Texas Chicken® отвори два нови ресторанта в България

http://www.vesti.bg/pari/biznes/texas-chicken-otvori-dva-novi-restoranta-v-bylgariia-6044523

Очаква се откриването и на трето заведение в края на следващата седмица в Кино Арена Запад София

Местан: Да се въздържаме от политически оценки на стрелбата срещу Петров преди вота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079883

Не смятам, че два дни преди балотажа е най-подходящата среда за политически оценки. Това заяви лидерът на ДРС Лютви Местан в коментар на стрелбата срещу Алексей Петров. Политическа оценка в този момент ще носи риска да не е съвсем обективна, обясни Местан и призова и другите партии да не правят прибързани заключения.
Не смятам, че два дни преди балотажа е най-подходящата среда за политически оценки. Това заяви лидерът на ДРС Лютви Местан в коментар на стрелбата срещу Алексей Петров. Политическа оценка в този момент ще носи риска да не е съвсем обективна, обясни Местан и призова и другите партии да не правят прибързани заключения.

КНСБ и „Подкрепа” настояват за увеличение на заплатите в Националната библиотека

http://www.cross.bg/natzionalnata-biblioteka-zaplata-1486104.html

/КРОСС/ „Унизително и срамно е, че трудът на специалисти - в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм - е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд. Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно...479 лв. основна заплата", заявява Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура" - КНСБ и КТ „Подкрепа" в Националната библиотека в писмо, аресирано до премиера Б. Борисов, вицепремиера Р. Бъчварова и министрите на финансите и на културата Вл. Горанов и В. Рашидов. Синдикалните организации настояват средната основна заплата в НБКМ, която е 489 лв., да достигне нивото на средната работна заплата за България и в бюджета за 2016 г. да бъдат предвидени средства за увеличаване на трудовите им възнаграждения. Синдикатите анонсират и предупредителни протестни действия на 10 декември 2015 г. - празника на НБКМ.

Фил Колинс "излиза от пенсия" с нов албум

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/29/2638859_fil_kolins_izliza_ot_pensiia_s_nov_album/?ref=rss


Британският музикант Фил Колинс обяви, че "излиза от пенсия" с нов албум и турне, съобщава БТА. 

"Повече не съм пенсионер. Конят е изкаран от конюшнята и съм готов да хукна", казва 64-годишният британец в интервю пред "Ролинг стоун", където обяснява, че си е направил домашно студио и започва работа по нови записи. Той дори има обявен концерт - на 12 декември в Маями бийч.

Успешният солов изпълнител и бивш член на "Дженезис" не е издавал нов албум от 2002 г. Той периодично...

Гласуване с чужда карта и в Европарламента - хванаха Марин Льо Пен

http://offnews.bg/news/n_1/n_582252.html

Лидерът на френския Национален фронт Марин Льо Пен е обвинена в нарушаване на правилата на Европейския парламент, като е оставила друг евродепутат да гласува вместо нея, съобщава Би Би Си. Според правилата евродепутат не може да гласува от името на друг. Предполага се, че това се е случило по време на заседанието вчера, което тя напусна по-рано. Тогава вицепредседателят на партията й е гласувал от свое и нейно име. Подозира се, че това не е единичен случай, а се повтаря поне за 8-ми път. "Тя просто се изправи и напусна по средата на гласуването. Можеше да се види ясно, че вицепредседателят на Национален фронт, Марсел де Грааф гласува от нейно име.", заяви говорител на ЕП. Лидерът на ЕПП -  Манфред Уебър е заявил намерението си, да сезира председателя на ЕП Мартин Шулц, настоявайки за официално разследване на случая. От епика на Шулц съобщиха, че вече се занимават със случая.  Това е поредният скандал, в който Марин Льо Пен се забърква през последните месеци. Миналата седмица тя трябваше да се яви в съда по обвинение за подбуждане на расова омраза. Тогава френският политик отхвърли обвиненията, сравнявайки молитвите на мюсюлманите по улиците с нацистката окупация във Франция.

Над Турция надвисна сянката на гражданска война

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68820/Nad-Turtsiya-nadvisna-syankata-na-grazhdanska-voina

/Поглед.инфо/ Нашият специален кореспондент видя в тази страна това, което световните медии премълчават. Турция: Гнила есен /Рус. ез./

Владислав Горанов: След КТБ приоритет ни е финансовата стабилност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079873

Работодатели и синдикати с критики към актуализирането на бюджета за 2015 г. и липсата на реформи
Основен приоритет на фискалната политика, особено след сътресенията, като фалита на КТБ и натрупването на големи разходи, ще бъде намаляване на дефицита и запазване стабилността. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на
Работодатели и синдикати с критики към актуализирането на бюджета за 2015 г. и липсата на реформи Основен приоритет на фискалната политика, особено след сътресенията, като фалита на КТБ и натрупването на големи разходи, ще бъде намаляване на дефицита и запазване стабилността. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на

Русия задържа шефа на Библиотеката за украинска литература заради екстремистки книги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079879

Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело, за да се установи дали тя е виновна за подбуждане на етническа омраза, съобщи БНР.
След ареста на 58-годишната Наталия Шарина е била претърсена библиотеката, при което са открити печатни материали,
Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело, за да се установи дали тя е виновна за подбуждане на етническа омраза, съобщи БНР. След ареста на 58-годишната Наталия Шарина е била претърсена библиотеката, при което са открити печатни материали,

568 души са загинали в катастрофи през 2015 г.

http://www.bnews.bg/article-143104

Велосипедистите ще бъдат проверявани дали носят светлоотразителни жилетки и дали колелетата им са в изправност.

Тежка катастрофа край Русе! Двама души пострадаха сериозно при удар на камион и кола

http://pik.bg/тежка-катастрофа-край-русе-двама-души-пострадаха-сериозно-при-удар-на-камион-и-кола-news426131.html

Тежка катастрофа край Русе! Двама души пострадаха сериозно при удар на камион и кола

Двама души са пострадали тежко при катастрофа край пътен кантон при село Писанец, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе.

Вчера около 13.55 часа на главен път І-2 (гр. Русе - гр. Разград, на километър 34+730), в района на пътен кантон – село Писанец, товарен автомобил УАЗ с русенска регистрация, на ОПУ-Русе, управляван от П.Г. на 60 години, предприема маневра завой наляво като движещият се след него лек автомобил “Фолксваген” - Каравел с разградска регистрация, с прикачено към него ремарке, управляван от М.И. на 38 години, предприема маневра изпреварване, при което автомобилите се сблъскват.

След удара превозните средства преминават през лявата лента за движение и излизат от пътя като УАЗ-ът се преобръща и запалва. При инцидента тежко са пострадали двама: водачът на УАЗ - фрактура на лъчева кост на дясна ръка и комоцио и пътник от другия автомобил, 27-годишен мъж, който се е возил на предна дясна седалка, той е настанен в МБАЛ-Русе в отделението по неврохирургия с фрактура на гръбнак. Другите пътници в колата са прегледани и освободени.

Водачите и на двете МПС са били с отрицателни алкохолни проби. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая се води досъдебно производство. Причините за ПТП са в процес на установяване.

1000 лева глоба за хирург заради хулиганство във Велико Търново

http://pik.bg/1000-лева-глоба-за-хирург-заради-хулиганство-във-велико-търново-news426130.html

1000 лева глоба за хирург заради хулиганство във Велико Търново

Окръжният съд във Велико Търново е постановил 1000 лева глоба за хирургът д-р Калин Везнев за хулиганство. Присъдата е влязла в сила и подлежи на изпълнение. Докторът от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в старата столица e пpизнaт зa винoвeн пo пoвдигнaтo мy oбвинeниe за саморазправа нa 18 юни минaлaтa гoдинa, съобщава "Труд".

Същия ден младежите Ильo Tpифoнoв и Бopиcлaв Кaмeнoв закарали aвтoмoбил на ремонт в работилница нa yл. "Акaция" 21 в цeнтъpa нa Велико Tъpнoвo. Taм мaйcтopът Михaил Бaхчeвaнoв извъpшвaл peмoнти нa кoли. Двaмaтa мъжe пapкиpaли дo гapaжa и изчaквaли Бaхчeвaнoв дa пpиключи c дpyгa кoлa и дa им пoглeднe кoлaтa.

В тoзи мoмeнт д-p Вeзнeв излязъл oт дома cи и cъc coбcтвeния cи aвтoмoбил пpeдпpиeл мaнeвpa, зa дa излeзe нa yличнoтo плaтнo. Пpи cлизaнe oт тpoтoapa ce oткaчилa пpeднaтa мy бpoня. Вeднaгa нa пoмoщ пpитичaл мaйcтopът Бaхчeвaнoв, кoйтo нaмecтил бpoнятa, нo хиpypгът вeчe бил "пoдпaлил". Видял кoлaтa, пpeд кoятo били Ильo и Бopиcлaв, и бeз тe дa имaт oтнoшeниe към cлyчкaтa, зaпoчнaл дa кpeщи пo млaдeжитe. "Нa кoгo e тaзи кoлa тyкa, ceгa щe и нapeжa гyмитe", paзвикaл ce д-р Вeзнeв.

Медикът захванал дa блъcкa в гъpдитe Бopиcлaв и го ударил с юмpyк в лицeтo. Хиpypгът ce въpнaл дo кoлaтa cи и извaдил дъpвeнa бyхaлкa. Кaмeнoв ce yплaшил и пoбягнaл пo yлицaтa, нo Вeзнeв хyкнaл cлeд нeгo, кaтo кpeщял, чe щe мy "peзнe зeлкaтa". Спpял дa гo гoни и ce въpнaл oбpaтнo дo кoлaтa, къдeтo oщe cтoял Ильo. Вeзнeв зaпoчнaл дa гo нaлaгa c бyхaлкaтa, кaтo cпopeд oбвинeниeтo мy e нaнecъл пoнe пeт yдapa. "Нe мe глeдaй, чe cъм дoктop, тpeниpaм и бoйнo caмбo! Taкa, кaктo пpeбих тeб, тaкa мoгa дa пpeбия и дpyгия", заканвал се докторът. Хopa oт жилищнaтa кooпepaция cтaнaли cвидeтeли и пoдaли cигнaл нa тeл. 112. Нa мяcтo бил изпpaтeн пoлицeйcки пaтpyл.

"Единият гo мapкиpaх, нo лeкичкo, дpyгия мaлкo пoвeчe. Съжaлявaм, тpябвaшe мaлкo пoвeчe дa ги бия!", заявил д-р Вeзнeв пред полицаите. Пpeз ceптeмвpи миналата година д-p Кaлин Вeзнeв бил извeдeн c пoлиция oт болницата, cлeд cигнaл, чe e поискал 300 лева oт cинa нa пaциeнткa.

В чорапа му бяха нaмepeни пpeдвapитeлнo бeлязaни пapи. Окръжната прокуратура в старата столица препрати преписката по компетентност на Спецпрокуратурата в София.

 

От София ще се лети директно до 50 дестинации през зимата

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/10/29/2638845_ot_sofiia_shte_se_leti_direktno_do_50_destinacii_prez/?ref=rss


Директни полети от София до 50 летища са включени в зимното разписание на летище "София". То вече е в сила и ще продължи до 26 март.

През сезона 24 авиокомпании изпълняват директни пътнически полети от и до София по 57 въздушни маршрути, от които 55 са международни, а 2 - вътрешни, съобщават от порта.

Ежедневни въздушни връзки свързват столичното летище със столици на европейски и близкоизточни държави. В удобни за пътниците часове излитат и кацат самолети до Атина,...

ФА ще разследва твърденията на Блатер за предрешен избор на Русия 2018

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/29/2638850_fa_shte_razsledva_tvurdeniiata_na_blater_za_predreshen/?ref=rss


Футболната асоциация на Англия ще се консултира със своите адвокати, за да започне разследване на твърденията на президента на ФИФА Сеп Блатер, че изборът на световното първенство в Русия през 2018 г. е бил предварително направен.

Англичаните похарчиха 21 милиона паунда, за да кандидатстват за домакинство, включително 2.5 милиона паунда публични средства от местните власти. Русия обаче спечели убедително с 13 на седем гласа срещу съвместната кандидатура на Испания и Португалия,...

Sony затвърждава връщането си към печалбата

http://www.investor.bg/novini/261/a/sony-zatvyrjdava-vryshtaneto-si-kym-pechalbata-205022/

Резултатите на компанията бяха насърчени от рекорда на "Хотел Трансилвания 2" и продажбите на PlayStation 4

Бойко Борисов откри пречиствателната станция в село Равда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079868

Министър –председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Община Несебър Николай Димитров откриха пречиствателната станция в Равда, предаде Фокус.
Модернизацията на съоръжението е извършена по проект „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев
Министър –председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Община Несебър Николай Димитров откриха пречиствателната станция в Равда, предаде Фокус. Модернизацията на съоръжението е извършена по проект „Събиране, пречистване и отвеждане на пречистените отпадъчни води от агломерация Несебър – Слънчев

БСП и Патриотите поискаха СЕМ да бъде закрит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079861

БСП и Патриотичния фронт скочиха срещу Съвета за електронни медии и поискаха оставката му. Това стана по време на дебатите по отчета на СЕМ за второто полугодие, съобщава Канал 3.
Отчетът в крайна сметка не беше приет, а Красимир Каракачанов възкликна от парламентарната трибуна: СЕМ е пристанище за пенсионери! Изпълняват различни поръчки!
БСП и Патриотичния фронт скочиха срещу Съвета за електронни медии и поискаха оставката му. Това стана по време на дебатите по отчета на СЕМ за второто полугодие, съобщава Канал 3. Отчетът в крайна сметка не беше приет, а Красимир Каракачанов възкликна от парламентарната трибуна: СЕМ е пристанище за пенсионери! Изпълняват различни поръчки!

Дипломати ще търсят изход от "ада" в Сирия на среща във Виена

http://offnews.bg/news/n_1/n_582337.html

Намиране на решение за приключване на гражданската война ще сложи край на "ада" в Сирия. Това е заявил главният секретар на САЩ - Джон Кери, предава Би Би Си. Кери пътува към Виена за среща с външните министри на страните замесени в конфликта, включително Русия, Саудитска Арабия и Турция. Иран и Русия подкрепят режима на сирийския президент Башар Ал Асад, докато САЩ, Турция, Саудитска Арабия и други страни от залива са на мнение, че той не може да има дългосрочна роля в бъдещето на страната. "Предизвикателството, пред което сме изправени в Сирия днес, е нищо по-малко от адски сценарии", е заявил Джон Кери в реч, произнесена във Вашингтон, допълвайки, че макар намирането на изход от ситуацията няма да е лесно, това е най-обещаващата политическа възможност, която сме виждали. Кери е на мнение, че "в края на деня нищо няма да даде повече тласък на борбата срещу Ислямска държава повече от политически преход, който оставя Асад встрани от политическата сцена, за да можем да обединим по-голяма част от страната срещу екстремизма." Външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Египет и Ливан също са потвърдили присъствието си на срещата. Във Виена ще бъде и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - Федерика Могерини. Очаква се да присъстват и представители на други страни от Близкия изток.

Русия задържа шефа на Библиотеката за украинска литература заради екстремистки книги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079866

Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело, за да се установи дали тя е виновна за подбуждане на етническа омраза, съобщи БНР.
След ареста на 58-годишната Наталия Шарина е била претърсена библиотеката, при което са открити печатни материали,
Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело, за да се установи дали тя е виновна за подбуждане на етническа омраза, съобщи БНР. След ареста на 58-годишната Наталия Шарина е била претърсена библиотеката, при което са открити печатни материали,

Deutsche Bank съкращава 25 000 служители

http://econ.bg/Новини/Deutsche-Bank-съкращава-25-000-служители_l.a_i.702367_at.1.html

В четвъртък Deutsche Bank коментира, че планира да освободи 35 000 служители през следващите две години като част от плана за преустройство на бизнес...

Арестуваха крадец на лагери в Разградско

http://pik.bg/арестуваха-крадец-на-лагери-в-разградско-news426121.html

Арестуваха крадец на лагери в Разградско

Метални ролкови лагери са били откраднати от „Тракция”- Самуил – съобщават от ОДМВР-Разград.

За липсата им е съобщено на 28 октомври в РУ-Исперих от управител на частно дружество. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия. В резултат е установен извършителят на кражбата – Й.И. на 51 години от село Желязковец. В дома му са намерени изчезналите 20 броя лагери.

По случая се води проверка.

СЕМ да бъде закрит, поискаха депутати от БСП и ПФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=305107

СЕМ да бъде закрит, поискаха депутати от БСП и Патриотичния фронт. Това става по време на гласуването на отчета на медийния регулатор за миналата година в пленарната зала. СЕМ е паразитен орган, който трябва да бъде закрит, скочи червеният Валери Жаблянов.

СГП ръководи разследването за стрелбата с гранатомет в София

http://www.cross.bg/sgp-rukovodi-razsledvaneto-za-strelbata-s-granatomet-v-sofiya-1486103.html

/КРОСС/ Под ръководството на Софийска градска прокуратура се провежда разследване извършен на 29 октомври 2015 г. в София, кв. „Кръстова вада" опит на убийство по начин и средства, опасни за мнозина (стрелба с гранатомет по лек автомобил) - престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 от НК вр. с чл. 18 ал.1 НК, съобщава пресцентърът на ПРБ.В момента се провеждат интензивни процесуално следствени действия. Извършва се оглед на местопроизшествие, разпитват се свидетели. Назначена е балистична експертиза.Извършителят на престъплението се издирва.

Bloomberg: Китай може да понижи целта за икономическия ръст до 6,5%

http://www.investor.bg/aziia/336/a/bloomberg-kitai-moje-da-poniji-celta-za-ikonomicheskiia-ryst-do-65-205025/

Според източниците на агенцията премиерът Ли Къцян е посочил по-ниската стойност пред членове на компартията миналата седмица

България започва процедура за износ на плодове и зеленчуци към Китай

http://www.mediapool.bg/bulgaria-zapochva-protsedura-za-iznos-na-plodove-i-zelenchutsi-kam-kitai-news241116.html

България ще стартира процедура за износ на плодове и зеленчуци към Китай и се е интересувала от действията, които да предприеме за експорт на български мляко и млечни продукти, свинско и птиче месо, както и на тютюн. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието след среща на зам.-министъра на земеделието и храните Васил Грудев с представители на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската Народна Република (ГАНКИК) в Пекин, Китай. Грудев е уверил, че България е свободна зона от класическата чума по свинете и че китайската страна ще получи необходимите документи за това. "За нас е важно да сме в тясно сътрудничество и да вървим в посоката на насърчаване на обмена на земеделски стоки. Целта е не само да стъпим на китайския пазар, а и да запознаем потребителите с българските продукти“, заявява Грудев, цитиран в съобщението. От китайска страна са заявили, че за тях е важно на първо място качеството и безопасността на продуктите и че с увеличаване на потреблението в Китай се увеличава и необходимостта от различни пресни продукти. Грудев изразил готовност за насърчаване и задълбочаване на съвместните взаимоотношения и увери за възможността от ускоряване на процедурите, с които повече български качествени продукти да достигнат до китайския пазар.

Фрог око: Гранатометът - мутренско оръжие за мутри...

http://frognews.bg/news_100907/Frog-oko-Granatometat---mutrensko-orajie-za-mutri/

Не са един и два случаите, в които горещите новини в България се раждат след стрелба с РПГ по мутренски шефове и по всяка вероятност от бандити от сродни групировки. Поне това показват примерите с използване на РПГ за убийства. Известни са стрелбите по Поли Пантев, по Антон Милтенов - Клюна и други знакови фигури от ъндарграунда.Всички стрелци оставт неразкрити.

А. Гинев: Секторът Логистика е основен движещ механизъм на европейската икономика

http://www.cross.bg/ginev-infrastryktyra-razvitie-1486102.html

/КРОСС/ Логистичният сектор е основен движещ механизъм на европейската икономика. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев днес, при откриването на конференцията „Тенденции и иновации в транспорта и логистиката". Заместник-министър Гинев подчерта, че Министерството на транспорта информационните технологиите провежда устойчива и последователна транспортна политика, която е основа за развитието на логистичния сектор в България. По думите му, логистиката е основен бизнес фактор за икономическото развитие на страната ни, като усилията на МТИТС са насочени към създаване на оптимални условия за развитие, както на транспортната инфраструктура, така и на необходимите интермодални терминали. В тази връзка, към настоящия момент, в процес на изпълнение са проектите за строителство на интермодалния терминал в Пловдив, както и за подготовката за изграждане на интермодалните терминали във Варна и Русе. Чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. се правят инвестиции за развитие и модернизация на железопътната и пътната инфраструктура, а по отношение на пристанищната и летищната, се прилагат механизмите за публично-частното партньорство. В заключение, Антон Гинев отбеляза, че за ефективното функциониране на транспортно-логистичната система, ключова роля имат интелигентните транспортни системи

"Ройтерс": ЕС ще премахне днес санкциите срещу Беларус за 4 месеца

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/29/2638846_roiters_es_shte_premahne_dnes_sankciite_sreshtu/?ref=rss


ЕС ще премахне днес за срок от 4 месеца санкциите срещу 170 лица от Беларус, включително и срещу президента Александър Лукашенко, предаде "Ройтерс", позовавайки се на трима дипломати. Мярката ще действа до 29 февруари.

Очаква се формалното решение да бъде взето около 13 часа българско време. То трябва да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС на 30 октомври и да влезе в сила от 31 октомври.

Очаква се оръжейното ембарго да остане в сила.

Решението на Брюксел...

Волен Сидеров остава с имунитет засега

http://frognews.bg/news_100923/Volen-Siderov-ostava-s-imunitet-zasega/

Лидерът на Атака Волен Сидеров остава с имунитет поне засега. Причината е, че парламентът беше разпуснат до края на седмицата, без да обсъди въпроса.

Строителният бум в Лондон застрашава културата, предупреди кметът Джонсън

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/29/2638652_stroitelniiat_bum_v_london_zastrashava_kulturata/?ref=rss


До 2020 г. Лондон може да загуби 3500 фирми, които работят в областта на културата и творческите дейности, предупреди кметът на британската столица Борис Джонсън.

В специален план от 40 страници, посветени на планирането и развитието на културата и креативните професии, управата на града заявява, че разрастването на града и належащата нужда от строителството на жилища оставят все по-малко достъпни места за творците.  

Културата и иновациите са от ключово значение за...

Валери Симеонов: Инцидентът с Петров е характерен за африканска държава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079843

Примитивен престъпен акт, характерен за африканска държава. Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира инцидента със стрелбата срещу Алексей Петров. Но от друга страна подобни инциденти стават в развитите държави, каза Симеонов.
Той бил умерен оптимист за развитието на разследването.
Примитивен престъпен акт, характерен за африканска държава. Така съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов коментира инцидента със стрелбата срещу Алексей Петров. Но от друга страна подобни инциденти стават в развитите държави, каза Симеонов. Той бил умерен оптимист за развитието на разследването.

Митничари разкриха цистерна, пълна с над 2 милиона контрабандни цигари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079842

Над 2 млн. къса контрабандни цигари, укрити в македонска автоцистерна за втечнен газ, задържаха митническите служители на пункта Златарево. Камионът, влизащ в България от Македония, е бил управляван от македонски гражданин, като с него е пътувал и втори шофьор, също македонец, съобщиха от Агенция "Митници".
Над 2 млн. къса контрабандни цигари, укрити в македонска автоцистерна за втечнен газ, задържаха митническите служители на пункта Златарево. Камионът, влизащ в България от Македония, е бил управляван от македонски гражданин, като с него е пътувал и втори шофьор, също македонец, съобщиха от Агенция "Митници".

Мерджанов нарече новината за атентата срещу Алексей Петров "доста сериозна и тревожна"

http://pik.bg/мерджанов-нарече-новината-за-атентата-срещу-алексей-петров-доста-сериозна-и-тревожна-news426117.html

Мерджанов нарече новината за атентата срещу Алексей Петров "доста сериозна и тревожна"

"Информацията на на вътрешния министър Румяна Бъчварова е далеч по-оскъдна, отколкото в медиите". Това заяви депутатът от БСП Атанас Мерджанов след изслушването й в парламента за стрелбата по Алексей Петров.

Той нарече новината за атентата срещу Алексей Петров "доста сериозна и тревожна". И призова "загрижеността на МВР многократно да надвишава проявената спрямо Волен Сидеров".

Българските граждани трябва да са уверени в действията на МВР, които трябва да бъдат мащабни по обем, предохранителни и да гарантират спокойствието и сигурността на гражданите", заяви още Мерджанов.

СУ: Не правим платени тестове за ученици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079837

Софийският университет не е организатор на платените тестове за ученици от първи до четвърти клас, които се предлагат в уж безплатните държавни и общински училища. Това заяви категорично пред „Труд“ проф. Панайот Карагьозов, декан на Факултета по славянски филологии.
 Става дума за съмнително лесните състезания на Сдружението на българските
Софийският университет не е организатор на платените тестове за ученици от първи до четвърти клас, които се предлагат в уж безплатните държавни и общински училища. Това заяви категорично пред „Труд“ проф. Панайот Карагьозов, декан на Факултета по славянски филологии. Става дума за съмнително лесните състезания на Сдружението на българските

Интерактивна карта показва пътя на над милион мигранти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079835

Интерактивна карта показва притока на над един милион мигранти, които са пристигнали в Европа през последните три години. Всяка точка представлява група между 25 и 50 души, които са сред 1,3-те милиона мигранти, потърсили убежище в страните от еврозоната през периода 2012-2015 година.
КАРТАТА Е ДОСТЪПНА ТУК.
Интерактивна карта показва притока на над един милион мигранти, които са пристигнали в Европа през последните три години. Всяка точка представлява група между 25 и 50 души, които са сред 1,3-те милиона мигранти, потърсили убежище в страните от еврозоната през периода 2012-2015 година. КАРТАТА Е ДОСТЪПНА ТУК.

КТ „Подкрепа” с несъгласия по проектобюджета за 2016 г.

http://pik.bg/кт-„подкрепа”-с-несъгласия-по-проектобюджета-за-2016-г-news426114.html

КТ „Подкрепа” с несъгласия по проектобюджета за 2016 г.

Предложеният Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2016 г., както и консолидираната фискална промяна, се нуждаят от допълнителна преработка, свързана със залагане на реални макроикономически показатели, реални приходи и разходи.

Задължителна е и реформата на данъчната политика, приемане на европейските данъчни ставки. Изчистване на образа на България като офшорна зона, зона за трудов и социален дъмпинг в рамките на Европейския съюз. Това се казва в становище на на Конфедерация на труда „Подкрепа“ относно проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2016 г. и проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. Днес Националния съвет за тристранно сътрудничество (НТСТ) заседава по Бюджет 2016.

Публикуваме пълното становище на синдикалната организация:

Получихме проекта на Закон за държавния бюджет за 2016 г. на 26 октомври 2015 г. Заседанието на Комисията по бюджетна политика към НСТС за обсъждане на проекта беше насрочено за 28 октомври – два дни след като получихме материалите. Видно от разменените имейли, законопроектът е изпратен на НСТС от заместник-министър Ананиев на 25 октомври в 22:47 ч., т.е. забавянето идва от Министерство на финансите. Правилникът за работа на Националния съвет за тристранно сътрудничество позволява да се свикват извънредни заседания по спешни въпроси, материалите по които могат да се предоставят до 2 работни дни преди заседанието.

Но графикът за подготовка на държавния бюджет е утвърден преди месеци и нищо не налага прибързаното му приемане. КТ „Подкрепа“ изразява възмущението си от изключително ограниченото време за преглед на законопроекта. Изпращането на документите вечерта след провеждането на местните избори води до съмнения, че забавянето е целенасочено, с оглед темата да бъде избегната в предизборната кампания.

Съгласни сме, че двете теми не бива да се смесват, но това не позволява на социалните партньори да съгласуват текстовете със своите членове и да вземат предвид техните предложения. Поради това си запазваме правото да продължим да коментираме проекта на държавен бюджет и след днешното заседание на НСТС. Философия на предложения Закон за държавния бюджет 2016 1) Основният проблем за недостига на средства в разходната част на бюджета за основните публични системи, които са посочени като приоритет (образование, здравеопазване) е данъчната система на България.

Считаме, че плоският данък от 10% не генерира достатъчно средства за такива разходи. Нещо повече, независимо от ниската му ставка, той не привлича и чужди инвеститори. В тази връзка, в рамките на следващия тригодишен период трябва да се преосмисли данъчната политика в две посоки. - Ако остане плоският данък, при всички положения той трябва да бъде повишен, данъчни закони за вредни храни например няма да донесат значими приходи.

Трябва да бъде въведен необлагаем минимум и да се намери начин за семейно подоходно облагане, без които няма как да проведем ефективна демографска политика. - Другият вариант би бил въвеждането на прогресивното подоходно облагане с по-стръмна скала в комбинация с увеличаване на корпоративното данъчно облагане. Време е да преструктурираме данъчната си политика в синхрон с тази на Европейския съюз, където данъчни ставки като тези в България трудно ще открием. Понастоящем данъкът върху доходите на физическите лица носи в приходната част на бюджета значително повече средства от корпоративния данък. Бюджетът всъщност е изграден върху косвени данъци, които се плащат отново от работници и потребители.

Тази данъчна структура е нестабилна, с което може да се обясни и факта, че през последните години почти няма бюджет, за който не се налага актуализация в края на годината. Длъжни сме да отбележим, че борбата със сивата икономика, контрабандата и корупцията, не се води с намаляване на данъчната тежест, а с конкретни действия в областта на контрола и съдебната власт. 2) Намираме за неприемливо ограничаването на преразпределителната функция на бюджета – предвижда се общите разходи по КФП да се намалят до 38,2% от БВП през 2018 г. Държавата съществува затова, за да насочва усилия и средства към секторите с важно обществено значение.

Разбира се, ние също смятаме, че публичните финанси не бива да се използват за лични нужди. Но гражданите са дали доверието си на управляващите, защото смятат, че те са хората, които няма да се възползват от дадената им власт, за да облагодетелстват отделни лица и фирми, а цялото общество. Затова остава неразбираем стремежът българските представители непрекъснато да се отказват от основните си управленски функции. След като избирателите са им повярвали и са им дали своето доверие, време е и управляващите да си повярват, че могат да вземат добри мениджърски решения в обществена полза. Настояваме делът на тези разходи да се запази на настоящите нива и да се обсъди възможността за увеличението им. 3) Отново е предвидено увеличение на държавния дълг, като максималният може да достигне 26,6 млрд. лв. Това е увеличение с 2,1 млрд. лв. спрямо 2015 г.

Темповете на увеличаването на държавния дълг на България са обезпокоителни. За две години България успя да удвои държавния си дълг и да застане на първо място в ЕС по темпове на нарастване. В разчетите е включен нов заем в размер на 5,3 млрд. лв. Няма сигнали, че той ще бъде използван от управляващите за държавни инвестиции в реалния сектор.

Това е изключително тревожен факт, защото навлизаме в опасната спирала дефицит-покриване с дълг, вместо да намаляваме дефицита за сметка на развитието на реалния сектор, високата заетост, високите доходи и в крайна сметка – голямо вътрешно потребление. 4) Намираме твърдението, че планираният ръст на БВП ще се осъществи чрез увеличение на потреблението, за необосновано. Инвестиционната дейност е на незадоволителни нива, геополитическата ситуация е тежка, а ръстът на икономиката в ЕС-28 и Еврозоната е нисък.

Видно и от анализа в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза 2016-2018, двигател за ръста на инвестициите са направените правителствени капиталови разходи, но прогнозата е растежът на инвестициите да се забави, като отново ще се разчита на европейските фондове. Които напомняме са и основна причина за увеличаването на разходите сега в края на годината с актуализацията на бюджет 2015. Т.е. този подход води до нестабилност и неочаквани разходи. Това не предполага бурно развитие на реалния сектор, разкриване на нови работни места, още по-малко – увеличение на доходите.

Нито инвестиционното, нито крайното потребление могат да доведат до ръст на БВП при тези обстоятелства. Инвестиции, концесии Обезпокоително е записаното в текста намерение част от мерките за намаляване на разходите от централния бюджет за реалния сектор да бъде редуциране на размера на средствата за капиталови трансфери за предприятия от железопътния сектор.

В изпълнение на целите за достъпен и екологичен транспорт тъкмо развитието на БДЖ „Товарни превози“ и БДЖ „Пътнически превози“ би трябвало да бъде акцент в управленската програма. Железопътният, а не автомобилния, превоз е евтин и екологичен. Основната част от приходите в частта „Приходи от концесионна дейност“ се очакват от предоставяне на концесия на гражданско летище за обществено ползване София в размер на 600 млн. лв.

Нередностите с концесиите до момента предполагат изготвяне на анализ за ефектите от тази стъпка и посочване на отговорните лица/институции, които не са успели да развият печеливша дейност в предприятието. Социални помощи и обезщетения Социално-осигурителната система е основен инструмент в борбата срещу бедността и социалното изключване. Бюджет 2016 се поема близо 5 млрд. лв. за подкрепа на приходите на Държавното обществено осигуряване. Считаме за уместно да се помисли за промяна на размера на осигурителните вноски, така че дефицитите във фондовете на ДОО да не се задълбочават.

Цел на бюджета е „намаляване на зависимостта от социални помощи“. Прогнозата за разходи за държавното обществено осигуряване е 10,044 млрд. лв. като 87% от бюджета са разходи за пенсии. Социалните помощи в България са мизерни, без никакво преувеличение. Намираме за много порочен подхода на управляващите да обясняват националните несгоди с високи социални плащания. МТСП и Агенцията за социално подпомагане би трябвало да внасят разяснения при всяка масова истерия на тема социални помощи, не да дезинформират дори с текстове в държавния бюджет. За зависимост от социални помощи вероятно може да се говори в Германия, но не и у нас.

Някои от плащанията, които е задължително да се индексират, тъй като не са осъвременявани няколко години и корекции във фондове, които не работят: • Дневният минимален размер на обезщетението за безработица отново се запазва в размер на 7,20 лв. На месечна база това прави около 150 лв. или едва 50% от линията на бедност. КТ „Подкрепа“ предлага минималното дневно обезщетение за безработица минимум да се удвои.

• Гарантираният минимален доход, който е базов за определяне на месечни социални помощи е в размер на 65 лв. от 2009 г. Актуализацията му е наложителна, а твърденията, че е разточително висок, са цинични.

• Обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинство между 1-ва и 2-ра година) се запазва в размер на 340 лв., което е под минималната работна заплата. Трябва да се подчертае, че този вид обезщетение се изплаща на жени, които са работили, плащали са и вероятно ще продължат да плащат осигурителни вноски. На 30 октомври 2015 г. в Комисията по осигурителни отношения към НСТС ще обсъдим предложение на група депутати обезщетението да не е по-малко от минималната работна заплата.

КТ „Подкрепа“ смята това предложение за резонно и ще го подкрепи. Поради което синдикатът не може да подкрепи варианта, заложен в Закона за държавния бюджет 2016 г. • Не се правят вноски във фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ от години. КТ „Подкрепа“ предлага вноски да започнат да се събират, а неработещата процедура за кандидатстване да се коригира.

Детайлни мотиви можете да намерите в прикачения файл с предложения, който беше представен в Комисията по труда и социалната политика към НС на 12 септември 2013 г. и изпратен на НОИ на 19 септември 2013 г. Детски надбавки Семейните помощи за деца се увеличават символично от 1 януари 2016 г. до второ дете. Надбавките за трето дете намаляват, а за следващите почти се премахват. Поради промяната на модела, в следващата таблица ще съпоставим настоящите размери на детските надбавки с предложените в бюджета: Изглежда законодателят насърчава раждането само на две деца, тъй като след второто надбавките намаляват. Плащането за четвъртото е символично. Този модел повдига множество въпроси. Защо законодателят се опитва да ограничи раждаемостта в демографска криза?

Има ли правителствени анализи за „спестените“ средства в следствие на прилагането на диференцирания подход при отпускане на детски надбавки? Защото има неправителствени такива, които доказват, че спестените средства са по-малко от административните разходи за профилирането на семействата по доходен признак. След като се запазва партийната субсидия в същия, доказано разточителен размер от 11 лв. на глас, от децата ли трябва да пести държавния бюджет?

Енергийни помощи Във връзка с предстоящата либерализация на енергетиката ще бъдат нужни повече средства за енергийно бедните домакинства. Все още не е започнала работа по определението за енергийно бедни, по механизмите за подпомагане. Няма и разчети за размера на нужните средства. А оценките за увеличаване на цената на електричеството, при либерализация и съществуващия хаос на българския енергиен пазар, стигат до 20%. КТ „Подкрепа“ настоява за спешни анализи за социалните ефекти от либерализацията и включване в бюджет 2016 на нужните средства за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

Образование КТ „Подкрепа“ нееднократно е заявявала, че мотивацията на учителите е от първостепенна важност за качеството на образованието. Поради това изразяваме удовлетворението си от предвидените 80 млн. лв. за увеличение на учителските заплати. С оглед на тежкото недофинансиране на системата това е малка крачка, но се надяваме, след като управляващите заявяват, че образованието е приоритет, делът на разходите за образование да се увеличава ежегодно. Актуализираната бюджетна програма не дава такива сигнали, за съжаление. Нуждите на висшето образование са подценени в бюджет 2016 г. Средствата за висшите учебни заведения се намаляват с 3 млн. лв. Действията влизат в противоречие със заявените управленски приоритети.

Наука Бюджетът обрича Българската академия на науките на тежко недофинансиране. Размерът на отделяните средства още не може да достигне нивата от 2009 г. – 96 млн. лв. Увеличението тази година е по-малко от половин милион лева до 73,287 млн. лв. Министерство на финансите пропуска искането на комисията към НС, членовете на която се обединиха около нуждата от допълнително финансиране в размер на 5 млн. лв.

Пропуска и съветите на еврокомисаря на науката да увеличим разходите за научни изследвания, които идват на фона на 0,3% от БВП за наука в България и 2,1% средно за ЕС. Липсата на финанси отблъсква младите учени. Само 3% от изследователите в БАН са под 30 години. КТ „Подкрепа“ напомня, че сред основните заявени цели на България е икономическо развитие базирано на науката. Което не може да се случи без учени. КТ „Подкрепа” настоява в бюджета за 2016 г. да бъдат включени следните предложения: 

Преразпределителната функция на държавата в разходната част да бъде в размер на минимум 40% от БВП.  Да се увеличи максималният осигурителен доход, който според предложението трябва да остане непроменен – 2 600 лв.  В предложения проект на бюджет не се откриват намерения за справяне с дълга на НЕК ЕАД, който наближава 3 млрд. лв. 

КТ „Подкрепа” отново настоява за въвеждането на данъчни облекчения спрямо нискодоходните групи.  Необходимо е да се въведе семейно подоходно облагане.  КТ „Подкрепа” предлага средствата за НПДЗ – 2016 г. да бъдат 150 млн. лв., за да има въздействие върху пазара на труда и да се увеличи активността на безработните. 

В енергетиката настояваме за огласяване на договорите, по които държавата изкупува ток.  Увеличаването на приходите от акцизи ще доведе изваждане на икономиката от сивия сектор, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки.

Относно влиянието на бюджета върху ваучерното хранене на работниците и служителите следва да отбележим: Ваучерите за храна имат положителната роля за ограничаване на сивата икономика. От въвеждането на системата до сега съществува лимит на този инструмент за социално икономическо развитие под формата на „квоти”.

Ние сме възразявали последователно и мотивирано срещу това ограничаване, но не сме срещали последващо разбиране и отменяне на тези несъвършени механизми на квоти. На пръв поглед запазването на лимитите от нивата на 2014 г. е действие в правилна посока, но имаме основание да предложим повече сигурност на индустриалните отношения чрез увеличаването на квотите в разумни и обосновани граници.

Изчерпването на годишната квота още през месец октомври т.г. е само един от мотивите. Очакваният икономически растеж и конкурентоспособност на родната икономика не кореспондират с незабележимото нарастване на доходите и спрялото подобряване условията на труд. Необходимо е мотивиране на работниците и подпомагане на работодателите. Възможност за това е предприемането на действия за увеличаване квотата на ваучерите за храна и последващо евентуално отпадане на този ограничител при ефективни механизми на контрол и проследимост.

Настояваме сумата от 240 милиона лева за годишна квота за ваучери за храна за 2016 г. да се коригира на 300 милиона лева. Бюджет за евентуалното въвеждане на данък „вредни храни“ Българската агенция за безопасност на храните е компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в по външните граници на ЕС и в Р България за качеството и безопасността на храните по цялата хранителна верига. В случай на промени на данъчното законодателство и въвеждането на „Данък вредни храни“, функциите на Агенцията по храните се разширяват и усложняват. Разчетите на наши структури показват, че за осъществяване политиката на БАБХ ще бъде нужен бюджет от 38,529 млн. лв. 

Китай официално премахне политиката си за едно дете в семейството

http://asia.actualno.com/Kitaj-oficialno-premahne-politikata-si-za-edno-dete-v-semejstvoto-news_504439.html

Китай официално сложи край на своята спорна политика за едно дете, позволявайки на всички двойки в страната да имат по две деца. Това се казва в съобщение на китайската Комунистическа партия, след проведена 4-дневна среща в Пекин, в която се планира курса на икономиката на страна за следващите 5 години. Решението, което се очакваше да се случи тази година, сложи край на 35-годишните "драконовски мерки за контрол на раждаемостта", които са сочени за причина за масови принудителни аборти и основа

Сливен ще се сдобие с нови двуезични указателни табели

http://sliven.actualno.com/Sliven-shte-se-sdobie-s-novi-dvuezichni-ukazatelni-tabeli-news_504443.html

Община Сливен работи по идеен проект за нови указателни табели на улици, жилищни комплекси и други обществени сгради в града. Това обяви пред "Фокус" заместник-кмета Иван Манчев. Идейната система се разработва от 2 месеца и предлага цялостно визуално решение, съобразено с инфраструктурата на Сливен, което да бъде разпознаваемо от всички граждани и гости на града, каза той. Проектът включва нови двуезични указателни табели, основни и допълнителни елементи от визуалната комуникация, необходими

Нов рекорд в световната ранглиста за сестри Стоеви

http://moresport.actualno.com/Nov-rekord-v-svetovnata-ranglista-za-sestri-Stoevi-news_504444.html

Бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви заемат рекордното за тях 13-о място в световната ранглиста на двойки, която беше обявена днес. Те се изкачиха с една позиция. При публикуването на следващата ранглиста на 5 ноември българките могат да се изкачат до №11. В момента сестри Стоеви имат актив от 46 030 точки. На 11-ото място сега е дуетът Гута и Понара от Индия с 46 314 точки. Сестрите запазват десетата си позиция в класацията „По пътя към Рио“, валидна за олимпийските квалифик

Саудитският блогър, осъден на 1000 удара с камшик, печели наградата "Сахаров"

http://asia.actualno.com/Sauditskijat-blogyr-osyden-na-1000-udara-s-kamshik-pecheli-nagradata-Saharov-news_504445.html

Саудитският блогър Раиф Бадауи, чиято история потресе цял свят, спечели престижната награда "Сахаров" за правата на човека на Европейския парламент. Бадауи бе осъден на 1000 удара с камшик и 10 години затвор за обида към исляма. „Наградата „Сахаров” 2015 г,. е присъдена заслужено на Раиф Бадауи за силното му послание към саудитския режим”, се съобщава в Twitter статус на „Зелените”, малко преди официалното обявяване на тазгодишния носител. Бадауи е основ

Митничари разкриха цистерна, пълна с контрабандни цигари за над 2 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079822

Над 2 млн. къса контрабандни цигари, укрити в македонска автоцистерна за втечнен газ, задържаха митническите служители на пункта Златарево. Камионът, влизащ в България от Македония, е бил управляван от македонски гражданин, като с него е пътувал и втори шофьор, също македонец, съобщиха от Агенция
Над 2 млн. къса контрабандни цигари, укрити в македонска автоцистерна за втечнен газ, задържаха митническите служители на пункта Златарево. Камионът, влизащ в България от Македония, е бил управляван от македонски гражданин, като с него е пътувал и втори шофьор, също македонец, съобщиха от Агенция "Митници".

Миков: България се връща в мутренските години

http://www.cross.bg/bulgariya-mikov-mytrenskite-1486101.html

/КРОСС/Опитът за покушение срещу Алексей Петров връща България в мутренските години, заяви лидерът на БСП Михаил Миков в коментар на стрелбата с гранатомети, станала в столичния квартал „Кръстова вада" в четвъртък сутрин. „Очевидно е, че всичко това е свързано с цялостната обстановка у нас", каза още социалистът. Според него с последните събития, на които всички ставаме свидетели, се отклонява вниманието от важния въпрос - как се провеждат избори в България. Лидерът на левицата е категоричен, че демокрацията е в опасност.  

Пожар в гараж унищожи дърва за огрев

http://pik.bg/пожар-в-гараж-унищожи-дърва-за-огрев-news426115.html

Пожар в гараж унищожи дърва за огрев

Пожар е възникнал в гараж на ул. „Чаталджа" в Кюстендил. Огънят е унищожил дърва за огрев и 1 тон сено.

Пожарът е угасен от екип на РСППБЗН - Кюстендил, няма пострадали хора. Причините за възникването на пожара се изясняват от РУ Кюстендил, не се изключва умисъл.

EUR/USD – пореден спад за единната валута

http://www.investor.bg/analizi/9/a/eurusd--poreden-spad-za-edinnata-valuta-205026/

Част от пазарните участници остават скептични, че централните банкери ще повишат лихвите до края на годината

Интерактивна карта показва пътя на над милион мигранти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079817

Интерактивна карта показва притока на над един милион мигранти, които са пристигнали в Европа през последните три години. Всяка точка представлява група между 25 и 50 души, които са сред 1,3-те милиона мигранти, потърсили убежище в страните от еврозоната през периода 2012-2015 година.
КАРТАТА Е ДОСТЪПНА ТУК.
Интерактивна карта показва притока на над един милион мигранти, които са пристигнали в Европа през последните три години. Всяка точка представлява група между 25 и 50 души, които са сред 1,3-те милиона мигранти, потърсили убежище в страните от еврозоната през периода 2012-2015 година. КАРТАТА Е ДОСТЪПНА ТУК.

Водолази от Приморско настояват за внос на тюлени

http://petel.bg/Vodolazi-ot-Primorsko-nastoyavat-za-vnos-na-tyuleni__132171

Снимка: Булфото Водолази от Приморско настояват за внос на тюлени. Надявам се да ги вземем от местата, където все още ги има, за да се...

Китай прекратява политиката си за една дете в семейството

http://petel.bg/Kitay-prekratyava-politikata-si-za-edna-dete-v-semeystvoto__132172

Снимка: Уикипедия Китай обяви края на изключително спорната си политика, след като агенция Xinhua оповести, че на всички семейства ще бъде...

Официално: Мач под Аспаруховия мост няма да има! Черно море е на ¼-финал за купата на БФС

http://petel.bg/Ofitsialno--Mach-pod-Asparuhoviya-most-nyama-da-ima--CHerno-more-e-na----final-za-kupata-na-BFS__132173

Юношите младша възраст на Черно море се класираха за 1/4-финалите на турнира за Купата на БФС, след като им бе присъдена служебна победа с 3:0...

Миков: България се връща в мутренските години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079825

Опитът за покушение срещу Алексей Петров връща България в мутренските години. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в коментар на стрелбата с гранатомети, станала в столичния квартал „Кръстова вада” в четвъртък сутрин.
„Очевидно е, че всичко това е свързано с цялостната обстановка у нас”, каза още социалистът, цитиран от Нова телевизия.
Опитът за покушение срещу Алексей Петров връща България в мутренските години. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в коментар на стрелбата с гранатомети, станала в столичния квартал „Кръстова вада” в четвъртък сутрин. „Очевидно е, че всичко това е свързано с цялостната обстановка у нас”, каза още социалистът, цитиран от Нова телевизия.

Животновъдите ще получат 11.7 млн. лв. извънредна помощ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/29/2638840_jivotnovudite_shte_poluchat_117_mln_lv_izvunredna/?ref=rss


Животновъдите ще получат над 11.7 млн. лв. допълнителна помощ, определена от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.

Сумата от 11 742 820 лв. е разпределена в четири схеми, одобрени на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие".

За фермерите, отглеждащи крави, помощта е на обща стойност 9.9 млн. лв., като те ще бъдат подкрепени в две схеми. Първата схема "Подпомагане на база реализирани и декларирани от...

7 мъже и специална носилка, за да отведат най-тежкия човек в света в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079823

Андрес Морено, най-тежкият човек в света, страда от няколко заболявания, включително рядка форма на диабет, която му пречи да свали килограми. Морено тежи 960 паунда или близо 435 килограма и е прикован на легло от няколко години. Сега обаче се наложило той да бъде откаран в болница, като за целта са били нужни усилията на седем мъже,

Задържаха вандал, боядисал стените, вратата и прозореца на магазин в Кочериново

http://pik.bg/задържаха-вандал-боядисал-стените-вратата-и-прозореца-на-магазин-в-кочериново-news426110.html

Задържаха вандал, боядисал стените, вратата и прозореца на магазин в Кочериново

През изминалото денонощие са регистрирани два случая на повреждане на чужда собственост, съобщиха от МВР - Кюстендил.

В Кочериново са напръскани с червено-кафява боя стените, вратата и прозореца на магазин, а в Бобов дол – е счупено стъкло на павилион за вестници.

Двете местопроизшествия са обслужени от дежурни полицейски групи от Рила и Бобов дол.

Полицаите от Бобов дол са установили извършителя на деянието – Д.Е.,23 г., задържали са го за 24 часа в полицейския арест.

Изяснява се съпричастността му и към други противозаконни прояви.

Бившият управител на хлебозавода в Търговище обжалва условната си присъда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305116

Управителят на „Хлебопроизводство и Сладкарство” ООД Търговище Пламен Панайотов и синът му Дончо Дончев, които бяха осъдени от Окръжен съд Търговище (ТОС) за данъчни престъпления обжалваха днес пред Варненския апелативен съд условните си присъди, съобщиха оттам за Moreto.

Животновъдите получават извънредно над 11.7 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/zhivotnovadite-poluchavat-izvanredno-nad-117-mln-lv-news241115.html

Българските животновъди ще получат в четири схеми отпуснатите 11 742 820 лв. извънредно от Европейската комисия за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие“, който ще разпределя средствата. За фермерите, отглеждащи крави, са предвидени 9 918 375 лв., разпределени в две схеми. За подпомагане на база реализирани и декларирани от изкупвачите и производителите на краве мляко доставки и/или директни продажби на мляко през квотния период 2014/2015 г. ще бъдат дадени 5 447 975 лв.  Втората схема е за подпомагане на брой млечни крави в стопанство, по която се разпределя финансов ресурс в размер на 4 470 400 лв.. Стопаните, оглеждащи овце-майки и/или кози-майки, ще получат 1 541 165 лв.. За подпомагане на стопаните на биволици са предвидени 283 280 лв.

Христо Бисеров в болница, делото срещу него не тръгна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079814

Делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров не тръгна, защото бившият депутат е в болница, информира Нова тв.  Съдът реши, че в отсъствието му няма как да даде ход на делото, но при следващия опит, на 25-и ноември, той ще трябва да представи медицинска документация, с която да докаже причината за неявяването си в
Делото срещу бившия заместник-председател на парламента Христо Бисеров не тръгна, защото бившият депутат е в болница, информира Нова тв. Съдът реши, че в отсъствието му няма как да даде ход на делото, но при следващия опит, на 25-и ноември, той ще трябва да представи медицинска документация, с която да докаже причината за неявяването си в

7 мъже и специална носилка, за да отведат най-тежкия човек в света в болница (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079810

Андрес Морено, най-тежкият човек в света, страда от няколко заболявания, включително рядка форма на диабет, която му пречи да свали килограми. Морено тежи 960 паунда или близо 435 килограма и е прикован на легло от няколко години. Сега обаче се наложило той да бъде откаран в болница, като за целта са били нужни усилията на седем мъже,

Фискалната дисциплина акцент и за Бюджет 2016

http://news.ibox.bg/news/id_1703615555

Растежът от 2.1% на БВП разчита на увеличено потребление и инвестиции

1000 лева глоба за хирург заради хулиганство във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079809

Окръжният съд във Велико Търново е постановил 1000 лева глоба за хирургът д-р Калин Везнев за хулиганство. Присъдата е влязла в сила и подлежи на изпълнение.
Докторът от МОБАЛ
Окръжният съд във Велико Търново е постановил 1000 лева глоба за хирургът д-р Калин Везнев за хулиганство. Присъдата е влязла в сила и подлежи на изпълнение. Докторът от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в старата столица e пpизнaт зa винoвeн пo пoвдигнaтo мy oбвинeниe за саморазправа нa 18 юни минaлaтa гoдинa, съобщава "Труд".

Съд отмени уволнението на съдийката, запорирала незаконно "24 часа" и "Труд"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079792

Върховният административен съд отмени уволнението на съдия Мария Георгиева от Софийски градски съд, запорирала незаконно вестниците
Върховният административен съд отмени уволнението на съдия Мария Георгиева от Софийски градски съд, запорирала незаконно вестниците "24 часа" и "Труд". Висшият съдебен съвет й бе наложил най-тежкото дисциплинарно наказание заради тежки нарушения в работата й, установени при проверка от ревизорите на Темида.

Фиаско на португалската демокрация под бича на остеритета

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68819/Fiasko-na-portugalskata-demokratsiya-pod-bicha-na-osteriteta

/Поглед.инфо/ Президентът на Португалия постави дясноцентристко правителство, въпреки подкрепата на мнозинството за трите леви партии, които се борят срещу строгите икономии. Лявото крило заплашва, че ще свали недемократично сформираното управление.

Ще изнасяме плодове и зеленчуци за Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=305101

България ще стартира процедура за износ на плодове и зеленчуци към Китай. Това стана ясно по време на среща на заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев с представители на Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската Народна Република (ГАНКИК) в Пекин, Китай.

Правителството подписва най-скъпата сделка от модернизацията на армията

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-podpisva-nai-skapata-sdelka-ot-modernizatsiyata-na-armiyata-news241114.html

Правителството се готви да сключи до няколко месеца най-скъпия договор от модернизацията за армията – закупуването на нов тип многоцелеви изтребител, и да плати първата вноска по него още следващата година. Това стана ясно от обясненията на военния министър Николай Ненчев в четвъртък. "Въпросът за придобиването на нов тип многоцелеви изтребител ще бъде решен в най-кратки срокове. За следващата година са заложени едни суми, които ще ни дадат възможност да направим първата вноска за придобиването на нов самолет", заяви Ненчев пред бТВ. Правителството през юни даде мандат на Ненчев да започне преговори за покупката на нов тип изтребител, но премиерът Бойко Борисов на няколко пъти се изказа скептично, че това е по възможностите на българската държава в момента. Сделката може да излезе над 1 млрд. лева, но ще се плаща разсрочено. В проектобюджета за следващата година вече са предвидени 80 лева за бойната авиация. Ненчев съобщи, че вече се е разпоредил да бъде създадена комисия с експерти от различни министерства – финансовото, икономическото и други, която да движи проекта. По-рано тази година премиерът обяви, че искаме САЩ да ни "подари" една ескадрила изтребители, а в четвъртък Ненчев също каза, че има "подобни желания". На масата има опция САЩ да ни предоставят безплатно F-16, но България ще трябва сама да ги модернизира, да закупи въоръжение за тях и наземни системи. Стари F-16 може да закупим и от страни, като Гърция, Белгия, Холандия и други. По време на първия кабинет "Борисов" България бе близо до сделка с Португалия за стари F- 16, но в крайна сметка не успя да сключи договор и от това се възползваха румънците. Португалия разполага с още машини и вероятно ще се търсят разговори и с нея. "Ще се стремим да постигнем пълна прозрачност", заяви още Ненчев. Проектът за придобиване на нов изтребител е най-скъпият в модернизацията на армията, като България може да избира между втора ръка машини и нови. Ако се насочи към втория вариант, България трудно би могла да си позволи нещо повече от шведските "Грипен" заради непосилните цени. След подписването на договора до приемането на изтребителите на въоръжение в българските военновъздушни сили ще минат поне две години. Освен плащането по самата сделка военното министерство ще трябва да посрещне и значително финансово изпитание заради скъпата експлоатация на изтребителите. България вече сключи споразумение с Полша за ремонта на старите руски машини МиГ 29, което трябва да бъде ратифицирано и от парламента. Според него полската страна ще ремонтира шест двигателя за МиГ-овете на въоръжение в българската армия. Така България ще може да охранява сама въздушното си пространство до придобиването на нови машини. Ненчев съобщи, че МО подготвя и модернизацията на МиГ-овете, които към момента не са съвместими с НАТО. Поляците твърдят, че могат да сменят системите "свой чужд" на МиГ-овете и така те ще могат да летят заедно с натовските самолети и и да бъдат разпознавани от тях. Според Ненчев модернизацията може да бъде извършена в България. Досега в Министерството на отбраната се смяташе, че няма да има ресурс за едновременно модернизиране на старите руски МиГ-ове и закупуването на нов тип изтребител и трябва да се избере една от двете опции. От Министерството на отбраната обаче неофициално твърдят, че поляците са предложили много приемлива оферта. Около споразумението между България и Полша обаче все още има неизвестни, тъй като руснаците твърдят, че Полша няма лиценз да ремонтира изтребители на трети държави и заплаши да оспори договора съгласно международното право. Ненчев коментира в четвъртък, че "не би следвало изтребителите да станат неизползваеми", ако руската страна не признае ремонтите. По думите му въпросите около лиценза засягат само Полша. Ненчев за пореден път отхвърли твърденията на руската страна, че са предоставяли по-изгодни условия отколкото полската оферта.

Дечко Овчаров спечели бронзов медал на световното първенство в Доха

http://www.cross.bg/metra-kategoriya-rekord-1486100.html

/КРОСС/Дечко Овчаров спечели бронзов медал на диск на Световното първенство за спортисти с увреждания в Доха. 35-годишният Овчаров постигна личен рекорд от 42.31 метра в категория F42 и завърши на трета позиция. Шампион с нов световен рекорд от 49.59 метра стана Алед Дейвис (Великобритания), а втори се нареди Гуофън Кан (Китай) с 43.27 метра. Така България вече има общо пет медала от шампионата, който започна на 22 октомври. Стела Енева взе злато на гюле и сребро на диск в категория F57, Мустафа Юсеинов стана шампион на копие в категория F55, а бронз на гюле също в категория F55 заслужи Даниела Тодорова. На скок дължина в клас T47 Михаил Христов завърши пети с лично постижение от 6.57 метра, а победител стана Фулян Лю (Китай) с рекорд на Азия от 7.19 метра. Даниела Тодорова се класира десета на диск също с лично постижение от 16.84 метра, а шампионка е Мариане Бугенхаген (Германия) с 25.40 метра.  

Войната на Горанов с магистратите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5078165

Прогнозен резултат: премиерът ще сключи примирие между тях
На война като на война. Финансовият министър Владислав Горанов си изпълни заканата към магистратите – че ще промени закона, който го задължава да им повиши заплатите. С преходна разпоредба в проектозакона за държавния бюджет той зачеркна чл.
Прогнозен резултат: премиерът ще сключи примирие между тях На война като на война. Финансовият министър Владислав Горанов си изпълни заканата към магистратите – че ще промени закона, който го задължава да им повиши заплатите. С преходна разпоредба в проектозакона за държавния бюджет той зачеркна чл.

ЦИК смени партията на кандидат-кмет от РБ, вече е от БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_582347.html

Кандидатът за кмет на район "Средец" в София от РБ Мария Ачкова се "сдоби" с нова партия от ЦИК - в сайта на Комисията Ачкова вече е от БСП.  Кандидатът на реформаторите тази неделя трябва да се срещне на балотаж с кандидата на ГЕРБ Виргиния Стоянова.  В ЦИК  обаче Ачкова е представена като кандидат на БСП, а щом е поставена в сайта с тази партия има реални шансове на бюлетината в неделя грешката да бъде повторена.  От централното ръководство на Реформаторския блок ще сигнализират ЦИК за грешката, заяви пред OFFNews председателят на ДСБ - "Средец" Йордан Агов.  Това не е първият проблем в софийския район след изборите. Корекции без подпис на председател на секционна комисия, бюлетини, по-малко от избирателите в списъка и отбелязани почти никакви преференции - така изглеждат протоколите от секция 224601005  в район Средец, София. ----------------------------------- СНИМАЙ ПРОТОКОЛА ОТ ТВОЯТА СЕКЦИЯ И НИ ГО ИЗПРАТИ! Всички получени снимки ще качим в OFFNews. След това всеки може да ги сравни с публикуваните от ЦИК официални резултати и заедно ще питаме откъде идват разминаванията. Изпращането на снимка до редакцията най-лесно става от бутона СНИМАЙ НАРУШЕНИЕ, ИЗПРАТИ СИГНАЛ в страницата на OFFNews горе вдясно (най-горе на мобилната версия). Можете да го направите и чрез e-mail на offnews@offnews.bg.

Емилия се снима пред портретите на Жоро Илиев и Тодор Живков

http://web.barometar.net/82345/

Емилия публикува интересен фотос в личната си страница. Фолк певицата позира пред портретите на Жоро Илиев и Тодор Живков. Изглежда те са поставени в помощението на нощен клуб, където изпълнителките се преобличат и се подготвят за свое участие. Тази снимка на Емилия предизвика различни коментари. Някои от феновете не я разбраха и попитаха: „Може ли […]

Парламентът одобри създаването на Национална програма за бездомните кучета

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/29/2638833_parlamentut_odobri_suzdavaneto_na_nacionalna_programa/?ref=rss


Депутатите приеха създаването на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета, като приеха с голямо мнозинство на първо четене промени в Закона за защита на животните.

С 98 гласа "за", 8 въздържали се и един "против" законът беше приет, а основната цел на промените е създаването на цялостна стратегия за овладяване на проблема с бездомните животни в градовете на страната. Една от основните цели на гласуваната национална програма е управление и намаляване...

Собствениците на "Градус" Иван и Лука Ангелови са агробизнесмени на 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079650

Братята Иван и Лука Ангелови, създатели и собственици на най-големия производител на птиче месо у нас -
Братята Иван и Лука Ангелови, създатели и собственици на най-големия производител на птиче месо у нас - "Градус", са агробизнесмени на 2015 г. Конкурсът се организира от в. "Български фермер" - издание на "Вестникарска група България", с подкрепата на Банка ДСК. Призът на братя Ангелови беше връчен от зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.

ДАНС изгони от страната петима каналджии

http://www.mediapool.bg/dans-izgoni-ot-stranata-petima-kanaldzhii-news241113.html

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев е наредил експулсиране от страната на петима чужденци, за които е преценено, че представляват заплаха за националната сигурност. Те са задържани на 23 октомври при акция срещу каналите са трафик на мигранти. И петимата са граждани на държави от Близкия изток. Властите смятат, че те имат ключова роля в каналджийските мрежи от Турция през България към Западна Европа. Четирима от тях са се възползвали в предишен период от правото за искане на закрила в България, а петият е получил статут на постоянно пребиваващ чужденец. Лицата са снабдявали нелегално влизащи в България мигранти с фалшиви документи за самоличност и са организирали незаконен трансфер на пари с цел обезпечаване на незаконното прехвърляне на чужденци през границата на страната. Установено е, че единият от задържаните е извършвал и престъпна дейност по разпространение на наркотици и фалшива валута. Петимата са получили забрана за влизане в България за срок от пет години.

Бъчварова за стрелбата по Алексей Петров: Има външни щети на автомобила и на постройка, ще бъдат разпитани свидетели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079791

В 8:54 часа на тел. 112 е постъпила информация, че е стреляно по кола на Алексей Петров.
Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка със стрелбата с гранатомед в столицата, предаде "Фокус".
Министър Бъчварова обясни, че инцидентът е станал в кв. Кръстова вада в столицата.
В 8:54 часа на тел. 112 е постъпила информация, че е стреляно по кола на Алексей Петров. Това каза от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка със стрелбата с гранатомед в столицата, предаде "Фокус". Министър Бъчварова обясни, че инцидентът е станал в кв. Кръстова вада в столицата.

Съдят радомирец за нанесен юмрук в лицето на 43 годишна жена

http://www.zapernik.com/krimi/sudyat-radomirec-za-nanesen-yumruk-v-liceto-na-43-godishna_40423/

Радомирец ще отговаря за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Инцидентът е станал през месец юни тази година, когато 39-годишният К.И. ударил с юмрук в областта на лицето 43-годишна местна жителка. На жената била нанесена лека телесна повреда, за което К.И. е привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение „подписка”. Причината за случило се са неуредени лични взаимоотношения.

Перничанин е привлечен като обвиняем за шофиране...

Продължава

Банда краде акумулатори и гориво в Крумовград, окошариха я

http://pik.bg/банда-краде-акумулатори-и-гориво-в-крумовград-окошариха-я-news426102.html

Банда краде акумулатори и гориво в Крумовград, окошариха я

Група от трима души на 18, 19 и 34 години , откраднала 6 акумулатора и гориво, е разкрита и задържана от криминалисти на РУ-Крумовград. Сигналът за кражбата е подаден вчера. От фадрома и багер в землището на село Голяма чинка били демонтирани зареждащите устройства и източени 50 литра гориво.

При организираните издирвателни действия полицаите стигнали до извършителите на деянието. След като откраднали акумулаторите, тримата ги транспортирали с лек автомобил и укрили в пещера в землището на село Кран.

Инкриминираните вещи са открити, иззети и са на съхранение в полицейското управление. Двама от извършителите – 18-годишният и 19-годишният, са с условни присъди за кражби. Работата по случая продължава група “Криминална полиция” в управлението и разследващ полицай.

Новите руски „либерали”

http://svetoven.pogled.info/russia/news/68818/Novite-ruski-liberali

/Поглед.инфо/ Събитията в Украйна и Сирия ускориха процеса на преформатиране на руския политически елит

Лозанов: Закриването на СЕМ ще е посегателство върху свободата на словото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2638828_lozanov_zakrivaneto_na_sem_shte_e_posegatelstvo_vurhu/?ref=rss


Закриването на Съвета за електронни медии (СЕМ) в европейска държава би било едно от най-големите посегателства срещу свободата на словото. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на СЕМ Георги Лозанов по повод искането на БСП и Патриотичния фронт регулаторът да бъде закрит, тъй като с дейността си е показал, че е ненужен.

Според Лозанов атаката срещу него идва от националисти, предизвикани от дебата за радио в Кърджали. "Чак ми е неудобно да слушам, че сме пуснали...

Новите конституционни съдии се заклеват на 11 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079784

Четиримата нови конституционни съдии ще положат клетва на 11 ноември. Това са: назначените от президента Мариана Карагьозова и Филип Димитров, избраният от парламента Константин Пенчев и избраният от върховните съдии Таня Райковска.
Те ще положат клетва в присъствието на шефа на парламента Цецка Цачева, държавния глава Росен Плевнелиев,
Четиримата нови конституционни съдии ще положат клетва на 11 ноември. Това са: назначените от президента Мариана Карагьозова и Филип Димитров, избраният от парламента Константин Пенчев и избраният от върховните съдии Таня Райковска. Те ще положат клетва в присъствието на шефа на парламента Цецка Цачева, държавния глава Росен Плевнелиев,

Социалистите и патриотите в НС поискаха СЕМ да бъде закрит

http://www.cross.bg/otcheta-lozanov-regylatora-1486099.html

/КРОСС/Парламентът прие отчета на Съвета за електронни медии /СЕМ/ за периода 1 януари - 30 юни 2014 година и отхвърли отчета на регулатора за периода 1 юли 31 декември 2014 година. След гласуването депутати от Патриотичния фронт /ПФ/ и "БСП - лява България" поискаха закриване на СЕМ. В отрицателен вот Георги Божинов от БСП заяви, че с годините съществуването на СЕМ се превърнало в излишно и безсмислено. „С или без СЕМ, положението в българските медии, такова каквото е днес, не би се променило. СЕМ харчи абсолютно излишно и паразитно публични средства", заяви той. Според него проява на истинско реформаторство би било закриването на регулатора. Колегата му Янаки Стоилов заяви, че в България се завръща цензурата и много от медиите се използват за масови манипулации. Депутатът от ПФ Слави Бинев поиска разпускане на СЕМ и разследване на неговия председател за покровителство на определени медийни картели. Заместник-председателят на парламента Красимир Каракачанов от ПФ заяви, че регулаторът или трябва да бъде реформиран, или закрит. Лидерът на ДПС Лютви Местан призова дебатите по отчета на СЕМ да бъдат лишени от емоциите на предизборната ситуация. Пред журналисти председателят на СЕМ Георги Лозанов заяви, че няма предвидени правни последствия от неприемането на отчета за второто полугодие на 2014 година. Атаките срещу регулатора са посегателство на свободата на словото, каза той

Банките отказват заем на БЕХ без държавна гаранция

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/29/2638820_bankite_otkazvat_zaem_na_beh_bez_durjavna_garanciia/?ref=rss


Въпреки че 12 банки проявиха интерес към поканата на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе заем от 650 млн. евро (или да емитира облигации на тази стойност), до крайния срок за подаване на оферти - 26 октомври, само две институции са изразили готовност, но срещу държавна гаранция.

Причините за слабия интерес са няколко - но основната е, че държавният холдинг, а и цялата енергетика са в лошо финансово състояние, съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".

Консолидираният отчет на БЕХ за 2014 г. показа загуба от 274 млн. лв., а НЕК е в колапс, след като от няколко години е принудена да работи на загуба.

Пред холдинга стои нова възможност да се опита да получи заем поне за част от нужната сума.
Според правителствен източник оттук нататък вариантите за БЕХ са или осигуряването на държавна гаранция, или пряко договаряне с всеки от двата кандидата.

Според източници на "Капитал Daily" единият от кандидатите, подал оферта, е консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit. Групата е предложила мостово финансиране за 500 млн. евро, но при изричното условие да бъде осигурена държавна гаранция. За последващите облигации, които може да бъдат емитирани до шест месеца или до година - в зависимост от пазарите, не се търси обезпечение.

Другият участник, подал окончателна оферта, е италианската инвестиционна банка IMI, която е част от групата на Intesa Sanpaolo. Те обаче са предложили едва 65 млн. евро мостово финансиране без държавна гаранция, което е крайно недостатъчно за нуждите на БЕХ. В предложението е имало и сума от порядъка на няколкостотин милиона евро мостов заем, но отново при условие за обезпечение.

От Министерството на финансите в сряда не отговориха дали биха преразгледали позицията си за отпускането на подобна гаранция. Досега основният мотив за техния отказ бе, че тези средства не са предвидени в бюджета за 2015 г. Предстоящото му преразглеждане обаче би било удобен момент за отпускането й, макар че това би натоварило значително държавния дълг на страната.

Заемът е нужен на БЕХ, за да се разплати НЕК с двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "KонтурГлобал Марица-изток 3", на които по последни данни дължи общо 960 млн. лв. Това е и условието, за да може договореното намаление на цените на двете централи да влезе в сила, а те от своя страна да се разплатят и с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат 364 млн. лв. към август тази година.

РЗОК-Видин изплати всички средства на лечебните заведения за септември

http://pik.bg/рзок-видин-изплати-всички-средства-на-лечебните-заведения-за-септември-news426096.html

РЗОК-Видин изплати всички средства на лечебните заведения за септември

Районна здравноосигурителна каса-Видин е превела цялата сума за лечението на здравноосигурените пациенти, преминали през трите лечебни заведения за болнична медицинска помощ на територията на областта през септември. Това съобщават от РЗОК във Видин.

Общата сума, преведена на двете многопрофилни болници за активно лечение и самостоятелния хемодиализен център в област Видин, е 656 419 лв. На областната многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка" допълнително и в пълния им размер са преведени и средствата за медицински изделия.

Над 550 хил. лв. са преведени на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ. Изплатени са и 143 хил. лв. за дентална помощ на зъболекарите, денталните и медико-денталните центрове. Последният превод на средства към аптеките за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели и за домашно лечение е в общ размер от 425 719 лв.

От РЗОК напомнят, че се заплаща за медицинска дейност, която е договорена и реално е извършена - здравноосигуреният пациент е прегледан и лекуван; освен това дейността е проверена от контролните органи на РЗОК и доказано няма нарушения от страна на лечебните заведения.

Цачева разпусна депутатите до 4 ноември след атентата срещу Алексей Петров

http://pik.bg/цачева-разпусна-депутатите-до-4-ноември-след-атентата-срещу-алексей-петров-news426099.html

Цачева разпусна депутатите до 4 ноември след атентата срещу Алексей Петров

След като министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова бе изслушана от парламентарната трибуна по повод днешния атентат срещу Алексей Петров, председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че пленарното заседание се закрива.

Следващото заседание на парламента бе насрочено за сряда, 4 ноември.

Това означава, че се отменя и утрешното заседание на НС, за когато бе предвиден и парламентарен контрол.

 

Бъчварова: Изстрелът по Алексей Петров е увредил колата и постройка в близост (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079776

Не е в интерес на разследването да има изтичане на информация, но към момента разглеждаме инцидента като изцяло криминално деяние. Това заяви току-що вътрешният министър Румяна Бъчварова пред депутатите. Тя бе извикана спешно да докладва за стрелбата по кола на Алексей Петров.
Има информация, че в колата е бил Алексей Петров с охрана,
Не е в интерес на разследването да има изтичане на информация, но към момента разглеждаме инцидента като изцяло криминално деяние. Това заяви току-що вътрешният министър Румяна Бъчварова пред депутатите. Тя бе извикана спешно да докладва за стрелбата по кола на Алексей Петров. Има информация, че в колата е бил Алексей Петров с охрана,

Разследват опит за убийство във връзка със стрелбата по Алексей Петров

http://crime.actualno.com/Razsledvat-opit-za-ubijstvo-vyv-vryzka-sys-strelbata-po-Aleksej-Petrov-news_504426.html

Рано да се издигат такива хипотези. Нормалното е да издигнеш по-тежката хипотеза и да работиш по нея до нейното оборване или потвърждение. Това заяви главният секретар на МВР Георги Костов пред Канал 3, коментирайки дали стрелбата с РПГ по колата на бизнесмена и подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров е опит за сплашване или опит за убийство. Нашата дейност не е редно да бъде публично достояние, заяви Костов. Той потвърди думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъч

Задържан е шофьор при опит за контрабанда на хероин за 20 хил.лв.

http://blagoevgrad.actualno.com/Zadyrjan-e-shofior-pri-opit-za-kontrabanda-na-heroin-za-20-hillv-news_504428.html

Окръжната прокуратура в Благоевград задържа шофьор при опит за контрабанда на хероин на стойност 20 000 лева. Случаят се разиграл на 27 октомври около 06.50 часа на ГКПП – Кулата на изходящо трасе за Гърция. Там е спрян за проверка товарен автомобил – влекач с прикачено полуремарке. Автомобилът е управляван от 52-годишен мъж от Петрич. При извършената проверка полицейските служители установили, че в кабината на шофьора, в зелена торба е укрито наркотично вещество – 529 гр. хер

Психиатърът Торкил Дамхауг превърна скандинавския черен роман в литература от висока класа

http://books.actualno.com/Psihiatyryt-Torkil-Damhaug-prevyrna-skandinavskija-cheren-roman-v-literatura-ot-visoka-klasa-news_504431.html

Примерен съпруг попада в кошмар в пристрастяващия трилър „Погледът на Медуза“ Новият майстор на психологическия трилър се казва Торкил Дамхауг, бивш психиатър и настояща литературна звезда. Той се носи на гребена на скандинавската вълна, завзела върховете на топлистите за бестселъри навсякъде по света, и е сред водещите автори, наред с Том Егеланд, Стиг Ларшон, Томас Енгер, Йорген Бреке, Ян Гиу, Ю Несбьо и Курт Ауст. На български излиза първият му голям хит - романът „Погледът

Промяна в собствеността на Локомотив (Пд)

http://bgfootball.actualno.com/Promjana-v-sobstvenostta-na-Lokomotiv-Pd-news_504432.html

Всички акции на Локомотив (Пд) ще бъдат прехвърлени на Христо Крушарски. Феновете на черно-белите гласуваха пълно доверие на Христо Крушарски и бе постигнато споразумение следващата сряда (4 ноември) председателят на Сдружение „Обединение за Локомотив“ Николай Неделчев да прехвърли абсолютно всички акции на клуба на Крушарски, съобщиха на сайта си пловдивчани. След края на снощния мач за Купата на България срещу Монтана, който Локомотив Пловдив загуби с 2:4 след изпълнение на д

Не си струваше, признава 103-годишен вегетарианец

http://curious.actualno.com/Ne-si-struvashe-priznava-103-godishen-vegetarianec-news_504323.html

103-годишният Рой Хобс, който никога не е хапвал наденички, бекон или колбаси, изразява съжаление, че така е изживял живота си. "Преживял съм повече от 100 години отчасти заради това, че имах силно обладание, когато ставаше дума за месо. Много пъти съм се изкушавал. Един път на гарата на Бирмингам наистина си купих хамбургер и го поднесох към устата си, пълна със слюнка, но така и не отхапах от него. Само един път, когато бях отседнал в корпоративен хотел, се поддадох на безумната схватка с уд

Най-сухата пустиня на Земята се покри с цветя

http://interest.actualno.com/Naj-suhata-pustinja-na-Zemjata-se-pokri-s-cvetja-news_504340.html

Чилийската пустиня Атакама – едно от най-сухите места на Земята, се покри с розови цветя. Туристи се стичат да видят това невероятно явление. От март проливните дъждове са станали истинско бедствие за северните райони на Чили, те са станали причина за наводнения, свлачища и многобройни разрушения. В същото време дъждовете са довели дотам, че някои части на Атакама се покрили с ружа и други цветя и растения. Както отбелязва директорът на Националната служба за туризъм в Атакама Даниел Диа

Проф. Николай Овчаров: Урвич е пълен със съкровища

http://society.actualno.com/Prof-Nikolaj-Ovcharov-Urvich-e-pylen-sys-sykrovishta--news_504433.html

Кокалянски Урвич е една от най-интересните и важни крепости от Средновековна България. Тя е бранила подстъпите на Средец. Манастирът на Паисий е бил факел на българщината. Урвич е пълен със съкровища. Това казва проф. Николай Овчаров, пише Телеграф. Както е известно, преди години археолози откриха при проучвания на крепостта „Кокалянски Урвич” край София съкровище на цар Иван Шишман. Находките представляваха 18 сребърни монети, за които се предполага, че са били заровени между 1371

Русия задържа шефката украинска библиотека заради "антируска пропаганда"

http://europe.actualno.com/Rusija-zadyrja-shefkata-ukrainska-biblioteka-zaradi-antiruska-propaganda-news_504435.html

Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело, за да се установи дали Наталия Шарина е виновна за подбуждане на етническа омраза, предаде БНР. Арестът на 58-годишната директорка е последвал претърсване на библиотеката, по време на което са били открити печатни материали, съдържащи "антируска пропаганда" и екстремистките творби на Дмитро Корчински, украински автор националист. Инцидентът вероятно ще влоши и

Джейми Уун ще готви на екипа си в София

http://music.actualno.com/Djejmi-Uun-shte-gotvi-na-ekipa-si-v-Sofija-news_504436.html

Джейми Уун, който ще изнесе ексклузивен концерт в Sofia Live Club тази събота (31 октомври), не веднъж е споделял в интервюта, че талантът, който най-много иска да притежава, е да бъде перфектен кулинар. Изпълнителят на “Shoulda” е запален любител-готвач и в София най-накрая ще успее да сбъдне мечтата си да се докосне до професионалната страна на тази изискана професия. Както вече беше съобщено, Джейми и групата му, съставена от най-елитните британски музиканти в момента, ще пристиг

Изясниха как и къде трябва да се опипваме

http://curious.actualno.com/Izjasniha-kak-i-kyde-trjabva-da-se-opipvame-news_504314.html

Учени от Финландия и Великобритания изясниха кои части от тялото на мъже и жени от различни европейски страни се смятат за допустими за докосване, включително от страна на роднини и непознати. Резултатите от изследването са представени в сп. PNAS. Специалистите се допитали до повече от 1300 доброволци от Великобритания, Финландия, Франция, Италия и Русия да заградят на схематично изображение на тялото тези области, където биха позволили на друг човек да ги докосне. Всеки от доброволците нарисув

Могерини: ЕС може да се разпадне, ако не се справи с мигрантите

http://europe.actualno.com/Mogerini-ES-moje-da-se-razpadne-ako-ne-se-spravi-s-migrantite-news_504437.html

Европейският съюз рискува да се разпадне, ако не успее да отговори на най-тежката криза миграция след Втората световна война колективно, заяви върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини, цитирана от БГНЕС. Тя предупреди за верижна реакция в общественото мнение и националните правителства, ако ЕС не успее да отговори колективно на един общ за Европа проблем. Коментарите й идват ден след като Австрия обяви плановете си да построи ограда на границата си със Словения, за да

Млада варненска пианистка изнася концерт в Рим за Деня на народните будители

http://www.moreto.net/novini.php?n=305112

Талантливата варненска пианистка Никол Колева ще изнесе концерт в Рим за Деня на народните будители - 1 ноември, научи Moreto.net. Никол е част от школата по пиано „Алегра“, с преподавател Кети Арабова, към Общинския детски комплекс във Варна.

Спипаха дилъри на дрога в Гоцеделчевско

http://pik.bg/спипаха-дилъри-на-дрога-в-гоцеделчевско-news426092.html

Спипаха дилъри на дрога в Гоцеделчевско

Трима дилъри на дрога са арестувани по време на специализирана операция в Гоцеделчевско.

На улица "Слувница" в града полицаите обискирали 34-годишен мъж. Той имал в себе си пакетче с кокаин.

На същата улица в Гоце Делчев, в близост до питейно заведение, полицаите задържали и 17-годишен ученик. В джобовете му имало 15 топчета пресована марихуана.

Снощи в местността "Кестените", намираща се в землището на село Делчево, задържали и 21-годишен от Гоце Делчев.

При обиск антимафиотите открили пликче с марихуана.

По случаите са образувани досъдебно производства. Работата продължава.

№ 43 от ГЕРБ се промъкна в СОС, врагове бутали с листовки Орлин Алексиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_582242.html

Общинският съветник от "Младост" в СОС Йордан Господинов, който бе № 43 в листата на ГЕРБ за местния вот, влиза и в новия Столичен общински съвет. Това е видимият резултат от преференциите, въпреки решението на партията такива да не се използват на 25 октомври.  За да се добере до място на "Московска" 33, агитация за себе си по време на кампанията прави във фейсбук и Роберт Янакиев. "В неделя , когато гласувате, ще имате възможност да ме отбележите в списъка на общинските съветници от ГЕРБ ако искате...Аз съм номер 31", призова той в социалната мрежа. Янакиев обаче, който бе шеф на комисията за децата, младежта, спорта и туризма, не влиза в новия СОС. От състава му отпада и Радослав Тошев, син на Тошо Тошев, № 32 в листата и досегашен председател на комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението.  Врагове са избутали Орлин Алексиев напред с преференции, твърдят от партията. Листовки, които призовавали да се гласува преференцално за № 7 в кандидатската листа, са били разпространявани в столичен МОЛ, но не са дело на Алексиев.  Досегашният шеф на комисията по финанси и бюджет и член на тази по стопанска политика и общинска собственост стана обект на безпрецедентно нахлуване на жандармерия на "Московска" 33 през 2014 година. Месеци наред името му бе развявано като част от международен канал за трафик на дрога и скандала "Кокаинови крале". В медиите изтече и документ от ДАНС, от който стана ясно, че общинарят е подслушван. Оказа се обаче, че доказателства няма и обвинение на Орлин Алексиев не бе повдигнато.  На практика преференциите за Алексиев сега нямат значение, защото той бе поставен на избираемо място в листата. Същото важи и за юристката Силвия Христова, която на принципа 15/15 излиза на втора позиция, защото номерът й съвпадна с този на ГЕРБ на местния вот.  Според правилата на ГЕРБ първият в нея след водача и кмет Йорданка Фандъкова става шеф на СОС, вторият - шеф на групата. Така ще е и сега, преференциалните размествания няма да доведат до промени, уверяват от партията.  Шеф на СОС ще е Елен Герджиков, на съветниците от ГЕРБ - Малина Едрева.  Силвия Тошкова Христова е родена през 1977 г., завършила е право и банково дело в УНСС. Тя бе член на комисията по здравеопазване и социална политика, на тази по местно самоуправление и нормативна уредба, както и по граждански права, молби и жалби и на комисията, съгласно Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.  В новия Столичен общински съвет ГЕРБ ще има 30 съветници, Реформаторски блок - 11, БСП - 7, ВМРО - 3, "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи) - 3, "Атака" - 2, "Глас народен" - 2, "Движение 21" - 2, "Зелените" - 1, съобщи общинската избирателна комисия в София.  Нито една от групите няма мнозинство.  Групата на ГЕРБ: Елен Герджиков  Силвия Христова  Орлин Алексиев  Малина Едрева  Татяна Георгиева  Йордан Господинов Николай Стойнев  Екатерина Йорданова  Ирина Йорданова-Колева Лорита Радева  Анна Стойкова  Валя Чилова  Зафир Зарков  Михаил Владов  Андрей Иванов Ботьо Ботев  Искра Ангелова  Мита Георгиева  Нина Чанева  Йоанна Драгнева  Венетка Серафимова  Ивелина Джартова  Орлин Иванов  Иван Илиев  Живка Новкова Ваня Тагарева Борислав Борисов  Веселин Милев Михаела Иванова; Анатоли Илиев  В предишния СОС ГЕРБ имаха пълно мнозинство с 33 съветници. 

Стрелбата по Петров с РПГ! Бъчварова с оскъдна информация за случая!

http://www.bnews.bg/article-143103

"Не е станало в непосредствена близост до дома му, зад една бензиностанция са стреляли по колата".

Мач на юношите на Черно море е под въпрос! Гостите от Пловдив още ги няма под Аспаруховия мост

http://petel.bg/Mach-na-yunoshite-na-CHerno-more-e-pod-vapros--Gostite-ot-Plovdiv-oshhe-gi-nyama-pod-Asparuhoviya-most__132169

Мачът между юношите младша възраст на Черно море и Спартак (Пловдив), който трябва да започне в 14 часа на терена под Аспаруховия мост, е под...

Путин: Нито една държава не може да се пребори с тероризма сама

http://petel.bg/Putin--Nito-edna-darzhava-ne-mozhe-da-se-prebori-s-terorizma-sama__132170

Снимка: Булфото Нито една държава в света не може ефективно да се бори срещу тероризма сама, заяви руският президент Владимир Путин на...

Случаят Петров: Завръщане на мутри или политическа атака?

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/sluchaiat-petrov-zavryshtane-na-mutri-ili-politicheska-ataka-6044551

Лидерите на политическите сили у нас коментираха инцидента с Алексей Петров, а министърът на вътрешните работи Бъчварова даде официална информация за случаилото се

Депутатите се разпуснаха, ще заседават чак на 4 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2638822_deputatite_se_razpusnaha_shte_zasedavat_chak_na_4/?ref=rss


След изслушването на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова за стрелбата по Алексей Петров тази сутрин депутатите се разпуснаха заради изчерпване на седмичната си програма. Следващото редовно пленарно заседание ще бъде на 4 ноември, сряда, обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Заседанието днес беше кратко, тъй като още вчера депутатите обсъдиха всички точки от дневния си ред, а днес само гласуваха по тях. Липса на кворум вчера провали плановете на...

Бъчварова: Издирваме кола от инцидента с Алексей Петров

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bychvarova-izdirvame-kola-ot-incidenta-s-aleksej-petrov-6044551

"Извършва се оглед в момента под наблюдение на прокурор. Има и свидетели, които се разпитват", каза още Бъчварова

Иван и Лука Ангелови са агробизнесмените на 2015-а година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079753

Иван и Лука Ангелови са новите агробизнесмени на България за 2015 годината. Купата на вестник "Български фермер" им бе връчена от аграрния зам. министър Цветан Димитров. Бизнесмените Иван и Лука Ангелови са създателите и собствениците на мощния днес холдинг "Градус".
"Благодаря за наградата и за добрите думи.
Иван и Лука Ангелови са новите агробизнесмени на България за 2015 годината. Купата на вестник "Български фермер" им бе връчена от аграрния зам. министър Цветан Димитров. Бизнесмените Иван и Лука Ангелови са създателите и собствениците на мощния днес холдинг "Градус". "Благодаря за наградата и за добрите думи.

НС изслушва Бъчварова за стрелбата по Алексей Петров

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ns-izslushva-bychvarova-za-strelbata-po-aleksej-petrov-6044551

Депутатите изслушват вътрешния министър Румяна Бъчварова в парламента да дава разяснения за стрелбата с гранатомет в София

НАТО планира да разположи допълнително военни край границата с Русия

http://www.cross.bg/voenni-nato-kraii-1486097.html

/КРОСС/ Страните от НАТО обмислят да разположат допълнителни военни сили край границите на Русия и да ги поставят под официалното командване на Алианса, като част от усилията за сдържане на евентуална агресия от Москва, пише американският вестник The The Wall Street Journal. Един от плановете предвижда разполагането на четири батальона с численост от 800 до 1000 души в Полша и трите балтийски страни. Разглежда се и вариант в района да има само един натовски батальон. По данни на вестника, засега планът е в начален стадий и все още не е представен за одобрение на Северноатлантическия съвет.

29 октомври е световният ден за борба с инсулта

http://www.cross.bg/prichina-insylt-insylti-1486087.html

/КРОСС/29 октомври е световният ден за борба с инсулта. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. В България се регистрират годишно над 82 000 случая с мозъчн-осъдови заболявания, от които около 35 000 случая са с мозъчен инсулт. Голяма част от регистрираните случаи с мозъчен инсулт завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са с различна степен на инвалидност, която при около 10-20 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти между 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Инсулти развиват дори и деца, включително и новородени. Всяка година близо 6 милиона души по света умират от инсулти. Това заболяване убива повече хора, отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно. Най-честият симптом на инсулт е внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Други симптоми са: обърканост, затруднен говор или разбиране речта, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие или координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание

Полицаи от село Труд иззеха около 120 кг нарязан тютюн

http://pik.bg/полицаи-от-село-труд-иззеха-около-120-кг-нарязан-тютюн-news426089.html

Полицаи от село Труд иззеха около 120 кг нарязан тютюн

Около 120 кг нарязан тютюн конфискуваха служители на районното управление в Труд, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Стоката без платен акциз е открита в лек автомобил „ДЕУ”, спрян за проверка на ул. „Карловска”. Като заподозрени по случая са двама жители на плевенското село Буковлък – 26-годишният водач и 24-годишна пътничка. Образувано е досъдебно производство по чл. 234, ал.1 от Наказателния кодекс, уведомена е Районна прокуратура-Пловдив.

Банката за развитие осигури 6.25 млн. евро за малки фирми

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/29/2638826_bankata_za_razvitie_osiguri_625_mln_evro_za_malki_firmi/?ref=rss


Българската банка за развитие (ББР) ще подпомогне отпускането на нисколихвени кредити и лизинг за фирме с персонал до 10 души, съобщиха от институцията.

Програмата е насочени към предприятия с до 10 работника и активи до 2 млн. евро. Допустими бенефициенти са също самонаети лица, предприемачи, желаещи да стартират нов бизнес, лица, загубили работа или със затруднен достъп до кредитен ресурс.

Отпускането на кредити ще започне от декември. 

Общият финансов ресурс,...

Shell отбеляза най-голямата си нетна загуба от поне десетилетие

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shell-otbeliaza-nai-goliamata-si-netna-zaguba-ot-pone-desetiletie-205020/

Петролният концерн съкращава работни места и намалява разходите, за да се пребори с кризата заради срива на цената на петрола

Разпродават фабрика за ракия и спирт във Видинско

http://www.cross.bg/spirt-rakiya-prodan-1486098.html

/КРОСС/ Синдикът Виолета Томова е обявила за продан фабрика за производство на ракия, спирт и дестилант за хранително производство в град Кула. Фирмата има задължения към две банки и е задлъжняла още преди 2013 г, предаде Конкурент. Тогава и за първи път се разчува, че предприятие за ракия и спирт не може да си погасява кредитите. И така до ден днешен имотите на видинската фирма Богус Топ Къмпани ООД се обявяват за продан. В момента отново са поставени на тезгяха земи, сгради и машини. Началната цена на всичко е за 1 215 203.25 лв. Датата за търга е на 1 декември и до тогава желаещите да се сдобият с фабриката за ракия и спирт могат да подадат документи.  

ЦИК: 53,60% е избирателната активност на местните избори (снимка)

http://pik.bg/цик-5360-е-избирателната-активност-на-местните-избори-снимка-news426086.html

ЦИК: 53,60% е избирателната активност на местните избори (снимка)

ЦИК публикува данните за избирателната активност на местните избори. 53,60% е активността към 20 часа на 25 октомври - час след затварянето на повечето секции.

На парламентарните избори през 2013 година активността е била 51,33%. За референдума активността е била по-ниска.

Тя е 39,67%, но трябва да се има предвид, че избирателите с право на глас на референдума са 6 885 893 или с над 520 000 повече, отколкото регистрираните на местните избори.

 

Бъчварова: Охранител на Ал. Петров подал сигнала за стрелбата

http://frognews.bg/news_100922/Bachvarova-Ohranitel-na-Al-Petrov-podal-signala-za-strelbata/

Охранител на Алексей Петров е подал сигнала за стрелбата по бизнесмена, съобщи в НС вътрешният министър Румяна Бъчварова. Обичайна практика е това да се прави със закъснение от 10-15 минути, за да може мишената да бъде изведена от мястото. В случая сигналът е постъпил на тел. 112 точно в 8.54 часа, обясни тя.

Р. Бъчварова: Извършителите на атентата срещу А. Петров се издирват в цялата страна

http://www.cross.bg/strelyano-buchvarova-informatziya-1486096.html

/КРОСС/ В 8.54 ч. на тел. 112 е постъпила информация, че е стреляно по кола на Алексей Петров, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна във връзка със стрелбата с гранатомед в кв. „Кръстова вада" в столицата. „Сигналът е подаден от негов охранител", коментира тя и обясни, че вероятно е стреляно 10-15 минути преди подаването на сигнала. По-късно подаденият сигнал е обичайна практика, за да може да се изведе охраняваното лице на безопасно място, посочи тя. „Незабавно са изпратени полицейски служители, които са установили, че има стрелба с РПГ. Няма пострадали. Има външни щети на автомобила и на постройка. Извършва се оглед под наблюдение на прокурор. Организирано е издирвателно мероприятие в цялата страна. Има свидетели, които ще бъдат разпитани. Работим активно по този случай. Прокуратурата ще установи неговия характер. Не е в интерес на разследването да поддържаме изтичането на информация", заяви Румяна Бъчварова. Мястото, където е стреляно, е слабо обитавано и няма пострадали лица, допълни тя.

Общините получават последен шанс да завършат проектите си по ПРСР

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/obshtinite-poluchavat-posleden-shans-da-zavyrshat-proektite-si-po-prsr-205019/

Директните плащания за земя от ЕС ще бъдат платени през януари догодина и ще са 598 млн. лв., изчисли Румен Порожанов

8 приложения, които ще ви заредят с настроение за Хелоуин

http://pik.bg/8-приложения-които-ще-ви-заредят-с-настроение-за-хелоуин-news426083.html

8 приложения, които ще ви заредят с настроение за Хелоуин

Хелоуин е най-страховитата нощ в годината. Някои хора вярват, че това е времето когато духовете на умрелите се скитат по земята свободно. До колко това е така, не е ясно. Едно обаче е сигурно и то е, че това е нощта, в която всички деца могат да се разхождат спокойно из квартала без надзор и облечени в страшни костюми, за да изнудват възрастните за лакомства.

Хелоуин от любимите ви празници ли е? Ако е така, може би ще искате да разберете повече за тези 8 Chrome приложения, които ще ви заредят с настроение за Хелоуин.

1. Halloween Mahjong

Halloween Mahjong е страхотна игра, с която може да се забавлявате докато чакате празника. Има възможност играта да се стартира в режим на цял екран, по този начин графиките изглеждат още по-страховито.

2. Halloween Solitaire

Добри ли сте в подреждането на класически пасианс? Тогава не се страхувайте да изпробвате Halloween Solitaire. Тази игра също може да бъде пусната в режим на цял екран за по-приятно изживяване. Фонът е с подходяща тема за Хелоуин, а картите са покрити с прилепи, вампири, тикви и чудовища.

3. Halloween Sudoku

Ако предпочитате судоку, Halloween Sudoku е подходящата игра за вас.

4. Halloween Backgammon

Halloween Backgammon е идеална за тези, които не искат да играят сами. Тази игра на табла може да изиграете с призрачен противник.

5. Halloweenies

Още една тематична за празника игра, с която може да запълните свободното си време. Пригответе се за страховита музика, плашещи писъци и звукови ефекти. Halloweenies е един забавен начин да тествате скоростта на пръстите си.

6. Halloween Countdown

Нека обратното броение до началото на Хелоуин започне, веднага щом инсталирате това разширение!

7. Halloween Soundboard

Хелоуин няма да е страховит без подходящите плашещи звуци, които е редно да се разнасят наоколо на този ден. С Halloween Soundboard ще имате всички плашещи, ужасяващи и призрачни звуци, от които имате нужда за да създадете подходящата обстановка за празника.

8. Pookatoo

Използвайте Pookatoo, за да изпратите на приятелите си страховити съобщения. Независимо дали ще направите това в социалната мрежа, по имейл или в блога си, няма как да не оцените възможностите, които ви предлага Pookatoo.

Източник: digital.bg

Лека кола изгоря при пожар в Пловдив

http://pik.bg/лека-кола-изгоря-при-пожар-в-пловдив-news426084.html

Лека кола изгоря при пожар в Пловдив

Лек автомобил е изгорял при пожар вчера на бул. „Мария Луиза” в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив. Няма пострадали хора. Сигналът за обхванатия в пламъци ВАЗ” с пазарджишка регистрация е подаден в 17.45 часа. При огледа е установено, че пожарът е причинен от късо съединение.

Бъчварова потвърди, че стрелбата в София е срещу Алексей Петров, стреляно е с гранатомет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2638819_buchvarova_potvurdi_che_strelbata_v_sofiia_e_sreshtu/?ref=rss


Охранител на Алексей Петров е подал сигнала на тел. 112 за извършения срещу бизнесмена атентат. Това съобщи пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя беше извикана, за да даде подробности около опита за покушение днес в София и стрелбата с гранатомет.

Сигналът е подаден в 8:54 часа. Стреляно е по кола на Алексей Петров, заяви Бъчварова. Сигналът е постъпил от негов охранител, който не е бил на работа, допълни тя. Вероятно деянието е извършено 10-15 минути...

Бъчварова потвърди, че атентатът в София е срещу Алексей Петров, стреляно е с гранатомет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2638819_buchvarova_potvurdi_che_atentatut_v_sofiia_e_sreshtu/?ref=rss


Охранител на Алексей Петров е подал сигнала на тел. 112 за извършения срещу бизнесмена атентат. Това съобщи пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Тя беше извикана, за да даде подробности около опита за покушение днес в София и стрелбата с гранатомет.

Сигналът е подаден в 8:54 часа. Стреляно е по кола на Алексей Петров, заяви Бъчварова. Сигналът е постъпил от негов охранител, който не е бил на работа, допълни тя. Вероятно деянието е извършено 10-15 минути по-рано, това е нормално, защото първо се извежда от мястото нападнатото лице, посочи тя.

Вътрешният министър потвърди и че има изстрел с РПГ.

Установено е, че няма пострадали хора. Има увреждане на автомобила и на временна постройка.

Около 20 служители на МВР има в момента, извършва се оглед под наблюдение на прокурор.

Бъчварова потвърди и че се издирва автомобил, от който е стреляно. Организирано е заградително мероприятие на територията на София и страната за издирване на автомобил, установен, че е бил на мястото, разпитват се и свидетели, каза вътрешният министър.

Тя посочи, че мястото на атентата не е в непоследствена близост до дома му, а е избрана слабо обитавана местност.

В кулоарите на парламента Бъчварова отказа повече подробности по случая.

Срещу Алексей Петров бе извършен опит за покушение през август 2002 г. Тогава по него беше стреляно пред басейна "Спартак", а Петров бе в тежко състояние с огнестрелна рана в гърдите и бедрото. 

Алексей Петров е бивш служител на Специализирания отряд за борба с тероризма. През 2008 г. името му бе огласено от тогавашния вътрешен министър Румен Петков като офицер на прикритие в ДАНС. Петров бе и съветник на бившия директор на ДАНС Петко Сертов. През 2009 г. той даде на тогавашния премиер Борисов документи с гриф "поверително" за корупция в кабинета на Сергей Станишев, като обяви, че прави това в качеството си на "лоялен гражданин".

През февруари 2010 г. той бе арестуван при шумната акция "Октопод". Първоначално тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов съобщи, че групата, задържана в "Октопод" е извършавала данъчни престъпления, включително източване на комбината "Кремиковци", изнудвания, рекет и е замесена дори със склоняване към проституцията. Впоследствие обаче до съда стигна единствено обвинението за рекет срещу двама души.

Атентат край дома на Алексей Петров в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=305108

Стрелба с гранатомет в София вдигна на крак полицията тази сутрин. Опитът за атентат е извършен недалеч от дома на бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров, предаде репортер на БГНЕС. Районът на инцидента е ограден от полицейски ленти - улица "Проф.

Цв. Цветанов обсъди противодействието на международния тероризъм с Р. Джулиани

http://www.cross.bg/dzhyliani-tzvetanov-deiistviyata-1486095.html

/КРОСС/ „В рамките на Интерпарламентарния форум по проблемите на разузнаването и сигурността във Вашингтон имах възможността да се запозная и да разговарям с бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Двамата обсъдихме въпроси от сферата на националната сигурност на България и САЩ, както и нужните усилия в световен мащаб за противопоставяне срещу международния тероризъм", написа на личната си страница във фейсбук заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. За мен беше истинска чест да разговарям с „кмета на Америка", както го нарича американският печат, заради действията му по преодоляване на кризата след терористичните нападения в града на 11 септември 2011 година.Бързината на действията и чувството на отговорност, проявени от Рудолф Джулиани тогава, са допринесли много за повдигане на американския дух и са отличен пример за поведението, което трябва да имат всички държавници, в подобни трудни моменти, пише Цветанов.

Как да си направим Microsoft акаунт

http://pik.bg/как-да-си-направим-microsoft-акаунт-news426081.html

Как да си направим Microsoft акаунт

Купили сте си чисто нов Windows 10 лаптоп или таблет и се питате кое е първото нещо, което трябва да направите сега?

Отговорът е, че трябва да си създадете Microsoft акаунт. Този акаунт ще е вашият ключ към всички страхотни инструменти, услуги и продукти на Microsoft.  

1. Създаване на профил

За да си създадете Microsoft акаунт трябва да попълните онлайн формуляр за регистрация. Достъп до него може да получите от вашия уеб браузър или чрез докосване на „Create a new account“ когато ви бъде напомнено за това при първото ви стартиране на Windows 10. Трябва да въведете вашето име, презиме, дата на раждане и още няколко подробности.

2. Нямате имейл адрес

Вашето потребителско име вашия имейл адрес. Ако имате Google, Yahoo или някакъв друг вид адрес, въведете го тук. Ако не разполагате с имейл адрес, не се притеснявайте. Кликнете върху „Or get a new email address“. В полето под Username въведете адреса, който искате (той трябва да бъде уникален) и изберете @hotmail или @outlook. Ако въведеното от вас име не е уникално, не се притеснявайте – системата ще ви даде някои други варианти.

3. Верификация на имейла

След това ще получите имейл с молба да проверите молбата си за създаване на Microsoft акаунт. Това е много важна стъпка, тъй като предотвратява хакерите да създадат акаунт на ваше име. Ето защо когато получите този имейл, кликнете върху синьото поле „Verify“. Това ще потвърди на Microsoft, че вие сте в течение на случващото се и компанията ще финализира процеса на създаване на акаунт.

4. Допълнителна конфигурация

Вие вече сте си създали свой собствен Microsoft акаунт и можете да го използвате за влизане в Window 10. Той ще работи на всички ваши устройства с Windows. Ако в бъдеще искате да направите някакви промени, като например смяна на паролата, върнете се на account.live.com въведете данните на акаунта си и вие ще бъдете отведени до менюто на опциите за конфигуриране.

Източник: digital.bg

Гечев: БСП няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г.

http://frognews.bg/news_100921/Gechev-BSP-niama-da-podkrepi-proekta-za-Biudjet-2016-g/

„Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично няма да подкрепим този безидеен Проект за Закон за Бюджет 2016 г., както и предложението на актуализация на този за 2015 г.”. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той добави, че в предстоящите разисквания в комисиите и пленарна зала левицата ще предложи алтернативни политики и решения, които отговарят на българския интерес и се вписват в програмите и политиките на ЕС за устойчиво развитие.

Гечев: БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма да подкрепи проекта за Бюджет 2016 г.

http://frognews.bg/news_100921/Gechev-BSP-LIAVA-BALGARIIA-niama-da-podkrepi-proekta-za-Biudjet-2016-g/

„Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ категорично няма да подкрепим този безидеен Проект за Закон за Бюджет 2016 г., както и предложението на актуализация на този за 2015 г.”. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев. Той добави, че в предстоящите разисквания в комисиите и пленарна зала левицата ще предложи алтернативни политики и решения, които отговарят на българския интерес и се вписват в програмите и политиките на ЕС за устойчиво развитие.

КНСБ отсече: Няма причина за увеличаване на бюджета в сектор "Сигурност" със 160 млн. лева

http://pik.bg/кнсб-отсече-няма-причина-за-увеличаване-на-бюджета-в-сектор-сигурност-със-160-млн-лева-news426078.html

КНСБ отсече: Няма причина за увеличаване на бюджета в сектор "Сигурност" със 160 млн. лева

Не виждаме причина за увеличаване на бюджета на сектор "Сигурност". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на заседание на НСТС.

Димитров отбеляза, че КНСБ не е съгласно с допълнителното финансиране със 160 млн. лева в сектор "Сигурност".

"Не виждаме причина, няма да станем по-боеспособни и боеготовни", коментира Димитров. Той изрази мнение, че след като сектор "Сигурност" не е спазил искането за ограничаване на разходите не е необходимо да се прави такъв значителен разход.

"За 2015 г. е очевидно, че завишените приходи, благодарение на усилията на администрацията, така и на работодателите, направиха възможно събирането на повече от 1,7 млрд. лева данъчни приходи. Направиха възможна и актуализацията", коментира Пламен Димитров. Той подчерта, че основната критика за бюджет 2016 г. на КНСБ минава през бюджетната философия. "Според нас може да бъде построена по друг начин", допълни президентът на КНСБ.

Киномания 2015 отдава почит на легендарния Марлон Брандо

http://www.cross.bg/brando-marlon-kinomaniya-1486083.html

/КРОСС/Нов документален филм за легендарния Марлон Брандо ще гледаме на "Киномания 2015". Организаторите от Националния дворец на културата отдават почит на големия актьор с прожекция на Слушай, Марлон, който ще бъде показан в рамките на кинофестивала на 21 ноември (събота) в кино "Люмиер" от 15:15 часа. Един от най-почитаните и влиятелни актьори на всички времена, познат от емблематични филми като Кръстникът и Трамвай "Желание", същевременно е и една от най-изплъзващите се и енигматични личности в света на киното. Чрез ексклузивен достъп до непоказвани и нечувани записи от личния архив на Брандо, Слушай, Марлон се опитва да разкрие по-пълно артиста и човека. Проследявайки изключителната кариера на Брандо и удивителния му личен живот, водени от самия актьор с неговия глас, ще го преоткрием в цялата му сложност. Без говорещи глави, без интервюта: просто Брандо за Брандо. Режисьор на продукцията е Стеван Райли, сценарият е на Стеван Райли и Питър Етеджуи, оператор - Оле Брат-Биркеланд. Филмът е селектиран в международния документален конкурс на фестивала "Сънданс". "Киномания 2015" ще започне на 12-и ноември с "Каръци" на Ивайло Христов и ще продължи до 29-и ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и "златни класики" в памет на велики режисьори и звезди

Федералният резерв остави увеличаването на лихвите за декември

http://econ.bg/Новини/Федералният-резерв-остави-увеличаването-на-лихвите-за-декември_l.a_i.702362_at.1.html

Федералният резерв на САЩ остави лихвените проценти непроменени на срещата си в сряда, предава Reuters. Централната банка индикира недвусмислено, че...

Китайци поставиха нов световен рекорд по масово въртене на пица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5079724

511 любители на пицата в Шанхай, Китай, се включиха в инициатива да счупят световния рекорд по масово въртене на пица, съобщи "Скай нюз". Предишният рекорд е бил поставен миналата година в Лондон от 338 души.
Според правилата пицата трябва да се върти по традиционния начин като участниците използват и кокалчетата на ръцете си.
511 любители на пицата в Шанхай, Китай, се включиха в инициатива да счупят световния рекорд по масово въртене на пица, съобщи "Скай нюз". Предишният рекорд е бил поставен миналата година в Лондон от 338 души. Според правилата пицата трябва да се върти по традиционния начин като участниците използват и кокалчетата на ръцете си.

Ударно завършване на европроекти вади бюджета на червено с 3.1%

http://www.mediapool.bg/udarno-zavarshvane-na-evroproekti-vadi-byudzheta-na-cherveno-s-31-news241112.html

Бюджетният дефицит за 2015 г. ще надхвърли с малко разрешените от Евросъюза 3 процента заради решението на правителството да финансира ударното приключване на изпълняваните европроекти, за да се минимизират загубите на евросредства за предходния програмен период 2007-2013 г.. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което обсъди държавния бюджет и бюджетите на Националния осигурителен институт и Здравната каса в четвъртък.   Той обяви, че и през октомври бюджетът ще бъде без дефицит с минимално превишаване на приходите над разходите, но заради увеличените трансфери от държавната хазна до края на годината "предлагаме дефицит в размер на 3.1% предвид заложения първоначален в размер на 3 на сто". "Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", каза финансовият министър. Според него правителството е преценило, че е по-добре да създаде предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени, вместо да превръща спазването на дефицита в самоцел. В същото време Горанов коментира, че за следващата година правителството си е поставило за цел бюджетният дефицит да е 2 на сто, а не първоначално предвиденият от 2.5%. "Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1.4% дефицит от БВП и 1% от БВП дефицит за 2018 г.", каза финансовия министър. Той заяви, че според прогнозите на експертите му приходите ще нараснат с 33 млрд. лева през 2016 г. и с 36.27 млрд. лв. през 2018 г. Разходите през следващите две години обаче също ще растат с 34.7 млрд. лв. "Не мога да гарантирам, че всички структурни реформи ще се реализират с ефектите и успехите, които ми се иска да очаквам", посочи Горанов, който наскоро призна, че не е успял да се справи с реформите в МВР и Министерството на отбраната, но не може да ги остави без заплати и заради техните разходи, на други ведомства и за европроекти се актуализира бюджетът за 2015 г. с 880 млн. лв. "Продължаваме да работим върху осигуряване на ефективността на разходите, тъй като при ограничен ресурс само чрез ефективност в разходите можем да увеличим ползите за обществото", обясни Горанов и посочи, че основният приоритет за догодина ще е запазване на стабилността на публичните финанси. Парламентът също дебатира проектобюджета за 2016 г., с който всъщност се прави актуализацията на тазгодишните разходи и който ще бъде разгледан на извънредно заседание на Министерския съвет в петък. От "БСП лява България" излязоха с декларация, че предложеният за догодина проектобюджет  не отговаря на сериозните предизвикателства пред българската икономика. Повтарят се стъпките от предишния мандат на ГЕРБ - да стопяват бързо натрупания фискален резерв и да трупат нови дългове, прочете декларацията депутатът Румен Гечев. В този проект пише черно на бяло, че в края на 2016 г. фискалният резерв може да слезе на 4.5 млрд. лева. Ако са верни твърденията на МФ, че сега той възлиза на 11 млрд. лева, то излиза, че само за година този стратегически резерв ще бъде източен до критични и недопустимо ниски нива, каза Гечев. Според социалистите страната се вкарва в "изключително опасна дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий". "В следващите три години държавният дълг ще бъде удвоен и ще достигне почти 30 процента от БВП или около 15 млрд. евро. Да, това е все още половината от ограничението на Маастрихтските критерии, но така започна навремето този процес в Гърция, Португалия и Ирландия и знаем с какво завърши", добави Гечев. Според "БСП лява България" този проектобюджет не предлага никакви политики, а малко повече трохи за няколко министерства, има орязване на и без това оскъдните средства за образование и наука, като се посяга на унизително ниския бюджет на БАН. Гечев обвини Горанов, че от началото на годината заблуждава обществото, че няма да има актуализация на бюджета, с "някакви чутовни успехи в събирането на данъци, мита и акцизи, за спиране на контрабандата и сивата икономика, но действителността се оказва друга". От БСП заявиха, че няма да подкрепят този безидеен проект за бюджет за 2016 г., както и предложението за актуализация на бюджета за 2015 г., и ще предложи алтернативни решения в синхрон с фискалните политики на ЕС. "Не е честно тези, които, катастрофираха колата, да стават тук и да ни казват какъв трябва да е бюджетът", контрира го депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Когато се взима нов заем за връщане на стар, не води до по-голяма задлъжнялост и не трябва да се спекулира, обясни той на колегите си от "БСП лява България" и ги посъветва да са благодарни, че има управляващо мнозинство, което решава техните проблеми. Изказването на Димитров беше на няколко пъти прекъсвано от реплики "лъжа" на депутати от левицата", за което те получиха забележки на председателя на парламента Цецка Цачева и предупреждение, че ще прекъсне заседанието заради безредици в залата. В началото на изявлението си представителят на Реформаторите подчерта, че дебатът по бюджета е много съществен, не бива да се изказват тези, които са неверни, и те да останат необорени. Кой допусна рекордния дефицит в края на 2014 г. от 6 на сто, попита политикът. Той припомни, че при кабинета "Орешарски" е бил и фалитът на КТБ, който по измерения няма равен в най-новата ни история. Усилията на управляващото мнозинство през последните две години е да стабилизира публичните финанси, заяви Мартин Димитров и допълни, че през 2015 и 2016 г. бюджетният дефицит се вкарва в рамките на Маастрихтските критерии. За 2016 г. дефицитът се свива под 2 процента, което означава, че се премахва рискът от дългова спирала, подчерта депутатът. Опасностите пред бюджет '2016 оттук нататък са идеите на БСП, едната от които е отмяна на плоския данък, предупреди Мартин Димитров и припомни, че социалистите не са предприели такава стъпка, докато са били на власт, защото са знаели, че подобно решение би нарушило стабилността на публичните финанси. Този данък не би трябвало да бъде променян, смята той. Димитров изказа убеждението на Реформаторите, че административната реформа трябва да бъде завършена във вида, в който е предложена, и да се намалят разходите в МВР чрез промяна на категорията труд за административните служители на ведомството и критериите за пенсионирането им.

Бюджетът без дефицит и през октомври, но в края на годината може да е над 3%

http://www.mediapool.bg/byudzhetat-bez-defitsit-i-prez-oktomvri-no-v-kraya-na-godinata-mozhe-da-e-nad-3-news241112.html

Бюджетът ще бъде без дефицит и през октомври, но в края на годината може да превиши заложената цел от 3% от БВП. Причината е в изпълнението на европейските проекти, които ще се финансират с пари от бюджета. Това сочат данните за изпълнение на държавния бюджет към момента, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Тристнания съвет. Съветът обсъжда бюджета на държавата, на НОИ и на НЗОК. "Последните дни на октомври показват, че и този месец ще приключи с минимално превишение на приходите над разходите. Трябва да достигнем дефицитът, който сме предложили от 3.3%.“, каза министър Горанов. Според него правителството е преценило, че е по-добре да създаде предпоставки европейските програми да могат да бъдат приключени, вместо да превръша дефицита в самоцел. "Наблюдава се увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет. Предлагаме дефицит в размер на 3.1% предвид заложения първоначален в размер на 3 %. Това е най-консервативната прогноза - най-лошият сценарий", каза финансовият министър. Той припомни, че ревизираната цел за 2016 г. е в размер на 2% от БВП. "Предлагаме в следващата година да се опитаме да се справим с дефицит от 2% в консолидираната фискална програма. Стъпката на консолидация, която се предлага за следващите две години е 1.4% дефицит от БВП и 1% от БВП дефицит за 2018 г.", каза финансовия министър. Той заяви, че според прогнозите на експертите му приходите ще нараснат с 33 млрд. лева през 2016 г. и с 36.27 млрд. лв. през 2018 г. Разходите през следващите две години също ще растат с 34.7 млрд. лв. "Наблюдава се тенденция за намаляване на разходите. Не мога да гарантирам, че всички структурни реформи ще се реализират с ефектите и успехите, които ми се иска да очаквам. Продължаваме да работим върху осигуряване на ефективността на разходите, тъй като при ограничен ресурс само чрез ефективност в разходите можем да увеличим ползите за обществото", каза в заключение Горанов. Очаквайте подробности

Премиерът Борисов пристигна в Равда, открива пречиствателната станция (Снимки+Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079703

Преди минути започна церемонията по откриването на една от най-големите пречиствателни станции в страната - разширението на станцията в Равда, за което пристигна премиерът Бойко Борисов.
Преди минути започна церемонията по откриването на една от най-големите пречиствателни станции в страната - разширението на станцията в Равда, за което пристигна премиерът Бойко Борисов. "Вие да не сте от ЦИК", пошегува се премиерът, когато видя масите с подредените проспекти за пречиствателната станция.

Реформаторите в Пловдив: Зад Иван Тотев сме в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5079677


"Тук сме, за да изразим нашата подкрепа към десния кандидат в Пловдив Иван Тотев, обясни председателят на СДС в града и депутат от Реформаторския блок Никола Хаджийски. Шефката на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева обясни, че няма как да подкрепят левия претендент, защото това означавало да излъжат своите избиратели.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване