Отказват прием на деца с епилепсия и диабет в детски градини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128043

Родители на деца с диабет и епилепсия все по-често получават отказ децата им да бъдат приети в детска градина. Същевременно законите не гледат на тези деца, като на деца със специални потребности, за които техните заболявания да са пречка да бъдат записани в детска градина .
Пред Нова телевизия проговори майка на дете,
Родители на деца с диабет и епилепсия все по-често получават отказ децата им да бъдат приети в детска градина. Същевременно законите не гледат на тези деца, като на деца със специални потребности, за които техните заболявания да са пречка да бъдат записани в детска градина . Пред Нова телевизия проговори майка на дете,

Крим остана без ток, обявено е извънредно положение

http://www.cross.bg/krim-neizvestni-obyaveno-1489026.html

/КРОСС/ Около 1,9 милиона души в Крим останаха без ток след като електроподаването от Украйна към полуострова беше спряно, съобщава РИА „Новости". Украинските власти съобщиха, че неизвестни лица са взривили двата останали далекопровода в Херсонска област, по които се подаваше електричество към анексирания от Русия полуостров. В петък неизвестни взривиха две от четирите опори на далекопроводите, а снощи са взривени и самите стълбове. На мястото на произшествието са изпратени специални части, след като бойци на украинската националистическа организация „Десен сектор" и активисти на кримските татари са нападнали аварийните екипи, опитващи се да ремонтират далекопроводите. В Крим е обявено извънредно положение и се планира режим на тока. Крим може да осигури най-много половината от необходимата електроенергия от собствени източници, заяви първият вицепремиер на правителството на Крим Михаил Шеремет.

Обама: Русия трябва да насочи ударите си срещу ИД, не срещу опозицията

http://america.actualno.com/obama-rusija-trjabva-da-nasochi-udarite-si-sreshtu-id-ne-sreshtu-opozicijata-news_509004.html

Русия трябва да насочи ударите си в Сирия не срещу умерената опозицията, а срещу "Ислямска държава". Това заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от AP. Малко преди да отпътува от Малайзия, където участва в срещата на върха на АСЕАН, Обама подчерта, че военната операция на Русия в началните си фази не е допринесла с нищо за възпирането на ИД и дори в някаква степен е подсилила позициите на групировката. Президентът на САЩ каза пред журналистите, че е посъветвал Владимир Путин на разговор

Пътник от пренасочените самолети: Пловдивското летище не е подготвено за аварийни полети

http://society.actualno.com/pytnik-ot-prenasochenite-samoleti-plovdivskoto-letishte-ne-e-podgotveno-za-avarijni-poleti--news_509006.html

Летището в Пловдив не е подготвено, за да обслужва аварийни полети извън работно време. Това каза за „Фокус” инж. Антон Маслев, пътник на борда на един от самолетите, който късно снощи е бил пренасочен за кацане от „Летище София” към летището в Пловдив поради влошената метеорологична обстановка и силния вятър. „Ситуацията беше съвсем по български. Трябваше да кацнем около 24.00 часа вечерта на „Летище София”, но поради бурните ветрове ни пренасочиха към

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

http://pik.bg/повиши-се-нивото-на-дунав-в-началото-на-българския-участък-на-реката-news439573.html

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката

 Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката. При Ново село няма отчетена промяна в нивото на Дунав за последните 24 часа и днес водният стоеж там е 51 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Видин нивото на реката се е повишило с 3 см, водният стълб е 101 см. При Лом нивото на реката се е повишило с 0 см и водният стоеж е 110 см. При Оряхово има спад на нивото на реката с 2 см и водният стоеж е 17 см. В останалите хидрометеорологични станции до края на българския участък на реката нивото се е понижава със стойности от 3 до 7 см. Температурата на водата край Ново село е 10.4 градуса.

Капело: Контузията на Меси помогна на "Барселона"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/22/2654397_kapelo_kontuziiata_na_mesi_pomogna_na_barselona/?ref=rss


Бившият наставник на "Реал" (Мадрид) Фабио Капело определи тактиката на тима в дербито с "Барселона" като "твърде безотговорна".

Италианецът също така отбеляза, че отсъствието на лидера в атаката на отбора Лионел Меси заради травма, се е отразило благоприятно на играта на каталунците.

"На "Барселона" и потръгна с контузията на Меси. По-рано цялата игра на отбора се строеше около Меси, а сега други момчета излязоха от неговата сянка. Неймар и Суарес прогресираха....

Скок на заболеваемостта от варицела и грип отчита Здравната инспекция

http://pik.bg/скок-на-заболеваемостта-от-варицела-и-грип-отчита-здравната-инспекция-news439572.html

Скок на заболеваемостта от варицела и грип отчита Здравната инспекция

Рязък ръст на заболеваемостта от варицела, остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип отчита в последния си публичен доклад Регионалната здравна инспекция в Русе. Той е за периода от 6-и до 12 ноември.

В сравнение с предходнния, включващ последните дни на октомври и първите на ноемврит, от варицела са се разболели 39 хлапета, при 19 преди това. 30 от тях са в Русе, до едно в ясли, детски градини и училища, в Борово има 4 заразени малчугани, а в Глоджево, Николово, Щръклево, Бъзън и Голямо враново – по един, в различни детски и учебни заведения.

Болните от ОРЗ и грип пък са нараснали до 109,47 на 10 000, при 85,24 на 10 000. Данните за последните заболявания обаче са от първична регистрация, направена от лични лекари.

Други регистрирани заразни болести в Русенска област са непрекъснатите нови случаи на ентероколит – 5 броя, 4 от които в областния град и един в училище в Иваново.

Двама са заболели от вирусен хепатит – в Русе и в Ценово, толкова са и новооткритите случаи на кампилобактериоза – отново в дунавския град и в Две могили. Малчуган от обединено детско заведение в село Смирненски се е разболял от салмонелоза, скарлатината пък е повалила четирима души – 3 деца от ОДЗ-та и градини в Русе и един човек в Обретеник.

Има 1 случай на вирусен менингит в Русе, а туберкулозата – болестта на бедността и системното недохранване, която беше напълно победена до преди 26 години, вече непрекъснато взема своя дан, очертан в постоянното откриване на нови и нови случаи. За последния отчетен период един жител на Русе и един на Бяла се е оказало, че страдат от коварната болест.

М. Миков: Висшият адвокатски съвет е деен и независим участник във формирането на българския правов мир

http://www.cross.bg/pravov-bulgarskiya-formiraneto-1489025.html

/КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Милов поздравява адвокатите по повод Деня на българската адвокатура - 22 ноември.  Той отбелязва, че те имат двоен празник, тъй като тази година се навършват 90 години от създаването на Висшия адвокатски съвет. „Искрено се надявам, че ВАС ще продължи да бъде деен и независим участник във формирането и реформирането на българския правов мир, че ще бъде активен изразител на мнението и интересите на своите членове", заявява Миков. Според него това ще помогне за укрепването на адвокатската професия и засилване на влиянието на адвокатското съсловие в процесите, които определят пътя и развитието на българското общество. „С голямо уважение, пожелавам много здраве, лично щастие и професионални успехи, които да Ви носят гордост и самочувствие", казва още лидерът на БСП.  

Кола помете велосипедист на кръстовище в Пловдив (снимка)

http://pik.bg/кола-помете-велосипедист-на-кръстовище-в-пловдив-снимка-news439567.html

Кола помете велосипедист на кръстовище в Пловдив (снимка)

Червен "Опел" помете велосипедист на кръстовището на „Цариградско шосе“ с „Ландос“. Инцидентът е станал тази сутрин в Пловдив.

Пострадалият е откаран с линейка, но към момента не се знае какво е неговото състояние. На място продължава да е водачът на автомобила, патрул на КАТ, както и колелото на пострадалия, съобщава TrafficNews.bg.

В последната седмица станаха няколко инцидента с колоездачи. През седмицата Мерцедес блъсна колоездачка на кръстовището на „Христо Ботев“ с „Богомил“, а вчера в квартал „Прослав“ моторист също отнесе велосипедист.

Турски самолет кацна в Канада след бомбена заплаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_595647.html

Самолет на турската авиокомпания Turkish Airlines, изпълняващ полет от Ню Йорк за Истанбул, е бил отклонен към Канада след бомбена заплаха, световните агенции, позовавайки се на канадските власти. На борда на самолета е имало 256 души.  Самолетът се е приземил благополучно на международното летище в Халифакс. Канадската полиция посочи, че по случая е започнало разследване, но отказаха да дадат повече подробности. Оттам уточниха, че бомбената заплаха е получена в 4:50 часа българско време (22:50 часа местно време). По това време вече е бил излетял от летище „Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк.

Девственият Силистар от дрон (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/devstveniiat-silistar-ot-dron-video-6045757

Цветът на кристалночистото море, сниман отвисоко, е като "на картичка". От 1992 г. Силистар е защитена местност в границите на природен парк "Странджа"

ЕС одобрил “Турски поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=307094

Европейският съюз е одобрил няколко енергийни проекта, свързани с Турция. Между тях на първо място бил “Турски поток", свързващ руския и турския черноморски бряг, към който Брюксел досега се отнасяше резервирано, пишат турски медии.

САЩ и Европа трябва да превлекат Русия като съюзник срещу ИДИЛ

http://www.bnews.bg/article-144081

Всеки партньор в борбата с "Ислямска държава" си струва да бъде включен в списъка със съюзници, заяви Робърт Каган.

Миков: ВАС да продължава да бъде деен и независим участник във формирането на българския правов мир

http://frognews.bg/news_102353/Mikov-VAS-da-prodaljava-da-bade-deen-i-nezavisim-uchastnik-vav-formiraneto-na-balgarskiia-pravov-mir/

Председателят на БСП Михаил Милов поздравява адвокатите по повод Деня на българската адвокатура – 22 ноември. Той отбелязва, че те имат двоен празник, тъй като тази година се навършват 90 години от създаването на Висшия адвокатски съвет.

Втори ден безпрецедентни мерки за сигурност в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128024

В Брюксел втори ден на безпрецедентни мерки за сигурност при най-високото ниво на терористична заплаха. Продължава издирването на Салах Абдеслам, който след атентатите в Париж, според показания на свидетели, се е върнал в Белгия на 14 ноември.
По информация на RTL белгийските власти търсят може би още един терорист.
В Брюксел втори ден на безпрецедентни мерки за сигурност при най-високото ниво на терористична заплаха. Продължава издирването на Салах Абдеслам, който след атентатите в Париж, според показания на свидетели, се е върнал в Белгия на 14 ноември. По информация на RTL белгийските власти търсят може би още един терорист.

Втори ден безпрецедентни мерки за сигурност в Брюксел (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5128006

В Брюксел втори ден на безпрецедентни мерки за сигурност при най-високото ниво на терористична заплаха. Продължава издирването на Салах Абдеслам, който след атентатите в Париж, според показания на свидетели, се е върнал в Белгия на 14 ноември.
По информация на RTL белгийските власти търсят може би още един терорист.
В Брюксел втори ден на безпрецедентни мерки за сигурност при най-високото ниво на терористична заплаха. Продължава издирването на Салах Абдеслам, който след атентатите в Париж, според показания на свидетели, се е върнал в Белгия на 14 ноември. По информация на RTL белгийските власти търсят може би още един терорист.

Сигнал за бомба евакуира хотел в Казанлък

http://offnews.bg/news/n_1/n_595644.html

Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани през нощта заради сигнал за бомба, съобщи БГНЕС. Анонимният сигнал за бомба в хотела е подадено в 22:10 часа.  Екипи на полицията пристигнаха след няколко минути. Те отцепиха района на хотела, за да проверят за налични взривни устройства. След малко повече от час евакуацията беше прекратена, след като не бяха открити такива устройства.

Войната по пътищата взе 5 жертви за последните 24 часа

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-5-жертви-за-последните-24-часа-news439564.html

Войната по пътищата взе 5 жертви за последните 24 часа

Петима са загинали при 21 тежки катастрофи през денонощието в страната, съобщи МВР.

Пострадали са 23-ма, за живота на двама от тях има опасност.

В София са станали 96 леки и пет тежки пътни произшествия, при които са били ранени шестима.

Пристанищата в Бургас за затворени за маневриране заради силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TVS_ZVwz_TI/

Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър, съобщава информационният център на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море” към ДП „Пристанищна инфраструктура”. Духа източен вятър със скорост 9,9 м/сек с пориви над 20,2 м/секунда. Забраната важи за всички плавателни съдове. Тя ще бъде отменена след подобряване на климатичните условия

Сигнал за бомба затвори за час хотел "Казанлък" в града

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/signal-za-bomba-zatvori-za-chas-hotel-kazanlyk-v-grada-6045895

Фалшивият анонимен сигнал за поставено взривно устройство е бил подаден на тел. 112 малко след 22 ч., като полицията е пристигнала незабавно и гостите на хотела са били изведени

„Анонимните” предупреждават за осем възможни атентата днес

http://www.cross.bg/anonimnite-ataki-subitiya-1489024.html

/КРОСС/ Хакерската група „Анонимните", която обяви кибер война на „Ислямска държава", съобщи, че терористите планират осем атаки за неделния ден, пише The Daily Express.  Терористичните атаки трябвало да ударят пет държави - САЩ, Индонезия, Италия, Ливан и отново френската столица Париж. „Анонимните" са публикували списък със събития във въпросните държави, за които се смята, че ще бъдат цели на атентатите. Според „Анонимните" не е напълно сигурно, че изброените събития са в опасност, но предупреждават хората да бъдат внимателни.

Варненецът Захари Дамянов стана световен шампион по карате киокушин

http://petel.bg/Varnenetsat-Zahari-Damyanov-stana-svetoven-shampion-po-karate-kiokushin__134836

Варненският каратист Захари Дамянов постигна грандиозен успех. Възпитаникът на треньора Емил Костов стана световен шампион по киокушин...

6 забавни и полезни неща, които можете да правите на таблета си

http://sciencelogy.actualno.com/6-zabavni-i-polezni-neshta-koito-mojete-da-pravite-na-tableta-si-news_508996.html

В последните години таблетите загубиха популярността си. Те обаче са много полезни и многофункционални устройства и няма да е разумно ако не се възползвате от пълния им потенциал. Да, с тях може не само да се сърфира в интернет, пише Mashable. Сайтът представя 6 неща, които едва ли предполагате, че можете да правите на таблета си: 1. Да миксирате и записвате музика Приложения като Music Maker Jam и StageLight предлагат безкрайни възможности за всички музиканти, включително ще намерите и видео

Философията на бюджета не е променяна от 15 години, смятат синдикатите

http://business.actualno.com/filosofijata-na-budjeta-ne-e-promenjana-ot-15-godini-smjatat-sindikatite-news_509001.html

Липсва философия на бюджета за догодина, смятат синдикатите в България. „Според мен проблемът е някъде в министерството на финансите, където някой е направил една матрица и я е оставил на някакви хора, които я пълнят всяка година с нещо, попроменят тук-там по нещо. Но отсъствието на философията си остава”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов пред Нова телевизия. Според президента на КНСБ Пламен Димитров последните 15 години философията за бюджета на държа

Обезопасяват строежите в София заради вятъра

http://society.actualno.com/obezopasjavat-stroejite-v-sofija-zaradi-vjatyra-news_509002.html

Във връзка с усложнената обстановка в столицата, вследствие на силния вятър, кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед, с която нарежда на собствениците на имоти, върху които се извършва строителство, както и на фирмите, осъществяващи външна реклама да предприемат всички действия по обезопасяване на своите обекти. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова възложи и на екипите на пожарната служба, аварийно спасителното – звено, Столичния инспекторат

Умен звънец с камера съобщава за нежелани гости

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/22/2652359_umen_zvunec_s_kamera_suobshtava_za_nejelani_gosti/?ref=rss


Трябва ви лесен начин да виждате кой звъни на вратата без да се доближавате до нея или когато не сте си у дома? Умният звънец Ring, може да е добро решение, съобщава онлайн изданието Engadget.

Ring е сравнително компактна кутия, която може да се монтира на вратата, рамката или на стена. Устройството може да работи чрез вградената си батерия или да се свърже със захранване, което обаче ще изисква прокарване на кабел, в случай, че не може да се използва наличната система за звънец или...

Ударите на руската военна авиация по терористите от ИД в хода на „операцията на възмездието“ в Сирия са довели до подкопаване на икономическия потенциал на групировката

http://www.cross.bg/siriya-aviatziya-shoiigy-1489023.html

/КРОСС/ Ударите на руската военна авиация срещу терористите от „Ислямска държава“ в Сирия в хода на „операцията на възмездието“ са довели до значително подкопаване на икономическия потенциал на ИД: рязко са се понижили доставките на терористите на петрол на черния пазар, като загубите възлизат на милиони долари, доложи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на президента на Русия Владимир Путин. В петък Върховният главнокомандващ чрез видеоконференция проведе съвещание с ръководството на министерството на отбраната, посветено на хода на операцията на ВКС на РФ в Сирия. Шойгу също така доложил на президента на РФ, че руските военни са пристъпили към осъществяването на сътрудничество с Въоръжените сили на Франция за борба срещу терористите в Сирия. На кадрите, излъчени по телевизия „Россия 1“, се вижда, че на бомбите, които руската авиация изстрелва по позициите на терористите, е написано „За нашите“ и „За Париж“. От 30 септември Русия по искане на сирийския президент Башар Асад започна да нанася точечни удари по обекти на „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ в Сирия. За това време Въздушно-космическите сили са извършили над 2 хил. бойни полета, като са унищожили няколко хиляди терористи и близо 3 хил. техни обекта. Във вторник руската авиация започна нанасянето на масирани удари по позиции на ИД

Бурният вятър затвори варненското пристанище

http://www.moreto.net/novini.php?n=307097

Пристанището във Варна е затворено за маневри заради бурния вятър, научи Moreto.net. Припомняме, че днес в морската столица е обяввен код "Оранжев" за потенциално опасно време. Поривите на вятъра са 22-27 метра в секунда.

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините, заради силния вятър

http://pik.bg/псс-лоши-са-условията-за-туризъм-в-планините-заради-силния-вятър-news439558.html

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините, заради силния вятър

Лоши са условията за туризъм в планините, заради силния ураганен вятър Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК), предаде "Фокус".

В планините е облачно и не е подходящо за туризъм.Съоръженията не работят. Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470

Дърво падна върху кола до Южния парк в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5128000

Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки изпрати зрител на bTV.
Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ.
Премахнати са паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв.
Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки изпрати зрител на bTV. Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ. Премахнати са паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв.

Дърво падна върху кола до Южния парк в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127996

Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки изпрати зрител на bTV.
Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ.
Премахнати са паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв.
Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Снимки изпрати зрител на bTV. Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ. Премахнати са паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв. "Горна баня" и по Южната дъга, опасно скеле в кв.

Проф. Кантарджиев: Биологичното оръжие е смъртоносно, предизвиква и психоза

http://frognews.bg/news_102352/Prof-Kantardjiev-Biologichnoto-orajie-e-smartonosno-predizvikva-i-psihoza/

Биологичната заплаха е набор от опасни микроби, които предизвикват заболявания, обясни по НТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни болести.

3 самолета отклонени заради вятъра, и днес ще духа силно

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/3-samoleta-otkloneni-zaradi-viatyra-i-dnes-shte-duha-silno-6045894

Над 300 пътници, сред които и деца, са останали блокирани с часове, след като самолетът им е бил пренасочен за кацане в Пловдив

Пътник от самолета, кръжал над София: Кацнахме в тъмна нива, два часа нямаше кой да ни отвори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127990

Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV.
Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон.
"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой.
Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV. Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон. "Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой.

Страшен ураганен вятър вилнее в столицата

http://pik.bg/страшен-ураганен-вятър-вилнее-в-столицата-news439555.html

Страшен ураганен вятър вилнее в столицата

Страшен ураганен вятър вилнее в столицата.

Към момента няма данни за сериозно пострадали хора, както и за големи материални щети.

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ.

От Столична община призовават заради продължаващия вятър и през днешния ден, гражданите да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепените предмети, а на управителите на строителни фирми да проверят състоянието на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им.

 

 

Пътник от самолета, кръжал над София: Кацнахме в тъмна нива, два часа не ни отвориха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127985

Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV.
Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон.
Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, алармира зрител на bTV. Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон. "Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой.

Обама призова Русия насочи ударите в Сирия срещу "Ислямска държава"

http://petel.bg/Obama-prizova-Rusiya-nasochi-udarite-v-Siriya-sreshhu-Islyamska-darzhava__134834

фото: blogs.telegraph.co.uk   Президентът на САЩ Барак Обама призова Русия да направи стратегическо решение и да насочи въздушната си кампания...

Невероятни разкрития за Марешки - новата му бензиностанция и боя в пицария "Ред Хот"

http://petel.bg/Neveroyatni-razkritiya-za-Mareshki---novata-mu-benzinostantsiya-i-boya-v-pitsariya-Red-Hot__134835

Има ли връзка между делото за побой и рекет срещу Веселин Марешки и новата му бензиностанция, която докара срив на цените на горивата във...

Мерките за сигурност в Брюксел остават засилени

http://europe.actualno.com/merkite-za-sigurnost-v-bruksel-ostavat-zasileni-news_508994.html

В Брюксел втори ден на безпрецедентни мерки за сигурност при най-високото ниво на терористична заплаха. Продължава издирването на Салах Абдеслам, който след атентатите в Париж, според показания на свидетели, се е върнал в Белгия на 14 ноември. По информация на RTL белгийските власти търсят може би още един терорист. По-рано вчера полицията е арестувала нов заподозрян за връзки с атентатите в Париж. В дома и автомобила му са намерени оръжия. Информацията е на белгийската държавна телевизия, коя

Мълния удари кола в движение (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/mylnija-udari-kola-v-dvijenie-video-news_508952.html

Мълниите винаги поразяват въображението, но понякога попадат в по-материални цели. Например в коли, и то точно на кръстовището. Интернет потребителите, естествено, обсъждат дали това е монтаж, или не е монтаж, а компанията Zendle вече е закупила правата за видеото за своя реклама. Зрелището си струва, вижте го:

Самолет на турска компания кацна аварийно в Канада заради сигнал за бомба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127981

Самолет A330 на авиокомпания „Търкиш Еърлайнс“, летящ от Ню Йорк до Анкара, кацнал спешно на летището в канадския град Халифакс заради съобщение за бомба, предаде телевизия Ен Би Си, цитирана от Фокус. На борда са се намирали 256 души, които са успешно евакуирани след кацането в Халифакс. Представители на канадската полицията потвърдиха,

Най-малко 10 арестувани при антитерористични акции в Белгия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307096

Полицията в Белгия е задържала най-малко 10 души в Брюксел и в района на Берж в провинция Валонски Брабант при антитерористична акция, съобщават местни медии. Шестима младежи за арестувани при бензиностанция край Брюксел. Операция е била извършена към 15 часа местно време вчера в района на Берж в провинция Валонски Брабант.

27 сигнала за проблеми след ураганния вятър в София

http://pik.bg/27-сигнала-за-проблеми-след-ураганния-вятър-в-софия-news439551.html

27 сигнала за проблеми след ураганния вятър в София

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

Премахване на паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв.Горна Баня и по Южната дъга, опасно скеле в кв.Гоце Дечев, отстраняване на силно увредени пътни знаци, навеси и рекламни пана в различни райони на града са част от задачите, които звеното изпълни през нощта.

90 сигнала за паднали клони по тротоарите и зелените площи в града са предадени за предприемане на действия по разчистването им на Столичния инспекторат, дирекция „Зелена система“ и на районните администрации. 

Осем екипа на фирмите, ангажирани с поддръжката на уличното осветление работиха през изминалата нощ по възстановяване на прекъснато осветление. Най-сериозни проблеми вятърът създаде в южните райони на София.

Работата на всички екипите ще продължи и през днешния ден. 

От Столична община призовават, заради продължаващия вятър и през днешния ден, гражданите да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепените предмети, а на управителите на строителни фирми да проверят състоянието на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им. Призоваваме гражданите да са внимателни при предвижването си на открито.

Reuters: Санкциите срещу Русия продължават до юли 2016 година

http://www.cross.bg/reuters-sanktziite-sreshty-rysiya-produlzhavat-do-yuli-godina-1489022.html

/КРОСС/ Лидерите на западните държави ще продължат санкциите срещу Русия с шест месеца - до юли идната година, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на неназован високопоставен европейски дипломат, според когото договорката е постигната по време на Срещата на върха на Г-20 в турския курорт Анталия.  Според агенцията решението е било взето на кратка среща в тесен кръг, в която са участвали президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Великобритания и Италия Дейвид Камерън и Матео Ренци, както и френският външен министър Лоран Фабиюс.

Бурен вятър пренасочи три полета от София към Пловдив

http://www.cross.bg/bulgariya-samoleta-plovdiv-1489021.html

/КРОСС/ 200 пътници стоят над три часа в самолета, защото на летището в Пловдив не е имало персонал, който да ги обслужи  Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон, съобщи БТВ. Пътниците обаче са стояли над три часа в самолета, защото на летището в Пловдив не е имало персонал, който да ги обслужи.„Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътници чакат заклещени в самолета, за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", каза инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището. Една жена пострада вчера от клон на падащо дърво на ул. „Оборище". Тя бе откарана в болница с фрактура на крака. Няма опасност за живота й. Оранжев код е обявен за неделя - 22 ноември, в 14 области в страната заради бурен югозападен вятър, съобщава НИМХ на БАН. В областите Добрич, Варна, Бургас, Силистра, Шумен, Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Монтана почти през цялото денонощие ще духа силен югозападен вятър с временни пориви от 20 до 27 м/секунда.В други 11 области в Централна и Западна България е обявен жълт код

Самолет на турска компания кацна аварийно в Канада заради сигнал за бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127976

Самолет A330 на авиокомпания „Търкиш Еърлайнс“, летящ от Ню Йорк до Анкара, кацнал спешно на летището в канадския град Халифакс заради съобщение за бомба, предаде телевизия Ен Би Си, цитирана от Фокус. На борда са се намирали 256 души, които са успешно евакуирани след кацането в Халифакс. Представители на канадската полицията потвърдиха,

Защо спирането на приходите от петрол на ИДИЛ не е достатъчно?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-spiraneto-na-prihodite-ot-petrol-na-idil-ne-e-dostatychno-206445/

Петролните приходи на екстремистката групировка се нареждат едва на трето място във финансирането ѝ

Св. ап. Филимон. Св. Михаил воин, българин

http://www.cross.bg/mihail-sveti-vreme-1489020.html

/КРОСС/ Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия били обърнати в християнството от свети апостол Павел и пострадали за Христа от гърците езичници по време на царуването на император Нерон, в град Колоси. Когато веднъж те се намирали заедно с други християни на молитвено събрание, езичниците неочаквано ги нападнали. Всички се разбягали, освен светите Филимон, Архип и Апфия, които били хванати и отведени при Артоклис, Ефеския житопазител. Отначало били жестоко свети Архип, при което дори минаващите деца забивали ножове по цялото му тяло. След това, без всякаква милост, бил изтезаван свети Филимон и пребит с камъни. По същия начин била пребита с камъни и света Апфия. Така, в мъчение, светите угодници преминали при Господа. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски   Свети Михаил живял по време на царуването на Михаил III [Византийски император, починал през 867 г.]. По произход той бил българин и се родил в град Потука. Знатните родители на Михаил принедлежали към числото на първите български християни. Такъв християнин от детството бил и Михаил, когото родителите и познатите наричали светото дете, заради неговото благочестие. От детски години той се отличавал с чистота на живота. В сърцето си винаги имал страх Божий, пребъдвал в пост и молитва, давал милостиня на просяците и посещавал болните, като се украсявал с различни добродетели, кротост и смирение

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/temi-i-gosti-v-efira-1489017.html

/КРОСС/ Тема: На живо от белгийската столица. На прицела на терористите ли е Брюксел? Тема: В коментарната рубрика „Въпросителни от седмицата" водещите Мирослава Иванова и Деян Веселинов с Антон Кутев от БСП, евродепутатът Ангел Джамбазки и режисьорът Максим Генчев. Тема: Ще заместят ли биооръжията бомбите? Разговор с проф. Тодор Кантарджиев.Тема: Богдана Карадочева за Париж. Париж на музиката, не на терора...Тема: Димитър Манолов и Пламен Димитров - синдикати за бюджета. Парите ни догодина...Тема: Връщат деца с епилепсия и диабет от детска градина. Защо?Тема: Милен Цветков и Дани Петканов под ключ в стая със загадки.

Предстоящи събития в страната за днес, 22 ноември

http://www.cross.bg/predstoyashti-subitiya-v-stranata-za-dnes--noemvri-1489018.html

***София. От 11.30 ч. в зала „Големи котки, терариум и аквариум" ще бъде открита фотоизложба „Хората до животните в софийския зоопарк". ***Бургас. От 10 ч. в Окръжен съд-Бургас ще бъде разгледано искането на Окръжна прокуратура - Бургас за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо гражданина Войчех Майевски. ***Варна. От 11 ч. хлебари и ситничари ще мерят сили и майсторство в Празник на хляба в Мол Варна. ***Добрич. Протест срещу повишаването на цените на винетките ще се проведе в града.  

22 ноември в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-vtorata-1489019.html

/КРОСС/ 1497 г. - Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. - На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при търсене на помощ.1916 г. - Американският писател Джек Лондон се самоубива.1918 г. - Първата световна война: Френската армия навлиза в Страсбург.1927 г. - Персия заявява контрол върху остров Бахрейн.1940 г. - Втората световна война: Гръцката армия навлиза на територията на Албания.1943 г. - Ливан обявява национална независимост от Франция.1943 г. - Втората световна война: В Кайро започва среща между тримата световни лидери - президента на САЩ Франклин Рузвелт, министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил и китайския лидер Чан Кайшъ. Срещата е известна като Каирска конференция и на нея е обсъдена стратегията за войната с Япония.1943 г. - Втората световна война: Приключва Додеканезката операция.1943 г. - България във Втората световна война: По наказателно дело №1541/1943 г. на гарнизонното стрелбище в София са разстреляни Александър Пеев, Емил Попов и Иван Владков1946 г. - Съставено е правителство на ОФ с министър-председател Георги Димитров.1963 г. - Американският президент Джон Кенеди е застрелян в Далас. Вицепрезидентът Линдън Б. Джонсън става 36-тият президент на САЩ след смъртоносното покушение.1967 г. - ООН приема резолюция, която задължава Израел да изтегли войските си от арабските територии.1974 г. - Организацията за освобождение на Палестина получава статус на наблюдател в ООН.1975 г

Професор: Терористични групи вече употребиха биологично оръжие

http://pik.bg/професор-терористични-групи-вече-употребиха-биологично-оръжие-news439549.html

Професор: Терористични групи вече употребиха биологично оръжие

Напоследък зачестяват заплахите и предупрежденията, че новите оръжия на терористите ще бъдат химически и биологични и те ще заменят бомбите.

Биологичната заплаха е набор от опасни микроби, които предизвикват заболявания, обясни в предаването „Събуди се” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни болести. По думите му такива микроби са в арсенала на добре разработените през последните 50 години бактериологични оръжия.

„Това е някакъв микроб, който предизвиква зараза, смърт или тежко заболяване, което първо е непознато на медицинските власти, второ има много голям плашещ ефект. Целта е да стане психоза”, обясни проф. Кантарджиев.

Той коментира, че през последното десетилетие терористични групи са употребили вече такова оръжие.

„Слава Богу, че не е лесно да се направи”, коментира професорът.

Отлагат изборите за председател на Нова демокрация

http://www.grreporter.info/otlagat-izborite-za-predsedatel-na-nova-demokratsiya/18247

Софтуерен проблем наложи отлагането на изборите за председател на Нова демокрация.

Очаквайте подробности.

Загуба на ритъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_595639.html

Дни след атентатите в Париж всичко, свързано с тях, започна рязко да губи вниманието на публиката. Медиите създадоха специфичен ехо-ефект, в който драматичните обобщения и апокалиптичните прогнози успяха почти напълно да заличат значението на случилото се. Преекспонирането на определена тема най-често води до заличаване на нейното значение. Но това не е случайно съвпадение, а все по-често умишлено търсен ефект, за да бъде лансирана някаква обща обяснителна схема. Това е част от инструментариума на психологическата война, който все по-често бива използван като средство за формиране на обществено мнение. Общото ускоряване на ритъма на промените в съвременния свят все повече затруднява постигането на някакво равнище на съгласие относно смисъла на случващото се. Темата за терора се смеси с проблема за миграционната криза, а новите атентати в Мали и Камерун почти не успяха да привлекат вниманието на публиката на фона на общото повишаване на фоновия шум. Противоречивите политически сигнали и различните международни срещи и конференции за обсъждането на последиците от атаките в Париж задълбочиха усещането за заплаха и общата дезориентация. Резонансът, съвпадението на честотата на трептенията, съвпадението на ритъма, е изключително разрушителен, но смесването и загубата на ритъм, може да има същото въздействие. Българското масово съзнание е подложено едновременно на разнопосочни въздействия, опитващи се да наложат свой ритъм, свой разказ и своя интерпретация на случващото се. Резултатът е обща дезориентация, в която изглежда все по-лесно да бъдат насаждани всякакви схеми и идеологически клишета. В тази среда, сред този фонов шум все по-често се търсят мащабни и прости обобщения, които да предложат общо, еднозначно и категорично решение на всички проблеми. Това е време за популизъм от всякакъв вид. А хората всъщност искат този информационен брум най-после да свърши. Информационното завихряне заличи почти напълно контурите на българския дневен ред. Местните избори и референдумът вече изглеждат окончателно забравени, само един месец по-късно. Конституирането на местната власт не привлече почти никакво обществено внимание извън местната политическа конюнктура. Същото се отнася и за националния дневен ред, където приемането на данъчните закони и на бюджета за 2016 година на първо четене не предизвика почти никакъв отзвук. Лекото раздвижване около темата за цената на винетките не прави изключение от общия случай, защото всъщност тя засяга пряко само онези около 25 % движещи се хора сред доминиращо дълбоко и тежко уседналото българско население. Изглежда, че няма тема, която да формира относително устойчиво обществено мнение, което да надхвърли тесните рамки на стереотипите на популизма. Все по-заплашителната неразбираемост на случващото се в България и в света около нас изтощава смисъла на всеки опит за дебат. Всичко това води до поредното свиване на всекидневния свят на хората до най-непосредствените им рутинни действия. В такива периоди самата представа за някакви общи теми и цели започва да губи смисъла си. Агресивното политиканстване и популисткото празнословие успяват почти напълно да обезвъздушат публичното пространство. Това е една от най-големите заплахи за гражданското общество – това е втора вълна на поразяване, подобна на радиационното замърсяване, предизвикано от ядрен взрив. Дори и поразяващият ефект на непосредствените терористични атаки да е ограничен, тази вторична заплаха бива усилена многократно в условията на страна като нашата, в която не можем да постигнем съгласие относно собственото си минало и почти напълно сме изгубили възможност за изграждане на споделена представа за бъдеще, докато се лутаме сред неразбираемото ни настояще. Загубата на ритъм и съгласуваност в представите на мнозинството от хора относно смисъла на случващото се може да бъде преодоляна. Това състояние е относително нетрайно, но създава множество съпътстващи рискове. Преди всичко, върху амалгамата от страхове и незнание все по-често започват да се проектират всякакви призиви и инициативи за радикални решения, които са неизпълними, но сами по себе си допринасят за задълбочаването на общата дезориентация. През изминалите дни набират скорост всякакви инициативи и петиции, всевъзможни местни и международно неизвестни експерти призовават „компетентните органи” да направят едно или друго, и то незабавно. Необходимо е завръщане към собствения ни дневен ред – от всекидневния ни живот до държавната политика. Решаването на световните проблеми е невъзможно, тъй като те се формират чрез непрекъснатата и все по-остра конкуренция за налагане на различни решения. Очакването, че някой отвън ще реши собствените ни трудности, никога не е било реалистично. Няма перспектива, при която постигането на международно съгласие автоматично, без наше участие, ще ограничи рисковете пред страната ни или ще ни помогне да постигаме по-ефективно целите си. Силната позиция, която единствено може да гарантира сигурността ни в тези условия е да направим поредно усилие за разпознаване на приоритетите в собствения ни дневен ред. Подреждането на света става отвътре навън, а не обратно. Преди всичко, необходимо е да оценим състоянието на онова, с което разполагаме. Какво е състоянието на средата, в която живеем? От кого и в каква степен зависи нейното подобряване? Доколко предвидима е тази среда? Можем ли сами да подобрим нещо в нея, така че да постигаме успешно собствените си цели? Отговорите на тези и на много други въпроси нямат отношение към световните дела или към вездесъщото „международно положение”. Но от тези отговори зависи непосредствената сигурност на всекидневния ни живот. Действаме много по-разумно и съзнателно във всекидневния, отколкото в публичния си живот. Може би защото от много време, от различни страни се опитват да ни обясняват, че публичните ни дела не се решават от гражданите, а от някакви „компетентни органи”. Може би защото отдавна сме приели, че публичните ни дела всъщност са въпрос на частен интерес на онези, които ни управляват. Управлението на общината или страната като цяло до голяма степен предполага необходимостта от подобен цялостен преглед. Тук не става въпрос само за традиционните рискове, свързани с наводнения, свлачища и затруднения от всякакъв вид в зимни условия, въпреки че принципът би трябвало да е сходен. Как функционират институциите? Как се изразходват публичните средства и какъв е ефектът от тях? В каква степен биват постигани декларираните цели? Кой и как формулира тези цели? Ако все пак плащаме данъците си, не ни ли интересува как тези пари се изразходват? Или до такава степен сме потънали в информационния шум и сме изгубили собствения ритъм на живота си, че сме готови да приемем „на доверие” всичко онова, с което ни заливат медиите, на които всъщност не вярваме? Нужно ни е отрезвяване. Промените около нас са много по-трайни отколкото изглеждат. Миграционната криза няма да отшуми в следващите месеци. Радикалните групи ще продължат да се готвят за поредни атаки. Битката за надмощие в стратегически план между различните държави ще продължи. Нито един от центровете на пропаганда няма да преустанови дейността си. Корпоративните интереси ще продължат да търсят възможност за достъп до парите ни, за да гарантират политическото си влияние. Ако не им бъде напомняно непрекъснато, политиците ще продължат да се държат така като че ли не българските граждани са им поверили управлението на общите ни дела. Заради всичко това, време е да се опитаме да подредим собствения си дом, започвайки от самите себе си.

Спорт по телевизията днес - 21 мача и финал на сезона в тениса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127500

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Синдикалисти: С този бюджет нито благоденствие, нито читав бизнес

http://frognews.bg/news_102351/Sindikalisti-S-tozi-biudjet-nito-blagodenstvie-nito-chitav-biznes/

Нито благоденствие идва, нито бизнесът става по-читав, нито работните места са повече в последните 15 години, коментира по НТВ Пламен Димитров от КНСБ. Димитър Манолов от Подкрепа заяви, че подходите към определяне на бюджетите в отделните сектори е сбъркан.

Синдикалисти: Бюджетът не е тотална мърлящина, но е без философия

http://frognews.bg/news_102351/Sindikalisti-Biudjetat-ne-e-totalna-marliashtina-no-e-bez-filosofiia/

Нито благоденствие идва, нито бизнесът става по-читав, нито работните места са повече в последните 15 години, коментира по НТВ Пламен Димитров от КНСБ. Димитър Манолов от Подкрепа заяви, че подходите към определяне на бюджетите в отделните сектори е сбъркан.

Пристанището във Варна е затворено за маневри

http://pik.bg/пристанището-във-варна-е-затворено-за-маневри-news439544.html

Пристанището във Варна е затворено за маневри

Пристанище Варна е затворено за маневри за всички кораби, съобщиха от Координационния център на порта.

Причината е силният вятър, който пречи на нормалното маневриране на корабите и съоръженията. Видимостта в района е добра, вълнението на морето е около 2 - 3 бала, времето е облачно и мрачно.

Паднали дървета, пътни знаци и навеси в София заради вятъра снощи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127969

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Премахване на паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв.Горна Баня и по Южната дъга, опасно скеле в кв. Гоце Дечев,

Заплаха за бомба приземи аварийно турски самолет

http://frognews.bg/news_102350/Zaplaha-za-bomba-prizemi-avariino-turski-samolet/

Заплаха за бомба приземи аварийно турски самолет. Става въпрос за „Еърбъс 330” на турските авиолинии, който е изпълнявал полет от Ню Йорк до Истанбул.

Три самолета не са могли да кацнат в София поради силния вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MpjDFg0H7D8/

Поради силния вятър три самолета не са могли да кацнат на летище София. Два самолета на авиокомпания „Wizz Air” са пренасочени за кацане към Пловдив. Пътниците обаче са стояли над три часа в самолета, защото на летището в Пловдив не е имало персонал, който да ги обслужи.
„Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътници чакат заклещени в самолета, за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд”, каза инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището, цитира Кросс.

Единият самолет, който е пътувал от Дубай, е трябвало да кацне в 23.55 часа. Другият самолет е пътувал от Валенсия и по разписание е трябвало да кацне в 23.50 часа, но също е пренасочен към Пловдив. По-късно пътниците са превозени с автобуси. Още един самолет, който е на авиокомпания „Lufhanza” и е пътувал от Мюнхен, е трябвало да кацне в София в 22.05 часа, но е пренасочен към Букурещ. Причината за това отново е бил силният вятър

Музикални приказки оживяват в Градската художествена галерия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307091

От 11 часа днес в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” нови музикални приказки ще запознаят по забавен и увличащ начин малчуганите с възможностите на музикалните инструменти. Тези интерактивни спектакли за деца от 3 до 10-годишна възраст се превърнаха вече в традиция и се очакват със силен интерес от родителите, съобщиха организаторите за Moreto.

ПРОМЯНАТА е в справянето с рака преди да се е развил

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/promianata-e-v-spravianeto-s-raka-predi-da-se-e-razvil-6045836

Сдружение "Онкоболни и приятели" са открили начина за ПРОМЯНА в психологичното консултиране и арт-терапия за деца в семейства на онкоболни. Вижте каква е тяхната мотивация и какво искат да постигнат в интервю за Vesti.bg

Паднали дървета, пътни знаци и навеси в София заради вятъра снощи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127963

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична Община. Премахване на паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв.Горна Баня и по Южната дъга, опасно скеле в кв. Гоце Дечев,

Хибридната война срещу разума

http://viewpoint.actualno.com/hibridnata-vojna-sreshtu-razuma-news_508988.html

Коментар на Даниел Смилов, публикуван в портал "Култура" „Светът е вече различен“ – първа новина за седмицата. Детската Евровизия – втора по важност и време на отразяване. Трета новина – АБВ искат импийчмънт на президента Плевнелиев, защото си позволил да се усъмни в добрите намерения на Русия към България. Колко различен може да е един свят обаче, ако в него Евровизия си тече по план, както и русофилските наряди на определени български политици? Някои неща явно о

Вятърът остави хиляди клиенти на ЧЕЗ без електричество

http://society.actualno.com/vjatyryt-ostavi-hiljadi-klienti-na-chez-bez-elektrichestvo--news_508990.html

Има населени места без електричество заради силния вятър. Това съобщи за „Фокус” Виктор Станчев, директор на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД, във връзка с ураганния вятър през изминалото денонощие. „В София - град около 2 000 клиенти са засегнати от бурята и са с нарушено електрозахранване. Основно са съсредоточени в с. Клисура, кв. „Курило” и с. Долни Богров. В момента наши екипи се намират на терен и работят по отстраняванет

Синдикатите: Липсва философия за бюджета за догодина

http://petel.bg/Sindikatite--Lipsva-filosofiya-za-byudzheta-za-dogodina__134831

кадър: Нова тв Липсва философия на бюджета за догодина, смятат синдикатите в България.  „Според мен проблемът е някъде в...

Празник на хляба в Мол Варна

http://petel.bg/Praznik-na-hlyaba-v-Mol-Varna__134833

Майстори се състезават в конкурси за най-тежък кравай, най-красива обредна погача и най-голяма дупка на геврека  Зимата започва с...

Антена се стовари върху дървета във Варненско заради бурния вятър

http://petel.bg/Antena-se-stovari-varhu-darveta-vav-Varnensko-zaradi-burniya-vyatar__134832

Илюстрация Би ти ви  До този момент на телефон 112 е подаден само един сигнал, свързан със силния вятър във Варненско, съобщиха от...

Водят в съда полския пенсионер, приземил самолет заради "бомба"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127958

В 10 часа днес се очаква 67-годишният поляк Войчех Маевски да бъде доведен в бургаския окръжен съд.
В неделния ден Съдебната палата ще отвори врати, за да се гледа делото за мярката на поляка, тъй като днес изтича 72-часовия му арест, наложен от прокуратурата.
Наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева внесе в съда искане за налагане на постоянен
В 10 часа днес се очаква 67-годишният поляк Войчех Маевски да бъде доведен в бургаския окръжен съд. В неделния ден Съдебната палата ще отвори врати, за да се гледа делото за мярката на поляка, тъй като днес изтича 72-часовия му арест, наложен от прокуратурата. Наблюдаващият прокурор Красимира Кателиева внесе в съда искане за налагане на постоянен

Крим без ток след взрив на далекопроводи в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_595636.html

Крим остана без електричество, след като неизвестни взривиха двата останали далекопровода в украинската Херсонска област, по които се подаваше електричество към анексирания от Русия Крим, съобщи ТАСС. Спирането на електроподаването във всички населени пунктове на Крим беше потвърдено и от директора на компания "Крименерго" Виктор Плакида.  В областта е обявено извънредно положение. Започнало е включване на резервни източници на електрозахранване. На мястото на взрива се намират членове на забранената в Русия организация "Десен сектор", които пречат на ремонтните екипи. В отговор към мястото бяха изпратени специални части. Стигна се до сблъсъци, при които няколко активисти са били ранени, а полковник от милицията е ранен с нож в гърба. В петък също имаше взрив на далекопроводите, като властите предупредиха, че е възможно ограничаване на електроподаването. Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер. Крим обаче може да осигури най-много 50% от необходимата електроенергия от собствени източници, обяви първият вицепремиер на правителството на Крим Михаил Шеремет. Всички болници в Крим са преминали на захранване от дизеловите си генератори. 

Бурният вятър в Бургас повали две дървета и стълб

http://pik.bg/бурният-вятър-в-бургас-повали-две-дървета-и-стълб-news439542.html

Бурният вятър в Бургас повали две дървета и стълб

Две дървета са паднали през изминалото денонощие в Бургас заради силния вятър, съобщава  дежурният в община Бургас, предаде "Фокус".

Едното от тях е счупило стъклото на автомобил. Екипи на общината се справят с паднал стълб за осветление и множество паднали клони на дървета. През денонощието е нямало сигнали за нарушаване на обществения ред или да възникнали пожари.

7 катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на Община Бургас, съобщи и дежурният по КАТ в ОД на МВР - Бургас. При пътните инциденти няма пострадали и ранени. Нанесени са материални щети.

Всички пристанища в Бургас затворени заради вятъра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127952

Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това съобщават от информационния център на дирекция "Ръководство на корабиня трафик - Черно море" към ДП "Пристанищна инфраструктура".
Духа източен вятър със скорост 9,9 м./с. с пориви над 20,2 м./с. Забраната важи за всички плавателни съдове.
Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това съобщават от информационния център на дирекция "Ръководство на корабиня трафик - Черно море" към ДП "Пристанищна инфраструктура". Духа източен вятър със скорост 9,9 м./с. с пориви над 20,2 м./с. Забраната важи за всички плавателни съдове.

Всички пристанища в Бургас затворени заради вятъра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127949

Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това съобщават от информационния център на дирекция
Всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране заради силен вятър. Това съобщават от информационния център на дирекция "Ръководство на корабиня трафик - Черно море" към ДП "Пристанищна инфраструктура". Духа източен вятър със скорост 9,9 м./с. с пориви над 20,2 м./с. Забраната важи за всички плавателни съдове.

Американка изряза бебето от утробата на бременна, за да го представи за свое (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127945

Жена преряза гърлото на бременна и изряза бебето й от утробата, за да го представи като свое в нюйоркския квартал Бронкс, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Дейли мейл".
22-годишната Ашли Уейд е убила Анджелик Сътън и е извършила цезарово сечение върху нея в жилището си.
След като отворила корема на жертвата си,
Жена преряза гърлото на бременна и изряза бебето й от утробата, за да го представи като свое в нюйоркския квартал Бронкс, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Дейли мейл". 22-годишната Ашли Уейд е убила Анджелик Сътън и е извършила цезарово сечение върху нея в жилището си. След като отворила корема на жертвата си,

Дестини Чукуниере от Малта е победител на детска Евровизия 2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=307093

13-годишната Дестини Чукуниере от Малта спечели най-много точки и победи на детска Евровизия 2015. България се класира на девето място. Освен гласовете на журито и вота на публиката, всяка делегация от 17-те държави имаше право да даде по 8, 10 и 12 точки на други трима участници в конкурса.

Бурният вятър над София отклони самолети към други летища

http://frognews.bg/news_102348/Burniiat-viatar-nad-Sofiia-otkloni-samoleti-kam-drugi-letishta/

Поради силния вчерашен вятър два самолета на авиокомпания „Wizz Air” не са успели да кацнат на „Летище София” и са пренасочени за кацане към Пловдив, информира пресцентърът на „Летище София”, цитиран от Фокус.

Американка изряза бебето от утробата на бременна, за да го представи за свое (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127938

Жена преряза гърлото на бременна и изряза бебето й от утробата, за да го представи като свое в нюйоркския квартал Бронкс, съобщиха от местната полиция, цитирани от
Жена преряза гърлото на бременна и изряза бебето й от утробата, за да го представи като свое в нюйоркския квартал Бронкс, съобщиха от местната полиция, цитирани от "Дейли мейл". 22-годишната Ашли Уейд е убила Анджелик Сътън и е извършила цезарово сечение върху нея в жилището си. След като отворила корема на жертвата си,

Китай със завод за консерви у на

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260725_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0

 100 компании имат интерес да инвестират в България

Китайската държавна компания New Era е заявила намерението си да построи завод за консервиране на хранителни продукти в България. Това обяви генералният ни консул в Шанхай Димитър Абаджиев по повод посещението на българската делегация, което започва от днес. Той съобщи, че голям брой китайски компании проявяват инвестиционен интерес към страната ни. Някои от тях ще се срещнат с премиера Бойко Борисов по време на икономическия форум в Шанхай, където ще има представители на 36 бг компании.


"Поканили сме над 100 китайски компании, които проявяват инвестиционен интерес към България. Интересът им основно е в областта на селското стопанство, има идеи от Huawei и за разкриването на логистичен център. Знаете, че компанията е гигант в областта на високите технологии", обясни Абаджиев пред "Дарик". Преди форума Борисов ще се срещне с кмета на Шанхай и с представители на правителството, обясни генералният консул. След това той ще бъде приет и от китайския президент Си Дзинпин. "Голям интерес се проявява и в областта на данъчната политика, която в областта на корпоративния данък е най-добрата в целия Европейски съюз. Построяването на един завод от Китай в България означава, че той може да оперира на територията на целия ЕС, а това представлява сериозен интерес", обясни Абаджиев. По думите му не е изключена и възможността за български инвестиции в Китай. "Това, което е реалистично, е продажба на български продукти в Китай, пак в областта на хранителната промишленост. Възможност има и за продажбата на вина и моторни масла", каза генералният ни консул в Шанхай.


Най-четеното в "Дневник": Атаката в Париж и българската "Златна ябълка"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/22/2654302_nai-chetenoto_v_dnevnik_atakata_v_parij_i_bulgarskata/?ref=rss


Международните новини и особено статиите по темата за атентатите в Париж на 13 ноември, довели до многобройни жертви, са сред най-четените тази седмица в "Дневник", показа справка, генерирана към 20 ч. в събота, 21 ноември. Изключенията са две - новините за българската анимация "Златната ябълка" и за оставката на главния архитект Петър Диков.

Ето и данните:

1. Френски самолети бомбардират столицата на "Ислямска държава" - 28302 прочитания.

2. Операцията в Париж...

Путин призова вчера руските военни в Сирия да не се отпускат

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69428/Putin-prizova-vchera-ruskite-voenni-v-Siriya-da-ne-se-otpuskat

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин призова вчера (20 ноември) руските военни, участващи в операцията в Сирия, да не намаляват високото ниво на провеждане на акциите, съобщи в. „Взгляд“.

Паднали дървета, пътни знаци и навеси в София заради вятъра снощи (видео)

http://petel.bg/Padnali-darveta--patni-znatsi-i-navesi-v-Sofiya-zaradi-vyatara-snoshhi--video-__134829

Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата...

Ужас в небето: Два самолета с 300 пътници кръжаха часове над София заради бурята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260724_%D0%A3%D0%B6%D0%B0%D1%81+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE%3A+%D0%94%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81+300+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D1

 Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат вместо в столицата в Пловдив. Над 300 пътници останаха блокирани с часове.
Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. Заради съкращенията, предприети от ръководството на аерогарата, няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна. Липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачи стълбата към самолета, съобщава Нова телевизия. 

Единият самолет пристига от Дубай, а другият от Валенсия. Те са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, пилотите са били принудени да извършат безопасно кацане в Пловдив. 

Хората твърдяха, че се чувстват като заложници в самолетите. Евакуацията им от борда стана минути преди 03:00 часа сутринта. Тогава обаче настъпи другият хаос – с какъв транспорт ще се придвижат до София. Сред пътуващите имаше и деца. 

Влиятелен военен в САЩ с план за победа над ИД без Русия

http://svetoven.pogled.info/news/69427/Vliyatelen-voenen-v-SASHT-s-plan-za-pobeda-nad-ID-bez-Rusiya

/Поглед.инфо/ Адмирал Джеймс Ставридис, влиятелен военен теоретик и бивш командващ силите на НАТО в Европа, предложи свой план за победа над „Ислямска държава“ (ИД), който обаче не предвижда участие на Русия, съобщи в. „Взгляд“. Проектът предвижда сваляне на сирийския президент Башар Асад и окупация на части от Сирия.

5 огнища, от които може да лумне глобална война и да унищожи света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260722_5+%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0%2C+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%B

 Всяка глобална война започва от някаква искра, коментира американското издание National Interest. То определя пет огнища на локални конфликти, на които светът трябва да обърне внимание, ако иска да оцелее. Защото в Третата световна война няма да има победители и победени, а повсеместна гибел.

 Първото е сирийският конфликт. „Ислямска държава" предизвиква притеснението на голяма част от водещите нации в света, включително Франция, Русия и САЩ. Но дори с появяването на коалиция, обединяваща тези страни, между съюзниците могат да възникнат сблъсъци, заради различните виждания за бъдещето на Сирия.
От своя страна активни бойни действия между външни сили в Сирия могат да привлекат бързо Турция, Иран и Саудитска Арабия и да се разпространят по други части на света.
 
Друго огнище са противоречията между Индия и Пакистан, които макар да са факт вече много години, по всяко едно време могат да се изострят. Ако спонсорираните от Пакистан радикални групировки извършат нещо подобно на атентатите в Бомбай, търпението на Индия може да се изчерпа. И ако Пакистан претърпи сериозно поражение, то използването на тактическо ядрено оръжие може да му се стори като единствен изход. След това в конфликта могат да се намесят САЩ, които в последно време се сближават все повече с Индия и Китай, ако реши да защити Пакистан.
 
Третата искра може да е ситуацията в Източно-Китайско море, където през последните две години Китай и Япония водят опасна игра около архипелага Сенкаку. Всяка от страните има претенции за островите и е разположила въоръжени сили около него.
Ако конфликтът между Китай и Япония ескалира, на САЩ ще им е трудно да избягнат намесата, тъй като са свързани с последния договор за взаимна защита. Китай пък ще иска да действа активно, атакувайки американските военни обекти в региона.
 
Положението в Южнокитайско море също може да стане повод за глобален конфликт. Притесненията са за вероятна конфронтация на САЩ с китайските морски и въздушни подразделения. Загубата на самообладание от една от страните може да доведе до страшни последствия. Американо-китайска война сама по себе си би била катастрофа, а в нея могат да се включат Япония и Индия.
 
На последно място изданието предупреждава за опасността в Украйна. Развитието на събитията там зависят много от това, доколко НАТО е готово да се намеси в случващото се в страната. Ако Русия повярва в интервенция на алианса, то Москва може да предприеме мерки, изпреварващи мобилизацията на Пакта. А всяка една атака или сериозна заплаха за нападение срещу членка на НАТО, може да стане повод за военни действия на алианса.
 
В заключение National Interest отбелязва, че страните днес не разбират колко е опасна играта на война.

Евакуираха хотел в Казанлък заради сигнал за бомба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127934

Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС.
Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната.
Анонимният сигнал за поставено взривно устройство в хотела бе подадено в 22:10 часа.
Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС. Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната. Анонимният сигнал за поставено взривно устройство в хотела бе подадено в 22:10 часа.

Евакуираха хотел в Казанлък заради сигнал за бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127930

Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС.
Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната.
Анонимният сигнал за поставено взривно устройство в хотела бе подадено в 22:10 часа.
Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС. Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната. Анонимният сигнал за поставено взривно устройство в хотела бе подадено в 22:10 часа.

Парадокс: Излишното тегло може да е полезно

http://health.actualno.com/paradoks-izlishnoto-teglo-moje-da-e-polezno-news_508779.html

Американски учени са открили, че хората с наднормено тегло често са по-здрави от тези, чието тегло е в нормата. Лекарите обаче не могат да дадат обяснение на този статистически факт. До сензационните изводи, които опровергават наслагваното с години мнение за вредата на излишните килограми, стигнали едновременно няколко специалисти. Сред първите се оказал работещият в щата Луизиана кардиолог Карл Лави. Той събрал статистика от своята лекарска практика и се опитал да публикува съответна книга, но

Ангелкова очаква ръст на руските туристи през 2016 г.

http://business.actualno.com/angelkova-ochakva-ryst-na-ruskite-turisti-prez-2016-g-news_508985.html

След кръглата маса за перспективите в развитието на българо-руските отношения в областта на туризма следващото лято очакваме ръст на руските туристи в България. Това министърът на туризма Николина Ангелкова. В интервю за "Фокус" тя посочи, че това е част от мерките, които са предвидени в програмата за развитие на националната реклама за 2016 г. на всички водещи централни пазари и на генериращите и перспективни такива. „Русия е един от водещите пазари за България и е в топ 5 по отношение

Българската антарктическа база е открита за новия полярен сезон

http://society.actualno.com/bylgarskata-antarkticheska-baza-e-otkrita-za-novija-poljaren-sezon-news_508986.html

Антарктическата ни база е открита за новия полярен сезон. Това съобщи по сателитния телефон инж. Йордан Йорданов, командир на базата на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев, предаде БГНЕС. В съобщението се посочва, че след тридневен принудителен престой поради свирепа буря на аржентинската база "Карлини" българските полярници успешно достигнали с аржентинския кораб "Субофисиал Кастийо" Южния залив на о-в Ливингстън. След няколкочасово отриване те успяха да влезнат в затрупаните от

Близо 2 млн. души без ток в Крим заради авария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127923

Около 1.9 милиона души са се оказали без електричество в Крим, поради повреда на далекопроводите, доставящи ток от Украйна, съобщава РИА Новости.
„Без електроснабдяване са останали битовите потребители на Крим и град Севастопол (около 1.896 милиона души)“, се посочва в съобщение на руското министерство на енергетиката.
Около 1.9 милиона души са се оказали без електричество в Крим, поради повреда на далекопроводите, доставящи ток от Украйна, съобщава РИА Новости. „Без електроснабдяване са останали битовите потребители на Крим и град Севастопол (около 1.896 милиона души)“, се посочва в съобщение на руското министерство на енергетиката.

Черно море победи Ямбол и зае второто място в НБЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=307087

Баскетболният отбор на Черно море победи като гост Ямбол с 83:73 (25:15, 16:21, 18:28, 14:19), и излезе на второ място в класирането на НБЛ, научи Moreto.net. За варненци с блестяща игра се отчете капитанът Пламен Алексиев, който завърши с 28 точки и 4 асистенции.

30 хил. евро глоба за поляка, заради когото приземиха самолет в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127921

Пасажерът в полета Варшава –Хургада, съобщил за наличието на бомба, поради което екипажът кацна аварийно в Бургас, ще трябва да плати на компанията –превозвач 30 хиляди евро, съобщава PolitRussia, цитирани от Фокус.
„Съобщава се, че 67-годишният поляк се е намирал в състояние на алкохолно опиянение и е решил да се пошегува.
Пасажерът в полета Варшава –Хургада, съобщил за наличието на бомба, поради което екипажът кацна аварийно в Бургас, ще трябва да плати на компанията –превозвач 30 хиляди евро, съобщава PolitRussia, цитирани от Фокус. „Съобщава се, че 67-годишният поляк се е намирал в състояние на алкохолно опиянение и е решил да се пошегува.

Вижте къде спират водата в София на 23 ноември

http://pik.bg/вижте-къде-спират-водата-в-софия-на-23-ноември-news439526.html

Вижте къде спират водата в София на 23 ноември

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 23 ноември  2015 г. (понеделник).

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Монтевидео”, ул. „Маестро Кънев”, ул. „Иван Радоев”, ул. „Букет”.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 315 в кв. „Факултета”, се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Монтевидео”, ул. „Гайтанци”, ул. 305 и ул. „Барите”.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Светльовци” в с. Чепинци се налага спиране на водоподаването от 8.00 до 20.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Възрожденска”, ул. „Герена”, ул. „Тополите”, ул. „Стара планина”, ул. „Читалищна”, ул. „Комитин Петре”, ул. „Светльовци”.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. 201 във вилна зона „Малинова долина” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 201.

След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с превключване на уличен водопровод на ул. „Папрат” в кв. „Драгалевци” се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Еловица”.

Във връзка с монтаж на тротоарен спирателен кран на ул. 323 в кв. „Факултета” се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 17.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. 323, ул. 322.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на „Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

„Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания.

Ракетен комплекс „Искандер-М“ е бил изпитан отвъд полярния кръг

http://svetoven.pogled.info/russia/news/69426/Raketen-kompleks-Iskander-M-e-bil-izpitan-otvad-polyarniya-krag

/Поглед.инфо/ Руски военни са провели изпитания на оперативно-тактически комплекс (ОТРК) “Искандер-М“ отвъд полярния кръг.

Силният вятър пренасочи самолети и причини щети, оранжев код в 14 области

http://offnews.bg/news/n_1/n_595624.html

Бурният вятър пренасочи три самолета и те кацнаха аварийно на летището в Пловдив. Самолетите са летели от Валенсия, Дубай и Лондон. Пътниците се оплакаха, че в рамките на два часа те са били затворени в самолета и не е имало кой да отвори самолета. "Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета, има малки деца", заяви пред bTV инж. Антон Маслев. Бурен вятър имаше почти в цялата страна. Дърво премаза кола до Южния парк в София.  Жена пострада от клон на падащо дърво на ул. „Оборище". Тя бе откарана в болница с фрактура на крака. Силният вятър събори стълб на натовареното кръстовище на "Околовръстен път" и булевард "Цар Борис III". Желязното съоръжение се е стоварило на метър от трамвайната спирка, за щастие, няма пострадали. Поради силния вятър има проблеми със скъсани кабели на уличното осветление, като най-много сигнали са постъпили от кварталите „Павлово" и „Овча купел". Според метеоролозите най-ветровито е било във Враца и Монтана, където поривите на вятъра са достигнали 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово, а на връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че не са успели да измерят скоростта му. Оранжев код за силен вятър е обявен в 14 области - Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър пък е обявен във Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София-област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. Националният институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/с, а в областите с оранжев код - 22-27 м/с.

30 хил. евро глоба за поляка, заради когото приземиха самолет в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127912

Пасажерът в полета Варшава –Хургада, съобщил за наличието на бомба, поради което екипажът кацна аварийно в Бургас, ще трябва да плати на компанията –превозвач 30 хиляди евро, съобщава PolitRussia, цитирани от Фокус.
„Съобщава се, че 67-годишният поляк се е намирал в състояние на алкохолно опиянение и е решил да се пошегува.
Пасажерът в полета Варшава –Хургада, съобщил за наличието на бомба, поради което екипажът кацна аварийно в Бургас, ще трябва да плати на компанията –превозвач 30 хиляди евро, съобщава PolitRussia, цитирани от Фокус. „Съобщава се, че 67-годишният поляк се е намирал в състояние на алкохолно опиянение и е решил да се пошегува.

Много силен вятър се очаква днес в 14 области

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/11/22/2654244_mnogo_silen_viatur_se_ochakva_dnes_v_14_oblasti/?ref=rss


Оранжев код за силен вятър е обявен за днес - неделя, в общо 14 области в България, информира сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Предупреждението важи за Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Националния институт прогнозира поривите на вятъра в тези области да достигнат до 22-27 м/сек.

Жълт код за потенциално опасно време и...

Ангела Меркел отбелязва днес десет години на власт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/22/2653917_angela_merkel_otbeliazva_dnes_deset_godini_na_vlast/?ref=rss


Преди десет години на този ден Ангела Меркел стана първата жена канцлер на Германия. Преди две се справи умело с дълговата криза и спечели забележителна изборна победа, която я превърна в основния европейски лидер.

Сега тя е изправена пред най-голямата заплаха за политическия си авторитет – масовото недоволство от политиката ѝ спрямо бежанците.

"Тя със сигурност е в беда", казва Хериберт Дитер – анализатор в Германския институт за международни отношения и сигурност. "Ще...

Два самолета кръжаха с часове над София заради бурята, кацнаха в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127910

Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат вместо в столицата в Пловдив. Над 300 пътници останаха блокирани с часове.
Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. Заради съкращенията, предприети от ръководството на аерогарата, няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна.
Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат вместо в столицата в Пловдив. Над 300 пътници останаха блокирани с часове. Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. Заради съкращенията, предприети от ръководството на аерогарата, няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна.

Три самолета кръжаха с часове над София заради бурята, кацнаха в Пловдив и Букурещ (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127904

Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат вместо в столицата в Пловдив. Над 300 пътници останаха блокирани с часове.
Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. Заради съкращенията, предприети от ръководството на аерогарата, няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна.
Силната буря тази нощ в София принуди два самолета да кацнат вместо в столицата в Пловдив. Над 300 пътници останаха блокирани с часове. Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. Заради съкращенията, предприети от ръководството на аерогарата, няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна.

Бавария призна невъзможността за решаване на глобалните конфликти без Русия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69425/Bavariya-prizna-nevazmozhnostta-za-reshavane-na-globalnite-konflikti-bez-Rusiya

/Поглед.инфо/ Глобалните проблеми в съвременния свят не може да бъдат урегулирани без участието на Русия. За това съобщи баварският премиер Хорст Зеехофер, предаде в събота (21 ноември) агенция Рамблер.

Борисов заминава за Китай, придружаван от ключови министри

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/22/2654264_borisov_zaminava_za_kitai_pridrujavan_ot_kljuchovi/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Китай придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и шестима ключови министри.

Борисов ще участва в Четвъртата среща на правителствените ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Срещата, съпътствана от икономически форум, ще се проведе в гр. Суджоу, Китай, на 24 и 25 ноември. В програмата е предвидена и отделна среща на премиерите на 16-те страни, участващи във форума, с президента на КНР Си Дзинпин,...

Заради силния вятър в София два самолета кацнаха в Пловдив

http://news.ibox.bg/news/id_385618453

Единият самолет пристига от Дубай, а другият от Валенсия. Те са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, пилотите са били принудени...

Опасно силен вятър и валежи днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5127902

Днес ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - бурен югозападен вятър. Над Западна България ще бъде облачно, а в Източна облачността ще намалее, на места временно до слънчево. С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще завали - отначало в западните райони,
Днес ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - бурен югозападен вятър. Над Западна България ще бъде облачно, а в Източна облачността ще намалее, на места временно до слънчево. С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще завали - отначало в западните райони,

Опасно силен вятър и валежи днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127896

Днес ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - бурен югозападен вятър. Над Западна България ще бъде облачно, а в Източна облачността ще намалее, на места временно до слънчево. С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще завали - отначало в западните райони,
Днес ще духа умерен и силен, а в Източна България и на места северно от планините - бурен югозападен вятър. Над Западна България ще бъде облачно, а в Източна облачността ще намалее, на места временно до слънчево. С преминаването на студен атмосферен фронт от запад на изток ще завали - отначало в западните райони,

Преглед на печата - 22 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307090

Заплахата от тероризъм е водеща тема за неделните вестници. „Министерството на външните работи съветва пътуващите за Брюксел и Кралство Белгия да се съобразяват с препоръките на властите там заради въведената максимална степен на риск от терористична атака.

Постни тиквени сладки

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/11/22/2653732_postni_tikveni_sladki/?ref=rss


Тиквата може да има толкова много вкусни превъплъщения, че цял един сезон да не стигне за опитването им. В сладкиши, пайове, торти, кремове, бисквити или пък солена като гарнитура към месо, изпечена на кубчета със зехтин и розмарин, в ризото, на супа или пюре - тиквата се справя чудесно. Тя придава на ястията някак специален, празничен вкус, благодарение на яркия цвят и леката, естествена сладост.  Тези тиквени сладки са меки и уханни, подходящи по време на пости, тъй като не съдържат...

Евакуираха хотел в Казанлък заради сигнал за бомба

http://pik.bg/евакуираха-хотел-в-казанлък-заради-сигнал-за-бомба-news439516.html

Евакуираха хотел в Казанлък заради сигнал за бомба

Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС.

Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната.

Анонимният сигнал за поставено взривно устройство в хотела бе подадено в 22:10 часа. Полицията е пристигнала на втората минута и помолила гостите да напуснат хотела.

След като се установи, че тревогата е фалшива, загражденията бяха вдигнати, а гостите на хотела се прибраха в стаите си. 

Серия земетресения в Киргизстан причинха щети по 4000 сгради

http://asia.actualno.com/serija-zemetresenija-v-kirgizstan-prichinha-shteti-po-4000-sgradi-news_508979.html

Повече от 4000 домове и социални обекти са били повредени в различна степен в киргизката Ошска област в резултат на продължаващата от вторник серия подземни трусове, магнитудът на които достига 6-а степен. Във вторник и сряда в Киргизстан беше разлюлян от серия трусове със сила до 7 степен. Жертви и пострадали няма. Епицентърът на земетресенията е в южната част на страната, в Кара-Суйски район на Ошска област. В петък и събота е имало още четири подземни труса с магнитуд 5,1, съобщава РИА "Ново

Крим остана без ток

http://europe.actualno.com/krim-ostana-bez-tok-news_508981.html

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество към Крим. Това съобщи Илия Кива, ръководителят на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство, цитиран от ТАСС. Спирането на електроподаването във всички населени пунктове на анексирания от Русия полуостров Крим беше потвърдено от директора на компания "Крименерго" Виктор Плакида. "Крим е изцяло лишен от електричество. Засега не мо

Затварят кафенета и ресторанти в Брюксел като мярка за сигурност

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69424/Zatvaryat-kafeneta-i-restoranti-v-Bryuksel-kato-myarka-za-sigurnost

/Поглед.инфо/ Кафенета и ресторанти се затварят в центъра на Брюксел, като част от безпрецедентните мерки за сигурност в рамките на борбата с тероризма.

На 60 години може да изглеждате като на 30

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5127715

Прости правила и редовни козметични процедури предпазват от фейслифт на старини
Журналистка стои пред американския козметичен хирург Джералд Имбър в клиниката му в Ню Йорк, който очертава с молив проблемните зони на лицето ѝ. Моливът чертае тук и там - по челото, скулите, брадичката. Преместването на малко мазнини в зоната на скулите ще ги
Прости правила и редовни козметични процедури предпазват от фейслифт на старини Журналистка стои пред американския козметичен хирург Джералд Имбър в клиниката му в Ню Йорк, който очертава с молив проблемните зони на лицето ѝ. Моливът чертае тук и там - по челото, скулите, брадичката. Преместването на малко мазнини в зоната на скулите ще ги

Какви кошмари връхлитат зодиите?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5125990

Овен
Останал е на опашката
Сънувате, че сте в края на върволица от туристи, които се тътрят непоносимо. Водачите са две Деви и през цялото време се суетят и ви бавят още повече. Овните са всеизвестни бързаци - решат ли да направят нещо, хвърлят се и го свършват, преди другите да са се почесали по главата и да са изрекли: "Чакай сега да видим...
Овен Останал е на опашката Сънувате, че сте в края на върволица от туристи, които се тътрят непоносимо. Водачите са две Деви и през цялото време се суетят и ви бавят още повече. Овните са всеизвестни бързаци - решат ли да направят нещо, хвърлят се и го свършват, преди другите да са се почесали по главата и да са изрекли: "Чакай сега да видим...

Експерти посочиха кой, как и къде е сложил бомбата в A321

http://petel.bg/Eksperti-posochiha-koy--kak-i-kade-e-slozhil-bombata-v-A321__134827

Експерти, анализирали трагедията с руския пътнически самолет А321, предполагат, че адската бомба, свалила лайнера, е била заложена в...

Не приемат деца с диабет и епилепсия в детските градини

http://petel.bg/Ne-priemat-detsa-s-diabet-i-epilepsiya-v-detskite-gradini__134828

кадър: Нова тв Родители на деца с диабет и епилепсия все по-често получават отказ децата им да бъдат приети в детска градина....

Радарите за превишена скорост днес - 22 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=307089

Служители на пътната полиция ще следят днес - 22 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.-15:30ч. Път І-9 „Майстор Манол“ Извън Варна: 09:40ч.

Мюсюлмани в Италия протестират против ислямския тероризъм

http://svetoven.pogled.info/news/69423/Myusyulmani-v-Italiya-protestirat-protiv-islyamskiya-terorizam

/Поглед.инфо/ В различни градове на Италия мюсюлманската общност протестираха срещу ислямския тероризъм.

Евакуираха хотел в Казанлък заради сигнал за бомба

http://frognews.bg/news_102349/Evakuiraha-hotel-v-Kazanlak-zaradi-signal-za-bomba/

Хотел „Казанлък” и няколко заведения към него бяха евакуирани тази нощ след фалшив сигнал за бомба, предаде БГНЕС. Пет патрулни автомобила и полиция отцепиха района тази нощ. Малко повече от час след евакуацията обаче тревогата бе вдигната.

Малта триумфира на Детската Евровизия в София

http://showbusiness.actualno.com/malta-triumfira-na-detskata-evrovizija-v-sofija-news_508976.html

При перфектна организация и с много емоции премина тазгодишното издание на Детската Евровизия, което се проведе в София вчера. Песента “Not My Soul” на Дестини Чукуниере от Малта спечели първото място на конкурса, като събра 185 точки. Малта вече е печелила този конкурс – през 2013 с песента на Гая Гауки – „The Start“ и има още две класирания в топ 5 – през 2008 с Даниел Теста и песента „Junior Swing“ и миналата година, когато страната беше

Три полета не са успели да кацнат на "Летище София" заради силния вятър

http://society.actualno.com/tri-poleta-ne-sa-uspeli-da-kacnat-na-letishte-sofija-zaradi-silnija-vjatyr-news_508977.html

Поради силния вчерашен вятър, два самолета на авиокомпания „Wizz Air” не са успели да кацнат на „Летище София” и са пренасочени за кацане към Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на „Летище София”. Единият самолет, който е пътувал от Дубай, е трябвало да кацне в 23.55 часа. Другият самолет е пътувал от Валенсия и по разписание е трябвало да кацне в 23.50 часа, но също е пренасочен към Пловдив. Там е настъпил хаос, защото от няколко месеца летище Пловдив прем

СРЕДНОЩЕН КОШМАР! Бурният вятър пренасочи три самолета в България, паднало дърво смаза кола

http://pik.bg/среднощен-кошмар-бурният-вятър-пренасочи-три-самолета-в-българия-паднало-дърво-смаза-кола-news439505.html

СРЕДНОЩЕН КОШМАР! Бурният вятър пренасочи три самолета в България, паднало дърво смаза кола

Два часа не е имало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния вятър тази нощ, научи ПИК.

Общо три самолета са пренасочени към летище Пловдив вместо в София - Валенсия, Дубай и Лондон.

"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не.

В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", възмути се инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището. Два самолета - от Валенсия и Дубай, са пренасочени, но е организиран транспорт, съобщиха от Летище София. Още един полет - от Лондон, е бил пренасочен към Пловдив по-рано.

"Три часа няма кой да дойде със стълба да свали хората, също като нас", каза инж. Маслев. Метеоролозите отчетоха, че най-ветровито е било във Враца и Монтана тази нощ, където поривите на вятъра стигнаха 24 м/с. Високи стойности са отчетени в София, Видин и Елхово. На връх Мургаш вятърът е бил толкова силен, че скоростта му не можеше да бъде измерена. Паднало дърво смаза кола до Южния парк в София. Една жена пострада вчера от клон на падащо дърво на ул. „Оборище". Тя бе откарана в болница с фрактура на крака, няма опасност за живота й. Пострадала е и една кола. Поради силния вятър имаше проблеми със скъсани кабели на уличното осветление. Най-голям брой сигнали от граждани бяха подадени от кв. „Павлово" и ж.к. „Овча купел".

Оранжев код за силен вятър е обявен в Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. Жълт код за потенциално опасно време и силен вятър е обявен и областите - Враца, Плевен, Габрово, Ловеч, София - област, София, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

Националният институт по метеорология прогнозира поривите на вятъра в областите с обявен жълт код да бъдат със скорост около 15-20 м/сек., а в областите с оранжев код - 22-27 м/сек. Съветите към гражданите са да бъдат в течение с прогнозираните метеорологични явления и по възможност да избягват рисковете.

 

Пътник от самолета, кръжал над София: Кацнахме в тъмна нива, два часа не ни отвориха

http://petel.bg/Patnik-ot-samoleta--krazhal-nad-Sofiya--Katsnahme-v-tamna-niva--dva-chasa-ne-ni-otvoriha__134826

илюстрация: Би Ти Ви, архив Два часа нямало кой да отвори самолета на 200 пътници, кацнали аварийно на летището в Пловдив заради силния...

Дестини Чукуниере от Малта е победителят на Детска Евровизия’ 2015

http://bulgarski.pogled.info/news/69422/Destini-CHukuniere-ot-Malta-e-pobeditelyat-na-Detska-Evroviziya-2015

/Поглед.инфо/ Песента “Not My Soul” на Дестини Чукуниере от Малта спечели първото място на Детска Евровизия 2015, като събра 185 точки, предаде БНТ.

Най-важното от Варна във вчерашния 21 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307074

Братовчедите от Варна, опитали да оберат тотото, отиват на съд Обвинителният акт срещу Николай Маринов и Продан Маринов, които през лятото на 2014 г. опитаха да изтеглят с измама джакпота от играта "6 от 49", вече е внесен в съда от Софийска градска прокуратура.

Френският химн ще се изпълнява преди всички мачове от Висшата лига

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260721_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B2%D1%81%D0%B

 Френският национален химн ще бъде изпълнен преди всичките десет мача от предстоящия кръг във Висшата лига на Англия. Преди двубоите ще има и едноминутно мълчание в памет на загиналите при терористичните атаки в Париж на 13 ноември, а футболистите ще носят черни ленти. 

Ръководството на Висшата лига одобри искането за изпълнение на френския химн, след като феновете на Англия и Франция пяха заедно Марсилезата преди контролата на националните отбори във вторник вечерта. 

"Като се има предвид колко сме близки и каква дългогодишна връзка съществува между Висшата лига и Франция, изпълнението на Марсилезата е правилното нещо, което трябва да направим като акт на солидарност и възпоменание", каза изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скудамор. 

"Всички ние сме много натъжени и дълбоко шокирани от събитията в Париж, както и от факта, че бяха атакувани хора, които се наслаждаваха на ежедневните си свободи като отиването на бар, концерт или футболен мач", допълни той. 

Клубове от Висшата лига също така ще поддържат връзка с местната полиция, за да се предоставят допълнителни мерки за сигурност преди мачовете този уикенд. Въпреки че високото ниво на заплаха остава непроменено, клубовете са в крак с най-новите съвети за сигурност, обясни Скудамор.

"Те са напълно информирани от националните служби за сигурност и се осъществява връзка с техните местни полицейски сили, за да се осигурят най-подходящите мерки за сигурност и безопасност", допълни шефът на Висшата лига. 

Лондон удря "Ислямска държава" след две седмици

http://svetoven.pogled.info/news/69421/London-udrya-Islyamska-darzhava-sled-dve-sedmitsi

/Поглед.инфо/ Операцията на Великобритания срещу позиция на групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия може да започне след две седмици,, съобщава телевия Sky News.

Командосите на Франция: Кои са RAID, BRI, GIGN и GIPN

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260720_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+RAID%2C+BRI%2C+GIGN+%D0%B8+GIPN

 В разгара на заложническата криза в концертна зала "Батаклан" на 13 ноември в Париж първи на място пристигат т.нар. Бригади за проучване и интервенция (BRI). Часът е 22:15. В хода на първата операция те помагат на редица зрители, дошли на концерта Eagles of Death Metal да излязат от залата. След по-малко от час към бригадите се присъединяват екипи на RAID, които заемат позиции по етажите на сградата. В 0:20 часа започва и щурмът: тримата терористи откриват огън по полицаите, но са убити или от куршумите, или като задействат коланите си с експлозиви.

От събота насам по-голямата част от операциите по претърсване в цяла Франция са водени от RAID с помощта на GIPN. Те щурмуват и сграда в парижкия квартал Сен Дени на 18 ноември, сряда, където, оказва се, се намира Абделхамид Абаауд, считан за "мозъка" на атентатите ввъв френската столица. Трима души, сред които и Абаауд, са убити в хода на тази акция, 8 са арестувани.

Електронното издание Slate обяснява какво се крие зад акронимите RAID, BRI, GIGN и GIPN и какви са разликите между тях.

1. RAID

Елитните тактически части RAID (от френския акроним за "проучване, помощ, интервенция и възпиране") са създадени през 1985 г., за да противодействат на тежките престъпления, организираната престъпност и тероризма. Сред по-известните им акции са неутрализирането на Мохамед Мера в Тулуза (убил седем души, сред които три еврейски деца и равин) и на Амеди Кулибали (който уби четирима души в магазин за кашер храни в Париж два дни след нападението над "Шарли ебдо"). Тяхната намеса довежда и до ареста на членове на въоръжената групировка Action directe през 1987 г., до обезвреждането на свързаната с "Ал Кайда" терористична клетка "Бандата от Рубе" през 1996 г., и до ликвидирането на нападателя при заложническата криза в детска градина в Ньой през 1993 г. 



RAID са основното антитерористично звено на Франция. В задълженията им влиза и събиране на информация за терористични заплахи, включително и следене на подозрителни лица. За разлика от GIGN, Raid са полицейски части. Те имат юрисдикция в 21-те най-близки до Париж департамента. Могат да бъдат изпращани на цялата територия на страната, както показа случаят с "Батаклан". Групите за действие наброяват десетина души, а общият им борй е около 200 командоси за цялата страна.

2. GIGN - еквивалентът на RAID в жандармерията

Най-общо казано частите, известни като GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale, интервенционна група на националната жандармерия), са еквивалент на RAID, но в жандармерията. Разликата между тях е най-вече в арената им на действие: жандармерията е по-ефективна в селските райони, полицията – в градска среда. Именно затова части на GIGN са тези, които ликвидират братята Куаши (отговорни за нападението в редакцията на "Шарли ебдо"), скрили се в печатница в Дамартен-ан-Гоел. 

Специфична особеност на GIGN е подготовката им за операции в самолети. Сред по-известните им мисии е заложническата криза с полет 8969 на "Ер Франс" от Алжир до Франция. Самолетът трябва да стигне до Париж, но каца дазареди на 26 декември 1994 г. в Марсилия, където е атакуван от спецчастите. Четиримата терористи са убити, но по време на заложническата драма са екзекутирани трима пътници.



Реформа от 2007 г. обединява GIGN и други елитни части. Те имат няколко специфични задачи: противодействие на въздушния и морския тероризъм; проникване в сгради, особено при заложнически драми с големи мащаби; интервенции във влакове, както и в особени среди като атомни централи, затвори, пустини, планини и гористи местности.

Подобно на RAID, и GIGN могат да се намесват при операции за задържане на заподозрени.

3. GIPN: Десет групи за намеса при особено рискови ситуации


След заложническата криза на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., Франция, подобно на редица други страни, решава да създаде специализирани антитерористични звена. Първата подобна група се появява през същата година.

Задачите на тези части са да се намесват при заложнически кризи, при арести и неутрализиране на нападатели, при метежи и при всяка ситуация, която крие потенциално висок риск.



От 2011 г. GIPN (групи за интервенция на националната полиция) и RAID са на подчинение на Силите за интервенция на националната полиция (FIPN). Когато двете елитни части действат съгласувано, операцията се ръководи от директора на RAID.

GIPN разполагат с десет екипи с около 20 души във всеки от тях или общо с 200 обучени полицаи. Особеното при тях е, че са регионални тактически звена, като екипи има и в две от отвъдморските територии на Франция: Нова Каледония и Реюнион.

4. BRI: Специализирани в борбата с организираната престъпност


Бригадите за проучване и интервенция (BRI) са един от трите компонента във FIPN заедно с RAID и GIPN. Първата бригада е създадена през 1977 г. в Лион. Броят им в момента е 15.



Основните им мисии са задържане на престъпници, участващи в тежки престъпления като въоръжен грабеж, заложнически кризи и отвличания. BRI оперират в 20-те района на Париж. 

Най-известната мисия на бригадите е проследяването и последвалите операции след нападението над "Шарли Ебдо" през януари 2015 г. BRI първи пристигат пред магазина за кашер храни и заедно с RAID неутрализират Амеди Кулибали.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване