Синът на шефа на ДАНС пушил канабис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189828

Синът на шефа на ДАНС Димитър Георгиев – Юлиян (20 г.), е пушил марихуана преди мотоциклетът му да се сблъска с мерцедес и да загине. Това стана ясно вчера от експертиза, приета в Софийския градски съд, където се гледа делото за смъртта му.
Подсъдим е другият шофьор - собственикът на веригата пицарии „Виктория“ Георги Илиев.
Синът на шефа на ДАНС Димитър Георгиев – Юлиян (20 г.), е пушил марихуана преди мотоциклетът му да се сблъска с мерцедес и да загине. Това стана ясно вчера от експертиза, приета в Софийския градски съд, където се гледа делото за смъртта му. Подсъдим е другият шофьор - собственикът на веригата пицарии „Виктория“ Георги Илиев.

Атлетката Габриела Петрова е "Спортист на годината"

http://frognews.bg/news_104121/Atletkata-Gabriela-Petrova-e-Sportist-na-godinata/

Лекоатлетката Габриела Петрова е “Спортист на годината” на България за 2015 година. Сребърната медалистка от Европейското първенство на закрито в Прага в дисциплината троен скок стига до най-престижното отличие в родния спорт само няколко дни, след като бе наградена със Спортен Икар за “Впечатляващо представяне”.

Москва с рекордни температури

http://www.cross.bg/snyag-gradysa-rekordi-1492497.html

/КРОСС/Москва се готви да посрещне Нова година с температурни рекорди и без сняг, съобщиха руски медии. В понеделник термометрите в руската столица показаха 8 градуса. Предишният рекорд за същата дата е от 5,4 градуса през 1982 г. На Червения площад вместо преспи сняг течаха вадички от разтопения лед. Московчани посрещнаха топлото време със смесени чувства - едни се радваха, други бяха недоволни. Синоптици смятат, че до края на годината ще има нови рекорди.  

Волейболистите бяха избрани за отбор на годината, но отстъпиха наградата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538879

Националният тим на България по волейбол беше избран за отбор на 2015 година. Наградата получи капитанът Владимир Николов по време на церемонията Спортист на България. Владимир Николов обаче, който излезе на сцената обяви, че от името на своите съотборници предава статуетката на ансамбъла по художествена гимнастика с мотива, че момичетата имат повече успехи. "Мисля, че всички сме съгласни, че са и по-красиви, и по-добри", коментира Владо Николов преди джентълменски да подаде наградата в ръцете на грациите. В гласуването на журналистите волейбол...

Умните жени пият повече

http://curious.actualno.com/umnite-jeni-pijat-poveche-news_514903.html

Жените висшистки, които употребяват алкохол всеки ден са двойно повече, отколкото прекаляващите с чашката необразовани представителки на нежния пол, разкрива изследване на London School of Economics. Макар че същата тенденция се наблюдава и при мъжете, тя далеч не е толкова ясно очертана. В проучването, обхващащо хиляди мъже и жени, родени в една и съща седмица на 1970 г., висшистките признават, че посягат към алкохола почти всеки ден и този навик понякога им създава проблеми. Още по-изненадв

Миков: Ако „Деконструкция” е свалена просто, за да я няма, самозабравилите се началници да си ходят

http://pik.bg/миков-ако-„деконструкция”-е-свалена-просто-за-да-я-няма-самозабравилите-се-началници-да-си-news456724.html

Миков: Ако „Деконструкция” е свалена просто, за да я няма, самозабравилите се началници да си ходят

Свалянето от ефир на предаването „Деконструкция” е абсурдно решение – заявихме го още вчера с позиция на говорителя на БСП Атанас Мерджанов.” Това написа във фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. В неговата позиция се подчертава, че този акт е необоснован, не почива нито на закона, нито на свободата на словото, прогласена и защитена от Конституцията.

„Може и аз да съм бил обект на критики в „Деконструкция”... и в много други предавания. Но тук става въпрос за нещо друго, много по-голямо”, пише Миков във фейсбук. 

„Днес граждани излязоха на протест в защита на правото да говорим свободно. Нали още имаме право да мислим, да се изказваме без цензура, да критикуваме без страх? Ако някой го ограничава – да каже поне на какво основание, по кои правила! Или в България вече няма нито права, нито правила?”, попита председателят на БСП чрез социалната мрежа.

Според него това са все въпроси, които левицата ще поставим пред СЕМ. „И очакваме отговор! Защото, ако се окаже, че „Деконструкция” е свалена просто, за да я няма в ефир, призивът да си ходят самозабравили се началници на регулатори и директори е най-основателното в случая и ние ще го подкрепим! Колкото по-бързо, толкова по-добре”, споделя още Михаил Миков във фейсбук.

 

Следва пълният текст:

 

Приятели,

Свалянето от ефир на предаването „Деконструкция” е абсурдно решение – заявихме го още вчера с позиция на говорителя на БСП Атанас Мерджанов. Днес разбираме, че то е и необосновано, не почива нито на закона, нито на свободата на словото, прогласена и защитена от Конституцията.

Според Закона за радиото и телевизията такава санкция се налага само за неспазено разпореждане на регулатора. А кое разпореждане не е спазил водещият Петър Волгин? И още – кое е длъжностното лице, което е установило нарушението? Налагана ли е санкция на БНР заради това предаване досега?

Някой намерил ли е въобще каквото и да е основание в закона, за да оправдае тази разправа? А като стана дума за разправа – спомняте ли си друго предаване, свалено от ефир по този начин? Защото неспазването на закона е само едната страна на въпроса!

Може и аз да съм бил обект на критики в „Деконструкция”... и в много други предавания. Но тук става въпрос за нещо друго, много по-голямо.

Днес граждани излязоха на протест в защита на правото да говорим свободно. Нали още имаме право да мислим, да се изказваме без цензура, да критикуваме без страх? Ако някой го ограничава – да каже поне на какво основание, по кои правила! Или в България вече няма нито права, нито правила?

Това са все въпроси, които ние от БСП ще поставим пред СЕМ. И очакваме отговор! Защото, ако се окаже, че „Деконструкция” е свалена просто, за да я няма в ефир, призивът да си ходят самозабравили се началници на регулатори и директори е най-основателното в случая и ние ще го подкрепим! Колкото по-бързо, толкова по-добре.

Разбиха и окрадоха ателието на художника Радостин Дамасков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190165

14 картини са били откраднати от ателието на известния бургаски художник и скулптор Радостин Дамасков в нощта срещу вторник. Маслените платна творецът подготвял за изложба в една от морските галерии напролет. Всички картини са рисувани през последната година.
Направо съм потресен, чувството е много неприятно - все едно да ти откраднат децата,
14 картини са били откраднати от ателието на известния бургаски художник и скулптор Радостин Дамасков в нощта срещу вторник. Маслените платна творецът подготвял за изложба в една от морските галерии напролет. Всички картини са рисувани през последната година. Направо съм потресен, чувството е много неприятно - все едно да ти откраднат децата,

Асад разкри кои страни са превърнали Сирия в развъдник на терористи

http://www.cross.bg/siriya-asad-terorizma-1492496.html

/КРОСС/Дейностите на западните военни в Сирия са неефективни. Това заявява сирийският президент Башар ал-Асад в интервю за австрийския вестник „Ди Пресе". „Ние се борихме с тероризма от самото начало. Борбата с тероризма трябва да бъде устойчива. Западната политика срещу тероризма не е обективна, не е реалистична и понастоящем не е много продуктивна", казва Асад. Според сирийския президент борбата с тероризма не може да бъде успешна без сухопътни войски. Досега нито една западна страна не е заявила готовност да разположи свои сухопътни сили в страната заради висок риск за сигурността. Освен това много западни страни смятат, че оттеглянето на Асад е важна предпоставка за началото на мирния процес. Западните лидери твърдят, че траен мир в Сирия е възможен единствено, ако настоящият президент напусне поста си. „Разбира се ние не приемаме това", заявява Асад по време на интервюто. „Ние сме суверенна държава. Ако има добър или лош президент, това е проблем на Сирия, не на Европа. Сирийците трябва да решат кой да си отиде и кой да остане. Ако хората не искат да ме виждат повече, аз ще си отида", обяснява сирийският президент. Запитан защо стотици хора напускат Европа, за да се превърнат в джихадисти в Сирия, Асад заяви, че страната му с настоящия хаос е плодотворна почва за тероризма, която привлича радикални хора от целия свят

Осуетиха нов атентат във Франция

http://frognews.bg/news_104133/Osuetiha-nov-atentat-vav-Frantsiia/

Нов атентат - този път срещу силите на реда, е бил осуетен миналата седмица в района на град Орлеан, съобщи днес френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/22/2675257_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в следобедната емисия:

На закрито заседание на 30 декември КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ през първото тримесечие на 2016 година.

Взимайте кредит за инвестиция, а не за потребление, за да не задлъжнявате излишно - това посъветва Богомил Николов от асоциацията "Активни потребители" пред БНТ.

Глад за лекарства по празниците в 8 областни града

http://petel.bg/Glad-za-lekarstva-po-praznitsite-v-8-oblastni-grada__138700

Снимка Булфото В 8 областни града няма да работи нито една денонощна аптека по празниците, съобщава в. "Монитор".  Само на някои места...

Габриела Петрова стана Спортист на годината

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/22/2675241_gabriela_petrova_stana_sportist_na_godinata/?ref=rss


Състезателката в тройния скок Габриела Петрова беше определена за Спортист на годината. За нея 2015 г. беше много успешна - тя стана четвърта на световното в Пекин и спечели сребърен медал от европейското в зала в Прага.

В тройката влязоха световната и европейска шампионка в кану-каяка Станилия Стаменова и капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов.

За 13-и път в 58-годишната история на класацията лекоатлет печели голямата награда. За последно отличието...

С коледни предизвикателства честват 60-я юбилей на Пета езикова гимназия – Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309555

През 2016 година ГПЧЕ "Йоан Екзарх" навършва 60 години от създаването си, съобщиха оттам за Moreto.net. Гимназията посвещава на празника 60 предизвикателства, инициирани и организирани със съвместните усилия на ученици и ръководство на училището.

Когато му дойде времето ще признаем Палестина, отсече Ципрас

http://www.cross.bg/tzipras-abas-rezolyutziyata-1492495.html

/КРОСС/Когато му дойде времето ще признаем независима Палестина. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който проведе среща с палестинския лидер Махмуд Абас в Атина. Дотогава в официални документи тя ще фигурира като Палестинска автономия, предадоха световните информационни агенции. Той увери госта в съвместна пресконференция след срещата им, че страната му ще играе конструктивна роля по тези въпроси и поддържа идеята за "двете независими държави". От своя страна Абас подчерта, че резолюцията е последен шанс да се постигне мирът в региона. Нашият народ и земя трябва да бъдат защитени от международната общност, каза още той и призова за слагане край на окупацията. Гръцките депутати единодушно одобриха по-рано днес резолюция, която призовава лявото правителство на Гърция да признае Палестина за държава. Днешното гласуване на резолюцията, която не задължава правителството, се проведе в присъствието на палестинския президент Махмуд Абас, който по-късно ще се обърне към парламента. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас отказа да отговори кога правителството може да приеме резолюцията на парламента. Правителството на Ципрас се опитва да балансира подобряването на отношенията с Израел с дългогодишната подкрепа на партията му за палестинска държава. Миналият месец Ципрас посети Израел, където се срещна с израелския си колега Бенямин Нетаняху. Той се срещна също така с Абас в Рамала, Западния бряг.    

Слънчево и до 15° в сряда, по-хладно уикенда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190168

Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли.
Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли.

Слънчево и до 15° в сряда, по-хладно уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190176

Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли.
Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли.

"Ал Джазира" свали турския филм "България, моя земя"

http://www.cross.bg/bulgariya-dzhazira-film-1492494.html

/КРОСС/Турският документален филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", който беше излъчен по телевизия "Ал Джазира" и качен в нейния сайт и канал в YouTube, е бил премахнат. На сайта на медията, където филмът също беше качен, се появява съобщение за грешка. Документалната продукция обаче все още е достъпна на друго място в сайта на "Ал Джазира", което явно е убегнало от погледа на колегите ни. Припомняме ви, че сюжетът на филма разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време. Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етност. От ВМРО дори поискаха от Министерство на външните работи да изпрати остра нота до Турция заради "България, моя земя". "България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство" у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира" в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България. България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти - даже прекалено толерантно

Българите еднакво харесват Обама и Путин, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/22/2675267_bulgarite_ednakvo_haresvat_obama_i_putin_sochi/?ref=rss


Българите изразяват практически еднакви симпатии към президентите на САЩ и Русия – Барак Обама се радва на 47% одобрение и 29% неодобрение, а Владимир Путин – на 46% и 29%. Тази преднина на позитивното отношение със 17-18 пункта (т.нар. нетна популярност) поставя страната на 42-о място сред 65 държави от цял свят по отношението спрямо Обама, но доста по-напред (15-о място) по симпатии към Путин.

Това сочат данни от годишното социологическо проучване на Worldwide Independent Network/Gallup International, разпространени във вторник. Тази асоциация включва 75 големи и независими компании за пазарни изследвания и за проучвания на общественото мнение и няма общо с американския институт Gallup Inc.

Авторите казват, че между септември и декември са провели интервюта с почти 64 000 души от цял свят в национално представителна извадка с размер на грешката +3 – 5%.

От тях се вижда, че в световен мащаб почти 60% одобряват дейността на Обама, докато 43% не симпатизират на Путин. Нито един от представените в допитването 10 световни лидери не е толкова непопулярен като руския лидер. Но той е много популярен в най-многолюдните държави в света – Китай (55 пункта нетно одобрение) и Индия (39).

Сравнението между двамата показва, че американецът по-скоро не е харесван в 12 от 65 държави, докато при руснака групата държави, където не го одобряват, е 35.

Ангела Меркел – Човекът на годината според сп."Тайм", е вторият по популярност лидер след Обама – 42% я одобряват срещу 29%, които се изказват негативно за нея. Любопитното при Меркел е, че тя е харесвана предимно от мъжете (45%), а не толкова от жените (39%). В челната тройка е британският премиер Дейвид Камерън с 37% срещу 29%.

Българите показват и някои особени резултати – най-вероятно заради връзката на бразилския президент Дилма Русеф с България одобрително за нея се изказват 50% (7% - негативно), което ѝ дава нетни симпатии от 43 пункта. За сравнение – в родната ѝ Бразилия нетното неодобрение е 56 пункта, а България се нарежда по симпатии в компанията на Бангладеш, Русия, Индия и Етиопия.

По нетно одобрение за Обама българите (18) показват резултати, по-добри от тези на американците (12 пункта) и близки до тези на Украйна (20) и Гана (19).

Компанията ни по отношението към Путин е Афганистан, Македония, Нигерия, Босна и Херцеговина, Гана и Иран.

Осуетиха нов атентат във Франция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538875

Нов атентат - този път срещу силите на реда, е бил осуетен миналата седмица в района на град Орлеан, съобщи днес френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Атентатът е бил осуетен от службата за вътрешно разузнаване. Организаторът на атентатите в Париж планирал нападение и в Бирмингам? "Във връзка със случая на 19 декември бяха задържани за разпит двама французи. Единият е на 20 години и не е познат на полицията, а другият, 24-годишен, е известен с престъпни прояви. На ...

Казанлък се прости с Фарук Баков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538876

Казанлък изпрати на небето наследника на казанлъшкия аянин от 1762 година, строителят на мостове, за който преди две години Дарик разказа Фарук Баков. Една от малко познатите за съвременните казанлъчани фигура и една от истинските емблеми на Казанлък за старите казанлъшки родове.. Бай Фарук, както го наричаха по-старите казанлъчани е един от първите строителни инженери на Казанлъшката околия, дипломирал се във висшето строително училище, днес ВИСГА , строител, проектирал и ръководил изграждането на 2 от емблематичните мостове на Казанлък, уч...

Коледен бал в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538870

Коледен бал под наслов „Различни, но заедно", съпътстван от благотворителна изложба-базар, се състоя днес в Сливен. Проявата се проведе под патронажа на кмета на Сливен Стефан Радев. В бала участваха повече от 150 деца и младежи в неравностойно положение и техни придружители от социални и здравни заведения на територията на общината. Дядо Коледа също пристигна на тържеството. Доброволци от детския съвет на Младежкия парламент в Сливен поднесоха коледен сувенир на всички участници. „Благодаря на всички, които проявяват съпричастност и се присъе...

До средата на 2017 г.: 350 мигранти си отиват доброволно

http://www.moreto.net/novini.php?n=309564

350 мигранти ще могат да се завърнат по родните си страни до средата на 2017 г., а условието е самите те да желаят това, съобщи пред “Труд” Радослав Стаменков, ръководител на мисията за България на Международната организация по миграция.

МВР плаща 100 млн. лева обезщетения на 5500 чиновници

http://society.actualno.com/mvr-plashta-100-mln-leva-obezshtetenija-na-5500-chinovnici-news_514896.html

В близките месеци МВР ще трябва да плати на 5500-те чиновници обезщетения за общо около 100 млн. лв. Това ще се случи, тъй като договорите им по Закона за МВР ще бъдат прекратени, а след това те ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител, което ще им даде възможност при бъдещо пенсиониране да получат още 6 брутни заплати. Това в крайна сметка е реформата на администрацията, за която са се разбрали МВР и финансовият министър Владислав Горанов, научи в. "Сега" от свои източници в МВР.

Българските домакинства активно заделят пари за черни дни

http://business.actualno.com/bylgarskite-domakinstva-aktivno-zadeljat-pari-za-cherni-dni-news_514897.html

Спестяванията на българските домакинства са се увеличили с нови 375 млн. лв. през ноември. При фирмените депозити пък ръстът е с 602 млн. лв., сочат данни на БНБ. В края на ноември депозираните в банките пари са 62,419 млрд. лв. От БНБ подчертават, че за първи път е премината границата от 62 млрд. Според данните, делът на банковите депозити вече е 74,1% от прогнозирания за 2015 г. БВП. На годишна база депозитите на домакинствата растат с близо 6 млрд. лева до 41,805 млрд., или със 17,6% повеч

Джони Деп оглави непрестижна класация

http://showbusiness.actualno.com/djoni-dep-oglavi-neprestijna-klasacija-news_514900.html

Джони Деп е най-надценената филмова звезда в Холивуд за тази година, сочи класация на Forbes, цитирана от БГНЕС. Деп, един от най-високо платените актьори на планетата с очаквани годишни приходи от 30 милиона долара. Но той връща на индустрията само 1,20 долара за всеки вложен долар във филмите му. Цифрите се дължат на провала на филмите „Mortdecai”, „Transcendence” и „The Lone Ranger” („Самотният рейнджър”), които бяха бомбардирани с подигра

Коледно чудо дари 73-годишен британец със син

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190129

Един от най-възрастните бащи във Великобритания отпразнува раждането на четвъртото си дете, но второ от 43 години по-младата му приятелка, която роди момченце.
73-годишният Джон Уилолс и приятелката му Поли станаха родители за първи път на Коледа преди три години. Но двойката отново по Коледа се сдоби с още едно дете, родено миналия месец.
Един от най-възрастните бащи във Великобритания отпразнува раждането на четвъртото си дете, но второ от 43 години по-младата му приятелка, която роди момченце. 73-годишният Джон Уилолс и приятелката му Поли станаха родители за първи път на Коледа преди три години. Но двойката отново по Коледа се сдоби с още едно дете, родено миналия месец.

Разследват баща и дъщеря Льо Пен за неверни декларации

http://www.cross.bg/dushterya-zhan-mari-dvamata-1492493.html

/КРОСС/Разследват баща и дъщеря Льо Пен за неверни декларации за имуществото им, в които според контролните органи неговата стойност е била занижена, съобщиха френските медии. Става дума за декларациите за 2014 г., които Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен са попълнили в качеството си на евродепутати. Двамата подценили общите си имоти с около 60%, което представлява измама за над 1 млн. евро за Жан-Мари льо Пен и няколкостотин хиляди, що се отнася до лидерката на Националния фронт. Ако провинението се докаже, двамата политици рискуват глоба от 45 000 евро, затвор до 3 г. и забрана за заемане на изборна длъжност за 10 г. И двамата Льо Пен заявяват, че ще обжалват решението за започване на разследване.  

Коледно чудо дари 73-годишен британец със син

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190100

Един от най-възрастните бащи във Великобритания отпразнува раждането на четвъртото си дете, но второ от 43 години по-младата му приятелка, която роди момченце.
73-годишният Джон Уилолс и приятелката му Поли станаха родители за първи път на Коледа преди три години. Но двойката отново по Коледа се сдоби с още едно дете, родено миналия месец.
Един от най-възрастните бащи във Великобритания отпразнува раждането на четвъртото си дете, но второ от 43 години по-младата му приятелка, която роди момченце. 73-годишният Джон Уилолс и приятелката му Поли станаха родители за първи път на Коледа преди три години. Но двойката отново по Коледа се сдоби с още едно дете, родено миналия месец.

Бум на обирите през декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190119

42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение миналата година те са били 54. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясняват, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават, съобщи Нова телевизия 
На 10 ноември в златарско ателие нахлува мъж с нож,
42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение миналата година те са били 54. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясняват, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават, съобщи Нова телевизия  На 10 ноември в златарско ателие нахлува мъж с нож,

Бум на обирите през декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190101

42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение миналата година те са били 54. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясняват, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават, съобщи Нова телевизия 
На 10 ноември в златарско ателие нахлува мъж с нож,
42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение миналата година те са били 54. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясняват, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават, съобщи Нова телевизия  На 10 ноември в златарско ателие нахлува мъж с нож,

Фирмен банкет в Пловдив завърши с масов бой! Когато се намеси и готвачът, стана страшно

http://petel.bg/Firmen-banket-v-Plovdiv-zavarshi-s-masov-boy--Kogato-se-namesi-i-gotvachat--stana-strashno__138698

Илюстрация Булфото Фирмен банкет приключи с масов бой и арест. Персоналът на известна верига ресторанти правел коледния си банкет в...

Ликвидираха главатаря на терористите, свалили руския самолет в Египет

http://petel.bg/Likvidiraha-glavatarya-na-teroristite--svalili-ruskiya-samolet-v-Egipet__138699

Египетски военни хеликоптери са ликвидирали главатаря на групировката “Уалият Синай” Абу Мусаби, съобщиха руски медии....

СГС гледа делото за фаталната катастрофа със сина на шефа на ДАНС

http://www.mediapool.bg/sgs-gleda-deloto-za-fatalnata-katastrofa-sas-sina-na-shefa-na-dans-news243454.html

В Софийския градски съд се гледа делото за катастрофата миналия април, при която загина синът на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Подсъдим за смъртта на 20-годишния Юлиян Георгиев е собственикът на верига столични пицарии Георги Илиев. Според експерти младежът е карал мотора си най-малко със 120 километра в час, а колата на Илиев се е движила с около 20 км/ч. Фаталният сблъсък става на "Симеоновско шосе", на завоя към Ловния парк. Движещата се в насрещното платно кола направила ляв завой, за да влезе в парка и така препречила пътя на моториста. От удара той изхвърчал на метри и починал на място. Подсъдимият Георги Илиев разказа пред съда, че е бил в шок, след като с колата си е ударил младия моторист и е помолил свидетелите да се обадят на телефон 112. Пробата на Илиев за алкохол и наркотици е отрицателна. Според две допълнителни съдебни експертизи, автомобилът му е намалявал скоростта си, докато моторът се е движел с около 120 км/ч., което а висока скорост за градски условия. Смъртта на младежа е настъпила заради изключително тежките травми, обясни доц. Александър Александров от Клиниката по Съдебна медицина. Химическата експертиза на кръвта на Юлиян е показала наличие на тетрахидроканабинол. "Това е вещество, което се съдържа в канабиса. От тук натам ще бъде назначена допълнителна експертиза, която тепърва ще уточнява какво е било въздействието на доказаното вещество в момента." Председателят на ДАНС Димитър Георгиев, който е частен обвинител в процеса, отказа коментар. Адвокат на подсъдимия Георги Илиев е депутатът от "Атака" Явор Нотев. Делото продължава догодина. Експертизата ще установява неразрешен или на забранено място Георги Илиев е направил фаталния завой. Във вторник той заяви, че не е видял Юлиян, а само чул изведнъж силен звук от удар и си е помислил, че дърво е паднало върху колата му. Когато излязъл от автомобила изобщо не видял къде е тялото на младежа. Според експерти, то се е намирало на около 150 метра от удара. От общината ще трябва да уточнят дали към момента на катастрофата Илиев е имал право да направи левия завой, при който е станал ударът.

Ясен Тодоров: Речта на Лозан Панов имаше много политически привкус

http://www.cross.bg/vurhovniya-todorov-lozan-1492492.html

/КРОСС/"Тази реч (бел. ред. - на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по случай 135-годишнината на Върховния касационен съд) имаше много политически привкус и това не е само мнение. Има доста натрупана обида в съдиите, нито един ръководител на апелативен, окръжен съд в страната не са били поканени на 135-та годишнина на Върховния касационен съд, за сметка на други политически фигури. Ако председателят на ВКС има някакви възражения срещу промените в Конституцията, той е фигура която разполага с определени правомощия". Това заяви в ефира на БиТиВи председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров, чието име се появи в "Яневагейт". Според публикуваните записи на разговорите той е успокоявал Владимира Янева, че няма за какво да се притеснява от делото, образувано по разраБотката "Червеи". Вчера стана известно, че етичната комисия е отложила разглеждането на сигнала на сдружението План Б срещу Лозан Панов по повод речта му. Според Тодоров "не е подходящо да се протестира с тоги и с адвокати и обвиняеми" - така коментира той по повод акцията на съдиите след окастрянето на конституционните промени.  

Стресът (не) работи за екипа ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187693

Натрупани задачи, неспазени срокове, недобри финансови резултати, нов мениджмънт, смяна на офиса. Стрес.
Стрес, стрес, стрес!
Как да се справим с него? Това е въпрос, който вълнува не само мениджърите, но и служителите.
Със сигурност няма лесна и изпитана рецепта за преодоляване на стреса на работното място.
Натрупани задачи, неспазени срокове, недобри финансови резултати, нов мениджмънт, смяна на офиса. Стрес. Стрес, стрес, стрес! Как да се справим с него? Това е въпрос, който вълнува не само мениджърите, но и служителите. Със сигурност няма лесна и изпитана рецепта за преодоляване на стреса на работното място.

Военни моряци получиха награди във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309557

Днес в Щаба на Военноморските сили бяха връчени за 14 път традиционните годишни награди на редакцията на списание “Клуб Океан” за най-добър корабен екипаж, офицер, старшина, матрос и цивилен служител от ВМС, научи Moreto.net. След обсъждане на номинациите от комисия на командването на Военноморските сили, носители на престижните награди тази година в различните категории станаха: Най-добър корабен екипаж за 2015 година – екипажът на фрегата "Дръзки" във военно формирование 22480 – Бургас.

Пик на обирите и кражбите през декември

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pik-na-obirite-i-krazhbite-prez-dekemvri-6047540

Покрай треската за подаръци повечето хора стават по-невнимателни към вещите си и също стават жертви на обирджиите

Владо Николов подари наградата "Отбор на годината" на грациите от ансамбъла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190081

Националният отбор по волейбол за мъже бе обявен за тим номер 1 на България за 2015 г. Наградата получи капитанът Владимир Николов от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.
Вземайки статуетката обаче Владо каза на микрофона:
Националният отбор по волейбол за мъже бе обявен за тим номер 1 на България за 2015 г. Наградата получи капитанът Владимир Николов от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Вземайки статуетката обаче Владо каза на микрофона: "Изненадан съм, че победителите сме ние при положение, че момичетата от ансамбъла са и по-красиви и по-добри от нас".

Махнаха хладилника за бедни в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538865

Областната дирекция по безопасност на храните премахна хладилника за бедни, който бе поставен в центъра на Русе. Инициативата под мотото "Ако си дал..." се провали в навечерието на Коледа, тъй като се оказа, че не са спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти. Всеки пети българин живее в бедност, всеки трети - с материални лишения Само за ден в дирекцията са получени множество сигнали от граждани, които са притеснени от начина на функциониране на витрината. Ок...

Евгений Дайнов: Доган се съмнява, че Местан съюзява ДПС с ислямистите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/22/2675238_evgenii_dainov_dogan_se_sumniava_che_mestan_sujuziava/?ref=rss


След като ДПС разпространи речта на почетния си председател от новогодишното тържество на партията, "Дневник" потърси наблюдатели и политолози за първи реакции какво четем всъщност в изказването на Ахмед Доган. Започваме с мнението на политолога Евгений Дайнов.
А първа политическа реакция дойде от Радан Кънев.

Какво предупреждение четете към Лютви Местан и ДПС в речта на Ахмед Доган? 

- Нещата са по-дълбоки, отколкото изглеждат. От самото си основаване, в рамките на турската (и общобалканска) политическа култура ДПС е светска, кемалистка и проевропейска партия. Никога не си е другарувала с ислямистките партии (вкл. Ердоган) в Турция и винаги е била партньор на светските турски партии. Напоследък съществува основателно съмнение – очевидно споделяно от Доган – че Лютви Местан препозиционира ДПС и я съюзява с ислямистите, изоставяйки кемализма. 

Това е изумително опасен завой, защото докато е кемалистка, ДПС не е "пета колона" на Турция в България – напротив, може да се каже, че е фактор за влияние в самата Турция. Ако ДПС обаче стане ислямистка партия, това обръща играта и отваря вратата към куп чудовища, които могат да ни разфасоват. 

Очевидно Доган е достатъчно обезпокоен от тази перспектива, та да се обозначи, с гръм, трясък и пушек, отново на политическата арена. 

Какво означава посланието му, че "ДПС трябва се промени, но не да се подмени" ? 

- Следвайки гореказаното:

а) Доган забранява на ДПС да се отметне от кемализма – нещо, което би било чиста подмяна.

б) Относно промяната сме в сферата на хипотезите. Най-вероятно се има предвид очевидното спиране на процеса, силно окуражаван преди години от Доган, на превръщане на ДПС от партия на малцинствата в партия, всмукваща етнически българи като професионални политици. При Местан този процес очевидно изчезна, а партията стана още по-малцинствена – губейки турски гласове, заместваше ги с ромски такива. Може би Доган иска да промени точно това положение.

В един идеален свят, Доган трябваше да си доведе мисълта докрай и да каже нещо като "стига сме били корпорация за влияние и порции, нека най-сетне станем истинска либерална партия". Но не живеем в идеален свят.

Какво би могло да означава активизиране на Доган без да се връща в политиката? 

- Само той може да ви каже.

На мен ми се струва някакъв невъзможен опит той да се препозиционира като някакъв elder statesman, сипещ мъдрости от планината, но без да ходи всеки ден до централата на партията; това в днешните български условия едва ли е невъзможно. Видя се при Костов, че точно това у нас не се получава.

Какво ви изненада/впетатли в т.нар. новогодишна реч?

- Имайки предвид конфликта кемализъм-ислямизъм, речта е едновременно по международни и по вътрешни теми. Под възвишената философска реторика (с която Доган очевидно си играе, полунасериозно, за да затапи "високия изказ" на Местан и да напомни, кой е истинският майстор) виждаме грамотен анализ на световните дела. Доган се опитва да вплете съдбата и перспективите на ДПС в голямата картина и до голяма степен успява. Наистина, няма как ДПС да не избира, каква партия е и за какво се бори, без да рискува да пропадне в някакъв международен капан. 

Доган е отново прав, когато подкрепя тезата, че докато ЕС не е наясно, какво и защо прави (и какво животно е), единственият начин държавите да преминат през сегашната мътилка е да се запазят стабилни в рамките на своя суверенитет. Няма как да чакаш да ти кажат "началниците от Брюксел", какво да правиш, когато те самите не са наясно, какво искат. Решението си е твое и отговорността към нацията пак си е твоя. 

Пътьом Доган шамаросва идеята за "пети и шести колони", очевидно имайки предвид някаква ислямистка ДПС ("пета колона" на Турция) и българските ура-националисти и социалисти ("шеста колона" на Русия). В разсъжденията си обаче силно надценява перспективите на Русия и Китай – и двете в момента потънали в ужасяващи икономически тресавища.

За смущаващи намирам разсъжденията по темата "свобода или сигурност"; те клонят твърде много към сигурността и подценяват свободата по един доста не-либерален начин – а ДПС е член на Либералния, все пак, интернационал.

Съд потвърди екстрадацията в САЩ на банков измамник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190069

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Старозагорския окръжен съд за екстрадицията на Калоян Драгиев, поискана от департамента по правосъдието на САЩ с цел провеждане на наказателно разследване. Той е обвинен в куп престъпления по Наказателния кодекс на САЩ: банкова измама, квалифицирана кражба на самоличност и заговор за използване на
Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Старозагорския окръжен съд за екстрадицията на Калоян Драгиев, поискана от департамента по правосъдието на САЩ с цел провеждане на наказателно разследване. Той е обвинен в куп престъпления по Наказателния кодекс на САЩ: банкова измама, квалифицирана кражба на самоличност и заговор за използване на

Изграждат паментник на Св. Климент Охридски в Стара Загора

http://starazagora.actualno.com/izgrajdat-pamentnik-na-sv-kliment-ohridski-v-stara-zagora-news_514895.html

В Стара Загора ще бъде изграден 4 метров паметник на Св. Климент Охридски по повод 1100 години от неговата смърт, предаде БНР. Проектите бяха оценявани от жури с председател Иван Кирчев - главен архитект на Стара Загора и заместник-председател - професор Стефан Лютаков, завеждащ катедрата по скулптура на Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет. На първо място е класиран проектът на Наско Настев и Красимир Добрев от Стара Загора с мотивите, че отговаря най-пълно на

Гърция отзова посланика си в Чехия заради остро изказване на чешкия президент

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/22/2675250_gurciia_otzova_poslanika_si_v_chehiia_zaradi_ostro/?ref=rss


Гърция отзова във вторник посланика си в Чехия след изказване на чешкия президент, че страната му не трябва да приема еврото, ако Атина не напусне еврозоната, предаде "Ройтерс".

Лявото правителство на Гърция води тежки преговори месеци наред с кредиторите си от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), преди да отстъпи пред исканията им за мерки за икономии и да подпише третия спасителен пакет през август, с което се избегна опасността за излизане на страната от еврозоната.
...

Бойната ни авиация е приземена, алармира ген. Румен Радев

http://www.cross.bg/ymishleno-nenchev-aviatziya-1492491.html

/КРОСС/"Бойната ни авиация е в колапс и на практика е приземена". Това пише в „кърваво" писмо до военния министър Николай Ненчев командирът на Военновъздушните сили генерал Румен Радев, съобщи „Телеграф". Военен пилот номер 1 категорично заявява, че през лятото на 2016 година спираме да охраняваме небето си поради липса на изправни самолети. Анализатори виждат възможността от този момент въздушният контрол над небето ни да се поеме от чужди самолети. Според него, причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър Николай Ненчев и неговото обкръжение (в което влизат актриса и гримьорка - б.р.). "Не са взети никакви мерки, поискани от командването на ВВС в куп докладни записки и рапорти. Министерството умишлено е провалило действащо рамково споразумение, а след това министър Ненчев не е взел мерки аз излизане от тежката ситуация", се казва в писмото, публикувано и в други медии. „Учудващо е, че от тази пролет министърът упорито отказва да обяви обществена поръчка за доставка на части и агрегати за МиГ-29. Той умишлено не внася и готовия проект за нов изтребител в Министерски съвет", пише още генералът. Освен това Николай Ненчев умишлено не внася готовия проект за нов изтребител в МС, а това е трябвало да се случи до 30 юни т.г. и е сформирал някаква нова комисия, която не се знае какво точно прави и в която командвашия ВВС умишлено не е включен

Ще станат ли дроновете неизменна част от живота ни?

http://www.investor.bg/analizi/262/a/shte-stanat-li-dronovete-neizmenna-chast-ot-jivota-ni-208335/

Регулацията на полетите на безпилотните самолети все още не е готова, а използването им за различни цели повдига ключови въпроси

Санкт Петербург в паника заради снимки на радиоактивен облак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190067


Паника обхвана северния руския град Санкт Петербург след информации за радиоактивен облак над АЕЦ “Ленинград” на 80 км от града, разкри в. “Дейли мейл”.
Жители на града изкупиха йода от аптеките, след като се появиха снимки на облак пара над атомната електроцентрала. Жителите на градчето Соснови Бор, обслужващо централата,
Паника обхвана северния руския град Санкт Петербург след информации за радиоактивен облак над АЕЦ “Ленинград” на 80 км от града, разкри в. “Дейли мейл”. Жители на града изкупиха йода от аптеките, след като се появиха снимки на облак пара над атомната електроцентрала. Жителите на градчето Соснови Бор, обслужващо централата,

Верижна катастрофа в Пловдив, шофьор е ранен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190060

Три коли се сблъскаха при верижна катастрофа в Пловдив. Тя стана на бул. "Санкт Петербург" до входа на стадион „Локомотив” в града, съобщава Нова телевизия.
Единият от шофьорите е откаран в болница, но по първоначална информация е с охлузвания.
Две от колите са пътували в северното платно на булеварда.
Три коли се сблъскаха при верижна катастрофа в Пловдив. Тя стана на бул. "Санкт Петербург" до входа на стадион „Локомотив” в града, съобщава Нова телевизия. Единият от шофьорите е откаран в болница, но по първоначална информация е с охлузвания. Две от колите са пътували в северното платно на булеварда.

Верижна катастрофа в Пловдив, шофьор е ранен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190052

Три коли се сблъскаха при верижна катастрофа в Пловдив. Тя стана на бул.
Три коли се сблъскаха при верижна катастрофа в Пловдив. Тя стана на бул. "Санкт Петербург" до входа на стадион „Локомотив” в града, съобщава Нова телевизия. Единият от шофьорите е откаран в болница, но по първоначална информация е с охлузвания. Две от колите са пътували в северното платно на булеварда.

Учени предупредиха за заплаха от астероиди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538864

Земята може да е изправена пред по-голям риск от астероиди, отколкото сме смятали досега, предупредиха група астрономи, според които трябва да държим под око и някои от по-отдалечените от Земята комети. Повечето изследвания за възможността небесни тела да се ударят в Земята се фокусират върху обекти между Марс и Юпитер, посочват изследователите. Според тях обаче откритието през последните двадесет години на редица големи комети с големи орбити, изисква разширяване на списъка с потенциални заплахи за Земята. Тези комети от лед и прах, чийто диам...

Бургаска болница изписва родените по Рождество бебета в коледни чорапчета

http://www.mediapool.bg/burgaska-bolnitsa-izpisva-rodenite-po-rozhdestvo-bebeta-v-koledni-chorapcheta-news243453.html

Вместо в традиционните пелени, новородените в дните около Рождество Христово в бургаска болница се изписват в пухкави коледни чорапчета. Екипите на родилно отделение и отделението по неонатология внасят по този начин празнично настроение у майките и семействата на пеленачетата, чийто тоалет се допълва от празнична шапчица. Обличането на бебетата като подаръчета е традиция в някои болници в САЩ, но у нас се използва за пръв път. "По Коледа се случват чудеса, а това е най-голямото – светъл празник, нов живот и много надежда в едно! Ние сме истински късметлии да сме част от това вълшебство”, коментира пред бургаски медии старшата акушерка на болницата "Дева Мария" Светлина Николова. "Искаме майките, преди да отнесат у тях най-прекрасният коледен подарък за семейството им, да могат да усетят празничния дух и тук. Надяваме се да направим спомена им от появата на бебетата наистина незабравим”, каза д-р Мария Търнева, началник на отделението по неонатология в болницата. На Бъдни вечер татковците ще могат да останат по-дълго при новородените и майките им. В болницата очакват около Коледа да проплачат поне 20 бебета.

Земеделието ни не губи много от санкциите срещу Русия, твърди властта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309563

Не сме загубили много от европейските санкции срещу Русия, стана ясно на заключителната годишна пресконференция на ръководството на земеделското министерство. България е изнасяла за руския пазар стоки за 12 милиона евро. Тази сума е компенсирана частично с износ за пазари в ЕС.

Само след броени дни чиновниците в МВР губят привилегии! Ето кои бонуси остават в историята

http://petel.bg/Samo-sled-broeni-dni-chinovnitsite-v-MVR-gubyat-privilegii--Eto-koi-bonusi-ostavat-v-istoriyata__138697

Снимка Булфото Чиновниците в МВР ще загубят привилегиите си на специални служители и ще бъдат приравнени към редовите чиновници. Още в...

В Люлин изгърмя резервното захранване, кварталът тъне в мрак

http://www.bnews.bg/article-145379

ЧЕЗ трябва да компенсира потребителите си за нанесените щети, ако се докаже вина за прекъсване на електрозахранването.

Страшно е държавата да се управлява с пиянски речи от Сараите, обяви Кънев

http://www.cross.bg/kunev-radan-mestan-1492490.html

/КРОСС/Лидерът на ДСБ Радан Кънев определи словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган по време на тържеството на партията преди няколко дни като „пиянска история от Сараите". „Държава, която се управлява от човек, който е излязъл от политиката, със среднощни речи на пиянски купон, е страшна работа и това не е шега", заяви в студиото на предаването „Лице в лице" по БиТиВи Кънев. Според него на речта на Доган може да се гледа по два начина - единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първия път в неговата кариера. Другият е, че де факто лидерът на ДПС, въпреки всички глупости и каламбури, които използва, наддава едно много ясно и тежко политическо послание - а то е че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация. „ДПС в ядрото на реалното взимане на решения, което в пиянските сараи, а не на „Стамболийски", винаги е обслужвало чуждия интерес, но това обикновено не бил интересът на Турция", коментира Радан Кънев. По думите му, единствено през последните 3-4 години партията е имала лукса да обслужва протурския интерес заради сближаването на Анкара и Москва. Лидерът на ДСБ е категоричен, че всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС са рухнали от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика, отбеляза той

За първи път ракета се върна на Земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190005

Исторически момент сътвори компанията “Спейс Екс”, след като изстреля ракета и за първи път успя да я върне на Земята за повторно използване, съобщи Би Би Си. “Добре дошла обратно, бейби!” написа милиардерът и основател на “Спейс Екс” Елън Мъск. Той определи момента като революционен, защото “никой досега не е връщал ракета от орбитален клас
Исторически момент сътвори компанията “Спейс Екс”, след като изстреля ракета и за първи път успя да я върне на Земята за повторно използване, съобщи Би Би Си. “Добре дошла обратно, бейби!” написа милиардерът и основател на “Спейс Екс” Елън Мъск. Той определи момента като революционен, защото “никой досега не е връщал ракета от орбитален клас

Новото португалско правителство повишава минималната заплата с 5 процента

http://www.mediapool.bg/novoto-portugalsko-pravitelstvo-povishava-minimalnata-zaplata-s-5-protsenta-news243452.html

Португалското правителство увеличава минималната заплата с 5 процента въпреки възраженията на множество бизнес лидери, според които компаниите ще имат нужда от стимули, за да поемат допълнителните разходи, предаде Ройтерс. Минималната заплата в Португалия се повишава от 505 до 530 евро от 1 януари. Повишението бе обявено от министъра на труда Жозе Антониу Виейра да Силва, въпреки че представителни организации на работодателите и синдикатите не успяха да се споразумеят. Правителството е отворено за дискусии с компаниите по въпроса как може да им помогне да поемат увеличението на разходите, но засега не се предвижда намаляване на вноските за социално осигуряване на работодателите, за която настояваха бизнес лидерите. Португалската икономика започна да се възстановява миналата година, когато страната излезе от международния спасителен план след три години на рецесия. Според някои експерти има вероятност планът на правителството да сложи край на мерките за икономии и да увеличи доходите на домакинствата да не успее да подхрани икономическия растеж достатъчно, за да може Португалия да продължи да намалява дълговото си бреме.

“Даеш” изгубила 14% от територията си за 1 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190033


“Даеш” е изгубила тази година 14% от територията, която е контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана “Ай Ейч Ес Джейнс”. Зоната, държана от ислямистите, се е редуцирала с 12 800 кв. км и в момента те контролират 78 000 кв.км.
Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол,
“Даеш” е изгубила тази година 14% от територията, която е контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана “Ай Ейч Ес Джейнс”. Зоната, държана от ислямистите, се е редуцирала с 12 800 кв. км и в момента те контролират 78 000 кв.км. Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол,

Спасителите откриха пострадалите туристи край Вихрен, без опасност за живота са

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190030

Спасителните отряди вече са открили тримата туристи, пострадали при слизане от връх Вихрен и се очаква тяхното транспортиране. Това съобщи дежурният от Планинската спасителна служба за
Спасителните отряди вече са открили тримата туристи, пострадали при слизане от връх Вихрен и се очаква тяхното транспортиране. Това съобщи дежурният от Планинската спасителна служба за "Фокус". Той уточни, че и тримата са без опасност за живота. Най-тежко пострадалият ще бъде транспортиран със спасителна количка,

Спасителите откриха пострадалите туристи край връх Вихрен, очаква се транспортирането им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190040

Спасителните отряди вече са открили тримата туристи, пострадали при слизане от връх Вихрен и се очаква тяхното транспортиране. Това съобщи дежурният от Планинската спасителна служба за "Фокус".
Той уточни, че и тримата са без опасност за живота. Най-тежко пострадалият ще бъде транспортиран със спасителна количка,
Спасителните отряди вече са открили тримата туристи, пострадали при слизане от връх Вихрен и се очаква тяхното транспортиране. Това съобщи дежурният от Планинската спасителна служба за "Фокус". Той уточни, че и тримата са без опасност за живота. Най-тежко пострадалият ще бъде транспортиран със спасителна количка,

Дузина мигранти в Германия са с фалшиви сирийски паспорти, свързани с "ИД"

http://www.mediapool.bg/duzina-migranti-v-germaniya-sa-s-falshivi-siriyski-pasporti-svarzani-s-id-news243451.html

Около дузина мигранти в Германия разполагат с подправени сирийски паспорти, като тези на двама от камикадзетата от атентатите в Париж, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава", съобщи германският вестник "Билд". Информацията обаче не е потвърдена от германските власти, предаде Франс прес. Тези сирийски паспорти, представени от "около дузина бежанци", имат "същите характеристики" като тези на двамата атентатори самоубийци от атентатите от 13 ноември, посочва таблоидът, позовавайки се на източници "от правителствените среди". Вероятно става въпрос за истински паспорти, откраднати през 2013 г. в Ракка (бастион на джихадистката групировка в Северна Сирия), които впоследствие са били подправени. Според "Билд" германските власти са изгубили следите на тези бежанци, които са представили фалшиви паспорти на влизане в Германия преди парижките атентати. Властите не са взели пръстови отпечатъци на бежанците, но са запазили копия от паспортите им. Германското министерство на вътрешните работи отказа да коментира твърденията, но подчерта, че е наясно за опасността от използването на фалшифицирани сирийски паспорти. "Предвид настоящия миграционен поток към Германия, не можем да изключим възможността сред бежанците да има и хора от престъпните среди, военнопрестъпници, членове на терористични организации или лица с екстремистки разбирания", обясни за АФП говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот. В неделя германският в. "Велт" съобщи, цитирайки западни разузнавателни служби, че "Ислямска държава" се е сдобила в Сирия, Ирак и Либия "с десетки хиляди" празни паспорти, които биха могли да се използват от псевдобежанци, за да влязат в Европа.

Строежът на метрото блокира центъра на София от март

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190023



Строежът на третия лъч на метро ще затрудни движението в центъра на София от март. Става въпрос за седемкилометровата отсечка от Малък градски театър „Зад канала“ до квартал „Красно село“, по която ще има 7 метростанции. Очаква се изграждането на трасето да струва около 370 млн. лева, като само през следващата година ще бъдат отделени около 200
Строежът на третия лъч на метро ще затрудни движението в центъра на София от март. Става въпрос за седемкилометровата отсечка от Малък градски театър „Зад канала“ до квартал „Красно село“, по която ще има 7 метростанции. Очаква се изграждането на трасето да струва около 370 млн. лева, като само през следващата година ще бъдат отделени около 200

Султанът на Бруней забрани Коледата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190042


Които празнуват, са заплашени от 5 г. затвор
Султанът на Бруней отмени празненствата по Коледа, тъй като те застрашавали мюсюлманската вяра, пише в. “Индипендънт”.
Всеки, който празнува християнския празник на публично място, е заплашен от 5 години затвор, предупреди монархът на малката държава на остров Борнео.
Които празнуват, са заплашени от 5 г. затвор Султанът на Бруней отмени празненствата по Коледа, тъй като те застрашавали мюсюлманската вяра, пише в. “Индипендънт”. Всеки, който празнува християнския празник на публично място, е заплашен от 5 години затвор, предупреди монархът на малката държава на остров Борнео.

Москва с рекордни температури

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190012

Москва се готви да посрещне Нова година с температурни рекорди и без сняг, съобщиха руски медии. В понеделник термометрите в руската столица показаха 8 градуса. Предишният рекорд за същата дата е от 5,4 градуса през 1982 г. На Червения площад вместо преспи сняг течаха вадички от разтопения лед. Московчани посрещнаха топлото време със смесени
Москва се готви да посрещне Нова година с температурни рекорди и без сняг, съобщиха руски медии. В понеделник термометрите в руската столица показаха 8 градуса. Предишният рекорд за същата дата е от 5,4 градуса през 1982 г. На Червения площад вместо преспи сняг течаха вадички от разтопения лед. Московчани посрещнаха топлото време със смесени

Ереван обяви, че вече няма примирие между Армения и Азербайджан

http://www.mediapool.bg/erevan-obyavi-che-veche-nyama-primirie-mezhdu-armeniya-i-azerbaidzhan-news243450.html

Нестабилното примирие между Армения и Азербайджан в контекста на оспорвания регион Нагорни Карабах вече е разрушено, заяви Ереван, като нарече "война" честите въоръжени сблъсъци по общата граница, предде Франс прес. "Днешното положение представлява война. Трябва да използваме думата война, тъй като примирие вече няма", заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян. "Азербайджан използва всички съществуващи въоръжения - танкове, артилерия и противовъздушна отбрана", добави той и обвини Баку, че множи провокациите край разделителната линия. Азербайджанските власти не закъсняха с отговора и упрекнаха Ереван, че стои зад ескалацията на напрежението в региона. "Нарушения на примирието се случват заради незаконното присъствие на арменски сили в окупираните територии", заяви за АФП говорителят на азербайджанското външно министерство Хикмат Хаджиев. "Армения трябва да се изтегли от окупираните територии (. . . ) Едва тогава в региона ще бъде осигурен траен мир", добави той. Тези изявления бяха направени по-малко от седмица, след като в Берн разговаряха лидерите на двете страни Илхам Алиев и Серж Саркисян в стремеж да намерят изход от конфликта в Нагорни Карабах, който спъва двустранните отношения вече десетилетия. Срещата приключи без съществен напредък, припомня АФП.

Отказаха да екстрадират украински гражданин - тамошните затвори малтретирали и измъчвали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190019

Шуменският окръжен съд (ШОС) отказа екстрадиция на украинския гражданин Виталий Шевченко, женен за българка, в родината му. Съдебните органи на Република Украйна искат предаването на Шевченко, за да изтърпи там наказанието си от 4 години затвор по влязла в сила на 21 февруари 2012 г. присъда, издадена от Овидиополски съд в Одеска област.
Шуменският окръжен съд (ШОС) отказа екстрадиция на украинския гражданин Виталий Шевченко, женен за българка, в родината му. Съдебните органи на Република Украйна искат предаването на Шевченко, за да изтърпи там наказанието си от 4 години затвор по влязла в сила на 21 февруари 2012 г. присъда, издадена от Овидиополски съд в Одеска област.

Аварийни екипи на енергото ще дежурят по празниците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309565

Дежурни екипи на Енерго про ще дежурят по празниците във Варна, съобщиха от енергото за Moreto.net. Общо 74 аварийни екипа на компанията ще са дежурни по Коледа и Нова година в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград.

Ужас! Шофьор блъсна 4-годишно дете на пътя Банско-Гоце Делчев

http://pik.bg/ужас-шофьор-блъсна-4-годишно-дете-на-пътя-банско-гоце-делчев-news456786.html

Ужас! Шофьор блъсна 4-годишно дете на пътя Банско-Гоце Делчев

"Тойота Ярис" блъсна 4-годишно дете на пътя Банско-Гоце Делчев. Пътният инцидент стана днес около 15.30 часа в района на село Места, предаде struma.bg.

Детето се разхождало само на пътя, когато внезапно било пометено от колата. Шофьорът сигнализирал на тел. 112. Детето е прието в болница с контузия на мозъка, без опасност за живота. 

Медицинската марихуана вече е легална в Колумбия

http://america.actualno.com/medicinskata-marihuana-veche-e-legalna-v-kolumbija-news_514894.html

Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос подписа декрет за легализиране и регулиране на медицинската марихуана, поредна стъпка на смекчаване твърдата политика на страната във войната с наркотиците, предаде AFP. „Ние предприехме важна стъпка за извеждането на Колумбия на предната линия в борбата срещу болестите, с декрет позволяващ лицензирането на притежаването на семена, стръкове канабис и марихуана, и за отглеждането на растения изключително за медицински и научни цели“, ка

Доган: Имам отворен портал за телепатична информация, не се е*авам

http://www.mediapool.bg/dogan-imam-otvoren-portal-za-telepatichna-informatsiya-ne-se-eavam-news243449.html

"Понятието за "Колективното тяло" ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се е*авам." Из "Слово на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на Новата година", разпространено от пресцентъра на ДПС.

Доган: Имам отворен портал за телепатична информация, не се ебавам

http://www.mediapool.bg/dogan-imam-otvoren-portal-za-telepatichna-informatsiya-ne-se-ebavam-news243449.html

"Понятието за "Колективното тяло" ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам." Из "Слово на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на Новата година", разпространено от пресцентъра на ДПС.

55 закона приели депутатите през есенната сесия

http://frognews.bg/news_104131/55-zakona-prieli-deputatite-prez-esennata-sesiia/

Депутати от Реформаторския блок и от БСП са били най-активните в питанията си към министрите, сочат данните на парламентарния пресцентър за есенната сесия.

"Ал Джазира" свали турския филм "България, моя земя"

http://offnews.bg/news/n_1/n_611738.html

Турският документален филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", който беше излъчен по телевизия "Ал Джазира" и качен в нейния сайт и канал в YouTube, е бил премахнат. Видеото, което бяхме прикрепили към нашата дописка , вече не може да се гледа, защото достъпът до него е ограничен. На сайта на медията, където филмът също беше качен, се появява съобщение за грешка . Документалната продукция обаче все още е достъпна на друго място в сайта на "Ал Джазира" , което явно е убегнало от погледа на колегите ни.  Припомняме ви, че сюжетът на филма разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време. Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етност. От ВМРО дори поискаха от Министерство на външните работи да изпрати остра нота до Турция заради "България, моя земя". "България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство“ у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира“ в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България. България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти - даже прекалено толерантно. И точно заради това, всякакви знайни и незнайни критици ни се качват на главите", смята Красимир Каракачанов.

БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

http://pik.bg/бсп-чака-отговори-от-сем-за-предаването-„деконструкция”-news456784.html

БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

По повод скандалното прекъсване на излъчването на предаването „Деконструкция” по БНР, с официално писмо БСП попита Съвета за елктронни медии защо предаването е свалено от ефира на Националното радио, съобщиха от партията.

Социалистите питат обсъждано ли е на заседание на СЕМ предложение за налагане на имуществена санкция на БНР по Закона за радиото и телевизията заради предаването „Деконструкция”. "Ако има такава санкция то кога и какво точно е решено, а също не е ясно и кои разпоредби от този закон са нарушени?", настояват да получат отговор от БСП.

Според социалистите медийните изявления на председателя на СЕМ Георги Лозанов не са допринесли за изясняване на случая, а общите му твърдения, че в предаването не се спазва принципът на плурализъм, не намират правно основание.

БСП пита дали изобщо са установени някакви правни нарушения по реда на чл. 127, ал.1 от ЗРТ и ако е така, кое е длъжностното лице, което ги е констатирало и с какъв акт?

На БСП не е ясно и дали е провеждан предварителен разговор с Управителния съвет на БНР по този повод и на какво основание регулаторът обсъжда с медия свои евентуални намерения. Според БСП подобни действия приличат на цензура и натиск.

Социалистите питат също дали преди този случай са предприемани подобни действия и налагани ли са подобни санкции за предаването „Деконструкция”, както и за други предавания в обществените медии?

БСП се обръща към СЕМ с молба за бърз отговор поради създалото се общественото напрежение, което действията на ръководството на БНР са предизвикали, но и поради важността на въпроса, който днес се дискутира в обществото.

"В крайна сметка става дума за спазване на конституционни принципи за свобода на словото в България, чиито основен пазител би трябвало да бъде именно СЕМ", се казва още в писмото, изпратено от БСП до Съвета за електронни медии.

Разследват Шукер за черни пари в Хърватия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189798

Проблемите с властта застигнаха и президента на Хърватския футболен съюз Давор Шукер. Според вестник „Утарний лист“ прокуратурата разследва най-голямата легенда на страната, защото помогнал на братята Мамич да платят гаранциите си. Здравко е президент на „Динамо“ (Загреб), а Марио е директор на националния тим.
Проблемите с властта застигнаха и президента на Хърватския футболен съюз Давор Шукер. Според вестник „Утарний лист“ прокуратурата разследва най-голямата легенда на страната, защото помогнал на братята Мамич да платят гаранциите си. Здравко е президент на „Динамо“ (Загреб), а Марио е директор на националния тим.

Излъгната "Мис Вселена" ще съди конкурса

http://www.bnews.bg/article-145378

Видеото на Ариадна, записано след драматичния финал, набира все повече гледания в интернет.

Радан Кънев: Приказките на Местан рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-prikazkite-na-mestan-ruhnaha-ot-edna-piyanska-rech-na-istinskiya-lider-news243448.html

Можем да гледаме на речта на Доган по два начина – единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първият път в неговата кариера. Другият е, че де факто лидерът на ДПС, въпреки всички глупости и каламбури, които използва, наддава едно много ясно и тежко политическо послание - а то е че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация. Такъв анализ направи лидерът на ДСБ Радан Кънев на речта на почетния председател Ахмед Доган пред "елита" на ДПС, която е първата му - макар и задочна – публична изява от три години насам. "Тоест, нещо, което руските служби са имплантирали в България и което обслужва руска политика и то политика на старите служби, прокомунистическа политика на службите, т.е. на мафията от 90-те години – времето, когато имаше бизнес крилото "Мултигруп” и политическото крило ДПС", коментира Радан Кънев във вторник пред бТВ. "Доган казва, че ако има някакви дребни забежки от тази политика, те трябва да бъдат прекратени и да е ясно, че ГЕРБ управлява с двете проруски партии – ДПС и АБВ. Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика", продължи Радан Кънев, който заедно със свои съпартийци излезе в опозиция на правителството заради бламирането на съдебната реформа с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и АБВ. "И виждаме всъщност кой управлява и си обясняваме нещо изключително важно и то е как така една година Местан беше страшния проевропеец, а през това време медиите на неговия депутат Делян Пеевски бълваха най-долнопробна руска пропаганда, съчетана с най-долнопробна пропаганда срещу всеки опит за реформа на българското управление. Пропаганда, която беше изключително успешна, защото тя уплаши ГЕРБ, уплаши премиера и в крайна сметка ги накара да вземат левия завой и официално да обявят, че стратегическите партньори са именно двете партии, наследници на руските служби в България – АБВ и ДПС", изтъкна Радан Кънев. Изглежда, продължи той, че силните играчи на 2015 година са били Първанов, Цветанов и Доган. Лидерът на ДСБ уточни, че не разбира задкулисието и за него политиката е публична дейност. "Не е излишно да се знае, че речта на Доган е среднощна реч на купон, за да си даваме сметка как се управлява България и срещу какво се изправяме като противник, защото държава, която се управлява от човек, който е излязъл от политиката със среднощни речи на пиянски купони, е много страшна работа, това не е шега", добави Кънев в предаването "Лице в лице" на бТВ. Предстои нов десен проект Лидерът на ДСБ каза още, че предстои нов десен проект. "Той със сигурност е отворен за всички хора, с които сме работили досега, с единиците изключения, които се показаха като откровени предатели, и дали този проект ще бъде свързан с моя президентска кандидатура, дали ще бъде свързан с учредяване на нова политическа формация, това са чисто инструментални въпроси. Аз съм напълно убеден от нуждата от такъв проект. Вярвам, че 90% от колегите в ДСБ също са убедени", каза Радан Кънев.

БСП чака отговори от СЕМ за предаването „Деконструкция”

http://www.cross.bg/predavaneto-medii-dekonstryktziya-1492489.html

/KРОСС/По повод скандалното прекъсване на излъчването на предаването „Деконструкция" по БНР, с официално писмо БСП попита Съвета за елктронни медии защо предаването е свалено от ефира на Националното радио. Социалистите питат обсъждано ли е на заседание на СЕМ предложение за налагане на имуществена санкция на БНР по Закона за радиото и телевизията заради предаването „Деконструкция". "Ако има такава санкция то кога и какво точно е решено, а също не е ясно и кои разпоредби от този закон са нарушени?", настояват да получат отговор от БСП. Според социалистите медийните изявления на председателя на СЕМ Георги Лозанов не са допринесли за изясняване на случая, а общите му твърдения, че в предаването не се спазва принципът на плурализъм, не намират правно основание. БСП пита дали изобщо са установени някакви правни нарушения по реда на чл. 127, ал.1 от ЗРТ и ако е така, кое е длъжностното лице, което ги е констатирало и с какъв акт? На БСП не е ясно и дали е провеждан предварителен разговор с Управителния съвет на БНР по този повод и на какво основание регулаторът обсъжда с медия свои евентуални намерения. Според БСП подобни действия приличат на цензура и натиск

Масови струпвания на мъже с неясен произход тормозят хората в кв. "Овча купел"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538862

Ежедневни масови струпвания на мъже с неясен произход, чести скандали и съмнения за трафик на нелегални емигранти тормозят жителите на столичния квартал „Овча купел". Многократно са подавани сигнали към полицията и местната власт, но освен по-засилено полицейско присъствие в района, други мерки все още не са взети, посочват гражданите. Отговорните институции от своя страна са категорични, че работят за осигуряване на сигурността на жителите на квартала. Жители на столичния квартал „Овча купел" канят на гости вътрешния министър Румяна Бъчварова...

Първо в "24 часа": Габриела Петрова е спортист на годината на България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190015

Лекоатлетката Габриела Петрова изненадващо спечели класацията за “Спортист на годината” в анкетата на “Нове холдинг”. През 2015 година тя спечели сребърен медал на европейското първенство в Прага и стана четвърта на световното на открито в Пекин. Лекоатлетка не бе ставала №1 у нас от 2000 г., когато анкетата бе спечелена от Тереза Маринова.
Лекоатлетката Габриела Петрова изненадващо спечели класацията за “Спортист на годината” в анкетата на “Нове холдинг”. През 2015 година тя спечели сребърен медал на европейското първенство в Прага и стана четвърта на световното на открито в Пекин. Лекоатлетка не бе ставала №1 у нас от 2000 г., когато анкетата бе спечелена от Тереза Маринова.

Волейнационалите взеха "Отбор на годината" и направиха уникален жест към гимнастичките

http://petel.bg/Voleynatsionalite-vzeha-Otbor-na-godinata-i-napraviha-unikalen-zhest-kam-gimnastichkite__138695

Мъжкият национален отбор по волейбол на България бе избран за "Отбор на годината" на церемонията за "Спортист на годината", която бе...

Въпреки всичко - 62,4 млрд. лв. в банките

http://petel.bg/Vapreki-vsichko---62-4-mlrd--lv--v-bankite__138696

Снимка Булфото Нови 375 млн. лв. са спестили през ноември домакинствата, показва статистиката на БНБ. Ръст има и при фирмените депозити - с...

Двама ранени под Вихрен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538866

Двама мъже и една жена са леко ранени в района на местността "Премката" под връх Вихрен. Сигналът за инцидента подали самите те в Планинската спасителна служба в Банско към 15.00 часа. "Те са спускали местността под Кончето, коята е камениста. Имаме постоянна телефонна връзка с тях. Местността обаче е трудна за изкачване и това забавя спасителните действия", казаха от ПСС. Един от мъжете е с навехнат крак. Жената е с охлузни наранявания. Няма опасност за живота им.Към 18.00 часа екип на ПСС - Банско все още не бе достигнал мястото, където са тр...

Женим се все по-рядко

http://pik.bg/женим-се-все-по-рядко-news456710.html

Женим се все по-рядко

Броят на сключените бракове у нас намалява непрекъснато от 1945 г. насам. През 2014 г. в България са сключени 24 596 юридически брака, или с 2 653 повече отколкото през предходната година. Това сочи статията „Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век", публикувана от Националния статистически институт. Автор на статията е НСИ, тя е част от пилотен проект на Евростат, а данните са от ноември тази година, пояснява „Стандарт”.

Увеличава се и средната възраст при сключване на брак както при мъжете, така и при жените. През 2000 г. средната възраст при сключване на брак за мъжете е била 30.0 години, а през 2014 г. тя достига 32.7 години, почти Христова възраст. При жените тези стойности са съответно 26.4 и 29.4 години.

Значително нараства делът на хората, които живеят съвместно без сключен брак. През 2011 г. те са били 9.4%. Най-голямо увеличение на лицата, живеещи в съжителство без брак, се наблюдава сред 30 - 39-годишните - 13.0%, следвани от лицата на възраст 20 - 29 години - 6.4%.

От края на 60-те години раждаемостта в България непрекъснато намалява. През 2014 г. броят на живородените в страната деца е 67 585. В сравнение с предходната година той се увеличава с 1 007 деца, или с 1.5%.

Близо 90% от ражданията се осъществяват от жените на възраст от 15 до 34 години, които през 2014 г. са 818 хил. и са намалели спрямо 2013 г. с 2.6%.

През 2014 г. средната възраст при раждане на дете вече достига 28.1 години, а възрастта при раждане на първо дете нараства от 23.5 на 26.7 години.

Очертава се тенденция раждането на първо дете да предхожда сключването на брак. Броят и съответно относителният дял на извънбрачните раждания в България нарастват значително през последните 10 - 15 години. През 2013 г. в страната делът на извънбрачните раждания е бил 59.1% от всички живородени. За над 72% от извънбрачните раждания има данни за бащата. В селата относителният дял на извънбрачните раждания е по-висок, отколкото в градовете.

Броят на разводите през 2014 г. е 10 584 и е с 324 по-малък от този през 2013 година. От всички прекратени бракове 82.0% се отнасят за населението в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекратени по „взаимно съгласие" (62.6%), следват „несходство в характерите" (27.4%) и „фактическа раздяла" (7.5%). През 2014 г. средната продължителност на брака е 15.1 години.

Средната възраст при развод на мъжете и жените също нараства. През 2014 г. тя е била съответно 43.6 и 40.1 години.

България ще черпи опит от Китай в сферата на спортната медицина

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/22/2675234_bulgariia_shte_cherpi_opit_ot_kitai_v_sferata_na/?ref=rss


България ще опита да извлече ползи от развитието на спортната медицина в Китай чрез подписване на споразумение за сътрудничество. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и извънредният и пълномощен посланик на азиатската страна Уей Дзинхуа обсъдиха подробностите по договора.

Споразумението ще е в областта на младежта и спорта. Кралев получи покана догодина да посети Китай за подписването на договора.

"Подписването на споразумението между България и Китай е...

Протест в Пазарджик: Шофьорът с хамъра, прегазил пенсионер на пешеходна пътека, имал 16 глоби и акта след 2008 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189951

Строги присъди за убийците на пътя поискаха протестиращи пред Съдебната палата в Пазарджик
Над 100 души се събраха във вторник след обяд на мирен протест пред Съдебната палата в Пазарджик и поискаха строги присъди за убийците на пътя.
Конкретният повод за протеста на пазарджиклии бе фаталният инцидент,
Строги присъди за убийците на пътя поискаха протестиращи пред Съдебната палата в Пазарджик Над 100 души се събраха във вторник след обяд на мирен протест пред Съдебната палата в Пазарджик и поискаха строги присъди за убийците на пътя. Конкретният повод за протеста на пазарджиклии бе фаталният инцидент,

Терористи влизат с фалшиви паспорти в Германия?

http://www.moreto.net/novini.php?n=309539

Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница за документи на ”Ислямска държава”, от която са излезли и паспортите на извършителите на терористичните атентати в Париж миналия месец. Това съобщи германското правителство, според чиято информация поне една дузина представящи се за сирийски бежанци чужденци са използвали такива паспорти, за да влязат в Германия.

74 екипа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще дежурят по време на Коледните и Новогодишните празници

http://www.cross.bg/vreme-srok-energo-pro-1492488.html

КРОСС/74 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще дежурят по време на предстоящите празници. Екипите са в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Екипите са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло, разполагат с всички необходими комуникационни средства за обмен на информация с Центровете за управление на мрежата. В готовност са 410 високопроходими автомобила, 317 екипни автомобила с нормална проходимост и 149 специализирани автомобила - багери, автокранове, автовишки и други. Както и през изминалите години, при възникване на извънредна ситуация в отделни региони, компанията има подготвени планове за пренасочване на допълнителни екипи и техника от един район към друг. Освен аварийните екипи, за светлината в домовете на хората в Североизточна България през празничните дни денонощно ще се грижат и телефонните оператори на компанията. Устойчиво управление на мрежата дори и в най-тежки климатични условия се гарантира от диспечерските центрове на територията, обслужвана от дружеството. Служители на компанията ще продължат да отчитат консумираната електроенергия по обичайния график и през почивните дни, за да спазят регламентирания срок за отчет в рамките на 31 дни

Разследват баща и дъщеря Льо Пен за неверни декларации

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189997


Разследват баща и дъщеря Льо Пен за неверни декларации за имуществото им, в които според контролните органи неговата стойност е била занижена, съобщиха френските медии. Става дума за декларациите за 2014 г., които Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен са попълнили в качеството си на евродепутати.
Разследват баща и дъщеря Льо Пен за неверни декларации за имуществото им, в които според контролните органи неговата стойност е била занижена, съобщиха френските медии. Става дума за декларациите за 2014 г., които Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен са попълнили в качеството си на евродепутати.

Кола изгоря след удар с ТИР, водачът невредим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189844


"Алфа ромео" изгоря напълно след удар в ТИР и преобръщане в дере край пътя днес след обед. Катастрофата станала на обходния път на Враца при разклона за с. Нефела. От него излязъл водачът на инталианската кола без да спази знака "Стоп". Шофьорът на тежкия камион от Монтана опитал да заобиколи изкочилата изведнъж кола,

Новините от деня, вторник, 22 декември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-вторник-22-декември_l.a_i.711183_at.1.html

Сливанията и придобиванията през годината минаха рекордните нива от 2007 г. Покачването на сливанията и придобиванията между компаниите в...

Радан Кънев: Всички красиви приказки на Местан рухнаха от една пиянска реч на Доган

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2675232_radan_kunev_vsichki_krasivi_prikazki_na_mestan_ruhnaha/?ref=rss


"Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика."

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Би Ти Ви речта на почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред ДПС по време на тържеството по случай настъпването на Новата година, състояло се 17 декември в т.нар. Сараи в Бояна. Пряката критика на Доган към Местан е заради декларацията на ДПС в подкрепа на Турция за сваления руски самолет. "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция...", казва Доган.

"Можем да гледаме на речта на Доган по два начина – единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първият път в неговата кариера. Другият е, че дефакто лидерът на ДПС въпреки всички глупости и безсмислени каламбури, които използва, дава едно много ясно и тежко политическо послание - че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация, т.е. на нещо, което руските служби са имплантирали в България и което обслужва руска политика и то политика на старите служби, прокомунистическа политика на службите, т.е. на мафията от 90-те години – времето, когато имаше бизнес крилото "Мултигруп" и политическото крило ДПС", коментира още Радан Кънев.

"Доган казва, че ако има някакви дребни забежки от тази политика, те трябва да бъдат прекратени и да е ясно, че ГЕРБ управлява с двете проруски партии – ДПС и АБВ", добави лидерът на ДСБ.

"И виждаме всъщност кой управлява и си обясняваме нещо изключително важно и то е как така една година Местан беше страшния проевропеец, а през това време медиите на неговия депутат Делян Пеевски бълваха най-долнопробна руска пропаганда, съчетана с най-долнопробна пропаганда срещу всеки опит за реформа на българското управление", подчерта Радан Кънев.

По думите му пропагандата е била изключително успешна, защото е уплашила ГЕРБ и премиера Бойко Борисов и "в крайна сметка ги накара да вземат левия завой и официално да обявят, че стратегическите партньори са именно двете партии, наследници на руските служби в България – АБВ и ДПС", каза Кънев. 

Ръст на обирите през декември

http://crime.actualno.com/ryst-na-obirite-prez-dekemvri-news_514883.html

42 са регистрираните въоръжени грабежа само на територията на София за изминалите 11 месеца. За сравнение за цялата минала година те са били 54. В отделна статистика обаче са кражбите. От полицията обясняват, че традиционно зимните месеци въоръжените грабежи се увеличават, съобщи Нова телевизия На 10 ноември в златарско ателие нахлува мъж с нож, напада и ранява една от продавачките и отмъква каквото успее. Полицията е разкрила около една трета от въоръжените грабежи тази година. Крадецът от зл

Ясен е Спортист №1 на България за 2015 година

http://moresport.actualno.com/jasen-e-sportist-1-na-bylgarija-za-2015-godina-news_514888.html

На специална церемония в зала 3 на Националния дворец на културата в София днес беше определен спортист №1 на България за изминаващата 2015 година. Според анкетираните 158 журналисти, най-заслужилият спортист на България се казва Габриела Петрова. Тя постигна един от най-големите успехи в последните години за родната атлетика, след като завърши на 4-о място в тройния скок на Световното първенство по лека атлетика в Пекин. В изключително оспорвана борба скачачката стигна до първото мяс

Авиокомпаниите регистрират рекордни печалби през 2015 г.

http://europe.actualno.com/aviokompaniite-registrirat-rekordni-pechalbi-prez-2015-g-news_514886.html

Очаква се световните авиокомпании да регистрират колективен рекорд от 60 млрд. долара печалба за тази година. Това сочат предварителните данни на авиационната агенция на ООН, цитирани от AFP. Окончателните цифри ще бъдат ясни до юли 2016 г.. Международната организация за гражданска авиация, която представлява около 1400 търговски авиокомпании по света, съобщи, че броят на пътниците тази година се е увеличил с 6,4% в сравнение с 2015 г. Същевременно е отчетен спад на разходите за гориво в

Ясен Тодоров: Последните записи между Ченалова и Янева са директни атаки срещу премиера

http://pik.bg/ясен-тодоров-последните-записи-между-ченалова-и-янева-са-директни-атаки-срещу-премиера-news456775.html

Ясен Тодоров: Последните записи между Ченалова и Янева са директни атаки срещу премиера

Последните два записа на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева бяха директна атака срещу премиера Бойко Борисов. Нямам идея кой може да е режисьор на тази пиеса. Това каза шефът на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров в ефира на Би Ти Ви.

Бойко Борисов съм го виждал за последно, когато беше главен секретар на МВР. Нямам идея от къде изплува моето име в тези скандали. Срещу Лозан Панов има сигнал. Той е по повод изказването му на годишнината на ВКС. Аз лично считам, че тази реч имаше много политически привкус. Това беше една от най-силните политически речи за последните 150 години. Не съм сигурен, че такава реч трябва да се чете в зала "Тържествена" по повод 135-годишнината на ВКС.

Там бяха поканени и доста политически фигури, вместо председателите на районни съдилища и други съдебни ръководители. Има механизми да се изразява недоволство, но да излизаш на стълбите на Съдебната палата по тога не е редно, каза още Тодоров. Изключително погрешна теза е, че съдебната реформа беше подменена.

За мен единствено Велико Народно събрание можеше да направи промените в Конституцията, но законодателят прецени друго. Аз се съобразявам и ще продължа да работя за осъществяването на тази реформа, категоричен беше той.

Дирекцията по храните махна хладилника за бедни в Русе

http://pik.bg/дирекцията-по-храните-махна-хладилника-за-бедни-в-русе-news456778.html

Дирекцията по храните махна хладилника за бедни в Русе

Областната дирекция по безопасност на храните премахна хладилника за бедни, който бе поставен вчера сутринта в центъра на Русе. Инициативата под мотото "Ако си дал…" се провали в навечерието на Коледа, тъй като се оказа, че не са спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти.

Само за ден в дирекцията са получени множество сигнали от граждани, които са притеснени от начина на функциониране на витрината. Оказва се, че хладилникът не е включен в електрическата мрежа и на практика не работи. Въпреки че е зима, в Русе температурите през последните няколко дни са около 10 градуса, а голяма част от деня хладилната витрина я пече слънце.

„Храните се поставят от различни хора, не се знае при какви условия са приготвени, не се знае откъде са закупени, не се знае какъв им е срокът на годност, не се знае колко време ще престоят там“, обясни директорът на ОБДХ в Русе д-р Андриан Райков.

Хладилникът е неохраняем и на практика всеки има достъп до него, така че няма контрол. Според д-р Райков безопасността трябва да бъде на първо място и при благотворителните инициативи.“За да се предлага една храна на определен кръг от хора, без значение дали са деца, дали са бездомни хора, които се нуждаят, тая храна трябва да е правилно етикетирана , с маркировката й за срок на годност“, каза още той. Храните, които са се намирали в хладилника по време на премахването му от центъра, ще бъдат унищожени, тъй като се водят с неизвестен произход. Официално нито общината, нито дирекцията имат информация кой е поставил хладилника в центъра на града. След установяването му той ще бъде санкциониран. 

Ватиканският вестник: Злодеите в „Силата се пробужда“ не са достатъчно зли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189971

Полуофициалният ватикански вестник L’Osservatore Romano излезе с негативна рецензия за „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ – а като основен недостатък на филма е посочено, че злодеите не са достатъчно зли.
Анонимен критик от изданието определя Кайло Рен, изигран от Адам Драйвър, и върховния лидер Сноук (Анди Серкис,
Полуофициалният ватикански вестник L’Osservatore Romano излезе с негативна рецензия за „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ – а като основен недостатък на филма е посочено, че злодеите не са достатъчно зли. Анонимен критик от изданието определя Кайло Рен, изигран от Адам Драйвър, и върховния лидер Сноук (Анди Серкис,

Радан Кънев се опитва да внесе интрига и в ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-145377

Имах идеята, че с Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще можем да вървим крачка по крачка в правилната посока

Дариха четири бебешки легла и лампа за венозни манипулации на неонатологията в Монтана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189960

Археолози от столицата дариха четири бебешки легла и лампа за вeнозни манипулации на неонатологията в Монтана.
Това стана възможно благодарение на благородния жест на учените от Института по археология на Българската академия на науките. За осма поредна година те подпомагат отделението с техника, според необходимостта.
Археолози от столицата дариха четири бебешки легла и лампа за вeнозни манипулации на неонатологията в Монтана. Това стана възможно благодарение на благородния жест на учените от Института по археология на Българската академия на науките. За осма поредна година те подпомагат отделението с техника, според необходимостта.

Първо в "Труд": Разбиха ателието на бургаски художник - 14 картини липсват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189963

Неизвестни апаши са разбили ателието на бургаския художник и скулптор Радостин Дамасков. Наглата кражба става точно преди Коледа и преди Дамасков да подреди своя изложба през януари идната година.
Откраднати са 14 картини, които готвех за изложбата, съсипан съм, каза пред Труд творецът. Радостин Дамасков е сред известните бургаски художници.
Неизвестни апаши са разбили ателието на бургаския художник и скулптор Радостин Дамасков. Наглата кражба става точно преди Коледа и преди Дамасков да подреди своя изложба през януари идната година. Откраднати са 14 картини, които готвех за изложбата, съсипан съм, каза пред Труд творецът. Радостин Дамасков е сред известните бургаски художници.

Капитан Собаджиев ще съди виновните за ареста си

http://www.moreto.net/novini.php?n=309562

Капитан Светлозар Собаджиев планира да съди виновните за продължителния си арест в Панама. Това призна самият той днес, когато Варненския окръжен съд реши да го освободи предсрочно от затвора, предаде репортер на Moreto.net. Всичко, което преживях е един лош сън.

До няколко месеца оградата по границата с Турция ще е почти готова

http://www.cross.bg/dechev-granitzata-stanislav-1492487.html

/КРОСС/Готови са 10 километра от оградата на границата с Турция на територията на Хасковска област. Това обяви на заключителна за годината пресконференция областният управител на Хасково Станислав Дечев, цитиран от haskovo.net. Той поясни, че по план до края на тази година е трябвало да бъдат изградени 7,4 км. Дечев изрази увереността си, че в следващите 3-4 месеца ще са готови 26 км от проектираната 33-километрова ограда в рамките на областта. Съоръжението включва едно и двуредова ограда и път край него. Пътят вече е завършен в цялата си дължина. Губернаторът увери, че пътят Свиленград-Маточина ще бъде рехабилитиран след края на строителството. Част от него е бил силно амортизиран, а на места и почти напълно разрушен от тежките машини на строителната фирма. Заради осеяния с огромни дупки път миналата седмица се разбунтуваха жители на свиленградските села. За някои от селата това е единственият маршрут до общинския център. Станислав Дечев обясни, че е изпратено писмо до регионалното министерство и е разговаряно с фирмата-изпълнител. Те са уверили, че пътят ще бъде възстановен.  

Созопол вдигна данъка на баровците с имоти по морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189942

Собствениците на хотели, вили и апартаменти в община Созопол вече ще плащат по-висок данък сгради от догодина. Това реши общинският съвет след като изненадващо вдигна налога за недвижимото имущество с цели 130%.
Според кмета Панайот Рейзи удара от драстичното увеличение щели да поемат предимно външни на общината хора, които имат имоти по морето.
Собствениците на хотели, вили и апартаменти в община Созопол вече ще плащат по-висок данък сгради от догодина. Това реши общинският съвет след като изненадващо вдигна налога за недвижимото имущество с цели 130%. Според кмета Панайот Рейзи удара от драстичното увеличение щели да поемат предимно външни на общината хора, които имат имоти по морето.

Ръст в добива на пшеница и ечемик през 2015-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538861

Добивът на пшеница и ечемик е нараснал с 5% през 2015 година. Ръст има и в производството на домати, пипер и картофи. В Министерството на земеделието и храните отчетоха нарастване на износа на селскостопанска продукция за първите 9 месеца на годината с 5,5%. Родните фермери пък са получили подпомагане в размер на около 3 милиарда лева. Голяма част от тези пари е дошла по линия на оперативна програма "Развитие на селските райони". Въпреки трудностите в сектора 2015 година се оказва по-успешна за земеделието в сравнение с предходната година, каза...

Слънчево и до 15° в сряда, по-хладно през уикенда

http://petel.bg/Slanchevo-i-do-15---v-sryada--po-hladno-prez-uikenda__138692

Снимка Булфото Атмосферното налягане ще бъде значително по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи. През нощта...

Лекоатлетката Габриела Петрова е Спортист №1 на България за 2015 г.

http://petel.bg/Lekoatletkata-Gabriela-Petrova-e-Sportist----1-na-Balgariya-za-2015-g-__138693

Лекоатлетката Габриела Петрова беше определена за Спортист на годината на България за 2015 година. Състезателката в тройния скок спечели...

Подкрепата за еврото във Финландия намалява

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/12/22/2675184_podkrepata_za_evroto_vuv_finlandiia_namaliava/?ref=rss


Подкрепата за единната европейска валута – еврото – във Финландия е намаляла до 54 % на фона на продължаващите икономически проблеми на страната, предаде "Ройтерс". Това са резултатите от скорошно проучване преди подготовката за парламентарни дебати за провеждане на референдум за съдбата на валутата през следващата година.

Въпреки че в други страни от еврозоната икономиката се възстановява, във Финландия вече три години поред няма растеж и някои смятат, че завръщането към...

Условна присъда за германеца с татуировка на нацистки лагер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538860

Германски съд постанови условно наказание от шест месеца за политически активен привърженик на крайната десница, който се появил в плувен басейн с татуировка на гърба, изобразяваща нацистки концентрационен лагер, съобщи ДПА. 27-годишният мъж, който е член на крайнодясната Националдемократическа партия, призна пред съда, че е изложил на показ татуировката си в басейн в град Ораниенбург. В Германия има строги закони срещу популяризиране на нацистка идеология. За подстрекаване към омраза се предвижда наказание до пет години затвор. Прокуратурата н...

Миков: Самозабравилите се началници да си ходят заради „Деконструкция”

http://frognews.bg/news_104129/Mikov-Samozabravilite-se-nachalnitsi-da-si-hodiat-zaradi-Dekonstruktsiia/

„Свалянето от ефир на предаването „Деконструкция” е абсурдно решение – заявихме го още вчера с позиция на говорителя на БСП Атанас Мерджанов.” Това написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков. В неговата позиция се подчертава, че този акт е необоснован, не почива нито на закона, нито на свободата на словото, прогласена и защитена от Конституцията. „Може и аз да съм бил обект на критики в „Деконструкция”... и в много други предавания. Но тук става въпрос за нещо друго, много по-голямо”.

Кънев: Пиянското слово на Доган показва, че от Местан нищо не зависи

http://offnews.bg/news/n_1/n_611726.html

"Можем да гледаме по два начина на речта на Ахмед Доган. Единият е, че един човек се е напил и е наговорил много сложни думи, като това няма да е за първи път в неговата кариера. Това дава много сериозно политическо послание", заяви пред bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев относно новогодишната реч на Доган пред активисти на партията . В речта си Доган обявява, че Местан е направил грешка за декларацията на ДПС след свалянето на руския изтребител Су-24. Според него словото показва, че ДПС трябва да се върне към старите си корени да обслужва руската мафия и интереси. Кънев обяви още, че ДПС винаги е обслужвала чуждия интерес, но това обикновено не е бил интересът на Турция. “Единствено през последните 3-4 години ДПС имаше лукса да обслужва протурския интерес заради сближаването на Анкара и Москва”, смята лидерът на ДСБ. По думите му от речта на Доган става ясно, че Лютви Местан не е главата на ДПС и от него нищо не зависи. "Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика", добави Кънев. Според него така се вижда кой всъщност управлява. "Така си обясняваме нещо изключително важно и то е как така една година Местан беше страшният проевропеец, а през това време медиите на неговия депутат Делян Пеевски бълваха най-долнопробна руска пропаганда, съчетана с най-долнопробна пропаганда срещу всеки опит за реформа на българското управление”, каза Кънев. "Синият" лидер коментира и решението си да мине в опозиция. "Не знам защо има изненадани. През юли казах, че ако не се стигне до съгласие за съдебната реформа, аз имам лично решение и то е, че не мога да бъда част от мнозинството. Това го повтори няколко пъти през годината", коментира Кънев. Според него за да е изненада, неговото изказване е било прието от обществото като блъф. "Аз никога не блъфирам", категоричен беше той. По думите му решението Реформаторският блок да остане във властта е наивно. "Като изключим няколкото души, които са се вкопчили във властта, останалите са подведени”, смята Кънев. Той потвърди, че ще изгради нов десен проект, който ще е открит към всичките му досегашни партньори с изключение на “откровените предатели и реликвите от миналото”.

Индексите на БФБ удължават печалбите на финала на 2015 г.

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/indeksite-na-bfb-udyljavat-pechalbite-na-finala-na-2015-g-208330/

Оборотът отново бе висок след няколко пакетни прехвърляния, а най-активна бе търговията с акции на ЗД Евроинс

Над 100 души на протест в Пазарджик заради прегазен пешеходец

http://offnews.bg/news/n_1/n_611730.html

Над 100 души излязоха на протест пред сградата на съда в Пазарджик, след като 27-годишен шофьор, прегазил пешеходец, беше пуснат на свобода. Инцидентът се случи в петък. 70-годишен мъж, пресичащ улица „Пловдивска“, беше пометен от джип „Хамър“. Според очевидци автомобилът е влачил тялото на възрастния мъж около 100 метра. Шофьорът на джипа – 27-годишният Иван Янакиев, има повече от 50 нарушения на пътя и висящо наказателно производство за шофиране под въздействие на наркотици. Янакиев беше освободен и беше арестуван отново, след като синът на жертвата даде гласност на случая. Протестиращите обявиха недоволството си от работата на институциите. Синът на загиналия мъж пък обяви, че е започнал свое разследване и ще търси среща с полицията.

Ясен Тодоров: Речта на Лозан Панов имаше много политически привкус

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2675171_iasen_todorov_rechta_na_lozan_panov_imashe_mnogo/?ref=rss


"Тази реч (бел. ред. - на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по случай 135-годишнината на Върховния касационен съд) имаше много политически привкус и това не е само мнение. Има доста натрупана обида в съдиите,  нито един ръководител на апелативен, окръжен съд в страната не са били поканени на 135-та годишнина на Върховния касационен съд, за сметка на други политически фигури. Ако председателят на ВКС има някакви възражения срещу промените в Конституцията, той е фигура която...

Най-продаваният Land Rover

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189921

Текст и снимки: Георги Луканов
Обновиха джипът красавец Range Rover Evoque, вече се предлага и с дизелов двигател със 180 коня

Само преди 4 години Range Rover Evoque се превърна в истинска модна икона в необятния свят на кросоувърите. Тогава дизайнът на английската кола бе определен като „извънземен“,
Текст и снимки: Георги Луканов Обновиха джипът красавец Range Rover Evoque, вече се предлага и с дизелов двигател със 180 коня Само преди 4 години Range Rover Evoque се превърна в истинска модна икона в необятния свят на кросоувърите. Тогава дизайнът на английската кола бе определен като „извънземен“,

SoundCloud разреши съдебната си битка с PRS for Music

http://www.investor.bg/novini/346/a/soundcloud-razreshi-sydebnata-si-bitka-s-prs-for-music-208328/

Компаниите подписаха лицензионно споразумение, с което стрийминг услугата прави крачка напред към новия си абонаментен проект

"Нисан" замрази проекта за "24-те часа на Льо Ман"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/22/2675164_nisan_zamrazi_proekta_za_24-te_chasa_na_lyo_man/?ref=rss


"Нисан" изтегли заявката за участие в Световния шампионат за издръжливост (WEC). Японският производител се завърна в надпреварата през тази година след 16-годишно отсъствие с иновативния GT-R LM NISMO с предно разположен двигател.

Въпреки че беше заявил пълна програма за WEC, "Нисан" предпочете да пропусне първите два кръга, за да се подготви по добре за "24-те часа на Льо Ман". Това е и единственото състезание, в което компанията участва досега. 

С неработещата хибридна...

Виж какво решава правителството утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189898

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №236 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИСЪК НА ОБЩИНСКИТЕ ПЪТИЩА Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството
2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДНИТЕ ЗА РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНОТО, ПРЕЗ 2016 Г.
1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №236 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИСЪК НА ОБЩИНСКИТЕ ПЪТИЩА Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДНИТЕ ЗА РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНОТО, ПРЕЗ 2016 Г.

Виж какво решава кабинетът утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189938

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №236 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИСЪК НА ОБЩИНСКИТЕ ПЪТИЩА Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството
2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДНИТЕ ЗА РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНОТО, ПРЕЗ 2016 Г.
1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕ №236 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА СПИСЪК НА ОБЩИНСКИТЕ ПЪТИЩА Внася: министърът на регионалното развитие и благоустройството 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДНИТЕ ЗА РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, РАЗЛИЧНИ ОТ ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВНОТО, ПРЕЗ 2016 Г.

Радан Кънев: С речта си Доган смаза Местан като лидер

http://frognews.bg/news_104128/Radan-Kanev-S-rechta-si-Dogan-smaza-Mestan-kato-lider/

В момента е ясно, че ГЕРБ управлява с двете проруски партии в България. Всички приказки на Лютви Местан за евроинтеграция рухнаха след речта на напилия се истински лидер на ДПС. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Радан Кънев.

Условни присъди за наши каналджии

http://frognews.bg/news_104127/Uslovni-prisadi-za-nashi-kanaldjii/

Първа осъдителна присъда в Пловдивския районен съд срещу каналджии. Четирима жители на „Столипиново" и техен афганистански помагач бяха съдени по съкратената процедура. Петимата са участвали в трафика на 18 бежанци от Ирак, Сирия и Афганистан.

Ахмед Доган: За мен декларацията на ДПС за конфликта между Турция и Русия беше гаф

http://www.moreto.net/novini.php?n=309559

Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намираме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан.

Протестът в защита на Петър Волгин блокира за кратко движението пред БНР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2675190_protestut_v_zashtita_na_petur_volgin_blokira_za_kratko/?ref=rss


Движението на столичния бул. "Драган Цанков", пред БНР, бе блокирано за кратко този следобед от протестиращи в защита на сваленото предаване "Деконструкция" на водещия Петър Волгин. Управителният съвет на държавното радио спря предаването от ефир, след акт на Съвета за електронни медии, заради едностранчиво представяне на факти и липса на обективност и многообразие на гледните точки.

Днес пред сградата на БНР се събраха стотина протестиращи. Да подкрепят Петър Волгин дойдоха няколко...

Предложение за брак чакало самоубилата се Мишел на бала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189891

Мишел се е панирала, приятелят й е настоявал да се оженят, а тя е имала други планове. Затова е посегнала на себе си. Горката, толкова обичаше живота. Това коментират приятелите на момичето в Пазарджик, след трагичната смърт на абитуриентката, пише "Марица".
Вестта за трагичната смърт на 18-годишната Мишел Драганова разтърси гимназията по
Мишел се е панирала, приятелят й е настоявал да се оженят, а тя е имала други планове. Затова е посегнала на себе си. Горката, толкова обичаше живота. Това коментират приятелите на момичето в Пазарджик, след трагичната смърт на абитуриентката, пише "Марица". Вестта за трагичната смърт на 18-годишната Мишел Драганова разтърси гимназията по

Франция е предотвратила нов терористичен акт

http://europe.actualno.com/francija-e-predotvratila-nov-teroristichen-akt-news_514880.html

Министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов съобщи, че е осуетен план за терористично нападение и са арестувани двама души в региона на град Орлеан, намиращ се южно от столицата Париж. Това предаде AFP. „Планирана атаката срещу представители на силите за сигурност в региона на Орлеан беше осуетен миналата седмица от френската агенция за контраразузнаване DGSI“, каза министърът. По думите му двамата мъже са арестувани на 19 декември. Те са френски граждани на възраст м

Филип Гунев: Горд съм от работата на Гранична полиция

http://www.cross.bg/komisar-glaven-politziya-1492486.html

/КРОСС/Днес отбелязвате професионалния си празник с чувство на изпълнен дълг не само към нашите, но и към сигурността на европейските граници. Горд съм от работата на Гранична полиция, от справянето й с миграционния натиск, с тези думи зам.-министър Филип Гунев поздрави от името на министър Румяна Бъчварова служителите на Главна дирекция „Гранична полиция". Надявам се с новите назначения да посрещнем предизвикателствата на следващата година, заяви още той. Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов поздрави граничните полицаи за мъжеството в трудната професионална ситуация. Благодарност към усилията на служителите да изпълняват отговорно и всеотдайно професионалните си задължения в условие на засилен миграционен натиск изрази и директорът на ГДГП главен комисар Антонио Ангелов. В днешния ден със заповед на министър Румяна Бъчварова бяха отличени 12 служители. С Почетен знак на МВР II степен бе награден комисар Деян Моллов - зам.-директор на РДГП - Елхово, с Почетен знак III степен бяха отличени комисар Валентин Ванков, началник на ГПУ - Брегово, и главен инспектор Станой Милтенов, началник на ГПУ - Трън. Посмъртно с Почетен знак на МВР III степен бе награден младши инспектор Асен Асенов, загинал на 26.12.2014 г. при изпълнение на служебните си задължения. За постигнати успехи в борбата с трафика на хора Почетен медал на МВР получиха инспекторите Димитрина Боянова и Любомир Казанджиев

Предложение за брак чакало самоубилата се Мишел на бала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189876

Мишел се е панирала, приятелят й е настоявал да се оженят, а тя е имала други планове. Затова е посегнала на себе си. Горката, толкова обичаше живота. Това коментират приятелите на момичето в Пазарджик, след трагичната смърт на абитуриентката, пише
Мишел се е панирала, приятелят й е настоявал да се оженят, а тя е имала други планове. Затова е посегнала на себе си. Горката, толкова обичаше живота. Това коментират приятелите на момичето в Пазарджик, след трагичната смърт на абитуриентката, пише "Марица". Вестта за трагичната смърт на 18-годишната Мишел Драганова разтърси гимназията по

Доган към Местан: Тази декларация бе гаф

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dogan-kym-mestan-tazi-deklaraciia-be-gaf-6047538

Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е, обръща се Доган към елита на ДПС

Фейсбук за Волгин. Огнян Минчев: А кой плаща списанието му. Ал.Симов: Властта души свободното слово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189709

Огнян Минчев днес: Току що слушах самия Волгин по Нова ТВ - за разлика от получателите на грантове от
Огнян Минчев днес: Току що слушах самия Волгин по Нова ТВ - за разлика от получателите на грантове от "Америка за България" и от европейските фондове, той бил нямал "Русия за България" да й поиска пари. Жив да го оплачеш! На Орлов мост май още стоят билбордове на списание А-спекто (много добре списвано, между впрочем).

Почти всички индекси на БФБ затвориха на зелено във вторник

http://econ.bg/Новини/Почти-всички-индекси-на-БФБ-затвориха-на-зелено-във-вторник_l.a_i.711182_at.1.html

BGREIT е единственият индекс на Българската фондова борса, който регистрира спад във вторник, изгубвайки 0,01% от стойността си до 96,27 пункта....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване