Кражба от автосервиз в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lDzoVpmaSkk/

На 22.02.2016г в Районно управление – Поморие е получено съобщение за извършена кражба на инструменти от автосервиз находящ се в гр. Ахелой. На място е установено, че чрез натиск с твърд предмет в областта на заключващото устройство на прозорец е проникнато в автосервиза и е извършена кражба на перфоратор, ъглошлайф и множество други специализирани инструменти. По случая е образувано досъдебно производство.

Безлов: Чрез НСО ще следят кой идва при Пеевски

http://www.cross.bg/peevski-bezlov-ohrana-1499201.html

/КРОСС/ От това депутатът от ДПС Делян Пеевски да има охрана има полза държавата, защото знае кой идва при Пеевски и то особено при проблема около всички обществени поръчки. Това коментира пред БНТ експертът от "Центъра за изследване на демокрацията" Тихомир Безлов. Според него тези заплахи и опити за убийство (на Делян Пеевси и премиера Бойко Борисов) са отвличане на вниманието от големите теми и нещо като кризисен ПР. Този сюжет е с привкус на присмех, коментира анализаторът. Охраната на депутата Делян Пеевски е прочута, той отдавна забавлява медиите с това, че си има включително и човек, който се движи около него с куфарче, за да заглушава GSM сигналите, каза още Тихомир Безлов. Но когато се сложи охрана на такъв човек, вече се знае по официален път кой ходи при него - това е може би целта. И все пак бе странно да се свиква пресконференция, за да се оповестява този факт, отбеляза Безлов. Оповестяването на слагане на охрана на НСО на Делян Пеевски е за да се избегнат коментарите защо има телохранители. По принцип не би трябвало да се обявява на кого се слага такава охрана, допълни Безлов. По думите му, всичко по темата, огласено вчера чрез медиите, се вписва в един особен криминално-политически жанр, в който са още речта на Ахмед Доган преди Коледа, спирането на държавните поръчки, интервюто на Цветан Василев.  

Ген. Киров: Заплахите насочват към предсрочни избори

http://frognews.bg/news_107390/Gen-Kirov-Zaplahite-nasochvat-kam-predsrochni-izbori/

Всеки един премиер е получавал подобни заплахи. Аз също съм получавал заплахи. МВР вероятно е решило да обяви случаите заради някакъв тактически ход. Може да се разсъждава и по версията, че се опитва дестабилизация на държавата и предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Това каза по Нова телевизия ген. Кирчо Киров, коментирайки заплахите срешу Борисов и Пеевски.

Грушко: Опитите Русия да бъде представена като заплаха противоречат на интересите на НАТО

http://www.cross.bg/rysiya-nato-gryshko-1499200.html

/КРОСС/ Опитите на НАТО и партньорите й да представят Русия като заплаха противоречат на собствените интереси на организацията, заяви в понеделник постоянният представител на РФ в алианса Александър Грушко, предаде РИА Новости. „Опитите на НАТО и партньорите й да представят Русия като заплаха противоречат на собствените й интереси. Подобни опити откъсват НАТО от конструктивната работа, в която сътрудничеството с Русия е от решаващо значение. На първо място, става дума за борбата с тероризма в Афганистан и за стабилизирането на ситуацията в много региони“, каза Грушко в речта си в лондонския Кралски институт на въоръжените сили (RUSI). „Тези опити също така ограничават и броя на сферите, в които сътрудничеството би могло да донесе допълнителни успехи“, добави той. Грушко подчерта, че Русия, явявайки се равноправен партньор, има правото да отстоява интересите си. „Разбираме необходимостта от възраждане на доверието към нас като към партньори в сферата на сигурността, но като равноправни партньори, ние ще можем са защитаваме собствените си национални интереси“, отбеляза постоянният представител на Русия в НАТО.

4,9 млн. евро взилат в бюджета при подписването на договора за Силистар

http://econ.bg/Новини/4-9-млн-евро-взилат-в-бюджета-при-подписването-на-договора-за-Силистар_l.a_i.715211_at.1.html

4,9 млн. евро ще влязат в бюджета при подписването на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в Силистар. Договорът ще бъде парафиран...

Две години от победата на Евромайдана в Киев: равносметката е катастрофална

http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-stranata-1499181.html

/КРОСС/ Преди две години, на 22 февруари 2014 г. украинският президент Виктор Янукович бе остранен от властта с комбиниран външнополитически и уличен натиск. Ден по-рано той подписа „Споразумение за урегулиране на кризата в Украйна“, гарантирано с подписите на външните министри на Германия и Полша, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Сикорски, и френския дипломат Ерик Фурние като представител на Ке д’Орсе. Документът подписаха и тогавашните лидери на площадната опозиция Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок. Споразумението обаче не издържа и 24 часа. Пренебрегвайки договореното, Върховната рада обяви президента Янукович за „самоотстранил се от властта“ и назначи временно на поста му Александър Турчинов. Улицата щурмува институциите, Янукович бе ексфилтриран от руските спецслужби в Русия, а западните гаранти на „Споразумението за урегулиране на кризата в Украйна“ подкрепиха новата власт забравяйки за подписите си. Две години по-късно Евромайданът вече е спомен. Институциите продължават да работят под обсада. На дневен ред е така нареченият трети майдан, този път организиран от униформените националисти, които играха ролята на щурмоваци в благовидния Евромайдан. Струва си да напомним, че през ноември 2013 г. повод за Евромайдана стана решението на премиера Азаров и президента Янукович да прекъснат преговорите с Брюксел за подписване на споразумение за асоцииране на Украйна с Евросъюза

Специалисти на ВМА участват в контрола на бежанския поток

http://www.cross.bg/bolesti-infektzii-plochev-1499199.html

/КРОСС/ Кризисен щаб под ръководството на ВМА е разработил цялостна програма за контрол и противодействие на заразите, идващи от бежанците. На помощ ще се притече и армията, за да коригира потока на мигрантите. Благодарение на тези мерки опасността в страната ни да се появят отдавна забравени болести ще бъде сведена до минимум, каза пред БНТ началникът на клиниката по инфекциозни болести ВМА проф. Камен Плочев. За целта специалисти на ВМА участват в контрола на бежанския поток, като на първо ниво преглеждат само хора със симптоматика, която може би е причинена от заразни болести. Симптомите са висока температура, диария, обриви, подути лимфни възли, замъгляване на съзнанието. Наличието на тези признаци може да се дължат на респираторни болести, хранителни инфекции, трансмисивни инфекции, покривни инфекции, обясни проф. Плочев.

Има ли истинска опасност за премиера Бойко Борисов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ima-li-istinska-opasnost-za-premiera-bojko-borisov-6050452

„Заплахата с изпратеното до премиера Бойко Борисов писмо с патрон е „доста глупав PR”, смята Димо Гяуров

Полк. Николай Марков: НСО се използва за политически цели

http://www.cross.bg/markov-peevski-delyan-1499198.html

/КРОСС/ Информацията за заплаха за живота на Делян Пеевски може да навлезе в публичното пространство само контролирано - със санкция на Министерския съвет, обяви пред бТв полк. Николай Марков, бивш служител на НСО. Според него НСО се използва за политически цели. Относно информацията за връзка между опита за покушение срещу Алексей Петров и опита за убийство на Делян Пеевски Марков смята, че е бил търсен повод да се сложи охрана на депутата от ДПС. Николай Марков смята, че заплаха за Пеевски в България няма и изказа хипотезата, че заплаха за него може да има отвън и да е свързана с дейността на „Булгартабак" и евентуално финансиране на терористична организация. „Контрабандата е бизнес, контрабанда има навсякъде по света, въпросът е в какво се инвестират парите", коментира бившият служител на НСО. Той припомни, че Делян Пеевски много бързо влезе излезе от дружеството „Булгартабак". Марков е на мнение, че Пеевски не е съществената личност в този процес. Съществената личност е Борисов - в неговите ръце е цялата власт като в царска държава, обяви Марков. По думите му държавата ни не функционира като парламентарна република и ЕС са съучастници това да се случва. Относно забраната за Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция той призова да не се героизират тези хора. Няма нужда да се правят на жертви, друго хора са жертви, допълни Марков.  

Атанас Атанасов: Премиерът се изживява като властелин на обществените поръчки

http://www.cross.bg/atanasov-borisov-sledovatelya-1499197.html

/КРОСС/ Премиерът се изживява в ролята на властелина на обществените поръчки - „Аз ги спирам, аз ги пускам" и затова ми пращат куршуми". Това е пародия на държавно управление. Това мнение изрази пред БНР депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той нарече мерките на Борисов за спиране на обществените поръчки имитация и се възмути, че министър-председателят ни взема за балами. Тази власт ще се срути под собствената си тежест, прогнозира Атанасов, според когото битката на Борисов и компания е да държат властта, докато има европейски фондове, а после който дойде на власт - да се справя с натрупаните кредити. Разприказването на следователя Бойко Атанасов много тревожи властта, заяви още Атанас Атанасов и разказа за иззето от следователя дело срещу висш представител на МВР, бивш шеф на звено за борба с огранизираната престъпност в областен град. От това дело си правя извода, че нещата, които говори този човек са верни, подчерта Атанасов и добави, че изявленията на следователя заслужават вниманието на парламента, а главният прокурор трябва да даде обяснения по темата в народното събрание. Цялата отговорност за случващото се или неслучващото се в сектор "Сигурност" трябва да бъде адресирана към Борисов и ГЕРБ, каза Атанасов

Гръцките фермери пак блокираха Кулата, след като не се разбраха с Ципрас

http://www.mediapool.bg/gratskite-fermeri-pak-blokiraha-kulata-sled-kato-ne-se-razbraha-s-tsipras-news245935.html

Гръцките фермери отново блокираха границата до пункта "Кулата – Промахон", след като предишните няколко дни нямаше проблеми за преминаването. До новата блокада се стигна след като не бе постигнато споразумение между гръцкото правителство и протестиращите фермери. Според български шофьори, които пътуват до южната ни съседка, земеделските производители от района на Солун, Лариса и Серес са крайно недоволни от вчерашните преговори, до които стачните им комитети не са били допуснати, съобщи БНР. Ако блокадата на пунктовете се задържи българските шофьори планират отново да предприемат контра действия и да спрат движението на леки коли и автобуси от Гърция към България. Засега движението през останалите пунктове по границата с Гърция е нормално. Гръцките фермери продължават протестите Гръцките фермери не стигнаха до споразумение с правителството в Атина и започнаха отново да блокират трафика по пътища в цялата страна. Някъде при по-облекчен режим, а другаде затварят и обходните маршрути. Фермерите обсъдиха на общи събрания през нощта предложенията от срещата с премиера Алексис Ципрас. Те не са доволни от промените, които правителството предлага, и решиха да продължат протестите. На някои блокади все още се съвещават дали да продължат преговорите с министерството на аграрното развитие и промяна в стратегията на протестите, предава кореспондентът на БНР. Няма да се оттеглим нито от пътищата, нито от границите, заявиха представители на протестиращите. Програмата по блокиране на движението се решава от фермерите по места. Дори не се дава информация за часовете на свободен достъп. Същевременно фермерите не са на единно мнение. Някои заявиха, че ще затварят и обходните маршрути, други предлагат протести без блокади. От граничните пунктове решиха, че при натрупване на тирове ще отварят, за да не се образуват опашки. Правителството заяви, че, че няма възможност за повече компромиси към фермерите и ги призова да се оттеглят от блокадите и диалогът да продължи. Лидерите на опозиционните партии, които също се срещнаха със земеделците, не успяха да допринесат за преодоляване на кризата. Очакват се сериозни загуби Министърът на транспорта Ивайло Московски припомни, че гръцките фермери блокират българо-гръцката граница през януари и февруари почти всяка година, а от 2009 г. България всеки път сезира Брюксел заради нарушеното право на свободно движение. Всяка блокада е струвала на икономиката по около 10 млн. лв., но тази година загубите ще са по-големи заради продължителността на блокадата, прогнозира той. "През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и тогава поставят прекалено големи искания към правителството си и като не ги изпълнят, блокират границата с България," възмути се министърът и припомни, че протестите срещу собственото правителство биха били по-ефективни, ако се блокират големи инфраструктурни обекти в самата Гърция като пристанища, летища, метрото. Ако се протестира срещу решения на Брюксел, те биха били чути по-добре, ако се спре комуникацията с Италия, препоръча той. По думите му 6-7 хил. превозвачи са бедствали с дни, докато протестиращите фермери са били не повече от 120 - 130 души. "Нямаме отговор от Брюксел, според тях това е локален проблем и призивът беше да го решим на място", каза министърът. Според него обаче проблемът е международен, защото е блокиран европейски транстпортен коридор.

Т. Петкова: 4 900 000 евро ще влязат в бюджета при подписване на договора с "Шел" за Силистар

http://www.cross.bg/evro-silistar-petkova-1499196.html

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел" за разработване и производство, ще подпишат договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в Силистар за срок от 5 години. Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности. Когато стана ясен победителят през септември миналата година, министър Петкова съобщи, че "Шел" ще вложи в проучванията близо 19 милиона евро без ДДС.Това е един от световните лидери в бранша. Това, което те предлагат като работна програма е на стойност 18 600 000 евро, като при подписването на договора, бонусът, който ще получи българската държава, и средствата, които ще влязат веднага в бюджета, са 4 900 000 евро, обясни министър Петкова. Блок Силистар е с площ 6 893 кв. км.  

Св. свщмчк Поликарп, еп. Смирненски. Преп. Александър, първоначалник на обителта на незаспиващите

http://www.cross.bg/polikarp-episkop-ignatiii-1499195.html

/КРОСС/ Св. Поликарп Смирненски Св. Поликарп Смирненски. Michael BurghersСв. Поликарп Смирненски е роден около 70 година. Сведения за живота му до встъпването в епископско служение не са запазени. След мъченическата смърт на св. Игнатий Богоносец както в малоазийските църкви, така и в целия тогавашен християнски свят се е ползувал с особена почит и е имал голямо влияние Смирненският епископ св. Поликарп. И той, както и св. Игнатий, е бил непосредствен ученик на св. апостоли, главно на св. евангелист Иоан Богослов, от когото вероятно е поставен за епископ на Смирненската църква. За това свидетелствува св. Ириней Лионски, който на младини слушал проповедите на св. Поликарп. По-късно, вече в напреднала възраст, като Лионски епископ, св. Ириней пише на своя съученик Флорин, който станал последовник на гностическата Валентинова школа: "Тези твои учения, Флорине, да се изразя снизходително, са произлезли не от здрави възгледи. Те противоречат на учението на Църквата; те тласкат изповядващите ги към най-голямо безбожие. Самите еретици, които стоят вън от Църквата, никога не са дръзвали да изграждат такива учения. Също и живелите преди нас презвитери, които са били в общение с апостолите, не са ти предали тези учения. Защото, когато бях още юноша, аз те видях в Долна (Мала, с. м.) Азия при Поликарпа; ти имаше блестящо положение при царския двор и се домогваше да спечелиш благоволението на Поликарпа

Шойгу поздрави руските военни и ветерани по случай Деня на защитника на Отечеството

http://www.cross.bg/shoiigy-otbranata-veteranite-1499194.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поздрави военнослужещите и ветераните по случай Деня на защитника на отечеството, гласи съобщение, публикувано на официалния сайт на военното ведомство, предаде РИА Новости. Министърът на отбраната нарече 23 февруари всенароден празник, „в който се отразяват искреното уважение на обществото към хората в пагони и признанието на заслугите на руското войнство“. „На този ден ние почитаме тези, които носят военна служба и гарантират суверенитета и сигурността на страната. С гордост почитаме сънародниците си, безстрашно борили се срещу всяко посегателство срещу независимостта на Родината. Особена благодарност заслужават ветераните от Великата Отечествена война, освободили света от фашистките окупатори. Със своят храброст, всеотдайност и несъкрушима сила на духа те ни дават пример за истински патриотизъм и вдъхновяват за нови подвизи в името на Отечеството“, се казва в поздравлението на руския министър на отбраната. Шойгу отбеляза още бойните умения на днешното поколение военни, които, по думите му, достойно продължават военните традиции, твърдо стоят на стража на националните интереси и се борят срещу международния тероризъм. Министърът пожела на военните и семействата им „крепко здраве, оптимизъм, бодрост на духа и бъдещи успехи в службата на Родината“.

Американски ветеран: Турция и Саудитска Арабия строят истинската ”Ислямска държава”

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-arabiya-1499178.html

/КРОСС/ Турция вече е започнала война в Близкия изток, твърди американският ветеран и бивш пехотинец Гордън Дъф, визирайки инвазията в Ирак и бомбардировките в Сирия, пише Sputnik News, цитиран от fbr.bg. През последните няколко години Турция и Саудитска Арабия работят над създаването на „нова уахабитска империя“ в Близкия изток и отвъд. Те се опитват да постигнат целите си, подпомагайки ислямски екстремисти, „Мюсюлмански братя” и клонове на „Ал Каида”. „Турция и Саудитска Арабия искат да съградят нова уахабитска империя, една истинска ‚ислямска държава‘, но не тази на марионетките от ‚Даеш‘, а такава с близо милион войници и над три хиляди бойни самолети и ядрени оръжия“, твърди американският ветеран и редактор на „Ветеранс тудей“ – Гордън Дъф. Той е на мнение, че ако Анкара и Рияд надделеят, регионът ще бъде превърнат в халифат, а националните държави в Близкия изток и кюрдското малцинство ще страдат. Докато западните лидери пресмятат плюсовете и минусите на наземна военна операция в региона, Турция вече е започнала война, подчертава Дъф: „Война вече има. Турция нападна Сирия и бомбардира кюрдите, а не т. нар. „бунтовници“ от Кюрдската работническа партия

Няма по-страшно от ненаписаната мъка

http://www.cross.bg/muka-po-strashno-nenapisanata-1499193.html

/КРОСС/ Тончо Жечев (6 юли 1929 - 23 февруари 2000 г.), литературовед, критик, историк, енциклопедист: „Винаги ми е действало главозамайващо гениалното откритие на Вапцаров: „И нашта мъка ненаписана сама в пространството ще скита." Няма по-страшно от ненаписаната мъка. През последните 10 г., ако освен мизерията и пълното ограбване на нашия народ не мога да понасям нещо, това е опростяването на периода, който обхваща целия съзнателен период на нашето поколение."  

Д. Гяуров: Заплахата за премиера е плашене на гарги

http://frognews.bg/news_107391/D-Giaurov-Zaplahata-za-premiera-e-plashene-na-gargi/

Заплахата за убийство към премиера е плашене на гарги, цели да го раздразни. Това не би могло да се приеме от службите като тежка оперативна ситуация. Това коментира по Нова телевизия бившият директор на националното разузнаване Димо Гяуров.

23 февруари в историята

http://www.cross.bg/film-premierata-sustoi-1499192.html

/КРОСС/ 303 г. - Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните.840 г. - Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с което се осигурява независимостта на Венеция.1796 г. - Наполеон I е назначен на длъжността главнокомандващ на Италианската армия.1826 г. - Николай Лобачевски поставя началото на неевклидовата геометрия.1836 г. - В Сан Антонио започва битката при Аламо.1871 г. - В Цариград е свикан Първият църковно-народен събор.1886 г. - Чарлс Мартин Хол произвежда първите образци алуминий след няколко години интензивна работа. По-голямата му сестра му помага при тези изследвания.1893 г. - Рудолф Дизел получава германски патент за създадения от него двигател (наречен на неговото име дизелов).1905 г. - В Чикаго адвокатът Пол Харис и трима други бизнесмени се срещат на обяд, за да създадат първия „Ротари" клуб.1909 г. - Самолетът „Silver Dart" прави първия си полет в Канада и Британската империя.1918 г. - Немският електроинженер д-р Артур Шербиус получава първи патент за шифровата машина „Енигма".1918 г. - В Съветския съюз войските на Блюхер търпят сериозно поражение при Псков и Нарва. По-късно денят е обявен за празник на Червената армия. В днешна Русия това е Денят на защитниците на Отечеството.1919 г. - В Италия Бенито Мусолини основава фашистката партия.1933 г. - Япония окупира цялата северна част на Китай до Китайската стена.1934 г

ФРОГОКО: Театралното съсловие ври и кипи срещу "мечкарника"

http://frognews.bg/news_107395/FROGOKO-Teatralnoto-saslovie-vri-i-kipi-sreshtu-mechkarnika/

В последните дни в театралното съсловие ври и кипи. В открити писма артистичните трупи на Родопския драматичен театър и театъра в Благоевград поискаха оставките на министъра на културата Вежди Рашидов и неговия заместник Боил Банов. И това със сигурност нямаше да хване „дикиш”, ако зад тях не беше застанала тежката артилерия – трупата на Народния театър „Иван Вазов”.

Московски: Загубите от гръцката блокада тази година ще са по-големи

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/23/2710177_moskovski_zagubite_ot_gruckata_blokada_tazi_godina/?ref=rss


Гръцките фермери блокират българо-гръцката граница през януари и февруари почти всяка година, а от 2009 г. България всеки път сезира Брюксел заради нарушеното право на свободно движение, припомни министърът на транспорта Ивайло Московски.

Всяка блокада е струвала на икономиката по около 10 млн. лв., но тази година загубите ще са по-големи заради продължителността на блокадата, прогнозира той.
 
"През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и тогава поставят прекалено големи искания към правителстовто си и като не ги изпълнят, блокират границата с България," възмути се министърът и припомни, че протестите срещу собственото правителство биха били по-ефективни, ако се блокират големи инфраструктурни обекти в самата Гърция като пристанища, летища, метрото. Ако се протестира срещу решения на Брюксел, те биха били чути по-добре, ако се спре комуникацията с  Италия, препоръча той.

По думите му 6-7 хил. превозвачи са бедствали с дни, докато протестиращите фермери са били не повече от 120 - 130 души. 

"Нямаме отговор от Брюксел, според тях това е локален проблем и призивът беше да го решим на място", каза министърът. Според него обаче проблемът е международен, защото е блокиран европейски транстпортен коридор. 

Освободиха 8000 затворници в Никарагуа

http://www.vesti.bg/sviat/osvobodiha-8000-zatvornici-v-nikaragua-6050451

До мярката се стигнало след като всички затвори се препълнили и нямало къде да настаняват новите осъдени

Анализатор: Само слепите не виждат, че Русия спасява Европа в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-lombardi-1499179.html

/КРОСС/ В интервю за вестник Atlantico, специалистът по международни отношения, Роланд Ломбарди, заявява, че целите на Русия в Сирия не само не представляват заплаха за западна Европа, но и има пълно съвпадение на целите. „Трябва да си идиот или слепец, за да не видиш, че в преследвайки целите си в Сирия, Русия защитава интересите на Европа и Франция“, продължава Ломбарди. Според анализатора, заплахата идва от Турция и Саудитска Арабия, смятани от запада за съюзници. В момента двойната игра на тези държави със терористите от ИД и желанието им да качат на власт салафитите и „Мюсюлманско братство на власт във всички държави попаднали във вълната на „Арабската пролет“, в момента са напълно очевидни. Саудитска Арабия и особено Турция стават все по-изолирани и изгубиха много. В пристъп на паника, Анкара със подкрепата на Рияд прибързано заплаши със нахлуване в Сирия, където целта няма да са бойците на ИД, а спасяването им от Кюрдите, които са ценен съюзник за запада. „Ердоган разчита на ескалация на конфликта и грешка на Русия за да се задейства пети протокол на НАТО за да му бъде помогнато. Но това се превръща в бедствие. Трябва да се очакват нови провокации както със свалянето на руският Су-24 миналата година“, добавя Ломбарди

Вратичка в закона за обществените поръчки

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vratichka-v-zakona-za-obshtestvenite-porychki-6050450

„Склонна съм да повярвам, че наистина премиерът Борисов е разбрал за конкретните неща”, коментира журналистът Генка Шикерова

Медии: Иран и Русия водят преговори за „следващо поколение“ С-300

http://www.cross.bg/iran-s-rysiya-1499177.html

/КРОСС/ Иран води преговори с руските власти за продажбата на ракетни комплекси С-300 от следващо поколение, предаде агенция IRNA, цитирана от РИА Новости. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу в неделя пристигна в Техеран, където се срещна с иранския президент Хасан Рухани и министърът на отбраната на Иран Хосейн Дехган. „Иран преговаря с Русия за военните си нужди, в това число и за новото поколение ракетни комплекси С-300“, коментира визитата представителят на иранското външно министерство Хосейн Джабери-Ансари. През 2007 г. Русия и Иран сключиха договор за доставката на С-300 на стойност около 900 милиона долара. Руският президент Владимир Путин през април миналата година подписа указ, който снема забраната за доставка на тези комплекси за Иран. През юни помощникът на президента по въпросите за военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин съобщи, че Москва и Техеран подготвят договора за доставките на С-300. При това той подчерта, че системата е претърпяла промени, като са били подобрени тактико-техническите и характеристики. През ноември ръководителят на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов съобщи, че договорът е влязъл в сила. Иранската страна очаква завършването на доставките през първата половина на тази година.

Асад насрочи парламентарните избори в Сирия за 13 април

http://www.cross.bg/asad-konflikta-stranata-1499180.html

/КРОСС/ Сирийският президент Башар Асад насрочи парламентарни избори в страната на 13 април, предаде Би Би Си. Информационните агенции съобщават, че президентският указ за провеждането на изборите вече е публикуван. Това ще бъде първият вот в страната след започването на въоръжения конфликта между опозицията и правителствените сили. Мандатът на парламента изтича през тази година. Предишният парламентарен вот са състоя през 2012 г., когато избирателната активност бе 51 %. Припомняме, по-рано беше съобщено, че САЩ и Русия са се споразумели договореното примирие за Сирия да влезе в сила от 27 февруари. Преди това обаче споразумението трябва да бъде одобрено от всички страни в конфликта.

Войната. И Турция.

http://svetoven.pogled.info/news/71776/Voinata-I-Turtsiya

/Поглед.инфо/ За региона ни отдавна са характерни войни, сблъсъци, конфликти и още сблъсъци. Барабаните на войната започнаха да звучат и в нашата страна.. Има дори и ястреби, които твърдят, че вече сме във война.

Ил. Василев: Водевил и пиар са последните случаи в държавата

http://frognews.bg/news_107389/Il-Vasilev-Vodevil-i-piar-sa-poslednite-sluchai-v-darjavata/

България е фронт на конфликта между Русия и Турция. Това не трябва да ни учудва. Всички тези случки, които се разиграват през последните дни, са един пиар. Не трябва да вярваме на всичко, което виждаме в политическия живот. Все пак в тези пиари има и зрънце положителен елемент. Това каза в сутрешния блок на bTV Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия.

Заплахи срещу политици - истина, театър или PR

http://www.cross.bg/peevski-delyan-borisov-1499191.html

/КРОСС/Заплахи за убийство на премиера Бойко Борисов са получени в последните дни. Заплахите са били получени в анонимен плик за писмо в Министерския съвет. Те включвали снимка на Борисов, куршум и заплашителни послания с изрязани от вестници букви. Вече е започнала проверка на заплахата като писмото е иззето от службите. Проведени били и разпити на служители в Министерския съвет, за да се установи пътя на писмото. Борисов каза, че не е притеснен. Нито ми е за първи, нито ми е за последен път, каза той пред журналисти.  "Като събереш близо 3 милиарда повече от контрабандистите. Това са нарушени интереси в цигарите, алкохола, захарта, месата. Като спреш за милиард и седемстотин милиона поръчки. Като всеки ден някой уволняваш, както днес в Агенцията за бежанците... Всеки трябва да си поеме кръста. Така че по моята тема - нито ми е за първи, нито ми е за последен път. Няма да коментирам и ви призовавам да не обръщате внимание, защото ни най-малко не ми е приятно това да се коментира", каза премиерът.  Що се отнася до заплахата за Пеевски, Борисов уточни, че е запознат с оперативното дело и от това, което е видял е наложително да се вземат мерки. Той обаче отрече да са свързани заплахите към него с Делян Пеевски. По-рано в понеделник от МВР съобщиха, че атентатори са се подготвяли да застрелят депутата от ДПС Делян Пеевски, най-вероятно с оръжие с оптически мерник, стана ясно днес от думите на главния секретар на МВР Георги Костов

Черноморската банка за търговия и развитие ще представи финансовите си продукти в София

http://www.cross.bg/chernomorskata-razvitie-banka-1499190.html

/КРОСС/ Финансовите инструменти на Черноморската банка за търговия и развитие ще бъдат представени в София. За конференцията в България е и президентът на банката Ихсан Угур Деликанли. В рамките на форума ще бъдат представени финансовите продукти на Черноморската банка за търговия и развитие, разработени специално за България по бизнес сектори. Презентации ще бъдат направени от директорите в банката, занимаващи се със секторите транспорт и туризъм, енергетика и инфраструктура и финансови институции. Банката предлага средно и дългосрочно финансиране в рамките на от 5 до 50 милиона евро, както за частни, така и за публични компании. От българска страна участие във форума ще вземе замесник-министърът на финансите Карина Караиванова.  

Реквием за европейската мечта

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/71775/Rekviem-za-evropeiskata-mechta

/Поглед.инфо/ Джихадистки атаки, миграционен наплив, гръцки дълг, надигащ се национализъм: из Европейския съюз клокочат тревожност и разделение по начин, невиждан от 40-те години на миналия век.

Грушко: Западът не успя да постигне изолация на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-moskva-gryshko-1499176.html

/КРОСС/ Въпреки опитите на Запада да постигне изолация на Русия, на Москва в момента „не й липсват партньори“. Това заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС. По думите му взаимодействието между Русия и НАТО е било „на практика парализирано“ след решението на алианса да „замрази всяко практическо сътрудничество“ с Москва. „От качеството на отношенията между Русия и НАТО в много голяма степен зависи състоянието на общоевропейската сфера на сигурността“, съобщи той пред обширната аудитория на лондонския анализаторски отбранителен център – Кралския институт на обединените родове войски (RUSI). „Липсата на диалог между Москва и алианса сега не само, че не е нормално, но и също така отвлича вниманието от действително сериозните проблеми“, подчерта Грушко.

Проф. Радулов: Щом заплашват Борисов, какво остава за обикновения българин

http://frognews.bg/news_107399/Prof-Radulov-SHTom-zaplashvat-Borisov-kakvo-ostava-za-obiknoveniia-balgarin/

Не знам дали някой е заплашил премиера или му леел куршум против страх. Щом премиерът и депутати може да бъдат заплашвани, какво остава за обикновените хора. Това каза бившият секретар на МВР Николай Радулов по Нова ТВ.

Предизборните кампании - 21 дни, ГЕРБ пробва далаверата с гласуване по интернет

http://bulgarski.pogled.info/news/71774/Predizbornite-kampanii-21-dni-GERB-probva-dalaverata-s-glasuvane-po-internet

/Поглед.инфо/ Предизборната кампания да се намали от 30 на 21 дни. Това са част от предложенията, които депутати от ГЕРБ правят за изменение на Изборния кодекс. Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание в понеделник следобед.

Н. Марков: Чрез Булгартабак е финансирана терористична организация

http://frognews.bg/news_107388/N-Markov-CHrez-Bulgartabak-e-finansirana-teroristichna-organizatsiia/

Търсил се е формален повод, за да се постави охрана на Делян Пеевски. И да има заплаха за живота му, тя най-вероятно идва от чужбина. Излезе информация, че чрез парите от бизнеса и контрабандата на Булгартабак се е финансирала терористична организация. Това каза пред bTV бившият служител на НСО подполковник Николай Марков.

Уикилийкс: САЩ пак шпионират Меркел

http://www.vesti.bg/sviat/uikilijks-sasht-pak-shpionirat-merkel-6050449

Сред имената в списъка са тези и на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, Силвио Берлускони и Никола Саркози

Всеки клас с дилър, всяка гимназия с „готвач“ на дрога

http://www.cross.bg/droga-diluri-politziyata-1499189.html

/КРОСС/ В почти всеки гимназиален клас в големите градове има по един дилър на дрога, а всяко едно училище си има „готвач", който забърква наркотици. Това сочи статистиката на МВР за малолетните и непълнолетните, минали през детските педагогически стаи за извършени от тях престъпления, пише "Монитор". Според цифрите рекордьор е София, където са били заловени 171 дилъри за една година. Повечето от тях са момчета и са на възраст от 14 до 17 години. Някой от тях са били спипани за разпространение, а други за притежание, и то на количества, сериозно надвишаващи една доза. Най-често хлапетата са продавали амфетамини и трева. Тези, които пък са били сгащвани за приготвянето на дрога, в повечето случаи са произвеждали пико. Тийнейджърите оборудвали тавани в блоковете си като истинска лаборатория - с епруветки, колби и стъклени съдове, които купували от ведомствените книжарници. Следващата стъпка била да открият една от основните съставки за синтеза - ефедрин на ампули. Въпреки че медикаментът се продава само с рецепта, защото е важен елемент при производството на синтетична дрога, фармацевти си затваряли очите, когато ученици отивали да си купят. С набавянето на всички съставки учениците сами и в домашни условия могат да си произведат дрога. Тя рядко е с високо качество на синтезираната в по-професионалните нарколаборатории, но въпреки това отново е достатъчна, за да се надрусат децата

Туризмът загуби 1 млн. евро

http://www.cross.bg/granitzata-firmi-evro-1499188.html

/КРОСС/ Българските превозвачи готвят лятна блокада на Гърция, ако южната ни съседка не ги компенсира с над 15 млн. евро за щетите от блокадата на гръцките фермери. „Готвим блокада от 15 юни до 15 юли. През това ще държим границата блокирана по 20 часа на ден и само по 4 часа ще може да се преминава. Така действаха гърците над месец - от 15 януари насам." Това съобщи пред „Труд" Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Над 80 фирми вече са сметнали какви загуби са натрупали. „Иска към гръцката страна ще го заведем пред европейския съд", добави още Столарски. От съюза на превозвачите предупредиха българите още отсега да си правят сметката кога и къде ще почиват през лятото. „Никой от нас не обвинява гърците. Обвиняваме гръцките фермери, на които им стана навик всяка година да блокират границата. Когато нямат работа на полето, си правят дълъг уикенд на границата и се подиграват с нашите превозвачи", добави Столарски. Между 25 000 и 30 000 лева на ден са загубите за автобусните фирми, посочи пък Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България. „Много са фирмите - около 30, които пътуват всеки ден. 25 автобуса пътуват за Солун, Атина и Пирея", допълни тя. Сериозни са щетите за търговците на бързо развалящи се стоки. Заради висенето по опашките тонове плодове и зеленчуци се скапаха на границата

Вносните цигари поскъпват с до 50 стотинки

http://www.cross.bg/leva-stotinki-marka-1499187.html

/КРОСС/ Цените на вносните цигари масово ще поскъпнат с между 20 и 50 стотинки. Това показват данните на регистъра за тютюневите изделия воден от Министерството на финансите. С нови по-високи цени са марки на гръцката „Карелия", „Бритиш американ табако", „Филип Морис" и „Джапан Табако интернешънъл". С новото увеличение най-масовата марка у нас (виж карето) „Карелия" ще струва между 4,60 и 4,70 лева в зависимост от разновидностите. Увеличението при марката е 30 стотинки, пише "Труд". С нова по-висока цена ще е „Кемъл" на „Джапан Табако интернешънъл". Марката ще се продава срещу 5 лева, при 4,70 лева до момента. Луксозната марка на компанията - „Собрание", също поскъпва до 5,80 лева, което е с 20 стотинки повече. По-луксозните разновидности на същата марка пък струват 6,50 лева.Масовите „Кент" и „Вайсрой" на „Бритиш американ табако" вече струват 5,70 и 4,60 лева, съответно. Увеличението при по-евтиния бранд е 20 стотинки, а при по-скъпия - 50 стотинки. Поскъпва и марката „Лъки Страйк", като различни разновидности ще струват 5,10 лева, вместо досегашните 4,80 лева.„Филип Морис" вече увеличи цените на марките си „Парламент" и LM съответно с 50 и 20 стотинки.Цигари на новите цени ще се продават при изчерпване на количествата със стари

Борисов се държи, сякаш досега е живял в Космоса

http://www.cross.bg/poruchki-hora-pari-1499186.html

/КРОСС/ Всички имаме право да знаем какво се случва с парите, които дадохме при фалита на КТБ, казва пред "Сега" депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова   - Г-жо Нинова, не беше ли тактическа грешка БСП да иска вот на недоверие за здравеопазването, при положение че в момента обществото се вълнува от прекратяването на обществени поръчки за стотици милиони, че Брюксел планира да ни отдели от Румъния, че на главния прокурор ще бъде наложен европейски надзор?- Не съм съгласна, че темата на вота е била грешка. Първо, с него БСП показа последователност, като обърна внимание на закони от типа на този за лечебните заведения и на много други, които бяха приети доста преди отварянето на дискусията за обществените поръчки. От поне половин година убеждаваме обществото, че реформата в здравеопазването е абсолютно сбъркана, че тя ще доведе до лишаване на много хора от достъп до здравни услуги, понеже те ще трябва да си доплащат, ще им взимат пръстови отпечатъци и т.н. Второ, здравето е изключително актуален въпрос по всяко време. Това, което ще се случи след 1 април спрямо българския пациент, е много опасно. С вота на недоверие се опитахме да предотвратим това, което ни чака след тази дата - закриване на болници, разделянето на здравните пакети на две, въвеждането на отпечатъците. Искахме да влеем малко разум в управлението да коригира тази политика

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/peevski-leva-kyrshym-1499185.html

/КРОСС/ "Десетокласник спечелил и спестил 14 000 лева от продажба на наркотици", стряска със заглавието си на първа страница"Монитор". Всеки клас в големите градове си има дилър на дрога, всяко училище си има човек, който забърква наркотичните коктейли, показва статистика на МВР за малолетните и непълнолетните, минали през детските педагогически стаи за извършени престъпления. "Блокадата скапа зеленчука", пише "Земя". Камиони с развалена стока пристигат в борсите от неделя вечерта. Търговците изчисляват стотици хиляди лева загуби."Има проблем с върховенството на закона в България", заявява посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан пред "Труд". Той декларира, че не защитава ничия друга позиция освен тази на френското правителство. Според Ксавие дьо Кабан, има много лоша атмосфера във Висшия съдебен съвет."Банките чистят лошите си кредити", е водещото заглавие на вестник "Сега". На колекторските фирми се продават предимно задължения на граждани. Това става заради предстоящите стрес тестове на банките, поясняват от Асоциацията на колекторските агенции."Лотариите на Божков са спестили 30 000 000 лева данъци", съобщава "Капитал дейли". Вестникът цитира данни на Комисията по хазарта, според които осигурената от правителството на Орешарски данъчна ваканция е довела, за 2014-та, до загуба от повече от 30 милиона лева за хазната

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1499184.html

/КРОСС/ Доц. Борислав Китов, неврохирург, бивш депутат Данаил Папазов, бивш министър на транспорта Васил Едрев, кмет на Айтос Вера Ганчева, преводач, литературовед, издател Илия Раев, актьор, директор на шуменския театър Проф. Камен Веселинов, председател на Патентното ведомство Красимир Гайдарски, волейболист Д-р Мирослава Шикова, началник "Клинична лаборатория" в МБАЛ "Здраве", гр. Пазарджик Ралица Балева, топмодел Явор Гърдев, режисьор  

Б. Ботев: Нападателите в МОЛ-а ще удрят брутално още

http://frognews.bg/news_107387/B-Botev-Napadatelite-v-MOL-a-shte-udriat-brutalno-oshte/

Говорим за наглост и бруталност. На такова място, ако имаше един случаен автомобил, който да подаде сигнал, обирджиите щяха да бъдат блокирани и да останат в капан.Такъв извод направи пред bTV Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел "Убийства" в МВР от вчерашното въоръжено нападение в МОЛ.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-sofiyaot-1499183.html

/КРОСС/ ***София.Президентите на България Росен Плевнелиев и на Кипър Никос Анастасиадес ще вземат участие в Бизнес форум България - Кипър, който ще се проведе в зала „А" на Българската търговско-промишлена палата. ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович, която е на посещение в България. ***София.Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за връчване на Наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2015 г. в иновационния форум „Джон Атанасов" на „София Тех парк". ***София.От 10.30 часа в Хотел „Арена ди Сердика" Институтът за стратегии и анализи под патронажа на Министерство на земеделието и храните организира дискусия на тема „Новата ОСП - една година по-късно. Първите ефекти. Предизвикателства през 2016 година." Доклад за новите правила и какви са първите ефекти от прилагането им ще представи Васил Грудев, заместник министър на земеделието и храните. ***София.От 11.00 часа на церемония в Министерския съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.", ще подпишат договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар". На официалната церемония е поканен министър-председателят Бойко Борисов. ***София.От 11

10 милиона души в Делхи останаха без вода

http://www.vesti.bg/sviat/10-miliona-dushi-v-delhi-ostanaha-bez-voda-6050448

До кризата се стигна след като протестиращи от една от кастите в Индия повредиха важен канал

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-kamen-komentar-1499182.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Лекари срещу заразите - колко страшна може да бъде мръсотията за човека? - проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА.Тема: Станаха ли по-съобразителни шофьорите и пешеходците по-внимателни? Последни данни за инцидентите на пътя.Тема: Може ли България да остане единственият алтернативен маршрут за бежанците и готова ли е страната за това - коментар на проф. Божидар Димитров и Харалан Александров?Тема: Кой кого заплашва и още - каква е целта на страхуването - коментар на Тихомир Безлов.Тема: Какво се промени в Украйна две години след събитията на Майдана? - Негово превъзходителство Микола Балтажи

"Шел" ще търси газ в "Силистар"

http://frognews.bg/news_107398/SHel-shte-tarsi-gaz-v-Silistar/

Договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“ ще бъде сключен между българското правителство и „Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В.“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Лумнаха защитени гори край Тутракан

http://frognews.bg/news_107397/Lumnaha-zashtiteni-gori-krai-Tutrakan/

Огромен горски пожар се разгоря край Тутракан. Огънят е обхванал гори между два бивши рибарника в защитената местност Калимок-Бръшлен. Това съобщиха за Нова от дружеството, което управлява защитената местност.

Русия отбелязва днес Деня на защитника на Отечеството

http://www.cross.bg/otechestvoto-zashtitnika-rysiya-1499175.html

/КРОСС/ Днес в Русия се отбелязва Денят на защитника на Отечеството. Този празник се появява през 1922 г. като годишнина от създаването на Червената Армия и до 1993 г. се нарича „Ден на Съветската Армия и Военноморския флот“, предаде ТАСС. През декември 2001 г. Държавната дума на Русия подкрепя предложението 23 февруари да бъде честван като Ден на защитника на Отечеството и да бъде официален неработен ден в страната. По традиция 23 февруари е национален празник, посветен на всички поколения защитници на Отечеството. През многовековната си история в многобройните войни руснаците самоотвержено отстояват суверенитета и независимостта, както и правото на съществуване на Руската федерация. Военнослужещите в армията и флота на съвременна Русия отговорно изпълняват воинския си дълг, надеждно гарантирайки защитата на националните интереси и военната сигурност на страната. В Деня на защитника на Отечеството руснаците почитат тези, които са служили, както и тези, които са на служба днес в  редиците на Въоръжените сили на РФ. Голяма част от руските граждани обаче, са склонни да разглеждат празника и като Ден на истинските мъже, защитниците в най-широкия смисъл на думата. Неотменна част от тържествените мероприятия в Деня на защитника на Отечеството е поднасянето на венци на Гроба на Незнайния воин в Москва, в която по традиция участва държавният глава

Слънчев ден на Малък Сечко - до 24 градуса

http://frognews.bg/news_107396/Slanchev-den-na-Malak-Sechko---do-24-gradusa/

Слънчево ще бъде днес в цялата страна. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца - ще се понижава. Сутринта на места над Горнотракийската низина ще има ниска облачност или мъгла. Привечер от запад облачността ще започне да се увеличава и през нощта срещу сряда на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Максималните температури ще са между 19° и 24°, съобщиха от НИМХ.

Русия и САЩ договориха примирие за Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pytin-prekratyavane-1499174.html

/КРОСС/ Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама одобриха споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. То трябва да влезе в сила в полунощ на 27 февруари, като при това ударите срещу терористичните групировки ще продължат. Това съобщи руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС. video:https://www.youtube.com/watch?v=IPnc62CWX_8 „Току що се състоя телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Инициативата на разговора е на руската страна, но заинтересоваността безспорно е и на двете страни. По време на разговора ние одобрихме съвместните заявления на Русия и САЩ в качеството на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия в тази страна“, заяви Путин, чието изявление бе публикувано на сайта на Кремъл. По думите му, споразумението е предшествано от интензивната работа на руските и американските експерти, като при това е бил използван „позитивният опит, натрупан по време на сътрудничеството по унищожаването на химическото оръжие в Сирия“. След няколко кръга на закрити консултации успяхме да постигнем „важен конкретен резултат“, каза Путин. „Постигнато бе споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия от полунощ по дамаско време на 27 февруари 2016 г. при условията, явяващи се съставна част от руско-американското заявление“, отбеляза руският президент

Захарова: НАТО привързва Сърбия чрез „стокхолмски синдром“

http://svetoven.pogled.info/news/71773/Zaharova-NATO-privarzva-Sarbiya-chrez-stokholmski-sindrom

/Поглед.инфо/ Намерението на НАТО да привлече Сърбия в орбитата си на фона на гибелта на сръбски дипломати под бомбите на Алианса в Либия е унижение за страната. Това коментира в понеделник (22 февруари) говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизия „Россия 1“, цитирана от "Российская газета".

Слънчево и топло за февруари и днес

http://www.vesti.bg/bulgaria/slynchevo-i-toplo-za-fevruari-i-dnes-6050429

Минималните температури, които можем да очакваме, са между 4 и 9 градуса, а максималните ще бъдат между 19 и 24 градуса

Путин: Трябва да се осигури хуманитарен достъп до Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/71772/Putin-Tryabva-da-se-osiguri-humanitaren-dostap-do-Siriya

/Поглед.инфо/ Съгласно договореностите за примирие в Сирия между Русия и САЩ, всички страни в конфликта се задължават да работят за скорошно освобождаване на задържаните, особено жени и деца, съобщава РИА „Новости“ в понеделник (22 февруари).

Украйна ще използва и „Евровизия“ за антируска пропаганда

http://svetoven.pogled.info/news/71771/Ukraina-shte-izpolzva-i-Evroviziya-za-antiruska-propaganda

/Поглед.инфо/ Певицата Джамала ще представи Украйна на тазгодишния конкурс „Евровизия“ с песента „1944“, в която се разказва за депортацията на кримските татари, съобщи „Взгляд“ в понеделник (22 февруари).

Западът не успя да постигне изолацията на Русия

http://svetoven.pogled.info/news/71770/Zapadat-ne-uspya-da-postigne-izolatsiyata-na-Rusiya

/Поглед.инфо/ Постоянният представител на РФ в НАТО Алексей Грушко заяви в Лондон, че независимо от опитите на Запада да постави Русия в изолация, към настоящия момент Москва „няма недостиг на партньори“, съобщи ТАСС в понеделник (22 февруари).

Борисов: Спорзумението за Шенген трябва да се промени

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-sporzumenieto-za-shengen-triabva-da-se-promeni-6050445

Премиерът коментира, че на срещата между ЕС и Турция на 5-ти март се надява да бъде приета тази негова идея, която ще доведе до въвеждане на официални контролно пропускателни пунктове

Изтребители на НАТО са прехванали руски транспортен самолет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264447_%D0%98%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8

 Миналата седмица изтребители на НАТО, които са разположени в бази в Литва и Естония, са били вдигани на два пъти във въздуха, за да прехванат руски военно-транспортен самолет Ил-20, предаде РБК, цитиран от "Фокус", като се позовава на литовското министерство на отбраната.
Самолетите са вдигани във въздуха на 17 и 19 февруари заради транспортния самолет, който е направил курс от Русия до руския ексклав Калининград и обратно. 

Самолетът е летял с изключен транспондер, но се е придържал към плана на полета и е поддържал радиовръзка с наземния контрол. 

Over 5000, mostly young people, visit National Assembly on Open Doors Day

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264446_Over+5000%2C+mostly+young+people%2C+visit+National+Assembly+on+Open+Doors+Day

 Over 5000, mostly young people, have visited the National Assembly on the Open Doors Day. The day was held on February 20th, 2016, to mark the 143rd year since the hanging of Vassil Levski and the 140th anniversary of the April Uprising and the tragic death of Hristo Botev.

 
The first visitors were met by the chairperson of the National Assembly, Tsetska Tsacheva. Among the young visitors special guests were students, members of the clubs of young revivalists from Sofia.
 
The exhibition under the title: “Immortality of the Bulgarian spirit”, dedicated to the anniversary of the April Uprising and the death of the poet and revolutionary Hristo Botev, as well as to the life and deeds of Vassil Levski  raised the greatest interest. The exhibition shows hair, the dagger and letters of Vassil Levski, as well as the watch, original photos and the farewell letter to his family of Hristo Botev, seals and statutes of the Bulgarian Revolutionary Central Committee (BRCK), the flag of the insurgents.
 
The guests visiting the parliament had the opportunity to walk around the plenary hall and to visit the permanent exhibit of the legislature, showing its history.
 
A documentary titled: “Pictures of the first Bulgarian parliament” has been performed to the visitors in the plenary hall.

Тайни преговори между САЩ и Северна Корея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264445_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B

 Администрацията на САЩ е водила тайни преговори с Пхенян за споразумение, свързано с прекратяването на противопоставянето между Южна и Северна Корея. Както съобщава авторитетният американски вестник Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, преговорите са се водили малко преди четвъртия ядрен опит на КНДР.
Обаче, според данните на източниците, преговорите не са се увенчали с успех. Подчертава се, че Пхенян е отказал предложението на Вашингтон да въведе в темите за обсъждане разискване на атомните си разработки. Вестникът добавя, че това не е първият неуспешен опит на Барак Обама да обсъди със Северна Корея възможностите за съкращаване и ликвидиране на ядреното оръжие.

Изданието напомня, че САЩ нееднократно са изисквали от КНДР да закрие своята ядрена програма, а Пхенян пък всеки път заявява за нейното продължаване.

Wall Street Journal при това констатира, че за да има успех при разговорите с изолиралия се севернокорейски режим, Белият дом трябва да поиска помощ от Китай. 

"Този случай не е както с Иран, който бе уязвим икономически. Нови санкции ще имат някакъв ефект, но тяхната главна външна връзка е Китай", поясни източникът.

Над 5000 души, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264444_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+5000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%2C+%D0%B

 Над 5000 души, повечето от които млади хора, посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на законодателната институция. По повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев Народното събрание отвори вратите си за граждани на 20 февруари 2016 г.

 
Лично председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първите посетители. Сред тях бяха ученици от клубовете „Млад възрожденец” от София, които бяха специални гости на законодателната институция.
 
Най-голям интерес сред гражданите предизвика изложбата „Безсмъртието на българския дух”, посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.
 
В Деня на отворени врати гостите на парламента имаха възможност да разгледат пленарната зала на Народното събрание, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.
 
В пленарната зала на Народното събрание беше излъчван документалният филм „Щрихи от първия български парламент”.

Сирийската опозиция приема примирието с условия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/71769/Siriiskata-opozitsiya-priema-primirieto-s-usloviya

/Поглед.инфо/ Върховният комитет по преговорите, който включва главните сирийски опозиционни групировки, ще приеме с условия примирието в Сирия, обявено от Москва и Вашингтон за събота.

Задълбочаването на двустранното сътрудничество на парламентарно, правителствено и на ниво секторни политики беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Кипър Никос Анастасиадис

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264443_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D

 Задълбочаването на двустранното сътрудничество на парламентарно, правителствено и на ниво секторни политики беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Кипърският държавен глава е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи отношенията между България и Кипър като традиционно добри и приятелски. Тя изрази увереност, че визитата на кипърския президент в България ще даде нов тласък на двустранните отношения и ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в областите на енергетиката, земеделието и туризма.
 
Вярвам, че стимул за развитието на двустранните отношения би било активизирането на търговско-икономическите връзки между двете страни, подчерта Цецка Цачева. Тя посочи, че Кипър заема шесто място по инвестиции в България и изрази надежда, че след излизането на страната от кризата кипърските инвестиции в България ще се увеличат.
 
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отбеляза, че двустранните отношения се базират на солидна основа, която дава възможност за задълбочаване на двустранните контакти в редица области. България и Кипър са имат споразумения за сътрудничество в 12 области, а по време на настоящата визита бяха подписани още 3 – в сферите на енергетиката, туризма и земеделието, подчерта кипърският президент. Той посочи, че през 2015 г. има ръст на кипърските туристи в България Задълбочаването на двустранното сътрудничество на парламентарно, правителствено и на ниво секторни политики беше основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Кипърският държавен глава е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.
 
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи отношенията между България и Кипър като традиционно добри и приятелски. Тя изрази увереност, че визитата на кипърския президент в България ще даде нов тласък на двустранните отношения и ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в областите на енергетиката, земеделието и туризма.
 
Вярвам, че стимул за развитието на двустранните отношения би било активизирането на търговско-икономическите връзки между двете страни, подчерта Цецка Цачева. Тя посочи, че Кипър заема шесто място по инвестиции в България и изрази надежда, че след излизането на страната от кризата кипърските инвестиции в България ще се увеличат.
 
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис отбеляза, че двустранните отношения се базират на солидна основа, която дава възможност за задълбочаване на двустранните контакти в редица области. България и Кипър са имат споразумения за сътрудничество в 12 области, а по време на настоящата визита бяха подписани още 3 – в сферите на енергетиката, туризма и земеделието, подчерта кипърският президент. Той посочи, че през 2015 г. има ръст на кипърските туристи в България (със 17 процента), както и на българите, посетили Кипър (с 8 на сто).
 
Благодарни сме и няма да забравим, че Кипър беше една от първите страни, които ратифицираха договора за присъединяване на България към Европейския съюз, подчерта Цецка Цачева. Тя посочи, че като страни-членки на ЕС България и Кипър имат сходни позиции, а страната ни би могла да черпи опит от Кипър във връзка с предстоящото през 2018 г. ротационно председателство на Съвета на министрите на ЕС.
 
Основен външнополитически приоритет за България е присъединяването на страната към Шенгенското пространство, подчерта председателят на Народното събрание. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис изрази безрезервната подкрепа на страната си за усилията на България за влизане в Шенген.
 
За България проблемът със засиления бежански поток е много сериозен, отбеляза Цецка Цачева и добави, че през 2015 г. имаше сериозно увеличение на миграционния натиск, който беше два пъти по-висок в сравнение с предходната година. България осъзнава своята отговорност пред ЕС за опазване на външните му граници и, макар все още да не се е присъединила към Шенгенското пространство, има поведение на държава-членка, допълни председателят на Народното събрание. Според Цецка Цачева в този момент е нужна обща европейска политика и солидарност, защото не е по силите на която и да е държава да се справи с този проблем.

Избори за парламент в Сирия на 13 април - подробности

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/71768/Izbori-za-parlament-v-Siriya-na-13-april-podrobnosti

/Поглед.инфо/ На 13 април в Сирия ще се проведат парламентарни избори, съобщи официалната агенция САНА.

Парламентарното сътрудничество и регионалното партньорство бяха сред акцентите на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264442_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D

 Задълбочаване на парламентарното сътрудничество и на регионалното партньорство бяха сред акцентите на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Мая Гойкович е на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент.

 
Ние високо ценим конструктивния диалог между двете страни, зави на срещата Цецка Цачева. Тя отбеляза, че България и Сърбия имат много общи виждания и съвпадение на интересите в много сфери, което е добра основа за изграждане на истински добросъседско сътрудничество.
 
България подкрепя изцяло европейската интеграция на Сърбия и се радва на успехите и напредъка на страната, добави председателят на българския парламент. Цецка Цачева увери председателя на сръбския парламент, че страната ни е готова да споделя своя опит и посочи като много добра възможност за това директните контакти между комисиите на двата парламента.
 
Обсъдени бяха и предстоящите предсрочни парламентарни избори в Сърбия. Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович заяви, че се надява резултатите от изборите да потвърдят категоричната подкрепа на сръбските граждани за пътя на страната към ЕС. Тя информира председателя на Народното събрание, че за две години от началото на мандата на този парламент са приети над 500 нови закона, а предстои още много работа по синхронизиране на законодателството с европейското.
 
Подготовката за осъществяване на ангажиментите на пълноправен член на ЕС е отговорна задача и законодателните промени са изключително важни, но също толкова важно е и прилагането на тези закони на практика, както и възприемане на ценностите на Европейския съюз, заяви Цецка Цачева. Тя допълни, че страната ни оценява факта, че при представянето на последния български проект на Договор за добросъседство сръбската страна е приела без промени немалка част от българските предложения.
 
Регионалното сътрудничество е изключително важен приоритет за българския парламент, отбеляза още председателят на Народното събрание. Цецка Цачева добави, че законодателната институция разчита много на партньорството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за регионалното сътрудничество и регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.
 
Председателят на Народното събрание подчерта, че кандидатурата на София за домакин на постоянния секретариат на ПА на ПСЮИЕ е подходяща, защото столицата ни има натрупан добър опит в тази сфера като домакин на Регионалния секретариат на ПСЮИЕ, страната ни е член на ЕС и НАТО, имаме добри контакти с Европейския парламент, както и възможност за по-тясно сътрудничество с комисията по външна политика на ЕП.
 
Тя отбеляза също, че транспортната ни свързаност, развитието на инфраструктурата и тясното сътрудничество в областта на енергетиката трябва да бъдат основен приоритет за двете държави.
 
Председателите на двата парламента изразиха общо мнение, че бежанският натиск изисква засилена комуникация и сътрудничество, защото нито една страна не може сама да се справи с тези нови предизвикателства. Трябва да работим за преодоляване не на последствията, а на причините за този презпрецедентен бежански поток, подчерта още Цецка Цачева. По думите на Мая Гойкович общо 600 хиляди мигранти са минали през Сърбия, а само от началото на 2016 г. са преминали около 50 хиляди. Затова очакваме обща единна политика и солидарност от страна на европейските страни, добави тя.
 
Официалното посещение започна полагане на венец пред паметника на Незнайния воин. В програмата на посещението на председателя на сръбския парламент за 23 февруари 2016 г. са предвидени срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на външните работи Даниел Митов.

Меглена Кунева: Учителят е ключът Таня Петрова: Пиша между 3 и 4 на училището

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264441_%D0%9C%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A3%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D1%8A%D1%82+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D1%8F+%D0%9F%D

 Учител и министър обсъждат грешките в образованието и как да бъдат спасени

27-годишна преподавателка впечатли Меглена Кунева, “24 часа” ги срещна в общо интервю

 След като 27-годишната преподавателка по литература Таня Петрова впечатли Меглена Кунева, “24 часа” ги срещна в общо интервю. Видяха се лично в министерството на образованието в четвъртък следобед, където министър Кунева покани и екип на “24 часа”. Разговаряха в кабинета на министъра, но първо Меглена Кунева поиска Таня Петрова да усети атмосферата в министерството - с портрета на Иван Вазов в кабинета, както и на всички министри в коридора на петия етаж.

27-годишната учителка по литература Таня Петрова заинтригува десетки хиляди читатели на “24 часа” с предупреждението, че учителите създават безкритични граждани, но отговорни за националното самосъзнание са не само училището и семейството, а и медиите, търговските вериги, интернет.

Тя наскоро обясни просто и ясно какво трябва да се промени в образованието. Десетки хиляди прочетоха интервюто ѝ в сайта на вестника, а близо 1000 българи го споделиха и препоръчаха във фейсбук.

За наша изненада един министър на образованието на два дни управление - Меглена Кунева, след като видяла интервюто на Таня Петрова, помоли за контакт. “24 часа” предложи срещата между двете да опишем в общо интервю.Така учителката по български език и литература в 119-о СОУ “Проф. Михаил Арнаудов” е един от първите експерти, които министърът на образованието чу, за да определи посоката на промените в средното образование.

“Браво на това момиче. Сложи в малкия си джоб всякакви експерти, анализатори, умни глави...”, написа в отзив драматургът Елин Рахнев в коментар за в. “168 часа”, който “24 часа" препечата. “...Мисля си, че в крайна сметка всичко започва и свършва с учителя и никой друг. И това е вечната реформа, друга не е измислена”, коментира той с тревога, че учителската професия у нас е все още сред най-непрестижните.

На въпрос как обяснява на децата 5-те века на българите в границите на Османската империя, Таня Петрова отговори:“Доволна съм да видя, че децата поставят ясно границата между онези и днешните времена... Притеснява ме по-скоро, че представянето на случващото се в Сирия, проблемът с “Ислямска държава” създава у тях настроения срещу една религия, която те няма как да познават все още. Ислямът такъв, какъвто се представя днес по медиите, понякога се проектира върху онзи, който някога е бил тук. И тази връзка за мен е некоректна.”

Според нея, когато си отговорим на въпроса кои сме, какви сме, защо сме такива, когато изчистим миналото си и спрем да носим тежкото бреме на неяснотите, тогава ще изчистим и образователната си система.

 - Уважаеми дами, кой е учителят, когото помните още?

Таня Петрова: Всеки от моите учители ми е дал по нещичко. С някои съм влизала в конфликт, с нечии гледни точки не съм била съгласна, други съм обожавала. Днес осъзнавам как всяко парченце от пъзела на моята същност е наместено от ръката на някой учител.

Меглена Кунева: Не мога да го кажа по-добре от Таня. Имала съм любими учители и е било свързано с любим предмет. Но днес оценявам, че там, където предметът не ми е бил любим, учителите толкова много са ми дали! Не се учудвам, че толкова много хора харесаха Таня, защото тя знае как да каже благодаря, а това е много важно.

- А къде грешат авторите на учебници?

Т. П.Те се лутат между две крайности - криворазбрана модерност и консервативно - научния подход, който е характерен за нашата образователна система.

- Имахте ли възможност да прегледате учебниците за първи и пети клас, за които има толкова тревоги, г-жо Кунева?

М. К.: Не бих си разрешила просто да ги преглеждам, защото това е нещо много сериозно. Неслучайно министърът е изваден от този процес. И това е въпрос на пряк контакт с учителите.

Те оценяват и аз мисля, че това е справедливо. Формално ви цитирам закона, но сте абсолютно прави да питате какво се случва с учебниците. Не наблюдавам отстрани и първата ми задача, след като станах министър, бе да се срещна с издателите на учебници.

- За две седмици - два пъти министър разговаря с тях! Не им се беше случвало...

М. К.: Ако нещата бяха наред, може би още първия път щяхме да изчерпим темите. Предполагам, че пак ще се виждаме. За нас е важно на 15 септември всички деца да имат книжчица.

Да, сроковете са къси, някои казват невъзможни - министерството трябва да спази закона за предучилищното и училищно образование, а той дава 7-месечен срок от заповедта на министъра за новите учебни планове, която пък в момента се обжалва и това допълнително замъглява картината за тези учебници.

След това има срок за оценяване, после - за избор... И колкото и да скъсяваме това време, няма как да очакваме, че един учител да може да прегледа 10 учебника за два дена или 100 учебника за два дена.

Пак ще се виждам с издателите, за да намерим работещото и полезното решение.

Не знам дали родителите си дават сметка, че по новата програма

децата ще учат

буквите в нов ред Азбуката е една и съща. Но често се стряскаме от намеренията за промени. След многогодишни изследвания педагозите са стигнали до извода, че за да може детето по-бързо да сричкува, редът, по който то изучава буквите, може да се промени.

Моето поколение сме учили буквите с натрупване на гласни. Сега обаче се редуват гласни със съгласни, за да може детето да започне по-бързо да сричкува. Доверявам се на изследванията и смятам, че това е хубаво.

Прегледах книгата - “Българският буквар - 200 години в клас”, и разбираш, че да направиш буквар, не е проста работа, а една концентрирана история, защото

букварът е

огледало на

времето, в което

живеем

Целта е в края на първи клас всички да знаят да четат. Дали един учител ще избере буквар, в който буквата “з” се символизира от звезда, а пък в друг от заек - е въпрос на избор на учителя.

- А не е ли по-добре да има един буквар?

М. К.: Във възможността за избор има нещо много добро, защото, ако едно нещо важи за едно училище, може би съвсем друго ще бъде интересно и ще важи за друго училище. А като свободомислещ човек аз винаги съм била против унификацията.

Т. П.: Букварът е най-интимният, най-милият учебник. И затова смятам, че тук началните учители трябва да се произнесат как да се конструира. Но

да има няколко

варианта, не е

лошо

Въпреки че съм родена през 1989 г. - през последните десетилетия се борим за една върховна демократична ценност - правото на избор. Да не си го спестяваме сега.

М. К.: Много лесно се живее иначе. “Учебникът е лош! Такъв са ни го дали!” А защо? Защото такъв си го избрал. Но как един учител да преподаде урока си по най-добрия възможен начин - нека да му дадем тази възможност. Той си познава учениците. Аз не знам дали не е по-добре в един малък планински град да има примери, които са част от всекидневието. Какво ще кажете, Таня?

Т. П.: Имам наблюдения върху образователната система в големия град, но моята майка работи като начален учител в едно малко училище с деца със смесен етнически произход. И без да съм дискриминационно настроена, искам да поставя въпрос. Един и същи ли е подходът, когато децата в големия град идват четящи от детската градина, а в малкия град, особено там, където има големи етнически групи, първият език, който говорят децата, не е българският?

М. К.: Учителят е ключът към тази действителност, която описва Таня. Неговият избор.

- Да, но този учител е унижаван, бит от родители, дори от ученици?

 

 

Т. П.: Агресията е социален феномен, който се заражда в условия на пренапрегнато и стресирано общество. У нас жертва на груби прояви ежедневно са и лекарите. Създава се усещане, че здравеопазването и образованието са слаби и хаотични, че са уязвими.

Тогава някой си, който си въобразява, че в училище нещата не се случват, се появява, за да въдвори ред. За съжаление, много често в тази роля влизат родители и ученици, които

смятат, че

системата е

слаба,

уязвима,

че не знаем какво вършим и те са онзи краен авторитет, който ще намести нещата. Онова, което трябва да се направи, е да си върнем уважението. Обществеността трябва да приеме, че ние сме професионалисти, които знаем добре какво вършим. Че рязкото вмешателство в нашата работа е поредният излишен натиск, който разклаща системата и подкопава шансовете ни за успех.

М. К.: Напълно съм съгласна с Таня. Даже и днес имаме такъв случай в едно сливенско село - родители нападат учител. В понеделник пък родител би ученици в Плевен. Тези случаи са предадени на органите на МВР и ще следя законът да се приложи с цялата му строгост.

Изисках доклад за сигурността в училищата - къде има охрана, какъв е достъпът, може ли да влизат родители, има ли видеонаблюдение.

От 2550 училища

1400 са с

осигурена

физическа охрана на всички училищни сгради. Стартираме програма “Достъпно и сигурно училище” за 1,5 милиона лева, за да осигурим и на останалите и видеонаблюдение, и системи за достъп. Защото, ако агресията в училище не може да бъде контролирана, санкционирана и успокоена, то какво правим, след като детето излезе от училище?

- Всяка година министерството дава жертви по време на матурите - или изтичат, или някой ги продава. Как ще се опазите от гафове сега?

М.К.Обмисляме за матурата по български три модула с почивки между тях. Предвидено е след всеки модел учениците да предават написаното в затворен плик, също и усилено видеонаблюдение. Технологиите наистина са едно предизвикателство да не се преписва. И искам да се обърна тук към всички зрелостници - не си струва да го правят! Защото, първо, те трябва да имат оценката за себе си, тя трябва да е честна. И след това всеки труд, всяко усилие, уверявам ви всички, ще им се изплати в живота. А онова, което си си спестил, ще го платиш двойно.

- Каква оценка по шестобалната система бихте написали на средното образование?

Т. П.: Някъде между среден 3 и добър 4. Трупаме знания, но не развиваме умения. Това ни прави нестабилни и бързо може да доведе до срив. В същото време подобна оценка крие и отличен потенциал за път напред и нагоре.

М. К.: Аз съм максималист и се надявам българското образование да получава все по-високи оценки. И тук няма лимит на системата за оценяване. Най-хубавото е, че винаги може още. Защото времето се сменя. И ако нещо е било за отличен преди година, две, три, пет, състезанието е такова, че ако не тичаш, дори не можеш да останеш на едно място.

Внимателно слушах Таня в началото на интервюто, когато каза, че ще види резултата от своя труд след години. Но вие ще го видите, Таня, ако всички след вас по веригата продължат усилията ви.

Иначе те ще

умножат по нула

вашите усилия

Ще ги обезсмислят. Затова е много важно никъде да няма нули. Навсякъде да има усилия. Работата ми ме е сблъсквала с много българи, които работят и са завършили част от образованието си навън. Но аз винаги поглеждам кое е училището, което са завършили. Къде е учило това дете, което сега иска да продължи и е стигнало такова добро ниво? И винаги се радвам, че училището е дало път нагоре.

- Връщаме се към учебните програми във втори, шести и осми клас. Срещате се с учители, какви са проблемите там?

М. К.: Нека първо да кажа, че държавният образователен стандарт, свързан с училищните програми, е утвърден, тоест тук нямаме основание за напрежение. Учебниците след 1-и и след 5-и клас вече се работят. Друг проблем нямаме, ситуацията в момента е свързана с едно забавяне на процедурата и сега спешно трябва да се наваксва. Има си технологично време, така че трябва ясно да си дадем сметка какво може да се направи и какви са фактите.

- Взехте ли окончателно решение за първи и пети клас?

М.К.: Говорим за това как да няма напрежение и хаос в системата и как децата да са с учебници на 15 септември.

Това са параметрите на вземането на решение. Разговорите с издателите бяха много важни, но, пак казвам, имаше и обжалване на заповедта на министъра от 8 януари. Трябва да преценим кое е работещото и полезното решение.

Преговори за бъдещо ляво правителство в Мадрид

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/71767/Pregovori-za-badeshto-lyavo-pravitelstvo-v-Madrid

/Поглед.инфо/ Първи кръг от преговорите между социалистите, "Подемос" и други леви формации, се проведе снощи в Мадрид с оглед сформиране на правителство, ръководено от социалистите.

Скандалната смърт на Умберто Еко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264440_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BC%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE+%D0%95%D0%BA%D0%BE

 Cмъртта на Умберто Еко е поредният световен скандал - шведите оставиха да си отиде един наистина велик писател, без да му дадат Нобеловата награда!

Когато преди години в ръцете ми попадна книга на Орхан Памук, обърнах задната корица и прочетох, че той е “турският Умберто Еко”. През 2005 г. Памук даде някакви интервюта, в които призна арменския геноцид. В отговор му предявиха криминално обвинение за обида на държавата, но делото така и не се състоя. Та заради тази несъстояла се репресия турският Умберто спешно получи Нобеловата награда. Няма лошо, Памук е чудесен писател, но защо, о защо, така и не дойде редът на истинския Умберто?

Трябваше ли Умберто да обиди италианската държава? Нямаше да е лесно, тя далеч не е така обидчива. Но факт е, че Нобеловата награда

по-често се дава

за политическо

дисидентство,

отколкото за

висока литература

Един от редовно подминаваните за този приз американски писатели е Филип Рот. В интервю миналата година той каза: “Чудя се дали не трябваше да сложа вместо “Синдромът Портной” друго заглавие, например “Оргазмът при хищническия капитализъм”, за да получа благоволението на Шведската академия.”

Разбира се, Рот едва ли трябва да се обижда, след като същата академия успява да подмине може би най-великия романист в човешката история - Лев Толстой. Може би защото шведите имат специфичен прочит на “Война и мир”, именно руският солдат слага край на имперските им амбиции. Но пък защо пропускат Чехов?

Странна е тази любов и омраза на нобеловите комитети към руските писатели. Защото, ако фамилията Нобел не бе натрупала богатстото си именно в Русия през XIX век, със сигурност нямаше да има Нобелови награди – нито за литература, нито за наука, нито за каквото и да било. Или може би конфискацията на руските имоти определя и антипатията им към болшевишката власт?

Сред цялата плеяда от литературни гении, първият руснак с нобел е белият емигрант Иван Бунин. Получава го през 1933 година. Бунин е чудесен писател, макар и позабравен. Но едва ли Бунин издържа сравнението с шедьовъра на друг един писател с много по-тежка съдба - “Майстора и Маргарита”.

Уви, Булгаков умира почти заедно с публикуването на великия си роман, така че шведите не са имали време да го оценят. Но и преди това той има цяла поредица големи произведения – “Дните на Турбини”, “Бяг”, “Кучешко сърце” и така нататък. Всички те предусещат “Майстора и Маргарита”, а това е едно радикално, епохално и уникално явление в литературата на XX век.

По традиция всички Нобелови награди за руски писатели са давани на дисиденти, скарани с държавата. Единственото изключение е Шолохов, но затова пък той веднага бе омаскарен с обвинения, че е откраднал части от “Тихият Дон” от белогвардейския автор Феликс Крюков. 10 години по-късно тези обвинения бяха развити подробно от друг един нобелист - Александър Солженицин. Работата е мътна и до днес, но “Тихият Дон” е наистина епохална книга.

Сред пропуснатите велики писатели има и доста англоезичници – например Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Владимир Набоков, Джон Ъпдайк, Греъм Грийн и така нататък. Както е известно, първите двама правят революция в езика на литературата. Те създават художествения похват, наречен “поток на съзнанието”, който днес постоянно се използва от почти всеки сериозен и не дотам сериозен автор. За литературата те са това, което е Айнщайн за физиката или Лобачевски за геометрията. Но кой знае, може би Нобеловият комитет

не е бил в

състояние

да положи

достатъчно

умствени усилия,

за да прочете и оцени “Одисей” на Джойс? Това е напълно разбираемо. По принцип членовете на комитета трудно могат да прочетат книгите на десетките кандидати само в рамките на месец-два. И логично е да прескачат по-тежките за четене.

Човешкият мозък е програмиран да мързелува, да си спестява усилията, поради простата причина, че когато се напъва, консумира твърде много енергия – около 20-30 на сто от целия разход на тялото. Джойс или Еко изискват дори 40 на сто.

Има романи, които се четат с мининум мозъчни усилия, в полузаспало състояние. Те най-лесно се продават. Но има и такива, които изискват пълна мобилизация на ума. И сред тях на първо място са романите на Умберто Еко.

 

 

Както е известно, той е философ, историк и семиотик, и повечето му трудове са в областта на тези науки. Пренасяйки научните си интереси в областта на романистиката, Еко вдига твърде много летвата, за да бъде по силите на целия Нобелов комитет. Един-двама може да я прескочат, но тук се изисква консенсус.

Книги като “Махалото на Фуко”, и “Островът на вчерашния ден” или “Пражкото гробище” са

почти непостижими

за мързеливия ум Обаче си струва да се положат усилия, защото ни дават много повече, отколкото романите на по-леките нобелисти.

Най-големият му популярен успех е “Името на розата”, който продава в около 10 милиона копия и е преведен на 30 езика. В България стана известен с едноименния холивудски филм, в който играе Шон Конъри.

Разбира се, филмът прескача най-съдържателните глави, посветени на средновековната теология, ересите и цялата човешка глупост, която ръководи и днешния ни мироглед. В едно интервю Еко казва: “Хората ме питат - как така вашите романи, които са толкова трудни за четене, имат известен успех? Този въпрос ме обижда. Все едно да попитат една жена: “Как така мъжете се интересуват от теб?”. След това Еко добавя иронически: “Аз самият обичам лесните книги, които ме приспиват незабавно.” (Цитирано от “Ню Йорк таймс”- б.а.) .

Според мен трудността в книгите на Еко идва от неговата главна задача в литературата – да покаже как заблудите, фалшификациите, сбърканите идеологии играят огромна роля в човешката история. Той разкопава дълбоко фалшивата дълбочина.

В “Махалото на Фуко” героят тръгва да разкрива един въображаем злокобен заговор, който го прекарва последователно през всички възможни конспиративни и окултистки теории – като започнем от съкровището на тамплиерите та до розенкройцерите, кабалистите, алхимиците, Светия граал, граф Сен-Жермен, теософите и така нататък, и така нататък.

Естествено, в резултат от това

пътешествие в

царството на

конспирациите

главният герой изперква. Естеството на този литературен труд е такова, че не остава място за увлекателна любовна фабула. Затова и трудно се чете. Според мен обаче “Махалото” трябва да бъде задължително четиво за всички конспиративни националисти у нас, които се опитват да обяснят днешната политика със заговора на Илюминатите, Тристранната комисия, Римския клуб, Рокфелер, Ротшилд и така нататък. Просто животът е много по-сложен.

Същото важи и за “Пражкото гробище”. Героят е дълбоко комплексиран шизофреник, който създава фалшиви политически документи по поръчка на полицията. Неговият шедьовър е “Протоколите на ционистките мъдреци”, една отдавна разобличена фалшификация на руската “охранка”, която се изпролзва от крайните националисти и до ден днешен.

Ако сравним тези книги на Еко с “Архипелагът Гулаг” на Солженицин, ще видим, че всъщност става дума за едно и също нещо, но разгледано от различни страни, отвътре и отвън. Солженицин описва една от проявите на вулгарната утопия, резултатите от сталинския прочит на марксизма (не става дума за марксизма на Маркс). От друга страна, Еко навлиза в дълбоките корени на фанатичните утопии като такива. Второто според мен е много по-важно за културата на мисленето. Солженицин ни учи да мразим само една от утопиите, но не ни предпазва от изпадането в друга. Еко ни учи да разпознаваме това, което генерира всички утопии.

Затова аз смятам, че Нобеловият комитет пак пропусна да оцени литературата в нейната хуманистична дълбочина. И това не му е за първи път.

Какво да кажем за

великия аржентинец

Хорхе Борхес?

Доколкото разбирам, той е пренебрегнат от Шведската академия заради симпатиите му към военните диктатури. Но пък и Достоевски е бил на страната на руските власти в тяхната борба с нихилистите и другите революционери. Най-дълбоките писатели често са много консервативни личности.

Както и да е, да кажем сбогом на великия Умберто Еко. Шапки долу и минута мълчание. Сигурен съм, че следващите поколения ще го разберат много по-добре, отколкото нашето.

300 млн. лева загуба за цигарената мафия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264439_300+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Контрабандата падна рекордно ниско

След запушването на големите канали върви основно през безмитни магазини от Турция, използват мигранти за мулета

Контрабандата на цигари е на рекордно ниско ниво в демократичната история на България. Според данни на митниците в края на миналата година

делът на

нелегалните

цигари е паднал

до малко над 8%

За сравнение в началото на 2015 г. той се измерваше на близо 20%. Това означава, че хората, които се занимават с организирането на контрабандните канали, са загубили приходи от близо 300 млн. лева годишно.

Обяснението за спада е в засилените мерки през последната година на правителството срещу контрабандата. Преди дни шефът на “Булгартабак” Венцислав Чолаков пък заяви, че по време на кампаниите срещу контрабандата, които дружеството заедно с митниците и фанансовото министерство направи, пазарът на нелегални цигари падал с 5%.

Данните на митниците показват, че през миналата година при акцизните стоки най-голямо е увеличението на приходите от облагането на цигари - над 10% до близо 2 млрд. лева.

Нелегални цигари бяха заловени наскоро в тайници на турски автобус, пътуващ за Румъния.

 

Заради разкритите големи канали за нелегални цигари вносът им се е пренасочил основно през дюти фри магазините, които са на границата ни с Турция, твърдят`източници от службите за сигурност. Данните показват, че в края на миналата година

45,3% от

контрабандата

на цигари идват

от безмитните

магазини

На второ място като източник е вносът от Македония, на трето място е от Обединените арабски емирства. Имало по-дребни играчи, които пренасят седмично 30-40 стека. По-големите успявали само с едно минаване през ГКПП Капитан Андреево да прекарат такова количества.

Отделно в района на Одрин имало нелегални цехове, където се произвеждат всякакви цигари, включитено ментета на известни марки. Без да се плащат акциз и данъци, цигари се вкарват нелегално в България, като част от тях отиват и към други страни от ЕС. У нас цената на тези цигари е около и под 2 лева.

В края на миналата година 5 големи български и чужди тютюневи компании представиха данни на вътрешния миистър Румяна Бъчварова, които също показват, че по-голямата част от незаконните цигари са от безмитна търговия

и се предлагат от

улични търговци

по пазари,

чрез доставка по офиси, административни сгради, домове чрез добре организирана нелегална дистрибуция. Данни от доклад на KPMG показва, че от безмитните магазини в България годишно влизат около 1 млрд. къса нелегални цигари.

Ромски кланове движат продажбите на контрабандни цигари по пазари в София

 

Новото при пласирането им е използването на бежанци като мулета, къй като трафикантите на цигари са основните организатори на каналите за прехвърляне на мигранти от Турция към Европа. Чужденците били зареждани с цигари в района на Одрин. След като минат границата с България, те се разпределят в депа в Сливен, Пловдив и София.

В столицата

нелегалните

цигари се поемат

от ромски

кланове

Според МВР все по-често са засичани сред пласьорите хора със статут на временно пребиваващи. Един от каналите бе разкрит преди две седмици, когато шофьор на бус почина в катастрофа на пътя между Бургас и София. Автомобилът бил следен от полиция, тъй като имало съмнения, че превозва бежанци. При огледа бе открит тайник с над 200 стека турски контрабандни цигари.

От доклад на KPMG пък става ясно, че нелегалните цигари, които не се пласират у нас,

се изнасят

основно за

Германия

и Франция

Причината е, че в двете държави цените на кутия с бандерол е най-висока - между 10 и 13 лева, и пласирането на цигари на цена около 5 лева носело значителна печалба на контрабандистите.

В края на миналата година има и промяна при най-продаваните контрабандно цигари в България. Доскоро водачеството се падаше на President, които по външен вид буквално копират един от най-популярните брандове на “Булгартабак” – Prestige. Производител на President е компанията European Tobacco, която е регистрирана в турския град Мерсин, недалеч от границата със Сирия. Нелегално внесени цигари на тази фирма са засичани в Турция, Гърция, Албания, Молдова, Великобритания, Румъния, Кипър и България.

Заради пренасочването на нелегалните цигари основно през дюти фри магазините се оказва, че сега

най-предпочитана

марка от

контрабандистите

е “Карелия”

Тя заема над 15% от всички нелегални цигари в България. Това е обяснимо, тъй като кутиите “Карелия” са тънки, и две от тях заемат място колкото една стандартна. Освен това обикновено цигарите почти винаги се продават на промоция. Стек “Карелия” в безмитната зона струва 15 евро, а ако се купят 5, цената пада до 12,7 евро. У нас стек “Карелия” с платен акциз излиза 47 лева.

Досегашният първенец President отстъпва до 2,3% контрабанда именно заради запушването на големите канали, при които цигари се вкарваха с тирове.

Промяна има в градовете, където се пушат най-много нелегални цигари. На първо място е

Пазарджик,

където 26,6%

от цигарите са

без бандерол

В топ 5 са още Пловдив, Хасково, Сливен и Перник. В средата на миналата година например най-много нелегални цигари се продаваха в Свиленград, Габрово, Благоевград и Пазарджик.

Според източници от митниците и представители на тютюневата индустрия през следващите месеци се очакват още по-засилени мерки срещу контрабандата на цигари заради опасенията, че тя може да нарасне с увеличението на потока бежанци заради затопляне на времето.

Освен това от март се очаква на пазара да се появят по-масово и легалните марки с по-високи цени заради новия акциз. Средната цена на най-продаваните цигари ще се вдигне на около 5 лева. Очаква се това да увеличи търсенето на нелегални цигари, които се продават за 3,50 лева за кутия. С влизането на новите изисквания към опаковките на цигарите също се очаквало да се увеличат контрабандата и нелегалното им производство. 

ОЛАФ хванал 75 млн. къса за два месеца

Европейски цигари, които законно са били изнесени за Азия, са се върнали незаконно към Европа, съобщават от ОЛАФ.

При операция в началото на февруари, подготовката за която продължила няколко месеца, европейската служба срещу измамите е иззела над 33 млн. къса цигари. Акцията била в сътрудничество с гръцките и кипърските власти за проследяване на пратката. Това била най-мащабната от петте операции, в които общо над 75 милиона цигари са иззети в Гърция, Русия, Германия и Испания между декември 2015 г. и януари 2016 г.

Егейско море е обект на две от най-големите операции на ОЛАФ. Благодарение на тясното сътрудничество с гръцкия генерален секретариат срещу корупцията гръцките и кипърските митници са иззели 33 милиона цигари в края на януари.

Допълнително на пристанището в Пирея са конфискувани почти 21 милиона цигари, с което общият брой в Гърция в рамките на тези две разследвания става над 55 милиона.

Иззетите опаковки са от марките “Ричман”, РГД и “Джим”. Появили се обачи и нови - като като виетнамската марка “Арома”.

Контрабандните цигари пресичат граници, понякога и континенти, и често преминават през различни пристанища, докато не намерят пътя си към европейския пазар, казват от ОЛАФ.

Те посочват случая с над 8 милиона виетнамски цигари от марката “Арома”, дошли от Азия до пристанището в Барселона.

Приблизително 10 милиона къса цигари били иззети на пристанището в Хамбург през миналия месец и още 3 милиона по време на операция в Русия след пътуване през Ротердам и Рига.

Във всички тези случаи цигарите не са били декларирани и са били скрити сред други продукти, като одеяла, слънчеви очила и керамика.

Въпреки че повечето от операциите са проведени на пристанища, контрабандистите използват различни маршрути, твърдят от ОЛАФ. Посочва се, че в началото на февруари са конфискувани 150 000 стека на летищата в Мадрид и Лондон. Цигарите идвали от Украйна.

От ОЛАФ уточняват, че през миналата година е имало забележителни резултати в борбата с контрабандата и са конфискувани над 600 милиона къса.

За пореден път цифрите показват отличната работа и постоянство на нашите следователи, както и безспорният принос на европейското сътрудничество в тази област. ОЛАФ създава реална добавена стойност, като предоставя на оперативните си партньори ключова информация за движението на тези стоки, а тези усилия показват ясни резултати”, казва генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. 

Свикват парламентарни избори в Сирия на 13 април

http://www.vesti.bg/sviat/svikvat-parlamentarni-izbori-v-siriia-na-13-april-6050444

Спират огъня в Сирия на 27 февруари в полунощ, но ударите по групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на "Ал Кайда" ще продължат

Русия и САЩ договориха примирие за Сирия

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qgMT8XmMU6g/

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама одобриха споразумението за прекратяване на огъня в Сирия. То трябва да влезе в сила в полунощ на 27 февруари, като при това ударите срещу терористичните групировки ще продължат. Това съобщи руският президент Владимир Путин, предаде КРОСС. „Състоя се телефонен разговор с американския президент Барак Обама. Инициативата на разговора е на руската страна, но заинтересоваността безспорно е и на двете страни. По време на разговора ние одобрихме съвместните заявления на Русия и САЩ в качеството на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия в тази страна“, заяви Путин, чието изявление бе публикувано на сайта на Кремъл.
По думите му, споразумението е предшествано от интензивната работа на руските и американските експерти, като при това е бил използван „позитивният опит, натрупан по време на сътрудничеството по унищожаването на химическото оръжие в Сирия“. След няколко кръга на закрити консултации успяхме да постигнем „важен конкретен резултат“, каза Путин. „Постигнато бе споразумение за прекратяване на военните действия в Сирия от полунощ по дамаско време на 27 февруари 2016 г. при условията, явяващи се съставна част от руско-американското заявление“, отбеляза руският президент.
В частност по думите му „до обяд на 26 февруари всички воюващи в Сирия страни трябва да потвърдят пред нас или пред американските партньори, че ще спазват примирието“.
Путин разказа, че след това „руските и американските военни заедно на картите ще определят териториите, в които действат тези групировки“. Срещу тях Въоръжените сили на Сирия, Русия и оглавяваната от САЩ коалиция „няма да провеждат“ военни операции. „Опозиционерите на свой ред ще прекратят военните действия срещу Въоръжените сили на Сирийската арабска република и групировките, оказващи им подкрепа“, отбеляза руският лидер.
Той нарече споразумението за Сирия реална стъпка за прекратяване на кръвопролитията.
„Убеден съм, че съгласуваните с американската страна съвместни действия са способни да променят радикално кризисната ситуация в Сирия. Появи се, най-накрая, реален шанс да сложим край на дългогодишното кръвопролитие и насилие. В резултат на тези мерки ще бъде облекчен хуманитарният достъп до всички нуждаещи се сирийски граждани“, каза руският лидер.
Путин обяви за изключително важна готовността на Русия и САЩ (в качеството им на съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия) да задействат ефективен механизъм за реализация и контрол на спазването на режима за прекратяване на огъня „както от страна на сирийското правителство, така и от страна на въоръжените опозиционни групировки“. „За тази цел ще бъде създадена „гореща линия“ за връзка, а ако бъде необходимо – и работна група за обмен на информация“, каза Путин.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване