Колумбия обяви, че е открила галеон със съкровище за $1 млрд.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/05/2663860_kolumbiia_obiavi_che_e_otkrila_galeon_sus_sukrovishte/?ref=rss


Прочутият испански галеон "Сан Хосе", потънал край бреговете на Колумбия преди три века, е открит и на борда му може би има съкровище за 1 милиард долара, обяви президентът на страната.

В петък Хаун Мануел Сантос каза, че отломките са край брега на Картахена и вероятно сред тях лежат златни и сребърни монети, изумруди и други скъпоценни камъни.

Повече подробности ще бъдат представени на пресконференция в събота, но вероятно това ще се превърне в нова фаза от спора за това кой притежава находката.

"Сан Хосе" е бил част от флотилията на испанския крал Филип V по времето, когато той воюва с англичаните във Войната за испанското наследство (1701-1714), в която Испания губи контрола над Южна Италия, Сицилия, Сардиния, Милано и Нидерландия.

В правителственото съобщение не се съобщава за спора с американската компания за издирване на потънали кораби и съкровища Sea Search Armada (SSA), която съобщи още през 1981 г., че е установила района, в който е потънал галеонът.

Преди близо 35 години Колумбия и SSA са били партньори и са се договорили за сди поделят намереното. Но после властите в Богота обявяват, че находката принадлежи на Колумбия. Същото постановява през 2011г. и американски съд.

Икономиката не е в наркотична зависимост от еврофондовете според Томислав Дончев

http://www.mediapool.bg/ikonomikata-ne-e-v-narkotichna-zavisimost-ot-evrofondovete-spored-tomislav-donchev-news242722.html

Европейските фондове са ускорител на растежа, но българската икономиката не е в наркотична зависимост от тях. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред радио "Дарик". Той се аргументира с факта, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от брутният вътрешен продукт на страната. Попитан защо със собствените пари България не успява да постигне съизмерим ефект с този от европейските средства, Дончев отговори, че това показва колко полезни са инвестициите, фокусирани в определени сектори. Освен това голяма част от бюджета сe използвала за неинвестиционни разходи като социални плащания, заплати и други, които не създават добавена стойност и не генерират растеж. "Само инвестиционните разходи имат такъв потенциал. Еврофондовете се вкарват основно в инфраструктура, не само пътна, а от всякакъв тип. Социална политика, но не социални плащания, а в подобряване на работата на администрациите, образование, затова ефектът е толкова силен", коментира Дончев. Към момента плащанията по оперативните програми, финансирани от европейските фондове за изминалия програмен период, възлизат на 7.35 млрд. евро при бюджет от 7.9 млрд. евро. "Реално остават за плащане около 500 млн. евро", каза Дончев. Според него би било добре, ако страната успее да покрие поне половината от сумата. Това означава, че планираната загуба за периода 2007 – 2013 г. ще бъде само около 250 млн. евро, което е значително по-добър резултат спрямо предприсъденителните програми ИСПА и ФАР, по които страната ни загуби двойно повече средства. Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и се води до края на 2013 г. Финансовото му изпълнение обаче приключва на 31 декември 2015 г. Дончев не скри, че България до голяма степен е закъсняла с усвояването на средствата от оперативните програми през първия си програмен период в ЕС. Според него това може да се приеме за нормално, предвид факта, че страната ни е била нова членка на Евросъюза. Дончев отбеляза, че бюджетът на ЕС за 2014-2020 г. е орязан спрямо предходния период и страната ни е една от малкото, които получават повече средства. Реално обаче България изостава с усвояването на средствата и през настоящия програмен период. Въпреки че вече са минали две години реално страната ни има плащания за не повече от 200 млн. лв. и то само по една единствена програма "Човешки ресурси". В същото време в началото на годината Дончев обяви амбициозната задача да бъдат усвоени около 1 млрд. лв., на база на подадените данни от управляващите органи по оперативните програми. Сега обаче се оказва, че инфраструктурните проекти отново ще се финансират авансово от държавния бюджет преди да дойдат парите от Брюксел.

Паметникът на Цар Самуил в класация за абсурдни паметници!

http://www.bnews.bg/article-144690

„Този български цар може да погледне в душата ви” – така е озаглавена секцията за Самуил.

Франция се отказа да сваля от власт Башар Асад

http://www.cross.bg/asad-prehod-fabiyus-1490689.html

/КРОСС/Свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад не е необходимо, преди да се осъществи политическият преход в страната, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс пред изданието "Льо прогре"."Обединена Сирия предполага политически преход. Това обаче не означава, че Асад трябва да си отиде преди самия преход, но трябват уверения за това в бъдеще", казва дипломат номер 1 на Франция. Според него борбата срещу "Ислямска държава" ще бъде напълно ефективна, само ако с нея се ангажират всички сирийски и регионални сили. Изказването на Фабиюс показва сериозна промяна на френската позиция относно управленския режим в Сирия. До терористичните атаки в Париж, френските власти бяха категорични, че Асад трябва да бъде свален от власт и че той не може да участва по никакъв начин в бъдещия политически преход в Сирия. Преди седмица френският външен министър Лоран Фабиюс за първи път допусна военно сътрудничество с армията на сирийския режим срещу джихадистите.

Франция засила ударите срещу ИДИЛ

http://www.moreto.net/novini.php?n=308220

Франция продължава битката с „Ислямска държава”. За целта Париж изпраща самолетоносач "Шарл дьо Гол", който в момента се намира в източната част на Средиземно море, ще бъде изпратен в Персийския залив. Самолетоносачът "Шарл дьо Гол" ще бъде преместен в района на Персийския залив след няколко дни.

Отмъстител гръмна крава и рани още три рогати

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156678

Неизвестен уби с пушка крава на фермер в село край Лом и рани още три животни. Стрелецът се издирва, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в петък следобед между селата Крива бара и Дондуково. В полето фермерът Е.Ч. /45 г./ и съпругата му Б. Ч./44 г./ от Крива бара отглеждали коне, крави и биволици.
Неизвестен уби с пушка крава на фермер в село край Лом и рани още три животни. Стрелецът се издирва, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал в петък следобед между селата Крива бара и Дондуково. В полето фермерът Е.Ч. /45 г./ и съпругата му Б. Ч./44 г./ от Крива бара отглеждали коне, крави и биволици.

ИАРА: Купувайте никулденския шаран само от регистрирани търговски обекти

http://pik.bg/иара-купувайте-никулденския-шаран-само-от-регистрирани-търговски-обекти-news447440.html

ИАРА: Купувайте никулденския шаран само от регистрирани търговски обекти

Нека хората пазаруват шарана за никулденската трапеза само от регистрирани търговски обекти, каза Красен Колев, директор на Отдел „Рибарство и контрол” към ИАРА в Габрово, предаде "Фокус". Той съобщи, че в момента се извършват масирани проверки на водоеми и търговски обекти в Габрово и региона. Инспекторите следят за това дали рибата е с документи от съответните рибни стопанства. До момента нарушения на територията на областта не са констатирани. Проверките са ежедневни. Те стартираха на 28-ми ноември и ще продължат до 6-ти декември. Красен Колев препоръча да се пазарува само от регламентирани търговски обекти. „Мога да препоръчам хората да си купуват риба само от регистрирани обекти, да не е от щайги, изложени на пътя. Има търговци, които продават от щайги, от багажници на колите. Нека да е от търговски обект, за да може, ако има проблем, човек да се обърне към този, който я продава. Тази от багажника не се знае откъде идва, откъде е ловена, докато по водоемите все пак има някакъв контрол”, допълни директорът на Отдел „Рибарство и контрол”. Той посочи, че при установяване на нередности, гражданите могат да подават сигнали в Отдела, или при началника на регионалния отдел в Русе. 

Убиха две камерунски кози и пет заека в зоокът до Старозагорските бани

http://starazagora.actualno.com/ubiha-dve-kamerunski-kozi-i-pet-zaeka-v-zookyt-do-starozagorskite-bani-news_511669.html

Неизвестни заклаха на място две мъжки камерунски кози и пет заека в зоокът на открито, край езерата на Старозагорски минерални бани. Това съобщиха от Граждански клуб „Липа”. Вандалите са разбили снощи катинара и са разрязали оградната мрежа на зоокъта, за да се докопат до животните. Следи от капки кръв водят към езерото, където се предполага, че заколените животни са натоварени на кола и са изнесени в неизвестна посока. В зоокъта на открито, изграден от Граждански клуб „Липа&

Протест в Световрачене заради разбити улици (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156674

Протест и в софийскокто село Световрачене, информира Нова тв.  Причината - разбитите улици в района, заради строителството на Северната скоростна тангента на околовръстния път на столицата. Според хората в района, многото тежки камиони са разбили улиците

Иран обяви, че има доказателства за търговия с петрол между "Ислямска държава" и Турция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/05/2663853_iran_obiavi_che_ima_dokazatelstva_za_turgoviia_s/?ref=rss


Иран има много доказателства за незаконна търговия с петрол между Турция и "Ислямска държава" и е готов да предостави на Анкара и на обществеността информации за това, заявил ирански официален представител, цитиран от агенция Танюг. Ако правителството на Турция не е информирано за сделките, ние сме готови да им дадем информации за това, заявил вчера Мохсен Резай, секретар на Консултативния съвет на върховния ирански ръководител, цитиран от ИРНА.

Резай казал, че Иран разполага със...

Протест в Световрачене заради разбити улици (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156668

Протест и в софийскокто село Световрачене, информира Нова тв.  Причината - разбитите улици в района, заради строителството на Северната скоростна тангента на околовръстния път на столицата. Според хората в района, многото тежки камиони са разбили улиците

Извънредно! Русия нанесе нов въздушен удар по конвой с петрол в Алепо

http://petel.bg/Izvanredno--Rusiya-nanese-nov-vazdushen-udar-po-konvoy-s-petrol-v-Alepo__136505

Илюстрация Булфото Руските Въздушно-космически сили нанесоха пореден удар върху колона с камиони, които транспортират петролни...

Иран е готов да представи доказателства за търговията с петрол между Турция и ИД

http://www.cross.bg/tyrtziya-petrol-islyamska-1490688.html

/КРОСС/Иран има много доказателства за незаконна търговия с петрол между Турция и "Ислямска държава" и е готов да предостави на Анкара и на обществеността информации за това, заявил ирански официален представител, предаде Танюг. Техеран е събрал снимки и видеозаписи на камиони с петрол, които влизат в Турция, съобщи "Раша тудей". Ако правителството на Турция не е информирано за търговията с петрол от "Ислямска държава" в тази страна, ние сме готови да им дадем информации за това, заявил Мохсен Резай, секретар на Консултативния съвет на върховния ирански ръководител, цитиран от ИРНА. Резай казал, че Иран разполага със снимки и видеодоказателства, че петрол на "Ислямска държава" влиза в Турция в камиони и е готов да оповести тези информации. Резай е призова също всички страни, които се борят против "Ислямска държава", да се концентрират върху изкореняването на тероризма. По-рано тази седмица руското министерство на отбраната публикува карти и сателитни снимки, които според него доказват, че Турция е главният потребител на петрол, който "Ислямска държава" внася контрабандно от Сирия и Иран. Руското министерство твърди, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство са замесени в тази криминална дейност, което той отрича.  

Разклатен ли е кабинетът, или само го клатят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155691

Правителството постепенно губи основното си качество - усещането, че внушава стабилност

Всички, които искат някакви оставки, имат желание премиерът да ремонтира кабинета в тяхна полза, да го направи по своя инициатива и да поеме отговорността

Местните избори като че ли бяха последната хубава новина,
Правителството постепенно губи основното си качество - усещането, че внушава стабилност Всички, които искат някакви оставки, имат желание премиерът да ремонтира кабинета в тяхна полза, да го направи по своя инициатива и да поеме отговорността Местните избори като че ли бяха последната хубава новина,

Цената на петрола се срина

http://offnews.bg/news/n_1/n_602771.html

Цената на петрола на международните пазари рязко тръгна надолу, след като Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) реши да не налага ограничения върху добивите на суровината, предадоха световните агенции. Късно снощи барел американски лек суров петрол се продаваше за $39,97. Цената на сорта „Брент“ падна до 43 долара.  Експерт от „BNP Paribas“ обясни действията на ОПЕК с нежеланието на картела да допусне на пазара алтернативни доставчици. Вече 18 месеца предлагането надвишава чувствително търсенето, а тази тенденция може да се влоши след очакваната отмяна на международните санкции срещу Иран. Анализатори на „Goldman Sachs“ предричат, че цената на черното злато ще падне до 20 долара на барел.

Осъдиха апаш на три години труд без пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156659

Наказание "пробация" с три години безвъзмезден труд в полза на обществото получи от съда в Монтана апаш с километрично досие от присъди. 44 годишният Коци К. от село Долно Белотинци нанесъл безпричинен побой на служител на ЧЕЗ. през октомври 2014 г.   Тогава Виктор Ц. - отчетник в "ЧЕЗ разпределение",
Наказание "пробация" с три години безвъзмезден труд в полза на обществото получи от съда в Монтана апаш с километрично досие от присъди. 44 годишният Коци К. от село Долно Белотинци нанесъл безпричинен побой на служител на ЧЕЗ. през октомври 2014 г. Тогава Виктор Ц. - отчетник в "ЧЕЗ разпределение",

Като не ѝ харесва ЕС, нека Източна Европа го напусне

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/05/2663854_kato_ne_haresva_es_neka_iztochna_evropa_go_napusne/?ref=rss


Източноевропейците, които сега забиват нож в гърба на Меркел, явно смятат, че могат да "доят" пари от Запада, но да си правят каквото поискат. Дали не е време да си потърсят друг съюз, пита Барбара Везел. в коментара си "Източноевропейците явно нещо не са разбрали ..." за "Дойче веле".

Какво му става на председателя на Европейския съвет и бивш министър-председател на Полша Доналд Туск? Това е човекът, който по регламент ръководи срещите на върха на страните-членки като подготвя и...

Холандия обмисля участието си в битките срещу Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-144678

Министърката на отбраната Йеанине Хенис-Пласхарт съобщи, че САЩ и Франция са запитали Холандия дали може да се включи по-активно в борбата.

32-ма работници загинаха след пожар на петролна платформа в Каспийско море

http://www.cross.bg/rabotnitzi-socar-more-1490687.html

/КРОСС/Тридесет и двама работници са загинали, други 42-ма са били спасени от нефтена платформа в открито море, след като на обекта се разразил пожар. Платформата се намира в Каспийско море в териториалните води на Азербайджан, съобщават от Комитета за защита на правата на работниците в петролната индустрия, цитирани от „Ройтерс". От азерската държавна енергийна компания SOCAR са отказали да коментират. „Според нашата информация 32-ма работници са загинали, докато други 42-ма работници са били спасени снощи. Огънят на платформата е окончателно потушен", уточни шефът на комитета. От SOCAR са коментирали в петък, че огънят е започнал след като газопровод на платформата е бил повреден след разразил се бурен вятър, като спасителната операция е била усложнена от силната буря. Работник, пожелал анонимност, е звъннал на „Ройтерс" от платформата и е заявил, че е имало 84 души на обекта, хванати в капан. SOCAR също са заявили в петък, че работници са изчезнали след инцидент на друга платформа в открито море по време на буря. Операцията по издирване и спасяване на хората е в ход, уверили оттам. Четиринадесет работници са загинали при инциденти на петролни и газови платформи на SOCAR през 2014 г.  

Децата от 0 до 14 години най-много сред болните от ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308171

Децата на възраст между 0 и 14 години са най-много сред регистрираните болни с остри респираторни заболявания през изминалата седмица. За периода общо отчетените случаи на ОРЗ са 379. От тях 211 са в посочената възрастова група. Между 15 и 29 години пациентите са 89.

Корупционен скандал коства поста на президента на Agricultural Bank of China?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/korupcionen-skandal-kostva-posta-na-prezidenta-na-agricultural-bank-of-china-207289/

Паралелно със забавянето на икономиката и печалбите на четирите най-големи държавни банки в Китай спадат през първите три тримесечия на годината

ТОП 10 на иновативните компании

http://www.investor.bg/analizi/262/a/-top-10-na-inovativnite-kompanii-207262/

Технологичните и автомобилните концерни са на челни места по този критерий

Апаш заплаши с бомба болницата в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156654

Неизвестен първоначално мъж заплаши в петък вечерта болницата в Монтана с взривно устройство. Полиция отцепи района на здравното заведение и няколко часа претърсва отделенията, пълни с болни хора. Бомба не бе открита. По-късно телефонният терорист е открит, съобщиха от полицията. Сигналът за заложена в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" адска машина бил
Неизвестен първоначално мъж заплаши в петък вечерта болницата в Монтана с взривно устройство. Полиция отцепи района на здравното заведение и няколко часа претърсва отделенията, пълни с болни хора. Бомба не бе открита. По-късно телефонният терорист е открит, съобщиха от полицията. Сигналът за заложена в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" адска машина бил

Проучване установи, че агресията и толерантността на пътя са заразни

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/05/2663031_prouchvane_ustanovi_che_agresiiata_i_tolerantnostta_na/?ref=rss


Един жест на доброта или агресия може да отприщи верига от събития, които да създадат спокойна и по-безопасна или стресова и опасна среда за шофьорите, показва проучване на производителят на гуми "Гудиър" и Лондонското училище по икономика и политически науки. В проучването, което обхваща 9000 водачи от 15 европейски държави, 87% от анкетираните се съгласяват, че внимателното шофиране на един водач може да ги накара да се съобразят с друг шофьор по-късно по време на своето пътуване.
...

Проучване установи, че агресията и толернтността на пътя са заразни

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/05/2663031_prouchvane_ustanovi_che_agresiiata_i_tolerntnostta_na/?ref=rss


Един жест на доброта или агресия може да отприщи верига от събития, които да създадат спокойна и по-безопасна или стресова и опасна среда за шофьорите, показва проучване на производителят на гуми "Гудиър" и Лондонското училище по икономика и политически науки. В проучването, което обхваща 9000 водачи от 15 европейски държави, 87% от анкетираните се съгласяват, че внимателното шофиране на един водач може да ги накара да се съобразят с друг шофьор по-късно по време на своето пътуване.
...

Уникално! Диви котки са открити на Витоша

http://pik.bg/уникално-диви-котки-са-открити-на-витоша-news447427.html

Уникално! Диви котки са открити на Витоша

Фотокапани са заснели диви котки с нетипични външни белези. Те са с бели крака, с по-тънка опашка и цветни петна по козината. „Истинските“ диви котки са сиви, с характерни по-тъмни кръгли ивици на опашката, пише "Труд". Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида, съобщават от екоминистерството.

Това показва проучване на популацията, извършено със средства на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“ по проект „Дейности за устойчиво управление на Природен парк Витоша“. Според учените новите обитатели на парка са получени чрез кръстоска между диви и домашни котки от селата в полите на Витоша. В доклада се посочва, че хибридизацията е най-голямата заплаха за вида. Степента на замърсяване обаче може да се докаже само генетично.

Дивата котка е включена в Червената книга на България и е под защитата на Берлинската конвенция и Конвенцията за търговия със защитени видове (CITES). Находищата й на територията на парка са установени чрез поставяне на снимащи устройства, снабдени с инфрачервена светкавица. Средната численост на популацията е между 62 и 80 индивида. За сравнение плътността на вида в Пирин е два пъти по-ниска. Причината е, че Витоша е покрита с разнообразни гори, в които има достатъчно храна.

Дивата котка се храни с гризачи и птици. Живее предимно на височина от 800 до 1400 метра. Предпочита да се движи и да ловува нощем, вероятно, защото се крие от хората.

Сбогуването на Карерас: “Златен век” за тенора със златния глас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156639


Хосе Карерас каза сбогом и на българската си публика. Прощалната световна обиколка на великия тенор спря в София - в четвъртък вечерта испанският маестро се поклони за последен път в препълнената зала 1 на НДК. Но преди това направи незабравим концерт с музикантите от “София симфоникс”.
Музикалното пътешествие започна с увертюра от “Прилепът” на
Хосе Карерас каза сбогом и на българската си публика. Прощалната световна обиколка на великия тенор спря в София - в четвъртък вечерта испанският маестро се поклони за последен път в препълнената зала 1 на НДК. Но преди това направи незабравим концерт с музикантите от “София симфоникс”. Музикалното пътешествие започна с увертюра от “Прилепът” на

Отново протести за цената на винетките в цялата страна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otnovo-protesti-za-cenata-na-vinetkite-v-cialata-strana-6046691

В 14:00 ч. протестиращите в София започнаха да се събират пред парламента. Протести ще има също в Бургас, Варна, Благоевград и Видин. При „Дунав мост 2” ще има и блокада

БЧК-Русе отбеляза тържествено Международния ден на доброволеца

http://pik.bg/бчк-русе-отбеляза-тържествено-международния-ден-на-доброволеца-news447432.html

БЧК-Русе отбеляза тържествено Международния ден на доброволеца

БЧК-Русе отбеляза днес тържествено Международния ден на доброволеца, който се чества за тридесети път по инициатива на ООН.

Русенските червенокръстци организираха празничен концерт, а преди това доброволният екип за работа при бедствия, аварии и катастрофи и Младежкият авариен екип при БЧК-Русе демонстрираха своите умения за спасителни дейности.

По време на честването доброволци на БЧК раздаваха листовки на гражданите „Имай добра воля – стани доброволец!”, а след концерта, който бе открит от младежкия фанфарен оркестър от Ветово, се състоя и шествие из Русе. В областната структура на БЧК има регистрирани 785 доброволци, включени с тяхно съгласие в специален електронен регистър, който засега е единствен в цяла България.

В него са отбелязани както потенциала на доброволците, така и насоките за тяхното развитие – курсове, обучения, участие в тренинги, участие в множество доброволчески дейности. Сред тях са осъществяване на хранителни програми, подпомагане на пострадали при бедствия, психосоциална подкрепа на потърпевши при тежки инциденти и др.

Апелативен съдия откри изложба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156640

Бургаският апелативен съдия Димитър Димитров откри своя изложба. Картините му са предимно морски пейзажи, рисувани в периода от 1976 да 1984 година. "Още от малък ме влече рисуването. Не успях да вляза в Академията, самоук съм. Завърших право и станах юрист. Рисуването обаче е нещо което идва отвътре и трябва да го изразиш", сподели Димитров,

Великобритания засилва ударите по "Ислямска държава"

http://petel.bg/Velikobritaniya-zasilva-udarite-po-Islyamska-darzhava__136504

Снимка Булфото ВВС на Великобритания започнаха втора серия въздушни удари в Сирия, предаде Би Би Си. Цел на новите удари са петролни...

Протест срещу винетките, ще блокират "Дунав мост 2"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156637

Отново протести срещу по-скъпите винетките от догодина. В социалните мрежи стотици заявиха, че и тази събота ще излязат с колите си в знак на несъгласие с скока в цената, обявен от правителството.
Около 20 души се събраха около 12 часа на протеста в Пловдив. Те са разлепили стикери с надпис: „Протест” и снимка на новата винетка върху колите си,
Отново протести срещу по-скъпите винетките от догодина. В социалните мрежи стотици заявиха, че и тази събота ще излязат с колите си в знак на несъгласие с скока в цената, обявен от правителството. Около 20 души се събраха около 12 часа на протеста в Пловдив. Те са разлепили стикери с надпис: „Протест” и снимка на новата винетка върху колите си,

Памела е последната гола корица на „Плейбой”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156630

Първата й сесия е през 1989 г.
Хю Хефнър лично позвънил да я покани
Спасителката се съблича за 15-и път


48-годишната Памела Андерсън ще е последната гола корица на списание “Плейбой”. Тя ще се съблече за двойния първи брой на 2016 (януари и февруари), после еротичната библия слага точка на неприличните фотосесии,
Първата й сесия е през 1989 г. Хю Хефнър лично позвънил да я покани Спасителката се съблича за 15-и път 48-годишната Памела Андерсън ще е последната гола корица на списание “Плейбой”. Тя ще се съблече за двойния първи брой на 2016 (януари и февруари), после еротичната библия слага точка на неприличните фотосесии,

Протест срещу винетките, ще блокират "Дунав мост 2"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156628

Отново протести срещу по-скъпите винетките от догодина. В социалните мрежи стотици заявиха, че и тази събота ще излязат с колите си в знак на несъгласие с скока в цената, обявен от правителството.
Около 20 души се събраха около 12 часа на протеста в Пловдив. Те са разлепили стикери с надпис: „Протест” и снимка на новата винетка върху колите си,
Отново протести срещу по-скъпите винетките от догодина. В социалните мрежи стотици заявиха, че и тази събота ще излязат с колите си в знак на несъгласие с скока в цената, обявен от правителството. Около 20 души се събраха около 12 часа на протеста в Пловдив. Те са разлепили стикери с надпис: „Протест” и снимка на новата винетка върху колите си,

Брюксел одобри български транспортни проекти

http://www.moreto.net/novini.php?n=308215

Европейската комисия подписа споразуменията за безвъзмездно финансиране на проектите, одобрени при първата покана за набиране на проектни предложения по Механизма за свързана Европа, сектор „Транспорт“, съобщиха от министерството на транспорта.

Фотокапани заснеха диви котки - хибриди на Витоша (снимка)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156394

Фотокапани са заснели диви котки с нетипични външни белези. Те са с бели крака, с по-тънка опашка и цветни петна по козината.
„Истинските“ диви котки са сиви, с характерни по-тъмни кръгли ивици на опашката. Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида.
Фотокапани са заснели диви котки с нетипични външни белези. Те са с бели крака, с по-тънка опашка и цветни петна по козината. „Истинските“ диви котки са сиви, с характерни по-тъмни кръгли ивици на опашката. Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида.

В. Михайлов: С Яневагейт неприятните истории няма да свършат

http://frognews.bg/news_103108/V-Mihailov-S-IAnevageit-nepriiatnite-istorii-niama-da-svarshat/

Неприятните истории няма да се свършат с Яневагейт. Единственият начин да се противодейства на тази тенденция е съдебната система да стане независима. Това заяви бившият министър на вътрешните работи от мандата на Любен Беров - Виктор Михайлов, в студиото на „Тази събота” по bTV.

Доставиха Дядо Коледа с колет в Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156620

Не с шейна или хеликоптер, а опакован в колет пристигна Дядо Коледа в Горна Оряховица в петък вечерта.
Пред удивените погледи на стотици деца на площад
Не с шейна или хеликоптер, а опакован в колет пристигна Дядо Коледа в Горна Оряховица в петък вечерта. Пред удивените погледи на стотици деца на площад "Георги Измирлиев" плавно навлезе бял пикап с голяма колетна пратка от Български пощи. Автомобилът спря пред сградата на общината и след като пратката бе освободена от колета излезе Белобрадият

„Ислямска държава“ обяви терористите от Сан Бернардино за свои последователи

http://www.cross.bg/posledovateli-durzhava-islyamska-1490686.html

/КРОСС/Групировката „Ислямска държава" съобщи в разпространен в събота в интернет аудиозапис, че двама последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино, при което загинаха 14 души, предаде Reuters. „Двама последователи на „Ислямска държава" атакуваха преди няколко дни център в Сан Бернардино в Калифорния", съобщава ежедневното предаване на групировката „Ал Баян". Близка до „Ислямска държава" информационна агенция съобщи в петък, че извършителите на нападението са били последователи на групировката. По-рано източници от правителството на САЩ посочиха, че няма доказателства нападението да е наредено от ислямисткото движение или то да е познавало нападателите.  

Марица с нова победа в НВЛ

http://pik.bg/марица-с-нова-победа-в-нвл-news447426.html

Марица с нова победа в НВЛ

P:4541335 Женският тим на Марица (Пловдив) надигра гостуващия Раковски (Димитровград) с 3:0 (25:14, 25: 14, 25:16) в среща от шестия кръг на Национална волейболна лига Демакс+. Диагоналът на шампионките Марица Симона Николова бе най-резултатна, завършвайки с 11 точки, а 10 добави центърът Милена Димова. Марица вече има актив от пет победи и една загуба и с 15 точки, заема второто място във временното класиране.  Със същия точков актив лидерът в класирането Левски (София), който все още не познава вкуса на поражението.  

С успеха си възпитаничките на Иван Петков натрупаха допълнително самочувствие преди важния сблъсък с германския Шверинер (Шверин). Двата тима ще се срещнат един срещу друг на 9 декември в Пловдив, в първи осминафинален мач за Купата на ЦЕВ. 

Менда Стоянова: За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 млрд. лв.

http://pik.bg/менда-стоянова-за-първи-път-в-републиканския-бюджет-са-предвидени-капиталови-разходи-за-ок-news447421.html

Менда Стоянова: За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 млрд. лв.

За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Пловдив Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС. Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини, министерства и ведомства, поясни Стоянова. Те са дадени като сбор в централния бюджет, а на следващата страница в бюджета се вижда как са разпределени по министерства и ведомства. Менда Стоянова уточни това по повод обвиненията на опозицията, че не е ясно къде ще отидат тези пари и дали няма да се "раздават под масата" на общини с кметове от ГЕРБ. "Наистина има 1 милиард повече, за които не може да се види това разпределение", добави Менда Стоянова. Тя уточни, че 600 милиона лева от тях е сумата, която се предвижда да дойде от евентуалната концесия на Летище "София". Това е предвидено и в приходната част, но е записана и в разходната част в тези 2 милиарда, защото има и текст, който казва, че ако дойде този приход, то той ще отиде за финансиране на БДЖ. Там ще са нужни средства за закупуване на подвижен състав, така, че това е основната сума. "Другите 200 милиона са от винетките, които още не са се случили и които, ако дойдат като сума, ще бъдат разпределени допълнително към АПИ за рехабилитация и ремонти на пътища", каза Стоянова. "Именно това е разликата, която не е толкова фрапираща, но е въпрос на начин, по който се говори за нея", добави Менда Стоянова.

Великобритания удари за втори път в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_602762.html

Великобритания извърши въздушни удари в Сирия за втори път, откакто парламентът одобри военна операция срещу Ислямска държава, предаде Би Би Си. Целите отново са били петролни полета. Мисията е включвала два бойни самолета Tornado и, за пръв път, два изтребителя Eurofighter Typhoon. Четири самолета Tornado са били използвани при първите въздушни удари в четвъртък. Те поразиха петролни полета в Източна Сирия. Бомбардировката започна часове след като депутатите одобриха военната операция.

Плашат учителите с данък „екскурзия“

http://www.bnews.bg/article-144681

Парите и екстрите за даскалите се договарят устно и не се споменават в никакви документи за екскурзията.

Заблудата, че реформаторите правят като американците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155796

Само да не си помисли някой, че със съдебната реформа нещо не е наред.
Ето, комисията за Конституцията прие: разпределение 6:6:2 в съдийската и 5:5:1 в прокурорската колегия на ВСС, плюс това - парламентарната квота в съвета да се избира с в мнозинство 2/3, а Висшия адвокатски съвет да може да пита вече Конституционния съд кои закони нарушават
Само да не си помисли някой, че със съдебната реформа нещо не е наред. Ето, комисията за Конституцията прие: разпределение 6:6:2 в съдийската и 5:5:1 в прокурорската колегия на ВСС, плюс това - парламентарната квота в съвета да се избира с в мнозинство 2/3, а Висшия адвокатски съвет да може да пита вече Конституционния съд кои закони нарушават

Виктор Орбан и петте стъпки към контрол над медиите в Унгария

http://www.investor.bg/medii/455/a/viktor-orban-i-pette-stypki-kym-kontrol-nad-mediite-v-ungariia-207034/

Унгарският политолог д-р Чаба Тот коментира мерките на правителството в Будапеща, които доведоха до затягане на хватката около медиите

Явлението Камен Донев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5155883

От “Къдрава антена” по радиото до къдравия учител, който знае много и е невероятно смешен

Митичният учител на Камен Донев изнесе нова лекция - трета извънредна. Този път за сватбите - песни, танци и история за балканските земи. Да припомним, че предишните две лекции бяха: “Възгледите на един учител за народното творчество” и “Възгледите на един
От “Къдрава антена” по радиото до къдравия учител, който знае много и е невероятно смешен Митичният учител на Камен Донев изнесе нова лекция - трета извънредна. Този път за сватбите - песни, танци и история за балканските земи. Да припомним, че предишните две лекции бяха: “Възгледите на един учител за народното творчество” и “Възгледите на един

Борислав Гуцанов: Заради заемите, които ГЕРБ вземат държавата задлъжня повече отколкото през 1989 г

http://pik.bg/борислав-гуцанов-заради-заемите-които-герб-вземат-държавата-задлъжня-повече-отколкото-през-news447423.html

Борислав Гуцанов: Заради заемите, които ГЕРБ вземат държавата задлъжня повече отколкото през 1989 г

„Правителство на Борисов тегли 16 милиарда лв. кредит и никой не казва, че през 1989  г., когато стана промяната, България беше със задължения около 9,5 милиарда долара. Колко бяха обаче активите на държавата, икономиката – общо около 600 милиарда лв.  Сега имаме същата задлъжнялост, разликата е, че вече няма такива активи. Те са около 75 милиарда лв. Около 7 пъти по – малко от 89 г. А колко е задлъжнялостта на частните фирми и лица? В икономиката има и частен сектор. Тя е по-голяма отколкото на държавата. Статистиката на Евростат сочи, че ние сме най-бързо задлъжняващата страна, но това не се коментира. А се говори за нов държавен заем от 5,3 милиарда лева за следващата година.  Няма нищо лошо в кредитите, но те трябва да бъдат влагани в икономиката, да са работещи пари, с принадена стойност. Когато тези пари работят дават продукция, тя се продава, има работни места, има средства в бюджета, и в семействата“, това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна Борислав Гуцанов, лидер на ГС на БСП -Варна и председател на групата общински съветници на партията в общинския съвет.

Той коментира и процесите в БСП. По думите му 2013 г. БСП е била партията на надеждата за хората „Това беше причината да дойдем на власт с правителството на Пламен Орешарски. За първи път от толкова много години се заговори за връщане на икономиката, за реиндустриализация. Бяхме на половин крачка от стартиране на Южен поток и други големи проекти. Заради някои наши кадрови решения, които взривиха общественото мнение, не успяхме да започнем наистина да работим за възраждане на икономиката. Това доведе до едно разочарование по отношение на БСП“, обясни той и добави, че сега БСП има шанс да си върне позициите. Важно е какви решения ще бъдат взети на предстоящия през пролетта конгрес на партията.  „В момента дясно и ляво е много размито. И не е определящо за хората. По-скоро ние не излъчваме нещо различно като послания. Не можем да се задоволяваме с това, че сме втора политическа сила. Трябва да работим за друга България – силно икономическа. Конфликтът между Москва и Анкара? Позицията на управляващите е ясна, но ние от БСП дадохме ли различен поглед, различен подход. Казахме ли, че България трябва да бъде с ЕС, но никога против Русия. Сега, ние трябва да застанем и като партия да поискаме санкциите срещу Русия да паднат, да си върнем руския пазар“, добави Гуцанов.

Според него ситуацията в общинския съвет само месец след местните избори вече показва категорично, че вотът на варненци е подменен. „На практика единствените автентични политически сили, които останахме като такива от преди изборите са БСП и ГЕРБ. Останалите партии и коалиции се разпаднаха. Ако имахме друг правилник, като този на парламента, който не позволява сдружавания, нямаше да има странни групи в Общинския съвет“, каза още той.

Емил Конрад пародира ”Момиче като мен” на Гери-Никол

http://frognews.bg/news_103131/Emil-Konrad-parodira-Momiche-kato-men-na-Geri-Nikol/

Видеоблогърът Емил Конрад пусна клип "Правя мусака", в който пародира песента на Гери-Никол "Момиче като мен". "Не казвам, че е кавър на една песен, но го казвам", обясни той.

"Самсунг" се съгласи да плати на "Епъл" 548 млн. долара за нарушаване на патентни права

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/05/2663834_samsung_se_suglasi_da_plati_na_epul_548_mln_dolara_za/?ref=rss


Южнокорейската технологична компания "Самсунг" се съгласи да плати 548 милиона долара на американския си конкурент "Епъл" за нарушаване на патентни права, съобщи Франс прес. "Самсунг" предаде на американски съд документ, в който съобщава, че ще изплати дължимата сума.

Компанията си запазва правото да я поиска обратно, ако на следваща съдебна инстанция бъде отменено сегашното съдебно решение или авторските права на "Самсунг" бъдат доказани. Калифорнийски съд отсъди през септември...

Вандали плячкосаха декоративен зоокът, заклаха две кози

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156605

Неизвестни засега вандали са нападнали животните от декоративния зоокът в курорта Старозагорски минерални бани през нощта срещу събота, стана ясно днес. Нападателите са прерязали мрежата и са разбили катинарите на вратите в помещенията, където са били животинките. Намясто са заклани 2 мъжки камерунски кози, а 5 декоративни заека са откраднати,
Неизвестни засега вандали са нападнали животните от декоративния зоокът в курорта Старозагорски минерални бани през нощта срещу събота, стана ясно днес. Нападателите са прерязали мрежата и са разбили катинарите на вратите в помещенията, където са били животинките. Намясто са заклани 2 мъжки камерунски кози, а 5 декоративни заека са откраднати,

Протестът за винетките затвори АМ "Тракия", блокираха и АМ "Струма"

http://burgas.actualno.com/protestyt-za-vinetkite-zatvori-am-trakija-blokiraha-i-am-struma-news_511667.html

Затворена за движение е автомагистрала "Тракия" в посока София, от изхода на града, съобщи Агенция "Фокус". Полицейски патрули спират преминаването на коли от Бургас за София малко преди края на града на последното кръгово кръстовище, заради протестното шествие на бургазлии срещу поскъпването цената на винетките. Служителите на КАТ заявиха, че пътят ще бъде затворен за движение за неопределен период от време. Протестиращите срещу винетките блокираха изхода на АМ „Струма“ край Благ

Турските ВВС спрели авиоударите над Сирия след инцидента със Су-24

http://www.moreto.net/novini.php?n=308214

Военновъздушните сили на Турция са спрели нанасянето на удари по позиции на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия след свалянето на руския бомбардировач Су-24, съобщават руски медии, позовавайки се на Ройтерс. Ройтерс информира, цитирайки американски източник, че САЩ пък не призовават Анкара да активизира участието си в съвместните операции на коалицията.

Лятото не беше толкова трагично, колкото се прогнозираше, отчете министърът на туризма

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/12/05/2663851_liatoto_ne_beshe_tolkova_tragichno_kolkoto_se/?ref=rss


Лятото беше трудно, но не беше толкова трагично и черно, каквито прогнози се чертаха в началото на годината, каза днес по Дарик радио министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че очакваният спад на посещенията от Русия и Украйна от около 25% е станал факт.

Министърът отчете, че през лятото на тази година в България са дошли 4.5 млн. чуждестранни туристи. От думите и стана ясно, че летният сезон формира 70 на сто от приходите. Делът на зимния туризъм е около 20%, а останалите 10 процента се поделят от другите видове туризъм.

За започващия зимен сезон прогнозите са оптимистични на база на ранните записвания. Очакванията са за до 7% повече туристите спрямо миналата година.

Според Ангелкова вече са предприети конкретни мерки по отношение на руския пазар. Дискутира се и облекчаване на визовия режим и допълнително намаляване на цената.

При скорошно посещение на руски туроператори в България те са прогнозирали 30 на сто увеличение за следващото лято от руски туристи. Следващата седмица Николина Ангелкова ще се срещне в Москва със своя руски колега.
 

В момента! Затвориха магистрала "Тракия" в посока София от изхода на Бургас

http://petel.bg/V-momenta--Zatvoriha-magistrala-Trakiya-v-posoka-Sofiya-ot-izhoda-na-Burgas__136501

Снимка Булфото Затворена за движение е автомагистрала "Тракия" в посока София, от изхода на Бургас, съобщи "Фокус". Полицейски...

Доналд Тръмп с брутален план за ликвидиране на „Ислямска държава”

http://petel.bg/Donald-Tramp-s-brutalen-plan-za-likvidirane-na----Islyamska-darzhava---__136502

Снимка bg.wikipedia.org Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия скандализира обществеността с предложението си за справяне...

Reuters: САЩ сложи "на пауза" искането за по-сериозна роля на Турция във въздушните удари

http://offnews.bg/news/n_1/n_602729.html

Откакто Турция свали руския бомбардировач на 24 ноември, САЩ тихо постави "на пауза" дългогодишното си искане натовският й съюзник да играе по-активна роля в коалицията, която воюва с "Ислямска държава", пише Reuters. Това действие, съобщено на агенцията от двама американски официални представители, е насочено към осигуряването на достатъчно време обтегнатите турско-руски отношения да бъдат успокоени. Турция не е участвала в никакви съюзнически въздушни мисии в Сирия срещу "Ислямска държава" от свалянето на руския Су-24, казаха още двамата американски официални представители. Тази пауза е последното усложнение по отношение на турската роля в тестването на търпението на американските военни стратези, които настояват за сътрудничеството на Турция - особено в осигуряването на сигурност по границата със Сирия, която е критично важна за доставките за "Ислямска държава". С включването на Великобритания в ударите в Сирия и началото на въздушните удари от Франция в контекста на атентатите в Париж от 13 ноември от екстремисти от групировката САЩ настояват Турция да поеме по-голяма военна роля. Основен американски приоритет е Турция да осигури южната си граница със Сирия, твърди единият от източниците. Американските притеснения са свързани с 98-километровата ивица, използвана от "Ислямска държава".  Но САЩ искат да видят повече турски въздушни удари към "Ислямска държава", дори когато Вашингтон твърдо подкрепя ударите на Анкара срещу ПКК. САЩ не дава данни за броя или вида на турските въздушни операции в Сирия, а Турция отхвърля предположенията, че не участва в ударите срещу ИДИЛ. "Участвали сме в най-малко половината от операциите", каза официален представител на Турция пред Reuters. "Отделно от това, Турция участва и в идентифицирането на целите и осигуряването на логистика и бази. Ние сме в близко сътрудничество със САЩ." Въпреки тази заявена позиция САЩ се надяват напрежението между Москва и Анкара да се уталожи бързо, което би позволило на Турция да предприеме по-явна роля във водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ.

Котки - хибриди сноват и плашат по Витоша

http://frognews.bg/news_103129/Kotki---hibridi-snovat-i-plashat-po-Vitosha/

Фотокапани са заснели на Витоша диви котки, които имат нетипични външни белези, вероятно поради кръстоска между диви и домашни котки от селата.Заснетите диви котки са с нетипични външни белези. Те са с бели крака, с по-тънка опашка и с цветни петна по козината, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

М. Стоянова: За първи път в републиканския бюджет има разходи за около 2 милиарда лева

http://www.cross.bg/stoyanova-menda-byudzhet-1490685.html

/КРОСС/За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред "Фокус" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС. Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини, министерства и ведомства, поясни Стоянова. Те са дадени като сбор в централния бюджет, а на следващата страница в бюджета се вижда как са разпределени по министерства и ведомства. Менда Стоянова уточни това по повод обвиненията на опозицията, че не е ясно къде ще отидат тези пари и дали няма да се "раздават под масата" на общини с кметове от ГЕРБ. "Наистина има 1 милиард повече, за които не може да се види това разпределение", добави Менда Стоянова. Тя уточни, че 600 милиона лева от тях е сумата, която се предвижда да дойде от евентуалната концесия на Летище "София". Това е предвидено и в приходната част, но е записана и в разходната част в тези 2 милиарда, защото има и текст, който казва, че ако дойде този приход, то той ще отиде за финансиране на БДЖ. Там ще са нужни средства за закупуване на подвижен състав, така, че това е основната сума. "Другите 200 милиона са от винетките, които още не са се случили и които, ако дойдат като сума, ще бъдат разпределени допълнително към АПИ за рехабилитация и ремонти на пътища", каза Стоянова

ЕКСКЛУЗИВНО в BNews: Денят Х за палячовците Радан и Валери Симеонов и началото на края е другата седмица

http://www.bnews.bg/article-144689

Иванов ще го изритат на другия ден и хрисимата Кунева ще поеме изискано и деликатно юздите на правосъдието. А каква ще бъде съдбата на Радан - Рада Дълбоката?

„Ислямска държава“ обяви терористите от Сан Бернардино за свой последователи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156593

Групировката „Ислямска държава“ съобщи в разпространен в събота в интернет аудиозапис, че двама последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино, при което загинаха 14 души, предаде Reuters.
„Двама последователи на „Ислямска държава“ атакуваха преди няколко дни център в Сан
Групировката „Ислямска държава“ съобщи в разпространен в събота в интернет аудиозапис, че двама последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино, при което загинаха 14 души, предаде Reuters. „Двама последователи на „Ислямска държава“ атакуваха преди няколко дни център в Сан

„Ислямска държава“ обяви терористите от Сан Бернардино за свой последователи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156603

Групировката „Ислямска държава“ съобщи в разпространен в събота в интернет аудиозапис, че двама последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино, при което загинаха 14 души, предаде Reuters.
„Двама последователи на „Ислямска държава“ атакуваха преди няколко дни център в Сан
Групировката „Ислямска държава“ съобщи в разпространен в събота в интернет аудиозапис, че двама последователи на ислямисткото движение са извършили атаката в сряда срещу празненство на социалната служба в Сан Бернардино, при което загинаха 14 души, предаде Reuters. „Двама последователи на „Ислямска държава“ атакуваха преди няколко дни център в Сан

Рангелова се класира за финала на 200 метра свободен стил на европейското

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/05/2663849_rangelova_se_klasira_za_finala_na_200_metra_svoboden/?ref=rss


Българката Нина Рангелова достигна финала на 200 метра свободен стил на европейското първенство по плуване в малък басейн. 

На надпреварата в Нетаня тя завърши девета в сериите. Пловдивчанката финишира за 1:56,65 минута и стана първа резерва за финала в дисциплината.

Най-бърза в сериите беше унгарската звезда Катинка Хошсу с 1:53,39 минута. Тя обаче предпочете да запази силите си за другите дисциплини и след като се отказа от финала, се освободи място за Рангелова.

Менда Стоянова: За първи път в републиканския бюджет има разходи за около 2 милиарда лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156583

За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред
За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред "Фокус" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС. Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини,

Менда Стоянова: За първи път в републиканския бюджет има разходи за около 2 милиарда лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156587

За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред "Фокус" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.   Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини,
За първи път в републиканския бюджет са предвидени капиталови разходи за около 2 милиарда лева. Това каза в предаването пред "Фокус" Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС. Те са с около милиард повече, отколкото обикновено се случват като сбор от всички капиталови разходи, разпределени по всички общини,

Варненци излизат на протест срещу високите цени и ниските заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=308213

Пореден съботен протест, организиран чрез социалните мрежи ще се проведе във Варна, научи Moreto.net. След като жители на морската столица изразиха недоволството си от повишаването на цените на винетките, днес е организиран митинг-шествие срещу повишаването на цените на услуги и данъци на фона на ниските заплати.

Благотворителен търг събра 3 550 лв. за талантите на русенско училище

http://pik.bg/благотворителен-търг-събра-3-550-лв-за-талантите-на-русенско-училище-news447415.html

Благотворителен търг събра 3 550 лв. за талантите на русенско училище

Десетото поредно издание на Коледния благотворителен бал на училище „Иван Вазов“ се проведе снощи в ресторанта на Гранд хотел „Рига“. На тържеството присъстваха ръководството на училището, преподавателите, родители и част от талантливите и изявени деца, които се включиха в програмата.

Директорът на ОУ „Иван Вазов“ Валерия Пенчева поздрави всички присъстващи и им пожела следващата година за „вазовци“ да е по-добра от настоящата.

На традиционния търг бяха предложени картини, дарени от русенски художници, сувенири, дарени от приятели на училището и изработени от деца, преподаватели и родители, както и кулинарни изкушения, също дело на родители и учители. Поставена беше и дарителска кутия.

Общата набрана сума от вечерта бе 3 550 лева, сподели в края на вечерта директорът на училището. В училището предстои да се подреди и коледен базар, средствата от който ще се дарят отново за талантливи и изявени ученици.

По време на тържеството, с водещ директорът на ОП "Русе АРТ" Мариан Савов – също възпитаник на ОУ „Иван Вазов", председателят на училищното настоятелство доц. Валентин Стоянов награди ученици, постигнали отлични резултати на матурите след 7-и клас.

Три купи бяха връчени на представители на Община Русе, участвали в традиционния турнир за учители и общински служители, организиран от ОУ „Иван Вазов“ и Спортно училище „Майор Атанас Узунов“. Първо място Общината завоюва на футбол, трето - на волейбол и второ - на бадминтон, жени. Купи и медали бяха връчени още на учители, преподаватели в Русенския университет и служители на Регионалния инспекторат по образование, класирали се на челните места в турнира.

Най-голямата купа, за отборно представяне, отиде при Спортно училище „Майор Атанас Узунов“.

Дилма Русеф: Процедурата по импийчмънт е държавен преврат

http://www.cross.bg/rysef-protzedyra-prevrat-1490684.html

/КРОСС/Президентът на Бразилия Дилма Русеф определи като "държавен преврат" предприетата процедура за отстраняването й, предаде Франс прес. "Трябва да защитим демокрацията си от държавния преврат", каза вчера Русеф, срещу която бе задвижена процедура в сряда от председателя на Камарата на депутатите Едуардо Куня. "Процедурата по импийчмънт няма никакво основание. Ще защитавам своя мандат с всички инструменти на правовата държава", каза тя пред държавни служители от сектора здравеопазване. Куня откри процедура по импийчмънт срещу Русеф, позовавайки се на заключения на Сметната палата, че правителството на президента е нарушило закона за фискалната отговорност, използвайки пари от държавни банки, за да запълва дупки в бюджета и да плаща за социални програми.

Страсбург осъди Русия за подслушване

http://petel.bg/Strasburg-osadi-Rusiya-za-podslushvane__136499

Снимка Булфото Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни...

Около 20 автомобила на шествие срещу високите цени. Искат европейски заплати (снимки)

http://petel.bg/Okolo-20-avtomobila-na-shestvie-sreshhu-visokite-tseni--Iskat-evropeyski-zaplati--snimki-__136500

Преди минути около 20 автомобила тръгнаха на шествие из булевардите на Варна в знак на протест срещу повишаването на цените на винетките,...

Три елхи ще радват видинчани по празниците

http://pik.bg/три-елхи-ще-радват-видинчани-по-празниците-news447413.html

Три елхи ще радват видинчани по празниците

12-метрова елха украси централния площад "Бдинци" във Видин. Дървото беше монтирано от неколцина работници с помощта на кран, пише Трибали.
Елата е расла на 1200 метра надморска висока в Чупренския балкан. Дарена е от община Чупрене, която предоставя на Видин още две елхи. Едната вече е поставена до Спортната зала, а другата ще украси центъра на квартал "Нов път".
Тържественото запалване на светлините на коледната елха на площад "Бдинци" ще се състои на 7 декември, понеделник, от 17:30 часа.

Буря остави в Естония без ток над 18 хиляди домакинства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156574

Бушувалата през изминалата нощ буря в Балтийско море остави без ток в Естония 18 465 домакинства, предаде Интерфакс, цитиран от
Бушувалата през изминалата нощ буря в Балтийско море остави без ток в Естония 18 465 домакинства, предаде Интерфакс, цитиран от "Фокус". Най-пострадали са островите Сааремаа и Хийумаа, както и намиращият се до Талин Харюски район, съобщават от електрическата компания Elektrilevi. В курортния град Пярну частично наводнени са крайбрежните улици.

Около 9 000 лева събра Бизнесът на Асеновград за благотворителност

http://asenovgrad.actualno.com/okolo-9-000-leva-sybra-biznesyt-na-asenovgrad-za-blagotvoritelnost-news_511654.html

Около 9 000 лева за благотворителност събраха асеновградски бизнесмени и официални гости по време на традиционния си Коледен бал снощи. Сумата стана факт в рамките на по-малко от три часа. Близо половината от събраните средства ще бъдат дарени още през следващите дни в помощ за лечението на преподавателя от Асеновград Любомила Ангелова. Дата за трансплантация на Люси вече е определена и се очаква тя да замине за Германия през идната седмица, където да й бъде извършена операцията. Паричните сред

Уникално огнено шоу, преди грейването на елхата в Асеновград (СНИМКИ)

http://asenovgrad.actualno.com/unikalno-ogneno-shou-predi-grejvaneto-na-elhata-v-asenovgrad-snimki-news_511656.html

Елхата в Асеновград грейна снощи, потопена в разноцветни светлини, запалени от кмета на града доктор Емил Караиванов. С това бе поставено и началото на Коледно-новогодишните празници в общината. Стартът бе даден с изпълнения на асеновградски изпълнители. Концертът се състоя на площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. В програмата, която започна в 17:30 ч., се включиха вокална група „Калина Малина“, денс формация „Косара”, коледарчетата от ОДК „Вас

Цар Самуил - пети в us-класация за най-безумни паметници

http://frognews.bg/news_103128/TSar-Samuil---peti-v-us-klasatsiia-za-nai-bezumni-pametnitsi/

Паметникът на цар Самуил, поставен тази година в до храма "Св. София", е заел пето място в класация за паметници на известни личности, които изглеждат безумно. Американският сайт cracked.com е подбрал осем монумента от цял свят, като "очите на българския цар, които могат да погледнат в душата ти" са отредели участието на българския монумент.

Първата органистка в страна с концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308125

След много години на отсъствие , проф. Нева Кръстева отново ще бъде гост в зала 1 на ФКЦ на 17 декември и всички, които обичат органовата музика ще могат да се насладят на нейните изпълнения, съобщиха организаторите за Moreto.net.

Буря остави в Естония без ток над 18 хиляди домакинства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156579

Бушувалата през изминалата нощ буря в Балтийско море остави без ток в Естония 18 465 домакинства, предаде Интерфакс, цитиран от "Фокус".   Най-пострадали са островите Сааремаа и Хийумаа, както и намиращият се до Талин Харюски район, съобщават от електрическата компания Elektrilevi. В курортния град Пярну частично наводнени са крайбрежните улици.
Бушувалата през изминалата нощ буря в Балтийско море остави без ток в Естония 18 465 домакинства, предаде Интерфакс, цитиран от "Фокус". Най-пострадали са островите Сааремаа и Хийумаа, както и намиращият се до Талин Харюски район, съобщават от електрическата компания Elektrilevi. В курортния град Пярну частично наводнени са крайбрежните улици.

77-годишна баба обгоря при пожар в дома си в лясковско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156570

Старица обгоря тежко при пожар в дома си в лясковското село Джулюница. Сигналът за лумналите пламъци в къща на ул.
Старица обгоря тежко при пожар в дома си в лясковското село Джулюница. Сигналът за лумналите пламъци в къща на ул."Филип Тотю" бил подаден в 13 ч. в петък. До пристигането на пожарникарите съседи загасили пожара и изнесли от къщата пострадалата 77-годишна стопанка. С изгаряния по главата и горната част на тялото тя е откарана за лечение в

Очите на цар Самуил лъснаха в американска класация на абсурдни паметници

http://pik.bg/очите-на-цар-самуил-лъснаха-в-американска-класация-на-абсурдни-паметници-news447410.html

Очите на цар Самуил лъснаха в американска класация на абсурдни паметници

Паметникът на цар Самуил в центъра на София влезе в класацията на американския сайт cracked.com „8 статуи на известни хора (които изглеждат абсолютно откачено)”. Българският владетел заема петото място заради светещите си очи.

„Този български цар може да погледне в душата ви” – така е озаглавена секцията за Самуил, която започва със снимка на прословутите очи в близък план, пише "Блиц".

Ето какво разказват за него: „Цар Самуил е бил важен водач в българската история, разширил Българската империя в Сърбия, Албания и Гърция докато воюва с Византийската империя. Такъв суров завоевател заслужава също толкова сурова статуя, но тя също трябва да отразява факта, че Сам е имал и нежна страна и бил дълбоко загрижен за доброто на войниците си. Така че авторът на тази статуя – която се намира в българската столица София, решил да направи очите на Сами „да блестят с вътрешна светлина”. Това не е образно казано. Виждате ли? Не може да не виждате от лазерния му поглед в стил „Сблъсъкът на титаните” колко дълбоко загрижен е той”.

Макар да отбелязва, че очите и гримасата наистина може би наистина показват страданието на Самуил, авторът се съмнява, че може и да става въпрос за паранормално стомашно неразположение след изяждането на прокълнати души.

Третата версия може би най-добре се вписва в целия публичен дебат, който заобикаляше паметника: „Светлините се захранват от разочарованието на царя от всички ни”.

Ето кои са останалите „отличени” в класацията: 

8. Паметникът на генерала от Конфедерацията Нейтън Бедфорд Форест



7. Люсил Бол – продуцентът на „Стар Трек” и „Мисията невъзможна”



6. Президентът на САЩ Джералд Форд



5. Цар Самуил



4. Сциентоложкият саван на Том Круз (където интимните части на актьора не са скрити)



3. Стив Джобс



2. Руският учен Евгений Михаелис и казахстанският поет Абай Кунанбаев



1. Кристиано Роналдо.

Канада ще е първата държава от Г-7, която ще легализира марихуаната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/05/2663846_kanada_shte_e_purvata_durjava_ot_g-7_koiato_shte/?ref=rss


Канада смята да приеме закони, които да легализират и регламентират употребата на марихуана, с което ще стане първата страна от Г-7, предприела такава стъпка, съобщи "Франс прес", предаде БТА.

Генерал-губернаторът на Канада Дейвид Джонстън изнесе реч пред парламента, в която очерта дневния ред на новото либерално правителство, съобщи "Асошиейтед прес". Той потвърди плановете на премиера Джъстин Трюдо да легализира употребата на марихуаната с цел забавление, но с известни ограничения...

Bild: Германия може да изпрати в Сирия специални части

http://www.investor.bg/evropa/334/a/bild-germaniia-moje-da-izprati-v-siriia-specialni-chasti-207292/

Бойци от KSK може да бъдат използвани примерно за освобождаване на германски пилоти, пленени от противника.

Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС одобриха регламент за достъп до пътническите резервационни данни

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/12/05/2663848_ministrite_na_vutreshnite_raboti_na_stranite_ot_es/?ref=rss


Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха политическо съгласие по Директивата за пътническите резервационни данни и Регламента за Европол, в рамките на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВР. България, представлявана от министъра нa вътрешните работи Румяна Бъчварова, подкрепи решенията.

Европейската правна рамка за събиране на пътнически резервационни данни за целите на борбата с тероризма и тежката престъпност...

Подкрепихме Директивата за пътническите данни

http://www.cross.bg/danni-raboti-borbata-1490683.html

/КРОСС/Вътрешните министри на ЕС постигнаха политическо съгласие по Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и Регламента за Европол, в рамките на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел. България, представлявана от министъра нa вътрешните работи Румяна Бъчварова, подкрепи приемането на Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. В изказването си министър Бъчварова подчерта важността на бързото изпълнение на набелязаните мерки, като обърна внимание, че европейските инструменти трябва да позволяват да се работи изпреварващо. Необходимо е да се разработят конкретни програми за засилен обмен на стратегически и оперативни анализи, позволяващи своевременно идентифициране на заплахите. Това е пътят за гарантиране на по-висока сигурност на гражданите на ЕС, посочи тя. Европейската правна рамка за събиране на пътнически резервационни данни за целите на борбата с тероризма и тежката престъпност ще позволи по-ефективно противодействие на актуалните заплахи пред сигурността, в т.ч. противодействието на чуждестранните бойци. Новите правила създават общоевропейски стандарти за използването на тези данни. С приемането на регламента за Европол се завършва реформата на агенцията, с което тя се превръща в основен център за обмен на информация между правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС

Откъс от "Игри на глас" на Зорница Христова

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/05/2663594_otkus_ot_igri_na_glas_na_zornica_hristova/?ref=rss


В рубриката "Детски книги" днес публикуваме откъс от новата книга "Игри на глас" на издателство "Точица", която учи децата как да разказват истории, а родителите - как да им помагат.

Това е поредният сполучлив опит на автора - Зорница Христова, да обяснява сложните пътища на словото по достъпен и интригуващ за децата начин, след "Сладоледена риторика" и"Направи си сам приказка". Христова - полулярна като преводач, блогър и съосновател на издателство "Точица", е описала леко и приятно...

Турция е спряла ударите срещу Сирия след инцидента с руския бомбардировач

http://www.cross.bg/siriya-ryskiya-intzidenta-1490682.html

/КРОСС/След инцидента с руския бомбардировач Су-24М турските военновъздушни сили временно са спрели въздушните атаки срещу позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Според американски официални лица обаче САЩ засега не приканват Турция да поднови участието си в операцията на антитерористичната коалиция заради конфликта между Анкара и Москва, предаде ТАСС. САЩ са на мнение, че паузата в действията на турската авиация в Сирия е необходима при изострените руско-турски отношения, заявява американски представител пред "Ройтерс". Той потвърди, че турски самолети не са участвали в полети на коалицията срещу Ислямска държава от инцидента на 24 ноември насам. Турски официални лица отказаха коментар, но заявиха, че откакто бе свален руският Су-24М, "за тях няма промени", посочи "Ройтерс". Пентагонът също се въздържа да коментира, при все че негови представители изтъкваха през последните дни, че инцидентът с руския самолет не е повлиял въздушната операция в Ирак и Сирия.  

Първата частна музикална школа у нас празнува 10 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156566

Водещ е Живко Станев от X factor, Ненчо Балабанов с няколко песни  Ученици и учители от Центъра за музикални изкуства ще се качат заедно на сцената на Студио 5, за да отпразнуват 10-и рожден ден. Малки и големи ще свирят на 6 декември от 14 часа. В репертоара им попадат популярни хитове и вечни евъргрийни.
Водещ е Живко Станев от X factor, Ненчо Балабанов с няколко песни Ученици и учители от Центъра за музикални изкуства ще се качат заедно на сцената на Студио 5, за да отпразнуват 10-и рожден ден. Малки и големи ще свирят на 6 декември от 14 часа. В репертоара им попадат популярни хитове и вечни евъргрийни.

Министър от СИРИЗА забравил да декларира 38 имоти и 1,8 милиона евро

http://www.grreporter.info/ministr-ot-siriza-zabravil-da-deklarira-38-imoti-i-18-miliona-evro/18322

Наказателно преследване бе започнато срещу друг бивш депутат от управляващата партия за укриване на данъци и пране на мръсни пари

прочети повече

Инспектори ще дежурят на Никулден в Кюстендил

http://pik.bg/инспектори-ще-дежурят-на-никулден-в-кюстендил-news447406.html

Инспектори ще дежурят на Никулден в Кюстендил

Инспекторите по „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил дават дежурства за Никулден. Това съобщи д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, предаде радо "Фокус".

"Дежурства ще имаме и днес, както и на 6 декември. Днес хората масово купуват риба за празника”, обясни д-р Войнова. Тя посочи, че рибата и рибните продукти трябва да се купуват само от регистрирани обекти, не от багажници, не от произволно изкарани търговски маси, защото потребителят също има своята отговорност. Сигнали за нередности може да се подават и на горещия телефон на агенцията.

Да помогнем на Росица

http://offnews.bg/news/n_1/n_602518.html

39-годишната Росица Салорова страда от рак на шийката на матката и спешно се нуждае от операция. Всичко започва преди четири години, когато Росица се разделя със съпруга си, като взема със себе си и сина си, като разказва, че и двамата са били психически малтретирани. Силният психически стрес отключва здравословни проблеми и Росица започва да получава силни кръвотечения, за които лекари не могат да открият причината в продължение на повече от 3 години. Преди година цитонамазка показва, че има проблем и следва биопсия, която показва локален рак. Предлагат й веднага да направят операция, но тя отива при друг лекар за второ мнение – в Майчин дом. След прегледа при лекаря медицинската сестра обаче й казва, че ако са направили грешка и не е локален рак, а се направи операция, има опасност туморът да се пръсне, затова жената решава да изчака и да търси още мнения. Ходенето при други лекари обаче вместо да изясни ситуацията на Росица, още повече я обърква, защото всеки й поставя различна диагноза, без да дава много обяснения, а тя се опитва да разгадае показанията си по документите, които получава. Резултатите от поредните изследвания показват, че туморът е злокачествен. Следва скенер, който показва, че туморът се е увеличил и вече е с размер 8 см, като в същото време има и разсейки – в пикочния мехур и в малкия таз. В лицето на лекарите, при които отива, не намира нито разбиране, нито помощ, като дори отказват да й дадат направление за скенер, а при кръвоизлив я изпращат да си ходи. Отказваха да ми дадат направления по различни причини – едни не виждаха тумора и казваха, че нямат основание да ми дадат, други казват, че нямат. Гледат на теб не като човек, а като касичка, възмущава се Росица. Нито един от лекарите, при които отидох, не ми обясни каква точно ми е диагнозата и какво лечение се налага, колкото и да ги молех. Всичко съм разчела сама от епикризата. Така разбрах за тумора, че имам разсейки в пикочния мехур и малкия таз. През цялото време ми казваха само "трябва операция, ще се прави пълна хистектомия" или "трябва операция, ще се изреже една част", но никой не ми обясни какво и защо се налага, какво ми е състоянието, разказва още жената. Исках просто някой да ми обясни всичко и да ми каже какви са рисковете при всяко действие, за да знам какво да направя. Дали има шанс да остана на легло. Аз сама си гледам детето, което е на 9 години, сама го издържам, плащам наем. Ако съм на легло и не работя, ще останем на улицата. Човек има право да избира как да се лекува и в крайна сметка, ако е стигнало до това, как да умре, категорична е Росица. При поредното проучване в интернет разбира за метода на италианския онколог Тулио Симончини. Изпратих му всички документи и той ми даде надежда, че има шанс да се направи операция и да се третират разсейките след това, казва жената. Операцията може да се направи в Сърбия. Ще струва 12 000 евро, като сумата включва и престой в болницата в рамките на четири дни. Росица обаче не може да си позволи тази сума, затова отваря дарителска сметка, която е единственият й шанс да събере необходимата сума.  Всеки, който има желание да ѝ помогне, може да направи това чрез дарителската сметка: Юробанк Росица Петрова Салорова BG30BPBI79404026994802 paypal: rositsa.salorova@gmail.com

Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=308206

Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2013 година са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Това отчете вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Седмицата" на Дарик.

БГ депутати в спор: Лошо ли е политиците да са богати

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bg-deputati-v-spor-losho-li-e-politicite-da-sa-bogati-6046689

„На 99% на нашите политици им липсва елементарна социална чувствителност”, коментира бившият депутат Стела Банкова

Турция е спряла ударите срещу Сирия след инцидента с руския бомбардировач

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/05/2663845_turciia_e_spriala_udarite_sreshtu_siriia_sled/?ref=rss


След инцидента с руския бомбардировач Су-24М турските военновъздушни сили временно са спрели въздушните атаки срещу позиции на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Според американски официални лица обаче САЩ засега не приканват Турция да поднови участието си в операцията на антитерористичната коалиция заради конфликта между Анкара и Москва, предаде ТАСС.

САЩ са на мнение, че паузата в действията на турската авиация в Сирия е необходима при изострените руско-турски отношения,...

Хасково връща общинска полиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156564

Звеното
Звеното "Общинска полиция" в Хасково се възстановява. Местната община и ОД на МВР подписаха 5-годишен договор за 15 униформени, които ще отговарят за обществения ред и трафика в града, съобщиха от администрацията. В началото на октомври тази година услугата бе прекратена заради неподновен договор, а на разположение останаха 4 служители по пътния

ИДИЛ пое отговорност за масовото убийство в Калифорния

http://petel.bg/IDIL-poe-otgovornost-za-masovoto-ubiystvo-v-Kaliforniya__136496

Бойци на терористичната групировка “Ислямска държава” заявиха, че семейната двойка, която уби 14 души в терористична атака в Сан...

Гаф: Норвежки вестник публикува некролог на Дядо Коледа

http://petel.bg/Gaf--Norvezhki-vestnik-publikuva-nekrolog-na-Dyado-Koleda__136498

Ръководството на най-популярния норвежки в. "Афтенпостен" се извини пред читателите за допуснатата грешка - таблоидът публикува некролог...

Служител във ФИФА е арестуван на круизен кораб

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/05/2663794_slujitel_vuv_fifa_e_arestuvan_na_kruizen_korab/?ref=rss


Американските власти намират всякакви безцеремонни начини да провеждат арестите на ключови високопоставени ръководители и служители във ФИФА, пише CNN. Доказва го примерът със задържането на Ектор Трухийо.

Генералният секретар на футболната федерация на Гватемала е бил свален от круизен кораб. Това се е случило в 6 сутринта в петък.

На Трухийо, който е и съдия в конституционния съд в страната си, ще бъдат повдигнати обвинения за подкупи.

Той е един от 16-те...

Сборникът с разкази "Алефът" на Хорхе Луис Борхес излиза на български за първи път

http://books.actualno.com/sbornikyt-s-razkazi-alefyt-na-horhe-luis-borhes-izliza-na-bylgarski-za-pyrvi-pyt-news_511645.html

На 7 декември ни предстои нова среща с аржентинския корифей на словото Хорхе Луис Борхес. Сборникът с разкази „Алефът” излиза на български за първи път. „Алефът“ (превод: Анна Златкова, Роза Хубеш; стр. 192, цена: 16 лв.) и добре познатите на българския читател „Измислици” се нареждат сред най-значимите страници в световната литература. Подобно на сферата в дома на Данери от едноименния разказ тук всяка „измислица“ се стреми да заеме минимално про

Багдад призова Турция да изтегли войските си от Ирак

http://www.cross.bg/voiinitzi-tyrski-irak-1490681.html

/КРОСС/Багдад призова Турция да изтегли незабавно войските си от Ирак, след като турски войници бяха разположени в околностите на втория по-големина иракски град Мосул, предаде Франс прес, като се позова се на официално изявление. Иракските власти настояват Анкара да изтегли незабавно войниците с, които са изпратени да обучават иракски въоръжени групи без одобрението на правителството в Багдад.Това се казва в комюнике на иракския премиер Хайдер ал Абади. Анадолската агенция съобщи в петък, че около 150 турски войници са пристигнали в района на окупирания от групировката "Ислямска държава" Мосул, за да обучават иракски кюрдски войски. Информацията беше потвърдена от турски източник по сигурността, който уточни, че става дума за военни, които преди това са били в Иракски Кюрдистан. Турските войници са в Северен Ирак от две години и половина съгласно споразумение за обучение на кюрдските части "пешмерга".  

БДЖ организира студентско празнично пътуване във влак по теснолинейката Септември – Добринище

http://pik.bg/бдж-организира-студентско-празнично-пътуване-във-влак-по-теснолинейката-септември-–-добрин-news447403.html

БДЖ организира студентско празнично пътуване във влак по теснолинейката Септември – Добринище

За трета поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще окаже съдействие на младежката група за организиране на културни и алтернативни събития „Swift GAP Events” да реализира празнично пътуване с влак по случай студентския празник – 8-и декември. Тази година събитието ще се проведе по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище. Името на инициативата, организирана от „Swift GAP Events”, е „Среднощен Експрес 3”.

Идеята на организаторите от „Swift GAP Events” е да поднесат едно нестандартно преживяване на участващите в събитието студенти. За тази цел отново е избрано пътуване с теснолинейна композиция от Септември до Банско, както преди две години, когато за първи път беше реализирана тази идея.

Целта на инициативата е чрез празничното пътуване да бъде внесено разнообразие в представата за организиране на празненство, като по този забавен и нестандартен начин се популяризира пътуването по единствената в България теснопътна железопътна линия Септември – Добринище, известна още като Алпийската железница на Балканите. Нетрадиционното събитие ще се проведе през нощта на 6-и срещу 7-и декември във влака, който по разписание заминава от гара Септември в 02:30 ч. За целта националният железопътен превозвач ще осигури три допълнителни вагона, които ще бъдат включени в състава на влака.

Вагоните ще бъдат предварително оборудвани от организаторите с озвучителна техника и светлинни ефекти. За допълнителното осигуряване на празнична атмосфера ще допринесе и украсата от балони, конфети и други парти артикули, като всеки един вагон ще бъде различно украсен.

Музикалната атмосфера във влака ще премине през почти всички стилове музика. За доброто настроение на пътуващите студенти ще се погрижи специално поканен диджей, който ще допринесе допълнително за музикалното оформление.

Във влака „Среднощен Експрес 3” ще пътуват около 120 студенти от различни университети в София, които за около пет часа ще бъдат част от уникално по рода си празненство в композиция на редовно пътуващ влак по маршрута Септември – Банско. Приятните емоции от празничното пътуване студентите ще продължат да споделят в курортното градче Банско, където ще пристигнат с влака в 07:24 ч. сутринта на 7-и декември и ще останат за отпразнуването на предстоящия студентски празник.

От Русе до Пекин 7 денонощия във вагон, без да се брои престоят по разписание (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156507

През лятото на 1986 г. сменихме влака в Москва и Улан Батор

При посещението на българската делегация начело с премиера Бойко Борисов неотдавна в Пекин отново била обсъждана идеята за скоростна железница от китайската столица до София, която да следва историческия Път на коприната. Тя трябва да минава през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан,
През лятото на 1986 г. сменихме влака в Москва и Улан Батор При посещението на българската делегация начело с премиера Бойко Борисов неотдавна в Пекин отново била обсъждана идеята за скоростна железница от китайската столица до София, която да следва историческия Път на коприната. Тя трябва да минава през Казахстан, Узбекистан, Туркменистан,

Еврокомисията одобри над 140 млн. евро за жп линиите от София до Елин Пелин и Волуяк

http://pik.bg/еврокомисията-одобри-над-140-млн-евро-за-жп-линиите-от-софия-до-елин-пелин-и-волуяк-news447402.html

Еврокомисията одобри над 140 млн. евро за жп линиите от София до Елин Пелин и Волуяк

Европейската комисия подписа споразуменията за безвъзмездно финансиране на модернизация на железопътни отсечки  София - Волуяк и София - Елин Пелин, съобщават от транспортното министерство.

За жп участъка София – Волуяк страната ни ще получи почти 76,5 млн. евро, което е 73 % от общата стойност на проекта. Жп линията София – Елин Пелин получава 58 млн. евро, което е 85 %  от необходимите пари.

По друг одобрен проект - FAIRway Danube пък България ще получи близо 6 млн. евро за пилотно проучване за подобряване на условията за корабоплаването по река Дунав, което включва доставка на 2 кораба за измерване и маркиране на водния път в българския участък реката.

Това е съвместен проект между България, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния, като от българска страна бенефициент е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, уточняват още от ведомството.

Защо еврото още не е спасено

http://www.investor.bg/analizi/91/a/zashto-evroto-oshte-ne-e-spaseno--207291/

За да може еврото да оцелее, страните в еврозоната трябва да се сближат икономически, твърди ново проучване

България да стане нормална държава, настоява Кунева

http://www.cross.bg/kyneva-kunev-radan-1490680.html

/КРОСС/Обединителните усилия в Реформаторския блок могат и трябва да бъдат продължени. Това заяви Борислав Великов по време на среща на съвет на регионите на ПП "Българска нова демокрация" (БНД) в София. Партията можела да бъде спойка в този процес, по мнението му. Формацията му отчете изборните успехи на местния вот. Когато има единодействие се намират необходимите форми, отчете Великов. Гости на събитието бяха Меглена Кунева и Радан Кънев. Вицепремиерът Кунева и лидер на ДБГ подчерта нужната подкрепа за лидерите. Тя акцентира върху доброто сътрудничество с БНД. Партията й пък щяла да настоява за повече пари за ин витро. Стъпка по стъпка ще направим това дълготрайна политика, категорична е Кунева. Със спокойствие и разбиране се постига единство, коментира още тя. Вицепремиерът бе категорична, че БНД ще работи за единството на РБ. Кунева е убедена в успеха на коалицията на Реформаторския блок. Където липсвал „тактът, за да зазвучи музиката на единството" се появявала БНД. За една година, по думите й, е постигната стабилност. Това, което ме притеснява е, че България и Европа не са достатъчно бързи, коментира Меглена Кунева. Тя иска БНД да се яви като ускорител на българската политика. Кунева отново поиска подкрепа за антикорупционния си закон. Лидерът на ДБГ поиска помощ от БНД в гражданската инициатива на младежите на партията й за закона. Кунева настоява България да стане нормална държава

24- годишен треньор по мотокрос е най- младият общински съветник във В. Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156537

Треньор по мотокрос е най- младият общински съветник във Велико Търново. Страстта на 24- годишния Георги Недев към моторите се зародила още в училище. Тогава започва да се занимава усилено с мотоциклетизъм, главно с мотокрос и ендуро. “Това е много скъп спорт за практикуване. Много трудности съм видял през всичките тези години,
Треньор по мотокрос е най- младият общински съветник във Велико Търново. Страстта на 24- годишния Георги Недев към моторите се зародила още в училище. Тогава започва да се занимава усилено с мотоциклетизъм, главно с мотокрос и ендуро. “Това е много скъп спорт за практикуване. Много трудности съм видял през всичките тези години,

Задържаха един от вандалите, вилнели във феншопа на "Ботев"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156526

Полицията в Пловдив е арестувала един от петимата вандали, които вчера следобед нахлуха с бухалки във фенмагазин на ФК
Полицията в Пловдив е арестувала един от петимата вандали, които вчера следобед нахлуха с бухалки във фенмагазин на ФК "Ботев" в кв. "Кючук Париж". Младият мъж е задържан още снощи. "Работим по установяването и на останалите", заяви пред "24 часа" шефът на областната дирекция на МВР старши комисар Христо Разсолков.

ЕК сравнява Русе с 40 общини в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156534

Русе е сред шест градове в България, които ще се наблюдават и съпоставят от Европейската комисия /ЕК/ с над 40 общини в Европа. Това съобщи кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов /ГЕРБ/. Той смята, че така общината може да си свери часовника и да разбере къде се намира, какви са темповете и качеството на работа.
Русе е сред шест градове в България, които ще се наблюдават и съпоставят от Европейската комисия /ЕК/ с над 40 общини в Европа. Това съобщи кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов /ГЕРБ/. Той смята, че така общината може да си свери часовника и да разбере къде се намира, какви са темповете и качеството на работа.

Пациенти настървени срещу Москов! Малките болници пред фалит, хората обречени на смърт!

http://www.bnews.bg/article-144686

Мога да кажа на министър Москов да не мисли само за богатите болници и за големите градове, да помисли и за малките градове”, казва пациентката Йолка Велкова.

Сценарият за бъдещето на Сирия: Асад обявява избори след 6 месеца, НАТО влиза след 18

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155470

До 6 месеца президентът на Сирия Башар Асад ще обяви, че след година ще има свободни избори, на които той няма да се кандидатира. Операцията на Коалиция анти-”Даеш”, която беше сформирана „ад хок” 14 дни след атентатите в Париж и в която участват предимно страни, членки на НАТО, тепърва ще набира сили.
До 6 месеца президентът на Сирия Башар Асад ще обяви, че след година ще има свободни избори, на които той няма да се кандидатира. Операцията на Коалиция анти-”Даеш”, която беше сформирана „ад хок” 14 дни след атентатите в Париж и в която участват предимно страни, членки на НАТО, тепърва ще набира сили.

Шамар за Никулден! ЕС ни забранява да ловим калкан и акула в Черно море през 2016-а

http://pik.bg/шамар-за-никулден-ес-ни-забранява-да-ловим-калкан-и-акула-в-черно-море-през-2016-а-news447396.html

Шамар за Никулден! ЕС ни забранява да ловим калкан и акула в Черно море през 2016-а

Европейският съюз предлага нулева квота за улов на калкан в Черно море за следващата година. По същия начин стои въпроса с улова да друг морски вид – акулата. Ударът за българския риболовен бранш ще е много тежък, ако държавата ни не успее да промени това предложение, смятат негови представители, пише Петел.бг.

По този повод, членове на професионалното сдружение „Черноморски изгрев“ ще се съберат навръх професионалния си празник Никулден в Балчик, за да изразят своята ясна позиция против квотите.

По отношение на калкана, мотивът за налагането на нулева квота е грижата за възстановяване на популацията. Българските професионални морски риболовци са готови да приемат това съображение, но не смятат, че грижата за морските обитатели трябва да измести грижата за поминъка на хората, които са на път да останат без работа.

Нещо повече, ударът с нулевата квота идва след като тази година рибарите доброволно са си наложили ограничения за калкана, обясняват представители на „Черноморски изгрев“.

Тези ограничения бяха установени от самите рибари, по тяхна инициатива и без намесата на държавата. Ограничението се състоеше в забрана за улов на калкан за период от 6 месеца през 2015 година. Нямаме данни за подобни действия от страна рибари в целия Черноморски басейн. Мярката бе предложена от Сдружение „Черноморски изгрев“ и одобрена от ИАРА. Самоограничението бе прието и ефективно изпълнено от 18 риболовни кораба с дължина около и над 15 метра, които в годините реализират и най-големите улови от калкан“, се казва в становище на сдружението.

Спирането на улова на акула пък е необяснимо. „Предложението идва напълно неочаквано и най-важното без аргументи или с такива, които предизвикват съмнения за коректността в работата на ЕК. Никой от риболовния бранш няма представа как и защо се стига до подобни предложения, т.е. кой и кога е провел научни проучвания, взети ли са данни от риболовните кораби. Категоричното становище на рибарите е, че в никакъв случай не може да се говори за намалена популация от този вид. Дори напротив. Видът е слабо експлоатиран в последните 4 години, но в същото време е потенциална алтернатива за рибарите при тежки ограничения на улова на калкан“, заявяват от риболовния бранш.

Забраната на акулата заедно с забраната за улова на калкан ще доведе до спиране на дейността за половин година на голяма част от риболовните ни кораби над 12 метра по Северното Черноморие. Това означава освобождаване на екипажи и изключително тежки социални последици, категорични са от сдружение „Черноморски изгрев“.

Нестимир Ананиев: АБВ уж подкрепя кабинета, а гласува против него

http://frognews.bg/news_103109/Nestimir-Ananiev-ABV-uj-podkrepia-kabineta-a-glasuva-protiv-nego/

„Така нареченият „исторически компромис“ всъщност стесни обхвата на възможните промени в Конституцията. От Реформаторски блок държим на явното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) като инструмент за контрол от страна на гражданите и носене на отговорност от магистратите“. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев пред ТВ7.

Шефът на "Пирогов": Болницата е в лошо финансово състояние

http://petel.bg/SHefat-na-Pirogov--Bolnitsata-e-v-losho-finansovo-sastoyanie__136495

кадър: Нова тв „Не очаквам някаква апокалиптична картина. Това е опит на държавата да въведе някаква регулация. Винаги съм гледал на...

На 7 декември излиза сборникът с разкази „Том 2.0” от автора на #НаЖивоОтСофия – Александър Шпатов

http://books.actualno.com/na-7-dekemvri-izliza-sbornikyt-s-razkazi-tom-20-ot-avtora-na-najivootsofija--aleksandyr-shpatov-news_511642.html

На 7 декември излиза сборникът с разкази „Том 2.0” от автора на #НаЖивоОтСофия – Александър Шпатов! „Том 2.0“ (216 стр., цена: 12 лв.) събира под шапката на едно издание оптимизираните, допълнени и преработени разкази от първите три сборника на Александър Шпатов: „Бележки под линия“ (2005), „Разкази под линия“ (2008) и „Календар с разкази“ (2011). Книгата се появява точно 10 години след публикуването на дебютната книга на автор

Цар Самуил е пети в класация за най-безумни паметници на известни личности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/05/2663832_car_samuil_e_peti_v_klasaciia_za_nai-bezumni_pametnici/?ref=rss


Паметникът на цар Самуил, поставен тази година в до храма "Св. София", е заел пето място в класация за паметници на известни личности, които изглеждат безумно. Американският сайт cracked.com е подбрал осем монумента от цял свят, като "очите на българския цар, които могат да погледнат в душата ти" са отредели участието на българския монумент.

От сайта се шегуват, че погледът на цар Самуил, който и у нас предизвика полемика, е в резултат на паранормално поглъщане на души.

На...

Паметникът на цар Самуил е пети в класация за най-безумни паметници на известни личности

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/05/2663832_pametnikut_na_car_samuil_e_peti_v_klasaciia_za/?ref=rss


Паметникът на цар Самуил, поставен тази година в до храма "Св. София", е заел пето място в класация за паметници на известни личности, които изглеждат безумно. Американският сайт cracked.com е подбрал осем монумента от цял свят, като "очите на българския цар, които могат да погледнат в душата ти" са отредели участието на българския монумент.

От сайта се шегуват, че погледът на цар Самуил, който и у нас предизвика полемика, е в резултат на паранормално поглъщане на души.

На...

Маймуни убиха индийски свещеник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156508

Маймуни нападнаха с камъни и убиха свещеник в Индия. Животинките започнали да замерят Мун Мирша, докато се прибирал в къщата си.
Мъжът получил тежки наранявания. Той бил откаран в болница, но лекарите не успели да му помогнат и той издъхнал.
Властите в страната съобщават, че това не е първия случай, в който маймуни нападат хора.
Маймуни нападнаха с камъни и убиха свещеник в Индия. Животинките започнали да замерят Мун Мирша, докато се прибирал в къщата си. Мъжът получил тежки наранявания. Той бил откаран в болница, но лекарите не успели да му помогнат и той издъхнал. Властите в страната съобщават, че това не е първия случай, в който маймуни нападат хора.

Отвори Коледно-Новогодишния базар на стадион "Локомотив" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308203

С празнично хоро изсвирено на живо от оркестър "Камчия", стартира дългоочаквания Празничен базар в морската столица. Стотици хора уважиха събитието и аплодираха кмета на район "Маладост" - Христо Христов, който в 18,10 часа официално откри събитието.

Facebook пуска нова услуга - видео излъчване на живо

http://offnews.bg/news/n_1/n_602738.html

Facebook пуска нова услуга в социалната мрежа - видео излъчване на живо, съобщи Би Би Си. Подбрана група от потребители е имала възможност да се възползва от услугата в продължение на няколко месеца. Живото излъчване чрез мобилните телефони стана една от най-важните тенденции в технологиите тази година, пише Би Би Си и припомня за въведените от Twitter услуги Periscope и Meerkat, както и че миналата година Amazon плати $1 млрд. за Twitch. Първоначално живото излъчване чрез Facebook ще бъде достъпно само за малък процент потребители в САЩ, които използват iPhone. Планира се в бъдеще услугата да стане достъпна за всички потребители, но компанията не уточнява кога ще стане това. Видеопотокът ще показва броя наблюдатели в реално време, имената на приятелите ви, които също гледат, както и коментари на случващото се. Завършеният видеоклип ще се запазва на „стените" на потребителите, докато те не решат да го изтрият.

Българската икономика не е в наркотична зависимост от еврофондовете, обяви Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/05/2663842_bulgarskata_ikonomika_ne_e_v_narkotichna_zavisimost_ot/?ref=rss


Европейските фондове са ускорител на растежа, но българската икономиката не е в наркотична зависимост от тях, каза днес по "Дарик радио" вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Той подкрепи позицията си с твърдението, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Попитан защо със собствените пари България не успява да постигне съизмерим ефект с този от европейските средства, Дончев отговори, че...

Финансист, завършил УНСС, е най-добрият кикбоксьор в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5155556

„Автографи, снимки, поздравления - всичко това продължи цял час, след като спечелих и третата си световна титла - разказва за еуфорията кикбоксьорът Емануил Димитров. - Чувството е неописуемо. Цялата зала бурно ме аплодира на крака, вероятно само без ирландците (смее се)… Прибрах се в България и още ми е трудно да осъзная какво постигнах…”
 А
„Автографи, снимки, поздравления - всичко това продължи цял час, след като спечелих и третата си световна титла - разказва за еуфорията кикбоксьорът Емануил Димитров. - Чувството е неописуемо. Цялата зала бурно ме аплодира на крака, вероятно само без ирландците (смее се)… Прибрах се в България и още ми е трудно да осъзная какво постигнах…” А

Багдад призова Турция да изтегли войските си от Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156501

Багдад призова Турция да изтегли незабавно войските си от Ирак, след като турски войници бяха разположени в околностите на втория по-големина иракски град Мосул, предаде Франс прес, като се позова се на официално изявление.
Иракските власти настояват Анкара да изтегли незабавно войниците с, които са изпратени да обучават иракски въоръжени групи
Багдад призова Турция да изтегли незабавно войските си от Ирак, след като турски войници бяха разположени в околностите на втория по-големина иракски град Мосул, предаде Франс прес, като се позова се на официално изявление. Иракските власти настояват Анкара да изтегли незабавно войниците с, които са изпратени да обучават иракски въоръжени групи

Част от малките болници трябва да бъдат закрити

http://www.cross.bg/pirogov-nenkov-milanov-1490679.html

/КРОСС/Част от малките болници трябва да бъдат закрити. Около тази теза се обединиха в предаването „Събуди се" по Нова телевизия директорът на Пирогов проф. Стоян Миланов и бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. "Винаги съм гледал на здравната карта като на една мантра, изрази мнение шефът на Пирогов, който бе категоричен, че: „Ние имаме едни прекрасни лекари и за мен системата върви добре". Според Мирослав Ненков пък здравният министър Петър Москов ще бъде подложен на натиск на регионално ниво, за да не затвори болницата в Девин. „Депутатите на местно ниво ще искат да си запазят местата", уточни Ненков, коментирайки реформите на министъра. Мениджърите на местни болници правят чудеса, за да я запазят. Няма логика лекуването на пневмонията в болницата в Девин да струва същите пари, както в Пирогов", подчерта още Ненков. Миланов подкрепи тезата му, тъй като Пирогов, по думите му може да даде по-качествено лечение, отколкото болницата в Девин. Пирогов е в незадоволително финансово състояние, изтъкна съдържателят му. По повод очакванията на министър Москов в Здравната каса са влязат 130 млн. повече, Ненков заяви: „Дълбока заблуда е, че здравето е безплатно. Здравето на всеки от нас е най-ценното притежание, което човек има в живота". По темата за данък „вредни храни" отношение взе проф. Миланов. „Гони се фискална цел, но тя е дългосрочна

Брюксел одобри български транспортни проекти

http://www.cross.bg/sofiya-evro-stoiinost-1490678.html

/КРОСС/Европейската комисия подписа споразуменията за безвъзмездно финансиране на проектите, одобрени при първата покана за набиране на проектни предложения по Механизма за свързана Европа, сектор „Транспорт", съобщиха от министерството на транспорта. Одобрените проекти са за модернизация на железопътни отсечки София - Волуяк и София - Елин Пелин, които ще се изпълняват от Националната компания "Железопътна инфраструктура". За жп участъка София - Волуяк страната ни ще получи почти 76,5 млн. евро, което е 73 % от общата стойност на проекта. Жп линията София - Елин Пелин получава 58 млн. евро, което е 85 % от общата стойност на планираните дейности. Във водния сектор е одобрен проект FAIRway Danube, който включва пилотно проучване за изпълнение на дейностите за подобряване на условията за корабоплаването по река Дунав, което включва доставка на 2 кораба за измерване и маркиране на водния път в българския участък реката. Това е съвместен проект между България, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния, като от българска страна бенефициент е Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав". По него страната ни ще получи почти 6 млн. евро, което е 85 % от общата стойност.  

България подкрепи Директивата за пътническите резервационни данни и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма

http://pik.bg/българия-подкрепи-директивата-за-пътническите-резервационни-данни-и-засилване-капацитета-н-news447394.html

България подкрепи Директивата за пътническите резервационни данни и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма

България подкрепи приемането на Директивата за пътническите резервационни данни и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вътрешните министри на ЕС постигнаха политическо съгласие по Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и Регламента за Европол, в рамките на Съвет правосъдие и вътрешни работи на 4 декември в Брюксел. България, представлявана от министъра нa вътрешните работи Румяна Бъчварова, подкрепи приемането на Директивата за пътническите резервационни данни (PNR) и засилване капацитета на Европол в борбата с тероризма и тежката престъпност.

В изказването си министър Бъчварова подчерта важността от бързо изпълнение на набелязаните мерки, като обърна внимание, че европейските инструменти трябва да позволяват да се работи изпреварващо. Необходимо е да се разработят конкретни програми за засилен обмен на стратегически и оперативни анализи, позволяващи своевременно идентифициране на заплахите. Това е пътят за гарантиране на по-висока сигурност на гражданите на ЕС, посочи тя.

Европейската правна рамка за събиране на пътнически резервационни данни за целите на борбата с тероризма и тежката престъпност ще позволи по-ефективно противодействие на актуалните заплахи пред сигурността, в т.ч. противодействието на чуждестранните бойци. Новите правила създават общоевропейски стандарти за използването на тези данни.

С приемането на регламента за Европол се завършва реформата на агенцията, с което тя се превръща в основен център за обмен на информация между правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС. Това е важна стъпка за засилване на полицейското сътрудничество в Европа. Ще бъде приета и нова директива за борба с тероризма, която ще криминализира на ниво ЕС по-широк кръг от дейности, спомагащи тероризма, това стана ясно на заседанието на съвета на вътрешните министри на ЕС.

Министрите дебатираха и резултатите от предприеманите на европейско ниво мерки за справяне със засиления миграционен натиск и предизвикателствата пред запазването на целостта на Шенгенското пространство като едно от най-големите постижения на европейската интеграция. Подчертана бе необходимостта от укрепване на външните граници на ЕС като една от гаранциите за запазване на свободното движение в рамките на Съюза.

В изказването си министър Бъчварова благодари на Люксембургско председателство за интензивната работа в търсене на работещи решения за посрещане на миграционните предизвикателства. Тя отбеляза, че независимо от някои добри национални решения, Европейският съюз не може да се похвали с всеобхватно европейско решение. Като основни причини посочи невъзможността прилаганите решения да отчетат особеностите на мигрантските групи и неуспешната политика на връщане.

Да се съсредоточим върху всеобхватното решение, само то би ни предпазило от влошаване на ситуацията, призова министър Бъчварова. В контекста на атаките от Париж, министрите се обединиха около необходимостта от бързо и решително изпълнение на национално ниво на приетите от Съвета мерки в областта на борбата с трафика на огнестрелни оръжия, борбата с радикализацията в интернет и задълбочаване на оперативния обмен на информация.

Приоритет остава засиленият граничен контрол. През следващите месеци ще бъдат обсъдени и законодателните предложения в областта на огнестрелните оръжия, с което да се позволи по-добра проследяемост и по-ефективно противодействие на нелегалния им трафик.

Томислав Дончев: Не е вярно, че голяма част от еврофондовете се влагат в пътно строителство

http://pik.bg/томислав-дончев-не-е-вярно-че-голяма-част-от-еврофондовете-се-влагат-в-пътно-строителство-news447393.html

Томислав Дончев: Не е вярно, че голяма част от еврофондовете се влагат в пътно строителство

Не е вярно, че голяма част от еврофондовете се влагат в пътно строителство. Това каза зам. министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, в предаването „Седмицата” на Дарик радио.
На въпрос за резултата от първите европейски програми за България, той отговори, че ще се мери, когато изтече и последният месец. „Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и се води до 2013 г., но реално приключва на 31 декември в 11:59 ч., тази година. Резултатът зависи от това, което ще се случи и през този месец”, припомни той.
По думите му, в момента има седмици, където се плащат по 30-50 млн. евро по оперативните програми. „Спомням си, натрупано 2007, 2008, 2009 г. бяха 200 000 млн. Нека не звучи политически укор, но България до голяма степен закъсня със старта на програмния период, което би могло да бъде нещо нормално за нова държава членка и за първи програмен период”, обясни Томислав Дончев.
Във връзка с негово изказване, че еврофондовете са увеличили БВП на България с 10%, той коментира, че това са симулации, които се правят с математически модел. „Казва се „Сибила”, базирана е на друг математически метод в Европа, „Хермин”, който се използва за измерване на ефекта от европейските фондове. Той сравнява сценария, при който не съществуват европейски фондове и тези пари не се вливат в икономиката, спрямо сценария, при който те съществуват и са направили плащанията”, поясни принципа на изчисление министърът по европейските фондове, като добави, че самите пари са 4% от БВП или 9% от публичните разходи за тази година.
По думите му, голяма част от хората ще кажат, че парите от еврофондовете се влагат в пътно строителство, което не е вярно. „Например имаме 20% дял на транспортната инфраструктура, от цялата финансова рамка, като едва половината, дори по-малко, защото имаме метро, отиват за пътища. Останалите, за транспортната инфраструктура, отиват за и железница, и метро”, уточни Томислав Дончев. „Миксът е добър, покриват се всички сектори", каза още Дончев.

Мъже с наднормено тегло могат да предадат генетично предразположение към затлъстяване на децата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=308199

Възможно е децата на мъже с наднормено тегло да са изложени на по-голям риск от затлъстяване заради генетични промени в семенната течност на бащите им, предполага изследване, цитирано от The Guardian. Учени от Копенхагенския университет в Дания са установили, че вид генетични маркери в спермата на мъже с наднормено тегло имат потенциала да въздействат върху развитието на мозъка и контрола на апетита.

Томислав Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5156493

Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 година са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Това отчете вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването
Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 година са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Това отчете вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Седмицата" на Дарик. Той обясни, че става дума за брутни плащания,

Дядо Коледа пристигна като колетна пратка в Г. Оряховица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5156485

Дни преди най- светлия християнски празник, Дядо Коледа подрани в Горна Оряховица. На приказно тържество вчера, организирано от общината за всички малчугани от града, изненадващо се появи бял пикап. По- наблюдателните деца веднага забелязаха огромната колетка пратка от Български пощи, която беше натоварена в автомобила.
Дни преди най- светлия християнски празник, Дядо Коледа подрани в Горна Оряховица. На приказно тържество вчера, организирано от общината за всички малчугани от града, изненадващо се появи бял пикап. По- наблюдателните деца веднага забелязаха огромната колетка пратка от Български пощи, която беше натоварена в автомобила.

Усещането да живееш с чуждо сърце

http://petel.bg/Useshhaneto-da-zhiveesh-s-chuzhdo-sartse__136493

кадър: Нова тв Историите на трима мъже с трансплантирани сърца разказва Елена Чопакова в „Ничия земя” по Нова.  Какво става в теб и за...

Русия осъдена в Страсбург за системата си за телефонно подслушване

http://petel.bg/Rusiya-osadena-v-Strasburg-za-sistemata-si-za-telefonno-podslushvane--__136494

илюстрация: Булфото Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди Русия за системата й за общо подслушване на мобилни...

Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете

http://www.cross.bg/donchev-stranata-razhodi-1490677.html

/КРОСС/Към момента плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 година са в размер на 7.35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7.9 млрд. евро. Това отчете вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Седмицата" на Дарик. Той обясни, че става дума за брутни плащания, а всяко направено от страната плащане се възстановява от Еврокомисията в рамките на три месеца след това. Каква е финалната сметка за първия за страната ни програмен период ще стане ясно до края на януари догодина, когато ще бъдат обработени окончателните данни. "Реално остават за плащане около 500 млн. евро", каза Дончев, като се позова на данните от системата ИСУН. "Не е реалистично цялата тази сума да успеем да платим до края на декември", призна вицепремиерът. Той изрази надежда да успеем поне за половината от нея. Със сигурност има малко спринтиране преди финалната линия изцяло в български стил, каза Дончев. Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 година и се води до 2013 година, но реално приключва на 31 декември 2015 година. България до голяма степен закъсня с усвояването на средствата от оперативните програми, като според Дончев това може да се приеме за нормално предвид факта, че страната ни е била нова членка на Евросъюза, а програмният период 2007-2013 е първият. "Затова на финала ни се налага да бягаме малко по-бързо", каза Дончев

8 разлики между туриста и пътешественика

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/8-razliki-mezhdu-turista-i-pyteshestvenika-6046442

Запитвали ли сте се някога, докато сте на обиколка в друга страна, турист или пътешественик сте?

NBG ще бъде подпомогната с 2,71 млрд. евро спасителен заем

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/nbg-shte-byde-podpomognata-s-271-mlrd-evro-spasitelen-zaem-207290/

Атина получи през август третия си спасителен пакет за последните пет години в размер на 86 милиарда евро

Незаконно: Томов заложил емблемата на ЦСКА!

http://www.bnews.bg/article-144676

Процесът за оздравяване на клуба ще е доста продължителен, стана ясно след среща на синдика Дора Милева с двама от феновете на “червените”.

Най-интересното от Поглед.ТВ

http://bulgarski.pogled.info/news/69747/Nai-interesnoto-ot-Pogled-TV

/Поглед.ТВ/ Уважаеми читатели, поради това, че платформата на Поглед.ТВ е в процес на довършане, тук ви предлагаме по-удобен достъп до предаванията, които са осъществени досега.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване