Лиляна Павлова: Онкоболните вече ще се лекуват във Варна, вместо в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=309534

Пациентите с онкологични заболявания вече ще могат да се лекуват в България, вместо да пътуват както досега в чужбина. Това коментира при откриването на новото отделение по лъчелечение на Специализираната онкоболница във Варна регионалният министър Лиляна Павлова, предаде репортер на Moreto.

СБАЛОЗ – Варна стартира новата година с модерно лъчелечение

http://pik.bg/сбалоз-–-варна-стартира-новата-година-с-модерно-лъчелечение-news456627.html

СБАЛОЗ – Варна стартира новата година с модерно лъчелечение

В резултат на дългогодишните съвместни усилия на ръководството на „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД и Общинската администрация – Варна, болницата вече разполага с модерен мултимодален линеен ускорител.

С пускането му в експлоатация се предлага пълен цикъл на лечение на окнологично болните пациенти, съобщиха от болницата. Като част от проекта № BG161PO001-1.1.12-0020 „Модернизиране на отделението по лъчелечение на „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков” – Варна“ ЕООД и договор за безвъзмездна финансова помощ: № BG161PO001/1.1-11/2011/020 беше доставен и компютърен томограф със софтуеър за симуация на лъчелечението.

Общата стойност на проекта, финансиран от оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., е 3 906 108 лв., от които 2 600 000 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 1 306 108 лв. – собствен принос на бенефициента Община Варна. Доставката на апаратурата стана възможна, благодарение на личните усилия на настоящия Кмет Иван Портних и Министъра на Регионалното развитие Лиляна Павлова да бъдат усвоени точно от СБАЛОЗ- Варна средствата от резерва на Оперативната програма „Регионално развитие“.

Общински съвет – Варна подкрепи инициативата за дофинансирането на апаратурата и изграждането на бункера в която тя се монтира със средства от бюджета на Община Варна. СБАЛОЗ- Варна разполага с добре обучен медицински екип от лекари, медицински физици, медицински сестри и лаборанти. Годишно на територията на Варненска и Добричка област над 4000 души се нуждаят от лъчелечение.

При средна натовареност на един апарат от 800 пациенти годишно, Варна се нуждае от поне 5 апарата. Доставката на линейния ускорител в СБАЛОЗ – Варна ще повиши значително ефективността на лечение, продължителността и качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания. Предстои издаване на лиценз за работа от Агенцията за ядрено регулиране, след което апаратурата ще бъде въведена в реална експлоатация и ще започне обслужването на нуждаещите се онкологично болни. Това ще се случи със сключване на новия Рамков договор за 2016 година с НЗОК.

Хронично възпаление може да превръща един тип клетки в друг

http://health.actualno.com/hronichno-vyzpalenie-moje-da-prevryshta-edin-tip-kletki-v-drug-news_514839.html

Учените са изяснили, че продължителните възпалителни процеси могат да доведат до превръщането на клетки от един тип в друг. Процесът по подобна замяна на клетките се нарича метаплазия. Изследването е публикувано в сп. Nature Cell Biology. "Нашето изследване показва важен механизъм, според който хроничните възпъления провокират ненормално поведение на стволовите клетки – казва Фреди Радке, ръководител на изследването. Това има значение за изучаването на различни заболявания, свързани с хро

Търсачка показва кои фирми имат "най-голям късмет" при обществените поръчки

http://society.actualno.com/tyrsachka-pokazva-koi-firmi-imat-naj-goljam-kysmet-pri-obshtestvenite-porychki-news_514831.html

Разследващият сайт "Биволъ" е създал търсачка, чрез която може да се да се проследят парите от обществени поръчки, които според медията показват захранването на обръчи от фирми и установяват “кой кой е” и “кой колко е” сред българските олигарси. Търсачката е базирана на Портала за отворени данни, където българските институции започнаха публично да представят данни. С решение на Министерски съвет от 2015 г. беше приет списък от набори от данни по приоритетни области, коит

Отварят Евксиноград за туристи след Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189273

След Нова година отварят Двореца "Евксиноград " за посещения на български и чуждестранни туристи. Бивщата царска резиденция, сега база на властта край морето, дълго време беше табу за простосмъртни . А от две години тази уникална със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради мащабната реставрация на Двореца и възвръщане
След Нова година отварят Двореца "Евксиноград " за посещения на български и чуждестранни туристи. Бивщата царска резиденция, сега база на властта край морето, дълго време беше табу за простосмъртни . А от две години тази уникална със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради мащабната реставрация на Двореца и възвръщане

Защо пък в нисък концертен строй

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/22/2674746_zashto_puk_v_nisuk_koncerten_stroi/?ref=rss


"Дневник" продължава традицията да публикува текстове, посветени на историята на музиката и на популярни композитори. Тази статия е за историята на концертния строй е от сайта на камерния оркестър 432, който свири по различен от останалите музиканти начин - в по-нисък от стандартния концертен строй (ла = 432 Hz, вместо ла = 440 Hz).

Диригентът Иван К. Янакиев описва разликите и причините този оркестър да предпочете ниския строй. Оркестър 432 ще зарадва тази вечер почитателите на...

Румен Петков: Държавата не показва воля да се справи с корупцията

http://pik.bg/румен-петков-държавата-не-показва-воля-да-се-справи-с-корупцията-news456624.html

Румен Петков: Държавата не показва воля да се справи с корупцията

На пресконференция на АБВ Румен Петков заедно с Бойко Найденов, бивш прокурор, обясниха, че държавата през годините не е показала воля да се справи с корупцията.

"Нелепо е в Министерство на финансите звеното за борба с корупцията да не работи и да искат да бъде закривана митница. Ние ще се включим активно в обсъждане на антикорупционния закон, предложен от Меглена Кунева и ще настояваме за пълен анализ до този момент на всички създадени органи за борба с корупцията, ще дърим на отчетност пред НС, както и звеното да има разследващи функции, защото в противен случай то ще бъде превърнато в подобно издание БОРКОР", каза Петков.

Като експерт АБВ са поканили прокурора Бойко Найденов, който обясни, че за да има активна борба срещу корупцията, трябва да бъде изготвен подробен методологически анализ на направеното до сега. „От 2001 година има най-малко 10 документа-стратегии, ние сме богати на нормативна база, имаме редица институции, които трябва да се борят с корупцията, но е факт, че корупцията съществува и тя е там, където има пари и затова трябва да бъде изготвен анализ на рисковете и да създадем разследващо звено“, каза той.

Баща на малко дете мастурбирал пред момичета в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189274

Баща на малко дете мастурбирал посред бял ден пред непълнолетни момичета срещу сградата на община Русе. Районният съд даде 1,4 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок на перверзника за едро хулиганство, който трябва да плати и разноските по делото. Магистратите се мотивират, че В.С.И. започнал да се поправя след задържането му в ареста.
Баща на малко дете мастурбирал посред бял ден пред непълнолетни момичета срещу сградата на община Русе. Районният съд даде 1,4 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок на перверзника за едро хулиганство, който трябва да плати и разноските по делото. Магистратите се мотивират, че В.С.И. започнал да се поправя след задържането му в ареста.

Третият лъч на метрото стартира през март, нови задръствания в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_611479.html

Метростанцията на „Черни връх” ще бъде пусната през юни, през март движението в центъра на София става трудно, заради старта на строежа на третия лъч на метрото. "Най-тежко ще е около големите "Пет кьошета", по бул. "Патриарх Евтимий" и кръстовището му с Витошка, както и на "Иван Гешов" и "България.  Това предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова.  Работата по третия метродиаметър ще започне със седем станции, които обхващат дължина от 7 км и трябва да бъдат завършени през 2019 г. В началото на януари ще бъде обявена точната организация на движението. Добрата новина е, че задръствания около Орлов мост не се очакват.  Ледена пързалка на открито отваря врати в Спортния комплекс в парк „Възрaждaне” в понеделник. В деня на откриването си и след това от 8 до 9,30 пързалянето ще е безплатно за ученици и малки деца. Работното време на пързалката ще е от 8 до 22 часа. 

Д-р Балабанов стана Лекар № 1 в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538763

Призьорите в анкетата „Любов и благодарност", която се провежда от 2007 г., бяха излъчени в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен днес. През тази година най-много гласове получи началникът на АГ отделението д-р Ивайло Балабанов. „Приемам наградата като награда за усилията на целия колектив, с който работя. Благодаря и на пациентите", каза той и допълни, че за него това е най-ценното отличие. Д-р Балабанов коментира и негативната статистика, според която се очаква ражданията в Шумен, както и в цялата страна, тази година да бъдат с ...

Руските туристи са готови да заменят Турция с Гърция, Италия, Испания и България

http://www.cross.bg/italiya-gurtziya-tyrtziya-1492461.html

/КРОСС/Руските туристи лесно ще заменят Турция като лятна туристическа дестинация с Гърция, Италия, Испания и България. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на руските туроператори Мая Ломидзе, цитирана от РБК и "Фокус". Средиземноморските страни вече обмислят мерки, включително и понижаване на цените, които ще им позволят да пренасочат към себе си „турския поток".  „За хората, които са искали през зимата да почиват в Египет, ситуацията е много по-сложна от тази за руснаците, които са планирали летни почивки в Турция. Всички средиземноморски страни - Гърция, Кипър, Испания, Италия, се активизираха. Всички искат да вземат дял от турския пазар. Най-добрият начин да пренасочат туристическия поток към себе си, е да намалят цените", подчертала е Ломидзе, като е добавила, че италианските и гръцките хотелиери вече понижават цените си. „Ще спечели тази страна, която поставя най-малки препятствия пред влизането на нейна територия. Страните с безвизов режим, тези, които издават визи бързо и безпроблемно, имат сериозно преимущество", смята експертът. Италия възнамерява да удвои центровете си в Русия, в които издава визи; подобна мярка обмисля и Гърция. „Разбира се, България трудно може да бъде определена за аналог на Турция, но въпреки това страната планира да опрости значително процедурите по издаване на визи", казва още Ломидзе.

Обсъждат мерки за по-добри организация на движението във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538759

Общинската комисия по организация на движението, транспорт и паркиране ще работи по мерки за по-оптимално планиране на трафика и подобряване на сигурността на няколко места във Велико Търново. Заседанието бе свикано от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, който бе сезиран с предложения и въпроси от граждани от различни квартали. По време на срещата присъстваха общински съветници, представители на Районното управление на МВР и на Регионална дирекция „Автомобилна администрация” във Велико Търново.Проф. Георги Камарашев ...

Пожар горя до Математическата гимназия във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309535

Пожар горя днес край Математическата гимназия във Варна. В 13 часа е получен сигнал, изпратената пожарна е загасила огъня. Горели са само сухи треви, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на МВР. При пожара няма нанесени щети, нито са пострадали хора.

2015 г. - година от Ада за ЕС, която може да се окаже предвестник на още по-лоша

http://www.investor.bg/analizi/91/a/2015-g-godina-ot-ada-za-es-koiato-moje-da-se-okaje-predvestnik-na-oshte-po-losha-208301/

Тазгодишните шокове, свързани с наплива от мигранти, гръцкия дълг, ислямисткото насилие и руските военни ходове доведоха до връщане на граничния контрол

Коледните прояви в Пловдив продължават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538761

Коледното настроение струи отвсякъде в Пловдив. Тази вечер от 17ч. с коледни песни ще бъде огласен площад „Стефан Стамболов“ пред общината. В програмата са включени Детска вокална група „Пеещите котенца“ ,  Биг Бенд – Пловдив, струнен дует „Weil“ и трио „Сопрано“. WEIL ще изпълнят класически и съвременни произведения на китара и виола. Петя Вардева, Денислава Станева и Биляна Андрончева от ТРИО СОПРАНО

Виктор Йосифов и Тодор Скримов ще бъдат възстановени за квалификацията за Рио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189275

Състоянието на централния блокировач на българския национален отбор Виктор Йосифов е по-добро от очакваното, показа направеният преглед в Италия, съобщиха от сайта на волейболната ни федерация.
Волейболистът получи контузия на глезена в последния мач от есенния полусезон на своя клубен тим „Нинфа“ (Латина), а опасенията бяха,
Състоянието на централния блокировач на българския национален отбор Виктор Йосифов е по-добро от очакваното, показа направеният преглед в Италия, съобщиха от сайта на волейболната ни федерация. Волейболистът получи контузия на глезена в последния мач от есенния полусезон на своя клубен тим „Нинфа“ (Латина), а опасенията бяха,

Виктор Йосифов и Тодор Скримов възстановени за квалификацията за Рио

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189266

Състоянието на централния блокировач на българския национален отбор Виктор Йосифов е по-добро от очакваното, показа направеният преглед в Италия, съобщиха от сайта на волейболната ни федерация.
Волейболистът получи контузия на глезена в последния мач от есенния полусезон на своя клубен тим „Нинфа“ (Латина), а опасенията бяха,
Състоянието на централния блокировач на българския национален отбор Виктор Йосифов е по-добро от очакваното, показа направеният преглед в Италия, съобщиха от сайта на волейболната ни федерация. Волейболистът получи контузия на глезена в последния мач от есенния полусезон на своя клубен тим „Нинфа“ (Латина), а опасенията бяха,

ПГ на ГЕРБ дари 10 000 лева за „Българската Коледа“

http://pik.bg/пг-на-герб-дари-10-000-лева-за-„българската-коледа“-news456623.html

ПГ на ГЕРБ дари 10 000 лева за „Българската Коледа“

Парламентарната група на ГЕРБ дари 10 000 лева, събрани от всички народни представители от ГЕРБ, за благотворителната инициатива „Българската Коледа“, провеждана под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Тринадесетото издание на инициатива насочва своите усилия в подкрепа на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение. Подпомагайки благотворителната инициатива, ПГ на ГЕРБ заявява своята съпричастност към хората в нужда, както и надеждата, че „Българската Коледа“ ще помогне за спасяването на детски живот.

Припомняме, че ПП ГЕРБ и парламентарната група на ГЕРБ целогодишно подпомага нуждаещи се от лечение или от финансова помощ възрастни и деца. Дългогодишна практика на партията е да прави дарения за строителството на храмове в цялата страна.

ПИК TV: Пролетно-коледен дух в Капана

http://pik.bg/пик-tv-пролетно-коледен-дух-в-капана-news456619.html

ПИК TV: Пролетно-коледен дух в Капана

Артистичен, младежки и шарен, пловдивският квартал Капана тази година за пръв път се включва в рамката на празничните прояви за Коледа. От 19 декември е отворен Коледен базар с много ръчно изработени подаръци и греяно вино, от вчера коледна музика звучи от грамофоните на dj Skill, също от вчера на ул. "Магура" е подреден Фермерски пазар.

На 23 декември предстои Коледен концерт на женски хор "Тримонциум", а на 24 дядо Коледа ще се появи на ул. "Златарска", готов за снимки- спомени.

Като фон на програмата, в Капана все така са отворени артистичните ателиета и магазинчета, все така празнично се веят флагчетата над улиците, а необичайно яркото слънце бележи първия зимен ден на годината с настроение. Само на крачка встрани от Главната.

Толкова много начини да оценим 2015-а

http://offnews.bg/news/n_1/n_611520.html

„Нещата стават все по-зле” е мнението, което споделят 53% от участвалите в анкетата на OFFNews „Как оценявате изтичащата 2015 г.?” 2089 отговора бяха регистрирани в нея за 6 дни. Недоволните от годината са двойно повече от онези, които дават положителни оценки. 2015-а е «успешна» за 7 процента от отговорилите и «по-добра от предишната» според 15 на сто. Полушеговития отговор «То по-зле няма накъде» са отбелязали 9 на сто. Тъй като обаче е възможно той да бъде тълкуван по различни начини, е трудно да се определи към коя по-голяма «партия» клонят 185-имата, които са го избрали. Вероятно и те са разделени в оценките си. Под ясното «Няма никаква промяна», са се подписали 15 на сто, сиреч всеки седми. (Не)Случайни съвпадения Разбира се, тези резултати са просто интересни, повече или по-малко; от тях не могат да се правят сериозни изводи. Анкетата нито е национално представителна, нито претендира за социологическа научност. Любопитни са обаче някои съвпадения с реални социологически проучвания. Например според изследване на «Галъп интернешънъл» от средата на май т.г. 23% от българките и българите са смятали, че страната върви към по-добро, а 62 на сто - към по-лошо. Това съвпада идеално със сегашните резултати на OFFNews, особено, ако решим да смятаме сумирани отговорите „Нещата стават все по-зле” (53%) и «То по-зле няма накъде» (9%). По-скоро, от 10 до 18 ноември, проучване осъществи „Алфа рисърч”. Според него подкрепа за правителството изразяват 24 на сто от българите. Изкушаващо е да си представим сред тях онези, които са доволни от годината, които смятат, че е била „успешна” или «по-добра от предишната» (7% + 15%). А през януари от «Алфа рисърч» бяха осъществили и публикували проучване на очакванията за 2015 година. «Българите – констатираха тогава социолозите – запазват песимизма си за развитието на страната, характерен за последните пет години на икономическа криза – 53% смятат, че негативните икономически тенденции продължават, срещу само 5% оптимисти.» Това 53% е познато число, нали? (колкото и да е случайно). А делът на оптимистите през януари (5 на сто) не е много далечен от 7-те процента, отговорили през декември за OFFNews, че годината е „успешна”. Песимизъм за вкъщи и песимизъм за навън «В личен план – подсказваха януарските данни на «Алфа рисърч» - притесненията са по-умерени: 38% смятат, че финансовото състояние на домакинството им се влошава, 5%, че се подобрява и 56%, че остава същото.» Тук думата си казва нещо, забелязвано неведнъж от социолозите. Процентът на песимистите е по-висок, оценките са по-сурови, настроенията – по-мрачни, когато става дума за политици, институции, за национална икономика и за «Накъде върви България?!». Погледът към собственото положение по правило е по-смекчен, или така поне го показват изследванията. Това явление е добре познато на социолога Кольо Колев от агенция «Медиана». «В основата - каза той за OFFNews - е едно разкъсване между обществен и личен живот. В обществения има международни проблеми, кризи, скандали, неща, които те провокират да кажеш „Стига с тия данъци”, „Пак посягат на ракията”, „Разбра ли какви скъпи джипове си купуват” и тъй нататък. «А на лично ниво е друго: «Децата, да чукна на дърво, са добре», «Изучихме се...», «Сложих зимните гуми»... Всичко е много по-нормално. Значи, и да има песимизъм – дори и той е по-нормален.» «В обществения живот значение имат и наслоенията – добави социологът. - Те често се поддържат и медийно, и ги виждаме и чуваме в едно мърморене по инерция. Колко сме зле... Какви ни управляват... Или идеята, че ще оправим, обаче все не се оправяме – даже в периоди на несъмнен икономически подем. «Ще се оправим, ама все нищо не става...» И ако го питаш «Какво не става, бе?» трудно ще ти отговори...» Чашата изглежда наполовина празна Анкетите на OFFNews често са повече за настроение, отколкото за информация. И във въпроса „Как оценявате изтичащата 2015 г.?”, нито в предложените за избор отговори е уточнено кое се оценява – годината на страната, или годината във вашия дом. Съответно и отговорите са смесени. Интересен и симпатичен поглед към „личната година”, към много „лични години”, съдържа една тема в масовия сайт OFFRoad-Bulgaria.com. Подет от участника bg2001 към края на 2009-а, <a href="http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=80352&highlight=

Минитър Танева отчете големи успехи в МЗХ за 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_611536.html

Само успехи и година без почти никакви финансови загуби отчете днес министърът на земеделието Деислава Танева, подкрепена от своите колеги в МЗХ Васил Грудев, доц. Георги Костов и Цветан Димитров. Износът на земеделски стоки е нараснал с 5.5% в сравнение с миналата година и се отчита ръст на приходите през първото и третото тримесечие на 2015 г. Усвоените евросредства за тази година от българските земеделци възлизат на 93%, което е именно един от големите успехи на министерството, заяви Танева. За държавните горски предприятия това също е най-успешната година по всеки един параграф. От създаването им до днес тази година е най-печеливша от всички години, през които съществува този вид структура. Васил Грудев прозвуча обнадежден, че това ще бъде първият и последен програмен период, в който ще се говори за каквато и да било хипотетична загуба на евросредства. За периода до 2020 г., по думите на Грудев, ще има финансиране за още повече бенефициенти. Танева се похвали и с административната реформа в МЗХ, която се вписва с политическите виждания на програмата, която кабинетът иска да изпълни. Зам.-министър Грудев похвали и Националната служба за съвети в земеделието, която е консултирала 1390 проекта през изминалата година. Заместникът на Танева с ресор гори доц. Георги Костов пък похвали контрола върху сечта през изминалата година и заяви, че скоро всеки един камион, който превозва дървесина, ще има GPS. Видеонаблюдението също ще е част от приоритетите за 2016 г. и контрола върху горите.

Природният газ ще поевтинее с поне 10 на сто, прогнозираха от "Булгаргаз"

http://offnews.bg/news/n_1/n_611535.html

Природният газ ще поевтинее от началото на април 2016 г. с още поне 10 на сто, прогнозира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. На открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по-рано днес той обяви, че държавното газово дружество предлага цената на природния газ да се понижи за първото тримесечие на 2016 г. с 2.32 на сто. Очакваме съществено намаление в цената на газа за второто тримесечие, каза Петьо Иванов в отговор на въпрос как ще се отрази поевтиняването на суровия петрол на международните пазари върху цените на синьото гориво у нас. Според него влияние ще окаже и газохранилището в Чирен, което по това време на годината вече няма да е ценообразуващ фактор. В отговор на въпрос ще бъде ли достатъчно намалението в цената на природния газ от началото на април 2016 г., така че да се отрази в цената на парното, Петьо Иванов каза: "Със сигурност". В отговор на други журналистически въпроси за прогнозираното оттогава поевтиняване, изпълнителният директор на "Булгаргаз" каза, че "Ще е минимум с 10 на сто". Задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" в момента са около 240 млн. лева, от които основната част - 178 млн. лева, са на "Топлофикация София", посочи Иванов. По думите му дружествата се разплащат редовно и се очаква към края на годината задълженията им да намалеят. В момента газовото дружество разполага с достатъчно средства и няма ликвидни проблеми, редовно плаща за доставките на природен газ в страната към "Газпром" и очаква да излезе с реална печалба в края на годината, макар и малка.

БСП предлага въвеждане на минимални прагове на заплати за учени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189265

За въвеждане на минимални прагове на заплащане, базови заплати за университетските преподаватели и научните работници настоява ПГ на &quot;БСП лява България&quot;. Предложението е внесено в законопроект за изменение и допълнение на закона за висшето образование.
Това съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева,
За въвеждане на минимални прагове на заплащане, базови заплати за университетските преподаватели и научните работници настоява ПГ на "БСП лява България". Предложението е внесено в законопроект за изменение и допълнение на закона за висшето образование. Това съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева,

Илко Семерджиев: Очаква ни намален достъпът до здравеопазване

http://frognews.bg/news_104105/Ilko-Semerdjiev-Ochakva-ni-namalen-dostapat-do-zdraveopazvane/

От следващата година се очакват повишени разходи за сметка на пациентите, намален достъп до здравеопазването и влошено качество. Ще има и тежки съкращения. За София това означава 2500 легла по-малко, за Пловдив – 2200 легла по-малко. Това каза бившият министър на здравеопазването и първи директор на НЗОК Илко Семерджиев по БНР.

Възстановяваме по-евтино здравните си права преди Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538757

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват двойно по-евтино до 23 декември. След 28 декември възстановяването им ще е възможно след заплащане на всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега - три години. Промяната в Закона за здравното осигуряване беше публикувана в Държавен вестник в края на юни, но влиза в сила от 28 декември. Затова, за да възстановят здравните си права два пъти по-евтино, хората трябва да преведат сумата за здравните си вноски до 23 декември - последния работен ...

Екоинспектори ще обжалват отменената глоба на рафинерията за разлива

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538756

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас ще обжалва отменената от Районния съд в града глоба в размер на 9 220.80 лева, която бе наложена на „Лукойл Нефтохим Бургас" АД за разлива на гориво от юни т.г. Това се посочва в официално прессъобщение на екоинспекцията. Както „Дарик" вече съобщи, след редица нарушения и грешки при санкционирането на компанията, както и при нелеп гаф при изписването на точното място на разлива- в наказателното постановление, вместо кв. „Долно Езерово", инспекторите записали , кв. Горно Езерово", маг...

Безработен загина в пожар в Несебър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189262

43 годишният С.З. от Несебър е загинал в дома си при пожар. Най- вероятната причина за инцидента е късо съединение в елинсталацията. С. З се задушил от дима в съня си, казаха от полицията. Къщата на несебъреца била на ул. Аврора № 3 в Стария град. Той живеел там сам, бил разведен. В момента не работел. Комшии забелязали огъня и се обадили на тел.
43 годишният С.З. от Несебър е загинал в дома си при пожар. Най- вероятната причина за инцидента е късо съединение в елинсталацията. С. З се задушил от дима в съня си, казаха от полицията. Къщата на несебъреца била на ул. Аврора № 3 в Стария град. Той живеел там сам, бил разведен. В момента не работел. Комшии забелязали огъня и се обадили на тел.

Ислямска държава изгубила за година 14% от контролираната територия

http://www.moreto.net/novini.php?n=309523

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила тази година 14 процента от територията, която е контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс" /IHS Jane's/, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Да се въведат минимални прагове на заплати за преподаватели и научни работници, предлага БСП

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538758

Въвеждане на минимални прагове на заплащане, базови заплати за университетските преподаватели и научните работници предлага парламентарната група на „БСП лява България“. Предложението е внесено в законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, съобщи във Велико Търново народният представител Мариана Бояджиева, която е сред вносителите. „Нашето предложение дава по-голяма сигурност за младите преподаватели, които днес са с ниски заплати“, обясни Бояджиева. Въвеждането на минимални прагове е инструмент за преодоляване на о...

За първи път осъдиха трафиканти на мигранти в Пловдив

http://pik.bg/за-първи-път-осъдиха-трафиканти-на-мигранти-в-пловдив-news456621.html

За първи път осъдиха трафиканти на мигранти в Пловдив

Пет присъди- една ефективна и четири условни издаде днес Районен съд –Пловдив на група, организирала трафика на 18 чужденци без документи. Те самите се самоопределили като кюрди, в обвинителния акт е записано, че идват от Ирак, Сирия и Афганистан. 

Подсъдимите Анета Русинова, Славчо Тодоров и афганистанецът Абдула Исахел получиха три години условна присъда с петгодишен изпитателен срок и глоби от по 5 000 лева. Подсъдимият Юрий Бошнаков има предишна присъда за кражба и заради това съдът постанови за него ефективна присъда от 8 месеца. Илиян Караманов бе осъден на една година условно с три години изпитателен срок. 

Групата е организирала трафика на 18 чужденци, които Караманов транспортирал на два курса от гръцката граница с автомобил. Те преспали в двора на Юрий Бошнаков в Столипиново, който твърди пред съда, че не могъл да ги изгони, а изпълнявал молба на съседката си Анета Русинова да им разреши да ползват тоалетна.

Групата е била водена от афганистанеца Абдула Исахел, който днес в съдебната зала ползва преводач от пущунски. След като нелегалните мигранти бяха открити при полицейска акция на 1 ноември, те са настанени в лагер за бежанци в Любимец. Целта им е била, както и на много други, да минат през България на път за Германия, Швеция и Англия. 

Кметът на Шумен посочи приоритетите за 2016 г., започват работа и за нова спортна зала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538755

Новата спортна зала на Шумен ще бъде построена на терена на бившия 5-ти полк. Това стана ясно по време на днешната пресконференция на кмета на града Любомир Христов, по време на която бяха посочени приоритетите за работа през 2016 г. Градоначалникът обясни, че администрацията е поискала 500 000 лв. от Министерство на финансите за изготвяне на общ устройствен план на общината и на мястото, където се предвижда да се изгради бъдещата многофункционлана спортна зала. Христов обясни, че целта е с тези средства да се подготви и терена. „Евентуално пре...

Изправят на съд шофьора, прегазил деца в Лесидрен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189258

Окръжната прокуратура в Ловеч е предала на съд шофьора прегазил деца край Лесидрен. Срещу 28-годишния Филип Михайлов е внесен в Окръжния съд обвинителен акт, а делото е насрочено за 21 януари идната година. За това информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
Филип Михайлов ще отговаря пред Темида за трагедията на 11 август тази
Окръжната прокуратура в Ловеч е предала на съд шофьора прегазил деца край Лесидрен. Срещу 28-годишния Филип Михайлов е внесен в Окръжния съд обвинителен акт, а делото е насрочено за 21 януари идната година. За това информираха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. Филип Михайлов ще отговаря пред Темида за трагедията на 11 август тази

Четири години решетки за турски водач, убил двама при катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538754

Четири години затвор постанови Апелативният съд във Велико Търново за 35- годишен турчин, живеещ в Швейцария. Четин Б. е признат за виновен за това, че през юли 2014 год. шофирал със 112 км./ч.по пътя Велико Търново- Гурково и предизвикал тежка катастрофа, при която загинаха двама души. При произшествието живота си изгубиха баща и син от село Сборище, община Твърдица. Ранени бяха две деца на 10 и 11 години, както и 21- годишната приятелка на водача, возещи се в размазания автомобил. Първата съдебна инстанция постанови наказание от четири години...

Варна обяви обществена поръчка за пречиствателната станция на Златни пясъци

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/12/22/2674883_varna_obiavi_obshtestvena_poruchka_za/?ref=rss


Община Варна е обявила търг за възлагане на обществена поръчка за реконструкция, модернизация и разширение на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци. Това съобщи пресцентърът на администрацията.

Обществената поръчка за инженеринг е на стойност над 28 млн лв., като след приключването на проекта трябва да стане възможно пречистване на отпадъчните води в района на курортите Златни пясъци, ваканционен клуб "Ривиера", "Ален мак" и "Чайка".

Предметът на търга, обявен...

Завърши първият пътуващ Международен турист-филм-фест

http://www.cross.bg/filmi-film-kyltyrata-1492460.html

/КРОСС/ Завърши първият пътуващ Международен турист-филм-фест, в който бяха допуснати да участват двадесет български и гръцки късометражни и среднометражни филми с туристическа насоченост от различни видове и жанрове кино, без определен период на производство. Зрителите-туристи на МТФФ-2015- чрез анкетни карти определиха: Първо място на среднометражния документален филм на БНТ - "СИРИЯ - СРЕЩА НА ВЕКОВЕТЕ" - сценарист Ваня Манолова и режисьор-оператор Емилиян Динов. Този филм е сниман преди настоящите военни събития в Сирия и голяма част от представените в него културно-исторически забележителности в страната вече са унищожени...Първо място за късометражен филм получи импресията „Атина" , произведена от ЕРТ. На второ място бе класиран авторският филм на Добрин Керестелиев "Живото дърво". Третото място бе дадено на филма "Лъвов мост" от поредицата образователни филми на ТВ 1. Насърчителната награда получи ТВ "Фотон - К " за участието си във МТФФ-2015 с няколко филми, посветени на съседското сътрудничество между България и Гърция. Международният турист филм фест има за цел популяризиране забележителности, природни богатства и приноса на България в световната цивилизация. Инициативата за събитието е на Студия „София- АРТ", а автор на идеята е дългогодишния експерт по туризма-филмов прдуцент Ева Маринова

Ново зверство на ИДИЛ: Удари начално училище в Сирия, 9 ученички загинаха

http://petel.bg/Novo-zverstvo-na-IDIL--Udari-nachalno-uchilishhe-v-Siriya--9-uchenichki-zaginaha__138660

Най-малко девет ученички бяха убити, а около 20 са ранени при минометен обстрел на ИДИЛ по училището им в Източна Сирия, съобщи Сирийският...

Давутоглу скочи на Москва: Оставете имперските си амбиции извън Сирия!

http://petel.bg/Davutoglu-skochi-na-Moskva--Ostavete-imperskite-si-ambitsii-izvan-Siriya-__138662

Снимка: Булфото, архив Турция няма да изтегли войските си от Ирак, докато Мосул не бъде освободен от „Ислямска държава”. Това заяви...

През ноември фирмите депозираха най-много пари в банките преди края на 2015 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/prez-noemvri-firmite-depoziraha-nai-mnogo-pari-v-bankite-predi-kraia-na-2015-g-208295/

Домакинствата спестиха третата най-висока сума за годината, а общият размер на банковите депозити в икономиката прехвърли 62 млрд. лв. за пръв път

Братя отвличат и връзват на мост мъж, искал да напусне сестра им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189254

Двама братя отвлякоха и измъчваха мъжа на сестра си, след като научиха, че той иска да я напусне. Около 20,30 ч на 20 декември Юри Токов, на 28 г. и брат му Захари /22г./ издебнали Йордан С., на 31 г. на улица в плевенското село Глава, където живеел на семейни начала със сестра им. Натикали го насила в БМВ и го закарали до гр. Койнаре.
Двама братя отвлякоха и измъчваха мъжа на сестра си, след като научиха, че той иска да я напусне. Около 20,30 ч на 20 декември Юри Токов, на 28 г. и брат му Захари /22г./ издебнали Йордан С., на 31 г. на улица в плевенското село Глава, където живеел на семейни начала със сестра им. Натикали го насила в БМВ и го закарали до гр. Койнаре.

Шарки върлуват предколедно във Враца

http://pik.bg/шарки-върлуват-предколедно-във-враца-news456617.html

Шарки върлуват предколедно във Враца

Общо 15 случая на варицела и скарлатина са регистрирани в регионалната здравна инспекция във Враца за периода от 14 до 18 декември. Според данните на ведомството броя на заразените с шарки се увеличава спрямо предишните отчети, пише "Конкурент".

Обявените изринати от варицела за изминалите 7 дни са 11, а от скарлатина – 4.

Лекарите напомнят, че детето с шарка не трябва да посещава градина или училище докато всички пъпки не зараснат, обикновено около една седмица, но не е задължително да изчакате всички корички да паднат преди да върнете детето към обичайната му програма.

Бременните, както и хора със отслабена имунна защита не трябва да се приближават до болен от варицела.

Останалите зарази, които върлуват във Врачанско предпразнично са ентероколити, ротавирус и салмонелоза.

Според здравните експерти регистрираните остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 53 на 10 000, като стойностите са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип.

Музиката от сериала “Викинги” на живо в НДК с Wardruna

http://offnews.bg/news/n_1/n_611514.html

След незабравимото преживяване Transfiguration Festival в дебрите на Родопите това лято, организационните активности за 2016 г стартират с бутиков концерт в партньорство с Националния дворец на културата, който ще бъде и първият щрих в подготовката на второто издание на фестивала. На 25 февруари в зала 3 на НДК норвежката група Wardruna ще свири за първи път в България - единствената им изява на Балканите тази зима. Епичното им звучене е познато сред широката публика от култовия сериал „Викинги“, в който лидерът на групата Айнар Селвик се подвизава като актьор и съавтор на музиката към продукцията Въздействащата им музика, изпълнявана на автентични инструменти и съчетана с преданията за викинги и приказни легенди, ще бъде представена на проектирана и изградена специално за събитието сцена. Заложените нестандартни пространствени и сценични решения, класен звук, мултимедия и осветление дават заявка шоуто да бъде запомнено като първото по рода си в зала 3 на НДК. Домакин на концерта от българска страна ще бъде родната етно/ембиънт алтърнатив рок група smallman . Това ще бъде и първи концерт за групата у нас след Transfiguration Festival през лятото, като smallman обещават един различен и вдъхновяващ лайв на все по-многобройните си фенове По повод Коледните и Новогодишните празници в продажба вече е лимитирана серия билети от 100 броя на цена 50 лв. за всички, които биха искали да зарадват близките си, а защо не и себе си с желан меломански подарък. Ограниченият тираж може да бъде намерен ексклузивно в Билетен център НДК, а след изчерпването му редовните цени за концерта ще са до 70 лв. в мрежата на Ticketportal.bg и Билетен център НДК. Wardruna са музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската древност и средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните. Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук. С първото им издание от 2009 “Runaljod - Gap Var Ginnunga” е поставено началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият албум “Runaljod – Yggdrasil” продължава възходящото развитие на групата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство. В периода около издаването му през 2013 музиката на Wardruna достига и до покорилия света и превърнал се в култ сериал „Викинги“. Феновете на сериала реагират моментално още на първото чуто парче на Wardruna – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на „Викинги“ бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро Селвик се включва в сериала като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално, оркестрално изпълнение на „Сюитата викинги“ по време на Krakow Film Music Festival 2015. Smallman крачат смело в тежкия алтернативен рок, стъпили на фолклорното наследство вече повече от 15 години. Четиримата се превърнаха в една от най-отличаващите се групи на родната сцена. Почерковото им звучене и въздействащото им визуално шоу на живо ги правят една от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият албум на smallman "Envision" излезе през пролетта на 2014 и изведе групата на следващия етап от развитието й. Последваха разпродадени концерти в България и на Балканите. Тази година "Envision" беше издаден на винил, а групата се готви да атакува още европейски сцени догодина.

„Семейни войни“ с нов колоритен водещ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538752

Цветомир Иванов и Румен Луканов за първи път в тандем в „Сделка или не" на 25 декември Обичаната телевизионна игра „Семейни войни" се подготвя за голямото си завръщане в ефира на Нова телевизия с нова доза забавления, изпитания и нов водещ. Съвсем скоро зрителите ще могат да се насладят на истинско телевизионно шоу и ще станат свидетели на колоритните предположения на участниците, бурните им емоции и спонтанните реакции в очакване да чуят кои са най-популярните отговори на предварително зададени на над 100 човека въпроси. Цветомир Иванов ще е н...

Показаха короната на най-великите български царе (снимки)

http://pik.bg/показаха-короната-на-най-великите-български-царе-снимки-news456613.html

Показаха короната на най-великите български царе (снимки)

Короната, която са носили най-величествените царe на България, тежи 1,5 кг и е била изработена от чисто злато, над 700 бисера, карнеол, хризопраз и гранати. Днес за първи път бе показана възстановка на короната, която е красяла главите на българските царе от Средновековието – от Калоян до Иван Шишман, пише vesti.bg.

„Короната не е символ на монархията, а символ на държавност“, заяви проф. Божидар Димитров.

Изработката е отнела няколко месеца. Дарители са предоставили на НИМ злато, бисери и камъни, с които трима експерти ювелири са възстановили короната. Тя е изградена на базата на стенописите с изображенията на цар Константин Тих и царица Ирина в Боянската църква и стенописи от Бачковския манастир, разказа проф. Димитров пред журналисти.

За да изберат среден размер, бижутерите и експертите Марио Гаврилов, Стойчо Везенков и Светла Цанева, са пробвали короната на няколко мъжки глави. Първо е направена восъчна отливка, но най-трудна за изработка се оказала долната част, която е по-стеснена. След като короната била направена, останало още злато. С него експертите ще възстановят и дамската корона. Очаква се тя да бъде готова до края на април.

Съдбата на оригиналните български корони е печална и нито една не е запазена до наши дни. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена вероятно специално за целта, е била сложена на главата на Петър, но в 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана. Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително, припомни проф. Божидар Димитров. В 1395 г. короната попаднала в ръцете на турците и следите й са се загубили.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.

Късно копие е и известната корона на унгарския крал Ищван, която не е изложена в националния музей, а в унгарския парламент.

На 23 декември всеки може да види короната на българските царе от Средновековието в НИМ. Цял ден музеят ще бъде отворен за посетители, които могат да разгледат възстановеното копие безплатно.

 

Spotify си осигури сделка с Tesla

http://www.investor.bg/softuer/458/a/spotify-si-osiguri-sdelka-s-tesla-208299/

Музикалната услуга ще бъде директно интегрирана в системата за забавление на превозните средства

Радарите за превишена скорост утре - 23 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309506

Служители на пътната полиция ще следят утре - 23 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 09:30ч.-10:30ч. Гр.Варна северен пътен възел на Аспарухов мост 11:00-12:30 гр.

Бедните хора от Монтана ще получават топла храна и през новата година

http://montana.actualno.com/bednite-hora-ot-montana-shte-poluchavat-topla-hrana-i-prez-novata-godina-news_514838.html

Социалната трапезария в община Монтана ще продължи и през следващата година съобщи кметът Златко Живков. Той подписа договор с Айтен Ахмедова - изпълнителният директор на фонд „Социална закрила". Срокът на договора е от 4 януари до 30 април и е на стойност 10 300 лева, информира "Дарик нюз". С близо 9 хиляди от тях ще се осигурява храна за нуждаещи се хора, а с останалите средства се покриват режийните разходи за приготвянето й - ел. енергия, вода, хигиенни консумативи и други. В Монтан

Опасен смог падна и над китайския пристанищен град Тянцзин

http://asia.actualno.com/opasen-smog-padna-i-nad-kitajskija-pristanishten-grad-tjanczin-news_514842.html

Властите в северния китайски пристанищен град Тянцзин обявиха, че от сряда въвеждат червен код за висока екологична заплаха. Предупреждението влиза в сила от полунощ до 6.00 часа сутринта местно време. Причината е етежък и опасен смог, погълнал мегаполиса, информира Topnovini.bg. Днес в 14,00 ч. местно време нивото на вредните фини прахови частици във въздуха в Тянцзин е надвишавало близо 13 пъти концентрацията, смятана за безопасна от Световната здравна организация. Основните източници на вре

Wiz Khalifa, Bastille, Stormzy и Lost Frequencies са първите изпълнители на Exit Adventure!

http://music.actualno.com/wiz-khalifa-bastille-stormzy-i-lost-frequencies-sa-pyrvite-izpylniteli-na-exit-adventure-news_514843.html

  Khalifa има 10 номинации за Грами, включитено и в категорията „Песен на годината“, а парчето му “See You Again” покори всички музикални класаци и се превърна в едно от най- гледаните видеа за всички времена със своите 3 милиарда гледания в YouTube. Рапърът от Питсбърг е един от най-популярните изпълнтели в света и е работил съвместно с имена като Bruno Mars, The Weeknd, Snoop Dogg, Miley Cirus, Maroon 5, Lily Allen, will.i.am, 50 Cent и още много други. Инди

Слънце и в сряда

http://society.actualno.com/slynce-i-v-srjada-news_514844.html

През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли. Минималните температури в повечето места ще са между минус 1 и 4 градуса, съобщава от НИМХ-БАН. Утре времето над страната ще бъде слънчево, преди обяд на отделни места в низините и котловините - с мъгла. Максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, в районите с мъгла - малко

"The Economic Times": София е най-мръсната европейска столица

http://frognews.bg/news_104104/The-Economic-Times-Sofiia-e-nai-mrasnata-evropeiska-stolitsa/

София е европейската столица с най-силно замърсен въздух според данните на Европейската агенция за околна среда, пише в. "The Economic Times".

Райфайзенбанк очаква икономиката на България да расте по-малко от очакваното

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/22/2674868_raifaizenbank_ochakva_ikonomikata_na_bulgariia_da/?ref=rss


Политическата ситуация в страната най-вероятно ще остане стабилна, въпреки напрегнатата външна среда и противоречията между коалиционните партньори по темата съдебна реформа. На практика, партиите в управляващата коалиция подобриха резултатите си на местните избори през октомври, поради което те имат силен стимул да продължат с подкрепа на правителството, управляващо в условия на военни конфликти относително близо до границите и бежанска вълна.

Това се казва в анализ на "Рафайзенбанк...

"Error 451" - новото лице на онлайн-цензурата

http://offnews.bg/news/n_1/n_611513.html

Работната група за интернет инженеринг (Internet Engineering Task Force, IETF), органът, отговорен за надзора върху техническите стандарти в Интернет, одобри въвеждането код 451, съобщава Wired . Той ще бъде показван, когато даден уеб-ресурс е цензуриран от властите. Макар IETF първоначално през 2013 година да отхвърли предложението за "Error 451", направено от тогавашния инженер на Гугъл Тим Брей (Tim Bray), увеличаващата се онлайн-цензура доведе до това предложението да получи необходимата му подкрепа. Директорът на IETF Марк Нотингам (Mark Nottingham) пише, че "тъй като цензурата стана по-видима и широко разпространена в Интернет, ние започнахме да разбираме от различните сайтове, че те искат да могат да направят това разграничение. И дори по-важно - започнахме да разбираме от различни потребители, че те искат да бъдат в състояние да разбират за случаи на цензура по автоматизиран начин". В крайна сметка тази нужда от машинно-разбираема информация за цензура е довела до това предложението за "Error 451" да бъде напълно одобрено като част от стандартите в Интернет. Въпреки че след одобрението е вероятно да видим доста бързо внедряване на новия код в сървърния софтуер като Apache например, то неговото разпространение онлайн може да е по-бавно, тъй като на собствениците на сървъри ще им трябва време да обновят до последна версия. И все пак това, че стандартът съществува, не означава непременно, че ще бъде използван. Подплатен с източници цитат от статията в Уикипедия относно "Error 451" отбелязва, че някои сайтове може да бъдат принудени да показват код 404 (съдържанието не е намерено) или нещо подобно, ако нямат законово разрешение да оповестят, че уеб-ресурсът е премахнат, заради цензура.

Как да си направим празничен маникюр?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538753

Този маникюр е закачлив, различен и празничен - как да не ти се прииска да го имаш? Още повече, че става доста лесно, бързо и можете да си го направите сами в домашни условия. Кога и защо жените са започнали да лакират ноктите си? Всичко, от което се нуждаете е лак в различни цветове, топ лак и гъбичка за фон дьо тен. Автомат лакира нокти Този маникюр изглежда изключително стилно и ефектно. Но вие можете си го направите  в каквито цветове ...

Германското потребителско доверие е нараснало за първи път от 4 месеца

http://www.mediapool.bg/germanskoto-potrebitelsko-doverie-e-narasnalo-za-parvi-pat-ot-4-mesetsa-news243429.html

Внимателно следеното изследване за потребителското доверие в Германия отчита за първи път от четири месеца повишение на фона на нарасналите доходи и икономически очаквания на населението, предаде ДПА.   Нюрнбергският институт за изследвания Ге еф Ка (GfK) съобщи, че неговият изпреварващ индекс, проследяващ нагласите сред потребителите, се е покачил за януари до 9,4 пункта спрямо 9,3 пункта през декември. Анализаторите очакваха показателят да остане на равнище 9,3 пункта.   Ге еф Ка посочи, че желанието на потребителите да купуват е нараснало подобно на приходите и икономическите им очаквания. Германската икономика е стабилна през последните години с ниска безработица и нарастване на номиналната заплата на фона на ниска инфлация.   Институтът отбелязва, че засилилото се безпокойство от терористични нападения след атаките в Париж изглежда не се отразява на потребителското доверие в Германия.   Месечното проучване на Ге еф Ка се прави въз основа на 2000 интервюта с потребители.

Шеф на банка ще бъде арестуван

http://www.bnews.bg/article-145365

В съда има внесено искане от следствените органи за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Хорът на Михаил Турецкий се завръща с юбилейна програма

http://www.cross.bg/tenor-tyretzkiii-mihail-1492459.html

/КРОСС/ Известният руски мъжки хор на маестро Турецкий се завръща у нас с юбилейната си програма по случай 25 години от своето създаване. След огромния си успех през октомври миналата година, музикантите обещаха да пеят отново за българската публика. Те ще се срещнат пак с нея в началото на пролетта –  на 7 април ще бъдат в зала 1 на НДК, а на следващия ден – в Двореца на културата и спорта във Варна. Вече 25 години великолепната десеторка обира овациите и любовта на публиката. Затова музикантите празнуват своя юбилей със специално турне и  спектакъл, събрал  най-доброто през годините. Музикантите ще посетят над 50 града, в които вече са пели не семо в Русия, но и в САЩ, Германия, Израел и други страни. Те пеят в големи зали, в Дворците на спорта, по централните площади и създават истински празници на музиката. Публиката в България още помни как на поканата на маестро Турецкий на сцената се озоваха над 300 души и танцуваха и се забавляваха заедно с изпълнителите. А накрая цялата зала стана  на крака, за да пее със запалени светлинки любимите руски песни. Създателят и диригент на ансамбъла – народният артист на Русия, маестро Михаил Турецкий е изключителен творец и интерпретатор. Неговият огромен музикален опит и творческа креативност са в основата на успешния формат на хора

Изправят на съд трима за зверско убийство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189249



Дадоха на съд трима мъже за извършено зверско убийство. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда обвинителен акт срещу престъпното трио. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
На подсъдимата скамейка застават Валентин А., Звезделин Р. и Искрен Р. Те ще отговарят за това,
Дадоха на съд трима мъже за извършено зверско убийство. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда обвинителен акт срещу престъпното трио. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново. На подсъдимата скамейка застават Валентин А., Звезделин Р. и Искрен Р. Те ще отговарят за това,

Разследват семейство Льо Пен по подозрение в неверни имотни декларации

http://www.mediapool.bg/razsledvat-semeistvo-lyo-pen-po-podozrenie-v-neverni-imotni-deklaratsii-news243428.html

Френското правосъдие започна разследване на имотните декларации на крайнодесните европейски депутати Жан-Мари льо Пен и дъщеря му Марин льо Пен по подозрение, че са неверни, предаде Франс прес във вторник.   Френският Върховен комитет за прозрачността на публичния живот, който огласява финансовото състояние на политиците заяви, че съществуват "силни съмнения за пълнотата, точността и искреността на имотните им декларации поради очевидно занижената оценка на някои недвижими имоти, притежавани съвместно от Жан-Мари льо Пен и Марин льо Пен".   Има също и съмнения, че Жан-Мари льо Пен не е включил някои движими имоти в декларацията си, включително банкова сметка в Швейцария и златни кюлчета.   За подобни нарушения френският закон предвижда глоба до 45 000 евро и затвор до три години, както и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.   И двамата Льо Пен казаха, че ще обжалват пред Държавния съвет (най-висшата административна съдебна инстанция във Франция) решението за започване на разследване.

Иван Иванов от ДСБ остава председател на КЕВР: Положих клетва, тук съм в качеството си на експерт

http://www.cross.bg/ivanov-predsedatel-ivan-1492458.html

/КРОСС/ Председателят на КЕВР Иван Иванов, който е и член на ДСБ, няма да се оттегля от поста си. След оставката на правосъдния министър Христо Иванов лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев излезе в опозиция, а малко по-късно и партията обяви, че сваля подкрепата си към правителството. Последваха оставки на членове на ДСБ от ръководни позиции във властта. Изключение направи здравният министър Петър Москов. От думите на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов стана ясно, че и той не възнамерява да се разделя с поста на председател на КЕВР. "Когато бях избран на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, положих клетва, която изисква да спазвам строго Конституцията и законите на страната. Съгласно Закона за енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране е независим надпартиен орган, което означава, че както аз, така и моите колеги, сме в качеството на експерти и мога да ви уверя, че в изминалите близо 9 месеца всеки един от нас изпълняваше точно по този начин възложените му функции", заяви Иванов. "Това, че един представител, в който и да е такъв орган, е имал политически функции в миналото, не означава, че към момента той има такива. Тези случаи са известни и в други органи, например при националния омбудсман

Тютюнджии спечелиха дело срещу земеделското министерство, пада министерска заповед

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189246

Тютюнопроизводители успяха да надвият държавата и спечелиха дело във Върховен административен съд, вследствие на което отпада министерска заповед.
10 тютюнджии заведоха дело срещу земеделското министерство. С решение от понеделник магистратите отменят заповед от 8 април миналата година на министъра на земеделието и храните Димитър Греков за
Тютюнопроизводители успяха да надвият държавата и спечелиха дело във Върховен административен съд, вследствие на което отпада министерска заповед. 10 тютюнджии заведоха дело срещу земеделското министерство. С решение от понеделник магистратите отменят заповед от 8 април миналата година на министъра на земеделието и храните Димитър Греков за

Ева Паунова: Според Европейската комисия качествата на преподавателите трябва да бъдат приоритет на всички образователни системи

http://pik.bg/ева-паунова-според-европейската-комисия-качествата-на-преподавателите-трябва-да-бъдат-прио-news456610.html

Ева Паунова: Според Европейската комисия качествата на преподавателите трябва да бъдат приоритет на всички образователни системи

"Въпреки, че държавите членки отговарят изцяло за съдържанието и организацията на образователните системи, Комисията осигурява подкрепа при определянето на политики, които могат да помогнат за повишаването на привлекателността и престижа на учителската професия, с което да бъде отстранен недостигът на преподаватели и предизвикан интерес сред подходящи и талантливи кандидати, които да я упражняват." Това стана ясно от отговор на Европейската комисия на запитване относно насърчаването на младите хора в Европа да избират професията учител, отправено от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

ЕК увери българския евродепутат, че е разработила редица проучвания относно политиките, които биха могли да бъдат предприети, както и мерките, които вече са предприети от държавите членки относно насърчаването на учителската професия. Освен това, програмата „Еразъм +“ подкрепя проекти и дейности на политиката, предназначени да подобрят профила на преподавателските професии, като привличат най-добрите кандидати за тях и като подкрепят учителите и ръководителите да осигуряват висококачествено обучение, да се справят със сложни ситуации в класните стаи и да възприемат нови методи и инструменти.

Повод за писмения въпрос към ЕК е недостигът на млади учителски кадри в българските училища и в Европа като цяло. Според Ева Паунова проучванията сочат, че след 10 години 50% от учителите ще се пенсионират. В момента има остър недостиг на учители и ако тази тенденция продължава, в бъдеще този недостиг ще достигне застрашителни размери. "Насърчаването и мотивирането на младите хора в Европа да изберат професията учител е от изключителна важност за развитието на едно устойчиво и проспериращо европейскo общество", заяви още евродепутатът.

Коледно Metallica парти на 23 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_611502.html

Тази година коледните празници започват с Metallica x-mas party с момчетата от Hammerhead (BG), подкрепени от малката Лора, Иво Сиромахов, Иван (Velian, Wartime), Сашо (Hate Campaign, New Disease, Teritory), Кольо (Обратен ефект, Vulgar Bulgar). Те ще ни представят специален коледeн трибют концерт, поднесен по малко по-различен и непринуден начин. И този път в списъка с песни ще присъстват не само топ композиции на голямата четворка, а и нови за интерпретаторите парчета. Събитието ще се състои на 23 Декември в столичния бар "Rock IT". Вратите отварят в 20:00 часа, групата излиза в 21:00 часа, а входът е 7 лева.

"Ислямска държава" е изгубила тази година 14 % от контролираната територия

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-izgubila-tazi-godina-14-ot-kontroliranata-teritoriya-news243427.html

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила тази година 14 процента от територията, която е контролирала през 2014 г., според проучване на британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс" /IHS Jane's/, предаде Франс прес.   Базирайки се на информации от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът смята, че зоната, контролирана от ИД се е редуцирала с 12 800 кв.км между 1 януари и 14 декември 2015 година. В момента групировката контролира 78 000 кв.км, според проучването.   Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху 15 800 кв.км.   Една от териториалните загуби на ИД е северната гранична зона между Турция и Сирия, в региона на Тал Абияд, която беше един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите. Други значителни загуби ИД е понесла в Ирак, където изгуби град Тикрит, рафинерията в Байджи и част от основния път между Ракка и Мосул, което усложнява прехвърлянето на оборудване и бойци между двата най-значими града, контролирани от джихадистите.   Макар че е изгубила контрола върху някои зони, ИД е успяла да завладее други територии. Най-големите им успехи през 2015 г. бяха настъплението им в западна Сирия, през град Палмира и превземането на центъра на град Рамади, се отбелязва в проучването.   Подобно на ИД, режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 30 000 кв.км. /с 16 процента по-малко/ от страната с обща площ от 185 180 кв.км. Но, както се констатира в проучването, "сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември".

Собственото жилище все още е част от американската мечта

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/sobstvenoto-jilishte-vse-oshte-e-chast-ot-amerikanskata-mechta-208292/

Повечето млади американци не купуват поради необходимост от гъвкавия живот в имот под наем, а не защото не искат

До средата на 2017 г.: 350 мигранти си отиват доброволно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189148

350 мигранти ще могат да се завърнат по родните си страни до средата на 2017 г., а условието е самите те да желаят това, съобщи пред “Труд” Радослав Стаменков, ръководител на мисията за България на Международната организация по миграция. Средствата са по европейски проект, дофинансиран от МВР. От дирекция “Миграция” на полицията вече обявиха
350 мигранти ще могат да се завърнат по родните си страни до средата на 2017 г., а условието е самите те да желаят това, съобщи пред “Труд” Радослав Стаменков, ръководител на мисията за България на Международната организация по миграция. Средствата са по европейски проект, дофинансиран от МВР. От дирекция “Миграция” на полицията вече обявиха

Powerwolf стават част от Sofia Metal Fest 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_611482.html

Powerwolf са една от най-очакваните от феновете в региона млада и силна група, затова за почитателите на твърдата музика ще е удоволствие да разберат, че те ще са втората основна група на 10 април заедно с голямата четворка на европейският траш метъл: Kreator. Няма друга метъл банда, постигнала подобен успех през последните години като Powerwolf. С албума „Blood Of The Saints” (2011) те престояха 3 седмици в класацията за немски албуми, като дори достигнаха да номер 23. Немският Metal Hammer избра групата за „ascenders of the year”, а албумът за „Power Metal album of the year”. С албума „Preachers Of The Night” (2013) Powerwolf постигнаха това, до което друга метъл група не е достигала до тогава: вълците достигнаха до първа позиция в класацията за немски албуми. Това лято беше издаден шестият им албум “Blessed & Possessed” и без съмнение личи, че вълците ще продължат успешната си история. Powerwolf впечатляват не само докато ги слушате, но и на сцената, където са истински майстори на забавлението. Те не разчитат само на фантастичните си песни, а владеят и празнуват с феновете си метъл партито, игриво включващо религиозни и духовни елементи. Светлинното им шоу и декорацията в сакрални дизайни ни въвеждат в правилната тържествена атмосфера и със сигурност на никой от последователите на бандата няма да бъде позволено да си проправи път към дома, без да бъде осветен от фронтмен-свещеника Attila. Освен с потвърдено хедлайнерско турне в Европа и Русия групата е с потвърдени участия и на най-големите европейски фестивали като Wacken Open Air, Summer Breeze, Graspop, Masters of Rock, Bloodstock, Hellfest. Групата ще представи пълнокръвно 90-минутно шоу . Билетите за Sofia Metal Fest 2016 се продават в мрежата на Eventim в цялата страна, Сърбия и Румъния. Някои от местата, от които могат да бъдат закупени, са магазините на Orange, Пикадили,Germanos, Technopolis, Office 1 Superstore, Техномаркет, Usit Colours, Outlet Alex, магазин Яко, На Тъмно, Metal Heaven, Фотосинтезис, Easy Pay, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината. В бензиностанции OMV в цялата страна. До 31 март включително цената на билетите ще е 120 лева. От 1 април до 10 април пропуските ще са по 140 лева. Билета за възрастова категория от 7 до 14-годишна възраст (включително) ще бъде с 50% по-евтин, а децата до 7 години ще влизат безплатно. Всички фенове под 18 години ще бъдат допускани само с с пълнолетен придружител и попълнена от него декларация. Пълнолетен придружител е всеки родител, настойник или трето лице, полагащо грижи за детето, притежаващ билет. Всеки придружител на малолетни или непълнолетни лица под 18-годишна възраст трябва да носи попълнена и подписана в два екземпляра декларация, която може да изтегли от тук . Няма да се допуска един придружител на 3 (три) и повече лица под 18 години. Събитието ще се състои на 9 и 10 Април 2016 в столичната зала "Универсиада". Предстои оповестяването на останалите участници и допълнителна информация.

Реставрираният дворец „Евксиноград“ отваря врати напролет (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538749

Дворец „Евксиноград" отново ще бъде отворен за туристически посещения след близо две години прекъсване. Царската лятна резиденция се очаква да отвори врати напролет, след мащабна реставрация, обхванала двореца, старите конюшни, ботаническата градина и крепостта „Кастрици". В обновяването на резиденцията са вложени 9,8 млн. лв. чрез проект по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. Дворецът и крепостта, ботаническата градина, старата конюшня вече имат своя автентичен вид със своята 130-годишна история, нещо, което беше във фокуса...

Спускане по вулкан с велосипед (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/spuskane-po-vulkan-s-velosiped-video-6047515

Състезателят Стиви Смит се спуска в велосипеда си на остров Мияке-джима, Япония

Протест срещу спирането на "Деконструкция" блокира бул. "Драган Цанков" в столицата

http://www.cross.bg/dekonstryktziya-predavaneto-radioto-1492457.html

/КРОСС/Протестиращите срещу спирането на предаването "Деконструкция" по програма "Хоризонт" блокираха движението по бул. "Драган Цанков" пред сградата на радиото. Недоволните от решението на ръководството на обществената медия искат Управителният съвет незабавно да отмени санкцията. Протестната акция доведе до километрично задръстване в района около радиото. Полиция регулира движението. Вчера генералният директор Радослав Янкулов обяви, че предаването "Деконструкция" спира заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия от водещия Петър Волгин. Посочен беше и акт за административно нарушение, наложен на БНР от Съвета за електронни медии от 17декември. От своя страна Волгин заяви, че упрекът, че има цензура е безумен, тъй като предаването дава възможност на гласовете, които не се чуват в ефира на телевизиите и радиата у нас. Според журналиста решението на БНР да свали от ефир "Деконструкция" е в изпълнение на заръката от СЕМ, а съветът от своя страна изпълнява политическа поръчка от властта.    

Фандъкова: Метрото ще стигне до "Черни връх" през юни догодина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189243

Метростанцията на „Черни връх” ще бъде пусната през юни месец 2016 година, каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, цитирана от „Фокус”.
Кметицата заяви, че в график се изпълняват довършителните дейности по метрото. Работата по третия метродиаметър ще започне със седем станции, които обхващат дължина от 7,5 км.
Метростанцията на „Черни връх” ще бъде пусната през юни месец 2016 година, каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, цитирана от „Фокус”. Кметицата заяви, че в график се изпълняват довършителните дейности по метрото. Работата по третия метродиаметър ще започне със седем станции, които обхващат дължина от 7,5 км.

Самоделна бомба откъсна пръстите на младеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189227

Четири пръста на лявата си ръка загуби 19-годишен младеж от Петрич при изработването на самоделно взривно устройство. Инцидентът е станал около 20:50 часа в понеделник, когато в полицията в южния град е получен сигнал за приет за лечение в МБАЛ „Рокфелер&quot; ранен пациент. Той бил с контузия на лявата ръка и липсващи четири пръста,
Четири пръста на лявата си ръка загуби 19-годишен младеж от Петрич при изработването на самоделно взривно устройство. Инцидентът е станал около 20:50 часа в понеделник, когато в полицията в южния град е получен сигнал за приет за лечение в МБАЛ „Рокфелер" ранен пациент. Той бил с контузия на лявата ръка и липсващи четири пръста,

Бившият управител на КОЦ-Пловдив: Абсурдно е да се правят вливания на пациенти в коридора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538750

„Да се правят вливания на пациенти в коридора е не само недопустимо, но и звучи абсурдно.“ Това каза пред Дарик предишният началник на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Калин Калинов по повод репортажа по 

Делото за катастрофата при Ловния парк в София продължава догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538751

Делото за катастрофата при Ловния парк в София продължава догодина. При инцидента през април 2014 година загина Юлиян Георгиев - син на настоящия председател на ДАНС Димитър Георгиев, който тогава бе заместник-министър на вътрешните работи. Подсъдим е собственикът на верига столични пицарии Георги Илиев. Експерти по процеса стигнаха до заключението, че Илиев е завил от бул. "Симеоновско шосе" преди означеното за това с маркировка място. Той е имал идеална видимост за движението срещу него, смятат още специалистите. Че отсечката от булеварда е д...

Фандъкова: Метрото ще стигне до "Черни връх" през юни догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189229

Метростанцията на „Черни връх” ще бъде пусната през юни месец 2016 година, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, цитирана от„Фокус”.
Кметицата заяви, че в график се изпълняват довършителните дейности по метрото. Работата по третия метродиаметър ще започне със седем станции, които обхващат дължина от 7,5 км.
Метростанцията на „Черни връх” ще бъде пусната през юни месец 2016 година, Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, цитирана от„Фокус”. Кметицата заяви, че в график се изпълняват довършителните дейности по метрото. Работата по третия метродиаметър ще започне със седем станции, които обхващат дължина от 7,5 км.

Генерал Радев в кърваво писмо до Ненчев: Бойната ни авиация е в колапс, заради бездействието Ви

http://www.bnews.bg/article-145364

Военния пилот е убеден, че причината за аварийното състояние на изтребителната авиация е бездействието на военния министър и неговото обкръжение.

Министър сравни Варна с Истанбул в онкологията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189230

Варна вече може да се сравни с Истанбул в онкологичния сектор. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на обновеното отделение за лъчелечение във варненската онкоболница. С 2,6 млн. лв. от ОП &quot;Регионално развитие&quot; и 1,3 млн. лв. от общинския бюджет там бе закупен мултимодален линеен ускорител,
Варна вече може да се сравни с Истанбул в онкологичния сектор. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при откриването на обновеното отделение за лъчелечение във варненската онкоболница. С 2,6 млн. лв. от ОП "Регионално развитие" и 1,3 млн. лв. от общинския бюджет там бе закупен мултимодален линеен ускорител,

Десислава Танева: През 2015 г. земеделските производители в България бяха подкрепени с над 3 млрд. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=309532

През 2015 година земеделските производители в България бяха подкрепени с над 3 млрд. лева или точно с 3 044 277 000 лева. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на заключителна пресконференция за работата на министерството през 2015г.

За първи път беше осъществено вертикално кацане на ракета

http://offnews.bg/news/n_1/n_611493.html

SpaceX успешно приземи първата степен от своята ракета Falcon 9 на площадката в Кейп Канаверал, след като стартира и достави всичките 11 сателита на Orbcomm OG2 на определените им орбити. Собственикът на космическата компания Илон Мъск има за какво да е доволен. Безопасното приземяване на първата степен на ракетата Falcon 9 бе голям проблем и за първи път това стана на суша след предишните неуспешни опити върху платформа на вода. "Добре дошла отново, бейби!" - написа Mъск в туитър след кацането. "Това е революционен момент", заяви по-късно Мъск пред репортери. "Никой досега не е връщал ракета от орбитален клас непокътната." Служителите на SpaceX посрещнаха гладкото приземяване девет минути след излитането с овации и ръкопляскания. Многократната употреба на ракетата значително ще снижи разходите за полетите. Видео от целия полет и перфектното приземяване, схеми на полета и още информация - в  Наука ОFFNews .

Потвърдиха 4 години решетки за турчин, оставил два трупа на пътя в Хаинбоаз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189172

Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда от 4 години затвор за 35-годишен турчин, живеещ в Швейцария, който през юли 2014 г. смля със 112 км/ч автомобил на семейство и остави два трупа на пътя. Зверското меле, в което изгоряха баща и син от с.Сборище, община Твърдица, стана в прохода Хаинбоаз. Около 19.21 ч.
Апелативният съд във Велико Търново потвърди присъда от 4 години затвор за 35-годишен турчин, живеещ в Швейцария, който през юли 2014 г. смля със 112 км/ч автомобил на семейство и остави два трупа на пътя. Зверското меле, в което изгоряха баща и син от с.Сборище, община Твърдица, стана в прохода Хаинбоаз. Около 19.21 ч.

Главният прокурор поиска полицията да не може да прибира просяци по домовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/22/2674755_glavniiat_prokuror_poiska_policiiata_da_ne_moje_da/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал Конституционният съд да отмени текстове от Закона за МВР, с които е разписано, че полицията ще може принудително да настанява скитници и просяци в домове.

Разпоредбата гласи, че "полицейските органи могат с разрешение на прокурора да настаняват лица, които водят скитнически живот или се занимават с просия, в домове за временно настаняване на пълнолетни лица" за срок до 30 дни. Според главния прокурор това противоречи на общопризнати норми на...

Сливанията и придобиванията през годината минаха рекордните нива от 2007 г.

http://econ.bg/Новини/Сливанията-и-придобиванията-през-годината-минаха-рекордните-нива-от-2007-г-_l.a_i.711170_at.1.html

Покачването на сливанията и придобиванията между компаниите в световен мащаб подобриха рекордно високите нива от 2007 г., предаде Financial Times....

Ледени скулптури в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189219

Ледени скулптури, осветени в различни цветове, бяха отворени за посетители в Китай, преди Международният фестивал на леда и снега да бъде официално открит, съобщи Ройтерс.
Това ще се случи на 5 януари, 2016
Ледени скулптури, осветени в различни цветове, бяха отворени за посетители в Китай, преди Международният фестивал на леда и снега да бъде официално открит, съобщи Ройтерс. Това ще се случи на 5 януари, 2016

Със Световен фестивал на анимационните филми ще започне новата 2016

http://www.cross.bg/animatziya-filmi-izlozhba-1492456.html

/КРОСС/ През януари 2016 г. Световният фестивал на анимационния филм (СФАФ) - Варна ще гостува на Националния дворец на културата със специална разширена програма, включваща най-доброто от анимационните филми през изминалата година. Зрителите в София ще имат възможност да се срещнат с множество пъстри идеи, изпълнени с разнообразни техники като: куклена анимация, пластилин, изрезка, както и класическа рисувана и 3D анимация за малки и големи. Прожекциите ще са между 29 и 31 януари в кино „Люмиер" (Зала 11). Програмата включва прожекции в кино "Люмиер" с куклена анимация, пластилин, изрезка, класическа рисувана и 3D анимация, анимационни работилници и изложба. Особено място във фестивала ще имат детските анимационни работилници, както и представянето на студентски филми от различни университети, в които се изучава анимация. Работилниците за малките автори, които не спират да изненадват с творчество и идеи, ще се проведат от 28-ми до 31-ви януари в Зала 4. Организаторите вече седма година разширяват дейността си, насочена към най-младите артисти в България, като организират подобни уъркшопи в страната. Програмата на фестивала включва и голяма изложба, наречена „Автори-художници", събрала най-доброто от няколко поколения български аниматори. Тя може да се разгледа във фоайето на Полуетаж-изток от 19 до 31 януари. Официалното откриване на изложбата е на 19-ти януари (вторник) от 18:30 часа

"Спейс Екс" успешно изстреля ракета с 11 спътника и върна на Земята първата й степен

http://www.mediapool.bg/speis-eks-uspeshno-izstrelya-raketa-s-11-spatnika-i-varna-na-zemyata-parvata-y-stepen-news243426.html

Американската частна компания "Спейс Екс" изстреля ракета носител "Фалкон-9" и за първи път успя да върне на Земята първата й степен за повторно използване, съобщиха световните агенции.   Ракетата беше изстреляна от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, в 20.29 часа местно време /01.29 по Гринуич днес/ и изведе в орбита 11 комуникационни спътника.   "Спейс Екс" смята, че повторното използване на първата степен на ракетата ще й позволи да намали стойността на търговските изстрелвания. Предишните два опита за запазване на степента, при които тя трябваше да се спусне върху гигантска морска платформа, се оказаха несполучливи.

ВМРО иска остра реакция от МВнР за турския филм „България, моята земя“

http://offnews.bg/news/n_1/n_611474.html

ВМРО призовава Министерство на външните работи (МВнР) да изпрати остра нота до Турция заради турския филм на Ал Джазира "България, моята земя" . Това става ясно от становище на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, разпространено от пресцентъра на партията. "България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство“ у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира“ в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България, посочват от патриотичната партия", се казва в позицията на Каракачанов. Според него във филма има фактологични грешки и погрешни внушения.  "България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти - даже прекалено толерантно. И точно заради това, всякакви знайни и незнайни критици ни се качват на главите", смята лидерът на ВМРО. Каракачанов е на мнение, че страната ни не може да си позволи остане безразлична към актове на подмяна на исторически факти и опитите са подхранване на разделение в българското общество – на българи и турци, на християни и мюсюлмани. По думите му случващото се в Сирия и Ирак е категоричен знак до какво води използването на религията за политически цели. "Подобни филмчета трябва да срещат ясен отпор от страна на държавата ни. И разбира се още по-настъпателна разяснителна кампания за това кой е виновник и кой е жертва на Балканите", казва още Каракачанов.

Токио очаква 1,7% ръст на японската икономика през 2016 г.

http://www.investor.bg/aziia/336/a/tokio-ochakva-17-ryst-na-iaponskata-ikonomika-prez-2016-g-208298/

Растежът ще е стимулиран от възстановяващото се потребление и стабилните капиталови инвестиции

„Заводски строежи ПС“ стана „Строител на годината“

http://pik.bg/„заводски-строежи-пс“-стана-„строител-на-годината“-news456605.html

„Заводски строежи ПС“ стана „Строител на годината“

Престижното отличие „Строител на годината“ на регионалните строителни камари в община Пазарджик – КАБ, КИИП и КСБ спечели фирмата „Заводски строежи ПС“. Тя бе отличена и с още една награда, за „Сграда на годината“ за новоизградените Вилни сгради за настаняване в местността „Дъното“ на брега на яз. Батак.

Статуетката „Златна колона“ и грамотата в регионалния конкурс за „Сграда на годината“, както и тази за "Строител на годината" бяха връчени на управителя на фирма "Заводски строежи ПС" Никола Тиков от Председателя на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България за гр. Пазарджик арх. Петър Мурджев.

Наградени бяха и екипът от проектанти на сградата, за архитектура-арх. Тома Димитров, за конструкции -инж. Тодор Енев, за електро –инж. Зорка Стефанова и за ВиК- инж.Ася Чавдарова.

Разпространете спешно! МВР издирва дядо Лозко. Ето как е бил облечен

http://petel.bg/Razprostranete-speshno--MVR-izdirva-dyado-Lozko--Eto-kak-e-bil-oblechen__138655

Възрастен човек от Хасково е в неизвестност от 7 декември и е обявен за общонационално издирване. Близките на 84-годишния Лозю Желев Русев...

Христо Стоичков е фаворит да стане треньор на Казахстан

http://petel.bg/Hristo-Stoichkov-e-favorit-da-stane-trenor-na-Kazahstan__138656

Снимка: Булфото, архив Христо Стоичков е основен кандидат за поста на селекционер на националния отбор на Казахстан. Това твърдят...

Учените с неприятно разкритие за геймърите и комарджиите

http://petel.bg/Uchenite-s-nepriyatno-razkritie-za-geymarite-i-komardzhiite__138658

Снимка Булфото Наблюдения върху функционирането на мозъка при 200 юноши, пристрастени към компютърните игри, установили аномалии в...

Трагедия в Съединение: Почина съпругът на премазаната от ТИР Добромира! Оставиха 2 сирачета

http://petel.bg/Tragediya-v-Saedinenie--Pochina-saprugat-na-premazanata-ot-TIR-Dobromira--Ostaviha-2-siracheta__138659

Съпругът на прегазената преди три години на магистрала „Тракия” Добромира Трахнова почина. Това са съобщили за Марица.бг съкрушени...

Протест заради сваленото предаване на Петър Волгин пред БНР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538748

Протест в защита на предаването "Деконструкция" на водещия Петър Волгин се проведе пред Българското национално радио. Протестиращите блокираха за кратко движението по бул. "Драган Цанков". Стигна се до напрежение между протестиращи и шофьори. Свалиха предаването на Петър Волгин, бил необективен Около 100 души се събраха на протест. Освен слушатели на предаването и колеги на журналиста Петър Волгин, имаше и популярни лица, като Юрий Асланов, Велизар Енчев, Виза Недялкова, Борислав Цеков и др. Всички те настояха предаването ...

Йосифов и Скримов ще бъдат на линия за олимпийската квалификация

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/22/2674866_iosifov_i_skrimov_shte_budat_na_liniia_za_olimpiiskata/?ref=rss


Виктор Йосифов и Тодор Скримов ще бъдат възстановени за олимпийската квалификация по волейбол в началото на януари в Берлин, съобщиха от БФВ.

Централният блокировач на българския национален отбор Виктор Йосифов е по-добре от очакваното, показа направеният преглед в Италия. Волейболистът получи контузия на глезена в последния мач от есенния полусезон на своя клубен тим "Нинфа" (Латина).

Съществуваха опасения, че може да има изкълчване и разкъсване на глезенните връзки. В...

4 години затвор за турски шофьор, убил двама при катастрофа в Хаинбоаз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189207

Апелативният съд във Велико Търново постанови 4 г затвор за 35-годишен турчин, живеещ в Швейцария, който през юли 2014 г помете със 112 км/ч в Хаинбоаз автомобил на семейство и остави два трупа.
В кървавата драма загинаха баща и син от село Сборище, община Твърдица. В злополучния ден Четин Б. карал с бясна скорост джип БМВ по планинското трасе.
Апелативният съд във Велико Търново постанови 4 г затвор за 35-годишен турчин, живеещ в Швейцария, който през юли 2014 г помете със 112 км/ч в Хаинбоаз автомобил на семейство и остави два трупа. В кървавата драма загинаха баща и син от село Сборище, община Твърдица. В злополучния ден Четин Б. карал с бясна скорост джип БМВ по планинското трасе.

Протест в подкрепа на Волгин блокира движението по бул. "Драган Цанков"

http://offnews.bg/news/n_1/n_611483.html

Протестиращите срещу спирането на предаването "Деконструкция" по програма "Хоризонт" блокираха движението по бул. "Драган Цанков" пред сградата на БНР. Недоволните от решението на ръководството на обществената медия искат Управителния съвет незабавно да отмени санкцията. Протестната акция доведе до задръстване в района около националното радио.  Вчера генералният директор Радослав Янкулов обяви, че предаването "Деконструкция" спира заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия от водещия Петър Волгин. Посочен беше и акт за административно нарушение, наложен на БНР от Съвета за елекронни медии от 17декември.

Глобиха фалшиви събирачи на помощи за болно дете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538747

Двама души са глобени с по 300 лева от общинския инспекторат, затова че събират помощи за уж болно дете на Главната в Пловдив, съобщи директорът на инспектората Владо Илиев. По думите му нарушителите претендирали, че раздават рекламни брошури, но били заловени да показват снимка на дете на минувачите и да им искат пари за лечението му. „Те не разполагат с никакви разрешителни или каквито и да е медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на детето. Освен това същата тази снимка се използва за подобни цели от няколко години в г...

Продължават дните без глоби във Варненската библиотека

http://www.moreto.net/novini.php?n=309533

До 15 януари, читателите на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна имат възможност да върнат заети книги без глоби, научи Moreto.net. Традиционно за това време от годината от културната институция приканват посетителите, които по някаква причина са задържали материали за по-дълго време да ги върнат в удобно за тях време.

Руски вестник за интервю на Путин: Стара музика от времето на Студената война

http://www.mediapool.bg/ruski-vestnik-za-intervyu-na-putin-stara-muzika-ot-vremeto-na-studenata-voina-news243425.html

Русия не може да представи на света своя цялостна, съвременна и освободена от стереотипите картина на действителността. Звучи старата музика от времето на студената война. Това са някои от изводите, до които стига руският вестник "Независимая газета", който във вторник коментира голямото видеоинтервю на президента Владимир Путин, дадено на журналиста Владимир Соловьов за документалния филм "Световен ред", излъчен по телевизия "Россия-1".   Според вестника казаното от президента може да се разглежда като представяне на позицията на руския управляващ елит за това как той вижда и разбира обкръжаващата действителност и как според него тази реалност следва да се възприема и от руските граждани, и даже от гражданите на други страни, особено европейските.   Западът като цяло и САЩ в частност са представени във филма като носители на архаично виждане за света, като ретранслатори на клишета от времето на Студената война, поставящи знак за равенство между Русия и СССР, подчертава "Независимая газета".   Но може ли Русия сама да предложи на света своя цялостна, съвременна и освободена от стереотипи картина на действителността? От филма на Соловьов това не личи. В него, например, става дума за това, че САЩ подчиняват европейците на волята си, а Русия призовава Европа да се опомни. С други думи, Европа, както и преди, се оказва арена на стълкновение на две системи. Само че Русия вече не изповядва комунизъм, а влиза в ролята на защитник на европейските консервативни ценности, пише вестникът.   Путин, разбира се, говори за това, че след разпада на СССР и появата на нови гиганти, а именно Китай и Индия, светът престава да бъде биполярен и няма как да става еднополюсен. Съвършено очевидно е, че Русия при Путин се заявява като един от центровете на влияние. Същото прави и Китай. Обаче Китай преди това се пребори за икономическа конкурентоспособност, намери свои ниши на глобалния пазар. После дойде политическото и културното му влияние, опитът за износ на ценности. А Русия говори за ценности и геополитика, без да се явява сериозен конкурент нито на САЩ, нито на Китай, нито на Евросъюза, подчертава "Независимая газета".   Знаменателно е, че във филма на Соловьов за икономика се говори твърде малко. Ясно се забелязва само подозрителността спрямо новите глобални търговски норми, включително и нормите, оформящи се в Тихоокеанското партньорство. Смята се, че (търговски) режими от този тип имат за цел да облекчат живота на големите корпорации, т.е. пак на Америка. В тази критика Путин и създателите на филма са близки до европейските левичари. Видно е, че и особеното руско чувство за справедливост, за което говори президентът, също е в пълна хармония с левите идеи, пише вестникът.   Световният ред, за лидерство в който се бори Китай, се определя от икономиката. Именно затова китайците постепенно провеждат реформи, които трябва да помогнат на страната да се адаптира към икономическите режими, лансирани с подкрепата на САЩ. С други думи, Китай намери за себе си отговор на въпроса, как да се действа в съвременните реалности, които могат и да не му харесват. Във филма на Соловьов обаче има само констатация, че САЩ са най-голямата икономика в света и затова американците се държат така, както си искат. Може и да е така, но тази констатация сама по себе си не съдържа рецепти как да се излезе от положението, посочва "Независимая газета".   Русия, ако се съди от филма на Соловьов, залага на откъсване на Европа от САЩ, опитва се да играе на европейските и по-специално на германските икономически интереси и политически амбиции. Тя слага мощен акцент и на това, че елитът на ЕС все по-зле се вслушва и разбира собствените си граждани. За контраст в Русия, както е известно, всяко решение на властта среща пълното одобрение на населението, за което говорят социологическите сондажи. И тук звучи старата музика от времето на студената война. У нас има власт на народа и чувство за справедливост. А при тях - антинародни правителства, танцуващи под свирката на САЩ, отбелязва московският вестник.   Прехвърлянето на акцента от икономиката към геополитиката не е случайно. Икономиката предполага разговор за стандарта на живот. В Русия той се понижава. Тези, които чувстват това, може да решат, че властта някак не се справя. А филмът на Соловьов, с централната роля на Путин в него, показва, че руската власт е нравствена, последователна, а всичките й спорни ходове са продиктувани от обстоятелства с глобален характер, заключава "Независимая газета".

Ще има довършване на саниране само с национални средства

http://business.actualno.com/shte-ima-dovyrshvane-na-sanirane-samo-s-nacionalni-sredstva-news_514830.html

Всички блокове, одобрени за саниране по проект  „Енергийно обновяване на българските домове“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., които не приключат до края на годината ще бъдат довършени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това обяви пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя обясни, че в момента приключва реализацията на европ

"ОТГОВОРНО ПАРТИ" с Гери Турийска и приятели

http://showbusiness.actualno.com/otgovorno-parti-s-geri-turijska-i-prijateli-news_514833.html

През изминалите дни една изключително важна инициатива завладя поредица от нощни заведения в София. Информационната кампания „ОТГОВОРНО ПАРТИ“, е насочена към повишаване на информираността на младите хора за опасностите от прекомерна употреба на алкохол и създаването на култура на умерена и безопасна консумация. Промо екип представя кампанията на посетителите на заведенията и ги насочва към безплатното мобилно приложение „Wise Drinking“ разработено от Перно Рикар. То съд

След Нова година дворецът "Евксиноград" ще бъде отворен за туристи

http://society.actualno.com/sled-nova-godina-dvorecyt-evksinograd-shte-byde-otvoren-za-turisti-news_514837.html

След Нова година дворецът "Евксиноград " ще бъде отворен за посещения от български и чуждестранни туристи, съобщи управителят на комплекса Миглена Роева, цитирана от Mediapool. Близо 2 години уникалната със своята архитектура национална забележителност беше затворена заради изпълнението на мащабен проект за реставрация и консервация на двореца и прилежащия парк. Роева припомни, че инвестицията е на стойност близо 9,8 милиона лева, осигурени по оперативната програма "Регионално развитие 20

Търсят нашенци за бране на малини и ягоди в Испания и Португалия

http://pik.bg/търсят-нашенци-за-бране-на-малини-и-ягоди-в-испания-и-португалия-news456601.html

Търсят нашенци за бране на малини и ягоди в Испания и Португалия

Продължава приемането на документи от кандидати да работят в Испания и Португалия като берачи на малини и ягоди. Това съобщи на пресконференция днес Станислава Поповска, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта" в Благоевград.

За офертата от Португалия крайният срок за кандидатстване е 8 януари 2016 г., а за Испания - 15 януари, уточни тя. За Испания се набират жени от 20 до 40-годишна възраст, за Португалия се допускат и мъже. Актуална в момента е и процедурата "Младежка заетост", която се осъществява от бюрата по труда в района по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", като срокът за кандидатстване е удължен до края на март 2016 г., съобщи още Поповска.

Схемата е насочена за младежи до 29-годишна възраст, които могат да стажуват или да се обучават за конкретни работни места, заявени от работодатели. Според данните, съобщени на пресконференцията, през ноември са започнали работа 809 безработни в област Благоевград, от които 563 - с посредничеството на бюрата по труда.

Заявените свободни работни места си били 739, най-много са те в преработвателната промишленост. Към края на ноември в петте бюра по труда на територията на област Благоевград са регистрирани 20 904 безработни, а равнището на безработицата е 13.8 процента, показва още статистиката. В сравнение с аналогичния период на миналата година намалението е с около 900 безработни.

Министърът на отбраната Николай Ненчев: Вие сте лицето на Българската армия пред света

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-otbranata-suyuz-1492455.html

/КРОСС/ Вие сте лицето на Българската армия пред света. Радвам се, че сте единни - това каза министърът на отбраната Николай Ненчев днес, 22 декември, на традиционната видеоконферентна връзка с българските военни контингенти зад граница. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов изказаха удовлетворение от успешно и достойно изпълняваните задачи от българските военнослужещи, участващи в мисии и операции на НАТО и Европейския съюз. Те поздравиха с предстоящите празници националните командири и чрез тях - съставите на военните контингенти като им пожелаха здраве, много сили, самочувствие и кураж за успешно завършване на мисиите зад граница. Министър Николай Ненчев предаде и новогодишни поздрави към българските контингенти зад граница от името на министър-председателя Бойко Борисов. Видеоконферетната връзка с националните командири на военните контингенти в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово и Мали бе организирана по повод предстоящите коледни и новогодишни празници и бе ръководена от командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Любчо Тодоров. Българските военнослужещи изпълняват успешно поставените задачи и дават своя принос за успеха на операциите - заявиха в докладите си националните командири полковник Пламен Петров (Афганистан), полковник Зинови Зиновиев (Босна и Херцеговина), майор Димитър Семерджиев (Косово), майор д-р Георги Кесов (Мали)

Сенатор обвини Тим Кук в "пропускане на критични факти" за криптирането

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/22/2674589_senator_obvini_tim_kuk_v_propuskane_na_kritichni_fakti/?ref=rss


Спорът между изпълнителния директор на Apple и политиците продължава да се изостря. След интервюто на Кук за телевизионното предаване "60 минути", сенаторът от Арканзас Том Котън обяви, че той е "пропуснал критични факти" за криптирането и защо политиците и службите за сигурност толкова много държат да имат улеснен достъп до данните на потребителите.

Котън публикува свое изявление, в което критикува позицията на Кук. "Като общество, ние не позволяваме на телефонните компании да...

Приключи ремонтът на "Евксиноград"

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/12/22/2674804_prikljuchi_remontut_na_evksinograd/?ref=rss


Ремонтът на резиденция "Евксиноград" по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. приключи. Той е на стойност 9.8 млн. лв. е бюджетът на проекта, който освен сградата включва и прилежащият парк.

"Проектът е успешно изпълнен и в края на програмния период, в края на усвояването на програмата, той е факт. Бяха положени много усилия, но си заслужаваха, защото виждаме това прекрасно място. То ще отвори отново врати за посетители, но вече с един...

Чилийски екип пресъздаде историята на мъглите в Атакама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189204

Трудно е да си представим, че е възможно да се реконструират данни за мъгла отпреди хиляди години, но точно това са направили чилийски учени, съобщава Би Би Си.
Ниските облаци изглеждат краткотрайни и неуловими и за разлика от реките и ледниците не оставят лесни за разчитане следи. Въпреки това екип от Сантяго е успял да проследи историята на
Трудно е да си представим, че е възможно да се реконструират данни за мъгла отпреди хиляди години, но точно това са направили чилийски учени, съобщава Би Би Си. Ниските облаци изглеждат краткотрайни и неуловими и за разлика от реките и ледниците не оставят лесни за разчитане следи. Въпреки това екип от Сантяго е успял да проследи историята на

Протест в подкрепа на Петър Волгин

http://frognews.bg/news_104103/Protest-v-podkrepa-na-Petar-Volgin/

Протестиращите срещу спирането на предаването "Деконструкция" по програма "Хоризонт" блокираха движението по бул. "Драган Цанков" пред сградата на БНР.

Радост за дечицата в МБАЛ - Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538745

Децата, настанени в детското отделение и хирургическия блок на Бургаската болница, получиха коледни подаръци. За шеста поредна година лечебницата посети любимият на малчуганите белобрад cтapeц. Помощници му бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общественици и лекарите от лечебницата. В ролята на работливите джуджета пък влязоха футболистите на „Нефтохимик". Малчуганите получиха лакомства и играчки. В празника се включиха и родители, и медицински сестри от двете педиатрични отделения на МБАЛ - Бургас. „Пожела...

Кметство „Изток” кани на „Мегдана” всички да се включат в празничната проява „Коледен благослов”!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kmetstvo-iztok-kani-na-megdana-vsichki-da-se-vklyuchat-v_40970/

Сурвакари, коледари, танцьори и певци са подготвили за жителите и гостите на квартала своя коледен благослов с пожелания за много любов и сили в бъдните дни, за здраве, мир и благодат.

На 23 декември от 15.30ч. в централната част на кметството- кооперативен пазар, ще преминат страховитите сурвакари от Бела вода, за да прочистят домовете и сърцата на хората. Малките коледарчета от Детска градина „Българче” ще благословят присъстващите с пожелания за здраве, късмет и берекет, а...

Продължава

Разпространявал наркотици в Хуманитарна гимназия остава в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538744

В рамките на 2 месеца, Варненският апелативен съд отказа за втори път да измени ареста на разследвания за наркоразпространение Ивелин Костадинов от Добрич в по-лека мярка. Той е обвинен, че е продавал наркотични вещества пред Хуманитарната гимназия. Пресслужбата на съда припомня, че 23-годишният добричлия е в ареста от 21 октомври тази година, след като бил задържан в момент, когато е продал пакетче с дрога на наркозависимо лице. При последвалите процесуално следствени действия в дома му открили електронна везна. Близо 2 месеца след образуванет...

Чилийски екип пресъздаде историята на мъглите в Атакама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189186

Трудно е да си представим, че е възможно да се реконструират данни за мъгла отпреди хиляди години, но точно това са направили чилийски учени, съобщава Би Би Си.
Ниските облаци изглеждат краткотрайни и неуловими и за разлика от реките и ледниците не оставят лесни за разчитане следи. Въпреки това екип от Сантяго е успял да проследи историята на
Трудно е да си представим, че е възможно да се реконструират данни за мъгла отпреди хиляди години, но точно това са направили чилийски учени, съобщава Би Би Си. Ниските облаци изглеждат краткотрайни и неуловими и за разлика от реките и ледниците не оставят лесни за разчитане следи. Въпреки това екип от Сантяго е успял да проследи историята на

Протест пред БНР за Волгин, коментари от гилдията

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protest-pred-bnr-za-volgin-komentari-ot-gildiiata-6047517

Блогърът Константин Павлов-Комитата попита в мрежата: "Защо има само 50 човека на протеста в защита на Петър Волгин, повечето висши функционери на БСП?"

Протест пред БНР за Волгин, коментири от гилдията

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/protest-pred-bnr-za-volgin-komentiri-ot-gildiiata-6047517

Блогърът Константин Павлов-Комитата попита в мрежата: "Защо има само 50 човека на протеста в защита на Петър Волгин, повечето висши функционери на БСП?"

Песните на Емил Димитров огласят Плевен от пеещ часовник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189184



Песните на Емил Димитров вече огласят Плевен. Мелодиите на емблематичните
Песните на Емил Димитров вече огласят Плевен. Мелодиите на емблематичните "Ако си дал","Моя България" и "Песен за Плевен" звучат в 9, 12 и 18 часа от часовниковата кула на общината. Авторските права са предоставени от сина на легендата Емил Димитров- младши. Проектът е на местния Ротари клуб, инвестицията в аудиосистемата е 15 хил.

Спирането на "Деконструкция" - защо не изпитвам истинска солидарност

http://www.mediapool.bg/spiraneto-na-dekonstruktsiya---zashto-ne-izpitvam-istinska-solidarnost-news243424.html

Тъй като получих покана за събитието (протест срещу спирането на предаването “Деконструкция” по БНР - б.р.), а и размишлявах доста по казуса, ми се иска да напиша своите лични мотиви защо не мога да се солидаризирам с екипа на “Деконструкция”.   Започвам с едно уточнение: не съм съгласна със свалянето на предаването.   Звучи ми несериозно ръководството на БНР да свали едно предаване заради наложена глоба от СЕМ. Ами да си я плати - решението да съществува подобен вид предаване си е на радиото и реториката на “Деконструкция” далеч не е от вчера. Ами да проявят достойнство и да застанат зад авторите си. Или пък, ако си имат проблеми с тях, да си ги решат на вътрешно управленско ниво, а не под натиск. Ясно е, че това управление е силно делегитимирано и този случай отново го доказва.   Какво обаче ме спира да изпитам истинска солидарност: 1. Водещите системно си позволяват да генерализират, обиждат, заклеймяват и стигматизират ангро много от хората, от които сега търсят разбиране. Всеки, който работи в НПО сектора, или просто е несъгласен с тезите ви, е обявен за “грантаджия”, “платен соросоид”, осмян и принизен. Без доказателства, но с назидателен тон, издаващ някакво морално или интелектуално превъзходство. Ако случайно някой се почувства обиден, му се казва: “хаха, ами ти защо се припознаваш с тези, за които говорим?”. Тоест евтино обиждате на едро, но не можете да дадете разумни аргументи и доказателства на дребно, затова се измъквате. Недостойно е. 2. Изглежда комфортно харчите парите на българския данъкоплатец, за да може Волгин безцеремонно да унижава всеки клет слушател, позволил си да не го величае, но имате проблем с това някой друг да харчи тези на европейския или американския за дейности, която други хора намират за полезна. На какво основание? Ако сте толкова антисистемни, ами бъдете извън системата! Националната медия далеч не влиза в тази категория. Обективно погледнато, нито “Деконструкция”, нито предаването на Калин Манолов имат място в БНР, защото са пропагандни. Слава Богу, вторият го няма от известно време. 3. На последно място, но може би най-важно за мен - позволихте си да присвоите претенциите за ново ляво в България, с което допълнително допринасяте за това да се чувствам непредставена. Лявото не е и не може да бъде расистко, хомофобско, ислямофобско. Всеки нормален или радикален ляв извън България не би повярвал, ако чуе за какво става дума. Но и ние, слушателите, не сме някакви идиоти. Обидно е да се свири на русофилската струна, или пък да се използва носталгията на българите по социализма за прокарване на про-путинска пропаганда. За проповядване на външнополитическите интереси на руската държавна машина. (нарочно не казвам държава). За отявлена защита на партньорите му, масови убийци като Башар Асад, който изтребва систематично невинните си граждани.   Владимир Путин, драги водещи, не е представител на лявото, а напротив, на крайно уродливия олигархичен и криминален капитализъм. Каквото всъщност е и списанието, в което всички вие списвате (сп. А-спекто - б.р.). Таргет групата на рекламодателите ви е висока средна класа и хора на ръководни позиции в бизнеса, държавните и международни структури. Виждала съм имиджовата му презентация. Как тогава си позволявате да се самопровъзгласявате за говорители на лявото в най-чистия му вид? Обидно е. Просто е обидно. За финал - нямам нищо против мнението ви. Имайте си го, пишете си, отстоявайте си позициите, водете си предавания, върнете се в БНР, желая ви го от сърце. Но подценявайте по-малко аудиторията си. П.С. Това с рубладжиите и грантаджиите наистина е много тъпо, като и двете страни свалят нивото на дискусията и я обезсмислят.   *Коментарът от Фейсбук. Авторката е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти - България. Подчертаните пасажи са на редакцията на Mediapool.bg

Над 1 милион мигранти пристигнали тази година в ЕС

http://frognews.bg/news_104102/Nad-1-milion-migranti-pristignali-tazi-godina-v-ES/

Броят на бежанците и мигрантите, пристигнали по суша и море в шест страни от Европейския съюз - Гърция, България, Италия, Испания, Малта и Кипър - е надхвърлил тази година 1 милион души.

Изненадващо разкритие: Химиотерапията не лекува рака!

http://www.bnews.bg/article-145301

Всеки, който ще спре химиотерапията, трябва да се насочи към алтернативни начини за елиминиране на рака.

В ОФК"Спартак-Плевен" избират нов Управителен съвет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538743

На 11 януари 2016 г. от 16:00 часа в Актовата зала на Община Плевен ще се проведе Общо събрание на членовете на Общински футболен клуб "Спартак-Плевен", информираха от общинския пресцентър. Редовното годишно събрание се свиква на основание чл.26, ал.1 от ЗЮЛНЦ във връзка с чл.14 и чл.15 от Устава на ОФК "Спартак-Плевен" по инициатива на Управителния съвет на Общински футболен клуб "Спартак-Плевен". Дневният ред включва две точки: 1. Избор и освобождаване на членове на Управителния съвет.2. Разни. При липса на кворум и на основание чл.27 от ЗЮЛН...

Времето на 23 декември: Слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538742

Прогноза за времето за 23 декември, сряда През нощта вятърът ще отслабне и стихне. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли. Минималните температури в повечето места ще са между минус 1 и 4 градуса, съобщава от НИМХ-БАН. Утре времето над страната ще бъде слънчево, преди обяд на отделни места в низините и котловините - с мъгла. Максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, в районите с мъгла - малко по-ниски. Атмосферн...

Около 500 домакинства в "Люлин" отново са без ток

http://www.mediapool.bg/okolo-500-domakinstva-v-lyulin-otnovo-sa-bez-tok-news243423.html

Над 480 домакинства отново останаха без ток в столичния квартал "Люлин" 2. Той беше сред районите, пострадали от тежката авария преди два дни, заради която около 50 000 домакинства останаха без ток за повече от 24 часа заради поредица от кражби или опити за кражба на кабели, които доведоха до пожар, спрял захранването.   Този път токът е спрял в 8 часа във вторник. Новата авария е следствие от същата кражба и предизвикания от нея пожар. След него хората са били на резервно захранване, но то не може да издържи на включените електроуреди. От ЧЕЗ са използвали алтернативни кабели, за да могат да възстановят по-бързо захранването там, които не са издържали на напрежението. Затова отново е изгорял е кабел.   Хората в района се оплакват, цитирани от бТВ, че звънят на телефоните на ЧЕЗ и всеки път им казват, че токът ще дойде до един час – и така вече 4 часа.   Изкопните работи се извършват в момента. Очаква се до около два часа кризисната ситуация да бъде овладяна.

Полицията с полезни съвети по празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538681

Организираните празнични инициативи в област Ямбол, както и местата където се очаква по-голямо струпване на хора по време на почивните и празнични дни ще бъдат охранявани от полицейски служители, съобщава ОДМВР Ямбол. За превенция и противодействие на различни правонарушения са планирани специализирани полицейски операции по време на  тържествата и публичните прояви. Ще се осъществява контрол, регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към масово посещаваните места. Създадена е организация за извършване на своевременни пров...

Над 1 милион мигранти влезли в Европа през 2015 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_611433.html

Над 1 милион мигранти са влезли в Европа по суша и море през 2015 година, съобщи Международната организация по миграция. Броят им - 1 005 504 към 21 декември - е четирикратно увеличен в сравнение с цялата минала година. Повечето мигранти са влезли в Европа по море. 800 000 - от Турция в Гърция. По-голямата част са бежанци от Сирия (приблизително 455 000 души), Ирак и Афганистан (над 186 000 души). По данни на организацията тази година 3 695 мигранти са се удавили или се водят изчезнали. 2 889 от тях са се опитали да стигнат от Северна Африка в Италия, а повече от 700 са се удавили в Бяло море по пътя от Турция в Гърция. Мигрантите влизат основно през Гърция, България, Италия, Испания, Малта и Кипър. Само 3.5% от мигрантите са избрали пътя по суша от Турция към Гърция или България. МОМ събира данните си от регистрациите и чрез собствен мониторинг. Доклад на ООН от миналата седмица предупреди, че броят на принудително изселваните хора по света ще надхвърли 60 млн. души тази година.

„Семейни войни“ с нов колоритен водещ

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/semejni-vojni-s-nov-koloriten-vodesht-6047519

Цветомир Иванов и Румен Луканов за първи път в тандем в „Сделка или не” на 25 декември

Gallup: Путин е най-популярният в собствената си страна световен лидер

http://www.cross.bg/otzenki-pytin-polozhitelnite-1492454.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е най-популярният в страната си лидер сред световния политически елит, но получава повече негативни оценки извън пределите й. Това показа проучване, проведено от международната рейтингова компания Gallup International, предаде ТАСС. Разликата между положителните и отрицателните оценки на дейността на Путин в Русия е 72 %. За сравнение при американците аналогичният показател за президента Барак Обама е едва 12 %. При Ангела Меркел в Германия и Дейвид Камерън във Великобритания той е отрицателен (съответно -6% и -7%). Броят на положителните и негативните отзиви в Китай за председателя на страната Си Дзинпин пък е равен. Най-зле в собствената му страна е оценена дейността на френския президент Франсоа Оланд, при когото разликата между отрицателните и положителните оценки е -47%. В проучването са участвали близо 64 хил. души, което прави приблизително по хиляда души от 65 страни. Средно в анкетираните държави Путин е събрал 33% благоприятни отзива – малко по-малко от Оланд (34%), Камерън (37%) и Меркел (44%). Впрочем, при руския президент има повече негативни оценки извън пределите на страната му, отколкото европейските лидери. Най-висок показател на положителните оценки има Барак Обама – 59 %. Путин е най-популярен в страни като Армения (където положителните оценки превишават отрицателните със 79 %), Виетнам (76 %), Сърбия (72 %), Китай (55 %) и Индия (39 %)

Терористи влизат с фалшиви паспорти в Германия?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189178

Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница за документи на ”Ислямска държава”, от която са излезли и паспортите на извършителите на терористичните атентати в Париж миналия месец. Това съобщи германското правителство, според чиято информация поне една дузина представящи се за сирийски бежанци чужденци
Дузина чужденци са се укрили в Германия с фалшиви сирийски паспорти, направени в печатница за документи на ”Ислямска държава”, от която са излезли и паспортите на извършителите на терористичните атентати в Париж миналия месец. Това съобщи германското правителство, според чиято информация поне една дузина представящи се за сирийски бежанци чужденци

Храни за стройна фигура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5188998

Скорошно британско изследване показва, че определени продукти са едновременно вкусни за небцето и полезни за здравето и за фигурата, които ги прави идеални за празничната трапеза. Те осигуряват наслада на небцето, имат свойството да топят мазнините, а допълнителният плюс е, че помагат за лечение и превенция на диабет.
Повече четете на mila.
Скорошно британско изследване показва, че определени продукти са едновременно вкусни за небцето и полезни за здравето и за фигурата, които ги прави идеални за празничната трапеза. Те осигуряват наслада на небцето, имат свойството да топят мазнините, а допълнителният плюс е, че помагат за лечение и превенция на диабет. Повече четете на mila.

Община Тунджа и Авиобаза Безмер с подаръци за възрастните хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538741

Повече от 300 души получиха топла храна и поздравителни картички в навечерието на предстоящите коледни празници. Поредната благотворителна инициатива на община „Тунджа" и Авиобаза Безмер бе насочена към самотните възрастни хора и други лица в неравностойно положение от селата Тенево и Маломир. В организацията и провеждането й се включиха кметствата и читалищата на двете населени места, екипът и децата от Обединено детско заведение „Кольо Тенев" - с. Тенево и родители от местната общност.

Бареков: Казусът "Волгин" е тежък симптом на тумора, обхванал неизличимо болното ни общество

http://pik.bg/бареков-казусът-волгин-е-тежък-симптом-на-тумора-обхванал-неизличимо-болното-ни-общество-news456595.html

Бареков: Казусът "Волгин" е тежък симптом на тумора, обхванал неизличимо болното ни общество

Като бивш журналист и ръководител смятам, че казусът "Волгин" е тежък симптом на тумора, обхванал неизличимо болното ни общество. Това написа евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков в личния си профил във Фейсбук. Коментарът му идва по повод спирането на предаването „Деконструкция“ след нареждане на СЕМ.

Ето и пълния текст на коментара на Бареков:


*публикуваме без редакторска намеса


Спирането на предаването на Петър Волгин по Националното радио от органа, който е призован да пази свободата на словото и налагането на цензура, е абсурдно, чудовищно и опасно за и без това скапаната ни демокрация.

Че имаме имитация на демокрация виждат и децата ни, но падението на обществените нрави копае дъното. Такова подмазване пред "умните и красивите" и такова подлизурство на властта нямаше и при бай Тошо. Вижте медиите: до една са замязали на стенвестник от някое комунистическо провинциално учреждение, даже и снимковият материал е същият.

Аргументите, че Волгин критикувал, пък не давал думата важат в много по- голяма степен за големите телевизии. Там поръчковите журналисти съсипваха репутацията на моята партия с лъжи и клевети и нито един път СЕМ не ме защити като ги задължи да покажат и другата гледна точка.

Подадохме десетки сигнали и какво от това?

СЕМ са слуги на властта.

Обидно за интелекта на гражданите е отношението на водещи журналисти и медии към олигарсите и овластените и към опозицията.

Като бивш журналист и ръководител смятам, че казусът " Волгин" е тежък симптом на тумора, обхванал неизличимо болното ни общество. Двойните стандарти носят облаги, пари и постове за продажните чиновници и журналисти за сметка на нормалните хора.
Една ‪#‎ОСТАВКА‬ няма да реши нищо, трябва нещо повече...може би тотална ‪#‎деконструкция‬ на този порочен модел.

Цензурата замъглява съзнанието на политиците и народа и ражда страх, омраза, мизерия, неравенство и корупция. Нищо лично, това е самата истина. Налагането на тотална цензура доказва произвола на тези с голямото его и фиксацията им да бъдат морална и физическа инквизиция.

Кенийски мюсюлмани спасиха християни от джихадистки разстрел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538740

Група кенийски мюсюлмани се превърнаха в „човешки щит" на християни при ислямистка атака срещу автобус, съобщава Би Би Си. Случката се разиграла при нападение на сомалийската групировка Аш Шабаб в североизточната част на страната, на границата между двете държави. Джихадистите поискали да разделят пътниците на две групи, за да убият само християните. Мюсюлманите обаче заявили, че ще трябва „да ги убият заедно или да ги оставят на мира", обясниха местни представители пред кенийските медии. Най-малко двама души са били убити при атаката близо до ...

Иван Иванов, КЕВР: На 30 декември ще станат ясни цените на газа от 1 януари 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=309531

Закритото заседание, на което КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари, ще се проведе на 30 декември от 10.00 часа. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на открито заседание за обсъждане на доклада, подаден от "Булгаргаз" ЕАД, за утвърждаване на цени, по които общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти за първото тримесечие на 2016 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Новородените в Бургас в празнично облекло - коледно чорапче и шапчица (снимки)

http://pik.bg/новородените-в-бургас-в-празнично-облекло---коледно-чорапче-и-шапчица-снимки-news456592.html

Новородените в Бургас в празнично облекло - коледно чорапче и шапчица (снимки)

Невероятен подарък за Коледа получиха родилките в бургаската болница „Дева Мария”. В празнични чорапчета вместо с традиционните пелени облякоха всяко бебче, появило се на бял свят в дните около най-светлия християнски празник – Рождество Христово, пише "Конкурент".

Обличането на бебетата като подаръчета е традиция в някои болници в САЩ, но у нас за първи път новородените ще имат специална коледна премяна.

Новопоявилите се бургазлийчета допринесоха магията на Коледа в здравното заведение. Освен че са пременени в празнични чорапчета, те са и с коледни шапки, за да бъдат бебчетата като част от свитата на добрия старец. Родителите горещо приветстваха инициативата на местната болница. В момента в „Дева Мария” новородените са около 15.

Бареков: Казусът " Волгин" е тежък симптом на тумора, обхванал неизличимо болното ни общество

http://www.bnews.bg/article-145363

Налагането на тотална цензура доказва произвола на тези с голямото его и фиксацията им да бъдат морална и физическа инквизиция, категоричен е евродепутатът.

Задължават студентите държавна поръчка да работят поне 5 г. в страната

http://petel.bg/Zadalzhavat-studentite-darzhavna-porachka-da-rabotyat-pone-5-g--v-stranata__138650

Снимка: Булфото, архив Държавата да плаща по-голямата част от обучението на студентите, които са държавна поръчка, както до момента, но...

Руска медия гръмна: 9 руски изтребителя гонят 3 турски F16! Стана "меле" на границата със Сирия

http://petel.bg/Ruska-mediya-gramna--9-ruski-iztrebitelya-gonyat-3-turski-F16--Stana-mele-na-granitsata-sas-Siriya__138651

Известният опълченец от ЛНР Стас Шустров с псевдоним "Инженер", ексначалникът на артилерията на 2-ра бригада на републиката, споделя пред...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване