Националният съвет на СДС се събира на 10 ноември

http://pik.bg/националният-съвет-на-сдс-се-събира-на-10-ноември-news430736.html

Националният съвет на СДС се събира на 10 ноември

Националният съвет на СДС се събира на 10 ноември - датата, на която започна новата история на България след 45 години тоталитарен режим. Това съобщиха от пресцентъра на СДС.

Ще бъдат анализирани резултатите от местните избори и представянето на СДС, като част от РБ.

Пресконференцията е предвидена за 14 часа в Културен дом "Красно село" на бул. "Цар Борис ІІІ".

Удрят ракията от домашните казани

http://www.moreto.net/novini.php?n=305747

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция „Митници“. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Очаква ни дълга ваканция за Коледа и Нова година! Ето по колко дни ще почиваме за двата празника

http://petel.bg/Ochakva-ni-dalga-vakantsiya-za-Koleda-i-Nova-godina--Eto-po-kolko-dni-shhe-pochivame-za-dvata-praznika__133130

Кадър: Нова тв Дълга ваканция за Коледа и Нова година. По четири почивни дни ще имаме за двата празника, тъй като се сливат със събота и...

Банковите квестори и членовете на регулаторите да декларират били ли са в ДС, предлагат депутати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644074_bankovite_kvestori_i_chlenovete_na_regulatorite_da/?ref=rss

Квесторите в списъка на Българската народна банка (БНБ), както и главният секретар и директорите на дирекциите в регулаторните комисии да бъдат добавени в списъка на държавните длъжности, които още при кандидатстване за поста да подават декларация били ли са в Държавна сигурност (ДС). Тези поправки в Закона за достъп и разкриване на принадлежност към бившите тайни служби е внесено от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов и Методи Андреев от ГЕРБ.

В списъка се предлага да се добавят съдебните заседатели, членовете на инспектората към Висшия съдебен съвет, членовете на управителни и надзорни органи на държавни или общински дружества с над 50% публично участие, районните кметове, техните заместници и секретарите на районните администрации. Според вносителите, които дадоха пресконференция в парламента, промените ще важат и за вече заемалите такива постове.

По думите на Славов сред дружествата ще попаднат "Булгаргаз", Националната електрическа компания (НЕК), Българският енергийния холдинг (БЕХ). Димитров избори регулаторите - Комисията за финансов надзор, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за защита на конкуренцията, като подчерта и важността на проверката на банковите квестори, включително и на тези, които в момента работят по фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Попитан дали ГЕРБ ще даде подкрепа на закона, Методи Андреев заяви, че сегашното предложение е допълнение на пропуски по вече приети преди около година нови длъжности, които да подават декларации. Той уточни, че предлагат и да не иска изрично съгласие, а автоматично да се изисква такава информация.

Бъчварова с план за "безболезнено" съкращаване на 2500 души от МВР

http://offnews.bg/news/n_1/n_587167.html

Министерството на вътрешните работи може да направи реформи по-безболезнено от тези, които бяха прокарани в закона за държавния бюджет.  Това става ясно от изказване на министър Румяна Бъчварова по време на последното заседание на правителството в сряда. На него са приети промените в Закона за МВР, с които се създава държавна фирма за издаване на документите за самоличност и шофьорските книжки. Идеята е МВР да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР." Очакванията са с тази промяна да се редуцира съставът на МВР 2500 души.  Според Бъчварова идеите на финансовия министър Владислав Горанов не са работещи, тъй като срещат социална съпротива. МВР обаче не се отказва от реформите и се оказва, че за тях има и друг начин да бъдат направени, става ясно от изказването на Бъчварова:  Уважаеми колеги, с оглед и на последните решения, които премиерът обяви, искам да кажа, че този подход към реформата в МВР не може да бъде осъществен, той среща силна социална съпротива, но това не значи, че се отказваме от реформите в МВР, те ще бъдат осъществени по друг начин. По мое лично мнение, този начин би бил по-безболезнен, отколкото този, който предстои да се случи. Ще има съкращаване на служителите, премахване на дейности, които са в министерството, което означава допълнителна редукция на щата на МВР и по този начин ще можем да се вместим в бюджета, така че да имаме и средства, които да насочим към техническото обезпечаване на основните дейности. Очакванията от създаването на държавното предприятие, което да изземе част от функциите на МВР, са да се освободи човешки ресурс "върху изпълнението на основните дейности за защита на правата и свободите на гражданите и противодействие на престъпността, защита на националната сигурност, опазване на обществения ред и пожарната безопасност."  С допълнителни промени ще се редуцира броят на обектите, които МВР охранява без заплащане. Промените предвиждат също закриването на Дирекция „Специална куриерска служба“ и преминаването ѝ към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).  Друга промяна в закона е оценяване на държавните служители в МВР - с тестове ще се установява как служителите изпълняват задълженията си. Очакванията са тази мярка да има превантивен и антикорупционен ефект, но също и да доведе до подобряване на работата на служителите. 

"Челюсти" се завръща по Нова ТВ

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/cheliusti-se-zavryshta-po-nova-tv-6044988

Диана Найденова временно паркира колата на рубриката "Карай направо" и влиза в студиото на "Събуди се"

Зловеща катастрофа! Кола излетя и се обърна по таван на "Цариградско шосе"

http://pik.bg/зловеща-катастрофа-кола-излетя-и-се-обърна-по-таван-на-цариградско-шосе-news430734.html

Зловеща катастрофа! Кола излетя и се обърна по таван на "Цариградско шосе"

Два автомобила катастрофираха на бул. "Цариградско шосе", съобщиха за медията ни очевидци.

Единият автомобил се е обърнал по таван от зверския сблъсък.

На мястото вече има полиция и линейка. Не е ясно дали има жертви.

Очаквайте подробности!

 

 

 

Затварят най-важната пътна артерия в Русе за цял месец

http://pik.bg/затварят-най-важната-пътна-артерия-в-русе-за-цял-месец-news430728.html

Затварят най-важната пътна артерия в Русе за цял месец

В края на седмицата ще бъде затворена за движение на автомобили най-важната пътна артерия в Русе – кръговото кръстовище между булевардите „Липник“, „Цар Освободител“ и „Ген. Скобелев“. Причината е изграждането на пешеходния подлез, който е част от проекта за интегриран градски транспорт. Предвидено е стесняване на съществуващата сега тревна площ, разширяване на пътните платна и изграждане на шест пешеходни подлеза, пет от които с асансьори за хора с увреждания и майки с колички.
За месец превозните средства ще трябва да използват алтернативни маршрути, тъй като в района на строителството ще се пропуска само градският транспорт. Останалите коли ще трябва да заобикалят – тези, които идват по булевард „Липник“, ще минават през улиците „Солун“ и „Дебър“ в жк „Ялта“, а пътуващите от булевардите „Христо Ботев“ и „Цар Освободител“ ще трябва да се отклоняват по улиците „Панайот Хитов“ и по „Борисова“.

Политическите лидери в Македония се разбраха за преходно правителство

http://www.mediapool.bg/politicheskite-lideri-v-makedoniya-se-razbraha-za-prehodno-pravitelstvo-news241465.html

Лидерите на основните политически сили в Република Македония постигнаха споразумение по основните въпроси, които възпрепятстваха предсрочните парламентарни избори в страната, договорени през лятото. Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи стигнаха до съгласие за състава на преходното правителство. Генералният секретар на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония – Оливер Спасовски, ще оглави министерството на вътрешните работи, а заместник-председателят на СДСМ Фросина Ременски ще ръководи Министерството на труда и социалната политика. Преговорите продължиха близо 6 часа и приключиха малко преди 2.00 часа българско време. Партийните водачи се договориха и за правомощията на новите заместник-министри от опозицията, които ще имат право на вето върху решения, отнасящи се до изборите, насрочени за идната пролет. Договорен е и закон за така наречените "медийни бомби" – гарантиращ, че медиите няма да бъдат наказвани, ако изнасят записи и материали за държавни функционери, представляващи обществен интерес. Четирите партии се договориха по отношение на този закон да поискат мнението на Венецианската комисия. Малко преди лидерската среща и специалният прокурор Катица Янева успя да попълни своя екип от прокурори. Всички те - 12, положиха клетва. Премиерът Никола Груевски и лидер на управляващата ВМРО-ДПМНЕ каза, че "неговата партия иска да се проведат избори и гражданите да дадат своята присъда". "Гражданите решават. Те и този път ще покажат пред цялата европейска и международна общност, че не е възможно чрез мръсни игри да се добереш до властта. Това нещо искам да разбере и СДСМ", каза Груевски след приключването на преговорите. Лидерът на опозицията Зоран Заев каза, че "това ново начало за Република Македония и всички нейни граждани". "Постигнахме споразумението, което още утре трябва да бъде правно и законно формализирано", каза Заев.

Политическите лидери в Македония стигнаха до съгласие и ще има избори

http://www.mediapool.bg/politicheskite-lideri-v-makedoniya-stignaha-do-saglasie-i-shte-ima-izbori-news241465.html

Лидерите на основните политически сили в Република Македония постигнаха споразумение по основните въпроси, които възпрепятстваха предсрочните парламентарни избори в страната, договорени през лятото. Генералният секретар на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония – Оливер Спасовски, ще оглави министерството на вътрешните работи, съобщи БНР. Партийните водачи се договориха и за правомощията на новите заместник-министри от опозицията, които ще имат право на вето върху решения, отнасящи се до изборите, насрочени за идната пролет. Договорен е и закон за така наречените "медийни бомби" – гарантиращ, че медиите няма да бъдат наказвани, ако изнасят записи и материали за държавни функционери, представляващи обществен интерес.

Облак "цунами" доближава като валяк брега (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/oblak-cunami-doblizhava-kato-valiak-brega-video-6044987

Ниският, хоризонтален буреносен облак, който се нарича Arcus, бавно се движи в небето над крайбрежието край Сидни

LG е марката на годината за дизайн на RED DOT 2015

http://www.cross.bg/godinata-dizaiin-markata-1487120.html

/КРОСС/Компанията LG Electronics (LG) бе удостена с титлата „Марка на годината" в престижните награди Red Dot - eдно от най-известните състезания за дизайн в света. С това признание LG се присъединява към редиците на престижни победители от предишни години като PepsiCo, Audi AG и Mercedes-Benz. LG е едва третата компания, която печели едновременно наградите „Марка на годината" и „Дизайн екип на годината", като втората награда е печелена от LG и през 2006 г. Титлата "Марка на годината" бе присъдена на LG за нейните 13 награди Red Dot в категорията Communication Design, получени в течение на годината. Печелившите продукти тази година включват LG G4 и LG Watch Urbane, които въплъщават в себе си ориентираната към бъдещето философия на компанията за интуитивно потребителско изживяване на база иновативен, но достъпен и улеснен за използване дизайн. "Управлението на марката на LG Electronics няма конкуренция в това отношение. Фирменото мото обобщава всичко - Life's Good (Животът е хубав)," каза д-р Питър Зек, основател и изпълнителен директор на Red Dot. "Всеки, който инвестира в продукт на LG незабавно забелязва, че животът му е малко по-привлекателен с него. Точно по този начин работи убедителното управление на марката

Едуард Ераносян напусна "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644075_eduard_eranosian_napusna_ludogorec/?ref=rss


Треньорът на "Лудогорец" Едуард Ераносян подаде оставка, обявиха от клуба с кратко съобщение в сайта си. Той е обявил решението си късно вечерта в четвъртък.

"Наставникът на шампионите уведоми ръководството, че е взел категорично решение предвид последните резултати и натрупаното напрежение около отбора", пишат шампионите.

Ръководството на "Лудогорец" опитало да го разубеди и да остане начело на отбора. Специалистът обаче останал непреклонен, твърдят от клуба.
...

Продължават полицейските протести в страната

http://www.cross.bg/nadziratelite-blagoevgrad-pochivka-1487119.html

/КРОСС/Служители на реда от цялата страна отново излизат на протести заради орязаните си социални придобивки В Шумен полицаите ще излязат пред страдата на Районното управление в 12 часа. Полицаите от Сливен ще се съберат пред Областната дирекция на МВР през обедната си почивка. Протестът им се подкрепя и от надзирателите от женския затвор в Сливен. Пред сградата на ОД на МВР в Благоевград полицаи също ще протестират в обедната си почивка. Протести ще има и пред полицейските управления в по- големите градове на областта. В Благоевград протестиращите ще раздават цветя на шофьорите. Очаква се периодично да бъде спирано движението по основната улица с пресичане. Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време - 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.  

Кунева определи 24 ползи за бизнеса от ТТИП, но не каза какви са

http://business.actualno.com/Kuneva-opredeli-24-polzi-za-biznesa-ot-TTIP-no-ne-kaza-kakvi-sa-news_506022.html

От малките и средни фирми често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация и да се ориентират на сложния пазар, а някои от тях са неконкурентноспособни на американския пазар. Това каза по време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпроса на депутата Георги Божинов от БСП лява България относно анализа на рисковете, ползите и въздействието върху малкия и средния бизнес в България от подписването на споразумението за Трансатлантическо търговско и

Горанов: Докладът за КТБ е поверителен

http://business.actualno.com/Goranov-Dokladyt-za-KTB-e-poveritelen-news_506013.html

Споделям необходимостта да бъдат разкрити всички, които пряко или косвено са замесени във фалита на КТБ. Но докладът на AlixPartners - международната фирма, наета да разследва източването на банката, е поверителен. Записано е в договора, с който тя е наета от синдиците. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на финансите Владислав Горанов.  Изказването му бе по повод депутатска подписка с искане за прозрачност, която му бе връчена от народните представители от Р

Анархисти излизат на контрапротест срещу полицейския произвол във Варна

http://varna.actualno.com/Anarhisti-izlizat-na-kontraprotest-sreshtu-policejskija-proizvol-vyv-Varna-news_506026.html

Членове на Автономния работнически синдикат (АРС) във Варна се събират на извънредно заседание, за да решат каква публична позиция да заемат относно незаконните полицейски блокади в морската столица, научи Topnovini.bg. Твърде е възможно анархистите да решат да организират контрапротест срещу полицейския произвол, белязал последните дни във Варна. Незаконните блокади на служители на Областната дирекция на МВР възпрепятстват конституционното право на гражданите на свободно придвижване, което е н

Зимните курорти чакат 20% ръст на туристите

http://society.actualno.com/Zimnite-kurorti-chakat-20-ryst-na-turistite-news_506027.html

Чака ни силен зимен сезон с ръст от 5 до 7%. А на база ранни записвания някои ски курорти очакват ръст дори от 20%. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова, която беше на официалното откриване на 8-ия регионален форум във Варна „Културно –исторически продукти на България –единни в многообразието". Основните ни пазари за предстоящия зимен сезон са Турция, Гърция, Румъния, Сърбия , Македония, Германия, Великобритания, Израел и Холандия. Очакваме ръст на гостите дори о

Общинският съвет в Царево се обяви срещу закриването на Районния съд

http://burgas.actualno.com/Obshtinskijat-syvet-v-Carevo-se-objavi-sreshtu-zakrivaneto-na-Rajonnija-syd-news_506028.html

Местните парламентаристи в Царево приеха декларация срещу закриването на Районния съд в морската община. Това се случи малко след като всички те положиха клетва на първото си заседание вчера. Промените на Висшия съдебен съвет (ВСС) предвиждат закриването на половината от 113-те районни съдилища в България. Според текстовете всеки районен съд трябва да има минимум 6 съдии, като на 10 хиляди души се полага по 1 магистрат. В момента в Царево работят двама съдии, посочва Topnovini.bg. В писмо до ме

Десет са жалбите за оспорване на изборите в област Сливен

http://sliven.actualno.com/Deset-sa-jalbite-za-osporvane-na-izborite-v-oblast-Sliven-news_506029.html

Десет жалби са заведени в Административен съд - Сливен за оспорване на резултатите от местния вот, посочва Topnovini.bg. 8 от тях са по жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сливен, с което бяха обявени резултатите от избора за общински съветници. Две са срещу избора на кметове в населени места в областта, съобщи за "Дарик" председателят на Административен съд Владимир Първанов. За Сливен жалбите са подадени от АБВ, Коалиция „Народен съюз", Коалиция „Съюз за Слив

Charlie Hebdo осмя руската самолетна трагедия в карикатури

http://europe.actualno.com/Charlie-Hebdo-osmja-ruskata-samoletna-tragedija-v-karikaturi-news_506003.html

Френският вестник Charlie Hebdo е публикувал цинични карикатури и шеги за катастрофата на руския пътнически самолет Airbus A321 в Египет, съобщава РЕН ТВ. На първата карикатура са изобразени летящи тела и отломки от самолет върху главата на терорист. Надписът гласи: "Руската авиация засилва своите бомбардировки." На втората карикатура е изобразен череп, лежащ сред отломки и останки от тела, на която се разсъждава за опасността на руските лоукостери и се казва, че вероятно този човек е трябв

12-годишно българче стана световен шампион по шах

http://www.moreto.net/novini.php?n=305741

Българче - световен шампион по шах. 12-годишната Нургюл Салимова спечели първенството за момичета в тази възрастова група в Гърция. Другата ни представителка, която имаше шанс за титла - Диляна Иванова, взе бронзов медал при момичетата до 8 години.

Банско отново е курортът с най-атрактивни цени за зимна почивка в Европа

http://pik.bg/банско-отново-е-курортът-с-най-атрактивни-цени-за-зимна-почивка-в-европа-news430730.html

Банско отново е курортът с най-атрактивни цени за зимна почивка в Европа

Банско и тази година остава на първо място в класацията на най-достъпните европейски курорти, изготвена от туристическия сайт TripAdvisor. Експертите са изчислили, че седмична почивка за семейство от четири човека излиза 3500 лева. В тази цифра влизат настаняване в хотел, ски карти, екипировка под наем, уроци с инструктор и вечеря с напитки. На второ място в списъка е руския курорт Сочи (4 500 лв), следван от немския Берхтесгаден (5 250).

В другите дестинации в Топ 10 цените са над 5 700 лв. Авторите на проучването отбелязват, че Източна Европа като цяло тази година предлага най-атрактивни цени за любителите на ски ваканциите. Банско не само запазва лидерството си, но е подготвил и приятна изненада за посетителите - цената за едноседмична почивка е паднала с близо 1 000 лв. в сравнение с миналата година. В рейтинга на страните на първо място е Андора с три от десетте най-достъпни като цени курорти. Най-скъп от всички 42 курорта, включени в класацията е швейцарския Цермат (13 270 лв). На практика в Швейцария се намират половината от десетте най-скъпи места за прекарване на зимната почивка, докато три от най-евтините са в Източна Европа - Банско, Сочи и Кранска Гора (Словения). Авторите на анкетата са изготвили проучването на база средна цена в 79 хотела на всеки един курорт в Европа от 15 декември тази година до 15 април 2016.

Цачева: Днес е време за диалог и за изграждане на нови партньорства

http://pik.bg/цачева-днес-е-време-за-диалог-и-за-изграждане-на-нови-партньорства-news430727.html

Цачева: Днес е време за диалог и за изграждане на нови партньорства

Днес е време за диалог и за изграждане на нови партньорства. От съгласието, което постигаме помежду си, ще зависи не само преодоляването на днешната криза, но и перспективите за развитие пред нашите страни. Това каза председателят на Народното събрание и президент на ПА на ПСЮИЕ Цецка Цачева.

Народното събрание е домакин на международна конференция на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в София. Темата на международната конференция е „Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа – регионални синергии, стратегическо сътрудничество, парламентарна дипломация”. Във форума участват представители на 13-те страни-участнички в ПСЮИЕ. При откриването му председателят на парламента заяви, че очаква днес да постигнат съгласие около приоритетите, за които ще работят през следващата година.

„Процесът на институционализацията на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ е неразривно свързана с постигането на съгласие около основните приоритети и цели, които си поставяме през следващите години. Различните насочи на стратегическото ни развитие в контекста на общото ни разбиране за необходимостта от изграждане на среда за сигурност, стабилност и просперитет генерират нова синергия в регионалното ни сътрудничество. Нашите страни се нуждаят от развитие основано на сигурност”, каза тя.

Цачева посочи, че постигането на по-високо равнище на транспортна, енергийна и инфраструктурна свързаност е в основата на икономическия просперитет, насочен към развитие на човешкия потенциал и качеството на живота в нашите страни. Тя подчерта, че постигането на тези свързани помежду си цели зависи от степента, в която успяваме да изградим и укрепим всекидневната сигурност на нашите граждани.

„В днешните условия се разгръщат нови пространства за парламентарна дипломация. Като изразители на волята на нашите граждани парламентите имат не само възможността да превръщат тази политическа воля в правни норми. Във все по-голяма степен авторитетът на законодателната власт зависи от способността ни да гарантираме ефективен и компетентен парламентарен контрол върху дейността на изпълнителната власт. Това е истинският залог за преодоляване на демократичния дефицит. От нас днес зависи да върнем доверието на гражданите в техните представители”, заяви Цецка Цачева.

Тя посочи, че пътят към неговото възстановяване преминава през повишаване на качеството на парламентарната дипломация и разширяване на парламентарното сътрудничество. Приключването на процеса на институционализация на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ и задълбочаване на стратегическото сътрудничество с Европейския парламент (ЕП) са целите, които си поставило българското председателство и Цачева заяви, че очаква днешната конференция да утвърди реалния напредък в тези две посоки. Тя потърсила лично и получила подкрепа от Комисията по външните работи на ЕП и лично от нейния председател.

„Повече от когато и да е било бъдещето ни зависи от нас колеги - от съвместните ни усилия, от способността ни да постигаме съгласие и да преодоляваме различията помежду си в името на нашите граждани. Ние сме не само най-новата интерпарламентарна институция, ние бихме искали да бъдем и най-модерната централна платформа за парламентарен диалог. За тази цел е необходимо постигането на съгласие относно изграждането на постоянно действащ секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ”, заяви тя.

Цачева каза, че интензивният процес на институционализация и постигане на стратегически споразумения с ЕП и други интерпарламентарни съюзи налага повишаване на капацитета за координация в усилията за европейска интеграция на страните от региона. Българският парламент може да поеме отговорността за изграждането на електронната платформа за диалог между парламентите на страните членки на ПСЮИЕ.

Веригата магазини PPT идва в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_586859.html

Румънската верига магазини за дрехи и обувки  Prix Pour Toi (PPT) открива своите първи магазини в България през март 2016 г. в Пловдив, София, Ловеч, Шумен, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Разград и Велико Търново, като до края на следващта година у нас ще има 20 клона на фирмата. PPT е един от най-разпространените магазини с високи намаления и богата гама дрехи и обувки в Румъния и Молдова. Повечето от магазините му са разположени в градове с над 10 000 жители на площ между 100 и 250 кв. м., като през 2014 PPT Румъния отчете оборот от над 40 милиона евро и над 800 служителя. Централният офис у нас ще се намира в Пловдив, като в момента за него се набира персонал. Търсят се също така и регионални мениджъри за Североизточна и Северозападна България в Русе и Враца . Обявено е и работно място за агент развитие за района Централна Северна България . През 2015 Prix Pour Toi спечели престижната наградата „Best Buy“ за най-добро съотношение между качество и цена на магазин за облекло и обувки в Румъния, както и приза „Top Inc. 5000 Europe“ за една от най-бързо развиващите се компании в Европа. Освен това дружеството е класирано на 1-во място за 2014 година в Националната класация на компаниите, като приза е връчен от Търговско-Индустриалната камара в Румъния. Понастоящем мрежата от магазини на PPT наброява 136 в Румъния и 24 в република Молдова, като общият брой служители е над 1100. Платена публикация.

Косара Марчинкова бременна, Стефка Берова в Рим да помага

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094894

Дете чака в Рим обещаващата навремето певица Косара Марчинкова, дъщеря на знаменития тандем в естрадата Стефка Берова и Йордан Марчинков. Това съобщи за “24 часа” майка ѝ, която тъче между София и Рим. “Дойдох си за десетина дни и пак заминавам. Косара има нужда от мен, бременността ѝ я поизнервя и е друго, когато мама е в съседната стая”,
Дете чака в Рим обещаващата навремето певица Косара Марчинкова, дъщеря на знаменития тандем в естрадата Стефка Берова и Йордан Марчинков. Това съобщи за “24 часа” майка ѝ, която тъче между София и Рим. “Дойдох си за десетина дни и пак заминавам. Косара има нужда от мен, бременността ѝ я поизнервя и е друго, когато мама е в съседната стая”,

Глобиха 10 000 лв. пастир за лъжлив побой от полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095895



Пастир отнесе 10 000 лв. глоба заради лъжлив сигнал на тел. 112, че е пребит от полицаи в русенското село Семерджиево. Районният съд потвърди наказанието на З.С.М. за нарушение по чл. 28 ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер. Решението може да се обжалва пред Административния съд.
Пастир отнесе 10 000 лв. глоба заради лъжлив сигнал на тел. 112, че е пребит от полицаи в русенското село Семерджиево. Районният съд потвърди наказанието на З.С.М. за нарушение по чл. 28 ал. 1 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер. Решението може да се обжалва пред Административния съд.

2,6 млрд. евро са усвоени по Програмата за развитие на селските райони

http://econ.bg/Новини/2-6-млрд-евро-са-усвоени-по-Програмата-за-развитие-на-селските-райони_l.a_i.703155_at.1.html

2,6 млрд. евро са усвоени по Програмата за развитие на селските райони. Това представлява около 83 на сто от нейния бюджет, заяви министърът на...

Валентин Радев: Социалните придобивки в армията не трябва да се губят

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/valentin-radev-socialnite-pridobivki-v-armiiata-ne-triabva-da-se-gubiat-205534/

Реформите в сектор "Сигурност" трябва да се правят от съответните министри, каза зам.-председателят на комисията по отбрана в НС

Кола излетя в локалното и се обърна по таван след катастрофа на "Цариградско шосе"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095866

Две коли катастрофираха на бул. "Цариградско шосе" преди минути точно пред БТА. а Едната кола е излетяла в локалното и в момента лежи обърната по таван. 
 Има пострадал. На мястото има полиция и линейка.
Очаквайте
Две коли катастрофираха на бул. "Цариградско шосе" преди минути точно пред БТА. а Едната кола е излетяла в локалното и в момента лежи обърната по таван.  Има пострадал. На мястото има полиция и линейка. Очаквайте

Златнозорци нападнаха депутат на митинг на понтийските гърци

http://www.grreporter.info/zlatnozortsi-napadnakha-deputat-na-miting-na-pontiiskite-grtsi/18155

Според източници от полицията уличените в участие в нападението, които са задържани са осем души. Нова демокрация обвини премиера и заместник-министъра за защита на гражданите за бавното темпо в арестуването на нападателите

прочети повече

Осъдиха галеристка, подменила девет уникални картини с фалшификати

http://petel.bg/Osadiha-galeristka--podmenila-devet-unikalni-kartini-s-falshifikati__133119

Окръжната прокуратура в Шумен и Апелативната прокуратура във Варна постигнаха осъдителна присъда срещу бившата уредничка на...

Тойота инвестира 1 млрд. долара за изкуствен интелект

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tojota-investira-1-mlrd.-dolara-za-izkustven-intelekt-6044985

С привличането на нови технологии ние ще създадем по-мирно общество, пълно с надежда, заяви президентът на компанията

Децата на Черно море паднаха с 1:5 от Левски за Купата на БФС

http://petel.bg/Detsata-na-CHerno-more-padnaha-s-1-5-ot-Levski-za-Kupata-na-BFS__133126

Детският тим на Черно море (набор 2002) записа тежко поражение с 1:5 от Левски в първи 1/4-финал на турнира за Купата на Българския футболен...

Нови удари на руските въздушни сили! Бомби валят върху терористите в Сирия!

http://petel.bg/Novi-udari-na-ruskite-vazdushni-sili--Bombi-valyat-varhu-teroristite-v-Siriya-__133127

Бомбардировачите Су-24М от руските ВВС са унищожили работилници за ремонт на бронирана техника в провинция Алепо в Сирия, съобщиха от...

Горанов: В МВР трябва да се освободи ресурс за техническо оборудване

http://petel.bg/Goranov--V-MVR-tryabva-da-se-osvobodi-resurs-za-tehnichesko-oborudvane__133128

Снимка: Булфото Автор: Ива Николова, Блиц Орязването на социалните придобивки на чиновниците в МВР ще освободи ресурс за техническо...

Окошариха крадци, обрали дома на англичанин

http://pik.bg/окошариха-крадци-обрали-дома-на-англичанин-news430720.html

Окошариха крадци, обрали дома на англичанин

Служители от Районното управление в Поморие откриха и арестуваха банда от трима криминално проявени местни, на 18, 19 и 21 години, които извършили кражба от дома на английски гражданин, живеещ там.

Те отмъкнали три стенни огледала, кунненски и тоалетни урези. Установено било, че с друг местен бандит са откраднали от друго място два велосипеда, юлибейни монети и различни строителни инструменти.

Вещите са намерени и иззети.

Почина актрисата Люба Алексиева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095820

Почина актрисата Люба Алексиева, майка на нашата колежка Мария Незнакомова.
Тя е родена в Бургас на 19 ноември 1926 г. Завършва ВИТИЗ
Почина актрисата Люба Алексиева, майка на нашата колежка Мария Незнакомова. Тя е родена в Бургас на 19 ноември 1926 г. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност актьорско майсторство през 1953г. Омъжва се за писателя Петър Незнакомов. Започва да играе на сцената на Младежкия театър. Най-запомнящите се нейни постановки са: "Мотопедът",

Кола излетя и се обърна по таван след катастрофа на "Цариградско шосе" (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095838

Две коли катастрофираха на бул.
Две коли катастрофираха на бул. "Цариградско шосе" преди минути точно пред БТА. а Едната кола е излетяла в локалното и в момента лежи обърната по таван.  Има пострадал. На мястото има полиция и линейка. Очаквайте

Извънредно! Труп на мъж откриха в река Бели Лом

http://pik.bg/извънредно-труп-на-мъж-откриха-в-река-бели-лом-news430719.html

Извънредно! Труп на мъж откриха в река Бели Лом

Открит е труп на мъж в покрайнините на русенското село Писанец, във водите на река Бели Лом. Това съобщиха от ОД МВР – Русе . Оттам уточниха, че на 5-ти ноември около 14:35 часа в Районно управление на полицията във Ветово е получен сигнал от мъж, че в покрайнините на с. Писанец, във водите на река Бели Лом, е открит труп на възрастен мъж.

Сформирана е дежурна оперативна група, която е посетила въпросното място и е извършила оглед. При огледа не са установени видими данни за насилствена смърт. Трупът е откаран в Съдебна медицина при МБАЛ - Русе за аутопсия. Самоличността на мъжа е била установена. По случая е образувано досъдебно производство.

Застраховат двореца Евксиноград, заедно с избата и ракията

http://www.moreto.net/novini.php?n=305728

Министерският съвет ще застрахова евксиноградската ракия, както и цялата останала продукция на избата в някогашния царски дворец, а сега резиденция на властта. За целта администрацията на „Дондуков“ 1 обяви обществена поръчка, с която търси дружество за покриване на евентуалните щети по цялото имущество на кабинета през следващата година.

Протестите на полицаи и надзиратели продължават

http://www.mediapool.bg/protestite-na-politsai-i-nadzirateli-prodalzhavat-news241464.html

Протестите на полицаи и надзиратели ще продъжат, като кулминацията се очаква да бъде в неделя. Това стана ясно от думите на председателя на синдиката на надзирателите в затворите Иван Петров пред БНР. Полицаи и надзиратели се вдигнаха на масови протести в цялата страна заради орязването на социалните им придобивки в Бюджет 2016. Те са несъизмерно големи спрямо всички останали категории работници и служители. В подкрепа на орязването на предобивките на полицаи и военни се обявиха и национално представените работодателски организации. Голяма част от населението също е за орязване на социалните предобивки на служителите от МВР. "Нашите претенции са основно към Закона за държавния бюджет и конкретно промените в системата. Ще бъдем с нашите колеги докрай, решени сме да направим всичко възможно, за да защитим социалните си права", заяви Иван Петров пред БНР. По думите му предлаганите от финансовия министър Владислав Горанов промени ще струват много повече, отколкото ще се спести, защото служителите напускат и трябва да им се платят обезщетенията от 20 заплати. "Дори една проста аритметична сметка – ако се тръгне от целия сектор "Сигурност", който е около 100 000 човека - МВР, пожарникари, военни и ние, ще си тръгнат около 10 000 човека, така или иначе на тези хора трябва да бъдат изплатени обезщетения. 10 000 човека, ако си тръгнат, по 20 заплати, това са приблизително 200 милиона. Икономията, която предлага министър Горанов е 25 милиона. 200 към 20 – това е никакъв икономически ефект", смята Иван Петров. "Нашите хора са там, където са и полицаите и всички служители на сектор "Сигурност", заяви председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков. Той обясни, че ако реформите се случат, пожарната ще остане само на хартия. "Този процес от месец и половина е много активен и много служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" избраха сигурността да напуснат системата пред несигурното бъдеще", каза Еленков. Тази сутрин е имало протест на полицаи във Видин, предаде агенция "Фокус". Те са блокирали за половин час кръговото движение при пощата в града, обясни Емилиян Недялков от местния полицейски синдикат. "По надлежния ред получихме разрешение за отбиване на движението, беше направена много добра организация от страна на ръководството", каза Недялков. Той уточни, че разрешение за следващ протест днес няма, но може да има спонтанни действия на служителите. Големият полицейски протест се очаква в неделя. Той е организиран от синдикатите в системата. Очаквайте подробности

Ераносян се махна от "Лудогорец"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095837

Едуард Ераносян вече не е треньор на
Едуард Ераносян вече не е треньор на "Лудогорец", съобщиха официално от клуба. Той е подал оставка в четвъртък вечерта, която е била приета. Очаква се временно тимът да се води от Ради

"Сан Мамес" беше избран за най-добра спортна сграда в света (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644066_san_mames_beshe_izbran_za_nai-dobra_sportna_sgrada_v/?ref=rss




Новият "Сан Мамес" беше избран за най-добра спортна сграда в света по време на Световния архитектурен фестивал 2015 в Сингапур.

Стадионът на "Атлетик" (Билбао) излезе победител в надпревара с още десет съоръжения. Сред останалите претенденти за наградата бяха олимпийският стадион в Сочи и стадион "Ал Аин" в Дубай.

Съоръжението беше модернизирано през 2013 г. и замени легендарния за испанския футбол "Сан Мамес", познат като "Катедралата". Инвестицията се...

Танева: Понятие „вредни храни” не съществува

http://pik.bg/танева-понятие-„вредни-храни”-не-съществува-news430718.html

Танева: Понятие „вредни храни” не съществува

Министерството на земеделието и храните не било поканено и не е участвало в работната група, която е разработвала законопроекта за въвеждането на данък "вредни храни". Никой досега не е потърсил позицията на МЗХ, в чийто ресор попадат храните. Това каза земеделският министър Десислава Танева пред БНР.

„Нашият екип, включително и аз, го получихме, когато той беше качен на страницата на Министерство на здравеопазването за обсъждане. Ние приемаме и работим в посоката да формираме навици у младото поколение за здравословно хранене”, каза Танева.

Тя подчерта, че е против въвеждането на данък "вредни храни". Такъв режим, за облагане на т.нар. "вредни храни", аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни.Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето”, коментира министърът. Тя каза още, че подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложен у нас, в две от тях обхватът е само на определена напитка.

„Само в една страна – Унгария, обхватът на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашия законопроект. Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични – и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия”, каза Танева.

Тя коментира и промените в наредбата за храненето в детските градини и училищата, които предвиждат на децата да се предлагат само храни по стандарт. Според нея, въпреки че фирмите, които предлагат подобни продукти не са много, те ще успеят да се справят с нарасналото търсене. По думите ѝ, новите изисквания за храненето в детските заведения няма да доведат до драстично увеличение на издръжката на децата в детските градини.

За преподаването на философия в училищата

http://offnews.bg/news/n_1/n_587169.html

Институтът за българска философска култура изпрати отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което изразява възмущението си от предвиденото в проектите за нови учебни програми "драстично редуциране" на часовете по дисциплините от философския цикъл. OFFNews препечатва текста на отвореното писмо, публикуван първо в портала "Култура". Мненията си за новите учебни програми може да изпращате до редакционната ни поща: offnews@offnews.bg ДО Г-Н МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОТВОРЕНО ПИСМО от ИНСТИТУТА ЗА БЪЛГАРСКА ФИЛОСОФСКА КУЛТУРА УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР, Ние, членовете на Института за българска философска култура (ИБФК), се запознахме с проекта на МОН за въвеждането като обособена учебна дисциплина в българското училище на предмета „Гражданско образование“ и подкрепяме тази навременна инициатива. Заедно с това имаме резерви към предложението това да стане чрез драстично редуциране на часовете по учебните дисциплини от т. нар. „философски цикъл“. Внимателният прочит на проекта ни убеждава, че той е бил писан прибързано, при видим дефицит на време за подготовката му, без експертни консултации със заинтересованите страни и при неотчитане на традицията и добрите практики в преподаването на граждански науки у нас. Г-н Министър, Както е добре известно, преподаването на „Граждански науки“ като обособен учебен предмет е въведено в образователната ни система през 1896 година. Дисциплината се изучава в последния гимназиален клас – след обучението по психология, логика и етика (нравоучение). Тя е надстроена и социално-практически ориентирана част от цикъла „Философска пропедевтика“ и обема 25% от неговия хорариум. Прехождането от собствено философските към гражданските науки в процеса на преподаването се е осъществявало през раздела „Практическа етика“, центриран около длъжностите и отговорностите на човека към самия себе си (като дух и тяло), към рода и семейството, към гражданското общество и неговите структури, към държавата и изграждащите я институции. Уводът на предмета „Граждански науки“ по същество е бил философско-исторически, а като методични единици, групирани около бинарната опозиция „гражданско общество – държава“, са били включени въпросите за фамилията, отечеството, народа, политическата организация, държавата, за властта и нейните прояви, като се започне от бащината, майчината и съпружеската власт и се стигне до законодателната, изпълнителната, съдебната власт и пр. Сбито изложен това е българският опит, това е сегментът в образователната ни система, осигурил през първата половина на миналия век нравствения и граждански имунитет на българското общество. Уважаеми г-н Министър, Смятаме, че собственият ни български опит не е за пренебрегване – актуализиран и днес той би бил съзвучен със съвременната европейска педагогическа практика. Не споделяме идеята въвеждането на учебния предмет „Гражданско образование“ да се осъществи чрез дисбалансиране на преподаваните във философския цикъл дисциплини. Съдържателно, логико-методологически и дидактически това би подкопало основите, на които се надстроява преподаването на самите „граждански науки“. Вярваме, че МОН ще вземе окончателно решение след открит, добронамерен, професионално издържан дебат със заинтересованите страни за гражданското израстване на младите българи в духа на общочовешките ценности. С пожелание за успех и готовност за сътрудничество: Проф. дфн Нина ДИМИТРОВА Проф. дфн Венцеслав КУЛОВ Проф. дфн Атанас СТАМАТОВ Проф. дфн Добрин ТОДОРОВ Проф. д-р Христо ТОДОРОВ Доц. д-р Ясен ЗАХАРИЕВ Доц. д-р Христо СТОЕВ Гл.ас. д-р Бисера КОЛЕВА

Ето ги студентите, заради които Сидеров и Чуколов нахлуха в НАТФИЗ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095831

Евгени Будинов, актьор от Малък градски театър "Зад Канала" и Анатоли Лазаров са артистите, заради които Волен Сидеров нахлу в сградата на НАТФИЗ. Двамата гостуваха в "Преди обед" по bTV.
"Махни се оттук, наркоман такъв", пошегува се в началото на предаването водещият Сашо Кадиев с Будинов, намеквайки причината,
Евгени Будинов, актьор от Малък градски театър "Зад Канала" и Анатоли Лазаров са артистите, заради които Волен Сидеров нахлу в сградата на НАТФИЗ. Двамата гостуваха в "Преди обед" по bTV. "Махни се оттук, наркоман такъв", пошегува се в началото на предаването водещият Сашо Кадиев с Будинов, намеквайки причината,

Ето ги студентите, заради които Сидеров и Чуколов нахлуха в НАТФИЗ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095817

Евгени Будинов, актьор от Малък градски театър
Евгени Будинов, актьор от Малък градски театър "Зад Канала" и Анатоли Лазаров са артистите, заради които Волен Сидеров нахлу в сградата на НАТФИЗ. Двамата гостуваха в "Преди обед" по bTV. "Махни се оттук, наркоман такъв", пошегува се в началото на предаването водещият Сашо Кадиев с Будинов, намеквайки причината,

Ридли Скот откри звезда в Алеята на славата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/ridli-skot-otkri-zvezda-v-aleiata-na-slavata-6044986

Последният филм на режисьора - "Марсианецът", се превърна в блокбастър и излезе тъкмо навреме, заедно с откритието на НАСА, че на Марс има течаща вода

Каменно сърце

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/11/06/2637257_kamenno_surce/?ref=rss

"Дневник" публикува историята за срещата със Самуил Хаджолов - майстор по шлифоване и гравиране на скъпоценни камъни, . Текстът от сборника "Тезгях" (по проект на "Горичка") става част от рубриката ни в "Зелен Дневник" – "Предай нататък" - пътеводител на важните неща, умения и знания, които си струва да съхраним.

През април родопското читалище, в което работя, ме изпрати да обменям семена в съседната ни община от другата страна на границата. На срещата се запознах с немец от...

Малките казани за ракия ще бъдат контролирани като големите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/06/2644072_malkite_kazani_za_rakiia_shte_budat_kontrolirani_kato/?ref=rss


Малките казани за ракия ще бъдат контролирани както големите. Това ново положение в Закона за акцизите и данъчните складове са одобрили депутатите от бюджетната комисия на заседание снощи, информира "Капитал Daily". 

Предложението, внесено от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро, е на Националната лозаро-винарска камара. 

Изменението предвижда казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31...

Делът на българските ДЦК в активите на банките спада до 5,6% в края на септември

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/delyt-na-bylgarskite-dck-v-aktivite-na-bankite-spada-do-56-v-kraia-na-septemvri-205529/

Секторът понижава вложенията си в облигации на българското правителство със 17% на тримесечна и с 6,5% на годишна база до близо 4,78 млрд. лв.

Обща Панихида за упокоение на починалите отслужват във Видин за задушница утре

http://pik.bg/обща-панихида-за-упокоение-на-починалите-отслужват-във-видин-за-задушница-утре-news430711.html

Обща Панихида за упокоение на починалите отслужват във Видин за задушница утре

 На 7 ноември, преди деня посветен на св. архангел Михаил – Архангеловден, Православната църква възпоменава и почита всички които са си отишли от този свят хора, съобщиха от Видинска света митрополия. По време на своя годишен богослужебен кръг, Църквата ежедневно се моли за починалите хора, но особени дни за поменаване на покойниците са: всички съботни дни и дните наречени „Задушница“, които се три през годината – преди Великия пост, срещу Петдесетница и на Архангеловден.
Във връзка с Архангелова задушница, на 7 ноември от 10:00 ч. в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп ще бъде отслужена обща Панихида за упокоение на починалите. 
Във връзка с отбелязването на 130- годишнина от Сръбско – българската война от 1885 г. на 7 ноември от 11:00 ч. пред паметника над гроба на подпоручик Ангел Тодоров в двора на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин ще бъде отслужена панихида за всички загинали войни на бойното поле във време на Сръбско – българската война.
Панихидата ще бъде извършена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит.

"Каменица" затваря фабриката си в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Kamenica-zatvarja-fabrikata-si-v-Plovdiv-news_506016.html

От днес се преустановява производството в пивоварна "Каменица" в Пловдив, съобщи на пресконференция главният директор на компанията Марко Ниавро. Затварянето на фабриката ще засегнати 107 души. На 58 работници ще бъдат прекратени трудовите договори, 16 ще бъдат преназначени в Хасково. 33-ма служители ще имат временна заетост до пълното преустановяване работата на фабриката, допълва Topnovini.bg. Хората ще бъдат компенсирани с финансови пакети, увери Ниавро. Работниците с най-малък трудов стаж

За новия говорител на Нетаняху Обама е антисемит

http://asia.actualno.com/Za-novija-govoritel-na-Netanjahu-Obama-e-antisemit-news_506019.html

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху определи за свой публичен говорител по външните въпроси Ран Барац, който наскоро публично обвини президента на САЩ Барак Обама в антисемитизъм, пише The Independent. В своите коментари в личната си страница в социалната мрежа „Фейсбук“ Ран Барац определи, че държавният секретар на САЩ Джон Кери „не е надхвърлил менталната възраст от 12 години“. През март той нападна и Барак Обама заради позицията му по иранската ядрена пр

Всички лекари от пловдивския ТЕЛК подадоха оставките си

http://plovdiv.actualno.com/Vsichki-lekari-ot-plovdivskija-TELK-podadoha-ostavkite-si-news_506018.html

Лекарите от ТЕЛК в Пловдив са подали заявления за напускане, недоволни от ниското заплащане. Кабинетите обаче работят за хората с ограничена трудоспособност, съобщи Радио Пловдив. Като причина да подадат предупреждения за напускане медиците изтъкват и факта, че НОИ непрекъснато санкционира експертизите им и ги глобява, допълва Dir.bg. Всички лекари изчакват законовоустановения срок от един месец и в момента извършват прегледи, така че няма върнати пациенти. На място дойде д-р Георги Кръстев,

Сърбите Threesome & Alien Mustangs от Гърция идват за Impossible Fest 2015

http://music.actualno.com/Syrbite-Threesome-amp-Alien-Mustangs-ot-Gyrcija-idvat-za-Impossible-Fest-2015-news_506020.html

Сръбските сърф-рок герои Threesome и гръцките сайк-геридж любимци от Гърция Alien Mustangs ще са част от програмата на тридневния фестивал за независима музика и театър Impossible Fest, който ще се проведе между 4 и 6 декември в ДНК. Това е едно от първите големи събития в новото пространство за съвременен танц и пърформънс в София (в подлеза на НДК). Изборът на локацията не е случаен. Както и в първото си издание през 2010 г. фестивалът ще „извади на светло“ субкултурни проекти от

Непознат се представя на Николай Михайлов във фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094761


Футболистът Николай Михайлов пусна съобщение във фейсбук, че непознат се представя за него в социалната мрежа, като дори пише съобщения на известни жени. “Очевидно човекът има проблем, който обаче се превръща и в мой, когато уронва авторитета ми и дава повод за поредните клюки по мой адрес”, написа Михайлов в официалния си профил.
Футболистът Николай Михайлов пусна съобщение във фейсбук, че непознат се представя за него в социалната мрежа, като дори пише съобщения на известни жени. “Очевидно човекът има проблем, който обаче се превръща и в мой, когато уронва авторитета ми и дава повод за поредните клюки по мой адрес”, написа Михайлов в официалния си профил.

Международната марка Das WeltAuto - надеждни употребявани автомобили с представителство в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095818

От месец октомври 2015 година марката Das WeltAuto е официално представена и в трите комплекса на Порше Интер Ауто БГ ЕООД в София - оторизираните дилъри на Volkswagen - Порше София Изток и Порше София Юг, както и оторизирания дилър на Audi - Порше София Запад.
Търговската марка Das WeltAuto стартира в България през юни 2015 година в Стара Загора.
От месец октомври 2015 година марката Das WeltAuto е официално представена и в трите комплекса на Порше Интер Ауто БГ ЕООД в София - оторизираните дилъри на Volkswagen - Порше София Изток и Порше София Юг, както и оторизирания дилър на Audi - Порше София Запад. Търговската марка Das WeltAuto стартира в България през юни 2015 година в Стара Загора.

Министър Василева: 45 млн. лева струва системата за водите

http://www.moreto.net/novini.php?n=305744

Общият ресурс за изграждането на Националната система за управление на водите е 45 млн. лева. Това каза Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, в предаването „Сутрешен блок" по телевизия „България он Еър". „Националната система за управление на водите в реално време замислихме заедно с нашите партньори от НИМХ.

Новият кмет на Перник и новите съветници полагат клетви на 10 ноември

http://www.zapernik.com/politika/noviyat-kmet-na-pernik-i-novite-suvetnici-polagat-kletvi-na_40520/

Областният управител Ирена Соколова ще открие първата общинска сесия на новия минипарламент на Перник. Тя е насрочена за 10 ноември от 09:30ч. На нея се очаква новият кмет на града Вяра Церовска, кметовете на населени места и общинските съветници да положат клетва.

Ето и график за провеждане на първите заседания на новоизбраните Общински съвети в област Перник.

Първите сесии ще бъдат открити от облатния управител Ирена Соколова.

09 ноември от 09:00 часа - Община...

Продължава

Нели Куцкова: Подкрепяме полицаите, но не и блокадите

http://offnews.bg/news/n_1/n_587148.html

Съдийската гилдия е солидарна с възмущението на служителите в МВР, но не подкрепя блокадите. Това е становището на Съюза на съдиите в България (ССБ), които в четвъртък излязоха с открито писмо по повод протеста на полицаите.  Пред Нова телевизия съдия Нели Куцкова обясни, че не е приемливо да се правят промени на тъмно и в последния момент и с промени в преходните и заключителни разпоредби на един закон да се променят други. Ние, съдиите, нямаме право да правим политически анализи. Това, което казваме в нашето становище, е, че, от една страна ние не можем да подкрепим такива действия, които нарушават обществения ред, от хора, които по професионалните си задължения трябва да го опазват. Имам предвид блокирането на улиците, което затруднява гражданите. От друга страна обаче, ние напълно разбираме и се солидаризираме с възмущението на полицаите за начина, по който се посегна на техните възнаграждения. Не съм икономист, всички съзнаваме, че държавата е в тежко състояние, че правителството не може да върже бюджета. въпросът е, че абсолютно на тъмно, в последния момент, точно след изборите, когато полицията беше много заета, изведнъж се оказа, че с преходни и заключителни разпоредби се променя техният закон. По същия начин беше направен опит и нашият закон да се промени, което е абсолютно противоконституционно и в това отношение ние наистина споделяме възмущението на полицаите", коментира Куцкова.  Тя напомни, че в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета е било предвидено всяка година правителството да определя заплатите в съдебната система. "Което е категорично противоконституционно и противоречи на всякакви международни стандарти. Мисля, че накрая и самият министър Горанов призна, че това е в противоречие с Конституцията", каза Куцкова. Тя обясни, че поведението на правителството, с което се противопоставя една гилдия на друга, е неприемливо. "Това, което на нас ни направи впечатление, е, че в момента, в който полицаите реагираха срещу опитите да им променят закона, първата реакция на г-н Борисов беше да ги противопостави на съдиите: Идете и протестирайте пред Съдебната палата. Ние категорично се противопоставяме на това, защото няма да се решат проблемите, като се насъскват едни срещу други. Имаме вече опит по времето на управлението на г-н Цветанов, когато съдът му беше виновен за всичко. Слава богу, полицаите не се поддават на това да се настройват срещу съда", коментира тя. Съдия Куцкова смята, че реформите и в съда, и в МВР са неизбежни, защото в тях се наливат много средства, но хората остават недоволни от работата им. "Но това трябва да се мисли разумно, интелигентно и дългосрочно, а не днес да резнем един закон, утре ще насъскваме полицаите срещу съдиите, другия ден съдиите срещу полицаите", каза тя. 

Илиян Тодоров от "Атака": Който се чувства заплашен да даде жалба

http://pik.bg/илиян-тодоров-от-атака-който-се-чувства-заплашен-да-даде-жалба-news430695.html

Илиян Тодоров от "Атака": Който се чувства заплашен да даде жалба

Илиян Тодоров от "Атака" бе потърсен за коментар след като членове на комисията "Сидеров" съобщиха, че получават телефонни заплахи за убийство. 

"Който се чувства заплашен да подаде жалба, ние не караме нашите привърженици да заплашват някой и дори няма да ви отговоря на този въпрос", заяви Тодоров, който бе един от депутатите, които заедно с Волен Сидеров влезе в НАТФИЗ и бяха изкарани от полицията. 

Куриоз: Сватове в кметска битка на трети тур

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kurioz-svatove-v-kmetska-bitka-na-treti-tur-6044982

Тя работи в пощата на село Септемврийци. Той е бивш кмет на същото село цели три мандата

Телефонните измамници във Варна стигнаха прекалено далеч! Ето на кого посегнаха

http://petel.bg/Telefonnite-izmamnitsi-vav-Varna-stignaha-prekaleno-dalech--Eto-na-kogo-posegnaha__133117

Снимка: Булфото, архив В последните години много възрастни хора пострадаха от така наречените "ало-измамници", които ги въвеждат в...

Ясна причината за пожара в информационния център срещу Катедралата във Варна

http://petel.bg/YAsna-prichinata-za-pozhara-v-informatsionniya-tsentar-sreshhu-Katedralata-vav-Varna__133118

Снимки: Petel.bg Около 19,30 ч. снощи е получен сигналът за пожар на покрив на Информационен център, за който "Петел.бг" първи съобщи....

19-годишно момиче псува и обижда полицаи, глобиха го със 100 лева

http://petel.bg/19-godishno-momiche-psuva-i-obizhda-politsai--globiha-go-sas-100-leva__133121

Снимка: Булфото, архив На 5 ноември около 2,45 ч. в увеселително заведение, намиращо се на бул. "Сливница", при извършване на полицейска...

Трима младежи пострадаха в катастрофа на Аспарухов мост

http://petel.bg/Trima-mladezhi-postradaha-v-katastrofa-na-Asparuhov-most__133122

Снимка: "Петел", архив 20–годишен водач на лек автовобил Пежо катастрофира на Аспаруховия мост във Варна. Инцидентът е станал снощи...

Прогнозите на "Петел.бг": Левски няма да пропусне Локо

http://petel.bg/Prognozite-na-Petel-bg--Levski-nyama-da-propusne-Loko__133123

Недко Петров снимка: Sportal.bg Лидерът в „А“ група Левски не може да си позволи грешка у дома срещу Локомотив (Пд), ако иска да запази...

БГНЕС: Баба забременя от народна отвара за внучката

http://petel.bg/BGNES--Baba-zabremenya-ot-narodna-otvara-za-vnuchkata__133124

Баба Стана от сръбския град Враня не можела повече да гледа как внучката й и мъжът й се мъчат да заченат дете и решила да им забърка...

Заради стачка в "Луфтханза" : Променят полетите на летище София

http://petel.bg/Zaradi-stachka-v-Lufthanza---Promenyat-poletite-na-letishhe-Sofiya-__133125

Снимка: Булфото Заради започващите от днес стачни действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания ,,Луфтханза“, полетите на...

Сватове в битка за кмет на Септемврийци на трети тур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095806

Изборите свършиха, но не и кметската борба за поста в някои населени места. Сватове продължават битката за кметския пост във видинското село Септемврийци, защото на балотажа получили равен брой гласове. Въпреки роднинството, никой не отстъпва от явяване на трилотаж, съобщава Нова телевизия.
Тя работи в пощата на село Септемврийци.
Изборите свършиха, но не и кметската борба за поста в някои населени места. Сватове продължават битката за кметския пост във видинското село Септемврийци, защото на балотажа получили равен брой гласове. Въпреки роднинството, никой не отстъпва от явяване на трилотаж, съобщава Нова телевизия. Тя работи в пощата на село Септемврийци.

Клонирай кучето си "само" за 100 хил. долара (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_587163.html

Клиника в Южна Корея предлага клониране на вашето куче срещу "скромната" сума от 100 хил. долара. "Сооам Биотех" дори може да "прероди" вашето вече починало куче. Клиниката вече е клонирала над 600 животни. "Сооам Биотех" може да клонира вашия домашен любимец без значение от неговия размер, порода или възраст. От печалбата си компанията развива колинг технологиите и се опитва да възстанови вече изчезнали или застрашени видове като етиопски вълк, американски червен вълк и африканско диво куче. // Dog cloning in South Korea We visited a lab in South Korea that will clone your dead dog for you. Posted by Tech Insider on Thursday, 10 September 2015

Властите в Индия с нови мерки срещу притежаването на злато

http://econ.bg/Новини/Властите-в-Индия-с-нови-мерки-срещу-притежаването-на-злато_l.a_i.703152_at.1.html

В четвъртък министър-председателят на Индия Нерендра Моди обяви план за намаляване на търсенето на физическо злато и свиване на вноса на благородния...

Властите в Индия с нови мерки срещу притежаването на злато

http://econ.bg/Новини/Влатите-в-Индия-с-нови-мерки-срещу-притежаването-на-злато_l.a_i.703152_at.1.html

В четвъртък министър-председателят на Индия Нерендра Моди обяви план за намаляване на търсенето на физическо злато и свиване на вноса на благородния...

Сватове в битка за кмет на Септемврийци на трети тур

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095801

Изборите свършиха, но не и кметската борба за поста в някои населени места. Сватове продължават битката за кметския пост във видинското село Септемврийци, защото на балотажа получили равен брой гласове. Въпреки роднинството, никой не отстъпва от явяване на трилотаж, съобщава Нова телевизия.
Тя работи в пощата на село Септемврийци.
Изборите свършиха, но не и кметската борба за поста в някои населени места. Сватове продължават битката за кметския пост във видинското село Септемврийци, защото на балотажа получили равен брой гласове. Въпреки роднинството, никой не отстъпва от явяване на трилотаж, съобщава Нова телевизия. Тя работи в пощата на село Септемврийци.

Цветанов се готви да смени Борисов с уличен полицейски метеж

http://www.bnews.bg/article-143369

Не забравяйте амбициите на Цветанов от февруари 2013 г. да свали от премиерското място Борисов.

Забавено е обслужването в КАТ-Варна заради технически проблем

http://www.moreto.net/novini.php?n=305745

Поради възникнал сериозен технически проблем в централната автоматизирана система, е затруднено обслужването на граждани в Пункт за регистрации към Сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Варна, съобщиха от ръководството за Moreto.net. Към момента обслужването се осъществява със забавяне.

Тунис поддържа действията на РФ в борбата с тероризма в Сирия

http://www.cross.bg/tynis-siriya-strani-1487118.html

/КРОСС/ Тунис поддържа действията на РФ в борбата с тероризма в Сирия, според изявление на говорителя на Държавната дума Сергей Наришкин, направено след срещата му с народни представители от Тунис, съобщи днес (5 ноември) информационна агенция ТАСС. „Подробно обсъдихме събитията в Ливан, Сирия и Ирак. Разбираме, че окончателният мир може да бъде възстановен само по пътя на политическия процес с участието на здравите сили, подобно на това, което направиха в Тунис", отбеляза той. Опитът на Тунис във възстановяването на мира и правовия ред след преодоляването на „сложния период на политическа криза" е много полезен и за другите страни в региона, които и до сега преживяват подобни събития, подчерта говорителят на руския парламент. „Ние почувствахме, че нашите тунизийски колеги поддържат конструктивните действия на Русия в Сирия и други страни", заяви Наришкин, публикува bgnes.com.    

БНБ не приема препоръките на Сметната палата в одитния доклад

http://www.mediapool.bg/bnb-ne-priema-preporakite-na-smetnata-palata-v-oditniya-doklad-news241463.html

Българска народна банка (БНБ) не приема препоръките направени в одитния доклад на Сметната палата и смята, че те трябва да бъдат "критично оценени и преосмислени". Това стана ясно от думите на подуправителя на централната банка и шеф на управление "Банков надзор" Димитър Костов по време на международната конференция "Финансова стабилност". В одита, оповестен в сряда, Сметната палата смята, че надзорът на БНБ не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите. Одиторите дават 13 препоръки за подобряване на надзорната дейност на централната банка. Надзорът е упрекван в какво ли не, особено след кризата в КТБ, каза шефът на управление "Банков надзор" в БНБ Димитър Костов и даде да се разбере, че не приема много от констатациите в одита на Сметната палата. Според него "изпълнението на някои от препоръките би отдалечило надзора от международно признати принципи като базелските". Препоръките на Сметната палата към банковия надзор в БНБ ще доведат до усложнения и създаване на надзорна практика и политика в България, която се отклонява от общоприетата в ЕС, смята Костов. "Многобройните препоръки, които се съдържат в доклада, трябва да бъдат критично оценени и преосмислени. И категорично в никакъв случай не бива лековато да се приема, че това са неща, които трябва бързо да се приложат и че ще дадат решения", смята още подуправителя на БНБ. Димитър Костов разкритикува и предложението за изграждане на система за предотвратяване на конфликта на интереси в банковата сфера различни от тези в държавните институции. "Изграждането на система за установяване, контрол, предотвратяване на конфликт на интереси, която да се различава от това, което е установено в държавата и законодателно, и институционално, е доста спорно решение. Вътре пише, че едва ли не, ако някой работи в банковия надзор, не трябва да ползва банкови услуги", каза Костов. "Ако направим аналогия и приложим това към хората, които надзирават уличното движение, според препоръката те трябва да не припарват до автобус или кола", направи сравнение подуправителят на Централната банка. Международният валутен фонд може да упражнява най-добър одитен контрол над БНБ в частта надзорна дейност, смята Димитър Костов. Той посочи, че реформата на банковия надзор вече започна и тя ще повиши неговата ефективност. От 1 ноември влязоха в сила структурни промени в Централната банка, чиято цел е по-силен контрол над банковата система и подобряване на анализа на рисковете пред финансовите институции, за да не се повтори случая с фалита на КТБ. Реорганизацията обхваща управление "Банков надзор" и управление "Банково". Банките притеснени от краткото време за стрес тестовете Димитър Костов препоръча на шефовете на финансовите институции да продължат да се готвят за предстоящите стрес тестове и оценка на техните активи. "Банките са капитализирани с достатъчно буфери и ликвидност", смята подуправителят на БНБ. Шефът на банковия надзор не очаква никакви сътресения в системата заради тях. "Оценката на активите и стрес тестовете са нещо нормално за всички банкови системи по света, провеждат се през определени периоди от време и повишават устойчивостта на системата", посочи Костов. Подготовката на банките за оценка на качеството на техните активи вероятно ще доведе до намалена кредитна активност и по-високи изисквания към кредитополучателите, прогнозира председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов по време на конференцията "Финансова стабилност". Причината е, че банковите експерти ще бъдат ангажирани с осигуряването на документи, изготвяне на информации и провеждането на редица срещи. Като проблем Андронов отчете липсата на достатъчно време за подготовка на финансовите институции за предстоящите стрес тестове през следващата година. Причината е, че методологията, по която ще се правят те, ще се знае едва в края на ноември, а анализът ще се прави върху годишните данни. Андронов изтъкна още два проблема, пред които ще са изправени българските банки при подготовката за прегледа на техните активни. Първият е свързан с липсата на документация, която всяка банка трябва да си набави, ако тя липсва, както и да актуализира оценките си и да преустрои правилата си, т.е. да не търпи загуби и санкции, заради това, че документално нещата не са изрядни. Вторият проблем е с дългосрочни структурни проблеми, които изискват и по-дългосрочни решения. Заради твърде консервативната методология също така е твърде вероятно тестовете да завършат с капиталов дефицит, както и с огромни разходи за банките, на които ще се наложи да правят инвестиции в преработване на техните информационни системи например. Като положителни резултати от стрес тестовете Андронов отчете очакваното дългосрочно повишаване на депозитите в банковия сектор и консолидация на банковата система. Напълно вероятно е някои банки да бъдат подсилени капиталово, смята Андронов. "Такива стрес тестове ще се правят често и няма да са някакво изключение", разясни банкерът и допълни, че нормалните стрес тестове се провеждат, когато няма установени системни проблеми в банковата система. "Така че тестовете не се провеждат само във финансови институции, които се смятат за "болни" и недобре подготвени", каза още Андронов. Той даде пример със стрес тестовете в 130-те банки от еврозоната. При 25 от тях беше установен капиталов дефицит, но само за три месеца 13 от тях набраха необходимия капитал и никой не забеляза сериозни икономически сътресения. Това е доказателство колко добре протича "това упражнение, когато банките са добре подготвени", каза Андронов. Банкерът разясни още, че извънредните стрес тестове обикновено се правят на декапитализирани банки, те се извършват експресно и обикновено завършват с капиталов дефицит. Ако се стигне до там, най-честият сценарий е държавната намеса, а по-рядко се стига до пазарни решения, каза Андронов. Банкерът изрази надежди стрес тестовете на банките у нас да завършат с положителни резултати, въпреки краткото време за подготовка. Те обаче ще бъдат добри, само ако банките, БНБ и всички отговорни институции са подготвени за тази проверка, завърши председателят на банковата асоциация.

Депутати от комисията за имунитета на Сидеров получили телефонни заплахи от симпатизанти на "Атака"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/06/2644056_deputati_ot_komisiiata_za_imuniteta_na_siderov/?ref=rss


Депутати от временната парламентарна комисия, сформирана заради искания на главния прокурор за свалянето на имунитета на лидера на "Атака" Волен Сидеров и други депутати от партията, са получи десетки телефонни заплахи за саморазправа.

На пресконференция в парламента Димитър Главчев (ГЕРБ), Десислава Атанасова (ГЕРБ), Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичен фронт) и Ана Баракова (независима) се оплакаха, че телефонните им номера са били многократно излъчени по партийната телевизия на...

Лекоатлетката Тереза Маринова гост в „Извън играта“

http://www.cross.bg/igrata-izvun-tereza-1487116.html

/КРОСС/ Гост в предаването „Извън играта" тази събота (7-ми ноември) е олимпийската шампионка по лека атлетика Тереза Маринова. В откровен разговор с водещата Люба Пашова тя ще обясни защо се е сдобила с име едва месец след раждането си и на кого е кръстена. Спортистката ще си припомни трудните моменти в семейството и мигове от детството. Тя ще признае, че приема треньора си Христо Марков като втори баща и ще разкаже за общата им работа. Тереза споделя, че двамата са единственият тандем в света, в който олимпийски шампион успява да създаде олимпийска шампионка. Зрителите на „Извън играта" ще видят лекоатлетката в нова светлина - като майка на Дарина и Калин. И как родителството я е превърнало в улегнал човек, далеч от ината. Гледайте „Извън играта" тази събота (7-ми ноември) от 22:00 часа по БНТ HD!    

Хореографи на крака в Шумен за юбилей на Красимир Савов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094691


Почетният гражданин на Шумен Красимир Савов събра снощи в родния си град цвета на хореографите у нас и приятели от чужбина на юбилейния си концерт “Животът ми е танц”, посветен на 60-ия му рожден ден. Програмата с неговите авторски танци “Как се чука чер пипер”, “Веселяци”, “Луди игри” вдигна на крака публиката от няколко поколения танцьори,
Почетният гражданин на Шумен Красимир Савов събра снощи в родния си град цвета на хореографите у нас и приятели от чужбина на юбилейния си концерт “Животът ми е танц”, посветен на 60-ия му рожден ден. Програмата с неговите авторски танци “Как се чука чер пипер”, “Веселяци”, “Луди игри” вдигна на крака публиката от няколко поколения танцьори,

Новата 2016 започва с 4 дни почивка

http://www.bnews.bg/article-143365

Великденските празници тази година започват от 29 април и продължават до 2 май - отново 4 дни почивка.

Екшън във Враца! 16-годишен преби свой връстник, прати го в болница

http://pik.bg/екшън-във-враца-16-годишен-преби-свой-връстник-прати-го-в-болница-news430699.html

Екшън във Враца! 16-годишен преби свой връстник, прати го в болница

Тийнейджър от Враца е настанен в местната болница, след като е бил пребит от свой връстник.
От полицията в града съобщиха, че случката се разиграла на централния бул. „Демокрация“ в града към 14 ч. Извършителят на престъплението е 16-годишно момче от Враца.

Мотивът за нападението не се съобщава, но най-вероятно става въпрос за възникнал конфликт между двете момчета.

Министерство на земеделието и храните е против въвеждането на данък "вредни храни"

http://www.cross.bg/hrani-danuk-vredni-1487115.html

/КРОСС/Министерство на земеделието и храните обяви, че е против въвеждането на данък "вредни храни". Такъв режим, за облагане на т.нар. "вредни храни", аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, над медицински препоръчваните, би довело до определени ефекти за здравето, коментира в ефира на БНР министър Десислава Танева. По думите й Министерството на земеделието и храните не било поканено и не е участвало в работната група, която е разработвала законопроекта за въвеждането на данък "вредни храни". Никой досега не е потърсил позицията на министерството, в чийто ресор попадат храните, каза тя. Нашият екип, включително и аз, го получихме, когато той беше качен на страницата на Министерство на здравеопазването за обсъждане. Ние приемаме и работим в посоката да формираме навици у младото поколение за здравословно хранене, допълни земеделският министър.      Министър Танева каза още, че подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложен у нас, в две от тях обхватът е само на определена напитка: Само в една страна - Унгария, обхвата на облагане данък "храни" е малко по-голям, но не толкова широк, колкото нашия законопроект

Родната митология оживява в анимация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095058

Знаете ли историята за тримата братя и златната ябълка? А искате ли да видите един неин по-различен прочит, а героите й да оживеят в анимация? Създаването на първото българско фентъзи, базирано на мотиви и легенди от българския фолклор, обединява група млади, но опитни аниматори от студио „Змей“. Вече трета година те работят за реализиране на
Знаете ли историята за тримата братя и златната ябълка? А искате ли да видите един неин по-различен прочит, а героите й да оживеят в анимация? Създаването на първото българско фентъзи, базирано на мотиви и легенди от българския фолклор, обединява група млади, но опитни аниматори от студио „Змей“. Вече трета година те работят за реализиране на

Синът на Митко Палаузов се обесил на вентилатор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095778

23-годишният Станислав, наследник на партизанската фамилия Палаузови и племенник на 13-годишния Митко Палаузов се е обесил в бащиния си дом до запустялата къща музей в Габрово, напушен с марихуана. Тялото на младежа било намерено на 2 ноември, след като не отишъл на работа в сладкарница Габрово, известна в града като Глинажа.
23-годишният Станислав, наследник на партизанската фамилия Палаузови и племенник на 13-годишния Митко Палаузов се е обесил в бащиния си дом до запустялата къща музей в Габрово, напушен с марихуана. Тялото на младежа било намерено на 2 ноември, след като не отишъл на работа в сладкарница Габрово, известна в града като Глинажа.

"Междузвездни войни" среща славянския фолклор

http://curious.actualno.com/Mejduzvezdni-vojni-sreshta-slavjanskija-folklor-news_506005.html

Как биха изглеждали любимците ни от филмовата поредица "Междузвездни войни" като герои от славянския фолклор? Отговорът дават илюстрациите на Андрей Ермоленко (Андрія Єрмоленка), пише highviewart. Те ни показват принцеса Лeя Органа, Дарт Вейдър (роден Анакин Скайуокър), Люк Скайуокър, император Палпатин, Йода, капитан Соло и Чубака като образи от украинския фолклорен епос.

За 30 години над 5 млн. българи и чужденци са гледали "Звук и светлина"

http://society.actualno.com/Za-30-godini-nad-5-mln-bylgari-i-chujdenci-sa-gledali-Zvuk-i-svetlina-news_506007.html

Над 5 милиона български и чуждестранни зрители са наблюдавали неповторимото шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“ за 30-те години от създаване на спектакъла, информират от пресцентъра на Община Велико Търново. Първото излъчване на програмата е на 16 ноември 1986 т. по повод 800 години от въстанието на Асеневци. Спектакълът е пускан над 5400 пъти, като според водената от 1988 г. насам статистика, излъчванията са 5165. Юбилеят на шоуто „Царевград Търнов – звук и

Сметната палата не можела да каже за кои две банки БНБ си е правила три години оглушки

http://business.actualno.com/Smetnata-palata-ne-mojela-da-kaje-za-koi-dve-banki-BNB-si-e-pravila-tri-godini-oglushki-news_506001.html

Не мога да ви кажа, това е професионална тайна. Това заяви в прав текст председателят на Сметната палата Цветан Цветков на въпрос на bTV кои са двете банки, които не са проверявани от БНБ дори по автоматизираната дистанционна система за проверки в периода 1 януари, 2012-та година – 31 декември, 2014-та година. Няма доводи защо и как две банки са изпаднали извън системата на проверка, продължи Цветков. Изключването е позволило на двете банки да получат по-висок рейтинг, добави той. Цветков

Над 13 млн. лв. ще е бюджетът на Министерството на туризма през 2016 г.

http://politics.actualno.com/Nad-13-mln-lv-shte-e-budjetyt-na-Ministerstvoto-na-turizma-prez-2016-g-news_506008.html

Над 13 милиона лева ще бъде бюджетът на Министерството на туризма през 2016 година. Това предвижда бюджетната рамка към момента. Това заяви днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде „Фокус”. Тя посочи още, че увеличението на парите за реклама е с над 2.2 млн. лева или над 9 млн. общо. „Ние се надяваме, че между първо и второ четена ще можем да убедим народните представители, че имаме нужда от повече пари. Това обаче зависи от начина на развитие на дебат

Откриха труп на мъж във водите на река Бели Лом

http://ruse.actualno.com/Otkriha-trup-na-myj-vyv-vodite-na-reka-Beli-Lom-news_506014.html

Труп на мъж е открит във водите на река Бели Лом. Сигналът е получен вчера следобед, съобщават от Областната дирекция на МВР - Русе. Самоличността на мъжа е установена, посочва Topnovini.bg. На 5 ноември, около 14:35 часа, в РУ- Ветово е получен сигнал от мъж, че в покрайнините на с. Писанец, във водите на река Бели Лом, е открит труп на възрастен мъж. Сформирана е дежурна оперативна група, която е посетила въпросното място и е извършила оглед. При огледа не са установени видими данни за насил

Депутатите прекратиха пълномощията на колегите си - кметове

http://www.moreto.net/novini.php?n=305743

Депутатите започнаха работния си ден като гласуваха прекратяването на пълномощията на колегите си - народни представители, избрани за кметове на общини. Предстои още парламентът да гласува на първо четене промени в Закона за социално подпомагане и да обсъди промени в Закона за етажната собственост.

Акциите на Allianz се озоваха на дъното на DAX след слаб отчет

http://www.investor.bg/evropa/334/a/akciite-na-allianz-se-ozovaha-na-dynoto-na-dax-sled-slab-otchet-205526/

Ценовият натиск и ниските лихвени проценти са се отразили негативно върху резултатите на застрахователя

Членове на комисията „Сидеров“ били заплашвани

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/chlenove-na-komisiiata-siderov-bili-zaplashvani-6044984

Спекулациите са, че едва ли не комисията искала да осъди Волен Сидеров, заяви Димитър Главчев

Извънредно! Голяма ВиК авария залива част от варненски булевард

http://pik.bg/извънредно-голяма-вик-авария-залива-част-от-варненски-булевард-news430697.html

Извънредно! Голяма ВиК авария залива част от варненски булевард

Силна струя вода залива в момента част от бул. "Сливница" във Варна до намираща се по него ОМВ бензиностанция, предаде ''Петел'', позовавайки се на очевидец. Най-вероятно причината е голяма ВиК авария.

Според сигнала спирката, която се намира в близост, и тротоарът около нея са залети с вода, извираща от шахта.

Очаквайте подробности!

Потребителите от цял свят се оплакват от „убиеца на флагмани“

http://www.cross.bg/skenera-potrebitelite-napravili-1487114.html

/КРОСС/ Потребителите на нашумелия китайски смартфон OnePlusTwo, създателите на който нескромно наричат своя продукт „убиец на флагмани", са направили хиляди оплаквания от новия телефон, пише Hi-tech.mail.ru. При това съобщения за нестабилна работа на апарата постъпват от цял свят. Много притежатели на китайския смартфон се оплакват от скенера за пръстови отпечатъци, който напълно престава да работи след известно време по най-различни причини: попадане на капка вода или даже самопроизволно изключване. Отначало, потребителите се опитвали да решат сами проблемите: те се опитали да го рестартират и да направят пълен ресет на настройките, но ситуацията не се променила. Не помогнали и сервизите. Само някои магазини се съгласили да върнат парите за нестабилно работещото устройство. В резултат на продължителни експерименти някои притежатели на OnePlusTwo успели да решат проблема. Те направили пълен ресет, след това заредили Oxygen OS и продължили да ъпдейтват до най-новите версии. На тези, които намокрили скенера за пръстови отпечатъци, се наложило освен ресета, да разглобят смартфона, да извадят батерията и след това да подсушат скенера.  

Какво ще движи пазарите днес

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-dnes--205528/

Allianz потвърди годишната прогноза, цената на петрола остава стабилна, а News Corp се бори със спадащи рекламни приходи

От София за Радомир вече ще се стига за 24 минути с влак

http://pik.bg/от-софия-за-радомир-вече-ще-се-стига-за-24-минути-с-влак-news430702.html

От София за Радомир вече ще се стига за 24 минути с влак

Само за 24 минути ще се стига от София до Радомир с влак. Това е благодарение на модернизацията на 120-годишната железопътна линия.

Инж. Иво Янакиев, ръководител на "Подготовка на проекти” в Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) обясни, че този проект се разглежда като част от "Модернизация на железопътната линия Видин - София - Кулата" и е в списъка на приоритетните проекти за Транс-европейската железопътна мрежа.

.

В Добричка област са засети над 1 136 000 декара с пшеница

http://pik.bg/в-добричка-област-са-засети-над-1-136-000-декара-с-пшеница-news430693.html

В Добричка област са засети над 1 136 000 декара с пшеница

Засетите площи с пшеница в Добричкия регион, който произвежда най-много хлебно зърно в страната, вече надхвърлят 1 136 000 декара, съобщават от Областната земеделска служба. Зърнопроизводителите се възползват от благоприятното време и сеитбената кампания продължава.

Досега за сеитба за подготвени близо 1 393 000 декара. През последните години обичайно масивите с пшеница в региона достигат около 1 200 000 декара. От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите смятат, че засетите площи с хлебната култура могат да отбележат ръст заради по-лошата реколта тази година от царевицата и слънчогледа.

Пшеничната реколта в областта през 2015 година достигна 643 401 тона, като от декар средно бяха прибрани по 573 килограма зърно.

Ил. Василев: Парламентът не е прореформистки

http://frognews.bg/news_101442/Il-Vasilev-Parlamentat-ne-e-proreformistki/

Представителството в парламента не е прореформистко, коментира в предаването Денят ON AIR бившият посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев.

Нешка Робева прави юбилейно турне в 10 града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5094685


Групата на Нешка Робева празнува 15-годишнината си и тръгва на турне. Те ще изнесат сборен концерт, който включва най-добрите танци от всички спектакли, които треньорката е правила през годините. Робева ще покаже турнето в 10 града през ноември - в спортните зали в Русе, Севлиево, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково,
Групата на Нешка Робева празнува 15-годишнината си и тръгва на турне. Те ще изнесат сборен концерт, който включва най-добрите танци от всички спектакли, които треньорката е правила през годините. Робева ще покаже турнето в 10 града през ноември - в спортните зали в Русе, Севлиево, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково,

След 10 жалби! Ето как „ремонтират“ варненска улица – за чудо и приказ!

http://petel.bg/Sled-10-zhalbi--Eto-kak----remontirat----varnenska-ulitsa-----za-chudo-i-prikaz-__133116

Гневно писмо изпратиха жителите на ул. „Архитект Мирчев“ във варненския квартал „Левски“. „След поне 10 жалби за ужасното състояние...

НАСА набира астронавти за пръв път от 2011 г. насам

http://www.vesti.bg/sviat/nasa-nabira-astronavti-za-pryv-pyt-ot-2011-g.-nasam-6044983

Според обявата те ще летят в произведени в САЩ космически кораби за мисиите си в открития Космос, които според НАСА ще доближат човечеството до заветното му стъпване на Марс

BlackBerry стартира своята Android офанзива

http://www.investor.bg/harduer/459/a/blackberry-startira-svoiata-android-ofanziva-205523/

Новият телефон Priv е последният опит на канадския концерн да стабилизира продажбите си на пазара на мобилни устройства

Депутатите от комисията "Сидеров" се оплакаха, че са заплашвани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095759

Депутати от временната парламентарна комисия, която трябваше да разгледа исканията на главния прокурор за наказателно преследване и задържане на Волен Сидеров се оплакаха, че са подложени на телефонен терор. Според шефа на комисията Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание, снимките и телефонните номера на членовете на комисията се
Депутати от временната парламентарна комисия, която трябваше да разгледа исканията на главния прокурор за наказателно преследване и задържане на Волен Сидеров се оплакаха, че са подложени на телефонен терор. Според шефа на комисията Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание, снимките и телефонните номера на членовете на комисията се

Елегантният Meizu MX5 вече в търговската мрежа на VIVACOM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259937_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+Meizu+MX5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D

 Флагманът на Meizu MX5 официално влезе в магазините на VIVACOM. Устройството комбинира елегантен дизайн и добри технически характеристики.  

Meizu MX5 е снабден с осемядрен 2.2 GHz процесор и операционна система Android OS, v5.1 (Lollipop), които осигуряват изключително висока скорост на работа. Моделът е оборудван с 20.7MP основна камера и 5MP селфи камера, които заедно с 5.5“ Full HD AMOLED дисплей създават впечатляващи изображения с ярки цветове и жива картина. Meizu MX5 дава възможност за 4K видео запис и slow motion видео с невероятните 100 кадъра в секунда.

Тънкото тяло на устройството е подсилено от излят метален корпус, което придава на модела допълнителна елегантност. Meizu MX5 разполага и със сензор за пръстови отпечатъци, скрит в хоум бутона под екрана. Същият може да запамети до 5 отпечатъка, а времето за разчитане е 0,48 секунди.

Meizu MX5 е снабден с два SIM слота, поддържащи LTE и има батерия с капацитет 3150 mAh, която може да се зареди до 25% за 10 минути, и до 60% за 40 минути, благодарение на технологията за бързо зареждане mCharge.

Meizu MX5 може да бъде закупен в магазините на VIVACOM на цена от 25,90 лева на месец с двугодишен договор за абонаментен план Smart XL

"Ню Йорк Таймс" започва да създава статии с виртуална реалност

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/06/2643981_nju_iork_taims_zapochva_da_suzdava_statii_s_virtualna/?ref=rss


Американският вестник The New York Times обяви, че започва да създава статии и съдържание с виртуална реалност. Материалите ще са достъпни чрез мобилното приложение NYT VR, което ще се предлага на абонатите на изданието.

В него ще има статии и от сп. Times. Материалите ще могат да се гледат на мобилен телефон, като за максимален ефект се препоръчват очила или аксесоари за виртуална реалност. Изданието има партньорство с Google и ще изпрати безплатен Google Cardboard аксесоар на...

21 катастрофи за денонощие във Варна, трима са пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=305739

Трима младежи са пострадали при тежка катастрофа на Аспарухов мост. Инцидентът е станал в четвъртък около 21 ч., съобщиха за Дарик от КАТ. Водачът на „Пежо“ е загубил контрол над автомобила и се е блъснал в мантинелата. От удара той и пътниците са получили контузии, но за живота им няма опасност.

Кой всъщност е Виктор Понта или какво точно се случва в Румъния?

http://www.cross.bg/ponta-rymuniya-viktor-1487113.html

/КРОСС/Да си припомним. Виктор Понта е министър-председател от 7 май 2012 г. и председател на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г. Социалдемократическата партия е член на ПЕС и в известна степен може да се счита за аналог на българската БСП. Впуска се в надпреварата за президентски избори, проведени през м.ноември 2014 г. в Румъния, а главният му опонент за президентския пост е германецът Клаус Йоханис, лидер на Християн-либералния съюз и кмет на град Сибиу. Либералът Йоханис е силен застъпник за проевропейското развитие на страната и за „Румъния на добре свършената работа". В предизборната си кампания Йоханис хвърля вината за сегашните икономически и политически проблеми върху социалдемократическите местни велможи - т.нар. „барони", а те от своя страна го наричат „троянски кон на Меркел" в Румъния и го обвиняват в участие в търговията с човешки органи, в измами с недвижими имоти и принадлежност към тайните служби. А в своята предизборна кампания Понта залага преди всичко на националистическата риторика и на принадлежността си към православното християнство, като в същото време се обявява за изцяло ново дефиниране на отношенията с Китай, Русия и Турция и за по-тясно икономическо обвързване с Изтока

Забраниха остъклените балкони

http://news.ibox.bg/news/id_1474889564

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост

Чудо! Слави Трифонов прогледнал от водата в аязмото на Гигинския манастир

http://www.zapernik.com/pernik/chudo-slavi-trifonov-proglednal-ot-vodata-v-ayazmoto-na-giginskiya_40519/

Шоуменът Слави Трифонов вече няма проблеми със зрението – разкрива в. „Уикенд“. Диоптърът на очите му паднал малко над едно, което позволявало на водещия да ползва очила единствено пред телевизионна камера, аутокюто, при четене не вестници или книги – отбелязва изданието.

Дългия бил изключително доволен от чудото, което извършили не докторите, а аязмото на Гигинския...

Продължава

Най-щастливите моменти в живота си посрещаме, заобиколени от семейството и приятелите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259936_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B

 Модерните времена днес изискват и модерното мислене, разчупване на традициите и отваряне към новото и различното. И ние виждаме отражението му в ежедневието си, отношенията си с останалите, връзките си с хората. И точно, когато решаваме, че практичното безвъзвратно измества емоционалното,  бонбоните Suchard ни карат да си припомним най-важното - традициите и обичаите продължават да значат много в живота ни, помагат ни да запазим себе си и да предадем мъдростта на идните поколения.

За малко повече от седмица над 1 500 участника приеха поканата на Suchard да споделят най-съкровените си моменти и отпразнувани поводи – всички те изпълнени с топла емоция и искрена любов.

Разглеждайки, публикуваните чествания и празници на www.suchard.bg, неминуемо лицето ни се озарява с усмивка, защото колкото и да сме различни, в хубавите моменти всички си приличаме по начина, по който искаме да направим околните част от щастието си.

В темата за семейните празници изпъква връзката между няколко поколения в празнуването на големи или по-малки поводи, но винаги с изпълнени с много отдаденост и любов.

Впечатление прави, и че напук на мнението, че традициите са отживелица, над 70% от участниците публикуват снимка от своя сватбен ден, споделяйки, че този празник е най-ценният в живота им. Наред със сватбения ритуал се нарежда радостта от кръщаването на новия член на семейството, рождените дни, юбилеите и завръщането на обичан близък от чужбина. И всичко това, защото щастието има различни форми, но еднакви усмивки!

И сред всички тези празнични емоции главна роля имат дамите. Те са тези, които дни наред събират идеи, внимателно обмислят всеки детайл и влагат огромно старание, придавайки индивидуалност на всеки момент. От планирането на празничната трапеза през поканите към чаканите гости и малките жестове на внимание, българката умее да внася елегантност по един деликатен и нежен начин.

Да, „Животът е пълен с поводи“ и нашата радост е  в споделеното щастие, в насладата от това да бъдем заедно с любимите хора в най-ценните момента от живота ни. Suchard обогатява тези моменти с неподражаем вкус и елегантност, а таланта на дамите да създават вълшебни моменти, превръщат всеки празник в незабравимо преживяване, което остава завинаги в съзнанието и сърцето.

Благодарение на всички споделили съкровените празнични моменти, можем да кажем „събиранията и празнуването с любимите хора до нас стоплят сърцата ни!“

 До 6-ти декември, Suchard ще очаква и твоите споделени моменти на www.suchard.bg.

 

 

 

Държава на кръстовище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095110



Ако на Орлов мост може да правим бюджета и законите, защо ни са кабинет и парламент

Не може да има два кабинета, единият на Орлов мост, другият на “Дондуков”. Със сигурност един от двата е излишен.

Това с полицаите е само поредната история. Същото стана със зърнопроизводители, с еколози, с кой ли не.
Ако на Орлов мост може да правим бюджета и законите, защо ни са кабинет и парламент Не може да има два кабинета, единият на Орлов мост, другият на “Дондуков”. Със сигурност един от двата е излишен. Това с полицаите е само поредната история. Същото стана със зърнопроизводители, с еколози, с кой ли не.

Местните избори затвърдиха нашенския „Вашингтонски консенсус“

http://www.cross.bg/gerb-borisov-dvizhenieto-1487112.html

/КРОСС/Местни избори' 2015 са вече в историята. Поредният апокриф с претенция за истинност. Не се намериха демократични партии и институции, които да ги оспорят, въпреки очевидните и масови фалшификации. Тези избори обаче очертаха една тенденция, която убегна на вниманието на медии и наблюдатели. А именно, че в градовете, в които ДПС е трета политическа сила и влияе съществено върху резултатите от изборите, движението подкрепи ГЕРБ. Вотът за местна власт на практика скрепи негласно съюза между ГЕРБ и ДПС и осветли заявките за президентската надпревара догодина. Впрочем ДПС е съставна част от управляващата коалиция още от началото на мандата, но под прикритието на умерена опозиция. Всички важни решения на властта бяха взети с нейното съучастие - гласуването на дълга от 16 милиарда лева, запазването на плоския данък, спорния закон за училищното образование (по-право против училищното образование), а също и прословутата съдебна реформа на „реформаторите". Движението се обяви за пазител на евроатлантическия курс и систематично подкрепя всички решения, подсказани отвъд Атлантика, па били те и в разрез с националния интерес. Разбира се, би било погрешно да обвиняваме само движението за разграждането на суверенитета, това се случва с дружните усилия и на останалите партии в коалицията - ГЕРБ, АБВ, ПФ и най-вече на вашингтонските домашни любимци от Реформаторския блок

Уникална операция в клиника УНГ към ВМА

http://pik.bg/уникална-операция-в-клиника-унг-към-вма-news430687.html

Уникална операция в клиника УНГ към ВМА

Уникална за България хирургична интервенция бе извършена в Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия към Военномедицинска академия. По метода на функционалната ендоскопска синус хирургия бе отстранен огромен злокачествен тумор в напреднал стадий /Т3-Т4/ от носната кухина и синусите на 76-годишен пациент, съобщиха от здрявното заведение.

Туморът бе прорасъл към предна и средна черепна ямки, като бе стопил костните структури, отделящи носа и синусите от вътречерепното пространство. Този тип хирургия е с изключително малка степен на увреда на организма и незначителна кръвозагуба, отбеляза д-р Христо Златанов, извършил сложната интервенция и допълни, че пациентът се чувства добре и най-вероятно ще бъде изписан след не повече от 48 часа.

Депутатите от комисията за имунитета на Сидеров се оплакаха от телефонен тормоз

http://offnews.bg/news/n_1/n_587147.html

Депутати, които са част от временната комисия за свалянето на имунитета на Волен Сидеров, се оплакаха от "постоянен телефонен тормоз". Председателят на парламентарната комисия Димитър Главчев разказа, че партийната телевизия на "Атака" е пуснала телефонните номераа на всички депутати от комисията, което е довело до непрестанния тормоз. "Звънят ни в 2 часа през нощта и ни заплашват", обясни Главчев. Той пусна и запис на такова обаждане, на което се чува как непознат мъж казва: "ГЕРБ ще бъдат свалени от власт и пребити в центъра на София".

Металургичната индустрия отбеляза традиционния си празник в завода на Аурубис България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259935_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D

 Над 200 представители на металургичната общност, централната и местна власт, дипломати и представители на медиите се събраха, за да отбележат професионалния празник „Ден на металурга“ в България. Домакин на събитието тази година бе най-големият производител на медни продукти за Югоизточна Европа Аурубис България. Честването на „Деня на металурга“ датира от 1963 г., когато 5 ноември е обявен за професионален празник на българските металурзи.

Събитието уважиха заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков,  съветникът по икономическите въпроси на Посланика на Германия Йоханес Беренс, заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Домакини бяха председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) Антон Петров и изпълнителният директор на Аурубис България Тим Курт.

 „Металургичната индустрия има устойчиво присъствие в българската икономика, продължава да е водещ сектор в индустрията и в износа, с дял в общите показатели на страната с 12% от произведената обща промишлена продукция и 15% от износа на стоки. Основен приоритет на фирмите от бранша през изминалите години е да подобряват конкурентоспособността на производството чрез инвестиции в съвременно оборудване и технологии, да повишават производителността и качеството на продукцията, енергийната ефективност, опазване на природата и създаване на добра работна среда“, подчерта Антон Петров, председател УС на Българската асоциация на металургичната индустрия по време на мероприятието.

На символична церемония бе даден старт на новата инвестиционна програма на Аурубис България „Спектър 2018“, която е на стойност 180 млн. евро.

„За нас е чест днес да бъдем домакин на този уважаван празник и именно на тук да обявим успешното финализиране на инвестиционната си програма „Аурубис България 2014“, която стартирахме през 2011 г. с цел подобряване на околната среда и повишаване на производителността.  Днес отбелязваме естествено продължение на започнатото с началото на нова дългосрочна инвестиция, която доказва устойчивото ни присъствие в страната“, подчерта изпълнителният директор на Аурубис България Тим Курт по време на символично засаждане на дърво, даващо старт на новия проект.

По време на събитието  по традиция се състоя церемония по награждаване на отлични студенти от Химико технологичния и металургичен университет и Техническия университет в София. С почетен знак за заслужен металург бяха отличени и ветерани от металургичния бранш, които тази година са проф. Диляна Чавдарова, проф. Борис Дракалийски и проф. Петър Бакърджиев.

 

 

Профил на Аурубис България

Медодобивният завод е построен през 1958 г. в региона на Средногорието. Състои се от четири основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. През април 2009 г. официално е прието новото име на компанията – Аурубис, след като година по-рано групата Кумерио е придобита от Норддойче Афинери (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината.

Днес в нея са ангажирани над 830 служители. През 2014 г. производството възлиза на 350 000 тона анодна мед, 233 000 тона катодна мед и 1 200 000 тона сярна киселина. Компанията реализира 8% от износа на страната за различни пазари, сред които Турция, Белгия, Китай, Сингапур, а вносът се осъществява предимно от Китай, Балканите, Близкия изток. Към настоящия момент е най-големият ползвател на българските пристанищни и железопътни превози с над 2 млн. карго превози годишно.

За последните 10 години за модернизиране на производството в компанията и опазване на околната среда са инвестирани над 500 млн. евро, за което са връчени редица отличия, сред които «Инвеститор в опазване на околната среда» (2014 г., Българската агенция за инвестиции).

Като част от партньорска програма за развитие на региона, компанията ежегодно осъществява дарения за общините Пирдоп и Златица на стойност 600 000 лв. за проекти в сферата на образованието, спорта, културата, развитие на млади таланти, хора в неравностойно положение, здравеопазване.

Допълнителна информация на: www.bulgaria.aurubis.com 

 

Профил на Българската асоциация на металургичната индустрия

Сдружение с нестопанска цел, в което членуват работодатели, български и чуждестранни юридически лица, извършващи дейности в областта на металургичната индустрия и съпътстващите я производства, дейности и услуги. В Асоциацията със статут на асоциирани членове участват юридически лица с нестопанска цел и висши учебни заведения. БАМИ извършва своята дейност в частна полза на своите членове и изпълнява решенията на органите й за управление при спазване на законите на Република България.

Експерт: Напрежението в сектор „Сигурност“ ще намери място на КСНС

http://pik.bg/експерт-напрежението-в-сектор-„сигурност“-ще-намери-място-на-кснс-news430686.html

Експерт: Напрежението в сектор „Сигурност“ ще намери място на КСНС

Няма начин напрежението в сектор „Сигурност“ да не намери място на предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Това прогнозира пред „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи. Според него обявената тема на съвета е много широко формулирана и ще бъдат засегнати различни аспекти, касаещи националната сигурност.

„Съгласието, което се постигна преди 2 години на подобен съвет, че проблем, риск и опасност номер едно за националната сигурност са бежанците, никой не го е отменил. Не е имало ново събиране, което да отбележи, че този проблем не стои като актуален пред държавата, не е опасен и го забравяме“, коментира ген. Червенков. По думите му това са едни от мотивите, че зимата ще създаде редица проблеми, които включват увеличаване на потока от мигранти.

„Оказва се, че времето вече не оказва такъв възпиращ ефект и всички тези неща трябва да се поставят на масата и да се види има ли план А и Б държавата как ще действа. На второ място е от изключителна важност бюджета на държавата“, уточни ген. Червенков. Според него именно този проектобюджет е предизвикал тези вълнения.

„Дали позициите са правилни или не, кой е крив или прав и кой е виновен, ще се изяснява още дълго, но протестът е факт“, подчерта бившият директор на Военното разузнаване .
Според ген. Чавдар Червенков КСНС е много подходящо място да се обсъди въпросът с полицейското недоволство, да се постигне консенсус и да се набележат мерки в бъдеще.

УЕФА се ядоса на "Барселона" заради каталунските знамена и освиркването на химна

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/06/2644053_uefa_se_iadosa_na_barselona_zaradi_katalunskite/?ref=rss


УЕФА е останала силно разочарована от поведението на "Барселона" около мача с БАТЕ в Шампионската лига, пише "Ас".

На "Камп ноу" привържениците освиркаха химна на турнира. Освен това за пореден път бяха издигнати каталунски знамена. Заради тях европейският футболен съюз вече два пъти глоби клуба.

От УЕФА били ядосани основно заради съдействието на "Барселона" в акцията. От клуба раздаваха знамена на запалянковците си.

"Те ни взимах за глупави", казал...

Кметът на Семчиново: Ще правя космическа станция, асфалт и канализация има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095753

„Мисля сега през моя кметски мандат да направим една космическа станция и Семчиново да лети към космоса със совалки. Бившите управници направиха всичко - асфалт, пътища, сега остава една космическа станция“. Така се опита да се пошегува пред БиТиВи новият кмет на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков на  влизане в общината.
„Мисля сега през моя кметски мандат да направим една космическа станция и Семчиново да лети към космоса със совалки. Бившите управници направиха всичко - асфалт, пътища, сега остава една космическа станция“. Така се опита да се пошегува пред БиТиВи новият кмет на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков на  влизане в общината.

Радан Кънев: Успяхме - имаме 540 общински съветници при 240 от миналите избори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5095755

„Две седмици аз се опитвам да успокоявам Цветан Цветанов за изборите. След първия тур казах, че в тона на Цветанов няма да вляза и не влязох. Няма да вляза и днес. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.
Помолен да коментира дали Реформаторският блок е раздавал предизборни подаръци в Добрич, както твърди Цветан Цветанов,
„Две седмици аз се опитвам да успокоявам Цветан Цветанов за изборите. След първия тур казах, че в тона на Цветанов няма да вляза и не влязох. Няма да вляза и днес. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Помолен да коментира дали Реформаторският блок е раздавал предизборни подаръци в Добрич, както твърди Цветан Цветанов,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване