Екшън! ДАНС с акция пред МОЛ в София, има арестувани!

http://www.bnews.bg/article-148754

Двамата арестувани са се представяли за държавни служители и са се опитали да изнудят чужд гражданин.

Малкият брат на загиналия Невен: Знам, че си на по-добро място и пак ще ме пазиш

https://www.24chasa.bg/Article/5320821

Приятелите Невен и Галин се запалили по високите скорости в училище. Галин Димов е бил студент първи курс в Техническия университет във Варна. Той е завършил професионалната гимназия по механотехника и електроника в Бургас и през май миналата година е празнувал абитуриентския си бал, пише Флагман.Бг.Приятелите Невен и Галин се запалили по високите скорости в училище. Галин Димов е бил студент първи курс в Техническия университет във Варна. Той е завършил професионалната гимназия по механотехника и електроника в Бургас и през май миналата година е празнувал абитуриентския си бал, пише Флагман.Бг.

Обследване на вилните зони започва в Търговище

https://www.24chasa.bg/Article/5320838

Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси.
Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация.Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси. Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация.

Задължават топлофикациите да уведомяват клиента, че го съдят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320825

Ще въведем клауза за задължително уведомяване на гражданите преди съдебни изпълнителни дела и ще им дадем 15-дневен срок за плащане на задълженията. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на кръгла маса за проблемите на топлоснабдяването.
Регулаторът ще започне и процедура за премахване на
Ще въведем клауза за задължително уведомяване на гражданите преди съдебни изпълнителни дела и ще им дадем 15-дневен срок за плащане на задълженията. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на кръгла маса за проблемите на топлоснабдяването. Регулаторът ще започне и процедура за премахване на

Обследване на вилните зони започва в Търговище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320852

Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси.
Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация.
Работна група от експерти от Общинската администрация в Търговище ще извърши проучване на вилните зони. Ще се обследва населението в тях, законността на имотите и събираните данъци и такси. Целта е да се търсят комплекси решения за натрупаните през годините проблеми с инфраструктурата на т.нар. вилни зони, които са извън регулация.

Massive Attack с нови песен и клип (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624694.html

Британските трип-хоп звезди Massive Attack пуснаха нова песен с видео - "Вуду в кръвта ми" ("Voodoo in My Blood"). Клипът е с участието само на известната актриса от острова Розамунд Пайк, номинирана за "Оскар", която се сблъсква с вероятно извънземен сферичен обект в подлез на метрото.   Парчето е направено в колаборация с групата Young Fathers, които отнесоха наградата "Мъркюри" през 2014 г. и които ще се включат в турнето на Massive Attack през 2016 г. България засега не е включена в плановете на британците, които ще минат през Виена, Копенхаген, Люксембург, Брюксел, Милано, Падуа, Кьолн, Берлин, Мюнхен, Айндховен, Амстердам и Париж.  В края на януари музикантите изненадващо пуснаха ново EP с песни, изпълнени заедно с Tricky, Young Fathers, Roots Manuva и Azekel. В момента групата записва ново EP, което трябва да излезе през пролетта, а нов албум също се очаква да излезе по-късно през годината. Видеото от първото EP, пуснато на 28 януари 2016 г. Музикантите за последно издадоха нов албум през 2010 г. - "Heligoland". Те посетиха страната ни за последно на 5 юни 2014 г., когато тя беше единствена спирка на турнето им на Балканите. Тогава групата предизвика овациите на публиката си, като изписа на електронния екран на сцената "И последният валс на Позитано", "Къде е Волен", "Пеевски чака нашето извинение", "Бойко танцува с травестит" . Хората приеха посланията със силни аплодисменти и скандирания "Оставка". На огромната стена светнаха и още кратки сентенции, вдъхновени от заглавията в българската преса от последните седмици. Бареков, Цветанов, както и Путин също бяха включени в тогавашната селекция от заглавия на Massive Attack, които пяха в разгара на летните протести срещу правителството на Орешарски.

КЕВР се заема с юрисконсултските такси, начислявани от топлофикации при дела

http://www.cross.bg/ysloviya-kevr-obshtite-1499299.html

/КРОСС/Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите. Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите, коментира Иванов. Председателят на КЕВР отбеляза, че в момента се разглеждат Общите условия на "Топлофикация София", но промяната ще важи за всички останали топлофикационни дружества. Ще водим консултации с "Топлофикация София", но това е пътят, който ще се следва при промените на Общите условия, добави той. По-рано в дискусията Иванов каза, че пряко подобно отпадане не може да се заложи в Общите условия, а трябва да се осъществи чрез промяна в наредбата за юрисконсултските възнаграждения. След като залегнат там, КЕВР може да транспонира всичко в Общите условия, поясни той. Председателят на КЕВР посочи, че подобно решение, ще е силен аргумент за топлофикациите да търсят извънсъдебни споразумения с клиентите. Ако искат, дружествата могат да си плащат юрисконсултски услуги, но не да товарят с тях българските граждани, коментира той

Увеличиха заплатата на бургаския кмет от ноември 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5320812

Кметът на Бургас Димитър Николов ще получава вече с 400 лв. по-висока заплата от досегашната си. Увеличението на трудовото му възнаглраждение от 1388 на 1800 лв. бе гласувано днес от общинския съвет по предложение на водача на групата на ГЕРБ Димитър Людиев.
Мотивите на вносителя бяха, че досегашното възнаграждение е обидно малко за кмет наКметът на Бургас Димитър Николов ще получава вече с 400 лв. по-висока заплата от досегашната си. Увеличението на трудовото му възнаглраждение от 1388 на 1800 лв. бе гласувано днес от общинския съвет по предложение на водача на групата на ГЕРБ Димитър Людиев. Мотивите на вносителя бяха, че досегашното възнаграждение е обидно малко за кмет на

Рекордните 14,2 млрд. евро събра гръцката туристическа индустрия през 2015 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rekordnite-142-mlrd-evro-sybra-gryckata-turisticheska-industriia-prez-2015-g-211900/

Гърция е успяла да се възползва от предимствата на по-евтиното евро и е привлякла рекордни приходи от туристите от САЩ и Великобритания

Докладът за КТБ: на английски, над 500 стр., само Кадиев чака да чете

http://frognews.bg/news_107419/Dokladat-za-KTB-na-angliiski-nad-500-str-samo-Kadiev-chaka-da-chete/

Live: Намереният доклад за КТБ. И на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой, пише в профила си във Фейсбук независимият депутат Георги Кадиев.

Спецоперация на ДАНС и полицията пред мола на „Стамболийски” в София

http://www.cross.bg/informatziya-tzentur-operatziyata-1499298.html

/КРОСС/ Полицаи и служители на ДАНС провеждат в момента операция пред търговския център на столичния булевард „Александър Стамболийски". Двама души са задържани при операцията. Те са оказали съпротива. Акцията е започнала около 14 часа. По информация на „Хоризонт" двамата арестувани са се представяли за държавни служители и са се опитали да изнудят чужд гражданин. За момента няма точна информация за самоличността на двамата задържани мъже, които бяха откарани в най-близкото полицейско управление. От службите обясниха, че информация за операцията ще бъде дадена малко по-късно през деня. Пред търговския център продължава да има засилено полицейско присъствие.

Истина или лъжа: Люси Иларионов с автомобилен бизнес

https://www.24chasa.bg/Article/5318618

ЖЪЛТИНИТЕ

Бившите съквартиранти от “ВИП Брадър” Джино Бианкалана и Люси Иларионов ще внасят американски коли в България. За целта в момента двамата подготвят документите за учредяването на обща фирма, чрез която да завъртят бизнеса. Освен това Люси Иларионов обещал да купи лимузина на приятелката си Ани Хоанг, написа голям вестник.ЖЪЛТИНИТЕ Бившите съквартиранти от “ВИП Брадър” Джино Бианкалана и Люси Иларионов ще внасят американски коли в България. За целта в момента двамата подготвят документите за учредяването на обща фирма, чрез която да завъртят бизнеса. Освен това Люси Иларионов обещал да купи лимузина на приятелката си Ани Хоанг, написа голям вестник.

Управляващата коалиция на Меркел може да се разпадне

http://www.cross.bg/merkel-partiya-operman-1499297.html

/КРОСС/Управляващата коалиция в Германия може да се разпадне, ако баварската сестринска партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел реши да окаже натиск за съдебно дело заради нейните политики на отворени врати за мигрантите. Това обяви председателят на парламентарната група на Социалдемократическата партия (СДП) Томас Оперман, цитиран от ДПА. СДП е част от управляващата коалиция заедно с ХДС и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). По думите на Оперман, съдебно дело би дестабилизирало Меркел и би подкопало основните принципи на демокрацията. „Съмнявам се, че канцлерът ще бъде в състояние да продължи да управлява безметежно без уволнението на министрите си от ХСС", изтъкнал Оперман пред в. „Билд", добавяйки, че ХДС на Меркел и неговата СДП имали „стабилно мнозинство" без ХСС, която е най-малката партия в коалицията. ХСС многократно настоя за едностранни мерки за контрол върху миграцията, включително по-строги проверки по границите и горна граница на броя на бежанците, които влизат в Германия през 2016 г. Меркел се противопостави на подобни мерки и настоява за сътрудничество с Турция за борба с първопричините на миграцията и осигуряване на външните граници на ЕС. Председателят на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер, най-отявленият вътрешен критик на политиката на Меркел да запази германските граници отворени, многократно заплаши да подаде жалба в Конституционния съд на Германия.  

"Хюриет": Турция е обявила за персона нон грата български консул в Истанбул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/23/2710513_hjuriet_turciia_e_obiavila_za_persona_non_grata/?ref=rss


Турция е отговорила на решението на София да обяви турски консул за персона нон грата с изгонване на българския дипломат Зорница Петрова Апостолова, което е станало причина и двамата дипломати да напуснат постовете, съобщава в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че това е знак за повишеното напрежение между двете съседни страни след разрива между Турция и Русия по повод свалянето на руски изтребител на 24 ноември.

Вестникът посочва, че българското...

Спецоперация на МВР и ДАНС пред столичен мол, арестуваха двама

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320797

Спецоперация на полицаи и служители на ДАНС се провежда пред столичен мол на булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани, въпреки че са оказали съпротива, съобщава БНР.
Акцията е започнала около 14 часа. Двамата арестувани са се представяли за държавни служители и са се опитали да изнудят чужд гражданин.
Спецоперация на полицаи и служители на ДАНС се провежда пред столичен мол на булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани, въпреки че са оказали съпротива, съобщава БНР. Акцията е започнала около 14 часа. Двамата арестувани са се представяли за държавни служители и са се опитали да изнудят чужд гражданин.

Полицейски екшън в столичен мол

http://frognews.bg/news_107418/Politseiski-ekshan-v-stolichen-mol/

Полицаи и служители на ДАНС са нахлули в мола на столичния булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани при операцията. Те са оказали съпротива, съобщава БНР.

Изтеглят шоколадови десерти от пазара в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320693

Изтеглят шоколадовите десерти Марс и Сникърс от пазара в Германия, заради пластмасови парченца, намерени в продукт на фирмата. Изтеглянето на десертите се отнася за партидата със срок на годност от 19 юни 2016 г. до 8 януари 2017 г. Американската компания заяви, че доброволно изтегля шоколадови си изделия Mars, Snickers, Milky Way и Celebrations,
Изтеглят шоколадовите десерти Марс и Сникърс от пазара в Германия, заради пластмасови парченца, намерени в продукт на фирмата. Изтеглянето на десертите се отнася за партидата със срок на годност от 19 юни 2016 г. до 8 януари 2017 г. Американската компания заяви, че доброволно изтегля шоколадови си изделия Mars, Snickers, Milky Way и Celebrations,

Варненският фестивал "Откритие" с 25-годишен юбилей тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=314205

Варненският фестивал за млади изпълнители „Откритие”, дал старт на кариерата на много от днешните звезди на българската музикална сцена, ще празнува тази година 25-годишен юбилей. Това ще се стане в края на месец май, обяви в ефира на Дарик неговият основател Доно Цветков.

Д-р Москов: Няма да закриваме болници в областите Смолян и Кърджали

https://www.24chasa.bg/Article/5320719

Правителството няма намерение да закрива болници в областите Смолян и Кърджали и апелът за създаване на защитени болници от гранични общини по подобие на училищата е излишен. Това заяви здравния министър д-р Петър Москов в Смолян. Националната здравна карта не предвижда закриване на коята и да е общинска,Правителството няма намерение да закрива болници в областите Смолян и Кърджали и апелът за създаване на защитени болници от гранични общини по подобие на училищата е излишен. Това заяви здравния министър д-р Петър Москов в Смолян. Националната здравна карта не предвижда закриване на коята и да е общинска,

Появи се първа оферта за заем за БЕХ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320800

Вече е факт първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Повече от два месеца БЕХ води преки преговори с 12 големи чуждестранни банки за мостов заем и нова емисия облигации на международните финансови пазари на стойност до 650 млн. евро.
Вече е факт първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Повече от два месеца БЕХ води преки преговори с 12 големи чуждестранни банки за мостов заем и нова емисия облигации на международните финансови пазари на стойност до 650 млн. евро.

Река през Шумен потече ръждива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320801

Река "Поройна", която минава през централния бул."Симеон Велики" в Шумен, потече в ръждив цвят. Във вторник към 13,30 ч. сигнал за странното оцветяване на водата до Регионалната инспекция по опазване на околната среда подаде "Труд".
Експерти от отдел "Води" веднага направиха инспекция на място, на кръстовището при спортна зала "Младост".
Река "Поройна", която минава през централния бул."Симеон Велики" в Шумен, потече в ръждив цвят. Във вторник към 13,30 ч. сигнал за странното оцветяване на водата до Регионалната инспекция по опазване на околната среда подаде "Труд". Експерти от отдел "Води" веднага направиха инспекция на място, на кръстовището при спортна зала "Младост".

16 000 лева кръвнина за смъртта на нахапана от кучета жена

https://www.24chasa.bg/Article/5320755


16 000 лв. обезщетение за смъртта на нахапана до смърт 86-годишна старица от питбули в русенското село Червена вода , постанови Районният съд.
Пресиян Костадинов и леля му Анелия Коева ще трябва да платят на сина на Димитра Георгиева сумата с лихвите и 1100 лв. разноски по делото.
Магистратите приемат за справедливо обезщетение от около 50 000 лв. 16 000 лв. обезщетение за смъртта на нахапана до смърт 86-годишна старица от питбули в русенското село Червена вода , постанови Районният съд. Пресиян Костадинов и леля му Анелия Коева ще трябва да платят на сина на Димитра Георгиева сумата с лихвите и 1100 лв. разноски по делото. Магистратите приемат за справедливо обезщетение от около 50 000 лв.

Горанов отпусна 1 копие от доклада за КТБ за всички 240 депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_624692.html

Министърът на финансите Владислав Горанов даде само едно копие, при това само на английски език, от над 500-страничния доклад за КТБ на всички 240 депутати. То беше внесено днес в деловодството на Народното събрание. По този повод депутатът и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев изрази публично възмущението си, чрез социалната мрежа Facebook. "Live: Намереният доклад за КТБ И на мен, като на Доган, ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой. Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка и сега чакам. Дама е, пък и е в "Референдум" довечера. Други депутати не забелязвам. И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях. Пи ар, пи ар, пи ар." Докладът е изготвен от AlixPartners Services UK LLP и проследява активите на банката в несъстоятелност. От МФ уточняват в прессъобщение, че е запазена конфиденциалността на доклада по изричното искане на компанията, изразено в отговор на запитване от синдиците. "В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада. С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван. От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката", пишат от МФ. От министерството обясняват също, че "авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език". Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 г.

България е най-лошото място за плащане на данъци в Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/България-е-най-лошото-място-за-плащане-на-данъци-в-Европейския-съюз_l.a_i.715248_at.1.html

България се класира на последно място сред всички страни от Европейския съюз по плащане на данъци, тъй като процедурата отнема 423 часа, сочи...

Snickers и Mars били опасни за здравето, изтеглят ги от немския пазар

http://petel.bg/Snickers-i-Mars-bili-opasni-za-zdraveto--izteglyat-gi-ot-nemskiya-pazar__146387

Снимка wikimedia.org Производителят на шоколадовите десерти Mars, Snickers и Milky Way изтегля основните си продукти от пазара в Германия, пише местнот...

Набират спешно много хора за работа в Дания! Заплата 2000 евро за...

http://petel.bg/Nabirat-speshno-mnogo-hora-za-rabota-v-Daniya--Zaplata-2000-evro-za---__146388

Агенцията по заетостта търси кандидати за сезонна работа в Португалия и Дания. Работодателят е най-големият производител на десертен гра...

За пръв път в България! Осъдиха Борислав за гневен пост във "Фейсбук"! Написал думите...

http://petel.bg/Za-prav-pat-v-Balgariya--Osadiha-Borislav-za-gneven-post-vav-Feysbuk--Napisal-dumite---__146389

Снимка bg.linkedin.com Съдът в Панагюрище призна за виновен Борислав Сандов от "Зелените" след дело, породено от изказване на екоактивиста в ли...

Цацаров: Няма досъдебно производство за заплахите за убийство срещу Пеевски

http://petel.bg/TSatsarov--Nyama-dosadebno-proizvodstvo-za-zaplahite-za-ubiystvo-sreshhu-Peevski__146390

Снимка: Булфото, архив Няма образувано досъдебно производство за заплахите за убийство срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи глав...

„Сонетите“ на Уилям Шекспир в изящна дървена подвързия

http://frognews.bg/news_107417/Sonetite-na-Uiliam-SHekspir-v-iziashtna-darvena-podvarziia/

„Изток-Запад“ пуска „Сонети“ в превод на Владимир Свинтила в уникален вид – новият полиграфичен шедьовър е вече в ръцете на читателите. Първото подобно издание с изящни дървени корици бе сборникът „Целувката“, с избрани любовни разкази от М. Твен, Ан. Чехов, Ив. Бунин, О′Хенри, М. Шели... То се превърна в неустоимо изкушение и първият тираж светкавично изчезна от книжарниците. Новото арт-издание се очаква за стане също пазарен хит както за библиофилите, така и за всички ценители на бутиково изработените книги.

Елена Пенчукова - между бокса и психологията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320767



СТЕФАН ПЕТРОВ
Елена Пенчукова е водещ на психологическото предаване “На твое място” в телевизия “България Он Ер”. Родена и израснала в София, тя обича градския живот и забързаното всекидневие. Учила е българска филология, връзки с обществеността и психология. Мечтае да продължи да води полезни предавания и да помага на хората.
СТЕФАН ПЕТРОВ Елена Пенчукова е водещ на психологическото предаване “На твое място” в телевизия “България Он Ер”. Родена и израснала в София, тя обича градския живот и забързаното всекидневие. Учила е българска филология, връзки с обществеността и психология. Мечтае да продължи да води полезни предавания и да помага на хората.

Българи създадоха умни кошери за пчели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320683

Милиони пчели вече ще се радват на смарт кошери, които да се грижат за тях, информира chronicle.bg. Промяната става реалност благодарение на младите българи Сергей Петров и Иван Кънев, които имат мисия да спасят пчелите и бизнеса на пчеларите от щетите, които нанася напредващата индустриализация.
Умен кошер, който следи дали се чувстваш добре,
Милиони пчели вече ще се радват на смарт кошери, които да се грижат за тях, информира chronicle.bg. Промяната става реалност благодарение на младите българи Сергей Петров и Иван Кънев, които имат мисия да спасят пчелите и бизнеса на пчеларите от щетите, които нанася напредващата индустриализация. Умен кошер, който следи дали се чувстваш добре,

Представящи се за прокурори взели 70 000 за "оправяне" на дело за убийство

http://crime.actualno.com/predstavjashti-se-za-prokurori-vzeli-70-000-za-opravjane-na-delo-za-ubijstvo-news_525362.html

Представящи се за прокурори взели 70 000 лв., за да "оправят" дело на извършители на убийство. Лицата са задържани. Това стана ясно днес по време на брифинг в сградата на ДАНС след спецоперация пред мола на столичния булевард "Александър Стамболийски". Две лица, представящи се за действащи прокурори от Софийска градска прокуратура, които искали пари за „оправяне” на дело, са задържани, заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, цитирана от БГНЕС. Задържани са двама

Който потребява повече парно, да плаща по-голяма такса сградна инсталация

http://www.cross.bg/kevr-manolova-instalatziya-1499294.html

/КРОСС/Който потребява повече, да поема по-голям дял от т. нар. такса сградна инсталация. За това настоя омбудсманът Мая Манолова, която организира за втора поредна седмица среща по повод проблемите на гражданите с топлофикациите. Този път обаче Манолова покани отговорните институции в лицето на енергийното министерство, КЕВР, парламентарната комисия по енергетика, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и представители на самата топлофикация.Омбудсманът представи краткросрочни и дългосрочни мерки за справяне на проблемите с топлофикационните дружества. По думите й незабавно, в рамките на един месец, трябва да се вземат мерки за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при саниране. Тя настоя и да отпаднат юрисконсултските възнаграждения при съдебни и изпълнителни дела, като се предвиди 15-дневен срок за доброволно изпълнение на гражданите. По тази точка шефът на КЕВР Иван Иванов подкрепи идеята. Според Манолова трябва да се опростят и сметките, както и да се въведат правила по отношение на фирмите за дялово разпределение. Не на последно място тя изтъкна и проблема с кражбите на топлинна енергия. Сред спешните мерки е и въвеждането на механизъм за установяване на крадците на енергия и ефективни санкции за тях. Подкрепено от институциите, в лицето на КЕВР, бе и предложението на Манолова в дългосрочен план за бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията

Прокуратурата ще обяви резултатите от акция на Специализираното звено „Антикорупция"

http://www.cross.bg/zveno-spetzializiranoto-dans-1499296.html

/КРОСС/ Резултатите от проведена под ръководството на Специализираното звено „Антикорупция" към СГП съвместна акция ще бъдат обявени на брифинг в сградата на ДАНС. При операцията са задържани лица, представящи се за прокурори, които са обещали на извършители на убийство в София „оправяне на дело". Те са взели и парични суми от 70 хиляди, съобщава пресцентърът на ПРБ. В брифинга ще вземат участие говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова, Стоил Тойчев, прокурор - ръководител на Специализираното звено „Антикорупция", агенти на ДАНС и представители на МВР.

Протестиращите медици от Ловеч изпратиха исканията си до омбудсмана и здравния министър

http://www.cross.bg/legla-meditzi-zdraveopazvaneto-1499295.html

Исканията на протестиращите медици от Ловешката болница вече са изпратени до омбудсмана и до министъра на здравеопазването. Лекарите настояват за оставка на борда на директорите. Медиците поискаха оставката и на прокуриста на лечебното заведение д-р Снежина Митова, която след вчерашния протест обяви, че ще се оттегли. Началникът на отделението по хемодиализа доктор Пламенка Ганкова съобщи останалите искания на протестиращите медици: Огласяване на резултатите от медицинския одит, запазване дейността при разглеждане на структурните реформи в лечебното заведение. Недоволни от тежкото финансово състояние на болницата в Ловеч, кадровите и структурните промени, медиците настояват за прокурист на лечебното заведение да бъде назначена д-р Донка Минкова до провеждане на общо събрание на акционерите: При неосъществяване на нашите искания в петдневен срок ще подадем колективни оставки и ще направим жива верига, за да не допуснем всички виновници в лицето на управляващите на болницата, които ни доведоха до този крах. Очаква се утре прокуристът на ловешката болница д-р Снежина Митова да предложи план за преструктуриране на дейността, обяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков: Тя иска по някакъв начин да преструктурира дейността на болницата, така че да стане по-ефективна. Не говорим за преструктуриране на собствеността с минимум вложени средства да има максимум ефект. Ако едно отделение е от 60 легла и стоят използвани 20, защо трябва да го има това отделение

Задържаха мними прокурори в столичен мол, изнудвали чужденец за 70 000 лева (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/5320705

Полицаи и служители на ДАНС са нахлули в мола на столичния булевард Полицаи и служители на ДАНС са нахлули в мола на столичния булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани при операцията. Те са оказали съпротива, съобщава БНР. Двамата арестувани са се представяли за държавни служители и са се опитали да изнудят чужд гражданин. Пред търговския център продължава да има засилено полицейско присъствие.

МВР и ДАНС арестуваха двама мними прокурори в столичен мол, полицай пострада

http://offnews.bg/news/n_1/n_624696.html

Полицаи и служители на ДАНС арестуваха двама души при акция в мола на столичния булевард "Александър Стамболийски".  Арестуваните са взели 70 000 лв., представяйки се за прокурори от Софийската градска прокуратура, съобщи прокурорът Стоил Тойчев, ръководител на Специализиранто звено "Антикорупция".  Двамата са обещали на извършители на убийство да "оправят дело", като са използвали имена на работещи прокурори.  Сигнал за случая е получен в ДАНС преди три дни в късния следобед и в рамките на тези три дни е организирана акцията за залавяне на мнимите прокурори.  Двамата, представили се за прокурори, се срещали няколко пъти с близък на обвинените в убийство. Те представили и документи за да удостоверят, че са от СГП.  Сумата от 70 000 лева е предавана на четири пъти, като при четвъртия е направен и арестът.  Мъжете са оказали съпротива при задържането.  При акцията има тежко пострадал полицай, който в момента е в болница. Става въпрос за тежка контузия на долен крайник в резултат на съпротивата на двете лица, обясни Тойчев. Пред търговския център има засилено полицейско присъствие. Полицията издирва и трето лице във връзка с проведената акция. 

Испанските социалисти и „Подемос“ започнаха преговори за правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_624695.html

Испанските социалисти започнаха преговори с "Подемос" и други леви формации за съставяне на правителство. Дискусиите започнаха в понеделник и продължават днес, повече от два месеца след парламентарните избори в Испания през декември.  Със съставяне на правителството беше натоварена Испанската работническа партия на Педро Санчес, след като Мариано Рахой се отказа от тази задача, въпреки че неговата Народна партия получи най-много гласове на изборите.  "Подемос" настоя да получи няколко ключови поста в кабинета, в това число и вицепремиер, за да участва в кабинета. Партията иска още в Каталуния да се организира референдум за самоопределение, както и социалистите да не се коалират с новата либерална центристка партия "Сиудаданос".  Социалистите категорично отхвърлят възможността за референдум на Каталуния, за момента няма договорка и по другите условия, поставени от "Подемос". Педро Санчес планира да поиска вот на доверие на 2 и 3 март, след като сформира правителство. Ако дотогава няма успех, на 5 март ще направи втори опит за гласуване на новото правителство.  Ако няма успех и при втория опит, крал Фелипе Шести ще трябва да търси нов кандидат за премиерския пост, който пък ще има два месеца, за да състави кабинет. Ако и този опит се окаже неуспешен, парламентът ще бъде разпуснат и ще бъдат свикани предсрочни избори.

Протест във Варна срещу отменена забрана за достъп на автомобили до Морската градина

http://www.cross.bg/varna-reshenie-gradina-1499293.html

/КРОСС/ Протест във Варна след вчерашното решение на Административния съд, с което на полицията се забранява да възпрепятства влизането на автомобили в Морската градина. Във вторник представители на екологичните организации "Зелена Варна" и "Варна диша" се събраха пред сградата на Административния съд в града. Те носеха със себе си гнили ябълки. Според тях председателят на състава, който е произнесъл това решение, е в конфликт на интереси, тъй като съпругът ѝ е адвокат на един от жалбоподавателите-собствениците на имоти в местността "Салтанат". От общината са заявили, че още днес ще подадат жалба срещу решението. Община Варна и Варненския административен съд работят в добре прикрит синхрон в услуга на тези, които живеят в Морската градина и които развиват бизнес там. Това каза пред "Хоризонт" Кръстьо Кръстев, председател на сдружение „Зелена Варна". След това решение общината би следвало да обжалва. Очакваме развитието на въпроса, каза Славена Панайотова от "Варна диша".  

"Не си ти, докато не получиш заплаха" и още реакции от мрежите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/23/2710320_ne_si_ti_dokato_ne_poluchish_zaplaha_i_oshte_reakcii/?ref=rss


Информацията, че премиерът Бойко Борисов е получил писмо със заплаха за живота му роди поредица от иронични коментари в социалните мрежи. "Дневник" подбра част от тях. 

Популярност набира тази снимка в стил "Тайната вечеря", описваща ситуацията в страната след събитията в последната седмица. 

Лаконичното обобщение в "Туитър" гласи:
  Не си ти, докато не получиш заплаха за убийство!

— yoda (@yoda106) February 22, 2016
"Изпратили са куршум в писмо на...

Лех Валенса поиска международна експертиза на досието му

http://www.mediapool.bg/leh-valensa-poiska-mezhdunarodna-ekspertiza-na-dosieto-mu-news245963.html

Бившият полски президент и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса каза днес, че иска международни експерти да проучат досиетата, за които се твърди, че доказват принадлежността му към комунистическите тайни служби в миналото, съобщи ДПА. "Няма да позволя на трупа на Кишчак да победи", каза той пред полския тв канала Те Фау Ен 24 по адрес на покойния бивш полски генерал Чеслав Кишчак. Генералът почина през ноември и в личния му архив бе намерен документ, огласен публично, в който има подписан от Валенса през 70-те години документ за съгласие да сътрудничи на полската Служба за сигурност под кодовото име Болек. "Не съм се запознал се тези документи, но това още отдалече вони на фалшификат", каза Валенса във Венецуела, където се намира в момента. Той добави, че ако има съмнения, ще поиска международна експертиза на документите и обяви, че никога няма да напусне Полша.

Докладът за КТБ влезе в парламента! Ще бъде ли публичен – вижте!

http://www.bnews.bg/article-148752

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

"Алик Партнърс": Не носим отговорност за автентичността на превода на доклада за КТБ, ако бъде

https://www.24chasa.bg/Article/5320744

В доклада за КТБ се "съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката. Документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемаме отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Пеещите домашни животни гонят лоши мисли

https://www.24chasa.bg/Article/5320092

Приказката „Бременските музиканти” за магаре, куче, котка и петел, които се събират случайно и решават да станат музиканти не е измислена случайно от Братя Грим. Животните също като хората обичат да слушат музика, а някои могат да пеят, танцуват или дори да свирят на музикални инструменти.
Сивият африкански папагал (Жако) изпълнява оперни арии Приказката „Бременските музиканти” за магаре, куче, котка и петел, които се събират случайно и решават да станат музиканти не е измислена случайно от Братя Грим. Животните също като хората обичат да слушат музика, а някои могат да пеят, танцуват или дори да свирят на музикални инструменти. Сивият африкански папагал (Жако) изпълнява оперни арии

Докладът на AlixPartners ще е достъпен само за депутатите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dokladyt-na-alixpartners-shte-e-dostypen-samo-za-deputatite-211896/

Министърът на финансите изпрати изготвения международен материал в секретната секция на Народното събрание

В какво се превърна здравната реформа? – открийте разликите

http://www.mediapool.bg/v-kakvo-se-prevarna-zdravnata-reforma-otkriyte-razlikite-news245962.html

Без изненада, първият вот на недоверие към втория кабинет “Борисов“, който опозицията реши да посвети на здравеопазването, не мина. Ако случайно сте надали ухо за дебата по него, вероятно сте подразбрали, че съвсем скоро, след има-няма месец в здравната система ще настъпи необратим апокалипсис. Спокойно, нищо няма да се случи. Въпрос на гледна точка е дали това е добра или лоша новина. В случая не става дума за катастрофичните прогнози на опозицията, а за това, че колкото повече се проясняват очертанията на промените в здравеопазването след първи април, толкова по-ясно става, че много от първоначалните планове на министър Петър Москов и екипа му са изоставени и подменени с нещо друго. Какво е то? От борбата с лобистки интереси до “нито една болница няма да бъде закрита“ Една от първите заявки на Москов бе за редуциране на прекомерно големия брой болници у нас, финансирани от здравните ни вноски. Това трябваше да се случи със задължителната здравна карта, която да отсее местата с излишък на болници и след това по определени критерии НЗОК да избере кои да финансира и кои не. Карта има, методика също има. В последните седмици обаче здравният министър обикаля страната и успокоява, че “нито една болница няма да бъде закрита“, нито финансирането й ще бъде намалено. И не, това не е защитна реакция, целяща да запуши устата на критици заради вече отминалия и очаквано провалил се вот на недоверие. Това е отстъпление пред многократно заклеймяваните от Москов лобистки интереси и “бизнес планове“. Преди време той коментира, че само с финансови лимити може да бъде изхранвана съществуващата мрежа от болници. Сега обаче мрежата явно не му изглежда толкова раздута. “Няма закриване на клиники по инвазивна кардиология и никой не го предвижда. Няма закриване на онкологии и никой не го предвижда. Няма закриване на общински болници и никой не го предвижда”, декларира наскоро Москов. А защо не? Според изготвената от министерството здравна карта страната ни се нуждае от 23 ангиографа, а в момента има налични 71. Става въпрос за апаратура, с която се извършва инвазивна диагностика и терапевтични процедури на коронарните и кръвоносни съдове. Общоизвестен факт е, че допреди няколко години имаше бум в разкриването на клиники за инвазивна кардиология заради добре платените пътеки, по които някои болници се изкушаваха да “прекарват“ здрави пациенти, които не се нуждаят от подобни манипулации. С мотива, че това е инвестиция в скъпа апаратура, Москов смята да не прилага ограничения спрямо вече разкритите клиники или иначе казано – който отворил болница – отворил, занапред ще му мислим, с което се узаконява статуквото. Москов смята, че досега допусканите нарушения в тази сфера ще бъдат ограничени с други механизми. Същият компромис се прави и за нароилите се онкологични клиники със скъпа апаратура, една от които - “Сити клиник“ в края на миналата година успя да се сдобие с разрешително от здравното министерство за по-малко седмица, хващайки последния влак, за да си подсигури договор със здравната каса. По закон получилите лиценз след 31 декември, не могат да работят с НЗОК през годината. НЗОК остава платец на всичко плащано и досега Сериозна метаморфоза претърпя и друга основна идея – за разделянето на пакетите с медицински услуги. Първоначално министърът твърдеше, че в основния пакет ще попаднат тежките и социално значими заболявания, а всички останали ще бъдат в допълнителния. Идеята беше с изтеглянето на заболявания в допълнителния пакет да се освободи финансов ресурс за лечението на най-тежките диагнози, което само по себе си е утопия, защото именно лечението на сериозно болните гълта най-много средства. Предвиждаше се за заболяванията, включени в допълнителния пакет, да се чака или ако човек не иска да чака, да може да се осигурява допълнително в здравен фонд или да си плати. Разделянето на пакетите бе една от най-революционните стъпки в предложената реформа на д-р Москов и една от най-атакуваните. Постепенно министърът даде на заден и сведе до минимум заболяванията в допълнителния пакет. В крайна сметка 200 клинични пътеки попадат в основния пакет, 60 – и в основния, и в допълнителния, като лекарят ще преценява според тежестта на състоянието дали пациентът веднага да бъде приет в болница или да препоръча планов прием, който може да бъде отложен с до два месеца. И едва 3 клинични пътеки останаха изцяло в допълнителния пакет. Така Москов запази ролята на НЗОК на основен платец и на двата пакета, което поставя изобщо под въпрос какъв беше смисълът от разделянето им. Реализацията на идеята в първоначалния й вид (или близък до него) можеше да стимулира хора, които не се осигуряват в частен фонд, да направят това, но сега това се обезсмисля, тъй като практически целият спектър от лечебни дейности остава лесно достъпен през здравната каса. След гласуването на вота на недоверие Петър Москов декларира, че през тази година целите на здравното министерство са насочени към надграждане на здравноосигурителната система с доброволни дружества като втори стълб. След вече свършеното дотук за доброволните дружества обаче не остава нищо друго освен настоящата им роля да плащат екстри като “самостоятелна стая“, “избор на екип“ и др. В сегашната ситуация мит остава и обещанието, че в основния пакет всичко ще е безплатно, тъй като няма как с почти същия финансов ресурс да се покрият “златните“ консумативи като пирони, стави, стентове, за които сега пациентите плащат сами. От електронна здравна карта към пръстови отпечатъци Неясно как и кога идеята за електронна здравна карта като вход и средство за контрол над разходите в системата беше подменена с пръстовия идентификатор. "С наличието на електронната здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности, ще имате кодирани в нея брой изследвания и направления. Те ще бъдат съобразени с реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности", заяви Москов през февруари 2015 г. Година по-късно за електронната здравна карта вече не се говори и в ход е реализацията на системата с пръстовия идентификатор, която среща сериозна съпротива заради психологическата бариера, че ще се събират отпечатъци. След като месеци наред министерството не даваше смислени обяснения какви са нейните предимства и защо са се спрели на нея, сега тя е тотално демонизирана и компрометирана, а правната й регулация виси на косъм. Лични направления по желание на пациента няма да има Илюзия се оказа и втората част от обещанието за “кодираните“ изследвания и направления, на които всеки ще има право. "За мен и за хората от моето поколение проблемът винаги е бил, че ние плащаме и издържаме тази система, а нямаме достъп до нея. Моята здравна карта ще бъде моят вход за достъп до системата. Това ще е стимул аз да продължа да си плащам здравната вноска. Това означава край на разговора за талоните. Вие сте здравноосигурен, вие сте възрастен, с четири хронични заболявания и имате собствен лимит от определено количество прегледи, лабораторни изследвания, образни изследвания“, бе едно от първите обещания на Москов. Както стана ясно обаче право на повече прегледи, както и досега, ще имат хронично болните, а ако здрав човек поиска направление от личния лекар за спонтанно възникнал проблем, е твърде възможно отново да му бъде отказано. Причината е, че както и досега направленията ще се дават по преценка на лекаря според това колко е остро състоянието ви, а не според това дали вие искате да си ползвате “лично вашето направление“. Така въпреки хвалбата, че през тази година се отпускат 630 хиляди допълнителни направления, които ще могат да бъдат раздавани за консултации със специалисти, философията, по която ще се отпускат не се променя и “лични“ направления, на които безусловно имате право, няма да има. Безспорно е, че здравният министър Москов и екипът му предприеха огромни по мащаб промени в системата, част от които действително целят подобряване на системата и удрят по нечии интереси, особено по отношение на лекарствената политика. Но много от основополагащите моменти в реформата бяха смекчени и видоизменени в движение, с което тя рискува да се окаже най-обикновен лифтинг.

Роко свърши работата на държавата, отвориха прохода Троян-Кърнаре

https://www.24chasa.bg/Article/5320734

След като троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко нае багер и разчисти прохода под билото, Беклемето стана проходим. Преди няколко дни информирахме, че машината почистила преспите от снегонавявания и слязла до мандрата на с. Кърнаре от южната страна, за да разшири трасето за камиони.
Кметът на Троян Донка Михайлова коментира във фейсбук: След като троянският бизнесмен Радослав Чолаков-Роко нае багер и разчисти прохода под билото, Беклемето стана проходим. Преди няколко дни информирахме, че машината почистила преспите от снегонавявания и слязла до мандрата на с. Кърнаре от южната страна, за да разшири трасето за камиони. Кметът на Троян Донка Михайлова коментира във фейсбук: "Тази

Кой ще грабне "Оскар"-ите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/koj-shte-grabne-oskar-ite-6050485

Вижте предположенията на момчетата от kino_fen във Vbox7.com за това кои ще се окичат с наградите на Филмовата академия тази година

УМБАЛ „Александровска” получи сертификат ISO 9001:2008 за качество на медицинските услуги

http://www.cross.bg/kachestvo-sertifikat-bolnitzata-1499292.html

/КРОСС/ Управлението и организацията на работа в УМБАЛ „Александровска" ЕАД вече покриват международните изисквания за качество. Свидетелство за постигнатите най-високи стандарти в здравното заведение е полученият днес сертификат ISO 9001:2008, който гарантира, че медицинските услуги, предоставяни в болницата отговарят на добрите медицински практики и на националните стандрати за диагностика, лечение и рехабилитация. Стандартът е гаранция и за високото качество на оборудването, с което разполага лечебното заведение. Присъденият сертификат е за цялостната дейност на медицинските и спомагателни структури на Александровска болница и на базовите й възможности за обучение на студенти и специализанти. Сертификатът бе официално връчен на директора на лечебното заведение доц. Ангелов от зам. -министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който информира, че МЗ ще включи сертификатите за стандарт в своята наредба, като преференции и допълнителни точки, които ще се дават на болниците при сключване на договори с тях. „Най-голямата университетска болница с този сертификат доказва, че наистина може да управлява качество, което повишава доверието към нея от страна на институции, партньори, пациенти и пр.", подчерта зам. -министърът. Доц. Ангелов благодари на административния екип за усилията и огромния обем свършена работа и спомена, че в близко бъдеще предстои сертифициране на болницата и по други стандарти за управление на качеството

Тримата сирийци, задържани на границата, остават в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/trimata-sirijci-zadyrzhani-na-granicata-ostavat-v-aresta-6050484

На Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахмид са им повдигнати обвинения за това, че са влезли през границата ни от Република Гърция, с цел да участват в престъпление по чл. 108 а ал.1 от НК, включително и против чужда държава

Гърците пак спряха камионите през Кулата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320723

Камиони отново не могат да преминават през ГКПП "Кулата - Промахон", след като гърците подновиха стачката си, съобщиха от Гранична полиция. Както и вчера фермерите решиха да затворят пункта без предупреждение.
Движението за тежкотоварни автомобили е спряно вече повече от час.
Към момента останалите моторни превозни средства преминават безпроблемно.
Камиони отново не могат да преминават през ГКПП "Кулата - Промахон", след като гърците подновиха стачката си, съобщиха от Гранична полиция. Както и вчера фермерите решиха да затворят пункта без предупреждение. Движението за тежкотоварни автомобили е спряно вече повече от час. Към момента останалите моторни превозни средства преминават безпроблемно.

Опасни вируси атакуват фейсбук профили

http://www.moreto.net/novini.php?n=314208

Опасен интернет вирус във Фейсбук заразява профилите на интернет потребителите без тяхното знание. В следствие на хакерската атака, заразеният профил започва да изпраща снимки и нецензурни клипове с нецензурно съдържание на лични съобщения.

Приемът в икономически специалности ще се намали от април за сметка на инженерните и IT

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/23/2710479_priemut_v_ikonomicheski_specialnosti_shte_se_namali_ot/?ref=rss


"Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, които след това нямат реализация - ненужни кадри, и да държат студенти само за да могат да се финансират висшите училища", заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция по повод приетия миналата седмица проект за изменения в Закона за висшето образование.

Кунева обяви, че до две седмици ще са готови списъците с приоритетни и защитени специалности, в които ще има по-голям прием за сметка на пренаситени професии като икономическите и администрация и управление. Една трета от младите висшисти в България завършват в тези специалности, но за тях няма реализация, посочи просветният министър. За съставянето на списъците ще има поредица срещи, като първата е следващия понеделник - със Съвета на ректорите.
Повече средства от следващата академична година, приемът за която започва този април, ще се насочат към направления, от които наистина пазарът има нужда. Това са инженерни науки и информационни технологии, както и педагогика, аграрни науки, математика и други, посочи Меглена Кунева. Промяната не означава, че парите за висше образование ще се намалят, а напротив, заяви министърът на образованието и пое ангажимента да не допусне парите в сферата да намаляват.
Това е една от промените в Закона за висшето образование, в който вече са посочени критериите за това как се определя кои специалности са приоритетни и как това се отразява на броя на студентите. Качеството на обучението и реализацията на завършилите дадена специалност стават част от основните критерий за финансирането на университетите.
"Чрез направените промени ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които са добри, и оставяме на тяхната автономия да преценят кои да развият", каза още вицепремиерът. Тя обясни, че ако в едно висше училище има няколко специалности, то трябва да избере в кои от тях да насочи усилията си. За това може да помогне рейтинговата система на университетите, която досега се ползваше само за ориентир на кандидат-студентите, но вече може да служи на висшите училища да планират силните си позиции и финансирането си. 
Зам.-министърът на образованието Николай Денков допълни, че редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4 хил. по-малко човека, "невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите", посочи той.   Промените в начина на финансиране на висшите училища ще влизат в сила поетапно до 2020 г., за да няма стрес в системата и да има буфери, коментира още Кунева. 

В следващите три месеца образователното ведомство планира да предложи и законодателни промени за акредитацията, за управлението на университетите, свързани с разделянето на академичната сфера от административно-стопанската, а "в най-кратки срокове" ще бъде оповестен законопроект, с който "ще затворим евентуалните вратички за удължаване на мандата на ректорите при промяна на статута", обяви вицепремиерът. 

Българите вярват на евроинституците, на родните - не

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320592

Българските граждани имат по-голямо доверие в институциите на Европейския съюз, отколкото в родните, показват резултатите от допитване на Евробарометър, проведено в края на миналата година, съобщават от ЕК.
Според данните доверието в Европейската комисия е 41%, а в националното правителство - 23%. Почти половината от българите се доверяват на
Българските граждани имат по-голямо доверие в институциите на Европейския съюз, отколкото в родните, показват резултатите от допитване на Евробарометър, проведено в края на миналата година, съобщават от ЕК. Според данните доверието в Европейската комисия е 41%, а в националното правителство - 23%. Почти половината от българите се доверяват на

Трафик на хероин за 2,1 млн. лв. от Турция

http://www.bnews.bg/article-148746

Откритото вещество в пакетите е хероин с общо тегло 29,826 кг на обща стойност 2 186 640 лева.

Вижте снежната игра на тази панда (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5320686

Панда от зоологическата градина в Торонто не успя да скрие радостта си от прясно навалялия сняг и побърза да се забавлява.  Според пресцентъра на зоологическата градина Да Мао се събудил една сутрин, видял снега и решил да се повесели. Видеото от непринудената игра на мечето е разпространено от служители на зоопарка.Панда от зоологическата градина в Торонто не успя да скрие радостта си от прясно навалялия сняг и побърза да се забавлява.  Според пресцентъра на зоологическата градина Да Мао се събудил една сутрин, видял снега и решил да се повесели. Видеото от непринудената игра на мечето е разпространено от служители на зоопарка.

София филм фест на брега

http://www.cross.bg/fest-film-sofiya-1499290.html

/КРОСС/На 25 февруари, четвъртък, от 15.00 часа в Камерната зала на ДТ „Адриана Будевска", ще се проведе пресконференция по повод предстоящия 14-и „София филм фест на брега". В нея ще вземат думата зам.-кметът Лорис Мануелян, художественият директор на „София филм фест на брега" Георги Дюлгеров, директорът на „София филм фест" Стефан Китанов и директорът на ДТ „Адриана Будевска" Борислав Чакринов. На пресконференцията ще бъде съобщена основната информация за киносъбитието - филми от програмата, очаквани гости, жури, цени на билетите, спонсори на фестивала и др.

20 месеца затвор за крадена преди 11 години кобила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320696

Година и 8 месеца затвор постанови районният съд в Кюстендил за Асен Илиев /32 г./, който преди 11 години откраднал кобилата на свой съсед на ул. Банкса в ромското гето, съобщи на сайта си ведомството.
Мъжът, който наскоро излязъл от бобовдолския затвор за присъда за серия домови обири, бил хванат отново да краде.
Година и 8 месеца затвор постанови районният съд в Кюстендил за Асен Илиев /32 г./, който преди 11 години откраднал кобилата на свой съсед на ул. Банкса в ромското гето, съобщи на сайта си ведомството. Мъжът, който наскоро излязъл от бобовдолския затвор за присъда за серия домови обири, бил хванат отново да краде.

Бойко Борисов спря поръчката за убийството си

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/23/2710295_boiko_borisov_spria_poruchkata_za_ubiistvoto_si/?ref=rss


"Дневник" препечатва от "Не!новините"

БАНКИ - Премиерът Бойко Борисов нареди на своите министри поръчката за собственото му убийство да бъде прекратена.

"Появиха се съмнения, че тази поръчка не е изрядна и се ползва за пореден път за смехотворен PR в момент, в който разследването на КТБ се оказва нефелно, Цацаров се е скрил, а ситуацията много напомня за периода на друг развод във властта, след който падна една банка. Също така витаят слухове, че Сретен Йосич пак се е...

М. Кунева: Изготвяме допълнителни законопроекти за реформа във висшето образование

http://www.cross.bg/kyneva-naykata-obrazovanieto-1499291.html

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката подготвя няколко допълнителни законопроекта и нормативни актове, с които да подплати приетите миналата седмица промени в Закона за висшето образование и да довърши реформата в сектора, обяви на брифинг вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.  В най-кратки срокове ще бъде оповестен законопроект, с който ще затворим евентуалните вратички за удължаване мандата на ректорите при промяна на статута на висшите училища. При приемането на промените в Закона за висшето образование се появиха известни въпроси и е добре те да бъдат изчистени. Отнасям се с огромно уважение към ректорите и всичко, което са свършили за учебните си заведения, но това е мандатна длъжност и е нормално тя да има край, заяви Кунева. Статутът на изследователските университети е изключително важен и няма да допуснем тази система да бъде политизирана чрез това кой колко мандата може да има, категорична беше Кунева. Друга промяна, готвена от МОН, е свързана с акредитациите. По план тя трябва да е готова до три месеца. Министерството ще предложи и промяна, свързана с управлението на университетите и най-вече с разделянето на академичната от административно-стопанската дейност. Дискусията за академичната автономия и ролята на мениджърите върви от няколко години, коментира зам.-министърът на образованието и науката проф. Николай Денков

Близо 500 нарушения засече Инспекцията по труда през януари

http://www.cross.bg/narysheniya-tryda-tryd-1499289.html

/КРОСС/477 нарушения на трудовото законодателство, от които 344, свързани със сключване на договори, заплащане на труда, работното време и почивките, засече Инспекцията по труда през януари. Откритите нарушения са и във връзка с гарантиране на безопасен труд от страна на работодателите. 1957 лица са обхванали проверките. Контролните органи са констатирали неизплатени заплати за миналия месец на 30 работници от Полски Тръмбеш, наети от един работодател. Общата сума е в размер на 11 361 лв. От Инспекцията по труда информираха, че след тяхната намеса трудовите възнаграждения вече са приведени по сметките на работниците. Анализът на констатираните нарушения през този месец спрямо същия на 2015г. очертава няколко основни тенденции. Увеличил се е относителният дял на нарушенията по трудовите правоотношения за сметка на намаляването на относителния дял на нарушенията по безопасните и здравословни условия на труд. Данните показват, че се е подобрила фирмената организация при осигуряване на подходящи условия на труд. Също така е нараснал относителния дял на наруенията на нормите за безопастност на работното място. Спрямо миналата година през януари 2015г. работодателите по-малко са нарушавали правилата за наемане на работа.  

Докладът за КТБ вече е в деловодството на парламента

http://econ.bg/Новини/Докладът-за-КТБ-вече-е-в-деловодството-на-парламента_l.a_i.715246_at.1.html

Докладът за активите на Корпоративна търговска банка (КТБ), изготвен от AlixPartners Services UK LLP, вече е изпратен в деловодството на Народното...

Докладът за КТБ е вече в деловодството на парламента

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/23/2710480_dokladut_za_ktb_e_veche_v_delovodstvoto_na_parlamenta/?ref=rss


Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от "Аликс партнърс" (AlixPartners Services UK LLP) доклад за проследяване на активите на "Корпоративна търговска банка" АД – в несъстоятелност, съобщиха от ведомството.

От приложения линк към писмото на фирмата (може да се прочете в прикачения файл - бел. ред.) се вижда, че Министерството на финансите е поискало докладът да бъде оповестен на 15 февруари, а отговорът е получен на 22 февруари, понеделник. От компанията няколко пъти подчертават, че са против оповестяването на съдържанието на доклада, защото това ще навреди на масата на несъстоятелността, а освен това той е изготвен при условие на пълна конфиденциалност и съдържа много лични данни на депозанти на КТБ. 

Допълва се, че заради искането на финансовото министерство се дава разрешение докладът да бъде предоставен единствено на секретното деловодство на Народното събрание, без депутатите да имат право да правят копия или да го изнасят от там. Допълва се и че превод на български език няма да бъде направен. Така за автентична се смята само версията му на английски език. 

Точно преди седмица финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти, че ако "Аликс Партнърс" не даде съгласие за разсекретяване на доклада за КТБ, правителството обмисля и други варианти информацията да стигне до хората.

Ден по-рано пред журналисти в Прага, където беше на посещение, премиерът Бойко Борисов щедро обеща докладът да бъде пратен на прокуратурата и оповестен публично с уточнението, че ако "Аликс партнърс" "са съгласни". 

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква в понеделник докладът за КТБ да бъде предоставен от фирмата и изпратен в секретното деловодство на Народното събрание. "Вкараме ли го там, при този разнороден парламент всеки ще може да го прочете и да го разкаже", каза той в петък.

Междувременно в профила си във "Фейсбук" независимият депутат Георги Кадиев цял ден следи кога ще пристигне доклада под заглавие "LIVE: Липсващият доклад за КТБ". Ето какво коментира той преди минути: 

"И на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на английски, в един брой. Дойдох пръв пред секретна секция, но пуснах колежка и сега чакам. Дама е, пък и е в Референдум довечера. Други депутати не забелязвам. И да ви кажа честно, не виждам как 240 души ще четат 500 страници на английски. И какво ще разберат и запомнят от тях. Пи ар, пи ар, пи ар."

Искането за публичност на доклада за КТБ беше отстоявано предимно от депутати от Реформаторския блок, начело с Мартин Димитров. 
Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Пратиха доклада за КТБ в парламента, AlixPartners настояват да остане таен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320699

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на „Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност, съобщиха от финансовото министерство.
В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището,
Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на „Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност, съобщиха от финансовото министерство. В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището,

От последните минути: Спецполицаи нахлуха в столичен мол. Има задържани. Ето какво се случва

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--Spetspolitsai-nahluha-v-stolichen-mol--Ima-zadarzhani--Eto-kakvo-se-sluchva__146370

Снимка: Булфото, архив Полицаи и служители на ДАНС провеждат в момента операция пред търговския център на столичния булевард "Александъ...

Клок „изгоря“ за два мача, Стенио – за един

http://petel.bg/Klok----izgorya----za-dva-macha--Stenio-----za-edin__146373

Халфът на Черно море Марк Клок е наказани за два мача заради натрупани картон. Клок ще пропусне домакинството с Левски в събота и следва...

16 000 лева кръвнина за смъртта на нахапана от кучета жена

http://petel.bg/16-000-leva-kravnina-za-smartta-na-nahapana-ot-kucheta-zhena__146374

16 000 лв. обезщетение за смъртта на нахапана до смърт 86-годишна старица от питбули в русенското село Червена вода, постанови Районният съд, ...

Първи снимки от мястото на екшъна в мола в София! Има натръшкани на тротоара! Ето какво става на мястото

http://petel.bg/Parvi-snimki-ot-myastoto-na-ekshana-v-mola-v-Sofiya--Ima-natrashkani-na-trotoara--Eto-kakvo-stava-na-myastoto__146376

Снимки: Булфото Полицаи и служители на ДАНС са нахлули в мола на столичния булевард "Александър Стамболийски". Двама души са задържани п...

Варненци с двойни глоби при неправилно паркиране

http://petel.bg/Varnentsi-s-dvoyni-globi-pri-nepravilno-parkirane__146378

Снимка: Булфото, архив Двойна глоба плащат шофьорите, които са паркирали неправилно във Варна. Няколко варненци се оплакаха, че получили...

От мястото на екшъна в мола в София! Бандитите счупиха крака на един от полицаите! Ето какво се случва

http://petel.bg/Ot-myastoto-na-ekshana-v-mola-v-Sofiya--Banditite-schupiha-kraka-na-edin-ot-politsaite--Eto-kakvo-se-sluchva__146379

Снимка: Булфото, архив Полицай е пострадал сериозно при акцията, която се провежда в района на търговския комплекс на кръстовището на бу...

Радост на „Тича“! Бакари тренира, жълтата карта на Борко Стойчев дойде

http://petel.bg/Radost-na----Ticha-----Bakari-trenira--zhaltata-karta-na-Borko-Stoychev-doyde__146380

Футболистите на „Черно море“ продължиха подготовката си за съботния мач с „Левски“ с двуразови занимания. Сутринта „моряците“ бяха н...

Важно за всеки кандидат студент! Кунева обяви: Реже броя на местата в университетите

http://petel.bg/Vazhno-za-vseki-kandidat-student--Kuneva-obyavi--Rezhe-broya-na-mestata-v-universitetite-__146382

Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година. Това заяви министърът на образованието ...

Иван Гарабитов: Спазвайте 5 правила и няма да се разболявате никога!

http://petel.bg/Ivan-Garabitov--Spazvayte-5-pravila-i-nyama-da-se-razbolyavate-nikoga-__146383

Иван Гарабитов представи единствен по рода си масаж, с който могат да бъдат лекувани повече от 100 болести. След като ги прочетете сами ...

Мобилен телефон едва не уби 13-годишно момиче, нанесе й сериозни изгаряния

http://petel.bg/Mobilen-telefon-edva-ne-ubi-13-godishno-momiche--nanese-y-seriozni-izgaryaniya__146384

Снимка: Булфото, архив 13-годишна американка претърпя ужасен инцидент, причинен от собствения й мобилен телефон, съобщи Independent. Габи Федр...

Нова блокада! Гръцките фермери пак затапиха Кулата - Промахон

http://petel.bg/Nova-blokada--Gratskite-fermeri-pak-zatapiha-Kulata---Promahon__146385

Снимка: Булфото, архив Гръцките фермери отново блокираха границата до пункта "Кулата - Промахон". Ограничението сега е за товарни автомо...

България отново без Гришо за Купа "Дейвис"

http://petel.bg/Balgariya-otnovo-bez-Grisho-za-Kupa-Deyvis__146386

Ясен е съставът на България за мачовете за Купа "Дейвис" с Турция. В него не фигурира Григор Димитров. Голямата ни звезда не беше в състава ...

Лех Валенса: Това досие вони на фалшификат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5320694

Не съм се запознал с тези документи, но това още отдалече вони на фалшификат. Това заяви бившият полски президент и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса днес по повод агентурното му досие, което вчера беше показано в Полша, предаде ДПА.
Валенса заяви, че иска международни експерти да проучат досиетата, за които се твърди,
Не съм се запознал с тези документи, но това още отдалече вони на фалшификат. Това заяви бившият полски президент и носител на Нобеловата награда за мир Лех Валенса днес по повод агентурното му досие, което вчера беше показано в Полша, предаде ДПА. Валенса заяви, че иска международни експерти да проучат досиетата, за които се твърди,

250 лева глоба за варненец, използвал неприлични изрази

http://www.moreto.net/novini.php?n=314193

Варненец бе глобен от Районния съд с 250 лева, защото се държа неприлично, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 0.40 часа на 22 февруари, мъжът решил да се изяви на улица "Отец Паисий". Той нарушил обществения ред, като отправял неприлични изрази, обиди и псувни.

Доклада за КТБ - над 500 стр., на английски, и в един екземпляр за 240 депутати

https://www.24chasa.bg/Article/5320688

Над 500 страници на английски е докладът на международната разследваща компания Над 500 страници на английски е докладът на международната разследваща компания "Алик Пертнърс" за КТБ, сподели във Фейсбук депутатът Георги Кадиев.  Вариантът е на английски и само в един екземпляр за всичките 240 депутати.   Той е заведен в секретното деловодство малко преди 15 часа. Никой няма право да го копира, размножава,

Бивш синдик на фирма на Василев говорел пред ЕК за натиск в стил 90-те

http://crime.actualno.com/bivsh-sindik-na-firma-na-vasilev-govorel-pred-ek-za-natisk-v-stil-90-te-news_525275.html

"В тези срещи, участниците многократно обсъждаха развитието на производството по несъстоятелността върху КТБ и начина на разпределение, както и съдбата на активите в банката. Всичко това се извършва от политическия и икономически кръг, близък до партията ДПС, които използват влиянието си в ключови области и най-вече-съдебната система, Прокуратурата и ДАНС". Това се казва в писмо, получено от Клуб Z, от Даниела Куцева - бивш временен синдик на Техноложкия център- Институт за микроелектроники (Т

Три години затвор за възрастен мъж, пребил пет деца

http://varna.actualno.com/tri-godini-zatvor-za-vyzrasten-myj-prebil-pet-deca-news_525280.html

45-годишен варненец, който причини по хулигански подбуди и с особена жестокост телесни повреди на петима малолетни съученици на сина си, беше осъден от състав на Варненския районен съд на три години лишаване от свобода, които ще изтърпи при първоначално строг режим. Обвиняемият влиза в затвора за този срок и заради предходни присъди. Съдът уважи и гражданските искове на родителите на пострадалите деца, но присъдата може да бъде обжалвана пред Окръжния съд във Варна. На 3 юли 2014 година, на дет

Мумията Думи се завръща в нова книга

http://books.actualno.com/mumijata-dumi-se-zavryshta-v-nova-kniga-news_525282.html

Мумията Думи, която плени хиляди деца в Западна Европа през последните години, се завръща в българските книжарници с нова история, посветена на неговите приключения: „Мумията Думи и гробницата на Ахнетут”. Излизането на втората книга за забавната мумия на български език беше отбелязано с конкурс-игра, организиран от издателство „Сиела” и списание „Първите седем” в литературен клуб „Перото”. Мумията Думи е любим герой на децата в Западна Европа от

Разръснаха отрова за кучета в центъра на Враца

http://vraza.actualno.com/razrysnaha-otrova-za-kucheta-v-centyra-na-vraca-news_525284.html

Отрова за кучета е била разрпъсната в центъра на Враца, съобщи tribali.info. Едно бездомно куче вече е починало. Животното е било безпризорно, но не и агресивно. Хора, живеещи в централната градска част, дори му били дали име – Лазарче. Възможно е обаче от опасната отрова да пострада и някой друг питомец. Врачани съветват собствениците на кучета да бъдат изключително внимателни. Родителите на малки деца също трябва да бъдат с повишено внимание, защото не е изключено и някой малчуган да

Ученици от ПМГ се класираха за участие в международен конкурс

http://lovech.actualno.com/uchenici-ot-pmg-se-klasiraha-za-uchastie-v-mejdunaroden-konkurs-news_525360.html

Отборът от ПМГ – Ловеч в състав Ирина Христова – 10 клас, Лили Стефанова и Радина Иванова от 11 клас, с научен ръководител доц. д-р Веселин Ненков, се класира за защита на своята разработка на международния конкурс „Математика и проектиране“ 2015/2016. Това ще се извърши в рамките на проекта MITE (Methodics and Information Technologies in Education), който ще се проведе от 29 април до 4 май 2016 г. в гр. Москва. Нужна е сума от 2400 евро за самолетни билети. Нека койт

20 думи, които са ни останали от езика на хан Аспарух

http://curious.actualno.com/20-dumi-koito-sa-ni-ostanali-ot-ezika-na-han-asparuh-news_525274.html

Езикът на аспаруховите българи, наричани още прабългари, принадлежи към тюркското езиково семейство, включващо повече от тридесет езика. Други езиковеди смятат, че прабългарският има много общи черти с иранските езици и с хунския. Не са малко и тези специалисти, които търсят паралели с огромното семейство на алтайските езици, към които принадлежи и тюркската група, пише High View Art. Смята се, че езикът на аспаруховите българи се говорил по земите на Дунавска България до края на IX век, когат

Цацаров ще се срещне с магистратите от Столичното следствие по твърденията за шпицкоманда

http://society.actualno.com/cacarov-shte-se-sreshtne-s-magistratite-ot-stolichnoto-sledstvie-po-tvyrdenijata-za-shpickomanda-news_525286.html

Главният прокурор Сотир Цацаров ще се срещне с магистратите от Столичната следствена служба във връзка с твърденията на следователя Бойко Атанасов, че там действа своеобразна шпицкоманда, която се занимава само с дела срещу представители на високите етажи на властта, предаде БНР. Заради твърденията на Атанасов в понеделник Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна проверка и го покани на заседанието си на 7-и март. Вчера следобед стана ясно, че Сотир Цацаров ще провери на място ра

Гърция бясна, Австрия не я поканила на конференцията за Балканите

http://balkani.actualno.com/gyrcija-bjasna-avstrija-ne-ja-pokanila-na-konferencijata-za-balkanite-news_525289.html

Гърция изрази недоволството си пред Австрия заради това, че е оставена извън планираната среща на върха за страните от балканския маршрут, която трябва да се проведе утре във Виена, съобщиха от външното министерство в Атина. Според властите „чрез този едностранен и изцяло неприятелски жест спрямо нашата държава“, има опит за взимане на решение в отсъствието на Гърция, което директно ще се отрази на страната и нейните граници. Австрия покани министрите на вътрешните и външнит

Селекция от важни филми в програмата "Киното днес" на 20-ия София Филм Фест

http://cinema.actualno.com/selekcija-ot-vajni-filmi-v-programata-kinoto-dnes-na-20-ija-sofija-film-fest-news_525298.html

За всички почитатели на киното със запазена марка „Такеши Китано” в програмата на 20-ия София Филм Фест има едно изкушение – най-новата творба на знаковия японски режисьор „Рюдзо и неговата седморка” (2016), превърнал се в истински боксофис хит в родна Япония. Издържан 100-процента в стила на майстора Китано, филмът предлага на зрителите сатира и комедия в едно. Режисьорът представя историята на Рюдзо (известен още като Рюдзо Демона, изигран на екрана от легендарн

Най-големите компании на Острова поискаха Великобритания да остане в ЕС

http://europe.actualno.com/naj-golemite-kompanii-na-ostrova-poiskaha-velikobritanija-da-ostane-v-es-news_525292.html

200 от шефовете на най-големите и печеливши компании във Великобритания се застъпиха за оставането на страната в Европейския съюз. Те направиха това в писмо до британския вестник "Таймс" като застанаха зад позицията на министър-председателя Дейвид Камерън. Премиерът се бори да получи подкрепа в кампанията си преди референдума на 23 юни, предаде Mediapool. Бизнесмените, които дават работа на 1,200 млн. души, повториха предупреждението на Камерън, че излизането от Съюза ще подложи икономика

Най-добрите лафове на Ал Бънди

http://cinema.actualno.com/naj-dobrite-lafove-na-al-byndi-news_525058.html

Едва ли има някой, който да не се е забавлявал с героите от сериала „Женени с деца“. И особено, да си няма поне един любим или запомнен цитат от култовия герой Ал Бънди – бивш играч на американски футбол, докато не среща Пеги. Тогава става продавач на обувки и усвоява култовата поза, с още по-култовото изражение, на дивана. Ето кои негови думи си припомнихме. „Застраховката е като брака – плащаш ли плащаш, но никога не получаваш нищо в замяна.“ „Тол

Поне 5 отбора искат "уайлд кард"-а за Висшата лига

http://bgfootball.actualno.com/pone-5-otbora-iskat-uajld-kard-a-za-visshata-liga-news_525295.html

Уайлд кард-ът, който БФС ще отпусне за нови членове на Висшата лига, е желан от доста родни клубове, които по една или друга причина са в долните дивизии. Според "Меридиан мач", апетити към бързо завръщане в елита имат Етър и Нефтохимик. Двата клуба нямат никакви дългове, а освен това притежават хубави стадиони. Няма спор, че търновци са изключително значим за българския футбол клуб - и откъм фенове, и откъм национали. Иначе дори и по-нови тимове като Созопол също заявиха, че са готови да се к

Искаме еврофинансиране за проекти за 430 млн. евро, но без за жп линията Видин - Медковец

http://society.actualno.com/iskame-evrofinansirane-za-proekti-za-430-mln-evro-no-bez-za-jp-linijata-vidin---medkovec-news_525300.html

България е подала транспортни проекти за 430 млн. евро след втората покана на Европейската комисия на Механизма за Свързана Европа. Седем от проектите са изпратени от държавните предприятия "Национална компания Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), „Пристанищна инфраструктура“ и "Ръководство на въздушното движение“, информираха от транспортното министерство, като официално още веднъж потвърждават, че България няма кандидатства за безвъзмездно финансиране на проекта по Свър

Битката на Титаните: Ювентус срещу Байерн

http://football.actualno.com/bitkata-na-titanite-uventus-sreshtu-bajern-news_525299.html

Тази вечер Ювентус приема Байерн в непредсказуем първи осминафинал в Шампионска лига. За пети път двата гранда ще премерят сили в най-популярния клубен турнир на Стария континент, като за втори двубоят е от елиминации. Досегашните сблъсъци показват тенденция на непримиримост, като от 8-те мача само един е завършил наравно, а победите са 4 на 3 в полза на "баварците". Сегашното противоборство няма как да не продължи традицията. Историята показа и друго - превъзходството на единия над другия тим

Все повече приемни семейства в област Враца

http://vraza.actualno.com/vse-poveche-priemni-semejstva-v-oblast-vraca-news_525301.html

Приемните семейства в областта се увеличават и в регистъра на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ вече са вписани 97. Това каза за Радио „Фокус“ Мария Търнавска, временно-изпълняващ длъжността директор на институцията. Данните на регионалната дирекция сочат, че от началото на годината приемните семейства са се увеличили с четири. „В 70 от приемните семейства са настанени общо 81 деца“, посочи Мария Търнавска. Тя уточни, че преди да бъдат одобрени канди

МОН ще ореже ненужните места в университетите за сметка на приоритетни специалности

http://education.actualno.com/mon-shte-oreje-nenujnite-mesta-v-universitetite-za-smetka-na-prioritetni-specialnosti-news_525302.html

Ще бъде сложен край на системата, бълваща ненужните кадри без реализация. Това е стратегията на МОН по отношението на висшите учебни заведения, разписана в бъдещите мерки на ведомството. След приемането на новия Закон за висшето образование просветното ведомство продължава работата си в този сектор. Приоритет ще бъде моделът, по който ВУЗ-овете избират направленията, в които да се специализират, за да подготвят по-добри кадри, а се откажат от онези, в които имат лоши резултати и няма търсене на

Варненци не искат коли в Морската градина, съдът обаче постанови обратното

http://varna.actualno.com/varnenci-ne-iskat-koli-v-morskata-gradina-sydyt-obache-postanovi-obratnoto-news_525305.html

Пред сградата на Варненския административен съд варненци организираха протест срещу решението на ВАС за допускане на леки автомобили в района на Морската градина на Варна. Съдия Евелина Попова от XV състав на Варненски административен съд, след закрито заседание вчера (22 февруари), е издала разпореждане към Община Варна за незабавното изтегляне на общинска полиция от Морската градина и спиране на упражняването на контрол от тяхна страна върху допускането на автомобили. Решението е с предварите

Ловешките медици с искания до здравния министър и омбудсма, предупреждават за оставки

http://lovech.actualno.com/loveshkite-medici-s-iskanija-do-zdravnija-ministyr-i-ombudsma-preduprejdavat-za-ostavki-news_525308.html

Исканията на протестиращите медици от Ловешката болница вече са изпратени до омбудсмана Мая Манолова и до министъра на здравеопазването. Лекарите настояват за оставка на борда на директорите. Медиците поискаха оставката и на прокуриста на лечебното заведение д-р Снежина Митова, която след вчерашния протест обяви, че ще се оттегли, съобщава БНР. Началникът на отделението по хемодиализа доктор Пламенка Ганкова съобщи останалите искания на протестиращите медици. Те включват огласяване на резу

Египетският съд все пак призна, че е сгрешил с доживотната присъда на 4-годишно дете

http://africa.actualno.com/egipetskijat-syd-vse-pak-prizna-che-e-sgreshil-s-dojivotnata-prisyda-na-4-godishno-dete-news_525309.html

Египетски военен съд, който осъди четиригодишно дете на доживотен затвор за убийство, призна, че е допуснал грешка. Присъдата е трябвало да получи 16-годишен младеж със сходно име, обясни говорителят на съда полк. Мохамед Самир, цитиран от BBC. Ахмед Мансур Курани Али беше осъден, заедно с още 115 заподозрени, във връзка с бунтовете на привърженици на движението „Мюсюлмански братя“ през 2014 г. В публикация във Facebook полк. Самир обясни, че присъдата е трябвало да бъде издадена н

В Македония министрите от СДСМ подават оставки

http://balkani.actualno.com/v-makedonija-ministrite-ot-sdsm-podavat-ostavki--news_525313.html

Министрите и заместник-министрите членове на най-голямата опозиционна партия Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ днес подават оставки от правителството на страната. Това заяви министърът на вътрешните работи от СДСМ Оливер Спасовски, съобщи „Плюсинфо”. Пред сградата на правителството той заяви, че очаква оставките да бъдат приети. „Ако разпускането на парламента остава в сила, искаме да регистрират оставките ни”, заяви Спасовски. Той три пъти отказа да

Руският гений Дмитрий Мережковски застава пред българския читател с "Любовта е по-силна от смъртта"

http://books.actualno.com/ruskijat-genij-dmitrij-merejkovski-zastava-pred-bylgarskija-chitatel-s-lubovta-e-po-silna-ot-smyrtta-news_525314.html

Италианските новели на писателя са вдъхновени от „Декамерон“ на Бокачо Прочутите италиански новели „Любовта е по-силна от смъртта” на забранявания от различни режими титан на руската литература Дмитрий Мережковски излязоха в авторитетната поредица „Световна класика“ на изд. „Персей“. За тях той черпи вдъхновения от „Декамерон“ на Бокачо, но създава модерна книга. Забраняван и отричан, Дмитрий Мережковски (1866-1941) е от значимите пис

Оградата не пази Унгария от мигрантите така, както казва Орбан

http://europe.actualno.com/ogradata-ne-pazi-ungarija-ot-migrantite-taka-kakto-kazva-orban-news_525311.html

Оградата, която Унгария издигна, за да спре притока на бежанци по т.нар. Балкански път, всъщност не помага толкова, колкото пропагандира унгарския премиер Виктор Орбан. Според официални данни на унгарската полиция през последните почивни дни (20-21 февруари) броят на прекосилите южната граница на Унгария мигранти се е увеличил сериозно. Само за този период са направени 500 ареста за незаконно преминаване, след като през целия месец януари арестите са 550! Явно оградата не пази толкова, колкото

Предложение - и Агенцията по вписванията да носи отговорност за откраднати фирми

http://business.actualno.com/predlojenie---i-agencijata-po-vpisvanijata-da-nosi-otgovornost-za-otkradnati-firmi-news_525296.html

Заради огромния брой на откраднати фирми посредством фалшив подпис за смяна на собствеността, в Търговския закон се предлагат промени, с които това да бъде променено. Промените вече са подложени на обществено обсъждане. Схемата е доста разпространена – назначава се уж нов управител на дружество, който обаче всъщност не е истински такъв, но преди да се разбрало, с фалшиво пълномощно „управителят” източва сметките на фирмата-жертва. Типичен пример в това отношение е фирма на ита

5 звука, които днешните деца не са чували

http://curious.actualno.com/5-zvuka-koito-dneshnite-deca-ne-sa-chuvali-news_525316.html

Кой би предположил колко от всекидневните шумове на близкото минало ще изчезнат като пощенските гълъби?  Предлагаме ви списък с 5 неща, които някои от вас са виждали и чували само в интернет :) 1. Телефонна шайба 2. Ръчна пишеща машина 3. Превъртане на касета в касетофон 4. Прожекционен апарат 5. Стар касов апарат

На практика няма сигурен обмен на данни за потенциални мигранти-терористи

http://europe.actualno.com/na-praktika-njama-siguren-obmen-na-danni-za-potencialni-migranti-teroristi-news_525321.html

Обмен между страните-членки на ЕС на пръстови отпечатъци на мигранти, влезли на територията на Съюза, има само в случаи, в които става въпрос за поискали убежище като бежанци чужденци в конкретна държава. Това пише EurActiv в свой материал. Не ни е разрешено да пазим пръстови отпечатъци, твърди австрийски граничен полицай, който обяснява какво е изискването. Над 90% от взетите отпечатъци на австрийската граница не се споделят с други европейски държави. В европейската база за отпечатъци Eurodac

Общинските съветници в Бургас вдигнаха заплатата на кмета Димитър Николов

http://burgas.actualno.com/obshtinskite-syvetnici-v-burgas-vdignaha-zaplatata-na-kmeta-dimityr-nikolov-news_525323.html

Общински съветници одобриха увеличение на заплатата на кмета на Община Бургас Димитър Николов. Предложението е входирано от Димитър Людиев, председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ. Предлага се месечното възнаграждение на кмета Николов да стане 1800 лв. В докладната записка е посочено, че заплатата на кмета не е променяна от 12 ноември 2007 година, когато с решение на Общинския съвет е определена в размер на 1388 лева, независимо, че многократно е променяна нормативната уредба. В п

Около 70% от случаите на запушване на канализацията в Асеновград са в ромския квартал

http://asenovgrad.actualno.com/okolo-70-ot-sluchaite-na-zapushvane-na-kanalizacijata-v-asenovgrad-sa-v-romskija-kvartal-news_525326.html

Между 60% и 70% от случаите, в които се е наложила намесата на екипи на ВиК, поради запушване на канализацията, са регистрирани в ромския квартал в Асеновград. Статистиката съобщи началникът на клона на дружеството в града инженер Пламен Мегленчев. Той поясни, че в някои от случаите причина за запушванията са неасфалтирани участъци от улици в квартал „Лозница“. При валеж се събира пясък и се образува нанос. Не е малък и броят на запушванията и заради небрежност, от страна на граждан

Масово изтеглят десерти Mars от Германия заради намерена в тях пластмаса

http://europe.actualno.com/masovo-iztegljat-deserti-mars-ot-germanija-zaradi-namerena-v-tjah-plastmasa-news_525327.html

Компанията за шоколадови изделия Mars Chocolate е наредила масово изтегляне на свои десерти с марките Mars, Snickers и Milky Way от пазара в Германия, след като в един от тях е била открита пластмаса, съобщава AFP. "Mars Chocolate извършва доброволно изтегляне на шоколадови продукти на Mars, Snickers, Milky Way и Celebrations, след като пластмаса беше открита в продукт“, заяви компанията в изявление. „С това изтегляне искаме да предотвратим консумирането на някои от споменатите

Екозащитници: Договорът с "Шел" ще ни направи още по-зависими

http://society.actualno.com/ekozashtitnici-dogovoryt-s-shel-shte-ni-napravi-oshte-po-zavisimi-news_525329.html

Подписаният днес договор с "Шел" ще ни направи още по-зависими от изкопаемите горива. Това е позицията на "За Земята" и "Грийнпийс България", изразена в съобщение до медиите. Според тях Южното ни Черноморие ще бъде застрашено от сеизмичните проучвания. "Грийнпийс" - България настоява за широко обществено обсъждане, пълна оценка за въздействие върху околната среда и активно въвличане на местната общност в решението. "Смятаме, че енергийната независимост и сигурност на страната не трябва да се

Тримата сирийци, заподозрени в тероризъм, остават в ареста

http://crime.actualno.com/trimata-sirijci-zapodozreni-v-terorizym-ostavat-v-aresta-news_525332.html

Тримата сирийски граждани, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да преминат в Република Турция, остават окончателно в ареста. Специализираният апелативен наказателен съд отказа да ги пусне с по-лека мярка за неотклонениие, предаде БГНЕС. Тримата чужденци са задържани на 9 февруари 2016 г. при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“ и Специализирана прокуратура. Обвинения за престъпление са повдигнати на Ал Абдулах Фади, Ал Фанди Ясим и Алмоаммад Абдулахми

Докладът за КТБ е в парламента, AlixPartners иска само депутатите да го видят

http://business.actualno.com/dokladyt-za-ktb-e-v-parlamenta-alixpartners-iska-samo-deputatite-da-go-vidjat-news_525333.html

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на „Корпоративна търговска банка“ АД – в несъстоятелност. Това стана след като в края на вчерашния работен ден беше получен отговор от компанията до синдиците по искането докладът да бъде оповестен, съобщиха от финансовото министерство. В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в и

Панагюрище отсече: Честването на Априлското въстание остава на Великден

http://society.actualno.com/panagurishte-otseche-chestvaneto-na-aprilskoto-vystanie-ostava-na-velikden-news_525334.html

Отвореното писмо на пловдивския митрополит Николай до кмета на Панагюрище Никола Белишки и местния Общински съвет, с което владиката призовава Великден и Априлското въстание да не се празнуват на една дата, не е официално входирано в общинската администрация на градчето в полите на Средна гора. Кметът Белишки и екипът са категорични, че нямат никакво желание да влизат в конфликт с Митрополията, но няма да местят на 2 май честванията на Априлското въстание, тъй като от 40 години насам те винаги с

Как да видите скритите снимки на приятелите си във Facebook

http://curious.actualno.com/kak-da-vidite-skritite-snimki-na-prijatelite-si-vyv-facebook---news_525324.html

Всички сме го правили. Крием снимките си във Facebook, поради една или друга причина. Но тези снимки могат да бъдат видяни! Ето как става това.. Facebook „Graph Search“ дава възможност почти на всеки, дори да не е ваш приятел, да се „промъкне тайно“ и да разгледа изображенията, които вие така ревностно криете. С простичко изписване в търсачката: „снимки на“ и името на човека, който искате да намерите, можете да видите всяко маркирано изображение. Ако не

Експерт: Групата, ограбила инкасо автомобила в мола, ще направи втори удар

http://sofia.actualno.com/ekspert-grupata-ograbila-inkaso-avtomobila-v-mola-shte-napravi-vtori-udar-news_525337.html

В последните години случаите на грабежи на инкасо автомобили в България са зачестили. В страните членки на Европейския съюз те са в пъти повече.  Това коментира пред БНР Петър Миланов, заместник-председател на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност, след вчерашния обир на инкасо автомобил на паркинга в столичния мол на бул. "Цариградско шосе". "Не бъде ли разкрита групата, те ще направят втори удар. Въпрос на време е", смята Манолов. "Този

Прокуратурата ще разследва случай с нарушена конфиденциалност на пациент с ХИВ

http://society.actualno.com/prokuraturata-shte-razsledva-sluchaj-s-narushena-konfidencialnost-na-pacient-s-hiv--news_525338.html

Случаят с пациент, чийто положителен ХИВ статус бе публично разгласен в телевизионен репортаж, е изпратен на Софийска районна прокуратура за извършване на необходимите процесуални действия. Това става ясно от Решение №34/28.01.2016 г. на Пети специализиран постоянен състав на Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), след като в хода на проучването по случая са установени данни за извършено престъпление. През месец септември 2015 г. медицински специалисти – служители в лечебно заведе

КЕВР се заема с юрисконсултските такси, начислявани от топлофикациите

http://society.actualno.com/kevr-se-zaema-s-uriskonsultskite-taksi-nachisljavani-ot-toplofikaciite-news_525344.html

Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на дискусия за проблемите в топлоснабдяването, организирана от омбудсмана Мая Манолова. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите. Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения,

Полицията проведе спецакция пред мола на "Стамболийски"

http://sofia.actualno.com/policijata-provede-specakcija-pred-mola-na-stambolijski-news_525345.html

Служители на ДАНС и полицията проведе спецоперация пред търговския център на столичния булевард "Александър Стамболийски". Това съобщи БНР и уточни, че двама души са задържани. Специализиран отряд на СДВР "Кобра" е използван за операцията. Непотвърдена информация сочи, че задържаните са се представяли за държавни служители и опитали да изнудят чужд гражданин. Според националната телевизия те са оказали съпротива на органите на реда, един полицай е със счупена капачка на коляното. Полицейското

Бояджиев: "Не е активно свлачището под пътя към асеновградския квартал "Горни Воден"

http://asenovgrad.actualno.com/bojadjiev-ne-e-aktivno-svlachishteto-pod-pytja-kym-asenovgradskija-kvartal-gorni-voden-news_525346.html

Няма видими активни свлачищни процеси при новоизградения път за асеновградския квартал „Горни Воден“. Категоричен в думите си за това днес бе заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Бояджиев, съобщи кореспондентът на Actualno.com в града. За ново пропадане на пътя сигнализираха граждани. "Активността на обществото ни провокира отново да проследим ситуацията“, посочи Бояджиев. Той обобщи, че три дни подред лично извършва оглед на обекта. Контролът и мониторингът върху раз

Гърците отново блокираха "Кулата - Промахон". Българските шофьорите са обезверени

http://blagoevgrad.actualno.com/gyrcite-otnovo-blokiraha-kulata---promahon-bylgarskite-shofiorite-sa-obezvereni-news_525349.html

Гръцките фермери отново блокираха границата до пункта "Кулата - Промахон". Ограничението сега е за товарни автомобили. Сбъднаха се най-песимистичните прогнози на българските превозвачи отпреди ден. Шофьорите са обезверени. Според тях никой не може да защити правата на транспортния и търговския бизнес пред Гърция, която, по техни думи, се "управлява от фермерите и от сценаристите на тази криза", предаде БНР. На борсите за плодове и зеленчуци край петричкото село Кърналово тъкмо бяха получили пъ

Блокираха част от столичен булевард заради изоставен куфар

http://sofia.actualno.com/blokiraha-chast-ot-stolichen-bulevard-zaradi-izostaven-kufar-news_525351.html

Полицаи са блокирали част от столичния булевард "Александър Стамболийски" заради изоставен куфар. От столичната полиция са обяснили пред БНР, че багажът е открит по-рано днес на №205 на булеварда. В момента се очакват специализирани екипи, които да проверят съдържанието на куфара.

Получена е първа оферта за заем за БЕХ

http://business.actualno.com/poluchena-e-pyrva-oferta-za-zaem-za-beh-news_525352.html

Вече е получена първата банкова оферта за отпускането на заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Фокус". "Вчера постъпи първата оферта за осигуряване на заем за БЕХ. До края на седмицата очакваме и други оферти, но първата вече е факт", заяви тя уточни, че към момента не може да даде повече информация. "Не съм виждала тази оферта. Ще наруша правилата, ако я видя. Има комисия, тя ще спази всички правила и и

Енергийното министерство предлага всички потребители на парно да плащат 30% сградна инсталация

http://society.actualno.com/energijnoto-ministerstvo-predlaga-vsichki-potrebiteli-na-parno-da-plashtat-30-sgradna-instalacija-news_525353.html

Енергийното министерство предлага за обсъждане всички потребители на парно да плащат 30 на сто сградна инсталация. Според ведомството е възможно при изготвянето на сметките да се приложи модел, според който близо една трета от сумата да е за топла вода, а 70 на сто за парно. От тези 70 процента, 30 ще са за сградна инсталация, а останалите за отопление, предаде БНР. От министерството се аргументираха, че това е моделът, който се прилага в Германия и Франция. Още повече, че според данн

Безжичният интернет на бъдещето - чрез лампи

http://sciencelogy.actualno.com/bezjichnijat-internet-na-bydeshteto---chrez-lampi-news_525354.html

За да свържете мобилния си телефон с уебмрежата, ползвайте лампа - технологията лай-фай (light fidelity) е на път да революционизира безжичните връзки с дебит, който е 100 пъти по-бърз в сравнение с уай-фай (Wi-Fi), макар обхватът й да е ограничен, предаде Франс прес. Френската фирма Oledcomm я демонстрира на Световния конгрес на мобилните телекомуникации в Барселона. След като е поставен под светлината на настолна лампа, смартфонът показва видео. Когато е поставен под светлината на друга лампа

Григор пропуска и мача с Турция за Купа Дейвис

http://tennis.actualno.com/grigor-propuska-i-macha-s-turcija-za-kupa-dejvis--news_525355.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров няма да бъде част от отбора ни за Купа Дейвис в предстоящия мач с Турция от втора група на зона Европа/Африка. Капитанът на тима Тодор Енев ще разчита на Димитър Кузманов, Александър Лазов, Васил Младенов и Александър Лазаров за предстоящия двубой в Анкара, който ще се проведе между 4 и 6 март. "Григор няма да вземе участие в срещата срещу Турция за Купа Дейвис. Това ще му даде възможност да се концентрира върху представянето си в АТР тура и ще сп

Дарителска кампания "Кауза Ники" събира средства за 23-годишния Николай

http://society.actualno.com/daritelska-kampanija-kauza-niki-sybira-sredstva-za-23-godishnija-nikolaj-news_525356.html

Дарителска кампания "Кауза Ники" събира средства, за да помогне на 23-годишния Николай Попов, който е болен от левкемия. На 22 декември 2015, три дни преди Коледа и месец преди 23-тия му рожден ден, Николай е приет в хематологичното отделение на УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив, където същия ден му е поставена диагноза „Остра лимфобластна левкемия пре-Т фенотип“, обясняват от кампанията. В момента Ники е в УМБАЛ „Св. Георги” Пловдив, където му се провежда хи

Манията по антидепресантите в САЩ достигна смъртоносни размери

http://america.actualno.com/manijata-po-antidepresantite-v-sasht-dostigna-smyrtonosni-razmeri-news_525359.html

Все по-голям брой американци умират не толкова от предозиране на болкоуспокояващи, а от обичайни антидепресанти като валиум или феназепам, които могат да бъдат купени в аптеките без рецепта. Това се казва в статия, публикувана в списание American Journal of Public Health. През октомври миналата година носителят на Нобелова награда Ангъс Дийтън и няколко социолози публикуваха изследване, в което те констатираха съществуването на истинска епидемия от „битова наркомания“ в

Европа срещу Русия в Босна и Херцеговина

http://www.euinside.eu/bg/news/europe-against-russia-in-bosnia-and-herzegovina

Партиите, които са на власт в Босна и Херцеговина са напълно единодушни за европейската перспектива на страната и са напълно сериозни в желанието си да подадат молба за членство в Европейския съюз. Това ми каза в Страсбург миналата седмица докладчикът на Европейския парламент за Босна и Херцегов ...

Евроскептицизъм маскиран като патриотизъм в дебата за Полша или 1:0 за проевропейците

http://www.euinside.eu/bg/news/euroscepticism-masked-as-patriotism-or-1-0-for-pro-europeans

Дебатът за върховенството на закона в Полша, който се проведе по време на пленарното заседание на ЕП на 19 януари в Страсбург, не постигна целта си да внесе повече яснота дали правителството на "Право и справедливост" върви по стъпките на Виктор Орбан, но за сметка на това се превърна в първия и ...

Европейският път на Сърбия е геостратегическо решение

http://www.euinside.eu/bg/faces/serbias-eu-path-is-a-geostrategic-choice

Започването на преговори за членство със Сърбия се приветства от евродепутатите, които следят ставащото в тази изключително важна за разширяването към Западните Балкани страна. Същевременно се признават големите предизвикателства както за самата Сърбия, така и за Европейския съюз. Тримата евроде ...

Проблемите в България са системни, а в Румъния - политически

http://www.euinside.eu/bg/news/problems-in-bulgaria-are-systemic-in-romania-political

Ако може с две изречения да се обобщи какво казват докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), публикувани на 27 януари, те биха звучали така:  - България: Нещо може и да потръгне. - Румъния: Това, което е тръгнало и е набрало скорост, не бива да спи ...

Банковото преструктуриране в ЕС започва с правни неясноти

http://www.euinside.eu/bg/news/banking-resolution-is-now-available-in-uncertain-legal-environment

Директивата за банково оздравяване и преобразуване (BRRD) все още не е транспонирана напълно, а различните закони в страните-членки представляват риск за работата на втория стълб на банковия съюз, който започна да функционира изцяло от 1 януари. Това са част от проблемите, които изложи шефката н ...

Цената за оставането на Великобритания не е ли твърде висока?

http://www.euinside.eu/bg/news/too-high-a-price-for-britains-staying-in-the-eu

Ако се съди по предложението [на английски език] за сделка с Великобритания, то четвъртата кошница с искания (социалните помощи за имигранти от ЕС) се оказва най-лесната и може би най-справедливата, а не, както се смяташе от мнозина, най-трудната. Най-лесната, защото втората, която засяга в ...

Е-стонският президент предложи пета свобода в ЕС - движение на данни

http://www.euinside.eu/bg/news/e-stonian-president-proposes-a-fifth-freedom-in-eu

Кой друг, ако не президентът на Е-стония - страната в ЕС с най-напреднало електронно управление - може да предложи нещо такова? Страната, в която се гласува вече десетилетие онлайн. Тоомас Хендрик Илвес допълва, че това не е задоволяване на капризите на младия градски елит. Социологическите изсл ...

Битката с избягването на данъци: страните срещу многонационалните компании

http://www.euinside.eu/bg/news/the-tax-avoidance-battle-nations-vs-multinationals

Това поне е целта - страните-членки да опазят социалните си модели като попречат на трансгранично опериращите многонационални компании да избягват "своя справедлив дял" от данъчното бреме. Според Европейската комисия малките и средните предприятия в ЕС плащат с 30% по-високо данъчно бреме от гол ...

Благодаря Ви, господин Камерън, за бунта на българите

http://www.euinside.eu/bg/blog/thank-you-mr-cameron-for-the-bulgarian-rebellion

В разгара на дебата в ЕС по британския въпрос се случи нещо, което вероятно за британското обществено мнение е незначително, но за ЕС не е. Или поне не би трябвало да бъде. В българското посолство в Лондон се проведе среща на премиера Бойко Борисов (ГЕРБ, ЕНП) с български граждани ...

Хърватия не е Полша, нито Унгария, но ...

http://www.euinside.eu/bg/analyses/croatia-is-not-poland-nor-hungary-but

Прави ли Хърватия крачка назад с новото си правителство? Отстъпва ли от имиджа си на страна, която е обърнала гръб на корумпираното минало и служеше за пример на всички в югоизточна Европа, но особено на страните-кандидатки от района на бивша Югославия? Има ли опасност за върховенството на закон ...

Скок на антидезинтеграционните настроения в ЕС

http://www.euinside.eu/bg/blog/this-week-in-eu-anti-disintegration-moves-on-the-rise

Седмицата (8-12 февруари) започна ударно с антидезинтеграционни действия. Още в навечерието на работната седмица (неделя) лидерите на Германия и Франция се срещнаха неформално в Страсбург, за да обсъдят бъдещето на ЕС, чието оцеляване е заплашено. Това зададе тона на цялата седмица, която предше ...

Московиси срещу Шойбле за данъчния пакет

http://www.euinside.eu/bg/news/moscovici-vs-schaeuble-for-the-tax-avoidance-package

Още при представянето на пакета за борба с избягването на данъци от многонационални компании еврокомисарят по данъчните въпроси Пиер Московиси (Франция, Социалисти и Демократи) прогнозира, че разговорите по него няма да са леки. По време на дебатите в Европарламента и пред журналисти той беше оп ...

Драги: Неясно споразумение с Великобритания може да има системни последици

http://www.euinside.eu/bg/news/draghi-unclear-agreement-with-uk-can-create-systemic-issues

Три основни теми доминираха редовното изслушване на шефа на Европейската централна банка Марио Драги в икономическата комисия на Европарламента - преговорите с Великобритания, поредната офанзива на италианския премиер Матео Ренци за изкопчване на още отстъпки от фискалните правила и неспокойстви ...

Юнкер, Румъния и Механизмът влизат в един бар ...

http://www.euinside.eu/bg/comments/juncker-romania-and-the-cvm-walk-into-a-bar

Една реплика на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер (Люксембург, ЕНП) разбуни духовете и допълнително нажежи и без друго горещата политическа атмосфера в България. След срещата си с румънския премиер Дачиан Чолош в Брюксел г-н Юнкер заяви пред журналисти, че България и Румъния не са обвързани в пъ ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване