Прегледите топят с 25% смъртността от рак на гърдата

http://www.cross.bg/gurdata-ata-nalaga-1487096.html

/КРОСС/Скринингът намалява смъртността от рак на гърдата с 25%, няма друг толкова ефективен метод. Затова в Северна Америка и Канада започва още след 45-годишна възраст. Това съобщи доц. Георги Байчев от ВМА на форум в парламента вчера. Той препоръча у нас да се организират профилактични прегледи на 70% от българките между 50 и 69 г. А жените след 20 г. всеки месец да се самопреглеждат.„Мамографията трябва да се извършва на всеки две години между 40-ата и 50-ата година от живота на жената. А всяка година - между 50-ата и 69-атата й година", каза още доцентът от ВМА, цитиран от "Труд". Понякога се налага високорисковите жени да се проследяват на всеки 4 месеца.4107 българки е разболял за година ракът на гърдата, показват последните данни, посочи доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София" (бивша „Тина Киркова"). А 1394 са починали за година. Увеличават се и всички новооткрити случаи на рак у нас. През 1993-та те са били 23 585, а през 2012-а - 36 649. За същия 20-годишен период починалите от рак българи се повишават от 15 577 на 18 157 души.„Не търсете лечение в други държави. У нас има достатъчно модерни центрове, които ще ви спестят усилия и нерви", апелира проф. Радослав Радев, декан на Факултета по медицина във Варна. А от онкологията в София обещаха през следващите 10 г. най-съвременно лечение на рак, тъй като през декември ще открият още няколко модерни апарата

МОСВ: Нивата на реките ще се понижават или ще остават без изменение

http://pik.bg/мосв-нивата-на-реките-ще-се-понижават-или-ще-остават-без-изменение-news430651.html

МОСВ: Нивата на реките ще се понижават или ще остават без изменение

Нивата на реките ще се понижават или ще остават без изменение, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ипрез следващите два дни няма да вали.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 4 до 8 ч. на 5 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от старана са се понижавали или са останали без промяна. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн), р. Провадийска – в долното й течение (Черноморския басейн), р. Тунджа и р. Марица - в средното и долното им течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 23см до + 10 см

Черноморски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 3

Източнобеломорски басейн: изменения на речните нива са от + 19 до - 10см

Западнобеломорски басейн: колебания на речните нива в рамките на ± 4 см


Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите 2 дни ще продължат да се понижават или задържат. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 6, 7 и 8.11 ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 6, 7 и 8.11 ще бъдат около и под средномногогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9.11 водното количество ще бъде под средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна.

Черноморски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат да се понижават.

Източнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в поречието на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес и през следващите 2 дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Spiegel: Подкрепяйки сирийската опозиция, САЩ рискуват да укрепят ИД

http://www.cross.bg/sili-siriya-demokratichnite-1487093.html

/КРОСС/ Сътрудничеството с „Демократични сили на Сирия” поставя американския президент Барак Обама пред нова дилема: „помощта” им може да спомогне за разпалването на още по-голям конфликт в Сирия и да засили джихадистите, пише Der Spiegel. Проблемът е, че „Демократичните сили на Сирия” непосредствено са свързани с кюрдските „Отряди за народна самоотбрана” (YPG), която е разклонение на ПКК (Кюрдската работническа партия). Мнозина сирийци не се доверяват на YPG, тъй като движението преследва собствената цел да изгради автономни региони в северната част на Сирия. Ако „Демократичните сили на Сирия” бъде възприемано и занапред като кюрдско национално обединение, то е безсмислено да се разчита на него като съюзник в разрешаването на конфликта. Приближавайки се близо до арабските области, те могат да доведат нови поддръжници на ИД, тъй като враждата между кюрди и араби е здраво вкоренена в Сирия, твърди авторът на публикацията. Съществува и втори проблем: Турция , един от главните съюзници на САЩ в сирийския конфликт, счита ППК и сирийския й филиал YPG за терористични организации. Президентът Ердоган вече обяви, че страната ще воюва, докато и последните кюрдски въстаници бъдат избити

Атмосферата на Марс изчезнала заради слънчевите изригвания

http://www.mediapool.bg/atmosferata-na-mars-izcheznala-zaradi-slanchevite-izrigvaniya-news241459.html

Марс е изгубил голяма част от атмосферата си преди около 3.7 милиарда години. Дотогава планетата се е развивала също като Земята, съобщи Американската агенция за космически изследвания - НАСА. Атмосферата е давала възможност на повърхността на четвъртата планета да се поддържа относително висока температура и да задържи вода. Това са били предпоставки за появата на живот в една или друга форма. Данните в подкрепа на това твърдение са от сондата "Мейвън" (Maven), съобщи НАСА. Плътната атмосфера, която планетата на Марс е имала в миналото, вероятно е изчезнала заради слънчевите изригвания, показват последните изследвания на агенцията. Червената планета продължава да губи газовата си обвивка, която се разсейва в космическото пространство. За разлика от Земята, Марс не е защитен от мощно магнитно поле, което да защитава планетата от действието на слънчевите бури. Поради това днес атмосферата на червената планета е 110 пъти по-разредена от земната. Същевременно учените отбелязват, че данните са поднесли и друга изненада - марсианската атмосфера като цяло съдържа повече кислород от очакваното. Неговата концентрация се различава значително в различни точки на планетата, което според изследователите се дължи на различната степен на намагнетизираност на марсианската кора и на движението на въздушните слоеве.

НАП няма да може да вика данъкоплатци на разпит

http://www.cross.bg/poyasneniya-pravomoshtie-biznesa-1487094.html

/КРОСС/ НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене, пише "Сега". Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха вчера и представители на бизнеса. Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра. Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че КРИБ няма законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше.  

Facebook обяви, че има над 1.5 милиарда месечни потребители

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259916_Facebook+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1.5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%

 Facebook продължава да расте. Най-голямата социална мрежа обявява, че вече има 1.55 милиарда активни потребители месечно, което е 14 процента увеличение за една година, пише NBC News. 1.39 милиарда използват услугата чрез мобилни устройства. Новото постижение на Facebook означава, че повече от един от всеки петима души на планетата се регистрира в мрежата и я използва най-малко веднъж месечно. Мрежата вече има средно малко над 1 милиард потребители дневно.
Последните данни за потребителите на Facebook са публикувани в тримесечния доклад за приходите на компанията. Увеличаването на постъпленията й за тримесечието с 40.5 процента надхвърля очакванията. Добрият резултат се дължи и на стартирането на нови рекламни услуги, както и на обновяване на мобилното приложение.
Facebook съобщава, че за третата четвърт печалбата на дял е 57 цента при приходи от 4.5 милиарда долара. Постъпленията от реклами - най-голямата част от продажбите на Facebook, са скочили с 45 процента до 4.3 милиарда. От тях 78 на сто са от мобилни реклами, като през миналата година мобилните реклами са съставлявали 66 процента.
Facebook отчита сериозен растеж в публикуването на видео клипове. Основателят и изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг посочва, че в момента във Facebook се публикуват 8 милиарда видеоклипове всеки ден, които се гледат от над 500 милиона потребители.

Германия ще връща икономическите имигранти в срок от 3 седмици

http://europe.actualno.com/Germanija-shte-vryshta-ikonomicheskite-imigranti-v-srok-ot-3-sedmici--news_505973.html

Германският канцлер Ангела Меркел и нейните коалиционни партньори постигнаха съгласие в Берлин да се ускори транспортирането на търсещите убежище, чието искане е било отхвърлено, предаде БГНЕС. За бежанците от Сирия и други конфликтни райони Германия ще бъде „разрешен рай”, а икономическите имигранти, по-голямата част от които пристигат от Балканите, ще бъдат връщани в срок от три седмици”, обяви Меркел. „Взехме добра и важна стъпка напред”, заяви Меркел в ко

Телефонни заплахи към членове на комисията срещу Сидеров, Алфа тв публикувала телефоните

http://politics.actualno.com/Telefonni-zaplahi-kym-chlenove-na-komisijata-sreshtu-Siderov-Alfa-tv-publikuvala-telefonite-news_505977.html

Членовете на Комисията, разглеждаща свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, са заплашвани по телефона. Това каза по време на брифинг в НС председателят на временната комисия Димитър Главчев от ПГ на ГЕРБ, предаде „Фокус“. „От няколко дни членовете на комисията, по повод исканията на главния прокурор, получават заплахи по телефона, поради излъчване на нашите телефони в определени медии. Спекулациите са, че едва ли не комисията искала да осъди Волен Сидеров.

Чий беше ''заговорът'' срещу изборите?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/06/2641285_chii_beshe_zagovorut_sreshtu_izborite/?ref=rss


Хаосът на местните избори отново показа магически възпроизвеждащите се безотговорност и некадърност, заради които България не е в състояние да реши трайно и рационално нито един от проблемите си, пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле".

Невиждана в България кибератака блокира за часове сайтовете на четири от най-важните български държавни институции - точно в деня на първия изборен тур. Атаката с основание бе определена като заговор, отлично организиран от вражеска държава или от...

Изроди печелят избори. Или как стана това във Враца

http://www.cross.bg/vratza-hora-gerb-1487092.html

/КРОСС/На балотажа на изборите се оказах във Враца. Градът, в който минаха едни от най-хубавите ми години като ученик в ЕСПУ „Анри Барбюс" - френската гимназия. По време на най-безпросветния соц - пускаха тока за два часа, а вода въобще нямаше и я караха с водоноски - четяхме, слушахме музика и разговаряхме за всичко, което се случваше в световната култура и политика, ако и да имахме труден досъп по официален път до елементарна информация. Имаше си канали и начини за всеки, който се интересуваше да прочете, чуе или види нещата, които го вълнуваха. Във Враца, както и във всички градове на България, имаше хора с дух. Интересени и вълнуващи хора, общуването с които превръщаше целия очукан социализъм в декор. Никой не му обръщаше сериозно внимание, защото в различните общности кипеше живот и имаше енергия. Имаше и жив интерес към изкуство, литература и нещата, извън материалния живот. Във Враца имаше няколко елитни гимназии, които си съперничеха помежду си, а много от нашите съученици направиха солидна кариера и се реализираха много добре, както в България, така и извън нея. В деня на балотажа, който се оказа и ден на народните будители със съпругата ми имахме среща с наши съученици и съвсем случайно попаднахме в епицентъра на политическата развръзка. Бяхме в ресторанта на хотела, който се намира до централния площад, и докъм 20:30 още нямаше яснота кой ще е победителят - досегашният кмет Николай Иванов, подкрепен от БСП, или Калин Каменов от ГЕРБ

Министерството на спорта ще предостави 68 дка на Димитър Бербатов за нова спортна база

http://www.cross.bg/ministerstvoto-sporta-partzel-1487091.html

/КРОСС/Футболистът Димитър Бербатов ще получи за ползване парцел с размер 68 декара в местността "Къро" на Четвърти километър в София, за да направи там базата на бъдещата си школа за млади таланти. Това съобщи спортният министър Красен Кралев след заседанието на Министерския съвет вчера. Кралев заяви, че все още не е напълно изяснена процедурата, по която земята ще бъде дадена за ползване. Въпросният парцел в столицата беше прехвърлен от Министерството на отбраната на Министерството на младежта и спорта преди няколко седмици с решение на правителството.

Тялото на 10-месечно момиченце може да е ключът към загадката как се е разбил руският еърбъс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095618

Най-малката жертва на катастрофата на руския самолет в Египет може да помогне за разгадаването на загадката какво точно се е случило с А321, преди да се разбие. 10-месечната Дарина Громова от Санкт Петербург е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат при авиокатастрофата с още 221 души.
Най-малката жертва на катастрофата на руския самолет в Египет може да помогне за разгадаването на загадката какво точно се е случило с А321, преди да се разбие. 10-месечната Дарина Громова от Санкт Петербург е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат при авиокатастрофата с още 221 души.

Има ли сценарий зад полицейските протести

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ima-li-scenarij-zad-policejskite-protesti-6044978

Според Куцкова на тъмно и в последния момент, точно след изборите, изведнъж се оказва, че с преходни заключителни разпоредби се изменя техният закон

Реформа по украински – приближена на Саакашвили стана шеф на униформените

http://www.cross.bg/ykraiina-saakashvili-politziya-1487082.html

/КРОСС/ Милицията в Украйна ще бъде заменена от полиция. Това ще стане официално в събота, когато ще влезе в сила съответният закон, приет от парламента в понеделник, предаде ТАСС. Националната полиция на Украйна ще бъде оглавена от грузинката Хатия Деканоидзе, близка до бившия президент на кавказката република Михаил Саакашвили. Самият Саакашвили заема висок пост в Украйна – той е губернатор на югозападната Одеска област. “На Украйна ще бъде извънредно полезен опитът на Грузия и сътрудничеството с американските партньори”, заяви украинският президент Петро Порошенко.

Тялото 10-месечно момиченце може да е ключът към загадката как се е разбил А321

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095609

Най-малката жертва на катастрофата на руския самолет в Египет може да помогне за разгадаването на загадката какво точно се е случило с А321, преди да се разбие. 10-месечната Дарина Громова от Санкт Петербург е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат при авиокатастрофата с още 221 души.
Най-малката жертва на катастрофата на руския самолет в Египет може да помогне за разгадаването на загадката какво точно се е случило с А321, преди да се разбие. 10-месечната Дарина Громова от Санкт Петербург е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат при авиокатастрофата с още 221 души.

Естония иска проверка на "Северен поток-2"

http://www.mediapool.bg/estoniya-iska-proverka-na-severen-potok-2-news241458.html

Европейската комисия трябва да провери законността на проекта "Северен поток-2". Това призова естонският премиер Таави Рийвас, цитиран от ТАСС. Газопроводът "Северен поток-2", с капацитет от 55 милиарда кубични метра годишно, трябва да бъде прокаран по дъното на Балтийско море директно за Германия, Франция, Великобритания и други западноевропейски държави. Реализацията на проекта напредна в началото на септември с подписването на акционерно споразумение между "Газпром", BASF, Shell и още няколко компании. Имаме сериозни подозрения, че "Северен поток-2" не съответства на третия енергиен пакет и Европейската комисия трябва да се заеме сериозно с този въпрос, заяви естонският премиер след среща в Рига с колегите си от Украйна, Литва и Латвия. Против проекта се изказа и премиерът на Словакия Роберт Фицо, който се срещна в Братислава със заместник-председателите на Еврокомисията Марош Шефчович и Валдис Домбровскис. От своя страна Шефчович се изказа за включване на проекта "Ийст Ринг" сред приоритетите за Европейския съюз. Този проект предвижда изграждане на газопровод през Словакия, Унгария, Румъния и България.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/06/2643752_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които ще следи обществената телевизия днес:


Министър Ангелкова откива Черноморски туристически форум във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305731

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в откриването Осмия Черноморски туристически форум-изложение във Варна, научи Moreto.net. Церемонията ще се състои днес - 6 ноември от 9:30 ч., в аулата на Икономическия университет в града.

Autumn 2015 Economic Forecast: Moderate recovery despite challenges

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259898_Autumn+2015+Economic+Forecast%3A+Moderate+recovery+despite+challenges

The economic recovery in the euro area and the European Union as a whole is now in its third year. It should continue at a modest pace next year despite more challenging conditions in the global economy, the European Commission said in a press release.
Against a backdrop of declining oil prices, accommodative monetary policy and a relatively weak external value of the euro, the economic recovery this year has been resilient and widespread across Member States. It has, however, remained slow.
The impact of the positive factors is fading, while new challenges are appearing, such as the slowdown in emerging market economies and global trade, and persisting geopolitical tensions. Backed by other factors, such as better employment performance supporting real disposable income, easier credit conditions, progress in financial deleveraging and higher investment, the pace of growth is expected to resist the challenges in 2016 and 2017. In some countries, the positive impact of structural reforms will also contribute to supporting growth further.
Overall, euro area real GDP is forecast to grow by 1.6% in 2015, rising to 1.8% in 2016 and 1.9% in 2017. For the EU as a whole, real GDP is expected to rise from 1.9% this year to 2.0% in 2016 and 2.1% in 2017.
Valdis Dombrovskis, Vice-President for the Euro and Social Dialogue, said: Today's economic forecast shows the euro area economy continuing its moderate recovery. Growth is largely backed by temporary factors such as low oil prices, a weaker euro exchange rate and the ECB's accommodative monetary policy. The euro area has shown resilience to external developments, such as the slowdown in world trade, and this is encouraging. Sustaining and strengthening the recovery requires taking advantage of these temporary tailwinds to pursue responsible public finances, boost investment and carry out structural reforms to enhance competitiveness. This is important, particularly against the backdrop of a slowing global economy, continuing tensions in our neighbourhood and the need to manage the refugee crisis decisively and collectively."
Pierre Moscovici, Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, said:“The European economy remains on recovery course. Looking to 2016, we see growth rising and unemployment and fiscal deficits falling. Yet the improvements are still unevenly spread: particularly in the euro area, convergence is not happening fast enough. Major challenges remain: insufficient investment, economic structures that hold back jobs and growth, and persistently high levels of private and public debt. These require bold and determined policy responses in 2016, especially in the face of an uncertain global outlook.”

Тежкото решение е дали РБ ще бъде партньор със собствени виждания, или ние ще се превърнем в Тодор-Живковите земеделци

http://www.cross.bg/vulchev-hora-blok-1487090.html

/КРОСС/Проф. д-р Даниел Вълчев от Движение „България на гражданите", което е част от Реформаторския блок, коментира местните избори като посочи  три успеха и три кусура на реформаторите. Според него, напук на негативните прогнози,  РБ има успех в три неща: Първо - Реформаторският блок запазил своята тежест като общински съветници. Второ - успял е да предложим кметове, които са избрани. И на трето място - не бива да се омаловажава това, че не само не се скарахме в РБ, а в над 90% от общините ние имаме единни листи, единни кандидати, посочи той в сутрешния блок на ТВ7 и добави: Разбира се, че можеше да бъде и по-добре. Три големи кусура: Ние много късно заявихме ясно, че ще имаме обща регистрация. На второ място - РБ няма много добре работещи политически органи. Изпълнителният съвет не функционира повече от година по някакви си причини, но така или иначе това в някаква степен попречи бързо и качествено да се вземат основните политически решения. Трето - част от избирателите на РБ са хора, наистина реформатори, хора, които имат собствени възгледи за промени, и когато виждат, че една година главно се говори, а не се правят реформи, като че ли се появи не отдръпване, но скептично отношение. Затова правилно е РБ да направи анализ както на изборите, така и на едногодишното управление и от там нататък да се вземат нормални, разумни и адекватни решения,  каза проф. Вълчев

Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември

http://pik.bg/варим-домашна-ракия-от-1-юли-до-31-декември-news430649.html

Варим домашна ракия от 1 юли до 31 декември

Домашна ракия на селски казан ще може да се вари в периода от 1 юли до 31 декември всяка година. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Предложението е на Емил Димитров от Патриотичния фронт и група народни представители.Ако някой пожелае да вари ракия през друго време от годината, ще трябва да уведоми "Агенция Митници" 14 дни предварително. Освен това домашна ракия с намален акциз от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол ще може да се вари само в казани до 500 литра. 

А за по-големите казани акцизът ще бъде двоен - 1100 лв. на хектолитър. Досега домашна ракия може да се вари в казани до 1000 литра. Целта на промените е да се ограничи сивата икономика и незаконното варене на големи количества ракия, които след това се продават, без да се плащат данъци.

Промените бяха подкрепени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Лозаро-винарската камара. От КРИБ заявиха, че това ще изсветли сектора, но няма да засегне интересите на обикновените хора, които варят домашна ракия, пише "Стандарт".

Депутатите отхвърлиха предложението на кабинета да бъдат разширени правомощията на Националната агенция за приходи и данъчните да могат да викат представители на фирмите за устни пояснения. Предложените промени в ДОПК предвиждаха служителите на НАП да привикват граждани и собственици на фирми за даване на лични обяснения на живо. Росен Иванов от НАП обясни, че това се предлага, за да има повече достоверност. 

По думите му писмените становища, които се предават обикновено, се готвят от счетоводители, защото не всички лица могат да ги изготвят сами, и затова би било редно данъчните да искат лични обяснения от собствениците на фирми.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) заявиха, че не подкрепят предложението, защото това ще заприлича на съдебна процедура. Йорданка Велинова от БСК смята, че при устен разпит не се знае дали няма да има натиск върху разпитваното лице от страна на служителя. Румяна Георгиева от КРИБ заяви, че сивата икономика трябва да излезе на светло, но бизнесът трябва пряко да участва в изготвянето на правила, позволяващи да се правят такива устни привиквания.

Бюджетната комисия подкрепи предложения от кабинета нов график за повишаване акциза на цигарите, който предвижда цената на по-ниския клас цигари да се увеличава по-плавно, а луксозните марки да поскъпват по-бързо.

Politico: Georgieva's UN Job Mission

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259897_Politico%3A+Georgieva%27s+UN+Job+Mission

EU Commission Vice President Kristalina Georgieva's experience at the World Bank, her current output in the EU, and a bold agenda she is able to put forward on humanitarian relief - all these make her a suitable candidate to take the UN top job, Politico has noted.

This comes just two days after reports run by Brussels-based website EurActiv suggested she was planning to run for United Nations Secretary General's position that Ban Ki-moon is to vacate on December 31 of next year.

"Even if [Georgieva] were to run, she's by no means a shoo-in for the job," the article reads.

However, it adds it remains "far from clear whether regional politics, including Russia's mood, would work in Georgieva's favor."

The "official" contender, UNESCO head Irina Bokova, is known for friendly relations with both Russia and the United States. Opinions on whether Georgieva would be acceptable, on the other hand, are divided, with some saying she represents the EU, a bloc which introduced sanctions against Moscow and the Kremlin would hardly endorse her candidacy.

Other cite her experience at the World Bank, a time when she lived in Russia and met with President Vladimir Putin. Bokova's vulnerabilities, on the other hand, include "family ties to the Cold War Communist government", something for which she was already subject to intense criticism from a US newspaper back in the summer.

In the article, Bokova is described as a "big potential roadblock" to Georgieva's nomination.

Commenting on Georgieva's visit to Washington for the UN High-Level Panel on Humanitarian Financing (she was humanitarian affairs commissioner in the previous EU college) this week, Politico notes:

"Her work on the UN panel, and its proposals, almost read like a stump speech for a candidate who wants to assume the helm of an institution besieged, many say, by corruption and inefficiency."

Министър Василева: Националната система за управление на водите цели осигуряване на наблюдение на речните нива, на водните обекти в реално време

http://pik.bg/министър-василева-националната-система-за-управление-на-водите-цели-осигуряване-на-наблюде-news430647.html

Министър Василева: Националната система за управление на водите цели осигуряване на наблюдение на речните нива, на водните обекти в реално време

Общият ресурс за изграждането на Националната система за управление на водите е 45 млн. лева. Това каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, в предаването „Сутрешен блок“ по телевизия „България он Еър”. „Националната система за управление на водите в реално време замислихме заедно с нашите партньори от НИМХ. Тя цели осигуряване на наблюдение на речните нива, на водните обекти в реално време”, заяви тя, като уточни, че е много полезна за превантивни мерки и при възникване на бедствени положения.

Министър Василева обясни, че системата ще бъде финансирана по ОП „Околна среда” 2014-2020 г. „Замислили сме нейното стартиране да започне с пилотна фаза – изграждане на системата по поречието на река Искър. Първата стъпка вече е направена, подготвена е документацията и е обявена обществената поръчка. Очакваме да бъде избран изпълнител”, уточни тя.

По думите ѝ, тази пилотна фаза ще даде представата за начина, по който тази система ще бъде изградена. „Общият ресурс, който сме заделили в оперативната програма за целта, е 45 млн. лева, като първата фаза ще бъде за 5 млн. лв.”, поясни министър Василева, като отбеляза, че проектът ще бъде реализиран от министерството в партньорство с НИМХ.

Тя посочи, че се очаква, в рамките на две години да бъде изградена системата, а ползата е, чрез уеб базирано решение, в реално време да се наблюдава нивото на притоците и водните обекти и големи язовири. „От една страна да бъдат следени процесите, да се взимат мерки при повишаване на нивото, от друга страна могат да бъдат изготвяни прогнози, а от трета страна – да бъде извършване моделиране, чрез тази система”, добави министърът на околната среда и водите.

Кънев и Москов не се извинили на Борисов за Плевен

http://frognews.bg/news_101431/Kanev-i-Moskov-ne-se-izvinili-na-Borisov-za-Pleven/

Никой не се извинявал за нищо. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия на въпрос за срещата с премиера Бойко Борисов. Докато вчера излезе информация, че Радан Кънев и Петър Москов отидоха вчера на крака при премиера Бойко Борисов, за да му се извинят.

There is a gap in budget estimates for Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259895_There+is+a+gap+in+budget+estimates+for+Bulgaria

The European Commission prognosticates an economic growth for Bulgaria by 1.5% lower than the previously estimated for next year. The reason for this slowdown is the slower utilization of European funds, the autumn economic forecast reads. The ruling envisage in the budget for 2016 an economic growth of 2.1% of GDP and a deficit of state expenses of 2%. The Commission, however, expects the deficit in the treasury to remain high and to reach 2.7%.

Parliament rejects Presidential veto over Law on military intelligence

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259894_Parliament+rejects+Presidential+veto+over+Law+on+military+intelligence

MPs rejected the Presidential veto over the amendments on the Law on military intelligence. The Head of State, Rossen Plevneliev imposed veto with the argument that the newly adopted texts restrict the circle of persons, who could step into the position of director of the Military Information Service. After the rejecting of the presidential veto, the head of the department, Yordan Bakalov, who was appointed to the position in May, will have to leave the post.

Купувачите на първи собствен дом в САЩ - липсващото звено на пазара

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/kupuvachite-na-pyrvi-sobstven-dom-v-sasht-lipsvashtoto-zveno-na-pazara-205506/

Въпреки че има достатъчно причини, които да изкарат по-младите на пазара, препятствията пред тях са все още сериозни

Bacteria exists in Vitosha Mountain, which may change world medicine

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259893_Bacteria+exists+in+Vitosha+Mountain%2C+which+may+change+world+medicine

Vitosha Mountain, which rises above the capital Sofia, is the locality where Bulgarian and Japanese scientists discovered a bacteria named Leptothrix, which can be used for the restoration of disrupted neural connections, in prosthetics and in the creation of an artificial retina. Professor Ivan Nedkov from the Institute of Economics with the Bulgarian Academy of Sciences, announced that a project is under way for the cultivation of the bacteria in an artificial medium. In order for the bacteria to be successfully isolated, scientists should recreate the conditions of its natural habitat.

Нови открития хвърлят светлина върху една от най-големите мистерии в науката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259915_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B5%D0%B4

 Физици хвърлят нова светлина върху една от най-големите мистерии в науката - защо Вселената се състои в по-голямата си част от материя и не антиматерия, пише BBC News. Антиматерията е призрачен огледален образ на нормалната материя, която познаваме. За пръв път учени са измерили силите, които свързват определени частици на антиматерията. Откритията, публикувани в журнала Nature, може да предоставят информация за това какво е довело до оскъдното количество на антиматерията в Космоса днес.
Силите между частиците на антиматерията - в този случай антипротони - не са измервани досега. Ако се установи, че антипротоните имат различно поведение от това на техния “огледален образ” - нормалните протонни частици в атомите, би могло да се обясни явлението, познато като асиметрия между материята и антиматерията.
При раждането на Вселената Големият взрив е произвел материя и антиматерия в равни количества, но светът, който виждаме днес е различен. Антиматерията се среща рядко. Някакъв процес или феномен трябва да е довел до доминиращото присъствие на материята. Учените имат предположения, но липсват надеждни доказателства. “Всичко, което научим за природата на антиматерията може да допринесе за решаването на този пъзел,” казва един от авторите на изследването Аихонг Танг от американската Национална лаборатория “Брукхевърн” в Ню Йорк.
За щастие антиматерията може да бъде произведена с ускорители на частици, макар и в малки количества, а това дава възможност на учените да изследват свойствата й. Използвайки колайдера в лабораторията, наречен Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), физиците са били в състояние да измерят силата на взаимодействие между двойка антипротони. Екипът е установил, че силите между антипротоните са сили на привличане, точно като мощните ядрени сили, които свързват протоните в атомите. Частиците от антиматерия имат същите маси като еквивалента им в нормалната материя, но носят противоположни заряди.
“Антипротоните изглеждат точно като добре познатите ни протони, но тъй като са антиматерия, имат отрицателен вместо положителен заряд и изкривяват по обратен начин магнитното поле на детектора,” отбелязва Женгкиао Жанг. Според измерванията материята и антиматерията са напълно симетрични и не изглежда да съществува някаква асиметрична “дяволия”, която да води до преобладаването на материята и оскъдицата на антиматерия. Това насочва учените към други обяснения. Елементарната частица неутрино, например, може да е едновременно и античастицата си и разликата в начина на взаимодействие на неутрино след Големия взрив може да е довела до излишъка от материя, позволяващ на Вселената да съществува.

Два района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305730

Поради аварии два варненски района ще останат днес без вода, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица: - част от местност "Манастирски рид" - до 16 часа; - част от к.к."Св.Константин и Елена" - до 13

Нови протести посрещнаха кмета на Семчиново

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644003_novi_protesti_posreshtnaha_kmeta_na_semchinovo/?ref=rss


За втори пореден ден протести посрещнаха кмета на село Семчиново, Пазарджишко.

Пламен Темелков, който е издигнат от Единна народна партия, бе избран още на първия тур на изборите с 52% от гласовете на избирателите.

В сряда Темелков успя да встъпи в длъжност под полицейска охрана, след като част от жителите на селото бяха излезли на протест пред кметството.

"Имам образование за механизатор- животновъд в СПТУ-Септември", каза Темелков пред Нова телевизия и добави,...

Parliament lifts immunity of Ataka leader

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259892_Parliament+lifts+immunity+of+Ataka+leader

The National Assembly endorsed the lifting of the parliamentary immunity of Volen Siderov, leader of the nationalist party Ataka. The same holds good for his colleague from the same party Dessislav Chukolov. On October 12 the two stirred a scandal in front of a small tobacco and alcohol shop in downtown Sofia. Later, on October 25 Siderov scandalously burst into the building of the National Theater and Cinema Academy. The lifting of the immunity was demanded on the part of Prosecutor General Sotir Tsatsarov in order to initiate penal proceedings against the two MPs.

Ново лекарство съчетава антибиотици и антитела, за да се бори със скрити бактерии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259914_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B0

 Учени от фармацевтичната компания Genentech са въоръжили бойците на имунната система с антибиотици, което им позволява да се борят с бактериите, които се крият от лекарствата в клетките на тялото, пише The Verge. Изследователите са свързали антитяло с дериват на групата антибиотици рифампицин. Полученият в резултат медикамент може да се окаже мощна нова терапия срещу стафилококи ауреус. Препаратът е помогнал на лабораторни мишки да се излекуват от възпаление, достигнало до фаза, когато конвенционалните антибиотици спират да действат. И това е само една от силните страни на новата техника. За разлика от несвързан антибиотик рифампицин, “тандемът” антитяло-антибиотик е в състояние да унищожава стафилококите вътре в клетките. Това означава, че в бъдеще тази техника би могла да се използва за лечение на хора, страдащи от животозастрашаващи, устойчиви към антибиотици инфекции.
Стафилококи ауреус е често срещана бактерия. Приблизително 30 процента от хората я носят в носната си кухина. В повечето случаи това не причинява проблеми, но понякога бактерията предизвиква сериозни, повтарящи се инфекции, които могат да бъдат фатални. Още по-тревожен е фактът, че някои от щамовете на бактерията са устойчиви срещу конвенционалните антибиотици. Вид устойчива бактерия - метицилин-резистентният стафилокок (МРС), причинява над 80000 инфекции и води до смъртта на 11285 души всяка година. По тази причина изследователите се опитват да намерят начин да унищожават патогена, когато се намира вътре в клетките, където антибиотиците не могат да го достигнат.
Екипът от Genentech е постигнал точно това, поне при експерименти с мишки. Животните, които са били лекувани с новия медикамент са оздравяли от инфекция по-бързо и с по-малко вредни за здравето ефекти от мишки, които не са получили лекарството. Учените са прикрепили антибиотици към антитела на имунната система, използвайки аминокиселини като лепило. Лекарството е в ранна фаза на разработка, но първоначалните резултати са обещаващи.

Bulgarian journalists gather in Athens

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259891_Bulgarian+journalists+gather+in+Athens

For the 11th time representatives of Bulgarian mass media from all over the world are to meet, this time in Athens. The event is organized by tradition, by the Bulgarian New Agency (BTA) and the Association of Bulgarian Media round the world. The meeting will be attended by over 30 journalists from Bulgarian media and electronic editions from Bulgaria and other countries. The subject of this edition of the meeting will be “Mass media and cultural differences, dialogue between neighbors”. It will open in the amphitheater of the National University in Athens under the sound of a performance of Bulgarian virtuoso Teodossii Spassov.

Проф. Д. Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи трябва да има

http://frognews.bg/news_101432/Prof-D-Valchev-Politsaite-se-chuvstvat-izlagani-no-reformi-triabva-da-ima/

Не трябва да се драматизира, нека извлечем поуките от протеста на полицаите. Не се правят така реформи, трябва да се чуе мнението на тези, които ще бъдат ощетени от промените, полицаите се чувстват излъгани, няма никакво съмнение, че МВР трябва да се реформира, каза проф. Даниел Вълчев в ефира на ТВ7.

Защо номинираха убиец за човек на годината?

http://www.bnews.bg/article-143363

Номинацията на Джок Полфрийман предизвика масово възмущение.

С колко ще поскъпнат цигарите от 2016

http://www.moreto.net/novini.php?n=305729

Поскъпване от догодина на евтините цигари с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите - с почти два лева, прие парламентарната бюджетна комисия на второ четене. Предвидената промяна се дължи на синхронизиране с европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средната продажна цена на дребно и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно.

Девствената поетеса Албена Хинкова е девствена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259913_%D0%94%D0%B5%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5

 40-годишната поетеса от Пловдив Албена Хинкова е недокосната от мъж. Тя действително е девствена. Това е установил с категоричност направеният й по поръчение на районния съд под тепетата медицински преглед, научи агенция „Монитор”.

Съдебната сага с девствеността на Хинкова се точи вече повече от година. Миналия 2 юли на сбирка на клуб „Младост” творците обсъждали разгорещено литературно произведение. Николай Славов решил да прекъсне колежката си по перо Албена с думите: „Кажи бе, моме. Макар, че ти не си мома, но това няма никакво значение”. На репликата му скочила обидено Хинкова, която твърдо заявила, че е девствена. „Защо да не съм мома?”, го попитала тя, на което Славов отвърнал със смях. Това още повече обидило Албена. „Когато се омъжа, в първата ми брачна нощ чаршафът ми ще е кървав”, заявила поетесата пред сащисаните си колеги.

Решена да докаже своята непорочност, отишла в съдебна медицина и се освидетелствала. След това завела съдебен иск срещу Николай Славов за 3000 лева. В хода на процеса, който бе многократно отлаган и се провежда при закрити врати заради интимните подробности, бяха разпитани много от членовете на литературния клуб. Николай Славов пък се опита безуспешно да се извини на Хинкова и то не веднъж, но тя бе категорична в отказа си да приеме неговите съжаления.

 

 

На първото съдебно заседание миналата година районният съдия Иван Калибацев се опита да помири двете страни. В продължение на повече от 40 минути той обясняваше и съветваше Хинкова и Славов да се помирят, да не се стига до процес, но това така и не се случи. „Щом госпожица Хинкова се чувства засегната, съм готов да й се извиня за трети път, макар че това, което тогава изрекох, бе метафора. Но въпреки това й се извинявам”, каза по време на това заседание Славов. На думите му опонира Хинкова, която се усъмни, че нищо не й гарантирало в бъдеще, че няма да бъде обидена с нова подобна реплика. Поетесата дори си припомни как на друга сбирка на „Младост”, след като завела иска, Славов й посочил на стената картина с Мики Маус и й се изсмял. С думите на Хинкова „Всички червени линии вече са преминати” процесът за нейната непорочност започна.

По искане на адвоката на подсъдимия съдът прие да бъде направена нова експертиза за девствеността на поетесата. Две държавни болници и една частна обаче отказаха да сторят това, като се оправдаха с твърде голяма заетост на специалистите си. Така се стигна до решението на съда Албена Хинкова да бъде прегледана отново в Съдебна медицина. Следващото съдебно заседание в районния съд Хинкова срещу Славов, на което ще бъде огласена съдебната експертиза, предстои другата седмица.

Видео: Мисия възможна за Григор Димитров - спринт, удар и кратка почивка

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644002_video_misiia_vuzmojna_za_grigor_dimitrov_-_sprint_udar/?ref=rss




Кой, ако не той? Удар на Григор Димитров отново беше отличен заради начина на изпълнението.

Хасковлията приключи разочароващата си състезателна година със силен мач срещу Давид Ферер на мастърса в Париж. Той взе пърсия сет, но след това испанецът се пребори за обрат.

Димитров сервираше за спечелването на шестия гейм на първия сет, когато съперникът му направи отлична комбинация от удари, с които го "разкара" по целия корт. Българинът обаче не се предаде и...

Съученици на убития Андрей: Огорчени сме, Полфрийман се държеше надменно в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095601

Огорчени сме от номинацията на убиеца на Андрей - Джок Полфрийман за "Човек на годината". Това заяви пред Нова телевизия Илия, съученик на убития Андрей.Австралиецът, който излежава присъда за убийството на 20-годишния младеж, е номиниран от Българския хелзински комитет в анкетата "Личност на годината".
Огорчени сме от номинацията на убиеца на Андрей - Джок Полфрийман за "Човек на годината". Това заяви пред Нова телевизия Илия, съученик на убития Андрей.Австралиецът, който излежава присъда за убийството на 20-годишния младеж, е номиниран от Българския хелзински комитет в анкетата "Личност на годината".

Карикатура: "Плевенската епопея" с валидол

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/karikatura-plevenskata-epopeia-s-validol-6044974

Темата за резултатите от местния вот намира отражение и в новата видео карикатура на Чавдар Николов

Да помогнем на Криси

http://help.actualno.com/Da-pomognem-na-Krisi-news_505962.html

Кристиян Панайотов е с диагноза „Детска церебрална парализа – смесена форма – екстрапирамидна и диплегия спастика”. На детето се провежда кинезитерапия, логопедична и психологична терапия, както и хипотерапия, хидротерапия и хипербарна оксигенация. Въпреки комплексната рехабилитация, Кристиян все още не е проговорил, няма добър контрол на главата и не може да стои седнал. По тази причина родителите му решават да търсят варианти за лечение извън страната и се спира

В Македония постигнаха споразумение за преходното правителство

http://balkani.actualno.com/V-Makedonija-postignaha-sporazumenie-za-prehodnoto-pravitelstvo-news_505968.html

Късно тази нощ четиримата политически лидери в съседна Република Македония - Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи, постигнаха споразумение за състава на преходното правителство, предаде БГНЕС. Преговорите продължиха близо 6 часа и приключиха малко преди 2.00 часа българско време. Генералният секретар на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Оливер Спасовски ще бъде новият министър на вътрешните работи, а заместник-председателят на СДС

Реформаторите предлагат машинно преброяване за 12 млн. лв.

http://politics.actualno.com/Reformatorite-predlagat-mashinno-prebrojavane-za-12-mln-lv-news_505971.html

12 млн. лв. ще струва първоначалното закупуване на техниката, която да осигури въвеждането на машинно преброяване в около 12 000 избирателни секции. Това се посочва в мотивите към предложенията за промени на Избирателния кодекс, които девет депутати от Реформаторския блок са внесли в деловодството на парламента, предаде БГНЕС. Депутатите са предимно от партията на вицепремиера Меглена Кунева – ДБГ. Основният акцент в предложенията за промени на ИК са свързани с възможността за въве

Съученици на убития Андрей: Огорчени сме, Полфрийман се държеше надменно в съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095596

Огорчени сме от номинацията на убиеца на Андрей - Джок Полфрийман за
Огорчени сме от номинацията на убиеца на Андрей - Джок Полфрийман за "Човек на годината". Това заяви пред Нова телевизия Илия, съученик на убития Андрей. Австралиецът, който излежава присъда за убийството на 20-годишния младеж, е номиниран от Българския хелзински комитет в анкетата "Личност на годината".

И боксьорът Ленъкс Луис се е замисли за руско гражданство

http://www.cross.bg/lyis-grazhdanstvo-rysko-1487079.html

/КРОСС/ Бившият абсолютен световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория, британецът Ленъкс Луис се е замислил за възможността за получаване на руско гражданство. Това съобщи пред ТАСС вицепрезидентът на Руската федерация по професионален бокс Андрей Рябински. “Действително ние имахме разговор на тази тема. Не знам доколко това е сериозно. Но Ленъкс мисли за това”, каза Андрей Рябински. Луис е присъствал на боксов мач в Казан в сряда с участието на руснаците Денис Лебедев и Александър Поветкин. „Ленъкс Луис така се вдъхнови от страната ни, и толкова му харесаха хората, че той също се замисли за получаване на руско гражданство като Рой (Джоунс)“, написа Рябински на страницата си в Twitter.

Проверяват СУ "Кл. Охридски" за разхищение на милиони

http://frognews.bg/news_101433/Proveriavat-SU-Kl-Ohridski-za-razhishtenie-na-milioni/

Осемцифрена е сумата от задълженията на Софийския университет „Климент Охридски“ към държавата. Така Сметната палата не прие финансовия отчет на Алма матер. „Касае се за финансов одит. Отказваме за заверим отчета, защото той не дава ясна и честна представа за финансите“, отговори на въпроса защо е отказал да завери одита на СУ шефът на Сметната палата Цветан Цветков.

Генерал от НАТО: Новите възможности на руската армия ни хванаха неподготвени

http://www.cross.bg/nato-domryoze-sili-1487080.html

/КРОСС/ Новите технически възможности на руската армия бяха за НАТО напълно неочаквани, заяви командващият Обединените сили на НАТО немският генерал Ханс-Лотар Домрьозе, цитиран от вестник Bild. „Президентът Путин толкова е увеличил въоръжението, че ние не го очаквахме. Това ни хвана напълно неподготвени“, каза генералът. По думите на Домрьозе, изстрелването на ракетите „Калибър“ от кораби в Каспийско море по цели в Сирия показаха, че теоретично Русия е в състояние да заплаши по същия начин и Берлин. Според генерала, сегашното равновесие на военните сили се намира под заплаха, а Русия е в състояние да установи превъзходство над НАТО в редица региони от Калининград до Каспийско море. „Путин разполага с потенциал, способен да прекъсне достъпа ни до наши съюзници”, заяви той. В тази връзка, добавил генералът, Алиансът се нуждае от мащабни учения като Trident Juncture-2015, каквито командва Домрьозе. Те са нужни за тренировка на войските и демонстрация на сила, каза още той.

Ромски кмет ще прави космическа станция

http://www.bnews.bg/article-143362

Ще направя космическа станция, понеже другите управници всичко направиха – канализация, улици...

Шестима ранени след експлозията в Румъния (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/shestima-raneni-sled-eksploziiata-v-rumyniia-video-6044977

Един човек е останал под отломките на сградата и часове наред пожарникарите се опитваха да го измъкнат

Проф. Вълчев за проф. Танев: РБ да направи анализ на хората си във властта

http://www.cross.bg/vulchev-daniel-vlastta-1487089.html

/КРОСС/Шефове на щабове не могат да смятат, как да не говорим за образование. Така в интервю за ТВ7 бившият просветен министър Даниел Вълчев премина към въпроса за образованието, който се разгорещи в последните дни с новите предложения за „реформи" на МОН. С уточнението „Не бях просветен министър, а този, който направи най-голямата реформа в българското образование - външното оценяване, матурите и самостоятелните бюджети" Даниел Вълчев започна коментара си по темата. Той разкритикува идеята за намаляване на часовете по чужд език в езиковите гимназии и изобщо предложенията на МОН. На въпрос как му се виждат новите предложения на образователното министерство той отговори:  Никак не ми се виждат". Ние изнервихме родителите в последните месеци с всевъзможни идеи. Който каквото му хрумне, го предлага.Това е едно говорене без някаква сериозна подготовка, каза Вълчев, който е част от Движение България на гражданите, част от Реформаторския блок, чийто представител е министърът на образованието Тодор Танев. Даниел Вълчев отказа да даде оценка на колегата си. На въпроса за такава той отговори така: Човек, когато е на такава позиция, трябва да си дава сметка, че дори и изтървано, то е сериозно ехо сред хората. Това е система, която засяга всяко българско семейство. Не можеш да си говориш каквото искаш. Пледирам за това съответният политически орган на РБ да направи анализ на коалицията във властта по отношение

Нови градски видове си правят среща в галерия Photosynthesis

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/06/2643898_novi_gradski_vidove_si_praviat_sreshta_v_galeriia/?ref=rss


Новите градски видове си дават среща в столичната галерия Photosynthesis от днес до 4 декември. Става дума за изложбата "Градска природа" (Urban Nature) на 12 magazine, която поглежда към по-смелото в съвременната модна фотография у нас и неговия естествен хабитат - малките, но все по-жизнени независимите онлайн издания за градска култура. Едно от тях е "12" на Хубен Хубенов и Слав Атанасов, които в почти никаквия пазар на списания у нас успяват вече три години да редовно да представят...

Изпълниха предсмъртното желание на суперфена на "Междузвездни войни"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095594

Уолт Дисни и Lucasfilm изпълниха предсмъртното желание на Даниел Флийтууд и му позволиха да гледа „Междузвездни войни: Силата се пробужда” преди световната му премиера. Флийтууд е почитател на поредицата от 8 годишен. През юни е диагностициран с финален стадии на рак и се съмнява, че ще доживее до 8 декември, за да гледа Епизод VII.

Глоба грози Софийския университет след отказа на Сметната палата да завери отчета му

http://pik.bg/глоба-грози-софийския-университет-след-отказа-на-сметната-палата-да-завери-отчета-му-news430644.html

Глоба грози Софийския университет след отказа на Сметната палата да завери отчета му

Осемцифрена е сумата от задълженията на Софийския университет „Климент Охридски“ към държавата. Така Сметната палата не прие финансовия отчет на Алма матер. „Касае се за финансов одит. Отказваме за заверим отчета, защото той не дава ясна и честна представа за финансите“, отговори на въпроса защо е отказал да завери одита на СУ шефът на Сметната палата Цветан Цветков. „Не е извършвана инвентаризация. Това не е направено от СУ“, подчерта Цветков в сутрешния блок на бТВ.

„Ние възложихме извършване на одит за съответствие. Към момента СУ не оказва съдействие на нашия одитен екип, при което аз предупредих ректора, че ще се наложи глоба“, продължи председателят на Сметната палата. „Отчетът не дава ясна и точна представа и обществото е заблудено. Това, което е тревожно и притеснително е, че отчетите за 2012 и 2013 година ние ги заверихме с резерви, т.е. тези проблеми са съществували и преди това и СУ не е предприел мерки“, обясни още Цветков.

Шефът на Сметната палата бе помолен да коментира и отказа на 2 банки да бъдат включени във верификацията на банките. „Банковият надзор не действа достатъчно ефективно.

Предмет на професионална тайна са кои две банки за изключени от верификацията. Всички банки подават своите отчети в регистъра на БНБ. Оказва се, че две от тях са били изключени от тази автоматична проверка. Т.е. те са подавали неверни данни“, изтъкна Цветан Цветков.

 

Изпълниха предсмъртното желание на суперфена на "Междузвездни войни"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095589

Уолт Дисни и Lucasfilm изпълниха предсмъртното желание на Даниел Флийтууд и му позволиха да гледа „Междузвездни войни: Силата се пробужда” преди световната му премиера. Флийтууд е почитател на поредицата от 8 годишен. През юни е диагностициран с финален стадии на рак и се съмнява, че ще доживее до 8 декември, за да гледа Епизод VII.

Кънев пак гост в ефир: Отново се оправдава за резултатите от изборите, не се е извинявал на Борисов

http://pik.bg/кънев-пак-гост-в-ефир-отново-се-оправдава-за-резултатите-от-изборите-не-се-е-извинявал-на--news430639.html

Кънев пак гост в ефир: Отново се оправдава за резултатите от изборите, не се е извинявал на Борисов

"Никой на никого не се е извинявал. Имахме сериозен разговор, не става дума за закачки", заяви Радан Кънев в ефира на Нова тв, като допълни: "С премиера и Пепи Москов обсъдихме, че с този тон навредихме на държавата. Ние очаквахме чрез високите резултати на ГЕРБ и РБ да укрепим държавата, а не стана така".

Това е поредното участие на лидера на ДСБ пред камерите на телевизии само за седмица, в което продължава да се оправдава за скандалите от последните дни за резултатите на изборите, милиона в КТБ и извинението към Борисов.

Относно думите на Цветанов, че Реформаторите трябва да са по-смирени и да не демонстрират такива емоции, че при такъв резултат лидерът трябва да подаде оставката си и че партията подкупва ромската общност, Кънев заяви: ''В нощта на втория тур имаше пренапрягане на база лични отношения. Аз не афиширам приятелството си с Москов, което го имам от 10 години, толкова, колкото Борисов и Москов афишират дружбата си, за която знае цяла България. Не си позволих нито радост, нито агресия на първи и втори тур. Няма и днес да вляза в тона на Цветанов".

Запитан дали не преувеличава малко за успехите си, Кънев заяви: "На много места първа и втора сила са ГЕРБ и Реформаторския блок - какво по-хубаво от това?! Коя партия искате да е на челните места - ДПС и Атака ли ?"

Даниел Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи в МВР са нужни

http://pik.bg/даниел-вълчев-полицаите-се-чувстват-излъгани-но-реформи-в-мвр-са-нужни-news430643.html

Даниел Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи в МВР са нужни

Не трябва да се драматизира, нека извлечем поуките от протеста на полицаите. Не се правят така реформи, трябва да се чуе мнението на тези, които ще бъдат ощетени от промените, полицаите се чувстват излъгани, няма никакво съмнение, че МВР трябва да се реформира, каза проф. Даниел Вълчев в ефира на ТВ7.

Промените в МВР ще засегнат много хора, тук трябва да се действа по-внимателно и по-умно. Най-важното е да се види как функционира тази служба, но никой не дава точна информация за това, каза Вълчев. Големият въпрос в РБ е следният – дали ще се развиваме с тежки партийни кандидатури или ще търсим хора, които да намерят нови хора, на които да повярват повече хора. Може да се победи с нови хора. Изпълнителният съвет на РБ ще реши как да действаме в бъдеще, каза професорът.

РБ има успех с избирането на общинските си съветници, успяхме да предложим кметове, които бяха избрани в областни центрове, но и в над 90% от общините имаме единни листи, похвали се Вълчев. РБ трябва да направи анализ за случващото се в управлението, защото при нас има много истински хора, които искат да правят реформи, каза професорът.

Росен Плевнелиев е десен президент, никой не бива да се съмнява в това, левицата бере душа, какъв ляв президент виждате догодина. Има идея за общ кандидат за президент на РБ, каза Даниел Вълчев. Не е хубаво да се превърнем в присъдружна организация на ГЕРБ, за да не се разтворим в тях. Борисов е много тежък лидер със сериозна харизма, смята Вълчев.

Аз бях този, който направи най-голямата реформа в образованието в най-новата ни история, похвали се той. Реформатор е този, който прави реформи. Има някакви безумни идеи, които се прокрадват в обществото. Човек, който е на позицията да реформира трябва да осъзнава какво прави, не може да си говориш каквото ти дойде на акъла, смята Вълчев.

 

Путин и Камерън обсъдиха ситуацията около катастрофата на А321

http://www.cross.bg/ryskiya-pytin-katastrofata-1487081.html

/КРОСС/ В четвъртък по инициатива на британската страна се състоя телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и британския премиер Дейвид Камерън, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде ТАСС. „Лидерите обмениха мнения за ситуацията около катастрофата на руския самолет над Синайския полуостров. Владимир Путин подчерта, че в оценките на причините за случилото се е необходимо да се оперира с информация, която се изяснява в хода на провеждащото се официално разследване. Обсъдени бяха също така въпросите за съвместната борба с международния тероризъм“, отбелязаха от Кремъл. По-рано британският премиер заяви, че ще проведе телефонен разговор с руския президент, за да обсъдят ситуацията с безопасността на полетите в Шарм-еш-Шейх и да обясни защо Лондон е забранил всички полети на авиокомпаниите си до египетския курорт. Отговаряйки на въпрос, защо на британските авиокомпании са забранени полетите до Шарм-еш-Шейх, докато руските превозвачи продължават да летят до там, Камерън отбеляза, че правителството е приело такова решение въз основа на разузнавателните данни и мненията на експертите. „Всичко това аз ще обсъдя с Путин и ще обясня защо сме предприели такива действия. А това, какви действия да бъдат предприети по отношение на руските туристи, той трябва да реши“, каза британският премиер

Полицаи, военни и надзиратели излизат на пореден протест във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305713

Пореден протест готвят тази вечер служители в системата на МВР, военни, надзиратели и съдебни охранители. И този път, недоволстващите обещават демонстрацията да е мирна. Протестът ще започне в 18 часа пред сградата на Областната дирекция на МВР във Варна, съобщи за Moreto.

Черно море без Райков в Монтана

http://petel.bg/CHerno-more-bez-Raykov-v-Montana__133104

Левият краен нападател на Черно море Симеон Райков не попадна в групата на "моряците" за мача с Монтана. Крилото не тренира от няколко дни...

Държавата позволи Община Варна сама да се грижи за археологическите си забележителности

http://petel.bg/Darzhavata-pozvoli-Obshhina-Varna-sama-da-se-grizhi-za-arheologicheskite-si-zabelezhitelnosti__133105

Снимка: Булфото Община Варна е получила правото да управлява за срок от 10 години шест имота със статут на археологически недвижими...

Уроците от Холокоста и сирийската бежанска криза

http://www.investor.bg/analizi/91/a/urocite-ot-holokosta-i-siriiskata-bejanska-kriza-204898/

И днес, и тогава несигурността ни надделява над хуманността, коментира американски анализатор

Три автомобила катастрофираха край Дебелт заради младеж без книжка

http://pik.bg/три-автомобила-катастрофираха-край-дебелт-заради-младеж-без-книжка-news430638.html

Три автомобила катастрофираха край Дебелт заради младеж без книжка

Осемнайсетгодишен неправоспособен водач предизвика катастрофа на пътя Бургас – Средец, в района на разклона за село Дебелт, съобщиха от полицията.

Около 17.40 ч. вчера Д. М. с „Фолксваген Голф“ не спрял на пътен знак СТОП и пресякъл пътя с предимство, без да пропусне приближаващия го отдясно лек автомобил „Сузуки Суифт“, управляван от 62-годишния бургазлия Г. Г. Вследствие на пътното нарушение фолксвагенът отскочил и се блъснал в изчакващото на срещуположния пътен знак СТОП „Ауди 80“, управлявано от 52-годишния С. С. от Средец.

При катастрофата пострадал виновникът за инцидента Д. М., който получил рана по главата. Прегледан е и освободен за домашно лечение без опасност за живота.

Чехите, правили светлинното шоу на Царевец, идват 30 години по-късно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094868

Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу “Царевград Търнов - звук и светлина” на Царевец, пристигат във Велико Търново 30 години след премиерата му. Инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите на спектакъла Въло Радев и Яромир Хник.
Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу “Царевград Търнов - звук и светлина” на Царевец, пристигат във Велико Търново 30 години след премиерата му. Инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите на спектакъла Въло Радев и Яромир Хник.

Как така убиец бе номиниран за "Човек на годината"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-taka-ubiec-be-nominiran-za-chovek-na-godinata-6044976

Председателят на БХК Красимир Кънчев обясни, че номинацията не е на комитета, а е допусната от нея. Номинирано е дружеството и дейността му, на което Полфрийман е председател

МО на РФ опроверга твърденията на Нюланд за ударите на ВКС в Сирия

http://www.cross.bg/teroristite-siriya-konashenkov-1487078.html

/КРОСС/ Изказванията на различни американски чиновници създават впечатлението, че разположението на обектите на терористите е най-пазената държавна тайна на САЩ, заяви в четвъртък официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости. „Анализирайки подобни изказвания на различни американски чиновници, се създава впечатлението, че разположението на тези обекти, контролирани от терористите, са най-добре пазената държавна тайна в САЩ. Представителите на Пентагона и Държавния департамент през цялото време споменават за тях, но никога не казват конкретно къде са разположени те“, каза Конашенков. По думите му, помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд по-рано е заявила, че голяма част от въздушните удари на руската авиогрупа в Сирия била насочена не срещу терористите, а цитирам: „по областите, над които режимът на Асад е изгубил контрол“. „Още веднъж подчертавам, руската авиогрупа в Сирия нанася удари не по области, а по обекти от терористичната инфраструктура“, каза Конашенков. Той припомни, че Русия официално на подробни карти е предала на военните аташета от страните от „антиидиловската коалиция“, оглавявана от САЩ, детайлна информация за обектите и районите, контролирани от терористите в Сирия

Пътищата взеха нова жертва

http://pik.bg/пътищата-взеха-нова-жертва-news430636.html

Пътищата взеха нова жертва

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 12 тежки катастрофи. 

При тях е загинал един човек, а 14 души са ранени.

За района на София са станали 167 леки и две тежки ПТП с двама ранени.

Видео: Тоскични води заляха град в Бразилия, има загинали

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/06/2643993_video_toskichni_vodi_zaliaha_grad_v_braziliia_ima/?ref=rss


 

Стената на язовир, който е съдържал отпадъчните води от мина за добив на желязна руда, се е срутила и водите са залели близкия град Мариана, предаде "Ройтерс".

Властите са потвърдили за един смъртен случай, но според местни медии загиналите са над десет.

Мината е собственост на Vale и BHP Billiton, който заявиха в съобщение, че още не знаят причината за срутването на стената или мащаба на бедствието.

Общинските власти на Мариана са съобщили, че се е наложиха евакуацията на близо 600 души.  Десетки са приети в болница. Все още тече спасителна операция. Хора се евакуират с хеликоптери. 

 Според експерти скъсването на стената може да доведе до екологична катастрофа в целия район. 

Писмо до властта от полицай: Избрали сме професията, защото ни пука!

http://frognews.bg/news_101434/Pismo-do-vlastta-ot-politsai-Izbrali-sme-profesiiata-zashtoto-ni-puka!/

НИЕ МЛАДИТЕ ХОРА, от които МВР има нужда, сме избрали работата, защото ни пука! Защото искаме да останем в България и да работим за доброто на хората тук! Това пише в писмо до премиера и финансовия министър млад полицай.

От рушвети на бакшиши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095126


Бившият катаджия Тръпков, заснет на клип как взема подкуп, в момента кара такси. (Виж 16-а стр.) Случаят с този катаджия нашумя толкова, че повлече след себе си грандиозни промени - властта тръгна да слага камери в патрулките.
Независимо от изхода на делото “Тръпков”, по което вече има обвинителен акт,
Бившият катаджия Тръпков, заснет на клип как взема подкуп, в момента кара такси. (Виж 16-а стр.) Случаят с този катаджия нашумя толкова, че повлече след себе си грандиозни промени - властта тръгна да слага камери в патрулките. Независимо от изхода на делото “Тръпков”, по което вече има обвинителен акт,

Токсични води заляха село в Бразилия, има жертви

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/toksichni-vodi-zaliaha-selo-v-braziliia-ima-zhertvi-6044975

Огромна река от отровна кал заляла село Бенто Родригис, затрупвайки къщи и автомобили

Син наследи майка си и баща си като кмет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5094818

Фамилията от Мокреш се преместила в София, но се върнали към корените си на село   Ако в България имаше традиции в наследяването на управлението като в Америка, новият кмет на монтанското село Мокреш вероятно щеше да носи името Емил Еферемов Трети. 44-годишният бизнесмен бе избран още на първия тур на изборите и смени на поста баща си,
Фамилията от Мокреш се преместила в София, но се върнали към корените си на село Ако в България имаше традиции в наследяването на управлението като в Америка, новият кмет на монтанското село Мокреш вероятно щеше да носи името Емил Еферемов Трети. 44-годишният бизнесмен бе избран още на първия тур на изборите и смени на поста баща си,

Германия: 1 загина, 20 ранени при сблъсък между влак и камион

http://offnews.bg/news/n_1/n_587117.html

Най-малко един човек е загинал, 20 са ранени при сблъсък между влак и камион в Германия, съобщи германската полиция. Влакът се блъснал в камиона на американската армия късно в четвъртък. Вследствие на удара и двете превозни средства са се запалили. Във влака са пътували 50 души. 16 от ранените са в тежко състояние в болница в Северна Бавария.

90 000 местни, 200 000 бежанци

http://features.actualno.com/90-000-mestni-200-000-bejanci-news_505950.html

На Лесбос има 90 000 местни и 200 000 бежанци. И уж всичко върви добре: кафенетата и фериботните компании правят големи обороти. А властите набързо регистрират пришълците и ги отпращат. Това е то "справяне" по гръцки. Митилини е най-големият град на остров Лесбос. Прекрасно кътче с огромно пристанище. Оттук потеглят фериботите за градовете Пирея и Кавала, вторият от които е недалеч от границата с Македония. Точно поради тази причина на пристанището се струпват хиляди бежанци. Всички те и

Милен Велчев като представител на ВТБ: Имаме документи, че Цветан Василев държи "Виваком"

http://business.actualno.com/Milen-Velchev-kato-predstavitel-na-VTB-Imame-dokumenti-che-Cvetan-Vasilev-dyrji-Vivakom-news_505954.html

Разполагаме с документи, които показват, че Цветан Василев е собственик на "Виваком" (Vivacom). Това обяви пред bTV бившият финансов министър Милен Велчев, който представлява руската банка ВТБ чрез "ВТБ Капитал" в България. Велчев коментира темата заради твърденията на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, че всъщност собствеността на телекома е именно на самия Косарев. Според Косарев, ВТБ "незаконно" държи 33% от "Виваком", а сега руската банка, в лицето на Велчев в България, искала с "рейдърска а

Какво да ядем през зимата

http://curious.actualno.com/Kakvo-da-jadem-prez-zimata-news_505955.html

Времето вече застудя и е добре да подготвим организма за зимните месеци. Едно от основните неща да бъдем здрави и красиви е храненето. foodpanda подбра няколко храни, които задължително трябва да добавим към трапезата си, за да бъдем в добро физическо и здравословно състояние. 1. Тиква Тя е вкусна, полезна и диетична. Може да я добавите към супи, салати, гарнитури, яхнии и печена за десерт. Тиквата е добър източник на омега-3 мастни киселини, както и на витамин А. 2. Сладки картофи Сладкит

Тираджии изхвърлят безнаказано боклука си у нас

http://pik.bg/тираджии-изхвърлят-безнаказано-боклука-си-у-нас-news430633.html

Тираджии изхвърлят безнаказано боклука си у нас

Незаконни сметища и открити тоалетни. На това приличат и на това миришат изходните артерии на републиката на километри около границите ни, пише "Телеграф". А голяма част от сметта се "внася" и изхвърля у нас, тъй като тук за разлика от други страни глоби няма.

Проблемът е от години и не се решава, тъй като институциите си прехвърлят отговорността една на друга. В добавка са и пестенето на пари за почистване и поставяне на тоалетни, като и липсата на контрол върху поддържащите пътищата фирми. За замърсяването на граничните пътища виновни са шофьорите на тежкотоварни камиони.

Заради проблеми с компютрите на границата или засилени митнически и полицейски проверки често се налага те да чакат с часове, а понякога и с дни, за да напуснат пределите на България.

Престоят им се осъществява на места без тоалетна, санитарно-хигиенни условия и сметосъбиране. Така по пътищата се образуват незаконни сметища и тоалетни на открито и с тази гледка посрещаме решилите да влязат у нас с автомобил.

Според дурга версия обаче шофьорите на камионни умишлено замърсяват. Местни хора от Хасково твърдят, че много шофьори трупат боклука си в камиона в чужбина и го изхвърлят у нас, защото знаят, че е безнаказано.

 

Береану: Румънците протестират срещу прогнилата система и хората, които искат да печелят пари чрез власт

http://pik.bg/береану-румънците-протестират-срещу-прогнилата-система-и-хората-които-искат-да-печелят-пар-news430632.html

Береану: Румънците протестират срещу прогнилата система и хората, които искат да печелят пари чрез власт

Протестите в Румъния са срещу самата политическа класа, която съществува само в свой интерес. Хората се питат – ако не си крадец, няма да стигнеш до кмет, хората от това нещо се възмутиха в северната ни съседка, каза журналистът Владо Береану в ефира на ТВ7.

Поведението на политиците, което се вижда и в България, е много нагло. Ако си обвинен в корупция трябва да се оттеглиш от поста си, а не да твърдиш, че си невинен до доказване на противното, това не е морално, смята той.

Бюджетът на прокуратурата в Румъния беше намален, за да може да не си вършат работата тези хора. В Румъния е много лесно да те вкарат в затвора, но по никакъв начин не могат да ти вземат парите, каза Береану. В Румъния нямаше агитки и разни други провокатори в тези протести, няма и политици, които се опитват да яхнат протеста. Единственият срещу, когото не вика тълпата е президента. Той е доста муден. Тази фигура трябва сега да се прояви и да въведе ред, каза журналистът.

Политиците много ще се зарадват на успокоението, което се видя сега в обществото, вчера протестираха едва 13 хиляди души. Много трудно може да се смени политическата класа, поне едно, две поколения са нужни, за да се промени нещо, категоричен е Владо Береану. Някой държави са имунизирани от подобни изблици на обществото, коментира положението в България журналистът. Не знам кога ще има подобно нещо и у нас, завърши той.

 

Новият шеф на ООН трябва да бъде харесан от САЩ, Русия и Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094983

Още две неща изглеждат сигурни към днешна дата - следващият генерален секретар ще е жена и ще е от Източна Европа

Може ли само 5 гласа да се окажат определящи за заемането на висш политически пост?
Може, ако става въпрос за генералния секретар на ООН и за гласовете на най-големите сили в света. Той трябва да получи едновременно одобрението и на
Още две неща изглеждат сигурни към днешна дата - следващият генерален секретар ще е жена и ще е от Източна Европа Може ли само 5 гласа да се окажат определящи за заемането на висш политически пост? Може, ако става въпрос за генералния секретар на ООН и за гласовете на най-големите сили в света. Той трябва да получи едновременно одобрението и на

За две денонощия ВКС на РФ са нанесли удари по 263 обекта на ИД в Сирия

http://www.cross.bg/ydari-konashenkov-obekta-1487077.html

/КРОСС/ ВКС на РФ за два дни са извършили 81 полета и са нанесли удари върху 263 обекта на терористите в Сирия, заяви официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде телевизия „Звезда“. „За изминалите две денонощия самолети от руската авиогрупа в Сирийската арабска република извършиха 81 полета и нанесоха удари по 263 обекта в провинциите Алепо, Дамаск, Дейр ез-Зор, Идлиб, Латакия, Рака, Хама и Хомс“, каза Конашенков. Руски щурмоваци Су-25 са унищожили в сирийската провинция Идлиб склад с противотанкови ракети на забранената в РФ терористична групировка „Джабхат ан-Нусра“. „В района на Рака бомбардировачи Су-34 нанесоха въздушни удари върху два укрепени блокпоста на терористите, разположени на входовете на града. От прякото попадение на авиобомби са унищожени фортификационни съоръжения на терористите, както и намиращите се там четири единици автомобилна и бронирана техника“, съобщи още Конашенков.

Пътнически влак се блъсна в камион в Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/06/2643994_putnicheski_vlak_se_blusna_v_kamion_v_germaniia/?ref=rss


Пътнически влак удари тежкотоварен камион на железопътен прелез в Южна Германия. Инцидентът е станал снощи на около 70 км източно от Нюрнберг в провинция Бавария. Загинали са водачите и на двете превозни средства, а четирима души са ранени, съобщи БТА.

Предполага се, че камионът е бил спрял на прелеза, преди да настъпи сблъсъкът. Последвала е и експлозия.

Спътникът на водача на камиона е успял да се измъкне невредим.

Във влака са пътували около 40 души, четирима...

Горанов представя доклад за фалита на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259912_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A

 Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред депутатите резултатите от доклада на Разследващата международна компания за фалита на КТБ.

В рамките на петъчния парламентарен контрол освен Горанов на депутатски въпроси ще отговарят още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на правосъдието Христо Иванов, здравният министър Петър Москов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава Дарик

Григор се остави сърцето си на корта, но отстъпи на Ферер

http://www.moreto.net/novini.php?n=305727

Първата ни ракета Григор Димитров направи силен мач на осминафиналите в Париж срещу Давид Ферер, но след близо 150-минутна битка падна от поставения под номер осем в схемата. Испанецът навакса изоставане от един сет и в крайна сметка триумфира след 6:7, 6:1, 6:4.

Св. Павел, архиеп. Константинополски. Св. Клавдия. Преп. Лука Тавроменийски

http://www.cross.bg/pavel-prestol-zatochenie-1487088.html

/КРОСС/ Житие на свети Павел Изповедник, архиепископ Цариградски Павел солунянин, архиепископ Цариградски, бил от жертвите на оня смут, чрез който гибелната Ариева ересРечник дълго разтърсвала православната Църква. Няколко пъти се възкачвал Павел на патриаршеския престол и няколко пъти бил свалян от него в зависимост от това, чие влияние преобладавало в ожесточената и често пъти кръвопролитна борба между арианите и православните. Но и в заточение, и на патриаршеския престол той винаги еднакво показвал себе си непоколебим изповедник и стълб на православието. Тази твърдост станала причина за неговата мъченическа смърт. Император Констанций, привърженик на Ариевото учение, го изпратил на заточение в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз. Там Павел бил удушен във време на богослужението със собствения му омофор. Това станало в 350 година. В 381 г. мощите му били пренесени в Цариград, а оттам - във Венеция, където се намират и сега.  

Слънчево и до 18° днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259911_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+18%C2%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Времето ще бъде слънчево и почти тихо. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и по-късно през деня ще се повиши още малко. Преди обяд на места в източните райони и около Дунав ще има мъгли или ниска облачност.

Максимални температури между 13° и 18°, в София около 15°.Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи дежурният синоптик Христо Христов.

Сутринта на места по Черноморието ще има мъгла или ниска слоеста облачност, но около обяд видимостта ще се подобри и след пладне над цялото крайбрежие ще бъде слънчево. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 15°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 14 - 16°.

В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максимална температура на 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра - около 9°.

Комисията по отбрана одобри договора с Полша за МиГ-овете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2643990_komisiiata_po_otbrana_odobri_dogovora_s_polsha_za/?ref=rss


Комисията по отбрана вчера е одобрила решението Народното събрание да ратифицира договора с Полша за ремонт на двигатели на изтребителите МиГ-29, съобщи БНР. Преди дни и правната комисия в парламента се обяви "за" договора, след като той беше допуснат и от Министерския съвет.

Споразумението е на стойност над 12 млн. лева, за които ще бъдат ремонтирани 6 двигателя - договорената цена е 1.023 млн. евро на двигател, като транспортните разходи са за сметка на полската страна.
...

Меглена Кунева: РБ трябва да запази лицето си и да не се разтваря в ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259910_%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A0%D0%91+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D

 - Г-жо Кунева, съгласна ли сте, че Борисов ви подари Плевен?

 

- Нека спрем да обиждаме избирателите – гражданите, а не политиците решават кой да управлява. Сега, след изборните страсти, е време да направим следващата крачка, а тя е да говорим по същество как се развива през следващите години страната през местната власт, в сътрудничество с централната. По емоциите около изборите вече се говори достатъчно. Да направим така, че всички общини да се чувстват обгрижени, защото това са резултатите, които хората са поискали и които са реализирани през вота им. Нека кметовете сега оповестят програмите си. Ако целите са примерно да се направи инфраструктура, трябва да е ясно тази инфраструктура как изглежда, откъде ще се вземат парите, в какви срокове, през каква гаранция за честни обществени поръчки. Т.е. всички онези цели, за които са говорили кандидатите по време на кампанията, да бъдат разписани през мерки, буквално месец по месец, и да бъдат комуникирани и работени съвместно с централната власт.

 

Малко преди вота премиерът Борисов каза на заседание на МС, че отива да открива пречиствателна станция в Несебър, подчертавайки, че това е град, в който кметът не е от ГЕРБ. Разчетох го като добър сигнал към спокойствието, в което хората трябва да вярват, за да направят свободно своя избор.

 

Аз лично бих очаквала да се съберат колкото е възможно по-скоро всички кметове, да се запознаят с вижданията на министър-председателя, на министрите,

 

да се хванем

 

за ръце и да

 

направим от

 

страната си

 

това, което

 

трябва да бъде

 

- В Добрич пък изненадващо детронирахте знаков, дългогодишен кмет, издигнат от ГЕРБ.

 

- Не бих употребила думата “детрониране”. При Йордан Йорданов победиха оптимизмът и вярата във възможността за промяна и че той може да я направи. Той през цялото време излъчваше тази вяра много силно, вероятно защото е млад и много енергичен. Познавам добре г-жа Детелина Николова. Когато говорих пред симпатизанти на РБ, аз казах няколко добри думи за нея, както смятам, че трябва да бъде. Ако нещо е направено добре, за него трябва да се каже добра дума. Винаги в едни избори единият печели. При тази смяна двамата трябва да си стиснат ръцете и да кажат: “Продължаваме да работим за тези цели, които се припокриват.” Смятам, че

 

между ГЕРБ и РБ

 

има естествено

 

припокриване

 

на целите

 

В общинския съвет те ще продължат да работят заедно. Много е важно да се постъпи с необходимата доза толерантност, интелигентност и благородство, които не трябва да са чужди на българския политически живот. Йордан Йорданов е явление, което се надявам да се разпространява в България. И ще поема моите лични гаранции това да продължи да се случва - в политиката да влизат млади, ентусиазирани, енергични хора, които да знаят, че при честно състезание могат да постигнат резултат. След 3-те мандата на г-жа Николова очевидно по-голямата част от гражданите на Добрич решиха да дадат подкрепата си отново в център-дясно, но на ново лице. Идеалната ситуация е да има взаимодействие между хора с опит и такива, които сега започват. Очаквам г-жа Николова, с толерантността на един по-опитен политик и на жена да подаде ръка и да се направи успешна политика в Добрич. Сигурна съм в добронамереността на Йордан Йорданов. Радвам се, когато млади хора решават да работят за града си - така, както преди години се радвах на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, така, както на много места ние от РБ сме подкрепили кметове на ГЕРБ. Да не забравяме, че

 

ние предложихме

 

общи кандидатури

 

на ГЕРБ и РБ

 

А имаше и градове, в които подкрепихме техния кандидат, без той да е и на РБ - в Ловеч, Бургас, Сливен. В Пловдив взехме решение да застанем зад сегашния кмет на ГЕРБ. По никакъв начин не бих казала, че сме му подарили победа, макар че резултатът беше много близък. Хората постъпват разумно и когато ние, политиците, не им пречим да постъпят така, резултатът е добър.

 

- Казвате, че се радвате, когато и жените могат да покажат на какво са способни във властта. Как гледате на варианта жена президент за догодина?

 

- Положително.

 

- Вие лично бихте ли се впуснали отново в надпревара за “Дондуков” 2?

 

- Изобщо не е обсъждана подобна тема.

 

- А на кандидатурата на Радан Кънев за президент как гледате? Той призна, че е готов за това.

 

- Аз се явих преди като независим кандидат и тогава говорех от собствено име. Друго е да се явяваш с партийна подкрепа. Така че аз никога не бих поставила каруцата пред коня.

 

Засега изобщо не обсъждаме кандидатури. Много ми се иска, когато говорим от името на РБ, да има решения на РБ. Това означава възстановяване на органите на нашата коалиция, записани в споразумението ни, и взимане на общи легитимни решения. Много често ме питат защо говоря от името на “Движение България на гражданите” (ДБГ). Ами когато няма формално общо решение на РБ, който и да е от лидерите на партиите не може да говори от името на целия блок. Иначе на мен са ми много скъпи успехите на всички колеги. Поздравявам ги за резултатите на изборите - ДСБ имат жена кмет в Симеоновград - Милена Рангелова, колегите от СДС в София се представиха чудесно. Кметовете и общинските съветници, които РБ направи в цялата страна, са добри знаци, че не сме коалиция на жълтите павета.

 

Когато говорим за победа, трябва да направим една уговорка. Победата тук не е премерване на сили между партиите. Да, благодарим на всички симпатизанти, но победата тук е в приоритети, които са важни за много хора. Така се печелят избори всъщност. Има много да наваксваме в дебата - не между политиците, а гражданите на България да говорят за миграцията, за демографската криза, какво им пречи, за да развиват икономиката си, образованието, здравеопазването. Малко се говори по европейски теми, а ако погледнете дневния ред на ЕК за 2016 г., буквално на всеки ред има нещо, което ни засяга.

 

- Одобрявате ли идеята за предварителни избори между вас и ГЕРБ, при положение че при такива съотношението на силите няма да е в полза на РБ?

 

- Много е рано да се говори за това. Има много детайли и първото нещо, което трябва да формулираме, е запазването на самостоятелното лице и приоритетите на РБ. Важно е да се внимава дали РБ ще се разтвори в следващите избори в по-голямата партия, или ще запази своята самостоятелност. Това всъщност е въпросът.

 

- Лансирате настойчиво машинното гласуване.

 

- Да, защото това е лесно и прагматично решение, чрез което ще избегнем хаоса, на който станахме свидетели, и също ще върнем доверието на гражданите, че изборите са честни. Обезсърчително е, че в XXI в. се явиха толкова много неразчетени, сгрешени, невалидни бюлетини. Това, което предлагаме, е много просто – на първо време искаме да се въведат машини, които да сканират бюлетините и после да обобщават резултата. Така няма да има съмнения, че някой подправя данни, няма да ги има тези многократно зачерквани протоколи. Толкова е лесно, че

 

да не го

 

направим, е

 

по-скоро липса на

 

политическа воля

 

и за мен това е страшното. Дали ще се наемат машините, или ще се купуват, ще се реши, но така или иначе няма да излезе повече от 12 млн. лв., дори с купени нови машини. Еднократна инвестиция. А сега всеки път изборите струват 50 милиона. Това е първата стъпка. След това трябва да вървим към машинно и електронно гласуване. Най-малкото защото за него гласуваха 1.8 млн. българи, повече от за която и да е партия. Трябва да затворим всеки извор на корупция. Защото това е корупция. Когато техническите решения са ясни и те не се прилагат, чувството, че някой не иска да го направи, е много силно. Ако искаме, ще стане. Искам да благодаря на младия юридически екип - това е наистина предложение на ДБГ, но съм сигурна, че РБ ще го подкрепи като цяло, че направиха бързо текстовете и те могат да се гледат буквално веднага.

 

 

 

 

 

 

CV

 

Родена на 22 юни 1957 г. в София

Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в университетите в Джорджтаун - САЩ, и в Оксфорд

Бе главен преговарящ за присъединяването ни към ЕС и министър по европейските въпроси в кабинетите “Сакскобургготски” и “Станишев” и първият ни еврокомисар (2007-2010 г.)

На 1 юли 2012 г. създаде партия “Движение България на гражданите” (ДБГ)

Вицепремиер в сегашното, второ правителство на Бойко Борисов

Милен Велчев: Горанов заслужава уважение за смелостта му по отношение на МВР

http://pik.bg/милен-велчев-горанов-заслужава-уважение-за-смелостта-му-по-отношение-на-мвр-news430631.html

Милен Велчев: Горанов заслужава уважение за смелостта му по отношение на МВР

Заслужава уважение министърът на финансите, че е събрал смелост да предложи едни по-непопулярни мерки, които да облекчат бюджета в следващите години.

Така бившият министър на финансите Милен Велчев коментира решението на правителството да ореже социалните придобивки на служителите в сектор „Сигурност“.

Това отстъпление, което е частично от плановете на правителството, е напълно легитимно и цели да запази социалния мир, категоричен бе финансистът.

„Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните, но също така уважавам и труда и на учителите, и на лекарите, и не можем да не констатираме, че едно съсловие е в много по-голяма степен привилегировано в социален смисъл от другите. Тези социални придобивки в голяма степен през годините нарастват и става ясно, че те са непоносими през идните години“, изтъкна ексфинансист номер 1. Ограничаването на социалните придобивки е винаги е едно трудно решение за управляващите, подчерта той. „Истина е, че България не може да си позволи да харчи толкова пари за вътрешна сигурност на фона на резултатите, които вижда“, посочи още Милен Велчев. По думите му трябва да се търсят и други организационни методи за подобряване работата на МВР.

Помолен да коментира защо темата не е била подхваната преди местните избори, а непоредствено след тях, Велчев каза: „Напълно оправдавам нежеланието да се зачепка тази тема преди изборите“. В момента се слага някакъв ред в структурата на ведомството (Министерство на финансите, б.р.) за следващите години, отбеляза Милен Велчев. Според него Бюджет 2016 ще е добър и стабилен, като направи уговорка, че той ще бъде напълно одобрен едва в края на декември. „Рисковете за този бюджет се коренят единствено в това, че ако не продължаваме да усвояваме така добре европейските фондове, ще се наложи да връщаме парите, отпуснати ни от ЕС“, завърши икономистът.

 

Балтийските страни искат компенсация за съветската окупация

http://frognews.bg/news_101439/Baltiiskite-strani-iskat-kompensatsiia-za-savetskata-okupatsiia/

Правосъдните министри на Естония, Латвия и Литва подписаха в Рига меморандум за сътрудничество, в който са съгласувани действия по предявяване на искане към Русия за компенсации заради съветската окупация, съобщи естонското издание err.ee.

Грешки може да съм допускал, но компромиси никога

http://www.cross.bg/greshki-dopyskal-kompromisi-1487087.html

/КРОСС/Мога ли да кажа, че не съм съгрешил, че нямам грях? Това не само че съвестта ми не може да допусне да кажа, да отида против думите на Светото писание, че няма човек да е живял един ден и да не е грешил. Грешки може да съм допускал, но компромиси във вреда на Църквата никога, нито съм си позволявал да мисля, че мога да допусна. Патриарх Максим (1914 - 2012) в документалния филм "Моето служение" на Горан Благоев и Цветан Недков, БНТ  

Борисов: Спекулации са, че ще махам Румяна Бъчварова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259909_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BC+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%B

 Считам, че управленската коалиционна формула е успешна. Около това се обединихме днес с министъра на здравеопазването Петър Москов и съпредседателя на Парламентарната група на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев. Резултатите от изборите красноречиво и категорично показват, че управляващото мнозинство е стабилно и правителството ще продължи да изпълнява програмата си и заложените в нея реформи. Ние сме големи хора, всеки има своите емоции, но отговорността пред държавата е по-голяма и затова темата на разговора беше как да продължим стабилно напред, а не да се връщаме една седмица назад. Надявам се в бъдещата ни работа за дреболии да не се създава такъв голям проблем. Мисля че с представянето си ГЕРБ, РБ, АБВ и донякъде и Патриотичният фронт, въпреки че те бяха разделени на някои места на ВМРО и НФСБ, показват че към момента формулата е добра.

За изборните резултати:

Крайният резултат от изборите показва, че двете формации ГЕРБ и РБ се представиха добре. Поздрави за резултатите трябва да получат и още няколко партии, които взимат места в общинските съвети, дори и да нямат кметове. БСП заслужава поздравление, защото в много градове се бориха много мъжки и резултатите им се решиха с много малко гласове. Същото важи и за ДПС, и за АБВ. Чуха се коментари, че нашите партньори от Реформатоския блок хиперболизират резултатите си. Смятам, че по отделно партиите в Реформаторския блок имаха желание да си припишат повече от собствения им успех. Но е факт, че Реформаторският блок като цяло се представи добре в няколко областни града. Кюстендил е пример как биха могли с един добър кмет партиите да работят успешно и да го подкрепят в истинския смисъл на едни избори. Затова и на срещата с Радан Кънев и Москов казах, че имам различна от тяхната позиция към Движението за права и свободи. Стратегически аз считам, че българските мюсюлмани, каквито и в ГЕРБ за радост има много, имат своето място в политиката и не трябва това да бъде радикализирано. И с резултатите от изборите те го доказаха. Не мога да не благодаря и за подкрепата, която в смесените региони техните симпатизанти са дали на ГЕРБ. Такава подкрепа са дали и симпатизантите на Реформаторския блок. Те бяха извадили добри кандидатури в Шумен, Разград и Търговище. Тези кандидати са получили своята подкрепа. Не ми е приятен езикът на омразата и използването на епитети, които впоследствие не се забравят лесно и водят до дългосрочна вражда. Затова аз вярвам, че след тези резултати по-скоро можем заедно в парламента да се обединяваме около законопроекти, касаещи съдебната реформа, здравеопазването, образованието и сигурността. Ако за важни политики в страната могат да се привличат БСП и ДПС, аз ще съм много щастлив. Ще направя и един предварителен анонс - би било мъдро, когато дойде време да се решава за Сдружението на общините, да бъде подкрепена нова кандидатура за председател на някой от кметовете на БСП или на ДПС, за да има действително една спокойна и работна атмосфера, в която всички да са представени. По тази тема вече съм разговарял с Михаил Миков и се надявам, че те ще излъчат добра кандидатура на кмет, който е спечелил народното доверие. Това е истинска толерантност и се надявам да бъда подкрепен.

За полицейските протести:

Друга тема, която бих искал да коментирам с цялото си уважение към полицаите и тяхната отговорна работа, са протестите. Във вчерашния ден това, което направихме като разбиране и компромиси към тях, мисля, че беше максималното в знак на уважение към техния труд. Но това, което ме притеснява истински, виждайки част от протестиращите, е страхът на хората от това какви хора ни охраняват. Защото ние никога не сме отказвали диалог, а вчера гледах клипове във Фейсбук и останалите социални мрежи, където част от протестиращите полицаи в поведението си не се различаваха от феновете на футболните агитки. Неслучайно и журналисти, и граждани се възмутиха. Това наистина ме притеснява. Аз разбирам техните притеснения, но считам, че служителите на реда трябва да са пример за това какво не трябва да се прави.

На практика трябва да е ясно, че нито заплатите им се намаляват, нито привилегиите, а просто ги привеждаме в следващите години, защото заради това, което сме заварили, финансовите и пенсионните ни системи няма да издържат. Бюджетните дефиците налагат да се правят съкращения и да се оптимизират разходите. Това е реалността, за съжаление.

Има и нещо друго, което не трябва да се пропуска. Несправянето с кражбите, с битовата престъпност, ако щете и с техните преки задължения, означава, че там трябва да се направи реформа и качеството на работата да бъде такова, каквото хората очакват.

Чувам спекулации за остраняването на министър Румяна Бъчварова. Искам ясно да се знае, че тя има пълната ми и категорична подкрепа. Бъчварова е изключително разумна и балансирана жена. Тя може да не е от системата, но години наред политическото ръководство се бъркаше в работата на професионалното ръководство на МВР. В случая професионалното ръководство има свободата да провежда операции и действия такива, каквито счита за правилни. Нещо повече, което държа да се знае – предложенията за свиване на разходите са на финансовия министър, а аз съм ги одобрил. На базата на 180 млн. лева, които дадохме тази година за МВР, аз мисля, че трябваше това да бъде оценено от полицаите. Паралелно с това ние трябваше да затваряме дупка в бюджета от 3.5-4 млрд. лева. Ние свалихме дефицита от 3.8 лррд. лева на 2 млрд. лева, сиреч тези милиарди, за чието събиране са помогнали и МВР, и НАП, и митниците, отидоха в черната дупка, създадена от правителството на Орешарски.

Надявам се колегите да го разберат правилно. А тези, които притесниха гражданите с незаконни протести и създадоха огромни задръстванията, би следвало да си понесат последствията от закона.

За финал бих искал да споделя, че до този момент събрахме 2.5 млрд. лева от контрабандата, свиването на корупцията и олигархията. Много от тези хора, които са засегнати, тези, които вършеха контрабанда в сферата на петрола, горивата, алкохола, цигарите, месата, шоколадовите изделия, биха могли да бъдат основни подстрекатели в опитите за дестабилизарне на държавата. Но искам да кажа, че има стабилност и твърда решимост на държавата и прокуратурата да работят за събиране на парите от сивия сектор в бюджета. Така успяхме да дадем в тази година на криза 100 млн. лева повече за пенсионерите - по 50 млн. лева повече за Коледа и Великден, 20 млн. лева повече за учителите, 45 млн. лева повече за съдебната система, 54 млн. лева повече за отбраната и армията и 180 млн. лева повече за МВР и службите за сигурност.

Обама: Възможно е руският самолет да е свален от терористи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095569

Версията за атентат срещу руския самолет става все по-вероятна. Американският президент Барак Обама допуска, че руският самолет е взривен при терористичен акт.
По думите му САЩ ще проведат собствено разследване и спецслужбите на страната ще изяснят точно какво се случва преди да бъде огласено какви са причините за трагедията.
Версията за атентат срещу руския самолет става все по-вероятна. Американският президент Барак Обама допуска, че руският самолет е взривен при терористичен акт. По думите му САЩ ще проведат собствено разследване и спецслужбите на страната ще изяснят точно какво се случва преди да бъде огласено какви са причините за трагедията.

Facebook ще рекламира музика от Spotify и iTunes

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/06/2643979_facebook_shte_reklamira_muzika_ot_spotify_i_itunes/?ref=rss


Facebook подготвя нова услуга, която ще рекламира музика от стрийминг услугите Spotify, iTunes и Apple Music. Функцията се казва Music Stories и ще публикува 30-секундни отрязъци от песни и албуми, които се предлагат от стрийминг услугите, съобщи самата компания.

За сега Music Stories ще работи единствено през приложението на Facebook за iOS. Музиката ще се взима от стрийминг услугите, но ще се "опакова" в новия плеър на социалната мрежа. Идеята е потребителите да не напускат рамките...

Радарите за превишена скорост днес - 6 ноември във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=305676

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 6 ноември, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09:30ч.-10:30ч. Път I-9 км.129+500 -разклона за с. Близнаци, в посока гр.

НАСА с нови разкрития за атмосферата на Марс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259908_++%D0%9D%D0%90%D0%A1%D0%90+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D

 НАСА се подготвя да разкрие нови важни факти за съдбата на атмосферата на Марс, съобщи британският в. "Индипендънт". Последният път, когато американската космическа агенция направи мащабно разкритие за Червената планета, стана ясно, че има данни за течаща вода на планетата, увеличавайки шансовете там да бъдат открити доказателства за форми на живот.

Пресконференцията ще бъде водена от Майкъл Майър, един от ръководителите на програмата на НАСА за проучвания на Марс.

По-рано астронавтите написаха в профилите си в Twitter, че последователите им могат да очакват "вълнуващо" съобщение в четвъртък, но все още не е ясно дали то ще бъде свързано с новините за Марс.

Ден преди това Европейската космическа агенция обяви, че изпраща нов робот на Марс.

Извънредно! Голяма ВиК авария залива част от булевард "Сливница" във Варна

http://petel.bg/Izvanredno--Golyama-ViK-avariya-zaliva-chast-ot-bulevard-Slivnitsa-vav-Varna__133101

Снимка: Булфото Силна струя вода залива в момента част от бул. "Сливница" във Варна до намираща се по него OMV бензиностанция, алармира...

Луксозни модели на "Фолксваген" в Европа ползвали софтуера за манипулиране на тестовете

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/06/2643987_luksozni_modeli_na_folksvagen_v_evropa_polzvali/?ref=rss


Луксозните дизелови автомобили на "Фолксваген" в Европа са били оборудвани с същия софтуер, за който регулаторните органи в САЩ твърдят е бил използван, за да манипулира тестовете за вредни емисии, предаде "Ройтерс"

От "Фолксваген" са заявили пред "Ройтерс", че същите устройства са били поставени в автомобили в Европа - най-големия пазар на концерна, съставляващ около 40 процента от печалбите.

Автомобилният производител отказа да уточни колко коли в Европа са оборудвани...

Обама: Възможно е руският самолет да е свален от терористи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095564

Версията за атентат срещу руския самолет става все по-вероятна. Американският президент Барак Обама допуска, че руският самолет е взривен при терористичен акт.
По думите му САЩ ще проведат собствено разследване и спецслужбите на страната ще изяснят точно какво се случва преди да бъде огласено какви са причините за трагедията.
Версията за атентат срещу руския самолет става все по-вероятна. Американският президент Барак Обама допуска, че руският самолет е взривен при терористичен акт. По думите му САЩ ще проведат собствено разследване и спецслужбите на страната ще изяснят точно какво се случва преди да бъде огласено какви са причините за трагедията.

Сияния на неочаквани места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259907_%D0%A1%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0

 Северното Tсияние е едио от най-красивите светлинни шоута на Земята, но обикновено се наблюдава от живеещите в най-студените краища на света. През последните няколко нощи, хората в цялото севернот и южнот полукълбо се радваха на ослепително, цветно небе, благодарение на геомагнитни бури, които започнаха в началото на тази седмица и може да продължат до утре.

Какви са причините за тези сияния? Всичко започва, когато се загрее повърхността на Слънцето. Повишена слънчева активност изригвания от високоенергийни светлинни вълни и заредени частици. В някои случаи, Слънцето изригва гигантски облак от намагнитизирана плазма в космоса. Когато слънчевия материал от тези изригвания се насочи към Земята, той се сблъсква с магнитното поле на нашата планета, като предизвика геомагнитни бури.

Сияние са получава, когато смущения в магнитното поле изпраща заредени частици, които падат към Земята, където те се сблъскат с молекули в атмосферата отделят светлина. Кислородни молекули излъчват жълто-зелена светлина, когато те бъдат заредени, докато азота произвежда брилянтно синьо и лилаво-червено.

Според НАСА, сиянията от тази седмица, които са били видими на юг чак до Уисконсин и щата Ню Йорк, са резултат от високоскоростен поток от слънчев вятър, изтичащ от "коронална дупка" на повърхността на Слънцето.

 
 
 

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/borisov-ministur-politzeiiskite-1487086.html

/КРОСС/По темата за полицейските протести Труд публикува интервю със синдикалиста Валентин Попов, който твърди, че хиляда и триста души са подали рапорт за напускане на МВР само през последните два дни. „Властта мачка протеста със заплахи за уволнения и наказания на полицаи и военни", пише още Труд. 24 Часа извежда изявлението на министър-председателя Бойко Борисов, че твърденията, че ще „махне" вътрешния министър Румяна Бъчварова, са „спекулации". Стандарт публикува в челния си материал мнението на Борисов за полицейския протест. „Икономическите кръгове, които имат интерес да пресекат борбата на правителството с корупцията и контрабандата, подстрекават полицаите да протестират по улиците", пише вестникът, цитирайки министър-председателя. „ГЕРБ, Реформаторският блок и БДЦ са готови да подкрепят орязването на полицейските привилегии, но само в смекчения им вариант, анонсиран в сряда от премиера Бойко Борисов", пише вестник Сега. ДПС, БСП и АБВ обявиха, че са за запазване на социалните придобивки на полицаите и не одобряват дори смекчения вариант на реформата. От НФСБ заявиха, че ще коментират едва когато видят предложенията на Борисов черно на бяло, но са против идеите на финансовия министър Горанов. „Атака" отказа да съобщи позицията си

Робот ще поправя сателити

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259906_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8

 Самопоправящ се робот на космическата станция не е достатъчно за да задоволи лудия стремежа на НАСА, за да прибливи роботите до реалността.

Visual Inspection Poseable Invertebrate Robot (VIPIR) е най-новото развитие в създаването на флотилия от роботи, които да поправят сателити в орбита. Докато НАСА иска да вярваме, че той ще бъде управляван от базирани на земята хора и това ни приближава до изцяло самоуправляваща се роботизирана армия.

VIPIR е оборудван с фиксирана ситуационна камера, стетоскоп и моторизирана камера с варио обектив. Ситуационната камера е с фиксиран обектив с 6мм фокусен диапазон, за да осигури точност, когато позиционира робота и зразполага в стетоскопа. Стетоскопа може да се удължи до 86 см и се огъва до 90 градуса. 8-24 мм варио обектив е оборудван с чифт малки с 1 см диаметър двигатели за контрол на увеличението и фокуса и е в състояние да покаже подробности малки като 0.5 мм, или по-тънки от кредитна карта.

Всяка камера е с интегрирана светлини, за да се гарантира, че областта на работа е добре осветена. Целта на робота е да осигури очи на хората които не могат да се преборят със суровата околната среда на космоса, проверка на микрометероидни удари, изследване на аномалии и помощ при сателитни ремонти.

VIPIR претърпя успешен демонстрационен тест през май 2015 като си партнира с роботизирана майсторът на Международната космическа станция Dextre. Хванат от по-мобилния робот, VIPIR забелязва разнообразни сателитни части от различни разстояния. После на VIPIR беше възложена задачата да използва стетоскопската си камера в "кутия за решения", симулатор на инспекционната дейност.

Следващата фаза е Robotic Refueling Mission (RRM), където VIPIR и Dextre отново ще образуват очарователно и малко зловещо партньорство, за да служат като обслужващ персонал на космическа бензиностанция. Роботите ще прехвърлят ксанон, газ използван от йонните двигатели, като доказателство на концепцията, че те могат да обслужва и зареждат спътници в космоса.

Влак и камион се сблъскаха в Бавария, има загинали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095553

Тежка катастрофа в германската провинция Бавария. Най-малко двама човека е загинал при катастрофа между крайградски влак и камион. Пострадалите са десетки, предава RT.
Засега самоличността на загиналия не е установена. От полицията смятат, че загиналите може да се окажат много повече. Съобщава се, че към момента машинистът не е открит,
Тежка катастрофа в германската провинция Бавария. Най-малко двама човека е загинал при катастрофа между крайградски влак и камион. Пострадалите са десетки, предава RT. Засега самоличността на загиналия не е установена. От полицията смятат, че загиналите може да се окажат много повече. Съобщава се, че към момента машинистът не е открит,

Четвърти ден на полицейски протести

http://frognews.bg/news_101438/CHetvarti-den-na-politseiski-protesti/

Четвърти ден на полицейски протести. Очаква се и днес униформените да блокират ключови кръстовища в цялата страна. Те недоволстват от икономиите в МВР, заложени в проектобюджета за догодина.

Jetmen лети до A380

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259905_Jetmen+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+A380

 Виждали сма швейцарския смелчага Ив Роси известен още като Jetman да лети с джет крилото си от въглеродни влакна над Rio, а над Дубай с неговото протеже Винс Рефе. Най-новото видео от най-безстрашните авиатори показва Роси и Рефе да споделят небето с нещо малко по-голямо - Emirates A380 самолет. За пореден път, полетът се извършва над силуетите на Palm Jumeirah и небостъргачите в Дубай. Можем да си представим какво сърцебиене докарва дуото на пилота на A380 , тъй като те ловко маневрират около самолета.

Може да изглежда като луда каскада, но всичко е внимателно режисирана хореография. Летайки при само 1.200 метра, "само" за самолета, това е доста високо за летящи хора. A380 не е по-различен от реактивни крила, носени от пилотите все пак. Emirates изпомпва над 31 тона тягата от всеки двигател с максимална скорост от 490 възела, докато 40-те килограма тяга и 170-те възела на крилото изглеждат като лек ветрец.

Влак и камион се сблъскаха в Бавария, има загинали (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095539

Тежка катастрофа в германската провинция Бавария. Най-малко двама човека е загинал при катастрофа между крайградски влак и камион. Пострадалите са десетки, предава RT.
Засега самоличността на загиналия не е установена. От полицията смятат, че загиналите може да се окажат много повече. Съобщава се, че към момента машинистът не е открит,
Тежка катастрофа в германската провинция Бавария. Най-малко двама човека е загинал при катастрофа между крайградски влак и камион. Пострадалите са десетки, предава RT. Засега самоличността на загиналия не е установена. От полицията смятат, че загиналите може да се окажат много повече. Съобщава се, че към момента машинистът не е открит,

В центъра на София и "Овча купел" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_587113.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 6 ноември, съобщиха от пресцентъра на дружеството. От 10:00 до 20:00 часа ще бъда спряна водата в местността  „Гърдова глава “ – ул. „Панорамен път“, от ул. „Петко войвода“ до ул. „Елша“ (нечетни номера), ул. „Меча поляна“ от ул.„Панорамен път“ до ул. „Кавак“, ул. „Войнягово“, ул. „Букара“, ул. „Див кестен“, ул. „Морени“ от ул. „Петко войвода“ до ул. „Студен кладенец“, ул. „Тис“, ул. „Бръшлян“, ул. „Медвен“; в кв. „ Княжево “ – бул. „Цар Борис III” от ул. „Панорамен път“ до в.з. „Черния кос“, ул. „Поибрене“, ул. 601, ул. 600, ул. „10-ти километър“, ул. „Синята скала“ от бул. „Цар Борис III“ до ул. „Полско цвете“, ул. 714, ул. „Църквище“, ул. „Св. Лука“, ул. „Елша“, ул. „Явор“, ул. „Горска теменуга“, ул. „Витошки бор“, бул. „Цар Борис III” В центъра също няма да има вода на ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Петър Парчевич“, ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Неофит Рилски“ от 9 до 18 ч. Село  Мировяне се налага спиране на водоподаването от 9 до 19 часа на живеещите в района на: ул. „Мировско шосе“, от ул. „Спортист“ до ул. „Алеко Константинов“, ул. „Блато“, от ул. „Мировско шосе“ до ул. „Месемврия“, ул. „Първенец“, ул. „Иван Вазов“. От 9:30 до 20:00 часа няма да има вода на ул. „Ангел Каралийчев“, от ул. „Никола Недев“ до ул. „Кирил Буюклийски“ и ул. „Кирил Буюклийски“ В " Овча купел " няма да има вода от 10 до 16 ч. на ул. „Камелия“, между ул. „Рождество“ и ул. „Буземска“, ул. 688, между ул. „Народно хоро“ и ул. „Маестро Кънев“. В " Малинова долина " няма да има вода от 9 до 19 ч. в района между ул. „Соколна“, ул. „Башлийски езера“, ул. „Река Ведена“, ул. „Тичино“. В с. Войняговци от 10 до 22 часа няма да има вода на ул. „Реката“, ул. „Вършец“ и ул. „Стара планина“.

Автомобил аварира на магистрала "Тракия"

http://pik.bg/автомобил-аварира-на-магистрала-тракия-news430627.html

Автомобил аварира на магистрала "Тракия"

Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост при 317-ти км в посока София на АМ "Тракия", поради аварирал автомобил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Създадоха прозрачен алуминий

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259904_%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B9

 Начина по който човечеството прогресира е впечатляващ и това, което някога е било в сферата на научната фантастика е напът да стане реалност. Изглежда, че прозрачния алуминий е реалност, благодарение на учения д-р Яс Сангера от Naval Research Laboratory който го описва като "всъщност е минерал, това е магнезиев алуминий. Предимството е, че е много по-здрав, по-издържлив, по-твърд от стъкло. Той осигурява по-добра защита в по-враждебна среда като може да издържи на ерозия от пясък и дъжд.

Ако се приложи при чувствителни на тегло платформи като автономните превозни средства, както и предпазните маски за глава, можете да бъдете сигурни, че това е технология, която ще промени начина, по който виждаме работния свят.

Сангер описва производствения процес, така "Слагате праха в гореща преса, пресовате го под вакуум, притискайки този прах заедно и ако можете да направите това правилно, след това можете да се отървете от всички уловен въздух и изведнъж се появява ясна картина. "Когато листа е свеж от пресата, той ще бива грундиран и полирани, преди да се обработи допълнително за други приложения, като бронирано стъкло. Ако цената падне за определено време, тогава потребителското приложение също ще има полза при изработката на смартфони и часовници.

6 ноември в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-partiya-vtorata-1487085.html

/КРОСС/1315 г. - Данте Алигиери е осъден задочно на смърт от властите на Флоренция. 1521 г. - Фернандо Магелан достига със 115 души екипаж Молукските острови.1844 г. - Приета е конституцията на независимата от Испания Доминиканска република.1860 г. - Ейбрахам Линкълн става 16-ят президент на САЩ.1871 г. - Гюла Андраши става външен министър на Австро-Унгария.1885 г. - Сръбско-българска война: Боят за Белоградчик завършва с поражение и отблъскване на сърбите от защитниците на града. 1886 г. - Заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея.1920 г. - На основание на Ньойския мирен договор армията на Сърбия окупира Западните покрайнини (площ 1555 кв. км, население тогава 65 000 души); в България е обявен 3-дневен национален траур.1920 г. - Образувана е Обединената народно-прогресивна партия след сливането на Народната партия и Прогресивнолибералната партия. 1926 г. - Американецът Джейкъб Шик патентова електрическа самобръсначка.1939 г. - Втората световна война: Германските окупатори провеждат в Краков (Полша) акцията Sonderaktion Krakau, в която са задържани из изпратени в концентрационен лагер 183 професори от Ягелонски университет и други ВУЗ-ове в Краков. 1941 г. - Втората световна война: Съветският лидер Йосиф Сталин прави официално изявление, че от началото на войната с Хитлеристка Германия загубите на СССР са 350 хил. души, а на Германия са 4,5 млн

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094679

Св. Павел, архиеп. Константинополски. Св. Клавдия. Преп. Лука Тавроменийски
 Св. Павел няколко пъти се възкачвал на патриаршеския престол и няколко пъти бил свалян от него заради ожесточената борба между арианите и православните. Винаги бил непоколебим изповедник и стълб на православието. Заради вярата си бил пратен на заточение в Кукус, Армения.
Св. Павел, архиеп. Константинополски. Св. Клавдия. Преп. Лука Тавроменийски Св. Павел няколко пъти се възкачвал на патриаршеския престол и няколко пъти бил свалян от него заради ожесточената борба между арианите и православните. Винаги бил непоколебим изповедник и стълб на православието. Заради вярата си бил пратен на заточение в Кукус, Армения.

Произвеждат енергия от вълни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259903_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8

 Мощността на вълните са обещаващ източник на чиста енергия, сега Австралийската Carnegie Wave Energy технология, използвана за първата в света вълнова интегрирана енергийна микромрежа за възобновяема енергия да бъде свързана към електрическата мрежа. Garden Island Microgrid Project ще включва CETO 6 масив на компанията, който в момента е в процес на изпълнение, заедно със съществуващата дестилационна за обратна осмоза, която бе пусната миналата седмица. Проектът също така ще призвежда два мегавата слънчева фотоволтаична енергия, заедно с достатъчно акомулиране за безопасни, стабилни и надеждни връзки с по-голямата енергийна мрежа.


Carnegie вече е изпраща енергия от разположените в морето до брега на Австралия чрез своя CETO 5 масив, който е край бреговете на Пърт от само седем месеца. CETO 6 напусна концептуална фаза преди две седмици и се очаква да произвежда около четири пъти повече енергия, отколкото своя предшественик.

Майкъл Отавиано от Carnegie казва, че Западна Австралия е чудесно място да се изгради проект като този, защото няма нужда да се изграждат и поддържат дълги електропроводи до крайбрежието. Той добавя, че проектът Garden Island, както е известен, също ще помогне за демонстриране на потенциала на компанията интегрирайки своята вълнова енергийна технология на островите и приложението и в обграждащата мрежа или там където могат да бъдат намерени силни вълни.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1487084.html

/КРОСС/ Елена Шекерлетова, посланик в АвстрияМарияна Минчева, началник-кабинет на служебния премиер М. РайковМирослав Мазнев, зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Пл. ОрешарскиРалица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет, бивш член и говорител на ЦИКСтоян Младенов, актьорЧл.-кор. проф. Йордан Йорданов, антрополог, бивш директор на Института по експериментална морфология и антропология

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-turnovo-1487083.html

/КРОСС/*** София.От 9 ч. започва заседанието на Народното събрание. ***София.От 9 ч. в зала Royal на „София хотел Балкан" председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще открие международна конференция на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. ***София.От 9 ч. в София Хотел Балкан (бивш Шератон) Институтът по репродуктивно здраве организира IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие на тема „Асистирани репродуктивни технологии, бременност и раждане". ***София.От 09.30 до 11.30 ч., зала „Музейна", Столичната организация на Българския Червен кръст в партньорство с Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието", организира дискусионен форум „Новаторски модели за приобщаване на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър". ***София.От 10.30 ч. в зала „Сердика" на София Хотел Балкан ще се проведе заключителна пресконференция по повод приключването на услугите по предоставяне на първична правна помощ по проект „Подобряване на достъпа на уязвими групи до правна помощ чрез въвеждане на пилотен проект за "гореща линия за първична правна помощ" и регионални центрове за консултиране", реализиран с финансовата подкрепа на Норвежки финансов механизъм 2009 - 2014г. на Програма BG 14 - „Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната власт". ***София.От 13 ч

Вертикална гора ще расте в Швейцария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259902_%D0%92%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Тучна гора скоро ще се вкорени в Лозана, Швейцария, но няма да се разраства в посока, която очаквате. Stefano Boeri Architetti спечели конкурс за създаване на втората "вертикална гора" в света в града Chavannes-Près-Renens. Зашеметяваща жилищна кула ще бъде покрита със стотици дървета и храсти, които ще филтрират замърсяването на въздуха, произвеждат кислород и дори насърчават биоразнообразието.

Stefano Boeri Architetti спечели само една година след завършването на първата си вертикална гора или Bosco Verticale в Милано. Подобно на своя предшественик, залесената кула планирана за Лозана ще бъдат покрита от храсти и растения и ще добави 3,000 квадратни метра зеленина по своята 117-метрова фасада. Новата кула е наречена "La Tour Des Cedres", като визията на архитектите е да засадят над 100 кедрови дървета върху структурата.

Stefano Boeri Architetti получи и офертата да изработи мол на 5000 квадратни метра. Проектът La Tour Des Cedres победи списък с предложения от фирми финалисти, сред които Mario Botta Architetto, Richter Dahl Rocha & Associés Architectes, and Goettsch Partners. Строителство се очаква да започне през 2017 г. и ще бъде реализирано от швейцарските строители Bernard Nicod e Avni Orllati.

 

Преглед на печата - 6 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305726

Протестите на полицаите са водеща тема за петъчните вестници. „Масови уволнения и наказания на полицаи и военни, които участват в незаконни протести и затваряне на кръстовища и републикански пътища, ще има до дни, научи „Труд".

Горанов представя доклад за фалита на КТБ

http://pik.bg/горанов-представя-доклад-за-фалита-на-ктб-news430626.html

Горанов представя доклад за фалита на КТБ

Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред депутатите резултатите от доклада на Разследващата международна компания за фалита на КТБ.

В рамките на петъчния парламентарен контрол освен Горанов на депутатски въпроси ще отговарят още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на правосъдието Христо Иванов, здравният министър Петър Москов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава "Дарик".

Инсталация забавлява минувачите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259901_%D0%98%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Цветна дъга и цифрова изненада очакват посетителите на историческия East End в Лондон. Индустриалният дизайнер Самуел Уилкинсън и невролога Бю Лото наскоро инсталираха Ommatidium, ослепителна инсталация в Hoxton, състояща се от 1500 стъклени кристални лещи и свързана с интерактивна цифрова мрежа. Вдъхновена и кръстена на фоторецепторите, които съставят сложните очи на насекомите, 4.5-метровата скулптура хвърля 5000 постоянно променящите се отразени дъги върху минувачите.

Ommatidium е кулминацията на желанието на Уилкинсън и Тото да "създадем нещо, което вдъхновява, но и също е полезно за обществото и да отпразнуват цифровата иновация с която района е известен."

Намиращ се на 243 Old Street и първоначално представен за 2015 Лондон Design Festival, този на вид специфична скулптура е построена от матово черна стоманена греда, прикрепена към 3.2-метра широк кръг изпълнен от мрежа с ръчно рязани стъклени призми. Структурата хвърля надолу цветни дъги през деня и свети със светодиоди през нощта.

Но многоцелевия Ommatidium е много повече от просто един красив чадър пречупващ светлината. Цифровата улична лампа има вграден WIFI и се свързва с Traces апликацията за информационно извличане разработена от компанията на Лото в Сан Франциско, Ripple Inc.

 
Минувачите използват своето мобилно устройство за достъп до приложението, което ги известява за конкретното място и им предлага информация като карти, туристически съвети, исторически снимки, безплатна музика и др. Хората са насърчавани да оставят след себе си съобщения в приложението.

 

Ген. Атанасов: ДПС употребява полицейските протести

http://politics.actualno.com/Gen-Atanasov-DPS-upotrebjava-policejskite-protesti-news_505940.html

Полицаите излязоха да протестират, защото държават иска да им вземат част от възнаграждението, но в същото време обществото не е доволно от работата им така, че не виждам как ще предизвикат дестабилизация. Според него не притеснително ако 10 хил души напуснат, може наисина да се направят реформи, но не това е начинът: " С това, което предлага финансовият министър няма да се направи никаква реформа." Сега Бъчварова има шан да проведе реална реформа, смята още Атанасов и добави, че би подкрепил

Милиционерщината в политиката ще пребъде

http://actualno.actualno.com/Milicionershtinata-v-politikata-shte-prebyde-news_505877.html

Изборите минаха и бързичко изплува дефектът от огромната победа на ГЕРБ. Защото, както „архитектът на терен“ Цветан Цветанов може да бъде перефразиран – ми почват да не стъпват вече хич по земята, искат само да ги галим по мъд**а! Вчера вторият човек в ГЕРБ и лидерът на ДПС Лютви Местан ясно показаха на Реформаторския блок къде ще им е мястото занапред. И Реформаторите със сигурност са наясно – ще седят в ъгъла, защото така си постлаха. Нищо, че Бойко Борисов ги потупва

Утре е Архангелова задушница

http://pik.bg/утре-е-архангелова-задушница-news430625.html

Утре е Архангелова задушница

Всяка година в съботата, преди прославата, която Православната църква отдава на водача на небесното войнство Св. Архангел Михаил се прави един от трите най-големи помена за душите на нашите покойници - Архангелова задушница. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отправят заупокойни молитви за покойниците.
В митрополитската катедрала на София "Св. Вмца Неделя" днес ще бъде отслужен общ помен след Вечернята, която е с начален час 16.00 часа. Утре в храма отново ще има обща панихида след сутрешната Св. Литургия с начален час 09.00 часа.

Финландия връща съден за убийство българин

http://pik.bg/финландия-връща-съден-за-убийство-българин-news430624.html

Финландия връща съден за убийство българин

Делото срещу Кирил Симеонов (28 г.), обвинен, че е заклал финландеца Яри Салминен (26 г.), предстои най-сетне да тръгне в Софийския градски съд. Няколко пъти стартът на процеса се отлагаше заради отсъствието на Кирил, който е екстрадиран във Финландия по дело за незаконна търговия с алкохол.

Довеждането му у нас още се чака, но властите в Хелзинки са обещали да го доведат в страната ни, стана ясно вчера в съда, съобщава "Труд".

Кирил е обвинен, че през октомври 2012 г. е заклал Яри в дома си в столичния кв. „Овча купел“. След това откарал трупа му на сметище край пернишкото село Кладница и го обгорил. Бил му ядосан, че тормози сестра му, с която имал интимни отношения.

След като прекара известно време в килията, Кирил бе освободен срещу 15 000 лв. гаранция. Впоследствие обаче отново бе задържан заради процеса срещу него в Хелзинки и екстрадиран във Финландия по искане на тамошните власти.

„Финландските власти не са успели да доведат Симеонов въпреки усилията им поради неосигурен транзит“, обяви вчера съдия Иван Коев.


Египет ще строи подводен музей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259900_%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9

 Министерството по антиките в Египет работи по създаването на подводен музей около древни руини потопени в залива на Александрия. Планът започнал през 1998 г. и се натъкнал на различни препятствия, но разработчиците на проекта се надяват да се предвижи напред скоро. С архитект и с надежда в народа на Египет с да види в музея построен, проектът може да бъде близо до постигането на осезаем напредък. Това може да стане първият в света подводен музей, ако проектантите могат да преодолеят многобройните забавяния по проекта.

Френският архитект Jacques Rougerie е подписал за проектиране на музея, който ще се състои от тунели от фибростъкло, които свързват галериите на брега с подводните изложбени площи, позволявайки на посетителите да се движат между двете пространства. Rougerie е създал кариерата си от уникални водния структури, на който наскоро е проектирана самоподдържаща плаващ град, известен като City of Mériens.

Проектът, наречен Подводен Археологически Музей на Александрия, е срещал редица пречки по пътя ци. Заливът попада в обхвата на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство, а водата е силно замърсена, което ограничава видимостта под водата. ЮНЕСКО си сътрудничи с египетското правителство при опитите за почистване на залива, така музея може да продължи напред.

Няколко агенции и фирми са работили заедно от 1998 г. върху изследванията и развитието на проекта. Като предпроектно проучване е проведено през 2009 г., но политическите вълнения в Египет през 2010 г. довели до закъснение от повече от две години. В края на 2013 г. ЮНЕСКО го вдига отново и напредъкът е бавен, но постоянен от тогава. Очаква се проектът да струва около $150 милиона.

 

 
 
 

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

http://pik.bg/софийска-вода”-временно-ще-прекъсне-водоснабдяването-в-някои-части-на-столицата-news430623.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 6 ноември, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 6 ноември (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод в м. „Гърдова глава“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
м. „Гърдова глава“ – ул. „Панорамен път“, от ул. „Петко войвода“ до ул. „Елша“ (нечетни номера), ул. „Меча поляна“ от ул.„Панорамен път“ до ул. „Кавак“, ул. „Войнягово“, ул. „Букара“, ул. „Див кестен“, ул. „Морени“ от ул. „Петко войвода“ до ул. „Студен кладенец“, ул. „Тис“, ул. „Бръшлян“, ул. „Медвен“
кв. „Княжево“ – бул. „Цар Борис III” от ул. „Панорамен път“ до в.з. „Черния кос“, ул. „Поибрене“, ул. 601, ул. 600, ул. „10-ти километър“, ул. „Синята скала“ от бул. „Цар Борис III“ до ул. „Полско цвете“, ул. 714, ул. „Църквище“, ул. „Св. Лука“, ул. „Елша“, ул. „Явор“, ул. „Горска теменуга“, ул. „Витошки бор“, бул. „Цар Борис III”

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: м. Гърдова глава – ул. „Меча поляна“ и ул. „Войнягово“; м. „Гърдова глава“ – бул. „Цар Борис III” №400.

На 6 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Петър Парчевич“, Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Петър Парчевич“, ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Неофит Рилски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Неофит Рилски“ и ул. „Георги С. Раковски“

На 6 ноември 2015 г. (петък), във връзка с подмяна на водопровод в района на ул.“Мировско шосе“, с. Мировяне, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
по ул. „Мировско шосе“, от ул. „Спортист“ до ул. „Алеко Константинов“
ул. „Блато“, от ул. „Мировско шосе“ до ул. „Месемврия“
ул. „Първенец“, ул. „Иван Вазов“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Мировско шосе“, ъгъла с ул. „Алеко Константинов“.
На 6 ноември (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул.“Кирил Буюклийски“, кв. „Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
по ул. „Ангел Каралийчев“, от ул. „Никола Недев“ до ул. „Кирил Буюклийски“ и ул. „Кирил Буюклийски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Ангел Каралийчев“ ъгъла ул. „Иван Пейчев“.
На 6 ноември (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. 687, кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
ул. „Камелия“, между ул. „Рождество“ и ул. „Буземска“
ул. 688, между ул. „Народно хоро“ и ул. „Маестро Кънев“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Камелия“ и ул. 687.
На 6 ноември (петък), във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул.“Надаришко езеро“, в.з. „Малинова долина“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
в.з. „Малинова долина“-Герена – района между ул. „Соколна“, ул. „Башлийски езера“, ул. „Река Ведена“, ул. „Тичино“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Соколна“ ъгъла с ул.“Башлийски езера“.
На 6 ноември (петък), във връзка със строително-монтажни работи в с. Войняговци, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на:
ул. „Реката“, ул. „Вършец“ и ул. „Стара планина“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Спортист“ ъгъла с ул.“Реката“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Токсични води заляха малък град в Бразилия, има жертви (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095536

16 души загинаха, а десетки се водят безследно изчезнали, след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия, предава Нова телевизия. Токсичните води напълно залели малък град, който е на цели 7 километра от мястото на инцидента. Разрушени са над 200 домове, в които живеят повече от 500 души. Десетки са приети в болница.

Токсични води заляха малък град в Бразилия, има жертви (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095531

16 души загинаха, а десетки се водят безследно изчезнали, след скъсването на стена на хвостохранилище в Бразилия, предава Нова телевизия. Токсичните води напълно залели малък град, който е на цели 7 километра от мястото на инцидента. Разрушени са над 200 домове, в които живеят повече от 500 души. Десетки са приети в болница.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване