Проф. Начев: Лекарите трябва да предлагат по-качествени медицински услуги, останалото трябва да е работа на политиците, но те не я вършат добре

http://pik.bg/проф-начев-лекарите-трябва-да-предлагат-по-качествени-медицински-услуги-останалото-трябва--news451948.html

Проф. Начев: Лекарите трябва да предлагат по-качествени медицински услуги, останалото трябва да е работа на политиците, но те не я вършат добре

Лекарите трябва да предлагат по-качествени медицински услуги, останалото би трябвало да е работа на политиците, за съжаление не я вършат много добре. Това каза проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Св. Екатерина" пред БНТ.

Във връзка с това каква диагноза поставя на политиката в момента, проф. Начев коментира, че във всички случаи има раздвоение на личността. „Това, което здравният министър д-р Петър Москов прави, професионализмът трябва да надделее над политическата конюнктура, защото е започната едно дело, а той е отговорен човек”, заяви той. На въпрос защо постът на здравния министър е един от първите, които се разклаща при правителствена криза, проф. Начев обясни, че здравеопазването е една от най-чувствителните области в живота.

„Промените трябва да са много внимателни. Склоността на хората е винаги да са недоволни от услугите, които получават – в цял свят е така, не казвам, че в България няма повече от основание”, уточни Начев.

Той коментира, че работата на лекарите е да предлагат много по-качествени медицински услуги на хората, които имат нужда. „Останалото би трябвало да е работа на политиците, но за съжаление не я вършат много добре в България. Ако я вършеха добре досега Националната здравна карта щеше да е факт. Това, че отлагаме от 1 януари за 1 юли говори, че има непълен консенсус, забавяне”, допълни той.

На въпрос дали е оптимист, че реформата на министър Петър Москов, проф. Начев отговори: „Винаги съм бил оптимист. За съжаление досега съм бил разочарован, дано този път да не се случи така”.

Проф. Генчо Начев заяви, че въпрос за намаляване на частните болници не стои. „Конституцията дава равнопоставеност на собствеността. Не може да се говори за това, че трябва да се намалят частните или държавните болници. Трябва да се отсее и има онисон между потребността и предлагането”, посочи той.

Близнашки: Лозан Панов е пречупен, наплашен човек

http://frognews.bg/news_103625/Bliznashki-Lozan-Panov-e-prechupen-naplashen-chovek/

Надявам се, че цялата драма ще бъде овладяна и положението ще се нормализира, каза по БТВ екс служебният премиер Георги Близнашки в коментар на последните събития след гласуването в НС миналата седмица.

Проф. Близнашки: Христо Иванов си подаде оставката заради „Яневагейт“, трябва да се разплете чорапът докрай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173202

Лично аз съм на мнение, че Христо Иванов си подаде оставката не заради гласуването на онзи параграф, който засяга квотите в прокурорската колегия, мисля, че кучето е заровено другаде и всичко започва от „Яневагейт“. По време на самото заседание аз си мислех, че Христо Иванов не беше там. Тази теза лансира в сутрешния блок на бТВ бившият служебен
Лично аз съм на мнение, че Христо Иванов си подаде оставката не заради гласуването на онзи параграф, който засяга квотите в прокурорската колегия, мисля, че кучето е заровено другаде и всичко започва от „Яневагейт“. По време на самото заседание аз си мислех, че Христо Иванов не беше там. Тази теза лансира в сутрешния блок на бТВ бившият служебен

ИЗВЪНРЕДНО! Близнашки: Иванов ми бе натрапен! Вижте защо правосъдният министър хвърли оставка

http://pik.bg/извънредно-близнашки-иванов-ми-бе-натрапен-вижте-защо-правосъдният-министър-хвърли-оставка-news451945.html

ИЗВЪНРЕДНО! Близнашки: Иванов ми бе натрапен! Вижте защо правосъдният министър хвърли оставка

Бившият служебен министър-председател Георги Близнашки разкри защо правосъдният министър Христо Иванов хвърли оставка. "Лично аз съм на мнение, че Христо Иванов си подаде оставката не заради гласуването на онзи параграф, който засяга квотите в прокурорската колегия, мисля, че кучето е заровено другаде и всичко започва от „Яневагейт“. По време на самото заседание аз си мислех, че Христо Иванов не беше там. Тази теза лансира Близнашки в ефира на Би Ти Ви.

Според него „цялата тази история „Яневагейт“ заслужава по-голямо внимание“. „Кой е направил тези записи? Кой е ангажирал г-жа Ченалова да предразполага своята събеседничка да разказва някои неща? Тук има нещо друго и трябва да се стигне докрай. Трябва да се разплете чорапът докрай“, аргументира се Близнашки. На въпрос как може да говори така, при положение, че Иванов е бил и негов министър, Близнашки отсече: „Той ми беше натрапен“.

„Надявам се драмата да бъде овладяна и с известни корекции правителството ще продължи да изпълнява своята програма за управление“, добави той. Иначе Близнашки одобрява решението на Христо Иванов. „Аз по начало не вярвах, че ще доведе реформата до край. Той беше некомпетентен по тази част, а имаше едно свръхсамочувствие. Това е една загубена война назад във времето“, посочи Георги Близнашки.

„Има напрежение в различни сфери на обществения живот, но се обръща внимание само и единствено на съдебната реформа“, недоумява бившият служебен премиер. Помолен да коментира поведението на председателя на Върховния касационен съд, Близнашки отсече:

„Лозан Панов е един пречупен човек, един наплашен човек. Това е човек, който е готов да каже всичко, само и само да се освободи от натиска, който беше оказан върху него. Подобен човек не вдъхва доверие“, като поясни, че има млади хора, които ще се подведат по него.

Арендаторът падна в пропаст по време на излет

http://pik.bg/арендаторът-падна-в-пропаст-по-време-на-излет-news451947.html

Арендаторът падна в пропаст по време на излет

Арендаторът на ловното стопанство в с. Пирин, община Сандански, Георги Разсипийски пострада по време на ловен излет. С фрактура на подбедрицата по спешност той е закаран в „Пирогов“, предаде struma.bg.

Инцидентът с арендатора на ловното стопанство в с. Пирин е станал завчера малко след 14.30 ч. Г. Разсипийски е бил на поредния ловен излет с приятели и членове на ловната дружина в селото, когато по време на съботния лов паднал в пропаст. По-мобилния си телефон Георги Разсипийски сигнализирал колегите си, че е паднал в пропастта.

Мястото е стръмно, тежкотоварен камион не е могъл да стигне дотам. Колегите ловджии са го изнесли на ръце до линейката. Транспортиран е до приемен кабинет на санданската болница, след което е закаран в „Пирогов“.

Това е първият инцидент, регистриран в Сандански от началото на ловния сезон.

Костадин Марков от СДС: Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев

http://pik.bg/костадин-марков-от-сдс-положението-в-което-изпадна-дсб-е-по-вина-на-техния-лидер-радан-кън-news451937.html

Костадин Марков от СДС: Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев

Заместник-председателят на СДС, Костадин Марков заяви, че всеки който излиза от властта, трябва да отдегли и областните си управители и заместник министри. Това заяви той по повод позицията която заеха от ДСБ и най-вече Радан Кънев, като техен лидер, съобщава "Стандарт". "Москов има подкрепата на всички наши министри", заяви още Марков.

"Положението, в което изпадна ДСБ, е по вина на техния лидер Радан Кънев. Той изключително емоционално и уж от свое име обяви, че излиза в опозиция. Само че когато си лидер на партия и на коалиция от партии, не можеш да говориш в лично качество. Ясно е, че с решенията си повличаш лавина от събития и поставяш партията си в положение или да те последва, или да те бламира. А той е силен лидер, партията му не може да го бламира. Поставяш в неудобна ситуация и хората, които си излъчил във властта. Това се отнася с особена сила за здравния министър Петър Москов, който положи неимоверни усилия за подкрепа на съдебната реформа и сега е в ужасната ситуация да го изкарват "предател" и "клиентелист", защото е решил да продължи промените в здравната система, а не да последва едноличното решение на Радан Кънев", допълни още Марков, по отношение на сътресенията в ДСБ, които предизвика решението на лидера им Кънев, да излезе в опизиция. 

Евакуация заради тайфун над Филипините

http://www.vesti.bg/sviat/azia/evakuaciia-zaradi-tajfun-nad-filipinite-6047084

Всяка година, Филипините, които включват около 7 хил. острова, преживяват преминаването на около 27 тайфуна и бури

Близнашки: Христо Иванов не се справи, загуби 1 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173204


Христо Иванов имаше eдна фикс идея да бъде отстранен главният прокурор, да бъде смачкана прокуратурата. Но аз мисля, че Цацаров е един много интелигентен юрист и дава много прецизни оценки, каза пред Би Ти Ви бившият служебен министър Георги Близнашки.
Според него Христо Иванов не е успял да се справи и една година за реформата в съдебната
Христо Иванов имаше eдна фикс идея да бъде отстранен главният прокурор, да бъде смачкана прокуратурата. Но аз мисля, че Цацаров е един много интелигентен юрист и дава много прецизни оценки, каза пред Би Ти Ви бившият служебен министър Георги Близнашки. Според него Христо Иванов не е успял да се справи и една година за реформата в съдебната

Гала изненада зрителите с нова прическа (кадър)

http://petel.bg/Gala-iznenada-zritelite-s-nova-pricheska--kadar-__137584

Кадри: "Нова телевизия" Една от любимите български водещи Гала зарадва зрителите си с нова прическа. Тази сутрин в предаването си "На...

МО иска по-ниска възраст за действащите редници и ефрейтори

http://petel.bg/MO-iska-po-niska-vazrast-za-deystvashhite-rednitsi-i-efreytori__137585

Снимка: Булфото Бойците от родната войска да служат най-много до навършване на 46 години. Такава поправка замисля да внесе в Закона за...

Тази седмица се очаква сделка за обединено правителство на Либия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/14/2669243_tazi_sedmica_se_ochakva_sdelka_za_obedineno/?ref=rss


Световните сили подкрепиха формирането на правителство на националното единство в Либия в неделя в Рим, като обещаха икономическа помощ за стабилизиране на северноафриканската страна, където действа и "Ислямска държава", предаде "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и италианският му колега Паоло Джентилони са оптимисти, че по-голямата част от представителите на двете съперничещи си правителства на Либия ще подпишат сделката на 16 декември

Представители от 17...

Американски експерт: Руският ЗРК С-400 на практика е неуязвим

http://www.cross.bg/samoleti-s-sredstva-1491646.html

/КРОСС/ Руските зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф” притежават уникални бойни възможности и практически са неуязвими. Това обяснява американският експерт в областта на сигурността Тайлър Рогоуей пред RT. Експертът е уверен, че руската ПВО е толкова добра, че не може да бъде преодоляна или унищожена от американския ЕА-18 „Гроулър” или каквото и да е средство, действащо без поддръжка. Особено опасен е ракетният комплекс когато е част от цялата система за ПВО. Рогоуей отбелязва, че само разработката на сложна система, включваща в себе си радиоелектронни средства, различни системи за наблюдение и разглеждане на всички възможни планове за атака, може да бъде ефективна за противодействие на С-400. ЗРК С-400 „Триумф” е предназначен за поразяване на самолети за радиоелектронни смущения, самолети за радиолокационно откриване и управление, разузнавателни самолети, самолети от стратегическата и тактическата авиация, балистични ракети, хиперзвукови цели и други съвременни и перспективни средства за въздушно нападение.

Меркел вече иска да намали драстично броя на мигрантите

http://www.cross.bg/broya-merkel-drastichno-1491658.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел каза, че иска „да намали драстично " броя на бежанците, идващи в Германия, давайки знак за възможен компромис към критиците на политиката й на отворените врати от нейния Християндемократически съюз преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Reuters. „В същото време ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето, а това означава, че искаме да намалим, искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви тя по телевизия АRD. Меркел, чиято популярност спадна заради подхода й към бежанската криза, каза, че думата „ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе. По думите й в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандистите на хора, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Банкнотата от 1 лев излиза от обращение

http://society.actualno.com/banknotata-ot-1-lev-izliza-ot-obrashtenie-news_513253.html

От 1 януари банкнотата от 1 лев ще бъде официално извадена от обращение, реши Управителният съвет на БНБ. Въпреки че трудно може да се срещне в търговската мрежа, тя все още е официално платежно средство. Всички, които притежават банкнота от 1 лев, може да я обменят на касите на БНБ по номинална стойност, без значение от количеството банкноти и без такса или краен срок. По информация на БНБ, все още в обращение са около 4 милиона еднолевови банкноти.

Малинов: Да се внушава, че заради ДСБ ще има предсрочни избори, е голяма обида

http://politics.actualno.com/malinov-da-se-vnushava-che-zaradi-dsb-shte-ima-predsrochni-izbori-e-goljama-obida-news_513255.html

Заплаха за стабилността на правителството няма, но в Реформаторския блок (РБ) има една по-радикално крило, което независимо от това, че стартира в правителството, в момента не може да удържа повече, защото вижда неоткровеност и зависимост на премиера. Това каза в ефира на bTV евродепутатът Светослав Малинов. Той е член на Европейския парламент от квотата на РБ, в частност групата на ДСБ. Малинов изтъкна, че от партията уважават решението на Петър Москов да остане като здравен министър в кабинет

Променят движението във връзка с концерт в зала „Арена Армеец“

http://pik.bg/променят-движението-във-връзка-с-концерт-в-зала-„арена-армеец“-news451943.html

Променят движението във връзка с концерт в зала „Арена Армеец“

От 18.00 до 23.00 часа се разрешава престоят и паркирането на пътни превозни средства в крайната дясна лента на двете пътни платна на бул.“Асен Йорданов“ между бул.“Шипченски проход“ и „Площад на авиацията“ , без да се засягат спирките на масовия градски транспорт.

От 18.00 до 23.30 ч. превозните средства на градския транспорт, движещи се през „Площад на авиацията“ ще спират двупосочно на площад на спирки „Площад на авиацията“.

Километрична опашка на "Капитан Андреево" след ареста на митничари

http://www.mediapool.bg/kilometrichna-opashka-na-kapitan-andreevo-sled-aresta-na-mitnichari-news243068.html

Отново километрична опашка от товарни камиони се е образувала на "Капитан Андреево”, съобщи бТВ. Този път струпването е в следствие на вчерашната полицейска акция за залавяне на корумпирани митничари. Опашката вече е 12 километра. По информация на митниците през нощта пунктът е работил на пълен оборот, нямало е недостиг на хора. Обработени са 700 тира в двете посоки. Акцията се проведе на граничния пункт, както и на територията на Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград, Харманли и в пограничните села. Резултатът - 33 митничари в ареста и опашка от тирове заради близо 6-часовото затваряне на границата.

"Коледна работилничка" в музея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536215

По повод предстоящите Рождествени и Новогодишни празници, Регионален исторически музей - Стара Загора организира художествено ателие „Коледна работилничка". Малките посетители ще имат възможността сами да си направят традиционни български сурвакнички и да изработят играчки за коледна украса. Ателиетата ще се проведат в петък от 10:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 16:00 ч. на IV-то експозиционно ниво в РИМ - Стара Загора. Таксата за участие е 3 лв. на дете. Придружаващият го възрастен получава правото на безплатно посещение на постоянната експозиция...

Съюзът на съдиите: Не се противопоставяме на Прокуратурата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173194

„Протестът на съдиите продължава. Мотивът да излезем бе онова, за което дълго време се говореше и се подготвяше като съдебна реформа, в крайна сметка бе подготвен само като един минимум от законоданелни изменения. В процеса по подготовка на измененията бяха ангажирани страшно много съдии. Затова решихме спонтанно да излезем и да се обърнем към
„Протестът на съдиите продължава. Мотивът да излезем бе онова, за което дълго време се говореше и се подготвяше като съдебна реформа, в крайна сметка бе подготвен само като един минимум от законоданелни изменения. В процеса по подготовка на измененията бяха ангажирани страшно много съдии. Затова решихме спонтанно да излезем и да се обърнем към

Сечта край Велинград - обект на прокуратурата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/sechta-kraj-velingrad-obekt-na-prokuraturata-6047083

"Всяка незаконна сеч е престъпление по Наказателния кодекс. Освен това е била извършвана и редовна сеч, но не по правилата”, обясни Красимир Каменов, заместник-председател на Изпълнителната агенция по горите

Милиони на данъкоплатеца изтичат в „черни“ дупки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5172581

Платили сме за мост, свързващ две локви, и за социологическо проучване за дупките по пътищата
  
Какво се случва с парите ми – това е въпросът, който всеки български данъкоплатец би трябвало да си задава, след като разлисти страниците на новата „Черна книга на правителственото разхищение в България“**.
Платили сме за мост, свързващ две локви, и за социологическо проучване за дупките по пътищата Какво се случва с парите ми – това е въпросът, който всеки български данъкоплатец би трябвало да си задава, след като разлисти страниците на новата „Черна книга на правителственото разхищение в България“**.

Симеон Варчев: Готов съм да предам управлението БК "Черно море" ако има подходящ кандидат

http://www.moreto.net/novini.php?n=308854

По повод появилите се коментарите за финансовото състояние на баскетболен клуб "Черно море", Симеон Варчев-президент на клуба изпрати отворено писмо до медиите: Основният спонсор Порт Варна е коректен в изпълнението на договорните отношения с баскетболен клуб „Черно море”.

Конкурс за трима социални работници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536351

Обявява се конкурс за назначаването на трима социални работници, които ще предоставят социалната услугата „приемна грижа" в община Кюстендил по Проект „ Приеми ме 2015" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020г.Повече информация и необходими документи можете да откриете на сайта на общинска администрация....

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/14/2669091_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от днес:


Меркел: Искаме драстично да се намали броя на пристигащите бежанци в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173198

Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, предаде Ройтерс. По този начин тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката ѝ на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Рой
Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, предаде Ройтерс. По този начин тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката ѝ на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Рой

Без вода в понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536350

За извършване на авариен ремонт, без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще остане ул."Петко Каравелов". ...

След пет години и милиони инвестиции БОРКОР най-накрая бил завършен

http://www.cross.bg/borkor-koryptziyata-softyer-1491656.html

/КРОСС/ След пет години и над 20 млн. лв. разходи Центърът за противодействие на корупцията, известен като БОРКОР, най-накрая е започнал работа, така както беше първоначално замислен от германския експерт Ролф Шлотерер, съобщава сайтът на институцията. БОРКОР трябваше да разполага с модерен софтуер, който да анализира и открива уязвими за корупцията области. Става дума за „кибернетична система V-Modell XT", за която Шлотерер, твърдеше, че е „уникален високотехнологичен инструмент без аналог в света" и с която ще се разработват „мерки срещу корупцията, след като се разкрият слабите места, където тя вирее". На 24 ноември германската компания „Инит" е съобщила, че е приключила проекта, като е изградила нужната IT инфраструктура и софтуера към нея. Според БОРКОР системата е била приета още на 1 юли. Пред „Сега" директорът на БОРКОР Елеонора Николова обясни забавянето с изграждането на системата с факта, че по време на мандата на кабинета "Орешарски" почти не се е работело по нея. „Цяла една година проектът беше отклонен. Имаше сключен договор, но не се работеше по него. Ние възобновихме работата през декември 2014 г. и до 1 юли 2015 г. извършвахме тестове в реална среда. Оправяхме отклонения от заданието", обясни Николова. На практика софтуерът за първи път се прилага в България. Става въпрос за ИТ инструмент BOReg, който е специално разработен за нуждите на центъра

Меркел: Искаме драстично да се намали броя на пристигащите бежанци в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173193

Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска
Германскаият канцлер Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, предаде Ройтерс. По този начин тя даде знак за възможен компромис към критиците на политиката ѝ на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Ройтерс.

Цветанов: ПГ на ГЕРБ няма никакви зависимости

http://frognews.bg/news_103621/TSvetanov-PG-na-GERB-niama-nikakvi-zavisimosti/

Към настоящия момент номинация за бъдещ правосъден министър от ГЕРБ няма, но се водят разговори, заяви по НТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Лидерът на "Джабхат ан-Нусра": Ердоган помага на ДАЕШ, стреля по кюрдите, вместо по терористите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261746_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%B1%D1%85%D0%B0%D1%82+%D0%B0%D0%BD-%D0%9D%D1%83%D1%81%D1%80%D0%B0%22%3A+%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D

 Главатарят на терористичната групировка "Джабхат ан-Нусра" Абу Мохамед ал-Джулани съобщи в интервю за телевизионния канал Orient News, че турският президент Реджеп Ердоган има намерението да създаде "буферна зона" в Северна Сирия и така да подпомогне екстремистите от ДАЕШ.
Според неговите думи, президентът на Турция преследва своята цел да помогне на ДАЕШ, която благодарение на него може да затвърди позициите си в Северна Сирия.

Лидерът на екстремистката групировка заяви, че макар и Турция да се явява член на западната коалиция, бореща се срещу ДАЕШ, Анкара обстрелва позиции на кюрдите вместо тези на ДАЕШ. И то при положение, че кюрдските военни формирования се една от основните сили, сражаващи се срещу самопровъзгласения халифат.

Едновременно с това Абу Мохамед ал-Джулани разкритикува сирийската опозиция за участието и в неотдавнашната конференция в Ар-Рияд и увери, че участниците в преговорите няма да постигнат никакъв резултат в Сирия. Той съобщи и за плановете си да завоюва 80% от сирийската територия и да обяви джихад. 

"Ведомости": Властите в Русия предупреждават, че се задават трудни времена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536352

Руската централна банка очаква рецесията в страната да продължи, а финансовото министерство приканва да се готвим за трудни времена, предупреждава бизнес изданието "Ведомости" в статия за "стресовите сценарии, все по-вероятни според властите" в Москва. Изброяват се параметрите на рисковия за Русия сценарий за 2016 г.: цена на петрола 35 долара за барел, спад в икономиката с още 2-3 процента, развитие на инвестиционния спад, бавно намаляване на инфлацията до 7 на сто към края на годината и свиване на реалните заплати, съпроводено с нарастваща бе...

Сигналът за незаконна сеч край Велинград - даден на прокуратурата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536354

„Преди два месеца със заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов бяхме запознати какво се случва в горите край Велинград”, обясни пред Нова телевизия Красимир Каменов, заместник-председате...

Исторически избори в Саудитска Арабия: 20 жени влизат в местната власт

http://www.mediapool.bg/istoricheski-izbori-v-sauditska-arabiya-20-zheni-vlizat-v-mestnata-vlast-news243067.html

Двайсет жени бяха избрани в местните органи на властта в Саудитска Арабия, след като на изборите в събота жените за първи път в историята на кралството получиха активни и пасивни избирателни права, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на резултатите от гласуването. Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже. Двайсетте избрани кандидатки представляват едва 1 процент от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване, но дори ограниченият успех се смята за напредък за жените, които преди това бяха напълно изключени от изборите. Въпреки че няма квоти за общински съветнички, още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените. Животът на жените в Саудитска Арабия е подложен на доста ограничения - те не могат да шофират и по много въпроси като брак, пътуване и висше образование решаваща дума имат мъжете по силата на закони за настойничество. САЩ приветстваха изборите в Саудитска Арабия, на които за първи път можеха да участват жени както като кандидати, така и като гласоподаватели. Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".

Днес празнуват ветеринарите

http://pik.bg/днес-празнуват-ветеринарите-news451935.html

Днес празнуват ветеринарите

На днешния ден се отбелязва професионалният празник за всички ветеринарни специалисти. На 14 декември 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България.

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България, утвърден на 11 февруари 1879 от Първото обикновено народно събрание. Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита през 1901 г., а през 1923 г. е открит и Ветеринарно-медицинският факултет при Софийския университет.

От 1924 г. ветеринарните служби стават държавни. И още един празник - днес имен ден празнуват Снежа, Снежана, Снежанка, Снежина и всички производни имена. Снежана означава бяла чиста, от сняг. Честит имен ден на всички, които го носят! /

Спешна евакуация в Прования, скали заплашват десетки къщи

http://pik.bg/спешна-евакуация-в-прования-скали-заплашват-десетки-къщи-news451934.html

Спешна евакуация в Прования, скали заплашват десетки къщи

Спешна евакуация в Провадия заради надвиснали скали. Тонове камъни заплашват да пометат десетки къщи в града. Докато хората вечеряли на метри от къщите им се откъсват четири скални къса с общо тегло близо 80 тона, съобщава Нова телевизия.

„Голям шум. Помислих, че чакъл разтоварва някакъв камион обаче се оказа, че не е чакъл. Като дойде пожарната осветиха с прожектори и тогава видяхме какво е станало”, обясни Младен Вълчев, жител на Провадия.

Това наложило и спешната евакуация на хората още снощи.

„14 къщи са евакуирани, 26 човека. Една част са настанени при близки, а другата част в Ламбовата къща, която е къща на Община Провадия”, обясни Филчо Филев, кмет на Провадия.

Скалните късове ще бъдат разбити на малки парчета и разчистени. Според експертите по-опасна се оказва козирката надвиснала над ската. Скалата е пропукана и всеки момент може да се откъсне.

„Безвзривен метод. Пробива се дупка сипва се химикал, който се надува и се разпуква на място. Няма да бъдат гърмени”, коментира Кирил Борисов, гл. специалист в Община Провадия.

12 километра е общата дължина на двата скални пръстена около Провадия. За да не бъдат застрашени хората трябва спешно обследване и укрепване на масивите.

„Основното обаче е да имаме средства и тук общината без намесата на държавата не може да се справи”, прогнозира Филчо Филев, кмет на Провадия.

Евакуацията остава в сила докато бъде обезопасен района.

Докъде се докарахме: Ватман взима по-голяма пенсия от Лили Иванова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261745_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5%3A+%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D

 Най-големият почитател на естрадната прима Лили Иванова – ватманът Илчо Илиев, взима по-висока пенсия от нея. След като меломанът навършил възрастта за пенсиониране, неговата сума е изчислена по първа категория труд – транспорт, и заради това той е получил максималната пенсия – малко над 600 лв. На този фон доходите на певицата за старост изглеждат направо мизерни – 132 лв.
Звездата обаче не се реди на гишето в пощата в „Оборище”, за да си ги получава лично, а е делегирала правата за това на счетоводителката си, пише "Телеграф". 

С по-висока пенсия от Лили е и пряката й конкурентка за първото място в българската естрада Йорданка Христова. Още през 2007 г. тогавашният министър на културата предложи персонално възнаграждение от 700 лв. за любимката на Фидел Кастро, което бе прието от парламента. Дори композиторът Тончо Русев, който е написал някои от най-хубавите й песни, също взема повече – 450 лв., но то е обяснимо, тъй като години наред той е бил началник на естрадния отдел към „Концертна дирекция”. 

Една от големите любови на Лили Иванова – виртуозният китарист Илия Караянев, познат като Личо Стоунса, пък направо я удари в земята с пенсия от близо 2 000 лв. След кратка, но бурна връзка през 790те години двамата се разделят и музикантът емигрира в Швеция. Именно от там е големият му доход за старини, които обаче той предпочете да кара в България. 

През 2011 година примата бе предложена за персонална пенсия от Министерството на културата, но тогавашният министър на финансите Симеон Дянков я отряза с мотива, че дължи половин милион лева неплатени данъци на държавата. След като изчисти задълженията, през февруари т.г. звездата също бе включена в списъка с предложения, но единствените одобрени досега бяха оперната певица Анелия Шуменова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина. Затова засега Лили Иванова продължава да взима една от най-ниските пенсии в естрадата.

Oбраха с близо 8 бона дома на бургазлия

http://pik.bg/oбраха-с-близо-8-бона-дома-на-бургазлия-news451933.html

Oбраха с близо 8 бона дома на бургазлия

 На 13 декември около 10.30 ч. в Първо Районно управление - Бургас е получено съобщение от 45-годишен бургазлия за това, че по неустановен начин е проникнато в апартамента му, разположен на първия етаж в кооперация на ул. “Г.С.Раковски”, откъдето е извършена кражба на : сумата от 1 200 лв., обувки, дрехи, бижута и парфюми на обща стойност около 6 700 лв. Това съобщиха от ОД на МВР – Бургас.

Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление – Бургас

Кери: Доналд Тръмп заплашва националната сигурност на САЩ

http://www.mediapool.bg/keri-donald-tramp-zaplashva-natsionalnata-sigurnost-na-sasht-news243066.html

Предложението на Доналд Тръмп мюсюлмани да не бъдат допускани в Съединените щати заплашва националната сигурност, заяви държавният секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес. "Предложението е заплаха за националната сигурност, защото то показва волята на американец, претендиращ за най-високия пост в държавата, да дискриминира цяла една религия", каза Кери в интервю по телевизия Ей Би Си. В друго интервю за телевизия Си Би Ес държавният секретар заяви: "Подобни забрани са в разрез с американските ценности и с нашата конституция. Мисля, че това е много опасна външна политика, защото тя казва на онези в исляма, които се опитват да използват населението и да набират чуждестранни бойци: в Америка имат един тип, който води война с исляма", продължи той. "Това създава впечатлението, че Америка наистина е дискриминационна към исляма и мюсюлманите". Предложението на Доналд Тръмп е изключително дискриминационно за мнозина американци, както и за други, които са мюсюлмани, добави той. Доналд Тръмп продължава да е фаворит сред републиканските избиратели, но в щата Айова той бе изместен от ултраконсервативния сенатор от Тексас Тед Круз, предаде Франс прес. Круз има подкрепата в Айова на 31 на сто от републиканските избиратели и преднина от 10 пункта пред милиардера Доналд Тръмп, който е подкрепен от 21 на сто, сочи анкета на Блумбърг, поръчана от вестник "Де Мойн реджистър". Трети е сенаторът Марко Рубио с 10 на сто подкрепа. Малкият щат Айова има голяма политическа тежест, тъй като в него на 1 февруари ще се състоят първите вътрешнопартийни избори за кандидат на партията за президентските избори през ноември догодина, отбелязва АФП. Веднага след публикуването на резултатите от анкетата Тръмп нарече Круз "нещо като маниак" и заяви, че според него той няма качества да бъде президент, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

National Interest: Европа трябва да се пази от Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-national-interest-1491647.html

/КРОСС/ Европа реализира действително абсурден сценарий – споразумение за борба с миграцията, в рамките на което Евросъюзът заделя за Турция 3 млрд. евро и активизира преговорите за членство по-скоро да задоволи користолюбието на президента Реджеп Ердоган, пише коментаторът Андрей Казонта в американското издание National Interest. Европа би трябвало да се пази от съвместни начинания с Турция, заплашващи да поставят под заплаха принципите, върху които е построена интеграцията в ЕС. Удивително е доколко лицемерно под натиска на кризата ЕС можа да си затвори очите пред многобройните нарушения на правата на човека от страна на Анкара и започна да преговаря по исканията на Ердоган. При лавината от информация за турските доставки на оръжия за джихадистите в Сирия и нефтените машинации на Анкара е неразбираемо как Турция може да помогне при решаване на кризата, за чието задълбочаване тя самата спомага. Съвсем абсурден обрат придобива това споразумение след инцидента със сваления Су-24. Докато Турция проявява военна агресия по отношение на Русия, нанасяща усилени авиоудари по ДАЕШ („Ислямска държава”) в отговор на терористичните атаки в Париж, Лидерите на ЕС разчитат на ефективно сътрудничество с Ердоган, се учудва National Interest

БСП-Бургас се отказа от бързи рокади, "старейшини" ще съветват лидер в оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173051

Организационен съвет ще дава рамо на общинското ръководство в оставка на БСП – Бургас – това реши в края на седмицата извънредна конференция на червените.
Тя бе насрочена след като председателят – адвокат Евгений Мосинов, подаде оставка заради неубедително представяне на изборите през октомври. Мосинов бе кандидатът,
Организационен съвет ще дава рамо на общинското ръководство в оставка на БСП – Бургас – това реши в края на седмицата извънредна конференция на червените. Тя бе насрочена след като председателят – адвокат Евгений Мосинов, подаде оставка заради неубедително представяне на изборите през октомври. Мосинов бе кандидатът,

Националният фронт губи от консерваторите на Саркози във Франция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261744_%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%

 На втория тур на местните избори във Франция Националният фронт на Марин льо Пен не успя да спечели местните избори в три ключови области въпреки добрите позиции на партията след първия тур, предаде Ройтерс, като се позова на първите екзитполове. Консерваторите на Никола Саркози имат отчетлива преднина. Според АФП, в крайна сметка Националният фронт не печели в нито един регион.

До резултата се стигна, след като управляващите социалисти на Франсоа Оланд оттеглиха кандидатите си в две от областите и така „даде рамо” на основния си политически противник, само и само националистите да не вземат властта. Така Марин льо Пен взе само 42,5 на сто от гласовете в северния регион, в който трябваше да се бори срещу дясноцентристки кандидат (който спечели останалите 57,5 на сто). Племенницата на лидера Марион Марешал- льо Пен загуби битката на югоизток с 45,5% срещу 54,5%, които отидоха при консерваторите.

И на двете места избирателната активност беше над 50 на сто – значително повече от първия тур. На Изток, където социалистите останаха в битката, те завършиха трети – кандидатът на Саркози бе първи, а този на льо Пен – втори.

Ако официалните резултати повторят тези от езкитполовете, това ще е сериозен удар по амбициите на Марин льо Пен за силно представяне на президентските избори през 2017 г.

Светослав Малинов от ДСБ: Заплаха за стабилността на правителството няма

http://pik.bg/светослав-малинов-от-дсб-заплаха-за-стабилността-на-правителството-няма-news451932.html

Светослав Малинов от ДСБ: Заплаха за стабилността на правителството няма

Евродепутатът Светослав Малинов твърдо заяви, че няма заплаха за стабилността на правителството. "Много се говори с имена, а се пропускат детайлите. Скъса се доверието между част от депутатите и управляващите" коментира в сутрешния блок на bTV  депутатът, действията на съпартийците си, които обявиха, че минават в опозиция. "Реформаторския блок има едно по-радикално крило”, посочи той. Причината за радикализацията на това крило е, „защото не вижда откровеност и независимост на премиера”.

В същото време ДСБ подкрепят реформите на министъра на здравеопазването Петър Москов.

„Не сме доволни от това, което стана и искаме по-радикална промяна”, заяви Малинов.

По думите му, всички в Реформаторския блок са еднакво възмутени от бламирането на Христо Иванов в парламента, но всеки реагира по различен начин. Това обяснява минаването на ДСБ в опозиция и запазването на поста на Москов.

„Никой нямаше да ни прости, ако не бяхме дали знак, че това, което става, не ни харесва”, смята евродепутатът. „Реформаторският блок се сдоби с едно радикално крило съвсем официално”, допълни той.

Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и такси

http://www.cross.bg/promila-mestnite-taksi-1491655.html

/КРОСС/ Заръката на Бойко Борисов кметовете да вдигнат местните данъци и такси се оказа чута. Немалко общини планират да вдигнат налозите за 2016 г., като решението е взето след премиерския апел, показа проверка на "Сега". Най-интересно е във Варна, където на общественото обсъждане в края на ноември бе обявено, че местните данъци и такси няма да се вдигат. "Запазването на данъчната тежест е приоритет №1 за общината", заяви зам.-кметът Пейчо Пейчев. Оказа се обаче, че вдигане ще има. Увеличава се данъкът върху сделките с имоти. Въпросът бе обсъждан на последната комисия по финанси към общинския съвет, като размерът на новата ставка най-вероятно ще е 2.9% при сегашни 2.6%. От мнозинството на ГЕРБ съобщиха, че това е еднократен налог, който не натоварва много хората и би могъл да се вдигне. Събираемостта при този данък в момента била ниска. Увеличение ще има и в Смолян, макар да бе съобщено, че ставките остават непроменени. Данъците няма да се пипат, но се повишават таксите. Такса битови отпадъци ще бъде вдигната диференцирано - от 3.7 промила на 4.8 промила при ежедневно събиране на боклука, 4.6 промила ще е при три пъти седмично извозване, 4.5 - при два пъти, и 4.3 - един път седмично. На общественото обсъждане напрежение предизвика и намерението за драстичното увеличаване на тротоарното право на централната улица - планира се то да скочи от 7.20 с ДДС на кв.м на 12 лв. с ДДС. Ще бъдат завишени и административните услуги. В Перник с 0.5 и 0

Папата обяви началото на великата прошка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261743_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%BA

 Папа Франциск отвори "свещената врата" на базиликата "Св. Йоан от Латеран" и обяви начало на "времето на великата прошка", няколко дни след започването на Юбилея на милосърдието. По искане на папата свещените врати бяха отворени вчера и през последните дни на много места по света, както в големи катедрали, така и в малки църкви или параклиси.

"Не ни се позволява никоя форма на тъга, защото въпреки множеството форми на насилие, които нараняват хората, Господ пази народа си", заяви Франциск. Същевременно бе учредена нова експертна комисия, която да следи финансите на Ватикана и да създава по-голяма прозрачност. Новият орган включва членове на икономическия секретариат, Банката на Ватикана, службата за управление на активите на Ватикана (APSA) и Секретариата по комуникации. Ватикана стана обект на критики заради съмнителни финансови сделки и скандали и бе обвинен от журналисти в прахосничество, алчност и лошо ръководство на най-високите нива.

Поли Генова номинирана за “Евростар” заради детската Евровизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5172545

Поли Генова е сред десетте номинирани за наградите Eurostar Awards. Засега тя е на четвърто място, а точно с една позиция преди нея е победителката на детската Евровизия - Дестини Чукуниере от Малта. Генова била избрана заради доброто си представяне като водеща на конкурса, който се проведе в София тази година.
Поли Генова е сред десетте номинирани за наградите Eurostar Awards. Засега тя е на четвърто място, а точно с една позиция преди нея е победителката на детската Евровизия - Дестини Чукуниере от Малта. Генова била избрана заради доброто си представяне като водеща на конкурса, който се проведе в София тази година.

Цветан Цветанов: ГЕРБ няма номинация за нов правосъден министър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173190

ГЕРБ няма номинация за нов правосъден министър, но съм запознат, че се водят разговори и съвсем скоро време ще има предложение, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия зам. - председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според него е съвсем нормално първо да се чуе предложението на Реформаторския блок.
ГЕРБ няма номинация за нов правосъден министър, но съм запознат, че се водят разговори и съвсем скоро време ще има предложение, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия зам. - председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него е съвсем нормално първо да се чуе предложението на Реформаторския блок.

Цветанов: Меглена Кунева е възможен вариант за правосъден министър

http://offnews.bg/news/n_1/n_606823.html

"ГЕРБ все още нямаме номинация за министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов. Съвсем скоро ще имаме номинация, която ще може да се обсъжда между ГЕРБ и Реформаторския блок. Всеки номиниран би могъл да бъде разглеждан, включително и Меглена Кунева", заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Цветан Цветанов пред Нова тв тази сутрин. Той подчерта, че за "запазването на добрия дух" е съвсем закономерно коалиционните партньори да предложат бъдещия министър, който досега беше от квотата на Реформаторите. "Добрата новина е, че в Народното събрание се събраха 204 народни представители, които подкрепиха конституционните промени. Лошата е, че Радан Кънев, чисто емоционално, ангажирайки само себе си, каза, че напуска и освобождава постовете." Според него приемането на промените в конституцията в предложения от Христо Иванов неприет от НС вариант е било осуетено заради друг коалиционен партньор - Патриотичният фронт. "Когато се събираха тези 184 подписа, Патриотичният фронт искаха тази квота да не бъде 6:6, а да бъде 6:5 и това намери своето изражение в предложението на АБВ." Цветанов заяви още, че единственият вариант за конституционни промени е бил приетият, а не договореният по-рано. "Трябваше да избираме дали да има конституционни промени въобще или да няма изобщо. При преговорите някои парламентарни групи направиха компромиси, които в началото изобщо не искаха да обсъждат. Имаме две колегии на ВСС, имаме отмяна на тайното гласуване, 2/3 от депутатите ще избират представителите на парламентарната квота." Цветанов отказа да коментира въпроса защо, ако приетите промени са толкова безспорни и добри, двама посланици - на Франция и Холандия, изразиха публично съмнение за волята на българските политици да има съдебна реформа. "Не мога да коментирам изказванията на когото и да било като посланик", каза Цветан Цветанов. Думите на Лозан Панов той коментира с репликата, че той самият има дългогодишен опит в системата и достатъчно свобода, дадена му от конституцията, за да промени нещо, ако иска.  Не смятам, че в държавата има олигархия, коментира още Цветанов, според когото "днешното управление няма алтернатива". Ако Радан Кънев отиде на предсрочни избори, дали ще влезе в парламента, попита Цветанов и допълни, че, от гледна точка на сигурността на държавата, е по-добре в момента да няма избори. Той се усъмни и дали симпатизантите на ДСБ подкрепят Кънев в решението му да излезе в опозиция. Виждаме, че Радан Кънев стартира своята кандидатпрезидентска кампания, заяви още Цветанов. За решението на Петър Москов да остане здравен министър Цветанов и на въпрос дали Москов е близък с премиера Цветанов заяви, че било нормално когато работиш с някого, да станеш близък с него.

Топалов завърши без победа в Лондон, Карлсен спечели Гранд чес тур

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/14/2669245_topalov_zavurshi_bez_pobeda_v_london_karlsen_specheli/?ref=rss


Българският гросмайстор Весели Топалов приключи без спечелена партия участието си в силния турнир в Лондон, с който завърши първият сезон на Гранд чес тур. В деветия кръг русенецът направи реми с Хикару Накамура.

В партията си с американеца той имаше черните фигури и след 37-хода записа петото си реми. В класирането Топалов остана последен с 2.5 точки.

Шампион в Лондон стана носителят на световната корона Магнус Карлсен. Норвежецът изигра вълнуващ финал с французина Максим...

Руски боен кораб стреля по турски съд в Егейско море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261742_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B2+%D0%95%D0

 Екипажът на руския охранителен кораб „Сметливий“ е открил предупредителен огън със стрелково оръжие, за да избегне сблъсък с турски риболовен кораб в Егейско море.

Според пресцентъра на министерството на отбраната на Русия вахтената служба на пусналия котва на 22 км от гръцкия остров Лемнос „Сметливий“ забелязала на около хиляда метра приближаващия се турски съд.

Въпреки опитите да се установи радиоконтакт с екипажа на турския кораб и подадените визуални сигнали и изстреляните сигнални ракети турският съд не променил курса.

На разстояние 600 метра с цел да не се допусне сблъсък между корабите от руска страна било използвано стрелково оръжие.

Веднага след това турският кораб рязко сменил курса и продължил движението си покрай руския кораб на разстояние 540 метра.

Във връзка с този инцидент военният аташе на Турция е бил извикан в министерството на отбраната на Русия от заместник-министъра на отбраната Анатолий Антонов.

Русия засилва военното си присъствие в региона след началото на операцията в Сирия, а след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от страна на Турция отношенията между Москва и Анкара са доста обтегнати.

Проф. Начев: Москов постъпва правилно

http://frognews.bg/news_103622/Prof-Nachev-Moskov-postapva-pravilno/

Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно, професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци, заяви по БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие в община Бургас, един човек е пострадал

http://pik.bg/10-катастрофи-са-станали-през-изминалото-денонощие-в-община-бургас-един-човек-е-пострадал-news451929.html

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие в община Бургас, един човек е пострадал

10 катастрофи са станали през изминалото денонощие на територията на община Бургас. Това съобщи дежурният по КАТ в ОД на МВР-Бургас, цитиран от ''Фокус''.

При катастрофите има един пострадал. Пътният инцидент е станал вчера по пътя „Меден рудник“ за Твърдица. Причината е, че водачът е загубил управление над превозното средство, което се е ударило в мантинелата и е потънало в езерото Мандра.

Спокойно е преминала нощта на територията на Бургас, информира оперативният дежурен в общината. Не са постъпвали сигнали за аварии или пожари, свързани с нарушаването на обществения ред.

Изложба ни пренася в любимия град на папа Йоан Павел ІІ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536349

Изложбата „Нови Сонч“ може да бъде видяна във фоаейто на зала „Възраждане“ до средата на януари. Тя се състои от 30 пана с фотографии, които представят красотите на побратимения с Габрово полски град, разказват за историята му или представят културния живот. Сред забележителностите са културният център, защитната стена на града, огромният часовник от цветя, паметникът на папа Йоан Павел втори, кметството, старият град, сградата на градската управа. Свое място в изложбата имат и фотографиите...

БДЖ пуска предварителна продажба на билети за Коледа и Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173176

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от 14-и декември (понеделник) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.
Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни,
За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от 14-и декември (понеделник) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни,

БДЖ пуска предварителна продажба на билети за Коледа и Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173186

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от 14-и декември (понеделник) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.
Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни,
За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от 14-и декември (понеделник) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Обичайният срок за предварителната продажба на билети е 5 дни,

20 жени в местната власт на Саудитска Арабия

http://offnews.bg/news/n_1/n_606837.html

Двайсет жени са избрани в местната власт в Саудитска Арабия, след като на вота в събота жените за първи път получиха избирателни права в кралството, предаде АП.  Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже, припомня бТВ.  Двайсетте избрани кандидатки представляват едва 1% от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване. Дори ограниченият успех обаче се смята за сериозен напредък. Още повече, че още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените. САЩ приветстваха изборите, Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".

Вятър издуха влак върху магистрала в Тексас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261741_%D0%92%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%BA+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%A2%D0%B5%D0%B

 Няколко вагона на влак бяха издухани от силен вятър от естакада в американския щат Тексас и бяха стоварени върху намираща се отдолу магистала. За пострадали не се съобщава. Влакът е бил товарен. Пътят е затворен за движение. Местната полиция предупреди жителите в района на град Лафкин да избягват да излизат заради лошото време и да се въздържат от пътувания. Инцидентът се разследва.

ДБГ решава дали ще оттегли подкрепата си за властта

http://pik.bg/дбг-решава-дали-ще-оттегли-подкрепата-си-за-властта-news451928.html

ДБГ решава дали ще оттегли подкрепата си за властта

Ръководството на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" се събира днес, за да обсъди каква ще е позицията й след решението на ДСБ да минат в опозиция, съобщава БНТ.

Това става след оставката на правосъдния министър, заради орязаните промени в Конституцията. Националното ръководство на ДСБ сне политическото си доверие от правителството и реши да напусне парламентарното мнозинство в 43-то Народно събрание. Петър Москов обаче остава здравен министър, остава член на партията, но напуска заместник-председателското място. Очаква се партиите от Реформаторския блок да излязат с общо решение във вторник.

Според Радан Кънев би било много зряло, ако останалите партии оттеглят подкрепата си за управлението, но министрите им да останат в кабинета. СДС вече обяви, че остава в управлението. Премиерът Бойко Борисов разтълкува поведението на ДСБ като начало за предизборна кампания за президентския вот от страна на Радан Кънев. Борисов коментира, че от негова страна стабилността няма да бъде нарушена, а нови избори няма да донесат нищо добро. 

Над 12 км е опашката от камиони край „Капитан Андреево”

http://www.cross.bg/noshtta-zadurzhanite-raboti-1491654.html

/КРОСС/ След ареста на 33-ма митничари от „Капитан Андреево", от митницата заявиха, че през нощта проблеми не е имало. Пунктът работи нормално и ще продължи да работи така. 400 камиона са влезли в България през нощта от 20 ч. в неделя до 6 ч. тази сутрин. В обратна посока границата са преминали 300 камиона. Трафикът сега е нормален, въпреки че колоната от камиони е над 12 км и стига почти до Свиленград. Това обаче създава трудности при преминаването към граничния пункт, защото камионите са разположени във всички платна на магистрала „Марица".  33 митничари, основно хора дългогодишен опит, бяха задържани, въпреки всички мерки, обявявани през годините срещу корупцията. Таксата „спокойствие", която шофьорите плащали, за да избегнат щателна проверка, варирала от 5 евро за автомобили до над 300 лв. за камионите. Според премиера Борисов изгубените средства за хазната са над 2,6 млн. лв. през годините. Акцията е проведена в началото на дневната смяна в неделя. Една част от задържаните може да бъдат освободени. В тях са открити около 100 хил. лв., част от които са били намерени в домовете на задържаните.

БДЖ започва продажба на билети за Коледа и Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=308870

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак по време на Коледните и Новогодишните празници, от днес (14-и декември) „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове.

Италианец подарява музей за съвременно изкуство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261740_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE+

 Собственик на частен музей в Италия търси убежище в Германия, при това не само за себе си, но и за колекцията си, в която има повече от 5000 произведения, пише в. „Билд“. През последните седмици Антонио Манфреди от Казория, собственик на Casoria Temporary Art Museum, е написал писма до няколко германски града от Бамберг до Кил с предложение към кметовете, което според „Билд“ гласи: „Подарявам всичките си съкровища. Те са на цена около 5 милиона евро“, а единственото условие е сигурността за изкуството и него самия. Манфреди е писал дори и до канцлера Ангела Меркел, но не получил отговор, твърди германския вестник.

„Наистина преди месец и нещо написах писма до Германия, Швейцария и няколко богати общини от Северна Италия с молба да приютят моята колекция с цел тя да бъде спасена” – това заяви за „Монитор” Антонио Манфреди - художник, скулптур и арт-директор на Музея за съвременно изкуство в намиращия се недалеч от Неапол град Казория.

Според смятания на Апенините за доста скандален деец на изкуството, той се решил на тази стъпка, тъй като местните власти, политиците от района и отговарящите за културата в страната шефове не били склонни да дадат и цент за издръжката и популяризирането на оценяваната на около 5 млн. евро колекция от 1200 авангардни творби от цял свят.

Другата важна причина за написването на молбата за съдействие до чуждестранни и италиански институции били получените от него през миналия август смъртни заплахи от неаполитанската мафия „ла камора”, заради официално внесено оплакване в прокуратурата срещу нея. На въпроса на „Монитор” дали е готов да дари колекцията си, както пише „Билд”, Антонио Манфреди отговори, че и това можело да се случи, стига обаче той да бъде назначен за уредник на приютилия я музей или пък галерия. В същото време по думите му творецът щял да продължи да се бори от Казория срещу ненавиждащата го камора и сляпата за истинското изкуство местна политическа класа. В края на разговора той посочи, че поне досега не бил получил никакъв конкретен отговор на разпратените от него писма със заявка от имотен меценат да спаси колекцията му.

От десетина години името на Антонио Манфреди буди духовете на Апенините с арт-изцепки, като еротични изложби, горене на творби и др. все в знак на някакъв протест. За последен път за него се заговори през август, когато подарената му от японския авангардист Каори Каваками скулптура „Възраждане” бе открадната от склад на общината в Казория. Тежката над два тона и оценявана на 200 хил. евро творба е била подарена от Каваками на Музея за съвременно изкуство в града, но неговият арт-директор я предоставил временно за ползване на кметството. Но докато Манфреди бил на почивка недобросъвестен чиновник бил взел скулптурата за непотребно желязо и наредил да бъде преместена в нарочен депозит. След няколко дни тя обаче изчезнала от там, задигната най-вероятно от търговци на скрап. Манфреди съответно прави донос до карабинерите, като посочва като крадци приближени на камората. След няколко дни той получава по телефона заплахи от неизвестен мъж, че краката му ще бъдат натрошени ако продължавал да си вре носа там, където не трябва. Вероятно това предупреждение е станало един от основните поводи за разпращането на писмата – молба за нов подслон на колекцията.

Иначе завчера Антонио Манфреди, който продължава да работи в Казория, откри в Музея за съвременно изкуство изложба на творби на съвременни художници и скулптури от Уелс.

20 жени влизат в общински съвети в Саудитска Арабия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/20-jeni-vlizat-v-obshtinski-syveti-v-sauditska-arabiia-207772/

Жените ще заемат едва 1% от всички 2100 места, но макар и ограничен, успехът е исторически за страната

Проф. Генчо Начев: Петър Москов постъпи правилно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173180

"Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред камерите на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".
"Работата на лекарите е да предлагат качествени медицински услуги. Те не могат да се занимават с националната здравна карта, примерно.
"Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред камерите на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Работата на лекарите е да предлагат качествени медицински услуги. Те не могат да се занимават с националната здравна карта, примерно.

Проф. Генчо Начев: Петър Москов постъпи правилно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173175


"Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред камерите на БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". "Работата на лекарите е да предлагат качествени медицински услуги. Те не могат да се занимават с националната здравна карта, примерно.

Хиляди бразилци поискаха импийчмънт на Дилма Русеф

http://www.mediapool.bg/hilyadi-braziltsi-poiskaha-impiychmant-na-dilma-rusef-news243065.html

Хиляди хора излязоха на демонстрации в Бразилия с искане за импийчмънт на президентката Дилма Русеф, чието правителство е преследвано от тежък корупционен скандал и слаби икономически резултати, съобщиха световните агенции. По данни на бразилски медии най-многочисленият протест е бил в Сао Пауло - според различни оценки в него са се включили между 30 и 80 хиляди души. По-малки демонстрации имаше в други градове, сред които столицата Бразилия и Рио де Жанейро. Участието в протестите обаче не беше толкова масово, както по-рано през годината. През август по улиците излязоха стотици хиляди хора, а през март - около един милион.  Председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня откри процедура за импийчмънт на 2 декември, като се съгласи Конгресът да обсъди твърденията на опозицията, че Русеф е нарушила бюджетните закони, за да увеличи разходите по време на кампанията за преизбирането си през 2014 г. Много бразилци обаче са по-недоволни от най-тежката икономическа рецесия от поне 25 години и корупционния скандал в държавната нефтена компания "Петробраз", в който са замесени съюзници на президентката. Русеф не е обект на разследване, но много бразилци поставят въпроса как може тя да не е знаела за корупцията, след като е била председател на компанията от 2003 до 2010 г.

Свободният пазар на ток ще увеличи енергийно бедните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261739_%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B

 Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи дела на енергийно бедните хора, а в бюджетите на общинските училища, болници и дружества няма предвидени средства. Това каза вчера Пламен Димитров, президент на КНСБ. По думите му през следващата година, след либерализацията на енергийния пазар, цената на тока ще нарасне. Той даде за пример Румъния, където през първата година след освобождаването на пазара цената е скочила с 15-20 на сто.

Затова от Икономическия и социален съвет, чийто член е и Димитров, смятат, че трябва спешно да се преразгледат нормативните документи, определящи минималния доход за енергийно подпомагане, да се определят критерии за енергийна бедност и точно да се формулира понятието "енергийна бедност“, да се увеличи броят на санираните сгради, държавата да плаща по-големи субсидии на общините, в които има повече санирани сгради. От КНСБ посочиха още, че според данните на Евростат близо 40 на сто от българите са енергийно бедни.

След либерализацията в Румъния за две години броят на енергийно бедните е паднал от 12% на 7,5 на сто от домакинствата, съобщи в края на миналата седмица шефът на „Вътрешен енергиен съюз“ в ЕК Клаус-Дитер Борхард.

Светослав Малинов: Заплаха за правителството няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173163


"Заплаха за правителството няма. Подкрепяхме министър Москов и неговите реформи и преди, и сега. Да се внушава, че заради ДСБ ще има предсрочни избори, е най-голямата обида, която Борисов може сам да си нанесе", каза пред Би Ти Ви тази сутрин евродепутатът Светослав Малинов. Той уточни, че решението на Петър Москов да остане министър на

В състава на Черноморския флот на РФ влязоха два нови кораба, снабдени с крилати ракети „Калибър”

http://www.cross.bg/flot-chernomorskiya-korabi-1491645.html

/КРОСС/ Черноморският флот на РФ се попълни с два нови кораба, снабдени с крилати ракети „Калибър”. С тях на 9 декември бяха унищожени два обекта в сирийския град Рака – „столицата” на джихадистите от „Ислямска държава”, предаде ТАСС. В събота се проведе церемонията по освещаване на издигане на флаговете на малките ракетни катери “Серпухов” и “Зеленый дол”, съобщи командващият Черноморския флот Александър Витко. „Новите кораби ще постъпват при нас в продължение на две години. По-рано те бяха само с тактическо предназначение, а сега могат да решават и оперативни задачи. Те доказаха бойните си способности в Каспийско море и сега се появиха и в Черноморския флот. Благодарни сме на  Зеленодолския завод за тях. Предстои ни съвместна работа, ще идват много кораби. Благодарим на ръководството на Севастопол и Крим за това, че приемат семействата на членовете на екипажите”, каза Витко.

Бензинът с 5 стотинки надолу за два дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261738_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81+5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%83+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 

А-95 и дизелът на крачка от 2 лева за литър

Цената на най-масовия бензин падна с 5 стотинки в рамките на последните 2-3 дни. Така литър А-95 вече се продава за 2,01 лв. на една от големите вериги бензиностанции. При останалите цените все още се движат между 2,02-2,04 лева, показва статистиката на fuelo.net. Както обичайно се случва обаче до няколко дни най-вероятно и те ще свалят цените до най-ниското ниво на пазара. Според експерти в петролния бранш много е вероятно още преди Коледа да станем свидетели на цени от под 2 лева за литър бензин.

Според данните на специализирания сайт за последната седмица бензинът е поевтинял с половин процент, а за последния месец – с близо 1 на сто. На годишна база намалението на цената на А-95 е с 26 стотинки, което в проценти прави 11,4 на сто.

 

Дизелът също се продава по-евтино

 

– между 2,02 лв. и 2,06 лв. на различните вериги бензиностанции, което е понижение с около 3 стотинки за последните дни. На седмична база дизелът е поевтинял с около 1 на сто, на месечна – с процента и половина, а в сравнение с година по-рано – с 10,5 на сто (24 стотинки).

Цената на най-масовия безоловен у нас не е падала под 2 лева за литър от началото на годината и по-конкретно – от 9 януари, когато дизел и бензин на дребно се изравниха при 1,99 лв., след което постигнаха дъна от съответно 1,88 лв. и 1,95 лева в края на същия месец.

Тогава „Брент“, който е ценообразуващ сорт за нашия пазар, падна под 50 долара за барел.

 

Сега котировките на петрола от същия сорт

са с още 25% по-ниски

 

В петък цената на „Брент“ падна под 38 долара за барел за първи път от 2008 г. насам. На борсата в Лондон януарските фючърси на сорта поевтиняха 37,93 долара. През миналата седмица петролът изгуби 11% от стойността си.

Котировките на черното злато ускориха спада си след заседанието на петролния картел ОПЕК на 4 декември. На него, въпреки очакванията, квотите за добив бяха вдигнати с 1,5 млн. барела дневно над тавана, който дотогава беше от 30 млн. барела.

Падането на цената на „Брент“ започна от юни 2014 г., когато

 

котировките бяха 115 долара за барел

 

Оттогава насам сривът в цената надхвърли 65%. У нас за този период бензинът е поевтинял с 48 стотинки, или с 19,2%, а дизелът с – 19,8 на сто (50 стотинки).

От Българската петролна и газова асоциация миналата седмица коментираха пред „Монитор“, че цената на суровия участва с дял от 20% в стойността на крайния продукт. Другите фактори са данъци и акцизи, цените на борсите на готовите нефтопродукти, както и курсът на долара спрямо еврото. Очакванията на асоциацията са цените да останат ниски и в следващите няколко месеца - до 47, най-много 50 долара за барел. Няма чисто икономически фактори за поскъпване и догодина, смятат от браншовата организация.

Льо Пен не спечели в нито един от регионите на втори тур на изборите във Франция

http://www.cross.bg/front-frantziya-rezyltati-1491652.html

/КРОСС/ Френският крайнодесен Национален фронт не е успял да спечели дори един регион на вчерашните местни избори, въпреки че постигна рекордни резултати на първия тур миналата седмица, показват предварителните резултати, цитирани от АFP. По данни на френската агенция, лидерът на Националния фронт Марин льо Пен е изгубила от дясноцентристката коалиция в нейния северен регион, след като управляващите социалисти се изтеглиха от надпреварата преди започването на втория тур. Според първоначалните резултати републиканците на бившия президент Никола Саркози удържат победа в седем от 13-те региона на Франция, а управляващата Социалистическа партия - в пет. Обратът дойде заради по-високата избирателна активност и след като социалистите призоваха избирателите си да гласуват за десницата, за да задържат националистите далеч от властта. Въпреки това лидерът на крайната десница Марин льо Пен обяви пред свои привърженици, че възходът на националното движение е необратим: „Сега разделението не е вече между леви и десни, а между патриоти и мондиалисти. Мондиалистите - привърженици на разтварянето на Франция и нейния народ в една световна магма, и патриотите, които вярват, че нацията представлява най-защитеното пространство за французите, т.е. за всеки един от вас

Гръцкият президент на официална визита в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173169

Гръцкият президент - на официална визита у нас. Прокопис Павлопулос пристига по покана на президента Росен Плевнелиев.
Двудневната му визита започва с официалната церемония и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин. След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще разговарят „на четири очи“.
Гръцкият президент - на официална визита у нас. Прокопис Павлопулос пристига по покана на президента Росен Плевнелиев. Двудневната му визита започва с официалната церемония и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин. След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще разговарят „на четири очи“.

Борисов готов с наследник на Иванов

http://www.cross.bg/ministur-ivanov-borisov-1491653.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов има вариант за нов министър на правосъдието. Името е споделил в тесен кръг, но изчаква, защото неочаквано вчера здравният министър Петър Москов обяви, че не намира за бламирана съдебната реформа и в знак на решимост да бъде продължена, е готов да предложи свой кандидат за овакантения от Христо Иванов пост. „Вярвам, че има стъпка назад и тя е номиниране на достоен правосъден министър. Това е моя цел", заяви Москов пред Нова телевизия. Източници на „Стандарт" твърдят, че единият му вариант бил да издигне съпартийката си Екатерина Михайлова, за да се успокоят страстите в тъмносините редици. Нови имена се завъртяха като претенденти за поста на правосъдния министър. Сред тях са бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Анастас Анастасов, авторитетен магистрат с име „Иван", заговори се и за бивш шеф на НС - Огнян Герджиков или Борислав Великов, който сега е депутат от РБ. Вече е ясно, че Меглена Кунева е отказала да седне в стола на Иванов. Единствено сигурно е, че министърът трябва да бъде избран до сряда, когато конституционните промени влизат за окончателно приемане в НС. „Министрите винаги досега сме ги избирали заедно с реформаторите. Нито те могат да назначат министър, нито аз. Когато се сменя министър на правосъдието, или който и да е министър, ще има след като двете основни партии одобрят заедно кандидатурата", каза вчера премиерът Борисов.

Центърът за обществена подкрепа събира пари благотворително по време на Селския мол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536347

Сто и деветдесет лева събра екипът на Център за обществена подкрепа – Габрово в първия ден от благотворителния базар, който организира. На него се предлагаха коледни сувенири, които са направени от деца и родители, потребители на социалната услуга, а средствата са предназначени за закупуване на  FM система за четиригодишно габровче с увреден слух. Тя ще му позволи да чува ясно гласа на говорещия учител, като го улавя и отделя от общия шум, така че детето да получава ясен и точен звук чрез специално апаратче. На базара се предлагаха различни ръч...

Крайнодесният Национален фронт загуби втория тур на местните избори във Франция

http://www.mediapool.bg/krainodesniyat-natsionalen-front-zagubi-vtoriya-tur-na-mestnite-izbori-vav-frantsiya-news243064.html

Националният фронт на Марин льо Пен загуби битката и за трите района, където имаше най-големи шансове да спечели на втория тур на местните избори в страната, въпреки че миналата неделя водеше в повече от половината от тях. "Републиканците“ на бившия президент Никола Саркози удържат победа в 7 от 13-те региона на Франция, включително и парижкия район Ил дьо Франс, а управляващата Социалистическа партия - в 5. Обратът дойде заради по-високата избирателна активност и след като социалистите призоваха избирателите си да гласуват за десницата, за да задържат националистите далеч от властта. В северозападния Нор-Па-дьо Кале-Пикарди, където Марин Льо Пен бе начело на листата, побеждава Ксавие Бертран от десния съюз с 58.1%, а самата тя остава с 41.9%. В югоизточния Прованс-Алп-Кот д’Азюр нейната племенница Марион Марешал льо Пен е победена от десния Кристиан Естрози (55.8% срещу 44.2%), а в североизточния Елзас-Шампан-Арден-Лотарингия победител е десният Филип Ришер с 47.6% срещу 36.6% за Флориан Филипо от НФ. Трети там е социалистът Жан-Пиер Масре, който не се подчини на решението на партията да подкрепи десния кандидат и получи 15.8%. Въпреки резултатите лидерът на крайната десница Марин льо Пен обяви пред свои привърженици, че възходът на националното движение е необратим. ”Сега разделението не е вече между леви и десни, а между патриоти и мондиалисти. Мондиалистите, привърженици на разтварянето на Франция и нейния народ в една световна магма. И патриотите, които вярват, че нацията представлява най-защитеното пространство за французите, т.е. за всеки един от вас. Всеки от вас ще бъде призован да се позиционира политически и този избор ще бъде от жизнено значение за нашата страна”, заяви Марин льо Пен. От своя страна премиерът Манюел Валс предупреди, че заплахата от крайнодесните остава, въпреки провала на Националния фронт. Изключително силният резултат на крайната десница от миналата седмица се обяснява със страха на французите след терористичните атаки в Париж, както и с икономическата криза. Председателят на долната камара на френския парламент социалистът Клод Бартолон каза, че е готов да напусне поста след поражението на изборите в столичния регион Ил-дьо-Франс. "Сутринта, както обещах в началото на кампанията, ще върна мандата си на председателя на групата на социалистите в Националното събрание. Той трябва да определи дали депутатите социалисти, от които произтича моята легитимност, желаят да продължа да изпълнявам поверените ми отговорности", заяви Бартолон, признавайки изборното си поражение пред свои поддръжници. Все пак сред социалистите има силна увереност, че въпреки загубата той ще възобнови работата си като председател на Националното събрание, прекъсната по време на кампанията. Министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан каза, че възнамерява да продължи да заема поста въпреки победата на изборите в Бретан. Той заяви, че ще съвместява министерските си задължения с работата си в регионалния съвет на Бретан. През октомври, преди да започне кампанията, Льо Дриан обеща да подаде оставка, ако победи на регионалните избори, а това му намерение беше подкрепено от президента Франсоа Оланд. Обстоятелствата обаче съществено се промениха след атентатите в Париж на 13 ноември и последвалото активизиране на военното участие на Франция в действията срещу групировката "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. По изключение му беше позволено да участва като кандидат на изборите, без да напуска министерския пост, за да не се предизвиква смут в управлението на отбранителното ведомство в тази сложна обстановка. Въпреки това в обозримо бъдеще въпросът за политическата съдба на Льо Дриан и определянето на евентуален негов приемник така или иначе ще се върне на дневен ред заради правилата за несъвместимост на постовете.  

Допълват мрежата от защитени зони в Черно море с 11.7 млн. лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536346

Мрежата от морски защитени зони в Черно море ще бъде допълнена. За целта Министерство на околната среда и водите е обявило втора процедура в областта на биоразнообразието по Оперативната програма "Околна среда". Предвижда се ведомството да получи 11 734 980 лева, съобщава ВарнаУтре. С проекта ще се картират видове и природни местообитания в морските пространства на България. Ще се извършат проучвания и научни изследвания. В момента "Натура 2000" включва 17 защитени зони в акваторията на Черно море. Три от тях ...

Борисов: Държавата не може да зависи от лични амбиции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/261737_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%

 

Кънев започна кампания за президентския вот, заяви премиерът

„Никога не трябва, ако сме истински родолюбци, да залагаме човешки съдби, да залагаме стабилността и, ако щете, цялата държава заради една или втора лична амбиция.” Така министър-председателят Бойко Борисов коментира решението на ДСБ късно в събота вечерта да излезе от управлението. Премиерът заподозря, че зад действията на партията на Костов седи желанието на Кънев да се включи в битката за президент.

„Аз така го разбирам”, заяви Борисов. Той допълни, че пожелава успех, ако това им е тактиката.

„Можехме да седнем и да търсим вариант за общ кандидат за президент, ако е толкова силно желанието”, коментира още премиерът. Той допълни, че по никакъв начин не разпитва министрите за вътрешнопартийни намерения, защото работата на кабинета е да прави пътища, пречиствателни станции, болници, поликлиники, да заздрави отбраната.

Надявам се на мъдрост

„Вярно е, че веднъж като направиха анонс, няма как да се дръпнат назад, но малко спокойствие и такт”, посочи Борисов. Той обясни още, че е разговарял с всички министри и пред него те не са заявявали намерение да напуснат постовете си, а воля да продължат да работят за реализация на проектите си. По думите на министър-председателя кабинетът успява да постигне видими резултати, работи и реализира неща, за които хората само са мечтали. „Само преди месец и половина имаше избори, знаем резултатите какви са. Нищо добро не би ни донесло след 2 месеца да има други или по-точно по-различно от това, което е”, каза още премиерът. Той допълни, че стабилността по никакъв начин няма да бъде нарушена от него.

Борисов благодари на Петър Москов за решението му да остане в правителството. На семинар в Поморие Москов

отсвири Радан Кънев и реши да остане министър

Той напусна зампредседателското място на ДСБ. Както „Монитор” вече писа, Кънев обяви, че излиза в опозиция, веднага след като Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър, а дни след това и партията му се присъедини към него. Днес на заседание се събира друга партия от РБ – ДБГ. След това хората на Кунева ще обявят решението си дали ще останат в управлението. СДС вече заявиха, че не виждат причина да напуснат кабинета. Във вторник пък целият десен блок ще се събере на заседание.

Борисов коментира и

избора на нов правосъден министър

Вече стана ясно, че кандидатура ще има след номинации от РБ и ГЕРБ.

„Министрите винаги досега сме ги избирали заедно с реформаторите, слагали сме на масата кандидатурите и сме ги обсъждали заедно. Нито те могат да назначат министър, нито аз мога да назнача. Министър на правосъдието, или когато се сменя който и да е министър, ще има, след като двете основни партии одобрят заедно кандидатурата”, каза премиерът.

Гръцкият президент на официална визита в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173162

Гръцкият президент - на официална визита у нас. Прокопис Павлопулос пристига по покана на президента Росен Плевнелиев.
Двудневната му визита започва с официалната церемония и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин. След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще разговарят „на четири очи“.
Гръцкият президент - на официална визита у нас. Прокопис Павлопулос пристига по покана на президента Росен Плевнелиев. Двудневната му визита започва с официалната церемония и поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния воин. След това на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще разговарят „на четири очи“.

Повишава ли се рискът от валутна война след поредното поевтиняване на юана?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/povishava-li-se-riskyt-ot-valutna-voina-sled-porednoto-poevtiniavane-na-iuana-207581/

Централната банка на Китай отново понижи референтния курс, а анализаторите се опасяват, че и други азиатски държави може да последват хода на Пекин

Патрик Кокбърн: За света Сирия през 2016 г. като Балканите през 1914-та

http://svetoven.pogled.info/news/69985/Patrik-Kokbarn-Za-sveta-Siriya-prez-2016-g-kato-Balkanite-prez-1914-ta

/Поглед.инфо/ Анализаторът на ЦРУ е сигурен за това, което е вероятно да се случи в Сирия. Той казва, че "Асад сега играе последния си коз, за да запази режима си на власт".

След акцията на полицията опашката от камиони на "Капитан Андреево" е близо 12 км

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/14/2669232_sled_akciiata_na_policiiata_opashkata_ot_kamioni_na/?ref=rss


Опашката от чакащи за обработване на ГКПП "Капитан Андреево" вече е дълга близо 12 километра, предаде Би Ти Ви.

Според митниците след проведената в неделя акция на специализираната прокуратура е нямало недостиг на хора и пунктът е работил на нормален оборот.

Акцията се проведе на граничния пункт, както и на територията на Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград, Харманли и в погранични села. Бяха арестувани общо 33 митничари, а границата беше затворена за близо шест...

Временно спират водата в някои части на столицата

http://pik.bg/временно-спират-водата-в-някои-части-на-столицата-news451924.html

Временно спират водата в някои части на столицата

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. 220 жк. „Люлин“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 209, бл. 210, бл. 220, бл. 221
ул. „Доктор Александър Станишев“ №37 и група търговски обекти до бл. 204
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 221.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. 722, район „Люлин“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
Съюз на слепите в България, Производствено предприятие „Успех“
по бул. „Сливница“ от ул. 722 до ул. „Добринова скала“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: Съюз на слепите в България.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 517 кв. „Христо Ботев“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. 511, ул. 510, ул. 519, ул. „Георги Спасов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 517 ъгъла с ул. 511.

Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Република“ и ул. „Захари Зограф“ с. Мрамор , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Мичур“, ул. „Пламък“, ул. „3-ти март“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Васил Левски“
по ул. „Захари Стоянов“ от ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Васил Левски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Република“ ъгъла с ул. „3-ти март“; ул. „Захари Зограф“ ъгъла с ул. „Алеко Константинов“.

Във връзка с изместване на водомерен възел на ул. „Миджур“ жк. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Миджур“ от ул. „Милин камък“ до ул. „Света гора“
по ул. „Света гора“ от ул. „Криволак“ до ул. „Кръстю Сарафов“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Миджур“ ъгъла с ул. „Света гора“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .
“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Цветан Цветанов: Нямаме номинация за правосъден министър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173158

ГЕРБ няма номинация за правосъден министър. Водят се разговори и скоро е има такава, която да се обсъжда между нас и Реформаторския блок. Това каза в предаването
ГЕРБ няма номинация за правосъден министър. Водят се разговори и скоро е има такава, която да се обсъжда между нас и Реформаторския блок. Това каза в предаването "Здравей, България" по Нова Тв зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Всеки може да бъде разглеждан, в това число и Меглена Кунева, допълни той.

Проблемите с прехвърлянето на втората пенсия в НОИ започнаха

http://www.cross.bg/pensiya-prehvurlyat-hora-1491651.html

/КРОСС/ Сериозни проблеми се появиха при прехвърлянето на парите за втора пенсия към НОИ, алармираха частните пенсионни фондове. Десетки пенсионирани военни и полицаи не получават обещаното увеличение на пенсията, след като прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди към държавното обществено осигуряване, и на практика губят спестяванията си за втора пенсия, съобщава пред „Сега" директорът на най-голямото пенсионно дружество Даниела Петкова. Става дума за хора, които са се възползвали от ранно пенсиониране и вече са пенсионери, но имат средства в универсален пенсионен фонд. Те са основно от сектор "Сигурност". От лятото с пенсионните промени на тях им бе дадена възможност да прехвърлят партидите си в НОИ до края на 2016 г. и пенсията им да бъде преизчислена. В противен случай те трябва да чакат често над 10 г., за да получат втората си пенсия, тъй като универсалните фондове плащат само при навършена обща пенсионна възраст. От частните дружества посочват, че НОИ не дава предварителна информация на хората дали и с колко лева ще се увеличи пенсията им след прехвърлянето. Това става ясно едва след като пенсията се преизчисли, а тогава вече е късно решението за прехвърляне в НОИ да бъде преразгледано. От института не успяха да кажат пред „Сега" колко точно са ощетените, защото информацията не била централизирана

Радан Кънев Костов!

http://viewpoint.actualno.com/radan-kynev-kostov-news_513238.html

Много каши забърка Радан Кънев за една година, откакто е управляващ, но тази, последната, е, така да се каже, кашата на кашите! Като го слушаш този младеж, не спираш да се питаш - нормален ли е? И не извади ли всъщност луд късмет Борисов, за това, че този път комай пътищата им с Кънев наистина ще се разделят! Как така бе, Радане, хем ще си в опозиция, хем ще имаш министър в правителството! Как така бе, Радане, хем ще си част от Реформаторския блок, хем ще си срещу него, щом той ще продължи да

Замърсяването в Пекин е 20 пъти над нормите на СЗО

http://asia.actualno.com/zamyrsjavaneto-v-pekin-e-20-pyti-nad-normite-na-szo--news_513246.html

Китайската столица осъмна в дебел смог. Според Центъра за мониторинг на околната среда съдържанието на вредни частици във въздуха в Пекин днес е около 500 микрограма на кубичен метър. Това означава, че замърсяването надвишава 20 пъти препоръчаната норма от Световната здравна организация. Властите съветват жителите да не излизат без нужда или ако им се налага да са навън, да използват маски за защита на дихателните пътища, предаде БГНЕС. В Китай основните източници на замърсяване са газ

Двойната покана за The Lord of the Rings in Concert отива при...

http://games.actualno.com/dvojnata-pokana-za-the-lord-of-the-rings-in-concert-otiva-pri-news_511886.html

Преди седмица стартирахме игра и ви попитахме "Колко музиканти и певци ще акомпанират случващото се на екрана по време на шоуто Lord of the Rings in Concert: The Two Towers?" Според официалната информация повече от 300 музиканти от съставите на БНР ще озвучават на живо "Двете Кули". Всеки дал този отговор участва в томолата. А късметът се усмихна на Cvetomira Dimitrova. Очакваме Cvetomira да се свърже с нас до 16 декември, като ни пише лично съобщение на facebook фенстраницата на Ac

Могерини не вижда трудности в продължението на санкциите срещу Русия

http://europe.actualno.com/mogerini-ne-vijda-trudnosti-v-prodyljenieto-na-sankciite-sreshtu-rusija-news_513248.html

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини не вижда сериозни трудности на пътя към провължаване на антируските икономически санкции на ЕС и смята, че този въпрос ще се разглежда на конгреса на ръководителите на държавите от Евросъюза в края на седмицата. Това заявила самата тя пред журналисти преди началото на Съвета на външните работи на ЕС. "Нямаме Русия в дневния ред. Ако министрите искат да обсъдят този въпрос, това не е пробле

Танев: Ако РБ снеме доверието си, ще питам премиера дали оставам

http://politics.actualno.com/tanev-ako-rb-sneme-doverieto-si-shte-pitam-premiera-dali-ostavam-news_513250.html

Ако Реформаторският блок обяви, че снема доверието си от министъра на образованието проф. Тодор Танев, той ще се допита до премиера какво ще е бъдещето му. Това заяви Танев пред БНР. "Ще го попитам: Г-н министър-председател снето е доверите от мен по някакви причини. Моля ви преценете положението как това се отразява върху цялата ваша конструкция, върху управляващата коалиция и ми кажете оставам или не оставам", каза той. Министър Танев заяви, че не е бил разбран правилно, когато е казал, че п

Човекът на годината: Ако бях на мястото на Христо Иванов, щях да упорствам

http://interview.actualno.com/chovekyt-na-godinata-ako-bjah-na-mjastoto-na-hristo-ivanov-shtjah-da-uporstvam-news_513177.html

Адв. Даниела Михайлова стана носител на наградата "Човек на годината" на Българският хелзински комитет. Тя работи като правен експерт в неправителствената организация „Инициатива за равни възможности”, ръководител е на правния ѝ екип. Член е на Софийската адвокатска колегия от 1996 година. Под нейно ръководство СНЦ „Инициатива за равни възможности” е подкрепила и водила над 150 дела по Закона за защита от дискриминация, много от които е представлявала лично. Тя е

Проф. Генчо Начев: Москов постъпи правилно! Разграничи професионализма от политиката

http://petel.bg/Prof--Gencho-Nachev--Moskov-postapi-pravilno--Razgranichi-profesionalizma-ot-politikata__137580

"Това, което прави д-р Петър Москов, е правилно. Професионализмът трябва да се разграничава от политическите сблъсъци". Това каза пред БНТ...

Къци Вапцаров: Деси Слава е малко хитра лисица. Йоана: Сладка е, ще останем приятелки

http://petel.bg/Katsi-Vaptsarov--Desi-Slava-e-malko-hitra-lisitsa--Yoana--Sladka-e--shhe-ostanem-priyatelki__137581

Кадри: "Нова телевизия" Шоуменът Къци Вапцаров коментира преди минути участието на доскорошната си съквартирантка в Къщата на "Биг...

"Росийская Газета": Визите за България поскъпнаха

http://petel.bg/Rosiyskaya-Gazeta--Vizite-za-Balgariya-poskapnaha__137582

Снимка: Булфото От 14 декември 2015 година се променят таксите при оформяне на визи за България, пише "Росийская Газета", цитирана от "Фокус"....

Заради ниските доходи: Почти 3 милиона българи студуват през зимата

http://petel.bg/Zaradi-niskite-dohodi--Pochti-3-miliona-balgari-studuvat-prez-zimata-__137583

Снимка: Булфото  Около 2,9 млн. души или 40 на сто от българите не са в състояние да поддържат жилището си достатъчно топло. Това сочат...

И Пловдивските юристи излизат на протест днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536345

Пловдивски юристи излизат днес на мълчалив протест пред Съдебната палата в Пловдив. Мотото на събитието е  "В подкрепа на съдебната реформа" , а негов инициатор е адвокат Стефан Левашки. Във фейсбук е създадено събитие за протеста, като поканените са над 1200 души. "Уважаеми колеги, нека и ние се солидаризираме със софийските юристи като също подкрепим съдебната реформа. Призовавам Ви да се съберем от 17.30 ч. пред Съдебната палата в Пловдив, където е нашето обичайно работно място на мълчалив протест заради неслучилата се така дългоочаквана про...

12 км е опашката от камиони край "Капитан Андреево"

http://www.vesti.bg/bulgaria/12-km-e-opashkata-ot-kamioni-kraj-kapitan-andreevo-6047082

400 камиона са влезли в България през нощта от 20 часа в неделя до 6 часа тази сутрин. В обратна посока границата са преминали 300 камиона

12 км опашка от тирове след арестите на "Капитан Андреево"

http://offnews.bg/news/n_1/n_606832.html

Километрична опашка от товарни камиони се е образувала на ГКПП „Капитан Андреево” след ареста на 33 митничари там вчера. Колоната от тирове е 12 километра.  По информация на митниците през нощта пунктът е работил на пълен оборот, нямало е недостиг на хора. Обработени са 700 тира в двете посоки, съобщи бТВ.  Акцията се проведе на граничния пункт, както и на територията на Хасково, Свиленград, Любимец, Димитровград, Харманли и в пограничните села. Днес се очаква да бъдат повдигнати обвинения за корупция на арестуваните. По думите на премиера Бойко Борисов до преди тази година 2 милиарда и 600 милиона лева са отивали в организираната престъпност чрез различни корупционни схеми и вчерашната акция е стъпка в посока ограничаване на незаконните потоци. 

Скъсан теглич, изпаднал на релсите, за малко не преобърна влак с пътници в дере край Драгичево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5173156

Скъсан теглич за малко не изпрати влак със стотина българи в дерето край участък между гарите Драгичево и Владая. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на сигнал на бдителния си зрител Александър Иванов.
„Едва не се стигна до катастрофален край. Инцидентът стана вчера в 12 часа с пътническия влак 50110, пътуващ от Благоевград до София.
Скъсан теглич за малко не изпрати влак със стотина българи в дерето край участък между гарите Драгичево и Владая. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на сигнал на бдителния си зрител Александър Иванов. „Едва не се стигна до катастрофален край. Инцидентът стана вчера в 12 часа с пътническия влак 50110, пътуващ от Благоевград до София.

Расте броят на недоволните от личния си лекар в общините Дупница, Бобов доли и Невестино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535767

Намаление на жителите на Кюстендилска област, които имат избран личен лекар, от 139 580 на 138 785 или с 795 души, отчитат от РЗОК- Кюстендил. Намаляват и здравно неосигурените в областта от 24 459 на 23 653 души. Данните са към 31.12.2014 г. и 30.06.2015 г.През този месец всеки жител може да си смени семейния лекар. През декември 2014 г. това са направили 1 688 души, а през юни тази година- 2 017. Прави впечатление, че броят на недоволните от личния им лекар расте в община Дупница, от 574 на 645 души и в община Бобов дол- от 115 на 426 души, к...

Хиляди бразилци поискаха импийчмънт на Дилма Русеф

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536344

Хиляди хора излязоха на демонстрации в Бразилия с искане за импийчмънт на президентката Дилма Русеф, чието правителство е преследвано от тежък корупционен скандал и слаби икономически резултати, съобщиха световните агенции. По данни на бразилски медии най-многочисленият протест е бил в Сао Пауло - според различни оценки в него са се включили между 30 и 80 хиляди души. По-малки демонстрации имаше в други градове, сред които столицата Бразилия и Рио де Жанейро. Започна разследване на Дилма Русеф за финансови нарушения Участието в пр...

В Кюстендилска област реализирали 42 проекта за над 36 млн. лв. за конкурентоспособност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535599

36 017 067 лв. са инвестирани в Кюстендилска област по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007- 2013 г. Те са спечелени по 42 проекта, каза за Дарик Калин Маринов, зам.- директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката. Маринов уточни, че бенефициентите от областта са 37, т.е. някои от тях имат по повече от един спечелен проект. В новия програмен период и през този месец ще се отвори ОП "Иновации и конкурентоспособност", за внедряване на иновации в предприятия...

Скъсан теглич, изпаднал на релсите, за малко не преобърна влак с пътници в дере край Драгичево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173148

Скъсан теглич за малко не изпрати влак със стотина българи в дерето край участък между гарите Драгичево и Владая. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на сигнал на бдителния си зрител Александър Иванов.
„Едва не се стигна до катастрофален край. Инцидентът стана вчера в 12 часа с пътническия влак 50110, пътуващ от Благоевград до София.
Скъсан теглич за малко не изпрати влак със стотина българи в дерето край участък между гарите Драгичево и Владая. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на сигнал на бдителния си зрител Александър Иванов. „Едва не се стигна до катастрофален край. Инцидентът стана вчера в 12 часа с пътническия влак 50110, пътуващ от Благоевград до София.

Геополитика в Близкия изток

http://svetoven.pogled.info/news/69984/Geopolitika-v-Blizkiya-iztok

/Поглед.инфо/ Близкият изток се намира на кръстопът между Европа, Азия и Африка и в това се състои неговото основно геополитическо значение. Основните геополитически направления, преминаващи през региона, са глобалният маршрут Европа-Азия (по-рано наричан „Пътят на коприната“) и маршрутът за доставка на енергоносители Европа-Персийски залив.

Българите ще вадят паспорти в чужбина

http://www.grreporter.info/blgarite-shche-vadyat-pasporti-v-chuzhbina/18367

Живеещите в чужбина българи ще платят три пъти по-висока цена за услугата. Освен стандартната цена от 20 лв. за международен паспорт или 18 лв. за лична карта, те ще трябва да платят и 20 евро за консулско обслужване

прочети повече

Коледна елха грейва във „Владиславово“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536342

Светлините на коледната елха във „Владиславово“ ще бъдат запалени тази вечер. Това ще направи кметът на варненския район Николай Костадинов. Украсеното дърво се намира в обновения парк на квартала. В района са разположени атракции за деца и новогодишен базар. Коледната елха ще грейне в 17 ч....

Бойко Борисов и Лиляна Павлова подминаха протеста на АМ „Струма" край Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536343

Бойко Борисов и Лиляна Павлова подминаха протеста на АМ „Струма" край Дупница. За втори път протестиращи опитаха да кажат, че цените на винетките не може да са толкова високи, при пътищата, които имаме, но отново не бяха чути. Те се надяваха да говорят с министър-председателят Бойко Борисов и регионалният министър Лиляна Павлова, които по същото време се връщаха от Разлог, където беше открит рехабилитиран път. Кортежът обаче само намали, но не спря. Част от протестиращите изразиха недоволството си и на пл. „Свобода" в Дупница....

Графикът на ЧЕЗ за прекъсвания на тока през новата седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535946

Представяме ви адресите, на които ще има прекъсвания на електрозахранването, заради ремонти дейности или профилактика от ЧЕЗ на територията на Кюстендилска област. Графикът е предоставен от компанията, като е съставен по дни, от 14- 18 декември и общини. Кюстендилска областОбщина Бобов дол На 14.12.2015 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Община Бобов дол село БабиноНа 14.12.2015 г. /12:00 - 14:00 ч./ - Община Бобов дол село КоркинаНа 14.12.2015 г. /09:00 - 11:30 ч./ - Община Бобов дол село КоркинаНа 15.12.2015 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Община Бобов дол сел...

Страшна беда! Ще връщат българи от болници в чужбина заради борчовете на НЗОК

http://pik.bg/страшна-беда-ще-връщат-българи-от-болници-в-чужбина-заради-борчовете-на-нзок-news451922.html

Страшна беда! Ще връщат българи от болници в чужбина заради борчовете на НЗОК

Чужди болници могат да започнат масово да връщат наши пациенти. Причината са борчовете на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към клиники в ЕС, които все още не са платени, съобщава „Телеграф”.

„Заради тях недоверието към страната ни расте и съществува реален риск лечебници от страни като Германия и Англия да започнат да отказват лечение на наши пациенти”, съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. В организацията вече са получили сигнали за отказ за приемане на нашенци.

Общата сума, която НЗОК дължи на чужди клиники за лечение на българи, надхвърля 130 млн. „Сумата, която е дължима само по падеж, е около 60 млн. Това са т.нар. просрочени задължения, по които вече започват да текат и лихви”, посочи Хасърджиев. Той уточни, че по силата на европейското законодателство срокът, през който държавите трябва да се разплатят помежду си, е 18 месеца. След него започват да текат и лихвите. През следващата година се очаква към тази сума да се прибавят още 70-75 млн., така че през цялата 2016 година общите дългове на касата ще надхвърлят 130 млн.”, разясни Хасърджиев.

„Освен дълговете на НЗОК много по-големият проблем засяга българските пациенти. При нас вече постъпват сигнали, че лечебни заведения в някои държави отказват да приемат български пациенти поради факта, че има неизплатени суми към тях”, коментира той.


За опасността чужди клиники да връщат наши пациенти признава и шефът на НЗОК д-р Глинка Комитов, става ясно от скорошна стенограма на Надзорния съвет на фонда, в която той заявява: „В Европа здравноосигурителните каси, фондовете, казват на лечебните си заведения, когато става въпрос за български граждани, еди-какво си, защото не им плащаме. А ние си мислим, че отлагаме. Трябва да го знаем и да го имаме предвид”.

Меркел обеща "видимо" намаление на бежанците, но без определяне на "таван"

http://www.mediapool.bg/merkel-obeshta-vidimo-namalenie-na-bezhantsite-no-bez-opredelyane-na-tavan-news243063.html

Канцлерът Ангела Меркел обеща на конгреса на нейната консервативна Християндемократическа партия в Карлсруе да намали видимо броя на мигрантите, влизащи в Германия, предаде Ройтерс. "Това предизвикателство е огромно", каза тя за бежанската криза и добави, че правителството ще съкрати сериозно наплива в Германия, където се очаква да пристигнат тази година над 1 милион бежанци. Изправена пред перспективата от партиен бунт, Меркел възприе напоследък по-твърд език към бежанците, посочва Ройтерс. Канцлерката обаче подчерта, че намаляването на бежанците ще стане не чрез затваряне на границите. Според нея решението е в европейската солидарност и засилването на контрола на външните граници на ЕС, както и на подобрено сътрудничество с Турция. Тя изрази също очакване, че Италия и Гърция ще построят разпределителни центрове, от които мигрантите ще бъдат насочвани към страни от ЕС или ще бъдат депортирани съгласно Дъблинския регламент. Меркел отново отказа да се определи таван върху броя на влизащите в страната бежанци, за което настояват мнозина в редиците на ХДС. "Не върви да се затваряме през 21 век, затварянето в себе си не е решението", каза тя. Германската лидерка заяви също, че миграционната криза е сериозно изпитание за здравината на Европейския съюз. Тя изрази увереност, че съюзът ще намери сили да реши тази криза. "Това е проверка от исторически мащаб. Ние желаем Европа да премине тази проверка и аз съм убедена, че тя ще успее." Меркел изтъкна, че приемането на бежанците е за Германия и Европа задължение и хуманен императив. Същевременно тя посочи, че Германия предоставя убежище на нуждаещите се, но очаква уважително отношение към традициите си. "Онези, които получат защита и убежище, трябва да уважават нашите закони, ценности и традиции. За да ни разбират, те трябва да учат немски език." Очаква се делегатите на конгреса на ХДС да приемат документ за стратегията за миграционния поток, който резюмира позициите на лидерката им въпреки призивите на мнозина от тях за втвърдяване на политиката. След обсъждания през уикенда ръководството на ХДС се спря на компромисната формулировка "видимо намаляване" на притока на бежанците, посочва АФП. Канцлерката заяви също, че Германия като най-голямата икономика в Европа повече от останалите страни зависи от предимствата на Шенгенската система, поради което е необходимо да се укрепят външните граници на съюза. "Нито една страна не зависи от Шенген така, както Германия, за нас Шенген е от огромно значение", посочи тя. Меркел окачестви като правилна реакция въвеждането на санкции от ЕС срещу Русия заради украинската криза. "Това бе правилна реакция. Нашите принципи трябва да се спазват", каза тя. През последните години канцлерът Ангела Меркел бе почитана като суперзвезда на годишните конгреси на нейната партия. Тя спечели бурни ръкопляскания за това, че защити германските интереси при кризата с еврото и че се противопостави решително на руския президент Владимир Путин по въпроса за Украйна, припомня в анализ, посветен на конгреса на управляващата партия, агенция Ройтерс. Но конгресът на ХДС тази седмица в Карлсруе се очертава да бъде доста различен. Подложена на силен натиск от консервативните си съюзници да намали притока на бежанци в Германия, 61-годишната канцлерка е изправена пред най-голямото вътрешнопартийно изпитание за властта й от години, коментира агенцията. Влиятелната младежка организация на партията й отправи открито предизвикателство в навечерието на пищното двудневно събитие, като поиска от нея да склони да бъде въведен лимит за приемане на кандидати за бежанци - мярка, която тя нееднократно отхвърли с аргумента, че е невъзможно да бъде приложена. Баварските й съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) настояват за такъв таван от месеци и дори някои от министрите на Меркел открито лобират за по-твърда позиция на канцлера, която миналия месец навърши десет години на поста и до следващата есен трябва да реши дали ще се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г. "Откакто е канцлер, Меркел никога досега не е била подлагана на толкова остра критика от собствените й редици", написа в редакционна статия на първа страница консервативният всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Тя по никакъв начин не може да допусне конгресът да подкрепи резолюция за бежанската политика, включваща понятието лимит." Две тенденции, проявяващи се напоследък, работят в полза на канцлера преди форума в Карлсруе - град близо до границата между две от трите германски провинции с предстоящи регионални избори през март - Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, пише по-нататък Ройтерс. Първата е, че броят на пристигащите в Германия мигранти значително намаля от края на ноември, което до голяма степен се дължи на по-студеното време, затрудняващо пътуването на бежанците от Турция към Гърция и после през Балканите. "Много е рано да обявяваме промяна в тенденцията, но тя е положителна", каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Втората е, че резкият и продължил месеци наред спад в подкрепата за Меркел и консервативния й блок изглежда е спрял. Изследване отпреди две седмици на германския институт за изследване на общественото мнение Емнид показа, че подкрепата за блока ХДС/ХСС се е повишила до 37 процента от 36 процента преди месец и все още е с 12 процентни пункта повече от подкрепата за съперниците им от Германската социалдемократическа партия. Друго проучване на агенция "Инфратест димап" сочи, че популярността на Меркел се е увеличила с пет пункта до 54 процента.

Меркел обеща да намали "видимо" притока на бежанци в Германия

http://www.mediapool.bg/merkel-obeshta-da-namali-vidimo-pritoka-na-bezhantsi-v-germaniya-news243063.html

Канцлерът Ангела Меркел обеща на конгреса на нейната консервативна Християндемократическа партия в Карлсруе да намали видимо броя на мигрантите, влизащи в Германия, предаде Ройтерс.   "Това предизвикателство е огромно", каза тя за бежанската криза и добави, че правителството ще съкрати сериозно наплива в Германия, където се очаква да пристигнат тази година над 1 милион бежанци.   Изправена пред перспективата от партиен бунт, Меркел възприе напоследък по-твърд език към бежанците, посочва Ройтерс.   Германската лидерка заяви също, че миграционната криза е сериозно изпитание за здравината на Европейския съюз. Тя изрази увереност, че съюзът ще намери сили да реши тази криза. "Това е проверка от исторически мащаб. Ние желаем Европа да премине тази проверка и аз съм убедена че тя ще успее."   Преди началото на конгреса пред телевизия А Ер Де Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия. "Ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето, а това означава, че искаме да намалим, искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви тя.   По думите й в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандистите на хора, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.   През последните години канцлерът Ангела Меркел бе почитана като суперзвезда на годишните конгреси на нейната партия. Тя спечели бурни ръкопляскания за това, че защити германските интереси при кризата с еврото и че се противопостави решително на руския президент Владимир Путин по въпроса за Украйна, припомня в анализ, посветен на конгреса на управляващата партия, агенция Ройтерс.   Но конгресът на ХДС тази седмица в Карлсруе се очертава да бъде доста различен. Подложена на силен натиск от консервативните си съюзници да намали притока на бежанци в Германия, 61-годишната канцлерка е изправена пред най-голямото вътрешнопартийно изпитание за властта й от години, коментира агенцията.   Влиятелната младежка организация на партията й отправи открито предизвикателство в навечерието на пищното двудневно събитие, като поиска от нея да склони да бъде въведен лимит за приемане на кандидати за бежанци - мярка, която тя нееднократно отхвърли с аргумента, че е невъзможно да бъде приложена.   Баварските й съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) настояват за такъв таван от месеци и дори някои от министрите на Меркел открито лобират за по-твърда позиция на канцлера, която миналия месец навърши десет години на поста и до следващата есен трябва да реши дали ще се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.   "Откакто е канцлер, Меркел никога досега не е била подлагана на толкова остра критика от собствените й редици", написа в редакционна статия на първа страница консервативният всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". "Тя по никакъв начин не може да допусне конгресът да подкрепи резолюция за бежанската политика, включваща понятието лимит."   Две тенденции, проявяващи се напоследък, работят в полза на канцлера преди форума в Карлсруе - град близо до границата между две от трите германски провинции с предстоящи регионални избори през март - Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, пише по-нататък Ройтерс.   Първата е, че броят на пристигащите в Германия мигранти значително намаля от края на ноември, което до голяма степен се дължи на по-студеното време, затрудняващо пътуването на бежанците от Турция към Гърция и после през Балканите. "Много е рано да обявяваме промяна в тенденцията, но тя е положителна", каза германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.   Втората е, че резкият и продължил месеци наред спад в подкрепата за Меркел и консервативния й блок изглежда е спрял. Изследване отпреди две седмици на германския институт за изследване на общественото мнение Емнид показа, че подкрепата за блока ХДС/ХСС се е повишила до 37 процента от 36 процента преди месец и все още е с 12 процентни пункта повече от подкрепата за съперниците им от Германската социалдемократическа партия. Друго проучване на агенция "Инфратест димап" сочи, че популярността на Меркел се е увеличила с пет пункта до 54 процента.   "Смятам, че в партията има голяма подкрепа за курса на Ангела Меркел", заяви генералният секретар на ХДС Петер Таубер и отхвърли твърденията, че авторитетът й отслабва.   Някои представители на ХДС обаче заявиха, че настроението в партията никак не е добро. За пръв път от години неофициални разговори с депутати в Берлин са изпълнени с критика към Меркел, което напомня за времената отпреди тя да стане канцлер. Тогава клика консерватори действаха зад кулисите, за да подкопават позициите на дъщерята на протестантски пастор от комунистическата Източна Германия.   Миналата седмица бившият министър на правосъдието на провинция Саксония Щефен Хайтман стана първият виден представител на ХДС, обявил, че напуска партията. В писмо до Меркел, което изтече в медиите, той пише, че никога не се е чувствал "толкова чужд в собствената си страна".   Обстановката е съвсем различна от онази през 2012 г., когато на конгреса на ХДС в Хановер Меркел бе преизбрана за председател на партията с гласовете на 98 процента от делегатите - толкова висок резултат, че германските репортери шеговито го сравняваха с имитацията на избори, на които бяха избирани източногерманските ръководители в годините, когато Меркел е била млада.   "Нагласите сред консервативните депутати в момента наистина са катастрофични", казва пожелал анонимност водещ депутат от ХДС пред Ройтерс. "Меркел е в тотална изолация."   "Тя трябва да се събуди", каза друг висш представител на партията. "Как ще реши Меркел кризата зависи от добрата воля на хора като Путин и (турския президент Реджеп) Ердоган. Така просто няма да стане."   Пожелал анонимност близък съветник на канцлера е омаловажил пред Ройтерс обхвата на недоволството. По негови оценки само една трета от партийните членове наистина са за по-твърд курс, който до включва лимити, затваряне на граници или по-радикални мерки.   Меркел е против подобни действия, с аргумента, че притокът трябва да бъде спрян извън Германия чрез преговори за прекратяване на войната в Сирия, както и чрез поощряване на съседната й Турция да подобри условията за бежанците там и чрез убеждаване на европейските партньори да приемат квотите за разпределение на кандидатите за убежище.   "Меркел няма да отстъпи от това", каза съветникът й. "Ако на конгреса наистина се образува мнозинство за (въвеждане на) лимити за бежанците, това ще е знак, че има проблем в ръководството, но не очакваме такъв развой."

Меркел иска "драстично да намали" идващите в Германия бежанци

http://www.mediapool.bg/merkel-iska-drastichno-da-namali-idvashtite-v-germaniya-bezhantsi-news243063.html

Германската канцлерка Ангела Меркел каза, че иска "драстично да намали" броя на бежанците, идващи в Германия, давайки знак за възможен компромис към критиците на политиката й на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, съобщи Ройтерс. Меркел се съпротивлява на натиска, който й оказват съюзници от ХДС за ограничаване на броя на идващите в Германия бежанци, които се очаква да надхвърлят 1 милион тази година. "В същото време ние взехме предвид притесненията на хората, които се тревожат за бъдещето, а това означава, че искаме да намалим, искаме драстично да намалим броя на хората, които идват при нас", заяви тя по телевизия А Ер Де. Меркел, чиято популярност спадна заради подхода й към бежанската криза, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе. По думите й в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандистите на хора, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз. Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции през март и казват, че може да бъдат застрашени надеждите й да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.

Част от Виница без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=308869

Част от варненския квартал Виница ще е без вода днес - 14 декември. Причината е ремонт и реконструкция на улични водопроводи от фирма "Хидрострой". Засегнати от ремонта ще бъдат абонатите в част от висока зона на квартала.

Разцеплението на магистратите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5172096

Какъв е резултатът от съдебната реформа преди третото гласуване на промените в Конституцията, за които и без друго водещи юристи смятат, че са работа на Велико народно събрание, а не на това?
Изпокараха се ГЕРБ и ДСБ, казват наши читатели. Според тях за правосъдието очаквано няма никакъв резултат.
Ако и вие мислите така, огледайте се още малко.
Какъв е резултатът от съдебната реформа преди третото гласуване на промените в Конституцията, за които и без друго водещи юристи смятат, че са работа на Велико народно събрание, а не на това? Изпокараха се ГЕРБ и ДСБ, казват наши читатели. Според тях за правосъдието очаквано няма никакъв резултат. Ако и вие мислите така, огледайте се още малко.

Километрични опашки на "Капитан Андреево" след ареста на митничарите

http://pik.bg/километрични-опашки-на-капитан-андреево-след-ареста-на-митничарите-news451920.html

Километрични опашки на "Капитан Андреево" след ареста на митничарите

След ареста на 33-ма митничари от "Капитан Андреево", от митницата заявиха, че през нощта проблеми не е имало. Пунктът работи нормално и ще продълже да работи така, съобщава Нова телевизия.

400 камиона са влезли в България през нощта от 20 часа в неделя до 6 часа тази сутрин. В обратна посока границата са преминали 300 камиона. Трафикът сега е нормален, въпреки че колоната от камиони е над 12 км и стига почти до Свиленград. Това обаче създава трудности при преминаването към граничния пункт, защото камионите са разположени във всички платна на магистрала "Марица".

Припомняме, че 33 митничари, основно хора дългогодишен опит, бяха задържани, въпреки всички мерки, обявявани през годините срещу корупцията. Таксата „спокойствие", която шофьорите плащали, за да избегнат щателна проверка, варирала от 5 евро за автомобили до над 300 лева за камионите. Според премиера Бойко Борисов изгулбените средства за хазната са над 2,6 млн. лв. през годините.

Акцията е проведена в началото на дневната смяна в неделя. Една част от задържаните могат да бъдат освободени. В тях са открити около 100 000 лв., като част от средствата са били намерени в домовете на задържаните.

Камионетка отнесе линейка с пациент в Пловдив

http://pik.bg/камионетка-отнесе-линейка-с-пациент-в-пловдив-news451921.html

Камионетка отнесе линейка с пациент в Пловдив

Три тежки катастрофи станаха в Пловдив през уикенда. В събота вечерта камионетка помете линейка с включени сирени. Колата на Бърза помощ навлязла в кръстовището на улица „Победа” и булевард „Дунав” на червено. В нея не е имало пациент, защото пътувала за спешен случай. Всички участници в движението се съобразили с колата със специален режим на движение освен шофьора на камионетка, който продължил направо и се блъснал в линейката. За щастие при удара няма пострадали. Това предаде ''Марица''

Само час по-късно млад шофьор причини друг карамбол на пътя. Той карал с много висока скорост, направил дрифт, след което загубил управление, навлязъл в насрещното движение, ударил такси и се забил в електрически стълб. От удара младежът е пострадал и откаран за преглед в болница. Той е леко ранен и освободен за домашно лечение.

На кръстовището на булевардите "Санкт Петербург" и "Освобождение" пък пострада пешеходка. 53-годишната жена бе ударена от опел, докато пресича на пешеходната пътека. След удара шофьорът оказал първа помощ и закарал пострадалата в болница.

Четвърта тежка катастрофа беляза и вчерашния 13 декември. Черен луксозен мерцедес се натресе в Опел Зафира при кръстовището на бул. "Дунав" и ул. "Васил Левски" към 10 ч. При удара и двете коли са потрошени. Според очевидци мерцедесът изскочил с висока скорост от платното откъм Карловско шосе и връхлетял опела. Като по чудо инцидентът се размина без жертви.

Освен пътните инциденти хаос по главните пловдивски булеварди предизвика и подмяната на светофарните уредби в изпълнение на Транспортния проект. В неделя по обяд светофарите на Сточна гара светеха само предупредително "жълто". Въпреки че трафикът не бе натоварен, за броени минути на кръстовището стана чудовищна тапа. В крайна сметка на мястото бързо пристигнаха регулировчик и авариен отряд, който започна да ремонтира светофарите. Движението в посока от Бетонния мост към Военна болница обаче за остана затруднено за няколко часа.

Подобна бе ситуацията и на останалите кръстовища, където се подменяха светофарите. Дълги колони изнервиха шофьорите по булевард "Мария Луиза", на кръстовището на бул. "Източен" и "Санкт Петербург", както и на бул. "Цар Борис Трети Обединител" и бул. "Найчо Цанов".

Германия може "драстично" да намали броя на приеманите бежанци

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/12/14/2669226_germaniia_moje_drastichno_da_namali_broia_na/?ref=rss


Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в неделя, че иска "драстично намаляване" на броя на бежанците, идващи в Германия, давайки знак за възможен компромис към критиците на политиката й на отворените врати от нейния Християндемократически съюз (ХДС) преди започващия днес партиен конгрес, предаде "Ройтерс".

Меркел до момента се съпротивляваше на натиска, който й оказват съюзници от ХДС за ограничаване на броя на идващите в Германия бежанци, които се очаква да надхвърлят 1 милион...

Преглед на печата - 14 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=308868

Акция. "Монитор": Прибраха в ареста 33-ма корумпирани митничари 33-ма митничари от пункт Капитан Андреево, заподозрени в корупция, бяха арестувани при мащабна акция на МВР и ДАНС. Операцията стартирала в 8,45 часа в неделя и продължи до късния следобед.

Петте тиктакащи бомби в бъдещето на Гърция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pette-tiktakashti-bombi-v-bydeshteto-na-gyrciia-207425/

Правителството трябва да прокара редица реформи, всяка една от които обаче се оказва сериозно предизвикателство

S&P остави рейтинга на България на ниво „боклук”

http://www.cross.bg/bulgariya-agentziyata-reiitinga-1491650.html

/КРОСС/ Mеждународната агенция Standard&Poor's запази непроменен дългосрочния кредитен рейтинг на България на ниво BB+ със стабилна перспектива. Краткосрочната оценка държавния дълг в чуждестранна и местна валута също остава без промяна на ниво B, съобщи Министерството на финансите. Ниското равнище на доходите на човек от населението, слабата институционална среда, ограничените възможности за провеждане на парична политика и високият дял на кредити и депозити в евро са основните ограничаващи рейтинга фактори, посочени от агенцията. Същевременно оценката на страната е подкрепена от умереното равнище на правителствен дълг от близо 20% от БВП, както и от умерената външна задлъжнялост. Всъщност именно рейтингът е основният барометър за рисковете в България и е основата за взимане на решения от страна на чуждите инвеститори. Въпреки ниския рейтинг обаче правителството продължава да се финансира при изгодни условия навън. Причините за това остават ниското ниво на дълга и жаждата за доходност от книжа на възникващите пазари, при положение че американските и европейските държавни облигации носят много ниска доходност в момента - близо до нулата. S&P повишава двойно прогнозата си за българската икономика до 3% ръст на БВП през 2015 г., но очакват в следващите три години темповете да се успокоят. Трайни предизвикателства Преди седмица друга от международните агенции за кредитен рейтинг - Fitch, също запази без промяна оценката си за България

Министерство на икономиката стартира засилени проверки за опасни стоки на пазара по празниците

http://pik.bg/министерство-на-икономиката-стартира-засилени-проверки-за-опасни-стоки-на-пазара-по-празни-news451918.html

Министерство на икономиката стартира засилени проверки за опасни стоки на пазара по празниците

Министерство на икономиката съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) стартира засилени проверки за опасни стоки на пазара по празниците.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева заедно с инспектори от ДАМТН и КЗП ще проведе проверка за опасни стоки и детски играчки на пазара, на която екипите ще проверят съвместно няколко търговски обекта в столицата.

Проверката ще се започне на от 11.00ч. от сградата на Министерство на икономиката, ул."Славянска"8, откъдето проверяващите екипи ще се отправят към търговските обекти.

Предупреждават за мъгли в низините

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536348

Сутринта на отделни места в низините ще се образува мъгла. Минималните температури ще са между минус 3 и 2 градуса. В понеделник ще бъде тихо, с максимални температури между 7 и 12 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще остане по-високо от средното за месеца. Над планините времето ще бъде с разкъсана, предимно средна и висока облачност. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще достигне около 6 градуса, на 2000 м - около 1 градус. Над Черноморието сутринта ще е предимно слънчево, но през ден...

Над 4400 нарушения на трудовото законодателство в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1535727

4484 нарушения на трудовото законодателство във фирмите от областта са установени от Инспекция по труда-Кюстендил, за 11-те месеца на годината. Съставени са 156 акта, като 92 от тях са за трудово- правни нарушения по Кодекса на труда, а 64 са за неприлагане на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Над 4400 са и издадените задължителни за изпълнение предписания. Спрени от работа са 22 опасни машини и съоръжения, в различни сфери на дейност- строителство, хлебопроизводство и др. 177 от наказателните постановления са влезли в с...

Светлозар Тодоров: Изборите приключиха, но поетите ангажименти остават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536340

"Приключването на предизборната кампанията почти винаги е последвано от състояние на вялост и признаци на амнезия в повечето партийни централи, от където съвсем доскоро се изливаха потоци от красиви послания и благородни намерения. Ще припомня, че в хода на кампанията за избори на кмет и общински съветници в нашата община, всички участници в нея, изразиха своята тревога и загриженост по проблема с миграцията на млади габровци в други градове на страната и в чужбина. За съжаление тази тенденция остава постоянна и е наш дълг да намерим, ако не ц...

Иван Георгиев: Съдебанта реформа е неизпълнен минимум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173144

Съдебната реформа беше подготвена в един минимум и дори той не се изпълни. Това каза пред Нова тв Иван Георгиев, говорител на съюза на съдиите. Опитваме се да обясним на гражданите защо за тях е важна реформата.
Това, за което ние се борим в момента е една бройка във Висшия съдебен съвет. Искаме професионалната квота да е по-голяма от тази на
Съдебната реформа беше подготвена в един минимум и дори той не се изпълни. Това каза пред Нова тв Иван Георгиев, говорител на съюза на съдиите. Опитваме се да обясним на гражданите защо за тях е важна реформата. Това, за което ние се борим в момента е една бройка във Висшия съдебен съвет. Искаме професионалната квота да е по-голяма от тази на

Преглед на печата

http://www.cross.bg/standart-daily-kapital-1491649.html

/КРОСС/ Капитал Daily Standard&Poor's остави рейтинга на България на ниво "боклук"Анализаторите удвояват прогнозата си за икономиката до 3% ръст на БВП през 2015 г. Сега Проблемите с прехвърлянето на втората пенсия в НОИ започнахаМнозина не получават обещаното увеличение от държавния институт Кметове послушаха премиера да вдигнат местните данъци и таксиВъв Варна и Смолян зарязаха обещанието да не пипат налозите догодина Отпадна помощта за деца без място в детска градина6 години финансовото министерство не написа наредба как да се отпускат парите Труд Арести на митничари на Капитан Андреево, събирали такса "Спокойствие" от 5 до 300 евроАрестувани са 33-ма митничари от пункта 24 часа Смъртни заплахи към ЦацаровПлашат главния прокурор с разстрел, той отказал на НСО повече охрана и бронирана кола Стандарт Бойко готов с наследник на ИвановИзчаква партньорите, Москов със свой кандидат Монитор Съдят ни срещу 6,64 лв

ЧЕЗ уведомява за предстоящи прекъсвания на електрозахранването в Благоевградскo и Кюстендилскo

http://pik.bg/чез-уведомява-за-предстоящи-прекъсвания-на-електрозахранването-в-благоевградскo-и-кюстенди-news451917.html

ЧЕЗ уведомява за предстоящи прекъсвания на електрозахранването в Благоевградскo и Кюстендилскo

ЧЕЗ уведомява за предстоящи прекъсвания на електрозахранването в Благоевградска и Кюстендилска области, информират от пресцентъра на дружеството.

От 08.30 до 16.00 часа кратковременни прекъсвания на напрежението ще има в Благоевград на улица „Иван Михайлов“.

В Кюстендил без ток ще бъдат улиците „Кюстендил Евлоги Георгиев“, „Ивайло“, „Климент Охридски“, „Райна Цанева“, „Стефан Караджа“, „Страцин“, „Цар Асен“, „Цар Симеон 1-ви“.

В Дупница без ток ще бъдат улиците „Бачо Киро“, „Бешика“, „ Жива Вода“, „Максим Горки“, „Милин Камък“, „Патриарх Евтимий“, „Професор Ал. Балабанов“, „Старите Жилища“.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-izbori-zhivo-1491648.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Кой ще е новият министър на правосъдието и кой говори за предсрочни избори? Гост в студиото Цветан Цветанов. Тема: Безпрецедентно! Съдии на протест заради липса на реформа. Тема: Кой кой е във властта днес? Коментират Евгений Дайнов и Кънчо Стойчев. Тема: Уволнения след разследването на Марин Николов за чадър над фирми, които изсичат гора незаконно? Ще спре ли схемата? Тема: На живо от „Капитан Андреево" - десетки митничари са арестувани по разследване за корупция. Тема: Нико Тупарев и Ники Кънчев часове преди финала на Big Brother. Тема: След 9 ч. очаквайте певицата Белослава.   БНТ, „Денят започва" Тема: Войната и мира през очите на децата Тема: Образование без знание. Как се купува диплома? Тема: Най-фрапантните нарушения на пътя. Гост - Стоян Митов Тема: Онлайн пазаруване. Новите права на потребителите - разговор с Петър Ванчев Тема: /Не/ефективно правосъдие. Политическите въртележки в съдебната реформа. Коментар на Румен Георгиев, член на ВСС Тема: Ще успее ли реформата на Петър Москов? Разговор с проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" Тема: Власт и опозиция. Как ще се разместят пластовете? Дискусия с участието на Димитър Аврамов, Първан Симеонов и Даниел Смилов Тема: Колко струват колите на старо? Тема: Бум на откраднати автомобили

Рашидов: След всичко, което преживях, пожелавам и на враговете си да са живи и здрави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5172891

Ще бъда доволен от
бюджета за култура,
когато стане 1% от
брутния вътрешен
продукт
Министърът на културата - известният скулптор Вежди Рашидов, повече от два месеца се лекува в клиника в Берлин от възли на гласните струни с активна лъчетерапия. Процедурите са вече към края си и за Коледа се очаква да се върне у нас.
Ще бъда доволен от бюджета за култура, когато стане 1% от брутния вътрешен продукт Министърът на културата - известният скулптор Вежди Рашидов, повече от два месеца се лекува в клиника в Берлин от възли на гласните струни с активна лъчетерапия. Процедурите са вече към края си и за Коледа се очаква да се върне у нас.

Над 12 км е опашката от камиони край "Капитан Андреево"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173140

След ареста на 33-ма митничари от
След ареста на 33-ма митничари от "Капитан Андреево", от митницата заявиха, че през нощта проблеми не е имало. Пунктът работи нормално и ще продълже да работи така. 400 камиона са влезли в България през нощта от 20 часа в неделя до 6 часа тази сутрин. В обратна посока границата са преминали 300 камиона.

В "Пирогов” ще открият обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия

http://pik.bg/в-пирогов”-ще-открият-обновеното-отделение-по-реанимация-към-клиниката-по-неврохирургия-news451915.html

В "Пирогов” ще открият обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия

От 10 часа директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Стоян Миланов и министърът на здравеопазването д-р Петър Москов ще открият обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

На събитието е поканен и министър-председателят г-н Бойко Борисов. 

Дайнов: Москов ще бъде храносмелен, Радан- с по-дълъг живот

http://frognews.bg/news_103620/Dainov-Moskov-shte-bade-hranosmelen-Radan--s-po-dalag-jivot/

През 2012 година през лятото започна процес от 10-тина години, докато не си върнем държавата от тези, заяви по НТВ политологът Евгений Дайнов. Не всички са преодолели илюзията, че ГЕРБ може да извърши нещо европейско, но и това ще стане, добави той.

Евгений Дайнов: Няма начин да няма предсрочни избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5173136

Няма начин да няма предсрочни избори. Това каза пред Нова тв политологът Евгений Дайнов.
Според него ГЕРБ така разклатиха държавата и управлението, че не могат да го осъзнаят. В страната е настъпил такъв произвол, че всеки прави каквото си иска.
Политиката се базира на компромиси, но не на безпринципност.
Няма начин да няма предсрочни избори. Това каза пред Нова тв политологът Евгений Дайнов. Според него ГЕРБ така разклатиха държавата и управлението, че не могат да го осъзнаят. В страната е настъпил такъв произвол, че всеки прави каквото си иска. Политиката се базира на компромиси, но не на безпринципност.

Опашка от камиони край "Капитан Андреево"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1536341

След ареста на 33-ма митничари от "Капитан Андреево", от митницата заявиха, че през нощта проблеми не е имало. Пунктът работи нормално, съобщава Нова телевизия. 400 камиона са влезли в България през нощта от 20 часа в неделя до 6...

Космически спектакъл довечера, звездопад със 120 метеорита на час

http://offnews.bg/news/n_1/n_606819.html

Най-големият метеоритен дъжд за годината "ще вали" тази вечер. Звездният поток ще се вижда от цяла България около 20 часа.  Метеоритите ще се наблюдават най-добре извън града, на неосветена територия, няма проблем да се гледат и с невъоръжено око, обясни астрономът Пенчо Маркишки, цитиран от БНР. Луната ще залезе малко след 20 часа и небето ще остане тъмно до края на нощта, допълни той. По думите му ще може да се наблюдава гигантски космически спектакъл с частици от един астероид, наречен 3200 "Фаетон". Около 120 метеорита на час ще падат от небето.  Метеорният поток Геминиди е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Геминидите са ярки метеори, често болиди, и затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. 

Видео: Как Слънчевите изригвания се разпространяват в Космоса

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/14/2669216_video_kak_slunchevite_izrigvaniia_se_razprostraniavat/?ref=rss


НАСА публикува красива компютърна симулация на предполагаемия начин на разпространение на Слънчевите изригвания и друга активност в Космоса.

Симулацията показва движението на изригванията и слънчевия вятър. Колкото по-ярки и наситени са цветовете, толкова по-голяма е активността, плътността, температурата и налягането на слънчевата плазма.

От НАСА споделят, че симулацията не е точно копие на случващото се. Причината е, че все още има много неотговорени въпроси за конкретни...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване