Лидер на мрежа от екстремисти призна, че е купувал от Украйна оръжие за ИД

http://www.cross.bg/ykraiina-islyamska-durzhava-1488836.html

/КРОСС/ Мрежа от екстремисти, заподозрени във финансирането и въоръжаването на терористичната групировка „Ислямска държава”, е купувала оръжия в Украйна, предаде в петък АФП, цитирана от РИА Новости. По-рано стана известно, че властите в Кувейт са арестували цяла бойна група, в която са влизали петима граждани на Сирия, двама австралийци с ливански произход, египтянин и местен жител, като са пресекли нейната дейност. Лидерът на групата, чието име се пази в тайна, е признал, че е координатор на „Ислямска държава” в Кувейт, като е купувал за ислямистите от Украйна китайски преносими зенитно-ракетни комплекси FN6, които след това След това се прехвърляли на терористите в Сирия през територията на Турция.

Преглед на варненския печат - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306967

„64% от бременните във Варна пушат”, е заглавие от първа страница на варненския вестник „Черно море”. 64% от бременните от рисковите групи във Варна пушат. 44% от кърмачките палят цигари, а 35% - пият. Това показват резултатите от проучване, проведено във Варна в периода юли – октомври т.

В Лондон взривиха кола заради подозрения за тероризъм, в Ротердам евакуираха кмета

http://www.bnews.bg/article-143991

Подобни действия се взимат като предпазна мярка. И на двете места е нямало реална опасност.

Не е лесно да си мечок в големия град

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124079

Да се приобщиш към човешкото общество не е лека задача… особено ако си мечок. Новата поредица на Cartoon Network “Ние, мечоците” проследява приключенията на братята Гризли, Панда и Белия - трима очарователни мечоци - в опитите им да се социализират в света на хората. Е, ако междувременно успеят да похапнат сладолед (или обезмаслено кисело мляко) -
Да се приобщиш към човешкото общество не е лека задача… особено ако си мечок. Новата поредица на Cartoon Network “Ние, мечоците” проследява приключенията на братята Гризли, Панда и Белия - трима очарователни мечоци - в опитите им да се социализират в света на хората. Е, ако междувременно успеят да похапнат сладолед (или обезмаслено кисело мляко) -

Елена Йончева: Терористите са пионки в ръцете на други, да не се заиграваме с тях

http://frognews.bg/news_102258/Elena-Ioncheva-Teroristite-sa-pionki-v-ratsete-na-drugi-da-ne-se-zaigravame-s-tiah/

Едно е сплашване, а друго е терористичния акт в Париж. На път е е Европа да се включи в антиислямистка коалиция. Ще видим дали наистина Оланд се изплаши от атаката във френската столица. Това каза журналистката Елена Йончева по НТВ.

Генералният щаб на РФ: ИД призна, че ВКС на РФ са ликвидирали трима техни полеви командири

http://www.cross.bg/komandir-kartapolov-ryskata-1488833.html

/КРОСС/ Терористите от групировката „Ислямска държава“ в Сирия признаха, че трима техни полеви командири са били ликвидирани в провинция Алепо в резултат на удари на руската авиация, заяви началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов, предаде РИА Новости. Според генерала джихадистите са признали смъртта на Абу Нурлбагаси, Мухамед ибн Хайрат и Ал-Окаб, действали в района на Алепо. „Постъпи информация, че в нощта срещу 18 ноември членове на бандитското формирование „Шам Талибан” за организирали извозването на своя командир Джуб ел-Ахмар. Останалите бандитски групи в този район спешно са поискали подкрепление заради големите загуби в живата сила”, съобщи още Картаполов. „В населения пункт Асхим на 18 ноември се е състояло погребението на полевия командир Абу Бакру, ликвидиран в резултат на един от ракетно-бомбените удари на руската авиация”, каза той.

Порошенко ще заменя руската страница в украинските паспорти с английска

http://www.cross.bg/stranitza-ezik-poroshenko-1488832.html

/КРОСС/ Украинският президент Петро Порошенко подкрепи петицията относно премахването на страницата на руски език от украинските паспорти. Предложението е тя да бъде заменена от страница на английски език, предаде РИА Новости, цитирана от fbr.bg. По-рано на сайта на президента на Украйна бе регистрирана електронна петиция с предложение за премахване на рускоезичната страница. Инициативата събра над 25 хил. гласа, необходими, за да бъде внесена за разглеждане при държавния глава. „Предвид патриотичната позиция на подписалите се, както и стремежа на украинското общество към интеграция в Европейския съюз, смятам за необходимо в украинските паспорти дублираната на руски език страница с данните на гражданите да бъде заменена с такава на английски език“, се казва в отговора на Порошенко. Петицията започна да събира подписи в сайта на държавния глава на 28 август. За да може една петиция да бъде разгледана от президента, тя трябва да бъде подписана от поне 25 хил. души в рамките на не повече от три месеца от деня на публикуването ѝ. След това държавният глава може да внесе за разглеждане във Върховната рада законопроекти, насочени към решаване на поставените в петицията въпроси.

Елена Йончева: Има сили, чийто интерес е да ни въвлекат във война

http://offnews.bg/news/n_1/n_594744.html

В момента не се водят реални действия срещу "Ислямска държава", изобщо срещу джихадистите, те се използват, за да се свали правителството на Башар Асад в Сирия. Има сили, които имат интерес Франция и Европа да бъде въвлечени във война. Не казвам, че това е САЩ.  Това заяви тв журналистът Елена Йончева по Нова тв. Няма сили за сигурност, полиция, която да гарантира, че няма да има такива атентати. Единственият начин да спрем това е нашият свят да спре да се заиграва с различни групировки за свои цели, да се прекъсне финансирането на "Ислямска държава", Ал Кайда и др., както и снабдяването с оръжие. ИД вече функционира като държава. На 19 август 2014 г. Франция призна, че финансира умерената сирийска опозиция, подчерта Йончева.  Атентатите в Париж са само началото, това ще продължи дълго и ще вземе много жертви, каза пък Христо Смоленов. 

Бащата на убития пред "Соло": Уволнението на Ченалова е цирк!

http://www.bnews.bg/article-143990

Делата не се решават само от конкретните съдии, а от висшестоящи над тях, смята Михаил Въжаров .

Ал Бано и Ромина Пауър поканиха “Тоника СВ” на концерта си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124123

Ал Бано и Ромина Пауър поканиха “Тоника СВ” на концерта си в зала “Арена Армеец” на 16 декември. Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов вече репетират песните, които ще изпълнят на големия спектакъл. Звездите от италианския дует имат дългогодишно лично приятелство с певците от “Тоника СВ”,
Ал Бано и Ромина Пауър поканиха “Тоника СВ” на концерта си в зала “Арена Армеец” на 16 декември. Ваня Костова, Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов вече репетират песните, които ще изпълнят на големия спектакъл. Звездите от италианския дует имат дългогодишно лично приятелство с певците от “Тоника СВ”,

Гръцкият парламент одобри новите мерки за икономии

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/gryckiiat-parlament-odobri-novite-merki-za-ikonomii-206388/

Резултатът от гласуването оставя министър-председателя Алексис Ципрас с едва 153 депутати в 300-членния парламент

Заплатата на чистачката стигна на учените!

http://petel.bg/Zaplatata-na-chistachkata-stigna-na-uchenite-__134650

Снимка: Булфото Заплатите на чистачките настигат тези на учените и социалните работници, пише „Телеграф”, цитиран от Блиц. Причината е...

При стрелбата в Кьолн: Рокери си разчиствали сметките с куршуми

http://petel.bg/Pri-strelbata-v-Koln--Rokeri-si-razchistvali-smetkite-s-kurshumi__134651

Илюстрация: Булфото Две рокерски групировки са се сблъскали нощес в Кьолн, няма атентат, поясни полицията в града, след като тази сутрин...

"Ислямска държава" заплаши САЩ и Европа с нови атентати

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653119_isliamska_durjava_zaplashi_sasht_i_evropa_s_novi/?ref=rss


Бойци от "Ислямска държава" разпространиха видеозапис, в който заплашват Белия дом със самоубийствени атентати и коли бомби, и се заканват да извършат още атаки във Франция, съобщи БНР.

На записа, озаглавен "Париж преди Рим", боец от "Ислямска държава" се заканва да срине френски паметници и плаши с нападение и срещу Белия дом. Друг екстремист заплашва директно президентите на САЩ и Франция.

Ден по-рано групировката разпространи видео с известни места в Ню Йорк, с намек, че те също са мишена.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби каза за Си Ен Ен, че се анализира достоверността на записите. Той увери, че американското правителство се отнася сериозно към заплахите.

Директорът на американското Федерално бюро за разследване Джеймс Коми обаче твърди, че на американска земя няма заплаха да бъдат извършени атентати като тези в Париж. Коми заяви, че американските власти работят в тясно сътрудничество с колегите си във Франция.

Шефът на ФБР каза още, че американците не бива да живеят в страх, но трябва да продължат да бъдат бдителни и да информират правоохранителните органи, ако забележат нещо подозрително.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ са способни да неутрализират "Ислямска държава" за по-кратко време, отколкото са направили това с "Ал-Кайда".

"Ние ще победим "Ислямска държава". Както сме казвали и друг път, това ще отнеме време. Поведохме борба срещу "Ал Кайда" през 2001 година и ни бяха нужни няколко години, за да ликвидираме Осам Бин Ладен и най-висшето ръководство, и да ги неутрализираме като ефективна сили. Надяваме се да се справим с "Ислямска държава" много по-бързо и смятам, че сме в състояние да направим това", заяви Кери.

Трима работници пострадаха при рухване на кофраж в Пловдив

http://pik.bg/трима-работници-пострадаха-при-рухване-на-кофраж-в-пловдив-news438503.html

Трима работници пострадаха при рухване на кофраж в Пловдив

Трима работници пострадаха при рухването на скеле по време на изливането на бетонна плоча в Пловдив. Белята се случи в сряда на новострояща се производствена база на ул. „Асеновградско шосе” 1. Двама са се отървали с по-леки наранявания и натъртвания, а третият е със спукани прешлени, предаде "Марица". "Инцидентът е станал заради срутване на кофража", обясни вчера пред репортера ни Христо Шаханов, управител на „Инфинит Енерджи” ООД. Дружеството е изпълнител на обекта, чийто собственик и инвеститор е „Лаки 131” ООД.

Предполагаме, че комплекс от причини, а не само човешка грешка са довели до неприятния инцидент. Това, което със сигурност можем да потвърдим, е, че персоналът ни е квалифициран, предварително инструктиран и добре екипиран с лични предпазни средства, благодарение на които хората не са пострадали тежко, коментира Шаханов. Той уточни, че двама от работниците са прегледани и изписани, а третият е останал за наблюдение до понеделник в УМБАЛ „Свети Георги”.

За инцидента са уведомени прокуратурата и Инспекцията по труда. "Образувано е досъдебно производство по чл. 136, ал.1 за неспазване на правилата за безопасен труд", съобщи говорителят на Районна прокуратура Пловдив Атанас Илиев. Според него пострадалите работници са със средни телесни повреди.

"Започнала е проверка за инцидента. Ще установим, дали са спазени всички правила за безопасност", коментира и Атанас Чернаев, шеф на инспекцията по труда. Строителството е един от най-рисковите браншове, където най-често стават злополуки с работници, твърдят експерти.

Фирма „Лаки 131” ООД, на чийто обект е станал инцидентът, е собственост на Богдана и Емил Рускови. Дружеството се занимава с леене на цветни метали, произвежда алуминиеви отливки за машиностроенето, мебелната и автомобилна промишленост и др. По последни данни на ДАКСИ към март 2015 г., там работят 44 човека. Информационният портал показва още, че Богдана Рускова участва и в Сдружение за насърчаване и развитие на творчеството и талантите в областта на изкуството, културата, науката и спорта.

Перничани: В дома ни нахлу човек през нощта, полицията не пожела да вземе отпечатъци и излъга по телевизията, че не сме си били у дома

http://www.zapernik.com/krimi/pernichani-v-doma-ni-nahlu-chovek-prez-noshta-policiyata-ne_40641/

Читатели, потъпевши от безхаберието на полицията в Перник пишат: "В дома ни нахлу човек през нощта. Уведомихме 112 и дежурния в МВР Перник. На въпроса ни ще дойде ли някой да вземе отпечатъци, ни отговориха ако видим патрулката1 да ги помолим ние да дойдат и да ги вземат?! При подаден писмен сигнал и репортаж до една телевизия, отговора пред журналистката бил: "Говорителят на МВР-Перник обясни , че патрулката се е отзовала на адреса само 4 минути след приемането на сигнала. По...

Продължава

Е. Йончева и Хр. Смоленов: От атентата в Париж интерес имат не определени държави, а лобита

http://www.cross.bg/smolenov-parizh-iioncheva-1488843.html

/КРОСС/В  момента не се водят реални действия срещу терористите, те се използват, за да бъде свалено правителството на Башар Асад. Не казвам, че са Съединените щати, но има сили, които имат интерес Има сили, които имат интерес Франция и Европа да бъдат въвлечени във война, каза в студиото на Нова телевизия журналистът Елена Йончева. По думите й, тези, които убиват, са само инструмент, те са хора, които много лесно могат да бъдат мотивирани да вземат калашници и да застрелят хора.  Те дори не взривяват сами, те са надрусани, тях ги взривяват, допълни Христо Смоленов. Има борба на лобита, има една господстваща структура, която печели от войните, която инвестира във войните и от продажбата на оръжие, от това, че пътят на наркотика е последван от пътя на войната. Ние всички сме заложници на една неизбистрена политическа игра, която я водят не държавите, а лобитата, те са наднационално контролирани, коментира от своя страна Христо Смоленов, експерт по антитероризъм. Всички големи войни, включително и тази Трета световна, в която вече се оказваме, са дефинирани от неясни икономически интереси, които обаче са достатъчно мощни, за да си купят икономическа върхушка и армия, каза още той и допълни: Как си представяте свалянето на няколко режима, които уж са диктаторски, със замяната им с колективната диктатура? Убеден съм, че има такъв заговор, допълни експертът

Е. Йончева и Хр. Смоленов: От атентата в Париж интерес имат не определени държави, а лобита

http://www.cross.bg/smolenov-parizh-hora-1488843.html

/КРОСС/В  момента не се водят реални действия срещу терористите, те се използват, за да бъде свалено правителството на Башар Асад. Не казвам, че са Съединените щати, но има сили, които имат интерес от атентата в Париж, каза в студиото на Нова телевизия журналистът Елена Йончева. По думите й, тези, които убиват, са само инструмент, те са хора, които много лесно могат да бъдат мотивирани да вземат калашници и да застрелят хора.  Те дори не взривяват сами, те са надрусани, тях ги взривяват, допълни Христо Смоленов. Има борба на лобита, има една господстваща структура, която печели от войните, която инвестира във войните и от продажбата на оръжие, от това, че пътят на наркотика е последван от пътя на войната. Ние всички сме заложници на една неизбистрена политическа игра, която я водят не държавите, а лобитата, те са наднационално контролирани, коментира от своя страна Христо Смоленов, експерт по антитероризъм. Всички големи войни, включително и тази Трета световна, в която вече се оказваме, са дефинирани от неясни икономически интереси, които обаче са достатъчно мощни, за да си купят икономическа върхушка и армия, каза още той и допълни: Как си представяте свалянето на няколко режима, които уж са диктаторски, със замяната им с колективната диктатура? Убеден съм, че има такъв заговор, допълни експертът. Атентатът в Париж е само началото на нещо, което ще продължи дълго, ще отнеме голям ресурс и живота на много хора, прогнозира Смоленов

Ислямска държава заплащи с атентаи и сащ, заканиха се да продължат атаките във Франция

http://www.moreto.net/novini.php?n=306966

Бойци от "Ислямска държава" разпространиха видеозапис, в който заплашват Белия дом със самоубийствени атентати и коли бомби, и се заканват да извършат още атаки във Франция, предаде Ройтерс. Шестминутният запис, публикуван от екстремисти от ИД в Ирак, приветства парижките атентати, показва превода от арабски език, направен от американския център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.

Т. Буруджиева: Хиперактивността на Р. Плевнелиев излиза извън рамките на правомощията на президента

http://www.cross.bg/mihaiilov-plevneliev-byrydzhieva-1488842.html

/КРОСС/Според Татяна Буруджиева хиперактивността на Росен Плевнелиев излиза извън рамките на правомощията на президента. Този човек иска да бъде център на внимание, политиката да се занимава с него, каза тя в студиото на Нова телевизия. Г-н Плевнелиев не за първи път се осмелява да формира външната политика на България, а в Конституцията са описани неговите правомощия по отношение на външната политика, ако въобще има такива, коментира изказването пред "Индипендънт он сънди". Пред британския вестник Плевнелиев заяви, че Русия готви "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира Европа. Не президентът говори за първи път за хибридна война. За такава се говори от една година, каза от своя страна Евгений Михайлов. Българският президент огорчава българите с непремерените си и често неадекватни изказвания, каза Татяна Буруджиева. Евгени Михайлов я попита кои българи са огорчени, на което тя му отговори, че са много, включително и премиера. Михайлов й отвърна, че тя няма право да говори от името на всички българи. Според Евгений Михайлов огорчени трябва да сме не заради думите на Плевнелиев, а заради думите на Владимир Путин за България: „Истината е, че има един голям народ в този свят, пишат с наши букви, говорят с нашия език, винаги сме си помагали. Те са наши братя по вяра и по кръв. Дружбата ни е стара и ние няма да ги изоставим, въпреки че станаха фронтова държава на НАТО за война срешу нас

Т. Буруджиева: Хиперактивността на Р. Плевнелиев излиза извън рамките на правомощията на президента

http://www.cross.bg/mihaiilov-plevneliev-evgeniii-1488842.html

/КРОСС/Според Татяна Буруджиева хиперактивността на Росен Плевнелиев излиза извън рамките на правомощията на президента. Този човек иска да бъде център на внимание, политиката да се занимава с него, каза тя в студиото на Нова телевизия. Г-н Плевнелиев не за първи път се осмелява да формира външната политика на България, а в Конституцията са описани неговите правомощия по отношение на външната политика, ако въобще има такива, коментира изказването пред "Индипендънт он сънди". Пред британския вестник Плевнелиев заяви, че Русия готви "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира Европа. Не президентът говори за първи път за хибридна война. За такава се говори от една година, каза от своя страна Евгений Михайлов. Българският президент огорчава българите с непремерените си и често неадекватни изказвания, каза Румяна Бъчварова. Евгени Михайлов я попита кои българи са огорчени, на което тя му отговори, че са много, включително и премиера. Михайлов й отвърна, че тя няма право да говори от името на всички българи. Според Евгений Михайлов огорчени трябва да сме не заради думите на Плевнелиев, а заради думите на Владимир Путин за България: „Истината е, че има един голям народ в този свят, пишат с наши букви, говорят с нашия език, винаги сме си помагали. Те са наши братя по вяра и по кръв. Дружбата ни е стара и ние няма да ги изоставим, въпреки че станаха фронтова държава на НАТО за война срешу нас

"Яневагейт" в карикатура (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ianevagejt-v-karikatura-video-6045799

Карикатуристът вижда "Яневагейт" като история за трима в една лодка (без да броим кучето)

Добричко село живее в страх след случай на пребита и изнасилена баба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124687

78-годишна жена е пребита и изнасилена в добричкото село Карапелит, а селото е сковано от страх, защото извършителят е на свобода, съобщава bTV.
В неделя вечер малко след 21 часа непознат влиза в къща в селото, гаси тока и напада с удари лежащата жена. Освен че й нанася жесток побой, мъжът я изнасилва.
78-годишна жена е пребита и изнасилена в добричкото село Карапелит, а селото е сковано от страх, защото извършителят е на свобода, съобщава bTV. В неделя вечер малко след 21 часа непознат влиза в къща в селото, гаси тока и напада с удари лежащата жена. Освен че й нанася жесток побой, мъжът я изнасилва.

Как корпорация "Тероризъм" избира целевите си пазари

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-korporaciia-terorizym-izbira-celevite-si-pazari-206384/

Размерът на търговията със страха се измерва в ръста на разходите за сигурност в публичния и частния сектор, твърди проф. д-р Димитър Димитров

Добричко село живее в страх след случай на пребита и изнасилена баба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124707

78-годишна жена е пребита и изнасилена в добричкото село Карапелит, а селото е сковано от страх, защото извършителят е на свобода, съобщава bTV.
В неделя вечер малко след 21 часа непознат влиза в къща в селото, гаси тока и напада с удари лежащата жена. Освен че й нанася жесток побой, мъжът я изнасилва.
78-годишна жена е пребита и изнасилена в добричкото село Карапелит, а селото е сковано от страх, защото извършителят е на свобода, съобщава bTV. В неделя вечер малко след 21 часа непознат влиза в къща в селото, гаси тока и напада с удари лежащата жена. Освен че й нанася жесток побой, мъжът я изнасилва.

Бойко Ноев: ЕС и НАТО вървят след събитията

http://pik.bg/бойко-ноев-ес-и-нато-вървят-след-събитията-news438501.html

Бойко Ноев: ЕС и НАТО вървят след събитията

За съжаление ЕС и НАТО вървят след събитията. България категорично не трябва да участва в операция срещу "Ислямска държава". Не сме подготвени. Това каза в сутрешния блок на БНТ Бойко Ноев, бивш министър на отбраната. България трябва да има други цели и приоритети в ЕС и НАТО. 

Ние трябва да охраняваме външната граница на съюза и да възпираме бежанската вълна. България няма антитерористично звено. Нямаме никаква готовност Не можем да стъпим и на малки пръст на Франция с операцията, която видяхме в Сен Дени. И настоящите, и предишните управляващи не обърнаха внимание на потока хора, които ни заливат и преминават нелегално през границата. Турция Гърция извършват бежански рекет, каза още той. 

България трябва да обърне много голямо внимание на отряда за борба с тероризма. Там нямат патрони. Всеки ден слушаме едно и също, че у нас службите работили и си вършели работата. това не е така. Работят само службите, които се грижат за охраната и безопасността на политиците. Армията ни също не е готова. Тя не е подготвена и не може да охранява границите ни. Военният министър да не мисли за строене на кораби, а за това как армията да се подготви за борба с тероризма. Трябва да си поставим приоритети и да ги спазваме, категоричен беше Ноев. 

За мен Ангела Меркел ще се превърне в гробокопач на ЕС. Стратегическата грешка, която тя допусна е огромна. Нещата са много зле. На Германия като и трябваха бежанци за работна ръка, да бяха отишли със самолет да си ги вземат, завърши бившият военен министър.

Търпимост ли?

http://www.cross.bg/evropa-tolerantnost-oland-1488837.html

/КРОСС/ Днес светът е по-сигурно място за живеене. Тази фраза за първи път произнесе нобелистът Обама, когато залови и уби терориста Осама. След него разни лидери я повтаряха по най-различни поводи, за да придадат значимост на политическите си начинания. Самият “световен лидер” я произнесе отново само преди месец и половина от трибуната на ООН. Днес, след кървавия 13-и петък в Париж, е ясно, че това е илюзия. По-скоро – лъжа, от която някой има изгода. Без съмнение това е авторът на циничната измама и всички онези елитарни персони, които я повтаряха и извращаваха съвестта на европейците. Сега настъпи мъчително пробуждане, а кошмарът буди много въпроси – твърде закъснели. Защо варварите от “Ислямска държава” атакуваха гостоприемния Париж, дал убежище на толкова поколения араби, проявяващ безпрецедентна толерантност към всички раси и религии и особено към мюсюлманите? Защото по този начин извергите – били те високообразовани или лумпени, искат да кажат на света, че тъкмо тази толерантност не им е нужна. Тя е чужда на тяхната идеология, на тяхната представа за световен ред, който искат да натрапят в Европа. А какво направи Европа, водена от САЩ, с арабския свят? Не поиска ли да натрапи своя идеал за демокрация на коренно различни и много по-древни от нея цивилизации. Европа и САЩ не допускат, че може да има друг, различен от тях свят, с друг начин на мислене, с други богове

Fox News: Терористите от ИД разпространиха видео със заплахи да взривят Белия дом

http://www.cross.bg/video-news-vtoroto-1488835.html

/КРОСС/ Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) разпространи видеозапис със заплаха да взриви Белия дом, съобщи в четвъртък телевизия Fox News. В ефира бил показан фрагмент от видеото. Двама неидентифицирани мъже, заплашват САЩ, заявявайки, че „Франция е първата, а Вашингтон ще бъде следващият“. Видеото започва с монтаж на снимки от терористичните атаки на 13 ноември в Париж. След това, един от предполагаемите бойци на групировката – брадат мъж с пистолет, казва, обръщайки се към Франция: „Започнахме с вас и ще завършим с т.нар Бял дом, който чрез нашия огън ще превърнем в черен“. Това е второто видео със заплаха, получено през последните дни. В първото видео беше симулирано терористично нападение срещу Ню Йорк, част от кадрите са били включени и във второто съобщение.

Откъде идват парите на "Ислямска държава"

http://features.actualno.com/otkyde-idvat-parite-na-isljamska-dyrjava-news_508683.html

Светът знае как да спре "Ислямска държава": като пресуши финансовите й източници. Но как точно трябва да стане това? А и откъде идват парите на ислямистите? Известно е, че терористите от "Ислямска държава" разполагат с огромен капиталов ресурс. По преценки на германското правителство става дума за суми от порядъка на един до два милиарда долара. Текущите им приходи също не са малки – те се събират от контрабандата на петрол и антични ценности, плячкосването на банки, обири и изнудва

Според Русия Косово си връща на Сърбия заради провала в ЮНЕСКО

http://balkani.actualno.com/-spored-rusija-kosovo-si-vryshta-na-syrbija-zaradi-provala-v-unesko--news_508689.html

Косовските власти са отмъстили на Сърбия за провала на присъединяването си към ЮНЕСКО, смята руският представител в ООН Виталий Чуркин. Според него Прищина е отговорила със спиране на изпълнението на споразумение, постигнато през август за създаване на Общността на сръбските общини в Косово (ОСОК), предаде БГНЕС. Руският постоянен представител в ООН сподели това на заседание на Съвета за сигурност на организацията, посветен на урегулирането на косовския проблем. "Едва ли може да се смя

В Париж победи Путин

http://analysis.actualno.com/v-parij-pobedi-putin-news_508584.html

Когато преди повече от два месеца се появи бежанската вълна, само няколко тихи гласчета предупреждаваха, че Европа я очакват промени, които са от полза - преди всичко на Владимир Путин. Тогава руснаците разполагаха военния си контингент в Сирия, ограничен в неголямо количество изтребители и бомбардировачи. Това събитие бе поставено под пропагандистка лупа и се раздуваше от медиите, за да повярва светът, че Русия самичка води кръстоносен поход срещу Ислямска държава. Това пише в своя редакционн

Деца ще украсяват с послания Кривото дърво във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=306965

Ученици от СОУ „Климент Охридски“ Варна ще закачат книжни лястовички, изписани с правата на децата на Кривото дърво в Морската градина. Инициативата е в рамките на „Седмица на правата на децата“ /16 - 20 ноември/, организирана от Съвета на децата с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето и ще се проведе днес от 10.

Facebook ще "подобрява изживяването, когато връзките приключат"

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/20/2653079_facebook_shte_podobriava_izjiviavaneto_kogato_vruzkite/?ref=rss


Facebook активира нови функции, с които да улесни периода след раздялата между двама души. Услугите са разработени след запитвания от потребители, които искат да имат повече възможности за ограничаване на достъпа на бившите им партньори до профила им.

Функциите се активират автоматично, когато двама души, които са отбелязали връзката си във Facebook, променят статуса си и посочат, че вече не са обвързани. Потребителите ще могат да избират да виждат по-малко данни за бившата си...

Защо ислямът ражда чудовища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124129

Връщането към буквалното прилагане на Корана води до радикализация   Салафитите отричат светската държава и ценностите на западната демокрация

И християните са избивали хора по времето на кръстоносните походи. С този аргумент днес мнозина защитават тезата, че ислямът не е единствената войнстваща религия.
Връщането към буквалното прилагане на Корана води до радикализация Салафитите отричат светската държава и ценностите на западната демокрация И християните са избивали хора по времето на кръстоносните походи. С този аргумент днес мнозина защитават тезата, че ислямът не е единствената войнстваща религия.

Рони О'Съливан се завръща в България за демонстративен мач с Джими Уайт

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/20/2653065_roni_osulivan_se_zavrushta_v_bulgariia_za/?ref=rss


Голямата звезда на снукъра Рони О'Съливан се завръща на българска земя за демонстративен мач с друг от емблематичните играчи в този спорт - Джими Уайт.

От началото на сезона Ракетата не играе официални срещи, но редовно участва в демонстративните вечери на легендите, където показва отлична форма и дори направи два максимални брейка от 147 точки. 

Следващата му спирка е зала "Триадица" в София. Залата ще бъде напълно разпродадена - към вчера на обяд бяха останали само...

Бащата на убит пред „Соло”: Уволнението на Румяна Ченалова е цирк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124695

Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в студиото на Нова телевизия бащата на убития пред дискотеката „Соло” Кирил Въжаров - Михаил.
Той смята, че не само уволнената вчера дисциплинарно бивша съдийка е виновна, има и други,
Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в студиото на Нова телевизия бащата на убития пред дискотеката „Соло” Кирил Въжаров - Михаил. Той смята, че не само уволнената вчера дисциплинарно бивша съдийка е виновна, има и други,

Бащата на убит пред „Соло”: Уволнението на Румяна Ченалова е цирк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124684

Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в студиото на Нова телевизия бащата на убития пред дискотеката „Соло” Кирил Въжаров - Михаил.
Той смята, че не само уволнената вчера дисциплинарно бивша съдийка е виновна, има и други,
Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в студиото на Нова телевизия бащата на убития пред дискотеката „Соло” Кирил Въжаров - Михаил. Той смята, че не само уволнената вчера дисциплинарно бивша съдийка е виновна, има и други,

Дженифър Лав Хюит предлага специални услуги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124074

Ако недоумявате защо спа процедурите се отразяват толкова добре на някои мъже и защо те нямат търпение да си запишат следващия час, не бързайте с изводите. Причината не е в загрижеността им за външния вид или в борбата със среса. Може би са сред малцината избрани клиенти на сексапилната Дженифър Лав Хюит.
Ако недоумявате защо спа процедурите се отразяват толкова добре на някои мъже и защо те нямат търпение да си запишат следващия час, не бързайте с изводите. Причината не е в загрижеността им за външния вид или в борбата със среса. Може би са сред малцината избрани клиенти на сексапилната Дженифър Лав Хюит.

Ето къде спират водата в София

http://pik.bg/ето-къде-спират-водата-в-софия-news438493.html

Ето къде спират водата в София

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 20 ноември, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

На 20 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Княз Борис I“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Тодор Александров“, ул. „Княз Борис I“, бул. „Александър Стамболийски“, площад „Света Неделя“, бул. „Тодор Александров“ №13 и №17
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Княз Борис I“ ъгъла с бул. „Тодор Александров“ .

На 20 ноември (петък), във връзка с изграждане на сградни водопроводни отклонения на ул. „Панайот Волов“ Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Панайот Волов“ от ул. „Искър“ до бул. „Ген. Данаил Николаев“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Панайот Волов“ ъгъла с ул. „Искър“ .

На 20 ноември (петък), във връзка с превключване на уличен водопровод на ул. „Васил Стефанов“ кв. „Манастирски ливади“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „България“, ул. „Васил Стефанов“, ул. „Костенски водопад“ и Околовръстен път
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Васил Стефанов“ ъгъла с бул. „България“ .

На 20 ноември 2015 г. (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод до бл. 22Б кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Овчарска“ бл. 22Б
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 22 Б.

На 20 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Щерев“ жк. „Христо Смирненски“, се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 19:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
високи зони на бл. 31 и бл. 31А
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: между бл. 31 и бл. 31А .

На 20 ноември (петък), във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Драгоман“ кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Драгоман“ от ул. „Иван Радоев“ до ул. „Бойчо Огнянов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Драгоман“ ъгъла с ул. „Маньово бърдо“ .

На 20 ноември (петък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Поп Грую“ кв. „Васил Левски“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Поп Грую“ от ул. „Константин Фотинов“ до ул. „Княгиня Тамара“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Поп Грую“ №51.

На 20 ноември (петък), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Богдан Дечев“ гр. Бухово, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Богдан Дечев“, ул. „3-ти март“, ул. „Готен“, ул. „Шейново“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Богдан Дечев“ ъгъла с ул. „3-ти март“.

На 20 ноември (петък), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. 25 с. Долни Богров, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. 13 от ул. 24 до ул. 9
ул. 25 №2,№4,№6, №5
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. 13 ъгъла с ул. 25.

На 20 ноември 2015 г. (петък), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на бул. „Рожен“ кв. „Илиянци“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Рожен“ между жп. надлеза и ул. „Балчо Нейков“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Рожен“ на последната спирка на автобус №83.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

След автоматите и терористите в Париж се оказаха от България

http://frognews.bg/news_102257/Sled-avtomatite-i-teroristite-v-Parij-se-okazaha-ot-Balgariia/

Двама от терористите, стреляли и взривявали в Париж на 13-и ноември, петък, са българи от Пазарджик. Те са събудена "спяща клетка" и са радикални ислямисти с бради. Голеееми бради. Жените им са с бурки. Предполагаемите им жени, защото какво има под бурката - никой не знае.

М. Въжаров: Ченалова да отиде в затвора вместо избягалия Илиян Тодоров

http://frognews.bg/news_102256/M-Vajarov-CHenalova-da-otide-v-zatvora-vmesto-izbiagaliia-Iliian-Todorov/

Случилото се сега със съдия Ченалова , вече г-жа Ченалова , е просто един цирк. Още по време на нашето дело ние многократно подавахме сигнали до ВСС за преднамереност. Отговорите им бяха смешни. Това каза бащата на убития Кирил Въжаров-Михаил по НТВ.

Руската бойна авиация от сирийската си авиобаза "Хмеймим" денонощно нанася удари по позиции на терористите в Сирия

http://www.cross.bg/hmeiimim-klimov-poslednite-1488831.html

/КРОСС/ Руската бойна авиация от сирийската авиобаза "Хмеймим" денонощно нанася удари по позиции на терористите на територията на Сирия, през последните дни интензивността на действията на ударната група на ВКС на РФ значително се е увеличила. Това съобщи на 19 ноември представителят на ВКС на РФ Игор Климов, предаде ТАСС. „Ние активно използваме разположените в авиобазата в "Хмеймим" бойни самолети“, заяви той. По думите на представителя на ВКС на РФ, „самолетите осъществяват полети за изпълняване на бойните задачи и през деня, и през нощта“. Климов също така потвърди, че интензивността на действията на ударната група на ВКС на Русия през последните дни значително се е увеличила.

Бащата на убитото пред „Соло” момче: Всичко около уволнението на Ченалова е цирк

http://pik.bg/бащата-на-убитото-пред-„соло”-момче-всичко-около-уволнението-на-ченалова-е-цирк-news438492.html

Бащата на убитото пред „Соло” момче: Всичко около уволнението на Ченалова е цирк

Всичко около уволнението на Румяна Ченалова е цирк, когато се подаваха сигнали, че става нещо нередно, никой не реагира. Това каза в студиото на Нова телевизия бащата на убития пред дискотеката „Соло” Кирил Въжаров - Михаил.

Той смята, че не само уволнената вчера дисциплинарно бивша съдийка е виновна, има и други, които са замесени в оправдаването на убиеца и пускането му на свобода. „Не знам, казват че правят реформи, че ще променят Конституцията, но нищо не се случва”, казва още Михаил.

Той съобщи, че има доказателства за оказан натиск за решаване на делото благоприятно за убиеца и че е предал всичко това в ДАНС. „ВСС уволнява съдии, когато има зависимост. Едни съдии са зависими от други съдии. Делата не се решават само от конкретните съдии, а от висшестоящи над тях”, смята Михаил Въжаров .

Според него, убиецът на сина му рано или късно ще бъде заловен, но въпросът е защо се стига до бягство и издирване. „Искам този, който му помогна да избяга, да заеме неговото място в затвора”, каза още Въжаров.

Днес да почерпят...

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1488841.html

/КРОСС/ Весела Нейнски - оперна певицаген. Йордан Миланов - офицерген. Кирил Радев - бивш директор на НСБОПДимитър Станчев - оперен певецинж. Румен Ковачев - продуцентКирил Райков - футболистНиколай Чалъков - футболистРеджеб Мустафа - зам.-председател на КЗКРосен Карамфилов - писателСветла Петрова - журналистка, тв водещаСтанко Нацев - писател, поетТодор Марев - футболистТони Радков - богослов      

„Ислямска държава”: Белият дом ще стане черен от нашия огън (Видео)

http://petel.bg/---Islyamska-darzhava-----Beliyat-dom-shhe-stane-cheren-ot-nashiya-ogan--Video-__134649

Кадър: Нова тв „Ислямска държава” разпространи ново видео, в което се заканва да взриви Белия дом. Кадрите са публикувани в джихадистки...

Девет задържани при антитерористична операция в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=306963

Девет души бяха задържани при вчерашните акции на белгийската полиция в Брюксел, съобщават световните агенции. Спецоперацията в белгийската столица беше предприета във връзка с атентатите в Париж от 13 ноември. Според данни на властите в Брюксел, поне двама от арестуваните може да са пряко свързани с атаките във френската столица.

Преглед на печата от 20 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/20/2652983_pregled_na_pechata_ot_20_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Данъчната бюрокрация за коли и имоти отпада
Единодушно бюджетна комисия отхвърли предложението на финансовото министерство за облагане на активи, които се ползат и за лични нужди

България няма да участва във военна операция срещу ИДИЛ
Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва, и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, заяви премиерът Борисов

Общината дава още 435 хил. лв. за...

Протестите заради скока в цените на винетките продължават

http://pik.bg/протестите-заради-скока-в-цените-на-винетките-продължават-news438485.html

Протестите заради скока в цените на винетките продължават

Пореден ден на протести в Пазарджик. Повод за недоволството е скока в цените на винетките. И тази вечер хората ще блокират главният път между Пловдив и Пазарджик, предаде Нова тв.

До протестите се стигна, след като миналата седмица правителството обяви, че цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3 тона и половина скача от 67 на 97 лева.

А протестиращите определиха ръста като драстичен и несъответстващ на състоянието на пътищата у нас.

Днес излиза новият албум на Адел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124677

Днес официално излиза албумът на британската звезда Адел. Албумът "25" е трети в кариерата на една от най-успешните съвременни певици. Месец преди излизането на проекта, Адел пусна парчето „Hello”, чийто клип се превърна в най-гледания за годината, съобщава "Нова телевизия".
Предишният албум на певицата излезе преди 4 години и беше отличен с 6
Днес официално излиза албумът на британската звезда Адел. Албумът "25" е трети в кариерата на една от най-успешните съвременни певици. Месец преди излизането на проекта, Адел пусна парчето „Hello”, чийто клип се превърна в най-гледания за годината, съобщава "Нова телевизия". Предишният албум на певицата излезе преди 4 години и беше отличен с 6

Днес излиза новият албум на Адел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124675

Днес официално излиза албумът на британската звезда Адел. Албумът
Днес официално излиза албумът на британската звезда Адел. Албумът "25" е трети в кариерата на една от най-успешните съвременни певици. Месец преди излизането на проекта, Адел пусна парчето „Hello”, чийто клип се превърна в най-гледания за годината, съобщава "Нова телевизия". Предишният албум на певицата излезе преди 4 години и беше отличен с 6

Изхвърлиха българските щанги от Олимпиадата в Рио

http://moresport.actualno.com/izhvyrliha-bylgarskite-shtangi-ot-olimpiadata-v-rio-news_508673.html

Националният отбор на България по вдигане на тежести официално получи забрана за участие на Олимпиадата през 2016 година в Рио де Жанейро заради многобройни нарушения на антидопинговите правила, съобщи сайтът на Международната федерация по вдигане на тежести. Решението е взето от Изпълнителния комитет на федерацията на заседание в американския град Хюстън, след като е получен подробен доклад от антидопинговата комисия, информира "Фокус". През март тази година 11 български щангисти (8 мъже и 3

Мъж се самоуби във Враца

http://vraza.actualno.com/myj-se-samoubi-vyv-vraca-news_508680.html

Мъж е починал, след като е скочил от жилищния блок във Враца, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Враца. Вчера, в 17.40 часа в Районно управление „Полиция”-Враца е получено съобщение, че до входната врата на бл. 105 в ж.к. „Дъбника”, град Враца, има труп на мъж. При извършения оглед и разпит на свидетелите е установено, че мъжът е скочил от обща тераса на жилищния блок. До момента мъжът е с неустановена самоличност. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебн

Провал на данък „уикенд"

http://bulgarski.pogled.info/news/69379/Proval-na-danak-uikend

/Поглед.инфо/ Депутатите ни направиха крачка назад за т. нар. данък "уикенд", при който с данък щяха да се облагат и служебни автомобили и вещи на стойност над 5000 лева, ако те се ползват и за лични нужди.

Преглед на печата - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306964

Вероятността от разширяване на бойните действия в Сирия и евентуалното българско участие в тях са сред водещите теми на петъчните вестници. „Бойко Борисов е категоричен, че България няма да се намеси по военен път в битката срещу ИДИЛ.

Bulgaria’s Ruse Wins European City of Sport 2016 Award

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260628_Bulgaria%E2%80%99s+Ruse+Wins+European+City+of+Sport+2016+Award

Bulgaria’s Ruse has been granted one of the European City of Sport 2016 awards at a gala ceremony in the European Parliament in Brussels.

Wednesday's ceremony was attended by representatives of European cities and towns, MEPs from different political groups, as well as high-level officials and guests from the European Commission, the organisers - the European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES Europe) - said.

A total of 31 cities collected the award for City, Community and European Town of Sport 2016 with Prague as the main protagonist of the day to receive the award from Turin as European Capital of Sport 2016.

The event was also attended by Capital of Sport Marseille 2017, Sofia 2018, Budapest 2019 and Malaga 2020.

Ruse Mayor Plamen Stoilov collected the award on behalf of the city located on the Danube River, in northeastern Bulgaria.

ACES Europe has been awarding European cities and towns for their contribution to the development of sports at local, national and international level every year since 2001.

In 2020 ACES Europe will start to grant a new award, World Capital of Sport, in order to extend the initiative outside Europe and to promote sports at local government level via global communication.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/zala-provede-sofiya-1488840.html

/КРОСС/София.  От 09.00 часа ще се проведе редовно заседание на Народното събрание. *** София.  От 10.00 часа в Гранитната зала на Министерския съвет ще се проведе второто официално заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Добро управление" (ОПДУ).  *** София.  В сградата на Народно събрание продължават срещите на ръководството на КНСБ с парламентарните групи, на които ще бъдат представени и обсъждани становища и предложения на синдиката по проектобюджета на държавата за 2016 година и по проектобюджетите на ДОО и НЗОК.  От 10.00 часа ще бъде проведена среща с ПГ на ДПС, а от 12.00 часа с ПГ на „Коалиция за България". *** София.  От 11.00 зала „Киото" в хотел „Маринела" зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Никола Стоянов ще отчете на пресконференция завършването на проект „№ BG161РО003 - 4.2.01-0001, „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия", който е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007 - 2013. *** София.  От 11

Сами със себе си

http://www.grreporter.info/sami-ss-sebe-si/18236

В зодиакалния кръг знак Козирог е „най-самостоятелният”. Този знак е десетият и символизира пика в човешкия живот, най-високото място, към което се стремим, най-високите ни постижения. Това е също знакът на личните задачи и отговорности – онези, които ние трябва да поемем и изпълним сами, със собствените си сили, ръце и умения.

прочети повече

Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260617_%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5

 Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2016 г. В гласуването уастваха 212 народни представители, от които 138 бяха „за”, 65 – „против”, а 9 се въздържаха.

 
Предвижда се бюджетният дефицит да бъде в размер на 1.8 млрд. лв., което отнесено към прогнозния размер на БВП се равнява на 2 процента. Според заложените параметри очакваният растеж на БВП за 2016 г. е 2,6 на сто, а средногодишната инфлация 0,5 процента.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че философията на бюджет 2016 е стабилност, реалистичност и резултат. Сред ключовите приоритети на законопроекта за държавния бюджет, които той открои, са образованието, инфраструктурата, спадът на безработицата и запазване на стабилността на публичните финанси в средносрочен план.
 
Проектобюджетът предвижда и увеличаване на средствата за общините. За бюджетни взаимоотношения с общините се предлага обща сума 2 662.1 млн.лв., от която за местни дейности са определени 403,6 млн. лв. и за делегираните от държавата дейности 2 258,5 млн. лв.
 
С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. се правят промени в Закона за държавния бюджет за 2015 г. В доклада на бюджетната комисия бе посочено, че съгласно разчетите на управляващите органи за префинансиране на разходи по програмите и за осигуряване на съответното национално съфинансиране на проектите са необходими допълнителни трансфери в размер на 714, 7 млн. лв.

Радарите за превишена скорост днес - 20 ноември, във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=306948

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 20 ноември, за превишена скорост в областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 09.00ч.-10.00ч. с.Градинарово-център,посока гр.Шумен 09.30ч.-10.30ч. Път II-29 5км.

Реформаторският блок ще става федерация

http://bulgarski.pogled.info/news/69378/Reformatorskiyat-blok-shte-stava-federatsiya

/Поглед.инфо/ Реформаторите минават на ново ниво на отношения - федеративното. "Засилваме връзките помежду си. Представителите на отделните партии ще работим по-отблизо и по-оперативно - на федеративен принцип, и ще си говорим повече", обясни пред "24 часа" един от лидерите на блока.

С хуманизма на простотията ще загинем, дори и варварите да не дойдат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260616_%D0%A1+%D1%85%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BC%2C+%D0%B4%D

 Едната половина от демократичния свят няма памет. Другата няма уши. Третата няма ум. Четвъртата само тъпче разни неща в предното и задното си отвърстие.

Не е съвсем така, но в момента така го чувствам - яд ме е на нашата велика Европа, която за пореден път допусна малоумни говеда да вилнеят с автомати из града на изкуството, красотата, любовта и свободната мисъл.

Съвсем съзнателно казвам - Европа го допусна. Визирам Брюксел и умните лидери, които се мотаят там, както и всички специални, компетентни и други колкото-може-повече-евро-лапащи органи и служби от 28-те държави. Визирам обаче и всички нас, европейските граждани, свикнали да се държим като „обикновени европейци” - да помним три секунди, като швейцарски крави; да не чуваме какво казва светът, глухи като глухари в любовен период; да мислим колкото овцете и кокошките, най-тъпите добичета на земята; да лапаме и да се гъзим по повод и без повод, маймуни същи.

Имам предвид, че войната, която група животни поведоха срещу демократичния свят, се води поне от 15 години пред очите ни, а ние чакаме някой свише да ни оправи, тоест, държим се като българи в преход. Ще ни оправи, ама друг път!

И не ми казвайте да съм политически коректен към добичетата и да не ги сравнявам с еврочовека. Свърши вече с политическата коректност в онзи вид, който упорито ни се натрапва от банда идиоти през последните години. Защото не само политическата, а и всяка друга коректност, трябва да се основава на здравия разум. Векът на разума, не Векът на лиготиите - това е истинската опора, това е истинското начало, а това е и истинският център на европейската цивилизация, 

хуманизмът на разума, не хуманизма на простотията

Добре, де, стига емоции, да видим какво наистина казва разумът за ситуацията, в която се намираме.

Първо, войната на тероризма срещу нормалния свят не започва с атаките в Париж, както заяви Франсоа Оланд. Тя се води поне от 15 години насам, от атаките срещу кулите в Ню Йорк – както каза тогава Джордж Буш. Друг е въпросът, че за два мандата с неумелите си, често и безумни ходове, администрацията на Обама не просто пропиля ценно време, а навреди на възможността проблемът да се реши навреме.

Второ, на европейска територия тази война мина през множество ужасяващи епизоди – Мадрид, Лондон, Сарафово, Париж, няма да изброявам всички. Но и няма да спра да се чудя – защо всеки път излиза така, сякаш всеки епизод е сам за себе си, а не част от глобалния конфликт.

Всички знаем какво се случва. След всеки гнусен акт на терор, веднага започваме сами да си пълним ушите с глупости за социалните условия, които не сме им създали на ах, горките хора, така че те разбираемо са подтиснати и затова ни колят. Самообвиняваме се, че ги отхвърляме, не контактуваме с тях, не ги признаваме за велики, не ги обичаме издълбоко, не приемаме вярата им, затова те са тъжни - страдат и стрелят. Чудим се защо, след като им осигуряваме пари, къщи, образование, спокойствие, свобода, човешки права, възможности за развитие и всички други блага на демокрацията, те ни мразят толкова повече, колкото повече им ги осигуряваме. И стават все по-нагли.

Трето, Европа в момента е пред няколко огромни предизвикателства едновременно, с които няма достатъчно механизми да се справи. На източната граница Русия поддържа открит горещия конфликт в Украйна и води тежка хибридна война особено срещу по-малки и податливи държави като България. Залети сме от огромна мигрантска вълна, която не се съобразява с нуждата ни да поемем глътка въздух и да помислим как да се справим. Терористичните атаки зачестяват, стават по-безмилостни и страховити, а перспективата е за ескалация. В същото време тече конфликт в Сирия, чието нормално решение изобщо не се вижда, особено след пряката военна намеса на Русия.

Четвърто, както казват специалистите, тероризмът от последните години е различен от онзи, с който светът беше свикнал покрай ИРА, „Червените бригади” или „Фракция Червена армия”.

Това не е политическият тероризъм на идейната кауза или борбата за национално самоопределение. „Ислямска държава” е търговска марка, не знаме. Макар обвързан с исляма, това не е и религиозен тероризъм. Той използва религията като плащ, под който крие истинската си същност, за да обърка и без това обърканите човешки души. Този тероризъм е свързан с арабите, но не само. Той не подбира от коя държава или от коя националност са малоумниците, които използва за постигане на целите си.

Пето, цялата логика на нещата сочи, че това всъщност е тероризъм, който през ХХІ век, макар с малко по-различни средства, води същата война срещу демокрацията, която през ХХ век водеше тоталитаризмът. И която демокрацията уж спечели.

Да, спечели, но, свикнала да разчита на човешкия разум и доброто начало у човека, тя реши, че нещата ще се оправят от само себе си. Това обаче не стана, защото победата беше само започната, не и довършена.

Тъпо беше години наред светът да гледа и да поддаква на цирковете на Арафат, да припознава ООП и да застава на негова страна срещу Израел, вместо да задуши бързо палестинския тероризъм. Тъпо беше веднага след рухването на Желязната завеса да не се вземат истински мерки, за да се сложат на място не само бившият СССР, но и комунизмът като политическа идеология и практика. Тъпо беше Буш Старши, с цялата подкрепа на ООН в ръка, да прекрати „Пустинна буря”, без да е свален режимът на Саддам, а да го остави още десетилетие да вилнее. Тъпо беше всички, включително Франция и Италия, да си търкат носовете с Кадафи и да ядат кози в шатрата му, разпъната насред Париж, вместо да хапнат самия него на закуска. Тъпо беше светът да остави аятоласите в Иран на диета само от голи санкции, без да им покаже, че кривите пътища не водят нагоре, а надолу. Тъпо беше да се правят и още много подобни грешки в Афганистан, Северна Корея, Йемен…..къде ли не. 
Да, ситуацията отдавна не е тероризъм срещу демокрация, а тоталитаризъм срещу демокрация!

Запомнете го, за да не се чудите на онова, които ще се случи след 6 месеца, година или десет. Защото 

войната продължава и тепърва ще се развива

За съжаление. За ужас. Както искате го приемайте със сърцето си - само не забравяйте в същото време да слушате разума, защото в него са решенията!

Преди да кажа няколко думи за възможните посоки на решенията, искам да подчертая дебело, че всеки, който прокламира привличането на путинова Русия за активно участие в решаването на проблема с Ислямска държава, а и изобщо с тероризма, греши. Греши дълбоко, греши системно – а ако не греши, значи е в плен или на политическа глупост, или на политически подкуп.

Като виждам обаче, че все по-често го правят доста хора с власт да решават подобни неща, мога само да предупредя, че последствията ще бъдат влошаване на ситуацията, не оправянето и.

И така – какво ни остава да направим ние, европейците, в тази ситуация, вместо да мислим глупости?

Първо, поне временно, трябва да се затворят границите, но не вътрешните европейски граници, което е мечтата на терориста, а външните граници на Европейския съюз - или поне да се засили изключително много контрола по тях с общи усилия.

Това означава по външните граници в България, Гърция и Италия да дежури полиция включително от Германия, Холандия и Швеция. Да се въведат нови правила за влизане на хора от определени рискови страни и да се приемат като бежанци само най-тежките хуманитарни случаи..

Второ, времето на затворени граници трябва да се използва, за да се реши въпроса с тъй наречените „мигранти”, които заляха континента през последните месеци. Тоест, да се издирят и регистрират онези от тях, които не са регистрирани, да се разпределят те в различните европейски страни по актуализирани квоти, да се изработят и въведат единни правила за престоя им в Европа, които да не допускат капризи от рода на – не, не искам в Швеция, искам в Германия; аз не ям свинско, затова и вие няма да ядете свинско и прочие.

Трето, Европа трябва спешно да вземе мерки за превръщане на специалните си служби в ефективен инструмент за опазване на сигурността. Тук някои плашат с дилемата, че обществото трябва да си ограничи правата, за да получи сигурност. Това изобщо не е вярно. Службите и в момента имат извънредно много възможности и правомощия да противодействат на тероризма и престъпността. Те обаче са 

затънали в некадърност и продажност,

в групови сметки за влияние, за получаване на повече пари от данъкоплатците срещу по-малко работа, както и в противопоставяне една на друга - затова не могат да се справят, не защото нямат достатъчно правомощия.

Четвърто, Европа трябва да измъкне и почисти захвърленото в ъгъла и засрано от руската пропаганда евро-атлантическо партньорство. Това означава ново ниво на развитие на отношенията си със САЩ, още повече, че там предстоят избори, вероятно с победа на републиканците и перспектива американската външна политика да се върне към нормални стандарти. Трябва да се развива също сътрудничеството с другите държави от демократичната световна общност – Канада, Австралия, Япония, с цел да се намерят допълнителни възможности за справяне с проблема „тероризъм”.

Пето, политически, икономически и военно Европа от пасивна, трябва да стане активна страна във всички събития и процеси, свързани с темата „тероризъм”. Това вероятно ще означава настояване за и участие в сухопътна операция срещу „Ислямска държава”, изпращане на военни контингенти за справяне с проблема в други страни, където вилнеят терористични банди, финансово укрепване и поддържане на правителства и движения, застанали срещу терористите, задвижване на могъщата европейска пропагандна машина за противопоставяне срещу разпространението на тоталитарните идеологии, независимо под каква форма се явяват те и от коя страна идват, изобщо – трябва да се реализира целият арсенал от онзи списък, който политици, анализатори, военни и спецслужби прекрасно знаят.

Може и да греша по отношение на някои детайли. Но иначе като цяло - не, казаното дотук не означава, че съм минал откъм тъмната страна, напротив, то е само бегъл опит да припомня, че за да продължим да съществуваме и се развиваме като цивилизация, трябва да се върнем към здравия разум и да се защитим.

Обратното означава да се предадем и да загинем, независимо че варварите, както във великото стихотворение на Кавафис, може дори изобщо да не дойдат. 

Цветанов ще участва в конгреса на Християнсоциалния съюз в Мюнхен

http://pik.bg/цветанов-ще-участва-в-конгреса-на-християнсоциалния-съюз-в-мюнхен-news438479.html

Цветанов ще участва в конгреса на Християнсоциалния съюз в Мюнхен

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще бъде гост на конгреса на Християнсоциалния съюз на Германия, съобщиха от пресцентъра на партията.

Форумът ще се проведе в Мюнхен. В него ще вземат участие председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, федералният министър за икономическо сътрудничество и развитие д-р Герт Мюлер, министри и представители от Ландтага на Бавария и Бундестага на Германия.

В рамките на конгреса Цветан Цветанов ще проведе работни срещи със заместник-председателя на Ландтага на Бавария Райнолд Боклет, с говорителя на фракцията на ХСС в Бундестага Флориан Хан, с германския евродепутат от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Моника Холмайер и с министъра по храните и селското стопанство Кристиян Шмидт.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/hilyadi-bulgarite-operatziya-1488839.html

/КРОСС/Няма да се въвеждат данък "градина" и данък "уикенд". Предложените от финансовото министерство налози върху нивите в населени места и върху ДДС за фирмени имоти и коли, бяха отхвърлени от бюджетната комисия в парламента. Таванът за плащания в брой ще бъде намален от 15 на 10 хиляди вместо на 5 хиляди, пише „Труд". Мантрата на политиците, че правят всичко по волята на суверена,  не се споделя от огромното мнозинство от хората у нас. 79 % от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа, посочва „Сега" , като цитира проучване на Галъп за нагласите на жителите на 62 държави спрямо демокрацията. 35 % от българите са финансово неграмотни, сочат данните на проучване, приведено през миналата година в 140 държави. Страната ни се намира в средата на класацията на 72-ро място. Нивото на финансова грамотност на българите е колкото това в Шри Ланка, Доминикана, Коста Рика, Малави, Габон, съобщава  „Монитор". В Европа още 8 страни са с 50 % резултат - сред тях са Хърватия, Чехия, Италия, Полша Латвия. Антирекордьор в Евросъюза е Румъния с едва 22 на сто, отбелязва по същата тема  „Капитал дейли". Заплатите на чистачките настигат тези на учените и социалните работници

Първанов раздал два пъти повече ордени от Т. Живков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260615_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B

 Първанов раздал 434 броя за 10-те си години на поста президент

Рекордьор по раздадени ордени "Стара планина" от всички държавни глави досега е Георги Първанов с 434 броя за 10-те си години на поста президент.

Откакто е въведено отличието през 1966 г., общо са наградени 847 души, пише в новия си брой ”168 часа”.

За последно орденът бе връчен на вселенският патриарх Вартоломей, около който се оформи скандал заради искането му България да върне 764 реликви на два гръцки манастира, прибрани в края на Първата световна война.

Петър Стоянов за 5 г. - от 1997 до 2002 г., е връчил 136, Росен Плевнелиев за 4 г. - от 2012 до 2015 г. - 75. Най-скромен е Желю Желев (президент от 1990 до 1997 г.), който е закичил само 34 души.

Тодор Живков е започнал през 1967 г. и е връчил орден "Стара планина" на 168 души до 1989 г., когато е свален от власт.

Питат Иванов за снимките му с Мирослава Тодорова

http://bulgarski.pogled.info/news/69377/Pitat-Ivanov-za-snimkite-mu-s-Miroslava-Todorova

/Поглед.инфо/ Магистратите ще искат обяснение от правосъдния министър Христо Иванов за снимките, които се появиха в агенция ПИК. На снимките се виждат Иванов с шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Зам.-министър Даниела Везиева ще открие бизнес форум в Русе

http://pik.bg/зам-министър-даниела-везиева-ще-открие-бизнес-форум-в-русе-news438476.html

Зам.-министър Даниела Везиева ще открие бизнес форум в Русе

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева ще открие бизнес форум в Русе, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия - ИАНМСП, на който участие ще вземат представители на над 100 фирми, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Целта на бизнес форума е запознаване на представителите на бизнеса от район „Северен централен“ с дейностите на ИАНМСП,на „Българска агенция за експортно застраховане“ - БАЕЗ, на „Национална компания индустриални зони“ - НКИЗ, и на „Българска агенция за инвестиции“ - БАИ. На форумът ще бъдат представени възможностите за сътрудничество с тези организации за повишаване конкурентоспособността и експортния капацитет на българските предприятия. Ще бъде направена и Презентация на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ - ОПИК и възможностите на фирмите за кандидатстване по програмата. Бизнес форумът в Русе ще се проведе от 10.00 часа в сградата на Областна администрация, ет.6., зала „Св.Георги“.

Извънредно! Трагедия край Варна! Разпространете спешно! МВР издирва шофьор, който уби пешеходец

http://petel.bg/Izvanredno--Tragediya-kray-Varna--Razprostranete-speshno--MVR-izdirva-shofor--koyto-ubi-peshehodets-__134646

Вчера, около 17:40 часа, на Крайезерен път, в посока Белослав, на разлона за село Тополи, водачът на неустановен до момента автомобил, по...

Последно: Данък „Уикенд“ отпада!

http://petel.bg/Posledno--Danak----Uikend----otpada-__134647

Бюджетната комисия в парламента отхвърли въвеждането на данък „Уикенд“. Това стана с приемането на второ четене на измененията в Закона...

Политици и историци: Плевнелиев е вреден за България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260614_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B5+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0

 Москва обвини държавния глава в дефицит на аргументи,партийни лидери го призоват да се оттегли. Антируските измишльотини на президента насаждат омраза, предупреждават общественици

В последната година от мандата си президентът Росен Плевнелиев най-сетне успя да влезе в ролята на обединител. Той обедини всички. Срещу себе си.

 

Плевнелиев отново разгневи не само българските политици, но и Русия. Четвърки ден не стихват коментарите по твърденията му в интервюто за британския в. „Индипендент“, където държавният ни глава обвини Русия, че разпалва „хибридна война“ на Балканите.

 

Днес Москва призова "ръководството на България да се въздържа от необосновани нападки по адрес на Русия, опитвайки се чрез тях да въздейства върху гласоподавателите, които въпреки официалните позиции на София, както и преди, изпитват дружески отношения към Русия".

 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че се е запознала с „поредните антируски измишльотини на президента на България Росен Плевнелиев – този път за руската подготовка за хибридна война на Балканите“.

 

„Изхождайки от това, че по света са малко държавите, способни да организират толкова мащабна провокация, Плевнелиев прави странния извод, че именно нашата страна стои зад неотдавнашните нападения срещу сайта на ЦИК на страната“, смята Захарова.

„В интервюто на българския президент се набива абсолютния дефицит на аргументация, а също така и изобилието на отдавна изтъркани и изхвърлени клишета“.

 

„Иска ми се да вярвам, че политикът, който се явява в момента президент на народ, свързан с нас чрез многовековна дружба, ще се въздържи от гръмки и необосновани нападки, че няма да се опитва да заразява с параноя своите избиратели, които в мнозинството си изпитват уважение към Русия“, каза представителят на руското МвнР.

 

Плевнелиев предизвика и гневна реакция на бившия министър на отбраната Бойко Ноев, който заяви, че се срамува от него и че "Росен Плевнелиев вече никой не го възприема на сериозно като президент". В отговор на въпроса на водещата Цветанка Ризова за хибридните халюцинации на Плевнелиев,  Ноев отговори: "Някои български политици на са стъпили на земята. Говорейки за хибридни войни, те олекват в очите не само на българското общество, но и в чужбина. Слава Богу, че на Плевнелиев му остава само една година".

 

„Плевнелиев е неадекватен, срамувам се от него“, заяви в интервю пред Канал 3 и бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той бе категоричен, че ролята на президента е да обединява нацията, а не да я разделя. „Не разбирам защо Плевнелиев прави всичко възможно да покаже на българските граждани колко много той мрази Русия и колко добър приятел е на американците. Този човек не мисли за бъдещето на българските граждани, категоричен бе Стойнев. Не може в момент, в който Франция и другите държави търсят подкрепа и сътрудничество Русия и вече в Европа се говори за отмяна на санкциите, българският президент изведнъж да излезе да започне да говори пълни глупости и да насажда омраза", допълни той.

Плевнелиев трябва да млъкне, защото е вреден, заяви още Драгомир Стойнев. Той призова държавният глава да се оттегли и да остави Маргарита Попова да довърши мандата му.

 

Гафовете на президента сближиха дори АБВ и БСП, които заявиха, че ще работят заедно за отстраняването му от поста.


 Премиерът Бойко Борисов също отправи остър упрек към президента. Той за пърпви път си позволи да коментира ястребската позиция на държавния глава спрямо Русия, която отдавна не се споделя в Европа. “Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите. Дори на срещата на Г-20 всички бяха “прибрани” в изказванията си ”. Това заяви с гневен тон премиерът в понеделник, часове след скандалното интервю на Плевнелиев. 

 

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която до този момент спазваше дипломатичния тон спрямо гафовете на държавния глава, не се сдържа и също заяви: "Недопустимо е, когато сме заплашени от терористични удари, да се говори срещу Русия".

 

Политици, историци, общественици все по-отчетливо надигат глас, че държавният глава е вреден за България.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-komentar-1488838.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Парижката касапница - само началото ли е това? Гостуват Елена Йончева и Христо Смоленов. Тема:  Миролюба Бенатова представя: "Да снимаш атентат". От първо лице - повелителят на мостовете в Ню Йорк. Тема:  Как се подслушва разговор между Путин и Обама? Тема: Кремъл размаха пръст на българския президент. Кой кого провокира? Спорят Татяна Буруджиева и Евгений Михайлов. Тема: Как съдийката Румяна Ченалова помогна на убиец да се измъкне от страната и да се скрие? Близките на жертвите говорят. Тема: Майката на командоса Емил Шарков след доживотната присъда за убиеца му. Тема: В „Пълен абсурд" с Румен Бахов: Кмет заповяда да не се чува "не знам" и "не мога". Тема: Хиляди искат да купят подаръци на деца от домовете. Как да го направите и вие?   TV7, „Добро утро, България" Тема: Москва размаха пръст на Росен Плевнелиев! С какво българският президент ядоса Кремъл? Говори Осман Октай. Тема: Военният министър готов за сухопътна операция в Сирия, премиерът не знае. На какъв език говори кабинетът? Тема: Продават БТК в Лондон. Ще пие ли държавата студена вода за 200 млн. евро? Коментират икономистът Юлиан Войнов и финансовият журналист Ивайло Станчев. Тема: Каква е целта на терористите? Анализ на социолога Андрей Райчев и на журналиста Юлий Москов. Тема: Мъж нахлу в къщата на самотни жени в Перник

Стани Дядо Коледа за дете в нужда

http://offnews.bg/news/n_1/n_594751.html

Инициативата "Плюшено мече" търси персонален Дядо Коледа за български деца в нужда, настанени в домове. "Плюшено мече" се организира във Фейсбук и търси по един дарител за всяко дете, което вече е написало писмото си до добрия старец. Всеки дарител избира на кое дете да помогне, а списъците се обновяват постоянно. Едно от задълженията е подаръците за децата да бъдат нови, такива каквито са си поискали и описали в писмото си до Дядо Коледа. Списъците са за домове от цяла България, така че всеки, където и да се намира, може да помогне.

Д-р Юри Йорданов пръв помага на ранените при атентатите в Париж

http://offnews.bg/news/n_1/n_594750.html

Лекарят д-р Юри Йорданов е помогнал на над 50 от ранените в атентатите в Париж. Той е бил дежурен в нощта на ужаса в болница Saint-Antoine във френската столица, която се намира само на около 200 метра от мястото на терористичните атаки. За д-р Юри Йорданов разказа Би Би Си. Той започва своята нощна смяна на 13 ноември, както всеки петък. Очаква обичайните пациенти - немощни възрастни хора и пияници. Три часа след началото на дежурството му в болницата тича студент, който крещи несвързано. Лекарят не разбира нищо, малко след това обаче всичко се изяснява - окървавените от джихадистите хора изпълват в спешното отделение.  Първата жена е на около 30 г., с три прострелни рани. "Никога по-рано не бях виждал нещо подобно", разказва д-р Йорданов. Рамото й беше цялото в кръв и кости.  Д-р Йорданов е едва на 35 г. и по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението, той поема прегледа на ранените в касапницата. Първите пациенти идват сами или водени от приятели. После започват да докарват с линейки по-тежко пострадалите. "Не знам как някои хора бяха оцелели", признава д-р Йорданов. Една жена била с куршум между черепа и кожата. "Фактът, че бе тук, бе чудо", казва медикът.  През отделението минават около 50 пациенти с огнестрелни рани през нощта на кошмара. "Това е нашата работа, това правим всеки ден - но този път мащабът бе неочакван", обяснява медикът. Същия ден негови колеги минават учение за оказване на първа помощ на хора с огнестрелни рани. Д-р Йорданов също участвал в подобни тренировки по-рано. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност.  В понеделник той и негови колеги, изкарали дежурство във фаталната нощ, излизат на по чаша. Избират бар, част от трагедията. "Това е нашият отговор. Няма да си променим живота", категоричен е д-р Юри Йорданов.

Бъчварова ще участва в извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи

http://pik.bg/бъчварова-ще-участва-в-извънреден-съвет-по-правосъдие-и-вътрешни-работи-news438472.html

Бъчварова ще участва в извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи. Това съобщават от МВР.

Заседанието, свикано по инициатива на люксембургското председателство, ще се проведе в Брюксел. Министрите ще направят преглед на мерките за сигурност в ЕС.

Плевнелиев застрашава националната сигурност

http://bulgarski.pogled.info/news/69376/Plevneliev-zastrashava-natsionalnata-sigurnost

/Поглед.инфо/ „Президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев се държи неадекватно и вместо да укрепва, той застрашава националната сигурност в един изключително деликатен момент за Европа и Балканите, за света като цяло.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП и говорител на партията Атанас Мерджанов в сутрешния блок на бТВ.

Бъдещото "Субару Импреза" дебютира като концепт и във версия седан

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/11/20/2652733_budeshtoto_subaru_impreza_debjutira_kato_koncept_i_vuv/?ref=rss


"Фуджи Хеви Индъстрис", производителят на автомобилите "Субару", представи на автосалона в Лос Анджелис концептуален модел, който подсказва какво ще представлява новата "Импреза". Интересното е, че в Токио вече видяхме прототип с познатото име, но той беше хечбек.

В Щатите обаче "Субару" показва стилен седан. Колата е сред първите показващи новата визия на марката, която ще доминира в моделната гама до 2020 година.

Отличителните черти в него са шестоогълна радиаторна...

Самолет кацна принудително във Флорида заради заплаха за бомба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124665

„Еърбъс А320“ на американската авиокомпания „Спирит Еърлайнс“ направи принудително кацане във Флорида заради заплаха за бомба, отправена от пасажер на борда, съобщава телевизионният канал CBS-12 News, цитиран от "Фокус".
Самолетът е кацнал успешно и всички 92-ма пътници са в безопасност. Властите извършват проверки на багажа и помещенията в
„Еърбъс А320“ на американската авиокомпания „Спирит Еърлайнс“ направи принудително кацане във Флорида заради заплаха за бомба, отправена от пасажер на борда, съобщава телевизионният канал CBS-12 News, цитиран от "Фокус". Самолетът е кацнал успешно и всички 92-ма пътници са в безопасност. Властите извършват проверки на багажа и помещенията в

Самолет кацна принудително във Флорида заради заплаха за бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124657

„Еърбъс А320“ на американската авиокомпания „Спирит Еърлайнс“ направи принудително кацане във Флорида заради заплаха за бомба, отправена от пасажер на борда, съобщава телевизионният канал CBS-12 News, цитиран от
„Еърбъс А320“ на американската авиокомпания „Спирит Еърлайнс“ направи принудително кацане във Флорида заради заплаха за бомба, отправена от пасажер на борда, съобщава телевизионният канал CBS-12 News, цитиран от "Фокус". Самолетът е кацнал успешно и всички 92-ма пътници са в безопасност. Властите извършват проверки на багажа и помещенията в

Кой излъга, че има ислямисти в университета?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260613_%D0%9A%D0%BE%D0%B9+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D1%8A%D0%B3%D0%B0%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D

 Ако до вас достига информация от жълти медии, вчера навярно сте чули как бежанци "щурмуват" Нов български университет, скандират "Аллах Акбар", плашат студентите и едва ли не превземат университета. Разбира се, в тази "новина" няма истина и всеки логично мислещ човек би стигнал до този извод. Това обаче не попречи на жълтата манипулация да предизвика медийна истерия, че дори и да стигне до парламента.

През последните дни редица онлайн медии публикуваха статии, в които се твърди, че бежанците, настанени в интеграционния център на Държавната агенция за бежанците в квартал "Овча купел" са влезли в намиращия се наблизо Нов български университет и са наплашили студентите с викове на арабски. Подобни публикации излязоха в сайтове като dunavmost.bg, novinitednes.net, bunt.bg, както и на сайта на "Канал 3", чийто материал беше озаглавен "Бежанци щурмували НБУ с викове "Аллах Акбар"? Оказа се слух!". Дори offnews.bg се поддадоха на истерията и качиха текста с двусмислено заглавие "Слух крещи "Аллах Акбар" в НБУ, университетът и МВР отрекоха." Въпросът дори достигна до вътрешната комисия в Народното събрание чрез депутата от БСП Красимир Янков, който цитирал циркулиращите в социалните мрежи статии. А на категоричното официално опровержение от НБУ като че ли никой не обърна внимание. Пред "Капитал" д-р Евелина Христова от отдел "Връзки с обществеността" на НБУ увери, че на записите на камерите на университет не се вижда нищо нередно и няма оплаквания, постъпили в администрацията на учебното заведение. "Взети са всички нужни мерки за сигурността", добави още тя.

Откъде започва щурмът

Историята всъщност тръгва в началото на седмицата, когато сайта big5.bg публикува новина със заглавие: "Само в BIG5: Араби щурмуват НБУ с "Аллах Акбар." Историята, поне според BIG5, започва по следния начин. Във вторник група от 15 "ислямисти" нахлуват в НБУ и, според свидетели студенти, започват "рейд" по коридорите, крещейки ислямистки призиви, след което си тръгват. Публикацията е копирана от редица сайтове.

Но това не е единствената статия, пусната от BIG5. Малко по-късно сайтът публикува нова, към която са прикачени снимки, за които се твърди че са направени с мобилен телефон от читател и изпратени на BIG5. Разбираме, че "девет патрула на МВР вчера са бранели студентите от Нов български университет от атаката на арабите, крещящи "Аллах Акбар", научи само BIG5.BG". На снимките от "читателите" обаче няма нито една полицейска кола. За сметка на това намираме същите снимки, публикувани ден по-рано на сайта Lentata.com, под статия със заглавие "Страх и омраза в "Овча купел". Деца, не излизайте на балкона!" (Lentata.com е сайт с откровено националистически и расистки възгледи, в който "специални коментатори" са Ангел Джамбазки от ВМРО и Костадин Костадинов, преди от същата формация.)

И двата сайта твърдят, че медиите и полицията прикриват случката. От СДВР отричат при тях да са постъпвали сигнали. "Единствените сигнали постъпиха от хора от въпросните сайтове", казаха пред "Капитал" от пресцентъра на МВР и добавиха, че единствените патрулиращи коли, изпратени през деня в района на НБУ, са били заради протеста на привържениците на "Атака", които съпроводиха лидера си Волен Сидеров преди влизането му в столичното следствие.

Кои са BIG5?

Потърсен за коментар, редакторът на BIG5, който е отразявал случая, каза, че не знае защо полицията не е получила същите сигнали, каквито е получил сайтът. Редакторът, който не се представи, твърди, че статията е написана след сигнали на човек от администрацията на НБУ и студент, а снимките за втората статия са получени от друг читател, живеещ в района. "Не мога да съм сигурен къде другаде са излизали тези снимки", каза редакторът пред "Капитал".

Сайтът има версия на руски и английски, както и руска версия на своя фейсбук профил. Big5 е регистриран в края на януари от журналиста Васил Петев (син на покойния председател на Съюза на писателите Николай Петев). Той е автор в "Галерия" и съиздател на седмичника "Торнадо" заедно с Огнян Стефанов. През февруари уебстраницата стана първоизточник на информацията, че TV7 ще има нов собственик.

Къде е журналистиката

Подобни публикации с непотвърдена информация, обещаващи шокиращи разкрития, се появяват ежеденевно в интернет пространството, където медийна регулация няма. Информацията често се препредава в мрежата от подобни сайтове и създава усещането, че нещо се случва - особено когато се засегне деликатна тема като бежанците и ислямския терор. Евелина Христова споделя, че слухът е притеснил не само академичната общност, а и семействата им. "Неприятен факт беше, че никоя от медиите, публикували първите новини, не се обади при нас за коментар", каза още д-р Христова.

Ясно е, че подобни текстове нямат общо с журналистиката. Въпросът обаче е към тях да има по-голяма чувствителност не само в обществото като цяло, но и в професионалната общност.

Температурите падат с 20 градуса идната седмица

http://frognews.bg/news_102255/Temperaturite-padat-s-20-gradusa-idnata-sedmitsa/

Топлото време ще продължи да ни радва днес и утре. Тази сутрин е по-хладна от предишните. Студен атмосферен фронт обаче ще нахлуе в неделя. Вятърът ще се обърне и ще стане Северозападен, съобщи метеорологът Симеон Матев по ТВ 7.

Федерер с нова победа на "Мастърс"-а в Лондон

http://www.cross.bg/federer-london-nishikori-1488855.html

/КРОСС/Шесткратният шампион Роджър Федерер от Швейцария, който вече си бе осигурил класиране на полуфиналите на финалния турнир на АТП в Лондон с награден фонд 7 милиона долара, спечели и третия си мач в група "Стан Смит". В мач, продължил 2 часа и 10 минути, поставеният под номер 3 в схемата Федерер победи японеца Кей Нишикори, номер 8 в схемата, със 7:5, 4:6 и 6:4. Така 25-годишният японец Кей Нишикори приключи участието си във финалния турнир в Лондон. 34-годишният Роджър Федерер, който се класира за полуфиналите на турнира за 13-ти път, загуби първия си сет в Лондон - 4:6 във втория сет. Среща от третия кръг в група "Стан Смит" на финалния турнир на Асоциацията на тенисистите-професионалисти /АТП/ в Лондон с награден фонд 7 милиона долара: Роджър Федерер /Швейцария/ - Кей Нишикори /Япония/ - 7:5, 4:6, 6:4Новак Джокович /Сърбия/ - Томаш Бердих /Чехия/ - по-късно тази вечер Класиране в група "Стан Смит": 1. Роджър Федерер - 6 точки 2. Новак Джокович - 2 3. Кей Нишикори - 2 4. Томаш Бердих - 0 точки  

Комисар Тибор Наврачич: България предприема наистина смели реформи в образователната система

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/11/20/2649831_komisar_tibor_navrachich_bulgariia_predpriema_naistina/?ref=rss


Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич беше на посещение в София миналата седмица, за да участва в образователен форум и да се срещне с граждани на ЕС. Той е еврокомисар от 1 ноември 2014 г. Като унгарски юрист и политик той заема министерски постове в няколко правителства – министър е на външните работи и търговия от юни до септември 2014 г., а преди това е бил министър на държавната администрация и правосъдието в периода 2010 – 2014 г. Член е на...

Най-важното от Варна във вчерашния 19 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306937

Ало измамници измъкнаха над 25 000 лева от възрастни варненци само за ден Над 25 000 лева само вчера успяха да измъкнат от доверчиви пенсионери ало измамници във Варна. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Над 2000 варненци участвали в лотарията с касовите бележки на НАП 2 438 варненци са се регистрирали до днес и участват в Лотарията на приходната агенция.

Мишел Уелбек: Обвинявам Оланд и защитавам французите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69375/Mishel-Uelbek-Obvinyavam-Oland-i-zashtitavam-frantsuzite

/Поглед.инфо/ “Ден след атентатите на 7 януари, прекарах два дни залепен за телевизионните новини, без да мога да откъсна очи. Ден след атентатите на 13 ноември, мисля, че дори не пуснах телевизора. Задоволих се да се обадя по телефона на моите приятели и познати, които живеят в засегнатите квартали (изглежда, че това правят всички)”.

"Яневагейт": Службите подслушвали посолства, излезе името и на прокурор Христо Динев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260612_%22%D0%AF%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B9%D1%82%22%3A+%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B

 След като разбрала за разследването срещу нея по аферата "Червей", Владимира Янева веднага "изхвърчала" при ръководителя на Софийска градска прокуратура Христо Динев. Динев ѝ казал, че данни при него за образувано производство няма, но ѝ поискал да му дава "информацията, която искаме". Става въпрос за съдържанието на Регистъра за разрешените, прилагани и прекратени специални разузнавателни средства (СРС), който се съхранява в Софийски градски съд (СГС). Янева допълва, че преди време от прокуратурата ѝ поискали съдържанието на този регистър за последните шест месеца. Тя обаче се разколебала, защото, по нейните думи, в него се съдържала и информация за подслушвани посолства. Това стана ясно от поредната порция записи, публикувани от сайта "Биволъ" в четвъртък.

Последното поставя под въпрос начина, по който Янева е издавала разрешения за СРС. През 2011 г. самата Янева, в интервю за bTV заявява, че към онзи момент е издала 1800 разрешения за прилагане на СРС, без да постанови нито един отказ. В същото интервю тя признава и за приятелските си отношения с Цветан Цветанов, който по това време е вътрешен министър. Именно връзките ѝ с Цветанов предизвикаха скандал при избирането на Янева за председател на СГС. Към днешна дата, като председател на СГС, Янева е издала над 15 000 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства. Името на Цветанов също изплува в записите от аферата "Яневагейт". Неизвестният мъж, който присъства на разговора между Румяна Ченалова и Владимира Янева, отбелязва "Цецо натиска яко" по повод срещата между Бойко Борисов и Сотир Цацаров, на която Борисов е поискал "опраскването" на Янева.

От изказването на Янева може да се твърди, че посолства със сигурност са били подслушвани в шестмесечния период, предхождащ самия разговор – между август 2014 г. и февруари 2015 г. Не става ясно обаче спрямо посолствата на кои държави са прилагани СРС, както и кой е поискал тяхното прилагане. 

Серия от разговори

Скандалът "Яневагейт" се разрази, след като в сайта "Биволъ" изтекоха записи, в които бившата председателка на  СГС Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж обсъждат началото на разследването по разработката "Червей" срещу Владимира Янева. В разговорите, части от които се публикуват всеки понеделник и четвърък, до този момент се завъртяха имената на главния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, членовете на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров и Димитър Узунов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев. По думите на Янева, всички те са ѝ съдействали под някаква форма след повдигането на обвиненията срещу нея. В сряда Румяна Ченалова потвърди автентичността на изтеклите записи.

Владимира Янева към този момент е подсъдима по делото "Червей". То се води срещу нея и срещу бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Според обвиненията на прокуратурата, Янева е разрешавала, а Костадинов прилагал, СРС по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" на МВР в продължение на 300 дни - много след изтичане на законоустановения срок.

ИД заплаши Белия дом в ново видео

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-parizh-okyrvaven/id-zaplashi-beliia-dom-v-novo-video-6045797

Шестминутното видео, заснето от бойците на ИД, приветства атентатите в Париж от миналата седмица

Взаимното подозрение е най-голямата пречка пред общите start-up компании между кипърските турци и кипърските гърци

http://www.grreporter.info/vzaimnoto-podozrenie-e-nai-golyamata-prechka-pred-obshchite-start-kompanii-mezhdu-kiprskite-turtsi-i-kiprskite-grtsi/18235

В Никозия се проведе първата среща за Start-up предприемачи от северната и южната част на Кипър. По време на форума кипърските турци и гърци имаха възможност да обменят опит в сферата на предприемачеството и да потърсят начин за бъдещо бизнес сътрудничество.

прочети повече

Слънчево и топло време днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124655

Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН,
Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН,

Слънчево и топло време днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124648

Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН,
Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН,

САЩ могат да неутрализират „Ислямска държава“ много по-бързо, отколкото „Ал Кайда“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260609_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1

 САЩ могат да неутрализират терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) много по-бързо, отколкото екстремистката мрежа „Ал Кайда“ преди време. Тази увереност изрази в четвъртък американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.
„Ние ще победим ИД. Винаги сме казвали, че това ще отнеме известно време“ каза той в интервю с репортери. „Ние започнахме борбата срещу „Ал Кайда“ през 2001 година и ни отне много години, преди да успеем да елиминираме Осама бин Ладен и лидерите на групата, както и да неутрализираме клетката като действаща сила. Надяваме се да направим същото с ИД много по-бързо, защото имаме възможностите за това“, добави Кери. 

НС ще гледа промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

http://www.cross.bg/protzesyalen-danuchno-osigyritelniya-kodeks-1488853.html

/КРОСС/Парламентът ще продължи работата си по второто четене на текстовете от промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Програмата предвижда и промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Редовният петъчен парламентарен контрол включва въпроси към вицепремиера Томислав Дончев и четирима министри .  

Пътят към върха на Джейми Варди, неочакваната звезда на Премиършип

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/20/2652996_putiat_kum_vurha_na_djeimi_vardi_neochakvanata_zvezda/?ref=rss


В събота Джейми Варди ще излезе на "Сейнт Джеймсис парк" срещу Нюкасъл с мисълта, че може да стане част от историята на Висшата лига. Нападателят на "Лестър" може да изравни рекорда на легендата Рууд ван Нистелрой, ако успее да се разпише в 10-ти пореден мач.

Досега той изпревари двама други легендарни стрелци във Висшата лига - Алън Шиърър и Тиери Анри, които са вкарвали в девет поредни срещи. 28-годишният нападател на "Лестър" има вече на сметката си 12 попадения от началото на...

Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260608_+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81

 Атмосферното налягане ще се понижава и ще стане по-ниско от средното за ноември. Днес ще преобладава слънчево време. От север, северозапад ще започне увеличение на облачността - предимно висока. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от юг, югозапад. Максималните температури предимно ще са между 17° и 22°, в София 18°. Такава е прогнозата за времето наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи заАгенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев. 
По Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури 17° - 19°. Температурата на морската вода е 14-15°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен вятър от запад, югозапад. Максималната температура на 1200 метра - около 14°, на 2000 метра - около 8°.

Учени разработиха най-малката подводница в света с размерите на молекула

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5124646

Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пише Tech Times, цитиран от "Фокус".
Невероятно бързата машина е с размера на 244 атома и може да се придвижва през течност, чиито молекули са с приблизително същия размер.
Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пише Tech Times, цитиран от "Фокус". Невероятно бързата машина е с размера на 244 атома и може да се придвижва през течност, чиито молекули са с приблизително същия размер.

Учени разработиха най-малката подводница в света с размерите на молекула

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124640

Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пише Tech Times, цитиран от
Изследователи от Университета Райс в Хюстън са разработили най-малката подводница. Тя е толкова малка, че може да плува в кръвния ни поток, пише Tech Times, цитиран от "Фокус". Невероятно бързата машина е с размера на 244 атома и може да се придвижва през течност, чиито молекули са с приблизително същия размер.

Франция призова Европа "да се събуди" за терора

http://offnews.bg/news/n_1/n_594743.html

Френският вътрешен министър Бернар Казньов призова Европа "да се събуди" и да види терористичната заплаха, която дебне, пише Би Би Би Си. Изявлението на Казньов бе направено по време на пресконференция, на която бе коментирано предполагаемо влизане във Франция от Белгия на лидер на терористите, ударили Париж миналия петък. Белгийският министър председател Шарл Мишел защити своите служби и заяви, че атаките са организирани във Франция. Заради атентатите на виското равнище ще се срещнат правосъдните и вътрешните министри на ЕС, където се очаква да бъдат затегнати мерките за проверки по границите.

Манюел Валс: Някои от заподозрените за атаките в Париж са се възползвали от бежанската криза в Европа

http://www.cross.bg/evropa-obshtnostta-poeme-1488850.html

/КРОСС/Някои от заподозрените за атаките в Париж са се възползвали от бежанската криза в Европа, за да влязат необезпокоявани на нейна територия, заяви френският премиер Манюел Валс. Той предупреди, че общността трябва да поеме отговорност за граничния контрол. Премиерът направи това изявление, след като стана ясно, че смятаният за организатор на атентатите във френската столица Абделхамид Абауд е влязъл безпроблемно във Франция: Трябва да направим всичко възможно, за да защитим в още по-голяма степен французите, да задействаме нещата именно на ниво граници в Европейския съюз. Трябва всяка държава, която граничи с Франция, да изпълнява напълно своята роля, да поеме отговорността. Казвам това, защото, ако Европа не направи това, цялата шенгенска система ще бъде поставена под въпрос. По-рано вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че френските власти не са получили информация от други европейски държави за пристигането на Абауд на територията на общността. Това е станало, въпреки че той е бил известен джихадист и е имало издадена заповед за неговото задържане.  

Чувалите с бюлетини отваряни в зоната за сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260607_%D0%A7%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B

 „Видях как отварят чували с бюлетини, вадеха протоколи. Видях как се пише по протоколите на около 15-20 чували, които бяха около мен, но може да са били и повече“. Това заяви в Пловдивския административен съд председателят на секционна избирателна комисия от район „Северен“ Тодор Петков, който в изборната нощ на балотажа на свой ред е бил в зоната за сигурност с чувала с бюлетини от неговата секция. „Въпреки, че е видял нарушения на Изборния кодекс, той не е сезирал Общинската избирателна комисия за случващото се“, призна свидетелят в съда. Заради противоречия в показанията му председателят на ОИК Деница Сингарова заплаши, че ще го даде на прокуратурата.

  

Самият Петков обясни, че не е уведомил за видяното ОИК, защото в зоната за сигурност имало телевизионен екип, който заснел нарушенията. Днес в съда бяха изгледани двата телевизионни репортажа, от които се вижда, че председатели на СИК са отворили чувалите с бюлетини и признават пред микрофон и камера за стореното. Една от заснетите жени казва, че си е забравила в чувала с бюлетини химикалката, а друга обяснява, че изобщо не е знаела, че не е трябвало да отваря чувала с бюлетини. На въпрос на репортера, не е ли минала обучение, жената откровено признава, че не е минала обучение, защото се е наложило да замества титулярката. „Той продължава да лъжесвидетелства, ще уведомя прокуратурата“, скочи срещу свидетеля Тодор Петков Деница Чингарова. „Ще глобя и двете страни“ – заплаши съдия Стоил Ботев, на което адвокатът на загубилия балотажа Славчо Атанасов Емил Василев заяви: „Първо нея, г-н съдия“.

Пак според свидетелствата на Тодор Петков, в зоната за сигурност в панаира, където бе ситуирана ОИК, можело да влезе всеки, който носи чувал. Никой не му искал документ за самоличност. Според адвокат Емилия Петрова, която представлява кмета на Пловдив Иван Тотев, разпитът на този свидетел е недопустим, защото е член на СИК, а разпити на членове на СИК се правят само за попълването на изборните протоколи. В крайна сметка Административният съд реши да удовлетвори искането на адвокат Емил Василев служба ГРАО да предостави до следващото съдебно заседание декларациите и удостоверенията въз основа на които в изборните книжа са дописвани около 1122 души. Следващото заседание по делото в Административния съд, в което загубилият Славчо Атнасов оспорва изборните резултати, е насрочено за 24 ноември от 10 ч.

Съобщиха за 28 терористи, ликвидирани в Китай

http://svetoven.pogled.info/news/69374/Saobshtiha-za-28-teroristi-likvidirani-v-Kitai

/Поглед.инфо/ Китайската полиция е ликвидирала 28 членове на "терористична група" в Синцзян, съобщиха местните власти. Информацията е публикувана от държавни медии в Китай в петък.

Все повече афганистански мигранти остават блокирани в България

http://pik.bg/все-повече-афганистански-мигранти-остават-блокирани-в-българия-news438474.html

Все повече афганистански мигранти остават блокирани в България

Все повече афганистански мигранти остават блокирани в България, въпреки желанието си да напуснат балканската страна и да се отправят на Запад, където да устроят „по-хуманен, по-добър живот“, коментира австрийският вестник Die Presse.

Центърът за бежанци в Овча купел е един от шестте в България, в които са настанени търсещи убежище. В момента е зает едва 40 % от капацитета му, а сирийците в него са все по-малко – дори и тези, които са подали молба за убежище, изчезват безследно – на Запад. В него обаче преобладават афганистанските граждани. Повечето от тях не искат да останат в балканската държава. „Това е бедна страна, която не може да се грижи дори за собственото си население“, коментира един от афганистанските бежанци.

БГ лекар прегледал първите ранени в Париж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260606_%D0%91%D0%93+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B

 Д-р Юри Йорданов е лекарят, който е посрещнал първите пострадали от атентатите в Париж, разказва Би Би Си. Българинът работи в болница "Сен Антоан". На 13-ти вечерта той имал дежурство в спешното отделение. Очаквал обичайните пациенти - немощни стари хора или среднощни пияници. Болницата се намира близо до много известни барове и ресторанти, на около 200 м от едно от местата, станало обект на атаката на терористите, която шокира града.

Някъде към третия час на дежурството си д-р Йорданов тъкмо преглеждал "една много мила и възрастна дама, която беше много болна". В този миг срещу него се затичал студент, който крещял нещо несвързано. Лекарят не разбрал нищо. Но тогава видял пациентите, които били докарани току-що. Първа била жена на около 30 г., имала три прострелни рани.

"Никога по-рано не бях виждал нещо подобно - разказва д-р Йорданов. - Рамото й беше цялото в кръв и кости."

Д-р Йорданов е на 35 г., по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението той поел прегледа на ранените. Първите пациенти идвали на собствен ход въпреки раните или с помощта на приятели. С напредването на нощта започнали да пристигат и линейките, а с тях и по-тежко пострадалите.

„Не знам как някои хора бяха оцелели“, казва д-р Йорданов. Една жена пристигнала с куршум между черепа и кожата. "Фактът, че тя бе тук, това бе чудо", казва медикът. Друга жена била в кръв от главата до петите. Започнал да я преглежда за рани. Но тя му казала: Това не е моята кръв, това е кръвта на мъжа ми. Той стоеше пред мен."

Най-трудно било не прегледът на пациенти с комплексни травми. Трудно също било посрещането на пациенти с тежки наранявания, които можели да говорят. От разказите им той разбрал за ужаса, преживян от тези хора наблизо. И повикал бързо колеги от болницата на помощ. Дошли и много доброволци, въпреки че придвижването през онази нощ било опасно. Някои били студенти по медицина, които по това време се намирали в заведения наблизо. Инстинктивно те отишли до най-близкото място, където могат да са от полза.

През отделението минали около 50 пациенти, всичките с огнестрелни рани.

Въпреки че ситуацията била непозната за него, след първите пет минути той бил претръпнал, казва д-р Йорданов. "Това трябва да правим. Това е нашата работа", допълва той.

"Ние стабилизираме пациента, започваме лечение и го пращаме в хирургическото, ако е нужно. Това правим всеки ден - този път бе същото, но в различен и неочакван мащаб."

Да бъдеш подготвен също е част от работата му. Същия ден по-рано негови колеги участвали в учение, в което трябвало да оказват първа помощ на хора с множество огнестрелни рани. Такива учения има по два пъти годишно. Д-р Йорданов също участвал по-рано в такова учение. Никога обаче не е очаквал това да се превърне в реалност.

Изклрючително съм горд с колегите ми и със системата на спешна помощ в Париж, казва лекарят.

Трима от пациентите, постъпили в петъчната вечер в болницата на д-р Йорданов с тежки наранявания, в момента са в интензивното. Един от тях е в в много тежко състояние. Но много, получили тук комплексна помощ, вече са изписани.

Неизбежно пациенти и медици ще останат с психологически травми от преживянато. В болницата психиатърът започнал да помага на пациентите часове след атаката. Как обаче може да се помогне на д-р Йорданов? В понеделник той и негови колеги, били на дежурство петък вечер, излезли на по питие. Избрали бар, станал част от трагедията: "Това е нашият отговор. Няма да си променим живота."

Въпреки демографския срив: Половината от бременните във Варна избират АГ болница

http://petel.bg/Vapreki-demografskiya-sriv--Polovinata-ot-bremennite-vav-Varna-izbirat-AG-bolnitsa__134589

Жените, в ролята си на пациентки, са все по-критични и правят информиран избор, често на пазарен принцип. Може ли обаче в медицината да...

Нови загадки разбулени в „Черния квадрат” на Малевич

http://petel.bg/Novi-zagadki-razbuleni-v----CHerniya-kvadrat----na-Malevich__134641

Тайната на една от най-противоречивите картини на 20 век – „Черният квадрат” на Казимир Малевич след сто години най-накрая е разгадана....

Елена Йончева: Атентатът в Париж е с конкретна цел (Видео)

http://petel.bg/Elena-Yoncheva--Atentatat-v-Parizh-e-s-konkretna-tsel--Video-__134642

Снимка: Нова тв „Според мен атентатът в Париж има конкретна цел. Тази цел е сплашването не само на Франция, но и на цяла Европа. Европа е...

The Times: Mайката на жената-камикадзе от Сен Дени смята, че на дъщеря й...

http://petel.bg/The-Times--Maykata-na-zhenata-kamikadze-ot-Sen-Deni-smyata--che-na-dashherya-y---__134643

Майката на жената, която се самовзриви при щурмуването на апартамента в парижкото предградие Сен Дени, смята, че дъщеря й е била жертва на...

На „Тича”: Паланков вярва в успеха над Ботев, Педро иска да играе с „моряците” в Европа

http://petel.bg/Na----Ticha-----Palankov-vyarva-v-uspeha-nad-Botev--Pedro-iska-da-igrae-s----moryatsite----v-Evropa__134644

Опорният полузащитник на Черно море Тодор Паланков е категоричен, че трябва да вземат трите точки срещу Ботев в неделя, за да са спокойни...

Пътна обстановка в страната - 20 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=306959

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: напълно се затваря до 17:00 ч на 11.12.2015 г. участъка от км 89+480 до км 91+576, дясно платно /посока Бургас/. Движението се прехвърля в ляво платно, в същия участък.

Операцията срещу ИД с кодово име „Свети цар Тервел Български”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260605_%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%98%D0%94+%D1%81+%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B5+%E2%80%9E%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8+%

 „Свети цар Тервел Български“. Под това кодово име да е сухопътната операция срещу „Ислямска държава“, която според историка Божидар Димитров е неизбежна. Вчера той лансира идеята си.

„Операция ще има, основите на съюза вече са положени – Франция и Русия вече заедно бомбят джихадистите. Скоро към тях ще се присъединят САЩ и Великобритания. А може би и ние. С какви сили не е ясно. Май все още летят няколко СУ-25 и МИГ-21. А и една 69 стрелкова бригада, май имаме и 30-40 танка Т-72“, казва шефът на НИМ.

Той припомня, че всяка операция от този род има кодово име като „Пустинна буря”, например. Тъй като тази операция ще е срещу „Халифат” – т.е. всесветска ислямска държава, време е чрез кодовото име на бъдещата операция да бъде „Свети цар Тервел Български” – победителят на първия Халифат.

Проф. Димитров припомня, че цар Тервел Български е обявен за спасител на Европа и бил тачен до ХVIII век. Обявен е за светец и от Западната и от Източната църква под името „Свети цар Тривелий”, а образа му краси стотици възрожденски църкви. В края на ХIХ и ХХ век обаче е забравен и в Европа, и у нас. „Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името „Свети цар Тервел Български”, зове историкът.

Хиляди полицаи гониха 5 часа наркоман, откраднал автомат от техен колега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124633

Арестуван престъпник с белезници открадна автомат от полицай в столицата на Литва Вилнюс и избяга, а органите на реда го хванаха след часове издирване, в което впрегнаха хиляди служители, съобщава БГНЕС.
24-годишният Игор Молотков бил докаран в столицата от областния център Швенчьонис, закопчан с белезници и охраняван от един полицай.
Арестуван престъпник с белезници открадна автомат от полицай в столицата на Литва Вилнюс и избяга, а органите на реда го хванаха след часове издирване, в което впрегнаха хиляди служители, съобщава БГНЕС. 24-годишният Игор Молотков бил докаран в столицата от областния център Швенчьонис, закопчан с белезници и охраняван от един полицай.

Премиерът за санираните блокове: Това е подарък, какъвто не е правен, измийте си прозорците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260604_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D

 „Такъв подарък на народа, какъвто държавата прави, не вярвам някъде да е направен. Защото да дойдат и да ти санират без пари дома, за да са ви по-ниски сметките за ток, аз мисля, че няма какво да го коментирам". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград когато проследи с поглед поредния саниран 13 етажен жилищен блок “Лира”.

"Само си измийте прозорците, няма аз да ви мия и прозорците", пошегува се премиерът с живущите, които бяха излезли пред високоетажния блок. После той откри и друга санирана високоетажна сграда по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, която се финансира 100% от държавата - блок 55 в ЖК “Запад”.

Заедно с него в Благоевград пристигнаха и министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев. "Исках да видя с очите си как върви програмата за саниране, защото действително много пари се дават за саниране", каза още Борисов и допълни, че тази година са отделени милиарди левове.

"В условията на това, което заварихме и на това, което виждате днес в бюджета, като повече пари за образование, здравеопазване, отбрана и сигурност и всичко това на базата на намалена безработица. Защото всички тези програми разкриват работни места. Плюс 51 милиона допълнително даваме за пенсионерите за Коледа. В условията на тази криза двойно сваляме дефицита от 3,8 на 2 процента“, каза още премиера Борисов.

Министър Лиляна Павлова го допълни, че в трите завършени сгради инвестицията е от 2 млн. лв. Всички домакинства от тези три блока надявам се да имат спестявания от сметките за отопление този зимен сезон около 50%. В цялата страна програмата продължава, като над 1700 вече са одобрените сгради. Така че благодарение на Благоевград, който показа че не ги е страх от манипулации и лъжи, програмата работи, създава заетост, създава работни места, домовете стават по топли и уютни”, каза министър Павлова.

Накрая премиерът, двамата министри, кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов прерязаха лентата на новия закрит плувен басейн с олимпийски размери и спортни площадки в двора на Осмо СОУ в благоевградския квартал "Еленово".

По-късно през деня премиерът откри и новата спортна зала в Дупница. „Убеден съм, че тук ще бъдат постигнати още по-добри резултати от волейболния клуб, който ще прослави България“, коментира той, а кметът на общината инж. Методи Чимев също изрази задоволство от новото спортно съоръжение. На откриването на новата придобивка за дупничани присъстваха и младите надежди на волейболния клуб „Марек Юнион - Ивкони” и треньорът Найден Найденов.
Проектът за изграждането на спортния комплекс в Дупница стартира през 2013 г. и е на обща стойност 4,5 млн. лева. От построяването си през далечната 1976 година съоръжението не бе ремонтирано. Общият брой седящи места в залата е 1505 и отговаря на международните изисквания на Европейската конфедерация по волейбол и баскетбол.
В четириетажната административна сграда са изградени съблекални, офиси за клубовете, ВИП ложа, журналистически кабини, зала за пресконференции, електронни табла, сауна, парна баня и фитнес.
Премиерът Бойко Борисов откри и два блока в Благоевград, обновени по Националната програма за енергийна ефективност. С изцяло нова и модерна визия са блок "Лира" на улица "Братя Миладинови" 1 и бл. 55 в ж.к. "Запад". Тържествено беше прерязана и лентата на дългоочаквания от благоевградчани спортен комплекс, изграден в двора на VIII СОУ "Арсени Костенцев" в кв. "Еленово".

Дните на различния театър

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dnite-na-razlichniia-teatyr-6045795

Любителите на театъра ще могат да се насладят на осем нестандартни представления

Обама е най-влиятелният човек в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260603_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Британският в. „Индипендънт" представя класацията на „Бизнес инсайдър" за 50-те най-влиятелни хора на планетата. Сред тях са както популярни музиканти, така и политици, бизнесмени и дори престъпници. На първо място се нарежда президентът на САЩ Барак Обама, а на последно холивудската двойка Бионсе и Джей Зи, предаде АФП.

Най-влиятелните хора са подбрани сред списък от над 100 души, а основните критерии, по които са избирани известите личности, са икономическа сила, власт, степен на интерес, която предизвикват в обществото и влияние в своята сфера на дейност.

Първите трима подгласници на американския държавен глава отново са политически лидери. На второ място е китайският президент Си Дзинпин, а на трето - руският му колега Владимир Путин. Първата дама в класацията е германският канцлер Ангела Меркел - на четвърта позиция.

Челната десетка продължава с магната Уорън Бъфет, премиерът на Индия Нарендра Моди, папа Франциск, ръководителят на държавния резерв на САЩ Джанет Йелън, братята Чарлз и Дейвид Кох, които ръководят втората най-голяма частна компания в САЩ „Кох индъстрийс", и Бил Гейтс.

Сред останалите най-влиятелни 50 души са и лидерите на Франция и Великобритания Франсоа Оланд и Дейвид Камерън, съоснователите на „Гугъл" Сергей Брин и Лари Пейдж, основателят на „Фейсбук" Марк Зукърбърг, както и лидерът на мексиканския картел Синалоа Хоакин „Ел Чапо" Гусман.

Пуснаха от ареста телефонен измамник, взел половин милион лева

http://frognews.bg/news_102254/Pusnaha-ot-aresta-telefonen-izmamnik-vzel-polovin-milion-leva/

Пуснаха от ареста телефонен измамник - рекордьор. Борислав Димитров е обвинен за кражба на половин милион лева.

ЕС засилва сигурността и мерките срещу тероризма на среща на Съвета на министрите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/11/20/2653018_es_zasilva_sigurnostta_i_merkite_sreshtu_terorizma_na/?ref=rss


Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС се срещат днес извънредно в Брюксел, за да намерят общо решение за засилване на сигурността и антитерористичните мерки в ЕС.

На масата за преговори са теми, които са в дневния ред на министрите от дълго време, но вследствие на терористичните атаки в Париж, прилагането им ще бъде ускорено. Измежду мерките са:             

- създаване на европейска регистър за данните на пътниците в самолетите, очаква се сделката да...

Детското кино на "Киномания"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/20/2652513_detskoto_kino_na_kinomaniia/?ref=rss


Три анимационни и два игрални филма могат да гледат малките киномани на фестивала "Киномания 2015", който се провежда до 29 ноември в София. Ето ги и тях:

Българският филм "Пук" на Анри Кулев е по обичаната от поколения деца приказка на Валери Петров. Малката Лили е на телефона, слушайки трепетно приказка. Историята е така пълна с обрати, че тя неусетно става неин герой. Телефонна кабина се превръща в подводница и Лили се гмурва в океанските дълбини. Това е само една от прелестните...

.Европол: Предстоят още атентати в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260602_.%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D

 Нови терористични нападения в Европа са вероятни, има много сериозно повишаване на терористичната заплаха на континента, заяви вчера директорът на Европол Роб Уейнрайт пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той добави, че европейската полицейска служба разполага с данни, че 10 000 души са заподозрени като "чуждестранни бойци" в Сирия и Ирак. Уейнрайт отбеляза, че от тази бройка 2000 са потвърдените чуждестранни бойци. Европол разполага с данни за 5000 европейци, които са пътували до сирийския фронт. Те произхождат от пет държави от ЕС. Службата има информация за 28 000 души, замесени в незаконна търговия с оръжие.

Уейнрайт определи като ключов въпрос в борбата с тероризма обменът на информация на международно равнище. По неговите думи е необходимо Шенгенската информационна система да бъде подобрена. Държавите трябва да бъдат насърчени да споделят антитерористичните си данни, посочи той.

Директорът на Европол отбеляза, че след нападенията от 2008 г. в Мумбай европейските служби са се опасявали, че подобен сценарий ще бъде приложен отново. По неговите думи атентатите в Париж от 13 ноември и свалянето на руския самолет над Синай дни по-рано са ясно изявление на Ислямска държава, че може да нанася удари в международен мащаб.

Представител на председателството на Съвета на ЕС съобщи, че на днешното извънредно заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи ще бъдат обсъдени оперативни, а не политически мерки за борба с тероризма. По неговите думи засега обменът на разузнавателни данни не е на необходимото равнище. Министрите ще обсъдят въвеждането на единен регистър за пътниците по въздух, както и за подобряване на обмена на данни на финансовото разузнаване. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия допълнителни мерки за контрол над продажбата и употребата на огнестрелни оръжия.

На петъчното заседание ще бъдат обсъдени въпросите за въвеждането на постоянен и координиран контрол по външните граници на ЕС. Министрите ще разговарят и за уеднаквяването на наказателното право по въпроса за радикализацията.

Съдбата на общата борба срещу „Ислямска държава“ зависи от визитата на Оланд в Москва и Вашингтон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5124627

Съдбата на идеята за формиране на единен алианс против терористичната групировка „Ислямска държава“ ще зависи от визитите на френския президент Франсоа Оланд във Вашингтон и Москва, пише вестник The Wall Street Journal, цитиран от
Съдбата на идеята за формиране на единен алианс против терористичната групировка „Ислямска държава“ ще зависи от визитите на френския президент Франсоа Оланд във Вашингтон и Москва, пише вестник The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус". „Ще успеят ли Франция, САЩ и Русия да обединят позициите си относно основната точка на търкания между тях –

Зад атаките в Париж стои по-голям заговор - (Какво се случва - ден шести)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260601_%D0%97%D0%B0%D0%B4+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B6+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%

 Арестът на осем души след операцията в Сен Дени подсказва съществуването на кръг от помагачи, симпатизиращи на терористите, пише британският в. "Гардиън". Новите доказателства говорят за значително по-голям заговор зад атаките в Париж, дирижиран предимно от недоволни млади европейци.

Те сочат също, че синхронизираните нападения са били координирани от команден пункт в Париж, отбелязва британският вестник. До снощи все още не беше ясно дали координаторът е бил белгийският джихадист Абделхамид Абауд или Салах Абдеслам. Френският прокурор Франсоа Молен не потвърди, че Абауд е сред загиналите при операцията в Сен Дени и заяви само, че нито Абауд, нито Абдеслам са сред задържаните.

Всички задържани при рейда в Сен Дени имат сходна житейска история с дребни престъпления или употреба на наркотици, посочва в. "Гардиън". Радикализират се като тийнейджъри или малко след това. Поне четирима са били в Сирия с екстремистите от "Ислямска държава" и тъй като са европейски граждани, не им се налага да прибягват до измама или до опасното прекосяване на Средиземно море, за да достигнат целите си - те са можели да пътуват свободно из ЕС дори в случаите, когато властите в техните страни са били наясно с екстремистките им възгледи, подчертава британското издание.

Вътрешните министри на ЕС ще обсъдят в Брюксел засилен обмен на разузнавателна информация, засилен контрол над границите в Шенген и предварителен преглед на списъка на пътниците, за да се откриват връщащите се от Сирия бойци, припомня в. "Гардиън". Но повечето заговорници от Париж са щели да избегнат подобни засилени мерки. "В основата си това е социален проблем. Това е в основата на всичко", заявява Ерик Ван дер Сипт, говорител на белгийската прокуратура, цитиран от британското издание. "Съдебният отговор е последното решение. По-важно е да се попречи на радикализирането на хората. Никога няма да има абсолютно сигурна система за залавянето на хора, които отиват в Сирия", подчертава той.

"Белгийците не сметнаха братята Абдеслам за заплаха", пише кореспондент на в. "Монд" в Брюксел. Белгийските служби са знаели за радикалните им възгледи и че може да отидат в Сирия, но не са видели признаци на заплаха, подчертава френското издание.

"Не може да се каже, че белгийците са некомпетентни", казва Франсоа Хайсбург, експерт по сигурността и председател на Международния институт за стратегически изследвания, цитиран от в. "Вашингтон пост". Белгийските сили за сигурност обаче срещат затруднения, защото малцинствата не са интегрирани в белгийското общество. Това означава, че тези, които подготвят атентати, могат да си живеят в безопасни убежища в големи градове, подчертава експертът, цитиран от американското издание. Малцина полицаи в населения предимно с мароканци брюкселски квартал Моленбек говорят арабски, а тъй като много от тях идват от градове, където се говори предимно фламандски, се чувстват некомфортно и с френския език, отбелязва Хайсбург.

Хората в Моленбек не вярват на полицията, подчертава Монтасер Ал Деемех, изследовател на ислямския екстремизъм, цитиран от в. "Вашингтон пост". Младежите, които отиват в Сирия, се връщат и се опитват да останат извън подозрение, добавя той. "Те знаят, че войната с "Ислямска държава" ще продължи с години. Могат да изчакат две години, преди да извършат операция", подчертава експертът, цитиран от американското издание.

Междувременно шест адреса са били обискирани през нощта и в ранните часове на четвъртък в района на Брюксел, предадоха белгийските медии. Те са били главно в кварталите Жет и Моленбек и са във връзка с атентатите в Париж. Издирвани са лица, свързани с камикадзето Билал Хафди. Живеещият в Белгия френски гражданин Хафди умря самовзривявайки се в близост до Стад дьо Франс.

В рамките на операцията от тази нощ е бил арестуван един човек в Лакен - отново във връзка с атентатите. Пак според белгийските медии при операцията в сряда в парижкото предградие Сен Дени не е бил заловен човекът, сочен за мозък на атентатите - Абделхамид Абауд. Според информациите обаче не се изключва да е бил сред убитите при операцията. Белгийската полиция разполага с ДНК проби на смятания за организатор на терористичните актове в Париж Абделхамид Абауд и вече ги е изпратила на френските си колеги, съобщи BFM. Малко по-късно стана известно, че прокуратурата в Париж е потвърдила, че Абауд е убит по време на акцията в Сен Дени.

Франция и Белгия издирват мъж, заподозрян, че е доставил експлозивите и детонаторите на парижките атентатори, съобщава белгийският в. "Стандарт".

Става дума за Мохамед К., който произхождал от Антилите, но живеел в северния френски град Рубе. Заподозреният е представен като "изключително опасен". Френските следователи са разпространили негова снимка. В издирването участва и белгийската полиция, тъй като не е сигурно дали е във Франция или в Белгия.

На фона на случващото се френският премиер Манюел Валс предупреди, че хора, близки до терористите, атакували Париж, може да използват химическо или биологично оръжие.

Почти половината американци се чувстват дискриминарани заради малцинствата в САЩ, сочи изследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/20/2653049_pochti_polovinata_amerikanci_se_chuvstvat/?ref=rss


43% от американците твърдят, че дискриминацията срещу белите се е превърнала толкова сериозен проблем, колкото дискриминацията срещу афроамериканците и други малцинства в миналото. 53% пък смятат, че американската култура и начин на живот са се влошили от 1950 г насам, цитира Washington Post изследване на Public Religion Research Institute (PRRI).

29% от американците от латиноамерикански произход и 25% от чернокожите се съгласяват, че позитивната дискриминация се е превърнала в...

Бебета, приспивани със сешоар, са с тежки изгаряния

http://pik.bg/бебета-приспивани-със-сешоар-са-с-тежки-изгаряния-news438461.html

Бебета, приспивани със сешоар, са с тежки изгаряния

За да приспят по-бързо бебетата си, родители поставят в кошчето или леглото им сешоар. Шумът и вибрацията ги унасят, но ако уредът бъде оставен да работи твърде дълго, причинява изгаряния, съобщава „Труд". 

„Причинява им изгаряния от втора, а на места и от трета степен, и ги водят при нас. Имахме три такива случая", коментира доц. Мая Аргирова, началник на отделението за изгаряния при деца в „Пирогов". При едно от бебетата лечението, което е неоперативно заради възрастта и локализацията на пораженията (на шията), е продължило около 2 месеца. Равносметката е т. нар. лоши белези, тъй като при децата до 3 г. шията е място, което предразполага към хипертрофични цикатрикси и келоиди (белези). Родителите на пострадалите бебета са разказали на доц. Аргирова, че чели за приспиването със сешоар в интернет. 

Със същата цел някои от тях включвали абсорбатор или прахосмукачка, а други поставяли децата върху работеща пералня. В такива случаи поради шума може да се стигне до увреждане на слуха. „Имаме бум и на електрически изгаряния при децата, приехме 15 такива малки пациенти", добави доц. Аргирова. Пораженията се наблюдават при малките до 4 г., както и и при по-големите над 15 г. Малките пипали елпроводници у дома, по които тече нисковолтов ток. А тийнейджърите се разхождали по жп-релси, водени от романтични подбуди, така както са виждали певци и актьори в клипове и филми. 

„Там се катерят върху вагони, попадат в електромагнитно поле, образува се високоволтова дъга, а травмите са изключително тежки", разказа доц. Аргирова. В такива случаи се запалват дрехите, стига се до пламъковото изгаряне, което е в комбинация с въздействието от високоволтовия ток. Понякога се стига до овъгляване на крайници и дори ампутацията им. Доц. Аргирова допълни, че повечето от пострадалите, правили опитти да се качват на електрически стълбове, са от добри семейства и отличници, но тъй като са много любознателни, стигат и до опасните за живота места. Подобен е случаят с дете, което в момента лежи с изгаряния и тежки травми в „Пирогов".

Джихадистите заплашиха Ню Йорк

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260600_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9D%D1%8E+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%BA

 В поредното си видеопослание "Ислямска държава" заплаши Ню Йорк с терористични атентати. На кадрите се вижда мъж, който крие под якето си взривно устройство. Лицето му не се вижда. Преди това американските спецслужби са получили съобщения за подготвян терористичен акт във Вашингтон.

Няма данни за непосредствена терористична заплаха срещу Ню Йорк въпреки предупреждението, което отправи в ново видео "Ислямска държава", че най-населеният град на САЩ е потенциална мишена на нападения като в Париж, заяви кметът Бил де Блазио в четъртък.

Полицейски комисар Уилям Братън потвърди думите на кмета на обща пресконференция и допълни, че няма нищо ново във видеото, което по думите му е "набързо скалъпено".

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=306945

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 20 ноември ще бъде прекъснато електрозахранването в някои райони на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 09:00 до 16:30 часа - Варна, кв.

Елена Йончева: Атентати няма да има, когато геополитиката спре да си играе с фундаменталисти

http://politics.actualno.com/elena-joncheva-atentati-njama-da-ima-kogato-geopolitikata-spre-da-si-igrae-s-fundamentalisti-news_508669.html

Карти, с които се „увеличава” територията на „Ислямска държава”, се появяват непрекъснато. Сплашването е едно, конкретен терористичен акт е друго. Сега Европа е на път реално да се включи в коалицията от 62 държави срещу „Ислямска държава”. На практика Франция се включи седмица преди атентатите в Париж, посочи журналистката Елена Йончева пред Нова телевизия. Този атентат е игра ва банк – ще видим дали Оланд ще се изплаши. Предстои резолюция пред ООН и щ

Антон Станков: Владимира Янева е разстроена

http://politics.actualno.com/anton-stankov-vladimira-janeva-e-razstroena-news_508671.html

Владимира Янева - бившата шефка на СГС, която бе отстранена от поста и срещу нея започна проверка - не е добре. Тя е жена, разстроена е. Това зави пред bTV адвокатът ѝ Антон Станков. Около Янева избухна нов скандал в последните дни заради запис на неин разговор с друга скандална съдийка - Румяна Ченалова. На Ченалова ѝ бе повдигнато обвинение заради бездействие по делото "Соло", а вчера тя бе дисциплинарно уволнена. Владимира Янева обясни в сряда пред Висшия съдебен съвет, че не помни разговор

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване