Един убит след стрелба в кафене в Кьолн

http://europe.actualno.com/edin-ubit-sled-strelba-v-kafene-v-kioln-news_508672.html

Един човек е убит, а петима са ранени при стрелба в кафене в германския град Кьолн, съобщи БГНЕС. Според вестник "Кьолнер Щаданцайгер" полицията е задържала двама заподозрени за нападението, които се криели в кола "Порше". Кафенето било затворено за ремонт, но в момента на инцидента вътре са били шестима души и барманът. Според агенция ДПА нападателите са били петима. Мотивите за престъплението са неизвестни.  

Наследниците на Павароти идват с 6 концерта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260599_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+6+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%

 Млади музиканти по стъпките на велия Павароти – от 26 до 30 ноември италианската формация „Белканто – наследниците на Лучано Павароти” са на турне в България. Ще припомнят за големия тенор с 6 концерта. Дтартът на гастрола им е на 26 ноември в зала 1 на НДК, на следващия ден те ще изнесат концерт в „Булстрад Арена” в Русе, след това в Двореца на културата и спорта във Варна. На 29 ноември ще излязат на сцената на Бургаската опера, следват Стара Загора и Пловдив. Създаден преди две години, съставът вече е обиколила почти целия свят.

Музикалната разходка на 12-те солисти, титулувани като най-красивите гласове на Италия, ще ни изненадат с музикална разходка, която започва от класически оперни арии и ще завърши с поп и джаз импровизации. Гостите обещават незабравимо шоу, защото водят със себе си балет и оркестър, а спектакълът е под режисурата на Франко Драгоне, работил за „Цирк дьо Солей”. При някои от изпълненията на фон ще текат кадри с Лучано Павароти.

В програмата на „Балканто” се редуват вокални с инструментални изпълнения, като например музиката към филма „Кръстникът” и тържествената токата от операта „Орфей” на Клаудио Монтеверди. В първата част от концерта ще се насладим на някои от най-красивите и популярни откъси от „Севилския бръснар” на Росини, Ла Дона е мобиле” от „Риголето”, арии от „Травиата”, „Тоска” и „Мадам Бътерфлай”. Гвоздей във втората част са откъси от „Бохемска рапсодия”, „Нотр Дам дьо Пари” и други мюзикъли. Солистите от „Белканто – наследниците на Лучано Павароти” обещават и изненада да българските зрители. Райна Кабаиванска ни е добре позната, казаха гостите, а Гяуров нарекоха „велик бас”.

Гостуването на „гласовете на Италия” се осъществява с помощта на BG Sound Stage, фондация „Лучано Павароти” и с подкрепата на Италианския културен институт в София.

САЩ нарекоха умишлено показването на руските секретни системи по ТВ

http://svetoven.pogled.info/news/69372/SASHT-narekoha-umishleno-pokazvaneto-na-ruskite-sekretni-sistemi-po-TV

/Поглед.инфо/ Представители на американските разузнавателни служби, анализирали показаните по телевизия НТВ материали за океанската многоцелева система “Статус-6“, заявиха в четвъртък (19 ноември), че изтичането на информация е било умишлено, предават западни медии.

Скандалът „Яневагейт“ се разраства с нов запис

http://frognews.bg/news_102253/Skandalat-IAnevageit-se-razrastva-s-nov-zapis/

Скандалът „Яневагейт“ се разраства с нов запис, публикуван в сайта „Биволъ“. Бившата шефка на СГС Владимира Янева е разписвала СРС-та срещу посолства, става ясно от разговорите между нея и Румяна Ченалова, която властта в лицето на премиера Борисов окачестви като „Две каки си говорят“.

Федерален съдия Джийн Пратер: Редица губернатори станаха затворници в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124015

С федералния съдия Джийн Пратер разговаря Анна Заркова  
- Съдия Пратер, за вас не е тайна, че ние гражданите на България не сме доволни от правораздаването у нас - то е мудно, често и несправедливо, подвластно на политици, податливо на корупция. И самите магистрати искат промяна. В дебата за нея прозвуча идея да си избираме съдиите по примера на
С федералния съдия Джийн Пратер разговаря Анна Заркова - Съдия Пратер, за вас не е тайна, че ние гражданите на България не сме доволни от правораздаването у нас - то е мудно, често и несправедливо, подвластно на политици, податливо на корупция. И самите магистрати искат промяна. В дебата за нея прозвуча идея да си избираме съдиите по примера на

Андрей Райчев: Европа си внасяше пролетариат и етнизира класите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124271

– Четири рецепти срещу световния безпорядък
– Европа трябва да има единни армия и полиция
- НАТО и Русия - в ясна коалиция срещу терора


- Г-н Райчев, как атентатите на “Ислямска държава” в Париж промениха геополитическата обстановка в света?
- Цяла редица властови центрове осъзнаха: не може повече така.
– Четири рецепти срещу световния безпорядък – Европа трябва да има единни армия и полиция - НАТО и Русия - в ясна коалиция срещу терора - Г-н Райчев, как атентатите на “Ислямска държава” в Париж промениха геополитическата обстановка в света? - Цяла редица властови центрове осъзнаха: не може повече така.

Всеки трети българин финансово неграмотен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260598_%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%

 

Познанията ни за инфлация и сложна лихва колкото в Габон и Малави

35% от българите са финансово неграмотни. Това сочат данните Standard & Poor's, Световната банка, Gallup и Global Financial Literacy Excellence Center към университета Джордж Вашингтон, проведено през 2014 г. в 140 държави. България се намира в средата на класацията – 72-ро място. Нивото на финансова грамотност на българите е колкото това в Шри Ланка, Доминикана, Коста Рика, Малави, Габон, Кот д’Ивоар, Бразилия и Кипър.

"Ислямска държава": Ще превърнем Белия дом в черен

http://offnews.bg/news/n_1/n_594740.html

„Ислямска държава“ (ИД) разпространи запис със заплаха да взриви Белия дом. Във видеото, което продължава 6 минути, двама мъже заявяват, че „Франция е първата, а Вашингтон ще бъде следващият“. Това съобщи телевизия "Фокс нюз", която показа и фрагмент от записа.  Видеото започва с монтаж на снимки от терористичните атаки на 13 ноември в Париж. След това, един от предполагаемите бойци на групировката - брадат мъж с пистолет, се обръща към французите: „Няма да просперирате и няма да съществувате още дълго. Започнахме с вас и ще завършим с т.нар Бял дом, който чрез нашия огън ще превърнем в черен“. Това е второто видео със заплаха, получено през последните дни. В първото беше симулирано терористично нападение срещу Ню Йорк. Част от кадрите от това видео са включени и във второто съобщение на ИД.  Преводът на текста е направен от американски специалисти по Близкия Изток, отбелязва телевизията и уточнява, че достоверността на видеото се проверява. Съмненията на специалистите произлизат от това, че в кадрите отсъстват сцени на насилие, каквито е имало в предишни видеозаписи на „Ислямска държава”.

Данък „Уикенд“ отпада

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260597_%D0%94%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%E2%80%9E%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D0%B4%E2%80%9C+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0

 Бюджетната комисия в парламента отхвърли въвеждането на данък „Уикенд“. Това стана с приемането на второ четене на измененията в Закона за корпоративно подоходно облагане. Въвеждането на новия аналог беше отхвърлено единодушно от депутатите в специализираната парламентарна комисия след повече от два часа разгорещени дебати. Той предвиждаше за фирмените джипове, яхти и самолети държавата да възстановява 130 на сто по-малко ДДС, ако те се ползват и за лични нужди – от собственика на колата, негови роднини и приятели или от служителите му. За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за имотите се предвиждаше по-ниският процент на възстановяване на ДДС да става по специална методика, която отчита колко се ползват за бизнеса и колко за лични цели.

Другата изненада е двойно по-ниското смъкване на тавана за плащанията в кеш. От Министерството на финансите предложиха прагът да бъде намален от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Бюджетната комисия обаче одобри по-плавно падане – до 10 000 лв.

Освен данък „Уикенд“ парламентарната комисия отхвърли и въвеждането на станалия известен като данък „Градина“. Той пък предвиждаше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, да започнат да плащат имотен данък. Шефката на Бюджетната комисия Менда Стоянова предложи имотен данък да се плаща само за нивите с данъчна оценка над 1680 лв. В крайна сметка обаче депутатите решиха изобщо да не въвеждат този налог заради липсата на каквато и да е информация какви приходи би донесъл той за общинските бюджети.

30 наши фирми ухажват румънците на форум "Храни и напитки от слънчева България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260596_30+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%B6%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC+%22%D0%A

 Над 30 фирми от българската хранително-вкусовата промишленост участват в започналия днес в Букурещ форум "Храни и напитки от слънчева България". "Страната ни отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическото си сътрудничество с Румъния и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство", заяви при откриването на форума зам. министърът на икономиката Даниела Везиева. При представянето тя напомни, че икономическа дейност "Производство на хранителни продукти" в България се осъществява от 4882 фирми, а оборотът на предприятията в сектора е 4,1 млрд евро. Износът на фирмите от хранителната промишленост е 1,1 млрд.евро, което е 5, 4 на сто от общия износ на страната. Фирмите производителки на напитки в България са 580 с оборот от 801 млн. евро, от които износът е 85,5 млн. Евро.

Стокообменът между двете държави отчита постоянно нарастване през последните години, като за 2014 г. той възлиза на 3,5 млрд. евро, което е ръст от 2,7 % в сравнение с 2013 г.

Дейвид Боуи представи първа песен от новия си албум с 10-минутен клип

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/20/2653066_deivid_boui_predstavi_purva_pesen_ot_noviia_si_album_s/?ref=rss




Дейвид Боуи представи официално първата песен от предстоящия си 27-ми студиен албум Blackstar (изписва се ★ ) - и показа, че и на 68 години не е загубил способността си да смущава и очарова едновременно. Заглавното парче, част от което вече бе пуснато като песен към сериала The Last Panthers, е дълго 10-минути e придружено от сюрреалистичен късометражен филм. 

Дългогодишната страст на британския музикант по космоса придобива мрачни измерения - видеото започва с младо...

Дейвид Боуи представи първа песен от новия си албум със сюрреалистичен 10-минутен клип

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/20/2653066_deivid_boui_predstavi_purva_pesen_ot_noviia_si_album/?ref=rss




Дейвид Боуи представи официално първата песен от предстоящия си 27-ми студиен албум Blackstar (изписва се ★ ) - и показа, че и на 68 години не е загубил способността си да смущава и очарова едновременно. Заглавното парче, част от което вече бе пуснато като песен към сериала The Last Panthers, е дълго 10-минути e придружено от сюрреалистичен късометражен филм. 

Дългогодишната страст на британския музикант по космоса придобива мрачни измерения - видеото започва с младо...

Двама кандидати наддават за "Виваком"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260595_%D0%94%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%92%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BC%22

 Десети час продължава търгът в Лондон за телекома „Виваком”. Кандидатите, които наддават са двама - Спас Русев и Панос Германос, научи Агенция „Монитор”. Според информация, потвърдена от английската столица, те са платили по 20 милиона евро депозит за участието си в търга. На него

всъщност се продават 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. През две други дружества то е 100% притежател на „Виваком”.
До продажбата се стигна, след като акционерите в телекома не успяха да върнат мостов кредит от 150 млн. евро. Заемът беше отпуснат от група банки срещу залог 100% от InterV, а срокът за плащането му изтече в края на май. Агент по заема и основен негов държател е ВТБ Capital. Банката според споразумението за финансирането е длъжна в резултат да продаде обезпечението, за да върне парите си.
ВТБ търси минимум 150 млн. евро плюс натрупаните лихви и такси, с които сумата става над 180 млн. евро, а остатъкът би трябвало да се разпредели между акционерите във „Виваком”.

Отделно новият собственик поема задълженията на телекома, които са 360 млн. евро по облигации с падеж 2018 г.

За деветмесечието на 2015 година „Виваком” отчете приходи от 625 млн. лв., което е ръст от 4%. Оборотът на компанията се увеличава благодарение на ръста на мобилните услуги с 9% на годишна база. За деветмесечието БТК има над 3,2 милиона потребители на мобилни услуги. Така пазарният дял на „Виваком” по приходи от мобилни услуги достига 28% в края на септември.

Камикадзето Абдеслам се крие зад очила и с перука от власти и ислямисти

http://petel.bg/Kamikadzeto-Abdeslam-se-krie-zad-ochila-i-s-peruka-ot-vlasti-i-islyamisti__134637

Френската полиция е разпространила нова снимка на терориста Салах Абдеслам, който в момента се издирва под дърво и камък във връзка с...

Бащата на убитото пред „Соло” момче в ефир: Уволнението на съдия Ченалова е цирк! (Видео)

http://petel.bg/Bashhata-na-ubitoto-pred----Solo----momche-v-efir--Uvolnenieto-na-sadiya-CHenalova-e-tsirk---Video-__134638

Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в...

Ето кои абонати остават без ток във Варна

http://petel.bg/Eto-koi-abonati-ostavat-bez-tok-vav-Varna__134639

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде прекъснато...

Пилешки бутчета със сусам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124151

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

20 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=306962

Събития 284 г. — Диоклециан става римски император. 1541 г. — Жан Калвин представя теорията си за реформиране на църквата. 1818 г. — Симон Боливар обявява Венецуела за независима държава. 1872 г. — В Солун Неделя Петкова основава женското дружество Възрождение, което дава начало на девическото образование в България.

България в минутите, когато Париж кървеше

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260594_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1

 Светът е изтръпнал от ужас. Серия от атентати в Париж отнема живота на над 130 души. Джихадисти атакуват стадион, ресторанти, барове и концертна зала във френската столица. Все места, които символизират начина на живот на западната цивилизация. В град, който е символ на насладата от живота.

Кървавите събития се разиграват около 22:30 часа българско време. Социалните мрежи гръмват, онлайн изданията на световните медии предават пряко от мястото на събитието, на следващия ден вестниците излизат със заглавия, които описват трагедията с думи като „касапница“ и „ужас“, а „Льо паризиен” дори написа: „Този път става дума за истинска война”. В нощта срещу събота телевизионните канали предават на живо. Извънредни емисии се опитват да обобщят оскъдната информация към момента. Броят на жертвите расте застрашително с всяка минута.

България - остров на спокойствието

В същото време едно място, което се смята за част от цивилизования свят, се оказва островче на спокойствието. Това място е България, където медиите очевидно са на мнение, че основание за тревога няма. Две от трите национални телевизии съобщават бегло за случващото се. А третата дори не включва събитията в късната си емисия. Вестниците не намират за необходимо да пренапишат заглавните си страници. А някои от онлайн изданията се държат именно като вестници - оставят отразяването на това събитие за следващия ден.

Така залисана в турски сериали и полу-публицистични формати на запис България си живее в блажено неведение за събитията, които тепърва ще променят историята.

Денят е събота. Рано сутринта телевизиите вече са разбрали какво се случва. Коментарните уикенд-формати се пълнят с „анализатори“ и така все пак придобиват що-годе адекватен информационен облик. С изключение на вестниците, естествено. „Фатален петък 13-ти за свидетелите по „Октопод“”, съобщава „Монитор”. Върху същата тема се съсредоточават „Труд“ и „Стандарт“. А „24 часа“ съобщава на първата си страница: „Лято до Никулден“.

Събота преди обед. Телевизиите решават, че няма какво повече да ги „дъвчем“ атентатите от Париж. По БНТ се лее поезия, буквално. В ефира на бТВ рапър разказва за новото си парче. Следва ведра съботна програма. Няколко часа по-късно същите тези телевизии вече говорят за война. А 24 часа по-късно правят и „извънредни студия“.

Как Сидеров се оказа по-важен от Париж

Информационната седмица продължи повече с естрадни въздишки, отколкото с информация на ниво. Само телевизиите изпратиха кореспонденти във френската столица. Репортажите им обаче не придадоха кой знае каква добавена стойност. Повечето включвания показваха българин, живеещ във Франция, който трябваше да отговори на въпроса „Страх ли ви е след атентатите?“. В телевизионните студия пък най-невероятни лица се изявиха като коментатори - от лайфстайл журналисти до откровени националисти. Всички те, естествено, се изказаха компетентно по разнообразни теми, свързани с геополитическата карта на света.

Накрая всичко ескалира дотолкова, че двете големи частни телевизии (бТВ и Нова) започнаха да се обвиняват взаимно коя по-зле е отразила събитията в Париж.

Тъкмо нелепиците около отразяването на тези събития илюстрира най-добре разкривената физиономия на медиите в България. Най-яркият пример е от сряда вечерта: докато на „Уембли” англичани и французи пеят Марсилезата, в българския ефир Павел Чернев разсъждава върху гладната стачка, обявена от Волен Сидеров по време на задържането му.

Марсилезата от над 71 000 гърла

Защото са свикнали да слугуват

И това не е цензура, а най-обикновена глупост, породена от липсата на всякакви критерии. Журналистиката в България се превърна в бухалка. Тя пише това, което трябва да се пише. И премълчава това, което трябва да се премълчава. Така само за няколко години, през които България продължи скоростно да се срива във всички класации за медийната свобода, постепенно изгубихме рефлекс. Защото медиите отдавна не изпълняват основната си функция - да информират. Те само формират мнение. Някои го правят по-елегантно, други не чак толкова, но крайният ефект е един и същ.

Неотдавна скандалният депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски обясни, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е искал от него да разпъва медиен чадър над хора от престъпния свят. Това изказване остана да виси в пространството. Което е поредното потвърждение на тъжната констатация, че медиите в България са се примирили с отредената им роля да правят всичко останало, но не и да информират за случващото се. Те могат да прикриват (да бъдат чадър), могат да удрят неудобните (примерите за това са безброй), могат да пишат неистини, за да скрият истината, могат изобщо да не говорят за дадени събития (верни на максимата, че ако нещо не го пише във вестниците, значи го няма). Последният пример е съвсем пресен - за повечето медии „Янева-гейт“ не съществува. Те правят всичко друго, но не и журналистика. Защото слугуването убива рефлекса.

Така постепенно (и планирано) журналистиката в България абдикира от задълженията си и се превърна в основна причина за проблемната публична среда. Ако изобщо може да се нарече журналистика това нещо, което не може да прецени дали атентат в сърцето на Европа е по-важен от ареста на Сидеров.

И ако се върнем към заглавието на „Льо паризиен“, който написа „Този път става дума за истинска война“ - проблемът е, че нашата локална война май е вече загубена.

Защо Западът се нуждае от Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260593_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Създаването на коалиция с Русия в борбата срещу т. нар. "Ислямска държава" (ИД) е повеля на времето. Изглежда, че президентите на Франция и САЩ - Франсоа Оланд и Барак Обама - мислят точно в тази посока. Германия би трябвало да се присъедини към този проект и да се откаже от илюзорните си представи за партньорство с Русия и ако може да не очаква, че след свалянето на сирийския президент Асад в разпадащия се Близък Изток веднага ще възникнат процъфтяващи демократични общества.

Време е за реална политика

Разбира се, че руският президент е труден партньор. Не бива да забравяме агресивната политика на Кремъл в Украйна и извършеното в нарушение на международното право анексиране на Крим. Затова и наложените на Москва санкции трябва да останат в сила. Сирийският диктатор Асад пък изобщо не може да бъде смятан за партньор - нали той стои в основата на спиралата от насилие в Сирия, а отговорността му за смъртта на повече от четвърт милион сирийци, както и за бежанската вълна, е неоспорима.

Освен това интересът на президента Путин към коалицията срещу ИД не се базира на някакви хуманни съображения, а се обяснява с геополитическите му интереси. Разбира се, че Кремъл използва шока на Запада от терористичните атентати в Париж, за да преодолее външнополитическата си изолация, да прокара своята политика и отново да заздрави позицията си на велика сила. Руската подкрепа за Асад от 2011 година насам също има вина за войната в Сирия.

 

Означава ли това обаче, че подобна коалиция с Русия, а на практика и с Асад, трябва да бъде изключена? В никакъв случай! Невинаги е възможно глобалните конфликти да се решават само в тесен приятелски кръг от съмишленици. Освен това Турция, като членка на НАТО, да не говорим за Саудитска Арабия, също имат вина за войната в Сирия. А сред противниците на Асад от т.нар. "Свободна сирийска армия" има достатъчно хора, които не биха се поколебали да извършат геноцид над милиони алевити. Това ли са по-добрите партньори-съмишленици?

И още нещо: голяма част от сегашните проблеми в региона възникнаха благодарение на много рискованата и опасна интервенционна политика на САЩ по времето на президента Джордж Буш.

Конкретните цели

Казано накратко: атентатите от Париж трябва най-сетне да доведат до ясна реална политика на мястото на нови морализаторски декларации с кого не бива да си сътрудничим. За това са необходими конкретни цели и условия. Първо - трябва да бъде унищожена ислямската секта, наречена "Ислямска държава". В Сирия, в Ирак и в Европа. За това е необходимо да бъде упражнен натиск върху поддръжниците на ИД в страните от Персийския залив и да бъде постигнато тясно военно съгласуване с Русия. Няма никаква полза от това да продължим да леем горчиви сълзи, че Русия е стъпила здраво в Сирия, вече и със своя военна база, превръщайки се в силен фактор в района. Поне докато Западът отстоява своята украинска политика, би трябвало да ни е все едно дали Путин ще извлече пропагандни ползи или не.

И второ - след разбиването на ИД трябва да бъде свикана близкоизточна конференция за окончателното умиротворяване и стабилизиране на целия регион. Цената на това умиротворяване сигурно ще бъде висока и Асад ще остане на власт в една част от Сирия. Алтернативата обаче е безутешна: продължаване на насилието, още много човешки страдания и реална опасност от разрастване на пожара към нови части на Европа, Африка и Азия.

На 20 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124136

Димитър Станчев, оперен певец
Светла Петрова, журналистка
Станко Нацев,
Димитър Станчев, оперен певец Светла Петрова, журналистка Станко Нацев,

Американският ултиматум към Владимир Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260592_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BC+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%9F%

 Външният министър на Русия Владимир Путин констатира значително изменение на позициите на Запада по въпросите за бъдещата съдба на президента на Сирия Башар Асад, пише руският вестник „Независимая газета“, цитиран от "Фокус". Освен това президентът на САЩ Барак Обама изрази коренно различна гледна точка и постави ултиматум на Москва, като поиска Русия да направи избор между Асад и целостта на Сирия.
Докато Русия се опитва да положи дипломатическите основи в ООН за мирното разрешаване на конфликта в Близкия изток, Вашингтон забива клин в отношенията между Москва и Техеран, и то успешно.

САЩ са сериозно загрижени, че Русия и Иран водят координирана политика в Сирия, защото Вашингтон се опитва да разруши съюза между Техеран и Москва. Вече се виждат силните търкания между Русия и Иран.

Октомврийските жеги гарантират на 2015 да е най-горещата

http://climate.actualno.com/oktomvrijskite-jegi-garantirat-na-2015-da-e-naj-goreshtata-news_508631.html

Октомври се отбеляза с най-високите температури, отбелязвани някога от метеоролозите през октомври. Той е шестият месец, обновил температурния рекорд през 2015 г. Средната температура миналия месец се повишила до рекордни стойности – повече от 1 градус по Целзий, отбелязва НАСА. Октомври 2015 е бил с 1,04 градуса по-топъл от средностатистическия октомври в периода от 1951 до 1980 г., който се ползва като ориентир за измерване на дългосрочната средна температура, съобщава Центърът за косми

Ученици в САЩ правят листовка за вербуване на „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260591_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%B

 Ученици в американския щат Юта получили задача да изготвят домашна работа за терористичните организации, включително за групировката „Ислямска държава“ (ИД). Така учителят се опитал да даде на учениците по-ясна представа за методите за набиране на терористи, предаде местната телевизия KUTV-TV.
Директорът на училището призна, че родители на ученици изразили тревога, като се обадили в училището и обърнали внимание на недопустимите методи на преподаване. 

„Задачата е дадена повече от 60 ученици, получихме четири телефонни обаждания от разтревожени родители“, призна директорката.
Задачата за гимназистите трябвало да представи „Осем причини, поради които младите мюсюлмани се присъединят към ИД“. Самата домашна работа трябвало да бъде „визуално, цветно и професионално изпълнена“.

Камикадзето Абдеслам се крие с очила и перука от власти и ислямисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260590_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%90%D0%B1%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D0%

 Френската полиция е разпространила нова снимка на терориста Салах Абдеслам, който в момента се издирва под дърво и камък във връзка с касапницата в Париц, при която загинаха 129 души. На фотоса той е дигизиран – беглецът носи очила и перука и използва името Ясин Багхли.
С постоянно увеличаващите се усилия по залавянето на терориста, негов приятел разкри, че Абдеслам е смазан от вина за убийствата, но не иска да се предаде, защото се страхува, че „Ислямска държава” ще отмъсти на неговото семейство. 

Абдеслам стана най-издирваният в момента мъж в Европа след ликвидирането на Абделхамид Абауд в резултат на шестчасова престрелка с френската полиция в парижкия квартал „Сен Дени”. Първоначално, властите са смятали, че Абдеслам се е намирал заедно с Абауд в щурмувания от властите апартамент, но той не е бил открит в жилището. 

Това може да е така, пише „Дейли Мейл”, защото в момента джихадистът се крие както от полицията, така и от други джихадисти, които са разгневени от отказа му да се самовзриви. Абдеслам бе заснет как разстрелва хора пред кафене по време на петъчните атаки. По-късно обаче, по време на кървавата баня с взривовете, той не бе видян. 

Сега негов приятел твърди, че той се е отказал да се самовзриви, когато е разбрал, че „нещата са отишли прекалено далеч”. Източник, който твърди, че е видял Абдеслам във вторник в Моленбек, разказа пред белгийското издание SudInfo: „Беше силно притеснен от това, което се случваше. Но той не можеше да се предаде, защото ще има последици за неговото семейство”. По думите на източника, джихадистът се страхува от „Ислямска държава” и е искал той да предаде послание на брат му Мохамед, който по-рано призова брат си да се предаде. Също така, според източника, той вече не е в белгийската столица. 

Източник разкри пред Independent: „Възможно е той да е изпаднал в паника или се е изплашил не е искал да се самоубива. Възможно е също да се е отвратил от това, което върши, или просто бомбата му да е дефектирала и да не се е задействала”.

Прогноза за времето - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306947

Минималните температури в повечето места днес ще са между 2° и 7°, по Черноморието до 10°-12°. Ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността- предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад.

Разбиха кода на Нострадамус! Видяха предсказание за 2016-та за всяка държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260589_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%83%D1%81%21+%D0%92%D0%B8%D0%B4%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0

 Стиховете- катрени на великия Нострадамус, често са отваряли за човечеството страниците на бъдещето, които са се сбъдвали със забележителна точност. Какво пише този пророк за събитията през 2016 г, пише "За жената".
Глобалните природни бедствия и кървави войни в Близкия изток, споменати от Нострадамус, ще отнемат много животи. Конфронтацията в района между две страни, както и ситуация, в която хора с чалми буквално ще се избиват един друг, включването в този конфликт на много други държави, може, според пророка, да доведе до Трета световна война.

Освен това, пише той, в края на годината трябва да се случи събитие, което ще разтърси целия ислямски свят, и след това да започне тридесетгодишна война между християни и ислямисти. В резултат на това на Земята ще остане само една религия. Но коя, Нострадамус не уточнява …

В четиристишията на средновековния пророк изследователите му виждат също така глобални природни бедствия, които очакват човечеството през 2016 г. Най-засегната ще бъде Европа, която я очаква голямо наводнение още през пролетта на следващата година. Проливни дъждове няколко месеца ще валят във Великобритания, Италия, Унгария и Чехия.

А в Америка ще бушуват опустошителни торнада с безпрецедентна сила. Силно ще пострадат от природата Русия и Австралия, които ги очакват най-силните за цялата история горски пожари, и те няма да могат да ги загасят чак до есента.

Пламен Константинов: Гришо, Бербатов и Казийски не постъпват мъжки

http://www.cross.bg/igraesh-konstantinov-kaziiiski-1488857.html

/КРОСС/Да не играеш за националния отбор е вид предателство. Не разбирам Григор Димитров, който отказа участие в мачовете за купа "Дейвис". С него щяхме да преминем в по-горна група. Това заяви треньорът на националите по волейбол Пламен Константинов в Шоуто на Слави. Това не е мъжка постъпка. Не съдя никого, може да си има някакви причини, но когато става дума за родината, оправданията не звучат сериозно. Ангажименти всеки има, но тези към България са на първо място. Аз така го разбирам, категоричен бе дължгогодишният капитан на националния отбор. Той обясни, че е разговарял няколко пъти с Матей Казийски и го е поканил да играе в националния. Не се е получило. Той решава, но искам да кажа, че на игрището защитаваш страната си и съотборниците си, а не играеш за федерацията или нейните шефове. Те са нещо друго и нямат общо с чувството да играеш за нацията, публиката и знамето. Това в някаква степен се отнася и за Митко Бербатов. Идваш, играеш за България и се раздаваш. Това е. Побеждаваш за всички българи, а не за тези, на които си обиден. Всички сме допускали грешки, но представете си какво велико чувство е за по-младите да играят до Казийски, да се учат от него. Не уважавам таланта сам по себе си, като някакъв дар. Трябва да го развиваш и споделяш. Аз съм се учил от по-големите от мен, къде успешно, къде не, но примерът им е бил заразителен. Да си кумир за хората е голяма отговорност. Постоянна отговорност

Спират водата на 10 места в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_594347.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата, съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Княз Борис I“ в Центъра, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на живеещите на бул. „Тодор Александров“, ул. „Княз Борис I“, бул. „Александър Стамболийски“, площад „Света Неделя“, бул. „Тодор Александров“ №13 и №17; Във връзка с изграждане на сградни водопроводни отклонения на ул. „Панайот Волов“ в Центъра, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите по ул. „Панайот Волов“ от ул. „Искър“ до бул. „Ген. Данаил Николаев“.  Във връзка с превключване на уличен водопровод на ул. „Васил Стефанов“ в кв. „Манастирски ливади“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа на живеещите на бул. „България“, ул. „Васил Стефанов“, ул. „Костенски водопад“ и Околовръстен път.  Във връзка с реконструкция на уличен водопровод до бл. 22Б в кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите на ул. „Овчарска“ бл. 22Б.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Щерев“ в жк. „Христо Смирненски“, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 19:30 часа на живеещите във високи зони на бл. 31 и бл. 31А. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Драгоман“ в кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите по ул. „Драгоман“ от ул. „Иван Радоев“ до ул. „Бойчо Огнянов“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Поп Грую“ в кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на живеещите по ул. „Поп Грую“ от ул. „Константин Фотинов“ до ул. „Княгиня Тамара“. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Богдан Дечев“ в Бухово, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на живеещите на ул. „Богдан Дечев“, ул. „3-ти март“, ул. „Готен“, ул. „Шейново“. Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. 25 в с. Долни Богров, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на живеещите на ул. 13 от ул. 24 до ул. 9; ул. 25 №2, №4, №6, №5. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на бул. „Рожен“ в кв. „Илиянци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите на бул. „Рожен“ между жп. надлеза и ул. „Балчо Нейков“. 

Манолова: Гражданските организации ще бъдат истински партньори на омбудсмана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260588_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%

 Гражданските организации ще бъдат истински партньори при определянето на работата на омбудсмана и в решаването на важните за гражданите проблеми.

Това коментира пред "Фокуд" омбудсманът Мая Манолова, след като обяви, че очаква неправителственият сектор да отправи предложения за номинирането на заместник-омбудсман.

„Когато встъпих в длъжност, обещах, че реално ще си партнирам с гражданските организации, че те ще бъдат мои истински партньори при определянето на моята дейност и всяка една важна за българските граждани тема.

Смятам, че изборът на заместник-омбудсман е достатъчно значим въпрос, тъй като това е фигурата, която ще подпомага моята работа по правозащитни теми и при отстояването на правата на българските граждани“, категорична бе Манолова.

Според нея е нормално партньорите да имат активно отношение в този процес и гражданските организации да предложат човек с опит, експертиза в защитата на човешките права и отстояването на важни обществени каузи.

„Надявам се след това да убедим народните представители в необходимостта от неговия избор“, подчерта омбудсманът.

По думите на Мая Манолова заместник-омбудсманът може да играе много важна роля в защитата правата на гражданите. Тя поясни, че при повече кандидатури за позицията, ще има предварителен подбор. Манолова добави, че в подобен случай очаква помощ от конституционния съвет, който е създала преди дни, съставен от именити юристи.

Синоптик: Очакваме сняг до дни

http://petel.bg/Sinoptik--Ochakvame-snyag-do-dni__134635

В сряда има вероятност да прехвърчи лек сняг в части на България. Няма обаче да се стигне до нищо сериозно. Не се знае кога ще паднат...

Deutsche Welle: Русия строи първата в Египет АЕЦ

http://petel.bg/Deutsche-Welle--Rusiya-stroi-parvata-v-Egipet-AETS__134636

Снимка: АФП Правителството на Египет сключи с Русия официален договор за строителство на първата атомна електроцентрала в...

Астрономи за пръв път заснеха раждането на нова планета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260587_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE

 За пръв път астрономи са наблюдавали директно процеса на раждане на нова планета, пише Space. Учените са фотографирали газов гигант, който се формира около млада звезда, наречена LkCa 15, намираща се на 450 светлинни години от Земята.
“Вълнуващо е, тъй като за пръв път сме в състояние директно да заснемем образуване на планета,” казва ръководителят на изследването Стефани Селъм от Аризонския университет в САЩ. “Това ни предоставя система, която да следваме в бъдще - в дъбочина, за да разберем детайлите от процеса на формиране на планети.”
В системата на LkCa 15 има огромен диск от прах и газ, заобикалящ подобна на Слънцето звезда на възраст едва 2 милиона години. Такива дискове често се срещат около новородени звезди. Те са суровият материал, от който се формират планети. Предишни проучвания също са засичали големи празнини в някои дискове, вероятно причинени от натрупващи материя планети. Учени дори са наблюдавали асиметрия и топлинни следи, които се обясняват с образуването на небесни тела в празнините.
Такава празнина съществува и в диска на LkCa 15 и там през 2012 година на разстояние от около 16 астрономически единици е открита гигантска протопланета, обозначена като LkCa 15b. (Една астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето - приблизително 150 милиона километра.)
За да научат повече Селъм и колегите й са наблюдавали системата с телескопа LBT (Large Binocular Telescope) - обсерватория в югоизточна Аризона с 8.4-метрови огледала. Екипът е потвърдил съществуването на газовия гигант чрез директно заснемане на водород-алфа фотони - вид светлина, която се излъчва, когато свръхнагорещен материал се натрупва, формирайки планета. Допълнителни наблюдения са показали съществуването на още една новородена планета и предполагат наличието на трета.

Вдъхновен от лотоса материал поглъща цялата видима светлина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260586_%D0%92%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D1%86%D1%8F

 Изследователи от Технологичния институт в Токио са създали материал, който абсорибира цялата видима за човешкото око светлина, пише Tech Times. За да постигнат това, учените са използвали листо от лотос.
По дефиниция метаматериалите са изкуствени материали. Определящата им характеристика е, че те имат свойства, които не се срещат или се срещат рядко в природата. Изобретението на учените от Токио е различно - то е вдъхновено от листата на почитаното като свещено растение на лотоса. По тази причина създателите му въвеждат новия термин “биометаматериал”.
Листото на лотоса е перфектен модел, заради уникалния начин на подреждане на клетките по повърхността, където се събира слънчевата светлина. Ресите - подобни на косъмчета образувания, върху листата са структурирани по такъв начин, че да поглъщат ефективно светлина. За да имитират тази структура, изследователите са напръскали листо с фино течно злато, което е полепнало по него като папиемаше. Получената в резултат златна повърхност е изключително тънка - само десет нанометра или около една стохилядна от милиметъра.
Уникалният материал абсорбира почти цялата светлина от видимия спектър, което означава, че не отразява нищо. Учените смятат, че структурите на ресите на истинския лотосов лист са ключът към безпрецедентната способност за поглъщане на светлина. Следващата стъпка е отделянето на златото от листа. Екипът работи върху различни химични процеси, за да отдели новия материал от лотосовия лист и да го използва като матрица за възпроизводство.
Материали, които абсорбират видимата светлина могат да намерят приложение в телескопи, за да блокират “светлинния шум” и нежеланите отражения, както в соларни панели. Новото откритие е описано в статия, озаглавена “Биометаматериали: черен ултратънък златен филм, произведен върху лотосов лист”, в жунала Nature.

За пръв път използваха лазер за охлаждане на течност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260585_%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B2+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%85%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B

 За пръв път изследователски екип е използвал инфрачервен лазер, за да охлади течност с 20 градуса по Целзий, пише CNET. Проучването, ръководено от Падън Родър от Вашингтонския университет в САЩ, е публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Science. 
„Това е първият пример за лазерен лъч, който охлажда течности като вода при нормални условия,“ казва един от авторите Питър Паузауски. „Въпросът беше, дали това може да се постигне, тъй като обикновено водата се загрява при осветяване.“ Охлаждането става с инфрачервен, изместен към синьото лазер и нанокристал в капка вода. Фотоните се поглъщат от атомите на кристала, които се активизират. Отделените от атомите фотони са с по-високо енергийно ниво от внесените отвън фотони. Това елиминира топлината и ефективно охлажда кристала и водата около него. 
Технологията, позволяваща прецизно охлаждане на малка повърхност има няколко потенциални приложения. Тя би могла да се използва в микропроцесори за предотвратяване на прегряване. Би могла да служи за охлаждане на единични неврони, така че учените да са в състояние да наблюдават мозъчните връзки без опасност от увреждане на мозъка. Методът би могъл да се използва и за забавяне на процеса на клетъчно делене или регенерация, за бъде изследван по-детайлно. 
„Научният интерес към деленето на клетките и функционирането на молекулите и ензимите е голям, но изследването им не е възможно, ако те не бъдат охладени,“ казва Паузауски. „С помощта на лазерно охлаждане може да успеем да направим филми на забавени обороти на живота в действие. Предимството е, че не е необходимо да се охлажда цяла клетка, което би могло да промени поведението й.“
Технологията би могла да послужи и за създаване на производствени лазери с висока мощност, което в момента не е възможно, тъй като при определено ниво на енергия устройствата прегряват и се разтопяват. Първата стъпка за екипа обаче е, да усъвършенства изобретението си, започвайки с подобряване на ефективността. В момента то потребява твърде много енергия. 

Най-малката подводница в света е с размерите на молекула

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260584_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%

 Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пишеTech Times. Невероятно бързата машина е с размера на 244 атома и може да се придвижва през течност, чиито молекули са с приблизително същия размер. “Тя прилича на човек, който преминава през баскетболно игрище с 1000 души, които хвърлят баскетболни по него,” казва Джеймс Тур, преподавател в Райс. “Това са най-бързо движещите се молекули, наблюдавани някога в разтвор.”
Подводницата е в състояние да се движи с една трета от обичайната за жаба скорост. Благодарение на размера и скоростта си, миниатюрното устройство би могло да извърши чудеса за медицината. Създателите на подводницата се надяват тя да пренася лекарства в човешкото тяло.
Микроскопичната машина се задвижва чрез ултравиолетова светлина, която променя по химичен път връзките, които държат “моторите” към корпуса. Промяната на връзките задвижва “мотора” с четвърт оборот. Устройството редува състояние на покой и въртене. Процесът продължава, докато е налице въздействие с ултравиолетова светлина. Методът на задвижване е взаимстван от бактерията камшиче.
Едно от предизвикателствата пред технологията е да се намерят приложения, при които излагането на човешкото тяло на ултравиолетова светлина би било безопасно. Изследването е публикувано в журнала Nano Letters на Американското химическо общество.

Историческа снимка от прилуняването на "Аполо 12"

http://cosmos.actualno.com/istoricheska-snimka-ot-prilunjavaneto-na-apolo-12-news_508662.html

Историческа висококачествена снимка на процеса по прилуняване на 19 ноември 1969 година на спускаемия модул на космическия кораб "Аполо 12" е публикувала НАСА. Кацането на Луната е осъществено в 6 часа, 54 минути и 43 секунди по Гринуич. Лунният модул се спуснал на петдесет метра от края на кратера и на около двеста метра от апарата Surveyor 3. Командир на кораба – Чарлс Конрад, пилот на командния модул – Ричард Гордън, пилот на лунния модул – Алън Бийн. Снимката е направена

ГЕРБ "намери" още 5 млн. лева за почистване

http://sofia.actualno.com/gerb-nameri-oshte-5-mln-leva-za-pochistvane-news_508666.html

След като в сряда стана ясно, че парите за чистота в София ще скочат догодина, вчера общината обяви, че ще актуализира бюджета си по това перо и тази година с нови 5 млн. лв. Така за 2015 г. парите за чистота ще стигнат близо 152 млн. лв, пояснява в. Сега". Според зам.-кмета по околна среда Мария Бояджийска новите пари са нужни, тъй като през юни общината е сключила нови договори с фирмите по чистотата в 19 от всички 24 столични района, като 17 от тях вече действат. В договорите им са включени

По делото "Соло" - има доказателства за нагласяване от Ченалова

http://crime.actualno.com/po-deloto-solo---ima-dokazatelstva-za-naglasjavane-ot-chenalova-news_508667.html

Заявявал съм нееднократно, че това, което се случва сега с Румяна Ченалова, е просто един цирк. Още по време на делото подадохме сигнали към ВСС накъде вървят нещата, но нищо, посочи Михаил Въжаров – баща на убития край дискотека „Соло” Кирил Въжаров. По това дело съдия Румяна Ченалова ще се изправи пред съда. Имам доказателства, че нашето дело е трябвало да бъде предрешено на първа инстанция, заяви Въжаров пред Нова телевизия. Чак сега ДАНС ни повика, за да дадем обяснения. З

ИД заплаши за втори път САЩ с атентат

http://europe.actualno.com/id-zaplashi-za-vtori-pyt-sasht-s-atentat-news_508668.html

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) разпространи видеозапис със заплаха да взриви Белия дом. Във видеото, показано частично от телевизия Fox News, двама неидентифицирани мъже заплашват, че след Париж идва редът на Вашингтон, предаде БГНЕС. Във видеото се показват кадри от терористичните атаки в Париж на 13 ноември, след което единият от предполагаемите бойци на ИД, въоръжен с пистолет, казва: „Започнахме с вас (обръщайки се към Франция – бел. ред) и ще завъ

Министър Павлова: Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е единствено в полза на хората

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260583_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B

 Благодаря на благоевградчани, които повярваха в Националната програма за енергийна ефективност, защото тя е само и единствено в полза на хората, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на две обновени жилищни сгради в Благоевград. Програмата създава заетост и работни места, домовете стават по топли и уютни, а сметките за отопление намаляват с 50%, каза още министърът и подчерта, че от програмата има само ползи, а няма вреди. Благоевградчани показаха, че не ги е страх от манипулациите и лъжите, с които нашите опоненти се опитаха да осеят програмата, и  че тя трябва да ни обедини, подчерта тя.

 

Павлова беше категорична, че Националната програма за енергийна ефективност е за всички български граждани и домакинства. Кампанията по нея продължава, а участващите сгради са вече над 1700, съобщи тя.

Регионалният министър пожела на съсобствениците в реновираните блокове да пазят направеното с грижата на добър стопанин и заяви, че изпълнението на програмата в цялата страна продължава, за да бъдат довършени всички дейности, така че жилищният фонд в страната, особено старите панелни сгради, да бъдат покрити от дейностите по нея.

Едната обновена със средства от Националната програма за енергийна ефективност многофамилна жилищна сграда в Благоевград е блок № 55 в ж.к.“Запад“, който е със 74 апартамента, финансиран със 776 496.35 лв. с ДДС. Другият саниран блок е „Лира“ на ул.“Братя Иванови“ №1, в който има 47 апартамента. Договорната стойност на обекта е 618 524.20 лв. с ДДС. По време на изпълнение на програмата са поставени топлоизолация по таваните в сутерена, топлоизолация по външните стени на сградите, топло и хидроизолация по покривите. Сменена е дограмата, инсталирана е система за автоматизирано централно осветление в общите части, които са обновени. Направени са мълниезащитна и заземителна инсталации. Сменени са и част от водопроводните клонове и са оборудвани и ремонтирани пожарните касети по етажите.

Реализираните строително-монтажни работи са реализирани със средства от одобрената през февруари тази година от правителството Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

По програмата са подадени общо 1821 заявления за интерес и финансова помощ от сдружения на собственици в цялата страна, 1718 от които са одобрени. Сключените договори между общини и сдружения на собственици са 1707, тристранните договори между общини, Българската банка за развитие и областни управи са 1618. За близо 130 сгради вече са изготвени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, като за 19 от тях има и сключени договори за инженеринг.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5123568

Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл, архиепископ Константинополски. Св. мчк Дасий Доростолски
 Св. Дасий е първият Христов мъченик в българските земи, живял през III в. в Доростол (дн. Силистра). Той изобличил езическите заблуди и след жестоки мъчения бил обезглавен. При посещението си в България папа Йоан Павел II дарява на Силистра част от
Преп. Григорий Декаполит. Св. Прокъл, архиепископ Константинополски. Св. мчк Дасий Доростолски Св. Дасий е първият Христов мъченик в българските земи, живял през III в. в Доростол (дн. Силистра). Той изобличил езическите заблуди и след жестоки мъчения бил обезглавен. При посещението си в България папа Йоан Павел II дарява на Силистра част от

В рамките на Black Friday клиентите на Fashion Days ще избират сред повече от 600 000 продукта с отстъпки до -90%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260582_%D0%92+%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Black+Friday+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Fashion+Days+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1

 - Този петък (20 ноември) Fashion Days, модна дестинация номер едно, ще стартира своята Back Friday кампания “BE A TRUE FASHION DETECTIVE” с отстъпки до -90% за 1000 марки и 600 000 продукта. Ексклузивен достъп до кампанията ще имат всички потребители на мобилните приложения на Fashion Days. Те ще могат да започнат да пазаруват още в 20:00 ч. в четвъртък, четири часа преди официалния старт на кампанията в полунощ. Black Friday ще продължи три дни и ще приключи в края на 22 ноември, неделя. 

Темата на кампанията  - “BE A TRUE FASHION DETECTIVE“, отразява новите функционалности на сайта www.fashiondays.bg.   Благодарение на полето за търсене и филтрите за цвят, цена, марка, продуктова категория и размер, потребителите могат още по-лесно и бързо да намират това, което търсят.  Името на кампанията приканва всички да изпробват новите функционалности, да се превърнат в модни детективи и да грабнат най-добрите оферти в рамките на Black Friday.  Кампанията включва отстъпки до -90% за стотици хиляди продукти, сред които облекла, обувки и аксесоари от световно известни модни брандове като Calvin Klein, United Colors of Benetton, Just Cavalli, Esprit, Pepe Jeans, Guess, Nike, Triumph, Puma, Converse, Ray Ban, Love Moschino, Only, Vero Moda, Desigual, Jack & Jones, Mango, Timberland, Napapijri и много други.

Тази година организираме разпродажбата Black Friday за трети пореден път след невероятния успех на предходните две издания на кампанията. Нашата цел е да предложим голямо продуктово разнообразие на много ниски цени и затова тази година сме предвидили отстъпки на обща стойност  18 000 000 евро“, съобщи Габор Чех, CEO Fashion Days Group. „Благодарение на новия си бизнес модел, Fashion Days премина от уебсайт с ограничени във времето кампании с големи отстъпки в онлайн магазин, предлагащ най-новите тенденции и колекции. Това ни позволява да осигурим на потребителите си достъп до огромно продуктово разнообразие с бърза доставка“, добави още Габор Чех.

Миналата година забележителният интерес към Black Friday доведе до рекордната продажба на 200 000 продукта с отстъпки на обща стойност 8,4 млн евро. С 75% от общия брой потребители, жените се оказаха по-активните купувачи в сравнение с мъжете, които бяха 25%.

Fashion Days обяви официално и новата 3.0 версия на своите мобилни приложения. С нея онлайн магазинът е изцяло отворен за всички потребители на мобилните приложения без регистрация, като им осигурява достъп до абсолютно всички продукти и възможност да правят поръчки без да създават профил. В момента повече от 45% от общия обем продажби на Fashion Days се осъществяват през мобилни устройства. Благодарение на постоянните подобрения в апликациите за  iOS и Android, компанията очаква продажбите през този канал да продължат да се покачват.

Българо-руска кръгла маса за перспективите в туризма започва в София

http://pik.bg/българо-руска-кръгла-маса-за-перспективите-в-туризма-започва-в-софия-news438458.html

Българо-руска кръгла маса за перспективите в туризма започва в София

ръгла маса на тема „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма. Конкретни възможности за засилване на интереса на руските туристи към България” започва в София. Открива я министърът на туризма Николина Ангелкова.
Форумът ще се проведе на 20 ноември в София. За участие в събитието в България вече са повече от 20 представители на руския туристически сектор и журналисти, които посетиха някои от основните туристически обекти в страната ни. Сред тях са представители на водещи туроператорски компании на пазар Русия, представители на регионите, както и на Съюза на журналистите на Руската федерация.
Кръглата маса се организира по инициатива на Министерството на туризма и има за цел да набележи мерки за увеличаване на туристите между двете страни. Очаква се в дискусията да вземат участие представители на българския туристически бизнес, летища, общини и др. Ще присъстват и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването, Посолството на Руската федерация в Република България и др.
Сред темите, които ще бъдат разисквани по време на кръглата маса са българо-руските отношения в сферата на туризма, възможностите за туризъм в България и набелязването на съвместни инициативи за насърчаване на туристическия поток.

Услуги на Мтел вече ще се предлагат в магазините на blizoo

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260581_%D0%A3%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0

 От 20 ноември в магазините на blizoo ще започнaт да се предлагат и услуги на Мтел. След като през септември Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за придобиването на blizoo от Мтел, двете компании вече работят заедно за налагане на интегриран подход при предоставянето на своите продукти и услуги.

 

В магазините на blizoo клиентите ще могат да активират мобилна услуга, да подновят договора си за мобилни услуги към Мтел, да се абонират за сателитна телевизия, да платят сметката си или да закупят устройство от Мтел. Така двете компании ще предложат на едно място пълен набор от телекомуникационни услуги интернет за дома, цифрова и сателитна телевизия, домашен телефон, мобилни гласови услуги, мобилен интернет и различни пакетни предложения.

 

Първоначално услуги на blizoo ще се предлагат в четири от магазините на Мтел в страната – в София, Варна, Бургас и Ловеч. В тях ще се обособят blizoo зони, в които ще бъдат преместени четири от настоящите офиси на blizoo. На новите адреси клиентите ще могат да се възползват от всички услуги, които са ползвали и досега в магазините на blizoo.  

 

Консултантите на blizoo са на разположение, за да помогнат на клиентите да направят най-подходящия избор, както за услугите на blizoo, така и за предложенията на Мтел. По този начин потребителите ще спестят време и ще получат достъп до още по-голямо разнообразие от телекомуникационни продукти на атрактивни цени и с отлично качество.

 

blizoo и Мтел ще продължават да работят заедно, като целта на двете компании е да предоставят богат набор от услуги и решения и отлично обслужване на все повече места в България.

 

Облаци от северозапад атакуват слънцето

http://offnews.bg/news/n_1/n_594338.html

Времето остава слънчево и днес, от северозапад обаче идват облаци. Максималните температури в последния работен ден от седмицата ще бъдат между 17 и 22 градуса.  Силен вятър ще гони слънцето в планините, но дори по високите върхове термемотрите ще скочат до 8 градуса. Ноемврийското лято продължава и по Черноморието.  

Заради бомбена заплаха: Приземиха американски самолет във Флорида

http://petel.bg/Zaradi-bombena-zaplaha--Prizemiha-amerikanski-samolet-vav-Florida__134633

Илюстрация: Булфото „Еърбъс А320“ на американската авиокомпания „Спирит Еърлайнс“ направи принудително кацане във Флорида заради...

Хаос в управлението на ИД! Ударите на Русия шашнаха терористите в Сирия

http://petel.bg/Haos-v-upravlenieto-na-ID--Udarite-na-Rusiya-shashnaha-teroristite-v-Siriya__134634

Удари на Въздушно-космическите сили на Русия са побъркали терористите в Сирия и са довели до дезорганизация в управлението на бойците на...

Европейската комисията иска от пет държави членки да прилагат правилата на ЕС в областта на застраховането

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260580_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B5%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6

 Европейската комисия поиска БългарияГърция, ЛюксембургСловения и Швеция да транспонират Директива „Платежоспособност ІІ“ (Директива 2009/138/EО) и Директива „Омнибус II“ (Директива 2014/51/EС) в своето национално законодателство. Тези Директиви заместват 14-те директиви за застраховането и презастраховането, известни преди като „Платежоспособност І“ (вж. MEMO/15/3120 от 12 януари 2015 г.). С тях за първи път се въвежда хармонизирана, последователна и солидна пруденциална рамка за застрахователните компании в ЕС, включително правила във връзка с количествените изисквания, управлението и докладването с цел улесняване на развитието на единен пазар на застрахователните услуги. Целта на тези нови правила за застраховането е да се гарантира финансовата стабилност на застрахователните компании, така че те да могат да покрият рисковете през трудни периоди. Tе ще започнат да се прилагат изцяло от 1 януари 2016 г. Срокът за транспониране на Директивите в националното законодателство беше 31 март 2015 г. Горепосочените пет държави членки обаче не са уведомили Комисията относно мерки за транспониране на тези правила в своето национално законодателство. Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище и е следваща стъпка след изпращането през май 2015 г. на официално уведомително писмо до тези държави членки. Ако те не транспонират Директивите в срок от два месеца, Комисията може да реши да предяви иск срещу тези държави членки пред Съда на ЕС.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123593

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Иновативната българска онлайн платформа Bulgaria Store предлага нови пазари и сертификация на малките и средни предприятия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260579_%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D

Bulgaria Store е първият по рода си професионален интернет канал (онлайн платформа) за търговия с български стоки в Европа и света, отговарящ на най-високите стандарти за електронна търгoвия в сферата на хранително вкусовата промишленост.

 

 

Създавайки лесна, удобна и прозрачна платформа за електронни поръчки и доставки на български храни директно до крайните клиенти в Европа проектът цели да даде възможност на всички български производители на хранителни стоки да изнасят своите продукти на пазари като германския с обем от 175 милиарда евро за 2013 г.!

 

 

Стартът на онлайн поръчкки за немския пазар е през месец март 2016 г. !

 

 

Георги Георгиев, основател на Bulgaria Store: Още от самото начало желаем да създадем възможно най-добър имидж на българската продукция и българския производител, както и на марката Bulgaria Store. Това е работещ бизнес модел, който да  подкрепи България, да се диференцираме като страна с уникални възможности и да можем да отговорим на високите изисквания на потребителите в Германия и създадем  условия за траен пазар на българските храни. Взехме решение да подкрепим международния  IFS стандарт за безопасност и качество на храните и да го изискаме и от българските наши, бъдещи доставчици.  Чрез IFS стандарт ние и производителите заявяваме качеството на българската продукция!“

 

 

Еекипът на Bulgaria Store ще представи своя проект в рамките на инициатива за изграждане на капацитет на IFS в България, която проектът препоръчва на всеки несертифициран български производител. Тя цели да подкрепи

малките и средни предприятия от хранително-вкусовата промишленост в плавния им път към достигане до нови пазари и сертификация чрез внедряване на IFS Global Markets програмата.

 

 

 

Информационият безплатен семинар е организиран от IFS и Lucrima и ще се проведе на 20 ноември 2015г. между 9:00 и 13:00 ч в столичния хотел „Експо“. Bulgaria Store ще представят проекта, както и изискванията  към потенциалните доставчици, които желаят да продават стоките си на Стария континент.

 

Видео представяне на проекта Bulgaria Store: https://youtu.be/xBUCtWY1tuo

 

За повече информация относно Bulgaria Store моля, посетете: www.bulgaria-store.com

 

MasterCard представя платформата за пътуване Priceless Cities, за да отговори на променящите се навици на българските туристи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260578_MasterCard+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+Priceless+Citi

 MasterCard обяви старта на своята глобална платформа за пътуване Priceless Cities в България. Priceless Cities е единствена по рода си глобална платформа, която популяризира големите градове в света, като предлага на потребителите си неповторими преживявания, привилегирован достъп и атрактивни оферти, които сега са на разположение и за българите.


Чрез Priceless Cities, MasterCard предлага изключителни преживявания, предложения и промоции в 36 града, включително Рим, Ню Йорк, Париж, Лондон, Мюнхен и Дубай. Платформата е разпространена в над 50 страни и е преведена на 20 езика. 


Според скорошното проучване MasterIndex 2015 българските картодържатели пътуват все повече и по-често в чужбина – около 51% от тях казват, че пътуват в чужбина поне веднъж годишно (което е с 19% повече в сравнение с 2014 г.)

 

“Целта на MasterCard винаги е била да предоставя решения и услуги, които да подхождат на динамичното, променящо се ежедневие на днешния потребител. Това е причината, поради която даваме възможност на българските картодържатели да се наслаждават на уникални преживявания, ексклузивен достъп и атрактивни оферти чрез глобалната платформа за пътуване на MasterCard – Priceless Cities. Без значение къде по света е човек, платформата е разработена така, че да отговаря на неговите потребности и в същото време да му позволява да споделя интересните неща през социалните мрежи", разказа Артур Туремка, Генерален мениджър на MasterCard за Балканите.  

 

Priceless Cities е глобално свързана платформа за хора, които пътуват и отговаря на въпроса „какво искаш да правиш днес?“ по начин, по който потребителите не са си представяли. Тя дава възможност на потребителя да се свърже с градовете, в които пътуват по различен начин, осигурявайки  уникални преживявания в множество любими сфери като хранене, спорт, изкуство и култура.

 

Българските картодържатели могат да регистрират профили и да се запиша за последните оферти на https://www.priceless.bg

 

За MasterCard

MasterCard (код за търгуване на книжата на Нюйоркската фондова борса (NYSE): MA), www.mastercard.com, е технологична компания в световната платежна индустрия. Ние управляваме най-бързата мрежа за обработка на разплащания в света, свързвайки потребителите, финансовите институции, търговците, държавата и фирмите в над 210 страни и територии. Продуктите и решенията на MasterCard правят ежедневните търговски дейности – пазаруване, пътуване, ръководене на стопанска единица и управление на финанси – по-лесно, по-сигурно и по-ефикасно за всички. Следвайте ни в Twitter (@MasterCardNews), присъединете се към дискусията в блога Отвъд транзакцията (Beyond the Transaction Blog) и се абонирайте за последните новини от Бюрото за ангажираност (Engagement Bureau).

В Лондон взривиха кола заради подозрения за тероризъм, в Ротердам евакуираха кмета

http://europe.actualno.com/v-london-vzriviha-kola-zaradi-podozrenija-za-terorizym-v-roterdam-evakuiraha-kmeta-news_508665.html

Британската полиция извърши контролиран взрив на подозрителен автомобил на улица „Бейкър стрийт“ в центъра на Лондон, предаде БГНЕС. Предизвикалият тревога сребрист автомобил беше в непосредствена близост до станцията на метрото със същото име - „Бейтър стрийт“. Станцията беше затворена, а пътниците - евакуирани. Самата улица беше отцепена от полицията. "На „Бейкър стрийт“ бе открит изоставен автомобил. Беше извършен контролиран взрив", съобщи полицейски гов

Министър Лиляна Павлова: Пътната безопасност е кауза за правителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260577_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%

 Министерството на регионалното развитие и благоустройството получи награда за „Цялостен принос в областта на пътната безопасност през 2015 г." по време на Годишните награди за пътната безопасност. Събитието е традиционно и се организира от Българска браншова организация „Пътна безопасност“. Наградата получи лично министър Лиляна Павлова. „Приемам отличието като признание за усилията, които полагаме. То е и голям ангажимент за това, което оттук насетне ще правим и за предизвикателствата, които стоят пред нас“, подчерта министър Павлова. Тя отбеляза, че за правителството пътната безопасност е кауза, а не просто словосъчетание. „Вярвам, че тя е кауза за всички, а не само на браншовата организацията и правителството, но и на пътния бранш, образователните институции, службите по сигурността“, добави още Павлова.

 

 

Регионалният министър изтъкна амбициозната задача на МРРБ да актуализира Наредби 1 и 2, относно нормите, условията и изискванията за проектиране на пътищата у нас, които да са адекватни на реалностите във времето, в което живеем – свят с повече пътища и автомобили. По нея в момента работят водещи експерти и институции. По думите на министъра в България са регистрирани около 4 милиона автомобили, към които, като се прибавят транзитно преминаващите автомобили и тежкотоварния трафик, превозните средства по пътищата на страната стават огромен брой. „Ако ние всички заедно се обединим в името да запазим нашия живот и този на нашите деца, като отговорност на граждани и родители, само тогава можем да успеем. Разчитам изключително много на партньорството ни с научната общност и специалистите, за да направим най-добрите норми за пътно проектиране и безопасност, да се съобразим с реалностите“, каза още министър Павлова. Тя допълни, че паралелно с това правителството ще продължи да полага усилия за мерките за пътна безопасност и като строителство на нови пътища и ремонти на съществуващите шосета. Министър Павлова отбеляза със съжаление, че след тенденцията на спад на загиналите при пътно-транспортни произшествия отново има покачване, което се дължи на редица причини. Според данните й само за последната година 660 души са загинали в пътни произшествия, като над 500 от тях са млади хора до 24 годишна възраст. „Това е притеснително. Войната по пътищата е нещото, с което трябва да се борим, използвайки всички усилия и методи. Това е кауза, около която всички трябва и може да се обединим, без да говорим за политика, а за човешкия живот, който ни е най-скъп“, призова Лиляна Павлова.

 

МРРБ бе удостоено с престижното отличие заради отчетеното през годината най-голямо строителство на пътна инфраструктура в България и инвестициите от почти 2 млрд. лв. в изграждането на важни пътни участъци и магистрали, извършените ремонти на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, чувствителното подобряване на качеството на влаганите елементи за пътна безопасност, като пътни знаци със светлоотразяващо фолио от най-висок клас, пътна маркировка със студен пластик и светоотразителни перли, ограничителни системи за пътища с висок клас на задържане, полагане на шумна маркировка и др. Очаква се те да доведат до намаляване на ранените и пострадалите по пътищата на страната. С цел спасяването на човешки животи МРРБ разработи специална софтуерна система за пътна безопасност - ЛИМА, която може всеки да ползва през мобилния си телефон.

Китайски вестник презентира предимствата на българска индустриална зона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260576_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B2%D

 Статия за предимствата на „Евро-китайската зона за икономическо развитие“ /ЕКЗИР/, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/, публикува „Shenzhen Daily“, вестникът на побратимения на Пловдив 15-милионен Шенджен /линк към публикацията: http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzIyOTAzODY5Ng==&mid=400485197&idx=1&sn=e5051dea8c6744b3ea9ea1be6f1d5c32&scene=1&srcid=11173xQPrAbLjy2llWEHySiZ&from=groupmessage&isappinstalled=0#wechat_redirect/.

В китайската версия на изданието се посочват, че България е вратата към Европа по древния Път на коприната, чиято осъвременена версия „One Belt, One Road“ е стратегията за развитие на китайското правителство. България е първата европейска страна, установила дипломатически отношения с Нов Китай, веднага след създаването му през 1949 г., акцентува вестникът.

За да се подпомогне реализацията на „One Belt, One Road“ е създадена специална изложбена зона на 17-ия Chinese International Hi-Tech Fair (CHTF), който се провежда в Шенджен от 16 до 21 ноември. Именно в тази зона Българо-китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ презентира предимствата на България и Пловдив като инвестиционна дестинация.

Чрез създаването на ЕКЗИР ние реално подкрепяме с конкретни действия политиката на китайското правителство „One Belt, One Road“, казва за „Shenzhen Daily“ Катя Стайкова, директор „Връзки с обществеността“ на БКАБР.

Като член на ЕС и НАТО, България географски е най-първата европейска страна, чрез която древният Път на коприната достига Европа, пише изданието. „Евро-китайската зона за икономическо развитие“ се намира в района на Пловдив – най-старият жив град в Европа и вторият по големина в България. ЕКЗИР със своето силно стратегическо местоположение се превръща в икономическо предмостие между Китай и европейските страни, посочва вестникът.

В статията се подчертава, че в България са най-ниските данъци в Европейския съюз, най-ниските оперативни разходи за бизнес, както и че е страна с добър климат и прекрасна природа, и приятелски настроени хора.

Публикацията за ЕКЗИР в „Shenzhen Daily“ се осъществи с помощта на офиса на община Пловдив и БКАБР в Шенджен. 

“ТОНИКА СВ” – СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА КОНЦЕРТА НА АЛ БАНО И РОМИНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260575_%E2%80%9C%D0%A2%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%90+%D0%A1%D0%92%E2%80%9D+%E2%80%93+%D0%A1%D0%9F%D0%95%D0%A6%D0%98%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%98+%D0%93%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%98+%D0%9D%D0%90+%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%A6%D0%95%D

 Оригиналният състав на “Тоника СВ” ще вземе специално участие в концерта на Ал Бано и Ромина Пауър на 16 декември в “Арена Армеец”. Обичаните от всички поколения изпълнители на неостаряващите хитове “Приятели” и “Един неразделен клас” са получили лична покана от италианските си колеги да се включат в грандиозното събитие в София.

 

“С Ал Бано и Ромина Пауър ни свързва дългогодишно приятелство, за нас ще бъде чест отново да излезем на една сцена”, заяви Драго от “Тоника СВ”. “Със сигурност заедно с тях ще подготвим специална изненада за феновете на хубавата музика, която обаче няма да издаваме отсега.”

 

Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов вече репетират за концерта на 16 декември, на който Ал Бано и Ромина ще излязат отново заедно пред родната публика след 15-годишна раздяла. На сцената в “Арена Армеец”ще прозвучат едни от най-големите хитове на “Тоника СВ”, както и всички най-обичани песни на най-продавания дует в историята на музиката.

 

Освен тях, в концерта ще вземе участие и знаменитият музикант Том Синатра – считан за един от най-великите китаристи в света. Започнал да се занимава с музика от невръстна възраст, Синатра вече има записани в биографията си концерти в най-големите и престижни зали в цял свят. Изключително популярен е в Русия, където е изнесъл рекорден брой спектакли пред многобройна публика.

 

На 16 декември българската публика ще стане свидетел на едно историческо събитие, за което ще се говори дълго! Ал Бано и Ромина Пауър, две от най-големите италиански звезди за всички времена, ще се съберат отново за грандиозен BEST OF концерт в “Арена Армеец”. Специално за родната аудитория обаче те отново ще излязат заедно на сцената, за да изпълнят най-големите си хитове на живо. Специални гости ще бъдат “Тоника СВ”.

 

Билетите за грандиозния концерт в “Арена Армеец” са на цени от 40 до 120 лева и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim в цялата страна, както и online ТУК .

 

Всички новости и актуална информация за  концерта на Ал Бано и Ромина Пауър можете да намерите във Facebook в официалното събитие на концерта - Al Bano & Romina Power Live in Sofia.

 

Медийни партньори: TV7, News7, Bulgaria On Air, Radio FM+ , Darik Radio,  Радио 1, Magic TV, Magic FM, 24 Часа, Труд, Монитор, Телеграф, Стандарт, 19 минути, Hello!, Moda, Life.bg, EVA, OK!, Жената днес, BIOGRAPH, радио Зорана, радио Беркк-М, радио и ТВ Кракра, Dir.bg, Topnovini.bg, Blife, Bnews, Actualno.com, iWoman, Svejo.net, Bulevard.bg, Meloman.bg, Dama.bg, Pik.bg, Svetsko.bg, Musictour.eu, Информационна агенция Focus, StyleArt.bg, Lifestyle.bg, Jenata.bg, LAFKA, Kresly Advertising, Trattoria Giuseppe Verdi.

Ангажираността на служителите в България остава стабилна.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260574_%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%

 За девета поредна година Аон България представя компаниите, отличени като най-добри работодатели през 2015 година според световно утвърдената си методология за измерване ангажираността на служителите.

 

В проучването през 2015 година се включиха общо 59 компании от повече от 8 индустрии. Близо 17 100 служители споделиха мнението си за своя работодател и 353 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват.

Повече от половината от участващите компании (55%) попадат в категория Средни и Големи компании. Останалите са Малки компании с до 250 служителя. През тази година Средните компании (с от 250 до 1000 служители) заемат челното място с най-висок дял ангажирани служители – средно 70%.Те са следвани от Малките компании, където  средното ниво на ангажираност е 66%. Последни са Големите компании, където нивото на ангажираност на служителите тази година е средно 47%.

Най-ангажирани са служителите от сектор ИТ, следвани от Фармацевтичния сектор и сектор Производство.

Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия в работата си всеки ден, което допринася за бизнес-успеха.

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. От всички изследвани служители, средно 61% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа. От друга страна ангажираните служители рядко мислят за напускане и не търсят други възможности на пазара на труда. Те влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

Икономическите особености в България – повишава се чувството на сигурност сред служителите в България и увереността на пазара на труда.

Спрямо 2014 година се увеличава процентът на служителите, които казват, че рядко се тревожат, че могат да загубят работата си. Тази положителна тенденция се допълва и от по-високия процент служители (62%), които твърдят, че могат да си намерят лесно работа, ако трябва сега да си търсят нова възможност на пазара на труда.

Предоставените от работодателите допълнителни придобивки продължават да са ключов фактор при ангажираността на служителите, но основно предизвикателство през следващата година ще бъде комуникацията им към служителите.

 

Според всеки втори служител допълнителните придобивки, с които разполага, не отговарят на неговите потребности, както и на семейството му. В допълнение, близо 60% от служителите в България споделят. че пакетът от допълнителни придобивки,  който работодателят предоставя, ще бъде ключов при решението да останат в дългосрочен план в компанията или да търсят нови възможности навън. Не малко са и случаите, при които придобивките се приемат от служителите като даденост, която работодателят е задължен да предостави. Информираността и комуникацията в тези области имат и голям потенциален ефект върху увеличаване нивото на ангажираност.

Класирането: Класирането се извършва в две категории: 1. Малки компании (до 250 служители), 2. Средни и Големи компании (от  250 до 1000 и над 1000 служители).

Резултатът е обективен, базиран на статистическа формула. Служителите са тези, които определят дали една компания е добър работодател или не. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-резултата на своя работодател. Формулата, която определя победителите в двете категории, е комбинация от няколко индекса в допълнение на измервания процент ангажираност – „Топ мениджмънт и стратегическо управление“, „Работодателска марка“, „Култура на представяне“.

 

Най-добрите работодатели България за 2015 година:

 

Категория Малки компании

Място

Компания

Сектор

1.

СайтГраунд

ИТ

2.

Тавекс ЕООД

Финанси

3.

Джапан Табако Интернешънъл

Търговия с тютюневи изделия

Място

Компания

Сектор

1.

Актавис ЕАД

Фармация

2.

Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД

Транспорт и Логистика

3.

Калинел ЕООД

Производство

 

 

Методология

Участието в проучването е доброволно. За да могат да участват в класирането, компаниите следва да имат минимум 50 служителя на постоянен трудов договор и да оперират не по-малко от 3 години на българския пазар.

www.bestemployerseurope.aon.com

 

Проучването изследва компаниите в следните три аспекта:

 

■ Въпросник за ангажираността на служителите;

■ Въпросник за топ мениджърския екип;

■ Въпросник за практиките в управлението на хора: попълва се от Мениджър Човешки ресурси и отдел Човешки ресурси.

 

Девет години проучване „Най-добрите работодатели” в България.

 

Aон провежда проучването в България за девета година. Към момента компанията разполага с най-всеобхватната и мащабна база данни на служителски мнения в страната. За този период са изследвани общо над 500 компании от най-разнообразни сектори на икономиката. Компанията разполага с база данни с 97 000 мнения на служители и 2860 мнения на топ мениджъри, които представляват повече от 450 000 заети в икономиката ни.

 

За Аон

Чрез своите повече от 66 000 служители по цял свят, Аон помага на своите клиенти в над 120 страни да подобряват резултатите си. За повече информация, моля, посетете www.aon.com

Временно движението в посока София по автомагистрала „Струма“ в района преди село Студена се осъществява само в аварийната лента

http://pik.bg/временно-движението-в-посока-софия-по-автомагистрала-„струма“-в-района-преди-село-студена--news438456.html

Временно движението в посока София по автомагистрала „Струма“ в района преди село Студена се осъществява само в аварийната лента

Временно движението се осъществява само в аварийната лента в посока София по автомагистрала „Струма“ в района преди село Студена, поради аварирал автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“

. От ведомството препоръчват водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Сблъсъкът на човечеството с изкуствения интелект е темата на втората пъзел стая на Dextrophobia Rooms

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260573_+%D0%A1%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8

  

С новия си проект екипът на стартиращата фирма създава нов вид интерактивно изкуство, в което сюжетът се развива чрез опитите на участниците да излязат от стаята със загадки

 

Какво ще се случи, ако в бъдеще човечеството успее да създаде изкуствен интелект? Кой ще победи при евентуален сблъсък между хората и роботите? Как ще изглежда достигането на технологична сингулярност от цивилизацията ни? Тези въпроси са във фокуса на най-новата пъзел стая в България -  Dextrophobia Rooms vol. 2, която ще отвори врати днес в София. Екипът на Dextrophobia Rooms, който пръв въведе в България тази нова форма на забавление, сега превръща втората си стая на загадките в нов вид изкуство с пълноценен сюжет, герои и цялостна вселена с мащабите на литературно произведение.

 

Какво е пъзел стая?

 

Пъзел стаите, известни още като стаи на загадките или Real Life Escape Room са нов развлекателен жанр, при който участниците биват затворени за определен срок в едно или повече помещения, изпълнени с различни загадки и главоблъсканици, а последователното решаване на всички тях им гарантира достигане до изхода. Първата такава стая у нас беше отворена именно от Dextrophobia Rooms през юни 2014 г., а от тогава до днес в България се появиха десетки подобни проекти.

 

Интерактивно изкуство от нов тип

 

Новият проект на Dextrophobia Rooms извежда идеята за пъзел стаите на следващо ниво, превръщайки ги в пълноценно изкуство. Докато търсят изхода от стаята участниците биват въвлечени във футуристичен сюжет, в който се налага да общуват с ексцентричен учен и създадения от него изкуствен интелект. Историята разглежда темата за технологичния прогрес на цивилизацията ни, както и всички предимства и проблеми, които той може да ни донесе. Централно място в нея заема идеята за самоосъзналите се машини, която днес вълнува все повече учени и визионери, много от които вече изказаха своите притеснения в тази област през последните месеци. В пъзел стаята на Dextrophobia сюжетът се развива съобразно решенията на участниците, което до някъде символизира свободния избор на хората да вземат правилните решения за своето бъдеще.

 

„Технологичният прогрес и възможността за създаване на изкуствен интелект днес са обект на все повече дискусии и спекулации. Темата е достатъчно значима за обществото ни и затова решихме да създадем сюжета в новата ни стая около нея. Убедени сме, че бъдещето на жанра escape room преминава именно през създаването на по-запомнящи се истории и превръщането на стаите в смесица от игра и произведение на изкуството. Очакваме скоро и други проекти да възприемат този подход“ - посочва Александър Ангелов, съосновател на Dextrophobia Rooms.

 

Припомняме, че през последните две години Dextrophobia Rooms премина успешно през преакселераторската програма за стартиращи фирми на националната организация Start It Smart, след което беше финансирана от инвестиционния фонд Eleven. Оригиналната концепция на първата стая й спечели бързо популярност и през първите месеци след нейното отваряне на практика нямаше свободни часове. Очакванията за втората пъзел стая Dextrophobia Rooms vol. 2 са сходни.

 

Първи Room Escape турнир в България

 

Непосредствено преди отварянето на новата стая Dextrophobia Rooms vol. 2 в нея се проведе и първият по рода си у нас Room Escape турнир, който сблъска най-добрите отбори в тази нова форма на забавление. Той се състоя на 14 и 15 ноември, в партньорство с уебсайта www.vsichkistai.bg и събра общо 14 тима от цяла България. Турнирният формат предвиждаше, участниците да разполагат с един единствен жокер, което ги затрудни значително и в резултат само осем от екипите се пребориха със стаята, а само два от тях успяха да го направят в рамките на един час. Отборът – победител е и единственият, който се е справил без използването на жокера си. Той ще бъде обявен официално в неделя, на специално събитие от 18:00 ч., в столичния клуб Барбароса. Турнирът на практика отбеляза и началото на състезателното развитие на пъзел стаите в България.

Максималните температури днес ще са между 17° и 22°, в София 18°

http://society.actualno.com/maksimalnite-temperaturi-dnes-shte-sa-mejdu-17-i-22-v-sofija-18-news_508659.html

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, по Черноморието до 10°-12°, в София 4°. Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките(БАН). Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максимални температур

Св. Дасий Доростолски

http://celebrate.actualno.com/sv-dasij-dorostolski--news_508658.html

Св. мъченик Дасий живял през III век в крайдунавския град Доростол (днес Силистра). Жителите на града се готвили за празника на езическия бог Сатурн. Според обичая, тридесет дни преди празника те избирали красив юноша, обличали го в красиви дрехи и му оказвали царски почести, а в деня на празника го принасяли в жертва на бога. Този път изборът паднал на св. Дасий. Като узнал това, той казал: "Ако ми е съдено да умра, по-добре да умра за Христа като християнин". Той открито изповядал пред

Хърватски политик: Не говорим за бежанци, а за колонизация

http://balkani.actualno.com/hyrvatski-politik-ne-govorim-za-bejanci-a-za-kolonizacija-news_508663.html

Тук не става въпрос за бежанци. Това са си чисти колониалисти. Това каза заместник-председателят на Хърватска селска партия и кмет на град Самобор Крешо Беляк, предаде БГНЕС. "Това не е мигрантска вълна, а равномерен поток от хора. Имате хора, които вървят пеша по 40 км. и това не са бежанци. Лично за мен, и в това съм дълбоко убеден, става въпрос за колонизирането на Европа", каза още Беляк пред държавната телевизия в Загреб и уточни: Аз знам как изглеждат бежанците. Нали с очите си ги видях п

Откъс от "Обещавам ти провал"

http://literature.actualno.com/otkys-ot-obeshtavam-ti-proval-news_508425.html

Започнах да те обичам в деня, в който те изоставих. Бяха неговите думи, когато десет години по-късно я срещна по чиста случайност в кафенето. Тя се усмихна, каза му „здравей, обичам те“, но устните произнесоха само „здравей, как си?“. Прекараха часове в разговори, докато той, в тези работи винаги той надвиваше срама си, колкото и да се срамуваше от онова, което беше сторил (как можах да те оставя? как можах да бъда такъв глупак и да не разбера, че ти си била всичко, коет

Засега оспорванията на местния вот минават по селата

http://izbori2015.actualno.com/zasega-osporvanijata-na-mestnija-vot-minavat-po-selata-news_508664.html

Оспорването на местните избори пред съда засега има най-голям успех в селата и по-малките градове. Тази констатация прави в. "Сега". Вчера (19 ноември) Административният съд в Ямбол касира балотажа в село Веселиново, община Тунджа. След като проверил броя на гласовете, съдът е установил, че действителният вот за двамата кандидати се различава от описания в протоколите. Преди това съдът в Смолян касира вота в община Баните. Няколко дни по-рано същото се случи и в разградското село Каменар. В нег

„Независимая газета“: Американският ултиматум към Владимир Путин

http://petel.bg/---Nezavisimaya-gazeta-----Amerikanskiyat-ultimatum-kam-Vladimir-Putin__134630

Снимка: youtube Президентът на Русия Владимир Путин констатира значително изменение на позициите на Запада по въпросите за бъдещата съдба...

Лидер на екстремисти: Оръжията за „Ислямска държава” са купувани от...

http://petel.bg/Lider-na-ekstremisti--Orazhiyata-za----Islyamska-darzhava----sa-kupuvani-ot---__134631

Мрежа от екстремисти, която е заподозряна във финансирането и въоръжаването на терористичната групировка „Ислямска държава”, е...

Най-малката подводница в света е с размерите на молекула

http://petel.bg/Nay-malkata-podvodnitsa-v-sveta-e-s-razmerite-na-molekula__134632

Снимка: НАСА Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в...

ХРИСТО СТОИЧКОВ: „8-ият УЧАСТНИК В ЮБИЛЕЯ Е БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА!“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260572_%D0%A5%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E+%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%98%D0%A7%D0%9A%D0%9E%D0%92%3A+%E2%80%9E8-%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%A3%D0%A7%D0%90%D0%A1%D0%A2%D0%9D%D0%98%D0%9A+%D0%92+%D0%AE%D0%91%D0%98%D0%9B%D0%95%D0%

 За никого не е тайна, че числото „8“ има особена сантиментална стойност за Христо Стоичков. „Осмицата“ е знакова за гениалния футболист – той не само е роден на тази дата, но тя в последствие се превръща и в неговата запазена марка през годините на терена. Затова и сега носителят на „Златната топка“ пожела лично да обяви кой ще бъде осмият участник в юбилейния мач „50 години номер 8“, който ще се проведе на 20 май 2016 г. на Националния стадион „Васил Левски“.   

 

„Най-важният участник и най-голямата звезда за моя празник е българската публика!“ – заявява Камата. „Затова поставям публиката под номер 8 – това е моят номер, любимият ми номер, с него на гърба съм спечелил и всичките си трофеи, но винаги с помощта на публиката.“ – допълва феноменалната „осмица“.

 

Напомняме, че обявените футболни легенди до момента, които ще участват в сблъсъка на титаните за 50-годишнината на Камата, са: Диего Армандо Марадона, Карлос Валдерама, Джика Хаджи, Джика Попеску, както и вратарите Хорхе Кампос и Хосе Луис Чилаверт. Заедно с Христо Стоичков имената на футболистите в звездната селекция до момента са седем и както става вече ясно 8-ият участник ще е публиката на стадион „Васил Левски“.

 

Очаквайте скоро обявяването на поредните легендарни имена, които ще се включат в невероятното футболно шоу.

 

Събитието „50 години номер 8“ е на 20 май 2016 г. на Национален стадион „Васил Левски“. Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв

Момчета запалиха стара лечебница в Мадара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123994

Сградата на стара ветеринарна лечебница в шуменското село Мадара горя призори в четвъртък. Минути след 05 часа бил получен сигнал за пожарп и на място е изпратен един противопожарен екип. Огнеборците хвърлили 24 тона вода, за да погасят сградата. Изгорели са 150 кв.м. покрив и стара мебелировка.
Оглед показал, че има причинители на пожара,
Сградата на стара ветеринарна лечебница в шуменското село Мадара горя призори в четвъртък. Минути след 05 часа бил получен сигнал за пожарп и на място е изпратен един противопожарен екип. Огнеборците хвърлили 24 тона вода, за да погасят сградата. Изгорели са 150 кв.м. покрив и стара мебелировка. Оглед показал, че има причинители на пожара,

Започват Нюрнбергските процеси

http://chronicles.actualno.com/zapochvat-nurnbergskite-procesi-news_507879.html

Нюрнбергските процеси са съдебни дела срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в град Нюрнберг, Германия от 1945 до 1949 година. Първият и най-известният е Процесът срещу основните военни престъпници пред Международния военен трибунал, на който са обвинени 24 от най-известните лидери на Нацистка Германия. Той протича от 20 ноември 1945 до 1 октомври 1946 година. Вторият процес е по-малък, за военни престъпления и е

Все повече висшисти остават безработни на година

http://petel.bg/Vse-poveche-visshisti-ostavat-bezrabotni-na-godina__134627

кадър: Би Ти Ви Все повече млади хора – висшисти, остават безработни за повече от година. Констатацията беше направена на Кръгла маса по...

За първи път: Астрономи заснеха раждането на нова планета

http://petel.bg/Za-parvi-pat--Astronomi-zasneha-razhdaneto-na-nova-planeta__134629

Снимка: НАСА За пръв път астрономи са наблюдавали директно процеса на раждане на нова планета, пише Space, цитиран от "Фокус". Учените са...

Спешно купуват пръчове за разплод по Рилското корито

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123891

Два пръча за разплод закупили в гр. Рила, след като 9 са били умъртвени като противодействие на върлуващата от края на юли т.г. бруцелоза в района, съобщиха ветеринарни специалисти.
Така се гарантира нормално заплождане на стадата кози, като всичко се прави под 100-процентов ветераниранен контрол, каза бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на
Два пръча за разплод закупили в гр. Рила, след като 9 са били умъртвени като противодействие на върлуващата от края на юли т.г. бруцелоза в района, съобщиха ветеринарни специалисти. Така се гарантира нормално заплождане на стадата кози, като всичко се прави под 100-процентов ветераниранен контрол, каза бившият кмет на Дупница и доскорошен шеф на

Празник на хляба събира майсторки от 5 села

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123787

Майсторки от 5 села в Североизточна България ще месят обредни пити за посетителите на първия Празник на хляба във Варна.
В неделя на пазара в “Мол Варна” уменията си ще покажат хлебари и ситничари, които ще се състезават в конкурси за най-голям кравай и хляб, за геврек с най-голяма дупка. Ще има традиционни и постни погачи, приготвени от лимец,
Майсторки от 5 села в Североизточна България ще месят обредни пити за посетителите на първия Празник на хляба във Варна. В неделя на пазара в “Мол Варна” уменията си ще покажат хлебари и ситничари, които ще се състезават в конкурси за най-голям кравай и хляб, за геврек с най-голяма дупка. Ще има традиционни и постни погачи, приготвени от лимец,

Георги Пирински пренася дискусията за финансовите инструменти от ЕП в България

http://pik.bg/георги-пирински-пренася-дискусията-за-финансовите-инструменти-от-еп-в-българия-news438403.html

Георги Пирински пренася дискусията за финансовите инструменти от ЕП в България

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент със съдействие на Фондация „Солидарно общество” организират дискусия на тема „Финансовите инструменти за целите на кохезионната политика 2014-2010 какво, кога, как?”.
В качеството си на член на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент евродепутатът – социалист Георги Пирински инициира проучване на тема „Финансовите инструменти в рамките на Кохезионната политика през периода 2007-2013: Как държавите-членки и отделните финансови институции защитават финансовите интереси на ЕС”. Изследването предизвика силен интерес и бе специален обект на обсъждане в Европейския парламент.
Експерти и анализатори се обединяват в разбирането, че през новия програмен период 2014 – 2020г. финансовите инструменти ще имат все по-голяма роля в изпълнението на Кохезионната политика на ЕС. Предвижда се в следващите години в тях да бъдат вложени 777 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Форумът ще се проведе на 20 ноември в София. Дискусията си поставя за цел да провокира обществено обсъждане, което да разясни какво са финансовите инструменти, кога и как могат да се ползват. Подобен дебат е от изключителна важност за правилното използване на наличните средства и в крайна сметка за постигане на голямата цел – сближаване на българската икономика към нивата на напредналите европейски държави. 

Шест български града с „Дърво на правата на децата”

http://pik.bg/шест-български-града-с-„дърво-на-правата-на-децата”-news438402.html

 Шест български града с „Дърво на правата на децата”

„Дърво на правата на децата” ще украсят членове на Съвета на децата заедно със свои връстници в София и още 5 областни града - Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Враца на 20 ноември.
Така ще завърши Седмицата на правата на децата, която детският консултативен орган на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ организира по повод 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.
В 10.00 часа в столичното 51-во СОУ „Елисавета Багряна”, кв. Лагера, председателят на ДАЗД Ева Жечева, заместник-председателят на Съвета на децата Йоана Захариева и Енрико Горанов, представител на гласа на младите хора от София, заедно с ръководството и ученици от училището ще украсят своето дърво с хартиени лястовици. Разноцветните птици са изработени от момчетата и момичетата от 51-во СОУ и носят посланията им за правата на децата.
От 10.00 часа пред сградата на Общината започва флаш мобът „Дърво на правата на децата“ във Враца, организиран от Ива Георгиева – член на Съвета от Област Враца. В него ще се включат ученици от Начално училище "Св. Софроний Врачански" и Начално училище "Иванчо Младенов".
Във Варна от 10.30 часа младите хора от СОУ „Св. Климент Охридски“ и Велико Великов – представител на децата от областта в Съвета, ще украсят с посланията си „Кривото дърво“ в Морската градина.
От 15.30 часа на площад „Свобода“ в Русе членът на консултативния орган на ДАЗД от областта Живомир Николов и ученици от няколко училища ще превърнат едно обикновено дърво в „Дърво на правата на децата“.
Град Пловдив също ще има свое „Дърво на правата на децата“. От 13.00 часа в парк „Цар Симеоновата градина“ Стоян Гечков – представител на Съвета на децата от областта, и момчета и момичета от Центъра за социализация и интеграция на деца от рискови групи ще създадат място, което да напомня на всички за правата на децата.
В Бургас лястовичките с послания от Конвенцията на ООН за правата на детето на учениците от ОУ „П.Р. Славейков“ ще украсят в 11.00 часа дърво в центъра на града.

Пчелари се оплакват от малки добиви и ниски цени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123784

Горещото и сухо лято довело до по-малки добиви на мед, а заради масовия внос от Аржентина, Бразилия и Украйна цените на стоката у нас падат. Това споделят пчелари, които изложиха своя продукция на традиционния фестивал на меда в Добрич.“Топлата есен също вреди, пчелите излизат, подлъгани от слънцето, но нищо не събират.
Горещото и сухо лято довело до по-малки добиви на мед, а заради масовия внос от Аржентина, Бразилия и Украйна цените на стоката у нас падат. Това споделят пчелари, които изложиха своя продукция на традиционния фестивал на меда в Добрич.“Топлата есен също вреди, пчелите излизат, подлъгани от слънцето, но нищо не събират.

Втора национална научна конференция на Българското дружество по трансплантология

http://pik.bg/втора-национална-научна-конференция-на-българското-дружество-по-трансплантология-news438401.html

Втора национална научна конференция на Българското дружество по трансплантология

На 20 и 21 ноември в София ще се проведе Втора национална научна конференция, организирана от Българското дружество по трансплантология.
Двудневната конференция ще протече в пет заседания. Темите им са „Бъбречна трансплантация”, „Сърдечна трансплантация”, „Чернодробна трансплантация”, „Трансплантация на тъкани и клетки” и „Донорството. Възможности за увеличаване на донорския пул.”.
От Организационния комитет на Втората национална научна конференция, чиито председател е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, отчитат, че основната цел на дружеството е изпълнена – успешно започна промяната в обществените нагласи в страната – донорството и трансплантациите вече не са табу, а положително възприемана, широко обсъждана здравна тематика. Все по-рядко отказът за даряване възпрепятства трансплантационния процес. От друга страна нарастването на обема на трансплантациите все още не задоволява напълно обществените потребности, като същевременно отваря и нови въпроси.
По време на форума от дружеството ще направят анализ на постигнатите резултати от създаването си и ще бъдат набелязани приоритетите за бъдещото развитие и модернизация на трансплантологията в България. 

Ангелкова открива българо-руска кръгла маса за перспективите в туризма

http://pik.bg/ангелкова-открива-българо-руска-кръгла-маса-за-перспективите-в-туризма-news438399.html

Ангелкова открива българо-руска кръгла маса за перспективите в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие кръглата маса на тема „Перспективи в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма. Конкретни възможности за засилване на интереса на руските туристи към България”.
Форумът ще се проведе на 20 ноември в София. За участие в събитието в България вече са повече от 20 представители на руския туристически сектор и журналисти, които посетиха някои от основните туристически обекти в страната ни. Сред тях са представители на водещи туроператорски компании на пазар Русия, представители на регионите, както и на Съюза на журналистите на Руската федерация.
Кръглата маса се организира по инициатива на Министерството на туризма и има за цел да набележи мерки за увеличаване на туристопотока между двете страни. Очаква се в дискусията да вземат участие представители на българския туристически бизнес, летища, общини и др. Ще присъстват и генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването, Посолството на Руската федерация в Република България и др.
Сред темите, които ще бъдат разисквани по време на кръглата маса са българо-руските отношения в сферата на туризма, възможностите за туризъм в България и набелязването на съвместни инициативи за насърчаване на туристопотока.

Учат необразовани бременни да се хранят здравословно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5123780

Бременни варненки и кърмачки от уязвими групи имат шанс да се научат да се хранят и живеят здравословно в рамките на пилотен проект на Европейската комисия “Заедно”, който стартира вчера. В него са включени пет града от Великобритания, Дания, Испания, Чехия и България, представлявана от Варна.
До юни 2016 г.
Бременни варненки и кърмачки от уязвими групи имат шанс да се научат да се хранят и живеят здравословно в рамките на пилотен проект на Европейската комисия “Заедно”, който стартира вчера. В него са включени пет града от Великобритания, Дания, Испания, Чехия и България, представлявана от Варна. До юни 2016 г.

Творци: Трябва ли да мълчим, когато целият свят е с главата надолу

http://pik.bg/творци-трябва-ли-да-мълчим-когато-целият-свят-е-с-главата-надолу-news438394.html

Творци: Трябва ли да мълчим, когато целият свят е с главата надолу

Имам усещането, че в момента минаваме през един етап, от който връщане назад няма и заринати от информация и страховете си, имам усещането, че ще се сблъскаме с неща, които дори не сме сънували.
Това заяви художникът Владимир Запрянов, автор на изложбата „Търговците в храма”, която се превърна в естествен фон на дискусия, провокирана от тероризма и посветена на бъдещето.
Какво се случва в Европа - този стар континент? Какво става в света? Къде са великите сили и какво правят те? На тези въпроси се опитаха да дадат отговор група от няколко художници, музиканти и писатели в галерия „Европа” тази вечер.

Къде е изкуството в това, което се случва и можем ли да променим нещо ние творците, попита Запрянов. Като пример, илюстриращ това, което усеща, той посочи една своя картина, която изобразява светът обърнат с главата надолу и една ръка, която моли да се запази тишина. А дали това е верният подход - да пазим тишина, когато всичко е наопаки? Това е един конфликт на цивилизациите.


Тишината от картините не е тишина, заради усещането, което предизвиква. В музиката тишината е пауза, която може да прозвучи като писък, заяви оперната певица Розалина Касабова.

Илюстраторът и карикатурист Румен Статков от своя страна продължи, ето „търговците са в храма на нашата цивилизация”. Алчността, която предизвиква всички тези проблеми е точно обратното на това, което сме ние като автори. Виновни са само трима идиота, които ще съсипят света, заяви той. Това са бизнесът, правителствата и политиците. Това, всички го знаем много добре. Тези хора построиха къщи без основи и те започват да падат.

Преди години това се случи в Индия, сега във Франция, утре ще се случи на друго място, защото не сме еднакви като религия и сблъсъците на културите тепърва предстоят. Тези хора (мюсюлманите) никога няма да приемат нашата култура, защото нашата култура показва в голяма степен и уродливото и голите жени и безобразията, заявиха творците.

Втора национална научна конференция на Българското дружество по трансплантология

http://pik.bg/втора-национална-научна-конференция-на-българското-дружество-по-трансплантология-news438457.html

Втора национална научна конференция на Българското дружество по трансплантология

На 20 и 21 ноември в София ще се проведе Втора национална научна конференция, организирана от Българското дружество по трансплантология.
Двудневната конференция ще протече в пет заседания. Темите им са „Бъбречна трансплантация”, „Сърдечна трансплантация”, „Чернодробна трансплантация”, „Трансплантация на тъкани и клетки” и „Донорството. Възможности за увеличаване на донорския пул.”.
От Организационния комитет на Втората национална научна конференция, чиито председател е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, отчитат, че основната цел на дружеството е изпълнена – успешно започна промяната в обществените нагласи в страната – донорството и трансплантациите вече не са табу, а положително възприемана, широко обсъждана здравна тематика. Все по-рядко отказът за даряване възпрепятства трансплантационния процес. От друга страна нарастването на обема на трансплантациите все още не задоволява напълно обществените потребности, като същевременно отваря и нови въпроси.
По време на форума от дружеството ще направят анализ на постигнатите резултати от създаването си и ще бъдат набелязани приоритетите за бъдещото развитие и модернизация на трансплантологията в България. 

Русия използва най-новата крилата ракета Х-101 срещу ИД

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69371/Rusiya-izpolzva-nai-novata-krilata-raketa-H-101-sreshtu-ID

/Поглед.инфо/ Новата крилата ракета Х-101 най-вероятно е била използвана при руските въздушни удари в Сирия, съобщи в. „Взгляд“. Предполага се, че тя е изстреляна срещу позиции на „Ислямска държава“ (ИД) в арабската страна във вторник (17 ноември).

Броят пак бюлетините в Павел баня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124113

Повторно преброяване на бюлетини от изборите за кмет на община Павел баня разпореди Старозагорският административен съд на заседание вчера.
Резултатите от кметския вот бяха оспорени от загубилия само с 39 гласа Иса Бесоолу, кандидат от ДПС. В балотажа той бе победен с минимална разлика от Станимир Радевски, подкрепен от коалиция от партии - ВМРО,
Повторно преброяване на бюлетини от изборите за кмет на община Павел баня разпореди Старозагорският административен съд на заседание вчера. Резултатите от кметския вот бяха оспорени от загубилия само с 39 гласа Иса Бесоолу, кандидат от ДПС. В балотажа той бе победен с минимална разлика от Станимир Радевски, подкрепен от коалиция от партии - ВМРО,

ИД призна, че руските ВКС са ликвидирали трима полеви командири

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/69370/ID-prizna-che-ruskite-VKS-sa-likvidirali-trima-polevi-komandiri

/Поглед.инфо/ Бойците от „Ислямска държава“ са признали, че в резултат на атаките на Въздушно-космическите сили на Русия са били убити трима полеви командири на групировката, които са действали в сирийската провинция Алепо, съобщи в четвъртък (19 ноември) началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде РИА „Новости“.

Оланд: Да ударим по-мощно ИД

http://svetoven.pogled.info/news/69369/Oland-Da-udarim-po-moshtno-ID

/Поглед.инфо/ Френският президент Франсоа Оланд издаде заповед за увеличаване на ударите срещу позициите на Ислямска държава /ИД/ в Сирия, но и в Ирак.

Италия разширява правата на спецслужбите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69368/Italiya-razshiryava-pravata-na-spetssluzhbite

/Поглед.инфо/ Долната камара на италианския парламент днес одобри закон за продължаване и финансиране на участието на страната в международни мисии.

Джокович победи Бердих в два сета и е на полуфинал в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/20/2653058_djokovich_pobedi_berdih_v_dva_seta_i_e_na_polufinal_v/?ref=rss


Новак Джокович се класира за полуфиналите на заключителния турнир на АТР в Лондон, след като в последния си мач от груповата фаза победи с 6:3, 7:5 Томаш Бердих.

Така сърбинът записа два успеха и една загуба и заедно с Роджър Федерер се класират за финалната четворка, докато Бердих не успя да спечели нито един път и с Кей Нишикори (1-2) напускат надпреварата.

След загубата от Федерер в предишния кръг световният №1 излезе пределно мотивиран и, въпреки че даде шансове на...

Задържан терорист в Швеция

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69367/Zadarzhan-terorist-v-SHvetsiya

/Поглед.инфо/ Шведската полиция арестува млад мъж, заподозрян в подготовка на терористична атака.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5118413

Димитър Станчев, оперен певец, 70 г.
О.р. ген.майор Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, 62 г.
Светла Петрова,
Димитър Станчев, оперен певец, 70 г. О.р. ген.майор Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, 62 г. Светла Петрова,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване