Според Рим ЕС ще трябва да избере между Дъблин и Шенген

http://www.mediapool.bg/spored-rim-es-shte-tryabva-da-izbere-mezhdu-dablin-i-shengen-news244113.html

Европейският съюз трябва да избере между Дъблинските споразумение и тези от Шенген, станали несъвместими при справянето с миграционните потоци, заяви във вторник италианският външен министър Паоло Джентилони, цитиран от Франс прес. Шенгенските споразумения предвиждат свободно движение на хора в ЕС, докато Дъблинските задължават бежанците да подадат молба за убежище в първата държава от Евросъюза, в която стъпят. "ЕС има две възможности: да търпи или да се опита да управлява наплива от мигранти. Той е в състояние да го управлява, ако действа единно и признае, че създадените преди четвърт век правила вече са непригодни за днешните миграционни потоци", каза Джентилони на колоквиум, посветен на сътрудничеството между Италия и Африка в областта на миграциите. "Колкото по-ожесточено защитаваме правилата от Дъблин, толкова по-трудно ще е да защитим Шенгенското споразумение. Трябва да избираме", подчерта министърът. "Миналата година в Гърция пристигнаха 850 000 имигранти. По силата на Дъблинските споразумения те трябваше да бъдат приети от Гърция. Всички знаят, че това не е възможно и не стана така, но въпреки всичко продължават да настояват правилата от Дъблин да се спазват", отбеляза той. От години Италия е принудена да се справя със значителна нелегална имиграция. През 2014 г. до бреговете й достигнаха 170 000 мигранти, а през 2015 г. - 153 000 и тя настоява това бреме да бъде споделено от страните в ЕС, припомня АФП. "Европа трябва да си даде сметка, че в средносрочен план това явление ще продължи да съществува и това предизвикателство трябва да се посрещне заедно от 28-те страни в съюза", заяви Джентилони. Министърът обърна внимание и на дефиницията за "сигурна държава", чиито мигранти могат да бъдат репатрирани. "Разграничението между Афганистан, който Европа смята за "сигурен", и Еритрея (която не е), е по-скоро деликатно и това изисква европейско решение".

Бивш консул в Одрин: Турция е във война

http://frognews.bg/news_105160/Bivsh-konsul-v-Odrin-Turtsiia-e-vav-voina/

Турция очевидно се намира в състояние на война, заяви за Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, във връзка със самоубийствения атентат в Истанбул.

Турция забрани влизане в страната на над 35 000 заподозрени терористи

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/12/2684276_turciia_zabrani_vlizane_v_stranata_na_nad_35_000/?ref=rss


Турция забрани на повече от 35 000 души от повече от 120 страни да влизат на територията на страната заради подозрения, че са свързани с "Ислямска държава", заяви вътрешния министър на страната Еркан Ала, предаде "Хюриет дейли".

"Поставихме забрана за влизане на 35 690 души от 124 държави. Заловихме и депортирахме 2896 души от 92 страни", предаде думите на министъра държавната новинарска агенция "Анадолу".

"Това е резултат от обмен на разузнавателна информация. Но когато...

Константин Пенчев докладчик по делото за КТБ в КС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228289

Константин Пенчев е докладчик по делото за КТБ в КС. Това става ясно от съобщение на Конституционния съд. В него се казва:
На 11 януари 2016 г. Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2016 г. по искане на тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд за установяване противоконституционност на разпоредбите на чл.
Константин Пенчев е докладчик по делото за КТБ в КС. Това става ясно от съобщение на Конституционния съд. В него се казва: На 11 януари 2016 г. Конституционният съд образува конституционно дело № 1/2016 г. по искане на тричленен състав на Търговската колегия на Върховния касационен съд за установяване противоконституционност на разпоредбите на чл.

Полицаят, прегазил бебе в Крушевец, е осъден окончателно на 7 години затвор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2684256_policaiat_pregazil_bebe_v_krushevec_e_osuden/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) потвърди 7-годишната ефективна присъда срещу вече бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който през септември 2014 г. прегази на тротоар и уби 11-месечно бебе в созополското село Крушевец.

В края на април 2015 г. Окръжният съд в Бургас осъди Стоянов на 11 години затвор и го лиши от право да шофира за срок от 13 години. В началото на август Апелативният съд намали присъдата на 7 години затвор, като я отмени в частта за причиняване на смърт на "пешеходна пътека". Втората инстанция също намали на 9 години срока, в който Стоянов няма право да управлява автомобил.

ВКС сега потвърди изцяло решението на Апелативния съд, който отчете, че Стоянов е бил под въздействието на алкохол и наркотици (в кръвта му бяха открити следи от канабис). Според магистратите обаче първото наказание е било "несправедливо завишено". Съдът отчете, че количеството алкохол в кръвта му е било съвсем малко над позволените от закона 0.5 промила - 0.58 промила. Освен това той сам е позвънил на тел. 112 и според свидетелски разказ е искал да окаже помощ за изваждането на детето от количката, в която е било.

Делото стигна до последната инстанция след жалби както на подсъдимия, така и на пострадалите - родителите на 11-месечната Красимира Кънева. Върховният съд обаче не е уважил доводите и в двете жалби.

Задържаха и втория бияч на починалото момче

http://petel.bg/Zadarzhaha-i-vtoriya-biyach-na-pochinaloto-momche__141035

Снимка: "Зов", "Трибали" Десислав Пламенов, който заедно с брат си преби до смърт днес 18-годишния Теодор Й. в центъра на Враца, е задържан от...

Мистерия тегне над смъртта на майка и син в Ямбол

http://petel.bg/Misteriya-tegne-nad-smartta-na-mayka-i-sin-v-YAmbol__141036

Снимка: БНТ Съседи са намерили вчера 74-годишната Виша Господинова и 54-годишния й син Мильо, след като ги потърсили, защото от няколко дни...

Даряват пари за ученик в Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543188

18-годишният Тони Петров от Банско ще получи от Парламентарната група на ГЕРБ 5000 лева. Младежът се лекува от онкологично заболяване в чужбина. Днес зам.-председателят на партията Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов, който го информира, че Общината в града, местната организация на ГЕРБ, училището, в което учи Тони, както и бизнесмени, вече са провели редица инициативи за набиране на средства за лечението на момчето. И през 2016 година от Парламентарната група на управляващата партия ще продължават да подкрепят с дарения...

Счетоводителка присвоила близо 80 бона от Община Златарица

http://pik.bg/счетоводителка-присвоила-близо-80-бона-от-община-златарица-news466627.html

Счетоводителка присвоила близо 80 бона от Община Златарица

50-годишна бивша счетоводителка е обвинена за длъжностно присвояване, извършено преди 10 години. Това се е случило, докато е работила в Община Златарица.

Петя Соколова е уличена, че е присвоила близо 80 бона от местната хазна. В хода на проведеното разследване е установено, че Соколова, в съучастие с още две свои колежки, е злоупотребила със 79 422 лв. Точенето на местните финанси е извършено в периода от май 2002 г. до май 2006 г.

Присвоените служебни пари били от такси. Липсите били засечени при финансов одит. На виновните длъжностни лица бил съставен акт за начет.

Междувременно обаче финансистките заминали на работа в чужбина и едва сега Районната прокуратура в Елена е повдигнала обвинение на екссчетоводителката. Тя е с мярка за неотклонение "подписка".

 

НАТО осъжда остро атентата в Истанбул

http://www.cross.bg/nato-sekretar-merkel-1494321.html

/КРОСС/НАТО осъжда остро днешното терористично нападение в сърцето на туристическия район на Истанбул, при което загинаха 10 души, а 15 други бяха ранени. Това се посочва в изявление на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг, цитирано от bTV. "Няма оправдание за подобни нападения. Всички държави от НАТО са обединени в борбата срещу всяка проява на тероризма", добавя Столтенберг. Генералният секретар изразява съболезнования на семействата на жертвите. Мисля за пострадалите, заедно с хората в Турция и всички останали засегнати народи, се допълва в изявлението. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е много обезпокоена, че германски граждани може да са сред жертвите и пострадалите при атентата. „Международният тероризъм показа грозното си лице. Трябва да действаме решително срещу него", подчерта още Меркел.  

Свищов е готов за гражданско неподчинение в защита на Стопанската академия

http://velikotarnovo.actualno.com/svishtov-e-gotov-za-grajdansko-nepodchinenie-v-zashtita-na-stopanskata-akademija-news_517941.html

Свищов е готов да защити с гражданско неподчинение съществуването на Стопанската академия "Димитър Ценов". В града вече се събира подписка срещу идеята на министъра на образованието и науката Тодор Танев да направи 80-годишното висше училище филиал на Русенския университет. Както е известно, Стопанската академия в Свищов има служебен ръководител, назначен от министър Тодор Танев след сигнали за нарушения при провелия се през май миналата година избор на проф. Теодора Димитрова за ректор. В ад

Виден германски депутат отправи критики към Полша

http://www.mediapool.bg/viden-germanski-deputat-otpravi-kritiki-kam-polsha-news244112.html

Европейският съюз трябва да обърне внимание на последните действия на правителството на Полша за установяване на контрол върху обществените медии и Конституционния съд. Това заяви германският християндемократ Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейски въпроси към Бундестага, предаде Ройтерс. Видният депутат окачестви като заплаха за демокрацията действия на правителството на "Право и справедливост" (ПиС), спечелила убедително парламентарните избори през октомври, по отношение на съда. Крихбаум отхвърли обвиненията на Варшава, че изразяването на мнение от страна на чужди държави е намеса във вътрешните й работи. Вчера германският посланик бе повикан в полското външно министерство, за да му бъде изразен протест срещу изказвания на германски християндемократи, че на Полша трябва да бъдат наложени санкции. "Поляците не са само граждани на Полша, а и граждани на ЕС и защитата на техните права е една от най-важните задачи на Европейската комисия", която е длъжна да разследва случая, каза пред Ройтерс германският депутат. Според него, когато бъде ограничена свободата на медиите, идва ред на заплахи срещу свободата на мисълта и демокрацията изобщо. Но председателят на парламентарната комисия по външна политика Норберт Рьотген, съпартиец на Крихбаум, изрази мнение, че ЕС не трябва да открива нов фронт срещу Полша, след като има проблеми с мигрантите и заплахата Великобритания да напусне съюза. След изборната си победа ПиС и нейното парламентарно мнозинство промениха медийното законодателство, така че правителство да може да уволнява и назначава шефовете на националните медии - Полското радио, Полската телевизия и агенция ПАП. Освен това Сеймът промени системата за гласуване в Конституционния трибунал, с което намали възможностите на висшите магистрати да оспорват законодателството.

Два пъти за една нощ шуменски полицаи свалят самоубиец от въжето, накрая го арестуват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228292

Каолиновските полицаи на два пъти за една нощ са сваляли от въжето кандидат- самоубиец от село Тодор Икономово.
Накрая, за да са сигурни, че 34-годишният Юлиян Х. няма пак да посегне на живота си, го прибрали в ареста, съобщиха от полицията в Шумен днес.
Около 21 часа в понеделник местни младежи го видели с примка от сезал на врата да стърчи на
Каолиновските полицаи на два пъти за една нощ са сваляли от въжето кандидат- самоубиец от село Тодор Икономово. Накрая, за да са сигурни, че 34-годишният Юлиян Х. няма пак да посегне на живота си, го прибрали в ареста, съобщиха от полицията в Шумен днес. Около 21 часа в понеделник местни младежи го видели с примка от сезал на врата да стърчи на

Съдят стотици македонци с български паспорт заради Евроизборите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543186

Стотици избиратели от Република Македония, които имат и български паспорт, са изправени на съд в България, защото са гласували, без да имат това право на изборите за Европейски парламент през май 2014 година. Те не отговарят на принципа за уседналост - да са живели минимум 3 месеца преди изборите в България или друга страна членка на ЕС. Съдебната практика в Благоевград и Кюстендил се оказа различна. 59 968 македонци доказали български произход 283 са делата в Благоевград срещу македонци с двойно гражданств...

Окончателно: 7 г. решетки за граничаря Костадин Стоянов, прегазил бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228197

7 г. затвор получи бившият граничен полицай Костадин Стоянов, който уби с колата си 11-месечната Красимира Кънева в бургаското село Крушевец. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.
Трагедията стана на 11 септември 2014 г. Стоянов се връщал от празненство и загубил контрол над автомобила си
7 г. затвор получи бившият граничен полицай Костадин Стоянов, който уби с колата си 11-месечната Красимира Кънева в бургаското село Крушевец. Решението на Върховния касационен съд е окончателно. Трагедията стана на 11 септември 2014 г. Стоянов се връщал от празненство и загубил контрол над автомобила си "Рено Канго",

Задържаха брутален изнасилвач - счупил ръката на жертвата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543189

По предложение на Районна прокуратура - гр. Плевен, Районният съд наложи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" на лицето Румен А. привлечен в качеството на обвиняем за изнасилване и причиняване на средна телесна повреда на пострадалата. В Районна прокуратура - гр. Плевен, на 6 януари 2016 г.  е образувано досъдебно производство срещу Неизвестен извършител за това, че на 4 януари 2016 г. в град Плевен, се съвкупил с лице от женски пол, като употребил за това сила - престъпление по чл.152, ал.1, т.2 от НК. В хода на проведените о...

За онкоболните: У нас дойде най-големият циклотрон

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-onkobolnite-u-nas-dojde-naj-golemiiat-ciklotron-6048365

Догодина започва производство на изотопи, които диагностицират и лекуват онкозаболявания, уточни директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН доц. д-р Димитър Тонев

Спряха търговията с акции на пристанището в Пирея на Атинската борса

http://www.investor.bg/evropa/334/a/spriaha-tyrgoviiata-s-akcii-na-pristanishteto-v-pireia-na-atinskata-borsa-209337/

Очаква се по-късно днес приватизационният фонд на Гърция да отвори офертите за продажбата на ключовото пристанище

Българите намалили цигарите, солта и хляба през последните 10 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=310935

Все по-малко хляб, маргарин, малотрайни колбаси, сол и цигари употребяват българските домакинства през последното десетилетие. Това показват данни на Националния статистически институт за периода 2004-2014 година, научи Moreto.net.

Иван Хиновски: Не бързайте да купувате свободен ток поне още 6 месеца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228283

- Г-н Хиновски каква реално би била ползата на битовите потребители от старта на енергийната борса след няколко дни?
- На първо време, поне до шест месеца, работата на борсата няма да даде сериозно отражение върху цените на пазара на електроенергия. Електроразпределителните предприятия биха могли да закупуват част от енергията си на борсата,
- Г-н Хиновски каква реално би била ползата на битовите потребители от старта на енергийната борса след няколко дни? - На първо време, поне до шест месеца, работата на борсата няма да даде сериозно отражение върху цените на пазара на електроенергия. Електроразпределителните предприятия биха могли да закупуват част от енергията си на борсата,

Юристи обучават бежанци на основите на германското право

http://www.mediapool.bg/yuristi-obuchavat-bezhantsi-na-osnovite-na-germanskoto-pravo-news244111.html

Около 800 германски съдии, прокурори и юридически служители започват да обучават новопристигналите кандидати за убежище на основите на правото в приемащата ги страна. Правните курсове за бежанци в провинция Бавария включват уроци за свободата на мнение, разделението на религията от държавата и равенството между мъже и жени, предаде Асошиейтед прес. Плановете за обучение са били подготвени преди нападенията в Кьолн на Нова година, които засилиха напрежението във връзка с пристигането на над милион мигранти в Германия миналата година. Баварският министър на правосъдието Винфрид Баусбак каза, че "много кандидати за убежище идват от райони, където правосъдието не действа или с него злоупотребяват диктатури". Затова според него е важно новодошлите отрано да получат представа за основните ценности в Германия.

9 от жертвите на атентата в Истанбул са германци

http://offnews.bg/news/n_1/n_619648.html

Поне 9 от жертвите на атентата в Истанбул са германски граждани, съобщиха световните агенции, позовавайки се на източници от турските власти. Германия все още не е потвърдила официално тази информация. По-рано германското външно министерство и германският канцлер Ангела Меркел изразиха безпокойство, че вероятно голяма част от ранените при атентата са германци, като не може да се изключи вероятността да има германци и сред загиналите. Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш обяви, че е разпознат предполагаемият атентатор. Той е 27-годишен сириец. Фрагменти от тялото на сириеца са открити на мястото на взрива, уточни Куртулмуш. При взрив в центъра на Истанбул тази сутрин бяха убити 10 души, а 15 бяха ранени. 

Патриарх Неофит с престижно отличие за 2015-а

http://pik.bg/патриарх-неофит-с-престижно-отличие-за-2015-а-news466626.html

Патриарх Неофит с престижно отличие за 2015-а

Българският патриарх Неофит ще получи престижно отличие за 2015-а година от Международния обществен фонд „Единство на православните народи".

Премията ще бъде връчена за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото.

По този повод този следобед председателят на фонда професор Валерий Алексеев се срещна лично с Негово светейшество в Синодалната палата в София. В края на миналата година от фонда „Единство на православните народи" единодушно взеха решение премията на фонда за 2015 година да бъде присъдена на българския патриарх Неофит.

Церемонията по награждаването на Негово светейшество ще се състои през месец март в храма „Христос Спасител" в Москва, информират от Светия Синод. Другите лауреати на тазгодишната премия на Международния фонд са президентът на Република Сърбия Томислав Николич, както и председателят на Държавната дума на Руската федерация С. Е. Наришкин.

Премията на фонда се присъжда на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за изключителен принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи, на икономическите и политическите връзки между тях, както и за утвърждаване на високите норми на християнския морал. На патриарх Неофит тя ще бъде връчена за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. През 2004 г. отличието бе връчено на патриарх Максим, а със същата премия през 2002 г. бе удостоен президентът Георги Първанов.


Шефът на "Софийска вода" подаде оставка

http://www.cross.bg/sofiiiska-voda-direktor-1494320.html

/КРОСС/Срещу него върви разследване за корупция в Румъния. Разследваният за корупция в Румъния изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Даниел Пол Рош е подал оставка, която е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година. Това става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър. Той е освободен и от поста член на съвета на директорите на "Софийска вода", съобщи Mediapool. За прокурист на дружеството е назначен Арно Филип Франсоа Валто де Мулиак, който е заместник-изпълнителен директор на "Софийска вода". Той е присъствал на проведеното заседание. Очаква се на предстоящото извънредно общо събрание на 19 януари Арно де Мулиак да бъде избран за член на директорския борд и изпълнителен директор на дружеството, казаха столични общински съветници. Освобождаването на Рош идва месец и половина след разпита му в Румъния заради корупция. Той стана изпълнителен директор на "Софийска вода" през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на "Веолия" за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ "Апа Нова", което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица. Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 г. до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на "Апа Нова" за същия период са нараснали близо 28 пъти - от 6 млн

Русия ще създаде три нови дивизии на западните си граници през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/rusiya-shte-sazdade-tri-novi-divizii-na-zapadnite-si-granitsi-prez-2016-g-news244110.html

Три нови военни дивизии ще бъдат сформирани на западното направление тази година, заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Шойгу не обясни мотивите за решението, но каза, че това ще е една от най-важните задачи за неговото министерство през 2016 г. Той заяви също, че пет нови ракетни полка от стратегическите ядрени сили на Русия ще осигуряват бойно дежурство тази година. Те ще бъдат въоръжени с модерни ракетни комплекси. По думите му министерството на отбраната планира да завърши през 2016 г. изграждането на военни обекти в Арктика и на Курилските острови.

Откраднаха чанта за 2 млн рубли от колата на чистачка в "Газпром"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228247

Супер скъпа дамска чанта Dior е била открадната от колата на чистачка. От московския клон на Dior съобщиха, че цената на чантата е 2 милиона рубли (1 евро = 82.8 рубли), съобщи телевизия „360 Подмосковие“, цитирана от vevesti.bg.
Мария П., която е на 44 години, оставила колата си Mitsubishi Outlander на паркинга на бизнес център.
Супер скъпа дамска чанта Dior е била открадната от колата на чистачка. От московския клон на Dior съобщиха, че цената на чантата е 2 милиона рубли (1 евро = 82.8 рубли), съобщи телевизия „360 Подмосковие“, цитирана от vevesti.bg. Мария П., която е на 44 години, оставила колата си Mitsubishi Outlander на паркинга на бизнес център.

Чочо Попйорданов с посмъртен „Икар“

http://frognews.bg/news_105159/CHocho-Popiordanov-s-posmarten-Ikar/

Чочо Попйорданов, който ни напусна през 2013 г., посмъртно ще бъде удостоен с „Икар“ за чест и достойнство от Съюза на българските артисти. Почетната статуетка за изключителен творчески принос ще получи актрисата Илка Зафирова, стана ясно на пресконференция във вторник, на която бяха обявени номинираните за годишните театрални награди.

Джордж Зарубин оглави "Америка за България"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/12/2684261_djordj_zarubin_oglavi_amerika_za_bulgariia/?ref=rss


Джордж Зарубин е новият президент и главен изпълнителен директор на Фондация "Америка за България", считано от 4 януари, съобщи фондацията. Зарубин е избран и за член на борда на директорите.

"За мен е чест да се присъдения към Фондация "Америка за България" и съм вдъхновен от мисията й да подкрепя България в превръщането й в успешна и модерна европейска страна", заяви Зарубин.

Джордж Зарубин има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации. Преди...

Илка Зафирова ще бъде почетена за цялостно творчество на предстоящите "Икари"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/12/2684215_ilka_zafirova_shte_bude_pochetena_za_cialostno/?ref=rss


Представленията "Лив Щайн" на Стайко Мурджев (Малък градски театър "Зад канала") има най-много номинации за наградите "Икар", а актрисата Илка Зафирова ще бъде почетена за приноса си в българския театър. Това става известно от списъка с кандидатите за тазгодишните награди на Съюза на артистите, които ще бъдат връчени в Световния ден на театъра, 27 март. В журито са театроведът Камелия Николова, актьорът Васил Димитров, музикантът Михаил Шишков, сценографът Васил Рокоманов, режисьорът Андрей...

Бойко Борисов: До края на годината ще имаме 3 МиГ-а с нови двигатели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543190

Тренировъчен полет на първия самолет МиГ-29 с отремонтиран двигател по Споразумение между правителствата на България и Полша наблюдава днес министър-председателят Бойко Борисов на авиобаза Граф Игнатиево. „Ако се кача и аз ще станем много в небето“! С този аргумент министър председателят Бойко Борисов отказа да тества лично изтребител МиГ-29 с полски двигател. Тестът на новия двигател направи министърът на отбраната Николай Ненчев, заедно със зам.-началникът на авиобазата полк. Димитър Петров. Ремонтът на бълг...

Масовата миграция в Европа не може да бъде спряна

http://www.mediapool.bg/masovata-migratsiya-v-evropa-ne-mozhe-da-bade-spryana-news244109.html

През 18 и 19 век европейците са се заселвали по света. Сега светът се заселва в Европа. Зад фурора, предизвикан от споровете какви ще са последици от пристигането на над един милион бежанци в Германия през 2015 г., стоят големи демографски тенденции. Сегашната миграционна криза е предизвикана от войни в Близкия изток. Но действат и по-големи сили, които ще гарантират, че имиграцията в Европа ще остане трънлив въпрос дълго след като войната в Сирия приключи. Европа е богат и застаряващ континент, чието население не се увеличава. За сравнение населението на Африка, Близкия изток и Северна Африка е по-младо, по-бедно и бързо нараства. В зенита на епохата на империите, през 1900 г., в европейските страни са живели около 25 процента от световното население. Днес, грубо казано, 500-те милиона души в ЕС са около 7 процента от световното население. За сравнение - в момента в Африка живеят над един милиард души, а според ООН до 2050 г. ще станат близо 2,5 милиарда. Населението на Египет се е увеличило двукратно след 1975 г. и сега наброява над 80 милиона. Населението на Нигерия през 1960 г. е било 50 милиона. В момента е над 180 и вероятно ще надхвърли 400 милиона през 2050 г. Миграцията на африканци, араби и азиатци към Европа е обрат в историческата тенденция. В колониалната епоха Европа е практикувала нещо като демографски империализъм - бели европейци са емигрирали към всички краища на света. В Северна Америка и Австралия коренните жители са били подчинявани и често избивани. Цели континенти били превърнати в "разклонения" на Европа. Европейските страни създали колонии по цял свят и ги населили с имигранти, а в същото време няколко милиона мигрирали принудително от Африка към Новия свят като роби. Когато европейците са се заселвали по света, често това ставало чрез "верижна миграция". Когато член на семейството се заселел в нова страна като Аржентина или САЩ, той често започвал да праща у дома вести и пари и не след дълго други тръгвали по стъпките му. Сега върволицата върви в обратна посока - от Сирия към Германия, от Мароко към Холандия, от Пакистан към Великобритания. Но в днешно време вече не става дума за писмо до вкъщи, последвано от дълго пътуване по море. В епохата на "Фейсбук" и смартфона Европа изглежда по-близо, дори да се намираш в Карачи или Лагос. Страни като Великобритания, Франция и Холандия са станали много по-мултирасови през последните 40 години. Правителствата, които обещават да ограничат имиграцията, например сегашните британски власти, трудно успяват да удържат на дадената дума. Позицията на ЕС е, че бежанците могат да кандидатстват за убежище в Европа, а нелегалните "икономически мигранти" трябва да се върнат у дома. Но тази политика надали ще спре човешкият поток по няколко причини. Първо, броят на страните, които са засегнати от войни или провал на държавността, може да се увеличи. Засилва се, например, безпокойството за стабилността на Алжир. Второ, повечето от т.нар. "икономически мигранти" всъщност никога не напускат Европа. В Германия само около 30 процента от отхвърлените кандидати за убежище напускат страната доброволно или биват депортирани. Трето, щом се създадат големи имигрантски общности, правото на "събиране на семейството" ще осигури постоянен приток. Така че Европа вероятно ще продължи да бъде привлекателна и достъпна дестинация за бедните и амбициозни хора от цял свят. Едната възможна реакция за Европа е да приеме, че миграцията от останалата част на света е неизбежна и дори да я приеме с отворено сърце. Затъналите в дългове икономики в Европа се нуждаят от инжекция от младост и динамичност. Кой ще работи в старческите им домове и ще строи сгради, ако не са мигрантите от останалата част от света? Но дори тези европейци, които се застъпват за имиграцията, са склонни да заявяват, че всички новодошли на континента трябва, разбира се, да приемат "европейските ценности". Това може да се окаже нереалистично, отчасти защото много от тези ценности са от относително "нова реколта". През последните десетилетия феминизмът отбеляза огромен напредък в Европа, промени се и отношението към правата на гейовете. Много имигранти от Близкия изток и Африка носят със себе си много по-консервативни и сексистки виждания. Ще са необходими повече от два-три курса "как да се държим в обществото", за да се промени това. Европейците са много объркани и не знаят как да реагират на тези нови предизвикателства. В ерата на империализма те са оправдавали заселването в чужди земи с вярата, че носят добродетелите на цивилизацията на хората от по-изостаналите части на света. Но Европа след империите и след Холокоста е много по-предпазлива в отстояване на превъзходството на своята култура. Тя замени вярата в цивилизационната си мисия и Библията с наблягане върху универсалните ценности, правата на човека и международните договори. Големият въпрос през следващите десетилетия е как вярата на Европа в универсалните либерални ценности ще устои на влиянието на масовата имиграция. Политиката започва да бъде доминирана от заформяща се битка между нативисти и либерали. В дългата надпревара очаквам нативистите да загубят, не защото исканията им са непопулярни, а защото са неприложими. Може би е възможно някои островни държави, обградени от Тихия океан, каквито са Япония и Австралия, да запазят стриктен контрол върху имиграцията. Ще е невъзможно обаче за ЕС, който е част от Евразийския континент, а от Африка го дели само Средиземно море. По БТА

Стогодишни радиатори топлят Археологическия музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310868

Чугунени радиатори от времето на Девическата гимназия продължават да топлят Археологическия музей във Варна. Отоплителните тела с полукръгла форма са австрийско производство. Доставени са били при строителството на Девическата гимназия в края на 19-и век, разкри пред Дарик директорът на музея проф.

Сняг и студ идват в края на седмицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543183

Синоптичните модели вещаят сериозно застудяване и сняг в края на седмицата. Още от петък, под влиянието на средиземноморски циклони, ще започнат валежи. Те първоначално ще са от дъжд, но бързо ще преминават в сняг, като в събота и особено през нощта срещу неделя ще се усилват. В неделя вече ще обхванат цялата страна. Сняг ще вали навсякъде, като по-обилни ще са валежите на изток. В неделя и понеделник вятърът от североизток ще се усили и на места - в Добруджа и по Черноморието, ще бъде и бурен. Там ще се създадат условия за навявания, вероятно ...

В Сливен ще бъде открит център за обучение на ученици в извънкласна форма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543157

В Сливен може да бъде открит център за обучение на ученици в извънкласна форма. Идеята е на световноизвестният физик проф. Минко Балкански. Той я представи днес пред кмета на община Сливен Стефан Радев. „Имам идея да открия в Сливен център за обучение на ученици, но не в класна, а в извънкласна форма", каза проф. Балкански. В центъра ще се обучават учители, които ще развиват извънкласната дейност. „Надявам се да постигнем голям социален ефект и децата от всички населени места в областта да имат възможност да се събират на едно място и да изград...

БФС за пореден път отложи решението си по казуса с "Литекс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/12/2684254_bfs_za_poreden_put_otloji_reshenieto_si_po_kazusa_s/?ref=rss


Заседанието на Изпълнителния комитет на БФС, което трябваше да се проведе утре, 13 януари, се отлага, съобщиха от централата на официалния си сайт.

На срещата на ръководството се очакваше да бъде взето решение по казуса с "Литекс", който бе изключен от А група от Дисциплинарната комисия, а в последствие наказанието бе потвърдено и от Апелативната комисия.

"Българският футболен съюз информира всички заинтересовани страни, че във връзка с възникнали служебни ангажименти на...

Давутоглу: Повечето от загиналите при взрива в Истанбул са германски граждани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228235

Повечето от загиналите при взрива в Истанбул са германски граждани. Това е заявил турският премиер Ахмет Давутоглу в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от офиса на турския премиер.
Давутоглу е уверил германския си колега, че Анкара ще осведомява германските власти за развоя на
Повечето от загиналите при взрива в Истанбул са германски граждани. Това е заявил турският премиер Ахмет Давутоглу в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от офиса на турския премиер. Давутоглу е уверил германския си колега, че Анкара ще осведомява германските власти за развоя на

Кампанията на Тръмп се основава на изкупителни жертви, смята Обама

http://www.cross.bg/obama-stranata-prezident-1494319.html

/КРОСС/Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че основният кандидат на Републиканската партия за президент на страната води предизборна кампания, базирана на „опростени решения и изкупителни жертви", цитиран от АП. В интервю за NBC Обама изтъкна, че Тръмп привлича страховете на хората и несигурността около бъдещето. Запитан колко на сериозно трябва да бъде приеман милиардерът, американският президент отговори: „Обърнете се към мен, ако спечели". Той призна, че страната е доста разединена. Обама добави още, че „не може да бъде по-щастлив" от постигнатото.  

Програма на бар "Rock IT" за януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_619603.html

Добре познатият на софиянци бар "Rock IT" обяви своята програма за януари, изпълнена както винаги с множество купони и концерти. А ето я и нея: - 12.01: Рок караоке с начален час от 22:00 ч. и вход свободен; - 13.01: Концерт на "Фанданго" от 20:00 часа с вход от 6 лв.; - 14.01: Подгряващо парти на Sofia metal fest (9-10.04., зала "Универсиада"); - 15.01: DJ Party с начало 22:00 часа и вход свободен; - 16.01: DJ Party с начало 22:00 часа и вход свободен; - 17.01: Антонов Ден, Commercial Night с DJ Tony (Sugar\RockAtive dj's). Долен етаж - зала "Hell". Началото е в 21:00 часа, а входът е свободен; - 18.01: Quiz Nightс начало 20:00 часа и 30 лв. вход; - 19.01: Рок караоке с начало 22:00 часа и вход свободен; - 20.01: "Sheky's rock show" с Шеки и неговата банда, гостите от Хасково - Hangar 42 и групите LOUD (София) и Анекдот (Русе). Началото е в 20:00 часа, а входът е 8 лв.; - 21.01: The Black Keys, Kings of Leon & The White Stripes Night. Краси Москов (Z-Rock), DJ Tony (Sugar/RockAtive DJ‘s) и танци на пилон с момичетата на Sonya Pole Studio. Началото е в 22:00 часа, а входът е 5 лв.; - 22.01: DJ Party с начало 22:00 часа и вход свободен; - 23.01: Промоция на новия видеоклип на група Sevi “Don’t Hesitate”. Начало в 20:30 часа срещу 7 лв.; - 24.01: Благотворителен концерт на младите таланти от "Highligh Singing Studio" - Shiny Little Sparkles. Начало: 18:30 часа с вход от 5 лв.; - 25.01: Quiz Nightс начало 20:00 часа и 30 лв. вход; - 26.01: Рок караоке с начало 22:00 часа и свободен вход; - 27.1: Концерт на Дичо и неговата банда – Dicho and the Band. Началото е в 20:00 часа, а входът е 7 лв. - 28.1: Arctic Monkeys Night, DJ Tony (Sugar/RockAtive DJ‘s) & Juan (No Sence - Пловдив). Начало в 21:00 часа и свободен вход; - 29.1: DJ Party с начало 22:00 часа и вход свободен; - 30.1: DJ Party с начало 22:00 часа и вход свободен;

18-годишен почина след спор на пътя във Враца

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/18-godishen-pochina-sled-spor-na-pytia-vyv-vraca-6048362

Днес към 13 ч. пред нотариална кантора в центъра на Враца се стигнало до размяна на удари между младежа и още четирима души

В Кърджали тръгна дело за обвинен в убийство хасковлия, съдиите в Хасково си направили отвод

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543179

Днес Окръжният съд в Кърджали даде ход на делото срещу обвинения в убийство Петър Петков от град Хасково. Престъплението е извършено на 6 юли 2014 година край Маджарово, когато Петков прострелва със самоделен пистолет в слепоочието Назми Шериф. Няколко дни по-късно той почива от раните си в пловдивска болница. Спор за имот е мотивът за престъплението. Делото бе преместено в Кърджали, след като 17 съдии от Окръжния съд в Хасково си направиха отвод. Обвиняемият ги обвини в предубеденост. На днешното заседание в Окръжния съд в Кърджали, председате...

Управляващите в Германия решиха да депортират осъдените чужденци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228221

Париите от управляващата коалиция в Германия днес са се споразумели да улеснят процедурите по депортиране на осъдените чужденци, предаде AFP.
„Това е твърд, но много добър отговор на държавата към тези, които въпреки че търсят тук защита, си мислят, че могат да извършват престъпления, без това да има последствия за присъствието им в Германия“,
Париите от управляващата коалиция в Германия днес са се споразумели да улеснят процедурите по депортиране на осъдените чужденци, предаде AFP. „Това е твърд, но много добър отговор на държавата към тези, които въпреки че търсят тук защита, си мислят, че могат да извършват престъпления, без това да има последствия за присъствието им в Германия“,

Фюжън: висшият пилотаж в кухнята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228233

Кухнята фюжън е една от най-младите, но всъщност е продължение на хилядолетна традиция. Може да се каже, че основите й са поставени, когато първият пътешественик си е направил нещо за хапване на чужда земя. В това е и чарът на този тип готвене – смесване на съставки от различни национални кухни, но не безразборно, а с гениален кулинарен усет.
Кухнята фюжън е една от най-младите, но всъщност е продължение на хилядолетна традиция. Може да се каже, че основите й са поставени, когато първият пътешественик си е направил нещо за хапване на чужда земя. В това е и чарът на този тип готвене – смесване на съставки от различни национални кухни, но не безразборно, а с гениален кулинарен усет.

България ще получи подкрепа от ЕС за посрещането на здравните нужди на мигрантите

http://www.mediapool.bg/bulgaria-shte-poluchi-podkrepa-ot-es-za-posreshtaneto-na-zdravnite-nuzhdi-na-migrantite-news244108.html

България е сред държавите от ЕС, включена в програма за посрещане на здравните нужди на мигрантите, съобщи Европейската комисия, цитирана от БТА във вторник. Предвижда се програмата да бъде финансирана с близо 540 милиона евро от бюджета на ЕС. Общата цел е държавите, поставени под голям миграционен натиск, да бъдат подпомогнати да осигуряват здравни грижи на мигрантите, да им съставят медицински картони с история на заболяванията, както и езиково и професионално обучение за медицинските работници. С днешното си решение ЕК отпуска общо 5,6 милиона евро за четири програми в областта на здравеопазването на мигрантите в ЕС. Отбелязва се, че комисията е в готовност да подкрепи още проекти в тази област.

Извънредно! Откриха замразен труп на българин в апартамент в Атина

http://petel.bg/Izvanredno--Otkriha-zamrazen-trup-na-balgarin-v-apartament-v-Atina__141032

Снимка: newsbg.eu Труп на българин бе открит в квартал Калитея, Атина при случаен оглед на апартамент намиращ се на ул. Евангелистрия 37....

Ердоган посочи кой клати света!

http://petel.bg/Erdogan-posochi-koy-klati-sveta-__141034

Снимка: Булфото, архив Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес заяви, че Русия подготвя среда за създаването на „бутикова“...

Мюфтийството сменя главния мюфтия, отрича да е политически обвързано

http://society.actualno.com/muftijstvoto-smenja-glavnija-muftija-otricha-da-e-politicheski-obvyrzano-news_517927.html

Мюсюлманското изповедание в България насрочи мюсюлманска конференция за смяна на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет, която ще се проведе на 24 януари в НДК. В специална декларация Мюфтийството също така се разграничи от твърденията, че е функция на "една или друга политическа сила" и опроверга внушенията, че изповеданието има отношение към случващото се на политическата сцена у нас. Публикуваме пълния текст на декларацията: Ние, членовете на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС), пряко избран

В Полша пристигат 400 мигранти

http://europe.actualno.com/v-polsha-pristigat-400-migranti-news_517943.html

Полша ще приеме тази година 400 мигранти в рамките на програма за разселване на нелегални бежанци сред страните от ЕС. В отговор на въпрос за подготвяното постановление премиерът г-жа Беата Шидло заяви: „Към момента ние сме готови да приемем такова количество бежанци. Това е само първата стъпка… Освен това ние искаме да се възползваме от правото да решаваме какви групи бежанци ще приемем. Важно е също, че трябва да се намерят онези, които искат да дойдат в Полша“. Миналата с

Изложба за град Габрово е подредена в музея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543176

В зала „Русе” на Историческия музей се състоя официалното откриване на мобилната изложба „155 години Габрово град”, с която Регионален исторически музей – Габрово гостува на Регионален исторически музей – Русе. Изложбата включва 30 тематични табла с информация, предоставена на три езика, за историята на града от 1860 до 2015 г. Към изложбата е издаден и триезичен каталог. Първият тематично-хронологичен цикъл, показан в изложбата представя осемнадесетте години на възстановяването на Българската държава от 1860 до 1878 г. Представени са основни п...

България осъди терористичния акт в Истанбул (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/12/2684246_bulgariia_osudi_teroristichniia_akt_v_istanbul/?ref=rss


България осъди днешния терористичен акт в Истанбул, при който загинаха поне десет души, основно германски граждани.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма то турския премиер Ахмет Давутоглу. "България остро осъжда поредния удар на терористите в Република Турция. Солидарни сме с мъката за всички пострадали – турски и чуждестранни граждани, в този неоправдан акт на насилие", пише Борисов.Той уверява, че България е съюзник на Турция както в рамките на...

Германия връща все повече бежанци на границата с Австрия

http://www.moreto.net/novini.php?n=310872

Германия връща обратно все повече мигранти на границата си с Австрия, съобщиха властите във Виена. „Дневният брой мигранти, които са връщани, се увеличи от 60 през декември до 200 от началото на годината“, заяви говорителят на полицията в щата Горна Австрия Давид Фуртнер.

Новият шеф на Музикалната школа прави клас по народни инструменти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543175

В Разград вече ще се подготвят и музиканти на народни инструменти – съобщи новият директор на Детска музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие 1869“ Деян Денчев. Днес той бе представен от своята предшественичка, сега председател на Общинския съвет, Надежда Радославова и от секретаря на читалище „Развитие 1869“ Дияна Славова. И двете обявиха своята подкрепа за идеите на Денчев и му пожелаха успех в реализацията им. Деян Денчев е на 42 години, музикант, първите му уроци по гъдулка са именно в Музикалната школа. Завършил е Средното...

Климатичните промени означават повече страх, по-малко забавление за средната класа

http://www.mediapool.bg/klimatichnite-promeni-oznachavat-poveche-strah-po-malko-zabavlenie-za-srednata-klasa-news244107.html

Ерозията на богатството на средната класа по света, предизвикана от климатичните промени е заплаха за икономическата и социалната стабилност. Това може да накара нейните 1 милиард членове да предприемат действия срещу глобалното затопляне, според швейцарската банка UBS Group AG. В проучване, посветено на потреблението на средната класа в 215 града по света, анализаторите на UBS установяват, че приоритетите за харчене се очебийно различават в градовете, които най-много са изложени на риск от климатични промени като Лос Анджелис, Токио и Шанхай. В тези най-застрашени градове средната класа има между 0,6 и 0,8 % по-големи жилищни разходи спрямо средната стойност за съответната страна и освен това харчи по-малко за луксозни стоки, забавления и дълготрайни стоки. Според доклада домакинствата от средната класа вече променят начина си на живот в градовете, които са изложени най-много на повишение на температурите, на морските равнища и повече природни бедствия като бури и наводнения. Повече страх и по-малко забавление, така можем да обобщим ситуацията, се посочва в доклада. На местата с висок риск от бедствия, свързани с климата, хората харчат повече за поддръжка на собствеността си. Също така жилищата могат да поевтинеят, ако някои места станат по-непривлекателни за живеене, което пък подкопава богатството, се посочва в доклада. Усилията за приспособяване към променящите се климатични условия, които все още са скромни и спорадични сред средната класа, също могат да доведат до нови разходи. В градовете, изложени на изключителни жеги, средната класа харчи все повече за климатици, се отбелязва в документа. Някои видове приспособяване могат да създадат отрицателна причинно-следствена верига, предупреждават авторите на доклада. Например по-голямото търсене на климатици означава повече електроенергия, което може да доведе до срив на мрежата и повишаване на емисиите, водещи до затопляне на планетата. В допълнение неадекватната инфраструктура и системи за здравеопазване увеличават необходимостта да се разчита на спешна правителствена подкрепа, когато ударят природни бедствия. "По наша оценка това е вероятно дори в най-богатите страни," се посочва в доклада. Най-големите градове приютяват почти една четвърт от световното население и произвеждат около половината от световния БВП, отбелязват авторите на изследването. По-голяма част от световната средна класа живее в Югоизточна Азия, а този район отчита най-бърз растеж на градското население през последните години. В същото време обаче 91 % от загубите, нанесени от природни бедствия в Азия, не са били покрити от застраховки, се уточнява в доклада, спрямо 32% в САЩ, където има най-голямо равнище на застрахователно покритие в изследваната подборка. Източник на конфликти В доклада се отбелязва, че движението на населението към градските области, дължащо се на климатичните промени, може да създаде и задълбочи един конфликт, като в Сирия. През петте години суша, започнала през 2006 година, Сирия изгуби 85 % от добитъка си, реколтата й рязко намаля, увеличи се броят на недохранените децата, а 1,5 милиона души се преместиха от селските към градските райони. "Тези условия доведоха до протести, които накрая ескалираха до гражданска война, отбелязва в съобщение цюрихската банка UBS. Политическото и социалното влияние на средната класа обаче означава, че уязвимостта й към опасностите, предизвиквани от климатичните промени, ще се трансформира в натиск върху правителствата да се борят със затоплянето на климата, отбелязва докладът. Средната класа има две важни качества, които я правят изключително значима в дебата за климатичните промени: съществени активи и политическо влияние, посочи Пол Донован, икономист и управляващ директор в UBS Investment Bank. Ако последиците от климатичните промени съществено засегнат средната класа, неизбежната реакция на свой ред ще предизвика силен отговор от политиците, допълни той. По БТА

Банско с парти за Световния ден на снега

http://frognews.bg/news_105158/Bansko-s-parti-za-Svetovniia-den-na-snega/

Уникален празник по повод петото издание на Световния ден на снега подготвя ски курорт №1 Банско, научи "Фрог Нюз". Шоуто ще е на 16 януари на Бъндеришка поляна и е част от световната инициатива на Международната федерация по ски (ФИС) в името на децата и е подкрепено от Българска федерация ски.

Сеул твърди, че побеждава в битката на децибелите със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/seul-tvardi-che-pobezhdava-v-bitkata-na-detsibelite-sas-severna-koreya-news244106.html

Южна Корея има сериозно надмощие над Северна Корея в пропагандата, излъчвана с високоговорители от границата, смята южнокорейското правителство, цитирано от Франс прес.   В отговор на новия ядрен опит на Пхенян миналата седмица Сеул поднови с пълна сила излъчването на микс от поп музика и пропагандни послания към северната си съседка. Северна Корея реагира, като също монтира високоговорители, по които към Южна Корея се излъчват послания във възхвала на Ким Чен-ун и нападки срещу южнокорейската президентка Пак Гън-хе.   "Севернокорейски високоговорители бяха включени на 10 места, но влиянието им е пренебрежимо", каза източник от министерството на отбраната в Сеул. "Мощността им е много слаба в сравнение с нашите. Чуват се в радиус от един до три километра, докато нашите се чуват на 10 километра", допълни той.

Шефът на “Софийска вода” подаде оставка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fpHtdID2rG4/

Шефът на “Софийска вода” подаде оставка. Срещу него върви разследване за корупция в Румъния. Разследваният за корупция в Румъния изпълнителен директор на “Софийска вода” Бруно Даниел Пол Рош е подал оставка, която е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година. Това става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър. Той е освободен и от поста член на съвета на директорите на “Софийска вода”, съобщи Mediapool.
За прокурист на дружеството е назначен Арно Филип Франсоа Валто де Мулиак, който е заместник-изпълнителен директор на “Софийска вода”. Той е присъствал на проведеното заседание.
Очаква се на предстоящото извънредно общо събрание на 19 януари Арно де Мулиак да бъде избран за член на директорския борд и изпълнителен директор на дружеството, казаха столични общински съветници.
Освобождаването на Рош идва месец и половина след разпита му в Румъния заради корупция. Той стана изпълнителен директор на “Софийска вода” през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на “Веолия” за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ “Апа Нова”, което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица.
Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 г. до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на “Апа Нова” за същия период са нараснали близо 28 пъти – от 6 млн. до 167 млн. евро, според румънското следствие.
Столичната община също ще подмени двама от тримата си членове в директорския борд, защото не е доволна от работата им. Това става ясно от внесения доклад, който ще бъде разгледан в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет, цитира Кросс.
Поста си запазва единствено бившият началник на кабинета на бившия министър на екологията Нона Караджова Владимир Стратиев.
Другите двама представители Стефан Пелтеков и Цветан Гергов ще бъдат сменени. Новите представители на общината в директорския борд ще се представят в сряда на заседанието на комисията по стопанска политика в СОС, каза единият от вносителите на доклада Орлин Алексиев, председател на бюджетната комисия в СОС.

Държавата планира да си върне авиоремонтен завод, собственост на Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2684251_durjavata_planira_da_si_vurne_avioremonten_zavod/?ref=rss


"В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод "Авионамс", съобщи премиерът Бойко Борисов днес в авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. Става дума за бившия военен завод ТЕРЕМ "Георги Бенковски" - Пловдив, който беше приватизиран преди пет години.

Авиоремонтният завод, разположен на територията на авиобаза Граф Игнатиево, попадаше в кръга на фирмите, контролирани от бившия собственик на фалирала КТБ Цветан Василев. В момента не е много ясно в чия сфера на влияние е останал "Авионамс" след "развода" между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, написа днес capital.bg.

През март миналата година, когато мистериозната инвестиционна компания LIС33 обяви плановете си за спасяване на предприятия, собственост на шефа на КТБ Цветан Василев, наред с "Виваком" и "Дунарит", беше споменат и "Авионамс".

В своя профил във "Фейсбук" премиерът посочи и мотивите за връщане на собствеността върху авиозавода: "Не само МиГ-овете, но и много хеликоптери и друга летателна техника имат нужда от ремонт и обслужване. По този начин ще поправяме и възстановяваме изтребители и оборудване в български завод, а и ще допринесем за създаването на работна ръка", написа Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна обяви, че ще бъде обявена обществена поръчка за доставката на шест нови двигателя за самолети МиГ-29 и съответните части за тях. Парите за тях са обезпечени в бюджета, допълни Бойко Борисов. Той припомни, че министърът на отбраната има мандат за преговори за нов самолет.

Доставката на моторите наред с ремонта на още шест двигателя в Полша ще позволи страната да разполага с шест изправни изтребителя Миг-29. Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" военният министър се повози на самолет, оборудван с двигатели, доставени за временно ползване от Полша по споразумението за логистична подкрепа за бойните самолети. Изтребителят с борден номер 33, на който се качи Николай Ненчев, беше пилотиран от заместник-командир на трета авиационна база Граф Игнатиево полковник Димитър Петров.

"Нямам съмнения за това, че българската авиация ще бъде на високо ниво и ще може да изпълнява своите задължения", каза днес в Граф Игнатиево министър Николай Ненчев.

"Благодарим на Полша, че в един критичен момент поеха ангажимент и помогнаха с доставката на ремонтираните двигатели", обяви пък Борисов. Министър-председателят добави, че се очаква до края на март да приключи ремонтът на летището в Безмер.

 

Военният министър в ролята на кучето Лайка!

http://www.bnews.bg/article-146264

Утре започват преговори с останалите парламентарни групи за искания вот на недоверие към Кабинета.

Fox International Channels България придоби правата за излъчване на български сериал „Връзки“

http://www.cross.bg/bulgariya-vruzki-bulgarski-1494318.html

/КРОСС/Fox International Channels България придоби правата за излъчване на успешния български сериал „Връзки" за 8 територии, в които оперира. Комедийно-драматичните серии ще се излъчват в прайм тайм всеки понеделник по Fox Life от 18-ти януари. „Опитът ни с локално съдържание е положителен. Стараем се да предоставяме на публиката си най-доброто телевизионно забавление, произведено в Америка, в Европа, а защо не и в България." - коментира Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа на Fox International Channels. „Вярваме, че историите на голямото семейство, заплетени в любовни интриги и тайни, ще се харесат на младите зрителите в съседните държави поне толкова, колкото и у нас." Първият сезон на „Връзки" бе излъчен в България през юни 2015г. от bTV. В 10-те едночасови епизоди участват някои от най-популярните български актьори - Михаил Билалов, Лилия Маравиля, Анета Сотирова, Валери Йорданов, Яна Маринова и Николай Ишков. В екипа, реализирал сериала, са режисьорите Виктор Божинов и Васил Стефанов и сценаристите Ваня Николова и Йордан Банков. Продуцент на „Връзки" е "Емо Вижън".  

Самоубийствен атентат в Истанбул

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wzotPX4wX58/

Атаката в Истанбул е извършена от атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган, цитира Кросс. Еексплозията в историческия център на Истанбул тази сутрин е причинила смъртта на 10 души, а 15 са били ранени. Повечето от пострадалите най-вероятно са туристи, като турските медии съобщават за ранени граждани на Германия, Норвегия, Южна Корея и Перу. Според разкази на очевидци и други все още непотвърдени информации атентаторът се е взривил в непосредствена близост до група чуждестранни туристи, които разглеждали Теодосиевата колона.
„Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата.” Това е казал един от ранените при днешния атентат германски туристи на полицая в Истанбул.
Там по това време бе и изселникът от България Ердинч Халим.
„Бяхме на метри от мястото. Жена ми трябваше да си вземе дипломата за магистратурата от филиала на здравното министерство, изпратена от университета „Ататюрк” в Ерзурум. В един момент се чу страшен гръм, писъци, настана хаос. Жена ми изпадна в паника, разплака се, трябваше бързо да я изведа. Видях човешки тела и разкъсан труп, не пожелавам на никого да види подобна картина, нито да живее в постоянен страх от терористични атаки”, разказа Ердинч.
Междувременно Анадолската агенция съобщи, че в турската столица Анкара са арестувани 16 терористи в момент на подготовка за изненадващи бомбени атаки. Сред тях единият е турски гражданин. Службите за сигурност и антитероризъм са разкрили присъствието на атентаторите-самоубийци в града, наблюдавали са ги, а планът им за днес предвиждал кървави зрелища около възлови сгради на публични институции. Турчинът е заловен в кафене в компанията на двама сирийци и вече е в затвора след светкавично съдебно решение. От арестуваните терористи са иззети голям брой документи, уличаващи ги в принадлежност към ДАЕШ и в готовност за кървави атентати.

Турция забрани на повече от 35 000 души от повече от 120 страни да влизат на територията на страната заради подозрения, че са свързани с “Ислямска държава”, заяви вътрешния министър на страната Еркан Ала. “Поставихме забрана за влизане на 35 690 души от 124 държави. Заловихме и депортирахме 2 896 души от 92 страни”. “Това е резултат от обмен на разузнавателна информация. Но когато се срещаме с вътрешни и външни министри на други страни, им казваме, че имаме почти три милиона гости, намираме се по пътя на имиграцията и ги предупреждаваме те да изпълнят своите задължения”, допълва министърът.

През декември миналата година правителството съобщи, че около 2 700 заподозрени джихадисти от 89 държави са били задържани в Турция и депортирани.

Добър любовник ли е българинът?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543172

Българите смятат, че в сексуално отношение са в средата на Космоса, но проучване показва, че само в няколко града в Северна и Южна България по-голямата част от населението няма проблеми в секса. Това каза сексологът проф. д-р Станка Маркова в интервю за bTV. Когато фитнесът и сексът вървят ръка за ръка По думите й от 70 до 77% от хората, които живеят във Велико Търново, Габрово, Враца, Пловдив, Стара Загора, са доволни от сексуалния си живот.

Р. Леонидов: Съдбата на България не е в ръцете й, изборите – ДА!

http://frognews.bg/news_105157/R-Leonidov-Sadbata-na-Balgariia-ne-e-v-ratsete-i-izborite-–-DA!/

От нас зависи само едно – в края на тази година да си изберем авторитетен, а не авторитарен държавен глава. И в началото на следващата – българска жена за премиер – с европейска визия, с мъжки характер, с буден и безстрашен ум, казва за Фрогнюз поетът и общественик.

Стивън Сегал получи сръбско гражданство

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/12/2684239_stivun_segal_poluchi_srubsko_grajdanstvo/?ref=rss


Американският актьор и музикант Стивън Сегал получи сръбско гражданство, предаде агенция ТАНЮГ, цитирана от Политика.

Държавният вестник на Сърбия ("Службеног гласника") обяви "гражданството в Република Сърбия на Сегал Стивън Фредерик, роден на 10 април 1952 г. в Съединените американски щати, Мичиган", цитираха сръбски медии.

Холивудският актьор наскоро посети два пъти Сърбия, където се среща с представители от най-високо ниво в правителството на Сърбия, напомня сръбското...

Окончателно: 7 години затвор за полицая, убил бебе

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/okonchatelno-7-godini-zatvor-za-policaia-ubil-bebe-6048360

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди седемгодишната присъда с лишаване от свобода за бившия служител на МВР Костадин Стоянов

Избелване на зъбите у дома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5227413

Причина за промяната в цвета на зъбите може да е генетична, свързана със заболяване или след приемане на антибиотици от групата на тетрациклина. Възрастта също оказва влияние, както и редовната консумация на кафе, какао, кока кола, черен чай, червено вино. По принцип пигментите в редица храни и напитки, повечето,
Причина за промяната в цвета на зъбите може да е генетична, свързана със заболяване или след приемане на антибиотици от групата на тетрациклина. Възрастта също оказва влияние, както и редовната консумация на кафе, какао, кока кола, черен чай, червено вино. По принцип пигментите в редица храни и напитки, повечето,

Нова година започна с нови проверки за ЕРП-тата

http://econ.bg/Новини/Нова-година-започна-с-нови-проверки-за-ЕРП-тата_l.a_i.711894_at.1.html

Експерти от Министерството на енергетиката и на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в трите електроразпределителни дружества –...

Мъж открадна питон и го скри в панталона си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543170

Собственичка на магазин за животни в град Портланд в щата Орегон съобщи за крадец, който задигнал питон и го скрил в панталона си, съобщава агенция ЮПИ. Влечугото било дълго около 70 сантиметра и било обявено за изчезнало от магазина за домашни животни "A to Z Pets". Кристин Бюгън решила да прегледа записите на камерите за видеонаблюдение. От тях станало видно как мъж задига питона на стойност 200 долара от вивариума. След това пуснал змията в панталоните си, точно където бил разположен дюкянът му. "Истинско щастие за крадеца е, че не е извърши...

Петролът върви към 30 долара за барел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228183

Цената на петрола приближава все повече до 30 долара за барел, след като днес отбеляза нов 12-годишен минимум. На Лондонската борса цената на петрола сорт "Брент" с доставка през февруари 2016 г. във вторник падна до 30.65 долара за барел. Само с цент по-малко се котираше американският лек суров петрол,
Цената на петрола приближава все повече до 30 долара за барел, след като днес отбеляза нов 12-годишен минимум. На Лондонската борса цената на петрола сорт "Брент" с доставка през февруари 2016 г. във вторник падна до 30.65 долара за барел. Само с цент по-малко се котираше американският лек суров петрол,

Партито тази зима е в гръцките ски курорти

http://www.grreporter.info/partito-tazi-zima-e-v-grtskite-ski-kurorti/18495

При двата пика, уикендите за Коледа и Нова година, легловата база бе запълнена на 100%, а като се добавят и посетителите за един ден, някои курорти наистина бяха претъпкани.

прочети повече

С облаци, но без валежи по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=310924

През нощта започналото от запад следфронтално разкъсване и намаление на облачността ще продължи и до сутринта ще обхване и югоизточните райони. Северозападният вятър ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°. Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна след обяд, но без валежи.

БАБХ: Първо ще проверим качеството на млякото на 1000 големи производители (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228332

В момента 1200 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните отговарят за контрола на 130 000 ферми и търговски обекти, обясни изпълнителният й директор д-р Дамян Илиев. На пресконференция, в която взе участие и земеделският министър Десислава Танева, беше представена актуална информация за дейността на Агенцията.
В момента 1200 инспектори на Българската агенция по безопасност на храните отговарят за контрола на 130 000 ферми и търговски обекти, обясни изпълнителният й директор д-р Дамян Илиев. На пресконференция, в която взе участие и земеделският министър Десислава Танева, беше представена актуална информация за дейността на Агенцията.

Ненчев умилостивява Москва? Купува шест нови двигателя за МиГ-29

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228160

„До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части“, обяви изненадващо министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО.
Премиерът Бойко Борисов е заявил, че парите за покупката са обезпечени в бюджета. „В напреднала фаза сме държавата да си откупи
„До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части“, обяви изненадващо министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО. Премиерът Бойко Борисов е заявил, че парите за покупката са обезпечени в бюджета. „В напреднала фаза сме държавата да си откупи

Утре - слаб дъжд на места, минималните температури между 0° и 5°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228177

През нощта започналото от запад следфронтално разкъсване и намаление на облачността ще продължи и до сутринта ще обхване и югоизточните райони.
Северозападният вятър ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°. Това съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска
През нощта започналото от запад следфронтално разкъсване и намаление на облачността ще продължи и до сутринта ще обхване и югоизточните райони. Северозападният вятър ще отслабне. Минималните температури ще бъдат между 0° и 5°. Това съобщи дежурният синоптик Красимир Стоев в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска

Родители започват борба срещу потулване на случаи с изчезнали и мъртви деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543168

Родители на изчезнали или мъртви деца започват борба с некомпетентното разследване и опитите за потулване на такива случаи. Техният адвокат Яничка Методиева се обяви за незабавни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, според които в случай на изчезване или смърт на човек близките на заподозрения да нямат право да отказват даването на показания, а самият заподозрян да не може да отказва изследване с детектор на лъжата. Адвокат Методиева предлага също към всяко поделение на МВР да има служители, специално обучени да работят по случаи на изчез...

211 арестувани след протест срещу бежанците в Лайпциг (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-146262

Сред вандалските прояви са изпочупени прозорци, изгорени коли и кофи за боклук, както и подпален етаж на сграда.

Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците

http://www.cross.bg/mogerini-kyoln-proizhod-1494317.html

/КРОСС/Насилието срещу жени в Европа е съществувало и преди масовия приток на мигранти, заяви върховният представител по външната политиката и политиката на сигурност Федерика Могерини по време на посещението си в Прага. „Има добри и лоши хора, независимо от тяхната националност или произход", заяви тя и отбеляза, че политиците използват инцидентите в Кьолн за самореклама. „Необходимо е да се спре това поведение", подчерта Могерини. Стотици жени подадоха жалби за нападения през новогодишната нощ в Кьолн. Около 40 на сто от случаите засягат обвинения в сексуално насилие. Мнозинството извършители са били от северноафрикански произход, според изявление на полицията. Повечето заподозрени са бежанци или нелегални имигранти.  

Само във Фрог: Пешо Софиянчето гепило колата на турските шпиони

http://frognews.bg/news_105156/Samo-vav-Frog-Pesho-Sofiiancheto-gepilo-kolata-na-turskite-shpioni/

Видният столичен автокрадец Пешо Софиянчето гепило луксозния джип на турските шпиони, за които Фрог първи писа. Това разказаха пред екипа ни разследващи.

Ексклузивно видео! Изменникът Местан се опита да избяга, но "Златният скункс" го догони! Статуетката бутната в служебната кола на Сашо Диков!

http://pik.bg/ексклузивно-видео-изменникът-местан-се-опита-да-избяга-но-златният-скункс-го-догони-статуе-news466561.html

Ексклузивно видео! Изменникът Местан се опита да избяга, но "Златният скункс" го догони! Статуетката бутната в служебната кола на Сашо Диков!

Изменникът Лютви Местан се опита да избегне срещата си със златния скункс, но бе приклещен от напористия репортер на "Господари на ефира" Боби Ваклинов.

Поводът за Златния скункс е разразилият се скандал в ДПС около коледните празници и отстраняването на Местан от лидерския пост в партията заради декларация, която прочете преди повече от месец от парламентарната трибуна, но предизвика недоволството на почетния председател на партията Ахмед Доган преди коледните празници.

Репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов присъства на цялата пресконференция и веднага след края ѝ тръгна след Местан с "наградата". След кратко преследване по стълбите в БТА Местан все пак взе "животинчето", но после го даде на депутата Хюсеин Хафъзов. Последният стана известен с агитацията си на турски език и със скандалната реплика, че българите не заслужават собствена държава.

В края на репортажа се вижда как миризливата статуетка е взета от млад мъж и сложена в служебната кола на кабелакрата BIT, в която работи Сашо Диков. Самият "журналист" играеше ролята на втори водещ на пресконференцията на Местан. Не е изключено в най-скоро време Диков да стане един от говорителите на Местан.

Вижте цялото видео с връчването на скункса на Местан тук!

МОН даде срок от 7 месеца за създаването на учебници по новите програми

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d333ml-2ACI/

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев подписа заповедта, с която открива процедура за оценяване на проекти за учебници и учебни комплекти за I и V клас.

В заповедта от 8.01.2016 г. се казва, че проектите трябва да бъдат подадени до 9 август 2016 г.. Одобрените учебници ще се ползват в училищното образование от учебната 2016/2017 г. Издателят и/или авторът отговаря и за разпространението, пише в заповедта.

ФИФА иска доживотни наказания за Блатер и Платини

http://offnews.bg/news/n_1/n_619583.html

Разследващият панел към Етичната комисия на ФИФА ще поиска по-големи наказания за бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и бившия президент на УЕФА Мишел Платини, съобщи SkySports. Двамата бяха наказани за по 8 години, но антикорупционният панел иска доживотни наказания за тях. "Ние ще обжалваме решението пред апелативната комисия на ФИФА", заяви говорителят на Етичната комисия Андреас Бантел. Блатер и Платини получиха забрани да участват и да посещават всякакви футболни събития до края на 2023 година, след като ФИФА ги призна за виновни за злоупотреба с власт във връзка с нерегламентираното плащане от Блатер към Платини на стойност 2 милиона долара, направено преди години. Бившите шефове на международните футболни организации заявиха, че ще обжалват наказанията си. Заради санкцията си Мишел Платини няма да може да участва в изборите за нов президент на ФИФА на 26 февруари тази година.

Израел е притеснен за стабилността на Йордания заради "Ислямска държава" и бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/12/2684218_izrael_e_pritesnen_za_stabilnostta_na_iordaniia_zaradi/?ref=rss


Високопоставен израелски служител изрази загриженост за бъдещата стабилност на Йордания заради многото религиозни конфликти в региона и нахлуването на членове на "Ислямска държава", предаде "Ройтерс". Това изявление представлява голямо отклонение от обичайната сдържаност на Израел за своя съсед и партньор в сигурността на региона.

Йордания, една от двете арабските държави, които са подписали мирни договори с Израел, до голяма степен устоява на катаклизмите, които са обхванали части...

Нов суперкомпютър на САЩ ще предвижда промени в климата

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/01/12/2683766_nov_superkompjutur_na_sasht_shte_predvijda_promeni_v/?ref=rss


В САЩ започва изграждането на нов суперкомпютър, който щатският Национален център за атмосферни проучвания ще използва за анализи на потенциалните промени в климата, съобщава AP. Суперкомпютърът Cheyenne ще бъде два пъти по-бърз в изчисленията от своя предшественик и ще разполага с огромни масиви от информация.

Cheyenne ще използва процесори Intel Xeon и ще достигне скорост на изчисленията от 5.34 петафлопа. Това означава, че ще може да извършва 5.34 квадрилиона (хиляда трилиона)...

Издигнаха 10-метров кръст на брега на яз. "Кърджали"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228083

10-метров кръст беше издигнат край яз.
10-метров кръст беше издигнат край яз. "Кърджали", на хълм над вилното селище Главатарци. Инициативата е на 35 местни жители, които са финансирали начинанието с дарения. Кръстът е изработен от неръждаема стомана и беше осветен от отец Николай Величков. Жителите на Главатарци имат намерение в близко бъдеще да построят на хълма и параклис.

Sotheby's придоби Art Agency за 85 млн. долара

http://www.investor.bg/novini/346/a/sothebys-pridobi-art-agency-za-85-mln-dolara-209318/

Сделката дава възможност на аукционната къща да се насочи и към консултантските услуги

Мерджанов: В МВР са демотивирани заради политическото ръководство

http://frognews.bg/news_105155/Merdjanov-V-MVR-sa-demotivirani-zaradi-politicheskoto-rakovodstvo/

„Още когато беше предложена Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи позицията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ беше, че истинският министър ще бъде министър-председателят. Борисов потвърди това свое действие, защитавайки Бъчварова, като пое лично отговорността със свикването на извънредното съвещание.

Рекламата се връща на жълтите павета чрез концесията за велосипеди

http://www.mediapool.bg/reklamata-se-vrashta-na-zhaltite-paveta-chrez-kontsesiyata-za-velosipedi-news244105.html

Сто и петдесет рекламни пана се връщат отново на жълтите павета в София. Това ще стане при изграждането на обществен велотранспорт за срок до 12 години чрез отдаване на концесия. Нужната инвестиция се оценява на не по малко от 814 хил. евро. Концесионерът ще печели основно от разполагането на реклама върху стоянките и по велосипедите. Возенето с колело ще е без пари за първия половин час, а за всеки следващ ще е колкото билета в градския транспорт. В момента той струва 1 лв. и цената му не е вдигана от години. Очаква се обаче да поскъпне напролет след призива на премиера Бойко Борисов и дупката от над 100 млн. лв. в градския транспорт.  Това става ясно от внесения доклад от столичния кмет Йорданка Фандъкова за предоставяне на концесия за управление и поддържане на система за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи. Той ще бъде гласуван от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък. Очакваме в концесионната процедура да се включат големи чужди инвеститори, след като неправителственият сектор е изпратил покани до тях и ги е уведомил за инициативата на общината, каза Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ. Идеята е добра, но не е ясно дали ще проработи, коментира Иво Делин, председател на "Велоеволюция" пред Mediapool. Той каза, че практиката в други европейски градове, като например Париж, е общината да изгради мрежата от обществени велосипеди, а след това стоянките да се дадат на концесия. Ако не се пробва обаче, няма как да се разбере, допълни Делин. От АБВ обаче искат гаранции, че системата ще бъде работеща и затова настояват да се заложат критерии за отчет на концесионера на втората и петата година за ползването на велосипедите. 33 велогардероба с по 20 колелета в широкия център на София На концесия се дават 33 велогардероба, като във всеки един от тях ще има по 20 колелета, е посочено в документацията. Те трябва да бъдат пуснати до половин година след подписването на договора за концесия. Велостоянките ще са преместваеми обекти и ще се разположат в широкия център на София по улици и булеварди, както и на станциите на метрото при ЦУМ, НДК, СУ "Свети Климент Охридски".  Ще има и на паметника на Васил Левски и на Лъвов мост. Няма приложена и одобрена схема как ще изглеждат "велогардеробите". Това ще предложи бъдещия концесионер. Върху тях ще може да се рекламира, като се предвижда общо да бъдат разположени 150 т.нар. "ситилайта". Пет на сто от общата рекламна площ трябва да се предостави на Столична община безвъзмездно, за да може да прави социални и информационни кампании, е посочено в документацията. В нея е заложено, концесионерът да има право да преотдава колелата и рекламните площи за ползване от трети лица. Ако има интерес към обществените колелета, концесионерът ще може да изгради и още 15 допълнителни стоянки. Тяхното място не е фиксирано. Идеята е те да са в по-отдалечени райони към които вече има изградени велоалеи, като например по бул."Цар Борис ІІІ" и към кварталите "Надежда", "Младост" и "Люлин". Колелото на цената на билета за градски транспорт Първият половин час за ползване на колелото ще е без пари, а всеки следващ час ще е на цената на билета в градския транспорт, е записано в представената документация. Зафир Зарков обаче обясни, че по време на обсъждането на доклада в комисиите на СОС, се е взело решение само първият час да е на цената на билета за градския транспорт, а всеки следващ да расте двойно. Целта е да не се злоупотребява с ползването на колелата и те да се ползват основно за придвижване. Бъдещият концесионер трябва да предложи модела на колелото, което да е с уникален дизайн, за да бъде лесно разпознаваемо при кражба. Колелата ще имат вградени джипиеси, а информационна система ще показва колко са наличните в отделните пунктове. Концесионерът ще бъде задължен да направи и мобилно приложение за ползването на велосипедите, за да могат хората да са наясно в кой момент и къде има налични возила. Задължение на концесионера е да направи и застраховка велостоянките и колелата, както и на велосипедистите в случай на злополука, каза Зафир Зарков. Колелата ще работят от април до октомври Обществените велосипеди ще могат да се ползват само през топлото време – от април до октомври. През зимата велостоянките няма да работят, защото не се кара колело. Предложението е работното време да е от 7 до 19 часа. Според някои общински съветници обаче това не е удачно за летните месеци, когато денят е дълъг и хората се прибират по-късно. Бъдещият концесионер с оборот най-малко от над 1 млн. евро В концесионната процедура могат да участват компании, които през последните три финансови години имат оборот от малко над 1 млн. евро, е посочено в тръжната документация. Бъдещият концесионер ще бъде избран чрез комплексна оценка, в която най-голяма тежест ще има годишното концесионно възнаграждение – 40%. То не може да бъде по-малко от 93 хил. лева годишно. Предвижда се обаче да намалява в случай, че общината възложи изграждането на допълнителни велостоянки в по-отдалечените квартали, заради увеличаването на разходите. Така рискът е някой да спечели с висока цена, а накрая да плаща и по-малко от заложените 93 хил. лв. годишно. Анализът показва, че само от ползването на рекламните площи концесионерът ще има приходи поне от около половин милион лева годишно при 50% заетост. В момента наемането на един "ситилайт" месечно струва около 450 евро. Предложението на концесионера за годините на концесията ще носи 30% от формирането на оценката. Заложено е, че концесията не може да бъде по-малко от 8 години и повече от 12 години. Техническите показатели и направените инвестиции ще носят по още 15% в оценката на офертите на кандидатите. Минималната инвестиция за да заработят 33-те велостоянки се оценява на не по-малко от 814 602 евро, според документацията. АБВ: Рискът е доколко ще заработи системата За да бъде системата работеща и велосипедите да се използват от столичани е необходимо да се заложат изисквания към концесионера да представи отчет за ползваните колела пред СОС, коментира Войслав Тодоров, общински съветник от АБВ. По тази причина от партията предлагат бъдещият концесионер да направи отчет на втората и петата година от концесията. За успешно да се приеме ползването на всяко едно колело поне два и половина пъти дневно за първите две години и 5 пъти дневно – на петата година от концесията, предлагат от АБВ.

Германец за ужаса в Турция: Бях на сантиметри от атентатора

http://petel.bg/Germanets-za-uzhasa-v-Turtsiya--Byah-na-santimetri-ot-atentatora__141030

Срещнах терориста и буквално видях очите му, видях как взриви бомбата. Това споделя един от германските граждани, ранен по време на...

Бившият министър Стойнев в ефир: Ако премиерът рестартира „Южен поток”, БСП ще застане зад него

http://petel.bg/Bivshiyat-ministar-Stoynev-v-efir--Ako-premierat-restartira----YUzhen-potok-----BSP-shhe-zastane-zad-nego__141031

Кадър Бтв Ако премиерът има желание да рестартира „Южен поток”, ще получи нашата подкрепа. Хора като Екатерина Захариева и Румяна...

Русия спира износа на електроенергия за Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310870

Русия няма да продължи договора за доставки на електроенергия на Украйна и изкупуване на украинска електроенергия за анексирания от Москва Крим, предадоха информационните агенции. Руският вестник „Комерсант" съобщи, че договорът за износ на електроенергия няма да бъде продължен, тъй като е обвързан с енергийни доставки за Крим.

Повечето жертви на атентата в Истанбул са германци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/12/2684230_povecheto_jertvi_na_atentata_v_istanbul_sa_germanci/?ref=rss


Повечето от десетте жертви на атентатора самоубиец, самовзривил се в центъра на Истанбул, са германски граждани.

Това е съобщил премиерът Ахмет Давутоглу в телефонен разговор с германския канццелр Ангела Меркел, съобщи "Ройтерс", като се позовава на източници от кабинета на турския министър-председател.

В същия разговоро Давутоглу е добавил, че подробностите от разследването за атентата ще бъдат споделени с германските власти.

По неофициални данни поне шестима от ранените също са германци. Броят на пострадалите е поне 15, като за двама от тях се съобщава, че са в критично състояние.

Според в. "Джумхюриет" атентаторът, за който властите твърдят, че е 27-28-годишен сириец, се е самовзривил сред група германски туристи.

 Малко преди съобщението на "Ройтерс" канцлерът Меркел заяви в Берлин, че е силно разтревожена от вероятността сред загиналите и ранените да има германски граждани. Тя също говори за атакувана група германски туристи.

По информация на агенция dpa ранените германци са 9.

Федералното външно министерство е създало кризисна група и опитва максимално бързо да събере информация за случилото се, добави Меркел. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че е възможно германци да са сред убитите, "в този варварски акт на терор от едни страхливци". Ние твърдо стоим зад Турция, добави той.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Съдът отмени освобождаването на Пепи Еврото от съдебната система

http://www.mediapool.bg/sadat-otmeni-osvobozhdavaneto-na-pepi-evroto-ot-sadebnata-sistema-news244104.html

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконно решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаване от съдебната система на следователя Петьо Петров, известен като Пепи Еврото. Мнозинството във ВСС беше подтикнато към това решение лично от главния прокурор Сотир Цацаров. На 29 април миналата година Петьо Петров беше освободен от съдебната система по негова молба, въпреки констатацията на Върховния касационен съд (ВКС) за извършена незаконна провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Така ВСС пусна Петров да излезе чист от системата с 18 заплати накуп, което са над 60 000 лева. Решението на ВСС беше обжалвано пред административния съд от тогавашния правосъден министър Христо Иванов, който беше предложил срещу Еврото да бъде образувано дисциплинарно производство. ВСС не пожела да образува дисциплинарка с аргумента, че шестмесечната давност от узнаването на това деяние вече е изтекла. Съдебният съвет напълно игнорира аргументите, че давността няма как да е изтекла, след като Върховният касационен съд се е произнесъл за провокацията към подкуп едва няколко дни по-рано. Кадровиците на Темида обаче показаха, че са способни да четат закона, както им е удобно. Те посочиха, че давността за провокацията към подкуп тече от първите публикации на Mediapool, "Капитал" и "Съдебни репортажи" по темата. Те бяха публикувани около година преди самото решение на ВКС. С този аргумент мнозинството във ВСС игнорира окончателното решение на върховния съд като решаващ фактор за образуването на дисциплинарно производство. Важен фактор в дискусията бе позицията на главния прокурор. Сотир Цацаров обясни на колегите си, че в интерес на прокуратурата е Пепи Еврото да бъде освободен възможно най-бързо от системата. Неговата позиция е цитирана и в решението на ВАС. Пред съдебния съвет той не обясни защо смята така. Не стана и ясно защо ВСС не отстрани Еврото от системата до решаване на неговото дисциплинарно производство, ако той пречи за нещо. Месец по-късно прокуратурата допълнително изтупа образа на следователя, отказвайки да образува дело срещу него за провокация към подкуп. Публикацията на Mediapool и по тази тема е цитирана в решението на ВАС. Тричленният състав на съда смята, че съдебният съвет незаконно е отказал да даде отговор на въпроса дали Пепи Еврото е извършил дисциплинарно нарушение с действията си по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Съдиите отхвърлят тезата на мнозинството във ВСС, че давността по този случай започва да тече от медийните публикации, след като се чака меродавното окончателното произнасяне на ВКС. "ВСС дължи отговор по същество на въпроса има ли виновно извършено от Петьо Велков Петров противоправно деяние, което накърнява престижа на съдебната власт и представлява дисциплинарно нарушение. С оглед на принципа за върховенството на правото в демократичната и правова държава е било необходимо ВСС да образува и проведе дисциплинарно производство по предложението на министъра на правосъдието и да отложи до неговото приключване произнасянето си по подадената от Петьо Велков Петров оставка", се казва в мотивите на ВАС. Решението на тричленния състав на ВАС може да бъде обжалвано. Въпреки това ВАС поставя отново няколко много важни въпроса за начина на функционирането на Висшия съдебен съвет. Един от тях е: защо при наличие на правен механизъм за временното отстраняване на Пепи Еврото той бе пуснат от системата при всичките съмнения за неговите действия, барабар с над 60 000 лв. кеш? Вторият въпрос е: как се реализира отговорността на ВСС и главният прокурор при доказано противоправни действия? Междувременно Софийският апелативен съд (САС) запорира парите на Еврото заради заведено дело от съдия Петър Сантиров, който претендира за обезщетение за нанесено му непозволено увреждане от следователя. В края на миналата година Върховният административен съд отмени и скандалния отказ на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева за действията и по делото "Червей". Едва след това ВСС образува дисциплинарката срещу Янева, която вече беше набъркана и в аферата с изтеклите разговори с Румяна Ченалова.

БСП ще търси подкрепа за вот на недоверие

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-shte-tyrsi-podkrepa-za-vot-na-nedoverie-6048359

Според Михаил Миков освен проблемите в сферата на здравеопазването и демографската политика, все по-настойчиво се очертава неспособността на правителството за справяне и с престъпността

НДК и Националният филмов център подписват меморандум за сътрудничество

http://offnews.bg/news/n_1/n_619589.html

Националният дворец на културата и Националният филмов център ще подпишат меморандум за сътрудничество в Деня на българското кино - 13 януари. Договорът ще бъде скрепен с подписите на Мирослав Боршош – изпълнителен директор на НДК и Камен Балкански – изпълнителен директор на НФЦ.  Двете институции се обединяват около задачата за подкрепа и развитие на българското кино, като впрягат общи усилия и ресурси, за да разпространяват идеи, инициативи и практики, оформящи националния дневен ред за развитие в областта на киното и филмовата култура. Чрез меморандума залите на НДК (Зала 1 и кино “Люмиер”) стават премиерни сцени за новите филмови продукти, подкрепени от НФЦ, а всички комуникационни канали на Двореца ще бъдат активно използвани за популяризиране на родното кино. Решението за съвместно сътрудничество е продиктувано от развитието и утвърждаването на НДК през последните години като културен и интелектуален център и лидер в представянето на широк спектър от събития в национален мащаб. На 13 януари е избрана за рождена дата на родното кино, тъй като тогава през 1915 г. се провежда премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” с режисьор Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. На 27 декември 2005 г. Министерски съвет обявява датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален ден на българското кино, по инициатива на НФЦ. По случай празника на 13 януари 2016 г. Националният филмов център в сътрудничество със Столична община, Българската национална филмотека, Националния дворец на културата и Съюза на българските филмови дейци организира следните събития : - Филмова програма в кино “Одеон” с вход свободен: - 14:45 часа: “Специалист по всичко”, 1962, реж. Петър Б. Василев, 90’; - 16:30 часа, документални филми: “Нашата столица”, 1958, реж. Борис Милев и Александър Рупчин, 28’; и “София”, 1965, реж. Огнян Данаилов, 24’; “По улица Раковски” - 1970, реж. Константина Гуляшка, 15’; “София в ракурс” - 1978, реж. Димитър Китанов, 11’; - 18:00 часа: премиера на новите 4 филма от поредицата „5 минути София”, реж. Михаил Ланджев и Камен Воденичаров; - 20:30 часа: кино “Люмиер” представя прожекция на филма “София, 100 години столица на българското кино”, 2016, 60’, сц.и реж. Явор Веселинов; Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето. - Париж: В залите на БКИ ще се открие изложба "Автори и плакати" - плакати на български филми и техните художници.

В Бургас монтират уникални соларни дървета

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ezG2dkTfVVU/

На площад “Тройката” Община Бургас започна реализацията на поредния си иновативен проект. Той се нарича “Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия”, за по-кратко – соларни дървета.
Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната флуидна форма на инсталацията. Най-много тя наподобява дървесна растителност, но сякаш пренесена от друга планета. Освен атрактивния дизайн, инсталацията съчетава в себе си възможността за излагане на информационни материали и брошури, наред с опциите за зареждане на мобилни устройства и електрически инвалидни колички.
Соларните дървета предоставят места за сядане, работна площ и ефектно осветление през тъмната част на денонощието. През деня те преобразуват слънчевата енергия от фотоволтаичните панели и я използват за зареждане на свързаните устройства. Неизразходената част не се губи, а се съхранява в акумулаторен блок. Соларните дървета осигуряват възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 12 мобилни устройства /телефони, лаптопи и др./, посредством USB.
Едната инсталация се разполага в момента на площад “Тройката”, в района на Съдебната палата. Община Бургас ще монтира още една в близост до Бургаски свободен университет.
Соларните дървета се изграждат по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма „Интелигентна енергия – Европа“: http://www.fiesta-audit.eu/bg/ Местата им са избрани така, че максимален брой жители и гости на града да се възползват от тях.

Меркел: Най-вероятно има германци сред жертвите в Турция

http://svetoven.pogled.info/news/70695/Merkel-Nai-veroyatno-ima-germantsi-sred-zhertvite-v-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е възможно сред жертвите на самоубийствения атентат в Турция да има и германски граждани.

Пламен Николов тренира с "Черно море", Минков може да играе в "Добруджа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543167

Първа тренировка с тима на "Черно море" направи днес поредното ново попълнение в отбора Пламен Николов. високият 191 см централен бранител се включи в заниманието на "моряците" на стадион "Младост" след обяд. Николов е носил екипите на „Спартак“ Пл, „Литекс“, „Том“ Томск и „Ботев“ Пд. Утре той ще подпише договор с клуба.В днешното занимание на варненци на пълни обороти се включиха всички налични футболисти, с изключение на юношата Мартин Костадинов, който продължава да се готви на облекчен режим.  Друг юноша, който от началото на подготовка се ...

Масово уволнение на хора в завода за палети в Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228138

От 15 до 30 януари ще се извърши масово уволнение в завода за палети в гр. Лом, каза пред Радио „Фокус” директорът на дирекция „Инспекция по труда” – Монтана Димитър Иванов.
„Нашата компетентност е да проверяваме дали се спазва процедурата така, както е разписана в законодателството. Засега е спазена.
От 15 до 30 януари ще се извърши масово уволнение в завода за палети в гр. Лом, каза пред Радио „Фокус” директорът на дирекция „Инспекция по труда” – Монтана Димитър Иванов. „Нашата компетентност е да проверяваме дали се спазва процедурата така, както е разписана в законодателството. Засега е спазена.

Разследващите от ФИФА ще искат доживотно наказание за Блатер и Платини

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/12/2684225_razsledvashtite_ot_fifa_shte_iskat_dojivotno_nakazanie/?ref=rss


Разследващият панел към Етичната комисия на ФИФА ще поиска по-големи наказания за Сеп Блатер и Мишел Платини.

Президентите на ФИФА и УЕФА бяха наказани за по осем години, но антикорупционният отдел на комисията иска доживотни наказания за двамата.

"Ние ще обжалваме решението пред апелативната комисия на ФИФА", заяви говорителят на Етичната комисия Андреас Бантел.

Блатер и Платини получиха забрана да се занимават в каквито и да е футболни организации и събития на...

Борисов: Гледате сериали - убийства има във всички държави

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543166

"Повече от всеки съжалявам, като има убийства, но това го има във всички държави по света. Вие гледате сериали всеки ден, по действителен случай, особено "От местопрестъплението: Маями", така че не е нещо, което се случва само в България". Това коментира премиерът Бойко Борисов за станалите в последните дни убийства на бизнесмени. КРИБ иска оставката на Бъчварова заради убийството на Александър Антов Той коментира и исканата от страна на КРИБ оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова: "Аз бих препоръча...

Могерини: Жените в Европа бяха насилвани и преди бежанците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543165

Насилието срещу жени в Европа е съществувало и преди масовия приток на мигранти, заяви върховният представител по външната политиката и политиката на сигурност Федерика Могерини по време на посещението си в Прага. Повечето нападатели в новогодишната нощ в Кьолн са бежанци „Има добри и лоши хора, независимо от тяхната националност или произход", заяви тя и отбеляза, че политиците използват инцидентите в Кьолн за самореклама. „Необходимо е да се спре това по...

Искат ФГВБ да защитава и сметки на клиенти на управляващи дружества и посредници

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/iskat-fgvb-da-zashtitava-i-smetki-na-klienti-na-upravliavashti-drujestva-i-posrednici-209324/

Българската асоциация на управляващите дружества предлага това на Министерството на финансите чрез промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа

„Бъдители“ вдъхновяват ученици и студенти в България

http://www.cross.bg/stydenti-ychenitzi-buditeli-1494316.html

/КРОСС/В забързаното ежедневие и количеството материал за преподаване не остава време и енергия за мотивиране. Всеки един студент и ученик има възможността да стане това, което иска и да учи, стига да има някой, който да запали искрата в него. В това време бизнесът страда от липсата на висококвалифицирани и мотивирани личности. Хора, които искат да развиват, да променят, да творят, да се трудят. Затова Бъдителите влизат в университетите, за да докажат реално, че да работиш е удоволствие, израстване, желание и жар в очите им. „Бъдители" имат за цел да подпомогнат образователния процес на студенти и ученици от 12 клас, мотивирайки и ориентирайки ги за професионалния живот. Под формата на разчупени и иновативни лекции споделят за пътя, изминат от училище до това, което са сега: Бъдител. Основното, с което Бъдителите впечатляват и са уникални е екипът от лектори: Биляна Панталеева, Емил Лесов, Явор Панталеев и Минко Лазаров. Тези четирима Бъдители са доказани в своите области, силни мотиватори и хора с големи сърца. След техни участия студенти и ученици са вдъхновени, имат реални български примери, които цитират и дълго говорят за лекциите им.За първи път инициатива „Бъдители" ще гостува на ERP Academy във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в София на 16 януари /събота/ от 11:00 часа

Пътуващата изложба на БНТ 2 гостува на НДК

http://offnews.bg/news/n_1/n_619579.html

Експозицията с фотографии „Събитията на зрителите през 2015” на БНТ2 вече е в централното фоайе на НДК, където ще остане до 18 януари. Главният продуцент на новините на БНТ 2 Мариета Фидосиева, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов и водещата Филипа Иванова, които бяха поздравени от директора на НДК Мирослав Боршош, представиха експозицията. За втора поредна година БНТ 2 събира в снимки и текст най-интересните събития, моменти и разкрития на своите репортери и зрители в фото обзор на случилото се през изминалите 12 месеца. Кадрите показват разрастването на кампанията на новините на БНТ 2 “Купувам българско” и приноса ѝ към по-лесния достъп на българските производители до търговските вериги, както и редица репортерски разкрития през годината: схемата за продажба на органи в сайтове за колективно пазаруване; незаконните автогонки в София и страната; фалшивите продукти в магазините; незаконните сметища и много други. Изложбата тръгна от Русе на 14 декември и след това ще премине през всеки един от регионите, където БНТ2 има центрове - Пловдив, Варна и Благоевград.

Горанов да оповести международния одит на КТБ, иска депутат

http://frognews.bg/news_105154/Goranov-da-opovesti-mejdunarodniia-odit-na-KTB-iska-deputat/

Тайната около фалита на КТБ няма да бъде разплетена, ако финансовият министър Владислав Горанов не оповести публично съдържанието на международния одит на банката.

Сигнал за бомба изкара ученици в голямо междучасие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228135

С фалшив сигнал за бомба опитали да отложат изпитване ученици в Разград, но опитът им бил неуспешен. Това предполагат от полицията в Разград, след като отцепиха и проверяваха професионална гимназия за поставено взривно устройство.
Обаждането било получено в 8,18ч. в понеделник на тел.112. Според автора на заплахата имало взрив в гимназията по
С фалшив сигнал за бомба опитали да отложат изпитване ученици в Разград, но опитът им бил неуспешен. Това предполагат от полицията в Разград, след като отцепиха и проверяваха професионална гимназия за поставено взривно устройство. Обаждането било получено в 8,18ч. в понеделник на тел.112. Според автора на заплахата имало взрив в гимназията по

БСП влиза в преговори за вот на недоверие към правителството

http://bulgarski.pogled.info/news/70694/BSP-vliza-v-pregovori-za-vot-na-nedoverie-kam-pravitelstvoto

/Поглед.инфо/ Тази седмица ще потърсим за разговори парламентарните групи, които не са в управляващото мнозинство, за обсъждане на вот на недоверие към правителството. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията.

Борисов: Лъжа е, че потривам ръце за "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/borisov-lazha-e-che-potrivam-ratse-za-yuzhen-potok-news244103.html

Премиерът Бойко Борисов опроверга информацията за възобновяването на проекта за изграждане на газопровода "Южен поток", след като преди него това стори Москва. Той определи като лъжа информацията, че някой от обкръжението му го видял, "че потрива ръце и че това ще стане", както съобщи в понеделник вестник "Стандарт". Още същия ден руското енергийно министерство обяви, че няма промяна в статуса на проекта и той остава прекратен, което бе повторено и от говорителя на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков, но новината от България стана повод за подхващане у нас и в Русия отново на темата за спрения газопровод в контекста на замразяването на "Турски поток", който през декември 2014 г. бе обявен от Путин за наследник на "Южен поток". ”Единственото, което сме казвали е, че искаме газовият разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ – Азербайджан, Туркменистан, LPG терминала в Гърция, живот и здраве. Водим преговори дори за съвместно участие на наше предприятие в Гърция и гръцко в нашия хъб, плюс нашите 4 находища – "Галата”, "Терес”, "Силистар”, "Хан Аспарух” и някой решава да си прави активно мероприятие с подобно заглавие", коментира премиерът пред журналисти в авиобазата в Граф Игнатиево, където с военния министър се возиха на МиГ-29. "След това същите тези услужливи сайтове на успели бизнесмени (визира вестник "Стандарт", свързван с Кирил Домусчиев, който доскоро бе в добри отношение с Борисов, но те се влошиха след ултиматума на водената от бизнесмена КРИБ вътрешният министър Румяна Бъчварова да си подаде оставката, ако не разкрие убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов - б.ред.) започват да ги коментират все едно вече е факт и се налага днес и руснаците да го опровергават, и ние да го опровергаваме – що за независими медии са тези”, каза още Борисов. Вдигнатата топка с възраждането на "Южен поток" даде повод за редица публикации в руски медии. Според вестник "Известия" Европейската комисия е готова да разгледа проекта за газопровода "Южен поток". Изданието цитира отговор от пресслужбата на ЕК, в който се казва, че условието това да стане било проектът да съответства на Третия енергиен пакет. Представители на "Газпром", българското и руското министерства на енергетиката са отказали коментар по темата. Изданието обаче цитира свои дипломатически източници, според които преговорите за възобновяването на "Южен поток" между "Газпром" и българските и руските власти вървят поне от есента. Те били започнали веднага след като бе стана ясно, че зацикля проектът "Турски поток", който по-късно бе замразен заради изострянето на отношенията между Анкара и Москва. "Известия" се позовава и на свои източници в българското енергийно ведомство, според които още от края на септември страната ни води преговори за възобновяването на проекта със страни основни получателки на руски газ от Западна и Източна Европа, сред които са Италия и Сърбия. Руският вестник посочва, че възраждането на газовия проект е в контекста на намеренията на България да стане основен транзитьор на природен газ за Западна Европа. Той припомня думите от октомври на тогавашния зам. -министър на енергетиката Антон Павлов, че плановете са на Русия да бъде предложено да премести планирания на турско-гръцката раница газов хъб като продължение на "Турски поток" да бъде преместен в България, а като компенсация българските интерконектори да бъдат захранвани от "Турски поток". Павлов обаче бе отстранен от кабинета в края на октомври. В началото на декември от изявление на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев стана ясно, че с Брюксел се разговаря за правната възможност страната ни да получава руски природен газ през Черно море, за да се захранва бъдещия газов хъб край Варна, което напомня на предишни планове за съкратен вариант на "Южен поток". Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морското му трасе от над 900 км трябваше да тръгне от руския крайбрежен град Анапа през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до Варна. След това сухопътното трасе трябваше да продължи през българска територия, Сърбия и Унгария до Австрия с планирани отклонения.

Руско издание: Брюксел готов да преразгледа "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/rusko-izdanie-bryuksel-gotov-da-prerazgleda-yuzhen-potok-news244103.html

Европейската комисия е готова да разгледа проекта за газопровода "Южен поток", съобщава руският вестник "Известия", цитирайки отговор от пресслужбата на ЕК, в който се казва, че условието това да стане било проектът да съответства на Третия енергиен пакет. Представители на "Газпром и българското и руското министерства на енергетиката са отказали коментар по темата. Изданието обаче цитира свои дипломатически източници, според които преговорите за възобновяването на "Южен поток" между "Газпром" и българските и руските власти вървят поне от есента. Те били започнали веднага след като бе стана ясно, че зацикля проектът "Турски поток", който по-късно бе замразен заради изострянето на отношенията между Анкара и Москва. Известия се позовава и на свои източници в българското енергийно ведомство, според които още от края на септември страната ни води преговори за възобновяването на проекта със страни основни получателки на руски газ от Западна и Източна Европа, сред които са Италия и Сърбия. Руският вестник посочва, че възраждането на газовия проект е в контекста на намеренията на България  да стане основен транзитьор на природен газ за Западна Европа. Той припомня думите от октомври на тогавашния зам. -министър на енергетиката Антон Павлов, че плановете са на Русия да бъде предложено да премести планирания на турско-гръцката раница газов хъб като продължение на "Турски поток" да бъде преместен в България, а като компенсация българските интерконектори да бъдат захранвани от "Турски поток". Павлов обаче бе отстранен от кабинета в края на октомври. В началото на декември от изявление на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев стана ясно, че с Брюксел се разговаря за правната възможност страната ни да получава руски природен газ през Черно море, за да се захранва бъдещия газов хъб край Варна, което напомня на предишни планове за съкратен вариант на "Южен поток". Само преди ден руското енергийно министерство отрече да са възобновени преговорите с България за "Южен поток", а във вторник това стори и премиерът Бойко Борисов. Той определи като лъжа информацията, че някой от обкръжението му го видял, "че потрива ръце и че това ще стане", както съобщи вестник "Стандарт" . ”Единственото, което сме казвали е ,че искаме газовия разпределител във Варна да поема от 4-5 места газ – Азербайджан, Туркменистан, LPG терминала в Гърция, живот и здраве. Водим преговори дори за съвместно участие на наше предприятие в Гърция и гръцко в нашия хъб, плюс нашите 4 находища – "Галата”, "Терес”, "Силистар”, "Хан Аспарух” и някой решава да си прави активно мероприятие с подобно заглавие", коментира премиерът пред журналисти в авиобазата в Граф Игнатиево, където с военния министър се возиха на МиГ-29. "След това същите тези услужливи сайтове на успели бизнесмени (визира вестник "Стандарт", свързван с Кирил Домусчиев, който доскоро бе в добри отношение с Борисов, но те се влошиха след ултиматума на водената от бизнесмена КРИБ вътрешният министър Румяна Бъчварова да си подаде оставката, ако не разкрие убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов - б.ред.) започват да ги коментират все едно вече е факт и се налага днес и руснаците да го опровергават, и ние да го опровергаваме – що за независими медии са тези”, каза още Борисов. Проектът за газопровод "Южен поток" беше един от най-големите енергийни проекти в Европейския съюз. Морското му трасе от над 900 км трябваше да тръгне от руския крайбрежен  град Анапа през изключителната икономическа зона на Турция в Черно море и да излезе на българския бряг близо до Варна. Сред това сухопътното трасе трябваше да продължи през българска територия, Сърбия и Унгария до Австрия с планирани отклонения.

Ани Салич изрита мъжа си след 5 години брачна агония

http://www.bnews.bg/article-146256

Ани Салич изрита мъжа си. Говорителката окончателно се раздели със съпруга си Бранко.

Бургазлии искат триетажен паркинг на ул. "Гурко"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543163

Паркингът на ул. "Гурко" да стане на няколко надземни етажа, настояват жители на ЦГЧ. Аргументите им са, че въпреки че е платен, той винаги е зает почти на 100 % .Предложението беше представено по време на обществено обсъждане на Бюджет 2016 пред жителите на централна градска част, кв. "Възраждане", к-с "Лазур" и к-с "Братя Миладинови"."Общината вече прави проучвания за реализирането на подобен проект", обясни зам.-кметът Йорданка Ананиева, която представи финансовата рамка на бюджета за настоящата година.Ананиева обясни, че проектите за подз...

Борисов: Държавата купува обратно авиоремонтния завод в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228115

МО обявява обществена поръчка за 6 нови двигателя за изтребители МиГ-29
„До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на 6 нови двигателя за изтребители МиГ-29, както и за резервни части“. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в авиобаза
МО обявява обществена поръчка за 6 нови двигателя за изтребители МиГ-29 „До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на 6 нови двигателя за изтребители МиГ-29, както и за резервни части“. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в авиобаза "Граф Игнатиево". Там той участва в тренировъчен полет на МиГ-29 с двигатели,

Прокуратурата проверява турските ваксини на Москов

http://www.cross.bg/moskov-raboti-slychaya-1494315.html

/КРОСС/Върховната касационна прокуратура е образувала проверка срещу неизвестен извършител по случая с вноса на дарените детски ваксини от Турция, научи "Стандарт". От държавното обвинение проверяват всичко около получаването им, както ипоследващите действия на министъра на здравеопазването Петър Москов и неговият екип. "Работи се много активно", подчертаха разследващите. Работи се съвместно с ДАНС и Дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Ако бъдат открити нередности е възможно да се стигне и до повдигане на обвинения, категорични бяха прокурорите. Самият министър Москов също ще бъде привикан да дава обяснения. Скандалът се развихри през есента миналата година. Тогава Москов се определи случая като негативна кампания и заяви, че атаките не са само срещу него, но и срещу националната ни сигурност, защото това накарало много родители да се притесняват за здравето на децата си.  

Утре - слаб дъжд на места, температурите до 13°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228122

Утре над страната ще има променлива облачност, по-значителна над планинските райони и в следобедните часове, но само на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините - сняг.
Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от запад-северозапад, с който ще продължи да нахлува студен въздух.
Утре над страната ще има променлива облачност, по-значителна над планинските райони и в следобедните часове, но само на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините - сняг. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България до умерен вятър от запад-северозапад, с който ще продължи да нахлува студен въздух.

Извадиха на тезгяха имоти за милиони на „Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=310839

Два имота за над 13 млн. лева са обявени за публична продан от частни съдебни изпълнители, научи Moreto.net. В единия случай става дума за хотелски комплекс от три сгради, простиращ се на над 7000 кв.м. Обявената начална цена е малко над 6 млн.

В Русия: Благо в "Славия"? Може, но след време като директор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5228119



Халфът на “Рубин” Благой Георгиев е много далече от връщане в България. При напускане на тима от Казан той ще продължи кариерата си в друг руски отбор или в някое първенство с високо ниво. Благо е много близък с президента на “Славия”, но може да се завърне в клуба след време като директор, не и сега.
Халфът на “Рубин” Благой Георгиев е много далече от връщане в България. При напускане на тима от Казан той ще продължи кариерата си в друг руски отбор или в някое първенство с високо ниво. Благо е много близък с президента на “Славия”, но може да се завърне в клуба след време като директор, не и сега.

Шефът на "Софийска вода" хвърли оставка

http://pik.bg/шефът-на-софийска-вода-хвърли-оставка-news466618.html

Шефът на "Софийска вода" хвърли оставка

Изпълнителният директор на „Софийска вода“ Бруно Даниел Пол Рош е подал оставка. Той е напуснал поста си на 7 декември, като към момента не се съобщават конкретни причини за напускане на поста му,

Това съобщават от Topnovini.bg, позовавайки се на информация от дружеството.

Вече бившият директор на дружеството е разследван за корупция в Румъния. Той стана изпълнителен директор на "Софийска вода" през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на "Веолия" за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ "Апа Нова", което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица.

Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 г. до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на "Апа Нова" за същия период са нараснали близо 28 пъти - от 6 млн. до 167 млн. евро, според румънското следствие.

Дупничани в Благоевград за транзитни номера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228104

Автотърговци от Дупница ходят да купят в Благоевград транзитни момера, за да не провалят сделки с клиентите си, капарирали автомобили и МПС, каза вчера шефът на местното сдружение "Дупница ауто" Вергил Кацов.
Проблемът е от декември м.г. Обещанието на полицейските началници за региона е транзитни номера да бъдат доставени до края на тази седмица.
Автотърговци от Дупница ходят да купят в Благоевград транзитни момера, за да не провалят сделки с клиентите си, капарирали автомобили и МПС, каза вчера шефът на местното сдружение "Дупница ауто" Вергил Кацов. Проблемът е от декември м.г. Обещанието на полицейските началници за региона е транзитни номера да бъдат доставени до края на тази седмица.

Полицията търси свидетели на побоя в Сарафово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543161

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Областна дирекция на МВР моли за съдействие гражданите, станали свидетели на побоя, който 16- годишният Димитър Чантов нанесе на Чанко Стойчев, на 64 години, на 9 януари, в автобус по линия 15 за Сарафово. Призивът е всеки, който може да даде показания, да влезе във връзка с полицията, на телефони 056 856 639, 056 856 323 или в най-близкото поделение на МВР, с цел изясняване на случая. /* Style Definitions */ ...

Когато фитнесът и сексът вървят ръка за ръка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543159

Хора, които са си обещали любов и по-добро здраве и фигура през 2016 година, може би ще получат и двете едновременно, пише „Индипендънт". Изданието цитира анкета, в която половината отговорили заявяват, че използват фитнес залата като място за запознанства. Една четвърт признават, че са правили секс там поне веднъж през последната година. Допитването е организирано от веригата сексшопове „Ан Съмърс". Страните, в които се прави най-много секс <...

Борисов: ДПС в управление не, в опозиция с удоволствие

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-dps-v-upravlenie-ne-v-opoziciia-s-udovolstvie-6048358

"Имам достатъчно голяма партия, те ще се молят", добави премиерът, визирайки "политици", които по думите му "до вчера са го прегръщали".

Сивият пазар укрива 800 млн. лева данъци от горива

http://www.cross.bg/petrol-delchev-pazar-1494314.html

/КРОСС/От юни 2014 цената на петрола се срина с 70%. Такова нещо не се е случвало от години. Това каза пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. "Снощи масово търгуваният руски сорт петрол Urals падна под 30 долара за барел, което е психологическата граница. При това свръхпредлагане, при тази позиция на ОПЕК не се вижда докъде още ще стигне", коментира Делчев. Той обясни, че от срива на петрола на световните пазари най-тежко в САЩ е пострадал добивът на шистов петрол. "В Северна Дакота повече от 40% от фирмите, които са добивали петрол, са затворили, същото е положение в Тексас и други петролодобивни райони, тъй като не могат да достигнат себестойността на производителите в ОПЕК. При тази картина фирмите, които добиват петрол по новите начини, започват да излизат от пазара. Това беше част от целта - чрез ценова преса да се намали конкуренцията на световния пазар", каза той. Благодарение на шистовия петрол САЩ от голям вносител в последните 5-6 години бяха готови да се превърнат в износител. Нещата се променят доста, защото част от щатските компании не могат да постигнат такава ниска себестойност. След като паднаха санкциите за Иран се очаква те да се върнат на петролния пазар и това да наводни още повече пазара допълни Делчев. За България ефектите от ниските цени са основно добри, тъй като позволяват да се генерира икономия, която може да бъде реинвестирана

ВКС потвърди намалената присъда на граничаря, който прегази 11-месечната Красимира в количката й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5228030

Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил намалената присъда на бившия граничар Костадин Стоянов, съобщиха от институцията. Той блъсна 11-месечната Красимира на тротоара в село Крушевец на 11 септември 2014 г., след като се качил да кара пиян и употребил наркотици.
За деянието си той ще излежава 7-годишната присъда,
Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил намалената присъда на бившия граничар Костадин Стоянов, съобщиха от институцията. Той блъсна 11-месечната Красимира на тротоара в село Крушевец на 11 септември 2014 г., след като се качил да кара пиян и употребил наркотици. За деянието си той ще излежава 7-годишната присъда,

Проверяват електроразпределителни дружества

http://frognews.bg/news_105152/Proveriavat-elektrorazpredelitelni-drujestva/

Министерството на енергетиката и на Комисията за енергийно и водно регулиране в трите електроразпределителни дружества – „Енерго-про“, EVN и ЧЕЗ, информират от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Кабинет за здравен и рекреативен туризъм откриват в ПГТ"Алеко Константинов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543164

На 20 януари 2016 г. от 11:00 часа в сградата на ПГ по туризъм „Ал.Константинов" в Плевен ще бъде открит нов кабинет по НП „Модернизиране на системата на професионалното образование" за 49 365 лв. на МОН, включващ ремонти дейности и оборудване свързано с рехабилитационни процедури и спа услуги. Само за няколко години СПА индустрията в България направи гигантска крачка напред. Едва ли има друг подотрасъл, който да се развива с толкова бурни темпове и който да е насочен към диверсифициране на продукта, удължаване на сезона и привлич...

27-годишен сириец е атентаторът от Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_619580.html

27-годишен сириец е извършил атентата в Истанбул, съобщи вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш. Доказано е, че взривът е дело на терорист от Сирия, роден през 1988 г. На мястото на взрива са открити фрагменти от тялото му, обясни Куртулмуш, цитиран от CNN Turk. При взрив в центъра на Истанбул тази сутрин бяха убити 10 души, а 15 бяха ранени.  Основната част от убитите са чужденци. Двама от ранените се намират в тежко състояние, каза още турският вицепремиер.  В същото време германското външно министерство обяви, че сред пострадалите при взрива в Истанбул има германци. От министерството не изключиха да има германци и сред загиналите при терористичния акт. 

Обединените "Дженерали" и "Виктория" отбелязаха двуцифрен ръст на продажбите

http://econ.bg/Новини/Обединените-Дженерали-и-Виктория-отбелязаха-двуцифрен-ръст-на-продажбите_l.a_i.711888_at.1.html

Обединените застрахователни дружества "Дженерали" и "Виктория" отбелязаха двуцифрен ръст на продажбите за 2015 г. Прогнозата важи и за двете компании...

Мюфтийството сменя водача, бяга от драмите в ДПС

http://www.cross.bg/myusyulmanski-izpovedanie-bulgariya-1494313.html

/КРОСС/Ръководните органи на Мюсюлманското изповедание в България насрочиха мюсюлманска конференция за смяна на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет. Тя ще се проведе на 24 януари в НДК. Конференцията е редовна и се свиква, защото на 12 февруари изтича петгодишният мандат на досегашните висши мюсюлмански духовници. Това се казва в декларация на Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България, изпратена до медиите. Документът е бил приет единодушно на заседание вчера. В декларацията водачите на мюсюлманите в България се разграничават от процесите в ДПС и опровергават внушенията, че изповеданието има отношение към случващото се в политиката. Както Dnes.bg писа в края на декември Лютви Местан бе свален от лидерския пост и изключен от партията. Два дни след това той се появи в Кърджалийско, съпроводен от турския посланик и главния мюфтия Мустафа Хаджи. "Длъжни сме да опровергаем внушенията, че Мюсюлманско изповедание има отношение към случващото се в сферата на политиката", се казва в декларацията на Висшия мюсюлмански съвет. Духовниците потвърждават, че един от основните приоритети на мюсюлманската общност е създаването на акредитирано мюсюлманско висше учебно заведение. Мюсюлманите водачи продължават да настояват и за "връщане на завещаните от дедите им култово-религиозни храмове, иззети по време на комунистическия режим"

Билетите за единственото шоу на Wardruna на Балканите бързо свършват

http://offnews.bg/news/n_1/n_619560.html

Лимитираната серия от 100 промо билета за първия концерт у нас на норвежката група Wardruna и родните Smallman на 25 февруари в зала 3 на НДК са напълно изчерпани. Пропуските на цена 50 лв. бяха разпродадени преди Коледа още в първите часове след обявяването на събитието, което до известна степен бе очаквано за световно име от този ранг. Въпреки това темпoвете, с които билетите се търсят, надминава дори предварителните очаквания на организаторите от Transfiguration Festival и НДК. Интересът към събитието наистина е сериозен предвид факта, че гостуването на Wardruna у нас е единствената им изява на Балканите тази година. С това столицата ни се превръща в притегателен център за огромната маса почитатели от Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и Македония на норвежците, създали и изпълняващи на живо музиката към популярния сериал „Викинги“. За Smallman пък това е първи концерт след този на Transfiguration Festival през август. Организаторите съветват феновете да не чакат последния момент, за да се сдобият с билети, тъй като местата ще бъдат ограничени до точно 900, поради заложените и проектирани идейно-концептуални и технически решения в зала 3 на НДК. Билети на място в деня на концерта ще има само в случай че предварително не са продадени всички 900 броя. Готов е и постер, създаден специално за събитието от набиращия все повече популярност художник Теодор Георгиев, който от години живее и работи в Англия. Великолепната визия е лично одобрена от лидера на Wardruna Айнар Селвик. Редовната цена на билетите е 70 лв. и могат да бъдат намерени в Билетен център НДК и мрежата на Ticketportal . Концертът на Wardruna и Smallman e първата активност от календара на Transfiguration Festival за 2016 г. Повече подробности около второто издание на фестивала предстои да бъдат обявени съвсем скоро. Wardruna са музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската Древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните. Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук. С първото им издание от 2009 “Runaljod - Gap Var Ginnunga” е поставено началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият албум “Runaljod – Yggdrasil” продължава възходящото развитие на групата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство. В периода около издаването му през 2013 музиката на Wardruna достига и до покорилия света и превърнал се в култ сериал „Викинги“. Феновете на сериала реагират моментално още на първото чуто парче на Wardruna – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на „Викинги“ бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро Селвик се включва в сериала като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално, оркестрално изпълнение на „Сюитата Викинги“ по време на Krakow Film Music Festival 2015. Smallman крачат смело в тежкия алтернативен рок, стъпили на фолклорното наследство вече повече от 15 години. Четиримата се превърнаха в една от най-отличаващите се групи на родната сцена. Почерковото им звучене и въздействащото им визуално шоу на живо ги правят една от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият албум на smallman "Envision" излезе през пролетта на 2014 и изведе групата на следващия етап от развитието й. Последваха разпродадени концерти в България и на Балканите. Тази година "Envision" беше издаден на винил, а групата се готви да атакува още европейски сцени догодина.

След капиталовия контрол гръцките фирми в България се удвоиха

http://www.grreporter.info/sled-kapitaloviya-kontrol-grtskite-firmi-v-blgariya-se-udvoikha/18494

Общата стойност на инвестираните от гръцки фирми капитали в България надхвърля сумата от 3 милиарда евро. Те са създали 92 000 – 93 000 работни места, които са заети от български граждани. Броят на гърците, които работят във фирмите не надхвърля 2000 души

прочети повече

Община Враца очаква предложения за по-атрактивно отбелязване на Ботевите дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543160

Първата среща на Ботевския организационен комитет ще се проведе на 18 януари, информира заместник-кметът на Община Враца Петя Долапчиева. На нея ще бъдат обсъдени внесените до момента предложения за дейности и инициативи за отбелязване годишнината от героичната гибел на Христо Ботев. Очаква се бюджетът да бъде увеличен на 120 хил. лв, като през миналата година той е бил 105 хил.лв. Ще се търсят и други възможности, за да може още по-значимо и тържествено да бъде отбелязана годишнината. Кметът Калин Каменов допълни, че очаква да постъпват предло...

Купуваме нови 6 двигателя за МиГ-29 по споразумението с Полша

http://society.actualno.com/kupuvame-novi-6-dvigatelja-za-mig-29-po-sporazumenieto-s-polsha-news_517931.html

Нови шест двигателя за изтребителите МиГ-29 ще бъдат закупени по споразумението с Полша, а в края на годината България ще има комплектована ескадрила. Това заявиха в авиобаза Граф Игнатиево министърът на отбраната Николай Ненчев и министър-председателят Бойко Борисов. Министър Ненчев летя с учебно-боен МиГ-29, оборудван с първите два ремонтирани двигателя, доставени в края на миналата година. Тренировъчният полет беше част от съвместната летателна тренировка "Тракийски гръм - 16" с участието на

Шефът на "Софийска вода" е подал оставка

http://society.actualno.com/shefyt-na-sofijska-voda-e-podal-ostavka-news_517932.html

Разследваният за корупция в Румъния изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Даниел Пол Рош е подал оставка, която е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година. Това става ясно от публикуваните документи в Търговския регистър. Той е освободен и от поста член на съвета на директорите на "Софийска вода", предаде Mediapool. За прокурист на дружеството е назначен Арно Филип Франсоа Валто де Мулиак, който е заместник-изпълнителен директор на "Софийска вода"

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване