Апелативният съд потвърди доживотен затвор за Атанаска, убила 8-годишната Алекс

http://pik.bg/апелативният-съд-потвърди-доживотен-затвор-за-атанаска-убила-8-годишната-алекс-news466356.html

Апелативният съд потвърди доживотен затвор за Атанаска, убила 8-годишната Алекс

Бургаският апелативен съд потвърди доживотна присъда на Атанаска Георгиева за убийството на малката Алекс и измени присъдата в гражданската й част, като увеличи размера на присъденото обезщетение за неимуществени вреди за всеки граждански ищец от 130 000 лева на 180 000 лева.

Атанаска Георгиева бе призната за виновна в това, че на 10 април 2014 г. в Поморие, умишлено умъртвила малолетната и в безпомощно състояние Алекс, на осем години, като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

През март миналата година Бургаският окръжен съд й наложи наказание доживотен затвор. Съдът определи първоначален специален режим за изтърпяване на наказанието. Първоинстанционният съд осъди Георгиева да заплати на гражданските ищци – родителите на детето сумата от по 130 000 лева на всеки от тях, като сега сумата е увеличена на 180 000 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.

Кристалина Георгиева: Европа не трябва да става разграден двор

http://www.moreto.net/novini.php?n=310862

Надявам се 2016 година да се развие по-добре, отколкото започна. Говоря за сблъсъците между Иран и Саудитска Арабия, които влияят върху решаването на проблема в Сирия. В Северна Корея се събудиха едни стари духове. Китайските пазари се сринаха.

Могерини: Жените в Европа са малтретирани и преди да дойдат мигрантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5227060

Насилието срещу жени в Европа е съществувало и преди масовия приток на мигранти. Това заяви върховният представител на европейската дипломация Федерика Могерини по време на посещението си в Прага, съобщи РИА Новости.
„Има добри и лоши хора, независимо от тяхната националност или произход“, заяви тя.
Насилието срещу жени в Европа е съществувало и преди масовия приток на мигранти. Това заяви върховният представител на европейската дипломация Федерика Могерини по време на посещението си в Прага, съобщи РИА Новости. „Има добри и лоши хора, независимо от тяхната националност или произход“, заяви тя.

Кристалина Георгиева: Основен приоритет на Европа ще бъде опазването на външните ѝ граници

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-osnoven-prioritet-na-evropa-shte-bade-opazvaneto-na-vanshnite-granitsi-news244085.html

Основен приоритет на Европа за 2016 година ще бъде опаването на външните ѝ граници. Това заяви във вторник в интервю за БНТ зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева. Според нея ако Европа се превърне в разграден двор съществува опасност „европейците да се обърнат срещу бежанците“. Ако искаме да запазим правото на хората да се придвижват свободно в Европа, трябва да защитаваме външната си граница. Не е нормално да се изсипят стотици хиляди хора и ние да се стараем да ги регистрираме. Трябва първо да определим идентичността на човека и защо идва и тогава да решаваме дали да остане и ако не, трябва да имаме капацитета да ги връщаме", каза Георгиева и предупреди: "Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Не правим и на бежанците услуга, ако Европа се превърне в разграден двор". "Когато има мигрантски натиск върху ЕС, трябва да знаем кой идва в Европа, кои са тези, които имат право да търсят статут на бежанци и кои са тези, които търсят работа - ако има (работа), добре дошли, ако няма - трябва да ги връщаме," каза Георгиева. По думите ѝ най-вече трябва да бъдат установявани онези, които идват с лош умисъл, а това означава по-добра защита и на национално, и на европейско ниво, включително и чрез новата Европейска служба за гранична и брегова защита.   В тази връзка Георгиева припомни, че европейският бюджет за тази цел са увеличени над два пъти - от 4.5 млрд. евро на 10 млрд. евро и допълни, че тази "щедрост е не само човещина, тя е и защита на собствения ни интерес" заради важния урок, научен през 2015 г., че "много по-евтино е да плащаме за бежанците в Ливан, Йордани, Турция, отколкото в Европа."  България излезе на второ място в ЕС през 2015 г. по усвояване евросредства, но за да продължи да има успех, трябва добре да познава новите условия, въведени със започналия програмен период и да не се поставя в досегашната ситуация, когато трябваше да наваксва, препоръча Георгиева. Тя каза, че едно от новите условия е за макроикономическа стабилност, така че еврофинансирането да подпомага реформите. Помолена да коментира това, че името ѝ се споменава като евентуален кандидат за поста генерален секретар на ООН паралелно с името на Ирина Бокова, Георгиева не отрече категорично такава възможност.  "За мен е чест, че името ми се споменава. Аз си имам работа и си я върша".

Продължава осигуряването на топъл обяд за нуждаещи се във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542972

Проект „Обществени трапезарии", чрез който се предоставя услугата „Осигуряване на топъл обяд в Община Враца", е с удължен срок до 30.04.2016 г. Допълнителното споразумение между Община Враца и Агенцията за социално подпомагане е подписано на 30.12.2015 г. Услугата „Топъл обяд", която включва супа, основно ястие, десерт и хляб, ще се предоставя в стола на ул. „Стоян Заимов" №2 и в стола на ул. „Екзарх Йосиф" №75 във Враца. От нея се възползват 120 лица от няколко целеви групи:- Лица и семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от дифер...

От мятото във Варна! Казанджии протестираха пред Катедралата (снимки)

http://petel.bg/Ot-myatoto-vav-Varna--Kazandzhii-protestiraha-pred-Katedralata--snimki-__140968

Снимки: Недко Петров Собественвици на казани за варене на ракия и винопроизводители от Варненско, Силистренско и Шуменско в момента...

Пилешки бутчета по гръцки

http://petel.bg/Pileshki-butcheta-po-gratski__140915

Необходими продукти: пилешки бутчета - 2 бр. картофи - 700 - 800 г бейби чушки - 3 бр. червени лук - 1 глава кромид чесън - 3 - 4 скилидки...

Сблъсък на „златари” и „копанари” завърши с разстрел! Стрелецът поиска да излезе на свобода

http://petel.bg/Sblasak-na----zlatari----i----kopanari----zavarshi-s-razstrel--Streletsat-poiska-da-izleze-na-svoboda__140970

Снимка: Булфото 25-годишен мъж от с.Чернево, община Суворово, привлечен като обвиняем за разстрела на свой съселянин, ще продължи да...

Вятърът в София вдигна ламарини и счупи клони

http://pik.bg/вятърът-в-софия-вдигна-ламарини-и-счупи-клони-news466355.html

Вятърът в София вдигна ламарини и счупи клони

Три аварийно-спасителни екипа са осигурени, за да се отзовават на сигнали във връзка с обявения жълт код за силен вятър, съобщиха от СО.

Към момента екипи са се отзовали на 3 сигнала, които са за надвиснали ламарини и клони на дърво. Разпоредено е на фирмите, собственици на билбордове и рекламно-информационни елементи да проверят обектите си. Собствениците на строителни фирми да проверят състоянието на строителните обекти, на огради и строителните скелета и да предприемат действия за тяхното обезопасяване при необходимост. 

Препоръчва се гражданите да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепени предмети и да са внимателни при предвижването си на открито.

Само една компания е представила новите по-високи цени на цигарите пред Агенция "Митници"

http://www.cross.bg/tanov-mitnitzi-zaplatite-1494252.html

/КРОСС/ Само една компания е представила новите по-високи цени на цигарите пред Агенция "Митници", съобщи пред БНР директорът ѝ ген. Ваньо Танов. По думите му още няколко месеца на пазара ще се намират цигари със стари бандероли, което означава - на миналогодишните цени. Генерал Танов коментира структурната реформа в агенцията. По отношение на митница "Свиленград", ген. Ваньо Танов обясни, че е закрито единствено митническото учреждание. Засега работата си са изгубили само трима души, които нямат достатъчно квалификация, за да работят на терен. Във всеки един град - Свиленград, Кърджали, Хасково, в целия регион има митнически бюра, които да обслужват бизнеса, каза Танов.  Тече структурна реформа и аз не изключвам и друго териториално-митническо учреждение да бъде закрито. В митницата на Капитан Андреево е закрита администрацията. Закрити са тези длъжности, за които има обвинения. Докато текат съдебните дела, за тези бройки няма да бъде обявяван конкурс. Работните места на митничарите, срещу които има повдигнати обвинения след разбиването на организираната им група за събиране на подкупи, са временно закрити. През декември бе разкрито, че от преминаващи автомобили се вземат между 5 и 300 евро, за да бъдат пропускани без проверки. Ген. Танов уточни, че подкупи са получавани на пункта "Капитан Андреево". Едно от средствата за борба с корупцията е повишаването на заплатите на служителите

Уникални кадри от ужаса на новогодишната нощ в Кьолн (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-146224

В социалните мрежи се появиха и кадри с пострадали от фойерверките хора.

154 души са пренощували в центровете за кризисно настаняване на бездомни хора

http://pik.bg/154-души-са-пренощували-в-центровете-за-кризисно-настаняване-на-бездомни-хора-news466353.html

154 души са пренощували в центровете за кризисно настаняване на бездомни хора

154 души са пренощували в двата центъра за кризисно настаняване на бездомни хора през изминалата нощ. Това каза Божанка Латева, директор на Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора, цитирана от "Фокус".

Капацитетът на двата кризисни центъра в столичния квартал „Захарна фабрика” е общо 170 души, но директорът увери, че дори тази бройка да бъде надхвърлена, има възможност да бъдат приети всички нуждаещи се. „Имаме походни легла. Ще ги настаним, няма проблем”, посочи тя. 

И в Г. Оряховица започна раздаването на хранителни продукти за най-нуждаещите се

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542966

Българският червен кръст започна раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се граждани. Раздаването ще продължи до 29 януари. Хранителните продукти са от първия транш по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от „Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица”.В Горна Оряховица пунктът, от който се получават помощите се намира в двора на ПТГ „Васил Левски”. Хранителни продукти ще се раздават от 09.00 до 14.00 ч. Всеки правоимащ ще получи общо 13,6 кг. продукти. Индивидуалнит...

Побой на възрастни хора с метални пръти

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/poboj-na-vyzrastni-hora-s-metalni-pryti-6048337

„Набиха ни хубаво и излязоха мълчешком. Нищо не взеха”, разказва пострадалата

Побой на възрасни хора с метални пръти

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/poboj-na-vyzrasni-hora-s-metalni-pryti-6048337

„Набиха ни хубаво и излязоха мълчешком. Нищо не взеха”, разказва пострадалата

Шведската полиция е крила жалби за сексуално насилие

http://www.mediapool.bg/shvedskata-politsiya-e-krila-zhalbi-za-seksualno-nasilie-news244084.html

Шведската полиция започна вътрешно разследване на твърденията, че полицейски служители са укрили обвинения за сексуални посегателства срещу жени. Нападенията станали по време на музикален фестивал в Стокхолм през август миналата година, предаде Ройтерс. Според в. "Дагенс нихетер" 38 жени са подали жалби за сексуални посегателства. Полицията е задържала около 50-тина предполагаеми извършители, повечето от които били афганистански имигранти. Шведският премиер Стефан Льовен заяви пред "Експресен", че случилото се е двойно предателство спрямо младите жени, станали обект на посегателствата. Случаят не е бил разследван по желания начин, а вторият въпрос е защо полицията не е информирала за тези проблеми, каза Льовен.

Кънчо Стойчев: Грешката, допусната от Меркел, е фатална

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/70682/Kancho-Stoichev-Greshkata-dopusnata-ot-Merkel-e-fatalna

/Поглед.инфо/ „Голямата репресия е страхът”. Това заяви социологът Кънчо Стойчев в „Здравей, България” по Нова телевизия.

Първо в „24 часа”: Увеличиха кръвнината за убийството на 8-годишната Алекс, потвърдиха доживотната й присъда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226832

Втора инстанция потвърди осъдителната присъда на Атанаска Георгиева, обвинена за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. Детето бе намерено удушено на 10 април 2014 г. в таванска стая над жилището на родителите си, използвана от Георгиева.
Решението на Апелативен съд – Бургас е от 8 януари,
Втора инстанция потвърди осъдителната присъда на Атанаска Георгиева, обвинена за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. Детето бе намерено удушено на 10 април 2014 г. в таванска стая над жилището на родителите си, използвана от Георгиева. Решението на Апелативен съд – Бургас е от 8 януари,

Обновяват списъкът с културното наследство на Перник, вписват нови обекти за опазване

http://www.zapernik.com/obshtestvo/obnovyavat-spisukut-s-kulturnoto-nasledstvo-na-pernik-vpisvat-novi-obekti_41143/

Списъкът с обектите недвижими културни ценности с регионално и национално значение ще бъде обновен по инициатива на областната управа в Перник.

Целта е в регистъра да бъдат вписани и нови обекти за опазването и съхранението им, съобщи заместник- областният управител Илинка Никифорова.

Предстои да се направи преглед на всички обекти, които са паметници на културата и архитектурата с национално и местно значение, обясни тя. Причина за предприетите мерки е лошото състояние на...

Продължава

Помляха шест коли до Пътен възел "Юг"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542968

Верижната катастрофа станала рано тази сутрин. Нанесени са материални щети по шест леки автомобила. На мястото на инцидента са изпратени екипи на Спешна помощ и полицията. Към момента няма данни за пострадали хора. Движението в района е затруднено, бъде внимателни при преминаване през участъка. Една от лентите за движение "Меден рудник" - Център е затворена за движение до изтеглянето на потрошените машини....

Събраха средствата за операцията на 42- годишния Живко Асенов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542964

Необходимите 6 000 лв. за операцията на 42- годишният Живко Асенов от квартал Изток в Кюстендил вече са събрани, това съобщи за Дарик общественикът Стефан Лазаров. Асенов се нуждае от сърдечна операция и поставяне на байпас. Благотворителната инициатива за събирането на средствата бе организирана от Стефан Лазаров. "Благодаря на всички българи и роми, които се отзоваха и дариха средства. Пари бяха изпратени и от хора в чужбина. Радвам се, че ще успеем да помогнем за спасяването на един човешки живот", заяви Стефан Лазаров....

Пламен Николов подписва, Милиев и Огнянов в полезрението на "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=310863

Централният защитник Пламен Николов, който за последно се подвизава в „Ботев“ Пд подписва днес с „Черно море“. Бранителят става 3-ото сигурно попълнение на „мояците", обвързан с договор, след като по-рано това сториха полузащитникът Георги Илиев и крилото Владислав Романов.

Почитаме Света Татяна Великомъченица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542961

На 12 януари, отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектически...

Членове на ТЕЛК от Стара Загора предадени на съд за 22 подкупа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542962

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима участници в организирана престъпна група за получаване на подкупи срещу издаване на експертни решения на ТЕЛК, осигуряващи на здрави лица социални (инвалидни) пенсии за нетрудоспособност над 50%. На съд са предадени Надежда Тодорова, председател на ТЕЛК III състав при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, Мария Жекова и Нели Канева - членове на комисията и Димитрина Рангелова - секретар. Според обвинителния акт групата започнала престъ...

КРИБ не искала оставката на Бъчварова, а бързи действия на МВР, обяви Домусчиев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683821_krib_ne_iskala_ostavkata_na_buchvarova_a_burzi/?ref=rss


КРИБ наистина излезе с остра декларация срещу МВР, но не е искала оставки сега и веднага, както бе интерпретирано, а точно напротив, ние искаме първо резултати. И ако няма резултати, то тогава можем да говорим за последващи искания. Защото именно действията и резултатите са много важни в случая, а в продължение на три дни ние бяхме свидетели на едно относително бездействие. Това заяви пред Нова телевизия председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил...

Кръстиха бебе-пингвин на Дейвид Бауи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542959

В памет на рок легендата Дейвид Бауи американски зоопарк кръсти най-новия си обитател на негово име, съобщава Нова телевизия. В памет на легендарния Дейвид Бауи Пингвинчето Бауи, което е от най-дребн...

Набелязаха мерки за справяне на проблема с безводието в Кричим

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542963

В Министерство на енергетиката бе проведена първата работна среща на експерти, на която се анализираха причините за понижения ерозионен базис на р. Въча, заради което жителите на Кричим и околните села посрещнаха 2016-та без вода. Според специалистите са иззети големи количества инертни материали от коритото на реката от 2000 до 2008 година; прекъснат е естествения твърд отток на реката от целия планински водосбор в резултат на изградените по дефилето язовири, и нарушените като цяло хидроморфологични условия по водното течение на реката. В кр...

Стивън Сегал стана сръбски гражданин

http://offnews.bg/news/n_1/n_619239.html

Екшън звездата Стивън Сегал получи сръбско гражданство, след като обяви намеренията си да открие училище по бойни изкуства в Белград, съобщиха сръбски медии. Решението на сръбското правителство дойде, след като актьорът и продуцент посети страната два пъти. По време на посещенията си актьорът открито похвали правителството. Сегал дори обяви, че се чувства като истински сърбин. На срещите си с премиера на Сърбия Александър Вучич и президента Томислав Николич, актьорът каза, че ще направи всичко по силите си, за да промотира страната.  Указът, с който се дава сръбско гражданство на американеца, е подписан от пемиера Вучич на 8 януари.  В началото на декември Сегал, който е майстор по бойни изкуства, получи предложение да тренира сръбската полиция. Той притежава седми дан по айкидо. Малко по-късно той каза, че има намерение да основе училище, в което да преподава японското бойно изкуство в сръбската столица Белград.  Холивудската звезда, която се слави още и с музикалните си умения и има многобройни фенове в Сърбия, направи и безплатен концерт за жителите на Белград навръх Нова година.  Посещенията на Сегал в Сърбия са спонсорирани от сръбска проруска организация, уточнява британският "Гардиън". Като приятел на руския президент Владимир Путин американецът имаше няколко посещения и в Русия, където заяви, че не изключва възможността да получи и руско гражданство.  Today, Hollywood actor Steven Seagal was granted Serbian citizenship by Prime Minister @avucic #Serbia #RS pic.twitter.com/exXFv6PjTD — Serb Republic (RS) (@SerbRepublic) January 11, 2016

Ваньо Танов: Не изключвам и друго митническо учреждение да бъде закрито

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5227007

Не изключвам в бъдеще и друго териториално митническо учреждение да бъде закрито, с цел увеличаване на състава, който работи пряко. Това каза Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници“ в предаването „Преди всички“ по БНР.
По думите му, тече структурна реформа в агенцията. „В момента четири митници са минали.
Не изключвам в бъдеще и друго териториално митническо учреждение да бъде закрито, с цел увеличаване на състава, който работи пряко. Това каза Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници“ в предаването „Преди всички“ по БНР. По думите му, тече структурна реформа в агенцията. „В момента четири митници са минали.

Проф. М. Константинов: Ако бежанците нападнат, ще трябва народно опълчение

http://www.cross.bg/konstantinov-evropa-stoiichev-1494251.html

/КРОСС/Да се укрепи българската армия, да се види с какви сили разполага полицията и дали не трябва да се премине към някакъв вид народно опълчение - за това призова от ефира на Нова телевизия проф. Михаил Константинов във връзка с бежанците. Той уточни, че има предвид организирани сили, а не агресивни групи, които да се саморазправят с чужденците.  „През последните 2-3 години ръководителите на Европа направиха толкова много глупави грешки, че аз не бих повярвал. Те продължават да правят тези грешки и отказват да назоват проблема. Оплели са се в политически коректното говорене и чакат техните народи да изригнат, но тогава ще стане страшно", коментира Константинов. Ако започнат погроми на Запад, те ще се пренесат и тук, предупреди той.  От своя страна социологът Кънчо Стойчев настоя за ясна позиция на българското държавно ръководство, заявена на висок глас, защото към момента, по думите му, политици мълчат по въпроса. „Случката не е след нас, тя е пред нас. И ние трябва да се организираме. Защото става дума не просто за друга култура, а за друг начин на изживяване на социалното пространство. Представете си, че стане междурилигиозен конфликт между самите бежанци - сунити и шиити например. Мен ме засяга това, че Европа в момента няма лидерство", заяви Стойчев.

Всички полудяха за безплатни винетки

http://pik.bg/всички-полудяха-за-безплатни-винетки-news466345.html

Всички полудяха за безплатни винетки

Ако до сега не всички инвалиди се възползваха от правото си на безплатни винетки, след поскъпването, никой няма да пропусне тази възможност. С близо една трета са се увеличили молбите за отпускане на безплатни стикери за хора с увреждания в сравнение с началото на 2015 г., съобщава „Телеграф”. За това са информирали няколко районни служби за социално подпомагане в страната. През миналата година подадените заявления са били близо 190 000, а по всичко личи, че през тази година те ще надхвърлят 200 000, коментират експерти.

Броят на молбите се е увеличил значително още в края на 2015, когато стана ясно, че годишните винетки поскъпват от 67 на 97 лв. Само за декември във Варна са приети 4385 заявления от хора с увреждания, които имат право на безплатни едногодишни стикери.

Право на безплатна винетка имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но само докато детето навърши 20 г.

176 000 безплатни винетки са били отпуснати на хора с увреждания, показва справка на АПИ. При единична цена от 67 лв. общата стойност на раздадените стикери възлиза на близо 12 млн. лв.

Николай Радулов: Служители твърдят, че главният секретар на МВР не изтрезнява (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5227005

Очевидно е, че политическото ръководство на МВР не се справя със задълженията си. Очевидно е, че имаме един главен секретар, за когото като говоря с някои от служителите, те се подсмихват и казват:
Очевидно е, че политическото ръководство на МВР не се справя със задълженията си. Очевидно е, че имаме един главен секретар, за когото като говоря с някои от служителите, те се подсмихват и казват: "Ами човекът не изтрезнява. Няма как да управлява". Грубо звучи, но е така. Това заяви в ефира на „Здравей,

Нивото на Дунав при Видин се е повишило

http://pik.bg/нивото-на-дунав-при-видин-се-е-повишило-news466343.html

Нивото на Дунав при Видин се е повишило

Повиши се нивото на Дунав в началото на българския участък на реката за последните 24 часа. При Ново село нивото на Дунав се е понижило с 6 см и днес водният стоеж там е 91 см, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция.

При Видин нивото на реката се е повишило с 3 см и водният стълб днес показва 146 см. При Лом е отчетено повишение на речното ниво с 15 см и водният стоеж е 154см. При Оряхово е речното ниво се е повишило 21 см и водният стълб показва 60см. В останалите хидрометеорологични станции от българския участък на реката нивото се е повишавало със стойности от +24 см до +1 см. Температурата на водата край Ново село е 3.2 градуса.

 

Обмисля се нов десен опозиционен блок около ДСБ

http://www.mediapool.bg/obmislya-se-nov-desen-opozitsionen-blok-okolo-dsb-news244083.html

Нов десен опозиционен блок може да бъде изграден около ДСБ. Това стана ясно от думите на народния представител от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред бТВ във вторник. Депутатът не даде повече подробности, но каза, че това е една от идеите, които от партията обсъждат като бъдещи действия в опозиция.   "В момента текат много сериозни разговори в ДСБ и свързаните граждански среди... Една от идеите е около ДСБ да се изгради нов десен опозиционен блок. Вече другото е въпрос на технология", каза той, затвърждавайки направените преди коледните празници от Радан намеци в тази посока. По думите на Атанасов ДСБ остава част от Реформаторския блока. "ДСБ създаде Реформаторския блок. Както в много формации има различни крила, така и в РБ. Опозиционното крило на Реформаторския блок се нарича ДСБ... ДСБ не може да бъде смокинов лист на това управление", допълни той.   "ДСБ ще търси обединение около себе си на възможно колкото се може повече формации", каза преди дни лидерът на партията. "Заставаме в опозиция на това управление и започваме да се готвим за предстоящите президентски избори. Там ще се види кой колко тежи", каза Атанасов.   По думите му обаче, ако има някой който трябва да обяснява позициите си, това са партньорите на ДСБ в РБ, които остават в управлението, въпреки че са се явили на избори и са влезли във властта с ангажимента да отстранят ДПС от нея. След гласуването на промените в Конституцията и оставката на Христо Иванов като правосъден министър Радан Кънев свали подкрепата си за управляващите и партията обяви, че преминава в опозиция. Останалите четири партии в блока решиха да продължат участието си в управлението, като се очаква да се подпише допълнителен анекс към споразумението с ГЕРБ.   Атанасов обясни още, че е подал оставката си в качеството на председател на вътрешната комисия в парламента, защото не желаел повече да легитимира "управлението на сектор "Сигурност", което по думите му е "орташко между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка".   "Борисов с голяма мъка освободи миналата година главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, без да пипне никой друг в структурите, но сегашният главен секретар на МВР Георги Костов е още по-лоялен“, коментира Атанасов. Според него в ДАНС има две управления, които са паралелни - една част се отчита в Сараите на Доган, друга се опитва да работи за държавата. "Сергей Станишев се споразумя с Доган за създаването на правителството на Орешарски, че сектор "Сигурност" ще бъде даден на концесия на сарайско-библиотекарската групоровка, и Борисов продължи тази концесия", каза Атанасов. Според него службите за сигурност са били замесени в скандалите в ДПС, като Георги Костов е инициирал свалянето на охраната на Лютви Местан.   Според Атанасов случаят е бил за назидание на електората и да покаже, че Доган е едноличен лидер на движението. "Доган е най-значимият търговец на влияние и за последната година се убедихме, че държавата се управлява съвместно от Борисов и Доган. Големият проблем на ДПС не е, че е базирана на етническа основа, а че е класическа мафиотска организация, допълни Атанасов.

Атанасов: Сектор "Сигурност" се управлява от Борисов и Доган

http://www.mediapool.bg/atanasov-sektor-sigurnost-se-upravlyava-ot-borisov-i-dogan-news244083.html

Оставката ми не е пряк резултат от гласуването за промените в конституцията, а защото повече не желая да легитимирам управлението на сектор "Сигурност", което е орташко между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка. Това заяви пред бТВ във вторник депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който подаде оставката си от председателския пост в комисията в последния работен ден на депутатите за миналата година - 18 декември. "Борисов с голяма мъка освободи миналата година главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, без да пипне никой друг в структурите, но сегашният главен секретар на МВР Георги Костов е още по-лоялен“, коментира Атанасов. Според него с ДАНС има две управления, които са паралелни - една част се отчита в Сараите на Доган, друга се опитва да работи за държавата. "Сергей Станишев се споразумя с Доган за създаването на правителството на Орешарски, че сектор "Сигурност" ще бъде даден на концесия на сарайско-библиотекарската групоровка, и Борисов продължи тази концесия", каза Атанасов. Според него службите за сигурност са били замесени в скандалите в ДПС, като Георги Костов е инициирал свалянето на охраната на Лютви Местан. "Категорично доказателство за това е свалянето на охраната на Лютви Местан. Преди година и три месеца вътрешна проверка установи, че причината за слагането на охрана е напълно фалшив - сигнала за готвено покушение от страна на Касим Дал срещу Местан. Но охраната му се сваля едва сега, след отстраняването му като лидер на ДПС." Според Атанасов това е било добре пресметнато мероприятие, като са били преценени какви действия ще предприеме Местан и че ще поиска подкрепа от турското посолство. Според Атанасов случаят е бил за назидание на електората и да покаже, че Доган е едноличен лидер на движението. "Доган е най-значимият търговец на влияние и за последната година се убедихме, че държавата се управлява съвместно от Борисов и Доган." Големият проблем на ДПС не е, че е базирана на етническа основа, а че е "класическа мафиотска организация", допълни Атанасов. Той допълни, че именно за това и ДСБ е излязло в опозиция. По думите му РБ се е явил на избори и е влязъл във властта с обяснението, че иска да прекъсне връзката на ДПС с управлението на държавата. Това обаче не се случвало. На въпрос дали ДСБ ще напусне РБ, Атанасов коментира, че партньорите им в блока трябва да обяснят защо остават при положение, че връзката ДПС – ГЕРБ е видима. 

Продължават приемните на Националната служба за съвети в земеделието в русенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542965

Национална служба за съвети в земеделието организира четири изнесени приемни в област Русе през януари. Целта е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата. Първите приемни са днес в Бяла - от  10:00 до 12:30 ч. в Общинска служба по земеделие и в Ценово от 13:30 до 16:00 ч. в сградата на кметството. На 19 ще се проведат срещите с граждани в Борово - от 10:00 до 12:30 ч. в Общинска служба по земеделие и в Две могили от 13:30 до 16:00 ч. също в Общинска служба по земеделие. През следващите т...

Без разходка в планината! Лоши са условията за туризъм

http://pik.bg/без-разходка-в-планината-лоши-са-условията-за-туризъм-news466342.html

Без разходка в планината! Лоши са условията за туризъм

Лоши са условията за туризъм във високите части планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). По-високите части духа силен до бурен вятър, има висока, разкъсана облачност.

Съоръженията за ски в курортите работят, съобразно метеорологичните условия. Сутрешните температури са положителни – от 0 до 10 градуса. Най-ниски са температурите на връх Ботев и Пампорово, а най-високи в Родопите. От ПСС не препоръчват на туристите да излизат във високите части на планините, заради силния вятър. В ниските части на планините е по-благоприятно за туризъм. Не са регистрирани инциденти с туристи за изминалото денонощие.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.
Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Изложба на унгарски творци в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542956

Изложба "Мажарофф", представяща унгарски творци, удостоени с едноименната награда, ще бъде открита днес от 17.00ч., в къща "Добрович"в Сливен. Д-р Мария Николаева, вдовица на художника Миклош Мажарофф, е един от ентусиазираните поддръжници на приложното изкуство на град Мишколц. Двамата съпрузи от български произход се заселват в този град в Северна Унгария и стават важни участници в художествения му живот, като същевременно запазват тясна връзка с родината си. Д-р Мария Николаева, поддържала художника през целия му живот, е разбрала и от при...

Москва припомни на Киев до какво могат да доведат сравненията на нациите с животни

http://www.cross.bg/zaharova-ykraiina-suvetnik-1494249.html

/КРОСС/ По повод коментарите на украинския президентски съветник Юрий Бирюков, който сравни руснаците с „насекоми”, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова припомни думите на Адолф Хитлер, който наричаше славяните, и в частност украинците „зайци, неспособни на самоорганизация”. По мнението на Захарова двете определения поразително си приличат, съобщи в понеделник „Кореспондент”, цитиран от RT и “Руски дневник”. Захарова допълни коментара си във Фейсбук с откъс от книгата на украинския историк Франц Грелка, в която той анализира провала на украинските националисти между двете световни войни и по време на нацистката окупация. Като аргумент той цитира част от разговор на Хитлер с неговия съветник Вернер Кепен от септември 1941 г.: “Райхскомисар Кох отхвърля идеята за свободна Украйна. Славяните са част от семейство “Зайци”. Ако стопанинът не ги подритва, те никога няма да се издигнат над заешкото си ниво. Естественото им състояние, към което се стремят, е обща дезорганизация”. “Какви лоши шеги си прави понякога историята с онези, които я пренебрегват”, коментира Захарова на страницата си във Фейсбук. Изданието напомня, че чл. 161 от Наказателния кодекс на Украйна забранява използването на обидни и дискриминационни квалификации по национален, религиозен, расов или географски признак.

Жълт код за силен вятър в област Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542960

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната, между които Габровска, за 12 януари, вторник. Ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек. Минималните температури ще бъдат между 5 и 10 градуса. На места в Предбалкана стойностите могат да достигнат до 15 градуса, в област Габрово - около 15 градуса. През деня от северозапад на югоизток с умерен и временно силен вятър ще преминава бърз атмосферен процес, с който в почти цялата страна ще превали дъжд. Привечер облачността от запад на...

Путин готов да даде убежище на Асад в Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5227008

Руският президент Владимир Путин е готов да предостави убежище на сирийският президент Башар Асад, ако бъде принуден да напусне страната си. Това става ясно от интервю с руския лидер публикувано на откъси от световните медии.
Със сигурност е по-трудно да се гарантира убежище на господин Сноудън в Русия в сравнение при евентуален случай с Асад,
Руският президент Владимир Путин е готов да предостави убежище на сирийският президент Башар Асад, ако бъде принуден да напусне страната си. Това става ясно от интервю с руския лидер публикувано на откъси от световните медии. Със сигурност е по-трудно да се гарантира убежище на господин Сноудън в Русия в сравнение при евентуален случай с Асад,

Как кавгата в ДПС повдига BG патриотизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226194

Пробва ли се да прави партия, Местан ще се сблъска с три фактора
Дали промените в ДПС ще родят нова партия, с която Анкара да прокарва своето влияние у нас и в ЕС? Ще тръгне ли България по политическия модел на комшиите, при които малцинствени формации поддържат интереса на съседната родина майка? Над тези въпроси сега мислят отделни анализатори и
Пробва ли се да прави партия, Местан ще се сблъска с три фактора Дали промените в ДПС ще родят нова партия, с която Анкара да прокарва своето влияние у нас и в ЕС? Ще тръгне ли България по политическия модел на комшиите, при които малцинствени формации поддържат интереса на съседната родина майка? Над тези въпроси сега мислят отделни анализатори и

Американските ВВС бомбардираха хранилище за пари на ДАЕШ

http://www.moreto.net/novini.php?n=310858

Самолети на американските военновъздушни сили са нанесли удар срещу сграда в иракския Мосул, където според данни на американските спецслужби са били съхранявани големи запаси от пари на ДАЕШ, предадоха информационните агенции. Информацията за въздушната операция е потвърдена от пресслужбата на американското военно командване пред агенция „Ройтерс”.

Наградиха трима прокурори от Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542955

Главният прокурор Сотир Цацаров награди с грамоти и служебна благодарност трима прокурори от Районната прокуратура Стара Загора - Диана Халачева, Росен Минчев и Десислава Калайджиева. Предложението за тяхното поощряване е направено от административния ръководител. Росен Минчев е награден за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения в цялостната му работа като прокурор, а Диана Халачева и Десислава Калайджиева - за разследвания по тежки наказателни производства. Те също са отличени със служебна благодарност и грамоти....

Германски министър прогнозира нова, много по-голяма бежанска вълна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542954

Към Европа и Германия се насочва много по-голяма бежанска вълна в сравнение с тази от 2015 г. Това предупреждение отправи германският министър на развитието Герд Мюлер. "Само 10% от тази вълна, която тръгна от Сирия и Ирак, достигна до нашите граници. В тази вълна обаче има между 8 и 10 млн. души", каза още Мюлер пред "Билд". Меркел: Европа е уязвима заради бежанската криза "Тези, които пристигат при нас, в продължение на години са живеели в палаткови лагери

Не искаме да сме суперсила, това е твърде скъпо, казва Путин

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/12/2683819_ne_iskame_da_sme_supersila_tova_e_tvurde_skupo_kazva/?ref=rss


"Не, не си приписваме ролята на суперсила. Това е твърде скъпо и ненужно."
  Така руският президент Владимир Путин отговаря на въпрос на в."Билд" дали страната му не иска отново да е световна суперсила. 
Във втората част от обширното интервю за най-многотиражния германски вестник той разговаря за отношенията с Турция, какво цели страната му в Сирия и как разбира свободата.
След като журналистите му припомнят, че президентът на САЩ Барак Обама нарече Русия "регионална сила", Путин...

Да не се подлага МВР на натиск, призова Димитър Главчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683774_da_ne_se_podlaga_mvr_na_natisk_prizova_dimitur_glavchev/?ref=rss


Зам.-председателят на Народното събрание от ГЕРБ Димитър Главчев призова да не се подлагат органите на МВР на толкова силен натиск по повод исканата оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова заради липсата на резултати от разследването на убийството на основателя на модна къща "Агресия" Александър Антов. 

Вчера в открито писмо Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настоя за оставката на Бъчварова, ако не се стигне до бърз арест на убийците.
...

Биков: Разкриваемостта на убийствата е 90%

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bikov-razkrivaemostta-na-ubijstvata-e-90-6048335

Ръководство на МВР не се справя със задълженията си, обаче смята проф. Николай Радулов

Най-богатият човек в Азия купи киностудиото на "Джурасик парк"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542958

Милиардерът Ван Цзянлин е първият китаец, контролиращ холивудска филмова компания, след като е съгласи да купи американското киностудио Legendary Entertainment за 3,5 млрд. долара.Така собственикът на Dalian Wanda Group Co. се сдоби с най-голямата културна придобивка на Китай в чужбина. Сделката открива пътя към създаването на най-голямата филмова компания в света по приходи, съобщава "Блумбърг".За 15 години след създаването й Legendary Entertainment е пуснала над 50 филма, сред които и филмите за „Батман”, „Черният рицар”, Годзила” и „Джурасик...

Браво на община Варна! Кърпят важни улици, преди да се върне снега (снимки)

http://petel.bg/Bravo-na-obshhina-Varna--Karpyat-vazhni-ulitsi--predi-da-se-varne-snega---snimki-__140963

фото Веселин Златков Критиките на гражданите към управлението на Варна винаги са били много. Но когато общината върши работата си както...

Ексклузивно! Взрив разтърси центъра на Истанбул, има ранени

http://petel.bg/Ekskluzivno--Vzriv-raztarsi-tsentara-na-Istanbul--ima-raneni__140964

Снимка: Уикипедия Взрив е избухнал в центъра на Истанбул, в резултат на което са ранени неизвестен брой хора, предаде Интерфакс, цитиран от "Фокус". Експлозията е избухнала в района Султанахмет. Очаквайте подробности!

Интерфакс: Кремъл опроверга слуховете за възобновяване на преговорите по „Южен поток“

http://petel.bg/Interfaks--Kremal-oproverga-sluhovete-za-vazobnovyavane-na-pregovorite-po----YUzhen-potok---__140966

Снимка: Уикипедия В момента няма планове за възобновяване на преговорите за газопровода „Южен поток“. Това заяви говорителят на...

Силната експлозия в Истанбул преобърна полицейска кола

http://petel.bg/Silnata-eksploziya-v-Istanbul-preobarna-politseyska-kola__140967

Фото: GLOBAL LOOK PRESS И полицейска кола се е преобърнала в резултат на взрива в центъра на Истанбул днес, съобщават чуждестранни медии. ...

България може да се превърне в регионален лидер при ранна диагностика на рак с нов циклотрон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226997

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН ще получи апаратурата за ускорител, с който ще произвежда изотопи за ранна диагностика на ракови заболявания. Произвежданите у нас изотопи ще струват 4-5 пъти по-евтино от вносните. Това каза пред БНТ директорът института на доц. Димитър Тонев.
Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН ще получи апаратурата за ускорител, с който ще произвежда изотопи за ранна диагностика на ракови заболявания. Произвежданите у нас изотопи ще струват 4-5 пъти по-евтино от вносните. Това каза пред БНТ директорът института на доц. Димитър Тонев.

Красимир Каракачанов е сигурен, че убийствата от последните дни не са мутренски, а на бизнес основа

http://pik.bg/красимир-каракачанов-е-сигурен-че-убийствата-от-последните-дни-не-са-мутренски-а-на-бизнес-news466337.html

Красимир Каракачанов е сигурен, че убийствата от последните дни не са мутренски, а на бизнес основа

"Това не са убийства на организираната престъпност. Тук става въпрос за други неща и те са много по-сериозни", каза Красимир Каракачавом пред БНТ, по повод серията престъпления, извършени в края на миналата и началото на тази година. Според него, при последните три убийства най-вероятно става въпрос за неуредени неща на бизнес основа. 

„Държавата не пази бизнеса и не му създава среда за развитие. Това се дължи на факта, че все още робуваме на някакви неолиберални практики”, каза той. Според него, трябва да има протекционизъм от страна на държавата. Когато един човек реши да се занимава с бизнес започват мъките. „Тук сме в режим на разрешаване. Ако негово величество чиновникът реши да ви откаже, нищо не може да ви помогне. Трябва да търсите връзки, лобита и да давате подкупи. Ние сме категорично против това”, допълни той. 

Според него, в България няма средна класа и частната инициатива е само на думи. Точно поради тези причини се стига до разрешаването на проблемите чрез убийства. „Тези убийства се случиха малко преди празниците и по време на самите поразници. Разчита се, че всички са заети с отпуски и празнуване”, посочи той. „Тези убийства не са мутренски, а пак ще кажа, дължат се някакви неразрешени отношения”, допълни Каракачанов.

Той смята, че в страната не се чува много за битовата престъпност в малките населени места. „Не трябва да гледаме престъпността, само когато убият някоя по-известна личност. Обикновените хора също страдат много. Правителството е длъжник в тази насока”, смята лидерът на ВМРО.

Идолохулник

http://offnews.bg/news/n_1/n_619188.html

Подобава да се извиня на всички засегнати от следващите ми думи още в началото, целта ми не е да предизвиквам още хули и недоволство. Още по-малко искам да се подиграя с нечия смърт. Нито мога да злорадствам, нито ми доставя някакво извратено удоволствие да говоря лошо за мъртвите, все пак всички сме за там, един не знам да е литнал с орлите и на всички камик сенкя ще ни варди, както съм отбелезвал и преди тука. Казвам това сега, ама съм го мислил при всички случаи, когато някой известен напусне нашия видим свят. Дали ще е оня дивак Кобейн, или оня ненадминат Фреди, все едно, хората са си отишли, Бог да ги прости и мир да имат на Оня свят. Не се дразня в никакъв случай и на всеобщите спонтанни жалейки и реакции, феновете и почитателите чувстват загубата по-различно от мен, не съм слушал с кеф нито Моторхед, нито Бауи. На мен ми беше много криво през 1994 в началото на април, когато като типичен пролетен самоубиец си отиде Кобейн, но и аз бях на 20, на тази възраст идолите все още си стоят спокойно по пиедесталите и нищо не ги застрашава. Виж, Вонегът си отиде, когато бях на 33, и вече можех само да въздъхна и да му пожелая там някъде да е на добро и прохладно местенце. А Маркес си замина през 2014, вече се бях променил съвсем и почти не разбрах кога човекът се е преселил. Нямаше да разбера, ако беше живял година повече или по-малко. Споменавам тия всичките имена, понеже те бяха все още живи в моя живот и заемаха едни такива високи позиции, гледах ги отдолу нагоре и им се прекланях. Но в битието, в нашия път по тая планета настъпват промени, всичко се променя всеки ден. Всичко трябва да се променя всеки ден. Ако на 35 продължаваш да ходиш с дългата коса и якето с нашивките, значи нещо си се бъгнал, зациклил си и си заседнал в миналото, заглъзнал си в тинята на идолопоклоничеството, а това е малко тъжно. Сигурен съм, че трябва завинаги да запазим детето в душите си, това е друго, това е нещо важно, не бива да остаряваме вътрешно, може само външно кожата ни да се сбръчка, ставите ни да заскърцат, но сърцето трябва да бъде младо и чисто. И в същото време трябва да вървим напред, да се усъвършенстваме, да бутнем своите идоли от техните пиедестали, когато му дойде времето, когато мине пубертетът, да ги катурнем в прахта, защото идолите са заместители на Нещо Друго, пред което единствено си струва да се покланяме. Не ме притеснява, че сега всички говорят само за Бауи, споделят негови песни, спомнят си колко приятен тип е бил... Притеснява ме само когато се премине границата на славословието. Когато Бауи или Леми биват обявявани за нещо повече от другите хора, за полубожества и три четвърти извънземни, за ангели и безплътни създания. Смъртта им е само повод да си спомнят хората за тях. Нищо повече не може да бъде. Не може да бъде нещо изключително, защото смъртта не е изключителна, тя е ежедневна и повсеместна, тя трябва да бъде помнена много добре, с нея само трябва да се съобразяваме, както е трябвало и всички звезди и величия да се съобразяват с нея. Извинявайте, ама човек над 26, да речем, плюс минус пет, зависи от развитието, да седне да рони сълзи за някой свой кумир от музикалната сцена... Когото не е познавал лично... Е па не е много нормално, честно. Как да го кажа по-деликатно и разбираемо – не е съвсем ок. И ми прилича малко на масовата психоза покрай смъртта на Брежнев, която бегло си спомням, тогава разни хора по площадите лееха сълзи и сополи, понеже Дарагие Тавариши беше гушнал чимшира... Идолите, дали са в учебниците по литература, или са в телевизорите ни, имат свойството да омагьосват публиката, да открадват за себе си онова преклонение, което човекът дължи единствено на Света Троица, на Бога. Като по този начин отвличат човека, похищават го, не може да се покланяш и на идолите, и на Твореца едновременно, дали е златен телец или рокзвезда, става дума за абсолютно едно и също нещо от Мойсеево време до ден днешен. Подмяна на Оригинала с менте. Къде е дебелата граница между обикновеното човешко уважение и това идолопоклоничество може да разбере всеки и без да има богословско образование. Едно е да кажеш за някого да почива в мир душата му, а съвсем друго да го величаеш като нещо повече от обикновен човек. Между другото, винаги съм се дразнел и на церемонниите, извършвани в английския кралски двор пред камерите и смаяните погледи на хилядите идолопоклоници пред вратите на двореца. Че кви са па тия, че се превъзнасят по тоя начин, то са протоколи, то са правила, поклони, фигури, маршировки и всякакви безумия... Все едно не са най-обикновени хора като мене и тебе, братле. Аре у лево. Пънкс нот дет. Ама умряха и пънковете. Не умират светиите, но те не търсят слава сред човеците. А „Как можете вие да повярвате, когато един от другиго приемате слава, а славата, която е от Единаго Бога, не търсите?“ (Йоан 5:44) Безсмъртие в паметта на феновете ли търсят идолите, към какво се стремят, не разбирам? Разбирам, излъгах. Просто се радват на тия мигове тука на земята и са превърнали тоя живот тука в свой идол. Ама и той временен, пусто. И е тва е, не отстъпваме от оня комунделски материализъм и на милиметър... Тогава фетишизирахме едни други неща, ама пак казвам, същото е в основата си. Зад маските на идолите всъщност са стояли хора. Само това. Най-обикновени хора. И Леми, и Бауи са били най-обикновени човешки същества с недостатъци и човешки грижи, от плът, кръв. И повече си струва да плачеш за мъртвата си баба, отколкото за тях, хайде да гледаме трезво на света... И Левски, и Ботев също са били от плът и кръв, с „горница“, но и с „долница“, бъдете сигурни в това. И те са имали своите слабости, и те не бива да бъдат обожествявани, каквато тенденция има от един век насам. Честна дума, не разбирам желанието на човека да се преклони пред някаква твар, пред нещо земно. Вече не го разбирам. Първоначално е трудно да си представиш своя идол като нещо съвсем тривиално и измеримо, като самия себе си. Ама е много отрезвяващо, опитайте. Има и още едно хубаво изречение, разтълкувайте си го сами. "Ако умреш, преди да умреш, няма да умреш, след като умреш."

Бабата, бита от крадци: Удариха ме по главата и събориха мъжа ми (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226994

"Първо удариха мен по главата и тогава повалиха на земята съпруга ми. Натискаха му гърдите и му хванаха ръцете. Три пъти го удариха". Това разказа възрастната жена, която заедно със съпруга си беше жестоко пребита при опит за грабеж в дома им в пловдивското село Голям Чардак. Нападението беше извършено в събота вечерта.

Пребитите старци от Камбурово нямали врагове

http://pik.bg/пребитите-старци-от-камбурово-нямали-врагове-news466334.html

Пребитите старци от Камбурово нямали врагове

Пребитите старци от Камбурово, нямат представя кой ги е пребил, тъй като нямали врагове, съобщава Би Ти Ви. На 8-и януари в дома на Хатидже и съпруга й Хюсеин Кадирови в селото влезе нападател и ги преби жестоко. Той не е търсил нито пари, нито вещи.

"Като отвори вътрешната врата, започнах да викам. Светна ми нещо на очите и започна да ме бие с дърво по главата. Загубих съзнание. Питахме го какво иска, но той нищо не каза. Само викаше да мълчим”, разказа битата Хатидже Кадирова. „Навсякъде имаше много кръв. Много ни би, поне 10-15 минути. Не зная как съм излязла навън”, добави тя. 

Хората в селото са много уплашени. „45 години съм тук. Досега такова нещо не се е случвало. Страх ни е. В нашия квартал повечето хора сме сами”, казва съседка на семейството. 

В Камбурово и представа си нямат кой може да е нападателят. Кметът се зарече да бъдат предприети мерки, за да може той да бъде установен и заловен. 

Това не е единственият случай на пребито семейство. В събота вечерта в село Голям Чардак трима неизвестни маскирани мъже нахлуха в дома на 75-годишния дядо Манчо и на 70-годишната му съпруга и ги пребили от бой. 

Ученикът, пребил мъж в автобус в Бургас, посегнал и на свой съученик

http://pik.bg/ученикът-пребил-мъж-в-автобус-в-бургас-посегнал-и-на-свой-съученик-news466333.html

Ученикът, пребил мъж в автобус в Бургас, посегнал и на свой съученик

Средна телесна повреда – това ще е наказанието, за което ще пледира адвокатът на пострадалия възрастен мъж Чанко Стайков. Бившият авиоинженер бе пребит от младеж в автобус, защото е направил забележка, че приятелката му е сложила калните си обувки на седалките.

Психоложката на училището, от което е Димитър Чантов разказа, че миналата година е имало отново шокираща агресия към негов съученик заради една невинна реплика. "Родителски контрол върху Димитър има, защото те живеят заедно", обясни тя, цитирана от Нова телевизия.

Психоложката определи Димитър като средностатистически ученик. Тя обясни, че момчето често отсъства от училище и отсъствията му са извинени, защото той се занимава със спорт и ходи по състезания. Тя информира, че няма информация дали Димитър употребява някакви вещества.

Пребитата баба от Камбурово: Не е търсел пари, много ни би

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226996

Не знаем кой и защо ни преби, не е търсел нито пари, нито вещи. Би ни много, имаше кръв навсякъде. Това разказа пред bTV пребитата баба Хатидже Кадирова от село Камбурово. Тя и съпругът й Хюсейн Кадиров бяха нападнати в дома си.
„Като отвори вътрешната врата, започнах да викам. Светна ми нещо на очите и започна да ме бие с дърво по главата.
Не знаем кой и защо ни преби, не е търсел нито пари, нито вещи. Би ни много, имаше кръв навсякъде. Това разказа пред bTV пребитата баба Хатидже Кадирова от село Камбурово. Тя и съпругът й Хюсейн Кадиров бяха нападнати в дома си. „Като отвори вътрешната врата, започнах да викам. Светна ми нещо на очите и започна да ме бие с дърво по главата.

Нощ на безредици в Лайпциг

http://www.mediapool.bg/nosht-na-bezreditsi-v-laiptsig-news244082.html

Радикални групи организираха безредици в нощта срещу вторник в германския град Лайпциг. Около 2 хиляди последователи на антиислямското движение "Пегида" отбелязаха с митинг в центъра на Лайпциг година от основаването на местната организация. В града се събраха привърженици на антиислямското движение от няколко региона. Още толкова жители на града се събраха на контрапротест. Те излязоха на нощно мирно бдение със свещи в подкрепа на толерантността и срещу надигащия се национализъм. В същото време в квартала „Коневиц” вилня най-радикална група  "протестиращи“. Пиратки, изгорени автомобили, изпочупени витрини на магазини и заведения са последиците от марша им. Има задържани. Според германските медии вандалският акт е организиран чрез социалните мрежи. Нападенията в новогодишната нощ в Кьолн допълнително мобилизираха крайно десните в страната, които не одобряват приемането на бежанци. На този фон днес се очаква кабинетът да обсъди по-рестриктивни законодателни промени към кандидатите за убежище с криминални досиета.

Ген. Атанасов: Министър Горанов е орташка кобила

http://frognews.bg/news_105119/Gen-Atanasov-Ministar-Goranov-e-ortashka-kobila/

Основната причина за оттеглянето ми от шеф на вътрешната комисия е, че аз повече не искам да се легитимирам със сектор „Сигурност“, който е орташки между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка. Това обяви в сутрешния блок на бТВ реформаторът ген. Атанас Атанасов

Стогодишни радиатори топлят Археологическия музей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542713

Чугунени радиатори от времето на Девическата гимназия продължават да топлят Археологическия музей във Варна.Отоплителните тела с полукръгла форма са австрийско производство. Доставени са били при строителството на Девическата гимназия в края на 19-и век, разкри пред Дарик директорът на музея проф. Валентин Плетньов. Над 100-годишните отоплителни тела привличат вниманието на туристите и могат да минат за експонати в музея. Впечатлен от ретрорадиаторите е останал и френският посланик при последното си посещение в музея. Радиаторите събират в себ...

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226496

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Георги Кадиев иска повече време за изказвания на независимите депутати

http://www.cross.bg/kadiev-vremeto-nezavisimite-1494250.html

/КРОСС/Георги Кадиев иска закнови промени по отношение на времето за изказване от парламентарната трибуна на независимите депутати, към които принадлежи и самият той. Досега е нямало проблеми при разпределението на времето за изказвания на независимите народни представители, понеже другите трима независими колеги не бяха особено активни и ние в повечето случаи си разпределяхме времето с господин Енчев, но е факт, че времето за изказвания е изключително малко - само общо 5 минути и трябва да се предприемат законови промени в тази насока, каза той в сутрешния блок на бТВ. Това потвърди и колегата му Велизар Енчев като уточни: Макар че аз не се чувствам независим, защото съм зависим от своите избиратели. Той призна, че не е фен на Цецка Цачева като председател на Народното събрание, защото тя много често взимала пристрастни решения. Включително в края на миналата година изгони колегата Кадиев, само защото влезе в спор с министър от кабинета на Бойко Борисов, припомни той.  Във връзка с новите независими депутати - групата около бившия лидер на ДПС Лютви Местан, които дадоха заявка да останат в парламента, без засега да е ясно под каква форма, Георги Кадиев припомни, че според закона независимите народни представители нямат право да образуват нова парламентарна група. Независимият депутат бе категоричен, че не би искал да прави каквито и да било общи неща с Лютви Местан

Избират ректор на Русенския университет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542949

На общо събрание на Русенския университет днес ще бъде избран ректор на висшето училище. Кандидатите са четирима– проф. д-р Велизара Пенчева, проф. дн Красимир Ениманев, проф. д-р Михаил Илиев и проф. д-р Росен Иванов. В началото на заседанието настоящият ректор, чл.-кор. проф. Христо Белоев, ще представи основните акценти и достижения от втория си мандат. Ще станат ясни и председателите на Общото събрание и Контролния съвет, както и зам.-председателя на Общото събрание на висшето училище.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/12/2683585_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:


Михаил Константинов: Може да потрябва народно опълчение, ако бежанците ни нападнат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226991

Във връзка с бежанците моментално трябва да се укрепи българската армия, да се види с какви сили разполага полицията и дали не трябва да се премине към някакъв вид народно опълчение, ако бъдем нападнати тази година. Това заяви за
Във връзка с бежанците моментално трябва да се укрепи българската армия, да се види с какви сили разполага полицията и дали не трябва да се премине към някакъв вид народно опълчение, ако бъдем нападнати тази година. Това заяви за "Здравей, България" по Нова тв проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване".

Сексуално насилие е имало и в Стокхолм

http://www.bnews.bg/article-146227

Изданието разкри, че група младежи опипвали и тормозели момичета, някои от които 11-12 годишни.

Да разширяваме кръгозора си е едно от най-смислените неща в живота

http://www.grreporter.info/da-razshiryavame-krgozora-si-e-edno-ot-nai-smislenite-neshcha-v-zhivota/18491

В зодиакалния кръг знак Стрелец носи ключовата символика, че животът е предназначен да бъде живян, че единственото нещо, което си струва, е да опознаваш света и да живееш на възможния си пълен максимум, че пътуването през живота е най-важното, което има значение. Затова този знак е свързан с пътуванията по света, с получаването на всякакви знания, висшето образование, учителите, с възможностите човек да разширява кръгозора си.

прочети повече

Двама мъже в кома след инциденти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542947

56-годишен мъж от Ямбол е настанен в Отделението по реанимация на МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен в тежко състояние след падане от 4 метра. Пациентът е със счупен крайник и е претърпял черепно-мозъчна операция. Приет е в болницата на 8 януари. На 10 януари след катастрофа е приет 28-годишен мъж с черепно-мозъчна травма и счупена ръка. Двамата пациенти са в реанимация, в кома и с опасност за живота. 240 души са преминали през спешното от 8 до 11 януари. Хоспитализирани 98 от тях. Извършени са 29 операции и 12 раждания.  ...

Бившият главсек на МВР Николай Радулов: Бъчварова липсва от страната в най-острите монети

http://pik.bg/бившият-главсек-на-мвр-николай-радулов-бъчварова-липсва-от-страната-в-най-острите-монети-news466331.html

Бившият главсек на МВР Николай Радулов: Бъчварова липсва от страната в най-острите монети

„Очевидно е, че политическото ръководство на МВР не се справя със задълженията си”. Това заяви бившият главен секретар на ведомството проф. Николай Радулов в ефира на Нова телевизия.

Той разкритикува министър Румяна Бъчварова за това, че не е в България „във всички остри моменти”.

„Въпреки показните разстрели от последните дни и шефът на „Криминална полиция” е пуснат в отпуск”, каза още проф. Радулов.

Без вода в кв. "Добротица" и блокове "Албена"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542946

В Добрич без вода заради аварии ще останат днес живеещите в кв."Добротица" - района на Дома за медико-социални грижи; на ул."Д. Ковачев" 40; както и блокове Албена 1, 2 и 3 - поради дейности по хидрофорна система "Албени". Проблеми с водоподаването ще има и във вилна зона Изгрев в Балчик, морска зона Каварна, птицеферма в Генерал Тошево и в селата Карапелит, Безводица, Свобода, Долина, Батово, Стражица, Сенокос, Могилище, Спасово, Зърнево, Крушари.  ...

Без вода във вторник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542945

За извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат улиците "Тотю Иванов", "Стефана Богдан Генчева", "Планинец", "Текстилец", "Изток", кв. Радичевец и с. Борики. ...

Кристалина Георгиева: Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/01/12/2683771_kristalina_georgieva_ima_opasnost_evropeicite_da_se/?ref=rss


Ако Европа се превърне в разграден двор, има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Това прогнозира в интервю за БНТ  зам.-председателя на Еврокомисията и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят изтъкна, че основен приоритет на Брюксел през 2016 г. ще е опазването на външните граници. "Ако искаме да запазим правото на хората да се придвижват свободно в Европа, трябва да защитаваме външната си граница. Не е нормално да се изсипят стотици хиляди хора и ние да се стараем да ги регистрираме. Трябва първо да определим идентичността на човека и защо идва и тогава да решаваме дали да остане и ако не, трябва да имаме капацитета да ги връщаме", каза Георгиева и предупреди: "Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Не правим и на бежанците услуга, ако Европа се превърне в разграден двор".

"Когато има такъв (мигрантски) натиск върху ЕС, трябва да знаем кой идва в Европа, кои са тези, които имат право да търсят статут на бежанци и кои са тези, които търсят работа - ако има (работа), добре дошли, ако няма - трябва да ги връщаме," каза Георгиева и подчерта, че най-вече трябва да бъдат установявани онези, които идват с лош умисъл, а това означава по-добра защита и на национално, и на европейско ниво, включително и чрез новата Европейска служба за гранична и брегова защита.  

Тя припомни, че в европейския бюджет парите за тази цел са увеличени над два пъти - от 4.5 млрд. евро на 10 млрд. евро и допълни, че тази "щедрост е не само човещина, тя е и защита на собствения ни интерес" заради важния урок, научен през 2015 г., че "много по-евтино е да плащаме за бежанците в Ливан, Йордани, Турция, отколкото в Европа." 

България излезе на второ място в ЕС през 2015 г. по усвояване евросредства, но за да продължи да има успех, трябва добре да познава новите условия, въведени със започналия програмен период и да не се поставя в досегашната ситуация, когато трябваше да наваксва, препоръча Георгиева.

Тя каза, че едно от новите условия е за макроикономическа стабилност, така че еврофинансирането да подпомага реформите. Освен това Еврокомисията ще задържа 6% от парите като резерв за награда за отличниците, така че, ако България иска да си ги получи и да претендира за още пари, трябва да заложи на качеството на проектите, каза Георгиева. 

Помолена да коментира това, че името й се споменава като евентуален кандидат за поста генерален секретар на ООН паралелно с името на Ирина Бокова, Георгиева отговори: "За мен е чест, че името ми се споменава, но аз си имам работа и си я върша".

Анализатор на American Conservative обясни защо в САЩ е изкривен образът на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-statiyata-dzheraldi-1494246.html

/КРОСС/ Повечето експерти и чиновници в САЩ създават и използват образа на Русия като враг за свои цели. Политиците го правят, за да се задържат на постовете си, пише Филип Джералди, бивш сътрудник от ЦРУ, възглавяващ в момента неправителствената организация Council for the National Interest, в статията “Изкривеният образ на Русия”, публикувана в The American Conservative. “Що се отнася до негативизма спрямо Русия, то, както вие всички разбирате, в медиите и в правителството, а също така в огромното множество от анализаторски институти в САЩ има достатъчно много експерти на преклонна възраст, които винаги ще считат Русия за враг. Освен това, има други, много по-коварни експерти и чиновници, на които им е необходим образа на врага, за да съхранят високоплатените си длъжности в правителството и другите ведомства, които в голяма степен зависят от благополучието на военно-промишления комплекс”, пише Джералди, отбелязвайки при това, че винаги и навсякъде ще се намерят войнолюбиви патриоти, такива като сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Грем. Авторът на статията привежда и коментарите на професор Питър Кузник, с когото неотдавна посетиха руската столица на конференция. Преподавателят разказва, че от всички дисциплини, учащите се в САЩ са показали най-слаби успехи по история. Професорът открил, че някои от студентите му даже не знаят броя на загиналите през Втората световна война

Сектор "Сигурност" се управлява по орташки от Борисов и Доган, заяви Атанасов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683792_sektor_sigurnost_se_upravliava_po_ortashki_ot_borisov/?ref=rss


Оставката ми не е пряк резултат от гласуването за промените в Конституцията, а защото повече не желая да легитимирам управлението на сектор "Сигурност", което е орташко между Бойко Борисов и сарайско-библиотекарската групировка. Това заяви пред Би Ти Ви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който все още е действащ председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, макар да подаде оставката си в последния работен ден на депутатите на 18 декември.

Борисов с голяма мъка освободи миналата година главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, без да пипне никой друг в структурите, но сегашният главен секретар на МВР Георги Костов е още по лоялен, коментира Атанасов.

Според него с ДАНС има две управления, които са паралелни - една част се отчита в "сараите", друга се опитва да работи за държавата.

"Сергей Станишев се споразумя с Доган за създаването на правителството на Орешарски, че сектор "Сигурност" ще бъде даден на концесия на сарайско-библиотекарската групоровка, и Борисов продължи тази концесия", каза Атанасов.

Според него службите за сигурност са били замесени в скандалите в ДПС, като Георги Костов е инициирал свалянето на охраната на Лютви Местан.

"Категорично доказателство за това е свалянето на охраната на Лютви Местан. Преди година и три месеца вътрешна проверка установи, че причината за слагането на охрана е напълно фалшив - сигнала за готвено покушение от страна на Касим Дал срещу Местан. Но охраната му се сваля едва сега, след отстраняването му като лидер на ДПС."

Според Атанасов това е било добре пресметнато мероприятие, като са били преценени какви действия ще предприеме Местан и че ще поиска подкрепа от турското посолство.

Атанасов коментира, че случаят е бил за назидание на електората и да покаже, че Доган е едноличен лидер на движението.

"Доган е най-значимият търговец на влияние и за последната година се убедихме, че държавата се управлява съвместно от Борисов и Доган." Големият проблем на ДПС не е, че е базирана на етническа основа, а че е "класическа мафиотска организация", допълни Атанасов.

Кадиев: Не бих направил една парламентарна група с Местан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226986

Няма значение къде ще стои Местан, а какви идеи има. Това заяви пред bTV независимият депутат Георги Кадиев. „Дори и да имах възможност, не бих направил една парламентарна група с него”, посочи той.
„Петимата независими депутати, които бяха досега, не са достатъчно активни. Делим си времето за изказвания с Велизар Енчев”, каза още Кадиев и добави,
Няма значение къде ще стои Местан, а какви идеи има. Това заяви пред bTV независимият депутат Георги Кадиев. „Дори и да имах възможност, не бих направил една парламентарна група с него”, посочи той. „Петимата независими депутати, които бяха досега, не са достатъчно активни. Делим си времето за изказвания с Велизар Енчев”, каза още Кадиев и добави,

Връчват наградата „Софроний Врачански"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542943

За поредна година в Сливен ще бъде връчена наградата „Софроний Врачански" в категория „ Спомоществовател на образованието 2015" на проф. Минко Балкански. Официалната церемония ще се състои в 10 часа в Регионален инспекторат по образование. Половин час по-рано кметът на Сливен Стефан Радев ще се срещне с професор Минко Балкански - учен от български произход, който живее и работи във Франция. Професор Балкански е най-големият спомоществовател на българското образование. Създал е програма за обучение на ученици по компютри в българските училища. ...

Отварят приемни за съвети на замеделците във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=310859

Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще организира днес изнесена приемна в Аксаково, съобщиха оттам за Moreto.net. Приемната ще бъде от 13:30 до 15:30 часа в Общинската служба по земеделие. Целта на приемните е да се разшири и улесни достъпа на земеделските производители до консултантските услуги на службата.

Акад. Петър Иванов: Първи сме в света по смъртност

http://frognews.bg/news_105129/Akad-Petar-Ivanov-Parvi-sme-v-sveta-po-smartnost/

Смъртността у нас е 15,1 промила, по този показател сме първи в света. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт. Той обясни, че сме на първо, а не на трето място, както е обявено след Украйна и Лесото, защото у нас няма война.

"Ислямска държава" съветва бойците си в Европа да се държат като християни

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-savetva-boitsite-si-v-evropa-da-se-darzhat-kato-hristiyani-news244081.html

“Ислямска държава" разпространи упътване със съвети към западните си последователи как да не попадат в полезрението на силите за сигурност, пише британският "Индипендънт”. Текстът е на английски език и е с обем от 58 страници. В него джихадистите препоръчват на привържениците си да отрежат брадите си, да използват афтършейф и да носят колиета с кръстове, за да избегнат подозрението на западните полицаи. Документът съдържа насоки не само как екстремистите да прикрият планираните атаки, но също и предложения с потенциални цели за нападения. Съветва се терористите да концентрират вниманието си към нощни клубове, където силната музика и липсата на явни изходи ще доведе до допълнителна паника и - по всяка вероятност - до по-голяма ефективност на атаката.

Габровския музей гостува с изложба в русенския

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542944

Мобилната изложба „155 години Габрово град” ще бъде открита от 14:00 ч. в зала „Русе” на Историческия музей. С нея Регионален исторически музей – Габрово гостува на Регионален исторически музей – Русе. Изложбата включва 30 тематични табла с информация, предоставена на три езика, за историята на града от 1860 до 2015 г. Към изложбата е издаден и триезичен каталог. Първият тематично-хронологичен цикъл, показан в изложбата представя осемнадесетте години на възстановяването на Българската държава от 1860 до 1878 г. Представени са основни процеси н...

Новата Е-класа на "Мерцедес" проправя пътя към автономните автомобили (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/01/12/2683773_novata_e-klasa_na_mercedes_propravia_putia_kum/?ref=rss


Десетото поколение на "Мерцедес" Е-класа проправя пътя към автономните лимузини, като поставя нови стандарти по отношение на разхода на гориво, комфорта, лукса и свързаността с външния сват. Моделът дебютира на започналото вчера автомобилно изложение в Детройт.

Сред автономните функции на Е-класата са самостоятелно следене на предния автомобил със скорост до 210 км/ч, като освен ускоряване и спиране, функцията Drive pilot коригира и траекторията. Системата се справя дори със сложни...

Битата в село Голям Чардак баба разказа за преживения ужас (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542948

Възрастно семейство беше жестоко пребито при опит за грабеж в пловдивското село Голям Чардак в събота. Според първоначалната информация, мъжът и жената спели, когато трима маскирани мъже нахлули в къщата им с взлом. Първо удариха мен по главата и тогава повалиха на земята съпруга ми. Натискаха му гърдите и му хванаха ръцете. Три пъти го удариха", разказа пострадалата жена пред

Политолози не очакват смели инициативи от Обама в Конгреса

http://analysis.actualno.com/politolozi-ne-ochakvat-smeli-iniciativi-ot-obama-v-kongresa-news_517774.html

Американският президент Барак Обама, в последното в своята кариера послание пред Конгреса, едва ли ще издигне някакви смели инициативи, смятат запитани от РИА Новости експерти, които обаче не изключват и известна "интрига" в неговото изявление по оценката на руската политика. Годишната реч на президента на САЩ пред двете палати на Конгреса "За положението на страната" (State of the Union) е предвидена за 12 януари. За Обама обръщението ще стане седмото и последно в неговата кариера на през

Вотът на недоверие най-вероятно по темите здравеопазване, социална политика и сигурност

http://politics.actualno.com/votyt-na-nedoverie-naj-verojatno-po-temite-zdraveopazvane-socialna-politika-i-sigurnost-news_517777.html

„Здравеопазване“, „Социална политика“ и „Сигурност и отбрана“ са най-вероятните теми за вота на недоверие към кабинета, който БСП ще внесе. Това каза депутатът от БСП Жельо Бойчев. „Започваме дейността си в новия политически сезон с инициатива за разговори с останалите политически сили за вот на недоверие към правителството. Едната тема безспорно е „Здравеопазване“, там колапсът е очевиден. За една година не беше направено нищо за промяна на

Доказан е случай на туларемия в района на Пловдив

http://healthy.actualno.com/dokazan-e-sluchaj-na-tularemija-v-rajona-na-plovdiv-news_517778.html

Доказан е случай на туларемия в района на Пловдив. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести. Той уточни, че туларемията спада към особено опасните инфекции и симптомите ѝ трябва да се проследят много внимателно. „Тази сутрин бе доказан случай на туларемия в едно от селата в Пловдивско. Това означава, че областта, където туларемията се разпространява, е много широ

ИД със съвети към последователите си на Запад как да избягват силите за сигурност

http://asia.actualno.com/id-sys-syveti-kym-posledovatelite-si-na-zapad-kak-da-izbjagvat-silite-za-sigurnost-news_517780.html

Радикалната групировка "Ислямска държава" разпространи текст на английски език с обем от 58 страници, в който съветва западните си последователи как да не попадат в полезрението на силите за сигурност, пише британският вестник The Independent. "Няма съмнение, че днес, в ерата на вълците-единаци, братята на Запад трябва да знаят някои важни неща за сигурността, за да гарантират успеха на начинания си", се казва в уводните думи на ръководството. Джихадистите препоръчват на привържениците си да о

Исмаилов: Тенденциите в ДПС са към разпад

http://politics.actualno.com/ismailov-tendenciite-v-dps-sa-kym-razpad-news_517781.html

Нищо добро не очаква ДПС. Тенденциите там са към разпад и деградация. Партията няма сила да се реформира и се капсулира все повече. ДПС започва да се превръща в една бизнес корпорация. Това каза пред БНТ Корман Исмаилов, председател на Народна партия "Свобода и достойнство". „Ние критикуваме ДПС от 4 години. Сегашните отцепници констатират факти, срещу които ние възроптахме преди 4 години. Ние не сме водили комуникация с тях и не сме имали никакви контакти. Не изключвам да те да направят

Страх в столичния квартал Овча купел да не стане втори Кьолн (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226984

"С годините се измени профилът на бежанците, които виждаме в квартала. Преди това бяха майки с деца. Сега това са мъже на възраст от 18 до 30 години. Не знаем кои от тях са легални", заяви пред Нова телевизия жител на столичния квартал "Овча купел". Местните заявиха, че се страхуват от бежанците в района и призоваха да бъдат взети мерки за

Мицотакис оглави „Нова демокрация”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226975

Гръцката десница си избра за лидер Кириакос Мицотакис, който е син на бившия премиер (1990-1993) Константинос Мицотакис и брат на екскметицата на Атина (2003-2006) и външна министърка (2006-2009) Дора Бакояни.
Бившият банкер и възпитаник на Харвард и Станфорд Кириакос Мицотакис (47 г.) изненадващо победи на изборите в „Нова демокрация” фаворита
Гръцката десница си избра за лидер Кириакос Мицотакис, който е син на бившия премиер (1990-1993) Константинос Мицотакис и брат на екскметицата на Атина (2003-2006) и външна министърка (2006-2009) Дора Бакояни. Бившият банкер и възпитаник на Харвард и Станфорд Кириакос Мицотакис (47 г.) изненадващо победи на изборите в „Нова демокрация” фаворита

Танева за уволнените горски служители: Всеки един е отстранен за доказани нарушения

http://pik.bg/танева-за-уволнените-горски-служители-всеки-един-е-отстранен-за-доказани-нарушения-news466325.html

Танева за уволнените горски служители: Всеки един е отстранен за доказани нарушения

 За мен това изобщо не е масово уволнение. Не знам защо така се разбра информацията. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева във връзка с освобождаването на горски служители в ефира на Нова телевизия.

„Държавните гори се управляват от 6 държавни горски предприятия със 173 поделения. Ние сме освободили между 30-40% от директорите на тези 173 поделения в тези 12 месеца, някои от тях по няколко пъти”, коментира Танева.

Тя посочи, че над 300 са служители, които са с наложени дисциплинарни наказания, но уточни, че данните не се отнасят само до случая от началото на тези седмица. „Всеки е отстранен за доказани нарушения и работа в определени интереси, която не съответства на нашите политики”, посочи Танева.

Министърът допълни, че причините за отстраняването на петимата директори са различни. По думите ѝ в част от случите става въпрос за умишлено позволяване на незаконна сеч с цел облага, за други са финансови нарушения, използване на служебното положение за лични цели. „Който и да е от случаите, той води до нарушение, а от там до щета на обществения интерес”, коментира министър Танева.

"Когато имаме поредица от нарушения и те винаги опират до това как опазваме гората, как се следи ползването на гората по закон, аз мисля, че най-нормалното е този директор да бъде отстранен", каза още Танева.

Германски министър: Това не е нищо! Предстои гигантска бежанска вълна

http://www.bnews.bg/article-146226

По повод призивите на ръководството на неговия Християнсоциален съюз за въвеждане на горна граница в страната за прием на бежанци той е доста скептичен по отношение на ефективността на тази мярка.

Главчев: На фона на ставащото в Европа, България се справя много добре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226974

На фона на ставащото в Европа си мисля, че правителството в България се справя добре. Не смятам, че с оставката на министър Румяна Бъчварова ще се решат проблемите в МВР, които са трупани с години. Трябва да изчакаме компетентните органи да си свършат работата и да видим какви ще се обстоятелствата. Тогава ще се предприемат необходимите действия.
На фона на ставащото в Европа си мисля, че правителството в България се справя добре. Не смятам, че с оставката на министър Румяна Бъчварова ще се решат проблемите в МВР, които са трупани с години. Трябва да изчакаме компетентните органи да си свършат работата и да видим какви ще се обстоятелствата. Тогава ще се предприемат необходимите действия.

Атанас Атанасов: ДСБ е опозиционно крило на Реформаторския блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226972

заставаме в опозиция и започваме да се готвим за президентските избори тази година това обяви ген. Атанас Атанасов по bTV.   Tой потвърди, че е подал оставка като председател на комисията по вътрешния ред и  сигурност в парламента и определи ДСБ катo опозиционното крило на Реформаторския блок.   ДСБ не може да бъде смокинов лист на това управление,
заставаме в опозиция и започваме да се готвим за президентските избори тази година това обяви ген. Атанас Атанасов по bTV. Tой потвърди, че е подал оставка като председател на комисията по вътрешния ред и  сигурност в парламента и определи ДСБ катo опозиционното крило на Реформаторския блок.  ДСБ не може да бъде смокинов лист на това управление,

Бомба уби най-малко 20 души в Ирак

http://www.mediapool.bg/bomba-ubi-nai-malko-20-dushi-v-irak-news244080.html

Бомба в кафе в иракския град Мукдадия отне живота на най-малко 20 души и рани десетки други, предаде Франс прес. Бомбата е експлодирала в кафе, след което атентатор самоубиец е взривил намираща се наблизо кола. Все още никоя групировка не е поела отговорност за кървавия атентат, но самоубийствените атентати са тактика, използвана от сунитски бойци, в това число и “Ислямска държава“. След нападението шиити са запалили сунитски домове и джамии. Високопоставен служител в иракската армия съобщи, че провинция Дияла, където се намира град Мукдадия, е “освободена“ от влиянието на “Ислямска държава“ от януари 2015 година, но това не е сложило край на нападенията на джихадистите.

Кънчо Стойчев: Грешката на Меркел е фатална

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kyncho-stojchev-greshkata-na-merkel-e-fatalna-6048334

Проф. Константинов: През последните 2-3 години ръководителите на Европа направиха толкова много глупави грешки

Ирина Бокова, ЮНЕСКО: Крим принадлежи към Украйна. За нас няма съмнение по този въпрос

http://www.cross.bg/bokova-irina-vodesht-1494248.html

/КРОСС/ Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН, пред Георги Коритаров, ТВ+ Водещ: Добър вечер на всички, които имат привилегията да бъдат в централния стратегическия клуб за анализи Свободна зона. 2016 г. е годината, през която трябва да бъде излъчен следващият генерален секретар на ООН, тъй като в края на тази година на 71-ата сесия на ООН Бан Ки-мун приключва своя втори мандат и съответно ще бъде наследен от предварително предложен от страните-членки на Съвета за сигурност и избран от Общото събрание на ООН кандидат. Тази година процедурата е променена. Тя е значително по-прозрачна. Можем да кажем, че издигането на кандидатури ще бъде един отворен процес от всяка страна-членка. Ще има, както вече сте свидетели, на започнали дискусии около качества на кандидатите или около техни разбирания за това как трябва да изглежда световната организация. За България това е особен момент, тъй като две от пожелателните посоки при определянето на следващия генерален секретар са, от една страна условно географска - да бъде от страна от Източна Европа, и не на последно място, би било поощрително, ако това бъде жена. Поне такива са нагласите към момента. От тази гледна вие знаете, че правителството на Пламен Орешарски веднъж вече определи кандидатурата на г-жа Ирина Бокова за състезанието за най-високия пост в световната организация

Излиза първата книга на Папа Франциск

http://www.mediapool.bg/izliza-parvata-kniga-na-papa-frantsisk-news244079.html

Първата книга на главата на римокатолическата църква папа Франциск, основана на негови беседи с италианския журналист Андреа Торниели, излиза във вторник в книжарниците в Италия и в още 85 страни. Книгата се издава на шест езика - италиански, английски, френски, немски, португалски и испански. В нея намират отражение актуални въпроси на обществото и отношението на католическата църква към тях. Книгата се нарича "Божието име е милосърдие“ и е посветена на Светата година на милосърдието, обявена от 8 декември от папата. По повод излизането й в Рим ще се проведе специална презентация. Книгата, състояща се от 150 страници, е под формата на интервю и в нея папата се обръща към всеки човек посредством пряк диалог. Изданието ще бъде представено от известния италиански актьор и режисьор Роберто Бенини.

Големите очаквания започват да тежат на Xiaomi

http://www.investor.bg/analizi/262/a/golemite-ochakvaniia-zapochvat-da-tejat-na-xiaomi-209264/

Компанията не успява да се справи с големите конкуренти на вътрешния си пазар, а анализаторите са скептични към представянето ѝ

Бабата, бита от крадци: Удариха ме по главата и събориха мъжа ми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542941

"Първо удариха мен по главата и тогава повалиха на земята съпруга ми. Натискаха му гърдите и му хванаха ръцете. Три пъти го удариха". Това разказа пред Нова телевизия възрастната жена, която заедно със съпруга си беше жестоко п...

Експерт: Политическото ръководство на МВР не се справя (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542940

Очевидно е, че политическото ръководство на МВР не се справя със задълженията си. Това заяви пред Нова телевизия бившият главен секретар на ведомството проф. Николай Радулов. ...

Кристалина Георгиева: Европа не трябва да се превръща в разграден двор

http://pik.bg/кристалина-георгиева-европа-не-трябва-да-се-превръща-в-разграден-двор-news466321.html

Кристалина Георгиева: Европа не трябва да се превръща в разграден двор

Надявам се 2016 година да се развие по-добре, отколкото започна. Говоря за сблъсъците между Иран и Саудитска Арабия, които влияят върху решаването на проблема в Сирия. В Северна Корея се събудиха едни стари духове. Китайските пазари се сринаха. Всичко това не е добре и дано не се стига до нова световна криза. Това каза еврокомисарят и заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева в ефира на БНТ.

В ЕК имаме две основни задачи за 2016 година. Първата е да продължим да се грижим и подпомагаме бежанците, които наистина се нуждаят от помощ и са пострадали от военните действия. Другата основна задача е да инвестираме в икономиките на страните от Европейския съюз, за да може те да растат и да се създават работни места. За една година в Европа дойдоха над 1 млн. бежанци и това предизвика шок. ЕС трябва да мобилизира всичките си ресурси, за да се справи с този проблем.

Основната цел е по-добрата охрана и защита на външните граници на ЕС. За това са необходими и вътрешни инвестиции. Когато някой човек тръгне да влиза в Европа, трябва да сме наясно какъв е той и най-важното създава ли опасност за сигурността на Европа. Трябва да защитаваме външната си граница и да не се превръщаме в разграден двор, категорична беше Георгиева.

ООН потвърди: Хора умират от глад в Мадая

http://offnews.bg/news/n_1/n_619213.html

400 души в обсадения сирийски град Мадая спешно трябва да бъдат евакуирани и лекувани, защото в противен случай могат да умрат, съобщи зам.-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън. В момента те се намират в болницата в града. Те умират от недохранване или от усложнения на различни болести. Вчера ООН изпрати конвой с хуманитарна помощ в обсадения над 170 дни град, където не е била изпращана помощ от октомври 2015 г. 44 камиона на ООН, Червения кръст, сирийският Червен полумесец и Световната хранителна програма влязоха в Масая през Дамаск в понеделник. Освен с храни те са натоварени с лекарства, дрехи, одеяла и други стоки от първа необходимост. Жителите на град Мадая, който е разположен на около 25 км североизточно от Дамаск и на 11 км от границата с Ливан, са приблизително 40 000 души. Доставените храни (ориз, брашно, олио, захар и сол) биха им стигнали за шест месеца, съобщава Би Би Си. Мадая е под контрола на бунтовниците и е обсаден от юли 2015 г. От ООН потвърдиха, че са получили достоверна информация, че хора в Мадая умират от глад. Същевременно, 21 камиона с помощи влязоха в други два обсадени от бунтовниците града в северната провинция Идлиб. Там под обсада от миналия март са около 20 000 души. Повече от 250 000 сирийци загубиха живота си през близо петте години на конфликта, който започна като антиправителствени протести, преди да ескалира в брутална гражданска война. Повече от 11 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си, докато се бият силите, лоялни на президента Башар ал-Асад, и джихадистите от "Ислямска държава". И двете страни използват обсадата като оръжие и така предотвратяват възможността местните жители да напуснат и блокират достъпа на хуманитарната помощ с цел да принудят опонента си да се предаде.

КРИБ би дала награда, за да разкрият убийството на Антов

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/krib-bi-dala-nagrada-za-da-razkriiat-ubijstvoto-na-antov-6048333

В последните дни станахме свидетели на бездействие от страна на МВР, което няма как да доведе до резултати, категоричен е Кирил ДОмусчиев

Кирил Домусчиев: Готови сме да дадем парична награда, ако бъде разкрит убиецът на Антов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226971

Членовете на КРИБ са готови да обявят парична награда за онзи, който даде информация, достатъчна за разкриване на убийството на модния бос Александър Антов. Това обяви пред Нова телевизия председателят на конфедерацията Кирил Домусчиев.
Както Труд вчера писа КРИБ изпрати гневно писмо с искане да бъде заловен убиецът на модния бос.
Членовете на КРИБ са готови да обявят парична награда за онзи, който даде информация, достатъчна за разкриване на убийството на модния бос Александър Антов. Това обяви пред Нова телевизия председателят на конфедерацията Кирил Домусчиев. Както Труд вчера писа КРИБ изпрати гневно писмо с искане да бъде заловен убиецът на модния бос.

Разказ на свидетел за живота в Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-146225

Хората, които са останали в Рака, или нямат къде да отидат, или нямат пари или просто такъв е техният избор.

Русия спира износа на ток за Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-spira-iznosa-na-tok-za-ukraina-news244078.html

Русия няма да продължи договора за доставки на електроенергия на Украйна и изкупуване на украинска електроенергия за анексирания ат Москва Крим, предадоха информационните агенции. Според руския вестник „Комерсант" договорът за износ на електроенергия няма да бъде продължен, тъй като е обвързан с енергийни доставки за Крим. Отбелязва се, че остава в сила договорът за паралелната работа на двете енергийни системи, регламентиращ заплащането при подаване на енергия в аварийни ситуации, отбелязва news.bg Количествата енергия, заплащани по силата на този договор са малки на фона на общия обем на доставките, извършвани досега.

Специалист съветва: От бързите тестове за антибиотици няма полза

http://petel.bg/Spetsialist-savetva--Ot-barzite-testove-za-antibiotitsi-nyama-polza__140961

Снимка: Булфото Бързите тестове за антибиотици дават само някаква ориентировъчна представа, точни са само микробиологичните...

Майстори при Гала: Пясъчните мандали носят хармония и успех, правят се и у дома

http://petel.bg/-Maystori-pri-Gala--Pyasachnite-mandali-nosyat-harmoniya-i-uspeh--pravyat-se-i-u-doma__140958

Кадри: Нова тв Пясъчни мандали измайсториха в студиото на Гала две майсторки, заедно с водещата.  Мандалите идват от Тантра - система...

Проф. Н. Радулов: Пияният гл. секретар на МВР да се уволни

http://frognews.bg/news_105122/Prof-N-Radulov-Piianiiat-gl-sekretar-na-MVR-da-se-uvolni/

По думите на служители в МВР главният секретар Георги Костов употребява алкохол в работно време. Той е за уволнение. Очевидно е, че политическото ръководство на МВР не се справя със задълженията си. Това заяви пред Нова телевизия бившият главен секретар на ведомството проф. Николай Радулов, визирайки последните убийства в страната.

Откриха труп в самолет на "Ер Франс" на парижко летище

http://www.moreto.net/novini.php?n=310861

Тяло на мъж е открито в самолет на парижкото летище Орли. Самолетът на "Ер Франс" пристигал от Бразилия, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от източници от полицията и летището. Тялото е открито в шасито на самолета по време на дейности по поддръжката на „Боинг 777” в Орли, след полет до основното международно летище Шарл дьо Гол в Париж от Сао Пауло два дни по-рано.

Изтеглете безплатно приложението "Наръчник на потребителя"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226265

Изтеглете оттук безплатно приложението "Наръчник на потребителя" - в удобен и лесен за четене формат                                                                                                                                                                                                                                               
Изтеглете оттук безплатно приложението "Наръчник на потребителя" - в удобен и лесен за четене формат                                                                                                                                                                                                                                               

Депутатите от гражданската квота на РБ няма да покрепят анекса към споразумението с ГЕРБ

http://www.cross.bg/kvota-grazhdanskata-kodeks-1494247.html

/КРОСС/Депутати от гражданската квота на Реформаторския блок няма да покрепят " предложения от движение „България за гражданите" анекс към споразумението с ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Петър Славов. Депутатът от гражданската квота на РБ заяви пред БНР, че не е виждал въпросния анекс към коалиционното споразумение. До момента това, което е било представено е декларация в подкрепа на управлението. И то до голяма степен безусловна подкрепа на управлението, което няма как да приема и повечето ми колеги от гражданската квота не са склонни безусловно да дадат нов кредит на доверие. Дори и като механизъм не виждам как се очаква от нас да подпишем някакъв анекс към нещо, което отначало не сме подписали. По -съществено е предприемане на действия по ключови въпроси за обществото като съдебна реформа и нейното продължаване, реалното разделяне на ВСС, приемането на промените в Закона за съдебната власт. Народното събрание трябва да се произнесе със свое решение за проведения референдум в края на миналата година за електронното гласуване. Надявам се то да бъде положително и да има адекватни промени в Изборния кодекс. Всички тези неща ще ги подкрепим, ще бъдем активни и затова не е необходимо да подписваме било то декларации или анекси. Надявам се същото поведение да имат и всички политически партии в блока, коментира Славов

Демонстрация в Лайпциг срещу мигрантите

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/70681/Demonstratsiya-v-Laiptsig-sreshtu-migrantite

/Поглед.инфо/ Хиляди се събраха тази вечер в Лайпциг в отговор на призив на ислямофобско движение, за да протестират срещу масовия поток от пристигащи бежанци.

Гладът за учители във Варна продължава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542860

Учителите продължават да бъдат най-търсени на пазара на труда във Варна. Към 11 януари в Бюрото по труда в града са обявени свободни позиции за преподаватели по музика, български, английски и немски език. Школата имат нужда и от помощник директор, начални учители, възпитатели и психолог.Вакантни места има обявени и за електрозаварчици, продавачи, както и в сферата на кораборемонта. Търсят се и сезонни работници....

Лавров и Кери обсъдиха по телефона борбата срещу ИД и ситуацията около КНДР

http://www.cross.bg/keri-rysiya-obsudiha-1494244.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров обсъдиха по телефона редица въпроси от международния дневен ред, както и двустранните отношения между  САЩ и РФ, съобщи РИА Новости, цитирана от “Руски дневник”. По време на разговора Лавров и Кери са се договорили за среща в най-скоро време, съобщи Джон Кирби от Държавния департамент на САЩ. „Двамата обсъдиха доста въпроси, включително политическия процес в Сирия, борбата с ДАЕШ, регионални проблеми в Близкия изток, Украйна, неотдавнашните ядрени опити на Северна Корея, двустранните отношения между Русия и САЩ. Договориха се да останат в тесен контакт и да потърсят възможност да се срещнат в близките дни“, заяви Кирби. Държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Кремъл на работно посещение през декември 2015 и обсъди сирийския въпрос с президента на Русия Владимир Путин. Според руски експерти, още тогава САЩ са демонстрирали известна гъвкавост на позицията си. Като един от най-важните резултати от тази среща се смята уточняването на списъка със силите на сирийската опозиция, които биха могли да се определят като потенциални партньори.

Проф. Герхард Мангот: "Турски поток" няма да бъде предмет на разговори през следващите месеци или години

http://www.cross.bg/rysiya-krim-potok-1494245.html

/КРОСС/ Проф. Герхард Мангот, водещ експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол; съветник е в Австрийския институт за международна политика във Виена, в интервю за "Новинар"  - Проф. Мангот, как изглеждат нещата по газопроводите днес, след влошаването на отношенията между Русия и Турция през последните седмици? - След инцидента с руския самолет на 24 ноември двете страни прекратиха разговорите по проекта "Турски поток". При днешните условия няма вероятност в обозримо бъдеще преговорите да бъдат подновени, така, както няма вероятност отношенията между Русия и Турция в скоро време да бъдат възстановени. Налице е не само политическо обтягане, но и дълбок срив на отношенията на лична основа между ръководителите на двете страни в резултат на разочарованието на Путин от Ердоган. "Турски поток" няма да бъде предмет на разговори през следващите месеци, а може би и години. Също и от икономическа гледна точка "Газпром" не е заинтересуван да разработва едновременно и "Турски поток", и "Северен поток-2", по който в момента усилено се работи. Всичко това понижава ролята и значението на "Турски поток". Дори и един ден отношенията между Русия и Турция да се възстановят, най-много "Газпром" да й предложи една неголяма допълнителна връзка за разширяване на доставките за самата Турция

Съдът решава дали да остави в ареста търговеца на ракията убиец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542938

Софийският апелативен съд решава дали Тайфи Мекльов - търгувал ракията-убиец в Якоруда, ще остане окончателно в ареста. По Коледа алкохолът менте погуби петима души и прати осем човека в болница. На 7 януари съдът отложи гледането на мярката за неотклонение на Мекльов. Тогава се оказа, че той не е бил конвоиран до София. Освен това адвокатът му бе подал молба за отлагане на заседанието заради заболяване. Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски Тайфи Мекльов е обвинен за търговия с опасно за здравето питие, прич...

КРИБ са готови на парична награда за разкриване убийството на Антов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226965

Членовете на КРИБ са готови да обявят парична награда за онзи, който даде информация, достатъчна за разкриване на убийството на модния бос Александър Антов. Това обяви пред Нова тв председателят на конфедерацията Кирил Домусчиев.
В понеделник бизнесът излезе с остра декларация, в която настоява за незабавното разплитане на тежкия криминален случай.
Членовете на КРИБ са готови да обявят парична награда за онзи, който даде информация, достатъчна за разкриване на убийството на модния бос Александър Антов. Това обяви пред Нова тв председателят на конфедерацията Кирил Домусчиев. В понеделник бизнесът излезе с остра декларация, в която настоява за незабавното разплитане на тежкия криминален случай.

Кристалина Георгиева: Европа не трябва да става разграден двор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226963

Надявам се 2016 година да се развие по-добре, отколкото започна. Говоря за сблъсъците между Иран и Саудитска Арабия, които влияят върху решаването на проблема в Сирия. В Северна Корея се събудиха едни стари духове. Китайските пазари се сринаха. Всичко това не е добре и дано не се стига до нова световна криза.
Надявам се 2016 година да се развие по-добре, отколкото започна. Говоря за сблъсъците между Иран и Саудитска Арабия, които влияят върху решаването на проблема в Сирия. В Северна Корея се събудиха едни стари духове. Китайските пазари се сринаха. Всичко това не е добре и дано не се стига до нова световна криза.

Столична община зове: Отстранете недобре закрепените предмети от прозорците и балконите

http://pik.bg/столична-община-зове-отстранете-недобре-закрепените-предмети-от-прозорците-и-балконите-news466320.html

Столична община зове: Отстранете недобре закрепените предмети от прозорците и балконите

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър Столична община напомня на гражданите да бъдат внимателни.

Да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепени предмети, собствениците на строителни фирми да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им.

Напомняме на гражданите да са внимателни при предвижването си на открито, допълват още от общината.

Финансират се бизнес инициативи в подкрепа на биоразнообразието и защитените територии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542939

Асоциация на парковете в България (АПБ) стартира процедури за набиране на проектни предложения по Програмата за финансиране на поддържащ биоразнообразието бизнес и Програмата за финансиране на механизми за защитените територии. Програмата за финансиране на поддържащ биологичното разнообразие бизнес цели да подкрепи бизнеси, чиито стопански дейности водят до пряко опазване или възстановяване на биологичното разнообразие, или устойчиво ползване на екосистемите. Асоциация на парковете в България ...

Промени в осигуряването през новата 2016 година

http://www.cross.bg/osigyritelen-dohod-fond-1494243.html

/КРОСС/ В началото на новата 2016 г. отново си задаваме въпроса - какви са промените в осигурителното законодателство през тази година? Народното събрание гласува и одобри Закона за бюджета на ДОО за 2016 година (ЗБДОО). В тази статия ще разгледам основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход и промените, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Осигурителни вноски Една от мерките за подпомагане на бизнеса отново е запазването на размерите на осигурителните вноски. През 2016 година няма да има промяна в процентите на осигурителните вноски за фонд "Пенсии" и те запазват нивата си от 2015 година. Размерът на вноските за фонд "Пенсии" е съответно - 17.8 на сто за родените преди 1 януари 1960 г. при запазено съотношение - 9.9 за сметка на работодателя и 7.9 за сметка на работника, и 12.8 на сто за лицата, родени след 31 декември 1959 г., съответно при съотношение 7.1 към 5.7. Също така през 2016 година работодателите няма да внасят вноски във фонд "Гарантиране на вземанията от работниците и служителите". Отчита се, че има натрупани достатъчно средства, но при тяхното намаляване вноските за този фонд може да бъдат възстановени. Законът не предвижда и промяна на съотношението между работодател и работник (60/40) за останалите осигурителни рискове, както и размера на вноските за тях. "Общо заболяване и майчинство" - 3.5 на сто; "Безработица" - 1.0 на сто

Путин: Русия ще отстоява сигурността си с всички средства

http://www.cross.bg/rysiya-sredstva-zaplahi-1494242.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин заяви, че в случай на възникване на заплахи Русия ще отстоява интересите на сигурността си с всички достъпни и налични средства, и изрази надежда, че мащабни сблъсъци няма да се случат, предаде РИА Новости. „Надявам се, че подобни инциденти няма да доведат до никакви мащабни сблъсъци. Разбира се, всички ние разбираме, че при заплахи срещу нея Русия ще отстоява интересите на своята сигурност с всички достъпни и налични средства, ако подобни заплахи срещу нея възникнат“, каза руският президент в интервю за немското издание Bild, отговаряйки на въпрос, може ли конфронтацията с Турция, в частност такива случаи като сваления Су-24 и опасното приближаване на военни кораби на двете страни, да прераснат в истински бойни действия.

Немски икономист: Санкционният фронт на ЕС срещу Русия се разпада

http://www.cross.bg/helmaiier-strani-moskva-1494241.html

/КРОСС/ Удължаването на европейските санкции срещу Русия няма обективно основание и не е в интерес на ЕС. Това твърди главният икономист на Федералната банка в Бремен Фолкер Хелмайер в интервю за германското издание „Deutsche Wirtschafts Nachrichten”, предаде RT, цитиран от “Руски дневник” . Според Хелмайер „в най-добрия случай удължаването ще отговори на интересите на трети страни и, съдейки по обстоятелствата, на НАТО“. Руско-европейските отношения могат да се нормализират, ако в преговорния процес всички участващи страни имат „гарантирано равни права“, отбеляза икономистът. „Повече от убеден съм, че първото отслабване на санкционния режимможе да се очаква в средата на 2016 г.“, подчерта той. „В последните месеци санкционният фронт на ЕС се разпада пред очите ни“. Фолкер Хелмайер обърна внимание и на факта, че благодарение на успехите на Москва в борбата с „Ислямска държава“ (ИД), животът вСирия започва да се стабилизира. Тази „укрепваща доверието“ стъпка на Москва в същото време „открива нови хоризонти за по-тясно сътрудничество“, смята експертът.

САЩ не смятат да разполагат ядрени оръжия в Южна Корея

http://svetoven.pogled.info/news/70679/SASHT-ne-smyatat-da-razpolagat-yadreni-orazhiya-v-YUzhna-Koreya

/Поглед.инфо/ САЩ не планират да разполагат отново ядрени оръжия на територията на Южна Корея, след като те бяха изнесени оттам през 1991г. по решение на президента Джордж Буш - баща.

Михаил Миков връчи електронни членски карти на млади социалисти в Ловеч

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542937

„Интересът към членство в БСП съществува и доказателство за това са новите попълнения в нашите редици". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в Ловеч, където връчи електронни членски карти, цитиран от пресцентъра на партията. Той уточни, че за последния месец и от началото на годината са приети 100 нови членове, повечето от които са младежи. Миков отбеляза, че 2016 г. ще бъде една силна година, в която трябва да настъпят промени в идейния образ на БСП, както и мобилизиране на структурите. Лидерът на левицата подчерта, че тази година за Б...

Войната по пътищата пак взе жертви - трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие

http://pik.bg/войната-по-пътищата-пак-взе-жертви---трима-са-загинали-при-катастрофи-през-изминалото-дено-news466318.html

Войната по пътищата пак взе жертви - трима са загинали при катастрофи през изминалото денонощие

Трима души са загинали, а 24 са ранени при 21 катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Двама от пострадалите са с опасност за живота. В столицата са станали 6 тежки и 22 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 7 души.

Чиста и здрава кожа през зимата с продуктите на AHAVA

http://health.actualno.com/chista-i-zdrava-koja-prez-zimata-s-produktite-na-ahava-news_517768.html

Минусовите температури, вятърът и сухата топлина в помещенията през зимата отнемат влагата от кожата. Всички дерматолози подчертават важността от хидратацията на лицето и на цялото тяло през студения период. Но първа стъпка преди грижата за запазване на влажността на кожата на лицето, е идеалното й почистване. Подбирайте с внимание почистващите козметични продукти. Винаги се информирайте да са без потенциални алергени и с възможно най-ниска концентрация на аромати, консерванти или химикали,

Mercedes нарече Е-класата „Най-интелигентната бизнес лимузина“

http://cars.actualno.com/mercedes-nareche-e-klasata-naj-inteligentnata-biznes-limuzina-news_517769.html

С новия E-Class се отбелязва и световната премиера на редица технически иновации. Те осигуряват комфортно и безопасно придвижване от ново поколение, на разположение са и ново измерение асистиращи водача системи. Новият E-Class е изискан, стилен и спортен. В сравнение със своя предшественик, междуосието се е увеличило с 65 мм (2939/2874), а общата дължина с 43 мм (4923/4880). Издълженият преден капак се влива в покрив с елегантна купе линия и плавно преминава в широкоплеща задница, а резултатът

Писмо в бутилка с SOS намериха на австралийския бряг

http://curious.actualno.com/pismo-v-butilka-s-sos-nameriha-na-avstralijskija-brjag-news_517770.html

Туристи открили на плажа в австралийския щат Нов Южен Уелс бутилка с призив за помощ, съобщава ABC. "SOS, заседнахме в плитчина. Храната ще ни стигне за още няколко дни. Горивото в лодката свърши. Не знаем за колко време ще ни стигне водата. Изпратете помощ. Изплашени сме", се казва в писмото с дата 2 януари. В бележката също били посочени имената на двама души и координатите на плавателния съд, претърпял бедствие в района на остров Монтагю в Тихия океан. Хеликоптер със спасител е изследвал п

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване