Готвят проект за реконструкция на физкултурния салон в Дебелец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168219

В най-скоро време община Велико Търново ще започне работа по проект за реконструкция на физкултурния салон в Дебелец, съобщиха от местната администрация. Градчето ще се сдобие със съвременно покрито спортно съоръжение. Първата крачка вече е направена – със свое решение правителството прехвърли собствеността на обекта на общината.
В най-скоро време община Велико Търново ще започне работа по проект за реконструкция на физкултурния салон в Дебелец, съобщиха от местната администрация. Градчето ще се сдобие със съвременно покрито спортно съоръжение. Първата крачка вече е направена – със свое решение правителството прехвърли собствеността на обекта на общината.

Цветанов убеден, че тепърва започват истинските реформи в съдебната система

http://www.cross.bg/tzvetanov-mnozinstvo-ministur-1491408.html

/КРОСС/Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че понякога различното мнение на някой министър е част от успеха, но също така важно било да се правят необходимите компромиси, които не променят целите ти. Пред журналисти в парламента той посочи, че е ценял различните позиции на Христо Иванов, който подаде оставка като министър на правосъдието в сряда, след като парламентът окастри поправките в Конституцията. "Смятам, че някой път и различното мнение е част от успеха. Затова ценя различното мнение и на всеки един министър, което някой път се разминава с българския парламент, но смятам, че изкуството е да правиш необходимите компромиси, които да не ти променят целите, които си поставяш", заяви той и даде за пример постигнатото съгласие за избор на главен съдебен инспектор от всички парламентарни групи, след като три парламента не намирали необходимото мнозинство. Цветанов е убеден, че тепърва започват истинските реформи в съдебната система. "Конституцията е една платформа, но разбира се Законът за съдебната власт е едно предизвикателство и изпитание, на които ще бъдат подложение всички парламентарнопредставени групи. Точно там смятам, че могат да се въведат гаранции, с които да се премахнат всякакви съмнения или твърдения, които да бъдат интерпретирани по различен начин в публичното пространство", добави той

Откриха 23 килограма тютюн без бандерол в Буховци

http://pik.bg/откриха-23-килограма-тютюн-без-бандерол-в-буховци-news450686.html

Откриха 23 килограма тютюн без бандерол в Буховци

23 килограма тютюн без бандерол в търговищкото село Буховци са заловили полицаи, съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище.

Материалът за папироси е бил открит при извършена проверка в дома на 47-годишната С.А. в с. Буховци, община Търговище.

В дома на жената униформените открили 23 кг ситно нарязан тютюн, необлепен с акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство.

Дяков: Шамарът от "Милсами" дълго ще тежи на "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/11/2667782_diakov_shamarut_ot_milsami_dulgo_shte_teji_na_ludogorec/?ref=rss


Капитанът на "Лудогорец" Светослав Дяков заяви, че отборът още не може да се отърси от кошмарното отпадане от молдовския дебютант "Милсами" в Шампионската лига. Според него този провал продължава да тежи на клуба. 

"Нашият отбор свикна особено в последните две години да играе на европйската сцена по много добър и достоен начин. Този шамар, който ни нанесоха молдовците, дълго време ще ни тежи. Дано поне да е било за добро, за да се научим, че подценяване и по-леко влизане в мачовете е...

Сирийски опозиционни групи ще преговарят с Асад през януари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/11/2667739_siriiski_opozicionni_grupi_shte_pregovariat_s_asad/?ref=rss


Групи на сирийската опозиция постигнаха в Рияд споразумение да се срещнат със сирийското правителство следващия месец, за да започнат мирни преговори, предаде "Ройтерс". Вероятно срещата ще се състои в първите десет дни на януари, уточнява  агенцията.

На конференцията в Саудитска Арабия, на която участваха над 100 представители на различни опозиционни групи, бе постигнато съгласие за платформа за преговори с режима на Башар Асад, целящи уреждане на конфликта в Сирия, уточни БТА, като...

Апелативният съд оправда Мария Мургина по делото за натиск над нейна подчинена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667786_apelativniiat_sud_opravda_mariia_murgina_po_deloto_za/?ref=rss


Софийският апелативен съд оправда бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина по делтото за натиск над нейна подчинена. Тричленен състав с председател Снежана Душкова и членове Надежда Трифонова и Иван Стойчев отмени присъдата на Софийския градски съд от 2015 г., се казва в съобщение от пресслужбата на апелативния съд.

Мургина е подсъдима за това, че в периода 2007-2008 г. е издавала незаконни указания и е указала натиск над бившия началник на данъчните в...

91.3% от предприятията у нас имат достъп до интернет

http://pik.bg/913-от-предприятията-у-нас-имат-достъп-до-интернет-news450685.html

91.3% от предприятията у нас имат достъп до интернет

Резултатите от проведено през 2015 г. изследване показват, че 93.0% от предприятията използват компютри, а 91.3% имат достъп до интернет. Високоскоростният и надежден интернет достъп става все по-необходим за предприятията, като през текущата година 71.3% от тях използват фиксирана широколентова интернет връзка, а 44.7% имат мобилна широколентова връзка.

Максималната скорост за изтегляне на данни също нараства и половината от предприятията, които използват фиксирана широколентова интернет връзка, разполагат със скорост по-висока от 30 Mbps, съобщиха от НСИ.

Близо половината от предприятията (48.2%) разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при компаниите с 250 и повече заети лица (84.4%). На своя уебсайт предприятията основно предоставят информация за предлаганите стоки и услуги (82.3%), описват политиката си за поверителност и защита на данните (36.2%), както и поставят връзка или препратка към профила си в социална медия (29.8%). През 2015 г. 29.1% от заетите лица в предприятията са използвали компютър за изпълнение на служебните си задължения поне веднъж седмично, а на 25.0% от работещите е осигурен достъп до интернет.

При малките предприятия (10 - 49 заети лица) се наблюдава най-висок относителен дял на заетите лица, които използват компютри (31.2%), както и на заетите, използващи интернет (28.4%). Данните от проведеното изследване показват, че все повече предприятия предоставят преносими устройства на своите служители. През тази година 8.4% от заетите лица в предприятията са използвали преносими устройства за служебни цели, което е с 1.2 процентни пункта повече в сравнение с предходната година. Почти една трета от предприятията (30.3%) използват различни видове социални медии, за да развиват дейността си и да разширяват своето интернет присъствие. Най-популярни са социалните мрежи (Facebook, LinkedIn, Google+ и др.), в които 38.0% от предприятията с 250 и повече заети лица поддържат свой профил.

Големите компании са най-активни и при използването на уебсайтове за споделяне на мултимедия (VBox7, YouTube, Flickr, Picassa, SlideShare и др.) - 14.2%, докато при малките предприятия с 10 - 49 заети лица относителният дял е едва 6.2%. Основните цели, за които предприятията използват социални медии, са подобряване на имиджа на предприятието или на пазарния продукт - например реклама, промоции (68.3%) , получаване и отговаряне на мнения, отзиви, въпроси от клиенти (55.9%) и сътрудничество с бизнес партньори или други организации (39.4%).

Най-малък е делът на предприятията, които включват своите клиенти в разработването или обновяването на стоките или услугите (17.4%). През 2015 г. в изследването беше включен специален модул за използването на политика за информационна сигурност от предприятията. Информационната сигурност се отнася до мерки, контролни механизми и процедури, прилагани на информационните системи, за да се гарантира цялост, достоверност, пригодност и поверителност на данните и системите. Данните показват, че 18.6% от предприятията имат официална политика за информационна сигурност, докато през 2010 г. този относителен дял е бил едва 6.8%.

Най-загрижени относно сигурността на данните и информационните системи са големите компании с 250 и повече заети лица, 54.4% от които имат официално определена политика за информационна сигурност. Основните рискове, описани в документите, свързани с политиката за информационна сигурност, са унищожаване или влошаване на качеството на данните поради атака или неочакван инцидент (17.0%), разкриване на поверителни данни поради външно проникване или по случайност (15.0%) и недостъпност на ИКТ услугите поради външни атаки (15.2%).

Повече от две трети от предприятията с официално дефинирана политика за информационна сигурност се грижат тя да бъде актуализирана редовно, като най-голям е относителният им дял при средните предприятия с 50 - 249 заети лица, 75.6% от които са обновили стратегиите си за управление на инциденти, свързани със сигурността през последната година.

Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки или услуги, осъществена чрез интернет магазин, уебприложения или автоматизиран обмен на данни (съобщения от тип EDI). Данните от проведеното през 2015 г. изследване показват, че през предходната календарна година 8.7% от предприятията продават своите продукти и услуги онлайн, като голяма част от тях предлагат на своите клиенти възможността да заплащат своите покупки онлайн чрез кредитна или дебитна карта, директен дебит или чрез система за електронни разплащания (41.1%).

Най-много продажби са осъществени към клиенти от България (95.1%) , но не малко предприятия предлагат своите продукти и услуги на клиенти от други европейски държави (32.6%) или от други страни извън ЕС (20.7%). През 2014 г. 86.1% от предприятията продават стоки и услуги чрез уеб базирани технологии, а съобщения от тип EDI (електронен обмен на данни) се използват от 24.3% от предприятията. Увеличение се наблюдава в относителния дял на предприятията, осъществили покупки онлайн, като през текущата година 13.0% от тях закупуват стоки или услуги по интернет, което е с 2.4 процентни пункта повече в сравнение с предходната година.

Най-активни при използването на електронна търговия за подобряване на своя бизнес са големите предприятия, 23.9% от които осъществяват покупки по мрежата, а 14.4% продават стоки или услуги онлайн. 

Осъдиха каналджия, хванат с 33-ма имигранти

http://starazagora.actualno.com/osydiha-kanaldjija-hvanat-s-33-ma-imigranti-news_512821.html

Присъда от една година и шест месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от три години и шест месеца постанови Старозагорският районнен съд за 32-годишният Ангел А. от Хасково. Той е признат за виновен в това, че на 15 ноември т.г. в землището на Стара Загора, на км 195 от автомагистрала „Тракия”, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 500 евро, противозаконно подпомагал 33-ма чужденци, граждани на Сирия и Ирак, да преминават в страната в нарушение на закона - пр

3 държави вземат неправилно пръстовите отпечатъци на бежанците

http://europe.actualno.com/3-dyrjavi-vzemat-nepravilno-prystovite-otpechatyci-na-bejancite--news_512824.html

Еврокомисията разкритикува Гърция, Италия и Хърватия, че не са достатъчно ефективни в събирането дигитални отпечатъци от кандидатите за убежище и незаконните имигранти, които пристигат на тяхна територия, предаде БГНЕС. ЕК вече е изпратила на трите страни "писма с искането за доброволно изпълнение" на това задължение. То представлява първият етап от процедурата по санкциониране на нарушителите, която може да стигне до Съда на ЕС. ЕК смята, че трите страни не прилагат правилно задължени

Иракчани разказват на свиленградски прокурори за "Ислямска държава"

http://haskovo.actualno.com/irakchani-razkazvat-na-svilengradski-prokurori-za-isljamska-dyrjava-news_512826.html

Районна прокуратура-Свиленград е започнала разследване срещу двама афганистански граждани за превеждане на група от хора през държавната граница без разрешение на властите, съобщават от държавното обвинение. Вчера към 2 часа през нощта в района на село Михалич, след незаконно преминаване на границата от Турция в България, гранични полицаи са задържали група от 36 лица, от които 12 деца под 16-годишна възраст, посочва Topnovini.bg. В резултат на извършените оперативни и следствени действия е

Ципрас призна, че Гърция се е забавила с реакцията си на бежанската криза

http://balkani.actualno.com/cipras-prizna-che-gyrcija-se-e-zabavila-s-reakcijata-si-na-bejanskata-kriza-news_512827.html

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призна, че страната му се е забавила с реакцията относно мигрантската криза, предаде AFP.  В отговор на забележката на Европейската комисия той каза, че всички пристигащи в Гърция вече са регистрирани. Това лято Гърция беше "изненадана" от нахлуващата вълна, "но от септември, няма нито един, който да е пристигнал и да не е регистриран", каза в отговор на парламентарен въпрос гръцкия премиер. И все пак той призна, че поради липсата на техника за пръстовит

Кънев: Задава се по-силно правителство от "Орешарски"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kynev-zadava-se-po-silno-pravitelstvo-ot-oresharski-6046989

Лидерът на ДСБ е категоричен, че няма да прави ново предложение за правосъден министър, както и, че се оформя управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ

Манолова предложи 5-ма за свои заместници! Сред тях е и бивш министър! Вижте!

http://www.bnews.bg/article-144933

Всички са от НПО сектора, отговорят на изискванията на закона и имат опит в защитата на човешките права.

Цветанов към Христо Иванов: Изкуството е да правиш компромиси, които не променят целите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667750_cvetanov_kum_hristo_ivanov_izkustvoto_e_da_pravish/?ref=rss


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че понякога различното мнение на някой министър е част от успеха, но също така важно било да се правят необходимите компромиси, които не променят целите ти. Пред журналисти в парламента той посочи, че е ценял различните позиции на Христо Иванов, който подаде оставка като министър на правосъдието в сряда, след като парламентът окастри поправките в Конституцията.

"Смятам, че някой път и различното мнение е част от...

"Рефан" награди красавиците в „Мис Интерконтинентал"

http://pik.bg/рефан-награди-красавиците-в-„мис-интерконтинентал-news450684.html

"Рефан" награди красавиците в „Мис Интерконтинентал"

Козметиката REFAN, превърнала се в синоним на красота, сексапил и чар, бе заслужен подарък за 24-те участнички в Националния конкурс „Мис Интерконтинентал България 2015“, който се проведе в хотел Рамада, София.

Всичките претендентки за титлата си тръгнаха от надпреварата с огромен подаръчен комплект от популярната и обичана козметична марка, като най-голяма бе радостта за победителката Инес Петрова (21 г.) , която ще представи България на Световния конкурс „Мис Интерконтинентал“ в Макдебург, Германия на 18 декември 2015 г.

Конкурсът дава шанс на красивите и талантливи български девойки да бъдат забелязани на модния подиум и извън страната според организаторката на събитието Симона Евгениева - „Мис България“ за 2014 г. Претендентките за короната дефилираха в три тура с делови и официални тоалети на дизайнерите Александра Мешкова и Стоян Радичев, а събитието бе уважено от много медийни, бизнес и светски персони.

„Рефан България“ поощри всички участнички в надпреварата и това е козметичната марка, която подкрепя елитни конкурси за красота – български и международни, като световния конкурс Best Models „Мисис Вселена“,“Мисис Европейски съюз, „Мис Плеймейт“, „Мис Казино Viva“ и други. Даряваща наслада и красота,REFAN кара всяка жена да се чувства кралица на съвършенството и красотата.

 

Апаши задигнаха камери на МВР край Вълчедръм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168209

Неизвестни засега крадци са отмъкнали две камери за наблюдение на МВР край град Вълчедръм. Най-вероятно апашите са се опитали да заличат следите си от опит за кражба в района, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
В четвъртък следобед дежурен служител в мобилен оператор подал сигнал на телефон 112,
Неизвестни засега крадци са отмъкнали две камери за наблюдение на МВР край град Вълчедръм. Най-вероятно апашите са се опитали да заличат следите си от опит за кражба в района, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В четвъртък следобед дежурен служител в мобилен оператор подал сигнал на телефон 112,

Център за деца аутисти отвори врати в Пловдив

http://pik.bg/център-за-деца-аутисти-отвори-врати-в-пловдив-news450683.html

Център за деца аутисти отвори врати в Пловдив

Център за деца аутисти отвори врати в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В него ще се прилагат най-модерните терапии за деца със специфични потребности.

Според София Тодорова, майка на дете с аутизъм и един от инициаторите, целта на центъра е чрез различни терапевтични методи да се подобри възприятието на тези деца за света.

Преди четири години по предложение на Константин Георгиев общинският съвет е взел решението да предостави за безвъзмездно ползване етаж от сграда с площ 308 квадратни метра за деца със специфични потребности, е припомнил по време на откриването зам.-кметът Георги Титюков. Според него община Пловдив винаги е била отворена за подобни добри идеи.

По време на срещата са били представени данни на Световната здравна организация, според които през 1990 г. на 1650 деца се е падало едно с аутизъм, а през изминалата 2014 г. съотношението е 67 към 1.

Благодарение на дарители са събрани над 70 000 лева за откриването на центъра.

Защитник на циганите от „Максуда” стана „Човек на годината”

http://www.moreto.net/novini.php?n=308707

Защитник на циганите от съборените незаконни постройки във варненското гето „Максуда” беше отличен с голямата награда „Човек на годината 2015” в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Тежки взривове на Орлов мост! Паника, но жертви няма

http://frognews.bg/news_103495/Tejki-vzrivove-na-Orlov-most!-Panika-no-jertvi-niama/

Терористичен акт до Орлов мост! Няколко последователни взрива в Борисовата градина хвърлиха в паника столичани. Жертви няма, освен няколко счупени прозореца на стари сгради в района - по данни на пенсионери. Полицията отказва информация.

Президентът започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168211

Държавният глава Росен Плевнелиев ще даде начало на дискусията по стратегическите цели на България до 2030 година в събота в Националния военен университет
Държавният глава Росен Плевнелиев ще даде начало на дискусията по стратегическите цели на България до 2030 година в събота в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Висшето военно училище ще бъде домакин на четвъртото издание на инициативата на президента "Младежка визия за развитие на България",

ЕС плаши със съд Гърция, Италия и Хърватия

http://www.moreto.net/novini.php?n=308704

Европейският съюз е започнал съдебни действия срещу Гърция, Италия и Хърватия заради неизпълнение на задължението за коректното регистриране на мигранти. Това съобщава „Асошиейтед прес”. Десетки хиляди мигранти са пристигнали в тези държави в последните няколко месеца, но по-малко от половината от тях са били регистрирани от националните власти.

Шефът на ВКС: Политическият елит спъна промените в Конституцията

http://www.cross.bg/panov-tzeremoniyata-elit-1491407.html

/КРОСС/ „В политиката нищо не е случайно и ако нещо се случило, то е замислено". С този цитат на Франклин Рузвелт започна словото си председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на церемонията по случай 135-годишнината от създаването на институцията. Панов разкритикува политическия елит, „спънал конституционните промени" и намекна, че олигарсите в България си имат държава. „Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх", подчерта Панов. На церемонията присъства и президентът Росен Плевнлиев. „Съдебната власт е толкова стара, колкото е старо обществото. Ние успяхме да променим, но сме далеч от европейските стандарти за правосъдието. А защо е така? Защото трябва да има независима съдебна система", заяви държавният глава. Той напомни, че все пак съдиите не трябва да бъдат поставяни над закона и независимостта не трябва да означава липса на всякакъв контрол. „Бъдете непримири към тези, които не притежават висок морал", призова Плевнелиев. В последното си официално слово правосъдният министър в оставка Христо Иванов заяви, че „българското общество може да се гордее със своите съдии".  

Анкара разкри и издирва поръчителя на атентатите

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/ankara-razkri-i-izdirva-porychitelia-na-atentatite-6046987

Това е 33-годишният Илхам Бали, главатар на турската клетка на „Ислямска държава“. В момента властите го издирват

Ученици от бургаска област ще мерят познания по история

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535796

Младежка Банка Бургас и „Обществен дарителски фонд - област Бургас" организират ежегодното състезание по История „Моята България ". То ще се проведе между училищата в областта и ще се реализира със съдействието на Община Бургас, Регионален инспекторат по образованието Бургас и Дом на НХК.Същността на състезанието се състои в представяне на мултимедийна презентация по предварително изтеглена тема от Българската история. В надпреварата ще вземат участие ученици от 13 училища с 23 отбора общо.Основната идея на надпреварата е развитие на индивидуал...

Локомотив Варна остава лидер в хандбалното първенство при мъжете

http://pik.bg/локомотив-варна-остава-лидер-в-хандбалното-първенство-при-мъжете-news450679.html

Локомотив Варна остава лидер в хандбалното първенство при мъжете

P:4550748 Локомотив (Варна) победи гостуващия Локомотив (Горна Оряховица) с 31:22 (17:12) и с пълен актив от 16 точки ще зимува на върха в елитната ни група по хандбал при мъжете. От началото на сезона варненци не познават вкуса на поражението с голова разлика 262:190 водят в класирането.

Утре (събота) от 15.00 часа ще се изиграе и отложената среща между отборите на Добруджа и Спартак, а ден по-късно отново в Добрич домакините излизат срещу Осъм (Ловеч). След приключване на двата двубоя ще стане ясно и крайното класиране след първия дял на първенството при мъжете.

Със сигурност шампионите от миналото първенство Фрегата (Бургас)ще запазят второто си място благодарение на актива от 14 точки. В подреждането при жените отборът на Етър 64 ще завърши есенния дял на първенството на първото място с 12 точки. Със същия актив е и тимът на Свиленград-ПУ, но заради по-лошата си голова разлика заема втората позиция. 

Опитаха да регистрират краден в Италия автомобил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535793

Лек автомобил „Ауди", обявен за издирване от Република Италия, е бил представен за регистрация в пункта за регистрация на КАТ. Автомобилът е оставен на паркинг на РУ Дупница, образувана е преписка по случая, съобщават от ОД на МВР- Кюстендил....

Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535795

Цената на политическия компромис се оказва именно независимостта на съда. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на тържествения пленум по повод 135 години от създаването на Върховния касационен съд на България.Правова държава, върховенство на закона са възможни единствено, ако имаме независим съд, който да ги брани, посочи Плевнелиев като напомни, че това ни е казала Венецианската комисия съвсем наскоро и партньорите ни от ЕС, както и че това казват и очакват българските граждани. „Българските политици са длъжници на всеки честен маги...

Цената на петрола остава на най-ниските си нива от близо 7 години

http://www.mediapool.bg/tsenata-na-petrola-ostava-na-nai-niskite-si-niva-ot-blizo-7-godini-news242970.html

Цените на суровия петрол остават на най-ниските си нива от началото на 2009 г. насам, след като производството в Близкия изток продължава да се повишава въпреки вече огромното глобално пренасищане. Според анализатори перспективите са цените да останат ниски до края на годината и в началото на 2016 г., съобщава Ройтерс. Това ще доведе до спад на цената на бензина у нас под 2 лв. за литър у нас, смятат анализатори на българския пазар. И в момента има бензиностанции, които продават масовия бензин под 2 лв., но големите вериги масово продават между 2.03 лв. и 2.06 лв.за литър. На борсата в Лондон фючърсите върху петрола сорт Брент отчитат спад от 29 цента до 39.44 долара за барел, което е малко над седемгодишния минимум, отбелязан по-рано през ранната сесия от 39.38 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват при цена от 36.52 долара за барел, или с 24 цента надолу и малко над дъното от 36.38 долара за барел от четвъртък. Това са най-ниските нива от февруари 2009 г. насам. „Следващото тримесечие ще бъде особено трудно, тъй като преминаваме от тримесечие с високо търсене към такова с ниско търсене“, коментира Ричард Гори, директор на консултантската къща JBC Energy Asia.Според него не може да се изключи цена от 20 долара за барел, но не очаква чак такова понижение. Гори очаква бавно ребалансиране на пазара към края на следващата година, като добивът ще остане упорито висок въпреки ниските цени на "черното злато". Разгромът на цените е в резултат на огромното производство, което бързо пълни континенталните складове, като някои анализатори смятат, че това ще приключи в началото на 2016 г. От австралийската банка ANZ заявиха в петък, че „пазарите на суров петрол ще останат унили през 2016 г., въпреки че перспективите за възстановяване изглеждат по-добри за втората половина на годината". Нарастващото производство от Ирак, която е членка на ОПЕК, допринася сериозно за излишъка в световен мащаб. През последното десетилетие Ирак удвои до около 4.3 млн. барела на ден добива на петрол, което е повече от достатъчно, за да задоволи ежедневното търсене на Индия. Като цяло страните от ОПЕК са добили повече петрол през ноември от всеки друг месец от 2008 г. насам. Организацията прогнозира лек ръст на търсенето на суров петрол през следващата година. Стратегията на картела за защита на пазарния дял, изпомпвайки рекордно високи нива, може би работи. Очаква се американското петролно шистово производство, основният двигател на ръста на доставките извън ОПЕК, да се понижи за девети пореден месец през януари, твърди прогноза от понеделник на американската Администрация за енергийна информация.

Митничари разбиха нелегален цех за алкохол в Горна Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535790

Работещ нелегален цех за алкохол разкриха тази нощ мобилни митнически групи в Горна Оряховица. След проведени оперативни действия, мобилни митнически групи и служител на ОДП на МВР-Велико Търново влизат в складово помещение в търговска база, където е изградена нелегална система за дестилация на спирт и производство на алкохолни напитки. Чрез смесване на спирт, глицерин, вода и съответната есенция са „забърквани“ различни алкохолни напитки. В на място клипсирани и фолирани туби с различна вместимост нелегалният алкохол е доставен до получателите...

Сотир Цацаров: Не съм универсалното зло, а Христо Иванов не е герой

http://web.barometar.net/82938/

Тезата, която се излага в момента, е теза, според която превесът на политическата квота означава независимост или по-скоро автономност на прокуратурата като институция. Това заяви в Девня главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки създалата се ситуация след оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов и последвалите протести. Той посочи още, че не вижда логика в тази […]

Поредният пиян шофьор. Този път с 2,13 промила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535791

Бързо полицейско производство е започнато в РУ Дупница срещу 25-годишен водач на лeк автомобил „Ауди" за управление след употреба на алкохол. Проверката е извършена в жк „Бистрица" в Дупница. Дрегерът е отчел резултат 2.13 промила алкохол в издишания въздух....

Корина Крецу: България ще получи 5,8 млрд. евро от регионалния фонд

http://econ.bg/Новини/Корина-Крецу-България-ще-получи-5-8-млрд-евро-от-регионалния-фонд_l.a_i.710606_at.1.html

5,8 млрд. евро ще получи България от регионалния фонд. От социалния фонд, както и от фонда за рибни култури, страната ни ще вземе 3 млрд. лв. Това...

Плевнелиев започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 година

http://pik.bg/плевнелиев-започва-диалог-по-стратегическите-цели-на-българия-до-2030-година-news450676.html

Плевнелиев започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 година

На 12 декември от 13.00 часа в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново държавният глава Росен Плевнелиев ще даде начало на дискусията по стратегическите цели на България до 2030 година.

Висшето военно училище ще бъде домакин на четвъртото издание на инициативата на президента „Младежка визия за развитие на България“, която насърчава участието на младите хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите за развитие на страната ни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на срещата с абсолвентите на тема „България 2030 – започваме дебата“. Участниците в инициативата ще проведат дискусии със секретарите и съветниците на държавния глава как българските дългосрочни приоритети ще допринесат за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие.

Дебатите ще се фокусират в областта на външната политика, отбраната и сигурността, икономическото развитие, регионалното развитие и инфраструктурата, социалните политики, правните въпроси, образованието, здравеопазването, както и в сферата на духовността и културата. В рамките на дискусиите с екипа на държавния глава идеите си ще представят абсолвенти от акредитираните висши училища в България, завършили с най-висок успех образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър” или образователна и научна степен „доктор“ през 2015 г.

Тази година участие в инициативата ще вземат и абсолвенти от университетите в Кеймбридж и Глазгоу. В 12.40 часа в НВУ „Васил Левски“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще бъде посрещнат с почетен караул от курсанти на НВУ. В 13.00 часа в Аула 2 на Първи учебен корпус президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на четвъртото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България“, след което ще се проведат срещите на участниците в инициативата с екипа на държавния глава (зали на етажи 1 и 2 на учебния корпус). В 15.30 часа в залата за брифинги на НВУ президентът Росен Плевнелиев ще обобщи резултатите от поредното издание на инициативата. 

Младежки ораторски форум провеждат днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308694

От 14.30 часа днес в залата на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил” ще се проведе заключителната част от Младежкия ораторски форум „Св. Климент Охридски”, научи Moreto.net. През 2016 г. се навършват 1 100 години от успението на Св.

Принц Хари е най-желаният ерген в света

http://www.cross.bg/hari-sveta-printz-1491405.html

/КРОСС/ Принц Хари може и да се отдалечава от британската кралска корона, но за сметка на това беше коронясан за новия най-желан ерген в света, след като холивудската звезда Джордж Клуни мина под венчило, съобщи Контактмюзик. Клуни беше първенец в годишната класация на манчестърската клиника "Краун" за трансплантация на коса в три последователни години. След като през септември миналата година сключи брак с британската адвокатка Амал Аламудин, холивудският сърцеразбирач вече няма място в ергенската класация. След новия носител на короната принц Хари се нарежда бившият изпълнител от "Уан дайрекшън" Зейн Малик. Следва холивудската звезда Леонардо ди Каприо. В Топ 10 на най-желаните ергени в света намират място още певецът Ед Шийран, новият Супермен Хенри Кавил и Хари Стайлс от "Уан дайрекшън". "Едва ли е изненада за някого, че принц Хари стана най-желаният ерген в света. Всички го обичат, защото е забавен и не гледа на живота прекалено сериозно. Страхотно е също, че имаме двама червенокоси ергени в челната петица - първенеца принц Хари и класирания на четвърто място Ед Шийран", казва хирургът от клиниката "Краун" Асим Шахмалак.  

Несериозно е да се твърди, че управляват ДПС, ГЕРБ и АБВ, недоволства Румен Петков

http://www.cross.bg/petkov-ivanov-ministur-1491406.html

/КРОСС/Заместник-председателят на АБВ Румен Петков критикува Радан Кънев за поведението му след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Той не приема констатацията на тъмносиния лидер, че управлението се състои от ДПС, ГЕРБ и АБВ. Това е несериозно, заяви Петков в кулоарите на Народното събрание. Той припомни, че в конституционните промени участват Патриотичният фронт, „Атака", БСП, а 10 от депутатите на Реформаторския блок (РБ) се въздържат на предложението за разпределението на квотите, което доведе до оставката на Иванов. „Самият г-н Кънев се срещаше по коридорите с ДПС и обявяваше исторически компромиси. Така че неговият лозунг „Без ДПС" не бива да бъде прехвърлян напред и назад", коментира още Румен Петков. Той подкрепи позицията на ДПС да застанат зад измененията в Основния закон. АБВ нямало да участват в консултациите за нов правосъден министър. „Ние нямаме амбиции. Това е въпрос на министър-председателя. Той трябва да прецени с кого и как ще се консултира", така Петков отговори на въпрос дали АБВ ще участва в консултации за наследник на поста на Христо Иванов. Попитан каква трябва да е фигурата на следващия министър на правосъдието, той отговори: „Аз смятам, че отишлият си показа каква не трябва да е фигурата. Така че сега ще бъде малко по-лесно". Петков бе категоричен, че правителството било стабилно. От АБВ не очаквали още смени в кабинета.  

Плевнелиев започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535792

Държавният глава Росен Плевнелиев ще даде на 12 декември начало на дискусията по стратегическите цели на България до 2030 г., съобщиха от прессекретариата на президента.Това ще стане от 13.00 ч. в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Висшето военно училище ще бъде домакин на четвъртото издание на инициативата на президента „Младежка визия за развитие на България“, която насърчава участието на младите хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите за развитие на страната ни.Президентът Росен Пл...

Едва 3.5 точки преднина са решили коя да е колата на годината в България

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/11/2667743_edva_35_tochki_prednina_sa_reshili_koia_da_e_kolata_na/?ref=rss


Преднина от едва 3.5 точки е донесла на "Шкода Супърб" титлата "Кола на годината в България", съобщиха днес организаторите на конкурса от Пресавтоклуб България. Чешкият модел е получил, от имащите право на глас почти 50 автомобилни журналисти 140 точки, при 136.5 за втория - "Опел Астра". В класирането следват "Форд Мондео" (111 точки), "Ауди" A4 (89.5) и "Хонда" HR-V (63).

Точките се формират на база подреждането на претендентите в бюлетините на гласуващите. Те оценяват колите по...

Коледна изложба на самоуки майстори в Асеновград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535799

Традиционната изложба на асеновградски майстори занаятчии се открива тази вечер в Историческия музей в Асеновград. Експозицията включва над 100 творби на различни автори - дърворезба, пластики, ковано желязо и ръчно изработен текстил. Изложбата се открива в навечерието на празника на Свети Спиридон - покровител на занаятчиите, и се провежда за четвърта поред година. За първи път любителите на хенд-мейд изделията ще могат да видят и произведения от полимерна глина. Откриването е насрочено за 17,30 часа днес, а посетителите ще могат да видят твор...

"От съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят"

http://offnews.bg/news/n_1/n_605702.html

Докато в парламента на драматично заседание се решава съдбата на съдебната реформа на заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов споделя, че на заден план остават усилията на правителството в други сфери. Една от тях е образованието, за което догодина се дават допълнително 130 млн. лв.  "Хубаво е тези работи да се чуват, защото ние от съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят, а то всичко, което сме поели като ангажимент към теб като шеф на министерството (министър Танев, бел. ред.), сме го изпълнили", заявява Борисов. Той подчертава, че допълнително средства се отпускат и за съдебната власт. Това е и единственото му изказване по отношение на правосъдието в този ден.  Министерството на правосъдието получи до 19.2 млн. лв. допълнително за персонал. На последното си заседание кабинетът раздаде предколедно 387.8 млн. лева. към министерства и общини. В същото време премиерът показва и загриженост за ремонта на катедралата "Св. Александър Невски", за което се очаква да бъдат похарчени 20 млн. лв. Премиерът показва и загриженост към задълженията на държавата към общините и призовава министрите си да направят всичко възможно, за да платят данъците.  Ето и част от стенограмата: БОЙКО БОРИСОВ: Между другото, плащаме си такса смет, 4 милиона. ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Тъй като говорим за събираемост и за увеличаване на приходите, аз разговарях точно преди началото заседанието на Министерския съвет с различните министерства, защото (нося таблицата) около 6 милиона са общо задълженията на различните министерства. Разговарях и с областния управител – ако може, тъй като към нас има задължение, от страна на областната управа ще разчитаме, че този месец ще бъдат разплатени всички задължения. БОЙКО БОРИСОВ: Колко сме предвидили сега, Горанов? ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Доколкото ми е известно, администрацията на Министерския съвет ще успее с постановление, което днес ще приемем, да осигури разплащането на задълженията за местни данъци и такси, в това число и към Столична община. Има проблеми в други министерства, но предполагам, че част от проблема може да бъде решен след днешното постановление, тъй като се одобряват значителни допълнителни разходи в резултат на актуализацията на бюджета и ако това се изведе като приоритет, може да се намери решение. Защото и Министерството на отбраната, и Министерство на външните работи, има и други министерства, които не са си разплатили местните данъци и такси. Надявам се да се сложи като приоритет. БОЙКО БОРИСОВ: Приемете го като заповед, ако щете, тъй като аз призовах кметовете първо да си съберат местните данъци и такси и тогава да идват да искат пари. Всеки, който дължи такси и данъци към съответните общини, не само към София, да бъде така любезен да си ги плати. Трябва да даваме пример. Не да изискваме само, а да даваме личен пример за това, да се свърши тази работа. *** Точка 30 Проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2015 г. БОЙКО БОРИСОВ: Двадесет милиона за Военномедицинска академия сме предвидили, 2,5 милиона – за Плевенската болница, за Правителствена болница – да си довърши строежа. Поехме ангажимент и към едно читалище в Сливенско - от ангажиментите, които поехме към читалищата. Министърът на образованието – хубаво е да се подчертае някъде, че освен тези 20 милиона, със 130 милиона повече за догодина има за образование. Хубаво е тези работи да се чуват, защото ние от съдебна реформа не можем да кажем колко други работи се правят, а то всичко, което сме поели като ангажимент към теб като шеф на министерството, сме го изпълнили. ТОДОР ТАНЕВ: Предишната седмица, които са следили, са видели колко пъти повторих, че 140 милиона са в повече в бюджета заради това и това. Много малко от това беше отбелязано, наистина, навън, а коментарите бяха нула. От една година е така с това министерство – пет внесени законопроекта, произведени, изживени, изтърпени, 1,3 милиарда са докарани от Европа. Справили сме се с Фонд „Научни изследвания“. Нито една дума! Съжалявам, че е така. Ние сме говорили. Аз ще продължа да говоря, господин премиер, по този въпрос, а те, ако искат, да го публикуват това нещо. БОЙКО БОРИСОВ: Добре, просто да се чуе, защото е важно. Днес 32,5 милиона даваме за болници допълнително. Министерството на правосъдието, за Висшия съдебен съвет, колко милиона са за несъбраните приходи? ПЕТКО ПЕТКОВ: Несъбраните приходи от глоби и съдебни такси и разноски, които са присъдени към сметката на Висшия съдебен съвет – общата сума на тези несъбрани вземания за последните години, мисля, е около 725 млн. лв. БОЙКО БОРИСОВ: Става въпрос, че това, което трябваше да им дадем по закон, днес с това постановление минава. ПЕТКО ПЕТКОВ: Да, за което благодарим. БОЙКО БОРИСОВ: За Мулдавския манастир „Света Петка“, село Мулдава, община Асеновград. Много е древен, но понеже не е имало път, пожарникарите са се забавили да отидат, изгорял е и сега го възстановяваме. Към министър Горанов и Лиляна Павлова, а може би и към министъра на културата, но понеже го няма – заместник-министъра, за тази сага, която върви около „Александър Невски“. Спори се за собственост, а в същото време не се знае кога е ремонтиран. Сега гледам протест на Патриарха и на владиците. Обжалва се прехвърлянето на „Александър Невски“, но докато текат тези спорове, вие се подгответе, че поне 20 милиона ще струва ремонтът от това, което знам аз, тъй като са компрометирани основи, има течове. Казал съм на министър Горанов да ги задели тези пари, да ги има, а Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като стане готово с конструктивните проверки… Нали вие правите сега конструктивните проверки? ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Има направен анализ, дадени препоръки и това, което говорихме с тях, е да си представят актуалната план-сметка, която те поеха ангажимент да ни представят, за да можем ние да прегледаме и да направим потвърждение на дейностите. БОЙКО БОРИСОВ: Свържи се със Синода, вижте тази план-сметка, говорете с тях, за да се започне работа. Поели сме ангажимент, този ангажимент си е на държавата. Много спорят в случая на кой е, но безспорното е, че ние трябва да осигурим парите за ремонт. Това е безспорно, а по другата тема не се месим, защото е в съда. Приемаме точка 30. *** Точка 33 Доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 14 и 15 декември 2015 г. в Брюксел БОЙКО БОРИСОВ: Кажете какво правите днес. ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, в Гранитна зала са част от кметовете, представляващи организациите между общини и местни неправителствени организации по мярка 19 от новата Програма за развитие на селските райони, така наречените МИГ-ове, за подписване на първите договори по отворената мярка на новата Програма за развитие на селските райони, мярка 19, за подготвителни дейности за изготвяне на стратегиите, водено от общностите местно развитие. В Гранитна зала са и първите бенефициенти по мярка 4.1., също от новата Програма за развитие на селските райони, която отворихме в края на пролетта и затворихме. Това са първите одобрени проекти, по които ще бъдат сключени договори. Общият бюджет беше 150 милиона евро и целият ще бъде контрактуван в близките дни, в началото на следващата година ще приключим. Това са първите договори от новата Програма за развитие на селските райони, която ние в началото на мандата пренаписахме, одобри се и отворихме общо четири мерки за тази година и сме обявили индикативния график за отварянето на мерките през следващата 2016 година. БОЙКО БОРИСОВ: Което в пари какво значи? ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: В пари от мерките, които тази година сме отворили, са 150 милиона евро. Мярка 4.1, която цялата ще бъде договорирана, тъй като интересът беше четири пъти отгоре бюджета, плюс 100 млн. евро. В момента върви мярка 4.2, която е до 18 декември. Тя е за преработвателния сектор. По мярка 19.1 за МИГ-овете договорите, които ще бъдат подписани с 66 общини, които възнамеряват с партньорски организации да направят 66 МИГ-а, които после ще кандидатстват, там са за подготвителни дейности 3 360 000 лева, които подписваме днес. Отделно от това мярка „Млад фермер също беше отворена. Тя беше на стойност 35 млн. евро или 70 млн. лв., които в началото на другата година ще бъдат контрактувани. Това са средствата, които бяха и ще бъдат дадени за подкрепа на различни дейности в обхвата вече на новата Програма за развитие на селските райони. БОЙКО БОРИСОВ: Приехме точка 33.

Българка се класира за участие в полярната експедиция в Северна Норвегия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168186

29-годишната Диана Арсова от Смолян се класира първа в своята група и седма в света в надпреварата за участие в полярната експедиция Fjallraven Polar 2016 в Северна Норвегия. До края на състезанието тя събра над 8000 гласа и зае челна позиция в групата, в която попадат България и Холандия.
В оспорваната надпревара взеха участие около 1200
29-годишната Диана Арсова от Смолян се класира първа в своята група и седма в света в надпреварата за участие в полярната експедиция Fjallraven Polar 2016 в Северна Норвегия. До края на състезанието тя събра над 8000 гласа и зае челна позиция в групата, в която попадат България и Холандия. В оспорваната надпревара взеха участие около 1200

Чрез Българската Коледа: 15-годишната Мила от Добрич ще има свой апарат за дишане!

http://petel.bg/CHrez-Balgarskata-Koleda--15-godishnata-Mila-ot-Dobrich-shhe-ima-svoy-aparat-za-dishane-__137272

Снимка: bTV Тази година кампанията „Българската Коледа” помага на деца, които са под постоянна медицинска грижа в реанимация. Един от...

Обир край София! Нападнаха на улицата мъж, носещ чанта с пари

http://petel.bg/-Obir-kray-Sofiya--Napadnaha-na-ulitsata-mazh--noseshh-chanta-s-pari__137284

Снимка: Булфото Двама непознати са атакували на улицата мъж, който носел чанта със служебни пари, в село Мрамор. След като му я отнели,...

Цацаров за зверството в Девня: Има повече от една истина!

http://petel.bg/TSatsarov-za-zverstvoto-v-Devnya--Ima-poveche-ot-edna-istina-__137283

Не искам да преча на разследването, но има недоверие към начина, по който то се води. Към момента има повече от една истина, но целта е да се...

Върховният касационен съд потвърди присъда на Варненския окръжен съд за грабеж

http://petel.bg/Varhovniyat-kasatsionen-sad-potvardi-prisada-na-Varnenskiya-okrazhen-sad-za-grabezh__137285

Снимка: Булфото Състав на Върховния касационен съд потвърди изцяло решение на Апелативен съд Варна по присъда на Окръжен съд Варна от...

Жиньо също аут от "Тича"! Освободените вече са четирима, ще има и още

http://petel.bg/ZHino-sashho-aut-ot-Ticha--Osvobodenite-veche-sa-chetirima--shhe-ima-i-oshhe__137286

Черно море ще се раздели с четирима футболисти веднага след утрешния последен мач от "А" група за 2015 година с Лудогорец на "Тича" от 14 часа....

Тунел към метрото за 2,1 млн. лв. стои заключен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168188

Напълно изграден пешеходен тунел за 2,1 млн. лв., водещ към метростанция „Цариградско шосе“, вече няколко месеца е заключен, докато жителите на столичния жк „Дружба“ продължават да се катерят по стръмен хълм, за да стигнат до подземната железница.
Още през август т.г., когато тунелът бе изграден, стана ясно, че няма да бъде пуснат,
Напълно изграден пешеходен тунел за 2,1 млн. лв., водещ към метростанция „Цариградско шосе“, вече няколко месеца е заключен, докато жителите на столичния жк „Дружба“ продължават да се катерят по стръмен хълм, за да стигнат до подземната железница. Още през август т.г., когато тунелът бе изграден, стана ясно, че няма да бъде пуснат,

6 хлапета обраха училищна лавка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168187

Горнооряховски криминалисти разкриха кражба на стоки и монети от училищна лафка в с. Поликраище. В четвъртък в полицейското управление е получен сигнал, че в периода от 23 октомври до 3 декември от училищен бюфет в с. Поликраище е извършена кражба на стоки и монети на обща стойност 214 лева.
От проведените незабавни действия по разследването
Горнооряховски криминалисти разкриха кражба на стоки и монети от училищна лафка в с. Поликраище. В четвъртък в полицейското управление е получен сигнал, че в периода от 23 октомври до 3 декември от училищен бюфет в с. Поликраище е извършена кражба на стоки и монети на обща стойност 214 лева. От проведените незабавни действия по разследването

Четири деца са заразени със салмонела в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535788

Четири деца от различни сливенски детски градини са заразени със салмонела. Това каза за Дарик д-р Даниела Калева от Регионална здравна инспекция Сливен. Пробите от изследванията на персонала, които са били в контакт със заразените деца са отрицателни. "Няма никакво основание да се говори за епидемия, тъй като става въпрос за напълно отделни случаи. Заболелите деца са на възраст между 3 и 5 години, от различни групи и детски градини", обясни д-р Калева. Някой от децата са били на лечение  в Инфекциозното отделение- Състоянието им е добро, уточ...

Полицаи иззеха 23 кг ситно нарязан тютюн без бандерол в село Буховци

http://pik.bg/полицаи-иззеха-23-кг-ситно-нарязан-тютюн-без-бандерол-в-село-буховци-news450674.html

Полицаи иззеха 23 кг ситно нарязан тютюн без бандерол в село Буховци

Вчера, при извършена проверка в дома на 47-годишната С.А. в село Буховци, Община Търговище, е установено, че същата държи 23 кг ситно нарязан тютюн, необлепен с акцизен бандерол, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Търговище.

По случая е образувано досъдебно производство.

Очакват повече българи да посрещнат празниците в зимните ни курорти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535789

Има всички данни и основания, за да се смята, че е възможно за празниците в България да дойдат 1,2 милиона туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод началото на зимния сезон. Очакванията за зимния сезон като цяло пък са за ръст от 5-7 на сто, напомни тя пред

Прокуратурата в Свиленград задържа иракчани и афганистанци за нелегално преминаване на границата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535787

Районна прокуратура-Свиленград образува незабавно производство срещу двама иракчани за нелегално преминаване на границата с фалшиви немски стикери в паспортите. Привлечените, като обвиняеми са на възраст 26 г. и на 24 г. На 10 декември двамата са били задържани на ГКПП „Капитан Андреево” при влизане в България. Пътували са в автобус по редовната линия Истанбул-София. При граничната проверка представили иракските си паспорти, в които имало положени неистински немски визови стикери.  В обясненията си заявили, че за всеки от документите платили по...

Плевнелиев: Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168184

Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на отбелязването на 135 години от създаването на Върховния касационен съд, съобщи „Фокус”.
По думите на президента за него е чест да поздрави магистратите с 135- годишнината от създаването на ВКС.
Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на отбелязването на 135 години от създаването на Върховния касационен съд, съобщи „Фокус”. По думите на президента за него е чест да поздрави магистратите с 135- годишнината от създаването на ВКС.

Утре ДСБ излиза с политическо решение дали Петър Москов остава здравен министър

http://www.moreto.net/novini.php?n=308701

Към настоящия момент стоя на позицията, че човекът за този пост беше Христо Иванов. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в отговор на въпрос дали Меглена Кунева е подходяща за поста министър на правосъдието.

Цената на билетите и картите за градския транспорт в Пловдив остава същата поне до април

http://plovdiv.actualno.com/cenata-na-biletite-i-kartite-za-gradskija-transport-v-plovdiv-ostava-syshtata-pone-do-april-news_512808.html

Цената на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Пловдив остава непроменена поне до 1 април, съобщи кметът Иван Тотев. Припомняме, че през последните дни пловдивчани не можеха да купуват карти. Проблемът обаче е решен и документите ще бъдат издавани, увери градоначалникът. Хората обаче ще могат да закупуват само едномесечни и тримесечни карти, тъй като към 1 април се очаква да заработи електронната система за таксуване в автобусите. Тя предвижда 16 варианта за билети и карти, в

Русе влиза в най-бляскавия филм, подготвян за страната ни

http://ruse.actualno.com/ruse-vliza-v-naj-bljaskavija-film-podgotvjan-za-stranata-ni-news_512811.html

Официално беше открит снимачният период на вероятно най-очакваният документален проект за 2016-а година – филмът по албума „България в блясък – владетели, дворци, дейци на Третото Българско царство”, съобщиха от Община Русе, която е сред партньорите на проекта. Снимките са започнали в Двореца „Врана”. В някои от игрално-документалните сцени участва и самият цар Симеон, посочва Topnovini.bg. Сюжетът на филма разказва за сложните династични връзки между българс

Цветанов: Всичко в правителството е нормално, тепърва ще правим важните съдебни реформи

http://politics.actualno.com/cvetanov-vsichko-v-pravitelstvoto-e-normalno-tepyrva-shte-pravim-vajnite-sydebni-reformi-news_512812.html

Тепърва ще започнем да правим истинските реформи в правосъдието и съдебната система. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде „Фокус”. „Ако останем само ГЕРБ и РБ със 108 гласа, не сме в състояние да запазим тази стабилност, ако не получим подкрепа и от други парламентарни групи по важни национални приоритети за страната”, заяви Цветанов. Той посочи, че не е обсъждано ГЕРБ да се лиши от подкрепата на реформаторите. Спо

Френският премиер предрече гражданска война в страната заради Марин льо Пен

http://europe.actualno.com/frenskijat-premier-predreche-grajdanska-vojna-v-stranata-zaradi-marin-lio-pen-news_512817.html

Френският премиер Манюел Валс предсказа, че в страната може да избухне гражданска война. Той заявил това в ефира на радиостанцията "Франс ентер", съобщава Интерфакс. Според премиера такъв вариант на развитието на събитията е вероятен в случай на победа на изборите на ултрадясната партия "Национален фронт" под ръководството на Марин льо Пен. "Нашата страна има два варианта. Един от тях е приемането на десни идеи, които всъщност пропагандират разделението на обществото. Такова разделение може да

Цацаров: Христо Иванов не е герой, той надценява ролята на главния прокурор

http://society.actualno.com/cacarov-hristo-ivanov-ne-e-geroj-toj-nadcenjava-roljata-na-glavnija-prokuror-news_512822.html

Аз не съм универсалното зло. Христо Иванов не е герой. Той опита да направи много, но отсъстваше елементарна връзка с хората и екипа му. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Съдебната палата в Девня, предаде БГНЕС.  Цацаров добави, че би работил много добре с всеки бъдещ министър, който и да е той. "Ще се боря за по-бързо решаване на кризата в съдебната реформа", подчерта още Цацаров.  Казаното от Христо Иванов, въпреки, че ме ласкае, доста надценява моя

Един от заместниците на Иванов все пак остава в министерството

http://politics.actualno.com/edin-ot-zamestnicite-na-ivanov-vse-pak-ostava-v-ministerstvoto--news_512818.html

Въпреки че преди два дни и тримата зам.-министри на правосъдието подадоха оставка заедно с Христо Иванов, един от тях - Андрей Янкулов (на снимката вдясно) - в крайна сметка ще остане поста си. Това стана ясно от прессъобщение на правителствената информационна служба. По-рано днес от МС съобщиха, че премиерът е освободил двама заместници на Иванов – Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева, считано от 09 ноември т.г. В сряда от Министерството на правосъдието информираха, че оставка е по

Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

http://balkani.actualno.com/makedonija-gnevna-bylgarija-iska-da-registrira-taratora-i-rakijata-kato-svoi-produkti--news_512820.html

България е внесла искане в ЕС за защита на таратора и гроздовата ракия като български продукти, пише днес македонският вестник "Дневник". От ЕК обаче са отказали да регистрират гроздовата ракия като български продукт, тъй като тя се произвеждала и в други съседни страни, сред които и Македония, подчертава изданието. От македонското министерство на земеделието са заявили, че Македония засега не е регистрирала нито един продукт, тъй като процедурата продължавала с години. Регистриране на продукт

Депутатът Димитър Бойчев се среща с бургазлии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535786

Народният представител от Бургас и областен лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев ще има приемен ден на 14 декември в морския град.Бургаският депутат ще се срещне с гражданите в централата на партията на ул. „Конт Андрованти 5", от 11:00 ч.Димитър Бойчев е член на парламентарната Комисия по икономическата политика и туризъм в 43-ото Народно събрание, участва и в тази по енергетика.Записвания за приемната се правят на място в офиса на партията или на телефон 056 81 90 40....

Футболен национал на Хондурас беше застрелян

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/11/2667747_futbolen_nacional_na_honduras_beshe_zastrelian/?ref=rss


Една от звездите на хондурския национален отбор Арнолд Перейра е бил застрелян, докато е бил на почивка в родния си град Ла Кейба.

26-годишният футболист е убит в колата си, докато е бил спрял на паркинга на местен мол. 

Мотивът и извършителят на убийството все още не са известни. Няма и извършени арести. Полицията изключва грабеж, тъй като вещите на футболиста не са взети.

Перейра се състезаваше за "Олимпия" (Тегусигалпа), а до януари 2015 г. носеше екипа на...

Омбудсманът Манолова внесе 5 кандидатури за свой заместник

http://frognews.bg/news_103493/Ombudsmanat-Manolova-vnese-5-kandidaturi-za-svoi-zamestnik/

Омбудсманът Мая Манолова внесе в деловодството на Народното събрание пет кандидатури за свой заместник, като от тях парламентът ще трябва да избере един.

Мтел бележи 33% ръст в продажбите на смартфони

http://www.cross.bg/alcatel-lenovo-ystroiistva-1491404.html

/КРОСС/Мтел бележи 33% ръст в продажбите на смартфони, показват данните на компанията за периода от януари до ноември 2015 година. Тези резултати потвърждават тенденцията за все по-голям интерес към така наречените "умни телефони". Техният дял през разглеждания период е 68% от целия пазар на мобилни телефони, продадени от компанията, при 45% за същия период на миналата година. Традиционно, клиентите, които купуват смартфони, проявяват голям интерес към устройства с марките Samsung и Apple, които запазват позиции сред най-популярните и предпочитани за покупка. Фаворити на потребителите са също смартфоните на LG и Sony, а все по-търсени на българския пазар стават марките Lenovo и Alcatel. Сред най-продаваните модели за периода до началото на декември тази година са Lenovo A536, Samsung Galaxy S3 Neo, Alcatel Pop D5, Lenovo A319, Samsung Galaxy Core 2 Dual, LG L Bello, Alcatel C3, Alcatel Pop C7 Dual, HTC Desire 310 и iPhone 6. „Все повече клиенти търсят смартфони, които да предлагат характеристики близки до тези на топ моделите, но в същото време да са по-достъпни като цена. Затова не е изненадващо, че сред най-продаваните устройства преобладават такива от по-ниския ценови сегмент. Нуждата да имаме връзка с интернет по всяко време и навсякъде също се отразява на продажбите. Освен увеличение при смартфоните, ръст има и при мобилния интернет

Президент и съдии изпратиха с аплодисменти Христо Иванов

http://frognews.bg/news_103492/Prezident-i-sadii-izpratiha-s-aplodismenti-Hristo-Ivanov/

Президентът Росен Плевнелиев и съдии от Върховния касационен съд изпратиха със ставане на крака и аплодисменти министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов. Иванов дойде в съдебната палата по повод 135-годишнината на ВКС.

Плевнелиев: Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд

http://pik.bg/плевнелиев-правова-държава-и-върховенство-на-закона-е-възможно-ако-имаме-независим-съд-news450669.html

Плевнелиев: Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд

Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на отбелязването на 135 години от създаването на Върховния касационен съд, предаде „Фокус”.

По думите на президента за него е чест да поздрави магистратите с 135- годишнината от създаването на ВКС. "Създаването му е безспорно най-висшата форма на утвърждаване на правовата държава", посочи той.

"Правосъдие, осъществявано при върховенство на правото е изключително важно за българското общество", посочи държавният глава. Той коментира, че през последните години в страната сме успели да променим законите и да въведем европейските правила, но сме далеч от целта на върховенство на закона.

"Правова държава и върховенство на закона е възможно, ако имаме независим съд. Това ни казват нашите партньори и очакват българските граждани", каза президентът.

"Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат, защото 25 години не са успели да осъществят независимост", коментира той. Според него компромисът при съдебната реформа се е оказала честността на българския съд. Държавният глава добави, че от съдебната реформа зависят и другите такива.

Плевнелиев посочи, че прокламираната независимост на съдебната власт в Конституцията не означава, че в България сме развили върховенство на правото като в развитите демократични общества. Той каза, че повече от две десетилетия се пишат стратегии за съдебната власт, но се губи доверието на обществото. 

Ева Паунова отличи млади таланти, които да представят новото поколение български изследователи в Европейския парламент през 2016 г.

http://pik.bg/ева-паунова-отличи-млади-таланти-които-да-представят-новото-поколение-български-изследоват-news450655.html

Ева Паунова отличи млади таланти, които да представят новото поколение български изследователи в Европейския парламент през 2016 г.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова отличи избрани от нея млади таланти да представят новото поколение български изследователи в Европейския парламент през 2016 г. Това стана ясно на разговор на евродепутата и изпълнителния директор на София Тех Парк Елица Панайотова с лауретите от Панаира на науката и иновациите в четвъртък, 10 декември 2015 г. в новоокрития технологичен център Тех Парк.

Събития като Панаира на науката и иновациите са подход от гражданския сектор към държавата и бизнеса да се осъзнае потенциала от развитието на научни кадри. Панаирът е платформа за стимулиране на конкурентноспособността, предприемчивостта и професионалните учения. От тях трябва да се борим за възникването на сходни регионални и дори училищни дейности, както и разширяване възможностите на научното образование, заяви Паунова.

Според нея се наблюдава позитивната практика участниците в подобни събития да не напускат трайно България, а когато го правят – това да е мотивирано от принципите на научната мобилност, а не на емиграцията. Тази практика следва да бъде подкрепяна, а на оставащите и завръщащите се – да се оказва специфична подкрепа, допълни тя.

Идеите, откритията и изобретенията на бъдещите изследователи на България бяха представени за осма поредна година в рамките на Панаира на науката и иновациите, състоял се тази година в София Тех Парк. Организатор на събитието бе Клуб Млади Таланти (KMT) заедно с медийната подкрепа на вестник Аз Буки.

В рамките на Панаира се проведоха финалните кръгове на две състезания, които стартират всяка есен, в подкрепа на иновативни и научни проекти на ученици – InnoFair, афилииран с три международни конкурса, сред които най-голямото състезание за млади учени в света Intel ISEF и Young and Energetic Scientists (YES) - в подкрепа развитието на приложни научни разработки на студенти и докторанти.

Манолова: Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат прекратени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168154


"Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат прекратени". Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг в НС, предаде „Фокус“. Манолова обяви, че в началото на януари организира обществена дискусия по проблемите, които „Топлофикация“ създава на българските граждани.

Новите оперативни програми трябва да заработят на пълни обороти догодина

http://www.cross.bg/donchev-vitzepremierut-reformi-1491403.html

/КРОСС/През следващата година всички оперативни програми от новия период трябва да заработят на пълни обороти, каза вицепремиерът Томислав Дончев след среща с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, при премиера Бойко Борисов. От своя страна еврокомисар Крецу посочи, че през следващите 10 години животът на българите ще се промени видимо, тъй като държавата ще може да получи над 5.8 милиарда евро от Фонда за регионално развитие и над 3 милиарда от Европейския социален фонд. Чуйте какво още каза вицепремиерът Дончев. 2016-а е годината, в която страната ни трябва да отбележи напредък не само по отношение на плащанията, отсече Дончев. "Необходими са ни видими резултати и по отношение на реформи в редица сектори. От успеха на тези реформи зависи възможността ни да ползваме европейско финансиране от 2017 година", каза вицепремиерът и даде за пример водния сектор, здравеопазването, образованието. С уговорката, че списъкът не е изчерпателен, Дончев посочи, че в тези сектори са най-предизвикателните реформи, които трябва да се движат успоредно с разходването на парите.  

Хетерите и симпозиумите в древна Гърция

http://www.grreporter.info/kheterite-i-simpoziumite-v-drevna-grtsiya/18355

Откъс от книгата “Аспекти на всекидневния живот в древна Гърция според античните автори и керамографията” на Иванка Дончева

прочети повече

Дончев: ВиК, образование, и здравеопазване са най-предизвикателните реформи за 2016 г.

http://pik.bg/дончев-вик-образование-и-здравеопазване-са-най-предизвикателните-реформи-за-2016-г-news450664.html

Дончев: ВиК, образование, и здравеопазване са най-предизвикателните реформи за 2016 г.

ВиК сектор, образование, здравеопазване. Това са най-предизвикателните реформи, които трябва да движим през 2016 г., успоредно с разходването на евросредствата. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу.

Дончев е убеден, че България мисли, гледа в една посока, с ЕК, знае къде са предизвикателствата, къде се справя добре и къде са нужни още усилия. „В предишни периоди основна част от разговорите са били за нивото на плащанията, за административния капацитет.

Днес в разговорите ни присъстват по-често други теми-как да надграждаме това, което вече е изградено, да търсим нови възможности, как средствата от европрограми могат да бъдат ползвани за новите предизвикателства, които имаме. Как да съхраним и утвърждаваме имиджа на кохезионната политика в тези трудни за Европа времена.

Даваме си сметка, че колкото повече време минава, толкова повече усилия са необходими”, заяви Дончев. Според него през 2016 г. няма да бъде много по-лека от 2015 г. „Това е годината, в която на пълни обороти трябва да заработят новите програми, които те вече са отговорни, но оборотите трябва да бъдат повече в пъти. 2016 г. е и годината, в която да отбележим напредък не само по отношение на плащанията, но са необходими и видими резултати в реформи в редица сектори, за да продължат плащанията през 2017 г., каза вицепремиерът.

Той наблегна, че ВиК сектор, образование и здравеопазване са най-предизвикателните реформи, които трябва да се движат догодина, успоредно с разходването на евросредствата. Разчитам през 2016 г. да имаме добро партньорство, което е критично важно за постигането на добри резултати, добави Томислав Дончев

Министърът на земеделието отложи отговора за скъпите джипове пред депутатите

http://www.mediapool.bg/ministarat-na-zemedelieto-otlozhi-otgovora-za-skapite-dzhipove-pred-deputatite-news242969.html

Министърът на земеделието Десислава Танева няма да се яви днес в парламента, за да даде обяснение за джипове за 200 хил. лева, поръчани от горски предприятияи доставени от неин съученик.Това стана ясно от програмата за редовния петъчен парламентарен контрол, която е публикувана в сайта на Народното събрание. Питането беше отправено от независимия депутат Георги Кадиеви беше включено в програмата на контрола днес. МинистърТанева обаче е поискала отлагане на отговора със седем дни, като причини за това не са посочени. Луксозните лимузини бяха доставени от сливенската компания "Кале Ауто", която е собственост на съученика на земеделския министър Калоян Ганев. Според обясненията на Танева скъпите джипове са нужни за луксозен туризъм. Земеделският министър не вижда нищо нередно в това, че поръчката е спечелена от съученика й. Условията в търговете бяха написани така, че на тях отговаряше само един вид автомобил, чийто вносител се оказа именно "Кале Ауто". На два от търговете компанията беше единствения кандидат. След изнасянето на информацията публично, условията по третия търг бяха променени, но поръчката отново беше спечелена от съученика на Танева, защото в документите на другия кандидат бяха открити грешки. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов вече защити министър Танева. Преди дни той обяви, че няма нищо смущаващо, че Танева и продавачът на колите са съученици. "Всички в България сме съученици", каза Цветанов.

Еврокомисар Корина Крецу: България ще получи 5,8 млрд. евро от Фонда за регионално развитие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168157

Щастлива съм, че ще участвам в официалното откриване на София Тех Парк, тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора. Това каза европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу след среща с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, предаде "Фокус".
Щастлива съм, че ще участвам в официалното откриване на София Тех Парк, тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора. Това каза европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу след среща с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Убиха с 18 куршума национал на Хондурас, играл на световното

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168145

Националът на Хондурас Арнолд Пералта бе убит на паркинг в родния си град Ла Кеиба. Той се прибирал у дома, след като купил дрехи за току-що роденото му дете. Арнолд бе в състава за последното световно през 2014 г.
Според полицията не е обир, след като портфейлът му не е пипнат.
Според свидетелите убиецът и Пералта не са си разнили и дума преди
Националът на Хондурас Арнолд Пералта бе убит на паркинг в родния си град Ла Кеиба. Той се прибирал у дома, след като купил дрехи за току-що роденото му дете. Арнолд бе в състава за последното световно през 2014 г. Според полицията не е обир, след като портфейлът му не е пипнат. Според свидетелите убиецът и Пералта не са си разнили и дума преди

Спипаха двама да крадат ток в Стоил войвода

http://pik.bg/спипаха-двама-да-крадат-ток-в-стоил-войвода-news450660.html

Спипаха двама да крадат ток в Стоил войвода

Двама мъже са хванати да крадат ток в село Стоил войвода, съобщиха от полицията в Сливен.

В периода от 10 ноември до 10 декември 24 и 36 годишните мъже са въздействали неправомерно върху електромерното табло, което е създало условия за некоректно отчитане на потребената електроенергия. Двамата са от село Стоил войвода.

По случая е образувано досъдебно производство.

Марин Льо Пен разкритикува партиите на Франсоа Оланд и Никола Саркози

http://www.cross.bg/protzenta-marin-purviya-1491402.html

/КРОСС/Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт (НФ) Марин льо Пен разкритикува недемократичното според нея поведение на социалистите и консерваторите, след като допитвания показаха, че тактическо гласуване може да нанесе поражение на партията й на втория тур на регионалните избори, предаде Ройтерс. НФ е на първо място на национално ниво на първия тур на 6 декември и води в шест региона от 13, включително северния регион Нор-Па-дьо-Кале-Пикарди, където листата се оглавява от Марин льо Пен и в югоизточния регион Прованс-Алп-Кот д'Азюр, където водач на листата е племенницата й Марион Марешал-льо Пен. След първия тур обаче френската Социалистическа партия на сегашния държавен глава Франсоа Оланд, която е на трето място, реши да оттегли кандидатите си от тези два региона и прикани привържениците си да гласуват за дясната партия на бившия президент Никола Саркози "Републиканците" на втория тур на 13 декември, за да не спечели НФ. Допитвания в сряда и четвъртък в три от регионите, където НФ е с най-добри позиции показват, че избирателите се вслушват в призива на социалистите да гласуват за консерваторите. "Не могат да направят нищо срещу инстинкта за оцеляване на народа", заяви на митинг льо Пен и призова поддръжниците си да гласуват масово на втория тур в неделя, за да контрират това, което тя нарече "държавна клеветническа кампания, недостойна за една модерна демокрация". "Не изпадайте в съмнения и не се предавайте

Ден на роботиката в Техническия университет-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=308683

Днес е Ден на роботиката в Техническия университет във Варна, съобщиха оттам за Moreto.net. Студенти и ученици от цяла България ще премерят сили в състезания по роботика, а също така ще бъдат изнесени лекции с участието на международни специалисти и представители на високотехнологичния сектор.

Освободeни двама заместник-министри на правосъдието

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fo-NsoEpG0o/

Премиерът Бойко Борисов подписа заповедите за освобождаване на двама заместник-министри на правосъдието.
Петко Петков и Вергиния Мичева-Русева подадоха молби за освобождаване от заеманите длъжности на 9 декември т. г.

Хлапета обраха училищния бюфет бюфет в горнооряховско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168138

Горнооряховски криминалисти разкриха кражба на стоки и монети от училищна лафка в село Поликраище. Вчера в полицейското управление е получен сигнал, че в периода от 23 октомври до 3 декември от училищния бюфет са откраднати стоки и монети на обща стойност 214 лв.
Криминалистите провели незабавно разследване и влезли в дирите на извършителите.
Горнооряховски криминалисти разкриха кражба на стоки и монети от училищна лафка в село Поликраище. Вчера в полицейското управление е получен сигнал, че в периода от 23 октомври до 3 декември от училищния бюфет са откраднати стоки и монети на обща стойност 214 лв. Криминалистите провели незабавно разследване и влезли в дирите на извършителите.

Нова Зеландия избра нов национален флаг

http://offnews.bg/news/n_1/n_605660.html

Нова Зеландия проведе референдум, който определи новият национален флаг на страната. По предварителни резултати от вота на хората най-широка подкрепа е получил този проект: За него са гласували 552 827 души (50.53%). Неговият автор е Кайл Локууд. Тези резултати са предварителни. Окончателните ще бъдат обявени следващата седмица. Следващата стъпка е втори референдум, който ще бъде проведен през март 2016 г., при който гласоподавателите ще трябва да изберат между предложението на Локууд и сегашния национален флаг на Нова Зеландия.

Еврокомисар Крецу: България ще получи 5,8 млрд. евро от Фонда за регионално развитие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168135

Щастлива съм, че ще участвам в официалното откриване на София Тех Парк, тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора. Това каза европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу след среща с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, предаде
Щастлива съм, че ще участвам в официалното откриване на София Тех Парк, тъй като той е кулминация на няколкогодишна работа, ангажираща много хора. Това каза европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу след среща с министър-председателя на Република България Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Хванаха за часове рецидивист, пребил дядо за 5 лв.

http://pik.bg/хванаха-за-часове-рецидивист-пребил-дядо-за-5-лв-news450658.html

Хванаха за часове рецидивист, пребил дядо за 5 лв.

В сряда в 22,55 ч. в полицейското управление в Елена е получен сигнал от възрастен мъж от с. Константин, който обяснил, че същата вечер 88-годишен негов съселянин е бил нападнат в дома си от непознат и му е нанесен побой.

На адреса незабавно са изпратени служители на полицията и Спешна помощ. В хода на извършената проверка е изяснено, че непознатият е влязъл в жилището на потърпевшия през прозорец, намиращ се на втория етаж на къщата, като за целта е използвал дървена стълба, нанесъл му е побой, след което е взел портмоне с лични документи и 5 лева и е напуснал жилището. В следствие на побоя възрастният мъж е с разкъсно-контузни рани в областта на главата.

След преглед от екип на Спешна помощ е оставен за домашно лечение. По случая е образувано досъдебно производство. След проведени незабавни действия по разследването още същата нощ криминалистите влезли в дирите на извършителя  - 49-годишния С. А. от същото село, известен на полицията и осъдаждан, предимно за кражби. След доклад на материалите в прокуратурата той е привлечен, като обвиняем за престъпление по чл.198 от НК. Задържан е за срок до 72 часа.

Кънев: Правителството става по-силна версия на кабинета "Орешарски". Това е опасно

http://offnews.bg/news/n_1/n_605673.html

Съпредседателят на РБ Радан Кънев, който обяви излизането си в опозиция след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, смята, че настоящото правителство се превръща в по-силна версия на кабинета на Пламен Орешарски, но води в същата лоша посока. "Същите, които свалиха ГЕРБ през 2013 година, които им спретнаха "Костинброд", които избраха Пеевски и се заканваха за физическа разправа с ГЕРБ, те бяха предпочетени от г-н Борисов и другите партньори в сегашното им управление", каза Кънев пред журналисти в парламента и добави, че коалицията се очертава с участието на ГЕРБ, ДПС и АБВ. "Дали ще бъдем част от такова управление е много по-важен политически въпрос от това дали довечера ще има протест и дали РБ ще остане единен. Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящите парламент и правителство могат да движат нещата във вярната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока - ще бъдат по-силен продължител на кабинета "Орешарски", който беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност", заяви Кънев пред журналисти в парламента. Той добави, че според него и в момента най-подходящ за правосъден министър е Христо Иванов. "Не е случайно, че с неговото оттегляне дойде и свалянето на доверието от моя страна. Трудно ми е да си представя, след всичко, което изтърпя Христо и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по тези стъпки", каза той. Кънев заяви, че е видял много атаки към Иванов и от РБ и от ГЕРБ и това лично го е отвратило. Той коментира и вчерашната хакерска атака срещу ДБГ, след която до медиите беше разпратено съобщение, че партията на Кунева спира да подкрепя правителството. „Не ме занимавайте с глупости. Тези простотии се случват всеки ден“, категоричен беше Кънев.

Плевнелиев започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 година

http://pik.bg/плевнелиев-започва-диалог-по-стратегическите-цели-на-българия-до-2030-година-news450657.html

Плевнелиев започва диалог по стратегическите цели на България до 2030 година

На 12 декември, събота, в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново държавният глава Росен Плевнелиев ще даде начало на дискусията по стратегическите цели на България до 2030 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Висшето военно училище ще бъде домакин на четвъртото издание на инициативата на президента „Младежка визия за развитие на България“, която насърчава участието на младите хора в процеса на вземане на решения при определянето на приоритетите за развитие на страната ни.

Президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на срещата с абсолвентите на тема „България 2030 – започваме дебата“. Участниците в инициативата ще проведат дискусии със секретарите и съветниците на държавния глава как българските дългосрочни приоритети ще допринесат за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие. Дебатите ще се фокусират в областта на външната политика, отбраната и сигурността, икономическото развитие, регионалното развитие и инфраструктурата, социалните политики, правните въпроси, образованието, здравеопазването, както и в сферата на духовността и културата.

В рамките на дискусиите с екипа на държавния глава идеите си ще представят абсолвенти от акредитираните висши училища в България, завършили с най-висок успех образователно-квалификационна степен „бакалавър” или „магистър” или образователна и научна степен „доктор“ през 2015 г. Тази година участие в инициативата ще вземат и абсолвенти от университетите в Кеймбридж и Глазгоу.

В НВУ „Васил Левски“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще бъде посрещнат с почетен караул от курсанти на НВУ. В Аула 2 на Първи учебен корпус президентът Росен Плевнелиев ще даде начало на четвъртото издание на инициативата „Младежка визия за развитие на България“, след което ще се проведат срещите на участниците в инициативата с екипа на държавния глава (зали на етажи 1 и 2 на учебния корпус). В залата за брифинги на НВУ президентът Росен Плевнелиев ще обобщи резултатите от поредното издание на инициативата.

Арестуваха мъж от село Константин, пребил дядо в дома му за 5 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168122

Полицията в Елена е задържала извършител на дързък грабеж, пребил 88-годишен старец в дома му за 5 лв. В сряда в 22,55 ч. в полицейското управление е получен сигнал от възрастен мъж от с. Константин, който обяснил, че същата вечер негов съселянин е бил нападнат в дома си от непознат и му е нанесен побой.
Полицията в Елена е задържала извършител на дързък грабеж, пребил 88-годишен старец в дома му за 5 лв. В сряда в 22,55 ч. в полицейското управление е получен сигнал от възрастен мъж от с. Константин, който обяснил, че същата вечер негов съселянин е бил нападнат в дома си от непознат и му е нанесен побой.

Започна раздаването на талони за предстоящата регистрация на МПС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LVFc-INMIW4/

От 13.00 ч. до 17.30 ч. днес в група „Регистрации” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас / на входа на „Халето”/ ще започне раздаването на талони с дата за предстоящата регистрация на МПС. Самата регистрация стартира на 16.12.т.г. / сряда/, като е предвидено да се работи с максимално натоварване от 100 автомобила на ден. Приоритет ще бъдат МПС без налични регистрационни табели, като се призовават гражданите, чиито автомобили са с транзитни номера или с регистрации от друга област, да изчакат до края на годината. Срокът на транзитните номера ще бъде удължаван, което ще облекчи собствениците им и няма да налага спешното им регистриране.
Важно е да се уточни, че граждани, искащи талон, трябва да имат входирано заявление за регистрация и едва след това ще получат талона. В случай, че гражданинът не разполага с подобно заявление, е належащо първо да подаде искането и след това да получи талон за дата на регистрацията.

Талони ще се раздават всеки работен ден от 08.30 до 17.30 ч., в това число и утре – 12.12.т.г. / събота/, който е официален работен ден.
Раздаването на талоните с датите ще продължи с поетапен график за представяне на автомобила за идентификация и монтаж на регистрационните табели в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас до края на м. януари.

От ОД на МВР-Бургас призовават гражданите да не се доверяват на посредници, с цел недопускане на измами.

Хлапета задигнаха 214 лв. от училищна лафка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535783

Горнооряховски криминалисти разкриха кражба на стоки и монети от училищна лафка в село Поликраище. Вчера в полицейското управление е получен сигнал, че в периода от 23 октомври до 3 декември от училищния бюфет са откраднати стоки и монети на обща стойност 214 лв. Криминалистите провели незабавно разследване и влезли в дирите на извършителите. Оказало се, че зад кражбата стоят шест малолетни и непълнолетни момчета, неизвестни до момента на полицията. В хода на извършената проверка е установено, че хлапетата са прониквали в лафката многократно, с...

След отнето предимство: Двама колоездачи от Варна с контузии

http://petel.bg/Sled-otneto-predimstvo--Dvama-koloezdachi-ot-Varna-s-kontuzii__137279

Илюстрация: Булфото Около 10:55 часа вчера във Варна на кръстовището на ул. "Радецки" и ул. «Григорий Цамблак», водачът на камион «Пежо»...

Варненец утрепа всички бензиностанции! Кара 10 години колата си на олио! Разходът пада 6 пъти

http://petel.bg/Varnenets-utrepa-vsichki-benzinostantsii--Kara-10-godini-kolata-si-na-olio--Razhodat-pada-6-pati__137282

Автор "Дарик Варна" Да караш колата си всеки ден, без да се отбиваш до бензиностанция и дори да не знаеш колко струва горивото там? Това е...

Сотир Цацаров: Не съм толкова всесилен, колко ме изкарват!

http://petel.bg/Sotir-TSatsarov--Ne-sam-tolkova-vsesilen--kolko-me-izkarvat-__137281

Аз не съм толкова всесилен, колкото ме изкарват. Подценявате начина, по който премиерът Бойко Борисов взима решения и неговата роля. Не...

Полицията спипа нагъл престъпник, пребил дядо при кокошкарска кражба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168118



За броени часове криминалисти от полицейското управление в Елена разкриха и задържаха извършител на нагъл грабеж. Малко преди 23 ч. в сряда, съдействие от унидормените потърсил възрастен мъж от село Константин. Той обяснил, че същата вечер, 88- годишен негов съселянин е бил нападнат от непознат в дома си и му е нанесен побой.
За броени часове криминалисти от полицейското управление в Елена разкриха и задържаха извършител на нагъл грабеж. Малко преди 23 ч. в сряда, съдействие от унидормените потърсил възрастен мъж от село Константин. Той обяснил, че същата вечер, 88- годишен негов съселянин е бил нападнат от непознат в дома си и му е нанесен побой.

Плевнелиев: Далеч сме от стандартите за справедлив съд

http://www.cross.bg/plevneliev-sistema-prezidentut-1491401.html

/КРОСС/Все още, за съжаление, сме далеч от стандартите за справедлив съд. Това каза в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев на церемонията по повод 135-годишната от създаването на Върховния касационен съд. "Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат. Повече от две деситилетия се пишат стратегии, а междувременно достигнахме най-ниската точка на доверие в съдебната система", допълни президентът. "Не можем да не признаем, че една от най-важните промени за начина на избиране на колегиите във ВСС, не се осъществи по желания начин", заяви Плевнелиев и допълни, че очаква реформата да не приключи дотук. "Съдебната система зависи от действията на всеки един магистрат. Независимата система е следствие на услилията на всеки юрист", завърши президентът. Той се обърна към върховните съдии, като им пожела да носят с чест белия съдийска шал и да се борят за справедливостта и независимостта, които той символизира.  

Екатерина Михайлова: По-сложен е не въпросът кой ще е министър, а какво ще стане в Реформаторите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667741_ekaterina_mihailova_po-slojen_e_ne_vuprosut_koi_shte_e/?ref=rss


Юристът и член на ДСБ Екатерина Михайлова определи като очаквана оставката на правосъдния министър Христо Иванов и посочи, че за нея по-сложният въпрос сега не е кой ще го замени на поста, а какво ще се случи в Реформаторския блок. "Аз очаквах тази оставка, ако не се получеше резултата от "историческия компромис", каза Михайлова пред Би Ти Ви и допълни, че приемането на предложения от АБВ текст за прокурорските квоти е било очаквано, след като то е минало при гласуването в комисията. "Накрая...

Томислав Дончев: Мислим и гледаме в една посока с ЕК

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/tomislav-donchev-mislim-i-gledame-v-edna-posoka-s-ek-207648/

Намираме се в критична фаза по усвояването на европейските средства, посочи вицепремиерът

Дадоха 8 години строг затвор на непълнолетен, убил дядо за 4 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168114

Апелативният съд в Търново даде 8 години строг затвор на дързък грабител, убил дядо за 4 лв. и мобилен телефон. Наказанието е занижено, тъй като престъпникът Лилко Ч. бил непълнолетен и се измъкнал по реда на съкратеното съдебно следствие, което му гарантира по-лека присъда.
Грабежът придружен с убийство на 73-годишния Дечо Дечев бил извършен на
Апелативният съд в Търново даде 8 години строг затвор на дързък грабител, убил дядо за 4 лв. и мобилен телефон. Наказанието е занижено, тъй като престъпникът Лилко Ч. бил непълнолетен и се измъкнал по реда на съкратеното съдебно следствие, което му гарантира по-лека присъда. Грабежът придружен с убийство на 73-годишния Дечо Дечев бил извършен на

Дефлацията в Румъния се успокоява през ноември

http://www.investor.bg/novini/130/a/deflaciiata-v-rumyniia-se-uspokoiava-prez-noemvri-207641/

Инфлацията в страната навлезе на отрицателна територия заради ефекта от намаляването на ДДС

Най-малко 22 души са убити при експлозии и сражения в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168095

Най-малко 22 цивилни са убити при самоубийствени бомбени атаки и престрелки в Североизточна Сирия снощи, съобщава AFP, като се позовава на информация на Сирийската обсерватория за човешките права, пише
Най-малко 22 цивилни са убити при самоубийствени бомбени атаки и престрелки в Североизточна Сирия снощи, съобщава AFP, като се позовава на информация на Сирийската обсерватория за човешките права, пише "Фокус". По данни на Обсерваторията кола-бомба е била взривена в близост до пост на кюрдските милиции в град Тел Тамер в сирийската провинция

Иззети цигари без бандерол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/idubYg2arGo/

На 09.12.т.г. около 16.45 ч. служители от Районно управление – Поморие извършили проверка на търговски обект – павилион за пакетирани стоки, разположен на поморийската улица «Родопи», стопанисван от 47- годишната Р.К. от Поморие, съобщиха от полицията. Те намерили и иззели общо 1 480 къса цигари от различни марки, всички без акцизен бандерол. Работата по случая продължава.

Ало-измамници „ужилиха” възрастна жена с 2 500 лв. в Исперих

http://pik.bg/ало-измамници-„ужилиха”-възрастна-жена-с-2-500-лв-в-исперих-news450649.html

Ало-измамници „ужилиха” възрастна жена с 2 500 лв. в Исперих

87-годишна жена от град Исперих е била измамена по телефона, съобщават от Областната дирекция на МВР в Разград.

Около 11 часа на 10 декември Д.Ц. получила обаждане, в което се твърдяло, че неин племеник е закупил радиатори за отопление и за „гаранция” тя трябвало да заплати сумата от 2 500 лева.

Около 11.30 часа същия ден възрастната жена предала парите на непознат пред дома си.

По случая е заведено досъдебно производство.

Шофьори се биха заради отнето предимство край Бобошево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168109

59-годишният шофьор на фадрома Б. Кордев е нападнат и пребит от свой колега край Бобошево. Инцидентът е станал завчера около 19,30 часа. Възникнал спор за отнето предимство на пътя между шофьорите Кордев от Симитли и 52-годишния В. Андонов от Видин. Скандалът бързо прераснал в сбиване.
Андонов грабнал метален кол и налетял на бой.
59-годишният шофьор на фадрома Б. Кордев е нападнат и пребит от свой колега край Бобошево. Инцидентът е станал завчера около 19,30 часа. Възникнал спор за отнето предимство на пътя между шофьорите Кордев от Симитли и 52-годишния В. Андонов от Видин. Скандалът бързо прераснал в сбиване. Андонов грабнал метален кол и налетял на бой.

ЕК откри наказателна процедура срещу Унгария заради законите за предоставяне на убежище

http://europe.actualno.com/ek-otkri-nakazatelna-procedura-sreshtu-ungarija-zaradi-zakonite-za-predostavjane-na-ubejishte-news_512800.html

Европейската комисия (ЕК) откри наказателна процедура срещу Унгария заради законодателството на страната за предоставяне на убежище, предаде БНР. От Будапеща определиха това като "акт на отмъщение" заради отхвърлените задължителни квоти за мигранти.  Унгария има два месеца, за да отговори на писмото изпратено от Еврокомисията, във връзка с опасенията, че се нарушават правила на Европейския съюз.  

Лукарски: СДС няма да се оттегля от властта

http://politics.actualno.com/lukarski-sds-njama-da-se-otteglja-ot-vlastta-news_512803.html

СДС няма да предложи министър на правосъдието. Не сме коментирали оттегляне от постовете, на които и да е министри. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката и председател на СДС Божидар Лукарски, предаде БГНЕС. "Към момента ДСБ не са заявили оттегляне като политическа партия. Нека изчакаме и да видим как ще мине техният форум утре, за да реши партията дали остава в управлението, или излиза в опозиция. Към момента имаме само две оставки в лично качество - на Радан Кънев и на Г

Сирийската опозиция се готви за "преходен процес" без Асад

http://asia.actualno.com/sirijskata-opozicija-se-gotvi-za-prehoden-proces-bez-asad-news_512784.html

В Саудитска Арабия завърши обединителната конференция на сирийската опозиция. В резултат опозиционерите създадоха Висш комитет по преговорите, като заявиха, че президентът Башар Асад "трябва да напусне своя пост още в началото на преходния период". В състава на новия комитет влизат 32-ма души, съобщава ТАСС, като се позовава на телевизия "Ал Джазира". Девет от тях представляват базираната в Истанбул Национална коалиция на опозиционните и революционни сили, петима – Националния координацио

Повдигнаха обвинение на полицая, разпространявал порно

http://velikotarnovo.actualno.com/povdignaha-obvinenie-na-policaja-razprostranjaval-porno-news_512805.html

Районна прокуратура град Велико Търново повдигна обвинение на младши полицейски инспектор от РУ Велико Търново за разпространение на порнографски материали, съобщиха от Апелативна прокуратура във Велико Търново. Търновецът е привлечен като обвиняем за това, че в периода от неустановена дата до 08.12.2015 г. в гр. Велико Търново, в жилището си разпространявал чрез информационна и съобщителна технология и по друг подобен начин, порнографски материали за създаването на които са използвани лица, не

Неизвестни атакуваха автобус с бежанци в Източна Германия

http://europe.actualno.com/neizvestni-atakuvaha-avtobus-s-bejanci-v-iztochna-germanija-news_512806.html

Група от 30 души атакува автобус с бежанци в Източна Германия, възпрепятствайки придвижването им към мястото за настаняване, един човек е ранен, съобщил в петък пред журналисти официалният говорител на оперативния център за защита на полицията в Лайпциг, цитиран от РИА Новости. По думите му групата от неизвестни лица блокирала в четвъртък вечер автобус с бежанци в района на Янсдорф (федерална земя Саксония). Транспортното средство било обстрелвано с камъни и бомбички, в резултат на което един о

ЕК започна наказателна процедура срещу Унгария, Гърция, Италия, Хърватия заради бежанците

http://www.mediapool.bg/ek-zapochna-nakazatelna-protsedura-sreshtu-ungariya-gartsiya-italiya-harvatiya-zaradi-bezhantsite-news242968.html

Европейската комисия откри наказателна процедура срещу Унгария и подаде жалба срещу Гърция, Хърватия и Италия заради бежанците, предаде Ройтерс. Брюксел отбеляза, че не е удовлетворена от отговора на унгарските власти на изразените опасения към законодателството за убежище, което според ЕК нарушава правилата на ЕС. Унгария има два месеца да отговори на изпратеното й писмо от комисията. Будапеща веднага обяви решението на ЕК за "акт на отмъщение" заради това, че Унгария отхвърли задължителните квоти за мигранти.Страната изгради ограда по южната си граница, за да не могат да преминават мигранти, и се обяви против подкрепяния от Германия план за налагане на задължителни квоти за разселване на десетки хиляди мигранти из страните членки на ЕС. "Това е несправедлива и нечестна процедура, плод на отмъщение от политически групи, които не одобряват решимостта на Унгария да защитава европейските граници", заяви Янош Лазар, шеф на кабинета на премиера Виктор Орбан. Унгария ще се защитава срещу наложената й наказателна процедура, каза Лазар. Според него Германия повече заслужава наказателна процедура заради огромните закъснения в разглеждането на молбите за убежище на хилядите мигранти, които е приела. Европейският съюз подаде жалба срещу Гърция, Италия и Хърватия заради некоректното регистриране на пристигащите мигранти, съобщава вестник Neos Kosmos, цитиран от "Фокус". Гърция е взела пръстови отпечатъци само от около 121 хиляди от почти половин милион души, които са пристигнали в страната между 20 юли и 30 ноември тази година, сочат данните на ЕК. Брюксел предупреди трите държави за последствията още преди два месеца, но в четвъртък заяви, че те не са успели да намерят ефективно решение на проблема. ЕК заяви, че е изпратила официални писма с предупреждения към трите държави, което е първата официална стъпка от започването на съдебен процес. Правителството на Словения междувременно представи проект на закон, който ще ускори процедурите за оценка на кандидатите за убежище в страната. Откакто Унгария затвори границата си със Хърватия в средата на октомври и пренасочи мигрантския поток западно към Словения, над 310 000 души дойдоха в малката балканска страна на пътя на балканския миграционен коридор, отбелязва Ройтерс. Досега само около 120 от тези мигранти са поискали убежище в страната, но правителството реши да ускори процедурите в тази насока, за да хармонизира законодателството си с това на други членове на ЕС. Съгласно предложението властите ще имат два месеца, за да разрешат въпроса с молбите за предоставяне на убежище от хора, за които още от началото е установено, че те не се нуждаят обезателно от международна защита. През ноември Словения каза, че ще връща икономическите мигранти, пристигащи през Хърватия.

„Карол“ с Кейт Бланшет с най-много номинации за „Златен глобус“

http://www.cross.bg/drama-kategoriyata-aktrisa-1491400.html

/КРОСС/Филмът "Карол", който проследява любовната история между две жени, получи най-много номинации за наградите "Златен глобус". Лентата има пет номинации в четири категории - за най-добра драма, за най-добра актриса в драма (за Кейт Бланшет и Руни Мара), за най-добър режисьор (за Тод Хейнс) и за най-добър саундтрак. По четири номинации получиха филмите "Големият залог", "Завръщането" и "Стив Джобс". В Категорията за най-добър филм - драма, са номинирани още "Лудия Макс": Пътят на яростта", "Завръщането", "Стаята" и "Спотлайт". Най-добрият филм - комедия/мюзикъл, пък ще бъде избран между "Големият залог", "Джой", "Марсианецът", "Шпиони" и "Тотал щета". Номинирани в категорията за най-добра актриса в драма са Кейт Бланшет и Руни Мара ("Карол"), Бри Ларсън ("Стаята"), Сирша Ронан ("Бруклин") и Алисия Викандер ("Момичето от Дания"). В категорията за най-добър актьор в драма пък са номинирани Брайън Кранстън ("Тръмбо"), Леонардо ди Каприо ("Завръщането"), Майкъл Фасбендер ("Стив Джобс"), Еди Редмейн ("Момичето от Дания") и Уил Смит ("Сътресение")

Президентски аплодисменти и изпращане на крака за Христо Иванов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168101

Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов бе изпратен на последната си публична проява с бурни аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и президента Росен Плевнелиев.
Иванов дойде в съдебната палата по повод 135-годишнината на ВКС.
Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов бе изпратен на последната си публична проява с бурни аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд и президента Росен Плевнелиев. Иванов дойде в съдебната палата по повод 135-годишнината на ВКС. "Независимостта не се дава, тя не се записва в Държавен вестник" - обърна се

Путин бил на "стаж" в Турция преди 43 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=308697

Кризата след сваления руски бомбардировач Су-24 събуди спомените на Адем Албайрак от Измир, който пред в. “Поста” твърди, че преди 43 години работил заедно в Турция с Владимир Путин, сега президент на Русия. Запознали се в периода 1971-1972 г.

Безопасно поведение на участниците в пътното движение през есенно-зимния сезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SFF0Ojf7-y0/

Броят на тежките пътни катастрофи, при които множество хора загиват или остават инвалиди за цял живот, се увеличава лавинообразно в началото на есенно-зимния сезон, сочат полицейските статистики. Причина за това е намаляването на светлата част на денонощието, при запазване на високата интензивност на пътно движение във вечерните часове. Паралелно с това в много от населените места липсва или е недостатъчно уличното осветление, включително и на най-уязвимите участъци, като пешеходни преходи и кръстовища.
Голяма част от МПС са с неизправни и нерегулирани светлини. Самите участници в движението в много случаи са самонадеяни и без да познават достатъчно пътното трасе, подценяват рисковите фактори и шофират с повишена скорост.
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. Мъжете и жените на възраст над 60 год. са участници в движението от най-рискова група, тъй като при тях често се получава пресичане на платното без изчакване на приближаващите автомобили. Друга рискова група са подрастващите, които не обръщат внимание на натоварения пътен трафик, както и на възможните опасности, които ги дебнат по пътищата. Ето защо сигурността на децата на пътното платно зависи най-вече от възрастните.
В тази връзка от сектор „Пътна полиция” – Бургас съветват : видите ли деца на / или край пътя задължително намалете скоростта или дори спрете за да се избегне опасна ситуация. Заобикаляйте възможно по-отдалеч и с минимална скорост спрели на спирки автобуси и тролейбуси, от които слизат и се качват пътници. Същото се отнася и за заобикалянето на деца или юноши на велосипеди и мотопеди – те винаги внезапно могат да се отклонят пред автомобила ви.
За увеличаване на безопасността по пътищата през настъпващия есенно-зимен период сектор „Пътна полиция” – Бургас разположи специални постове в близост до бургаските учебни заведения, които да ограничат евентуалните рискови ситуации, възникващи при шофиране с несъобразена скорост и невнимание от страна на подрастващите. При застъпването на първа учебна смяна и приключването на втора учебна смяна / и двете в тъмната част от денонощието/ присъствието на пътните полицаи в районите край бургаските училища ще бъде повече от належащо.
Подобни постове са разположени и около рисковите пешеходни пътеки, с цел регулирането пределната скорост при управлението на МПС, както и заостряне бдителността на пресичащите и водачите на МПС.
Характерно за Бургаския регион през есенно-зимния период е шофирането в условията на мъгла или дъжд. Внезапно падналия дъжд или мъглад понякога заварват водачът неподготвен психически и могат да му поднесат сериозни изненади и опасности. Ако дъждът е пороен той внася смущение особено у по-неопитните водачи. Това се дължи на внезапно намалената видимост от ниските дъждовни облаци и най-вече от гъстите дъждовни капки. Нощем дъждовните капки отразяват лъчите на фаровете и също намаляват видимостта. При дъжд водача и пътуващите затварят плътно стъклата. В резултат на по-ниските температури отвън и издишванията на пътуващите, стъклата силно се изпотяват и видимостта се ограничава. Намокреният асфалт нощем поглъща светлинните лъчи на фаровете и видимостта чувствително намалява.
Дъждът оказва влияние и на пътната настилка. Образува се тънък слой от кал и при употреба на спирачки или при рязко изменение посоката на движение автомобила може да поднесе и се преобърне.
При дъжд водача може да бъде изненадан и от неравности по пътната настилка. Дъждът запълва с вода неравностите и водача не може да разбере техните размери и дълбочина.
Поройните дъждове често пъти са съпроводени от силни ветрове, които чупят клони, събарят пътни знаци и други съоръжения. Попаднали пред или непосредствено върху автомобила, те могат да станат причина за тежки автопроизшествия. В такива случаи движението трябва да се извършва с повишено внимание и намалена скорост.
Движението с повишено внимание и намалена скорост се налага и поради други фактори – при навлизане в локви и наводнени участъци с по-голяма скорост освен опасността от удари, мръсната вода от колелата се разплисква и зацапва предното стъкло и фаровете на автомобила. В такива случаи водача за известно време няма видимост, което може да доведе до автопроизшествие.
Особено опасно е изпреварването при движение по мокра пътна настилка. Изхвърлената от задните гуми кална вода замърсява предното стъкло на изпреварващия автомобил. Водачът остава без видимост в най-критичния момент, който му е необходим за наблюдение на пътя и насрещно движещите се превозни средства.
При движение по воден пласт при определена скорост се образува воден клин между гумата и пътя и сцеплението намалява до нула.Автомобилът започва да се движи като на водни ски и става неуправляваем. Това явление се нарича “Аквапланинг” – появата му зависи от скоростта на движението и от състоянието на пътната настилка.

ПОДГОТОВКА НА АВТОМОБИЛА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ПРИ ДЪЖД :

1. Двигателят да се регулира много прецизно. При прехода от ниски към високи обороти той трябва да работи стабилно.
2. Спирачките да се регулират така, че при задействането им автомобилът да не дърпа наляво или надясно.
3. Да се изберат подходящи гуми.
4. Отоплението на купето и кабината да работи безупречно за да може да се сушат стъклата.

ТЕХНИКА НА УПРАВЛЕНИЕ НА АВТОМОБИЛА ПРИ ДЪЖД :

1. Водачът непрекъснато да наблюдава пътя и да се движи със скорост, съобразена с всички допълнителни трудности.
2. Да управлява автомобила плавно без резки промени на посоката. Смяната на предавките да се извършва плавно без предпоставки за боксуване. Подаването на газ да става плавно без излишно форсиране на двигателя.
3. Задействането на спирачката да се извършва от по-голямо разстояние и с включена по-ниска предавка тъй като сцеплението е по-малко.

В Сингапур тестват градски транспорт без шофьори

http://www.cross.bg/transport-singapyr-avtomobili-1491399.html

/КРОСС/ В Сингапур започна последната част от изпитанията на безпилотни автомобили, които се очаква да бъдат пуснати още през следващата година. Това съобщи днес Министерството на транспорта на Сингапур, цитирано от БГНЕС. Сега колите на автопилот се тестват в един от изследователските центрове, както и в популярното сред туристите място „Градините до залива". След няколко седмици тези коли ще се появят и на курортния остров Сентос, където през пролетта трябва да станат основно средство за транспорт. Очаква се, че в първата фаза "умните" коли ще се движат из острова само като совалки - от точно определена точка до друга. Освен това движението ще става по крайбрежния път, където обикновено няма никакви други транспортни средства, а преобладават пешеходните пътеки. След още около 3-4 месеца, автомобилите с автопилот ще се появят, отново за тестове, по обикновени пътища, вече заедно с "традиционните" автомобили. Общата концепция на безпилотни превозни средства е за включването на тези автомобили в парка на обществения транспорт, както и използването им за товарни превози.  

Шофьори се биха заради отнето предимство край Бобошево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168102

59-годишният шофьор на фадрома Б. Кордев е нападнат и пребит от свой колега край Бобошево. Инцидентът е станал завчера около 19,30 часа. Възникнал спор за отнето предимство на пътя между шофьорите Кордев от Симитли и 52-годишния В. Андонов от Видин. Скандалът бързо прераснал в сбиване.
Андонов грабнал метален кол и налетял на бой.
59-годишният шофьор на фадрома Б. Кордев е нападнат и пребит от свой колега край Бобошево. Инцидентът е станал завчера около 19,30 часа. Възникнал спор за отнето предимство на пътя между шофьорите Кордев от Симитли и 52-годишния В. Андонов от Видин. Скандалът бързо прераснал в сбиване. Андонов грабнал метален кол и налетял на бой.

"Лукойл Академик" взе бивш играч на "Вашингтон уизърдс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/11/2667729_lukoil_akademik_vze_bivsh_igrach_na_vashington_uizurds/?ref=rss


"Лукойл Акадмик" привлече американския баскетболист Донел Тейлър. Основната му позиция е стрелящ гард, но може да играе като плеймейкър или леко крило.

33-годишният американец има опит в НБА с "Вашингтон уизърдс, а освен това е бил в Гърция, Белгия, Венецуела, Италия и Израел. 

Тейлър не е избран в драфта през 2005 г., но подписва като свободен агент с "Вашингтон". Той изиграва два сезона и общо 98 мача за столичани. Гардът записва по 8.5 минути, 2.7 точки и 0.95 борби...

Община Девня стартира нова и модерна услуга за жителите си

http://web.barometar.net/82934/

Община Девня стартира нова и модерна услуга за жителите си. Хората вече могат да плащат он-лайн всички местни данъци и такси, от която и да е точка на страната в касите на ИЗИПЕЙ (Easypay) и по интернет от целия свят чрез системата ИПЕЙ (ePay). Плащането се извършва бързо, евтино и много лесно само със съобщаване […]

Ивайло Калфин се запозна с проблемите на Сливен в социалната сфера

http://pik.bg/ивайло-калфин-се-запозна-с-проблемите-на-сливен-в-социалната-сфера-news450648.html

Ивайло Калфин се запозна с проблемите на Сливен в социалната сфера

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се запозна с основните въпроси и неотложните нужди в социална сфера на община Сливен. Това стана по време на среща с кмета на общината Стефан Радев и заместник-кметовете Стоян Марков и Пепа Чиликова, на която те поискаха съдействие от вицепремиера за реализирането на всички възможни проекти в социалната сфера по новите оперативни програми и други фондове.

Единият от тях е свързан с изграждане на нов “Дневен център за деца с увреждания”, с капацитет не по-малко от 30 места и евентуално профилиране за работа с деца с аутизъм. Общината има проект за разширяване дейността на първото по рода си изградено в България Защитено жилище, което се намира до МБАЛ "Д-р Иван Селимински” и увеличаване на капацитета му от 6 на 12 души. Като се използва материалната база на бившия Дом за деца с умствена изостаналост "Кермен", Общината може да разкрие три услуги от резидентен тип за възрастни, за което има взето решение на Общинския съвет. Процедурата е съгласувана и с Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

В плановете за реформа в социалната сфера предстои разкриване на поне 2 социални предприятия с обхващане на малките населени места. Възможност за тяхното финансиране е по новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общината иска осигуряване на държавно делегирана дейност за трите нови Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), също разкрити във връзка с процеса на деинституционализация.

Дом за възрастни с умствена изостаналост "Качулка" е с капацитет от 250 души. Предстои да се планира в конкретика деинституционализацията на услугите за възрастни.

Новоразкритите социални услуги по договор с УНИЦЕФ в община Сливен са Център за социална рехабилитация и интеграция, с капацитет 40 души; Център за работа с деца на улицата, с капацитет 32; Преходно жилище, с капацитет 4 души и Наблюдавано жилище, с капацитет отново 4 души. УНИЦЕФ осигурява финансовата издръжка по държавен стандарт за една година, която изтича в средата на 2016 година. Общината е планирала услугите като държавно делегирани през втората половина на годината.

Общинската администрация има готови проекти до 2015 г., с които е кандидатствала веднъж и не са одобрени. Проектът "Създаване на кризисен и консултативен центрове за жертви на домашно насилие и насилие основано на полов признак в гр. Сливен" е класиран в резервите.

По "Красива България" са готови 3 проекта:

"Ремонт фасади и смяна фасадна дограма на старата сграда на Община Сливен". Обща сума е 300 000 лева. Съфинансиране от общината: 100 000 лева.

"Създаване на комплекс за социални услуги за възрастни хора в гр. Кермен". Обща сума на проекта: 299 992 лева. Съфинансиране от общината: 139 992 лева.

"Център за социална рехабилитация и интеграция на незрящи – УПИ II – кв. 328 – кв. Република – гр. Сливен. Обща сума на проекта: 165 750 лева. Съфинансиране от общината: 82 875 лева.

Новите оперативни програми трябва да заработят на пълни обороти догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535782

През следващата година всички оперативни програми от новия период трябва да заработят на пълни обороти - това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след среща с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу, при премиера Бойко Борисов. Дончев: Икономиката ни не е в наркотична зависимост от еврофондовете От своя страна еврокомисар Крецу посочи, че през следващите 10 години животът на българите ще се промени видимо, тъй като държавата ще може да получи над 5.8 милиарда евро от Фонда за регионално развитие и над 3 милиарда от Европейския ...

Полицията задържа крадец, пребил старец за 5 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535780

За броени часове криминалисти от полицейското управление в Елена разкриха и задържаха извършител на нагъл грабеж. Малко преди 23 ч. в сряда, съдействие от унидормените потърсил възрастен мъж от село Константин. Той обяснил, че същата вечер, 88- годишен негов съселянин е бил нападнат от непознат в дома си и му е нанесен побой. На адреса незабавно са изпратени служители на полицията и Спешна помощ. В хода на извършената проверка е изяснено, че непознатият е влязъл в жилището на потърпевшия през прозорец, намиращ се на втория етаж на къщата, като ...

Фенове на ЦСКА от Шумен организират футболен турнир в подкрепа на Наско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535778

Фенклубът на ЦСКА в Шумен „Шумен груп" организира благотворителен турнир по футбол на малки вратички в подкрепа на 19-годишния Наско. Състезанието ще се проведе в събота, 12 декември на игрищата в двора на СОУ „Сава Доброплодни" от 12:00 ч. По време на турнира там ще бъдат поставени урни, в които всеки желаещ ще може да пусне сума в подкрепа на Наско. За лечението му ще бъдат дарени и средствата от осигурения от организаторите награден фонд. В турнира право на участие ще имат деца, а всички желаещи да се включат ще могат да заявят това в съботн...

Р. Кънев: Борисов управлява с тези, които го свалиха през 2013 г.

http://frognews.bg/news_103483/R-Kanev-Borisov-upravliava-s-tezi-koito-go-svaliha-prez-2013-g/

Премиерът Бойко Борисов е избрал да управлява с хората, които свалиха първия му кабинет през 2013 г. Това смята съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, който излезе в опозиция, след като в сряда Народното събрание окастри поправките в Конституцията и правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.

Корина Крецу ни хвали за управлението на еврофондовете

http://www.cross.bg/rabota-kretzy-miliarda-1491398.html

/КРОСС/За пръв път България управлява такава голяма сума от еврофондовете. Тази равносметка направи еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, която е на посещение у нас. Тя похвали успешната работа на страната ни. След продължителна среща с премиера и двама от вицетата му, Крецу даде кратко изявление, в което отбеляза добрата работа на правителството. Тя използва предизборното мото на ГЕРБ от местния вот, като изтъкна, че у нас вече има видими резултати. Според Крецу животът на българските граждани ще се промени в следващите десет години, благодарение на големите евросуми, с които ще разполагаме за новия програмен период 2014-2020 г. Фондът за регионално развитие инвестира 3,9 милиарда евро в конкурентоспособност, транспорт, околна среда, обобщи изтичащия програмен период еврокомисарят. Тя пресметна, че за новия такъв страната ни ще разполага с рекордните 5,8 милиарда от регионалния фонд, както и с 3 милиарда евро от социалния такъв. Еврокомисарят ще посети днес откриването на комплекса София Тех Парк, като го определи за кулминационна работа на няколкогодишен труд, в който са инвестирани и 40 милиона евросредства. Днес гледаме в една посока, вече не си пишем драматични писма - говорим за това как да надграждаме, да търсим нови възможности, да укрепваме имиджа на кохезионната политика, доволен е от прогреса на страната ни и вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му идната 2016 г

Цитат на деня: Кабинетът "Борисов 2" е по-силен продължител на правителството на Орешарски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/12/11/2667732_citat_na_denia_kabinetut_borisov_2_e_po-silen/?ref=rss


"Въпросът е за бъдещето на България и дали настоящият парламент и правителство могат да движат нещата в правилната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока и дали ще бъдат по-силен продължител на кабинета "Орешарски". Правителството на Орешарски беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната в същата негативна посока. Това е голяма опасност."

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на...

Еврото спря поскъпването спрямо долара

http://www.investor.bg/analizi/9/a/evroto-spria-poskypvaneto-spriamo-dolara-207646/

След като единната валута достигна месечен връх спрямо долара при 1,1042, започна да се отдръпва от тези нива

Ефективна ли е инвестицията в газова връзка България-Гърция?

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/efektivna-li-e-investiciiata-v-gazova-vryzka-bylgariia-gyrciia-207647/

Това е инвестиционно решение, което не е обезпечено с планове за предстоящи потоци за природен газ, каза Христо Казанджиев

Манолова предлага бивш правосъден министър за заместник-омбудсман

http://offnews.bg/news/n_1/n_605661.html

Националният омбудсман Мая Манолова внесе в парламента пет кандидатури за нейн заместник. И петте предложения идват от неправителствени организации, като Народното събрание ще избере само една от тях. Манолова е провела интервюта с всеки един от предложените кандидати, като според нея всеки един от тях отговаря на изискваният на Закона за омбудсмана и имат професионален опит в областта на правата на човека. Сред кандидатите е и бившият правосъден министър в кабинета „Борисов 1“ Диана Ковачев. Останалите номинации са на депутата в 40-то Народно събрание от НДСВ Деница Димитрова, настоящият заместник-омбудсман Хюсеин Исмаил, Айсун Авджиев, регионален координатор на Фондация "Партньори – България" и Анжелика Цокова – председател на Гражданско движение "ДНЕС".

Шофьори се бият до кръв след скандал

http://pik.bg/шофьори-се-бият-до-кръв-след-скандал-news450641.html

Шофьори се бият до кръв след скандал

59-годишният шофьор на фадрома Б. Кордев е нападнат и пребит от свой колега край Бобошево. Инцидентът е станал завчера около 19,30 часа.

Възникнал спор за отнето предимство на пътя между шофьорите Кордев от Симитли и 52-годишния В. Андонов от Видин.

Скандалът бързо прераснал в сбиване. Андонов грабнал метален кол и налетял на бой. От ударите е ранена сериозно главата на Кордев. Окървавеният мъж е приет в спешно отделение на благоевградската болница.

След лекарския преглед е установено, че се нуждае от хирургична помощ, пише struma.bg.

Той няма фрактура на черепа, но е с огромна рана на главата, поставен му е шев. Пострадалият е отказал да остане за болнично лечение, предстои му консултация при съдебен лекар.

След половин час в болницата е приет и нападателят, който също се оплаквал от силни удари по лицето и болка в рамото.

При него тежки травми и наранявания не са установени, той също е освободен.

За инцидента е информирана и полицията, служители на реда изясняват причините, довели до кървавия сблъсък.

Космически глоби за младежите, които опитаха да запалят елхата в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535781

Двамата ще трябва да платят по 5 000 лева, след като местната администрация им е съставила актове за повреждане на общинско имущество. Денис от София и бургазлията Яни са на по 22 години. Двамата опитали да изпепелят елхата на пл. "Тройката" около 4.00 часа тази сутрин. За щастие са имали няколко неуспешни опита. В последния те добутали контейнер за отпадъци под елхата и го запалили. В този момент се намесила полицията. Денис е задържан на място, а Яни показва добри спринтьорски умения и е настигнат чак пред хотел "България". В момента двамата ...

Плевнелиев: Далеч сме от стандартите за справедлив съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168089

Все още, за съжаление, сме далеч от стандартите за справедлив съд. Това каза в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев на церемонията по повод 135-годишната от създаването на Върховния касационен съд.
Все още, за съжаление, сме далеч от стандартите за справедлив съд. Това каза в Съдебната палата президентът Росен Плевнелиев на церемонията по повод 135-годишната от създаването на Върховния касационен съд. "Българските политици са длъжници на всеки честен магистрат. Повече от две деситилетия се пишат стратегии,

Skoda Superb е Кола на годината на България 2016

http://www.cross.bg/bulgariya-godinata-kola-1491397.html

/КРОСС/ Флагманът на Skoda - Superb, е новият носител на престижното отличие Кола на годината на България, връчвано ежегодно от Прес Авто Клуб България. Церемонията по връчването на наградите се състоя снощи в галерия "Квадрат 500" в София.Skoda Superb е Кола на годината на България 2016С новия приз чешката марка Skoda става победител в конкурса за трети пореден път, след като наградите за 2014 и 2015 година получиха съответно Octavia и Fabia, информира Automedia.bg. На второто място през тази година, със само 3,5 точки по-нисък бал - 136,5 т., се нареди Opel Astra, следвана от Ford Mondeo (111 т.), Audi A4 (89,5 т.) и Honda HR-V (63 т.). В категорията 4х4 победител стана Volvo XC90 (131,5 т.), надделявайки над останалите номинирани - Audi Q7 (116,5 т.), Renault Kadjar (112,5 т.), BMW X1 (107,5 т.) и Hyundai Tucson (72 т.). Наградата Ван на годината в България 2016 отиде при VW Multivan (119,5 т.), който бе поставен в една категория с Ford S-Max (114,5 т.), VW Caddy (86,5 т.), Renault Traffic (85,5 т) и Opel Vivaro (76 т.). За най-добър градски автомобил журналистите от Прес Авто Клуб България избраха Mini Clubman (159 т.), който се наложи над Mazda2 (143 т.) и Hyundai i20 (130 т.). Екологичен автомобил на годината в България 2016 е електрическият Renault Zoe (148,5 т.), който се съревноваваше с Kia Soul EV (144 т.) и Volkswagen Caddy CNG (139,5 т.). При премиум автомобилите наградата получи BMW 7-Series (176 т.)

Синя и зелена зона до 19 часа утре в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_605677.html

Зоните за паркиране в София утре действат от 8 до 19 часа, събота е работен ден за сметка на 31 декември, припомнят от "Градска мобилност".  Коледната ваканция на синя и зелена зона е на 24, 25, 26, 31 декември, както и на 1 януари 2016 г. На втори януари обаче синя зона ще действа от 8 до 14 часа, както всяка събота. 

Безработицата в САЩ нарасна до 5-месечен връх

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-САЩ-нарасна-до-5-месечен-връх_l.a_i.710604_at.1.html

Броят на безработните американци нарасна до най-високата си стойност за последните пет месеца, сочат данните на Министерството на труда, предаде...

Разкриха кражба на ток в с. Стоян Михайловски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535777

Неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа е установено в село Стоян Михайловски. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. Проверката е извършена от служители на дружеството и полицейски служители в къща на ул."Дунав". Установено било, че мъж на 48 години се е присъединил незаконно и по този начин е създал условия за непълно отчитане на потребената ел. енергия. Образувано е досъдебно производство....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване