Местан: Не им го пожелавам, но предсрочни избори не са изключени

http://www.cross.bg/mestan-promeni-lyutvi-1491442.html

/КРОСС/ "Не им го пожелавам, но не е изключено." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание, запитан възможно ли е да се стигне до предсрочни избори. "Реформаторският блок не оправда доверието на избирателите си и губи собствената си легитимност пред тях. Те съществуват, мразейки и намирайки си враг в лицето на ДПС". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. Това е първото му публично изявление след оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради окастрените промени в Конституцията. Местан направи няколкоминутен монолог, посветен на Реформаторите и кризата в управляващата коалиция. Според Местан към края на 2015 г. тежко е нарушен общественият договор, сключен между управляващите и българските граждани. Останала е само мантрата "стабилност", каза той. По думите му гласуването на конституционните поправки в сряда, както и при ключови закони потвърждава категорично прогнозата на ДПС, че при тази формула на властта не само няма да има реформи, но е под въпрос и функционалната стабилност на държавата. Изолаторите на ДПС останаха в изолация, каза Местан по адрес на Реформаторския блок. Дочави, че реакцията на правосъдния министър Христо Иванов, който подаде оставка веднага след гласуване на текст, а не след цялостното гласуване на промените, и поведението на Радан Кънев, обявил веднага, че излиза в опозиция, били срещу премиера Бойко Борисов

Борисов: Който нарушава стабилността, да си спомни кабинета "Орешарски"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667969_borisov_koito_narushava_stabilnostta_da_si_spomni/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов призова всеки, който нарушава стабилността в държавата, да си спомни управлението на кабинета "Орешарски" и заяви, че сега държавата е стабилна. Той направи коментара пред журналисти при откриването на София Тех Парк.

"Пожелавам тази стабилност да продължи. Всеки който я нарушава, да си спомни времето след като сдадохме властта предишния път – 10 млрд. беше загубата на държавата тогава. Всеки да си прецени какво да прави", заяви министър-председателят днес. Миналата година, малко преди Пламен Орешарски да депозира оставката на кабинета си, Борисов изчисли, че за една година на власт на правителството на БСП и ДПС държавата е загубила 10 млрд. лв.

"Почти не минава ден, в който в България да няма президенти, премиери, еврокомисари и да се случват неща, които цели поколения да не са мечтали, или да не са мислели, че ще се случат", посочи днес министър-председателят.

Той изтъкна, че сега страната е втора в Европейския съюз по усвояване на средствата от европейските средства и "под 2% е грешката при усвояването на еврофондове у нас".

"Радвам се на приятелството, което имам с президента Плевнелиев, защото по всички тези теми сме седели и той с часове ми е разказвал за визията, която има в много от сферите, които вече са факт, вече са реалност", каза още премиерът, говорейки вече за София Тех Парк. По думите му за всяко нещо е необходим един по един голям мечтател, един голям визионер и един прагматик, който да свърши работата.

Създават консултативен съвет по култура в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535885

Kонсултативен съвет по култура ще бъде създаден в Шумен до средата на месец януари. Това стана ясно по време на днешната комисия по култура, която беше изнесена в Драматично-куклен театър „Васил Друмев"-Шумен. По думите на заместник-кмета по култура Найден Косев ролята му ще бъде да обединява всички концепции, за да се оформи една окончателна експертна концепция. Той обясни, че първото им заседание ще бъде свързано с културния афиш на общината за предстоящата година, за да може оттам нататък бюджетът да се разпредели по конкретни дейности. „Еди...

Земеделци протестират срещу еднодневните трудови договори

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/11/2667968_zemedelci_protestirat_sreshtu_ednodnevnite_trudovi/?ref=rss


Земеделските производители от Община Пазарджик настояват да се премахнат еднодневните трудови договори, които стопаните трябва да сключват със сезонните работници, съобщи БНР. В подкрепа на идеята кметовете на 30-те населени места в региона започват протестна подписка. 

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и...

Миков предложи на Калфин заедно да проверят какво се случва в дома за стари хора в Кула

http://www.cross.bg/kyla-doma-mikov-1491437.html

/КРОСС/„След 2009 г., откакто БСП не е на власт, в гр. Кула поддържането на дома за стари хора не е сред приоритетите на управляващите в общината". Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Михаил Миков във въпрос към министър Ивайло Калфин. Той добави, че човекът, който проверява кмета на Кула в предишния мандат, е бил общински съветник от ГЕРБ. Миков каза още, че единствената реакция на видинските управници е едно предписание към кмета на Кула от месец март. „В града се докарват каменни въглища, които струват не повече от 80-90 лв. за тон, а се продават на общината по 300 лв. и това се случва и в детската градина. След като се вдигна шум по медиите, вчера са докарани и по-високо калорични въглища, за да се прикрие далаверата по партийна линия", обяви лидерът на социалистите. Миков предложи на министър Калфин да отидат заедно в Кула, за да проверят какво се случва в дома за стари хора и общината. „Какви са причините състоянието на дома да бъде такова и какво ще предприеме МТСП за подобряване на изключително лошите условия за живот в дома за стари хора в град Кула", попита той. Михаил Миков призова министър Калфин да провери какво става там и да ангажира съответните институции.

Шойгу: Около 200 американски ядрени авиобомби са разположени в Европа

http://www.cross.bg/shoiigy-aviobombi-amerikanski-1491440.html

/КРОСС/ Около 200 американски ядрени авиобомби са разположени в Европа. Те са съсредоточени на територията на Белгия, Италия, Германия, Холандия и Турция, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости. „На територията на Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция са съсредоточени около 200 американски ядрени авиобомби. Предвижда се обновяването им“, каза Шойгу на заседание на колегията на руското министерство на отбраната. По думите му, в различна степен на готовност са и 310 самолети-носители.

Историци: 165-та година е началото на българската държавност, а не 681 г.

http://www.cross.bg/istoriya-bulgariya-markov-1491441.html

/КРОСС/В контекста на написването на новите учебници по история, много авторитетни български историци - академици, професори и доценти, се обединяват по въпроса - загърбвайки различията си, в новите учебници да бъдат вписани някои промени в известни факти и обстоятелства от българската история, както и за необходимостта от балансирано и обективно представяне на новата и най-новата българска история. Друга цел на историците е, доколкото е възможно, чрез промененото съдържание на учебниците да се работи в посока преодоляване на разделението на нацията и постигане на единство. Сред въпросите, по които учените са постигнали съгласие и настояват да бъдат коригирани в учебниците, е този за титлата на българските владетели от Средновековието. Учените са категорични, че употребата на титлата „хан" не е правилна. Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет тя се е наложила под влияние на руската историография от XIX век. Надписите по различни исторически паметници са категорични - навсякъде пише „кан". „Това е историческата истина", отсече проф. Павлов и допълни, че това е автентичната и правилната форма. Той настоя, че е крайно време в нашата именна система титлата на българските владетели да стане „кан". И всички авторитетни учени са напълно единодушни по този въпрос, предаде news.bg

Местан за предсрочни избори: Не им го пожелавам, но може и да стане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168670

На Радан Кънев и на подобно мислене в българската политика, им е необходим враг, защото политиката им е политика на противостоенето, на самоцелната деструкция. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус.
По думите му, те трябва да имат пред себе си зло, с което да се борят,
На Радан Кънев и на подобно мислене в българската политика, им е необходим враг, защото политиката им е политика на противостоенето, на самоцелната деструкция. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус. По думите му, те трябва да имат пред себе си зло, с което да се борят,

НС одобри да се въведат тол такса за камионите и електронни винетки за колите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535883

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за пътищата, които уреждат въвеждането на смесена система от тол такса за тежкотоварните автомобили и електронна винетка за леките. Павлова: Едва ли 8 лева средно на месец за винетка са проблем за шофьорите Условията, редът и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за плащане на такса за изминато разстояние - тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леки, се определят с наредба на Министерския съвет, записаха депутатите.

Земеделци готови на протест срещу еднодневните трудови договори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168595

Земеделски производители от всички 31 села на община Пазарджик, както и техни колеги от пловдивско, настояват за отмяната на еднодневните трудови договори, заради тяхната неадекватност. Това обявиха кметовете на няколко села от пазарджишко, упълномощени от производители да ги представляват.
В декларация до премиера,
Земеделски производители от всички 31 села на община Пазарджик, както и техни колеги от пловдивско, настояват за отмяната на еднодневните трудови договори, заради тяхната неадекватност. Това обявиха кметовете на няколко села от пазарджишко, упълномощени от производители да ги представляват. В декларация до премиера,

Среща на Областната дирекция по безопасност на храните и туристическия бизнес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535882

Ден преди официалното начало на зимния сезон в Посетителския информационен център в Банско градоначалникът Георги Икономов, заедно със  зам.-кмета Александър Мацурев и директорът на Областна дирекция по безопасност на храните Стоян Мавродиев проведоха среща с представители на бизнеса и браншовите организации в сектора на туризма на територията на общинината, съобщиха от пресцентъра на Община Банско. В рамките на срещата Икономов настоя за по-строг контрол над временните обекти за хранене тип „бърза храна“, както и към онези заведения, които се ...

Злосторник разбива паролите във фейсбук на студентки, изнудва ги за голи снимки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535881

Търновски студентки пропищяха от хакер, разбил паролите им във фейсбук. Става дума за внимателно изпипана схема, за която алармираха Магдалена Пеева и Моника Великова, четвъртокурснички във Великотърновския университет. Преди дни с Маги се свързала нейна приятелка, която в момента е в Англия. “Тя ме помоли да й услужа с моята лична поща за малко, за да пусне някакви документи до майка си. Трябваше да й дам за малко паролата си, като след като тя приключи, щях да я сменя“, разказа Магдалена. 22-годишната студентка от Сливен се отзовава с готовно...

Икономическият растеж в България през първите 6 месеца се ускорява

http://econ.bg/Новини/Икономическият-растеж-в-България-през-първите-6-месеца-се-ускорява_l.a_i.710623_at.1.html

Икономиката на България продължи да се покачва с все по-бърз темп през първото полугодие на 2015 г., като на годишна база тя е регистрирала растеж от...

София Тех Парк беше открит с амбицията да задържи младите в страната

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/11/2667909_sofiia_teh_park_beshe_otkrit_s_ambiciiata_da_zadurji/?ref=rss


Първият научно-технологичен парк в страната и на Балканите беше открит в София. Проектът с официално име Technology+Innovation Network, който ще бъде известен като София Тех Парк, има две основни цели - да задържи младите хора в страната и да постави основите за изградане на икономика на знанието и иновациите.

На церемонията по откриване на парка присъстваха президентът Росен Плевнелиев, министър-предедателят Бойко Борисов. Официални гости бяха още президентът на Словакия Андрей...

Лютви Местан: Христо Иванов насъска протестиращите

http://pik.bg/лютви-местан-христо-иванов-насъска-протестиращите-news450780.html

Лютви Местан: Христо Иванов насъска протестиращите

"Реформи няма и няма да има", това заяви Лютви Местан по повод последните събития, разтърсили държавата. Председателят на ДПС заяви, че те са подкрепили това, което смятат за редно и не смята, че са постъпили грешно. "Аз го казах и в зала тогава, че ние се оказахме универсалното решение на всички проблеми", допълни Местан. 

Той добави, че не го интересува в каква коалиция ще управлява Борисов, стига тя да работи за доброто на държавата и гражданите и, че няма апетити за управление в 43-тото Народно събрание. "За 44-ото разбира се това е нещо нормално, това е нормално за всеки политик", каза през смях Местан.

Той не пожела да коментира в детайли възможни ли са предсрочни избори, като каза само, че не им го пожелава, но може и да се случи.

На въпрос на ПИК, дали Петър Москов трябва да е поредният министър в оставка, той заяви, че не иска да обвързва резултатите от гласуването за промените в Конституцията с оставките на когото и да било. 

Според Местан най-подхоящ за правосъден министър е Монтескьо. 

"Разочарован съм, че при първото си изказване след подаване на оставката, Христо Иванов насъска протестиращите", така Местан коментира протестите започнали преди дни. 

 

Мисия „Черният списък” превръща Съквартирантите в агенти на ФБР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535878

Един месец е на пръв поглед малко време, но ако той е прекаран в изолация, далеч на най-близките хора и без никаква информация за тях, то той се превръща в цяла вечност. Така се чувстват най-известните Съквартиранти в края от престоя си в Къщата на Big Brother. До големия финал остават само три дни, но точно сега нуждата от подкрепа е най-силна. Прочувствени признания в Big Brother All Stars Тази вечер Големият брат за пореден път ще поднесе огромна доза емоции както на Съквартирантите, така и на зрителите на най-гледаното...

Христо Иванов: Не съм се отказал от съдебната реформа и ще продължа да се боря за нея

http://www.moreto.net/novini.php?n=308717

Не съм се отказал от съдебната реформа и ще продължа да се боря за нея. Това каза пред журналисти Христо Иванов, министър на правосъдието в оставка. "Надявам се тази моя оставка да послужи за добро и да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната политика по борба с корупцията.

Три германки окупираха подиума в спринта в Хохфилцен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/11/2667949_tri_germanki_okupiraha_podiuma_v_sprinta_v_hohfilcen/?ref=rss


Германската биатлонистка Франциска Хилдебранд спечели първа победа в Световната купа в своята кариера.

28-годишната състезателка триумфира в спринта на 7.5 километра в Хохфилцен, а нейните сънароднички Марен Хамершмид и Мириам Гьоснер допълниха пълния триумф на домакините.

Хилдебранд беше безгрешна в стрелбата и финишира за 20:04.1 минути. Тя изпревари с 15.1 секунди 26-годишната Хамершимд, която също свали десетте мишени и в своя четвърти сезон в Световната купа за първи...

Местан: Реформаторите загубиха легитимност пред избирателите си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667918_mestan_reformatorite_zagubiha_legitimnost_pred/?ref=rss


"Реформаторският блок не оправда доверието на избирателите си и губи собствената си легитимност пред тях. Те съществуват, мразейки и намирайки си враг в лицето на ДПС".

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента. Това е първото му публично изявление след оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради окастрените промени в Конституцията. Местан направи няколкоминутен монолог, посветен на Реформаторите и кризата в управляващата коалиция. 
...

Ниските лихви може да ограничат спестяванията през 2016 г., прогнозира банкер

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/11/2667940_niskite_lihvi_moje_da_ogranichat_spestiavaniiata_prez/?ref=rss


Ниските лихви по депозитите няма да възпрат хората да продължат да спестяват, но вероятно това ще е в помалки размери. Това казва в интервю пред "Стандарт" Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на "Пощенска банка".

Тя допълва, че не очаква стремителният спад на лихвите по вложенията да премине в отрицателна величина. Допуска обаче, че догодина част от спестителите ще вложат парите си алтернативно в имоти и инвестиционни фондове.

Според нея намалението на лихвите по...

38-годишен мъж на съд за незаконно получаване на пари по европроекти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168637



Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 38- годишен мъж за незаконно получаване на средства по европроекти.
Обвинението срещу Мартин К. е за това, че в периода от 25 февруари 2013г. до 13 януари 2014г. в град Борово и в Русе, като управител и представител на фирма, представил неверни сведения в документи,
Окръжната прокуратура в Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 38- годишен мъж за незаконно получаване на средства по европроекти. Обвинението срещу Мартин К. е за това, че в периода от 25 февруари 2013г. до 13 януари 2014г. в град Борово и в Русе, като управител и представител на фирма, представил неверни сведения в документи,

Миков: Майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно

http://frognews.bg/news_103510/Mikov-Maikite-na-detsa-ot-1-do-2-godini-sa-oshteteni-po-80-lv-mesechno/

„Всеки месец майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно (960 лв. годишно), а семействата на децата с трайни увреждания по 54 лв. месечно (648 лв. годишно) от необвързването на минимална заплата и социални плащания”. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ лидерът на левицата Михаил Миков.

Лозан Панов: В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, така е било замислено

http://frognews.bg/news_103509/Lozan-Panov-V-politikata-nishto-ne-stava-sluchaino-i-ako-neshto-se-e-sluchilo-taka-e-bilo-zamisleno/

В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено. С този цитат от Рузвелт шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов започна своето приветствие по случай 135-годишнината на съда.

Зеленогорски: Влошено е доверието между ГЕРБ и РБ

http://frognews.bg/news_103508/Zelenogorski-Vlosheno-e-doverieto-mejdu-GERB-i-RB/

Доверието между ДБГ и ГЕРБ е доста влошено. Без гаранции, че то може да се затвърди и без гаранции, че ще се проведе съдебна реформа, аз лично няма да участвам в мнозинството. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок от партията на Меглена Кунева Найден Зеленогорски пред журналисти в парламента.

Местан: Не им го пожелавам, но предсрочни избори не са изключени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168635


"Не им го пожелавам, но не е изключено." Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на Народното събрание, запитан възможно ли е да се стигне до предсрочни избори. ДПС няма да участва в управлението в рамките на 43-ото НС. Но за 44-ото не изключи. Местан формулира, че подходящ за правосъден министър на България е Монтескьо.

Петролният бизнес на Турция с "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168630

Томас Зайберт, „Тагесшпигел“
Руският президент Владимир Путин обвини Турция, че купува петрол от терористичната организация „Ислямска държава“ и че дори лично президентът Реджеп Тайип Ердоган има изгода от тази търговия. От земите, контролирани от ислямистите, наистина тече „черно злато“ по посока Анкара.
Томас Зайберт, „Тагесшпигел“ Руският президент Владимир Путин обвини Турция, че купува петрол от терористичната организация „Ислямска държава“ и че дори лично президентът Реджеп Тайип Ердоган има изгода от тази търговия. От земите, контролирани от ислямистите, наистина тече „черно злато“ по посока Анкара.

Вижте дъщерята на Сотир Цацаров като абитуриентка (СНИМКИ)

http://curious.actualno.com/vijte-dyshterjata-na-sotir-cacarov-kato-abiturientka-snimki-news_512841.html

Предлагаме ви няколко снимки от абитуриентския бал на дъщерята на главния прокурор на България Сотир Цацаров. Снимките са от бала на момичето, който се е състоял през пролетта на 2013 година в Пловдив. Facebook потребител с име Петър Ковачев публикува старите снимки, които събраха хиляди коментари и лайкове за часове. Ето и снимките... снимки: Facebook

Откриха самоделни взривни устройства у 21-годишен от Ямбол

http://yambol.actualno.com/otkriha-samodelni-vzrivni-ustrojstva-u-21-godishen-ot-jambol-news_512883.html

Две самоделни взривни устройства са били открити в 21- годишен младеж от Ямбол, съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Генчо Иванов. Акцията по задържането на лицето е проведена на 9 декември в 22 часа в Ямбол, когато младежът е трябвало да предаде на поръчителя взривните устройства, посочва "Дарик нюз". Младежът, изработил взрива и поръчителя, 42 годишен мъж са задържани в ареста за 72 часа, предстои прокуратурата да поиска от съда да им наложи мярка „задържане под стража", уточни Ок

Загадъчен обект се крие зад орбитата на Нептун

http://cosmos.actualno.com/zagadychen-obekt-se-krie-zad-orbitata-na-neptun-news_512884.html

Астрономи от Швеция и Мексико съобщиха за първото наблюдение на голям загадъчен обект в далечните граници на Слънчевата система. За него се знае изключително малко – той не изпуска собствено лъчение и може да се намира на около 300 радиуса от земната орбита. Обектът може да е както планета, няколко пъти по-голяма от нашата, така и кафяво джудже. Неговата орбита и маса са неизвестни. С помощта на телескопа ALMA астрономите планирали да изучат системата на Алфа Центавър в субмилиметровия

Гръцкият президент пристига на посещение у нас

http://politics.actualno.com/gryckijat-prezident-pristiga-na-poseshtenie-u-nas--news_512885.html

На 14 и 15 декември по покана на президента Росен Плевнелиев на държавно посещение в Република България ще бъде президентът на Република Гърция Прокопис Павлопулос. Официалната церемония по посрещането на госта ще се състои на 14 декември от 10.00 часа пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, където гръцкият държавен глава ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 10.30 часа на „Дондуков“ 2 двамата пр

1,2 млн. туристи са посетили страната ни през миналия зимен сезон

http://econ.bg/Новини/1-2-млн-туристи-са-посетили-страната-ни-през-миналия-зимен-сезон_l.a_i.710622_at.1.html

1,2 млн. туристи са посетили страната ни през миналия зимен сезон. Очакванията са през тази зима да отбележим ръст и тази цифра да е още по-голяма,...

Асад: Действията на Русия в Сирия за „акт в защита на Европа“

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-asad-1491439.html

/КРОСС/ Действията на Русия в Сирия са „акт в защита на Европа“. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за агенция EFE, предаде ТАСС. Отговаряйки на въпроса, какво е поискал руският президент Владимир Путин в замяна на помощта на сирийските власти в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“, Асад заяви: „Той не е искал нищо в замяна поради поне една проста причина: защото това не е търговия“. „Всъщност, нормалните отношения между две страни се основават на общите интереси“, подчерта сирийският президент. „Въпросът е в това, какви са общите интереси на Сирия и Русия? Заинтересована ли е Русия от ръста на тероризма в Сирия? От разпадането на сирийската държава? От анархията? Не, Русия не е заинтересована от това“, заяви Асад, като добави, че Москва „иска стабилност в Сирия, Ирак и в региона като цяло“. „Ние се намираме близо до Русия и, позволете ми да добавя, близо до Европа, – отбеляза сирийският лидер. – Във връзка с това, действията на Русия в Сирия представляват акт в защита на Европа“. Асад добави, че неотдавнашните терористични актове в Европа „са доказателство, че това, което се случва“ в Сирия, оказва влияние и върху европейския континент.

Бой във Върховната Рада, Яценюк нарече депутати "дебили" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_605806.html

Скандал избухна в украинския парламент, десетки депутати се сбиха във Върховната Рада по време на изказване на премиера Арсений Яценюк. Представителят на "Блок Петро Порошенко" Олег Барна опита да изхвърли от трибуната Яценюк, други скочиха в негова защита, а той нарече депутатите "дебили".  Скандалът избухна между представители на управляващата коалиция – пропрезидентският "Блок Петро Порошенко" (БПП) и "Народния фронт", оглавяван от Яценюк. Поводът за сбиването, продължило няколко минути, беше отговор на Яценюк за дейността на енергийния министър Владимир Демчишчин от БПП.  Скандалът бе потушен след призив на лидера на БПП Юрий Луценко, който се извини за поведението на Барна.  Над 70 депутати поискаха сваляне на кабинета. Рейтингът на Арсений Яценюк драматично падна за три месеца.  // Ukrainian Parliament Brawl An opposition politician approaches the Ukrainian Prime Minister with a bouquet of roses before picking him up by the crotch. Naturally an enormous brawl ensues. Публикувахте от Sky News в 11 декември 2015 г.

Безсрамие в Министерството на правосъдието! Заместниците на Пинокио ще молят за прошка ВСС, ако искат да се върнат в съдебната система!

http://pik.bg/безсрамие-в-министерството-на-правосъдието-заместниците-на-пинокио-ще-молят-за-прошка-всс--news450788.html

Безсрамие в Министерството на правосъдието! Заместниците на Пинокио ще молят за прошка ВСС, ако искат да се върнат в съдебната система!

Истинска буря е настанала в Министерството на правосъдието в началото на седмицата, когато тримата заместници на проваления министър на правосъдието Христо Иванов-Пинокио научили, че скоро ще напускат кабинетите си. Двама от замовете на Пинокио - Петко Петков и Вергиния Русева-Мичева, които до миналата година са били съдии, а третият - Андрей Янкулов, прокурор - били силно смутени, че ако трябва да се върнат на работа в съдебната система, ще трябва да се явят пред членовете на настоящия Висш съдебен съвет. По закон само ВСС може да освобождава временно и да връща в системата магистрати.

Заместниците на Пинокио, които в продължение на повече от една година безсрамно участваха в атаките срещу съдебната система и обвиняваха членове на ВСС, че са част от статуквото, сега ще трябва да ги молят за прошка и да искат да им позволят да се върнат в съдебната система. 

Един от заместниците – Петко Петков, който до влизането си в служебното правителство беше заместник-председател на купения от “Америка за България” Съюз на съдиите в България, обаче, коментирал пред колеги, че след провеждането на изпитите за частни съдебни изпълнители и нотариуси, вече нямало нужда се връща като съдия. Щял да се отдаде на дълга ваканция, а после щял да адвокатства. Още като служебен заместник-министър на правосъдието, обаче, Петков допуснал тежък гаф, защото с негова докладна до Пинокио, пренебрегнал старо решение на Министерството на правосъдието и буквално “подарил” 600 000 лв. на частно лице, което водило дела заради проекта на Военното НДК. Заради страховете си, че скоро може да му се наложи да дава дълги обяснения заради редица свои действия като заместник-министър, Петков дори решил да се прави на “активен борец” и се включил в рехавия протест, който по незаконен начин блокира централни софийски улици и попречи на хиляди столичани да се приберат по домовете си в мразовитата декемврийска вечер.

Петков отпуснал и 45 000 лв. от държавния бюджет за една от неправителствените организации, гравитиращи в миналото около протестъра-министър Христо Иванов – НПО-Разград. Оказало се, обаче, че другата заместничка на Пинокио – Вергиния Русева-Мичева и управителят на НПО-Разград Георги Милков, пък били съдружници преди години. Самата Русева-Мичева, която е съдия в Разград, но е била командирована в София, искала да започне работа също в НПО, за да усвоява пари, които България получава за развитие на детското правосъдие. Това, обаче, поставя заместник-министърката в оставка в конфликт на интереси, защото в МП тя отговаряла именно за същия ресор. 

Неясна била съдбата и на третия заместник на Пинокио – Андрей Янкулов, който на няколко пъти искал да напусне министерството, заради липсата на разбирателство с министъра по въпроса за съкращенията в затворите. В крайна сметка, Янкулов бил офериран да не се връща в прокуратурата, а да започне работа в кантора на близки до олигарха Иво Прокопиев адвокати.

 

Петролният бизнес на Турция с "Ислямска държава"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168616

Томас Зайберт, „Тагесшпигел“
Руският президент Владимир Путин обвини Турция, че купува петрол от терористичната организация „Ислямска държава“ и че дори лично президентът Реджеп Тайип Ердоган има изгода от тази търговия. От земите, контролирани от ислямистите, наистина тече „черно злато“ по посока Анкара.
Томас Зайберт, „Тагесшпигел“ Руският президент Владимир Путин обвини Турция, че купува петрол от терористичната организация „Ислямска държава“ и че дори лично президентът Реджеп Тайип Ердоган има изгода от тази търговия. От земите, контролирани от ислямистите, наистина тече „черно злато“ по посока Анкара.

Шефката на Yahoo Мариса Мейър роди близначки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535876

Главният изпълнителен директор на технологичната компания Yahoo! Мариса Мейър роди близначки, съобщи Би Би Си. "Зак и аз с вълнение съобщаваме, че еднояйчните ни близначки пристигнаха", написа Мариса Мейър на страницата си в Тъмблър. „Цялото ни семейство се чувства страхотно". Очаква се Мариса Мейър да си вземе кратък отпуск по майчинство. Компанията официално дава възможност за 16 седмици грижи за бебето след раждане. Когато Мариса Мейър роди сина си Макалистър преди три години, тя си взе само две седмици отпуск. Т...

С грандиозен шоу-спектакъл Младежки дом отбеляза идните празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535880

С грандиозен шоу-спектакъл Младежки дом отбеляза наближаването на най-светлите празници през годината, а именно Коледа и Нова година. Точно в 18ч. вчера беше дадено началото на коледния концерт на съставите към Общински младежки дом, под надслов „Коледни звезди”. С нежна музика и новогодишен валс се представиха хор „Свети Георги Победоносец”, а приказният фон беше допълнен от танцова двойка от клуб „Настроение”. Най-многобройната група в Младежки дом – „Импулс”, се радва н...

Районна прокуратура Габрово предаде на съд трима изнудвачи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168618

Районна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу трима габровци за изнудване и нарушаване неприкосновеността на жилище.
Обвинението срещу Даниел Я. , Георги Ц. и Ярослав Р. е за това, че между 3 и 4 часа през нощта на 21 март 2013 г. счупили секретен патрон и нахълтали в къща в с. Райновци.
Районна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу трима габровци за изнудване и нарушаване неприкосновеността на жилище. Обвинението срещу Даниел Я. , Георги Ц. и Ярослав Р. е за това, че между 3 и 4 часа през нощта на 21 март 2013 г. счупили секретен патрон и нахълтали в къща в с. Райновци.

Борисов "размахва" Орешарски като плашило за РБ

http://frognews.bg/news_103506/Borisov-razmahva-Oresharski-kato-plashilo-za-RB/

"Всеки, който нарушава стабилността, да си спомни времето, в което 10 милиарда лева беше загубата на държавата ( при кабинета на Пламен Орешарски). Всеки да си прецени какво да прави", каза премиерът на откриването "София Тех Парк". Така Борисов "размаха" като плашило Орешарски и управлението му за Реформаторския блок.

Историци настояват за промени в учебниците по история

http://www.mediapool.bg/istoritsi-nastoyavat-za-promeni-v-uchebnitsite-po-istoriya-news242988.html

Историци се обединяват около общи корекции, които да бъдат направени в учебниците по История и цивилизация. Уточненията и допълненията са посочени в писма-подписки до министерството на образованието и науката, министъра на културата, председателя на БАН. Писмата са подписани от над 20 учени, съобщи БТА. Проф. Петко Колев - председател на фондацията, посочи, че е събрана "критична маса от учени", които са дали живот на хипотеза, че българската държава е създадена през 165 година от Христа и през 2015 г. се отбелязва 1850-годинишнина. Проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" наблегна на факта, че правилното изписване на титлата на владетелите от предхристиянскара епоха трябва да е "кан", вместо разпространената "хан". Той обясни, че това са две различни титли. Акад. Георги Марков от Института за исторически изследвания на БАН коментира, че учебниците по история са били пренаписвани многократно, за да служат на политическите режими в страната. Историята е точна наука и вече не е слугиня на политиката, заяви той и добави, че историците призовават към национално единство. Те предлагат 6 септември - Ден на Съединението на България, да бъде обявен за Ден на Единението на българите.

Съдът отхвърли жалбата за избор на кмет на Братя Даскалови

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535877

Административен съд - Стара Загора потвърди решение на ОИК - Братя Даскалови за избор на кмет на Община Братя Даскалови. Делото бе образувано по жалба на кандидата на БСП. В мотивите си съдът посочва, че няма установени допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да са се отразили върху крайния изборен резултат и да са основание за обявяване на избора за недействителен. Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му.  ...

Ford инвестира 4,5 млрд. долара в електромобили до 2020 г.

http://www.investor.bg/novini/444/a/ford-investira-45-mlrd-dolara-v-elektromobili-do-2020-g-207665/

Компанията ще разработи 13 модела електромобили и хибридни коли, като делът им ще скочи от 13% сега до 40%

Вандали потрошиха спирките край Морската градина в Бургас

http://pik.bg/вандали-потрошиха-спирките-край-морската-градина-в-бургас-news450786.html

Вандали потрошиха спирките край Морската градина в Бургас

Вандали потрошиха спирките на градския транспорт по Околовръстния път от ж. к. „Изгрев” до Флората в Бургас.

Стъклата на всички съоръжения са натрошени на сол, а информационните табели са съборени, съобщава "Флагман".

Хулиганите са разбили три последователни спирки в посока от центъра към ж. к. „Изгрев”.

Те се намират по бул. „24 Пехотен Черноморски полк” и бул. „Димитър Димов”.

 

Цацаров: Казаното от Христо Иванов е елементарна интрига

http://frognews.bg/news_103507/TSatsarov-Kazanoto-ot-Hristo-Ivanov-e-elementarna-intriga/

Главната прокуратура не е участник в политически игри. Това заяви в Девня главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Стрелба и експлозии в столицата на Бурунди

http://www.mediapool.bg/strelba-i-eksplozii-v-stolitsata-na-burundi-news242987.html

Силна стрелба и експлозии на гранати разтърсиха тази сутрин няколко квартала в столицата на Бурунди Бужумбура, съобщи ДПА. Загиналите са десетки, добавя АФП.   Около 2:00 ч. по Гринуич бяха чути дълги откоси и експлозии, които парализираха центъра на града. Досега насилието се ограничаваше до покрайнините на Бужумбура, но войници вече блокират пътищата. Училищата са затворени, а хората не могат да отидат на работа. Има сблъсъци в няколко квартала, включително Нгагара, Мусага, Някабига и Каньоша.   Говорителят на полицията Пиер Нкурикие заяви, че кварталите са били нападнати от престъпници, но полицията ги преследва. Гражданите се призовават да останат по домовете от съображения за сигурност. В някои квартали спорадичните сблъсъци продължават, съобщава АФП.   Очевидци, цитирани от ДПА и АФП, съобщават, че са били нападнати военни казарми. Други казват, че има сблъсъци между войници.   Високопоставен военен, пожелал анонимност, е съобщил че след продължил повече от два часа сблъсък са били избити практически всички нападатели в лагер в Нгагара.   Неотдавнашните сблъсъци в Бурунди бяха между лоялни към властта сили и въоръжените групи, противопоставящи се на президента Пиер Нкурунзиза. Смята се, че много от бунтовниците са дезертьори от армията, верни на Годфроа Ниомбаре, бурундийски военен, оглавил преврат срещу Нкурунзиза по-рано тази година, съобщава анонимен източник от разузнавателните служби.   Говорителят на президента съобщи в Туитър, че когато международните наблюдатели са наблизо, често се извършват нощни нападения. Тази нощ въоръжени нападатели се опитаха да нападнат военни лагери, но бяха отблъснати, каза той.   Говорителят на армията съобщи в Туитър, че е извършен опит за освобождаване на затворници от затвора Мпимба, но той също се е провалил.   Страната е обхваната от насилие от април, когато сегашният държавен глава Нкурунзиза обяви, че има намерение да се кандидатира за трети мандат, припомня ДПА. Изборите бяха бойкотирани от опозицията и през юли той спечели. Според правозащитни организации от април досега са загинали над 240 души.

Задържаха таксиметрови шофьори-трафиканти на чужденци

http://petel.bg/Zadarzhaha-taksimetrovi-shofori-trafikanti-na-chuzhdentsi__137301

Снимка: TrafficNews.bg Районна прокуратура Пловдив наблюдава бързо производство срещу трима таксиметрови шофьори за подпомагане на чужди...

Сигнал за бомба затвори съдебната палата на пл-д „Независимост” и пл-д "Тракия"

http://petel.bg/Signal-za-bomba-zatvori-sadebnata-palata-na-pl-d----Nezavisimost----i-pl-d-Trakiya-__137303

Сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Съдебната палата на пл-д „Независимост” №2 ще затвори сградата, в която работят 4 от...

Реформаторите решават във вторник дали остават във властта

http://www.cross.bg/vtornik-zelenogorski-gerb-1491438.html

/КРОСС/Реформаторския блок ще реши във вторник дали ще остане в управляващото мнозинство. Това стана ясно от думите на съпредседателят на парламентарната група на Блока Найден Зеленогорски (ДБГ). Зеленгорски обяви, че до вторник всички партии във формацията ще са взели решение и тогава ще се проведе общ изпълнителен съвет на РБ. "На този съвет ще обсъдим решенията на колегите от всички партии и ще вземем единно решение по създадената ситуация", обясни още той, като добави, че за него целостта на Блока е на първо място. "Аз съм за това всички заедно да бъдем в мнозинството или да бъдем в опозиция", обяви Зеленогорски, като добави, че доверието между ДБГ и ГЕРБ е доста влошено. Без гаранции, че ще се проведе съдебна реформа, аз лично ще обмисля дали да участвам в мнозинството. Според него проекта за съдебна реформа, под който управляващите са се подписали в началото на мандата, очевидно е денонсиран. Зеленогорски напомни още, че за да посочат следваща кандидатура за правосъден министър от РБ, преди това трябва да се реши въпроса чия е тази квота, защото имало две тълкования - че е на РБ или на ГЕРБ. Депутатът нарече твърденията, че в РБ има хибридна война "интриги". Колкото до името на човека, който причини вчерашната хакерска атака срещу имейла на ДБГ, Зеленогорски заяви, че вече се изясняват обстоятелствата около извършителя и скоро името му ще бъде официално обявено

Шофьор с 1.43 промила алкохол кара по Аспаруховия мост

http://www.moreto.net/novini.php?n=308719

Пиян шофьор задържаха полицаите на Аспаруховия мост, съобщиха от МВР за Moreto.net. Проверката е извършена около 21.05 часа вчера. Полицаите спрели 42-годишен шофьор на сеат. След направен тест е установено, че мъжът шофира с 1.

Големи групи от туристи пристигат в Банско за предстоящото откриване на ски сезона

http://pik.bg/големи-групи-от-туристи-пристигат-в-банско-за-предстоящото-откриване-на-ски-сезона-news450785.html

Големи групи от туристи пристигат в Банско за предстоящото откриване на ски сезона

Големи групи от туристи пристигат в Банско за предстоящото откриване на ски сезона, предаде „Фокус".

Непрекъснато в зимния курорт към хотелите се насочват автобуси, които са препълнени предимно с ученици и студенти. Тази година има много малко количество паднал сняг, но любителите на зимните спортове няма да останат разочаровани. Изкуственият сняг предоставя отлични възможности за ски туризъм. Посетителите могат да се възползват от лифта, който работи и ги очаква.

Ако олигархията има държава, всеки опит властта да бъде върната на гражданите може да се нарече преврат

http://www.mediapool.bg/ako-oligarhiyata-ima-darzhava-vseki-opit-vlastta-da-bade-varnata-na-grazhdanite-mozhe-da-se-nareche-prevrat-news242986.html

Благодаря на всички вас, че сте днес с нас, за да отбележим 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд. Сигурно на мнозина ще им се стори, че съм голям наивник, че се надявах това честване да се превърне в двоен празник, който да надхвърли рамките на институцията. Става дума за гласуваните промени в Конституцията на Република България от парламента преди два дни, с които трябваше да започне връщането на властта в институциите, тоест разрушаването на статуквото. Но както казва Рузвелт: "В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено". Затова, ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено. Дали обаче всички ние, потърпевшите, си даваме сметка накъде ни води замисълът да бъде гарантирана съдебната зависимост, разбира се, с любезната подкрепа на българския политически елит? Непрекъснато тиражираната лъжа, че начинът, по който се избира ВСС и колегиите във ВСС не е толкова важен, защото, видите ли, тепърва предстоят промени в различни закони и кодекси, които са много по-съществени за реформиране на съдебната система, не я прави истина. Кой извършва селекцията на магистратите, които влизат в съдебната система, кой контролира техните действия, кой избира административните ръководители в правораздаването, кой санкционира магистратите при извършени от тях нарушения, кой избира хората, които израстват в съдебната система? По закон и конституция това е Висшият съдебен съвет. Тогава логично идва въпросът – кой избира членовете на ВСС, как? Каквито кадри влязат в състава на съдебния орган, такива ще бъдат отглеждани и възпитавани в цялата система. Членовете на ВСС се възпроизвеждат надолу по веригата и затова как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната във цялата система. Хората осмислят институциите и затова техният правилен подбор е най-важната стъпка по пътя към промяната, а не непрекъснатите промени в закони за пред Брюксел, чиято цел винаги е да се печели време. Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата, са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията й не се огласяват, а се държат в тайна, грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците й се преследват докрай, а тайните й – те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото. Обръщам се към вас, скъпи колеги, да ми помогнете в тази трудна задача. Неслучайно атинският законодател Солун издава закон, който гласи, че отбягването на спорове е престъпление за всеки гражданин. Убеден съм, че с ваша помощ, колеги, българският съдия може да се превърне в онова, което е неговото призвание и което е – да бъде свободен и независим. Защото ценностите на старите демокрации, на които ние непрекъснато се възхищаваме, не представляват естественото състояние на тези общества, а са отстоявани векове наред. Затова и ние, като магистрати, принадлежащи исторически на времето, в което живеем, трябва да се борим с всички сили за върховенството на правото. Казвам върховенство на правото, а не на закона, защото понятието върховенство на закона крие един опасен риск – тъй като става дума за управление на човек от човек. Върховенството или господството на правото е власт на ценностите, които са фундаментални за всички нас и затова сме ги поставили в конституционна законност, която стои над. Тя е стандартът и съдът е този, който трябва да каже кое е правото, за да го приложи. В този смисъл ви призовавам – да се борим заедно с всички сили съдът да разполага с онази степен на независимост, която да осигури господство на правото. Ще завърша с една с притча, но не е за жабата и топлата. Кралят осъдил един човек, за чието деяния му се полагала смъртна присъда. Той обаче му предложил да избира своята съдба – или да бъде обесен или да попадне зад голяма, страшна, стоманена порта. Престъпникът помислил и избрал бесилото. Когато на шията му сложили примката, той казал: "Стана ми любопитно – какво има зад онази тъмна, черна порта?". Кралят се разсмял: "Ето, разбираш ли, получава се нещо забавно. Аз на всички предлагам избор и всички избират бесилото". "А зад портата какво има, аз така или иначе няма на кого да кажа", добавил престъпникът, посочвайки примката на врата си. След като замълчал, кралят отговорил: "Там е свободата. Но хората така се боят от неизвестността, че пред нея предпочитат въжето". Поздравявам ви с днешния ден и моето пожелание към всички вас е да си припомним отново една мисъл на Рузвелт, че единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх. Нека кажем "Не" на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: стига вече толкова!   * Mediapool публикува без редакторска намеса цялата реч на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, произнесена в петък по случай честването на 135-годишнината от създаването на съда.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи се срещна днес с областния управител на Кърджали

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535870

Областният управител Илия Илиев се срещна с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който е на двудневно посещение в региона. Двамата разговаряха за толерантното съжителство и разбирателството между етносите в Кърджалийско, което създава усещане за сигурност и спокойствие у хората, независимо от религията, която изповядват, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Духовният водач на мюсюлманите даде областта за пример по отношение на диалога както между етносите, така и между православните свещеници и мюфтията. Областният управител бе ка...

Търговско дружество измами държавата с 3 000 000 лв.

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/tyrgovsko-druzhestvo-izmami-dyrzhavata-s-3-000-000-lv-6047002

Установено е, че въпросното дружество е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало първични счетоводни документи (данъчни фактури) на фирма от типа „липсващ търговец“ и е отчитало неосъществени доставки на стоки

Смениха шефа на Зооветеринарния комплекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535872

Директорът на Зооветеринарният комплекс Марчо Дулев е бил освободен от поста си, съобщи кметът Иван Тотев. Неговото място ще заеме Георги Божев от Реформаторския блок. Кметът Иван Тотев определи рокадата като жест към съпредседателя на Реформаторите в Пловдив Савина Петкова. Георги Божев отговаряше за общинската собственост по време на мандата на Славчо Атанасов. На местните избори тази есен пък бе кандидат за кмет на "Тракия" от коалицията на Здравко Димитров....

Седмица на четенето се проведе в НУ „Отец Паисий"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535873

В НУ „Отец Паисий" се проведе Седмица на четенето. Откриването бе на 7 декември със срещи на класа по стандартите на Програма „Стъпка по стъпка" и провеждане на анкета „Чета, защото...". Резултатите от анкетата ще послужат за търсене на нови форми на стимулиране на четенето с разбиране и възбуждане на по-голям интерес на учениците към книгите. През седмицата бяха проведени още Часове на класа със занимателни игри, по време на които децата четоха откъси от любими книги. Интересна за малчуганите бе и инициативата „С баба приказки разказвам".

Завръщането на пеперудите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/11/2667884_zavrushtaneto_na_peperudite/?ref=rss


В своя "Кристален сън" една композиторка минава през "Blaues лабиринта" на път за "Mystery мечтата"
"Време е да се завръщаме" беше репликата, с която ме провокира Албена Петрович Врачанска – композитор, пианист, диригент и преподавател. От тези българи, много по-известни в чужбина, отколкото у нас. Но които спокойно можем да наречем – посланици на талантливата ни, можеща, инициативна, красива и полиглотна българска същност (направо учудващо – за нас ли става въпрос? Имаме ли я? Но пък е...

26 отбора участват в коледния турнир по футбол в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535869

Коледен турнир по футбол за ученици се провежда в Севлиево от 14 до 18 декември. Тази година в надпреварата ще се включат 26 отбора, а за първи път и ученици от 3-ти до 4-ти клас. От борите са разделени в 5 възрастови групи от 3-ти до 12 клас. Срещите ще се играят в спортна зала „Дан Колов“, всеки ден от 13.00 до 17.00 часа. Учениците от селата ще играят в сряда, 16 декември, от 9.00 до 13.00 часа. На 20-ти декември ДЮШФ организира турнир по футбол за децата от детските градини с начален час 9.30. За всички участници в турнира Община Севлиево е...

Тина Мазе на живо по Eurosport

http://www.cross.bg/eurosport-maze-zhivo-1491436.html

/КРОСС/Зрителите на Eurosport от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион ще имат възможността да се насладят на телевизионния дебют на Тина Мазе, настоящата олимпийска и световна шампионка по ски алпийски дисциплини. Супер звездата от Словения, която си взе година почивка от състезанията, ще покаже таланта си на водещ по време на кръговете на Световната купа, които се провеждат във Вал Д'Изер и Оре.Арман Симон, старши вицепрезидент на Eurosport, „Съдържание и продукции", коментира: „Истински успех за всички нас е настоящата ски звезда, Тина Мазе да се сключи по Eurosport. През цялата 2015-а инвестираме изключително много, за да запалим страстта на феновете към невероятните спортни истории, като използваме иновативни технологии и най-добрите коментатори на живо. Възможността настоящата олимпийска и световна шампионка да сподели своето уникално и задълбочено познание за спорта е фантастичен шанс феновете да влязат в света на ски алпийските дисциплини."С включването на Тина Мазе на живо, Eurosport затвърждава позицията си на световен телевизионен лидер в излъчването на водещите олимпийски зимни спортове. Всички най-големи състезания, свързани с 12-те различни зимни спорта, оживяват благодарение на световното ниво на експертизата на консултантите на канала, като звездите от ски скоковете Мартин Шмит и Адам Малаз.„За мен е чест да вляза в ролята на водещ този уикенд по Eurosport, домът на зимните спортове

Михаил Миков: Майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно

http://www.cross.bg/mikov-bulgariya-detza-1491435.html

/КРОСС/„Всеки месец майките на деца от 1 до 2 години са ощетени по 80 лв. месечно (960 лв. годишно), а семействата на децата с трайни увреждания по 54 лв. месечно (648 лв. годишно) от необвързването на минимална заплата и социални плащания". Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на "БСП - лява България" лидерът на левицата Михаил Миков. „Майките пожелаха друга държавна политика, насочена към най-малките, към бъдещето на България, към родителите, които имат смелостта да имат и отглеждат деца", каза още той. Председателят на БСП добави, че данните на Министерство на здравеопазването за раждаемостта през първите пет месеца на тази година са трагични. „В сравнение със същия период за миналата година, у нас сега са се родили 1776 бебета по-малко. Раждаемостта е спаднала с цели 7,4% или 74 промила - мисля, че и тук също сме европейски шампиони", каза още лидерът на социалистите. Михаил Миков припомни някои от основните предложения на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ по Бюджета за 2016 г., които управляващите са отхвърлили - увеличение на средномесечния доход за придобиване право на семейни помощи; увеличение на гарантирания минимален доход (ГМД - непроменян от 7 години) от 65 лв. на 75 лв.; увеличение на месечната добавка за отглеждане на деца с трайни увреждания от 240 лв. на 294 лв

Магистрати в тоги с безпрецедентна демонстрация пред Съдебната палата

http://www.mediapool.bg/magistrati-v-togi-s-bezpretsedentna-demonstratsiya-pred-sadebnata-palata-news242985.html

Безпрецедентна демонстрация направиха съдии от Върховния касационен съд, Софийския районен съд, Софийския градски съд и други.  В петък вечер около 18. 30 ч. магистратите излязоха от Съдебната палата, облечени със съдийските си тоги с обръщение, в което те поискаха подкрепа от техни колеги юристи, преподаватели, студенти и граждани. Съдиите настояха да бъде проведен час по-скоро належащия разговор за съдебна реформа в страната. Демонстрацията бе обявена като "събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа".   Сред съдиите беше и председателят на ВКС Лозан Панов, който по-рано днес в словото си по повод 135-годишнината от създаването на институцията, призова: „Нека кажем не на страна и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: Стига вече толкова!" Освен ръководителя над ВКС от там присъстваха над 25 магистрати. Сред тях Борислав Белазелков, Капка Костова, Албена Бонева, Галина Захарова, Емилия Василева, Елена Авдева, Таня Митова, Галина Тонева, Валя Алексиева, Евгений Стайков и други. Съдия Весислава Иванова от Софийският апелативен съд обясни, че те са излезли, за да покажат, че искат държавността да бъде защитена. Пред Съдебната палата на дискусия с колеги и граждани излязоха и съдиите Мирослава Тодорова и Нели Куцкова. Вече бившият правосъден министър Петко Петков пък застана до колегите си от Софийския районен съд. Съдиите останаха кратко на стълбите и получиха подкрепа от събралите се граждани под формата на продължителни аплодисменти и скандирания: "Ние сме с вас" и "Горди сме". На тези възгласи върховният съдия Борислав Белазелков извика: "И ние имаме нужда от вас" и помаха на студентите по право. Сред подкрепилите магистратите адвокати бяха безспорни авторитети като Даниела Доковска, Ина Лулчева, Емилия Недева, Боряна Мусева и други.   Освен съдии, юристи и студенти по право, които излязоха на демонстрация в петък за трета поредна вечер се проведе и протест на граждани, които изразиха недоволството си от орязаните конституционни промени, одобрени от парламента на второ четене в сряда. Гражданите традиционно се събраха пред парламента в петък вечер. Около 19 часа протестното шествие пристигна пред Съдебната палата. Дмонстрантите, вместо музика, пускаха от тонколоните речта на председателя на ВКС Лозан Панов по повод 135-годишнината на ВКС. Приближаващото се към съдийската сбирка шествие заръкопляска бурно и в отговор получи аплодисментите на юристите. Веднага след пристигането на протестиращите магистратите се оттеглиха и недоволните хора започнаха да викат "Оставка!", "Мафия! и "Ти си го избра!" по аналогия с изтеклата в записи, правени вдома на премиера Бойко Борисов в Банкя, фраза на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към Борисов по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров.   Присъстващите на шествието студенти-юристи коментираха, че участват в протеста, за да покажат, че са свидетели на корупция и не искат да започват да работят в такава съдебна система. Те защитиха бившия правосъден министър Христо Иванов като лице на промяната в съдебната система. "В тази държава управлява мафията и тя реално определя какво се случва, и тя законодателства, и тя обвинява. На всички е ясно, че държавата не изпълнява най-важния член от Конституцията, а той е, че суверен е народът", коментира участник в демонстрацията пред БНР. "Каузата е една и съща - реформа в съдебната система. Ако трябва радикални промени - в противен случай нищо не става. Виждате 25 години тъпчем на едно место - даже от зле по-зле ставаме", посочи друг. Подобна демонстрация на съдии в тоги е безпрецедентна в българската история. До момента магистратите са излизали в защита само на уволнената им по политически причини колега Мирослава Тодорова. През 2012 година обаче те се събраха около сградата на ВСС. Тодорова бе махната от системата заради разпрата й със тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сега отново решение на ГЕРБ става повод за магистратски протест, а по-рано през деня Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с много остра позиция срещу решението на парламента за разпределението на квотите в бъдещия Висш съдебен съвет   "Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна", обявиха от ССБ. Според съдиите в организацията управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България. "(Предложения) за промени в Конституцията, гарантираха не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, даваха реален шанс на почтените и действително независимите съдии, но бяха отхвърлени", се казва в позицията. Парламентът гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8. Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия. Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд. "Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо, без да е гарантирано, че съдът е независим", се казва в позицията на ССБ.

Съдии, юристи, студенти и протестиращи излязоха на улицата в подкрепа на реформата

http://www.mediapool.bg/sadii-yuristi-studenti-i-protestirashti-izlyazoha-na-ulitsata-v-podkrepa-na-reformata-news242985.html

В подкрепа на съдебната реформа в петък вечерта на улицата излязоха съдии, юристи, студенти по право и граждани, които за трета вечер изразяват недоволството си от орязаните конституционни промени, одобрени от парламента на второ четене в сряда. Символичният протест започна със сбирка в 18.30 часа на около двадесет съдии - от районни до върховни магистрати, облякоха тогите си и излязоха на улицата пред Съдебната палата да дискутират със студенти по право, граждани и адвокати необходимостта от независимост на съдебната власт. На събранието на съдиите, които нямат право на стачка, беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и съдиите Мирослава Тодорова и Нели Куцкова, адвокатите Даниела Доковска, Ина Лулчева и лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, която също е юрист. До колегите си от районен съд София застана бившият зам.-министър на правосъдието Петко Петков. Около 19 часа пред Съдебната палата пристигна и протестното шествие, което както и предишните вечери се бе събрало пред парламента и блокира движението по бул. "Цар Освободител". Придвижвайки се към Съдебната палата демонстрантите, вместо музика, пускаха от тонколоните речта на председателя на ВКС Лозан Панов по повод 135-годишнината на ВКС. Приближаващото се към съдийската сбирка шествие заръкопляска бурно и в отговор получи аплодисментите на юристите. Веднага след пристигането на протестиращите магистратите се оттеглиха и недоволните хора започнаха да викат "Оставка!", "Мафия! и "Ти си го избра!" по аналогия с изтеклата в записи, правени вдома на премиера Бойко Борисов в Банкя, фраза на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към Борисов по адрес на главния прокурор Сотир Цацаров. Присъстващите на шествието студенти-юристи коментираха, че участват в протеста, за да покажат, че са свидетели на корупция и не искат да започват да работят в такава съдебна система. Те защитиха бившия правосъден министър Христо Иванов като лице на промяната в съдебната система. "В тази държава управлява мафията и тя реално определя какво се случва, и тя законодателства, и тя обвинява. На всички е ясно, че държавата не изпълнява най-важния член от Конституцията, а той е, че суверен е народът", коментира участник в демонстрацията пред БНР. "Каузата е една и съща - реформа в съдебната система. Ако трябва радикални промени - в противен случай нищо не става. Виждате 25 години тъпчем на едно место - даже от зле по-зле ставаме", посочи друг. Включването на съдиите по нестандартен начин в протеста не е първата проява на недоволство от системата,в която работят. През юли 2012 година стотици излязоха на протест заради политическото уволнение на съдия Мирослава Тодорова от съдебна система, извършено от предишния Висш съдебен съвет. Тодорова бе махната от системата заради разпрата й със тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сега отново решение на ГЕРБ става повод за магистратски протест, а по-рано през деня Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с много остра позиция срещу решението на парламента за разпределението на квотите в бъдещия Висш съдебен съвет "Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна", обявиха от ССБ. Според съдиите в организацията управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България. "(Предложения) за промени в Конституцията, гарантираха не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, даваха реален шанс на почтените и действително независимите съдии, но бяха отхвърлени", се казва в позицията. Парламентът гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8. Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия. Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд. "Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо, без да е гарантирано, че съдът е независим", се казва в позицията на ССБ.

Съдии също излизат на улицата заради съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/sadii-sashto-izlizat-na-ulitsata-zaradi-sadebnata-reforma-news242985.html

Съдии обявиха намерението си да се съберат в петък вечерта пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа, става ясно от съобщение на Съюза на съдиите в България. Тъй като магистратите нямат право да стачкуват, тяхното събиране ще се проведе след работно време от 18.30 часа. Те наричат протеста си "събрание" .   "Уведомяваме ви, че на 11 декември 2015г. от 18.30 часа на на адрес: гр. София, бул. "Витоша" № 2, пред Съдебна палата, ще се проведе събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа", гласи съобщение най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите в България (ССБ).   Членове на ССБ са над 900 съдиите от цялата страна или около 40% от всички съдии.   Това е не първата демонстрация на недоволство от страна на съдиите. През юли 2012 година стотици излязоха на протест заради политическото уволнение на съдия Мирослава Тодорова от съдебна система, извършено от предишния Висш съдебен съвет. Тодорова бе махната от системата заради разпрата й със тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.   Сега отново решение на ГЕРБ става повод за магистратски протест. Едновременно с това днес ще е третият ден на граждански протести заради "опрасканата" съдебна реформа.   В четвъртък ССБ излезе с много остра позиция срещу решението на парламента за разпределението на квотите в бъдещия Висш съдебен съвет   "Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Гласуването в Народното събрание показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна", обявиха от ССБ. Според съдиите в организацията управляващите политически партии ясно са показали с решението, че независима съдебна система не само не им е нужна, а дори е нежелана от мнозинството политици в България. "(Предложения) за промени в Конституцията, гарантираха не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, даваха реален шанс на почтените и действително независимите съдии, но бяха отхвърлени", се казва в позицията. Парламентът гласува съдийската колегия да се състои от шестима членове, избрани от съдии и други шестима, избирани от парламента. В колегията намират място и двамата председатели на върховните съдилища, които обаче не се избират от съдиите, а от ВСС със санкцията на президента. Така представителите на съда остават в малцинство 6 на 8. Всичко това се случи за сметка на разпределението в прокурорската колегия, където членовете, избирани от прокурори са пет, колкото са и представителите на парламента. Решаващият глас тук е на главния прокурор, който е единадесетият член на тази колегия. Така той, на практика, получава правото да кадрува безпроблемно в своята колегия. Крайният резултат от конституционната реформа е зависима изцяло от главния прокурор прокурорска колегия и зависим от политическата квота съд. "Уважаеми граждани, поради изложените причини всички ние ще плащаме и търпим скъпо, но манипулирано правосъдие, финансирана от държавата корупция, съдебна система, в която добрите съдии, прокурори и следователи трудно могат да работят качествено и във ваш интерес. Благоденствието на развитите общества се основава на равенството пред закона, а то е непостижимо, без да е гарантирано, че съдът е независим", се казваше в позицията на ССБ.

Условна присъда за телефонен измамник, измъкнал 1000 лв. от възрастна жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168599



Условна присъда постановиха магистрати за 34-годишен телефонен измамник, ужилил баба с 1000 лв. По внесен обвинителен акт от Районната прокуратура във Велико Търново, Асен Л. беше осъден на две години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от четири години.
Съдът призна мъжа за виновен за това,
Условна присъда постановиха магистрати за 34-годишен телефонен измамник, ужилил баба с 1000 лв. По внесен обвинителен акт от Районната прокуратура във Велико Търново, Асен Л. беше осъден на две години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от четири години. Съдът призна мъжа за виновен за това,

Павлова: Всички кметове са равни, работим с тях в сътрудничество

http://pik.bg/павлова-всички-кметове-са-равни-работим-с-тях-в-сътрудничество-news450779.html

Павлова: Всички кметове са равни, работим с тях в сътрудничество

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проведе работна среща с ръководството на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа (СЕ). Участие взеха президентът Жан-Клод Фрекон, генералния секретар Андреас Кийфер и директора на Конгреса Жан-Филип Бозул, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

Те са на двудневно посещение у нас за заседанието на Бюрото на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, организирано от МРРБ в рамките на българското председателство. Министър Павлова запозна представителите на Конгреса с инициативите, които планираме в рамките на председателството, като през месец март догодина ще се организира конференция, посветена на доброто местно управление.

„България е първата държава от страните членки на Съвета на Европа, акредитирана по реализацията на процедурата по връчване на етикет за иновации и добро управление на общините, с което много се гордеем“, напомни министър Павлова и отбеляза, че натрупания опит можем да споделим и с другите страни членки. По думите й всяка година се увеличава броя на българските общини, които кандидатства и получават етикета, изпълнявайки заложените нелеки критерии, а това само по себе си е добър индикатор за управлението им. Министърът Лиляна Павлова запозна гостите и с резултатите от проведените през месец октомври местни избори, като подчерта, че партията – мандатоносител е успяла е разширила влиянието си, спечелвайки изборите в почти всички областни градове и много от по-малки населени места.

„В същия момент, както го заявява нашия министър-председател, а и аз като министър, отговорен за общините винаги съм казвала и потвърждавам пред вас, че работим много добре с всеки един кмет и общински съвет. За нас изборите са приключена тема

. Всички кметове са равни, работим с тях в сътрудничество, така че да ги подкрепим в техните приоритети и политики“, категорична бе министър Павлова. Тя допълни, че сред важните приоритети за местните власти през новата година е избор на новия състав на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България и определяне на новия и актуален български състав в Съвета на Европа. „Очаквам в дух на много добро сътрудничество с местните власти да определим състава и ръководството на НСОРБ.

В духа на добрата политическа коректност и партньорство, предложението на министър-председателя е НСОРБ да се ръководи от опозиционната, лява, социалистическа партия и ние ще дадем нашата подкрепа за това, за да затвърдим намеренията ни за добро сътрудничество, политическа коректност и последователност, защото приоритетите в рамките на председателството на Съвета и подготовката на България за председателство на ЕС изискват общи усилия и координация“, отбеляза регионалния министър.

По думите й предвидените политики и приоритети трябва да има национален консенсус като основа за търсенето и постигането и на европейски консенсус. Министър Павлова отбеляза, че сред приоритетите на страната ни като председател на съвета, а по-късно и като председател на ЕС, са географското развитие, развитието на големите градове и споделянето на мрежа от инициативи за градско развитие. Представителите на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа дадоха висока оценка за работата на българското правителство и парламент.

„Високо оценяваме и това, че споделяте и разпределяте работата с местните власти и с представителите на партиите от малцинството. Да предложите поста на председател на НСОРБ на опозицията е знак за политическа зрялост в дебатите на местно ниво е и доказателство за факта, че може много лесно да се разбираме като конгрес и представители на управляващото мнозинство“, отбеляза Жан-Клод Фрекон.

По време на срещата бе дебатирана подготовката на мониторинговия доклад за България по изпълнение на Европейската Харта за местно самоуправление, както и българското председателство на съвета, като министър Павлова получи уверение, че от страна на ръководството може да очаква подкрепа и за всяка една от планираните инициативи. „Нашите приоритетите са в пълен синхрон с вашите за 2016 г.“, увери още Жан-Клод Фрекон.

Министър Лиляна Павлова получи и официална покана за сесията на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа през месец март 2016 г. в Страсбург.

Домакинствата с интернет достъп в България достигат 59%

http://www.investor.bg/web/456/a/domakinstvata-s-internet-dostyp-v-bylgariia-dostigat-59-207663/

Все повече потребители ползват мрежата за покупки, а близо половината от предприятията имат собствен сайт

Домакинствата у нас с достъп до интернет достигат 59% през 2015 г.

http://www.investor.bg/web/456/a/domakinstvata-u-nas-s-dostyp-do-internet-dostigat-59-prez-2015-g-207663/

Все повече потребители ползват мрежата за покупки, а близо половината от предприятията имат собствен уеб сайт

Прокуратурата в Габрово предаде трима мъже на съд за изнудване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168582



Районната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за изнудване и нарушаване неприкосновеността на жилище. Обвинението срещу Даниел Я. , Георги Ц. и Ярослав Р. е за това, че на 21 март 2013 г. проникнали в къща в габровското село Райновци и започнали да изнудват стопанина.
Районната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу трима мъже за изнудване и нарушаване неприкосновеността на жилище. Обвинението срещу Даниел Я. , Георги Ц. и Ярослав Р. е за това, че на 21 март 2013 г. проникнали в къща в габровското село Райновци и започнали да изнудват стопанина.

Турция твърда: Не изтегля военните си от Ирак

http://www.cross.bg/irak-erdogan-tyrtziya-1491433.html

/КРОСС/Турция няма да изтегли войските си от Ирак. Този коментар направи президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган в отговор на ултиматума на Ирак от 48 часа Анкара да изтегли военните си. Външното министерство на Ирак заяви, че турските сили са влезли на иракска територия без знанието на Багдад, който гледа на тяхното присъствие като "враждебен акт". Турският президент Реджеп Таийп Ердоган Ердоган коментира, че войските са били разположени през 2014 година в отговор на молба от страна на иракското правителство. Той подчерта, че военният контингент не включва бойни сили. "Нашите военни бяха изпратени в Ирак с цел обучение на местните войски. Турция не иска да допринася за ескалиране на напрежението. Ние ще бъдем търпеливи. Аз вярвам, че нашето търпение ще затвърди нашите дипломатически отношения", заяви Ердоган. Багдад затвори своето търговско представителство в Истанбул в знак на протест срещу присъствието на части на въоръжените сили на Турция в Ирак. Ердоган обяви, че тристранна среща с участието на отговорни представители от Турция, САЩ и автономния район на Иракски Крюдистан, ще се състои на 21 декември.    

Министър Лиляна Павлова: Всички кметове са равни

http://www.cross.bg/pavlova-mestnite-vlasti-1491434.html

/КРОСС/Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проведе работна среща с ръководството на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа (СЕ). Участие взеха президентът Жан-Клод Фрекон, генералния секретар Андреас Кийфер и директора на Конгреса Жан-Филип Бозул. Те са на двудневно посещение у нас за заседанието на Бюрото на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа, организирано от МРРБ в рамките на българското председателство. Министър Павлова запозна представителите на Конгреса с инициативите, които планираме в рамките на председателството, като през месец март догодина ще се организира конференция, посветена на доброто местно управление. „България е първата държава от страните членки на Съвета на Европа, акредитирана по реализацията на процедурата по връчване на етикет за иновации и добро управление на общините, с което много се гордеем", напомни министър Павлова и отбеляза, че натрупания опит можем да споделим и с другите страни членки. По думите й всяка година се увеличава броя на българските общини, които кандидатства и получават етикета, изпълнявайки заложените нелеки критерии, а това само по себе си е добър индикатор за управлението им

IAB предлага Майсторски клас за дигитален маркетинг

http://www.vesti.bg/tehnologii/iab-predlaga-majstorski-klas-za-digitalen-marketing-6047000

Майсторският клас за дигитален маркетинг ви дава възможност да придобиете знания и умения за бизнеса и комуникацията в дигитална среда

Условна присъда за мним посредник за гурбет в Англия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168587

Условна присъда получи мним посредник за работа във Великобритания. Районният съд в Благоевград даде 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок на Иван Н. за измама. В края на 2013 г. той взел от двама мераклии за гурбет в чужбина общо 1089 лв. Обещал им, че ще ги уреди на работа в оранжерия за цветя. За
Условна присъда получи мним посредник за работа във Великобритания. Районният съд в Благоевград даде 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок на Иван Н. за измама. В края на 2013 г. той взел от двама мераклии за гурбет в чужбина общо 1089 лв. Обещал им, че ще ги уреди на работа в оранжерия за цветя. За "услугата" им взел по 330 лв.

Евростат: Домакинствата в България с най-лошо материално положение в ЕС за 2014 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168588

През 2014 година фактическото индивидуално потребление на глава от населението в стандарти на покупателната способност в ЕС е било най-ниско в България – 51% и най-високо в Люксембург - 141%, сочат данните на Евростат. Европейската служба отбелязва, че фактическото индивидуално потребление е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата.
През 2014 година фактическото индивидуално потребление на глава от населението в стандарти на покупателната способност в ЕС е било най-ниско в България – 51% и най-високо в Люксембург - 141%, сочат данните на Евростат. Европейската служба отбелязва, че фактическото индивидуално потребление е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата.

Прокуратурата освободи срещу хиляда лева стрелеца от бул. "Черни връх"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667908_prokuraturata_osvobodi_sreshtu_hiliada_leva_streleca/?ref=rss


Прокуратурата вчера освободи от ареста Ивайло Младенов, който в понеделник стреля по двама души на столичния бул. "Черни връх", срещу гаранция от хиляда лева. 

Софийската районна прокуратура е преценила, че има достатъчно събрани доказателства по делото и не е нужно да изтича целият срок от прокурорското задържане за 72 часа, което се налага при необходимост от довеждане на обвиняем пред съда. Освен това според обвинението няма опасност Младенов да се укрие или да извърши ново...

IAB предлага Майсторски клас за дигитален маркетинг

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/iab-predlaga-majstorski-klas-za-digitalen-marketing-6047000

Майсторският клас за дигитален маркетинг ви дава възможност да придобиете знания и умения за бизнеса и комуникацията в дигитална среда

Цацаров: Съдебна реформа не се прави със скандали

http://pik.bg/цацаров-съдебна-реформа-не-се-прави-със-скандали-news450778.html

Цацаров: Съдебна реформа не се прави със скандали

Съдебна реформа не се прави със скандали. Това заяви днес в град Девня главния прокурор Сотир Цацаров.

„Съдебна реформа не се прави с поставяне на въпроса дали една квота тук или една бройка тук може да реши генералния въпрос. Ако това е генералния въпрос – дали в прокуратурата или по-скоро в прокурорската колегия да има една политическа квота повече, това какво ще промени. Къде е логиката да има независим орган на съдебната власт, в чието управление доминира политическата квота”, посочи Сотир Цацаров.

Във връзка с изказването на Лозан Панов, Цацаров коментира, че няма да разговаря с него чрез медиите. На въпрос на журналисти, вярна и е информацията, че скоро Христо Иванов ще бъде разследван, Сотир Цацаров отговори, че това е безумна спекула. Според него, главната интрига от това как главния прокурор диктува на премиера за всичко останало е доста елементарна интрига.

„Защо трябва да стане ясно ако това е истина че решенията се взимат по този начин едва след оставката как работихме през цялото време ако тези героично постъпки трябваше да бъдат извършени защо не бяха казани във времето на цялата работа, защо не бяха казани по време на заседание на Министерски съвет. Аз зная начина, по който са се правили диалози в мое и в присъствието на г-н Иванов, както и в присъствието на председателите на върховните съдилища в кабинета на министър-председателя по този повод. Не съм с впечатления, че някой му е диктувал решения. Ако г-н Иванов е с такива впечатления, ако това оправдава чест от постъпките му или го прави по-благороден – не това е начина”, посочи още Сотир Цацаров. Във връзка с протестите, които се провеждат в София след оставката на министър Христо Иванов, Сотир Цацаров коментира, че всеки и ма право да протестира.

Таня Христова участва днес в дискусионния форум "Общините през програмен период"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535866

Кметът на община Габрово Таня Христова участва днес в дискусионния форум „Общините през програмен период 2014 – 2020“, организиран от Националното сдружение на общините в Република България. В събитието ще участват ключови за общините министри, които ще представят не само възможностите на европейските фондове, но и други актуални въпроси, изискващи обединяване на усилията на централната и местната власт. Във форума ще се включат кметовете и председателите на общински съвети на повече от 200 общини. Форумът съвпада и с тематично заседание на Бюр...

Добрич е на седмо място в Индекс на местната система за почтеност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535871

Добрич е на седмо място между всички 28 областни града в страната в класация за почтеност на местно ниво. Изследването е направено за края на 2014 и 2015 г. от Асоциация „Прозрачност без граници" и нейните партньори в областните центрове. Проектът се нарича „Индекс на местната система на почтеност" и се реализира в рамките на три години със съдействието на Фондация „Америка за България". Той е продължение на аналогичен, осъществен преди години в национален план. През първата година на инициативата са направени проучвания и оценки на 9 участници...

България разхищава две трети от минералната си вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=308713

България е на второ място по находища на минерални води в света след Исландия, твърдят експерти. Но за съжаление, по-голямата част от този ресурс се пилее, съобщи наскоро екоминистър Ивелина Василева. В страната се губят около 2/3 от минералните води.

Евростат: Домакинствата в България най-бедни в ЕС за 2014 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168566

През 2014 година фактическото индивидуално потребление на глава от населението в стандарти на покупателната способност в ЕС е било най-ниско в България – 51% и най-високо в Люксембург - 141%, сочат данните на Евростат. Европейската служба отбелязва, че фактическото индивидуално потребление е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата.
През 2014 година фактическото индивидуално потребление на глава от населението в стандарти на покупателната способност в ЕС е било най-ниско в България – 51% и най-високо в Люксембург - 141%, сочат данните на Евростат. Европейската служба отбелязва, че фактическото индивидуално потребление е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата.

Условна присъда за телефонен измамник, ужилил баба с 1000 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535865

Условна присъда постановиха магистрати за 34- годишен телефонен измамник, ужилил баба с 1000 лв. По внесен обвинителен акт от Районната прокуратура във Велико Търново, Асен Л. беше осъден на две години лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от четири години. Съдът   призна мъжа   за виновен за това, че на 20 май тази година в град Дебелец, заблудил баба, че синът й  е пострадал  и трябва да му се направи операция в Пирогов. Така измамникът измъкнал от жената 1000 лв. Съдът разгледа делото по реда на съкратено съдебно след...

Няма промяна при общинските съветници на реформаторите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535874

Административният съд в Стара Загора потвърди решението на Общинската избирателна комисия за избиране на общински съветници от листата на Реформаторски блок. Делото бе образувано по жалба на кандидати за общински съветници от листата на коалиция „ Реформаторски блок ", ПП „ГЕРБ"; коалиция „ Народен съюз "; Местна коалиция „ Истината за Стара Загора "; против Решение № 319-26-МИ/НР от 26.10.2015г на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Стара Загора за избиране на общински съветници в Община Стара Загора. В мотивите си съдът посочва, че с оглед ...

Новото разписание на влаковете влиза в сила от 13 декември

http://pik.bg/новото-разписание-на-влаковете-влиза-в-сила-от-13-декември-news450775.html

Новото разписание на влаковете влиза в сила от 13 декември

От 13 декември (неделя) влиза в сила новия График за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД.

В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната. С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два международни бързи влака между София и Белград, в състава на които ще се движат и директни спални вагони между София и Москва през Будапеща – Братислава – Варшава – Минск. През летния сезон от м. юни до м. септември в състава на тези влакове ще пътува вагон между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат до Варна и Бургас, както и в обратната посока, съобщиха от БДЖ.

Два международни влака с ново разписание ще пътуват между София и Будапеща, които ще преминават през Румъния по моста „Нова Европа”. Това са т. нар. влакове „Бонония”, за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за пътниците. Чрез тази оферта желаещите да пътуват с тези влакове ще могат да ползват преференциални цени при предварително закупуване на билет. Двата международни влака, които ще се движат между София и Будапеща, ще пътуват през нощта на територията на България между гарите София и Видин. Композицията на тези влакове ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава им ще бъдат включени и вагони по направлението София – Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на два допълнителни бързи влака със задължителна резервация, които ще пътуват между София и Русе разпределителна („Дунав”). От Централна гара София влакът ще заминава в 15:30 ч. и ще пристига в Русе разпределителна в 21:41 ч.

От Русе разпределителна влакът ще тръгва в 06:15 ч. и ще пристига в София в 12:23 ч. От Русе за София ще пътува и бърз влак, който ще заминава от Русе в 13:15 ч. и ще пристига в София в 19:25 ч. С новия График за движение на влаковете ще бъде възстановена директната връзка между Пловдив и Димитровград, като след приключилите ремонтни дейности в региона вече няма да се налага пътниците да се прекачват на гара Първомай.

Поради завършване на процеса по електрификация в участъка, три бързи влака, които пътуват между София и Пловдив, вече ще се движат по удължен маршрут между София и Димитровград. В региона ще бъде увеличен броят на крайградските влакове, като в най-натоварените часове те ще се движат на интервал от 1 час. Допълнителни влакове ще пътуват и по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище.

От гара Септември ще заминава влак в 16:50 ч., който ще пристига в Добринище в 21:55 ч. От гара Добринище влакът ще тръгва в 18:50 ч. и ще пристига в Септември в 23:25 ч. През летния сезон (от 28-и април до 23-и септември) в новото разписание е предвидено да се движат и два бързи влака със задължителна резервация между София и Варна („Варна”).

От Централна гара София влакът ще заминава в 14:15 ч. и ще пристига във Варна в 21:25 ч., като този влак ще пътува само в петъчните дни. От гара Варна влакът ще тръгва в 12:20 ч. и ще пристига в София в 19:40 ч., като ще се движи само в неделните дни. През летния сезон ще се движат и директни влакове между Русе и Бургас (от 1-и юни до 31-и август), както и между Пловдив и Варна (от 1-и април до 1-и ноември). През 2016 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 600 влака, от които: 20 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 10 бързи влака със задължителна резервация (от които два сезонни през дните петък и неделя, както и два целогодишни през дните петък и събота), 74 бързи влака, 145 пътнически влака и 351 крайградски пътнически влака.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав. С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински ръководства.

Голяма част от направените промени в новия График за движение на влаковете са съобразени именно с постъпили предложения и молби от страна на областни и общински администрации, друга част – с обосновани искания на редовни клиенти, а трети – са свързани с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав, както и са съобразени с извършваните ремонтни дейности в различни железопътни участъци на страната. В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.

Набелязват уязвимите след либерализирането на пазара на ток и как да се защитят

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535867

Договорена е работна програма за първото полугодие на 2016 г. за определяне на групата на уязвимите потребители и възможностите за тяхната защита от пикове в цените с въвеждането на либерализацията на електроенергийния пазар. Това каза при официалното откриване на първата демонстрационна сесия на Българската независима енергийна борса Клаус-Дитер Борхард, директор за вътрешния енергиен пазар в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Борхард: Енергийната борса е с ключово значение за икономиката, не бива да е в ущърб на хората...

Фрог око: Немци разкриват убийство у нас с невиждан робот

http://frognews.bg/news_103505/Frog-oko-Nemtsi-razkrivat-ubiistvo-u-nas-s-nevijdan-robot/

Финансиране за няколко 3D проектора, които да пресъздават в детайли случки от местопрестъпленията търсят в МВР. Единичната цена на устройството е 90 000 евро, научи Фрог нюз от криминалисти. Макар във вътрешното ведомство да нямат пари дори за ДНК тестове и пудри за сваляне на отпечатъци, криминалистите мечтаят за високотехнологични роботи, които да им помагат при разследване на престъпленията.

Разкриха данъчна измама на търговско дружество за 3 000 000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168568

Служители на ГДБОП, НАП и прокурори от звеното за борба с данъчни престъпления в Специализираната прокуратура извършиха претърсвания и изземвания на три адреса на българско търговско дружество в градовете София, Варна и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Установено е, че въпросното дружество е намалявало данъчните си задължения,
Служители на ГДБОП, НАП и прокурори от звеното за борба с данъчни престъпления в Специализираната прокуратура извършиха претърсвания и изземвания на три адреса на българско търговско дружество в градовете София, Варна и Ловеч, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Установено е, че въпросното дружество е намалявало данъчните си задължения,

Съд. Разум. Държавност.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667872_sud_razum_durjavnost/?ref=rss


"Дневник" публикува словото на доцент Кристиан Таков, което той отправи пред съдиите от Върховния касационен съд в петък по повод 135-та годишнина на институцията. Текстът е публикуван и в личния блог на Таков.


Преди всичко, да поясня анонса на това, за което ще говоря: става дума за Върховния касационен съд, за здравия разум и за българската държавност.

Държавността е усещането за смисъл от това , да живеем заедно на едно място с още няколко милиона души....

Застреляха хондураски национал (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_605789.html

Футболистът от националния отбор на Хондурас и играч на местния клуб Олимпия (Тегусигалпа) Арнолд Пералта е бил застрелян на паркинга пред търговски център в родния си град Ла Сейба, съобщава bTV. По тялото на 26-годишния играч са открити множество прострелни рани. По предварителна информация, стрелба по Пералта, който се е намирал в компанията на няколко свои приятели, е открита от човек на мотоциклет, който е преминал наблизо край тях. Не всички изстрели на престъпника обаче са попаднали в тялото на футболиста, но пък се допълва, че нито един от хората в групата или пък случайно преминаващи няма пострадал. За момента полицията няма информация какви са мотивите за убийството на футболиста, а на местопрестъплението са открити девет гилзи. Пералта има 24 мача за националния отбор на страната си, а в Европа е носил фланелката на славния шотландски клуб Глазгоу Рейнджърс за един сезон.

Времето на 12 декември: Слънцето отново ще се покаже

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535863

Прогноза за 12 декември, съботаПрез нощта от запад ще започне разкъсване и намаление на облачността. Сутринта над Западна и Централна България, а около и след обяд и над източните райони времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен западен вятър. В сутрешните часове на отделни места, главно в низините и котловините видимостта ще бъде намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3 и 2 градуса, максималните стойности ще се покачат до 5-10 градуса. Атмосферното налягане е по-в...

Борисов: Който нарушава стабилността, да си спомни, когато загубата на държавата беше 10 млрд. лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168564

Почти не минава ден, в който в България на посещение да не са президенти, премиери, еврокомисари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на София Тех Парк, предаде "Фокус". "В страната се случват неща, които цели поколения или са ги мечтали, или не са мислели, че ще се случат. Радвам се на приятелството,
Почти не минава ден, в който в България на посещение да не са президенти, премиери, еврокомисари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на София Тех Парк, предаде "Фокус". "В страната се случват неща, които цели поколения или са ги мечтали, или не са мислели, че ще се случат. Радвам се на приятелството,

Танев ще пита първо премиера, ако РБ поиска оттеглянето му

http://www.cross.bg/tanev-baza-borisov-1491431.html

/КРОСС/Дори Реформаторският блок да поиска да се оттегли от кабинета, просветният министър Тодор Танев ще пита първо премиера Бойко Борисов дали да го направи. Това призна самият той в кулоарите на парламента. „Когато видя, че Реформаторският блок, в смисъл и петте партии, и и Гражданският съвет, поискат оставка от мен, тогава ще отида да говоря с Бойко Борисов по този въпрос. На мен лично никой нищо не ми е казвал директно в очите", коментира проф. Танев. „Аз си гледам работата, мисля, че имам чудесен екип, много твърдо стоим. Правим каквото можем в една трудна обстановка, с толкова много законопроекти - пет, с всичко, което трябва да правим и във висшето образование - намаляване броя на университетите. Сега вече ще имаме законовата база за тяхното федериране. За многото професори, които се навъдиха, вече имаме законовата база. Въпрос на месец е да мине в парламента, което внесохме още през април - Закона за развитие на академичния състав. Оперативната програма върви. В този смисъл единственото, което мога да кажа, е, че министерството, не аз, стои напълно стабилно", посочи Тодор Танев.  

Пловдивска област е готова за зимата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535868

Област Пловдив е готова за всички изненади, които може да ѝ поднесе зимата. Това  стана ясно, след като членовете на Областния щаб за изпълнение на плана за защита на населението при бедствия и кметовете на общините в областта предадоха докладите си, свързани с организацията и подготовката на населените места за действия при усложнена зимна обстановка. „Взети са всички мерки за намаляване на последствията за населението и осигуряване на нормално функциониране на инфраструктурата. Язовирите са в нормално състояние, има сключени договори с ...

Видин с готова стратегия за развитие на социалните услуги

http://vidin.actualno.com/vidin-s-gotova-strategija-za-razvitie-na-socialnite-uslugi-news_512875.html

Областна стратегия за развитие на социалните услуги във Видинския регион за периода 2016-2020 година съгласува и прие на свое заседание Областният съвет за развитие, съобщава "Дарик нюз". „В новата социална стратегия дейностите са насочени към изпълнението на три стратегически цели за три основни целеви групи - децата, пълнолетни лица с увреждания и в риск и възрастните хора, с акцент върху грижите за самотно живеещите", обясни в презентацията на стратегията Пролет Гошева, главен експерт

Лозан Панов: Сигурно ще бъда обявен за атентатор, но нека извикаме силно: Стига вече толкова!

http://society.actualno.com/lozan-panov-sigurno-shte-byda-objaven-za-atentator-no-neka-izvikame-silno-stiga-veche-tolkova-news_512880.html

Сигурно на мнозина ще им се стори, че съм голям наивник, че се надявах това честване да се превърне в двоен празник, който да надхвърли рамките на институцията. Става дума за гласуваните промени в Конституцията на Република България от парламента преди два дни, с които трябваше да започне връщането на властта в институциите, тоест разрушаването на статуквото. Така започна речта си председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, произнесена на тържеството по повод 135 години от

Микробен часовник безгрешно определя времето на смъртта

http://interest.actualno.com/mikroben-chasovnik-bezgreshno-opredelja-vremeto-na-smyrtta-news_512865.html

Учените откриха универсален часовник, който определя времето на смъртта – независимо от типа почва, в която е открит трупът, времето на годината или дори вида бозайник, към който принадлежи починалият. Този часовник се състои от бактерии и гъби, различни видове от които с неизменна точност започват да се размножават върху разлагащия се в природни условия труп. Новият точен инструмент на криминалистите е описан в сп. Science. Когато трупат попадне на земята, дивата природа получава гигант

Ел Чапо заплаши да унищожи „Ислямска държава“

http://america.actualno.com/el-chapo-zaplashi-da-unishtoji-isljamska-dyrjava-news_512881.html

Избягалият от затвора по зрелищен начин мексикански наркокрал Хоакин Гузман – Ел Чапо е заплашиш да унищожи „Ислямска държава“, ако джихадистката групировка продължава да унищожава пратки за наркотици на неговия картел за Близкия изток. Така поне твърди уебсайтът cartel.blog, цитиран от западни медии. Медията твърди, че разполага с обръщение, което Ел Чапо изпратил в скриптиран мейл до главатаря на ИД Абу Бакар ал-Багдади. В мейла пише: „Моите хора ще ви унищожат. Светът

Българите по света подкрепиха "Златната ябълка"

http://frognews.bg/news_103504/Balgarite-po-sveta-podkrepiha-Zlatnata-iabalka/

В края на м. ноември 2015г. екипът на „Златната ябълка“ отбеляза успешната премиера на трейлъра на първата анимационна сага, базирана на българските фолклор и митология. Само за две седмици, българската и английската версии на трейлъра общо събраха над 350 000 гледания в интернет, които го превърнаха в световно събитие.

Възможно е поскъпване на тока за домакинствата следващата година

http://www.cross.bg/zaraboti-domakinstva-pazara-1491432.html

/КРОСС/Възможно е поскъпване на тока за домакинствата при освобождаване на пазара на енергия. Прогнозата е на Клаус-Дитер Борхард, директор за вътрешния енергиен пазар в Европейската комисия.  Щом пазарът заработи обаче, цените ще се нормализират и дори могат да паднат под сегашните нива. Дотогава обаче Еврокомсията препоръчва съраната ни да вземе мерки в подкрепа на най-уязвимите групи от обществото. България е сред първите страни в Европа по брой на енергийно бедни домакинства. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че основен приоритет ще бъде именно подкрепа на тези домакинства, но не уточни в какво ще се изразява тя. Всичко това стана ясно по време на откриването на българската енергийна борса, която тестово ще заработи днес. Целта ѝ е да направи пазара на електроенерия по-прозрачен и по-конкурентен.

9600 лева задигнати от паркиран камион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535862

Неизвестно лице е извършило кражба на мъжка чанта със сумата от 9600 лв и лични документи от незаключена кабина на камион Мерцедес, паркиран в Севлиево. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство...

ЕК ще предложи постоянна европейска гранична полиция на мястото на Фронтекс

http://www.mediapool.bg/ek-shte-predlozhi-postoyanna-evropeiska-granichna-politsiya-na-myastoto-na-fronteks-news242984.html

В резултат на кризата, която изпита Европа тази година с идването на 1,2 милиона мигранти, Европейската комисия (ЕК) ще представи следващата седмица планове за заменяне на граничната служба Фронтекс с постоянна европейска гранична полиция и брегова охрана, която да поеме контрола по външните граници на Европейския съюз, съобщава британският вестник "Файненшъл таймс".   Новината в петък потвърждават и белгийски медии, като се позовават на дипломатически източници и на пасажи от подготвяното от ЕК предложение.   Може да се каже, че това би било най-голямото прехвърляне на национален суверенитет към ЕС, откакто бе създадена единната валута, коментира британският вестник. ЕК ще има последната дума за разполагането на тази гранична полиция, пише "Файненшъл таймс", като се позовава на свои източници от ЕС и документи.   Предвижда се в погранични държави, където се наблюдава прекалена пропускливост (на мигранти), да бъдат изпращани до 2000 европейски граничари. Граничните екипи за бързо реагиране ще се намират в държавите, от които произхождат, и ще бъдат мобилизирани при нужда (подобно на силите за бързо реагиране на НАТО).   Досега въпросът с граничната охрана се разглежда изцяло като национална отговорност.   Новата агенция ще може да депортира хора, които нямат право на престой в Европа. Тя ще бъде подчинена на националното право на държавите членки, на чиято територия изпълнява функциите си.   Държавите ще запазят контрола на границите си, но новата агенция ще извършва надзорна дейност и ще се намесва, ако прецени, че граничната охрана не е адекватна.   Решение за задействане на европейските гранични екипи ще може да бъде отхвърляно в Съвета на ЕС само с квалифицирано мнозинство. Според белгийските медии, цитирани от БТА, предложението изглежда има подкрепата на Германия и Франция, а срещу него се очаква да бъдат Гърция, Кипър, Малта, Испания, Полша и Унгария.   Въвеждането на обща охрана на границите, за каквото настояват Париж и Берлин, е последен опит за спасяване на Шенгенското пространство за свободно пътуване без вътрешни граници и паспорти, пише "Файненшъл таймс".   Сегашната служба Фронтекс има мандат, който й позволява само да координира охраната на границите, а не да я упражнява. Ограниченията пред Фронтекс станаха очевидни по време на тазгодишната миграционна криза. Базираната във Варшава агенция няма право да си купува сама оборудване, нито да наема собствени граничари.

Калфин: Кабинетът е стабилен

http://www.cross.bg/kalfin-vitzepremierut-patriotichniya-1491429.html

/КРОСС/"Не очаквам Реформаторският блок да си оттегли подкрепата, кабинетът е стабилен", заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Добави, че не е чувал за други оставки в Министерския съвет, освен тази на Христо Иванов. По думите му министърът на правосъдието в оставка е трябвало да каже още в началото, че неговият мандат е, за да се бори с главния прокурор. "Той не казваше това допреди оставката, говореше други работи", посочи Калфин. Според него поправките в Конституцията са първата крачка в съдебната реформа и видя, че въпреки забавянето, реформите набират скорост. "В АБВ не сме си променили мнението за съдебната реформа, вече 25 години всякакви чужди съветници ни казват: "Не слагайте политическа шапка на прокуратурата", и 25 години правим едно, а сега започваме да правим друго, само защото някой така е решил", заяви вицепремиерът. Помолен да коментира позицията на председателя на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че вече управлявали ГЕРБ, АБВ и ДПС, Калфин каза, че не е забелязал ДПС да участва във властта, за разлика от Патриотичния фронт, който има зам.-министри и хора на други, макар и по-ниски, позиции в изпълнителната власт.    

Яценюк обеща след десет години да направи Украйна износител на газ

http://www.cross.bg/yatzenyuk-gazprom-iznositel-1491430.html

/КРОСС/ Украинският премиер Арсений Яценюк обеща, че след десет години страната може да спре да внася газ и да се превърне в износител, предаде ТАСС. По време на годишния доклад за работата на правителството, изнесен от него във Върховната рада, Яценюк заяви, че Украйна вече „се избави от руската наркотична газова зависимост, а Русия престана да бъде газов диктатор“. По думите му, кабинетът миналата година е успял да свали цените и да диверсифицира източниците. Що се отнася до отношенията с „Газпром“, Яценюк посочи, че Киев вече „изгодно купува газ в Европа“. „Ако „Газпром“ иска да купуваме газ от него, нека покаже, че е по-конкурентоспособен“, каза още той.

Шойгу: 200 ядрени авиобомби на САЩ има в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_605788.html

Около 200 американски ядрени авиобомби има в Европа. Те са съсредоточени на територията на Белгия, Италия, Германия, Холандия и Турция.  Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости. Той допълни, че в различна степен на готовност са и 310 самолетоносители.  

Община „Тунджа" подготвя нов проект

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535859

Община „Тунджа" кандидатства с проектно предложение по процедура „Подкрепа за предучилищното образование и подготовка на деца в неравностойно положение" по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Планираната продължителност на дейностите по проекта е 24 месеца. Общата стойност е около 427 хил.лева. Проектното предложение е изготвено и при одобрение ще се реализира в партньорство с Центъра за образователни програми и социални инициативи, гр. Ямбол, с Начално училище „ Васил Левски", с. Завой и петте общински детски град...

Светът на кралските особи през 2015 година (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535861

Рекордите на британската кралица Без шумни тържества, топовни салюти, шествия с кораби по Темза, 2015 година влезе в британската история, за да остане там завинаги. На 9 септември в 19.30 часа българско време кралица Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият монарх в родината си, подобрявайки рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория по продължително царуване - 23 226 дни 16 часа и 23 минути. Досущ като кралица Виктория, и Елизабет Втора избегна суетата и шума около това събитие от уважение към паметта на своята предшественичка. Това обаче ...

Вдигат цените за месечен престой в кварталните паркинги

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535864

Месечната цена за престой в общинските паркинги в кварталите да се увеличи. Леките автомобили и джиповете да плащат 40 лева вместо 30, микробусите - 50 вместо 35, а цената за месечен престой на камиони и автобуси да се увеличи от 60 на 70 лева. Предложението е на кмета Иван Портних към Общинския съвет, като промяната ще бъде заложена в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна. Кметът мотивира предложението си с това, че от 1 януари догодина минималната работна заплата ще се увел...

Шойгу: Зоната на влияние на ИД расте, превзети са 70 % от територията на Сирия

http://www.cross.bg/siriya-shoiigy-teroristite-1491427.html

/КРОСС/ Зоната на влияние на „Ислямска държава“ в Сирия се разширява, терористите са превзели близо 70 % от територията на страната. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. „Разширява се зоната на влияние на „Ислямска държава“. Терористите са превзели близо 70 % от територията на Сирия… Броят на терористите достига до 60 хил. души“, каза той. „Съществува заплаха действията им да се пренесат в Централна Азия и Кавказ“, подчерта министърът. По-рано зам.-министърът на военното ведомство Анатолий Антонов заяви, че в редиците на „Ислямска държава“ воюват 25-30 хил. чужденци, сред които и от Русия. ЦРУ определи броя на терористите на 30 хил. души, а иракските власти заявяват за 200 000 терористи. По думите на Шойгу, руската авиация е унищожила в Сирия над 8 хил. обекта от инфраструктурата на терористите. „Общо бойната авиация е извършила около 4 хил. полета и е унищожила над 8 хил. обекта от военната инфраструктура на терористите“, каза той, като подчерта, че в резултат на това ИД понася „съществени щети“. Министърът отбеляза още, че ситуацията в Сирия е демонстрирала, че безпилотните летателни апарати са незаменими в съвременните военни действия

Юристи отказват поста на правосъден министър

http://www.cross.bg/ministur-gerb-pravosuden-1491428.html

/КРОСС/След оставката на Христо Иванов като правосъден министър няколко юристи са отказали да заемат поста, твърди „Труд", позовавайки се на източници от управляващите партии. В момента ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) провеждат сондажи за наследник на Иванов, който да довърши стартиралата реформа. Очакванията са рокадите в кабинета „Борисов 2" да бъдат гласувани от парламента след празниците. Според гербери обаче е възможно да има предложение за нов министър и до края на седмицата. От ГЕРБ заявиха, че ще имат своя номинация за министър отделно от РБ.В същото време върви слух, че вицепремиерката Меглена Кунева и заместникът й в „Движение България на гражданите" Даниел Вълчев са основните претенденти за нов правосъден министър. Според запознати Кунева, която отговаря за силовите ведомства в правителството, искала да поеме още отговорности, както и да прокара провалилия се антикорупционен закон. Вълчев, който бе образователен министър в кабинета „Станишев", е професор по право и се занимава с преподавателска дейност.За овакантения пост се спряга и името на Диана Ковачева, която бе вторият министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ. По нейно време за главен секретар на МП бе назначена Елена Петкова, за която ВАС установи, че има 25 дни изискван стаж при нужни 9 години.

Паркур в кръвта (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/parkur-v-kryvta-video-6046999

Изкуството да преодоляваш единствено с помощта на уменията на човешкото тяло всякакви препятствия при прехода от точка А до точка Б

Темида е с превръзка на очите, но справедливостта винаги има конкретни лица – тези на съдиите

http://www.cross.bg/sudiite-pravosuznanieto-nezavisimostta-1491426.html

/КРОСС/Парламентът отказа да постави ценността на независимостта на съда на най-високото ѝ място, на което цялата европейска цивилизация винаги я е поставяла. И на този отказ не можеше да се реагира с нищо по-малко от моята оставка. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов днес пред журналисти след тържествения пленум по случай 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд. Същото каза той и непосредствено преди това в краткото си приветствено слово в зала Тържествена на Съдебната палата. Изказването му бе изпратено с аплодисменти.  Пред съдиите в залата, президента Росен Плевнелиев, зам. -председателя на парламента Иван Иванов, членове на ВСС и на Конституционния съд, посланици от държави-членки на ЕС, Христо Иванов заяви: „За мен днес е изключителна чест, на прага, напускайки своят пост, с единия крак обратно в гражданското си състояние, като последна своя публична проява да се обърна към вас и да ви поздравя с този великолепен празник и юбилей. Днес, тук с вас в тази институция, която е кивот на правосъзнанието, защото държавността пораства и пониква от правосъзнанието - не просто от правото, а от неговото осъзнаване, от нашата професионална свяст за това що е справедливо. Парадоксално е, че Темида се изобразява с превръзка на очите. Но справедливостта винаги има конкретни лица и това са вашите лица; и тези лица са прекрасни, и затова за мен честта да ви поздравя днес е невероятна

БДЖ пуска допълнителни влакове по някои дестинации в новото си разписание от 13 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168560

От 13-и декември, неделя влиза в сила новия График за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Допълнителни влакове по някои от по-дългите дестинации в страната ще пътуват през 2016 г. Повече възможности за пътуване с международни влакове ще имат клиентите на националния железопътен превозвач с новото разписание.
От 13-и декември, неделя влиза в сила новия График за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Допълнителни влакове по някои от по-дългите дестинации в страната ще пътуват през 2016 г. Повече възможности за пътуване с международни влакове ще имат клиентите на националния железопътен превозвач с новото разписание.

Варненец задвижва колата си с олио

http://www.moreto.net/novini.php?n=308708

Да караш колата си всеки ден, без да се отбиваш до бензиностанция и дори да не знаеш колко струва горивото там? Това е мечтата на всеки шофьор. С това обаче може да се похвали един варненец, който от 10 години кара личната си кола на.

БАБХ бракува 54 кг храни при извънредните проверки за Студентския празник

http://pik.bg/бабх-бракува-54-кг-храни-при-извънредните-проверки-за-студентския-празник-news450772.html

БАБХ бракува 54 кг храни при извънредните проверки за Студентския празник

Българската агенция по безопасност на храните извърши над 400 проверки на обекти и бракува над 54 килограма храни при извънредните проверки за Студентския празник. Едно заведение за обществено хранене на територията на Областна дирекция по безопасност на храните, град Кюстендил е с временно преустановено дейност, поради неспазване на санитарно-хигиенните изисквания, съобщиха от БАБХ.

Проверявани бяха заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси, където се провеждаха тържества по случай празника. Най-честите нарушения, които инспекторите на Агенция откриха са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храните, пропуски в системите за безопасност на храните, както и несъответствия по сградов фонд и оборудване.

В резултат на констатирани нарушения са издадени 25 предписани и са съставени 6 Акта за установяване на административно нарушение. С началото на зимния туристически сезон, БАБХ започва и извънредни проверки в зимните курорти, които ще продължат до края на месец февруари. Превантивно инспектори към Агенцията по безопасност на храните провеждат срещи с бизнеса, където разясняват какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и набелязват мерки и действия, за да се минимализират рисковете от хранителни инциденти през сезона.

Бареков поясни във Фейсбук каква е причината за краха на Реформаторите

http://petel.bg/Barekov-poyasni-vav-Feysbuk-kakva-e-prichinata-za-kraha-na-Reformatorite__137299

Снимка: Булфото, архив Нещата с краха на реформаторите и т.н. съдебна реформа са прости. Няма провал на реформата, защото никога не е...

Внимание, момичета! Новата схема за крадене на профили във "Фейсбук" е като филм на ужасите!

http://petel.bg/Vnimanie--momicheta--Novata-shema-za-kradene-na-profili-vav-Feysbuk-e-kato-film-na-uzhasite--__137300

Кадър Булфото Търновски студентки се оплакаха от хакер, разбил паролите им във фейсбук и ги изнудвал за разголени снимки. Магдалена...

БДЖ пуска допълнителни влакове по някои дестинации в новото си разписание от 13 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168548

От 13-и декември, неделя влиза в сила новия График за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Допълнителни влакове по някои от по-дългите дестинации в страната ще пътуват през 2016 г. Повече възможности за пътуване с международни влакове ще имат клиентите на националния железопътен превозвач с новото разписание.
От 13-и декември, неделя влиза в сила новия График за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД. Допълнителни влакове по някои от по-дългите дестинации в страната ще пътуват през 2016 г. Повече възможности за пътуване с международни влакове ще имат клиентите на националния железопътен превозвач с новото разписание.

Плевнелиев: София тех парк е кауза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535858

Президентът Росен Плевнелиев откри на официална церемония научно-технологичния парк "София тех парк". Заедно с българския президент лентата на първата иновационна екосистема в България прерязаха президентът на Словакия Андрей Киска, министър-председателят Бойко Борисов, министър-председателят на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски, изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова. Церемонията беше в сградата на Иновационн...

Путин нареди руските военни да действат "максимално твърдо" в Сирия

http://www.mediapool.bg/putin-naredi-ruskite-voenni-da-deistvat-maksimalno-tvardo-v-siriya-news242983.html

Президентът на Русия Владимир Путин заповяда на руските военни да действат максимално твърдо в Сирия, но в същото време "да съгласуват действията си с въздушното командване на Израел и командването на коалицията начело със САЩ". "Заповядвам да се действа максимално твърдо. Всички цели, които застрашават руската групировка или сухопътната ни инфраструктура, трябва да се унищожават незабавно", заяви Путин по време на разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната в Москва. Той заяви, че това е предупреждение към "онези, които се опитат пак да организират каквито и да било провокации срещу наши военни". "Ние вече взехме допълнителни мерки по обезпечаване на сигурността на руските военнослужещи и авиобази (в Сирия). Тя е засилена с нови авиационни звена и средства за ПВО“, каза Путин. Той посочи, че е "важно да развиваме сътрудничество с всички държави, реално заинтересовани да бъдат ликвидирани терористите" и съобщи, че руските военни са нанесли съществени щети на терористите в Сирия, което е довело до качествена промяна в ситуацията там. "Действията на Русия в Сирия не са продиктувани от абстрактни геополитически интереси, желание да потренираме или да изпробваме нови оръжейни системи. Основното е да предотвратим заплахата за самата Руска федерация", заяви руският президент. По думите му хора от различни етноси, живеещи в Русия, също участват в акции на терористите, които са създали в Сирия "истински плацдарм", планирайки настъпление "в нови региони". Федералната служба за сигурност междувременно разбивала в Русия все нови "маскирани клетки на различни терористични организации, включително на прословутата ИДИЛ". "Всичко това пряко застрашава Русия и военнослужещите ни в Сирия на първо място бранят своята страна", подчерта Путин. Военният министър Сергей Шойгу съобщи от своя страна, че в Сирия руската авиация е ликвидирала 8000 цели от инфраструктурата на терористите. Владимир Путин настоя пред ръководството на министерството на отбраната за "специално внимание към укрепването на бойния потенциал на стратегическите ядрени сили, реализиране на отбранителните космически програми" и за усъвършенстване на обслужващите ги инфраструктурни системи.

Сметопочистващите фирми отнесли 750 000 лв. глоби от общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535856

Глоби за 750 000 лева е наложила Община Варна на сметочистващите фирми през тази година. Това стана ясно от думите на шефа на дирекция „Опазване на обществения ред” Николай Няголов, който пред  съветниците от комисията „Благоустройство и комунални дейности” призна, че много трудно се установяват и санкционират фирмите и гражданите, които изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места. Обикновено те правят това през нощта в местности край Варна или в близост до горски масиви. Три акта са съставили общинските служители на жители на квартал „Максуда...

"Мтел" с 33% ръст при продажбите на смартфони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168550

33% ръст в продажбите на смартфони отчита
33% ръст в продажбите на смартфони отчита "Мтел" от януари до ноември. Делът им е 68% от целия пазар на мобилни телефони, продадени от компанията. За сравнение - през същия период на миналата година той е бил 45%. Най-голям интерес имало към устройства с марките Samsung и Apple. Търсене били и марките LG, Sony, Lenovo и Alcatel.

Борисов: Който руши стабилността, да си спомни 10-те млрд. загуби на кабинета "Орешарски"

http://www.cross.bg/zagybi-te-spomni-1491425.html

/КРОСС/ Пожелавам тази стабилност в България да продължи дълго. Всеки, който я нарушава, да си спомни 10-те милиарда загуби на държавата след края на първото ни правителство. Нека всеки да си прецени какво да прави". Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на "София Тех Парк".  

По-ниската доходност по ценните книжа смалява печалбата на БНБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/po-niskata-dohodnost-po-cennite-knija-smaliava-pechalbata-na-bnb-207661/

През първото полугодие на 2015 г. централната банка извлича ползи от валутните изменения и състоянието на пазара на злато

Автобус на градския транспорт прегази възрастна жена в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5168545

68-годишна пловдивчанка пострада, след като бе прегазена от автобус, съобщават от полицията. Към 13 часа вчера, жената пада на автобусна спирка на бул. „Христо Ботев“ и десният й крак е прегазен от 57-годишен шофьор на автобус “МАН”.
От полицията обясниха пред Дарик, че вероятно жената е слизала от превозното средство и е паднала.
68-годишна пловдивчанка пострада, след като бе прегазена от автобус, съобщават от полицията. Към 13 часа вчера, жената пада на автобусна спирка на бул. „Христо Ботев“ и десният й крак е прегазен от 57-годишен шофьор на автобус “МАН”. От полицията обясниха пред Дарик, че вероятно жената е слизала от превозното средство и е паднала.

Лукарски: Няма причина за оттеглянето ни от властта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/11/2667903_lukarski_niama_prichina_za_otteglianeto_ni_ot_vlastta/?ref=rss


Министърът на икономиката и лидер на СДС, част от Реформаторския блок, Божидар Лукарски заяви, че управляващата коалиция е стабилна и не вижда аргументи за оттегляне на Реформаторите  от властта.

"Управляващата коалиция в момента е стабилна, СДС няма да предложи министър на правосъдието. Не сме коментирали оттегляне от постовете, на които и да е министри", каза Лукарски, който присъства на откриването на София Тех Парк, съобщи агенция "Фокус". Попитан дали партията му остава в...

Рискът от климатични бежанци да залегне в споразумението в Париж, искат експерти

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/12/11/2667882_riskut_ot_klimatichni_bejanci_da_zalegne_v/?ref=rss


Растящият риск от миграция на хора, бягащи от екстремни климатични условия също трябва да бъде включен в подготвяното глобално споразумение за климата на срещата на върха в Париж. За това настоя Международната организация за миграцията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Днес сме свидетели на повече принудителна миграция, отколкото когато и да е след Втората световна война," заяви директорът на организацията Уилям Лейси Суинг. Той изрази опасения от "безпрецедентните...

Служител на затвор, взел подкуп от пандизчия, иска милост от съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168534

Бивш служител на Затвора в Ловеч се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в понеделник за получен подкуп от 300 лв. от затворник.
Инспекторът социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие Полигона бе задържан на 12 ноември 2014 г. при проведена операция на служители от Главна дирекция
Бивш служител на Затвора в Ловеч се изправя пред Апелативния съд във Велико Търново в понеделник за получен подкуп от 300 лв. от затворник. Инспекторът социална дейност и възпитателна работа в затворническото общежитие Полигона бе задържан на 12 ноември 2014 г. при проведена операция на служители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" под

Автобус на градския транспорт прегази възрастна жена в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5168535

68-годишна пловдивчанка пострада, след като бе прегазена от автобус, съобщават от полицията. Към 13 часа вчера, жената пада на автобусна спирка на бул. „Христо Ботев“ и десният й крак е прегазен от 57-годишен шофьор на автобус “МАН”.
От полицията обясниха пред Дарик, че вероятно жената е слизала от превозното средство и е паднала.
68-годишна пловдивчанка пострада, след като бе прегазена от автобус, съобщават от полицията. Към 13 часа вчера, жената пада на автобусна спирка на бул. „Христо Ботев“ и десният й крак е прегазен от 57-годишен шофьор на автобус “МАН”. От полицията обясниха пред Дарик, че вероятно жената е слизала от превозното средство и е паднала.

Ръстове на БФБ в началото на сесията*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/rystove-na-bfb-v-nachaloto-na-sesiiata-207664/

Съотношението печеливши/губещи на борсата е 16/6, а 1 позиция остава без промяна в цената

България и Бавария имат общо мнение за политиката спрямо бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=308722

"На едно и също мнение сме относно политиката, която трябва да се води спрямо бежанците". Това заяви министър-председателят на свободната държава Бавария Хорст Зеехофер на краткия си съвместен брифинг с българския премиер Бойко Борисов.

Видео: Дарт Вейдър и междузвездната хореография на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/11/2667875_video_dart_veidur_i_mejduzvezdnata_horeografiia_na_cska/?ref=rss


 (function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = "//connect.facebook.net/bg_BG/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3";  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk')); Star Wars Tifo in Bulgaria Surely a world first as the CSKA Sofia Fans pulled off an incredible Star Wars inspired Tifo with Darth Vader chant for their game tonight, followed by an awesome pyro...

Митов участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки на ЧИС

http://pik.bg/митов-участва-в-срещата-на-министрите-на-външните-работи-на-страните-членки-на-чис-news450767.html

Митов участва в срещата на министрите на външните работи на страните-членки на ЧИС

Външният министър Даниел Митов бе начело на българската делегация за участие в 33-тата среща на министрите на външните работи на страните-членки в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /ЧИС/.

Срещата се състоя на 11 декември в Букурещ и бе в рамките на румънското председателство на ЧИС /1 юли-30 декември 2015 г./, съобщиха от МВнР. В своето изказване българският първи дипломат поздрави румънския си колега Лазър Комънеску за успешно проведеното председателство на организацията. „Наличието на синхрон в приоритетите на румънското председателство на ЧИС и българското председателство на ПСЮИЕ /1 юли 2015 г. – 30 юни 2016 г./ е позитивен фактор за ползотворното регионално сътрудничество,“ посочи министър Митов.

По време на срещата бе изтъкнато, че българската страна споделя виждането за необходимостта от реформиране на организацията в светлината на 25-тата годишнина на организацията през 2017 г. В рамките на деня министър Митов проведе двустранни срещи с румънския си колега министър Комънеску, както и със заместник-министъра на външните работи на Гърция Димитрис Мардас.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество с тези страни, както и усилията в рамките на българското председателство на ПСЮИЕ в контекста на предстоящата Втора неформална среща на министрите на страните-участнички в ПСЮИЕ на 2 февруари 2016 г. в София. 

Младеж укривал марихуаната си в тонколона на компютър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535852

Двама младежи са задържани при специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. На ул. "Дедерица" в Севлиево е спрян за проверка автомобил, управляван от 20-годишен севлиевец. При извършената проверка за употреба на наркотични или упойващи вещества техническото средство е отчело положителен резултат към метамфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване, като лицето е отказало кръвна проба. В РУ Севлиево е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343б ал.3 от НК. При последвало прет...

Босна ще подаде молба за членство в ЕС до месец - два

http://balkani.actualno.com/bosna-shte-podade-molba-za-chlenstvo-v-es-do-mesec---dva-news_512868.html

Босна и Херцеговина до месец или два ще подаде молба за членство в ЕС, съобщи босненската телевизия N1, позовавайки се на премиера Денис Звиздич, предаде БГНЕС. По време на пресконференция в Брюксел след първото заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране на БиХ в ЕС той обяви, че страната ще подаде молба за членство до месец - два. „Това е нашата крайна цел, която няма алтернатива”, каза той. „Днес ние обсъдихме три основни теми, а именно - икономическите реформи

Съдиите застават зад гражданите за съдебната реформа

http://society.actualno.com/sydiite-zastavat-zad-grajdanite-za-sydebnata-reforma-news_512872.html

Съдии обявиха намерението си да се съберат в петък вечерта пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа, става ясно от съобщение на Съюза на съдиите в България (ССБ). Тъй като магистратите нямат право да стачкуват, тяхното събиране ще се проведе след работно време от 18.30 часа. Те наричат протеста си "събрание", информира Mediapool.  "Уведомяваме ви, че на 11 декември 2015г. от 18.30 часа на на адрес: гр. София, бул. "Витоша" № 2, пред Съдебна палата, ще се проведе съб

Путин: Русия подкрепя Свободната сирийска армия

http://asia.actualno.com/putin-rusija-podkrepja-svobodnata-sirijska-armija-news_512871.html

Президентът Владимир Путин заяви в петък, че Русия подкрепя опозиционната Свободна сирийска армия (ССА), като й осигурява въздушна подкрепа, оръжия и амуниции в съвместни операции с редовните сирийски войски срещу джихадистите на „Ислямска държава“, предава Reuters. „Работата на нашите авиационни групи подпомага обединяването на усилията на правителствените войски и Свободната сирийска армия“, каза Путин по време на днешната среща в руското МО. „Сега няколко от не

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата във Варна

http://varna.actualno.com/signal-za-bomba-zatvori-sydebnata-palata-vyv-varna-news_512870.html

Сигнал за поставено взривно устройство в сградата на Съдебната палата на площад "Независимост” №2 затвори сградата, в която работят 4 от органите на съдебната власт – Окръжен и Апелативен съд Варна, Окръжна и Апелативна прокуратури във Варна. Преустановява се работата на службите и на деловодствата, които работят с граждани, както и съдебните заседания, насрочени за следобедните часове, информира Topnovini.bg.

Стабилността да продължи, пожела Борисов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535851

Премиерът Бойко Борисов пожела стабилността да продължи и призова всеки, който я нарушава, да си спомни времето, когато преди две години и половина ГЕРБ сдаде властта. Министър-председателят присъства на откриването на "София тех парк". "Пожелавам тази стабилност да продължи, а всеки, който я нарушава, да си спомни времето след като сдадохме властта предишния път и 10 милиарда беше загубата за държавата", заяви Борисов. Борисов: Парламентът показа голямо единство и стабилност Той отчете, че тази година милиардите, събрани в бюдже...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване