Кралски танк за милиони спаси живота на Алексей Петров

http://frognews.bg/news_100935/Kralski-tank-za-milioni-spasi-jivota-na-Aleksei-Petrov/

Крале, министър-председатели, министри и подземни босове се возят за безопасност на най-титулувания брониран автомобил Мерцедес S-Guard, бронирана версия на последния S-клас. Всъщност това от години е най-предпочитаният брониран автомобил на света. От този клас е и автомобилът на Алексей Петров, чиято броня го остави жив, след нападението с гранатомет.

На страхотека и бой с тикви канят варненските деца в Морската градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=305157

Страхотека и бой с тикви са само част от забавленията, които са приготвили за варненските малчугани от Детския кът в Морската градина за Хелоуин, научи Moreto.net. Всичко започва с щура Страхотека, в 11.30 часа на 31 октомври. Карнавал с маски и лакомства за всички деца, много танци и игри очакват най-добре гримираните и облечени участници.

Прокуратурата подхваща община Асеновград за свлачището в Горни Воден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080495

Районната прокуратура в Асеновград се самосезира заради свлачището в кв. Горни Воден, вследствие на което бяха нанесени щети на къщи и магистрален водопровод. Икономическа полиция е изискала документите по възложената обществена поръчка за изграждане на подпорна стена в квартала. При изкопните работи се срутиха тонове скална маса.
Районната прокуратура в Асеновград се самосезира заради свлачището в кв. Горни Воден, вследствие на което бяха нанесени щети на къщи и магистрален водопровод. Икономическа полиция е изискала документите по възложената обществена поръчка за изграждане на подпорна стена в квартала. При изкопните работи се срутиха тонове скална маса.

Михаил Миков: Лявата политика има бъдеще, борим се за него

http://www.cross.bg/horata-bulgariya-levite-1486150.html

/КРОСС/ „Това бяха най-мръсните избори за последните 25 години - избори с много административен натиск, фалшификации, манипулации и купуване на гласове, даже и с физическо насилие. Намираме се на кръстопът, на който трябва да изберем дали ще се борим за демократичното бъдеще на парламентарната ни република, или ще допуснем в България да се утвърждава режим, който ще ощети мнозинството от хората, за да запази неколцина фамилии богати. Предстои да решим - ще се борим ли за нашата България или ще подарим без съпротива държавата си на тези, които бият, репресират, мамят и фалшифицират, за да могат да крадат и трупат богатство". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в обръщение към левите хора на България, публикувано във Фейсбук в навечерието на втория тур на местните избори. „Мисля, че дължим тази съпротива - на себе си, на децата си, на родителите си. Това е пътят в интерес на хората", отбелязва лидерът на левицата. „Ние загубихме тези избори, но доказахме, че лявата политика в България има бъдеще. Това е бъдещето, за което ще продължим да се борим", категоричен е Миков. Председателят на БСП благодари на всички членове и симпатизанти на партията, подкрепили нейните кандидати на 25 октомври. „Днес се обръщам отново към тях, но и към всички други хора, които имат леви убеждения и споделят левите и демократични идеи искрено, непредубедено и от сърце

Бюджетът на здравната каса за догодина ще се увеличи със 129 милиона лева

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/29/2639051_bjudjetut_na_zdravnata_kasa_za_dogodina_shte_se/?ref=rss


129 милиона лева са предвидени допълнително в бюджета на Националната здравна каса за догодина. Това е увеличение с 4.2% спрямо тази година. Общо парите за здравеопазване в държавния бюджет през 2016 г. ще са 3.9 млрд. лева.  

Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес, на което кабинетът представите разчетите за държавния бюджет за следващата година, който министрите смятат да внесат в Народното събрание още утре. 
...

Турнирът “Софарма 2015” събира най-добрите стрелци на България от 2 до 4 ноември

http://pik.bg/турнирът-“софарма-2015”-събира-най-добрите-стрелци-на-българия-от-2-до-4-ноември-news426252.html

Турнирът “Софарма 2015” събира най-добрите стрелци на България от 2 до 4 ноември

Най-добрите български състезатели по спортна стрелба с пневматично оръжие ще премерят сили в първото издание на турнира “Софарма” между 2 и 4 ноември на стрелковия комплекс “Гео Милев” в София.

Надпреварата се организира съвместно от фармацевтичната компания “Софарма” АД и стрелкови клуб “Левски-Софарма” и освен топстрелците с пистолет и пушка при мъжете и жените, ще даде шанс за изява и на талантите при юношите и девойките. Програмата на “Софарма 2015” е разделена в два състезателни дни, като получените резултати ще важат за покриване на нормативи за участие в Европейско първенство. Победителите в стрелбата с пистолет ще бъдат определени във вторник, 3 ноември, а най-добрите стрелци с пушка – в сряда. Първият ден от турнира е предвиден за техническа конференция и свободни тренировки. 

Драгомир Стойнев: В Шумен БСП показа характер

http://pik.bg/драгомир-стойнев-в-шумен-бсп-показа-характер-news426250.html

Драгомир Стойнев: В Шумен БСП показа характер

„В Шумен БСП показа характер. Очаквам при честна игра, Шумен да бъде червен”. Това заяви заместник-председателят на НС на БСП Драгомир Стойнев на пресконференция в Шумен, където предстои балотаж между Иван Иванов от БСП и Любомир Христов от ГЕРБ.

„Нашият кандидат показа силното лице на БСП и начина, по който работи това поколение в партията. Той пое отговорност и я изпълнява амбицирано, последователно, разумно, стъпвайки на всички групи в БСП”, допълни Стойнев. Програмата на БСП за Шумен е изключително силна и ще помогне на общината в перспектива, защото не залага само на усвояването на евросредства, а и на подкрепа за бизнеса и за заетостта.

„Преиграването на ГЕРБ на тези избори, демонстрацията на сила чрез близки до авторитарните резултати, е провокирано не само от политическа, а от икономическа алчност. В момента на общините се гледа като на машина за пари. През тази машина ще минат основната част от европейските средства за публични проекти”, каза още Драгомир Стойнев. Според него това е и причината за големия натиск на изборите от страна на ГЕРБ. „Отказът на двама кандидат-кметове в Девин да участват в балотаж срещу ГЕРБ не е случаен”, подчерта Стойнев. 

Неговата прогноза за започващият мандат в местната власт е, че  „отново градовете ще се покриват с нови плочки, но местните бюджети и всички други дейности, които не се финансират с европейски средства ще затъват в криза”.

Заради бедността, апатията, късият хоризонт, хората не осъзнават, че повтарянето на модела „усвояване на готови пари” още един път, ще блокира общините след края на мандата, който започва сега.

„От тук нататък за БСП има само един път – да започне да гради и да се възстановява като хора, потенциал, доверие. На България й трябва модерна, стабилна лява партия. Смятам, че в момента трябва да подкрепим структурите си и да работим за усилването им”, заяви още Стойнев.

 „На национално ниво безотговорността на управлението също е факт”, обяви Стойнев. Той изтъкна срива във вътрешните инвестиции, което означава, че бизнесът не може да планира, както и увеличението на дефицита и извънредната актуализация на бюджета – знак слабостта на управлението, което не знае къде води икономиката и страната. 

Михаил Миков: Лявата политика има бъдеще, борим се за него

http://frognews.bg/news_100945/Mihail-Mikov-Liavata-politika-ima-badeshte-borim-se-za-nego/

„Това бяха най-мръсните избори за последните 25 години – избори с много административен натиск, фалшификации, манипулации и купуване на гласове, даже и с физическо насилие. Намираме се на кръстопът, на който трябва да изберем дали ще се борим за демократичното бъдеще на парламентарната ни република, или ще допуснем в България да се утвърждава режим, който ще ощети мнозинството от хората, за да запази неколцина фамилии богати. Предстои да решим – ще се борим ли за нашата България или ще подарим без съпротива държавата си на тези, които бият, репресират, мамят и фалшифицират, за да могат да крад

Най-невероятните тарикати

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/naj-neveroiatnite-tarikati-6044568

Малко дете кара багер, а момче жонглира с топка, докато стои на улична лампа

Образователната система „отблизо“ с Мира Добрева

http://www.cross.bg/mira-dobreva-vi-1486149.html

/КРОСС/ Изостава ли часовникът на образователната система и как да подготвим децата за бъдещето, ако ги учим с методите на миналото, ще бъдат акцентите в предаването „Отблизо с Мира" тази събота (31-ви октомври) по БНТ1. Специални гости в студиото са Наталия Митева, експерт от неправителствения сектор, Елена Немцова, директор на частно училище и Теодора Малинова, преподавател в държавно училище. В съботното издание Мира Добрева ще срещне зрителите и с Любен Николов. Той ще разкаже своята вдъхновяваща история, която започва в дома за изоставени деца и завършва на върха на успешния бизнес Какви са гагаузите „отблизо" и важи ли поговорката „Инат човек, дебела глава!", ще се опита да разбере още водещата Мира Добрева в съботния ден. В навечерието на Хелоуийн зрителите на БНТ ще се срещнат със зомбита и полтъргайсти в рубриката „Дневникът на Червенокосата" и ще разберат как се чества празника по света и у нас. Гледайте „Отблизо с Мира" тази събота (31-ви октомври) от 11:00 часа само БНТ1!  

Московски: Над 3 млрд. и 200 млн.лв. са вложени в изграждане на транспортна инфраструктура

http://pik.bg/московски-над-3-млрд-и-200-млнлв-са-вложени-в-изграждане-на-транспортна-инфраструктура-news426249.html

Московски: Над 3 млрд. и 200 млн.лв. са вложени в изграждане на транспортна инфраструктура

Над 3 млрд. и 200 млн. лв. вече са вложени в изграждането на транспортна инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на днешната церемония по откриването на ЛОТ 1 на АМ „Марица". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения.

Министър Московски благодари на всички, участвали в реализирането на поредния инфраструктурен пътен проект и коментира, че е напълно възможно в следващите седмици участъците от железопътната инфраструктура по това направление да имат Акт 15. Надявам се, че през следващия програмен период ще имаме възможност и в Северна България да развием нормална транспортна инфраструктура, добави още той. С откриването на ЛОТ 1 на АМ „Марица“ България вече има трета напълно завършена автомагистрала с европейски средства, след АМ „Тракия“ и АМ „Люлин“. Припомняме, че края на миналата година два от пътните проекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. бяха определени като рискови. Физическото изпълнение на ЛОТ 1 на АМ „Марица" беше 56%, а на ЛОТ 4 на АМ „Струма“ 42%. Бяха положени необходимите усилия и през последния месец бяха открити ЛОТ 2 и ЛОТ 4 на АМ „Струма“, а днес е пусната цялата Автомагистрала „Марица“.

На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, депутати, представители на местна власт и др. Лот 1 на АМ „Марица“ от Оризово до Димитровград е с дължина 31.4 км, като стойността на договора е близо 160 млн. лв. с ДДС. По трасето са изградени 4 моста, като, за да не се възпрепятства преминаването на селскостопанска техника, са построени 6 надлеза и 8 селскостопански подлеза. За да бъде опазено био и еко разнообразието в региона са изградени сухи проходи за преминаване на различни видове диви животни.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ ЛОТ 1 и ЛОТ 2” се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. АМ „Марица“ ЛОТ 1 и ЛОТ2 е с обща дължина 65,62 км. С цялостното й завършване е осъществена автомагистралната връзка между София и турската граница по IV и X коридор на трансевропейската транспортна мрежа. Очаква се АМ „Марица“ да облекчи трафика към турска граница и разстоянието от АМ „Тракия“ до ГКПП „Капитан Андреево“ ще се изминава за по-малко от 1 час.

Теодосий Спасов открива с кавал срещата на българските медии в Атина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080493



На 5 ноември български кавал ще огласи амфитеатралната зала на Националния университет в Атина. Там най-известният наш кавалджия - Теодосий Спасов, ще открие с музика XI световна среща на българските медии.
БТА - организатор на срещата, неслучайно кани Спасов. Неговата музика съчетава фолклор, джаз и класика във великолепна хармония.
На 5 ноември български кавал ще огласи амфитеатралната зала на Националния университет в Атина. Там най-известният наш кавалджия - Теодосий Спасов, ще открие с музика XI световна среща на българските медии. БТА - организатор на срещата, неслучайно кани Спасов. Неговата музика съчетава фолклор, джаз и класика във великолепна хармония.

"Не знам кои малоумници подкрепят ДПС от името на ГЕРБ за балотажа"

http://offnews.bg/news/n_1/n_582462.html

Аз не знам кои малоумници стоят зад местната организация на ГЕРБ в Доспат, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод информацията, че местната организация на ГЕРБ подкрепя ДПС за балотажа на 1 ноември. Кандидатът на ГЕРБ за Доспат Елин Радев преди дни обяви на страницата си във Фейсбук, че в населените места, където нямат кмет от ГЕРБ на балотаж, ще подкрепят кандидатите на ДПС, а за кмет на община ДПС ще подкрепят кандидата на ГЕРБ. "По този начин Движението за права и свободи доказа, че е наистина отговорна политическа сила не само в парламента, но и на местно ниво. ДПС може да работи за проблемите на жителите на община Доспат, но не и реформаторите", категоричен е Радев. Балотажът в неделя е между Радев от ГЕРБ, който има 46% и Евтим Мутафов от Реформаторския блок с 33%. "Не мисля, че това е официалната политика на партията", категоричен беше Валери Симеонов днес пред репортер на OFFNews. Той обеща ако това е така, патриотите за преразгледат поведението си. "Аз контактувам с ръководството на ГЕРБ. Пак казвам, не знам кои малоумници стоят зад местна организация", повтори Симеонов. Вчера от ръководството на ГЕРБ не осъдиха решението на местната организация в родопския град. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че дори да има подобна местна коалиция, то тя не е белег за национална такава. "Никога не съм им вярвал, вие виждате как преди избори искат да се прилепят към ракета-носител", заяви Велчев по адрес на ДПС.

Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080483

Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.
Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен
Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters. Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен

Изкусителката Рафаели - не е жена за един мъж

http://frognews.bg/news_100906/Izkusitelkata-Rafaeli---ne-e-jena-za-edin-maj/

Бар Рафаели може и вече да е омъжена, но тя очевидно не е жена само за един мъж. Или поне тялото ѝ не бива да бъде скривано от света.Израелският модел определено има какво да покаже и с външния си вид би могла да изкуши (почти) всеки представител на силния пол.

Ген. Ив. Бояджиев: Стрелбата по А. Петров е терористичен акт

http://www.cross.bg/boyadzhiev-meropriyatie-petrov-1486148.html

/КРОСС/ „РПГ са предназначени само за военни цели. Много е странно как може да имаш за частно ползване, все едно имаш ловна пушка. Но като зная какви са реалните положения в България по отношение на оръжията и системите, въобще не се изненадвам", каза експертът по национална сигурност и антитероризъм ген. Иван Бояджиев в коментар на атентата срещу Алексей Петров.  „Кражбите (от военните складове) са много големи - както на взривни вещества, така и на такива огнестрелни оръжия. За да имаш РПГ, значи мишената отсреща е трябвало да бъде поразена и ликвидирана", каза Бояджиев в интервю за БНР. Според ген. Бояджиев случилото се е терористичен акт: „Щом е използван гранатомет, не е активно мероприятие. То си е с цел поразяване на мишената. Това е разправа между отделни структури от подземния свят". Журналистът Йово Николов заяви: „Когато става въпрос за атентат с гранатомет, не може да се говори за активно мероприятие, защото щетите са непоправими. Самият характер на това оръжие не предполага да остави някакви хора живи. Няма как подобен взрив да бъде контролиран, за да има активно мероприятие. Активно мероприятие означава някаква имитация на покушение, за вменяване на някакви други цели. В този смисъл смятам, че това си е терористичен акт. Не можем да говорим за друго.Аз съм силно скептичен, че ще бъдат заловени тези хора. Но предполагам, че г-н Петров ще разбере кои са"

Лятното часово време остава

http://www.cross.bg/vreme-lyatnoto-transporta-1486147.html

/КРОСС/Европейската комисия няма да се откаже от смяната на времето в Европа два пъти годишно, защото няма достатъчно доказателства, че то е вредно. Комисарят по транспорта Виолета Булц заяви в Европейския парламент в Страсбург, че учените са разделени за ефектите от лятното часово време и докато не се появят убедителни аргументи, то остава в сила. „Гледаме сериозно на загрижеността на гражданите, но изследванията показват смесени резултати, които не са категорични", заяви комисарката. Тя призна, че Брюксел не разполага със сметки за разходите от смяната на времето, но подчерта, че ползите - за общия пазар и за съгласуване на разписанията в транспорта, са очевидни. Смяната на часовниците през март и октомври е определена от европейската Директива за лятното време, която от 1981 г. задължава страните членки да превъртат стрелките. В изследване на Европейската комисия от 2007 г. се казва още, че то пести енергия, носи печалби в туризма, транспорта и селското стопанство и насърчава нощните развлечения на открито през лятото. В него се цитират данни от България, според които 0,01% от електропотреблението се икономисва заради допълнителната дневна светлина през лятото. В рядко срещано единодушие депутати от целия политически спектър - от крайно ляво до крайната десница, поискаха отмяната на лятното време

Ген. Ив. Бояджиев: Стрелбата по А. Петров е терористичен акт

http://www.cross.bg/meropriyatie-boyadzhiev-petrov-1486148.html

/КРОСС/ „РПГ са предназначени само за военни цели. Много е странно как може да имаш за частно ползване, все едно имаш ловна пушка. Но като зная какви са реалните положения в България по отношение на оръжията и системите, въобще не се изненадвам", каза експертът по национална сигурност и антитероризъм ген. Иван Бояджиев в коментар на атентата срещу Алексей Петров.  „Кражбите (от военните складове) са много големи - както на взривни вещества, така и на такива огнестрелни оръжия. За да имаш РПГ, значи мишената отсреща е трябвало да бъде поразена и ликвидирана", каза Бояджиев в интервю за БНР. Според ген. Бояджиев случилото се е терористичен акт: „Щом е използван гранатомет, не е активно мероприятие. То си е с цел поразяване на мишената. Това е разправа между отделни структури от подземния свят". Журналистът Йово Николов заяви: „Когато става въпрос за атентат с гранатомет, не може да се говори за активно мероприятие, защото щетите са непоправими. Самият характер на това оръжие не предполага да остави някакви хора живи. Няма как подобен взрив да бъде контролиран, за да има активно мероприятие. Активно мероприятие означава някаква имитация на покушение, за вменяване на някакви други цели. В този смисъл смятам, че това си е терористичен акт. Не можем да говорим за друго.Аз съм силно скептичен, че ще бъдат заловени тези хора. Но предполагам, че г-н Петров ще разбере кои са".

Турнир по спортна стрелба ще събере най-добрите български състезатели

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/29/2639049_turnir_po_sportna_strelba_shte_subere_nai-dobrite/?ref=rss


Водещите български състезатели по спортна стрелба с пневматично оръжие ще се включат в турнира "Софарма". Надпреварата ще се проведе за първи път между 2 и 4 ноември на стрелковия комплекс "Гео Милев" в София.

В състезанието ще се впуснат най-добрите стрелци с пистолет и пушка при мъжете и жените, както и при юношите и девойките. Резултатите ще важат за покриване на нормативи за участие в европейското първенство.

"Целта ни е това да бъде ежегоден турнир, който да събира...

Живот под обсада: Рафа отваря врати само за мъртвите (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080065

Relatives of Palestinians who were abducted in Egypt's Sinai Peninsula in August, take part in a protest calling for their release in Rafah in the southern Gaza Strip October 14, 2015. Four Palestinians were abducted in Egypt's Sinai Peninsula in August after the bus they were on was stopped by unidentified gunmen,
Relatives of Palestinians who were abducted in Egypt's Sinai Peninsula in August, take part in a protest calling for their release in Rafah in the southern Gaza Strip October 14, 2015. Four Palestinians were abducted in Egypt's Sinai Peninsula in August after the bus they were on was stopped by unidentified gunmen,

ЕС замразява за 4 месеца санкциите срещу лица в Беларус, включително Лукашенко

http://www.mediapool.bg/es-zamrazyava-za-4-mesetsa-sanktsiite-sreshtu-litsa-v-belarus-vklyuchitelno-lukashenko-news241132.html

Европейският съюз ще замрази за четири месеца санкциите срещу 170 лица от Беларус, включително авторитарния президент Александър Лукашенко и три беларуски организации, съобщи Ройтерс, като се позова на трима европейски дипломати.   Решението бе одобрено официално чрез писмена процедура от постоянните представители на страните членки. То ще влезе в сила на 31 октомври, заявил европейски дипломат, близък до Съвета на ЕС.   Утре се очаква документът да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС. Според източника, остават в сила санкциите срещу четирима бивши високопоставени служители на Беларус, включени в черния списък на общността заради обвинения, че са преследвали опозиционери. Замразени са само забраните, свързани с черния списък, включващ юридически и физически лица; оръжейното ембарго, наложено на Беларус, остава в сила. Освен това, "санкциите може отново да бъдат задействани във всеки момент, ако това бъде оправдано".   Европейският черен списък съдържа имената на близо 170 лица, включително президента Лукашенко, на които е забранено да влизат в ЕС и чиито финансови активи в европейски банки се замразяват. Евросанкциите предвиждат също оръжейно ембарго и забрана да се доставят на Беларус полицейски средства и техника с двойно предназначение, която може да се използва за "вътрешни репресии".   Санкциите се продължават с нови 12 месеца всяка година; на 31 октомври изтича поредният едногодишен период.   Ройтерс припомня, че през август Лукашенко помилва шестима политически затворници и че не са регистрирани нови случаи на политически репресии след преизбирането му за пети президентски мандат.

Гришо: Има доста злобни критики към мен

http://www.bnews.bg/article-143109

Беше много труден сезон за мен. Имах много възходи и падения и за съжаление не успях да покажа най-добрия си тенис в Базел, каза Димитров.

Сензационна домашна рецепта: Отървете се от камък в бъбреците за 10 дни

http://petel.bg/Senzatsionna-domashna-retsepta--Otarvete-se-ot-kamak-v-babretsite-za-10-dni__132205

Болката, причинена от камъче в бъбреците е може би най-силната, която може да си представите, а ако в момента имате такива проблеми си...

Катастрофа на Е-79 преди минути! Кола се вряза в автокъща край Дупница след тежък сблъсък

http://petel.bg/Katastrofa-na-E-79-predi-minuti--Kola-se-vryaza-v-avtokashha-kray-Dupnitsa-sled-tezhak-sblasak__132206

Снимка: Булфото, архив Катастрофа стана преди минути на главен път Е-79 край Дупница. Лек автомобил, пътуващ в посока София е бил засечен...

Много благодарствени писма! Загадъчен портрет на циганка носи огромен късмет на всеки, който го ...

http://petel.bg/Mnogo-blagodarstveni-pisma--Zagadachen-portret-na-tsiganka-nosi-ogromen-kasmet-na-vseki--koyto-go----__132207

Тайнствен образ на циганка, който първоначално е публикуван в руския журнал Кубанские Новости от преди 27 години, носи неизмерим късмет на...

Най-тежкият човек в света се подложи на операция (видео)

http://petel.bg/Nay-tezhkiyat-chovek-v-sveta-se-podlozhi-na-operatsiya--video-__132209

Най-тежкият човек в света се оперира в болница в Гуадалахара, Мексико, която приема пациенти с екстремно затлъстяване, пише "24 часа"....

Писмо от една домакиня до всички жени в света: Чистете само колкото трябва!

http://petel.bg/Pismo-ot-edna-domakinya-do-vsichki-zheni-v-sveta--CHistete-samo-kolkoto-tryabva-__132210

Източник: За жената Мили дами! Запомнете, че прахът предпазва дървото, което се намира под него. Къщата става дом само когато  можете...

Ако искате да имате щастлива връзка изберете тези 2 зодии

http://petel.bg/Ako-iskate-da-imate-shhastliva-vrazka-izberete-tezi-2-zodii__132211

Източник: actualno.com Никога не знаеш какво ще ти донесе любовта - разочарование или безгранично щастие. Рискуваме да обичаме хора, които...

"168 часа": Снарядът по Алексей Петров въобще не се взривил

http://petel.bg/168-chasa--Snaryadat-po-Aleksey-Petrov-vaobshhe-ne-se-vzrivil__132212

Снимка: "Нова телевизия" Рано сутринта в четвъртък наемните убийци, пратени срещу Алексей Петров, за пореден път доказаха, че...

И. Московски: Над 3 млрд. и 200 млн. лв. са вложени в изграждане на транспортна инфраструктура

http://www.cross.bg/maritza-transportna-infrastryktyra-1486145.html

/КРОСС/Над 3 млрд. и 200 млн. лв. вече са вложени в изграждането на транспортна инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на днешната церемония по откриването на лот 1 на АМ „Марица". Министър Московски благодари на всички, участвали в реализирането на поредния инфраструктурен пътен проект и коментира, че е напълно възможно в следващите седмици участъците от железопътната инфраструктура по това направление да имат Акт 15. Надявам се, че през следващия програмен период ще имаме възможност и в Северна България да развием нормална транспортна инфраструктура, добави още той. С откриването на лот 1 на АМ „Марица" България вече има трета напълно завършена автомагистрала с европейски средства, след АМ „Тракия" и АМ „Люлин". Припомняме, че края на миналата година два от пътните проекти по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. бяха определени като рискови. Физическото изпълнение на лот 1 на АМ „Марица" беше 56%, а на лот 4 на АМ „Струма" 42%. Бяха положени необходимите усилия и през последния месец бяха открити лот 2 и лот 4 на АМ „Струма", а днес е пусната цялата Автомагистрала „Марица"

Бизнес и синдикати против данък вредни храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080470

Негативните му ефекти щели да са повече от позитивите
Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък
Негативните му ефекти щели да са повече от позитивите Работодатели и синдикати се обявиха против въвеждането на данък "вредни храни". Обсъждането на проекта влезе като допълнителна точка в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Проектът предвижда облагане на четири групи такива храни – пресолени, с добавена захар,

Над 11,7 млн. лева по 4 схеми ще получи сектор „Животновъдство“

http://www.moreto.net/novini.php?n=305115

В 4 схеми са разпределени общо 11 742 820 лв., които се предоставят на фермерите от сектор „Животновъдство“ по временната извънредна помощ, определена от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.

Реформатори искат разследването на КТБ да бъде публично

http://offnews.bg/news/n_1/n_582486.html

Международното разследване за КТБ, за което Реформаторския блок настояваше, приключи, а докладът от него все още не е публичен“, заяви днес депутатът от Блока мартин Димитров. Затова народния представител инициира подписка сред депутатите с искане за публичност на доклада от разследването. Подписката вече е стартирала сред депутатите от парламентарната група на Реформаторския блок. Предстои да бъде потърсена подкрепа и сред останалите партии. „Международното разследване е готово от края на септември, но не е публично. Крайно време е да се запознаем с него и да видим кой източи КТБ, кои са замесените лица и те да понесат отговорност. Не виждам смисъл и причина да се направи едно такова разследване и то да остане скришно“, заяви Димитров. „За мен имунитетът трябва да защитава народния представител само и единствено по отношение на неговите изказвания и гласувания в Парламента. Ако иска да разкрива корупционни схеми или да задава неудобни въпроси, народният представител трябва да бъде защитен. По отношение на това, което даден депутат прави извън парламента, аз не виждам нужда от никакъв имунитет.“, заяви Мартин Димитров по повод последните събития свързани с депутати от "Атака". „За мен всичко, което Волен Сидеров прави, се прави само и единствено за личен рейтинг и вече започна да става много грозно. За съжаление мерките, които се взимат в момента, са много закъснели“, каза още реформатора. Попитан какво смята за заявката от страна на ДПС за преразглеждане на участието на Реформаторския блок в управлението, Мартин Димитров отговори: „В големите градове на България – София, Пловдив, Варна, Бургас, ДПС ги няма като присъствие. ДПС се очертава като една, наистина добре организирана, но регионална партия. Тоест големите изказвания и изхвърляния за това как са „незаобиколим фактор“, че без тях не можело, не се оказаха верни. Навярно им се иска да не е така, но фактите показват друго.“

90-годишен шофьор заби Москвич в трактор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080457

90-годишен дядо остана невредим след като блъсна близо 50-годишния си Москвич 412 в трактор. Произшествието станало в сряда на пътя между Павликени и близкото село Недан.  Около 18.10 ч. беловласият шофьор се прибирал към селото с вехтото возило, но се отплеснал и докато се усети се забил отзад в движещ се пред него трактор.
90-годишен дядо остана невредим след като блъсна близо 50-годишния си Москвич 412 в трактор. Произшествието станало в сряда на пътя между Павликени и близкото село Недан. Около 18.10 ч. беловласият шофьор се прибирал към селото с вехтото возило, но се отплеснал и докато се усети се забил отзад в движещ се пред него трактор.

Мъжкото достойнство е еволюирало само веднъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080458

Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters.
Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е
Учени установиха, че пенисът е възникнал в хода на еволюцията на аминота /влечуги, птици, бозайници/, като еволюцията е била еднократна, а цялото многообразие от форми се е появило под влияние на различните условия на средата, съобщи Biology Letters. Възрастният новозеландски гущер туатара /Sphenodon punctatus/ е "живо изкопаемо": последен

Никой не иска да даде голям кредит на БЕХ без държавна гаранция

http://www.cross.bg/garantziya-durzhavna-oferti-1486144.html

/КРОСС/ Опитът на Българския енергиен холдинг да намери заем от 650 млн. евро или да емитира облигации на същата стойност е пред временен провал. До изтичането на крайния срок за оферти - 26 октомври, нито една банка не е пожелала да отпусне кредит, а два кандидата са внесли оферти, в които обаче се настоява за държавна гаранция. Намерение за участие бяха заявили 12 финансови групи за облигациите, а една банка искаше да отпусне заем, съобщава „Капитал". Причините за слабия интерес са няколко - но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика, е в лошо финансово състояние. БЕХ отчете 274 млн. лв. загуба на консолидирано ниво за 2014 г., а НЕК е на практика в колапс, тъй като регулаторът му налага вече няколко години да работи на загуба. Сред другите основания за слабия интерес е, че сроковете са били къси и някои кандидати не са успели да довършат финансовото си проучване, както и това, че Централна и Източна Европа в момента не са в центъра на инвеститорския интерес. Сега изходът за държавния холдинг е да опита още веднъж да събере оферти и по този начин да осигури поне част от нужната сума. А за останалата част да се надява правителството да отпусне държавна гаранция. Естествено, ако правителството иска да влязат в сила споразуменията с двете американски централи, от които леко ще паднат разходите за електроенергия

14 американски истории на Миролюба Бенатова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080467


“Българи от Америка” - документалната й поредица само за успели,
ще се излъчва в “Комбина”

Мишо Михайлов от Монтана е едва на 37 години, но за последните 10 - откакто живее в САЩ, успява да стане един от десетте най-успешни бизнесмени в Чикаго и е в топ 500 за най-проспериращ бизнес в цяла Америка. Постига го с компанията си за автовози.
“Българи от Америка” - документалната й поредица само за успели, ще се излъчва в “Комбина” Мишо Михайлов от Монтана е едва на 37 години, но за последните 10 - откакто живее в САЩ, успява да стане един от десетте най-успешни бизнесмени в Чикаго и е в топ 500 за най-проспериращ бизнес в цяла Америка. Постига го с компанията си за автовози.

СГС с неочаквано решение за собственика на "Стандарт" и БЛИЦ

http://society.actualno.com/SGS-s-neochakvano-reshenie-za-sobstvenika-na-Standart-i-BLIC-news_504503.html

Собственикът на БЛИЦ, „Стандарт”, „Марица” и „Струма” е свръхзадлъжнял. Това определи Софийския градски съд (СГС), съобщава „Фрогнюз”. Става въпрос за „ГМ Прес” АД, като молбата за несъстоятелност на компанията е подадена още на 31 юли миналата година, а сегашното решение на съда става факт на 9 октомври тази година. Бавенето е факт заради защитения свидетел по случая „КТБ” Бисер Лазов, който, според слуховете, свързващи го

Работещите в Националната библиотека излизат на протест

http://society.actualno.com/Raboteshtite-v-Nacionalnata-biblioteka-izlizat-na-protest-news_504504.html

Заради унизително ниските заплати работещи в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се готвят за протест, предаде БНР. Средната заплата в библиотеката е 489 лева, като хората настояват в бюджета за 2016 г. да бъдат предвидени средства за увеличаване на възнагражденията. Предупредителните протестни действия ще бъдат обявени на 10 декември, се казва още в писмо на служители в Националната библиотека.

Икономиката на САЩ забавя ръста си до 1,5% през третото тримесечие

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomikata-na-sasht-zabavia-rysta-si-do-15-prez-tretoto-trimesechie-205051/

Резултатът оправдава очакванията за рязко забавяне, след като предното тримесечие ръстът на БВП беше 3,9%

Брюксел върна на държавите членки правомощия за контрола на питейната вода

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/29/2638549_brjuksel_vurna_na_durjavite_chlenki_pravomoshtiia_za/?ref=rss

Европейската комисия промени правилата за контрола върху качеството на питейната вода в Европа, като позволи на държавите членки сами да решават честотата и типа контрол, който да упражняват върху питейните ресурси.

Според съобщението на Европейската комисия, новите мерки са стъпка от изпълнението на гражданската инициатива "Право на вода" (Right2Water), която стигна до дневния ред на Брюксел, след като един милион европейски граждани призоваха чрез подписка водоснабдяването да се...

РФ очаква разяснения от посолството на САЩ по повод разпространяването на информация за жертви в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-zhertvi-informatziya-1486143.html

/КРОСС/ Русия иска да получи разяснения от американското посолство във връзка с разпространяваните от дипломатическата мисия съобщения за жертви сред мирните жители при ударите на ВКС на РФ в Сирия, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. „Ще припомня, че не толкова отдавна министерството на отбраната покани представителите на военните аташета, на които бяха зададени въпросите: от къде, от какви източници черпят информация за това, че Русия работи не по тези цели, в резултат на което загиват мирни жители. Никаква информация не ни бе предадена официално“, подчерта Захарова по време на брифинг. „В същото време в навечерието на важни събития тайно се разпространяват такива агитации. Не мога да ги нарека по друг начин“, отбеляза представителят на МВнР на РФ, коментирайки съобщението на американското посолство за това, че в резултат на въздушните удари на ВКС на Русия в Сирия е имало цивилни жертви. По-рано сътрудници на Международния Комитет на Червения Кръст (МКЧК) в Сирия съобщиха, че не потвърждават твърденията на редица западни медии за това, че ВКС на РФ са нанасяли въздушни удари по болници в Сирия.

САЩ няма да подпишат отделно търговско споразумение, ако Великобритания напусне ЕС

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/29/2639034_sasht_niama_da_podpishat_otdelno_turgovsko/?ref=rss


Съединените щати едва ли ще подпишат отделна сделка за свободна търговия с Великобритания, ако страната реши да напусне Европейския съюз, заяви търговският представител на САЩ Майкъл Фроман пред "Ройтерс", в първия публичен коментар от висш служител на САЩ по въпроса.

Британците трябва да решат до края на 2017 г. дали Великобритания трябва да остане в ЕС, като проучванията на общественото мнение показват нарастваща подкрепа за напускане на блока.

Коментарите на Фроман в...

Отменят 2 представления на “Квартет” със Захари Бахаров заради изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5078641

Двата предвидени спектакъла на “Квартет - опасни връзки след края на света” в зала 1 на НДК на 2 и 3 ноември се отлагат заради втория тур на изборите за районни кметове в София. Причината е, че в същото време в НДК ще бъдат и членове на Общинската избирателна комисия. От НДК ще обяват допълнително следващите дати на спектакъла със Захари Бахаров и
Двата предвидени спектакъла на “Квартет - опасни връзки след края на света” в зала 1 на НДК на 2 и 3 ноември се отлагат заради втория тур на изборите за районни кметове в София. Причината е, че в същото време в НДК ще бъдат и членове на Общинската избирателна комисия. От НДК ще обяват допълнително следващите дати на спектакъла със Захари Бахаров и

Каракачанов заплаши, че ще закрият СЕМ

http://frognews.bg/news_100944/Karakachanov-zaplashi-che-shte-zakriiat-SEM/

Красимир Каракачанов от Патриотичния заяви, че реформа в СЕМ е необходима, а ако не се случи, той ще бъде разформирован.Заканата беше направена по време на гласуването в парламента на отчета на СЕМ за миналата година.

Двете фатални изречения на Меркел

http://www.cross.bg/merkel-evropa-politika-1486142.html

/КРОСС/ В края на това лято, когато Европа изведнъж се оказа залята от бежанци, Меркел произнесе две фатални изречения. Заради упоритата си морална позиция по отношение на бежанците тя е на път да проиграе огромния си авторитет. Коментар от Кристоф Хаселбах, Дойче веле В ЕС сякаш вече не се говори за нищо друго, освен за бежанците. Дълговата криза години наред държа Евросъюза в напрежение, защото се смяташе, че на карта е поставена съдбата на цяла Европа. Сега идват новини, че кредиторите бавят траншовете за Гърция, тъй като Атина закъснява с реформите. Тоест - тази криза все още е на дневен ред. Ала споменаването на Гърция ни подсеща за още нещо: само за няколко седмици германската канцлерка Ангела Меркел драматично изгуби огромна част от авторитета си в Европа. По време на дълговата криза Меркел натрупа голямо доверие. Тя държеше да се спазват правилата, да има солидарност, но и да се укрепва единството на Европа. И беше готова на компромиси, когато се налагаше. Не всички харесваха нейната стабилизираща политика. Но дори критиците ѝ признаваха, че лекарството на „мама Меркел" върши работа. "Ще се справим" Така беше докъм края на това лято, когато в отговор на бежанския наплив Меркел произнесе двете фатални изречения „Няма горна граница" и „Ще се справим". Тя и до днес държи на тези си думи. Нещо повече: към тях се добавиха селфита с бежанци и личното ѝ решение едностранно да отмени Дъблинските правила

Патриотичният фронт подкрепя Стефан Радев за кмет на Сливен

http://frognews.bg/news_100943/Patriotichniiat-front-podkrepia-Stefan-Radev-za-kmet-na-Sliven/

Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво след проведени консултации със структурите на Патриотичния фронт на местно ниво.

Агенцията за бежанците: България може да приеме още 3600 мигранти

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-bezhantsite-bulgaria-mozhe-da-prieme-oshte-3600-migranti-news241131.html

По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души. Съобщи Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. По думите му агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон. Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ. Според Казаков тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан. "До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан. В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан – цели групи – по 20, по 40, по 60 души.Това е тенденцията към момента“, обясни Казаков пред "Фокус". По думите му агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти. "Към края на месец септември на база 12 000 молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално“, каза Казаков. "Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо, че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти“, уточни председателят на ДАБ. Казаков припомни мигрантите не проявяват по-силен интерес към България от обичайното, защото традиционно се насочват към по-богати страни от ЕС.

3D принтери ще произвеждат сърца и артерии

http://www.cross.bg/materiali-stryktyri-organi-1486140.html

/КРОСС/Учени смятат, че триизмерни принтери биха могли в бъдеще да създават живи органи, пише сп. Live Science. Изследователите са разработили метод за отпечатване на 3D модели на различни анатомични структури, включително сърца, артерии и кости. Този процес би могъл да се използва за създаване на меки импланти, в които да растат живи тъкани, формирайки органи. Друго приложение на иновативната технологията може да са принтери за храна. 3D принтерът е машина, която произвежда предмети от различни материали - пластмаса, керамика, стъкло и метал. Устройството полага един върху друг слоеве, изграждайки триизмерни предмети. Конвенционалните триизмерни принтери произвеждат предмети от твърди материали. Отпечатването на меки материали обаче се оказва сложна задача. "Металите, керамиката и полимерите се принтират триизмерно от много години, но запазването на формата на меките материали, които могат да се деформират под собствената си тежест, е сериозно предизвикателство", казва Адам Фийнберг, биоинженер от Университета Карнеги Мелън, който е един от авторите на новото проучване. 3D принтерите са подходящи за производство на медицински устройства, съобразени с индивидуалните нужди на пациентите като зъбни импланти, слухови апаратчета и протези. Създаването на меки импланти - процес, познат като биопринтиране, би могло да осигури алтернатива на традиционните импланти, заместващи увредени органи, изтъква Фийнберг

Цитат на деня: По принцип като местиш гробище не може да очакваш помощ от вътре

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2639033_citat_na_denia_po_princip_kato_mestish_grobishte_ne/?ref=rss


"Бюджетът не прави реформи, той създава предпоставки за тях. Вярвам, че екипите на тези министерства, които не успяха да постигнат заложените цели в 2015 г. (а и бюджетната рамка го предполага за следващата година), ще продължат с усилията. Имам и увереност, че има конкретни подготвени законодателни решения.

Съгласете се, че би могло експертният екип на Министерството на финансите да подготвя законодателни промени в законите, регламентиращи работата на отделни ведомства, но...

Защо му е адвокат на Цветанов, като си има прокуратура?

http://www.mediapool.bg/zashto-mu-e-advokat-na-tsvetanov-kato-si-ima-prokuratura-news241130.html

Малцина си спомнят, че преди две години (на 19 септември) главният прокурор Сотир Цацаров публично обяви, че прокуратурата е установила 875 телефонни номера, за които не са намерени законни разрешения за СРС-та. Скандалът избухна, след като бившият лидер на БСП Сергей Станишев внесе при главния прокурор анонимен сигнал, който заяви, че е получил по пощата. В сигнала се сочи, че в дирекцията в МВР, която отговаря за специалните разузнавателни средства (СРС) – СДОТО, съществува "мобилна група“, натоварена с незаконно подслушване на политически опоненти на ГЕРБ, едри бизнесмени и магистрати. Според сигнала нарежданията били спускани директно от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В началото на тази година Цветанов бе окончателно оневинен за незаконното подслушване, като делото приключи още на първа инстанция в Софийския градски съд (СГС) с оправдателна присъда. Прокуратурата се отказа да поддържа обвиненията под претекст, че междувременно е влязла в сила поправка в Наказателния кодекс, която декриминализирала деянието на Цветанов, а впоследствие не протестира оправдателната присъда. Аферата с "кетчърите“, както стана медийно известен случаят с подслушването, заглъхна още преди избухването на следващата порция скандали с незаконни СРС-та с гръмкото име "Червей“ (в главната роля вече бе известната с приятелството си с Цветанов председателка на най-големия окръжен съд в страната Владимира Янева). Случайно или не, темата за кетчърите бе повдигната, когато ГЕРБ падна от власт, и заглъхна, когато се върна. Не може да е случайно обаче, че спрямо делото на Цветанов прокуратурата демонстрира отношение, каквото не проявява към другите служители на МВР, обвинени по същия текст от Наказателния закон. Голямото подслушване и оглушителното заглъхване на числото 875 В подадения от Станишев сигнал се твърдеше, че Цветанов директно е спускал поръченията за незаконно подслушване към СДОТО, без да има законно одобрени разрешения за използване на СРС-та, а служителите на дирекцията използвали специално пригоден сив ван "Войеджър“, като за всяка задача се променял номерът му. Според информацията на Станишев "на слушалка“ са били Георги Първанов (в периода на създаване на АБВ), президентът Росен Плевнелиев (при създаването на служебния кабинет), лидерите на ДСБ Иван Костов и на "Атака“ Волен Сидеров (в периодите, в които са критикували ГЕРБ), Ахмед Доган (по време на разследването за "Цанков камък“) и Сергей Станишев (неколкократно), бившият финансов министър Симеон Дянков, еврокомисарят Кристалина Георгиева (при посещенията й в България), бившият шеф на Съюза на съдиите Нели Куцкова, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Миньо Стайков, Красимир Гергов и Цветелина Бориславова. След края на назначената от прокуратурата проверка в СДОТО по време на зрелищна пресконференция Цацаров потвърди, че идентичен автомобил действително е съществувал. Нещо повече – главният прокурор съобщи, че 2/3 от информацията в сигнала се е оказала вярна, а прокурорите не са открили законни разрешителни за подслушваните лица. Не беше оповестено обаче кои лица наистина са подслушвани. Оказа се, че в СДОТО са липсвали всякакви правила и отчетност за дейността на екипите, а проверката е установила разминаване между записаното в дневниците и фактите. Например – само по документи автомобилите на СДОТО са се намирали на паркинг в МВР, докато в действителност са били някъде из столицата. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов каза, че работата на дирекцията е в "страната на сенките”, а Цацаров заяви, че не допуска служителите на СДОТО да са действали на своя глава. Обвинения бяха повдигнати на Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров, директори на СДОТО, и един служител – Радко Димитров, който, според прокуратурата, повредил с отвертка техниката за подслушване. На 30 април 2013 г. – 12 дни преди изборите за нов парламент, става известно, че Цветанов е обвинен за т.нар. допустителство по служба. Според обвинението Цветанов в качеството му на длъжностно лице – министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл. 387, ал. 2 от НК (длъжностно престъпление). От държавното обвинение избраха най-спорния начин да сведат информацията на обществото, като обявиха, че делото е спряно заради кандидат-депутатския имунитет на бившия министър. Съмнението за предизборен агитпроп ефект възникна заради обстоятелството, че липсва каквато и да е необходимост делото спрямо останалите 4-ма обвиняеми да бъде спряно, тъй като те нямат имунитет. Нещо повече – логиката сочеше, че за да докажат обвинението на Цветанов, прокурорите трябва първо да докажат, че служители, възползвали се от липсата на контрол, са извършили основното престъпление, т.е. не само да не спират, но и да разследват по-бързо. От друга страна обаче, съобщаването на постановлението за спиране се явяваше единственият начин преди изборите да бъде разгласено, че прокуратурата разследва бившия вътрешен министър за подслушването. И ако това не вършеше никаква полезна работа по делото, то без съмнение имаше политически ефект, защото въздействаше върху нагласите на хората, чули новината. 11 дни по-късно и ден преди парламентарния вот оглавената от Сотир Цацаров институция влезе в нов политически скандал в Костинброд, като създаде впечатлението, че 350 000 броя бюлетини са приготвени за подмяна на електоралния вот. Впоследствие, в хода на разследването, версията за политическа манипулация беше изоставена. Няколко месеца по-късно – през септември, Цацаров обяви и числото – телефоните на 875 лица вероятно са били обект на незаконни СРС-та, като прокуратурата заяви, че тепърва ще се занимава с идентифицирането на собствениците на мобилните номера. До ден днешен продължение на историята с телефонните номера няма. Но е ясно, че след като внесеният в съда обвинителен акт срещу Цветанов не казва и дума за тях, това означава, че бездействието е поставило точка на разследването в тази насока. Казано накратко – може би 875 лица, част от които имат значение за държавното управление, са били подслушвани. Може би получената от подслушването информация е била използвана срещу тях или за да бъдат изнудвани. Може би това се е отразило на политическия живот, икономиката, съдебните назначения или решаването на делата. Обръщането на посоката на вятъра и смяната на тона на прокуратурата В средата на миналата година процесът срещу Цветанов и директорите на СДОТО започна в СГС, но обществото не разбра какво се случва в залата, тъй като делото се гледаше при закрити врата заради класифицирана информация. Това продължи до 29 януари тази година, когато на финала на процеса в пледоарията си прокурорите Чавдар Ангелов и Венцислав Андреев (двама от общо петимата обвинители, които наблюдаваха досъдебното производство) се отказаха от обвиненията. Изтъкнатата причина е поправката в Наказателния кодекс, с която престъпленията, в които бяха обвинени служителите на СДОТО, се декриминализират в мирно време. Според измененията, направени с преходните и заключителните разпоредби на Закона за МВР и влезли в сила от 1 юли 2014 г., в чл. 371в от НК е записано, че служителите на МВР носят наказателна отговорност за престъпленията в глава "Военни престъпления“ само „във военно време или в бойна обстановка или при участие в мисия или операция извън страната или във връзка с бойни действия“. С други думи – в мирно време отговарят за престъпления по служба не като военните, а кото цивилните граждани. Прокурорите Ангелов и Андреев изразиха становището на прокуратурата, че поведението на служителите на СДОТО, квалифицирано по чл. 387 от НК (в глава „Военни престъпления“), вече не е престъпление. А следователно и Цветанов не може да носи отговорност, че е допуснал служителите му да вършат нещо, което не е престъпление. Дребна подробност е, че, след като твърди, че промяната е непреодолима пречка да се преследва толкова съществена противообществена дейност, прокуратурата е могла да изрази своите опасения по време на неколкомесечните обсъждания на законопроекта за МВР (ЗМВР). А може би като ирония на съдбата можем да квалифицираме съвпадението, че тогавашният зам.-министър на вътрешните работи Йордан Грамов, в чийто ресор е изготвянето на законопроекта, преди това от прокурор в Софийската районна прокуратура е командирован в Софийската градска прокуратура и е част от екипа обвинители, извършили проверката по сигнала на Станишев за незаконното подслушване. По информация на "Капитал“ той е снел обяснения от Цветанов. Пред “Съдебни репортажи” Грамов поясни, че вероятно прокуратурата е изразила становище по проекта за нов ЗМВР съгласно Закона за нормативните актове. Няколко дни преди прокуратурата да се откаже от поддържането на обвиненията в залата, намеренията й изтекоха в медиите. По този повод юристи, цитирани от „Правен свят“, обориха тезата на държавното обвинение. Според НПК прокуратурата може да поиска подсъдимите да бъдат осъдени за длъжностно престъпление по чл. 282 от НК. Разликата между двете разпоредби е минимална – по чл. 387 от НК отговарят служители на МВР, а в чл. 282 от НК се урежда общият състав на престъплението, по който носят наказателна отговорност всички длъжностни лица. „Представете си, че в НК има специален състав „кражба, извършена от полицай”. Ако полицай извърши кражба, а междувременно законодателят отмени специалната хипотеза, това не значи, че прокуратурата не може да го преследва за кражба, както преследва всеки друг гражданин“, обясниха логиката на наказателния закон юристи пред „Съдебни репортажи“. В конкретния случай това означава, че, ако подсъдимите са извършили длъжностно престъпление (нарушили са служебните си задължения и от това са причинени значителни вреди), то държавното обвинение би следвало да пледира пред съда да се приложи общата разпоредба, защото фактите остават непроменени, а престъплението по чл. 282 НК не е по-тежко наказуемо. Милостта – само за делото на Цветанов "На нас не ни остава нищо друго освен да изпълним закона и да пледираме за оправдателна присъда”, казва пред журналисти на 29 януари тази година един от наблюдаващите прокурори по делото „Цветанов“ Чавдар Ангелов. По думите му прокурорите по делото са били убедени, че има извършено престъпление, но промените в закона предопределили изхода от процеса. "В чл. 282 се изисква специална цел, лична облага или вреда другиму. В този случай въобще няма такива индикации”, счита Ангелов. Противоречието в тезата на обвинението се задълбочава, когато става ясно, че три месеца след влизане в сила на поправките в НК е имало заседания по делото, които са отлагани по искане на наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства. Ангелов не успява да разясни защо още тогава от държавното обвинение не са приели, че обвиненията към Цветанов и останалите подсъдими са обречени. „В съдебната фаза има друг господар, не сме ние. Имаме право на такова искане”, опитва се да обясни обвинителят. Оказва се обаче, че прокуратурата не подхожда еднакво по заварените производства по чл. 387 от НК. След процедура по Закона за достъп до обществена информация "Съдебни репортажи получи отговор от зам.-главния прокурор Пенка Богданова, според който преди поправките в закона прокуратурата е водила 26 дела срещу служители на МВР по чл. 387 от НК. След влизане в сила на измененията 15 от тях са прекратени (общата хипотеза, в която делата се прекратяват, е поради липса на престъпление или недоказаност). По други 5 обаче има привличане на обвиняем или внасяне в съда на прокурорски акт по текст, различен от чл. 387 от НК. Попитахме и по кой текст за изменени обвиненията по продължилите дела, но отговор така и не получихме. С други думи – прокурорите не са се отказали да преследват полицаите, извършили тежки служебни нарушения. От информацията, изискана от Софийска районна прокуратура (СРП) се установява, че в периода 2009-2014 г. е имало 60 такива дела, като след промените 4 са прекратени, а 1 е изменено за длъжностно присвояване и впоследствие прекратено заради недоказаност. При това положение е видно, че данните, предоставени от Върховната касационна прокуратура, опровергават становището на главния прокурор Сотир Цацаров по въпроса. В коментар за действията на обвинителите по делото „Цветанов“ на 20 януари Цацаров каза, че прокуратурата не може да преквалифицира обвиненията. „Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов, или който и да е друг. Няма възможност, казвам го като разсъждавам правно и разсъждавам с оглед моите разсъждения, а не като главен прокурор, на базата на тези обвинения и на базата на тази фактическа обстановка, която е формулирана в обвинителен акт, да бъде търсен механизъм за изменение на обвинението или за обвинение за друго близко престъпление”, подчерта той. И още: "Дяволът е в детайлите, а в законопроектите обикновено детайлите се намират в преходните и заключителни разпоредби. Прокуратурата не е имала каквато и да е друга възможност – законосъобразна, освен да не поддържа обвинението, защото междувременно парламентът е приел по-благоприятен наказателен закон. Въпросите за това, как, защо, с какви възражения, по чия инициатива, случайно или не този закон е предложен от тогавашното министерство на вътрешните работи, минал е през МС, предложен е на НС и е приет, не трябва да отправяте към мен. Моето становище е, че двамата колеги от СГП не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона”. Както виждаме от статистиката на СРП, поне едно обвинение на служител на МВР е било изменено след промените в длъжностно присвояване и прекратено поради недоказаност, а не на соченото от прокурорите по делото на Цветанов основание, а са останали десетки, които продължават да бъдат разследвани, т.е. прокуратурата не е приела, че промяната в закона отменя престъпния характер на деянията. Прокурорско двуличие Ще извадим само един пример от всички останали, до които не е достигнало оневиняващото прокурорско тълкуване на измененията на чл. 387 НК. Справка на "Съдебни репортажи“ в сайта на Върховния касационен съд (ВКС) показва, че благоприятното развитие на делото срещу Цветанов не е застигнало друг подсъдим в процес, който успоредно се е развивал в съда. На 23 март тази година във ВКС се провежда заседание по делото срещу бившия началник на РПУ – Бяла Слатина Тони Костадинов и други подсъдими. Костадинов е привлечен по същия чл. 387 от НК, по който са привлечени директорите на СДОТО, и оправдан по обвиненията от Пловдивския апелативен съд (ПАС). Срещу присъдата на ПАС е попаден протест от прокуратурата, а в съдебното заседание пред ВКС върховният прокурор Ивайло Симов заявява, че го поддържа, но с други мотиви. Пояснява, че протестът е изготвен седмица преди обнародване на промените в НК (тоест в края на юни 2014 г.), но това не се отразява на неговата валидност. „След като не е възможно да бъде осъден по чл. 387, в неговите действия и в рамките на същите фактически обстоятелства, възприети и от двете съдебни инстанции осъществяват данни за извършено престъпление по чл. 284 от НК ("Длъжностно лице, което във вреда на държавата, на предприятие, организация или на частно лице съобщи другиму или обнародва информация, която му е поверена или достъпна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация“), поради което моля да уважите изготвения протест, да отмените атакувания съдебен акт с оглед установяване на справедливи наказания спрямо подсъдимите А. и. В. и с оглед търсене на наказателна отговорност от Тони Костадинов по чл. 284 от НК“, пледира прокурор Симов (Според НПК ВКС трябва да върне делото на долната инстанция, за да бъде осъден оправдан подсъдим). Това означава, че в този случай прокурорът, за разлика от делото "Цветанов“, не приема, че промяната в законодателството автоматично оневинява Костадинов, а пледира, че съдът може да осъди подсъдимия за друго престъпление. Двойният стандарт на държавното обвинение е отбелязан от защитника на Костадинов – адвокат Емилия Недева. Пред съда адвокат Недева казва, че „не прави чест на прокуратурата за бившите министри да прилага закона по един начин, а за останалите по друг начин“. По ирония на съдбата Тони Костадинов вече осъди България в Страсбург заради изявления на бившия вътрешен министър Цветанов, които са нарушили правото му на справедлив процес. И все пак да се върнем към обвинението на бившия вътрешен министър – нима няма никакво значение, че е имало кетчер с подслушвателна техника, който безконтролно се е движел из София, а Цветанов не е създал правила за контрол? И нима никога няма да разберем кои са онези споменати от главния прокурор 875 лица, които могат да осъдят държавата за незаконно вмешателство в личния им живот? Но най-вече ребром се поставя въпросът – кой ще потърси отговорност на прокуратурата, когато лъже? Наистина ли не е престъпление незаконното подслушване на граждани в мирно време? И защо точно обвинението за голямото подслушване беше провалено?   *Текстът е публикуван в страницата "Съдебни репортажи"

Унгария: Няма да пуснем нито един мигрант!

http://www.bnews.bg/article-143111

След 15-ти септември са направени опити за 4000 нелегални влизания, но през последните дни има само по няколко опита на ден, каза още Янош Лазар.

Спешно търсят кръводарители за три жени, страдат от синдрома на Мошкович

http://www.cross.bg/sindroma-moshkovich-kruvna-1486138.html

/КРОСС/Спешно се търси кръв за спасяването на три човешки живота. Две жени, едната от които е родилка, са в кома, съобщи Нова телевизия. От Специализираната болница по хематология в София апелират всички хора с кръвна група „А" отрицателна и „Б" положителна, да помогнат. Трите пациентките страдат от синдрома на Мошкович. Заболяването е рядко и много коварно - антитела атакуват всички органи, затова е нужно голямо количество кръвна плазма.  

Министър Танева: Малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор

http://www.cross.bg/taneva-krizata-desislava-1486139.html

/КРОСС/ „Малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор. Стопани, отглеждащи до 200 млекодайни крави или биволи, ще бъдат подпомагани за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в Европейския съюз", заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Аграрния Университет - Пловдив. „Както държавните помощи по различни мерки, които Министерство на земеделието приложи през годината, така и този пакет е насочен към подкрепа на малките и средните стопанства", каза още министър Танева. Тя информира, че средствата ще бъдат разпределени в четири схеми, по които животновъдите ще получат над 6 млн. евро, като се очаква те да бъдат преведени до края на годината. Десислава Танева допълни, че в момента се прави анализ на Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони", по която има останали проекти без подадени заявления за окончателно плащане. По думите й, ако до края на месец ноември тези проекти бъдат завършени, би могло да се допусне изключение и те да бъдат отчетени, за да не бъдат загубени средствата по тях. „Очакваме над 92% усвояемост по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., което е един много добър показател за първи програмен период на страна", каза още Десислава Танева.  

Даниел Радклиф ще получи звезда на алеята на славата

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/29/2639030_daniel_radklif_shte_poluchi_zvezda_na_aleiata_na/?ref=rss


Британският актьор Даниъл Радклиф, станал известен с ролята на Хари Потър във филмите по романите на Дж. К. Роулинг, ще получи звезда на холивудската Алея на славата, съобщава БТА.

Това ще е 2565-ата звезда на прочутата алея. Церемонията по откриването й ще се състои на 12 ноември.

26-годишният Радклиф "циментира" мястото си в Холивуд още през 2007 г., когато заедно с колегите си от "Хари Потър" Ема Уотсън и Рупърт Гринт остави отпечатъците си пред Китайския театър....

Взето е решение за разпределяне на европейската помощ за млекопроизводителите

http://www.cross.bg/zhivotno-pomosht-broya-1486139.html

/КРОСС/ Взето е решение за разпределяне на европейската помощ за млекопроизводителите, заяви министър на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Пловдив. Средствата в размер на повече от 6 млн. евро са антикризисна мярка за спада на цените, следствие от руското ембарго, в млечния сектор и животновъдството.  Министърът заяви, че помощите ще се дават по четири схеми. Първите две предвиждат средства за реализирана продукция от всички млекодайни крави и помощи за глава животно. Овце и кози майки ще получат помощ само на глава животно. Това важи само за ферми, които отглеждат над 50 животни, като границата за броя на добитъка е 500. Танева добави, че максималната граница, при която може да се получи подкрепа за брой на животно при кравите и биволите е 200 броя.

Хелоуин идва във Варна с карнавал и Dance battle с Криско

http://www.moreto.net/novini.php?n=305146

За пета поредна годината малчуганите и тийнейджърите на Варна ще посрещнат Хелоуин в Grand Mall. Приготовленията за нашествието на страшни и ужасни маскирани герои на 31 октомври започват още в 14ч., когато отваря ателието на Мимо Шоу и професионалистите от Лорка.

БСП – София иска касиране на изборите в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-sofiia-iska-kasirane-na-izborite-v-sofiia-6044567

Разполагаме с конкретни доказателства за опорочаване на изборите, каза Калоян Паргов

Съживяват БДЖ с пари от концесията на летище София

http://frognews.bg/news_100942/Sajiviavat-BDJ-s-pari-ot-kontsesiiata-na-letishte-Sofiia/

Съживяват БДЖ с пари от концесията на летище София. Конкурсът за концесията се очаква през пролетта на следващата 2016-та година. Новината обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

http://frognews.bg/news_100941/Plamen-Nunev-kmetovete-na-Ruse-Ivanovo-i-TSenovo-dadoha-svoiata-kategorichna-podkrepa-za-Dimitar-Slavov-v-Biala/

Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с получени над 4000 гласа срещу близо два пъти по – малко на своя пряк съперник от левицата.

Стрелбата по Алексей Петров - събитие за Ройтерс и "Дейли мейл"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080431

Ройтерс е съобщил за нападението срещу Алексей Петров, а британският "Дейли Мейл" е публикувал информацията. Ето я:
Бивш агент на българските служби за сигурност оцеля след нападение с граната срещу автомобила му в София в четвъртък, съобщи вътрешното министерство - случай, напомнящ гангстерското насилие в балканската държава след падането на
Ройтерс е съобщил за нападението срещу Алексей Петров, а британският "Дейли Мейл" е публикувал информацията. Ето я: Бивш агент на българските служби за сигурност оцеля след нападение с граната срещу автомобила му в София в четвъртък, съобщи вътрешното министерство - случай, напомнящ гангстерското насилие в балканската държава след падането на

Чуждият бизнес се обяви против новия данък "вредни храни"

http://www.cross.bg/danuk-kamara-hrani-1486137.html

/КРОСС/Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обявиха срещу въвеждането на данък "обществено здраве". Четирите организации са изпратили писмо до всички институции, в които предупреждават, че това ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в производството на храни и напитки. Те прогнозират, че новият данък ще разшири сивата икономика, а разходите по прилагането му ще се увеличат. Според четирите организации облагането с данък на вредните храни няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото - хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент, пишат сдруженията на чуждестранния бизнес. "Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика.", заявяват още чуждестранните камари.  

ДАБ: България може да приеме още 3600 мигранти

http://www.cross.bg/migranti-kazakov-afganistan-1486136.html

/КРОСС/ По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но може да бъдат приети още 3600 души, каза председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков в интервю за Радио „Фокус". Агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон. Осигурени са гориво, средства за издръжка на настанените хора, лекарства и медицинска помощ. Според Казаков настоящата тенденция е у нас да пристигат млади мъже от Афганистан. „До преди месец това бяха Сирия, Ирак, Афганистан. В последния месец започна навлизане на млади мъже от Афганистан - цели групи - по 20, по 40, по 60 души.Това е тенденцията към момента", обясни Казаков.  По думите му, агенцията успява да отсее бежанците от икономическите мигранти. „Към края на септември на база 12 хиляди молби за закрила имаме 43% предоставено убежище. Това значи, че агенцията успява да отсее икономическите мигранти от търсещите закрила. Това е един наистина сложен процес, тъй като всяка една бежанска история се разглежда строго индивидуално", каза Казакова. Той обясни, че хората, които идват от държави, в които не се водят военни действия, са икономически мигранти. „Афганистан не е обявена за държава с военни действия, независимо че в някои райони има настъпление на талибаните. Чужденците, които идват от тази държава, са икономически мигранти", уточни председателят на ДАБ

Русия в Сирия: "скромни успехи" или затъване в блатото?

http://www.mediapool.bg/rusiya-v-siriya-skromni-uspehi-ili-zatavane-v-blatoto-news241129.html

"Сирийската армия демонстрира успехи с наша помощ", заяви Путин, признавайки, че тези успехи "засега са скромни". Но, по данни на германския в. "Ди Цайт", руските провали в Сирия се множат, а армията на президента Башар Асад е твърде слаба, за да удържи завзетите територии. В Сирия Русия рискува да повтори провала на кампанията си в Афганистан, предупреждава върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини. Въздушното настъпление на Путин започна преди четири седмици, при това подчертано войнствено, пише "Ди Цайт". Оттогава руските бойни самолети практически са непрекъснато в небето над Сирия, а за рождения ден на Путин на 7 октомври руски военни кораби обстрелваха цели в Сирия с крилати ракети от Каспийско море. Ден след ден руското военно командване се хвалят пред медиите с военни победи, но сега руската пропагандна машина позатихна. Причината е, че на бойното поле се случват все повече поражения – преди всичко заради това, че правителствените войски са изтощени и деморализирани. Неотдавна сирийски командир каза с насмешка, че на участък от фронта край Хама армията е успяла да се придвижи "само с 50 сантиметра". В интернет могат да се видят множество записи с горящи танкове руско производство, унищожени с помощта на доставените от Саудитска Арабия мобилни противотанкови комплекси TOW. Командир на бунтовническа група твърди пред "Дейли Бийст", че неговата част за денонощие е унищожила 23 руски танка. В прихванат от бунтовниците разговор руски генерал не пести обвиненията си към колегите си командири от сирийската армия. По думите му сирийската армия е толкова слаба, че просто не е в състояние да удържи превзетите територии и скоро ще се изправи пред нови проблеми. Руският военен има предвид очакваните през ноември доставки на зенитно-ракетни комплекси за сирийската опозиция, с които тя ще може да сваля недосегаемите досега за нея руски самолети и хеликоптери. С неуспех завърши и опитът на военните командири на Асад с помощта на руската авиация да си върнат град Алепо. Единственият резултат от това настъпление са 120 000 нови бежанци и половин дузина разрушени болници. Всичко това увеличава рисковете за Путин – на него ще му се наложи да стабилизира разпадащия се фронт в Сирия с помощта на руски сухопътни войски, което може да доведе до изостряне на конфликта с най-непредсказуеми последствия. Все повече се изнервя и вторият съюзник на Асад – Иран. "Нашето военно присъствие нарасна. Нашит загуби не са големи, но по-забележими от преди, заяви в ефира на иранската телевизия зам.-командирът на иранската армия Хюсейн Салами. Путин, от своя страна, демонстрира сдържан оптимизъм. "Действително, сирийската армия показва успехи с наша помощ. Те засега са скромни, но вече ги има и съм уверен, че ще има още", заяви той. Русия рискува да затъне в поредно блато, както в Афганистан, ако не помогне да се организира политически преходен период в Сирия, предупреди върховният външнополитически представител на ЕС Федерика Могерини, цитирана от "Гардиан". Министрите на външните работи от Западна Европа и САЩ се срещат с колегите си от Русия, Саудитска Арабия и държави, граничещи със Сирия, включително Иран, в рамките на най-мащабните мирни преговори от началото на войната в Сирия. За мен най-важно е това, че успяхме да привлечем участието на значими играчи, заяви Могерини пред "Гардиан". Смятам, че Русия знае, че ако не направи сериозни усилия за начало на политически процес, то тя рискува в Сирия да изпадне в ситуация, аналогична с афганистанската, както и да започне да бъде възприемана от значителна част от арабските общества и от собствените си граждани мюсюлмани като участник в сунитско-шиитския конфликт, допълни Могерини. Независимо от присъствието на Иран, не е известно ще седнат ли на една маса за преговори представителите на Иран и Саудитска Арабия, основните противници в региона, отбелязва "Гардиан". Съмнението е, че Иран едва ли ще застане зад принципите, приети в Женева през 2012 г. за формирането на преходно правителство в Сирия, включващо представители на двете страни на конфликта. Русия е съгласна с комюникето от Женева, с изключение на тази част, в която се иска Асад да подаде оставка. Това може да реши само сирийският народ, твърди Москва. Западът и съюзниците му региона обаче заявяват, че провеждане на избори в настоящата ситуация, при бруталния режим на Асад, могат да са само пародия. След като четири седмици обвиняваха Владимир Путин за интервенцията в Сирия, САЩ сега залагат на това, че действията на руския президент са променили някак сметката в региона към по-добро. САЩ допускат, че Русия вече е открила онова, което предрече Барак Обама – че усилията й да подпомогнат сирийския президент я отвеждат в блато, което пък отваря дипломатически възможности за уреждане на конфликта, посочва агенция Блумбърг. Както каза американският държавен секретар Джон Кери, целта на многостранните преговори, които се провеждат в четвъртък и петък във Виена, е да "начертаят път за изход от ада" в Сирия. Една от причините за оптимизма на Вашингтон е, че руснаците негласно признават, че Асад сам по себе си е проблем и ще кажат на Кери, че основното е първо да се организира политически преходен период, след което сирийците могат сами да решат дали искат или не Асад да остане на власт, посочва европейски дипломат. Въпросът е дали САЩ и Европа ще приемат оттеглянето на Асад да се бави дълго и дали той ще се оттегли въобще, допълва дипломатът. "Русия никога не се е съгласявала, че Асад трябва да си отиде", само е призовавала да общи условия за преходна правителствена структура, напомня Андрю Таблер от Института за близкоизточна политика във Вашингтон. Нищо не показва, че руснаците са готови да приемат тежки решения за преходния период, които ние предлагаме от години и с които опозицията е съгласна, казва Таблер и допълва, че това е огромен проблем. Иран също няма да се съгласи с "катапултирането на Асад", заявява Фред Хоф от Atlantic Council. Режимът на Асад дава на Иран достъп до групировка Хизбула в Ливан, която той използва да контролира тази страна и в случай на нужда да нанесе удари срещу Израел, допълва Хоф. По-рано този месец Обама изрази мнение, че държавните и военните структури на Сирия могат да бъдат запазени след оттеглянето на Асад, но въпросът е дали това е възможно. Джош Лендис, директор на Центъра за близкоизточни изследвания в университета в Оклахома, отбелязва по този повод: "Рубриката е "ще съхраним държавните институции и ще сменим диктатора", но те са едно и също нещо". Той дава примери с Либия и Ирак, където държавите изцяло се идентифицираше с диктаторите, които ги управляват. Това е дилемата, пред която САЩ се изправя в Близкия Изток и която американците все още не могат да разберат достатъчно. Те мислят, че могат да сменят режима, без да разрушат държавата", заключава анализаторът.

Назначиха уволнените чистачки като секретарки в съда

http://www.grreporter.info/naznachikha-uvolnenite-chistachki-kato-sekretarki-v-sda/18117

С това свое действие правителството връща услуга на тези жени, които само бе превърнало в знаме на протеста, докато СИРИЗА се намираше в опозиция, посочват гръцки коментатори

прочети повече

Иван Иванов: Търгуват община Шумен като стока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080420


"Тежки политически пазарлъци вървят в момента. Общината се търгува като стока, служителите в общината станаха стока. Заявявам, че ако бъда избран, моята работа ще бъде не да уволнявам хора, а да намеря начин да увелича заплатите на работещите в общинската администрация." Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ кандидатът за кмет на Шумен от

Иван Бояджиев: Как може да имаш РПГ в България и службите да не знаят?

http://offnews.bg/news/n_1/n_582488.html

За стрелбата срещу Алексей Петров от тази сутрин - бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността пред OFFNews. Г-н Бояджиев, при какви условия след стрелба с гранатомет един автомобил може да се отърве с огъната врата? Ако не се взриви снарядът, той действа като куршум. А какво трябва да се случи, за да не се взриви? Това става обикновено, когато гранатата е дефектна или пък разстоянието, от което е изстреляна, е по-малко от 30 метра. Ако гранатата е дефектна и не се взриви, тя действа като куршум. Случаят с Алексей Петров от тази сутрин какво е – атентат, сплашване, опит за убийство..? Това категорично е опит за атентат. Щом се стреля с РПГ, това е чист терористичен акт за унищожаване на мишената. Това не е опит за убийство. Според мен по грешна посока са тръгнали разследващите. Това си е чист терористичен акт. За това в България не вървят работите и трудно се залавят терористи, защото се работи не като за терористичен акт. Винаги в такива случаи трябва да се подхожда като при терористичен акт и тогава се влагат всички сили на държавата и след това, ако се окаже, че не е така, се разследва като обикновено криминално престъпление. Г-н Бояджиев, как може посред бял ден в София да се разхождат хора с гранатомети? И аз това питам: как може? Първо, как може да има гранатомети в ръцете на частни лица? Това са оръжия, които са създадени за военни цели. В България да има хора, които да притежават РПГ-та и да стрелят с тях... Това е вторият такъв случай. Имаше подобна стрелба преди време срещу Косьо Самоковеца. Тогава снарядът отново не се взриви, защото беше стреляно отблизо. Как може да имаш РПГ в България и това да не се знае? Това е невероятно. Някъде службите за сигурност не са си свършили работата. Това е пробив в системата. Може ли да се говори за опит за инсценировка на атентат? Не. Никакви политически дивиденти не могат да се изкарат от този случай. Трябва да се работи сериозно като за терористичен акт иначе ще стане като в Турция или на други места. Трябва да се търсят кои са изпълнителите на терористичния акт, кои са поръчителите. В случая дори не е важна и мишената. В случая е важно, че в България, в центъра на София, сутринта в оживен квартал да се стреля с РПГ. Мен това ме безпокои, а не факта срещу кого е. Представете си, че се беше взривила гранатата. В радиус от 40-50 метра всичко ще бъде поразено – хвърчат осколки от взривната вълна...

Разкриват доклад за британската инвазия в Ирак през 2016 г.

http://www.cross.bg/pyblikyvan-chilkot-kamerun-1486135.html

/КРОСС/Британският ръководител на публичното разследване на участието на страната във войната в Ирак обяви, че очаква докладът му да бъде готов през април 2016 година, а юни или юли същата година да бъде публикуван, съобщава Ройтерс. Разследването има за цел да разкрие всеки аспект от британското участие във войната от 2001 до 2009 година, включително взетото решение, водената от САЩ инвазия през 2003 година и всичко останало до изтеглянето на войниците. Аз и моите колеги смятаме, че ще можем да подготвим текста на нашия доклад към 18 април 2016 година. След това ще може да започне проверка на съдържанието от службите, отбелязва Джон Чилкот в писмо до премиера Дейвид Камерън. Чилкот допълва, че заради огромния обем информация - повече от 2 милиона думи, няколко седмици ще отнеме за отпечатването, което означава, че най-вероятно ще бъде публикуван през юни или юли. Същевременно Камерън е казал на Чилкот, че е разочарован, че няма да бъде публикуван по-рано от лятото на 2016 година.  

ИТ секторът раздвижи пазара на сливания и придобивания в ЦИЕ

http://econ.bg/Новини/ИТ-секторът-раздвижи-пазара-на-сливания-и-придобивания-в-ЦИЕ_l.a_i.702379_at.1.html

Повечето страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отчитат увеличена активност на пазара на сливания и придобивания през първата половина на 2015....

Патриотичният фронт подкрепя Стефан Радев за кмет на Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080416

Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво
Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво

Патриотичният фронт подкрепя Стефан Радев за кмет на Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080358

Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво
Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво

Осъден на бой с камшик блогър получи наградата "Сахаров"

http://www.mediapool.bg/osaden-na-boi-s-kamshik-blogar-poluchi-nagradata-saharov-news241128.html

Блогърът Раиф Бадауи бе определен от Европейския парламент за тазгодишния носител на Наградата за свобода на мисълта "Сахаров". Бадауи е осъден на 10 години затвор и 1000 удара с камшик в Саудитска Арабия за оскърбление на ислямските ценности. Досега той е изтърпял 50 удара с камшик, отбелязват от групата на Европейските консерватори и реформатори, които го предложиха за отличието. За присъдената награда бяха номинирани също руският опозиционер Борис Немцов, убит в центъра на Москва на 27 февруари, както и демократичната опозиция във Венецуела, противопоставила се на преизбирането на президента Уго Чавес през 2008 година. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова краля на Саудитска Арабия да помилва незабавно Бадауи, съобщи БТА. По думите на Шулц, партньорите на ЕС трябва да зачитат човешките права. Шулц добави, че в случая на Бадауи човешките права са били погазени. Председателят на ЕП призова саудитският крал да освободи Бадауи, за да може блогърът лично да си получи наградата. Официалната церемония ще се състои в Страсбург на 16 декември. Наградата "Сахаров" е най-високото европейско отличие в областта на човешките права и свободомислието. Сред носителите й са лауреатите на Нобеловата награда за мир Аун Сан Сун Чжи и Нелсън Мандела.

Разкриха лихвар в ловешкото село Брестница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080406

41-годишен жител на с. Брестница, е заподозрян в извършването на лихварска дейност, след като в горивната камера на стара нафтова печка, захвърлена в двора на къщата му, полицаите открили компрометиращи материали.
Двадесет и шест дебитни карти с пин - кодове на различни лица, бележки за теглене на пари в брой и разнообразни по вид накити,
41-годишен жител на с. Брестница, е заподозрян в извършването на лихварска дейност, след като в горивната камера на стара нафтова печка, захвърлена в двора на къщата му, полицаите открили компрометиращи материали. Двадесет и шест дебитни карти с пин - кодове на различни лица, бележки за теглене на пари в брой и разнообразни по вид накити,

Унгария осигурява безплатни почивки на семействата на граничарите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=305154

Унгарското правителство подсигури безплатна почивка за семействата на всичките 5000 полицаи, които охраняват шенгенските граници на страната. Всички служители на реда ще имат право на пет дни безплатна почивка. Тази мярка се отнася за общо 15 000 души, уточниха от кабинета в Будапеща и съобщиха, че за тази цел са отпуснати 800 млн.

Чуждият бизнес се обяви против новия данък "вредни храни"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/29/2639023_chujdiiat_biznes_se_obiavi_protiv_noviia_danuk_vredni/?ref=rss


Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обявиха срещу въвеждането на данък "обществено здраве".

Четирите организации са изпратили писмо до всички институции, в които предупреждават, че това ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в производството на храни и напитки. Те прогнозират, че новият данък ще разшири сивата икономика, а разходите по прилагането му ще се увеличат.

Според четирите организации облагането с данък на вредните храни няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото – хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент, пишат сдруженията на чуждестранния бизнес.

"Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика.", заявяват още чуждестранните камари.

Ераносян обяви кой е виновен за големия провал на Лудогорец

http://petel.bg/Eranosyan-obyavi-koy-e-vinoven-za-golemiya-proval-na-Ludogorets__132200

Наставникът на Лудогорец Едуард Ераносян обяви кой е виновен за провала на Лудогорец в турнира за Купата, където българският шампион бе...

Спешно евакуират хора от Асеновград за 7 дни заради свлачището в "Горни Воден"

http://petel.bg/Speshno-evakuirat-hora-ot-Asenovgrad-za-7-dni-zaradi-svlachishheto-v-Gorni-Voden__132202

Над 200 кубически метра бетон са излети тази нощ на мястото на инцидента в асеновградския квартал „Горни Воден", където се срути голяма...

Това ще бъде най-щастливата зодия през годината! Ще има всичко - нов дом, нов член в семейството! Тя е...

http://petel.bg/Tova-shhe-bade-nay-shhastlivata-zodiya-prez-godinata--SHHe-ima-vsichko---nov-dom--nov-chlen-v-semeystvoto--Tya-e---__132203

2016 г. РАЦИ  ще е много динамична, разнообразна година за вас с много нови контакти, по-чести пътувания основно в страната, където живеете,...

Видео: Григор Димитров се завърна в класацията за най-красив удар

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/29/2639022_video_grigor_dimitrov_se_zavurna_v_klasaciiata_za/?ref=rss


След известно отсъствие Григор Димитров отново попадна в класацията за удар на деня. Българският тенисист прикова погледите с изключително отиграване при загубата с 4:6, 6:4, 3:6 от Рафаел Надал във втория кръг на турнира в Базел.

В четвъртия гейм на първия сет Димитров стигна до точка за 3:1. Той привика Надал на мрежата с неубедителна къса топка, но след това пласира магически печеливш удар, при който с гръб към корта от бекхенд по диагонала прехвърли испанеца. 
...

Сидеров и Чуколов остават с имунитет и другата седмица

http://www.cross.bg/siderov-chykolov-prokyror-1486134.html

/КРОСС/ Правилникът на парламента ще бъде променен най-рано следващата сряда в частта за съкращаване на процедурата за свалянето на депутатски имунитет. В сряда вечерта правната комисия прие срокът да се съкрати от 14 на 5 дни, но точката не попадна в дневния ред днес. Народните представители приключиха работата си за тази седмица и поправката, която трябва да позволи по-бързо произнасяне по исканията на главния прокурор за депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десислав Чуколов, остана за следващата седмица.  Може да се предположи, че и другата седмица имунитетите им ще оцелеят, тъй като няма достатъчно технологично време да бъдат свалени. Първо временната комисия, съставена заради исканията на главния прокурор, трябва да представи доклада си в пленарна зала, след това трябва да има гласуване, а промяната трябва да излезе в "Държавен вестник". По информация на председателя на комисията Димитър Главчев материалите за двамата депутати били около 400 страници и му трябвало повече време да напише доклада. Комисията снощи се произнесе по едното искане - депутатите от "Атака" да бъдат разследвани и обвинени за хулиганство във връзка с "проверка" в магазинче за цигари на ул. "Раковски" в столицата. По другото искане - за ареста им и разследване за хулиганство във връзка с нахлуване в НАТФИЗ, ще се изчака 14 дни дали Сидеров и Чуколов няма сами да се откажат от имунитета си.

Прокуратурата се самосезира за свлачището в Асеновград

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-se-samosezira-za-svlachishteto-v-asenovgrad-6044565

Магистратите възложиха на служители от група „Икономическа полиция“ при РУ на МВР – Асеновград проверка относно извършените изкопни работи

Иван Тотев: Превръщаме Пловдив в град на иновациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080399

Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да лобира за бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес.
Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за
Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да лобира за бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес. Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за

Президентът и премиерът откриха Лот 1 на АМ "Марица"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-i-premieryt-otkriha-lot-1-na-am-marica-6044564

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че за 2 часа и половина софиянци вече ще могат да ходят да пият кафе в Истанбул

Москов: Допълнителните пари за Касата няма да бъдат изядени от стари дефицити

http://www.cross.bg/defitzit-kasata-moskov-1486133.html

/КРОСС/129-те милиона повече за бюджета на Здравната каса за 2016-та няма да се използват за покриване на дефицит от тази година. Това обясни здравният министър Петър Москов. Той каза, че дори да се прехвърли дефицит от 2015 г. от около 30 - 35 милиона, то той няма да е свързан с увеличението на парите за Касата за догодина. По думите му притесненията на членовете на Надзорния съвет на НЗОК, когато са гласували допълнителните средства, са били липсата на гаранция, че увеличението от 129 милиона за догодина няма да бъде „изядено" от прехвърляне на дефицит и други плащания от тази година. „Самото предложение на правителството за бюджета на Касата за следващата година е със 129 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. Сега отиваме на разговори с надзора на Касата, които смятат, че бюджетът трябва да бъде допълнително увеличен - извън това предложение на правителството. Ще изслушам мнението им, но при всички положения бюджетната процедура трябва да продължи. Това не беше лесна битка. Тези 129 млн. за следващата година ще бъдат чисто увеличение и дори да има минимално прехвърляне на дефицит от тази година, то няма да е свързано с тези пари", добави Москов.  

Полицейски синдикат подкрепи позицията на съсловните организации от съдебната система

http://society.actualno.com/Policejski-sindikat-podkrepi-pozicijata-na-syslovnite-organizacii-ot-sydebnata-sistema-news_504498.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР изцяло подкрепя позицията, изразена в отвореното писмо на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, съобщиха от СФСМВР. През последните десетилетия с такива „реформи“ бавно и мъчително беше убивана Българската армия. След серия подобни „реформи“ българското МВР и служителите му са изправени пред риска да се ок

Вучич повтори, че Сърбия няма да въвежда санкции срещу Русия

http://balkani.actualno.com/Vuchich-povtori-che-Syrbija-njama-da-vyvejda-sankcii-sreshtu-Rusija-news_504499.html

Сърбия няма да въвежда санкции срещу Русия, потвърди премиерът Александар Вучич на срещата си днес с руския президент Владимир Путин. В същото време Вучич заяви, че всички важни въпроси за страната като избори, евроинтеграцията, референдуми, ще се решават именно от Сърбия, а не в Москва или друг център на политическата и финансова мощ, предаде БГНЕС. Вучич благодари на Русия за подкрепата й в рамките на ООН и други международни организации, където „Сърбия се опитва да защити не са

Т. Стойчев пред Фрог: Алексей е като гръмоотвод, по него стрелят, но нищо не се случва

http://frognews.bg/news_100940/T-Stoichev-pred-Frog-Aleksei-e-kato-gramootvod-po-nego-streliat-no-nishto-ne-se-sluchva/

Алексей Петров е като гръмоотвод. По него постоянно стреля, но нищо не се случва. Дано и нищо да не му се случи на момчето. Но какво да се прави, такъв е животът! Масово в обществото не се съобразяваме със законите. Склонни сме по насилствен начин да решаваме проблемите си, защото не виждаме ролята на властта и институциите. Тях ги няма, когато трябва да се защитава нашият индивидуален или групов интерес.

Имунитетът на Сидеров и Чуколов пада следващата седмица

http://www.bnews.bg/article-143107

Утре парламентът няма да заседава, нито пък в началото на идната седмица е планирано извънредно заседание.

Борисов и Плевнелиев прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - „Марица”

http://pik.bg/борисов-и-плевнелиев-прерязаха-лентата-на-най-новата-магистрала-у-нас---„марица”-news426233.html

Борисов и Плевнелиев прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - „Марица”

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”.

От днес за движение е открит ЛОТ 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП – „Капитан Андреево” на българо-турската граница. Проектът е съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП Транспорт 2007-2013 г. „Марица” е третата е изцяло завършена магистрала с ресурс от ЕС след Тракия и Люлин. Стойността на договора е за близо 160 млн. лв. 

На откриването присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров. 

Непознатият Пикасо вече е в София (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/nepoznatiiat-pikaso-veche-e-v-sofiia-video-6044556

Керамика и графика на гения от Малага са изложени в Националната художествена галерия

Народният представител Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080378

Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с
Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с

Хората даряват най-много за болни и изоставени деца

http://www.mediapool.bg/horata-daryavat-nai-mnogo-za-bolni-i-izostaveni-detsa-news241127.html

Българите даряват най-често за деца, лишени от родителска грижа или за лечението им. Това сочат данни от маркетингово проучване, представено от SOS Детски селища България. Сред физическите лица 76 на сто отговарят, че даряват без да планират предварително, а 65.1 на сто от запитаните казват, че го правят от съчувствие и солидарност. Над 58 на сто от участниците в проучването даряват, защото са имали желание да направят нещо добро. Близо 82 на сто от физическите лица даряват чрез изпращане на sms. Близо половината от дарителите искат да знаят не само общата събрана сума за каузата, а и нейното разпределение. Над 60 на сто от юридическите лица, които са дарили средства през годината, заявяват, че ще го направят отново в следващата една година. Над половината от фирмите не планират предварително дарението. Повече от 30 на сто от юридическите лица не са били съгласни да се прави дарение "по ведомост" заради изпитване на неудобство да събират пари от служителите си. Повече от 80 на сто от фирмите, дарили средства, отговарят, че не са ползвали данъчни облекчения заради извършеното дарение. Проучването е извършено в периода януари-февруари тази година, сред 800 физически и юридически лица с цел проучване на нагласите за дарителство.

Иван Тотев: Превръщаме Пловдив в град на иновациите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080369

Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да лобира за бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес.
Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за
Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да лобира за бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес. Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за

„Българската пролет” настоява за касиране на изборите в София

http://www.cross.bg/prolet-bulgarskata-sofiya-1486132.html

/КРОСС/ Движение за радикална промяна „Българската пролет" иска касиране на изборите в София, протекли под сянката на организиран хаос, за който отговорност носят ЦИК и Общинската избирателна комисия, заяви председателят на партията Велизар Енчев и изрази надежда, че това искане ще бъде подкрепено и от други партии, защото анархията в зала „Арена-Армеец" е тежък удар по демократичния изборен процес, който допълнително ще демотивира гражданите и ще увеличи броя на негласуващите. „Българската пролет" бе създадена през юни и регистрирана в съда през август т.г., затова участва само в 12% от избирателните райони в страната и без нито една местна структура спечели три съветнически мандата в Козлодуй и Червен бряг и кметското място в с. Бели извор, Врачанско.

Народният представител Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

http://pik.bg/народният-представител-пламен-нунев-кметовете-на-русе-иваново-и-ценово-дадоха-своята-катег-news426231.html

Народният представител Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с получени над 4000 гласа срещу близо два пъти по – малко на своя пряк съперник от левицата.

Подкрепете с номер 3 в интегралната бюлетина Димитър Славов за видими резултати в Община Бяла, призова Пламен Нунев. „На 1-ви ноември отделете време и гласувайте, за да се случи промяната. Доброто и сигурно бъдеще на Община Бяла е във вашите ръце“, категоричен бе Нунев.

„Тук съм, за да подкрепя този голям екип от вече избрани общински съветници и бъдещия кмет на ГЕРБ, който има за приоритет развитието на малките населени места и подобряване условията на живот в тях“, сподели Пламен Стоилов.

Бъдете убедени, че аз и колегите ми ще продължим да полагаме усилия, за да се реализират проекти в интерес на местната общност, каза Георги Миланов. Нека заедно поемем във вярната посока с доказаните професионалисти и по – добрите в управлението, подчерта Петър Петров.

„Поемам конкретни ангажименти за балансирано развитие на всички села и град Бяла чрез предизборната си програма и гарантирам, че са изпълними, отбеляза кандидатът Димитър Славов. Винаги сме доказвали, че когато сме заедно, вървим напред и нещата се случват, добави той. Чака ни много работа. Нека да победим категорично, за да започнем веднага да градим“, обърна се към своите съграждани Димитър Славов.

Китайците вече ще могат да имат по две деца

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaicite-veche-shte-mogat-da-imat-po-dve-deca-205050/

Политиката за право на едно дете, въведена преди над три десетилетия, бе официално премахната

Народният представител Пламен Нунев, кметовете на Русе, Иваново и Ценово дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080363

Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с
Народният представител от ГЕРБ– Русе Пламен Нунев, както и избраните за нов пореден мандат кметове на общините Русе, Иваново и Ценово Пламен Стоилов, Георги Миланов и д-р Петър Петров дадоха своята категорична подкрепа за Димитър Славов в Бяла. Кандидатът на ГЕРБ за Община Бяла Димитър Славов води убедително след първия тур на местните избори с

С гранатомет стреляха и по Поли Пантев, Георги Пехливанов и Клюна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080342

Двама бивши лидери на групировката СИК и нарокбос също са обстрелвани неуспешно с гранатомет. Преди повече от десетина години с това оръжие са направени неуспешни опити за атентат срешу Поли Пантев и Георги Пехливанов от СИК, както и Антон Милтенов-Клюна. На 20 юли 2000 г. от 11,30 ч неизвестни стрелят с гранатомет по джипа
Двама бивши лидери на групировката СИК и нарокбос също са обстрелвани неуспешно с гранатомет. Преди повече от десетина години с това оръжие са направени неуспешни опити за атентат срешу Поли Пантев и Георги Пехливанов от СИК, както и Антон Милтенов-Клюна. На 20 юли 2000 г. от 11,30 ч неизвестни стрелят с гранатомет по джипа "Мерцедес" на Поли

Плевнелиев и Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - „Марица”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080345

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”, съобщи „Фокус”.
От днес за движение е открит Лот 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП –
Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”, съобщи „Фокус”. От днес за движение е открит Лот 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП –

Президентът Плевнелиев и премиерът Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас - „Марица”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080382

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”, съобщи „Фокус”.
От днес за движение е открит Лот 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП –
Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Бойко Борисов прерязаха лентата на най-новата магистрала у нас „Марица”, съобщи „Фокус”. От днес за движение е открит Лот 1 – Оризово - Димитровград. С построяването на 31-километровата отсечка завършва цялостното изграждане на автомагистралата от връзката й с магистрала Тракия до ГКПП –

Патриотичният фронт подкрепя Стефан Радев за кмет на Сливен

http://pik.bg/патриотичният-фронт-подкрепя-стефан-радев-за-кмет-на-сливен-news426230.html

Патриотичният фронт подкрепя Стефан Радев за кмет на Сливен

Националният фронт за спасение на България /НФСБ/ подкрепя на балотажа кандидата на ГЕРБ за кмет на Сливен Стефан Радев. Това стана ясно по време на пресконференция от Доброслав Иванов-областен председател на партията в Сливен, упълномощен от лидера на НФСБ Валери Симеонов да обяви подкрепата. Политическото решение е взето вчера на национално ниво след проведени консултации със структурите на Патриотичния фронт на местно ниво.

„Това наше решение е политически прагматично, не е повлияно от преговори. Решението ни е по убеждения и заради слабости в досегашното управление. Нашите членове и симпатизанти са убедени, че политическата ситуация в Сливен трябва да се смени и да се осъществи така необходимата промяна. Смятаме, че Стефан Радев е най-достоен да управлява нашата община. В негово лице виждаме професионалист точно в тази сфера, от чиято промяна Сливен се нуждае, защото виждате, че икономическото развитие на общината изостава. Със Стефан Радев общината ще има много по-добро управление“, каза Доброслав Иванов. Той смята, че Стефан Радев е единственият шанс за пряка връзка с управлението на страната, защото, когато една община е управлявана по правилата и с визия за икономическо развитие, тя ще бъде подкрепена и от правителството.
Иванов връчи на Стефан Радев екземпляр от програмата на НФСБ с пожелание да помогне за реализирането на някои от приоритетите в нея.
От своя страна Стефан Радев благодари за подкрепата, която му оказва Патриотичният фронт и лидерът на партията Валери Симеонов, както и за принципния начин, по който я заявяват. Той смята, че до голяма степен съвпадат вижданията на ГЕРБ и НФСБ за развитието на Община Сливен, както и начините за тяхното разрешаване.
Той подчерта за пореден път, че е много важно сливенските граждани да излязат да гласуват и с високата избирателна активност да се противопоставят на купения и корпоративния вот.

Варненка дари 8000 лева на ало измамници

http://www.moreto.net/novini.php?n=305131

56-годишна жена от Варна стана поредната жертва на ало измамниците, съобщиха от полицията за Moreto.net. Някой звъннал на жената по домашния й телефон и се представил за лекар. Той казал, че синът й е пострадал при инцидент с електрически ток, освен това е получил сериозни изгаряния по тялото, поради което се нуждае от спешна и скъпоструваща операция.

Дефицитът за 2015 г. ще остане по-висок от планираното, обяви Горанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2639017_deficitut_za_2015_g_shte_ostane_po-visok_ot/?ref=rss


Основните приоритети за бюджета за догодина са фискалната стабилност и да се намали дефицита, който беше натрупан през 2014 г. Разчетите от пролетта показваха, че можем да намалим дефицита до 2.5% от БВП до следващата пролет, но сега предлагам ускоряване до 2.1%, което е напълно постижимо. Ако работим по същия начин, можем да имаме балансиран бюджет още през 2018 г., свеждайки дефицита на консолидирания бюджет до 1 на сто от брутния вътрешен продукт. 

Това заяви министърът на...

Политически реакции на атентата срещу Алексей Петров

http://www.cross.bg/bulgariya-borba-petrov-1486131.html

/КРОСС/ Атентатът срещу Алексей Петров предизвика редица политически реакции. В Народното събрание беше изслушана вътрешният министър Румяна Бъчварова. Новината за опита за покушение срещу Алексей Петров дойде в НС минути преди края на пленарния ден. Румяна Бъчварова настоя да се даде възможност МВР да си свърши работата: „Обръщам се с една молба - да ни дадете шанс да работим активно по този случай, веднага щом имаме възможност, ще ви информираме. Не коментирам повече подробности на този етап, за да протече както трябва процедурата".Политическите реакции бяха насочени към това, че с този атентат обстановката в страната може би се променя. От „БСП лява България" заявиха, че нашата страна вече се връща към мутренските години.Лидерът на БСП Михаил Миков заяви: „Очевидно има връзка с цялостната обстановка, очевидно е, че бдителният гражданин и неговите приятели, които днес са на власт, са част от онова, което беше в България. Сигурно експонирането на тези отделни наистина важни казуси отклонява вниманието от най-големия въпрос - как се провеждат избори в България? Ние сме наясно, че това са най-нечестните избори и явно това трябва да остане на втори план".Според депутата от БСП Атанас Мерджанов това е случка, която цели отклонение на общественото внимание

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет

http://www.mediapool.bg/smetnata-palata-otkaza-da-zaveri-finansoviya-otchet-na-sofiyskiya-universitet-news241126.html

Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет “Свети Климент Охридски“ за 2014 година. “Годишният финансов отчет на университета не дава вярна и честна представа за неговото финансово състояние и имущество към 31 декември 2014 година“, твърдят одиторите. В тяхното становище се казва, че са установени некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с “резерви“: Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лева. Неправилно са били отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва и информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 година. Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31 декември 2014 година в размер на 6 545 744 лева. В резултат на одита на Сметната палата това нарушение вече е отстранено. Одитният доклад и одитното становище се изпращат на Комисията по образование и наука и на Комисията по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание, на министъра на финансите и на министъра на образованието. Агенцията за държавна финансова инспекция откри в Софийския университет този месец неплатени данъци и лихви върху тях за 14 млн. лева и сключени договори без обявяване на обществени поръчки.

Ройтерс и "Дейли мейл" пишат за стрелбата по Алексей Петров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080274

Ройтерс е съобщил за нападението срещу Алексей Петров, а британският
Ройтерс е съобщил за нападението срещу Алексей Петров, а британският "Дейли Мейл" е публикувал информацията. Ето я: Бивш агент на българските служби за сигурност оцеля след нападение с граната срещу автомобила му в София в четвъртък, съобщи вътрешното министерство - случай, напомнящ гангстерското насилие в балканската държава след падането на

Икономическото доверие в еврозоната изненадващо се повишава през октомври

http://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskoto-doverie-v-evrozonata-iznenadvashto-se-povishava-prez-oktomvri-205049/

Индкесът, който измерва доверието на бизнеса и на потребителите, се повишава до 105,9 пункта, което е най-високото ниво от юни 2011 г.

Властите в Москва арестуваха директорка на библиотека за украинска литература

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/29/2639013_vlastite_v_moskva_arestuvaha_direktorka_na_biblioteka/?ref=rss


Руски следователи съобщиха в четвъртък, че са задържали директорката на специализирана библиотека за украинска литература в Москва, предаде "Ройтерс". Срещу жената е заведено дело за подбуждане към национална омраза.

58-годишната Наталия Шарина е арестувана, след като полицаите са претърсили щателно библиотеката и са открили печатни материали, съдържащи "антируска пропаганда", както и екстремистки послания от украинския националистически автор Дмитро Корчински.

Пред в....

Москов: НЗОК получава 129 млн. повече в следващия бюджет

http://pik.bg/москов-нзок-получава-129-млн-повече-в-следващия-бюджет-news426229.html

Москов: НЗОК получава 129 млн. повече в следващия бюджет

Самото предложение на правителството за бюджета на каса

та за следващата година е със 129 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

Москов заяви, че днес ще разговаря с Надзора на Здравната каса, които считат, че бюджетът трябва да бъде допълнително увеличен извън това предложение на правителство. Москов ще изслуша и предложението на Надзора. "Правителството, и това не беше лесна битка, предлага увеличение на бюджета на касата средно с 4.2% за следващата година или 129 млн. лв. като нетно увеличение", посочи той. Той посочи, че би бил доволен от всяко увеличение на средствата, които отиват за здравеопазване.

Друг обаче е въпросът какви са възможностите, а тези възможности идват от вноските за здравно осигуряване, и през т.нар. трансфери на държавата, т.е. през данъците ни. Москов заяви, че увеличение на парите за Здравната каса трябва да има и то е възможно в рамките на тези 129 млн. лв. Притесненията на Надзорния съвет, когато се гласували тези допълнителни пари са били заради това, че не е дадена гаранция на увеличението, че тези пари няма да бъдат предварително "изядени" от прехвърляне на евентуален дефицит от тази година или някакви други плащания.

Тези 129 млн. лв. ще бъдат чисто нетно увеличение и дори и да има минимално прехвърляне на дефицит от тази година, по негови прогнози около 30 - 35 млн. лв., то няма да е свързано с тези пари, а с парите, които по смисъла на наредба 10 за отстъпки за лекарствените продукти постъпват в хода на годината, обясни Москов.

Гражданин от Враца с писмо до Миков за предизборен натиск и купуване на гласове

http://pik.bg/гражданин-от-враца-с-писмо-до-миков-за-предизборен-натиск-и-купуване-на-гласове-news426228.html

Гражданин от Враца с писмо до Миков за предизборен натиск и купуване на гласове

Гражданин на Враца изпрати писмо до председателя на БСП Михаил Миков, в което споделя за предизборен натиск и купуване на гласове. „Смятам за свой граждански дълг да споделя с Вас информация, с която се сблъсквам от няколко дни при общуването си с граждани на гр. Враца и селата от общината. Много хора споделят с мен и мои приятели, че представители на ПП ГЕРБ купуват гласове за предстоящия местен вот.

Посочват се конкретни райони, групи избиратели и суми, което ме кара да мисля, че данните са достоверни. Дори са подавани сигнали в полицията, на които няма адекватна реакция /пример - с. Горно Пещене, с. Чирен, с. Оходен/”, пише гражданинът до Миков. По думите му има цели улици във Враца, където местното население от малцинствата е гласувало като по команда – там почти няма гласували за други партии, само за ГЕРБ /ул. „Три уши”, ул. „Амур”, ул. „Доспат” и др./.

Човекът от Враца обяснява и за натиск върху служители на държавна администрация, които са заплашвани, че ако „не направят правилния избор”, ще бъдат уволнени, звената им ще бъдат закрити и ще останат без работа. „Изнудване има и при вече избраните кметове, които са убеждавани, че няма да имат никаква подкрепа от държавната власт, ако не „мобилизират” хората си да гласуват за представителя на ПП ГЕРБ за Община Враца. За селските кметове, които са на балотаж, положението е още по-тежко – заплашени са, че ГЕРБ ще работи срещу тях, ако не покажат „явно” подкрепата си за ГЕРБ и не накарат своите хора да гласуват за техния кандидат. Като гражданин на гр. Враца настоявам за Вашата намеса, бърза и конкретна реакция, за да не бъдат опорочени принципита на демокрацията и гражданското общество”, пише още гражданинът до Миков.

*Писмото с името и координатите на гражданина от Враца е в централата на БСП


29.10.2015 г.
гр.София

Осъдиха тираджия за трафик на хора, конфискуват камиона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080319

Наказание от 12 месеца условно с 3 години изпитателен срок за трафик на хора наложи Свиленградския районен съд на 43-годишен тираджия от Турция. Освен това той ще бъде глобен с 10 000 лв., а камионът му се конфискува в полза на държавата. Решението на Темида веднага влиза в сила, след като магистратите одобриха споразумение между прокуратурата и
Наказание от 12 месеца условно с 3 години изпитателен срок за трафик на хора наложи Свиленградския районен съд на 43-годишен тираджия от Турция. Освен това той ще бъде глобен с 10 000 лв., а камионът му се конфискува в полза на държавата. Решението на Темида веднага влиза в сила, след като магистратите одобриха споразумение между прокуратурата и

Професор, лекар и спортист заявиха подкрепа за Николай Иванов

http://pik.bg/професор-лекар-и-спортист-заявиха-подкрепа-за-николай-иванов-news426225.html

Професор, лекар и спортист заявиха подкрепа за Николай Иванов

Професор, лекар и спортист заявиха категоричната си подкрепа за кандидата за кмет на Враца, подкрепен от БСП, Николай Иванов.Валентин Илиев, бивш футболист на „Ботев” /Враца/, ЦСКА и националния отбор, даде висока оценка за направеното от Иванов за родния му клуб. „Смятам, че той е най-добрият кмет на Враца, затова му давам своята подкрепа и му стискам палци за успех в неделя”, каза още Илиев.

Проф. Пенка Маринова, директор на врачанския филиал  “Проф. д-р Иван Митев” на Медицинския университет – София, благодари на Иванов за подкрепата през тези години. „Той ни даде много, за което благодаря и давам своята подкрепа за него”, заяви тя.

Д-р Елимиян Кюркчийски,  началник на отделение “Детска хирургия”  в МБАЛ „Христо Ботев”  във Враца също се присъедини към подкрепата за следващ мандат на Иванов: “Подкрепям инж. Николай Иванов, защото Враца е неговата кауза, а неговата кауза – Враца е за всички нас - хората и за поколенията.”

 

Русия предупреди Франция за възможна газова криза с Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/68826/Rusiya-predupredi-Frantsiya-za-vazmozhna-gazova-kriza-s-Ukraina

/Поглед.инфо/ Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред френския си колега, че Украйна може да се изправи пред недостиг на газ през тази зима. Москва се опитва да избегне газова криза, подобна на тази от зимата на 2006 година, когато части от Европа останаха без отопление.

Сметната палата не завери отчета на СУ

http://www.cross.bg/smetnata-palata-mater-1486130.html

/КРОСС/ Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски" за 2014 година. Според одитния орган, Алма Матер не дава в документа „вярна и честна представа" за финансовото си състояние Установени са некоригирани съществени отклонения, констатирани и при предходни финансови одити на годишните финансови отчети за 2012 г. и за 2013 г., които са заверени и за двете години с „резерви", информира бТВ.  Не е извършена инвентаризация и не е осигурена аналитична отчетност на част от активите на университета в размер на 9 657 479 лв. Неправилно са отчетени дълготрайни материални активи и не са отразени промените в дяловете на инвестициите на университета в търговски дружества. Липсва информация относно стойностната оценка на тези съучастия към края на 2014 г. Не са осчетоводени поети ангажименти по сключени договори, действащи към 31.12.2014 г. в размер на 6 545 744 лв. В резултат на одита на Сметната палата това нарушение вече е отстранено. Неизплатени данъци, липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи констатира проверка на финансовата инспекция в Софийския университет „Св. Климент Охридски". От нея стана ясно, че висшето учебно заведение има 14 млн. лева неплатени данъци. Алма Матер се проверява и от прокуратурата.  

Биха кандидат за кмет на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_582466.html

Кандидат-кметът на БСП за село Ветрен дол, община Септември, е бил пребит, съобщи Нова тв. Стоян Тодоров пътува към пазарджишката болница, където ще бъде прегледан. Вчера от ГЕРБ се оплакаха, че общинският ръководител на партията в Белица Иван Стойчев е бил нападнат. Партията обвини за инцидента активисти на ДПС. Очаквайте подробности!

Нови сблъсъци във ВИП Брадър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080301

Къщата става декор на мюзикъла „Гъмео и Пресиета“
Снощи се проведоха седмите номинации във VIP Brother. Иво Танев се оказа най-големият дразнител в Къщата и получи цели седем негативни гласа. Освен него застрашени от изгонване са Люси Иларионов и Кичка Бодурова. Кой от тях ще напусне завинаги Къщата в понеделник,
Къщата става декор на мюзикъла „Гъмео и Пресиета“ Снощи се проведоха седмите номинации във VIP Brother. Иво Танев се оказа най-големият дразнител в Къщата и получи цели седем негативни гласа. Освен него застрашени от изгонване са Люси Иларионов и Кичка Бодурова. Кой от тях ще напусне завинаги Къщата в понеделник,

Нови сблъсъци във ВИП Брадър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080315

Къщата става декор на мюзикъла „Гъмео и Пресиета“
Снощи се проведоха седмите номинации във VIP Brother. Иво Танев се оказа най-големият дразнител в Къщата и получи цели седем негативни гласа. Освен него застрашени от изгонване са Люси Иларионов и Кичка Бодурова. Кой от тях ще напусне завинаги Къщата в понеделник,
Къщата става декор на мюзикъла „Гъмео и Пресиета“ Снощи се проведоха седмите номинации във VIP Brother. Иво Танев се оказа най-големият дразнител в Къщата и получи цели седем негативни гласа. Освен него застрашени от изгонване са Люси Иларионов и Кичка Бодурова. Кой от тях ще напусне завинаги Къщата в понеделник,

Председателят на Отечествения съюз: Шансът на Видин се казва Росица Кирова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080310

"Във Видин е дошъл момента да се смени модела на управление. Шансът на Видин се казва Росица Кирова. Дама, която се е доказала като личност в професионален, морален и управленски план". Това заяви председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който дойде във Видин, за да заяви категорична подкрепа за кандидата за кмет Росица Кирова.
"Във Видин е дошъл момента да се смени модела на управление. Шансът на Видин се казва Росица Кирова. Дама, която се е доказала като личност в професионален, морален и управленски план". Това заяви председателят на Отечествения съюз Симеон Симеонов, който дойде във Видин, за да заяви категорична подкрепа за кандидата за кмет Росица Кирова.

Цялостният процес по предоставяне на електронни услуги беше демонстриран в МТИТС

http://www.moreto.net/novini.php?n=305153

Цялостният процес по предоставяне на услуги по електронен път през единния портал за достъп е вече завършен. Това беше показано днес по време на демонстрация на дейностите, изпълнявани по проекта за надграждане на платформата на електронното управление, финансиран от ОП „Административен капацитет“.

Никола Казаков, Държавна агенция за бежанците: България може да приеме още 3600 бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=305093

По-малко от 1500 бежанци са настанени в България, но могат да се приемат още 3600 души. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците. По думите му, агенцията е подготвена за настъпващия зимен сезон.

Експерт за атентата срещу Алексей Петров: С гранатомет се стреля, за да се унищожи мишената

http://petel.bg/Ekspert-za-atentata-sreshhu-Aleksey-Petrov--S-granatomet-se-strelya--za-da-se-unishhozhi-mishenata__132196

Снимка: Калин Каменов, Блиц Стрелба с гранатомет означава, че мишената трябва да бъде ликвидирана. Това заяви пред „Фокус” експертът по...

Официално! Акция на полицията във Варна! Ето кога почват да глобяват, че нямате зимни гуми

http://petel.bg/Ofitsialno--Aktsiya-na-politsiyata-vav-Varna--Eto-koga-pochvat-da-globyavat--che-nyamate-zimni-gumi__132198

От 1 до 30 ноември, за поредна година, в цялата страна ще се проведе традиционната акция „Зима”, която има за цел да изостри вниманието на...

Уникални кадри! Вижте как пада американски разузнавателен дирижабъл (видео)

http://petel.bg/Unikalni-kadri--Vizhte-kak-pada-amerikanski-razuznavatelen-dirizhabal--video-__132199

Падането на военния дирижабъл, който на 28 октомври направи полето от Мериленд до Пенсилвания, е заснет с камера. Летателният апарат бавно...

Google стартира излъчването на интернет с балони

http://offnews.bg/news/n_1/n_582379.html

Google е на път да осигури достатъчно балони, излъчващи интернет в стратосферата, които да оформят пръстен над част от планетата догодина, съобщава Би Би Си. По информация от компанията 3 индонезийски мобилни оператора ще започнат тестове на излъчването през следващата година над страната. Шри Ланка също преди време подписа отделно споразумение, което да я включи в проекта на Google. Балоните могат да се пускат на всеки 15 минути с автоматизиран кран и да издържат около половин година във въздуха. Всеки балон осигурява интернет връзка в радиус от 40 километра на повърхността под него. От компанията обявиха плана си да осигурят интернет във всяка точка на земното кълбо, чрез балони, излъчващи сигнал през 2013 година. Още тогава в Нова Зеландия започнаха тестовете на 30 от тях. След пускането си балоните се издигат на височина 20 километра в стратосферата. Чрез компютър те се насочват така, че да намират правилните ветрове, които да ги носят. Всеки балон излъчва интернет сигнал към приемниците на земята под него. Балоните са оборудвани с 3 радиоприемника, които да приемат и изпращат потоци от информация, летателен компютър, джипиес тракър, система която да насочва балона нагоре и надолу към желаните въздушни течения и соларни панели, които да зареждат с мощност цялата апаратура. Първоначалната екипировка е позволявала излъчването на 3G сигнал, но в момента може да излъчва сигнал с по-голяма скорост от около 10 мегабита в секунда. За сравнение средната скорост на интернет сигнала във Великобритания е 15 мегабита в секунда. От Google смятат, че балоните са за предпочитане пред сателитите, защото са по-евтини за подръжка. Все пак от компанията разработват и друга технология, включваща използването на дрони. Facebook също разработва подобна технология в свой конкурентен проект.

Арестуваният секретар на община Петрич обжалва домашния си арест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080289

В 14,30 часа окръжен съд-Благоевград ще гледа обжалването на наложената мярка „домашен“ арест на задържания секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев.
Той бе задържан преди 7 дни след като срещу него бе подаден сигнал, че е плашил с уволнение чиновници от кметството , които не симпатизират и не искат да гласуват за Вельо Илиев,
В 14,30 часа окръжен съд-Благоевград ще гледа обжалването на наложената мярка „домашен“ арест на задържания секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев. Той бе задържан преди 7 дни след като срещу него бе подаден сигнал, че е плашил с уволнение чиновници от кметството , които не симпатизират и не искат да гласуват за Вельо Илиев,

Социалните партньори и чужди бизнес камари се обявиха против данък “Вредни храни“

http://www.mediapool.bg/sotsialnite-partnyori-i-chuzhdi-biznes-kamari-se-obyaviha-protiv-danak-vredni-hrani-news241125.html

Работодателите и синдикатите се обявиха твърдо против въвеждането на данък “Обществено здраве“ на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в четвъртък. Според работодателските организации този данък няма да постигне очакваният ефект хората да се хранят по-здравословно, а ще увеличи сивата икономика и безработицата, ще се влошат условията за бизнес и няма да се спази един от най-важните ангажименти на управляващата коалиция - да се запази сегашната данъчна система. Синдикатите също са против данъка, тъй като се опасяват от загубата на работни места и от поскъпването на храните, което ще ги направи недостъпни за най-бедните. “Голяма част от населението на страната се храни нездравословно не поради желание да се храни така, а поради невъзможност да ползва качествени храни“, заяви президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов. Той посочи като проблем и това, че страната ни не стимулира производителите на здравословни и качествени храни и не използва механизми като намаляване на ДДС върху определени храни, за да увеличи покупателната способност. Според социалните партньори страни с по-висок жизнен стандарт са се опитали да въведат данъка, но заради тежките ефекти са се отказали. Здравният министър Петър Москов от своя страна успокои, че след въвеждането на такъв данък в Унгария са били загубени само 900 работни места за една година и след това постепенно са били възстановени. Междувременно четири чужи търговски камари също се обявиха срещу данъка в четвъртък. Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България се обединиха в подкрепа на бизнеса срещу въвеждането на данък "обществено здраве". Четирите организации заявяват безпокойството си от намерението на Москов да да въведе подобна мярка, която ще доведе до срив в индустриите, които заедно със съпътстващите ги бизнеси осигуряват трайна трудова заетост на хиляди в сектора "Храни и напитки". Според становище на четирите търговски камари предлаганото въвеждане на данък "обществено здраве" няма пряка връзка със здравословното хранене и промяната на хранителните и двигателни навици на българското население. “Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото - хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50 на сто от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент“, се казва в становището. "Ще бъде ограничен свободният информиран избор на потребителите и те ще бъдат насочени административно към едни продукти за сметка на други, което е против нормалната пазарна логика", заявяват още чуждестранните камари. “Търговските камари в България призовават правителството да обмисли страничните въздействия от по-високото облагане, защото то ще разшири сивата икономика и ще увеличи разходите по прилагане и съобразяване с новите данъци“, се казва още в становището.  

Романът "Истинско събитие" на Емил Хакъл показва липсващата комуникация помежду ни

http://books.actualno.com/Romanyt-Istinsko-sybitie-na-Emil-Hakyl-pokazva-lipsvashtata-komunikacija-pomejdu-ni-news_504488.html

Нашата действителност е обагрена от събития, свързани с тероризъм и насилие. Затова е просто откритие романът на Емил Хакъл „Истинско събитие” – в него чешкият автор разкрива така да се каже родословното дърво на това уродливо явление върху европейския континент. Действието в „Истинско събитие” се развива в няколко линии – една от тях разкрива подробности за терористичната организация RAF. Друга е посветена на интимните отношения между мъж и жена; трета &ndas

ЦИК оцени колко точно струва две денонощия висене в "Арена Армеец"

http://izbori2015.actualno.com/CIK-oceni-kolko-tochno-struva-dve-denonoshtija-visene-v-Arena-Armeec-news_504485.html

След като още в пика на хаоса в зала „Арена Армеец” в София Централната избирателна комисия (ЦИК) обеща да даде допълнително пари на членовете на всички секционни избирателни комисии в София, които трябваше да се отчетат с протоколите от местния вот и националния референдум пред Областната избирателна комисия-София, вече е ясно и какво точно е обезщетението. Съгласно решението на ЦИК, обявено късно снощи, обезщетението ще е 60 лева. Припомняме, че на член на СИК се полагат 80 лева з

ОИК София продължава с издънките, кандидат на Реформаторите стана от БСП

http://sofia.actualno.com/OIK-Sofija-prodyljava-s-izdynkite-kandidat-na-Reformatorite-stana-ot-BSP-news_504494.html

Фактическа грешка относно балотажа в район „Средец” в София предизвика реакция от страна на Реформаторския блок. Кандидатът на Реформаторите за кмет на района Мария Ачкова е допусната за участие в балотажа с вписване като кандидат на БСП. Грешката е на ОИК София. Именно затова лично Ачкова сезира ОИК и предупреждава, че тази грешка може да бъде възпроизведена и в бюлетините за втори тур, което ще доведе до объркване. Интересен факт е, че на сайта на ЦИК Ачкова е посочена като канди

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване