Живков налага едноличното си решение за всичко – от статута на Рилския манастир, през живота на Горуня и концлагерите до производството на кока-кола и лекарство против рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235683

През многогодишните си усилия да създаде книга – портрет на Тодор Живков и неговото време, макар и в щрихи, Боян Кастелов разчиства купища словесен баласт. Като първи (или генерален) секретар на БКП и държавен глава Живков си присвоява правото да казва последната дума по всички въпроси в обществото и държавата.
През многогодишните си усилия да създаде книга – портрет на Тодор Живков и неговото време, макар и в щрихи, Боян Кастелов разчиства купища словесен баласт. Като първи (или генерален) секретар на БКП и държавен глава Живков си присвоява правото да казва последната дума по всички въпроси в обществото и държавата.

В. Енчев: Нахлуването на Борисов във ВСС не е скандал, а криза

http://frognews.bg/news_105388/V-Enchev-Nahluvaneto-na-Borisov-vav-VSS-ne-e-skandal-a-kriza/

След скандалното нахлуване на премиера Бойко Борисов на заседание на Висшия съдебен съвет, което е безпрецедентно нарушение на конституционното правило за разделение на властите, до момента нито една парламентарно представена партия не излезе с протестна декларация или с изявление на парламентарната трибуна.Това пише лидерът на ПП „Движение за радикална промяна „Българската пролет“

Личен код, а не пръстов отпечатък ще идентифицира пациентите

http://www.cross.bg/otpechatuk-lichen-penkov-1494815.html

/КРОСС/ Личен код, а не пръстов отпечатък ще се ползва при прием в болниците, разясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в интервю за Нова телевизия. Пръстов отпечатък ще се взема еднократно, при първото посещение при лекар или в аптека. Чрез скенер ще се генерира определен код, който става уникален идентификатор на пациента.„Не е необходимо да се ходи в определена институция. Взема се от първото място, където постъпвате, било то аптека, болница или личния ви лекар. Информацията ще се съхранява с информационни папки. До тях ще имат достъп личните лекари и пациентите", обясни Пенков.Системата ще бъде обезопасена с най-висока степен на защита на личните данни. От личния код не може да се изведе обратно дактолоскопически отпечатък, увери Пенков.

България ще е страна партньор на изложението "Зелена седмица" в Берлин през 2018 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237095

През 2018 г. България ще бъде страна партньор на най-голямото изложение за земеделие и храни в света -
През 2018 г. България ще бъде страна партньор на най-голямото изложение за земеделие и храни в света - "Зелената седмица" в Берлин. За това е постигната договорка с главния мениджър на панаира, съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев на пресконференция в Берлин. Страната ни ще поеме председателството на ЕС през 2018 г.

Радан Кънев: Евентуални предсрочни избори зависят изцяло от Борисов

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-eventualni-predsrochni-izbori-zavisyat-iztsyalo-ot-borisov-news244297.html

Дали у нас ще има предсрочни парламентарни избори зависи изцяло от премиера Бойко Борисов. Това коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БНР. В събота Кънев се срещна с местни структури на формацията във Варна и региона. "Аз го виждам изключително разконцентриран напоследък", каза Кънев за министър-председателя. Според него повечето му колеги от ГЕРБ живеят в "някакъв друг свят" и са заслепени от факта, че са надделели на местните избори, през есента на миналата година. "Борисов обаче ясно вижда, че е много трудно да управлява в толкова кризисна ситуация", смята лидерът на ДСБ. Според него Борисов още е наясно, че разломът в ДПС оголи зависимостта на управлението от Пеевски и Доган - "нещо, което той политически не може да си позволи". Според неговият анализ от това следва, че премиерът ще реши кога са изборите. “Ако действа бързо, разбира се, и ако все още е в контрол на ситуацията. Виждам, че се замисля по въпроса, но не бих правил прогнози за неговото решение. Той е трудно предвидим и самостоятелен играч", заяви лидерът на ДСБ. Радан Кънев каза още, че ще бъде създаден нов десен проект, тъй като традиционните партии у нас не могат да отговорят адекватно на политическата криза, която е започнала в страната от края на миналата година.

Един от най-добрите пернишки футболисти за всички времена, майсторът на спорта Георги Златков (Бегача) навършва 75 години!

http://www.zapernik.com/sport/edin-ot-nai-dobrite-pernishki-futbolisti-za-vsichki-vremena-maistorut-na_41188/

Георги Златков на 75 години!

Днес един от най-добрите пернишки футболисти за всички времена, майсторът на спорта Георги Златков (Бегача) навършва 75 години! Той е роден на 16 януари 1941 г. в Перник, по-точно в самия център на Перник, тъй като къщата им се е намирала между Двореца на културата и мемориалния комплекс. От малък се увлича по спорта. През 1955 г. става републикански шампион по плуване за юноши. В следващите години тренира активно футбол. От 1957 г. е в юношеския, а от...

Продължава

Радан Кънев: Виждам Борисов изключително разконцентриран

http://www.cross.bg/borisov-kunev-partiyata-1494814.html

/КРОСС/ „Решението дали да има предсрочни парламентарни избори зависи изцяло от премиера Борисов", заяви председателят на ДСБ Радан Кънев на среща със структурите на партията във Варна и региона. „Виждам гоизключително разконцентриран напоследък", добави той.„Мисля, че за разлика от повечето си колеги в партията, които, заслепени от факта, че надделяха на местните избори, живеят в някакъв друг свят, той ясно вижда, че е много трудно да управлява в толкова кризисна ситуация", коментира Кънев.Според него разломът в ДПС е оголил зависимостта на управлението Пеевски-Доган - нещо, което той политически не може да си позволи. „Така че Борисов ще реши кога са изборите - ако действа бързо, разбира се, и ако все още контролира ситуацията. Виждам, че се замисля по въпроса, но не бих правил прогнози за неговото решение. Той е трудно предвидим и самостоятелен играч", смята лидерът на ДСБ.Радан Кънев каза още, че ще бъде създаден нов десен проект, тъй като традиционните партии не могат да отговорят адекватно на политическата криза, започнала в края на миналата година.

"Ролинг стоун" заряза етиката заради интервюто с Ел Чапо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/16/2683863_roling_stoun_zariaza_etikata_zaradi_intervjuto_s_el/?ref=rss


"Ако ЦРУ беше пратило Шон Пен да интервюира Осама бин Ладен през 2001, щяхме да си спестим много време". "Защо Шон Пен не попита Ел Чапо колко истински журналисти е избил?"

Това бяха само част от реакциите по социалните мрежи след като сп. "Ролинг Стоун" публикува интервюто на режисьора с мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, известен като Ел Чапо.

Интервюто предизвика неодобрение сред разследващите и сериозни журналисти, както заради благосклонния тон, с който Пен описва...

Три полезни трика в Microsoft Office, които може би не знаете

http://pik.bg/три-полезни-трика-в-microsoft-office-които-може-би-не-знаете-news468915.html

Три полезни трика в Microsoft Office, които може би не знаете

От дома до бизнеса, от настолния компютър до уеб пространството и всички устройства между тях – Office предоставя необходимите инструменти за пълноценна работа. В интернет пространството ще откриете куп съвети, които имат за цел да ви помогнат да извлечете максимума от MS Office.

Представяме ви тези 3 полезни трика за Microsoft Office, които научихме благодарение на Make Use Of.

1. Отваряне на презентация с PPS

Записването на презентация в PPS формат дава възможност да я отворите като слайдшоу директно с двойно кликване върху файла. Това работи и за PPSX файлове. Можете да превключвате между PPS и PPT версиите по всяко време, като промените разширението на файла от .pps на .ppt (или обратното).

2. Компресиране на Excel документи с XLSB

Записването на една електронна таблица като XLSB, тоест като Excel Binary Workbook намалява размера драстично (с 50-75%). Този формат обаче не е съвместим с някои по-стари версии на MS Office и офис пакети от трети страни.

3. Увеличаване на съвместимостта на Office файловете

Искате да споделите Office документи с някого, но не сте сигурни дали неговата Office версия поддържа Open XML файлове като DOCX, XLSX, или PPTX? Тогава изпратете файловете в по-стар (отпреди 2007 г.) формат по подразбиране (XLS, DOC, PPT) за максимална съвместимост.

Източник: digital.bg

Кодекс за земята, който да унифицира цялото законодателство, е един от политическите акценти в програмата на МЗХ

http://www.cross.bg/bulgariya-yngariya-stranata-1494813.html

/КРОСС/ Разработването на Кодекс за земята, който да унифицира цялото законодателство, е един от политическите акценти в програмата на МЗХ за настоящата година, каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на специална пресконференция, посветена на резултатите от срещата му със земеделските министри на Естония и Унгария в рамките на участието на страната ни в „Зелената седмица" - 2016, Берлин, съобщава Агенция „Фокус".  „С министъра на Унгария дискутирахме общи проблеми, с унгарската страна имаме силна позиция за земеделие, свободно от ГМО. Втората ни тема бе свързана с визията на двете страни за поземлените отношения", посочи Васил Грудев. Според него, страната ни може да почерпи от Унгария опит, свързан със запазването на земеделската земя за земеделски нужди. „Не е тайна, че България и Унгария са обект на апетити за спекулативно използване на земеделската земя. Ние имаме обща цел, която е заложена и в нашата Конституция - че земеделската земя на България ще се използва само за земеделски нужди", обясни Грудев. „С министъра на Естония започнахме работа по председателството на България в ЕС, защото първата половина на 2018 г. се председателства от Естония, е втората половина - от България. Ако искаме да постигнем по-ясни политически послания, които да бъдат разработени, е добре заедно със страната, която ни предхожда, да набележим общи точки

10 години затвор получи мъжът, който удуши психично болната си жена, майка на две деца в горичката при село Люлин

http://www.zapernik.com/krimi/10-godini-zatvor-poluchi-mujut-koito-udushi-psihichno-bolnata-si_41190/

10 години затвор получи мъжът, който удуши психично болната си жена, майка на две деца в горичката край кв. Тева.

Иван Пламенов от село Люлин удушил с голи ръце съпругата си Снежана на 17 юли. Двамата се прибирали през гориста местност, когато се скарали и мъжът в изблик на ярост посегнал на жена си. И двамата са имали психични проблеми.

Живеели в бедност, двете им деца са били взети за отглеждане от социални грижи.

Иван е направил пълни съмопризнания за...

Продължава

Тайван избира президент и парламент

http://www.moreto.net/novini.php?n=311252

Тайван избира нов президент и парламент и се очертава за първи път жена да оглави острова, а опозицията да спечели мнозинство в парламента. С най-големи шансове да стане държавен глава е номинираната от Демократичната прогресивна партия Цай Ин-вен.

Получихме официално одобрение от Китай за внос на мляко и млечни продукти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237087

Преди 10 дни получихме официалното одобрение от Китай за внос на мляко и млечни продукти, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на специална пресконференция, посветена на резултатите от участието на страната ни в „Зелената седмица“ – 2016 в Берлин, цитиран от „Фокус” .
Преди 10 дни получихме официалното одобрение от Китай за внос на мляко и млечни продукти, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на специална пресконференция, посветена на резултатите от участието на страната ни в „Зелената седмица“ – 2016 в Берлин, цитиран от „Фокус” .

Чехия не иска да приема повече бежанци

http://europe.actualno.com/chehija-ne-iska-da-priema-poveche-bejanci--news_518638.html

Чехия не може и не е задължена да приема бежанци на основата на приетите от Европейската комисия квоти по разпределяне на мигрантите между държавите-членки. Това заявява първият вицепремиер по въпросите на икономиката и министър на финансите на Чешката република Андрей Бабиш в интервю за днешния брой на пражкия вестник „Право“. Ситуацията днес принципно се промени – казва той. Ние не сме задължени и освен това смятам, че в сегашния момент ние въобще никого не можем да

Арестувани са нападателите на журналиста Стоян Тончев

http://society.actualno.com/arestuvani-sa-napadatelite-na-jurnalista-stojan-tonchev-news_518648.html

Поморийската полиция е успяла да идентифицира и издири нападателите на журналиста Стоян Тончев, който вчера разпространи фотоси на обезобразеното си лице. „Извършителите на побоя са двама - задържани са в ареста и ще останат там за 24 часа", съобщава пожелал анонимност източник, цитиран от „Флагман". Те са местни лица, не са известни с криминални прояви. Това е станало още снощи, докато медиите призоваваха вътрешния министър Румяна Бъчварова да си свърши работата. В операцията по

Гърците стовариха 90 трактора на границата, готвят пълна блокада

http://balkani.actualno.com/gyrcite-stovariha-90-traktora-na-granicata-gotvjat-pylna-blokada--news_518649.html

Гърците стовариха 90 трактора на границата и готвят блокада, ако не се приемат исканията от кабинета на Ципрас. Днес движението е спокойно, съобщава Struma.com. Планираната блокада за днес се отлага, но на границата продължават да прииждат земеделски машини в готовност да блокират пътя. "В момента на границата има около 90 земеделски машини, който ще останат тук поне един месец. Ние ще настояваме исканията ни да бъдат одобрени от правителството. Ако не се съгласят, ще предприемем сериозни де

Шофьор блокира инвалид във Варна (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-146479

Потребителят Reni Dimitrova с възмущение споделя ситуацията, на която е станала свидетел.

Григор Димитров след загубата на финала: Разочарован съм!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237079

Григор Димитров каза, че е разочарован, след като изгуби финала на тенис турнира в Сидни. Гришо падна с 1:2 сета от сърбина Виктор Троицки, като двамата изиграха зрелищен и драматичен мач с много обрати.
„Това беше първият ми финал от доста време насам, но няма как да скрия, че съм разочарован. Поздравления за Виктор,
Григор Димитров каза, че е разочарован, след като изгуби финала на тенис турнира в Сидни. Гришо падна с 1:2 сета от сърбина Виктор Троицки, като двамата изиграха зрелищен и драматичен мач с много обрати. „Това беше първият ми финал от доста време насам, но няма как да скрия, че съм разочарован. Поздравления за Виктор,

Кметът на Враца призовава всички отговорно да се включим в справянето с очакваната тежка зимна обстановка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544190

В свое обръщение кметът на община Враца Калин Каменов призовава жителите на града да се включат активно в снегопочистването пред жилищните си сгради и работни места, имайки предвид очакваните валежи от сняг и пргнози за тежка зимна обстановка през следващите дни. Ето и самото обръщение: "Уважаеми съграждани, През следващите дни във Враца се очаква усложнена зимна обстановка.Призовавам всички жители на града да се включим заедно в снегопочистването.Нека обединим усилията си и да покажем, че сме единни и можем да се справим с предстоящото предизв...

Иран гледа към Индия след вдигането на санкциите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/01/16/2686986_iran_gleda_kum_indiia_sled_vdiganeto_na_sankciite/?ref=rss


Иран е готов да възобнови обичайния бизнес със света след историческата сделка за ядрената програма на страната като Техеран смята да насочи стотиците хиляди барели суров петрол към Индия, най-бързо развиващия се петролен пазар в Азия, и старите си партньори в Европа.

Иран очаква одобрението на агенцията за атомна енергетика на ООН (МААЕ) и държавите, подписали споразумението миналата година за съкращаването на ядрената програма на страната, за да започне отново свободния износ на петрол и да бъдат размразени милиардите долари активи на държавата. пише "Ройтерс".

Техеран планира да вдигне износа си с 500 хил. барела на ден след вдигането на санкциите, което само ще добави към свръхпредлагането на световните пазари и ще засили натиска върху цените на петрола, които вече спаднаха с над 70% от 2014 г. насам до под 30 долара за барел.

Иран разполага с двадесет и два Very Large Crude Carriers (VLCC), които са закотвени край бреговете на страната, като тринадесет от тях са почти или напълно пълни, показват картографски данни на Thomson Reuters - съдовете съдържат достатъчно петрол да задоволят пазара на Индия за една седмица.

Високопоставен ирански източник, близък до преговорите за бъдещите доставки на страната, която има четвъртите доказани най-големи петролни резерви в света, е потвърдил пред "Ройтерс", че Индия ще бъде основната дестинация за износ на суров петрол.

"Търсенето на суров петрол в Индия расте по-бързо от другите азиатски страни. Подобно на нашите конкуренти, ние виждаме тази страна като една от основните цели за продажби в Азия", е заявил източникът.

Иран се надява да повиши износа си към Индия с 200 хил. барела на ден от 260 хил. в момента.

Индийските рафинерии също искат да увеличат обема на внос от Иран, на правилната цена, заради 10-те процента ръст в продажбите на автомобили в страната, което е повече от растежа в съседен Китай.

"Ние имаме дълготрайна връзка с Иран и след вдиганете на санкциите ще направим оценка на различните сценарии", казва Л.К. Гупта, управляващ директор на Essar Oil India.

"Логично е да се купува петрол от близки места (като Иран - бел .ред.)", казва Х, Кумар, управляващ директор на друга индийски петролна компания, Mangalore Refinery, но предупреждава. че всичко ще зависи от цената.

Ирански официалните лица споделят, че няма очакване за увеличение на износа към места като Китай, Южна Корея или Япония заради спада в търсенето на суровини и усилията на тези държави да станат независими от Близкия Изток по отношение на петрола.

Източник на "Ройтерс" в рафинерия в Южна Корея е заявил, че компанията му не очаква да увеличи вноса си от Иран, до голяма степен поради многобройните алтернативи. Рафинерия в Япония е коментирала, че ще започне да внася суровини от Иран само при много строги нива на застраховки, което може да отнеме време.

Старите европейски партньори

Иран вече търгува ограничени количества петрол основно с азиатски купувачи по силата на санкциите, но износът е спаднал до малко над 1 милион барела на ден, което е спад от пика от над 3 милиона барела на ден през 2011 г., преди въвеждането на санкциите.

Според представители на иранската администрация Техеран планира да съживи сделките за доставка с европейските си партньори, за да се повиши износа.

Преди санкциите Иран изнасяше до 800 000 барела на ден до Европа като основните купувачи бяха Royal Dutch Shell, италианската ЕНИ, гръцкото подразделение на френската Total, испанската Repsol и турски фирми.

Повечето бивши купувачи нееднократно заявиха, че ще се радват да се възобнови вноса, но ще настояват за нови договори и то само след вдигането на санкциите.

Една от официалните информационни агенции на Иран, MEHR, обяви е петък, че веднага след вдигането на санкциите страната е готова да изнесе около 200-220 хил. барела на ден до Франция, Великобритания, Италия, Испания и Германия.

Браншовата асоциация BIMCO потвърждава, че европейските клиенти ще бъдат сред първите купувачи след вдигането на санкциите.

"Бившите клиенти на Иран са тези, които с най-голяма вероятност ще се завърнат като купувачи ... Италия, Испания и Гърция бяйа най-големите вносители на ЕС през 2011 г.", каза Петър Санд, главен анализатор в BIMCO.

След години на недостатъчни инвестиции, Иран се нуждае от чуждестранни парични средства за модернизиране на петролната си индустрия.

ENI, Repsol и Total бяха някои от фирмите с най-големите делегации по време на конференция в Техеран през ноември миналата година, по време на която Иран публикува новите условия за чуждестранни петролни инвеститори.

Перспективите за износ за Северна и Южна Америка, никога значителен пазар за Иран, изглеждат малки. Не само че санкциите на САШ, които не са свързани с ядрения въпрос, остават в сила, но пазарът в региона вече е пренаситен от увеличаващото се производство в САЩ и Канада.

Неподходящ продукт

Иран също така може да се изправи пред трудности да пласира производството си заради ниското търсене на тежкия петрол, който смята да изнася.

Латиноамериканските доставчици, които произвеждат подобни тежки суровини, вече търсят нови купувачи в Азия.

В рамките на Близкия изток, търговците смятат, че основният конкурент на Иран ще бъде Ирак, който успешно се завърна на азиатските пазари през последните години, с износ от над 3.5 милиона барела на ден.

В Европа, иранският суров петрол ще се конкурира основно с руския "Урал" и иракските видове, които са с конкурентни цени.

В Китай и Индия, силните продажби на леки автомобили подхранват търсенето на бензин, а забавянето на тежката промишленост в Азия означава по-слабо потреблението на дизел, за чието производство най-често се използва тежък петрол.

Иран има и залежи на лек суров петрол, но се нуждае от тях, за да намали вноса на бензин.

Така или иначе, връщянето на Иран на пазара ще окаже допълнителен натиск над пазара,

"Със завръщането на Иран... може да очакваме по ниски цени за това тримесечие", коментират от Barclays.

Касираха изборите за кмет на разградско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237077

Административният съд в Разград касира изборите за кмет на село Мъдрево и сезира прокуратурата за неистинските документи по вота. Общинската избирателна комисия в Кубрат е осъдена да плати 500 лв. разноски по делото, заведено от загубилия вота Ибрям Ялама (ДПС).
Той сезира съда, че изборите в село Мъдрево са опорочени с редица нарушения и
Административният съд в Разград касира изборите за кмет на село Мъдрево и сезира прокуратурата за неистинските документи по вота. Общинската избирателна комисия в Кубрат е осъдена да плати 500 лв. разноски по делото, заведено от загубилия вота Ибрям Ялама (ДПС). Той сезира съда, че изборите в село Мъдрево са опорочени с редица нарушения и

Преди минути! Протестиращи във Варна затвориха магистралата

http://petel.bg/Predi-minuti--Protestirashhi-vav-Varna-zatvoriha-magistralata-__141484

Снимка: Румен Сарандев Преди минути във Варна полицията затвори магистралата заради протестиращи. Над 20 автомобила се включиха в...

Швейцарският капиталов буфер може да има странични ефекти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shveicarskiiat-kapitalov-bufer-moje-da-ima-stranichni-efekti-209602/

Гуверньорът на централната банка предупреди, че макар и да работи добре, инструментът може да има непредвидими последици

Успели българи: Калоян, акордеонът, Барселона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236069

МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА
На 6 май 1829 г. във Виена е патентовано изобретение, което създава „хармония от звуци“. Авторите са производителят на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо.
 Днес, близо два века по-късно, ние продължаваме да ползваме това устройство и го наричаме акордеон. Първоначално се приема,
МАРГАРИТА ВАСИЛЕВА На 6 май 1829 г. във Виена е патентовано изобретение, което създава „хармония от звуци“. Авторите са производителят на органи и пиана Сирил Демиан и синовете му Карл и Гуидо. Днес, близо два века по-късно, ние продължаваме да ползваме това устройство и го наричаме акордеон. Първоначално се приема,

Погребаха бизнесмена Александър Антов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237051

Служители, близки и приятели на бизнесмена Александър Антов го изпратиха на гробището в Бояна. Църквата не успя да събере всички, които бяха дошли да се простят с него. Шефът на модна къща
Служители, близки и приятели на бизнесмена Александър Антов го изпратиха на гробището в Бояна. Църквата не успя да събере всички, които бяха дошли да се простят с него. Шефът на модна къща "Агресия" беше убит в края на миналата седмица. Дъщерята Мая и майката на Александър Антов поведоха траурното шествие.

Код оранжев! Перник е под сняг

http://www.zapernik.com/pernik/kod-oranjev-pernik-e-pod-snyag_41189/

Оранжев код за опасно време е обявен за 8 области в страната, сред които и Перник. В тези области вали сняг и се образува снежна покривка, която на места достига до 15 -20 сантиметра. Според синоптиците снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Тази сутрин по Автомагистрала Струма, близо до село Студена се е образувала колона от автомобили. Причина за образувалата се опашка са четири снегорина, които почистват магистралата в посока...

Продължава

Код оранжев! Перник е под сняг

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kod-oranjev-pernik-e-pod-snyag_41189/

Оранжев код за опасно време е обявен за 8 области в страната, сред които и Перник. В тези области вали сняг и се образува снежна покривка, която на места достига до 15 -20 сантиметра. Според синоптиците снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Тази сутрин по Автомагистрала Струма, близо до село Студена се е образувала колона от автомобили. Причина за образувалата се опашка са четири снегорина, които почистват магистралата в посока...

Продължава

Проходими са пътищата в Пиринско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544189

Проходими в зимни условия са основните пътни артерии в Благоевградско, информираха от Областно пътно управление. Сняг вали в почти целия регион. Той е примесен с дъжд и създава предпоставки за поледици. Няма затворени участъци от Републикансаката пътна мрежа. От ОПУ апелират шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в късните часове на деня, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването ...

Предстои празник в Чипровската света обител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544188

Тържествена света Литургия ще бъде отслужена в Чипровската света обител на 17 януари /неделя/ от 09:00ч. Тя е по повод почитането от Православната църква на паметта на св. Атанасий Александрийски, духовен отец, учител, богослов и пазител на вярата, на 18 януари. В Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски Чудотворец" се намира параклис посветен на светия отец Атанасий Велики, който в деня, когато се отбелязва неговата памет събира вярващите християни, за да се помолят, та по неговите молитви да изпросят от Бог милост и необходимото за истински ...

Снегът стигна до Пиринско в Световния ден на снега

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237060

Дъждът, който вали от сутринта в Благоевградска област, в ранния следобед вече премина в сняг. В м. Предела на пътя за Банско вече има натрупана снежна покривка от няколко сантиметра, но пътят е почистен. Другата важна пътна артерия към българо-македонския ГКПП Станке Лисичково също е заснежена, но засега няма проблеми с движението на автомобилите.
Дъждът, който вали от сутринта в Благоевградска област, в ранния следобед вече премина в сняг. В м. Предела на пътя за Банско вече има натрупана снежна покривка от няколко сантиметра, но пътят е почистен. Другата важна пътна артерия към българо-македонския ГКПП Станке Лисичково също е заснежена, но засега няма проблеми с движението на автомобилите.

Иракчанин е обвинен за организиран нелегален трафик на мигранти през България

http://pik.bg/иракчанин-е-обвинен-за-организиран-нелегален-трафик-на-мигранти-през-българия-news468913.html

Иракчанин е обвинен за организиран нелегален трафик на мигранти през България

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на България. Групата е задържана на 15 януари 2016 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Теодор Димитров, Красимир Белмустаков, Цветомир Добрилов и иракския гражданин Шегро Зен Алдин Ахмед, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до задържането й. Гражданинът на Ирак от кюрдски произход Шегро Ахмед е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в Турция. След пристигането на българска земя мигрантите били поемани от другите членове групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии.

За „услугата“ нелегалните мигранти са плащали на участниците в групата различни суми, средно по 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя. Мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя (в зависимост от договорката) групата получавала „хонорара си“ с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като „Хавала“. Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на паричните потоци.

За доказване на престъпната дейност на групата са използвани СРС. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

За седмица лекуват трима с грип във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311219

Три са доказаните случаи на грип във Варна през изминалата седмица. Това съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция. За периода плавно се увеличава и броят на страдащите от настинки и вирусни инфекции, показват данните на епидемиолозите.

Жена е с опасност за живота след катастрофа в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237050

31-годишна жена е в тежко състояние и с опасност за живота след катастрофа до ж.к. „Меден рудник”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МБАЛ-Бургас.
Жената от с. Твърдица е с политравматизъм и в момента се намира в Реанимация в бургаската болница. 13-годишно момче, което също е пътувало в автомобила,
31-годишна жена е в тежко състояние и с опасност за живота след катастрофа до ж.к. „Меден рудник”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МБАЛ-Бургас. Жената от с. Твърдица е с политравматизъм и в момента се намира в Реанимация в бургаската болница. 13-годишно момче, което също е пътувало в автомобила,

"Ботев" Враца ще започне започне пролетния полусезон с участие в турнира "Балчик къп"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544187

Подготовката на врачанския „Ботев" за пролетния полусезон в северозападната „В" АФГ ще премине на три етапа, съобщи старши-треньорът Николай Тодоров-Кайзера. До заминаването си за Балчик, където ще вземат участие в традиционния турнир „Балчик къп", възпитаниците на Кайзера ще се готвят в домашни условия. През следващите 3 седмици акцентът ще е в заниманията за подобряване на функционалното състояние. Водят се преговори с отборите на „Бдин" /Видин/ и „Балкан" /Ботевград/ за контроли, които ще бъдат уточнени в зависимост от метеорологичните услов...

В Бургас вали дъжд, няма кризисни точки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237048


"В цялата Бургаска област в момента вали дъжд, нямаме сигнали за кризисни точки". Това каза пред "24 часа" Димитър Христов от ресорната служба към Областна управа Бургас. Проливен дъжд в момента вали в областния център вече повече от 24

Жена е с опасност за живота след катастрофа, още четирима са ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237047

31-годишна жена е в тежко състояние и с опасност за живота след катастрофа до ж.к. „Меден рудник”. Инцидентът е станал тази сутрин в 9:37 ч. на входа от с. Твърдица в посока ж.к. „Меден рудник”. Това съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Бургас, предаде Фокус.
Жената от с. Твърдица е с политравматизъм и в момента се намира в Реанимация в бургаската
31-годишна жена е в тежко състояние и с опасност за живота след катастрофа до ж.к. „Меден рудник”. Инцидентът е станал тази сутрин в 9:37 ч. на входа от с. Твърдица в посока ж.к. „Меден рудник”. Това съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Бургас, предаде Фокус. Жената от с. Твърдица е с политравматизъм и в момента се намира в Реанимация в бургаската

Грудев: За България е важно намирането на трети пазари и промоцията на традиционни храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237040


"Всички сме наясно със задълбочаващата се криза в геополитическите отношения между Европейския съюз и други глобални играчи. За нас от основна важност е намирането на трети пазари. Един от основните инструментариуми за тази цел е промоцията на традиционните храни. Това се опитахме да направим ние с нашето изложение на „Зелената седмица“ - 2016 в

Какви са вредните ефекти от похапването нощем?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544185

Храненето в обичайните за сън часове влияе върху умствените способности, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Похапването нощем може да е лошо за фигурата Ви и да повлияе върху метаболитното здраве, довеждайки до преддиабетно състояние. Но това не е всичко - този навик може да има вредни последствия върху когнитивните способности, по-специално върху обучението и запаметяването, са установили учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Не започвайте диета в началото на годината Изсле...

Обучение по енергийна ефективност за институциите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544184

Обучение на експерти от държавните и публични власти в област Враца по проект „За енергоефективни и умни публични сгради" ще се проведе от 25 до 28 януари. Негови организатори са Европейски институт по труда и Търговско-промишлена палата-Враца. Проектът се финансира от Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобноваяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Министерство на енергетиката. Обучението ще включва теми, свързани с планирането и политиките по енергийна ефективност /ЕЕ/ и възобновяема е...

ЕС: Турските арести на университетски преподаватели са „изключително тревожни“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237017

Европейският съюз в събота определи като „изключително тревожни“ арестите на около 20 университетски преподаватели от страна на Турция, които са подписали петиция, критикуваща военните действия в доминирания от кюрдите югоизток, предаде AFP, цитирана от
Европейският съюз в събота определи като „изключително тревожни“ арестите на около 20 университетски преподаватели от страна на Турция, които са подписали петиция, критикуваща военните действия в доминирания от кюрдите югоизток, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Стъпките, предприети срещу турските учени,

Веселина Кацарова пя на съботно кафе в Старозагорската опера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237020


Световната оперна прима Веселина Кацарова зарадва своите съграждани с неочакван подарък - като ги покани на съботно кафе във фоайето на Старозагорската опера.
Известното мецосопрано посети за кратко родния си град Стара Загора след своя солов рецитал на сцената на зала "България" в София и след като се видя с роднини,
Световната оперна прима Веселина Кацарова зарадва своите съграждани с неочакван подарък - като ги покани на съботно кафе във фоайето на Старозагорската опера. Известното мецосопрано посети за кратко родния си град Стара Загора след своя солов рецитал на сцената на зала "България" в София и след като се видя с роднини,

Самоубива ли се испанската левица?

http://www.cross.bg/podemos-isrp-iglesias-1494812.html

/КРОСС/ Социалистите се мятат между португалския сценарий за ляв съюз и германския модел на широка коалиция, а Podemos се инати за каталунския референдум и явно предпочита да остане в неопетнена опозиция. Според някои, така се погребва шансът за ново алтернативно управление в Мадрид. Според други, промяната изобщо не може да дойде в рамките на сегашната изхабена политическа система. От много години пиша за политическите процеси в Испания и Латинска Америка. През 2015 г. бях в Испания два пъти - през януари, като специален пратеник на любимото ми, но уви, вече закрито списание „Тема", и за парламентарните избори на 20 декември, като специален пратеник на БНР. В предлагания тук доста дълъг и подробен обзор с елементи на репортаж в четири части се опитвам да предам в детайли политическата картина на днешна Испания - четвъртата икономика в еврозоната, 40-милионна страна, в която живеят и 300 хиляди българи. Важно е да знаем какво става там. Това е информация за размисъл и съпоставка. Къдринка Къдринова 1. Невъзможните коалиции и вътрешните фронтове „Антонио, как го направи?" Това бе въпросът, който на 7 януари отведе Педро Санчес, лидера на Испанската социалистическа работническа партия, при съидейника му в Лисабон - водача на португалските социалисти и отскоро премиер на Португалия Антонио Коста

Извънредно! Задържаха биячите на журналиста Стоян Тончев

http://petel.bg/Izvanredno--Zadarzhaha-biyachite-na-zhurnalista-Stoyan-Tonchev__141480

Поморийската полиция е успяла да идентифицира и издири нападателите на журналиста Стоян Тончев, който вчера разпространи фотоси на...

Сцепиха с брадва главата на 28-годишен след скандал за куче

http://petel.bg/Stsepiha-s-bradva-glavata-na-28-godishen-sled-skandal-za-kuche__141481

28-годишният Исмаил Н. от карнобатското село Драгово е бил приет снощи в бургаската болница в критично състояние и тежка рана на главата,...

Във Варна: Над 20 автомобила се включиха в протеста срещу безобразията в България. Ето къде минават

http://petel.bg/Vav-Varna--Nad-20-avtomobila-se-vklyuchiha-v-protesta-sreshhu-bezobraziyata-v-Balgariya--Eto-kade-minavat__141482

Снимки: Румен Сарандев Във Варна над 20 автомобила се включиха в протеста срещу безобразията в България, който се организира в цялата...

Варненката Борислава Христова с историческо постижение в САЩ

http://petel.bg/Varnenkata-Borislava-Hristova-s-istorichesko-postizhenie-v-SASHH__141483

Борислава Христова и Мария Костуркова изиграха пореден страхотен мач и донесоха победа №15 на своя Вашингтон Стейт. Борислава наниза 21...

Труп на млада жена е открит на плажа в Бургас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/16/2686996_trup_na_mlada_jena_e_otkrit_na_plaja_v_burgas/?ref=rss


Труп на млада жена е открит в Морската градина на Бургас, на Северния плаж в района на Пантеона, съобщава агенция "Фокус", позовавайки се на областната дирекция на МВР. 

Жената е на видима възраст между 20 и 25 г., а самоличността й към момента е неустановена. При първоначалния оглед не са забелязани видими следи от насилие. По информация на "Дарик" дрехите й са били сухи. Сигналът е подаден около 9.30 ч. сутринта.

Тялото е откарано за аутопсия в катедра "Съдебна...

Зодиите: Защо са такива идиоти?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236311

Овен
Разсъждавате
не с главата
Идиоти сте във всяка сфера на живота. Разсъждавате с... ами, не с главата си. Обичате да се налагате. Ако не стане на вашата, може да се стигне до агресия. Единствената причина да ви търпи партньорът е, че сте страхотни любовници. Използвачи сте. И не виждате нищо лошо в това. Както и в лъжите.
Овен Разсъждавате не с главата Идиоти сте във всяка сфера на живота. Разсъждавате с... ами, не с главата си. Обичате да се налагате. Ако не стане на вашата, може да се стигне до агресия. Единствената причина да ви търпи партньорът е, че сте страхотни любовници. Използвачи сте. И не виждате нищо лошо в това. Както и в лъжите.

30 катастрофи в София заради снега

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237026

До обяд за територията на София има 30 сигнала за леки пътнотранспортни произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде Фокус. При инцидентите няма пострадали хора. Пътните участъци в града се почистват и обстановката е сравнително спокойна. От МВР призовават водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват със зимните
До обяд за територията на София има 30 сигнала за леки пътнотранспортни произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, предаде Фокус. При инцидентите няма пострадали хора. Пътните участъци в града се почистват и обстановката е сравнително спокойна. От МВР призовават водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват със зимните

Учени съживиха микроорганизми, замразени десетилетия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544183

Японски учени успешно съживиха микроскопични бавноходки, държани замразени 30 години, като едната от тях дори успешно се възпроизведе, съобщи в. "Дейли телеграф". Бавноходките са микроскопични безгръбначни организми, които живеят във вода. Те са на сегменти с осем крака. Дължината им е 1 мм. Учените от японския Национален институт за полярни изследвания са извлекли бавноходките от проба замръзнал мъх, взета в Антарктида през 1983 г. пробата е съхранявана при температура минус 20 градуса Целзий три десетилетия. Съживили се две бавноходки, но едн...

При прием в болница ще се ползва код, а не пръстов отпечатък

http://www.mediapool.bg/pri-priem-v-bolnitsa-shte-se-polzva-kod-a-ne-prastov-otpechatak-news244296.html

Личен код, а не пръстов отпечатък ще се ползва при прием в болниците. Това разясни пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Пръстов отпечатък ще се взима еднократно при първото посещение в при лекар или в аптека като чрез скенер ще се генерира определен код, който става уникален идентификатор на пациента. "Не е необходимо да се ходи в определена институция. Взима се от първото място, където постъпвате, било то аптека, болница или личният ви лекар", обясни Пенков. Информацията ще се съхранява с информационни папки. До тях ще имат достъп личните лекари и пациентите. От личния код не може да се изведе обратно дактолоскопически отпечатък, увери Пенков. Той допълни, че системата ще бъде обезопасена с най-висока степен на защита на личните данни.

Кристиан Таков: Прокуратурата се държи като подплашен бабаит

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/16/2686989_kristian_takov_prokuraturata_se_durji_kato_podplashen/?ref=rss


В случая с убийството във Враца прокуратурата е притесната до стената и се държи като подплашен бабаит , който в усещането си за безнаказаност се лашка от най-лекото възможно обвинение до най- тежкото. Това коментира снощи в предаването "Панорама" преподавателят по право в Софийския университет доц. Кристиан Таков.

Той поясни, че прокуратурата се нуждае от реформиране, но подалият оставка правосъден министър Христо Иванов не случайно я беше извадил от съдебната реформа - било му...

Заложническа криза в Буркина Фасо, джихадистите атакуваха хотел

http://www.moreto.net/novini.php?n=311247

126-ма заложници, включително 33-ма ранени, са били евакуирани в събота от хотела в столицата на Буркина Фасо Уагадугу, който беше превзет от свързани с Ал Кайда в ислямски Магреб въоръжени екстремисти, съобщи за Франс прес министърът на информацията на африканската държава Ремис Данжину.

Гришо ще почака за пета титла

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544182

Първата ракета на България Григор Димитров загуби финала на силния ATP турнир в Сидни, съобщава Gong.bg. След страхотна битка и тайбрек, сърбинът Виктор Троицки успя да защити титлата си от надпреварата, и я печели за втора поредна година. Григор спечели първия сет с доминиращо 6:2, изигра ужасен втори и падна с 1:6, а в третия пропусна куп точки за пробив, за да отстъпи в тайбрек с 6:7 (7:9). Финалът продължи 2 часа и 17 минути, а Гришо ще трябва да чака още за петата си титла в ATP вериг...

Братята, обвинени за смъртта на Тодор, са със забрана да напускат страната

http://www.mediapool.bg/bratyata-obvineni-za-smartta-na-todor-sa-sas-zabrana-da-napuskat-stranata-news244295.html

Прокуратурата забрани на братята Иван и Десислав Дамянови, заподозрени за убийството на 18-годишния Тодор Йорданов във Враца, да напускат страната, съобщи държавното обвинение. Вчера Десислав и Иван Дамянови бяха освободени под домашен арест. Те са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди, като тези обвинения могат да претърпят промени спрямо резултатите от аутопсията и експертизите. След две аутопсии в заключенията на медиците липсва причината, довела до смъртта на ученика. Експертите пишат, че нанесените му над 20 удара са му причинили болка и страдание, но не са довели до фаталния край. Една от възможните причини за смъртта на момчето може да са сърдечни проблеми, но родителите на Тодор са категорични, че той не е имал подобни проблеми. Тодор издъхна в болницата във вторник след побой на централна улица във Враца заради направена забележка. Първоначално биячите му бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда. Това провокира остро обществено недоволство. Обвинител номер едно Сотир Цацаров прати прокурори от Върховната касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор повдигна нови обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Снощи съдът пусна двамата братя под домашен арест. Близки и приятели следи гледането на мярката за неотклонение и решението на съда бяха възмутени от него. Заплашиха, че ще се вдигнат на бунт и ще се саморазправят. Междувременно за събота вечер във Враца е планиран протест с искане за справедливост след смъртта на момчето. Той е насрочен за 18:00 часа, като се очакват подобни събития и на други места в страната.

Братята, обвинени за смъртта на Тодор, нямат забрана за напускане на страната

http://www.mediapool.bg/bratyata-obvineni-za-smartta-na-todor-nyamat-zabrana-za-napuskane-na-stranata-news244295.html

Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца Снежана Наумова пред Нова телевизия в събота. Вчера Десислав и Иван Дамянови бяха освободени под домашен арест. Те са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди, като тези обвинения могат да претърпят промени спрямо резултатите от аутопсията и експертизите. След две аутопсии в заключенията на медиците липсва причината, довела до смъртта на ученика. Експертите пишат, че нанесените му над 20 удара са му причинили болка и страдание, но не са довели до фаталния край. Една от възможните причини за смъртта на момчето може да са сърдечни проблеми, но родителите на Тодор са категорични, че той не е имал подобни проблеми. Тодор издъхна в болницата във вторник след побой на централна улица във Враца заради направена забележка. Първоначално биячите му бяха привлечени като обвиняеми за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена лека телесна повреда. Това провокира остро обществено недоволство. Обвинител номер едно Сотир Цацаров прати прокурори от Върховната касационна прокуратура. Наблюдаващият прокурор повдигна нови обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Снощи съдът пусна двамата братя под домашен арест. Близки и приятели следи гледането на мярката за неотклонение и решението на съда бяха възмутени от него. Заплашиха, че ще се вдигнат на бунт и ще се саморазправят. Междувременно за събота вечер във Враца е планиран протест с искане за справедливост след смъртта на момчето. Той е насрочен за 18:00 часа, като се очакват подобни събития и на други места в страната.

Шойбле: Шенген е на ръба на разпад

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-shengen-e-na-ryba-na-razpad-209601/

Според германския финансов министър е нужна по-добра и по-ефективна защита на външните граници

"Файненшъл таймс": Как ще се изхранваме, ако станем 9 милиарда след 30 години?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237008

В синьото небе над една ферма в Нова Зеландия дрон прелита над стадо овце. В офиса си наблизо собственикът на семейната ферма Нийл Гардайн наблюдава предаваната от дрона картина и открива кои овце имат проблем с раждането или пък кои новородени са се озовали далеч от майките си, т.нар. заблудени овце.
В синьото небе над една ферма в Нова Зеландия дрон прелита над стадо овце. В офиса си наблизо собственикът на семейната ферма Нийл Гардайн наблюдава предаваната от дрона картина и открива кои овце имат проблем с раждането или пък кои новородени са се озовали далеч от майките си, т.нар. заблудени овце.

30 катастрофи в София само до обед

http://pik.bg/30-катастрофи-в-софия-само-до-обед-news468910.html

30 катастрофи в София само до обед

До обяд за територията на София има 30 сигнала за леки пътнотранспортни произшествия, съобщават от пресцентъра на МВР.

При инцидентите няма пострадали хора. Пътните участъци в града се почистват и обстановката е сравнително спокойна. От МВР призовават водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват със зимните условия на пътя.

Откриха труп на момиче в Морската градина

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xcCxv2qkxaU/

На 16.01.т.г. около 09.30 ч. в Морската градина, на брега на морето в района под Пантеона, случаен гражданин, разхождащ кучето си, открива труп на млада жена. При извършения оглед е установено, че се касае за жена на видима възраст около 20 – 25 год., висока 169-170 см., със слабо телосложение, гъста кестенява боядисана коса, с дължина до раменете. На дясната ръка по дължината от лакътя към китката от външна страна има татуировка с надпис Carpe Diem. Към момента самоличността на жената все още не е установена. Тялото й е откарано в Катедра „Съдебна медицина” за установяване на причината за настъпването на смъртта. По първоначални данни видими следи от насилие по тялото на жената не са открити, съобщават от ОД на МВР-Бургас. Работата по случая продължава.

Обърната цистерна затвори пътя за Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544181

Цистерна с нафта се обърнала на пътя Кубрат – Разград и това е наложило ограничаване на движението – съобщават  от Агенция „Пътна инфраструктура“. Информацията е публикувана на сайта на институцията в 12,26 ч. като няма следваща, с която ограничението да е отменено.   От АПИ обявяват обходен маршрут – Кубрат – Завет – Побит камък – Просторно и призовават шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания....

Калфин: Няма да се допуска политическо и лобистко влияние върху ВСС

http://politics.actualno.com/kalfin-njama-da-se-dopuska-politichesko-i-lobistko-vlijanie-vyrhu-vss-news_518637.html

Няма да се допуска политическо и лобистко влияние върху членовете на ВСС. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин по време на пресконференция на тема: „Оценка на участието на ПП АБВ в управлението на страната”. Пресконференцията се провежда след заседание на Националния съвет на партията. "Националният ни съвет прие един много важен политически документ, който е оценка на досегашната работа на правителството и на участието на АБВ в управлението й е мост за това какво с

Обвиниха иракчанин за трафик на бежанци през България

http://offnews.bg/news/n_1/n_621562.html

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на България. Сред тях е и иракски гражданин. Групата е задържана на 15 януари 2016 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на Теодор Димитров, Красимир Белмустаков, Цветомир Добрилов и иракския гражданин Шегро Зен Алдин Ахмед. Според събраните до момента доказателства групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до задържането ѝ. Гражданинът на Ирак от кюрдски произход Шегро Ахмед е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в Турция. След пристигането на българска земя мигрантите били поемани от другите членове групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии. За „услугата“ нелегалните мигранти са плащали на участниците в групата различни суми, средно по 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя. Мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя (в зависимост от договорката) групата получавала „хонорара си“ с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като „Хавала“. Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на паричните потоци. За доказване на престъпната дейност на групата са използвани СРС. С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Мъж с опасност за живота след спречкване и удар с брадва от 22-годишен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2Y4xY-wCDtk/

На 15.01.т.г. след спречкване 22 -годишният Х.Й. от Карнобат удря с брадва в областта на главата 28- годишния И.Н. от с. Драгово. Пострадалият е откаран в МБАЛ – Бургас, като след спешна операция е настанен за лечение в отделението по хирургия на МБАЛ – Бургас с диагноза «мозъчен пролапс с фрактура на черепна кост», с опасност за живота.
След като нанесъл удара на 28- годишния мъж, Х.Й. избягал и се укрил, като е установен около 22.05 ч. в дома му, разположен на ул. «Витоша» в Карнобат. Задържан е за срок от 24 часа. Брадвата, с която е нанесен удара също е открита в дома на 20- годишен карнобатлия, където Х.Й. е оставил преди да се прибере в дома си, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Откъс от "Животът. Начин на употреба" на Жорж Перек

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/01/16/2686991_otkus_ot_jivotut_nachin_na_upotreba_na_jorj_perek/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от романа на френския писател Жорж Перек "Животът. Начин на употреба" в ново издание на "Сиела". Осъвремененият превод на книгата е дело на Бояна Петрова.


На стълбището – 1

Да, можем да започнем по този начин, тук, просто така, малко тромаво, тежко и бавно, от това неутрално място, което е на всички и на никого, където хората се разминават почти без да се виждат, където животът на сградата отеква далечен и равномерен. От живота...

Куклен се готви за очаквания обилен снеговалеж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544180

роверка на техниката за готовността за обилния снеговалеж, който се очаква в неделя, разпореди кметът на Куклен Мария Белчева. 4 машини са осигурени за почистването на самия Куклен, както и 12 работници. Допълнителна техника има за селата на Общината. „Направили сме разпределение на машините за снегопочистване, за да се обхване бързо западната и източната част на Куклен и обработването на пътищата със сол и пясък”, обясни кметът Мария Белчева. Почистването ще се извършва приоритетно. Първо ще се работ...

МВР: До обяд в София има 30 сигнала за леки катастрофи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237002

До обяд в София има 30 сигнала за леки пътнотранспортни произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР пред
До обяд в София има 30 сигнала за леки пътнотранспортни произшествия. Това съобщиха от пресцентъра на МВР пред "Фокус". При инцидентите няма пострадали хора. Пътните участъци в града се почистват и обстановката е сравнително спокойна. От МВР призовават водачите да шофират с повишено внимание и да се съобразяват със зимните условия на пътя.

Григор Димитров загуби финала в Сидни

http://www.moreto.net/novini.php?n=311259

Григор Димитров не успя да спечели турнира в Сидни. В драматичен финал той отстъпи на Виктор Троицки с 6-2, 1-6, 6-7 (7-9). Родният талант поведе с 1-0 сета на Виктор Троицки, след като спечели убедително първата част с 6-2 гейма.

Варненецът Емил Радев с номинация за евродепутат на годината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544179

За първи път за наградата Евродепутат на годината в категорията "Благосъстояние на животните" е номиниран български представител - Емил Радев от групата на ГЕРБ/ЕНП. За приза той ще се съревновава с Януш Войчиечовски от Полша и Аня Хазекамп от Холандия. През март престижното европейско издание "Parliament Magazine" ще раздаде за 12-и пореден път своите награди за евродепутат на годината (MEP Awards). Високите отличия се присъждат в 20 отделни категории, като във всяка от тях са номинирани по трима евродепутати. Те са предварително селектирани и...

Официално обявиха кандидатурата на Весна Пусич за генерален секретар на ООН

http://offnews.bg/news/n_1/n_621559.html

Досегашният хърватски вицепремиер и министър на външните работи Весна Пусич официално се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, съобщиха хърватските медии. Информацията бе потвърдена от говорителя на Общото събрание на ООН Даниел Томас. Весна Пусич бе външен министър в управлявалото до неотдавна правителство на социалдемократите. Наред с кандидатурата на Весна Пусич официално бе приета и кандидатурата на бившия македонски външен министър Сърджан Керим. Надпреварата за избор на генерален секретар на ООН тепърва предстои. Към поста проявяват интерес най-малко десет световни политици, дипломати и лидери. Мандатът на сегашния генерален секретар Бан Ки-мун завършва в края на тази година.

САЩ, ЕС и Иран обсъждат премахването на санкциите срещу Техеран

http://www.mediapool.bg/sasht-es-i-iran-obsazhdat-premahvaneto-na-sanktsiite-sreshtu-teheran-news244294.html

Във Виена ще се срещнат върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини, американският държавен секретар Джон Кери и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, съобщи БНР в събота. Срещата между тях идва на фона на информацията, че Международната агенция за атомна енергия съвсем скоро ще обяви, че Иран е изпълнил своята част от споразумението по ограничаване на ядрената програма. Именно след публикуването на доклада на Агенцията, трябва да започне вдигането на санкциите срещу Иран. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф вече прогнозира, че санкциите срещу страната ще бъдат премахнати днес. Пред репортери във Виена той добави, че днес е един добър ден за света: Смятам, че е важен ден не само за икономиката на Иран, но също така и за дипломацията. Днес ще докажем на света, че заплахите, санкциите и натискът не работят. Работи уважението. Чрез уважение, чрез диалог, чрез преговори, ние можем да постигнем взаимно приемливо споразумение. Преди дни иранското правителство оповести, че очаква търговските ограничения да паднат в неделя. 

"Левски" стартира контролите с 6:0 срещу "Свиленград"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/16/2686990_levski_startira_kontrolite_s_60_sreshtu_svilengrad/?ref=rss


"Левски" започна приятелските срещи от подготовката си с очаквана и убедителна победа. Сините се наложиха с 6:0 срещу "Свиленград".

В състава на софиянци имаше петима чужденци. Първи мачове изиграха Франсис Нар и Санти Нгом, както и бранителят Александър Александров.

Още до почивката воденият от Стойчо Стоев отбор водеше с 5:0. По два гола вкараха Божидар Краев и Мигел Бедоя, а веднъж се разписа Джереми Де Ноойер. В 58-ата минута се разписа и Илия Димитров.

По...

Синдикатите в Гърция подготвят стачка заради пенсионната реформа

http://www.mediapool.bg/sindikatite-v-gartsiya-podgotvyat-stachka-zaradi-pensionnata-reforma-news244293.html

Правителството в Гърция ще се изправи срещу серия от протести заради пенсионната реформа, съобщава Катимерини. Това е било договорено в петък, 15 януари, от двата основни синдиката в Гърция – GSEE и ADEDY. За 4 февруари т.г. пък се планира национална стачка. Техническата камара в Гърция обяви, че строителите ще стачкуват следващата седмица, а фермерите също планират блокиране на пътищата в следващите дни преди протеста в Атина на 28 януари. Юристите, които вече стачкуваха тази седмица, ще продължат протеста си до 22 януари, а служителите на гражданските информационни центрове решиха пък да излязат на протест два дни по-рано. Синдикатът на държавните служители ADEDY планира за събота, 16 януари, по обяд демонстрация на площад Омония в центъра на Атина. Представители на профсъюза се срещнаха в петък с делегация на GSEE и решиха да организират втора национална стачка, откакто СИРИЗА бе преизбрана на власт през септември. Стачката ще бъде в началото на февруари. В изявление GSEE нарече правителствената политика „бедствие за икономиката и обществото“. Предложението на правителство цели да се избегнат непосредствените съкращения на пенсиите, което не се харесва на кредиторите. Коалицията се надява институциите да приемат предложенията и да може да ги внесе в парламента за гласуване преди края на февруари. Европейската комисия, един от кредиторите на Гърция, вероятно ще започне да разглежда програмата за реформи на страната следващата седмица, каза вицепрезидентът Валдис Домбровскис в интервю за гръцката преса. Атина трябва да приключи успешно първото разглеждането на програмата си за реформи, за да започне преговори по заема. Домбровскис каза, че за да се осигури позитивна оценка, Гърция трябва да изпълни пенсионната реформа и да създаде нов приватизационен фонд.

Протестна мрежа става партия, Христо Иванов я оглавява, взимат и Местан

http://www.bnews.bg/article-146480

Това била и причината Екатерина Захариева, която не била съгласна с подобна конспирация, да се пренасочи към правителствения екип на Бойко Борисов.

Гърците стовариха 90 трактора на границата, готвят тотална блокада

http://petel.bg/Gartsite-stovariha-90-traktora-na-granitsata--gotvyat-totalna-blokada__141478

Снимка: Struma.com Гърците стовариха 90 трактора на границата и готвят блокада, ако не се приемат исканията от кабинета на Ципрас. Днес...

Wall Street Journal: Европа я обхваща средновековен хаос

http://petel.bg/Wall-Street-Journal--Evropa-ya-obhvashha-srednovekoven-haos__141479

Времето, когато Европа изглеждаше стабилна и предсказуема, изтече и сега ситуацията на континента все повече прилича на средновековието,...

Кметът на Галиче готов да напусне страната, иска полиграф за сина си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544178

Кметът на Галиче Ценко Чоков заяви, че е готов да напусне страната заради проблемите на сина му Мартин с правоохранителните органи, съобщава Нова телевизия.<...

Кметът Иван Портних подписа договор за изграждане на канализация във Виница-север

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544177

Кметът на Община Варна Иван Портних подписа договор за изграждане на канализация във Виница - север. Проектът е на стойност 473 000 лв., осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) . Миналата година приключи пореден етап от изграждането на канализация в квартала, когато, отново със средства от ПУДООС, бяха изградени седем канализационни клона - по улиците "Мария Бацарова", "Венчан", "Овеч", "Морски звуци" и "Цар Борис III"....

Декларация на Общинския съвет на БСП – Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tpzxn4XYPwo/

Декларация на Общинския съвет на БСП – Поморие:
Уважаеми съграждани,
Вечерта на 14 януари т.г. журналистът Стоян Тончев беше зверски пребит от неизвестни лица на една от поморийските улици. Този вандалски акт на насилие надхвърля границите на един обикновен битов инцидент и представлява груб опит за разправа със свободното слово.
Ние познаваме критичните публикации на пострадалия, пиперливия му език и активната му гражданска позиция по не един актуален въпрос. Знаем, че сред гражданите оценката и отношението към неговите статии е нееднозначна. Едни са аплодирали обществената му смелост и ангажираност, други са съзирали в тях тенденциозност, неоснователно заяждане и критикарство. Каквото и да е мнението на различните хора за журналистическия труд на Стоян Тончев обаче, вън от всякакво съмнение е, че свободата на словото е неотменимо право в демократичното общество и всички спорове се решават в съда, а не с бухалки.
Общинския съвет на БСП-Поморие изразява искреното си съчувствие и морална подкрепа на семейството и близките на Стоян Тончев и с възмущение решително осъжда агресивното посегателство над него. Няма оправдание за проявеното по отношение на един беззащитен човек насилие срещу неговото здраве, лично достойнство и убеждения.
Призоваваме компетентните органи да изпълнят вменените им от закона задължения по повод на случилото се за скорошно разкриване на авторите на това престъпление спрямо свободата на изразяване и сигурността на личността.
Обществото има нужда от справедливост!.
Да се обединим за да не допуснем безнаказано да се всява страх сред хората и да се заглушава свободното слово!
Общински съвет на БСП-Поморие

Откриха удавено младо момиче на плажа в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236995

На плажа в Бургас бе открито удавено младо момиче. Около 09.30 часа трупът бил забелязан от спортуващи бургазлии. Те веднага сигнализирали на тел. 112. полицаите намерили удавената да лежи по очи на пясъка.
Тялото е откарано в катедра &quot;Съдебна медицина&quot;, съобщи Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР.
На плажа в Бургас бе открито удавено младо момиче. Около 09.30 часа трупът бил забелязан от спортуващи бургазлии. Те веднага сигнализирали на тел. 112. полицаите намерили удавената да лежи по очи на пясъка. Тялото е откарано в катедра "Съдебна медицина", съобщи Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР.

Варненец с номинация за евродепутат на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=311256

За първи път за наградата Евродепутат на годината в категорията "Благосъстояние на животните" е номиниран български представител - Емил Радев от групата на ГЕРБ/ЕНП. За приза той ще се съревновава с Януш Войчиечовски от Полша и Аня Хазекамп от Холандия.

Първо в "24 часа": Сцепиха с брадва главата на 28-годишен след скандал за куче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236985


28-годишният Исмаил Н. от карнобатското село Драгово е бил приет снощи в бургаската болница в критично състояние и тежка рана на главата.
Черепът на младия мъж е натрошен от удар с брадва след скандал, възникнал между него и и 22-годишния Христо Йорданов от Карнобат.
По първоначални данни пострадалият се е ядосал на кучето на Христо,
28-годишният Исмаил Н. от карнобатското село Драгово е бил приет снощи в бургаската болница в критично състояние и тежка рана на главата. Черепът на младия мъж е натрошен от удар с брадва след скандал, възникнал между него и и 22-годишния Христо Йорданов от Карнобат. По първоначални данни пострадалият се е ядосал на кучето на Христо,

Неспециалист участвал в операция на пациент в болницата в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236983



Неспециалист е участвал в операция на пациент с неврохирургичен проблем в областната болница във Велико Търново.
Шокиращото разкритие предизвика нов скандал около разследваната за фалшиви операции лекарка от здравното заведение д-р Дафина Генова. Проверките от прокуратурата, Стопанска полиция и Здравната каса започнаха,
Неспециалист е участвал в операция на пациент с неврохирургичен проблем в областната болница във Велико Търново. Шокиращото разкритие предизвика нов скандал около разследваната за фалшиви операции лекарка от здравното заведение д-р Дафина Генова. Проверките от прокуратурата, Стопанска полиция и Здравната каса започнаха,

Григор Димитров се размина с титлата в Сидни

http://www.bnews.bg/article-146478

В първия сет Златната Ракета поведе в срещата и бе безмилостен.

МРРБ: Заплащането на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуемо

http://pik.bg/мррб-заплащането-на-винетните-такси-чрез-sms-услуга-е-нереализуемо-news468904.html

МРРБ: Заплащането на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуемо

Проектът „Винетна система в Република България” е изготвен с помощта на водещи европейски консултанти на база договореностите на Република България с Европейската комисия, които са поети в хода на преговорите по глава 9 „Транспортна политика”.

Същият е съгласуван с Европейската комисия, както в частта категории пътни превозни средства и размер на таксите, така и валидност на винетните стикери. Това се казва в становище на МРРБ във връзка с въвеждане на дневни винетки за леки автомобили. По този начин изискванията на европейското законодателство в областта на таксовата политика, а именно Директива 1999/62/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета, относно заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури, изменена с Директива 2006/38/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета, и Директива 2011/76/ЕС на Европейския Парламент и на Съвета, са спазени и въведени в българското законодателство.

Годишните средствата, които се генерират от винетните такси са изключително недостатъчни с дефицит повече от 600 млн. лв., за да бъде поддържана републиканската пътна мрежа в норми за ползване. Заплащането на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуемо, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена „винетка“.

Тя удостоверява правото на ползване на републиканските пътища чрез еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство. Този ценен документ е осигурен срещу фалшифициране със защитни знаци. Поради тази причина винетният стикер не може да бъде получен чрез SMS, мобилен оператор или по пощата и съответно контролиран от служителите на МВР. Във връзка с това от МРРБ уведомяват, че в държавите, в които има въведена винетна система няма въведени дневни винетни такси за леки автомобили поради следните причини: икономически неоправдано е въвеждането им, тъй като разходите за производство, дистрибуция и продажба ще бъдат по-високи от приходите; това отразило отрицателно върху контрола, а от там и върху устойчивостта на цялата винетна система.

С въвеждането на Тол-система, винетката ще стане електронна. Каквато е практиката в другите държави, тя ще бъде седмична, месечна и годишна.

Пропиленият потенциал на Apple Music

http://www.investor.bg/analizi/262/a/propileniiat-potencial-na-apple-music-209390/

10 млн. абонати не са чак толкова много, колкото изглеждат, сочи анализ на Bloomberg

Протестната нота към Турция е за редица впечатления за намеса във вътрешните работи, заяви Даниел Митов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/16/2686980_protestnata_nota_kum_turciia_e_za_redica_vpechatleniia/?ref=rss


Поканата към турския посланик "не е резултат само от предпразнични вълнения, а от редица на брой понтарупали се възприятия в българското общество, със сигурност не без основание, че турският посланик на моменти, може би, излиза от предписанията на Виенската конвенция дипломатическите отношения."

Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред "Нова телевизия" по повод връчената протестна нота до посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче. В нея МВнР призовава дипломата...

Д. Митов: Да не натоварваме българската кандидатура за ООН със свръхочаквания

http://www.cross.bg/mitov-vodeshta-bulgarskata-1494811.html

/КРОСС/ Водеща: Министърът на външните работи Даниел Митов. Ще говорим и за бежанската криза и за охраната ни на въздушното пространство и за един като че ли ултиматум, който Георги Първанов постави към Министерство на външните работи. Да започнем обаче от една тема, по която като че ли остана недоизказано, а именно нотата, която сте връчили на посланика на Турция в България Сюлейман Гьокче. Нека първо да си припомним думите на премиера и след това въпросите, които като че ли продължават.  Бойко Борисов, министър-председател: Изобщо не считам, че нито по линия на Русия, нито по линия на Турция има някаква зависимост. Мога да кажа като засечени от страна на службите, разузнавателни или контраразузнавателни информации. На 23 или 24 декември, мога да объркам датата, но там някъде беше, но турският посланик беше извикан и му беше връчена нота във Външно министерство за неговите деяния и поведения. Разбира се като, добросъседни държави, ние сме избягвали да шумим много по тези теми, но всичко, което дипломацията и реда, по който трябва да им се каже кое могат и кое не могат да правят, ние сме го направили

Григор след загубата на финала: Разочарован съм, но беше страхотен турнир!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236974

Григор Димитров призна, че е разочарован от загубата срещу Виктор Троицки във финала на тенис турнира в Сидни от категория
Григор Димитров призна, че е разочарован от загубата срещу Виктор Троицки във финала на тенис турнира в Сидни от категория "ATP 250". Най-добрият ни тенисист загуби първия си мач за титла в последните 15 месеца с 1:2 сета. "Това беше първият ми финал от доста време насам, но няма как да скрия, че съм разочарован.

Тяло на мъртво момиче откриха в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_621555.html

Тяло на мъртво момиче е открито в Бургас. Първоначалният оглед не е показал следи от насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Момичето е на видима възраст 20 - 25 години, а тялото е намерено на Северния плаж близо до заведение в района на Пантеона в Морската градина. Към момента самоличността ѝ не е уточнена. Видими следи от насилие при първоначалния оглед не са установени и вероятно става въпрос за самоубийство. Трупът е откаран в катедра „Съдебна медицина”. Води се разследване по случая от бургаската полиция.

Лиляна Павлова: Очакваме влошаване на пътната обстановка в следващите дни

http://pik.bg/лиляна-павлова-очакваме-влошаване-на-пътната-обстановка-в-следващите-дни-news468902.html

Лиляна Павлова: Очакваме влошаване на пътната обстановка в следващите дни

Въпреки интензивните валежи в цялата страна на места от сняг, на места от дъжд няма, затворени пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Министър Павлова обясни, че освен затворените за целия зимен сезон пътища от републиканската мрежа, всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия. През изминалата нощ в Ситуационният център на Агенция „Пътна инфраструктура“ не са получавани сигнали за проблеми на пътя.

Министър Павлова предупреди, че по-тежката обстановка предстои, защото още днес следобед, се очаква усилване на снеговалежа, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. Очакват се и сериозни заледявания, поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник. По думите й при тези ниски температури няма да действа солта, с която се обработват пътищата, затова ще бъде използван калциев бихлорид, който действа при температури под минус 10 градуса, особено в градовете, в които има градски транспорт, най-натоварените пътища и автомагистралите. По-ниския клас пътища ще се обработват основно с пясък. Министърът апелира водачите да са изключително внимателни предвид усложнената метеорологична обстановка и да не тръгват на път без зимни гуми и вериги със себе си. 


Министър Павлова бе категорична, че стандартите за почистване на пътищата у нас са като европейските. „Нормите, които ползваме са различни за различните класове пътища, но хората трябва да знаят, че когато вали сняг пътищата няма как да са на асфалт, те се почистват основно до 2-3 часа след спиране на снеговалежа“, обясни тя и подчерта, че проблемите идват именно от желанието на повечето шофьори да пътуват по черен асфалт при обилен валеж, но това е много скъпо удоволствие, при което на практика пари отиват в канала. Регионалният министър отбеляза, че съгласно изискванията при обилни валежи пътищата трябва да се затварят, докато не се почистят, но за да не затрудняват гражданите, особено през почивните дни, е хвърлен сериозен ресурс.

„За три дни по празниците около нова година изразходихме толкова материали, колкото за един месец, което оскъпява значително“, даде пример Павлова.

По думите й годишно за зимно поддържане на републиканските пътища се изразходват около 60 млн.лв., а заедно с почистването на общинските пътища и улици сумата набъбва в пъти, защото градското поддържане е много по-скъпо. „Ето защо трябва да се постига най-сериозния ефект по отношение на цена-качество“, апелира още министърът, пред Дарик радио. Тя допълни, че използваните химикали са изключително ефективни при борбата със снега и леда, но повреждат сериозно пътищата, особено тези, които са правени преди 20 години.

„Химикалите не вредят на магистралите, защото те са построени по новите стандарт с полимер модифициран асфалт, който има за цел да реагира на сериозните температурни амплитуди. Стария път обаче се скапва и това значи още хиляди лева за ремонт на пролет“, обясни тя. По думите й затова е нужно да се търси баланс, защото към сметката за зимно поддържане се прибавят и сумите за ремонт след това. Според Павлова новата концепция към която трябва да се премине е със средствата от винетки да се извършват цялостни ремонти и асфалтиране на лошите участъци, а не закърпване на дупките всяка година, защото това е само частично решение за кратък срок. 
Министър Павлова каза още, че снега не изненадва институциите, а изненадва ТИР-овете, които най-често блокират пътищата и пречат за тяхното почистване. Обикновено това са чужди превозвачи, но има и българи, които не спазват ограниченията и създават проблеми. „По време на влошената обстановка от падналия сняг в началото на годината имахме само две критични ситуации и двете породени от неподготвени водачи, които блокираха пътища и спряха почистването. Имаме глобени шофьори и фирми на товарни автомобили, заради неспазени ограничения. Глобяваме обаче и поддържащи фирми“, даде пример тя.

Министър Павлова заяви, че при влошаване на обстановката ще се предприема затваряне на пътища за почистването им. Ограниченията ще се налагат обикновено за 2-3 часа, най-вече за високопланински проходи и области в които има поледици. 


В предаването министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и идеята да се въведат еднодневни винетки, лансирана от националния омбудсман. Според Павлова, предложението е подвеждащо за гражданите и е породено от непознаването на нормативната база. Тя отбеляза, че в цяла Европа няма еднодневни винетки за леки автомобили, заради икономически причини, като ефективност за отпечатване. Освен това винетката е ценна книга, която трябва да е залепена на стъклото, за постоянен контрол.

Министърът обясни, че взетото решение да се въведат електронни винетки и тол- такси за товарните автомобили ще е най-справедливо за българските граждани. Новата система ще позволява електронно заплащане, а и срокът ще е за една календарна година, а не както сега. Очакванията са електронните винетки да влязат в приложение през 2018 г., като в момента екипа на междуведомствената група работи за разработване на документацията за търга за избор на фирма, която да внедри системата. „Популистките предложения за еднодневна винетка звучат красиво на гражданите, но не са сериозни, защото няма такива никъде“, категорична бе Лиляна Павлова.

По думите й новите цени на винетките ще осигурят повече средства за ремонт и даде за пример, че всеки ден има запитвания от кметове и депутати за ремонт на пътища от всички краища на страната, което няма как да стане без средства. По думите й реално повишението е от около 2 лв. на месец, което прави винетката не най-скъпия фактор, за да може да се движи една кола, паралелно с другите административни разходи и консумативи. 


Министърът на регионалното развитие и благоустройството избори и приоритетните обекти, по които ще се работи през тази година. Завършването на Лот 3 на АМ „Струма“, стартиране на строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, завършване на връзката между Западната дъга и Северната скоростна тангента, изграждането на връзката София- Калотина, обхода на Димово и Бяла, уширението на Казичане и довършването на Южната дъга при Горубляне са сред най-важните проекти, за които се работи и се търси финансиране. Уширението на пътя Бургас- Слънчев бряг с обходите на Бургас и Поморие също е приоритетен обект, където се разчита и на съдействие от общините за отчуждителните процедури, които са изключително скъпи. 


Лиляна Павлова заяви още, че с огромен интерес продължава и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По нея до момента са одобрени близо 2000 сгради в цялата страна.

Прокуратурата не е наложила забрана на братята биячи да напускат страната. Враца се събира на нов протест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236976

Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца Снежана Наумова пред Нова тв.
Вчера Десислав и Иван Дамянови бяха освободени под домашен арест, защото нямало опасност да се укрият и защото единият от батята имал 4-месечно детенце.
Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца Снежана Наумова пред Нова тв. Вчера Десислав и Иван Дамянови бяха освободени под домашен арест, защото нямало опасност да се укрият и защото единият от батята имал 4-месечно детенце.

Григор Димитров: Разочарован съм, но се радвам, че вълнението се върна

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/16/2686982_grigor_dimitrov_razocharovan_sum_no_se_radvam_che/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров призна, че е разочарован от загубения финал в Сидни. Той падна с 6:2, 1:6, 6:7 (7) от сърбина в много интересен мач.

"Мина време, откакто последно играх финал и е доста разочароващо. Но поздравления за Троицки", каза Димитров по време на церемонията по награждаването.

"Не е приятно да загубиш, след като си имал мачбол, но това е част от играта. Очевидно това беше денят на Виктор. Почти всичко беше на негова страна", заяви българинът....

Димитров загуби финала в Сидни

http://www.cross.bg/dimitrov-finala-open-1494810.html

/КРОСС/ Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, загуби финала на турнира в Сидни (Авл), последен преди започващия от понеделник Australian Open в Мелбърн. На финала Димитров отстъпи пред Виктор Троицки (Сър) с 6:2, 1:6, 6:7 (7), след като пропусна да реализира мачбол в тайбрека на третия сет. Това бе втора среща между двамата в рамките на една седмица след тази в Бризбейн, спечелена от Димитров. Общо те са се срещали три пъти, като балансът е 2:1 за Григор. Със загубата Димитров пропусна да спечели пета титла в кариерата си и да се изкачи с пет места в световната ранглиста, в която ще остане №28 при обновяването й в понеделник. Димитров е поставен под №27 на Australian Open, като първи съперник там ще му е Паоло Лоренци (Ит), който тази сутрин спечели титлата в Канбера (Авл) и се изкачва с 12 позиции до №57 в света.

Григор Димитров: Разочарован съм, поздравления за Троицки

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/16/2686982_grigor_dimitrov_razocharovan_sum_pozdravleniia_za/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров призна, че е разочарован от загубения финал в Сидни. Той падна с 6:2, 1:6, 6:7 (7) от сърбина в много интересен мач.

"Мина време, откакто последно играх финал и е доста разочароващо. Но поздравления за Троицки", каза Димитров по време на церемонията по награждаването.

Българинът благодари на екипа си. "Това е един от първите ни турнири заедно и им благодаря за подкрепата в трудните моменти."

По думите му турнирът в Сидни е...

Чесънът убива вирусите и бактериите и стимулира имунната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235356

Още по времето на Римската империя чесънът е получил названието си „лечебно средство за бедните”, което и до днес се употребява от английските и арабските билкари. Чесънът, като чудодейно растение с незаменим лечебен ефект, се среща в медицинските традиции на Европа, Африка и Средния изток, Индия и Югоизточна Азия.
Още по времето на Римската империя чесънът е получил названието си „лечебно средство за бедните”, което и до днес се употребява от английските и арабските билкари. Чесънът, като чудодейно растение с незаменим лечебен ефект, се среща в медицинските традиции на Европа, Африка и Средния изток, Индия и Югоизточна Азия.

Полша подготвя закон за смяна на валутни ипотеки

http://www.cross.bg/banki-shveiitzarski-frankove-1494809.html

/КРОСС/ Близо половин милион поляци, взели ипотечни кредити в швейцарски франкове, ще могат да ги обърнат в злоти за сметка на търговските банки, предвижда проектозакон, представен в петък от президентството във Варшава. Акциите на търговските банки в страната веднага поевтиняха с между 3.6% и 6%, защото по изчисления на mBank, полско поделение на германската Commerzbank, загубите за тях може да достигнат 8 млрд. евро. Обменният курс на злотата слезе на най-ниското си равнище от три и половина години насам.След новината Reuters цитира анализатори, според които новата власт заплашва да разклати един от най-стабилните банкови сектори в Европа. Притесненията са, че някои банки няма да са в състояние да покрият цената за превалутирането.Подобна процедура бе наложена преди няколко години на банките в Унгария и те понесоха чувствителни загуби. Близо 60% от полските банки се контролират от чуждестранни групи като Santander, Unicredit и Commerzbank.В Полша повечето заеми в швейцарски франкове са взети през 2007-2008 г., когато обменният курс бе изключително изгоден. Но след това швейцарската валута поскъпна с 80%, особено след като централната банка на Швейцария отмени валутния борд с еврото.Ипотеките в швейцарски франкове са около 14% от всички заеми в банковия сектор или около 8% от БВП на Полша.В петък парламентът във Варшава одобри и закон за облагане със специална такса на банковите активи, който скоро ще бъде подписан от президента, за да влезе в сила

Павлова за идеята за дневна винетка: Омбудсманът да не въвежда в заблуда хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=311255

Омбудманът не трябва да въвежда в заблуда хората, каза пред Дарик регионалният министър Лиляна Павлова по повод идеята на обществения защитник Мая Манолова за въвеждането на евтина еднодневна винетка. Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол, напомни регионалният министър.

Страшна трагедия: И братът на Селин Дион бере душа от рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236965

Братът на Селин Дион умира от рак, съобщи в. „Дейли Телеграф”. За трагедията се разбра само няколко часа, след като почина съпругът на канадската певица Рене Анджелил от рак на гърлото.
По-големият брат на Селин Дион също се бори с коварната болист, а семейството му смята, че му остават само часове живот или броени дни в най-добрия случай.
Братът на Селин Дион умира от рак, съобщи в. „Дейли Телеграф”. За трагедията се разбра само няколко часа, след като почина съпругът на канадската певица Рене Анджелил от рак на гърлото. По-големият брат на Селин Дион също се бори с коварната болист, а семейството му смята, че му остават само часове живот или броени дни в най-добрия случай.

Децата могат да гледат "Бяла приказка" на Валери Петров, да се радват на трите феи и Снежанка и седемте джуджета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5235975

Накъде с децата в събота и неделя в столичните театри и киносалони
16 януари, събота
Накъде с децата в събота и неделя в столичните театри и киносалони 16 януари, събота "Джуджето дългоноско" 11,00ч. и 12,30 ч. Театър "Възраждане" София, пл. "Славейков" 4, Столична библиотека Постановката „Джуджето Дългоноско” (по Вилхелм Хауф) ще развесели зрителите и ще ги подтикне да се замислят за същността на красотата и приятелството.

Три полезни трика в Microsoft Office, които може би не знаете

http://petel.bg/Tri-polezni-trika-v-Microsoft-Office--koito-mozhe-bi-ne-znaete__141475

От дома до бизнеса, от настолния компютър до уеб пространството и всички устройства между тях – Office предоставя необходимите инструменти...

Жена е с опасност за живота след катастрофа в Бургас

http://petel.bg/ZHena-e-s-opasnost-za-zhivota-sled-katastrofa-v-Burgas__141476

31-годишна жена е в тежко състояние и с опасност за живота след катастрофа до ж.к. „Меден рудник”. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра...

Германия измисли как да обложи с нов данък всички в ЕС заради бежанците

http://petel.bg/Germaniya-izmisli-kak-da-oblozhi-s-nov-danak-vsichki-v-ES-zaradi-bezhantsite__141477

Германският финансов министър Волфганг Шойбле предложи да се въведе общоевропейска надбавка върху бензина, за да се набавят пари за...

Хиляди кукери под дъжда на фестивала в Симитли

http://pik.bg/хиляди-кукери-под-дъжда-на-фестивала-в-симитли-news468898.html

Хиляди кукери под дъжда на фестивала в Симитли

Над хиляда кукери от цялата страна се представят под дъжда в град Симитли на 13-ия традиционен фестивал „Симитлия-древната земя на кукерите”.

34 кукерски групи от страната са заявили участието в традиционния фестивал, провеждаш се всяка година в Симитли, за първи път дефилето е на централния площад. Участват 9 групи от общината, както и такива от областта, Пернишко, Кюстендилско, Шумен, Ямболско, Казанлъшко, Софийско, гости от Македония в лицето на кукерите от село Звегор, община Делчево.

Те представиха „Звегорска сватба”. В 9.45 часа тази сутрин дефилето откри кукерския състав от с. Климент, община Карлово. Карловци представиха традиционната си „пролет”, носена на трон от кукерите с островърхи маски.

Станчинарската група „Веселяци” от кв. 182 на град Петрич представи традиционния русалийски танц със саби, както и традиционните кукерски маски. Кукерската група от квартал „Макак” на град Шумен, съставена от потомци на преселници от Симитлийско, показаха невиждани до сега огромни маски, както и традиционни за района обреди и обичаи. Дефилето на първите 10-на групи се състоя под непрекъснат дъжд, нещо невиждано до сега в Симитлия - древната земя на кукерите.

Това наложи някои от групите да не се представят с традиционните кукери, облечени в кожи. Първата местна група бе обединената кукерска група от град Симитли. Към 11.30 часа дъждът премина в лапавица-смес от дъжд и сняг, но въпреки това дефилето на групите на площада пред общината в Симитли продължава, награждаването е предвидено за 18 часа тази вечер. За догодина се обмисля идеята фестивалът да стане двудневен.

Втори национален детски турнир по водна топка ще се проведе във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543996

Втори национален детски турнир по водна топка ще се проведе през уикенда във Варна. Състезанията стартират утре - 16-ти януари, от 10.45 ч. на плувен комплекс „Приморски", басейн „Д-р Любен Лазаров". Участват първите 6 отбора от държавното първенство през м. г. Турнирът възражда традицията на Българската федерация по водна топка /БФВТ/ за провеждане на ежегодни новогодишни турнири за деца, която бе преустановена през 1988 г. Това е първата проява с домакинство на Варна извън държавното първенство, която е включена в официалния календар на БФВТ...

Най-младият професор у нас: Медиите трябва да оказват настиск над валстта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5236950

Политическата система е безотговорна към проявите на агресия, които са ежедневие в нашето общество. Единствено натискът на „четвъртата власт“ може да промени отношението на властимащите. Това заяви най-младият академик у нас Дроздстой Стоянов пред бТВ, коментирайки трагедията във Враца, при която 18-годишно момче бе пребито со смърт.
Политическата система е безотговорна към проявите на агресия, които са ежедневие в нашето общество. Единствено натискът на „четвъртата власт“ може да промени отношението на властимащите. Това заяви най-младият академик у нас Дроздстой Стоянов пред бТВ, коментирайки трагедията във Враца, при която 18-годишно момче бе пребито со смърт.

Формуляри на данъчните декларации в пощите от понеделник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544176

От понеделник, 18 януари, гражданите ще могат в 17 пощенски клона в Русенска област да получат формуляри на данъчни декларации по ЗДДФЛ и ЗКПО с приложения и указания към тях, както и Годишни отчети за дейност и Справки за окончателния размер на осигурителния доход. Eксперти от офиса на НАП в Русе проведоха обучение на пощенски служители и те са подготвени да приемат попълнените екземпляри и да ги регистрират с входящ номер. Те са подписали и документи за конфиденциалност на предоставената в декларациите информация. Във всички клонове има възмо...

Шуробаджанащина в съда, но Яне не успя да вреди жена си

http://www.bnews.bg/article-146477

През седмицата стана ясно, че ръководството на Софийски градски съд е провело изненадващ тест на съдебните помощници.

Белград купува ПВО от Русия

http://www.cross.bg/belgrad-sistema-protivovuzdyshna-1494808.html

/КРОСС/ Белград е отправил заявка към Москва за покупка на система за противовъздушна отбрана. Ако плановете на Сърбия за придобиването от Русия на система за ПВО и изтребители МИГ-29 се увенчаят с успех, полученото въоръжение ще възстанови баланса на Балканите, който може да бъде нарушен от плановете на Хърватия за покупка на оперативно-тактически ракети MGM-140 ATACMS от САЩ, пише руският „Коммерсантъ".  По данни на източници на изданието, Белград се е обърнал към Москва за придобиване на руска система за противовъздушна отбрана след като Хърватия е заявила намеренията си да достави от САЩ пускови установки с оперативно-тактически ракети MGM-140 ATACMS, способни да поразяват цели на разстояние до 300 километра. „Сръбските военни смятат, че появата на Балканите на такова оръжие ще измени баланса на силите в региона. Помощ от тези, които толкова активно ги канят в НАТО, сърбите не получават. И са прнудени да се обърнат към нас", цитира „Комерсант" своя източник. Сръбската заявка вече е постъпила в Руската федерация и специална комисия по военно-техническото сътрудничество на двете страни ще разглежда идеята до края на януари, съобщава вицепремиерът Дмитрий Рогозин. „Ние много внимателно ще разгледаме сръбските искания и по възможност ще ги удовлеторим", казва Рогозин

Откриха тялото на млада жена на северния плаж в Бургас

http://www.mediapool.bg/otkriha-tyaloto-na-mlada-zhena-na-severniya-plazh-v-burgas-news244292.html

Тялото на млада жена е било открито до "капаните" на северния плаж в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е на видима възраст около 25 години. Според говорителя на местната полиция, тя не е имала документи за самоличност у себе си и се работи по установяване на самоличността й. Сигнал за тялото е бил подаден на спешния телефон 112 около 9.30 часа в събота. На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Дрехите на починалата са били сухи, което изключва версията за удавяне. При първоначалния оглед след от насилие на са били открити. Причината за смъртта ще стане ясна след аутопсията, която ще бъде направена в Катедра "съдебна медицина" при Бургаската болница. Води се разследване на случая.

Братята, обвиняеми за смъртта на Тодор, нямали забрана да напускат страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236943

Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца, цитиран от Нова телевизия.
Десислав и Иван Дамянови бяха освободени вчера под домашен арест, а един от мотивите е, че след две аутопсии в заключенията на медиците липсва причината,
Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца, цитиран от Нова телевизия. Десислав и Иван Дамянови бяха освободени вчера под домашен арест, а един от мотивите е, че след две аутопсии в заключенията на медиците липсва причината,

54 млн. лв. е рамката на бюджет 2016 на Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544174

54 016 001 лв. е рамката на бюджета на Община Хасково за 2016 г. 30 170 579 лв. от него са държавни приходи, останалите са общинска отговорност. 8 171 000 лв. от общинската част ся данъчните приходи. 40 000 лева са предвидени тази година за финансиране на ин витро процедури. Очаква се бюджетът да бъде разгледан на сесията на Общинския съвет в края на януари....

Откриха трупа на млада жена на плажа в Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544175

Тялото на млада жена е било открито до "капаните" на северния плаж в Бургас, съобщиха от полицията. Откриха тялото на изчезнала жена в гаража на къщата й Жената е на видима видима възраст около 25 години. Според говорителя на местната полиция, тя не е имала документи за самоличност у себе си и се работи по установяване на самоличността й. Сигнал за тялото е бил подаден на спешния телефон 112 около 9.30 часа в събота. На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Дрехите на починалата са били сухи, което изключва версият...

Сметната палата откри нарушения, свързани с отчет на гориво и ЗОП в „Градини и паркове“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544172

Сериозни нарушения по отношение на работата на общинска фирма „Градини и паркове“ са констатирали инспектори от Сметната палата. Това става ясно от извършен одит на дейноста на предприятието за периода между 1-ви януари 2013-та година и средата на 2014-та., като докладът с резултатите е завършен и приет в края на 2015-та година. От него става ясно, че „Градини и паркове“ са извършили редица правни нарушения по отношение на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Констатирани са нереални разходни норми на гориво за...

Хърсев предлага да се вдигнат данъците в България

http://frognews.bg/news_105395/Harsev-predlaga-da-se-vdignat-danatsite-v-Balgariia/

Данъците в България трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а страната ни е доста под него. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Еквадор разреши разпит на Асандж в посолството си в Лондон

http://europe.actualno.com/ekvador-razreshi-razpit-na-asandj-v-posolstvoto-si-v-london-news_518629.html

Еквадор разреши на Швеция да разпита основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се укрива в посолството на страната в Лондон повече от три години, предадоха информационните агенции. Шведските власти разследват оплаквания от две жени срещу Асандж, които го обвиняват в сексуални посегателства. Европейска заповед за арест е издадена за Асандж, предаде Mediapool. Той потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, тъй като се страхува, че може оттам

Кънев: Предсрочните избори зависят от Борисов, виждам, че се замисля по въпроса

http://politics.actualno.com/kynev-predsrochnite-izbori-zavisjat-ot-borisov-vijdam-che-se-zamislja-po-vyprosa-news_518635.html

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който се среща с местните структури на партията във Варна и региона, заяви, че решението, дали да има предсрочни парламентарни избори, зависи изцяло от премиера Борисов. "Аз го виждам изключително разконцентриран напоследък. Мисля, че за разлика от повечето си колеги в партията, които живеят в някакъв друг свят и фактът, че надделяха на местните избори, са ги заслепили, той ясно вижда, че е много трудно да управлява в толкова кризисна ситуация и че разломът в ДПС ого

Първи опит за нахлуване на мигранти от Сърбия в Румъния

http://europe.actualno.com/pyrvi-opit-za-nahluvane-na-migranti-ot-syrbija-v-rumynija--news_518636.html

Румънските гранични власти задържаха група от 60 нелегални мигранти, които се опитаха да влязат от Сърбия на румънска земя. Говорителката на полицията Роксана Костач уточни, че става въпрос само за мъже на възраст между 20 и 40 години. Те са от Пакистан, Ирак, Афганистан, Сомалия и Мароко, предаде БГНЕС. Те са били открити благодарение на термо камери. След задържането им мигрантите са били отведени за разпит в полицейското управление в град Йимболия. През изминалата 2015 година мигранти

Братята, обвинени за смъртта на Тодор, нямат забрана да напускат страната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544173

Двамата братя, задържани за смъртта на 18-годишния Тодор във Враца, нямат забрана да напускат страната. Това заяви говорителят на Окръжния съд във Враца Снежана Наумова пред Нова телевизия....

Григор Димитров загуби финала в Сидни

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-zagubi-finala-v-sidni-news244291.html

Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, загуби финала на турнира в Сидни (Авл), последен преди започващия от понеделник Australian Open в Мелбърн. На финала 24-годишният хасковлия отстъпи пред Виктор Троицки (Сър) с 6:2, 1:6, 6:7 (7), след като пропусна да реализира мачбол в тайбрека на третия сет. Това бе втора среща между двамата в рамките на една седмица след тази в Бризбейн, спечелена от Димитров. Общо те са се срещали три пъти, като балансът е 2:1 за Григор. Със загубата българинът пропусна да спечели пета титла в кариерата си и да се изкачи с 5 места в световната ранглиста, в която ще остане №28 при обновяването й в понеделник. Димитров е поставен под №27 на Australian Open, като първи съперник там ще му е Паоло Лоренци (Ит), който тази сутрин спечели титлата в Канбера (Авл) и се изкачва с 12 позиции до №57 в света.

ЕС свиква специална среща за британския референдум

http://www.moreto.net/novini.php?n=311254

Европейският съюз ще свика специална среща на върха за британския референдум. Това пишат медиите на Острова. Очаква се на тази среща да бъде постигнато споразумение относно британските искания за оставане на Обединеното кралство в общността.

Регионалното министерство: Няма да има еднодневни винетки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236936

Във връзка с повишения медиен и обществен интерес, относно въвеждането на дневни винетки за леки автомобили, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството поясни следното в съобщение до медиите:
Проектът „Винетна система в Република България” е изготвен с помощта на водещи европейски консултанти на база
Във връзка с повишения медиен и обществен интерес, относно въвеждането на дневни винетки за леки автомобили, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството поясни следното в съобщение до медиите: Проектът „Винетна система в Република България” е изготвен с помощта на водещи европейски консултанти на база

Ученици са пребили младеж в Русе

http://www.mediapool.bg/uchenitsi-sa-prebili-mladezh-v-ruse-news244290.html

14-годишен китарист от Русе е бил нападнат на връщане от училище от двама непознати младежи, съобщи бТВ. Те са го ударили в корема и са му счупили носа. По думите на момчето са искали цигари и пари. Той е успял да избяга, след което родителите му са го закарали в болница. Наложило се е да претърпи операция заради счупения нос. Случаят е отпреди седмица, но родителите решават да го огласят след нова поява на единия от нападателите. Този път той удря посред бял ден друг китарист, и то пред училището. Учениците казват, че се е докачил от смеха на групата деца навън. “Не знам какви са причините за тази агресия. Най-вероятно да се докажат или да избият някакви комплекси. Искаме да се прекратят тези действия, да не би да се получи нещо по-лошо с някое друго дете, да се вземат мерки“, казва бащата Емил Енчев. Родителите на Исаак са подали жалба в полицията. Има предположения за самоличността на нападателя – деветокласник-боксьор. Полицията изяснява случая.

Двама съветници в подкрепа на кучетата от приюта – с пари и одеяла

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544170

Двама общински съветници се включиха в групата доброволци, които днес посетиха Изолатора за бездомни животни в Разград. Председателят на Общинския съвет Надежда Радославова донесе одеяла, а Джипо Джипов дари първата си заплата като общински съветник на учредителите на сдружение „Защита на животните в Лудогорието“, което все още чака съдебната си регистрация. Вероятно заради дъждовното време днес доброволците, дошли в приюта, бяха по-малко, оказа се обаче, че и кучетата са намалели – само за седмица след медийния шум около състоянието на приюта...

НСИ и НАП със съвместна кампания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544169

От 04 януари стартира съвместната кампания на НСИ и НАП по едновременно приемане и обработка на Годишните отчети за дейността (ГОД) на физическите и юридическите лица през 2015 г. и Годишните данъчни декларации. През 2016 г. ще продължи да функционира изграденият от НСИ и НАП единен вход за подаване на годишните отчети за дейността(ГОД), т.е. респондентите ще могат да подават ГОД на едно място, съгласно Заповед за определянето на реда, начина и сроковете за подаване на годишния отчет за дейността на задължените лица (респондентите). За ...

МРРБ: Въвеждането на дневни винетни такси е икономически неоправдано

http://www.cross.bg/taksi-vuvezhdaneto-vinetnite-1494807.html

/КРОСС/ Проектът „Винетна система в Република България" е изготвен с помощта на водещи европейски консултанти на база договореностите на Република България с Европейската комисия, които са поети в хода на преговорите по глава 9 „Транспортна политика". Същият е съгласуван с Европейската комисия, както в частта категории пътни превозни средства и размер на таксите, така и валидност на винетните стикери, заявява Министерството на регионалното развитие и благоустройството във връзка с повишения медиен и обществен интерес относно въвеждането на дневни винетки за леки автомобили.По този начин изискванията на европейското законодателство в областта на таксовата политика, а именно Директива 1999/62/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета, относно заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури, изменена с Директива 2006/38/ЕО на Европейския Парламент и на Съвета, и Директива 2011/76/ЕС на Европейския Парламент и на Съвета, са спазени и въведени в българското законодателство.Годишните средствата, които се генерират от винетните такси са изключително недостатъчни - с дефицит повече от 600 млн. лв., за да бъде поддържана републиканската пътна мрежа в норми за ползване.Заплащането на винетните такси чрез SMS услуга е нереализуема, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава ценна книга, наречена „винетка"

Няма да има еднодневна винетка

http://pik.bg/няма-да-има-еднодневна-винетка-news468890.html

Няма да има еднодневна винетка

Еднодневна винетка, каквато предлага омбудсманът Мая Манолова, няма да има. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в седмицата по "Дарик" радио.

И защити решението с това, че никъде в Европейския съюз няма подобна практика. Разходите за отпечатване на еднодневни винетки ще са са по-високи от приходите, коментира тя. И помоли омбудсманът да не подвежда хората.

"Това, което тя (Манолова) каза, може би недоразбрала от системата, но ние ще и го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение, е, че ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", коментира министърът по повод предложението на Манолова.

Електронна винетка за автомобилите ще бъде въведена до две години, а тол такса ще заплащат големите автомобили, добави тя.

С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, обясни още регионалния министър.

Условна присъда за данъчен, взел 100 лв. подкуп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5236930

Данъчен инспектор получи условна присъда за взет подкуп от 100 лв. Светлин Х., който е бил инспектор по приходите в столичната данъчна служба бил командирован в Банско на проверка. На 12 февруари 2011 г. заедно със свой колега, той пристигнал в семеен хотел и установил нередности във воденето на касовата книга на туристическия обект.
Данъчен инспектор получи условна присъда за взет подкуп от 100 лв. Светлин Х., който е бил инспектор по приходите в столичната данъчна служба бил командирован в Банско на проверка. На 12 февруари 2011 г. заедно със свой колега, той пристигнал в семеен хотел и установил нередности във воденето на касовата книга на туристическия обект.

Снимки на читател: Това ли е най-изоставеното междублоково пространство във Варна?

http://petel.bg/Snimki-na-chitatel--Tova-li-e-nay-izostavenoto-mezhdublokovo-prostranstvo-vav-Varna-__141471

Читател на "Петел" ни прати няколко снимки от място, което той нарича най-изоставеното междублоково пространство във Варна. Става дума за...

Погребаха бизнесмена Александър Антов

http://petel.bg/Pogrebaha-biznesmena-Aleksandar-Antov__141472

Служители, близки и приятели на бизнесмена Александър Антов го изпратиха на гробището в Бояна. Църквата не успя да събере всички,...

Котката, която прави по-хубави селфита и от хората (уникални снимки)

http://petel.bg/Kotkata--koyato-pravi-po-hubavi-selfita-i-ot-horata--unikalni-snimki-__141473

Да, да, знаем, че интернет вече е препълнен с котки, но тази ни праща на съвсем друго ниво. Виждали ли сте как пухкав приятел си прави селфи?...

Яне Янев твърди, че той е изпратил съобщението до Борисов

http://www.mediapool.bg/yane-yanev-tvardi-che-toi-e-izpratil-saobshtenieto-do-borisov-news244289.html

Лидерът на РЗС Яне Янев, който е съветник на премиера,  твърди, че е човекът, изпратил на министър-председателя есемеса, заради който бе прекъснато заседанието на ВСС в четвъртък, а самият Борисов тогава отиде при кадровиците на Темида. Това съобщи вестник "Струма" в съботния си брой. Във вторник председателят на ВКС Лозан Панов прекъсна заседанието на съвета и запозна колегите си и журналистите със есемес, получен от премиера, който гласи "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". Съобщението, което бе изтълкувано от редица юристи като опит за оказване на натиск от страна на Борисов върху председателя на ВКС, стана причина премиерът да отиде във ВСС. Пред съдебния съвет той каза, че е препратил съобщението до Панов, а вчера в парламента заяви, че на него му го пратил негов съветник. Обяснението от страна на министър-председателя дойде в резултат на скандалната констатация, че член на Висшия съдебен съвет очевидно рапортува с донесения пред премиера.  "Да, аз изпратих есемеса. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпратил като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система", твърди Янев, цитиран от вестник Струма. По думите му като съветник на премиера той държи "министър-председателят да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството". В опита си да спаси независимостта на ВСС обаче Янев не обяснява защо в съобщението до премиера се говори в първо лице, множествено число.  Възможно обяснение е, че „осветеният“ като човека на Борисов във ВСС от разговорите по Яневагейт – Димитър Узунов е бивш председател на съда в Сандански, откъдето е и Яне Янев. В последствие именно Янев и парламентарната му група в 41-то Народно събрание номинираха Узунов за член на Висшия съдебен съвет.

Откриха мъртва жена на северния плаж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544171

Тялото на млада бургазлийка е било открито до "капаните" на северния плаж в Бургас, съобщиха от полицията. Жената е на видима видима възраст около 25 години. Според говорителят на ОД на МВР - Бургас, тя не е имала документи за самоличност в себе си. Работи се по установяване на самоличността й. Сигнал за тялото е бил подаден на спешния телефон 112 от граждани около 9.30 часа тази сутрин. На място са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. По думите на Рандева, дрехите на починалата са били сухи, което изключва версията за удавяне. При първ...

Григор се размина с титлата в Сидни

http://frognews.bg/news_105394/Grigor-se-razmina-s-titlata-v-Sidni/

Най-добрият ни тенисит Григор Димитров не успя да спечели пета тита в кариерата си, след като в оспорван и много драматичен финал отстъпи с 6:2, 1:6, 6:7(7) срещу защитаващия трофея си Виктор Троицки (Сърбия) на турнира в Сидни.

Таксите за детските градини влязоха и в парламента

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544168

Народният представител от Хасковския избирателен район Борислав Иглев заяви в парламента, че  общинските съветници от „Народен съюз“ в община Хасково са предложили намаляване на таксата в детските заведения и това трябва да се превърне в приоритет и за други общини в страната. Иглев призова от парламентарната трибуна  социалния министър Ивайло Калфин да направи среща с премиера и финансовия министър по повод отпускане на повече средства за майките. По време на парламентарния контрол Иглев попита Калфин какви мерки е предприело Министерството на...

Посмъртно Бауи атакува класациите с 19 албума и 13 сингъла

http://offnews.bg/news/n_1/n_621548.html

Новият албум на поп иконата Дейвид Бауи Black Star влезе директно на първо място в британския Топ 40. 19 негови абума и 13 сингъла влязоха през седмицата в Топ 100, а 241 хил. копия от неговите албуми са разпродадени за по-малко от седмица.   Това показва статистика на официалната страница на музиканта, който почина на 69-годишна възраст след тежка битка с рака. Новият албум на Бауи, който се появи два дена преди смъртта му, дебютира директно на първото място в Топ 40, а само през тази седмица от него са продадени близо 150 хил. копия. Това поставя албума в първата десетка на най-бързо продаваните албуми на всички времена.  Заедно с Blackstar само във Великобритания са направени общо 623 хил. продажби, включително и от онлайн стрийминг. 241 хил. копия от албуми и 167 хил. сингъла са общите продажби, а от платформи като Spotify, Apple Music, Google Play и Deezer е имало повече от 19 млн. прослушвания на сингли на Бауи. От албумите му, които атакуваха наново класациите, Nothing Has Changed – The Very Best Of от 2014 г. достигна петото място в Топ 100, последван от The Best Of 1969/1974, който е на 11 позиция.  Бауи си отиде на 10 януари, а няколко дни по-късно тялото му беше кремирано. Самият той е настоял за погребението му да не се организира церемония.  Ето и пълния списък на албумите му, които отново влязоха в класациите:  01 - BLACKSTAR - RCA 05 - NOTHING HAS CHANGED - THE VERY BEST OF DAVID BOWIE - PARLOPHONE 11 - THE BEST OF 1969/1974 - PARLOPHONE 14 - HUNKY DORY - PARLOPHONE 17 - THE RISE AND FALL OF ZIGGY STARDUST - PARLOPHONE 18 - BEST OF BOWIE - PARLOPHONE 23 - ALADDIN SANE - PARLOPHONE 25 - THE NEXT DAY - RCA 31 - LOW - PARLOPHONE 37 - DIAMOND DOGS - PARLOPHONE 42 - LET'S DANCE - PARLOPHONE 45 - "HEROES" - PARLOPHONE 55 - STATION TO STATION - PARLOPHONE 59 - THE BEST OF - 1980/1987 PARLOPHONE 60 - YOUNG AMERICANS - PARLOPHONE 61 - SCARY MONSTERS - PARLOPHONE 89 - THE MAN WHO SOLD THE WORLD - PARLOPHONE 95 - SPACE ODDITY - PARLOPHONE 97 - FIVE YEARS - 1969-1973 - PARLOPHONE

Публикуваха имотните декларации на бивши и настоящи варненски управници

http://www.moreto.net/novini.php?n=311250

С какво имущество разполагат бившите и настоящи кметове във Варна, и председателите на Общинския съвет, оповестиха от Сметната палата. Почти всички предишни и сегашни управници в морската столица са попълнили встъпителните и финалните имуществени декларации за изминалата 2015 година, научи Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване