Франция не изключва да има избягали атентатори (на живо)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649618_franciia_ne_izkljuchva_da_ima_izbiagali_atentatori_na/?ref=rss


На втория ден след терористичните атаки в Париж, в които загинаха 129 души, фокусът е върху разследването на атентатите.

Официално беше съобщено, че един от нападателите е Омар Исмаил Мостефай, 29-годишен мъж от алжирски произход, израстнал във Франция. Открити са и автомобили, за които френските власти смятат, че са свързани с нападеният 

Още две имена се цитират в медиите без финално потвърждение, че това са истинските атентатори. 

Гърция потвърди, че човек с...

Братовчедката на Ласана Диара е сред убитите в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/15/2649626_bratovchedkata_na_lasana_diara_e_sred_ubitite_v_parij/?ref=rss


Френският полузащитник Ласана Диара е загубил един от роднините си при терористичните атаки в Париж. Братовчедката на футболиста Аста Диаките е загинала при една от престрелките във френската столица в петък. 

"Както може би сте разбрали, аз бях лично засегнат от тези атаки. Моята братовчедка е била една от жертвите заедно със стотици други невинни хора. Тя ми беше като по-голяма сестра", обяви Диара, който по време на атентатите играеше в контролата на френския национален отбор с...

Белгия призна, че няма контрол върху джихадистите в брюкселския "Моленбек"

http://www.mediapool.bg/belgiya-prizna-che-nyama-kontrol-varhu-dzhihadistite-v-bryukselskiya-molenbek-news241820.html

Белгийското правителство призна, че е изгубило контрол върху "Моленбек" – брюкселския квартал, считан за свърталище на джихадисти, където в събота, след терористичните атаки в Париж, се проведе спецакция и бяха арестувани пет човека.   По предварителни данни в района са живели трима от участвалите в атентатите в Париж в петък.   Кварталът, заселен предимно с хора от Северна Африка, се свързва със серия терористични заговори през последните две години, включително атаката във френския влак "Талис" това лято. Както се установи, нападателят е бил със сестра си в този район, където също така е пребивавал и алжирецът Мехди Немуш, който уби четирима души миналата година в белгийския еврейски музей.   Абделмомаим Хадад, издирван от белгийската полиция в Испания с международна заповед за арест по обвинения в тероризъм от 2014 г. също бе открит в района, както и Абделкадер Белираж, който бе осъден на доживотен затвор за контрабанда на оръжие и планирани атака в Мароко.   Белгийският министър-председател Шарл Мишел призова за "репресия" спрямо екстремистите, а вътрешният министър се закани лично "да разчисти" квартала.   Тук има огромен проблем, заяви Мишел. "В последните месеци бяха предприети много инициативи в борбата срещу радикализацията, но ние се нуждаем от повече репресия. Ще работим интензивно с местните власти", каза премиерът.   "В "Моленбек" ситуацията в момента не е под контрол", призна белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон.   Във война сме с "Ислямска държава", заяви той в интервю за телевизия Ве Те Ем, цитирано от БТА.   Той добави, че се заема "лично да разчисти" квартал "Моленбек".   По думите на Ямбон мерките, предприети в Антверпен и Вилворд, откъдето произхождат множество джихадисти, заминали за Сирия, са дали резултат. Ямбон ще вземе под контрол лично действията, които се предприемат в "Моленбек", за да установи до дни защо досега там резултатите не са видими. Това повече не може да продължава, трябва да се намери решение, добави той.   Неделните медии в Белгия съобщават, че при снощната операция на полицията в "Моленбек" фотограф е бил малтретиран от местни жители. Фотографът от марокански произход бил зашлевен от млад мъж, който му счупил апарата и го обявил за "предател". Либералният кмет на района Франсоа Шепман отрече да има проблеми, като призна само "известни трудности с интеграцията". "Не всички идват тук. В повечето случаи те само минават от тук", каза тя по повод засечените терористи в "Моленбек".

Белгийският вътрешен министър ще "разчисти" брюкселския квартал "Моленбек" от джихадисти

http://www.mediapool.bg/belgiyskiyat-vatreshen-ministar-shte-razchisti-bryukselskiya-kvartal-molenbek-ot-dzhihadisti-news241820.html

Във война сме с "Ислямска държава", заяви белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон в интервю за телевизия Ве Те Ем, цитирано от БТА.   Той добави, че се заема "лично да разчисти" квартал "Моленбек" в Брюксел, известен като свърталище на джихадисти. В събота вечерта в този квартал бяха арестувани няколко лица на фона на данните, че трима от участвалите в атентатите в Париж в петък са живели в района.   По думите на Ямбон мерките, предприети в Антверпен и Вилворд, откъдето произхождат множество джихадисти, заминали за Сирия, са дали резултат. Ямбон ще вземе под контрол лично действията, които се предприемат в "Моленбек", за да установи до дни защо досега там резултатите не са видими. Това повече не може да продължава, трябва да се намери решение, добави той.   Неделните медии в Белгия съобщават, че при снощната операция на полицията в "Моленбек" фотограф е бил малтретиран от местни жители. Фотографът от марокански произход бил зашлевен от млад мъж, който му счупил апарата и го обявил за "предател".

Атанас Тасев: Изключен е сценарий, в който да се стигне до режим на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5114001

„Мини Марица-изток“ са в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофични сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока.
„Мини Марица-изток“ са в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофични сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока.

Атанас Тасев: Сценарий, в който да се стигне до режим на тока, е изключен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5114005

„Мини Марица-изток“ са в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофични сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока.
„Мини Марица-изток“ са в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофични сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока.

Важно за всички шофьори! От КАТ обявиха дали ще глобяват за летни гуми през зимата

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-shofori--Ot-KAT-obyaviha-dali-shhe-globyavat-za-letni-gumi-prez-zimata__134098

Кадър Булфото Няма да санкционираме водач, който е с летни гуми, а този, на когото грайферът е под необходимия минимум. Това каза пред...

14 000 полицаи и жандармеристи ще пазят лидерите на Г-20 в Турция

http://frognews.bg/news_101961/14-000-politsai-i-jandarmeristi-shte-paziat-liderite-na-G-20-v-Turtsiia/

В Турция при извънредни мерки за сигурност започва двудневна среща на върха на 20-те най-големи икономики в света. Г-20 обикновено се фокусира върху икономически въпроси, но след терористичните нападения в Париж в петък вечерта турският президент Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма.

С благотворителен концерт днес събират средства за млад баща от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306540

Благотворителен концерт с мотото „Да спасим Иван“ ще се състои днес от 17 часа в Двореца на културата и спорта във Варна. Инициативата е в подкрепа на варненеца Иван Андонов, който има нужда от средства за скъпа операция в Германия, научи Moreto.

Атаките в Париж могат да променят приоритетите на САЩ и НАТО, смята Москва

http://www.cross.bg/parizh-prioritetite-nato-1488163.html

/КРОСС/Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че атаките в Париж могат да променят приоритетите на Вашингтон и страните членки на НАТО, цитиран от Ройтерс. Светът се променя и този шок, трусът в Париж вероятно ще променят малко приоритетите на нашите колеги във Вашингтон и другите столици на страните членки на НАТО, изтъкна той, отговаряйки на въпрос дали атаките ще сближат САЩ и Русия. Дипломатът изрази коментара си пред журналисти в кулоарите на предстоящата двудневна среща на Г-20 в Турция.  

Полетите до и от Париж продължават с някои забавяния

http://www.mediapool.bg/poletite-do-i-ot-parizh-prodalzhavat-s-nyakoi-zabavyaniya-news241819.html

Авиокомпаниите продължават да извършват полети до Париж, но заради терористичните нападения във френската столица някои туристи и бизнес пътници се чудят дали да не отменят своите пътувания, предаде Асошиейтед прес.   Атентатите предизвикаха смут в пътническия сектор. Някои хора се отказаха да летят до Париж, а авиокомпаниите оставиха разтревожените клиенти с билети за пътуване до френската столица за уикенда да променят плановете си, без да плащат такса.   Обстановката на летищата в цяла Европа е напрегната. Самолет на авиокомпания "Ер Франс", пътуващ за Париж, беше евакуиран в събота на летище "Схипхол" в Амстердам, след като властите получиха заплашително съобщение. На лондонското летище "Гетуик" за няколко часа беше затворен терминал, след като мъж от Франция бил забелязан да изхвърля нещо, което приличало на огнестрелно оръжие.   "Ер Франс" заяви, че ще изпълнява всички предстоящи полети до и от Париж, но че се очакват забавяния заради засилените мерки за сигурност на летищата, включително "Шарл де Гол" във френската столица.   Авиокомпаниите "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еърлайнс" казаха, че всички техни полети между САЩ и Париж остават в сила. "Делта еърлайнс" обаче отбеляза, че много от заминаващите полети от Париж се забавят, тъй като се чака, докато пътниците минат през допълнителни проверки. Авиокомпания "Американ еърлайнс" също заяви, че всичките й полети ще бъдат изпълнени, освен полет от Париж за Далас, тъй като самолетът е останал в Далас, когато пътуването до Париж е било отменено в петък вечерта.   "Делта еърлайнс" каза, че полетите й до и от Париж са пълни. "Юнайтед еърлайнс" и "Американ еърлайнс" отказаха да дадат подробности за това доколко запълнени са местата в техните самолети.   Някои американци обаче отмениха пътуванията си след съобщенията за атентатите в Париж, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) предупреди, че авиокомпаниите ще бъдат глобявани, ако не гарантират, че пътниците, влизащи във Франция, имат валидни документи за самоличност, посочва Ройтерс.   При неспазване на правилата, може да бъде наложена глоба от 5000 евро за пътник. Предупреждението беше отправено в момент, когато Франция засилва мерките за сигурност след атентатите в Париж в петък. То идва също така преди наближаващите международни преговори за климата, за които в идните седмици в Париж ще пристигнат световни лидери и хиляди чуждестранни официални лица.

Необичайни звуци и... тишина ще се чуват на предстоящия "Концерт на възглавници"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/15/2649623_neobichaini_zvuci_i_tishina_shte_se_chuvat_na/?ref=rss


На рождения ден на "Концерти на възглавници", който съвпада с нощта на театрите, ще се случват странни и необясними неща. Роботи, извънземни, астронавти и други модерни образи ще завладеят Зала 1 на Централния Военен клуб в София на 21 и 22 ноември от 11 и 17 ч.

Ще има цели четири празнични събития, в които няма място за Моцарт, Бетовен, Шопен и всички останали достолепни господа в класическата музика, защото предстои "Съвременен Концерт на възглавници".

Фокусът ще е върху...

Исинбаева: Отменете наказанието на Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113994

Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева изпрати открито писмо до атлетичестака общественост, в което призова Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отмени наказанието наложено на Русия. Според нея не е редно невинните спортисти също да страдат от санкцийте.
Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева изпрати открито писмо до атлетичестака общественост, в което призова Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отмени наказанието наложено на Русия. Според нея не е редно невинните спортисти също да страдат от санкцийте. "В продължение на цялата си кариера аз честно се

Елена Исинбаева в открито писмо: Отменете наказанието на Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113997

Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева изпрати открито писмо до атлетичестака общественост, в което призова Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отмени наказанието наложено на Русия. Според нея не е редно невинните спортисти също да страдат от санкцийте.
"В продължение на цялата си кариера аз честно се
Двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева изпрати открито писмо до атлетичестака общественост, в което призова Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да отмени наказанието наложено на Русия. Според нея не е редно невинните спортисти също да страдат от санкцийте. "В продължение на цялата си кариера аз честно се

Новият кмет на Каварна: Рок фестивалът остава

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/noviiat-kmet-na-kavarna-rok-festivalyt-ostava-6045476

„Обмисляме и друг проект за насърчаване на младежките рок групи”, каза още Ставрева

МОСВ: Без промяна в речните нива в по-голямата част от страната

http://pik.bg/мосв-без-промяна-в-речните-нива-в-по-голямата-част-от-страната-news435621.html

МОСВ: Без промяна в речните нива в по-голямата част от страната

Без изменение на речните нива в по-голямата част от страната, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Днес, както и през следващите два дни няма да вали. През изминалото денонощие (от 8:00 часа на 13 ноември до 8:00 часа на 14 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без промяна или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голямата част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в горните течения на реките Вит (Дунавски басейн) и Струма (Западнобеломорски Басейн) са около праговете за екстремно ниски води, а в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн) и р. Сазлийка при гр. Гълъбово - около прага за високи води. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

В Дунавски басейн колебанията на водните нива са от +22 см до -24 см;

В Черноморски басейн не са регистрирани изменения на водните нива;

В Източнобеломорски басейн измененията на речните нива са от +10 до -8 см;

В Западнобеломорски басейн колебанията на речните нива в рамките на -6 до +11 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес и през следващите два дни ще продължат да се задържат или понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 15 и 16 ноември под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 15, 16 и 17 около и под средномногогодишната стойност, под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира ниво в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 ноември под средномногогодишната стойност. Нивата плавно ще се понижават.

В Черноморския басейн днес и през следващите два дни се очаква водните нива на наблюдаваните реки да продължат плавно да се понижават.

В Източнобеломорски басейн днес и през следващите два дни се очаква водните нива в целия водосбор да се задържат или понижават плавно. Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива в поречията под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорски басейн днес и през следващите два дни се очаква водните нива в целия водосбор да продължат плавно да се понижават.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Патриарх Неофит: Мирът е най-доброто благо

http://pik.bg/патриарх-неофит-мирът-е-най-доброто-благо-news435622.html

Патриарх Неофит: Мирът е най-доброто благо

Молитва за загиналите в Париж и за техните близки в православните храмове у нас. На литургията в църквата "Света Неделя " присъства и патриарх Неофит.

Господ ни е оставил своя мир. Ние винаги ще бъдем миротворци и ще се стараем да живее в мир, защото това е най-доброто благо”, каза той. 

Кунева: Бдителност, не страх от терористите

http://offnews.bg/news/n_1/n_591789.html

В сигурността нама алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева по БНТ. По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва да се концентрират инвестиции на сигурност, каза още тя. По отношение на атентатите в Париж Кунева беше категорична, че Европа не трябва да се подава на страха. Това е целта на терористите - да променят дневния ред и да насаждат страх. Да, ние - и като правителство, и като граждани, трябва да бъдем готови с повече бдителност, но не бива да се страхуваме до парализа и да предаваме ценностите си. По думите й ЕС умее да устоява на кризи, защото самата е създадена от кризата на втората Световна война. Всяка криза е различна, финансовата криза промени структурата на европейското общество, остави много хора отчаяни и безработни, а това ражда радикализъм, коментира Кунева. В сегашната криза трябва да намерим баланса между сигурността и запазването на ценностите си, като свобода и демокрация, каза вицепремиерът и посочи, че задача номер едно в момента е засилването на сигурността. Тя призова да не се слага знак на равенство между исляма и тероризма, защото това ще създаде противопоставяне в сърцето на Европа, а именно това е, което искат екстремистите.

Плевнелиев на работно посещение във Франция

http://pik.bg/плевнелиев-на-работно-посещение-във-франция-news435620.html

 Плевнелиев на работно посещение във Франция

На 16 ноември президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение във Френската република по повод тържественото отбелязване на 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), съобщиха от прессекретариата на президента.

Държавният глава ще направи изказване в рамките на форума. По време на посещението си в Париж, президентът Росен Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи със свои колеги. 

ГДБОП разкри работилница за скимиращи устройства

http://www.cross.bg/ystroiistva-skimirashti-rabotilnitza-1488162.html

/КРОСС/Служители на ГДБОП разкриха работилница за скимиращи устройства, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена преди дни от служители на звеното. Разкрита е производствена база за изработване на скимиращи устройства. Намерени и иззети са голям брой скимиращи устройства, електронни и пластмасови детайли, компютърна техника, банкови карти, както и инструменти и пособия за изработката на устройствата. Работата по досъдебното производство продължава под ръководството на Специализирана прокуратура.  

В Белгия заловен мъж, дал кола под наем на атентаторите

http://offnews.bg/news/n_1/n_591778.html

Белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж, сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло“ на атентаторите,  съобщава френският вестник "Фигаро". Арестуваните не са в регистрите на френското разузнаване. Парижкият прокурор Франсоа Молен е заявил, че един от използваните по време на атентатите автомобил е с белгийска регистрация и е бил нает от френски гражданин, живеещ в съседната страна. Белгийският премиер Шарл Мишел също е се е изказал по случая, заявявайки, че един от задържаните вероятно е бил в Париж по време на кръвопролитията, отнели живота на 129 души. Сред хипотезите на разследването е и тази, че атаките са извършени от пристигнала от чужбина група, към която са се присъединили жители на Франция.

Рок фестивалът в Каварна остава

http://frognews.bg/news_101960/Rok-festivalat-v-Kavarna-ostava/

„Рок фестивалът в Каварна остава. Поддържам с цялото си сърце рок традициите в Каварна и се надявам тази година гостите на летния рок фестивал да се забавляват много”, заяви пред НТ новият кмет на Каварна Нина Ставрева.

Жена потроши колата на мъж в Исперих

http://pik.bg/жена-потроши-колата-на-мъж-в-исперих-news435619.html

Жена потроши колата на мъж в Исперих

40-годишна жена от Исперих е потрошила БМВ-то на 47-годишен мъж от село Подайва. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград.

Скандалът между двамата се разразил около 16.30 часа вчера пред дома на жената в Исперих. Причината била неуредени финансови взаимоотношения.

Когато крамолата ескалирала С.Е. започнала да удря паркирания пред имота й автомобил, като счупила задното панорамно и спукала предното панорамно стъкло на возилото. Според потърпевшия щетите възлизат на 500 лева.

По случая се води проверка.

Трима братя и белгийска връзка разкриха разследващите на атентатите в Париж

http://www.mediapool.bg/trima-bratya-i-belgiyska-vrazka-razkriha-razsledvashtite-na-atentatite-v-parizh-news241818.html

Поне 20 души са участвали в терористичните удари в Париж, като шестима от тях са избягали, според белгийски и френски разследващи, цитирани от френски медии. В неделя френското разследване съобщи, че е установена самоличността на един от терористите, които в петък вечерта убиха 129 човека при координирани нападения на оживени места във френската столица. Това е 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефаи, който е от алжирски произход и е регистриран от властите като изповядващ радикален ислям.   Извънредното положение във Франция, въведено след кървавите атентати в петък вечерта, може да бъде удължено над 12 дни, съобщи френският министър-председател Манюел Валс   Трима братя и белгийска връзка   Трима братя са замесени в атентатите в Париж, съобщиха близки до разследването източници, цитирани от Франс прес.   Единият брат е мъртъв в атентатите, вторият е в арест в Белгия, без да се знае дали е участвал в нападенията или не, а за третия службите нямат информация. Възможно е той да е бил един от атентаторите самоубийци или да се укрива, посочиха източниците.   Белгийските власти съобщиха, че седем души са арестувани при полицейски акции в Брюксел след нападенията в Париж. Двама от нападателите са живеели в Белгия и са сред убитите атентатори в Париж.   Премиерът на Франция заяви, че извънредното положение, даващо допълнителни правомощия при арести, може да бъде удължено, но затова е нужно да гласува парламентът.   Той каза, че в близките дни Франция ще разшири действията си в Сирия, за да "удари, унищожи" групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за кървавата касапница в Париж, заявявайки, че е в отговор на френската военна намеса в Сирия и Ирак.   Манюел Валс каза, че френската стратегия в Сирия ще бъде дебатирана в парламента, а в понеделник президентът Франсоа Оланд ще направи обръщение във Версай към членовете на горната и долната камара.   Атентатите в Париж, които разтърсиха Европа, са основна тема и на срещата на лидерите на Г-20 в Анталия.   Френските власти съобщиха в неделя, че шестима са задържани за разпити, включително бащата и братът на Исмаил Омар Мостефаи.   Три екипа атентатори са извършили координираните атаки   Френският прокурор Франсоа Молин заяви пред репортери, че три "клетки" от въоръжени стрелци и атентатори самоубийци са извършили координираните нападения в концертна зала, в ресторанти и барове и близо до национален стадион в Париж. При нападенията, окачествени от френския президент Франсоа Оланд като "акт на война" от джихадистите, са убити 129 човека, ранените са 352-ма, от тях 99 са в критично състояние.   Според разследването, в което се включиха и органите на съседни държави, терористичните атаки са извършени от международна група, свързана с Близкия Изток, Белгия и вероятно Германия и която има френски корени.   Белгийската полиция арестува в събота трима заподозрени при спецакция в бедния имигрантски квартал "Моленбек" в Брюксел.   Междувременно се появиха доказателства, че най-малко един от атентаторите е влязъл в Европа заедно с група сирийски бежанци, като е пристигнал първо в Гърция, а след това е търсил убежище в Сърбия. Има данни и за втори атентатор, проникнал в Европа като сирийски бежанец през Гърция.   Първият идентифициран терорист е френски гражданин За Исмаил Омар Мостефаи бе съобщено, че е роден е в парижкото предградие Куркурон и до 2012 г. живял в град Шартр. Мостефаи бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала "Батаклан".   Има криминално досие за многобройни дребни закононарушения. Знае се също, че редовно посещавал джамията в град Люсе, близо до Шартр. Между 2004 и 2010 г. той бил осъждан осем пъти, без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. бил вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца, през зимата на 2013-2014 година. За разпит са извикани бащата, братът и съпругата на брата на Мостефаи.   Други двама от атентаторите самоубийци са били на възраст между 15 и 18 години, съобщава в. "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза.   Автомати "Калашников" са открити в изоставена кола   Няколко автомата "Калашников" са намерени в откритата изоставена кола, за която се смята, че е била използвана от терористите в Париж, съобщи Франс прес, като се позова на съдебни източници.   Колата – черен "Сеат Леон”, беше намерена в неделя сутринта в парижкото предградие Монтрьой, след като свидетел описа автомобила, използван от нападателите, които са атакували бар на ул. "Фонтен-о-Роа"и ресторант на ул. "Шарон", при които загинаха общо 24 души.   Предполага се, че след кървавите нападения тази група терористи е напуснала столицата, вероятно оставяйки до площад "Насион" атентатора самоубиец, който се самовзриви в кафене до бул. "Волтер".   Трима мъже бяха арестувани на белгийската граница в събота във връзка с атентатите в Париж. Прокурорът Молин отказа да потвърди дали те са тримата атентатори, които са избягали с изоставения "Сеат".   По - късно белгийските власти съобщиха, че двама от нападателите са живеели в Белгия и са сред убитите атентатори в Париж.   Две коли с белгийска регистрация са намерени в Париж от френските следователи, едната близо до концертната зала "Батаклан", а другата - близо до парижките гробища Пер-Лашез, съобщи белгийската федерална прокуратура. Човекът, който е наел една от двете коли, е бил обект на проверка в Камбре, Северна Франция, на 14 ноември в 9.10 ч. на автомагистрала А2 в посока Белгия. След това проверената кола е била засечена в "Моленбек-Сен-Жан" в късния следобед, добавя прокуратурата. "Моленбек" е квартал на Брюксел, населен главно с имигранти. Там от двадесетина години са пребивавали извършителите на редица джихадистки атентати, от убийството на полевия командир Масуд в Афганистан през 2001 г. до предполагаемия виновник за убийствата на четирима души в Еврейския музей в Брюксел през май 2014 г. Мехди Немуш, отбелязва АФП. "От самото начало белгийските и френските съдебни власти сътрудничат активно. За ускоряване на обмена на информация те решиха да създадат общ следователски екип. Френски следователи в момента се намират в Брюксел", заяви белгийската прокуратура.   Най-голям е броят на жертвите в концертната зала "Батаклан" Френският премиер Манюел Валс съобщи, че досега са идентифицирани 103 от 129-те жертви на нападенията.   Неделя е първият от трите дни национален траур във Франция, чиито граждани все още не успяват да се отърсят от шока на въоръжените нападения. В парижката катедрала Нотр Дам бе отслужена меса.   Най-голям е броят на жертвите в зала "Батаклан", където е имало концерт на американска хеви метъл група. Там терористите са избили 89 човека преди да детонират поясите си с експлозиви в момента, когато френски командоси са атакували залата.   Около 40 са убитите при пет други атаки, станали почти по същото време, сред които двойно самовзривяване на камикадзета пред стадиона, в който френският президент Франсоа Оланд и германският външен министър Щайнмайер бяха сред зрителите на приятелски футболен мач Германия – Франция.   "Ислямска държава" обяви, че в нападенията са участвали осем души, които са носили пояси с експлозиви и автоматично оръжие, като предварително са взели за мишена сърцето на френската столица. Когато са свършили амунициите, са се самовзривили, бе посочено в съобщението.   В събота през нощта, едно денонощие след кървавите нападения, 99 от ранените са били все още в критично състояние с опасност за живота.   Въпросите пред Франция   Франция участва във водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава".   След терористичния атентат срещу редакцията в парижкия сатиричен вестник "Шарли ебдо" през януари, Франция все още е в състояние на повишена готовност срещу такива атаки, което повдига въпроса как настоящата координирана терористична акция не е била предварително засечена. Тя е най- кръвопролитната в Европа от 2004 г. насам, когато в ислямисти извършиха бомбен атентат срещу влак в Мадрид и загинаха 191 човека.   Президентът на Франция въведе извънредно положение в цяла Франция. До момента в Париж патрулират 4000 военни, но в неделя вечер числеността им ще бъде увеличена на 5000. до вторник вечерта общият брой на патрулиращите военни в цяла Франция може да достигне 10 000. Въведен бе и граничен контрол.   Цитирайки неназован източник, израелска телевизия съобщи, че израелските разузнавателни служби виждат "ясна оперативна връзка" между терористичните атаки в Париж в петък, самоубийствените атентати в Бейрут в четвъртък, отнели живота на 43 човека, и свалянето на руския пътнически самолет над Египет на 31 октомври, когато всички 224 души на борда загинаха.

Първият установен парижки атентатор е французин, организацията е международна

http://www.mediapool.bg/parviyat-ustanoven-parizhki-atentator-e-frantsuzin-organizatsiyata-e-mezhdunarodna-news241818.html

Извънредното положение във Франция, въведено след кървавите атентати в петък вечерта, може да бъде удължено над 12 дни, съобщи министър-председателят в неделя. Разследващите съобщиха, че са установили самоличността на един от седемте терористи, които убиха 129 човека при координирани нападения на оживени места във френската столица. Това е 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефаи, който е от алжирски произход и е регистриран от властите като изповядващ радикален ислям.   Премиерът Манюел Валс заяви, че извънредното положение, даващо допълнителни правомощия при арести, може да бъде удължено, но затова е нужно да гласува парламентът.   Той каза, че в близките дни Франция ще разшири действията си в Сирия, за да "удари, унищожи" групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за кървавата касапница в Париж, заявявайки, че е в отговор на френската военна намеса в Сирия и Ирак.   Манюел Валс каза, че френската стратегия в Сирия ще бъде дебатирана в парламента, а в понеделник президентът Франсоа Оланд ще направи обръщение във Версай към членовете на горната и долната камара.   Атентатите в Париж, които разтърсиха Европа, са основна тема и на срещата на лидерите на Г-20 в Анталия.   Френските власти съобщиха в неделя, че шестима са задържани за разпити, включително бащата и братът на Исмаил Омар Мостефаи.   Три екипа атентатори са извършили координираните атаки   Френският прокурор Франсоа Молин заяви пред репортери, че три "клетки" от въоръжени стрелци и атентатори самоубийци са извършили координираните нападения в концертна зала, в ресторанти и барове и близо до национален стадион в Париж. При нападенията, окачествени от френския президент Франсоа Оланд като "акт на война", са убити 129 човека, ранените са 352-ма, от тях 99 са в критично състояние.   Според разследването, в което се включиха и органите на съседни държави, терористичните атаки са извършени от международна група, свързана с Близкия Изток, Белгия и вероятно Германия и която има френски корени.   Белгийската полиция арестува в събота трима заподозрени при спецакция в бедния имигрантски квартал "Моленбек" в Брюксел.   Междувременно се появиха доказателства, че най-малко един от атентаторите е влязъл в Европа заедно с група сирийски бежанци, като е пристигнал първо в Гърция, а след това е търсил убежище в Сърбия. Има данни и за втори атентатор, проникнал в Европа като сирийски бежанец през Гърция.   Първият идентифициран терорист е френски гражданин За Исмаил Омар Мостефаи бе съобщено, че е роден е в парижкото предградие Куркурон и до 2012 г. живял в град Шартр. Мостефаи бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала "Батаклан".   Има криминално досие за многобройни дребни закононарушения. Знае се също, че редовно посещавал джамията в град Люсе, близо до Шартр. Между 2004 и 2010 г. той бил осъждан осем пъти, без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. бил вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца, през зимата на 2013-2014 година. За разпит са извикани бащата, братът и съпругата на брата на Мостефаи.   Други двама от атентаторите самоубийци са били на възраст между 15 и 18 години, съобщава в. "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза.   Автомати "Калашников" са открити в изоставена кола   Няколко автомата "Калашников" са намерени в откритата изоставена кола, за която се смята, че е била използвана от терористите в Париж, съобщи Франс прес, като се позова на съдебни източници.   Колата – черен "Сеат Леон”, беше намерена в неделя сутринта в парижкото предградие Монтрьой, след като свидетел описа автомобила, използван от нападателите, които са атакували бар на ул. "Фонтен-о-Роа"и ресторант на ул. "Шарон", при които загинаха общо 24 души.   Предполага се, че след кървавите нападения тази група терористи е напуснала столицата, вероятно оставяйки до площад "Насион" атентатора самоубиец, който се самовзриви в кафене до бул. "Волтер".   Трима мъже бяха арестувани на белгийската граница в събота във връзка с атентатите в Париж. Прокурорът Молин отказа да потвърди дали те са тримата атентатори, които са избягали с изоставения "Сеат".   Най-голям е броят на жертвите в концертната зала "Батаклан" Френският премиер Манюел Валс съобщи, че досега са идентифицирани 103 от 129-те жертви на нападенията.   Неделя е първият от трите дни национален траур във Франция, чиито граждани все още не успяват да се отърсят от шока на въоръжените нападения. В парижката катедрала Нотр Дам бе отслужена меса.   Най-голям е броят на жертвите в зала "Батаклан", където е имало концерт на американска хеви метъл група. Там терористите са избили 89 човека преди да детонират поясите си с експлозиви в момента, когато френски командоси са атакували залата.   Около 40 са убитите при пет други атаки, станали почти по същото време, сред които двойно самовзривяване на камикадзета пред стадиона, в който френският президент Франсоа Оланд и германският външен министър Щайнмайер бяха сред зрителите на приятелски футболен мач Германия – Франция.   "Ислямска държава" обяви, че в нападенията са участвали осем души, които са носили пояси с експлозиви и автоматично оръжие, като предварително са взели за мишена сърцето на френската столица. Когато са свършили амунициите, са се самовзривили, бе посочено в съобщението.   В събота през нощта, едно денонощие след кървавите нападения, 99 от ранените са били все още в критично състояние с опасност за живота. Въпросите пред Франция   Франция участва във водената от САЩ коалиция, която извършва въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава".   След терористичния атентат срещу редакцията в парижкия сатиричен вестник "Шарли ебдо" през януари, Франция все още е в състояние на повишена готовност срещу такива атаки, което повдига въпроса как настоящата координирана терористична акция не е била предварително засечена. Тя е най- кръвопролитната в Европа от 2004 г. насам, когато в ислямисти извършиха бомбен атентат срещу влак в Мадрид и загинаха 191 човека.   Президентът на Франция въведе извънредно положение в цяла Франция. До момента в Париж патрулират 4000 военни, но в неделя вечер числеността им ще бъде увеличена на 5000. до вторник вечерта общият брой на патрулиращите военни в цяла Франция може да достигне 10 000. Въведен бе и граничен контрол.   Цитирайки неназован източник, израелска телевизия съобщи, че израелските разузнавателни служби виждат "ясна оперативна връзка" между терористичните атаки в Париж в петък, самоубийствените атентати в Бейрут в четвъртък, отнели живота на 43 човека, и свалянето на руския пътнически самолет над Египет на 31 октомври, когато всички 224 души на борда загинаха.

Идентифициран е един от парижките терористи - 29 -годишен френски гражданин

http://www.mediapool.bg/identifitsiran-e-edin-ot-parizhkite-teroristi---29--godishen-frenski-grazhdanin-news241818.html

Френските разследващи са установили самоличността на един от седемте терористи, които убиха 129 човека при координирани нападения в Париж. Това е 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефаи, от алжирски произход. Роден е в парижкото предградие Куркурон и до 2012 г. живял в град Шартр. Мостефаи бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала "Батаклан".   Има криминално досие за многобройни дребни закононарушения. Знае се също, че редовно посещавал джамията в град Люсе, близо до Шартр. Между 2004 и 2010 г. той бил осъждан осем пъти, без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. бил вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца, през зимата на 2013-2014 година.   Други двама от атентаторите самоубийци са били на възраст между 15 и 18 години, съобщава в. "Фигаро" в неделя, като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза.   Френската прокуратура твърди, че кръвопролитните атаки в петък вечерта са извършени от три координирани екипа от въоръжени стрелци и атентатори-самоубийци.   Загиналите са поне 129 човека, около 350 са ранени, някои от които тежко, така че броят на жертвите може и да нарасне.   Автомобил, използван за нападенията в Париж в петък, беше открит в столичното предградие Монтрьой, съобщиха френски медии, цитирани от БТА. Информацията беше потвърдена пред АФП от полицейски източници. Става дума за черен "Сеат Леон", намерен изоставен в Монтрьой и който бил използван от един от трите екипа терористи за нападенията срещу бар на ул. "Фонтен-о-Роа"и ресторант на ул. "Шарон", при които загинаха общо 24 души.   Предполага се, че след кървавите нападения тази група терористи е напуснала столицата, вероятно оставяйки до площад "Насион" атентатора самоубиец, който се самовзриви в кафене до бул. "Волтер".   Отговорност за нападенията в концертната зала "Батаклан", в ресторанти и барове, както и в близост до голям стадион, пое "Ислямска държава".   От неделя Франция е в тридневен траур. В парижката катедрала Нотр Дам ще бъде отслужена меса.   Френският президент Манюел Валс каза, че страната ще продължи въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.   Президентът Франсоа Оланд отмени участието си в срещата на лидерите на Г-20, която се провежда в турския курорт Анталия и провежда срещи в различни политически лидери за кризата след терористичните атаки. Основна тема на разговорите на лидерите на Г-20 е как международната общност да отговори на нарастващата заплаха от "Ислямска държава".   Очаквайте подробности

От Сърбия потвърдиха: Един от заподозрените терористи е преминал през страната, потърсил е и убежище

http://europe.actualno.com/ot-syrbija-potvyrdiha-edin-ot-zapodozrenite-teroristi-e-preminal-prez-stranata-potyrsil-e-i-ubejishte-news_507674.html

Притежателят на сирийския паспорт, който беше намерен до тялото на един от терористите в Париж, е минал през Сърбия минал месец, където е потърсил убежище. Това съобщи сръбското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс. „Един от заподозрените терористи – А. А., който представлява интерес за френските служби за сигурност, е бил регистриран в Прешево на 7 октомври т.г., където официално е поискал убежище”, се казва в съобщение на министерството, съобщи bTV. По-рано информацият

10 км опашка от тирове на "Капитан Андреево"

http://society.actualno.com/10-km-opashka-ot-tirove-na-kapitan-andreevo-news_507675.html

Опашката от тирове на „Капитан Андреево” е 10 км и продължава да се увеличава. Продължават засиления контрол и превантивните мерки за сигурност по границата с Турция. Междувременно МВР и ДАНС започнаха мащабна операция срещу нелегални мигранти и каналджии на бежанци в Югоизточна, Централна и Северозападна България. На фона на засилените мерки на пътя преди пункта цари транспортен хаос. Второ денонощие магистрала „Марица” прилича на паркинг – има ТИР-ове в ав

САЩ: Лидерът на "Ислямска държава" в Либия е убит

http://offnews.bg/news/n_1/n_591781.html

Лидерът на „Ислямска държава“ в Либия Абу Набил е бил убит при удар на американските военновъздушни сили, потвърди Пентагонът. Атаката е била извършена през нощта на петък срещу събота, но е била разпоредена преди парижките атаки. Иракчанинът Абу Набил е бил един от висшите командири на джихадистите в Либия. Предполага се, че именно Абу Набил е говорил във видеозапис от февруари, показващ екзекуцията на пленени християни край Триполи, допълва БНР. Смъртта му ще намали възможностите на „Ислямска държава“ да се закрепи в Либия и да организира оттам терористични нападения в Съединените щати, коментира говорителят на Пентагона Питър Кук.

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306555

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята покрай комуникационните ни сателити, съобщиха за БТА от българската астрономическа обсерватория "Звездно общество - IAU A79". Тялото беше открито само 15 часа преди сближението и е най-близко преминалият до Земята познат ни астероид.

Прокуратурата: Атентаторите са 7 души, били са разделени на три екипа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113986

Парижката прокуратура обяви, че атентаторите самоубийци в Париж са били седем души, но не е изключено в координираните атаки да са участвали още хора, съобщи Франс прес.
Седем камикадзета са се самовзривили с коланите с експлозиви, които са носили – трима са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима пред „Стад дьо Франс“ и още един на булевард
Парижката прокуратура обяви, че атентаторите самоубийци в Париж са били седем души, но не е изключено в координираните атаки да са участвали още хора, съобщи Франс прес. Седем камикадзета са се самовзривили с коланите с експлозиви, които са носили – трима са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима пред „Стад дьо Франс“ и още един на булевард

Прокуратурата в Париж: Атентаторите са 7 души, действали са в три екипа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113990

Парижката прокуратура обяви, че атентаторите самоубийци в Париж са били седем души, но не е изключено в координираните атаки да са участвали още хора, съобщи Франс прес.
Седем камикадзета са се самовзривили с коланите с експлозиви, които са носили – трима са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима пред „Стад дьо Франс“ и още един на булевард
Парижката прокуратура обяви, че атентаторите самоубийци в Париж са били седем души, но не е изключено в координираните атаки да са участвали още хора, съобщи Франс прес. Седем камикадзета са се самовзривили с коланите с експлозиви, които са носили – трима са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима пред „Стад дьо Франс“ и още един на булевард

Велизар Енчев: Борисов, подкрепи Башар Асад!

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-borisov-prolet-1488161.html

/КРОСС/Правителството на Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за т.нар. умерена сирийска опозиция и да застане зад сирийския президент Башар Асад и неговите въоръжени сили, воюващи срещу Ислямска държава. Това настоява Велизар Енчев, депутат и лидер на Движение за радикална промяна „Българската пролет". В декларация, разпространена до медиите, от партията пишат: Ние осъждаме кървавите атентати в Париж и изразяваме своите най-искрени съболезнования на близките на убитите от този варварски акт. Повече от всякога Франция се нуждае от подкрепа в борбата срещу ислямския тероризъм, обявил война на европейските и християнските ценности. „Българската пролет" осъжда политиката на западните лидери, които целенасочено дестабилизираха арабския свят и с военни интервенции в Ирак и Либия свалиха светските режими на тези държави и екзекутираха легитимните им лидери, а сега се опитват да приложат този пагубен сценарий и в Сирия. За съжаление България се присъедини към Коалицията на желаещите да умиротворяват Близкия изток и така участвахме във военни авантюри, потъпкващи международното право и общочовешките ценности. Особена голяма е вината на правителството на Симеон Сакскобургготски, което през 2003 г. ни въвлече в иракската война, както и на първото правителство на Бойко Борисов, което взе участие във войната срещу Либия, а външният министър Николай Младенов организира в Правец среща на т.нар

Организаторите на Евро 2016: Отмяна на първенството ще е победа за терористите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/15/2649615_organizatorite_na_evro_2016_otmiana_na_purvenstvoto/?ref=rss


Организаторите на европейското първенство по футбол във Франция през 2016 г. се обявиха против евентуална отмяна на шампионата. Те отчетоха, че рискът от терористични атаки в страната се увеличава, но според тях подобен ход би бил голяма победа за терористите. 

През последните часове се появиха много коментари дали Евро 2016 трябва да се проведе във Франция, след като 129 души загинаха, а още 352-ма бяха ранени в петък при жестоките терористични атаки в Париж. 

"Да се...

Кунева: В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция

http://www.cross.bg/kyneva-sigyrnostta-g-1488160.html

/КРОСС/В сигурността нама алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него. Това заяви в ефира на БНТ днес вицепремиерът и лидер на ДБг Меглена Кунева. По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва да се концентрират инвестиции на сигурност, каза още тя. По отношение на атентатите в Париж Кунева беше категорична, че Европа не трябва да се подава на страха. Това е целта на терористите - да променят дневния ред и да насаждат страх. Да, ние - и като правителство, и като граждани, трябва да бъдем готови с повече бдителност, но не бива да се страхуваме до парализа и да предаваме ценностите си. По думите й ЕС умее да устоява на кризи, защото самата е създадена от кризата на втората Световна война. Всяка криза е различна, финансовата криза промени структурата на европейското общество, остави много хора отчаяни и безработни, а това ражда радикализъм, коментира Кунева. В сегашната криза трябва да намерим баланса между сигурността и запазването на ценностите си, като свобода и демокрация, каза вицепремиера и посочи, че задача номер едно в момента е засилването на сигурността

Арестуваха 130 бежанци при спецакция

http://frognews.bg/news_101959/Arestuvaha-130-bejantsi-pri-spetsaktsiia/

Специализирана полицейска операция на МВР срещу незаконната миграция се провежда в 8 области по нареждане на главния секретар Георги Костов, съобщиха от вътрешното министерство

Елена Йончева: "Ислямска държава" не може да бъде унищожена

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-iztlaskana-1488159.html

/КРОСС/„Смятам, че най-голямата опасност за България е да се остави „Ислямска държава" и различните джихадистки групировки да завладеят и Сирия. Това е опасно не само за България, но и за Балканите", коментира в студиото на „Събуди се" журналистът Елена Йончева. „Само с въздушни удари не може да бъде изтласкана „Ислямска държава". Тя не може да бъде унищожена, но може да се даде възможност поне тя да бъде изтласкана от Сирия", каза още тя и добави: „Европа вече смята, че приоритетът в Сирия е изтласкването и унищожаването на „Ислямска държава" и различните джихадистки групировки, а не Асад". „Фундамента грешка е схващането, че сухопътна операция срещу „Ислямска държава" ще реши проблема", коментира от своя страна журналистът Георги Коритаров. „Ислямска държава" е терористична структура, която разполага с огромна територия, за разлика от „Ал Кайда", която беше терористична структура с идеология, но без територия. Ако „Ислямска държава" бъде изтласкана, тя ще бъде лишена от територия и ще бъде приравнена на „Ал Кайда". В този смисъл сухопътна операция и отнемане на територията на „Ислямска държава" генерира съвсем друг и по-мощен терористичен потенциал" , каза още той.

Камикадзе от "Ислямска държава" се взриви в турския град Газиантеп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113983

Джихадист от "Ислямска държава" се взриви по време на операция на турската полиция късно снощи в град Газиантеп в югоизточна Турция, до границата със Сирия, съобщи Франс прес, като се позовава на местни медии.
Четирима полицаи били ранени, единият от които тежко.
При щурма на полицейски части за борба с тероризма срещу апартамент в жилищен блок в
Джихадист от "Ислямска държава" се взриви по време на операция на турската полиция късно снощи в град Газиантеп в югоизточна Турция, до границата със Сирия, съобщи Франс прес, като се позовава на местни медии. Четирима полицаи били ранени, единият от които тежко. При щурма на полицейски части за борба с тероризма срещу апартамент в жилищен блок в

Камикадзе от "Ислямска държава" се взриви в турския град Газиантеп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113978

Джихадист от
Джихадист от "Ислямска държава" се взриви по време на операция на турската полиция късно снощи в град Газиантеп в югоизточна Турция, до границата със Сирия, съобщи Франс прес, като се позовава на местни медии. Четирима полицаи били ранени, единият от които тежко. При щурма на полицейски части за борба с тероризма срещу апартамент в жилищен блок в

Мъж бие и заплашва с убийство в Разград, съставят му акт за дребно хулиганство

http://pik.bg/мъж-бие-и-заплашва-с-убийство-в-разград-съставят-му-акт-за-дребно-хулиганство-news435605.html

Мъж бие и заплашва с убийство в Разград, съставят му акт за дребно хулиганство

Акт за дребно хулиганство отнесе 42-годишният И.И. от Разград заради нанесен побой и заплахи за убийство на свой съгражданин. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в лудогорския град.

Около 10.15 ч. вчера в хранителен магазин на улица “Венелин” в Разград И.И. започнал да удря с юмруци и да рита 21-годишния Ц.А. Дори когато на мястото на инцидента пристигнали полицаи буйстващият мъж продължил да заплашва младежа с убийство.

При задържането на побойника в него били открити два ножа с остриета около 20 сантиметра и кухненски сатър.

Експерти: Терористите в Париж са безмилостни убийци

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/eksperti-teroristite-v-parizh-sa-bezmilostni-ubijci-6045475

Равносметката от кървавата атака до тази сутрин е 129 убити, 352 ранени, сред които 99 са в тежко състояние

Двама от терористите са момчета между 15 и 18 години

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/dvama-ot-teroristite-sa-momcheta-mezhdu-15-i-18-godini-6045475

Двама от терористите, извършили нападенията в петък в Париж, били на възраст между 15 и 18 години, съобщава още в. "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза, цитиран от радио "Европа 1"

Арести на роднини на терориста Омар, той бил радикализиран от белгийски имам

http://www.bnews.bg/article-143738

Предполага се, че близките са съпричастни към убийствата в концертната зала Батаклан.

BG може да е мишена на терористите, но не приоритетна

http://www.cross.bg/teroristite-mishena-monike-1488158.html

/КРОСС/България би могла да бъде мишена на терористите, но не е сред приоритетите им, смята съоснователят на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел Клод Монике. В интервю за БНР бившият агент от френската Генерална дирекция за външна сигурност, подчерта, че терористите избират целта си в зависимост от това дали разполагат със средствата за нанасяне на удар. Монике смята, че България като външна граница на Европейския съюз би могла да бъде мишена на терористите, но не е сред приоритетните. „България, в която съществува мюсюлманска общност и която е външна граница на ЕС, е една от новите демокрации и може да бъде дестабилизирана, очевидно е мишена, но не мисля, че е приоритетна мишена. Такива в момента извън Европа са САЩ, а в Европа са най-напред Франция, Великобритания, Белгия, Германия и Холандия", каза Монике. Той изтъкна, че терористите избират мишената си според това дали разполагат със съответните средства. „Ислямските екстремисти имат един основен принцип - не избират мишената си според политическия дневен ред, въпреки че имат приоритети. Те я избират в зависимост от това дали разполагат със средствата за удар. Ако утре има мрежа от няколко души в България, която е структурирана и разполага с оръжия, ще има атентат и там", обясни експертът. Клод Монике разкри също, че френското разузнаване е осуетило доста сериозен терористичен акт през пролетта

Фламенко хореограф ще организира семинар от днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306539

Големият фламенко танцьор и хореограф Маноло Пунто ще води танцов семинар от днес до 17-ти ноември във Варна, научи Moreto.net. Той идва по покана на Академия Фламенка, за да вземе специално участие в трите дни на отворени врати, които бележат и началото в дейността на новата танцова академия с духа на Андалусия.

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Нови разкрития за драмата с основния свидетел по делото "Октопод" - минута, преди да издъхне, казал на съпругата си, че умира!

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-нови-разкрития-за-драмата-с-основния-свидетел-по-делото-октопод---минута-news435581.html

ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Нови разкрития за драмата с основния свидетел по делото "Октопод" - минута, преди да издъхне, казал на съпругата си, че умира!

Минута преди да издъхне, плевенчанинът Георги Цветанов, който катастрофира на автомагистрала „Тракия”  край Чирпан в четвъртък, е набрал телефона на съпругата си, съобщиха източници запознати с разследването.

Казал е само:”Умирам, умирам”, после го качили в линейката, където починал. Според  експерти, това е допълнителен аргумент, към констатациите, че  катастрофата е нещастен случай, а не атентат

Съмненията за атентат се породиха от факта, че Георги Цветанов е един от основните свидетели по делото „Октопод”, което започна отново в петък. Той е пътувал от Бургас за София, за да се яви на заседанието. По време на първото разглеждане на делото през юни 2012 г. Цветанов обяви, че е получил информация за готвен атентат срещу него. Тогава разследващите не откриха данни затова, но му бе назначена охрана. Свидетелят твърдеше също, че са му отправяни заплахи да се откаже от показанията си.

Всеки момент трябва да е готов и докладът от аутопсията извършена в „Съдебна медицина” Стара Загора.

 

Остър коментар към всички политици: "Гади ми се от лицемерието ви за случилото се в Париж"

http://curious.actualno.com/ostyr-komentar-kym-vsichki-politici-gadi-mi-se-ot-licemerieto-vi-za-sluchiloto-se-v-parij-news_507666.html

Социалните мрежи отново станаха трибуна за изразяване на общественото мнение. Попаднахме на коментар, който събира все повече популярност и категорично осъжда всички политици, които изразяват своята подкрепа към случващото се в Париж. Според автора вината била именно в тях. "Неуважаеми дами и господа, Да ви кажа честно, гади ми се от лицемерието, с което изказвате съболезнования за жертвите от терористичните атаки в Париж тази нощ! Гади ми се от ужасяващия цинизъм, с който се обръщате

Платини и Блатер са застрашени да бъдат отстранени за 6 години

http://football.actualno.com/platini-i-blater-sa-zastrasheni-da-bydat-otstraneni-za-6-godini--news_507668.html

Президентът на ФИФА Йозеп Блатер и шефът на УЕФА Мишел Платини могат да бъдат отстранени за шест години от всякаква дейност, свързана с футбол, съобщава БГНЕС. На 25 септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер, който е подозиран в това, че е превел нелегално два милиона швейцарски франка на Мишел Платини. Французинът вече каза, че заплащането е било законно. Етичната комисия към ФИФА отстрани официално президента си Сеп Блатер, както и президента на УЕФА Мишел Платини за

Биляна Евгениева отново се усуква около пилона заради мизерия и глад

http://web.barometar.net/82572/

Мизерия и глад са принудили бившата на Благо Джизъса – плеймейтката Биляна Евгениева, да се завърне към еротичните танци, твърди столично издание. Една от най-скандалните родни моделки отново може да бъде видяна да кърши снага в столични клубове само по силикон. Биляна, която разбуни духовете из светските среди след скандалната, но кратка авантюра с Благой […]

120 години от рождението на Стефан Владков

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7GgueYs7rgw/

На 22 ноември се навършват 120 г. от рождението на всепризнaтия учител, читалищен и обществен деец, живял в Несебър, Стефан Иванов Владков.

stefan vladkovСтефан Владков е роден в Казанлък. Изборът да бъде кръстен с името Стефан произтича от приятелство на баща му с видния български национал революционер и държавник Стефан Стамболов. От малък е възпитан в свободолюбив дух, на който остава верен до края на живота си. Допълнително влияние за това оказва и близкия роднински кръг и преди всичко вуйчото на баща му отец Онуфрий, впоследствие и игумен на Хилендарския манастир.
Владков учи и завършва известното Казанлъшко педагогическо училище през 1919, където в 1918 прекъсва образованието си заради за участието си в Първата световна война.През периода 1919-1924 учителства в Казанлъшка, Харманлийска, Старозагорска и Новозагорска околии.През учебната 1924/1925 е учител в Кошарица и Паницово, тогава в Поморийска околия.
На 5 октомври 1925 Владков получава назначение в несебърското училище и завинаги свързва живота си с учителството в Несебър. Като учител привлича вниманието на останалите си колеги,които са респектирани от отличната му педагогическа подготовка. Със своята строгост, но и справедливост,чувство за ред и дисциплина, той заслужава не само вниманието на учениците и колегите си,но и на цялото население на града и околните села.
През учебната 1926/1927 г. Владков е назначен за главен учител на несебърското начално училище, а от 1944 до 1952 е средищен директор на несебърското основно училище.
В ония години достатъчно бе де се каже: „Учителят Владков каза…”,за да бъде прието като задължително, но и с убеждението за правилно и безпогрешно,разказва Саша Желева.
Високата му интелигентност и всеобхватно любознателност му дават възможност да възпита ред поколения в класната стая и извън нея. За всеки той намира необходимия подход и подходящ отговор.Учителят Владков не е бил никога друг, освен дружелюбен с всеки,с който е общувал, припомнят си негови ученици,днес също вече на преклонна
възраст.

1939 - учителски колектив. Владков е вторият отляво надясно

1939 – учителски колектив. Владков е вторият отляво надясно

Владков дълги години е и пунктов учител,който имал задълженията да изплаща заплатите на учителите от несебърската община. Независимо от липсата на превозни средства, зиме и лете, най-често пеша, той получавал парите от Поморийската популярна банка и ги разнасял на учителите по училищата.
Изявява се и като дългогодишен читалищен деец.Избиран е за член,зам.председател и председател на читалищното настоятелство в Несебър.Участвал е непосредствено и в редица самодейни читалищни състави. Пословични са неговите грижи за опазване на читалищното имущество.Особени грижи полага и за развитието на библиотечното дело.
Той има заслуги и за опазване на старините на полуострова. През 30-те години на миналия век апостолски разяснява и пропагандира необходимостта от опазване паметниците на културата сред местните жители и гостите на града.
Радетел на българщината учителят Владков е инициатор и участник на движения и организации за защита правата на българското население. Активен участник е в дейността на Българския червен кръст, активен турист и организатор на залесителни акции.
Неговото усърдие, принципност и почтеност са доводи за избирането му в ръководството на различни органи.Бил е съветник,секретар на търговски и занаятчийски сдружения, председател на обществени комисии.
С безпределна всеотдайност съчетава обучението с трудовата дейност на учениците.В резултат на това израстват горичките при стълбището и чешмата на Южния плаж,насажденията на Южния бряг на полуострова, реализират се редица инициативи по благоустрояване,разкопаване,засяване,поливане и поддържане на зелените площи в града и околностите.
През 1959 г. по силата на закона Стефан Владков е пенсиониран.Старият учител обаче продължава да организира разнообразни трудови инициативи, в които се включва мало и голямо .Трудът за него е не само средство за препитание, но и вътрешна потребност.Неговият жизнен път приключва на 88 годишна възраст на 30 септември 1983.
И до ден днешен по-възрастното поколение в Несебър си спомня с благоговение за учителя Владков.
В навечерието на 1 ноември-Денят на българските будители,а и след това, несебърските институции, така и не обърнаха каквото и да е било внимание на годишнината на Стефан Владков. Както и на първите български учители в несебърското училище: Добри Савов и Христо Кудев от с. Градец, Котленско, учителят Миланов, Пеньо Попов от с. Горица, Поморийско, Арнаудов и др., чиито имена не се помнят.Заедно с това на Михаил Тодоров, роден на 25.06.1880 в Скопие, назначен за директор на несебърската прогимназия през учебната 1915/1916. Той заминава като доброволец на фронта и участва в освобождаването на родния край, загивайки на бойното поле на 21.12.1915.
С времето споменът за живота и дейността на тези хора избледнява. А това е недопустимо.Не само за Деня на народните будители, който е само повод да припомним за тях.

Максим МОМЧИЛОВ

Единият от убийците в Париж бил регистриран във Франция като заплаха за сигурността

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113975

Един от участниците в заложническата криза в парижката зала „Батаклан“ бе идентифициран като френския гражданин Омар Исмаил Мостефаи. Той е живял в град Шартър, а през 2013-2014 година вероятно е пребивавал в Сирия, пише вестник L’Express.
Мостефаи е роден в парижкото предградие Куркурон, департамент Есон.
Един от участниците в заложническата криза в парижката зала „Батаклан“ бе идентифициран като френския гражданин Омар Исмаил Мостефаи. Той е живял в град Шартър, а през 2013-2014 година вероятно е пребивавал в Сирия, пише вестник L’Express. Мостефаи е роден в парижкото предградие Куркурон, департамент Есон.

Единият от терористите бил регистриран във Франция като заплаха за сигурността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113969

Един от участниците в заложническата криза в парижката зала „Батаклан“ бе идентифициран като френския гражданин Омар Исмаил Мостефаи. Той е живял в град Шартър, а през 2013-2014 година вероятно е пребивавал в Сирия, пише вестник L’Express.
Мостефаи е роден в парижкото предградие Куркурон, департамент Есон.
Един от участниците в заложническата криза в парижката зала „Батаклан“ бе идентифициран като френския гражданин Омар Исмаил Мостефаи. Той е живял в град Шартър, а през 2013-2014 година вероятно е пребивавал в Сирия, пише вестник L’Express. Мостефаи е роден в парижкото предградие Куркурон, департамент Есон.

В Белгия арестуваха мъж, дал под наем кола на атентаторите в Париж

http://www.cross.bg/parizh-belgiya-naem-1488157.html

/КРОСС/В събота вечерта белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж. Сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло" на атентаторите, който бе намерен пред зала „Батаклан", съобщава "Фигаро". Тримата арестувани не са известни на френското разузнаване. Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви, че единият от използваните при атентатите автомобили е регистриран в Белгия и е нает от французин, който живее в Белгия. „Предполага се, че един от арестуваните е бил в Париж в петък вечерта", заяви от своя страна белгийският премиер Шарл Мишел. Сред хипотези на разследването е и тази, че атаките са извършени от пристигнала от чужбина група, към която са се присъединили жители на Франция.  

ЧЕЗ ще инвестира 1 млн. лв. в нови обекти през ноември

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/15/2649606_chez_shte_investira_1_mln_lv_v_novi_obekti_prez_noemvri/?ref=rss


ЧЕЗ ще инвестира над 1 млн. лева в обекти, чието изпълнение започва през ноември в Западна България, съобщиха от там.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД влага 220 хил. лева за изграждане на нова въздушна мрежа ниско напрежение в махала на Самоков. Към момента са присъединени 180 нови абонати. Още 100 клиенти се очаква да сключат договори за присъединяване към мрежата.

Това е един от 34-те инвестиционни проекта, по които ЧЕЗ започва работа през ноември. В тях ще бъдат...

Велизар Енчев: Борисов, подкрепи Башар Асад!

http://offnews.bg/news/n_1/n_591772.html

Правителството на Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за т.нар. умерена сирийска опозиция и да застане зад сирийския президент Башар Асад и неговите въоръжени сили, воюващи срещу Ислямска държава.  Това настоява Велизар Енчев, депутат и лидер на Движение за радикална промяна „Българската пролет“. В декларация, разпространена до медиите, от партията пишат:  Ние осъждаме кървавите атентати в Париж и изразяваме своите най-искрени съболезнования на близките на убитите от този варварски акт. Повече от всякога Франция се нуждае от подкрепа в борбата срещу ислямския тероризъм, обявил война на европейските и християнските ценности. „Българската пролет“ осъжда политиката на западните лидери, които целенасочено дестабилизираха арабския свят и с военни интервенции в Ирак и Либия свалиха светските режими на тези държави и екзекутираха легитимните им лидери, а сега се опитват да приложат този пагубен сценарий и в Сирия. За съжаление България се присъедини към Коалицията на желаещите да умиротворяват Близкия изток и така участвахме във военни авантюри, потъпкващи международното право и общочовешките ценности. Особена голяма е вината на правителството на Симеон Сакскобургготски, което през 2003 г. ни въвлече в иракската война, както и на първото правителство на Бойко Борисов, което взе участие във войната срещу Либия, а външният министър Николай Младенов организира в Правец среща на т.нар. сирийска демократична опозиция, чиито лидери се оказаха бойци на Ислямска държава. Настояваме правителството на Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за т.нар. умерена сирийска опозиция и застане зад сирийския президент Башар Асад и неговите въоръжени сили, воюващи срещу Ислямска държава. Ние осъждаме отказа на българското правителство да даде въздушен коридор за руските хуманитарни полети до Сирия и подкрепяме действията на военно-въздушните сили на Русия в Сирия, водещи истинска битка с ислямистите, за разлика от Запада, Турция и консервативните арабски режими, имитиращи война с тероризма. След като Франция затвори своите граници, България трябва да последва този пример, защото страната ни е външна граница на Европейския съюз и носи огромна отговорност за сигурността на континента. Отказът на правителството да затвори българските граници издава липсата на държавническо мислене и компетентност както на премиера, така и на военния и вътрешния министри. Българската армия трябва незабавно да се включи в охраната на границите и в строежа на защитната стена по границата с Турция, още повече, че правителството изрази готовност за такова решение през септември т.г. Ние отново призоваваме управляващите да не посягат на социалните права на служителите в МВР и службите за сигурност и предлагаме ДАНС, цивилното и военното разузнаване спешно да привлекат в своите редици бивши свои служители с професионални и езикови умения по арабското направление. Така разклатените от порочни реформи специалните служби ще получат експертно попълнение в критичен за националната сигурност момент. Ако правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ не се вслуша в гласа на разума и международното право, България не само ще продължи да играе печалната роля на съучастник на тероризма, но може да стане и негова жертва. Велизар Енчев Председател на ПП Движение за радикална промяна „Българската пролет“

Да не слагаме равенство тероризъм-ислям, това искат радикалистите

http://www.cross.bg/vupros-evropa-terorizum-1488156.html

/КРОСС/"Да не правим така, че да се страхуваме от всичко, дори от сянката си. Да не слагаме това равенство между тероризъм и тази стара религия ислям- това е което радикалистите искат, тогава в сърцето на Европа ще започне истинското противопоставяне". Това заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос трябва ли да се смесват темите "тероризъм" и "бежанци". "Ако хората имат въпрос дали през бежанската вълна идват терористи, на този въпрос трябва да се отговори. Нито едно притеснение не трябва да остава без отговор. Нашата политика спрямо бежанците трябва да се развиват толкова, колкото не засягат сигурността и законността в цяла Европа", отбеляза Кунева.  

Атентатор от "Ислямска държава" се взриви в Турция

http://www.cross.bg/atentator-ot-islyamska-durzhava-se-vzrivi-v-tyrtziya-1488155.html

/КРОСС/Заподозрян член на „Ислямска държава" се е взривил в Югоизточна Турция, до границата със сирийската граница, по време на полицейска операция вчера вечерта, съобщава "Франс прес". Четирима полицаи са пострадали, един е в тежко състояние, съобщава местната медия „Доган". Екстремистът е активирал прикрепени към тялото му експлозиви, когато полицията е нахлула в апартамент в 10-етажна сграда в град Газиантеп. Припомняме, Турция предприе сериозни мерки за сигурност, тъй като днес и утре се провежда среща на Г-20 в Анталия.  

Експерт по сигурността: България не е приоритетна мишена на ислямските терористи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113966

България не е приоритетна мишена на ислямския тероризъм. Това каза Клод Монике, съосновател на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел, в предаването „Неделя 150” по БНР.
Той посочи, че всички страни от ЕС са застрашени от ислямския тероризъм. „Дори в страна като Полша,
България не е приоритетна мишена на ислямския тероризъм. Това каза Клод Монике, съосновател на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел, в предаването „Неделя 150” по БНР. Той посочи, че всички страни от ЕС са застрашени от ислямския тероризъм. „Дори в страна като Полша,

Експерт по сигурността: България не е приоритетна мишена на терористите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113957

България не е приоритетна мишена на ислямския тероризъм. Това каза Клод Монике, съосновател на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел, в предаването „Неделя 150” по БНР.
Той посочи, че всички страни от ЕС са застрашени от ислямския тероризъм. „Дори в страна като Полша,
България не е приоритетна мишена на ислямския тероризъм. Това каза Клод Монике, съосновател на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел, в предаването „Неделя 150” по БНР. Той посочи, че всички страни от ЕС са застрашени от ислямския тероризъм. „Дори в страна като Полша,

Прогностика и реалистика

http://offnews.bg/news/n_1/n_591673.html

Има едно нещо, което ми е невъзможно да обясня дори на най-близките си хора, какво остава за другите. Тук-таме срещам единомишленици, много рядко вече, с някои сме приятели от много отдавна, с други отскоро, но все едно винаги съм ги познавал. И ако най-близките ми в критичен момент ще ми повярват и ще ме последват, едва ли някакъв текст в интернет ще успее да промени някого, който ми е далечен и непознат. Каква е целта на писането в такъв случай? Ако няма висша цел, нисшата става излишна. Художествената литература е ясна, с нея читателят получава естетическа наслада, както пише и в учебниците. Но каква е целта на публицистичните текстове съм се чудел много често. Да се опиташ да обясниш на някого позицията си, ама защо, за да му повлияеш ли, да го накараш да мисли като теб ли, че той да не е малък, може и сам да върши тая дейност, ако не е дебил... Дразня се, когато отнякъде се появи велик мислител и почне да раздава с пълни шепи мъдростта си на народонаселението. Благодаря, не пуша, задръж си мъдростта за лично ползване, другарю, и ни остави да си чупим главите сами. И след като стигам до тоя извод, разбирам, че моята лична единствена цел при писането на мнения и тук-таме анализи е да ги споделя с другите. Защото живеем заедно и е хубаво да си споделяме, защото интернет ни даде тая възможност, която преди двайсет години не съществуваше, поне някаква мъничка разпиляна по света част да се почувстваме съмишленици, да не се отчайваме, да продължаваме да имаме свои убеждения, колкото и да са в противоречие с конюнктурата. След тия предварителни уговорки мога да споделя и нещо толкова деликатно, което, казах ви, не мога и на най-близките си да опиша с прости думи, те се досещат за мислите ми, но им е трудно да ги приемат. Дотук изгубих половината си аудитория, ама що да сторя, не мога да си държа езика зад зъбите. А със следващото изречение ще изгубя и втората половина и както обикновено ще си говоря сам, шегувам се, все един двама за тамазлък ще останат да четат и докрая... Ако не ви мързи и вкъщи имате библиотека, а в библиотеката има и Библия, може да отворите на Евангелията, Посланията и Откровението в края и да прочетете какво ще се случи в нашия свят и какво предстои да ни съобщават като новини в медиите. Тия новини никак не са нови. Когато прочетох как се е чувствал един от заложниците в „Батаклан“, изпаднах в потрес, в изумление и ступор, но не бях изненадан. Очаквах това. Шокиращо е, но не и неочаквано. Очаквам и неща, които ще са много по-страшни. Не съм черноглед. Време е да бъдем реалисти, да свалим розовите очилца. Стига самозалъгване, идва по-лошо и не е в наша власт да го спрем. Размирици, бедствия, катастрофи, войни – съобщено ни е за тях. Светът започна да се преобръща пред очите ни, срива се довчерашната ни илюзорна сигурност и това си е плашещо. Но удивително точно се следват стъпките, по които Антихристът ще го завладее тоя наш свят. Още сме едва в началото на края. Макар че единствено Създателят на всичко видимо и невидимо знае кога ще е този край, не ни пречи да сме подготвени. И дори да се окаже фалшива тревога, не е зле да живеем с отворени очи. (И с чисти сърца, но това е съвсем друга тема. Сега става дума за външните, а не вътрешните събития.) След началото на края ще последва средата на края, в която ще загине една голяма част от земното население. Пише го, не си измислям. След като написаното вече започна да се сбъдва, защо да не предположа, че и следващите прогнози има голяма вероятност да се превърнат в реалност? Всички са се вторачили в текущото, чудят се какво отмъщение ще последва, какъв ще е отговорът на човеколюбивата ни свободомислеща цивилизация на този свиреп и гнусарски акт. Говори се за сблъсък на светове, на култури и така нататък, а не се отчита, че дотук се е стигнало умишлено. Че по върховете на богатото ни общество стоят индивиди, за които цялото ни човеколюбие и свободомислие е просто театър, плява, празни думи. Че животът ни не струва за тях и пет стотинки, защото те произведоха чудовището и те го задействаха, те го пуснаха да вилнее, те сътвориха тоя Минотавър, тая Ехидна, Горгона, тоя Тифон, тяхно дело е, на онези от върховете, притежателите на планетата, които с едно щракване на пръста могат да пратят изрода обратно в небитието, откъдето го изкопаха. Нямат оръжие ли, техника и технологии ли нямат или желание им липсва!? Братя и сестри, живеем в ерата на неподозирано новите технологии, можете ли да повярвате, че управниците на света ни или поне тези, които са видими като управници, не са в състояние да зачеркнат с лекота съществуването на неща като ИДИЛ, Ал Кайда, Боко Харам и други митологии, че това е най-лесното, това е толкова лесно днес, светът е толкова малък, че да се изнамери и унищожи някой е най-простата работа. Френското разузнаване още по времето на Де Гол предотвратява толкова атентати, когато не са разполагали с днешния инструментариум, а сега се правим на учудени, службите били проспали, казват, ама службите нищо не проспиват, на службите им дават нареждания. И не, няма заговор сред службите и върхушките, просто са го укрили от тях онези, които са знаели. А дори да не са знаели и богатите бели хора, притежаващи планетата, добре дошло е за тях, тяхното чудовище си върши работата, за която са го създали, налива вода в тяхната мелница. Ще последват още трусове, още пропаднали кървави изпълнения, още пръснати по асфалта части от човешки тела и още страх, голям страх, докато се стигне до абсолютната параноя, до „решителните мерки“, до тоталния контрол над всички нас, до знаците, отбелязани върху дланта или челото на всеки, който не иска да бъде заподозрян като потенциален терорист. Тогава нашата „сигурност“ ще бъде „гарантирана“, по екраните ще се появи и самият Избавител от страха и всички ще му се поклонят - защото той им е дал сигурност, той им е гарантирал свободата, всички ще бъдат щастливи, защото вече ще могат да ходят на мач, концерт и ресторант, без да ги разстрелват с калашници, ще могат да си сключват междугейски бракове на воля, тати и тати да си осиновяват деца, ще си остане забранено, много ясно, негърът да се нарича негър, а циганинът циганин и така нататък цивилизационни достижения. А ако някой си позволи да каже лоша дума срещу Избавителя и неговите „ценности“, срещу му ще наскачат всички комитети на Хелзинки и на унгарския евреин, всички прогресивни писатели и журналяги, като ще почнат да му обясняват, че не бива така да се говори срещу Избавителя, че е ретрограден и глупав селянин, който не разбира колко велика е тази либерална демокрация, гарантирана от оня земен Обединител... Три години и половина ще трае това всеобщо блудкаво и плесенясало щастие. Понеже Обединителят е имитатор. Ще имитира Истината. Така пише. Що да не вярвам на написаното! ПС. Коментарите ги спирам, че се изкушавам да чета. А наистина нямам нужда да го правя.

Почина Петър Донев, режисьорът на „Бон шанс, инспекторе”

http://www.cross.bg/shans-inspektore-petur-1488154.html

/КРОСС/Почина сценаристът и режисьор Петър Донев. Той създаде редица забележителни творби като „Бедната улица", „Вечен календар", „Бон шанс, инспекторе" и други, които ще останат в историята на българското филмово изкуство, съобщава БНТ. Поклонението ще бъде днес в църквата „Св. Седмочисленици" в София, 15 ноември от 13:30 часа.  

Откриха черния сеат на терористите, вътре са оръжията

http://www.bnews.bg/article-143736

Колата била изоставена в източната част на парижкото предградие Монтрьой

Атентатор от "Ислямска държава" се взриви в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=306552

Заподозрян член на „Ислямска държава" се е взривил в Югоизточна Турция, до границата със сирийската граница, по време на полицейска операция вчера вечерта, съобщава "Франс прес". Четирима полицаи са пострадали, един е в тежко състояние, съобщава местната медия „Доган".

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nYztfzsMpX0/

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята покрай комуникационните ни сателити, съобщават от обсерватория „Звездно общество – IAU А79″.

Откритият едва вчера следобед астероид 2015 VY105 мина много близо до Земята тази нощ в 4.40ч. българско време. Тялото беше открито само 15 часа преди сближението. Това е най-близко преминалият до Земята познат ни астероид.

Тялото, което е в размер между 4м и 9м прелетя със скорост от над 65 000 км/ час, само на около 28 800 км от нашата планета. Веднага след регистрирането му се появиха дори и съмнения, че астероидът може да се сблъска със Земята. Това изненада дори и астрономите, които макар и трудно успяха да проведат допълнителни наблюдения и изчислят по-точно неговата орбита.

През нощта астероидът стана ярък, но неговото много бързо движение практически не позволи да бъдат получени точни оценки за местоположението му на небето и по-добро определяне на орбитата.

Все още не е ясно дали небесното тяло не е засегнало някой от комуникационните ни сателити, които са приблизително на същата височина над Земята.

По изчисления на астрономите от “Звездно общество А79” скалата се е движила покрай екватора, преминавайки на 39 200 км от София по пътя за точката на най-голямото си сближение, което беше в региона около Хавайските острови.

Само три по-малки отломки са преминавали в по-голяма близост, но са изгаряли в атмосферата. За сравнение широко дискутираният астероид Apophis ще мине на 31 300 км от Земята през 2029г.

Излизат подробности за терористите, атакували Париж

http://web.barometar.net/82570/

Двама от терористите, извършили нападенията в петък в Париж, били на възраст между 15 и 18 години, съобщава днес в. „Фигаро“, като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза, цитиран от радио „Европа 1“. Междувременно френските власти са установили официално самоличността на друг от атентаторите самоубийци, извършили клането в концертната зала „Батаклан“ преди да задействат […]

Трус със силен тътен изплаши варненци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9YXa_AwANes/

Земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистрирано в 22.44 часа на 37 км североизточно от Шумен и на 13 км от Нови пазар.„Наистина се усети силно, а тъй като е тишина – даже и тътен се чу за няколко секунди”, посочват варненци,цитира Кросс.Земетресението е събудило и Суворово. В Провадия също са го усетили. Няма данни за щети и пострадали.

Ексклузивно в Бинюз: Първи кадри от кървавата баня в Батаклан

http://www.bnews.bg/article-143735

Приятелка на един от музикантите заснела без да подозира предстоящата драма.

Соломон Паси: Реформа в разузнаването, не се подслушваме достатъчно

http://www.cross.bg/pasi-durzhava-hora-1488153.html

/КРОСС/НАТО не е готов, за да води война с тероризма. Това каза пред Би Ти Ви бившият външен министър Соломон Паси. „НАТО все още е организация, която е готова да се противопостави на класически тип война - държава срещу държава. Това не е непосредствената опасност", обясни той и добави, че много по-голяма е асиметричната опасност - терористи срещу държави. „Първото нещо, което трябва да се направи, е реформа в разузнаването", препоръча бившият министър. Той припомни скандала в Германия, който избухна след като стана ясно, че американски служби са подслушвали канцлера Меркел. „Аз не смятам, че подслушването помежду ни е проблем. Аз мисля, че не се подслушваме достатъчно", заяви той. Паси изтъкна, че в Париж са извършени няколко атаки едновременно, които изискват „страхотно планиране и огромен брой хора". „Тези хора защо са останали неподслушани, извън нашето полезрение", попита той. „Само НАТО няма да се справи с тази задача. Трябва да обърнем поглед към Русия. Съветът НАТО-Русия трябва да възобнови своята работа", смята Паси. „Китай е наш съюзник в борбата срещу тероризма", добави той.  

ЧЕЗ изгражда мрежа за присъединяване на нови клиенти в Самоков

http://frognews.bg/news_101958/CHEZ-izgrajda-mreja-za-prisaediniavane-na-novi-klienti-v-Samokov/

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД влага 220 хил. лева за изграждане на нова въздушна мрежа ниско напрежение в махала на Самоков. Към момента са присъединени 180 броя нови абонати. Още 100 клиента се очаква да сключат договори за присъединяване към мрежата. Това е един от 34-те инвестиционни проекта, по които ЧЕЗ започва работа през ноември. В тях ще бъдат инвестирани близо 1,1 млн. лева.

Bulgaria President: We will implement all measures to guarantee citizens’ security

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260389_Bulgaria+President%3A+We+will+implement+all+measures+to+guarantee+citizens%E2%80%99+security

 Bulgarian President Rosen Plevneliev honoured in front of the Embassy of the French Republic to Bulgaria the memory of the victims in the series of terrorist attacks in Paris on November 13, the press centre of the President’s Office announced.
The official made comments as well.
“We all saw the ugly face of terrorism; we also saw it in our country, when the terror attack in Sarafovo occurred 3 years ago. We pray today for the fast recovery of the injured and grieve with the families of the victims. Today we, Bulgarians, all express our solidarity with French people at a hard time for Europe. We thought terrorism was on the other side of the Mediterranean Sea. However, we see terrorism is coming to permanently settle at the heart of Europe and in the country which produced European democracy,” he said.
“We realise the security environment has changed. We grieve with French people and will take all measures along with French people and all other European nations as well as with the world anti-terrorist coalition to be able to guarantee the security of Europeans and of Bulgarians but also to defeat this army of evil and leave in the past this “state of terror”,” the Head of State remarked.
“Terrorists can certainly be defeated and will be defeated by the world anti-terrorist coalition but the ideology of terrorism cannot be defeated with weapons only. A victory can be gained over it only through better ideas, only through tolerant societies. The ideology of terrorism can be defeated by educated and democratically thinking people and by societies that respect differences and value everyone’s freedom and rights. We have such a society in Bulgaria; we take pride in our tolerance,” President Plevneliev said further.
“There is no information about terrorist fighters of Bulgarian origin,” the Head of State was explicit.
“However, this should not calm us and we should realise no one is immune to terrorism and no society can feel secure. Nowadays terrorism crosses borders and the biggest countries with the most powerful armies are as threatened as all the others. We can defeat terrorism only jointly and we can succeed [in this] only together as a united tolerant society of freedom and differences but also of common things that connect us,” President Plevneliev remarked.
The Head of State monitors the situation carefully and is constantly in touch with all operational structures and competent state institutions.
Rosen Plevneliev said the actions of the government were “timely” and remarked the convening of a sitting of the Consultative Council on National Security was currently not needed.
“The action of the government in relation to convening a sitting of the Security and Migration Headquarters with the Interior Ministry are right and timely. The Consultative Council on National Security is not an operational body but a high-level political one. Clear operational actions are required at present and the cabinet is taking them,” President Plevneliev noted.
He pointed out further the first positive results from the reform implemented in the security sector that for the first time in Bulgaria’s modern history had defined the role and place of the Security Council with the Council of Ministers as the high-level operational body Bulgarian statehood had could be seen.
“At present, it is not necessary to convene a sitting of the high-level political body in the state, namely the Consultative Council on National Security with the President. Of course, if the situation changes, this could [also] change,” Rosen Plevneliev added.

Остър коментар към всички политици: "Гади ми се от лицемерието ви за случилото се в Париж"

http://viewpoint.actualno.com/ostyr-komentar-kym-vsichki-politici-gadi-mi-se-ot-licemerieto-vi-za-sluchiloto-se-v-parij-news_507666.html

Социалните мрежи отново станаха трибуна за изразяване на общественото мнение. Попаднахме на коментар, който събира все повече популярност и категорично осъжда всички политици, които изразяват своята подкрепа към случващото се в Париж. Според автора вината била именно в тях. "Неуважаеми дами и господа, Да ви кажа честно, гади ми се от лицемерието, с което изказвате съболезнования за жертвите от терористичните атаки в Париж тази нощ! Гади ми се от ужасяващия цинизъм, с който се обръщате

И Македония взе решение да поставя огради по границите си

http://balkani.actualno.com/i-makedonija-vze-reshenie-da-postavja-ogradi-po-granicite-si-news_507667.html

Армията на Република Македония веднага започва подготовката за поставяне на ограда по границите си, включително и разчистването на терена на местата, където ще има ограда. Това е основното решение от заседанието на Съвета по национална сигурност, който се проведе при президента Георге Иванов, предаде БГНЕС. Съветът "задължи армията да започне веднага подготовката", се казва в съобщението. "В случай, че се стигне до намаляване на темпото при преминаването на мигрантите в другите държави, Съветъ

Атентаторите в Париж са 7 души, били са разделени на три екипа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/E3aR4Kh4rwA/

Парижката прокуратура обяви, че атентаторите самоубийци в Париж са били седем души, но не е изключено в координираните атаки да са участвали още хора, съобщи Кросс.

Седем камикадзета са се самовзривили с коланите с експлозиви, които са носили – трима са загинали в концертната зала „Батаклан”, трима пред „Стад дьо Франс” и още един на булевард „Волтер” в Източен Париж. По време на атаката на стадиона е имало 80 хиляди зрители.

Прокуратурата заяви, че нападателите са били разделени на три екипа. По време на стрелбите те са изстреляли стотици куршуми.

Предаваме от мястото! Ето какво се случва в момента на ЖП гарата във Варна

http://petel.bg/Predavame-ot-myastoto--Eto-kakvo-se-sluchva-v-momenta-na-ZHP-garata-vav-Varna__134094

Засилено полицейско присъствие има в момента на ЖП гарата във Варна, предаде репортер на "Петел" от мястото. Няма паника и напрежение,...

В Белгия арестуваха мъж, дал под наем кола на атентаторите в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113948

В събота вечерта белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж. Сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло“ на атентаторите, който бе намерен пред зала „Батаклан“, съобщава
В събота вечерта белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж. Сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло“ на атентаторите, който бе намерен пред зала „Батаклан“, съобщава "Фигаро". Тримата арестувани не са известни на френското разузнаване. Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви,

Белгийската полиция арестува мъж, дал под наем кола на атентаторите в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113954

В събота вечерта белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж. Сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло“ на атентаторите, който бе намерен пред зала „Батаклан“, съобщава "Фигаро".
Тримата арестувани не са известни на френското разузнаване. Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви,
В събота вечерта белгийската полиция задържа трима души във връзка с атентатите в Париж. Сред тях е мъж, който е дал под наем автомобил „Поло“ на атентаторите, който бе намерен пред зала „Батаклан“, съобщава "Фигаро". Тримата арестувани не са известни на френското разузнаване. Парижкият прокурор Франсоа Молен заяви,

Тома Томов: Оланд се държи като шеф на погребално бюро

http://frognews.bg/news_101957/Toma-Tomov-Oland-se-darji-kato-shef-na-pogrebalno-biuro/

Неизбежно е да има голяма военна намеса в Сирия, която да смаже формацията ИД. Истина е, че световните лидери правят грешки. Такива бяха думите на Меркел за бежанците, че страната ще приеме, толкова колкото дойдат, коментира пред bTV журналистът Тома Томов.

Microsoft създаде софтуер, който разпознава човешки емоции по снимка

http://www.cross.bg/emotzii-snimka-softyer-1488152.html

/КРОСС/Microsoft представи новата версия на своя Project Oxford - комплект от софтуер, който да се използва от създателите на приложения за създаване на още по-интелигентни и интерактивни услуги. Сред новостите на Project Oxford е и софтуер, който може да разпознава човешки емоции по снимка. Софтуерът е базиран на резултатите от дългосрочните експерименти и опити на Microsoft в сферата на машинното обушение. Сред другите му новости е подобрена възможност за разпознаване на глас и гласови команди дори в шумни обстановки като стадиони, идентифициране на човек по неговия глас, проверка на правописа и др. Разработката има демо сайт, в който всеки може да провери точността на софтуера по избрана от него снимка. Ако има повече от един човек в кадъра, програмата ще даде отделни предложения за всяко разпознато лице. Microsoft се надява, че създателите на приложения ще имзислят интересни услуги, които да се възползват от тази технология. Сред най-семплите примери, които се дават, е приложение за сортиране на снимките от личната колекция по различни емоции. Бизнесът също ще може да се възползва. Технологията може да улесни анализирането на реакциите на хората към дадена реклама например.  

Камикадзе от ИД се взриви в турския град Газиантеп

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/kamikadze-ot-id-se-vzrivi-v-turskiia-grad-gaziantep-6045474

При щурма на полицейски части за борба с тероризма срещу апартамент в жилищен блок в града, терористът задействал пояса си с експлозиви

Най-бързият сериен хибрид

http://www.cross.bg/volana-infiniti-kolata-1488151.html

/КРОСС/Усещането да караш хибрид все още е странно, а чувството да седнеш зад волана на най-бързата кола (изключвайки лимитираната бройка хипер¬автомобили като LaFerrari и McLaren P1) е страхотно. Infiniti Q50 Hybrid с оборудване Adeyaka (т.е. премиум) е толкова технологична машина, че чак се чудиш дали ще се справиш с нея. Тествам хибрида в дъждовно време, а зевзеци ме бъзикат с думите: „Внимавай да те не хване ток", заради наличието на батерия в колата. Ток, разбира се, може да ви „улови", ако натиснете рязко педала на газта при тръгване - усещането трудно се описва. Седанът заради наличието на електромотор набира с такава скорост, с която малко возила, притежаващи само двигатели с вътрешно горене (за традиционните става въпрос), могат да постигнат. Има и малко разлика при екстремното ускорение между въпросното инфинити или бързите спортни коли. Заради по-голямото тегло на седана и 7-степенния автоматик има лекичко забавяне в устрема. За перфекционистите обаче има магнезиеви перца на волана за смяна на скоростите и спортен режим. Освен това спортното окачване снижава колата с 10 мм и спомага изключително много стабилното поведение на Q50 при движение в завои. Системата Infiniti Direct Response Hybrid, която се грижи за това нетипично ускорение на автомобила, е с електромотор с 67 конски сили и 290 Nm въртящ момент и 3,5-литровия бензинов двигател V6

Атентат срещу емпатията

http://www.euinside.eu/bg/blog/the-other-attack-on-empathy

Още не стихнали гърмежите в Париж и ние бързаме да ударим себе си. След първите мигове на шок и стрес от терор като този във френската столица в петък вечерта, точно когато единството и съпричастността набираха скорост, тогава стана друг атентат. Невидим за окото, но болезнен за душата. Тог ...

Спецоперация на МВР и ДАНС срещу незаконната миграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=306551

Специализирана полицейска операция на МВР съвместно с ДАНС и "Гранична полиция" срещу незаконната миграция се провежда в страната. По нареждане на главния секретар на МВР Георги Костов, от тази нощ в Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, София, Враца, Монтана и Видин се провежда полицейска операция срещу незаконната миграция и каналджийска дейност.

Меси ще играе половин час в супердербито с "Реал"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113937

Звездата на Барселона Лионел Меси ще може да вземе участие в 30 минути от Ел Класико, което е на 21 ноември на „Сантиаго Бернабеу“. Според последните информации здравословното състояние на аржентинския футболист няма да бъде рискувано.
28-годишният футболист почти сигурно няма да бъде на 100% възстановен за супердербито с
Звездата на Барселона Лионел Меси ще може да вземе участие в 30 минути от Ел Класико, което е на 21 ноември на „Сантиаго Бернабеу“. Според последните информации здравословното състояние на аржентинския футболист няма да бъде рискувано. 28-годишният футболист почти сигурно няма да бъде на 100% възстановен за супердербито с "Реал".

МВР и ДАНС в хайка за нелегални мигранти и каналджии след атентатите в Париж

http://www.cross.bg/kanaldzhii-litza-nelegalni-1488150.html

/КРОСС/По нареждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, от тази нощ в няколко области в страната се провежда специализирана полицейска операция срещу незаконната миграция. Хайката за нелегални чужденци и каналджии е в областите София, Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, Враца, Монтана и Видин. Полицаите са проверили 248 обекта, 5173 лица и 2354 коли и камиони. Заловени са 135 незаконно пребиваващи чужденци. Задържани са 9 души, обявени за общодържавно издирване и 8 каналджии. С мерки за неотклонение „задържане за 24 часа" са 130 лица. Образувани са 6 досъдебни производства. Съвместните действия на служителите на ОДМВР, регионалните дирекции „Гранична полиция" и ДАНС продължават и днес.  

Меси готов да играе половин час в супердербито с "Реал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113942

Звездата на Барселона Лионел Меси ще може да вземе участие в 30 минути от Ел Класико, което е на 21 ноември на „Сантиаго Бернабеу“. Според последните информации здравословното състояние на аржентинския футболист няма да бъде рискувано.
28-годишният футболист почти сигурно няма да бъде на 100% възстановен за супердербито с "Реал".
Звездата на Барселона Лионел Меси ще може да вземе участие в 30 минути от Ел Класико, което е на 21 ноември на „Сантиаго Бернабеу“. Според последните информации здравословното състояние на аржентинския футболист няма да бъде рискувано. 28-годишният футболист почти сигурно няма да бъде на 100% възстановен за супердербито с "Реал".

Адвокат Петър Величков: Себастиен е убит на място, ще бъде погребан във Франция

http://www.cross.bg/velichkov-frantziya-sebastien-1488149.html

/КРОСС/Загиналият при атентатите българин Себастиен Проази е бил убит на място от терористите. Той ще бъде погребан във Франция. Днес ще се проведе опелото, съобщи пред Нова телевизия адвокат Петър Величков, близък на Себи. Проази е кум на неговата дъщеря Ани Величкова-Дафова. "Часът и денят на погребението не са уточнени, защото не се знае кога ще бъде официалното разпознаване", добави той. „Загинал в камбоджанския ресторант, който се намира на 500 м от блока, в който живее дъщеря ми. Бил е с компания да се почерпят. Един от приятелите му излязъл навън да говори по телефона и видял двама души с автомати, които влезли и започнали да стрелят. Себастиян е бил близо до входната врата на ресторанта и не е имал никакъв шанс. Убили са го на място", разкри Величков. Неговият приятел веднага се обадил на зетя на адвоката и казал за случилото се. „Има един момент, който пречеше да се установи къде е бил Себастиен. Оказа се, че е откаран с линейка без палтото му, където са били всички документи. Вчера цял ден обикаляхме болниците, за да се установи къде е. Със съдействието на българското посолство днес ще се проведе опелото, но датата за погребението не се знае. Ще бъде във Франция", добави Величков.  

Подпалиха бежански център в Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_591762.html

Сграда в германския град Трасенхейде, планирана за център на временно настаняване на бежанци, беше подпалена от двама неизвестни извършители, хвърлили бутилки със запалителна течност. Това съобщава регионалният вестник Die Ostsee Zeitung, цитиран от Фокус. Това е втората подобна атака срещу необитаваната сграда, която е трябвало да послони 15 лица, търсещи убежище от кръвопролитните конфликти в Близкия Изток. Местните власти съобщават, че пожарните служби са успели да овладеят голяма част от пламъците и да спасят бившата сграда на фирма за производство на метални изделия. Кметът на града Хорст Фрезе заяви, че бежанците ще бъдат подслонени в сградата, въпреки атаката. 

Лекуват увеличена простата безкръвно

http://www.cross.bg/hiperplaziya-patzienta-lechenie-1488148.html

/КРОСС/78-годишен мъж с простатна хиперплазия - доброкачествено увеличение на простатата, премина авангардно склерозиращо лечение по безкръвен начин, съобщиха от Александровска болница. На пациента е приложена селективна интервенционална емболизация, извършена от екип инвазивни кардиолози начело с доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника. Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е максимално щадяща за пациента. "Емболизацията на доброкачествената хиперплазия е инвазивна процедура, при която със специален катетър се стига до артерията, която захранва простатната жлеза. В нея се инжектира вещество, което предизвиква бърза тромбоза (запушване) на кръвоносния съд и спира кръвоснабдяването към жлезата", обясни доц. Василев. Авангардната методика е ефективно решение на проблема с уголемената простата и резултатите са повече от обещаващи, въпреки че класическата хирургия представлява основното лечение понастоящем, уточни той. Успеваемостта е над 90%, а възстановяването след емболизация е в рамките на 24 часа. Доброкачествената простатна хиперплазия е често явление при мъжете над 50-годишна възраст. Представлява прогресивно нарастване на простатната жлеза, заради което се притиска пикочният мехур и се явяват проблеми с уринирането.    

ЖГЕРБ-София изразиха почит към жертвите на трагичните събития в Париж

http://pik.bg/жгерб-софия-изразиха-почит-към-жертвите-на-трагичните-събития-в-париж-news435586.html

ЖГЕРБ-София изразиха почит към жертвите на трагичните събития в Париж

Членове на ръководството и районни координатори на Жени ГЕРБ-София поднесоха цветя пред посолството на Франция в София в знак на почит към жертвите на трагичните събития в Париж.

„Жените дават живот и не могат да приемат някой да отнема живот безнаказано. Трябва най-категорично да се противопоставим на тероризма, за да запазим живота на нашите деца, да съхраним ценностите на обединена Европа“, каза Ирина Йорданова, областен клубен ръководител на ЖГЕРБ-София.

"За нас е важно да покажем съпричастност към трагичните събития в Париж и да изразим съболезнования към жените, близки на загиналите", казаха представителките на ЖГЕРБ-София.

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава" в Либия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113928

Лидерът на групировката
Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Либия, иракчанинът Абу Набил, беше убит при американски въздушен удар през изминалата нощ, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук. "Смъртта на Набил ще понижи способността на ИД да постига целите си в Либия", добави Кук. Американският въздушен удар е бил одобрен и извършен преди терористичните

Приятелка на музикант заснела атентаторите в "Батаклан" (видео)

http://www.cross.bg/stzenata-tyuzdeii-grypata-1488147.html

/КРОСС/Тюздей Крос- приятелката на Джеси Хю - фронтмена на групата Eagles of Death Metal, забивала на сцената по време на касапницата в парижката зала Батаклан, е снимала един от атентаторите, твърди британският вестник "Мирър", като анализира част от кадрите, предоставени от младата жена. Тюздей има пропуски за всички места в залата и свободно може да влиза и излиза и на сцената, и по гримьорните. Клипчето започва от нейното влизане в самата зала от страната на сцената. След това мацката минава зад кулисите и тръгва да се качва по стълби към балкона. От там тя наблюдава как групата се събира за проверка звука и осветлението. Тюздей винаги върви с групата на гаджето си и снима всичко, свързано с техните концерти. На видеото момичето се чува да казва, че телефонът й започва да сдава багажа, тъй като няма батерия. Тя върви през един коридор край балконите. И точно там на кадрите изневиделица се появяват непознати мъже - целите облечени в черни дрехи. Те носят сини раници на гърбовете си. И са с дълги черни палта, под които се вижда, че имат доста вътрешни джобове, пълни с неизвестни неща. Вижда се, че имат и нещо вързано около кръста. Мъжете не виждат Тюздей, защото тя е в една от нишите на коридора на втория етаж и само тя има възможност да ги наблюдава. Последното, което е снимано, е как тези фигури слизат тичешком по стълбите надолу към сцената. video:https://www.youtube.com/watch?v=1ZBSirJJA9M

Американски въздушен удар ликвидира лидера на "Ислямска държава" в Либия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113932

Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Либия, иракчанинът Абу Набил, беше убит при американски въздушен удар през изминалата нощ, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук.
"Смъртта на Набил ще понижи способността на ИД да постига целите си в Либия", добави Кук.
Американският въздушен удар е бил одобрен и извършен преди терористичните
Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Либия, иракчанинът Абу Набил, беше убит при американски въздушен удар през изминалата нощ, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук. "Смъртта на Набил ще понижи способността на ИД да постига целите си в Либия", добави Кук. Американският въздушен удар е бил одобрен и извършен преди терористичните

Кошмар без край! Младата българка Вилина на метри от касапницата за втори път в Париж

http://petel.bg/Koshmar-bez-kray--Mladata-balgarka-Vilina-na-metri-ot-kasapnitsata-za-vtori-pat-v-Parizh__134092

Българката Вилина Нейкова от Ботевград се оказала на метри от атентат терористични атаки в Париж. Момичето живее и работи във френската...

Трус със силен тътен изплаши варненци

http://www.cross.bg/tuten-hora-silen-1488146.html

/КРОСС/„Усетихме силен тътен" - оплакаха се хора от Варна и региона след трус малко преди 23 ч. снощи пред „Петел". Земетресението е събудило и Суворово. „В Провадия също го усетихме", допълват други хора. „Наистина се усети силно, а тъй като е тишина - даже и тътен се чу за няколко секунди", посочват варненци. Земетресението с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистрирано в 22.44 часа на 37 км североизточно от Шумен и на 13 км от Нови пазар. Няма данни за щети и пострадали.  

Морлоците и другата кръвна група

http://actualno.actualno.com/morlocite-i-drugata-kryvna-grupa-news_507661.html

Детството ми мина под ежедневната заплаха от ядрена война – в началното училище (през 70-те) през ден правихме ядрени тревоги – като се криехме под чиновете или в училищния стол, който беше на 5 метра под земята с големи прозорци под тавана, през които слънцето светеше непоносимо силно. Често си мислех, докато бях навряна под масата, че като ни удари атомната бомба, ще можем да видим „гъбата“ през прозореца. Защото ние всички бяхме убедени, че това ще се случи и че л

Кунева: България трябва да превърне географското си положение в предимство

http://politics.actualno.com/kuneva-bylgarija-trjabva-da-prevyrne-geografskoto-si-polojenie-v-predimstvo-news_507662.html

"В сигурността няма алтернатива на задълбочаването на европейската интеграция. Сегашните системи - Фронтекс, Европол, Евроджъст трябва да станат още по-силни. Трябва да има преформулиране на Шенген и да е ясно, че страни като България няма как да са извън него". Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. По думите й България трябва да превърне географското си положение в предимство. Страната ни може и трябва да изиграе важна роля, ние сме външна граница на ЕС, тук трябва д

Президентът на работно посещение във Франция

http://politics.actualno.com/prezidentyt-na-rabotno-poseshtenie-vyv-francija-news_507664.html

Утре (16-ти ноември) президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение във Френската република по повод тържественото отбелязване на 70-годишнината от подписването на учредителния акт на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО), съобщиха от прессекретариата на президента. Държавният глава ще направи изказване в рамките на форума. По време на посещението си в Париж, президентът Росен Плевнелиев ще проведе и двустранни срещи със свои колеги.

Експертът Славчо Велков: Основна мишена в Париж е концертната зала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113922


"Основната мишена на терористите от Париж е зала "Батаклан", а не стадионът, на който е бил френският президент Франсоа Оланд. Това обяви в предаването „Тази неделя” по bTV Славчо Велков, експерт по тероризъм. Обратна теза обяви вчера пред bTV арабистът Владимир Чуков. Според него именно президентът Оланд е бил основната цел на терористите

Експертът по сигурността Славчо Велков: Основна мишена в Париж е концертната зала, а не Оланд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113926

"Основната мишена на терористите от Париж е зала "Батаклан", а не стадионът, на който е бил френският президент Франсоа Оланд. Това обяви в предаването „Тази неделя” по bTV Славчо Велков, експерт по тероризъм.
Обратна теза обяви вчера пред bTV арабистът Владимир Чуков. Според него именно президентът Оланд е бил основната цел на терористите
"Основната мишена на терористите от Париж е зала "Батаклан", а не стадионът, на който е бил френският президент Франсоа Оланд. Това обяви в предаването „Тази неделя” по bTV Славчо Велков, експерт по тероризъм. Обратна теза обяви вчера пред bTV арабистът Владимир Чуков. Според него именно президентът Оланд е бил основната цел на терористите

Кирил Добрев: Лидерите на БСП миришат на мухъл!

http://www.bnews.bg/article-143734

Ръководството ни живее в друг свят, оставките бяха фарс, твърди той.

Експерт: Няма да има режим на тока през зимата

http://pik.bg/експерт-няма-да-има-режим-на-тока-през-зимата-news435582.html

Експерт: Няма да има режим на тока през зимата

„Мини Марица-изток“ е в критично състояние, но не до такава степен, че да прогнозираме катастрофални сценарии. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев във връзка със състоянието на „Мини Марица-изток“ и предупрежденията на синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в мините, че може да се стигне до режим на тока, предаде "Фокус".

„Профсъюзите са в правото си да правят различни прогнози, но официалното становище е на ръководството. Енергетиката е особен отрасъл. Той пряко кореспондира със сигурността на държавата, така че катастрофални сценарии от рода на този просто се изключват”, коментира проф. Тасев. Той категорично изключи сценарий, при който, заради липса на пари, да се спре добивът на въглища, а от там и производството на електроенергия. „Факт е и това беше докладвано преди около два месеца, че има проблеми с разкривките, именно поради това, че „Мини Марица-изток” са непрекъснато недофинансирани. Но тяхното недофинансиране не означава, че те работят лошо”, отбеляза експертът.

По думите му, мините в момента са в оптимума си и стигат до оптималната си годишна производителност, която е от 30 милиона тона добив. „Проблемът е в това, че те имат много вземания. Те са в началото на веригата, подават въглища, централите произвеждат ток, продават го, НЕК не плаща и ето къде се къса веригата”, посочи проф. Тасев. Той допълни, че тази задача все пак има своето решение.

„БЕХ полага усилия и предполагам, че те ще се увенчаят с успех. Той ще вземе един кредит, за да може да развърже възела. От тези примерно 800 милиона, около 360 милиона веднага ще получат мините. С тях те не само ще погасят своите задължения към други фирми, но ще имат възможност да направят нови разкривки и нови инвестиции”, заяви още той.

Централна част на Варна остава без вода утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=306550

Поради ремонт и реконструкция на уличен водопровод от фирма "Хидрострой" утре - 16 ноември /понеделник/ без вода ще остане централната част на Варна. Безводието ще засегне абонатите между улиците: "Девня", "Александър Дякович", "Христо Ботев" и "Преслав", както и района заключен между ул.

Ангелкова: Липсата на кадри е един от основните проблеми в бранша

http://www.cross.bg/osnovnite-angelkova-tyrizma-1488145.html

/КРОСС/ „От следващата година концесиите ще бъдат в Министерството на туризма и ще има изцяло нов подход по отношение на плажовете. Те ще се разделят минимум в 4 категории с 4 подкатегории. По-ниските цени за плажните принадлежности ще бъде сред основните точки". Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3 министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че от януари до септември 2015 г. има малък спад на броя туристи, но пък има ръст на нощувките. "Културно-историческият туризъм към 2020 г. ще бъде водещ. В Европа той има дял над 50 процента, у нас - около 11 процента. Разработихме осем културно-исторически дестинации, които ще бъдат във фокуса на нашата реклама следващата година", посочи Ангелкова. По думите й, частните руски посещения не са намалели, основно липсват държавните служители и детските лагери. Според министъра, е важно туризмът да има министерство, за да се чува гласа му, като тя посочи, че основните й усилия са насочени към работата с туроператорите. "Основните политики България да стане целогодишно разпознаваема дестинация са две - реклама и качество", добави Ангелкова. Тя беше категорична, че няма да се правят компромиси с качеството и затова са повишили изискванията за получаването на звезди, което дава добри резултати. "В регистъра за туристически дестинации в момента има 3 300 обекта, които са подадени основно от общините

"Голдън стейт" взе 11-а победа от 11 мача в НБА, Къри изпревари баща си по тройки

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/15/2649599_goldun_steit_vze_11-a_pobeda_ot_11_macha_v_nba_kuri/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" измъкна драматична победа със 107:99 след продължения при домакинството на "Бруклин нетс" и запази стопроцентов актив след 11-ия си мач в Националната баскетболна асоциация (НБА).

Шампионите бяха изключително близо до първо поражение от началото на сезона, но се спасиха в заключителните секунди на последната четвърт, а в добавеното време не оставиха шансове на съперника от Ню Йорк, който записа девета загуба от десет мача. 

"Бруклин" водеше с 97:94...

Българската певица Людмила: На концерти Брегович надига чай, не е уиски!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113402

Твърде инцидентно се виждаме с Людмила Радкова, тя е звезда, на чиято кариера могат да завидят доста от популярните лица у нас. При всяко нейно появяване на сцената се споменава името на България. Графикът ѝ е препълнен с участия - предимно в чужбина. Едва намира два часа, за да разговаряме за тези двадесет години - невероятен триумф по целия
Твърде инцидентно се виждаме с Людмила Радкова, тя е звезда, на чиято кариера могат да завидят доста от популярните лица у нас. При всяко нейно появяване на сцената се споменава името на България. Графикът ѝ е препълнен с участия - предимно в чужбина. Едва намира два часа, за да разговаряме за тези двадесет години - невероятен триумф по целия

Без колони от автомобили на ГКПП Гюешево, във връзка със засиления трафик по границата

http://pik.bg/без-колони-от-автомобили-на-гкпп-гюешево-във-връзка-със-засиления-трафик-по-границата-news435580.html

Без колони от автомобили на ГКПП Гюешево, във връзка със засиления трафик по границата

Няма натрупване на автомобилина ГКПП Гюешево, във връзка със засиления трафик по границата, съобщи директорът на "Гранична полиция" в Кюстендил Васил Митов.

Той посочи, че заради въведения стопроцентов контрол, се проверяват всички преминаващи през граничния пункт, независимо дали са граждани на Европейския съюз или на други страни.
Митов уточни, че на "Гюешево" няма натрупване на автомобили, но обработката на документите става по-бавно.

Очаква се трафикът през граничния пункт да се увеличи през по-късните часове на деня. Има готовност и за увеличаване на състава на "Гранична полиция" на" Гюешево" в случай на необходимост при натрупване на повече автомобили.

Кирил Добрев: БСП я няма

http://pik.bg/кирил-добрев-бсп-я-няма-news435579.html

Кирил Добрев: БСП я няма

Близкият Изток се оказа много по-близо. Надявам се този акт да е разтърсил европейските лидери, които да осъзнаят, че обединена Европа е най-важна. Това коментира Кирил Добрев в ефира на БТВ.

"Аз винаги съм бил постоянен в своите действия. Не се уморих и няма, защото зад мен е една кауза, едно поколение, днес БСП е по-ретро от всякога. Тя излъчва послания, които са от средата на миналия век. Когато имаш слаба опозиция властта става безконтролна. БСП отдавна не е онази масова партия, която беше", призна социалистът. Добрев даде пример със застаряването на партията. "В район "Оборище" е със средна възраст 78 г." и припомни, че в БСП са се прескочили няколко поколения. "Тя не е атрактивна за младите, няма енергия в нея".

Пленумът бе открит с реч на Миков, който заявил, че членовете на ИБ заявили пред него готовност да подадат оставки, но той няма да ги приеме, защото "има и друг начин да се носи отговорност". В анализа си той не казал нито една самокритична дума. За провала на БСП са виновни застъпници, избиратели, местни структури, но не и ръководството, разказаха участници във форума.

"Спекулира се с някакъв ляв завой. Много е важно да започнем да приемаме нови членове. Вчера имаше фарс с подаване на оставки. Оставките само са били декларирани, но Миков ги бил помолил да останат. Реални оставки подадоха само Илияна Йотова и Драгомир Стойнев. Тръгнаха си само реалните хора, които осъзнават как се носи отговорността. Останаха само хората, които от 20 години са в партията. Те можели да носят отговорност и без подаване на оставки.

Останаха фараоните, докато изчезне империята. БСП вече я няма", посочи Кирил Добрев. "Изпълнителното бюро на БСП оцеля с 44 на 42 гласа, членовете му се самоподкрепиха вчера", разкри Добрев. Вчера пропуснахме да направим ъпгрейд на стария компютър, допълни той. "Първанов с всичките си предимства и недостатъци успя да убедени левицата", посочи Кирил Добрев.

По думите му Михаил Миков за една година е успял само да изцикли мрамора на "Позитано". Аз съм слаб по прогнозите, аз имам слабости и грешки. Не успях да убедя хората. Аз не мога да нося отговорност за миналото, но мога да обединя хората в пътя напред. Въпреки думите ми делегатите избраха Миков", те избраха миналото.

"За ГЕРБ и Бойко Борисов Михаил Миков не съществува, затова не го и атакуват. Неговата риза не е надупчена като Самарското знаме, а захабена като него".

 

Владимир Пенев: Пуснах брада и коса заради "Под прикритие" - в началото лежа по арести

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5111123

Бих се съгласил пак да стана министър, но при определени условия и те не са коли и апартаменти, а много по-важни неща, казва известният актьор
С Владимир Пенев разговаря Цветелина Шенева:
- Как мина премиерата на новата ви постановка - “Чайка”, г-н Пенев?
- Мина добре. Важното е, че се открива ново театрално пространство, НДК връща смисъла си,
Бих се съгласил пак да стана министър, но при определени условия и те не са коли и апартаменти, а много по-важни неща, казва известният актьор С Владимир Пенев разговаря Цветелина Шенева: - Как мина премиерата на новата ви постановка - “Чайка”, г-н Пенев? - Мина добре. Важното е, че се открива ново театрално пространство, НДК връща смисъла си,

Служители на ГДБОП разкриха работилница за скимиращи устройства

http://pik.bg/служители-на-гдбоп-разкриха-работилница-за-скимиращи-устройства-news435578.html

Служители на ГДБОП разкриха работилница за скимиращи устройства

Служители на ГДБОП разкриха работилница за скимиращи устройства, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията са иззети голям брой скимиращи устройства, електронни и пластмасови детайли, компютърна техника, банкови карти; пресцентърът предоставя видеоматериал.

Специализирана полицейска операция е осъществена преди дни от служители на ГДБОП. В хода на акцията са предприети процесуално-следствени действия по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

Разкрита е производствена база за изработване на скимиращи устройства. Намерени и иззети са голям брой скимиращи устройства, електронни и пластмасови детайли, компютърна техника, банкови карти, както и инструменти и пособия за изработката на устройствата.

Работата по досъдебното производство продължава под ръководството на Специализирана прокуратура

Терористичните атаки в Париж през погледа на Андрей Пантев

http://www.cross.bg/pantev-parizh-vrag-1488144.html

/КРОСС/„Апокалиптични предсказания е имало и при други обстоятелства. Естествено е, че това заслужава тревога, но не е чак толкова сривен проблемът". Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3 историкът проф. Андрей Пантев, по отношение на атентатите в Париж. "Това е триумф, пир на злото. Една истинска политика не решава, а предотвратява проблемите", коментира той. Според него, причината за сблъсъка не е в различните цивилизации, защото един арабски шейх е достатъчно близък до Лондон и Париж. Пантев беше категоричен, че не може да заклеймяваме с определението "варвари", като посочи, че източна Сирия е люлка на ранното християнство. По думите му, ако идеята за близко съюзничество на Балканите е основана на база опасност отвън има резон. "Балканските държави не могат без враг. Европа не може вече без враг. И не мога да не се запитам дали няма някой в света, който да търси именно това", каза още Пантев.

Миков: Калоян Паргов трябва да си ходи

http://frognews.bg/news_101956/Mikov-Kaloian-Pargov-triabva-da-si-hodi/

„Много сериозно внимание трябва да обърнем на политическото и организационното укрепване на БСП. Има воля за това”, коментира в „Събуди се” председателя на БСП Михаил Миков.

Елена Йончева: "Ислямска държава" не може да бъде унищожена, Балканите са в опасност!

http://www.bnews.bg/article-143733

Европа вече смята, че приоритетът в Сирия е изтласкването и унищожаването на ИД и различните джихадистки групировки, а не Асад.

МВР задържа 130 нелегални мигранти при спецакция

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/mvr-zadyrzha-130-nelegalni-migranti-pri-specakciia-6045473

Задържани са 9 души, обявени за общодържавно издирване. Установени са 8 съпричастни към каналджийска дейност

Ангел Джамбазки: Тази форма на исляма е опасна за обществото

http://www.cross.bg/dzhambazki-evropa-forma-1488143.html

/КРОСС/„Нелепите хора, които са избрали за управници във Франция, трябваше да защитят гражданите си. Трябва да си глух и сляп да не видиш, че се случва нашествие. Лицемерие е да не разбираш, че тази форма на исляма е опасна за обществото. Това е само началото и в момента в Европа се води война, който се прави, че не го разбира е лицемер". Това каза в предаването "Факторът Кошлуков" по Канал 3 евродепутатът на ВМРО Ангел Джамбазки. „Изказах съболезнования на хората, които са ми важни, като г-жа Льо Пен, която очаквано е бясна. Между тези хора, които твърдят, че са бежанци, са радикални бойци, като броят им е достатъчен да победят Европа", посочи още евродепутатът. Според него, политиката на Меркел са "плюшени меченца", а единственото решение е незабавна екстрадиция, както и стени и охрана по границите. „Държавите от ЕС имат огромен ценностен проблем. Предишните ценности да защитаваш родината си са подменени с консуматорски такива". Според Джамбазки, ние трябва да изберем коя страна да подкрепим, ако искаме терористичните нападения да не са у нас. "Очаквам вълна от поредно лицемерие - меченца, свещички", прогнозира Джамбазки, като изказа мнението, че лидерите в Европа са се провалили.

Оланд разговаря с Меркел, Ердоган и други световни лидери за атентатите

http://www.cross.bg/prezident-premier-parizh-1488142.html

/КРОСС/Френският президент Франсоа Оланд разговаря по телефона с множество чуждестранни лидери, сред които германската канцлерка Ангела Меркел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Всички са изразили подкрепата си след атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, съобщи Франс прес. Меркел е "изразила силната си подкрепа пред лицето на извършения варварски акт", съобщава екипът на френския държавен глава. Турският президент е заявил, че кървавите атентати в Париж ще бъдат обсъдени "приоритетно" на срещата на Г-20, която започва в Анталия днес. Френският държавен глава е получил и подкрепата на италианския премиер Матео Ренци, на мароканския крал Мохамед Шести, на испанския премиер Мариано Рахой и на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, съобщава същият източник. Оланд е разговарял и с британския премиер Дейвид Камерън и с ливанския премиер Тамам Салам. Френският президент се е срещнал с тунизийския си колега Бежи Каид Есебси, който се намира в Париж на частно посещение, и двамата са провели кратък разговор. "Тунис осъжда категорично тези варварски действия и призовава всички свободолюбиви хора да координират усилията си срещу това зло", заявил Есебси.  

Майката на мъртвите германски бебета призна за част от убийствата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113910

Майката на осем мъртви бебета, чиито тела бяха открити в жилище в баварския град Валенфелс, призна, че е убила някои от тях, обяви германската полиция, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.
45-годишната жена казала, че някои от бебетата били родени живи и тя ги убила след раждането.
Полицията откри разложените тленни останки на най-малко осем бебета,
Майката на осем мъртви бебета, чиито тела бяха открити в жилище в баварския град Валенфелс, призна, че е убила някои от тях, обяви германската полиция, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес. 45-годишната жена казала, че някои от бебетата били родени живи и тя ги убила след раждането. Полицията откри разложените тленни останки на най-малко осем бебета,

Майката на мъртвите германски бебета призна за част от убийствата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113914

Майката на осем мъртви бебета, чиито тела бяха открити в жилище в баварския град Валенфелс, призна, че е убила някои от тях, обяви германската полиция, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.
45-годишната жена казала, че някои от бебетата били родени живи и тя ги убила след раждането.
Полицията откри разложените тленни останки на най-малко осем бебета,
Майката на осем мъртви бебета, чиито тела бяха открити в жилище в баварския град Валенфелс, призна, че е убила някои от тях, обяви германската полиция, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес. 45-годишната жена казала, че някои от бебетата били родени живи и тя ги убила след раждането. Полицията откри разложените тленни останки на най-малко осем бебета,

27 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=306547

27 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите няма пострадали граждани, нанесени са материални щети, допълниха от полицията. Движението във Варна се осъществява без въведени допълнителни промени в организацията, продължават ремонтните дейности по няколко пътни участъка.

Дарители осигуриха модерно лечение на 45 деца с диабет във Варна

http://pik.bg/дарители-осигуриха-модерно-лечение-на-45-деца-с-диабет-във-варна-news435575.html

Дарители осигуриха модерно лечение на 45 деца с диабет във Варна

Дарители осигуриха модерно лечение на 45 деца с диабет, съобщи днес проф.Виолета Йотова, началник на направление "Педиатрия" във варненската университетска болница "Св.Марина" при откриването на нов Център за иновативни терапии и авангардни технологии в диабета. Звеното позволява 45 пациенти да ползват лечение с ежедневен дистанционен контрол.

Всички малчугани са снабдени със скъпите, но ефективни инсулинови помпи, обясни Йотова. Тя уточни, че чрез новия център лечението им ще се контролира ежедневно по интернет. Йотова посочи, че модерното звено осигурява ефективен контрол върху болестта на малките пациенти, намалява до минимум риска от усложнения и им дава шанс да водят нормален живот като останалите си връстници.

45-те деца, най-малкото от които е на година и два месеца, са от Варна и съседни региони. 30 от тях са получили инсулиновите си помпи от дарители, които помагат и за месечните сметки от близо 300 лева за консумативи. Благородната кауза са подкрепили десетки фирми, творци, общественици.

На церемонията при откриването на центъра днес присъстваха кметът на Варна Иван Портних, председателката на фондация "Докосни дъгата" Петя Раева, певицата Мариана Попова. Сред гостите бе и Денислава Ангелова, баронеса Плевенска, която получи златен плакет от "Св.Марина" заради организираната от нея национална кампания за подпомагане на помпената терапия.

Очарователна брюнетка става шефка на кабинета на врачанския кмет (снимка)

http://pik.bg/очарователна-брюнетка-става-шефка-на-кабинета-на-врачанския-кмет-снимка-news435577.html

Очарователна брюнетка става шефка на кабинета на врачанския кмет (снимка)

Виктория Гарванска става началник отдел „Канцелария“ на новия кмет на Враца Калин Каменов. Шпионин в цитаделата на ГЕРБ донесе, че в понеделник очарователната брюнетка ще бъде представена пред общинарите и журналистите, съобщава tribali.info.

Това е първият врачанин, който влиза в екипа на Калин Каменов и то на твърде важна позиция.

33-годишната Виктория Гарванска е завършила психология в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград и е магистър по европейска администрация. През последните 4 години от управлението на Николай Иванов работеше като експерт в областния информационен център.

До началото на тази година бе лидер на М ГЕРБ за Врачанска област. Има дете – Христо, от адвокат Владимир Христов, с когото живее на семейни начала. Зодия „Водолей“.

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята

http://www.cross.bg/zemyata-asteroid-mina-1488140.html

Неизвестен астероид мина неочаквано близо до Земята покрай комуникационните ни сателити, съобщават от обсерватория „Звездно общество - IAU А79". Откритият едва вчера следобед астероид 2015 VY105 мина много близо до Земята тази нощ в 4.40ч. българско време. Тялото беше открито само 15 часа преди сближението. Това е най-близко преминалият до Земята познат ни астероид. Тялото, което е в размер между 4м и 9м прелетя със скорост от над 65 000 км/ час, само на около 28 800 км от нашата планета. Веднага след регистрирането му се появиха дори и съмнения, че астероидът може да се сблъска със Земята. Това изненада дори и астрономите, които макар и трудно успяха да проведат допълнителни наблюдения и изчислят по-точно неговата орбита. През нощта астероидът стана ярък, но неговото много бързо движение практически не позволи да бъдат получени точни оценки за местоположението му на небето и по-добро определяне на орбитата. Все още не е ясно дали небесното тяло не е засегнало някой от комуникационните ни сателити, които са приблизително на същата височина над Земята. По изчисления на астрономите от "Звездно общество А79" скалата се е движила покрай екватора, преминавайки на 39 200 км от София по пътя за точката на най-голямото си сближение, което беше в региона около Хавайските острови. Само три по-малки отломки са преминавали в по-голяма близост, но са изгаряли в атмосферата

Цитат на деня: Да не слагаме равенство тероризъм-ислям, това искат радикалистите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/15/2649598_citat_na_denia_da_ne_slagame_ravenstvo/?ref=rss


"Да не правим така, че да се страхуваме от всичко, дори от сянката си. Да не слагаме това равенство между тероризъм и тази стара религия ислям- това е което радикалистите искат, тогава в сърцето на Европа ще започне истинското противопоставяне".

Това заяви пред БНТ вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпрос трябва ли да се смесват темите "тероризъм" и "бежанци".

"Ако хората имат въпрос дали през бежанската вълна идват терористи, на този въпрос трябва да се отговори....

Хилари Клинтън: Ислямска държава трябва да бъде победена

http://www.cross.bg/hilari-klintun-vreme-1488139.html

/КРОСС/Исклямска държава трябва да бъде победена, а не сдържана. Това заяви по време на втория дебат на кандидатите за номинацията на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън. По този начин тя се противопостави на водената до момента политика на държавния глава Барак Обама. Самата Хилари Клинтън, която беше държавен секретар на Обама по време на първия му мандат, защити намесата в Ирак. Серията от терористични нападения беше основна тема в дебата. Все пак бяха засегнати горещи проблеми от вътрешната политика като реформата на финансовите регулатори, контрола над оръжията и здравеопазването.  

Ускоряват мирния процес в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-deklaratziya-zaklyuchitelnata-1488141.html

/КРОСС/Следващата министерска среща на групата за подкрепа на Сирия се планира за средата на декември, заяви специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС. В заключителната декларация на днешната среща за Сирия във Виена има три страници с реално изпълними инициативи, отбеляза той. Сред инициативите са включени консолидация на опозиционните групи, работа над създаването на ново правителство и изготвяне на конституция на Сирия и произвеждане на избори до 18 месеца. Едновременно с политическия процес трябва да се работи за примирие на цялата територия на Сирия, от което, разбира се, ще бъдат изключени терористичните групировки. В заключителната декларация на срещата за Сирия във Виена се казва още, че ще бъде създадена мониторингова мисия под егидата на ООН, която да следи за спазването на режима на прекратяване на огъня. Правомощията на мисията ще бъдат утвърдени с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване