2015 г. в 3 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София. При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на служители на гранична полиция иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери. Според обясненията им всеки от тях е платил на непознато лице в гр. Истанбул, Турция, по 10 000 долара за поставяне на неистински немски визов стикер. Районна прокуратура-Свиленград е повдигнала на трите лица обвинение за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ – престъпление по член 279 и член 316 връзка с член 308 алинея 2 от Наказателния кодекс. На същата дата в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Целта на пътуването на лицето, използвало паспорта, е била Швеция. На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. На 17 октомври 2015 г. около 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара при извършена проверка от граничните служители на товарен влак, пътуващ от Турция за България, са били открити двама афганистански граждани, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух. На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Същия ден в 20,35 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, които първоначално твърдели, че са сирийци, но впоследствие са им намерени документите за самоличност. Те са привлечени като обвиняеми за преминаване на границата без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерено легнало друго лице, което е установено, че е афганистански гражданин. Предявено му е обвинение за преминаване през границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. На 18 октомври 2015 г. в 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в гр. Одрин, Турция, от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Срещу тях са повдигнати обвинения за преминаване на границата на страната без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград с постановление на наблюдаващия прокурор.Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 лица - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Лицата са заявили, че влизат в Република България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в гр. Елхово. Образувана е предварителна проверка.

Перничанка подари градински домати за кампанията „Ти си това, с което се храниш“

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pernichanka-podari-gradinski-domati-za-kampaniyata-ti-si-tova-s_40290/

След като разбрала от медиите за кампанията, перничанка донесе домати от домашната си градина за събитието по повод Международния ден на прехраната, част от кампанията „Ти си това, с което се храниш“. Тя споделила с организаторите, че зеленчуците са отгледани без да бъдат пръскани и без изкуствени торове.

Първата по рода си кампания за здравословно хранене и начин на живот завърши със заключително събитие за готвене и дегустация на полезни храни. Идеята беше да се покаже,...

Продължава

Животновъдите ще получат около 90 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-ще-получат-около-90-млн-лв-_l.a_i.701190_at.1.html

Започва изплащането на субсидиите за сектор „Животновъдство“. Това съобщиха от държавен фонд „Земеделие“. Повече от 12 000 земеделски стопани,...

"Стая на яростта" в Полша бори стреса с чук и бейзболна бухалка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056678

В полския град Лодз създадоха стая, която помага за преодоляване на стреса. На посетителите ѝ се дават чук и бейзболна бухалка и им позволяват 30 минути да изпочупят всичко вътре, предаде Polskie Radio .
В стаята има едно единствено правило – с цел избягване на наранявания, вътре се влиза със защитен костюм и каска.
В полския град Лодз създадоха стая, която помага за преодоляване на стреса. На посетителите ѝ се дават чук и бейзболна бухалка и им позволяват 30 минути да изпочупят всичко вътре, предаде Polskie Radio . В стаята има едно единствено правило – с цел избягване на наранявания, вътре се влиза със защитен костюм и каска.

Борисов: Няма кампания, като не участвам в нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056681


"Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания". Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като даде показания по сигнал на "Протестна мрежа" във връзка с прелитането на руски самолет над територията на страната. "Искате ли да се включа за два-три дни и да видите от вяла каква ще стане?

Валентин Ламбев изненада кандидат-кметовете с писмо

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-lambev-1484817.html

/КРОСС/Резултатът от изборите не е предопределен, заяви в телеграма до всички участници в предизборната кампания за местни избори във Велико Търново и населените места кандидат-кметът от БСП Валетин Ламбев. Това предизвика смут сред предизборните щабове, които не очакваха подобен ход. Призивът му е в оставащата седмица от кампанията да запази градивния си дух с мисъл за хората. Той напомни на колегите си, че политиците работят за избирателя и им пожела успех в неделя. До всички кандидати за кметовев община Велико Търново Уважаеми колеги,Слуховете, че изборите в Община Велико Търново са предопределени, са силно преувеличени. От името на кандидатите за общински съветници от БСП и лично от мое име искам да Ви уверя, че видимите резултати тепърва предстоят.Изборите са за хората. А за нас най-важни са те.Пожелавам на всички ни страстите през тази седмица да преминат достойно в името на Негово величество Избирателя! Защото ние от групата на БСП сме убедени, че Велико Търново има избиратели, а не гласоподаватели!А единствената правилна цел за нас, политиците, е да работим за избирателя! Призовавам Ви да играем предизборната игра с мисълта за следващия месец, година, десетилетие, когато наистина резултатите ще бъдат ВИДИМИ! Да бъдем здрави, толерантни и наистина да мислим за хората!Най-искрени пожелания за УСПЕХ,С уважение, Валентин Ламбев Кандидат-кмет от БСП на Община Велико Търново  

Няма насилие в телефоните на имигрантите, задържани край Средец

http://frognews.bg/news_100197/Niama-nasilie-v-telefonite-na-imigrantite-zadarjani-krai-Sredets/

Няма записи на насилие в телефоните на имигрантите, задържани при трагичния инцидент край Средец. Това казаха от прокуратурата. По този начин оттам отрекоха публикации в медиите, според които чужденците носели записи на отрязани глави.

Задигнаха златни накити и пари от апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304228

Златни накити, както и сумите от 5000 лева и 300 евро задигнаха неизвестни крадци от частен дом във Варна. Сигнал за взлома е подаден в неделя, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Крадецът е проникнал в жилище на ул.

Покана за проекти за интеграция на ученици от малцинствата

http://www.dnevnik.bg/evropa/evrofinansirane/pokani/2015/10/19/2631963_pokana_za_proekti_za_integraciia_na_uchenici_ot/?ref=rss

Рубрика "Еврофинансиране" се поддържа с експертната подкрепата на Консулто България.
---

Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" на Министерство на образованието и науката кани желаещите да представят проектни предложения по процедура за безвъзмездна финансова помощ: BG05M20P001-3.002 "ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА И/ИЛИ ТЪРСЕЩИ ИЛИ ПОЛУЧИЛИ МЕЖДУНАРОДНА ЗАКРИЛА".

По процедурата могат да участват:...

ЕК призна акция “Булдозер” в “Максуда” за законна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056066

Събарянето на незаконни постройки в ромския квартал “Максуда”, което извърши в края на август община Варна, е законно. Това е мнението на Европейската комисия (ЕК), чието становище обяви вчера евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
“Когато имаме отстраняване от домовете им на обитатели на незаконни постройки и държавата членка на ЕС действа на
Събарянето на незаконни постройки в ромския квартал “Максуда”, което извърши в края на август община Варна, е законно. Това е мнението на Европейската комисия (ЕК), чието становище обяви вчера евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. “Когато имаме отстраняване от домовете им на обитатели на незаконни постройки и държавата членка на ЕС действа на

Софиянец с близо 19 хиляди лева печалба от "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/leva-kolonka-sofiya-1484816.html

/КРОСС/Участник от София спечели 18 764,17 лева в събота, след като успя да познае 7 двубоя в права колонка. Той е предугадил крайния изход на сблъсъци от английската Висша лига, испанската Примера дивисион, френската Лига 1 и Висшата лига на Русия. В същия пункт в столицата, в ж.к. „Младост 3", блок 307, бе реализирана още една печалба от 4 691,04 лева със същите знаци и двубои. Перничанин и софиянец бяха най-добри в предвижданията за резултати за много футболни срещи в една колонка. В неделя точно 2 331,43 лева станаха притежание на перничанин, избрал пункта на ул. "Юрий Гагарин" №34А, който заложи 3 лева на 15 мача. Букмейкърът от пункта на ул. „Монтевидео" №47 в столицата, в събота прие талон от 5 лева за 12 двубоя, които осигуриха на притежателя му 3 871,63 лева. Пловдивчанин също се изяви с предвиждане за 50 лева на 9 сблъсъка в права колонка, които му донесоха 3 949,77 лева.Ловчанлия пък позна 14 мача, които игра 4,40 лева в система 3 от 5 + 9 твърди мача и права колонка, с което заслужи 2 185,01 лева. Най-новият продукт на „Еврофутбол" - СПОРТМАКС, продължава да радва участниците. Жител на град Левски забогатя с 2 306 лева, след като позна 2-2 между Белите София - Вихрен Банско в събота. В Килифарево празнуваха двама участници. Първият взе 1 172 лева за точния резултат 2-2 между Атлетико Монтана - Зелени Благоевград. Същият резултат, но на Зелени Благоевград - Нафта Бургас, донесе на втория 1 037 лева

Стряскащ ръст на заболелите от туберкулоза у нас

http://www.cross.bg/profilaktika-troshanova-patzientite-1484819.html

/КРОСС/Стряскащ ръст на заболелите от туберкулоза има в цяла България. И още един изненадващ факт - това вече не е заболяване на бедните хора с ниски доходи, отчитат лекарите. От началото на годината новорегистрираните случаи само в Бургаско са 92. Рязко намалява и възрастовата граница на болните. От началото на годината с в Белодробната болница в Бургас са регистрирани 92 нови случая, при 81 през 2014-а. Починалите вече са шест. Срещаме се с една млада жена, която е на 31 години. Лекува се вече месец. Не желае да покаже лицето си. Не знае и откъде се е заразила, разказва екип на Нова телевизия.  „Не се храних както трябва. Имунитетът ми е паднал. Не се знае къде съм се заразила, може и в транспорта, навсякъде", обяснява пациентката. Болестта се предава по въздушно-капков път, но начинът на живот и естеството на работата са също от значение. "От влагата там, където работехме. Защото постоянно бяхме там с ботуши. Влага имаше почти всеки ден и може би се простудих", обяснява пациентът Ясен. Лекари забелязват, че се променя половото съотношение на пациентите. Докато преди години мъжете са боледували три пъти повече от жените, сега тенденцията е на изравняване. Вече не боледуват и само социално слаби. „Имаме вишисти, имаме работещи. Имаме банкерки, имаме продавачки с високо заплащане, имаме счетоводители, имаме в правосъдната система", разказва д-р Евелина Трошанова, управител „Белодробна болница" - Бургас

Стреляха по къщата на кандидат-кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056676



Врачанската полиция започна разследване след сигнал за стрелба по дома на кандидат-кмета на с. Лютаджик Николай Николов. В неделя вечерта неизвестен е стрелял с ловна пушка и е изпочупил стъклопакет на къщата. Няма пострадали хора, а повечето съседи не чули изстрелите и не забелязали нищо съмнително.
Врачанската полиция започна разследване след сигнал за стрелба по дома на кандидат-кмета на с. Лютаджик Николай Николов. В неделя вечерта неизвестен е стрелял с ловна пушка и е изпочупил стъклопакет на къщата. Няма пострадали хора, а повечето съседи не чули изстрелите и не забелязали нищо съмнително.

Отнеха книжката на студент, убил велосипедист на кръстовище в Провадия

http://petel.bg/Otneha-knizhkata-na-student--ubil-velosipedist-na-krastovishhe-v-Provadiya__130995

Снимка Булфото, архив Варненският окръжен съд призна за виновeн 22-годишния Кристиан Атанасов от Провадия за нарушаване правилата за...

Важно за шофьорите! Ето какво опасност ги дебне в подлеза на „Шипка“ във Варна (снимки)

http://petel.bg/Vazhno-za-shoforite--Eto-kakvo-opasnost-gi-debne-v-podleza-na----SHipka----vav-Varna--snimki-__130994

Фото Росен Добрев Шофьорите, които влизат с колите в подлеза на „Шипка“ от РДВР Варна в посока Археологически музей, трябва да са много...

Над 10 000 мигранти са блокирани в Сърбия

http://www.cross.bg/migranti-surbiya-hurvatiya-1484815.html

/КРОСС/Над 10 000 мигранти се намират в момента в Сърбия, блокирани от ограниченията по границите, наложени от страните от Евросъюза, съобщават от Агенцията на ООН за бежанците. Говорител на организацията посочи, че има недостиг на храна и одеяла. До тази ситуация се стигна, след като Унгария заяви, че от съображения за сигурност затваря границата си със Сърбия и Хърватия, което принуди мигрантите да променят маршрута си през Словения. Властите там обаче наложиха ограничения за броя на пропусканите мигранти - до 2500 на ден. Междувременно словенските власти отказаха да пуснат повече от 1000 мигранти, пристигнали от Хърватия, тъй като дневната квота е достигната. Отчаяните бежанци и мигранти бяха принудени да прекарат нощта при минусови температури в близост до железопътните релси, след като полицията не им позволи да преминат границата. Хиляди мигранти, главно от Сирия, Ирак и Афганистан, минават през новия балкански маршрут, след като Унгария издигна телена ограда по границата си с Хърватия. Последният ход на унгарското правителство да спре потока през Гърция, Македония и Сърбия тласна мигрантите към Словения, откъдето те се надяват да продължат към Австрия и в крайна сметка да стигнат до Германия.  

Око на Фрог: Зам.-министър Грудев се скри от протестиращите за гъските и сеитбооборота

http://frognews.bg/news_100178/Oko-na-Frog-Zam--ministar-Grudev-se-skri-ot-protestirashtite-za-gaskite-i-seitbooborota/

Зам. министърът на земеделието В. Грудев се скри и не се показа на организирания протест срещу безпрецедентното погазване на правата на земеделски производители. Пари в бюджета за мярката има. Говоря за схема за десетки милиони евро. Това разясни председателят на ААЗР Александър Атанасов. Новата Програма за развитие на селските райони е балансирана. Това каза самият Грудев само пред журналисти вътре в министерството.

Око на Фрог: Зам. министър Грудев се скри от протестиращите за гъските и сеитбооборота

http://frognews.bg/news_100178/Oko-na-Frog-Zam-ministar-Grudev-se-skri-ot-protestirashtite-za-gaskite-i-seitbooborota/

Зам. министърът на земеделието В. Грудев се скри и не се показа на организирания протест срещу безпрецедентното погазване на правата на земеделски производители. Пари в бюджета за мярката има. Говоря за схема за десетки милиони евро. Това разясни председателят на ААЗР Александър Атанасов. Новата Програма за развитие на селските райони е балансирана. Това каза самият Грудев само пред журналисти вътре в министерството.

Schroders: Европа и Япония ще са водещите пазари до края на 2015 г.

http://www.investor.bg/drugi/338/a/schroders-evropa-i-iaponiia-shte-sa-vodeshtite-pazari-do-kraia-na-2015-g-204381/

Анализаторите на инвестиционната компания остават неутрални спрямо американските акции и в очакванията си за суровините

Арестуваха 24 футболни запалянковци

http://www.cross.bg/sofiya-arestyvani-napadnali-1484814.html

/КРОСС/24-ма футболни запалянковци са арестувани от полицията в София след футболните срещи вчера. Минути след 23.00 часа снощи в заведение за бързо хранене на булевард "Цариградско шосе" група от четири, пет маскирани мъже са нападнали и пребили младежи, седящи вътре. Пострадалите са откарани в болница без опасност за живота. Малко по-рано подобен инцидент е станал и в автобус номер 94 в София. На спирка в "Студентски град" маскирани нападнали и пребили с метални пръти футболен фен, возещ се в градския транспорт. Той е със счупена ръка. Пет момчета и едно момиче пък са арестувани близо до паметника на Васил Левски в центъра на София. Те са изпочупили стъклата на тролейбус. 20 души са арестувани до стадион "Георги Аспарухов". Те са носили в себе си маски, наркотици и забранени бомбички. Осем от тях са непълнолетни. Инцидентите се разследват.  

30 години решетки за ревнивия полицай, пронизал с 6 куршума красавицата Ивелина

http://pik.bg/30-години-решетки-за-ревнивия-полицай-пронизал-с-6-куршума-красавицата-ивелина-news419823.html

30 години решетки за ревнивия полицай, пронизал с 6 куршума красавицата Ивелина

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на Окръжен съд - Ловеч, с която полицаят убиец Иво Маринов е осъден на 30 години затвор, информират от Ловешката окръжна прокуратура. Присъдата е приведена в изпълнение, наказанието си той трябва да изтърпи при строг режим, съобщава "Дарик".

На 15 септември 2012 г. ревнивият полицай Иво Маринов застреля в главата с шест изстрела от служебното си оръжие 25-годишната Ивелина Славчева пред дискотека в Ловеч. Опита се да убие и Александър Колев. Но пълнителят бил празен и това спаси момчето.

Делото не можа да тръгне по същество повече от година. Искаха се нови и нови експертизи. Делото срещу полицая убиец се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие и той се призна за виновен, като по този начин прокуратурата не можа да пледира за най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Така присъдата на Маринов е 30 години зад решетките.

Последните думи на Иво Маринов пред Ловешкия окръжен съд преди две години бяха: "Съжалявам много за случилото се. Много съм обичал това момиче. Не знам как се стигна до това".

Обществото ни трябва да намери себе си

http://www.cross.bg/sofiya-chast-razvitie-1484813.html

/КРОСС/Обществото ни трябва да намери себе си. Да не се срамува никой, че е българин. Трябва да потърсим вътре в себе си онзи заряд и искрица, която ни е опазила през вековете. Това заяви за Факти.бг Емил Димитров, водач на листата за общински съветници на Община София от Социалистическа партия „Български път". По думите му той ще съсредоточи усилията си във всяка сфера, която обещава развитие на общината, а именно образованието, детските градини, както и въпросите касаещи доболничното здравеопазване. „Искам да се върне работата на поликлиниките като доболнични звена, да се създадат Спешни медицински центрове по райони, за да може да се обслужва по-голяма част от населението, а не всичко да зависи от един телефон, който понякога чакаме да бъде вдигнат и с часове", заяви Димитров. По думите му, ако не намерим себе си, никога няма да бъдем отново заедно като един народ. „Ние в момента сме разединени и всеки служи сам на себе си по някакъв начин, а това не е никак добре", заяви още той. Г-н Димитров, ако бъдете избран за общински съветник на София, в коя сфера ще съсредоточите усилията си - инфраструктура, здравеопазване, култура и т.н.?Работата на общинският съветник по принцип обхваща всички области, които обещават развитието на общината, независимо, че културата ми е много близка и винаги съм работил за нейното развитие и по-точно за опазването и развитието на нашата национална общокултурна идентичност

На Карадере ще се строи само след екооценка, реши съдът

http://frognews.bg/news_100196/Na-Karadere-shte-se-stroi-samo-sled-ekootsenka-reshi-sadat/

Върховният административен съд отмени жалбата на инвеститорите от „Макси 1” АД, с което те настояваха строителството на ваканционен комплекс да се реализира без извършване на екооценка, съобщи НТВ.

Атакуват ни нелегални с немски визи менте

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056666

Работилница в турския мегаполис Истанбул бълва фалшиви визи за Германия. От услугата се ползват емигранти от Изток на път към Европа. Трима иракчани с документи - менте на Бундесрепубликата бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура.
Само за 2 дни районните държавни обвинители в Свиленград са образували 6
Работилница в турския мегаполис Истанбул бълва фалшиви визи за Германия. От услугата се ползват емигранти от Изток на път към Европа. Трима иракчани с документи - менте на Бундесрепубликата бяха задържани на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Само за 2 дни районните държавни обвинители в Свиленград са образували 6

Корнелия Нинова: Нашите кметове и съветници няма да закриват училища и болници

http://pik.bg/корнелия-нинова-нашите-кметове-и-съветници-няма-да-закриват-училища-и-болници-news419818.html

Корнелия Нинова: Нашите кметове и съветници няма да закриват училища и болници

Днес сме във Видин, за да гарантираме, че нашите кандидати са хора подготвени, професионалисти, отговорни и почтени, да гарантираме, че в следващите месеци, когато от кмета и общинските  съветници ще зависи съдбата на българското образование, здравеопазването и доходите на хората, те ще ги защитят.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България Корнелия Нинова на пресконференция във Видин днес. Тя участва в поредица срещи със симпатизанти на БСП в подкрепа на кандидата за кмет Людмил Димитров и листата за общински съветници.

Правителството и мнозинството в Народното събрание взеха решение от 2016 г. да бъде намалено финансирането на общинските и държавни училища и на детските градини с 30 %. Това означава, че повечето общински училища трябва да бъдат закрити. Алтернативата е кметът и общинските съветници да осигурят средства, защото закриването на училищата е първата стъпка към обезлюдяването на населеното място, обясни Нинова.

В здравеопазването, там, където има наш кмет и общински съветници, няма да допуснем приватизация на общински здравни заведения, категорична бе Нинова.

Другият категоричен ангажимент на кандидатите на БСП е, че няма да вдигнат данъците върху доходите на хората с 2 % от 2016 г., каквото е предложението на ГЕРБ. Напротив – кметовете и съветниците социалисти ще намалят таксите, на първо място тези за детски градини.

Зам.-председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова, народният представител Филип Попов и кандидатът за кмет Людмил Димитров се обърнаха  към избирателите във Видин с призив да не продават гласовете си, защото достоинство не се купува. Да продадеш гласа си за 50 лв. Няма да реши нито един проблем, защото това означава, че си продал следващите 4 г. за по 3 стотинки на ден, каза Нинова. 

Д-р Георги Илиев: Варна трябва да има Студентски град

http://www.moreto.net/novini.php?n=304185

Не може в град като Варна, в който има толкова много, авторитетни и различни като научна сфера висши училища и да няма единен център, който да работи върху по-мащабни проекти, свързани с обучението и реализацията на младите хора, заявява кандидатът за кмет на район „Приморски“, в който са съсредоточени почти всички вузове в града, д-р Георги Илиев.

"Ислямска държава" влага $1.2 млн. годишно в интернет кампании

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/19/2631806_isliamska_durjava_vlaga_12_mln_godishno_v_internet/?ref=rss


Ислямистката групировка отделя 1.2 млн. долара годишно за кампаниите си в интернет, разказва източник от НАТО пред в. "Хюриет". Тя стои зад 46 000 профила в "Туитър" (Twitter) и публикува около 250 000 микросъобщения всеки ден.

Пропагандата ѝ явно работи, тъй като броят на присъединилите се към групировката чуждестранни бойци се е удвоил от 2014 г. насам. 1000 души се вливат в редиците ѝ всеки месец, макар напоследък броят на европейците намалява.

За сметка на това все...

Мъж от Кочериново залови жена си с местен първенец и си отмъсти с огън

http://pik.bg/мъж-от-кочериново-залови-жена-си-с-местен-първенец-и-си-отмъсти-с-огън-news419814.html

Мъж от Кочериново залови жена си с местен първенец и си отмъсти с огън

След като друг измамен съпруг разпиля гащите на жена си в краката на прелюбодеец по време на общинска сесия в Кочериново, нова семейна история влезе в устите на хората в Пиринско, информира struma.com.

Съдът в Дупница постанови бързо решение за прекратяване на брак между съпрузи от Кочериново след истинска любовна драма между тях.
Само за 2 месеца делото за развод, заведено от Г. Г. приключи.

В Кочериново, обаче тяхната история продължава да се коментира с месеци. След събора в село Стоб в края на юли тази година, съпругът заловил жена си в изневяра с известен местен първенец.

Ужасен от случилото се измаменият мъж се напил порядъчно и запалил къщата си. Започнал от спалнята, която делял с жена си от години. Разрушавайки семейното гнездо той отмъстил на невярната си половинка, разказват хората в Кочериново, след което незабавно подал молба за прекратяване на брака си. Разбира се имената на замесените в любовния триъгълник са известни, но ние няма да ги съобщим. Все пак семейна драма е с ужасно неприятни последствия.

Struma.com припомня как преди време известен полицай от Рила шокира съветници по време на сесия в община Кочериново. По време на четенето на дневния, той влязъл на заседанието с куфар в ръка. Пред изумените съветници, кметски наместници и гости на сесията полицаят изсипал куфара с дамски гащи, дрехи и обувки и поглеждайки един от присъстващите заявил "Това са гащите и дрехите на жена ми, вземай я тя вече е свободна".

След като оставил парцалките на пода, полицаят излязъл. Посоченият с пръст прелюбодеец останал невъзмутим, поне видимо. След няколко минутно мълчание сесията в Кочериново продължила с останалите точки в дневния ред. След нея хигиенистките събрали разхвърляните гащи и дрехи.

Според нашите източници прелюбодеецът, довел измаменият съпруг до фаталното решение да си запали дома е същият, в чиито крака бяха разпилени гащите на полицейската съпруга на сесията.

Дали е така ние не можем да твърдим, ако и двете мъжки истерии са провокирани от един и същ любовник, то смело можем да кажем.: Внимавайте мъже, пазете си жените, в Кочериново дебне опасен любовник, на чиито плещи легна грижата за още една изоставена съпруга.

Съюзниците на Меркел я критикуват заради отстъпките към Турция

http://www.mediapool.bg/sayuznitsite-na-merkel-ya-kritikuvat-zaradi-otstapkite-kam-turtsiya-news240654.html

Политиката на канцлера Ангела Меркел на "отворени врати" за бежанците и реверансите й към Турция предизвикаха днес критики от консервативните съюзници в нейната управляваща коалиция, предаде Ройтерс. Един от висшите политици в Бавария, която е крепостта на ХСС - сестринската партия на ХДС на Меркел, предупреди дори и да не се помисля за членство на Анкара в ЕС.   Офертата на Меркел, направена в Истанбул вчера, да подкрепи по-бързо придвижване на турската кандидатура за ЕС, е обрат в нейните възгледи, че Турция не трябва да бъде приемана, и показва колко силно тя желае да спечели подкрепата на Анкара за ограничаване на миграционната вълна към Европа, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.   "Ние не трябва да правим твърде много отстъпки на Турция: присъединяването й към ЕС не е на дневен ред", каза Герда Хаселфелд, високопоставен член на ХСС, пред вестник "Ди велт". "За приемане на Турция в ЕС не може да става и дума според мен", каза друг неин партиен колега - Щефан Майер, пред същия вестник.   Миналата седмица към Меркел бяха отправени призиви от съпартийци да започне да връща бежанци, пристигащи от Австрия, но тя отхвърля този натиск. Опозицията срещу начина, по който тя реагира на бежанската криза, обаче продължава да расте. Група от консервативни политици в момента подготвя предложения за затваряне на границите и за изграждане на огради по тях, съобщава днес в. "Билд".   "Ние трябва да спрем вълната от бежанци. Проучването на опцията да укрепим границите не трябва да бъде табу", каза депутатът от ХДС Кристиан фон Щетен пред "Билд". Той изрази убеждение, че правителството разполага с "ефикасен план" за справяне с наплива на бежанци, но добави, че парламентарната група на ХДС/ХСС ще трябва да реагира, ако през следващите седмици се окаже, че това схващане е погрешно.   Миналата седмица германските депутати одобриха мерки за справяне с кризата, включително ускоряване на процедурите за разглеждане на исканията за убежище и за депортиране, както и намаляване на стимулите за икономически мигранти да идват в Германия, посочва Ройтерс.  

Борисов: Надявам се да е случайно, че разпитът ми и делото се случват преди изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056661

Надявам се да е случайно, че разпитът и делото се случват преди изборите. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като даде показания по сигнал на „Протестна мрежа“ във връзка с прелитането на руски самолет над територията на страната, предаде "Фокус".
Премиерът припомни, че делото в Районния съд е било за фалшифициран негов подпис.
Надявам се да е случайно, че разпитът и делото се случват преди изборите. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като даде показания по сигнал на „Протестна мрежа“ във връзка с прелитането на руски самолет над територията на страната, предаде "Фокус". Премиерът припомни, че делото в Районния съд е било за фалшифициран негов подпис.

Установиха самоличността на един от атентаторите в Анкара

http://frognews.bg/news_100195/Ustanoviha-samolichnostta-na-edin-ot-atentatorite-v-Ankara/

Турските власти по категоричен начин са установили самоличността на единия от двамата атентатори самоубийци, които се взривиха на централната жп гара в Анкара на 10 октомври.

Частните съдебни изпълнители във Велико Търново събират 746 милиона лева борчове към съдебната власт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056658

Частните съдебни изпълнители във Велико Търново започват да събират борчове за милиони левове към съдебната власт. Акцията стартира след постигнато споразумение за това между ВСС и Камарата на ЧСИ.
Съдебни изпълнители от старата столица обясниха, че са имали срещи с председателите на съдилищата за уточняване на детайлите по процедурата.
Частните съдебни изпълнители във Велико Търново започват да събират борчове за милиони левове към съдебната власт. Акцията стартира след постигнато споразумение за това между ВСС и Камарата на ЧСИ. Съдебни изпълнители от старата столица обясниха, че са имали срещи с председателите на съдилищата за уточняване на детайлите по процедурата.

Турските власти потвърдиха самоличността на единия от двамата атентатори в Анкара

http://www.cross.bg/atentatori-ankara-tyrskite-1484812.html

/КРОСС/ Турските власти потвърдиха самоличността на единия от двамата атентатори, които се взривиха пред железопътната гара в Анкара на 10 октомври, предаде Ройтерс. При атентата загинаха 102 души. В интервю за турска телевизия премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че продължава разследването на втория нападател. Във връзка с атаката до момента са задържани 15 души.  

Доц. Божидар Финков стана "Лекар на България"

http://offnews.bg/news/n_1/n_575506.html

Доц. д-р Божидар Финков стана „Лекар на България“. То бе удостоен със званието на специална церемония в Рилския манастир от Министерството на здравеопазването, Съюзът на учените, Национален алианс „Живот за България“ и в-к „Български лекар“.  Наградата е във връзка с „ ... дългогодишната му народополезна дейност като създател на българската инвазивна кардиология, висок морал и медицнска етика“. Доц. д-р Божидар ФИНКОВ, д.м., е всепризнатият основател и класик на българската инвазивна кардиология и в тази област е и националният ни консултант. През 1988 г. извършва първата у нас кардиоинвазивна манипулация, като на болен с преден инфаркт поставя също първия в България стент и го спасява. По-късно извършва и първите у нас валвулопластики – коригиране на увредени сърдечни клапи чрез кардиоинвазивен способ, както и ангиопластика на артерия каротис, на бъбреците и периферните артерии.  Доц. д-р Божидар Финков, д.м, е бил два мандата, Председател на Българското дружество по интервенционна кардиология, член е на Европейското дружество по кардиология. Специализирал е в Университетската клиника във Франкфурт на Майн при знаменития кардиоинвазист - професор Мартин Калтенбах, както и в САЩ, Швейцария, Холандия, Чехия. Автор е на над 150 научни публикации в наши и чужди издания. Министър на здравеопазването от 2001 до 2003 г.

С 1200 розови балона София отбеляза Световния ден за борба с рака на гърдата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/19/2631826_s_1200_rozovi_balona_sofiia_otbeliaza_svetovniia_den/?ref=rss


Днес, 19 октомври, е Международният ден за борба с рака на гърдата, а целият октомври е посветен на профилактиката и информирането на жените за онкологичната болест. Първа АГ болница "Св. София" с парнтьорството на Столичната община и пациентски организации отбелязаха деня и почетоха паметта на жените, загубили битката срещу рака, като пуснаха 1200 розови балони с хелий в небето над София. 

Между 3600 и 3800 нови случаи на рак на гърдата се вписват всяка година в Националния раков...

Кипър няма да оттегли ветото си върху преговорите за членство на Турция в ЕС

http://www.cross.bg/tyrtziya-kipur-pregovorite-1484811.html

/КРОСС/Кипър няма да промени позицията си срещу преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, тъй като причините заради ветото срещу Анкара още са в сила, предаде "Ройтерс". Миналата седмица лидерите на ЕС обещаха да отпуснат средства, да ускорят намиращите се от дълго време застой разговори за членството на Турция и да облекчат процедурите по издаването на визи в замяна на помощта на страната за овладяването на имигрантската криза. "Причините, поради които преговорите бяха замразени, не са престанали да съществуват", обясни външният министър на Кипър Йоанис Касулидис пред гръцкия държавен телевизионен оператор NET "С оглед на текущата ситуация ние не можем да дадем съгласието си за възобновяване на преговорите". Думите му се отнасят по-конкретно за две от преговорните глави, разглеждащи въпросите за съдебната система и основните човешки права и правосъдието, свободата и сигурността. В събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че трябва да бъде намерено решение, което да сложи край на разделението на Кипър и да гарантира сигурността на Източното Средиземноморие. Дипломати от ЕС се тревожат, че Ердоган може да използва мигрантската криза и необходимостта на Европа от сътрудничество с Турция, за да получи коз в преговорите с Кипър

ГДБОП разби група за трафик на жени

http://crime.actualno.com/GDBOP-razbi-grupa-za-trafik-na-jeni--news_502374.html

Специализираната операция е проведена на територията на Плевен от служители на секторите за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч и е предприета във връзка с образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Полицейските действия били насочени срещу организирана престъпна група, ангажирана с набиране, транспортиране и сексуална експлоатация на жени от България в страни от Централна и Западна Европа. В хода на операцията са

В ОИК Ямбол са подадени две жалби за предизборни плакати

http://yambol.actualno.com/V-OIK-Jambol-sa-podadeni-dve-jalbi-za-predizborni-plakati--news_502378.html

Две жалби и за нерегламентирано поставяне на агитационни материали са постъпи в Общинската избирателна комисия в Ямбол. Първата жалба е подадена от собственик на имот. Комисията е уважила жалбата и агитационните материали са премахнати, по втората предстои ОИК да се произнесе. Това съобщи председателят на комисията Екатерина Янева пред Дарик.  Днес е последният ден за подаване на заявление за гласуване в подвижна урна от избиратели с увреждания. Те ще направят това с подвижна избирателна к

От вторник пускат топлото в София

http://frognews.bg/news_100194/Ot-vtornik-puskat-toploto-v-Sofiia/

От вторник пускат парното в София, съобщиха от Топлофикаця. В началото това ще стане в болниците, детските градини и училищата.

Ниските лихви провокират българина за алтернативни спестявания

http://www.mediapool.bg/niskite-lihvi-provokirat-balgarina-za-alternativni-spestyavaniya-news240653.html

Заради ниските лихви по депозитите, българинът започва да търси алтернативни форми на спестявания и вече се забелязва намаляване на темповете на нарастване на вложенията у нас, сочи анализ на "УниКредит Булбанк", представен в понеделник. Така към края на август 2015 г. спестяванията в българските банки са 41 млрд. лв., независимо че лихвите по депозитите за период от 6 и 12 месеца са паднали от 3 процента средно преди година до 1.5%, а има и значително по-ниски лихви. Макар по инерция да продължава заделянето на средства в класическите влогове, все повече млади хора например започват да заделят малки суми за пенсия в доброволен пенсионен фонд, участват във взаимни фондове, заделят повече средства за застраховка "Живот". Затова очакванията на директора на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян са "алтернативните форми на спестявания да стават все по-атрактивни в следващите години, тъй като нараства броят на хората, които търсят начини да подсигурят своето финансово бъдеще и независимост“. "Въпреки значителната промяна на тенденцията за повече клиенти, насочващи се в тази посока, те все още представляват малък процент от хората със стандартни спестявания в банките“, каза още Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно . Според нея промяната в мисленето на хората личи от ръста на брутните постъпления от осигурителни вноски на населението в доброволни пенсионни фондове със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано. "Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията“, обясни Цветанка Минчева. Пазарът на застраховки „Живот“ в страната е нараснал с близо 24% за една година спрямо същия период на 2014 г. при набран премиен приход в размер на 52.6 млн. лв.

КТ „Подкрепа“: Образованието в България се свлича със страшна сила

http://www.moreto.net/novini.php?n=304230

Образованието в България се свлича със страшна сила по наклонената плоскост надолу и близкото бъдеще, което предстои съвсем не е оптимистично. Това заяви във Варна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Посещението му в морската столица е с цел среща с представители на синдиката в различните сектори, сред които е и образованието, предаде репортер на Moreto.

Поне до януари: Пламен Константинов ще води само България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056646

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов ще остане начело само на представителния ни тим поне до януари и няма да се ангажира с клубен отбор. Това разкри самият специалист в профила си в една от социалните мрежи. България завърши на четвърто място на Евроволей 2015,
Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов ще остане начело само на представителния ни тим поне до януари и няма да се ангажира с клубен отбор. Това разкри самият специалист в профила си в една от социалните мрежи. България завърши на четвърто място на Евроволей 2015,

Пламен Константинов: Ще водя само България поне до януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056654

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов ще остане начело само на представителния ни тим поне до януари и няма да се ангажира с клубен отбор. Това разкри самият специалист в профила си в една от социалните мрежи. България завърши на четвърто място на Евроволей 2015,
Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов ще остане начело само на представителния ни тим поне до януари и няма да се ангажира с клубен отбор. Това разкри самият специалист в профила си в една от социалните мрежи. България завърши на четвърто място на Евроволей 2015,

Бесен мъж запали собствената си къща, хванал жена си с известен първенец от Кочериново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056649

След като друг измамен съпруг разпиля гащите на жена си в краката на прелюбодеец по време на общинска сесия в Кочериново, нова семейна история влезе в устите на хората в Пиринско, информира struma.com. Съдът в Дупница постанови бързо решение за прекратяване на брак между съпрузи от Кочериново след истинска любовна драма между тях.
След като друг измамен съпруг разпиля гащите на жена си в краката на прелюбодеец по време на общинска сесия в Кочериново, нова семейна история влезе в устите на хората в Пиринско, информира struma.com. Съдът в Дупница постанови бързо решение за прекратяване на брак между съпрузи от Кочериново след истинска любовна драма между тях.

Бесен мъж запали собствената си къща, хванал жена си с известен първенец от Кочериново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056633

След като друг измамен съпруг разпиля гащите на жена си в краката на прелюбодеец по време на общинска сесия в Кочериново, нова семейна история влезе в устите на хората в Пиринско, информира struma.com. Съдът в Дупница постанови бързо решение за прекратяване на брак между съпрузи от Кочериново след истинска любовна драма между тях.
След като друг измамен съпруг разпиля гащите на жена си в краката на прелюбодеец по време на общинска сесия в Кочериново, нова семейна история влезе в устите на хората в Пиринско, информира struma.com. Съдът в Дупница постанови бързо решение за прекратяване на брак между съпрузи от Кочериново след истинска любовна драма между тях.

Факултетът по фармация във Варна с нов дом за рождения си ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056090

Факултетът по фармация към Медицинския университет (МУ) във Варна се сдоби със свой дом по случай седмия си рожден ден. Модерната 9-етажна сграда до денталния факултет бе издигната точно за една година. В строителството и оборудването са вложени 9,5 млн. лв., като 8 млн. лв. от тях са собствени приходи,
Факултетът по фармация към Медицинския университет (МУ) във Варна се сдоби със свой дом по случай седмия си рожден ден. Модерната 9-етажна сграда до денталния факултет бе издигната точно за една година. В строителството и оборудването са вложени 9,5 млн. лв., като 8 млн. лв. от тях са собствени приходи,

За два дни 6 незабавни и 2 бързи производства за нелегално преминаване на границата

http://pik.bg/за-два-дни-6-незабавни-и-2-бързи-производства-за-нелегално-преминаване-на-границата-news419808.html

За два дни 6 незабавни и 2 бързи производства за нелегално преминаване на границата

Само за два дни, от 16 октомври до 18 октомври, Районната прокуратура в Свиленград образува шест незабавни и две бързи производства за нелегално преминаване на държавната граница.

Като обвиняеми са привлечени 13 чужди граждани, информират от прокуратурата. На 16 октомври 2015 г. в 3 часа през нощта на влизане в страната от Турция в България през ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус, пътуващ по линията Истанбул-София.

При извършената паспортна проверка са задържани трима иракски граждани, които представили на служители на гранична полиция иракски паспорти с положени неистински визови немски стикери. Според обясненията им всеки от тях е платил на непознато лице в гр. Истанбул, Турция, по 10 000 долара за поставяне на неистински немски визов стикер.

Районна прокуратура-Свиленград е повдигнала на трите лица обвинение за преминаване на границата без разрешение на органите на властта и за съзнателно използване на неистински или преправен документ – престъпление по член 279 и член 316 връзка с член 308 алинея 2 от Наказателния кодекс. На същата дата в друг автобус, пътуващ по линията Истанбул-София, са задържани други двама иракчани. Единият от тях представил при проверката чужд шведски паспорт, който му бил предоставен от другия иракчанин, пътуващ с него. Паспортът, който е истински, бил закупен от Истанбул за 700 долара. Целта на пътуването на лицето, използвало паспорта, е била Швеция. На него му е предявено обвинение за преминаване на границата без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.

Вторият иракски граждани е привлечен като обвиняем за превеждане през границата на страната на лица или групи от лица без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 ал. 2 от Наказателния кодекс. На 17 октомври 2015 г. около 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара при извършена проверка от граничните служители на товарен влак, пътуващ от Турция за България, са били открити двама афганистански граждани, скрити под последния вагон и легнали върху бутилките за въздух.

На двамата са предявени обвинения за преминаване на границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Същия ден в 20,35 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен влак, пътуващ от Турция за България, между контейнерите на вагоните са открити трима марокански граждани, които първоначално твърдели, че са сирийци, но впоследствие са им намерени документите за самоличност. Те са привлечени като обвиняеми за преминаване на границата без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.

В същия влак върху осите, под един от вагоните, е намерено легнало друго лице, което е установено, че е афганистански гражданин. Предявено му е обвинение за преминаване през границата на страната без надлежно разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс. Четиримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа. На 18 октомври 2015 г. в 15 часа на ГКПП-Капитан Андреево-гара в товарен вагони са открити двама афганистански граждани, които според обясненията, са били качени във влака на жп гарата в гр. Одрин, Турция, от турски каналджия срещу сумата от по 500 долара на човек. Срещу тях са повдигнати обвинения за преминаване на границата на страната без разрешение на властите – престъпление по чл. 279 от Наказателния кодекс.

Те са задържани за 72 часа в следствения арест в Свиленград с постановление на наблюдаващия прокурор.Същия ден около 16 часа на ГКПП-Капитан Андреево – гара в товарен вагон са били открити и задържани 16 лица - сирийски граждани, от които петима мъже, пет жени и шест деца. Лицата са заявили, че влизат в Република България, за да търсят закрила и убежище от войната в Сирия. Настанени са в разпределителен център в гр. Елхово. Образувана е предварителна проверка.

Братя Павлови, които изляха бетона на Яйлата, започнаха сами да го премахват

http://offnews.bg/news/n_1/n_575491.html

Братята Павлови, които преди години изляха бетона на Яйлата край Камен бряг, от днес са започнали сами да го премахват за тяхна сметка. Двамата бизнесмени от Генерал Тошево са се ангажирали и с извозването на отпадъците, които ще останат в труднодостъпната местност след срутването на строежа. В събота фирмата "Екострой" - Добрич, наета от ДНСК започна събарянето на бетонната постройка в местността Малката Яйла, която попада в границите на уникалния Архитектурен резерват. Днес обаче двамата братя са заявили, че сами ще бутнат незаконната постройка със своя строителна фирма и вече са докарали багер на мястото. Ако не го бяха направили, те трябваше да платят сметката, предоставена им от избраната от ДНСК фирма за разрушаване "Екострой". Фирма на бизнесмените от Генерал Тошево ще разчисти и отпадъците, които ще останат след събарянето на бетона. До щастливата развръзка се стигна след сага, продължила близо 2 десетилетия. Братята Иван и Христо Павлови купуват имота през 1996 г. за 54 сегашни лева. Много преди това на мястото е имало малка рибарска хижа. С обяснението, че правят реставрация на несъществуващата хижа, двамата братя построяват огромно бетонно чудовище на 4 етажа, а бетонът се наливаше през нощта, точно преди изборите през 2013 г. Още на сутринта кметът на Каварна Цонко Цонев спря строежа и започна битката за премахването му. До добрата арзвръзка се стигна и благодарение на силният граждански натиск, който се координираше през групата Свободен Камен бряг .

Д-р Емил Караиванов: Тополово е първенец по инвестиции през изминалия мандат

http://www.cross.bg/topolovo-kmet-karaivanov-1484810.html

/КРОСС/На предизборен митинг в село Тополово кандидатът за кмет на община Асеновград д-р Емил Караиванов сподели, че през изминалия мандат като кмет на общината един от неговите приоритети е бил подкрепа на всички населени места в общината. По неговите думи Тополово това е селото с най-много инвестиции - над 1 млн. лв. „И това са средства, вложени в асфалтиране на основни улици: „Калоян", „Хан Крум", „Мизия", „Стара планина", „полк.Дрангов", баластрирани улици, две детски площадки, извършен ремонт, саниране, подмяна на покривната конструкция и отоплителната инсталация на Основно училище „Отец Паисий", смяна на дограмата и ремонт на покрива на Детската градина „Щастливо детство" , а дни преди изборния ден приключва основния ремонт на центъра на село Тополово", обобщи д-р Емил Караиванов.  В отговор на тези грижи за селото кандидатът за кмет на Тополово Йордан Дичев благодари от името на своите съселяни за успешно реализираните проекти и изрази своята убеденост, че през следващите четири години д-р Емил Караиванов като кмет на общината ще включи в инвестиционните програми довършване на главната улица на селото, рехабилитация на улици, саниране на сградата на детската градина

Топлофикация София е готова да започне пускането на парното от утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056626

От вторник Топлофикация София е в готовност да започне пускането на парното, съобщи bTV.
Това ще бъде направено първо в болниците, детските градини и училищата. След това в жилищата, а най-накрая - в административните и обществените сгради.
По закон пускането на парното става, ако в продължение на три денонощия средната температура е под 12
От вторник Топлофикация София е в готовност да започне пускането на парното, съобщи bTV. Това ще бъде направено първо в болниците, детските градини и училищата. След това в жилищата, а най-накрая - в административните и обществените сгради. По закон пускането на парното става, ако в продължение на три денонощия средната температура е под 12

Внимание, нова измама: Бабо, много са ти хубави цветята! Ще ми скъсаш ли няколко стръка!?

http://petel.bg/Vnimanie--nova-izmama--Babo--mnogo-sa-ti-hubavi-tsvetyata--SHHe-mi-skasash-li-nyakolko-straka--__130991

Снимка Булфото, архив Врачки обират самотни и наивни възрастни хора. Из димитровградските села шетат две врачки, които с хитрост се...

Ексклузивно! Видео от борда на PAZAR и ENTERPRISE! Вижте разказите на морските спасители от първо лице

http://petel.bg/Ekskluzivno--Video-ot-borda-na-PAZAR-i-ENTERPRISE--Vizhte-razkazite-na-morskite-spasiteli-ot-parvo-litse__130993

Видео maritime.bg Българският кораб за аварийни ситуации „Enterprise”оказа решаваща помощ на бедстващия турски кораб „Pazar“ За акцията...

Катастрофа със снимки в ZaPernik.com! Перничанин натресе Мерцедес на входа на София

http://www.zapernik.com/obshtestvo/katastrofa-sus-snimki-v-zapernik-com-pernichanin-natrese-mercedes-na-vhoda_40271/

Перничанин катастрофира на входа на град София, в кв. Княжево, изпрати ни снимки читател на zaPernik.com.

Най-вероятно перничанина се е прибирал от Горнобански път, посока Перник, а софиянеца идвал от към площадчето на Княжево, посока София. Най-вероятно единия от двамата е минал на червено.

На мястото има полиция.

Готов е покривът на Юнашкия салон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304231

Ремонтните дейности на една от спортните емблеми в града - Юнашкия салон, се движат в срок. Това съобщава арх. Пламен Аврониев, който е част от проектантския екип. Вече напълно е изграден новият покрив на сградата, положена е изцяло хидроизолацията и дренажната система в основите, научи Moreto.

Учителите ще получават бонуси за работа с деца с увреждания

http://www.cross.bg/sredstva-rabota-dogovor-1484809.html

/КРОСС/ Българските учители ще могат да получават допълнителни възнаграждения към заплатите си, ако работят с деца с увреждания. Това предвижда проект за промени в наредбата за работните заплати на персонала в системата на народната просвета. В момента бонусите при работа със специални ученици са записани в колективния трудов договор на заетите в тази сфера. Според сегашната наредба брутната заплата на педагогическия (директори, учители, логопеди и др.) и непедагогическия персонал в родните училища и детски градини се състои от основна заплата, както и от допълнителни и други трудови възнаграждения. Допълнителните пари могат да са за редица дейности - за учебни часове над минималната норма, задължителна преподавателска работа, за постигнати резултати, за преподаване на предмети на чужд език, за проверка на изпитни материали от външно оценяване и олимпиади и т.н. Ако са определени във вътрешните правила за заплатите в училището или в колективния трудов договор, допълнителните средства могат да се вземат и за работа при специфични условия на труд в специалните детски градини и училища, за придобита специалност по дефектология и за официални празници и началото на учебната година. Новото в наредбата на МОН е, че занапред този вид допълнителни средства ще могат да се отпускат и ако учителят работи с деца със специални образователни потребности. Бонусът ще важи само за педагогическите специалисти, провеждащи „интегрирано обучение и възпитание"

Водещата в България Он Ер Ирина Белчева: Мислех да не се връщам в България, но реших да опитам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056252

Ирина Белчева е водеща на развлекателното токшоу „Десет“ по телевизия България Он Ер. От близо година тя пише свой блог, а в медията предлага нестандартни решения на важни за обществото теми - например 10 риска в онлайн пространството, 10 съвета за образованието в чужбина, 10 принципа на тибетското възпитание на децата.
Ирина Белчева е водеща на развлекателното токшоу „Десет“ по телевизия България Он Ер. От близо година тя пише свой блог, а в медията предлага нестандартни решения на важни за обществото теми - например 10 риска в онлайн пространството, 10 съвета за образованието в чужбина, 10 принципа на тибетското възпитание на децата.

В ЦИК не е постъпвал сигнал за бюлетини, които "подсказват" за кого да се гласува

http://www.cross.bg/byuletini-obraztzi-signal-1484808.html

/КРОСС/Схема за "подсказване" за кого да гласуват малограмотните избиратели от селата в община Павел баня се разкри заради грешка на куриер. Той разнасял пликовете с ксерографирани образци на бюлетини, с отбелязано име на правилния кандидат, съобщи БНР. Вместо на кандидат-кмета, който трябвало да бъде облагодетелстван от схемата, разносвачът предал една от пратките на сегашния кмет на село Габарево. В плика имало 278 образци на попълнени бюлетини. Идеята е гласоподавателите да влязат с тях в тъмната стаичка и там "да препишат" от копието. За случая е подаден сигнал в полицията, има и образувано досъдебно производство. При разпитите куриерът признал, че са отпечатани хиляди подобни образци на бюлетини, които да се разнесат до всички села в община Павел баня. Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев заяви, че в ЦИК все още не е постъпил сигнал за бюлетини за "подсказване" в село Габарево. Ако ние бъдем сигнализирани, че това са изборни книжа, ЦИК, която днес и утре има заседание, ще се произнесе, каза Андреев.  

10 хиляди мигранти навлезли в Македония за денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056616

Нова бежанска вълна е стигнала до границите на Македония като 10 000 мигранти са навлезли на територията на страната тази неделя, предаде "Франс прес", цитирана от агенция "Фокус".
Членове на хуманитарни организации, присъствали на място, съобщиха, че потокът бежанци от Гърция е бил голям до полунощ, като след това броят им е започнал да намалява.
Нова бежанска вълна е стигнала до границите на Македония като 10 000 мигранти са навлезли на територията на страната тази неделя, предаде "Франс прес", цитирана от агенция "Фокус". Членове на хуманитарни организации, присъствали на място, съобщиха, че потокът бежанци от Гърция е бил голям до полунощ, като след това броят им е започнал да намалява.

СГС даде ход на делото срещу Веселин Пенгезов

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sgs-dade-hod-na-deloto-sreshtu-veselin-pengezov-6044014

Бившия председател на Софийския апелативен съд и още седем души са обвинени в злоупотреба със средства по европроект за информационна система на военните съдилища

10 хиляди мигранти навлезли в Македония за денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056610

Нова бежанска вълна е стигнала до границите на Македония като 10 000 мигранти са навлезли на територията на страната тази неделя, предаде
Нова бежанска вълна е стигнала до границите на Македония като 10 000 мигранти са навлезли на територията на страната тази неделя, предаде "Франс прес", цитирана от агенция "Фокус". Членове на хуманитарни организации, присъствали на място, съобщиха, че потокът бежанци от Гърция е бил голям до полунощ, като след това броят им е започнал да намалява.

Прокуратурата разследва три нападения от футболни фенове тази нощ в столицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/19/2631771_prokuraturata_razsledva_tri_napadeniia_ot_futbolni/?ref=rss


Районната прокуратура в София е получила в неделя три сигнала за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди. Сигналите са и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество и по тях се водят досъдебни производства, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Два от сигналите са подадени около 23 ч. в неделя, а третият - между 18 и 19 часа същия ден. Първият е за нападението на автобус по линия 94 в София. На една от спирките десетина души, облечени с тъмни дрехи...

Мтел ще подпомогне създаването на Център за подкрепа на приемни родители

http://www.cross.bg/roditeli-priemni-semeiistva-1484807.html

/КРОСС/Мтел ще дари средства за създаването на специален Център за подкрепа на приемни родители в София. Центърът ще предлага на приемните родители възможност за почасова грижа за децата от приемни семейства, както и ще осигурява пространство за обучение, срещи за взаимопомощ и споделяне. Центърът ще разполага и с помещение за временен престой, което може да се ползва от приемни родители, които посещават заедно с децата си столицата за медицински прегледи, консултации със специалисти и т.н. Като част от Центъра за подкрепа на приемни родители вече стартира и гореща линия за психологическа и емоционална подкрепа на приемни родители от цялата страна. На телефона на Националната асоциация за приемна грижа - 0879 279 281, приемни семейства могат да запишат час за среща с психолози и специалисти по социална работа. „Подкрепата, която предоставяме чрез нашите партньори от Националната асоциация за приемна грижа, е особено важна за приемните родители в цялата страна, защото е за всички и е анонимна," коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации" на Мтел. „Ние не делим приемните родители в зависимост от това кой ги обучава и подкрепя, както и за кого работят. За нас е важно да създаваме общност от приемни родители, които развиват приемната грижа и гарантират сигурно детство за децата в риск", заявява Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа

Прокуратурата раследва три нападения от футболни фенове тази нощ в столицата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/19/2631771_prokuraturata_rasledva_tri_napadeniia_ot_futbolni/?ref=rss


Районната прокуратура в София е получила в неделя три сигнала за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди. Сигналите са и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество и по тях се водят досъдебни производства, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Два от сигналите са подадени около 23 ч. в неделя, а третият - между 18 и 19 часа същия ден. Първият е за нападението на автобус по линия 94 в София. На една от спирките десетина души, облечени с тъмни дрехи...

„Здравословни работни места - управлявай стреса!"

http://www.cross.bg/knsb-direktor-rabotnoto-1484806.html

/КРОСС/На 20 октомври 2015 г. (вторник) от 10.00 ч. в сградата на КНСБ, ет. 2, зала „Европа", ще се проведе конференция на тема: „Здравословни работни места - управлявай стреса!" в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. Според проучване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) - КНСБ, повече от половината от българските работници и служители са подложени на стрес на работното място. На конференцията ще бъдат очертани проблемите, които предизвикват стресът и психосоциалните рискове, както и добри практики за превенция, която да ги намали. Участниците в пресконференцията ще обсъдят ролята на синдикатите и необходимостта от съвместни действия на социалните партньори в борбата срещу стреса на работното място.Пресконференцията ще води д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ, а участие в нея ще вземат: Любен Томев - директор на ИССИ, Гълъб Донев - зам.-министър на труда и социалната политика, инж. Румяна Михайлова - изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда", председатели на синдикални организации - членове на КНСБ, експерти и други.

Пуснаха "Викинг" във водите на язовир "Кърджали"

http://pik.bg/пуснаха-викинг-във-водите-на-язовир-кърджали-news419798.html

Пуснаха  "Викинг" във водите на язовир "Кърджали"

Плавателен съд тип катамаран за научно-изследователски цели бе пуснат язовир Кърджали.

Той носи името "Викинг" и е собственост на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив. Проектиран е специално за извършване на различни хидробиологични, хидрохимични, микробиологични, ихтиологични и други изследвания на големите язовири в страната. От института уточняват, че съоръжението е за научни изследвания основно на вътрешни водоеми, но може да оперира и в плитките крайбрежни морски води.

Построяването му е финансирано по проект "Провеждане на програма за проучвателен мониторинг за оценка на натиска и въздействието на рибовъдството върху повърхностите водни тела и актуализацията на програмата от мерки в Плана за управление на речните басейни в Източнобеломорския район", предаде БТА.

Финландският премиер: В ЕС стана нетърпимо заради бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056271

Кризата, предизвикана от наплива на бежанци в Европа, създаде нетърпима ситуация на континента, заяви финландският премиер Юха Сипиле, цитиран от ТАСС.
Кризата, предизвикана от наплива на бежанци в Европа, създаде нетърпима ситуация на континента, заяви финландският премиер Юха Сипиле, цитиран от ТАСС. "В момента ситуацията е нетърпима, защото шенгенската система не работи. На външните граници не се извършват предвидените в договора проверки", заяви Юха Сипиле.

Икономическият растеж на Китай се забави до тригодишно дъно от 6.9%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/19/2631805_ikonomicheskiiat_rastej_na_kitai_se_zabavi_do/?ref=rss


Икономиката на Китай е нараснала с 6.9% през третото тримесечие, най-слабото ниво от началото на световната финансова криза, предаде Би Би Си.

Годишният ръст също е под мишената на правителството от 7%. Въпреки че са малко над очакванията, очаква се данните да подновят натиска върху политиците да засилят паричната политика за спиране на забавянето.

Икономиката на Китай пострада от нестабилността на фондовия пазар през лятото и слабите икономически данни, които предизвикаха...

Корупция има и в други страни от ЕС, „успокои" ни шефът на ОЛАФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=304224

Веднага след изборите вицепремиерът Меглена Кунева внася отново за обсъждане в Министерския съвет и Народното събрание предложението си за създаване на Бюро за борба с корупцията. Никога не съм имала намерение да воювам с народните представители, подчерта тя по време на дискусия „Институциите срещу корупцията.

Кипър няма да оттегли ветото си върху преговорите за членство на Турция в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/19/2631770_kipur_niama_da_ottegli_vetoto_si_vurhu_pregovorite_za/?ref=rss


Кипър заяви в понеделник, че няма да промени позицията си срещу преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, тъй като причините заради ветото срещу Анкара още са в сила, предаде "Ройтерс".

Миналата седмица лидерите на ЕС обещаха да отпуснат средства, да ускорят намиращите се от дълго време застой разговори за членството на Турция и да облекчат процедурите по издаването на визи в замяна на помощта на страната за овладяването на имигрантската криза.

"Причините, поради...

Кандидатът на БСП за кмет на „Връбница“: Жителите на „Модерно предградие” не виждат „видимите резултати“

http://www.cross.bg/predgradie-kmet-krustev-1484805.html

/КРОСС/Ние, които живеем в така нареченото „Модерно предградие", не виждаме никакви видими резултати." - това споделиха хората от квартала с кандидата на БСП Лява България за кмет на „Връбница" Християн Кръстев. От години те живеят в кал, дупки и локви от поредния дъжд. С горчивина споделят, че и "марсианците" вече знаят, че в техния квартал няма канализация. През топлите месеци се носи смрад, плъховете се разхождат като домашни любимци. Драмата им многократно е отразявана в медиите, дори и днес. Но болката на жителите на "Модерно предградие" е не само в липсата на канализация, проблемен е и достъпа на гражданите до техните домове. Железопътни релси разделят на две местната улица „23-ти декември", която е единствената им връзка със света. Железопътните релси не са обезопасени, няма бариера, няма семафор, няма звуков сигнал, няма пешеходни траверси! Преминаването за възрастни хора е трудно, за майки с колички - невъзможно, а за деца - изключително опасно! „Не искаме инвестиция за милиони, искаме една пешеходна пътека", споделят с надежда за помощ жителите на квартала с кандидата на БСП Лява България за кмет на района Християн Кръстев. За изминалите 5 години исканията и молбите им се въртят в омагьосания кръг на обещания между НКЖИ и община "Връбница" - без никакъв резултат

Лепа Брена празнува рождения си ден заедно с публиката на концерта в София

http://music.actualno.com/Lepa-Brena-praznuva-rojdenija-si-den-zaedno-s-publikata-na-koncerta-v-Sofija-news_502367.html

Утре – 20 октомври, балканската мега звезда Лепа Брена, която само след 3 дни ще зарадва българската публика в препълнената зала „Арена Армеец“, ще отпразнува своя 55-ти рожден ден. Легендарната певица, която се очаква съвсем скоро да пристигне в София, по всяка вероятност ще празнува няколко дни юбилея си – първо със семейството си в Белград и после с всички нейни почитатели на концерта на 22 октомври у нас. Лепа Брена ще кацне в София заедно със съпруга си Слободан Жив

Остава: Ние сме бастуни, търсещи красотата

http://music.actualno.com/Ostava-Nie-sme-bastuni-tyrseshti-krasotata-news_502369.html

Остава е една от българските групи, с които израснахме и определено има специално място в сърцата ни. Вече 24 години момчетата не спират да създават своята музика, а на 23 октомври в Sofia Live Club ще представят новия си албум "Океан". Свилен ни разказа как са се променили и какво да очакваме от новия им проект. Вече сте 24 години на музикалната сцена, кои са Остава днес? Пораснали момчета, имаме семейства, гледаме по-реално на живота, но все така обичаме музиката и се стремим да се усъвършен

Джейми Уун води най-елитните британски музиканти за концерта в София

http://music.actualno.com/Djejmi-Uun-vodi-naj-elitnite-britanski-muzikanti-za-koncerta-v-Sofija-news_502370.html

    Петима от най-елитните британски музиканти ще пристигнат в София, за да вземат участие в концерта на Джейми Уун, който ще се състои на 31 октомври в Sofia Live Club. Лайв-групата на гениалния певец, с която ще обиколи големите столици в Европа, е съставена от най-добрите инструменталисти на Острова, работили с имена като Адел, Ейми Уайнхаус, Емели Санде, Marina & The Diamonds, Куинси Джоунс и много други. С тях Джейми обещава да направи шоу, което ще се помни дълго и в което

Сваленият от Турция дрон бил руско производство

http://asia.actualno.com/Svalenijat-ot-Turcija-dron-bil-rusko-proizvodstvo-news_502372.html

Безпилотният самолет, който беше свален от турски военен самолет край границата със Сирия в петък, е бил произведен от Русия. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в интервю, цитирано от агенция Ройтерс и БГНЕС. Въпреки това от Москва са заявили на Анкара, че летателният апарат не е на руската държава. Дронът беше свален в петък, след като навлезе в турското въздушно пространство, независимо от изпратените му предупреждения, съобщиха военни представители. По-рано този месец руски с

Шефът на ОЛАФ: Ако само говорите за борба с корупцията, нищо няма да се промени

http://www.mediapool.bg/shefat-na-olaf-ako-samo-govorite-za-borba-s-koruptsiyata-nishto-nyama-da-se-promeni-news240652.html

"Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем", заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер по време посещение в България.   Добре функциониращата система има нужда от добро управление на администрацията, контрол, одит, разглеждане на разходите и проверки дали тези разходи са правилни, заяви още Кеслер.   По думите му, ако хората са наясно, че разходите им се разглеждат и приходите им подлежат на конкретен контрол, това е инструмент за предотвратяване. Най-големият възпиращ фактор е възможността да бъде разкрита злоупотребата, а не наказанието, каза той по време на проведения в понеделник дебат "Институциите срещу корупцията. Добри практики на ОЛАФ”.   "Всичко опира до борбата с корупцията, но само борбата с корупцията сама по себе си не решава проблема. Ако само убеждавате хората, че се борите с нея, без обаче да правите нищо конкретно, ситуацията няма да се промени”, изтъкна шефът на ОЛАФ. Той напомни, че ефективната борба с корупцията е решаващ фактор за това дали дадено правителство се справя добре, дали успява или не. Той направи ясното разграничение, че не е дошъл в България, за да дава насоките на европейските институции, да говори от името на някаква власт, или да даде рецепта, което може би ще разочарова мнозина. "Поканен съм, за да изкажа вижданията и мнението си, въз основа на опита, който имам. Приемете го като обмен на опит между партньори. Казвате, че има проблем по отношение на антикорупцията, липса на доверие в институциите и политиците. Мога да кажа, че проблемът е всеобщ и не сте сами. Тези проблеми са сериозни в политическия живот, институционалния живот и демокрацията на много държави членки”, коментира Кеслер.   Той уточни, че в днешно време в ЕС това е проблем за всички, но в някои държави този проблем достига доста високи нива в политическия дебат. "Това не е непременно български проблем. Лесно е да се каже, че прехвърлянето на добри практики е доста важно, защото това не е български въпрос или италиански, това е общ въпрос”, убеден е той. Кеслер заяви, че България има нужда от стратегия при борбата с корупцията.   Предотвратяване, откриване и санкции - са трите елемента според него за успешна антикорупционна стратегия.   "Създайте антикорупционен орган, който трябва да бъде свързан с обща стратегия. Следва да се създаде климат, който предотвратява самото мислене за корумпираност и, ако възникне корупция, може да се усетим и да я предотвратим. Нуждаем се от здрав разследващ орган или органи, които да се занимават с конкретни сигнали, примерни и действия. В ОЛАФ не правим одити, ние разследваме, но работим заедно с одиторите на ЕК. Съдиите трябва да имат способността да наказват. В България именно тук има голям проблем”, изтъкна директорът на ОЛАФ.   Той посочи, че са нужни специализирани органи, но те не могат да обхванат всичко, а важен аспект е тяхната независимост.   Тук опираме до способността на обществото да им вярва. Това е важно за институциите, но и за разследващите органи. Ако хората вярват в тях, самата полиция и разследването ще направят нещо и ще получат добра информация, каза Джовани Кеслер. Вицепремиерът Меглена Кунева, която участва в дебата, обърна специално внимание на подготвеното законодателство за борба срещу корупцията в България. Кунева заяви, че никога не е имала намерение "да воюва с парламентарно представените парти за антикорупционния закон". "За съжаление, предложеният от Министерския съвет законопроект беше отхвърлен от Народното събрание. Обществото има право да знае тази информация за хората, които управляват", заяви Кунева и каза, че отхвърлянето ще бъде негативно отразено в следващия доклад на ЕС. Меглена Кунева има намерение да внесе отново законопроекта, като след изборите бъдат проведени консултации в парламентарно представените партии. Джовани Кеслер се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, като двамата постигнаха съгласие, че задълбочаването на оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на ЕС е в общ интерес.   *Очаквайте подробности

Има държавен натиск за заличаване на руските проекти в България, смята Румен Овчаров

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/19/2631760_ima_durjaven_natisk_za_zalichavane_na_ruskite_proekti/?ref=rss


Натискът на държавните институции над "Лукойл Нефтохим България" и думите на премиера Бойко Борисов са опит за заличаване на инвестиционните проекти на Русия в България. Такова опасение изрази в сутрешния блок на "Нова телевизия" бившият енергиен министър и настоящ представител на държавата в компанията Румен Овчаров.

Той посочи, че за последната година - от миналия октомври, Агенция "Митници" е извършила три проверки в "Лукойл Нефтохим България" - за събиране на акцизи и спазване на...

От пощата на ZaPernik.com: Едно друго мнение за днешния дебат за бъдещето на Перник

http://www.zapernik.com/politika/ot-poshtata-na-zapernik-com-edno-drugo-mnenie-za-dneshniya-debat_40270/

На пощата на zaPernik.com дойде писмо, озаглавено „Едно друго мнение за днешния дебат за бъдещето на Перник”. Вижда се, че автора на писмото симпатизира на кандидата на левицата Ерик Рангелов и се опитва да изтъкне негови положителни качества, което няма лошо, но не е направил сериозен разбор на дебата. Напротив – автора отказва да коментира участието на кандидатите. Въпреки това, ще го публикуваме. Защото в нашата оценка написахме, че големия губещ от дебата е...

Продължава

Инвеститорите разрушават бетона на Яйлата

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/19/2631774_investitorite_razrushavat_betona_na_iailata/?ref=rss


Вече трети ден багери работят по премахването на незаконната бетонна плоча на брега на местността Яйлата. Снимките от мястото разпространиха от групата "Свободен Камен бряг".

От регионалния отдел на ДНСК - Добрич, инж. Пенчо Керванов потвърди пред "Дневник" днес, че вече тече изпълнение на заповедта за премахване на бетона от Рибарския заслон.

Премахването на бетонните основи се организира от самите извършители на строежа, които изляха и бетона – братя Иван и Илко Павлови....

Бизнесмен убиец иска намаляване присъдата му за убийство на дете

http://www.bnews.bg/article-142747

Родителите на убитото дете поискаха потвърждаване на максималния размер на присъдата.

Започна делото срещу Пенгезов за злоупотреба с евросредства

http://offnews.bg/news/n_1/n_575455.html

Софийският градски съд даде днес ход на делото срещу бившият шеф на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов.  Той е подсъдим за източването на евросредства, заедно с Петър Петков, който бе председател на Военно-апелативния съд, бившият ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите Мария Дивизиева, бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта. Според обвинението през 2009 година групата всички заедно са отклонили 42 хиляди лева евро по проект за прозрачност на военните съдилища. Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. "Обрекоха ме на гражданска смърт. Забравиха ме, никой не се е занимавал с това какво правя, как го правя. Никъде по света го няма това – да си отстранен за година и половина без никакви доходи", каза днес пред журналисти в Съдебната палата Пенгезов.  По думите му делото е било протакано. "Дай Боже, всички дела за започват така бързо", заяви Пенгезов. Добави, че все още не може да разбере в какво го обвиняват, проектът е завършен, минал е през ВСС, парите са разплатени, той не е взел нито стотинка, не е отклонявал никакви пари.

Председателят на ВАС предлага само 10 съдии да решават финално делата във върховната инстанция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/19/2631779_predsedateliat_na_vas_predlaga_samo_10_sudii_da/?ref=rss


Председателят на Върховния административен съд Георги Колев събира днес в 15 ч. на пленум съдиите с предложение да приемат идеята му за нова организация на върховната инстанция, при която група от десетина съдии да решават само касационните жалби по делата.

Според предложението, разпратено до всички административни съдии, идеята означава да се формира трета колегия в рамките на ВАС, която да се състои от два постоянни петчленни състава, които да се произнасят окончателно (като...

Председателят на ВАС предлага 10 съдии да решават финално делата във върховната инстанция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/19/2631779_predsedateliat_na_vas_predlaga_10_sudii_da_reshavat/?ref=rss

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев събира днес в 15 ч. на пленум съдиите с предложение да приемат идеята му за нова организация на върховната инстанция, при която група от десетина съдии да решават само касационните жалби по делата.

Според предложението, разпратено до всички административни съдии, идеята означава да се формира трета колегия в рамките на ВАС, която да се състои от два постоянни петчленни състава, които да се произнасят окончателно (като...

Пътят до Рио за волейболистите: Първо срещу Германия и Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5056498

Волейболните ни национали се очертава да имат кошмарна олимпийската квалификация в Берлин, тъй като се паднаха в компанията на тежки противници. Важният турнир ще се състои от 5 до 10 януари в немската столица. Съперници на България са домакинът Германия, световният шампион Полша, както и Белгия.
На олимпийската квалификация участват немците и
Волейболните ни национали се очертава да имат кошмарна олимпийската квалификация в Берлин, тъй като се паднаха в компанията на тежки противници. Важният турнир ще се състои от 5 до 10 януари в немската столица. Съперници на България са домакинът Германия, световният шампион Полша, както и Белгия. На олимпийската квалификация участват немците и

Олимпийската квалификация за Рио на волейболистите: Първо срещу Германия и Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056602

Волейболните ни национали се очертава да имат кошмарна олимпийската квалификация в Берлин, тъй като се паднаха в компанията на тежки противници. Важният турнир ще се състои от 5 до 10 януари в немската столица. Съперници на България са домакинът Германия, световният шампион Полша, както и Белгия.
На олимпийската квалификация участват немците и
Волейболните ни национали се очертава да имат кошмарна олимпийската квалификация в Берлин, тъй като се паднаха в компанията на тежки противници. Важният турнир ще се състои от 5 до 10 януари в немската столица. Съперници на България са домакинът Германия, световният шампион Полша, както и Белгия. На олимпийската квалификация участват немците и

Иван Алексиев аплодиран в препълнената зала в Каблешково

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kHFThnT5Vdk/

l13-1

Не обещанията, а изборните резултати ще определят бъдещето на Каблешково. Ще го определите вие, с вашия глас. Това, че сме в навечерието на избори, не означава, че сме тук да ви обещаваме нереални неща. Напротив, тук сме, за да припомним това, което вече сме направили и честно и открито да ви кажем, че ще продължим да работим и да надграждаме започнатото. Вярвам, че след многобройните ни срещи и всички изпълнени от наша страна ангажименти, вие ще ни дадете вашето доверие отново. Това каза кандидатът за втори мандат кмет на община Поморие Иван Алексиев, по време на срещата на ПП ГЕРБ с жителите на град Каблешково.
„Благодаря на всички служители и работници на кметство Каблешково, които пет дни в седмицата поддържат обществените места, всички зелени площи, дори и тротоарите. Ако всеки от нас, излезе и изчисти тротоара пред дома си, както правят жителите не само на Поморие и Ахелой, а и на по-малките населени места, Каблешково ще изглежда по съвсем различен начин.”, каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на Каблешково и досегашен кмет на града – Елена Бояджиева. Тя представи своя пълен отчет за работата си през годините, част от който е направеният основен ремонт на здравната служба, обособяване на детски кът в големия парк, изграждане на тротоари, асфалтиране на улици, частична подмяна на водопроводи, благоустрояване района около автогарата, подновяване на пътните знаци и поставяне на светещи знаци пред спортната площадка, асфалтиране на игрището в двора на основното училище и благоустрояване двора на детската градина.

l10-1

Към това, кметът Алексиев специално насочи вниманието на присъстващите към Градския стадион на Каблешково. „Преди четири години заварих мястото обрасло с високи треви, но намерихме начин да го възстановим. В момента децата на Каблешково тренират там. Не само стадион, Каблешково вече има и отбор, собствена школа и пълна екипировка, а най-добрите деца са сред редиците на общинския футболен клуб в Поморие.”, припомни той.
Гости на срещата бяха временно изпълняващият длъжността кмет на община Поморие Янчо Илиев, който представи доклад за финансовото състояние на общината и началникът на отдел „Европроекти” Георги Петков, който подробно обясни възможностите пред град Каблешково в новата Оперативна програма за развитие на селските райони.
Председателят на Общински съвет Поморие д-р Милена Енева, увери, че работата на общинските съветници от гр. Каблешково – Христо Парашкевов и Ганю Тотев, е била изключително плодотворна и полезна за развитието на Каблешково и че за четири години те са доказали своята ангажираност и съпричастност към проблемите на града.
„Ако жителите на Каблешково, сами не поискат да променят своя си град, той няма как да се промени. Вие сте хората, които трябва да направите това по начин, който вие си изберете”, казаха кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ и призоваха за висока избирателна активност в изборния ден.

Селяхатин Демирташ - Изгряващата звезда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5056257

Кюрдският Обама или турският Ципрас, както наричат още 42-годишния Селяхатин Демирташ, е мъжко момче, както подсказва и името му (железен камък от тур.) Анализаторите са единодушни, че той е “изгряващата звезда” на турския политически небосклон през последните няколко години, която обаче съперниците му правят всичко възможно да угасят.
Кюрдският Обама или турският Ципрас, както наричат още 42-годишния Селяхатин Демирташ, е мъжко момче, както подсказва и името му (железен камък от тур.) Анализаторите са единодушни, че той е “изгряващата звезда” на турския политически небосклон през последните няколко години, която обаче съперниците му правят всичко възможно да угасят.

Напрежението расте по балканския маршрут на мигрантите

http://offnews.bg/news/n_1/n_575450.html

Хиляди мигранти, пътуващи към Западна Европа през балканските страни се натъкват на затегнат контрол по границите в региона и напрежението расте, предава Би Би Си. Хърватия поиска от северната си съседка Словения да приема 5000 души дневно, но словенските власти казват, че могат да пропускат най-много половината от този брой. Това противоречие доведе до струпване на хора на хърватската граница със Сърбия. Според официален служител до дни могат да свършат местата в транзитните лагери в Хърватия. Автобуси, натъпкани с хора, бяха върнати в Сърбия в неделя. Последваха караници между разочаровани мигранти и преуморените полицейски служители. През нощта на мнозина се наложи да чакат в студа и дъжда. Хиляди хора, които търсят убежище пътуват на север през Балканите, като целта им обикновено е да достигнат Австрия, Германия и други страни от ЕС. Но Унгария, мотивирайки се със съображения за сигурност, затвори границите си със Сърбия и Хърватия. Това принуди мигрантите да се отклонят по по-бавния път през Словения. Обяснявайки новите ограничения, които Любляна наложи в неделя, висшият служител във вътрешното министерство Бостян Сефич е отбелязал, че Австрия приема най-много 1500 души на ден, следователно „Словения не може да приема неограничен брой мигранти, ако знаем, че не могат да продължат пътуването си“. „Ако приемаме 5000 мигранти на ден, това би означавало, че след десет дни 35 хиляди ще бъдат в Словения – е добавил Сефич. - Това е неприемливо.“ Около 5000 мигранти прекараха студена нощ в транзитен лагер в Опатовац, в източна Хърватия. На пътници от един влак, който Словения не допусна на територията си, хърватските служители предложили избора или да останат временно в Хърватия, или да слизат и да се оправят сами. Ситуацията се промени спрямо неотдавнашния „подреден поток“ бежанци през Сърбия и Хърватия, коментира кореспондент на Би Би Си. В Сърбия пък мнозина чакаха от неделя сутринта в около 50 автобуса, очаквайки да влязат в Хърватия. Преди да се струпат в Хърватия, мигрантите, много от които са от Афганистан, Сирия и Ирак – вече седмици са вървели от Турция през Гъция, Македония и Сърбия. Според Върховния комисариат по бежанците на ООН новият маршрут през Словения продължава мъчението за хиляди хора. „Решението на Унгария да затвори границата си, определено увеличи страданията и мизерията и продължителността на пътуването за тези отчаяни хора“, е заявил регионалният говорител на комисариата Бабар Балох. Над 600 000 души са достигнали Западна Европа от началото на годината, докато през цялата 2014-та са били 216 хиляди. Германия очаква общо за тази година 800 000 търсещи убежище, но има оценки, че те могат да достигнат и милион и половина.

Ужас! Отвлякоха 16-годишна в Кърджали

http://pik.bg/ужас-отвлякоха-16-годишна-в-кърджали-news419787.html

Ужас! Отвлякоха 16-годишна в Кърджали

Полицията издирва 16-годишно момиче от Кърджали. Служителите на реда са получили сигнал, че момичето е отвлечено, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Близките на момичето информират, че инцидентът е станал в събота около 21.00 часа.

Униформените са задържали 44-годишен мъж, за когото се смята, че е участвал в акцията.
Непълнолетната е обявена за общодържавно издирване.

Като съпричастен по случая за местно издирване е обявен и 20-годишен мъж.

Трима титуляри на Левски "изгоряха" за мача с Черно море

http://petel.bg/Trima-titulyari-na-Levski-izgoryaha-za-macha-s-CHerno-more__130987

Юношеският национал Божидар Краев, както и халфовете Георги Костадинов и Владимир Гаджев няма да играят за Левски срещу Черно море в...

Пълен кошмар край Карнобат: Два влака летяха един към друг, разминаха се на косъм

http://petel.bg/Palen-koshmar-kray-Karnobat--Dva-vlaka-letyaha-edin-kam-drug--razminaha-se-na-kosam__130988

Снимка Булфото Тежка железопътна катастрофа между два товарни влака е предотвратена в събота преди обед. Инцидентът е бил на косъм,...

Хладилник с безплатна храна радва бедните във Варна (снимки)

http://petel.bg/Hladilnik-s-bezplatna-hrana-radva-bednite-vav-Varna--snimki-__130990

Новата благотворителна инициатива, наречена “Ако си дал”, вече е и във Варна. Става дума за празен хладилник, в който хора, ще могат да...

Платини се обяви за единствения правилен вариант за президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/19/2631768_platini_se_obiavi_za_edinstveniia_pravilen_variant_za/?ref=rss


Президентът на УЕФА Мишел Платини вярва, че е единственият правилен избор за нов президент на ФИФА. Французинът няма намерение да се отказва от кандидатурата си, след като беше наказан със забрана за участие във всякакви футболни дейности за 90 дни.

Платини беше санкциониран от етичната комисия на ФИФА, тъй като през 2011 г. е получил два милиона швейцарски франка от ФИФА за работа, свършена през 1999 - 2002 г. Тогава той беше технически съветник на Сеп Блатер.

Французинът...

Платини: Само аз мога отново да превърна ФИФА в дом на футбола

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/19/2631768_platini_samo_az_moga_otnovo_da_prevurna_fifa_v_dom_na/?ref=rss


Президентът на УЕФА Мишел Платини вярва, че е единственият правилен избор за нов президент на ФИФА. Французинът няма намерение да се отказва от кандидатурата си, след като беше наказан със забрана за участие във всякакви футболни дейности за 90 дни.

Платини беше санкциониран от етичната комисия на ФИФА, тъй като през 2011 г. е получил два милиона швейцарски франка от ФИФА за работа, свършена през 1999 - 2002 г. Тогава той беше технически съветник на Сеп Блатер.

Французинът...

Спипаха пиян тираджия на път за пристанището във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304223

Шофьор на тир, седнал зад волана след сериозна почерпка със спиртни напитки, попадна в ареста в петък сутринта във Варна. Полицейска проверка е установила алкохолна концентрация от 3,23 промила в издишания въздух. Около 1:35 часа водачът е хванат при извършване на проверка от органите на реда, съобщиха за Moreto.

Цитат на деня: БСП от прислужница се превърна в камериерка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/19/2631766_citat_na_denia_bsp_ot_prislujnica_se_prevurna_v/?ref=rss


"Имам усещането, че прислужницата се превръща в бедна, но самостоятелно действаща камериерка."

Това обяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" бившият енергиен министър и бивш председател на столичната организация на БСП Румен Овчаров. Така той отговори на въпроса дали партията е спряла да е прислужница на олигархични интереси.

Прогнозата на Овчаров е, че на предстоящите местни избори БСП ще спечели своите кметски места, макар и не толкова, "колкото ни се иска". Това...

Лепа Брена празнува рождения си ден заедно с публиката на концерта в София

http://www.bnews.bg/article-142746

Лепа Брена ще кацне в София заедно със съпруга си Слободан Живойнович – тенис ракета номер 1 в света за 1986 г.

Борисов: Ако аз не участвам пряко в една кампания, все едно няма кампания

http://www.mediapool.bg/borisov-ako-az-ne-uchastvam-pryako-v-edna-kampaniya-vse-edno-nyama-kampaniya-news240651.html

"Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания", коментира премиерът Бойко Борисов пред репортери в понеделник. "Искате ли да се включа за два-три дни и да видите от вяла каква ще стане? Изведнъж всичко живо ще започне да иска дебати по телевизии, радиа. Помните ли по други избори каква молба е била от всяка една телевизия или радио, да се явя на дебат с някой", допълни Борисов.   По думите му ГЕРБ води нормално своята предизборна кампания и Цветан Цветанов обикаля с целия предизборен екип.   Бойко Борисов коментира и постоянните спорове с Реформаторския блок. "Спорят, защото всъщност се оказа, че освен ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, на терена няма други партии“. "Казах, че вяла е кампанията, защото не участвам”, обобщи той.   Запитан дали се смущава от вялата кампания, той отвърна: "Кое да ме смущава? Да им дам на БСП хора или какво?" На въпрос защо всеки ден открива нови обекти в страната, той коментира: "Откривам. Хайде, направете си така схемите, че като направиш първа копка преди няколко години, преди да знаеш датата на изборите, че е преди 25 октомври, в последните дни. Сега в четвъртък ще стане автомагистрала "Струма", да не я ли пуснем? Магистрала "Марица" става готова в петък, да не я ли пуснем?".   Борисов допълни, че така се е случило и уточни, че ако Орешарски и тройната коалиция не са спрели строежа на двете магистрали по време на своето управление, правителството е щяло да ги открие още преди година. "Аз ли съм виновен, че те ги спираха? Сега да не ги предоставим на хората, а да чакаме да минат изборите. Така ли?", запита риторично Борисов.   В началото на предизборната кампания той заяви, че няма да участва в нея, но и няма да се откаже от откриването на обекти и прерязването на ленти, което се случва всекидневно. В последните дни медиите тиражират изявите му – предимно в църкви и пречиствателни станции, но според Борисов това не е част от предизборната кампания.

Борисов: Явно като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания

http://www.mediapool.bg/borisov-yavno-kato-ne-uchastvam-pryako-v-edna-predizborna-kampaniya-vse-edno-nyama-kampaniya-news240651.html

"Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания", коментира премиерът Бойко Борисов пред репортери в понеделник. "Искате ли да се включа за два-три дни и да видите от вяла каква ще стане? Изведнъж всичко живо ще започне да иска дебати по телевизии, радиа. Помните ли по други избори каква молба е била от всяка една телевизия или радио, да се явя на дебат с някой", допълни Борисов.   По думите му ГЕРБ води нормално своята предизборна кампания и Цветан Цветанов обикаля с целия предизборен екип.   Бойко Борисов коментира и постоянните спорове с Реформаторския блок. "Спорят, защото всъщност се оказа, че освен ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС, на терена няма други партии“. "Казах, че вяла е кампанията, защото не участвам”, обобщи той.   Запитан дали се смущава от вялата кампания, той отвърна: "Кое да ме смущава? Да им дам на БСП хора или какво?" На въпрос защо всеки ден открива нови обекти в страната, той коментира: "Откривам. Хайде, направете си така схемите, че като направиш първа копка преди няколко години, преди да знаеш датата на изборите, че е преди 25 октомври, в последните дни. Сега в четвъртък ще стане автомагистрала "Струма", да не я ли пуснем? Магистрала "Марица" става готова в петък, да не я ли пуснем?".   Борисов допълни, че така се е случило и уточни, че ако Орешарски и тройната коалиция не са спрели строежа на двете магистрали по време на своето управление, правителството е щяло да ги открие още преди година. "Аз ли съм виновен, че те ги спираха? Сега да не ги предоставим на хората, а да чакаме да минат изборите. Така ли?", запита риторично Борисов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване