Какво е поръчала България на "Аликс партнърс"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/25/2712351_kakvo_e_poruchala_bulgariia_na_aliks_partnurs/?ref=rss


Какво е поръчала България на международната разследваща компания "Аликс партнърс" и какво още трябва да се разследва? Този въпрос поставят някои от депутатите, успели да се запознаят с доклада, депозиран във вторник в секретното деловодство на парламента. 

Днес платформата "Болканлийкс" публикува факсимиле от документ, който нарича Заданието на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за Доклада КТБ. Оригиналното заглавие на английски език е Request for proposal CorpBank finance...

Ат. Мерджанов: Управляващите са неспособни да защитят националните ни интерси и сигурност

http://www.cross.bg/bulgariya-merdzhanov-bezhantzi-1499658.html

/КРОСС/ „Още в началото на този мандат ПГ на левицата даде подкрепа на правителството, за да се промени законодателството и бързо да се изгради преградното съоръжение до границата". Това в предаването „Червена линия" в ефира на радио „Фокус" зам.-председателят на ПГ НА БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. той припомни, че левицата е призовала премиерът лично да поеме координацията по всички дейности свързани с бежанската криза, интеграцията и всичко онова, което е необходимо за гарантиране на българската сигурност. Социалистът обясни обаче, че вместо това са се видели обърканите отговори на Бъчварова на заседание на вътрешната комисия. „Стана ясно, че средствата за изграждане на съоръжението не стигат, въпреки че то се оскъпи 4-5 пъти, отколкото когато за това е отговаряше Министерство на отбраната", заяви Мерджанов и припомни, че тогава ГЕРБ са критикували високата цена и са оспорвали сделката. Атанас Мерджанов коментира, че европейската солидарност на България не получава реципрочен отговор поради бездействието и липсата на ясната, категорична и последователна позиция на българските представляващи. Той подчерта, че в последната година имаме и редица пробиви в граничния контрол , като дори се е стигнало и до съртен случай - застрелян е бил бежанец на границата; термовизуална система, която на моменти не е работила поради неплатени сметки за ток

Финансовият ресурс за безплатно саниране по ОП „Региони в растеж” е изчерпан

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r08V-o6KjhM/

Община Поморие спира да приема Заявления за финансова помощ по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Това се налага поради изчерпване на финансовия ресурс от 3,5 млн. лева, определен от оперативната програма, съобщават от пресцентъра на Община Поморие.
Към настоящия момент, към Оперативната програма са регистрирани 24 сдружения на собственици и са подадени 10 заявления за интерес. Приетите досега документи ще бъдат разгледани от експертна комисия и ще се извърши проверка на място, преди да се сключат договорите между Общината и Сдруженията на собствениците.
Новите заявления за интерес и финансиране на мерки за постигане на енергийна ефективност вече ще се приемат според правилата на Националната програма за енергийна ефективност, приета с ПМС № 18/02.02.2015 г. и допълнена с ПМС № 23/04.02.2016 г. Допълнително условие по националната програма е многофамилните жилищни сгради да са на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Община Поморие разполага с отделен ресурс от още 3,5 млн. лева, който е предназначен за внедряване на енергийна ефективност на публични сгради. Чрез него ще бъдат санирани сградите на ОУ „Христо Ботев”; на СОУ „Иван Вазов” (начален курс, вкл. физкултурния салон); на РУП, на РСПБЗН, на Историческия музей и на общинската администрация.
„Радвам се, че така бързо успяхме да организираме и стартираме процеса за енергийно обновяване на домовете в нашия град. Благодаря на всички за доверието към нас, но за съжаление финансовата рамка и състезателният принцип на програмата не позволяват да удовлетворим желанията на всички кандидати. Уверявам ви, че дори и тези десет жилищни блока, заедно с публичните сгради, които ще санираме с европейски средства, са изключителна възможност, предоставена само на 28 града в България, сред които е Поморие. Желанието ни е максимално да се възползваме и от Националната програма, така че да преобразим изцяло нашия град.”, коментира кметът Алексиев.

Жена е починала от менингит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/X3xv-6Pmhqo/

images40-годишна жена от Ахелой е починала от пневмококов бактериален менингит . За случая, регистриран миналата седмица, се съобщава в седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция. Бюлетинът, изготвен от Елица Карагьозова е за периода 15-21.02.2016 г. Диагнозата на починалата млада жена е бактериален менингит и менингоенцефалит (БММЕ) от типа пневмоков. Това е вторият случай на починал от тази болест в Бургаска област за 2016 г., след като 63-годишен мъж загуби живота си преди няколко седмици.
Бактериалният менингит се развива под действието на бактериите менингококи, пневмококи, хемофилус, стрептококи. Началото на едно боледуване от менингит напомня грипно състояние и това е причината да се подцени специфичната опасност. Висока температура, непоносимо силно главоболие със схващане, сковаване на врата са първите симптоми. Също така болният от менингит не може да наведе глава към гърдите си, има гадене, повръщане, загуба на концентрация, липса на апетит. При тежко протичащ, късно диагностициран или неглижиран менингит е възможно да настъпят сериозни усложнения. При някои от тях има опасност от инвалидизиране, дори от фатален край на пациента.

Неизвиненото отсъствие на обществото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326863

В 80% от учебните заведения има подадени сигнали за агресия
В средата на февруари възрастен мъж напада ученици и учителка в елитно училище в град Плевен. Първо налетял на децата, а след това и на учителката, която се опитала да го спре. Според децата бащата налетял на бой, защото смятал, че детето му е тормозено.
В 80% от учебните заведения има подадени сигнали за агресия В средата на февруари възрастен мъж напада ученици и учителка в елитно училище в град Плевен. Първо налетял на децата, а след това и на учителката, която се опитала да го спре. Според децата бащата налетял на бой, защото смятал, че детето му е тормозено.

Борисов похвали КЗК, че действа в унисон със съмненията на кабинета

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/25/2712368_borisov_pohvali_kzk_che_deistva_v_unison_sus/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заяви, че проверката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за картел при горивата до голяма степен е в унисон със съмненията на правителството, каквито то е имало към компаниите на този пазар. 

По думите му стъпката на комисията може би е свързана с вятъра на промяната, която са усетили в кабинета, но подчерта, че те са независима организация и уточни, че думите му са в рамките на шегата. 

"Юни месец мисля, че ги сезирахме, след като направихме доста операции и доста действия по бензиностанции, по митнически складове, което според нас влияеше на цената", посочи Борисов пред журналисти веднага след като се прибра в България от посещение в Израел и Палестинската автономия.

Според него по тази проверка трябва да се говори много внимателно за санкциите и за картела, защото фирмите са огромни, публични компании. "Седем осем ли са. Най-големите в света са, листват се на борсата, много внимателно трябва да се говори, защото имат адвокати", препоръча Борисов.

По думите му така или иначе това, което надали някой е вярвал, че ще се случи, сега било факт. 

Борисов: Действията на КЗК за горивата са в унисон с нашите съмнения

https://www.24chasa.bg/Article/5326864

Борисов: Действията на КЗК за горивата са в унисон с нашите съмненияДействията на КЗК за проверка на бензиностанциите за картелно споразумение и на рафинерията "Лукойл Нефтохим" за злоупотреба с монополно положение са в унисон със съмненията на правителството. Това коментира преди минути премиерът Бойко Борисов при завръщането си от Израел. "Юни месец сезирахме КЗК,

През 2015 г. Румъния е повдигнала обвинения за корупция на 1250 висши чиновници

http://balkani.actualno.com/prez-2015-g-rumynija-e-povdignala-obvinenija-za-korupcija-na-1250-visshi-chinovnici-news_525788.html

Румънската прокуратура е повдигнала обвинения срещу 1250 чиновници от високите и средните етажи на властта през изминалата година. Това обяви главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кьовеши. Сред обвиняемите има бивш премиер, петима бивши министри, 16 депутати и петима сенатори. Кьовеши призова официалните органи да покажат кураж, представяйки отчет за дейността на прокуратурата за миналата година. От думите й става ясно, че съдът е постановил връ

Костов: 8000 БГ мюсюлмани одобряват тероризма

https://www.24chasa.bg/Article/5326524

Костов: 8000 БГ мюсюлмани одобряват тероризма Всяка форма на прилагането на религията за политически цели - под ударите на закона КРИСТИНА КРЪСТЕВА 1,5% от български мюсюлмани, или около 8000 души у нас, признават, че подкрепят тероризма при определени условия. Това съобщи бившият премиер Иван Костов в лекция пред Българската академия на науката и изкуствата (БАНИ),

„Реал“ вдигна Бензема за дербито

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326371

След контузия Карим Бензема вече тренира с останалите в „Реал“. Голмайсторът е готов за дербито с „Атлетико“ на „Бернабеу“ в събота. Джонатан Барнет, агент на Гарет Бейл, отхвърли вариант за раздяла на уелсеца с „кралете“: „Това са истории в медиите, които ме карат да се усмихвам.“ „Реал“ явно е победен от „Манчестър Юнайтед“ в трансферната битка
След контузия Карим Бензема вече тренира с останалите в „Реал“. Голмайсторът е готов за дербито с „Атлетико“ на „Бернабеу“ в събота. Джонатан Барнет, агент на Гарет Бейл, отхвърли вариант за раздяла на уелсеца с „кралете“: „Това са истории в медиите, които ме карат да се усмихвам.“ „Реал“ явно е победен от „Манчестър Юнайтед“ в трансферната битка

Още съмнения, че има нещо гнило около доклада за източването на КТБ

http://www.mediapool.bg/oshte-samneniya-che-ima-neshto-gnilo-okolo-doklada-za-iztochvaneto-na-ktb-news246086.html

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов смята, че докладът за КТБ, изготвен от "Аликс партнърс”, прилича на "преглед на печата”. Караджов, който се е запознал с част от доклада, депозиран на английски в секретното деловодство на НС, заяви в четвъртък пред бТВ, че е проверил какъв договор е подписал Фондът за гарантиране на влогове с наетата международна фирма. "Когато се зарових във взаимоотношенията на Фонда за гарантиране на влоговете и избора на фирмата изпълнител се оказа, че в заданието има две части. Едната е проучвателна – частта, в която е трябвало да се проследят активите, да се види какво е купувано с парите на банката", каза Караджов. На базата на този доклад, получен от гаранционния фонд още през септември, е трябвало да се сключи друг договор за проследяване на активите и налагане на запор. По думите депутата втората част е оставена "неподписана” за когато се изпълни първата. "Тоест, да видим какъв ще е резултатът и ще сключим с вас още един договор”, поясни Караджов. Според него "АликсПартнърс” трябва да имат голям интерес от подписване на следващата процедура по проверката, защото обикновено са на процент от възстановената сума. Депутатът настоява да разбере дали такъв договор е сключен и ако да, дали заплащането е обвързано с количеството намерени пари, а ако не - "шест месеца какво правят". "Начинът, по който е сервиран този доклад с някаква претенция, че това е неговото опубличаване, е абсолютна лъжа”, смята Караджов. В копието от доклада, който депутатите могат да четат в единствен екземпляр на английски език, основните зависимости на свързаните фирми, в които са се въртели парите на КТБ, са описани в нечетими схеми, поясни депутатът. В схемите буквичките са малки чертички, разрешителната способност на принтера е достигната и той не може да ги отпечата, продължи той и допълни, че човек не би се справил дори с лупа. За два часа и половина той е прочел една трета от доклада, който е общо 600 страници с много ситен шрифт. Депутатът припомни, че четенето на одиторски доклад е трудно дори и на български език и не всички депутати знаят английски на такова ниво, че да го осмислят. "Основните зависимости в свързаните с КТБ фирми са обяснени в абсолютно нечетими схеми – разделителната способност на принтера не е толкова голяма, за да се различава нещо от този ситен шрифт”, смята Караджов. Основното име в доклада е на мажоритарния собственик Цветан Василев, който като длъжностно лице на банката е разпореждал тегленето на кредити и стотици милиони в брой на каса. "Нито една фирма в държавата не се управлява по такъв безобразен начин, коментира депутатът. Той призова Цветан Василев да проговори, за да каже дали е взимал парите за себе си или ги е давал на добре подбран политически кръг. Досега нито гаранционният фонд, нито финансовият министър Владислав Горанов са обявявали, че заданието на международната фирма е разделено на две. Напротив, от септември досега Горанов говори за един доклад, който първоначално отказваше да предостави на депутатите, защото в договора с "Аликс" имало клауза, че е секретен. Миналия понеделник обаче премиерът разпореди докладът да бъде разсекретен, за да се видят всички схеми, в резултат на което в Народното събрание постъпи копието, за което разказа Гроздан Караджов. Преди това Мартин Димитров от Реформаторския блок и независимият депутат Георги Кадиев поставиха въпроса какво точно е възложено на компанията и се съгласиха, че докладът е "прах в очите".

Маргарита Петкова на бис!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326567

„Марги, следващия път искаме зала 1 на НДК!... Не, зала „Армеец”, „Искаме още, няма да си тръгваме...” - такива възгласи се чуваха в претъпкания Чешки център в София, който се оказа маломерен за стотиците почитатели на поетесата Маргарита Петкова, дошли от цялата страна за нейния 60-ти рожден ден. Нетърпеливите читатели разграбиха нейното най-ново
„Марги, следващия път искаме зала 1 на НДК!... Не, зала „Армеец”, „Искаме още, няма да си тръгваме...” - такива възгласи се чуваха в претъпкания Чешки център в София, който се оказа маломерен за стотиците почитатели на поетесата Маргарита Петкова, дошли от цялата страна за нейния 60-ти рожден ден. Нетърпеливите читатели разграбиха нейното най-ново

Гроздан Караджов в огледалния свят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326858

Историята на една семейна фирма в игра за 1.5 милиона евро
„От обществените поръчки се изпомпват държавни средства, които финансират мафиотските метастази" - това заявява на 17 февруари т.г. Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.
Въпросният депутат е сред най-ревностните радетели за нова прокуратура по румънски модел.
Историята на една семейна фирма в игра за 1.5 милиона евро „От обществените поръчки се изпомпват държавни средства, които финансират мафиотските метастази" - това заявява на 17 февруари т.г. Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Въпросният депутат е сред най-ревностните радетели за нова прокуратура по румънски модел.

Туре вкара след 730 минути суша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326599

Изпадналият в криза „Манчестър Сити“ вдигна глава и реално си осигури предсрочно класиране на четвъртфинал в Шампионска лига след 3:1 над „Динамо“ (Киев) в първи мач от елиминациите. Категоричният успех бе изкован с решителен трети гол на Яя Туре в 90-ата минута.
„Това попадение ни гарантира един отличен резултат и голяма увереност за реванша“,
Изпадналият в криза „Манчестър Сити“ вдигна глава и реално си осигури предсрочно класиране на четвъртфинал в Шампионска лига след 3:1 над „Динамо“ (Киев) в първи мач от елиминациите. Категоричният успех бе изкован с решителен трети гол на Яя Туре в 90-ата минута. „Това попадение ни гарантира един отличен резултат и голяма увереност за реванша“,

Шефът на ВКС отрече да е стоял пред кабинета на премиера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326790

Лозан Панов отрече да е стоял пред кабинета на премиера Бойко Борисов, преди да бъде избран за шеф на Върховния касационен съд (ВКС). Изявлението направи по повод думите на медийната съветничка на премиера Севдалина Арнаудова, която се възмути, че сега Панов отрича контактите си с министър-председателя,
Лозан Панов отрече да е стоял пред кабинета на премиера Бойко Борисов, преди да бъде избран за шеф на Върховния касационен съд (ВКС). Изявлението направи по повод думите на медийната съветничка на премиера Севдалина Арнаудова, която се възмути, че сега Панов отрича контактите си с министър-председателя,

Главният прокурор свиква спешно заседание заради побоя над шофьор в София (видео)

http://www.cross.bg/avtomobil-avtomobila-muzhe-1499657.html

/КРОСС/ Софийската районна прокуратура е арестувала четирима души за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, съобщиха от държавното обвинение. Четиримата мъже са служители в охранителна фирма. Според разследващите те са се нахвърлили върху бития мъж, след като го засекли, а той подал сигнал с клаксона. Те са арестувани за 72 часа. Утре прокуратурата ще поиска постоянното им задържане. video:https://www.youtube.com/watch?v=TmBD_RHtAy0 Заради инцидента главният прокурор Сотир Цацаров свиква утре заседание с главния секретар на МВР Георги Костов и шефа на националната полиция Христо Терзийски, съобщиха от прокуратурата. На него ще бъдат обсъждани мерки за засилен контрол за опазване на обществения ред и осъществяването на охранителната дейност, пише в съобщението. Четиримата мъже пребиха 30-годишен шофьор в столицата, защото изразил недоволството си от две бързо движещи се коли с клаксон. Инцидентът е станал около 17.40 ч. на Околовръстния път.Автомобилът на нападателите многократно изпреварвал и засичал колата на потърпевшия. За да предотврати по-сериозен инцидент той натиснал клаксона. Именно това предизвикало гнева на мъжете, които препречили пътя на пострадалия и го нападнали с метални палки, веднага след като излязъл от колата. Агресивните мъже в черни дрехи носели и пистолети.Случката била заснета с мобилния телефон от съпругата на младежа, която също получила няколко удара от нападателите, след като опитала да го защити

Кадър с малко момченце бежанец взриви социалните мрежи в южната ни съседка

http://petel.bg/Kadar-s-malko-momchentse-bezhanets-vzrivi-sotsialnite-mrezhi-v-yuzhnata-ni-sasedka__146664

Снимка EUROKINISSI Снимката на малко дете бежанец, което се придвижва само по магистралата за Идомени, взриви социалните мрежи в Гърция и раз...

„Кулата” отново е блокирана за тирове, „Илинден” – за всички автомобили

http://petel.bg/---Kulata----otnovo-e-blokirana-za-tirove-----Ilinden--------za-vsichki-avtomobili__146665

Граничният пункт Кулата-Промахон е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки, съобщават от пресцентъра на МВР. Блокад...

Оперираха големия Никола Анастасов

http://petel.bg/Operiraha-golemiya-Nikola-Anastasov-__146667

Комикът мина на диета, остави цигарите, солта и лютото "Направиха ми интервенция, вече съм вкъщи и съм добре. Въпреки състоянието ми на 5 ...

Шефът на КЕВР: Прогнозите за цените на тока и парното са добри

http://pik.bg/шефът-на-кевр-прогнозите-за-цените-на-тока-и-парното-са-добри-news491916.html

Шефът на КЕВР: Прогнозите за цените на тока и парното са добри

Преди 5 г. имаше подобна идея, но тя приключи безславно. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов по повод предложението да има международно разследване дали има картел на пазара на горива у нас. 

Сега, поради силно променената обстановка и наличието на нов играч на пазара, който доказа, че може да се печели, дори след като свали цените с 30%, считам, че Комисията за защита на конкуренцията има отговорност да излезе с решение дали има картелно споразумние и дали има злоупотреба с монополно положение от страна на "Лукойл", заяви Иванов. Българските потребители на течни горива са ощетени от неразумно високите им цени. Преди облагането с акциз цените на горивата са едни от най-високите в Европа. Това го казва и Европейската комисия. Големият проблем е собствеността върху данъчните складове. Около 80% от тях са собственост на "Лукойл". Освен това процедурата за откриване на данъчни складове е изключително тромава, обясни шефът на КЕВР. 

Той коментира и темата за цените на тока и работата на енергийната борса. Когато регулаторът работи в обществен интерес, цените придобиват реални стойности. Причина за тази тенденция е намаляването на цената на природния газ през последните месеци. Още от 1 април ще има намаление на цената на природния газ с 20%, ще има и второ намаление от 30 юни. Цените трябва да бъдат определяни от 1 юли, а не от 1 април, за да се предпази потребителят от ценови колебания. Ще се произнесем с решение за цените на електроенергията на 1 юли и мисля, че новините ще бъдат добри за българските потребители, посочи Иван Иванов. Той уточни, че от 1 април битовите потребители могат да излязат на свободния пазар на електроенергия, като подчерта, че това не е задължително за тях. 

Енергийната борса работи по един перфектен начин. КЕВР ежедневно наблюдава търговията там. Няма никакви данни за злоупотреби и манипулации, а търговците се увеличават. Не се оправдаха и мрачните прогнози, че цената на електроенергията ще скочи с 40% след като борсата започне работа. Напротив, цената намалява, коментира Иванов. Прогнозите за цените на топлинната енергия, на електроенергията и природния газ са добри за потребителите, добави той. Топлофикационните дружества ще бъдат принудени да преструктурират фактурите си по разбираем за хората начин. Ще определим и пределна цена за услугата "дялово разпределение". Важно е да се разбере, че в България трябва да тръгне подмяна на вертикалните щрангове с хоризонтални. Така за сградна инсталация хората ще плащат 1/6 от това, което плащат сега, каза още Иван Иванов.

Цитат на деня: Спорът с Apple е най-трудният, откакто управлявам ФБР

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/02/25/2712350_citat_na_denia_sporut_s_apple_e_nai-trudniiat_otkakto/?ref=rss


Проблемите във връзка със спора между Apple и Федералното бюро за разследване (ФБР) за отключването на iPhone са "най-трудните, откакто съм начело", заяви днес директорът на бюрото Джеймс Коми, предаде "Асощиейтед прес".

"Тук става въпрос за това каква страна искаме да бъдем и как искаме да бъдем управлявани", каза Коми по време на изслушване пред комисията за разузнавателни служби в Камарата на представителите на американския Конгрес.

Преди седмица федерален съдия нареди...

МОСВ и Зелените разпределят нови 100 милиона лева от Европа

http://www.bnews.bg/article-148917

Едната половина от парите ще се харчат от Дирекция „Защита на природата“ в МОСВ.

След 10 г. с тежки затлъстявания ще са близо 400 хил. българи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/25/2712213_sled_10_g_s_tejki_zatlustiavaniia_shte_sa_blizo_400/?ref=rss


През 2014 г. българите с тежка степен на затлъстяване са били  окол 280 хил. души, а до 2025 г. броят им ще надхвърли 388 хил. души. Тази прогноза на учените оповестиха днес на пресконференция  
доц. Николай Ризов, водещ специалист по химия на храните и доц. д-р Светослав Ханджиев от Българската aсоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Според експертите вместо данък "вредни храни" трябва да се наблегне върху информационни кампании за опасни храни...

Помощи при бедствия вече само за социално слаби

http://www.mediapool.bg/pomoshti-pri-bedstviya-veche-samo-za-sotsialno-slabi-news246085.html

Държавата няма да дава помощи за възстановяване на жилище ,пострадало при бедствия, ако живеещото в него семейство има средни доходи на човек над линията на бедност, която за 2016 г. е 300 лв. Това предвижда проект на правителството за промяна на правилника за Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Хората, които имат спестявания или вземания, надхвърлящи 500 лв., също няма да получават помощ, както и тези, които в същата или предходната година са извършили сделки с движимо и недвижимо имущество или идеални части от него, на стойност над 12-кратния размер на линията на бедност за съответната година. Изключение ще се прави за случаите, когато в семейството има хора с трайни увреждания и сделката е извършена, за да се осигури достъпна жизнена среда за тях. Друго условие е собствениците да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са съдружници или акционери в търговско дружество, а жилището, за което се иска помощ, да е с платени данъци и такси. Дали засегнатите отговарят на условията за получаване на помощ ще установяват работниците от териториалната дирекция "Социално подпомагане" и от кмета на съответната община.

Дж. Кери: Не Русия, а радикалният религиозен екстремизъм е основната заплаха за САЩ

http://www.cross.bg/zaplaha-keri-radikalniyat-1499656.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери смята, че радикалният религиозен екстремизъм представлява главната заплаха пред Съединените щати. Това той каза на изслушване в комисията по външните работи в Камарата на представителите в САЩ, предаде ТАСС. Конгресмените попитаха Кери кое е по-голямата заплаха за САЩ - Русия или радикалния ислямски тероризъм. „Ако искате да избера главна заплаха за Съединените щати, но към днешна дата това е екстремизмът, радикалният религиозен екстремизъм и насилие", подчерта той. Коментирайки изказването на министъра на отбраната, че Москва е главната заплаха пред САЩ, Кери каза, че това изказване е свързано с това, че „те смятат, че някои действия от страна на Русия представляват проблем". Като пример той посочи Украйна.

Осъдителна присъда на първа инстанция за варненски строителен предприемач

http://www.moreto.net/novini.php?n=314380

С осъдителна присъда на първа инстанция в Районен съд Варна приключи дело за измама срещу строителен предприемач, съобщиха от съда за Moreto.net. 62-годишният В. Господинов беше признат за виновен в двете повдигнати му обвинения – измама с причинена имотна вреда в големи размери за над 33 000 лева на трима пострадали (престъпление по чл.

"Мерцедес" навъртя над 3000 км в първите тестове, Райконен най-бърз в последния ден

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/25/2712354_mercedes_navurtia_nad_3000_km_v_purvite_testove/?ref=rss


"Мерцедес" навъртя впечатляващите близо 3200 километра в първите предсезонни тестове във Формула 1, които приключиха днес в Барселона.

В сутрешната сесия на днешния четвърти ден световният шампион Люис Хамилтън записа 99 обиколки, а след обяд неговият подгласник Нико Розберг добави още 86. 

"Беше невероятна седмица, защото навъртяхме по-голям километраж, отколкото някога сме правили. Преди да дойдем в Барселона, отборът говореше за 800 км на ден. Мислех си, че са луди",...

Противоположностите се привличат? Помислете пак!

http://curious.actualno.com/protivopolojnostite-se-privlichat-pomislete-pak-news_525615.html

Психолози са развенчали разпространения мит, че противоположностите се привличат. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Personality and Social Pschology, съобщава The Guardian. Учените отбелязват, че хората обикновено не встъпват в приятелски или романтични отношения, ако нямат общи ценности, системи от възгледи и предразсъдъци. В случай че партньорите имат сходен мироглед, те – обратно, стремят се към интензивно взаимодействие. В изследването на психолозите са взели уч

Борисов: И ние се съмнявахме за картел на горивата, КЗК вероятно са усетили вятъра на промяната

http://politics.actualno.com/borisov-i-nie-se-symnjavahme-za-kartel-na-gorivata-kzk-verojatno-sa-usetili-vjatyra-na-promjanata-news_525787.html

Поздравявам КЗК, че най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във връзка с това, че КЗК образува производство срещу 7 дружества за картелни практики на пазара на горивата. „Юни месец мисля че сезирахме КЗК, след като направихме и предприехме доста мерки и операции по бензиностанциите, митническите складове и всичко, което според нас влияеше върху цената. Мога да позд

Руската църква награждава патриарх Неофит на 7 март в Москва

https://www.24chasa.bg/Article/5326796

Руската църква награждава патриарх Неофит на 7 март в Москва	Престижната награда на фонд „Единство на православните народи“ очаква българският патриарх Неофит в Москва, като церемонията е предвидена за 7 март, съобщава пред радио „Фокус“ митрополит Иларион, който е начело на външния отдел на Руската православна църква. Преди това духовникът получи от Неофит орден „Св. Св Кирил и Методий“.

Почина д-р Ивайло Бояджиев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554804

След боледуване почина варненският медик и общински съветник д-р Ивайло Бояджиев. В местния парламент той влезе от коалиция "Варна". "Твърде рано и неочаквано редиците на варненското здравеопазване напусна д-р Ивайло Бояджиев. В негово лице болните загубиха отдаден лекар. Медиците – добър колега, а местната законодателна власт – част от представителството си. Когато от този свят си отиде млад човек в разцвета на силите си, думите по правило не стигат. Остават сили само да сведем глави и да кажем: Поклон!", казва в съболезнователно писмо изпълни...

Коя страна какви мерки взима срещу миграцията

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/koia-strana-kakvi-merki-vzima-sreshtu-migraciiata-6050604

Някои ще приемат само мигранти от държави, в които се водят войни. Македония например затвори границите си за афганистанци, а шест страни върнаха граничните проверки

Кой какви мерки взима срещу миграцията

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/koj-kakvi-merki-vzima-sreshtu-migraciiata-6050604

Някои страни ще приемат само мигранти от страни, в които се водят войни. Македония например затвори границите си за афганистанци, а шест страни върнаха граничните проверки

Шефът на правителствена болница сменя Москов

http://www.bnews.bg/article-148915

За изненада на Борисов обаче здравният професионалист не се навил да заеме министерската длъжност.

БЛС и НЗОК постигнаха съгласие за рамковия договор

http://www.cross.bg/dogovor-podpishe-natzionalniya-1499655.html

/КРОСС/ Българският лекарски съюз и Надзорният съвет на НЗОК са постигнали съгласие по Националния рамков договор, съобщава БНР. Лекарите не приемат в рамковия договор да бъде вписан текст за въвеждане на пръстов идентификатор за пациентите, обясни представителят на пациентската квота Станимир Хасърджиев. Крайното решение дали да подпише Националния рамков договор Лекарският съюз ще вземе по време на утрешния си събор. Вчера от лекарската съсловна организация поставиха ултиматум към Здравната каса за подписването на договора. Те обявиха, че ще подпишат договора, ако Касата склони на условията им. Шефът на БЛС Венцислав Грозев обяви, че вероятността да не се подпише НРД 2016 е много по-голяма от това да се подпише.  

Най-добрият автокрадец Шумахера задигна аудито на Маджо, предаде се

https://www.24chasa.bg/Article/5326771

Най-добрият автокрадец Шумахера задигна аудито на Маджо, предаде сеНай-добрият автокрадец в София Иван Янински-Шумахера задигна поръчкото „Ауди S8" на Младен Михалев-Маджо. От страх обаче бандитът с над 40 висящи дела се е предал в полицията. Преди десетина дни Шумахера, който е най-добрия, но и най-наглия автокрадец в София и страната, посегнал на паркираната в центъра на София лимузина.

Гръцките фермери отново строиха тракторите на „Промахон“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326755

Гръцките фермери са подновили блокадата на граничния пункт „Кулата-Промахон“, съобщават български превозвачи пред БНР. Шофьорите са били спирани от гръцката полиция, с обяснението, че не могат да продължат.
До момента българските гранични власти не са получили официално уведомление за блокиране на движението и затова от нашата страна на границата
Гръцките фермери са подновили блокадата на граничния пункт „Кулата-Промахон“, съобщават български превозвачи пред БНР. Шофьорите са били спирани от гръцката полиция, с обяснението, че не могат да продължат. До момента българските гранични власти не са получили официално уведомление за блокиране на движението и затова от нашата страна на границата

И днес затвориха „Кулата”

http://pik.bg/и-днес-затвориха-„кулата”-news491912.html

И днес затвориха „Кулата”

Граничният пункт Кулата -Промахон е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки от 18.20 часа.

Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Остава забраната за преминаване на всички видове МПС през ГКПП Илинден-Ексохи.

Децата в Ахелой отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yySO_K_AHNc/

Световният ден за борба с тормоза в училище бе отбелязан от възпитаниците на ОУ ”Христо Ботев” гр. Ахелой. С огромно желание децата се включиха във всички дейности по инициативата. Беше направено табло с послания и любопитна презентация по темата. В Деня на розовата фланелка с балони в ръце и облечени в розово, малчуганите образуваха голямо и ярко сърце в двора на училището. Заедно със своите преподаватели и родители, учениците от ОУ ”Христо Ботев” – Ахелой направиха флашмоб представление като цветен завършек на тематичния учебен ден.

20 години затвор за убийството на „Пчелина“ и над половин милион лева кръвнина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554800

20 години лишаване от свобода и изплащане на 560 000 лева кръвнина постанови Окръжен съд-Разград по делото за убийството в местността „Пчелина“, станало миналия април. Както по време на целия процес и разследването преди това подсъдимият – Димитър Петров, на 34 години – отрече да е автор на престъплението. Не даде и обяснения пред магистратите, затова бяха прочетени думите му на разпита пред полицията. В него той обвинява непознат, че е извършил престъплението. Разказва как двамата с убития - 38-годишния Борислав Бориславов – се срещнали в заве...

ГКПП „Кулата” е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки

http://www.cross.bg/promahon-preminavane-tehnika-1499654.html

/КРОСС/ Граничният пункт Кулата-Промахон е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки, съобщава пресцентърът на МВР. Блокадата е възобновена в 18.20 часа. Остава забраната за преминаване на всички видове превозни средства през ГКПП Илинден-Ексохи. Кореспондентът на БНР в района съобщава, че гръцките фермери са възобновили блокадата на Кулата-Промахон още в следобедните часове. Тя се позовава на информация от български превозвачи, които са били спрени от гръцката полиция преди „Промахон". На „Илинден-Ексохи" блокадата за леки коли и автобуси е била вдигната само за 30 минути. След това отново е възобновена. Веселин Дангов от стачния комитет на превозвачите обяснява, че гръцката полиция е започнала да спира пътуващите към България тирове още в 16.30 часа. Камионите са спирани на около километър-два преди „Промахон". От стачния комитет на българските превозвачи определят тези действия като недопустима провокация след вчерашното разпореждане на главния прокурор на южната ни съседка блокадите в страната и по границите да бъдат вдигнати. Разпоредено е също земеделската техника да бъде изтеглена от пътищата. Превозвачите предупреждават, че ако фермерите не изтеглят техниката и не прекратят блокадите, най-късно в понеделник ще спират влизащите от Гърция камиони със селскостопанска продукция. Ще бъдат спирани и транзитно преминаващи през нашата страна

В Латвия е открит тайник с немски оръжия от Втората световна война

http://www.mediapool.bg/v-latviya-e-otkrit-tainik-s-nemski-orazhiya-ot-vtorata-svetovna-voina-news246084.html

Група археолози любители открила в гора в Латвия заровена под земята капсула с диверсионно снаряжение от Втората световна война, предназначено за водене на бой от немски войници в тила на Съветската армия. Оръжията вътре, които са в отлично състояние, са престояли 70 години под земята. Били са открити с метал детектор. От голямата капсула се отделили пет други - херметичски затворени , благодарение на което и предметите са се запазили в такова добро състояние. Огнестрелно оръжие, гранати, ножове и пластичен експлозив с формата на въглен са само малка част от намерения арсенал, чакал седем десетилетия да бъде използван.

Атина отзова посланика си от Виена

http://www.moreto.net/novini.php?n=314403

На фона на дълбоките разделения между някои страни в ЕС заради кризата с мигрантите, Гърция отзова посланика си в Австрия. Вчера Виена беше домакин на среща с няколко балкански държави, включително България, по проблема с мигрантите, на която Гърция не беше поканена.

"Междузвездни войни VII" с 15 номинации за наградите "Сатурн"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554801

"Междузвездни войни: Силата се пробужда" получи най-много номинации - 15, за наградите "Сатурн", които се присъждат от Американската академия за научна фантастика, фентъзи и ужаси в областта на киното, телевизията и домашното видео, съобщи Контактмюзик. Негови съперници в надпреварата за отличието за най-добър научнофантастичен филм ще бъдат "Лудия Макс: Пътят на яростта", "Ex Machina: Бог от машината", "Марсианецът". Започнаха сн...

Еврокомисар: ЕС има 10 дни да намали мигрантския поток или системата ще се срине

http://offnews.bg/news/n_1/n_624841.html

Европейският съюз има 10 дни, за да редуцира мигрантския поток от Турция. Ако това не се случи, има риск цялата система напълно да се срине.  Това обяви еврокомисарят за имиграцията Димитрис Аврамопулос. Коментарите му бяха насочени и към Турция, която сключи споразумение за ограничаване на потока мигранти към Европа, но това така и не се случи.  Вътрешните министри от страните членки се срещнаха, за да опитат да намерят изход от бежанската криза. Срещата обаче не постигна целта си.  Още преди срещата гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че отсега нататък Гърция "няма да дава одобрение за решения", ако европейските партньори не бъдат задължени да участват пропорционално в разпределянето и настаняването на бежанци. Той подчерта, че страната му няма да стане "отворен лагер за мигранти", които няма къде да отидат.  Австрия упрекна Гърция, че не прави достатъчно, за да спре бежанския поток, а по време на срещата на вътрешните министри австрийският представител Йохана Микъл-Лайтнер попита "Ако Гърция не е способна да защитава външните граници на ЕС, то тогава може ли тя да остане външна граница на Шенгенската зона?". Брюксел вече постави на Гърция срок от три месеца, в което време тя да започне по-добре да охранява границите си, в противен случай може да бъде временно изключена от Шенген.  По време на срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова посочи, че основен приоритет трябва да бъде спирането на притока мигранти на турските граници с ЕС. Механизмът за релокация, който България прие през миналата година като единствено възможно и временно решение в създалата се тогава ситуация, не работи на практика и трябва да се преосмисли, категорична е тя.  Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на 7 март, когато ще бъде обсъдена липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с мигрантите.

Борисов ще коментира в НС блокадата на българо-гръцката граница

http://pik.bg/борисов-ще-коментира-в-нс-блокадата-на-българо-гръцката-граница-news491910.html

Борисов ще коментира в НС блокадата на българо-гръцката граница

Премиерът Бойко Борисов ще разяснени пред Народното събрание по време на парламентарния контрол какви действия предприема българската държава по възникналите проблеми при блокадата на българо-гръцката граница.

Борисов ще отговори и на депутатско питане относно относно предложения до министър-председателя, Министерският съвет да изисква обновяването на българската военна авиация да се съчетава с проекти за икономическо развитие на страната.

Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката ще отговори на питане относно взаимодействието на МОН с общините при приемането на общинските бюджети за 2016 г., във връзка със Закона за училищно и предучилищно образование.

Парламентарният контрол предвижда финансовият министър Владислав Горанов за коментира оповестяването на пълните данни за лицата, придобили вземания от "КТБ" АД (цесионери), след налагане на специален надзор. Към него е отправен и въпрос за заема, отпуснат на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за изплащането на гарантираните депозити на вложителите в "КТБ" АД.

Финансовият министър ще даде разяснения и за предоставянето на държавна помощ на земеделските производители. Горанов трябва да осветли и какво е състоянието на държавен дълг на Република България и прозрачността във фискалната и дълговата политика. Към него са отправени общо 9 въпроси и питания.

В парламентарния контрол ще участват още военният министър Николай Ненчев, Ивелина Василева, министър на околната среда и водите, Десислава Танева, министър на земеделието и храните, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

ГКПП "Кулата-Промахон" затворен за движение на товарни автомобили

https://www.24chasa.bg/Article/5326750

ГКПП "Кулата-Промахон" затворен за движение на товарни автомобилиГраничният пункт Кулата -Промахон е затворен за преминаване на товарни автомобили в двете посоки от 18.20 часа. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Остава забраната за преминаване на всички видове МПС през ГКПП

Селин Дион се разплака на концерт в памет на мъжа й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326747

Селин Дион се разплака на концерт в памет на мъжа й, докато изпълняваше една от песните си, информира abc.es. Съпругът на канадската певица - Рене Анжелил почина на 15 януари тази година след тежка борба с рака. Репертоарът за завръщането на Селин Дион на сцената съдържаше най-добрите й песни.
"През целия си живот винаги получавах най-доброто от
Селин Дион се разплака на концерт в памет на мъжа й, докато изпълняваше една от песните си, информира abc.es. Съпругът на канадската певица - Рене Анжелил почина на 15 януари тази година след тежка борба с рака. Репертоарът за завръщането на Селин Дион на сцената съдържаше най-добрите й песни. "През целия си живот винаги получавах най-доброто от

Бойко Борисов тагна и поклонението си на Божи гроб

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-tagna-i-poklonenieto-si-na-bozhi-grob-news246083.html

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Израел, в четвъртък се поклони на Божи гроб в Йерусалим, откъдето публикува снимки на страницата си във Фейсбук. Те не са придружени от коментар. Борисов нерядко споменава Бог като "началника", неотдавна се похвали пред Дейвид Камерън, че "три папи са ме галили по главата".

Извънземен кораб лети край Юпитер

https://www.24chasa.bg/Article/5326709

Извънземен кораб лети край ЮпитерОгромен извънземен кораб е бил забелязан да се движи до луната на планетата Юпитер – Европа, съобщи в. “Дейли мейл”. Масивната структура, която прилича на междузвезден кораб-майка или трансгалактически крайцер, е снимана от Люис Рийд, специалист по Марс от британския град Бристол. На кадъра се вижда как Юпитер свети вляво,

Автомобил изгоря при пожар във варненско заведение

http://www.moreto.net/novini.php?n=314356

Рено изгоря след пожар в заведение на "Траката". Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Сигнал за пожара е получен около 23.25 часа вчера. При инцидента няма пострадали хора, но освен колата са изгорели каравана, машина за кафе и покрив.

У. Еко: Mac е католически, MS-DOS – протестантски

http://www.cross.bg/macintosh-katolicheski-windows-1499653.html

/КРОСС/ Първият казва на потребителя какво да прави, вторият предвижда свободна интепретация на текстовете През 1994 г. Умберто Еко пише в седмичната си рубрика в списание Espresso: „Никога не се е разсъждавало достатъчно около новата борба на религии, която променя тайно съвременния свят. Факт е, че светът вече се дели на потребители на компютри Macintosh и на потребители на компютри, съвместими с оперативната система MS-DOS. Мое дълбоко убеждение е, че Macintosh е католически, а DOS - протестантски. Даже напротив, Macintosh е католически контрареформистки и съдържа доста от ratio studiorum на йезуитите (от латински - учебен план. Документът, който официално установява правилата за формирането на йезуитите през 1599 г. - б.р.)Той е весел, приятелски, примирителен, казва на потребителя стъпка по стъпка какво трябва да прави, за да достигне - ако не небесното царство - до момента на крайното принтиране на документа. Той е вероучителен. Същността на разкриването става посредством разбираеми формули и разкошни икони. Всички имат право на спасение.DOS е протестантски, даже калвинистки. Предвижда свободна интерпретация на текстовете, изисква лични и изстрадани решения, налага тънка херменевтика, взема предвид като даденост, че спасението не е за всички. За да накараш системата да функционира, се изискват лични действия за интерпретация на програмата - далече от бароковото общество на ликуващите, потребителят е затворен в самотата на вътрешната си ярост

Неравномерното възстановяване ще реши изхода от изборите в Ирландия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/25/2712117_neravnomernoto_vuzstanoviavane_shte_reshi_izhoda_ot/?ref=rss


В намиращия се на един час път с кола от оживения Дъблин Идъндери се усещат повече белези от скорошния икономически крах на Ирландия, отколкото първите признаци на бързото възстановяване. С население около 10 хил. души градът е с едно от най-високите нива на незаетост на търговски площи в страната. Близо 25% от тези имоти стоят празни, след като преди близо 10 години сривът на имотния пазар удари сериозно икономиката на Ирландия, разказва Reuters.

Такава е обстановката и в цялата...

Москва: България е първа за почивка на руснаци през 2016 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5326744

Москва: България е първа за почивка на руснаци през 2016 г. РАЛИЦА СИМЕОНОВА “България е на първо място сред дестинациите, подходящи да приемат руските туристи през 2016 г.”. Тези думи прозвучаха в Москва, в залата на Държавната дума на Федералното събрание на руската федерация. Каза ги Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия. Там българската министърка на туризма Николина

Видал спипан да излиза от хотела в Торино в 2,25 ч

https://www.24chasa.bg/Article/5326612

Видал спипан да излиза от хотела в Торино в 2,25 ч   Халфът на “Байерн” Артуро Видал е бил забелязан да напуска хотела на отбора в Торино в 2,25 ч след равенството 2:2 като гост на “Ювентус” в първи 1/8-финал на Шампионската лига. Чилиецът, който изведе миналата година родината си до първи трофей в “Копа Америка”, до миналото лято играеше за италианския гранд.

Чехия и Япония регистрираха първи случаи на заразяване с вируса Зика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554798

Чехия регистрира първите два случая на заразяване с вируса Зика, предаде АФП, като се позова на чешкото министерство на здравеопазването. Става дума за туристи, върнали се от Карибския регион. Първият случай е на мъж, който е бил в Мартиника, а вторият - на 49-годишна жена, която е била в Доминиканската република. В Бразилия над 200 000 военни "поведоха битка" с комарите заради Зика Двамата заразени са се прибрали в Чехия преди две седмици. Тъй като при тях симптомите не са тежки и наподо...

„Мистерията на българските гласове” и „Чинари” идват за Трети март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554797

„Мистерията на българските гласове" и ансамбъл „Чинари" ще бъдат гвоздеят на тържествения концерт по повод Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Той започва в 18.30 часа, в Бургаската опера, входът е свободен. В спектакъла ще вземат участие още "Тенорите", Силвия Кацарова, фолклорна формация "Етнотикс", Наталия Братанова, Цветан Иванов и представителният духов оркестър на Община Бургас. Сценарист и режисьор е Боян Даскалов, а водещ - Драгомир Драганов. Програмата за отбелязването включва още два концерта. На 2 ...

Те са родители на четирима сина! Но когато решиха да имат й момиче, направиха необикновен избор

http://petel.bg/Te-sa-roditeli-na-chetirima-sina--No-kogato-reshiha-da-imat-y-momiche--napraviha-neobiknoven-izbor__146662

Британците Даян и Бърни Лиройс имали четири пораснали сина, трима от предишни бракове, и един от тях заедно. Но когато пожелаха най-нак...

Тя роди две близначета в различни дни, месеци и години! Не, това не е шега! Ето как го направи (видео)

http://petel.bg/Tya-rodi-dve-bliznacheta-v-razlichni-dni--mesetsi-i-godini--Ne--tova-ne-e-shega--Eto-kak-go-napravi--video-__146663

Това звучи като гатанка в училище или като въпрос за награда във викторина или твшоу: Как може бебета близнаци да се родят не само в различ...

"Лудогорец" и община Разград в тежък конфликт за концесията на стадиона

http://www.mediapool.bg/ludogorets-i-obshtina-razgrad-v-tezhak-konflikt-za-kontsesiyata-na-stadiona-news246082.html

Футболният шампион "Лудогорец" и община Разград влязоха в сериозен конфликт, изпъстрен с взаимни обвинения в изнудване. Причината е опитът за сключване на концесионен договор за ползване на стадион "Лудогорец Арена" в Разград, който е общинска собственост. Управата на клуба, начело със собственика му Кирил Домусчиев, възроптаха сериозно срещу предвиденото в проекта за концесионен договор задължение "годишното концесионно плащане да е не по-малко от 6656 лева без ДДС", към които се включват и 0.5 % от нетните приходи от продажба". Президентът Александър Александров заяви, че по този начин от общината се опитват да извият ръцете на клуба и призова общинските съветници да обмислят внимателно случая, преди да се вземе окончателното решение. Домусчиев пък коментира пред спортния сайт Гонг, че "договорът, който ни предлагат, е пълен с безумия – няма логика да се подпише такъв договор, а най-малкото при условията, които ни предлагат кметът и общината". "Това е една абсолютна глупост, примесена с тъп популизъм, който е на мода в България. На мен ми е най-лесно, даже е по-добре. Спираме всякакви инвестиции на базата в Разград, само ще довършим базата, за да тренират децата. Никой не ни кара да правим такава инвестиция. В крайна сметка общината и жителите трябва да преценят какво искат", добави собственикът на "Лудогорец". Междувременно от клуба излязоха с готов вариант за действие още от началото на март, ако община Разград не отстъпи от условията в договора. Отборът се изнася от града, в който е създаден и, с който винаги е бил свързван от местните, и започва да домакинства на някои от стадионите във Велико Търново, Русе или Търговище. "В момента съм много разочарован и съм оставил ръководството на клуба да ми дадат варианти и предложения и ще преценя кое бих финансирал. В момента ми е толкова горчив привкусът. Не знам дали дори е било по-добре да има промяна или да се разделим с община Разград. Досега от общината и предишния кмет винаги сме имали разбиране. Но откакто този кмет дойде, явно говорим на различни езици и живеем на различни планети. Достатъчно срещи сме провели с тях, може и тях да ги попитате", добави Домусчиев в четвъртък, с което даде да се разбере, че не вижда проблем клубът му да се раздели с и без това не особено многобройната си местна публика. Сред останалите условия в проекта за концесионен договор, които вероятно притесняват ръководството на клуба е задължението "Лудогорец" да вложи не по-малко от 18 424 341 лв. в изграждането на "Лудогорец Арена", като срокът не може да е по-дълъг от 10 години. Досега клубът изгради само т. нар. трибуна "Моци", за което обаче бе подпомогнат от държавния бюджет с общо 5 млн. лева. "Документите, които внасям за предстоящата концесия, са с изразени положителни становища от държавните структури. Още в самото начало на пресконференцията на "Лудогорец" единият от говорещите казва, че концесията е нелогична, но не чух, че е незаконосъобразна. Чух извиване на ръце. Футболният клуб се изнасял, ако кметът не оттегли докладната записка. Това какво е", коментира от своя страна новоизбраният кмет на Разград Валентин Василев (ГЕРБ) пред Гонг. В отговор на нападките на Домусчиев той цитира справка, според която от 2001 г. досега общината е дала за клубната детско-юношеска школа 866 761 лв. За издръжката на стадиона пък от 2011 г. досега са платени 417 250 лв. "За тази година допълнително сме предвидили сума в размер на 300 000 лева. Издръжката на стадиона по пера – газ, ток, ги поема община Разград", добави още Валентин Василев. От "Лудогорец" пък отричат общината да поема всички режийни разходи на клуба и декларират, че няма да подпишат договора за концесия, ако от съдържанието му не отпаднат условията, които не ги удовлетворяват.

Първи случаи на зика в Япония и Словакия

http://asia.actualno.com/pyrvi-sluchai-na-zika-v-japonija-i-slovakija-news_525785.html

Първи случай на заразен с вируса зика в Япония, обяви на специална пресконференция представител на здравното министерство, предаде РИА Новости. Заразеният е младеж пристигнал от Бразилия, където е пристигнал на 9 февруари. В събота, два дни преди завръщането му у дома, вдигнал висока температура. Той се лекува в домашни условия. Представителят на здравните власти подчерта, че „опасност от заразяване и предаване на вируса в Япония няма, защото сезонът с комарите все още не е настъпил&ldqu

Експерт от БАН със стряскаща прогноза: Грози ни реална заплаха от нов мигрантски наплив! Бежанците ще нахлуят през Черно море

http://pik.bg/експерт-от-бан-със-стряскаща-прогноза-грози-ни-реална-заплаха-от-нов-мигрантски-наплив-беж-news491906.html

Експерт от БАН със стряскаща прогноза: Грози ни реална заплаха от нов мигрантски наплив! Бежанците ще нахлуят през Черно море

Възможностите на ЕС за справяне с миграционната криза са ограничени. Това каза пред „Фокус“ Бойко Маринков, научен сътрудник в Института по балканистика към БАН, експерт по въпросите, свързани с Турция. 

Според него успокоението, че България не е предпочитано място за мигранти, трябва да бъде подложено на сериозна въпросителна. Маринков коментира, че пред страната ни е налице реална заплаха. 

„На този етап ние сме подложени на натиска на миграционния поток единствено по суша и затова нашите разговори са главно около това, възможно ли е да бъде спрян миграционният поток на сухоземната ни граница с Турция. На този етап не виждам мерки, които би следвало да гарантират, че няма да има миграционен поток по Черно море. Потенциалът тук също не е малък. Имайте предвид, че в своето доста провокативно изказване президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза: „Лагерите са в Одрин“, тоест реалната заплаха е налице“, допълни Бойко Маринков.

Той коментира и отношенията между България и Турция след решението армията да се включи в охраната на бъларо-турската граница и след обявяването на дипломати от двете страни за персона нонграта и заяви, че и двете държави ще се опитат да замразят отношенията си в сегашния им вариант, за да не се допуска ескалация на напрежението.

Бензиностанции ЕКО получиха юбилеен сертификат номер 1 500 по програма „Гаранция ЕКО“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264532_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%95%D0%9A%D0%9E+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B5%

 Днес на бензиностанция ЕКО на бул. „България“ в гр. София се проведе юбилейна проверка номер 1 500 от програмата „Гаранция ЕКО“. Уникалната за българския пазар програма бе създадена през 2014 г. и за по-малко от две години успя да развие своя обхват. Днес всички горива, които бензиностанции ЕКО предлагат, подлежат на количествен и качествен контрол. Постоянните проверки се извършват целогодишно и покриват всички бензиносатнции ЕКО в цялата страна.

 

Юбилейната проверка номер 1 500 отчете пълно съответствие при количественoто замерване на проверените светли горива и автогаз. Пълно съответствие показаха и качествените показатели. В резултат на проверката, изпълнителният директор на „Булгарконтрола“ АД г-н Николай Атанасов връчи юбилейния сертификат номер 1 500 лично на г-н Георги Деянов, изпълнителен директор на „ЕКО  България“ ЕАД.

 

„Гаранция ЕКО“ все още остава единствената програма в България, по която всички горива, които се предлагат на бензиностанции ЕКО преминават освен през качествен контрол и през количествени проверки. Всички полеви проби, взети от обектите на ЕКО в страната, се анализират в мобилна лаборатория, оборудвана с най-съвременна техника, след което се потвърждават и в акредитирана лаборатория за изпитване на горива и петролни продукти. Програма „Гаранция ЕКО“ се осъществява в партньорство с една от най-големите независими контролни организации в България – „Булгарконтрола“ АД. Проверките на горивата на всички бензиностанции се правят на изненадващ принцип от експерти с богат професионален опит в областта на контрола на течни и твърди горива.

 

Програмата за количествени и качествени проверки на горивата „Гаранция ЕКО“ е know-how на Hellenic Petroleum Group. За първи път тя е лансирана от ЕКО Гърция, където постига забележителен успех. Към момента се изпълнява в три държави от групата, а останалите са в процес на подготовка за нейното стартиране.

 

„За тези две години програма „Гаранция ЕКО“ се превърна в символ на българския пазар, че предлаганите от бензиностанции ЕКО горива не само съответстват на законовите стандарти за качество в България и в Европа, но отговарят и на всички количествени критерии. Щастлив съм да забележа, че и други компании в петролния сектор последваха нашата практика. Продължаваме да изпълняваме и надграждаме програма „Гаранция ЕКО“, за да запазим доверието на потребителите и всички наши клиенти да бъдат сигурни за всеки литър гориво, който зареждат на бензиностанции ЕКО.“, сподели Георги Деянов, изпълнителен директор на “ЕКО България“.

 

На среща с размер XXL

https://www.24chasa.bg/Article/5326063

На среща с размер XXLГоворим си, че размерът има значение, че на този свят са нужни повече надарени мъже, правим си сладки и солени майтапчета по темата, правим се на отворени, мнооооого отворени, но когато видим нещо по-дълго от 22 см, просто си гълтаме... граматиката. Но, момичета, народът го е казал „Око да види, ръка да пипне”. Така че що просто да не се насладим?

Леко покачване на лихви по депозити, по кредити падат

https://www.24chasa.bg/Article/5326729

Леко покачване на лихви по 
депозити, по кредити падат През първия месец на 2016 г. доходът от нови левови депозити в банка леко се покачва, показват данни на БНБ. Така 1000 лв. ,внесени на влог, ще се увеличат с 1,51%, или с 1,50 лв. Това е с 0,03 пункта повече от дохода, който те са носели през декември 2015 г. В сравнение с януари 2015 г. обаче лихвата от левовите влогове на граждани сега е

От Ню Йорк до Франция

http://www.bnews.bg/article-148905

Джордж Боруджи, местен творец, хвърлил бутилката във водата от остров Статън през октомври 2013 г.

Руската църква награждава патриарх Неофит на 7 март в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326728

Престижната награда на фонд „Единство на православните народи“ очаква българският патриарх Неофит в Москва, като церемонията е предвидена за 7 март, съобщава пред радио „Фокус“ митрополит Иларион, който е начело на външния отдел на Руската православна църква. Преди това духовникът получи от Неофит орден „Св. Св Кирил и Методий“.
Престижната награда на фонд „Единство на православните народи“ очаква българският патриарх Неофит в Москва, като церемонията е предвидена за 7 март, съобщава пред радио „Фокус“ митрополит Иларион, който е начело на външния отдел на Руската православна църква. Преди това духовникът получи от Неофит орден „Св. Св Кирил и Методий“.

Виктор Орбан: Европа проси от Турция сигурност на границите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=314402

Референдумът в Унгария е предназначен да предотврати прилагането на задължителни квоти за бежанци, каза унгарският премиер Виктор Орбан. Той допълни, че „Не можем да взимаме през главата на хората решения, които ще променят техния и на идните поколения живот“.

Руснаци ще пускат "нова луна" в космоса (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326704

За първи път аматьорски екип от млади инженери ще изпрати в космоса сателит, претендиращ, че ще е вторият най-ярък обект в нощното небе, съобщава ТАСС. Благодарение на платформата Boomstarter за набиране на средства за стартиращи проекти, екип от млади руски инженери събра над 1,5 милиона рубли и ще успее да построи малък космически апарат наречен

Министър Москов: Винаги ще има хора, които няма да искат порядък в системата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554796

Има хора, чието занимание е да бъдат лобисти на определени интерес. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в Русе, визирайки адвокат Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването, по повод оспорването на въвеждането на пръстовите отпечатъци. "Когато говорим за идентификатор и за електронен код на всяко осигурено лице, говорим за това всеки пациент да контролира начина, по който се харчат неговите пари от касата. Това представлява уникален идентификационен код, който всеки един ще има, независимо от мнението на различн...

Москов за Здравната карта:"Винаги ще има хора, които не искат порядък в системата"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554794

„Има хора, чието занимание е да бъдат лобисти на определени интерес“. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в Русе, визирайки адвокат Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването, по повод оспорването на въвеждането на пръстовите отпечатъци. „ Когато говорим за идентификатор и за електронен код на всяко осигурено лице, говорим за това всеки пациент да контролира начина, по който се харчат неговите пари от касата. Това представлява уникален идентификационен код, който всеки един ще има, независимо от мнението на разл...

Иван Иванов: Проблем е, че собственик на данъчните складове е „Лукойл”

http://frognews.bg/news_107591/Ivan-Ivanov-Problem-e-che-sobstvenik-na-danachnite-skladove-e-Lukoil/

Преди време КЗК изпрати послание на 4 компании за картел при горивата, проверката приключи безславно. Това каза шефът на КЕВР Иван Иванов по БНТ.

Петър Славов: Призовавам Иван Искров да върне бонусите си от БНБ

http://frognews.bg/news_107590/Petar-Slavov-Prizovavam-Ivan-Iskrov-da-varne-bonusite-si-ot-BNB/

Ние подходихме граждански. Получихме информацията за заплатата на УС на БНБ точно преди фалита на КТБ. Искахме да разберем дали е имало бонуси, каза депутатът от РБ Петър Славов по БНТ.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/02/25/2712342_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на вечерната емисия:

- Астероиди получиха имена на велики българи.
- Специалисти на Apple разработват програма за сигурност на телефоните, която ще блокира всякакви опити за силово отключване.
- Български спортен модел ще участва в мегаизложението в Женева.
- Викингите настъпват, "Вардруна" излиза на сцената на НДК....

Йенс Вайдман: Централните банкери не разполагат с чудеса

http://www.investor.bg/evropa/334/a/iens-vaidman-centralnite-bankeri-ne-razpolagat-s-chudesa-212015/

Според управителя на германската Бундесбанк ниските и отрицателните лихвени проценти е възможно да са допринесли за скорошните пазарни колебания

"168 часа": Шпионски игри с Турция: Напрежението расте!

https://www.24chasa.bg/Article/5325582

"168 часа": Шпионски игри с Турция: Напрежението расте!Турци или руснаци са почти всички отзовани дипломати от България, установи проверка на "168 часа”. Имало е дори арестуван и осъден български представител в Истанбул. И докато преди те са гонени от страната заради шпионаж, сега аташето от консулството в Бургас Угур Емироглу си тръгва заради пропагандиране на радикален ислям.

"Комерсант": Русия пробва да реализира "Южен поток" през тръбата "Посейдон"

http://www.mediapool.bg/komersant-rusiya-probva-da-realizira-yuzhen-potok-prez-trabata-poseidon-news246081.html

"Газпром" фактически се върна към проекта за газопровод "Южен поток" като подписа с италианската "Едисон" (Edison) и гръцката ДЕПА (DEPA) меморандум за доставка на газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни за Гърция и от Гърция за Италия. Това коментира руското издание "Комерсант" в четвъртък. Преди ден шефовете на "Газпром" Алексей Милер, на "Едисон" Марк Бенаюн и на ДЕПА Теодорос Кицакос подписаха в Рим споразумение зае организиране на южен маршрут за доставка на руски газ за Европа. При неговата реализация ще използва максимално извършеното за интерконекторната връзка Турция-Гърция-Италия "Посейдон" (ITGI Poseidon). Този газопровод разчиташе на азерски газ, но през 2013 г. консорциумът, разработващ каспийското находище "Шах Дениз ІІ", предпочете като маршрут Трансадриатическия газопровод В условията на конфликт с Турция, единственият начин "Газпром" да доставя газ в Гърция става съживяването на "Южен поток", към който сега активно се стремят редица страни от ЕС, пише изданието. Според анализатори, с помощта на проекта "Газпром" ще може да осигури газ в южните части на Балканите, като частично се откаже от транзита през Украйна. Руската компания признава обаче, че е готова да изпълни проекта, само ако има съгласието на Европейската комисия, отбелязва "Комерсант". В меморандума се посочва, че страните планират да си сътрудничат по ITGI , чийто планиран капацитет е 8 млрд. куб. ма годишно, а дължината - 807 километра, от които 217 км подводна част. Тръбата трябва да минава от Комотини в Северна Гърция до Пулия в Италия по дъното на Йонийско море. При това в Комотини съоръжението може да се включи към съществуващия газопровод Гърция-Турция. В резултат на това може да бъде създадена единна система за доставки на газ в Южна Европа от каспийския регион, коментира "Комерсант". Според първоначалната си конфигурация ITGI отговаря и на газовия проект "Турски поток", но той надали ще бъде реализиран. По думите на източник на "Комерсант", сега ЕК разглежда вариант за прокарване на газопровод от Русия по дъното на Черно море до България през икономическата зона на Румъния. Ппрез декември миналата година "Едисон" и ДЕПА подписаха с "Българския енергиен холдинг" инвестиционното решение за строежа на междусистемната газова връзка между България и Гърция с капацитет от 3.5 до 5 млрд. куб. м годишно. На "Газпром" ще му трябва поне още един нов газопроводен проект, за да покрие нуждите на Сърбия и Унгария: такива проекти могат да станат "Ийстринг" (Eastring) с планиран маршрут от Словакия през Унгария, Румъния и България и "Тесла" (Tesla), чието трасе е от Австрия през Унгария, Сърбия и Македония), посочва "Комерсант". Пред електронното издание "РБК Дейли" директорът на "Ийст Юръпиън газ аналисис" Михаил Карчьомкин коментира, че под трети страни, които се споменават в меморандума, може да се подразбира България. Той отбелязва, че иначе не може да се стигне до Гърция, като се имат предвид влошените отношения между Русия и Турция. Карчьомкин обаче се съмнява, че проектът ще бъде изпълнен. Анализаторът от "Ю Би Ес" (UBS) Максим Мошков коментира, че меморандумът прилича на опит да се съживи едно от разклоненията на "Южен поток", а то трябва да мине през България до Гърция и Италия. Одобрение от ЕС все още няма, а без него не е възможно изпълнението на този проект, отбелязва той. Източник от "Газпром" посочи пред "РБК дейли", че проектът е предварителен, няма нито технико-икономическа обосновка, нито цена. Не знаем как ще мине Черно море, това е възможно само през икономическите води на Турция, а сега отношенията с нея са сложни, казва събеседникът на "РБК дейли". По думите му като алтернатива се водят преговори с България и Румъния. От Брюксел заявиха, че всякакви газопроводи, включително и този трябва да съответстват на всички норми на ЕС, предаде ТАСС. "Еврокомисията ще следи за съответствието на този проект с всички европейски норми, включително Третия енергиен пакет и другите норми за регулиране на енергийния пазар, законодателството в сферата на екологията, както и правилата за конкуренцията", посочи ЕК. Пресслужбата отбеляза, че засега в Брюксел не е получена никаква официална информация за възможните параметри на бъдещия проект.

Варненско село пак на избори заради отказал се кмет

http://www.moreto.net/novini.php?n=314342

Във варненското село Въглен отново ще избират кмет, след като победителят на местния вот през есента се отказа от мандата си. Получилият близо 60 % на балотажа Тодор Банчев, който беше издигнат от Реформаторския блок, дори не встъпи в длъжност заради здравословни проблеми и предстоящо лечение.

Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264531_%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+2016%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D

 В категория „Бяло вино от последна реколта“ Златен ритон“ спечели Rigit Elm Chardonnayна „Винарски съюзАД. „Отличеното вино е свежо, плодово, елегантно и балансирано“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков.

За първи път „Златен ритон“ спечели „Санта Мариа Уайн Груп“ ЕООД с шардоне „Santa Maria Chardonnay Barrique“ от 2013 година. To e произведено от собствени лозя, разположени в района на свиленградското село Момково. Отличава се със сламено-жълт цвят и зеленикави оттенъци. Има фин плодов аромат на ванилия, праскова, а вкусът му е плътен, но добре балансиран. Отлежало е 11 месеца в дъбови бъчви.  

Купажното вино от сортовете Каберне Совиньон и Сира „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, чиито лозя са в района на Сандански. Районът е изключително благоприятен за развитие на насаждения и производство на качествено вино. Средногодишната температура е над 14 градуса, а слънчевите дни в годината са повече от 230. „Младото розе, реколта 2015, е с вкус на череша, преливащ в ягода с елегантен и дълъг финал“, посочи Вихрен Велков. Той коментира, че винарската изба е една от емблемите на производството на Дионисиевата напитка в района на Сандански.   

 

„Мерло, Тракийска низина“ от „Вила Ямбол“ ЕАД бе отличено на „Винария 2016“ със Златен ритон в категория „Червени вина от последна реколта“. То е тероарно вино, произведено от собствени лозя. „Характеризира се с аромат на слива и добре узрели горски плодове“, каза сомелиерът Вихрен Велков.

В категория „Червени вина от по-стари реколти“ винен „Оскар“ спечели „Каберне Совиньон Еленово“ на ВИ „Едоардо Миролио“, която има капацитет над 5 милиона литра годишно производство. То е произведено от собствени лозя в района на Нова Загора, в чиито тероар има постоянен вятър, а климатичните условия благоприятстват производството на богато на вкусови качества грозде. „Виното е с аромат на къпина, боровинка, а ванилията е интегрирана с танинови оттенъци“, определи Вихрен Велков. Това вино спечели отличието в оспорвана борба с още 17 български и чуждестранни вина, оценени от журито с над 90 точки по 100-балната система.   

МОСВ и Зелените разпределят нови 100 милиона лева от Европа

http://pik.bg/мосв-и-зелените-разпределят-нови-100-милиона-лева-от-европа-news491905.html

МОСВ и Зелените разпределят нови 100 милиона лева от Европа

Утре в столичния хотел „Шератон“, от 10:00 часа, се очаква Министерството на околната среда и водите, със участието на зелени неправителствени организации, да разпредели нови 100 милиона лева от европейските фондове. Парите са за разширяване на зоните на Натура 2000 - забранени за човешка дейност, за биоразнообразие, за информационни кампании и публични дискусии. Това съобшиха от НГК „Природата за хората и регионите“.

Разпределението ще стане по време на заседанието на Оперативна програма „Околна среда“ за програмния период 2014-2020 година. Тези 100 милиона лева са само за 2016 година. 

Едната половина от парите ще се харчат от Дирекция „Защита на природата“ в МОСВ, а другата половина, около 50 милиона лева, от неправителствените организации от коалиция „За да остане природа в България“. 

Предложенията на МОСВ за разпределяне на европарите за биоразнообразие не са придружени от доклад с основателни мотиви, няма цитирани проучвания, данни и източници, от които да се убедим в целесъобразността, законосъобразността и полезността на изразходване на средствата,

Така например, за подобряване на зоните на Натура 2000 се отпускат 34 милиона лева. Никой не гарантира, че МОСВ няма отново да даде всичките средства на частното сдружение Българско дружество за защита на птиците, както е правено винаги досега. 

Само за информационни кампании и публични дискусии по Натура 2000 ще бъдат отпуснати 4.5 милиона лева. 

За бизнеса, общините и местните граждански сдружения МОСВ няма да даде и един лев за опазване на биоразнообразието, както се случи в предходния период. 

За подобряване на видовете флора и фауна са определени 38 млн. лв., предназначени за неправителствени сдружения и общини. Но критериите са заложени така, че могат да се включат само организации, които досега са участвали в европрограми и имат натрупан оборот - тоест зелените НПО-та. Очаква се МОСВ да одобри отново проектите и предложенията на традиционните бенефициенти от „За да остане природа в България”, „Зелени Балкани”, „Блулинк”. Още от предходния програмен период тези едни и същи НПО усвояват евросредства за картиране, създаване на планове за управление, управляват планове за защита на биоразнообразието, осъществяват контрол и отчитат изпълнение. 

Съмнения има и при разпределение на нови 19 милиона лева, предвидени за местообитания в зоните от „Натура 2000“.

Критериите, по които ще се получават средствата, са опорочени още при самото им изработване. Приети са условия, на които отговарят единствено организации от Коалицията „За да остане природа в България“, които в последното десетилетие са усвоили над 250 милиона лева само по програма „Биоразнообразие“. Отново чиновниците от МОСВ ще дадат огромните суми на едни и същи организации. 

В същото време в Административния съд има висящо дело срещу начина за избор на бенефициенти и липса на екологична оценка на цялата ОП „Околна среда“. Настояваме до произнасянето на магистратите и един лев да не бъде разпределен. Ако това се случи, ще искаме намесата на компетентните органи в лицето на Върховната административна прокуратура.

СТРЯСКАЩО! 3,6 млн. бежанци до 2020 година?!

http://www.bnews.bg/article-148873

В началото на миналата седмица над 2000 мигранти са пристигали всекидневно

Мъртво прасе с надпис "Мама Меркел" бе открито край строеж на джамия в Лайпциг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326663

Името на Меркел бе изписано върху мъртво прасе. Трупът на животното бил намерен на строеж на джамия в Лайпциг - предаде ДПА.
Надписът Mutti Merkel е изписан върху трупа на животното с червена боя.
Припомняме, че Меркел си навлече гнева на изслямофобите в Германия, приемайки 1,1 милиона мигранти. Лайпциг, където е намерен трупът на прасето,
Името на Меркел бе изписано върху мъртво прасе. Трупът на животното бил намерен на строеж на джамия в Лайпциг - предаде ДПА. Надписът Mutti Merkel е изписан върху трупа на животното с червена боя. Припомняме, че Меркел си навлече гнева на изслямофобите в Германия, приемайки 1,1 милиона мигранти. Лайпциг, където е намерен трупът на прасето,

Проверете фишовете на Тото 2: 15-и тираж

http://petel.bg/Proverete-fishovete-na-Toto-2--15-i-tirazh__146659

  Числата от 15-и тираж на Тото 2: 6 от 49 I теглене: 3, 27, 20, 24, 16, 4. --------------------- 6 от 42 I теглене: 33, 39, 36, 30, 37, 6. --------------------- 5 от 35 I теглене: 6, 29, 32, 13...

Засякоха странен обект да лети край Юпитер

http://petel.bg/Zasyakoha-stranen-obekt-da-leti-kray-YUpiter__146660

Огромен извънземен кораб е бил забелязан да се движи до луната на планетата Юпитер – Европа, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от "24 часа". ...

Ексклузивно: Русия разкри как Турция се готви интензивно за война в Сирия (Видео)

http://petel.bg/Ekskluzivno--Rusiya-razkri-kak-Turtsiya-se-gotvi-intenzivno-za-voyna-v-Siriya--Video-__146661

Кадър Youtube На база Инджирлик в близките часове трябва да кацнат бойни самолети на Саудитска Арабия В Турция с пълен ход върви подготов...

Лихвите по потребителските кредити, отпуснати в евро, растат леко през януари

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/lihvite-po-potrebitelskite-krediti-otpusnati-v-evro-rastat-leko-prez-ianuari-212050/

Левовите жилищни заеми остават под 6% за осми пореден месец, докато тези по евровите кредити падат за пръв път под това ниво

ЕС иска намаляване на бежанския поток до срещата с Турция на 7 март

http://www.cross.bg/namalyavane-sreshtata-tyrtziya-1499651.html

/КРОСС/ В Брюксел заседава Съветът на министрите на вътрешните работи на ЕС, който разисква мерки срещу бежанската криза. „До 7 март ние искаме значително съкращаване на броя на бежанците по границата между Турция и Гърция", заяви германския вътрешен министър при пристигането за срещата.На свой ред холандският министър по миграцията Клаас Дийноф заяви: „На 6, 7 март може да очакваме нарастване на бежанския поток заради настъпването на пролетта...дотогава трябва да намерим решения, свързани най-вече с наплива по гръцко-турската граница. Ако те не доведат до намаляване на потока, трябва да потърсим други мерки и да направим повече в планирането на извънредни ситуации...Това е една много важна дата, за да видим до каква степен сме успели в намаляване на притока към Европа или трябва да предприемем други мерки".Европейският съюз има време до срещата с Турция на 7 март да ограничи броя на пристигащите в Европа мигранти или миграционната система на съюза може „напълно да се разпадне", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, предаде AFP. „В следващите 10 дни се нуждаем от осезаеми и ясни резултати на място. Иначе, има риск цялата система напълно да се разпадне", каза той на пресконференция, след срещата в Брюксел на вътрешните министри за мигрантската криза.  

А. Давутоглу: Примирието в Сирия не е задължително за Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-siriya-davytogly-1499652.html

/КРОСС/ При заплаха, няма да искаме разрешение от никого, обяви турският премиер В случай на заплаха за нейната сигурност, прекратяването на огъня в Сирия няма да бъде задължително за Турция, заяви премиерът на страната Ахмет Давутоглу в четвъртък, предаде РИА „Новости". На 27 февруари, според публикувано в понеделник съвместно изявление на САЩ и Русия, в Сирия трябва да настъпи прекратяване на огъня между правителствените сили и въоръжените опозиционни групи, но атаките срещу „Ислямска държава", „Джебхат ан-Нусра" и други групировки, признати от ООН за терористични, ще продължат. „Това примирие касае Сирия и страните, които се намират в нейните предели. В случай на заплаха за националната ни сигурност на Турция от всяка страна, това примирие няма да ни ограничи. В подобна ситуация Турция няма да иска разрешение от никого и ще направи каквото е нужно", каза Давутоглу.  

Блус, рок, боса нова и етно утре в Казиното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554791

Блус, рок, боса нова и етно ще се леят утре в културен център „Морско казино". Бардът Виктор Макаров и сдружение „Солени ветрове" ви канят на концерт. Заедно с него на сцената ще излязат младият пианист от Бургас Самуел Евтимов, ученик на Антони Дончев и перкусионистът-беквокалист Кристиян Макаров от София, участник в хоровете „Таласъмче" и „Sofia Gospel Choir". Виктор Макаров е носител на голямата награда от Националния конкурс за нова песен "Срещу вятъра`2013" и на наградата за широк мироглед „Отвъд хоризонта" от 2010 и 2014 година на фестива...

Сръбският президент нареди: Армията да пази гражданите от мигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326693

В случай не необходимост Министерството на отбраната да приведе армията в пълна бойна готовност за защита на гражданите, държавата и нейното имущество от всички външни заплахи – такова разпореждане е дал президентът на съседна Сърбия Томислав Николич по време на днешното заседание на Съвета за национална сигурност на страната.
В случай не необходимост Министерството на отбраната да приведе армията в пълна бойна готовност за защита на гражданите, държавата и нейното имущество от всички външни заплахи – такова разпореждане е дал президентът на съседна Сърбия Томислав Николич по време на днешното заседание на Съвета за национална сигурност на страната.

REFAN с втора годишна награда „Компания на годината’15”

http://frognews.bg/news_107589/REFAN-s-vtora-godishna-nagrada-Kompaniia-na-godinata15/

На официална церемония на годишните награди „Компания на годината’15” фирма“РЕФАН БЪЛГАРИЯ” бе отличена В КАТЕГОРИЯ „ГЛОБАЛЕН БИЗНЕС” за „СТАБИЛНИ ПОЗИЦИИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ И ПОЗИТИВЕН ОБЩЕСТВЕН ИМИДЖ”. Целта на наградите е да се даде гласност на добрите бизнес практики, да се фокусира общественото внимание върху иновативни и актуални модели за управление на бизнеса и да се поощри предприемачеството сред българската общественост.

Кръщават астероиди на велики български царе и ханове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326642

Международният астрономически съюз (МАС) ще кръсти на велики български личности астероиди. Предложението е на наши астрономи и е одобрено от МАС – официално признат и упълномощен да отговаря за даването на названия на звезди, планети, астероиди и други небесни тела и явления.
Космическите обекти ще бъдат кръстени на български ханове и царе като до
Международният астрономически съюз (МАС) ще кръсти на велики български личности астероиди. Предложението е на наши астрономи и е одобрено от МАС – официално признат и упълномощен да отговаря за даването на названия на звезди, планети, астероиди и други небесни тела и явления. Космическите обекти ще бъдат кръстени на български ханове и царе като до

Дъжд в Западна България

http://society.actualno.com/dyjd-v-zapadna-bylgarija-news_525780.html

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за февруари. През нощта ще се заоблачи в цялата страна. Минималните температури ще са между 1° и 6°. Такава е прогнозата за времето, съобщи дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрлогия към БАН Анна Дякова. Утре облачността ще е предимно значителна. На отделни места, главно в западните райони ще превали дъжд. Ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър. Температурите слабо ще се повишат и ма

Правят отделен закон за ипотечните кредити

http://society.actualno.com/pravjat-otdelen-zakon-za-ipotechnite-krediti-news_525781.html

Според проектозакон за ипотечното кредитиране потребителят ще може да се откаже от ипотечния си кредит до 14 дни след подписването на договора. Законопроектът за жилищните кредити на потребителите бе приет на първо четене в бюджетната комисия на парламента. Подготовката на закона се налага заради евроизискванията ипотечните кредити да бъдат регулирани в отделен закон. Сега кредитополучателите уреждат своите отношения с банките според разпоредбите на закона за потребителския кредит. По-голяма ча

Откриха заклано прасе с надпис “Мама Меркел”

https://www.24chasa.bg/Article/5326674

Откриха заклано прасе с надпис “Мама Меркел”Мъртво прасе с името на германския канцлер Ангела Меркел, изписано върху трупа, беше открито на строеж на джамия в Лайпциг, съобщи ДПА. Започнало е разследване. Полицията обяви, че разглежда акта в източния германски град като политически мотивиран. Върху мъртвото прасе е написано с червена боя “Мути Меркел” (“Мама Меркел”,

Френски съд разреши частичното разрушаване на мигрантския лагер в Кале

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/02/25/2712326_frenski_sud_razreshi_chastichnoto_razrushavane_na/?ref=rss


Френски съд призна днес за законен плана на правителството за частично разрушаване на самоделното селище на мигранти в околностите на северния пристанищен град Кале, предаде БТА, като цитира "Ройтерс".

Повечето от обитателите на колибите в този лагер имат за цел да се доберат до Великобритания, отбелязва агенцията.

"Постановлението може да влезе в сила с изключение за зоните за социално общуване", каза говорител на префекта в департамент Па дьо Кале.

Срокът,...

Георги Колев се изкара принуден да се откаже от промените във ВАС

http://www.mediapool.bg/georgi-kolev-se-izkara-prinuden-da-se-otkazhe-ot-promenite-vav-vas-news246080.html

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се изкара принуден да се откаже от идеята си за създаване на "извънредна" касационна колегия в съда, защото не му се отпускат 10 бройки за нови съдии. В четвъртък Висшият съдебен съвет с почти пълно мнозинство от 20 гласа "за" и само 1 "въздържал се" гласува отпускането на само пет нови щатни бройки за върховни съдии във ВАС. Колев обясни, че това е недостатъчно за реализиране на плановете му и обяви, че ще предложи на Пленума на ВАС да отмени решението за преструктуриране на съда. На 19 октомври на ръба на закона Пленумът на ВАС взе решение за създаване на една специална касационна колегия. Това щеше да ограничи силно кръга от съдии с достъп до окончателните решения по най-важните административни дела в държавата. Предложението бе лансирано от шефа на ВАС Георги Колев и светкавично прието без обществото изобщо да разбера какво се случва по върховете на административното правораздаване. Шефът на ВАС мотивира идеята си с това, че реформата би дала възможност за формирането на постоянно действащи петчленни състави в съда, които да решават делата на последна инстанция. Това според него би дало отговор на критиките на Европейската комисия за начина на формиране на тези състави във ВАС. Брюксел, а и много български граждански организации, от години критикуват ВАС, че в съда на случаен принцип се избира само докладчикът по делата. Останалите четирима съдии се назначават служебно от шефа на съда или от ръководителите на отделения, които получават огромна възможност да избират "подходящите". В предложението за реформа във ВАС бе провидян опит на Георги Колев да създаде друг проблем за правосъдието, при това много по-тежък. Окончателно подбиране на "правилните" съдии, които да решават най-важните дела и формират практиката на върховния съд, би съсредоточил целия корупционен натиск върху няколко души. Тези няколко души също нямаше да се подбират на случаен принцип, а по старшинство или с решение на Пленума на ВАС, който твърде често взима решения в подкрепа на идеите на своя председател. След вълната от критики Георги Колев замрази идеята си и се подозираше, че се търси подходящ момент за измъкване. В четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет шефът на съда най-накрая каза, че се отказва, защото е искал 10 нови бройки, за да може касационната колегия във ВАС да заработи. Обяснено му бе, че ВСС може да отпусне само пет бройки и той каза, че тогава зарязва цялата инициатива. В рамките на дебата председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви, че ще гласува "въздържал се" изобщо за увеличаване на щата на ВАС, защото общият брой на върховните съдии в България и без това е прекалено голям. "Като говорим за оптимизиране, това няма как да не обхване и върховните съдилища. Законодателят прилага категория, според която много дела стигат до върховно ниво. Няма как това да не обезценява стойността на тази професия", посочи Панов, който преди да стане шеф на ВКС бе съдия във ВАС. Главният прокурор Сотир Цацаров бе на мнение, че трябва да се отпуснат допълнителните бройки заради голямата натовареност на ВАС. Той също каза, че броят на върховните съдии не трябва да бъде голям, но това се определяло от законодателството. Цацаров посочи, че във върховните прокуратури и следствието са съкратени близо 10 бройки и предложи те да бъдат трансформирани за върховните съдии. Това предложение не бе гласувано. Бившият съдия от ВАС Юлия Ковачева каза, че административния съд е много натоварен, но новите бройки не биха решили никакъв проблем. "Проблемът с натовареността може да се реши по законодателен път", каза тя и се обяви принципно срещу идеята за касационна колегия във върховния съд. В края на дебата Георги Колев напомни, че през годините е полагал усилия за предприемането на мерки за разтоварването на ВАС, но законодателни решения не се взимат.

Синдикат: Реалната заплата е скочила с 27% в последните 4 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=314332

През последните 4 години средната реална работна заплата, изчистена от инфлация и дефлация, е нараснала с над 27%". Това съобщи за "Здравей, България" президентът на КНСБ Пламен Димитров, след като статистика на Евростат разкри, че минималната работна заплата в България е девет пъти по-ниска от тази в Люксембург.

BGREIT продължава своя възход

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/bgreit-prodyljava-svoia-vyzhod-212087/

Останалите водещи индекси на БФБ се понижиха при общ оборот на регулиран пазар в размер на 779 хил. лв.

Русия с пореден опит за тръба с газ към България

http://www.bnews.bg/article-148911

Това е третият опит на "Гаазпром" да прокара тръба по дъното на Черно море,

ДСБ са имали над 2 млн. лв. по сметки в КТБ, но далеч преди фалита на банката

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/25/2712309_dsb_sa_imali_nad_2_mln_lv_po_smetki_v_ktb_no_dalech/?ref=rss


ДСБ разпространи до медиите издаден от синдиците на КТБ документ, показващ наличностите по сметки на партията към момента на обявяването на банката в несъстоятелност.

От документа (в прикачения файл - бел.ред.) се вижда, че при затварянето на КТБ партията е имала 8 554.22 лв. в разплащателна сметка и 50 352.18 лв. в депозитна. По депозитната към датата на изявлението на ДСБ за наличности в банката, сумата е 40 960.31 лева, казват от там и обясняват, че разликата се формира след...

Питон захапа дете в Австралия докато спи (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5326643

Питон захапа дете в Австралия докато спи (видео)Австралийка успя да спаси живота на 6-годишния си син, който бе захапан за главата от триметров питон, информира The Telegraph. Тами спяла спокойно в дома си в градчето Максвил, когато била събудена в средата на нощта от силните писъци на своето дете. Тя веднага изтичала в стаята му и станала свидетел на потресаваща гледка.

1250 румънци от властта са на подсъдимата скамейка

http://frognews.bg/news_107588/1250-rumantsi-ot-vlastta-sa-na-podsadimata-skameika/

Над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта бяха изпратени на съд в Румъния миналата година. В сравнение с 2013 г. на съд бяха изпратени пет пъти повече министри и народни представители: един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори. Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от Националната дирекция за борба с корупцията в рамките на една година, заяви днес главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши. Тя представи отчет за дейността на прокуратурата за миналата година, предаде Аджерпр

Персоналният електронен код влиза в сила до края на годината

http://www.cross.bg/moskov-elektronen-zdravna-1499650.html

/КРОСС/ До края на тази година трябва да влезе в сила персоналният електронен код за всеки българин. Така ще заработи и цялата нова здравна система, обяви в Русе здравният мминистър д-р Петър Москов. Той обясни, че чрез персоналния електронен код, всеки един пациент ще може да контролира разходите, които се правят за негово лечение. „Тези, които искат да ме съдят за използването на пръстовите отпечатъци, са различни лобисти на определени интереси, не искам да ги коментирам. Когато говорим за идентификатор и за създаване на електронен код на всяко здравно осигурено лице, всъщност става дума за създаването и осигуряването на възможността на всеки един пациент да може да контролира начина по който се харчат неговите пари от НЗОК. Така той ще може с физическото си присъствие, да разреши на неговата каса да заплати на неговия лекар, нещо, изписано от негово име", заяви Петър Москов. „Това е техническо решение, избрано от касата, за да ни гарантира като пациенти, че парите се харчат адекватно и съобразено с волята на пациента! НЗОК е избрала най-сигурния за бълггарите и за нея механизъм за контрол", отсече Москов. „Цялата тази система, включваща електронното досие, електронно направление, електронна рецепта, тръгва от това, всеки да има свой уникален собствен ключ към нея. Въвеждането му води до разкриване на други две позиции, които в момента са в процес на обявяване на процедури

Мигранти опитаха да се самоубият в Атина

https://www.24chasa.bg/Article/5326646

Мигранти опитаха да се самоубият в АтинаДвама мигранти се опитаха да сложат край на живота си на площад Виктория в гръцката столица. Двамата направили примки от дрехи и опитали да се обесят на дърво. Техни сънародници намиращи се на същото място ги спрели и извикали полиция, съобщи "Български новини". Според показанията мигрантите обезверени,

До 30% увеличение на руските туристи през 2016 г. очаква министерството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/25/2712283_do_30_uvelichenie_na_ruskite_turisti_prez_2016_g/?ref=rss


През тази година се очаква руските туристи в България да са с 20-30% повече, отколкото през миналата, когато беше отчетен съществен спад. Прогнозата е в прессъобщение на Министерството на туризма за посещението на министър Николина Ангелкова в Москва и участието ѝ в изслушвания в Държавната дума.

Целта на форума е била да се набележат мерки за увеличаване пътуванията на руснаците към перспективни  и нови туристически направления, кавито Русия преценява, че са България, Мароко, Куба,...

Лекарският съюз и НЗОК сближиха позициите си за сключването на договор

http://www.mediapool.bg/lekarskiyat-sayuz-i-nzok-sblizhiha-pozitsiite-si-za-sklyuchvaneto-na-dogovor-news246079.html

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) постигнаха договорка да се отпуснат допълнително 55 млн. лева за извънболничната помощ от резерва на институцията. Така след пореден кръг от преговори в четвъртък системата с пръстовия идентификатор остана единственият спорен въпрос, който е пречка пред подписването на Националния рамков договор за тази година, уреждащ правилата за работа в системата и цените и обемите на медицинските услуги. От Лекарският съюз настояваха 62 млн. лева от резерва на касата, който е 316 млн. лева, да отидат за повече направления и изследвания в извънболничната помощ. В крайна сметка са се споразумели с касата да бъдат отпуснати допълнително 55 млн. лева. “Очевидно нещата са в ръцете на Българския лекарски съюз. Това е рамковият договор с най-добрите параметри, постигани някога – цени, с обеми, с увеличение на парите за направления, за профилактични прегледи, нови клинични пътеки – по всичко има съгласие. Единственото, за което няма, е касата да приложи закона и да осигури контрола чрез пръстовия идентификатор“, коментира представителят на пациентите в надзора на касата Станимир Хасърджиев. Дали съюзът ще подпише в крайна сметка Националния рамков договор за тази година, за да влезе в сила от 1 април, ще бъде обсъдено и решено по време на лекарския събор, който ще се състои в петък и събота. Ако все пак откаже, новите правила ще бъдат приети административно от Министерския съвет.

Рибарите от Шуменско и еко министерството не се разбраха за достъпа до яз. "Тича"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554788

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева се срещна днес с националния омбудсман Мая Манолова и рибари, притежатели на малки лодки от шуменска област, за да обсъдят проблема им със забраненото къмпингуване и риболов в язовир „Тича". Забраната следва от заповед на министър Василева от 22 декември 2015 г., с която по проект на ВиК-Шумен се определя санитарно-охранителната зона на язовир „Тича". Той е предмет на особена грижа, тъй като се използва за питейно водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище. По предложение на ВиК о...

Психолог: Мутренското поведение не е изчезвало, а идеята за безнаказаност става все по-осезаема

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554790

Връщат ли се мутренските години и защо все повече страници и групи в социалните мрежи възраждат спомените за групировките ВИС и СИК? На голяма популярност в социалните мрежи се радват страници, които с носталгия и уважение припомнят смутните времена от началото на прехода. Близо 35 000 потребители на Facebook са харесали страницата "ВИС-2", в която се обменят снимки, разкази и спомени за мутренските времена от началото на 90-те години. "Подобни прояви не са спирали, но идеята за безнаказаност става все по-чувствителна", коментира пред Дарик пси...

И европейски граждани ще бъдат проверявани при влизане и излизане от ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/i-evropeiski-grajdani-shte-bydat-proveriavani-pri-vlizane-i-izlizane-ot-es-212088/

Не е време за некоординирани дейности за бежанската криза, смята комисарят по миграцията Димитриос Аврамопулос

Наръчник за баби

https://www.24chasa.bg/Article/5326054

Наръчник за бабиСкъпи баби, нали знаете, че сте най-ценното в детството на своето внуче? Или поне така би могло да бъде, ако успеете да изиграете своята роля по най-добрия начин. Събрахме за вас няколко съвета от специалисти, за да съжителствате щастлива и с внуците си, и с техните родители. И не на последно място да бъдете щастливи самите вие.

Германия прие нови правила за търсещите убежище

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-prie-novi-pravila-za-tyrseshtite-ubejishte-212083/

Меркел вече има нов инструмент за преодоляване на бежанската вълна към най-голямата икономика в Европа

Община Варна продължава да набира приемни родители

http://www.moreto.net/novini.php?n=314373

Община Варна продължава да набира приемни родители по проект „Приеми ме". Това означава, че приемът на заявления, които стартира през януари 2016 година, не е приключил, напомниха от администрацията за Moreto.net. Назначените по проекта професионални приемни семейства ще получават възнаграждение, определено в процент от минималната работна заплата за страната, съобразно броя на настанените при тях деца.

Шофьор на столичен автобус се прави на бърз и яростен, отнася врата на опонент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326633

Бърз и яростен шофьор на автобус по столичната линия 74 раздаде отмъсти на водач на лека кола, като обърна предната му врата.
Инцидентът станал днес на булевард „Петко Ю. Тодоров“, в близост до пазара в квартал „Иван Вазов“, съобщава бТВ.
Шофьорът на леката кола спрял, за да пропусне възрастна двойка, която пресичала пътното платно.
Бърз и яростен шофьор на автобус по столичната линия 74 раздаде отмъсти на водач на лека кола, като обърна предната му врата. Инцидентът станал днес на булевард „Петко Ю. Тодоров“, в близост до пазара в квартал „Иван Вазов“, съобщава бТВ. Шофьорът на леката кола спрял, за да пропусне възрастна двойка, която пресичала пътното платно.

Шофьори се млатиха в София

http://frognews.bg/news_107587/SHofjori-se-mlatiha-v-Sofiia/

Двама шофьори се биха на столичния бул. "България", около 14,30 днес, съобщава БТВ.

Вежди Рашидов предлага стратегия чрез култура за Югоизточна Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326554

Обща стратегия за развитие на Югоизточна Европа чрез културата, културното и природното наследство и свързаните с тях индустрии предложи българският министър на културата Вежди Рашидов в Истанбул.
 Той направи това предложение на заседание на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа.
Обща стратегия за развитие на Югоизточна Европа чрез културата, културното и природното наследство и свързаните с тях индустрии предложи българският министър на културата Вежди Рашидов в Истанбул. Той направи това предложение на заседание на Съвета на министрите на културата на страните от Югоизточна Европа.

Астрономи откриха неизвестна планета-джудже в Слънчевата система

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554774

Астрономите Чад Трухильо, Скот Шепърд и Дейвид Толен са открили нов кандидат за планета-джудже в Слънчевата система, съобщи Лента, позовавайки се на сайта на НАСА. Французи търсят девета планета в Слънчевата система Космическият обект 2015 КН162 е на разстояние 9,3 милиарда километра от Слънцето (два пъти по-далече от Плутон). Диаметърът му е 400 - 800 км. Една обиколка около Слънцето прави за около 500 години. Халеевата комета е едно от най-тъмните места в ...

Ще разследват "Лукойл"! Вижте защо

http://www.bnews.bg/article-148910

КЗК ще разследва 7 компании за картел при горивата и злоупотреба с господстващо положение на рафинерията в Бургас

Кольо Парамов: Заданието към „Аликс партнърс” е направено умишлено неграмотно

http://www.cross.bg/paramov-prokyratyrata-pravi-1499649.html

/КРОСС/ Заданието към „Аликс Партнърс" за КТБ е направено умишлено неграмотно, неточно, неясно и безобхватно, каза бившият главен ревизор на БНБ Кольо Парамов в интервю за BTV. „Това задание не прави чест на българската администрация, не прави чест на БНБ, на Фонда, на държавата, на Министерство на финансите, да не говорим за другите органи, най-вече прокуратурата - да подложат под съмнение целия народ и цялата държава, заради това, че са поставили задачата некадърно, а са платили за 600 страници цели 22 млн. долара".От тук нататък тръгва поетапността - имаме един съставен документ, пратен преди пет месеца и три дни, едно никакво действие. Документът трябваше да бъде предаден на петия ден и на прокуратурата, и на БНБ, и на финансовия министър, и на парламента, на председател на бюджетна комисия и всички трябваше да се запознаят в директен план с този доклад. Не само това - от този доклад трябва да бъдат набелязани мерки и досега прокуратурата трябваше да започне да работи. Прокуратурата не работи абсолютно нищо, забърка цялата каша с КТБ, подхлъзна България да плати 4 милиарда и още толкова тепърва и се занимаваме с всички други глупости, но не и със съществена, качествена и последователна работа по този проблем", отбеляза Парамов.

Депутати предлагат промени в съдебните процедури при банкова несъстоятелност

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/02/25/2712118_deputati_predlagat_promeni_v_sudebnite_proceduri_pri/?ref=rss


Да се облекчат и осъвременят съдебните процедури в случай на банкова несъстоятелност предлагат група депутати, начело с Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание. В сряда те са внесли проект за промените в деловодството на парламента.

В мотивите им се посочва, че се цели да се осъвремени процедурата по банковата несъстоятелност заради това, че тя е била въведена с приемането на закона през 2002 г., а освен това трябва да се съобразят и настъпили през 2007...

Яжте на тъмно, за да отслабнете - съветват учени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5326527

Ако ядете на тъмно - ще отслабнете. Тази зависимост установиха германски учени, пише в. "Дейли мейл".
Те са провели изследване с 90 студенти, които са яли три различни вида сладолед.
Според резултатите на изследването, учените установяват, че ако не виждат какво ядат, хората изяждат по-малко храна. Това става не само защото,
Ако ядете на тъмно - ще отслабнете. Тази зависимост установиха германски учени, пише в. "Дейли мейл". Те са провели изследване с 90 студенти, които са яли три различни вида сладолед. Според резултатите на изследването, учените установяват, че ако не виждат какво ядат, хората изяждат по-малко храна. Това става не само защото,

Ториното: Момчетата са били предизвикани, не са махленски биячи

http://frognews.bg/news_107585/Torinoto-Momchetata-sa-bili-predizvikani-ne-sa-mahlenski-biiachi/

Момчетата са били предизвикани. Те не са махленски биячи. Това каза пред БТВ Ивайло Борисов – Ториното за биячите от Околовръстното в София. Четиримата мъже, пребили шофьор на Околовръстното в София, се оказаха негови охранители, а той е приближен на Златомир Иванов -Баретата. Биячите са арестувани за 72 часа.

Лудогорец и Разград в спор за концесията на стадиона, клубът плаши да мигрира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554787

Футболният клуб Лудогорец влезе в остър спор с Община Разград за концесията на стадиона в града. Шампионите отказват да подпишат предложен от местната власт договор за ползване на съоръжението и заплашиха, че ще започнат да играят мачовете си в друг град. Общинските съветници от Разград се обърнаха срещу кмета заради скандала с концесията на стадиона. В деня на извънредните пресконференции в Лудогорието четири от петте групи общински съветници обявиха, че няма да дадат своята подкрепа на кметското предложение в понеделник, тъй като то е в ущърб...

26 ст. за боб чорба в стола на казармата в Благоевград

https://www.24chasa.bg/Article/5326529

26 ст. за боб чорба в стола на казармата в БлагоевградЦеноразпис за хранене в стола на военно формирование 26 400 в Благоевград предизвика изумление на десетки журналисти, които бяха допуснати да влязат в района на казармата по повод посещението на министър Николай Ненчев. Докато чакаха да приключи срещата на министъра с личния състав на поделението, представителите на медиите се подкрепиха с кафе по

България отпраща по 40 мигранти месечно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554786

За миналата година България е върнала около 700 мигранти, които не отговарят на изискванията за получаването на бежански статут, а след намаляването на миграционния поток към нашата страна месечно отпраща по около 40 души. Това съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова в Брюксел, където участва в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. Със сигурност тази мярка трябва да бъде усилвана. Тече този процес, но не с темповете, с които може да реши този проблем, затова трябва да бъде по-интензивен, коментира тя.

На 7 март Руската православна църква очаква в Москва патриарх Неофит, за да го награди

http://society.actualno.com/na-7-mart-ruskata-pravoslavna-cyrkva-ochakva-v-moskva-patriarh-neofit-za-da-go-nagradi-news_525778.html

На 7 март Руската православна църква очаква в Москва българския патриарх Неофит, за да му бъде връчена високата награда на фонд „Единство на правослваните народи“. Това каза Негово високопреосвещенство митрополит Иларион (Алфеев), завеждащ външноцърковните връзки на Руската православна църква. По-рано митрополит Иларион беше приет от патриарх Неофит, от когото получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Митрополит Иларион оцени признанието като високо равнище на отношенията

Караджов: Докладът за КТБ прилича на "преглед на печата"

http://politics.actualno.com/karadjov-dokladyt-za-ktb-prilicha-na-pregled-na-pechata-news_525779.html

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов смята, че докладът за КТБ, изготвен от „Аликс партнърс”, прилича на „преглед на печата”. По думите му той е направил проверка на договора на Фонда за гарантиране на влогове и фирмата, изготвила доклада. Караджов поясни, че до момента е прочел една трета от доклада, който е общо 600 страници с много ситен шрифт. „Когато се зарових във взаимоотношенията на Фонда за гарантиране на влоговете и избора на фирмата изпълни

Собственик на „Булгартабак“ е разследван за данъчни измами в Германия

http://frognews.bg/news_107584/Sobstvenik-na-Bulgartabak-e-razsledvan-za-danachni-izmami-v-Germaniia/

Лихтенщайнският адвокат Егон Кайзер е участник в един от големите скандали с укрити данъци в Германия – „Аферата Тьонис“

Кметът на Разград обвини "Лудогорец" в извиване на ръце

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/25/2712278_kmetut_na_razgrad_obvini_ludogorec_v_izvivane_na_ruce/?ref=rss


Кметът на Разград Валентин Василев видя извиване на ръце в заплахата на "Лудогорец", че ще напусне града заради предложения от общината концесионен договор за стадион "Лудогорец арена". 

Днес директорите във футболния клуб дадоха пресконференция, на която поставиха ултиматум на общината да промени условията. От клуба не са съгласни с това, че се предвижда да плащат 0.5% от нетните приходи от всички продажби. 

По-късно се включи и собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който нарече концесионния договор "абсолютна глупост, примесена с тъп популизъм". Той заяви, че с кмета на Разград говорят на различни езици и живеят на различни планети. 

Василев от своя страна каза, че концесионният договор е напълно законосъобразен, преминал е всички анализи и е получил положителни становища от държавните структури, включително министерството на отбраната, МВР, ДАНС, министерството на културата и областния управител на Разград.

"На пресконференцията на "Лудогорец" единият от присъстващите говореше за това, че концесията е нелогична, нецелесъобразна, но, извинявайте, нито веднъж не чух, че е незаконосъобразна", каза Василев пред "Гонг".  

"Чух извиване на ръце. Чух изказвания в стил, че ако кметът на оттегли докладната записка, клубът се изнася. Това какво е?"

Василев изнесе и някои конкретни цифри за финансовата помощ от общината за футболния клуб. Тя беше определена от представителите на "Лудогорец" като "незначителни суми". 

"От 2001 г. община Разград е дала за детско-юношеската школа 866 761 лв. За издръжката на стадиона от 2011 г. до сега са дадени 417 250 лв. За тази година допълнително сме предвидили сума в размер на 300 000 лв", обясни кметът на Разград. 

Василев допълни, че издръжката на стадиона, в това число газ, ток, вода и др., се поема изцяло от общината. "Освен това на 5 февруари тази година подписах анекс към договора за публично партньорство, с който гарантирахме нормалното функциониране на клуба и получаването на лиценз", каза още той. 

"През 2014 г. футболният клуб подава молба до общината за отдаване на стадиона на концесия. Още тогава едно от условията, които те предварително искат да налагат, е концесионерът да не извършва плащания. Още преди да са направени анализи, още преди да е подготвена документацията."

Василев заяви още, че през годините общината е работила добре и в рамките на закона с футболния клуб. "Ние искаме да работим с "Лудогорец" и правим всичко възможно тази гордост на нашия град да продължи да с развива. Всичко обаче трябва да става според закона."

По думите му за да се преразгледат условията на концесионния договор, трябва да има обосновано и внесено от юристите на клуба предложение. "До този момент чух за някакви несъвършенства, но никой не каза, че този и този член, тази и тази алинея не отговарят на закона."

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване