Водата е съществувала на Земята при раждането на планетата, откриха учени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260378_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B

 Фрагменти от най-древните скали на Земята, запазени непроменени дълбоко в мантията, докато не са били изхвърлени от вулканични изригвания, предполагат, че на планетата е имало вода от самото начало, пише New Scientist. Ако е така, това увеличава вероятността водата - една от ключовите предпоставки за възникване на живот, да е присъща и за други планети.
Произходът на водата на Земята отдавна е загадка за планетарните учени, тъй като младото Слънце трябва да е било достатъчно горещо, за да изпари цялото количество лед, съдържащо се в частиците прах, формирали планетата ни. Това кара изследователите да смятат, че новородената Земя се е образувала от суха материя и се е сдобила с вода вследствие на бомбардировката на обекти от далечни, ледени области на Слънчевата система.
Геолозите могат да проследят произхода на водата в Слънчевата система, като анализират съотношението между деутерия, познат още като тежък водород, и нормалния водород във водните молекули, тъй като различните източници се отличават с различно съотношение.
За да измери съотношението във водата на младата Земята, екип под ръководството на Лидия Халис от Университета в Глазгоу, Великобритания, е проучил вулканични базалтови скали на канадския арктически остров Бафинова земя. Скалите съдържат миниатюрни прозрачни частици, които са се запазили дълбоко в мантията за около 4.5 милиарда години. Водородът в тях идва от водните молекули, които са съществували в най-ранната история на младата Земя.
Оказва се, че тези древни скали съдържат изненадващо малко количество деутерий - приблизително 22 процента по-малко, отколкото се съдържа в морската вода днес. Това ни насочва към източник, който е беден на деутерий, казва Халис. Резултатът изключва метеоритна бомбардировка, тъй като процентното съдържание на водородния изотоп в метеоритите е високо. Вместо това откритото съотношение предполага, че водата е дошла от облака от прах, от който са се формирали Слънцето и планетите.

"Спаси София": Световни експерти със сериозни съмнения за качеството на зелените релси на "Руски паметник"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/15/2648877_spasi_sofiia_svetovni_eksperti_sus_seriozni_sumneniia/?ref=rss


Очаквано за всеки, който следи развитието на инфраструктурата в София, проектът за реконструкция на Руски паметник се превърна в емблематичен дори още преди да бъде завършен. Емблематичен за неспособността на общината да разбира проблемите на града и категорично да отказва да информира гражданите за представители, които има за това как трябва да изглеждат толкова важни за всички нас пространства. 

С тъга и раздразнение отбелязваме, че за пореден път, въпреки постоянно...

Варна ще отбележи Световния ден за възпоменание на жертвите на катастрофи

http://www.moreto.net/novini.php?n=306538

Изтича втората седмица от тазгодишната традиционна кампания на сектор „Пътна полиция” „Зима”. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Тя е посветена на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях.

130 нелегални мигранти са задържани при акция на МВР в страната

http://crime.actualno.com/130-nelegalni-migranti-sa-zadyrjani-pri-akcija-na-mvr-v-stranata-news_507633.html

По нареждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, от тази нощ в няколко области в страната се провежда специализирана полицейска операция срещу незаконната миграция, съобщиха от МВР. Полицейски действия за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и на съпричастни към каналджийска дейност се осъществяват на територията на СДВР и ОДМВР- Бургас, Ямбол, Хасково, Пазарджик, София, Враца, Монтана и Видин. Досега са проверени 248 обекта, 5173 лица и 2354 превозни

На летищата в цяла Европа обстановката е напрегната

http://europe.actualno.com/na-letishtata-v-cjala-evropa-obstanovkata-e-napregnata--news_507635.html

Обстановката на летищата в цяла Европа е напрегната. Самолет на "Ер Франс" за Париж беше евакуиран на летище "Схипхол" в Амстердам, след получено съобщение със заплаха. На лондонското "Гетуик" терминал остана затворен часове наред, след като мъж от Франция е бил забелязан да изхвърля нещо, което приличало на огнестрелно оръжие. Авиокомпаниите продължават да изпълняват полети до Париж, но заради терористичните нападения туристи и бизнес пътници са склонни да се отказват от своите пътувания. "Ер

Париж се превърна в най-тъжния град (Какво се случва)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260377_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%28%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%

 

"Ислямска държава" пое отговорността за клането

След серията от терористични актове, които бяха извършени в Париж късно на 13 ноември (петък), френската столица се превърна в най-тъжния град в света. При атаките, осъществени на няколко места от поне осмина френскоговорящи терористи (всички те са мъртви) загинаха по уточнени данни поне 128 души, ранените са 300, като поне 99 от тях са в тежко състояние, сред пострадалите няма загинали българи, съобщиха от Министерствота на външните работи, но по-късно „Стандарт“ съобщи, че има български гражданин, загинал в Париж. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години и е загинал при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия. Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство, информацията бе потвърдена и от София. Сред загиналите има двама румънци, поне двама белгийци, един швед, един португалец, двама тунизийци  и възможно няколко британци.

 

 

Четирима от нападателите са атакували клуба „Батаклан“ (на чиято табела, между другото, пише Je suis Charlie, дали това има връзка с избора на терористите не се знае, но изводът се натрапва сам), трима от тях са се самовзривили, четвъртият е застрелян по време на щурма, предприет от полицията. Още трима са се взривили край стадиона „Стад дьо Франс“. Осмият нападател се е взривил на булевард Волтер. У един от убийците (роден през 1990 г.) е открит сирийски паспорт, а един от килърите в "Батаклан" е имал типична европейска външност и според отпечатъчите на пръстите му той се оказа познат на службите радикализиран французин, но името му не бе назовано. По-късно стана известно и за още един открит паспорт на атентатор - гражданин на Египет, а (според в. "Паризиен") сирийският паспорт се оказа на регистриран в Гърция на 3 октомври бежанец. Френската полиция започна акция по издирването на още няколко заподозрени в няколко предградия на Париж, ангажирани са поне 2200 служители, проверяват се близо 3700 души от списъците на службите. Малко по късно пък бе съобщено, че сред терористите, които атакуваха Париж, е имало жена, предаде радио Europe1, като се позова на очевидци. Присъствали на концерта в клуб „Батаклан“ зрители твърдят, че са видели, как трима терористи са влезли на входа, като едната е била жена.

 

 

Терористите са стреляли с автомати, а след това са се взривявали. Когато им свършвали патроните, те най-спокойно сменяли пълнителите и продължавали разправата над беззащитните хора.

Освен за терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, когато загинаха 2 974 души (тук никой не включва 19-те терористи), случилото се в Париж припомни на мнозина заложническата драма в Москва през есента на 2002 г., когато чеченски терористи и "черни вдовици" с шахидски колани взеха над 900 заложници в Театъра на Дубровка по време на мюзикъла "Норд-Ост". Тогава Западът остро критикува властите, че при атаката на руски спечасти за освобождаването на заложниците около 130 от тях загинаха при вкарването на задушлив газ в залата. В Москва в събота бяха въведени допълнителни мерки за сигурност – както е известно Русия активно участва в бомбардировките в Сирия, а съвсем наскоро и френската авиация активно се включи във въздушните атаки срещу „Ислямска държава“.

 

 

Появиха се съобщения, че „Ислямска държава“ е поела отговорността. Това заяви и президентът на Франция Франсоа Оланд. Дали това е истина няма голямо значение, ако не е тази организация, то тя с удоволствие би се подписала под случилото се. Във видеото, пуснато от терористите в интернет се казва, че Франция няма да живее в мир, докато продължават бомбардировките в Сирия. „Осмина братя с шахидски пояси и автомати детайлно избраха целите си в сърцето на Париж срещу кръстоносната Франция и извършиха нападението“, гласи съобщението. Каквито и да са, извършителите на това зверство определено са имали специална подготовка.

Не закъсня и реакция на сирийския президент Башар Асад, който заяви, че във Франция се е случило това, което в Сирия се случва вече от пет години.

 

 

Парижките власти препоръчаха на жителите да не напускат домовете си. Затворени са всички обществени места като учебни заведения, музеи, библиотеки, спортни зали, пазари и административни сгради. Парижкият „Дисниленд“ също спря работа. Затворена бе и Айфеловата кула. Независимо от това хората излизат на улиците, съобщават местните медии. Градският транспорт работи без през прекъсване. Отменен бе и концертът на група U2 в Париж. Забранени бяха всякакви масови демонстрации до 19 ноември.

 

 

Повечето световни лидери изразиха солидарност с френския народ. В ЕС се обсъжда свикване на спешна среща, посветена на сигурността. Германия и Франция ще се борят съвместно с организаторите на терористичния акт. Белгия засили контрола по границата с Франция. Специални мерки взе и Швейцария. Засилени мерки за сигурност бяха въведени в повечето европейски столици. Един човек бе арестуван заради "подозрителен предмет", след евакуация на терминал на лондонското летище "Гетуик".

Полша, която и без това неохотно приема бежанци, заяви, че няма да приема мигранти, предвидени от европейските квоти, защото „заради трагичните събития в Париж не вижда политическа възможност за изпълнението им“ - думите са на министъра по европейските въпроси на страната Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс. Малко по-късно пък Латвия заяви, че ще приеме предвидените от квотата бежанци, но не поема други ангажименти.

Междувременно бе съобщено, че в четвъртък (12 ноември) полицията на германската полиция Бавария е арестувала вероятен съобщник на терористите. Мъжът бил от Черна Гора и пътувал за Париж, а в колата му били открити пистолети, автомати, боеприпаси и няколко килограма тротил. Германските спецслужби са действали по сигнал и това много вероятно е заблуждаващ маньовър и част от планирането на нападенията във френската столица. Арестуваният отказвал да говори.

 

 

Засега съвсем не е ясно, колко точно са били терористите (вероятно е да са били повече от 8 и останалите да са успели да се укрият след кървавото си дело), а също така и как точно ще се прилага режимът на извънредна ситуация. Във всички болници на Париж е въведен „бял план“, съобщи Le Figaro. Нареждането е дадено от президента Оланд. Според закон, приет през 2004 г., означава незабавна мобилизация на всички медицински сътрудници и използването на всякакви средства и материали при възникването на извънредна ситуация, заплашваща здравето на гражданите.

Започнаха да се появяват и много лични истории на свидетели на атентатите. Приятелката на българския художник Стефан Илиев е била покосена от два куршума по време на атаката на терористи, която е била в първото кафене в Париж снощи. След дълга и тежка операция животът й е извън опасност. „Приятелката ми е тежко ранена. Уцелена е в гръба от два куршума от „Калашник”. Единият е попаднал в гърба й, а другият в таза. Слава на Бога, животът й е извън опасност. Претърпяла е дълга и тежка операция и сега чакам още новини от лекарите”, сподели още Стефан Илиев пред bTV.  След атентатите, социалната мрежа Facebook активира нов инструмент, позволяващ на потребителите да успокоят своите близки, че са в безопасност. Новият инструмент, информиращ за „липса на опасност”, позволява на потребителите от засегнатите от нападенията райони да съобщят, че са в безопасност, изпращайки съобщение до техните контакти в социалната мрежа. Бяха подети и инициативите #PrayForParis ("Молете се за Париж") и #Portesouvertes („Отворени врати“) Хаштаговете се разпространяват от милиони в мрежата като израз на съчувствие и загриженост. Близки и приятели на хора, изчезнали след атаките, започнаха да ги издирват и чрез Twitter, към обяд в събота, според френския в. „Монд“ е имало поне 15 000 души, които са издирвали близките си. Голям късмет е имал жител на Париж, който бил уцелен от куршум в гърдите, на за щастие той бил спрян от мобилния му телефон.

В Париж продължава да цари напрежение, заради бомбена заплаха бе евакуиран парижкият търговски център Galeries Lafayette – в едно от помещенията му е бил открит съмнителен пакет.

Кола с четирима тежко въоръжени пътници е пробила полицейския контрол в югозападното предградие Ивлин и е продължила в посока към Париж, съобщи в. „Паризиен“, но темата не бе продължена. Според "Монд" пък една от колите, които са използвали терористите е била с белгийски номера.

Руският патриарх: Страните да се мобилизират и изкоренят тероризма

http://offnews.bg/news/n_1/n_591697.html

Патриархът на Русия Кирил изпрати до президента на Франция Франсоа Оланд съболезнователно писмо по повод терористичните нападения в Париж от 13-и ноември, при които загинаха 128 души и бяха ранени над 300, съобщи сайтът "Добротолюбие" . В него Кирил призовава за мобилизиране на държавите и изкореняване на злото: "Новините за терористичните нападения над Париж отекнаха с голяма скръб в моето сърце. Като резултат на тези дяволски деяния, стотици бяха убити и мнозина ранени. От името на Руската православна църква искам да изразя дълбоки съболезнования към Вас и към целия френски народ. Тероризмът е източник на зло, на безброй мъки и бедствия, унищожава човешкия живот и търси да внедри страх в душите на хората. Да му се противопоставяме е ефективна мярка да се решат и преодолеят съществуващите различия и да се мобилизират различните държави за една единна и смела съпротива срещу злото. Моля се Всемилостивият Бог да даде покой на душите на загиналите, бързо възстановяване на ранените и утеха, сила на духа и кураж на техните семейства, роднини и близки, за да преминат изпитанието срещу което са изправени", пише патриархът в писмото си. Свое изявление, макар и доста по-мирно и по християнски, направи и митрополит Емануил , президент на Събранието на православните митрополити на Франция (AEOF): „Хората са телесни и нищожни и нито едно страдание не може да се понесе без Божията благодат, която ни укрепва“ (Молитва към св. Наум Охридски). Безпрецедентни терористични атаки отново изпълниха със страх сърцата на парижани. От мое име и това на всички православни френски епископи силно се моля за загиналите и пострадалите и осъждам като недопустими тези варварски деяния. Тези трагични случки са знак и апел за национално уединение, да се научим да живеем заедно един със друг и един до друг, да се научим как да водим съвместен живот и най-вече да запазим фондациите на нашата Република. Призовавам всички православни християни във Франция да молят Бога за упокоение на загиналите и страдащите, за техните семейства и близки. Всички да се помолим за Франция и за всички държави засегнати от тероризма", казва той.

Д-р Анка Джананова-Смит от Атланта: Г-жа Нора безспорно беше принцеса от Романови!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113438

Петър МАРЧЕВ
 Анастасия Попова е родена в казанлъшкото село Габарево, но отдавна живее в Бургас. Внучка е на опълченеца Лазар Киров Узунов. Той пък носи абсолютно същите три имена като своя прадядо, станал известен обаче като Лефтер войвода. Този славен български комита е обявен за национален герой на Гърция,
Петър МАРЧЕВ Анастасия Попова е родена в казанлъшкото село Габарево, но отдавна живее в Бургас. Внучка е на опълченеца Лазар Киров Узунов. Той пък носи абсолютно същите три имена като своя прадядо, станал известен обаче като Лефтер войвода. Този славен български комита е обявен за национален герой на Гърция,

Нонка Матова: Предупредиха ме да не подобрявам рекорди с толкова много точки наведнъж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113079

Първите ми олимпийски игри трябваше да са през 1972 г., но ги досрамя да ме пратят - не бях дори пълнолетна

Нонка Матова е родена на 20 октомври 1954 г. в Пловдив.
Завършила е ВМЕИ със специалност “Организация и управление на производството” и Националната спортна академия със специалност “Стрелба”.
Първите ми олимпийски игри трябваше да са през 1972 г., но ги досрамя да ме пратят - не бях дори пълнолетна Нонка Матова е родена на 20 октомври 1954 г. в Пловдив. Завършила е ВМЕИ със специалност “Организация и управление на производството” и Националната спортна академия със специалност “Стрелба”.

Асад: Случилото се в Париж да не се разглежда отделно от събитията в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/69250/Asad-Sluchiloto-se-v-Parizh-da-ne-se-razglezhda-otdelno-ot-sabitiyata-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад изказа съболезнования на френския народ след атентатите в Париж, като отбеляза, че случилото се във Франция се прави в Сирия от вече пет години, съобщи в. „Взгляд”.

100 % контрол на Капитан Андреево заради Париж

http://pik.bg/100--контрол-на-капитан-андреево-заради-париж-news435503.html

100 % контрол на Капитан Андреево заради Париж

100-процентов контрол се въвежда на ГКПП Капитан Андреево, което ще доведе до по-бавно обработване на документите за самоличност, съобщават от МВР.

Засиленият граничен контрол е част от въведените от българското правителство мерки след терористичните атентати във френската столица Париж.

От МВР очакват натоварване на пътникопотока.

От вътрешното ведомство препоръчват на българските граждани по възможност да преосмислят своите планове за пътуване, съобразно променената ситуация.

29-годишният Измаил Омар Мостефа е единият от терористите в Батаклан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260376_29-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%9E%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1

 

Радикализирал се през 2010 г., има 8 присъди, но не и престой в затвора

 

29-годишният Измаил Омар Мостефа, родом от парижкото предградие Куркурон е единият от умрелите при атаката в концертната зала Батаклан терористи. Това предаде Льо Монд. Според данните на вестника Мостефа най-вероятно е бил в Сирия в края на 2013 година - началото на 2014 г. Разследващите са стигнали до него по пръстовите отпецатъци, като са открили също, че е минал през Турция с мотива, че трябва да играе в сирийски театър.

Измаил е един от тримата терористи, които атакуваха и взеха заложници в Батаклан, въоръжени с калашников и експлозиви. При атаката в концертната зала умряха 89 души, а десетки бяха ранени. Идентифицираният терорист е бил роден на 21 ноември 1985 г. и е с алжирски корени. Има двама братя и две сестри, като единият от братята му държи наргиле-бар в Шартр. Самият Мостефа е добре познат на полицията. 8 пъти е бил осъждан в периода 2004-2010 г., но така и не е влизал в затвора. Според френските медии той се е радикализирал през 2010 г.

В Турция започва среща на Г-20

http://www.investor.bg/drugi/338/a/v-turciia-zapochva-sreshta-na-g-20-206060/

Ердоган призова световните лидери да дадат приоритет на борбата с тероризма

US-разузнавач: Паспортът на камикадзето до "Стад дьо Франс" е фалшив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260375_US-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%87%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B4%

 Сирийският паспорт, открит край един от взривилите се терористи в Париж, може да се окаже подправен, каза пред CBS служител на американските разузнавателни служби.
 По-рано беше съобщено, че сирийски паспорт е намерен близо до един от терористите, които се взривиха край парижкия стадион „Стад дьо Франс“.

В момента се извършва проверка на истинността на документа. Според американското разузнаване има несъответствия с номера на паспорта, снимката и името.

Кадиров призова мюсюлманските страни да се обединят срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69249/Kadirov-prizova-myusyulmanskite-strani-da-se-obedinyat-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров призова лидерите на мюсюлманските държави да обединят усилията си в борбата срещу „Ислямска държава” (ИД) след кървавите нападения в Париж, съобщи в. „Комерсант”.

Студено слънце ще ни свети днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260374_%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 12° и 17°, в София около 13°, съобщиха от НИМХ-БАН.
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. През деня облачността временно ще се увеличи, но валежи не се очакват. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 14°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнение на морета ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще има временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб, по високите части умерен и силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Нов кошмар в Париж! Бомбена заплаха край Айфеловата кула

http://pik.bg/нов-кошмар-в-париж-бомбена-заплаха-край-айфеловата-кула-news435500.html

Нов кошмар в Париж! Бомбена заплаха край Айфеловата кула

Въоръжени полицаи претърсваха хотел в Париж, който се намира в близост до Айфеловата кула.

Според свидетели районът около символа на Париж е евакуиран, съобщава „Скай нюз”.

Причината е фалшив сигнал за бомба, съобщиха от вътрешното министерство. И представител на хотела е потвърдил, че става въпрос за фалшива тревога.

Според източници петима полицаи са влезли в хотела, а в него и около него е изключително тихо.

Изплашени от труса варненци: Чу се силен тътен!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260373_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%3A+%D0%A7%D1%83+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%

 „Усетихме силен тътен” – оплакаха се хора от Варна и региона след силния трус малко преди 23 ч. снощи. „Усетихме силен тътен”, заявиха читатели на „Петел”.
Земетресението е събудило и Суворово. „В Провадия също го усетихме”, допълват други хора. 

„Наистина се усети силно, а тъй като е тишина - даже и тътен се чу за няколко секунди”, посочват варненци.

Както БЛИЦ съобщи, земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер е регистрирано в 22.44 часа на 37 км североизточно от Шумен и на 13 км от Нови пазар.

Няма данни за щети и пострадали.

Слънчево време ни очаква днес

http://pik.bg/слънчево-време-ни-очаква-днес-news435498.html

Слънчево време ни очаква днес

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 12° и 17°, в София около 13°, съобщиха от НИМХ-БАН.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. През деня облачността временно ще се увеличи, но валежи не се очакват. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 13° и 14°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнение на морета ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще има временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб, по високите части умерен и силен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 9°, на 2000 метра – около 2°.

Анталия блокирана от полиция и жандармерия по суша и море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260372_%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5

 В турския курорт Белек, близо до Анталия, днес започва двудневна среща на върха на лидерите на групата Г-20 на най-големите икономики в света. На форума ще участват ръководителите на различни страни, включително и китайския председател Си Дзинпин, съобщи АП.
 За да се осигури успешното протичане на срещата, Турция полага усилия за подготовката, като изпраща 12 хиляди полицаи за охрана, засилва морската блокада и въздушния контрол.

Засилените мерки за сигурност се налагат на фона на последните самоубийствени атентати в Париж.

Нападенията ще бъдат една от темите на обсъждане. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че борбата с тероризма ще бъде основен акцент на дискусиите.

В момента международната общност обръща внимание и на предложенията, влиянието и ролята на Китай на срещата, както и поддържа очаквания към програмата за възстановяване на световната икономика, определена от Китай като домакин на срещата през миналата година.

Бившият генерален директор на СТО Паскал Лами посочи, че ролята на Китай в световното икономическо развитие непрекъснато се повишава и страната се е превърнал във важен участник в управлението на световната икономика.

Започва Коледният пост

http://pik.bg/започва-коледният-пост-news435496.html

Започва Коледният пост

Започват Коледните пости, които ще приключат на Рождество Христово.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - синът Иисус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

Олио и вино може да се употребява без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично /21 ноември/ и от Игнажден /20 декември/ до Богоявление, Йордановден /6 януари/.

Защо джихадистите избраха да потопят Париж в кръв точно в Петък, 13-ти?

http://petel.bg/Zashho-dzhihadistite-izbraha-da-potopyat-Parizh-v-krav-tochno-v-Petak--13-ti-__134081

Разбира се, денят петък, 13-ти не е избран случайно от джихадистите за атентатите в Париж. Целта е ясна - да оставят диря в историята и този...

Почина режисьорът на „Бон шанс, инспекторе”

http://petel.bg/Pochina-rezhisorat-na----Bon-shans--inspektore---__134082

Почина сценаристът и режисьор Петър Донев. Той създаде редица забележителни творби като „Бедната улица”, „Вечен календар”, „Бон шанс,...

Русия потвърди готовността си да се бори в коалиция срещу тероризма

http://svetoven.pogled.info/news/69248/Rusiya-potvardi-gotovnostta-si-da-se-bori-v-koalitsiya-sreshtu-terorizma

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Ларов по време на пресконференция, предадена от телевизионния канал „Россия 24“, потвърди готовността на руската страна да се бори с терористичната заплаха заедно с коалиция, оглавена от Съединените щати.

Земетресение събуди варненци

http://pik.bg/земетресение-събуди-варненци-news435497.html

Земетресение събуди варненци

Земетресение се усети в района на Варна.

Трусът най-силно се е почуствал в Суворово. 

"Раздруса ни за няколко секунди! Предполагам, че беше около 4 по Рихтер",  „Усетихме силен тътен” – оплакаха се хора от Варна и региона след силния трус малко преди 23 ч. снощи. 

Преглед на печата - 15 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306543

„24 часа": Червеното ръководство оцеля с 2 гласа С два гласа оцеля червеното Изпълнително бюро след инфарктен 9-часов пленум, който приключи преди малко на "Позитано" 20. Въпреки нежеланието на лидера Михаил Миков, членовете на Националния съвет се наложиха и се проведе гласуване за оставката на ръководството.

Видео: Сражението на полицията с терористите в Париж

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/15/2649547_video_srajenieto_na_policiiata_s_teroristite_v_parij/?ref=rss




Журналист от "Пари Мач" е заснел началото на престрелките между френската полиция и терористите в залата "Батаклан", където загинаха най-много от жертвите в петъчните атентати.

Записът е направен на ъгъла на булевард "Волтер" и пресечката "Сен-Пиер Амело" малко след 22 часа местно време.

По това време комплексът е под контрола на трима екстремисти, започнали да стрелят безразборно в събралите се за рок концерт.

Тук продължи и най-дълго драмата,...

Пушков: Нека Обама разкаже на французите за успехите в „удържането“ на ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69247/Pushkov-Neka-Obama-razkazhe-na-frantsuzite-za-uspehite-v-udarzhaneto-na-ID

/Поглед.инфо/ Броени часове преди терористичните актове в Париж президентът на САЩ обяви, че „Ислямска държава“ е престанала да набира сили. На Обама му предстои да обясни това на французите, каза депутатът от Държавната Дума Алексей Пушков.

Обявиха имената на трима от екстремистите

http://frognews.bg/news_101949/Obiaviha-imenata-na-trima-ot-ekstremistite/

Известни са имената на трима атентатори самоубийци, участвали в атаките във френската столица в петък вечер, предадоха световните агенции.

Пръстови отпечатъци ще докажат дали наистина терористът от Париж е минал през Гърция

http://www.grreporter.info/prstovi-otpechattsi-shche-dokazhat-dali-naistina-teroristt-ot-parizh-e-minal-prez-grtsiya/18206

Сирийският паспорт, открит до тялото на един от терористите във френската столица принадлежи на мъж, регистриран като бежанец на остров Лерос на 3 октомври

прочети повече

14 000 полицаи охраняват срещата на Г-20 в турски курорт

http://europe.actualno.com/14-000-policai-ohranjavat-sreshtata-na-g-20-v-turski-kurort-news_507628.html

Двудневна среща на лидерите на Групата на 20-те най-развити държави (Г-20) започва работа в турския курорт Белек, провинция Анталия. Очаква се дневният ред на форума да претърпи промени заради терористичните атентати в Париж. Самият френски президент Франсоа Оланд няма да присъства на срещата. Г-20 е водещ форум за обсъждане на въпросите на глобалното икономическо и финансово сътрудничество. Групата обединява най-големите и развити икономики в света, на които се падат около 85% бру

Фалшив може да се окаже сирийският паспорт на един от терористите

http://europe.actualno.com/falshiv-moje-da-se-okaje-sirijskijat-pasport-na-edin-ot-teroristite-news_507630.html

Фалшив може да се окаже сирийският паспорт, който бе намерен на едно от местата на терористичните атентати в Париж, съобщи телевизия Си Би Ес, цитирана от БГНЕС. „Документът не съдържа конкретни цифри, каквито се използват в истинските сирийски паспорти“, твърди служител на американското разузнаване, на когото се позовава медията. По данни на телевизията френските разследващи власти са взели ДНК и отпечатъци от пръстите на терористите и сега ги проверяват по своите бази с д

Лекуват увеличена простата безкръвно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5111325


78-годишен мъж с простатна хиперплазия - доброкачествено увеличение на простатата, премина авангардно склерозиращо лечение по безкръвен начин, съобщиха от Александровска болница.
На пациента е приложена селективна интервенционална емболизация, извършена от екип инвазивни кардиолози начело с доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника.
78-годишен мъж с простатна хиперплазия - доброкачествено увеличение на простатата, премина авангардно склерозиращо лечение по безкръвен начин, съобщиха от Александровска болница. На пациента е приложена селективна интервенционална емболизация, извършена от екип инвазивни кардиолози начело с доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника.

Цветан Гунев: Докладът на Сметната палата за Банков надзор е поръчков, важните неща остават в тъмното

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260371_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%93%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%94%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1

 Цветан Гунев е бивш шеф на Управление "Банков надзор" на БНБ. В Централната банка е работил в продължение на 22 години. Бил член на борда на Европейския банков орган, член на борда на Базелския консултативен комитет по банков надзор и др. На 16 юни 2014 г. му е повдигнато обвинение от прокуратурата и едва след втори опит за отстраняване от длъжност в съда е свален от поста през декември 2014 г. На 21 януари 2015 г. е освободен от поста Подуправител с решение на 43-то Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, РБ и ПФ.

Г-н Гунев миналата седмица бе оповестен докладът на Сметната палата за дейността на Банков надзор в последните три години. Каква най-кратка оценка бихте дали на качествата и приложимостта на този доклад ?

- За мен този доклад е логичен резултат от сблъсък на архаични знания и разбирания за целите и ролята на Банковия надзор в разумното функциониране на банковата система в страната, нейната сигурност и стабилно развитие, и как се постига това в 21 век. Главните задачи на Сметната палата произтичат от нейната експертиза във финансовия контрол, упражняван върху държавни структури. Само по себе си това е крайно недостатъчно да се даде адекватно оценка на същността и дейностите по банков надзор по принцип, още по – малко оценка на една модерно изградена функция, работеща успешно 24 години и нямаща аналог в държавата.

Одитиращият екип на Сметната палата очаквано е проявил тотално неразбиране на философията и ценностите на банковия надзор като функция, а самият „одит” е само опит за някакъв поглед в административен план и поради тази причина най – малкото е недостатъчен в контекста на претенциите за пълен и изчерпателен критичен преглед на дейността на БНБ, и в частност на банковия надзор като функция на БНБ. Това издава тесногръдие и липса на всякакви знания в тази област, което е безспорно. Затова те ограничават своя анализ само до ефективност, като правят уговорка, че не могат да се произнесат за ефикасност. А ефикасността в този случай се крие точно в намалението на административната тежест, излишната бумащина чрез използването на отдавна модерни системи за комуникация като компютри, софтуер, мобилни и конферентни връзки. Като говорим за ефективност на надзора ще припомня следното. Фалити на банки в България не е имало от поне 15 години насам. След разразилата се от 2008 г. икономическа криза в света, Банковият надзор удържа здрави всички банки, като особено уязвими бяха банките, чийто майки са базирани в наша съседна страна. Не допуснахме ни най – малък проблем. През 2014 г. фалира банка чрез внезапен мощен външен натиск и грандиозен репутационен риск, породен от редица фактори с решаващата роля на държавни институции, които са добре известни и без никаква роля в този процес на Банков надзор. Може ли категорията ефективност на надзора да се прилага и определя при такива форсмажорни обстоятелства? За мен ефективността на Банков надзор до 20.06.2014г е 100%. По-полезно би било да се оцени ефективността на БНБ в периода от юни 2014 г. досега. Защо не е оценена ефективността на надзора и УС на БНБ в периода на специалния надзор? Това е продължение на надзорната функция с правомощията на УС. Така или иначе всички решения на УС са били докладвани от заместващия ме главен директор, което е в съответствие с правилата. Та нали одита на Сметната палата е до 31.12.2014 г. Половин година - empty space! Дали и доколко са били ефективни действията на УС, които единствено доведоха до държавна помощ за една банка, вероятно ликвидни улеснения за още няколко, изчерпване на средствата на ФГВБ и бюджетен дефицит заради скалъпения фалит на друга?

Като имате предвид изводите и констатациите, а също така и препоръките, отправени към БНБ от одитиращия екип, как оценявате компетентността на одиторите от Сметната палата?

- Очевидно е, че нямат ресурс, капацитет за такава проверка. Това е било ясно още при поръчването на този одит. Затова са привлекли някакъв консултант. Трябва да е някой скрит талант, който на мен не ми е известен. А иначе, те са хора, вероятно обучени в някаква степен да упражняват финансов надзор. Поне това казва и председателят на СП, който изтъква като свой актив над 20 годишен опит във финансовия контрол. Но финансовият контрол няма абсолютно нищо общо с банковия надзор. Аз имам 24 г. опит в банков надзор, но не бих се наел да правя оценка на ефективността на Сметната палата по отношение на контрола й върху финансовата дисциплина на някое министерство. За мен това би било извращение на функциите на държавен орган, използван за цели, за които не е създаден и подготвен. Да познаваш и владееш аспектите на държавното управление е държавническо изкуство и неопровержима ерудиция.

Внимателно разгледах целия доклад. Обърнах особено внимание на методологията, защото така се прави. И установих, че в приложената одитна методология, описана на стр 20-21 от доклада, в които е оповестено, че са използвани два подхода: системно - ориентиран подход и резултатно - ориентиран подход. Каквото и да значи това. И двата подхода обаче съдържат едни и същи фактори, което прави и двата едновременно неразбираеми и най – малкото препокриващи се, т.е. напълно се обезсмислят един друг и това обезличава изводите и констатациите, след като са приложени. А това би трябвало да е фундаментът на този труд.

Как възприемате привличането на външни консултанти в разработването на отделни части на доклада на Сметната палата? На базата на какви нормативни документи са привлечени, кои са те, защо имената и референциите им за опит и независимост не са приложени към доклада?

- Както вече казах, нямат капацитет. Не ми е известно, кой е консултант, но то и целият доклад като че ли е анонимен. Не е известно кой го е изготвил, кой го е подписал. Но за докладите от банков надзор има такива забележки, които са оценени като, забележете!, предпоставка за неефективен банков надзор.

Вижте, има само един верен подход при оценяване дейността на Банков надзор и той е, че такава специфична задача може да бъде изпълнена само от друг орган за банков надзор в страна от ЕС, ако бъде помолен и е съгласен да извърши такава проверка. Налице са 27 възможности. Само такава оценка би могла да бъде реалистична.

Посочете вашите забележки?

- Целия доклад, всяко изречение от него има нужда от коментар и възражения. Ако трябва да анализираме целия доклад, ще е необходимо много време и място. Затова аз ще се спра само на принципните аспекти. Не може т.н. одит да се базира на прегледа само на надзорните действия на 4 банки, едната от които нали можете да познаете коя е. Не може да е доказателство за неефективност липсата на подписи тук или там, липсата на приемателно – предавателни протоколи между инспекторите при тяхната комуникация, липсата на протоколи едва ли не от разговорите помежду им. Това просто е прекалено.

Банковият надзор работеше в максимална близост до съвременното разбиране за корпоративно управление, без излишна хартия и излишни формални процедури. Болшинството от надзорниците са опитни специалисти и отлично владеят процесите. Имаше отворен диалог на всички нива, особено в периода на моето управление. Одиторите не са си направили труда да разберат за ежеседмичните срещи между мен и директорите на дирекции всеки понеделник от 10 ч., където открито са разглеждани всички текущи въпроси. Освен това, вратата ми е била отворена за всеки служител по всяко време. Но те тук биха казали – няма писмени доказателства.

Това практически е одит на само една дирекция в Банков надзор, а именно дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции”, което е мощно доказателство за ограничеността и оттам, няма да е пресилено да кажа, недобронамереността на одита. Ами защо тогава не определиха само дейността на тази дирекция като неефективна, макар това да не е вярно, а лепят етикет на цялото управление Банков надзор? Ще ви кажа - защото така по  тежи и ще свърши повече работа на когото трябва.

Надзорният преглед не е само дистанционен надзор и инспекции, а дейност в цялата съвкупност на правомощия на надзора от момента на кандидатстване за лиценз на банка или финансова институция до нейния естествен или насилствен край. Освен всички дейности по оценка на акционерите, спазването на закона при кандидатстване за лиценз, събиране на всякаква релативна информация за бъдещите акционери, оценка на правния и финансов аспект, проверки по системите за сигурност и много други съпъстващи дейности, в Надзорния преглед участват и данните от взаимодействието с външните одиторските компании, рейтинговите агенции и всякакъв род друга информация, оценка за която не е дадена.

Не е направен и опит за цялостна оценка на дирекциите Правна, "Надзорна политика", "Специален надзор", "Макроанализи и финансова стабилност" и тяхното място в цялостния процес по Надзорен преглед.

Не е направена оценка на дейността по надзор на финансовите институции, прането на пари и съвместните действията с ФГВБ, съвместната дейност с ДАНС, дейността по искания и разпореждания на съд, прокуратура и следствие и органи на МВР, което е част от надзорния преглед.

Не е направена оценка на дейността в Европейските структури по банков надзор, както и в Базелския комитет, МВФ и Световна банка и взаимодействието с тях, което е част от надзорния преглед.

Не е направена оценка по дейността на макропруденциалния надзор и макропруденциалните мерки най – малко по отношение на капиталовата адекватност и ликвидността. Изобщо не е забелязана дейността по финансовата стабилност и различните изследвания и модели за потенциални рискове. Също важни части от надзорния преглед.

Ако се върнем към дейността на дирекция Надзорно наблюдение на кредитните институции не е направен и опит за оценка на дейности като: работа в надзорните колегии, по съвместните решения за капитала на банкови групи, съвместни рискови оценки, срещи и презентации в надзорните колегии, съвместни инспекции, обмен на информация с колеги от европейски надзори, работа по одобрение на вътрешни модели, оценките на Вътрешния анализ на адекватността на капитала. А всичко това е част от надзорния преглед и става единствено и само чрез контакт с банките. Пропуснат е и много важният елемент от надзорния преглед – диалогът с институциите. Но това са сложни неща. Но те, ако не бяха такива, то можеше и Сметната палата да надзирава кредитните и финансови институции, нищо че са частни. Във всички има държавен или общински ресурс.

Изводите на Сметната палата на 99% се базират на липсата на писмени правила и процедури по различните дейности. Но те не са си направили труда да разберат или поне да установят какви са т.н. установени обичайни практики, което говори за пълно неразбиране и тенденциозност.

Всяко едно тяхно твърдение е предшествано от много повърхностни, установени според тях факти. Но ако на всяко тяхно твърдение се зададе въпросът ЗАЩО?, то от текста няма да получите задоволителен отговор. Т.е. няма обосновани аргументи за направения извод или констатация, както и на главния въпрос Ефективен ли е Банков надзор?

Вие станахте обвиняем заради кризата в КТБ, какво смущаващо има в доклада на Сметната палата за тази банка?

- В доклада на много места се намеква за случая КТБ /тя безспорно е една от четирите банки в извадката/, от който се вадят изводи за неефективността на надзора. Всъщност, ако не беше случаят с КТБ нямаше да го има и този доклад. Критикува се и дейността на Подуправителя по отношение на надзорните мерки. Надзорните мерки са многоаспектен въпрос. Всичко това е тенденциозно и злонамерено и преследва една единствена цел – да подсили обвиненията и отново да измести фокуса на проблема с КТБ, който е организираната внезапна атака по лидвидността й и последващият изкуствено създаден капиталов проблем. Не случайно одиторите на палата не са получили докладите на трите „одиторски” фирми и то не за друго, а заради страх да не се разпространи видяното в тях.

В доклада на няколко места са заложени текстове, които са релевантни /ако не и еднакви/ с повдигнатите обвинения към мен и колегата от банков надзор. Това е ярко доказателство за предназначението на този доклад.

Между другото, когато е представен проектът за доклад на Сметната палата в БНБ, той е бил предоставен на служители в Банков надзор за коментари и възражения. Почти на всяко изречение е подготвено аргументирано обяснение или възражение. Така подготвеният материал е бил предаден на ръководството на Банков надзор /разбирай Подуправител/. Нищо от тези обяснения и възражения очевидно не е било изтъкнато пред одиторите. Това говори за: професионалното ниво на ръководството на Банков надзор, за удовлетвореността и убедеността от тяхна страна, че одитният доклад ще послужи на обвинението да изградят теза срещу обвинените подуправители и служител, без да се интересуват от последиците за хората в надзора и авторитета им.

По свидетелства на служители в Банков надзор, изтощително асиситиращи одиторите през четирите месеца на проверката, същите са дошли с готово формулирани констатации и всякакви обяснения от надзорниците са били подминавани с пренебрежение. Член на одиторския екип е споделил, че те са там само за да потвърдят подготвените предварително констатации. Това означава, че целта на одитната проверка е една – да е полезна на всеки друг, но не и на Банков надзор за „подобряване” на дейността му. В момента преобладаващата част от служителите в банков надзор са възмутени от съдържанието на доклада.

В доклада има сериозна критика и към Вътрешния одит на БНБ. Дали е основателна или не е друг въпрос, но се опасявам че шефът на Вътрешния одит скоро може да бъде сменен.

Косвено доказателство за безполезността на този доклад относно бъдещето на надзора е интервюто във в. Банкер от 24.10.2015 г на Димитър Костов, сегашния подуправител на Банков надзор. От него ясно личи, че единственото, което ще се направи, е да разделят дирекцията "Надзорно наблюдение на кредитните институции" на две дирекции - "Дистанционен надзор" и "Инспекции". Апропо, такава структура съществуваше до 2008 г. В този период фалираха една дузина банки. След 2008 г. и до ден днешен има фалит само на една банка и то при изключително съмнителни обстоятелства. Е, коя структура е по-ефективна? Това действие е доказателство за сериозен дефицит на професионален капацитет и ясна визия за развитието на надзорната функция. Правят се огромни крачки назад, вместо напред. Другото, което казва е, че докладите от надзорните инспекции няма да бъдат предоставяни на членовете на УС, както е било и досега. Правомощията на подуправителя си остават същите. С една дума всичко си остава по старому.

Все пак няма ли извод или констатация в доклада на Сметната палата, с които сте съгласен и приемате за обективен?

- С радост мога да заявя, че има. Единствените неща, с които се съгласявам са: спорната роля на Главния директор в надзорния процес, недостатъчният персонал, недостатъчното информационното осигуряване и непрозрачността при избор на квестори и на гаранции за квалификацията им. Всичко останало не го приемам за вярно.

Докладът е абсолютно поръчков, като предварително е очертан кръгът от интереси, които се преследват и са дадени предварителни насоки за начините, по които да се постигне целта. Аз не съм изненадан. Не съм изненадан и от това, че е бил приет без възражения от ръководството на БНБ? В крайна сметка дори и да не си Подуправител на БНБ, отговарящ за Банков надзор, трябва да ти е обидно? А дали самият доклад отговаря на критерия ефективност предстои да разберем.

В доклада на палата са дадени и много препоръки, обективни ли са?

- Да. С гордост заявиха, че са над 50. Дали сегашното ръководство ще ги изпълнява, не знам. Аз лично не бих. Или повечето от тях.

Но да оставим това. Този доклад нито ще е първият, нито ще е последният фойерверк, който ще бъде изстрелян в небето, привличайки погледа на хората. Така важните неща ще остават в тъмното. А те са в разпределянето на една голяма сочна торта и за всеки, който има принос в това дело, да е допуснат до нея и да получи съответното голямо, сочно и вкусно парче. Възможно е да не останат и трохи.

Дойче веле: ЕС, САЩ и Русия да смачкат Ислямска държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260370_%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%3A+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%98%D1%81%D0%BB%D1

 Техните кукловоди, идеолозите на тези отвратителни убийци, независимо дали са в Сирия, в Ирак или другаде, трябва да бъдат издирени колкото е възможно по-бързо и да бъдат елиминирани.

Към кризата с бежанците сега се прибавя и терористична криза. Всички сме в опасност. Сега Европа, САЩ и Русия трябва да се обединят и да смажат Ислямската държава, призовава в коментара си Бернд Ригерт, публикуван от Дойче веле.

Атака срещу Франция. Европа е шокирана. Коварните терористи бяха избрали за своя цел не само клетите случайни жертви, но и всички нас, цивилизованите хора. Цялото човечество, както се изрази американският президент Барак Обама.

В потреси гняв сме принудени да гледаме отстрани, докато терористите нахлуват с концентрирани акции и безцелно избиват стотици хора. Франция, Европа и светът сега трябва да се изправят като един и да отвърнат на удара. 

Срещу терористите, които очевидно са радикални ислямисти, трябва да се използват всички средства. Техните кукловоди, идеолозите на тези отвратителни убийци, независимо дали са в Сирия, в Ирак или другаде, трябва да бъдат издирени колкото е възможно по-бързо и да бъдат елиминирани. Защото така наречената Ислямска държава очевидно е обявила война не само на Франция, но и на всички свободолюбиви хора по света.

ЕС, САЩ и Русия да смачкат Ислямската държава

В името на изконните френски ценности свобода, братство и равенство сега цял свят трябва да се надигне срещу терора. В неделя в турския курортен град Анталия започва срещата на 20-те икономически най-развити държави, която предлага отлична възможност за това.

САЩ, Русия, че дори войски на НАТО от Европа трябва заедно да навлязат в Сирия и в Ирак и да ликвидират терористичната банда, наречена Ислямска държава – колкото е възможно по-бързо.

След атентатите в Париж през януари тази година станахме свидетели на вълнуващата демонстрация на солидарност, в която се включиха мнозина международни политици. Красив жест, спор няма, но това не е достатъчно. Безскрупулните убийци очевидно разбират единствено езика на насилието.

Замразете всички други конфликти!

Всички други конфликти по света сега трябва да бъдат замразени. Защото следващият терористичен акт може да удари произволна държава. Вчера в Русия също беше обявена повишена тревога заради опасността от тероризъм. В Турция миналия месец имаше голямо терористично нападение. Да не забравяме Мадрид-2004 и Лондон- 2005. 

В момента никой не знае къде из Европа и по света и колко точно „спящи” терористични клетки поддържат ислямистите. Световната общност трябва да престане да се занимава със съдбата на сирийския властник Асад и най-напред да прекърши гръбнака на ужасяващата Ислямска държава.

Двойна криза

Ето, че към бежанската криза в Европа се добавя втора криза – терористичната. Заплахата е голяма и непредвидима. Тъкмо в този решителен миг Европа трябва да покаже, че може да бъде едно цяло, че може да действа като едно цяло. 

Сигурността на гражданките и гражданите се намира под сериозна заплаха. Тъй че лидерите на Европа, на САЩ и на Русия са длъжни в един глас да заявят: Ще се браним!

Die Welt: Сега нито едно решение за Сирия няма да бъде взето без Москва

http://svetoven.pogled.info/news/69246/Die-Welt-Sega-nito-edno-reshenie-za-Siriya-nyama-da-bade-vzeto-bez-Moskva

/Поглед.инфо/ Пътят към урегулирането на сирийската криза ще бъде труден, но за Русия всички проблеми представляват още една възможност да изиграе конструктивна роля в разрешението на конфликта, пише немското издание.

Популистката десница в Европа се нахвърли върху имигрантите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649544_populistkata_desnica_v_evropa_se_nahvurli_vurhu/?ref=rss


Германският вътрешен министър Томас де Мезиер днес призова да не обвързват терористичните нападения в Париж с мигрантската криза в Европа, предаде Франс прес. "Бих искал настоятелно да призова никой да не установява прибързано връзка между атентатите и дебата за бежанците, заяви министърът на пресконференция в Берлин.

Малко по-рано новосформираното консервативно правителство на Полша обяви, че страната не може да спазва европейските споразумения за приемане на мигранти според квотите...

Най-важното от Варна във вчерашния 14 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306532

И във Варна ще има глобени за непочистени предизборни плакати До седмица ще стане ясно колко от политическите партии, коалициите и комитетите във Варна ще бъдат глобени за непочистени агитационни материали след местния вот. Това заяви ресорният зам.

Лидерите на Г-20 в Анталия, 12 000 полицаи на пост денонощно

http://offnews.bg/news/n_1/n_591725.html

Лидерите от Г-20 се събират днес в курортния турски град Анталия след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, отнели живота на 129 души. Ф окусът на разговорите ще е върху борбата с тероризма и мигрантската криза, съобщи Ройтерс.  След ужаса в Париж турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че атаките във френската столица са показали, че времето за думи е изчерпано и е време за действия. Френският президент Франсоа Оланд отмени участието си в срещата, но заяви, че Франция ще бъде представена в Анталия от министъра на външните работи и министъра на финансите.  Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори с китайския президент Си Цзинпин, ръководителя на МВФ на Кристин Лагард, германския канцлер Ангела Меркел и турския президент Тайип Ердоган, а сред обсъжданите теми ще бъдат ситуацията в Сирия и Украйна, съобщи РИА Новости. Официална двустранна среща с американския президент Барак Обама не е планирана, но Кремъл не изключва лидерите да поговорят „на крак“.  Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще бъдат на пост денонощно, за да охраняват срещата, обяви вътрешният министър на Турция Селями Алтънок, съобщи АФП. Засилена е и охраната по море и въздушния контрол.

Българката Светла, която анимира "Замръзнало кралство"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113427

МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА
Нека си го кажем направо - колко от нас станаха принцеси? Ама честно? И не говоря за прекрасното чувство да бъдем принцесите на татко или на любимия мъж, а за онези, които наистина носят корони на главите си, пищни рокли и имат опашки от принцове пред вратите на стаите си. А въобще срещали ли сме такова митично създание?
МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА Нека си го кажем направо - колко от нас станаха принцеси? Ама честно? И не говоря за прекрасното чувство да бъдем принцесите на татко или на любимия мъж, а за онези, които наистина носят корони на главите си, пищни рокли и имат опашки от принцове пред вратите на стаите си. А въобще срещали ли сме такова митично създание?

Терористите посочиха следващите световни столици, които целят

http://svetoven.pogled.info/news/69245/Teroristite-posochiha-sledvashtite-svetovni-stolitsi-koito-tselyat

/Поглед.инфо/ Британски медии съобщават, че терористите подготвят нова серия терористични актове, които ще извършат в Лондон, Вашингтон или Рим.

Нови шокиращи разкрития за касапницата в Париж! Двама от атентаторите са ученици

http://petel.bg/Novi-shokirashhi-razkritiya-za-kasapnitsata-v-Parizh--Dvama-ot-atentatorite-sa-uchenitsi__134079

В кървавите атентати в Париж в нощта срещу 14 ноември са участвали двама тийнейджъри на възраст от 15 до 18 години. Това пише Le Figaro,...

Г-20 обсъжда план срещу терора

http://petel.bg/G-20-obsazhda-plan-sreshhu-terora__134080

Курортният турски град Анталия днес ще стане средище на лидерите от Г-20 които ще обсъдят борбата с тероризма и мигрантската криза....

Слънце и облаци се редуват днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_591720.html

Слънце и облаци ще се редуват днес, но няма да вали. Максималните температури ще са между 12° и 17 градуса. Ще духа слаб вятър. Повече облаци ще има в планините, по високите върхове термометрите ще се качат до 2 градуса, според прогнозата на НИМХ.  Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. През деня облачността временно ще се увеличи, но валежи не се очакват и край морето.  

Шоколадови кексчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113133


Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Валс: Ние сме във войнa

http://europe.actualno.com/vals-nie-sme-vyv-vojna-news_507625.html

"Да, ние сме във война. Ние сме изправени пред организирана терористичната армия на джихадистите". Това каза вчера вечерта френският премиер Мануел Валс пред TF1, след като посети ранените от снощните атентати в Париж в болницата Сент Антоан, цитиран от БГНЕС. "Ще ударим и унищожим този враг във Франция и Европа, както и тези, които извършиха това нападение. Ще отговорим по същия начин с волята да ги унищожим. Ние ще спечелим тази война", каза още Валс. "Тази армия е взела решение, преди месец

Трус от 3,1 по Рихтер във Варненско

http://varna.actualno.com/trus-ot-31-po-rihter-vyv-varnensko-news_507626.html

Земетресение с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 22,44 ч. снощи с епицентър на 13 км североизточно от Нови Пазар и на 37 км североизточно от Шумен, с дълбочина 5 км, пише БГНЕС.  Няма данни за материални щети и пострадали.

Вихри вилнеят на Венера

http://cosmos.actualno.com/vihri-vilnejat-na-venera-news_507354.html

Европейската космическа агенция (ESA) е публикувала серия снимки на южния полюс на Венера, заснет от космическия апарат Venus Express. Атмосферата на Венера е много по-плътна и гореща от земната – температурата на нейната повърхност достига 450°C. Тя се състои основно от въглероден диоксид и азот и съдържа също плътни облаци от сярна киселина, което води до силен парников ефект. От февруари 2007 до април 2008 г. сондата Venus Express е правила снимки на полярните вихри с диаметър 2-3

Пътна обстановка в страната - 15 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306531

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”:област Пазарджик: на АМ „Тракия“: на виадукт при км 67+027 – напълно се затваря движението в участък от км 66+700 до км 67+430 в посока гр. София. Движението в посоченият участък се прехвърля в платното за насрещното движение; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово.

Известно е името и на трети терорист

http://svetoven.pogled.info/news/69244/Izvestno-e-imeto-i-na-treti-terorist

/Поглед.инфо/ Френският вестник „Фигаро“ разкри името на третия от общо 7-те терористи в Париж, които бяха убити или се самовзривиха.

49 въоръжени групировки в Сирия осъдиха клането в Париж

http://svetoven.pogled.info/news/69243/49-vaorazheni-grupirovki-v-Siriya-osadiha-klaneto-v-Parizh

/Поглед.инфо/ Близо 50 въстанически групи в Сирия осъдиха терористичните атаките на „Ислямска държава“ в Париж като насочени „срещу човешките ценности“.

Светът скърби и подкрепя Франция

http://svetoven.pogled.info/news/69242/Svetat-skarbi-i-podkrepya-Frantsiya

/Поглед.инфо/ Цял свят изразява солидарност, съпричастност и съчувствие с Франция след петъчните атентати, отнели живота на 129 души.

Маските паднаха! Истината за Гъмов и Преслава се разкри пред цяла България

http://petel.bg/Maskite-padnaha--Istinata-za-Gamov-i-Preslava-se-razkri-pred-tsyala-Balgariya__134077

Cтaнимиp Гъмoв пoĸaзa ĸaĸвo изпитвa ĸъм Πpecлaвa. Aĸтьopът чaĸaшe дa cвъpши шoyтo, зa дa paзĸpиe иcтинaтa! Гъмoв и Πpecлaвa бяxa нaй-близĸитe вътpe, нo нaвън...

4 съвета, които ще принудят косата ви да расте буквално за една нощ

http://petel.bg/4-saveta--koito-shhe-prinudyat-kosata-vi-da-raste-bukvalno-za-edna-noshh__134029

За да бъде вашата коса силна и да расте със скоростта на светкавица, приложете точно тези четири трика. Липсва ли ви дългата коса и...

Погребват във Франция българина Себастиян, който бе убит от джихадистите в бар "Камбоджа"

http://petel.bg/Pogrebvat-vav-Frantsiya-balgarina-Sebastiyan--koyto-be-ubit-ot-dzhihadistite-v-bar-Kambodzha__134078

Българският гражданин Себастиян Проази, който загина по време на терористичните атаки в Париж, ще бъде погребан във Франция. Днес ще се...

Радарите за превишена скорост днес - 15 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=306530

Служители на пътната полиция ще следят днес - 15 ноемри, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00ч.-10:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.

Българин с двойно гражданско загинал в Париж

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69241/Balgarin-s-dvoino-grazhdansko-zaginal-v-Parizh

/Поглед.инфо/ Български граждани е сред загиналите при атентатите в Париж, предаде БНР.

На коя зодия аурата свети най-ярко?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5111647


Овен
О-оранжево небето
Рога №1 в зодиака се влияят от управляващата ги планета - Марс. Овните обичат да бъдат описвани като динамични, общителни и смели хора. Зад гърба им хората ги наричат арогантни комплексари, ревнивци и лъжци. Тяхната агресия съответно избива в подобаващата ярка аура. При здравия и доволен от себе си Овен тя е с оранжев цвят.
Овен О-оранжево небето Рога №1 в зодиака се влияят от управляващата ги планета - Марс. Овните обичат да бъдат описвани като динамични, общителни и смели хора. Зад гърба им хората ги наричат арогантни комплексари, ревнивци и лъжци. Тяхната агресия съответно избива в подобаващата ярка аура. При здравия и доволен от себе си Овен тя е с оранжев цвят.

От днес 40 дни се пречистваме в пост и молитва за раждането на Спасителя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113105

Tази неделя е началото на 40-дневния Рождественски пост. Нарича се още Коледен, а също и Филипов, тъй като започва винаги на 14 ноември, деня на св. апостол Филип.
Кои и колко са постните дни? Как да постим и какво целим? Трябва ли да вземем благословия и причастие, какво да ядем, на какво да обърнем особено внимание през дните до Рождество
Tази неделя е началото на 40-дневния Рождественски пост. Нарича се още Коледен, а също и Филипов, тъй като започва винаги на 14 ноември, деня на св. апостол Филип. Кои и колко са постните дни? Как да постим и какво целим? Трябва ли да вземем благословия и причастие, какво да ядем, на какво да обърнем особено внимание през дните до Рождество

С кудкудякане не става, но само то остана

http://viewpoint.actualno.com/s-kudkudjakane-ne-stava-no-samo-to-ostana-news_507565.html

Да затваряме границите, да не пускаме никой – пиле да не прехвръква. Това беше масовият призив, който звучеше по отворената за зрители телефонна линия на Канал 3 след ужаса в Париж. Вече съм журналист от доста време и много истории като тази в Париж се налагало да отразявам – истории на тотален ужас, на изпуснатия зъл демон от бутилката. И най-важното, което съм научил, е следното – на паникьори просто не им се дава думата! Паниката реже по-дълбоко от всеки нож. А особено плит

Skype направи безплатни обажданията за Франция

http://europe.actualno.com/skype-napravi-bezplatni-obajdanijata-za-francija-news_507622.html

Skype направи безплатни всичките обаждания на стационарните и мобилните телефони на Франция след терористичните атаки в Париж, гласи официално съобщение на компанията. "Зарази разрушителните събития в Париж искаме да помогнем на хората да останат свързани с техните роднини, приятели и колеги", поясни „Скайп“. Отбелязва се също, че разговорите ще останат безплатни и следващите няколко дни, пише БГНЕС. От вчера Facebook позволява на потребителите си да добавят флага на Франция

Единият от терористите смятал да се самовзриви на трибуната на „Стад дьо Франс“

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69240/Ediniyat-ot-teroristite-smyatal-da-se-samovzrivi-na-tribunata-na-Stad-do-Frans

/Поглед.инфо/ Един от терористите в Париж е имал билет за мача на стадион „Стад дьо Франс“ и се опитал да вкара взрива вътре, но е бил забелязан от охраната, пише вестник „Уол стрийт джърнъл“.

Коледните пости започват днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/15/2640183_kolednite_posti_zapochvat_dnes/?ref=rss


От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

През първата седмица на коледния пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този...

15 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306529

Събития: 1315 г. — В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. — В името на краля на Испания войските на Франсиско Писаро нанасят окончателно поражение на държавата на Инките и превземат столицата ̀и Куско.

В Европа изнасят масов терор от Ирак и Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/69239/V-Evropa-iznasyat-masov-teror-ot-Irak-i-Siriya

/Поглед.инфо/ Терористичните действия ще накарат Европа да води по-реалистична политика, смятат някои немски медии.

Доналд Тръмп посочи как парижани лесно са могли да се спасят от терористите

http://petel.bg/Donald-Tramp-posochi-kak-parizhani-lesno-sa-mogli-da-se-spasyat-ot-teroristite__134076

Милиардерът Доналд Тръмп, който вероятно ще бъде номиниран за кандидат за президент от Републиканската партия, заяви, че нападенията в...

Сензация на масата: Шоколадена торта само за 1 минута

http://petel.bg/Senzatsiya-na-masata--SHokoladena-torta-samo-za-1-minuta__134027

Рядко има някой, който не обича шоколадов сладкиш. Въпреки това, за добър сладкиш трябва малко повече труд и време.  Затова ние ви...

Гърция проверява дали още един от терористите е влезнал в Европа през Гърция (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649542_gurciia_proveriava_dali_oshte_edin_ot_teroristite_e/?ref=rss


Притежателят на сирийски паспорт, открит близо до тялото на един от атентаторите от петъчните нападения в Париж, е минал през октомври през Гърция. Това заяви гръцкият вицепремиер, отговарящ за силовите ведомства.

По думите на Никос Тоскас, цитиран от "Ройтерс" не е изключено и втори от седмината нападатели да е минал по същия път.

"Притежателят на паспорта е минал през остров Лерос на 3 октомври, където е бил идентифициран съгласно правилата на ЕС", се казва в официалното...

Двама от терористите в Париж са влезли в Европа през Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649542_dvama_ot_teroristite_v_parij_sa_vlezli_v_evropa_prez/?ref=rss


Притежателят на сирийски паспорт, открит близо до тялото на един от атентаторите от петъчните нападения в Париж, е минал през октомври през Гърция. Това заяви гръцкият вицепремиер, отговарящ за силовите ведомства.

По думите на Никос Тоскас не е изключено и втори от седмината нападатели да е минал по същия път.
"Притежателят на паспорта е минал през остров Лерос на 3 октомври, където е бил идентифициран съгласно правилата на ЕС", се казва в официалното съобщение на министъра. Той...

Прогноза за времето - 15 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306528

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валеж. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Максимални температури между 12° и 17°, в София около 13°. Атмосферното налягане ще се понижава и към края на деня ще доближи средното за месеца.

Девонското масово измиране смалило гръбначните

http://interest.actualno.com/devonskoto-masovo-izmirane-smalilo-grybnachnite-news_507346.html

"Ерата на рибите" в историята на Земята е завършила много по-рано от "ерата на динозаврите" – нейният край е поставен от девонското масово измиране още преди 360 млн. години. Сушата по това време е усвоявана от първите гръбначни, а в океаните още плували риби с размери на автобус. Но измирането настъпило и гръбначни с размер повече от половин метър почти не останали. Застудяването продължило около 100 000 години и ледниците практически достигнали тропическите ширини. Морското равнище спа

Ясно е името на един от терористите, участвали в нападенията в Париж

http://europe.actualno.com/jasno-e-imeto-na-edin-ot-teroristite-uchastvali-v-napadenijata-v-parij-news_507619.html

Вече е ясно името на един от терористите, участвали в нападенията в Париж, съобщава CNN. Става дума за 29-годишния френски гражданин Исмаел Омар Мостефай. „Франс прес” съобщава, че пръстовите му отпечатъци са открити в концертната зала „Батаклан”. Прoверява се дали той е пътувал до Сирия през 2014 година. За Исмаел се знае, че е бил привърженик на идеите на радикалния ислям, но никога не е бил свързван с терористични организации. Брат му и баща му вече са задържани. Брат

Райън Гигс е играч №1 в ерата на сър Алекс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113069

Райън Гигс е най-големият футболист на „Манчестър Юнайтед“ в ерата на сър Алекс Фъргюсън. Класацията прави вестник „Дейли Мейл“, който нареди Димитър Бербатов на 41-во място в същото подреждане.
„От тийнейджър до побелели коси Гигс бе най-необикновеният футболист с почти 1000 мача за „червените дяволи“, пише изданието.
Райън Гигс е най-големият футболист на „Манчестър Юнайтед“ в ерата на сър Алекс Фъргюсън. Класацията прави вестник „Дейли Мейл“, който нареди Димитър Бербатов на 41-во място в същото подреждане. „От тийнейджър до побелели коси Гигс бе най-необикновеният футболист с почти 1000 мача за „червените дяволи“, пише изданието.

Генуа - невероятният ъгъл на Ботуша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5110948


Тук може да се разходите по най-красивата улица в Италия

МАЯ ДИМИТРОВА
Ъгъл или врата. Това са две от тълкуванията за името на един от най-красивите градове и важно пристанище в Италия - Генуа.
Едното обяснение е, че идва от лигурската дума genu, която означава коляно, а в по-широк смисъл и ъгъл. Защитниците на този превод смятат, че е така,
Тук може да се разходите по най-красивата улица в Италия МАЯ ДИМИТРОВА Ъгъл или врата. Това са две от тълкуванията за името на един от най-красивите градове и важно пристанище в Италия - Генуа. Едното обяснение е, че идва от лигурската дума genu, която означава коляно, а в по-широк смисъл и ъгъл. Защитниците на този превод смятат, че е така,

Лидерите от Г-20 се събират в Анталия след терора в Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649066_liderite_ot_g-20_se_subirat_v_antaliia_sled_terora_v/?ref=rss


Лидерите от Г-20 се събират днес в курортния турски град Анталия след терористичните атаки  в Париж на 13 ноември, отнели живота на 129 души, предаде "Ройтерс". Въпреки че по план държавните глави и правителствените ръководители трябваше да обсъждат най-вече актуалните икономически проблеми, очаква се фокусът на разговорите да е върху борбата с тероризма.

Срещата, която ще се проведе в неделя и понеделник, е само на 500 км. от Сирия, където продължаващата 4 години и половина...

Започват коледните пости, седмица без венчавки

http://offnews.bg/news/n_1/n_591711.html

Коледните пости, които продължават до 25 декември, започват от днес.  Най-строг пост се спазва тази седмица - до 22 ноември, както и от 20 до 24 декември. През останалите дни от периода, с изключение на сряда и петък, са разрешени рибата и виното. Венчавките обаче са забранени от днес до Въведение Богородично(21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).  От постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора.  Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат Рождество Христово. 

След касапницата в Париж Папа Франциск изрече най-страшните думи: Започна Третата световна война

http://petel.bg/Sled-kasapnitsata-v-Parizh-Papa-Frantsisk-izreche-nay-strashnite-dumi--Zapochna-Tretata-svetovna-voyna__134075

Папа Франциск осъди кървавите атаки в Париж, определяйки ги като част от Трета световна война. Светият отец заяви това по време на...

Установена е личността на втори терорист

http://svetoven.pogled.info/news/69237/Ustanovena-e-lichnostta-na-vtori-terorist

/Поглед.инфо/ Френските власти назоваха името на втория терорист смъртник, участвал в нападенията в Париж, предаде Си Ен Ен.

Създава се Севернокипърската турска република

http://chronicles.actualno.com/syzdava-se-severnokipyrskata-turska-republika-news_507404.html

Севернокипърската турска република, съкратено СКТР, е непризната държава, заемаща северната част на остров Кипър. От 1975 до 1983 територията на Северен Кипър се нарича Турска федеративна държава Северен Кипър. Турция е единствената страна, признала независимостта на Северен Кипър. Съгласно международното право, Република Кипър запазва суверенитета си над цялата територия, влизаща в състава ѝ до 1974 г. Именно към това мнение се придържат всички останали държави и ООН. СКТР е отделена от оста

Адмирал от САЩ: НАТО да се бори заедно с Русия срещу терористите

http://svetoven.pogled.info/news/69236/Admiral-ot-SASHT-NATO-da-se-bori-zaedno-s-Rusiya-sreshtu-teroristite

/Поглед.инфо/ След терористичните атентати в Париж НАТО трябва да се бори заедно с Русия срещу терористите от „Ислямска държава“ (ИД), призова адмирал Джеймс Ставридис.

Хилари Клинтън призова за обединение срещу „Ислямска държава“

http://svetoven.pogled.info/news/69235/Hilari-Klintan-prizova-za-obedinenie-sreshtu-Islyamska-darzhava

/Поглед.инфо/ Лидерката в надпреварата за президентската номинация на Демократическата партия Хилари Клинтън призова света да се обедини, за да се справи с тероризма.

Каварна среща 2016-а с дунавско хоро и заря вместо с рок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113587

За първи път от 12 г. столицата на рока - Каварна, ще посрещне Нова година без рок. Вместо жици на площада ще се лее фолклор, представен от местни състави, а в първите минути на 2016 г. под звуците на дунавското хоро ще има заря. Решението взе новият кмет от БСП Нина Ставрева, която в сряда отмени планирания рокконцерт с участието на норвежеца
За първи път от 12 г. столицата на рока - Каварна, ще посрещне Нова година без рок. Вместо жици на площада ще се лее фолклор, представен от местни състави, а в първите минути на 2016 г. под звуците на дунавското хоро ще има заря. Решението взе новият кмет от БСП Нина Ставрева, която в сряда отмени планирания рокконцерт с участието на норвежеца

Религиозен календар за 15 ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5112958

Св. мчци Гурий, Самон и Авив (Начало на Рождественския пост) Св. Гурий и Самон пострадали по време на гонението при Диоклетиан. Чрез жестоки изтезания ги принуждавали да извършат езически обред, но християните били готови да умрат, а не да се кланят на идолите. Те помолили Господ за помощ. Бог чул молитвите им и ги дарил с необикновена твърдост.

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113058

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ето го един от джихадистите, потопил Париж в кръв

http://petel.bg/Eto-go-edin-ot-dzhihadistite--potopil-Parizh-v-krav__134072

Сирийският гражданин Ахмед Алмохамед, който се отправил към Западна Европа, минавайки през Сърбия, е заподозрян в организирането на...

Кошмар без край в Париж! Бомбена заплаха край Айфеловата кула

http://petel.bg/Koshmar-bez-kray-v-Parizh--Bombena-zaplaha-kray-Ayfelovata-kula__134073

Въоръжени полицаи претърсваха хотел в Париж, който се намира в близост до Айфеловата кула. Според свидетели районът около символа на...

Ето я една от най-скъпите къщи в България! Отвън е като дворец, но това, което се крие вътре...

http://petel.bg/Eto-ya-edna-ot-nay-skapite-kashhi-v-Balgariya--Otvan-e-kato-dvorets--no-tova--koeto-se-krie-vatre---__134025

Тази къща с двор се намира в столичния квартал Бояна, непосредствено до резиденцията, предаде "Профит". Имотът включва и добре...

Пълен списък на радарите на КАТ във Варна за днес

http://petel.bg/Palen-spisak-na-radarite-na-KAT-vav-Varna-za-dnes__134074

 Кадър Булфото Ето и пълният списък с радарите на КАТ във Варна за днес: 08:00ч.-10:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 10:30ч.-12:30ч....

От днес започват Коледните пости! Ето какво се забранява да се яде

http://petel.bg/Ot-dnes-zapochvat-Kolednite-posti--Eto-kakvo-se-zabranyava-da-se-yade__133817

Снимка: Булфото Като мине Голямата Задушница и Архангеловден, идват и „Коледните заговезни”. Те са ден преди да започне постенето или...

Сърбия: Това е един от заподозрените терористи

http://offnews.bg/news/n_1/n_591705.html

Сирийският гражданин Ахмед Алмохамед, който се отправил към Западна Европа през Сърбия, е заподозрян в организирането на терористичните нападения в Париж. Това твърди белградският вестник „Блиц“, цитиран от "Фокус".  Изданието публикува снимка на паспорта, за който се твърди, че е намерен до един от терористите. На него се вижда човек с типични за родените в Близкия Изток черти на лицето, гладко избръснат и с къса коса. Датата на раждане на публикуваното изображение е трудно да се различи, но се предполага, че годината е 1990. „Въз основа на този паспорт френските служби за сигурност са поискали помощ от колегите си от Сърбия, защото знаят, че нашите служби регистрират всеки, който влиза в Сърбия и имат най-изчерпателната база данни за имигрантите от Балканския маршрут“, пише „Блиц“.

Велика дата, която показва силата на българския войник! Сърбия ще помни завинаги този ден

http://petel.bg/Velika-data--koyato-pokazva-silata-na-balgarskiya-voynik--Sarbiya-shhe-pomni-zavinagi-tozi-den__134024

Денят 15 ноември ще остане в българската история с това, че след победите при Драгоман и Цариброд и Пирот е превзет от Българската армия по...

Жан Жулиен - художникът, който нарисува символа на съпричастност с Париж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/15/2649540_jan_julien_-_hudojnikut_koito_narisuva_simvola_na/?ref=rss


"Изразявам се визуално, така че първата ми реакция бе да нарисувам символ на мира за Париж", разказва френският художник Жан Жулиен. Той е авторът на превърналият се в световен символ на съпричастност знак. На основата на прочутия знак на антиядрените и антивоенни протести той добавя контура на Айфеловата кула.

Жулиен споделя пред сп."Тайм", че тъкмо започнала отпуската му, когато чул по радиото за атаките в Париж, в които в петъчната вечер загинаха близо 130 души и други почти 100...

Прониква по-хладен въздух

http://petel.bg/Pronikva-po-hladen-vazduh__134022

Кадър Булфото Още нощта със слаб до умерен вятър от северозапад ще проникне по-хладен въздух. Облачността ще се увеличи, но валежи не...

Вижте хороскопа си за днес! Скорпион-съдбоносно решение, Везни- път, а зодията победител е...

http://petel.bg/Vizhte-horoskopa-si-za-dnes--Skorpion-sadbonosno-reshenie--Vezni--pat--a-zodiyata-pobeditel-e---__134020

Овен  Всеки от ума си тегли. Даже и в най-умните книжки по приложна психология може да се окаже че е написано нещо такова, което съвсем да...

На 15 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113145


Руслан Мъйнов, актьор и певец
Проф. Васил Стефанов, театровед
Димитър Аврамов, политолог
Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП
Костадин Марков, депутат
Милен Марчев, продуцент и собственик на рекламна агенция
Проф. Румен Нейков, оперен режисьор и педагог
Ставри Калинов, художник и скулптор
Инж. Тодор Пеев,
Руслан Мъйнов, актьор и певец Проф. Васил Стефанов, театровед Димитър Аврамов, политолог Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП Костадин Марков, депутат Милен Марчев, продуцент и собственик на рекламна агенция Проф. Румен Нейков, оперен режисьор и педагог Ставри Калинов, художник и скулптор Инж. Тодор Пеев,

Любим виц на Буги Барабата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5113154


Любим виц
на Буги Барабата
Жена пита мъжа си:
- Скъпи, за обяд мусака ли да направя или телешко с гъби?
- Ти първо го направи, пък после ще му дадем
Любим виц на Буги Барабата Жена пита мъжа си: - Скъпи, за обяд мусака ли да направя или телешко с гъби? - Ти първо го направи, пък после ще му дадем

В “Ботев” взеха заплати без глоби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113445

Футболистите на “Ботев” (Пд) си получиха заплатите за октомври в пълен размер. Наложените от ръководството финансови санкции за срамното отпадане с 0:1 от “Созопол” на 1/4-финалите за Купата на България са удържани от заработените премии за двете домакински победи с по 1:0 над “Монтана” и “Пирин”. Месечните възнаграждения са преведени по дебитните
Футболистите на “Ботев” (Пд) си получиха заплатите за октомври в пълен размер. Наложените от ръководството финансови санкции за срамното отпадане с 0:1 от “Созопол” на 1/4-финалите за Купата на България са удържани от заработените премии за двете домакински победи с по 1:0 над “Монтана” и “Пирин”. Месечните възнаграждения са преведени по дебитните

Атентатите в Париж: Единият убиец е влязъл в Европа с вълната бежанци от Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_591682.html

Терористите, извършили масовите убийства в Париж в нощта на 13 срещу 14 ноември са «тренирани професионалисти», действали с паравоенни методи и с «невероятно хладнокръвие». Освен това изглежда доказано, че един от убийците е влязъл в Европа в началото на октомври с вълната бежанци от Сирия. Това съобщи малко преди полунощ електронното издание на френския всекидневник «Фигаро», което се позовава на информация от следствието. Така общото убеждение, че зад атентатите стои «Ислямска държава», е потвърдено и от първите анализи на събраните доказателства. Три групи, пише «Фигаро» са координирали действията си. Възможно е, тези хладнокръвни убийци да са били подготвяни в тренировъчни лагери на ИДИЛ, с други думи някъде в завзетите от терористичната групировка земи в Сирия и Ирак. Жертвите на атентатите към момента са 129; ранените са 352-ма, от които 99 в много тежко състояние. Френските дознатели са убедени, че участниците в трите групи или поне повечето от тях идват от зони на сражения в Сирия, продължава «Фигаро». Те описват ислямистите като «професионалисти», «перфектно координирани и привикнали да използват военни оръжия». «Това не бяха хора, които вчера са открили как се борави с бойно оръжие... Те методично презареждаха автоматите. Без угризения», казва Жулиен Пеарс, журналист от радио «Европа 1», който е бил в «Батаклан». Той описва един от терористите като «машина за убиване». Прокурорът Франсоа Моленс е уточнил, че всичките седем мъртви ислямистки нападатели са били сходно въоръжени: автомати «Калашников» калибър 7,62 мм, различни «марки» и експлозивен елек натъпкан с TATP – много летливо взривно вещество, използвано в атентатите в Лондон през 2005 година. Зарядът е бил свързан с детонатор, включван чрез бутон. А в елеците на камикадзетата край Националния стадион е имало и болтове и гайки, за да бъдат жертвите възможно повече. «Хората, завърнали се от бойните зони в Сирия и Ирак на това са учени – е казал пред «Фигаро» Марк Тревидич, бивш магистрат, специализиран по антитерористични следствия. – Очевидно е, че поне част от терористите са били с този профил. Експлозивните колани са деликатно пиротехническо приспособление. Трябва да знаеш как да го направиш, трябва да знаеш как действа. Трябва да можеш да се движиш без да го взривиш случайно...» От 4 до 5 месеца подготовка изисква такъв тип операция, е добавил магистратът. Освен това «тези хора имат предимството да познават много добре Франция, нейните традиции, механизмите на всекидневието. Те имат и приятели в нея.» Сирийски паспорт, издаден на мъж, роден през септември 1990 г. и неизвестен за френските служби, е намерен близо до трупа на единия нападател край националния стадион. От Париж веднага е било отправено питане до гръцките власти, за да се разбере дали името от паспорта, съответства на мигрант, идващ от Сирия и проверен на гръцката граница. (По-рано вчера следователите не бяха сигурни даже дали документът не е фалшив.) Отговорът от Атина е положителен. А според авторитетния гръцки всекидневник «Катимерини», младият мъж е минал граничния контрол на остров Лерос на 3 октомври, иначе казано в рекордния от началото на годината месец в мигрантската вълна. Все пак предстоят и други проверки, по-специално дали пръстовите отпечатъци, които са взели от «бежанеца» граничарите на Лерос, съвпадат с тези на трупа край «Стад дьо Франс».

Кошмарът продължава! Бемилостни терористите съобщиха следващите си цели, които са…

http://www.bnews.bg/article-143723

В социалните мрежи се появиха нови съобщения от терористи, в които се отправят заплахи и се определят следващите цели за атака.

Меси пред Роналдо по продадени фланелки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5113348

В състезанието за най-много продадени фланелки в световен мащаб Кристиано Роналдо отстъпва първото място на Лионел Меси. Пазарните статистики от началото на 2015 г. показват, че звездата на “Барселона” е маркетингов шампион, но съперникът му от “Реал” (Мадрид) го гони по петите. На седмо място е Неймар (“Барселона”).
В състезанието за най-много продадени фланелки в световен мащаб Кристиано Роналдо отстъпва първото място на Лионел Меси. Пазарните статистики от началото на 2015 г. показват, че звездата на “Барселона” е маркетингов шампион, но съперникът му от “Реал” (Мадрид) го гони по петите. На седмо място е Неймар (“Барселона”).

Късен гол срещу Швеция остави Дания в играта за Евро 2016

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/15/2649528_kusen_gol_sreshtu_shveciia_ostavi_daniia_v_igrata_za/?ref=rss


Отборът на Дания запази шансовете си за класиране на европейското първенство догодина с късен гол при гостуването си на Швеция в скандинавското дерби от баражите.

Шведите победиха с 2:1 и така интригата в сблъсъка се запази до реванша в Копенхаген след три дни.

Емил Форсберг в 45-ата и Златан Ибрахимович от дузпа в 50-ата дадоха комфортен аванс на домакините, но влезлият като резерва за Дания Николай Йоргенсен вкара ценното попадение за своя тим десет минути преди края....

БСП остро осъжда терористичната атака в Париж

http://bulgarski.pogled.info/news/69234/BSP-ostro-osazhda-teroristichnata-ataka-v-Parizh

/Поглед.инфо/ „Беше приета декларация на НС на БСП, която остро осъжда терористичната атака в Париж”. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5106268

Проф. д-р Васил Стефанов, театровед, бивш директор на Народния театър, 82 г.
Димитър Аврамов, политолог, 42 г.
Костадин Марков, депутат от Реформаторския блок в 43 НС, 44 г.
Проф. д. изк. Румен Нейков, оперен режисьор, 69 г.
Руслан Мъйнов, актьор, 39 г.
Ставри Калинов, скулптор, 71 г.
Инж. Тодор Пеев,
Проф. д-р Васил Стефанов, театровед, бивш директор на Народния театър, 82 г. Димитър Аврамов, политолог, 42 г. Костадин Марков, депутат от Реформаторския блок в 43 НС, 44 г. Проф. д. изк. Румен Нейков, оперен режисьор, 69 г. Руслан Мъйнов, актьор, 39 г. Ставри Калинов, скулптор, 71 г. Инж. Тодор Пеев,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване