Миков: Ще искаме касиране на изборите и в София, и на други места

http://frognews.bg/news_100964/Mikov-SHTe-iskame-kasirane-na-izborite-i-v-Sofiia-i-na-drugi-mesta/

Имаше схема за фалшификация на изборите. Ще искаме касиране на изборите и в София , и на други места. Това каза в "Лице в лице" по bTV лидерът на БСП Михаил Миков и с гона обясни, защо преминалите избори били мръсни.

Над 2.200 млн. лв. за агенцията за борба с градушките

http://news.ibox.bg/news/id_1402273323

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС гласува

От концесията на летище София ще има и годишни такси

http://www.mediapool.bg/ot-kontsesiyata-na-letishte-sofiya-shte-ima-i-godishni-taksi-news241149.html

При отдаването на летище София на концесия догодина правителството няма да прибере само предвидените около 600 млн. лв. еднократна такса, а ще има и годишни вноски като именно техният размер ще е определящият за избора на частен оператор на столичната аерогара. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който потвърди пред журналисти в четвъртък, че очакваната еднократна сума от летищната концесия ще бъде дадена за оздравяването на "Българските държавни железници" (БДЖ). От обявената в деня след местните избори актуализирана средносрочна бюджетна прогноза стана ясно, че летище София ще се отдаде през 2016 г. на концесия и от това се очакват еднократни приходи от 600 млн. лв. Сега Горанов уточни, че плащането на тази сума ще е изрично условие за подписване на концесионния договор, а изборът на частния оператор ще е според предложената от кандидатите годишна концесионна такса. При избора на концесионер на летищата Варна и Бургас офертите бяха само на основа на предвидения за хазната процент от приходите на двата аеропорта от дейността им и инвестициите в разширяването на съоръженията. Финансовият министър коментира, че ще е спекулативно да се каже колко ще се очаква от годишните концесионни такси за летище София, тъй като тя ще е предмет на състезание между отделните кандидати за концесиониране. По думите на Горанов подготовката на концесията на аеропорта е в напреднала фаза и през април 2016 г. обявяването на конкурса може да бъде факт. "Неформално има заявен интерес от различни оператори", допълни той. Засега само от летище Мюнхен официално са заявили интереса си към столичната аерогара. това стана по време на българо-баварски форум в София. "Парите от тази концесия сме обещали на Московски (транспротния министър – бел. ред.), че приоритетно тези приходи, които ще влязат еднократно за 2016 г., ще постъпят за решаване на натрупаните проблеми в железниците, но и не само", заяви Горанов. Той определи това като вътрешно секторна сделка в рамките на системата на транспорта.

САМО в ПИК! Атентатът срещу Алексей Петров съживи кошмарите срещу Поли Пантев, Клюна и Пехливанов!

http://pik.bg/само-в-пик-атентатът-срещу-алексей-петров-съживи-кошмарите-срещу-поли-пантев-клюна-и-пехли-news426376.html

САМО в ПИК! Атентатът срещу Алексей Петров съживи кошмарите срещу Поли Пантев, Клюна и Пехливанов!

Днес сутринта наемните убийци, пратени срещу Алексей Петров, за пореден път доказаха, че изпълнителите на мокри поръчки в България не могат да стрелят с гранатомет. Това стана и причина бившата барета да оцелее при второ драматично покушение. Петров е четвъртият човек, оцелял след стрелба по него с РПГ.

Преди повече от десетина години с подобно оръжие са направени неуспешни опити за атентат срещу Поли Пантев и Георги Пехливанов от СИК, както и Антон Милтенов-Клюна.

Ето и кратка история на неуспешните опити на поръчковите убийци, които не боравят добре с гранатомети:

- На 20 юли 2000 г. от 11,30 ч неизвестни стрелят с гранатомет по джипа "Мерцедес" на Поли Пантев на разклона на Зоологическата градина и Симеоновско шосе. Пантев живее съвсем наблизо. Шофьорът на пилотната кола "МицубишиПаджеро" обаче вижда заревото и успява да натисне спирачката. Снарядът профучава край колата, откъртва парче от предния мигач на джипа, лети над главата на строителен работник на паркинга и се спира в тревата на градината пред зоопарка. Пантев скача от колата си, последван от охраната си от другия автомобил, и хуква в гората край Симеоновско шосе да гони атентатора, но безуспешно.

Това е първото покушение от този вид, което се извършва у нас.

- Година по-късно, на 5 юли 2001 г., с гранатомет е стреляно и по един от най-доверените хора Пантев - Георги Пехливанов. Той е гърмян край столичния басейн "Мария-Луиза".

Анентатът по Пехливанов е около 11 часа в района на тунела под алея "Яворов", водещ до басейна. Пехливанов и хората му търсят убежище в комплекса на басейна. По Пехливанов е стреляно най-вероятно от храстите непосредствено на изхода от тунела, а не от автомобил, твърдят тогава източници, запознати с разследването.

Приликата между стрелбата срещу Пантев и тази срещу Пехливанов е и в това, че изпълнението изглежда аматьорско и някак показно неуспешно.

- В нощта на 17 януари на 2004 година следва трети неуспешен атентат с гранатомет. Той е срещу нарокобоса Антон Милтенов-Клюна, също като Поли Пантев вече покойник. Клюна е обстрелван докато се движи по бул. "Цариградско шосе", близо до ресторант "Феята". Снарядът се забива в дърво. Клюна не подава сигнал в полицията.

Соня Найденова, ВСС: Целта на срещата с министър Владислав Горанов беше да защитим финансовите параметри на бюджета на съдебната власт

http://pik.bg/соня-найденова-всс-целта-на-срещата-с-министър-владислав-горанов-беше-да-защитим-финансови-news426381.html

Соня Найденова, ВСС: Целта на срещата с министър Владислав Горанов беше да защитим финансовите параметри на бюджета на съдебната власт

Срещата в Министерството на финансите беше полезна не само за Съдебната власт, но и за министъра на финансите, който се оказа, че не е бил запознат с част от инициативите на ВСС. Това каза Соня Найденова, представител на ВСС, по време на брифинг във връзка със срещата с министъра на финансите Владислав Горанов, предаде "Фокус". Срещата продължи повече от два часа, като на нея трябваше да бъде обсъден бюджетът на ВСС за 2016 година. Проектобюджет на ВСС предвиждаше сума в размер на 542,5 млн. лева. Сумата, която се предлага от страна на Министерство на финансите, е около 473 млн. лева. Разликата, която се получава и сумата, която от ВСС са поискали в повече, трябва да покрие привеждане на заплатите на магистратите и съдебните служители, съобразно изискванията на закона. Соня Найденова бе категорична, че целта на срещата е била да бъдат защитени финансовите параметри на бюджета на съдебната власт, така като ВСС го е предложил. „Срещата беше с много задълбочени обсъждания, изключително спокойно, без емоции и с конкретни професионални аргументи. Категорично заявихме, че предложената промяна в начина на формиране на магистратските възнаграждения, гарантирана в член 218 от Закона за съдебната власт, е неприемлива”, заяви Найденова.

„За удовлетворение мога да кажа, че министър Горанов възприе тази теза и заяви, че е доста спорно от гледна точка на съответствие на неговото предложение с Конституцията, както и, че няма да доведе до конкретни финансови облекчения в общия бюджет на държавата, тъй като в един от текстовете в проектозакона, предложен от Министерство на финансите по член 59, е фиксиран същият размер, който съответства и на увеличението на възнаграждението в сила от първия ноември. Така че неговата позиция в края на срещата беше, че той няма да поддържа това предложение за изменение на член 218 и в този вид законопроектът няма да бъде внесен на заседанието на МС”, коментира тя. По отношение на другата част от проектобюджета за съдебната власт от ВСС са били категорични, че така както Висшият съдебен съвет го е предложил - е формиран на базата на политики за управление и този финансов ресурс е необходим за нормалната издръжка на съдилищата и прокуратурата. 

Диана Апостолова: Агресията при 5-годишните деца е показател за неумение за общуване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/htm4x4dC3LQ/

В ЦДГ „Веселушко” гр. Поморие се състоя среща на родителите на деца от предучилищна възраст с психолога Диана Апостолова. Темата, по която дискутираха родителите и учителите в детската градина с психолога беше „Ефективни модели за справяне с агресивните прояви на 5 -6 годишните деца”. Беше споделено, че най-характерна за предучилищната възраст е вербалната агресия. Психологът обясни, че словесните нападения обикновено се случват в моменти на слабост. Думите, изречени тогава са необмислени, стремящи да разтоварят напрежението. Също често срещани са обвиненията и заплахите, например децата на 5-годишна възраст демонстративно крещят на своето другарче, за да го отстранят от игра или от играчка. За тях другото дете е препятствие, което трябва да отстранят. Родителите и детските педагози посочиха, че се случва децата да се блъскат, да удрят с ръце, да ритат с крака, да дърпат косите. Психологът им обясни, че това е физическа агресия, но тя има непроизволен, непосредствен и импулсивен характер. Че това е форма на себедоказване и себеутвърждаване на групата от връстници.
По време на срещата Диана Апостолова обясни кои са индивидуалните и социални факторите, провокиращи непослушание, гняв и прояви на агресивност у децата в предучилищна възраст. Зададоха се много въпроси за начините за справяне . Най-доброто възпитание към едно дете на 5-годишна възраст се заключава в това да се насърчават самостоятелните му действия, в подкрепа на инициативите му, в признаване на правото на интелектуална любознателност и творчество. Ако родителите през този период не позволяват на детето си да действа независимо, прекалено го наказват в отговор на неговите нужди, то развива чувство за вина. Заплахите са безполезни, те гарантират повторение на забранената постъпка и провокират агресия. Полезната критика не е синоним на забележки и обиди, а на насоки за действия. Когато едно дете бъде наречено с обидни етикети като „непохватно”, „глупаво”,”агресивно” и т.н. то реагира с яд, омраза и агресивност, засилва се увереността му, че наистина е такова. Физическите наказания като дисциплинарен метод водят до чувство за вина и страх и подражание на родителя в отношенията с възрастните.

Дисциплината е насочването на детето в правилната посока, а това се постига чрез приемане, разбиране, любезност и внимание. Вежливостта е черта на характера и същевременно социално умение. Тя се придобива чрез подражание на родителите, т.е. учтивостта провокира учтивост, невъздържаността- невъздържаност, отзивчивостта- отзивчивост, невъзпитаността- невъзпитаност. Агресивното поведение се използва от децата на 5 години за задоволяване на потребностите им. Важно е да се внушава доверие в способността им да функционират ефективно и да живеят, учат и играят нормално. Към края на предучилищната възраст те преодоляват егоцентризма си и започват да отчитат чуждата гледна точка и да я координират със собствената.
Присъстващите благодариха на психолога Диана Апостолова за полезната среща и пожелаха отново да се видят и да продължат да разговарят по наболели за тях и техните деца проблеми.

КАТ-Варна: Нараства броя на катастрофите с жертви на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=305173

Общо 624 тежки катастрофи с 47 загинали и близо 780 ранени са регистрирани във Варна и областта от началото на годината до момента. За сравнение със същия период на миналата година смъртните случаи са с 10 по-малко, а ранените с близо 40 по-малко.

Билборд с 27% годишен ръст на печалбата до 103 хил. лв.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bilbord-s-27-godishen-ryst-na-pechalbata-do-103-hil-lv-205067/

Към края на септември 2015 г. дружеството е извършило три големи сделки със свързани лица, от които отчита общо 2,347 млн. лв. приходи

Владо Каролев с уникален коментар за Сидеров и Алексей Петров

http://web.barometar.net/82352/

Интересен коментар направи колоритният икономист Владимир Каролев за актуални събития свързани с Волен Сидеров и Алексей Петров: „Различни гледни точки…на Сидеров му забиха едно кроше и обяви, че товa било опит за убийство. По Алексей Петров стреляха с гранатомет и каза, че е грешка.“ barometar.net

Филм за легендарния Марлон Брандо на Киномания 2015 (трейлър)

http://offnews.bg/news/n_1/n_582708.html

Нов документален филм за легендарния Марлон Брандо ще гледаме на Киномания 2015 . Организаторите от Националния дворец на културата отдават почит на големия актьор с прожекция на "Слушай, Марлон", който ще бъде показан в рамките на кинофестивала на 21 ноември (събота) в кино “Люмиер” от 15:15 часа. Един от най-почитаните и влиятелни актьори на всички времена, познат от емблематични филми като "Кръстникът" и "Трамвай “Желание”, същевременно е и една от най-изплъзващите се и енигматични личности в света на киното. Чрез ексклузивен достъп до непоказвани и нечувани записи от личния архив на Брандо, "Слушай, Марлон" се опитва да разкрие по-пълно артиста и човека. Проследявайки изключителната кариера на Брандо и удивителния му личен живот, водени от самия актьор с неговия глас, ще го преоткрием в цялата му сложност. Без говорещи глави, без интервюта: просто Брандо за Брандо. Режисьор на продукцията е Стеван Райли, сценарият е на Стеван Райли и Питър Етеджуи, оператор - Оле Брат-Биркеланд. Филмът е селектиран в международния документален конкурс на фестивала “Сънданс”. Киномания ще започне на 12-и ноември с “Каръци” на Ивайло Христов и ще продължи до 29-и ноември. Фестивалът ще предложи на феновете си най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще бъдат представени наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Инвестиции в „Лего” носят по-големи печалби от тези в злато

http://www.moreto.net/novini.php?n=305176

Инвестирането в някои стари игри „Лего” може да донесе повече печалби, отколкото инвестициите в злато на стоковата борса, пише в . „Дейли мирър”. Стойността на световноизвестните детски конструктори расте с 12% с всяка изминала година от началото на този век.

Търговията на Wall Street започва с понижения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgoviiata-na-wall-street-zapochva-s-ponijeniia-205069/

Основните индекси записват спадове след възхода от предната сесия, когато Фед намекна, че може да вдигне лихвите през декември

Няма конфликт между Турция и Русия, само разногласия около Сирия

http://www.cross.bg/erdogan-tyrtziya-konflikt-1486178.html

/КРОСС/Турция и Русия имат разногласия за сирийската криза, но това не означава, че между двете страни има конфликт. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред телевизия "Канал 24". "Ние имаме подписани икономически и стратегически споразумения за сътрудничество. Между нас може да има някои разногласия, но да се възприемат те като конфликт е много неправилно. Например всички въведоха ембарго спрямо Русия, но ние не направихме това заради двустранните отношения", отбеляза турският президент.  Ердоган посочи, че Турция търси варианти за установяване на мир в Сирия. "Проект за мир, включващ Башар Асад, няма да сработи. Трябва да има преходно правителство", подчерта Ердоган. Той напромни, че на международната сцена и по-специално във Виена сега се обсъжда сирийската криза, но по думите му "някои подходи на Иран силно безпокоят Турция". Ердоган посочи, че Турция е внесла в дневния ред на срещата на Г-20 през ноември темата за международния тероризъм.  

400 жалби за "държавна измяна" подадени срещу Меркел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081127

Срещу германския канцлер Ангела Меркел са подадени около 400 жалби за „държавна измяна“, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
Според местната преса това е акция на крайната десница, която не е съгласна с политиката на канцлера за даване на убежище на бежанците.
Вестник „Тагесцайтунг“ подчертава, че няма голям шанс исковете да доведат до дело,
Срещу германския канцлер Ангела Меркел са подадени около 400 жалби за „държавна измяна“, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Според местната преса това е акция на крайната десница, която не е съгласна с политиката на канцлера за даване на убежище на бежанците. Вестник „Тагесцайтунг“ подчертава, че няма голям шанс исковете да доведат до дело,

Близо 500 000 са невалидните гласове на местния вот

http://society.actualno.com/Blizo-500-000-sa-nevalidnite-glasove-na-mestnija-vot-news_504535.html

Огромен брой невалидни бюлетини сме пуснали миналата неделя, посочва bTV. Близо половин милион - 463 075, са невалидните гласове при избора на общински съветници. Това са малко над 14 на сто от общия брой бюлетини в урните. Объркване при попълването на преференцията е основната причина за този сериозен процент недействителни гласове, твърдят експерти. Значително по-малко са невалидните бюлетини при избора на кметове - около 5 процента. Това ни доближава до общата европейска норма.

400 жалби за "държавна измяна" подадени срещу Меркел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081123

Срещу германския канцлер Ангела Меркел са подадени около 400 жалби за „държавна измяна“, предаде AFP, цитирана от
Срещу германския канцлер Ангела Меркел са подадени около 400 жалби за „държавна измяна“, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Според местната преса това е акция на крайната десница, която не е съгласна с политиката на канцлера за даване на убежище на бежанците. Вестник „Тагесцайтунг“ подчертава, че няма голям шанс исковете да доведат до дело,

Изверг, премазал жена с чук, плашил със смърт и дъщеря й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081088

Никола Мицев (31 г.), който разби с чук черепа на 60-годишната Татяна Петрова пред входа на апартамента й в столичния кв. Младост, отправял смъртни заплахи на дъщеря й. Това се разбра в Софийския апелативен съд. В четвъртък Мицев поиска да излезе от ареста.
Кръвопролитието стана на 1 април, когато той издебнал Петрова,
Никола Мицев (31 г.), който разби с чук черепа на 60-годишната Татяна Петрова пред входа на апартамента й в столичния кв. Младост, отправял смъртни заплахи на дъщеря й. Това се разбра в Софийския апелативен съд. В четвъртък Мицев поиска да излезе от ареста. Кръвопролитието стана на 1 април, когато той издебнал Петрова,

Коя е най-силната партия в Реформаторския блок?

http://offnews.bg/news/n_1/n_582703.html

На тези избори бе развенчан и един мит последователно и понякога доста нахално промоциран чрез медии и публични изказвания на някои активисти на ДСБ. А именно, че ДСБ е в основата на Реформаторския блок като най-силна, организирана и популярна партия в РБ. Аз няколко пъти съм коментирал, че това е мит и винаги бях налазван от лаборантски тролове с обвинения от сорта на "лъжеш Каролев, най-силни сме ДСБ” или "А вие, Каролев, защо биете негрите?". Какви са резултатите от изборите? В София ДСБ имат 3-ма съветника, като един от тях е резултат на "феномена" 27/27 (представям си, ако на 27-мо място в листата на РБ не беше член на ДСБ, как веднага шяха да ревнат лаборантските тролове как не било честно...), СДС имат 4-ма съветника (щяха да са 5, ако не беше 27/27) и ДБГ имат 3-ма. Вили Лилков, от когото имам много хубави лични впечатления от съвместната ни работа в СОС, получи почти два пъти по-малко гласове от листата на РБ и според мен до голяма степен заради асоциирането на името му с лаборантите. Извън София ДСБ нямат нито един балотаж в областен град, въпреки че настояваха за: Варна с Чавдар Трифонов - не стигна балотаж, Благоевград - Калоян Ханджийски е катастрофа - последен, Видин - Момчил Станков е много назад, в Кърджали Радослав Милев като водач едва стана съветник, а кандидатът на ДБГ измести всички с преференции и е вторият съветник на РБ в града. В градове като Ловеч, Плевен, Пазарджик, Дупница, Кюстендил, ДСБ няма да има нито един общински съветник. Предстоят балотажи тази неделя. И всеки, който е привърженик на която и да е партия в РБ, би трябвало да гласува за кандидат на РБ, независимо коя партия го е предложила. Аз например съжалявам, че не живея в района "Средец", за да гласувам за предложения от ДСБ кандидат за районен кмет Мария Ачкова . Но след изборите очаквам някои от лидерите на ДСБ да намалят егото си, да не се осланят на лаборантите и все повече намаляващата фенска лаборантска група, а заедно с колегите си от другите 4 партии в РБ търпеливо и последователно да промоцират полезни за обществото политики, насочени към засилване на личната отговорност и предприемчивост и намаляване на намесата на държавата в живота и работата на хората. И да започнат например с вътрешнопартиен разговор с министър Москов.

Близо половин милион са невалидните гласове на местния вот

http://petel.bg/Blizo-polovin-milion-sa-nevalidnite-glasove-na-mestniya-vot__132228

Илюстрация: Би Ти Ви   Огромен брой невалидни бюлетини сме пуснали миналата неделя. Близо половин милион - 463 075, са невалидните...

Астрономическа обсерватория отвори врати в Шумен

http://frognews.bg/news_100963/Astronomicheska-observatoriia-otvori-vrati-v-SHumen/

Нова астрономическа обсерватория отвори врати в Шумен. Тя е напълно оборудвана и се очаква да стане вторият български център за наблюдения на космоса.

Ужас: Откриха човешка ДНК в кренвиршите и хотдога в САЩ

http://www.bnews.bg/article-143116

Кренвиршите от птиче месо са със свинско, а в 10% от изследваните вегетариански кренвирши се съдържа месо.

3000 лв. глоба, ако караш в насрещното

http://frognews.bg/news_100961/3000-lv-globa-ako-karash-v-nasreshtnoto/

Три бона глоба, ако караш в насрещното. Това прие комисията по транспорт в парламента.

Три бона глоба, ако караш в насрещното

http://frognews.bg/news_100961/Tri-bona-globa-ako-karash-v-nasreshtnoto/

Три бона глоба, ако караш в насрещното. Това прие комисията по транспорт в парламента.

Ще стигаме по-бързо до Турция по магистрала „Марица“

http://econ.bg/Новини/Ще-стигаме-по-бързо-до-Турция-по-магистрала-Марица-_l.a_i.702397_at.1.html

Над 3,2 млрд. лв. са вложени към момента в изграждането на транспортна инфраструктура. Това констатира министърът на транспорта, информационните...

В Бордо осъдиха 18 клиенти на българска мрежа за проституция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081121

Съдът във френския град Бордо издаде присъди срещу 18 клиенти на българска мрежа за проституция, която е предлагала услугите на малолетни, предаде BFMTV.
Присъдите варират от 3 месеца до 2 години затвор условно. Един от обвиняемите е получил и ефективна присъда лишаване от свобода.
Присъдите бяха произнесени във връзка с дело,
Съдът във френския град Бордо издаде присъди срещу 18 клиенти на българска мрежа за проституция, която е предлагала услугите на малолетни, предаде BFMTV. Присъдите варират от 3 месеца до 2 години затвор условно. Един от обвиняемите е получил и ефективна присъда лишаване от свобода. Присъдите бяха произнесени във връзка с дело,

Френски съд осъди 18 клиенти на българска мрежа за проституция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081104

Съдът във френския град Бордо издаде присъди срещу 18 клиенти на българска мрежа за проституция, която е предлагала услугите на малолетни, предаде BFMTV.
Присъдите варират от 3 месеца до 2 години затвор условно. Един от обвиняемите е получил и ефективна присъда лишаване от свобода.
Присъдите бяха произнесени във връзка с дело,
Съдът във френския град Бордо издаде присъди срещу 18 клиенти на българска мрежа за проституция, която е предлагала услугите на малолетни, предаде BFMTV. Присъдите варират от 3 месеца до 2 години затвор условно. Един от обвиняемите е получил и ефективна присъда лишаване от свобода. Присъдите бяха произнесени във връзка с дело,

България се надява търговското споразумение ЕС-САЩ да доведе до падане на визите

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-nadyava-targovskoto-sporazumenie-es-sasht-da-dovede-do-padane-na-vizite-news241148.html

Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ (ТТИП) трябва да осигури облекчени и максимално благоприятни условия на достъп до пазара на САЩ за българските селскостопански и промишлени продукти, като същевременно гарантира плавно адаптиране за чувствителните сектори и адекватна и ефективна защита на географските означения. Затова подкрепата на страната ни за ТТИП не е безусловна, коментира зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на дискусия за търговското споразумение между Европа и САЩ, организирана от британското посолство у нас в четвъртък. От думите му и коментарите на останалите участници в срещата стана ясно, че страната ни разчита на споразумението за отпадането на визите за българите при пътуване в САЩ. Според Любен Петров е важно документът да подобри условията за търговия с услуги, да осигури достъп до пазара на обществени поръчки, да гарантира правото на регулиране и поддържането на високи стандарти. Зам.-министърът заяви, че бъдещото споразумение между ЕС и САЩ ще помогне за нарастване и активизиране на търговията между България и САЩ и привличането на нови инвестиции. Това ще стимулира заетостта, ефективното преструктуриране, иновациите и по-нататъшното разгръщане на икономическия потенциал на България. Към момента, около 5% от заетостта в България се дължи на търговията с и инвестициите от САЩ. За САЩ изнасят около 700 български малки и средни предприятия или 87% от броя на всички фирми-износителки за САЩ, изнесе данни Петров. Стойността на износа им възлиза на 100 млн. щ.д., а приносът им към износа за САЩ е 40%. Надяваме се този дял да нарасне след влизане в сила на споразумението, допълни зам.-министърът. Той припомни, че това ще е първото Споразумение за свободна търговия на ЕС с отделена специална глава, посветена на малките и средните предприятия, за които е предвидена помощ чрез конкретни мерки. Някои от тях предвиждат малките и средните фирми от двете страни на Атлантика да бъдат свързани в обща мрежа, да бъдат създадени специализирани интернет страници и електронни бази данни. Има намерения и за насърчаване на електронната търговия, помощ за трансфера на технологии и внедряването на иновации. Интернационализацията и диверсифицирането на износа им са приоритетни за България, заяви още заместник-министърът на икономиката. Участие в дискусията взеха Румен Александров, заместник-министър на външните работи, Дейвид Хениг, директор Международна търговия в британското Министерство на бизнеса, иновациите и професионалните умения, Весела Чернева, програмен директор в Европейския съвет за външни отношения. Модератор на дискусията бе Соломон Паси, основател и главен изпълнителен директор на Атлантическия клуб. На събитието присъстваха още представители на бизнеса, администрацията и неправителствения сектор. Заместник-министърът на външните работи Румен Александров посочи, че живеем в нова икономическа реалност и центърът на тежестта се измества към т.нар. изгряващи икономики. ЕС трябва да запази своята икономическа и политическа тежест, а за това са необходими съюзници, отбеляза той. По думите му трудно преговори от такъв мащаб могат да бъдат водени при пълна прозрачност, необходима е и известна степен на конфиденциалност. Той посочи обаче, че има положително развитие в тази посока и ЕК е започнала редовно да публикува информация, а и се очаква разкриването на т.нар. читални за администрацията. Александров посочи още, че във връзка с преговорите по това споразумение има очаквания да се намери решение и по отношение на въпроса с визите . Той обърна внимание и на механизма за уреждане на споровете инвеститор-държава и отбеляза, че ЕК е разработила ново предложение, което среща положителен отзвук - за специален арбитраж с двуинстанционно производство. За екологичните стандарти Александров каза, че традиционно ЕС е изключително амбициозен по този въпрос и изрази увереност, че от страна на ЕС няма да се допусне отстъпление по тази тема. Дейвид Хениг, директор международна търговия в британското министерство на икономиката, коментира, че това е споразумение, което генерира ползи за всички. Според него то ще улесни търговията, ще помогне за намаляване на митата, ще помогне на инвеститорите. Весела Чернева, програмен директор в Европейския съвет за външна политика, отбеляза, че ТПТИ е започнало с много амбициозна платформа, но тези амбиции са доста намалени и сведени до въпроси, свързани по-малко с тарифи и мита, отколкото с т.нар нетарифни пречки. Чернева посочи, че опозицията срещу споразумението е много широка и в дебата за ТТИП има много митове и страхове, за които европейските политици трябва да си дават сметка. Според нея, ако не бъде подписано ТПТИ, това ще е удар преди всичко за ЕС, защото съюзът винаги е бил много добър в сферата на търговските преговори, а и удар срещу тези, които пледират във Великобритания за оставането й в ЕС. Накрая бившият външен министър, сега президент на Атлантическия клуб Соломон Паси коментира, че това споразумение е много по-важно за Европа, отколкото за САЩ. Винаги има едни и същи митове, които се рециклират под различна форма, посочи още Паси и припомни, че например през 1992 г. депутат е казал в НС, че, ако влезем в НАТО, американските войници ще разбият мазетата ни и ще ни вземат компотите и туршиите. Според него глобализацията всъщност е много българска и се аргументира с легендата за хан Кубрат за снопа пръчки, които заедно не могат да бъдат счупени. Глобализацията е точно същото - пръчките да стоят заедно в един сноп, обобщи Паси.

UBS: Задава се нов жилищен балон в цял свят

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/ubs-zadava-se-nov-jilishten-balon-v-cial-sviat-205062/

Най-застрашен от нов балон на цените на имотите се оказва Лондон, следван от Хонконг и Сидни

Витоша – пожалена, в ниското няма да се строи

http://www.cross.bg/vitosha-parka-petrova-1486177.html

/КРОСС/Според актуализирания нов 10-годишен План за управление (ПУ) на Природен парк "Витоша" няма да бъде разрешено да бъде застроена цялата ниска и средна част на планината. В това увери директорът на парка Снежана Петрова, според която подобни твърдения са "чиста манипулация". По думите й реакциите срещу новия план на Витоша са провокирани и целят бламиране на стратегическия документ. За два дни Дирекцията на парка беше залята от еднотипни писма, които задръстиха пощата, отбеляза тя. "Целта на един ПУ, особено на природен парк, където има много различни собственици, ползватели и интереси, е да се търси "златната среда". Като човек, който е разработвал планове за управление и има повече от 30 години работа в защитени територии, мога да кажа, че този ПУ е изключително добър, много по-добър от предишния", каза още директорът на ПП "Витоша". В коментар на твърденията, че предвидената туристическа зона на Витоша е голяма, Петрова каза, че документът отразява съществуващото състояние. "Няма друг природен парк с изградени над 300 км алейни мрежи, над 30 км пътища, над 200 сгради. Това е инфраструктура, която е факт и е изградена около "Алеко" и "Златните мостове", няма как да не е туристическа зона", смята директорът на парка. Според сега действащия ПУ Драгалевският манастир е в зона "Пасища", даде пример за несъответствие тя

Депутатите четат 49 чужди списания, а ние плащаме 55 бона

http://frognews.bg/news_100962/Deputatite-chetat-49-chujdi-spisaniia-a-nie-plashtame-55-bona/

Обществена поръчка за едногодишен абонамент за 49 чуждоезични списания на прогнозна стойност от 54 500 лв., без ДДС е обявило Народното събрание.

Депутатите четат 49 чужди списания, а ние плащаме - 54 500 лв.

http://frognews.bg/news_100962/Deputatite-chetat-49-chujdi-spisaniia-a-nie-plashtame---54-500-lv/

Обществена поръчка за едногодишен абонамент за 49 чуждоезични списания на прогнозна стойност от 54 500 лв., без ДДС е обявило Народното събрание.

Депутатите ще четат 49 чужди списания, а ние плащаме - 54 500 лв.

http://frognews.bg/news_100962/Deputatite-shte-chetat-49-chujdi-spisaniia-a-nie-plashtame---54-500-lv/

Обществена поръчка за едногодишен абонамент за 49 чуждоезични списания на прогнозна стойност от 54 500 лв., без ДДС е обявило Народното събрание.

Путин върна пионерите в Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081069

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за създаване на държавна детско-юношеска организация „Руско ученическо движение”, става ясно от публикуване на документа на сайта на Кремъл.
Според указа, целта е да се провежда държавна политика във възпитанието на подрастващото поколение и да се формират младежите като „приемащи ценностите на
Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за създаване на държавна детско-юношеска организация „Руско ученическо движение”, става ясно от публикуване на документа на сайта на Кремъл. Според указа, целта е да се провежда държавна политика във възпитанието на подрастващото поколение и да се формират младежите като „приемащи ценностите на

Италианската обществена телевизия е платила 24 000 евро за интервю на Янис Варуфакис

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/29/2639221_italianskata_obshtestvena_televiziia_e_platila_24_000/?ref=rss


Италианската обществена телевизия RAI разгневи местни политици, след като плати 24 000 на бившия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис за 22-минутно интервю, съобщи агенция "Франс прес", цитирана от в. "Катимерини".

Варуфакис е получил над 1000 евро на минута и самолетен билет за първа класа, за да се появи в канал RAI3 на 27 септември.

Депутатът от "Форца Италия" Ренато Брунета нарече плащането "изключително сериозно и безпрецедентно", а колежката му от същата партия...

Янис Варуфакис взел 24 хил. евро за 22-минутно интервю за италианската медия

http://www.cross.bg/varyfakis-yanis-intervyuto-1486176.html

/КРОСС/Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е взел по 1000 евро на минута за 22-минутно интервю за италианската телевизия Rai, пише френският вестник Le Point.Сумата бе разкрита в блога на Варуфакис, който публикува хонорарите, които е получавал за конференции и интервюта през последните месеци.Според италианските медии пък за интервюто, което е било заснето на 27 септември, Варуфакис е получил и билет за самолет в първа класа.По-обидното за италианците обаче е, че три дни преди интервюто Варуфакис е участвал в 60-минутен дебат в ефира на ВВС, за което е получил само билет за самолет, и то за икономичната класа, коментира вестникът.

Една варненска улица остана без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=305175

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите абонатите по ул."Хаджи Димитър". Водоподаването в района ще бъде възстановено до 21 часа. Припомняме, че поради авариен ремонт и реконструкция на магистрален водопровод от фирма "Хидрострой", днес без вода остават и абонатите в района между ул.

Базов миночистач „Шквал” се завърна от участие в противоминното учение в Турция „Nusret 2015”

http://www.moreto.net/novini.php?n=305156

Днес 29.10.2015 г. базов миночистач „Шквал” се завърна от участие в противоминното учение на Военноморските сили на Република Турция „Nusret 2015”, научи Moreto.net. По време на учението, провело се в района на залив Сарос, корабът участва в противоминна операция, приемане и предаване на леки товари на ход, буксировка на повреден кораб, тактическо маневриране, отразяване атаките на въздушен противник и асиметрична заплаха, сигнални и радио учения.

НСТС не постигна споразумение за размера на минималната заплата

http://pik.bg/нстс-не-постигна-споразумение-за-размера-на-минималната-заплата-news426303.html

НСТС не постигна споразумение за размера на минималната заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за размера на минималната работа заплата през следващата година

Министерството на финансите предлага тя да се увеличи до 420 лв. Представителите на работодателските организации смятат, че ще стане прекомерно висока и прави фирмите неконкурентоспособни, а пък от синдикатите заявиха, че минималната заплата остава твърде ниска спрямо съседните държави и особено спрямо страните от ЕС, закъдето и заминават българските специалисти.

Около 11% от заетите в страната получават минимална работна заплата, сочи статистиката.

Вицепремиерът Ивайло Калфин предложи да има широк дебат и определяне на критерии за размера на минималната заплата, така че тя да не се налага по административен път.

НСТС не одобри и проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

По отношение на искането на работодателите да не плащат първите три дни болнични, Калфин каза, че трябва да се търси решение, но то не е в прехвърлянето им изцяло към НОИ, а в посока да се ограничат злоупотребите.

Вицепремиерът е на мнение, че системата, която в момента съществува за договаряне на минималните осигурителни прагове не е добра и трябва да започнат разговори още тази година за промяната й, като се обсъди кои икономически параметри да влияят върху определянето на праговете, в които няма договореност. Калфин припомни позицията си за необходимост от засилване на двупартитния диалог и предложението синдикати и работодатели да договарят минимални заплати по браншове.

КТ "Подкрепа" се обяви против замразяването на социални плащания в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.

Президентът на синдиката Димитър Манолов коментира по време на заседанието на тристранния съвет, че не могат да подкрепят бюджет, в който прекалено често се среща "запазва се".

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица отново се запазва в размер на 7,20 лв., припомни заложеното в проектобюджета на ДОО Манолов. По думите му на месечна база това прави около 150 лв. или едва 50 на сто от линията на бедност. КТ "Подкрепа" предлага минималното дневно обезщетение за безработица минимум да се удвои.

Според синдиката е наложителна и актуализация на гарантирания минимален доход , който е базов за определяне на месечни социални помощи е в размер на 65 лв. от 2009. Актуализацията му е наложителна, а твърденията, че е разточително висок, са цинични, каза Манолов

Според КТ "Подкрепа" обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинство между 1-ва и 2-ра година) трябва да е не по-малко от минималната работна заплата. 

Владимир Путин върна пионерите в Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081084

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за създаване на държавна детско-юношеска организация „Руско ученическо движение”, става ясно от публикуване на документа на сайта на Кремъл.
Според указа, целта е да се провежда държавна политика във възпитанието на подрастващото поколение и да се формират младежите като „приемащи ценностите на
Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за създаване на държавна детско-юношеска организация „Руско ученическо движение”, става ясно от публикуване на документа на сайта на Кремъл. Според указа, целта е да се провежда държавна политика във възпитанието на подрастващото поколение и да се формират младежите като „приемащи ценностите на

САЩ за малко да хвърлят атомна бомба над Владивосток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081071

Американски капитан предотвратил изстрелването на ядрена ракета срещу Владивосток в разгара на Карибската криза през 1962 г. Това показаха разсекретени подробности за неизвестен случай на погрешни команди за пускане на ядрени ракети, съобщи изданието “Бюлетин на атомните учени”.
Капитан Уилям Басет, който отговарял за ракетите от о.
Американски капитан предотвратил изстрелването на ядрена ракета срещу Владивосток в разгара на Карибската криза през 1962 г. Това показаха разсекретени подробности за неизвестен случай на погрешни команди за пускане на ядрени ракети, съобщи изданието “Бюлетин на атомните учени”. Капитан Уилям Басет, който отговарял за ракетите от о.

50 000 севернокорейци били пратени на принудителен труд в чужбина

http://asia.actualno.com/50-000-severnokorejci-bili-prateni-na-prinuditelen-trud-v-chujbina-news_504528.html

Северна Корея е изпратила 50 хиляди свои граждани да работят в чужбина в условията на принудителен труд, съобщава bTV. Това твърди специализиран доклад на ООН за човешките права в Северна Корея. Севернокорейците работели предимно в мини, в строителството и в текстилната индустрия в Русия и Китай. Те били принуждавани да работят по 20 часа на ден, а властите в Пхенян прибирали огромна част от възнаграждението им – над 2 млрд долара годишно.

Филип Златанов получи три години условна присъда

http://crime.actualno.com/Filip-Zlatanov-poluchi-tri-godini-uslovna-prisyda-news_504531.html

Върховният касационен съд (ВКС) отмени ефективната присъда от 3 години и половина затвор на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна, предава БГНЕС. Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок. След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов, информира "Правен свят". Той е подсъдим за престъпно бездействие -

Бежанка на 105 години търси по-добър живот в Европа

http://europe.actualno.com/Bejanka-na-105-godini-tyrsi-po-dobyr-jivot-v-Evropa-news_504533.html

Бежанка на 105 години е една от многото души потърсили по-добър живот в Европа, съобщава bTV. Бибихал Узбеки идва чак от Афганистан. Тя пътува с 67-годишния си син и внука си тейнейджър, които често се налага да я носят на гръб при продължителните преходи. Столетницата споделя, че пътуването е било тежко и мъчително. След едно падане на главата й е останал белег. Засега не е сигурно, че 105-годишната жена ще получи бежански статут. Причината е, че идва от Афганистан, а не например от Сирия и

Миков: Надминахме и Бай Ганьо с тези избори

http://politics.actualno.com/Mikov-Nadminahme-i-Baj-Ganio-s-tezi-izbori-news_504529.html

Местните избори показаха, че няма никакво значение колко души гласуват и кой за кого гласува. Важното е в изборната нощ да преправиш протоколите и да обявиш резултатите, преди да знаеш избирателната активност. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV лидерът на БСП Михаил Миков. „Няма други избори за тези 25 години, когато първо научаваш резултатите по партии, а чак после натъкмяваш избирателната активност. Така редица бюлетини могат да бъдат направени недействителни и по

Европа трябва да избягва изолирането на Русия, нужен е диалог, настоя Саркози

http://www.cross.bg/rysiya-sarkozi-dialog-1486175.html

/КРОСС/Европейските страни, включително Франция, трябва да засилят диалога с Русия, а да не се опитват да изолират Москва. Това заяви бившият френски президент Никола Саркози, цитиран от руски медии. „Няма смисъл да се изолира Русия, ние трябва да говорим с Русия, особено когато не сме съгласни", коментира Саркози пред студенти от руски университет. Той добави, че „този диалог не винаги е лесен, защото той изисква уважение, опит да се сложат настрана клишетата и стереотипите". „Днес отношенията между Европа и Русия са подложени на тест. Логиката на конфронтацията бе рестартирана, като ние трябва да я заместим с логиката на сближаването и сътрудничеството", отбеляза бившият френски държавен глава. По думите му, Русия е нужна за решаването на проблемите, пред които е изправен светът. „Русия е незаменима. Без Русия ние няма да сме в състояние да разрешим проблемите, пред които е изправен света", подчерта Саркози пред руските студенти. Той добави, че „тези, които са забравили за ролята на Русия, правят генерална грешка, но Франция не е забравила". „Русия е предопределена да бъде велика сила, а не регионална", изтъкна Саркози, добавяйки, че този статут носи допълнителна отговорност за насърчаване на „уважението към международното право и избора на диалог"

Републиканецът Пол Райън оглави Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

http://www.mediapool.bg/republikanetsat-pol-raian-oglavi-kamarata-na-predstavitelite-v-kongresa-na-sasht-news241147.html

Доминираната от републиканците Камара на представителите в Конгреса на САЩ избра републиканеца Пол Райън за свой нов председател, предаде Ройтерс в четвъртък. Райън получи 236 гласа при вота в 435-членната долна камара на американския парламент. Резултатът е очакван, предвид факта, че републиканците имат в Камарата на представителите мнозинство от 247 гласа. Друг републиканец, консерваторът Даниъл Уебстър, получи 9 гласа. 184 конгресмени подкрепиха демократката Нанси Пелоси, чиято партия има 188 мандата в долната камара на Конгреса. Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, който е републиканец, получи само един глас. Председателят на Камарата на представителите е втори в списъка на потенциалните наследници на президента на САЩ след вицепрезидента. Вчера републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса номинира официално Пол Райън за неин нов председател на мястото на републиканеца Джон Бейнър, който в края на миналия месец обяви, че се оттегля от поста под натиска на консервативното крило на партията. Четиридесет и пет годишният конгресмен Райън от щата Уисконсин, в Средния запад на САЩ, стана най-младият председател на Камарата на представителите от 1869 г. Той освен това ще оглави републиканците до края на мандата на президента Барак Обама през януари 2017 г. Ултралиберал, Пол Райън бе кандидатът за вицепрезидент на републиканците на последните президентски избори в Съединените щати, през 2012 г. В изявление след вътрешнопартийните избори вчера Райън заяви, че Съединените щати вървят в грешната посока. Той обеща промяна и нова визия в Камарата на представителите. Ще затворя страницата от последните години и ще предложа на американците смел дневен ред, обяви Райън.

В Хасково Георги Иванов е събрал гласове от различни партии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2639059_v_haskovo_georgi_ivanov_e_subral_glasove_ot_razlichni/?ref=rss


Досегашният кмет на Хасково и кандидат за пети мандат Георги Иванов е успял да събере гласовете на избиратели, които на парламентарните избори през 2014 г. са гласували за различни партии. Останалите кандидати, които са и партийно издигнати, основно събират гласовете на подкрепилите ги и миналата година на вота за Народно събрание.

Това показват профилите на гласувалите на местния вот въз основа на данните на агенция "Алфа Рисърч".

Иванов е събрал гласовете на 29% от...

Откраднаха пари и дебитна карта от апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305132

420 лева, кредитна и дебитна карта, бяха откраднати от частен в дом във "Владиславово". Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Неизвестно лице е проникнало в апартамента и е намерило плячката в портмоне, оставено в една от стаите.

Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081039

Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост.
Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на
Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост. Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на

Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081062

Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост.
Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на
Днес от 12 часа в пресклуба на БТА се проведе пресконференция на тема „SOS Детски селища променя нагласите за дарителство: Приключване на Проекта за повишаване на капацитета за набиране на средства на Сдружение SOS Детски селища България за осигуряване на организационна и финансова устойчивост. Проектът „Повишаване на капацитета за набиране на

ЕС няма да отменя лятното часово време

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081032


За момента няма достатъчно основания Европейската комисия да отмени лятното часово време, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на дебат в Европарламента в Страсбург.
Повечето от евродепутатите настояха за преразглеждане на директивата за лятното време заради негативните последици върху здравето на хората, транспорта и туризма.
За момента няма достатъчно основания Европейската комисия да отмени лятното часово време, заяви еврокомисарят по транспорта Виолета Булц на дебат в Европарламента в Страсбург. Повечето от евродепутатите настояха за преразглеждане на директивата за лятното време заради негативните последици върху здравето на хората, транспорта и туризма.

Над 456 000 деца ще получават плодове и зеленчуци по схема

http://www.moreto.net/novini.php?n=305172

Държавен фонд „Земеделие” разгледа и одобри още 125 кандидати, които имат право да доставят свежи плодове и зеленчуци в детски градини и училища в страната за тази учебна година. Заедно с първоначално утвърдените 254-ма кандидати, броят на доставчиците за Кампания 2015/2016 г.

Невероятно: В Швеция за 700 години инфлацията е 2.6%

http://petel.bg/Neveroyatno--V-SHvetsiya-za-700-godini-inflatsiyata-e-2-6-__132225

Снимка: travel.nationalgeographic.com Централната банка на Швеция- Sveriges Riksbank е основана през 1668 година и се смята за най-старата в света държавна...

Ето я най-възрастната бежанка в света. Син и внук я носят на гръб

http://petel.bg/Eto-ya-nay-vazrastnata-bezhanka-v-sveta--Sin-i-vnuk-ya-nosyat-na-grab__132226

Бежанка на 105 години е една от многото души потърсили по-добър живот в Европа. Бибихал Узбеки идва чак от Афганистан. Тя пътува с 67-годишния...

Филип Златанов няма да лежи в затвора

http://petel.bg/Filip-Zlatanov-nyama-da-lezhi-v-zatvora__132227

Прочулият се с тефтерчето с поръчки Филип Златанов няма да лежи в затвора. Това реши Върховният касационен съд. Магистратите замениха с 3...

Министър Христо Иванов: Детското правосъдие е приоритет, готвим пробив в тази област

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081037

„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона“,
„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона“,

Христо Иванов: Детското правосъдие е приоритет, готвим пробив в тази област

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081003


„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона“,
„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие“. Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство, при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона“,

Социалните партньори не постигнаха общо становище за Бюджет 2016

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/socialnite-partniori-ne-postignaha-obshto-stanovishte-za-biudjet-2016-205064/

Бизнесът и синдикатите имат различни забележки към трите проектобюджета - на държавата, на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване

Болничен отложи делото срещу Христо Бисеров

http://www.bnews.bg/article-143115

Бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание постъпил снощи в болница.

Кола излетя от пътя край Дупница, вряза се в автокъща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080988

Катастрофа стана преди минути на главен път Е-79 край Дупница. Лек автомобил, пътуващ в посока София е бил засечен от друг автомобил при опит да го изпревари, съобщи struma.bg
В резултат от рисковата маневра колата е изхвърчала в страни от пътя и се е врязала в автокъща. За щастие няма сериозно пострадали.
Катастрофа стана преди минути на главен път Е-79 край Дупница. Лек автомобил, пътуващ в посока София е бил засечен от друг автомобил при опит да го изпревари, съобщи struma.bg В резултат от рисковата маневра колата е изхвърчала в страни от пътя и се е врязала в автокъща. За щастие няма сериозно пострадали.

Готовността на автомобилите за зимни условия проверяват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305170

Засилени проверки за подготовка на автомобилите за студените месеци и спазване на правилата на движение при зимни условия, ще извършва Пътна полиция във Варна и региона през целия месец ноември. От 1-ви до 30-ти ще се проведе традиционната акция „Зима“, предаде репортер на Moreto.

Евакуират съседите на срутилата се подпорна стена в Асеновградско

http://frognews.bg/news_100959/Evakuirat-sasedite-na-srutilata-se-podporna-stena-v-Asenovgradsko/

Вече и Икономическа полиция разследва как се е стигнало до срутването на скалната маса в квартал Горни Воден след като Районната прокуратура в Асеновград се самосезира от публикации в медиите, съобщи БНР.

Седмица след пускането Западната дъга на Околовръстното вече се ремонтира

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/29/2639255_sedmica_sled_puskaneto_zapadnata_duga_na/?ref=rss


Точно седмица след официалното пускане на движението на първия участък от Западната дъга на околовръстния път на София на един от мостовете от него вече тече ремонт, видя репортер на "Дневник". Работници разбиваха асфалта и оправяха фуга на съоръжението в посока магистрала "Люлин".

В същото време продължаваха довършителните работи по тротоарите, а работници на кран поставяха лампи в друг участък на вече пуснатия участък.

Отсечката между пътен възел "Люлин" и моста над р. Какач е с обща дължина три километра. Стойността на проекта е 47.82 млн лева с ДДС. Изпълнител на строително-монтажните работи е обединение "Трейс СОП".

Това е пореден случай на нов пътен проект, който дава дефект броени дни след пускането му. В средата на месеца хлътна чисто новата отсечка на бул. "Малинов" в "Младост". Проблеми имаше също с тревата на "зелените релси" на площад Македония, както и с ремонтираното трасе на трамвая по протежението на бул. "България".

Седмица след откриването Западната дъга на Околовръстното вече се ремонтира

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/29/2639255_sedmica_sled_otkrivaneto_zapadnata_duga_na/?ref=rss


Точно седмица след официалното откриване на първия участък от Западната дъга на околовръстния път на София на един от мостовете от него вече тече ремонт, видя репортер на "Дневник". Работници разбиваха асфалта и оправяха фуга на съоръжението в посока магистрала "Люлин".

В същото време продължаваха довършителните работи по тротоарите, а работници на кран поставяха лампи в друг участък на вече пуснатия участък.

Отсечката между пътен възел "Люлин" и моста над р. Какач е с...

България и още 8 страни искат по-силно НАТО в региона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080982


Росен Плевнелиев отива на среща на върха в Букурещ
9 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, ще се обърнат с молба към НАТО за разширяване на присъствието на алианса в региона, съобщи румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Би Би Си.
Официално молбата ще бъде предадена на минисреща на върха на НАТО на 9 лидери от
Росен Плевнелиев отива на среща на върха в Букурещ 9 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, ще се обърнат с молба към НАТО за разширяване на присъствието на алианса в региона, съобщи румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Би Би Си. Официално молбата ще бъде предадена на минисреща на върха на НАТО на 9 лидери от

Без книжка и глоба до 3 хил. лв. за шофиране в насрещното

http://www.mediapool.bg/bez-knizhka-i-globa-do-3-hil-lv-za-shofirane-v-nasreshtnoto-news241146.html

Увеличаване на глобата до 3000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за срок от 6 месеца за водачи, засечени да карат в насрещното движение на магистрали и високоскоростни пътища, прие парламентарната комисия по транспорт в четвъртък по предложение на Антони Тренчев и Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Ананиев аргументира предложението за промяна в Закона за движение по пътищата с огромната опасност от карането в насрещното движение, заради което и то трябва да бъде санкционирана много по-остро от закона. В момента санкцията е от 20 до 150 лв. При обсъждане в комисията Ананиев предложи шофьорите без стаж да имат ограничения за мощността на колата, която управляват, и колегите му се съгласиха да обсъдят идеята.

100-годишна баба гони старостта с пържени картофки и джин с тоник

http://frognews.bg/news_100960/100-godishna-baba-goni-starostta-s-parjeni-kartofki-i-djin-s-tonik/

Баба на 100 години от Великобритания смята, че тайната на дълголетието й се крие в любимите на сънародниците й риба с пържени картофки и всекидневната "доза" джин с тоник, пише в. "Дейли експрес".

Икономическото доверие в Европа нараства през октомври

http://econ.bg/Новини/Икономическото-доверие-в-Европа-нараства-през-октомври_l.a_i.702396_at.1.html

Икономическото доверие в еврозоната през октомври нарасна повече от предварителните очаквания на анализаторите, сочат данни, публикувани от...

Засетите масиви с пшеница в Добричка област надхвърлят 1 000 000 декара

http://pik.bg/засетите-масиви-с-пшеница-в-добричка-област-надхвърлят-1-000-000-декара-news426298.html

Засетите масиви с пшеница в Добричка област надхвърлят 1 000 000 декара

Засетите площи с пшеница в Добричкия регион вече надхвърлят 1 014 000 дка, съобщават от Областната земеделска служба.

За сеитбената кампания досега са подготвени близо 1 283 000 дка. В региона традиционно се произвежда най-много хлебно зърно в страната и масивите с пшеница в последните години достигат 1 000 000-1 200 000 дка.

Заради по-слабата реколта през тази есен от царевицата и слънчогледа от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите очакват арендатори и земеделски кооперации да засеят малко повече площи с пшеница. Комбайните ожънаха през лятото средно по 573 кг пшеница от декар, а в складовете бяха прибрани 643 401 тона зърно.

Работодатели и синдикати се обявиха против данък „вредни храни“

http://offnews.bg/news/n_1/n_582573.html

Работодателските организации и синдикатите се обявиха против идеята на здравния министър Петър Москов за въвеждане на данък "вредни храни".  Това обявиха представителите на организациите по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Проектът за закон беше обсъден по настояване на работодателските и браншовите организации и синдикатите, макар че в момента е на ниво проект, предложен за обществено обсъждане, който ако бъде внесен за разглеждане в парламента, ще мине отново за обсъждане в Тристранката.  Браншовите организации обявиха, че предложението на Москов вредните храни да се облагат с по-висок данък е популистко, като се изтъква, че това се прави "в името на здравето на нацията".  От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък обявиха, че причината за предложения по-висок данък е всъщност желание да се запълват дупки в бюджета.  Според Българската търговско-промишлена палата по-ефективно би било за целите, които си е поставило здравното министерство с това предложение, да се направят разяснителни кампании, вместо да се налагат нови данъци, тъй като това ще доведе бизнеса до затруднения.  Освен това според тях ако този данък бъде въведен, това би отворило вратата за въвеждане на нови данъци, например за алкохола и за козметичните продукти.  Към нас вече се обръщат производители, които са притеснени от отрицателния ефект, който въвеждането на данък "вредни храни" ще има върху икономиката. Освен това въвеждането му ще увеличи сивия сектор, убедени са от БТПП.  Против идеята се обявиха и представителите на КНСБ и на КТ "Подкрепа". Те обаче изтъкнаха като аргумент възможното увеличаване на безработицата, както и това, че българите с ниски доходи ще бъдат лишени от необходими за тях храни, тъй като няма да могат да си ги позволят.  Хората ядат лоши храни, защото не могат да си позволят качествени храни. Средната класа е малка. Българинът купува некачествени храни, за да оцелява, подчерта президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.  Вместо въвеждането на новия данък синдикатите предложиха да се въведат стимули за производителите, така че да не слагат Е-та в храните.  Няма как да се създаде култура с данъци. По-добре е децата в училище да бъдат обучавани как трябва да се хранят, посочиха синдикалните организации.  В дискусията се включи и здравният министър Петър Москов, който подчерта, че при обсъждането на новия данък никой не говори за вредни храни, а за вредни съставки, които в определени количества са доказано вредни и водят до негативни последици за организма - захар, сол, кофеин и таурин, трансмастни киселини.  Той обясни, че идеята е взета от 11 европейски страни, в които е въведена подобна мярка.  Ние сме взаимствали от унгарския модел, тъй като Унгария е по-близка до нас като демографски показатели и като стандарт на живот. Там е въведен такъв данък като част от обща стратегия за популяризиране на здравословното хранене, като в рамките на първата година потреблението на вредни храни е намаляло с 27%. През първата година са съкратени 900 работни места, като за няколко години те са се възстановили, посочи Москов.  Той обясни още, че данъкът не е насочен към храните от първа необходимост - хляб, месни продукти, млечни продукти, без които не можем.  Можем без чипс, снакс, енергийни напитки. Целта ни е тяхната консумация да се намали. Според изследвания в страните, в които е въведен такъв данък, е намаляла употребата на безалкохолни напитки и хората са започнали да консумират много по-полезните чай, минерална вода, плодови сокове със съдържание на плод от 50%, каза министърът. В една енергийна напитка има 13 супени лъжици захар, а българските деца са на второ място в Европа, след Холандия, по употребата на енергийни напитки, каза здравният министър.  Москов подчерта, че въвеждането на данък "вредни храни" не е замислено като изолирана мярка. Предвидени са още информационна кампания, забрана на рекламата на такива храни по време на детски предавания и др.  Той допълни, че Министерството на финансите също е дало положително становище за въвеждането на данъка.  Съжалявам, ако това нарушава нечии интереси, но здравето на нашите деца не може да е разменна монета за бизнес интересите на някого. 

Плевнелиев: Завършването на АМ „Марица“ е пример за дадено и изпълнено обещание

http://www.cross.bg/prezidentut-magistrali-glava-1486173.html

/КРОСС/Завършването на Автомагистрала „Марица" е пример за дадено и изпълнено обещание пред хората, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за откриването на ЛОТ 1 на магистралата в участъка Оризово-Димитровград. „Доверието на хората в политиката днес не е толкова високо, колкото ни се иска да бъде. Нека всички политици си дадат сметка защо това е така. Нека оттук нататък политиците да обещават само това, което ще изпълнят и нека занапред програмата за модернизация на България да върви с вече набраната скорост", призова държавният глава, който преряза лентата на отсечката, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и министри. „С откриването на АМ „Марица" големите победители са хората - стотици хиляди българи, които няма да забравят жертвите по най-натоварените отсечки от Европа към Турция и Близкия изток и че 30 години политиците обещаваха, но не изпълниха обещанията си да изградят тази магистрала", каза президентът. Държавният глава припомни, че за 30 години от магистралата са построени едва 30 км. „Добре е да помним фактите, за да знаем откъде започнахме, защото се наслушахме и нагледахме на популисти и на криворазбрани националисти, на хора, които се вживяват в ролята на месии и много обещават. Големият въпрос обаче е какво вършат", посочи президентът Росен Плевнелиев. От 60-те години до 2009 г

Неизвестен разпръснал в Стара Загора лъжливи листовки за фалит на банка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080966

ДАНС издирва автора на активното мероприятие преди втория тур на изборите
Лъжливи листовки за фалит на банка в България са били разпръснати на няколко места в Стара Загора. Неизвестен автор призовава хората да си спасят спестяванията и ги информира, че собствениците на трезора се крият в чужбина.
„Някой се опитва неуместно,
ДАНС издирва автора на активното мероприятие преди втория тур на изборите Лъжливи листовки за фалит на банка в България са били разпръснати на няколко места в Стара Загора. Неизвестен автор призовава хората да си спасят спестяванията и ги информира, че собствениците на трезора се крият в чужбина. „Някой се опитва неуместно,

Вл. Горанов: Дефицитът за 2015 г. ще остане по-висок от планираното

http://www.cross.bg/goranov-defitzita-byudzhet-1486172.html

/КРОСС/ Основна цел на законопроектът за държавния бюджет за 2016 г. е запазване на фискалната стабилност и намаляване на разликата между приходната и разходната част, отворила се през неблагополучията 2014 година, каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с бюджета за 2016 година. Разчетите от пролетта показваха, че можем да намалим дефицита до 2,5% от БВП до следващата пролет, но сега предлагам ускоряване до 2,1%, което е напълно постижимо. Ако работим по същия начин, може да имаме балансиран бюджет още през 2018 г., свеждайки дефицита на консолидирания бюджет до 1% от БВП. В бюджета за 2016 г. година е заложено намаляване на дефицита до 2,1%, за което финансовият министър е оптимист. По време на заседанието на НСТС той обяви, че дефицит от 3% от БВП няма да може да бъде постигнат заради увеличаване на разходите и трансферите в държавния бюджет в края на годината и стойността ще остане около 3,1% или повече. „Това е най-консервативната прогноза", коментира той. „Усилието да се намали размерът на бюджетния дефицит не е самоцел. То идва в отговор на необходимостта бюджетният дефицит да бъде финансиран през увеличаване на държавния дълг. В този смисъл, колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са опасенията и упреците, че държавният дълг расте, непропорционално", посочи Горанов

Дамаск критикува Саудитска Арабия преди срещата във Виена

http://www.mediapool.bg/damask-kritikuva-sauditska-arabiya-predi-sreshtata-vav-viena-news241145.html

Сирия разкритикува Саудитска Арабия преди разговорите, които започват в четвъртък във Виена, Русия изрази очакване те да помогнат за започване на диалог между сирийските фракции с цел намиране на политическо решение на конфликта. Сирийската опозиция в изгнание пък се обяви категорично против оставането на президента Башар ал Асад на власт в рамките на политически преход, предаде Асошиейтед прес. Министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция се събират тази вечер във Виена на втора по рода си среща за обсъждане на сирийския конфликт. Утре към тях ще се присъединят колегите им от редица европейски и близкоизточни държави, включително от Иран. Държавният секретар на САЩ Джон Кери вече е в австрийската столица. Днес той ще има двустранни срещи с руския министър на външните работи Сергей Лавров и с иранския му колега Мохамад Джавад Зариф. Лавров също ще разговаря със Зариф, а утре сутринта - с египетския външен министър Самех Шукри, предаде ТАСС, като се позова на източник от руската делегация. САЩ, Саудитска Арабия и Турция са твърди противници на режима в Дамаск, а Русия и Иран - негови основни поддръжници. Сирийският министър на информацията Омран аз Зуби разкритикува остро Саудитска Арабия. Тя не може да играе продуктивна роля за уреждане на конфликта в Сирия, защото пролива там, както и в Йемен и Ирак, кръвта на мюсюлмани и араби, заяви той, цитиран от Асошиейтед прес. Вчера саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че няма роля за сирийския президент в бъдещия политически преход в страната. Зуби нарече Джубейр "слуга, който е най-добре да мълчи". Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че целта на преговорите във Виена е да помогнат за започване на междусирийски диалог с цел постигане на политическо решение на конфликта. Захарова изрази задоволство, че Иран и Египет са поканени на разговорите в австрийската столица. Използването на потенциала на всички регионални актьори е от първостепенно значение за успеха на преговорите и едностранните подходи не работят, отбеляза тя. Руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов каза, че страната му разговаря по телефона със сирийската опозиция почти всеки ден, предаде Ройтерс. Имаме освен това срещи с нейни представители в Москва, Париж и Истанбул, посочи Богданов. той уточни, че руски дипломати разговарят с представители на Свободната сирийска армия и на кюрдските сили. Сирийската опозиция в изгнание отхвърли възможността президентът Асад да има роля в бъдещия политически преход в страната "дори за един ден", предаде АП, като се позова на нейно изявление. Басам Абдула от Сирийската национална коалиция направи този коментар след среща в Германия с пратеника на САЩ за Сирия Майкъл Ратни.

Лятното часово време остава

http://www.moreto.net/novini.php?n=305169

Европа няма да отмени лятното часово време, въпреки че повечето евродепутати настояват за преразглеждане на директивата заради негативните последици върху здравето на хората, транспорта и туризма. Това стана ясно след дебат в ЕП в Страсбург днес.

Няма единно мнение за бюджета за 2016 г., обобщи Калфин след Тристранката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2639219_niama_edinno_mnenie_za_bjudjeta_za_2016_g_obobshti/?ref=rss


Няма общо становище по държавния бюджет за 2016 г. след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Различните социални партьнори имат различни бележки по законопроекта, но като цяло е положителна оценката им по запазването на данъчната среда за следващата година и стремежът към консолидация на бюджетните разходи и ограничаване на дефицита.

Това каза вицепремиерът Ивайло Калфин, който днес председателстваше заседанието на Тристранния съвет. Кабинетът, синдикатите и...

Ераносян за отпадането на Лудогорец: Срамно, причината е у мен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080951


"Каквото и да кажа, мисля, че ще е малко. Неприятно, срамно," коментира наставникът Едуард Ераносян сензационната загуба на Лудогорец от Локо ГОр и отпадането от Купата на България. "Очаквахме, че така могат да играят Локомотив. Жалкото е, че при първият фаул, центриране, получихме гол. Единственото им стигане до вратата, но беше достатъчно.

Ераносян за елиминирането на Лудогорец: Неприятно, срамно, но нямаше подценяване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080962

"Каквото и да кажа, мисля, че ще е малко. Неприятно, срамно," коментира наставникът Едуард Ераносян сензационната загуба на Лудогорец от Локо ГОр и отпадането от Купата на България.
"Очаквахме, че така могат да играят Локомотив. Жалкото е, че при първият фаул, центриране, получихме гол. Единственото им стигане до вратата, но беше достатъчно.
"Каквото и да кажа, мисля, че ще е малко. Неприятно, срамно," коментира наставникът Едуард Ераносян сензационната загуба на Лудогорец от Локо ГОр и отпадането от Купата на България. "Очаквахме, че така могат да играят Локомотив. Жалкото е, че при първият фаул, центриране, получихме гол. Единственото им стигане до вратата, но беше достатъчно.

Полицейски синдикат подкрепя позицията на съдии, прокурори и следователи

http://pik.bg/полицейски-синдикат-подкрепя-позицията-на-съдии-прокурори-и-следователи-news426299.html

Полицейски синдикат подкрепя позицията на съдии, прокурори и следователи

Синдикалната федерация на служителите в МВР изцяло подкрепя позицията, изразена в отвореното писмо на Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, съобщиха от СФСМВР.

През последните десетилетия с такива „реформи“ бавно и мъчително беше убивана Българската армия. След серия подобни „реформи“ българското МВР и служителите му са изправени пред риска да се окажат неспособни да изпълняват функциите и задълженията си. Очевидно е дошъл редът на съдебната система. Като хора с ясна гражданска позиция и служители в правоохранително ведомство категорично заявяваме, че това е недопустимо. Съсловните организации на българските магистрати имат пълната ни подкрепа и ако им се наложи да излязат на улицата в защита на професионалните си права, ние ще бъдем до тях.

Припомняме, че вчера в отворено писмо на петте съсловни организации от съдебната система съдии, прокурори и следователи изразиха категоричното си несъгласие с предложението за промяна за реда на определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност, съдържащо се в проекта за бюджета за 2016 г. Писмото е адресирано до председателя на НС, премиера, министъра на финансите и министъра на правосъдието. 

Столична болница спешно се нуждае от кръв за спасяването на три жени

http://www.mediapool.bg/stolichna-bolnitsa-speshno-se-nuzhdae-ot-krav-za-spasyavaneto-na-tri-zheni-news241144.html

Спешна нужда от кръв за спасяването на три жени има в Специализираната болница по хематология в София. Две от пациентките, една от които е родилка, са в кома. Те страдат от редкия Синдром на Мошкович, при който антителата в тяхната кръв атакуват всички органи и е необходимо голямо количество кръвна плазма. От болницата призовават всички хора с кръвна група "А-" и "Б+" да дарят кръв. Кръв може да дари всеки здрав човек между 18 и 65 години, с хемоглобин в нормата, нормално кръвно и тегло от поне 50 килограма.

Прокуратурата проверява СУ

http://frognews.bg/news_100958/Prokuraturata-proveriava-SU/

Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2014 година. Според одитния орган, Алма Матер не дава „вярна и честна представа” за финансовото си състояние.

Христо Иванов: Детското правосъдие е приоритет, готвим пробив в тази област

http://www.cross.bg/detza-detzata-pravosudie-1486171.html

/КРОСС/„Надявам се, че в следващата година ще успеем да направим пробив по няколко много важни теми в областта на детското правосъдие". Това заяви днес министърът на правосъдието Христо Иванов при откриването на конференцията „Втори шанс за децата, престъпили закона", на която бяха представени основните принципи и акценти на проекта на Закон за наказателно правосъдие за деца. Върху законопроекта усилено се работи в Министерството на правосъдието, предстои той да бъде публикуван за обществено обсъждане през декември. Министърът подчерта, че успоредно с работата върху този проект, вече в няколко пилотни съдилища започнаха да работят специализирани състави по делата с участие на деца, непрекъснато расте броят на сините стаи за разпит на деца в нетравмираща обстановка, а за междуведомствено обсъждане е пуснат проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който урежда процедурните норми, свързани с правосъдието за деца. С пълното разбиране на сложността на тази материя през следващата година ще можем да оформим законодателната рамка по тази тема, коментира министър Иванов. „Нашата способност като страна и като институции да се справим с децата, които са изпаднали в тежка ситуация, в конфликт със закона, всъщност е един от най-сигурните критерии дали сме зряло общество. И това е въпрос дали тези деца по-нататък ще се превърнат в престъпници или в граждани на обществото", заяви още министърът

Кола излетя от пътя край Дупница, вряза се в автокъща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080941

Катастрофа стана преди минути на главен път Е-79 край Дупница. Лек автомобил, пътуващ в посока София е бил засечен от друг автомобил при опит да го изпревари, съобщи struma.bg
В резултат от рисковата маневра колата е изхвърчала в страни от пътя и се е врязала в автокъща. За щастие няма сериозно пострадали.
Катастрофа стана преди минути на главен път Е-79 край Дупница. Лек автомобил, пътуващ в посока София е бил засечен от друг автомобил при опит да го изпревари, съобщи struma.bg В резултат от рисковата маневра колата е изхвърчала в страни от пътя и се е врязала в автокъща. За щастие няма сериозно пострадали.

Везенков не иска да го сравняват с Новицки, Меси му пожелал успех

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/29/2639215_vezenkov_ne_iska_da_go_sravniavat_s_novicki_mesi_mu/?ref=rss


Българският баскетболист Александър Везенков даде интервю за gazzetta.gr, в което разказа за първите си впечатления от "Арис" в "Барселона".

20-годишният талант сподели пред гръцкото издание за срещата си с футболната звезда Лионел Меси и сравненията с Дирк Новицки, дошли след красиво негово отиграване в един от първите му мачове с екипа на каталунците.

"В първия си мач бях много нервен, защото щях да играя с хора, които досега съм гледал само по телевизията. Всички тук -...

Георги Георгиев: Стефан Радев се изправя срещу проблемите на Сливен

http://pik.bg/георги-георгиев-стефан-радев-се-изправя-срещу-проблемите-на-сливен-news426296.html

Георги Георгиев: Стефан Радев се изправя срещу проблемите на Сливен

Битката на Стефан Радев с проблемите на Сливен продължава. Надявам се на Деня на будителите гражданите да се събудят и да направят цивилизационния си избор. Това заяви Георги Георгиев, член на най-голямата студентска организация в Европа - EDS (Европейските студенти-демократи), по време на среща на МГЕРБ – Сливен.

Според Георгиев, за Стефан Радев гласуват младите и високообразовани хора в общината, а резултатите от секциите в 6-то ОУ показват, че БСП разчита на гласовете от кв. „Надежда“. Показателни са и резултатите в Селиминово, където Столетницата взима 563 гласа, срещу 73 за ГЕРБ. „Затова тезата, че Стефан Радев разчита на ромски гласове е просто поредната неуспешна опорна точка в говоренето на БСП“, заяви Георгиев.

„Анализът на кампанията и резултатите показва, че Стефан Радев обединява хора с различни политически убеждения – десни, центристки, патриотични и дори леви“, заяви Георгиев. Според него, така трябва да изглежда профилът на успешния кмет. „ Стефан Радев е обединителна фигура, а изборът на 1 ноември е между него и проблемите на Сливен. Кандидатът на ГЕРБ печели все по-убедителна подкрепа и се надявам в неделя жителите на общината да гласуват с номер 8“, завърши Георгиев.

Фиксинг на БНБ, 29 октомври

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-29-октомври_l.a_i.702398_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за четвъртък, 29 октомври, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Пловдивски бус влезе в насрещното на магистрала "Тракия", блъсна се в джип (снимки)

http://petel.bg/Plovdivski-bus-vleze-v-nasreshhnoto-na-magistrala-Trakiya--blasna-se-v-dzhip--snimki-__132222

Снимки: "Трафик Нюз" Един човек пострада при катастрофа на магистрала „Тракия”. Пловдивски бус е ударил челно джип на изхода на София,...

Гордост за българското корабостроене! Нов кораб на „МТГ-Делфин“ ще поддържа каналите на Холандия

http://petel.bg/Gordost-za-balgarskoto-korabostroene--Nov-korab-na----MTG-Delfin----shhe-poddarzha-kanalite-na-Holandiya__132224

Церемония по кръщаване на кораба „Махури“ се проведе вчера в Кораборемонтния и корабостроителен завод „МТГ-Делфин“. Плавателното...

Близо 600 души са убити в руските удари в Сирия

http://petel.bg/Blizo-600-dushi-sa-ubiti-v-ruskite-udari-v-Siriya__132223

Близо 600 души са били убити при руските въздушни удари в Сирия в кампанията на Москва, която продължава от вече почти един месец. Две трети...

Около 110 000 българи живеят с псориазис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080927

Между 90 000 и 110 000 българи живеят със заболяването псориазис, съобщиха от Асоциацията на пациентите с псориазис и неговите усложнения в световния ден на хората с това заболяване днес. У нас се организира кампания за повишаване на информираността по проблема, чието начало ще бъде дадено в София след минути.
Между 90 000 и 110 000 българи живеят със заболяването псориазис, съобщиха от Асоциацията на пациентите с псориазис и неговите усложнения в световния ден на хората с това заболяване днес. У нас се организира кампания за повишаване на информираността по проблема, чието начало ще бъде дадено в София след минути.

Янис Варуфакис взел 24 хил. евро за 22-минутно интервю за италианската медия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080924

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е взел по 1000 евро на минута за 22-минутно интервю за италианската телевизия Rai, пише френският вестник Le Point, цитиран от "Фокус".
Сумата бе разкрита в блога на Варуфакис, който публикува хонорарите, които е получавал за конференции и интервюта през последните месеци.
Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е взел по 1000 евро на минута за 22-минутно интервю за италианската телевизия Rai, пише френският вестник Le Point, цитиран от "Фокус". Сумата бе разкрита в блога на Варуфакис, който публикува хонорарите, които е получавал за конференции и интервюта през последните месеци.

Стрес, диабет и вредна храна поразяват съдовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5078432

Проф. Марио Станкев, национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница:
- Не вечеряйте след залез-слънце, консумирайте месо 2-3 пъти седмично
Какво съсипва съдовете в човешкия организъм, заради което се стига до инсулт, инфаркт и до ампутация на крайници? Това е атеросклерозата или отлагането на плаки по
Проф. Марио Станкев, национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница: - Не вечеряйте след залез-слънце, консумирайте месо 2-3 пъти седмично Какво съсипва съдовете в човешкия организъм, заради което се стига до инсулт, инфаркт и до ампутация на крайници? Това е атеросклерозата или отлагането на плаки по

Отложиха решението за мярката на задържаният секретар на община Петрич заради съдебно-медицинска експертиза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080914

Съдебен състав на Окръжен съд-Благоевград отложи произнасянето си по наложената мярка „домашен арест“ на секретарят на община Петрич Туфчо Сандъкчиев.
Решението ще бъде взето на 5 ноември, когато станат известни резултатите от назначането в днешното съдебно заседание съдебно-медицинска експертиза.
До тогава Сандъкчиев ще остане под „домашен арест“.
Съдебен състав на Окръжен съд-Благоевград отложи произнасянето си по наложената мярка „домашен арест“ на секретарят на община Петрич Туфчо Сандъкчиев. Решението ще бъде взето на 5 ноември, когато станат известни резултатите от назначането в днешното съдебно заседание съдебно-медицинска експертиза. До тогава Сандъкчиев ще остане под „домашен арест“.

160 деца участваха в спортния празник „Бързи и сръчни“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305160

160 ученици от Варна и от селата Синдел и Старо Оряхово участваха в спортния празник „Бързи и сръчни”, предназначен за ученици от ІV клас. Това съобщиха от Община Варна за Moreto.net. Състезанието се проведе вчера в многофункционална спортна зала на Първа езикова гимназия по инициатива на дирекция „Спорт“ към общината.

Москов: Парите на НЗОК ще бъдат увеличени със 129 млн. лв.

http://www.vesti.bg/bulgaria/moskov-parite-na-nzok-shte-bydat-uvelicheni-sys-129-mln.-lv-6044577

Министърът увери, че парите няма да бъдат използвани за покриване на тазгодишния дефицит на НЗОК

Янис Варуфакис взел 24 хил. евро за 22-минутно интервю за италианската медия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080911

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е взел по 1000 евро на минута за 22-минутно интервю за италианската телевизия Rai, пише френският вестник Le Point, цитиран от
Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис е взел по 1000 евро на минута за 22-минутно интервю за италианската телевизия Rai, пише френският вестник Le Point, цитиран от "Фокус". Сумата бе разкрита в блога на Варуфакис, който публикува хонорарите, които е получавал за конференции и интервюта през последните месеци.

China Aviation Supplies Holding Company поръчва 30 A330 и 100 A320 от Airbus

http://www.cross.bg/airbus-a-kitaii-1486167.html

/КРОСС/China Aviation Supplies Holding Company (CAS) подписа General Terms Agreement (GTA) с Airbus за придобиване на 30 самолета A330 и 100 A320 от самейството. 30те A330 са част от фирмена поръчка, подписана през юни 2015. GTA беше подписан в Пекин от Ли Хай, президент и главен изпълнителен директор на CAS, и Фабрис Брежиер, президент и главен изпълнителен директор на Airbus, в присъствието на премиера на Китай и канцлера на Германия Ангела Меркел.„Благодарни сме на CAS, един от нашите най-дългогодишни и постоянни клиенти, за доверието в Airbus и в универсалния A330, както и в най-продавания A320 от семейството ", заяви Фабрис Брежиер, президент и главен изпълнителен директор на Airbus. "С тези 30 A330 общият брой поръчки на CAS през тази година за популярния широкофюзелажен Airbus се затвърждава на 75. Силното търсене в Китай на A330 е основен двигател за решението да се създаде Център за завършване и доставка на A330 в Тиендзин, Китай непосредствено до линията за финално сглобяване на A320 в Тиендзин, където са събрани и доставени повече от 240 самолета Airbus с една пътека. Това ще ни даде възможност да бъдем още по-близо до нашите клиенти и да изведем нашето дългогодишен взаимноизгодно партньорство с Китай до нови висоти

Ректорът на НАТФИЗ, който отблъсна Сидеров, е финалист в „Ръкописът”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080872

Ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) професор Любомир Халачев, който наскоро имаше словесен сблъсък пред академията с Волен Сидеров и други депутати от
Ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) професор Любомир Халачев, който наскоро имаше словесен сблъсък пред академията с Волен Сидеров и други депутати от "Атака", е новият финалист в литературното реалити на БНТ „Ръкописът”, съобщиха от пресцентъра на БНТ. Професорът си осигури място на финала в писателското шоу

Ректорът на НАТФИЗ, който отблъсна Сидеров, е финалист в литературното риалити „Ръкописът”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080909

Ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) професор Любомир Халачев, който наскоро имаше словесен сблъсък пред академията с Волен Сидеров и други депутати от "Атака", е новият финалист в литературното реалити на БНТ „Ръкописът”, съобщиха от пресцентъра на БНТ.
Професорът си осигури място на финала в писателското шоу
Ректорът на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) професор Любомир Халачев, който наскоро имаше словесен сблъсък пред академията с Волен Сидеров и други депутати от "Атака", е новият финалист в литературното реалити на БНТ „Ръкописът”, съобщиха от пресцентъра на БНТ. Професорът си осигури място на финала в писателското шоу

Безплатно тестват зимните гуми

http://news.ibox.bg/news/id_480359810

От 2 до 13 ноември шофьорите могат да проверят и светлините

"Берое"отстрани "Банско" и е последният отбор, класирал се на четвъртфинал за Купата

http://bgfootball.actualno.com/Beroeotstrani-Bansko-i-e-poslednijat-otbor-klasiral-se-na-chetvyrtfinal-za-Kupata-news_504526.html

Без изненади в осминафиналната среща между "Берое" и "Банско", отборът на старозагорци се класира напред в турнира за Купата на България след 3:1. В 40-та минута Берое поведе чрез гол на Георги Андонов от фаул, удар, който нямаше как бъде отразен от вратаря на Банско Божидар Стойчев. Минута преди края на редовните 45 минути след бърза контраатака "Банско" успя да изравни чрез Руслан Иванов. В 64-та отново Андонов изведе домакините за втори път напред в резултата. В 76-та Банско останаха с чов

Тристранката в спор за минималната работна заплата през 2016-а

http://business.actualno.com/Tristrankata-v-spor-za-minimalnata-rabotna-zaplata-prez-2016-a-news_504523.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за размера на минималната работа заплата (MP3) през 2016 г. Работодатели, синдикати и държава обсъждат най-важните финансови закони за догодина, съобщава bTV. Министерството на финансите предлага минималната работна заплата да се увеличи до 420 лева. При обсъждането на проектобюджета за 2016 година бизнесът настоя да отпадне класът за прослужено време, ако се вдигне минималната работна заплата. Бизнесът изчисли, че с клас про

България е предоставила държавния си суверенитет на банките

http://www.cross.bg/bankite-bulgariya-bankata-1486168.html

/КРОСС/ Студия Трансмедия: Адвокат Волева, какво е държавното устройство на Република България - бананова република или банкова република?Веска Волева: Бананова и банкова република е едно и също. В нормалните държави чак така не доминират банките. Те са клон от икономиката, от общественото устройство и т. н. В България всичко, включително и законодателството се върти около банките. С. Т.: Да влезем малко повече в конкретика! Банките в България над закона ли са?В. В.: Банките в България са над закона. Неведнъж съм го повтаряла, че ние сме предоставили на банките държавния си суверенитет. Законите не се подготвят в Министерския съвет, за да минат после в Народното събрание, а се пишат от банките, от банкерите и се предоставят след това да минат по съответния ред. И практики, отхвърлени практики, като например начисляването на лихва върху лихвата, първо чрез законодателството и второ чрез подзаконовите актове бяха възстановени. Говорим за наредби и постановления, които не се подписват от банките, но аз казвам, че те се подготвят от тях. Материята е сложна и никому не се занимава, а нашето законотворчество се изроди безобразно. Пише се на коляно, пишат се текстове, които противоречат на други текстове. Няма синхронизация и не само това. Когато видоизмениш един закон, бъркаш в устройството на обществото. Трябва да има предварително проучване как това би се отразило, оттук нататък! Имаше Съвет по законотворчество, в който участваха много признати умове в България

Ева Паунова и Иван Тотев се срещнаха с IT компании в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080881

Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да презентира бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес.
Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за
Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да презентира бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес. Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за

Ева Паунова и Иван Тотев се срещнаха с IT компании в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080869

Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да презентира бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес.
Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за
Представителна група от IT и аутсорсинг компаниите в Пловдив предстои да посети Европейския парламент в Брюксел, за да презентира бъдещото развитие на града като една от най-добрите дестинации за иновационния бизнес. Това стана ясно по време на първата за Пловдив бизнес-закуска с хора от IT и аутсорсинг сектора по покана на кандидата на ПП ГЕРБ за

Бизнес, синдикати и Горанов се сдърпаха за минималната заплата през 2016

http://frognews.bg/news_100957/Biznes-sindikati-i-Goranov-se-sdarpaha-za-minimalnata-zaplata-prez-2016/

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие за размера на минималната работа заплата през 2016 г. Работодатели, синдикати и държава обсъждат най-важните финансови закони за догодина.

“Барса” се мъчи с третодивизионен тим за 0:0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080863

“Барселона” започна разочароващо защитата на Купата на Испания. Резервите на каталунците не успяха да вкарат навън срещу третодивизионния “Виляновенсе” и първият мач от четвъртия кръг за Купата на Испания завърши 0:0.
Домакините увеличиха капацитета на стадиончето си от 3000 на 10 000 места специално за дуела с победителя в Шампионската лига.
“Барселона” започна разочароващо защитата на Купата на Испания. Резервите на каталунците не успяха да вкарат навън срещу третодивизионния “Виляновенсе” и първият мач от четвъртия кръг за Купата на Испания завърши 0:0. Домакините увеличиха капацитета на стадиончето си от 3000 на 10 000 места специално за дуела с победителя в Шампионската лига.

Служителите на Националната библиотека готвят протест за по-високи заплати

http://www.mediapool.bg/sluzhitelite-na-natsionalnata-biblioteka-gotvyat-protest-za-po-visoki-zaplati-news241143.html

Заради унизително ниските заплати работещи в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се готвят за протест. Средната заплата в библиотеката е 489 лева, като хората настояват в бюджета за 2016 да бъдат предвидени средства за увеличаване на възнагражденията. Предупредителните протестни действия ще бъдат обявени на 10 декември.

От вас: Неотчетена преференция в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_582619.html

Сигналите за неправилно попълнени изборни протоколи и неотчетени гласове в тях продължават да валят в нашата редакция. Нашата читателка Галина Торофиева сигнализира, че нейна преференция не е отчетена в София. "След известно ровичкане в интернет, успях да попадна на сайта с качените протоколи от ЦИК. Протоколът от избирателната ми секция е номер 224611020 . Моята преференция за общински съветник беше номер 1 от листата на Реформаторския блок (под номер 27). Изпращам протокола, където е видно, че под номер 1 са отбелязани 0 преференции. Това е някаква пълна подигравка с избирателите, искам да чуя пак мнение на привърженик на тезата против електронно гласуване след тези скандални разминавания. Доколкото виждам жалбите са стотици", пише ни Галина.  ----------------------------------------------------------- СНИМАЙ ПРОТОКОЛА ОТ ТВОЯТА СЕКЦИЯ И НИ ГО ИЗПРАТИ! Всички получени снимки ще качим в OFFNews. След това всеки може да ги сравни с публикуваните от ЦИК официални резултати и заедно ще питаме откъде идват разминаванията. Изпращането на снимка до редакцията най-лесно става от бутона СНИМАЙ НАРУШЕНИЕ, ИЗПРАТИ СИГНАЛ в страницата на OFFNews горе вдясно (най-горе на мобилната версия). Можете да го направите и чрез e-mail на offnews@offnews.bg.

Калфин: Бюджетът на ДОО не беше подкрепен на тристранката

http://www.cross.bg/kalfin-ministur-otnoshenie-1486166.html

/КРОСС/Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не беше подкрепен на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус". „По бюджета на ДОО имаше различни мнения и отново не беше подкрепен. Синдикатите имаха съмнения по разходната част и някои от плащанията, които са на ниско равнище. Работодателите имаха забележки към определянето на минималния осигурителен доход. Предложих съвсем различен подход, който да даде повече тежест в преговорите между работодатели и синдикати и държавата да не се бърка", коментира социалният министър. Вицепремиерът каза, че по време на НСТС е изразено мнението, че има необходимост от ускоряване и засилване на промените в различните сектори, които да намерят своето съответно отражение в публичните финанси. „По отношение на бюджета на НЗОК обсъждането в НСТС беше без да е приключило обсъждането в самата каса. Там има разлика между мнението на надзорния съвет и това, което е предложило правителството, която се измерва с 130 милиона лева - чуха се аргументи за това дали е проблем или не", посочи още Калфин. По думите му, по отношение на ДОО положителното, което се е отчело от всички е, че макар промените в пенсионната система започват да дават ефект и да се ребалансира системата. „Намалява процентът държавна субсидия, на държавния бюджет в ДОО

Украйна поиска от Турция да спре доставките на продукти в Крим

http://www.moreto.net/novini.php?n=305100

Министерството на външните работи на Украйна реагира на съобщения за доставките на продукти в Крим от Турция, съобщава украинският вестник "Вести". Това се посочва в съобщението на пресслужбата на министерството на външните работи на Украйна в отговор на запитване на "Апострофа".

ВСС започна дисциплинарни дела срещу двама шефове на прокуратури

http://www.cross.bg/prokyratyra-raiionnata-magistrati-1486165.html

/КРОСС/Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно дело срещу и.д. шефа на районната прокуратура в Несебър Георги Русев. То е за забавени преписки, бе поискано от главния обвинител Сотир Цацаров. Висшите магистрати образуваха и дисципллинарно дело срещу шефа на районните прокурори в Никопол Христо Киновски за неспаване на срокове и забавени казуси. То е по искане на и.д. окръжния прокурор на Плевен Славчо Славов. Единодушно съветът избра Пламен Денев за началник на районния съд в Габрово. Досега той е правораздавал там. Галин Байчев също получи покрепата на всички присъстващи на заседанието висши магистрати и оглави районната прокуратура в Монтана. С 20 гласа "за", един "против" и един "въздържал се" ВСС преизбра Трифон Владов за ръководител на районните обвинители в Бяла. Досегашният и.д. шеф на районната прокуратура в Нова Загора Драгомир Драганов бе избран за титуляр.  

Chivas дава 1 млн. долара за най-добрата бизнес идея

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chivas-dava-1-mln.-dolara-za-naj-dobrata-biznes-ideia-6044574

Стартират менторските срещи от локалната инициатива на Chivas The Venture, които ще помогнат на идеята ви да стане идея за 1 млн. долара

Откриха човешка ДНК в кренвиршите и хотдога в САЩ

http://www.cross.bg/prodykti-krenvirshi-krenvirshite-1486163.html

/КРОСС/Човешка ДНК се съдържа в 2% от кренвиршите и хотдога, произведени в САЩ. Това заявиха изследователи от американския център Clear Food Labs. Най-много човешка ДНК е открито във вегетарианските кренвирши. Става дума за около две трети от случаите. Според учените нарушаването на санитарните норми в процеса на производство е основната причина за наличието на човешка ДНК в храните. Някои производители посочват на етикетите невярна информация за хранителната ценност на своите продукти, фалшифицирайки информацията за белтъчините. Освен това много от изследването продукти са съдържали съставки, които не би трябвало да съдържат. Например в кренвиршите от птиче месо има следи от свинско, а в 10% от изследваните вегетариански кренвирши се съдържа месо. Проучването е обхванало 345 продукта, произвеждани от 75 търговски марки, сред които има както традиционни месни продукти, така и вегетариански кренвирши.  

Учени искат да се спре прилагането на новия закон за образованието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/29/2638952_ucheni_iskat_da_se_spre_prilaganeto_na_noviia_zakon_za/?ref=rss


Новият закон за образованието унищожава българското средно образование.

Научно необоснована е част от названието на закона - механично е подменено понятието "предучилищното възпитание" с "предучилищно образование". Неоснователно в Закона е подценено "възпитанието" и като цел, и като резултат от дейността на българското училище. 

Тезата, че "парите следват ученика" може да се реализира само тогава, когато са създадени еднакви материални условия и за държавните, и за...

Министър Танева: Малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор

http://pik.bg/министър-танева-малките-и-средни-стопанства-ще-бъдат-подкрепени-като-най-уязвими-от-кризат-news426293.html

Министър Танева: Малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор

„Малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор. Стопани, отглеждащи до 200 млекодайни крави или биволи, ще бъдат подпомагани за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в Европейския съюз.“ Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Аграрния Университет – Пловдив. „Както държавните помощи по различни мерки, които Министерство на земеделието приложи през годината, така и този пакет е насочен към подкрепа на малките и средните стопанства“, каза още министър Танева. Тя информира, че средствата ще бъдат разпределени в 4 схеми, по които животновъдите ще получат над 6 млн. евро, като се очаква те да бъдат преведени до края на годината.

Десислава Танева допълни, че в момента се прави анализ на Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, по която има останали проекти без подадени заявления за окончателно плащане. По думите й, ако до края на месец ноември тези проекти бъдат завършени, би могло да се допусне изключение и те да бъдат отчетени, за да не бъдат загубени средствата по тях. „Очакваме над 92% усвояемост по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., което е един много добър показател за първи програмен период на страна-членка,“ каза още Десислава Танева.

Управляващи откриха Лот 1 на "Марица"

http://frognews.bg/news_100956/Upravliavashti-otkriha-Lot-1-na-Maritsa/

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев прерязаха легнатата и на Лот 1 на магистрала "Марица".

Главният секретар на община Петрич остава под домашен арест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080826

Главният секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, който бе арестуван миналия петък, остава под домашен арест.
Той бе задъжан с обвинение за натиск върху служител от администрацията да гласува за досегашния кмет и кандидат за нов мандат Вельо Илиев.
На 11 септември Сандъкчиев е извикал в кабинета си служител и му е отправил заплаха,
Главният секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев, който бе арестуван миналия петък, остава под домашен арест. Той бе задъжан с обвинение за натиск върху служител от администрацията да гласува за досегашния кмет и кандидат за нов мандат Вельо Илиев. На 11 септември Сандъкчиев е извикал в кабинета си служител и му е отправил заплаха,

МВР иска допълнителни 1 млн. лв. от бюджета за 2015 година

http://www.cross.bg/dopulnitelni-byudzheta-materiali-1486164.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи иска допълнителни 1 005 762 лв. от бюджета за тази година. Средствата са необходими за възстановяване на митните сборове и ДДС за доставена техника в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи и Департамента по енергетика на Съединените американски щати за сътрудничество в преодоляването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали. Това се разбира от проект на постановление, публикуван от вътрешното министерство в сайта за съгласуване на проектите за нормативни актове на правителството. МВР неколкократно поиска допълнителни средства, но за изплащане на компенсациите на напуснали служители. Доскоро Министерството на финансите отказваше, но се очаква с промените на бюджета все пак допълнителни средства да бъдат заделени. Така ще бъдат осигурени средства за изпълнение на задълженията на България, произтичащи от членството й в Европейската общност за атомна енергия, се посочва в проекта на постановление за необходимите допълнителни средства. По силата на ангажиментите полицейските органи от териториалните структури на Главна дирекция „Гранична полиция" трябва да контролират и извършват проверки за наличието на ядрени материали и други радиоактивни източници при преминаване на държавната граница

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване