Турция спря 1300 бежанци към Гърция

http://europe.actualno.com/turcija-sprja-1300-bejanci-kym-gyrcija-news_510734.html

Турските власти са задържали близо 1300 бежанци, които са възнамерявали да заминат за Гърция, съобщи Нова телевизия. Акцията беше проведена броени часове, след като Анкара подписа споразумение с Евросъюза за ограничаване на потока на бежанци. Задържаните, сред които има сирийци, иракчани, иранци и афганистанци, се готвели да отплават с лодки за остров Лесбос. Това е най-голямата подобна операция през последните месеци. Задържаните в нея ще бъдат изпратени в център за настаняване, откъдето няк

Покерът за бежанците

http://features.actualno.com/pokeryt-za-bejancite-news_510738.html

ЕС се споразумя с Турция за бежанците, като не допусна да бъде изнудван от прекомерните искания на Анкара. Страната и без друго ще спазва договорките от собствен интерес, смята Андреас Майер-Файст. Напредък има. ЕС и Турция се споразумяха за обща политика по отношение на бежанците.Това, което допреди няколко месеца бе немислимо, днес вече е факт. Най-важното е, че ЕС не се предаде пред Турция и не прие безапелационно всичките ѝ искания. Брюксел няма защо да се вълнува от това, че турците

Сложна експертиза слага край на съмненията дали бежанецът загина от рикошет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146155

Заключението на много сложна експертиза - съдебно медицинска, трасологична и балистична, ще бъде решаващо по наказателното производство за смъртта на 20-годишен афганистанец при акция срещу нелегални мигранти край Средец, съобщиха разследващи.
Искаме на 100 процента да се установи, че става дума за рикошет, заяви Любомир Петров,
Заключението на много сложна експертиза - съдебно медицинска, трасологична и балистична, ще бъде решаващо по наказателното производство за смъртта на 20-годишен афганистанец при акция срещу нелегални мигранти край Средец, съобщиха разследващи. Искаме на 100 процента да се установи, че става дума за рикошет, заяви Любомир Петров,

Важно! Хиляди варненци остават без вода за денонощие

http://petel.bg/Vazhno--Hilyadi-varnentsi-ostavat-bez-voda-za-denonoshhie__135960

Хиляди варненци ще останат без вода в продължение на 24 часа, поради реконструкция на главен водопровод, съобщиха от "ВиК-Варна"....

За шести път: Продават на търг цеха на убиеца на бургаската банкерка

http://petel.bg/Za-shesti-pat--Prodavat-na-targ-tseha-na-ubietsa-na-burgaskata-bankerka__135961

Снимка: Булфото Производственият имот на убиеца на бургаската банкерка Павлинка Йовчева – Любомир Симеонов, в сунгурларското село...

Шефът на ВМА ген. Петров: След Нова година и при нас ще може да се избира екип

http://pik.bg/шефът-на-вма-ген-петров-след-нова-година-и-при-нас-ще-може-да-се-избира-екип-news444754.html

Шефът на ВМА ген. Петров: След Нова година и при нас ще може да се избира екип

Ние приключихме с периода на трусовете. Военно медицинска академия стои много добре на краката си и от тук нататък сме се прицелили в растеж. За 10-те месеца тази година сме осъществили същия обем дейност, като разходите са намалели с 21 млн. лв. в сравнения със същия период миналата година. ВМА вече не инкасира нов дълг.

Това заяви ачалникът на най-предпочитаното здравно заведение в България – ВМА, генерал-майор член–кор., проф. Николай Петров, д.м.н. Той вече година и половина ръководи ВМА е категоричен, че не съжалява, че е поел този пост, съобщава БГНЕС.

ВМА празнува 124 години от основаването си, а началникът й е категоричен, че екипът на болницата с изключителна гордост ще посрещне и почете този празник, заради това през което е преминал и е постигнал за последните година и половина. „Ще използваме празника, в който да докладваме на нашите колеги до къде сме стигнали, какво сме постигнали, какво предстои, защото мисля, че минахме трудния период за академията”, каза генерал-майор Петров.

За дълговете, той не крие, че в последно време се дразни от това, че в публичното пространство ВМА вече се поставя като синоним на дългове. „ВМА продължава да бъде най-добрата болница в страната. Това го показват пациентите с техните предпочитания. Нашата болница е най-предпочитаната в България. Уважаваме работата на всички колеги, има много добри и прекрасни болници, но предпочитанията на пациентите ги водят при нас”, заяви той и подчерта, че това е най-голямата гордост за работещите във ВМА.

Генерал-майор Петров подчерта, че оценява като много добри финансовите резултати на ВМА и посочи, че са измерими. „Ето например ще ви кажа, че за 10 месеца тази година, съпоставени с 10-те месеца през 2014 г. сме осъществили същия обем дейност, като разходите са намалели с 21 млн. лв. - 21 млн. лв. на 10 – месечна база за сравнение. Дълговете към септември миналата година бяха около 130 млн. лв. В края на годината успяхме да ги намалим на около 103 млн. лв. след, което отново имаше лек ръст, защото това е един процес, свързан с огромни лихви по тези дългове. Към настоящия момент с много усилия и съвместна работа на всички колеги във ВМА не инкасираме нов дълг работейки. Имаме някои проблеми, които предстои да решим в бъдеще”, подчерта началникът на болницата.

ВМА започна да чисти дългове като новото ръководство на болницата предоговаря договори, вече големите разходи са предоговорени и от тук нататък ще се работи по това да се увеличават приходите. „Предполагам, че това още следващата година ще започне да се реализира по различни механизми, по линия на психиатрията, на поликлиниката и по линия на избора на екипа. „Ние досега избор на екип нямахме, всички болници имат такава услуга, от 2016г. ние ще стартираме такава услуга и така се надяваме, работейки ефективно да осигурим и повече средства като приходи и така да се борим с оставащия дълг”, посочи той. Втората част от реформата беше в структурна промяна по всички нива и етажи на ВМА. Така, спазвайки всички правила в тясна работа и сътрудничество със синдикалните организации, са съкратени 330 щатни места. „Те не бяха механично съкратени, а някои от тях пренасочихме към добре работещи структури, които трябваше да се разгънат. Така, че ние структурна реформа направихме най-вече по отношение на администрация и медицинските пунктове по военните поделения. Оставихме като щатни изпълнители достатъчно хора да вършат работа, но без всякакви излишества”, посочи генерал-майор Петров.

Няма закрити звена, напротив открити са нови. Началникът припомни, че стартира работа клиника по инвазивна кардиология, което все повече набира скорост. „Открихме стационар на клиниката по физиотерапия и рехабилитация, която е една от най-добрите в страната, но нямаше стационар. Преместихме клиниката по уши нос и гърло, за която ни атакуваха преди години, че децата в много мизерни условия се лекуват – те в момента са в най-добрите възможни условия”, посочи генерал-майорът. Той подчерта и, че вече е оборудван и остава да се изчисти и пусне в действие вторият блок на санаториума в Банкя, изброява и парите, които са успели да заделят за нова техника в отделните звена като например нов скенер за военна болница Варна. Клиниката по дерматология, която вече има ново ръководство се развива добре, дори и днес на празника началникът ще ги похвали, защото те са една от клиниките с най-бърз растеж. „Те увеличиха, ако не се лъжа, 6 пъти приходите от своята работа”, посочи генерал-майорът. Той подчертава и клиниката по гинекология, където обемът от работа също нараснал с 30-40%.

Шефът на ВМА се затруднява да отговори категорично на въпроса докъде стигна идеята на Дружеството на анестезиолозите в България в България, специален Фонд да финансира лечението на пострадали от катастрофи. „Това, което зависеше от нас – дружеството на реаниматорите в страната, ние го направихме”, заяви той и припомни, че на два пъти са анонсирали темата. Веднъж лятото и втория път, когато шефовете на реанимацията на 5 големи болници в страната извадиха данни. „Всичко това го докладвахме на министъра на здравеопазването и от там нататък доколкото знам вече има преговори с гилдията на застрахователите, но докъде са стигнали нещата вече не мога да отговоря. Движение не виждам по този въпрос към настоящия момент”, заяви той. „Няма логика, когато човек пострада при ПТП да не се финансира неговото лечение по 2 прости причини. Първо – това не е заболяване. Човек в пълно здраве може да бъде блъснат на улицата и това не е заболяване, нашето разбиране е, че не НЗОК и здравните осигуровки трябва да покриват това лечение, това е травма. И второ, ако човек има застраховка – те са точно за това – когато е болен да се осигурят средства, а не след като бъде излекуван да отиде да си взема застраховката. Това не е влог”, посочи той.

Генерал-майор Петров, който вече година и половина ръководи ВМА е категоричен, че не съжалява, че е поел този пост. „Не само за ръководството на ВМА, а и въобще – много постъпки съм имал в живота, които с течение на времето съм ги отчитал като неправилни, но съм такъв тип човек, че ако се върнем назад, сигурно пак ще направя същия път и ще извървя същите грешки и няма да съжалявам. Дори, когато съм грешал, за да успокоя може би съвестта си съм казвал – тогава така съм мислил, така съм решил, значи съм бил прав. Сега като разсъждавам виждам, че не съм бил прав, обаче, за да не съжалявам, аз си казвам: тогава, щом така съм решил, значи съм бил прав и така не мисля назад. Не съжалявам за нищо”, категоричен е началникът на ВМА.

За какво да внимавате при промоциите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144633

Наръчник на потребителя преди голямото пазаруване
Невероятна промоция! Голямо намаление! До 70% минус! Витрините крещят особено щедри оферти преди голямото пазаруване за Коледа и Нова година. Ако не губим своята прагматичност, наистина бихме могли да купим подаръци и продукти за трапезата на добри цени.
Наръчник на потребителя преди голямото пазаруване Невероятна промоция! Голямо намаление! До 70% минус! Витрините крещят особено щедри оферти преди голямото пазаруване за Коледа и Нова година. Ако не губим своята прагматичност, наистина бихме могли да купим подаръци и продукти за трапезата на добри цени.

За какво да внимавате при промоциите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144647

Наръчник на потребителя преди голямото пазаруване
Невероятна промоция! Голямо намаление! До 70% минус! Витрините крещят особено щедри оферти преди голямото пазаруване за Коледа и Нова година. Ако не губим своята прагматичност, наистина бихме могли да купим подаръци и продукти за трапезата на добри цени.
Наръчник на потребителя преди голямото пазаруване Невероятна промоция! Голямо намаление! До 70% минус! Витрините крещят особено щедри оферти преди голямото пазаруване за Коледа и Нова година. Ако не губим своята прагматичност, наистина бихме могли да купим подаръци и продукти за трапезата на добри цени.

Парламентът ще гласува бюджета за следващата година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146230

Парламентът ще гласува бюджета за следващата година. На извънредно заседание първо депутатите ще дебатират по парите за здраве, а след това ще гласуват и бюджета на общественото осигуряване, както и държавния бюджет за догодина, информира Нова тв. 
Вчера заседанието на бюджетната комисия беше бойкотирано от депутатите от БСП и от „Атака”,
Парламентът ще гласува бюджета за следващата година. На извънредно заседание първо депутатите ще дебатират по парите за здраве, а след това ще гласуват и бюджета на общественото осигуряване, както и държавния бюджет за догодина, информира Нова тв.  Вчера заседанието на бюджетната комисия беше бойкотирано от депутатите от БСП и от „Атака”,

Почти половината ХИВ-позитивни хора по света не знаят, че носят вируса

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/12/01/2659661_pochti_polovinata_hiv-pozitivni_hora_po_sveta_ne/?ref=rss


Почти 40 милиона души по света живеят с ХИВ, включително 2.6 милиона деца. Само през 2014 г. са били инфектирани около 2 млн. души, а от усложнения след развит СПИН са починали 1.2 млн. души. Въпреки значителното развитие в тестуването и диагностицирането на болестта обаче, все още се смята че около 49% от инфектираните с вируса не знаят за статуса си. 

Тези статистики припомня "Ройтерс" в Световния ден за борса срещу ХИВ/СПИН - 1 декември. Данните са от Световната здравна...

Папата: Светът е на прага на самоубийство

http://www.vesti.bg/sviat/papata-svetyt-e-na-praga-na-samoubijstvo-6046388

Фундаментализмът е винаги трагедия. Той не е религиозен, в него няма Бог, той е идолопоклонничество

Променят движението в София заради концерт

http://pik.bg/променят-движението-в-софия-заради-концерт-news444753.html

Променят движението в София заради концерт

Въвежда се организация на движението за провеждане на концерт в зала „Арена Армеец”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 19.00 до 22.00 часа се разрешава престоят и паркирането на пътни превозни средства в крайна дясна лента на двете пътни платна на бул. „Асен Йорданов” между бул. „Шипченски проход” и „Площад на авиацията”, без да се засягат спирките на масов градски транспорт.

От 18.30 до 22.30 часа на 01 декември всички превозни средства на масовия градски транспорт, движещи се по бул. „Цариградско шосе” над „Площад на авиацията” ще минават през „Площад на авиацията” и да спират двупосочно на площада на спирки „Площад на авиацията”.

Постоянният представител на САЩ в НАТО: Вашингтон и алиансът нямат отношение към решението за свалянето на Су-24

http://www.cross.bg/nato-tzeli-tyrtziya-1490081.html

/КРОСС/ САЩ и НАТО нямат никакво отношение към решението на Турция да свали руския Су-24М. Това заяви постоянният представител на САЩ в НАТО Дъглас Лут, отговаряйки на въпрос на ТАСС. „Това е било суверенно решение на Турция, – заяви той. – Нито САЩ, нито НАТО имат някакво отношение към него“. При това той добави, че от началото на ноември Турция поддържа контакт с НАТО за нарушаването на въздушното пространство от руски самолети. „В този смисъл контакти с Турция има, – продължи той. – Но що се отнася до дадения конкретен инцидент, то никаква координация тук не е имало“. „За успеха на коалицията са нужни общи цели“ Лут добави още, че единна военна коалиция с участието на Русия в Сирия не може да има, тъй като двете страни нямат общи цели. „За успеха на коалицията са необходими общи цели, а аз не мисля, че към днешна дата бе демонстрирано, че такива между нас и Русия има, – каза той. – Нашите цели са да победим (забранената в РФ терористична групировка) „Ислямска държава“, целите на Русия са да подкрепят сирийския режим срещу опозицията“. „Русия трябва да прави много повече за борбата с ИД, а към момента противопоставянето на тази групировка е второстепенна цел за Русия“, счита той

НАТО ревизира отношенията си с Русия на среща в Брюксел

http://frognews.bg/news_102863/NATO-revizira-otnosheniiata-si-s-Rusiia-na-sreshta-v-Briuksel/

Външните министри на страните, членуващи в НАТО, се срещат в Брюксел днес и утре. Основните теми в разговорите на предстоящата среща ще бъдат кризата в Сирия, както и отношенията на НАТО с Русия. В аванс генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че ще се търси механизъм за избягване на инциденти като този, при който Турция свали руски изтребител.

Вартоломей завладя българската църква в Одрин, четирима свещеници служат на гръцки език

http://pik.bg/вартоломей-завладя-българската-църква-в-одрин-четирима-свещеници-служат-на-гръцки-език-news444752.html

Вартоломей завладя българската църква в Одрин, четирима свещеници служат на гръцки език

Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги“ в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла.

Това разказа пред в. „Труд“ семейство от София. Специално за службата в нашия храм се изсипали гърци с 5 автобуса. От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия първия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. Св. Константин и Елена“. Точно в неделя там близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха.

„Това говори, че сме имали основателни съмнения за претенциите на Вселенския патриарх да заграби храмовете ни“, коментираха потърпевши от натиска на Вартоломей при визитата му в София. В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин.

В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, където има Българска църковна община в Истанбул. По турските закони храмът „Св. Георги“ е собственост на фондация „Св. Георги вакъф“, а „Св.св. Константин и Елена“ - на фондацията на Българската църква в Истанбул. За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне половин милион евро, докато Вселенската патриаршия не е сложила и една керемида. А гръцки попове са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха.

Най-важното от Варна във вчерашния 30 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307745

Съдът реши: Полицията не е трябвало да арестува Марешки Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е бил необоснован, постанови Върховният административен съд, който отмени полицейската заповед за задържането.

Жерар Депардьо разказа в книга как е приел исляма и се е сприятелил с Путин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146220

Френският актьор Жерар Депардьо сподели с читателите някои откровения за своя живот в книгата
Френският актьор Жерар Депардьо сподели с читателите някои откровения за своя живот в книгата "Невинен", пише Le Figaro. В нея той обяснява защо презира идеите на Просвещението, разказва как е приел исляма и изразява своето възхищение от Владимир Путин и Русия. По думите му руският народ не е изгубил своята невинност за разлика от американците,

Никола Саркози поиска центрове за „дерадикализация” на екстремисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_599946.html

За повече силови мерки против тероризма се обяви снощи френският опозиционен лидер Никола Саркози, който беше президент на страната от 2007 до 2012 година. Това съобщи АФП по повод снощната му реч пред симпатизанти в Руан. След като по принцип одобри, онова което правителството вече направи, лидерът на дясната Републиканска партия заяви: "Трябва да се върви по-нататък, трябва да се създадат центрове за дерадикализация". Саркози настойчиво повтори и предложението си да бъде криминализирано, следователно и подсъдно, влизането в ислямистки сайтове. "Прощавайте за сравнението, но който разглежда изображения за педофилия, е педофил, а ако някой разглежда изображения на джихадистите, е джихадист", подчерта той с уговорката "освен ако докаже, че е професор, който прави изследвания". Републиканският лидер, който говори в рамките на кампанията на регионалните избори в неделя, не спести и критики към правителството. "Ние одобрихме извънредното положение, обиските, решенията, които ни бяха отказани, когато ги искахме", каза той: "Но искаме да знаем какво е станало и защо след атентатите от януари (вкл. "Шарли Ебдо") нищо не беше направено".

Декември е месецът на големите оплаквания

http://www.grreporter.info/dekemvri-e-mesetst-na-golemite-oplakvaniya/18294

През месеца се формира фаза последна четвърт (аспект квадрат) между планетите Сатурн и Нептун. Това е рядък аспект, тъй като се случва веднъж на 35 – 36 години. Сигналът, който носи за света е свързан с това, че има събития, които подкопават стабилността на различните структури, които са изградени.

прочети повече

Знайте си правата, когато купувате

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144626

Наръчник на потребителя за коледния пазар
В началото на декември започва да витае предчувствие за празник – идва 8 декември за настоящи и бивши студенти, наближават Коледа и Нова година. Търговските центрове и витрините на магазините примамват с красиви украси, големи намаления и атрактивни оферти. Завладени от приповдигнато настроение,
Наръчник на потребителя за коледния пазар В началото на декември започва да витае предчувствие за празник – идва 8 декември за настоящи и бивши студенти, наближават Коледа и Нова година. Търговските центрове и витрините на магазините примамват с красиви украси, големи намаления и атрактивни оферти. Завладени от приповдигнато настроение,

Знайте си правата, когато купувате

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5144630

Наръчник на потребителя за коледния пазар
В началото на декември започва да витае предчувствие за празник – идва 8 декември за настоящи и бивши студенти, наближават Коледа и Нова година. Търговските центрове и витрините на магазините примамват с красиви украси, големи намаления и атрактивни оферти. Завладени от приповдигнато настроение,
Наръчник на потребителя за коледния пазар В началото на декември започва да витае предчувствие за празник – идва 8 декември за настоящи и бивши студенти, наближават Коледа и Нова година. Търговските центрове и витрините на магазините примамват с красиви украси, големи намаления и атрактивни оферти. Завладени от приповдигнато настроение,

Христо Бисеров очаква присъда

http://offnews.bg/news/n_1/n_599945.html

Софийският градски съд (СГС) днес ще обяви решението си по делото срещу бившия заместник-председател на 42-то Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров . Той е подсъдим за данъчни и валутни престъпления. Делото срещу Бисеров мина скоростно на първа инстанция. След като стартира в понеделник сутринта, същият ден следобяд бяха се проведоха заключителните пледоарии, когато прокуратурата поиска присъда от 4 години затвор . В началото на април прокуратурата внесе за първи път обвинителен акт срещу Бисеров. Съдът го върна заради пропуски. Второто внасяне на обвинителния акт стана през октомври.  Бисеров отговаря за извършени три умишлени престъпления – за избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за нарушаване на валутния закон относно задължението за деклариране на сделки с валутни ценности, извършено при условията на продължавано престъпление и за затаяване на истина в писмена декларация по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадена пред Сметната палата. Последва запор, наложен от СГС по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, на имущество на обща стойност 1 555 883 лв. на Бисеров и на сина му Ивайло Главинков . Първоначално Главников беше обвиняем по същото дело, но впоследствие обвиненията паднаха, а събраните в хода на разследването материали бяха отделени в друго дело. Държавата ще си търси близо 19 хил. лв. от Христо Бисеров реши съдът в понеделник, след като прие Министерството на финансите да бъде граждански ищец в процеса. Сумата е от неплатени данъци. Прокуратурата се отказа от част от призованите свидетели. Така трябваше да бъдат разпитани само съпругата на Бисеров - Мария, Ивайло Главников и полицай от столичното 4-о РПУ. Първите двама не дадоха показания, тъй като са в родниниски отношения с Бисеров и законът позволява това. В съда беше представена единствено счетоводна експертиза. От нея става ясно, че на 10 септември 2010 г. съпругата на Бисеров - Мария, превела на мъжа си заем от 138 831 евро, с които той три дни по-късно е погасил ипотечен кредит . Това обаче е отразено като разход на бившия политик и така се получава отрицателен баланс - че той е харчил повече средства, отколкото е получавал. Например за цялата 2012 г. експертизата твърди, че Бисеров е похарчил 273 422 лв. повече от доходите си. Тъй като произходът на средствата не е уточнен, се приема, че те са облагаеми.

Световен ден за борба със СПИН

http://www.moreto.net/novini.php?n=307802

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН. За първи път денят е отбелязан през 1988г. СПИН e съкращение на Синдром на придобитата имунна недостатъчност, а заболяването се причинява от смъртоносния вирус ХИВ. Заразяването засяга имунната система - частта на тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми като бактериите и вирусите.

Формула 1 има нужда от шоу и борба срещу "Мерцедес"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2659432_formula_1_ima_nujda_ot_shou_i_borba_sreshtu_mercedes/?ref=rss


Шефът на "Ферари" Маурицио Аривабене си постави за цел да изтрие усмивката от лицето на колегата си от "Мерцедес" Тото Волф през следващия сезон, но останалите се притесняват, че Формула 1 е заклещена към шаблона. 

При все по-големия списък от предизвикателства извън пистата и обичайните заглавия за скука, липсата на конкуренция предизвиква множество притеснения след двете години на тотална доминация на "Мерцедес". 

"Сребърните стрели" спечелиха 16 от 19 състезания, взеха...

Започва 13-то издание на "Българската Коледа"

http://www.cross.bg/lechenie-detza-sustoyaniya-1490093.html

/КРОСС/В спешния институт "Пирогов" официално ще бъде обявено началото на 13-то издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Кампания 2015/2016 година е с акцент " Реанимация и интензивно лечение на деца в критично здравословно състояние". Почти 5 на сто от постъпващите за лечение деца са във връзка със заплашващи живота критични състояния, налагащи незабавна висококвалифицирана помощ. Критичните здравословни състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика и започване на адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация или загуба на детски живот. Най-тежките случаи на критични състояния са при рисково родени деца с различни животозастрашаващи състояния, деца с тежки форми на инфекция, травми, с нарушени жизнени функции на основни органи, вродени аномалии, гърчове, аспирация на чужди тела в дихателните пътища. Между 350 до 500 деца годишно изпадат в различни спешни животозастрашаващи състояния. Денонощно в реанимациите се борят за живота на всяко дете изпаднало в критично състояние. Това важи с особена сила за най-малките - до едногодишна възраст и новородените

Путин: РФ е преизпълнила ангажиментите си по Протокола от Киото, забавяйки глобалното затопляне с почти година

http://www.cross.bg/rysiya-ryskiyat-pytin-1490082.html

/КРОСС/ Русия е преизпълнила задълженията си по Протокола от Киото, а намаляването от нея на емисиите на парникови газове е сравнимо с общия годишен обем на замърсяването на атмосферата в света. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта са на конференцията на ООН за климата в Париж, съобщи ТАСС. „Да отделяме внимание на развитието и да се грижим за природата“ „Ние преизпълнихме задълженията си по Протокола от Киото“, заяви руският лидер. По думите му, през периода 1991 – 2012 г. Русия „не само не е допуснала увеличаване на емисиите на парникови газове, но значително ги е намалила, благодарение на което в атмосферата не са попаднали близо 40 млрд. тона еквивалент въглероден диоксид“. За сравнение Путин посочи обемът на емисиите на парникови газове на всички страни в света през 2012 г., който е 46 млрд. тона. „Тоест, може да се каже, че усилията на Русия позволиха да се забави глобалното затопляне с близо година“, каза руският президент. Той поясни, че парниковите емисии в РФ успешно са били понижени благодарение на модернизацията на икономиката и внедряването на екологично чисти, енергоспестяващи технологии. „И едновременно с това за същото време ние успяхме на практика да увеличим двойно БВП на страната, – отбеляза президентът

През декември военно оборудване на САЩ ще бъде разположено в Румъния, България и Литва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146212

Около 70 единици американско военно оборудване ще пристигнат в Румъния от Германия на 1 декември за нуждите на операция „Атлантическо решение“, съобщи говорител на Пентагона, се казва в съобщение на страницата на министерство на отбраната на САЩ, цитирано от
Около 70 единици американско военно оборудване ще пристигнат в Румъния от Германия на 1 декември за нуждите на операция „Атлантическо решение“, съобщи говорител на Пентагона, се казва в съобщение на страницата на министерство на отбраната на САЩ, цитирано от "Фокус". Друго оборудване ще пристигне в България и Литва по-късно през декември,

СЗО с три нови препоръки за борба срещу ХИВ/СПИН

http://health.actualno.com/szo-s-tri-novi-preporyki-za-borba-sreshtu-hivspin-news_510684.html

Точно преди Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН, който се отбелязва днес (1 декември), Световната здравна организация (СЗО) анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки: 1. Незабавна терапия за всички носители на вируса, незав

Теменужка Петкова: Цената на тока ще е такава, каквато я определи пазара

http://business.actualno.com/temenujka-petkova-cenata-na-toka-shte-e-takava-kakvato-ja-opredeli-pazara-news_510728.html

Преди да стигнем до отговор на въпроса дали ще се вдигне ли цената на тока, на първо място трябва да бъде ясно, че на практика пълната либерализация е процес, който задължително трябва да се случи в България. Ние сме една от последните страни, които не го е направила, имаме ангажименти, които трябва да го изпълним. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV. Петкова поясни, че либерализацията означава, че когато си плащаме тока, цената на електрическата енергия няма

Защо прегръдката е най-добрият подарък за Коледа?

http://health.actualno.com/zashto-pregrydkata-e-naj-dobrijat-podaryk-za-koleda-news_510230.html

Колко щастлив си точно в този момент? Предстоят най-светлите празници, а ти се колебаеш в отговора. А знаеш ли, че има простичка рецепта, която ще те направи гарантирано по-щастлив и тя се крие в споделената прегръдка? Няма нищо по-приятно от края на мразовития работен ден, когато в очакване на коледното чудо сме прегърнали любимия човек. Тогава се чувстваме специални, обичани и защитени. Освен това е научно доказано, че когато прегръщаме някого, се стимулира отделянето на хормоните на любовта

Правата на детето - истинските проблеми, не тези на Гери-Никол

http://viewpoint.actualno.com/pravata-na-deteto---istinskite-problemi-ne-tezi-na-geri-nikol-news_510680.html

Опитът за истерия относно реакцията на ДАЗД по отношение на клипа на най-новата песен на 17-годишната певица Гери-Никол провокира Асоциацията за детско развитие Член 24 да изпрати отново, чрез медиите, свое писмо за проблемите относно правата на детето в България. Писмото е писано от г-н Любомир Данков и в него са засегнати реални проблеми с правната уредба, за които правителството на Бойко Борисов изглежда нехае. Затова Actualno.com синтезира най-важните забележки на г-н Данков - дано ако не Ми

Изход от Париж: 5 причини за оптимизъм

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/12/01/2659491_izhod_ot_parij_5_prichini_za_optimizum/?ref=rss


Бройката варира, но по последни данни срещата на върха в Париж, с която днес започва дългоочакваната климатична конференция COP21 ще събере 147 световни лидери.

Това е най-грандиозното дипломатическо събитие на годината, а вероятно ще бъде и най-неловкото – тъй като разклатеният геополитическият климат е на дневния ред редом до истинския. 20-годишната история на тези срещи е съставена предимно от политиканстване, провали и протакане. Този път, обаче, се очаква да се случи нещо...

Ето кои абонати остават без ток днес във Варна

http://petel.bg/Eto-koi-abonati-ostavat-bez-tok-dnes-vav-Varna__135954

Илюстрация: Булфото Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес ще бъде...

Според експерт: Цялата ни данъчна система е сбъркана

http://petel.bg/Spored-ekspert--TSyalata-ni-danachna-sistema-e-sbarkana__135955

Илюстрация: Булфото Премиерът Бойко Борисов насърчи кметовете да вдигнат данъците. Това обаче повдига въпроса с колко ще поскъпне...

Радан Кънев от ефира: В съдебната система има сериозна престъпна мрежа

http://petel.bg/Radan-Kanev-ot-efira--V-sadebnata-sistema-ima-seriozna-prestapna-mrezha__135957

Снимка: Булфото „Скандалът е много голям, защото подсъдимата Ченалова говори по медиите. Записите са си записи. Те могат да са...

Русия обвини НАТО за сваления Су-24

http://petel.bg/Rusiya-obvini-NATO-za-svaleniya-Su-24__135958

Снимка: youtube Постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко обвини алианса, че „политически е прикрил” Анкара при...

От 2016-та: Училищата и детските градини във Варна сами ще избират ресурсни учители

http://petel.bg/Ot-2016-ta--Uchilishhata-i-detskite-gradini-vav-Varna-sami-shhe-izbirat-resursni-uchiteli__135959

Илюстрация: Булфото От следващата учебна година, училищата и детските градини във Варна ще имат възможност сами да избират ресурсните...

Японските компании започват редовни проверки на служителите за стрес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146206

Японските компании с персонал над 50 души вече са задължени да предлагат на своите служители да преминават проверка за нивото на стрес. Съответните поправки в закона за безопасност на труда влязоха в сила от 1 декември, предаде NHK. Целта на проверките е да се преразпредели натоварването на служителите и така да са предотврати развиване на
Японските компании с персонал над 50 души вече са задължени да предлагат на своите служители да преминават проверка за нивото на стрес. Съответните поправки в закона за безопасност на труда влязоха в сила от 1 декември, предаде NHK. Целта на проверките е да се преразпредели натоварването на служителите и така да са предотврати развиване на

Пътна обстановка в страната - 1 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307795

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: Стеснява се за движение участъкът от км 66+700 до км 67+430, дясно платно, посока Пловдив /преди и след съоръжението при км 67/, поради полагане на хоризонтална маркировка; във връзка с превантивен ремонт и възстановяване на технико-икономическите характеристики на участъка от магистралата от км 60+000 до км 90+200 се въвежда ВОБД: Алтернативно направление на АМ „Тракия“ Пловдив-София е подбалканският път І-6 София-Пирдоп-Карлово.

Започва месецът, в който всеки здравноосигурен може да смени личния си лекар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2659922_zapochva_mesecut_v_koito_vseki_zdravnoosiguren_moje_da/?ref=rss


От днес (1 декември) до края на месеца всеки здравноосигурен има право да смени личния си лекар. Това е възможно два пъти в годината - през юни и през декември, когато не е при извънредни обстоятелства.

За да сменят личния си лекар, пациентите трябва да изберат друг, сключил договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да отидат при него с попълнен формуляр за постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Формата може да се изтегли от сайта на касата - от секцията...

Football Manager 2016 с лига за приятели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145715

Симулаторът добавя пълна статистика на играчите
Средата на май 2016 г. футболистите ми стъпват на терена. Последният мач за сезона срещу отбора на близък приятел, с когото от години се състезаваме на Football Manager. Трябва ми победа, за да прибера титлата у дома. Ако пък Тони ме бие - отборът му се спасява от изпадане.
Симулаторът добавя пълна статистика на играчите Средата на май 2016 г. футболистите ми стъпват на терена. Последният мач за сезона срещу отбора на близък приятел, с когото от години се състезаваме на Football Manager. Трябва ми победа, за да прибера титлата у дома. Ако пък Тони ме бие - отборът му се спасява от изпадане.

Озверяваме бавно, неусетно почти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145848

Не може да сложим до всеки лекар полицай
То не е за песен, а за плач. Агресията става ежедневие. Или еженощие. Защото поредният побой в здравно заведение се случи онази нощ. Боя се, че това вече не учудва никого. Че това не тревожи никого. Освен потърпевшите и техните близки.
Докарват възрастен човек със счупени ребра, който твърди,
Не може да сложим до всеки лекар полицай То не е за песен, а за плач. Агресията става ежедневие. Или еженощие. Защото поредният побой в здравно заведение се случи онази нощ. Боя се, че това вече не учудва никого. Че това не тревожи никого. Освен потърпевшите и техните близки. Докарват възрастен човек със счупени ребра, който твърди,

Депутатите гласуват за последно Бюджет 2016

http://frognews.bg/news_102862/Deputatite-glasuvat-za-posledno-Biudjet-2016/

Депутатите се събират днес на извънредно заседание, за да започнат обсъждането и гласуването на второ четене на парите за здраве, държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за догодина.

Максималните температури ще са между 10° и 15°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5146204

Днес, облачността ще е разкъсана – средна и висока, по-значителна над западната половина от страната. Вятърът ще е от запад-северозапад, след обяд ще е умерен, в Дунавската равнина и силен. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане малко по-високо от средното за декември.
Днес, облачността ще е разкъсана – средна и висока, по-значителна над западната половина от страната. Вятърът ще е от запад-северозапад, след обяд ще е умерен, в Дунавската равнина и силен. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане малко по-високо от средното за декември.

Максималните температури ще са между 10° и 15°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5146198

Днес, облачността ще е разкъсана – средна и висока, по-значителна над западната половина от страната. Вятърът ще е от запад-северозапад, след обяд ще е умерен, в Дунавската равнина и силен. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане малко по-високо от средното за декември.
Днес, облачността ще е разкъсана – средна и висока, по-значителна над западната половина от страната. Вятърът ще е от запад-северозапад, след обяд ще е умерен, в Дунавската равнина и силен. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане малко по-високо от средното за декември.

Светлините на коледната елха в София ще бъдат запалени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2659919_svetlinite_na_kolednata_elha_v_sofiia_shte_budat/?ref=rss


Светлините на коледната елха в София ще бъдат запалени тази вечер в 19 ч., съобщиха от пресцентъра на Столичната община. По-рано през деня - от 13 ч., ще бъде представен ретротрамвай на пл. "Възраждане".

Коледната елха е поставена пред хотел "Рила" на ул. "Алабин". Дървото е високо над 20 метра, закичено е с 300 метра гирлянди и над 200 лампички и 110 топки, уточняват от местната управа. На събитието ще присъстват Габриела и Иван, които представиха на България на конкурса "Детската...

Либерални организации искат суспендиране на членството на Унгария в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/01/2659843_liberalni_organizacii_iskat_suspendirane_na/?ref=rss


Днес започна нова Европейска гражданска инициатива (ЕГИ), подканваща Европейската комисия да задейства процедура срещу Унгария за нарушения на основните европейски ценности, съобщи ЕК в съобщение до медиите.

Ако бъде активиран член 7 от Договора за ЕС, Унгария ще бъде лишена от право на глас в Съвета на Европейския съюз. Този член предвижда Съветът на ЕС да проучи дали наистина има сериозни и постоянни нарушения на дефинираните в договора принципи: човешко достойнство, свобода,...

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=307762

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 1 декември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Фрог око: Грудев пак лъже, оставката му ще спаси земеделието

http://frognews.bg/news_102860/Frog-oko-Grudev-pak-laje-ostavkata-mu-shte-spasi-zemedelieto/

Грудев лъже! За пореден път! 15-та нотификация, която би трябвало да узакони безумията му, НЯМА ДА БЪДЕ ОДОБРЕНА от Европейската комисия, за което от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители бяхме лично уверени от представителите на комисията, съобщават от ААЗП.

Фрог око: Грудев пак лъже, оставката му спасява земеделието

http://frognews.bg/news_102860/Frog-oko-Grudev-pak-laje-ostavkata-mu-spasiava-zemedelieto/

Грудев лъже! За пореден път! 15-та нотификация, която би трябвало да узакони безумията му, НЯМА ДА БЪДЕ ОДОБРЕНА от Европейската комисия, за което от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители бяхме лично уверени от представителите на комисията, съобщават от ААЗП.

500 фирми чакат в резервен списък за европари

http://pik.bg/500-фирми-чакат-в-резервен-списък-за-европари-news444741.html

500 фирми чакат в резервен списък за европари

Възможност да договори още 100 млн. лв. по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" търси Министерството на икономиката. Целта е с тях да се финансират проекти за подобряване на производствения капацитет в малки и средни фирми. Първите 202 договора по програмата ще бъдат сключени до Коледа, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски.Други близо 500 проекта, преминали успешно техническата и финансовата оценка, ще чакат в резервен списък осигуряването на допълнителни пари. "Надяваме се да финансираме поне още 200 от тях", каза Лукарски. Той отчете огромен интерес от страна на бизнеса за участие в първия краен срок за набиране на проекти по мярката "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия". По нея бяха подадени 844 проекта от фирми с ниско-технологични и средно ниско-технологични производства на обща стойност, която четирикратно надвишава бюджета от 60 млн. евро. Преобладават проекти за обновяване на производства на метални изделия, облекла, каучукови и пластмасови изделия, мебели и хранителни продукти.

От одобрените до момента 202 проекта, 63 ще се изпълняват в най-бедния район на страната - Северозападния. В процес на оценка са проектите, постъпили във втория краен срок - 280, както и тези, постъпили в третия краен срок - 203. Те са на предприятия с високо и средно високо технологични промишлени производства.

Ердоган: Давам оставка, ако докажат, че купуваме петрол от ИДИЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_599941.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се потвърдят твърденията, че неговата страна е купувала петрол от международната терористична организация "Ислямска държава", съобщи dariknews, цитирайки ТАСС. "Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли", заяви Ердоган пред медиите в Париж в отговор на твърденията на руския президент Путин, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите. "Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол. Пора рано руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на „Ислямска държава" с петрола. „Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция", заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в Сирия. „Защитата на туркмените е само предлог", добави руския президент.

Посланикът на Република Турция в София - Сюлейман Гьокче: НАТО и международната общност ни подкрепят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145323

С българските власти имаме близко сътрудничество, Турция и България са две приятелски страни


- Ваше превъзходителство, как според вас ще се отразят последните събития на сигурността на Турция, региона, Европа и света?
- Предполагам имате предвид сирийската криза. Това е много сериозен проблем, по който международната общност трябва да постигне
С българските власти имаме близко сътрудничество, Турция и България са две приятелски страни - Ваше превъзходителство, как според вас ще се отразят последните събития на сигурността на Турция, региона, Европа и света? - Предполагам имате предвид сирийската криза. Това е много сериозен проблем, по който международната общност трябва да постигне

IBM: 2015 е годината на раснъмуера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145734

Вирусът, искащ откуп, за да отключи файлове, удари и съдебната система у нас
2015-а е годината на рансъмуера. До това заключение са стигнали от X-Team, звеното, занимаващо се с анализ на сигурността към IBM. Те обръщат специално внимание на този тип заплаха, нанесла в последните години щети за десетки милиони долари на обикновени потребители,
Вирусът, искащ откуп, за да отключи файлове, удари и съдебната система у нас 2015-а е годината на рансъмуера. До това заключение са стигнали от X-Team, звеното, занимаващо се с анализ на сигурността към IBM. Те обръщат специално внимание на този тип заплаха, нанесла в последните години щети за десетки милиони долари на обикновени потребители,

Елхата на София грейва довечера

http://offnews.bg/news/n_1/n_599932.html

Елхата на София грейва тази вечер, столичният кмет Йорданка Фандъкова ще запали светлините на коледното дърво в 19 часа в градинката пред хотел "Рила" на улица "Алабин".  На купона ще присъстват българските участници в Детската Евровизия – Габриела и Иван, както и актьори от столични театри и спортисти, съобщиха от Столична община. Празничната програма започва в 17.00 ч., ще участват вокална група от Столичен център за работа с деца „Бели Брези”, вокална формация „Трикси”, младите певци от вокално „Студио Артес”, вокална група „Чудните калинки”, детско танцово студио „Хорце”, експериментална театрална студия „Игра” към Общински културен институт „Средец”, ученици от 144 СОУ „Народни будители”, вокално студио „Рьорих”, вокална група „Смехоранчета”, група „Вакали”, оперетните артисти Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски, както и Габриела Йорданова и Иван Стоянов. Ретро трамвай ще се движи от 17.00 ч. до 19.00 ч. от пл. „Възраждане” до пл. „Журналист” и обратно. В 18.00 ч. от бул. „Патриарх Евтимий” по бул. „Витоша” ще премине празнично шествие с участието на деца от столични училища, предвождани от група „Вакали”.  Заради събитието се въвежда временна организация на движението. От 6.00 до 22.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участващите в украсата на елхата и официалната церемония на запалването на коледните светлини на елхата по ул. „Алабин” между ул. „Цар Калоян” и ул. „Леге”. От 16.00 до 20.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мероприятието на бул. „Патриарх Евтимий” между ул. „Христо Белчев” и бул. „Витоша”. От 16.30 часа до приключване на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Алабин” между ул. „Леге” и ул. „Цар Калоян”. Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението.

Кънев защити Цацаров: Главният прокурор е изнудван от мафиотски синдикат

http://politics.actualno.com/kynev-zashtiti-cacarov-glavnijat-prokuror-e-iznudvan-ot-mafiotski-sindikat-news_510726.html

„Яневагейт” стана много сериозен скандал, откакто подсъдимата Румяна Ченалова започна да говори по медиите. Безспорно и сценарий има – никой не може да ме накара, че Ченалова говори без да има „много сериозен криминален гръб”. Има и скандал, има и изнудване и главният прокурор се поддава на това изнудване. Той влиза в говоренето на най-долнопробната част от българските медии, смята лидерът на ДСБ Радан Кънев, който говори пред Нова телевизия. Аз не съм от особено в

Аз не съм от особено важните хора в българската политика – дет се вика съм 1,70 висок

http://cite.actualno.com/az-ne-sym-ot-osobeno-vajnite-hora-v-bylgarskata-politika--det-se-vika-sym-170-visok-news_510727.html

Така лидерът на ДБС Радан Кънев определи ролята си в тежката съдебна реформа, която България така и не може да извърши 25 години. Ако залагаме на едни и същи кадри с тежки зависимости, няма да мръднем. Ако едни и същи пияндурници се мъкнат по телевизионните студия като експерти по всичко, а знаем, че са ченгета, няма да мръднем. Как хора, които са играли с престъпници и мутри, ще управляват европейска държава - ми не могат, подчерта Радан Кънев.

В очакване на Silence на Мартин Скорсезе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144635

Часове преди 73-тия рожден ден на великия визионер Мартин Скорсезе на 17 ноември във виртуалното пространство изплува официален кадър от новия му филм Silence - историческа драма по романа Шусаку Ендо за млад йезуитски свещеник (Андрю Гарфийлд), който отива в Япония през XVII век, за да помогне на местната църква и да разбере дали са верни
Часове преди 73-тия рожден ден на великия визионер Мартин Скорсезе на 17 ноември във виртуалното пространство изплува официален кадър от новия му филм Silence - историческа драма по романа Шусаку Ендо за млад йезуитски свещеник (Андрю Гарфийлд), който отива в Япония през XVII век, за да помогне на местната църква и да разбере дали са верни

Дните на предизвикателствата ще включват и климатична конференция

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2659834_dnite_na_predizvikatelstvata_shte_vkljuchvat_i/?ref=rss


Паралелно със срещата на върха на ООН в Париж за световните климатични промени в София ще се проведе еднодневно събитие с фокус върху българския контекст на проблематиката.

На 3 декември от 10 ч. стартира конференцията "Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм", който ще бъде част от програмата на фестивала "Дни на предизвикателствата". Фестивалът започва днес в зала 3 на НДК.

Конференцията има за цел да представи важността на темата...

Лекарите ще излязат на протест

http://bulgarski.pogled.info/news/69619/Lekarite-shte-izlyazat-na-protest

/Поглед.инфо/ Лекарите може да излязат на протест, ако начинът на договаряне на лечебните дейности не се промени, съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Палят светлините на Коледната елха в София

http://pik.bg/палят-светлините-на-коледната-елха-в-софия-news444736.html

Палят светлините на Коледната елха в София

На 1 декември в градината пред хотел „Рила” /на ул. „Алабин”/ ще бъдат запалени светлините на Коледната елха на София. В 17.00 ч. започва празничната програма, в която ще участват вокална група от Столичен център за работа с деца „Бели Брези”, солисти от Арт център „Стринджендо”, младите певци от вокално „Студио Артес”, вокална група „Чудните калинки”, детско танцово студио „Хорце”, експериментална театрална студия „Игра” към Общински културен институт „Средец”, ученици от 144 СОУ „Народни будители”, вокално студио „Рьорих”, вокална група „Смехоранчета”, група „Вакали”, оперетните артисти Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски, както и българските участници в „Детска Евровизия” `2015 – Габриела Йорданова и Иван Стоянов.

Ретро трамвай ще се движи от 17.00 ч. до 19.00 ч. по маршрут: пл. „Възраждане” – пл. „Журналист” – пл. „Възраждане”, а пътниците ще се забавляват с музика, изпълнявана на живо от Дикси Бойс Бенд. В 18.00 ч., от бул. „П. Евтимий” по бул. „Витоша” в посока ул. „Алабин” ще премине празнично шествие, с участието на деца от столични училища, предвождани от група „Вакали”. 

Гърция спря мигрантите, те легнаха на релсите (Видео)

http://petel.bg/Gartsiya-sprya-migrantite--te-legnaha-na-relsite--Video-__135951

Кадър: Нова тв Македонците изградиха заграждения и спряха да приемат от гръцка територия в последните няколко дни икономически...

Ето къде ще има радарите за превишена скорост днес във Варна и областта

http://petel.bg/Eto-kade-shhe-ima-radarite-za-previshena-skorost-dnes-vav-Varna-i-oblastta__135953

Илюстрация: Булфото Ето къде днес служители на пътната полиция ще следят днес за превишена скорост във Варна и областта: 8:10 - 09:30   часа...

Четат ТТИП в тайна стаичка във външно

http://bulgarski.pogled.info/news/69618/CHetat-TTIP-v-taina-staichka-vav-vanshno

/Поглед.инфо/ Европейската комисия ще отвори тайна стаичка в Министерството на външните работи (МВнР), където народни представители и министри ще могат да четат постигнатите договорености по подготвяното търговско споразумение между ЕС и САЩ.

Коледната трапеза на цени от миналата година

http://pik.bg/коледната-трапеза-на-цени-от-миналата-година-news444716.html

Коледната трапеза на цени от миналата година

Коледната трапеза тази година ще струва колкото и предходната, казва председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. По думите му цените на основните хранителни продукти - брашно, мляко и месо, остават стабилни.

Като хубава новина той посочи, че цената на олиото е тръгнала нагоре на световните борси, като е стигнала до 1000 евро за тон, но за последните две седмици бележи сериозен спад с около 200 евро. Според Иванов пазарът е спокоен, като при плодове и зеленчуците има характерната сезонност.

 

 

 

"Стандарт"

 

Ще скочат ли сметките за ток при либерализация на пазара

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/shte-skochat-li-smetkite-za-tok-pri-liberalizaciia-na-pazara-6046389

Измислена, за да облекчи сметките ни, либерализацията всъщност ще ги натовари, поне в началото, сочи оценката на експертите

На 1 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145488

Александър Александров, космонавт
Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ
Бисерка Бенишева, посланик в Унгария
Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна
Д-р Димитър Игнатов, лекар
Дичо (Христов), музикант
Мария Илиева, певица
Добринка Станкова, актриса
Живко Гинчев, журналист
Иван Пушкаров, икономически консултант,
Александър Александров, космонавт Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ Бисерка Бенишева, посланик в Унгария Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна Д-р Димитър Игнатов, лекар Дичо (Христов), музикант Мария Илиева, певица Добринка Станкова, актриса Живко Гинчев, журналист Иван Пушкаров, икономически консултант,

Търси се концесионер за 400 колела под наем в центъра на София (карта)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2659691_tursi_se_koncesioner_za_400_kolela_pod_naem_v_centura/?ref=rss


Система за отдаване под наем на велосипеди в центъра на София с 33 стоянки за 400 колела, която да се поддържа от частна фирма на концесия. Това предвижда доклад на кмета на града Йорданка Фандъкова, внесен за разглеждане от столичните общинари. Предложението е първи етап, като занапред се предвижда поетапно да се обхванат и кварталите и периферните зони на столицата.

Реклама срещу поддържане на системата

Идеята е частна фирма да обслужва и поддържа услугата, като срещу...

Прогноза за времето - 1 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=307757

По морския бряг днес ще бъде с разкъсана облачност, след обяд намаляваща до слънчево. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са между 10° и 14°. Температурата на морската вода е около 13°, а вълнението на морето 2 - 3 бала.

Джеб Буш: САЩ трябва да водят диалог с Русия само от позицията на силата

http://svetoven.pogled.info/news/69617/Dzheb-Bush-SASHT-tryabva-da-vodyat-dialog-s-Rusiya-samo-ot-pozitsiyata-na-silata

/Поглед.инфо/ „Ако бъдем силни, ще ни е по-лесно да си сътрудничим с нея“, съобщи кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия, бивш губернатор на щата Флорида Джеб Буш, предаде в неделя (29 ноември) агенция ТАСС.

Най-бедните страни трябва да съберат $1 трилион за борба с промените в климата

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/12/01/2659984_nai-bednite_strani_triabva_da_suberat_1_trilion_za/?ref=rss


48-те най-бедни страни в света ще трябва да съберат 1 трилион долара между 2020 г. и 2030 г. , за да изпълнят поставените цели за борба срещу изменението на климата, твърди нов доклад, цитиран от "Ройтерс".

Оценките, направени въз основа на плановете на най-слабо развитите държави за мерки за ограничаване на глобалното затопляне, сочат, че те ще им струват по 93.7 млрд. долара годишно след 2020 г. Тази сума включа 53.8 млрд. долара годишно за намаляване на вредните емисии и 39.9 млрд. долара за преодоляване на последствията от по-екстремните прояви на времето и покачването нивото на световния океан. Това сочи анализ на базирания в Лондон Международен институт за околна среда и развитие (IIED).

Директорът на организацията Андрю Нортън отбелязва, че най-бедните страни получават по-малко от една трета от отпусканите от богатите държави средства за борба с климатичните промени.

Гражданите в най-слабо развитите страни – сред които Етиопия, Замбия, Йемен и тихоокеанските островни държави – са сред най-потърпевшите от природни бедствия като продължителни суши, наводнения, бури и др. В същото време тази част от света произвежда съвсем малко количество вредни емисии, считани за главния виновник за промените в климата.

Тези държави обикновено не разполагат със средства и експертни знания, за да овладеят негативните последствия от измененията във времето. Въпреки това всички те са ангажирани в борбата срещу климатичните промени чрез т.нар. Планирани национално определени вноски (INDCs). В тези планове е описано как държавите ще намалят вредните емисии след 2020 г. - например чрез преминаване към възобновяеми енергийни източници или към изграждане на екологичен градски транспорт.

Според експертите най-бедните страни не могат да изпълнят тези цели без международно финансиране.


В понеделник правителствата на 11 страни обещаха да отпуснат до 250 милиона долара, за да помогнат на най-слабо развитите държави да се справят с последствията от промените в климата.

Канада, Дания, Франция, Финландия, Германия, Ирландия, Италия, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ съобщиха, че ще направят вноски за климатичния фонд за най-бедните страни, който се администрира от Глобалния екологичен фонд.

Междувременно Бил Гейтс и други инвеститори се ангажираха да осигурят 7 милиарда долара за научно-изследователска и развойна дейност в областта на екологично чистата енергия, предаде БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Съоснователят на Microsoft обяви инвестицията като част от по-широка инициатива с правителства по света, които обещават да удвоят разходите за изследвания в сферата на възобновяемата енергия.

Гейтс заяви пред журналисти в Париж, където вчера официално започна срещата на върха за климата, че се надява през идните дни още инвеститори да се включат в начинанието. Парите се набират от богати индивидуални инвеститори и Калифорнийския университет.

В рамките на климатичната среща в Париж световните лидери трябва да стигнат до споразумение по какъв начин ще осигурят обещаните 100 млрд. долара годишно до 2020 г. за развиващите се страни.

Най-бедните страни трябва да съберат $1 трилион за борба с промените в климата

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/12/01/2659984_nai-bednite_strani_triabva_da_suberat_1_trilion_za/?ref=rss


48-те най-бедни страни в света ще трябва да съберат 1 трилион долара между 2020 г. и 2030 г. , за да изпълнят поставените цели за борба срещу изменението на климата, твърди нов доклад, цитиран от "Ройтерс".

Оценките, направени въз основа на плановете на най-слабо развитите държави за мерки за ограничаване на глобалното затопляне, сочат, че те ще им струват по 93.7 млрд. долара годишно след 2020 г. Тази сума включа 53.8 млрд. долара годишно за намаляване на вредните емисии и 39.9...

Дзола: Стоичков е един от най-великите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145384

Италианският футболен магьосник Джанфранко Дзола е поредната суперзвезда, която потвърждава участието си в юбилейния мач по случай 50-ата годишнина на Христо Стоичков. Двамата са били съотборници в “Парма” и до днес пазят приятелски отношения. “Когато поводът е да почетем един от най-великите играчи,
Италианският футболен магьосник Джанфранко Дзола е поредната суперзвезда, която потвърждава участието си в юбилейния мач по случай 50-ата годишнина на Христо Стоичков. Двамата са били съотборници в “Парма” и до днес пазят приятелски отношения. “Когато поводът е да почетем един от най-великите играчи,

Кунева не пожела да коментира "Яневагейт"

http://politics.actualno.com/kuneva-ne-pojela-da-komentira-janevagejt-news_510723.html

Няма да коментирам записите по "Яневагейт", докато българските институции не докажат произхода им. Така вицепремиерът Меглена Кунева говори пред bTV по най-горещата тема в държавата ни - съдебната ни система, в светлината и на подготвяния отново антикорупционен закон. Според Кунева в случая със съдийките Янева и Ченалова трябвало да си зададем въпроса може ли с нечестни средства да бъде постигнат честен резултат. Това било основен правен въпрос в случая. Лидерът на Движение България на граждани

Комари мутанти ще се борят с маларията

http://interest.actualno.com/komari-mutanti-shte-se-borjat-s-malarijata-news_510544.html

Американски учени въведоха нов вид генномодифицирани комари, способни да противостоят на организмите, предизвикващи малария – едноклетъчния паразит плазмодий. Ако новият създаден лабораторно вид се впише в дивата природа, стотици хиляди човешки живота могат да бъдат спасени. В рисковата група от зараза се намират 3,2 млрд. души на планетата – почти половината от световното население. И макар че маларията се поддава на лечение, повече от 500 000 души годишно умират от тази болест.

Бразилия включи военни в борбата с опасни комари

http://america.actualno.com/brazilija-vkluchi-voenni-v-borbata-s-opasni-komari-news_510719.html

Федералното правителство на Бразилия изпрати военни подразделения за борба с комарите от вида Aedes aegypti, разпространяващи вируса зика. Това съобщи министърът на здравеопазването Марсел Кастро, предаде БГНЕС. Той призна, че през последните години усилията са били недостатъчни и затова ситуацията е много рискована. "Сега трябва да се мобилизираме. Става дума не за числа, а за животи. В акцията участват освен военните подразделения и 17 федерални ведомства и вирусолози от САЩ. Ще бъдат създаде

БДЖ ще разпродава вагони и автомобили

http://pik.bg/бдж-ще-разпродава-вагони-и-автомобили-news444679.html

БДЖ ще разпродава вагони и автомобили

"Холдинг БДЖ" ще пусне за продажба до средата на декември 1300 товарни вагона чрез "Българска банка за развитие", съобщава "Стандарт". Вагоните са заложени по Втория облигационен заем по реда на Закона за особените залози. До месец и самият холдинг ще обяви за продажба други 1100 вагона, както и локомотиви за скрап.

Наскоро БДЖ обяви за продажба и 69 камиони, трактори и леки автомобили БМВ, Ауди, Мазда, Форд и ВАЗ. Обсъжда се и продажбата на имоти, които също трябва да бъдат обявени преди Коледа. Сред тях е сградата на транспортна полиция на бул. "Княгиня Мария Луиза" в София, от която униформените вече се изнасят. Ще се продават и някои от почивните станции, като тези в Банкя, Хисаря и в местността Фичоза край Варна, както и един пансион в центъра на Велико Търново.

С приходите от продажбите ръководството на холдинга се надява да погаси част от задълженията си, които към 30 септември бяха 502 млн. лв. През октомври БДЖ изплати част от тях. Според последните данни, холдингът дължи 104 млн. лв. към германската KFW, 143 млн. към облигационерите, 40 млн. лв. към Европейското дружество за финансиране закупуването на подвижен жп състав "Еврофима", както и 7 млн. лв. към родна банка. Холдингът дължи и 37 млн. лв. на финансовото министерство по заеми от 1995 г., теглени с държавни гаранции, както и малко над 100 млн. лв. на НКЖИ. Част от дълга към НКЖИ ще бъде погасен чрез прехвърляне на почивна станция в Родопите на компанията.

Спират водата в столични райони, в други - с понижено налягане

http://offnews.bg/news/n_1/n_599924.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с провеждане на степ тест в кв. „Драгалевци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на кв. „Драгалевци“ вилна зона „Киноцентър“ I част.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Маестро Атанасов“ в кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Маестро Атанасов“ от ул. „Христина Морфова“ до ул. „Крушова градина“.  Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Георги Кьосеиванов“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бул. „Климент Охридски“, ул. 5-та, ул. „Георги Кьосеиванов“, ул. 3-та. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. 220 жк. „Люлин“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 209, бл. 210, бл. 220, бл. 221, ул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №37, група търговски обекти до бл. 225.  Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Гарванов“ в кв. „Факултета“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул. „Иван Гарванов“ от ул. „Лайбниц“ до ул. „Дръстър“, по ул. „Лайбниц“ от ул. „Лвов“ до ул. „Иван Гарванов“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Градина“ в кв. „Курило“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:30 часа на ул. „Ливадски път“, ул. „Свежест“, ул. „Свети Иван Рилски“, ул. „Градина“, ул. „Стара планина“.  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Извор“ в с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Извор“ от ул. „Янко Велинов“ до ул. „Стоян Йонков“ и ул. „Стоян Йонков“.  Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Филип Кутев“ в кв. „Кръстова вада“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Филип Кутев“ по ул.“Атанас Дуков“ от ул. „Филип Кутев“ до ул. „Димитър Бояджиев“.   Във връзка с превключване на уличен водопровод на бул. „Рожен“ в кв. „Илиянци“ от 9:00 до 21:00 часа с понижено налягане на водата ще бъдат клиентите на „Софийска вода”, живеещи кв. „Толстой“, кв. „Илиянци“, кв. „Требич“, с. Мировяне, кв. „Кумарица“.  Във връзка с подмяна на уличен водопровод на ул. 722 в район „Люлин“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Обелско шосе“, Складов-производствена база „Модерно предградие“.

Фондацията на Сорос бе обявена за „нежелателна“ в Русия

http://svetoven.pogled.info/news/69616/Fondatsiyata-na-Soros-be-obyavena-za-nezhelatelna-v-Rusiya

/Поглед.инфо/ Руската Главна прокуратура в понеделник (30 ноември) призна за нежелателни организации фондациите „Отворено общество“ (фондацията на Сорос) и фондация „Съдействие“, съобщи lenta.ru, като се позова на ТАСС.

Белгия е символ на заплахите пред цяла Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/01/2659728_belgiia_e_simvol_na_zaplahite_pred_ciala_evropa/?ref=rss


Брюксел е "символ на всичко, което може да се обърка в един съвременен град", твърди Тони Джъд.

Покойният историк, написал това през 1999 г., имаше предвид небрежността на градските власти - тя превърна голяма част от белгийската столица в неприятна бъркотия от бетон и ремонти по улиците с най-лошия трафик в Европа, пише сп. "Икономист", цитирано от БТА.

Неговите думи обаче звучат също толкова актуално по повод скорошната поредица терористични заговори и нападения.

Асад обвини Франция в подкрепа на тероризма

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/asad-obvini-franciia-v-podkrepa-na-terorizma-6046387

Според сирийския лидер един ден може да бъде подписано мирно споразумение за Сирия в чешката столица Прага

Израел и Русия подобряват координацията си заради ситуацията в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/69615/Izrael-i-Rusiya-podobryavat-koordinatsiyata-si-zaradi-situatsiyata-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Във вторник (1 декември) „ще се състои среща между високопоставени представители на армиите на Израел и Русия в продължение на тази политика“, цитира ТАСС министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в понеделник (30 ноември).

Експеримент на "Нова" в Световния ден за борба със СПИН: Лекари отпращат серопозитивни пациенти

http://petel.bg/Eksperiment-na-Nova-v-Svetovniya-den-za-borba-sas-SPIN--Lekari-otprashhat-seropozitivni-patsienti__135949

Кадър: Нова тв Оказва се, че е много трудно да се запишеш час за лекар, ако си серопозитивен, показва експеримент на Нова телевизия. ...

За да крият бежанците: Трафиканти плашат с бомби

http://petel.bg/Za-da-kriyat-bezhantsite--Trafikanti-plashat-s-bombi__135950

Илюстрация: Булфото Трафикантите измислиха нова схема, за да крият и извеждат незабелязано от хостелите нелегалните бежанци. Те...

Асад: Франция подкрепя тероризма и войната

http://svetoven.pogled.info/news/69614/Asad-Frantsiya-podkrepya-terorizma-i-voinata

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад обвинява Франция, че подкрепя тероризма и посочва Прага като място, където може да се подпише мирно споразумение един ден.

В новата варненска библиотека - като на разходка в парка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145216

Усещане за разходка в парка ще дава новата библиотека във Варна. Отворено културно пространство за провеждане на всякакви арт събития предвижда проектът за нова сграда, който спечели първо място в международния конкурс, организиран от община Варна и Камарата на архитектите с подкрепата на WhAT Association.
Усещане за разходка в парка ще дава новата библиотека във Варна. Отворено културно пространство за провеждане на всякакви арт събития предвижда проектът за нова сграда, който спечели първо място в международния конкурс, организиран от община Варна и Камарата на архитектите с подкрепата на WhAT Association.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145118

Св. прор. Наум. Св. Филарет Милостиви
 Св. прор. Наум е един от дванадесетте “малки” пророци. Той предсказал страшните бедствия, разрушението и гибелта на Ниневия заради беззаконията и разврата на жителите му. Този голям, богат и добре укрепен град бил разграбен от враговете му, а разливането на р. Тигър довършило опустошението му.
Св. прор. Наум. Св. Филарет Милостиви Св. прор. Наум е един от дванадесетте “малки” пророци. Той предсказал страшните бедствия, разрушението и гибелта на Ниневия заради беззаконията и разврата на жителите му. Този голям, богат и добре укрепен град бил разграбен от враговете му, а разливането на р. Тигър довършило опустошението му.

Мълниеносен грабеж

http://curious.actualno.com/mylnienosen-grabej-news_510541.html

В малкия град Леон Вали в щата Тексас, САЩ, крадци свалили гумите от автомобили директно на площадката на местния дилър Chevrolet. Както по-късно било установено с камерите за видеонаблюдение, към полунощ към паркинга се приближил товарен автомобил под наем. Вратата на площадката, но която били паркирани 39 чисто нови пикапа Chevrolet Silverado и 6 спортни коли Chevrolet Camaro, била разбита без особени затруднения, след което 45 коли се лишили от своите гуми. Шестима злосторници действали с

Великобритания вероятно ще се включи в ударите срещу Сирия

http://asia.actualno.com/velikobritanija-verojatno-shte-se-vkluchi-v-udarite-sreshtu-sirija-news_510718.html

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че днес, 2 декември, британските депутати ще трябва да решат съдбата на неговата инициатива за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде БГНЕС. "Мисля, че има растяща подкрепа в парламента за въздушните удари. Това е в национален интерес, това е доброто нещо, което трябва да направим, ще действаме с нашите съюзници", каза премиерът. Решението бе обявено в момент, когато основната опозиционна партия на лейбъристите реши да не нала

Финансови експерти: Трябва данъчна реформа, не вдигане на данъците

http://business.actualno.com/finansovi-eksperti-trjabva-danychna-reforma-ne-vdigane-na-danycite-news_510721.html

Вместо да се призовават кметовете нещо да направят в своите градчета, не е ли по-добре да има цялостна реформа в данъчната ни система? Данъчната ни система, с този плосък данък от 10%, е сбъркана. Така финансовият експерт от КТ „Подкрепа” Мика Зайкова коментира вчерашното недоволство на премиера Бойко Борисов за местните данъци и такси. Да караш кметовете да вдигат местните данъци и такси не е най-доброто решение, смята Зайкова. Големият проблем е, че едни ще платят повече, а други

Камерън обяви за сряда гласуване в парламента за ударите в Сирия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69613/Kameran-obyavi-za-sryada-glasuvane-v-parlamenta-za-udarite-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че тази сряда - 2 декември, депутатите от парламента ще трябва да решат съдбата на неговата инициатива за въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Как да си направим грима на Гери-Никол (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kak-da-si-napravim-grima-na-geri-nikol-video-6046346

Вдъхновена от визията на певицата в клипа към "Момиче като мен" влогърът Габи показва във видео във Vbox7.com

Преглед на печата от 1 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2659987_pregled_na_pechata_ot_1_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Разходите за пенсии и социални помощи ще надвишат 10 млрд. лв. догодина
Бюджетната комисия одобри на второ четене законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016 г. на извънредно заседание в понеделник

Антикорупционен закон II: Нова надежда
Вторият вариант на проекта трябва да бъде внесен в началото на декември, но тепърва ще се водят преговори с парламентарните групи

Сега

Делът на контрабандните цигари падна до 13%

http://pik.bg/делът-на-контрабандните-цигари-падна-до-13-news444662.html

Делът на контрабандните цигари падна до 13%

Делът на контрабандните цигари в общото потребление е спаднал до 13,4% през второто тримесечие на годината и това е най-ниското им ниво за последните 8 години, откакто се правят такива проучвания. Това показват последните данни на фирмите от цигарения бранш, изнесени на работна среща в МВР, на която са присъствали министър Румяна Бъчварова, петте водещи тютюневи фирми у нас и ръководствата на митниците и НАП.

Такова проучване се осъществява във всяка от последните 8 години от независима изследователска агенция по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната. От 2010 г. проучването се извършва два пъти всяка година - през второто и четвъртото тримесечие. To се възлага от петте тютюневи компании, които са част от "Инициатива за борба с незаконната търговия с цигари": “Булгартабак Холдинг“ АД, „Бритиш Американ Табако” ЕООД, “Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, “Импириъл Табако България” ЕООД и “Филип Морис България” ЕООД.

За сравнение предпоследното проучване - за четвъртото тримесечие на 2014 г. , показваше 18,1% дял на цигарите без бандерол. Значителният спад от 4,7 процентни пункта се дължи на проявената решителност и политическа воля на правителството и на засилените мерки за борба с незаконната търговия с цигари, предприети от началото на тази година, са посочили компаниите.

Собствената методика на митническата администрация, разработена на база анализ на приходите от акциз на тютюневи изделия, потвърждава изнесените резултати. През последното тримесечие приходите от акциз на цигари постигат изключителен ръст от 17-19 процента. Във фискално изражение това са 220-230 млн. лева повече приходи от акциз от цигари до момента, като нашата прогноза е те да достигнат 250 млн. лева до края на годината, е казал на срещата шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е заявил, че митниците се подготвят, включително технически, за вдигането на акцизните ставки на цигарите през 2016 г., което ще направи по-привлекателна за организираната престъпност нелегалната търговия с тютюневи изделия. Водят се например преговори за рентгенова система за проверка на жп композиции.

Въпреки общия спад в отделни градове делът на консумацията на незаконни цигари все още е голям. Водещ продължава да е Свиленград с 49%, следван от Габрово с 45,9%, Благоевград с 31,8%, Пазарджик с 31,1%, Монтана 29,8%, Пловдив 29,6%, Сливен 25,9% и Кюстендил 25,5%.

НАТО "политически е прикрила" Анкара в инцидента с руския Су-24

http://svetoven.pogled.info/news/69612/NATO-politicheski-e-prikrila-Ankara-v-intsidenta-s-ruskiya-Su-24

/Поглед.инфо/ "НАТО "политически е прикрила" Анкара в инцидента с унищожаването от турските ВВС на руския Су-24 и затова алиансът носи също отговорност за него.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5144820

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

От днес: Пътни и винетни такси на "Дунав мост" само на ПОС терминал

http://petel.bg/Ot-dnes--Patni-i-vinetni-taksi-na-Dunav-most-samo-na-POS-terminal__135946

Кадър: Нова тв От днес заплащането на пътни и винетни такси за товарни автомобили на пропускателния пункт "Дунав мост" на територията на...

Разбулват мистерията около една от най-странните звезди в Млечния път

http://petel.bg/Razbulvat-misteriyata-okolo-edna-ot-nay-strannite-zvezdi-v-Mlechniya-pat__135947

Снимка: НАСА Една от най-големите и най-странни звездни системи в галактиката ни озадачава астрономите от началото на 19 век, но сега...

Гробът на Деспот Слав начело на Чудесата

http://petel.bg/Grobat-na-Despot-Slav-nachelo-na-CHudesata__135948

Снимка: Уикипедия Гробът на деспот Алексий Слав, племенник на церете Асеневци - Петър, Асен и Калоян, излезе начело на тазгодишната...

Минималните температури днес ще са между 2° и 7°

http://society.actualno.com/minimalnite-temperaturi-dnes-shte-sa-mejdu-2-i-7-news_510714.html

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане малко по-високо от средното за декември. Минималните температури ще са между 2° и 7°. Днес облачността ще бъде разкъсана, по-често значителна над западната част от страната средна и висока облачност. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Борис Димитров. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – умерен западен вятър.

Месечният хороскоп за декември

http://curious.actualno.com/mesechnijat-horoskop-za-dekemvri-news_510713.html

Овен Представителите на знака Овен ще посрещнат с висока доза оптимизъм последния месец на 2015 година. Около вас има хора, които непрекъснато ще се грижат за това да сте в добро настроение  и няма да ви оставят унили.  Някои Овни са влюбени от скоро и са на върха на щастието, така че няма да са им нужни специални усилия, за да бъдат по-специални дните им през студения декември.  Отношенията ще бъдат балансирани и ще си организирате един чудесен празник. Силата ви ще бъде в кулин

1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

http://healthy.actualno.com/1-dekemvri---svetoven-den-za-borba-sreshtu-hivspin-news_510716.html

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика. Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК,

Св. пророк Наум

http://celebrate.actualno.com/sv-prorok-naum--news_510715.html

Св. пророк Наум живял 700 години преди Рождество Христово. 200 години преди него пророк Йона, по Божия повеля предсказал разрушението на Ниневия Речник за големите беззакония на нейните жители. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те пак се развратили. Тогава Господ чрез устата на пророк Наум им открил страшните бедствия, които ще ги постигнат. Пророчеството се сбъднало точно. Ниневия, един от най-големите и богати градове на древния свят

Борисов накарал Дончев да види не може ли да ремонтираме МиГ-овете

http://politics.actualno.com/borisov-nakaral-donchev-da-vidi-ne-moje-li-da-remontirame-mig-ovete-news_510712.html

Ремонтът на МиГ-овете ни може да се извърши в Пловдив. Тази възможност допусна премиерът Бойко Борисов, информира в. "Сега". Той обясни, че е "пратил вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонтът". Приказките на Борисов са факт три дни след като парламентът ратифицира договора с Полша, а Русия заплаши със съдебни дела, тъй като Варшава не разполагала с лиценз да го прави. Полша обаче обясни, че няма никакви правни пробл

Башар Асад вижда Чехия като място, където да се договори мир

http://asia.actualno.com/bashar-asad-vijda-chehija-kato-mjasto-kydeto-da-se-dogovori-mir-news_510717.html

Сирийският президент Башар Асад обвини Франция, че подкрепя тероризма и посочи Прага като място, където може да се подпише мирно споразумение един ден, предаде БГНЕС. В интервю, което трябва да бъде публикувано в пълния му вид днес (1 декември), сирийският президент отговаря така на въпрос на чешки журналист за възможността мирно споразумение да бъде подписано в Прага. Тази идея бе спомената през септември в Ню Йорк от чешкия президент Милош Земан. "Естествено, ако зададете въпроса на сирийците

През декември: Разполагат военно оборудване на САЩ в Румъния, България и Литва

http://petel.bg/Prez-dekemvri--Razpolagat-voenno-oborudvane-na-SASHH-v-Rumaniya--Balgariya-i-Litva__135939

Снимка: Уикипедия Около 70 единици американско военно оборудване ще пристигнат в Румъния от Германия на 1 декември за нуждите на...

The Telegraph: Почти половината избиратели в Германия не искат нов мандат на Меркел

http://petel.bg/The-Telegraph--Pochti-polovinata-izbirateli-v-Germaniya-ne-iskat-nov-mandat-na-Merkel__135941

Снимка: Уикипедия Почти половината избиратели в Германия не искат нов мандат на Ангела Меркел като канцлер, според ново допитване,...

Прогнозата по „Нова тв”: Ето с какво време започва декември днес

http://petel.bg/Prognozata-po----Nova-tv-----Eto-s-kakvo-vreme-zapochva-dekemvri-dnes-__135940

Кадър: Нова тв С температури от 10 до 15 градуса започва декември, става ясно от прогнозата за времето по Нова тв. Най-топло ще около...

500 са фирмите, чакащи в резервен списък за европари

http://petel.bg/500-sa-firmite--chakashhi-v-rezerven-spisak-za-evropari__135942

Снимка: Булфото Възможност да договори още 100 млн. лв. по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност" търси Министерството на...

Хакери организирали кибератака срещу три гръцки банки, искали откуп

http://petel.bg/Hakeri-organizirali-kiberataka-sreshhu-tri-gratski-banki--iskali-otkup__135943

Снимка: АФП Хакери са организирали кибератака срещу три гръцки банки и са поискали откуп в биткойни, за да спрат своите действия,...

"Аз, репротерът" по БТВ: Все още са наводнени къщи и дворове в Дулово, хората газят в ледена кал

http://petel.bg/Az--reproterat-po-BTV--Vse-oshhe-sa-navodneni-kashhi-i-dvorove-v-Dulovo--horata-gazyat-v-ledena-kal__135944

Кадър: bTV Все още са наводнени къщи и дворове след наводнението в община Дулово, сигнализират зрители до рубриката „Аз, репортерът” по...

Съдът решава дали Христо Бисеров ще влезе в затвора

http://petel.bg/Sadat-reshava-dali-Hristo-Biserov-shhe-vleze-v-zatvora__135945

Снимка: Булфото Софийският градски съд решава дали Христо Бисеров ще влезе в затвора за укриване на данъци в особено големи размери,...

Влиза в сила Договорът от Лисабон

http://chronicles.actualno.com/vliza-v-sila-dogovoryt-ot-lisabon-news_510604.html

Договорът от Лисабон (известен като Лисабонския договор, Договор за реформи) е международен договор между 27-те държави-членки на Европейския съюз (ЕС), подписан на 13 декември 2007 година в Лисабон по време на португалското председателство на ЕС и влязъл в сила на 1 декември 2009. Договорът от Лисабон реформира Договора за Европейския съюз (ДЕС), Договора за създаване на Европейската общност (ДЕО) и последния Договор от Ница от 2001 година. При това Договорът от Лисабон поема и една съществена

Откриха уникално древно морско създание с три крайника

http://petel.bg/Otkriha-unikalno-drevno-morsko-sazdanie-s-tri-kraynika__135938

Снимка: АФП Странно създание, което не прилича на никое от живите същества на Земята днес, е използвало уникалната си форма, за да събира...

Няма да вдигат билетите за автобус заради винетките

http://pik.bg/няма-да-вдигат-билетите-за-автобус-заради-винетките-news444713.html

Няма да вдигат билетите за автобус заради винетките

Драстичното поскъпване на винетките за 2016 г. няма да се отрази на цените на билетите за автобус. Това заяви  Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ). Пътникопотокът толкова е намалял, че ако увеличим дори малко билетите, автобусите ни ще останат празни, каза Топалова. Затова разходите за поскъпването ще поемем изцяло ние и те ще ни се отразят зле, тъй като януари е най-слабият месец в годината, обясни Топалова.

"Припомняме, че увеличението на винетките е с 53,6%: от 684 лв. на 1050 лв. за старите автобуси, и от 526 на 808 лв. - за автобуси със сертификат от Евро ттт нагоре. Поискахме среща с Агенция "Пътна инфраструктура", тъй като за нас не е нормално винетката за бус с 9 1 места да е същата като на автобус с над 40 места, каза Топалова. Вместо държавата да увеличи приходите си като се пребори със сивата икономика, тя върви само към увеличение на винетните стикери, допълни Галя Топалова.

 

 

"Стандарт"

Депутатите обсъждат държавния бюджет, на ДОО и на НЗОК

http://pik.bg/депутатите-обсъждат-държавния-бюджет-на-доо-и-на-нзок-news444710.html

Депутатите обсъждат държавния бюджет, на ДОО и на НЗОК

Парламентът ще проведе извънредно заседание във вторник. Заседанието е с начален час от 11.00 до 19.00 часа. В дневния ред, приет от народните представители, влиза второ четене на бюджета на НЗОК за догодина.

Втора точка е второ гласуване на законопроекта на бюджета за Държавното обществено осигуряване за 2016г.

Трета точка предвижда обсъждане и гласуване на текстовете за държавния бюджет за 2016г.

1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

http://pik.bg/1-декември---световен-ден-за-борба-срещу-хив/спин-news444702.html

1 декември - Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации. В навечерието на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН Световната здравна организация анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб.

Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки. Едната е незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването е пациентът. Последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че те могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат сексуален контакт. Д

ругата е подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН – Освен традиционните методи на превенция, СЗО препоръчва и употребата на т. нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). За предекспозиционна профилактика се използват някои от наличните медикаменти за лечение, които обаче се прилагат при здрави хора, изложени на значителен риск от инфектиране с ХИВ. Франция е първата държава в Европа, която официално въведе предекспозиционната профилактика за своите граждани преди няколко седмици.

Третата препоръка е елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие – Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) включват елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г.

През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта. България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други. Национална пациентска организация инициира разговори с

Министерство на здравеопазването и получи уверение, че в най-кратки срокове тези критерии ще отпаднат и България ще се нареди сред държавите, които са възприели новите принципи на СЗО и на международните експерти по ХИВ и СПИН за незабавно започване на терапия при всички пациенти. Финансирането на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза тази година приключва.

Единственият вариант да се отговори на препоръките на СЗО и на разпространяващата се епидемия в Световен мащаб е българската държава не само да продължи да финансира дейностите на Програмата, но и да разшири обхвата на услугите. Така освен терапията, която трябва да се подсигури незабавно за всички, особен акцент трябва да се постави върху уязвимите групи, като се осигури ранен скрининг, ранна диагноза, незабавна терапия и оказване на психологическа подкрепа. 

МФ очаква дефицит от 457 млн. лв. към края на ноември

http://pik.bg/мф-очаква-дефицит-от-457-млн-лв-към-края-на-ноември-news444695.html

МФ очаква дефицит от 457 млн. лв. към края на ноември

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма към 30.11.2015 г. да бъде отрицателно в размер на 457 млн. лв. (0,5% от прогнозния БВП).

За сравнение за същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 1 600,7 млн. лв. (1,9% от БВП), което означава, че като относителен дял в БВП бюджетната позиция се подобрява с 1,4 процентни пункта. Само за месец ноември на месечна база се очаква дефицит в размер на около 521 млн. лв., който се дължи основно на по-високите разходи по сметките за средства от ЕС, съобщиха от МФ.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки: Приходите и помощите по КФП към 30.11.2015 г. се очаква да бъдат в размер на 29 048,0 млн. лв. (95,7% от годишния разчет), като спрямо същия период на 2014 г. се отбелязва ръст от 8,6% (2 309,6 млн. лв.). Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1 693,6 млн. лв. и 616,0 млн. лева. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към ноември 2015 г. на база на оперативни данни и оценки са в размер на 29 505,0 млн. лв., което е 89,9% от годишния разчет. Разходите за същия период на миналата година са в размер на 28 339,1 млн. лева.

Разходите през последните месеци на годината традиционно са по-високи от среднопретеглените разходи, отчетени през предходните месеци, поради сезонни фактори и концентрирането на по-голямата част от капиталовите разходи в края на годината. Най-значителен ефект през месец ноември върху нарастването на разходите оказват тези свързани с приключване на проектите, съфинансирани от ЕС за програмния период 2007-2013 г., поради изтичане на крайния срок за повечето програми - до края на 2015 година.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на месец ноември 2015 г. от централния бюджет, възлиза на 935,8 млн. лв., което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС, Решение на Съвета 2007/436/ЕО, Евратом относно системата на собствените ресурси на Европейските общности и Регламент на Съвета № 1150/2000, изменен с Регламент № 2018/2004, Регламент № 105/2009 и Регламент № 1377/2014, за прилагане на Решение 2007/436/ЕО.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за изпълнението на държавния бюджет и основните показатели на консолидираната фискална програма, на база на данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет ще бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец декември 2015 година.

Японската звезда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145350

Това пътуване до Лисабон започва интересно по първи петли в едно бойно такси към летище София. Шофьорът на поовехтелия Hyundai Elantra е неочаквано приказлив и бодър за този сънлив час на денонощието и не спира да си хвали колата, докато натиска газта по празните столични булеварди и гордо поглежда как скоростомерът показва 120 км/ч.
Това пътуване до Лисабон започва интересно по първи петли в едно бойно такси към летище София. Шофьорът на поовехтелия Hyundai Elantra е неочаквано приказлив и бодър за този сънлив час на денонощието и не спира да си хвали колата, докато натиска газта по празните столични булеварди и гордо поглежда как скоростомерът показва 120 км/ч.

Пламен Марков подкрепи и защити плана за обединение с "Литекс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2660024_plamen_markov_podkrepi_i_zashtiti_plana_za_obedinenie/?ref=rss


Изпълнтелният директор на ЦСКА Пламен Марков подкрепи плана за обединение с "Литекс" и бързо завръщане в А група. По думите му това е най-добрият от трите възможни варианта за бъдещето на клуба. Според него евентуално сливане по никакъв начин няма да създаде проблем с идентичността и историята на червените. 

"На всички е ясно, че вариантите са три - оздравяване на сегашното дружество, започване от окръжните групи с ново или купуване на лиценз от клуб с професионален статут....

Times of Oman: Русия може да започне да въоръжава турските кюрди

http://petel.bg/Times-of-Oman--Rusiya-mozhe-da-zapochne-da-vaorazhava-turskite-kyurdi-__135937

Сваленият руски Су-24 измени разположението на силите в близкоизточния регион, пише в Times of Oman Ричард Галустян. Според анализатора,...

Левандовски с четири рекорда за Гинес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5145375

Името на Роберт Левандовски бе вписано на четири пъти в Книгата на рекордите на Гинес. Всички те бяха спечелени заради мача „Байерн“ - „Волфсбург“ (5:1). Първият рекорд са петте гола за 8,59 минути. „Исторически момент е това, трябваха ми седмици, за да го осъзная“, призна Левандовски, докато вземаше грамотите си.
Името на Роберт Левандовски бе вписано на четири пъти в Книгата на рекордите на Гинес. Всички те бяха спечелени заради мача „Байерн“ - „Волфсбург“ (5:1). Първият рекорд са петте гола за 8,59 минути. „Исторически момент е това, трябваха ми седмици, за да го осъзная“, призна Левандовски, докато вземаше грамотите си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване