Бракониери пребиха служител на парк "Пирин"

http://pik.bg/бракониери-пребиха-служител-на-парк-пирин-news438637.html

Бракониери пребиха служител на парк "Пирин"

Нагли бракониери налетяха върху служител на Национален парк „Пирин", който ги спипа да добиват незаконно дървен материал. При инцидента в района на хижа „Бъндерица" тримата нарушители на закона се нахвърлили върху 31-годишния Лъчезар Атанасов.Той се опитал да предотврати незаконната им дейност – добив на смолисти трески за подпалване на огън в Пирин планина, пише "Стандарт". Те обаче го повалили на земята. Един от нападателите му нанесъл силен удар с юмрук в лицето. След това бракониерите офейкали, но не за дълго. Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ - Разлог с хематом на лявото око и комоцио, без опасност за живота.

„Веднага подадохме сигнал в полицията. Тримата мъже са арестувани, води се досъдебно производство. Нашият служител вече е по-добре, възстановява се. Работи като паркова охрана от 1 година, от Банско е. Що за дързост е това - да нарушаваш закона и да нападаш и биеш длъжностно лице!? Ще изпратим доклад за случая в министерството. Не се случват често подобни инциденти", заяви директорът на НП „Пирин" Росен Баненски. Подчинените му са категорични, че са необходими по-строги наказания за бракониерите, които нападат охранителите на гората.

Полицаите задържали извършителите на побоя. В ареста до 24 часа са вкарани 41-годишният М.К., 42-годишният Р.К. и 29-годишният Ю.Т. Тримата бракониери са от гоцеделчевското село Корница. Срещу тях е образувано досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения.

Нейното име е Фламенко: Патрисия Гереро

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/nejnoto-ime-e-flamenko-patrisiia-gerero-6045803

На 5 декември в зала 1 на НДК предстои нещо различно - фламенкото подава ръка на българския фолклор

Пушков: САЩ и Украйна стигнаха върха на „скалата на неморалността“

http://www.cross.bg/ykraiina-vurha-pyshkov-1488880.html

/КРОСС/ САЩ, Канада и Украйна се оказаха на върха на „скалата на неморалността“, счита председателят на комитета на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости. „В ООН те отново са единствените срещу резолюцията, осъждаща неонацизма и расизма“, отбеляза руският депутат в Twitter. По-рано третият комитет на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН по инициатива на Русия прие резолюция, посветена на борбата с героизацията на нацизма и неонацизма. Документът е подкрепен от 126 държави, 53 са били въздържалите се. Против са гласували Канада, Палау, САЩ и Украйна. Резолюцията в частност осъжда подкрепата на „агресивните националистически идеологии, основани на расови и национални предразсъдъци“. В нея се изразява загриженост по повод „непреставащите опити за оскверняване или разрушаване на паметници, издигнати в памет на тези, които са се борили срещу нацизма през годините на Втората световна война“, се казва в сайта на ООН.

Везиева: Регистърът на асансьорите ще заработи до седмица

http://pik.bg/везиева-регистърът-на-асансьорите-ще-заработи-до-седмица-news438635.html

Везиева: Регистърът на асансьорите ще заработи до седмица

Регистърът на асансьорите в България е готов и в момента се тества. Той трябва да заработи до края на седмицата, съобщи в Русе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

Базата данни ще позволи в реално време да се следи кой какво прави по асансьорите и как го прави, обясни още Везиева. Целта е да се предотвратят саботажите на съоръженията и да има информация дали с ремонта и поддръжката се занимават лицензирани фирми или не. Покрай оперативните програми, свързани със санирането на сградите, е излязла статистика за състоянието на асансьорите в България. Между 33 и 35 % трябва да бъдат ремонтирани, тъй като повечето от тях са правени през 60-те години и не са в добро състояние.

Тъй като подмяната им е свързана с много средства, това може да се случи най-рано след година-две. Даниела Везиева пристигна в Русе от участието си в международното изложение „Храни и напитки от слънчева България“, което се състоя в Букурещ. Тя разказа, че румънците са проявили сериозен интерес към новата услуга – етнотуризъм, която е свързана с презентирането на винарски изби. В резултат от българското участие в изложението са били сключени и четири договора за износ на българска продукция за Румъния, които са в секторите риби и рибопроизводство, меса, подправки и вина.

Орбан: ЕС трябва да преработи учредителните си договори

http://www.mediapool.bg/orban-es-tryabva-da-preraboti-uchreditelnite-si-dogovori-news242057.html

Европейският съюз е изправен пред такива огромни предизвикателства през последните години, че е крайно време да преразгледа основните параметри на общността, а после да промени учредителните договори, заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.   Попитан за предложението на Холандия за създаване на по-тясно ядро в ЕС с контрол по външните граници, определено като "мини-Шенген", Орбан каза, че не само Шенген, а и други аспекти на ЕС са неефективни сега и е необходимо да бъдат реформирани. Според него миграционната криза и повишената опасност от тероризъм правят наложително приемането на нови правила за сигурността и граничния контрол, а неотдавнашната криза в еврозоната също повдига въпроси за обща парична политика без обща фискална политика.

Опашка от автомобили се е образувала на Дунав мост заради въведения стопроцентов контрол

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653234_opashka_ot_avtomobili_se_e_obrazuvala_na_dunav_most/?ref=rss


Забавено е преминаването на превозни средства през граничен пункт "Дунав мост" заради въведения от Румъния стопроцентов граничен контрол, съобщиха от гранична полиция в Русе за БТА.

Стопроцентовият контрол на преминаващите е бил въведен от 12 часа вчера. Всички пътуващи, включително и граждани от Европейския съюз, се регистрират в информационната система, за което е нужно технологично време. 

Най-големи опашки са се образували тази нощ, като превозни средства са изчаквали...

Успокоително на гащите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124886

Технологията толкова напредна, че вече се продава и под формата на придатък към бельо. След като изобретателите ни предложиха приложения и други джаджи, с които да мерим кръвното си, да изчисляваме най-доброто време за зачеване, измайсториха умни часовници, които да ни бодат в ребрата всеки път, когато получим sms и прочие напредничавости,
Технологията толкова напредна, че вече се продава и под формата на придатък към бельо. След като изобретателите ни предложиха приложения и други джаджи, с които да мерим кръвното си, да изчисляваме най-доброто време за зачеване, измайсториха умни часовници, които да ни бодат в ребрата всеки път, когато получим sms и прочие напредничавости,

Адел не иска новия си албум в Spotify и Apple Music

http://offnews.bg/news/n_1/n_594877.html

Дългоочакваният албум "25" на британската певица Адел няма да се появи за слушане в нито една стрийминг-услуга, включително Spotify, Apple Music и Deezer. Информацията идва от самите компании. Apple потвърждават, че албумът, който излезе в петък, няма да присъства в стрийминг услугата им. Той може единствено да се купи от техния онлайн-магазин iTunes. Spotify също информираха, че техните потребители няма да имат достъп до албума. "Ние обичаме и уважаваме Адел, тя има 24 млн. фена в Spotify. Надяваме се, че тя ще им даде възможността да се насладят на "25" заедно с "19" и "21" много скоро", коментира компанията в свое изявление. Pandora и Google засега не са коментирали темата. Представителите на Адел също отказват да коментират решението. Междувременно песента "Hello", която е част от новия албум, но беше пусната в Youtube и стрийминг-услугите преди малко повече от месец, може свободно да се слуша от потребителите на всички изброени платформи. В Youtube тя предизвика силен интерес и вече събра 424 269 718 гледания. Според статистиката на сайта общото време, през което е слушана от хората, се равнява на 3244 години, а споделянията ѝ са над 3 милиона.

Опашки на Дунав мост, след като Румъния въведе 100% граничен контрол

http://www.mediapool.bg/opashki-na-dunav-most-sled-kato-rumaniya-vavede-100-granichen-kontrol-news242056.html

Забавено е преминаването на превозни средства през граничния пункт "Дунав мост" при Русе, заради въведения от Румъния стопроцентов граничен контрол. Това съобщиха от Граничната полиция в Русе. Стопроцентовият контрол на преминаващите е бил въведен от 12 часа в четвъртък. Всички пътуващи, включително и граждани от Европейския съюз, се регистрират в информационната система, за което е нужно технологично време. Най-големи опашки са се образували тази нощ, като превозни средства са изчаквали по два-три часа, за да преминат през граничния пункт. Обстановката тази сутрин е по-спокойна, като към момента от българска страна се е образувала колона от около стотина камиона. От Гранична полиция в Русе информираха, че още на 14 ноември, ден след атентатите в Париж, са били предприети мерки от българската страна, като в информационната система се регистрират граждани на Белгия и на Франция, както и пребиваващи в двете държави.

Преминаването през Дунав мост е забавено заради засилен граничен контрол

http://www.mediapool.bg/preminavaneto-prez-dunav-most-e-zabaveno-zaradi-zasilen-granichen-kontrol-news242056.html

Забавено е преминаването на превозни средства през граничния пункт "Дунав мост" при Русе, заради въведения от Румъния стопроцентов граничен контрол. Това съобщиха от Граничната полиция в Русе. Стопроцентовият контрол на преминаващите е бил въведен от 12 часа в четвъртък. Всички пътуващи, включително и граждани от Европейския съюз, се регистрират в информационната система, за което е нужно технологично време. Най-големи опашки са се образували тази нощ, като превозни средства са изчаквали по два-три часа, за да преминат през граничния пункт. Обстановката тази сутрин е по-спокойна, като към момента от българска страна се е образувала колона от около стотина камиона. От Гранична полиция в Русе информираха, че още на 14 ноември, ден след атентатите в Париж, са били предприети мерки от българската страна, като в информационната система се регистрират граждани на Белгия и на Франция, както и пребиваващи в двете държави.

Неспазване на правилата, манталитетa и алкохолът са основната причина за катастрофите, според проучване

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/20/2653237_nespazvane_na_pravilata_mantaliteta_i_alkoholut_sa/?ref=rss


Неспазване на правилата за движение е най-честата причина за тежки катастрофи в страната, сочи национално представително проучване, поръчано от "Каменица. Според 82.5% от анкетираните това е основният фактор.

Като втори и трети причинител на катастрофи хората посочват употребата на алкохол и манталитета на хората с по около 62 на сто, при възможност да се дадат няколко отговора.

Според данните на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, обаче, алкохолът е виновен само...

Болницата в Свищов с 80 000 лв за вода заради течове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125079



Болницата в Свищов има да плаща над 80 000 лв само за вода, а огромната сума е натрупана заради течове. Новият кмет на крайдунавския град Генчо Генчев разпоредил проверка в здравното заведение, която установила, че канализацията е повредена и отпадните води се изтичат в мазето.
"Помещенията са превърнати в блато.
Болницата в Свищов има да плаща над 80 000 лв само за вода, а огромната сума е натрупана заради течове. Новият кмет на крайдунавския град Генчо Генчев разпоредил проверка в здравното заведение, която установила, че канализацията е повредена и отпадните води се изтичат в мазето. "Помещенията са превърнати в блато.

Неспазване на правилата, манталитетa и алкохола са основната причина за катастрофите, според проучване

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/20/2653237_nespazvane_na_pravilata_mantaliteta_i_alkohola_sa/?ref=rss


Неспазване на правилата за движение е най-честата причина за тежки катастрофи в страната, сочи национално представително проучване, поръчано от "Каменица. Според 82.5% от анкетираните това е основният фактор.

Като втори и трети причинител на катастрофи хората посочват употребата на алкохол и манталитета на хората с по около 62 на сто, при възможност да се дадат няколко отговора.

Според данните на Главна дирекция "Национална полиция" към МВР, обаче, алкохолът е виновен само...

"И това ще мине" - Литературното откритие на годината

http://books.actualno.com/i-tova-shte-mine---literaturnoto-otkritie-na-godinata-news_508785.html

Международен литературен феномен, издаден в над 30 страни! Загуба, любов, секс, тъга - роман за цялата палитра от стихии, която ни поднася съдбата! Бланка неотдавна е загубила майка си – безвъзвратно и завинаги. Обзета от скръб, самота и болка, тя оставя Барселона зад гърба си и дири утеха в лятната семейна къща – дома на хиляди спомени. Реших да отида за няколко дни в Кадакес. Секс, наркотици и рокендрол. Кой идва с мен? Бланка пристига в крайбрежния Кадакес в компанията на дец

Лукарски с тривиална позиция за бежанците, хвали правителството с привличане на чужди инвестиции

http://business.actualno.com/lukarski-s-trivialna-pozicija-za-bejancite-hvali-pravitelstvoto-s-privlichane-na-chujdi-investicii-news_508787.html

Миграционната криза е проблем, който стои пред целия ЕС. България като член на ЕС и пряк съсед на Турция е особено заинтересована от постигане на решение на предизвикателствата, свързани с миграционния поток. Така тривиално икономическият ни министър Божидар Лукарски оповести българската позиция по най-важния европейски проблем на годишната среща на върха на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на енергетиката и икономиката, която се провежда в Истанбул. "Нямаме точки на напрежение със стр

Има тенденция към увеличаване на сигналите за нарушаването на правата на децата

http://burgas.actualno.com/ima-tendencija-kym-uvelichavane-na-signalite-za-narushavaneto-na-pravata-na-decata--news_508788.html

Има тенденция към увеличаване на сигналите за нарушаването на правата на децата. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Радостина Димова от бургаския отдел на държавната агенция „Закрила на детето” във връзка с днешното отбелязване на 26 години от подписването на Конвенцията за правата на децата от ООН. „Разнообразни са сигналите. Има такива за насилие, родителски конфликти, различни са. За съжаление тенденцията за увеличаване на сигналите за насилие е тревожна.

МВР със засилени мерки по охраната на "Детската Евровизия"

http://society.actualno.com/mvr-sys-zasileni-merki-po-ohranata-na-detskata-evrovizija-news_508790.html

Столичната полиция предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и сигурността в София преди, по време и след провеждането на генералната репетиция днес и на концерта на "Детската Евровизия", който ще се състои на 21 ноември в зала „Арена Армеец”. Това съобщават от СДВР. Полицейските служители ще са ангажирани с обезпечаване на сигурността и недопускане на правонарушения и престъпления на територията на целия град. Ще регулират и движението в района на залата. Нач

Художници от цяла България представят графиките си в Община Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/hudojnici-ot-cjala-bylgarija-predstavjat-grafikite-si-v-obshtina-veliko-tyrnovo-news_508792.html

Велико Търново е домакин на научноизследователския проект „Една идея за графика”, който се организира от Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и общината, съобщиха от пресцентъра на общината. Над 60 творби на художници от цяла България са достъпни за жителите и гостите на старопрестолния град. Те са подредени във фоайето и залите на факултета. Като част от проекта днес бе представена съпътстваща изложба на популярния художник Цветан Казандж

Неизвестен открадна над 3000 лв. от бус

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1530091

Сигнал за кражба на пари от бус разследват във Второ РУ. Сигналът е подаден вчера, 19 ноември. Според шофьора му, кражбата е станала когато е оставил превозното средство с марка "Мерцедес" на ул. „Янтра“ в Русе, докато разтоварвал стоки в търговски обект. Той бил заключил кабината и когато се върнал отново в буса не забелязал да има интервенции по ключалката, но установил, че от жабката липсва сумата от 3291,82 лева, оборотни пари. На местопроизшествието е извършен оглед от дежурна оперативна група от полицията, по случая е заведено досъдебно ...

170 души са взети за заложници в хотела в Мали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125050

Джихадистите, които атакуваха хотел „Радисън
Джихадистите, които атакуваха хотел „Радисън" в малийската столица Бамако са взели 170 заложници, съобщи „Ройтерс". „Те са заключили около 140 гости и около 30 служители", информира говорителят на Карлсон Резидор груп, която е собствен на „Радисън". Той подчерта, че хотелът е заключен и няма възможност да се излиза или влиза.

Черна магия е в основата на зачестилите ритуални убийства в Либерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1530088

Президентката Елън Джонсън Сърлийф обеща да предприеме сурови мерки срещу виновните за увеличаването на ритуалните убийства в Либерия, която се опитва да се възстанови след епидемията от ебола, предаде Ройтерс. Ритуално убийство на момче потресе Великобритания В някои райони на Централна Африка различни части на тялото са ценени заради приписваната им свръхестествена сила и се използват при церемонии за черна магия. Местни медии съобщават за най-малко 10 свързани с това убийства в Либерия от лятото. Според Сърлийф и...

Ще ти пратя синдик, или как се съсипват медии в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653227_shte_ti_pratia_sindik_ili_kak_se_susipvat_medii_v/?ref=rss


Когато бях дете, родителите плашеха децата, като им казваха, че Торбалан ще дойде да ги вземе, ако продължават да се държат лошо. В днешна Турция проправителствени фигури заплашват вестниците и телевизиите, като им казват, че за тях ще дойде "синдик".

Иронично е, че т.нар. синдици, назначени от съдии във вестници и телевизионни канали, се превърнаха в Торбалан, който ги унищожава и оставя без работа журналистите.

В. "Бугюн" имаше тираж от над 100 хиляди броя, преди да бъде...

„Евофутбол": Равностойна битка на Ел Класико

http://www.cross.bg/leva-evrofytbol-bitka-1488879.html

/КРОСС/Равностойна битка на Ел Класико очаква „Евофутбол", според коефициентите от по 2.45 за двата отбора и крайния изход на сблъсъка между Реал Мадрид и Барселона утре. Равенството е оценено с 2.80, а най-вероятният Точен резултат от срещата е очакваното 1-1 със ставка 6.00. Ето още от интригуващите двубои от програмата на букмейкърската къща за идните дни:Берое - Литекс Сингъл, Live „1"-2.20 „Х"-3.20 „2"-2.90Волфсбург - Вердер Сингъл, Live „1"-1.62 „Х"-3.10 „2"-3.85Манчестър сити - Ливърпул Сингъл, Live „1"-1.65 „Х"-3.00 „2"-3.85Панатинайкос - Олимпиакос Сингъл, Live „1"-2.94 „Х"-2.73 „2"-1.91Ювентус Торино - Милан Сингъл, Live „1"-1.60 „Х"-3.00 „2"-4.20Спортинг Лисабон - Бенфика Лисабон Сингъл, Live „1"-1.82 „Х"-2.78 „2"-3.12Динамо Букурещ - Стяуа Букурещ Сингъл, Live „1"-3.15 „Х"-2.70 „2"-1.84 Лудоборец Разград донесе 2 325 лева на фен на СПОРТМАКС от София - тази новина е от вчерашния ден, в който столичанинът от кв. „Мусагеница" „се пусна" на Вихрен Банско - Лудоборец с краен изход „2"

На пет сигнала реагираха огнеборците през изминалото денонощие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1530089

През изтеклото денонощие екипите на Пожарната са реагирали на пет сигнала за инциденти – гасили са пожари в сухи треви и отпадъци: запален метален контейнер на ул. Дондуков Корсаков в Русе; пожар суха листна маса в района на местността “Язовира” в землището на с. Босилковци; запалена, вероятно от незагасена цигара, суха тревна растителност и паднали листа в района на моста на с. Писанец, на площ от около 1500 кв.м.; горящи сухи треви срещу бензиностанция „Лукойл” на бул. България в Русе; и отпадъци натрупани във фургон, намиращ се в района на ...

Приют за кучета ще строи „Щастлива зона"

http://www.cross.bg/zona-fermata-priyut-1488878.html

/КРОСС/Зона за свободни игри и разходки ще повишава качеството на живот на кучетата в приют Фермата, съобщиха от организацията за защита на животните - Анимал Рескю София. От дълго време организацията търси партньор, който да помогне за изграждането на подобна зона. Първа инвестиционна банка веднага подкрепя проекта. Благодарение на банката, „Щастливата зона" ще стане реалност до началото на месец декември тази година. Средствата за изграждането на новата зона са осигурени в пълен размер с дарение на Fibank (Първа инвестиционна банка). Проектът включва 3 обособени площадки за игра с разнообразни настилки и съоръжения, които ще позволят всяко куче да излиза от клетката си за свободна разходка. „Щастливата зона е нещо ново за България" - коментира Надя Станчева, управител на Анимал Рескю София - това не е просто място, където кучетата да потичат свободно, а голяма стъпка в подобряването на условията им за живот". Дворчетата за свободна игра ще позволят на доброволците и осиновителите да общуват с кучетата в дружелюбна среда, а животните ще бъдат значително по-спокойни и ще знаят повече за взаимодействието с хора, преди да бъдат осиновени, добавят от организацията. Приют Фермата е първият от вида си приют за кучета в България, закупен в края на 2013 г. с даренията на хиляди софиянци. Реконструкцията му продължава две години, а ремонтът и работата в него се финансират единствено от доброволни дарения на фирми и частни лица

Фалити на бижутери застрашават пазара на злато на лизинг в Китай

http://econ.bg/Новини/Фалити-на-бижутери-застрашават-пазара-на-злато-на-лизинг-в-Китай_l.a_i.704413_at.1.html

Зачестилите фалити на бижутери в Китай подтикват банките в страната да ревизират условията по отпускане на злато на лизинг, предаде Reuters. Четирите...

Италия арестува мафиоти, планирали убийството на вътрешния министър

http://www.mediapool.bg/italiya-arestuva-mafioti-planirali-ubiystvoto-na-vatreshniya-ministar-news242054.html

Италианската полиция е арестувала шестима босове на сицилианската мафия, които са планирали да убият министъра на вътрешните работи Анджелино Алфано. Това съобщи полицията в Рим, предадоха агенциите. Мафиотите са задържани в Корлеоне на остров Сицилия. Те са били близки до бившия бос на Коза ностра Тото Рийна, който е в затвора от 1993 г. Той е роден в Корлеоне. Подслушвания на телефонни разговори разкрили, че шестимата планирали атентат срещу вътрешния министър, защото затегнал изолацията на хвърлените в затвора мафиоти. Покушението трябвало да бъде извършено на предизборен митинг в Сицилия по време на кампанията за местните избори следващата пролет. В крайна сметка заговорът за убийството бил изоставен, но полицията пристъпила към арестите след като разбрала, че шестимата били укрили оръжия за планирания атентат.

Бронзовата глава на Севт III се завърна в Археологическия музей

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/20/2653229_bronzovata_glava_na_sevt_iii_se_zavurna_v/?ref=rss


След гостуване в Лувъра и музея "Пол Гети" в Лос Анджелис бронзовата глава на тракийския владетел Севт III се върна в Националния археологически музей, съобщават от Министерството на културата.

Тя може да бъде видяна още от днес на обичайното си място - зала "Трезор" на музея, където са изложени съкровища, инвентар от гробове и единични предмети с особено значение от периода от къснобронзовата епоха до късната античност. Работното време е от 10 до 17 часа.   Портрета на владетеля...

Българите не вярват, че управлението зависи от волята на народа

http://www.moreto.net/novini.php?n=306991

Мантрата на политиците, че правят всичко по волята на суверена, не се споделя от огромното мнозинство от хората у нас. 79% от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа. Това показва международно изследване на социолозите от "Галъп" за нагласите на жителите в 62 държави спрямо демокрацията.

Ексклузивно! Затвориха посолството ни в Берлин заради съмнителна чанта

http://pik.bg/ексклузивно-затвориха-посолството-ни-в-берлин-заради-съмнителна-чанта-news438632.html

Ексклузивно! Затвориха посолството ни в Берлин заради съмнителна чанта

Подозрителна чанта от велосипед стана причина за отцепване на района около българското посолство в Берлин. Улица „Лайпцигер щрасе” пред парадния му вход е била опразнена от автомобили точно в най-натоварения час на деня – малко преди 8 часа. Посолството ни се намира в самия център на германската столица. Отцепването причини огромни задръствания. Не е ясно колко време ще бъде затворен булевардът.

През последната седмица центърът на Берлин бе опразван неколкократно заради различни съмнителни пакети без собственик. Трите най-посещавани места - „Александер плац”, „Жендарменмаркт”, „Курфюрстендам” бяха опразвани от полиция. Всички чанти и пакети досега се оказваха безвредни.

Разкриха план за убийството на вътрешния министър на Италия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/razkriha-plan-za-ubijstvoto-na-vytreshniia-ministyr-na-italiia-6045819

Мафиотите, арестувани в Корлеоне, били близки до бившия бос на Коза ностра – Тото Риина, който е в затвора от 1993 г.

Над половин милион души в САЩ са бездомни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653226_nad_polovin_milion_dushi_v_sasht_sa_bezdomni/?ref=rss


Броят на бездомните хора в САЩ през 2015 г. е над половин милион души, една четвърт от тях са деца, сочи доклад на американското министерство на жилищното строителство и градоустройството, предаде "Ройтерс". Броят им е намалял леко в сравнение с 2014 г. на фона на малкия брой жилища на достъпни цени в Щатите.

В много американски градове възстановяването на икономиката върви бавно, заплатите на най-нископлатените служители или са в застой, или са намалени, а социалните програми се...

Дончев: Неграмотници опорочиха местния вот

http://offnews.bg/news/n_1/n_594893.html

"Проблемът на провеждането на избори у нас са неграмотните членове на секционните избирателни комисии", заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос от Георги Божинов относно организацията на местните избори. „Има множество дефекти и в Изборния кодекс „Манолова“. Например решението и съвсем малките кметства да избират кмет“, обясни още вицепремиерът. По думите му трябва да се реши какви трябва да са изборните ни администрации – политически или професионални. Дончев заяви, че въпрос трябва да се постави на качеството на провежданите обучения на изборната администрация. "Очевидно то е било недостатъчно", коментира той.

Шофиране с висока скорост остави варненски младеж без предни зъби и с контузии

http://petel.bg/SHofirane-s-visoka-skorost-ostavi-varnenski-mladezh-bez-predni-zabi-i-s-kontuzii__134669

Илюстрация: БулфотоОколо 15:40 часа вчера на пътя от курорта Златни пясъци, на около 500 м след автобусна спирка  «Изгрев», водачът на лек...

Външният министър: Не са искали от нас да участваме в операция в Сирия

http://petel.bg/Vanshniyat-ministar--Ne-sa-iskali-ot-nas-da-uchastvame-v-operatsiya-v-Siriya__134670

Снимка: Булфото „Изобщо не е задаван въпрос дали България ще участва или не в сухопътна операция в Сирия. Западът нанася въздушни удари...

"Свети Йоан Златоуст" отбелязва 23-ия си рожден ден с празничен концерт тази вечер

http://petel.bg/Sveti-Yoan-Zlatoust-otbelyazva-23-iya-si-rozhden-den-s-praznichen-kontsert-tazi-vecher__134671

Първият в страната Дневен център за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Йоан Златоуст" отбелязва  23-ия си рожден ден с празничен...

Заложническата драма в Мали завърши с 27 жертви

http://www.mediapool.bg/zalozhnicheskata-drama-v-mali-zavarshi-s-27-zhertvi-news242053.html

Продължилата часове наред заложническа драма в хотел в малийската столица Бамако приключи с 27 жертви, освободени са всички пленници, а трима от нападателите са убити. Това стана ясно от изявления на официалните власти в страната след края на акцията на специалните служби на Мали, която бе подпомогната от френски и американски военни. Отговорност за терористичната атака пое базираната в северната част на Мали групировка "Ал Мурабитун", която е съставена предимно от туареги и араби и е свързана с "Ал Кайда". Сред жертвите има малийци, французин и белгиец, който е бил правителствен служител, сочат различни информации. Още не е ясно последно какъв е бил броят на заложниците, след като първо бе съобщено за 170 души, от които 30 служители на хотела, но след като бе обявено пускането на 80 от пленниците, собственикът на хотела обяви,че в сградата остават още 125 туристи и 13 служители. Терористичният акт става дни след серията атентати в Париж, взели 130 жертви. Специализираната акция по освобождаването на хората се провеждаше етаж по етаж. Все още не е ясно точно колко са били нападателите, които рано сутринта в петък нахлуха с викове Аллах Акбар" в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати. Твърди се, че именно с дипломатически автомобил те са успели да стигнат до сградата на луксозния хотел "Радисън", където обикновено отсядат чуждестранни туристи. След щурма на спецчастите бяха пуснати 80 заложника, които са били освобождавани, ако могат да цитират Корана, предаде Ройтерс. Сред тях бяха петима души от общо шестчленния персонал на Турските авиолинии (Turkish Airlines), който бил отседнал в хотела. Пуснати са и седем алжирци. Изведени на безопасно място са били и шестима американци, обявиха от посолството на САЩ в Мали. По данни на израелското радио Канал 1 в хотела е имало и служители на авиопревозвача "Еър Франс", както и френски военни и бизнесмени. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че след пленниците е и най-богатият човек на Африка – нигерийският милиардер Алико Данготе, но той по-късно опроверга тази информация. "Слуховете, че съм бил взет за заложник, не отговарят на истината. Благодаря за загрижеността", каза Данготе и допълни, че се моли за заложниците в хотела, предаде думите му нигерийски вестник. Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от военното министерство. Четиримата българи са в базата на мисията и са предприети са мерки за тяхната безопасност. От външно министерство не са съобщили за българи в хотела. Заради инцидента президентът на страната Ибрахим Бубакар прекрати визитата си в Чад. Генералният секретар на НАТ Йенс Столтенберг заяви в Белград, че нова нападение подчертава необходимостта от борбата с тероризма, екстремизма и Ислямска държава. От 2012 г. в Мали продължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава.

В хотела в Мали остават 138 заложници, спецакцията продължава

http://www.mediapool.bg/v-hotela-v-mali-ostavat-138-zalozhnitsi-spetsaktsiyata-prodalzhava-news242053.html

Сто тридесет и осем души остават в плен на нахлулите въоръжени мъже в луксозния хотел "Радисън" в малийската столица Бамако в петък сутринта. Пуснати бяха 80 души, които били карани от похитителите да цитират Корана, в момента битката с нападателите продължава етаж по етаж за освобождаването на оставащите в плен 125 туристи и 13 служители от персонала. Стрелбата продължава, твърдят очевидци, цитирани от световните медии. Официалните власти в страната потвърдиха смъртта на трима души – двама малийци и един французин, при терористичния акт, който става дни след серията атентати в Париж, взели 132 жертви. Екстремистката групировка "Ансар ад Дин" пое отговорност за атаката чрез постинг в Туитър, съобщи телевизия "Ал Джазира", От изнесените от собственика на хотела "Карлсън Резидор" данни за оставащи в плен хора стана ясно, че заложниците са били повече от първоначално обявените 170 души, от които 30 персонал. Сред освободените, за които Ройтерс съобщи, че са пускани, ако могат да цитират Корана, са петима души от общо шестчленния персонал на Турските авиолинии (Turkish Airlines), който бил отседнал в хотела. Пуснати са и седем аржирци. Израелското радио Канал 1 твърди, че в хотела е имало и служители на авиопревозвача "Еър Франс", както и френски военни и бизнесмени. По данни на американските военни сред заложниците са шестима американски граждани. Телевизия "Ал Джазира" пък съобщи, че след пленниците е и най-богатият човек на Африка – нигерийският милиардер Алико Данготе, но той по-късно опроверга тази информация. "Слуховете, че съм бил взет за заложник, не отговарят на истината. Благодаря за загрижеността", каза Данготе и допълни, че се моли за заложниците в хотела, предаде думите му нигерийски вестник. Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от военното министерство. Четиримата българи са в базата на мисията и са предприети са мерки за тяхната безопасност. От външно министерство не са съобщили за българи в хотела. Заради инцидента президентът на страната Ибрахим Бубакар е прекратил визитата си в Чад. Генералният секретар на НАТ Йенс Столтенберг заяви в Белград, че нова нападение подчертава необходимостта от борбата с тероризма, екстремизма и Ислямска държава. Инцидентът започна рано сутринта в петък, когато в викове "Аллах Акбар" въоръжени нахлули в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати. Според източник от малийските сили за сигурност, нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. От 2012 г. в Мали придължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава.

В хотела в Мали остават 138 заложници, спец акцията продължава

http://www.mediapool.bg/v-hotela-v-mali-ostavat-138-zalozhnitsi-spets-aktsiyata-prodalzhava-news242053.html

Сто тридесет и осем души остават в плен на нахлулите въоръжени мъже в луксозния хотел "Радисън" в малийската столица Бамако в петък сутринта. Пуснати бяха 80 души, които били карани от похитителите да цитират Корана, в момента битката с нападателите продължава етаж по етаж за освобождаването на оставащите в плен 125 туристи и 13 служители от персонала. Стрелбата продължава, твърдят очевидци, цитирани от световните медии. Официалните власти в страната потвърдиха смъртта на трима души – двама малийци и един французин, при терористичния акт, който става дни след серията атентати в Париж, взели 132 жертви. Екстремистката групировка "Ансар ад Дин" пое отговорност за атаката чрез постинг в Туитър, съобщи телевизия "Ал Джазира", От изнесените от собственика на хотела "Карлсън Резидор" данни за оставащи в плен хора стана ясно, че заложниците са били повече от първоначално обявените 170 души, от които 30 персонал. Сред освободените, за които Ройтерс съобщи, че са пускани, ако могат да цитират Корана, са петима души от общо шестчленния персонал на Турските авиолинии (Turkish Airlines), който бил отседнал в хотела. Пуснати са и седем аржирци. Израелското радио Канал 1 твърди, че в хотела е имало и служители на авиопревозвача "Еър Франс", както и френски военни и бизнесмени. По данни на американските военни сред заложниците са шестима американски граждани. Телевизия "Ал Джазира" пък съобщи, че след пленниците е и най-богатият човек на Африка – нигерийският милиардер Алико Данготе, но той по-късно опроверга тази информация. "Слуховете, че съм бил взет за заложник, не отговарят на истината. Благодаря за загрижеността", каза Данготе и допълни, че се моли за заложниците в хотела, предаде думите му нигерийски вестник. Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от военното министерство. Четиримата българи са в базата на мисията и са предприети са мерки за тяхната безопасност. От външно министерство не са съобщили за българи в хотела. Заради инцидента президентът на страната Ибрахим Бубакар е прекратил визитата си в Чад. Генералният секретар на НАТ Йенс Столтенберг заяви в Белград, че нова нападение подчертава необходимостта от борбата с тероризма, екстремизма и Ислямска държава. Инцидентът започна рано сутринта в петък, когато в викове "Аллах Акбар" въоръжени нахлули в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати. Според източник от малийските сили за сигурност, нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. От 2012 г. в Мали придължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава.

Освободени са 80 от заложниците в хотела в Мали

http://www.mediapool.bg/osvobodeni-sa-80-ot-zalozhnitsite-v-hotela-v-mali-news242053.html

Освободени са осемдесет души от взетите 170 заложници в петък сутринта в луксозния хотел "Радисън" в малийската столица Бамако, след като специалните служби на страната атакуваха сградата и в момента се придвижват етаж по етаж, за да стигнат до въоръжените нападателите, предаде Ройтерс. Официалните власти в страната потвърдиха смъртта на трима души при терористичния акт, който се случва дни след серията атентати в Париж, взели най-малко 132 жертви. Нападателите, чиито брой не е известен и се твърди, че са между двама и десетима, все още са в сградата, от време на време се чува престрелка, тъврдят свидетели, които са се сърбали на улицата в близост до отцепения хотел. Сред освободените, за които Ройтерс съобщи, че са пускани, ако могат да цитират Корана, са петима души от общо шестчленния персонал на Турските авиолинии (Turkish Airlines), който  бил отседнал в хотела. Израелското радио Канал 1 твърди, че в хотела е имало и служители на авиопревозвача "Еър Франс", както и френски военни и бизнесмени. Телевизия Ал Джазира пък съобщи, че сред заложниците е най-богатият човек на Африка – нигерийският милиардер Алико Данготе, но той по-късно опроверга тази информация. Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от военното министарство. Четиримата българи са в базата на мисията и са предприети мерки за тяхната безопасност. От външно министерство не са съобщили за българи в хотела. Заради инцидента президентът на страната Ибрахим Бубакар е прекратил визитата си в Чад. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Белград, че това нападение подчертава необходимостта от борбата с тероризма, екстремизма и Ислямска държава. Инцидентът започна рано сутринта в петък, когато в викове "Аллах Акбар" въоръжени нахлули в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати. Според източник от малийските сили за сигурност, нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. От 2012 г. в Мали придължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава. Очаквайте подробности

Спец частите атакуваха хотела със заложници в Мали

http://www.mediapool.bg/spets-chastite-atakuvaha-hotela-sas-zalozhnitsi-v-mali-news242053.html

Спец частите на Мали атакуваха луксозния хотел "Радисън" в столицата на страната Бамако, където в петък сутринта въоръжени нахлуха и взеха 170 заложници, от които 140 са гостите, а останалите са персонал. При щурма около десетина от похитените са освободени.  Според Ройтерс са пуснати хора, които могат да рецитират строфи от Корана. Телевизия СиЕнЕн съобщава за трима убити – двама малийци и един французин, според "Дейли мейл" загиналите са деветима. Шестима души персонал на Турските авиолинии (Turkish Airlines) са сред похитените, съобщиха турски медии. Израелското радио Канал 1 твърди, че в хотела е имало и служители на авиопревозвача "Еър Франс", както и френски военни и бизнесмени. Телевизия Ал Джазира пък съобщи, че след заложниците е най-богатият човек на Африка – нигерийският милиардер Алико Данготе, но официално потвърждение на тази информация няма. Няма опасност за живота на българските медици, които изпълняват задачи в Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, съобщиха от военното министарство. Четиримата българи с ав базата на мисията и са предприети са мерки за тяхната безопасност. От външно министерство не са съобщили за българи в хотела. Заради инцидента президентът на страната Ибрахим Бубакар е прекратил визитата си в Чад. Генералният секретар на НАТ Йенс Столтенберг заяви в Белград, че нова нападение подчертава необходимостта от борбата с тероризма, екстремизма и Ислямска държава. Инцидентът е започнал рано сутринта в петък, когато в викове "Аллах Акбар" въоръжени нахлули в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати. Според различни информации нападателите са между двама и десетима Според източник от малийските сили за сигурност, нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. От 2012 г. в Мали придължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава. Очаквайте подробности

Въоръжени взеха 170 заложници в хотел в малийската столица

http://www.mediapool.bg/vaorazheni-vzeha-170-zalozhnitsi-v-hotel-v-maliyskata-stolitsa-news242053.html

Двама въоръжени мъже нахлуха в луксозния хотел "Радисън" в малийската столица Бамако в петък сутринта и взеха за заложници 140 клиенти и 30 служители, съобщиха световните агенции. По-рано бе съобщено, че в хотела, който е разположен в центъра на града и в близост до жилищата на министри от правителството и дипломати, е избухнала стрелба. По непотвърдена информация са убити трима души. Според източник от малийските сили за сигурност, нападателите влезли в района на хотела с автомобил с дипломатически номер. На мястото на инцидента се намират сили на реда, регионът е отцепен. От 2012 г. в Мали придължава период на политическа нестабилност. След военен преврат, туарегите се възползваха от отслабването на централната власт и провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с Ал Кайда, по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях бе проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната бе учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалот по време на преходния период, но в спорадичното насилие в Мали продължава.

Полковник от Държавна сигурност ни натопи за български калашници при атаките в Париж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125075

Служители на комунистическата Държавна сигурност стоят зад информацията, че при атаките в Париж са ползвани български автомати "Калашников".
Информацията е обявена на сбирка по повод 20-годшнината от основаването на асоциацията на бившите контраразузнавачи "Сигурност".
"Автоматите "Калашников", с които ислямските терористи в Париж на 13 ноември
Служители на комунистическата Държавна сигурност стоят зад информацията, че при атаките в Париж са ползвани български автомати "Калашников". Информацията е обявена на сбирка по повод 20-годшнината от основаването на асоциацията на бившите контраразузнавачи "Сигурност". "Автоматите "Калашников", с които ислямските терористи в Париж на 13 ноември

Когато и терасата може да стане заден двор

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/11/20/2652155_kogato_i_terasata_moje_da_stane_zaden_dvor/?ref=rss


Когато нямате къща с двор, и терасата може да бъде двор. На тази идея разчитат създателите на нов жилищен небостъргач в Манхатън, Ню йорк. 

41-етажната сграда ще бъде построена по проект на ODA на 44-та източна улица, а в горната й част всеки 2-3 етажа от нея ще се редуват с открити тераси с височина от близо 5 метра. Всяка градина ще бъде свързан с два апартамента на сградата.


Има голямо разминаване между начина, по който живеем в градовете и естествените ни нужди,...

Нова Зеландия гласува за нов национален флаг

http://offnews.bg/news/n_1/n_594880.html

В Нова Зеландия започна референдумът, в който ще бъде решено дали страната да има нов национален флаг и как да изглежда той, съобщи Би Би Си. В срок един месец от днес гражданите трябва да пратят по пощата бюлетина със своя избор. Пет проекта са подбрани измежду многобройни предложения в национален конкурс. Първоначално проектите бяха сведени до 40, после до четири. Но след кампания, подета в социалните мрежи, беше добавен и пети вариант, т.нар. Червен връх. Три от проектите, достигнали „финала“ използват символа на лист от папрат. Догодина второ гласуване трябва да реши дали проектът победител да смени сегашното знаме, което съдържа и британското – т. нар. Юниън Джек. С този елемент националният флаг прилича на австралийския. Това е един от мотивите да се постави въпроса за евентуалната му смяна. Министър-председателят Джон Кей освен това смята, че сегашното знаме не е достатъчно представително за съвременната Нова Зеландия. Но той признава, че повечето новозеландци са склонни да го запазят – това показват социологическите проучвания.

Томислав Дончев: Притеснявам се, че някой ще ни посъветва да харчим средства от ЕС за повече сигурност

http://pik.bg/томислав-дончев-притеснявам-се-че-някой-ще-ни-посъветва-да-харчим-средства-от-ес-за-повече-news438629.html

Томислав Дончев: Притеснявам се, че някой ще ни посъветва да харчим средства от ЕС за повече сигурност

"Притеснява ме, че ще се появи ново предизвикателство и някой ще ни посъветва да харчим средства от ЕС за повече сигурност. Към момента някакви нови и остри нужди не са се появили. Това не е особено предизвикателство", заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев.
"Няма нищо лошо, но ако се появи трето предизвикателство, ние ще трябва да си препрограмираме всичките Оперативни програми. Нова нужда, за която да харчим европейски пари няма”, уточни Дончев.

100% контрол на румънската граница

http://offnews.bg/news/n_1/n_594872.html

Румъния въведе 100-процентов контрол по границата си, съобщи агенция БГНЕС. Решението се прилага от вчера на обяд. Също вчера Македония и Сърбия обявиха, че ще приемат единствено мигранти от Близкия Изток и Афганистан. По-рано и Словения обяви, че няма да приема повече "икономически мигранти". Стотици хора бяха блокирани на границите. Преминаващите през румънските гранични пунктове хора и превозни средства ще бъдат регистрирани в информационната система на страната. В Европа все по-силно се чуват гласовете на политиците, които призовават за връщане на строгия граничен контрол, и дори за затваряне на границите, особено след последните атентати в Париж от 13 ноември, когато загинаха 129 души, а стотици бяха ранени.

Видео: Десетки пътници са спасени от бедстващ кораб в Южния Атлантик

http://www.dnevnik.bg/video/2015/11/20/2653221_video_desetki_putnici_sa_spaseni_ot_bedstvasht_korab_v/?ref=rss



Британският кралски флот се притече на помощ на френски пътнически кораб, бедстващ в Южния Атлантик, разказва Джилиън Кичънър.

Корабът Le Boreal с 347 пътници на борда е подал сигнал за помощ, след пожар в машинното отделение, заради който укипажът губи контрол.

Инцидентът става на юг от Фолклендските острови и първи на помощ се притичва хеликоптери и патрулен кораб на британските вонноморски сили.

Видео запис на операцията бе разпространен от...

24 ноември - Ден на отворените врати в НИМ

http://www.cross.bg/vrati-otvorenite-obleklo-1488877.html

/КРОСС/Националният исторически музей обявява Ден на отворените врати на 24 ноември 2015 г. От 9.00 до 17.30 ч. посетителите ще могат да разгледат постоянните експозиции в музея: археологическите материали, оръжейната колекция, униформи, градско облекло и традиционно женско, мъжко и детско облекло, мебели, часовници, накити, знамена, печати, ценни ръкописи, както и живопис, графика и скулптура.    

Шестима мафиоти арестувани в Италия, искали да убият вътрешния министър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125067

Италианската полиция днес обяви, че е арестувала шестима лидери на сицилианската мафия, които са планирали на убият вътрешния министър Анджелино Алфано, съобщи АФП.
Арестуваните са близки на бившия шеф на „Коза Ностра“ Тото Рина, който се намира в затвор с изолационен режим от 1993 година. Те са задържани в Корлеоне, Сицилия, откъдето е и Рина.
Италианската полиция днес обяви, че е арестувала шестима лидери на сицилианската мафия, които са планирали на убият вътрешния министър Анджелино Алфано, съобщи АФП. Арестуваните са близки на бившия шеф на „Коза Ностра“ Тото Рина, който се намира в затвор с изолационен режим от 1993 година. Те са задържани в Корлеоне, Сицилия, откъдето е и Рина.

Варненски ученици се включиха в Седмицата на предприемачеството

http://www.moreto.net/novini.php?n=306981

В периода 16-22 ноември се провежда Световната седмица по предприемачество. Целта на глобалната инициатива е да вдъхнови младите хора да покажат потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл. ОУ “Стефан Караджа“-Варна се включи в настоящето мероприятие чрез открит урок на тема: „Варна – минало, настояще и бъдеще“, съобщиха от училищното настоятелство за Moreto.

Шестима мафиоти арестувани в Италия, искали да убият вътрешния министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125057

Италианската полиция днес обяви, че е арестувала шестима лидери на сицилианската мафия, които са планирали на убият вътрешния министър Анджелино Алфано, съобщи АФП.
Арестуваните са близки на бившия шеф на „Коза Ностра“ Тото Рина, който се намира в затвор с изолационен режим от 1993 година. Те са задържани в Корлеоне, Сицилия, откъдето е и Рина.
Италианската полиция днес обяви, че е арестувала шестима лидери на сицилианската мафия, които са планирали на убият вътрешния министър Анджелино Алфано, съобщи АФП. Арестуваните са близки на бившия шеф на „Коза Ностра“ Тото Рина, който се намира в затвор с изолационен режим от 1993 година. Те са задържани в Корлеоне, Сицилия, откъдето е и Рина.

Премиерът Б. Борисов обсъди с редседателя на Европейската сметна палата управлението на еврофондовете

http://www.cross.bg/evropeiiskata-smetna-palata-1488876.html

/КРОСС/Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет Калдейра, който е на работно посещение в София.  Председателят на Европейската сметна палата приветства усилията на българското правителство за подобряване на управлението на европейските средства. Витор Калдейра посочи, че през последните години Комисията и държавите-членки са постигнали напредък в предотвратяването и коригирането на грешки. Министър-председателят Борисов благодари за препоръките на Европейската сметна палата, които помагат да подобрим още повече управлението на еврофондовете. Премиерът отбеляза значителния напредък в усвояването на европейските средства в страната ни от началото на тази година. Този сериозен ръст беше отчетен и от Европейската комисия, според която България се нарежда на второ място по процент реални плащания по структурните фондове за периода 1 януари - 12 октомври 2015 година. „Всичко това са конкретни проекти и ползи за българските граждани и резултат от нашата постоянна работа и стремеж за подобряване на системите за контрол", посочи Борисов.В извадката на Европейската сметна палата за 2014 г. са проверени 13 транзакции в България, отнасящи се до Европейския социален фонд и Програмата за развитие на селските райони. В нито една от тях не са открити количествено измерими грешки

Майки приспиват бебетата си със сешоар! В „Пирогов“ се борят за живота им!

http://www.bnews.bg/article-144001

При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията, е продължило около 2 месеца.

Защо Адел отказва да пусне новия си албум в Spotify?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-adel-otkazva-da-pusne-noviia-si-album-v-spotify-206401/

Стрийминг услугите носят по-малко приходи на изпълнителите от реалните продажби на албуми

Красен Кралев: Дали сме най-много пари за параолимпийците

http://pik.bg/красен-кралев-дали-сме-най-много-пари-за-параолимпийците-news438624.html

Красен Кралев: Дали сме най-много пари за параолимпийците

Красен Кралев каза от парламентарната трибуна, че пара олимпийците у нас получават най-високите средства. Спортният министър отговори на въпроса на депутата Георги Търновалийски, колко пари и как ще се стимулират параолимпийците у нас, като Кралев ясно даде да се разбере, че хората с увреждания са едни от най-финансираните и няма нужда от притеснения по отношение на това.

„Бяха изнесени много неверни спекулативни факти през последните дни. Федерацията на параолимпийците са на 12 място по получени средства, 460 хиляди лева. Тя е на първо място по заделени средства от всички федерации на отделно лице”, добави министър Кралев.

Интелектуалци: Да се противопоставим на расизма, антиимигрантското законодателство, дискриминацията на чужденеца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653198_intelektualci_da_se_protivopostavim_na_rasizma/?ref=rss


След атентатите в Париж интелектуалци от България, Румъния, Полша, Унгария излязоха с отворено писмо, за да призоват обществото да се противопостави на расизма, на антиимигрантското законодателство, на дискриминацията на чужденеца, на третирането на бежанците като бройки, бреме, второкачествени същества.

Отворено писмо гласи:

След трагедията в Париж решенията на бежанската криза стават още по-трудни.
Императивно е тези решения да не се провеждат изолирано от...

YouTube ще плаща съдебните разноски за нарушени авторски права на някои потребители

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/20/2653084_youtube_shte_plashta_sudebnite_raznoski_za_narusheni/?ref=rss


YouTube обяви, че започва нова активна политика за помощ на създатели на съдържание, за които смята, че са станали жертва на несправедливи обвинения от страна на правоносители. Компанията ще плаща съдебните разноски на тези потребители, за да могат да се защитят в съда, съобщи тя пред в. The New York Times.

Според YouTube, избраните потребители използват чуждо съдържание по силата на закона за "честно използване". Той позволява взимането на материали без да се плащат авторски права,...

Мъж "погълна" 15 запалени свещи (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125038

Мъж от Мумбай, Индия постави рекорд по брой запалени свещи, които може да побере в устата си. Видеоклип в интернет показва как индиецът слага 15 запалени свещи в устата си. 
Убедете се сами.
Вижте видеото
Мъж от Мумбай, Индия постави рекорд по брой запалени свещи, които може да побере в устата си. Видеоклип в интернет показва как индиецът слага 15 запалени свещи в устата си.  Убедете се сами. Вижте видеото

Борисов се срещна с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125048

Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет Калдейра, който е на работно посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба.
Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет Калдейра, който е на работно посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба.

Джихадисти убиха 5-ма в Мали, държат 170 заложници в хотел

http://frognews.bg/news_102274/Djihadisti-ubiha-5-ma-v-Mali-darjat-170-zalojnitsi-v-hotel/

Джихадисти атакуваха хотел „Радисън" в малийската столица Бамако, съобщава „Ройтерс". Те убиха петима души. Отделно от това държат 170 заложници, по информация от високопоставен източник от силите за сигурност и свидетели.

Драма в Мали! Джихадисти държат 170 заложници в хотел

http://frognews.bg/news_102274/Drama-v-Mali!-Djihadisti-darjat-170-zalojnitsi-v-hotel/

Въоръжени атакуваха хотел „Радисън" в малийската столица Бамако, съобщава „Ройтерс". Смята се, че те държат 170 заложници, по информация от високопоставен източник от силите за сигурност и свидетели.

Драма в Мали! Джихадисти държат заложници в хотел

http://frognews.bg/news_102274/Drama-v-Mali!-Djihadisti-darjat-zalojnitsi-v-hotel/

Въоръжени атакуваха хотел „Радисън" в малийската столица Бамако, съобщава „Ройтерс". Смята се, че те държат заложници, по информация от високопоставен източник от силите за сигурност и свидетели.

Борисов се срещна с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125031

Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет Калдейра, който е на работно посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба.
Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет Калдейра, който е на работно посещение в София, съобщиха от правителствената информационна служба.

Над половин милион бездомни хора живеят в САЩ

http://www.mediapool.bg/nad-polovin-milion-bezdomni-hora-zhiveyat-v-sasht-news242052.html

Около 565 000 души, една четвърт от тях деца, са били без дом в САЩ през тази година, когато в голяма част от Щатите са оскъдни жилищата на поносими цени. Това сочи доклад на американското министерство на жилищното строителство и градоустройството, цитиран от Ройтерс. В доклада се отбелязва, че бездомните са незначително по-малко в сравнение с 2014 г. В много американски градове икономическото възстановяване е бавно заради замразеното или намаляващо заплащане на хората с най-ниски доходи и бюджетните ограничения в социалните програми. Лос Анджелис, Сиатъл, Портланд, Орегон и Хаваите неотдавна обявиха извънредно положение заради увеличението на бездомните. Действителният брой на бездомното американско население вероятно е по-голям от посочения в изследването на министерството. Причината е, че много хора, живеещи без средства за покрив над главата си, не са обхванати от проучването, защото спят при приятели и роднини.

Създават Разузнавателна агенция на ЕС?

http://news.ibox.bg/news/id_558804037

Предложението е изречено от еврокомисар Димитрис Аврамопулос

Обсъдиха инвестиционната програма на Северозапада

http://vraza.actualno.com/obsydiha-investicionnata-programa-na-severozapada-news_508778.html

Областният управител Малина Николова и кметовете на общини от област Враца обсъдиха на работна среща Проекта на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, съобщава "Дарик нюз". Разработването й е в изпълнение на Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2028 г., Приоритет 13.1. „Преодоляване на икономическата изостаналост на отделни райони в Северозападна България, Странджа, Родопите и други погра

Окончателно приеха Здравната карта на област Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/okonchatelno-prieha-zdravnata-karta-na-oblast-stara-zagora-news_508782.html

"Областната здравна карта, която сме изготвили, категорично не води до намаляване на легла, специалности и обеми. Промените, които предвиждаме, няма да повлияят в негативен аспект на здравната система в областта. Оптимизацията на леглата и намаляването им с не повече от 60-65 броя, е предложена на базата на ползваемостта на легловата база в областта през последните 5 години, а тя е 65%. Това означава, че резерви има. Най-важното е, че се запазва броят на леглата на трето ниво. Там има традицио

Покоряващата история на Питър Пан в ново издание

http://books.actualno.com/pokorjavashtata-istorija-na-pityr-pan-v-novo-izdanie-news_508783.html

Вечното момче и шеметните му приключения се завръщат с луксозното издание на „Изток-Запад“. Ако все още отказвате да пораснете, Питър Пан и магическата му привлекателност са точно за вас. За тези от вас, които са забравили историята на Питър Пан, ще кажем: той е момче, което живее на място, наречено Небивала земя и отказва да порасне и да стане възрастен. Заедно с Уенди, братята й Джон и Майкъл и останалите момчета от Небивала земя Питър ще изживее спиращи дъха приключения с и

Шокиращо видео на самовзривяващата се джихадистка в Париж (18+)

http://europe.actualno.com/shokirashto-video-na-samovzrivjavashtata-se-djihadistka-v-parij-18-news_508784.html

Шокиращи кадри на последните мигове на "първата жена камикадзе в Европа" Хасна Аит Булхасен при акцията в парижкия квартал Сен Дени бяха излъчени от ABC news. Преди да се взриви на парчета, на аудио запис се чува как спецчастите питат Хасна за Абделхамид Абауд: "Къде е гаджето ти?", на което тя крещи: "Той не ми е гадже". В единия от клиповете се вижда самият взрив, чупещ прозореца на апартамента, в който се е намирала Хасна. Преди избухването на експлозията се чува приглушено възклицание. Из

Журналисти съдят Европарламента заради непрозрачност на разходи на Илияна Йотова

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/20/2653206_jurnalisti_sudiat_evroparlamenta_zaradi_neprozrachnost/?ref=rss


Българска медия е измежду оплакалите се срещу Европейския парламент, че институцията е отказала да предостави информация за разходите на евродепутати, предаде Евроактив.

Новинарският сайт "Биволь" публикува информация, в която твърди, че българският представител в ЕП от партията на социалистите Илияна Йотова е използвала европейски пари, за да поръча кампания за черен ПР с интернет "тролове" срещу българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

Йотова потвърди, че е платила с 4 000 евро европейски пари на съответната компания, но настоя, че те са били използвани за проучване, а не за подобна кампания.

Европарламентът отказа на Евроактив информация дали съответното плащане е било осъществено под формата на възстановяване на направени разходи или е отказано заради съмненията относно целите, за които те са били използвани.

Общо 29 журналисти са подали 27 жалби в Съда на Европейския съюз срещу Европейския парламент. Според жалбите институцията е отказвала да предостави информация на медиите за това как евродепутатите харчат отпуснатите им парични надбавки.

През 2014 г бюджетът на европарламента беше 1.75 млрд евро, 27% от които (474 млн евро) са похарчени за евродепутатите. Тези пари включват заплатите, разходите за пътувания, поддръжката на офисите и възнаграждението на личните им асистенти.

Парламентът е харчил по 3.2 млн евро на месец само за общите разходи на евродепутатите, а според оплакалите се в Съда журналисти, никой не осъществява контрол върху това за какво тези пари се харчат.

Документи, които не са предоставени на медиите, са копия на разходните списъци и по-точно на парите, които евродепутатите получават отделно от заплатите си – за общи разходи, пътувания, персонал и дневни.

Европейският парламент е отказал да направи тази информация заради опасения, че щяла да се наруши неприкосновеността на личния живот на евродепутатите.

"Не искаме достъп до информация за какво евродепутатите харчат собствените си заплати, които са предназначени за тяхна лична употреба, а данни за това как те харчат допълнителните пари, които получават отделно от заплатите си. Те са им предоставени, за да упражняват техните професионални публични мандати като избрани представители на европейските граждани", обосновава жалбата си журналистът Анушка Делич.

Надбавките на евродепутатите възлизат на 4299 евро на месец през 2014 г и покриват разходите за офиси, телефони и компютри. Онези, които не посещават пленарните сесии, получават половината на тази сума. Освен това евродепутатите разполагат с 21 349 евро на месец за възнаграждение на асистентите си.

Пред Евроактив ЕП отговори, че до момента не е бил информиран за жалби, но заради съдебното естество на въпроса, институцията ще се въздържа от коментари.

Мъж "погълна" 15 запалени свещи (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125018

Мъж от Мумбай, Индия постави рекорд по брой запалени свещи, които може да побере в устата си. Видеоклип в интернет показва как индиецът слага 15 запалени свещи в устата си. 
Убедете се сами.
Вижте видеото
Мъж от Мумбай, Индия постави рекорд по брой запалени свещи, които може да побере в устата си. Видеоклип в интернет показва как индиецът слага 15 запалени свещи в устата си.  Убедете се сами. Вижте видеото

УНИЦЕФ: Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца

http://www.cross.bg/detzata-detza-ynitzef-1488875.html

/КРОСС/ Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца въпреки значителните постижения от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето през 1989г., сочи доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес. „За малко повече от едно поколение светът е намалил наполовина стойностите на детска смъртност, дал е достъп на над 90% от децата до начално училище и е подобрил достъпа на над 2,6 милиарда души до чиста питейна вода. Но все още децата съставляват половината от най-бедните хора в света, близо 250 милиона деца живеят в страни, разкъсвани от конфликти, като над 200 000 са рискували своя живот тази година, търсейки убежище в Европа.", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Докладът „Справедлива възможност за всяко дете: Обещанието за справедливост" представя статистическа картина на състоянието на най-уязвимите деца в света и как те се позиционират на фона на основните индикатори за човешко развитие." Той подчертава че: Вероятността да настъпи смърт (преди да навършат 5 г.) при децата, от най-бедните домакинства е два пъти по-голяма, отколкото при децата от най-богати домакинства. Също така вероятността те да са извън училище е пет пъти по-голяма в сравнение с тази при децата от най-богатите семейства. Вероятността да се омъжат преди да навършат 18 г. при момичетата от най-бедните семейства е 4 пъти по-голяма, отколкото при момичетата от най-богатите семейства

Жители на италианския град Озимо правят макет на "Света София" от житни класове

http://www.mediapool.bg/zhiteli-na-italianskiya-grad-ozimo-pravyat-maket-na-sveta-sofiya-ot-zhitni-klasove-news242051.html

Жители на италианския град Озимо ще направят макет на базиликата "Света София" от житни класове, съобщи Столична община.   Умаленото копие на един от най-известните храмове в София ще бъде включено в празника "Феста дел Ково", а за Деня на столицата – 17 септември ще гостува и у нас. Това е един от съвместните проекти, които бяха договорени на среща между столичния кмет Йорданка Фандъкова и Раймондо Орсети, ръководител департамент "Икономическо развитие, култура, международни отношения и инвестиции" на италианския регион Марке. По време на разговорите е била обсъдена възможността за съвместна работа в сферата на туризъма и културно-историческо наследство.   Със съдействието на регион Марке преди година и половина в София гостува творба на Рафаело. "Феста дел Ково" е празник посветен на Богородица. От 1939 г. жителите на Озимо изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. За един макет се използват между 2 и 5 милиона житни класове. С течение на времето религиозните сюжети се заменят от макети на храмове и традицията придобива международно значение. По-голяма част от макетите могат да се видят в местния музей. Сред тях са Сантяго де Компостела в Испания, храма "Василий Блажени" в Москва, базиликата "Сакре кьор" в Париж и базиликата "Свети Петър" в Рим.    

Трима убити при стрелба в хотел в Мали, има заложници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125023

Въоръжен мъж нахлу в хотел в Бамоко, столицата на Мали и започна да стреля. Смята се, че той държи заложници, съобщава "Ройтерс".
По данни на британското издание “Independent" трима души са били убити. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района, съобщава "Ройтерс". RT обяснява, че се е появила информация,
Въоръжен мъж нахлу в хотел в Бамоко, столицата на Мали и започна да стреля. Смята се, че той държи заложници, съобщава "Ройтерс". По данни на британското издание “Independent" трима души са били убити. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района, съобщава "Ройтерс". RT обяснява, че се е появила информация,

Сигнали за бомби заваляха в белгийски училища

http://frognews.bg/news_102273/Signali-za-bombi-zavaliaha-v-belgiiski-uchilishta/

Сигнали за бомби заваляха в белгийски училища в белгийския град Антверпен, предаде РИА Новости.

Нередности в продажбата на лекарства у нас

http://www.cross.bg/patzientite-lechenie-lekarstva-1488874.html

/КРОСС/ Пациенти с ревматологични заболявания са ограничени при получаване на лечение, това каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Роза Чеглайска от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). Тя обясни, че асоциацията е съдила НЗОК заради несъобразените по нейни думи изисквания за лечение на пациентите с биологична терапия. За да имат достъп до лечението, болните трябва да са диспансеризирани според наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, която е обновявана преди съществуването такава терапия. Пациенти и лекари не са били предупредени навременно, каза още Роза Челгайска. Тя беше категорична, че НЗОК създава пречки на пациентите и те не могат да получат нужното лечение. По нейни думи подобни рестрикции подхранват черния пазар на медикаменти у нас. Тя добави, че становището на съда по делото е в полза на пациентите, но НЗОК не го спазва. В разговора се включи и Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания, която изрази съмнения, че се взимат адекватни мерки за лечение на пациентите. Според нея правителството поставя акцент върху бюджета на здравната каса, но не предприема конкретни стъпки за разрешаването на редица проблеми, свързани с лечението на пациентите. Тя посочи доставката и наличието на необходимите на пациентите лекарства като един от тях. Такива например са генеричните лекарства, които, по думите на Събева, се сменят през месец, докато нито пациенти, нито лекари знаят за това

Холандия планира създаване на зона "Мини Шенген"

http://www.moreto.net/novini.php?n=306976

Холандските власти обмислят възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с неголяма група страни, която да функционира подобно на Шенгенската зона, съобщават местни медии. Правителството вече е провело някои обсъждания по този въпрос.

Джерард няма да се завръща под наем в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/20/2653181_djerard_niama_da_se_zavrushta_pod_naem_v_evropa/?ref=rss


Полузащитникът на "Лос Анджелис галакси" Стивън Джерард изключи възможността да се завърне под наем в Европа, докато трае паузата в Мейджър лийг сокър (МЛС). Англичанинът заяви, че предпочита да използва това време за почивка. 

През последните седмици се появиха слухове, че Джерард може отново да облече екипа на "Ливърпул" и да играе под ръководството на Юрген Клоп.

"Oтказах се от националния отбор, така че няма нужда да се връщам и да се доказвам в Европа. Имам нужда от...

Терористите в Мали започнаха да пускат заложници! Ето кои от тях ще освободят

http://petel.bg/Teroristite-v-Mali-zapochnaha-da-puskat-zalozhnitsi--Eto-koi-ot-tyah-shhe-osvobodyat__134667

Снимка: Туитър Терористите, които взеха 170 заложници в хотел "Радисън" в столицата на Мали Бамако, започнаха да пускат заложници, но само...

Въпреки черната статистика: Двама варненци хванати да шофират пияни

http://petel.bg/Vapreki-chernata-statistika--Dvama-varnentsi-hvanati-da-shofirat-piyani__134668

Снимка: Булфото На 19 ноември около 15:20 часа в района на Летище – Варна, при извършване на полицейска проверка на "Форд", управляван от...

Фейсбук прави раздялата с гаджето по-лека

http://offnews.bg/news/n_1/n_594857.html

Фейсбук тества нова функция, която може да помогне на потребителите да се сблъскват колкото се може по-малко със своите бивши половинки. Нововъведението е наречено "Take a Break" (англ. - "Вземи си почивка") и дава възможност да направите редица промени в настройките на своя акаунт, които ще ви помогнат да виждате по-малко информация за човека, с когото сте се разделили наскоро. "От днес ние тестваме инструменти, които да помогнат на хората да управляват това как взаимодействат с техните бивши партньори във Фейсбук", казва продуктовият мениджър на социалната мрежа Кели Уинтърс. "Когато хората променят своя статус, за да отбележат, че вече не са във връзка, те ще получат предложение да използват някои от тези инструменти". Новите функции ще питат дали искаме да виждаме по-малко за определения човек - името му, профилните му снимки и друга информация, в потока от новини. Освен това ще можем да настоим Фейсбук да спре да предлага отбелязването на даден човек в снимки. Ще има и опции за автоматично изтриване на наши отбелязвания в снимките на бившия или бившата. За момента социалната мрежа изпробва нововъведението само на територията на САЩ и то само при мобилните потребители.

Един убит, петима ранени при нападение на заведение в Кьолн

http://offnews.bg/news/n_1/n_594820.html

Един мъж е бил убит, а петима души са били ранени при нападение в заведение в квартал в Кьолн, Германия, съобщи в. "Der Koellner Stadt Anzeiger". Инцидентът е станал в квартал "Нипес" към 3 ч. сутринта в петък. Двама заподозрени са били задържани. По време на нападението в ресторанта е имало седем души, включително собственикът. На вратата се почукало, някой отворил, чули се изстрели, описа случилото се полицейският говорител Александър Блек. Собственикът извикал полицията и започнало преследване на нападателите. Минути по-късно полицията спряла автомобил "Порше" близо до бензиностанция Shell. В нея пътували двама мъже, които отговаряли на описанието на извършителите. Те били арестувани. Ранените са откарани в болница, един от тях е в реанимация. Възможен мотив за нападението е спор между рокери, пише още изданието.

Българите са пътували по-малко в страната и чужбина за последното тримесечие

http://pik.bg/българите-са-пътували-по-малко-в-страната-и-чужбина-за-последното-тримесечие-news438611.html

Българите са пътували по-малко в страната и чужбина за последното тримесечие

През третото тримесечие на 2015 г. 1 274.7 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях - 80.5%, са пътували само в страната, 14.6% - само в чужбина, а 4.9% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същото тримесечие на 2014 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години се понижава със 7.7%, като намаление се наблюдава както в броя на пътувалите в страната - с 8.7%, така и в броя на пътувалите в чужбина - с 1.4%, съобщиха от НСИ.

През третото тримесечие на 2015 г. най-много туристически пътувания са реализирани от българите на възраст 25 - 44 години (47.4%), като 83.8% от тях са пътували предимно в страната. Същевременно в чужбина най-много са пътували лицата на възраст 15 - 24 години - 18.5%. По-голямата част от туристическите пътувания на лицата на възраст 15 и повече навършени години както в страната, така и в чужбина са били с цел „почивка и екскурзия”, посочени съответно от 72.9 и 64.7% от тях. През третото тримесечие на 2015 г. като самостоятелни са били регистрирани 1 121.2 хил., или 89.9% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 94.0%, а на тези в чужбина - 66.4%.

Делът на личните пътувания, организирани чрез туристическа агенция или туроператор, в чужбина е 33.6%, а в страната - 6.0%. В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял са разходите за храна както в страната, така и в чужбина - съответно 45.5 и 32.9%. През третото тримесечие на 2015 г. средният разход при пътуване с лична цел на едно лице на възраст 15 и повече навършени години е 291.24 лв. в страната и 489.02 лв. в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 242.38 лв. в страната и 1 030.48 лв. в чужбина. 

Даниел Митов: България няма да участва със сухопътни войски срещу "Ислямска държава"

http://pik.bg/даниел-митов-българия-няма-да-участва-със-сухопътни-войски-срещу-ислямска-държава-news438574.html

Даниел Митов: България няма да участва със сухопътни войски срещу "Ислямска държава"

"Никой не е искал от нас да участваме със сухопътни войски срещу "Ислямска дъжава". Този въпрос не стои на дневен ред", каза пред журналисти в парламента външният министър Даниел Митов. С това задължение трябвало да се заемат държавите от региона, Западът участвал с въздушни удари.

Дали България е застрашена от терористични атаки след атентатите в Париж, Даниел Митов не пожела да отговори. Само уточни, че ние ние не сме страна, участваме в коалицията срещу туроризма с леко въоръжение. "България вече е била жертва на терористични атаки и ние сме си научили урока. Настояваме за засилена охрана на ЕС. Справяме се с охраната на нашата външна граница", поясни Митов. Страната ни настоява Шенген да остане такъв, какъвто е в момента. Както и да се подпише договор с Турция за контролиране на бежанския поток. 

Вицепремиерът също уточни, че ние не можем да бъдем задължени да участваме във войната срещу "Ислямска държава".

 

Спас Русев е новият собственик на „Виваком"

http://www.cross.bg/rysev-evro-spas-1488873.html

/КРОСС/На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро. До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ Кепитъл. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г. След като банката изчака 6 месеца след крайния срок, в края на октомври "ВТБ капитал" обяви, че пристъпва към продажбата на телекомуникационния оператор БТК, опериращ под търговската марка „Виваком". В крайната фаза на търга освен Спас Русев участва и Greek Olympia Group на гръцкия бизнесмен Панос Германос. Фондът за гарантиране на влоговете също следи развоя на сделката, тъй като институцията очаква възстановяването на 150 млн. евро, които са изтекли от КТБ в посока към телекома. С тази сума - пари на вложители на банката, се смята, че е бил закупен делът на Цветан Василев в дружеството.    

НС ще заседава извънредно по Законопроекта за ратифициране на споразумението с Полша

http://www.cross.bg/polsha-sporazymenieto-programata-1488872.html

/КРОСС/На извънредно заседание във вторник парламентът ще обсъди законопроекта за ратифициране на споразумението с Полша за осигуряване на логистична подкрепа за самолетите МиГ-29. Споразумението има за цел в краткосрочен план да се осигури летателната годност на изтребителите за охрана на българското въздушно пространство. Регламентират се и условията за плащане на ремонта от бюджета на Министерството на отбраната. Народните представители ще разгледат и проекторешение за програмата за развитие на отбранителните способности на българските въоръжени сили и тяхната численост. В програмата са също окончателните промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника, както и законопроектът за автомобилните превози.  

ЦИК поиска отмяна на глобата от 300 лв. заради непредадени в срок документи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2653209_cik_poiska_otmiana_na_globata_ot_300_lv_zaradi/?ref=rss


Централната избирателна комисия е поискала отмяна на глобата от 300 лева, която Административният съд в София й наложи преди дни. Причината за глобата, наложена на председателя на комисия Ивилина Алексиева - не е изпратила в срок поисканите от магистратите данни от изборните протоколи на секционните избирателни комисии (СИК), предадени в Общинската избирателна комисия (ОИК), в които има разминавания с окончателния резултат по делото за касиране на изборите за общински съветници в столицата....

Само 4 месеца ще имаме за подаване на жалба в съда в Страсбург

http://offnews.bg/news/n_1/n_594865.html

Срокът, в който може да се подаде жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), се намалява от 6 на 4 месеца. Това решиха депутатите по време на днешното си заседание. Текстовете са част от ратификация на протокол №15 от Конвенцията за правата на човека, която мина и на първо и на второ четене. Текстовете предвиждат още кандидатите, които държави предлагат за съдии в ЕСПЧ, да не бъдат на повече от 65 години. По време на дебатите от БСП, "Атака" и Патриотичния фронт" се обявиха против ратификацията намаляването на срока за подаване на жалба. Те заявиха, че и с досегашните срокове много граждани не успяват подготвят цялата необходима документация. БСП пък заявиха, че ЕСПЧ не е безпристрастен. Според депутатът от столетницата Валери Жаблянов заяви, че в съда се използва двойни стандарти и решенията се взимат под влиянието на това коя страна идват делата. От партията на Михаил Миков дори заявиха, че съдът се превръща в част от "анонимната европейска бюрокрация". Жаблянов дори заяви, че конвенцията не трябва да бъде подкрепяна. Съпартиецът му Янаки Стоилов обаче беше на друго мнение - че конвенцията все пак трябва да се ратифицира. От "Атака" дори поискаха съдът в Страсбург да бъде закрит, защото "освен права има и отговорности, които обаче не се спазват". От ДПС и ГЕРБ пък защитиха съда в Страсбург. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви от трибуната, че възразява срещу внушенията, които се опитват да правият от БСП. "Това е съд, юрисдикция. Тя е част от системата на европейската конвенция за правата на човека, която трябва да следи за спазването на правата на човека, дефинирани в тази конвенция. Призвани са да защитават духа и текста на европейската конвенция за правата на човека”, заяви Четин Казак от ДПС.

Спас Русев е новият собственик на "Виваком"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125016

На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро, съобщава "Дарик".
До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем
На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро, съобщава "Дарик". До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем

Лекарка от спешното в Габрово се изправя на съд за смъртта на пациент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124998

Лекарка от Спешното отделение на МБАЛ
Лекарка от Спешното отделение на МБАЛ"Д-р Тота Венкова" в Габрово се изправя пред Апелативния съд в Търново в понеделник за смъртта на пациент, причинена поради немарливост. През септември тя е осъдена от Габровския окръжен съд на 2 години лишаване от свобода условно, и лишаване от право да упражнява професията за срок от 6 месеца. Д-р Р.А.

Възобновяват строежа на църква в хасковския квартал „Орфей”

http://pik.bg/възобновяват-строежа-на-църква-в-хасковския-квартал-„орфей”-news438605.html

Възобновяват строежа на църква в хасковския квартал „Орфей”

Община Хасково заедно с Пловдивската митрополия ще предприемат действия за възобновяване на строежа на църквата „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей”.

Храмът бе започнат преди 10-ина години, но бе изоставен заради липса на средства и бавно се руши. Хората от най-големия квартал в града желаят построяването на църквата и преди време събираха средства. Спасяването на Божия дом бе договорено на нарочна среща на пловдивския владика Николай и кметът Добри Беливанов.

Любен Дилов жури в “България търси талант”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124117

Любен Дилов ще е жури в петия сезон на “България търси талант”. Получил е покана от Би Ти Ви, тъй като има опит - вече е оценявал участниците в първите три издания на риалити предаването. Младата певица Михаела Филева май се очертава да е единствената жена в състава на журито. Асен Блатечки ще е третият съдия, а с Денис Ризов екипът още преговаря.
Любен Дилов ще е жури в петия сезон на “България търси талант”. Получил е покана от Би Ти Ви, тъй като има опит - вече е оценявал участниците в първите три издания на риалити предаването. Младата певица Михаела Филева май се очертава да е единствената жена в състава на журито. Асен Блатечки ще е третият съдия, а с Денис Ризов екипът още преговаря.

Лесни трикове за ситост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124883

Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах.
Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,
Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах. Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,

Патриарх Неофит на среща с Румен Йончев: Българските църковни общини зад граница имат важна мисия

http://pik.bg/патриарх-неофит-на-среща-с-румен-йончев-българските-църковни-общини-зад-граница-имат-важна-news438607.html

Патриарх Неофит на среща с Румен Йончев: Българските църковни общини зад граница имат важна мисия

Негово Светейшество Български патриарх Неофит откри срещата като приветства инициативата на председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев и посочи, че с оглед на провеждането на една пълноценна дискусия е поканил за участие и митрополитите на двете задгранични епархии на Българската православна църква.

Йончев очерта значителната роля, която Българската православна църква (БПЦ) има за съхраняването на националната идентичност сред нашите сънародници зад граница. Той изтъкна необходимостта от тясно и координирано сътрудничество между държавните институции и БПЦ по отношение на държавната политика към българите в чужбина. Посочи, че ръководената от него комисия е отворена към всички възможности за сътрудничество и отправи въпрос с какво българските законодатели могат да бъдат полезни за засилването на ролята на БПЦ сред българските общности извън страната.

Митрополита на Сащ, Канада и Австралия Йосиф, който 33 години ръководи тази епархия, разказа за църковните общини, като подчерта, че в трите държави ситуацията е коренно различна, както и проблемите. Според него промените в ЗБЖИРБ, засягащи вероизповеданието, трябва да се ръководят именно от факта, че всички български църковни общности в двете ни епархии зад граница имат различна специфика и проблеми. Митрополит Йосиф подчерта, че всички конкретни указания, засягащи църковния живот и дейността на българските църковни общности в чужбина от страна на българската държава трябва да бъдат съгласувани и свеждани на задграничните епархии чрез Светия синод. Един от основните проблеми е неспазването на институционалността от страна на нововъзникващи организации, които създават училища, клубове и други организационни структури, но не винаги са във връзка с църквата.

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний представи своята епархия и настоя поне един час седмично да се провеждат занятия по вероучение в българските неделни училища. Към неговото изказване се присъедини и митрополит Йосиф, който също изтъкна, че вероучението сред подрастващите ще скрепи още повече връзката с българската държава и запазването на националната идентичност.

Митрополит Антоний посочи още, че чл. 13 от ЗБЖИРБ трябва да бъде разширен, за да може да удовлетвори потребностите на българското православие зад граница. Посочи като проблем ситуацията с парцели, които са със дипломатически статут, съгласно Виенската конвенция, и конкретизира подобен случай с парцел в Мадрид, който е със дипломатически статут и в момента стои празен, но не се предоставя на епархията. Митрополит Антоний отбеляза също така, че субсидията в дирекцията по вероизповеданията трябва да бъде увеличена.

Румен Йончев засегна въпроса за българските деца, родени извън България, като тенденцията е техния брой да се увеличава непрекъснато. Председателят сподели, че само за миналата година са издадени български актове за раждане на около 19 000 българчета, родени в чужбина, като същевременно броят на нерегистрираните непрекъснато расте. Затова българските църковни общини зад граница имат важната мисия, приобщавайки към себе си младите поколения от български емигранти, да запазят българската идентичност, да възпитават в духа на националните ценности и да запазят жива връзката с България.

Мъж гръмна братовчед с пирон в главата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125053

69 годишен мъж простреля при пиянски скандал със самоделен патрон свой роднина. Раненият е настанен в болница с пирон в главата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Изстрелът гръмнал в четвъртък вечерта, към 22,45 ч. в село Расово.
Още преди гърмежа от дома на Божидар Х. се носели викове и крясъци и съседи подали сигнал в полицията
69 годишен мъж простреля при пиянски скандал със самоделен патрон свой роднина. Раненият е настанен в болница с пирон в главата, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Изстрелът гръмнал в четвъртък вечерта, към 22,45 ч. в село Расово. Още преди гърмежа от дома на Божидар Х. се носели викове и крясъци и съседи подали сигнал в полицията

Депутатите приеха промени в Конвенцията за правата на човека

http://www.cross.bg/pravata-choveka-zhablyanov-1488871.html

/КРОСС/Депутатите приеха и на първо, и на второ четене законопроект за ратифициране на Протокол № 15 за изменение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, подписан на 5 ноември 2013 г. в Страсбург. На първо четене депутатите гласуваха със 106 гласа „за", 4 „против" и 5 „въздържали се". На второ четене ратификацията бе приета със 112 гласа „за", 4 „против" и 5 „въздържали се". В мотивите се посочва, че е гарантирането на дългосрочната ефективност на системата за контрол на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (Конвенцията) е приоритетен въпрос за Съвета на Европа (СЕ) и държавите членки. Процесът е свързан с действия за рационализиране на работните методи и дейността на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) поради нарастването на броя на жалбите и висящите дела в Съда. Основните разпоредби на Протокол № 15 са следните: включва се изрично позоваване на принципа на субсидиарността, както и на доктрината за „свободата на преценка"; в чл. 21 от Конвенцията „Условия за заемане на длъжността" се въвежда пределна възраст на кандидатите за съдии в ЕСПЧ. Последните следва да бъдат на възраст до 65 години към момента на представянето от държавата на националната листа с трима кандидати на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Изборът се осъществява от ПАСЕ

Михаил Миков: Бедността в България е все по-голяма

http://pik.bg/михаил-миков-бедността-в-българия-е-все-по-голяма-news438604.html

Михаил Миков: Бедността в България е все по-голяма

Михаил Миков отново скочи на Горанов. За пореден път от БСП Лява България, направиха подробен анализ на бюджет 2016, който според тях е единствено в ущърб на българите.

„Случват се събития които ако не променят хода на световната история, оставят следа в нея. Събития които се коренят в различията между хората. Не магистрали не общ поръчки, които се разпределят между някой фирми. А бедността на хората. Тази седмица правителството призна че не се е справило с бюджета, направи го някак скрито. Не успя да се справи в годината в която взе милиарди. Хората са все по-бедни и го усещат по джоба и хладилника си. Правителството явно не изпитва удобство, и казва имаме стабилност. Това са принципи които би трябвало да се следват от всяко правителство, но цената която плащаме от тази политика е много висока. Защото хората все по-често разбират, че стабилност няма.

Днес България е по-задлъжняла от когато и да било. Обрича страната ни на години без социален и икономически растеж. Ние не споделяме вашите политики, защото не са в интерес на гражданите. Има алтернатива на дясната ви политика. 47 от хората у нас живеят в риск от бедност. Бедността в страната ни се предава през поколенията. Питаме ние как ще се оправят онези 50 процента от децата, които са в риск от бедност, като да се конкурират с децата на онези които са дали хиляди да частни училища. Алтернатива има, и тя е в това да не се дават пари за частните училища, а в общинските, да не се вдига възрастта за пенсиониране.

В България 43 процента от хората изпитват остри материални лишения. Това значи, че не може да се храните с месо например, а управляващите отговарят с данък вредни храни. Ние от БСП Лява България ще продължаваме да твърдим, че бюджет 2016 е в ущърб на хората.

Обявяваме се против ограничаването на хиляди българчета. Хубаво е, че дават помощи на деца за първи клас, но какво правят бедните хора с по-големи деца. Алтернативата е преразпределение, тази алтернатива е прогресивното облагане, която вие отхвърлихте”, това каза Миков от парламентарната трибуна в част от своята гореща реч относно бюджет 2016, който вчера бе приет на първо четене от депутатите в Народното събрание. 

Специална програма на Ричард Клайдерман за концерта във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306975

Най-издаваният в света пианист Ричард Клайдерман, който пристига с голям концерт във Варна на 5 декември, ще зарадва почитателите си с една ексклузивна двучасова програма от супер хитове и неизпълнявани досега в морския град композиции, съобщиха организаторите за Moreto.

Килърът на абитуриентката Стефка излезе с нов номер в съда, отложиха делото

http://pik.bg/килърът-на-абитуриентката-стефка-излезе-с-нов-номер-в-съда-отложиха-делото-news438599.html

Килърът на абитуриентката Стефка излезе с нов номер в съда, отложиха делото

Убиецът на Стефка Мерджанова-Владимир Костадинов излезе с нов номер пред съда. Този път стана ясно, че има възпаление на слюнчената жлеза. И по тази причина делото се отложи за пореден път за 10 декември, предаде Марица.бг. През последната една година Костадинов разиграва непрекъснато съдиите с различни здравословни проблеми. Няколко пъти делото се отлагаше заради проблеми с коляното му, дори се наложи да му дадат табуретка в залата, за да си държи на високо крака. Подозренията тогава бяха, че той сам си инжектира в коляното урина и нафта. Съдебният медик д-р Светозар Спасов дори го предупреди: "Момче, накрая ще ампутират крака ти , ако продължаваш така"

Костадинов е подсъдим за убийството на абитуриентката Стефка Мерджанова. Тя бе открита мъртва в канал край село Кадиево на 13 юни 2013 година.

Спас Русев е новият собственик на "Виваком" след инфарктно наддаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5125001

На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком
На фона на очакванията за бърза сделка наддаването за „Виваком" в Лондон продължи близо 16 часа. По-последна информация то е приключило и телекомът ще стане притежание на бизнесмена Спас Русев. Той е спечелил търга за акциите с оферта от 330 млн. евро, съобщава "Дарик". До продажбата се стигна, след като акционерите не успяха да върнат мостов заем

Транспортното министерство готви концесията на част от пристанище Русе

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/transportnoto-ministerstvo-gotvi-koncesiiata-na-chast-ot-pristanishte-ruse-206400/

Започна тръжна процедура за набиране на предложения за изготвяне на анализи за концесията на терминала Зимовник - Русе

IPО-то на ABN Amro оценява банката на 16,7 млрд. евро

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ipo-to-na-abn-amro-oceniava-bankata-na-167-mlrd-evro-206403/

Холандското правителство ще набере поне 3,3 млрд. евро при най-голямото листване на европейска банка от финансовата криза насам

Кражба на 70 метра кабел остави 100 домакинства без ток в София

http://frognews.bg/news_102272/Krajba-na-70-metra-kabel-ostavi-100-domakinstva-bez-tok-v-Sofiia/

Поредно нагло посегателство над съоръжения на ЧЕЗ установи компанията рано тази сутрин. Кражба на 70 метра меден кабел на стойност 6000 лв. остави без електрозахранване 100 домакинства в столичния квартал „Надежда“.

КРАЖБА НА 70 МЕТРА КАБЕЛ ОСТАВИ 100 ДОМАКИНСТВА БЕЗ ТОК В СТОЛИЦАТА

http://frognews.bg/news_102272/KRAJBA-NA-70-METRA-KABEL-OSTAVI-100-DOMAKINSTVA-BEZ-TOK-V-STOLITSATA/

Поредно нагло посегателство над съоръжения на ЧЕЗ установи компанията рано тази сутрин. Кражба на 70 метра меден кабел на стойност 6000 лв. остави без електрозахранване 100 домакинства в столичния квартал „Надежда“.

Практическият поглед към глобалните финансови пазари

http://www.investor.bg/investor-finance-forum/468/a/prakticheskiiat-pogled-kym-globalnite-finansovi-pazari-206399/

Кои са актуалните сектори и компании, кои са основните групи инструменти за инвестиране - отговорите - по време на INVESTOR Finance Forum

Митов обобщи защо Вартоломей получи орден "Стара планина" - заради "световния мир"

http://society.actualno.com/mitov-obobshti-zashto-vartolomej-poluchi-orden-stara-planina---zaradi-svetovnija-mir-news_508765.html

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е автор на идеята Вселенския патриарх Вартоломей да бъде награден от българската държава. Това стана ясно от отговор на външния ни министър Даниел Митов на въпрос на лидера на БСП Михаил Миков какви са мотивите да се предложи Вартоломей за награждаване с орден „Стара планина“ - I степен. Според Митов още през август тази година Воденичаров дал идеята, като я изложил писмено и я представил пред Министерството на културата. Оттам идеята е

Радостин Тодоров: Около 170 000 лв. са за подготовка за параолимпийците ни, не 460 000 лв.

http://moresport.actualno.com/radostin-todorov-okolo-170-000-lv-sa-za-podgotovka-za-paraolimpijcite-ni-ne-460-000-lv-news_508769.html

Спортният министър Красен Кралев заяви днес, че параолимпийците ни били получили общо 535 000 лева от държавата за подготовка и за административни разходи. 460 000 лева са били за подготовка на 12 спортисти – това правело по над 38 000 лева на човек, което значело, че параолимпийците ни взели най-много държавни пари от професионалните спортисти. Радостин Тодоров, който е треньор на трима наши параолимпийци, сподели за Actualno.com, че всъщност от тези 460 000 лв. само около 170 000 лв оти

Очакваме 5 - 7% ръст на зимните туристи

http://society.actualno.com/ochakvame-5---7-ryst-na-zimnite-turisti-news_508770.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол, че на база на данни от ранните записвания, предоставени от туроператорите и зимните курорти, има очаквания за ръст между 5 и 7% за предстоящия зимен сезон, предаде Дарик. През изминалия зимен сезон беше отчетен над 8% ръст на чуждестранните туристи в България и близо 5% повече приходи от международен туризъм, напомни министърът. Благодарение на облекчените визови процедури - политика, която ще продължим да прил

Има убити при заложническата криза в Мали

http://africa.actualno.com/ima-ubiti-pri-zalojnicheskata-kriza-v-mali-news_508772.html

Най-малко трима заложници са убити в щурмувания от въоръжени нападатели луксозен хотел в столицата на Мали. Това съобщава Le Parisien, позовавайки се на министерството по сигурност на Мали. По непотвърдена информация на BBC загиналите са девет души след престрелка с полицията. Не се уточнява дали са гости на хотела или нападатели. В хотел Radisson Blu в столицата на Мали Бамако бяха задържани 170 заложници. Двама души държат за заложници 140 гости и 30 служители на хотела, се казва в съобщение

И в Сливен работещите в музеите и галериите излизат на протест

http://sliven.actualno.com/i-v-sliven-raboteshtite-v-muzeite-i-galeriite-izlizat-na-protest-news_508775.html

Работещите в музеите и галериите в Сливен се включват в протеста на 24 ноември, съобщиха от пресцентъра КТ "Подкрепа".  Те настояват да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството, да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и

Тялото на още една жена е намерено в апартамента на терориста Абаауд

http://europe.actualno.com/tjaloto-na-oshte-edna-jena-e-namereno-v-apartamenta-na-terorista-abaaud-news_508777.html

Трето тяло е било намерено под развалините на апартамента в парижкото предградие Сен Дени, който бе щурмуван от полицията тази седмица. Това предаде AFP, цитирана от "Фокус". Френската прокуратура обяви, че тялото на жена е намерено в апартамента, където жена камикадзе се взриви по време на полицейската операция. Прокуратурата заяви и че е открита дамска чанта, в която е намерен паспортът на братовчедката на убития при акцията организатор на атентата в Париж Абделхамид Абаауд. Името, което фиг

Как корпорацията "Тероризъм" избира целеви пазари

http://www.mediapool.bg/kak-korporatsiyata-terorizam-izbira-tselevi-pazari-news242050.html

Терористичните организации работят като голяма корпорация - тe правят инвестиции в машини, основни средства за производство, т.е. - в експлозиви, оръжия, в човешки капитал, има и оперативни разходи, за да извършват дейността си, влизат в отношения с други групи, коментира проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра "Национална и регионална сигурност" в Университета по национално и световно стопанство пред БТА. По аналогия с икономическите субекти, които трябва да реализират "продукцията" си, и терористите избират целеви пазари с гарантирани резултати, допълни ученият. В този смисъл според него България не е сред целевите пазари, но пък понякога те се насочват и към слабите звена, заради ниските "производствени разходи" за реализация на продукта терористичен атентат. Делът на сивия и черния сектор на икономиките на държавите възлиза между 10% и над 30% в различните държави, отбеляза проф. Димитров. В последните години терористите използват легални бизнеси, като част от приходите се отделят за финансиране на тяхната дейност. Такава е практиката на "Ал Кайда". Преките разходи, свързани с атентатите в Африка през 2006 - 2007 г., бяха няколкостотин хиляди долара. В същото време годишният бюджет на "Ал Кайда" се оценяваше на стотина милиона долара, каза ученият и допълни, че, за да съществува този бюджет е необходимо да има непрекъсната икономическа дейност. Процентът на заетост, която създава терористичната икономика, е много малък. Делът на пряко занимаващите се с терористична дейност от населението на една държава е доста малък, но пък и няколко човека са в състояние да предизвикат значим ефект, отбеляза проф. Димитров. Размерът на търговията със страха Размерът на търговията със страха се измерва в ръста на разходите за сигурност, както в публичния, така и в частния сектор, коментира ученият. Практиката показва, че разходите не може да се увеличат непосредствено след даден атентат, но това неминуемо се случва при следващ бюджет. В такива случаи, когато службите за сигурност и силовите ведомства поискат повече пари с аргумента терористична заплаха, всяко правителство е склонно да ги отдели, отбеляза проф. Димитров. Бизнесът също започва да инвестира в средства за сигурност - например след 11 септември много инвестиции са направени в корабоплаването, в авиационната индустрия, в информационните технологии. Тероризмът очевидно не е само икономическа дейност Тероризмът очевидно не е само икономическа дейност, зад него стоят политически, религиозни, социални, геополитически интереси, смята проф. Димитров. Според него за успешното му противодействие се изискват съвместни, интегрирани, цялостни усилия за справянето с него. По думите му обаче в някои случаи и това не работи, защото атентаторите са готови да умрат за идеята, а противодействието срещу това няма как да стане само с контрол върху финансовите потоци. Същевременно обаче, особено след атентатите от 11 септември, започнаха успешно да се развиват механизми за засилване на финансовия контрол под формата на специализирани стандарти - например такива за борбата с "прането" на пари, коментира ученият. "Сещам се обаче преди време проф. Тодор Вълчев казваше за инфлацията, че ако БНБ се опитва да се бори с нея и затвори 99 прозореца от стоте на една сграда, то през отворения прозорец пак ще влиза или излиза нещо", спомня си проф.Димитров. За това според него са необходими комплексни мерки. Дори и да има пълен контрол над финансовите потоци, тероризмът е гъвкав и ще мине на работа с пари в брой, диаманти, петрол и бартерни сделки. И сега действа системата "хавала" - мрежата за превод на пари без физически трансфер, сивата платежна система "биткойн" и други. Борбата с тероризма и противодействието й е като част от теорията на игрите - едната страна удря, другата отвръща и това може да продължи много години в зависимост от стратегиите на страните, смята ученият. Най-важният фактор за прекъсване на спиралата на насилието е международното сътрудничество и то цялостно. Другият елемент от борбата е свързан с политическите напрежения в отделните региони, като намаляването на конфликтността в подобни райони ще намали статистически броя на атентатите, отбеляза проф. Димитров. Третият аспект, който е много дългосрочен, е свързан с образованието, културата и разбирането на другата страна и мотивацията й, преодоляването на дефицита на ценностната система. Къде се намира България в потоците на икономиката на тероризма? Като икономически субекти терористите искат да реализират своя продукт на определен пазар, за да получат политическа подкрепа например или да им се удовлетворят определени искания, показват наблюденията на проф.Димитров. Те не разполагат с безкрайни ресурси и затова си избират целевите пазари за атака, така че продуктът да се случи. По тази причина България не е толкова атрактивна, защото един атентат у нас може да предизвика дори и повече съчувствие, защото сме по-малка държава без някакви особени интереси, но не сме целеви пазар в икономическия смисъл на думата, коментира ученият. От друга страна, понякога терористите избират по-слабото звено, където "производствените разходи" за реализация на "продукта" ще са по-малко, допълни той. Икономиката на тероризма е икономика на обръчите Икономическите аспекти на тероризма може да се разглеждат като няколко концентрични кръга, които взаимно се преплитат в някаква точка, коментира професорът. В кръга с най-малък диаметър са концентрирани преките икономически разходи за извършване на определена терористична дейност. Тези разходи възлизат от стотина хиляди до няколко стотин хиляди долара. Доказателство за това са терористичните атентати в Африка и в САЩ, каза проф. Димитров. За да се случи атентатът обаче, е необходим по-голям кръг от разходи и свързани с това икономически дейности, които трябва постоянно да функционират, за да се финансират преките разходи, посочи той. "Тази подкрепа може да бъде от държави, спонсориращи тероризма, а в последните години става и самофинансиране от страна на терористите на дейностите им, като някои държави не им пречат или се правят, че не ги забелязват. Това обаче включва доста по-широк кръг от дейности, свързани понякога с рекет, участие в организирана престъпност или съвместни действия с нея, за да се извлекат печалби за бъдещи терористични действия", коментира ученият. Известно е, че "Ислямска държава" получава своите приходи, за да финансира както дейността си, така и самата държава, от продажбата на петрол на по-евтини цени, контрабанда, търговия с оръжие, данъци в рамките на тази територия. По думите на проф. Димитров има и един още по-голям кръг от този, който включва дейности, свързани с набиране на поддръжници, сайтове, пропагандна литератури и други по-меки форми за подкрепа на тероризма, които обаче също изискват финансиране. За тази цел се използват религиозни или землячески организации, благотворителност, дарения, рекети, каза той. Разходите за обществото От другата страна са разходите, които плаща обществото, като те са също в три кръга, смята проф. Димитър Димитров. Най-малкият включва преките щети, които се понасят от обществото при конкретен терористичен акт - загинали, разрушения. В по-големия са средствата за възстановяване на щетите, застраховки, разходи за лечение. В третия – най-голям са разходите, свързани с поддръжка на по-високи нива на реакция при подобни атентати, насочени към специалните служби, вътрешните министерства, разузнавания, допълни университетският преподавател. Ако терористичните действия са още по-интензивни, може да се появи и още един кръг от разходи, които възлизат на стотици милиарди долари, както това се случи в САЩ след атентатите от 11 септември. Заради това, че армията беше използвана в Афганистан и Ирак, военният им бюджет на практика се удвои от над 260 млрд. долара на близо 600 млрд. долара, посочи проф. Димитров. По БТА

Марк Зукърбърг с рекордно богатство - притежава 47,1 милиарда долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124985

Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг вече притежава рекордните 47,1 милиарда долара, което е над четири пъти повече от втория най-богат човек в САЩ на възраст под 40 години, съобщава британският "Телеграф".
Той заема място в списъка на 40-те най-успешни млади предприемачи в Съединените щати след поредната рекордна година за социалната мрежа.
Създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг вече притежава рекордните 47,1 милиарда долара, което е над четири пъти повече от втория най-богат човек в САЩ на възраст под 40 години, съобщава британският "Телеграф". Той заема място в списъка на 40-те най-успешни млади предприемачи в Съединените щати след поредната рекордна година за социалната мрежа.

Районът на посолството ни в Берлин отцепен заради чанта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124987

Подозрителна чанта от велосипед стан апричина за отцепване на района около българскот опосолство в Берлин. Улица „Лайпцигер щрасе” пред парадния му вход е била опразнена от автомобили точно в най-натоварения час на деня – малко преди 8.
Посолството ни се намира в самия център на германската столица. Отцепването причини огромни задръствания.
Подозрителна чанта от велосипед стан апричина за отцепване на района около българскот опосолство в Берлин. Улица „Лайпцигер щрасе” пред парадния му вход е била опразнена от автомобили точно в най-натоварения час на деня – малко преди 8. Посолството ни се намира в самия център на германската столица. Отцепването причини огромни задръствания.

Ресторантите Subway навлизат в бензиностанциите

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/11/20/2653200_restorantite_subway_navlizat_v_benzinostanciite/?ref=rss


Веригата ресторанти за бързо хранене Subway ще отвори няколко заведения във верига бензиностанции след успеха на заведението в зоната на отдих на автомагистрала "Тракия". Това съобщи пред  "Капитал Daily" Иван Тодоров, изпълнителен директор на "Subway България" и "Subway Румъния". 

Той уточни, че все още става въпрос за предварителни договорки, но най-вероятно първите обектите в бензиностанции ще са в Пловдив и София.

Веригата приключва 2015 г. с 5% ръст на оборота за...

Въоръжен мъж стреля в хотел в Мали, взел заложници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124984

Въоръжен мъж нахлу в хотел в Бамоко, столицата на Мали и открил стрелба. Смята се, че той държи заложници. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района, съобщава "Ройтерс", цитирана от "Нова
Въоръжен мъж нахлу в хотел в Бамоко, столицата на Мали и открил стрелба. Смята се, че той държи заложници. На място са изпратени полицейски екипи, които са отцепили района, съобщава "Ройтерс", цитирана от "Нова

Ген. Кирчо Киров: Ромското население в страната може да бъде радикализирано

http://www.moreto.net/novini.php?n=306988

Боя се, че ромското населние у нас може да бъде радикализирано. Това каза ген. Кирчо Киров в предаването „Тази сутрин” по bTV. „България е бедна държава, икономическото положение е изключително тежко и във всички случаи следва да очакваме, че при тях ще има развитие на тези процеси на ислямизация”, допълни Киров.

Тръмп обеща: Задължителна регистрация за мюсюлманите и стриктно следене в САЩ!

http://www.bnews.bg/article-144006

Кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп обяви, че ще създаде отделна база данни за мюсюлманите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване