Бързо производство срещу 43-годишен от Червен бряг, шофирал с 1.69 промила

http://pik.bg/бързо-производство-срещу-43-годишен-от-червен-бряг-шофирал-с-169-промила-news430807.html

Бързо производство срещу 43-годишен от Червен бряг, шофирал с 1.69 промила

На 5 ноември 2015 година около 22.55 часа в Червен бряг на улица "Добрич" при проверка с техническо средство „Дрегер“ е установено, че 43-годишен от същия град, управлява „Опел Астра" с 1.69 промила алкохолна концентрация.

Издаден е талон за медицинско изследване. Уведомена е прокуратурата в Червен бряг. Образувано е бързо полицейско производство, водено от разследващ полицай, известяват от пресцентъра на МВР.

Бразилия: Скъса се стена на хранилище за токсични отпадъци, 20 са загинали

http://offnews.bg/news/n_1/n_587262.html

Може би 20-ина са загиналите в югоизточна Бразилия, след като се е скъсала стената на голямо хранилище за отпадъчни води, съобщи Би Би Си. Хиляди тонове утайки от мина за желязна руда в щата Минас Гераис са залели близките къщи. Местни служители са казали, че един човек е мъртъв. Но има съобщения, че загиналите са 16, а други се смятат за изчезнали. Реки от гъста червена кал са потекли в гънките на хълмистата местност извън стария колониален град Мариана. Заринати са коли и камиони, има разрушени къщи. Властите в Мариана са пояснили, че стената е поддала в четвъртък следобед, а потоците кал и от парчета от разрушенията са достигнали чак в малкия град Бенто Родригес, на около 7 км по-далече. В засегнатата област живеят около 500 души. Страхове, че ще възникнат свлачища са затруднили спасителните операции. Няколко души, оградени от калта на опасни места са били измъкнати с хеликоптери. Властите са предупредили, че сместа от вода и утайки вероятно е токсична. Причината за пробива още не е известна, е казал говорител на минната компания Самарко, чиято собственост е стената.

Осъдиха телефонен измамник в Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096143

Районна прокуратура-Кърджали постигна осъдителна присъда срещу Атанас Д., от град Ветово, за измама с цел набавяне на имотна облага – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс. С определение на Районен съд в Кърджали той е осъден на 1 година лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок.
Атанас Д.
Районна прокуратура-Кърджали постигна осъдителна присъда срещу Атанас Д., от град Ветово, за измама с цел набавяне на имотна облага – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс. С определение на Районен съд в Кърджали той е осъден на 1 година лишаване от свобода условно с 4 години изпитателен срок. Атанас Д.

CineLibri с първи гости!

http://cinema.actualno.com/CineLibri-s-pyrvi-gosti-news_506082.html

„Читателите са лек за тежкия труд на писателя. Знаех, че съществувате, но се чувствам прекрасно, когато най-после съм с вас и виждам лицата ви“ - с тези думи световно известната италианска писателка Маргарет Мацантини се обърна към гостите, дошли да видят екранизацията по едноименния бестселър „Никой не се спасява сам“. „Това е филм, който не просто гледаш - това е филм който шпионираш на екрана“, коментира режисьорът на филма Серджо Кастелито и добави: &bdqu

Убиха ученичка в икономическата гимназия в Сливен

http://sliven.actualno.com/Ubiha-uchenichka-v-ikonomicheskata-gimnazija-v-Sliven-news_506085.html

Ученичка в девети клас е била убита в Професионалната гимназия по икономика в Сливен рано следобед днес. Училището е блокирано от полицаи, засега няма постъпила официална информация. За случилото се съобщиха регионални сайтове и "Дарик радио". Според очевидци мъж влязъл в гимназията, наръгал момичето с нож, а след това и стрелял по него. Вероятно става дума за любовна драма. Първоначалната информация гласеше, че стрелецът се е самоубил, по-късно обаче се оказа, че само е направил неуспешен опит

Полицаите към политиците: Дайте по левче на глас от субсидиите си и решаваме куп проблеми

http://asenovgrad.actualno.com/Policaite-kym-politicite-Dajte-po-levche-na-glas-ot-subsidiite-si-i-reshavame-kup-problemi-news_506084.html

На снощния протест на полицаите в Асеновград, заместник-преседателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Борислав Мазнев и протестиращите полицаи отправиха предложение към правителството как да не се пипат заплатите в сектора. Те посочиха, че ако политиците в България са национално отговорни, следва да гласуват промяна в Закона за политическите партии (ЗПП) и да се откажат само от 1 лев, от общите средства, които получават за глас годишно, информира кореспондентът на Actu

Ирина Бокова след среща с Лавров: Русия е "много солиден партньор" за ЮНЕСКО

http://www.mediapool.bg/irina-bokova-sled-sreshta-s-lavrov-rusiya-e-mnogo-soliden-partnyor-za-yunesko-news241478.html

Русия е "много солиден партньор" за Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Това заяви генералният директор на организацията Ирина Бокова, цитирана от ТАСС, след среща с руския външен министър Сергей Лавров.   ЮНЕСКО има 56 катедри в Русия, отбеляза Бокова по повод програмата на организацията за сътрудничество между университети от различни страни. Тя припомни също, че благодарение на Русия Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2199 срещу финансирането на екстремистите в Близкия изток, по-специално в Ирак и Сирия. "За нас това е много ценна подкрепа. Борбата с тероризма и екстремизма трябва да се води съвместно", цитира нейни думи агенцията. Ирина Бокова потвърди, че през декември активно ще участва в международния културен форум, организиран в Санкт Петербург. Това също е сред "доказателствата за много тесните и плодотворни връзки между ЮНЕСКО и Русия", посочи тя.   Москва разчита ЮНЕСКО да изпрати експертни мисии за оценка на разрушенията и възстановяване на културните ценности в обектите, пострадали от терористи, заяви след срещата Сергей Лавров. Разрушеното от варвари културно наследство в "Алепо, Палмира и много други райони от Сирия и Афганистан е наше общо достояние", подчерта той.   Руският министър прикани "да се избягва политизирането на дейността на ЮНЕСКО, каквото виждаме сега във връзка с опитите да бъде прието Косово в организацията с нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН".

Британец и българка остават затрупани от свлачище край Крушунските водопади

http://www.mediapool.bg/britanets-i-balgarka-ostavat-zatrupani-ot-svlachishte-krai-krushunskite-vodopadi-news241477.html

Над пет часа остават затрупани по огромно количество скална маса британец и българка, които в петък около 12 часа бяха застигнати от свлачище край Крушунските водопади край Летница. Мястото се разчиства на ръка и шансовете двамата да бъдат открити живи са минимални. При инцидента е пострадала 42-годишна жена от Плевен, която е успяла да се измъкне от свличащата се скална маса и да подаде сигнала за инцидента. Тя е настанена в ловешката болница с наранявания, без опасност за живота. В операцията участват над 20 служители на полицията и пожарната. Свлачището се намира в района на Скалните манастири. При срутването на скалната и земна маса е разрушен мост. Мястото е недостъпно за техника и затова районът на инцидента се разчиства на ръка. Планински спасители се присъединиха към екипите на пожарната и полицията в търсенето на затрупаните, а на мястото е пристигнал заместник-областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

Свлачище затрупа двама туристи край Крушунските водопади

http://www.mediapool.bg/svlachishte-zatrupa-dvama-turisti-krai-krushunskite-vodopadi-news241477.html

Двама туристи са затрупани от свлякла се скална маса в района на Крушунските водопади край Летница, съобщават от МВР. Единственото, което се знае до момента, е че туристите са англичани. Екипи на пожарната и полицията са на мястото на инцидента. Все още няма информация дали затрупаните са живи. Сигналът до властите е подаден в 12.12 часа в петък.

Фотограф нарочен за враг на полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_587264.html

Фотограф, отразяващ протестите на полицаите, е нарочен за техен враг. В групите, в които се организират протестиращи, се разпространява снимка на фоторепортера Виктор Димчев,  придружена с текст. В него е описано, че Димчев снима протестиращите полицаи, за да ги компрометира, разпространявайки материали в социалните мрежи.  "До протестиращите полицаи, посоченото на фотографията лице Виктор Димчев, влиза във вашите редици и заснема участници в протеста ви с единствената цел да намери компрометиращи моменти, които да публикува в мрежата, с цел опорочаване на вашите искания в служба на тези, срещу които протестирате", се посочва в текста.  Пред OFFNews Димчев обясни, че причината за недоволството са негови записи с непристойно поведение на протестиращи полицаи. "Вечерта на първия протест бяхме свидетели с много колеги на няколко неприятни случки. Може би най-неприятната от тях - заплахи към едно младо семейство с малко бебе, ги заснех аз и ги дадох на различни колеги и те ги пуснаха по различни информационни канали. Тези неща ги е гледал премиерът Борисов и вчера, в един от коментарите си, той каза, че е гледал тези клипове и те са му направи впечатление и вероятно това е причината за проявената агресия", каза Димчев.  Той е категоричен, че не се притеснява. "Ще продължа да отразявам протестите. Аз няма да спра да съм журналист, защото някой ме е заплашил. Предполагам, че хората, които заплашват не посягат на журналисти, още повече, че самите полицаи не са склонни на такива действия, освен провокаторите сред тях", обясни той. Фоторепортерът е категоричен, че има провокатори, които не са сред синдикалистите. "Не знам друг колега да е заплашван, но полицаите шумно изразяваха негодуванието се към медиите. Включително се чуваха нецензурни думи, псувни към медиите и изобщо към начина, по който те отразяват протеста", обясни Димчев.    

Удариха цех за производство на стоки-менте в Паничково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096149

Голямо количество заготовки с бродирано лого на известни фирми са иззети при операция на Икономическа полиция вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР в Кърджали. Проверката е извършена в шивашки цех в село Паничково. 611 са откритите заготовки с марките “Пума”, “Найк” и “Адидас”. Стоките се иззети и са на съхранение в ОД на МВР.
Голямо количество заготовки с бродирано лого на известни фирми са иззети при операция на Икономическа полиция вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР в Кърджали. Проверката е извършена в шивашки цех в село Паничково. 611 са откритите заготовки с марките “Пума”, “Найк” и “Адидас”. Стоките се иззети и са на съхранение в ОД на МВР.

2000 души бягат от системата на МВР

http://www.bnews.bg/article-143379

Синдикалният шеф Валентин Попов категоричен, че протестите няма да спрат. "Просто на хората им писна и излязоха."

Депутати от комисията "Сидеров" се оплакаха, че са заплашвани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096151

Членове на комисията, която се занимава с исканията на главния прокурор за снемане на имунитета на Волен Сидеров, се оплакаха от заплахи за убийство и физическа разправа, съобщи Нова телевизия.
Депутатите обвиниха директно партия "Атака" за получените заплахи и съобщения, някои от които били с нецензурно съдържание.
Членове на комисията, която се занимава с исканията на главния прокурор за снемане на имунитета на Волен Сидеров, се оплакаха от заплахи за убийство и физическа разправа, съобщи Нова телевизия. Депутатите обвиниха директно партия "Атака" за получените заплахи и съобщения, някои от които били с нецензурно съдържание.

Първи сняг заваля в Пекин

http://www.cross.bg/ninyo-snyag-pekin-1487141.html

/КРОСС/Първи сняг за този сезон заваля в Пекин, а температурите паднаха до минус 4 градуса. Китайските метеоролози обаче очакват мека зима заради ефекта от явлението Ел Ниньо, което се появява на 5 години в тропичните части на Тихия океан. Явлението се характеризират съответно с покачване и спадане на температурата на повърхностните води. Ефектът от Ел Ниньо може да продължи до пролетта.

Стачка в "Луфтханза" отмени 290 полета, София сред засегнатите

http://www.mediapool.bg/stachka-v-lufthanza-otmeni-290-poleta-sofiya-sred-zasegnatite-news241476.html

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) обяви, че е отменила в петък 290 полета заради стачката на стюардите и стюардесите на летищата във Франкфурт и Дюселдорф, предаде Франс прес. Засегнати са 37 700 пътници, сред които и пасажери, които е трябвало да ползват два анулирани полета от Франкфурт до София и в обратната посока. Протестът ще продължи от 6 до 13 ноември и макар да бе обявено, че ще засегне предимно курсове на кратки разстояния се оказа, че са отменени и 23 междуконтитентални полета. Авиопревозвачът обяви, че стачката няма да се отрази на дейността на Lufthansa CityLine, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, SWISS и Brussels Airlines. Едноседмичната стачка на стюардите и стюардесите е заради провалени преговори по условията за пенсиониране на кабинния екипаж. "Луфтханза" иска да намали пенсиите за екипажа, който ще наема в бъдеще, и да отмени възможността за ранно пенсиониране на 55 години. Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план, но авиокомпанията твърди, че няма да подобри офертата си, но се надява да убеди профсъюза в основателността на сегашните предложения, които ще дадат на кабинния персонал допълнителни стимули да работи до 67-годишна възраст. Още в четвъртък, когато стана ясно, че преговорите със синдиката УФО са се провалили, "Луфтханза" обяви, че е в готовност за сериозни нарушения на разписанията, като очаква да може да изпълни някои полети с персонал, нечленуващ в профсъюза. Трудовите преговори обхващат около 19 000 членове на кабинния персонал.  

Безплатна лекция за мотивация на младежта ще се проведе днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305772

Тази вечер от 19:00 ч., в Beehive Co-working space ( бул.“Ген. Колев“ 64, ет.6) ще се проведе безплатна лекция на тема: "Какво трябва да направим, за да повярваме във възможностите си?". Събитието поставя акцент върху високата степен на неувереност сред младите хора в страната, които имат необходимите възможности, но не се осмеляват да направят първата стъпка в своето развитие, съобщиха организаторите за Moreto.

ВМРО иска бойкот на наградите на БХК заради номинирания убиец

http://offnews.bg/news/n_1/n_587255.html

"Номинацията на осъден за убийство е връх на абсурда в дейността на Българския хелзинкски комитет. Този връх обаче не е изненадващ, като се има предвид какво върши тази организация в своята история".  Това гласи позицията на ВМРО във връзка с предложението за награждаване на австралиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината“, който е осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов в центъра на София през 2007 г. Публикуваме без редакция остатъка от изявлението на партията: Партията отправя апел към онези достойни българи, които също са получили номинация за „Човек на годината“, да се дистанцират от инициативата на Хелзинкския комитет, за да не стои името им редом до това на доказан от българския съд убиец. ВМРО от години предупреждава, че БХК работи на практика като антибългарска организация, чиято непрозрачна дейност и финансиране фаворизират демонстрации на извратена сексуалност и упадък. Затова и преди 2 години ВМРО поиска проверка на финансирането на тази организация. Ако се погледнат номинациите за „Човек на годината“, ясно проличава, че наред с прекрасните инициативи и лични примери и тази година отново се проявяват лицемерни кандидатури на ЛГБТ-пропагандатори, защитници на правата на мнимите „бежанци“ и т.н. А защо тогава БХК не номинира убиеца на Вероника във Велико Търново за човек на годината!? Не отговаря ли той на условията: незадоволен маргинализиран циганин и убиец, питат от ВМРО. Основен въпрос е и защо БХК си присвоява правото за раздава награда „Човек на годината“. Подобно название звучи грандомански и претенциозно. Никой не може да си присвоява правото да казва кой е човек и кой е по-малко човек. Нима пребитите от цигани и наръганите от имигранти са по-малко хора? Само че в номинациите на БХК не виждаме жертвите, а виждаме адвокатите на виновниците.

10 български странности след живот в Германия (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/10-bylgarski-strannosti-sled-zhivot-v-germaniia-video-6045003

Според двама млади души едно от първите неща, които им е направило впечатление след дългия престой, е, че по ескалаторите у нас хората седят и от двете страни

Милен Велчев: Цветан Василев все още е собственик на БТК

http://offnews.bg/news/n_1/n_587232.html

Главният изпълнителен директор на БТК Милен Велчев излезе с позиция чрез bTV във връзка с неяснотите по въпроса кой е собственик на телекомуникационната компания. Коментарът му по повод продажбата на БТК гласи: "VTB Capital е кредитор на горно дружество, което е собственик на БТК, а през последните 5 месеца, от май насам, то не е изплатило дължимите 180 млн. евро. Такава ситуация е обяснима, когато един от собствениците е Цветан Василев, който се укрива от правосъдието и не може да бъде екстрадиран от Сърбия – допълни г-н Велчев. – Няма кой да рефинансира задължението на дружеството, в което той е собственик. Беше обявено, че някой си Косарев, когото може би с основание наричат човек на Малофеев, е новият собственик. Но ние сме виждали документи, които показват, че истинският собственик продължава да бъде Цветан Василев. По-важното в случая е, че ролята на VTB Capital е роля на кредитор, и то не единствен кредитор, защото има и други. Както на всяка финансова институция по света, която 5 месеца не получи дължимия кредит, се налага да потърси парите си чрез продажба на обезпечението .“

Спипаха 5 млн. къса цигари, главният секретар на МВР дава брифинг в Елхово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096124



Окръжна прокуратура Ямбол ръководи разследване за контрабанда на акцизни стоки без бандерол - цигари в размер на над 5 милиона къса, съобщиха от Апелативна прокуратура Бургас.
От там обаче отказаха подробности къде точно е задържана стока - на ГКПП Лесово или някъде във вътрешността на региона.
Контрабандата е извършена от няколко лица след
Окръжна прокуратура Ямбол ръководи разследване за контрабанда на акцизни стоки без бандерол - цигари в размер на над 5 милиона къса, съобщиха от Апелативна прокуратура Бургас. От там обаче отказаха подробности къде точно е задържана стока - на ГКПП Лесово или някъде във вътрешността на региона. Контрабандата е извършена от няколко лица след

Георги Божков обяви националния тим за евроквалификациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096142

Националният селекционер на женския отбор по баскетбол Георги Божков обяви състава за предстоящите квалификации за Евробаскет' 2017. Осем състезателки са от тимове в родното първенство, а четири ще пристигнат от чужбина.
На 21 ноември т.г. избраничките му ще играят първия си мач срещу отбора на Русия в Екатерининбург,
Националният селекционер на женския отбор по баскетбол Георги Божков обяви състава за предстоящите квалификации за Евробаскет' 2017. Осем състезателки са от тимове в родното първенство, а четири ще пристигнат от чужбина. На 21 ноември т.г. избраничките му ще играят първия си мач срещу отбора на Русия в Екатерининбург,

ТЕЛК - Пловдив подаде оставка

http://www.cross.bg/telk-plovdiv-ostavka-1487140.html

/КРОСС/Лекарите от ТЕЛК - Пловдив подадоха оставка. 14 от тях, включително и административният отговорник д-р Райна Ангелова, са депозирали едномесечни предизвестия. Причината за крайното решение е законовата уредба, според която докторите трябва да връщат парите за инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизите с над 50% инвалидност, съобщи пред БНР д-р Янчо Лечев, председател на Пети състав на ТЕЛК и временно изпълняващ длъжността ръководител. По думите му НОИ масово санкционира лекарите, като се правят ревизии и на издадени решения с години назад.  

ТПТИ е полезен за малкия и средния бизнес, уверява Кунева

http://news.ibox.bg/news/id_1804279987

Някои от малките фирми били неконкурентноспособни на американския пазар

Дете стана жертва на телефонни измамници във Варна

http://pik.bg/дете-стана-жертва-на-телефонни-измамници-във-варна-news430803.html

Дете стана жертва на телефонни измамници във Варна

Малолетно момиче е станало жертва на телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на полицията във Варна. Сигнал в полицията е подаден от майката на варненчето в четвъртък, 5 ноември.

Детето получило обаждане на домашния телефон от неизвестно лице. То обяснило, че майката на момичето е задържана в полицията и за да бъде освободена, трябва определена сума пари.

Малко по-късно жертвата предава сумата от 680 лв. и златни накити на непозната жена. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани на дежурен прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Огнището на хепатит в Твърдица е малко и под контрол, успокои Петър Москов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644158_ognishteto_na_hepatit_v_tvurdica_e_malko_i_pod_kontrol/?ref=rss


В Регионалния здравен инспекторат на Сливен не са регисрирани случаи на Хепатит С в последните месеци. В периода от 1 август до 5 септември са потвърдени 56 случая на хепатит А сред деца, а към средата на октомври случаите са вече около 15. 

Това уточни министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол днес. Депутатът от "Коалиция за България" Иван Иванов попита министъра за това какви мерки са предприети за установяване причините и...

НС забрани да се нарушава целостта и архитектурния вид на сградите

http://www.moreto.net/novini.php?n=305769

Депутатите забраниха дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост. Това стана с приети на първо четене промени в закона за етажната собственост Общото събрание вече ще има право да възлага съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок , в който нововъзникнала етажна собственост да избира управител.

Този път румънците не искат пари. Искат уважение

http://offnews.bg/news/n_1/n_586703.html

Джордже Пецу е журналист на свободна практика и живее в Букурещ - гореща точка на Балканите през последните няколко дни - многолюдните протести след трагедията в букурещки нощен клуб и последвалата оставка на премиера Виктор Понта. Пецу е завършил е социология в СУ „Климент Охридски“ през 1997 година и е работил като журналист в няколко български вестника - „Политика“, „Монитор“, „7 дни спорт“ и „Тема спорт“. От OFFNews се свързахме с него, за да ни разкаже малко повече за случващото се в страната му. Знаем какъв е поводът за протестите - трагедията в нощния клуб, която отне живота на над 30 души . Какви обаче са причините, изкарали хиляди хора по улиците на Букурещ, още повече, че протестите продължават и след оставката на премиера Виктор Понта? Причините могат да се обобщят в няколко думи – на румънците им писна от корупцията, от политическата класа, от арогантността на политиците в отношенията с „обикновените“ хора. Поводът наистина е пожарът в нощния клуб, но това е само искрата, капката, преляла чашата на търпението на румънците. И трябва да се подчертае още от самото начало, че правителството на Виктор Понта е успешно правителство. Данните са красноречиви – икономически ръст от 3.7% (спрямо 1.5% през 2012 г.), намаляване на ДДС на 9% за някои продукти, минималната заплата стана 1100 леи (от 800 леи), дефицитът намаля от 5,5% от БВП на 1.5% от БВП. Румънците не искат този път по-големи заплати или по-ниски данъци, а искат просто уважение от страна на властта, искат коректност и прозрачност в отношението власт – човек. Какво се случва на самите протести? Какво точно искат румънците? Протестите, в които участват все повече хора, както в Букурещ, така и в цялата страна, ще бъдат все по-мащабни. Ако първата вечер (3 ноември) в Букурещ излязоха 25 000 души с искане за оставка на Понта и кмета на район 4 на Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне, на следващия ден хората по площадите бяха вече 35 000 в Букурещ и общо още толкова в други градове – Клуж, Брашов, Тимишоара, Крайова, Брайла, Яш. По площадите излизат млади хора, образовани. Исканията са доста големи, защото те смятат, че „е дошъл моментът властта да се вслуша във вика на улицата“. Централната теза е, че 25 години политиците, сменящи се във властта, правиха неща предимно за тях и по този начин създадоха корупционна мрежа. Може би един от най-точните плакати, издигани от протестиращите, е „Петима души (момчетата от рок групата от нощния клуб) искаха да представят новия си албум, но започнаха революция“. Наистина ли можем да говорим за революция? Разбира се, защото исканията са категорични: промяна на Конституцията, разпускане на парламента, намаляване броя на депутатите и сенаторите, намаляване на бюджетния апарат, прилагане на точка 8 от Тимишоара. Нека обясня какво означава тази точна 8 - тя е от времето след революцията от 1989 г. Ставаше въпрос за искане всички онези, заемащи позиции във властта по време на комунистическия режим, да нямат право да участват в избори, съответно да бъдат избрани. Протестиращите искат и промяна на политическите формации. Така те казват: „ние няма да гласуваме за същите тези, които 25 години ни лъжат и забогатяват на гърба на нацията“. Иска се дори оставката на патриарха на Румъния, Даниел, след отказа на православната църква да извърши литургия пред нощния клуб, където се случи трагедията, защото „психологията и някои стилове на музика отдалечават хората от църквата, а поповете обслужват литургии само в църквите“. Дали тези искания на хората ще се сбъднат, зависи от самите хора и от това как ще успеят да „преговарят“ с президента Клаус Йоханес, засега единственият политик, който все още се радва на доверието на хората. Каква е отношението на румънците към новия служебен премиер Сорин Къмпяну? Сорин Къмпяну е един доста странен избор на президента Йоханес. Къмпяну беше министър на образованието в правителството на Понта. Той обаче не е много познат на хората, не е политик от първа линия. Може би именно поради тази причина бе избран. Отговорът на този въпрос ще бъде получен довечера, когато хората ще се събират отново – може би на площад "Университате". Има вероятност той да бъде оставен на мира, а междувременно улицата да си изясни и уточни приоритетите и да започне преговори с президента Йоханес за начина, по който исканията на румънците ще стават реалност. Има ли прилика между случващото се сега в Румъния и българските протести срещу правителството на Пламен Орешарски? Има, доколкото става въпрос за протест, целящ да промени статуквото във властта. Всеки иска по-добър и сигурен живот, по-ниски такси и данъци. Румънците отказват да сменят дадена партия с друга. Те просто искат цялостна промяна, структурна. И в България хората искаха това, но друг е въпросът дали го получиха след предсрочните избори - пак същите лица ви управляват. Тук един от най-срещнатите викове на демонстрантите е „различни партии, същата мизерия“. Точката, до която стигна положението, може да бъде и опасна - не сме далеч от анархията. Ако няма промени, а протестите продължават, кризата се задълбочава. Все пак има нужда от правителство, от работещи институции. А има ли нещо различно между двата протеста? Излиза, че има повече прилики, което не ме учудва, предвид близостта ни... във всички аспекти. Просто тук, това, което символизираше моделът "КОЙ" в България, се представя от цялата политическа класа. Гневът не е насочен към един конкретен пример на задкулисието. В България често се повтаря, че трябва да се борим с корупцията, както в Румъния. Има ли какво да научим от вас в тази посока? Стига правосъдието да е свободно и независимо. Защото тук въпросът търпи доста голям дебат. Дали случилото се в Румъния напоследък не е само разчистване на сметки, дали политици само от определени партии биват приклещени от антикорупционните прокурори? Защото в момента текат доста процеси срещу политици от целия спектър, но впечатлението е, че има и „защитени“ такива. Темида не трябва да се влияе от друго, освен от фактите, и да съди съответно вината на всеки, независимо кой е. Накъде отива Румъния - оздравява ли или потъва? Искрено се надявам Румъния да стане по-хубава държава за младите и за децата им. Политиците явно трябва да разберат, че така не може повече. Че те са в служба на народа, а не над народа. Има един лаф „мамалигата избухва рядко“. Може и да е така, но когато го прави, пари здраво! Улицата винаги има право, тя всъщност е душата на гражданското общество. Промяната ще бъда изключително трудна, но не невъзможна.

"Войната на версиите" за катастрофата в Египет се разгаря

http://www.mediapool.bg/voinata-na-versiite-za-katastrofata-v-egipet-se-razgarya-news241475.html

Причината за спирането на авиовръзките между Великобритания и Шарм ел Шейх са прехванати съобщения на ислямисти, обсъждали организирането на "голям терористичен акт в региона", твърди британският вестник "Дейли телеграф". Същевременно самият президент на САЩ заяви, че е възможно на борда на падналия в Египет руски самолет да е имало бомба. Подобни твърдения и самото обсъждане на тази тема предизвикват гнева на Кайро и Москва, което води до разгаряне на нещо като война на версиите за причините за трагичната катастрофа. "Веднага след трагедията с руския самолет британските специални служби са прехванали разговори на екстремисти и именно тяхното съдържание станало причината, заради която Дейвид Камерън е решил да бъдат отменени всички поелети от и за Шарм ел Шейх", пише "дейли телеграф", като се позовава на свои неназовани източници. По данни на изданието няколко дена преди катастрофата британското контраразузнаване МИ-5 и службата Център за правителствени комуникации "заедно с американски колеги" били решили да следят обмена на информация между екстремистите в региона. "Съществува вероятност да е могла да попадне бомба на борда на руския самолет в някоя от чантите от регистрирания багаж", посочва "Дейли телеграф". Като възможни организатори на терористичния акт се посочват помагачи на групировката "Ислямска държава на Синайския полуостров". Вестникът отбелязва по този повод, че в бъдеще Великобритания може да въведе "допълнителни ограничения" за полетите от и за "региони с присъствие на Ислямска държава". Вечерта на 4 ноември Лондон отмени всички полети на авиокомпании от египетския курорт до Великобритания, както и в обратната посока. Британският външен министър Филип Хамънд поясни, че причината е значителната възможност на борда на руския самолет да е имало взривно устройство, което да е довело до катастрофата. Все пак се очаква още днес авиовръзките между Великобритания и Шарм ел Шейх да бъдат частично възстановени.   Американският президент Барак Обама заяви в интервю, че е "възможно" катастрофата с руския пътнически самолет в Египет да е била причинена от бомба на борда на авиолайнера, съобщи Ройтерс. "Мисля, че е възможно на борда да е имало бомба. И ние гледаме на това много сериозно", каза Обама в интервю за новинарското радио "Кей Ай Ар Оу/Си Би Ес нюз радио".   "Ще отделим доста време само и само да направим така, че нашите разследващи и нашите разузнавателни служби да узнаят какво се е случило, преди да дадем някаква категорична оценка. Но определено е възможно на борда да е имало бомба", заяви още той.   Защо се гневят Кайро и Москва   Великобритания се забърка в задълбочаваща се дипломатическа конфронтация с Русия, след като Кремъл заяви, че е шокиращо британската страна да не сподели разузнавателна информация, която според британски министри сочи убедително, че катастрофата с руския самолет над Синай е причинена от заложена от "Ислямска държава" бомба, коментира британският в. "Индипендънт".   Великобритания и Русия се оказаха в конфликт заради причините за авиокатастрофата над Синай, след като Москва отхвърли като "спекулации" твърденията на Лондон, че причина за трагедията може да е заложена бомба, отбелязва в същия дух в. "Файненшъл таймс".   Британските твърдения разгневиха както Русия, така и Египет, чийто президент Абдел Фатах ас Сиси е на официално посещение във Великобритания. Русия е чувствителна към всякакви предположения, че ИД може да е свалила самолета в отговор на руските въздушни удари срещу опозиционни групи в Сирия, а Египет се бои, че свързването на катастрофата с тероризъм може да нанесе тежки и трайни вреди на египетската туристическа индустрия - ключов източник на приходи за страната, посочва вестникът.   Египетският президент, който е на посещение в Лондон, заяви, че е много ядосан от решението на британското правителство да спре полетите до Шарм ел Шейх, отбелязва френският в. "Фигаро". Британското решение беше взето едностранно, без консултации с Египет, въпреки контактите на високо равнище между двете страни само часове по-рано, заяви египетският външен министър, цитиран от вестника. Говорител на президента Ас Сиси изрази съжаление, че Лондон "е изпреварил събитията, без да изчака края на разследването".   За разлика от Вашингтон и Лондон, Париж не произнесе хипотеза за причината за авиокатастрофата, но посъветва французите да пътуват за Шарм ел Шейх само ако е изключително наложително, отбелязва "Фигаро" в друга статия, озаглавена "Войната на версиите".   Според Кайро и Москва трябва да се изчакат заключенията от разследването, а дотогава може да се говори за катастрофа. САЩ и Великобритания не привеждат явни доказателства, но британците са достатъчно сигурни в тях, за да спрат самолетите си от Шарм ел Шейх до Великобритания. Както британски, така и американски висши представители говорят за взривно устройство. Нещо повече - основавайки се на прехванати разговори, те смятат, че в атентата е замесена "Ислямска държава". Американският президент дори каза, че е възможно на борда да е имало бомба, пише "Фигаро".   За пет дни джихадистката организация направи три изявления с едно и също послание: ИД е доволна и горда, че предизвика самолетната катастрофа. "Докажете, че не сме ние и ще ви предоставим подробности как се е разбил самолетът ви, в избрания от нас момент". Групировката не прави изявления, възползвайки се от ситуацията, тъй като от това зависи доверието към нея, отбелязва всекидневникът.   За Русия това би бил един от най-кървавите атентати в историята й. За Египет ударът също е много тежък. Ако става въпрос за атака, освен че нанасят удар на един символ, джихадисти ще са проявили голяма дързост. Шарм ел Шейх има репутация на едно от най-охраняваните места в страната, обясни пред вестника висшият представител на Международната кризисна група и специалист по Египет Исандър ел Амрани. Това означава, че ИД е проникнала в един символ на египетския режим и е ударила с пълна сила.   Египетските власти засилват сигурността по летищата си, като същевременно уверяват, че това няма нищо общо с катастрофата. Те твърдят, че летището в Шарм ел Шейх е сигурно, а уволняват директора му. Атентат или не, бавно, но сигурно, Египет изглежда все по-малко безопасно място, посочва "Фигаро".

Заради убиеца Полфрийман: „Господари на ефира” се отказват от номинацията си „Човек на годината”

http://petel.bg/Zaradi-ubietsa-Polfriyman-----Gospodari-na-efira----se-otkazvat-ot-nominatsiyata-si----CHovek-na-godinata---__133136

Предаването „Господари на ефира” ще се откаже от номинацията си за наградата „Човек на годината” на Българския хелзинкски комитет, ако...

2000 души бягат от системата на МВР

http://petel.bg/2000-dushi-byagat-ot-sistemata-na-MVR__133137

Снимка: Булфото Председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов съобщи, че близо две хиляди служители са напуснали МВР....

Официално: Лудогорец си върна треньора Георги Дерменджиев

http://petel.bg/Ofitsialno--Ludogorets-si-varna-trenora-Georgi-Dermendzhiev__133138

Снимка: Булфото, архив Старши треньорът Георги Дерменджиев, извел Лудогорец до историческото участие в груповата фаза на Шампионската...

Адекватна реакция: Отстраниха номинацията за "Човек на годината" на убиеца Полфрийман

http://petel.bg/Adekvatna-reaktsiya--Otstraniha-nominatsiyata-za-CHovek-na-godinata-na-ubietsa-Polfriyman__133139

Българският хелзински комитет взе решение да отстрани индивидуалната кандидатура на Джок Полфрийман за "Човек на годината". Повод за...

Даниел Георгиев става на 33 години днес

http://petel.bg/Daniel-Georgiev-stava-na-33-godini-dnes__133140

Полузащитникът на Черно море Даниел Георгиев става на 33 години днес. Той почерпи своите съотборници с безалкохолен коктейл преди...

Извънредно: Стрелба в икономическия техникум в Сливен, има жертви!

http://petel.bg/Izvanredno--Strelba-v-ikonomicheskiya-tehnikum-v-Sliven--ima-zhertvi-__133141

Снимка: Булфото, архив Престрелка стана преди минути в двора на икономическия техникум в Сливен. Има жертви, съобщава Sliveninfo....

14-годишен русенец ще свири джаз в “Карнеги хол”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094993

Николай Димитров е 14-годишен пианист от Русе, който за втори път ще стъпи на сцената на “Карнеги хол” в Ню Йорк. Осмокласникът от Училището по изкуствата спечели първа награда в Международния конкурс за музикални таланти “Американ протеже” с джаз импровизациите си върху “Мъртви листа” от Джоузеф Козма.
Николай Димитров е 14-годишен пианист от Русе, който за втори път ще стъпи на сцената на “Карнеги хол” в Ню Йорк. Осмокласникът от Училището по изкуствата спечели първа награда в Международния конкурс за музикални таланти “Американ протеже” с джаз импровизациите си върху “Мъртви листа” от Джоузеф Козма.

Гърция прие част от реформите, предлагани от кредиторите

http://econ.bg/Новини/Гърция-прие-част-от-реформите-предлагани-от-кредиторите_l.a_i.703168_at.1.html

Рано в петък гръцкият парламент одобри закон, с който се приемат реформите, препоръчани от международните кредитори на страната, предаде Financial...

Гърция прие част от реформите, предлагани от кредиторите

http://econ.bg/Новини/Гърция-прие-част-от-реформите-предлагани-от-кредиторите-_l.a_i.703168_at.1.html

Рано в петък гръцкият парламент одобри закон, с който се приемат реформите, препоръчани от международните кредитори на страната, предаде Financial...

Докладът за източването на КТБ се оказа секретен

http://www.mediapool.bg/dokladat-za-iztochvaneto-na-ktb-se-okaza-sekreten-news241474.html

Докладът на международната фирма "АликсПартнърс", която бе наета през лятото, за да разследва източването на КТБ и да открие къде са активите й, се оказа секретен по силата на договора, сключен между компанията и синдиците на банката. Това обясни в петък по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Преди това депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов му връчиха депутатска подписка с искане за публичност на доклада. Изготвеният доклад на  мултинационалната компания с опит в разследването на банкрути беше връчен на синдиците още преди месец По силата на сключения договор той трябва да съдържа и препоръки към синдиците за връщането на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона. "АликсПартнърс" трябваше да проучат и случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, довели до влошаване на финансово състояние на КТБ и дадат съвети какво да се предприеме. В началото на октомври Горанов не каза, че докладът е поверителен по силата на договор, а че още е рано да се коментират резултатите му. Сега финансовият министър разкри, че ако докладът на "Аликс партнърс" бъде оповестен публично, България ще дължи неустойки за нарушаване на договора за конфиденциалност. Той каза още, че синдиците са настоявали за поверителност, за да не се попречи на събирането на масата на несъстоятелността на КТБ. Владислав Горанов обясни, че няма как и депутатите да се запознаят с документа, описвайки казус от типа на "Параграф 22". Докладът за КТБ е поверителен по силата на договор, но не е класифицирана информация. Така той няма как да бъде внесен нито в явно, нито в секретно деловодство. Министърът каза, че части от доклада могат да бъдат оповестени избирателно, но само след съгласуване между синдиците и фирмата, която го е изготвила. Самият Горанов все още нямал информация за съдържанието на доклада. Той предложи заедно с депутатите от Реформаторския блок да се срещнат със синдиците и заедно да обсъдят под каква форма и в каква степен да бъдат оповестени данните. "Ако сте съгласни, с мое и ваше участие да организираме среща със синдиците и да преценим как да структурираме информацията и каква да е, за да я покажем на обществото", предложи Горанов. Димитров и Славов настояваха във въпроса си да бъде публикуван поне списъкът на замесените лица и фирми, защото измежду тях може да има влиятелни публични фигури, овластени да взимат решения по този казус. Горанов се съгласи с тях, но несъстоятелността на банката тече по Търговския закон и извън пряката дейност на публични ведомства.

Глобиха 19-годишна и 53-годишен от Варна, ругали полицаи

http://www.moreto.net/novini.php?n=305765

Глобиха 19-годишна варненка за прояа на дребно хулиганство, съобщиха от полицията за Moreto.net. На 5 ноември около 02:45 часа, в увеселително заведение, намиращо се на бул. "Сливница" е била извършена полицейска проверка на младото момиче.

С децата в почивните дни (7 и 8 ноември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/06/2643636_s_decata_v_pochivnite_dni_7_i_8_noemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА:

- София - на географска работилница "Непознатата Витоша" са добре дошли децата в "Географ БГ – Център за знания",...

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Министърът-протестър Христо Иванов пробва да се измъкне от конфуза с убиеца! Нещастникът се оправдава: Номинацията на Полфрийман не е наша

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-министърът-протестър-христо-иванов-пробва-да-се-измъкне-от-конфуза-с-уби-news430794.html

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Министърът-протестър Христо Иванов пробва да се измъкне от конфуза с убиеца! Нещастникът се оправдава: Номинацията на Полфрийман не е наша

Пред репортер на ПИК правосъдният министър коментира скандалната номинация на убиеца Пол Фрийман, за личност на годината.

„Полфрийман не е наша номинация. Нито номинацията е от министерство на правосъдието, нито конкурсът се провежда от нашето министерство, така че ми позволете да се въздържа от коментар”, каза пред нас правосъдният министър.

Припомняме, че Хелзинкският комитет, е номинирал убиеца на 20-годишния Андрей Монов - Джок Полфрийман, за личност на годината.

Според бащата на момчето правосъдният министър Христо Иванов дори е включил австралиеца в работна група, която ще изработва промени в закона за изтърпяване на наказанията.

Явно по този начин недоразумението Христо Иванов иска да се измъкне от отговорност от факта, че неговият екип е помогнал за номинацията на един убиец за личност на годината.

Интересно дали Христо Иванов би имал смелостта да се изправи при почернените родители на Андрей Монов, за да им обясни истината в очите?

Б. Бонев: Извеждането на административната работа извън МВР е истинската реформа

http://www.cross.bg/politzaite-bonev-chast-1487139.html

/КРОСС/Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за на Радио „Фокус"Водещ: Господин Бонев, предложенията за промени в бюджета на МВР за догодина сериозно разбуниха духовете сред служещите в министерството. Има ли начин според вас да бъде решен казусът, след като и финансовият министър, и вътрешният, и министър-председателят смятат, че орязването на бюджета е необходимо, може ли да бъде намерен компромисен вариант?Богомил Бонев: Може да бъде намерен компромисен вариант, ако и министър-председателят, и министърът на вътрешните работи проведат нормален диалог с полицаите и подходят по друг начин към това, което те наричат реформа, а просто орязване на бюджета не прави структурна реформа в МВР, която да позволи голямата част от средствата да отиват не за работни заплати, а за издръжка, техническо осигуряване и така нататък. Това е проблемът. В този подход абсолютно немотивиран, недобре подготвен от Министерство на финансите се цели едно просто орязване на компенсациите, които сега получават полицаите. Наричам ги „компенсации" - това не са привилегии. Това са компенсации за условията, при които те изпълняват служебните си задължения. Една скоба само отварям - полицаите получават компенсации за условията, при които депутати ги наричат с какви ли не имена, протестиращи, представящи се за демократи като футболни агитки, правят с полицаите каквото си искат

Роналдо казал на Блан, че харесва отбора му и иска да работи с него

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644154_ronaldo_kazal_na_blan_che_haresva_otbora_mu_i_iska_da/?ref=rss


Нападателят на "Реал" (Мадрид) Кристиано е казал на Лоран Блан, че иска да работи с него. Това твърди френският "Паризиен".

"Отборът ви играе много добре. Бих се радвал да работя с вас", били думите на португалеца. След мача между двата отбора на "Сантяго Бернабеу" нападателят прошепна нещо на ухото на Блан и веднага събуди интереса какво точно е казал.

На излизане от стадиона Роналдо се поздрави приятелски с президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи.

Поведението му...

Две прокуратури се обединиха срещу бивш уредник, откраднал картини

http://news.ibox.bg/news/id_783448364

Марина Персенгиева е дъщеря на учредителя на галерията, който е учил при ограбения автор

14 неща, които всяка жена на 30 се е уморила да чува

http://curious.actualno.com/14-neshta-koito-vsjaka-jena-na-30-se-e-umorila-da-chuva-news_506011.html

30-те са психологична граница, която определя живота на много хора. Да се оженим преди 30, да създадем семейство преди 30 и да намерим себе си преди да навъришм заветните 30 години. Обществото има страшно големи очаквания от нас и стресът в този период от живота ни може да бъде наистина смазващ. Всяка жена на 30+ ще разбере това!1. Ти си чудесен човек, защо си сама?2. Да те запозная ли с някой мой приятел?3. Спри да търсиш любовта и ще видиш как тя сама ще те намери  4. Време ти е за бебе в

Още две жалби срещу резултатите от изборите за общински съветници в Ямбол

http://yambol.actualno.com/Oshte-dve-jalbi-sreshtu-rezultatite-ot-izborite-za-obshtinski-syvetnici-v-Jambol-news_506074.html

В Административен съд - Ямбол постъпи жалба от представляващия коалиция „Народен съюз", в която се оспорва решение №211 МИ от 26.10.2015 г. на Общинска избирателна комисия - Ямбол, касаещо резултатите от проведените избори за общински съветници в община Ямбол на 25.10.2015 г. В жалбата се иска отмяна на това решение като незаконосъобразно и прието в нарушение на Изборния кодекс. Твърди се, че протоколите на секционните избирателни комисии са съставени „след допускане на редица наруше

В Плевен прехвърлят делото на заличените съветници от ГЕРБ във Върховния съд

http://pleven.actualno.com/V-Pleven-prehvyrljat-deloto-na-zalichenite-syvetnici-ot-GERB-vyv-Vyrhovnija-syd-news_506075.html

Образуваното дело по жалба на двамата заличени от листата за общински съветници на ГЕРБ – Емил Цветков и Станислав Иванов, се прехвърля за прочит във Върховния административен съд (ВАС), стана ясно от решение на Административния съд в Плевен. В определението на Плевенския съд се посочва, че според представените до момента доказателства, ЦИК са оставили жалбите на двамата заличени съветници без уважение, посочва Topnovini.bg. Решението на Централната комисия подлежи на обжалване пред ВАС

Идея на ГЕРБ: До 1000 лева данък годишно да плащат таксиметровите шофьори

http://business.actualno.com/Ideja-na-GERB-Do-1000-leva-danyk-godishno-da-plashtat-taksimetrovite-shofiori-news_506076.html

От 400 до 1000 лв. данък ще плаща годишно всеки таксиметров шофьор. Това става ясно от Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси, който трима депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на парламента днес, предаде БГНЕС. “Конкретният размер на данъка ще се определя с наредба от общинския съвет на общината, на територията на която ще се извършва таксиметровия превоз”, гласят част от мотивите на вносителите. Данъкът върху таксиметровия превоз на пътници да се дълж

Опасен боеприпас е намерен в Райския залив край Созопол

http://burgas.actualno.com/Opasen-boepripas-e-nameren-v-Rajskija-zaliv-kraj-Sozopol-news_506077.html

Опасен боеприпас е открит край Созопол, съобщиха от Военноморските сили. На 4 ноември 2015 г. групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военноморска база – ВМС с координатор майор Йордан Тодоров и ръководител старши лейтенант Стефан Георгиев, след получен факс от областния управител на Бургас и положителна резолюция на Началника на отбраната, е извършила разузнаване и извличане на открит боеприпас в района на Райския залив, посочва Topnovi

Ангелкова: България е трета в Европа по брой археологически обекти и артефакти

http://society.actualno.com/Angelkova-Bylgarija-e-treta-v-Evropa-po-broj-arheologicheski-obekti-i-artefakti-news_506081.html

"България е на 21-во място в света по конкурентоспособност на културните й ресурси според международните класации". Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на Осмия Черноморски туристически форум-изложение, предава Topnovini.bg. По думите й сме трети в Европа по брой археологически обекти и артефакти, които са над 40 хил. Категорично можем да подобрим позициите си като целогодишна туристическа дестинация, стъпвайки на тази база. Ангелкова допълни, че странат

Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

http://offnews.bg/news/n_1/n_587243.html

Близо 2000 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Това стана ясно след срещата на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов с депутати от Реформаторския блок и финансовия министър Владислав Горанов . Пред журналисти синдикалистът заяви, че няма да бъдат направени отстъпки от исканията и протестите на полицаите продължават в цялата страна. Попов припомни, че лятото са протестирали повече от месец и са предложили въвеждане на същите промени, но с гратисен период от три години. Ръководството на МВР тогава не отговорило на исканията им.  Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа, каза Попов. Според него ефектът за системата от напусканията е нанасянето на сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите. Той обясни, че има заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се разпорежда да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения. Притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите, обясни синдикалистът: Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР. Един от негативните ефекти за системата са многото напуснали полицаи. В 13.00 часа в неделя пред сградата на парламента ще се проведе национален протест на полицаите.  Министърът на финансите Владислав Горанов призова полицаите да не напускат. Той обясни, че се запазват 20-те заплати при напускане на системата.

Берлинската стена ще бъде защитена с ограда от търсачите на сувенири

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/06/2644163_berlinskata_stena_shte_bude_zashtitena_s_ograda_ot/?ref=rss


Властите в Берлин планират ограничаване на достъпа до останките от Берлинската стена, тъй като агресивни събирачи на сувенири непрекъснато откъртват парчета от нея или пишат по нея.

Става дума за т.нар. Галерия от Източната страна, представляваща най-дългата съхранена част от бетонните заграждения, разделяли града в продължение на 28 години.

Саша Лангенбах, говорител на района Фридрисхайн-Кройцберг, където е Галерията, казва, че "хората идват и отчупват и стържат с каквото...

Изгониха 3-ма нови общинари от ДПС в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096096

Трима нови общинари в конституирания в петък Общински съвет в Хасково бяха изключени от ДПС.
Трима нови общинари в конституирания в петък Общински съвет в Хасково бяха изключени от ДПС. "Това стана с поименно гласуване, а мотивите са уронване престижа на партията, неизпълнение на партийни решения и нечестна пропаганда", съобщиха от общинската организация. И тримата изключени - Шенер Сабри, Еркант Раиф и Шенол Вели влязоха с преференциален

В КАТ става страшно! Напрежението ескалира, хората ще бутат гишета! (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-143378

Оказва се, че хора, които са платили в пъти повече за експресно издаване на документи сега не могат да си ги получат.

Топ 10 на секси мацките над 40 години (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/top-10-na-seksi-mackite-nad-40-godini-video-6045000

43-годишната Кейт Бекинсейл държи първото място в класацията, а нейни подгласнички са Дженифър Лопес и София Вергара

Лекарите от ТЕЛК - Пловдив масово подадоха оставки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644161_lekarite_ot_telk_-_plovdiv_masovo_podadoha_ostavki/?ref=rss


Лекарите от Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) в Пловдив подадоха оставка, съобщи БНР. 14 от медиците, включително административният отговорник на комисията д-р Райна Ангелова, са депозирали едномесечни предизвестия за напускане.

Причината е законовата уредба, според която докторите трябва да връщат парите за инвалидните пенсии на експертизите с над 50% инвалидност, щом те бъдат отменени от Националния осигурителен институт и Националната лекарска комисия.
...

В Бургас 15 души са подали рапорти за напускане от системата на МВР

http://pik.bg/в-бургас-15-души-са-подали-рапорти-за-напускане-от-системата-на-мвр-news430796.html

В Бургас 15 души са подали рапорти за напускане от системата на МВР

В Бургас 15 служители на ОД на МВР са подали рапорти за напускане от началото на този месец. Това съобщи пред медии директорът на дирекцията в морския град комисар Калоян Калоянов.

По думите му част от рапортите са свързани с пенсиониране на служители. Самият Калоянов се надява проблемът със създалата се ситуация в полицията да бъде скоро решен.

Що се отнася до участващите в протестите, директорът на дирекцията не коментира наказания. Това тепърва предстои да бъде разгледано като тяхно поведение.

Той добави, че служителите, които са участвали в регламентирано мероприятие, за което има заявление и разрешение, имат право да протестират, тай като са изразили недоволството си в рамките на закона.


Павлова: Проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново е приоритет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096121

Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с питане за пътя, минаващ край град Бяла, предаде „Фокус“.
„Разбира се със специален фокус върху Бяла.
Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с питане за пътя, минаващ край град Бяла, предаде „Фокус“. „Разбира се със специален фокус върху Бяла.

ВМРО призовава достойните българи да се оттеглят от номинациите на БХК

http://www.cross.bg/vmro-chovek-godinata-1487138.html

/КРОСС/Номинацията на осъден за убийство е връх на абсурда в дейността на Българския хелзинкски комитет. Този връх обаче не е изненадващ, като се има предвид какво върши тази организация в своята история. Това е позицията на ВМРО по повод предложението за награждаване на Джок Полфрийман за „Човек на годината". Австралийският гражданин е осъден на 20 години затвор за убийството на Андрей Монов в центъра на София през 2007 г. Партията отправя апел към онези достойни българи, които също са получили номинация за „Човек на годината", да се дистанцират от инициативата на Хелзинкския комитет, за да не стои името им редом до това на доказан от българския съд убиец. ВМРО от години предупреждава, че БХК работи на практика като антибългарска организация, чиято непрозрачна дейност и финансиране фаворизират демонстрации на извратена сексуалност и упадък. Затова и преди 2 години ВМРО поиска проверка на финансирането на тази организация. Ако се погледнат номинациите за „Човек на годината", ясно проличава, че наред с прекрасните инициативи и лични примери и тази година отново се проявяват лицемерни кандидатури на ЛГБТ-пропагандатори, защитници на правата на мнимите „бежанци" и т.н. А защо тогава БХК не номинира убиеца на Вероника във Велико Търново за човек на годината!? Не отговаря ли той на условията: незадоволен маргинализиран циганин и убиец, питат от ВМРО

Павлова: Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096116

Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с питане за пътя, минаващ край град Бяла, предаде „Фокус“.
„Разбира се със специален фокус върху Бяла.
Изключително важен приоритет е проектирането и строителството на пътен участък от Русе до Велико Търново. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с питане за пътя, минаващ край град Бяла, предаде „Фокус“. „Разбира се със специален фокус върху Бяла.

Българско знаме се развя на протеста на „Анонимните“ в Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_587233.html

Трибагреникът на България беше развят нощес от участник в бурна демонстрация на „Анонимните“ в Лондон, където според репортаж на „Дейли мейл“ „хиляди протестиращи, носещи ужасните маски на Гай Фоукс, донесоха хаос по улиците“. Стотици анархисти са били удържани от полицията пред Бъкингамския дворец. Те хвърляли фойерверки по високите полицейски коне и се опитвали да ги заслепяват с лазерни показалки. За лечение в болница са били откарани трима полицейски служители, пострадали по време на антикапиталистическия поход в британската столица, съобщи и порталът „Хъфингпост“ ( huffingtonpost.co.uk ). Една патрулна кола е била опожарена. Десетки хиляди демонстранти с маски се стекоха в централен Лондон да протестират против капитализма и против онлайн нарушенията на правото на личен живот, които вършат държавните служби за сигурност, пише „Хъфингпост“. 50 души бяха арестувани, сред тях и трима мъже – на 38, 50 и 55 години, които била хванати на Трафалгарския площад с опасни оръжия – ножове, контейнери с газ и стоманени инструменти. Един от ранените полицаи изглежда е бил свален от коня му близо до Бъкингамския дворец, инцидент, в който е пострадало и животното. Към 8 ч вечерта е била подпалена и полицейска кола, а по-късно анархисти са я доразрушили и са скачали върху нея. Според полицията малко хора са участвали в този инцидент, който бил встрани от масовите протести. Нощният „Поход на милион маски“ беше свикан от групата „Анонимните, организирала демонстрации в още 650 града по света.

Румяна Бъчварова и Тереза Мей обсъдиха в Лондон нуждата от реформи в сигурността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096113

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната.
Министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС,
Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната. Министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС,

„Еврофутбол": Рома, Дортмунд и Арсенал са фаворити в дербитата на Рим

http://www.cross.bg/leva-prava-h--1487137.html

/КРОСС/Отборите на Рома, Дортмунд и Арсенал са фаворити в дербитата съответно на Рим, Рурската област и Лондон според „Еврофутбол": Рома - Лацио Сингъл, Live „1"-1.90 „Х"-3.00 „2"-2.95Дортмунд - Шалке 04 Сингъл, Live „1"-1.28 „Х"-3.85 „2"-6.25Арсенал - Тотнъм Хотспър Сингъл, Live „1"-1.67 „Х"-3.20 „2"-3.50 Ето коефициентите за срещите от поредния кръг на българския шампионат:Литекс Ловеч - Славия София Сингъл, Live „1"-1.54 „Х"-3.60 „2"-5.20Монтана - Черно море Сингъл, Live „1"-2.60 „Х"-3.20 „2"-2.50Лудогорец - Пирин Благоевград Сингъл, „1"-1.03 „Х"-12.50 „2"-22.00Ботев Пловдив - Берое Сингъл, Live „1"-3.00 „Х"-3.25 „2"-2.20Левски София - Локомотив Пд Сингъл, Live „1"-1.33 „Х"-4.30 „2"-8.00 Други 10 футболни сблъсъка приковават вниманието на привържениците на тази игра:Норич сити - Суонзи сити Сингъл, Live „1"-2.48 „Х"-2.80 „2"-2.28Уест Хям - Евертън Сингъл, Live „1"-2.45 „Х"-2.80 „2"-2.30Сток сити - Челси Сингъл, Live „1"-2

Оправдаха бившия полицай Иван Лулеов, който застреля ром при кражба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096097


Окръжен съд - Благоевград призна подсъдимия Иван Лулеов за невиновен за причиняване на смърт по непредпазливост.
Бившият полицай, който вече е пенсионер, бе обвинен, че на 23 март 2013 г. около 23,30 часа на 1 км от жп гара "Генерал Ковачев" е причинил по непредпазливост смъртта на Николай Иванов поради немарливо изпълнение на занятие,
Окръжен съд - Благоевград призна подсъдимия Иван Лулеов за невиновен за причиняване на смърт по непредпазливост. Бившият полицай, който вече е пенсионер, бе обвинен, че на 23 март 2013 г. около 23,30 часа на 1 км от жп гара "Генерал Ковачев" е причинил по непредпазливост смъртта на Николай Иванов поради немарливо изпълнение на занятие,

Огнян Минчев: Полицейската стачка е напомняне към Борисов от ДПС

http://www.bnews.bg/article-143370

Според него чрез стачката се показва как задкулисните мрежи могат да ръководят развитието на България чрез организирането на подобни сценарии.

Потребителското доверие остава без промяна през октомври

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/potrebitelskoto-doverie-ostava-bez-promiana-prez-oktomvri-205548/

Намалява песимизмът за икономическата ситуация през следващата година, но очакванията на българите са за ръст на безработицата

Бъчварова и британската й колега обсъдиха в Лондон нуждата от реформи в сигурността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096091

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната.
Министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС,
Вицепремиерът Румяна Бъчварова се срещна с министъра на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей в рамките на работното си посещение в Лондон. Г-жа Мей оцени високо доброто сътрудничество между Великобритания и България в областта на сигурността и правоохраната. Министрите обсъдиха миграционната криза в ЕС,

Без повече отстъпки пред полицаите, въпреки 540 напускащи по време на протеста

http://www.mediapool.bg/bez-poveche-otstapki-pred-politsaite-vapreki-540-napuskashti-po-vreme-na-protesta-news241473.html

При продължаващ полицейски протест и признание от главния секретар на МВР Георги Костов, че от тяхното начало 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството няма да прави повече компромиси. На среща в петък с един от полицейските синдикати и депутати от Реформаторския блок (РБ), Горанов посъветва недоволните да не напускат МВР, защото едва ли ще си намерят друга работа. Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта министърът, който внесе предложенията си за "реформа" тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. "По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира по-рано пред бТВ депутатът от РБ и шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов. По думите му обаче финансовият министър "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но настоя изплащането им да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също настоя за такова диференциране. Той смята, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа. Междувременно полицаите за четвърти пореден ден излязоха на протести в различни градове страната в петък. Около 150 служители на МВР блокираха и Орлиов мост след 18.00 часа, предизвиквайки поредни задръствания в центъра на столицата. Според синдикатите 2000 служители на МВР подали рапорти за напускане Близо 2000 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане заради предложенията на финансовия министър за орязване на част от социалните им придобивки, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата с РБ и Горанов. Служителите от сектор "Сигурност" ще продължават ефективните си протестни действия, въпреки отстъплението на правителството да не им намалява наполовина обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Те обаче настояват и другите предложения да отпаднат – замразяването на 2-процентния бонус, който в момента се добавя към заплатата им за всяка прослужена година, както и намаляването на годишния им отпуск от 30 на 20 дни. "Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", обяви и председателят на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР в петък. Ако управляващите се заинатят и прокарат предложенията на Горанов, това ще струва в пъти повече на държавата, защото със сигурност ще предизвика вълна от напускащи, предупреси той. Около 100 000 човека са заети в сектора по сигурността и ако 10 000 напуснат, ще трябва да им се изплатят обезщетения по 20 заплати, което прави 200 млн. лв., изчисли Петров и добави: "Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект". Председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков също декларира подкрепа за протеста с уточнението, че "този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще". Той предупреди, че ако реформата "Горанов" стане факт, пожарната ще остане "само на хартия". Всички подали рапорти, ще бъдат освободени от МВР Според официалните данни, представени от главсека на МВР пред "Фокус" от понеделник насам 540 служители са пожелали да напуснат системата. В понеделник те са били 260, а във вторник - 110. Костов допълни, че всички подадени рапорти ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат. "Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало. Такива мерки може да има единствено и само за извършени противоправни действия. Ако формата на протеста е свързана с нарушаване на обществения ред, мерки ще бъдат взети, но всеки служител има право да извършва протестни действия ако спазва необходимите за това законови разпоредби", заяви още той. Горанов: Направихме достатъчно отстъпки, доходите на служители не се намаляват Правителството направи значителни отстъпки от първоначалният вариант, увери от своя страна Владислав Горанов: "В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната". "Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата", саркастично добави министърът. Той поясни, че след като кабинетът ревизира предложението му за двойно намаляване на 20-те заплати при пенсиониране и то да важи само за новопостъпващи служители, бюджетът няма да спести средства в кратскосрочен план, а "може би в следващите 10 -15 години". 40 млн. лв. ще е ефектът от добавката за прослужено време Според него 40 млн. лв. ще е ефектът от другата мярка, която правителството планира да прокара - отнемането на привилегията всяка година към заплатата на полицаите да се добавят по 2% за прослужено време, като вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат. "Ако приемем, че приблизително 2 млрд. са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона", каза министърът. Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях. Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, администрация и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт, уточни финансовият министър. Той отрече да има напрежение между него и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието, чиито служители се разбунтуваха срещу предложенията му. Нямало данни засегнати от мерките срещу контрабандата да стоят зад протеста "Тези неща са многократно обсъждани с министър-председателя Бойко Борисов. Нали не се съмнявате, че знаем, че те са доста консервативни и реакционно настроени към всякакъв опит за промени. Многократно сме ги дискутирали. Искам да ви уверя, че през цялото време премиерът е бил наясно с това, което се готви", обобщи Горанов. По повод мнението на премиера, че хора със засегнати интереси от мерките на властта срещу контрабандата "биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата", Горанов заяви: "Нямам данни за това". "Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили", каза финансовият министър. Преди това Атанас Атанасов от РБ изрази мнение, че протестите няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа. "ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", добави депутатът, уточнявайки, че се опасява от политизиране на случая. Голямата част от полицаите не можели да ползват оръжие "Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира още Атанас Атанасов. Въпреки това той разкритикува начина, по който министър Горанов поднесе идеите си за "реформа", определяйки я по-скоро като "провокация". Както е известно, за предложенията стана ясно от декларация на полицейски синдикат, чак 3 дни, след като те бяха приети от Министерския съвет без обсъждане. "Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза той пред бТВ. Методи Андреев от ГЕРБ каза, че заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев. Разделянето при заплащането на полицаите, които са на улицата и работят в риск и тези, които са в администрацията, е заложено в Кодекса за социалното осигуряване, напомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него протестите на полицаите се дължат на несигурността им, че тези мерки са окончателни и недостатъчния диалог преди обявяването им.

Без повече компромиси пред полицаите, въпреки 540 напускащи от началото на протеста

http://www.mediapool.bg/bez-poveche-kompromisi-pred-politsaite-vapreki-540-napuskashti-ot-nachaloto-na-protesta-news241473.html

При продължаващ полицейски протест и признание от главния секретар на МВР Георги Костов, че от тяхното начало 540 негови подчинени са подали рапорти за напускане, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството няма да прави повече компромиси. На среща в петък с един от полицейските синдикати и депутати от Реформаторския блок (РБ), Горанов посъветва недоволните да не напускат МВР, защото едва ли ще си намерят друга работа. Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта министърът, който внесе предложенията си за "реформа" тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. "По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира по-рано пред бТВ депутатът от РБ и шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов. По думите му обаче финансовият министър "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но настоя изплащането им да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също настоя за такова диференциране. Той смята, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа. Според синдикатите 2000 служители на МВР подали рапорти за напускане Близо 2000 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане заради предложенията на финансовия министър за орязване на част от социалните им придобивки, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата с РБ и Горанов. Служителите от сектор "Сигурност" ще продължават ефективните си протестни действия, въпреки отстъплението на правителството да не им намалява наполовина обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Те обаче настояват и другите предложения да отпаднат – замразяването на 2-процентния бонус, който в момента се добавя към заплатата им за всяка прослужена година, както и намаляването на годишния им отпуск от 30 на 20 дни. "Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", обяви и председателят на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР в петък. Ако управляващите се заинатят и прокарат предложенията на Горанов, това ще струва в пъти повече на държавата, защото със сигурност ще предизвика вълна от напускащи, предупреси той. Около 100 000 човека са заети в сектора по сигурността и ако 10 000 напуснат, ще трябва да им се изплатят обезщетения по 20 заплати, което прави 200 млн. лв., изчисли Петров и добави: "Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект". Председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков също декларира подкрепа за протеста с уточнението, че "този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще". Той предупреди, че ако реформата "Горанов" стане факт, пожарната ще остане "само на хартия". Всички подали рапорти, ще бъдат освободени от МВР Според официалните данни, представени от главсека на МВР пред "Фокус" от понеделник насам 540 служители са пожелали да напуснат системата. В понеделник те са били 260, а във вторник - 110. Костов допълни, че всички подадени рапорти ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат. "Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало. Такива мерки може да има единствено и само за извършени противоправни действия. Ако формата на протеста е свързана с нарушаване на обществения ред, мерки ще бъдат взети, но всеки служител има право да извършва протестни действия ако спазва необходимите за това законови разпоредби", заяви още той. Горанов: Направихме достатъчно отстъпки, доходите на служители не се намаляват Правителството направи значителни отстъпки от първоначалният вариант, увери от своя страна Владислав Горанов: "В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната". "Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата", саркастично добави министърът. Той поясни, че след като кабинетът ревизира предложението му за двойно намаляване на 20-те заплати при пенсиониране и то да важи само за новопостъпващи служители, бюджетът няма да спести средства в кратскосрочен план, а "може би в следващите 10 -15 години". 40 млн. лв. ще е ефектът от добавката за прослужено време Според него 40 млн. лв. ще е ефектът от другата мярка, която правителството планира да прокара - отнемането на привилегията всяка година към заплатата на полицаите да се добавят по 2% за прослужено време, като вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат. "Ако приемем, че приблизително 2 млрд. са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона", каза министърът. Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях. Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, администрация и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт, уточни финансовият министър. Той отрече да има напрежение между него и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието, чиито служители се разбунтуваха срещу предложенията му. Нямало данни засегнати от мерките срещу контрабандата да стоят зад протеста "Тези неща са многократно обсъждани с министър-председателя Бойко Борисов. Нали не се съмнявате, че знаем, че те са доста консервативни и реакционно настроени към всякакъв опит за промени. Многократно сме ги дискутирали. Искам да ви уверя, че през цялото време премиерът е бил наясно с това, което се готви", обобщи Горанов. По повод мнението на премиера, че хора със засегнати интереси от мерките на властта срещу контрабандата "биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата", Горанов заяви: "Нямам данни за това". "Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили", каза финансовият министър. Преди това Атанас Атанасов от РБ изрази мнение, че протестите няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа. "ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", добави депутатът, уточнявайки, че се опасява от политизиране на случая. Голямата част от полицаите не можели да ползват оръжие "Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира още Атанас Атанасов. "Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза той пред бТВ. Методи Андреев от ГЕРБ каза, че заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев. Разделянето при заплащането на полицаите, които са на улицата и работят в риск и тези, които са в администрацията, е заложено в Кодекса за социалното осигуряване, напомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него протестите на полицаите се дължат на несигурността им, че тези мерки са окончателни и недостатъчния диалог преди обявяването им.

Заплахите за 2000 напускащи МВР не трогнаха Горанов - повече отстъпки няма да има

http://www.mediapool.bg/zaplahite-za-2000-napuskashti-mvr-ne-trognaha-goranov---poveche-otstapki-nyama-da-ima-news241473.html

При продължаващ полицейски протест и заплахи за 2000 напускащи МВР, министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че правителството няма да прави повече компромиси след като вече се съгласи да запази компенсациите им при пенсиониране и други привилегии. На среща в петък с един от полицейските синдикати и депутати от Реформаторския блок (РБ), Горанов посъветва недоволните да не напускат МВР, защото едва ли ще си намерят друга работа. Целта на финансовата реформа не е да се спестяват средства, а да се промени структурата на бюджета, така че да остават повече средства за реална полицейска дейност, подчерта министърът, който внесе предложенията си за "реформа" тихомълком в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. "По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира по-рано пред бТВ депутатът от РБ и шеф на парламентарната вътрешна комисия Атанас Атанасов. По думите му обаче финансовият министър "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но настоя изплащането им да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също настоя за такова диференциране. Той смята, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа. 2000 служители на МВР подали рапорти за напускане Близо 2000 служители на МВР вече са подали рапорти за напускане заради предложенията на финансовия министър за орязване на част от социалните им придобивки, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата с РБ и Горанов. Служителите от сектор "Сигурност" ще продължават ефективните си протестни действия, въпреки отстъплението на правителството да не им намалява наполовина обезщетението от 20 заплати при пенсиониране. Те обаче настояват и другите предложения да отпаднат – замразяването на 2-процентния бонус, който в момента се добавя към заплатата им за всяка прослужена година, както и намаляването на годишния им отпуск от 30 на 20 дни. "Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", обяви и председателят на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР в петък. Ако управляващите се заинатят и прокарат предложенията на Горанов, това ще струва в пъти повече на държавата, защото със сигурност ще предизвика вълна от напускащи, предупреси той. Около 100 000 човека са заети в сектора по сигурността и ако 10 000 напуснат, ще трябва да им се изплатят обезщетения по 20 заплати, което прави 200 млн. лв., изчисли Петров и добави: "Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект". Председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков също декларира подкрепа за протеста с уточнението, че "този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще". Той предупреди, че ако реформата "Горанов" стане факт, пожарната ще остане "само на хартия". Горанов: Направихме достатъчно отстъпки, доходите на служители не се намаляват Правителството направи значителни отстъпки от първоначалният вариант, увери от своя страна Владислав Горанов: "В частта "Социален пакет", свързана с материалното и вещево доволство, нещата няма да се коригират, тоест запазват се такива, каквито са сега. По отношение на плащания при пенсиониране на служителите, всички, които са започнали при условията на 20-те заплати, ще може да ги получават. Измененията в отпуските и консолидирането на допълнителните възнаграждения не е нещо, което намалява доходите на служителите. В този смисъл смятаме, че е стъпка, която би могла да бъде постигната". "Така че аз препоръчвам на всички служители да запазят самообладание, да не напускат, тъй като все пак, независимо че имаме подобряване на пазара на труда, не смятам че състоянието му е такова, че много лесно човек да може бързо да си смени работата", саркастично добави министърът. Той поясни, че след като кабинетът ревизира предложението му за двойно намаляване на 20-те заплати при пенсиониране и то да важи само за новопостъпващи служители, бюджетът няма да спести средства в кратскосрочен план, а "може би в следващите 10 -15 години". 40 млн. лв. ще е ефектът от добавката за прослужено време Според него 40 млн. лв. ще е ефектът от другата мярка, която правителството планира да прокара - отнемането на привилегията всяка година към заплатата на полицаите да се добавят по 2% за прослужено време, като вместо това достигнатите до момента нива ще станат част от основната заплата и ще спрат да растат. "Ако приемем, че приблизително 2 млрд. са разходите за заплати в тези ведомства, двата процента ръст на година, може лесно да бъде оценен на около 40 милиона", каза министърът. Силовите системи са недостатъчно финансирани или ресурсът, който отива приоритетно за разходите за персонал, което уврежда реално работата на терен, посочи Горанов. По думите му категоризацията няма да се отрази върху заплащането, тъй като тя касае размера на осигурителните вноски, които се внасят за тях. Хората, които не работят на терен, не са изложени на риск, администрация и хора, които нямат пряка връзка с реалната полицейска работа на улицата, съвсем нормално е да работят при трета категория труд, така както работят администрациите на всички други органи на държавна власт, уточни финансовият министър. Той отрече да има напрежение между него и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на правосъдието, чиито служители се разбунтуваха срещу предложенията му. Нямало данни засегнати от мерките срещу контрабандата да стоят зад протеста "Тези неща са многократно обсъждани с министър-председателя Бойко Борисов. Нали не се съмнявате, че знаем, че те са доста консервативни и реакционно настроени към всякакъв опит за промени. Многократно сме ги дискутирали. Искам да ви уверя, че през цялото време премиерът е бил наясно с това, което се готви", обобщи Горанов. По повод мнението на премиера, че хора със засегнати интереси от мерките на властта срещу контрабандата "биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата", Горанов заяви: "Нямам данни за това". "Факт е, че в първия ден имаше спонтанност на тези прояви, в следващите дни се наблюдава една организация, която ако се твърди, че не идва от синдикатите на полицейските служители, тогава трябва да идва от някъде другаде. Нямам подозрение, че идва от политическите сили", каза финансовият министър. Преди това Атанас Атанасов от РБ изрази мнение, че протестите няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа. "ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа", добави депутатът, уточнявайки, че се опасява от политизиране на случая. Голямата част от полицаите не можели да ползват оръжие "Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира още Атанас Атанасов. "Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения", каза той пред бТВ. Методи Андреев от ГЕРБ каза, че заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев. Разделянето при заплащането на полицаите, които са на улицата и работят в риск и тези, които са в администрацията, е заложено в Кодекса за социалното осигуряване, напомни вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него протестите на полицаите се дължат на несигурността им, че тези мерки са окончателни и недостатъчния диалог преди обявяването им.

Атанас Атанасов: Голяма част от полицаите дори не знаят как се стреля

http://www.mediapool.bg/atanas-atanasov-golyama-chast-ot-politsaite-dori-ne-znayat-kak-se-strelya-news241473.html

"Има голям проблем с обучението на кадрите в МВР – голяма част от тях не могат да използват оръжие, не знаят как се свалят дактилоскопични доказателства, което е много опасно", коментира в петък депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов. "Има много аспекти, които трябва да бъдат променени и не толкова съотношението между състава на улицата и чантаджиите. Проблемът е, че не знаят как да изпълняват служебните си задължения”, каза Атанасов пред бТВ. Според него протестите на служителите на МВР няма да предизвикат дестабилизация в страната, тъй като полицаите няма да могат да получат обществена подкрепа. "По-голямата част от обществото не е доволно от работата на полицаите, аз не се притеснявам, ако 10 000 души напуснат МВР – може наистина да се направят реформи така”, коментира Атанасов. Няма реформа, а провокация Той посочи обаче, че финансовият министър Владислав Горанов "не прави реформа, а само провокира". Според него е трябвало да има правилно обществено обсъждане преди изборите. Атанасов застана зад запазването на 20-те заплати за полицаите при пенсиониране, но според него изплащането им трябва да се съобрази с това дали служителите са били оперативни и дали са излагали живота си на риск. Атанасов каза още, че се притеснява от политизиране на полицейските протести. "ДПС трябваше да изчакат поне един ден, за да излязат и да ги подкрепят. На минутата се появи Лютви Местан с готов, написан текст за подкрепа”, каза Атанасов. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев коментира от своя страна, че полицейските протести са инспирарани от това, че самата система не иска да има реформа. Полицаите взимат колкото професори "Трябва да се поставят ясни критерии, да има диференциация на възнагражденията в системата - например, не искам да се орежат социалните права и придобивките за полицаи, които два-три пъти годишно минават през тест за интегритет, на психотестове, които са в пряк досег до сигурността" каза Андреев. По думите му в момента заплатата на един полицай е около 1150-1200 лв., а един професор също взима толкова. "Не сме против един полицай да получава такива пари, но искам да имам чувството, че, когато застана до един полицай, чувствам силата на държавата, а не да заставам до една торба с размъкнати дрехи и извадена риза", каза Андреев. Според него самите полицаи не искат да разберат една проста истина - не могат всички в МВР да получават тези привилегии. "Има хора, които всеки ден рискуват живота си, и те трябва да получават всички привилегии на държавата", каза депутатът.

Лицата и фирмите, източвали КТБ, остават в тайна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305766

Фирмата, извършила международното разследване на източването на КТБ - "Алис Партнърс", е предала доклада си в края на септември на синдиците в КТБ, съобщи финансовият министър Владислав Горанов в отговор на депутатско питане в парламента.

ОЗХО: Иприт е бил използван в сирийски град

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/ozho-iprit-e-bil-izpolzvan-v-sirijski-grad-6044994

Много е вероятно ефектът от действието на серния иприт да е довел до смъртта на бебе

България приема между 50 и 100 бежанци до края на годината

http://www.cross.bg/bulgariya-bezhantzi-bezhantzite-1487136.html

/КРОСС/Очаква се България да приеме между 50 и 100 бежанци до края на годината, заяви в Атина вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.  Ивайло Калфин се включи в 11-тата световна среща на българските медии, която се провежда в Атина. Той говори пред десетките български журналисти от цял свят по горещата тема за бежанците. „Предпочитанията са ни за сирийски граждани, семейства - мъж, жена и деца. Хора, които по-лесно биха могли да се интегрират в България, включително да имат образование или да имат готовност да получат съответната образователна степен или професионални умения и да запълнят търсене на работни места на пазара на труда. Не са много хората, които ще дойдат в България - тук не говорим и за квоти, а за проява на солидарност. Финансирането също идва от европейския бюджет. Хората ще бъдат настанени в центровете за бежанци. България няма нужда от горещи точки, няма основание да се говори за страната ни като такава", каза Ивайло Калфин.  Той бе категоричен, че ЕС трябва да установи ясни и точни правила за управление на бежанската вълна. Според Калфин проблемът с бежанската вълна в Европа не е в количеството на бежанците - Петстотин милионна Европа може да поеме 1 млн. бежанци. „Проблемът е, че по начина, по който процесът се управлява към момента, се създава чувството, че той е буквално неуправляем

Песков: Карикатурите на Charlie Hebdo са кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията

http://www.cross.bg/peskov-koshtynstvo-charlie-1487135.html

/КРОСС/ Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков счита карикатурите на Charlie Hebdo за трагедията над Синай за кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията, предаде ТАСС. „В нашата страна това се нарича с една точна дума – кощунство, – заяви той пред журналисти. – Това няма отношение нито към демокрацията, нито към изразяването, нито към нищо. Това е кощунство“. Песков отбеляза, че се опитал заедно с колегите си да намери карикатурите на служителите на списанието, убити от терористите. „Ние не можахме да ги (карикатурите) намерим. Но, ако те са били публикувани, това също е кощунство“, подчерта представителят на Кремъл. „Поне така е прието да се счита в нашата страна“, добави той. „Не се наемам да съдя моралните устои на французите – това сигурно е тяхна работа, но в нашата страна това е кощунство“, заяви прессекретарят на руския президент. По думите на Песков, Русия няма да се опитва да изяснява възникналата ситуация с Париж. „Не, няма да го направим“, каза той. Отговаряйки на въпрос, ще повлияе ли публикуването на карикатурите на отношенията между двете страни, Песков припомни, че Charlie Hebdo не е официално издание, а „с малък тираж и доста спорно, което много хора не възприемат и се чувстват оскърбени от публикациите му“.

Видео: Улично представление "За Витоша"

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/11/06/2644134_video_ulichno_predstavlenie_za_vitosha/?ref=rss


"Хората не ходят в планината заради хотелите, те ходят там заради гората!"
"Хората имат нужда от въздух!"
"Госпожо, за какво ви е въздух? Няма нужда от гора на Витоша!"

Това са реплики и на няколко маскирани като борчета герои (и един изключен телевизор), които миналия петък вечер напомняха на минувачите на паметника "Патриарх Евтимий" колко е важна Витоша планина за столичани и защо трябва да ни е грижа какво се случва в момента с нея. Актьорите всъщност бяха част от екипа...

Промяна в полетното разписание на летище София заради стачка в „Луфтханза“

http://pik.bg/промяна-в-полетното-разписание-на-летище-софия-заради-стачка-в-„луфтханза“-news430792.html

Промяна в полетното разписание на летище София заради стачка в „Луфтханза“

Във връзка със започващите стачни действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания ,,Луфтханза“ днес, 06.11.2015 г.(петък), полетите на летище ,,София“ търпят промени, съобщиха от летището.

Полет № LH 1427, който трябва да излети от летище ,,София“ за Франкфурт, Германия в 14:00 ч. ще бъде анулиран. Полетът ще се изпълни на 07.11.2015 г. в 07:00 под № LH 1429.

Полет № LH 1428, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София на 06.11.2015 г. в 20:15 ч. ще бъде анулиран.

Полет № LH 1426, който трябва да кацне на летище София от Франкфурт, Германия в 13:15 ч. ще бъде изпълнен.

Граничари откриха труп на дива котка в багажник

http://pik.bg/граничари-откриха-труп-на-дива-котка-в-багажник-news430793.html

Граничари откриха труп на дива котка в багажник

Полицията в Кула разследва пловдивчани, заловени да превозват трупове на зайци и дива котка в лек автомобил. Малко след полунощ край село Подгоре органите на реда спрели за проверка лек автомобил „Сузуки“ с пловдивска регистрация, пише "Конкурент".

Зад волана бил 48-годишен мъж с инициали И.И. Заедно с него пътували още двама души, всички от Пловдив. Граничните полицаи решили да проверят щателно автомобила и се натъкнали на животните в багажника. Там били складирани труповете на дива котка и три заека, както и две ловни оръжия – карабина и гладкоцевна пушка.

Мъжете са представили необходимите документи за оръжието. Работата по случая продължава. Има образувано досъдебно производство по чл. чл.237, ал.2 от Наказателния кодекс, който гласи, че който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от 100 до 300 лв.

Защо Милен Велчев продава БТК

http://www.vesti.bg/pari/biznes/zashto-milen-velchev-prodava-btk-6044999

„ВТБ Капитал“ е роля на кредитор, и то не единствен кредитор, защото има и други

Полетите между София и Франкфурт са отменени заради стачка на служителите на "Луфтханза"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644146_poletite_mejdu_sofiia_i_frankfurt_sa_otmeneni_zaradi/?ref=rss


Два полета от и за летище "София" са отменени днес заради стачката на служителите на "Луфтханза".

Анулирани са полет LH1427 за Франкфурт в 14:00 и пристигащият от там в 20:15 LH1428. Все още няма информация за полетите от и за Мюнхен, но от протестиращият профсъюз UFO уточниха, че летището там няма да бъде засегнато поне до неделя.

Стачката на бордовият персонал от летищата във Франкфурт и Дюселдорф започва този следобед в 15:00 българско време и ще продължи до полунощ,...

Река край Дунавци потъна в чернилка, изплува мъртва риба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096074

Сигнал за мъртва риба и потънала в чернилка река Войнишка във Видинско вдигна на проверка експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Монтана (РИОСВ), съобщиха оттам. Сигналът бил подаден на тел. 112 на 3 ноември, че водите на реката в землището на видинското село Буковец са черни като катран, а по брега има мъртва риба,
Сигнал за мъртва риба и потънала в чернилка река Войнишка във Видинско вдигна на проверка експерти от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Монтана (РИОСВ), съобщиха оттам. Сигналът бил подаден на тел. 112 на 3 ноември, че водите на реката в землището на видинското село Буковец са черни като катран, а по брега има мъртва риба,

Намалиха присъда на бивш издател, пипнат с 1,2 кг екстази на Дунав мост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096078

Апелативният съд в Търново намали от 6 на 5 години затвор наказанието на бизнесмена Деян Касабов от Шумен, хванат с наркотици на Дунав мост. Освен това той ще трябва да плати и 60 000 лв. глоба. През февруари Касабов бе признат за виновен от Русенския окръжен съд за това, че пренесъл през границата 1,197 кг екстази на стойност 38 320 лв.
Апелативният съд в Търново намали от 6 на 5 години затвор наказанието на бизнесмена Деян Касабов от Шумен, хванат с наркотици на Дунав мост. Освен това той ще трябва да плати и 60 000 лв. глоба. През февруари Касабов бе признат за виновен от Русенския окръжен съд за това, че пренесъл през границата 1,197 кг екстази на стойност 38 320 лв.

Служителите на МВР в Благоевград протестираха и днес

http://pik.bg/служителите-на-мвр-в-благоевград-протестираха-и-днес-news430791.html

Служителите на МВР в Благоевград протестираха и днес

Полицаите отново се събраха на протест, на същото място както вчера на ул. „Владо Черноземски”, пред ОДМВР-Благоевград, предаде "Фокус". Протестиращите, подаряват карамфили на шофьори, преминаващи през района. Целта на полицаите е, чрез този акт, да покажат, че не искат да настройват останалите граждани срещу себе си. На въпрос защо са избрали точно карамфили, служителите на реда отговориха, че така са преценили. Повечето шофьори, получили цвете, споделиха, че са съпричастни с полицаите и подкрепят техните действия.

Засега мълчаливият протест преминава спокойно. Движението в района не е блокирано, а затруднено. По време на протеста стана ясно, че в неделя по обяд местните полицаи ще се присъединят към колегите си в столицата.

Легендарната пивоварна "Каменица" затваря в Пловдив, 107 души остават без работа

http://pik.bg/легендарната-пивоварна-каменица-затваря-в-пловдив-107-души-остават-без-работа-news430785.html

Легендарната пивоварна "Каменица" затваря в Пловдив, 107 души остават без работа

Легендарната пловдивска пивоварна Каменица затваря врати в Пловдив, предаде TrafficNews.bg. Производството на бирата се мести в Хасково, а фабриката ще бъде срината.

В резултат на това решение, считано от днес, пивоварна Пловдив, ще преустанови дейността си в сегашния си вид. С това, от общо заетите в Пловдив 189 служители ще бъдат освободи 58 служители, които са заети в сферата на производство и логистика. На други 16 служители ще бъде предложено преназначение в пивоварната на компанията в град Хасково. На други 33 служители ще бъде дадена възможност за временно назначение по проект в пивоварна „Каменица“ в Пловдив до пълното  преустановяване на производствените дейности. Така предстоящите промени ще засегнат общо 107 служители, а в Пловдив ще останат да бъдат постоянно заети общо 82 служители от отдели търговски, финансов, човешки ресурси и други.

Всеки един от засегнатите служители ще бъде обезпечен с компенсационен пакет, който ще осигури доход от 7 до 14 месеца в зависимост от индивидуалния трудов стаж в компанията. Наред с това, на всеки служител по желание, ще бъдат предоставени и кариерни консултации.

 „Този момент е изключително труден за всички ни, тъй като напълно осъзнаваме тежестта на взетото решение и неговия ефект върху колегите, с които трябва да се разделим. Всеки един е дал своя ценен принос за израстването и развитието на компанията и нашите марки през годините.

С пълното разбиране, че засегнатите служители са изправени пред изключително труден момент, ще направим всичко необходимо, за да ги обезпечим по най-справедливия и достоен начин и да им окажем пълна подкрепа в процеса на намиране на нова работа“, заяви Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в компанията.

Легендарната пивоварна "Каменица" затваря в Пловдив, 107 души остава без работа

http://pik.bg/легендарната-пивоварна-каменица-затваря-в-пловдив-107-души-остава-без-работа-news430785.html

Легендарната пивоварна "Каменица" затваря в Пловдив, 107 души остава без работа

Легендарната пловдивска пивоварна Каменица затваря врати в Пловдив, предаде TrafficNews.bg. Производството на бирата се мести в Хасково, а фабриката ще бъде срината.

В резултат на това решение, считано от днес, пивоварна Пловдив, ще преустанови дейността си в сегашния си вид. С това, от общо заетите в Пловдив 189 служители ще бъдат освободи 58 служители, които са заети в сферата на производство и логистика. На други 16 служители ще бъде предложено преназначение в пивоварната на компанията в град Хасково. На други 33 служители ще бъде дадена възможност за временно назначение по проект в пивоварна „Каменица“ в Пловдив до пълното  преустановяване на производствените дейности. Така предстоящите промени ще засегнат общо 107 служители, а в Пловдив ще останат да бъдат постоянно заети общо 82 служители от отдели търговски, финансов, човешки ресурси и други.

Всеки един от засегнатите служители ще бъде обезпечен с компенсационен пакет, който ще осигури доход от 7 до 14 месеца в зависимост от индивидуалния трудов стаж в компанията. Наред с това, на всеки служител по желание, ще бъдат предоставени и кариерни консултации.

 „Този момент е изключително труден за всички ни, тъй като напълно осъзнаваме тежестта на взетото решение и неговия ефект върху колегите, с които трябва да се разделим. Всеки един е дал своя ценен принос за израстването и развитието на компанията и нашите марки през годините.

С пълното разбиране, че засегнатите служители са изправени пред изключително труден момент, ще направим всичко необходимо, за да ги обезпечим по най-справедливия и достоен начин и да им окажем пълна подкрепа в процеса на намиране на нова работа“, заяви Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в компанията.

България да участва в дебата за трансатлантическото търговско споразумение чрез евродепутатите си, посъветва Меглена Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644152_bulgariia_da_uchastva_v_debata_za_transatlanticheskoto/?ref=rss


България в момента има шанс да участва активно в дискусията за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) чрез представителите си в Европейския парламент, тъй като "в момента цялата тежест на преговорите е насочена в европарламента", заяви Меглена Кунева.

"Усещам липса на интерес към големите европейски теми в обществото" в България, заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на парламентарен контрол по повод питане относно ТПТИ от народния представител от...

Индексите в Япония и Китай приключиха седмицата с повишения

http://www.investor.bg/aziia/336/a/indeksite-v-iaponiia-i-kitai-prikliuchiha-sedmicata-s-povisheniia-205549/

Останалите азиатски пазари обаче се представиха смесено в очакване на данните за безработицата в САЩ през октомври

"Енерго-Про" ще обжалва глоба от 14.4 млн. лв. за отказ на услуга по времето на Е.ОН

http://www.mediapool.bg/energo-pro-shte-obzhalva-globa-ot-144-mln-lv-za-otkaz-na-usluga-po-vremeto-na-eon-news241472.html

Санкция от 14 422 770 лв. на доставчика на ток в североизточна България "Енерго-Про Продажби" наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че отказал да снабдява с ток фирма от Нови пазар. Това, според антимонополния орган, е злоупотреба с господстващо положение и глобява електроснабдителното дружество да плати сума равна на 0.5% от приходите му през последната година. КЗК преценява, че са засегнати интересите на фирмата "Готар Инвестмънт“, разположена в индустриалната зона на Нови пазар, тъй като в продължение на шест години от "Енерго-про" са й отказвали захранване. Електроснабдителното дружество не искало да възстанови електрозахранването на цеха на дружеството заради лошото състояние на техническата мрежа. В същото време обаче то доставяло ток на останалите фирми в индустриалната зона при същите инфраструктури условия, което според комисията е неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите и е злоупотреба с господстващо положение. В сегашното си решение КЗК даде на "Енерго-Про Продажби" едномесечен срок да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на "Готар Инвестмънт“ ООД с електроенергия. Доставчикът на ток заяви, че не приема решението на КЗК за нарушаване на конкурентните правила и посочва, че казусът е от 2008 г., когато електроснабдителното дружество е било собственост на германската Е.ОН. "След като експертите се запознаят с мотивите, компанията ще обжалва решението пред Върховния административен съд в законоустановения срок", посочва се още в съобщението на "Енерго-Про". Това е поредната солидна глоба за електроразпределителните и електроснабдителните дружества в последните месеци. Те вече бяха наказани заради това, че искат наем за позлзване на техните стълбове от други фирми, както и заради неизкупени електросъоражения, изградени от предприятия за тяхна сметка присъединяването им към мрежата.

Глоба от 14.4 млн. лв. за "Енерго-Про" заради отказ на услуга

http://www.mediapool.bg/globa-ot-144-mln-lv-za-energo-pro-zaradi-otkaz-na-usluga-news241472.html

Санкция от 14 422 770 лв. на доставчика на ток в североизточна България "Енерго-Про Продажби" наложи http://reg.cpc.bg/Decision.aspx?DecID=300044615 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че отказал да снабдява с ток фирма от Нови пазар. Това, според антимонополния орган, е злоупотреба с господстващо положение и глобява електроснабдителното дружество да плати сума равна на 0.5% от приходите му през последната година. КЗК преценява, че са засегнати интересите на фирмата "Готар Инвестмънт“, разположена в индустриалната зона на Нови пазар, тъй като в продължение на шест години от "Енерго-про" са й отказвали захранване. Електроснабдителното дружество не искало да възстанови електрозахранването на цеха на дружеството заради лошото състояние на техническата мрежа. В същото време обаче то доставяло ток на останалите фирми в индустриалната зона при същите инфраструктури условия, което според комисията е неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите и е злоупотреба с господстващо положение. В сегашното си решение КЗК даде на "Енерго-Про Продажби" едномесечен срок да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на "Готар Инвестмънт“ ООД с електроенергия. Най-вероятно санкцията ще бъде обжалвана от доставчика на ток пред Върховния административен съд. Това е поредната солидна глоба за електроразпределителните и електроснабдителните дружества в последните месеци. Те вече бяха наказани заради това, че искат наем за позлзване на техните стълбове от други фирми, както и заради неизкупени електросъоражения, изградени от предприятия за тяхна сметка присъединяването им към мрежата.

Бъчварова реже с реформа 2500 души от МВР

http://frognews.bg/news_101449/Bachvarova-reje-s-reforma-2500-dushi-ot-MVR/

Шефът на МВР Румяна Бъчварова реже с реформа 2500 души от МВР. Това става ясно от стенограмата на провителството на последното заседание на МВР. Ето и разговора: |

ГЕРБ и РБ: По-голям обхват на проверка за досие в ДС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-i-rb-po-goliam-obhvat-na-proverka-za-dosie-v-ds-6044995

На осветляване ще подлежат кандидатите за районни кметове, техните заместници, главните секретари и директорите на дирекции в регулаторните органи като КЕВР, КФН, КРС, КЗК

Три години затвор за галеристка от Нови пазар за кражба на картини

http://varna.actualno.com/Tri-godini-zatvor-za-galeristka-ot-Novi-pazar-za-krajba-na-kartini-news_506063.html

Окръжната прокуратура в Шумен и Апелативната прокуратура във Варна постигнаха осъдителна присъда срещу бившата уредничка на Художествената галерия в Нови пазар Марина Персенгиева. Подсъдимата беше оправдана от Шуменския окръжен съд за присвояване в големи размери - девет платна на известния български художник Васил Стоилов, което е престъпление по член 202, ал.2, т. 1, във връзка с член 201, във връзка с член 26 от Наказателния кодекс. По тези текстове наказанието е от 3 до 15 години затвор. П

Във варненското село Стефан Караджа броят повторно бюлетините

http://varna.actualno.com/Vyv-varnenskoto-selo-Stefan-Karadja-brojat-povtorno-buletinite-news_506065.html

Недействителните бюлетини от изборите в село Стефан Караджа ще бъдат броени в Административния съд във Варна, след като магистратите уважиха жалбата на Коста Костадинов, който е един от загубилите кандидати, посочва Topnovini.bg. Мъжът оспорва решение на Общинската избирателна комисия в града, с което Илхан Исмаилов Салимов е обявен за кмет на селото. В откритото съдебно заседание жалбоподателят поиска от съда повторно преброяване на 23 недействителни бюлетини, чийто брой за него е съществен пр

Люлякът в Кресна цъфна

http://blagoevgrad.actualno.com/Luljakyt-v-Kresna-cyfna--news_506066.html

Люляков храст цъфна през ноември в Кресна, което става за втори път тази година, съобщи БГНЕС. Два стръка от храста, намиращ се между жп-линията и ГП Е-79, са цъфнали. Необичайната гледка от разцъфналия люляк радва окото през „циганското” и ноемврийско лято. Старите хора свързват подобно явление с блюта зима. Подобен случай с цъфнал през есента люляк имаше и през месец октомври на 2012 година при разклона на Е-79 за санданското село Плоски. Тогавашната зима бе доста студена, дано т

В МБАЛ - Бургас стартира модерна информационна система

http://burgas.actualno.com/V-MBAL---Burgas-startira-moderna-informacionna-sistema-news_506068.html

Модерна информационна система в МБАЛ Бургас спира разнасянето на папки с изследвания по етажите, съобщава "Дарик нюз". Нов софтуер позволява на лекарите да виждат резултатите онлайн. Пилотно системата е въведена за изследванията от скенер и ядрено-магнитен резонанс. Поетапно в нея ще се включат всички видове изследвания, които се правят в болницата. Досега процедурата беше: изследванията се записваха на дискове и се разнасяха по етажите. Освен, че губи време и ресурс, това затруднява и лекарит

Взрив в центъра на Стокхолм

http://europe.actualno.com/Vzriv-v-centyra-na-Stokholm-news_506073.html

Силен взрив е бил чут в центъра на Стокхолм. Очевидци съобщават за мощен грохот, който е бил чут в района Бренкиркагатан, Сьодермалм около 11:40 ч. местно време. "За сега не е ясно какво се е случило, пише местното издание Aftonbladet, цитирайки полицейски източник. Мястото на инцидетна вече е отцепено, разположени са спасителни и правоохранителни служби. По предварителна информация няма пострадали. Журналисти съобщават за разбити стъкла в района на инцидента. Сьодермалм е район/квартал в ц

Идеите на МОН "как се пише SMS" и "отговор на житейски въпрос" може да струват милиони

http://education.actualno.com/Ideite-na-MON-kak-se-pishe-SMS-i-otgovor-na-jitejski-vypros-moje-da-struvat-milioni--news_506071.html

Предлагаме да отпадне и да не се организират процедури за оценяване на проекти за учебници за I – V клас, които ще се ползват за учебната 2016-2017 година. Този призив отправя Асоциацията на българската книга (АБК) към образователното министерство във връзка с проекта за Наредба за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала. Според Закона за предучилищното и училищното образование (параграф 58, ал.1) срокът за внасяне на такива проекти е седем месеца. От АБК обаче предупреждава

Очната болница във Варна вече разполага с нов операционен микроскоп

http://www.moreto.net/novini.php?n=305762

С нов офталмологичен операционен микроскоп разполага вече Специализираната очна болница във Варна. За новата придобивка се похвали кметът на града Иван Портних. Техниката, на стойност 215 000 лв., бе закупена с финансовата подкрепа на Община Варна, научи Moreto.

Google търси партньори за разработка на чипове за Android

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/06/2644048_google_tursi_partnyori_za_razrabotka_na_chipove_za/?ref=rss


Google търси партньори в сферата на хардуера, с които да разработи чипове за Android, съобщава онлайн изданието The Information. Идеята на интернет гиганта е чиповете да са оптимизирани за работа с мобилната платформа, подобно на практиката, която Apple прилага за своя iPhone.

Процесорите на iPhone винаги са били разработени от Apple, но произвеждани от други компании, включително Samsung. Това позволява на компанията да оптимизира максимално производителността на чипа и...

23-годишен ударил колата в локалното на "Цариградско шосе", карал със 120 км/ч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096070


"Мерцедес" А класа е летял с над 120 км/ч по "Цариградско шосе", за да избегне удара с автобус, влязъл в локалното платно и така ударил колата на колегата ни от IT отдела, която се обърна по таван около 10 часа днес. Мерцедесът от удара рязко завива вляво, чупи мантинелите и спира на "Цариградско шосе".

КЗК глоби "Енерго-Про" с 14.4 млн. лева за злоупотреба с монопол

http://offnews.bg/news/n_1/n_587229.html

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 14 422 770 лв. на "Енерго-Про Продажби" АД за злоупотреба с господстващо положение на пазара на обществено снабдяване с електрическа енергия на потребители, находящи се на лицензионната му територия, съобщи пресцентърът на КЗК. Сумата представлява 0,5% от приходите на дружеството от от обществено снабдяване с електрическа енергия. Според КЗК поведението на "Енерго-Про Продажби" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством необоснован отказ от доставка на електрическа енергия. Конкретното нарушение е неравноправно третиране на „Готар Инвестмънт“ ООД спрямо останалите потребители на електрическа енергия на територията на индустриална зона гр. Нови Пазар, пишат от КЗК и уточняват, че нарушението е било извършвано приблизително 6 години. През този период господстващото предприятие отказва създаване на индивидуална партида и обществено снабдяване с електрическа енергия на „Готар Инвестмънт“ ООД, докато в същото време го осигурява на другите потребители на територията на индустриална зона гр. Нови Пазар, които технически се снабдяват по аналогичен начин, уточняват от Комиксията. Последното представлява неравноправно третиране на конкретния клиент спрямо останалите, тъй като по отношение на всички са валидни еднакви инфраструктурни условия. КЗК постанови в срок от един месец "Енерго-Про Продажби" АД да открие самостоятелна партида и да предприеме незабавно всички необходими действия за ефективното снабдяване на „Готар Инвестмънт“ ООД е ел. енергия.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/06/2644145_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Полицаи и пожарникари излязоха на протест във Видин.

Словения обяви, че е готова да постави ограда по границата с Хърватия заради бежанците.

Жителите на Букурещ отново излязоха на протест срещу корупцията.

По време на демонстрации в Лондон за нощта на Гай Фокс имаше...

Преговорите закъсаха, Euroworking Group се отложи за неопределено време

http://www.grreporter.info/pregovorite-zaksakha-euroworking-group-se-otlozhi-za-neopredeleno-vreme/18156

Причината е, че между кредиторите и гръцкото правителство не е постигнато съгласие относно червените банкови кредити и изнамирането на бюджетни мерки, които да компенсират очакваните приходи от налагането на ДДС от 23 на сто в частното образование

прочети повече

Египетските власти спряха евакуацията на британските туристи от Шарм ел Шейх

http://www.cross.bg/sharm-sheiih-poleti-1487134.html

/КРОСС/ Властите в Египет са спрели планираната за петък евакуация на британските туристи в Шарм ел Шейх със самолети на авиокомпания Easyjet, предаде ТАСС.„Със съжаление съобщаваме, че изпълнението на плановете за евакуация, оповестени вчера, е спряно от египетските власти. В момента се водят разговори на най-високо политическо ниво с цел изясняване на ситуацията", се казва в съобщение на компанията. По-рано авиокомпанията обяви, че отменя всичките си полети за Египет до 12 ноември. Хиляди британски туристи са блокирани. Те са се опитвали да напуснат курорта при първа възможност. Спирането на полетите е създало паника.  Всички авиокомпании, които летят от египетския курорт Шарм ел Шейх до Великобритания и в обратна посока през следващите дни ще бъдат анулирани заради „сериозни подозрения", че причината за катастрофата на руския пътнически самолет в Синайския полуостров е „взривно устройство", заяви британският външен министър Филип Хамънд, цитиран от вестник The Independent, пише infotourism.net „Препоръчваме на всички граждани да се въздържат от пътувания до курорта Шарм ел Шейх, ако те не са продиктувани от необходимост", каза Хамънд след извънредната среща на комисията COBRA, относно разследването на катастрофата. „Британските авиокомпании няма да извършват полети до Шарм ел Шейх", добави той

Лицата и фирмите, източили КТБ, остават тайна

http://www.cross.bg/goranov-vladislav-doklada-1487133.html

/КРОСС/Да стане публична информацията за лицата и фирмите, които са замесени във фалита на КТБ поиска Мартин Димитров от Реформаторския блок. В пленарна зала, по време на парламентарния контрол той връчи на финансовия министър Владислав Горанов петиция от народни представители. В нея се настоява депутатите да получат достъп до доклада на международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс партнърс", който бе готов в края на септември. „Искаме списък на замесените лица и да ги видим. Ами ако сред тези хора има политици, депутати и магистрати, които сега взимат решения свързани с банки?", изрази опасенията си Мартин Димитров. Владислав Горанов обясни, че самият той няма достъп до този доклад, защото бил в ръцете на синдиците. Те продължават проверките по фалита на КТБ и това е причината подобна информация да не се оповестява, увери финансовият министър. Той изрази опасения, че ако докладът стана публичен има опасност замесените в източването на КТБ да получат допълнителни данни, които да послужат за организиране на правната им защита. Горанов припомни, че има и клауза за конфиденциалност. „В момента, в който има окончателно одобрение на синдиците на КТБ може да се изготви извадка от доклада, която по форма и съдържание трябва да се съгласува с „Аликс Партнерс". Ще покажем публично тази извадка", каза Горанов

Откриват обновения с 2 млн. лева Природонаучен музей в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096056


3 D планетариум, терариум с нилски крокодил и пещера са новите атракции
Обновеният Природонаучен музей в Пловдив официално се открива в понеделник. Единственият в страната 3 D планетариум, терариум, аквариум с редки видове риби и пещера - това са новите аткракции в сградата, която претърпя цялостна реконструкция за близо 2 млн.
3 D планетариум, терариум с нилски крокодил и пещера са новите атракции Обновеният Природонаучен музей в Пловдив официално се открива в понеделник. Единственият в страната 3 D планетариум, терариум, аквариум с редки видове риби и пещера - това са новите аткракции в сградата, която претърпя цялостна реконструкция за близо 2 млн.

Украйна и Прибалтика скочиха срещу "Северен поток 2"

http://www.moreto.net/novini.php?n=305763

Украйна и държавите от Прибалтика оспориха на среща в Рига в четвъртък планираното разширение на газопровода по дъното на Балтийско море от Русия към Германия "Северен поток", съобщават световните информационни агенции. Ако бъде реализиран, т.

Важно за всички! Ето при какви условия вече ще могат да се остъкляват терасите

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki--Eto-pri-kakvi-usloviya-veche-shhe-mogat-da-se-ostaklyavat-terasite__133134

Снимка: Булфото Депутатите забраниха дейностите, които нарушават целостта и архитектурния вид на етажната собственост. Това стана с...

Тежък инцидент с туристи! Скална маса затрупа англичани на Крушунските водопади!

http://petel.bg/Tezhak-intsident-s-turisti--Skalna-masa-zatrupa-anglichani-na-Krushunskite-vodopadi-__133135

Снимка: Булфото От ОДМВР Ловеч съобщиха за тежък инцидент в района на Крушунските водопади при село Летница. Срутила се около 200 кубика...

Комикът Еди Мърфи ще става баща за девети път

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/06/2644136_komikut_edi_murfi_shte_stava_bashta_za_deveti_put/?ref=rss


Американският комик Еди Мърфи се готви да стане баща за девети път, съобщава "Контактмюзик", цитирана от БТА. 54-годишният актьор и приятелката му, 36-годишният модел Пейдж Бътчър, ще се сдобият с първи общ наследник през май догодина.

Еди Мърфи има пет деца от брака с първата си съпруга Никол -  Брия на 25 г., Майлс на 22 г., Шейн на 21 г., Зола на 15 г и Бела на 13 г. Преди това има двама сина - Ерик, от Полет Макнийли, днес на 26 години и Кристиан, от Тамара Хууд на 25 години, а...

Опасения за ръст на цените и безработицата подклаждат песимизма на потребителите

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2015/11/06/2644085_opaseniia_za_rust_na_cenite_i_bezraboticata_podklajdat/?ref=rss


Опасения за ръст на цените и на безработицата владеят потребителите и подклаждат песимизма им за икономическото развитие на страната през следващите 12 месеца. Това става въпреки факта, че според самите тях състоянието на семейните им бюджети се подобрява през последната година и особено в рамките на последното тримесечие. Жителите на градовете са по-песимистични, отколкото в селата.

През октомври 2015 г. общият показател на доверие на потребителите запазва равнището си от юли, сочат...

"Каменица" бута фабриката си в Пловдив, 107 без работа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096057

Фабриката на
Фабриката на "Каменица" в Пловдив ще бъде съборена в близките месеци. 107 работници и служители ще бъдат освободени. Минималният пакет обезщетения ще е 7 заплати, а максималният - 14. Това съобщи генералният директор на дружеството Марко Ниавро. Той уточни, че теренът, върху който се намира в момента заводът е 34 дка.

Бюкенън за икономиката на САЩ: Пари няма, останаха само дългове

http://www.cross.bg/byukenun-zaplatite-sukrashtavane-1487131.html

/КРОСС/ Който и да победи в САЩ на изборите през 2016 г., демографските и икономическите реалности не дават основание за оптимизъм, пише в статията си в списание The American Conservative журналистът Патрик Бюкенън, бивш шеф на отдела за връзка с обществеността на президента Роналд Рейгън, предаде РИА Новости. В периода от 1946 до 1964 г. се родили 79 млн. души. Това е било най-голямото, най-образованото и най-успешно поколение в историята на Америка. Ако 75 млн. от тези 79 доживеят до 66 г., това ще означава, че от 2030 г. в пенсия ежегодно ще излизат почти 4 млн. души, пресметна Бюкенън. За да осигурят пенсионерите с обещаното медицинско обслужване, се налага съкращаване на заплатите и повишаване на данъците. При това САЩ вече за четвърти път подред се сблъскват в почти 4-трилионния бюджет с дефицит от над 1 трилион долара. Балансирането на такъв бюджет не може да стане без съкращаване на разходите за отбрана и социалните програми. Властите замразяват заплатите, намаляват пенсиите, отменят проекти. Ако става дума за националната отбрана, въпросът е колко дълго САЩ могат да си позволят да харчат за нея повече, колкото харчат десетина страни взети заедно. И колко дълго САЩ ще могат да защитават множество страни, намиращи се на половин свят разстояние от тях? Колко още войни на стойност трилиони долари, като Иракската и Афганистанската, може да се водят с взети пари назаем? Епохата на големи национални проекти за САЩ приключи, заключава Бюкенън

Чили потвърди: Пабло Неруда вероятно е бил убит от режима на Пиночет

http://offnews.bg/news/n_1/n_587215.html

Правителството на Чили призна, че поетът и Нобелов лауреат Пабло Неруда може би е бил убит след преврата от 1973 г., който доведе генерал Аугусто Пиночет на власт, пише AP. Вътрешното министерство публикува изявление, според което Неруда вероятно не е починал от рак, както се смяташе досега. То се позовава на документ от март 2015 г., публикуван от испанския в. "Ел Паис", според който е "напълно възможно и много вероятно трета страна" да е отговорна за смъртта на Неруда. Въпреки това вътрешното министерство подчертава, че група експерти разследват случая и че те все още не са стигнали до окончателно заключение. Поетът Пабло Неруда е също ляв политик, дипломат и близък приятел на сваления президент Салвадор Алиенде, който избира да се самоубие, но да не се предаде по време на преврата от септември 1973 г. Неруда умира на 69-годишна възраст. Смята се, че причината е заболяването му - рак на простатата. Той е преследван от режима, а негови приятели са убити. Планира да напусне страната, но ден преди бягството му е отведен в клиника в Сантяго. Умира на 23 септември. Официалната версия е "естествена смърт", но съмненията, че диктаторският режим има пръст в кончината на поета остават дълго, след като Чили се връща към демокрацията през 1990 г. Смъртта на Неруда предизвика толкова спорове, че през 2013 г. тялото му беше ексхумирано. Изследванията не потвърдиха, че той е бил отровен, но семейството и шофьорът му бяха удовлетворени и поискаха продължаване на разследването. Съдията по делото поиска изследване за субстанции, които не са били търсени при първите тестове.

Докладът на Alix Partners за КТБ е конфиденциален

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dokladyt-na-alix-partners-za-ktb-e-konfidencialen-205545/

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата, на която да се структурира информация и да стане публична

Румяна Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души

http://pik.bg/румяна-бъчварова-с-план-за-безболезнено-съкращаване-на-2500-души-news430779.html

Румяна Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души

Министерството на вътрешните работи може да направи реформи по-безболезнено от тези, които бяха прокарани в Закона за държавния бюджет, става ясно от изказване на министър Румяна Бъчварова по време на последното заседание на правителството. На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки.

Идеята е МВР да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР".

Очакванията са с тази промяна да се редуцира съставът на МВР 2500 души.

Ето и стенограмата с изказването на Бъчварова:

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, уважаеми колеги, ще ви представя, както се оказа първата част от мерки за реформи в МВР, които предлагаме на вашето внимание и ще ги маркирам накратко. Първо, със законопроекта се предвижда закриване на Дирекция „Специална куриерска служба“ като структура на Министерство на вътрешните работи и преминаването на служебните и трудови правоотношения на служителите към Дирекция комисия за сигурност на информацията. Друга част от предложените законодателни изменения е насочено към прецизиране на отделни разпоредби в Част трета „Държавна служба” на Закона за Министерство на вътрешните работи, включително и създаване на условия за мобилност между структурите в сектора сигурност след приемане на промените в законодателството от началото на тази година, тоест новия Закон за МВР. Предвид проведеното диференциране на статута на служителите – полицейски органи, органи по повишаване безопасност и защита на населението, за които са приложими разпоредбите на Закона за МВР, и държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител и постигане на единство и непротиворечивост на административната практика, се предлага изрично посочване на разпоредбите от Закона за МВР, които да бъдат приложими и за държавните служители. Предлага се създаване на изрична регламентация за провеждане на тестове, с помощта на които да се установява изпълнение на служебните задължения от държавните служители. Тази мярка, от една страна, има своята превантивна и антикорупционна функция, от друга страна – дава възможност за подобряване качественото изпълнение на служебните задължения на полицейските служители. Друго предложение в законопроекта е създаване на Държавно предприятие „Център предоставяне на услуги“ със статут на държавно предприятие по чл. 62, ал. 3 от Търговския закон, на което да бъдат възложени определени, нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР. Трансферът на подобни нетипични спомагателни дейности ще позволи фокусът на дейността на структурите на министерството да бъде върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност. Разделяме административните функции и дейности на МВР от типичните. В проекта се предвижда от списъка – Приложение №1 към чл. 92, ал. 2 от Закона за МВР относно обектите, които се охраняват от МВР да отпаднат обекти, които не са собственост и/или не стопанисват от бюджетни организации. За тези обекти ще се прилага редът по чл. 92, алинея 1 от Закона за МВР, а именно – с договор. Редуцираме броя на обектите, които МВР охранява без допълнително заплащане. Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че ние се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезнен, отколкото този, който предстои да се случи. Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности.

БОЙКО БОРИСОВ: 95% от бюджета на МВР отиват за заплати, 5% за всичко останало.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: С реализирането на проекта за създаването на държавното предприятие ще намалим числеността в щата на Министерство на вътрешните работи с около 2500 човека.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване