Вл. Янева и Р. Ченалова ще бъдат изслушани в Комисията по етика при ВСС на 7 декември

http://www.cross.bg/yaneva-zasedanie-visshiya-1490200.html

/КРОСС/ На поредно заседание във връзка със самосезирането си по публикации в интернет сайта „Биволъ", Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" на Висшия съдебен съвет реши: - да отделят от настоящата преписка материалите, свързани с данните, съобщени в хода на изслушването на Румяна Ченалова, касаещи срещата й с Владимира Янева през април 2015 година. Извлечение от протокола от заседанието на комисията в тази му част да бъде изпратен на Върховната касационна прокуратура по компетентност;- да бъдат поканени за изслушване на заседание на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията", което ще се проведе на 7 декември в заседателната зала на Висшия съдебен съвет, г-жа Владимира Янева и г-жа Румяна Ченалова; адв. Христов, адв. Иван Тодоров, адв. Момчил Мондешки и адв. Теодора Дренска;- да бъдат поканени за изслушване в същото заседание г-н Ясен Тодоров, г-н Димитър Узунов и г-жа Милка Итова - членове на Висшия съдебен съвет;- да се изпрати повторно искане до интернет сайта „Бивол" за предоставяне на пълния набор от записите на разговори между г-жа Ченалова и г-жа Янева, както за информация до Информационна агенция „ПИК".  

Илияна Йотова с инициатива за Европейско финансиране на планинските региони

http://european-parliament.pogled.info/news/69629/Iliyana-Iotova-s-initsiativa-za-Evropeisko-finansirane-na-planinskite-regioni

/Поглед.инфо/ Комисията по регионално развитие на Европейския парламент започна дискусията по доклада предложен от Илияна Йотова за планинските региони в ЕС.

Nissan обсъжда увеличаване на дела си в Renault

http://econ.bg/Новини/Nissan-обсъжда-увеличаване-на-дела-си-в-Renault_l.a_i.709774_at.1.html

Японската компания Nissan Motor Co. може да увеличи дела си във френския автомобилен производител Renault до поне 25%, предаде Wall Street Journal....

Петров: Атентатът вероятно е свързан с работата ми в ДАНС

http://www.vesti.bg/petrov-atentatyt-veroiatno-e-svyrzan-s-rabotata-mi-v-dans-6046443

Той каза, че след обявяването на награда за информация за нападението, получава достатъчно информация, полезна за разследването

Преди минути! Бойко изригна: Банда некадърници сътвори паниката на летището

http://petel.bg/Predi-minuti--Boyko-izrigna--Banda-nekadarnitsi-satvori-panikata-na-letishheto__136055

Снимка: Булфото, архив Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената...

Димитър Главчев в ефира на БНТ: Пенсиите са ниски, но не заради ГЕРБ

http://petel.bg/Dimitar-Glavchev-v-efira-na-BNT--Pensiite-sa-niski--no-ne-zaradi-GERB__136056

Всички знаем, че пенсиите са ниски, но това не е заради ГЕРБ. 9 млрд. лв. са предвидени за пенсии през 2016 г. Т.е. половината от бюджета на НОИ...

К. Нинова: С бюджета управляващите ограбват хората

http://frognews.bg/news_102897/K-Ninova-S-biudjeta-upravliavashtite-ograbvat-horata/

„С бюджета на управляващите държавата взима повече от хората и им дава по-малко”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова при обсъждането на бюджета на ДОО за 2016 г.

К. Нинова: С бюджета на управляващите държавата ограбва хората

http://frognews.bg/news_102897/K-Ninova-S-biudjeta-na-upravliavashtite-darjavata-ograbva-horata/

„С бюджета на управляващите държавата взима повече от хората и им дава по-малко”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова при обсъждането на бюджета на ДОО за 2016 г.

Фрог научи: Делото КТБ скара заместниците на Цацаров

http://frognews.bg/news_102898/Frog-nauchi-Deloto-KTB-skara-zamestnitsite-na-TSatsarov/

Делото КТБ скара заместниците на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана след като материалите бяха взети от Борислав Сарафов и дадени на Пенка Богданова.

Цветанов: Не очаквайте парламентът да е арбитър за "Яневагейт"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2661009_cvetanov_ne_ochakvaite_parlamentut_da_e_arbitur_za/?ref=rss


Не очаквайте парламентът да е арбитър за съдебната система – така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира предложението на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за създаване на парламентарна комисия за "Яневагейт".

Какво ще направи тази анкетна комисия, попита Цветанов и я определи като абсолютно ненужна, защото няма как да изпълни своите функции. Според него има достатъчно възможности, които могат да бъдат приложени, за да се направи...

МВР: Не е открито взривно устройство в багажа на Летище "София"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148087

Екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ не откриха взривно устройство в багажа на Летище "София". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 16:30 часа екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ извършиха контролирано взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса. Взривно устройство не е открито.
Екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ не откриха взривно устройство в багажа на Летище "София". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 16:30 часа екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ извършиха контролирано взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса. Взривно устройство не е открито.

Фандъкова: През юни втората линия на метрото до ул. "Сребърна" ще бъде пусната в експлоатация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148085

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация.
Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай.
Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай.

Тираджии закъсаха заради въведено плащане само с карта на таксите на Дунав мост

http://www.mediapool.bg/tiradzhii-zakasaha-zaradi-vavedeno-plashtane-samo-s-karta-na-taksite-na-dunav-most-news242527.html

Български тираджии се оказаха неподготвени за нововъведението на Дунав мост при Русе и Гюргево за плащане на пътните и винетните такси само с дебитни или кредитни карти. То влезе в сила от вторник – 1 декември, и въпреки широкото разгласяване за промяната през целия ноември се намериха шофьори на товарни автомобили, които не бяха разбрали за премахването на плащането в брой, съобщиха от русенската митница. Водачите не са разполагали с карти, за да извършат плащането и се наложило или да се върнат и да ползват обходни маршрути или техни колеги да извършат плащането с техните банкови карти като получат парите в брой от неразбралите, обясниха от митницата. Промяната в начина на плащане се прави, за да се ускори процесът по обработка на товарните превози. Това ще елиминира и възможността за незаконни практики. От митницата обясниха, че плащането на такси за автомобили се извършва или чрез ПОС-терминал, или в брой. От известно време на Дунав мост вече работи специален портал за транзитно преминаващи тирове, за да се избегне опашката от камиони на кръговото кръстовище пред граничната бариера.

Москов: Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера

http://www.cross.bg/obem-nzok-moskov-1490199.html

/КРОСС/"Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера - с нашите пари, от нашата Здравна каса", заяви здравният министър Петър Москов след приемането на второ четене на бюджета на НЗОК за 2016 г. По думите му определени политически баталии нямат нищо общо с действителността. "Няма никаква драма - спазваме цялата философия на промените в закона за лечебните заведения и в закона за здравното осигуряване. НЗОК договаря с Лекарския съюз, както и с този на стоматолозите, общия обем услуги, които закупува. Що се отнася до болничната помощ, което е големият проблем, искам да нямате съмнения, независимо от лобистите, които са тук, в тази зала, че има правила, които важат за всички", посочи още министърът. Той беше категоричен, че здравната каса ще изисква от всяка болница яснота за това, че на базата на разрешителните, които имат за определени видове дейности, да сключат пълния набор от клинични пътеки, които съответстват на нивото на болницата. "Смисълът е НЗОК от името на пациента да договори оптималните услуги и да гарантира техния обем, обясни Москов. "Ако има еманация на това как касата гарантира нуждите на пациентите като обем, то това е сключеният Национален рамков договор. От статистиката става ясно че нуждите, достатъчният обем за българските граждани , в този момент са за 7000 легла по-малко", уточни здравният министър.  

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков: ВСС взе поредно грешно решение

http://www.mediapool.bg/zam-ministarat-na-pravosadieto-petko-petkov-vss-vze-poredno-greshno-reshenie-news242526.html

Висшият съдебен съвет (ВСС) взе грешно решение, отхвърляйки предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Христо Динев и подчинената му прокурорка Боряна Бецова. Това не се случва за първи път, коментира във вторник заместник-министърът на правосъдието Петко Петков пред "България он ер". Предложението бе мотивирано с развитието на прокурорската проверка срещу бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов за незаконно получаване на 15 000 евросоциални помощи. Прокурорите мотаха казуса над година, докато изтече давността и случаят беше приключен. Във вторник изтече и давността за налагане на дисциплинарни наказания на прокурорите, които са се занимавали с проверката. Преди ден мнозинството във ВСС не пожела да се занимава с тях, възприемайки аргументите на главния прокурор Сотир Цацаров. Той отбеляза, че съветът не може да образува дисциплинарни производства само по медийни публикации, както и да преследва Боряна Бецова за нейните професионални решения. "В България може да бъде образувано наказателно производство по медийни публикации. Не виждам защо по медийни публикации да не може да бъде образувано дисциплинарно производство, още повече, че Висшият съдебен съвет (ВСС) го е правил многократно", коментира Петко Петков. Той припомни, че преди време ВСС отказа да образува дисциплинарни производства срещу съдия Владимира Янева по случая "Червей" и срещу следователя Петьо Петров за уронване престижа на съдебната власт чрез осъществена провокация към подкуп. "В крайна сметка министърът на правосъдието обжалва тези актове на ВСС и спечели и двете дела във Върховния административен съд (ВАС), след което ВСС бе задължен да образува дисциплинарни производства", каза Петков. В този случай това няма как да се случи, тъй като давността за образуване на дисциплинарни производства срещу Динев и Бецова вече е изтекла. Заместник-министърът обясни, че може само да приветства решението на главния прокурор Сотир Цацаров за започване на досъдебно производство по скандала с изтеклите записи на разговори между бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова. "Вече няколко подобни скандала са разтърсвали страната ни преди време и обичайната реакция на прокуратурата се ограничи до това само да провери дали записите са законни или не, и ако не са - не се занимава по-нататък с този случай. Фактът, че прокуратурата в този случай се готви да провери съдържанието на разговорите, е показателен. Мисля, че за българската прокуратура това е прецедент и това е похвално, защото ако съдържанието на тези разговори се докаже, а то вече беше потвърдено от единия от участниците и до момента не е отречено от другия. В съдържанието на тези разговори има страшни неща", заяви Петко Петков, който преди да стане заместник-министър бе наказателен съдия. Той призова главния прокурор да покаже, че по никакъв начин не оказва влияние върху тази проверка, защото това е очакването на обществото.

Токио отново е най-вкусният град в света според пътеводителя "Мишлен"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/01/2660853_tokio_otnovo_e_nai-vkusniiat_grad_v_sveta_spored/?ref=rss


Токио е най-вкусният град в света за девета поредна година с най-много ресторанти, включени в елитния кулинарен гид на марката гуми "Мишлен", съобщава "Ройтерс".

Броят на ресторантите в Токио е огромен, разнообразието в менюто - също, което превръща японската столица в изключителна гастрономическа дестинация, пишат "Мишлен" в своето изявление.

Тринайсет, с един повече от миналата година, получиха максималните три звезди, въпреки че общият брой на класираните пада от 267 на...

204 лица с ХИВ–инфекция са регистрирани за година в страната, във Варна са 19

http://www.moreto.net/novini.php?n=307898

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 25 ноември 2015 г. са открити нови 204 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо - 2 247 лица.

МВР: Не е открито взривно устройство в багажа на Летище "София"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148076

Екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ не откриха взривно устройство в багажа на Летище
Екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ не откриха взривно устройство в багажа на Летище "София". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 16:30 часа екипи за противодействие на бомбения тероризъм към СОБТ извършиха контролирано взривяване на част от багажа, който бе изваден от микробуса. Взривно устройство не е открито.

Властта не уважи годишнината от смъртта на Антим I във Видин (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147736

Стотици видинчани се събраха на възпоменателната церемония по повод 127 г. от смъртта на първия български екзарх и председател на Учредителното народно събрание и на Първото Велико народно събрание Антим Първи, но за пръв път властта бе представена на много ниско ниво. Пред мавзолея на екзарха в двора на Видинската митрополия не дойдоха нито един
Стотици видинчани се събраха на възпоменателната церемония по повод 127 г. от смъртта на първия български екзарх и председател на Учредителното народно събрание и на Първото Велико народно събрание Антим Първи, но за пръв път властта бе представена на много ниско ниво. Пред мавзолея на екзарха в двора на Видинската митрополия не дойдоха нито един

Фандъкова: През юни втората линия на метрото до ул. "Сребърна" ще бъде пусната в експлоатация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148057

Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица
Следващата година завършваме изграждането на продължението на втората линия на метрото до улица "Сребърна", през юни заедно с метростанцията трябва да бъде пусната в експлоатация. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на представянето на реставриран ретро трамвай.

Цветанов призова за спокойствие след съмненията за бомба на летището

http://www.cross.bg/tzvetanov-organi-proverka-1490198.html

/КРОСС/"Трябва да успокоим хората и да оставим компетентните органи да извършат проверка на ситуацията, която наблюдаваме." Това заяви бившият вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод съмнения за бомба на столичното летище, заради които Терминал 1 ще остане затворен до полунощ. Според него е важно обществото да бъде информирано своевременно по темата, за да бъде избегнато "евентуалното състояние на психоза". "През последните няколко дни в Европа обществото стана много чувствително на тази тема", обясни той. Цветанов обясни, че след атентатите в Париж, когато има съмнения за потенциална заплаха за сигурността на хората, "всеки сигнализира и компетентните органи се заемат с проверка на всеки един от тези случаи".  

2247 души са носители на ХИВ в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148063

Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред  „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването във връзка със Световния ден за борба със СПИН и изражението на тази болест в нашата страна.
„По данни на националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН
Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред  „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването във връзка със Световния ден за борба със СПИН и изражението на тази болест в нашата страна. „По данни на националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН

2247 души са носители на ХИВ в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148049

Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред  „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН
Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред  „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерството на здравеопазването във връзка със Световния ден за борба със СПИН и изражението на тази болест в нашата страна. „По данни на националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН

Петя Димитрова е „Мисис Икономика“ 2015

http://econ.bg/Новини/Петя-Димитрова-е-Мисис-Икономика-2015_l.a_i.709772_at.1.html

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, стана носител на престижното отличие „Мисис Икономика“ за 2015...

Фандъкова успокои столичани: Няма да вдигаме данъците

http://www.cross.bg/fandukova-moment-danuchnata-1490197.html

/КРОСС/В проектобюджета за 2016 година не предвиждаме увеличение на местните данъци и основни такси. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. "Последните години ние работихме много и резултатно по увеличаване на приходите за по-голяма събираемост. За 2015 година до този момент имаме около 30 милиона лева повече събрани приходи в сравнение с миналата година, което се дължи на новите електронни системи в данъчната администрация, които позволяват да се плаща и онлайн и на строгата дисциплина на данъчната администрация", каза Фандъкова. Кметът на СО заяви, че се разработват проекти за привличане на евросредства. Тя обясни, че има един голям резерв от страна на СО по отношение на публично-частното партньорство. "Това е един ресурс, които не е директно финансови за общината, но е свършена работа за града. Това е един момент, които не е разработван сериозно и трябва да потърсим такива възможности", коментира тя.  

"Литекс" отново не падна навън, стигна до реми на "Тича" - 1:1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148047

"Черно море" и "Литекс" завършиха 1:1 в първи мач от междинния 18-и кръг на „А” група. "Оранжевите" остават непобедени в гостуванията си през този сезон, но това не им стигна за да изравнят "Левски" на първото място в класирането.
Симеон Райков даде преднина на домакините с красиво изпълнение от границата на наказателното поле в 26-ата минута.
"Черно море" и "Литекс" завършиха 1:1 в първи мач от междинния 18-и кръг на „А” група. "Оранжевите" остават непобедени в гостуванията си през този сезон, но това не им стигна за да изравнят "Левски" на първото място в класирането. Симеон Райков даде преднина на домакините с красиво изпълнение от границата на наказателното поле в 26-ата минута.

Без половин отбор титуляри "Литекс" стигна до реми на "Тича" - 1:1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148027


"Черно море" и "Литекс" завършиха 1:1 в първи мач от междинния 18-и кръг на „А” група. "Оранжевите" остават непобедени в гостуванията си през този сезон, но това не им стигна за да изравнят "Левски" на първото място в класирането. Симеон Райков даде преднина на домакините с красиво изпълнение от границата на наказателното поле в 26-ата минута.

Евакуираха центъра на Лондон заради съмнителен пакет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148044

Сигнал за бомба наложи спешна евакуация в центъра на Лондон, съобщава standard.co.uk.
Полицията е евакуирала сградите близо до Лондонския мост.
Обаждане за съмнителен пакет в района на "Tооley Street" е подаден около 12.26 часа днес. Районът е отцепен от
Сигнал за бомба наложи спешна евакуация в центъра на Лондон, съобщава standard.co.uk. Полицията е евакуирала сградите близо до Лондонския мост. Обаждане за съмнителен пакет в района на "Tооley Street" е подаден около 12.26 часа днес. Районът е отцепен от

Евакуираха центъра на Лондон заради съмнителен пакет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5148036

Сигнал за бомба наложи спешна евакуация в центъра на Лондон, съобщава standard.co.uk.
Полицията е евакуирала сградите близо до Лондонския мост.
Обаждане за съмнителен пакет в района на
Сигнал за бомба наложи спешна евакуация в центъра на Лондон, съобщава standard.co.uk. Полицията е евакуирала сградите близо до Лондонския мост. Обаждане за съмнителен пакет в района на "Tооley Street" е подаден около 12.26 часа днес. Районът е отцепен от

"Анонимните": Американците пазят джихадистите от нашите атаки

http://www.cross.bg/anonimnite-idil-cloudflare-1490194.html

/КРОСС/Американска компания от Силиконовата долина пази джихадистките сайтове от хакерски атаки. Това твърдят Анонимните. „Всеки път когато се опитваме да свалим определен сайт, свързан с ИДИЛ, „CloudFlare" ни пречи. Фирмата защитава поне 40 ислямистки сайта, от които 37 откровено пропагандират тероризъм", казва хакерската група. "Твърденията на "Анонимните" са опит да се води теоретичен дебат без доказателства. Ние нямаме никакъв интерес от защитата на ИДИЛ", коментира изпълнителният директор на „CloudFlare" Матю Принс. Според него въпросният анализ в направен от „деца и е трудно да се приеме на сериозно". „Самите "Анонимни" използват нашите услуги", казва още Принс.  

Колоездачи скочиха срещу велоалеите във Варна, общината неглижирала становищата им

http://www.moreto.net/novini.php?n=307896

Изграждането на велоалеите във Варна е изцяло съобразено с всички наредби. Проектът има нужното одобрение, налице е и разрешително за реализирането му. При осъществяването са взети под внимание и препоръките на варненските велоклубове.

СЕМ отказа да регистрира News TV, "Праймедия" ще кандидатства с друг телевизионен проект

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/01/2660993_sem_otkaza_da_registrira_news_tv_praimediia_shte/?ref=rss


Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе с решение да не издава регистрация на News TV - проект на "Праймедия", съобщава "Капитал". Недобре разработени документи и дублиране на програмно съдържание от TV7 и News7 са сред основните мотиви на регулатора да не одобри молбата на канала. Освен това е важно да има и по-голяма яснота за произхода на капиталите, с които ще се развива телевизията, според члена на СЕМ Анна Хаджиева.

"Праймедия" вече разработва нови документация и ще...

Стопанската академия предложи проф. Марияна Божинова за втори временен ректор

http://offnews.bg/news/n_1/n_600373.html

Академичната общност на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов реши да предложи на министъра на образованието проф. Марияна Божинова за втори временен ректор на висшето училище. Решението бе в отговор на писмо от министър Тодор Танев, в което той иска преподавателите да му предложат кандидатура за втори временен ректор, след като през шестте месеца управление на първия - проф. Иван Върбанов, не бе организирано общо събрание, което да избере постоянен ректор. До тази ситуация се стигна след като през месец май министър Танев отстрани новоизбраната за ректор проф. Теодора Димова, заради съмнения за манипулиране на избора на ректор, който да наследи проф. Величко Адамов. Той назначи за временен ректор с 6-месечен мандат проф. Върбанов. Мандатът му изтича на 3 декември и на 27 ноември министър Танев изпрати писмото си с искане за предложение за нов временен ректор. Проф. Божинова бе одобрена с гласовете на 101 представители на хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, студенти, докторанти и служители от участвалите в гласуването 108 души. Кандидатурата на проф. Божинова бе подкрепена и от двамата кандидати, заявили желание да участват в надпреварата за ректор – проф. д-р Андрей Захариев и доц. д-р Иван Марчевски. Новият временно изпълняващ длъжността ректор на Стопанска академия следва да бъде назначен с нова заповед на министъра на образованието.

От утре възстановяват обслужването на линия № 82 във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307899

От утре - 2 декември се възстановява обслужването на тролейбусна линия № 82 по утвърдения й маршрут от жп гара до район "Вл. Варненчик" / бл. 407/, съобщиха от общинската фирма „Градски транспорт“ за Moreto.net. Тролейбусна линия № 83 възстановява обслужването си от жп гара до сп.

Патриарх Вартоломей забрани службите на български в Одрин

http://www.cross.bg/odrin-georgi-bulgarski-1490196.html

/КРОСС/ Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език в църквата „Св. Георги" в Одрин. В неделя там литургията е отслужена от четирима гръцки свещеници, а нашият отец Александър е бил грубо изтикан в ъгъла, разказва пред „Труд" семейство от София. Специално за службата в храма се изсипали пет автобуса гърци. От българите в Одрин столичани научили, че това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия първия екзарх Антим I в двора на другата наша църква - „Св. св. Константин и Елена". В неделя близо 500 души от България и Турция почетоха 127-годишнината от смъртта на Екзарха. В Светия синод обаче не знаят нищо за случилото се в Одрин, защото отказали да разговарят с гражданка, пожелала да ги сезира спешно по телефона. Синодът трябва да реагира, защото действията на Вартоломей са незаконни, смятат българите в Одрин. В устава на БПЦ пише, че в диоцеза й попадат и православните българи в Турция, доколкото в Истанбул има българска църковна община. По турските закони храмът „Св. Георги" е собственост на Фондация „Св. Георги вакъф", а „Св.св. Константин и Елена" - на фондацията на българската църква в Истанбул. За ремонти в Одрин нашата държава е дала поне 0,5 млн. евро. Гръцки свещеници са стъпили в Одрин едва след поставянето на паметника на Екзарха

Нинова: С бюджета на управляващите държавата взима повече от хората и им дава по-малко

http://www.cross.bg/ninova-prihodi-horata-1490195.html

/КРОСС/„С бюджета на управляващите държавата взима повече от хората и им дава по-малко". Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова при обсъждането на бюджета на ДОО за 2016 г. По думите й управляващите залагат увеличение на приходите с около 260 млн. лв. в повече спрямо 2015 г. „От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, от синдикатите и от експертите разбираме и поддържаме мнението, че тези приходи са занижени. Могат да се съберат повече приходи от следните източници - увеличава се минималната работна заплата от 380 на 420, а това увеличение не е предвидено в приходната част", обясни Нинова. На второ място тя посочи ръста на БВП от 2 % и в повече заети догодина на пазара на труда с 10 000 души, които би трябвало да внасят повече осигуровки. „През следващата година стартира и програмата за развитие на човешките ресурси с повече от 500 млн. лв., с което ще бъдат наети допълнително хора. Това означава и допълнителни вноски. Експертизата показва, че може приходната част да бъде завишена с около 140 млн. Защо не го правите?", попита Нинова и заподозря преизпълнение през годината и това преизпълнение да отиде за покриване на дефицита. „По-лошото е, че като не показвате реалните приходи, не финансирате разходи, които от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ смятаме, че трябва да се финансират

Русия конкретизира санкциите срещу Турция

http://www.mediapool.bg/rusiya-konkretizira-sanktsiite-sreshtu-turtsiya-news242525.html

Русия ще преустанови действието на безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 година и въвежда забрана за внос на турски селскостопански и хранителни продукти. Руският премиер Дмитрий Медведев подписа във вторник постановление, в което се конкретизират икономическите санкции срещу Турция. В постановлението е утвърден списъкът със селскостопански продукти, суровини и хранителни продукти, за които от 1 януари 2016 година влиза в сила забрана за внос в Русия. Сред тях са посочени домати, ягоди, карфиол и броколи. Освен това правителството забранява от Турция да се внася сол и натриев хлорид (разтворени или неразтворени във вода), карамфили, субпродукти от домашни кокошки. В постановлението се подчертава, че ограниченията не важат за стоки, "внасяни за лично ползване в обем, разрешен от нормите в Евразийския икономически съюз". На министерството на промишлеността и търговията, а също и на министерството на селското стопанство на Русия е възложено да упражняват "оперативен мониторинг и контрол на цените на стоките, включени в списъка (...), и при необходимост да осигури вземането на мерки, с които да се увеличи предлагането на селскостопанска продукция, суровини и хранителни продукти, така че да не се допусне повишение на цените". Освен това в документа са посочени и редица други мерки, предвидени с указ на президента Владимир Путин, включително и забрана от 1 декември 2015 година на чартърни въздушни връзки между Русия и Турция "с изключение на специалните полети за връщане на туристи". Руско-турските отношения се влошиха, след като на 24 ноември ВВС на Турция свалиха над територията на Сирия руски бомбардировач Су-24. Русия вече наложи и забрана или ограничения на редица дейности на руска територия на организации под турска юрисдикция. Руският президент нареди на правителството да забрани чартърните полети между Русия и Турция. Контролът върху дейността на турските автомобилни превозвачи на руска територия ще бъде засилен с цел гарантиране на сигурността. Путин нареди още да бъде обезпечена сигурността на морските пристанища в Азовско-Черноморския басейн.

Утре идва лято посред зима. Температурите ще са до 14 градуса

http://petel.bg/Utre-idva-lyato-posred-zima--Temperaturite-shhe-sa-do-14-gradusa__136054

Снимка: Булфото, архив Температури до 14 градуса ще превърнат зимата в сиромашко лято утре. Ще има разкъсана облачност, като на места ще...

Хората на 31 и 55 години - с най-много енергия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148032

Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство. Британско изследване обаче разкрива, че точно тогава те са най-енергични, посочва "Дейли мейл".
Причината е, че трябва да се съчетава натоварването в службата и грижите по децата. Това е и възрастта на по-редовните спортни занимания.
Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство. Британско изследване обаче разкрива, че точно тогава те са най-енергични, посочва "Дейли мейл". Причината е, че трябва да се съчетава натоварването в службата и грижите по децата. Това е и възрастта на по-редовните спортни занимания.

ПЪРВО в ПИК! Скандал в парламента! Байрактаров и Главчев се изпокараха! Депутатът от ПФ изригна: Май забравихте, че сте пръв сред равни!

http://pik.bg/първо-в-пик-скандал-в-парламента-байрактаров-и-главчев-се-изпокараха-депутатът-от-пф-изриг-news445108.html

ПЪРВО в ПИК! Скандал в парламента! Байрактаров и Главчев се изпокараха! Депутатът от ПФ изригна: Май забравихте, че сте пръв сред равни!

Пореден скандал се разигра в Народното събрание, видя репортер на ПИК.

В момента в пленарната зала се разисква въпроса за държавното обществено осигуряване за бюджета до година.

На трибуната излезе депутатът от ПФ Димитър Байрактаров. Докато той говореше бе прекъснат от бившия социален министър Хасан Адемов.

Байрактаров му отговор. След това бе прекъснат от заместник-председателя на парламента Димитър Главчев, който в този момент изпълняваше функциите на председател.

"Г-н Байрактаров, моля ви не влизайте в диалог с депутатите в залата", посочи Главчев. "А вие си вършете работата и правете забележка", отвърна му депутатът от ПФ.

Главчев обаче не му остана длъжен: "Ще ви помоля да не влизате и с мен в диалог."

Тогава Байрактаров изригна гневен: "Престанете да ме цензорирате и да ми казвате как да се държа, а си вършете работата. Май много бързо забравихте, че сте пръв сред равни!".

Главчев прие с усмивка скандала, но не след дълго Цецка Цачева пое функцията си на председател.

"Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера"

http://offnews.bg/news/n_1/n_600377.html

"Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера - с нашите пари, от нашата Здравна каса", заяви здравният министър Петър Москов след приемането на второ четене на бюджета на НЗОК за 2016 г. По думите му определени политически баталии нямат нищо общо с действителността. "Няма никаква драма - спазваме цялата философия на промените в закона за лечебните заведения и в закона за здравното осигуряване. НЗОК договаря с Лекарския съюз, както и с този на стоматолозите, общия обем услуги, които закупува. Що се отнася до болничната помощ, което е големият проблем, искам да нямате съмнения, независимо от лобистите, които са тук, в тази зала, че има правила, които важат за всички", посочи още министърът. Той беше категоричен, че здравната каса ще изисква от всяка болница яснота за това, че на базата на разрешителните, които имат за определени видове дейности, да сключат пълния набор от клинични пътеки, които съответстват на нивото на болницата. "Смисълът е НЗОК от името на пациента да договори оптималните услуги и да гарантира техния обем, обясни Москов. "Ако има еманация на това как касата гарантира нуждите на пациентите като обем, то това е сключеният Национален рамков договор. От статистиката става ясно че нуждите, достатъчният обем за българските граждани , в този момент са за 7000 легла по-малко", уточни здравният министър.

Правителствени обекти излизат на свободния пазар на ток

http://www.mediapool.bg/pravitelstveni-obekti-izlizat-na-svobodniya-pazar-na-tok-news242524.html

Правителството се готви активно за либерализацията на енергийния пазар не само политика и нормативни промени, но и като физически потребител на електроенергия. Кабинетът обяви във вторник обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия от следващата година и за избор на координатор на балансираща група за 14 обекта, управлявани от Министерския съвет. Прогнозната цена на ускорената поръчка по договаряне с обявление е 890 хил. лв. за дванадесет месеца като периодът може да е по-кратък или по-дълъг в зависимост от времето, за което обектите изразходят договорените 8900 мегаватчаса. Допуска се удължаване на контракта с предпочетения кандидат. Оферти ще се приемат до 5 януари. Участниците в надпреварата трябва да предложат цена за 1 киловатчас, която да бъде крайна и да включва изразходваната активна електрическа енергия, разходи за балансиране и разходи на участника за осигуряване на посочените услуги, без в балансиращата група допълнително да се начисляват суми за излишък и недостиг на небалансите. Ще се приемат предложения и от български, и от чужди търговци на ток, както и от обединения. От доставчиците ще се иска да осигуряват електроснабдяването на три административни сгради на Министерския съвет в София, включително тази на "Дондуков" 1, на правителствения комплекс "Бояна", на резиденция "Евксиноград" в курорта "Св. Св. Константин и Елена" и почивни бази в Шабла и Приморско, както и гаражите на Министерския съвет в София. Общо новият доставчик на ток трябва да обслужва 14 партиди на обекти, ползващи електроенергия ниско и средно напрежение. До участие в поръчката ще се допускат лицензирани от енергийния регулатор търговци на електроенергия и лицензирани координатори на балансираща група, които внесат 4500 лв. гаранция за участие в процедурата.

НАТО подкрепя допълнително сигурността на Турция

http://svetoven.pogled.info/news/69628/NATO-podkrepya-dopalnitelno-sigurnostta-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът работи върху нови мерки на подкрепа за Турция. Столтенберг все пак настоя, че ангажиментът предхожда свалянето на руски боен самолет от турските ВВС миналата седмица.

Хората на 31 и 55 години - с най-много енергия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147910

Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство. Британско изследване обаче разкрива, че точно тогава те са най-енергични, посочва
Повечето хора мислят, че 30-годишните започват да живеят на по-бавен ритъм, когато създадат семейство. Британско изследване обаче разкрива, че точно тогава те са най-енергични, посочва "Дейли мейл". Причината е, че трябва да се съчетава натоварването в службата и грижите по децата. Това е и възрастта на по-редовните спортни занимания.

БАБХ започва извънредни проверки заради наближаващите празници

http://www.cross.bg/proverki-babh-vreme-1490193.html

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни тематични проверки заради наближаващите празници Никулден, Студентски празник, Коледни и Новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон. Това заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните" към БАБХ по време на пресконференция в сградата на Агенцията. Той изтъкна, че целта на извънредните проверки е да се гарантира безопасността на предлаганите храни, за да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците. Д-р Кулински съобщи, че от 3 до 6 декември инспекторите на БАБХ ще извършват проверки по повод Никулден. „Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение", посочи той и подчерта, че целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите. Директорът на дирекция „Контрол на храните" призова хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск

Премиерът на Франция: Бензема няма място в националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2660970_premierut_na_franciia_benzema_niama_miasto_v/?ref=rss


Министър-председателят на Франция Манюел Валс заяви, че Карим Бензема няма място в националния отбор. Премиерът се включи в критиките към нападателя заради участието му в скандала с изнудването на съотборника му Матийо Валбуена.

"Големият спортист трябва да бъде пример. Ако не е такъв, той няма място в отбора на Франция", каза Валс пред радио "Европа 1".

Премиерът даде пример със себе си. "Ако срещу министър-председател бъдат повдигнати обвинения, той повече няма да е част...

Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на ДОО за 2016 г.

http://www.cross.bg/leva-byudzheta-prihodite-1490192.html

/КРОСС/Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2016 година. Не бяха приети предложенията на опозицията за залагане на повече приходи за следващата година, които да са за увеличаване на социалните плащания. Консолидираният бюджет на ДОО за 2016 година по приходите и трансферите е на обща сума 10 048 408 400 лв., като приходите от осигурителни вноски са планирани в размер на 4 971 506 300 лева. Получените допълнителни трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига на средства са 4 719 248 400 лева. Планираните разходи и трансфери за 2016 г. са общо 10 046 319 400 лв., от които за пенсии са предвидени общо 8 740 004 100 лв., а за социални помощи и обезщетения - 1 223 456 500 лева. За програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта са заложени 75 630 500 лева. Корнелия Нинова /"БСП лява България"/ отбеляза, че планираните в бюджета приходи са с около 260 млн. лева повече в сравнение с 2015 г., но те все пак са занижени. Увеличава се минималната работна заплата от 380 на 420 лева, но това не е предвидено в приходната част, отбеляза тя. Нинов посочи, че се предвиждат ръст на БВП с 2 процента и 10 хиляди нови наети лица, които би трябвало да внасят повече осигуровки. Според БСП повече приходи в бюджета могат да влязат от увеличение на максималния осигурителен праг, вместо на минималните осигурителни прагове. Нинова добави, че бюджета могат да влязат допълнителни 330 млн

Приеха бюджета на Здравната каса с остри критики, БСП иска отмяна на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=307885

Депутатите приеха окончателно бюджета на Здравната каза за 2016-а година след критики от опозицията и с нито един защитник от управляващото мнозинство, освен ресорния министър д-р Петър Москов. За три часа той направи две изказвания за разясняване на промени в бюджета на Касата.

Експлозия в метрото в Истанбул, има пострадали*

http://balkani.actualno.com/eksplozija-v-metroto-v-istanbul-ima-postradali-news_510895.html

Електротрансформатор най-вероятно е изгърмял в метрото в Истанбул. Съобщава се за шестима пострадали при експлозията, но се уточнява, че все още не е ясна причината за взрива. Има информации и за бомба, поставена на линията - от турската телевизия NTV и друга турска медия - Yeni Safak. На мястото има пожарникари и медицински екипи, предава БГНЕС. Движението на метрото, както и токът в района и в съседните квартали е спрян. "Хюриет" информира, че става дума за метростанция, която свързва една ли

Японските марки са най-иновативни в автомобилния бранш

http://cars.actualno.com/japonskite-marki-sa-naj-inovativni-v-avtomobilnija-bransh-news_510871.html

Макар фокусът да се сменя почти всяка година, автомобилната индустрия е една от най-иновативните. Излишно е сега да коментираме колко комплексна и постоянно развиваща се е автомобилната индустрия. Примерите са безброй. Важно е да се даде обосновка на твърдението, че японските брандове са най-иновативните в бранша. То идва от годишния списък на Thomson Reuters (цитиран от Automotive News) на 100-те компании, подредени на база тяхната иновативност. Тъй като измерването на иновациите може да е то

Битовите абонати ще могат да договарят с доставчика си на ток срока при просрочено плащане

http://society.actualno.com/bitovite-abonati-shte-mogat-da-dogovarjat-s-dostavchika-si-na-tok-sroka-pri-prosrocheno-plashtane-news_510897.html

На информационна среща за предстоящата догодина либерализация на енергийния пазар стана ясно, че битовите абонати ще могат индивидуално да се договарят с доставчика си на ток за срока, в който могат да издължават просрочено плащане, без захранването им да бъде спирано, предава БНР. Радослав Димитров от ЧЕЗ посъветва абонатите, които от следващата година ще решат да сменят доставчика си, внимателно да договорят с него условията по договора си: "Отсрочено или разсрочено плащане - не се подлъгвай

Румъния предотврати терористичен акт

http://balkani.actualno.com/rumynija-predotvrati-teroristichen-akt-news_510898.html

Силите за сигурност в Румъния предотвратиха терористичен акт в хода на провеждащите се тържества по случай националния празник на страната – Деня на обединението, предаде ТАСС. Както съобщиха от румънското бюро за разследване на организираната престъпност и тероризъм (DIICOT) в град Търгу Секуйеск са задържани двама члена на унгарската национал-екстремистка организация, която се е опитала да взриви бомба по време на парада за националния празник. Терористичният акт е бил подготвен от екс

Румен Гечев от БСП: Поканете поне чистачката на Борисов да слуша бюджета

http://www.bnews.bg/article-144509

Той се възмути от това, че по време на дебатите в пленарната зала за двата т.нар. "малки бюджети" не присъства нито един представител на правителството.

Цветан Цветанов: В ГЕРБ не се говори за „Яневагейт”

http://pik.bg/цветан-цветанов-в-герб-не-се-говори-за-„яневагейт”-news445115.html

Цветан Цветанов: В ГЕРБ не се говори за „Яневагейт”

Цветан Цветанов коментира скандала със записите между Ченалова и Янева, като каза, че в групата на ГЕРБ това не ги вълнува, а ги интересуват реформите които трябва да се направят.

„Може да се направи проверка и да се изяснят нещата и до колкото знам, вече има образувано досъдебно производство. Аз не смятам, че трябва да участвам в провокирането между парламентарните групи. Аз съм председател на най-голямата парламентарна група, предстоят ни текстове, които са от национално значение и с интерес от ЕК. За това трябва да търсим възможности да се обединяваме зад текстове, които са от важно значение в това число и съдебната реформа. В ГЕРБ за скандала с „Янева” не се говори”, каза Цветанов.  

Относно Юри Тавание, човека, който прокарва измислените доклади до ЕК, Цветанов не пожела да коментира, тъй като според него е достатъчно, че ЕК е коментирала случая. 

Музеят MoMA проследява еволюцията в творчеството на Джаксън Полак

http://www.cross.bg/polak-prosledyava-evolyutziyata-1490191.html

/КРОСС/ Това концентрирано проучване на творчеството на Джаксън Полак (1912-1956) проследява еволюцията в творбите на художника от 1930 г. до смъртта му 1956 г., когато загива в автомобила катастрофа на 44 години. Колекцията от произведения на Полък в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк е без аналог по воя обхват и качество. Изложбата „Джаксън Полак: Проучване на една колекция, 1934-1954 г." е съставена от около 50 творби от фонда на музея, представящи всяка фаза от кариерата на художника и широката гама от материали и техники, които той използва. В течение на две десетилетия творбите на Полък прогресират от митични, първични фигури и сцени, до образност, която съчетава елементи на фигуративност и абстракция, до кулминацията на кариерата му - радикалната „дрипинг" техника. Тези върхови за неговото творчество произведения обгръщат зрителя посредством своя монументален мащаб и безкрайност. По този начин Полак застава начело на авангарда в Америка след края на Втората световна война, известен като абстрактен експресионизъм. Неговите нововъведения помагат това движение да се превърне в първото собствено американско течение с международно влияние. То има огромен ефект върху традициите на живописта и отваря нови пътища за скулптурата и пърформанс арта. Освен неговите прочути творби, изложбата включва и малко известни гравюри, литографии и сериграфии. Изложбата ще продължи до 13 март 2016 г.

Активността в британското производство се забавя през ноември

http://www.investor.bg/novini/130/a/aktivnostta-v-britanskoto-proizvodstvo-se-zabavia-prez-noemvri-207017/

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава до 53,7 пункта, а миналия месец стойността му беше 55,2 пункта, което беше 16-месечен рекорд

За премиера филия с мас може, а за нас сланина - не

http://bulgarski.pogled.info/news/69627/Za-premiera-filiya-s-mas-mozhe-a-za-nas-slanina-ne

/Поглед.инфо/ Тихо, да не чуе премиерът! Смешни времена настанаха. Смешни, ако не се случваха на нас българите – най-бедните в Евросъюза. Министър-председателят на родината ни препоръча на целокупното население, ако не започне да се храни здравословно, да не разчита на безплатно здравеопазване. Парадокс.

Взривиха съмнителния багаж на летището

http://www.cross.bg/sofiya-ystroiistvo-vzriv-1490190.html

/КРОСС/Багажът от съмнителния бял бус на Терминал 1 на летище София бе обзвреден при извършен контролиран взрив, съобщи "Канал 3". Припомняме, че по-рано днес бе забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара - София. Пуснато куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало. Затова е започнала рутинна проверка на ДОТИ. От МВР отрекоха да е открито самоделно взривно устройство.  

Цветанов за бомбените заплахи: Да успокоим хората, компетентните органи да си вършат работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148018

"Трябва да успокоим хората и да оставим компетентните органи да извършат проверка на ситуацията, която наблюдаваме през последните няколко дни в Европа, обществото стана много чувствително на тази тема. Когато бъдат забелязани, неща, които правят впечатление, че би могло да има потенциална заплаха, всеки сигнализира и компетентните органи се
"Трябва да успокоим хората и да оставим компетентните органи да извършат проверка на ситуацията, която наблюдаваме през последните няколко дни в Европа, обществото стана много чувствително на тази тема. Когато бъдат забелязани, неща, които правят впечатление, че би могло да има потенциална заплаха, всеки сигнализира и компетентните органи се

Цветанов за бомбените заплахи: Да успокоим хората, компетентните органи да си вършат работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147997


"Трябва да успокоим хората и да оставим компетентните органи да извършат проверка на ситуацията, която наблюдаваме през последните няколко дни в Европа, обществото стана много чувствително на тази тема. Когато бъдат забелязани, неща, които правят впечатление, че би могло да има потенциална заплаха, всеки сигнализира и компетентните органи се

Агенцията по храните: За Никулден не купувайте риба от сергии по паркове и коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5148005

За Никулден купувайте риба от регистрирани обекти, а не от сергии по парковете и от багажници на коли. Това припомниха дни преди празника от Българската агенция по безопасност на храните.
В началото на зимния туристически сезон и преди празника на студентите от Агенцията вече правят ударни проверки за качеството на предлаганите храни.
За Никулден купувайте риба от регистрирани обекти, а не от сергии по парковете и от багажници на коли. Това припомниха дни преди празника от Българската агенция по безопасност на храните. В началото на зимния туристически сезон и преди празника на студентите от Агенцията вече правят ударни проверки за качеството на предлаганите храни.

Агенцията по храните: За Никулден не купувайте риба от сергии по паркове и коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147994

За Никулден купувайте риба от регистрирани обекти, а не от сергии по парковете и от багажници на коли. Това припомниха дни преди празника от Българската агенция по безопасност на храните.
В началото на зимния туристически сезон и преди празника на студентите от Агенцията вече правят ударни проверки за качеството на предлаганите храни.
За Никулден купувайте риба от регистрирани обекти, а не от сергии по парковете и от багажници на коли. Това припомниха дни преди празника от Българската агенция по безопасност на храните. В началото на зимния туристически сезон и преди празника на студентите от Агенцията вече правят ударни проверки за качеството на предлаганите храни.

Федерер стана най-възрастният тенисист, завършил годината в топ 3

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2660931_federer_stana_nai-vuzrastniiat_tenisist_zavurshil/?ref=rss


Роджър Федерер за пореден път влезе в историята на тениса, след като стана най-възрастният играч, който завършва в топ 3 на световната ранглиста.

Швейцарската легенда се класира в първата десетка за 14-а поредна година. Повече пъти в топ 10 са завършвали единствено Андре Агаси и Джими Конърс - по 16.

Средната възраст в тазгодишната десетка е 30 години и два месеца. Това също е нов рекорд, откакто беше въведена ранглистата на АТП през 1973 г.

Общо петима играчи...

Инспекторатът по образование проверява училищните библиотеки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307871

Проверка на училищните библиотеки е заложена в тазгодишния план на Регионалния инспекторат по образованието. Това стана ясно по време на презентирането на новия закон за образованието от началника на звеното Венцеслава Генова, предаде репортер на Moreto.

Стар приятел на Асад може да стане следващият президент в Бейрут

http://www.mediapool.bg/star-priyatel-na-asad-mozhe-da-stane-sledvashtiyat-prezident-v-beirut-news242523.html

Ливанската политическа криза получи драматичен развой с очерталата се възможност приятел на сирийския президент Башар Асад да стане президент в резултат на споразумение за подялба на властта с цел да се излезе от парализата на държавата, пише агенция Ройтерс. Идеята Сюлейман Франджие - приятел от детинство на Асад, да стане държавен глава удиви мнозина ливанци, не на последно място заради това кой я предложи: Саад ал Харири, сунитски политик, оглавяващ коалиция, родена от опозицията срещу сирийското влияние в Ливан. Съгласно споразумението самият той ще стане премиер.   Не по-малко шокиращо е, че това ще изисква подкрепа от непримиримите съперници Саудитска Арабия и Иран, които имат решаващо влияние върху боричкащите се ливански фракции и които са в конфликт и на други места в региона, включително и в Сирия. На фона на ескалиращата война в Сирия, в която Иран и Саудитска Арабия засилват подкрепата си съответно за Асад и за неговите врагове, една нова сделка за Ливан трудно би могла да се приеме като сигнал за някакво по-широко разбирателство при уреждането на регионалните конфликти.   Тя обаче би била знак за желание да се запази минимална степен на стабилност в Ливан. Макар и тежко засегнат от сирийската война, довела до екстремистки нападения, докарала милион бежанци през границата и разпалила политическа криза, Ливан успя да избегне граждански конфликт, от който някои се опасяваха.   Страната обаче е без президент от 18 месеца и правителството на единството начело с премиера Тамам Салам едва функционира. Предложението на Харири е най-сериозния досега опит за излизане от политическата безизходица.   Али Акбар Велаяти - главен съветник на иранския върховен лидер, който посети Бейрут вчера, каза след срещата си със Салам, че надеждите за избирането на президент са се засилили.   Но пред назначаването на Франджие има големи препятствия, включително съпротива от политици, борещи се срещу сирийското влияние, както и необходимостта да се спечели подкрепата на други лидери, които също имат амбиции за поста, (по традиция) резервиран за християнин маронит, по-специално Мишел Аун и Самир Жажа.   Ако (този опит) пропадне, шансовете за уреждане на проблема според анализаторите още повече ще се отдалечат. Това означава, че няма да се вижда край на правителствената криза, сред чиито последици в изминалите месеци бе натрупването на боклук по улиците и неизплащането на заплатите в армията, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Християнски съперничества   Макар че предложението не е оповестено публично от Харири, то бе вече съобщено в Ливан и потвърдено от политически източници. Франжие каза, че предложението към него да стане президент е сериозно, но не официално. Очаква се сделката да включва споразумение за насрочване на нови парламентарни избори.   Всяка сделка за поделяне на властта трябва да балансира между двата главни политически лагера в Ливан: коалицията "8 март", основна роля в която играе подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула", и коалицията "14 март" начело с Харири. Най-трудното е привличането на християните, също разделени в подкрепата си за двата лагера. Жажа и Аун са официалните кандидати на съперничещите си коалиции. Затова едно президентство на Франжие рискува да изостри историческите съперничества между самите християни.   "Хизбула" нееднократно заяви подкрепата си за кандидатурата на 80-годишния Аун - неин съюзник от 2006 г., който оглавява най-големия християнски блок в парламента. Въпреки това Франжие, чиито връзки с групировката са много по-стари, може да се окаже предпочитан избор за "Хизбула", която в момента воюва в Сирия на страната на Асад.   Заставайки зад Франджие, Харири-младши в същото време рискува да разедини коалицията "14 март", формирана преди десет години на антисирийска основа след убийството на неговия баща Рафик ал Харири.   "Онези, които гледат положително на такова споразумение, твърдят, че едно президентство на Франжие ще успокои "8 март" и "Хизбула", като в същото време присъствието на Харири на премиерския пост ще успокои другия лагер. Такъв е пазарлъкът, който се води зад кулисите", отбеляза политическият коментатор Набил Бумонсеф. "Вече са предизвикани сериозни дрязги, особено в лагера на "14 март" - повече, отколкото в "8 март", защото Франджие е най-близкият съюзник на сирийския режим и на семейство Асад в Ливан", каза Бумонсеф. А пък "Хизбула" се оказва в положение на "баща, от когото искат да избира между двамата си синове", добави той. Нов лов с Басил ал Асад   Връзките на Франджие със семейство Асад датират от детството му, когато неговият дядо - покойният президент Сюлейман Франджие, го взимал със себе си при пътуванията си в Дамаск на гости на неговия приятел, покойния президент Хафез Асад. Франджие ходел на лов с по-големия брат на Башар Асад - Басил, който загина в автокатастрофа през 1994 г.   Остава кръгъл сирак през 1978 г., когато една от християнските милиции напада семейния дом в Северен Ливан, убивайки неговите баща, майка и сестра. Жажа е обвинен, че носи отговорност за това нападение по време на гражданската война, но той отрича причастност.   Франжие, който сега е на 50 г., бе широко известна политическа фигура в периода на сирийската хегемония в Ливан, последвал гражданската война от 1975-1990 г., заемайки няколко различни министерски поста. Тази ера приключи с изтеглянето на сирийските сили от Ливан през 2005 г. заради международното възмущение от убийството на Рафик ал Харири. Тогава Франджие бе министър на вътрешните работи.   45-годишният Харири пое ролята на най-влиятелния сунитски политик в Ливан след смъртта на своя баща. Той напусна Ливан през 2011 г., след като неговото правителство бе свалено от коалицията "8 март". Оттогава се е връщал само два пъти за кратко в Ливан.   Според Бутрос Харб, политик от "14 март" с президентски амбиции, той (Харири) няма лични проблеми с Франджие. "Но ще доведе ли той със себе си Башар Асад в двореца "Баабда", или ще бъде президент на всички ливанци?", попита той в Туитър. "Баабда" е мястото, където се намира президентският дворец.   Миналата седмица Ахмад ал Харири, братовчед и водеща фигура в движението на Харири - "Бъдеще", каза, че единственият възможен избор за ливанците е едно "смело споразумение", което да сложи край на последиците от политическата задънена улица, която според него се е превърнала в бомба със закъснител. Думите му бяха цитирани в притежавания от Харири вестник "Ал Мустакбал".   Кандидатурата на Франджие със сигурност ще бъде приветствана от председателя на парламента Набих Бери - мощен съюзник на "Хизбула", който оглавява шиитското движение "Амал" и чиито сложни отношения с Аун не са тайна.   Франжие се опитва да спечели подкрепата на други маронитски политици, каза един водещ политик от "8 март". "Саад ал Харири преобърна всичко с главата надолу, обявявайки подкрепата си за най-близкия до Башар Асад и до "Хизбула" кандидат, и прехвърли топката в съседния двор", каза политикът, чието име не се споменава.   Франджие има в неделя вечер "приятелска среща" със зетя на Аун - Гебран Басил, се казва в съобщение на партията на Франжие - "Марада". Франжие каза на Басил, че все още подкрепя кандидатурата на Аун, "ако има реално желание за споразумение за генерал Аун. Но ако номинацията на Аун продължава да се поддържа само за да се пречи на номинирането на Франджие, това вече е друг въпрос".

Има ли пилот в прокуратурата?

http://frognews.bg/news_102896/Ima-li-pilot-v-prokuraturata/

Софийски градски съд оправда бившият зам-председател на парламента и зам-шеф на ДПС Христо Бисеров по обвиненията за данъчни престъпления. Съдът прие, че те са недоказани. За три години прокуратурата не успя да събере и представи годни доказателства и балонът "Бисеров" се пукна от първи опит. Тоест на първа инстанция.

Миков: Бюджетът на НЗОК за 2016 г. стимулира корупцията

http://bulgarski.pogled.info/news/69626/Mikov-Byudzhetat-na-NZOK-za-2016-g-stimulira-koruptsiyata

/Поглед.инфо/ Бюджетът на НЗОК за 2016 г. стимулира корупцията, каза лидерът на социалистите Михаил Миков в изявление от парламентарната трибуна при обсъждане в НС.

Задача за втори клас: Махала отива на митинг. Колко кебапчета са получили?

http://offnews.bg/news/n_1/n_600338.html

Задачи по математика, които "стимулират" ученика с теми за махали на митинг с кебапчета, дупки по пътищата и стихчета за "глупачета" станаха повод за гневно отворено писмо към министъра на образованието проф. Тодор Танев, публикувано във Фейсбук от Стела Николова. Съобщението на Николова е придружено и от снимки на абсурдните задачи. Ето и пълния текст на отвореното писмо, адресирано до образователния министър: Уважаеми, проф.Танев, Онези от нас, които са завършили по времето на социализма, знаем, а някои след това са чували, че българинът през вековете, най-много е държал на образованието. Независимо какво им е струвало, българите са пращали децата си на училище! Жалко е, че макар и в един отречен от историята и човечеството строй, какъвто бе социализма, ние получихме по-добро образование, каквото днес, не получават нашите деца, макар да разполагат с всякакви нови технологии. Това е, вероятно единственото добро нещо, от времето на соца. На нас, децата на социализма, не ни се е налагало да ходим на уроци, за да можем да си вземем матурата, нито пък да сме така отчайващо неграмотни, та да не можем да си напишем трите имена правилно, за което сега ректорите на университети се оплакват, когато говорят за настоящите кандидат-студенти. Деградацията на образованието започна главоломно, когато българското училище стана търговско дружество, броящо учениците , като глава добитък, за които получава бюджет. "Парите следват ученика", уби всякакъв стимул у българските учители, да се държат строго, да имат авторитет и уважението на учениците. В мутренските времена, учителската заплата, бе по-ниска от телефона, който ползва отрочето на мутрата, българския учител загуби напълно самочувствието си. Досмачкаха го правата на учениците, както и правилата в образованието, които го превърнаха в робот-изпълнител, без капка творчество и право на мнение по учебния материал и програма. Наскоро разбрахме от публикации в пресата, че колективи от НПО-та, които пишат българските учебници, са съставени от бивши агенти и сътрудници на ДС. Г-н Танев, това е абсолютно недопустимо! Слуховете за отпадане на "Балканджи Йово", както и "Опълченците на Шипка", се надявам да са силно преувеличени. Неизучаването на турското робство/няма да съм политически коректна/, както и мракобесните времена на социализма, изкривяват историята и съзнанието на нашите деца. Българските мюсюлмани, може да не се чувстват комфортно , когато техните деца, трябва да научат "Опълченците на Шипка", но това е само под влияние на една политическа сила, която им втълпява, че те са първо нещо друго, а не български граждани. Реформата, която се извършва сега, категорично трябва да пресече порочната практика с частните уроци, която не само че е предпоставка за корупция и незаконни доходи, а и убива детството и губи времето на децата ни, които са принудени вечер да наваксват знанията, които е трябвало да получат в училище през деня, а там те просто са си загубили времето. И не на последно място, г-н Танев! Българският учител не може да работи за 580 или 640 лв, а министерската секретарка за 1280. Ако секретарката получава толкова, то заплатата на учителя, трябва да бъде 2640 лв. Не е добър вариантът, в които се финансират частните училища с държавни средства, както и порочната практика да се плаща на калпак, а не на резултат. Българските учители, трябва да имат повече права от учениците си. Някой трябва да защити достойнството на достойните и да изгони търговците от храма! Решенията на задачите може да видите в Наука.OFFNews.bg

Дейвид Камерън пристига на посещение в България в четвъртък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2660929_deivid_kamerun_pristiga_na_poseshtenie_v_bulgariia_v/?ref=rss


Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън пристига на посещение в България в четвъртък. Това съобщи за "Дневник" източник от Министерския съвет.

Британският министър-председател ще кацне в България следобед на 3 декември. Програмата му още се уточнява. Очаква се Камерън да посети българско-турската граница. Засега няма повече информация за визитата му.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.>

Затвориха Терминал 1 заради взривно устройство в микробус

http://bulgarski.pogled.info/news/69625/Zatvoriha-Terminal-1-zaradi-vzrivno-ustroistvo-v-mikrobus

/Поглед.инфо/ Всички полети, които трябва да бъдат обслужвани днес от Терминал 1 на летище София ще бъдат оперирани от Терминал 2, съобщи шефът на софийското летище Христо Щерионов.

Взривиха съмнителния багаж на Терминал 1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5147959

Багажът от съмнителния бял бус на Терминал 1 на летище София бе обзвреден при извършен контролиран взрив, съобщи "Канал 3".
Припомняме, че по-рано днес бе забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София. Пуснато куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало.
Багажът от съмнителния бял бус на Терминал 1 на летище София бе обзвреден при извършен контролиран взрив, съобщи "Канал 3". Припомняме, че по-рано днес бе забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София. Пуснато куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало.

Взривиха съмнителния багаж на Терминал 1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147929

Багажът от съмнителния бял бус на Терминал 1 на летище София бе обзвреден при извършен контролиран взрив, съобщи
Багажът от съмнителния бял бус на Терминал 1 на летище София бе обзвреден при извършен контролиран взрив, съобщи "Канал 3". Припомняме, че по-рано днес бе забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София. Пуснато куче е реагирало на взрив, след това и техническо устройство също е реагирало.

Как Азия отбеляза Световния ден за борба със СПИН (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147797

1 декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.
1 декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

Експерти в застраховането искат оставката на Ралица Агайн

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/01/2660873_eksperti_v_zastrahovaneto_iskat_ostavkata_na_ralica/?ref=rss


Експерти в областта на застраховането искат оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, ръководеща управлението "Застрахователен надзор", заради редица проблеми в Кодекса за застраховане, сред които е и отказът от електронно застраховане, съобщи БТА.

Застраховането е важен сектор, генериращ близо 2 млрд. лв. всяка година и активи за близо 6 милиарда лева. На върха на пирамидата има много проблеми, заяви на пресконференция Владимир Тодоров -...

Танев черпи опит от Франция за университета на третата възраст

http://www.mediapool.bg/tanev-cherpi-opit-ot-frantsiya-za-universiteta-na-tretata-vazrast-news242522.html

България ще черпи от френския опит в реализирането на проекта за университет на третата възраст, лансиран от просветния министър Тодор Танев. Във вторник Танев се срещна с проф. Франсоа Велас, директор на Университета на третата възраст към Университета на Тулуза, Франция, който е и президент на Международната асоциация на университетите на третата възраст. Танев изрази виждането си, че трябва да се търсят пътища образованието в България да бъде по-отворено за всички. Университетите да предлагат курсове по определени теми като например “Икономика и финанси“ за пенсионери, както и отделни лекции или цикъл беседи по теми, които са предложени от заинтересованите. Велас представи историята на движението на университетите на третата възраст. Първият е създаден през 1973 г. като подразделение на Университета на Тулуза, Франция. Впоследствие са създадени още много университети на третата възраст в цял свят. Днес те наброяват хиляди и са обединени в Международната асоциация на университетите на третата възраст. Най-общо съществуват три модела на функциониране на този тип университети. Първи е френският модел, който залага на високи академични стандарти и при който университетите на третата възраст са част от класически университет, чиито преподаватели водят лекции и за възрастните обучаеми. Вторият модел е британският, при който съществуват хиляди независими местни инициативи, които са по-близо до идеята за пенсионерски клуб по интереси, с висока социална активност, но с понижени академични стандарти. И третият модел -китайският, характеризиращ се с наличието на централизирана система, пряко подчинена на правителството. Проф. Велас изрази готовност с неговия екип да подпомагат Министерството на образованието и науката в създаването на модел за университет на третата възраст в България, съобразен с особеностите и спецификите на нашата среда, култура, традиции и потребности. Инициативата на МОН е срещнала пълна подкрепа от присъстващите представители на Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика и на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ България е в челната петица на най-бързо застаряващите страни в света. Към момента на всеки 100 души, излизащи от работоспособна възраст, идват 62 работника, като няма никакви изгледи тази тенденция да се промени към по-добро в близките десетилетия. Процентът на населението в пенсионна възраст ще заема все по-голям дял от общия процент на населението на България. Това е не само проблем за социалната система. Държавата трябва да се погрижи за нови решения за развиване и използване на капацитета на възрастните хора у нас, смятат от просветното ведомство. “Университетът на третата възраст е едно такова решение. Той не е „университет“ в класическия смисъл на думата, а е институция за неформално образование. Такъв тип „университет“  не издава дипломи и не дава квалификационни степени, а помага на хората в зряла възраст да задоволяват интересите и потребностите си от нови знания, умения и дейности, така че да бъдат по-активни, здрави и полезни за себе си и обществото. Ето защо университет на третата възраст може да запълни голяма ниша в българското общество“, заяви Танев.

Безработицата в еврозоната намалява

http://www.moreto.net/novini.php?n=307856

Безработицата в еврозоната през октомври падна до най-ниското си ниво за последните 4 години. Това показват официалните данни на Евростат, които опровергават прогнозите на анализаторите и демонстрират бавното възстановяване на европейския пазар на труда.

Автобус 84 временно не обслужва Терминал 1 на Летище "София"

http://www.cross.bg/terminal-terminal-vremenno-1490189.html

/КРОСС/Автобусите от линия № 84 временно не обслужват Терминал 1 на Летище „София". Движат се по скъсен маршрут до Терминал 2. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Към 15:40 часа шефът на летище "София" Христо Щерионов съобщи, че всички полети, които са от Терминал 1, ще се прехвърлят на Терминал 2. Пътниците, които щяха да летят от стария терминал, ще бъдат превозени. Това се правело, за да може полицията да си свърши работата на паркинга. Изпълнението на всички полети на новия терминал ще бъде до 00:00 часа тази нощ.  

2247 души са носители на ХИВ в България

http://petel.bg/2247-dushi-sa-nositeli-na-HIV-v-Balgariya__136048

Носителите на ХИВ в страната ни са общо 2247 души. Това каза пред  „Фокус” Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на...

Скандал в ефира на Btv! „Африкански” бюджет скара депутати

http://petel.bg/Skandal-v-efira-na-Btv-----Afrikanski----byudzhet-skara-deputati__136050

„Африкански” нарече бюджета на България за следващата година проф. Румен Гечев, член на бюджетната комисия в НС от БСП. Той бе гост в...

Възстановяват маршрута на тролей № 82 от утре

http://petel.bg/Vazstanovyavat-marshruta-na-troley-----82-ot-utre__136052

От утре се възстановява обслужването на тролейбусна линия № 82 по утвърдения й маршрут от жп гара до район "Вл. Варненчик" (бл. 407) във Варна....

Извънредно! Силен взрив огласи Истанбул! Има убит

http://petel.bg/Izvanredno--Silen-vzriv-oglasi-Istanbul--Ima-ubit__136053

Кадри: Блиц Взрив проехтя в Истанбул тази вечер в района Байрампаша, предава HABERTÜRK. На мястото има станция на метрото, минават и влакове....

Равенство с "Черно море" във Варна спря устрема на "Литекс" към върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2660913_ravenstvo_s_cherno_more_vuv_varna_spria_ustrema_na/?ref=rss


"Черно море" и "Литекс" завършиха 1:1 в първия мач от 18-ия кръг на А група, игран на стадион "Тича" във Варна.

Домакините могат да съжаляват повече, че не стигнаха до победата, след като пуснаха лек гол заради вратарска грешка, а в самия край на мача имаха две страхотни възможности, но не успяха да ги реализират.

След равенството "Литекс" остава на второто място с 32 точки и вече е на две от лидера "Левски", който обаче има мач по-малко. Третият "Лудогорец" също не е...

Инструктори от "Крумово" учиха летци как се оцелява на сушата

http://pik.bg/инструктори-от-крумово-учиха-летци-как-се-оцелява-на-сушата-news445056.html

Инструктори от "Крумово" учиха летци как се оцелява на сушата

Спасители парашутисти от авиобазата в Крумово инструктираха пилоти как да оцеляват на сушата след катапултиране или принудително кацане, съобщиха от ВВС. За учението, провело се в района Боровец, за първи път са използвани реални природни условия.

Сценарият постави обучаемите в различни критични ситуации, чрез които да придобият разнообразни умения – продължителен преход през планинско-горист терен, оказване на първа помощ, изработване на носилки, маскиране, скрито придвижване, избягване на сили на противника, ориентиране, движение по маршрут с карта и компас, промяна на направления и точки за евакуация.

Този курс е своеобразно продължение на пилотния курс за оцеляване на летателен състав в морска среда, проведен през лятото. Високата доза реализъм и при двата курса цели да подготви възможно най-пълно летателните състави за адекватни реакции в критични ситуации и да сведе до минимум риска за живота и здравето им.

Програмите на курсовете по оцеляване в морска среда и на суша са разработени от щаба на Военновъздушните сили и са в пълно съответствие със стандартите на НАТО.

„Наполи“ лидер за пръв път след Марадона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5147793

За първи път след 25 години и ерата на Диего Марадона „Наполи“ е лидер в италианската Серия А. Неаполитанците спечелиха дербито на върха срещу „Интер“ - 2:1 и оглавиха класирането. Това се случва за първи път на „Наполи“ след 1990 година, когато с Марадона начело тимът стана шампион.
Новият аржентински идол на стадион „Сан Паоло“ е Гонсало Игуаин.
За първи път след 25 години и ерата на Диего Марадона „Наполи“ е лидер в италианската Серия А. Неаполитанците спечелиха дербито на върха срещу „Интер“ - 2:1 и оглавиха класирането. Това се случва за първи път на „Наполи“ след 1990 година, когато с Марадона начело тимът стана шампион. Новият аржентински идол на стадион „Сан Паоло“ е Гонсало Игуаин.

Завърши ремонтът на виадукта на магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/viadykta-trakiya-sofiya-1490188.html

/КРОСС/Пуснато е движението по ремонтираното ляво платно - в посока София, на виадукта при 67-ми километър на автомагистрала "Тракия", съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Строително-монтажните работи започнаха през май и се финансират със средства от републиканския бюджет. Съоръжението е с изцяло нова връхна конструкция и настилка. Укрепени са стълбовете и са поставени нови надлъжни греди. Изградена е колекторна система за по-добро отвеждане на повърхностните води. Липсата на такава допълнително беше влошила състоянието на виадукта преди стартирането на ремонта. Монтирани са необходимите елестични огради и пътна маркировка. Ремонтът на дясното платно в посока Бургас, което също е с подменена връхна конструкция, завърши през 2014 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Порр Бау" ГмБХ. Стойността на договора е 7.250 млн. лв. без ДДС. На автомагистрала "Тракия" продължават ремонтите в платното към София в района на пътен възел "Пазарджик".  

3,2 млрд. лв. ще е бюджетът на НЗОК за следващата година

http://econ.bg/Новини/3-2-млрд-лв-ще-е-бюджетът-на-НЗОК-за-следващата-година_l.a_i.709770_at.1.html

3,2 млрд. лв. ще е бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година. Предвидените средства са със 129 млн. лв. повече в...

Осъдиха за подкуп двама данъчни инспектори от Сливен

http://sliven.actualno.com/osydiha-za-podkup-dvama-danychni-inspektori-ot-sliven-news_510890.html

Двама данъчни инспектори от Сливен са осъдени за подкуп. Върховният касационен съд е потвърдил решението на двете по-долни инстанции за извършеното от двамата престъпление през юни 2013 година, предаде БНР. Данъчните инспектори от Сливен Спас Караджов и Петя Парушева са осъдени условно на "лишаване от свобода“ за година и половина, като наказанието и за двамата е отложено за срок от 3 години. Караджов и Парушева са лишени от правото да работят в администрацията на Националната агенция за

Мигрантите на гръцко-македонската граница молят Меркел за помощ

http://balkani.actualno.com/migrantite-na-grycko-makedonskata-granica-moljat-merkel-za-pomosht-news_510891.html

Няколкостотин икономически мигранти призоваха германският канцлер Ангела Меркел да накара властите в Скопие да отворят македонско-гръцката граница. Това стана ясно от видео репортаж на сп. Spiegel заснет на гръцко-македонската граница. Мигрантите скандират: "Меркел отвори границата". Един от тях разказа, че е от Мароко и е убеден, че в Европейския съюз ще получи убежище. "Искам да видя Германия. Моята страна Мароко е красива, но там няма работа за мен", казва още младежът. Според него "най-стр

Променлива облачност по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=307862

През следващото денонощие ще има разкъсана, често значителна облачност. Само на отделни места ще превали слаб дъжд. През нощта в Дунавската равнина и източните райони все още ще духа силен запад-северозападен вятър. През деня ще отслабне до умерен.

Взривиха чанта на летище "София", продължава обезвреждането на белгийския бус (обновена и снимки)

http://pik.bg/взривиха-чанта-на-летище-софия-продължава-обезвреждането-на-белгийския-бус-обновена-и-сним-news445084.html

Взривиха чанта на летище "София", продължава обезвреждането на белгийския бус (обновена и снимки)

Продължават контролирани взривове на паркинга на Терминал 1 на летище "София". Преди минути бе взривена чанта от белгийския микробус. До този момент не е открито сaмоделно взривно устройство. Продължава обезвреждането на чантите от белия бус, който вдигна накрак столицата.

Припомняме, че бе подаден сигнал за забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София  към 12.50 часа. На място веднага пристигнаха екипи на СОБТ, гранични полицаи, пожарникари и екипи на Спешна помощ.

Районът беше отцепен от служителите на реда на СДВР, бусът бе изведен на безопасно място. 

 

Взривиха чанта на летище "София", продължава обезвреждането на белгийския бус

http://pik.bg/взривиха-чанта-на-летище-софия-продължава-обезвреждането-на-белгийския-бус-news445084.html

Взривиха чанта на летище "София", продължава обезвреждането на белгийския бус

Продължават контролирани взривове на паркинга на Терминал 1 на летище "София". Преди минути бе взривена чанта от белгийския микробус. До този момент не е открито сaмоделно взривно устройство. Продължава обезвреждането на чантите от белия бус, който вдигна накрак столицата.

Припомняме, че бе подаден сигнал за забелязан съмнителен багаж в бус, паркиран пред Терминал 1 на Аерогара – София  към 12.50 часа. На място веднага пристигнаха екипи на СОБТ, гранични полицаи, пожарникари и екипи на Спешна помощ.

Районът беше отцепен от служителите на реда на СДВР, бусът бе изведен на безопасно място. 

Русия строи две военни бази на Курилските острови

http://www.mediapool.bg/rusiya-stroi-dve-voenni-bazi-na-kurilskite-ostrovi-news242521.html

Русия строи две военни градчета на островите Итуруп и Кунашир, което ще позволи да се повиши бойната готовност на войските на източните граници на страната, заяви министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.   "Общо се планира да бъдат построени 392 сгради и съоръжения. Предвидено е използването само на съвременни типови конструкции за бързо монтиране, уточни той на съвещание чрез видеоконферентна връзка с ръководния състав на въоръжените сили.   По думите му това ще бъдат "гарнизони с развита инфраструктура - детски градини, училища, културно-развлекателни центрове и общежития". На двата острова вече е доставено необходимото количество строителни материали за осигуряване на непрекъсната работа през зимата, като на първо време усилията ще бъдат съсредоточени върху инженерната инфраструктура и основните сгради. Това ще позволи разполагането на личния състав и постъпващата техника и привеждането й в режим на бойно дежурство.   Присъствието на руски военни на Курилските острови с население от 19 000 жители е чувствителна тема за Япония, която има претенции към този архипелаг, анексиран от СССР в края на Втората световна война след капитулирането на японските военни, отбелязва АФП.   Япония нарича тези острови Северни територии, а за Русия те са част от Сахалинска област в Далечния изток. Япония и Русия не са подписвали мирен договор и преговорите между тях си остават в "мъртва точка" след анексирането на полуостров Крим към Русия миналата година. Западът и Япония осъдиха тази стъпка на Москва.   В края на септември руският външен министър Сергей Лавров изключи какъвто и да било компромис по време на среща с японския си колега Фумио Кишида, като призова Токио да признае "историческата действителност".   Малко преди това чужд самолет, за който се предполага, че е бил руски, прелетя през японското въздушно пространство и предизвика гнева на Токио. През август визита на руския премиер Дмитрий Медведев на Курилските острови също разгневи японските власти. Тогава Медведев използва визитата, за да направи публично достояние указ за разширяване на руската територия с 50 000 квадратни километра в зоната по силата на решение на ООН.   Япония протестира през март и срещу руски военни маневри в региона, в които участваха 500 военнослужещи.

Вече може да плащаме с ръчен часовник

http://www.mediapool.bg/veche-mozhe-da-plashtame-s-rachen-chasovnik-news242520.html

От началото на следващата година покупките в магазините и сметките в заведенията ще може да се плащат с ръчния часовник, след като операторът за картови разплащания Виза (Visa) и производителят на часовници "Суоч" (Swatch) пускат нова технологична джаджа. Часовникът ще може да се използва в търговски обекти навсякъде по света, където се приемат безконтактни, NFC-базирани (Near fields communication) плащания с Виза. Очакванията са това да открие нова страница в модерната търговия с нарастваща употреба на мобилни разплащания по целия свят. Името на часовника "Суоч Белами" (Swatch Bellamy) идва от романа "Поглед назад 2000-1887" от 1888 г. В него американският писател Едуард Белами предвижда утопичен свят, в който парите в брой са заменени с кредитни и дебитни карти. Той е първият, който пише за такива карти, четиридесет години преди който и да е друг. От друга страна, "Бел Ами" означава още "добър приятел" на френски език. Безконтактната NFC технология използва високочестотни радиовълни, за да позволи комуникация между електронни устройства на къси разстояния, обикновено по-малко от 10 см. Новите часовници са едноцветни с изчистен дизайн. NFC чипът е вграден под циферблата. Подобно на предплатена банкова карта, часовникът позволява на клиентите да плащат за предмети, използващи безконтактни ПОС терминали на търговците. Разплащания с часовника не изразходват батерия от самия часовник, което означава, че клиентите могат да очакват живот на батерията като при стандартните часовници. Плановете са часовникът да бъде пуснат в продажба първо в САЩ, Швейцария и Бразилия. Дебютът на Swatch Bellamy беше през октомври в Китай.

Завърши ремонтът на виадукта на магистрала "Тракия"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2660881_zavurshi_remontut_na_viadukta_na_magistrala_trakiia/?ref=rss


Пуснато е движението по ремонтираното ляво платно - в посока София, на виадукта при 67-ми километър на автомагистрала "Тракия", съобщи агенция "Пътна инфраструктура".

 Строително-монтажните работи започнаха през май и се финансират със средства от републиканския бюджет.

Съоръжението е с изцяло нова връхна конструкция и настилка. Укрепени са стълбовете и са поставени нови надлъжни греди. Изградена е колекторна система за по-добро отвеждане на повърхностните води. Липсата на...

Конгресът на САЩ пита разузнаването дали Русия извършва политически убийства

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/01/2660880_kongresut_na_sasht_pita_razuznavaneto_dali_rusiia/?ref=rss


Американските конгресмени искат от директора на Националното разузнаване на САЩ да представи до 3 месеца отчет какво е известно на мрежата от американски спецслужби за използването от Русия на "политически убийства в името на държавни интереси" от 2000 г. насам.

Освен това по отношение на Русия в Конгреса искат да научат и кои партии, организации и лица финансира Москва в Европа и бившия СССР от 2006 г. насам.

Данните трябва да се предоставят на трите ключови комисии по...

Автобус 84 временно не обслужва Терминал 1 на Летище "София"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147874

Автобусите от линия № 84 временно не обслужват Терминал 1 на Летище „София”. Движат се по скъсен маршрут до Терминал 2. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Към 15:40 часа шефът на летище
Автобусите от линия № 84 временно не обслужват Терминал 1 на Летище „София”. Движат се по скъсен маршрут до Терминал 2. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Към 15:40 часа шефът на летище "София" Христо Щерионов съобщи, че всички полети, които са от Терминал 1, ще се прехвърлят на Терминал 2.

Nissan иска да увеличи дела си в Renault до поне 25%

http://www.investor.bg/novini/444/a/nissan-iska-da-uvelichi-dela-si-v-renault-do-pone-25-207014/

Японците настояват за намаляване на влиянието от страна на френското правителство

Украинският президент помилва руски затворник срещу свободата на украински войник

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-prezident-pomilva-ruski-zatvornik-sreshtu-svobodata-na-ukrainski-voinik-news242519.html

Президентът на Украйна Петро Порошенко помилва руски гражданин, арестуван в Източна Украйна, и го размени срещу украински войник, пленен от подкрепяните от Русия сепаратисти, предаде Асошиейтед прес.   Порошенко обяви размяната на официалната си страница, на която е поместена и снимка от срещата му с освободения украинец Андрий Гречанов. Президентът посочва, че е помилвал Владимир Старков, руски гражданин, арестуван през юли, докато превозвал камион с боеприпаси в Източна Украйна и по-късно осъден на 14 години затвор. Украинските служби за сигурност разпространиха тогава видео, в което Старков призна, че е руски офицер.   Русия отрича да изпраща войници и оръжия в Източна Украйна, където сепаратисти са от април 2014 г. в конфликт с правителствените сили, отнел досега живота на повече от 8 хиляди души.   След септември е в сила прекратяване на огъня, което до голяма степен се спазва.

Тадж Махал не е индуистки, отсече правителството на Индия

http://offnews.bg/news/n_1/n_600355.html

Правителството на Индия отхвърли претенциите, поддържани от група адвокати, че световноизвестният паметник Тадж Махал в град Агра бил индуистки. Министърът на културата Махеш Шарма каза, че правителството не е открило каквото и да било доказателство, което да подкрепи твърдението Миналата година няколко юристи внесоха в съд искане паметникът да бъде предоставен на индуистката общност. Тадж Махал е великолепен мавзолей издигнат през XVII век от моголския император Шах Джахан, мюсюлманин. Сега той привлича средно 12 000 посетители на ден. Шестима адвокати от Агра са застъпили пред съда мнението за „съществени доказателства“, че паметникът първоначално бил храм, посветен на индуисткия бог Шива. Съответно те настоявали съдът официално да го обяви за индуистки храм. Тадж Махал, чието строителство е завършено през 1653 година, е мавзолей за Мумтаз Махал – третата и най-любима жена на Шах Джахан. Тя починала при раждането на на тяхното 14-то дете. Сложната структура от бял мрамор, с куполи и кули, украсени с полускъпоценни камъни и резба е един от най-фините образци на моголско изкуство в Индия, припомня Би Би Си. През 1983 г. Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Няма да отлагат дела в Благоевград заради бомбена заплаха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147884

Делата, насрочени за утре - 2 декември в районния и окръжен съд в Благоевград няма да бъдат отлагани. Припомняме, че днес около 14 ч бе подаден анонимен сигнал за поставено взривно устройство в съдебната палата. Магистрати, служители и граждани бяха евакуирани, полицията още претърсва сградата и тя ще остане затворена до утре на обяд.
Делата, насрочени за утре - 2 декември в районния и окръжен съд в Благоевград няма да бъдат отлагани. Припомняме, че днес около 14 ч бе подаден анонимен сигнал за поставено взривно устройство в съдебната палата. Магистрати, служители и граждани бяха евакуирани, полицията още претърсва сградата и тя ще остане затворена до утре на обяд.

Истина или лъжа: Камелия Тодорова си загубила гласа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5145423

Камелия Тодорова загубила гласа си, пише жълта медия. Според клюката певицата пиела яйца, ментолови капки и какво ли още не, но нищо не помагало. Седмици наред тя била принудена да се грижи за гласа си и да пести думи, за да не провали концерта, който изнесе на 26 ноември в НДК.
Потърсихме Камелия Тодорова и ето какво е истината.
Камелия Тодорова загубила гласа си, пише жълта медия. Според клюката певицата пиела яйца, ментолови капки и какво ли още не, но нищо не помагало. Седмици наред тя била принудена да се грижи за гласа си и да пести думи, за да не провали концерта, който изнесе на 26 ноември в НДК. Потърсихме Камелия Тодорова и ето какво е истината.

НАТО събира коалиция срещу ИДИЛ. Държави членки изпращат кораби и самолети в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5147655

Георги Ангелов, специален пратеник в Брюксел
Всички държави от НАТО са част от международната коалиция срещу "Ислямска държава". Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди началото на срещата на външните министри в главната квартира на НАТО в Брюксел.
Испанският ракетен комплекс Пейтриът за въздушна защита ще остане в Турция,
Георги Ангелов, специален пратеник в Брюксел Всички държави от НАТО са част от международната коалиция срещу "Ислямска държава". Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди началото на срещата на външните министри в главната квартира на НАТО в Брюксел. Испанският ракетен комплекс Пейтриът за въздушна защита ще остане в Турция,

Жана Тодорова и Ради Тенева с номинации за спортни награди

http://pik.bg/жана-тодорова-и-ради-тенева-с-номинации-за-спортни-награди-news445053.html

Жана Тодорова и Ради Тенева с номинации за спортни награди

За първи път тази година ще бъдат връчени наградите на новоучредената фондация Пловдив - спортна столица на България, а две състезателки на волейболния Марица (Пловдив) вече попаднаха сред номинираните.

Целта на фондацията е да върне мястото на града като ключов център за развитието на масовия и професионален спорт в България. Една от нейните основни задачи е да подпомага млади пловдивски спортни таланти и да популяризира техните постижения. През 2016 година ръководството на фондацията ще инициира серия от дебати за необходимостта от изработване на нов Закон за спорта, в който ясно да бъдат разписани правилата за финансиране на спортните клубове и тяхната дейност.

Наградите за най-добър млад състезател на Пловдив за 2015 година са в две категории. Едната е в индивидуалните дисциплини, а втората - в отборните спортове. Ще бъде връчен и специален приз за спортен дух и феърплей. Инициативата на фондацията се реализира съвместно с община Пловдив, а медийни партньори са вестник Марица и DC TV. Призьорите ще бъдат определени с електронно гласуване в сайтовете dctv.bg и marica.bg, с талони във вестник Марица и Facebook страниците на вестник Марица и DCTV. Гласуването ще продължи до 12 декември 2015 година.

Номинации и гласове за най-добър млад състезател се приемат за спортисти, родени след 1 януари 1994 година. Отличените млади таланти на Пловдив ще бъдат обявени на специалната церемония Спортист на годината, която се организира от община Пловдив и Сдружението на спортните клубове в навечерието на Коледа. Вестник Марица вече публикува списък от номинации, като обяви, че той е отворен и за други предложения.

Именно в този списък попаднаха имената на Жана Тодорова и Радосвета Тенева. Номинацията на Ради Тенева е за наградата Спортен дух и феърплей.

“След години на силни изяви и успехи в гръцкия шампионат (тя) се завърна в родната Марица и продължава да вдъхновява по-младите си съотборнички с раздаването си на игрището“, обясняват номинацията организаторите. Общо четири са посочените имена в тази категория, като Тенева е в престижната компания на волейболиста Николай Пенчев, тенисистката Цветана Пиронкова и лекоатлетката Габриела Петрова.

Родената на 6 януари 1997 година в Пловдив Жана Тодорова е явният фаворит за спечелването на наградата за най-добър млад състезател в отборните спортове. Успехите и, посочени към нейната номинация, включват шампионската титла, националната купа и Суперкупата на България при жените, както и избирането и за Най-добро либеро в идеалния отбор на Световното първенство за жени до 20 години в Пуерто Рико, на което България се класира на осмо място. Към тях може да се добавят третото място в индивидуалната класация за най-добър защитник на Световното първенство за жени до 23 години в Турция, където Трикольорките се класираха седми. Жана бе част и от женския национален отбор, класирал се на пето място в Група 2 на Световното Гран При, както и една от националките до 20 години, спечелили сребро на Балканското първенство в Сърбия.

Гечев: Поканете поне чистачката на Борисов да слуша бюджета

http://www.cross.bg/gechev-byudzheta-vreme-1490186.html

/КРОСС/"Поканете поне чистачката на Борисов да слуша бюджета", обърна се червеният депутат Румен Гечев към председателя на парламента Цецка Цачева по време на четенето на бюджета на НОИ. Той се възмути от това, че по време на дебатите в пленарната зала за двата т.нар. "малки бюджети" не присъства нито един представител на правителството. Това никога не се е случвало, днес ще ударим дъното, развика се Гечев. Цачева му благодари и в този момент някой от депутатите поиска поименна проверка на кворума.  

„Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147878

Класическото произведение на Томас Елиът „Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език 80 години след появата си на английски.
„Популярна книга за котките“ първоначално са отделни писма от Елиът, под които той се подписва с прозвището Стария опосум. В тях носителят на Нобелова награда за литература описва
Класическото произведение на Томас Елиът „Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език 80 години след появата си на английски. „Популярна книга за котките“ първоначално са отделни писма от Елиът, под които той се подписва с прозвището Стария опосум. В тях носителят на Нобелова награда за литература описва

„Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5147880

Класическата поема на Томас Елиът в „Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език 80 години след появата си на английски език. „Популярна книга за котките“ първоначално са отделни писма от Елиът, под които той се подписва с прозвището Стария опосум. В тях майсторът на перото описва различни котешки характери,
Класическата поема на Томас Елиът в „Популярна книга за котките от Стария опосум“ излиза за първи път на български език 80 години след появата си на английски език. „Популярна книга за котките“ първоначално са отделни писма от Елиът, под които той се подписва с прозвището Стария опосум. В тях майсторът на перото описва различни котешки характери,

Китайският юан става резервна валута за МВФ от 2016 г

http://www.moreto.net/novini.php?n=307828

Международният валутен фонд реши да включи китайския юан в кошницата на резервните си валути, предаде Би Би Си с позоваване на директорката на МВФ Кристин Лагард. Решението на фонда влиза в сила от 1 октомври 2016 година. Още през миналата година Китай, чиято икономика е втората по сила в света, след тази на САЩ, се обърна към МВФ с молба юанът да получи статут на резервна валута.

Всички полети на Летище София са прехвърлени на Терминал 2

http://offnews.bg/news/n_1/n_600351.html

Терминал 1 на летището в София ще остане затворен до полунощ, като всички полети, които по график трябва да излетят или кацнат там, ще бъдат пренасочени към Терминал 2, към който се насочват всички пътници на аерогарата. Това съобщи директорът на летището Христо Щилянов, цитиран от "Фокус". Около 12:30 днес районът на Терминал 1 на летище София е отцепен заради сигнал за съмнителен багаж. Службите за сигурност продължават проверките, но за момента, по информация на МВР, взрив не е открит. Въпреки инцидента, летището продължава да работи нормално, няма отменени полети, съобщиха от администрацията на аерогарата. Оттам призоваха пътниците, на които предстои да пътуват, да предвидят повече време за придвижване до Терминал 2.

Близо 60% от потребителите пазят паролите си на хартия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/01/2660259_blizo_60_ot_potrebitelite_paziat_parolite_si_na_hartiia/?ref=rss


Средно 57% от потребителите записват паролите си за онлайн профилите си на хартия или в текстов файл на компютър или смартфон, показва проучване на компанията за киберсигурност Kaspersky. Средно един на всеки седем души даже използват една парола за всичките си интернет акаунти, което е сериозен риск, отбелязва още компанията пред онлайн изданието ZDNet.

"За съжаление много хора все още не осъзнават мащаба на интернет заплахите и не са достатъчно сериозни в защитата на личните си...

Шойгу: Центърът за подготовка на палубни летци в Ейск трябва да заработи през пролетта на 2016

http://www.cross.bg/eiisk-shoiigy-podgotovka-1490187.html

/КРОСС/ Учебно-тренировъчният комплекс за палубната авиация в Ейск трябва да започне работа до края на първото тримесечие на следващата година, заяви във вторник министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу на селекторно съвещание във военното ведомство, предаде ТАСС. Комплексът в Ейск започна работа още през есента на 2014 г., но според информация на военните, не в пълен обем. „Необходимо е до края на първото тримесечие на следващата година палубните пилоти да пристъпят към тренировки в 859-и Център за бойно използване и подготовка на летателния състав“, каза министърът. Той отбеляза, че центърът в Ейск ще отговаря на всички изисквания за осигуряване на пълноценно обучение на специалисти и ще позволи да се съкрати времето за първоначална подготовка на пилотите, като също така ще осигури поддържането и повишаването на квалификацията им. „Подчертавам, че подобни комплекси в страната ни няма“, добави Шойгу. По-рано руските палубни летци се подготвяха на полигона НИТКА в Крим. Строителството на аналогичен комплекс в Ейск започна през 2011 г.

ЕК няма данни държави от ЕС да купуват петрол от ИД

http://www.mediapool.bg/ek-nyama-danni-darzhavi-ot-es-da-kupuvat-petrol-ot-id-news242518.html

Европейската комисия заяви днес, че няма страна от ЕС, която да е съобщила, че фирми под неин контрол купуват петрол от "Ислямска държава" (ИД). Така говорител на комисията, цитиран във вторник от БТА, отговори на въпрос дали институцията извършва проверка в тази посока по искане на Европейския парламент. Проверката бе възложена след предоставени данни от представител на ЕС в Ирак.   Досега ЕК не е получила доказателства, че икономически оператори нарушават режима на санкции срещу Ал Каида, заяви говорител на комисията. Говорителят уточни, че режимът на санкции срещу Ал Каида обхваща и ИД.   Комисията потвърди освен това, че е получила писмо с възражения срещу разширението на газопровода "Северен поток". Говорител на институцията отказа да посочи кои са държавите, подписали писмото, както и техния брой. Ще отговорим, както на всяко друго получено писмо. Позицията ни за "Северен поток" не се е променила, добави говорителят. ЕК вече заяви, че всички енергийни проекти в ЕС трябва да отговорят на общностното законодателство.

Строят гигантска статуя на Супермен в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_600268.html

Общинска комисия в Кливланд, САЩ, е одобрила построяването на гигантски паметник на Супермен от неръждаема стомана, украсен с кристали криптонит, предаде "Гардиън". Идеята на артиста Дейвид Деминг представлява 4-метровата фигура на супергероя да бъде поставена върху 11-метров постамент, а площадът около нея да бъде осеян с огромни парчета криптонит - измислен кристал от родната планета на комиксовия герой. Някои членове на комисията са изразили опасения относно безопасността на хората около паметника, който ще има остри ръбове и ще е поставен на много висока основа. Други смятат, че стълбът е твърде голям и ще отнема вниманието от фигурата на върха му. Авторът е приел забележките и е обещал да поправи плановете си. По-рано тази година Деминг нанесе корекции върху наметалото на Супермен, така че то едновременно да се идентифицира визуално с героя, но без да задържа големи количества лед и сняг върху себе си през зимата, които биха били опасни за хората, минаващи отдолу. Градът си присвои произхода на измисления персонаж, тъй като двамата му създатели - Джери Сийгъл и Джо Шъстър, се запознали в местната гимназия "Гленвил" през 1933 г., и реши да го почете, като му направи паметник. На площада до него ще има и други статуи - на създателите на Супермен, както и на Джоан, съпругата на Шъстър, която е била първоначалния модел на Луис Лейн, изгората на извънземния. Скулптурната композиция ще струва около 3 милиона долара и ще бъде спонсорирана от частно НПО. Строежът ѝ ще започне след завършването на пешеходния мост над езерото, който ще струва 33 милиона долара и ще бъде готов до 2017 г. Това не е първата подобна статуя, много градове са издигнали различни паметници в чест на измислените персонажи. Два подобни примера са от музея за изкуство във Филаделфия, пред който се издига 3-метрова статуя на Роки Балбоа , тежаща 2 тона, а в нюйоркския Сентръл парк пък от 50 години насам Белият заек, Лудият шапкар и Алиса от Страната на чудесата си пият чай необезпокоявани, седнали върху гъба.

Велико Търново e "Най-комплексно развиваща се туристическа дестинация 2015"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147815

Велико Търново е удостоен с годишната награда на БХРА за най-комплексно развиваща се туристическа дестинация за 2015 г., съобщиха от местната администрация.
Старопрестолният град е отличен за съществен принос в разработването на туристическа дестинация с перманентен сезон, за съществено подобряване състоянието на туристическата инфраструктура и
Велико Търново е удостоен с годишната награда на БХРА за най-комплексно развиваща се туристическа дестинация за 2015 г., съобщиха от местната администрация. Старопрестолният град е отличен за съществен принос в разработването на туристическа дестинация с перманентен сезон, за съществено подобряване състоянието на туристическата инфраструктура и

Иракчанка платила 2000 долара в Турция за фалшива немска виза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5147849

Иракчанка, направила опит да влезе в България с фалшив документ, бе осъдена на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок от районния съд в Елхово. На 2 юли т .г. при проверка на влизащ от Турция автобус, граничните полицаи установили, че иракчанката Г. О. от гр. Захо, представя разрешение за временно пребиваване в Германия, което е подправено.
Иракчанка, направила опит да влезе в България с фалшив документ, бе осъдена на 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок от районния съд в Елхово. На 2 юли т .г. при проверка на влизащ от Турция автобус, граничните полицаи установили, че иракчанката Г. О. от гр. Захо, представя разрешение за временно пребиваване в Германия, което е подправено.

Националите по борба започнаха лагер на Белмекен

http://pik.bg/националите-по-борба-започнаха-лагер-на-белмекен-news445050.html

Националите по борба започнаха лагер на Белмекен

Националите ни по борба и в трите стила започваха лагер на "Белмекен". Към сбора още вчера се присъединиха и всичките ни състезатели, които се върнаха от последния турнир за сезона - Голдън Гран при в Баку.

С нашите борци на високопланинската база се готвят и чужди състезатели. Отборът на Венецуела е и в трите стила и ще остане у нас и за новогодишните празници. На подготовка са още отборите на Франция, Италия и Полша. 

Внимавайте! Утре затварят част от улица "Девня" във Варна

http://petel.bg/Vnimavayte--Utre-zatvaryat-chast-ot-ulitsa-Devnya-vav-Varna__136049

От 2 ч. тази нощ за период от 24 часа ще бъде затворен за преминаване на моторни превозни средства бул. "Девня" - в участъка от кръговото...

Италиански експерт с шокиращи разкрития: Готви се рояк от атентати в Европа. Париж бе само репетиция

http://petel.bg/Italianski-ekspert-s-shokirashhi-razkritiya--Gotvi-se-royak-ot-atentati-v-Evropa--Parizh-be-samo-repetitsiya__136051

Събитията в Париж бяха генералната репетиция на "Ислямска държава". 4000 бойци на терористичната организация се намират на територията на...

Радан Кънев си направи публично харакири във Фейсбук! Потребителите го смазаха!

http://www.bnews.bg/article-144506

Изводът, който направиха активистите във Фейсбук бе, че Радан е едно голямо разочарование.

Започва регистрация на фирмите за подаване на болнични по електронен път

http://www.mediapool.bg/zapochva-registratsiya-na-firmite-za-podavane-na-bolnichni-po-elektronen-pat-news242517.html

От началото на следващата година започва втората фаза от електронизирането на болничните листове. След като лекарите и болниците започнаха да регистрират по електронен път болничните листове от началото на тази година, от 1 януари 2016 година и бизнесът ще подава всички декларации за изплащане на обезщетения по електронен път. За да е възможно това, фирмите трябва да регистрират чрез сайта на Националният осигурителен институт електронните подписи на длъжностните лица, които ще подават информацията. След като системата заработи, плащанията ще стигат по-бързо до хората и изплащането на болничните листове ще се извършва до 10 работни дни. Очаква се регистрация да получат над 150 хиляди фирми, а годишно по новия ред ще се подават над 2 милиона болнични листа. Регистрацията на сайта на НОИ за работодатели и самоосигуряващи се лица започва от 1 декември. Сега работодателите подават документите за изплащане на обезщетения като ходят до поделенията на НОИ и обикновено носят декларациите за изплащане на електронен носител. След 1 януари 2016 година те ще бъдат задължени да ги подават по електронен път и с електронен подпис, обясни пред БНР Даниела Асенова, директор на дирекция "Краткосрочни обезщетения": “Регистрацията отнема буквално секунди и всеки един работодател може да направи преценка кога да я направи. Може да бъде непосредствено преди подаването на самите данни за изплащане на обезщетенията“, каза тя. Самоосигуряващите се лица обаче ще трябва да отидат до Националния осигурителен институт и да посочат лицето, което упълномощават да подава данни, ако те самите няма да го правят лично. Новите разпоредби допускат, ако документите са по-малко на брой, да могат по избор да се подават и на хартия. “Електронното подаване на документи важи за всички лица, които подават повече от 10 документа. Когато са до 2 - на хартия, а между 2 и 10 на електронен носител“, обясни Асенова.  

Професионалната гимназия „Николай Хайтов" във Варна минава на общинско подчинение

http://www.moreto.net/novini.php?n=307876

Професионалната гимназия по дървообработване „Николай Хайтов", Логопедичният център и Общинският детски комплекс се очаква да минат на административно подчинение на Община Варна. Искането за това се очаква да бъде внесено за разглеждане в Общински съвет.

Том Йорк: YouTube краде изкуство като нацистите по време на Втората световна война

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/01/2660825_tom_iork_youtube_krade_izkustvo_kato_nacistite_po/?ref=rss


Фронтменът на Radiohead Том Йорк нападна сайта за видеосподеляне YouTube за двойните стандарти за блокирането на реклами и отношението на компанията към артистите, предаде The Guardian.

В интервю за италианския вестник La Repubblica Йорк казва, че сайтът заедно с компанията собственик Google е "иззела контрола" над изкуството по същия начин както е постъпила нацистка Германия по време на Втората световна война.

Йорк, който наскоро нарече Spotify "последната отчаяна пръдня...

Черен хумор срещу рекордния токсичен смог в Пекин

http://www.vesti.bg/sviat/cheren-humor-sreshtu-rekordniia-toksichen-smog-v-pekin-6046437

От "Грийнпийс" отбелязаха, че в проби от въздуха, взети в Пекин, са били открити тежки метали и концентрации на арсен три пъти над допустимите норми в страната

Кои са тези 70 000 сирийски бойци, на които разчита Дейвид Камерън?

http://analysis.actualno.com/koi-sa-tezi-70-000-sirijski-bojci-na-koito-razchita-dejvid-kameryn-news_510881.html

Ключова част от аргументацията на британския премиер Дейвид Камерън в защита на плана за участието на Обединеното кралство във въздушните удари в Сирия е тезата за съществуването на 70 хиляди сирийски бунтовници, готови да се борят с „Ислямска държава“ (ИД). Точно тази теза обаче някои от британските депутати идентифицираха като основна слабост в изложението на британския министър-председател и сега оказват натиск върху „Даунинг стрийт“ и разузнаването да отговорят как са

Русия реши какви икономически санкции да наложи на Турция

http://europe.actualno.com/rusija-reshi-kakvi-ikonomicheski-sankcii-da-naloji-na-turcija-news_510888.html

Правителството на Русия забрани от 1 януари 2016 г. вноса на хранителни продукти от Турция. По този начин в страната няма да могат да бъдат внасяни мандарини, ябълки, круши, праскови, сливи и други плодове, както и зеленчуци, като домати, краставици и броколи с произход Турция. Днес министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подписа постановление за приемането на специални икономически мерки против Анкара, съобщиха от пресслужбата на руското правителство. Постановлението от 30 ноември утв

Външните министри на НАТО решиха да се отправи покана за членство към Черна гора

http://balkani.actualno.com/vynshnite-ministri-na-nato-reshiha-da-se-otpravi-pokana-za-chlenstvo-kym-cherna-gora-news_510884.html

Външните министри на 28-те държави членки на НАТО днес постигнаха решение за изпращане на покана за членство на Черна гора в Алианса. Това съобщи Черногорското радио и телевизия (РТЦГ), позовавайки се на източници от Брюксел. В белгийската столица днес започна среща на външните дипломати, а официалното им решение се очаква утре. За сряда сутринта е предвидена пресконференция, на която генералният секретар Йенс Столтенберг ще съобщи решението на дипломатите. Черна гора по-бързо ще "тръгне

Белгия и Франция започват инициатива за обмен на разузнавателна информация

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/12/01/2660865_belgiia_i_franciia_zapochvat_iniciativa_za_obmen_na/?ref=rss


Франция и Белгия искат да подобрят обмена на информация между разузнавателните служби, на деветте европейски държави, които са най-засегнати от джихадистка заплаха на фона на парижките атаки, заяви правителствен ръководител, заяви френски правителствен източник пред www.tijd.be="true">http://www.tijd.be/dossier/Europareeks/Europese_antiterreurbaas_Europese_CIA_komt_er_niet.9704881-3140.art?ckc=1" target="_blank">отхвърли възможността подобна институция на централно ниво да бъде създадена пред...

Волейболният "Белогорие" не се появи за мач с турски отбор от Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/01/2660856_voleibolniiat_belogorie_ne_se_poiavi_za_mach_s_turski/?ref=rss


Мачът от Шампионската лига по волейбол между турския "Аркас спор" (Измир) и руския "Белогорие" (Белгород) няма да се играе днес, но и шансовете му за отлагане са минимални.

"Белогорие" е изправен пред техническа загуба заради това, че не пътува за Измир заради забрана на Руската волейболна федерация след обтягането на отношенията между двете държави. 

В същата група А е и българският шампион "Марек Юнион Ивкони", който утре гостува в Берлин.

"Може да се каже със...

Париж отново бе обявен за най-добрия град за студенти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/01/2660863_parij_otnovo_be_obiaven_za_nai-dobriia_grad_za_studenti/?ref=rss


Париж излезе на върха в класацията на QS за най-добрите градове за студенти за четвърта поредна година, предаде The Guardian.

Класацията, съставена от компанията, занимаваща се с образование и обучение в чужбина, е базирана на разнообразието на студентите, качеството на живот, възможностите за заетост, достъпността и качеството на университети в различните градове.

Мелбърн е на второ място за втора поредна година, докато Токио заема трета позиция, след като бе класиран...

Летището в София работи, всички полети са прехвърлени на Терминал 2

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/01/2660864_letishteto_v_sofiia_raboti_vsichki_poleti_sa/?ref=rss


Терминал 1 на летището в София ще остане затворен до полунощ, но всички полети, които по график трябва да излетят или кацнат там, ще бъдат пренасочени към Терминал 2, към който се насочват всички пътници на аерогарата. Това съобщи  директорът на летището Христо Щилянов. 

По-рано днес зоната около летището беше отцепена заради съмнения за врзивно устройство в бял микробус на паркинга пред стария терминал на аерогарата. Службите за сигурност продължават проверките, но за момента, по...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване