Двамата общински съветници от ДБГ положиха клетва в Община Кирково

http://www.cross.bg/kirkovo-kurdzhali-idriz-1487171.html

/КРОСС/На тържествено заседание на новия Общински съвет в Кирково, област Кърджали, клетва положиха общинските съветници от ДБГ Шукран Идриз и Шюкрю Осман. Те бяха избрани от местната коалиция "Бъдеще за Кирково - РБ-БНД". След клетвата те поздравиха колегите си от ОбС и пожелаха успешен мандат и конструктивна работа. Шукран Идриз, която като кандидат за кмет получи 8,91 % подкрепа (близо 1100 гласа), изтъкна, че има много нерешени проблеми в Кирково, поставени по време на преидзборната кампания от гражданите, за решаването на които тя ще работи. Сред тях са високата безработица и липсата на инвеститори. Идриз бе категорична, че трябва да се подобрят бизнес-климатът и инфраструктурата в Община Кирково. ДБГ направи пробив в Област Кърджали не само със собствени съветнции в Кирково, но и с такива в Кърджали и Момчилград. В Кърджали Стоян Георгиев, който е един от двамата съветници на РБ и е областен координатор на ДБГ, ще положи клетва в новия ОбС във вторник, а в Момчилград за общиски съветник бе избран Нургюн Мехмед, който ще се закълне следващата седмица.  

Вселенският патриарх Вартоломей І пристига на официална визита у нас

http://pik.bg/вселенският-патриарх-вартоломей-і-пристига-на-официална-визита-у-нас-news430917.html

Вселенският патриарх Вартоломей І пристига на официална визита у нас

На 7 ноември по покана на Българския патриарх Неофит и Високопреосвещените синодални митрополити на официално мирно посещение в България ще пристигне Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей І.

Той ще е придружаван от Драмския митрополит Павел, Адрианополския митрополит Амфилохий и др. Официалната визита на Вартоломей ще продължи до 10 ноември т.г. – включително, съобщават от БПЦ.

На 8 ноември – Архангеловден, Вселенският патриарх Вартоломей ще бде посрещнат от патриарх Неофит пред катедралата „Св. Александър Невски“ в 9.00 ч. След това ще бъде отслужена Съборна св. Литургия, възглавена от двамата патриарси.

По обяд двамата патриарси ще имат среща-благослов с деца на загинали служители от системата на МВР и талантливи младежи.

Всебленският партриарх ще бъде удостоен с научно звание „Доктор хоронис кауза“ в Голямата зала на Българската академия на науките.

Президентът Росен Плевнелиев ще приеме Вартоломей като го посрещне пред сградата на президентството, а по-късно двамата проведат среща „на четири очи“. Плевнелиев ще награди Вселенския патриарх с най-високата държавна награда – Орден „Стара планина“ – I-ва степен.
Вечерта Вселенският патриарх Вартоломей ще даде пресконференция за представители на български и чуждестранни средства за масова информация в зала „София“ на Гранд хотел „София“.

Епидемията от холера, избухнала в Ирак, се е разпространила и в съседните страни

http://www.moreto.net/novini.php?n=305795

Епидемията от холера, избухнала в Ирак, се е разпространила и в съседните Сирия, Кувейт и Бахрейн, предупреди директорът на иракското представителство на УНИЦЕФ, цитиран от Ройтерс. Разпространението на заразата се дължи на няколко фактора - ниското ниво на водата в река Ефрат и наводненията, при които реката и кладенци бяха замърсени с отпадни води.

Видео: Пореден трейлър показва нови кадри от "Междузвездни войни 7"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/06/2644405_video_poreden_treilur_pokazva_novi_kadri_ot/?ref=rss




Манията около седмия епизод на "Междузвездни войни" - "Силата се пробужда" продължава с нов трейлър за азиатските пазари, който показва десетки нови кадри от далечната галактика на новия режисьор на поредицата Джей Джей Ейбрамс.

Клипът се фокусира върху главната героиня Рей (Дейзи Ридли), обитателка на пустинната планета Джакку, която изглежда повтаря историята на джедая Люк Скайуокър 30 години след събитията в оригиналната трилогия.

В компанията на подобен на...

Христо Иванов: Новият софтуер за разпределение на дела тръгва през 2016 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096816


Надявам се в новият софтуер за случайно разпределение на дела да заработи в началото на следващата година. Според приетите срокове от Европейския съюз, целият преход за дигитализирането на дела, премахването на хартията и въвеждането на електронно обслужване на гражданите, трябва да приключи до 2020 г.
Надявам се в новият софтуер за случайно разпределение на дела да заработи в началото на следващата година. Според приетите срокове от Европейския съюз, целият преход за дигитализирането на дела, премахването на хартията и въвеждането на електронно обслужване на гражданите, трябва да приключи до 2020 г.

Наградиха командос, спасил майка с дете от крадци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096802

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов награди командоса Станислав Тенев за проявена храброст. Тенев спаси от нападение и грабеж майка и малкото й момиченце. Случката е от 19 септември, тази година.
Ко;андосът се прибирал у дома си и шофирал личния си автомобил. В комплекс "Изгрев", той се натъкнал на разтърсваща гледка.
Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов награди командоса Станислав Тенев за проявена храброст. Тенев спаси от нападение и грабеж майка и малкото й момиченце. Случката е от 19 септември, тази година. Ко;андосът се прибирал у дома си и шофирал личния си автомобил. В комплекс "Изгрев", той се натъкнал на разтърсваща гледка.

Христо Иванов: Новият софтуер за разпределение на дела ще заработи в началото на 2016 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096859

Надявам се в новият софтуер за случайно разпределение на дела да заработи в началото на следващата година. Според приетите срокове от Европейския съюз, целият преход за дигитализирането на дела, премахването на хартията и въвеждането на електронно обслужване на гражданите, трябва да приключи до 2020 г.
Надявам се в новият софтуер за случайно разпределение на дела да заработи в началото на следващата година. Според приетите срокове от Европейския съюз, целият преход за дигитализирането на дела, премахването на хартията и въвеждането на електронно обслужване на гражданите, трябва да приключи до 2020 г.

Свлачище затрупа двама английски туристи край Крушунските водопади

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cUvM0v4HMS8/

Двама английски туристи са били затрупани от свлачище в района на Крушунските водопади. За момента няма яснота дали са живи. Падналото количество скална маса е около 200 куб/м. Срутването е точно върху пътеката, която изкачва поредицата от водопади. Чужденците са били на гости у своя българска приятелка, която ги е завела там на разходка. Самата тя е получила наранявания и е откарана в болница.
Екипи на полицията и пожарната са на мястото.В работата по търсене на двамата англичани, които все остават затрупани под гигантското количество скална маса край Крушунските водопади край Ловеч, се включват и пожарни екипи от Велико Търново.
С въжета се вдигат близо 200-те кубика скална и земна маса, за да могат по-лесно да се намерят двамата мъже, съобщи БНТ. Има готовност работите по търсенето на хората да продължат цяла нощ.

Дейвид Бекъм рита топка с деца в Непал

http://frognews.bg/news_101478/Deivid-Bekam-rita-topka-s-detsa-v-Nepal/

Бившият английски национал Дейвид Бекъм направи щастливи много деца от Непал, след като реши да порита топка с тях.

ЕС с ултиматум към САЩ за нов договор за трансфер на данни

http://offnews.bg/news/n_1/n_587470.html

Европейският съюз постави ултиматум на САЩ - до три месеца да се постигне на ново трансатлантическо споразумение за трансфер на данни, съобщава "Блумбърг". Изискването идва, след като Европейският съд в Люксембург отмени 15-годишния договор между САЩ и ЕС. Причината е, че чрез него американските служби можеха да получат безпрепятствен достъп до кореспонденцията, както и до други лични данни, на гражданите на ЕС. Заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип е настоял за новото споразумение до три месеца. "Комисията беше помолена да предприеме бързи действия. Това е, което правим. Днес ние предоставяме ясни насоки и се ангажираме с ясна времева рамка да приключим настоящите преговори", казва той. Европейският съд в Люксембург миналия месец принуди Евросъюза и САЩ да се върнат на масата за преговори. Според него съществуващата "защитена област" в досегашното споразумение, предназначена да улесни потока от търговски данни през Атлантика, не успява да спре американските спецслужби да получат достъп до личната кореспонденция и данни на европейските граждани. Съдиите определиха, че това също компрометира правото на гражданите на ЕС да оспорват използването на въпросните данни.

Путин чу шефа на ФСБ, спря полетите до Египет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259954_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%87%D1%83+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D0%A1%D0%91%2C+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%95%D0%B3%D0%B8

 Президентът на Русия Владимир Путин се съгласи с препоръките на Националния антитерористичен комитет за отмяна на полетите до Египет докато не бъдат изяснени причините за катастрофата на „Еърбъс-А321“. Путин е разпоредил още да бъдат взети мерки за завръщането на руските туристи от Египет, съобщава TACC.
След заседание на НАК директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников е призовал Путин да предприеме подобна мярка от съображения за сигурност. 

„Държавният глава се съгласи с тази препоръка“, заяви говорителят му Дмитрий Песков, като допълни, че президентът е разпоредил на правителството да отработи механизъм за изпълнението на препоръките на Бортников.

Жестока трагедия почерни София!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259953_%D0%96%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%21+

 Потресаваща трагедия почерни столично семейство, след като ток уби детето им на гара Подуене, а виновни за смъртта му и наказани все още няма, стана ясно от съвместно разследване на двата най-четени новинарски сайта - БЛИЦ и ПИК. 15-годишният Веселин Савов от София умира по нелеп начин и съвсем невинен – докато се разхожда край депото по време на лятната си ваканция.

Датата е 24 август. Малко след като приключва тренировката си по тенис, 15-годишният Веселин Савов отива на разходка със своята приятелка около гара Подуяне. Около напълно изоставеното депо в района, той се покатерва на една запустяла цистерна и внезапно е поразен смъртоносно от волтова дъга.

Ексклузивно пред БЛИЦ и ПИК застана бащата на малкия Веско - Христо Савов. Почерненият родител разказа пред медията ни подробности за трагичния инцидент и за мястото, където синът му е покосен от волтовата дъга. Христо търси всевъзможни начини, за да предупреди за опасността, която се крие в района на гара Подуяне. 



Бащата на загиналото момче (вдясно)

По думите му там и до днес се навъртат често деца и младежи, които няма как да знаят за надвисналата над живота им опасност. Мястото не се охранява, въпреки че е прилежащо към гарата, а предупредителни табели за високото напрежение няма. Въпрос на време е някой друг невинен живот да бъде отнет по същия нелеп начин, установи и разследването на БЛИЦ и ПИК. 

"На 24 август около 20.00 часа се обадиха вкъщи от 2-ро РУП, за да кажат, че синът ми е с тежки изгаряния и много висока опасност за живота. Ударен е от волтова дъга на гарата в Подуяне. Той се е качил на цистерната, при което се е изправил и е поразен от волтовата дъга. 



Запуснатото депо, покрай което ежедневно минават хора

Закарват го в "Пирогов" с над 60% изгаряния. Когато отидохме в болницата, лекарите ни казаха, че изгарянията са по цялото тяло. Той беше контактен. Започна да се възстановява и на 34 ден при една от последните операции тромб запушва белите дробове и той почива по време на операцията. Тромбът е последствие от изгарянията и токът, който е преминал през тялото му. Едва ли не е било неспасяемо", разказа пред БЛИЦ таткото Христо Савов.

"Това запустяло място, където е станал инцидента, се намира под моста, който свързва столичните квартали "Слатина" с "Подуяне". Тук минават много хора, близко е до блоковете, до училищата. Повечето хора, с които съм разговарял, не са чували за волтова дъга, не знаят, че по тези запустели цистерни минава високо напрежение.




Опасните жици висят на метри от пътеката, където минават ежедневно десетки хора, напът за вкъщи

Това е абсурдно, при положение, че те 20-25 години не са мърдани от това място. Учениците са идвали многократно тук. При предишни идвания не е протичал ток, но на 24 август е имало напрежение и се е случил този инцидент", добави бащата на починалия Веско.

Той е категоричен, че ще търси виновниците за смъртта на детето си, но още по-важно е да предупреди децата и родителите, за да не бъде застигнат друг от трагедията, сполетяла семейството му.

"Аз искам да предотвратя такива следващи случаи, защото в училищата децата, а и родителите, масово не знаят, че тук тече ток, не знаят, че шансовете за оцеляване са нулеви, а това, през което се минава, е ужасно за всички, близки, познати и роднини. 



Собствеността е упомената с табела, но няма предупреждение за опасността

Самото лечение също струва много пари. За тези пари можеше да се изрежат стълбите на цистерните, да се сложат табели, да се сложи някаква охрана, за да се предпазват децата, а дори и големите хора, които не знаят за това нещо", обяснява почерненият родител.

"Синът ми си спомняше за инцидента. Спомняше си, че се е качил на цистерната тук и се е чуло нещо като гръм и той е паднал върху храсти. Не е имал вътрешни увреждания. Аз съм го предупреждавал, че на гарите е опасно, че минава ток, той е знаел това нещо. Самият факт, че е идвал много пъти тук и не се е случвал никакъв инцидент, те са решили, че тук е едно спокойно място. И той дори ми каза: "Радвам се, че на мен ми се случи, защото ако бяхме повече деца горе, както се качваме по няколко, трагедията щеше да стане неповторима", споделя Христо.

Савов е категоричен, че никой не е търсил него и семейството му след инцидента. В доклада на МВР пишело, че се води дознание срещу неизвестно лице.

„Просто чух едно мнение, че не може до всеки човек да сложат охрана или на всяка гара да има охранители. Но ние говорим тук за релси и високо напрежение в центъра на столицата", казва още бащата на Веско.

Екип на БЛИЦ установи на място думите на бащата, че на мястото се влиза абсолютно безпрепятствено. Дори паркирахме съвсем спокойно, минахме през цистерната и релсите.

„Идвал съм и преди. Никой нито ни е попитал какво правим тук, нито защо се завираме между цистерните. Единствената табела, която е поставена, е да не се изхвърлят боклуци. Два месеца минаха, можеше поне да изрежат стълбите на цистерните, които са на 50 сантиметра от земята, което е предпоставка да се качи всеки абсолютно безпрепятствено", разказва родителят.

По думите му вина има и тя е в самата безотговорност на институциите, които безстопанствено са оставили да тече ток в този район.

„Дори и някой да го стопанисва, явно няма интерес да влага средства в сигурност, в табелки, в охрана", негодува Христо Савов.

"В София, а и в цяла България има много опасни места за децата, но специално на гарите въобще да не се стъпва. Във всички училища трябва да се знае за тези случаи, трябва да се предупреждава, че на гарите е много опасно, те са безстопанствени, няма огради, протича ток, минават цистерни, постройките са разрушени и рискът е много голям на тези места", завършва бащата на 15-годишния Веско.

До 11 декември се приемат заявления за "Помощ за подготвителни дейности" от селската програма

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/11/06/2644390_do_11_dekemvri_se_priemat_zaiavleniia_za_pomosht_za/?ref=rss


От 9 ноември до 11 декември 2015 г. ще се приемат заявления за кандидатстване по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това е втори прием за 2015 г. на документи по тази подмярка, която е част от мярка 19 "Водено от общностите местно развитие".

Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 3 045 098.47 евро. Средствата са предвидени за подкрепа на дейности, свързани с подготовката на стратегии за местно...

Убиецът на ученичката й звънял многократно преди инцидента, бил агресивен

http://www.cross.bg/ychilishteto-mnogokratno-zvunyal-1487170.html

/КРОСС/Под ръководството на Окръжната прокуратура в Сливен се извършва разследване за убийство и опит за убийство, извършени днес в двора на 12-то училище в града, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Преди обед 28-годишен мъж от село Струпец е звънял по мобилния телефон многократно на убитата ученичка, а около 13.50 часа се опитал да влезе в училището по време на учебни занятия, но е бил спрян от охраната. Малко по-късно 15-годишното момиче излязло на входа на училището, заедно с психоложката на училището, която се е опитала да разговаря с мъжа. Той е бил агресивно настроен към ученичката, извадил е нож и наранил с него психоложката, която се е опитала да го спре. След това нанесъл няколко удара по 15-годишното момиче, в резултат на което момичето е починало. След това в двора на училището нападателят е нанесъл няколко удара с нож на свой връстник - криминално проявен, а после с газов пистолет се е прострелял в устата.  

Проф. Филипов: Вече сме имали контакт с извънземни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8UNZPUJvghU/

От днес до неделя в София се събират учени, които се занимават с космически изследвания и наличие на извънземен живот. В България ще бъде показана мумия на същество, за което учените твърдят, че е извънземно.

“Мексиканските колеги ще демонстрират 90-минутен филмов материал във връзка с това същество. Няма да бъде показано на живо”, поясни в студиото на Нова телевизия проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания при БАН. “То е открито в една от пирамидите на маите и се разглеждаше като човешки мутант. Преди 10 години учените започнаха да правят изследвания на ДНК-то на това същество и се оказа, че няма нищо общо с човешкото – тоест това не е мутант”, обясни още проф. Филипов.

Фактът, който шокира мексиканските учени, е, че то е погребано като божество в една от пирамидите – тоест, маите са имали някакъв респект спрямо него. Съществото е с размери около 50-60 см, с голяма глава и хилаво тяло.

“Човечеството трябва да си промени отношението към контакта с извънземните. Докато не си променим манталитета на расисти спрямо себе си, не може да възприемем дори това същество, което може да е по-умно от нас”, коментира проф. Лъчезар Филипов, цитира Кросс. “В момента руснаци и американци говорят, че до 10-15 години ние ще имаме контакт с извънземни. Аз мисля, че този контакт отдавна се е осъществил. Просто на тях им трябва толкова време, за да може човечеството да възприеме този контакт”, на мнение е той.

Набор 2002 на „моряците“ пред отпадане за купата на БФС, след „шамар“ от „Левски“

http://www.moreto.net/novini.php?n=305783

Децата на Черно море, набор 2002 година са на крачка от отпадане на 1/4 финалите в турнира за Купата на БФС в тази възраст. Момчетата на треньора Николай Кънчев бяха сразени с 1:5 от Левски в първия мач, който се игра на терена от Спортен комплекс „Черно море“ под Аспаруховия мост.

Путин спря руските полети до Египет

http://offnews.bg/news/n_1/n_587468.html

Руският президент Владимир Путин отмени всички пътнически полети до Египет, съобщиха руските медии. Спирането на руските полети до Египет поиска директорът на Федералната служба по безопасност на Русия Александър Бортников по време на извънредна среща на Националния съвет за сигурност. Според Бортников всички полети до Египет трябва да бъдат спрени, докато не се изяснят причините за падането на руския самолет в Синай. Путин подкрепи тези препоръки и възложи на правителството да изработи механизъм за реализирането им и за връщането в Русия на руските граждани, които вече се намират в Египет. В момента на почивка в страната са 45 000 руснаци, посочи говорителят на Путин Дмитрий Песков. Руският самолет се разби в Синайската провинция в Египет, като загинаха всички 224 души на борда. Самолетът е пътувал от Шарм ел-Шейх. „Ислямска държава“ пое отговорност за свалянето на самолета. Версията беше подкрепена от Великобритания, а Русия и Египет опровергаха тази информация. Преди дни Великобритания забрани полетите до Шарм ел-Шейх, докато не се изяснят причините за катастрофата.

МРРБ проведе дискусия върху концепцията за децентрализация на държавното управление

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259952_%D0%9C%D0%A0%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%

 „Стремим се да разработим добра и работеща стратегия за децентрализация. Затова организираме поредица дискусии, на които да обсъдим идеите с широк кръг заинтересовани страни, да постигнем консенсус на експертно ниво и едва след това да предложим готовия проект за обсъждане в Съвета по децентрализация на държавното управление.“ С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов откри втората тематична експертна среща, свързана с изготвянето на проект на Стратегия за децентрализация (2016-2025 г.) и Програма за нейното изпълнение (2016-2019 г.).

 

На форума бяха представени промени в анализа на процеса на децентрализация, обсъдени на първата работна среща, варианти на концепцията за децентрализация и следващите стъпки по изготвяне на стратегията.

На базата на разискванията от предишната дискусия, бяха предложени два варианта на концепция:

Вариант А: Местно самоуправление. Продължаване на процеса на децентрализация чрез прехвърляне към общинското ниво на самоуправление на нови правомощия и ресурси за тяхното изпълнение;

Вариант Б: Регионално и местно самоуправление. Въвеждане на второ ниво на самоуправление, над общинското на нивото на регионите от ниво 2.

Участниците в дискусията – областни управители, представители на Министерския съвет, министерства, Националното сдружение на общините в Република България, регионални сдружения на общините, научните среди и неправителствени организации, се обединиха около идеята да се търси баланс между предимствата на двата варианта. До края на месец ноември предстои ново експертно обсъждане на концепцията за децентрализация и разработен на тази основа проект на стратегия.

Дел Боске върна Диего Коща в националния отбор на Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644402_del_boske_vurna_diego_koshta_v_nacionalniia_otbor_na/?ref=rss


Нападателят на "Челси" Диего Коща се завърна в националния отбор на Испания. Селекционерът Висенте дел Боске го включи в групата за приятелските срещи с Англия и Белгия.

Коща има един гол в девет мача за "фурия роха". Роденият в Бразилия състезател получи испански паспорт, но през последната година рядко играе в националния отбор.

В това време се получи и напрежение между "фурия роха" и "Челси". Мениджърът на сините обвини испанците за контузия на Коща.

Освен...

Един протест от улиците на Виена

http://news.ibox.bg/news/id_671798894

С ирония се постига много повече, отколкото с размахване на мускули

Пловдивската поетеса се оказа девствена

http://frognews.bg/news_101477/Plovdivskata-poetesa-se-okaza-devstvena/

40-годишната поетеса от Пловдив Албена Хинкова се оказа на 100% девствена. Това е установила медицинската експертиза, направена в Съдебна медицина.

Графика на деня: България е с най-високи лихви по ипотечните кредити в Европа

http://www.investor.bg/analizi/113/a/grafika-na-denia-bylgariia-e-s-nai-visoki-lihvi-po-ipotechnite-krediti-v-evropa-205578/

Лихвените равнища и високата безработица може да се окажат пречки пред пазара на имоти, твърди Франсоа Ганьон от "ЕРА Европа"

Путин спира руските полети над Египет

http://www.cross.bg/pytin-ryski-dmitriii-1487169.html

/КРОСС/Владимир Путин може да забрани на самолети и вертолети с руски опознавателни знаци на водената от него държава да летят над Египет, предаде РИА Новости. Руският президент се съгласи с предложени на ръководителя на Федералната служба за сигурност (ФСС) в Москва Александър Бортников. "Държавният глава е поръчал на правителството начело с Дмитрий Медведев да проучи възможността нашите летателни апарати да не използват въздушното пространство на африканската страна", каза говорителят на Путин - Дмитрий Песков. На 31 октомври 2015 г. руски самолет падна в египетския полуостров Синай. Загинаха всички 224-ма души на борда.    

Кърджали е сред 10-те градове кандидати за наградите "Европейско зелено листо 2016 "

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259951_%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4+10-%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%

 Европейската комисия обяви списъка на градовете, кандидатирали се за наградите "Европейско зелено листо 2016"  и "Европейска зелена столица 2018". Българският град Кърджали е сред кандидатите за наградата "Европейско зелено листо 2016 г." наред с градове от Италия Франция, Испания, Ирландия, Гърция и Кипър.

Комисар Кармену Вела, отговарящ за околна среда, морско дело и рибарство, каза: " Две трети от европейците живеят в градове. Тяхното здраве и благосъстояние зависи от това как общинските власти решават предизвикателствата, свързани с околната среда. Отличията "Европейско зелено листо 2016"  и "Европейска зелена столица 2018" са признание за техните усилия."

Кандидатите за наградата "Европейско зелено листо 2016" ще бъдат оценявани на базата на критерии като зелена икономика, мобилност, биоразнообразие, управление на отпадъците, управление на водите и отпадните води, и др.

Победителите ще бъдат обявени през юни 2016 г. в Любляна.

Гледайте трейлъра на "WarCraft: Началото" тази вечер в OFFNews

http://offnews.bg/news/n_1/n_587452.html

Тази вечер в 21:30 часа ще бъде направена световната премиера на трейлъра към първия филм от една от най-обичаните компютърни стратегии - "WarCraft: Началото". Читателите на OFFNews ще имат шанса да бъдат сред първите в света, които да видят дългоочакваното видео веднага след премиерата му, след като само преди няколко дни излезе и тийзърът към лентата . "WarCraft: Началото" се очаква да се появи по кината у нас следващата година на 10 юни в 3D и IMAX 3D. Приключенският епос разказва за сблъсъка на два свята, преиграван стотици пъти от десетки милиони геймъри по света. Мирната територия Азерот е на ръба на война, когато цивилизацията ѝ е изправена пред страховит набег на завоеватели: воини орки бягат от загиващия си дом, за да колонизират друг. Отваря се портал, който свързва двата свята и едната армия е заплашена от унищожение, а другата – от изтребление. Биещи се на противникови страни, двама герои са устремени един срещу друг в сблъсък, който ще реши съдбите на семействата им, народите им и дома им. В главната роля на Андуин Лотар ще видим нашумелия актьор от поредицата "Викинги" - Травис Фимел, на когото ще правят компания редица негови млади и талантливи холивудски колеги, които ще се преобразят в Дуротан, Оргрим Думхамър, Медив, Гарона, Гул'дан и др.

Мтел ще предлага първия в света смартфон с 4K дисплей на Sony - Xperia Z5 Premium

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259950_%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D1%84%D0%BE%D0%B

 От следващата седмица клиентите на Мтел ще могат да намерят високотехнологичния смартфон Xperia Z5 Premium на Sony в магазините на телекома в цялата страна. Цената на телефона e 50 лева на месец или 1099 лева в брой с абонаментния план Мтел безкрай 50. Условията важат при подписване на двугодишен договор.

 

Революцията в Xperia Z5 Premium е 4К дисплеят, който прави смартфона без аналог на пазара. Eкранът е 5.5-инчов и пресъздава снимки и видеа с резолюция от 3840 x 2160 пиксела1 и 806 ppi, което е 4 пъти повече от Full HD. Това прави всички изображения изключително ярки и контрастни. Наред с това Xperia Z5 Premium разполага и с уникална технология за upscaling, която подобрява качеството на снимките и видеата до 4K2 Ultra HD.

 

Дизайнът също е впечатляващ и включва олекотена метална рамка и изящен стъклен гръб. Премиум смартфонът има дебелина от само 7,8 милиметра, а теглото му е 180 грама, което го прави изключително стилен и удобен за работа.

 

Камерите на Xperia Z5 Premium са истинско произведение на изкуството. Задната е 23-мегапикселова и предлага най-бързия автоматичен фокус в смартфон с рекордна скорост от само 0.037 секунди – по-бързо дори от едно мигване на човешкото око. Комбинацията от широкия 23MP Exmor RS за мобилен сензор и най-модерния софтуер за обработка дава възможност за 5x ясно приближение на образа и минимална загуба на качество. Предната камера е 5.1 мегапикселова и е една от най-добрите на пазара за правене на селфита и провеждане на видео разговори.

 

Xperia Z5 Premium разполага с осем-ядрен процесор Snapdragon 810 и 3GB RAM, което го прави изключително мощен и бърз. Вградената му памет е 32 GB с опция за увеличаване посредством слот за microSD карти. Капацитетът на батерията на смартфона е впечатляващите 3430 mAh и осигурява до две денонощия автономна работа при обичайна употреба на устройството.

 

 

1 3840 пиксела хоризонтално x 2160 пиксела вертикално (на база SID стандарт).

 

2 4K смартфон се отнася до 4K Ultra HD дисплей в комбинация с 4K видео заснемане, възпроизвеждане и споделяне (през MHL) на Sony Xperia™ Z5 Premium. Характеристиките са верифицирани от услугата SpecTRAX на Strategy Analytics към 3 юли 2015 г. За повече информация относно резултатите от тестовете на Strategy Analytics посетете: www.sonymobile.com/testresults.

Няма опасност за живота на тримата ранени в сливенското училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096763

Към момента няма опасност за живота и на тримата ранени в днешния инцидент в двора на икономическата гимназия в Сливен, научи „24 часа“ от свой източник в болницата.
Вече е завършила операцията на прободения с нож в гърба Красимир М., бил засегнат белият му дроб. Операцията е успешна. В същото време състоянието на убиеца Димитър Иванов,
Към момента няма опасност за живота и на тримата ранени в днешния инцидент в двора на икономическата гимназия в Сливен, научи „24 часа“ от свой източник в болницата. Вече е завършила операцията на прободения с нож в гърба Красимир М., бил засегнат белият му дроб. Операцията е успешна. В същото време състоянието на убиеца Димитър Иванов,

Гугъл ще стандартизира телефоните с Андроид

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/gugyl-shte-standartizira-telefonite-s-android-6045029

Всички вярват, че плавната и бърза работа на iPhone моделите се дължи на наложения стандарт

Махнаха скулптурата на вещица пред хасковското кметство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096770

Скулптурата на баба Яга пред кметството в Хасково бе демонтирана в петък. Това стана няколко часа, след като новият градоначалник Добри Беливанов стъпи официално в длъжност с официална клетва, заедно с новите общински съветници. Той спечели с 28 975 гласа срещу 10 645 за кандидатиралия се за пети мандат Георги Иванов.
Скулптурата на баба Яга пред кметството в Хасково бе демонтирана в петък. Това стана няколко часа, след като новият градоначалник Добри Беливанов стъпи официално в длъжност с официална клетва, заедно с новите общински съветници. Той спечели с 28 975 гласа срещу 10 645 за кандидатиралия се за пети мандат Георги Иванов.

Станишев поиска и Китай да помогне за решаването на бежанския проблем

http://www.cross.bg/kitaii-stanishev-visoko-1487168.html

/КРОСС/„Бежанската криза се превръща в глобален проблем. Това не е проблем само на Европа. Международната общност трябва да положи всички необходими усилия за политически изход от кризата. Доволни сме, че Китай смята да увеличи помощта си за бежанците и като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да се включи активно в политическите усилия за разрешаване на въпроса." Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на разговорите си на високо ниво с представители на правителствато и на Китайската комунистическа партия в Пекин. „В днешната ситуация ООН трябва да играе ключова роля за разрешаването на конфликтите в Сирия и в региона на Близкия изток, заедно с ЕС, САЩ, и Русия. Предстои избор на нов генерален секретар на ООН. И в този момент опитът, диалогичността и отстояването на общочовешките ценности са от изключително значение. Смятам, че българката Ирина Бокова има нужните лидерски качества, опит и визия за бъдещето." Станишев води делегация на ПЕС на тридневно посещение в Китай, в която участваха заместник-председателят на партията Катарина Неведалова, заместник-генералните секретари Джакомо Филибек и Марая Лафебер и съветникът Карен Метс. Визитата е по повод 10 годишнината от взаимоотношенията на ПЕС с Китайската комунистическата партия и честването на 40 години взаимоотношения ЕС - Китай

Калфин: До края на 2016 г. трябва да приемем 2 хил. бежанци

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-do-kraia-na-2016-g-triabva-da-priemem-2-hil-bejanci-205573/

Европа трябва да създаде ясни и точни правила за управление на бежанската вълна, защото сега процесът е неуправляем, каза вицепремиерът

„Шарли ебдо” подразни Русия с карикатури за катастрофата в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=305792

Катастрофата с руския пътнически самолет в Египет в събота стана тема на карикатури във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо". Изданието, прочуто с провокационните си публикации, отразява в две рисунки трагедията, отнела живота на 224 души, съобщи БТА, като се позова на информация в ТАСС.

Георги Костов: Реализираната операция е най-доброто доказателство, че охраната на границата е на много високо ниво

http://crime.actualno.com/Georgi-Kostov-Realiziranata-operacija-e-naj-dobroto-dokazatelstvo-che-ohranata-na-granicata-e-na-mnogo-visoko-nivo-news_506125.html

Гранични полицаи от РДГП - Елхово разкриха контрабандна схема през турско-българската граница. Задържани са петима български и четирима турски граждани с над 5 100 000 къса контрабандни цигари. "Настоящата реализация е най-доброто доказателство за това, че охраната на границата е на много високо ниво. Заловените количества са първите толкова големи, задържани на зелена граница. Това се случва благодарение на всеотдайната работа на служителите на ГД "Гранична полиция". Това заяви главният секре

Аквапланинг: въпрос на живот и смърт. Как да го неутрализираме

http://cars.actualno.com/Akvaplaning-vypros-na-jivot-i-smyrt-Kak-da-go-neutralizirame-news_506057.html

Научих едно по време на Dacia Safety Day: Безопасността на пътя е отговорност на всички нас. Вероятно на моменти ще съм нравоучителен. Но, моля ви, прочетете този материал до края му. Да, може и да използвам нравоучителен тон, което да ви подразни, но причината е, че искам да предам колкото е възможно повече и по-точно от думите на Димитър Илиев, чиято нова мисия е БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ. Казвам нова, защото до преди няколко години мисията му бе да печели титли (има 8 в рали дисциплината), а след

Томов отрече, че ръководена от него компания съди ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Tomov-otreche-che-rykovodena-ot-nego-kompanija-sydi-CSKA-news_506127.html

Бившият собственик на ЦСКА Александър Томов обясни за молбата, която е подадена от "Лира Инвестмънт" по делото за несъствоятелност на "червените". По-рано днес излизе информация, че бившият собственик на ЦСКА е завел дело срещу клуба чрез фирмата. Ето неговата позиция: В някои медии през днешния ден беше разпространена лъжата (публикувана от неизвестен автор), че „Лира Инвестмънтс“ е завело дело срещу ПФК ЦСКА АД. Това е поредната спекулация целяща да прикрие предумишления фалит н

Петима българи гледат отстрани в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096723

Българите не се предават в Лига Европа, въпреки че не записаха много игрови минути и в четвъртия рунд от груповата фаза.
 Всъщност единствен Благой Георгиев изобщо игра. Халфът бе сред най-добрите в състава на „Рубин“, загубил с 0:1 у дома от „Ливърпул“.
 Тимът му остава в играта за класиране, но с илюзорни шансове.
Българите не се предават в Лига Европа, въпреки че не записаха много игрови минути и в четвъртия рунд от груповата фаза. Всъщност единствен Благой Георгиев изобщо игра. Халфът бе сред най-добрите в състава на „Рубин“, загубил с 0:1 у дома от „Ливърпул“. Тимът му остава в играта за класиране, но с илюзорни шансове.

Истината лъсна: Няма изнесени пари от КТБ в чужбина!

http://frognews.bg/news_101476/Istinata-lasna-Niama-izneseni-pari-ot-KTB-v-chujbina!/

Никакви източвания на милиарди в посока чужбина не е имало от КТБ. Това е основният извод на доклада на международната фирма "Аликс Партнърс", наета преди няколко месеца да проследи и върне изтеклите пари от Корпоративна търговска банка.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов: Решаваме във вторник за глоба на тв "Алфа", телевизията е под специален надзор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096749

- Г-н Лозанов, ще вземете ли мерки спрямо телевизията, която публикува телефоните на депутатите от комисията
- Г-н Лозанов, ще вземете ли мерки спрямо телевизията, която публикува телефоните на депутатите от комисията "Главчев", която разреши снемането на депутатския имунитет на лидера на "Атака", а също - и задържането му? - Да, разбира се. Поначало телевизия "Алфа" е подложена на фокусен мониторинг след атаката над клек шопа и НАТФИЗ.

"Каменица" ще замени завода си в Пловдив с музей

http://www.cross.bg/kamenitza-proizvodstvoto-plovdiv-1487167.html

/КРОСС/"Каменица" АД затваря изцяло пивоварната си в Пловдив и мести производството в Хасково, където също има завод. Сградата ще бъде разрушена и на площ от 3 хил. кв. метра ще бъдат изградени микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития. Причина за решението е местоположението на завода, който е в широкия център на Пловдив, а това затруднява и производството, и логистиката, и разрастването. Преценено е, че днес мястото е по-подходящо за развитие на проект в сферата на имотите. "Когато през 1881 г. в пивоварна "Каменица" е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството", коментира генералният директор Марко Ниавро. Ще бъдат съкратени 58 души, на останалите ще се осигурят алтернативи. Компанията търси инвеститор, на който да продаде останалата част от парцела с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че ще се погрижат той да попадне в ръцете на добросъвестен стопанин.Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации

Глобалното затопляне е засилило 14 явления през 2014 г.

http://www.vesti.bg/sviat/globalnoto-zatopliane-e-zasililo-14-iavleniia-prez-2014-g-6045015

Учените са анализирали 28 нетипични метеорологични явления през миналата година, като циклони в Централния Тихи Океан, суши в Източна Африка, горещини в Австралия, Азия и Южна Америка, наводнения в Южна Франция

БИО ЗОНА на най-големите в хранителната индустрия изложения

http://frognews.bg/news_101475/BIO-ZONA-na-nai-golemite-v-hranitelnata-industriia-izlojeniia/

Интересна и богата БИО ЗОНА и ЗОНА ДИЕТА & ФИТНЕС за храни и напитки за здравословно хранене и спортен режим очакват посетителите на МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО и ИНТЕРФУД & ДРИНК. Водещите в България и Югоизточна Европа изложения в хранително-вкусовата индустрия ще отворят врати от 11 до 14 ноември по традиция в Интер Експо Център - София.

След кървавата трагедия, вцепенила Сливен: Убита ученичка, наръган бивш затворник, ранена учителка и любовник, който не успя да се застреля

http://pik.bg/след-кървавата-трагедия-вцепенила-сливен-убита-ученичка-наръган-бивш-затворник-ранена-учит-news430911.html

След кървавата трагедия, вцепенила Сливен: Убита ученичка, наръган бивш затворник, ранена учителка и любовник, който не успя да се застреля

Ето какво се случи  в Сливен днес след кървавата трагедия, която вцепени града.

Около 14 ч 28-годишен мъж срещнал в района на икономическия техникум в града бивш затворник по прякор Бахура. При спречкване, причините за което още не са известни, го наръгал с нож, пише "Труд".

След това мъжът влязъл в училището и убил с нож ученичка от девети клас, с която били гаджета. Защо е посегнал на любимата си - също не е ясно.

Учителка от техникума опитала да защити момичето, но била ранена.

Извършителят напуснал училището. Опитал да се самоубие - прострелял се в главата с газов пистолет, но останал жив.

Учителката, Бахура и нападателят са настанени в болница.

Неустойчиво мнозинство или голяма коалиция избира новият Общински съвет в Несебър?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/A6L7LteWw9M/

На 9 ноември избраните на 25 октомври 21 общински съветници ще се съберат за учредителната сесия на новоизбрания Общински съвет в Несебър. Областният управител на Бургаска област е насрочил заседанието от 11 ч.в зала „Мелсас” в новата част на града. Първото заседание на Общинският съвет-Несебър, съгласно действащия правилник за работа на местния орган за самоуправление и по традиция, се открива от най-възрастният от присъстващите общински съветници, който ръководи заседанието до избирането на председател на Общинския съвет. На това заседание общинските съветници, кметът на общината, кметовете на кметства полагат предвидената в чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА клетва устно, което се удостоверява с подписване на клетвени листове. Когато общински съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага клетва преди началото на следващо заседание на общинския съвет. На първото заседание под председателството на най-възрастния общински съветник могат да се проведат само разискванията по избор на председател на общинския съвет, който се избира с тайно гласуване. За произвеждането на тайно гласуване се избира временно действаща комисия от 5 души, като всеки общински съветник и всяка политическа партия или коалиция, представена в Общинския съвет, може да издига кандидатури за председател . Изборът на председател се извършва с бели бюлетини с имената на издигнатите кандидати. Това става след като всеки съветник поставя в плик бюлетина с името на предпочитания от него кандидат и пуска плика в изборната урна. Зачертани и ръчно изписани бюлетини, празни пликове и пликове с повече от една различни бюлетини се смятат за недействителни гласове. Пликове с повече от една еднакви бюлетини се броят за един действителен глас. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете от общия брой на съветниците. Ако при първото гласуване не се получи необходимото мнозинство, изборът се повтаря, като в него участват двамата кандидати, получили най-много гласове. В този случай за избран се смята този, който е получил повече от половината от гласовете на общия брой съветници.
Кои са получавали необходимия брой гласове за да оглавят Общинския съвет в Несебър?
На проведените първи избори след демократичните промени през 1989 г.на 30 октомври 1991 е учредителното заседание на новоизбрания Общински съвет, в който СДС има 24 съветници, БСП-14, БЗНС /единен/-4, БЗНС „Никола Петков”-3. Заседанието е открито от най-възрастния съветник Ангел Събев, който призовава съветниците към обединяване. Атанас Кехайов от СДС предлага кандидатурата за председател на Михаил Бенин, а Красимир Косев от БСП-на Николай Трифонов.След тайно гласуване Бенин получава 28 гл., а Трифонов-15. Впоследствие кметът Страхил Ламбов подава оставка, а след него и Бенин. До края на мандата за председател е избрана Мария Стрезова от СДС, която също подава оставка, а на нейно място е избран Страхил Станков от БСП.
На 24 ноември 1995 първото заседание е открито от Славчо Гечев. В Общинския съвет коалиция СДС има 8 съветници, коалиция БСП също 8, БЗНС /единен/-4, ДАР и БББ-по 2, а Нов избор-1. Георги Петрохански от БСП предлага за председател Красимир Косев, който получава 13 гласа, а Стоян Голев, предложен от Захари Нушев от СДС-12.
На 28 октомври 1999 първото заседание е открито от Димитър Статев. Тогава съветниците от коалиция ОДС са 6, от БСП-4, от СРДП и БЕЛ-по 3, ФЦБ, БДБ,ЗП, БББ-Демократичен център и ДПС-по 1, като броят им е редуциран до от 25 на 21.Пенка Аврамова от БСП предлага Красимир Косев, а Коста Айтов от СРДП-Димитър Янков, които получават съответно 12 и 9 гласа.

На 7 ноември 2003 заседанието се открива от Янаки Стоянов. В Общинския съвет Либерален съюз е представен от 5 съветници, БСП от 3, СДП-2. Всички останали: Костадин Нищелков като независим, Георги Георгиев от ПК„Тракия”, Венелин Ташев от ССД, Янаки Стоянов от СДС, Драгомир Попов от БСД, Георги Цурев от ОБТ, Славчо Станелов от ПДС, Красимир Косев от „Роден край”, Христо Колев от НДСВ, Здравко Маждраков от ФЦБ и Николай Димитров от НСДП 1990 са по 1 съветник. Димитър Янков от Либерален съюз, предложен от Христо Тодоров, получава 13 гласа, Христо Колев, предложен от Славян Теофилов-6, а Красимир Косев, предложен от Драгомир Попов-2.
На 8 ноември 2007 е първото заседание на новоизбрания Общински съвет. В него за първи път влизат партиите МОРЕ и ДЕЛА, съответно с 5 и 3 съветници. Коалицията ПОБЕДА също има 3, а останалите партии: БСД, ХСС, Либерален съюз,РЗС и Атака-по 2. По предложение на Иван Аврамов за председател е избран Благой Филипов от МОРЕ, за който се гласува единодушно.
На 3 ноември 2011 е учредителното заседание на новия Общински съвет, в който МОРЕ има 7 съветници, ГЕРБ-5, ПБСД-4, Либерален съюз и ПК„Тракия”-по 2 и коалиция „Ново начало”-1. Димитър Транов от МОРЕ предлага за председател Благой Филипов, който получава 15 гласа, Златко Димитров от ГЕРБ предлага Янаки Стоянов, за който гласуват петима съветници.Костадин Нищелков предлага Венелин Ташев, но впоследствие оттегля предложението си, поради отсъствието на кандидата.
Кой ще е новият председател? От гледна точка на резултатите от изборите до необходимото мнозинство гласове може да се стигне по различни, но все пак ограничен кръг конфигурации. Каква бе конфигурацията на мнозинството в местния парламент до изборите на 25 октомври? Партия МОРЕ бе представена от 7 съветници, ГЕРБ-5, Българска социалдемокрация-4, Либерален съюз и ПК „Тракия”-по 2 и „Ново начало и Синята коалиция с вас”-1. По време на мандата преди който кметът на Общината бе избран с балотаж, се заформи мнозинство на статуквото, включващо в повечето случаи всички партии /с определен брой изключения-ГЕРБ/, а съветникът на Ново начало присъстваше на заседания като самоизолирал се.
Далеч преди изборите можеше да се прогнозира, че партиите на статуквото ще се възпроизведат в новия общински съвет с незначителни изменения и при тези електорални нагласи няма как т.н. системни партии да получат необходимата избирателна квота, в т.ч.-и несистемните партии. Имаше и още една категорична прогноза-че кметът ще бъде избран без балотаж. Някои от участниците в изборния процес така и не отчетоха прогнозата, но именно изборът на кмета без балотаж, ще окаже влияние върху предстоящия избор на председател на Общинския съвет.
Според резултатите, обявени от Общинската избирателна комисия, Партия МОРЕ има 6 съветници, Българска социалдемокрация-5, местна коалиция „Свободен избор за либерална алтернатива” /СИЛА/ и ГЕРБ- по 3, КП Зора и КП „БСП-ПК „Тракия”-по 2. При тези резултати обаче, статуквото на досегашното мнозинство изглежда трудно постижимо. Трудностите произтичат от факта,че не само от ГЕРБ и Зора, които имаха кандидати за кмет, а и от МОРЕ /които нямаха/ не бе обявена подкрепа за независимия кандидат за кмет Николай Димитров. При това той бе избран на първи тур и без подкрепа от МОРЕ, които пък получиха чувствително по-малко гласове и се лишиха не само от 1 мандат, а и от възможността да се договарят за неслучилия се балотаж. Формално погледнато новото мнозинство може да бъде от МОРЕ, ГЕРБ и Зора, събиращо необходимите минимални 11 гласа за избор на председател. Минималните 11 гл. се събират и от МОРЕ + Партия „Българска социалдемокрация”. Подобни конфигурации в Общинския съвет досега е нямало. Те не са невъзможни, но са малко вероятни като консолидация. По-естествена изглежда консолидацията на една социал-либерална формация от: „Българска социалдемокрация”, СИЛА,  „БСП-ПК „Тракия”. Тя обаче събира само 10 гласа. Вероятният положителен избор на председател би бил безпроблемен с гласовете на групата на ГЕРБ. А подобно мнозинство ще бъде далеч по-устойчиво и стабилно по време на мандата. Това мнозинство ще има нов, безспорен мандат за управление и ще е достатъчно легитимно, за да се ангажира с дългосрочни политики. При това положение обаче от МОРЕ ще останат в изолация и опозиция.

Съществува и вариант на мнозинство „голяма коалиция“.Това вече се получи на учредителната сесия в Айтос, където от най-голямата група съветници, тази на ДПС, обявиха, че нямат да бъдат опозиция и не издигнаха свой кандидат за председател. Вероятността от възпроизвеждането на подобна ситуация не трябва да се изключва. Възможни са теоретично и други странни мнозинства и коалиции, които на практика никой не иска. Алтернативи на сегашното състояние в несебърския парламент съществуват и повечето от тях са по-добри от досегашното статукво. Най-важното е обаче, че алтернативите не бива да се мислят като случки, които ни връхлитат с неизбежността на природна стихия, всяка от тях е продукт на избора, който правим. Изпадането в съзерцателен конформизъм, породен от привидната безалтернативност на ситуацията, е също позиция. Но тези, които я заемат, нека не мислят, че така ще дочакат нещо по-добро.
Междувременно в края на деня Общинската избирателна комисия обнародва решение №216/06.2015, с което заличава по тяхна молба избраните общински съветници Катя Крумова и Георги Наумов от партия МОРЕ, които се заместват от Иван Янев и Демир Стоянов. Избраният общински съветник от КП Зора Венелин Ташев пък е заявил предварително, че поради физическа невъзможност няма да участва на учредителната сесия на новоизбрания общински съвет.
Максим МОМЧИЛОВ

Москва спира полетите над Египет

http://frognews.bg/news_101474/Moskva-spira-poletite-nad-Egipet/

Руската федерална служба за сигурност иска Москва да спре всички полети до Египет до изясняване причините за катастрофата на руския самолет на Синайския полуостров.

Земеделският министър се обяви против данък „вредни храни“

http://offnews.bg/news/n_1/n_587433.html

Имаме много сериозни бележки по предложението на здравния министър Петър Москов за въвеждане на данък „вредни храни“. Това заяви в кулоарите на парламента земеделският министър Десислава Танева. Според предложението на Москов с по-висок данък ще се облагат храни със съставки, които в определени количества водят до негативни последици за организма - захар, сол, кофеин и таурин, трансмастни киселини.  Такъв модел се прилага само в 5 европейски държави. В две от тези държави политиката е за ограничаване на консумацията на определен вид храни, като това става с диференцирана ставка по ДДС. Останалите три страни прилагат модел, подобен на предложения от Москов, посочи министърът. В две от тези държави от този данък се обхващат само няколко продукта, а резултатът е доста спорен. Не е събран очакваният данък обществено здраве, а в същото време чувствително е намалял приходът от ДДС от продажбата на тези продукти. Увеличил се е и делът на сивия сектор, подчерта Танева. Данък „вредни храни" ще оскъпи продуктите в хранителните вериги от 9 до близо 100 % и ще увеличи разходите на семейството за изхранване с близо 4,5%, убедена е тя. Всеки би искал да консумира биологична и екологосъобразна храна. Българският потребител обаче все още масово не може да си позволи такава по-скъпа храна, макар и здравословна. Стремежът на държавната политика трябва да бъде как да се увеличат доходите на хората, а тогава вече те ще избират здравословните и по-скъпи храни, смята министърът. Против предложението на Москов за въвеждане на по-висока цена на храните с вредни съставки се обявиха бизнесът и синдикатите. Промените обаче бяха подкрепени от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Владислав Горанов. 

Масови оставки на лекарите от ТЕЛК-Пловдив

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/masovi-ostavki-na-lekarite-ot-telk-plovdiv-205577/

Причината са ревизионни актове отпреди години, посочващи повече издадени документи за инвалидни пенсии

Шеф на институт в БАН: Асистентите в Академията ще получават колкото чистачките

http://www.cross.bg/zaplata-rabotna-chistachkite-1487166.html

/КРОСС/След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН. Това ще породи огромни проблеми в цялата Академия на науките, защо тук не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование. След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата. не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са и сега ги изпращаме в чужбина. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата, заяви доц. Димитър Тонев, цитиран от БНР.    

Спряха учебния процес в училището в Сливен, където стана кървавата касапница

http://pik.bg/спряха-учебния-процес-в-училището-в-сливен-където-стана-кървавата-касапница-news430945.html

Спряха учебния процес в училището в Сливен, където стана кървавата касапница

Учебният процес в 12-то училище „Елисавета Багряна“ в Сливен, където днес стана тежък инцидент с трима пострадали, е прекратен, съобщиха от учебното заведение, цитирани от "Фокус".

Районът на инцидента е отделен със заградителни ленти. В района на училището има засилено полицейско присъствие.

Инцидентът е станал около 13:30 часа на обяд. Тогава 28-годишен мъж намушка 15-годишната си приятелка, и предполагаемият си съперник. Пострада и учителка, която се опитала да предотврати инцидента.

След това нападателят се простреля с газов пистолет. Момичето загина от раните си, а двамата мъже и учителката са в болница.

Едвин Сугарев става генерален консул в Ниш

http://offnews.bg/news/n_1/n_587448.html

На последното си заседание правителството е назначило Едвин Сугарев за генерален консул в Ниш, съобщи БГНЕС. От поста е бил освободен Атанас Кръстин, като Сугарев ще отговаря за консулски окръг, обхващаш Нишки, Пиротски, Пчински, Борски, Ябланички, Топлички и Зайчарски окръг.  Това е регионът, където живее българското малцинство в Сърбия, а положението на хората там е много тежко. Българите там постоянно алармират, че са забравени от българските власти и нищо не се прави за подобряване на живота им. Сугарев е бивш български посланик в Индия и Монголия. Като депутат от Великото Народно събрание той не подписа Конституцията. Новият генерален консул на България в Ниш на два пъти е обявявал гладни стачки, като първият беше с искане оставката на президента Жельо Желев, а вторият с искане оставката на бившия премиер Пламен Орешарски. 

Намериха амфетамин у 28-годишен варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=305764

В 28-годишен от Варна са намерени и иззети 2 пакетчета от алуминиево фолио, съдържащи бяло кристално вещество. Полицейска проверка е била извършена на 5 ноември около 4:50 часа в кв. "Възраждане". Лицето е известно на полицията, научи Moreto.

Общинари спасиха глиганче от водна шахта в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096725

С малко глиганче се увеличиха обитателите на старозагорския зоопарк, след проведената от общински инспектори и служители на зоопарка в града, спасителна акция за освобождаването му от дълбока щахта в парк Аязмото, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, цитирани от "Фокус".
С общи усилия те успели да извадят животното,
С малко глиганче се увеличиха обитателите на старозагорския зоопарк, след проведената от общински инспектори и служители на зоопарка в града, спасителна акция за освобождаването му от дълбока щахта в парк Аязмото, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, цитирани от "Фокус". С общи усилия те успели да извадят животното,

Младеж без книжка потроши три коли на “Цариградско шосе” (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096368

Младеж на 23 години, седнал без книжка зад волана, предизвика зрелищна катастрофа в локалното платно на столичния булевард “Цариградско шосе”. Сблъсъците по чудо се разминаха без пострадали хора. Потрошена бе колата на джигита – “Мерцедес” А180 с хасковски номера, както и още два автомобила – “Опел” и БМВ на невинни участници в мелето.
Младеж на 23 години, седнал без книжка зад волана, предизвика зрелищна катастрофа в локалното платно на столичния булевард “Цариградско шосе”. Сблъсъците по чудо се разминаха без пострадали хора. Потрошена бе колата на джигита – “Мерцедес” А180 с хасковски номера, както и още два автомобила – “Опел” и БМВ на невинни участници в мелето.

Спасиха глиганче от водна шахта в Стара Загора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096715

С малко глиганче се увеличиха обитателите на старозагорския зоопарк, след проведената от общински инспектори и служители на зоопарка в града, спасителна акция за освобождаването му от дълбока щахта в парк Аязмото, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, цитирани от
С малко глиганче се увеличиха обитателите на старозагорския зоопарк, след проведената от общински инспектори и служители на зоопарка в града, спасителна акция за освобождаването му от дълбока щахта в парк Аязмото, съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора, цитирани от "Фокус". С общи усилия те успели да извадят животното,

БХК отстрани Джок Полфрийман от "Човек на годината"

http://www.mediapool.bg/bhk-otstrani-dzhok-polfriyman-ot-chovek-na-godinata-news241498.html

Българският хелзински комитет (БХК) обяви в петък, че отстранява кандидатурата на Джок Полфрийман от състезанието за наградата "Човек на година". В момента австралиецът излежава присъда за убийството на Андрей Монов, но получи номинацията, защото работи в полза на обществото като председател на Българското затворническо сдружение за реабилитация.   До решението на БХК се стигна след множество критики. По-рано "Господари не ефира" поискаха тяхната номинацията да бъде оттеглена, защото не желаят да бъдат номинирани за престижната награда редом до осъден за убийство. От предаването допуснаха да останат в конкурса, ако Полфрийман бъде оттеглен.   Критики бяха отправени от Асоциацията на европейските журналисти – България, които също са номинирани. Организацията също призова за отстраняването на австралиеца, но не възрази за номинирането на Българското затворническо сдружение за реабилитация.   БХК реши да отстрани индивидуалната кандидатура на Полфрийман, но остави номинацията за ръководеното от него дружество.   Аргументите са, че в него членуват много осъдени, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание.   "Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", се казва в съобщението на БХК.

7 ноември е „Ден на Ротари в ООН“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3LJ1LHm3a3o/

На 7 ноември, „Ден на Ротари в ООН“, Ротари ще почете шест жени – всички членове на Ротари клубове в света, чрез своята програма “Global women of Action”. Всяка една жена ще получи признание за това, че дава от времето, таланта и опита си, за да помага на хиляди хора в нужда по целия свят.

Чрез упорита работа, всеотдайност и безкористност, програмата ‚Global women of Action’ олицетворява мотото на Ротари ‚Безкористна служба на обществото’. Поздравявам сърдечно тези жени за тяхната изключителната служба към човечеството,“ казва Президентът на Ротари Интернешънъл К.Р. „Рави“ Равиндран.

Ротари е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич). Ротари България:В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.

Отличените жени в Ротари “Global women of Action” са:

Керстин Йешка-Торварт, Нюрнберг, Германия; член на Ротари клуб в Нюрнберг-Сиена. Кeрстин основава проекта „Baby Hospital Galle„, който помага на оцелелите след опустошенията на цунамито през 2004г. в Шри Ланка. За единайсетте години работа, проектът е помогнал на повече от 150,000 деца и е осигурил здравни услуги и помощи на повече от 2.2 милиона жени.

Д-р Хашрат А. Бегум, Дака, Бангладеш; член на Ротари клуб северозападен Дака. Тя работи по няколко мащабни свързани с осигуряването на здравни услуги до отдалечените райони, които нямат достатъчно обслужване; организирането на безплатни клиники през уикендите за жителите на бедните квартали и осигуряването на професионално обучение на момичета, които са отпаднали от училище.

Д-р Дебора К.В. Уолтърс, Трой, Мейн, САЩ; член на Ротари клуб Юнити. Уолтърс е невролог и е работила като директор и поддръжник на Safe Passage (Camino Seguro), организация с нестопанска цел, която помага за осигуряването на образование и социални услуги за деца и семейства, които живеят на сметището в Гватемала. Уолтърс провежда и инициатива за подобряване на водните системи, с изграждането на отходните канали в района на сметището, където хората живеят.

Раджа Ян, Уелсли, Масачузетс, САЩ; член на Ротари клуб Дъксбъри. Ян е родом от Афганистан, но живее в Съединените щати. Работила е в продължение на десетилетия за изграждането на връзки между афганистанците и американците и за подобряването на живота на младите жени и момичета в Афганистан. Тя е основател и директор на образователен център Zabuli Education Center. Училище, което обучава повече от 430 момичета в Deh’Subs, Афганистан. Част от работата и е да се грижи за предоставяне на практически умения, които помогнат на момичетата да бъдат успешни и да постигнат икономическа свобода, живейки с предизвикателствата на социалнта среда. Ян е призната през 2012г. за CNN Hero.

Стела С. Донго, Хараре, Зимбабве; член на Ротари клуб Хайландс. Тя ръководи проект за местната общност Community Empowerment Project, който дава основни бизнес умения и компютърно обучение на повече от 6000 жени и младежи, заразени или засегнати от ХИВ в градската зона Хараре. Тя работи за разширяване на проекта, за да служи на още 600 жители в региона.

Люси С. Хобгуд-Браун, Хънтърс Хил, Австралия; член на Ротари е-клуб Грейтър Сидни. Браун е експерт по комуникации и управление на проекти и учител с повече от 30 години опит и е живяла и работила в девет страни. Тя е съосновател на HandUp Congo, организация с нестопанска цел, която свързва съществуващи и потенциални сътрудници за инициативи за местната общност в Демократична република Конго. Чрез работата си с Ротари клубовете, тя набира средства и ръководи екип от опитни здравни работници в подкрепа на обществената здравна инфраструктура за ограничаване на Ебола в Конго./Изт.: sofiapress.bg/

Лондон и Хонконг са най-застрашените от балон пазари на имоти в света

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/london-i-honkong-sa-nai-zastrashenite-ot-balon-pazari-na-imoti-v-sveta-205567/

Нараства дисбалансът между цените на имотите и доходите на домакинствата, както и цените при покупка и наемите в двата града

Синдиците на КТБ със задача да похарчат милионите на банката

http://frognews.bg/news_101473/Sinditsite-na-KTB-sas-zadacha-da-poharchat-milionite-na-bankata/

Вече за всички е ясно, че с действията си синдиците на КТБ АД ще доведат до окончателното разграбване на активите на банката, започнало по време на квесторите.

Доц. Д. Тонев: Асистентите в БАН ще получават колкото чистачките

http://frognews.bg/news_101472/Dots-D-Tonev-Asistentite-v-BAN-shte-poluchavat-kolkoto-chistachkite/

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН.

Дейвид Бекъм игра футбол с деца в Непал (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096644

Бившият английски национал Дейвид Бекъм игра футбол с деца в Непал и посети училище в град Бактапур, който пострада най-сериозно по време на жестоките природни бедствия през април, съобщи Ройтерс.
Футболистът посети училище
Бившият английски национал Дейвид Бекъм игра футбол с деца в Непал и посети училище в град Бактапур, който пострада най-сериозно по време на жестоките природни бедствия през април, съобщи Ройтерс. Футболистът посети училище "Шри Парма", където учениците са настанени във временни бараки. По-късно Бекъм игра футбол с децата на открито,

КЗК наложи глоба от 14,5 млн. лв. на „Енерго-Про“

http://econ.bg/Новини/КЗК-наложи-глоба-от-14-5-млн-лв-на-Енерго-Про-_l.a_i.703190_at.1.html

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби електроснабдителното дружество „Енерго-Про Продажби“, което снабдява с ток Североизточна България, с...

СЕМ се зае с публикуваните телефони на депутатите от комисията за имунитета на Сидеров

http://offnews.bg/news/n_1/n_587443.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) вече работи по казуса с публикуваните телефони на членовете на комисията, гласувала свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това каза за "Фокус" Мария Стоянова - дългогодишен журналист в Германия и настоящ член на СЕМ. "Съветът за електронни медии се самосезира по случая и вече колегите работят активно по установяването на констатираните нарушения спрямо засегнатите лица", каза тя. Според нея в този случай става въпрос за публични личност, за политизи, при които прагът на защита е много по-нисък, отколкото при обикновените хора. "Въпреки това трябва да сме наясно, че нито един човек, независимо от позицията, която заема, не трябва да бъде допускано да се позволява да се стига до там да бъде атакуван лично и то по телефона със заплахи и по този начин да се упражнява натиск върху неговите решения", каза още Стоянова. Припомняме, че днес хората от комисията за имунитета на Сидеров се оплакаха от "постоянен телефонен тормоз" . Причината е, че партийната телевизия на Атака - "Алфа" пусна телефонните номера на всички депутати от комисията. Именно това е довело до непрестанния тормоз.

Асистентите в БАН и чистачките с еднакви заплати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dy7xC2Ov7CA/

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН. Това ще породи огромни проблеми в цялата Академия на науките, защо тук не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование. След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата. не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са и сега ги изпращаме в чужбина. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата, заяви доц. Димитър Тонев, цитиран от БНР.

Полицаи отново излязоха на протест във Варна!

http://petel.bg/Politsai-otnovo-izlyazoha-na-protest-vav-Varna-__133158

Снимки: Румен Сарандев Около стотина човека излязоха на протест пред Областната дирекция на МВР в 18:00 часа. Сред протестиращите има...

Изгониха Баба Яга от община Хасково (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096663

Оспорваната фигура на яхналата метла Баба Яга бе махната от елстълба току до прозорците на административната сграда на община Хасково. Това стана със заповед на новия кмет Добри Беливанов няколко часа след всъпването му длъжност в петък по обяд.
Оспорваната фигура на яхналата метла Баба Яга бе махната от елстълба току до прозорците на административната сграда на община Хасково. Това стана със заповед на новия кмет Добри Беливанов няколко часа след всъпването му длъжност в петък по обяд. "Отстраняваме склуптурата заради отрицателните мнения на жителите на града.

Ген. Румен Миланов: Спрямо МВР се прилага грешна стратегия

http://frognews.bg/news_101471/Gen-Rumen-Milanov-Spriamo-MVR-se-prilaga-greshna-strategiia/

Подходи се доста необмислено, когато е решено да бъдат намалени обезщетенията и отпуските на служителите на полицията и това предизвика една дестабилизация на сектор „Национална сигурност.“ Това каза бившшият шеф на ГДБОП ген. Румен Миланов, който сега е професор и преподавател в УАСГ по БНР.

България с мобилна лаборатория за бързо реагиране при ядрени аварии

http://www.cross.bg/tonev-avarii-dimitur-1487165.html

/КРОСС/България си има мобилна лаборатория за бързо реагиране при химични, биологични и ядрени аварии. За това се похвали директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките доц. Д-р Димитър Тонев. Той обясни, че проектът, който е съвместен със съседна Румъния, ще спомогне за надеждно откриване, реакция и оповестяване в реално време при аварийни ситуации, причинени от промишлени аварии. По думите на доц. Д-р Димитър Тонев бусът, който е мобилна лаборатория, ще подобри техническите възможности за откриване и оповестяване на рискове в случаи на аварии. Проектът е съвместен с Румъния, уточни Тонев. „Съвременните химически производства, съвременните биотехнологични процедури, както и съвременната ядрена енергетика създават предпоставки за аварийни ситуации, които биха могли да предизвикат радиационно замърсяване. По тази причина мотивацията на 4 големи институции на двете държави е да се създаде този проект", добави той. Сред целите на проекта е и да се повиши общественото осъзнаване на технологичния риск в целия регион, посочи още доц. Димитър Тонев.  

540 рапорти за напускане от системата на МВР са подадени от началото на протестите

http://society.actualno.com/540-raporti-za-napuskane-ot-sistemata-na-MVR-sa-podadeni-ot-nachaloto-na-protestite-news_506121.html

540 рапорти за напускане от системата на МВР са подадени от началото на протестните действия. Това каза за „Фокус” главният секретар на МВР Георги Костов. „Само в понеделник своите рапорти са подали 260 служители на реда, а за вчера те са били 110. Всички те ще бъдат подписани, тъй като такова е желанието на работещите в системата и никой не може да ги възпрепятства да напуснат. Дисциплинарни мерки за участие в протест няма и никога не е имало”, добави Костов. „Та

Десислава Атанасова очаква държавните органи да се самосезират за телефонните заплахи

http://society.actualno.com/Desislava-Atanasova-ochakva-dyrjavnite-organi-da-se-samosezirat-za-telefonnite-zaplahi-news_506124.html

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова очаква държавните органи да се самосезират, след като народни представители от комисията "Сидеров" се оплакаха, че са заплашвани по телефона заради сваления имунитет на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. На всички колеги от комисията са разпространени имената, снимките и телефоните в ефира на телевизия „Алфа”, заяви Атанасова в предаването „Лице в лице” по bTV. Лично тя на няколко пъти през нощта е получавала обаждания, в които гражд

Все повече варненци търсят противогрипни ваксини

http://www.moreto.net/novini.php?n=305787

Увеличава се търсенето на противогрипни ваксини във варненските аптеки, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Фармацевтите отчитат с всяка изминала година увеличение на броя на желаещите да се ваксинират. Важно е обаче да се знае, че именно сега е най-добрият период за поставяне на ваксина.

Швейцарската централна банка държи голям дял в проблемната Valeant

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shveicarskata-centralna-banka-dyrji-goliam-dial-v-problemnata-valeant-205564/

Банката може да претърпи значителна загуба от поевтиняването на акциите на фармацевтичната компания, обвинена в завишаване на приходите

Отстраниха номинацията на убиец за "Човек на година"

http://www.bnews.bg/article-143382

Номинацията на австралиецът, който излежава присъда заради убийството на студента Андрей Монов, предизвика масово възмущение.

Грандиозен скандал разтресе БСП в Бургас! Вижте какво се случи!

http://pik.bg/грандиозен-скандал-разтресе-бсп-в-бургас-вижте-какво-се-случи-news430932.html

Грандиозен скандал разтресе БСП в Бургас! Вижте какво се случи!

Седем неуспели да влязат в ОбС кандидати от листата на БСП-Бургас са подали като частни лица обща жалба в Административния съд, с която искат да се проверят преференциите в пуснатите за партията им бюлетини, съобщава Флагман.бг. Жалбата е подадена чрез ОИК в понеделник и е подписана от Чанко Мирчев, Тодор Ненов, Христана Маринова, Георги Стоянов, Йордан Георгиев, Живко Господинов и Женя Илиева.

Първите двама изпаднаха от водещите места в листата и на тяхно място влязоха Стоян Колев и Кирил Петков с преференциален вот.

Скандалът  в общинската организация на БСП е бил страшен миналата седмица, когато из града са се понесли слухове за манипулиране на гласовете при преброяването на преференциите. В секции, където са гласували цели семейства и са пускали преференциално изобщо не са били отразявани.
„Преди да входираме жалбата в съда молихме общинския лидер Евгений Мосинов да подпише от името на партията, но той до последно увърташе. Едва към 17 часа в понеделник, 2 ноември, броени минути преди крайния срок, склони да сложи подпис и да я внесем с допълнителното искане, че като желаем освен да се провери броенето на преференциите ни, така също да се преброят и бюлетините за БСП – валидни и неваидни, каза един от жалбоподателите.

Делото ще се гледа  понеделник, 9 ноември в 13,30 часа в Административния съд на Бургас. Обединено е с жалбите на БДЦ и Народен съюз.

БСП вкара в ОбС на Бургас петима, водач е областният шеф Николай Тишев.

Сайтът на НАП хакнат, заразява компютри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/p7GSOdQmGXE/

Сайтът на Националната агенция по приходите е хакнат и разпространява „троянски червеи”. След използване на електронен подпис в сайта на НАП по-рано днес, всички файлове на компютрите  се оказали криптирани, без възможност да бъдат отворени. Малко след това агенцията е спряла достъпа до сайта си. Това принудило хората да се върнат в ерата на дискетите и да носят на дискета данни до НАП.

Кросс припомня, през последните седмици множество ключови държавни уеб страници бяха подложени на хакерска атака, която генерира огромен брой заявки към сайтовете, което ги срутваше. Но при НАП за първи път имаме зловредно манипулиране, явно „бъркане” в кода, което вреди на ползващите сайта.

Продължава акцията по Крушунските водопади: Борим се с планината

http://www.cross.bg/vreme-skalna-letnitza-1487164.html

/КРОСС/Над 20 души от "Гражданска защита, доброволен отряд към Община Летница, членове на ловешкия Клуб за скално катерене "Планински ангели", полицаи и пожарникари участват в мащабна акция на Крушунските водопади. Хора и техника се борят за спасяването на жена и мъж, които бяха затрупани от свлякла се скална маса днес по обед. По непотвърдена информация семейство от българка и англичанин гостували на 42-годишна плевенчанка, която решила да им покаже природния феномен. Заедно изкачили пътеката покрай водопадите до най-високата им част. Там обаче се активирало свлачище от скална маса, която се стоварила върху тях. По това време жената от Плевен била в периферията на бедствието и успяла някак да се измъкне. Макар и ранена тя позвънила на телефон 112. Сигналът бил подаден в 12.12 часа. От съображения за сигурност районът е отцепен с полицейски заграждения. Сред отломките е намерена чантата на другата жена. От документите в нея станало ясно, че тя е с двойно гражданство. Пострадалата й приятелка пък е в болницата в Летница и на този етап не може да бъде разпитана. "Изключително тежка ситуация - борим се с планината. Има огромни късове скала и се надяваме хората някак да са оцелели под тях", каза комисар Даниел Колев, зам.-директор на Областната дирекция на МВР-Ловеч. Работи се изключително интензивно, тъй като остава малко време до свечеряване. Ако преди това спасителите не успеят да стигнат до затрупаните, разчистването ще продължи утре

Уволниха тв коментатор в Китай, хъркал в ефир на мач на Роналдо (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096638

Китайският тв коментатор Донг Лу бе уволнен след дербито от Шампионската лига между Реал (Мадрид) и ПСЖ (1:0) във вторник. Причина за това е, че в момент от срещата феновете не чуваха коментар от двубоя на "Сантиаго Бернабеу", а хъркането на китаеца. 46-годишният Лу, който има 20 години зад гърба си като коментатор, се извини публично,

Китайски тв коментатор хърка в ефир на мач на Роналдо, уволняват го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096648

Китайският тв коментатор Донг Лу бе уволнен след дербито от Шампионската лига между Реал (Мадрид) и ПСЖ (1:0) във вторник. Причина за това е, че в момент от срещата феновете не чуваха коментар от двубоя на "Сантиаго Бернабеу", а хъркането на китаеца. 46-годишният Лу, който има 20 години зад гърба си като коментатор, се извини публично,

"Каменица" ще замени завода си в Пловдив с музей

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/06/2644366_kamenica_shte_zameni_zavoda_si_v_plovdiv_s_muzei/?ref=rss


"Каменица" АД  затваря изцяло пивоварната си в Пловдив и мести производството в Хасково, където също има завод. Сградата ще бъде разрушена и на площ от 3 хил. кв. метра ще бъдат изградени микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития, съобщи capital.bg.

Причина за решението е местоположението на завода, който е в широкия център на Пловдив, а това затруднява и производството, и логистиката, и разрастването....

Започна фестивалът на ракията (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zapochna-festivalyt-na-rakiiata-video-6045027

В НДК любителите на спиртни напитки ще могат да опитат ракия от различни балкански страни

Държавен фонд "Земеделие" започна публична интервенция на обикновена пшеница

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2015/11/06/2644355_durjaven_fond_zemedelie_zapochna_publichna/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" обяви началото на интервенционно изкупуване на обикновена пшеница. Интервенцията започна на 1 ноември 2015 г. и ще продължи до достигане на общо количество за ЕС от 3 млн. тона, но не по-късно от 17.30 часа на 31 май 2016 г., съобщават от фонда.

Оферти могат да подават всички притежатели на хомогенни партиди обикновена пшеница, ожъната на територията на ЕС и отговаряща на определени количествени и качествени показатели.

Базовата изкупна цена е...

Асистентите и чистачките в БАН взимат равна заплата

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/asistentite-i-chistachkite-v-ban-vzimat-ravna-zaplata-6045026

Това предвижда да се случи председателят на финансовата комисия на Академията след като от 1 януари се повиши минималната работна заплата

15-годишно момиче е убито в училище, има и трима ранени

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7Gn2HZX63rE/

15-годишно момиче е било убито в двора на Професионалната гимназия по икономика в Сливен днес около 13.30 часа,съобщиха от полицията. 28-годишният Димитър Иванов Генчев от сливенското село Струпец е пресрещнал и наръгал с нож Красимир, за който смятал, че има връзка със Симона. Красимир също е на 28 години. След това на стълбите на училището Димитър е видял 15-годишната Симона и я е пробол три пъти, след което е опитал да се самоубие, като се е прострелял с газов пистолет в устатата. Момичето е издъхнало на място. За Генчев се знае, че скоро се е преместил със семейството си да живее в Сливен, в село Струпец го определят като нервак, пише “24 часа”. При кървавия инцидент е била ранена и педагогическият съветник Султанова, тя има прободна рана в корема.
Към момента няма опасност за живота и на тримата ранени в днешния инцидент в двора на икономическата гимназия в Сливен. Вече е завършила операцията на прободения с нож в гърба Красимир М., бил засегнат белият му дроб. Операцията е успешна. В същото време състоянието на убиеца Димитър Иванов, който опита да се самоубие с изстрел от газов пистолет в устата, било по-леко. В момента той е контактен и вече е поставен под полицейска охрана в болницата.
Педагогическият съветник на гимназията Султанова, на 40 години, се опитала да предотврати убийството на ученичката Симона и с това предизвика гнева на нападателя Дмиитър, който я прободе с нож в корема и гърба, пише Кросс. Тя е в относително добро състояние, съобщи началникът на спешното отделение в сливенската болница д-р Тодор Суванков.
От полицията в Сливен уточниха, че раненият Красимир бил криминално проявен, докато нападателят Димитър до този момент не бил влизал в полезрението на криминалистите.

Полицаи и медии се състезаваха предпразнично

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096600



Полицаи, пожарникари и журналисти спортуваха в Шумен предпразнично по случай 8 ноември. Седем отбора участваха във футболния турнир. Отборът на журналистите победи тима на областната дирекция с 4 : 3, но после имаше две загуби от тимовете на огнеборците и РУ-Велики Преслав. След оспорван финал на първо място с резултат 3 : 1 е отборът на
Полицаи, пожарникари и журналисти спортуваха в Шумен предпразнично по случай 8 ноември. Седем отбора участваха във футболния турнир. Отборът на журналистите победи тима на областната дирекция с 4 : 3, но после имаше две загуби от тимовете на огнеборците и РУ-Велики Преслав. След оспорван финал на първо място с резултат 3 : 1 е отборът на

Прокуратурата: Разследваме убийство и опит за убийство в Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096610

Окръжна прокуратура-Сливен разследва убийство на 15 годишно момиче и опит за убийство на още едно лице, съобщават на сайта на прокуратурата на Република България
Преди обед на 06.11.2015 г. лицето Д. И., роден през 1987 г., от с. Струпец, общ. Сливен, е позвънявал по мобилния телефон многократно на ученичката от 12-то ОУ в гр. Сливен, С.В.
Окръжна прокуратура-Сливен разследва убийство на 15 годишно момиче и опит за убийство на още едно лице, съобщават на сайта на прокуратурата на Република България Преди обед на 06.11.2015 г. лицето Д. И., роден през 1987 г., от с. Струпец, общ. Сливен, е позвънявал по мобилния телефон многократно на ученичката от 12-то ОУ в гр. Сливен, С.В.

Камион смаза пешеходка в активната лента на автомагистрала "Тракия" край Пазарджик

http://www.cross.bg/lenta-sofiya-pazardzhik-1487163.html

/КРОСС/Камион с ремарке смаза пешеходка, движеща се в активната лента на автомагистрала " Тракия", в района на Пазарджик, съобщиха от полицията. Тежкият инцидент е станал около 20ч. в четвъртък на 89-ти км. в посока София. Починалата е Р.Н. на 34г. от София. Камионът " Скания" е бил управляван от 40-годишния Л.Н. от Годеч. Пред пристигналите на мястото на инцидента полицаи той е разказал, че силуета на жената се появил в последния момент пред огромния камион и не е имало никакъв начин да я заобиколи, или спре. Шофьорът е тестван за алкохол и упойващи вещества, като пробите му са отрицателни. Все още не е ясна причината, поради която младата жена се е движела пеша по най-натоварената лента на магистралата в тъмната част на деня.  

ЕК: Не трябва да се изключва нито една версия за катастрофата на А321 в Египет

http://www.moreto.net/novini.php?n=305782

Нито една от версиите за причините за катастрофата на руския пътнически самолет А321 в Египет не трябва да се изключва в дадения момент. Това е заявил днес на пресконференция в Брюксел представител на Европейската комисия (ЕК), предава ТАСС.

БСП скочи срещу БТВ заради анонсирано интервю

http://frognews.bg/news_101469/BSP-skochi-sreshtu-BTV-zaradi-anonsirano-interviu/

БСП скочиха срещу БТВ заради анонсирано интервю на техен водещ. Ето какво се казва в отворено писмо до шефовете на телевизията:

Кадри на Ройтерс: Красив залез в Баварските Алпи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096586

Камерата на Ройтерс улови красив залез над езерото Тегернзее в Баварските Алпи.
Езерото се намира на 50 км южно от Мюнхен и е едно от любимите места на мюнхенци за излет през уикенда.
През 2000 г. са инвестирани над 10 млн евро в санирането на Тегернзее, което го прави едно от най-чистите езера в Бавария и цяла Германия.
Камерата на Ройтерс улови красив залез над езерото Тегернзее в Баварските Алпи. Езерото се намира на 50 км южно от Мюнхен и е едно от любимите места на мюнхенци за излет през уикенда. През 2000 г. са инвестирани над 10 млн евро в санирането на Тегернзее, което го прави едно от най-чистите езера в Бавария и цяла Германия.

Софийският градски съд прекрати делото срещу Огнян Донев

http://www.mediapool.bg/sofiyskiyat-gradski-sad-prekrati-deloto-sreshtu-ognyan-donev-news241497.html

Софийският градски съд прекрати делото срещу бизнесмена Огнян Донев заради допуснати тежки процесуални нарушения от страна на прокуратурата. Папките са върнати на държавното обвинение. Критиките са за наличие на множество противоречия в обвинителния акт, а на някои места липсва логичност и последователност на фактическата обстановка.   На 30 юли прокуратурата повдигна обвинение срещу Огнян Донев - собственика на “Софарма“ и критичната към властта медия “Клуб Z“ - за укриване на данъци в размер на 62.8 милиона лева. Заедно с него обвинение за укриване на данъци за 7.5 милиона лева бе повдигнато и на изпълнителния директор на компанията “ТЕЛСО“ АД Борис Борисов.   Обвинението към Донев бе, че е продал огромен брой акции на “Софарма“ на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на “Софарма“, които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците. Сделките са сключени през април и май 2006 година.   Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 година, когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но не го е направил. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лева на нерегулиран пазар не се дължат данъци.   Един от основните проблеми в обвинителния акт е, че Националната агенция по приходите е извършвала множество проверки на замесените фирми, но не е открила проблеми с укрити данъци. Печалбата от борсови сделки е освободена от данъци по закон, а сключването на сделки с цени под пазарната пък е честа практика между свързани дружества, коментира самият Донев при внасянето на обвинителния акт.   Бизнесменът напомня, че при сключването на сделките са били уведомени още Комисията по финансов надзор, Централният депозитар, Българската фондова борса и инвеститорите. Никой от тях не е изказал някакви претенции.   Разследването започна през 2012 г., когато Огнян Донев и съдружникът му Любомир Павлов придобиха дялове във вестниците "Труд" и "24 часа". Тогава държавното обвинение в синхрон с медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски започнаха офанзива срещу тях.   Делото беше използвано като претекст за налагане на възбрана върху дяловете на двамата в двата вестника, което блокира прехвърлянето им. В крайна сметка едно по едно обвиненията отпадаха, като остана висящо само това разследване срещу Донев, което така и не беше прекратено. През юли Огнян Донев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Той искаше обезщетение за причинените му вреди от незаконно повдигнатите обвинения. Това активира прокуратурата и тя внесе обвинителен акт срещу Донев.

Промени в Закона за местните данъци и такси готвят нов налог за такситата

http://econ.bg/Новини/Промени-в-Закона-за-местните-данъци-и-такси-готвят-нов-налог-за-такситата_l.a_i.703189_at.1.html

Може да бъде въведен нов данък върху таксиметровия превоз. С промени в Закона за местните данъци и такси всеки таксиметров шофьор може да се наложи...

Путин спря всички руски полети до Египет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/06/2644351_putin_spria_vsichki_ruski_poleti_do_egipet/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин се съгласи да отмени всички пътнически полети до Египет, съобщи РИА Новости.

Спирането на полетите бе поискано от директора на Федералната служба за сигурност (Федеральная служба безопасности Российской Федерации – ФСБ) Александър Бортников по време на извънредна среща на Националния съвет за сигурност.

Русия трябва да спре всички пътнически полети до Египет, докато не стане ясно какво е причинило падането на самолета в Синайския...

Калфин: Трябва да приемем 2 хил. бежанци до края на 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_587429.html

До края на 2015 година България ще приеме 200 сирийски бежанци от Гърция и Италия, а до края на другата година у нас трябва да са влезли 2000. Това е казал вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на XI-тата световна среща на българските медии в Атина. Въпросните цифри са заложени в споразумението за квотно разпределение на 120 хил. души в Европейския съюз. За целта има и осигурено финансиране. "Ние говорим за сирийски граждани, за семейства - мъж, жена и деца. Хора, които по-лесно биха могли да се интегрират в България, включително да имат образование, да имат готовност да получат съответната степен и да запълнят търсене на работни места на пазара на труда", обяснява Калфин, цитиран от БНР. Приетите бежанци ще бъдат настанени в сега съществуващите центрове, в които има според Калфин достатъчно свободни места. "Проблемът с бежанската вълна в Европа не е в количеството на бежанците. Петстотин милионна Европа може да поеме 1 млн. бежанци. Проблемът е, че по начина, по който процесът се управлява към момента, се създава чувството, че той е буквално неуправляем", каза още министърът на срещата. Според него в момента се чувства несигурност - все едно никой не знае колко ще продължи кризата и какво ще се случи с хората, които идват в европейските страни. "Това, което трябва да направи Европа, е да създаде ясни и точни правила за управление на бежанската вълна". Според Калфин мерките, които ЕС трябва задължително да предприеме, са да започне да управлява този процес адекватно. Съюзът трябва да си даде ясна сметка колко точно бежанци може да приеме. След това ЕС трябва да си даде сметка какъв е профилът на бежанците, които може да приеме - трябва да се приоритизират хората, които действително бягат от войната, пред онези, които търсят по-добро място за живеене и са водени от икономически подбуди. "Освен това, трябва спешно да се преразгледат някои водещи европейски споразумения – Дъблин 2 и Шенген трябва да се адаптират към необичайната ситуация, а не да се прилагат все едно условията в ЕС са обичайни. Защото те не са."

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096587

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

М. Стоянова: СЕМ работи по казуса със Сидеров и телефоните

http://frognews.bg/news_101468/M-Stoianova-SEM-raboti-po-kazusa-sas-Siderov-i-telefonite/

СЕМ работи по казуса с публикуваните телефони на членовете на комисията, разглеждаща свалянето на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов, каза Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии, цитирана от Фокус.

Станишев поиска и Китай да помогне за бежанския проблем

http://frognews.bg/news_101467/Stanishev-poiska-i-Kitai-da-pomogne-za-bejanskiia-problem/

„Бежанската криза се превръща в глобален проблем. Това не е проблем само на Европа. Международната общност трябва да положи всички необходими усилия за политически изход от кризата. Доволни сме, че Китай смята да увеличи помощта си за бежанците и като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да се включи активно в политическите усилия за разрешаване на въпроса.“Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на разговорите си на високо ниво с представители на правителството и на Китайската комунистическа партия в Пекин.

Асистентите в БАН ще взимат заплати колкото чистачките

http://society.actualno.com/Asistentite-v-BAN-shte-vzimat-zaplati-kolkoto-chistachkite-news_506115.html

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН, предаде Mediapool. "Това ще породи огромни проблеми в цялата академия, защото не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да

ОЗХО: В Сирия отново се използват химически оръжия

http://asia.actualno.com/OZHO-V-Sirija-otnovo-se-izpolzvat-himicheski-oryjija-news_506118.html

Противостоящите групировки в сирийския конфликт отново използват химически оръжия. Информация за употребата на иприт след официалното унищожение на неговите запаси се съдържа в секретен отчет на Организацията за забрана на химически оръжия, пише Deutsche Welle. По данни, получени от дипломатически канали, иприт е бил използван на 21 август в сраженията между „Ислямска държава“ и сирийските бунтовници в района на град Мари, разположен в северозападната част на Сирия. Двама души са би

И утре по Черноморието ще е слънчево със слоеста облачност преди обяд

http://www.moreto.net/novini.php?n=305773

През следващото денонощие промяна на синоптичната обстановка не се очаква. Времето ще продължи да се определя от антициклон. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно и тихо. След полунощ и утре преди обяд на много места в Източна България и по поречието на Дунав ще има мъгла или ниска слоеста облачност.

Убиецът на Симона й звънял многократно преди инцидента! Тя излязла с психоложката пред училището

http://petel.bg/Ubietsat-na-Simona-y-zvanyal-mnogokratno-predi-intsidenta--Tya-izlyazla-s-psiholozhkata-pred-uchilishheto__133156

Снимка: Блиц Под ръководството на Окръжна прокуратура-Сливен се провежда разследване за убийство и опит за убийство, извършени в двора...

Преди трагедията: Загиналата Симона скъсала с убиеца си Димитър

http://petel.bg/Predi-tragediyata--Zaginalata-Simona-skasala-s-ubietsa-si-Dimitar__133157

Снимка: Булфото Загиналата в сливенското училище 15-годишна Симона скъсала с убиеца си Димитър от село Струпец, след като двамата били...

Амброзия от нар и сладки картофи - суперхраните на зимата

http://frognews.bg/news_101466/Ambroziia-ot-nar-i-sladki-kartofi---superhranite-na-zimata/

Времето стана студено и трябва да подготвим организма за зимните месеци. Едно от основните неща да бъдем здрави и красиви е храненето. foodpanda подбра няколко храни, които задължително трябва да добавим към трапезата си, за да бъдем в добро физическо и здравословно състояние.

Амброзия (от нар) и аристократични сладки картофи-суперхраните на зимата

http://frognews.bg/news_101466/Ambroziia-ot-nar-i-aristokratichni-sladki-kartofi-superhranite-na-zimata/

Времето стана студено и трябва да подготвим организма за зимните месеци. Едно от основните неща да бъдем здрави и красиви е храненето. foodpanda подбра няколко храни, които задължително трябва да добавим към трапезата си, за да бъдем в добро физическо и здравословно състояние.

Продължава акцията по спасяването на туристите на Крушунските водопади: Борим се с планината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096574

Над 20 души от
Над 20 души от "Гражданска защита, доброволен отряд към Община Летница, членове на ловешкия Клуб за скално катерене "Планински ангели", полицаи и пожарникари участват в мащабна акция на Крушунските водопади. Хора и техника се борят за спасяването на жена и мъж, които бяха затрупани от свлякла се скална маса днес по обед.

КЗК наложи жестока глоба на Енерго-Про

http://www.vesti.bg/bulgaria/kzk-nalozhi-zhestoka-globa-na-energo-pro-6045025

Комисията санкционира дружеството с 14.4 млн. лв. за злоупотреба с монополно положение на пазара

Тънката граница между мечтите и манията

http://frognews.bg/news_101465/Tankata-granitsa-mejdu-mechtite-i-maniiata/

„Брегът на москитите“ (ИК „Изток-Запад“) от Пол Теру е книга за вярата в себе си, отказа да се примириш и престъпването на тънката граница между мечтите и манията.

Реформаторите оглавиха общинските съвети в Пловдив, Монтана и Априлци

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644308_reformatorite_oglaviha_obshtinskite_suveti_v_plovdiv/?ref=rss


В първата седмица след местните избори Реформаторският блок се сдоби с трима председатели на общински съвети в Пловдив, Монтана и Априлци. Реформаторите се надяват на шефския пост в общинските съвети на Червен бряг, Неделино, Кочериново, както и в Кубрат, научи "Дневник".

В Пловдив общинския съвет оглави местния лидер на "Движение България на гражданите" Савина Петкова. В града на тепетата Реформаторският блок се яви като местна коалиция "Здравко Димитров - да решаваме заедно", тъй...

Министър Кралев изтегли голямата награда - автомобил „Дачия Сандеро“ в томболата на Българския туристически съюз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096553

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев донесе късмет за Иван Пламенов Трайков от София, чието име изтегли в годишната томбола на Българския туристически съюз „Опознай България – 100 туристически обекта“. Наградата за победителя, посетил 100 туристически обекта и събрал 100 марки, е чисто нов лек автомобил „Дачия Сандеро“.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев донесе късмет за Иван Пламенов Трайков от София, чието име изтегли в годишната томбола на Българския туристически съюз „Опознай България – 100 туристически обекта“. Наградата за победителя, посетил 100 туристически обекта и събрал 100 марки, е чисто нов лек автомобил „Дачия Сандеро“.

„Луфтханза” се вдига на стачка

http://frognews.bg/news_101464/Lufthanza-se-vdiga-na-stachka/

Германската самолетна компания „Луфтханза" обяви, че ще отмени 290 полета днес, тъй като е първият ден от заплануваната едноседмична стачка на стюардите и стюардесите заради дългогодишен спор, съобщава „Франс прес".

Социалните мрежи помагат за изучаването на ефектите от различни лекарства

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/06/2644057_socialnite_mreji_pomagat_za_izuchavaneto_na_efektite/?ref=rss


Учени от Испания смятат, че внимателен анализ на публикациите в социалните мрежи може да даде представа за странични ефекти от медикаментите, които не са били отбелязани по време на клиничните тестове или не са споделяни с лекуващия лекар, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Специалистите от мадридския университет "Карлос III" са започнали работа по софтуерен инструмент, който да обработва големи обеми информация и да извлича данните за конкретни лекарства. Работи се и по метод, който...

Министър Кралев изтегли голямата награда - автомобил „Дачия Сандеро“ в томболата на Българския туристически съюз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096544


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев донесе късмет за Иван Пламенов Трайков от София, чието име изтегли в годишната томбола на Българския туристически съюз „Опознай България – 100 туристически обекта“. Наградата за победителя, посетил 100 туристически обекта и събрал 100 марки, е чисто нов лек автомобил „Дачия Сандеро“.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев донесе късмет за Иван Пламенов Трайков от София, чието име изтегли в годишната томбола на Българския туристически съюз „Опознай България – 100 туристически обекта“. Наградата за победителя, посетил 100 туристически обекта и събрал 100 марки, е чисто нов лек автомобил „Дачия Сандеро“.

Скандално! Асистентите в БАН ще получават заплати колкото чистачките

http://pik.bg/скандално-асистентите-в-бан-ще-получават-заплати-колкото-чистачките-news430901.html

Скандално! Асистентите в БАН ще получават заплати колкото чистачките

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН, информира БНР.

Това ще породи огромни проблеми в цялата Академия на науките, защо тук не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование. След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата. не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са и сега ги изпращаме в чужбина. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата, каза до. Тонев.

Трагедията в Сливен: Убита ученичка, наръган бивш затворник, ранена учителка и любовник, който не успя да се застреля

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096527

Кървава трагедия вцепени Сливен днес следобед.
Около 14 ч 28-годишен мъж срещнал в района на икономическия техникум в града бивш затворник по прякор Бахура. При спречкване, причините за което още не са известни, го наръгал с нож, предава кореспондентката на "Труд" Росица Николова.
След това мъжът влязъл в училището и убил с нож ученичка от девети
Кървава трагедия вцепени Сливен днес следобед. Около 14 ч 28-годишен мъж срещнал в района на икономическия техникум в града бивш затворник по прякор Бахура. При спречкване, причините за което още не са известни, го наръгал с нож, предава кореспондентката на "Труд" Росица Николова. След това мъжът влязъл в училището и убил с нож ученичка от девети

Близо 2000 вече са напуснали МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=305784

Председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов съобщи, че близо две хиляди служители са напуснали МВР. Пред журналисти в Народното събрание Попов заяви, че няма да отстъпят от исканията си и протестите им продължават в цялата страна.

Още за сливенската кървава баня: Убитата е 15-г. Симона, двама са в реанимация, критични

http://frognews.bg/news_101463/Oshte-za-slivenskata-karvava-bania-Ubitata-e-15-g-Simona-dvama-sa-v-reanimatsiia-kritichni/

28-годишният Димитър И. пресрещнал и наръгал с нож 28-годишния Красимир, а после на стълбите на училището Димитър видял 15-годишната Симона и я пробол три пъти, след което опитал да се самоубие, като се прострелял с газов пистолет в устатата. Момичето издъхнало на място.

Съдът не даде ход на делото срещу трима мъже, обрали магазин и стреляли по бивш полицай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644287_sudut_ne_dade_hod_na_deloto_sreshtu_trima_muje_obrali/?ref=rss


Заради процесуални нарушения Софийският градски съд (СГС) не даде ход на делото срещу Георги Лалчев, Милен Ангелов и Емир Мустафовски, обвинени във въоръжен грабеж, а един от тях - Лалчев - и в опит за убийство на бивш полицай.

Служебният защитник на Лалчев адвокат Златков не се яви на заседанието. а стана и ясно, че двамата не са се чували от един месец. Подсъдимият заяви, че не знае защо адвокатът му не се явява, но държи на неговото присъствие и това стана причина съдът да не даде...

Николай Радулов: Полицейските протести не са стачка и са напълно законни

http://www.cross.bg/pitat-naryshenie-protesti-1487162.html

/КРОСС/ Николай Радулов е бивш секретар на МВР в периода 1997-1998 г., по време на управлението на Иван Костов и непосредствено в годината след евентуалното вербуване на Борисов. Във връзка с горещата тема от последните дни - полицейските протести, агенция "КРОСС" потърси неговата гледна точка. Г-н Радулов, какво е Вашето мнение за протеста на полицаите, основателен ли е той? Аз подкрепям протеста и считам, че е основателен. Полицаите имат право на профсъюзна дейност и протестите, които се провеждат сега са напълно законни. Някой се опитва да ни обърка, като твърди, че това е стачка. Това не е стачка. Това е смисълът на профсъюзната дейност, да се иска подбряване на условията за себе си, за работа, за почивка, за по добро оборудване. Всички питат за това: Защо не се съгласяват на това, което правителството предлага, тъй като то е направило доста отстъпки? Но всъщност техните искания са малко по различни. Те не просто искат да се запазят старите извоювани от тях възможности за повече заплати и т.н, а правителството да се съгласи с тях както е по-закон. Поднасянето на тази изненада, че самият министър на вътрешните работи не е бил уведомен е нарушение на законите. Не трябва да се хващаме, че те са излезли и протестирали незкаонно. Това е спонтанно и просто не са преценили, че е нарушение, но първото нарушение е извършено от министъра на финансите. Адекватно ли се реагира на него от страна на управляващите? Имаше един коректен ход от страна на премиера

Михаил Миков: Изборите бяха фалшифицирани

http://bulgarski.pogled.info/news/69021/Mihail-Mikov-Izborite-byaha-falshifitsirani

/Поглед.инфо/ „Големият проблем с изборните резултати е, че изборите като цяло бяха нечестни, фалшифицирани”, коментира председателят на БСП Михаил Миков пред Bg on air.

БХК се отказа от номинацията на Полфрийман за "Човек на годината"

http://frognews.bg/news_101462/BHK-se-otkaza-ot-nominatsiiata-na-Polfriiman-za-CHovek-na-godinata/

Българският хелзинкски комитет (БХК) е решил индивидуалната кандидатура на австралиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината" да бъде отстранена. Комитетът е взел решението във връзка с обществените реакции срещу номинацията му. Остава номинацията единствено за Българското затворническо сдружение за реабилитация, съобщават от БХК.

Опитаха да фалшифицират вота за председател на Общинския съвет в Карнобат

http://pik.bg/опитаха-да-фалшифицират-вота-за-председател-на-общинския-съвет-в-карнобат-news430894.html

Опитаха да фалшифицират вота за председател на Общинския съвет в Карнобат

Опит за фалшифициране още при първия избор на общинския съвет беше направен в Карнобат, съобщи Флагман.БГ. Тайният вот за председател на местния парламент беше възприет твърде буквално и съветниците бяха принудени да гласуват под охрана и зад параван.

Единствено намесата на областния управител Вълчо Чолаков предотварти опорочаването на гласуването. Той за кратко въдвори ред, след като общинските съветници не обърнаха никакво внимание на призива за прозрачност на събралите се във фоайето на читалището граждани. „Кой може да гарантира, че вътре няма да извадят нещо от джоба си! Това е пълна анархия“, негодуваха хората.


Урната с бюлетините беше скрита зад параван

„Гласуването не може да протече по този начин. Вотът е таен, но бюлетината трябва да бъде поставена в урната пред всички“, намеси се губернаторът Вълчо Чолаков.

След неговата намеса представителите на комисията унищожиха вече пуснатите в урната бюлетини и гласуването беше преустановено наново.

Новите работни места в САЩ бележат изненадващо рязко повишение

http://www.investor.bg/novini/130/a/novite-rabotni-mesta-v-sasht-belejat-iznenadvashto-riazko-povishenie-205566/

Работодателите в САЩ са добавили 271 хил. нови назначения през октомври, които далеч надвишават прогнозите за ръст от 185 хил. работни места

Москва обвини "Шарли ебдо" в кощунство заради карикатури за руския самолет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/06/2644294_moskva_obvini_sharli_ebdo_v_koshtunstvo_zaradi/?ref=rss


Allegedly these are new #CharlieHebdo cartoons mocking a tragedy as a result of which 224 people died. pic.twitter.com/VauuozEDrt

— Yury Barmin (@yurybarmin) November 6, 2015 Властите в Москва обвиниха в кощунство известното френско сатирично издание "Шарли ебдо" (Charlie Hebdo) заради публикуването в последния му брой на две карикатури по повод катастрофата на руския пътнически самолет в Египет.
  Дмитрий Песков, говорител на руския президент, използва това определение и...

Асистентите в БАН ще получават колкото чистачките

http://www.mediapool.bg/asistentite-v-ban-shte-poluchavat-kolkoto-chistachkite-news241496.html

След повишаването на минималната работна заплата на 420 лева от следващата година асистентите в БАН ще получават толкова, колкото чистачките и портиерите. Това съобщи директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика доц. Димитър Тонев, който е и председател на финансовата комисия на БАН. "Това ще породи огромни проблеми в цялата академия, защото не може специалисти от такъв род да са на минимална работна заплата заедно с чистачките, които нямаме претенции да имат образование", каза той. "След като Министерство на образованието и науката казват, че заплатата на начален учител е 600 лева, поне нашите млади хора, младите специалисти с висше образование и асистентите също да са на по- прилична заплата", заяви още Тонев. "Не може да стартираме с минималната работна заплата на хора, които са учили, добили са опит, квалифицирани са и сега ги изпращаме в чужбина. Това според мен означава, образованите хора на България да заминат за чужбина веднага, тъй като те ще минат на минимална работна заплата", каза той. Млад учен в БАН започва с 440 лева заплата. Средното възнаграждение на доцент е 650 лева, а на професор – 750 лева От няколко седмици БАН поднови искането си за по-висок бюджет, но няма никакви изгледи да й бъде даден. В същото време председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров смята, че мястото на учените не е на улицата и на този етап протести не се предвиждат.

Как премина благотворителният търг на Златка (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-premina-blagotvoritelniiat-tyrg-na-zlatka-video-6045023

Златка очаква отново всички желаещи да помогнат на Втора детска хирургия да се включат в поредната инициатива на 19 ноември в Mall Paradise

Адв. Ботев за Фрог: Разследващите полицаи работят с личните си коли и телефони

http://frognews.bg/news_101461/Adv-Botev-za-Frog-Razsledvashtite-politsai-rabotiat-s-lichnite-si-koli-i-telefoni/

С две ръце подкрепям протеста на разследващите полицаи. Те имат основание да недоволстват. Купуват със собствени средства принтер и хартия. Личния си телефон използват за служебни цели – обаждат се на свидетели, на адвокати. Пак по работа използват и личните си автомобили, коментира пред Фрог нюз адвокат Христо Ботев.

INVESTOR Finance Forum отново събира българския и чуждестранен форекс елит

http://www.investor.bg/novini/130/a/investor-finance-forum-otnovo-sybira-bylgarskiia-i-chujdestranen-foreks-elit-205543/

Четвъртата конференция за инвестиции и валутна търговия ще се проведе на 27 ноември 2015 г. в Интер Експо Център в София

Русия за карикатурите в "Шарли Ебдо" с разбилия се самолет: Това е кощунство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096535

Карикатурите за трагедията над Синай, публикувани днес във френското сатирично списание "Шарли Ебдо", са кощунство, което няма нищо общо с демокрацията.
Това заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС.
„В нашата страна това се нарича с много силна дума – кощунство. Това няма отношение нито към демокрацията,
Карикатурите за трагедията над Синай, публикувани днес във френското сатирично списание "Шарли Ебдо", са кощунство, което няма нищо общо с демокрацията. Това заяви днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС. „В нашата страна това се нарича с много силна дума – кощунство. Това няма отношение нито към демокрацията,

До 8 ноември трябва да бъдат свалени агитационните материали в община Перник

http://www.zapernik.com/politika/do-8-noemvri-tryabva-da-budat-svaleni-agitacionnite-materiali-v_40524/

Кметът на Перник Иван Иванов издаде заповед за премахване на агитационните материали на територията на общината във връзка с преминалите избори за кметове и общински съветници и националния референдум. Като краен срок е определен 8 ноември.

В началото на следващата седмица отдел „Общински инспекторат“ ще провери изпълнението на заповедта и при наличие на агитационни материали ще бъде търсена административнонаказателна отговорност от лицата, представляващи политическите...

Продължава

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване