Днес времето ще е топло, на места ще превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226871

Днес с умерен и временно силен вятър от запад-северозапад през страната бързо ще премине атмосферен фронт, по който на много места ще превали дъжд. Привечер от запад облачността отново ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София около 15°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и
Днес с умерен и временно силен вятър от запад-северозапад през страната бързо ще премине атмосферен фронт, по който на много места ще превали дъжд. Привечер от запад облачността отново ще се разкъса и намалее. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София около 15°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и

Нито ден работа на ски училищата на Витоша

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/12/2683384_nito_den_rabota_na_ski_uchilishtata_na_vitosha/?ref=rss


Първият уикенд за януари вече е зад гърба ни, но и той както всеки от началото на зимния сезон беше неработен за ски училищата на Витоша. Така беше и през цялата коледно-новогодишна ваканция, а и преди нея. При добро стечение на обстоятелствата занимания ще има тази събота и неделя. 

"Нямаме един работен ден до момента", заяви за "Дневник" собственикът на "Мотен" Иво Рангелов. Подобно е положението и при останалите ски училища. 

"Ние сме сезонен бизнес и всеки ден за нас е...

Манолова свиква публично изслушване на кандидатите за заместник-омбудсман

http://pik.bg/манолова-свиква-публично-изслушване-на-кандидатите-за-заместник-омбудсман-news466282.html

Манолова свиква публично изслушване на кандидатите за заместник-омбудсман

Днес от 15:00 часа в сградата на институцията на омбудсмана ще се проведе публично изслушване на номинираните от неправителствените организации петима кандидати за поста заместник-омбудсман.

Изслушването ще бъде отворено за медиите, гражданите и неправителствения сектор. Поканени да участват са членовете на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които ще бъдат изслушани са: Айсун Авджиев - предложен от Фондация „Партньори - България“, Анжелика Цокова - номинирана от Гражданско движение "ДНЕС" и Гражданско движение "ДНЕС" - Общество срещу произвола, Деница Димитрова - предложение на Националната мрежа за децата, Диана Ковачева - номинирана от Асоциация „Прозрачност без граници“ и Хюсеин Исмаил - предложение на Съюза на слепите в България.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември м.г. постъпиха девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе в парламента искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември м.г. с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат.

В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление Мая Манолова насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман.

Пътна обстановка в страната - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310847

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма”: няма ограничения. АМ „Марица”: няма ограничения. АМ“Черно море”: няма ограничения. АМ „Люлин: няма ограничения.

Димитър Главчев: Оставката е личен акт, може да я поиска и премиерът

http://politics.actualno.com/dimityr-glavchev-ostavkata-e-lichen-akt-moje-da-ja-poiska-i-premieryt-news_517744.html

Колегите от КРИБ са в правото си да поискат оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова, но аз лично не смятам, че оставката е решение. Тя е личен акт, оглежда се от този който е назначил на този пост човека – в случая това е министър-председателя. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев. В конкретния случай, за който от КРИБ поискаха оствката на МВР шефа, Главчев препоръча да се изчакат резултатите на компетентните органи. „Още не знаем об

Путин: Ние си научихме урока след едноличното управление

http://europe.actualno.com/putin-nie-si-nauchihme-uroka-sled-ednolichnoto-upravlenie-news_517745.html

Русия „отдавна е направила своя избор“ в подкрепа на демокрацията и последователно тя бива развивана, каза президентът Владимир Путин в интервю за германското издание Bild, предаде BBC. „Ние си научихме урока след едноличното управление от страна на една политическа сила - Комунистическата партия, КПСС. Затова, разбира се, отдавна сме направили своя избор и ще развиваме демократичните институции в страната. 77 партии в Русия могат да вземат участие в парламентарните избори. В

388 години от рождението на създателя на приказки Шарл Перо с Google Doodle

http://curious.actualno.com/388-godini-ot-rojdenieto-na-syzdatelja-na-prikazki-sharl-pero-s-google-doodle-news_517746.html

Както обикновено хората, стоящи зад търсачката на Google, са решили да отбележат рождението на един велик творец с традиционния си Doodle. Този път става дума за френския писател и фолклорист Шарл Перо.  Днес, 12 януари 2016 г., се навършват 388 години от рождението на автора на детските приказки "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Спящата красавица". Всички тези истории са изобразени в днешната драскулка на Google, създадена от артистката Софи Диао. На картинките до т

Без изненада: и "Батко" е невинен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262686_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%3A+%D0%B8+%22%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%22+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD

 „Това, че аз заемам поста изпълнителен директор, брат ми без работа ли да стои? Той, човекът, с това се занимава.” Така в началото на 2008 година тогавашният шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (днешната Агенция "Пътна инфраструктура") обясни защо не вижда нищо нередно във факта, че фирмата, управлявана от неговия брат (а преди назначаването му на държавния пост - от самия него), е спечелила множество обществени поръчки на „поверената му” институция за десетки милиони лева. Впоследствие се оказа, че изпълнител по тези поръчки е била и фирмата, управлявана от другия му брат. Просто едната фирма ремонтирала пътища, а другата ѝ продавала строителните материали за тези ремонти.

Когато "конфликтът на интереси" беше млад

Цитираната в началото фраза днес може да бъде определена като емблематична, а моментът на нейното произнасяне - като исторически. Защото тогава вероятно за първи път в толкова завършен вид бе формулирано стандартното оправдание на всички управленци, облагодетелствали чрез служебното си положение свои роднини. „Това е нов проблем, който възникна, и това е част от промяната в начина на мисленето на всички нас”, обясни ситуацията премиерът на управляващата по онова време Тройна коалиция. С което искаше да каже, че традиционната, нагла и напълно ненаказуема българска шуробаджанащина вече е проблем, защото по европейски тертип е морално, политически и правно укорима и се определя с нововъзникналото по българските земи понятие „конфликт на интереси”.

Разбира се, нямаше никаква „промяна в начина на мисленето”. Никой нямаше да разбере нищо за ставащото в пътния фонд, ако една медия не го бе открила и разшумяла. Което не попречи на тогавашния премиер и на неговите министри месеци наред да се правят на „ударени”, сякаш нищо не е станало. Нещата се промениха чак когато се намеси Европейската комисия, която през лятото на същата година спря над 160 милиона евро по всички проекти на пътния фонд. Тогава изведнъж прокуратурата се удари по челото и откри, че има „шокиращи данни за финансови злоупотреби”.

Емблематично дело с емблематична присъда

Така през есента на 2008 година се стигна до повдигането на обвинение срещу шефа на пътния фонд, а малко по-късно и до делото, известно като „Батко и братко”. То несъмнено също може да се определи като емблематично за българското правосъдие. Първо, заради продължителността му. За да приключи на първа инстанция, бяха необходими цели 6 години, след като бяха приложени най-разнообразни и неизброими хватки за отлагане. Миналата седмица делото приключи и на втора инстанция - 7 години по-късно.

Делото е емблематично и заради произнесената на първа и потвърдена на втора инстанция оправдателна присъда. За някои, пропуснали да проследят хода на процеса, тази присъда може и да е изненадваща. Всъщност обаче тя е напълно закономерна. Не само защото в подобни дела срещу хора от високите етажи на властта досега почти никой не е осъден. И не само защото използваният от обвинението член от Наказателния кодекс за „престъпление по служба” е доказано неработещ - 90% от обвинените по него са били оправдани.

А главно защото, както твърдят запознатите с фактите по делото, от самото начало е било очевидно, че обвинението е обречено на неуспех и обвиняемият няма как да бъде осъден. Понеже не той е възлагал поръчките на фирмите на своите братя. Цялата процедура са провеждали областните пътни управления, а техните директори са сключвали и подписвали договорите. И няма как да бъде доказано, че обвиняемият ги е одобрявал предварително или пък е повлиял на процедурата по някакъв друг начин. Тъй че присъдата е не само закономерна, но най-вероятно и в пълно съответствие със закона.

Ясен Бояджиев

Български парадокс

Може и да звучи парадоксално, но в България (в този, както и в безброй други подобни знайни и незнайни случаи) оправдателната присъда съвсем не означава, че не е имало злоупотреба. Или поне „употреба” на оставените в закона празнини и вратички. Напротив. Как иначе да си обясним факта, че за година след прехвърлянето на „Батко” от директорския пост във въпросната строителна фирма на директорския пост в държавния пътен фонд приходите на тази фирма (оглавявана вече от брат му) от обществени поръчки на фонда нарастват 20 пъти. През това време „Батко” е назначавал, ръководил и контролирал директорите на областни пътни управления, сключвали договорите за тези поръчки. И най-вероятно не е било нужно да им оказва натиск, нито дори да им казва на кого да дават поръчките. В българските условия те сами си знаят.

В тези условия съдебните дела са само за парлама - имитация на дейност за пред Брюксел. Осем години по-късно нещата са си същите. Вярно, има Закон за конфликта на интереси и куп институции за борба срещу корупцията. Но кой знае каква „промяна в начина на мисленето” няма. Само дето схемите за заобикаляне и прикриване са се усъвършенствали. И овладяването на държавните институции от частни интереси е още по-организирано и централизирано. А „шокиращите данни за финансови злоупотреби” са още по-шокиращи.

Изслушват 5-ма кандидати за заместник на Мая Манолова

http://frognews.bg/news_105124/Izslushvat-5-ma-kandidati-za-zamestnik-na-Maia-Manolova/

Ще бъде проведено публично изслушване на кандидатите за заместници на националния омбудсман Мая Манолова днес в сградата на омбудсмана на ул. "Георг Вашингтон" №22. До 10 ч. всеки може да изпрати въпроси и становища за кандидатите на имейл v.todorova@ombudsman.bg.

Изслушват петима кандидати за заместник на Мая Манолова

http://frognews.bg/news_105124/Izslushvat-petima-kandidati-za-zamestnik-na-Maia-Manolova/

Ще бъде проведено публично изслушване на кандидатите за заместници на националния омбудсман Мая Манолова днес в сградата на омбудсмана на ул. "Георг Вашингтон" №22. До 10 ч. всеки може да изпрати въпроси и становища за кандидатите на имейл v.todorova@ombudsman.bg.

Обама ще изпрати позивитивно послание в последната си реч "За състоянието на Съюза"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/12/2683665_obama_shte_izprati_pozivitivno_poslanie_v_poslednata/?ref=rss


Тази вечер американският президент Барак Обама ще произнесе за последен път в качеството си на държавен глава традиционната годишна реч "За състоянието на Съюза". Смята се, че обръщението, планирано за 21 часа местно време (около 4 часа сутринта на 13 януари българско), ще очертае дебата за това кой трябва да наследи поста му, пише в. "Ню Йорк таймс".

От Белия дом съобщиха, че този път словото на президента ще е "нетрадиционно", допълва Си Ен Ен. Това означава, че вместо да изброява...

На 12 и 13 януари „Пътна полиция”-СДВР временно няма да регистрира МПС

http://pik.bg/на-12-и-13-януари-„пътна-полиция”-сдвр-временно-няма-да-регистрира-мпс-news466280.html

На 12 и 13 януари „Пътна полиция”-СДВР временно няма да регистрира МПС

Поради възникнал технически проблем във фирмата, ангажирана с изработването на регистрационните табели и невъзможност да бъде изпълнена доставката, отдел „Пътна полиция” временно преустановява дейността си по регистрация и пререгистрация на моторни превозни средства за следващите два дни - 12 и 13 януари, съобщават от МВР.


Служителите от отдел „Пътна полиция” имат готовност да възобновят работата си по регистриране на автомобилите, веднага щом получат заявеното количество табели.

Путин: Русия може да даде убежище на Башар Асад

http://www.vesti.bg/sviat/putin-rusiia-mozhe-da-dade-ubezhishte-na-bashar-asad-6048329

По думите на руския президент, първо, населението на Сирия трябва да може да гласува и след това ще се види дали Асад ще трябва да напусне страната си, ако загуби изборите

Канонада от скандали в армията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226314

МО си гарантира сигурни кризи, които ще тресат ведомството цяла година

Новогодишните фойерверки ще бъдат актуални за Министерството на отбраната през цялата 2016 г. Ръководството на армията само си заложи няколко „мини“, които ще гърмят в двора на ведомството. Първият скандал ще избухне след месец.
МО си гарантира сигурни кризи, които ще тресат ведомството цяла година Новогодишните фойерверки ще бъдат актуални за Министерството на отбраната през цялата 2016 г. Ръководството на армията само си заложи няколко „мини“, които ще гърмят в двора на ведомството. Първият скандал ще избухне след месец.

Остава топло за сезона, жълт код за силен вятър за 18 области

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226867

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), ццитирана от Фокус“.
Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, София-област, София- град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово,
Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), ццитирана от Фокус“. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, София-област, София- град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово,

Още 60 години и край – идва потоп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262685_%D0%9E%D1%89%D0%B5+60+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%E2%80%93+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF

 

Суперкомпютър изчислил идването на апокалипсиса

Според съобщение на НАСА след 60 години Земята ще бъде връхлетяна от всемирен потоп, пише руският в. „Московски комсомолец“. Няколко столици, които са имали неблагоразумието да бъдат близо до вода, ще се превърнат в подводни градове. По сметките на специалистите по това време ледниците не просто ще се топят, а този процес ще достигне до критичния максимум и нивото на световния океан ще се надигне не просто заплашително, а апокалиптично и ще погълне основите на човешката цивилизация, като дори онези, които просто могат добре да плуват и дори собствениците на големи яхти и кораби, ще завършат на едно и също място – на дъното.

Под вода ще останат перли на човешката цивилизация като Токио, Лондон, Амстердам и Ню Йорк, защото равнището на световния океан ще се повдигне с два метра.

 

 

Специалистите на космическата агенция създали програма, която отчита дългогодишните климатични изследвания, провеждани от многобройни учени, движението на Земята, планетите, данните за топенето на ледниците, нивото на водата в световния океан и всевъзможни други данни от областта на науката. Целият този масив от данни бил въведен в суперкомпютър, с който НАСА разполага, с цел създаването на модел на ситуацията за няколко десетилетия напред. Изводът бил бил ако не съкрушителен, то при всички случаи потискащ – след около 60 години Лондон, Токио и Амстердам ще бъдат под вода. Същото важи и за много градове в САЩ. Част от човечеството ще загине, а останалите ще усетят болката от рязката промяна на климата, глад и куп невиждани дотогава нови болести.

 

 

По-нататъшните изчисления на сочат нещо още по-разтърсващо – след 1000 години на Земята практически няма да има суша. Всичко в тази плачевна прогноза наподобява научнофантастичен филм, в който малки групи от хора ще плават с оцелели по чудо плавателни съдове или самоделни салове, ще воюват през цялото време и ще търсят остров, на който да се отърват от усещането, че палубата под краката им се клати. Предполага се, че този остров ще бъде Еверест.

 

 

През лятото на м.г. информационните гръмовержци отново бълваха за идващия апокалипсис. Според някои конспиративни теоретици нашето съществуване трябваше да приключи през месец септември тази година, защото огромен астероид трябваше удари Земята между 15 и 28 септември 2015 г. Твърдението бе на „пророка“ Ефрейн Родригес.

От американската космическа агенция НАСА обаче категорично отрекоха тази теория. „Ако някъде има обект, който може да причини подобно нещо през месец септември, то ние щяхме да го забележим“, заяви тогава Пол Чодас, ръководител на звеното на НАСА, занимаващо се именно с търсене на големи обекти като астероидите. Според него от космическата агенция не са били забелязани астероиди или комети, които биха причинили апокалипсис на Земята. Шансът „потенциален убиец“ да удари Земята през следващите 100 години е 0,01%

Пет причини за Апокалипсис тази година

Съвсем неотдавна британският в. "Метро" публикува още едно „плашило“ - петте причини, поради които краят на света ще настъпи още тази година, като най-близката дата е 14 февруари. Защо 14 февруари? Защото във филма "Ловци на духове 2" Бил Мъри заявява, че свършекът на света трябва да се очаква през 2016 година навръх празника Свети Валентин. През 2011 година учен от НАСА предрече, че магнитните полюси на Земята ще сменят местата си именно през 2016 година. Според привърженика на теорията на конспирациите Давид Монтен в Библията било ясно указано, че именно Барак Обама ще бъде превъплъщението на Антихриста. Той ще разруши света, както е предречено в Апокалипсиса, точно на 6 юни тази година. Според друга теория астероид ще се сблъска със Земята на 16 май. Това е тезата на пастор Рикардо Салазар, който има доста последователи в YouTube. Самият Господ съобщил на преподобния тези подробности и той ги пуска в „тубата“, за да съобщи за надвисващата опасност.

Според сайта The Mark of the Beast през 2016 година ще приключат 70-те юбилейни цикъла, описани в свещените книги. В края на този период от 3431 години децата Божии ще се възнесат в райския Ханаан. А със Земята ще бъде свършено.

Страховете датират отдавна

Страховете и предсказанията за края на света водят началото си още от далечната 1000 година. Тогава хората са очаквали да настъпи апокалипсис заради изтичането на хиляда години от рождението на Исус Христос. Подобни сценарии са вещаели и за 1666 г., 2009 г., 2010 г. и още много.

Според някои учени дамоклевият меч отново е надвиснал над човечеството през 2016 г. Те твърдят, че през идните 12 месеца ледниците на полюсите ще се разтопят и сушата ще бъде потопена. Ако и тогава ни се размине, Нострадамус е предсказал ядрена война за 2018 г., а пък през 2019 г. има опасност от сблъсък с астероид.

Когато става дума за апокалипсис и масови разрушения, не липсват подробности кога и как ще се случи това. Единственото общо между всички сценарии за края на света е, че не са се сбъдвали, съобщава obekti.bg.

1. Краят на хилядолетието, 1000 г. В годините преди края на първото хилядолетие стотици хора в християнска Европа тръпнат в очакване на апокалипсиса и приемат всяко съвпадение, природно бедствие или странно небесно явление като поличба за края на дните. Твърди се, че преди настъпването на хилядната година хората масово раздавали богатствата си на бедните, сградите били оставени незавършени, нивите незасети, а разбойниците - пуснати на свобода.

2. 1666 г. Комбинацията от хиляда години и "числото на Звяра" пораждала опасения сред хората доста преди годината да настъпи. Чумната епидемия през 1665 г. допринесла за мрачните предчувствия, а когато през 1666 г. Лондон бил обхванат от пожар, мнозина повярвали, че е настъпил Страшният съд.

3. 1806 г: Кокошката пророк от Лийдс

Кокошката започнала да снася яйца, на които било изписано "Христос идва". Новината за чудото се разпространила бързо. Много хора повярвали, че наближава Съдният ден, докато любопитен местен жител не видял как кокошката снася "пророческите яйца", а надписът на тях се появява с човешка намеса.

4. 1910 г: Халеевата комета. През 1881-ва било открито, че опашките на кометите съдържат смъртоносен газ, наречен цианоген. Интересът към това откритие нараснал с осъзнаването, че Земята ще премине през опашката на Халеевата комета през 1910. "Ще бъде ли Земята окъпана в отровен газ?" пишат New York Times и други вестници, пораждайки масова паника. Здравомислещи учени обясняват, че няма опасност, но голяма част от хората се убеждават в това едва след преминаването на кометата.

5. 1997: Кометата Хейл Боп. С откриването на кометата през 1995 година идват и слуховете, че тя крие НЛО. В Калифорния е създадена група, наречена "Портите на Рая", която проповядва, че с кометата идва краят на света. При приближаването на кометата на 26 март 1997 г. 39-ма души, последователи на култа, се самоубиват.

6. Нострадамус: август 1999. Един от мистериозните стихове на популярния пророк гласи: "Година 1999, седмият месец, от небето ще дойде велик цар на ужаса". Достатъчно, за да всее ужас у хората, които вярват на писанията му.

7. 1 януари 2000 г.: Проблемът Y2К. Реалният проблем с двуцифрените дати в компютърните системи бързо се разраства до опасението, че грешката в изчислението на датата ще блокира всички компютри и ще доведе до масов хаос. Регистриран е скок в продажбите на оръжия, а някои се готвят да живеят в бункери. Всъщност проблемът с датите е решен няколко години по-рано, а през 2000 г. настъпват незначителни разминавания.

8. 5 май 2000 г.. Ако компютърният апокалипсис не ни довърши, глобалната катастрофа в края на второто хилядолетие била гарантирана от Ричард Нуун и книгата му "Ледът: Последното бедствие". Според него на 5 май 2000 г. планетите ще се подредят по такъв начин, че да предизвикат ужасяващо мигновено заледяване, което ще сложи край на живота на Земята. Засега сякаш глобалното затопляне държи леда настрана.

9. 2009 г.: Големият адронен колайдер. Преди да заработи големият ускорител на частици, съществуваха опасения, че в него може да се създаде черна дупка, която да започне да всмуква материята около себе си и да погълне Земята. Учените отрекоха подобна възможност, но слухът беше масово разпространен.

10. 21 май 2011 г. През май 2011-а радиопроповедникът Херълд Кемпинг предизвиква вниманието на международните медии с пророчеството си, че денят на Страшния съд ще дойде на 21 май с нечувани земетресения по цялото земно кълбо и драмата ще продължи до 21 октомври, когато ще настъпи окончателният край на света. Щом 21 май преминава мирно и тихо, Кемпинг за кратко се оттегля от светлината на прожекторите, за да обяви по-късно, че Съдният ден действително е настъпил, но земетресенията били в духовната сфера.

Тук трябва да се допълни и че според календара на маите краят на света трябваше да настъпи на 21.12.2012 г., но след като така и не настъпи, ни остана да вярваме, че всъщност не е ставало дума за свършек, а ново начало.

 

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=310810

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 12 януари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - 09:00 ч.

Путин: Действията на Анкара при инцидента със Су-24 изглеждат унизително

http://www.cross.bg/nato-tyrtziya-pytin-1494229.html

/КРОСС/ Действията на Турция, която след свалянето на руския бомбардировач Су-24 не предприе никакви опити да се обясни с Русия, а се втурна да търси защита в НАТО, изглеждат странно и унизително за самата Турция, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за немското издание Bild, предаде РИА Новости. „Турското ръководство, вместо да се опита да се обясни с Русия за извършеното военно престъпление във връзка с това, че свалиха наш военен бомбардировач, нанасящ удари по терористите, се втурна в централата на НАТО да търси защита. Това изглежда много странно и, според мен, унизително за Турция“, каза Путин. Руският президент подчерта, че проблемите, възникнали в руско-турските отношения, не са свързани с членството на Турция в НАТО. „Турция е член на НАТО, но проблемите, които възникнаха не са свързани с това – никой не е нападал Турция“, каза той. „Повтарям още веднъж: НАТО трябва да защитава членовете си от нападение, но Турция никой не я напада. Ако Турция има интереси някъде в света, в близките държави, това означава, че НАТО трябва да защитава и гарантира всички тези интереси, така ли? Това означава, че такъв член на НАТО като Германия трябва да помага на Турция да присвоява съседните територии, така ли?“, добави Путин.

Цената на петрола на световните борси се срива

http://petel.bg/TSenata-na-petrola-na-svetovnite-borsi-se-sriva__140948

Снимка: Уикипедия Цените на петрола на световните пазари продължават да се сриват.  Стойността на американският суров петрол...

Каракачанов: Последните убийства са заради неуредени бизнес отношения

http://petel.bg/Karakachanov--Poslednite-ubiystva-sa-zaradi-neuredeni-biznes-otnosheniya__140949

Снимка: БНТ Неоснователно е искането на КРИБ за оставка на министър Румяна Бъчварова, ако не бъде разкрито убийството на собственика на...

Политически сезон 2016: Електронно гласуване, съдебна реформа и ремонт на Изборния кодекс

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683354_politicheski_sezon_2016_elektronno_glasuvane_sudebna/?ref=rss


Антикорупционният закон, промените в закона за съдебната власт за реформа на системата, произнасянето на парламента по референдума за електронното гласуване, ремонт на Изборния кодекс. Това са спешните задачи пред парламента в новата пленарна сесия, която започва на 13 януари.

Новият политически сезон тръгва с преговори между управляващите партии за приоритетите на властта, за чието изпълнение ще бъдат записани и срокове в анекс към коалиционното им споразумение. От сега е ясно, че...

Избират най-добро домашно вино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542806

До петък се приемат заявките за участие в конкурса за "Най-добро домашно вино" реколта 2015 в Асеновград. Желаещите трябва да се запишат в стая 405 на Общината. В конкурса могат да участват производители на бели и червени вина, като те трябва да бъдат бистри и налети в стъклени бутилки. По регламент не могат да участват вина, които са изкуствено ароматизирани. Нужно е производителите да посочат задължително сорта или сортовете грозде, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участ...

Акад. Стефан Воденичаров: Председателят президент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226310

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров винаги е елегантен, говори малко, има чудесно чувство за хумор, забележителни познанства в международните среди, над 70 патента, впечатляващи научни публикации, орден „Стара планина“, председател е на Сдружението на оръжейните търговци, бивш служебен министър на образованието и настоящ кандидат за
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров винаги е елегантен, говори малко, има чудесно чувство за хумор, забележителни познанства в международните среди, над 70 патента, впечатляващи научни публикации, орден „Стара планина“, председател е на Сдружението на оръжейните търговци, бивш служебен министър на образованието и настоящ кандидат за

Първа книга на папа Франциск - "Божието име е милосърдие"

http://frognews.bg/news_105123/Parva-kniga-na-papa-Frantsisk---Bojieto-ime-e-milosardie/

Папа Франциск вече е автор на първата си книга, която излиза днес.Тя е озаглавена "Божието име е милосърдие" и е написана от италианския журналист Андрея Торниели след поредица беседи с папа Франциск.

Парламентарни избори - това е доброто, което може да донесе 2016

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/01/12/2672608_parlamentarni_izbori_-_tova_e_dobroto_koeto_moje_da/?ref=rss


Какво ни очаква през 2016? "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите им. Всички коментари четете в специалната тема "Годината".  Днес представяме мнението на политолога Евгений Дайнов. 

Какви ще бъдат най-големите предизвикателства пред централната власт през 2016 г.?

- Да събере от населението и от ЕС парите, които е обещала да разпредели (и вече е разпределила) като "порции". Ще се налага да се въведе и правителствена цензура върху медиите –...

Красимир Живков: Глобата до 1000 лева не е за клошари, а за вандали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226351

Със зам.-министъра на околната среда и водите разговаря Тихомир Тончев
- Г-н Живков, защо се въвежда глоба до 1000 лв. за клошари?
- Измененията и допълненията на Закона за управление на отпадъците не се правят заради глобата за клошари и не е това целта ни. Разбира се, ще се спра конкретно и на нея.
Със зам.-министъра на околната среда и водите разговаря Тихомир Тончев - Г-н Живков, защо се въвежда глоба до 1000 лв. за клошари? - Измененията и допълненията на Закона за управление на отпадъците не се правят заради глобата за клошари и не е това целта ни. Разбира се, ще се спра конкретно и на нея.

Разчупете леда на работните срещи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226325

Всеки сяда сериозен на стола, вперил съсредоточен поглед в записките си. Никой не говори с никого и гледа нетърпеливо часовника си, докато чака колегите да презентират докъде са стигнали с работата. С две думи скука и досада. Познато, нали? Надали има човек, който да изгаря от желание да ходи по работни срещи.
Всеки сяда сериозен на стола, вперил съсредоточен поглед в записките си. Никой не говори с никого и гледа нетърпеливо часовника си, докато чака колегите да презентират докъде са стигнали с работата. С две думи скука и досада. Познато, нали? Надали има човек, който да изгаря от желание да ходи по работни срещи.

Детектив Марин Маринов: Антов е поръчан от свои приближени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226615

Кой е той?
Марин Маринов е първият частен детектив в България. Като такъв има натрупан професионален опит повече от 15 години. Преди 1990 г. дълго работи като служител на МВР с висок ранг. Детектив Маринов има разрешени повече от 1200 случая от различно естество. Той е основател и председател на БАЧД - Българска асоциация на частните детективи.
Кой е той? Марин Маринов е първият частен детектив в България. Като такъв има натрупан професионален опит повече от 15 години. Преди 1990 г. дълго работи като служител на МВР с висок ранг. Детектив Маринов има разрешени повече от 1200 случая от различно естество. Той е основател и председател на БАЧД - Българска асоциация на частните детективи.

Вдигат храм на пророка лечител Дядо Влайчо, който предрече, че Симеон ще е цар, без да царува

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5225974

Кметът на Нова Загора Николай Грозев открива дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на храм. Идеята е да бъде построен мемориал в памет на известния в миналото пророк и народен лечител Влайо Жечев (1894-1981 г.) - дядо Влайчо.
Храмът ще бъде издигнат в новозагорското с. Коньово, където е роден дядо Влайчо, каза кметът.
Кметът на Нова Загора Николай Грозев открива дарителска кампания за набиране на средства за изграждане на храм. Идеята е да бъде построен мемориал в памет на известния в миналото пророк и народен лечител Влайо Жечев (1894-1981 г.) - дядо Влайчо. Храмът ще бъде издигнат в новозагорското с. Коньово, където е роден дядо Влайчо, каза кметът.

Плащаме по-ниския данък за моторни превозни средства от днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542831

От днес започва кампанията по заплащане на данъка върху моторните превозните средства за 2016 година, съобщават от дирекция „Местни данъци и такси“. Тази година по предложение на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и с решение на Общинския съвет собствениците на най-масовите автомобили ще плащат по-нисък налог. Данъкът, който касае над 120 000 автомобила в Пловдив е намален с около 10%. За колите от клас между 37 и 55 kW налогът се намалява с 9%, при следващия клас до 74kW намалението е 10%, а при класът автомобили до 110 kW данъкът пад...

Почитаме Света Татяна Великомъченица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542915

  На 12 януари, отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектически убеж...

Масови ДДС проверки за служебните коли

http://pik.bg/масови-ддс-проверки-за-служебните-коли-news466199.html

Масови ДДС проверки за служебните коли

Масови проверки за плащане на ДДС за фирмени коли и имоти, които се използват и за лични нужди, ще стартират данъчните от февруари. До 14 февруари трябва да бъдат подадени първите нови ДДС декларации, в които на отделен ред трябва да се запише дължимият данък за частта от фирмените активи, която се ползва за лични нужди от собственика, шефовете и служителите. След като от Националната агенция за приходите получат тези декларации лесно ще видят дали една фирма начислява ДДС за служебните коли или не. И ако не го прави, веднага може да стартира проверка дали всички служебни коли и имоти се използват само за основната дейност на фирмата.

В следващите 2-3 седмици от НАП ще изготвят и инструкция как компаниите да начисляват ДДС за активите, които се използват и за лични нужди. Всяка фирма сама ще може да определя критерия, по който да определя какъв дял от колата или имота се ползват извън производствената или търговската дейност, пише "Стандарт". Например изминати километри или време на ползване на автомобила.

А за имотите най-лесният критерий за плащане на ДДС е използваната площ. Но може да се добави и време тъй като например в някои хотели собствениците може да отсядат и реално да си живеят там само през лятото. Указанията ще се издадат за да няма различно тълкуване от страна на данъчните и бизнеса на действащия от години Закон за ДДС. С указанията ще се уточни и кръгът от фирмените активи, върху които ще трябва да се начислява ДДС, ако се ползват и за лични нужди. За мобилни телефони и таблети от НАП няма да се интересуват. Фокусът ще бъде върху имоти и превозни средства, които се ползват неправомерно, като например жилища, обявени като офиси. 90% от продажбите на нови автомобили у нас са през фирми, регистрирани по ДДС, тоест с ползван данъчен кредит, сочат данните на НАП.

Бойко Борисов наблюдава полет на първия ремонтиран в Полша МиГ-29

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542861

В авиационна база „Граф Игнатиево“ ще се проведе тренировъчен полет от 12ч. на самолет МиГ-29 с отремонтиран двигател по Споразумение между правителствата на България и Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщават от Министерството на отбраната. Mинистър-председателят Бойко Борисов е поканен да наблюдава тренировъчния полет. В рамките на посещението си в авиационната база министърът на отбраната Николай Ненчев ще даде брифинг пред медиите в 12:30 ч. Полета е част от съвмест...

Британската полиция предупреждава за изнасилвач, който кръстосва югозападната част на Лондон

http://europe.actualno.com/britanskata-policija-preduprejdava-za-iznasilvach-kojto-krystosva-ugozapadnata-chast-na-london-news_517740.html

Заподозрян изнасилвач се е опитал да нападне три жени в югозападната част на Лондон, включително и една, която се е спънала на железопътна гара, съобщава вестник The Guardian. Първият инцидент е регистриран около 19 часа на 7 януари, като жертвата е била 34-годишна жена. Другите две нападения са се случили два дни по-късно в близост до "Норт стрийт". Полицията предупреждава жените, които преминават през района, да бъдат внимателни след серията инциденти, за които се предполага, че са извършени

Махнете опасните предмети от балконите, съветват от СО

http://sofia.actualno.com/mahnete-opasnite-predmeti-ot-balkonite-syvetvat-ot-so-news_517741.html

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър Столична община напомня на гражданите да бъдат внимателни. Това съобщават от пресцентъра на общината. Да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепени предмети, собствениците на строителни фирми да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им. Напомняме на гражданите да са внимателни при придвижването си на открито.

Трима загинали в катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/trima-zaginali-v-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_517742.html

Трима души са загинали, а 24 са ранени при 21 катастрофи в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Двама от пострадалите са с опасност за живота. В столицата са станали 6 тежки и 22 леки пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали 7 души.

КРИБ е готова да даде награда за разкриване на убийството на Александър Антов

http://society.actualno.com/krib-e-gotova-da-dade-nagrada-za-razkrivane-na-ubijstvoto-na-aleksandyr-antov--news_517743.html

Ако е необходими, ще осигурим ресурс за награда на откриване на извършителите. Това заяви пред Нова телевизия председателят на КРИБ Кирил Домусчиев във връзка с работата на МВР по разкриването на убийството на бизнесмена Александър Антов. Вчера работодателската организация излезе с остра декларация към министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в което настоява за бързо и ефективно разкриване на извършителите на престъплението. "Поредното показно и нагло убийство в България, този път на е

12 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=310783

Събития 475 г. – Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. – Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. – Съставено е деветото правителство на България, начело с Драган Цанков. 1908 г.

Google отдава почит на автора на „Червената шапчица" и „Пепеляшка"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542917

С илюстрации от „Пепеляшка", „Котарака в чизми" и други приказки Google почита техният автор Шал Перо. На 12 януари се навършват 388 години от рождението на известния френски писател. Шарл Перо е роден през 1628 година и е седмото дете в буржоазно чиновническо семейство. След като завършва юридическо образование постъпва на кралска служба, следвайки стъпките на баща си и своя по-голям брат. На 67 години той губи държавния пост и решава да се посвети на децата. Преработва и адаптира приказки от народното творчество, които са издадени в книга две...

Путин: Светът щеше да е по-добро място, ако Русия бе отстоявала позициите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262684_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%2C+%D0%B0%D0%BA%D0

 Светът би бил по-добър, ако Русия бе отстоявала националните си интереси след Студената война, заяви президентът Владимир Путин в интервю за германския вестник Bild в неделя, цитирано от CNBC.

В интервюто от миналата седмица Путин обвинява безпрепятственото навлизане на НАТО в Източна Европа, както и загубата на сила на собствената му страна, в предизвикането на последните войни и кризи.

„Направихме всичко погрешно още от началото“, казва Путин според препис на интервюто в уебсайта на Кремъл.

„Не преодоляхме разделението на Европа: преди 25 години падна Берлинската стена, но разделението на Европа не бе преодоляно, невидимите стени просто се придвижиха на изток. Това създаде предпоставки за взаимни упреци, неразбиране и кризи в бъдеще“, продължава президентът.

Русия се оказа още по-изолирана в края на 2015 г., след като раздорът с Турция по сваления руски изтребител засили напрежението около участието на Русия в сирийската гражданскавойна на страната на държавните сили, водени от сирийския президент Башар Асад.

Всичко това е в допълнение на санкциите на Запада срещу Москва вследствие на анексирането на Крим и включването на проруски сепаратисти в Източна Украйна.

На въпрос дали самата Русия е направила някакви грешки Путин говори за отслабващото влияние на Русия.

„Не успяхме да отстоим националните си интереси, а трябваше да го направим още от началото. Тогава целият свят щеше да бъде много по-балансиран“, казва той.

В интервюто Путин нанася и ясен удар върху НАТО, настоявайки, че предупреждения за разширяването на военния алианс в Източна Европа е имало както от западни, така и от руски лидери.

Връщайки се към протоколите от разговорите между германските и съветски лидери през 1990 г., Путин казва, че Егон Бар – германски политик, известен с полагането на основите за обединението на страната, е предупредил, че НАТО не трябва да включва Централна Европа.
 

Дараг Макдауъл, главен анализатор в отдела за Европа и Централна Азия във Verisk Maplecroft, казва, че Путин започва да отправя това послание от 2007 г., когато обвинява САЩ в създаването на „еднополярен“ свят, концентриран около американската власт.

„Част от тази реторика е просто с цел вътрешна пропаганда и политически мениджмънт, но явно наистина отразява и някои от истинските убеждения на Путин“, казва Макдауъл за CNBC.

“Разпадането на Съветския съюз се дължи до голяма степен на провала на Горбачов да наложи лидерство на ключови места, което навреди изключително много за стратегическите интереси на Русия, а се твърди и че действията на НАТО оттогава насам са насочени към обграждане и наказване на Русия“, продължава той.

Тим Стенли, руският директор на Control Risks, казва, че опасенията на Путин се повтарят от няколко западни коментатори, които също поставят под въпрос законността на военните действия на НАТО.

Междувременно Русия се опитва да си проправи път обратно към позиция на власт, вярва Стенли, както може да се види от участието на Москва в Сирия и предложението ѝ да посредничи в разговорите между Иран и Саудитска Арабия.

„Като бивша суперсила Русия вярва, че има много, с което да допринесе за решаването на дългогодишни конфликти в части на света, за които има знанията, експертизата и опита“, казва още Стенли.

Родопчанин 5 години води битка срещу ниско напрежение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5226233

35-годишният Хайри Ахмединов от рудоземското село Сопотот от 5 години води битка заради ниско напрежение в електрическата мрежа.
През 2011 г. заради ремонт на сграда от енергото прехвърлили подаването на тока на 40 семейства в селото в обща верига с останалите домакинства и напрежението рязко спаднало.
35-годишният Хайри Ахмединов от рудоземското село Сопотот от 5 години води битка заради ниско напрежение в електрическата мрежа. През 2011 г. заради ремонт на сграда от енергото прехвърлили подаването на тока на 40 семейства в селото в обща верига с останалите домакинства и напрежението рязко спаднало.

С помощта на ВКС на РФ през декември и началото на януари са освободени над 150 селища в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-sela-latakiya-1494228.html

/КРОСС/ Над 150 градове и села са били освободени в Сирия през декември и началото на януари благодарение на руските въздушни удари, съобщи началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС. „През декември 2015 г. терористите бяха прогонени от 134 града и села, а през първите дни на новата година от още 19. Най-голям успех е постигнат в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Хомс и Ракка“, уточни генералът. „За десет дни от 2016 г. са извършени 311 бойни полета, в хода на които са нанесени удари по 1097 обекта в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия, Хама, Хомс, Дамаск, Дейр аз Зур, Хасака, Дераа и Ракка“, уточни генералът. Той подчерта, че ударите са били насочени срещу инфраструктурни обекти и военна техника на ислямистите и срещу бойци. Рудской отбеляза, че през декември и в началото на януари в Сирия са били освободени 150 града и села, като най-големи успехи е имало в Алепо, Латакия, Хама, Хомс и Ракка. Руският военен каза, че руските самолети нанасят удари в Сирия в интерес на 11 отряда на сирийската опозиция, в които има над 7000 души. Рудской съобщи, че отрядите на сирийската опозиция, настъпващи към древния град Палмира, който е в ръцете на групировката “Ислямска държава” (ИД), са напреднали благодарение на руската помощ, с над 50 километра

Красен Кралев: Категорично подкрепяме проекта за професионален полигон по сноуборд в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262683_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D0%BC%D0%B5+%D0%

 

 

Министерството на младежта и спорта подкрепя проекта за изграждането на професионален полигон за сноуборд на Банско. Това стана ясно след срещата на министър Красен Кралев със зам.-председателя на федерацията по ски Георги Бобев, изпълнителния директор на „Юлен“ Иван Обрейков и Виктор Жеков, треньор и баща на Сани Жекова.

„Има заявено инвестиционно намерение от страна на „Юлен”, на федерация по ски и на г-н Жеков да изградят професионален полигон за сноуборд в Банско - каза Кралев. - Подкрепяме този проект и ще окажем пълно съдействие за реализирането му. Знаете, че в Пампорово, Боровец и Осогово има съоръжения за сноуборд. Те са само за дисциплината слоупстайл, а този полигон ще даде възможност за провеждане на тренировки и състезания във всички дисциплини на сноуборда.“

Кралев награди с почетни плакети Радослав Янков, който спечели две победи в стартове за Световната купа, и треньора му Георги Атанасов.

"Вярвам в себе си. Просто се фокусирам върху карането, върху тренировката, за да мога да дам всичко от себе си на състезанието. - каза Янков. - След втората победа конкурентите са наясно, че вече съм един от елита и със сигурност ще се съобразяват с мен. И аз като всеки спортист мечтая за олимпийска титла."

Първият български МиГ-29 с полски двигатели се очаква да полети днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683568_purviiat_bulgarski_mig-29_s_polski_dvigateli_se/?ref=rss


Първият български изтребител МиГ-29, оборудван с ремонтирани в Полша двигатели, се очаква да полети днес. Това ще стане на официална церемония в авиационна база "Граф Игнатиево".

На събитието ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Ненчев, други официални лица и журналисти. Съгласно договорът за ремонт на шест двигателя за българските бойни самолети, Полша дава за временно ползване два свои обновени мотора.

Именно с тях ще бъде оборудван...

КРИБ обмислят парична награда за разкриване убийството на Антов

http://petel.bg/KRIB-obmislyat-parichna-nagrada-za-razkrivane-ubiystvoto-na-Antov__140943

Снимка: Булфото Членовете на КРИБ са готови да обявят парична награда за онзи, който даде информация, достатъчна за разкриване на...

Пребиха поредно възрастно семейство в българско село, трети ден няма и следа от нападателите

http://petel.bg/-Prebiha-poredno-vazrastno-semeystvo-v-balgarsko-selo--treti-den-nyama-i-sleda-ot-napadatelite-__140944

Кадър: Нова тв Поредно българско семейство е пребито в Пловдивско село Голям Чардак, показа Нова телевизия. "Отровили са ни кучето,...

Корман Исмаилов: ДПС са пред разпад

http://petel.bg/Korman-Ismailov--DPS-sa-pred-razpad__140945

Кадър: БНТ Нищо добро не очаква ДПС. Тенденциите там са към разпад и деградация. Партията няма сила да се реформира и се капсулира все...

Прогнозата по Нова тв: Снегът идва пак до края на седмицата, днес носете чадър

http://petel.bg/Prognozata-po-Nova-tv--Snegat-idva-pak-do-kraya-na-sedmitsata--dnes-nosete-chadar__140938

Снимка: Нова тв Гери Малкоданска разкри прогнозата за времето по Нова телевизия: Ветровит, дъждовен, но все пак топъл ще е денят днес. 18...

Академик Воденичаров остава начело на БАН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262682_%D0%90%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BA+%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%91

 Академик Стефан Воденичаров остава председател на БАН. Номинираният за кандидат-президент запази поста си, след като на днешното Общо събрание на Академията искането за отстраняването му не събра необходимия брой гласове, съобщи бТВ.

Като Труд писа, оставката на Воденичаров беше поискана от група учени. Причината е незадоволителния бюджет на Академията за 2016-та и представянето на книгата на турския премиер Давутоглу в сградата на БАН.

44 учени гласуваха за напускането на председателя, а 47 се обявиха за оставането му. След вота от БАН обясниха, че служебни ангажименти на Воденичаров му пречат да даде коментар пред медиите.

Опонентите пък изтъкнаха, че влизането в предизборната кампания за президент няма да му помогне.

Прогноза за времето - 12 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310806

Жълт код е обявен във Варна за днес. Причината за това е очакван силен вятър, научи Moreto.net. Ще духа югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек. По Черноморието ще бъде с разкъсана облачност, която привечер ще се увеличи и вплътни и главно по южните райони ще превали дъжд.

Съдът решава дали да остави в ареста търговеца на ракията убиец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542918

Софийският апелативен съд решава дали Тайфи Мекльов - търгувал ракята-убиец в Якоруда, ще остане окончателно в ареста. По Коледа алкохолът менте погуби петима души и прати осем човека в болница. На 7 януари съдът отложи гледането на мярката за неотклонение на Мекльов. Тогава се оказа, че той не е бил конвоиран до София. Освен това адвокатът му бе подал молба за отлагане на заседанието заради заболяване. Оцелелите от Якоруда: Ракията беше по-хубава от уиски Тайфи Мекльов е обвинен за търговия с опасно за здравето питие, причинило ...

Най-новият филм на Иглика Трифонова открива „София филм фест“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5225952

Най-новата лента на режисьорката Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, ще открие 20-ия международен „София филм фест” на 10 март в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите. За него се заговори още през 2011 г., когато сценарият спечели наградата ScriptEast на името на легендарния режисьор Кшищоф Кешловски в съпътстваща
Най-новата лента на режисьорката Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, ще открие 20-ия международен „София филм фест” на 10 март в зала 1 на НДК, съобщиха организаторите. За него се заговори още през 2011 г., когато сценарият спечели наградата ScriptEast на името на легендарния режисьор Кшищоф Кешловски в съпътстваща

Убийства по време на стабилност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262681_%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 Какво като убиха двама бизнесмени в рамките на 24 часа? Не е малко. Особено на фона на зачестилите банкови обири и безпрецедентната по дързостта си стрелба с гранатомет по Алексей Петров.

Независимо от единодушното твърдение на множество партийни говорители, че тяхната власт осигурява стабилност, хората с хроничното си чувство за несигурност се питат: какво ще стане, ако се повтори ужасът от серийните кръвопролития в десетилетието до 2006 г., когато в черния списък между Луканов и Кюлев се наредиха 111 мъртъвци?

МВР си мълчи. Там открай време работата е толкова тайна, че и самите полицаи май не знаят какво правят. Бивши ченгета и всичколози, близки до правителството, коментират в телевизиите, че разстрелите са битови. По боса на бляскавата на вид „Агресия“ Сашо Антов гърмял аматьор (без значение, че аматьорите не прибират гилзите и не местят труповете), а пък пълномощникът на ВИС Весо Стоименов-Айсберга получил 7 куршума в главата, докато отивал при жена. Внушението е, че става дума за любов и изневяра, тъй като в стабилната ни държава не би могло да има подземен бизнес с трусове и гърмежи, нали така? Още повече че Антов приживе беше на „ти“ и обличаше с костюми без пари почти всички големци, сред които Борисов, Цветанов, посланик Уорлик и други.

„Няма политик, който не го познава“, казва зам.-лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов. А една обща снимка на Бойко Борисов и Антов обикаля пресата в комплект със затрогващата му биография. Неговият бизнес бил чист и светъл, той самият бил светец - обичал хората и давал храна на уличните псета.

Мил човек е бил изглежда, макар историята да мълчи как държавната фабрика за конфекция „Осми март“ е станала негова лична. Факт е, че преди месеци модният шеф (Бог да го прости!) е прехвърлил дружество, производно от фалиралата „Агресия груп“, и още 4 подобни на един безработен, който говори с ромски акцент и управлява по документи 23 фирми с фиктивни адреси. Разговаряхме по телефона с него, той беше кратък: „Не познавам Антов, интервю за мили очи не давам, нямам далавера да приказвам с вас!“

Далаверата със закъсалите фирми, които се приписват на такива като него, е позната. Прокурорите я наричат „съставомерна и наказуема по НК“, но ние ще я наречем необяснима, понеже нали за мъртвец се говори или хубаво, или нищо...

Ами покойният Весо Стоименов? Наричат го ликвидатор на ВИС. Това учудва роднините му. Вероятно някой го е нарекъл така, за да ни убеди, че от групировката не е останала прашинка, а други го повтарят, без да мислят. В действителност приживе Весо представлява мафиотската структура в Слънчев бряг и Несебър предимно. Той е един от десетината приближени на братята Васил и Георги Илиеви, които управляват наследството им след разстрела на по-младия през 2005 г. и воюват помежду си - делят влияние, имоти и пари. ВИС ликвидатор няма. Има ликвидаторка - Йорданка Димитрова, една държавна чиновничка, която по силата на служебните си задължения на 31 август 1999 г. е поканила с „Държавен вестник” кредиторите да си приберат вземанията от ВИС. Това е краят на империята, наречена от нейните създатели „Вярност, инвестиции, сигурност“ - в смисъл, че е заличена от търговските регистри. Но е началото на войната за нейния бизнес, в която падат убити.

Мрачна тема. Съболезнования за близките.

Но топкриминалистът Ботьо Ботев за малко да ни развесели. Освен че подкрепи благоприличното предположение, че убийството на Антов няма нищо общо с чистия му бизнес и с политическите му приятелства, той предположи хипотетично, че е застрелян веднага след висаджията с цел - забележете! - да се разсее вниманието на МВР. Смешно. Ще рече човек, че убийците по цял ден мислят за вътрешното министерство. А в действителност те пет пари не дават за него. Решават си споровете с куршуми, като знаят добре, че полицията по-скоро няма да реагира и убиецът по-скоро няма да бъде заловен, а ако бъде заловен случайно, няма да бъде закован с доказателства и ще бъде оправдан. Пък даже и да бъде хванат с калашник в ръка, ще плати някак на някоя „кака“, за да отсъди тя, че го е намерил в храстите...

 Но да се опитаме да бъдем оптимисти. Днес труповете падат по-рядко, отколкото преди, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов. Тогава (2001- 2005 г.) имаше близо 137 неразкрити демонстративни мафиотски екзекуции. Ако си ги представим в един гроб със сегашните и предишните, над него може да се издигне паметник на Неизвестния извършител.

Действащият главен секретар на МВР ще възрази вероятно, ако му наредят, че разкриваемостта на убийствата се повишава. По-предишният главсек отчете над 80% разкриваемост даже - постижение, което се равнява на рекордните в света. Забележете нещо важно обаче: разследващите у нас стигат донякъде и до нещо, ако то не опира до висши интереси. Дори и тогава правосъдието се бави. Но там, където мирише на пари, на власт, на политика, на банки - там престъпниците са недосегаеми.
От всяко престъпление остават дири. Но някой трябва да ги проследи. Някой опитен полицай, оцелял в партийните чистки, или някой умен магистрат - без задни мисли и политически амбиции. Такива трудно се намират, уви. Каза го и шефът на синдикалната полицейска федерация Валентин Попов: „Въпросът в МВР не е кой, въпросът е, че няма кой." Колегите му са демотивирани и обидени, защото неведнъж излизат на протест срещу мизерните заплати и лошите условия на работа, но правителството им обръща внимание колкото на жълтите павета пред Народното събрание.

Между другото, на 27 януари пристига поредният евродоклад за правосъдието и вътрешния ред в България. Знаем какво ще пише в него - каквото и в предишните: имате напредък, но не е видим, съдебната реформа трябва да продължи. Е, добре, но реформата така, както върви, става като че ли само за раздумка в сутрешните блокове на телевизиите.

Какво като Висшият съдебен съвет  бе разделен на два състава? Това ще намали ли интригите и ходатайствата? Ще се смени целият членски състав на Висшия съдебен съвет, ако трябва. Но откъде ще се намерят 25 ангели? Политически послушници и подлеци ще има и в новия съвет, както и в стария...

Новината от вчера: Ще променят за 33-ти път Законът за съдебната власт. 33 пъти е променян, откакто е обнародван през 2007 г., на 7 август! И какво от това?

Новата правосъдна министърка е измислила в чест на следващия евродоклад да направи нова администрация - Постоянен съвет за съдебна реформа. Той ще е най-постоянният може би от всички подобни около 78 съвета, агенции и комисии. Защо така мислим ли? Защото реформата продължава вече 25 години, включително с пета поправка в конституцията, а краят й никакъв не се вижда. Изглежда че тези, които са овластени да я направят, не само не могат, но и не искат. По простата причина, че тя ще бъде приключила може би, когато част от тях се озоват в килиите.

Проверете всички такси преди да купите онлайн

http://pik.bg/проверете-всички-такси-преди-да-купите-онлайн-news466200.html

Проверете всички такси преди да купите онлайн

Познаването на правилата за онлайн търговията ще позволи все по-малко хора да попадат в капаните на нелоялни практики, предупреди Димитър Маргаритов, шеф на Комисията за защита на потребителите, по ТВ Bulgaria On Air.

Той посочи и 10-те най-чести грешки на гражданите, които пазаруват през интернет. На първо място пропускат да проучат търговеца. Той е длъжен да посочи на сайта си име, адрес и телефон, както и че стоката може да бъде върната в 14-дневен срок. Някои търговци обаче неправомерно съкращават този срок, каза Маргаритов. Не пропускайте да уведомите търговеца писмено за рекламацията в този срок. За целта от сайта на КЗП може да се изтегли специален формуляр.

Друга честа грешка е, че хората не проверяват дали няма други допълнителни такси и разходи, които оскъпяват стоката. Всички те трябва да са обявени преди да натиснем бутончето "купи". Преди да го натиснем трябва да се осведомим за характеристиките на покупката. Трябва да се запознаем предварително и с условията за отказ на стоката и да знаем, че имаме безусловно право на това. Обикновено пощенските разходи за връщането й са за наша сметка.

Не трябва да се съгласяваме на авансово плащане, въпреки че някои търговци ще се опитат да ни убедят да го направим. И не на последно място - пазете си всички документи, свързани с покупката, ако искате да не загубите пари и нерви.

ВКС спря производство по делото за фалита на КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/vks-spria-proizvodstvo-po-deloto-za-falita-na-ktb-6048328

ВКС внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на две норми от Закона за банковата несъстоятелност

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5225642

Св. мчца Татяна. Св. Сава, Сръбски. Св. вмчк Мертий. Мчк Петър Авесаломит
 Татяна била родена в Рим от знатни родители. Баща бил таен християнин и възпитал дъщеря си в благочестие. Когато достигнала пълнолетие, Татяна пожелала да прекара живота си в целомъдрие. Тя станала невеста на Христа и му служела с молитва и пост, умъртвявайки плътта си,
Св. мчца Татяна. Св. Сава, Сръбски. Св. вмчк Мертий. Мчк Петър Авесаломит Татяна била родена в Рим от знатни родители. Баща бил таен християнин и възпитал дъщеря си в благочестие. Когато достигнала пълнолетие, Татяна пожелала да прекара живота си в целомъдрие. Тя станала невеста на Христа и му служела с молитва и пост, умъртвявайки плътта си,

Експеримент доказва на невярващите: В домашни условия ракията не може да се пречисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262680_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5%3A+%D0%92+%D0%B4%D0

 В домашната ракия има два пъти повече опасни съединения като метанол, висши алкохоли етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка ракия. Това показва тест с газхроматограф, поръчан от БНТ. Резулататът сочи, че дори най-стриктно направената домашна ракия не може да се пречисти добре от казана - и заради директния огън, който не позволява контрол на температурата, и заради малкия капацитет на дестилационната колона в сравнение с промишлената.

Опасните съединения могат да доведат до фатален край, особено ако напитката е с неизяснен произход, както се случи в Якоруда, където по празниците починаха петима души след употреба на алкохол менте, купен на черно.

Очевидно контролът върху производството на домашна ракия не е достатъчен, след като такива неща се случват, коментира пред „Труд“ председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. По думите му случаите, подобни на този в Якоруда, не са рядкост. Често обаче те се записват като смърт от сърдечна недостатъчност или инфаркт, а не като отравяне с домашен алкохол.

„Съществува един огромен сектор, който е с незаконни съоръжения за дестилация, където вече съвсем нелегално се вари ракия от всякакви суровини, където според мен няма никакъв контрол”, обясни Радев.

При лицензираните производители подобни рискове за здравето са сведени до минимум.

„Първо, имаме лицензионен режим, който в крайна сметка гарантира, че самите производствени площадки отговарят на всички технически, санитарни и здравни изисквания. После самите съоръжения преминават през подобен тип контрол на тяхната изправност. Лицата, които работят там, имат съответната професионална квалификация”, обясни Радев. По думите му при лицензираните дестилери на спиртни напитки производството е тотално контролирано.

„Веднъж чрез монтирани уреди по цялата производствена площадка, така че се проследява процесът от влизане на суровината до излизането на завършения продукт. Тези уреди в реално време предават информация към Агенция „Митници” и във всеки един момент може да се види какво се случва там и в какъв обем. При лицензираните дестилери перманентно се извършва и физически контрол. При някои от по-големите производители всекидневно има човешко присъствие на контролните органи”, допълни той.

 

Над 180 млн. лева загуба за държавата

Изчисленията на база годишната гроздова реколта показват, че акцизът събран от в специализираните малки обекти - казани, регистрирани в Агенция „Митници”, е около 600 000 лева. За сравнение годишно лицензираните предприятия плащат по 180-185 млн. лева акциз.

Гроздовата реколта в България в зависимост от климатичните условия варира между 400 и 450 млн. килограма.

„Лицензираните предприятия преработват около 200-250 млн. килограма, остатъкът се преработва извън тях”, обясни Радослав Радев. По думите му става въпрос за винено грозде, което не е предназначено за директна консумация като плод.

„То очевидно се преработва, от него се прави домашно вино и след това се изварява ракия. Отчитайки това количество, приблизително около 40 млн. литра ракия може би се произвеждат извън лицензираните предприятия”, изчисли той.

Излиза първата книга на папа Франциск

http://offnews.bg/news/n_1/n_618628.html

Първата книга на главата на римокатолическата църква папа Франциск излиза днес. Тя е озаглавена "Божието име е милосърдие" и е написана от италианския журналист Андрея Торниели след поредица беседи с папа Франциск. Книгата излиза на шест езика – италиански, английски, френски, немски, португалски и испански. "Бог никога не се уморява да прощава и всъщност предпочита грешниците, които се разкайват, пред самодоволните морализатори, които не го правят", казва папата. Това е първата книга на 79-годишният Франциск, откакто е избран за папа през март 2013 година. Тя се публикува от 21 издателства в 86 страни и е посветена на Свещената година на милосърдието, обявена от папата.

Ако атаките срещу жени в Кьолн са дело на терористи, то те спечелиха. Дългосрочно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262679_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D0%BB%D0%BD+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D

 След лова на жени – лов на чужденци

И все пак... Какво точно се случи и продължава да се случва в Германия и цяла Европа след кошмарната новогодишна нощ, в която стотици жени станаха жертва на унизителни сексуални посегателства от страна на млади мюсюлмани?

Информацията през последните 10 дни се подаваше на парче, оказа се, че е имало опити за премълчаване на част от нея, за да не се стига до още по-големи ексцесии. Така или иначе опитът за прикриване бе неуспешен и това се оказа още по-голям проблем. Обществото остана с впечатление, че ситуацията е изцяло извън контрола на държавата. Което, що се отнася до новогодишната нощ на гарите в големите градове, е и вярно. Факт е, че например в Кьолн срещу хиляда насилници е имало само 40-ина полицаи. Чергата вече е подпалена. От няколко дни в Кьолн има организирани гонения на чужденци. Групи от по двайсетина мъже нападат по-мургавите и брадатите около централната гара. Двама пакистанци са в болница с тежки наранявания след подобна атака, един 39-годишен сириец също е пострадал. Ловът на жени е последван от лов на чужденци. А политиците не успяват да спрат спиралата на насилието.

Как започна всичко?

Протоколът на

една кошмарна нощ

На площада пред централната гара в Кьолн се събират традиционно хора да празнуват. Градът е столица на карнавалите, денонощните купони по улиците са част от пейзажа му. Освен това Кьолн е и европейската гейстолица. Град, в който безпроблемно досега съжителстваха представители на всякакви групи, раси, националности, култури и религии. Град, който е на половин час от белгийската или холандската граница и в този смисъл винаги е бил едно глобално село. Град, в който дойче вита и долче вита са синоними. Или поне досега беше така. Централната му гара винаги е била сравнително опасно място. Най-вече заради джебчиите, които се събират там. Допреди десетина години царете на джебчийството бяха т.нар. Клау Кидс – хлапетата крадци. Това бяха непълнолетни ромчета от бившите югорепублики. Те нямаха постоянен статут и живееха в страх, че всеки момент могат да бъдат експулсирани в родина, която никога не са виждали и чиито граници са прекроени. А липсата на постоянен статут означава и липса на сигурна работа, измъкване от задължителното образование и всички негативни последствия от това. Още проблемът с тези деца трябваше да покаже на германските политици, че

интеграцията на бежанците

невинаги е успешна, при това

не само по тяхна вина

През последните години сцената на обирите се промени – кралете ѝ вече са северноафрикански бежанци, отново чакащи бежански статут, или нелегални. Те възприеха тактиката на предшествениците си – т.нар. антанцен – танцуване близо до жертвата, допирайки тяло в нея. Докато тя се стреми да се защити, аверите задигат всичко ценно от чантата или джобовете. Нападнати биваха и жени, и мъже. Само през последните години жертви на подобни обири на това място са 211 хиляди души. Но дали на Нова година става дума за ескалирали до сексуална агресия обири, или за

нещо повече – 

конспирация

срещу Меркел,

терор?

“Никой не може да ме убеди, че не става дума за добре планирана и организирана акция”, заяви вчера официално съдебният министър Хайко Маас. Повод за убеждението му е, че точно по същия начин атаки в новогодишната нощ има в Хамбург, Щутгарт, Франкфурт, но и Хелзинки, Базел. У нападателите са намерени бележки с преведени от арабски на немски вулгарни фрази, изричани към жените. “Големи гърди”, “Ще те чукам”, “Ще те убия”... Това говори за предварителна подготовка.

Че нещо не е наред, става ясно още към 22-23 часа на 31 декември. Масата, събрала се да празнува на площада пред гарата в Кьолн, този път е по-различна. Състои се само от мъже. Предимно от арабски произход. Според протоколите на полицията голяма част от тези мъже са бежанци или чакащи бежански статут. Към 23 ч бройката им надхвърля 1000.

Мая Рике е студентка в Дюселдорф, отива с приятелки на новогодишен купон в Кьолн. Тя е спортистка, тренира хокей на трева, приятелките ѝ играят в същия отбор. Силни, спортни, нахакани млади момичета. С тях има и петима младежи. Слизат от гарата към 23 часа и излизат от нея по посока на площада. “Попаднахме в тунел от мъже, които ни опипваха брутално.

Хващаха ни

между краката

Нямаше как да се върнем назад, масата ни тласкаше напред и всеки следващ ни опипваше. Подаваха ни от ръка на ръка. Успях да блъсна поне двама или трима, момчетата в компанията се опитваха да ни обградят и да ни защитят, но не успяха”, разказва Мая.

Тя и приятелките ѝ се оплакали още на следващата сутрин в полицията. Не всички жени, които са минали през площада през тази нощ, са обаче толкова смели. Това е типично за жертвите на сексуално посегателство – обикновено имат нужда от време, докато подадат сигнал. Ако въобще се осмелят, а не предпочетат да забравят унижението. В случая обаче жените чуват, че все повече подават сигнал за малтретиране, и това ги окуражава. До понеделник жалбите само в Кьолн бяха 500. Над 130 в Хамбург. Близо 60 във Франкфурт. “Нападнаха ни мъже, които говореха нещо като арабски”, казва Мая. Същото свидетелстват и останалите жертви. По ирония на съдбата Мая и приятелките ѝ помагат на доброволни начала в бежански домове месеци наред. Те неколкократно са се сблъсквали с проблемно отношение към тях от страна на мъжете в тези домове. “Не всички приемат помощ и храна от жени. Един даже веднъж хвърли храната, която му сипах”, споделя тя. Други пък снимали момичетата, облечени в тесни джинси и тениски. “Направих им скандал.

Щом са дошли тук, да свикнат,

че мога да ходя облечена, както

ми е удобно”,

разказва още тя. Това не я спряло да помага. “Има най-различни хора. Запознах се и със страхотни, преминали през такива ужаси, за да дойдат тук. А сега това. Ще ги обвинят и тях”, сигурна е Мая. Реакцията на бежанците в голямата част е силно емоционална. Те са потресени от случилото се. “Не може да идвате тук и да се държите зле с тези, които ви помагат. Това е срам! Срам за родителите ви, за страните ви, срам и за нас”, обърна се с клип в ютюб към арабските младежи Мохамед Ф. от град Есен. Той пристигнал в Германия като бежанец от Нигерия преди 20 години, научил немски, работи в градския транспорт, оженил се е за германка и има три деца. Клипът е гледан над два милиона пъти.

“Дойдох скоро и не познавам още законите”, обясни пред германската тв ARD младеж от Афганистан, разпознат от няколко жени като един от насилниците на гарата. 

Безредиците от новогодишната нощ в Кьолн провокираха протести и засилване на настроенията срещу бежанците и чужденците. СНИМКА: РОЙТЕРС

 

Какво още се случва през онази нощ в Кьолн? Малко след 24 ч полиция разчиства площада. Силите на реда обаче са извикани на други места и там остават само около 40 полицаи. Твърде малко за събитията след това. Разпръснатите мъже започват да атакуват на групички. Всички повтарят един и същи модел. Танцуват около жертвите си, само жени, опипват ги.

Ако става дума за организация, кой стои зад нея? Една от версиите е, че крайнодесни или противници на политиката на Меркел спрямо бежанците са организирали тези атаки, за да обърнат настроенията в обществото. До Нова година германците приемаха сравнително спокойно тези един милион бежанци, дошли само в рамките на 12 месеца. Макар и тревогата за предстоящата интеграция на толкова различни хора да се увеличаваше. И то не без основания. Германската политика изостава в темповете си да приеме тези хора, пред които отвори границите. Първите месеци техният живот, подслон и храна бяха осигурени почти изцяло на благотворителен принцип. Чиновниците изнемогват, не достигат хора, които да регистрират идващите. С това бе натоварена полицията и масово полицаи са командировани на границата в Бавария, за да регистрират. Това е и един от основните проблеми на Нова година в Кьолн.

Полиция

просто няма!

Буксуването на политиците даде храна на крайнодесните и популистките партии, които набират скорост. Антиислямското движение “Пегида” тъкмо почти бе загубило сила и отново се възроди. Нападенията над стотици жени в центъра на германските градове наляха вода в мелницата на всички, които настояват границите да се затворят, а бежанците да се експулсират. Дали наистина политически сили стоят зад това? Едва ли, защото атаките са се случили и в други държави. Тогава кой е организаторът?

Засега единственият логичен отговор е, ако има организатор, то това е “Ислямска държава”. Това си е терористичен акт от нова величина. Целта на всеки терор е да всее страх. Този успя. Страхът вече е тук, без полицията да може да противодейства с проверки за бомби, метални детектори и кучета, надушващи взрив. Страхът е другият. Човекът с брадата. Чужденецът. Резултатите вече са налице.

В отговор на случилото се тази седмица Бундестагът ще затегне закона за бежанците. Извършилите престъпление ще бъдат експулсирани спешно. Бе решено и данните от видеозаписи на обществени места да се съхраняват по-дълго. Сега те се пазят само 24 часа. Тонът на държавата се втвърди, полицейското присъствие ще се увеличи, наблюдението ще е повсеместно. Свободата отстъпи пред сигурността. В краткосрочен план това успокоява. В дългосрочен обаче дали организаторите на този терор не са печелившите? Де факто те имат нови неволни съюзници - самите европейци. Уплашени, искащи да се откажат от част от достиженията и свободите си, за да са сигурни. Те тепърва ще бъдат тяхното оръжие.

Бъдещата карта на Близкия изток?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262678_%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D0%BA%3F

 Саудитската династия екзекутира шиитския духовник Нимр ал Нимр и с това драсна клечката на собствената си черга. С това чашата преля и радикалното прекрояване на Близкия изток май стана неизбежно.

 

Дали 2016 г. няма да влезе в учебниците по история с нова карта на района? Условията са перфектни. Всички държави в района или са сринати до основите, или се клатят така застрашително, че им трябва само едно леко потупване. Близкият изток в момента е като пластилин, от който може да се правят всякакви фигурки.

 

На това отгоре, през 2016 г. се навършват 100 години от знаменития договор Сайкс – Пико, който така разчертава Близкия изток, че там винаги да се воюва. Този англо-френски проект е използвал стария принцип “Разделяй и владей”. Но ето, че точно век по-късно старата схема стана неудобна и за Европа, и за САЩ, а и за Китай и Русия.

 

Световната

 

империя не може

 

да допусне Саудитска Арабия и Турция да станат регионални хегемони. Нищо, че са съюзници. В Европа вълната от бежанци се превърна в цунами и заплашва не само гащите на немкините, но и постовете на управляващия елит.

 

Нищо чудно и

 

Старият континент

 

да се опълчи

 

срещу Белия дом,

 

който сътвори това цунами, волно или неволно. Русия пък е уплашена от армията кавказки главорези, която получава бойно кръщение в Сирия, а Китай силно е изнервен от джихад гурбета на уйгурите.

 

Не по-малко важно е, че и жителите на Близкия изток вече не могат да живеят така. Значи дойде времето за нов близкоизточен проект и той съществува вече 10 г. Става дума за картата на американския генерал-лейтенант Ралф Питърс, публикувана 3 г. след окупацията на Ирак.

 

Тогава Белият дом осъзна, че няма как да наложи успешна демокрация в държава, населена от шиити, сунити и кюрди. Но пък ако раздели Ирак на три, конфликтите наоколо си остават, а Турция, Иран и Саудитска Арабия ще се опитат да се намесят. Затова картата на Питърс (виж илюстрацията) предлага едно цялостно прекрояване на Близкия изток.

 

 

На тази карта виждаме новата държава Кюрдистан, която откъсва територия от Турция, Ирак и Сирия. Сгушен под Кюрдистан и Сирия е Сунитски Ирак, а на изток от него е Арабската шиитска държава.

 

Освен шиитските райони на Ирак тя включва и един увиснал ръкав, да не кажем нещо друго, който заобикаля Кувейт и прибира населените с шиити територии от Саудитска Арабия.

 

В западната част на Саудитска Арабия се появява

 

Свещена

 

ислямска

 

държава

 

Тя включва Мека и Медина – местата, където всяка година близо 3 милиона мюсюлмани идват на поклонение. И всяка година стават големи сакатлъци, които показват, че саудитският режим не може да се справи с подобен туристически поток. Миналата година в Мека загинаха над 2000 поклонници в едно паникьосано стълпотворение.

 

Шиитите по света отдавна настояват светите места да се дадат на международно мюсюлманско управление. Много сунитски държави са на същото мнение. Чудесна идея, но за да вкарат ред в хаоса, по-добре да поканят някой гяурски мениджър.

 

По принцип

 

тази карта би

 

трябвало да се

 

хареса на

 

населението

 

в Близкия изток, тъй като създава еднородни по етнос и религия общности. Но преди 10 години тя излеждаше абсурдна.. Двете регионални свръхсили, Турция и Саудитска Арабия, бяха толкова могъщи и непоклатими, че само някакво нечувано природно бедствие би могло да ги свали на земята – я вулкан, я огромен астероид, я сексуална революция.

 

 

 

Турция никога не би се примирила с най-големия си кошмар, независим Кюрдистан. А богатата и луксозна Саудитска Арабия едва ли би останала само с пясъците и камилите. От изток тя би загубила сериозна част от петролните находища, а от запад - гарантирания си туристически бизнес. Както знаем, хаджилъкът в Мека и Медина е един от “петте стълба на исляма“, задължителен за всеки правоверен. Това е и разковничето на саудитското международно влияние, тъй като там се вербуват най-много чуждестранни агенти.

Днес обаче и

двете местни

свръхсили се клатят

застрашително

Турция е въвлечена във вътрешна война със своите кюрди, сирийският й проект се проваля, а на това отгоре е на ръба на войната с Русия. Отношенията й със САЩ са силно влошени. Ще е цяло чудо, ако успее да се стабилизира без преврат и без териториална загуба.

Саудитска Арабия (СА) пък съвсем загуби връзка с реалността. Един показателен пример - в края на миналата година президентът Обама обяви, че ще създава коалиция, която да смаже “Ислямска държава” (ИД). В отговор СА обяви своя мюсюлманска коалиция от 34 сунистки държави. Повечето от тях нямат никакво намерение да воюват, а някои бяха доста учудени, че са ги включили, без да ги питат. Но

целта на Рияд бе да

покаже, че се е

еманципирал от САЩ

Белият дом не би допуснал в Близкия изток да възникне регионален хегемон, но СА има точно такива амбиции. Тя окупира Бахрейн, за да потуши шиитска Арабска пролет. Намеси се в Сирия, като подготви и въоръжи няколко джихадски групировки. Тези дни дори заплаши неутралния и почти светски Оман, защото отказал да влезе в коалицията от 34 държави. Но най-кървавата й авантюра е намесата в Йемен.

Изобщо СА взе да прави имперски разходи в твърде много точки на планетата – от джамиите и проповедниците в Европа до войните в Йемен и Сирия, както и субсидиите за приятелските арабски режими и още много, много други. В същото време приходите й от нефт рязко спаднаха и за 2015 г. се очертава небивал бюджетен дефицит, някъде около 100 милиарда долара, или близо 20 на сто. Рияд е решен да започне “икономически реформи”, т. е. да спре да субсидира жизненото равнище за населението. Това пък му гарантира големи вътрешни неприятности. Затова се налага да се режат все повече и повече глави.

Става все по-очевидно, че саудитските власти са паникьосани и отвътре, и отвън. Паниката започна още когато Белият дом отказа да защити египетския диктатор Мубарак през 2011 година. Значи ако и в СА започнат подобни бунтове, Обама няма да помогне. Даже обратното, дали зад цветните революции не стои дипломацията на Белия дом? Така поне мислят в Русия, така мислят и в Рияд. Като се има предвид, че около 15-20 на сто от населението на СА са шиити плюс 10 милиона чуждестранни работници без граждански права, цветната революция там винаги чука на вратата.

За саудитите зад всеки

шиит стои ръката на

Иран

През 2010 г. “Уикилийкс” публикува вътрешна кореспонденция на Държавния департамент, според която тогавашният крал Абдула бил поискал от САЩ да “отреже главата на змията”, т. е. да нападне Иран, както нападна Ирак. Затова ядреният договор с Иран и затоплянето на отношенията между Иран и САЩ още повече ги паникьосва.

От своя страна, американците все повече се убеждават, че Саудитска Арабия вече не става за приятел. След екзекуцията на шейх Нимр започна и негативна медийна кампания. Само в един брой, на 4 януари в “Ню Йорк Таймс” излязоха 4 статии, които критикуват саудитите и поставят под въпрос приятелството. Но най-показателно е заглавието в списанието “Седмицата”: “Време е Америка да изхвърли Саудитска Арабия”.

Едно от нещата, които могат да се случат през 2016 г, е да се публикуват засекретените 28 страници от доклада на американския Конгрес за атентата на 11 септември 2001 година. Твърди се, че в тях ставало дума за участието на видни саудитци в организацията на покушението. Както е известно, извършителите също са саудитци. Тогава всеки средно интелигентен американец ще си зададе въпроса: “Защо преди 14 години тръгнахме да гоним терористите в Афганистан? И защо после нахлухме в Ирак? Не трябваше ли да започнем от Саудитска Арабия?”

Преглед на печата от 12 януари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2683676_pregled_na_pechata_ot_12_ianuari/?ref=rss


Държавно управление

Сега
 Скъпата е-система за документи ще обслужва само шепа хораБългарите в чужбина ще трябва да отговарят на редица условия, за да кандидатстват за паспорт и шофьорска книжка онлайн Сметната палата разкри, че се продават моркови с олово и ГМО пуканкиОдитен доклад критикува работата на агенцията за безопасност на храните
Под силен натиск МВР обяви напредък по показните разстрелиПравосъдният министър не вижда как убийствата ще променят очаквания критичен...

Ценова война с цигарите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262677_%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Поскъпване на евтините цигари с 20 - 30 стотинки, а на най-скъпите - с 1 лев. Според изчисления на финансовото министерство, ако кутия с 20 цигари струва 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. Тези с цена 5,20 лв. поскъпват до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11,94 лв. Това се очаква като резултат от променената структура на акциза за тютюневите изделия, която влезе в сила от тази година.

В момента обаче на пазара има истинска ценова война и поскъпването не се случва, твърдят търговци. Проверка на “24 часа” в регистъра с цените на тютюневите изделия потвърди това. От него се вижда, че

нито една чужда

компания не е

вдигнала

цигарите си

Има подадена информация само от две фирми - “Филип Морис” и “Джапан табако”, за регистрация на две нови разновидности, но цените им са същите, както на сходни цигари от същата марка. Нито една от другите чужди компании няма нова регистрация.

Причината за липсата на нови цени е нормативен вакуум, твърдят запознати с цигарения пазар. С новите текстове в закона за акцизите бе променена структурата на налога. Освен това е премахнат и един от членовете, който гласеше, че новите ставки влизат в сила не по-рано от два месеца след обнародването. Така новият налог влезе в сила още на 1 януари.

В същото време обаче акциз се плаща, когато стоката бъде извадена от данъчен склад и тръгне към търговците на дребно, поясняват експертите. Поради това големите чужди компании през декември са заредили търговците с цигари, които са по старите цени. Според неофициална информация, потвърдена от няколко независими източника, количествата, които са доставени извънредно, ще стигнат за период от 3 до 5 месеца.

Това означава, че има реална опция цигари

на стари цени да

се продават до

началото на май

Информацията бе потвърдена и от шефа на митниците Ваньо Танов. При отчета за работата на ведомството му за 2015 г. той прогнозира, че количествата продадени бандероли по старите цени са толкова, че ще стигнат за 4-5 месеца.

Това става възможно и поради липсата на срок, в който това може да се прави. В предишни години със заповед се определяше срок, в който в търговската мрежа се предлагат тютюневи изделия със стар бандерол. Най-често максималният срок за това е бил до 3 месеца. За тази година обаче такава заповед няма и на практика цигарите със стари цени може да се продават до изчерпване на количествата. Този вакуум е използван от чуждите компании, които са заредили извънредни количества цигари.

Единствата фирма, която не е приложила този трик, се оказва “Булгартабак”, показва справка в регистъра с цените на тютюневите изделия. От нето става ясно, че холдингът в края на миналата година е регистрирал нови цени, които са с 20 ст. по-високи на кутия в сравнение с тези през миналата година.

Това означава, че поне за три месеца в бюджета приходи от акцизи върху цигарите ще идват само от марките на “Булгартабак”. От чуждите компании такива приходи няма да има, тъй като техните цигари продължават да се продават на старите цени.

За тях

акцизът е бил

платен в края на

миналата година

Облагането на цигарите бе повишено заради новите изисквания на ЕС за минималния размер, който до 2018 г. трябва да стигне 90 евро на 1000 къса. Това бе първа промяна в акциза от 2010 г. От тогава цените на цигарите у нас не са променяни, като корекция не е правена дори с инфлацията за 5 години. 

С новата структура се дава възможност за по-малко и плавно увеличение на цигарите в долния и средния ценови сегмент. Такива продават почти всички компании на пазара у нас - български и чужди.

Разчетите на финансовото министерство сочат, че от новия акциз се очаква тази година да бъдат събрани около 120 млн. лв. повече, ако потреблението остане същото.

Сега обаче

остава под въпрос

събирането

на тези пари,

тъй като все още няма вносни цигари на новите цени.

Поскъпването не спира до 2016 година - увеличение ще има и през следващите две. Например, ако кутия цигари от 4,70 лева сега трябва да е 4,90, през 2017 г. цената й ще бъде 5,11 лв., а през 2018 - 5,36 лв. Цигарите от 4,40 например след две години ще струват над 5 лева.

Нивото на акциза за цигарите спрямо продажната им цена в България е едно от най-високите в ЕС, показват данни на Европейската комисия. Страната ни е на трето място, като преди нас са само Малта и Великобритания.

Цената на бандеролите, които се поставят, за да се докаже, че е платен акциз,

се оказва една

от най-високите

в България

Тя е над 12 лева на 1000 къса цигари. Поради това част от компаниите продават продуктите си на българския пазар в ниския ценови сегмент с нулева печалба и дори на загуба. 

Контрабандата паднала под 10%

Контрабандата на цигари е паднала под 10% в края на миналата година, след като бе близо 20 на сто в началото на 2015 г., твърдят запознати с пазара на тютюневи изделия. Това е най-ниското ниво от поне 10 години насам.

Например през 2010 г., когато акцизите бяха променени за последно, имаше рязко покачване и номиналната им тежест се вдигна с почти 50%. Резултатът тогава бе поскъпване на най-продаваната ценова категория от 3 лева до над 4 лв. Това доведе да истински бум на контрабандата, която стигна над 30% от пазара, а отчетените легално продавани цигари се свиха от 17,4 милиарда къса през 2009 г. до 11,7 милиарда през 2010 г.

Предварителните данни на финансовото министерство показват, че за цялата 2015 г. очакваните приходи са над 32,263 млрд. лева, което е с над 2,85 млрд. повече в сравнение с 2014 г. Ръстът се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпленията от Европейската комисия.

От финансовото министерство отчита най-голямо увеличение на приходите от данъци - преки и косвени - с близо 1,9 млрд. лв. Събраните косвени налози са с 1 млрд. лева повече спрямо 2014 г. Само от акцизи са събрани с 500 млн. лв. повече. Значителен ръст се отчита и при приходите от социални и здравноосигурителни вноски, корпоративни данъци и други. 

"Хамбургер" привлече бежанец от Гамбия след двудневни проби

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/12/2683552_hamburger_privleche_bejanec_ot_gambiia_sled_dvudnevni/?ref=rss


От Гамбия през Сахара до Хамбург. Това е пътят на 17-годишния бежанец Бакери Джата, който досега не е играл във футболен клуб, но в близките дни се очаква да подпише предварителен професионален договор с шесткратния шампион на Германия "Хамбургер".

Джата вече премина успешно медицински прегледи, а условията по контракта вече са договорени. Младият футболист ще получава 120 хиляди евро годишна заплата, която може да нарасне до 300 хиляди евро при добро представяне, информират...

Труп бе открит в колесника на самолет на Air France на летище "Орли"

http://europe.actualno.com/trup-be-otkrit-v-kolesnika-na-samolet-na-air-france-na-letishte-orli-news_517737.html

Мъжко тяло бе открито в колесника на самолет на авиокомпания "Ер Франс", който се приземи на летище "Орли", съобщиха от полицията. Самолетът е извършвал редовен полет от Бразилия. "Тялото е открито по време на работата по техническото обслужване на самолета", се казва в съобщението, цитирано от АФП. Самоличността на мъртвия не е установена. Води се разследване. Подобен случай имаше през 2013 г. на летище "Шарл дьо Гол", припомни източник от летищните власти. Тогава в колесника на самолет, идва

Идея за народно опълчение срещу бежанците

http://society.actualno.com/ideja-za-narodno-opylchenie-sreshtu-bejancite-news_517739.html

Трябва да се укрепи българската армия и трябва да се помисли за някакъв род народно опълчение. Това заяви проф. Михаил Константинов в ефира на Нова телевизия, коментирайки ситуацията с бежанците към Европа и конкретно в България. Хора от столичния квартал Овча купел обявиха, че искат мерки и среща с отговорните институции по проблемите, които, по думите им, създават бежанците в намиращото се в района общежитие за бежанци. Гражданите заявиха, че не се чувстват сигурни, като бежанците, най-вече м

Районите без вода в София днес

http://sofia.actualno.com/rajonite-bez-voda-v-sofija-dnes-news_517738.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Вихрен“ жк. „Бъкстон“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Белмекен“, по ул. „Вихрен“ от ул.“Белмекен“ до ул. „Симеон Радев&ld

Защо хората страдат с години след раздяла?

http://curious.actualno.com/zashto-horata-stradat-s-godini-sled-razdjala-news_517610.html

Психолози от Станфордския университет са открили причините, поради които някои хора с години не могат да дойдат на себе си след скъсване на връзка със своите любими. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Personality and Social Psychology Bulletin, съобщава Daily Mail. Специалистите провели пет изследвания, в които взели участие 891 души. Те попълвали онлайн анкети, фиксиращи раздялата на респондентите с техните възлюбени и самовъзприятието на първите след личната трагедия. Учените с

Астрономи са открили най-масивния галактически куп в древната Вселена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262676_%D0%90%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA

 Астрономи са открили най-голямата група от галактики в младата Вселена, пише Space. Това не е най-голямата група от галактики открита въобще, но държи рекорда за най-голяма в ранните години на Вселената. 
“От всички структури, които някога сме наблюдавали това е най-масивната в първите 4 милиарда години на Вселената,” казва астрономът Марк Бродуин от Университета на Мисури в Канзас Сити. Бродуин е ръководил екипа, който е идентифицирал древния галактически куп.
Галактическите купове са сборове от галактики, които се формират след образуването на звездите и отделните галактики. Гравитацията свързва стотици хиляди галактики заедно в групи, които са толкова огромни, че могат да изкривят тъканта на пространство-времето. Според настоящите разбирания формирането на масивни обекти би трябвало да отнема милиарди години. 
През 2012 година учени са използвали космическия телескоп Spitzer, за да измерят галактическия куп IDCS 1426, който се намира на приблизително 10 милиарда светлинни години от Земята. Тъй като светлината преминава разстоянието от една светлинна година за една година, астрономите са изучили купа, какъвто е бил, когато Вселената е била на едва 3.8 милиарда години. 
Първоначалните изчисления само са предположили, че IDCS 1426 е съдържал невъобразимо голяма маса. Бродуин и колегите му са решили да направят по-детайлни проучвания с три различни метода, използвайки телескопа Hubble и обсерваториите Keck и Chandra. И трите наблюдения, независимо едно от друго са достигнали до маса, 250 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето или 1000 пъти по-голяма от тази на Млечния път. 
IDCS 1426 не е най-масивният галактически куп във Вселента. Челното място заема огромен куп, разположен на едва 7 милиарда светлинни години от Земята. Наричаният неофициално “Ел Гордо” тежи впечатляващите 3 квадрилиона пъти масата на Слънцето. Според Бордуин купът IDCS 1426 е на път да се превърне в структура с подобни мащаби. “От статистическа гледна точка това е предшественик на “Ел Гордо”, казва ученият. След още 3 милиарда светлинни години древният куп би трябвало да се доближи до масата на “Ел Гордо”. 

Учени правят 3D модели на балистиката на комета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262675_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+3D+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D

 Космическата сонда Stardust на американската Национална космическа агенция (NASA) посети кометата Уайлд 2 през 2004 година и взе проби от опашката й от прах в специални плоскости от “аерогел”. Апаратът върна капсула с ценните проби на Земята през 2006 година. Сега учени в САЩ правят детайлни триизмерни карти на кухините, издълбани от кометния прах в аерогела, пише BBC News. Изследователите искат да реконструират частиците, които първи са се ударили гела, като изучават следите с микроскопи и рентгенови лъчи. Целта на екипа е да открие и останали в плоскостите малки зрънца материал, които да бъдат извлечени и тествани. 
При по-голямата част от проучванията на пробите, взети от Stardust, са избирани зрънца чрез използване на стандартни оптични изображения, като вниманието е било насочено към относително големи частици, които са прокопали канали в пяната. 
“Искаме да открием къде са най-интересните частици,” казва Аманда Уайт от Природонаучния музей в Ню Йорк. Когато кометният прах се е ударил в гела със скорост 6 км/сек, той е издълбал сложни форми, често наподобяващи капки - с голяма “луковица” близо до точката на проникване, която постепенно се стеснява до мястото, където могат да се открият най-големите оставащи частици. 
Уайт и колегите й смятат, че картографирането на тези следи, състоящи се най-вече от празно пространство, смачкан и разтопен аерогел и съвсем малки количества материал от кометата, ще предостави ценна информация за зрънцата, който са ги прокопали - какви са били размерът, консистенцията и химичният им състав. 
Реконструирането е сложно, тъй като останките са частични. “Никой от летливите елементи - никой от газовете или леда, които знаем, че са били в кометата, не са достигнали до Земята. Всички те са се изпарили или сублимирали. Можем да намерим следи по стените на кухините, но в по-голяма част разполагаме само със скалния материал,” обяснява Уайт. “Идеята е да направим симулации, които да реконструират тези газове и ледени частици, а след това да видим, дали те оставят следи, като наблюдаваните в гела.” 
За да сканира точната форма на следите, екипът използва конфокален микроскоп. Той генерира фини оптични разрези на пробите, чрез които може да се пресъздаде триизмерна форма. Учените си служат и със синхротрон - ускорител на частици, който произвежда мощни рентгенови лъчи, за да определят химичния състав на материала, останал по-стените на кухините. Екипът планира да добави към конфокалния микроскоп и спектрометър Раман, който е в състояние да разкрие по-сложен химичен състав в сравнение с рентгеновите лъчи.

Компания за добив на ресурси от астероиди 3D-принтира предмети от космически метали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262674_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B

  Компания за добив на ресурси от астероиди разкрива на света визията си за бъдещето, пише Space. Planetary Resources, чиято цел е да извлича вода и други ценни материали от астероиди, е принтирала триизмерно предмет, използвайки метален прах от космическа скала. 
“Това е първият компонент, отпечатан триизмерно от материал от открития Космос и той наподобява формата, която би могла да се произведе от 3D принтер при нулева гравитация в Космоса,” пише в публикация в блога на компанията за предмета с височина 2.5 сантиметра, широчина 8.7 сантиметра и тегло 250 грама. 
“Астероидът, използван за материала за принтиране е взет от Кампо Дел Сиело в Аржентина и се състои от желязо, никел и кобалт - материали, сравними с висококачествена стомана,” се посочва още в публикацията. 
Planetary Resources е работила заедно с компанията 3D Systems, за да произведе сложния предмет с геометрична форма, който беше представен на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас. Базираната в щата Вашингтон Planetary Resources не е единствената организация, която смята триизмерния печат за ключова технология за развитието на космическите полети. Според Националната космическа агенция на САЩ (NASA) 3D-принтирането може да помогне да се разшири изследването на Слънчевата система, като направи космическите кораби и изнесените бази по-малко зависими от доставки от родната планета. Наскоро Агенцията, в партньорство с базираната в Калифорния стартираща компания Made in Space, изпрати триизмерен принтер на Международната космическа станция (МКС), за да тества как тази технология функционира при микрогравитация. 
Planetary Resources вече има космически апарат в земната орбита - малък сателит, наречен Arkyd-3R, който беше изведен от МКС миналия юли. Неговата цел е да тества авиониката, софтуера и други важни технологии, които ще са необходими за бъдещите сонди за извличане на ресурси от астероиди. 

Продажбите на устройства за виртуалната реалност ще достигнат един милиард долара през 2016 година, според експерти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262673_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%

 През 2016 година технологията за виртуална реалност най-накрая ще постигне дългоочаквания си пробив, като се прогнозира, че продажбите за пръв път ще достигнат 1 милиард долара, сочат анализи на консултантската компания Deloitte, цитирани от The Telegraph. Експертите заявяват, че през 2016 година ще бъдат продадени 2.5 милиона шлемове за виртуална реалност, въпреки че все още има пречки, които ограничават технологията. 
Компании, сред които Sony, Facebook и HTC залагат на виртуалната реалност като на следващото поколение в сферата на развлекателната индустрия. Oculus, фирмата за виртуална реалност, придобита от Facebook за два милиарда долара през 2014 година, посочи миналата седмица, че първият й шлем - Oculus Rift, ще бъде пуснат на пазара през месец март. Не след дългоо се очаква да го последват и конкурентите му. 
Deloitte прогнозира, че през настоящата година за устройства за виртуална реалност ще бъдат похарчени приблизително 700 милиона долара, а за софтуер - допълнителни 300 милиона долара, като това е еквивалента на 10 милиона копия на игри. 
Технологията има потенциала коренно да промени филмите и телевизията, пренасяйки потребителите във виртуални светове, и да разкрие нови хоризонти в образованието и психотерапията. Първоначалното й приложение обаче вероятно ще бъде предимно във видеоигрите. Според Deloitte въпреки че първите шлемове за виртуална реалност ще се появят в множество домове през тази година, тя ще остане сравнително малка ниша до подобряването на компютърната мощност. Геймърите ще се нуждаят от най-модерните компютри или конзоли, за да играят на игри във виртуална реалност. Оборудването и необходимите за това инвестиции вероятно ще бъдат непосилни за мнозина. 


Изслушват публично петимата кандидати за заместници на Мая Манолова

http://offnews.bg/news/n_1/n_618886.html

Днес ще бъде проведено публично изслушване на кандидатите за заместници на националния омбудсман Мая Манолова. То започва в 15 ч в сградата на омбудсмана на ул. "Георг Вашингтон" №22. До 10 ч. всеки може да изпрати въпроси и становища за кандидатите на имейл v.todorova@ombudsman.bg. Изслушването ще бъде отворено за медиите, гражданите и неправителствения сектор. Поканени да участват са членовете на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман. Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които ще бъдат изслушани са: Айсун Авджиев - предложен от фондация „Партньори - България“, Анжелика Цокова - номинирана от гражданско движение "ДНЕС" и гражданско движение "ДНЕС" - общество срещу произвола, Деница Димитрова - предложение на Национална мрежа за децата, Диана Ковачева - номинирана от асоциация „Прозрачност без граници“ и Хюсеин Исмаил - предложение на Съюза на слепите в България. В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември м.г. постъпиха девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе в парламента искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание чл. 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември м.г. с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат. В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление Мая Манолова насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман, се казва в прессъобщение на омбудсмана.

Спират водата на места в столицата на 13 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542839

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 13 януари  2016 г. (сряда).Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. "Обиколна" в жк "Дружба-2" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района по ул. "Обиколна" от ул. "Садина" до бл. 524, бул. "Цариградско шосе" 361, по бул. "Цариградско шосе" от №166 до ул. "Околовръстен път", в.з. "Врана-Лозен-Триъгълника", по бул. "Цариградско шосе" от бул. "Цариградско шо...

Жълт код за силен вятър във Великотърновска област за 12 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542914

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари, вторник. Кодът е в сила за областите Монтанска, Врачанска, София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области ще духа силен югозападен вятър със скорост между 15-20 м/сек, възможни са пулсации и над 20 м/сек. Утре през деня от северозапад на югоизток с умерен и временно силен вятър ще преминава бърз атмосферен процес, с ...

Може ли да се образува нефт в центъра на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262672_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D

 Изследователи са моделирали поведението на водата и въглеродния диоксид при голямо налягане и висока температура, подобни на тези, които съществуват на границата на земната мантия и ядрото, и са открили, че в присъствието на желязо в тази смес започват да се образуват въглеводороди.
Основната хипотеза за произхода на нефта гласи, че въглеводородите са се образували в продължение на милиони години от остатъци на древни живи организми. Но има данни, свидетелстващи за съществуването на други механизми на тяхната поява. 

„Преди нас имаше работи, показващи, че дълбоко в недрата може да протича абиогенен синтез. Сред учените има горещи спорове, могат ли нефтът и газът да имат абиогенен произход. Но спорещите обикновено заемат крайни позиции. Моята гледна точка е, че 90% от нефта имат биологичен произход, а останалата част – небиологичен“, пояснява Константин Литасов, един от авторите на изследването, водещ научен сътрудник от Института за геология и минералогия към СО РАН в Новосибирск.

Литасов и колегите му от Кралския технологичен институт в Стокхолм са моделирали химичните процеси, които може да протичат на границата на ядрото и мантията. Става дума за дълбочина 2900 километра, налягане 135 гигапаскала и температури около 2700-3700 градуса по Целзий.

„Провеждането на експеримент, в който да се моделират такива условия, е много сложно. С помощта на изчисления ние установихме, че ако в смес вода и въглероден диоксид или просто въглерод-водород-кислород се добави желязо, протича образуване на въглеводороди. Без желязо в системата не протича синтез“, казва Литасов.

Въглеродът, водородът и кислородът може да попадат в недрата на Земята с тектонските плочи, от които се състои земната кора. Плочите постоянно се движат и в някои случаи в резултат на срещите между две плочи едната от тях потъва под другата. Този процес е много бавен: скоростта на движение на литосферните плочи се измерва в милиметри на година.

Ако тези плочи са способни да транспортират леки елементи – като водород и въглерод – в мантията, то в резултат на тези процеси в недрата на Земята могат да се образуват т.нар. ненаситени въглеводороди. В тях молекулите между атомите въглерод имат двойни и тройни връзки. Тези въглеводороди лесно встъпват в химични реакции.

„Освен това ние сме обяснили в тази статия как образуващите се въглеводородни съединения могат да се издигат близо до повърхността“, отбелязва Литасов. Земната кора и мантията се състоят от силикати – минерали, в състава на които влиза силиций.
Температурите на тяхното топене са много високи – на границата на ядрото и мантията – не по-малко от 3700 градуса по Целзий. Но в сместа с въглеводородите, чиято температура на топене е много по-ниска, силикатите също се топят по-лесно. Благодарение на това, смятат учените, се образуват така наречените мантийни плумове – горещи потоци, издигащи се в мантията от ядрото на Земята към нейната повърхност със скорост до стотици метри годишно.

Делът на въглеводородите, които могат да се образуват и излязат към повърхността на Земята в резултат на този процес, все още е сложно да се установи. Но синтезът на прости органични съединения може в края на краищата да доведе и до формиране на по-сложни органични вещества, пояснява Литасов.

Възможно е хипотезата за образуването на първите органични молекули на границата с течното ядро на Земята да допълни популярните теории, според които органичните вещества на Земята са донесени от комети или астероиди.
„Това, разбира се, е спекулация, но все пак може да се разглежда в бъдеще като една от хипотезите“, допълва изследователят.


Резултатите от изследването са публикувани в сп. Scientific Reports, цитирано от "Мегавселена"

Износът ни към Русия и Турция се свива

http://pik.bg/износът-ни-към-русия-и-турция-се-свива-news466202.html

Износът ни към Русия и Турция се свива

Износът на български стоки продължава да забавя темпото си. В периода януари-ноември 2015 г. от страната е изнесена продукция за 41,9 млрд. лв., или с 5,3% повече спрямо същия период на предходната година. Ръстът е над два пъти по-малък в сравнение с първото полугодие по данни на НСИ.

Експортът намалява през три от последните четири месеца. Основните причини са спадът на световната търговия и поевтиняването на основните суровини и храни на международните борси. Друг фактор е загубата на пазари в страни извън ЕС. Търговията с основни за страната ни партньори като Турция, Русия, Сирия се е понижила. Най-много е спаднал износът на минерални горива и масла, който се е свил с 21%. Експортът на тези продукти за ЕС обаче се е повишил с над 20%.

В периода януари-ноември 2015 г. у нас са внесени стоки за 47,4 млрд. лв., което е с 1,4% повече спрямо същия период на 2014 г.

Издирван престъпник изпрати на полицията свое селфи, защото снимката, публикувана от тях, не му харесвала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262671_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%

 45-годишният Доналд Пю (по прякор Чип), издирван от полицията в американския град Лайма, щата Охайо, изпратил на силите на реда своя снимка. Причина за постъпката бил фактът, че на мъжа не му харесала негова фотография, поместена на страницата на полицейското управление във Фейсбук, информира "Дейли Телеграф".

"Ето ви моя по-удачна снимка, предишната беше ужасна", написал Доналд Пю под изпратената снимка.
 
Полицаите от своя страна, публикували във Фейсбук както старата снимка, направена по-рано в участъка, така и новата, която получили. 
 
"Тази снимка ни е изпратена от самия господин Пю. Ние му благодарим за желанието да помогне, но ще му бъдем признателни, ако дойде в участъка и да си поговори с нас относно обвиненията по негов адрес", гласи съобщението на полицията.
 
Органите на реда също така отбелязали, че мъжът се издирва по няколко обвинения, включително подпалване и вандализъм.
 
Междувременно самият Пю успял да си пообщува и с водещите на радио 104.9 The Eagle. 
 
"Те просто вършат издевателство над моята личност... публикували са фотография, на която изглеждам като Thundercat (сценичен псевдоним на американския музикант Стивън Брунър) или може би Джеймс Браун. Не мога да приема това", прокоментирал той своята постъпка.
 
 
 
Снимката, публикувана първоначално от полицията
 
 
През това време във Фейсбук вече се появи и група от поклонници на престъпника, получила название "Освободете Чип Пю". Членовете й публикуват шеги спрямо полицаите, които не могат да хванат Пю.

Русия отваря нов фронт на войната в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262670_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%

 Русия откри нов фронт във въздушната война срещу Сирия, пише британският вестник The Times, цитиран от "Фокус". Бомбардировките на Москва, насочени към южната част на близкоизточната държава, принуждават подкрепяните от Запада бунтовници да преминат в отстъпление, алармират Йордания и Израел.

Въздушните удари на Русия, чиято интензивност нарасна през последните седмици, позволиха на силите на президента Башар Асад да стартират първата си за последните две години офанзива в южната част на страната. 
 
Западни дипломати и сирийски бунтовнически командири съобщават, че руските бомбардировки променят значително баланса на силите в конфликта.  

Ето кои абонати остават без ток днес във Варна и областта

http://petel.bg/Eto-koi-abonati-ostavat-bez-tok-dnes-vav-Varna-i-oblastta__140942

Снимка: Булфото Извършването на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия налага прекъсване на...

Загадките около инцидента над Сахалин

http://petel.bg/Zagadkite-okolo-intsidenta-nad-Sahalin__140941

През нощта на 1 септември 1983 г. в небето над Сахалин се случи инцидент с пътническия Боинг 747 на Korean Air. Официалната версия, към която се...

Християните почитат днес Света мъченица Татяна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/12/2670090_hristiianite_pochitat_dnes_sveta_muchenica_tatiana/?ref=rss


На 12 януари християните почитат света великомъченица Татяна. Днес празнуват жените с име Таня, Татяна.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство, тя поема пътя на целомъдрието от дете.

Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205 -...

Загадките около инцидента над Сахалин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262669_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A1%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD

 През нощта на 1 септември 1983 г. в небето над Сахалин се случи инцидент с пътническия Боинг 747 на Korean Air. Официалната версия, към която се придържат правителствата на поне четири страни – Корея, Япония, Русия и САЩ – сюжетно изглежда много просто. Обаче...
Пътническият Боинг 747 на компанията Korean Air изпълнява редовния си полет KAL-007 по маршрута Ню Йорк – Сеул с междинно кацане за дозареждане в Анкъридж, Аляска.

Маршрутът на полета преминава над Тихия океан, заобикаляйки територията на СССР, но още след излитането си от Анкъридж самолетът започва да се отклонява от него. В момента на гибелта на лайнера югозападно от Сахалин отклонението от маршрута е около 500 километра.

Според данните на разследването от ИКАО екипажът неправилно е настроил автопилота и не е осъществявал проверка на текущите координати, разчитайки на автоматиката.

В 04:51 местно време самолетът нахлува в съветското въздушно пространство над забранена за полети зона в Камчатка, в която се намира съветска ракетна база.

Официалната версия гласи, че съветските ПВО са взели Боинга за американския разузнавателен самолет RC-135, който същата нощ като че ли е наблюдавал пуска на съветска балистична ракета. На радарите RC-135 изглежда по същия начин – като Боинг.

Изтребители МиГ-23 излитат, за да прехванат корейския лайнер над Камчатка, и го съпровождат до напускането му на въздушното пространство на СССР.

В 06:13 Боингът отново пресича съветската граница, този път над Сахалин. Посрещат го прехващачи Су-15. В 06:24 пилотът на изтребител-прехващача Генадий Осипович изстрелва две ракети, които поразяват авиолайнера.

Отломките падат в морето от височина девет километра в района на остров Монерон, югозападно от Сахалин.

Според официалната версия до гибелта на лайнера се е стигнало след чудовищен брой съвпадения, но участниците от съветска страна изкарват наяве много несъответствия, които навеждат на мисълта, че нахлуването на Боинга най-малкото не е било случайно събитие, и поставят под съмнение официалната версия.

Ако формулираме накратко алтернативната версия, то според мнението на съветското ръководство нахлуването на Боинга е било разузнавателна операция, насочена към „осветяването“ на радиолокационната защита на Далечния Изток на Съветския съюз.

Тук трябва да се отбележи, че значителни области от съветския Далечен Изток действително бяха затворена територия. Освен ракетните бази, там се намираха (и до ден днешен са разположени там) бази на съветския военен флот, бази на подводния флот, радиолокационни станции, бази на далечната авиация и други секретни военни обекти.

Хълмът на деветте мъртъвци


Филмът на Рени Харлин „Тайната на превала Дятлов“, който разказва за тайнствената гибел на млади туристи в северна Русия през 1959 година, превръща култовия субкултурен сюжет в достояние на масовата култура. Едва ли всички ще изпаднат във възторг от такава трансформация.

Първият въпрос, който си зададоха участниците в инцидента от съветска страна и експертите, е как лайнерът е успял да се отклони от пътната линия на полета?

Към този момент лайнерът Боинг 747 е бил оборудван с най-новите навигационни системи, многократно дублиращи се една с друга, затова е много странно, че отклонението от зададения маршрут не е било установено веднага.

Освен това, много странен е фактът, че американските и японските служби за управление на въздушното движение не са направили нито един опит да се свържат с рейс КАL-007, за да съобщят на екипажа за отклонението от курса.

Вторият въпрос е, имало ли е на борда на самолета пътници?

Противно на практиката в подобни случаи, след падането на лайнера не са публикувани списъци с пътниците.

„Корейците трябваше да публикуват списъци с пасажерите. Такова нещо не се случи. Кой тогава може да твърди, че на борда е имало пътници?“ – казва Александър Шчербаков, военен експерт, летец-изпитател.

На мястото на катастрофата са били открити само около 30 фрагмента от тела на загинали. Много по-малко, отколкото може да се предположи, ако на борда наистина са се намирали над 200 души.
„Сигурен съм, че такива не е имало. Те няма как да изчезнат. И да се разтворят в морската вода също“ – казва Анатолий Корнуков, през 1983-а командир на 48-а изтребителна дивизия на Далекоизточния военен окръг (ДВО).

Участниците в издирвателната операция споменават и странния багаж.

„Очила, пудриери, женски чанти без съдържание. Всичките събрани вещи се събраха в 6 сандъка“ – спомня си Анатолий Корнуков.

Историкът Александър Колесник е на мнение, че странният багаж „потвърждава версията за провокация и за това, че пътниците са слезли в Анкъридж“.

Версията за провокация се поддържа и от Филип Бобков, който през 1983 г. заема поста на заместник председател на КГБ на СССР: „Прецизно планирана операция. Пътници не е имало, само екипаж“.

За това, че според участниците в събитията полетът е бил разузнавателна операция, говори и незначителният на пръв поглед факт, че лайнерът е бил задържан за 40 минути в Анкъридж.

Само по себе си задържането е обикновена практика и не предизвиква въпроси, но тя позволила на самолета да навлезе във въздушното пространство на СССР едновременно с американския спътник Ferret-D/Farrah.

За това говори Василий Алексеев, който през 1983 г.е началник на управлението на специалните отдели на ВВС на МО на СССР: „Излитането му е било коригирано спрямо полета на американския спътник. Цялата система на ПВО на Далечния Изток на СССР е била разкрита“.
Иван Третяк, командващ войските на ДВО през 1983 г. казва, че съветското разузнаване успяло да прихване шифрограма от Боинга до спътника: „В дълбочината виждам подводници. Добре се виждат. Правя снимки“.

Третият въпрос е защо корейският лайнер по никакъв начин не е реагирал нито на опитите да се свържат с него, нито на маневрите и предупредителната стрелба на съветските изтребители?
Нещо повече, по думите на пилота Генадий Осипович, след като забелязали изтребителите, пилотите на лайнера започнали да маневрират по необичаен за пътнически самолет начин.

Боингът намалил скоростта си до 400 км/ч, най-вероятно в опит да се освободи от преследвачите. При тази скорост Су-15 влиза в „тирбушон“.

Целта на провокацията, ако това е било провокация, според думите на генерал Махмут Гареев, е била да се проведе разузнаване на системите за РЛС на Далечния Изток на СССР: „На американците им трябваше да ги засекат, за което им трябваше да прелетят над тях. Военният самолет веднага щеше да бъде свален“. А пътническият Боинг е бил няколко часа във въздушното пространство на Съветския съюз.

„И за минута не съм си помислял, че мога да сваля пътнически самолет. Всичко друго, но не и това!“ – твърди впоследствие Генадий Осипович.

Без пълното разкриване на секретните документи не може еднозначно да се каже какво се е случило в небето над Сахалин през септември 1983 г., но данните на участниците в събитията ни карат да си спомним филма на Бари Левинсън „Да разлаем кучетата“. 

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5225854

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

11 квартала в София без вода заради ремонти

http://offnews.bg/news/n_1/n_619026.html

"Софийска вода" предупреди за спиране на водата в някои части на столицата днес. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение в ж.к. " Бъкстон ", от 10 до 22 ч. няма да имат вода живеещите на: - ул. „Белмекен“ - по ул. „Вихрен“ от ул.“Белмекен“ до ул. „Симеон Радев“ - по ул. „Пирин“ от ул. „Юнашка песен“ до бул. „Цар Борис III“ - по ул. „Мусала“ от ул. „Белмекен“ до бл. 27 - бл. 67, бл. 66, бл. 26, бл. 27, бл. 28 Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение до ВЕЦ – Симеоново в кв. „ Витоша “, се налага спиране на водоподаването от 9 до 16 часа на живеещите на ул. „Проф. Христо Вакарелски“, ул. „Акад. Йордан Трифонов“, ул. „21-ви век“, до №27-36, ул. „Проф. Христо Данов“, ул. „Димитър Страшимиров“ и ул. „Тодор Кожухаров". В центъра също няма да има вода. От 9 до 18 ч. на ул. „Неофит Рилски“, ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Хан Крум“ и ул. „6-ти септември“. " Овча купел " също ще е сред оставените на сухо квартали днес. ОТ 9 до 21 часа няма да има вода по ул. „Президент Линкълн“ от ул. „Централна“ до ул. „Промишлена“. В " Зона Б-19 " няма да има вода от 9 до 17 ч. по ул. „Царибродска“ от ул. „Три уши“ до ул. „Д-р Калинков“ и по ул. „Три уши“ от ул. „Царибродска“ до ул. „Димитър Петков“. В жк. „ Младост “ IV се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа в бл. 477 и бл. 477А. В кв. „ Полигона “ ще бъде спряно водоподаването от 10 до 14 часа в бл. 7, бл. 8, бл. 9, бл. 10 и бл. 11. Във вилна зона Бистрица няма да има вода от 11 до 18 ч на ул. „Черни връх“, ул. „Просвета“, ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Никола Крушкин – Чолака“. В кв. „ Република “ тя също ще бъде спряна, от 9 до 21 часа, на ул. 1-ва, ул. 2-ра, ул. 3-та, ул. 4-та, ул. 5-та, ул. 6-та, ул. 7-ма и ул. 8-ма. В кв. „ Кръстова вада “ няма да има вода от 9 до 18 часа по бул. „Черни връх“ от бул. Черни връх“ №107 до бул. „Черни връх“ №151, ул. „Флора Кънева“. Кв. „ Орландовци “ също ще остане без вода. От 9 до 17 часа няма да има вода по ул. „Петър Борисов Величков“ от ул. „Ком“ до ул. „Железопътна“.

Хороскопът за 12 януари

http://curious.actualno.com/horoskopyt-za-12-januari-news_517722.html

Овен Днес е ден, в който ще имате възможност да блеснете с талантите си. Възможно е да бъдете включени в нов проект, но трябва да си подсигурите помощници за изпълнението му. Сами няма да се справите. Денят не е подходящ за взимането на сериозни решения. Освен това не дръжте лошо в себе си, простете и продължете напред. Телец Първата половина на деня не е подходящо време за разговори. Няма да сте в настроение да проявите разбиране и желание да изслушате другите. Освен това не бъдете мнителни,

Осъдиха на 15 години затвор бивш зам.-министър в Китай

http://asia.actualno.com/osydiha-na-15-godini-zatvor-bivsh-zam-ministyr-v-kitaj-news_517736.html

Съд в град Тянцзин, Северен Китай, призна за виновен в корупция бившия заместник-министър на обществената сигурност на КНР Ли Дуншен. Той получи 15 години затвор.  Според информация на новинарския канал "Сина" по решение на съда ще му бъдат конфискувани и 1 млн. юана (около 152 000 долара/. Обвиняемият не е обжалвал присъдата. През декември 2013 г. Централната комисия на КПК по проверка на дисциплината обвини Ли Дуншен в сериозни нарушения на закона и партийната дисциплина и започна разсл

Как да влезете във форма след празниците

http://health.actualno.com/kak-da-vlezete-vyv-forma-sled-praznicite-news_517644.html

Човек, който през дългите празници покрай Коледа и Нова година, както и безкрайните имени дни на януари, не си отказва нищо – хапва, пийва и почти не се движи – има нужда минимум от месец различни ограничения, за да се възстанови. Връщането към форма всъщност не е толкова сложно. За тази цел е необходимо да се спазват няколко прости правила – както от възрастни, така и от деца. Меню за зрели хора Празничните дни се преживяват много тежко от зрелия организъм. Преобладаването

Проповедникът и неговият джамаат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262668_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%B0%D1%82

 

 
B хладното утро на 25 ноември 2014 ромският квартал на южния български град Пазарджик получи необичайно събуждане. Около 6 сутринта бронираните автомобили на жандармерията нагазиха в калните улици и тежко въоръжени, маскирани агенти нахлуха в няколко сгради, сред които джамията “Ебу Бекир”. 

Местният имам Ахмед Муса беше първият откаран до полицейския участък. До края на деня 26 души бяха арестувани в съвместна операция на Държавната агенция “Национална сигурност” и прокуратурата, разследваща разпространението на ислямистка пропаганда. Полицията претърси повече от 40 къщи в квартал “Изток” и на други места за материали, подкрепящи ИДИЛ, терористичната ислямистка групировка, която контролира огромни части от Сирия и Ирак. 

Група мъже с бради в двора на джамията изразиха своя гняв пред репортерите. “Нямаме нищо общо с ИДИЛ. Познавам ги, колкото познавам теб”, сопна се едър мъж. На шапката му беше залепено парче хартия с надпис на арабски “Няма друг бог освен Аллах” - фраза, изписана върху черните знамена на бойците на ИДИЛ, но която също така е един от стълбовете на мюсюлманската вяра. 
Седем месеца по-късно, през юли 2015, прокуратурата повдигна обвинения на 14 мюсюлмани, включително Муса, от Пазарджик и близките Пловдив, Асеновград и Старцево, за насаждане на религиозна нетърпимост чрез проповеди и за пропагандиране на война чрез разпространяване на материали на ИДИЛ. 

От обвинителния акт срещу тях може да се разберат допълнителни детайли от обвиненията срещу групата, включително за твърденията, че Муса и двама негови последователи са оказвали подкрепа на чуждестранни джихадисти, пътуващи за Сирия. 

Но историята на Ахмед Муса и неговите последователи е по-дълбока - за това как салафизмът, фундаменталисткo течение на исляма, което следва стриктно ранноислямските норми и практики от времето на пророка Мохамед, намира почва сред общността на “Изток”, където преди няма никакво присъствие. 

Десетилетията на пренебрежение от българското общество и институции оставиха много роми маргинализирани и създадоха благоприятна среда за религиозни фундаменталисти, според експерти по ромски общности и по радикализация. 

От две години България посвещава значително внимание и ресурси на стената по границата, която да спира бежанците и мигрантите от Близкия изток. Но от много по-отдавна строи стени между собствените си общности. 

Междувременно все още предстои обвиняемите да се изправят пред съда. На 2 декември 2015 Пловдивският Апелативен съд реши да не дава ход на делото заради неяснота в обвинителния акт и открити процедурни нарушения. Прокурорът по делото бързо внесе отново вече променения обвинителен акт, за да отговори на забележките на съда. Ако новото обвинение бъде прието в крайна сметка, процесът би трябвало да започне през 2016. 

Трима от обвиняемите по делото са приели обвиненията срещу тях. Един не е дал никакво изявление. A всички останали, включително Муса и другите заподозрени, назовани в тази история, не са се признали за виновни. 

Ахмед Муса
 
 
Mуса е 40-годишен харизматичен салафистки проповедник с две предишни присъди за разпространение на религиозна омраза (виж таймлайна). 

Другите 13, обвинени от прокуратурата след арестите през 2014, са част от най-близкия кръг на Муса. Повечето, като самия Муса, са безработни, имат основно образование и организират религиозни активности в своите общности. 
Кварталът на Муса, “Изток”, е разположен в сърцето на Пазарджик, но се усеща като отделен от останалата част на града. Инфраструктурата е лоша, а градски транспорт дори не стига дотам. Мнозинството от близо 20 000 обитатели говорят турски като майчин език. Българското общество обикновено ги приема за роми, въпреки че самите те по-често се идентифицират като турци или просто като мюсюлмани. В миналото хората от квартала не са били oтдадени вярващи донякъде заради репресията на религията по времето на комунизма. Изповядвали са по-битова форма на исляма с елементи от християнството и езичеството. 

“Когато чуехме кукувицата да кука, мислехме, че някой ще умре. Такива вярвания имахме, разказва един мъж от общността. Това не е ислям.” 

Или както главният мюфтия на Пазарджишкия регион Абдуллах Салих обяснява: “Те са родени мюсюлмани. Казваха, че са мюсюлмани, но не се държаха като мюсюлмани във всекидневния си живот. Започнаха да учат оттогава.” 

Абдуллах Салих
След падането на комунизма през 1989 различни религиозни групи намериха отзивчива публика сред ромите. Някои български мюсюлмани започнаха да пътуват до Турция и Близкия изток, за да задълбочат религиозните си познания. Върнаха се с непознати обичаи и ритуали, което предизвика конфликти между новите и старите имами. 

Муса, който е бил християнин до 20-ата си година и е посещавал местната евангелистка църква, по-късно става носител на този нов ислям в “Изток”. Съдебните документи от предишните му присъди скицират кратка версия на трансформацията му. По време на посещение в Австрия в средата на 90-те години той приема исляма и по-късно посещава едногодишен курс за имами в българското село Сърница. Според съда той е възприел салафистките идеи от учителя си там, който е завършил религиозното си образование в Саудитска Арабия. 

Диагностициран с комбинация от депресия и шизофрения като млад, Муса няма разрешително да бъде имам от Главното мюфтийство в България. Въпреки това той превръща собствената си къща в молитвен дом и започва да проповядва. По-късно се присъединява към джамията “Ебу Бекир”, която е построена през 2002 г. отчасти с финансиране от саудитска фондация. Ахмед Муса проповядва навсякъде - в кафенета и на улицата, на сватби и погребения. Идеите му пътуват по Skype и YouTube до съседните градове и мигрантските общности в Западна Европа. 

Той бързо се превръща в авторитет за част от хората в квартала, които твърдят, че е добър човек. Една жена обяснява, че той “би разпилял сърцето си, за да го даде на бедните”. Под лидерството му през последното десетилетие неговите последователи постепенно променят външния си вид, навиците и обичаите си. Заменят българските си имена с арабски (самият Ахмед Муса преди се е казвал Ангел Стоянов). Започват да празнуват само мюсюлманските празници, не и националните празници или дори рождени дни. Мъжете пускат дълги бради, къси коси и започват да се обличат в дълги роби. Жените започват да крият лицата си зад бурка. 

 

Cега Муса е обвинен, че е промотирал война чрез проповедите си както онлайн, така и офлайн със знамето на ИДИЛ зад гърба си. Според свидетел, цитиран в обвинителния акт, той многократно е заявявал на последователите си, че е задължение на всеки мюсюлманин да се присъедини към халифата, обявен от ИДИЛ в Сирия и Ирак, включително и към армията му. 

Анонимен свидетел, цитиран в документа, твърди още, че Муса е изисквал от общността да събира пари за бойците на ИДИЛ по време на Рамадан. Той е обвинен и в това, че е разпространявал религиозна омраза чрез книга, съдържаща идеи от уахабитската традиция, която се възприема като крайно и нетолерантно течение на исляма. 

Прокуратурата обвинява всички останали в разпространение на религиозна омраза чрез социалните мрежи през споделяне на снимки и видеа на бойци и екзекуции на ИДИЛ и на религиозни песни, призоваващи към въоръжена борба. Разследващите са открили снимки на обвиняемите, на които те позират със знамена и мърчандайз като шапки, тениски, ключодържатели, свързвани с групировката. Обвинителният акт твърди, че в профилите си във Facebook те позират с показалец, сочещ към небето - знак, използван широко от привържениците на ИДИЛ. 

Муса и двама от неговите най-близки последователи от Пазарджик, Стефан Александров (познат като Сюлейман) и Ангел Симов (познат като Айри), също така, според събраните данни от прокуратурата, вероятно са оказали логистична подкрепа на трима пътуващи джихадисти, които са заминали да се бият в Сирия. 

Тримата бойци са Саид Хюсеинович, 33-годишен френски гражданин от босненски произход, Мурат Айълдъз, 38-годишен турски гражданин с разрешение за пребиваване в Германия, и Изюдин Църновршанин, сръбски гражданин на 26 години. И за тримата се смята, че са взели участие във военните действия в Сирия. Хюсеинович и Айълдъз все още се сражават за ИДИЛ, докато Църновршанин е бил арестуван в Сърбия през март 2014 и му е повдигнато обвинение за участие във войната в Сирия, според становище на ДАНС в отговор на въпроси на БИРН. 

Обвинителният акт казва, че двама от тези трима мъже са посетили Пазарджик на път за Сирия през ноември 2013. Хюсеинович и Църновршанин са отседнали в дома на Ахмед Муса и техните посещения дори са се застъпили. Айълдъз е отседнал в дома на Стефан Александров през лятото на 2014. 

Поне 332 чуждестранни бойци от Западна Европа и Западните Балкани са преминали през България на път за Сирия и Ирак от началото на 2013 до юни месец тази година, въпреки че не всички са стигнали до бойното поле, се посочва още в становището на ДАНС. 


Наблюдаващата прокурорка по делото не позволи да се интервюира Ахмед Муса, който е в ареста, докато очаква процеса. 

Все още не е съвсем ясно кой ще представлява Муса в съда, ако в крайна сметка се стигне до съдебен процес, но Хари Харалампиев, негов защитник в двата предишни процеса срещу него, е скептичен към твърденията, че проповедникът е приютявал джихадисти. 

“Ако това е вярно, задавам риторичния въпрос защо властите не са арестували тези хора, преминавали през България. Защо не са ги арестували и екстрадирали веднага“, казва той. 

Харалампиев описва Муса като сложна личност. “Той има магнетично въздействие над общността, казва той. “У него отсъства разсъдъчност, но парадоксално това го прави лидер.”

 

Хората в “Изток” твърдят, че последователите на Муса, около 300 до 500 души по различни оценки, странят от останалите в квартала. 

Зоя Симеонова, която управлява кварталното читалище, си спомня как група деца се появяват на вратата й един ден. “Те ми казаха, че няма да идват повече на заниманията в читалището, защото са мюсюлмани, казва тя. Тогава разбрах, че децата биват спирани от държавните институции.” 


Сашо, 50-годишен мъж, дава друг пример, докато в топъл юнски ден стои пред кафене и магазин за дюнери, които държи в центъра на “Изток”. “Виждаш ли, изстрелва той, сочейки с пръст посетителите на съседното заведение. Тези с брадите няма да дойдат да седнат в моето кафене.” Той обяснява, че хората от общността на Муса посещават само неговия конкурент, който е мюсюлманин: “Те не общуват с останалите вече.” 

Има и други мюсюлмани в “Изток”, които споделят това мнение и отхвърлят тази интерпретация на исляма. “Аз не мога да живея така, както са живели преди хиляда години. Предпочитам това течение на исляма, което кореспондира със съвременния живот”, казва Яшар Ангелов, 55-годишен мъж, който работи в общинската администрация в Пазарджик. 

Той признава, че Муса има и позитивно влияние - някои хора са се отказали от алкохола и наркотиците, например - но Ангелов е изгубил много приятели, които са се откъснали от останалата част на обществото. 

Отношенията между малката християнска общност в “Изток” и поддръжниците на Муса са дори по-обтегнати. В заведение за бързо хранене, изпълнено с шумните разговори на работници, които обядват, Янго Ангелов, синът на местния евангелистки пастор, повдига блузата си, за да покаже пистолета на кръста си. Казва, че носи оръжие за защита, откакто той и баща му са били нападнати през 2005 г. Преди четири години, твърди той, група мюсюлмански мъже от “Изток” са пребили тежко друг пастор и негов приятел с бухалки и железни тръби.   

Ангелов е убеден, че атаките са на религиозна основа, въпреки че присъстват в полицейските доклади като “престъпления срещу обществения ред и мир”. Той твърди още, че конфликтите между евангелистите и “талибаните”, както той ги нарича, са нещо обичайно в “Изток”.

 

Други обаче смятат, че причините, поради които последователите на Муса са прегърнали салафизма, не са предимно религиозни.   

“Основните проблеми в този квартал са социални и икономически”, казва Яшар Сали, лицето на “официалния ислям” в Пазарджик като имам в централната джамия на града. “Ако те живееха нормален живот, нямаше да се интересуват от различните течения”, твърди той, добавяйки, че хората от “Изток” са били изоставени от държавата и подложени на “икономически геноцид”. 


Ромите са сред най-тежко засегнатите през българския преход. Много от тях бяха заети в държавните фабрики, които са закрити, или в земеделските кооперативи, които се разпадат. А орязванията на средствата за здравеопазване и образование имаха особено увреждащ ефект за селските и изолирани общности, в които живеят много от ромите. Те бяха оставени с ограничен достъп до болници, училища, детски градини, социални услуги и градски транспорт. Според преброяването от 2011 г. 60% от ромите над 15-годишна възраст са икономически неактивни. Поне две поколения роми са израснали практически неграмотни и в задълбочаваща се бедност. 

Антонина Желязкова, антрополог, който управлява софийска неправителствена организация, работеща с малцинствени групи, коментира скоро след арестите, че не е изненадващо, че хората в “Изток” търсят друга идентичност. “Те искат да се почувстват част от нещо по-голямо, нещо, което разрушава стените на тяхната гетоизация”, смята тя. 

Янко Мишев, председателят на джамийското настоятелство на “Ебу Бекир”, казва, че работодателите са предубедени към хората от общността и не им дават работа. “Пазарджик е най-расисткият град”, споделя той на турско кафе след петъчната молитва. 

Мишев говори няколко дни преди началото на свещения месец Рамадан и “Изток” очаква гастарбайтерите - които работят в Германия и други европейски държави - да се завърнат за празника. 

Той изчислява, че повече от половината от жителите на квартала работят в чужбина. “Ако срещнете млади хора на улицата, те ще са заминали до месец”, казва той.

 

Работата в Германия предлага на ромите икономическа алтернатива, но разследването срещу Муса и неговата група предполага, че може да създава и опасни връзки. Свидетел е заявил пред прокурорите, че един от обвиняемите, Ангел Симов, се е запознал с турския гражданин, на когото се предполага, че е помогнал да пътува до Сирия, докато са работили заедно в Германия. 

В Кьолн през 2001 самият Ахмед Муса се е свързал с базираната в Германия турска радикална организация Kalifatsstaat (“Халифатска държава”) и се е съгласил да разпространява техните идеи, според съдебните документи. Германските власти са забранили групировката през декември същата година. Представител на немските тайни служби коментира пред БИРН, че са наясно с Муса, неговата група и техните връзки с Германия, но не могат да дадат повече информация. 


В Кьолн живеят повече от 5000 българи, включително много работници от Пазарджик. В една гореща юлска сутрин през 2015 групи от тях стоят на ъгъла на улица “Ханземан” и улица “Венлоер” в квартал “Еренфелд”. Те са там от 6 сутринта, когато камионите ги събират за работа по строежите, и вечерта, когато пушат цигари, работният ден е отпечатан върху лицата им. 

На същия ъгъл стои Ружди Закир, дребен и приказлив човек от Пазарджик, който работи във фабрика за въглища в Кьолн. Последовател на Ахмед Муса, той ядосано осъжда политиците и медиите в България, обвинявайки ги, че предизвикват конфликти чрез демонизирането на имама и неговата общност. “Казват, че сме от Ислямската държава. Да, жена ми носи бурка, но как това я прави терорист”, пита той. 

Той противопоставя България на Германия, където никой не се опитва да разделя хората по етнос или религия. 

Елиза Александрова, българка, която управлява център за жени мюсюлманки в Кьолн, изразява подобно мнение. Александрова помага на семейства от общността в Пазарджик да си намерят работа и да започнат уроци по немски език. “Германското общество е отворено към различията и затова те имат шанс да започнат нормален живот тук”, казва тя. Александрова следи с изумление новините за разследването срещу Муса и неговите последователи. Убедена е, че българските власти преувеличават проблема, защото знаят и разбират малко от религия, особено от ислям.

 

Обратно в България, Ивелина Карабашлиева, експерт в превенцията на радикализацията, също има притеснения за последствията от изправянето на Муса и неговите последователи на съдебен процес.
Тя е работила в областта в Холандия и смята, че на България й липсва по-системен подход към проблема. “България трябва да инвестира в превенция. Не можеш да промениш нагласи с присъди”, казва тя. 

Държавата би трябвало да предложи алтернатива на пропагандата на ИДИЛ, смята Карабашлиева. Това означава учителите да са готови да обсъждат тези въпроси със своите ученици и да знаят как да разпознават признаците на радикализация. Социалните работници и местните власти да бъдат обучени в основите на исляма и на салафизма, за да разбират кое е опасно и кое не, обяснява тя. 

Докато броди из мръсните улици на ромските квартали на Пазарджик и Пловдив, Асен Колев се спира често, за да разговаря. Като здравен медиатор неговата работа е да свързва местните хора с държавните медицински услуги. Това му дава добра представа за настроенията сред жителите на тези квартали. 

След арестите на Ахмед Муса и неговите последователи, казва той, е имало отчайваща нужда от някакъв жест, който да успокои гнева в общността. Може би няколко нови улични лампи. Или малък празник за децата в квартала. Знак, че някого от местната управа го е грижа за тези хора. Но нямаше нищо. 

 

И Лукарски изумен от двойнственото поведение на Радан

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262667_%D0%98+%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5

 Двойственото поведение на председателя на ДСБ Радан Кънев, чийто съпредседателски стол в РБ зраво се е разклатил, изумява и лидера на СДС Божидар Лукарски. Той коментира шизофренната позиция на провъзгласилия се за опозиционер наследник на Иван Костов. По-рано той бе критикуван за нея и от председателя на ДБГ Меглена Кунева, която също е сред лидерите в РБ. Лукарски не скри недоумението си в ефира на bTV как може някой да говори за нов политически проект, а все още да е част от вече съществуващ, както и едновременно да се заемат властови ресурси, а да се критикува властта.

Хасковски военни на учение с US морска пехота в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262666_%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+US+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%85%D

 100 военнослужещи от поделение 52 740 базирано в Хасково ще заминат на обучение в американската база Хохенфелдс в Германия през февруари, съобщи началникът на местния гарнизон подп. Николай Александров. Това ще е поредната група от специализирания в мисии зад граници хасковски батальон, която ще се обучава зад граница и ще се сертифицира за бързо действие във всички точки на света. Новото е че тренировките ще се провеждат не с редови американски състав, а с части на морската пехота. Миналата годиа рота от елитното поделение участваше в съвместни учения на полигона край хасковското село Корен, след което бе получен сертификат за 1 от ротите в хасковския мотопехотен батальон. Първата част от обучението обаче винаги е в тренировъчния комплекс Хохенфелдс. Последният етап на обучението ще е в България през ноември.

Като много добра по отношение на резултатите отчете миналата миналата година подп. Александров. Рекапитулацията бе направена на старта на новата учебна година за военните. Александров посочи, че през 2015-а хасковските военнослужещи са помагали на населението при пожари, наводнения и други бедствия. Успешно е преминала подготовката на взвод за охрана в Афаганистан, който впоследствие изпълни брилятно мисията си край летището в Кандахар. Хасковлии сформираха и ротата Хелброк, която е на разположение на общото командване на ЕС. Успешно са преминали и тактическите учения и бойните стрелби на местно ниво, допълни командира. Традиционно при откриване на новата учебна година армията бе изкарала на показ оръжия и механизирана техника за деня на отворените врати. Над 200 малчугани от хасковските училища и детски градини полюбопитстваха да видят отвътре заниманията и бита на хасковските военни.

Станишев: Проект на Местан ще бъде неприемлив партньор за всички партии

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262665_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D

 За мен е очевидно, че един политически проект, над който тегне съмнението - меко казано, че се управлява от Анкара е неприемлив партньор. Това коментира лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев по повод намеците на прогоненият председател на ДПС Лютви Местан, че ще направи нова партия. 

ДПС е стабилна и опитна партия, която може да реши вътрешните си проблеми и противоречия, заяви Станишев. Той отказа да коментира подробности около случващото се в Движението, а само поведението на Местан. По думите на президента на европейските социалисти посещението на експредседателя на ДПС в турското посолство основателно повдига много въпроси. 
Много съм доволен, че господин Местан ми изясни кой свали кабинета Орешарски, каза Станишев и попита дали и това решение е съгласувано с мисията на Анкара у нас. 
Президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП коментира и партията си. Той призова за излъчването на "широка" кандидатура за президент, която да привлече и периферни избиратели.
Трябва да има сближаване на левите партии. Ние трябва да сме инициатори на диалога, каза Станишев. Той намекна, че е за сближаване на отношенията с АБВ. 

Путин пред „Билд“: Границите за мен не са важни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262664_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%E2%80%9E%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B4%E2%80%9C%3A+%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%

 „За мен са важни не границите, а хората“, заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за немския вестник „Билд“. В него държавният глава защити позицията на своята страна по Украйна, разширяването на НАТО и присъединяването на Крим, и прогнозира подем на руската икономика.

          Най-критичен Путин бе към Северноатлантическия пакт, който според него е виновен за продължаващото напрежение с Русия, заради разширяването си в Източна Европа. „Кризите в Европа нямаше да се толкова остри, ако алиансът не се стремеше на „царства“ и да се разширява“, каза Путин пред изданието. "НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше да имаме", констатира президентът пред „Билд“. Той отхвърли идеята, че тъй като бившите съветски сателити са искали да се присъединят към НАТО, е било невъзможно да им се откаже. „Нима в устава на алианса е написано, че той е длъжен да приема всички, които поискат? Не. Необходими са критерии и условия“, отбеляза Путин. Той  отбеляза още, че САЩ продължават да развиват плановете си за система за противоракетна отбрана в Източна Европа, за да парират ядрена атака от Иран, въпреки че бе постигнато споразумение по иранската ядрена програма.

          В интервюто, публикувано в понеделник, Путин нарече „театър на абсурда“ западните санкции, наложени върху Русия в отговор на присъединяването на Крим. Той определи ограничителните марки като „глупаво и вредно решение“ „Руското население прекрасно чувства и разбира и със сърцето, и с ума си какво се случва. Навремето Наполеон е казал, че справедливостта е въплъщението на Бог на земята. Ето съединяването на Крим с Русия е справедливо решение“, подчерта президентът. Той добави, че реакцията на западните партньори е била грешна и е била не в подкрепа на Украйна, а с цел да спре ръста в Русия. Той призна негативното влияние на санкциите върху икономиката на страната, но заяви, че те носят и позитивен характер. Путин отбеляза още, че Москва е готова да търси компромис с ЕС, но само при условие, че взаимно се спазва международното право. В същото време той подчерта, че за него първостепенна задача си остава защитата на интересите на Русия. „Отношенията между държавите се градят по-малко по различен начин от тези между хората. В тази връзка аз не съм приятел, нито невеста, нито жених, а президент на Руската федерация, на 146 млн. души. Тези хора имат свои интереси и аз съм длъжен да ги отстоявам“, категоричен бе Путин.  

Той отхвърли критиките към ролята на Русия в сепаратисткия бунт в Донбас, уточнявайки, че споразумението между Киев и проруското опълчение не се прилага както трябва. "Конституционна реформа трябваше да предостави автономия на Източна Украйна и трябваше да бъде приета до края на 2015 г. Това не стана, а годината свърши. Това не е грешка на Русия", посочи президентът. Запитан дали Русия е правила грешки в миналото, Путин призна: "Да, правили сме грешки. Закъсняхме. Ако бяхме заявили за националните си интереси по-ясно от самото началото, то днес светът щеше да е по-балансиран ", отбеляза президентът. Относно икономиката на Русия - той прогнозира постепенен ръст, но призна, че през 2015 г. брутният вътрешен продукт е намалял с 3,8%, а инфлацията е достигнала 12,7 на сто.

          Президентът не знаел, че Меркел се бои от кучета

          Пред „Билд“ Путин призна, че не е знаел, че канцлерът на Германия Ангела Меркел се страхува от кучета. Той направи това уточнение по повод решението си да пусне лабрадора Кони на срещата му с Меркел през 2007 г. в Кремъл. Тогава пресата писа, че домакинът е направил това нарочно. „Не, разбира се! Аз не знаех този факт. Напротив – исках да я зарадвам, показвайки й своето куче. След това обаче й се извиних“, разказа президентът пред немския вестник. 

 
 

"Ислямска дължава" с вилает във Филипините

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262663_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%22+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Четири екстремистки групировки на Филипините се обединиха и обявиха, че създават провинция на халифата „Ислямска държава”, съобщи The Australian. Бойците от тези групировки вече са положили клетва за вярност към главатаря на терористите Абу Бакр ал-Багдади. Според експерти, това е промяна в стратегията на „Ислямска държава”, след като идеята за завземане на държави като Сирия и Ирак се проваля заради действията на международни коалиции срещу нейните сили. Така сега терористите се насочват към създаване на алтернативни територии за своята дейност.

Появата на ислямистите във Филипините е опасност не само за тази държава, но и за съседна Австралия. Вероятно именно цели в Австралия ще са номер едно за терористични актове в близко време.

Синоптици алармират: Опасно силен вятър в 18 области в страната

http://petel.bg/Sinoptitsi-alarmirat--Opasno-silen-vyatar-v-18-oblasti-v-stranata__140937

Кадър bTV След необичайно топлото време идва силен вятър. Жълт код е обявен за 18 области на страната заради опасно силен вятър. Той ще...

"Ислямска държава" съветва свои последователи как да избягват силите за сигурност

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-savetva-svoi-posledovateli-kak-da-izbyagvat-silite-za-sigurnost__140940

Радикалната групировка "Ислямска държава" разпространи текст на английски език с обем от 58 страници, в който съветва западните си...

Хора бягат масово от "Овча купел" заради бежански лагер наблизо

http://petel.bg/Hora-byagat-masovo-ot-Ovcha-kupel-zaradi-bezhanski-lager-nablizo__140939

Кадър: Нова тв Жители на столичния квартал "Овча купел" масово продават жилищата си и бягат, тъй като на метри от тях има бежански лагер....

Рак уби гласа с различни очи - Дейвид Бауи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262662_%D0%A0%D0%B0%D0%BA+%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B8+-+%D0%94%D0%B5%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%B4+%D0%91%D0%B0%D1%83%D0%B8

 Легенданрният британски рокмузикант Дейвид Бауи почина на 69 години, след 18-месечна борба с раково заболяване и дни след излизането на поредния му (и последен) албум Blackstar.

Дейвид Бауи бе певец, актьор, инструменталист, продуцент, аранжьор и аудио инженер. Кариерата му започва през есента на 1969. През 1975 г. успява да пробие и в САЩ. През 2002 г. BBC го класира на 29-то място сред 100-те най-известни англичани. През 2004 г. списанието „Ролинг Стоун“ го класира на 39-то място в списъка си на 100-те най-големи артисти за всички времена.

От 70-те години насам Бауи многократно декларира своята бисексуалност в интервюта за медиите. Той е баща на режисьора Дънкан Джоунс.

Последната публична изява на Дейвид Бауи бе през 2006 г., след което не се е появявал.

Днес почитаме Света Татяна

http://celebrate.actualno.com/dnes-pochitame-sveta-tatjana-news_517706.html

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър С

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области днес

http://society.actualno.com/jylt-kod-za-silen-vjatyr-e-objaven-v-18-oblasti-dnes-news_517713.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 18 области на страната за 12 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, София-област, София- град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Вятърът ще бъде със скорост от 15 до 20 м/ сек., като са възможни пулсации и над 20 метра в с

"Пътна полиция"-СДВР временно спира регистрацията на автомобили

http://sofia.actualno.com/pytna-policija-sdvr-vremenno-spira-registracijata-na-avtomobili-news_517735.html

Днес и утре, 12 и 13 януари, "Пътна полиция"-СДВР временно няма да регистрира моторни превозни средства. Поради възникнал технически проблем във фирмата, ангажирана с изработването на регистрационните табели и невъзможност да бъде изпълнена доставката, отдел „Пътна полиция” временно преустановява дейността си по регистрация и пререгистрация на моторни превозни средства за следващите два дни - 12 и 13 януари, съобщават от МВР.  Служителите от отдел „Пътна полиция” и

Само малцина се възползват от нова е-услуга за подновяване на лични карти и паспорти

http://society.actualno.com/samo-malcina-se-vyzpolzvat-ot-nova-e-usluga-za-podnovjavane-na-lichni-karti-i-pasporti-news_517734.html

Правителството смята да въведе скъпоструваща електронна услуга, която на практика не може да се използва всички. Това е новата система за електронни консулски услуги, която трябва да позволи приемането и обработката по електронен път на заявления за подновяване на лични карти, паспорти и шофьорски книжки. Тя струва 700 хил. лв. Услугата обаче реално ще се ползва изключително рядко, тъй като клиентите й трябва да отговарят на редица ограничителни условия, които я обезсмислят, пише в. "Сега". Тя

Американската „Ей И Ес“ чака 600 млн лв от НЕК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262661_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%95%D0%B9+%D0%98+%D0%95%D1%81%E2%80%9C+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0+600+%D0%BC%D0%BB%D0%BD+%D0%BB%D0%B2+%D0%BE%D1%82+%D0%9

 На 600 млн лв са набъбнали неразплатените задължения на НЕК ЕАД към американската централа Ей И Ес край Гълъбово, съобщи изпълнителният директор на дружеството, собственик на мощността Оливие Маркет.

Той изрази надежда си, че до няколко седмици с положителен резултат ще приключат преговорите на Българския енергиен холдинг с няколко банки за отпускането на спешен кредит в размер на 600 млн евро. Парите са необходими за разплащане с американските Ей И Ес и Контур глобал ТЕЦ „Марица изток 3“.

Маркет не се ангажира с конкретни срокове за финализиране на разплащанията, които трябва да отпушат енергийната система

По думите на инж. Тодор Бележков , директор „Експлоатация“ на тЕЦ „Ей И Ес“ безпокойство буди искането на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево да бъде намален добивът на въглища от трите открити рудника. За 2016 г. централата е заявила 5,2 млн т въглища, които осигуряват нормалния ритъм на при 60 на сто натоварване на съоръженията.

Според инж. Бележков през последните няколко месеца централата работи със 70 на сто натоварване на двата си блока, през най-студените дни се стигало и до максимално използване на мощностите.

Въпреки проблемната финансова ситуация американското дружество продължава да изпълнява социалната си програма по договора с община Гълъбово. 2,5 млн лв са изразходвани за модернизацията на младежки комплекс в градчето, още толкова предстои да бъдат предоставени за завършването на целия обект.

Според Оливие Маркет от „Ей И Ес – България“ имали готовност да финансират и нов проект за допълнителна енергийна мощност при необходимост от страна на родната икономика.

428 млн лв има да получава държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево за продадените въглища, само двете американски централи „Контур Глобал Марица изток 3“ и АЕS дължат 364 млн лв, от които 350 млн са просрочени.

Дружеството на свой ред е задлъжняло към свои контрагенти, на 182 млн лв възлизат просрочените плащания, коментира изпълнителният директор инж. Андон Андонов. От 2009 г. не е променяна цената на добиваните тук въглища, която сега е 77 лв /т условно гориво без ДДС при 115 лв /т според разработената от Делойт и Туш методика.

Лихвите продължават надолу

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262660_%D0%9B%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%83

 Има трайна тенденция за намаляване на лихвите както при депозитите, така и по кредитите. Това сочат прогнозите на една от големите банки у нас.

Причината за това е по-големият риск. Слабото търсене на кредити не е единственият компонент при определянето на лихвите по кредитите, смята шефът на трезора банкерът Левон Хампарцумян, цитиран от БТВ. Той посочи, че рискът също определя по-високата цена на кредита. В системата има много лоши кредити, а "поведението на кредитополучателите у нас е различно от това на чехите или германците".

Статистиката сочи, че над 60 млрд. лева са депозирани в банките, като 85 на сто са раздадени като кредити.

Борисов събра службите за убийствата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262659_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Премиерът Бойко Борисов е свикал този следобед спешна оперативка заради показните убийства от последните дни представители на службите в силовите ведомства. Това съобщиха за Агенция "Монитор" от пресцентъра на МС. Акцент на заседанието е бил разстрелът на собственика на модна къща "Агресия" - Александър Антов, но е било засегнати и убийството на ликвидатора на ВИС 2 Веселин Стоименов, както и ескалацията на престъпни прояви.

Срещата се е провела в отсъствието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов, които са на посещение в Китай. МВР е било представено от заместник-главния секретар Георги Арабаджиев.

ВКС в тандем с Цветан Василев, спъва фалита на КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262658_%D0%92%D0%9A%D0%A1+%D0%B2+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC+%D1%81+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%2C+%D1%81%D0%BF%D1%8A%D0%B2%D0%B0+%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%B8%

 

ВСС се разграничи от Лозан Панов, но го пожали

Подопечният на Лозан Панов Върховен касационен съд открито заигра в тандем с укриващия се от родното правосъдие Цветан Василев, като се пробва да спъне делото за фалита на КТБ.

Магистратите от ВКС поискаха от Конституционния съд да отмени два текста от Закона за банковата несъстоятелност с мотива, че ограничавали правата на акционерите във финансовата институция.

Първият атакуван текст предвижда, че решението за обявяване на банката в несъстоятелност, с което се определя и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата. Вторият оспорван пред КС текст пък предвижда, че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност. До произнасянето на конституционните съдии пък делото за фалита на КТБ във ВКС е временно стопирано. Въпреки това обаче всички действия по производството по несъстоятелност на КТБ, сред които осребряването на активите на банката, продължават. Показателното е, че въпросните два текста всъщност бяпа атакувани от адвокатите на акционерите в КТБ, основният от които е забегналият в чужбина банкер Цветан Василев. Юристите искаха ВКС да ги препрати на Съда в Люксембург за произнасяне. С действията си обаче подопечната на Лозан Панов институция реално дописва искането им и иска направо да бъдат обявени за противоконституционни.

Действията на върховните съдии за пореден път доказаха връзката на председателя им Лозан Панов със забегналия банкер и контролирания от него и ментора му Иван Костов олигархичен кръг „Хидра“. Както вече „Монитор“ писа Панов е част от съдебния кръг на хидрата, заформена от Василев и Командира.

Няколко часа по-рано пък осем от членовете на Висшия съдебен съвет, които участват в Етичната му комисия, се разграничиха от политическата реч на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, но въпреки това отказаха да се занимават с казуса.

До решението на кадровиците на Темида се стигна след като съвета беше сезиран от неправителствената организация „План Б“, която внесе сигнал, че Панов е нарушил етичния кодекс на магистратите като си е позволил политическо говорено по време на речта му за 135-годишнината на ВКС. Етичната комисия вчера обаче отказа изобщо да се занимава с казуса и реши преписката по сигнала да бъде прекратена. Юридически обаче това не означава, че кадровиците на Темида са оневинили Панов и затова един от членовете на съвета – Галина Карагьозова поискала изрично да се запише, че няма нарушение на Етичния кодекс, но останалите й колеги категорично отхвърлили предложението й .

„Голяма част от членовете на Етичната комисия, включително и аз, сме несъгласни с част от тезите, които председателят на ВКС излага в речта си и същевременно приемаме, че те са израз на негови вътрешни убеждения и че не следва свободата на словото да бъде ограничавано по някакъв начин и затова изцяло прекратяваме преписката и не извършваме проверка по нея“, заяви след заседанието шефът на комисията Ясен Тодоров. Той обясни, че гласуването е минало с 8 гласа „за“ прекратяване на преписката и един „против“.

Тодоров обясни още, че съветът е пожалил Панов, защото „едно задълбаване, детайлизиране на думите му ще вкара в още по-голямо противоречие и разделение магистратската общност“. Преди обсъждането на казуса на Етична комисия обаче лъсна, че разделение в магистратската общност има. Оказа се, че в съвета са били депозирани две подписки в защита на Панов, в които парафа си са положили около 200 съдии от страната, но нито един прокурор. Макар реално подкрепа към шефа на ВКС да са декларирали едва около 10% от съдиите у нас, обаче все пак подписките са били разгледани от кадровиците на Темида.

„Не мога да кажа дали е оказало влияние, но становището им е взето предвид и всички членове на комисията са запознати с всичко постъпило в съвета“, обясни още Тодоров.

„Бъдители“ вдъхновяват ученици и студенти в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262657_%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%E2%80%9C++%D0%B2%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4

 В забързаното ежедневие и количеството материал за преподаване не остава време и енергия за мотивиране. Всеки един студент и ученик има възможността да стане това, което иска и да учи, стига да има някой, който да запали искрата в него.

В това време бизнесът страда от липсата на висококвалифицирани и мотивирани личности. Хора, които искат да развиват, да променят, да творят, да се трудят. Затова Бъдителите влизат в университетите, за да докажат реално, че да работиш е удоволствие, израстване, желание и жар в очите им.

„Бъдители“ имат за цел да подпомогнат образователния процес на студенти и ученици от 12 клас, мотивирайки и ориентирайки ги за професионалния живот. Под формата на разчупени и иновативни лекции споделят за пътя, изминат от училище до това, което са сега: Бъдител.

Основното, с което Бъдителите впечатляват и са уникални е екипът от лектори: Биляна Панталеева, Емил Лесов, Явор Панталеев и Минко Лазаров. Тези четирима Бъдители са доказани в своите области, силни мотиватори и хора с големи сърца. След техни участия студенти и ученици са вдъхновени, имат реални български примери, които цитират и дълго говорят за лекциите им.

За първи път инициатива „Бъдители“ ще гостува на ERP Academy във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в София на 16 януари /събота/ от 11:00 часа.

Повече информация можете да откриете на сайта на „Бъдители“: www.buditeli.bg и на Фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/buditelite.bg

 

 

 

 

ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА „БЪДИТЕЛИ“:

Инициатива „Бъдители“ обединява екип от професионалисти в различни области, които случват целите си, като в ежедневието действат с желание и постоянство. Те са личности, които работят със сърце това, което искат, давайки висока добавена стойност на обществото. Един от най-силните мотивационни похвати за действие е реалният пример на желаната професия, на желания живот, на желаното поведение.

Инициативата „Бъдители“ е без такса за участие, необходимо е само да ги поканите и да осигурите зала, където всички Ваши студенти, ученици и всеки, който желае да присъства може да чуе Бъдителите.

Бъдителите са тези, които могат да те вдъхновят да бъдеш това, което искаш!

Ръст на цените на имотите и през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262656_%D0%A0%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D0%B3.

 С 5-7% максимум ще нараснат цените на жилищните имоти през 2016 година. Това са жилища в определени предпочитани сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. Повече ще бъде покачването на активността, като и двата очаквани ръста ще бъдат валидни основно за София. Това посочват в пронозата си за следващите 12 месеца от Имотека.

„Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на Имотека. „Възможно е да има известни разминавания в „комуникацията” между продавачи и купувачи”, прогнозира Атанасова.

По думите й, Младост и Център ще бъдат основните предпочитания на купувачите и те ще се стремят да намерят подходящ имот в тези райони. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото. На юг излизат нови конкурентни проекти.

„В Младост интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. Съборна, района на НДК, пресечните на бул. Витоша улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

„През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 година, може да наблюдаваме дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци имахме много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания”.

„Бих посъветвала инвеститорите, които искат наистина успешно да реализират обектите  си, а тепърва започват проектирането, да предложат повече функционални, 4-стайни апартаменти”, казва Люба Атанасова.

Сделките „на зелено” ще увеличат броя си, както и тези, реализирани с ипотечен кредит, казват още от Имотека в прогнозата си. Покупките за инвестиция също ще нараснат, но основният дял ще остане с цел живеене и подобряване на условията на живот. Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни райони.

Без значими промени ще останат изиксванията на купувачите – комуникативност, качествено строителство и обгрижена среда. Като цяло сътресения на пазара няма да се наблюдават, но купувачите трябва да останат внимателни поради по-големия брой рискове, които крие един активен пазар. Добре е да работят с доверени, доказани компании, като не са за подценяване и възстановените от времето на кризата проекти – днес те отново се появяват на пазара, но с по-достъпни цени и отговарящи на изискванията на купувачите, казват още от Имотека.

Новият четвърти сезон на „Ликвидаторът“ по Discovery Channel ще изненада зрителите с най-рискованите сделки досега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262655_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%

 Ликвидаторът“ – поредицата, наситена с напрежение, пазарене, купуване и продаване. В новите епизоди умелият търговец рискува повече от всякога като се опитва да види докъде може да стигне бизнесът му. Шуорц се впуска в сделки, в които няма опит и които не привличат голям интерес сред останалите ликвидатори. Най-необичайните му покупки включват значителен брой бонгове, танцови аксесоари и скъпо оборудване за фитнес салони. Джим прави още една рискована стъпка. излизайки на международната сцена. След като получава товар с прогнили мебели, той пътува чак до Индонезия, за да си върне парите. Още един високоскоростен, непредвидим и забавен сезон с „Ликвидаторът“ започва на 14-и януари, 21:00 ч. по Discovery Channel.

 

Джеф Шуорц сам си проправя път до върха в бизнеса с изкупуване на стоки. Той става собственик на Direct Liquidation“ – една от най-големите ликвидационни къщи западно от Скалистите планини в Северна Америка. Днес Шуорц притежава над 2 787 кв. метра складови площи, пълни с различни необичайни стоки за бита и артефакти, които в даден момент увеличават състоянието му. Неговата мисия е да купува на възможно най-ниската цена, да продава на най-високата и да кара нещата да се случват по установения от него план. Въоръжен с два мобилни телефона, портфейл, пълен с пари и изключително умели техники по време на преговори, Джеф работи седем дни в седмицата, за да направи най-добрата сделка.  

Открит е загадъчен обект на Плутон (Видео)

http://petel.bg/Otkrit-e-zagadachen-obekt-na-Pluton--Video-__140935

Снимка: НАСА На снимка, предадена на 24 декември 2015 года от космическия апарат New Horizons, учените забелязаха загадъчен обект на...

ЕС постига съгласие за забрана на клонирането на хора

http://chronicles.actualno.com/es-postiga-syglasie-za-zabrana-na-kloniraneto-na-hora-news_517574.html

На 12 януари 1998 г. в Европейския съюз е постигнато съгласие за забрана всички дейности, свързани с клонирането на хора. Решението е документирано като допълнителен протокол към Конвенцията за правата на човека и човешкото достойнство. Влиза в сила чак през 2001 г., след като е ратифицирано само в пет от страните-членки. През 2005 г. ООН приканва страните, членуващи в организацията, да забранят всички форми на клониране, тъй като те "противоречат на достойнството на човека". Резултатът е Резол

Днес ще бъде още по-топло

http://society.actualno.com/dnes-shte-byde-oshte-po-toplo-news_517708.html

През деня от северозапад на югоизток с умерен и временно силен вятър ще преминава бърз атмосферен процес, с който в почти цялата страна ще превали дъжд, съобщиха от НИМХ. Минималните температури ще са между 5° и 10°, на места в Предбалкана и до 15°, в София около 8°. Привечер облачността от запад на изток ще се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София около 15°. Над планините ще е предимно облачно. Ще превали дъжд, а над 2000 метр

Luxoft и QNX започват съвместна разработка на усъвършенствани системи за подпомагане на водачите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262654_Luxoft+%D0%B8+QNX+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0++%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%81

 Luxoft Holding, водещ разработчик на софтуерни услуги и доставчик на иновативни IT решения за клиенти в цял свят, и QNX Software Systems, дъщерно дружество на BlackBerry, обявиха началото на своето технологично партньорство. То е фокусирано върху разработката на усъвършенствани системи за подпомагане на водачите или ADAS (advance drive assistance systems).

Luxoft ще използва своя опит в моделирането на пътната обстановка, основано на алгоритми за проследяване на обекти като превозни средства, пешеходци, фасади на сгради, както и на пътните знаци, с помощта на които данните за пресъздаваната детайлна картина на пътя ще може да се интегрира в работата на платформата QNX® OS на QNX. При тази технология Luxoft ще използва своята софтуерна платформа CVNAR™, която включва решения за добавена реалност, включително навигиране, проследяване на точки на интерес (POIs) и задаване на упътвания към крайната дестинация.

"QNX е водещ доставчик на интегрирани информационни и развлекателни решения, вградени в повече от 60 милиона превозни средства до момента." - каза Георг Дол, управляващ директор на Luxoft Automotive. "Ентусиазирани сме, че ще работим заедно с QNX по създаването на нови ADAS технологии за клиентите ни сред глобалните автопроизводители и основните доставчици на автокомпоненти, които все повече търсят решения, допринасящи за автономното шофиране. В Luxoft имаме солиден опит в технологиите за компютърна визуализация и добавена реалност, които не само ще дадат възможност за създаване на следващото поколение проектори на информация върху предното стъкло, но и ще станат важна част от автономността на превозното средство. Тези проектори, съчетани с високонадеждната операционна система на QNX, ще разширят значително възможностите на нашите клиенти от автомобилния сектор за практическо приложение на системите за подпомагане на водачите от ново поколение."

"Luxoft притежава широк набор от технологии в услуга на производителите на автомобили, които включват както конкретни приложения на системите за подпомагане на водачите от най-ново поколение, така и цялостни интегрирани решения." - заяви Андрю Поляк, Глобален директор Бизнес развитие в QNX Software Systems. "Съвместната ни работа ще издигне на ново ниво практическите приложения на нашата технология QNX OS, която е с доказана надеждност и множество сертификати за безопасност - ключово изискване към ADAS системите поради по-високите нива на автоматизация на тяхната работа."

Софтуерната платформа CVNARTM за компютърно зрение и добавена реалност на Luxoft обединява уникален набор от функции и възможности и може да се използва по два начина. Тя може да се адаптира към изискванията на конкретен автопроизводител и да се инсталира на използваните от него компоненти от електронното управление на автомобила. Налична е и като решение, независещо от хардуера, което използва процесора и графичната карта в автомобила. Платформата CVNARTM може лесно да бъде интегрирана с проекторите за предното стъкло (heads-up) и LCD-дисплеите, както и с „умните очила”, които предлагат аналогични функции. Чрез използването на алгоритми за проследяване движенията на очите, както и на данните от сензорите на автомобила, разширената навигация задава напътствия, предупреждава за препятствия, указва посоката към избраната дестинация, както и много други.

QNX Software Systems предлага обширно портфолио от развлекателно-информационни, телематични и акустични решения за автомобила, както и такива, свързани с неговата безопасност. Те се използват в над 60 милиона автомобила по цял свят. Над 40 автомобилни производители прилагат софтуер на QNX, включително QNX Neutrino® OS, QNX OS за безопасност (съответстващо на ISO 26262, до ниво на безопасност D), платформата QNX CAR™ за информация и развлечения в автомобила, акустичния междинен интеграционен софтуер QNX, обслужващ озвучаването на тонколони и слушалки, на системите „свободни ръце”, както и на разширените системи за информиране на водача и модулите за свързаност.

Новата документална поредица на TLC „Да спасиш живот за час“ представя решенията на парамедиците в първите минути след инцидента

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262653_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+TLC+%E2%80%9E%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%B

 Новото предаване „Да спасиш живот за час“ проучва какви жизненоважни решения трябва да вземат лекарите по време на първия критичен час при оказване на спешна медицинска помощ. Документалната поредица предлага уникален поглед към дилемите и нововъведенията в спешната медицина, благодарение на специално монтирани камери и 360-градусов достъп до специалистите на местопроизшествието и в болницата. Всеки епизод проследява как екипът се отзовава на три много различни спешни случая. От 14-и януари, 22:00 ч. по TLC поредицата ще представи решенията на работещите под изключително напрежение професионалисти, за които не съществуват понятия като „рутинна процедура“. Зрителите ще се запознаят от първо лице и с работата на хирурзите и специалистите в изпълненото с адреналин спешно отделение.

Един от случаите, които „Да спасиш живот за час“ представя, е на пешеходец, ударен от кола в Лондон. По-малко от 11 минути след като спешните екипи получават обаждане за инцидент в Северен Лондон, медицински спасителен хеликоптер се отзовава на сигнала. Мараятия „Ем Джей“ Слабърт, лекар от Южна Африка с вид и решителност на амазонски войн, пристига на мястото на злополуката заедно с екип от парамедици. Отстрани на пътя лежи Румен, 31-годишен пешеходец. Той все още е в съзнание, но ръцете и краката му са в неестествена позиция. За няколко секунди Слабърт и екипът й инспектират ситуацията.

„Да спасиш живот за час“ показва колко изумително работи ума на лекарите по време на спешни ситуации. Веднага след като специалистите пристигат на мястото на инцидента, те влизат в ролята на детективи, които търсят „доказателства“: вдлъбнатините и счупените места по колата подсказват на д-р Слабърт, че краката на пострадалия са поели първоначалния удар, ребрата му са били смазани от предния капак, а ръцете му са се врязали в стъклото отпред, след което той се е озовал на покрива на автомобила. Първото нещо, което Слабърт прави, е да провери дали мъжът чувства краката си и да го стабилизира. Докато мисли, тя говори с пострадалия и направлява екипа. „Не трябва да прибързаме,“ споделя д-р Мараятия „Ем Джей“ Слабърт. „Това, с което се занимаваме не е магия, а медицина.“, допълва специалистът.

Документалното предаване „Да спасиш живот за час“ ще запознае зрителите с редица критични случаи, пред които се изправят специалистите  от спешна медицинска помощ, всеки четвъртък от 14-и януари, с начален час 22 ч. по TLC. 

ERP.BG започва партньорство с програмисти-фрийлансъри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262652_ERP.BG+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D1%84%D1%80

 Българската софтуерна фирма ERP.BG започва партньорство с програмисти на свободна практика (фрийлансъри), които имат възможност да създават приложения за нейните системи за управление на бизнеса. На 14 януари от 19 ч. компанията ще проведе безплатен семинар  на тема "Freelance в ERP света" в Софтуерния университет (София, ул. Тинтява 15-17, ет. 2). Събитието е подходящо за програмисти на свободна практика, които имат желание да реализират проекти в един от най-динамичните IT сегменти - този на ERP системите.

 

Лектор на семинара ще бъде основателят и управляващ съдружник на фирма ERP.BG Иван Аржентински. "Провеждаме това обучение с идеята да помогнем на програмистите - фрийлансъри да навлязат в нова и непозната за тях, но много перспективна област. Основният принцип е – те програмират, ние продаваме. Предлагаме бизнес модел, при който разработчиците създават приложения, а ние им помагаме да стигнат до всички пазари, на които ERP.BG присъства" - разказва той.

 

ERP системите са цялостни системи за управление на бизнеси. Семинарът ще представи възможностите на ERP платформата EnterpriseOne за разширяване чрез създаване на приложения от външни екипи. Ще бъдат разгледани две основни възможности за freelance проекти: еднократни проекти според изисквания на клиента и създаване на универсални приложения, които ще се предлагат на множество клиенти.

 

Преминалите семинара ще имат възможност да се регистрират като независими разработчици на приложения и да участват в проекти. Принципът на разпределение на проектите е подобен на повечето фрийланс сайтове. За разлика от повечето подобни универсални сайтове, ERP системите са специфичен пазар, при който търсенето е по-голямо от предлагането и проектите са по-добре платени.

 

За лектора: Иван Аржентински е основател и управляващ съдружник на фирма „И Ар Пи България“ ООД (ERP.BG) – един от първите български разработчици на ERP системи. Иван е ръководител на програмния отдел и главен идеолог с ключово участие в създаването на всички софтуерни продукти на компанията, включително системата InfoStar®, ERP системата EnterpriseOne®, CRM решението EnterpriseOne® CRM и др. Той е и в основата на визията на ERP.BG за развитието на една изцяло мобилна ERP система, оптимизирана за смартфони и таблети, с интегрирани модули за BI (Business Intelligence), CRM (Customer Relationship Management), обединени комуникации, управление на проекти и др.

 

Повече за ERP.BG

 

ERP.BG (И Ар Пи България ООД) е един от първите български разработчици на системи за управление на бизнеса от клас ERP, с над 20-годишен опит в разработката, внедряването и поддръжката на такива решения. Компанията има специфичен опит и завършени проекти в сегментите търговия на едро и дребно, печатарска индустрия, хранително- вкусова промишленост, текстил, строителство и строителни материали, транспортна дейност и реклама. В ERP.BG работят над 20 висококвалифицирани специалисти, включително екипи за внедряване, за техническа поддръжка, за гореща телефонна и онлайн поддръжка. Повече  информация за компанията и за предлаганите от нея продукти и услуги можете да откриете на адрес http://erp.bg/.

Събития и случки на 12 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_618239.html

В България 1874 В Цариград започва да излиза вестник „Век“ на Марко Балабанов (1837 – 1921, виден възрожденец, юрист, медик и политик). Издаван е до 8 май 1876 г. От средата на XIX век до Освобождението в османската столица се печатат общо 17 вестника и 7 списания на български език. 1899 Въвежда се принципът на несменяемост на съдиите във Върховния касационен съд и в апелативните съдилища. 1920 Народното събрание подвежда министрите от кабинета на д-р Васил Радославов под отговорност за включването на България в Първата световна война. Самият Радославов (1854 – 1929) междувременно бяга в Германия. През 1923 г. е осъден задочно на доживотен затвор и лишаване от граждански права; по-късно е амнистиран. 1931 Влиза в сила Закон за защита на влоговете. 1933 Специална комисия от хидролози установява здравословните качества на софийската минерална вода. 1951 Публикуван е указ за организиране на Държавна санитарна инспекция и противоепидемична служба. 1992 Първи кръг на първите преки избори за президент на България. Участват 22 кандидатски двойки. Във втория тур (19 януари) печелят издигнатите от СДС Желю Желев (президент) и Блага Димитрова (вицепрезидент). 1998 Започва работа Българската фондова борса – София, това е нейният първи делови ден. По света 1755 По инициатива на руския учен енциклопедист Михаил Ломоносов е основан Московският университет. 1876 В Сан Франциско е роден Джек Лондон, популярен американски писател, автор на 50 книги и около 200 разказа. Неговото бедно детство и авантюристична младост, преминали в борба за хляб, оцеляване и успех, се отразяват и в творчеството му. Спомените му на моряк и златотърсач са в основата на ред произведения за морето и суровите северни райони, преди всичко Клондайк от времето на златната треска. Най-ярките му герои са широко скроени и справедливи хора, които мерят сили с изпитанията на живота и с природните стихии. Постигнал признание и богатство, Лондон умира на 40 г. през ноември 1916-а. Има несигурна, но упорита версия, че се е самоубил. Преди 140 години е роден Джек Лондон, любим писател на няколко поколения от цял свят. 1908 От Айфеловата кула в Париж за първи път в света е излъчен радиосигнал на далечно разстояние. 1945 Във Втората световна война съветската армия започва мощно настъпление против хитлеристите в Източна Европа на фронт от 1200 километра. Така Москва се отзовава на молба на западните съюзници, чиито войски са затруднени от германската офанзива в Ардените (от средата на декември 1944 г.). 1954 В реч пред Съвета по външните отношения държавният секретар на САЩ Джон Фостър Дълес обявява доктрина на „масиран ответен удар” в случай на (комунистическа) агресия. Тази концепция, негласно възприета и по-рано, отразява увереност, че САЩ имат огромно ядрено надмощие, което обаче е на път да отмине. Не след дълго се разработват по-разумни и реалистични варианти на „минимално възпиране”, а и самият Дълес се отказва от своя „ответен удар”. 1991 Конгресът на САЩ гласува използването на военна сила за освобождаването на Кувейт, окупиран през август 1990 г. от иракски войски. 1998 В Европейския съюз е постигнато съгласието на 19-те (тогава) страни-членки да се забрани клониране на хора. 2010 Земетресение с магнитуд 7 опустошава Хаити. Загиват над 200 000 души, а около 895 000 остават бездомни в карибската островна страна, която е сред най-бедните в света. Особено тежки са пораженията в гъсто населената столица Порт-о-Пренс, която е на около 24 – 25 км от епицентъра на труса. Бърза и мащабна международна кампания за помощ отговаря на бедствието. Но възстановителните работи и досега напредват бавно.

ВНИМАНИЕ! Домашната ракия пълна с отрови

http://pik.bg/внимание-домашната-ракия-пълна-с-отрови-news466212.html

ВНИМАНИЕ! Домашната ракия пълна с отрови

Отрова ври в казаните за ракия. Това доказва разследване на БНТ1 в рубриката "Репортерски поглед". И най-прехвалената домашна ракия е по-опасна от най-евтината "грозданка" в магазина. След трагедията, почернила Якоруда, дебатът "за" и "против" еликсира, забъркан вкъщи, се изостри. Кой е крив и кой прав - от БНТ1 търсят в сертифицирана лаборатория за химични анализи. Ето какво показва изследването с газхроматограф на два вида ракия - евтина купешка и домашна "екстра качество" - и как експертите коментират резултатите.

В домашната ракия има два пъти повече метанол, висши алкохоли, етилацетат и ацеталдехид, отколкото в най-евтината купешка. Това показва резултатът от анализа в разследването на БНТ1. Оказва се, че и най-майсторски "изпечената" ракия

не може да пречисти добре

- и заради директния огън, и заради малкия капацитет на дестилационната колона.

Не отровен коктейл от метилов алкохол с аромати, а непречистена ракия може да е убила клетниците от Якоруда. Така експертите коментират трагедията с натровените на маса мъже. "Ферментиралата при домашни условия среда е потенциален източник за силно замърсяване на крайния продукт на ракията", обяснява пред БНТ1 проф. д-р инж. Марин Маринов, спец по технология на алкохолните напитки и спирта. Изискванията към ферментацията в промишленото производство са изключително строги. Температура, стерилност, безкислородна среда - само и само да не се допуснат замърсявания с гнилостни, млечно-, оцетно- и маслено-кисели бактерии. Попаднали във фермента, освен метанол, те произвеждат цялата палитра от висши алкохоли -

пентанол, бутанол, хексанол

естери на мастните киселини - като мравчена и оцетна, и алдехиди - като токсичните ацеталдехид и мравчен алдехид. И по-нататък всички технологични усилия са насочени към пречистването на опасната химия, която може да убие или осакати.

Независимо от лошата ферментация, дори дестилацията с домашните казани би могла донякъде да очисти ракията, обясняват експертите. Метиловият алкохол е най-лек и излиза първи. А и лесно се измерва - алкохолният му градус е между 87 и 83. Така че първите литри непременно трябва се изхвърлят. Висшите алкохоли пък излизат накрая - затова и последната, токсична фракция - също не бива да се пие. Това ще рече, че от цялата продукция около

12% трябва да отиде на боклука

"Вие си давате сметка, че първоточната, плюс опашната, правят един значителен процент по отношение на обема на произведената ракия. Т.е., всички знаещи и незнаещи правят опит да преработят или да използват без преработка двете фракции. Това е от големите грешки", алармира проф. Маринов.

След промените в закона от 1 януари 2016 г. не би трябвало да има работещи казани. Съмненията, че комините им продължават да пушат, обаче остават. В джобовете на тарикати, забогатяващи с незаконен бизнес с уж "домашна ракия", потъват около 200 млн. годишно, изчисляват експертите. А, за жалост, тези пари често се оказват кървави - както се случи по празниците в Якоруда.

 

Американските ВВС унищожиха финансов център на ИД в Мосул

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/70675/Amerikanskite-VVS-unishtozhiha-finansov-tsentar-na-ID-v-Mosul

/Поглед.инфо/ Американските ВВС потвърдиха, че са нанесли удар по сграда в Мосул, Ирак, където се съхранявали голяма част от наличните пари на ислямистката групировка "Ислямска държава".

Русия три пъти е спасявала Франция

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/70674/Rusiya-tri-pati-e-spasyavala-Frantsiya

/Поглед.инфо/ Френския политолог Иван Бло разказва за свободата на словото и демокрацията в Европа

Показаха кадри от акцията по залавянето на наркобарон №1 в Мексико (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542916

Мексиканските власти разпространиха драматични кадри от акцията, довела до залавянето на наркобарон номер едно на Мексико Хоакин "Ел Чапо" Гусман. На тях се вижда как командосите от мексиканските сили за сигурност откриват стрелба при щурмуването на тайното убежище на наркобарона в град Лос Мочис миналата сeдмица. Заловиха най-търсения наркобарон - Ел Чапо Хоакин Гусман бе заловен на 8 януари след шест месеца преследване. Първоначално при проведената миналата седмица операция Гусман се измъкнал през отводнителен канал, но ...

Хиляди протестираха срещу бежанците в Лайпциг (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542913

Хиляди хора се събраха в Лайпциг по призива на антиислямското движение Легида - местния клон на Пегида, за да протестират срещу бежанския наплив в Германия, предаде Франс прес. Сексуалните нападения поставят на изпитание германската толерантност Значителни полицейски сили с водни оръдия държаха на разстояние демонстранти и контрадемонстранти под проливния дъжд в центъра на източния германски град. Противниците на политиката на канцлерката Ангела Мер...

Прогнозират поскъпване на жилищата в София

http://pik.bg/прогнозират-поскъпване-на-жилищата-в-софия-news466201.html

Прогнозират поскъпване на жилищата в София

С 5-7% максимум ще нараснат цените на жилищните имоти в София през 2016 г., прогнозираха от агенцията за недвижими имоти „Имотека”. В по-престижните райони на столицата ще се сключват сделки за имоти на стойност между 75 000 и 125 000 евро.

„Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими - интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива”, обясни изпълнителният директор на компанията Люба Атанасова. По думите й ръст на цените и търсенето ще има главно за добре поддържаните имоти, както и на многостайните жилища в София.

Тя допълни, че най-търсени в столицата през новата година ще са имотите в кв. „Младост” и тези в центъра.

Почитаме Света Татяна Великомъченица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542895

На 12 януари, отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектически убежде...

Обновяват галерията от портрети на градоначалници в Заседателната зала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1542905

Традицията в Заседателната зала на Община Плевен да се поставят фото-портрети на кметовете, управлявали Община Плевен ще продължи като по идея на сегашния градоначалник Георг Спартански, ще се потърси начин старите снимки да бъдат изработени с нова графична техника и така цялата галерия от хора, определяли историята на Плевен да придобие един по-различен и представителен вид. Георг Спартански обясни, че според него повечето снимки, особено тези от периода след Освобождението имат нужда да бъдат изпълнени по един различен начин като техника, пре...

Св. мчца Татяна, Св. Сава Сръбски, Св. мчк Мертий

http://offnews.bg/news/n_1/n_287435.html

Света мъченица Татяна произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил три пъти прeфект на гр. Рим. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически венец. Скорошната насилствена смърт на жестокия император Хелиогабал (203-212 г.) освободила християните от заплахата на едно, може би чудовищно гонение и всички били готови да си отдъхнат, когато на престола го заменил 16-годишния му братовчед Александър Север (205-238 г.), майката на когото, Юлия Мамея, решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Самият Александър имал еклектически убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Иисус Христос. Но тъкмо при Александър Север дошъл страшния час за мъченица Татяна. Поради малолетство на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената, които по своя преценка прилагали неотменените закони за сигурността на държавата. Още били меродавни противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Анонимният житиеписец на св. Татяна съобщава за жестоките разпоредби и преследвания на християнтие от управители и сановници като Улпиан, Виталий и Кай, които "проливали християнската кръв като вода". Без да гледат на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага. След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Тези слуги на управителя били разколебани в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата девойка била само една – Бог да докосне сърцата им и да ги обърне към Себе Си. И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да спре мъченията над невинната римлянка. А когато ги осияла светлина от небето и те видели ангели да подкрепят страдащата девица, не могли да издържат повече. И осмината управителеви слуги коленичили пред Татяна и възкликнали: "Прости ни служителко на истинския Бог!" Разбира се, всички те веднага били предадени на смърт, като новоявени християни. Когато след целодневно мъчение отвели девойката в тъмницата, през цялата нощ тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й. Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

На 12 януари рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226169

Проф. д-р Искра Баева, историк
Ласка Минчева, режисьор
Людмил Тодоров, режисьор
Александър Дойнов, актьор
Величко Чолаков, щангист, олимпийски медалист
Георги Торнев, продуцент и режисьор
Елена Божкова, народна певица
Емил Кабаиванов, кмет на Карлово
Проф. д-р Пюзант Касабян, президент на Българската федерация по бадминтон
Мехмед Атаман,
Проф. д-р Искра Баева, историк Ласка Минчева, режисьор Людмил Тодоров, режисьор Александър Дойнов, актьор Величко Чолаков, щангист, олимпийски медалист Георги Торнев, продуцент и режисьор Елена Божкова, народна певица Емил Кабаиванов, кмет на Карлово Проф. д-р Пюзант Касабян, президент на Българската федерация по бадминтон Мехмед Атаман,

Дебат за новите помирителни комисии днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5226494

Домакини са
Домакини са "24 часа", "Труд" и Комисията за защита на потребителите Над 35 експерта - представители на министерства, регулаторни комисии, мобилни оператори, топлофикации, транспортни компании, застрахователи и лизингодатели и търговски вериги се събират днес за дебат в полза на потребителя. Всички те са поканени от "24 часа" и "Труд" и Комисията

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5221038

Александър Дойнов, актьор, 61 г.
Ваня Цветкова, актриса.
Георги Торнев, продуцент и режисьор, 48 г.
Проф. Искра Баева, историк.
Мартин Герасков, актьор, 35 г.
Мехмед Атаман, депутат от ДПС в 43 НС, 46
Александър Дойнов, актьор, 61 г. Ваня Цветкова, актриса. Георги Торнев, продуцент и режисьор, 48 г. Проф. Искра Баева, историк. Мартин Герасков, актьор, 35 г. Мехмед Атаман, депутат от ДПС в 43 НС, 46

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване