Мъж от джип стреля по полицай в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262100_%D0%9C%D1%8A%D0%B6+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BF+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Полицай е бил прострелян тази вечер в столичния квартал "Горубляне”, съобщи Нова телевизия.

Мъж, който минавал с джип покрай караулката на входа на София,стрелял в движение по униформения. Не е ясно дали полицаят е искал да го спре.

Пътният полицай е прострелян в крака. Веднага е закаран в болница, без опасност за живота е.

Сигналът за инцидента е подаден малко след 21.00 часа, съобщиха от пресцентъра на СДВР.

Автомобилът, от който е стреляно, се е отдалечил в неизвестна посока. Предприети си оперативно-издирвателни дейности.

326 медала и 21 купи в актива на КК "Шурикен" през 2015 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539291

КК „Шурикен"- Кюстендил изпраща 2015 година с 326 медала и 21 купи. Клубът е отново сред най- добрите 3 в България. Традиционното коледно парти се проведе в сладкарница "Шампиони", като присъстваха 94 каратеки. Председателят на клуба Емил Димитров направи кратък отчет за успешната 2015 г. Бяха номинирани и нагредени с призове 23 състезатели за отлично представяне в състезанията за 2015 г. Членовете на отбора по ката, класирал България на 3-то място на Балканското първенство за деца в Черн...

Рождественско послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539080

"Възлюбени в Господа братя и сестри, В тези преблагословени дни, когато изпитваме духовна сладост от великия празник на преславното Христово Рождество, боговдъхновеният църковен песонописец възклицава: „Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небесата – посрещнете Го!“ Рождението на Иисус Христос е велико събитие в духовната история на човечеството и по-частно в историята на човешкото спасение. Единствено и неповторимо е това събитие, защото Иисус Христос веднъж дойде на земята като Спасител, Който възвести истината за живота и неотменим...

Ново кръгово кръстовище получиха банскалии за празниците

http://pik.bg/ново-кръгово-кръстовище-получиха-банскалии-за-празниците-news457819.html

Ново кръгово кръстовище получиха банскалии за празниците

Жителите на Банско получиха коледен подарък - ново кръгово кръстовище. Асфалтирана и обновена е главната пътна артерия в курортния град, информираха от общината.

От там допълниха, че новото кръстовище с кръгово движение ще избегне проблемите с трафика в населеното място и ще осигури безопасност на движението на автомобилите. Полагането на нов асфалт и на тротоарна настилка се извърши заедно с подмяната на водопроводната и канализационната мрежа на общината.

"Поставихме си амбициозна инвестиционна програма за 2015 година и съумяхме да завършим голяма част от обектите, включени в нея. Паралелно с мащабния като обем на работа проект за подмяна на ВиК мрежата, изградихме отдавна чаканата улица „Гоце Делчев" в централната градска част, която се превърна в атрактивна пешеходна зона. Улица „Отец Паисий" и „Тодор Александров" са рехабилитирани основно, електрическите стълбове са отстранени и кабелите са прибрани под земята. Започнахме премахването на висящите далекосъобщителни кабели, дейност в която общината ще продължи да инвестира през предстоящите години за подобряване на естетическия вид на курорта ни" , похвали се кметът на Банско Георги Икономов.

Украинският парламент одобри участието на чужди военни в учения в страната

http://www.mediapool.bg/ukrainskiyat-parlament-odobri-uchastieto-na-chuzhdi-voenni-v-ucheniya-v-stranata-news243525.html

Парламентът на Украйна одобри през 2016 г. чуждестранни военни да бъдат допускани да участват в учения в страната, предаде ТАСС, цитирана от БТА. За това решение гласуваха 239 депутати. То фигурира в проект на закон, внесен в парламента от украинския президент Петро Порошенко. Приетият закон ще гарантира изпълнението на задачите в областта на безопасността и отбраната в общия контекст на реализиране на приоритетния външнополитически курс на страната. Целта му е също да увеличи ефективността на реализация на националната програма за развитие на въоръжените сили на Украйна и ще позволи да се увеличат финансовите постъпления в националната икономика посредством предоставяне на съответните стоки (работа, услуги) на подразделенията на други страни, се казва в пояснителните бележки към проекта на закона.

Каракачанов: Турският външен министър, който ще идва у нас, не е поканен от нито една институция

http://frognews.bg/news_104255/Karakachanov-Turskiiat-vanshen-ministar-koito-shte-idva-u-nas-ne-e-pokanen-ot-nito-edna-institutsiia/

През последните няколко дни турски дипломати в България са звънели на депутати и областни лидери на ДПС и са ги привиквали - явно с цел турската държава да запази някакви позиции в тази партия. Това каза лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов по БТВ.

Честита Коледа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestita-koleda-6047615

Християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос

Американските служби имат документи, засилващи съмненията, че ИД търгува с органи

http://www.mediapool.bg/amerikanskite-sluzhbi-imat-dokumenti-zasilvashti-samneniyata-che-id-targuva-s-organi-news243524.html

Групировката "Ислямска държава" (ИД) е одобрила "събирането" на човешки органи с документ на нейни религиозни експерти, който досега не беше направен обществено достояние, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тези разкрития пораждат безпокойство, че ислямистите може би се занимават и с трафик на органи. Документът датира от 31 януари на настоящата година и с него се е запознала агенция Ройтерс. В него се казва, че взимането на органи от живи пленници с цел спасяване на живота на мюсюлманин е позволено, дори и това да е фатално за пленниците. Ройтерс не може да потвърди дали документът е автентичен. Според неназовани американски представители той е бил намерен сред данните и материалите, събрани от американските специални сили по време на операция в Източна Сирия през май. По време на тази операция беше ликвидиран топ финансистът на ИД Абу Саяф, а неговата жена беше пленена. Специалните сили са се сдобили с данни под формата на компютърни харддискове, флашки, компакт дискове, дивидита и документи на хартия, съобщи Брет Макгърк, специален пратеник на Барак Обама в глобалната коалиция в борбата срещу ИД. Досега нито един от конфискуваните документи не е бил направен обществено достояние, освен един, който илюстрира трафика на антики, извършван от ИД. Сред документите е и фатва номер 68, в която се казва, че животът на вероотстъпник не заслужава уважение и органите му могат безнаказано да бъдат взети. Не е забранено да се вземат и тези органи, чието отстраняване може да причини смъртта на пленника, се казва във фатвата. В документа не се посочва какво се има предвид под вероотстъпник, но ИД убива и пленява немюсюлмани, но също и шиити, и дори сунити, които не следват екстремистките й възгледи. Фатвата е на Комитета за изследвания и издаване на фатви - изследователското крило на ИД. Същевременно 30 американски конгресмени отправиха искане към Белия дом да обвини ИД в геноцид на християни, а не само на язидите, предаде ТАСС.

Нови разкрития за трагедията с А-З21! Вижте къде била поставена бомбата в самолета...

http://petel.bg/Novi-razkritiya-za-tragediyata-s-A-Z21--Vizhte-kade-bila-postavena-bombata-v-samoleta---__138974

Терористичната атака на борда на руския самолет Airbus A-321 е извършена с помощта на самоделно взривно устройство, направено въз основа на...

Над 100 души загинаха при експлозия в газопреработвателен завод в Нигерия

http://www.mediapool.bg/nad-100-dushi-zaginaha-pri-eksploziya-v-gazoprerabotvatelen-zavod-v-nigeriya-news243523.html

Над 100 са жертвите на мощната експлозия в газопреработвателен завод в нигерийския град Неви, в който преобладава християнското население и който се намира в югоизточната част на страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Взривът е станал, когато камион е разтоварвал газ пропан-бутан в завода, а през това време клиенти са пълнили газови бутилки, за да ги отнесат навреме у дома за Коледа. Предприятието е напълно разрушено. Сериозно са пострадали и къщи наоколо. Репортер на АП е видял над 100 овъглени трупа. Според очевидци някои от труповете са обгорени до такава степен, че трудно ще бъдат разпознати. По-рано Ройтерс съобщи за най-малко 4 загинали и най-малко 4 ранени в експлозията, като се позова на говорител на местния Червен кръст.

Джон Кери, който вилня с мотокар в Слънчев бряг, празнува Коледа у нас (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5194308

Чужденци на Бъдни вечер... по неволя в България. Такъв е случаят с британеца Джон Кери, който под въздействие на наркотици в края на септември вилня с мотокар в курорта Слънчев бряг, съобщава bTV.
26-годишният Джон Кери продължава да е с мярка „подписка”. Ще посрещне Коледа у нас - по неволя. От злополучната лятна нощ Кери нищо не помни.
Чужденци на Бъдни вечер... по неволя в България. Такъв е случаят с британеца Джон Кери, който под въздействие на наркотици в края на септември вилня с мотокар в курорта Слънчев бряг, съобщава bTV. 26-годишният Джон Кери продължава да е с мярка „подписка”. Ще посрещне Коледа у нас - по неволя. От злополучната лятна нощ Кери нищо не помни.

Джон Кери, който вилня с мотокар в Слънчев бряг, празнува Коледа у нас (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5194302

Чужденци на Бъдни вечер... по неволя в България. Такъв е случаят с британеца Джон Кери, който под въздействие на наркотици в края на септември вилня с мотокар в курорта Слънчев бряг, съобщава bTV.
26-годишният Джон Кери продължава да е с мярка „подписка”. Ще посрещне Коледа у нас - по неволя. От злополучната лятна нощ Кери нищо не помни.
Чужденци на Бъдни вечер... по неволя в България. Такъв е случаят с британеца Джон Кери, който под въздействие на наркотици в края на септември вилня с мотокар в курорта Слънчев бряг, съобщава bTV. 26-годишният Джон Кери продължава да е с мярка „подписка”. Ще посрещне Коледа у нас - по неволя. От злополучната лятна нощ Кери нищо не помни.

Митра, предвестникът на Христос

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262099_%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81

 На 25 декември християните празнуват Рождество, деня, когато се е родил Спасителя. Този ден обаче се празнувал много преди възникването на култа към Христос. Голямо влияние върху ранното християнство оказал друг източен култ - този към бог Митра, sol invictus или Непобедимото слънце.

От Митра идва вярата в Единния Бог, който е изпратен сред човеците от своя Бог-отец, роден е от девица и е дошъл на земята, за да спаси човечеството. Култът към Митра включвал възкресението и задгробния съд, а привържениците му вярвали в безсмъртието на душата. Както християнството митраизмът проповядва любов и милосърдие. Както в християнството, Митра е посредник между хората и Бог.
Малко история
По своя произход Митра е индоиранско божество. Култът към него бил особено популярен в източните римски провинции и чрез войниците, набирани там, се разпространил в цялата империя. Според Плутарх първи легионерите на Помпей възприели култа към Митра по време на операцията по изчистването на Средиземно море от пиратите, проведена през 67 г. пр. н.е. На бойците просто бил необходим могъщ покровител, “способен да види противника отдалече и да го победи с един удар”. След I век от н.е. влиянието на Митра достига римските провинции на Балканския полуостров, Апенините, Галия и дори Британия. До края на II век поклонници на Митра има сред всички слоеве на римското общество, не само военни, а и роби и търговци. За това свидетелстват множеството култови пластики, откривани навред в огромната империя. Следващия век императорите официално узаконили култа към Митра. Негови светилища – митраеуми, се изграждат навсякъде, само в Рим са открити 12. Един от големите храмове на Митра в Римската империя е открит на територията на България край Монтана. Негови привърженици били и римски императори като Комод, Диоклециан, Юлиан. Диоклециан нарекал Митра с титлата “защитник на империята”. Аврелиан също покровителства митраизма. Според хронистите на августите обаче император Комод опетнил митраизма с човешко жертвоприношение.
През 362 г. император Констанций II, който преследвал езическите култове и конфискувал езическите храмове, предал на Александрийската църква пещерата на Митра. Там били намерени много черепи, за които християните твърдели, че са останали от човешки жертвоприношения и гадание по вътрешните органи. Малко по-късно - през 376 г., бил закрит храмът на Митра, намиращ се на Ватиканския хълм в Рим. По-късно на същото място построили базиликата “Св. Петър”.
Това били смутни времена за Римската империя. Новата християнска религия се утвърждавала в борба както с култовете, които й съперничели (между тях този на Митра), така и с доктринерски спорове в самото християнство. Но през 391 г. император Теодосий I издава декрет, с който забранява всички езически вярвания, в това число и митраизмът. Той обаче оцелял почти до пети век и имал свои последователи в районите около Алпите.
Преди около хиляда и седемстотин години обаче поклонниците на Митра били повече от тези на Христос.
С други думи, в първите векове на новото хилядолетие римското общество, за което преди бил характерен политеизмът, било готово да приеме монотеизма и върховенството на един бог. Според някои историци Константин I Велики, който изповядвал култа към Непобедимото слънце, искал да бъде посветен в мистериите на Митра, но му било отказано заради неизкупимия характер на неговите прегрешения. Така амбициозният Константин, чиято майка - императрица Елена, била християнка, се насочил към християнството. Христос бил “по-благосклонен” към императора и му обещавал чрез Светото кръщение да получи пречистване и опрощение на греховете.
Заради персийските си корени Митра нямало как да победи Христос. Римската империя векове наред водела войни с Персия (в III век в битка с персите загива император Валериан), така че императорите не биха могли да приемат доброволно духовно “поробване” от врага. На империята обаче бил необходим универсален култ и той бил намерен - ранното християнство.
Неслучайни прилики
Митра и Христос си приличат не само по рождената дата - 25 декември. Според едно от преданията за Митра той се родил в пещера и за това първи научили пастири. Според друг мит първи за рождението на Спасителя (Митра също е Спасител) разбрали магове, които дошли в пещерата да се поклонят на божествения младенец и му донесли дарове - злато и благовония. Почти като в Евангелието.
Много прилича на християнските вярвания за пришествието и Страшния съд и представата на митраистите за това, че окончателната победа над силите на злото ще дойде в последния ден от съществуването на света, когато Митра ще дойде, за да съди човеците. Митра се родее с Христос и по представата, че след завършването на земната си мисия той се връща на небето.
Символът на митраизма и на християнството също е един и същ - кръстът. Разликата е, че поклонниците на Митра изобразявали кръста в кръг. Кръстът в кръг е древен символ, защото четирите краища на кръста символизират както четирите световни посоки, така и четирите годишни времена.
При митраизма също има причастие с хляб и вино, а ритуалният хляб, поставян пред Митра, е кръгъл, разделен на четири части. Християнството има своята тайна вечеря на Исус с апостолите, а митраизмът - свещен пир на Митра и неговите помощници.
Светото кръщение също има корени в митраизма. Новите следовници на култа към Митра извършвали ритуално измиване от миналите грехове. Жреците на Митра извършвали помазване с мед. В християнството този ритуал също съществува, но с миро.
Преди християнските свещеници да приемат посредническа роля между хората и божеството, да изповядват грехове и да ги опрощават, това вършели жреците на Митра. Тъй като според преданията “никой не може да излъже Митра”.
Последователите на Митра се отличавали със своя стремеж към морално-етична чистота, нещо, което ги отличава от езическите култове, но ги сближава с аскетизма на ранното християнство. От последователите на Митра се изисквало да спазват строга дисциплина, пост и въздържание. Християнството обаче проповядвало смирение, нещо, което не можело да се изисква от войните, последователи на Митра. В култа към Митра освен това били посвещавани само мъже, ритуалите също били само мъжка работа, което пречело на митраизма да стане държавна религия.
Митове от митраизма присъствали в много от първите евангелия, които по-късно били обявени за еретически.

САЩ ще експулсират стотици семейства, дошли незаконно от Централна Америка

http://www.mediapool.bg/sasht-shte-ekspulsirat-stotitsi-semeistva-doshli-nezakonno-ot-tsentralna-amerika-news243522.html

Американската администрация планира да експулсира стотици семейства от Централна Америка, които са дошли незаконно в страната и които са част от нелегална имиграционна вълна от 2014 г. досега, предаде Франс прес, като се позова на американски медии. Тези семейства бягат от насилието в Централна Америка. Според американски издания имиграционните агенти към министерството на вътрешната сигурност ще арестуват тези хора и ще ги депортират в началото на месец януари. Засегнатите семейства са съставени най-малко от един малолетен и един възрастен. Ще бъдат експулсирани тези семейства, за които има издадена съдебна заповед, предава БТА. Над 12 5000 мигранти бяха задържани през октомври и ноември, дошли незаконно като семейства в САЩ. Това е със 173 процента повече в сравнение със същите месеци на 2014 г. Темата за незаконната имиграция е деликатна в САЩ. В лагера на американските републиканци кандидатите за президентската номинация са разединени по въпроса. Републиканецът Доналд Тръмп, който води измежду републиканските кандидати в предизборните нагласи, приветства плана за експулсиране на незаконно дошлите в САЩ семейства и каза, че е време за подобна стъпка, която ще бъде направена благодарение на натиска, който той е упражнил по въпроса. Хилари Клинтън, фаворитката в лагера на демократите за президентската номинация пък каза, че е много обезпокоена от тези информации и припомни, че САЩ трябва да служат за убежище на онези, които имат нужда. Миналата година имиграционните агенти не допуснаха на американска територия 235 413 души, сочат данни на американската статистика. Десетки хиляди жители на Салвадор, Гватемала и Хондурас бягат от страните си, за да отидат в САЩ, защото в тези три държави процентът на убийствата на глава от населението е най-висок в света.

Честито Рождество Христово!

http://www.bnews.bg/article-145448

По традиция, коледарите се обличат в празнично облекло, със специална украса на калпаците.

Празнично гастрогуру: Пуйка с бекон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262098_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%83%3A+%D0%9F%D1%83%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%B1%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD

 ПРОДУКТИ

3,5-4 кг пуйка, 500 г нарязан бекон, 3 кг кисело зеле, 100 мл олио, 1 глава чесън, 150 г лук, 150 г домати, 1 с.л. червен пипер, дафинов лист, сол и черен пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Обезсоляваме зелето в хладка вода. Измиваме пуйката, осоляваме я отвътре и обилно я намазваме с меко масло. Закрепваме бекона върху пуйката с помощта на клечки за зъби, като редим парчетата шахматно със застъпване.

Поставяме отстрани в тавата около пуйката лука, нарязаното зеле, червения пипер, дафиновия лист, обелените скилидки чесън и доматите.

Сипваме в тавата около 200 мл вода и олиото. Връзваме краката на пуйката един за друг.

Печем я до готовност, като преди сервиране може да сложим маншони от станиол на краката за по-голяма празничност. При сервирането за канапе използваме печеното зеле, а върху него слагаме парчета месо.

Русия излиза от Договора за правна помощ с Турция

http://svetoven.pogled.info/news/70257/Rusiya-izliza-ot-Dogovora-za-pravna-pomosht-s-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Русия излиза от договора с Турция за взаимна правна помощ по граждански, търговски и наказателни дела, съобщава агенция ТАСС в четвъртък (24 декември).

Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539341

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят.Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят.Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога...

Ройтерс: Адската година за Европа може да е предвестник на още по-лошо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262097_%D0%A0%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%3A+%D0%90%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D

 Kакто и да я погледнеш, това бе адска година за Евросъюза. А ако британците гласуват да напуснат съюза, следващата година може да се окаже още по-лоша, пише Пол Тейлър в обзор за агенция Ройтерс.

Геополитическият калейдоскоп на континента не е бил разтърсван толкова силно от 1989 г., когато падна Берлинската стена и комунизмът в Източна Европа се разпадна.

Но за разлика от онази година на радостна суматоха, отворила пътя за скок в европейската интеграция, кризите през 2015 г. заплашиха да разкъсат Евросъюза на парчета и да го оставят

разнебитен, отчаян и

разделен от нови бариери

Падането на желязната завеса доведе в рамките на две години до споразумението за създаване на единна европейска валута, а в рамките на следващите 15 години до разширяване на изток на ЕС и НАТО до границите на Русия, Украйна и Беларус.

Така изглеждаше, че се потвърждава предсказанието на бащата основател Жан Моне, че

обединена Европа ще бъде

изградена след кризи

Но политическите и икономическите шокове през тази година с наплива от мигранти, гръцкия дълг, ислямисткото насилие и руските военни действия доведоха до връщане на граничния контрол на много места, възход на популистки анти-ЕС партии и взаимни обвинения между правителства на европейски държави.

Един от проблемите, които вероятно ще се влошат през 2016 година, е, че основните лидери на Европа са слаби политически и са толкова ангажирани с вътрешни предизвикателства, че са неспособни да предприемат необходимите колективни действия, пише Тейлър.

Папа Франциск се помоли за помирение в Близкия Изток и Африка

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-se-pomoli-za-pomirenie-v-blizkiya-iztok-i-afrika-news243521.html

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск посвети основна част от традиционното си послание "Към града и към света" от централния балкон на площад "Св. Петър" на военните конфликти в Близкия Изток и Северна Африка. "Молим се споразумението, постигнато в Обединените нации, да успее възможно най-скоро да заглуши шума на оръжия в Сирия и да преодолее тежкото хуманитарно положение на населението", заяви той, призовавайки за помирение различните общности по света в края на годината, в която милиони мигранти рискуваха живота си, за да достигнат Европа, а "Ислямска държава" завзе части от Близкия Изток. "Също толкова спешно е споразумението за Либия да има подкрепата на всички, за да бъде преодоляно сериозното разделение и насилието, разяждащо страната. Вниманието на международната общност е единодушно насочено към прекратяване на жестокостите в тези страни, както и в Ирак, Йемен и Африка, където жертвите и страданието се увеличават и където не е пожалено дори историческото и културно наследство на цели народи", каза още папата. По думите му "там, където се ражда Бог, се ражда надеждата. Там, където се ражда Бог, се ражда мирът. А където се ражда мир, няма повече място за омраза и за война. Но точно там, където в света идва Божият син, продължават напрежението и насилието и мирът остава един подарък, към който се стремим и трябва да изградим". "Израелците и палестинците могат да възобновят прекия диалог и да постигнат споразумение, което позволява на двата народа да живеят заедно в хармония, да преодолеят конфликта, който от дълго време ги разделя и има сериозни последици за целия регион", добави още главаа на Римокатолическата църква в петък. Той не пропусна да спомене и жертвите на многобройните терористични актове през 2015 г.: "Мислите ми се обръщат и към засегнатите от ужасните терористични актове, особено последните масови убийства, извършени под небето на Египет, Бейрут, Париж, Бамако и Тунис". По време на кратката му проповед по случай Бъдни вечер в четвъртък папа Франциск призова всички християни по света да се стремят към скромност и милосърдие в общество, което е "погълнато от привидностите и самолюбието". Настоя и за повече уравновесеност и простота в начина на живот, в свят, обсебен от богатството. "В обществото, което често е заразено от консуматорството, хедонизма,  богатството, екстравагантността, външния вид и нарцисизма, Исус иска от нас да действаме уравновесено.  Т.е. по начин, който е балансиран и последователен, да можем да виждаме и да правим това, което е от съществено значение. В свят, който често е безмилостен към грешника и толерантен към греха, трябва да си изградим строго чувство за справедливост, за да разпознаваме и да изпълняваме волята на Бога", каза в речта си по време на коледната литургия папа Франциск. По думите му "в общество, което често е влюбено в предметите и удоволствията, изобилието и лукса, привидността и нарцисизма, господ ни приканва към скромност, което означава към простота, уравновесеност, последователност, способност да видим и изживеем това, което е важно".

Папа Франциск призова християните да не се поддават на консуматорството

http://www.mediapool.bg/papa-frantsisk-prizova-hristiyanite-da-ne-se-poddavat-na-konsumatorstvoto-news243521.html

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск отслужи в четвъртък вечерта кратка проповед в базиликата "Свети Петър" в Рим по случай Бъдни вечер и настъпващото Рожедство Христово. В нея той призова всички християни по света да се стремят към скромност и милосърдие в общество, което е "погълнато от привидностите и самолюбието". Настоя и за повече уравновесеност и простота в начина на живот, в свят, обсебен от богатството. "В обществото, което често е заразено от консуматорството, хедонизма,  богатството, екстравагантността, външния вид и нарцисизма, Исус иска от нас да действаме уравновесено.  Т.е. по начин, който е балансиран и последователен, да можем да виждаме и да правим това, което е от съществено значение. В свят, който често е безмилостен към грешника и толерантен към греха, трябва да си изградим строго чувство за справедливост, за да разпознаваме и да изпълняваме волята на Бога", каза в речта си по време на коледната литургия папа Франциск. По думите му "в общество, което често е влюбено в предметите и удоволствията, изобилието и лукса, привидността и нарцисизма, господ ни приканва към скромност, което означава към простота, уравновесеност, последователност, способност да видим и изживеем това, което е важно". Главата на Римокатолическата църква осъди "културата на безразличието, което често преминава в безмилостност". Появата на Христос, "нашия роден в плевня спасител", трябва да сложи край на "всеки страх и ужас", завърши папата. По-късно в петък Светият отец ще произнесе традиционното си послание "Към града и света".

Честита Коледа, весели празници!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262096_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%2C+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%21

 Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани!

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос, който се появява на земята за да изкупи човешките грехове.

Според Евангелието Исус Христос е роден в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Към тези празници се числи и Стефанов ден - 27 декември, с който Коледните празници завършват. 
Честито Рождество Христово!

Папа Франциск отслужи тържествена меса за Рождество Христово в базиликата „Свети Петър”

http://www.moreto.net/novini.php?n=309703

Папа Франциск ръководи празничната вечерна литургия за Рождество Христово в базиликата „Свети Петър” във Ватикана. Светият отец призова християните да се завърнат към основните ценности на живота. На месата присъстваха близо 10 000 души.

Пробват да пресъздадат виното на Исус

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262095_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%81%D1%83%D1%81

 Все по-голям брой малки винарни в Израел и Западния бряг се опитат да пресъздадат виното от Библията, превърнато от вода от Исус, съобщава Си Ен Ен. За целта те комбинират  древни сортове грозде с модерната наука, за да успеят да разпознаят и произведат виното, което са пиели преди хиляди години в Светите земи.

„Хората са много ентусиазирани да могат да пият вино като това, което цар Давид е имал на масата си или по същия начин Исус или друга библейска личност”, обяснява Елиашив Дрори, който държи малка бутикова винарна на Западния бряг. „Всички те са израснали тук, живели са тук, яли са и са пили вино тук”, добавя той.

Дрори, който е изследовател от Университета „Ариел”, изследва запазени гроздови семена, открити при археологически разкопки, за да разбере от какви сортове е правено виното в древността. Тогава е имало различни видове вина – бели, червени, сухи, сладки. Но според него тогава хората не са правили напитката от специално подбрани сортове, както днес от мерло и каберне совиньон.

При проучванията си е открил над 120 вида грозде, от които 20 са подходящи за правене на вино. „За мен възстановяването на тази връзка е връщане към корените ни, към историята ни, към начина, по който са живели нашите предци. За мен това е голямо нещо”, казва Дрори.

Производството на вино е било строго забранено в Светите земи по времето на Османската империя. Оцелелите сортове грозде са предимно трапезни, но те не са подходящи за вино. Когато барон Едмонд дьо Ротшилд възстановява вино индустрията в Израел през 80-те години на 19-и век, той го прави с внесени от Франция сортове.

Слънчева и топла Коледа, температурите достигат 14 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5194300

Максималните температури ще са между 9° и 14°. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри.
Максималните температури ще са между 9° и 14°. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри.

Слънчева и топла Коледа, температурите достигат 14 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5194294

Максималните температури ще са между 9° и 14°. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри.
Максималните температури ще са между 9° и 14°. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри.

ДПС си планират даже скандалите

http://cite.actualno.com/dps-si-planirat-daje-skandalite-news_515133.html

Така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев коментира настроенията в социалните мрежи след вчерашния скандал с изключването на Лютви Местан от ДПС. Според мнозина обаче този път ДПС не е действало по план, а заради форсмажорни обстоятелсатва. Самият Местан говори в Кърджали навръх 55-тия си рожден ден, като подчерта, че не се счита за виновен. Не съм изнасял и секретни документи през турското посолство, подчерта вече бившият лидер на ДПС. Местан категорично заклейми като

Постите свършиха, трапезата днес е с много ястия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539340

На Рождество Христово свършват постите и обядът е много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. ...

Празнично разписание на градския транспорт в София!

http://pik.bg/празнично-разписание-на-градския-транспорт-в-софия-news457814.html

Празнично разписание на градския транспорт в София!

По празнично разписание ще се движи градският транспорт в столицата от 27 декември, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Извънредното разписание на трамваите, тролеите и автобусите в София ще важи на 26 и 27 декември, както и от 31 декември до 3 януари. Ето и разписанието на ЦГМ през празничните дни:

- трамваен транспорт – по линии № 1, 5, 6, 8, 20 и 22;
- тролейбусен транспорт – по линии № 1, 2, 5, 6, 7 и 9;
- автобусни линии № 11, 45, 60, 63, 64, 67, 77, 81, 83, 98, 102 и 108; 23, 78, 79, 82, 86, 94, 120, 280 и 310; 88, 113, 213, 305, 384, 413 и 604. 
На 28, 29 и 30.12.2015 г. линиите на градския транспорт ще работят по делнични разписания.

На 31.12.2015 г. срещу 01.01.2016 г. се организира нощно движение съответно, както следва:
Трамвайни линии с №: 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22
Тролейбусни линии с №: 1, 2, 4, 5, 7, 9
Автобусни линии №: 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213, 604

В Новогодишната нощ столичното метро няма да спира работа, като влаковете ще се движат в интервал от 20 или минути в зависимост от маршрута:

- МС „Младост 1“ - МС „Обеля“ - 20 минути;
- МС „Джеймс Баучър“ - МС „Обеля“ - 20 минути;
- МС „Младост 1“ - МС „Бизнес парк София“ - 40 минути;
- МС „Младост 1“ - МС „Летище София“ - 40 минути.

Русия възобнови износа на зърно за Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262094_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B

 Руски компании, износителки на зърно са възобновили подписването на нови договори със свои турски клиенти, след известно прекъсване в края на ноември и началото на декември, съобщи Reuters, като се позова на информация от търговци. Прекъсването на търговските преговори е било за кратко поради опасението ,че Москва или Анкара могат да въведат ограничения за двустранната търговия заради влошаването на отношенията им след свалянето на руския самолет от турските ВВС.

Сега обаче тези опасения са се разсеяли и вече има сключени нови договори за износ на руско жито в Турция, които вече се изпълняват. Това е потвърдил и шефът на руската агенция за анализ на пазарите на селскостопански стоки Андрей Сизов.

Руското жито се купува основно от мелничари в Турция, а сега неговата цена е много изгодна заради поевтиняването на руската рубла, коментират експерти.

Щастлива Коледа!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539296

Рождество Христово - също Коледа, Божик или Божич, е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Православните християни честват Рождество Христово. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници у нас. Отбелязва се на 25 декември, на 6 януари от арменската църква. В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 година. Празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер. Из цялата страна тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчет...

Борисов ще става дядо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262093_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE

 Премиерът Бойко Борисов оповести навръх Бъдни вечер в личния си профил във Фейсбук, че съвсем скоро ще стане дядо.

"Най-хубавият подарък за Коледа - съвсем скоро ще бъда дядо. Благодаря ти, Венета", написа премиерът. 

Премиерът обяви още, че го е споходил и друг късмет. Паднала му се и парата от питката на Бъдни вечер. Той я показва на снимката с дъщеря си, която скоро ще го дари с внук.

Апокалипсисът се стовари върху Америка по Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262092_%D0%90%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+

 Силни бури, торнадо и проливни дъждове, които предизвикаха наводнения и взеха човешки жертви се стовариха върху Северна и Южна Америка, предадоха световните осведомителни агенции. Броят на загиналите при бурите, които в сряда удариха южните части на САЩ, достигна 11 души. Седем души са загинали в Мисисипи, три са жертвите в Тенеси, а един човек е загинал в Арканзас. По-нови данни сочат, че жертвите са 13.
 Заплахата от торнадо отслабна, след като в четвъртък стихията се премести на изток, носейки силни дъждове и гръмотевици в град Атланта и в щатите Северна и Южна Каролина. В зоните, които бяха най-силно ударени, издирването на хора все още продължава, предаде ABC news, цитирана от "Фокус".

В сряда бури преминаха със силни ветрове и предизвикаха над 20 торнада в Арканзас, Илинойс, Индиана, Мисисипи, Тенеси и Мичиган. Огромно торнадо в северната част на Мисисипи разруши над 100 сгради, след което се насочи към западната част на Тенеси. В Мисисипи бе обявено извънредно положение в седем окръга. В щата са загинали шестима души, а двама са в неизвестност.

Стихията премина преди празничните дни, когато се очаква около 100 милиона американци да пътуват. Метеорологичната служба прогнозира изолирани гръмотевични бури от средноатлантическия регион до бреговете на Мексиканския залив, както и рекордно високи температури в Ню Йорк.

550 полета са отменени, а 4276 са извършени със закъснение заради лошите метеорологични условия. В Атланта закъснелите полети са най-много, но редица курсове са били засегнати и в градовете Ню Йорк и Вашингтон.

Петима души са загинали, а около 150 хиляди са напуснали домовете си заради наводненията, които в четвъртък заляха Парагвай, Аржентина и Уругвай, предаде АФП.

Само в Парагвай броят на евакуираните е 130 хиляди души. В страната бе обявено и извънредно положение, което ще позволи отпускането на над 3,5 милиона долара за възстановяването от нанесените щети.

Като очистително

http://offnews.bg/news/n_1/n_612461.html

Шибан ден. Краката ми са отекли. На десния ми прасец е изпъкнала вена. Трудова злополука - и Моника Белучи да седи по цял ден пред компютъра, ще получи разширени вени. Ако шефката продължава да ме задържа след края на работния ден, ще вдигна скандал. Все пак съм държавен чиновник, а не наемник в частния сектор. - Ако шефката продължи да ме държи след края на работния ден, ще вдигна скандал. Все пак съм държавен чиновник, а не наемник в частния сектор...Ти слушаш ли ме? – всеки път е така. Повтарям думите по два пъти, а той не реагира. - Извинявай, мила. Бях се замислил нещо – Емо винаги има оправдание. – Искаш ли да вечеряш, аз вече хапнах? Не искам да вечерям. Искам само чаша мускат… Кофти вкус, развалиха и виното, пълни некадърници... Прекрасно е да шляпам боса по паркета. Мразя обувки с токчета, още утре ще ги сменя с удобни мокасини, не ми пука за офис-етикета. Някой звъни на вратата. - Миличък, ще отвориш ли? Къде изчезна той? В тоалетната сигурно. Щом се прибера и влиза в тоалетната. Като очистително му действам. Ха-ха-ха. Пак се звъни. Поглеждам през шпионката. Съседката от горния етаж. Отварям. - Добър вечер. Извинете, малко е късно, но чух, че сте се прибрали. Да имате да ми услужите с малко захар? Чаша захар ще ми стигне – тя е самата любезност. Живее сама. Казват, че имала дъщеря, която е в Женева, аз специално никога не съм я виждала. Вчера ми искаше сол. Утре ще моли за чаша ориз. Всяка вечер в девет часа звъни и иска нещо. Нещо съвсем дребно. Примерно, сода бикарбонат. С Емо пием кафето и чая без захар. Откривам все пак някакви остатъци и ги пресипвам в нащърбената чаша, която ми е дала. - Ето. Това е последната ни захар – казвам с най-ледения си глас. - О, не, недейте тогава – съседката отстъпва смутено. – Ще потърся от семейството под вас. - Вземете! – рязка съм, но все пак се сдържам. И това е нещо. Тя поема чашата, кимва за довиждане и тръгва нагоре по стълбите. А на другия ден сутринта… Звъни се на входната врата, малко преди 8. Тъкмо сменям поредния шал, все нещо не ми е както трябва. Пак закъснявам, оная ще откачи. - Мили, звъни се. Иди да видиш кой е - крещя. Не отговаря, сигурно е тръгнал. А може и да е в тоалетната. Действам му като очистително. Ха-ха-ха. Звъни се настойчиво. Май познавам този стил на звънене. Не поглеждам през шпионката. Отварям рязко вратата, миг преди да си кажа, че така не се отваря в тези опасни времена. Съседката. С чиния в ръка. В чинията – две парчета кекс. - Да си хапнете за закуска. Още е топъл. Станах рано и го направих, с вашата захар – усмихва се притеснено и добре, че е така, иначе без малко да й викна, че не ми е до нейния кекс. На диета съм, по дяволите. - Благодаря, но нямаше нужда. Извинете, бързам за работа – насилвам се да го докарам до усмивка. - Дано да ви хареса – лицето й грейва. Затварям вратата почти под носа й. Утре, не!, още тази вечер ще й повиша тон. Ще й кажа, че не ми е до нейните кексове, баници, рула Стефани и пр. Така вече не се прави. Може за нашите майки да е било нещо нормално да си звънят по вратите, но вече не е. Искам спокойствие. Ще купя по 2 килограма сол, захар, брашно и ще й ги оставя пред вратата. Само да не ми звъни. … … … Шефката ми е пълна кукувица. Днес ни остави два часа след края на работното време. Едва се държа на краката си. Ключът заяжда, колко пъти казвам на Емо да извика ключар... - Мили, тук ли си? Няма го. Само да не е в тоалетната, пишка ми се още от следобед. Не е там… Душ. Искам само един хубав, горещ душ. Не ми пука, че горещата вода била вредна за кожата. Събличам се. На вратата се звъни. - Ти ли си, скъпи? Къде се запиля? – показвам главата си през открехнатата врата. Съседката. - О, извинете. Чух, че сте вкъщи. Моля за чаша брашно. Питка ще правя, а не достига брашното. - Нямам никакво брашно – изсъсквам и затръшвам вратата. Мразя я. Ще продам апартамента, заради нея. На другата сутрин сигурно пак ще ме чака на стълбището с чиния в ръка. … … … - Този път дори не звънна. Излизам за работа и за малко не си изкарвам акъла. Точно пред вратата стои тя, кой знае откога и се усмихва широко.”Не се притеснявайте - вика, - взех брашно от съседите отдолу. И питката стана чудесна!”… Ти слушаш ли ме, мили? – мразя го. Никога не ме слуша. - Извинявай, скъпа, разсеях се. За леля Ани ли говориш? Не й се сърди. Търси си компания. Просто обича хората, чувства се задължена да им доставя радост. - Да доставя радост като досажда? Ами покани я, общувай с нея, аз нямам сили. - Опитай се да я разбереш. Загубила е работата си преди години – Емо е много жалостив към чуждите хора. – Тогава дойде при мен, позвъни на вратата, поканих я на кафе. „Когато научих, че съм болна, плаках не заради това, че имам рак, а защото изгубих работата си.” Така ми каза леля Ани. - Това ли каза? – сядам на дивана. – Какво е работила? - Била е художник в издателство. Казвал съм ти го, не помниш ли? Много от кориците на книгите на старото издателство „Хора” са нейни. Понякога книгите не ставаха за четене, но пък кориците им бяха страхотни. Един критик беше написал, че единствената причина да не изхвърли някои книги, са илюстрациите на леля Ани. - А защо са я изхвърлили от издателството, болестта едва ли й е пречела да рисува? - Заради думите на този критик. Колегите не й го простиха. Разказвал съм ти го, не помниш ли? … … … Цял ден мисля за леля Ани. Изглежда ми личи, че мисля за нещо съществено, защото шефката ме пита какво ми е. Пуска ме навреме този път. Подминавам апартамента ни и се качвам на горния етаж. Звъня на вратата на леля Ани. Чувам стъпки. Не пита кой е. Отваря и не успява да скрие изненадата си. - Ела да вечеряш с нас - казвам. Очите й светват. - Ей сега ще дойда, мила, само да се преоблека. - Тъкмо и аз ще взема душ. У дома изглежда няма никой. Отключвам, в коридора свети. - Скъпи, тук ли си? – питам. Няма отговор. Забравил е да изгаси осветлението. Или е в тоалетната. Ха-ха-ха. Като очистително съм…Душ. Искам само един бърз душ… Спирам водата и чувам продължително звънене. Напъхвам се в хавлията. Поглеждам през шпионката. Съседката. О, Боже! Не трябваше да я каня… - Влизай и сядай на дивана в хола – усмихвам се. Подава ми бутилка вино. Оу! Изискана тосканска марка. - Лельо Ани, защо ни глезиш? Сядай. Идвам след две минути. Прекрасно е да ходиш боса по мекия килим… Нахлувам дънки и тениска и сядам срещу леля Ани. - Купила съм китайска храна. Извинявай, нямам време за готвене. Обичаш ли китайска храна? – говоря като на скоропоговорка. Тя кима. Обича, всичко обича. Отварям тосканското мерло и наливам две чаши: – Наздраве! Прекрасно е – отпивам и притварям очи. Наистина е прекрасно. Забравям и за шефката, и за Емил, и за вената на десния крак. Животът изглежда друг с чаша хубаво вино в ръка. - Какво правиш по цял ден, лельо Ани? - Рисувам. Бях илюстратор навремето – говори тихо, сякаш се извинява за това, че ме занимава със себе си. – Обраха ми мазето преди месец. Там държа повечето от картините си: пастелни рисунки върху картон от кашони. Нямам възможност да купувам платна и маслени бои… Крадците бяха задигнали желязната рамка на една стара маса, няколко буркана с домати, чифт стари обувки и дрехи. Не бяха докоснали картините. Първо се зарадвах, но и се натъжих – дори крадците не искат картините ми. Може би са си рекли: „За рисувана хартия никой не дава пари.” - Аз бих купила твоя картина – чувам се да казвам и ми става лошо. Не е проблемът в купуването, а в това къде ще я сложа после. По стените ни има само изискани платна. Окачаеми. - Наистина ли? – не съм виждала по-щастлив човек, става ми чак неудобно. – Няма нужда да ми плащате, ще ви подаря картина. И докато се чудя как да се измъкна от неловкия сюжет, в който сама се вкарах, тя става и тръгва към коридора. - Ей сега се връщам – маха ми с ръка. На входната врата се сблъсква с Емо. - Къде тръгнахте, лельо Ани, не съм страшен – Емо обича гости. - Идвам след минутка – усмихва се Ани и пъргаво се затичва нагоре по стълбите. Въвеждам накратко Емо в случилото се. - Не я мисли тази картина, ще й се намери място – винаги е бил оптимист. Изсъсквам му нещо, но тихо, защото чувам бързи стъпки по стълбите. Леля Ани. Носи картона – 60 на 40. Обръща го към нас и притеснено чака оценката ни. И двамата сме онемели. От картината ни гледат нашите лица. Нарисувала е вариация на „Целувката” на Густав Климт с нас двамата в ролята на целуващи се. Изглеждаме също като влюбени. Не действам на Емо като очистително. Хи-хи-хи. Мълчим. И тримата. Поглеждам към Емо и той поглежда към мен. Срам ме е... Хвърлям се към леля Ани и я прегръщам. Силно. Не казвам нищо, но сълзите, които капят от очите ми, говорят предостатъчно.

Нова година идва със сняг

http://offnews.bg/news/n_1/n_612546.html

Нова година идва със сняг. На 30 декември температурите ще паднат и минималните ще са около нулата, а максималните - 3 градуса. Тогава ще завали сняг. Валежите ще продължат и на 31 декември, според прогнозата на НИМХ-БАН. В последния ден от 2015 година температурите ще са между минус 3 и 1 градуса. До тогава обаче ще остане нетипично топло, а в понеделник максималните температури ще достигнат 14 градуса.

Органите на реда издирват нападателите, които простреляха полицай! Опасяват се, че могат да открият пак стрелба!

http://pik.bg/органите-на-реда-издирват-нападателите-които-простреляха-полицай-опасяват-се-че-могат-да-о-news457811.html

Органите на реда издирват нападателите, които простреляха полицай! Опасяват се, че могат да открият пак стрелба!

Млад пътен полицай на около 30 години е прострелян в единия крак от неизвестните нападатели на "Самоковско шосе" в кв. "Горубляне" в столицата. За щастие няма опасност за живота му, съобщи Нова тв.

Към момента не са ясни извършителите и причината за стрелбата. Ясно е само, че полицаят не е спирал за проверка джипа, от който е стреляно.

Продължава издирването на нападателите, като полицаите, които участват в операцията, са с бронежилетки. Опасенията са, че неизвестните до момента стрелци, които са избягали с джип, може отново да открият огън.

Припомняме, че сигналът за стрелбата е подаден малко след 21.00 снощи. От намалил по пътното платно автомобил е произведен изстрел, след което автомобилът се е отдалечил в неизвестна посока. Предприети са оперативно-издирвателни дейности. Пътният полицай е откаран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, гласи официалната информация.




Коледа е!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262091_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%21

 Християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос. В народния календар Коледа започва още от полунощ след Бъдни вечер - с обичая Коледуване. Според българските традиции участниците в него са само млади мъже – ергени, годеници, скоро женени. Всички носят едно общо име, което в различните региони е - коледари, коладници, коледаре, коледници. 
Те се обличат в традиционно празнично облекло, със специална украса на калпаците. Разпределят се на групи от по 10-15 души, сред които има и по-малки момчета, които се движат отпред и известяват стопаните за тяхното идване. 
От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете и пеят специални обредни песни. Има песен за всеки от семейството - от най-възрастния до най-малкия - за здраве и дълъг живот, за имот, плодородие, добра среща, игри и веселия. 
На този ден постите свършват и семейната трапеза вече включва месни и млечни ястия. Вярващите ходят на черква, където има празнична служба. 
Празникът е известен още като Голяма Коледа, Божик, Божич.

Празнуват: Божидар, Божидара, Христо, Християн, Християна, Христин, Христа, Христинка, Христина, Христалина, Христиана, Христиан, Кристиян, Кристиан, Кристинка, Криста, Кристалина, Кристин, Кръстин, Кръстина, Кристина, Кристиана, Кристияна, Радомир, Радомира, Радостин, Радостина, Радослава, Радослав, Емил, Емануил, Емануила, Емануела, Мануела, Мануел, Мануила, Мануил, Младен, Младенка, Миладин, Миладинка, Миладина.

Откъс от "Малкият приятел" на Дона Тарт

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/25/2676353_otkus_ot_malkiiat_priiatel_na_dona_tart/?ref=rss


В празничната рубрика "Четиво" публикуваме откъс от романа на носителката на "Пулицър" Дона Тарт "Малкият приятел", издаден наскоро от "Еднорог". Преводът е на Стефан Аврамов.

Най-малката в семейството, Хариет, не бе нито хубава, нито мила. Хариет бе умна. От мига, когато проходи, присъствието на Хариет се превърна в постоянен повод за леко притеснение за семейство Клийв. Беше неудържима на площадката, груба с гостите, спореше с Иди, вземаше от библиотеката книги за Чингис хан и...

Простреляният полицай е добре, ранен е в крака

http://frognews.bg/news_104254/Prostrelianiiat-politsai-e-dobre-ranen-e-v-kraka/

Простреляният снощи полицай в столичния кв . „Горубляне “ е добре. Има прострелна рана в ходилото на десния крак. Няма опасност за живота му, съобщиха от НТВ.

Неизвестен стреля по полицай от движещ се джип край София

http://www.mediapool.bg/neizvesten-strelya-po-politsai-ot-dvizhesht-se-dzhip-krai-sofiya-news243520.html

Полицай е прострелян тази вечер в района на Горубляне, информира МВР в петък рано сутринта. До момента няма задържани за случая. Мъж, който минавал с джип покрай караулката на входа на София, стрелял в движение по униформения. Не е ясно дали полицаят е искал да го спре. Служителят на МВР е прострелян в крака. Веднага е закаран в болница без опасност за живота, допълват от вътрешното министерство.

Гаф по bTV: Приказлива водеща вгорчи Коледата на дечицата

http://petel.bg/Gaf-po-bTV--Prikazliva-vodeshha-vgorchi-Koledata-na-dechitsata__138973

Снимка: bTV Репортерката на bTV Натали Пашева, която влезе в ролята на водеща на сутрешния блок, заедно с Антон Хекимян в коледната сутрин,...

Току-що! Една майка разтърси България с историята за 2-годишния си син Борил!

http://petel.bg/Toku-shho--Edna-mayka-raztarsi-Balgariya-s-istoriyata-za-2-godishniya-si-sin-Boril-__138972

Кадър: bTV Българката Василена разказа преди малко по телевизията историята на 2-годишния си син Борил, която трогна България. Момчето се...

Щастлив край! Намери се собственикът на изгубена голяма сума пари

http://petel.bg/SHHastliv-kray--Nameri-se-sobstvenikat-na-izgubena-golyama-suma-pari__138975

Снимка: Нова тв  Жена намери голяма сума пари на улицата, но вместо да ги прибере, потърси собственика им.   Тихомира Методиева намери...

Спомените на известните от първата им среща с Дядо Коледа и дядо Мраз (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191474

Деси Бакърджиева рецитира и пее, за да получи подарък
Момичето до Дядо Мраз, който носи подаръците за децата в онези години, е Деси Бакърджиева. Актрисата е на тържеството си в детската градина през 1984 г., а червената рокля, с която е облечена, е ушита от баба Яна Иванова, която е учителка по литература. Само на 5 г.
Деси Бакърджиева рецитира и пее, за да получи подарък Момичето до Дядо Мраз, който носи подаръците за децата в онези години, е Деси Бакърджиева. Актрисата е на тържеството си в детската градина през 1984 г., а червената рокля, с която е облечена, е ушита от баба Яна Иванова, която е учителка по литература. Само на 5 г.

Боровец иска да се отърве от алкохолните туристи

http://pik.bg/боровец-иска-да-се-отърве-от-алкохолните-туристи-news457809.html

Боровец иска да се отърве от алкохолните туристи

Боровец е бил един от най-модерните зимни курорти на България, но днес планинското градче примамва туристи повече с обещания за празненства, отколкото със ски изживяване. Това обаче ще се промени, пише германското издание Die Welt.

Планинският масив около Боровец е красив и удобен за зимни спортове, но остарелите съоръжения привличат единствено с носталгия по 80-те години, и то предимно туристи, които са се учили да карат ски преди 30 години. Въпреки това най-старият курорт в България е сравнително модерен, особено след намесата на френска компания, която изгради хотелски комплекс в близост до пистата.

Независимо от развитието, което претърпя Боровец в последните години, повечето българи предпочитат зимните курорти на Италия и Австрия пред родините. „Разбира се, ние искаме да бъдем отново номер едно“, подчерта Люба Кленова, директор на маркетинговата агенция Sport Boro. Към момента Боровец привлича преди всичко заради удобното си разположение – само на час от столицата в София. Но не спортистите са основната група, която го посещава. „Повечето идват да пият и да ядат“, обясни Люба Кленова, която увери, че се полагат значителни усилия, за да бъде променен имиджа на курорта.

Патрирарх Неофит призова да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените

http://www.mediapool.bg/patrirarh-neofit-prizova-da-nasochim-lyubovta-si-kam-slabite-bednite-i-obezverenite-news243519.html

Патриархът на Българската православна църква Неофит призова по време на тържествената литургия в храма "Св. Александър Невски" в петък да насочим любовта си към слабите, бедните и обезверените. "Братя и сестри, в усилните времена, в които продължава да живее нашият свят и днес всички ние имаме още по-голяма нужда да се завръщаме всеки ден и всеки миг от своя живот към раждащия се днес Богомладенец. И, укрепени от тази вяра и от нашата надежда, да насочим своята любов към Бога и нашите ближни: към гладните, жадните и странниците, към обезверените и обезнадеждените, та да заслужим благословението на Отца и да се окажем верни Христови ученици и достойни наследници на Неговото царство", заяви той. По време на празничното богослужение за Бъдни вечер патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие на народа, мирни и честити дни през новата година. "Божият мир, Който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и да се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името Му сред човеците", призова българският патриарх. "Не би имало по-голям дар, който да пренесем на раждащия се днес Богомладенец, от този да бъдем истински подражатели на Божествената му любов. С тази любов и с крепка вяра и надежда в Божиите обещания нека и днес достойно да посрещнем Господа, като сторим място за него в нашите домове и в нашите сърца, като пазим всяка спасителна негова заповед. Да бъде благословена празничната  трапеза на Бъдни вечер! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!" Малко по-къснов четвъртък прессекретариатът на държавния глава Росен Плевнелиев разпространи негово празнично обръщение, в което той призовава сънародниците си "да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си". "Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него. Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения. Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си. Бъдете здрави и честито Рождество Христово", се казва още в обръщението на президента.

Патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие на народа

http://www.mediapool.bg/patriarh-neofit-se-pomoli-za-mir-i-blagodenstvie-na-naroda-news243519.html

Патриарх Неофит призова всички българи да посрещнат в своите домове Рождество Христово и с отворени сърца да станат носители на любовта и милосърдието, които Синът Божий носи на света. Много вярващи, много миряни се стекоха в храм-паметника "Свети Александър Невски" за празничното богослужение за Бъдни вечер, отслужено от главата на Българската православна църква. Патриарх Неофит се помоли за мир и благоденствие на народа, мирни и честити дни през новата година. "Божият мир, Който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и да се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името Му сред човеците", призова българският патриарх. "Не би имало по-голям дар, който да пренесем на раждащия се днес Богомладенец, от този да бъдем истински подражатели на Божествената му любов. С тази любов и с крепка вяра и надежда в Божиите обещания нека и днес достойно да посрещнем Господа, като сторим място за него в нашите домове и в нашите сърца, като пазим всяка спасителна негова заповед. Да бъде благословена празничната  трапеза на Бъдни вечер! Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!" Малко по-късно прессекретариатът на държавния глава Росен Плевнелиев разпространи негово празнично обръщение, в което той призовава сънародниците си "да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си". "Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него. Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения. Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си. Бъдете здрави и честито Рождество Христово", се казва още в обръщението на президента.

Коледа е. Честито Рождество Христово!

http://www.moreto.net/novini.php?n=309702

Настъпи Рождество Христово - един от най-големите и светли празници в християнския календар. На този ден си пожелаваме да сме по-добри, здрави и смирени. Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници, на който се чества рождението на Божия син - Иисус Христос.

Стреляха по полицай от джип в движение в Горубляне

http://offnews.bg/news/n_1/n_612540.html

Стрелба по пътен полицай от преминаващ джип е станала в нощта на Бъдни вечер срещу Рождество, съобщи Нова тв. Полицаят е без опасност за живота - той е ранен в ходилото на десния крак. Той е бил откаран в спешния център на ВМА. Инцидентът е станал в Горубляне, до караулката по пътя за Самоков. Автомобилът намалил скоростта и отвътре някой стрелял няколко пъти, по всяка вероятност - с бойно оръжие, според информация от СДВР. Стрелецът е изчезнал. В момента има засилено полицейско присъствие и се извършват масови проверки на автомобилите, които отговарят на описанието, за да се открие джипът.

Над 14 души загинаха при бури и торнада в САЩ

http://frognews.bg/news_104253/Nad-14-dushi-zaginaha-pri-buri-i-tornada-v-SASHT/

Над 14 души загинаха при бури и торнада, обхванали южните части на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Плевнелиев ще присъства на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

http://pik.bg/плевнелиев-ще-присъства-на-благотворителния-спектакъл-„българската-коледа“-news457806.html

Плевнелиев ще присъства на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Концертът ще се проведе в Народния театър „Иван Вазов” и ще бъде излъчен пряко по bTV, bTV Radio, Радио N-JOY и Българското национално радио.

Кампания 2015-2016 г. на благотворителната инициатива е под мотото „Да помогнем на децата в реанимация“. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”.

Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, спортисти, актьори, журналисти ще подкрепят каузата на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

Специално видео обръщение в подкрепа на децата на България ще отправи Негово светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит. За каузата на „Българската Коледа“ на сцената ще пеят Орлин Горанов, Графа, Поли Генова и трио „ЛаТиДа“, Миро, Рафи, детската вокална група „Бон Бон“, Криско, рок формацията „Фондацията“, Михаела Филева, Орлин Павлов, Жана Бергендорф и Моисей, Веселин Маринов, Нина Николина и Берковската духова музика, Руслан Мъйнов, малките таланти Габриела Йорданова и Анжелина Денчева, трио „Сопрано“. Водещ на концерта ще бъде актьорът Владо Пенев, а като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената ще излязат Владимир Николов, Любо Нейков, Мария Игнатова, Димитър Рачков, Мариана Векилска, Антон Хекимян, Силвия Лулчева, Камен Воденичаров, Део, Яна Маринова, Деси Бакърджиева, Асен Блатечки. По време на концерта ще бъдат показани историите на деца в реанимация.

Как да опаковате подаръка с вкус и стил?

http://ikea.actualno.com/kak-da-opakovate-podaryka-s-vkus-i-stil-news_514847.html

Дълго чаканата Коледа настъпи, а на днешния ден често посрещаме и ходим на гости. Освен това днес празнуват всички, чието име е свързано с Рождество Христово. Да им е честито, а ние ще ви подскажем как да направите нестандартна опаковка за подарък така, че на получателя да му е жал да го отвори и да му остави незабравими спомени. За тази цел ще ви е необходим картон или плътна хартия, от която по шаблон да изрежете бъдещата опаковка. Можете да я залепите с цветна хартия от всички страни и с мал

Хиляди бяха евакуирани от църква във Франция заради терористична заплаха

http://europe.actualno.com/hiljadi-bjaha-evakuirani-ot-cyrkva-vyv-francija-zaradi-teroristichna-zaplaha-news_515136.html

800 души бяха евакуирани от църква в югоизточния френски град Безансон, предаде ТАСС. Евакуацията се е наложила, след като френската полиция е получила телефонно обаждане за изоставен подозрителен автомобил до църквата. Хората са били изведени след като службата на Бъдни вечер е била започнала, като всичко е станало доста бързо и без особена паника. Веднага е бил обезопасен и периметър от 200 метра. Впоследствие се е появил и собственикът на автомобила, като случаят е бил бързо изяснен. Във Ф

Коледа - за дядо, пазачът на страха

http://actualno.actualno.com/koleda---za-djado-pazachyt-na-straha-news_515129.html

Не може да не ви се иска поне малко да сте сами вкъщи на Коледа. Да сте сами, напълно сами, само с мислите си. Да няма досадни роднини и приятели, които да ви лазят по нервите. Ей така, скърцащо, като бормашина, пробиваща точно на три етажа под вас в 7:00 сутринта в събота. Човърка ли човърка - до полуда. Коледа е семеен празник. Но е и уморителен, смазващ празник. Празник, на които баща ви ви гледа укорително, защото не сте „си взели хляба в ръце”. Празник, на който майка ви мълчал

Наблюдаваме Студена луна на Коледа

http://frognews.bg/news_104252/Nabliudavame-Studena-luna-na-Koleda/

На астрономите ще им бъде "подарено" рядкото удоволствие да наблюдават пълнолуние на Коледа, пише Daily Mail. Последният път, когато пълна Луна изгря в небето на Коледа беше през 1977г. и този феномен няма да се повтори до 2034г. Декемврийското пълнолуние се нарича Пълна Студена Луна.

Честита Коледа!

http://pik.bg/честита-коледа-news457804.html

Честита Коледа!

На 25 декември празнуваме Рождество Христово. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.

Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. 

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар). 

В предимно християнските страни Коледа е икономически най-значимият празник в годината, а се отбелязва като светски празник и в много страни с малко християнско население. Свързва се с размяна на подаръци в семейството, както и с подаръци от Дядо Коледа и други митични персонажи. 

Народната традиция е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

 На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна 3 дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне.

На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Основните ястия през този и следващите са приготвени от свинско месо. На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Премиерът Борисов се похвали, че ще става дядо

http://www.mediapool.bg/premierat-borisov-se-pohvali-che-shte-stava-dyado-news243518.html

Премиерът Бойко Борисов публикува на профила си във Фейсбук съобщение, че ще става дядо. Борисов е качил на стената си снимка от Бъдни вечер със своята дъщеря Венета и е написал: "Най-хубавият подарък за Коледа – съвсем скоро ще бъда дядо. Благодаря ти, Венета". Малко по-рано той отправи празнични поздравления чрез видео обръщение, отново в социалната мрежа, определяйки изминалата година, като "толкова трудна, но успешна". "Пожелавам на всички, след тази толкова трудна, но успешна година, весели празници и да посрещнете 2016 г. с много здраве, късмет и успехи! Да сте живи и здрави!", бе обръщението на премиера за празниците.

Джамбазки от ефира: Местан бе проводник на турската политика, което е национално предателство

http://petel.bg/Dzhambazki-ot-efira--Mestan-be-provodnik-na-turskata-politika--koeto-e-natsionalno-predatelstvo__138970

Кадър: Нова тв „Безспорно по времето на председателството на Лютви Местан ДПС се превърна във функция на турската политика”, заяви в...

Заради намалена видимост: Част от пристанище Варна е временно затворено

http://petel.bg/Zaradi-namalena-vidimost--CHast-ot-pristanishhe-Varna-e-vremenno-zatvoreno__138971

Ограничение на трафика на кораби е въведено в района на пристанището във Варна, съобщи "Фокус". По данни на Дирекция „Ръководство на...

Какво ще бъде времето на Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539335

  Днес със слаб, в Дунавската равнина - до умерен запад-северозападен вятър, ще проникне студен въздух. Видимостта в равнините и котловините ще се подобри и над повечето райони ще бъде предимно слънчево. Над Източна България ще се задържи със значителна ниска облачност. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса. Над Черноморието облачността ще е значителна, без валежи. На места в сутрешните часове видимостта ще е намалена. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са 9-12 градуса. Температурата на ...

Как по света празнуват Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5193830

Най-малко два милиарда души по света честват Рождество Христово. Празникът има общи елементи - коледната елха, рождественските сцени, подаръците.
Но във всяко кътче на планетата празникът се посреща по различен начин.
Австрийците например си подаряват прасенце. Традицията се е зародила преди много години,
Най-малко два милиарда души по света честват Рождество Христово. Празникът има общи елементи - коледната елха, рождественските сцени, подаръците. Но във всяко кътче на планетата празникът се посреща по различен начин. Австрийците например си подаряват прасенце. Традицията се е зародила преди много години,

Сайтът на ЮНЕСКО заблуди, че Бокова била външен министър

http://frognews.bg/news_104250/Saitat-na-IUNESKO-zabludi-che-Bokova-bila-vanshen-ministar/

Сайтът на ЮНЕСКО заблуди, че Ирина Бокова е била бивш външен министър, съобщи ДВ, позовавайки се на „Ди Велт“.

Празнично гастрогуру: Пуйка с бекон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191359

ПРОДУКТИ
3,5-4 кг пуйка, 500 г нарязан бекон, 3 кг кисело зеле, 100 мл олио, 1 глава чесън, 150 г лук, 150 г домати, 1 с.л. червен пипер, дафинов лист, сол и черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезсоляваме зелето в хладка вода. Измиваме пуйката, осоляваме я отвътре и обилно я намазваме с меко масло. Закрепваме бекона върху пуйката с помощта на
ПРОДУКТИ 3,5-4 кг пуйка, 500 г нарязан бекон, 3 кг кисело зеле, 100 мл олио, 1 глава чесън, 150 г лук, 150 г домати, 1 с.л. червен пипер, дафинов лист, сол и черен пипер НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ Обезсоляваме зелето в хладка вода. Измиваме пуйката, осоляваме я отвътре и обилно я намазваме с меко масло. Закрепваме бекона върху пуйката с помощта на

Най-важното от Варна във вчерашния 24 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309698

65 000 пациенти преминали през спешния център на МБАЛ "Света Анна" през годината През спешния център на болница „Света Анна” във Варна през 2014 година са преминали 65 000 пациенти, от тях около 11 000 са хоспитализирани.

Честито Рождество Христово!

http://www.mediapool.bg/chestito-rozhdestvo-hristovo-news243517.html

Християнският свят празнува в петък един от най-големите църковни празници – Рождество Христово! Божият син Исус Христос се е родил в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Тримата влъхви били първите, които се поклонили пред Божия син, доведени при него от изгрялата Витлеемска звезда, която сочела пътя към Спасителя. До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на Рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва през IV-V век под влияние на древните езически вярвания. Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата".

Прогноза на Джамбазки - ще има радикална протурска партия в България

http://politics.actualno.com/prognoza-na-djambazki---shte-ima-radikalna-proturska-partija-v-bylgarija-news_515135.html

Става дума за нашата национална сигурност. Правя прогноза - ще има радикална турска партия. Може да не е днес, но ще дойде време, в което такава партия ще възникне и ще има териториални претенции, каквито сега не можем и да си помислим. Това каза евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред Нова телевизия, като добави, че се надява да греши. Толкова пари на едно място не се изливат случайно, подчерта и бившият депутат на БСП Татяна Буруджиева. По време на управлението на Лютви

България през 2015 година: Гърмен и Орландовци

http://politics.actualno.com/bylgarija-prez-2015-godina-gyrmen-i-orlandovci-news_513427.html

2015 година беше година, минала под знака на сериозното разклащане на етническия мир между българи и роми. Инцидентите в Гърмен и Орландовци само затвърдиха тезата на мнозина експерти, че проблемът с ромите в България е станал прекалено голям и ако не се вземат необходимите политически и социални мерки за решаването му, подобни конфликти ще бъдат неизбежни и в бъдеще. Случаят "Гърмен" започна на 23 май с един наглед обичаен битов инцидент. Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен става ска

Пътна обстановка в страната - 25 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309699

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма”: няма ограничения. АМ „Марица”: няма ограничения. АМ “Черно море” : няма ограничения. АМ „Люлин: няма ограничения.

Как да си направим домашна бира? Разкриха току-що рецептата

http://petel.bg/Kak-da-si-napravim-domashna-bira--Razkriha-toku-shho-retseptata__138969

Кадър: btv Домашната бира все още е лукс, но ако сте упорити, може да си я приготвяте сами. Това прави от известно време нашия сънародник...

На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539338

На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна три дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Осно...

На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539309

На Коледа всички ходят на църква. Прави се традиционното общоселско хоро. По традиция Коледа се празнува в нашата страна три дни. Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне. На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат. На него задължително се поднася баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и др. Осно...

ДПС помпа мускули в очакване на изборите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/25/2673598_dps_pompa_muskuli_v_ochakvane_na_izborite/?ref=rss


Традиция на "Дневник" е в края на годината да попита за коментар социолози и политолози за важните събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 г. може да следите в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016. Днес публикуваме коментара на Тони Николов, главен редактор на портал "Култура". 

С какво ще запомните българската 2015 г.?

- Със сигурност не е от годините, "ощастливили...

Радарите за превишена скорост днес - 25 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309697

Служители на пътната полиция ще следят днес - 25 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: 08:10-09:20 - Южен пътен възел - вход 10:00ч.-12:00 - бул.В.Левски, до фирма "Ескана" 12:30ч.

Вампири бродят от Коледа до Водици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5192389

След постите хората се омърсявали с хвърката мръвка
Обичаят повелява - ергенът да откупи вития превит кравай на момата, що люби

Някога отдавна, дойдел ли Полазовден (20 декември, Игнажден), и ето задавала се Суха Коледа с Бъдна вечер и на утре бил тежкият празник Коледа. Българите празнували Коледа три дни - от 25 до 27 декември.
След постите хората се омърсявали с хвърката мръвка Обичаят повелява - ергенът да откупи вития превит кравай на момата, що люби Някога отдавна, дойдел ли Полазовден (20 декември, Игнажден), и ето задавала се Суха Коледа с Бъдна вечер и на утре бил тежкият празник Коледа. Българите празнували Коледа три дни - от 25 до 27 декември.

Честитки с пияни джуджета и коледно преследване на прасе се изпращали в началото на ХХ век

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191144

Коледни картички от преди два века могат да се видят в музея в Горна Оряховица. Най-старите екземпляри от уникалната колекция са от втората половина на XIX век, малко след като в Англия се ражда пощенската картичка с коледни мотиви.
През 1843 г. Сър Хенри Коул, основател на прочутата лондонска галерия
Коледни картички от преди два века могат да се видят в музея в Горна Оряховица. Най-старите екземпляри от уникалната колекция са от втората половина на XIX век, малко след като в Англия се ражда пощенската картичка с коледни мотиви. През 1843 г. Сър Хенри Коул, основател на прочутата лондонска галерия "Виктория и Албърт", поръчва на своя приятел,

Коледната трапеза по света

http://curious.actualno.com/kolednata-trapeza-po-sveta-news_515095.html

Дядо Коледа има различни лица на всички континенти и почти във всички държави. В древността по нашите земи, това е бил празника на бога Божич, бог на раждащото се Слънце. Друг любопитен факт е, че при управлението на Оливер Кромуел, празнуването на Коледа се е считало за престъпление. За щастие, днес това е един от най-обичаните празници, които всички очакваме с нетърпение и полагаме големи усилия, за да зарадваме близките си с приказен Коледен дух. А храната е едно от основните неща в Коледните

Каракачанов: Турция е привиквала хора от ДПС, за да запази позициите си

http://petel.bg/Karakachanov--Turtsiya-e-privikvala-hora-ot-DPS--za-da-zapazi-pozitsiite-si__138967

Кадър: bTV През последните няколко дни турски дипломати в България са звънели на депутати и областни лидери на ДПС и са ги привиквали -...

Над Германия: Пътник в самолет засне НЛО отблизо (Видео)

http://petel.bg/Nad-Germaniya--Patnik-v-samolet-zasne-NLO-otblizo--Video-__138966

Пътуващи в самолет над Германия случайно заснеха удивително видео, показващо неизвестен обект в непосредствена близост до пътническия...

Тощу-що! Актрисата Яна Маринова – жертва на манипулация в Интернет. Ето какво се случи

http://petel.bg/Toshhu-shho--Aktrisata-YAna-Marinova-----zhertva-na-manipulatsiya-v-Internet--Eto-kakvo-se-sluchi__138968

Кадър: bTV Актрисата Яна Маринова е станала жертва на манпулация в Интернет. Преди минути тя разкри в предаването „Тази сутрин” по bTV, че...

25 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=309696

Събития: 800 г. — Карл Велики е коронован за император на Свещената Римска империя. 1000 г. — Основана е Унгария, като християнско кралство от Стефан I. 1066 г. — Провежда се коронация на Уилям Завоевателя като крал на Англия в Уестминстърското абатство, Лондон.

До изгрев коледарите гонят караконджоли, вампири, таласъми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539310

В България народната традиция на Коледа е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, тал...

Бойко Борисов обяви, че ще става дядо

http://offnews.bg/news/n_1/n_612533.html

Премиерът Бойко Борисов ще става дядо съвсем скоро. Това обяви той на страницата си във фейсбук. Борисов написа, че е получил най-добрия коледен подарък. "Благодаря ти, Венета!", пише премиерът под снимка с дъщеря си.

Прогноза за времето - 25 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309695

Ще бъде предимно ясно. На места в равнините на Северна и Източна България, както и в котловините, ще се образува мъгла. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Над Черноморието облачността ще е значителна, без валежи.

За Коледа времето хич не е коледно

http://society.actualno.com/za-koleda-vremeto-hich-ne-e-koledno-news_515132.html

Коледа е, но не с много коледни температури. Днес, 25 декември, те ще са между 9° и 14°. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри. Такава е прогнозата за времето, съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеор

Die Welt: Българският ски курорт Боровец иска да се отърве от алкохолните туристи

http://petel.bg/Die-Welt--Balgarskiyat-ski-kurort-Borovets-iska-da-se-otarve-ot-alkoholnite-turisti__138964

Снимка: Булфото Боровец е бил един от най-модерните зимни курорти на България, но днес планинското градче примамва туристи повече с...

Коледна трапеза, песни и поверия

http://petel.bg/Koledna-trapeza--pesni-i-poveriya__138965

Снимка: Булфото Трапезата на празника трябва да е богата, като след голям пост. Нареждат се прясна пита, свинско печено, свинско с праз...

2800 лв. бяха събрани от благотворителна акция на художниците от ГОАРТ в помощ на Самуил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539334

2832 лв. бяха събрани по време на благотворителната акция на художниците от ГОАРТ. Инициативата на горнооряховските творци бе в помощ на 12-годишния Самуил Радков, които има вродена аномалия на очите. Парите вече са внесени по сметката на Самуил и ще бъдат насочени за неговото лечение. В навечерието на коледните празници, художниците от ГОАРТ обединиха усилията си в помощ на 12-годишното момче, което също обича да твори. Майсторите на четката изработиха арт календар за 2016 г., като всеки лист от него е илюстриран с картина на горноорях...

На 25 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191691

Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика
Проф. Радослав Гайдарски, лекар, бивш здравен министър
Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура
Александрина Железова,
Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика Проф. Радослав Гайдарски, лекар, бивш здравен министър Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура Александрина Железова,

Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539333

Християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници – Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея. В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога - Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни мъдреци, доведени във Витлее...

Топли и предимно слънчеви празници ни очакват до неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/25/2676294_topli_i_predimno_slunchevi_praznici_ni_ochakvat_do/?ref=rss


Слънчеви и буквално топли празници ни очакват до неделя, с минимално застудяване в рамките на минус 1 и 4 градуса, прогнозира sinoptik.bg.
  
Със слаб, а в Дунавската равнина и умерен северозападен вятър днес ще нахлуе малко по-студен въздух. Над повечето райони ще бъде предимно слънчево с изключение на Източна България, където ще се задържи ниска облачност. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но без валежи, а...

Почти 150 000 българи празнуват имен ден на Коледа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5193819

146 305 българи празнуват имен ден на Рождество Христово.
100 061 мъже имат имен ден на Рождество, както и 46 244 представителки на нежния пол.
На 25 декември имен ден празнуват Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян,
146 305 българи празнуват имен ден на Рождество Христово. 100 061 мъже имат имен ден на Рождество, както и 46 244 представителки на нежния пол. На 25 декември имен ден празнуват Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор, Кристин, Кристина, Кристиян,

Михаил Горбачов подава оставка като президент на СССР

http://chronicles.actualno.com/mihail-gorbachov-podava-ostavka-kato-prezident-na-sssr-news_514570.html

Михаил Сергеевич Горбачов е съветски политик, ръководил СССР от 1985 до 1991 г. Заемал поста генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Пръв и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител е на Нобелова награда за мир 1990 г. Докато политиката му на гласност довежда до демократизация на режима в СССР и Източна Европа, то перестройката не е

Стрелба по полицаи като на сафари

http://sofia.actualno.com/strelba-po-policai-kato-na-safari-news_515131.html

Полицай е бил прострелян в София на Бъдни вечер. Служителят на реда е бил от „Охранителна полиция” на караулката в квартал "Горубляне", уточни комисар Младен Маринов. За щастие полицаят не е пострадал сериозно – раната е в ходилото. Не е ясно каква е причината за стрелбата – джипът само е намалил и е стреляно, а след това е ускорил и е изчезнал. Полицаят не е бил сам, но не е напълно ясно какво точно е видял колегата му, тъй като от СДВР не е коментират обширно, за да не

Празнуваме един от най-големите църковни празници в християнския свят - Рождество Христово!

http://petel.bg/Praznuvame-edin-ot-nay-golemite-tsarkovni-praznitsi-v-hristiyanskiya-svyat---Rozhdestvo-Hristovo-__138962

Снимка: Булфото На 25 декември празнуваме Рождество Христово. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят.  ...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5180666

Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика.
Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура.
Надя Георгиева, редактор в "Справочно-информационен отдел" на вестник "Труд".
Недялко Недялков, журналист, 45 г.
Проф. Радослав Гайдарски, хирург,
Анелия Раленкова, световна и европейска шампионка по художествена гимнастика. Гергина Тончева, създател и бивш директор на Националната гимназия за древни езици и култура. Надя Георгиева, редактор в "Справочно-информационен отдел" на вестник "Труд". Недялко Недялков, журналист, 45 г. Проф. Радослав Гайдарски, хирург,

Над 5300 пловдивчани празнуват имен ден на Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538806

5 361 са пловдивчаните, които празнуват своя имен ден на Рождество Христово. Това съобщиха за Дарик от ГРАО-Пловдив. Сред мъжете именници най-многобройни са кръстените: Радослав (862), Младен (235) и Емил (1559). От пловдивчанките повод да почерпят имат Христина (1311), Радослава (219) и Емилия (1163). Днес е Рождество Христово или Коледа - един от най-големите църковни празници в християнския свят. В н...

Reuters: Русия възобнови износа на зърно за Турция

http://petel.bg/Reuters--Rusiya-vazobnovi-iznosa-na-zarno-za-Turtsiya__138961

Снимка: Булфото Руски компании, износителки на зърно са възобновили подписването на нови договори със свои турски клиенти, след...

Вече 11 жертви и анулирани полети заради бурите в САЩ

http://petel.bg/Veche-11-zhertvi-i-anulirani-poleti-zaradi-burite-v-SASHH__138958

Илюстрация: Уикипедия Броят на загиналите при бурите, които в сряда удариха южните части на САЩ, достигна 11 души. Седем души са загинали...

Британското разузнаване и Меркел са обменяли информация за „Ислямска държава“ и Путин

http://petel.bg/Britanskoto-razuznavane-i-Merkel-sa-obmenyali-informatsiya-za----Islyamska-darzhava----i-Putin__138959

Снимка: Уикипедия Високопоставени служители на британското разузнаване са дали на германския канцлер Ангела Меркел информация във...

До септември: България е отчела 26% отлив на руски туристи

http://petel.bg/Do-septemvri--Balgariya-e-otchela-26--otliv-na-ruski-turisti__138957

Снимка: Булфото Броят на руските туристи, които до септември 2015 година са прекарали отпуска си в страни от ЕС, е намалял с 20% в сравнение...

Събития и случки на 25 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_612405.html

В България 1849 По случай Коледа унгарци, поляци и арменци организират в Шумен (още под османска власт) празнична литургия. 1881 Учреден е орден "Свети Александър" - за военни и граждански заслуги към държавата, за храброст и „при лично благоволение на княза”. 1908 В София започва да излиза в. „Равноправие“ - орган на Съюза на напредничавите жени; редактор е писателката Ана Карима (Анна Велкова, 1871 – 1949). 1919 Във Варна с параход пристига първа група руски емигранти, прокудени от болшевишката революция (1917 г.) и последвалата я Гражданска война. 1954 В София е открит дом-паметник „Александър Стамболийски“. 1971 Създаден е Комитет по печата; от 19 юни 1976 г. преминава на подчинение към Комитета за изкуство и култура. 1988 В Русе е основан Съюз за гражданска инициатива. На 25 ноември 1989 г. на митинг в София прераства в национално движение „Гражданска инициатива“. 1993 Експулсиран от България е руският националистически лидер Владимир Жириновски, който е на частно посещение. Два дни по-рано пред журналисти той отправя обиди към държавния глава на България и изказва становища, представляващи намеса във вътрешните й работи. По света 800 Карл Велики, крал на франките и на Италия, е коронясан от папа Лъв III за първи владетел на Свещената Римска империя. 1741 Шведският учен Андерс Целзий (1701 – 1744) окончателно изработва скалата за измерване на температура, наречена по-късно на негово име. 1870 Коледа става официален празник в САЩ. 1914 В полунощ повечето от германските войници на фронтовете на Първата световна война спират пушечната и артилерийската стрелба и започват да пеят Коледни мотиви. А призори на 25-и много германци излизат от окопите и тръгват невъоръжени към враговете си викайки на техните езици „Честита Коледа”. Отговарят им по същия начин – след първоначалното бързо отшумяло подозрение; противниците се срещат, разменят цигари и сладкиши и пеят заедно. До този епизод са минали само около 5 месеца от началото на войната и той остава изключение. През 1915-а „Коледно примирие” вече е съвършено немислимо. 1989 Сваленият три дни по-рано румънски диктатор Николае Чаушеску и жена му Елена са разстреляни след импровизиран и прибързан военен съд. 1991 Първият – и последен - президент на СССР Михаил Горбачов обявява своята оставка, последвала решението за разпадане на Съюза.

Мъж стреля от джип по полицай в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539336

Полицай е бил прострелян тази нощ в столичния квартал „Горубляне", съобщава Нова телевизия. Мъж, който минавал с джип покрай караулката на входа на София, стрелял в движение по униформения. Не е ясно дали полицаят е искал да го спре. Служителят на МВР е прострелян в крака. Веднага е закаран в болница, без опасност за живота е....

Честита Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539339

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които 

Коледа е!

http://frognews.bg/news_104249/Koleda-e!/

Коледа е! Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божи Иисус Христос.

Ямбол празнува Рождество Христово със спектакъл на Ансамбъл „Тракия"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539332

Най-тържествената част от коледния ритуал днес започва на ул. „Г. Раковски" в 12:40 с поздрава на кмета на Ямбол Георги Славов и с Рождественското послание на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Малките коледари от ОДЗ „Пролет", победители в първа възрастова група в детския коледарски празник , ще представят обичая коледуване по време на тържествената коледна церемония. Час преди това, от 11:45 е началото на празничния концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия" -Пловдив.  ...

Коледно веселие в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539331

Коледно веселие организира община Сливен днес от 12 часа на пл. „Цар Освободител". Празнична програма ще изнесе Младежкият танцов ансамбъл „Браво" при Народно читалище „Хаджи Димитър - 1937" с ръководители Станка Иванова и Иван Добрев. На тържеството е поканен Дядо Коледа. Всеки, който желае, може да си направи снимка с добрия белобрад старец до голямата коледна елха пред сградата на общината.  ...

Честито Рождество Христово!

http://www.cross.bg/koleda-hristos-tzurkva-1492699.html

/КРОСС/Днес, 25-ти декември, християнският свят празнува Коледа. Светият ден е известен в България под имената Рождество Христово, Божик или Божич. Екипът на агенция "КРОСС" честити празника на всички свои читатели и пожелава много здраве, топлина, уют и благополучие! Да е благословена и мирна 2015 година. Според религиозния календар точно в полунощ във Витлеем проплаква Божият син. На 25 декември, един от най-големите църковни празници, семейството се събира на обща трапеза и не се пропускат веселите гостувания за отбелязване на щастливия повод. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своебразно продължение на Бъдни вечер. Коледа се празнува три дни - в първия, Голяма Коледа, сутринта празнично се ходи на църква, а трапезата не се вдига целия ден. Народното поверие сочи, че за благоденствие на мегдана се извива кръшно хоро. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в гр. Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които се покланят на Бога-Син. Почитат го и трима източни царе, доведени на мястото от изгрялата над небето звезда. Следвайки обичаите на времето, царете подаряват злато, ливан и смирна. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата "календе")

Коледа е! Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539276

Днес отбелязваме един от най-големите църковни празници - Рождество Христово /Коледа/, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. Според Евангелието това станало в град Витлеем, провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възстановяването на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички надежди на юдеите се устремили към идващия Месия. Малко преди раждането, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят...

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539277

Празникът на преславното Христово Рождество отново привлича православните християни. Отново духовно озарява Боголюбивите и благодатно осенява Богопреданите. Празникът на Христовото Рождество, според свети Йоан Златоуст, „е по-значѝм от всички празници! Който наречé този празник за начало на всички празници, няма да сгреши. Защо? Защото той полага начало и основа и на Богоявлението, и на свещената Пасха, и на Възнесение Господне, и на Петдесетница. Онова, за което копнеели силно праотците, което желаели да видят праведниците и предвъз...

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

http://www.moreto.net/novini.php?n=309630

Възлюбени в Господа братя и сестри, В тези преблагословени дни, когато изпитваме духовна сладост от великия празник на преславното Христово Рождество, боговдъхновеният църковен песонописец възклицава: „Христос се ражда – славете Го! Христос идва от небесата – посрещнете Го!“ Рождението на Иисус Христос е велико събитие в духовната история на човечеството и по-частно в историята на човешкото спасение.

Бог желае нашето спасение, трябва и ние да го пожелаем

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/25/2673914_bog_jelae_nasheto_spasenie_triabva_i_nie_da_go_pojelaem/?ref=rss


За отец Валентин ви разказахме на Бъдни вечер през 2011 г. След това всяка година записваме неговото пожелание към читателите на "Дневник" за Рождество и Възкресение. Отново го помолихме да се обърне към вас: 

В навечерието на този свят празник, ние отправяме взор към случилото се Рождество и е редно да се замислим, защо то е донесло радост. Радостта в православната мистика е свързана с обещание, което се случи за нашето спасение.

Знаейки за живота на старозаветните...

Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539337

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които 

Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539307

На 25 декември празнуваме Коледа! Рождество Христово, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието Христос се ражда в пещера в град Витлеем, провинция Юдея. В момента на рождеството в небето пламва необикновена светлина и ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири са първите хора, които

Коледа по света: В Чехия Дядо Коледа се спуска от небето по златно въже

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539323

От незапомнени времена милиони хора по света отбелязват Коледа. Корените на този обичай се губят в дълбоката древност. Всяка страна има своя традиция, наред с която в наши дни се утвърждават и все повече общи символи на празника:В Гърция почитат свети Никола като закрилник на моряците. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пияна. Неговият образ е прототип на модерния Дядо Коледа. В Германия коледната подготовка започва още в нощта преди 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на с...

Филми в Дневник След 5: Петсън и Финдъс

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/25/2673186_petsun_i_findus/?ref=rss


Жанр: Семеен
Германия / 2014 / 86 минути
Сценарист: Томас Спрингер, Свен Нордквист
Режисьор: Али Самади Ахади
В ролите: Улрих Ньотен, Макс Хербречтер, Мариана Зьогебрехт
"Петсън и Финдъс" е създаден въз основа на обичаната по цял свят поредица от детски книжки на шведския автор Свен Норквист, преведена на повече от тридесет езика.

Петсън е стар фермер, който живее в дървена  къща и прекарва времето си, занимавайки се с шетане из къщата, ходи за риба и се...

Честито Рождество Христово!

http://www.cross.bg/chestito-rozhdestvo-hristovo-1492633.html

Информационна агенция "КРОСС" честити Рождество Христово на своите читатели!    

Филми в Дневник След 5: Сестри на макс

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2015/12/25/2667862_sestri_na_maks/?ref=rss


Жанр: Комедия
В ролите: Тина Фей, Ейми Полър, Мая Рудолф, Айк Баринхолц, Джеймс Бролин, Джон Сина, Джон Легизамо и Даян Уейст
Режисьор: Джейсън Мур
Сценарист: Паула Пел
Продуценти: Тина Фей, Джей Роуч, Джон Лайънс
Изпълнителни продуценти:Ейми Полър, Джеф Ричмънд, Браян Бел
Тина Фей и Ейми Полър се събират отново в Сестри на макс. Новата лента, режисирана от създателя на Перфектният ритъм Джейсън Мур, разказва за две отчуждени сестри, които са привикани в родната...

Честито Рождество Христово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/25/2670061_chestito_rojdestvo_hristovo/?ref=rss


Днес християнският свят отбелязва Рождество Христово - рождението на Божия син Исус Христос.

Коледа започва още от полунощ – с обичая Коледуване. Според българските традиции в него участниците са само мъже – ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Всички носят едно общо име, което в различните говори е различно-коледари, коладници, коледаре, коледници... Още на Игнажден те си избират водач (станеник, старец) и се организират по групи по 10-15 човека. В групата има и по-малки...

Честита Коледа, весели и светли празници!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5193735

Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани!
Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос,
Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани! Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос,

Честито Рождество Христово!

http://offnews.bg/news/n_1/n_435996.html

Рождество Христово е един от най-големитe християнски празници, на който вярващите честват раждането на Сина Божий Иисус Христос. Евангелието на Лука разказва, че малко преди раждането на Иисус майка му Мария и Йосиф, потомък на цар Давид, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за преброяване на цялото население в империята и всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят извън града. Новороденият Иисус бил положен в ясли. (В източната култура "яслите" или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място - в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда). В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина. Ангел се явил пред овчарите, които пазели стадата си навън през нощта, и им казал, че на света е дошъл Спасителят: „И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос. И ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли. И внезапно се яви с ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците в които е Неговото благоволение!“ (Евангелие от Лука, 2:10–14) Витлеемските пастири били и първите хора, които се поклонили на Исус. Младенеца Иисус почитат и трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото звезда. "А когато се роди Иисус във Витлеем Юдейски в дните на цар Ирод, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Къде е родилият се Цар на юдеите? Защото видяхме звездата Му на изток и дойдохме да Му се поклоним. Като чу това, цар Ирод се смути, и цял Ерусалим с него. Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше къде трябваше да се роди Христос. А те му казаха: Във Витлеем Юдейски, защото така е писано чрез пророка: „И ти, Витлееме, земьо юдова, никак не си най-малък между юдовите началства, защото от теб ще произлезе Вожд, който ще пасе Моя народ Израил.“ Тогава Ирод повика тайно мъдреците и внимателно научи от тях времето, когато се е явила звездата. И като ги изпрати във Витлеем, каза: Идете, разпитайте внимателно за Детето; и като Го намерите, известете ми, за да отида и аз да Му се поклоня. А те, като изслушаха царя, си тръгнаха; и ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и спря над мястото, където беше Детето. А като видяха звездата, се зарадваха с много голяма радост. И като влязоха в къщата, видяха Детето с майка Му Мария, паднаха и Му се поклониха; и като отвориха съкровищата си, Му принесоха дарове – злато, тамян и смирна. А понеже бяха предупредени от Бога насън да не се връщат при Ирод, те си отидоха през друг път в своята страна. А след като си отидоха, ето, Господен ангел се яви насън на Йосиф и каза: Стани, вземи Детето и майка Му и бягай в Египет, и остани там, докато ти кажа, защото Ирод ще потърси Детето, за да Го погуби. И тъй, той стана, взе Детето и майка Му през нощта и отиде в Египет, където остана до смъртта на Ирод, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: „От Египет повиках Сина Си." (Евангелие от Матей, 2:1-15) Раждането на Христос носи небесните светлина и мир за вярващите и надеждата за спасение на човечеството. С идването на Месията на земята се отбелязва началото на новата ера. На този ден са именници: Емануил, Емил, Кристина., Кристиян, Кристияна, Рада, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Ренета, Рождество Христово, Христа, Христина, Християн, Християна, Христо

25 декември: Коледа и на война - войниците спират стрелбите, за да попеят заедно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538390

1914 г. германските и британските войници на Западния фронт прекратяват стрелбите и започват да пеят коледни песни.През 1914 г. всички армии тръгват в офанзива, напълно убедени, че бързите серии от решителни битки в Наполеонов стил ще сложат край на Първата световна война за не повече от шест месеца. Но само за два месеца армиите започват да буксуват. По Коледа, само шест месеца след началото на войната, загиналите са вече повече от милион.Два дни преди Коледа войниците от един саксонски полк хвърлят внимателно опакован шоколадов кейк през неут...

Честито Рождество Христово!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539273

Честита Коледа! Днес християнският свят отбелязва един от най-светлите църковни празници - Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Според Евангелието това се случило преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея. В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога - Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени ...

Честито Рождество!

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chestito-rojdestvo-208413/

Нека озарението на Рождество Христово изпълни душите ни с радост и надежда

Честита Коледа, весели празници!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5193674

Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани!
Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос,
Честито Рождество Христово! Бъдете здрави, щастливи и много обичани! Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. Той е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване