В Мароко арестуваха терористи, готвели атентат по Нова година

http://africa.actualno.com/v-maroko-arestuvaha-teroristi-gotveli-atentat-po-nova-godina-news_514702.html

Службите за сигурност на Мароко са арестували 11 души по подозрение в тероризъм, предаде БГНЕС. Според разследващите арестуваните са членове на терористична група, които се готвели да извършат терористичен атентат в празничните дни около Нова година. Това съобщава информационният портал "Льо 360". По-рано сайтът цитира мароканския ежедневник "Асабах", според който в Мароко е съвсем реален риска от атака с газ зарин. Изданието цитира братовчед на бившия диктатор Муамар Кадафи, Ахмед Кадар

Пропаганда по "Ал Джазира" за България: О, султане мой, спаси ни от чужденеца (Видео)

http://society.actualno.com/propaganda-po-al-djazira-za-bylgarija-o-sultane-moj-spasi-ni-ot-chujdeneca-video-news_514704.html

Скандален турски филм, озаглавен „България, моя земя”, излъчен през миналата седмица по „Ал Джазира”, разбуни духовете в социалните мрежи. Филмът е на турската режисьорка Йелда Янат Багджи. В него се набляга на факта, че България е част от Османската империя и то по начин, по който се внушава, че преди Османската империя не е имало България. Пред зрителите историкът Джъстин Маккарти разказва какви „ужаси” са се случили на ислямското население на България. Съ

"Боко Харам" е лишила от образование 1 млн. деца

http://africa.actualno.com/boko-haram-e-lishila-ot-obrazovanie-1-mln-deca-news_514705.html

Ислямистите от "Боко Харам" са попречили на повече от един милион деца да ходят на училище, по данни на УНИЦЕФ. В същото време световната организация предупреждава, че липсата на образование е в основата на радикализацията в Нигерия и съседните страни, предаде БГНЕС. Повече от 2 000 училища са затворени в Нигерия, Камерун, Чад и Нигер. Това са най-засегнатите страни от атаките на ислямистите от "Боко Харам". Стотици други училища са палени, разрушавани или ограбвани от джихадистите, сочи УНИЦ

Пълна луна се търкулва на Коледа за първи път от 1977 г.

http://curious.actualno.com/pylna-luna-se-tyrkulva-na-koleda-za-pyrvi-pyt-ot-1977-g-news_514550.html

Нито веднъж от 1977 година пълнолунието не е съвпадало с Рождество Христово. Но тази година ярката пълна Луна ще стане един от коледните подаръци за всички, което обичат небесните зрелища. Декемврийското пълнолуние е последното за тази година – то се нарича още "пълна студена луна", тъй като се пада в началото на зимата. Това рядко астрономическо събитие няма да се повтори до 2034 година. Дълго ще се наложи да чакаме, затова не пропускайте това събитие сега. "Наблюдавайки Луната на то

Православните честват Света великомъченица Анастасия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2670112_pravoslavnite_chestvat_sveta_velikomuchenica_anastasiia/?ref=rss


Българската православна църква почита днес Света великомъченица Анастасия Узорешителница (също Фармаколитрия, Римска, Илирийска). Тя е римска християнска светица, живяла през 3 век. Почитана като великомъченица, празникът ѝ се отбелязва на 22 декември от Православната църква и на 25 декември от Римокатолическата църква.

На този ден празнуват тези, които носят името Анастасия.

Великомъченица Анастасия е най-известната и почитана светица с това име, покровителка на аптекари...

Дни преди Коледа Мтел започна дарителска акция в помощ на фондация "Очи на четири лапи"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262009_%D0%94%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%9C%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA

 Дни преди Коледа Мтел започна дарителска акция в помощ на фондация "Очи на четири лапи", която е единствената организация в България, която отглежда и възпитава кучета водачи на незрящи. Всеки, който желае да помогне на фондацията в нейната благородна мисия, може да дари средства в магазините на Мтел. Телекомът ще зарадва с коледна играчка всеки, който реши да дари средства. 

 

Мтел подкрепя фондация „Очи на четири лапи“ от 2003 година до сега, а 56 са кучетата водачи, които организацията е предала на незрящи до този момент. През годините телекомът организира различни видове активности, чрез които повече незрящи да се сдобият със свое куче водач. Само преди дни близо 50 служители на Мтел и представители на медиите участваха в нетрадиционна вечеря на тъмно, която целеше да припомни колко отговорна е мисията на кучетата водачи и да фокусира общественото внимание върху проблемите на незрящите у нас. 

Короната на българските царе

http://pik.bg/короната-на-българските-царе-news456335.html

Короната на българските царе

Короните, както е известно, са символ на държавност. Ето защо и днес короната е част от държавния герб, макар че в България има републиканска форма на управление от 1946 г. насам.

Само няколко дни преди Коледа - от 23 декември в централната си зала, Националният исторически музей ще покаже на своите гости короната на българските царе от 1204 до 1395 г. Съдбата на оригиналните български корони е печална. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително. В 1395 г. той сложил оръжие в Никопол, короната попаднала в ръцете на турците и следите й са се загубили.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели. Повечето от короните впрочем, във всички музеи по света, са късни копия.

Подобен е и случаят с унгарската кралска корона, пред която благоговеят всички унгарци. Тя дори не е изложена в унгарския национален музей, а в Парламента. Това неотдавна даде основание за обявяването от НИМ на акцията за възстановяване на българската царска корона. Документални свидетелства са почти фотографските изображения във фрески от Боянската църква и Бачковския манастир на царете Константин Тих и Иван Александър. Всички материали, както и работата по короната, са дарения. Златото (1.5 кг) е от крупен собственик на предприятие за цветни метали, пожелал анонимност; бисерите и скъпоценните камъни са от Елена Василева, а работата е на ювелира Стойчо Везенков. 

Преглед на печата от 22 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2674481_pregled_na_pechata_ot_22_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

МВР подкани гражданите да дебнат за крадци
Министерството с над 1 млрд. лв. бюджет има само една патрулка в столичния кв. "Младост"

БОРКОР иска орязване на инвалидните пенсии за работещите
Злоупотребите с този вид обезщетение поставят под риск цялата пенсионна система, смята антикорупционният орган

Раждаемостта намаля с 6.5%
4037 деца по-малко са се родили у нас в периода 1 януари - 20 декември в сравнение със...

Молебен за българските полярници преди заминаването им за Антарктида

http://pik.bg/молебен-за-българските-полярници-преди-заминаването-им-за-антарктида-news456334.html

Молебен за българските полярници преди заминаването им за Антарктида

С молитва към Бога за успех на експедицията ще заминат поредната група български полярници от 24-тата българска експедиция на Антарктида начело с директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Молебенът в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” ще отслужи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний на 22 декември от 9.00 часа в съслужение с храмовото свещенство.

При отпътуването си полярниците ще вземат със себе си и осветена вода, с която ще осветят помещенията в българската полярна база „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън. В базата ни, разположена на полуостров Хърд в Южния залив на о-в Ливингстън, Южношетландски острови, през 2003 г. е построен параклис, посветен на покровителя на българския народ преподобни Иван Рилски Чудотворец.

През 2012 г. е изградена нова сграда за по-голям храм „Св. Иван Рилски” - първата православна постройка в Антарктида. За храма в момента се зографисват на място икони, в скоро време той ще се сдобие и с камбана и голям кръст. Предстои през следващия сезон българският храм на Антарктида да бъде официално осветен. 

По Ботевградско и "Ситняково" остават без вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_611183.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Във връзка с ремонт на уличен водопровод до бл. 706 в жк. „Люлин“ 7, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на бл. 701, бл. 702, бл. 703, бл. 704, бл. 706, бл. 734, бл. 735,бл. 738, бл. 740, бл. 741,бл. 742, бл. 743, бл. 744; по бул. „Джавахарал Неру“ от ул. „Полк. Стоян Топузов“ до бул. „Д-р Петър Дертлиев“, ул. „Орион“ №84, бул. „Царица Йоанна“ №15, ул. 705.  Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод в с. Войняговци , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на селото.  Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Ботевградско шосе“ в кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа по бул. „Ботевградско шосе“ от №485 до с. Долни Богров.  Във връзка с подмяна на водомерен възел на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в жк. „Яворов“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа по ул. „Черковна“ от ул. „Султан тепе“ до бул. „Ситняково“.

Временно спират водата в част от с. Волуяк в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538573

На 23 декември 2015 г. (сряда), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Червено знаме" с. Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода", живеещи в района на ул. „Червено знаме", ул. „Явор", ул. „Липа", ул. „Ломско шосе", ул. „Свобода", ул. „Теменуга". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Червено знаме" ъгъла с ул. „Роза". Ремонтните дейности ще осигурят по-добро упра...

Зимата идва в 6.48 ч без сняг, а с мъгла и температури до 15°

http://offnews.bg/news/n_1/n_610772.html

Астрономическата зима започва днес в 6.48 ч., когато настъпва зимното слънцестоене, съобщи НИМХ-БАН. Тя идва без сняг, с положителни максимални температури - между 10 и 15 градуса. В пет области е обявен жълт код заради мъгла: София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Преди обяд в Дунавската равнина ще се появи умерен запад-северозападен вятър и мъглата там ще се разсее. По-късно през деня и в останалата част от страната вятърът ще се усили, видимостта ще се подобри и навсякъде ще бъде слънчево. Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен, по билата и временно силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 10°, на 2000 метра – около 5°. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Вятърът от запад-северозапад ще се усили и ще бъде умерен. Максимални температури на въздуха около 12°. Температурата на морската вода е 9-11°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Ще посрещнем Рождество също без сняг. През цялата седмица времето ще се задържи меко, с температури между 0 и 9 градуса.

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5188131

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Настъпи астрономическата зима! Ето как влияе на времето

http://petel.bg/Nastapi-astronomicheskata-zima--Eto-kak-vliyae-na-vremeto__138587

Снимка: Булфото Астрономическата зима настъпи в 06.48 часа. Това е един от най-късите дни в годината – 9 часа и 2 минути. Астрономическата...

Експерт по БНТ: Не взимайте кредитни карти без лихва, ето какво се случва

http://petel.bg/Ekspert-po-BNT--Ne-vzimayte-kreditni-karti-bez-lihva--eto-kakvo-se-sluchva__138588

Кадър: БНТ Миг разсеяност, години мизерия. Така коментират експерти вземането на бързи кредити, показва репортаж в „Денят започва” по...

Заради счупена плочка: Жена от Шумен осъди общината за 15 000 лева (Видео)

http://petel.bg/Zaradi-schupena-plochka--ZHena-ot-SHumen-osadi-obshhinata-za-15-000-leva--Video-__138589

Кадър: Нова тв Жена осъди общината в Шумен за 15 000 лева, заради падане в центъра на града. След инцидента 57-годишната Данка Доброволска е с...

Св. великомъченица Анастасия

http://celebrate.actualno.com/sv-velikomychenica-anastasija-news_514471.html

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безц

ВСС срещу Панов с помощта на контрапротестна организация

http://politics.actualno.com/vss-sreshtu-panov-s-pomoshtta-na-kontraprotestna-organizacija-news_514695.html

Случайно или не, но в началото на втората седмица на следващата година Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гледа сигнал срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Сигналът е подаден от организацията "План Б". В него се казва, че Панов прави политически изказвания, с което нарушава кодекса за етично поведение на магистратите. Става въпрос за речта на Панов по време на честването на 135-годишнината от създаването на ВКС. "Ако българската олигархия си има държава, то тогава все

Мюсюлманите честват рождения ден на пророка Мохамед

http://asia.actualno.com/musulmanite-chestvat-rojdenija-den-na-proroka-mohamed-news_514701.html

Мюсюлманите по целия свят отбелязват на 22-23 декември рождения ден на пророка Мохамед - Мавлид ан-Наби. Според традицията за рожден ден на пророка се счита 12-то число от третия месец на ислямския лунен календар, макар и точната дата да не е известна, уточнява БГНЕС. Рожденият ден на пророка Мохамед е третия най-почитан празник за мюсюлманите след празниците рамазан байрам и курбан байрам. Той се отбелязва с молитви и религиозни четения. В този ден е прието да се канят гости и да се угощават,

Още преди две години хакери овладели компютърната система на язвоир до Ню Йорк

http://america.actualno.com/oshte-predi-dve-godini-hakeri-ovladeli-komputyrnata-sistema-na-jazvoir-do-nu-jork-news_514703.html

Хакери са успели да разбият достъпа до компютърната система за управление на язовир, близо до Ню Йорк, съобщи CNN, цитирана от БГНЕС. Успешното проникване в системата е позволило на хакерите да могат да контролират отварянето и затварянето на шлюзовете на язовира. По сведения на телевизията, кибератаката е извършена през 2013 г., но за нея става известно едва сега. Американски представители твърдят, че атаката е извършена от ирански хакери. Според CNN те са се стремили не да нанесат непосредст

Настъпи астрономическата зима

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XuuyNl-N3Do/

Зимното слънцестоене в България настъпи на 22 декември 2015 в 6.47 ч. Това е най-краткият ден от годината и най-дългата нощ, продължителността му е 9 часа и 2 минути. Зимното слънцестоене е точката с най-малко слънчево греене при въртенето на Земята около Слънцето. Най-късият ден в северното полукълбо съответства на най-дългия ден и най-кратката нощ в южното – отвъд екватора е лятно слънцестоене. След слънцестоенето денят започва да нараства по малко, докато се изравни с нощта на пролетното равноденствие.
Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика. Има четири особени точки по този път – точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене. Еклиптиката представлява окръжност и те се различават през 90 градуса една от друга. По този начин всяка година Слънцето прекосява четирите точки, което бележи началото на различните астрономически сезони.
През зимата дните са най-къси, а тяхната продължителност зависи от географската ширина. През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи. Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

В българската традиция Зимното слънцестоене символизира раждането на новото слънце и е ден за пророкуване за късмета през следващата година. Разменят се подаръци, традиционно ръчно изработени. Подаръкът означава, че отдаваш част от вътрешната си красота другиму и е чест както за даряващия, така и за получаващия. Подаръците, разменяни по това време на годината, символизират мъдростта и интроспекцията върху отминалите месеци. Всичко, което идва в живота ни е подарък и когато настъпи време да ни напусне, трябва да го оставим да си иде, благодарни за научения урок

Традиционна трапеза: варено жито, варена царевица, питка с мая, фасул чорба; направено през есента вино, с което да отдадем почит на енергиите от отминалата година.

Сезонни символи за празнуване: венец от бодлива зеленика или коледна елха, украсена с портокали, ябълки, орехи или наниз от изсушени розови пъпки и парчета канела, които да предадат от своята билкова ароматна магия на дръвчето.

Обвиниха в убийство жената, врязала се с кола в тълпа в Лас Вегас

http://petel.bg/Obviniha-v-ubiystvo-zhenata--vryazala-se-s-kola-v-talpa-v-Las-Vegas__138585

Кадър: Нова тв Жената, която преди ден се вряза с колата си в тълпа в Лас Вегас, беше обвинена в убийство.  При инцидента загина един...

НИМ показва короните на българските царе

http://curious.actualno.com/nim-pokazva-koronite-na-bylgarskite-care-news_514700.html

Короните, както е известно, са символ на държавност. Ето защо и днес короната е част от държавния герб, макар че в България има републиканска форма на управление от 1946 г. насам. Само няколко дни преди Коледа - от 23 декември в централната си зала, Националният исторически музей (НИМ) ще покаже на своите гости короната на българските царе от 1204 до 1395 г. Утре, 23 декември, НИМ ще пуска посетителите си безплатно. Съдбата на оригиналните български корони е печална. Короната на Първото българ

И фалшиви подписи не помогнаха да се касира вотът за общински съветници във Варна

http://izbori2015.actualno.com/i-falshivi-podpisi-ne-pomognaha-da-se-kasira-votyt-za-obshtinski-syvetnici-vyv-varna-news_514694.html

Два протокола, в които има фалшиви подписи, не се оказаха достатъчни за касиране на изборите за общински съветници във Варна, информира в. "Сега". Преразглеждането на резултата бе поискано от 18 жалбоподатели, сред които индивидуални кандидати, БСП, АБВ, "Живот за Варна" и други партии и коалиции. Оказа се, че два от подписите в протокол от секция 187 са фалшиви, както и шест при секция 115. Фалшификацията е потвърдена от графологична експертиза. Съдебният състав, председателстван от Елена Янак

Зимата настъпи тази сутрин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2672457_zimata_nastupi_tazi_sutrin/?ref=rss


Астрономическата зима настъпиа в 6.47 часа на 22 декември.

Затова и 21 декември най-краткият ден в годината, а нощта срещу 22 декември е най-дългата.

Студеният сезон ще продължи до края на март.

През зимата лъчите на слънцето падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност и така снопът от лъчи се разпръсква на по-голяма повърхност. Слънцето е ниско над хоризонта. Тъмната част на денонощието се увеличава значително, като повече от половината от съответното...

Зимата настъпва тази сутрин

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2672457_zimata_nastupva_tazi_sutrin/?ref=rss


Астрономическата зима настъпва в 6.47 часа на 22 декември.

Затова и 21 декември най-краткият ден в годината, а нощта срещу 22 декември е най-дългата.

Студеният сезон ще продължи до края на март.

През зимата лъчите на слънцето падат под много малък ъгъл спрямо земната повърхност и така снопът от лъчи се разпръсква на по-голяма повърхност. Слънцето е ниско над хоризонта. Тъмната част на денонощието се увеличава значително, като повече от половината от съответното...

"Ислямска държава" изгуби почти цялата си нефтена инфраструктура

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-izgubi-pochti-tsyalata-si-neftena-infrastruktura__138582

От възглавяваната от САЩ международна коалиция заявиха за унищожаването на почти цялата нефтена инфраструктура на "Ислямска държава"....

Гугъл с нова визия в чест на Астрономическата зима

http://petel.bg/Gugal-s-nova-viziya-v-chest-na-Astronomicheskata-zima__138583

Гугъл промени визията си в чест на настъпилата зима. Различните култури отбелязват различно този ден - палят огньове, украсяват...

Църквата почита света Анастасия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538574

На 22 декември православната църква чества света великомъченица Анастасия. Анастасия Узорешителница е римска християнска светица, живяла през 3-ти век. Смята се за покровителка на аптекари и лекари. Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите - носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците давала хляб, лекувала е болести, превързвала е кървящите рани на ранените. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войниц...

Румънската революция: Край на диктатурата на Чаушеску

http://chronicles.actualno.com/rumynskata-revolucija-kraj-na-diktaturata-na-chaushesku-news_514563.html

Точният начин, по който се развиват събитията от 21- 22 декември 1989 г., довели до падането на комунистическия режим в Румъния, и досега не е напълно изяснен. Широко разпространено е мнението, че група заговорници - генерали от Секуритате /аналог на румънската Държавна сигурност/ са извършили държавен преврат. Според друга версия превратът е планиран още през 1982 г. и трябвало да бъде осъществен в навечерието на 1990 г. И досега не може с категоричност да се каже имало ли е реално заговор или

Посрещнахме зимата и най-късия ден

http://interest.actualno.com/posreshtnahme-zimata-i-naj-kysija-den-news_514640.html

Зимното слънцестоене настъпи точно в този момент. С други думи, астрономическата зима навлезе в пълно владение днес в 4:48 часа по Гринуич (6:48 българско време). Честита зима и най-къс ден в годината! Зимното слънцестоене е една от главните точки на годината наред с лятното слънцестоене и пролетното и есенното равноденствие. Тези четири точки бележат смяната на сезоните. Зимното слънцестоене е моментът, в който наклонът на земната ос в посока от Слънцето приема най-голяма стойност. Максимални

Мъглите се вдигат, но не навсякъде

http://society.actualno.com/myglite-se-vdigat-no-ne-navsjakyde-news_514699.html

Жълтият код заради мъгла остава в сила и днес, но само за 5 области на Западна и Югозападна България, показва справка на БГНЕС в сайта на НИМХ. Предупредителният код от най-ниската първа степен е обявен за областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. В Софийска област предупреждението е до обяд за котловинните полета, където ще има мъгла с видимост до 500 метра. За София-град и Перник предупреждението е също до обяд. За Кюстендилска и Благоевградска области кодът е в си

Събития и случки на 22 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_611196.html

1799 Кърджалии нападат, разграбват и опустошават Калофер. През 1877 г, в Освободителната война, върху малкия подбалкански град се стоварва още по-тежко нещастие – опожаряване и клане не от разбойници, а от редовна турска армия. 1901 Сформиран е първият от 3 последователни кабинета на Прогресивно-либералната партия, оглавявани от юриста д-р Стоян Данев. Управляват общо по-малко от 5 години. Самият д-р Данев има неприятната участ да е министър-председател още веднъж – от 1 юни до 4 юли 1913 г., по време когато избухва злощастната за България Втора балканска война (Междусъюзническата). 1926 След преговори с посредничеството на Обществото на народите правителството на България сключва договор за бежански заем. 1944 Започва Сремската настъпателна операция на Първа Българска армия (тогава България вече воюва против хитлеристка Германия). Настъплението се разгръща до 28 декември в Югославия, между реките Дунав и Сава. 1957 Избори за Народно събрание. Те са първите след пленума на ЦК на БКП от април 1956 година, обявен по-късно за „исторически“. Но след провеждането си тези избори не носят нищо ново по върховете на властта. 1992 Президентът Желю Желев възлага на предложения от ДПС икономист проф. Любен Беров, да състави правителство. 1993 Размяна на ноти, чрез която са установени дипломатически отношения между България и Р. Македония. 1994 В „Златната книга на българските откриватели и изобретатели“ са вписани 11-ото и 12-ото български научни открития. И двете са в областта на медицината. 2008 С церемония пред паметника на Незнайния воин в София е отбелязан краят на българското участие във войната в Ирак. По света 1849 Руският писател Фьодор Достоевски (1821-1881), който е в затвора със смъртна присъда заради притежаване на „подривно“ писмо, тежко преживява инсценировка на екзекуция. В същия садистичен „спектакъл“ мъж, осъден заедно с него, полудява. 1895 Създателят на рентгеновия апарат Вилхелм Рентген прави първата снимка с Х-лъчи — на ръката на съпругата си. 1900 Първият частен „Мерцедес” е доставен на щастливия му собственик – австрийския бизнесмен и автомобилен състезател Емил Йелинек. Той е направил достатъчно много за компанията „Даймлер”, за да заслужи пръв нейната най-бърза, най-лека и най-красива кола дотогава. Друга привилегия е, че тази кола носи името на 11-годишната му дъщеря - Мерседес. 1989  Берлин след почти 30 години е отворена Бранденбургската врата, което слага край на разделението на Източна и Западна Германия. 1990 Лех Валенса (тогава на 47 г.), дисидент и създател на независимия профсъюз „Солидарност” встъпва в длъжността президент на Полша.

За пръв път: Предвидиха появата на избухваща звезда

http://petel.bg/Za-prav-pat--Predvidiha-poyavata-na-izbuhvashha-zvezda__138581

Снимка: НАСА Във Вселената постоянно избухват звезди, но предвиждането на тези събития е невъзможно, пише Gizmodo, цитиран от "Фокус". Сега...

Петков: Парламентарни избори догодина е лошо за държавата

http://pik.bg/петков-парламентарни-избори-догодина-е-лошо-за-държавата-news456625.html

Петков: Парламентарни избори догодина е лошо за държавата

Провеждането и на парламентарни избори в края на следващата година е лошо за държавата. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

В отговор на въпрос за евентуални избори 2 в 1 следващата година, Петков каза, че те сигурно не са изключени. „Но провеждането и на парламентарни избори в края на следващата година – държа да подчертая – ние сме готови за тях, но е лошо за държавата. В рамките на 4 години да правиш 3 пъти парламентарни избори в тази кризисна за Европа и за света ситуация – не е добро решение”, каза той. Петков посочи, че разбира се нещата трябва да вървят към промяна и в работата на НС, и в работата на правителството, но представянето на едни парламентарни избори заедно с президентските като панацея на решаването на въпроса не е вярната позиция.

„Всички социологически проучвания показват, че следващият парламент няма да е много по-различен от този и ние самоцелно да отиваме към извънредни парламентарни избори и да показваме, да демонстрираме нестабилност, не е добро решение”, добави той. Очаквайте подробности.

Неманя Матич беше избран за най-добър футболист на Сърбия

http://sporten.pogled.info/news/70184/Nemanya-Matich-beshe-izbran-za-nai-dobar-futbolist-na-Sarbiya

/Поглед.инфо/ Полузащитникът на Челси Неманя Матич за втори път беше признат за най-добър футболист на Сърбия, се казва в официалния сайт на футболния съюз на страната.

Очевидно е, че Арсенал трябва да направи нещо през зимния трансферен прозорец

http://sporten.pogled.info/news/70183/Ochevidno-e-che-Arsenal-tryabva-da-napravi-neshto-prez-zimniya-transferen-prozorets

/Поглед.инфо/ Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер заяви, че "артилеристите" ще се опитат да подсилят състава си през зимния трансферен прозорец, но не разкри подробности.

Раздялата с веселия бивш е по-трудна

http://pik.bg/раздялата-с-веселия-бивш-е-по-трудна-news456306.html

Раздялата с веселия бивш е по-трудна

Колкото по-забавен е бившият ви партньор, толкова по-трудно е да го преживеете, показва ново изследване. Помислете отново дали ви е смешно.

Оказва се, че ако бившият ви има добро чувство за хумор, то доста по-трудно ще го изкарате от сърцето си, казват експерти. Изследователите намерили и друга зависимост – колкото по-голямо е чувството му за хумор, толкова по-голям е шансът отново да искате да го видите.

Според учените от „Wayne State University” в Детройт причината е генетична, тъй като хуморът е признак за добри гени. 

БДЖ осигурява около 20 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни

http://pik.bg/бдж-осигурява-около-20-000-допълнителни-места-във-влаковете-за-празничните-дни-news456655.html

БДЖ осигурява около 20 000 допълнителни места във влаковете за празничните дни

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на повече от 35 влака, които пътуват всеки ден по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Коледа и Нова година, съобщиха от БДЖ.

От 23-и декември до 4-и януари 2016 г. включително, националният железопътен превозвач ще предостави около 20 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.

През целия празничен период бързите влакове със задължителна резервация София – Бургас – София („Чайка”), които пътуват само в петък от София до Бургас и в събота от Бургас до София, ще се движат всекидневно от 23-и декември 2015 г. до 3-и януари 2016 г. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството.

На 23-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на: пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Чайка”), София – Русе разпределителна („Дунав”), Русе разпределителна – София („Дунав”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”); двадесет бързи влака по направленията София – Бургас (три влака), Бургас – София (три влака), София – Варна, Варна – София (два влака), София – Видин, София – Лом, София – Ямбол, София – Пловдив, Пловдив – София (три влака), София – Кулата, София – Димитровград и Варна – Пловдив (два влака); два пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив и София – Перник. На 24-и декември с увеличен състав ще се движат пет бързи влака със задължителна резервация по направленията Бургас – София („Чайка”), София – Русе разпределителна („Дунав”), Русе разпределителна – София („Дунав”), София – Варна („Златни пясъци”) и Горна Оряховица – София („Янтра”); двадесет и седем бързи влака по направленията София – Бургас (четири влака), Бургас – София (три влака), София – Варна (три влака), София – Видин (два влака), Видин – София (три влака), София – Ямбол, Ямбол – София, София – Пловдив (два влака), Пловдив – София (два влака), София – Димитровград, София – Благоевград, Благоевград – София, Кулата – София и Варна – Пловдив (два влака); пет пътнически влака по направленията Радомир – София, Димитровград – Пловдив, Лом – Видин, Благоевград – Кулата и Кулата – Благоевград. На 25-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на един бърз влак със задължителна резервация по направлението Варна – София („Златни пясъци”); пет бързи влака по направленията Бургас – София, Ямбол – София, Варна – София, Видин – София и Варна – Пловдив. На 26-и декември с увеличен състав ще се движат един бърз влак със задължителна резервация по направлението София – Варна („Златни пясъци”); шест бързи влака по направленията София – Бургас, София – Варна, София – Видин (два влака), Пловдив - София и Пловдив – Варна. На 27-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на три бързи влака със задължителна резервация по направленията Варна – София („Златни пясъци”), София – Русе разпределителна („Дунав”) и Русе разпределителна – София („Дунав”); двадесет и един бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София (три влака), София – Варна, Варна – София (три влака), София – Видин, Видин – София (три влака), София – Пловдив, Пловдив – София (три влака), София – Димитровград, София – Благоевград, Благоевград – София и Пловдив – Варна; четири пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив, София – Перник, Благоевград – Кулата и Кулата – Благоевград. На 28-и декември с увеличен състав ще се движат пет бързи влака по направленията София – Варна, София – Горна Оряховица, София – Димитровград, София – Пловдив и Пловдив – София; два пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив и Радомир – София. На 30-и декември допълнителни вагони са осигурени за съставите на пет бързи влака със задължителна резервация по направленията София – Бургас („Чайка”), София – Русе разпределителна („Дунав”), Русе разпределителна – София („Дунав”), София – Горна Оряховица („Янтра”) и Горна Оряховица – София („Янтра”); двадесет бързи влака по направленията София – Бургас (три влака), Бургас – София (три влака), София – Варна, Варна – София (два влака), София – Видин, София – Лом, София – Ямбол, София – Пловдив, Пловдив – София (три влака), София – Кулата, София – Димитровград и Варна – Пловдив (два влака); два пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив и София – Перник. На 31-и декември с увеличен състав ще се движат пет бързи влака със задължителна резервация по направленията Бургас – София („Чайка”), София – Русе разпределителна („Дунав”), Русе разпределителна – София („Дунав”), София – Варна („Златни пясъци”) и Горна Оряховица – София („Янтра”); двадесет и седем бързи влака по направленията София – Бургас (четири влака), Бургас – София (три влака), София – Варна (три влака), София – Видин (два влака), Видин – София (три влака), София – Ямбол, Ямбол – София, София – Пловдив (два влака), Пловдив – София (два влака), София – Димитровград, София – Благоевград, Благоевград – София, Кулата – София и Варна – Пловдив (два влака); пет пътнически влака по направленията Радомир – София, Димитровград – Пловдив, Лом – Видин, Благоевград – Кулата и Кулата – Благоевград. На 1-и януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на един бърз влак със задължителна резервация по направлението Варна – София („Златни пясъци”); пет бързи влака по направленията Бургас – София, Ямбол – София, Варна – София, Видин – София и Варна – Пловдив. На 2-и януари с увеличен състав ще се движат: един бърз влак със задължителна резервация по направлението София – Варна („Златни пясъци”); шест бързи влака по направленията София – Бургас, София – Варна, София – Видин (два влака), Пловдив - София и Пловдив – Варна. На 3-и януари допълнителни вагони са осигурени за съставите на три бързи влака със задължителна резервация по направленията Варна – София („Златни пясъци”), София – Русе разпределителна („Дунав”) и Русе разпределителна – София („Дунав”); двадесет и един бързи влака по направленията София – Бургас (два влака), Бургас – София (три влака), София – Варна, Варна – София (три влака), София – Видин, Видин – София (три влака), София – Пловдив, Пловдив – София (три влака), София – Димитровград, София – Благоевград, Благоевград – София и Пловдив – Варна; четири пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив, София – Перник, Благоевград – Кулата и Кулата – Благоевград. На 4-и януари с увеличен състав ще се движат пет бързи влака по направленията София – Варна, София – Горна Оряховица, София – Димитровград, София – Пловдив и Пловдив – София; два пътнически влака по направленията Димитровград – Пловдив и Радомир – София. 

Борисов пожела успех на Мариано Рахой при съставянето на новото правителство

http://pik.bg/борисов-пожела-успех-на-мариано-рахой-при-съставянето-на-новото-правителство-news456299.html

Борисов пожела успех на Мариано Рахой при съставянето на новото правителство

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори.

В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Годините на първия Ви мандат бяха успешни за стабилизирането на страната, за развитието на отношенията на приятелство между България и Испания и за взаимното ни сътрудничество в рамките на Европейския съюз. Вярвам, че полученото от испанския народ доверие ще бъде силна подкрепа за Вас при съставянето на стабилно правителство, което да надгради постигнатото и да води Испания към просперитет”, посочи българският министър-председател. 

Гледат мярката на Герман Костин, убил детето от куфара

http://pik.bg/гледат-мярката-на-герман-костин-убил-детето-от-куфара-news456294.html

Гледат мярката на Герман Костин, убил детето от куфара

Софийски градски съд ще разгледа на 22 декември мярката на Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара. В края на месец октомври Градският съд остави в ареста Костин. Той е обвинен за убийството на 5-годишния Никита Плотников, намерен в куфар край Пасарел. 

Припомняме, че през месец май прокуратурата задържа и обвини Герман Костин за умишленото убийство на 5-годишния Никита. По кърпа, с която беше увито детето, разследващите установиха ДНК-материал, който е изследван и експертиза заключва, че е повече от 100% сигурно, че този материал е оставен от Костин. "Експертизата сочи не просто пълно съвпадение на ДНК-профила, а възможност да е от друг освен от Герман Костин числото е 1: 38 000 000 000 000 000 000", каза тогава говорителят на ВКП Румяна Арнаудова.

Другите доказателства, които са събрани, са записи от камерите на АПИ, които са го заснели как шофира към мястото на извършване на престъплението. Засичане на мобилния му телефон показва, че той се е намирал в района по същото време. Смъртта е настъпила вследствие на задушаване, а мотивите ще бъдат разследвани. Самият Костин тогава не даваше обяснения пред разследващите и не призна вината си. Майката на загиналото дете е била съдружник с Герман Костин във фирма за недвижими имоти. 

Астрономическата зима настъпва на 22 декември в 06:48 ч.

http://pik.bg/астрономическата-зима-настъпва-на-22-декември-в-0648-ч-news456359.html

 Астрономическата зима настъпва на 22 декември в 06:48 ч.

Точно в 06:48 часа днес настъпва зимното слънцестоене, с което започва астрономическата зима. С настъпването на астрономическата зима е и най-краткият ден на годината - 9 часа и 2 минути, и най-дългата нощ. Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера.

Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето - т.нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето. На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене.

На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното - лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия. Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието. 

В УМБАЛ "Св. Георги" лекуват рак с кибернож

http://pik.bg/в-умбал-св-георги-лекуват-рак-с-кибернож-news456287.html

В УМБАЛ "Св. Георги" лекуват рак с кибернож

Най-модерната апаратура за лъчелечение на онкоболни в света вече е доставена и инсталирана в България по Оперативна програма за регионално развитие 2007-2013. Официалното откриване на кибернож системата последно поколение M6 се състоя вчера в УМБАЛ "Св. Георги". Липсата на такъв високотехнологичен апарат в страната за роботизирана радиохирургия и стереотактично лъчелечение за цялото тяло досега принуждаваше българските пациенти да се лекуват в Турция, пише "Стандарт". С киберножа онкоболните ще лекува екипът на проф. д-р Марианна Янева, началник на Клиниката по лъчетерапия и нуклеарна медицина на УМБАЛ "Св.Георги" Пловдив.

Кибернож роботизирана система е неинвазивна алтернатива на операция за лечение на злокачествени и доброкачествени тумори навсякъде в тялото, включително на простатата, белия дроб, мозъка, гръбначния стълб, черния дроб, панкреаса и бъбреците. Лечението, което доставя лъчи с висока доза радиация върху тумора с изключителна точност - предлага нова надежда на пациентите в България.

Обикновено се използва при пациенти, за които може да има ограничени възможности за лечение или чийто тумор предварително е бил описан като невъзможен за опериране. Не изисква употребата на стабилизиращи приспособления или неудобни спиращи дъха техники, които са необходими при традиционната лъчетерапия - това прави целия процес много по-лесен и по-спокоен като преживяване за пациентите.

Уникалната апаратура е доставена и инсталирана от Бул Мед Инвестмънт АД - ексклузивен дистрибутор за територията на България на производителя Accuray Inc. Уредът е последно поколение кибернож и е клинично с най-висока успеваемост.

 

Градският съд остави Патрик Първев в ареста

http://pik.bg/градският-съд-остави-патрик-първев-в-ареста-news456264.html

Градският съд остави Патрик Първев в ареста

Софийски градски съд не уважи молбата на адвокатите на Патрик Първев, единия от двамата задържани за побоя над 3-годишния Христо. Детето било поверено на Първев, който го гледал заедно с неговия приятел Александър Донов. Те трябвало да се грижат за малкото момче в жилище в столичния квартал Зона Б-19, но вместо това му нанесли жесток побой.

В хода на разглеждането на мярката за неотклонение бе изслушана при закрити врата експертиза, направена от трима лекари - д-р Йордана Иванова, д-р Люба Казакова и д-р Росен Хаджиев. Тримата са направили доклад и съдебно-медицинска и съдебно-психиатрична експертиза на Първев.

Адвокатите на Първев поискаха той да бъде пуснат, защото в ареста е бил тормозен психически и физически и е проявено сексуално посегателство срещу него. Освен това бе посочено, че е развил тревожна обсесивна реакция и проявява поведенческа лабилност. При престоя си в ареста е бил заразен и с кожно заболяване, което не може да излекува вече месец.

В същото време от прокуратурата бяха категорични, че заболяването му е съвместимо с условията на ареста. В същото време, според прокурора фактът, че е тормозен Първев в ареста е „оправдано заради естеството на обвинението срещу него”.

В Софийски апелативен съд е обявено заседание за 5 януари от 10.00 часа. 

По-малко бракове, повече съвместни съжителства и над 67 хиляди бебета

http://pik.bg/по-малко-бракове-повече-съвместни-съжителства-и-над-67-хиляди-бебета-news456278.html

По-малко бракове, повече съвместни съжителства и над 67 хиляди бебета

В България, както и в редица държави-членки на ЕС, се наблюдава трайна тенденция, при която семейството като юридически съюз губи своето значение. Броят на браковете намалява за сметка на съжителствата без брак. Като резултат от тази тенденция раждането на първо дете често предхожда сключването на брак. Това са основните изводи в статията „Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век”, публикувана от Националния статистически институт. Автор на статията е НСИ, тя е част от пилотен проект на Евростат, а данните са от ноември тази година.

По-малко бракове, по-възрастни съпрузи

Броят на сключените бракове в България намалява непрекъснато от 1945 г. насам, като най-значително е намалението след 1990 година. През 1990 г. броят на браковете за първи път спада под 60 хиляди годишно, а коефициентът на брачност - под 7.0‰. През 1991 г. броят на сключените бракове намалява с над 11 хиляди за една година, а коефициентът на брачност - до 5.6‰. След тази година броят на браковете продължава да намалява, макар да се наблюдават известни колебания в отделни години. През 2014 г. в България са сключени 24 596 юридически брака, или с 2 653 повече отколкото през предходната година, а коефициентът на брачност е 3.4‰.

Освен намаляване на броя на сключените бракове в страната се очертава и трайна тенденция на увеличаване на средната възраст при сключване на брак както при мъжете, така и при жените. През 2000 г. средната възраст при сключване на брак за мъжете е била 30.0 години, а през 2014 г. тя достига 32.7 години. При жените тези стойности са съответно 26.4 и 29.4 години. Или хората сега сключват брак 3 години по-късно отколкото преди 14 години. Увеличение се наблюдава и на средната възраст при сключване на първи брак. През 2000 г. средната възраст, на която мъжете за първи път са сключвали брак, е била 28.1 години, а през 2014 г. тя нараства с 2.5 години и достига 30.6 години. При жените увеличението е дори по-голямо - от 24.7 на 27.5 години, или с 2.8 години.

Съвместните съжителства - предпочитан избор

Доказателство за нарастващата „непривлекателност” на юридическите бракове е и разпределението на населението по юридическо семейно положение. Докато през 2001 г. неженени са били 64.6% от младежите на възраст 20 - 29 години, през 2011 г. техният дял вече е 82.2%. Още по-голямо е нарастването на дела на неженените сред 30 - 39-годишните - от 18.2 на 42.1%, или 2.3 пъти в периода между двете последни преброявания на населението. Едновременно с това в периода между двете преброявания значително нараства делът на лицата, които живеят съвместно, без сключен брак.

През 2001 г. 4.7% от населението на 20 и повече години на България е било във фактическо съжителство, а през 2011 г. този дял вече е 9.4%. Най-голямо увеличение на лицата, живеещи в съжителство без брак, се наблюдава сред 30 - 39-годишните - 13.0%, следвани от лицата на възраст 20 - 29 години - 6.4%.

Бракоразводи

Броят на бракоразводите в България остава сравнително постоянен през годините. В периода 2000 - 2014 г. годишно се разтрогват по около 10 хиляди брака, като най-голям ръст на бракоразводите се наблюдава от 2004 до 2008 г., когато се разтрогват по над 14 хиляди брака годишно, или 1.9‰. Пик при разводите е регистриран през 2007 г. - над 16 хиляди, или 2.1 на 1 000 души от населението. Броят на разводите през 2014 г. е 10 584 и е с 324 по-малък от този през 2013 година. От всички прекратени бракове 82.0% се отнасят за населението в градовете. Най-голям е делът на браковете, прекратени по „взаимно съгласие” (62.6%), следват „несходство в характерите” (27.4%) и „фактическа раздяла” (7.5%).

През 2014 г. средната продължителност на брака до неговото прекратяване е 15.1 години. Средната възраст при развод на мъжете и жените също нараства. През 2000 г. средната възраст при развод за мъжете е била 38 години, а за жените - 34.8 години. През 2014 г. тези стойности са съответно 43.6 и 40.1 години. Все по-малко и по-късно родени деца От края на 60-те години раждаемостта в България непрекъснато намалява. В следствие от провежданите в началото на 70-те години мерки за стимулиране на раждаемостта в периода 1974 - 1977 г. е регистрирано известно увеличение на броя на ражданията, но ефектът е твърде краткотраен. След тази година започва трайна тенденция на намаление на раждаемостта, като през 1997 г. е регистрирана най-ниската стойност на броя на живородените в цялата демографска история на страната (64 125, или 7.7‰).

През 2014 г. броят на живородените в страната деца е 67 585. В сравнение с предходната година той се увеличава с 1 007 деца, или с 1.5%. Намалението на раждаемостта е следствие от редица фактори, като един от водещите сред тях е намаляването на броя на жените във фертилна възраст и тяхната плодовитост. Броят на жените във фертилна възраст към 31.12.2014 г. е 1 580 хил., спрямо предходната година той намалява с над 21 хил., а спрямо 2000 г. - с над 416 хиляди.

Съществено влияние за намалението на раждаемостта оказват и измененията във възрастовата структура на родилните контингенти. Близо 90% от ражданията се осъществяват от жените на възраст от 15 до 34 години, които през 2014 г. са 818 хил. и са намалели спрямо 2013 г. с 2.6%, а в сравнение с 2000 г. - с 28.6%. Броят на жените в тази възрастова група намалява основно поради по-малкия брой момичета, които влизат във фертилна възраст, и емиграционните процеси. Средната възраст на жените при раждане на дете както и при раждане на първо дете се увеличават за период от 14 години с 3.2 години. През 2000 г. средната възраст при раждане на дете е била 24.9 години, през 2014 г. тя вече достига 28.1 години, а възрастта при раждане на първо дете нараства от 23.5 на 26.7 години.

Един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените, е тоталният коефициент на плодовитост. В периода 2000 - 2014 г. той се запазва на относително постоянно ниво, като най-висока стойност е регистрирана през 2009 г. - 1.6 деца. През 2014 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.5, а през 2000 г. той е бил 1.3 деца.

Раждането на първо дете предхожда сключването на брак

При сравняване на средната възраст на жените при раждане на първо дете и при сключване на първи брак се очертава тенденция раждането на първо дете да предхожда сключването на брак. Броят и съответно относителният дял на извънбрачните раждания в България нарастват значително през последните 10 - 15 години. През 2000 г. в страната делът на извънбрачните раждания е бил 38.4% от всички живородени, а през 2013 г. достига пик от 59.1%. След 2006 г. делът на тези раждания трайно надвишава дела на брачните. За над 72% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак. В селата относителният дял на извънбрачните раждания е по-висок, отколкото в градовете. 

Непълнолетна майка към Социални грижи: Не съм получила стотинка майчинство. С какво очаквате да гледаме децата си? Или ни стимулирате да ги изоставяме, за да плащате добре на приемни семейства?

http://www.zapernik.com/pernik/nepulnoletna-maika-kum-socialni-griji-ne-sum-poluchila-stotinka-maichinstvo_40976/

Здравейте

Аз съм непълнолетна майка от Перник. Надявам се тази публикация да накара социални грижи да предприемат някакви мерки. Имам син на три месеца, който се роди на 08.09.2015. Два месеца преди термина си подадох всички необходими документи, за всякакъв вид социални помощи . До момента съм получила 150 лв еднократна помощ 40 дни преди термина и 250 лв еднократна за новородено .

До днешна дата 21.12.2015. не съм получила и една стотинка от майчинство или...

Продължава

"България, моя земя" - турският филм на "Ал Джазира" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_611155.html

„Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма." С тази песен започва документалният филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16 декември. За последните няколко дни видеото провокира множество дискусии в родното интернет пространство, тъй като много от българите, които го изгледаха, се възмутиха от твърденията, изказани там.  Според коментиращи в социалните мрежи, в него е пълно с лъжовни и манипулативни твърдения относно мюсюлманите в България и на Балканите, тяхната история и отношението към тях, очерняйки християнските балкански народи - и по-точно България - и представяйки турците като мъченици за своята вяра, култура и етнос. „Балканите са били много турско място преди Балканските войни от 1912-1913 г. Малко над половината от населението на Балканите е било мюсюлманско. В Западните Балкани е имало албанци, а в Източните – турци. Те са били мнозинство. До края на войната, която създава България през 1877-78 г., около 17% от турците са избити. По време на Балканските войни е дори по-страшно, тогава 27% от турците са убити или умират от глад и болести. Това, което се случва на турците на Балканите, е едно от най-лошите неща, случвали се на човешки същества в цялата история . Това е една от най-големите катастрофи, за които никой не знае“, казва във филма Джъстин Макарти, историк от университета в Луизвил. Според гласа зад кадър по време на Балканските войни умират 2,5 милиона мюсюлмани, а още 1 милион емигрират. "Въпреки това мястото с най-голяма концентрация на турско население е държавата, която днес наричаме България ". Друг цитиран е историкът от университета в Уисконсин Кемал Карпат: „ През 19 век по-голямата част от населението на България е било от турци мюсюлмани . Така наречените българи са били малцинство. За да стане България зависима от Русия и да подкрепя политиката ѝ, е трябвало българите да станат мнозинство. Така руската армия и български банди (бел.ред. - „gangs”) избиват и изселват турци от Видин към Тракия и Анадола. Когато не могли да постигнат това, те се опитали да асимилират турците“. Филмът посочва, че през комунизма се провежда целенасочена политика на асимилация на турското малцинство, а противниците на това са пращани в лагери, по затвори и са били потискани по всякакви начини. След това дават историята на Кадир Ахмед Осман, роден през 1937 г. в България и представен като учител по турски, френски и физика. Той разказва как комунистическата партия е затворила турските училища, забранила е турският език и е заменила техните мюсюлмански традиции с християнски. Стигнало се дотам, че надгробните плочи от турско време са премахнати, за да се заличи историята. Името на Осман също било сменено. "Аз съм български гражданин, не турски, но съм турчин. Да си смениш името от Айше на Фатма е зле, но да го смениш на Ангелина от Фатма е много по-лошо", казва той. "Някои български приятели идваха по домовете ни, за да проверят дали говорим турски. Ти ги каниш, приготвяш им вечеря, сервираш кафе и те после доносничат за теб“, казва друг, също учител. Трето интервюиран, отново учител, изтъква, че за мюсюлманите обрязването било задължително, но правителството „стигнало твърде далеч“, като обявило, че то било вредно за децата. И така турците започнали да го правят тайно. Според филма, през юни 1989 г. се стигнало до протести и масова депортация на български турци в Турция - 300 000 напуснали страната ни. Южната ни съседка обаче затворила границите си след 2 месеца и върнала много от тях обратно. Според Кадир Ахмет Осман през 1989 г. интелектуалците и учителите на турците били изгонени от България, "за да няма кой да ги води". Разказът продължава с идването на демокрацията и създаването на „Движението за права и свободи“ през януари 1990 г., водено от Ахмед Доган. „Българите бяха шокирани, стотици години турците никога не се противопоставиха на българските власти . Първоначално го помислиха за бунт, много хора ме заплашиха", разказва Кадир Осман за гладната стачка на турците в протест срещу отношението на страната към тях.  Бахри Юмер, пети пореден мандат кмет на Джебел и един от основателите на ДПС, казва, че на Балканите винаги е имало жестокост спрямо турците, но потисничеството в България винаги е било най-голямо -  „Сто пъти повече“. Според мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмет в България има около 1,5 милиона мюсюлмани официално, неофициално са близо 2 милиона. 1,2 милиона от тях говорят турски. Във филма се посочва, че на българите им пречи викането от джамиите за молитва, тъй като им било силно. На много места даже било забранено. Гласът зад кадър споделя, че МОН дало позволение да се изучават различни религии в училище, но директорите на училищата намирали различни начини да спират преподаването на ислям. Споменава се и за "расистки партии" като „Атака“, които били против мюсюлманите и исляма. „На 20 май 2011 г. имаше неприятен инцидент, който ясно показва нетолерантността на България към други религии “, коментира Шабан Али Ахмед, председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет на България. Той визира нападението на джамията край ЦУМ от симпатизанти на „Атака“ и Сидеров. Според него между 150 и 200 души са нападнали молещите се в петък, като твърдели, че джамията ражда терористи и питали защо се молят на улицата и защо високоговорителите са толкова силни. Даже изгорили килимчетата, върху които мюсюлманите се молели. „Много е тъжно, че подобно нещо се случи в столицата на страна член на ЕС“, допълва той. Отец Петър Гарена, свещеник на Кърджали и преподавател по история в Пловдивския университет, казва, че проблемът не е в религиите, но властимащите постоянно искат да ни разделят. Той изтъква, че църквите бият камбаните, а от джамиите викат, което е същото и не пречи никому. „Това е политическата игра, политиците искат да имат проблем и хората да не се разбират, а те да се явяват като спасители“, смята православният отец. Друга интервюирана жена изтъква, че през 1958 г. в родното ѝ селище закрили турската паралелка и забранили да се говори на турски. Когато синът ѝ бил на 9-10 годинки, тя поискала от директора на училището да започне да се изучава отново турски език. Той отвърнал, че ще го позволи, ако има поне 5 деца турчета, които да искат да учат езика. Имало обаче само 2. Така тя поискала от мъжа си да се преселят в Кърджали, където синът им да учи турски. Когато пристигнала там и чула да се говори навсякъде свободно турска реч - се просълзила . Училищата там обаче също не преподавали родния ѝ език. Документалната лента завършва с прочувствена реч на Лютви Местан на турски език, където той се жалва от лошото отношение на българската държава към турското малцинство и език. Политикът заявява пред множеството, че ще настоява в училище да се изучава 4 часа седмично турски език. Йелда Янат Багджи, авторката на "България, моята земя". В сайта на "Ал Джазира"  се посочва, че филмът е започнал като проект през 2012 г., когато се навършват 100 години от началото на Балканските войни. "По време на проучването си открих колко малко знаем за истинските събития в България през войните. Открих, че проблемът е много по-голям от първоначално смятаното. През ноември 2012 г. пропътувах 12 000 километра из цяла България и говорих с над 100 турски семейства, страдали от българската политика против турците", пише авторката Йелда Янат Багджи, която е прекарала 3 седмици в страната ни в разговори с политици, историци и обикновени хора. "Второто нещо, което дълбоко ме изненада, бяха реакциите на хората, когато научаваха, че съм от Турция. Възрастните хора се разплакваха в момента, в който чуеха думата "Турция" и обикновено започваха да ме прегръщат силно и да викат "Добре дошли" , допълва авторката. "През по-голямата част от времето на интервютата ми с българските турци не можех да спра да плача и се опитвах да гледам встрани, за да спра, но тогава виждах, че операторът и звуковият оператор също плачат. Мисля, че това беше една от най-искрените, емоционални и тъжни истории, които съм снимала. И по-важното - беше скрита история, която се е случила толкова близо до нас. Като разказват, аз се чувствам горда, че представих този безценен разказ, който ми бе доверен", завършва Йелда Янат Багджи.

Мизерията се качва и в градския транспорт

http://pik.bg/мизерията-се-качва-и-в-градския-транспорт-news456259.html

Мизерията се качва и в градския транспорт

Епизодичните доскоро гледки на бездомници, които носят големи чанти с хартия към пунктове за събиране на отпадъци бавно, но сигурно се изместват в транспортния интериор от несретници, пътуващи с цялата си покъщнина.

В трамвай № 5 днес беловлас старец изтътрузи огромен чувал със стари дрехи и предизвика истинска еуфория сред пътуващите за работа по посока Княжево - Съдебна палата. Кроткият клошар се спаси от мъглата и студа в затоплената мотриса, седна на свободна седалка и зарея поглед навън. В поведението на хората в трамвая след първоначалното стъписване като че ли се настани разбиране за новата ситуация: трябва да свикваме и с това.

С какво ли не ни се наложи да свикваме, но най-трудно се примиряваме с все по-натрапващата се бедност и мизерия на все повече българи. Най-травматични те са в големия град, „окъпан с празнични светлини и предколедно настроение”, както се пише в такива случаи. Разбираме, че не трябва да смущаваме управляващите в навечерието на най-християнския празник с такива гледки на човешка безизходица, но пък чуждите медии и институции никак не ни ги спестяват. Класациите за благосъстояние - също.

Според Евростат българските семейства са най-бедните в ЕС. А наскоро научихме, по официална информация на ЦРУ, че България е трета в света по ниво на смъртност на населението. Преди нас са само южноафриканската държава Лесото и Украйна. По този начин държавата ни води в черната класация пред страни като Афганистан, Чад, Габон, Нигерия, Мали и други, с локални военни конфликти, като Ирак и Пакистан. Да спрем дотук, за да не вгорчаваме празниците си. Но, за Бога, свиква ли се с това? 

Православната църква почита Света Анастасия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538570

Православната църква чества Света Великомъченица Анастасия Узорешителница - римска християнска светица живяла през 3 век. Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари. Анастасия е известна с това, че се е опитвала да помага на страдащите - носела е храна и дрехи на затворниците, на просяците е давала хляб, лекувала е болестите на болните, превързвала е кървящите рани на ранените. Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войниц...

На 22 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5188231

О.з. ген. Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов
Десислав Чуколов, депутат в 43-ото НС
Костадин Чакъров, бивш съветник на Т. Живков
Марин Марковски, адвокат
Огнян Донев, председател на СД и изпълнителен директор на “Софарма”                                                                                                            
О.з. ген. Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов Десислав Чуколов, депутат в 43-ото НС Костадин Чакъров, бивш съветник на Т. Живков Марин Марковски, адвокат Огнян Донев, председател на СД и изпълнителен директор на “Софарма”                                                                                                            

22 декември: Полита първият в света стратегически боен самолет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538034

1216 г. папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден. Известен е и като Орден на проповедниците или Божиите кучета.Първата община на ордена е създадена в Тулуза през 1214 от Св. Доминик. Орденът бързо се разпространил във Франция, Испания и Италия. Най-важната задача за доминиканците било задълбоченото изучаване на Библията и подготовката на грамотни теолози. Основали собствени университети, за да подпомогнат задачата си - в Болоня, Кьолн, Оксфорд.Основната дейност на ордена е проповядване на Евангелието, образование и научна дейно...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5180655

О.р. ген.-лейтенант Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов, бивш военен министър, 73 г.
Десислав Чуколов, депутат от "Атака" в 43-ото НС, 41 г.
Марин Марковски, адвокат, 67 г.
Огнян Донев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма" АД, 58 г.
Соломон Паси,
О.р. ген.-лейтенант Аню Ангелов, съветник по отбраната на премиера Борисов, бивш военен министър, 73 г. Десислав Чуколов, депутат от "Атака" в 43-ото НС, 41 г. Марин Марковски, адвокат, 67 г. Огнян Донев, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Софарма" АД, 58 г. Соломон Паси,

Найден Зеленогорски се среща с плевенчани в първите дни на 2016-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538562

Народният представител и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, председател на Парламентарната комисия по регионална политика, благоуст ройство и местно самоуправление, ще има приемен ден на 5 януари 2016 година от 11:00 часа в офиса на ДБГ - "Синия комплекс" срещу малките фонтани - ет. II. Записвания ще могат да се правят на 28, 29 и 30 декември от 11:00 до 13:00 и от 16:00 до 17:30 часа на тел: 0888 458 981, уточниха от пресофиса на Движение "България на гражданите"....

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване