Половината откраднати коли се връщат срещу откуп

http://frognews.bg/news_107703/Polovinata-otkradnati-koli-se-vrashtat-sreshtu-otkup/

Половината от задигнатите у нас коли се връщат срещу откуп. Опитен автокрадец прави разкритията.

Гръцките фермери постепенно свалят блокадите

https://www.24chasa.bg/Article/5331631

Гръцките фермери постепенно свалят блокадитеФермерите в Гърция започват постепенно да свалят блокадите след близо месец на протести срещу правителствените планове за пенсионната реформа и увеличение на данъците, съобщава информационната агенция Sputnik, цитирана от "Фокус". Близо 100 импровизирани барикади бяха издигнати по гръцките граници с Турция и България.

Преди минути от ефира: Опитен автокрадец обяснява как може да се върне открадната кола

http://petel.bg/Predi-minuti-ot-efira--Opiten-avtokradets-obyasnyava-kak-mozhe-da-se-varne-otkradnata-kola-__146933

Снимка: bTV Половината от задигнатите у нас коли се връщат срещу откуп. Опитен автокрадец прави разкритията пред екип на bTV. Веселин Динч...

Ненчев: Връщането на казармата се дискутира в НС

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nenchev-vryshtaneto-na-kazarmata-se-diskutira-v-ns-6050684

Според министъра на отбраната преди да се вземе решение трябва да се види има ли нужда от това, колко ще струва и какво би станало с професионалната служба, която действа в момента

Пловдивският митрополит Николай нападна мутрите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5331599

Пловдивският митрополит Николай нападна мутрите (Снимки)Нека не смятаме, че силните на деня са онези, които демонстрират физическа сила, власт и материално благополучие. Не! Силните на деня са тези, които тихо и незабележимо носят кръста си. С тези думи пловдивският митрополит Николай заклейми мутрите и тяхното агресия спрямо обикновените хора. Това се случи след молебена в църквата "Св.

Загубите за българското земеделие от санкциите срещу Русия са близо 300 млн. лева

http://www.cross.bg/taneva-zemedelie-bulgarskoto-1499889.html

/КРОСС/ Разговорите и преговорите за бюджетите относно подпомагането с европейски средства за периода 2014-2020 г. са приключени.  Това няма как да се договаря отново, предвид почти 2-годишния дебат относно договорянето на бюджетите за подпомагане по линия на общата селскостопанска политика за държавите-членки, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод твърдението на доц. Въто Христов, че гръцкото земеделие получава три пъти по високи субсидии, отколкото българското. „Въпросът е, че по различни мерки и схеми са различни ставките, но като общ бюджет на подпомагане и това към какво вървим, линията по водене на преговорите беше към намаляване на диспропорциите между различното подпомагане в старите и новите страни-членки. Такава разлика от три пъти просто не съществува. Има официална статистика и информация от ЕС, всеки може да провери какви са договорените бюджети и подпомаганията. Ставката на декар - дали за зърно, дали за зеленчук, е една и съща. Това допълнително намалява нашите площи от плодове и зеленчуци и ни от нетен износител през 1989 г. ставаме нетен вносител. Нормално е, когато земеделието е на частен принцип, предприемачът да има интерес да гледа това, от което печел

Черна комедия с варненски актьор в главната роля гледаме във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314549

Черната комедия "Събирач на трупове", в която играе варненският актьор Стоян Радев, ще гледаме днес в морската столица, научи Moreto.net. Ицо (Стоян Радев), е шофьор на линейка, която събира трупове в София. Той се влюбва в Катя (Теодора Духовникова), която е метреса на гангстер.

Синан Пехливанов отново начело на младежката организация на ДПС за Великотърновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331633

Синан Пехливанов бе преизбран напълно единодушно за председател на областната младежка организация на ДПС във Великотърновско. Над 80 души присъстваха на отчетно-изборната конференция на младежите, при която Пехливанов представи постигнатите резултати от него и екипа му.
Той отчете, че след като бе служебно назначен преди близо три години,
Синан Пехливанов бе преизбран напълно единодушно за председател на областната младежка организация на ДПС във Великотърновско. Над 80 души присъстваха на отчетно-изборната конференция на младежите, при която Пехливанов представи постигнатите резултати от него и екипа му. Той отчете, че след като бе служебно назначен преди близо три години,

Без кондуктори в автобусите в Пловдив

http://pik.bg/без-кондуктори-в-автобусите-в-пловдив-news493154.html

Без кондуктори в автобусите в Пловдив

Предстои плавно преминаване към безкондукторно обслужване в автобусите на градския транспорт в Пловдив, съобщава "Фокус". Това стана ясно след среща с превозвачите. От 1-ви април 2016 г, започват да функционират успоредно и двете системи – безкондукторно и кондукторно.

Тъй като има рискове при въвеждането на новата електронна система в 258 автобуса със заредени валидатори и с машини по спирките, се обсъжда вариант за тримесечен гратисен период, в който освен електронното таксуване, в автобусите да продължава да има и кондуктори, така че промяната да става плавно. Също от 1-ви април картите за пътуване ще се продават чрез автоматите за презареждане и чрез гишетата. Така ще се избегнат огромните опашки пред гишетата.

Първото издаване на картата ще бъде безплатно. На нея ще има идентификационен номер, както и снимка на притежателя. В случай, че картата бъде изгубена, гражданите ще трябва да заплатят стойността, която ще се определи с решение на Общинския съвет. През гратисния период в автобусите все още ще се продават билети, а кондукторите ще помагат на гражданите и ще следят дали имат необходимите превозни документи.

Видео: Най-заетото летище на света се разраства още повече

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/28/2712842_video_nai-zaetoto_letishte_na_sveta_se_razrastva_oshte/?ref=rss




Най-заетото международно летище в света става още по-голямо. Dubai International Airport, което може да поеме 75 млн. пътници годишно, повиши капацитета си до 90 млн. с отварянето на зала D.

"Продължаваме да инвестираме в развитието на висококачествена инфраструктура, за да увеличим нивата на услуги за международните ни авиолинии и клиентите им, като в същото време осигуряваме капацитета, нужен, за да посрещнем растящото търсене", заяви председателят на Дубайските летища и изпълнителен директор на Emirates Group шейх Ахмед бин Сайед ал Мактум.

"Новата зала е създадена с фокус върху клиента. По-кратки разстояния за ходене, по-удобни мебели, повече избор между различни салони и магазини – всичко това със сигурност ще впечатли и възхити пътниците и партньорите ни".

Очаква се тази година 85 млн. пътници да посетят международното летище, което е приютява двете авиолинии на Обединените арабски емирства – Emirates и flydubai. 65% от пътническия трафик на аерогарата минава през Emirates, а нискотарифната flydubai поема 11.6% от него. Освен по брой пътници, летището може да се похвали с най-големия терминал в света. Седмично през него минават 7700 полета на 140 авиокомпании, които летят до 270 дестинации на шест континента.

Цецка Цачева и Екатерина Михайлова почетоха паметта на Соколов

http://frognews.bg/news_107702/TSetska-TSacheva-i-Ekaterina-Mihailova-pochetoha-pametta-na-Sokolov/

С едноминутно мълчание присъстващите в зала "Св. София" почетоха паметта на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов. Първо с покойника се прости неговото семейство. Слова в негова памет произнесоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Екатерина Михайлова - председател на СДС в периода 2001-2002 г. и др.

Съдът ще разгледа искане за задържане под стража на 15-годишния Ивайло Гаджов

http://www.cross.bg/gadzhov-prestzenturut-petuk-1499888.html

/КРОСС/ Софийският градски съд ще разгледа в 13 ч. искането на Софийската градска прокуратура за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" на 15-годишния Ивайло Гаджов, който простреля друго момче пред столично училище, съобщава пресцентърът на ПРБ. Гаджов бе задържан с прокурорско постановление до 72 часа и беше привлечен като обвиняем за опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина. Няма промяна в състоянието на 14-годишния ученик, прострелян в петък. Той е спокоен, в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота към момента. Ще остане в университетската спешна болница колкото е необходимо, съобщава пресцентърът на УМБАЛ „Пирогов". В петък, при постъпването му в „Пирогов", лекарите направиха подробни прегледи и високоспециализирани изследвания. След това пациентът бе опериран от началниците на отделенията по детска гръдна хирургия и детска коремна хирургия доц. д-р Христо Шивачев и д-р Стефан Стоилов. Няма засегнати жизненоважни органи, констатираха лекарите.  

Съдът ще разгледа искане за задържане под стража на 15-годишния Ивайло Гаджов

http://www.cross.bg/gadzhov-strazha-godishniya-1499888.html

/КРОСС/ Софийският градски съд ще разгледа в 13 ч. искането на Софийската градска прокуратура за постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" на 15-годишния Ивайло Гаджов, който простреля друго момче пред столично училище, съобщава пресцентърът на ПРБ. Гаджов бе задържан с прокурорско постановление до 72 часа и беше привлечен като обвиняем за опит за убийство по начин и средства, опасни за мнозина.

Драстично намаляха кръвните наличности в болниците в Търновско, търсят доброволни дарители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331629

Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново намали драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, информираха от болницата в старата столица.
Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново намали драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, информираха от болницата в старата столица.

Който обича Брюксел, крачка напред!

http://www.euinside.eu/bg/news/those-who-love-brussels-step-forward

Три години минаха, откакто британският премиер Дейвид Камерън произнесе прословутата си "европейска" реч, с която заяви, че иска предоговаряне на отношенията между Великобритания и ЕС, маскирано с твърдението за реформа на ЕС. На 23 януари 2013-а година г-н Камерън обяви, че "основната движеща с ...

На оперната сцена през март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554984

ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРАПРОГРАМА МАРТ - месецът с 3 премиерни заглавия1 март , вторник, 11 часа, Фоайе ОпераЧЕСТИТА БАБА МАРТА!ДО РЕ МИ В ПЕЛЕНИ 2 опера за бебоциРежисьор Росица КостоваУчастват: Нели Нечева, Нина Димитрова, Никола Марулев, Теодор Петков, Светлана Денева-пиано, Трио РеверансМарт започва с най-щастливите празници, предшестващи пролетта. След дългата зима очакваме бебета и майки, да отбележим заедно празника на Баба Марта /1 март/и Деня на мама /8 март/ с новата програма на До Ре Ми в пелени-2, включваща едни от най-вълшебните ...

Председателят на НС Цецка Цачева: Йордан Соколов съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България

http://pik.bg/председателят-на-нс-цецка-цачева-йордан-соколов-съизмерва-труда-си-с-онези-които-наричаме--news493220.html

Председателят на НС Цецка Цачева: Йордан Соколов съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България

 Йордан Соколов съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България. Това каза председателят на 43-ото НС Цецка Цачева в своето слово по време на поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов.

„Напусна ни значителен юрист и държавник - Йордан Соколов. Той съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България. Той има заслужено място във фокуса на общественото внимание. По думите ѝ Йордан Соколов е съхранил и предал на следващите поколения най-добрия пример на българския консерватизъм.

„В годините, в които беше пряк участник и гарант за необходимостта на профилактичните процеси у нас, той понесе немалко атаки и неразбиране, но не допусна да се отклони от пътя, в който вярваше и посоката, в която работеше за бъдещето на свободна, демократична и европейска България. В условията на дълбоки и непопулярни реформи, като председател на НС Йордан Соколов запази авторитета и достойнството на българската законодателна институция. Той бе част от онова огромно национално усилие, което направи възможен пътя на европейското развитие на България“, заяви Цецка Цачева. „Като председател на НС Йордан Соколов работеше неотменно за защита преди всичко на публичният интерес. Йордан Соколов носеше отговорност по най-чистия начин с достойнство и чест. Няма да бъдем докрай искрени към всички онези, които поставиха живота си в услуга на бъдещето и свободата на България, ако сред светлите имена не почитаме делото и достойнството на съвременната българска държавност“, каза Цецка Цачева.

По думите ѝ, не е достатъчно да казваме, че обичаме страната си. „Длъжни сме и днес да работим за изграждането и съхраняването на държавността ѝ така, както без светлини и прожектори, гръмки фрази, но честно, почтено, с дълбока вяра в утрешния добър ден за България, работеше Йордан Соколов. Поклон пред светлата му памет!“, завърши словото си Цачева. 

Взривове в руска мина взеха 36 жертви

http://www.mediapool.bg/vzrivove-v-ruska-mina-vzeha-36-zhertvi-news246164.html

Общо 36 души загинаха при взривове в руската мина "Северная" във Воркут. Драмата се разиграва от 25 февруари, когато на дълбочина 760 метра се получава внезапно изхвърляне на метан, който произвежда два взрива и предизвиква срутване на шахта. В момента на инцидента в забоя се намират 110 миньори, от които четирима загиват на място, 80 са изведени над земята, а 26  техни колеги остават затрупани. На мястото избухва и пожар, започват спасителни операции, но опасността от нови взривове нараства заради допълнителната концентрация на метан. Така се стига до третия взрив в първите часове на неделя, когато загиват още шестима души – един миньор и петима пожарникари, предава руската агенция ТАСС. Няма шанс да са оцелели и затрупаните 26 души, тъй като в този участък на практика няма кислород, бушува силен пожар и температурите са високи, съобщиха руските власти. Сега пред пожарната служба стои въпросът за потушаване на пожара, като се обсъжда пълно заливане с вода на засегнатия участък от шахтата или затапването му с пяна и спиране на достъпа на въздух.

67 лични асистенти обгрижват трудноподвижни хора в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331625

67 сключени договора ще предоставят социална услуга на хора с трайни увреждания в община Русе по националната програма "Личен асистент", съобщи директорът на РД "Социално подпомагане" Росица Иванова. Предвидената квота е за 73 места, докато в останалите русенски общини са отпуснати и запълнени по 3 бройки.
67 сключени договора ще предоставят социална услуга на хора с трайни увреждания в община Русе по националната програма "Личен асистент", съобщи директорът на РД "Социално подпомагане" Росица Иванова. Предвидената квота е за 73 места, докато в останалите русенски общини са отпуснати и запълнени по 3 бройки.

Животновъди подозират картел в млечния сектор

http://www.cross.bg/kartel-stotinki-tzeni-1499887.html

/КРОСС/ Министерството на земеделието е инициирало проверка за евентуален картел в млечния сектор, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. Съмненията на животновъдите са, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени на суровина. Проверки за картел трябва да се направят и в други сектори, каза Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите: „В момента изкупните цени на млякото в Южна България се движат в рамките средно между 60-62 стотинки, в Северна България са някъде около 50-55 стотинки. Това не са нормални цени, защото последните изследвания, които бяха направени показват, че себестойността на млякото е 65 стотинки. Министерството на земеделието е инициирало проверка за картелно споразумение. Приветстваме такива проверки и те не би трябвало да бъдат само за мандрите, а трябва да се поемат подред и фуражни заводи, и фирми, които внасят консумативи за животновъдството, колкото за картел, никой не може да каже има ли, няма ли, но като се направят проверки на всякакво ниво, може да се окаже, че има и такова нещо".  

Близо половината откраднати коли се връщат срещу откуп

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555347

Близо половината от задигнатите у нас коли се връщат срещу откуп. Опитен автокрадец разказва за схемата. 60 секунди - толкова отнема на крадеца да задигне кола. В бранша е от 15 години. Той е един от най-опитните и сръчни автокрадци, допълва бТВ. Има три присъди, изтърпял е наказанието си и пак е в играта. Кои коли се крадат най-много? „Аз нищо друго не мога да правя. Цял живот с това се занимавам. Друго не мога да...

Два ТИР-а се удариха на "Тракия", движението е ограничено

http://offnews.bg/news/n_1/n_624948.html

Два ТИР-а се удариха на автомагистрала "Тракия" между Пловдив и Пазарджик. Катастрофата ограничи движението магистралата.  Паркиран в аварийната лента ТИР с краставици е връхлетян от друг камион. При удара част от продукцията в двата ТИР-а се е разпиляла по пътното платно. При инцидента няма пострадали, но по двата тежкотоварни камиона са нанесени значителни материални щети.  Движението при 106-и километър на магистралата е ограничено - извършва се само в изпреварващата лента. 

Два тира се удариха на магистрала „Тракия”

https://www.24chasa.bg/Article/5331610

Два тира се удариха на магистрала „Тракия”Катастрофа между два тира ограничи движението по автомагистрала „Тракия” между Пловдив и Пазарджик, съобщи Нова тв. До инцидента се стигнало заради паркиран тир с краставици в аварийната лента. Той е връхлетян от друг тежкотоварен камион. От удара част от продукцията се е разпиляла по пътното платно.

Борисов заплаши с бойкот срещата ЕС - Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264648_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D1%81+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%95%D0%A1+-+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1

 Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето – ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили.

Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански. Той обясни, че е отишъл до границата с Гърция, където е видял, че българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. „Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви или десни“, обясни още Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че от Комисията за проучване на твърденията за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на България няма да произлезе нищо добро, освен да  влоши отношенията на страната ни и с Русия, и с Турция. „Реакциите от двете страни са много остри. И то в момент, в който търсим максимално добра координация за справяне с мигрантската вълна. Руската Федерация направи голям завой в ембаргото, което беше наложила върху туризма на България. 67% увеличение на заявките за почивки само за Бургас имаме за това лято. Точно успях да балансирам отношенията и с двете страни“, посочи Бойко Борисов. Той подчерта, че не се меси в работата на парламента, но се обърна към председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан цветанов да използва всички механизми на дипломацията в парламента и да се прецени нуждата от тази комисия.

По отношение на спираните обществени поръчки, министър-председателят обясни, че няма как държавата да не се намеси в момент, в който нещо не е направено както трябва. „Не водя война срещу никого  - нито срещу едрия бизнес, нито срещу определени хора. Държим си на принципите, върховенството на закона да е над всичко. Ние не се борим нито срещу Пеевски, нито срещу Златев, нито срещу когото и да било. Всички трябва да знаят, че когато една фирма се яви на конкурс, тя ще спечели, само ако е най-добрата. Изпратил съм инспекторатите да проверят всички детайли. Имаме нов Закон за обществените поръчки– ще бъдат направени чисто, видимо, за да видят всички това, което правят Общините. На няколко пъти РБ ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно. Стабилността е важна, но по-важна е стабилността на партията и нашия морал“, категорично заяви Борисов.

Близо 6 хил. лв. е задигнатата сума от супермаркета в "Драгалевци"

http://pik.bg/близо-6-хил-лв-е-задигнатата-сума-от-супермаркета-в-драгалевци-news493218.html

Близо 6 хил. лв. е задигнатата сума от супермаркета в "Драгалевци"

Близо 6 хиляди лева е сумата, която са отмъкнала апашите от хипермаркет "Фантастико " на Околовръстното. Те са проникнали от подземния паркинг. След това са стреляли по междинна врата.
Влезли са и за заплашили трите касиерки. След като са им дали парите, те са се оттеглили с черен джип, съобщава Нова тв.

В джипа, който е японска марка, е имало още 2 лица, за които не се знае дали са били въоръжени, пише Блиц.

Веднага е последвала мащабна заградително-издирвателна операция, но полицията още не е попаднала по следите на обирджиите.

Жените са още в шок, но са невредими. Припомняме, че обирът стана тази нощ към 2 часа.

В момента се работи по различни версии за грабежа. Според една от тях вътрешен човек е помогнал на апашите да вземат парите безпрепятствено.

Въздушни удари в Алепо, въпреки влязлото в сила примирие в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=314552

Въпреки влязлото в сила примирие в Сирия военни самолети са нанесли шест въздушни удара срещу различни позиции в провинция Алепо, съобщава австрийската медия ORF. Информацията беше потвърдена от наблюдатели на противниците на режима в Дамаск.

300 млн. лв. глоба заплашва бензиностанциите, ако има картел

http://pik.bg/300-млн-лв-глоба-заплашва-бензиностанциите-ако-има-картел-news493150.html

300 млн. лв. глоба заплашва бензиностанциите, ако има картел

Глобата за седемте вериги бензиностанции, уличени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в създаване на картел, може да достигне 300 млн. лева. Това ще се случи, ако се докаже, че са договаряли незаконно на какви цени да продават горива. За да се случи това трябва заключенията на антимонополната комисия да издържат пред съда.

Енергийни експерти пресметнаха, че щетите от картела са по 1 млрд. на година. За обикновения шофьор това означава, че ако зарежда по 80 литра месечно, а цената е била изкуствено завишавана с 20 стотинки, то месечно той е бил ощетяван с 16 лева. За година това са почти 200 лева, а за три – над 580 лв.. Ако тези загуби се умножат по над 2,5 млн. автомобила, тогава щетите само за шофьорите надскачат 1,6 млрд. лв.

Ако отделен човек или фирма реши да съди бензиностанциите за претърпени щети обаче, ще трябва да почака първо КЗК да защити решението си пред съд. Чак тогава идва ред на гражданските искове. Статистиката показва, че досега подобни дела няма. Автобусните превозвачи са готови да са сред първите, завели иск. Загубите обаче ще трябва да се доказват за всяка стотинка.

Измама за 500 000 лв. пресече МВР, докато проверява дискотеки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331609

Измама за половин милиона лева е пресякла полицията в Хасково, докато протича акцията на нощни заведения, която е част от МВР-кампания в цялата страна. Тя започна след побоя, нанесен от трима охранители на мъж и жена му на столичния Околовръстен път, предава бТВ.
Ударът за над половин милион е организиран и подготвян в продължение на три месеца от
Измама за половин милиона лева е пресякла полицията в Хасково, докато протича акцията на нощни заведения, която е част от МВР-кампания в цялата страна. Тя започна след побоя, нанесен от трима охранители на мъж и жена му на столичния Околовръстен път, предава бТВ. Ударът за над половин милион е организиран и подготвян в продължение на три месеца от

8 години от трагедията във влака София-Кардам

http://petel.bg/8-godini-ot-tragediyata-vav-vlaka-Sofiya-Kardam__146930

кадър: Нова тв Навършват се 8 години от пожара във влака София Кардам. В огнения ад загинаха 9 души, като 5 от тях са от Добрич, припомня Нов...

Измама за 500 000 лв. пресече МВР, докато проверява дискотеки

http://petel.bg/Izmama-za-500-000-lv--preseche-MVR--dokato-proveryava-diskoteki-__146931

    Измама за половин милиона лева е пресякла полицията в Хасково, докато протича акцията на нощни заведения, която е част от МВР-кампа...

Време е за промени при администрирането на ДДС

http://econ.bg/Новини/Време-е-за-промени-при-администрирането-на-ДДС_l.a_i.715502_at.1.html

Данъкът върху добавената стойност е най-големият приходоизточник в консолидирания бюджет. Въпреки че налогът е потребителски, той се администрира и...

Избраха заместник- ректори на Стопанската академия в Свищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331600


Академичният съвет на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов избра с тайно гласуване заместник-ректорите за мандат 2016-2020 г. На проведеното първо заседание на новоизбрания управленски орган на висшето училище, ректорът доц. д-р Иван Марчевски предложи броя на своите заместници и номинира конкретни преподаватели.
Проф.
Академичният съвет на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов избра с тайно гласуване заместник-ректорите за мандат 2016-2020 г. На проведеното първо заседание на новоизбрания управленски орган на висшето училище, ректорът доц. д-р Иван Марчевски предложи броя на своите заместници и номинира конкретни преподаватели. Проф.

Дядо Николай раздава на пловдивчани икона с образа на Света Богородица

http://pik.bg/дядо-николай-раздава-на-пловдивчани-икона-с-образа-на-света-богородица-news493146.html

Дядо Николай раздава на пловдивчани икона с образа на Света Богородица

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в митрополитския храм  „Св. Марина“  архиерейска света литургия и молебен по повод Международния ден на хората, страдащи от редки болести.  

Ще бъдат изложени за поклонение светините на  Пловдивска епархия - частицата от Светия кръст Господен, чудотворни икони и свети мощи. 

След богослужението митрополит Николай ще раздаде за благословение на всеки богомолец икона с образа на Света Богородица „Радост на всички скърбящи”. 

Туризмът на гръцките острови пред провал

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264647_%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Особено засегнати са гръцките острови в източната част на Егейско море

Гръцкият туристически бранш е силно застрашен заради бежанската криза. Резервациите отбелязват силен спад, а отказът от предварително заявени почивки силно се е покачил. Това съобщава гръцкия вестник „Катемирини“.

Особено засегнати са гръцките острови в източната част на Егейско море, към които се насочват хиляди бежанци от Турция. Според един доклад резервациите за остров Лесбос са паднали с 90 процента в сравнение с миналата година, а за остров Самос спадът е с 40 процента. Много авиокомпании вече са прекратили пътуванията до определени дестинации, а туристическите кораби са променили маршрутите си.

Туризмът в Гърция носи на страната 25 процента от брутния вътрешен продукт и е най-голямата надежда за икономическото възстановяване, пише ДПА.

Р. Петков: За оригиналността на Борисов ще платят гражданите

http://www.cross.bg/petkov-rymen-vodesht-1499886.html

Водещ: Първият ни гост - най-ранобудния в неделя сутрин - това е зам.-председателя на АБВ Румен Петков. Г-н Петков. Много поводи имаме наистина за коментар, в следващите 20-на минути ще го направим. Но понеже управляващата коалиция продължава нещо да се натъкмява, нагласява, и вчера г-н Ненчев беше му критичната точка ще останат ли неговите представители в Реформаторския блок, няма ли да останат, миналата седмица на вашето място Цвета Караянчева каза: „Ако питате мен, въобще не е нужно да има преподписване на споразумението от ГЕРБ", от трета страна пък Бойко Борисов първи го разписа споразумението онзи ден. Въобще, какво става? Кой е голямата опозиция сега? Външна ли за управлението, вътрешна ли е? Кой с кого не може да се разбере?  Румен Петков: Въпросът какво става надали е към АБВ, защото ние сме предсказуема, солидна политическа партия, която се занимава с политика. Ние предлагаме, реализираме политики. За съжаление очевидно е, че в един от форматите, който подкрепя правителството т. нар. „Реформаторски блок" има тежки проблеми. Има разминавания, които граничат с драматизма. Едни вътрешни упреци, квалификации, които не правят чест въобще на политиката. Оставям настрани довчерашни партньори и съратници и т.н. Така че този въпрос какво става, не е към нас. Ние сме тези, които в момента, политическа АБВ гарантира стабилността на кабинета и способността на кабинета да прави политика

2000 удара с камшик и 10 години затвор за атеист в Саудитска Арабия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555346

Саудитски съд осъди 28-годишен мъж на 2000 удара с камшик и 10 години затвор за това, че изразил своя атеизъм в стотици съобщения, които написал в социалните мрежи. Информацията за случилото се беше разпространена от в. „Ал Уатан". Затвор и 800 удара с камшик за палестински поет в Саудитска Арабия Мъжът, чието име не се споменава, признал, че е атеист, но отказал да се покае и казал, че това, което е писал, са негови собствени убеждения. Вестникът допълва, че „религи...

Иранските реформатори печелят изборите в Техеран

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/28/2713667_iranskite_reformatori_pecheliat_izborite_v_teheran/?ref=rss


Коалиция "Листа на надеждата" на реформаторите и умерените привърженици на президента Хасан Рохани е на път да спечели всичките 30 места в Техеран на парламентарните избори според резултатите при преброени близо 90 на сто от гласовете, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Франс прес и БТА. 

Водачът в листата на консерваторите Голам-Али Хадад Адел, бивш председател на парламента, е на 31-ва позиция и губи парламентарното си място в столицата, показват неокончателните...

Манифест за спасение от модела КОЙ набира сили във Фейсбук

http://www.mediapool.bg/manifest-za-spasenie-ot-modela-koi-nabira-sili-vav-feisbuk-news246163.html

Нито лява, нито дясна платформа в подкрепа на правовата държава,срещу модела КОЙ и за провеждането на дълбока съдебна реформа събира подкрепа във Фейсбук. Манифестът цели да обедини хора, които са за "чиста и свята република", и официално ще бъде обявен на 3 март – националният празник на  България. "Републиката е в опасност. Враговете на нашата свобода не са пред нейните порти – те са вътре, безчинстват безнаказано" пише в призива. "Покварявана от правителство, парламент, партии, сьд, прокуратура и медии-бухалки; ограбвана, осмивана и обиждана, днес Републиката е унизена и поставена на колене. Моделът #КОЙ няма нужда от нея. За да бетонира господството си, той трябва да я ликвидира – а това става най-лесно с подмяна. Имитацията на държава не управлява със закон, а с изнудване, заплаха, прелъстяване и поквара – но използва лостовете на министерства, държавни учреждения и съдилища", пишат авторите на манифеста. "Отслабването на Републиката и нейния Закон отпушва онази несправедливост, която отравя живота на всички. Ненаказаното зло се превръща в правило, голата сила – в закон, наглостта – в мерило за власт. Институциите на държавата са взети за заложници и функционират като изпълнителни органи на мафията, в скрита подигравка с писаните закони. Мафията взема всичко, което й хареса – банки, бизнеси, публични средства, природа. И замества републиканския ред с мрачни феодални зависимости, за да превърне всеки гражданин в крепостен на олигархията", посочват още инициаторите. "Градихме, ние и нашите деди, чиста и свята Република. Вярвахме, че можем да живеем без господари, в гордост, свобода и достойнство. Но днес не останаха и капка чистота и святост; вместо тях по улиците ни крачат страхът, произволът и унижението. Те заплашват, изнудват, бият и убиват. От тях не можем да се скрием зад стените на домовете си, нито в дълбините на омерзението си. Стига вече отстъпление! Време е гражданите да се съберем, за да спасим своята Република и да прогоним узурпаторите на нашата свобода от нейните предели. Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея", призовава се в разпространявания призив. Авторите му заявяват, че:     - не участваме в лъжата, не се страхуваме, не мълчим, противостоим на произвола и разобличаваме покварата     - не се подчиняваме, нито се "съобразяваме"      - стоим изправени навсякъде, където сме; и помагаме на хората около нас да се изправят; отстояваме правдата и истината дори в най-малкото, защото знаем, че всеки изправен гражданин е по-силен от всеки мафиот     - търсим единение и приветстваме всеки гражданин, движение, организация или партия, които не са се поставили в зависимост и служба на организираната престъпност и олигархията, и които искат да се включат в общото дело за спасяване на Републиката     - Общественият договор между гражданите и държавата беше нарушен и продължава да се нарушава системно от подчинените на задкулисието институции на властта. Не допускаме това! Призоваваме парламентарно представените политически партии НЕЗАБАВНО да отговорят на очакванията на обществото за дълбоки, радикални реформи на всички институции - най-вече съдебната система, системата за сигурност и цялостната национална администрация с цел категорично изкореняване на контрола на организираната като пост-комунистическа олигархия престъпност върху институциите на властта. Ако не желаят или не могат да поемат тази отговорност пред нацията, представените понастоящем в представителните институции политически партии ще се загубят правото да се наричат партии, политически представителства на хората. И ще трябва да отстъпят своите позиции на гражданска и политическа алтернатива, способна да осъществи жизнено необходимите за нацията и републиката реформи. "Това не е нито "дясна", нито "лява" платформа. Привидните партизански противопоставяния се подклаждат от модела #КОЙ, чиито наказателни бригади, за да не бъдат разпознати, навличат различни по цвят идеологически дрешки. Докато си правим илюзията, че мафията може да бъде лява или дясна, ние самите ще се караме помежду си по линията "леви-десни" – в интерес на #КОЙ. Политическите различия ще имат разумен смисъл, само когато възстановим Републиката. Има добро. Има зло. За пореден път дойде време за избор, за всеки. За пореден път ще кажем: свободата е право, което притежаваме по природа. Нека всеки гражданин на Републиката се присъедини към този манифест, разпространявайте го. Няма ляво, няма дясно – днес има единствено гражданите срещу мафията! Да живее Републиката, чиста и свята!"

Австрия: Гърция се държи като туристическа агенция

http://europe.actualno.com/avstrija-gyrcija-se-dyrji-kato-turisticheska-agencija-news_526122.html

Австрийският канцлер Вернер Файман предупреди, че властите във Виена няма да се откажат от политиката на ограничения спрямо търсещите убежище в неговата страна. В интервю за виенско издание Файман потвърди, че властите във Виена ще се придържат към горната граница за прием на бежанци тази година, който е 37 500 души. "Ние не може да приемем всички бежанци при нас. Тази позиция ще защитавам като ръководител на правителството, с всички произтичащи от това последствия", подчерта австрийският канц

Шестима са задържани в опит да придобият незаконно имот в столичния квартал "Бояна"

http://crime.actualno.com/shestima-sa-zadyrjani-v-opit-da-pridobijat-nezakonno-imot-v-stolichnija-kvartal-bojana-news_526125.html

Задържани са 6-ма души от Хасково и Любимец, опитали да придобият с документна измама имот за над половин милион лева в софийския квартал „Бояна”. За този опит за измама в особено големи размери, предотвратен от Икономическа полиция, съобщи комисар Ангел Цанков, директор на ОД на МВР Хасково. Измамниците са се опитали да разменят имота за няколко декара ниви в село Татарево, община Минерални бани като са използвали документи с невярно съдържание, информира БГНЕС. Междувременно сно

Гръцките фермери ще блокират само "Илинден"

http://pik.bg/гръцките-фермери-ще-блокират-само-илинден-news493207.html

Гръцките фермери ще блокират само "Илинден"

Блокада ще има само на граничен пункт "Илинден - Ексохи". Това решиха на среща земеделци от южната ни съседка. Информацията съобщи Василис Кастидис, вицепрезидент на селскостопанската асоциация в Като Неврокопи.

Той допълни, че фермерите са предприели други алтернативни действия в Източна Македония и Тракия. Категоричен е, че протестите не спират сега. Въпреки това повечето от протестиращите на ГКПП "Илинден - Ексохи" са изтеглили тракторите си от граничната бразда.

Кастидис обясни, че товарни автомобили няма да преминават единствено през пункта край Гоце Делчев. Леките коли и автобусите ще бъдат пропускани във времето от 15 до 17 часа и от 22.30 до 10 часа. Представителят на земеделците заяви, че ТИР-овете ще се пропускат, ако се образува опашка.

Изложбата с вещи на известни революционери привлича вниманието на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=314548

Изложбата "Сабите на воеводите" привлича интереса на варненци и през почивните дни, научи Moreto.net. Подредена в Музея на Възраждането, тя показва ценни вещи принадлежали на едни от най-големите българи - Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов.

Удар между два тира блокира движението на „Тракия”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331580

Заради удар между два камиона е било временно ограничено движението по автомагистрала „Тракия” в участъка между Пловдив и Пазарджик, съобщава Нова тв.
До инцидента се стигнало заради паркиран тир с краставици в аварийната лента. Той е връхлетян от друг тежкотоварен камион. От удара част от продукцията се е разпиляла по пътното платно.
Заради удар между два камиона е било временно ограничено движението по автомагистрала „Тракия” в участъка между Пловдив и Пазарджик, съобщава Нова тв. До инцидента се стигнало заради паркиран тир с краставици в аварийната лента. Той е връхлетян от друг тежкотоварен камион. От удара част от продукцията се е разпиляла по пътното платно.

Танева: Производителите на плодове и зеленчуци ще получат по-голямо подпомагане

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/taneva-proizvoditelite-na-plodove-i-zelenchuci-shte-poluchat-po-goliamo-podpomagane-212199/

Щетите за земеделието ни от руското ембарго идват от намалението на цените на ембарговите стоки за руския пазар, наложени спрямо ЕС

Предстои дискусия за връщане на казармата

http://www.bnews.bg/article-149063

Експертизата показва, че професионалната армия не може да се замени с нищо по-добро.

Григор Димитров ще участва и на двойки в Индиън Уелс

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/28/2713664_grigor_dimitrov_shte_uchastva_i_na_dvoiki_v_indiun_uels/?ref=rss


Григор Димитров ще участва и на двойки на турнира от сериите "Мастърс" в Индиън Уелс, който ще се проведе между 7 и 20 март.

Партньор на българския тенисист ще бъде ветеранът и специалист в мачовете по двойки - Макс Мирни.

Двамата вече са играли един път заедно в Монте Карло, където спечелиха първия си мач, преди да загубят от братя Брайън.

Димитров намери място в схемата на двойки в Индиън Уелс и през миналия сезон, когато си партнира с Марди Фиш и отпадна още...

Спипаха 19 души при специализирана полицейска операция в Пазарджик

http://pik.bg/спипаха-19-души-при-специализирана-полицейска-операция-в-пазарджик-news493203.html

Спипаха 19 души при специализирана полицейска операция в Пазарджик

В рамките на изминалите 48 часа по време на специализираната полицейска операция екипи от структурните звена на дирекцията са разкрили 12 престъпления: кражби – 2, притежание на наркотични вещества – 4, управление на МПС след употреба на наркотични вещества – 2, управление на МПС след употреба на алкохол - 3.

Установен е случай на опит да се прокарат неистински парични знаци в игрална зала, намираща се на територията на Пещера. Проверени са общо 1821 лица и 824 МПС, инспектирани са 236 търговски, питейни, увеселителни заведения, хотели, къщи за гости. За срок от 24 часа са задържани 19 човека, съобщава Tns.bg.

По закона за движение по пътищата са констатирани 272 нарушения, за които са съставени актове и фишове. Служителите са проверили и 35 юридически лица извършващи частна охранителна дейност. Две са установените нарушения по Закона за чужденците в Република България.

По време на полицейската акция са иззети 4400 грама

Има недостиг на кръв в болниците в Търновско

https://www.24chasa.bg/Article/5331577

Има недостиг на кръв в болниците в ТърновскоЛечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново намали драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, информираха от болницата.

Доц. В. Христов: Гърците да платят загубите, причинени от протестите им, с евросубсидии

http://www.cross.bg/gurtzite-platyat-evropeiiski-1499885.html

/КРОСС/ Гръцкото земеделие е едно от най-древните в Европа, има 700 хиляди фермери. Но в същото време то е доста интензивно и на декар те произвеждат два пъти повече селскостопанска продукция от нас - българите. То е добре съоръжено с техника, но в същото време е едно от най-щедро субсидираните - както с европейски пари, така и от нас. Миналата година то е получавало три пъти по-високи субсидии, отколкото българското земеделие: 55 евро на декар срещу 18-19 за България. Толкова е средното за новоприетите 13 страни, а гърците - три пъти, от които една трета са национални субсидии, две трети са европейски субсидии. Не зная за какво плачат тези наши приятели, коментира доц. Въто Христов в интервю за предаването на БНР „Неделя 150" и уточни: През тази година ние ще получим максимума от това, което беше договорирано при присъединяването 2005-2006 година. На почти еднаква използвана земеделска площ ние ще получим 800 млн. евро, а гърците - 2 милиарда - 2,5 пъти повече от България за почти една и съща обработваема площ. Нека да стачкуват, не им отнемам правото, но това да си го правят в страната, а не да нанасят щети на съседни страни и много други европейски страни, които транспортират хранителни стоки. „Има и друг подтекст на това привилегировано субсидиране на гърците - когато те се присъединиха, ние не бяхме, и за да ни покажат колко са щедри, европейците дадоха на тях

Зов за помощ: Момиченце рисува, за да спаси майка си

http://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Momichentse-risuva--za-da-spasi-mayka-si__146928

Преди година Нова тв разказа историята на 7-годишно дете, което рисува картини, за да спаси майка си. Благодарение на добри хора Никол успя...

16-годишният, прострелял ученик: Съжалявам и се извинявам

http://petel.bg/16-godishniyat--prostrelyal-uchenik--Sazhalyavam-i-se-izvinyavam__146929

кадър" Бтв 16-годишният младеж, който простреля 14-годишен ученик, заяви, че съжалява и се извинява за постъпката си. Днес съдът гледа мярк...

Сблъсък на два тира на магистрала „Тракия”

http://frognews.bg/news_107701/Sblasak-na-dva-tira-na-magistrala-Trakiia/

Катастрофа между два тира ограничи движението по автомагистрала „Тракия” между Пловдив и Пазарджик.

Великотърновски лекари апелират за доброволно кръводаряване

http://pik.bg/великотърновски-лекари-апелират-за-доброволно-кръводаряване-news493143.html

Великотърновски лекари апелират за доброволно кръводаряване

Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново, е намалило драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Отделението е  единственото, което осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък.

Затова ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в дните 29 февруари, 1 и 2 март 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара.

Наличието на 4 последователни почивни дни е допълнителен рисков фактор за застрашително намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно.

Напомняме, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно Наредбата за работното време, почивките и отпуските - имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

Жената-каучук Вили Кожухарова днес е в плен на патерици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331574

Жената-каучук Вили Кожухарова доскоро радваше публиката с таланта си, въпреки че е прехвърлила 60 години. Днес обаче Вили е се придвижва с патерици, разказва бТВ в свой репортаж.
„Всяко начало е хубаво, обаче за съжаление, и Сенека го е казал: „Колелото на съдбата се върти'', така че тези, които бяха на върха, могат да бъдат и в прахта.
Жената-каучук Вили Кожухарова доскоро радваше публиката с таланта си, въпреки че е прехвърлила 60 години. Днес обаче Вили е се придвижва с патерици, разказва бТВ в свой репортаж. „Всяко начало е хубаво, обаче за съжаление, и Сенека го е казал: „Колелото на съдбата се върти'', така че тези, които бяха на върха, могат да бъдат и в прахта.

Заради руското ембарго приходите на земеделските производители спадат с 300 млн.лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/28/2713665_zaradi_ruskoto_embargo_prihodite_na_zemedelskite/?ref=rss


Намалението на приходите за производителите на земеделска продукция в България от руското ембарго са около 300 млн. лв., съобщи пред БНР земеделският министър Десислава Танева.

Тя уточни, че сумата е за периода август 2014 г. - януари 2016 г. 

По думите на министъра причина за това основно е резкият спад на цените заради затварянето на руския пазар за европейските производители. Около 20 млн. лв. са преките загуби заради спиране на износа за Русия. 

Интересът на България е по-възможно най-бърз начин да се възстановят традиционни отношения и пазари. България обаче сама извън обхвата на общността няма как да го направи да се случи или да ѝ повлияе, каза Танева.

Нови компютри за училището в село Стефан Караджово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555153

  С 8 нови компютри и съръвър е училището в село Стефан Караджово. Новото оборудване е по проект, чиято стойност е 8 280 лв, от които 4000.00 лв. собствено финансиране. Оборудването позволява на учителя да използва модерни методи на обучение и ефективно да ръководи учебния процес. Това допринася за повишаване на качеството на обучение на учениците по иформационни технологии, съобщиха от община Болярово.  ...

Нормално е движението през пунктовете на границата с Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264646_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD

 Нормално преминават всички превозни средства през ГКПП-та на българо-гръцката граница. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Трафикът не е интензивен, няма натрупали се опашки от автомобили.

19 акта съставени при полицейска акция в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555345

По разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, в Русе и на територията на цялата страна са в ход масирани полицейски действия за предотвратяване на опасно и демонстративно шофиране с рискови маневри, за показно ползване на охрана и ескортиращи автомобили, както и други нарушения или престъпления.При провеждащата се специализирана полицейска операция служителите на ОДМВР – Русе са извършили проверки на 86 лица, 56 моторни превозни средства и над 10 обекта. Не са констатирани нарушения по линия на частната охранителна де...

Още задържани при масовите проверки на МВР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555344

В хода на спецакцията, проведена на територията на Сливенска област снощи, са задържани двама за неизпълнение на разпореждане и оказване на съпротива  на полицейските органи при изпълнение на служебните им задължения. Проверени са 89 лица,51 автомобила и повече от 30 обекта на територията на областта. Лицата са проверявани за носене на огнестрелно и хладно оръжие, наркотици и редовни лични документи. Респектирани са прояви на демонстративно поведения и явно неуважение към нормите на обществото. Служители на пътна полиция извършват проверки...

Още шестима загинаха при нов взрив в мината в Коми, спират спасителната акция

http://offnews.bg/news/n_1/n_624947.html

Още шестима души загинаха след нов взрив в руската въглищна мина "Северная" в република Коми. Загинали са петима спасители и един миньор, съобщиха руските медии.  На 25 февруари в мината изтече газ, предизвиквайки две експлозии, срутвания и пожар. В момента на инцидента под земята е имало 110 души. Евакуирани бяха 80 души, четирима загинаха, а 26 останаха под земята. След третия взрив в мината няма шанс някой от миньорите под земята да е оцелял, заяви министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, като допълни, че спасителната акция се прекратява.  По-късно техническият директор на компания "Воркутаугол", която управлява мината, потвърди, че след оценка на ситуацията е преценено, че в шахтата няма оцелели.  В република Коми е обявен тридневен траур в памет на загиналите. 

Е. Димитров: Ведомствените бензиностанции и осем български пристанища остават без контрол

http://www.cross.bg/goriva-benzinostantzii-yredi-1499884.html

/КРОСС/ Поведението на Комисията за защита на конкуренцията можем да отдадем на предстоящата смяна на цялата комисия или част от нея, както и на желанието хората, които в момента работят, да се харесат в последния момент на управляващото мнозинство, каза заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Емил Димитров (ПФ) в интервю за предаването на БНР „Неделя 150". Според него ведомствените бензиностанции и осем от пристанищата в страната продължават да бъдат неконтролирани за начина на доставка на горива от чужбина: „От 1,5 години съм в парламента. Още на втория месец им показах заснети албуми, на които има осем пристанища с кораби, заснети в реално време, как разтоварват горива без абсолютно никакъв контрол. Не казвам по какви цени са придобити тези горива, а да не говорим откъдето са дошли, защото са възможни всякакви трактовки. В следващия момент виждате как ведомствените бензиностанции продават поголовно без да се отчитат и без всякакви измерителни уреди огромни количества горива, които няма откъде да са дошли. Виждаме, че вече и се появяват бензиностанции, които продават на изключително ниски цени, защото те били много така благоразположени към хората. Но от коя рафинерия? Да посочат! Държавата вложи огромен ресурс, а бизнесът огромни инвестиции, за да направи складове и да сложи измерителни уреди. Обаче десетки митнически складове нямат уреди, осем пристанища нямат контрол

Бомбардировки нарушиха примирието в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331567

Нарушено е било сключеното примирие в Сирия, след като бомардировачи са нанесли въздушни удари по обекти в провинция Алепо, съобщава австрийската ORF, цитирана от „Фокус”.
За падането на бомбите са потвърдили и от режима на президента Башар Асад. От Дамаск обявили, че се опитват да установят чий са бойните самолети.
Нарушено е било сключеното примирие в Сирия, след като бомардировачи са нанесли въздушни удари по обекти в провинция Алепо, съобщава австрийската ORF, цитирана от „Фокус”. За падането на бомбите са потвърдили и от режима на президента Башар Асад. От Дамаск обявили, че се опитват да установят чий са бойните самолети.

Реформаторите печелят изборите в Техеран

http://www.cross.bg/izborite-iran-ryhani-1499883.html

/КРОСС/ Курс към постепенна икономическа и социална либерализация без промени във външната политика очакват експертите Пробив в столицата и променлив успех в провинцията, това е резултатът от обединените усилия на реформатори и умерени традиционалисти, групирани зад президента Хасан Рухани на изборите в събота. Над 60% от общо 55 милиона ирански избиратели гласуваха за нов Меджлис (парламент) и нов състав на Съвета на експертите, влиятелен орган от 86 духовници, избирани с пряк вот. Напливът пред урните принуди властите да удължат изборния ден до 23.45 часа. Залогът на изборите е стратегически. Съветът на експертите е орган с осемгодишен мандат. Според конституцията на Ислямската република тъкмо той избира духовния водач на Иран, който е върховен авторитет в делата на персийската държава. Новият състав на Съвета на експертите е призван да избере приемника на сегашния духовен водач, консервативният аятолах Али Хаменей. 76-годишният Али Хаменей заема поста от 1989 г. и ревностно следва постулатите на своя предшественик, идеологът на днешната Ислямска република аятолах Хомейни. От това кой ще го наследи на поста зависи стабилността и политическият курс на Иран в следващото десетилетие. Изборите се провеждат в разломен за иранското общество момент, по-малко от 3 месеца след сделката между Техеран и водещите ядрени държави, която позволи продължаването на иранската ядрена програма при определени условия

Една година след убийството на Вероника

http://www.bnews.bg/article-149062

Тази вечер семейството и приятелите на Вероника ще извървят пътя, по който тя за последно е вървяла преди да бъде нападната.

Четирима от МГЕРБ в областта участват в престижен младежки форум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555343

Четирима членове на областната структура на МГЕРБ – В. Търново участват в VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда през почивните дни в Сандански, информираха от партията. Сред 150-те участници от цялата страна са Станислава Стоянова, която е член на НИС на МГЕРБ и Георги Недев – областен младежки координатор, както и великотърновският общински съветник Жельо Желев и Таня Стефанова от МГЕРБ - Павликени. Форумът бе открит от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Дискусии бяха водени...

Вижте кои са първите участници в новия сезон на "Като две капки вода"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555342

„Преслава и Калин Врачански са първите участници в четвърти сезон на шоуто, които може да обявим", потвърдиха Зуека и Рачков в "Събуди се" , като оставиха в тайна останалата част от участниците в шоуто. Въпреки многото изненади и новите участници, водещите на емблематичното шоу ще бъдат главни действащи лица и през новия сезон. Чаровната Преслава, която има поредица от хитове и концерти зад гърба си, ще се изправи пред журито и феновете на „Като две капки вода", за да покаже още един талант - актьорската игра. „Обичам предизвикателствата, а и о...

Според Румен Гечев Кабинетът съдейства да има картел на горивата

http://politics.actualno.com/spored-rumen-gechev-kabinetyt-sydejstva-da-ima-kartel-na-gorivata--news_526121.html

"След като правителствoто на ГЕРБ отказва да даде информация за данъчните складове за горива, по абсолютно смешни причини, тогава то съдейства за функционирането на картел". Това заяви депутатът от БСП лява България проф. Румен Гечев пред БНР. Той настоя да се разбере кой е притежавал данъчните складове от 2010 г. насам. Според него става въпрос за една-две фирми, близки до управляващите. Гечев обясни, че не само крайните цени на горивата на вътрешния пазар са най-ниски в Европа, но и акцизът.

Политици, близки и граждани си взеха последно сбогом с Йордан Соколов

http://politics.actualno.com/politici-blizki-i-grajdani-si-vzeha-posledno-sbogom-s-jordan-sokolov-news_526123.html

Стотици държавници, депутати, председатели на Народното събрание, общественици, посланици, министри, близки и граждани си взеха последно сбогом с председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов. Поклонението пред тленните останки на Соколов бе в зала „Св. София” на Народното събрание. Сред дошлите да се простят със Соколов бяха Петър Стоянов, Огнян Герджиков, Благовест Сендов, Екатерина Захариева, Меглена Кунева, Николай Ненчев, Даниел Митов, Ивелина Василева и още много поли

Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554690

В последния ден на февруари Варненският драматичен театър ще предложи на публиката постановката на Стилиян Петров „Канкун“, която е отличена с „Икар“ за сценография и „Аскеер“ за театрална музика през 2014 година. В ролите ще видим Биляна Стоева, Стоян Радев, Даниела Викторова и др. Представлението ще бъде играно на сцена Филиал. Жорди Галсеран си е спечелил име на най-търсения съвременен каталунски драматург, а „Канкун” е от най-популярните му пиеси. Заглавието й обозначава мексиканския курорт, бижуто на Карибите, „рая на земята”. В него Галсе...

Болниците в Търновско в остра нужда от доброволни кръводарители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555341

Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново намали драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, информираха от болницата в старата столица.Единствено отделението осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък, заявиха от лечебното заведение.  Поради тази причина ръководството на МОБАЛ „Д-р ...

И върху кафе може да се рисуват картини (Галерия)

https://www.24chasa.bg/Article/5330758

И върху кафе може да се рисуват картини (Галерия)Владимир Стоев от Варна изписва любовни послания и успява да изобрази всичко върху топлата напитка Владимир Стоев, който от години живее във Варна, е избрал да рисува не върху платно, а в чаша кафе. Учил изобразително изкуство в родния си град Горна Оряховица, 28-годишният млад мъж избира един доста нетрадиционен начин да покаже таланта си.

Ненчев: Дискутираме дали да се върне казармата

http://offnews.bg/news/n_1/n_624946.html

Темата за връщането на казармата се дискутира, поискал съм експертиза, за да се ориентирам по-ясно. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия по повод това, че всички младежи над 18 години вече ще минават на отчет в армията. „Професионалната армия е много по-добрият вариант за България, но темата с казармата е в прерогативите на Народното събрание", посочи Ненчев. Той обясни, че според него България трябва да продължи със своята професионална армия. Дискусиите за това дали да се върне задължителната казарма ще отнемат много време и ще разделят допълнително и нацията, и политическите сили. Връщането на казармата ще доведе до много щети, смята министърът. По думите му по този въпрос ще е необходима много сериозна дискусия, както и промени в Конституцията. Освен това ще трябва да се реши дали да се запази професионалната армия, с която разполагаме.  Освен това трябва да се реши и въпросът колко време ще бъде казармата - 3 месеца, 6 месеца, 1 година, дали има необходимост от това и дали има пари за това, както и какво ще правим с българите в чужбина, коментира Ненчев.  В позицията, в която съм, не мога да не разсъждавам сериозно по въпроса. Още повече, че той се поставя от народни представители. Тази дискусия очевидно предстои, допълни той.  Министърът подчерта още, че професионалната армия се представя много добре.

300 млн. лв. е загубило нашето земеделие от началото на руското ембарго

https://www.24chasa.bg/Article/5331561

300 млн. лв. е загубило нашето земеделие от началото на руското ембаргоОт началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в предаването „Неделя 150” по БНР. „Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар,

Ден втори от полицейската акция: 205 проверени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555338

205 лица са проверени през второто денонощие на специализираната полицейска операция, която върви на територията на ОДМВР-Разград – съобщават от пресцентъра на дирекцията. Полицейските служители са инспектирали 5 питейни заведения и 126 моторни превозни средства. Съставени са 10 акта и 35 фиша. Образувани са и 7 бързи и незабавни производства за употреба на алкохол. Масираните проверки ще продължат да са в ход и през следващите дни -  уверяват от полицията....

Шестима загинали след нов взрив в руска мина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555340

Шестима миньори са загинали след взрив, станал снощи в руската въглищна мина "Северная". Загиналите са петима спасители и един миньор. Петима души са ранени, съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на говорител на министерството на извънредните ситуации и на компанията-собственик на мината. Изтичане на метан и експлозии в руска каменовъглена мина, има жертви Тази нощ в шахтата имаше трети мощен взрив след първите две експлозии, станали на 25 февруари. Тогава загин...

Продължават полицейските проверки на територията на цялата страна

http://petel.bg/Prodalzhavat-politseyskite-proverki-na-teritoriyata-na-tsyalata-strana__146927

снимка: Булфото, архив Във Варна са проверени 41 обекта и 166 човека. За извършени криминални престъпления са задържани 20 души       П...

Двама души са задържани за притежание на металдетектори и антични предмети в село Селановци

http://pik.bg/двама-души-са-задържани-за-притежание-на-металдетектори-и-антични-предмети-в-село-селановц-news493141.html

Двама души са задържани за притежание на металдетектори и антични предмети в село Селановци

По време на специализирана полицейска акция в землището на село Селановци са установени и задържани 2 лица, в които са намерени 2 металдетектора и 7 антични предмети- монети, пръстен, малка статуя и др, съобщиха от ОД на МВР-Враца

Припомняме, че на територията на ОД МВР Враца беше проведена специализирана полицейска акция по изпълнение на разпореждане на гл.секретар на МВР гл.секретар Георги Костов с цел: превенция на демонстративна охрана на завадения и частни лица, рисково шофиране по пътищата; установяване на малолетни и непълнолетни лица в и около нощните увеселителни питейни заведения; проверки за наличие на стоки без акцизен бандерол, повишаване чувството за сигурност на гражданите, противодействие на битовата престъпност; превантивни мерки срещу престъпления от всякакъв вид. По време на акцията на територията на ОД МВР Враца са проверени общо 441 лица, 255 МПС, 96 питейни заведения. 

„Петдесет нюанса сиво” и „Фантастичната четворка” взеха „Златна малинка” за най-лош филм

http://www.cross.bg/malinka-naii-losh-chetvorka-1499882.html

/КРОСС/ „Фантастичната четворка" и еротичният романс „Петдесет нюанса сиво" бяха определени за най-лошите филми за 2015 г. при раздаването на наградите „Златна малинка", а номинираният за „Оскар" Еди Редмейн беше определен за най-лош актьор в поддържаща роля, съобщи USA Today. „Петдесет нюанса сиво" получи антинаградата за най-лош сценарий, а провалът на миналия киносезон е актьорският състав на филма. Антинагради за най-лоша роля и за най-лоша актьорска двойка получиха Джейми Дорнан и Дакота Джонсън. Наградата за най-лоша режисура грабна Джош Транк за „Фантастичната четворка". Антипремията „Златна малинка" се присъжда ежегодно в САЩ в навечерието на наградите „Оскар". Победителите получават статуетка във вид на позлатена малина.

"50 нюанса сиво" и "Фантастичната четворка" са най-лошите филми за 2015 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=314539

„Фантастичната четворка“ и еротичният романс „Петдесет нюанса сиво“ бяха определени за най-лошите филми за 2015 г. при раздаването на наградите „Златна малинка“, а номинираният за „Оскар“ Еди Редмейн беше определен за най-лош актьор в поддържаща роля, съобщи USA Today.

Танева: 300 млн. лв. са загубите на земеделците от руското ембарго

http://frognews.bg/news_107700/Taneva-300-mln-lv-sa-zagubite-na-zemedeltsite-ot-ruskoto-embargo/

От началото на руското ембарго през август 2014 г. до януари 2016 г. българското земеделие по отделни сектори е загубило близо 300 милиона лева приходи. Тези приходи са загубени не толкова от директен пазар, който в годишен пазар се оценява около 20 милиона.Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Моника спечели срещу НЗОК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555336

Радвам се, че Административен съд Стара Загора прие нашите аргументи и излезе с подобно решение. Това обаче е само една стъпка от целия процес, защото съм уверена, че НЗОК ще обжалва решението на съда, коментира пред Дарик адвокат Христина Николова по повод спечеленото от Моника Михайлова дело срещу Здравната каса. Делото беше образувано по жалба на Моника Михайлова заради отказ за лечение в чужбина. Старозагорката получи подкрепа от хиляди свои съграждани у нас и в чужбина по време на благотворителни кампании за набиране на средства за лечение...

Обир в столичен супермаркет

http://www.bnews.bg/article-149061

Сигналът в полицията е постъпил около 22:10 часа снощи.

Обявиха за мъртви затрупаните миньори в Русия

http://www.vesti.bg/sviat/obiaviha-za-myrtvi-zatrupanite-miniori-v-rusiia-6050683

Преди два дни 26 работници бяха затрупани живи в горящата мина в Русия след три мощни експлозии в галериите

С едноминутно мълчание почетоха паметта на Йордан Соколов

https://www.24chasa.bg/Article/5331555

С едноминутно мълчание почетоха паметта на Йордан СоколовС едноминутно мълчание присъстващите в зала "Св. София" почетоха паметта на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов, предаде "Фокус". Първо с покойника се прости неговото семейство. Слова в негова памет произнесоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, Екатерина Михайлова - председател на СДС в периода 2001-2002 г. и др.

На два транша разградчанка даде пари на телефонните измамници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555337

78-годишна жена от Разград е станала жертва на телефонна измама – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 13 часа на 26 февруари Й.Д. получила обаждане на стационарния телефон, че са нужни пари за операция на дъщеря й. Възрастната жена предала сумата от 3000 лева на непознат мъж. Парите били дадени на два пъти – веднъж пред дома й и втори път пред Часовниковата кула. По случая е образувано досъдебно производство.   ...

Мария Харбова: Приютът в Богров е незаконен

http://www.cross.bg/kmetove-harbova-mariya-1499881.html

/КРОСС/ Неправителствени организации, защитаващи правата на животните, ще пишат открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова и до други кметове, ако не изпълнят решение на Върховния административен съд. Активистите спечелиха дело в края на миналата година, заведено от тях срещу Наредба 41 на Министерството на земеделието, уреждаща условията в общинските приюти за бездомни животни. За „Хоризонт" Мария Харбова поясни: „Ние написахме писмо до министъра на земеделието да предприеме действия за изпълнение на решението, като уведоми всички кметове, общински кметове на територията на България, на първо място г-жа Фандъкова, да започнат да синхронизират условията в приютите съобразно решението на ВАС. В края на февруари изтича тримесечният срок, в който би следвало те да извършат това нещо. Концлагерът в Богров трябва да спре приема на кучета, тъй като е незаконен. Достъпът е забранен. Това е грубо нарушение на Закона за защита на животните, който е специален закон и важи пред всички останали закони. Ще се обърнем към прокуратурата на България, че не се изпълняват решения на съд и след това ще се обърнем и към Европейската комисия". Мария Харбова и нейни съмишленици са и против приетото вече увеличаване на бюджета за столичното общинско предприятие „Екоравновесие" за 2016 г., при положение, че е отчетено намаляване на бездомните кучета.  

Младежи ГЕРБ от цяла страна засадиха дръвчета в парка "Свети Врач" в гр. Сандански

http://pik.bg/младежи-герб-от-цяла-страна-засадиха-дръвчета-в-парка-свети-врач-в-гр-сандански-news493140.html

Младежи ГЕРБ от цяла страна засадиха дръвчета в  парка "Свети Врач" в гр. Сандански

100 дръвчета планински явор и елхи засадиха младежите от ГЕРБ от цялата страна, участници в седмия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански. Дръвчетата бяха засадени в парк "Свети Врач".

Инициативата е на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и е по повод 100-годишнината на парка. В събитието взеха участие кметът на Сандански Кирил Котев, председателят на МГЕРБ и народен представител от ГЕРБ Георг Георгиев и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.
„Всеки един от нас трябва да допринася за средата, в която живеем - да бъде по-добра, по-хубава, по-зелена, по-приятна, затова на такова ключово място в града искаме да има по-приятна атмосфера за хората“, заяви кметът на Сандански Кирил Котев.

По думите на председателятл на МГЕРБ Георг Георгиев посланието, което младите хора правят с реализирането на тази инициатива, свързана със засаждането на дръвчета, е оставането на младите хора в България. „Наш основен приоритет е младите хора да останат в България. Ние работим затова те да виждат перспективата и да остават в страната си“, добави Георгиев. Той бе категоричен, че благодарение на правителството на Бойко Борисов все повече млади хора се връщат в България и се реализират успешно.

„Доволни сме, че можем да дадем своя принос за запазване на екологичното равновесие и че с малко труд и средства дадохме добър пример и да доказахме, че всеки един от нас трябва да полага грижи за околната среда“, изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Масирана полицейска акция се проведе във врачанска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555334

В нощта срещу неделя във врачанска област се проведе масирана полицейска операция. При нея бяха проверени общо 441 граждани, 255 моторни превозни средства и 96 питейни заведения. Установени са 149 различни нарушения. Съставени са 101 акта и 35 фиша. Сред нарушителите са двама иманяри, задържани в землището на с. Селановци. При проверката при тях са открити два металдетектора и седем атнични предмета – монети, пръстен, малка статуя и други. Във Враца са задържани четирима, непосредствено след като са разбили павилион за продажба на билети за гра...

Четирима пияни шофьори засякоха в Разградско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555333

Четирима пияни водачи са установени при полицейски проверки на територията на ОДМВР – съобщават от пресцентърана дирекцията. Около 1.00 часа на 28 февруари до казино в град Исперих е спрян лек автомобил „Ауди А4”, управляван от неправоспособния И.А. на 28 години от град Дулово. Пробата му с дрегер отчела 1,87 промила алкохол. Задържан е за 24 часа в РУ-Исперих, а по случая е образувано незабавно производство. Около 0.07 часа на 28 февруари в Разград по улица „Лудогорие” е спрян автомобил „Сузуки Витара”, управляван от 30-годишния...

Въздушни удари в Алепо, въпреки влязлото в сила примирие в Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5331551

Въздушни удари в Алепо, въпреки влязлото в сила примирие в СирияВъпреки влязлото в сила примирие в Сирия военни самолети са нанесли шест въздушни удара срещу различни позиции в провинция Алепо, съобщава австрийската медия ORF, цитирана от "Фокус". Информацията беше потвърдена от наблюдатели на противниците на режима в Дамаск. Все още обаче не е ясно какъв е произходът на изтребителите.

Родителите на Вероника година след убийството й: Боли все повече

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331552

„Не е вярно, че времето лекува. За една година Вероника постоянно е в нашите сърца, болката става по-силна", казва пред бТВ бащата на убитата във Велико Търново студентка - Трайчо.
„Много ми е трудно да повярвам в правосъдието при тези закони. Не мисля, че някой, който се е сблъсквал с нашата система, вярва в правосъдието”,
„Не е вярно, че времето лекува. За една година Вероника постоянно е в нашите сърца, болката става по-силна", казва пред бТВ бащата на убитата във Велико Търново студентка - Трайчо. „Много ми е трудно да повярвам в правосъдието при тези закони. Не мисля, че някой, който се е сблъсквал с нашата система, вярва в правосъдието”,

Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264645_+%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+-+%D0%BF%D0%BE+8500+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0++%D0%BC%D

 Международен панир Пловдив е обсаден от посетители, които идват да разгледат мегафорума за агробизнес, вино и храни, открит на 24 февруари. Всеки ден той посреща  средно по 8500 човека, с хиляда повече в сравнение с миналата година, сочат данните за първите три дни. За първи път  групи от страната правят резервации на билети по телефона.  Най-голям е интересът към международните изложби „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“.

            Толкова хубави вина не е имало от 10 години, смята технологът и изпълнителен директор на „Вила Ямбол“ инж. Красимир Аврамов. Градът на виното привлича лозаро-винарския бранш и имиджът му се харесва от гилдията, посочи той. 

            Това е изключително успешна реколта, особено за червените вина, потвърждава и технологът на „Винпром Карнобат“ инж.  Стоян Стоянов. През последните 4-5 години бяхме заложили на международни участия и не присъствахме на „Винария“, но смятаме, че е време да се завърнем на най-мащабния форум в България и да участваме по-активно в него“, добави той.

            Винената реколта за 2015 г. се представя за първи път пред потребителите, които имат възможност да се убедят в изключително високото качество на българските вина и спиртни напитки. Градът на виното привлича и с богатата палитра от храни и кулинарни деликатеси от изложбата „Фудтех“. На щандовете са познати и нови изделия на наши производители.

            Не сядаме нито за минута, посрещаме стотици гости всеки ден, казват от екипа на „Милк груп“, която предлага сирене, направено по една от най-старите български технологии. Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“  показва четирите наши изделия, които вече имат запазено наименование в ЕС, затова посетителите се тълпят край експозицията.

            Българските специалитети категорично си връщат  доверието на потребителите, твърди изложител. Все повече хора се убеждават, че нашето не отстъпва по качество, заявяват участници във „Фудтех“.

          Голям е интересът на специалисти към експозицията на Индия, която за първи път има официално участие в изложбата. В България индийски храни и подправки се търсят, защото са нещо различно, освен това се смята, че са  полезни за здравето, обясни представител на търговска верига.

            Изложителите от „Агра“ също не остават нито за миг без посетители. На всеки щанд се водят преговори, сключват се много сделки за селскостопанска техника, оборудване и инвентар. Понякога се налага да разговаряме с клиенти на крак, защото местата за преговори на щанда ни са заети, каза представител на голяма компания.

            Според експерти това се дължи на възхода на селскостопанското производство  в България през миналата година – факт, който бе отбелязан и от министъра на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив. Той продължава до 28 февруари.

Уникално пътуване с влак за 3 март

http://pik.bg/уникално-пътуване-с-влак-за-3-март-news493139.html

Уникално пътуване с влак за 3 март

Уникално пътуване организират фенове на теснолинейката за националния празник 3 март, съобщи за Нова телевизия инициаторът Кристиан Ваклинов. Над 200 души вече са дали заявка, че ще пътуват в празничния ден от гара Септември до Якоруда. Цялата организация се води в социалните мрежи.

От БДЖ са осигурили 8 вагона, които ще бъдат прикачени в състава на влак "Юндола". Групата ще тръгне сутринта и ще пътува малко над 3 часа из красивото дефиле на река Чепинска.

Въпреки че няма специална програма, пътуването ще е под знака на националния празник, обясняват организаторите. И припомнят, че в навечерието на Априлското въстание през 1876 година в Якоруда е сформиран местен революционен комитет. По-късно много хора от региона взимат участие в Илинденското и Кресненско-Разложкото въстание.

Пиян шофьор се блъска в контейнер в Кубрат, друг се преобърна между Савин и Севар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555331

Две пътно-транспортни произшествия с участието на пияни водачи са станали на територията на РУ-Кубрат в почивните дни – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 20 часа на 27 февруари по пътя между селата Савин и Севар „Ситроен Пикасо” излиза от пътя на завой, блъска се в страничен скат и се преобръща. Пробата с дрегер на 44-годишния водач от Кубрат отчела 2,78 промила. С луксация на левия крак пострадалият е откаран в русенската болница. По случая е образувано разследване.   Около 2.00 часа на 28 февруари по улица „Витоша” в Ку...

Питка "Грозд"

https://www.24chasa.bg/Article/5330748

Питка "Грозд" Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Ненчев: Връщането на казармата ще нанесе щети

http://frognews.bg/news_107699/Nenchev-Vrashtaneto-na-kazarmata-shte-nanese-shteti/

„Професионалната армия е много по-добрият вариант за България, но темата с казармата е в прерогативите на Народното събрание”, заяви военният министър Николай Ненчев.

Немска телевизия: Светът трябва да се довери на Путин и Асад

http://petel.bg/Nemska-televiziya--Svetat-tryabva-da-se-doveri-na-Putin-i-Asad__146925

След пет години конфликт оръдията в Сирия млъкнаха и на Запада не му остана нищо друго, освен да разчита на „благите намерения” на Владим...

Простреляният в Княжево 14-годишен ученик е в стабилно състояние

http://petel.bg/Prostrelyaniyat-v-Knyazhevo-14-godishen-uchenik-e-v-stabilno-sastoyanie__146926

Няма промяна в състоянието на 14 годишния ученик, който беше прострелян в петък. Той е спокоен, в стабилно състояние, без непосредствена оп...

Да бръкнеш в течен азот (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/da-bryknesh-v-techen-azot-video-news_525922.html

Ако поставите ръка в течен азот, можете да получите сериозно изгаряне. Момчетата от Russian Slow Motion не само демонстрират как това може да стане сравнително безопасно, но и са заснели видео със скорост 2000 кадъра в секунда. Видеото демонстрира какво се случва с ръката и течния азот при тяхното съприкосновение, а също така – какво се случва, ако в течния азот се налее гореща вода в течен азот.  

След три експлозии в мина във Воркута, няма шанс за останали живи миньори

http://asia.actualno.com/sled-tri-eksplozii-v-mina-vyv-vorkuta-njama-shans-za-ostanali-jivi-miniori-news_526119.html

Няма останали живи хора в мина „Северная“ във Воркута, съобщи техническият директор на предприятието Воркутаугол Денис Пайкис. Досега в мината станаха три експлозии. Шест души загинаха, а за 26 - останали в неизвестност след избухването на газ гризу в четвъртък, изгледите да са живи да практически са нулеви, информира ТАСС. Техническият съвет подробно оцени газовата обстановка в мината, последствията от която станаха причина за аварията, динамиката на развитие на пожара, който бушу

Картини с магични знаци и символи от древната българска земя ще оцветят Европейската комисия на 1-ви март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264644_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%

 Точно в Деня на Баба Марта - 1-ви март - изложбата-живопис на художничката Калия Йорданова-Братанова "Незабравени шарки" ще сложи началото на Българските дни в Европейската комисия в Брюксел. Те се организират за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева по случай Националния празник 3-ти март.

"Брюксел е град, където съжителстват много култури от цяла Европа и дори от целия свят. Това е вярно и за Европейската комисия, където работят хора от всички 28 страни членки! Щастлива съм, че за поредна година им представямe частица от България, като така се надявам нашата страна да спечели много нови приятели и почитатели!" каза Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Бюджет и човешки ресурси.

Изложбата "Незабравени шарки" включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от традиционните български шевици. Освен като част от творбите на Калия Йорданова, родните мотиви ще присъстват на празника и върху носиите на танцьорите от клубовете "На хорото в Брюксел" и "Светулка" от Антверпен.. Младежите и девойките ще изпълнят поредица от български народни хора, в които ще могат да се включат и по-смелите гости на вечерта. Музикалния съпровод ще осигури оркестър "Унисон", в който участват живеещи в Белгия българи.

Между 8 и 11 март Българските дни ще продължат с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. Служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

 

 

Художничката Калия Йорданова е родена през 1948 г. във Варна. Завършила е Художествена гимназия в София, а през 1974 г. - монументална живопис в класа на проф. Богданов в Художествената академия. В периода 1981-84 г. е директор на Градската художествена галерия “Никола Маринов” в Търговище. От 1995 г. е преподавател по рисуване в СУИ “Д. Христов” във Варна. Калия Йорданова работи в областта на графиката, рисунката и живописта. Преди да гостува в Брюксел, изложбата й "Незабравени шарки" е представена във Варна и в София.

Историята на един човек, който няма пол (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555330

Историята на Пол - един човек, който определя себе си като интерсексуален. Това е един човек, в чиито документи за самоличност пише женско име. Човек, който обаче се усеща като мъж, живее като мъж и иска документите му за самоличност да бъдат на мъж. Най-общо казано - жена по документи, мъж по душа, разказва

Пореден въоръжен грабеж в София, от магазин са откраднати 6 хил. лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/28/2713657_poreden_vuorujen_grabej_v_sofiia_ot_magazin_sa/?ref=rss


Въоръжен грабеж е извършен късно снощи в хранителен магазин в столичния квартал "Драгалевци".

От полицията съобщават, че около 22.10 часа двама маскирани и въоръжени са влезли в магазина. 
Един от мъжете е стрелял веднъж във въздуха.

След това те са взели парите от касата и побегнали. Откраднатите пари са около 6000 лв.Няма пострадали при инцидента.

В началото на седмицата през деня над 100 хиляди евро бяха откраднати от инкасо автомобил в подземния паркинг на столичен мол. Тогава извършителите стреляха с автоматично оръжие. Те все още не са задържани.

Протести срещу кръст в Скопие

http://www.cross.bg/obshtina-krustut-albanskite-1499880.html

/КРОСС/ Десетки мюсюлмани, включително официални представители на управляващата в Македония ДУИ - Демократически съюз за интеграция, протестираха срещу поставянето на гигантски кръст в скопската община Бутел. Протестиращите се опитаха да стигнат до мястото, където ще се строи кръстът.  Водач на протестите е депутат от ДУИ Емир Мехмет. Тя заяви, че кръста влошава отношенията между религиите и междуетническите отношения. „Някой си мисли, че с арогантност и упоритост може да прави каквото си иска с държавата, и по-специално с албанските места. Ние днес сме тук, за да кажем, че с албанските населени места не може да си правите, каквото искате. Кръстове, лъвове, зверове, мечки, дяволи - каквото искат да изградят от тази страна на моста, където си направиха зоологическа градина. Но от тази страна на моста ще строим знаци, които отразяват контекста и чувство за съжителство", заяви Мехмет. „Кръстовете принадлежат на църквите, минарета - на джамиите. Нито едното, нито другото са за улицата. Чух, че кръстът принадлежал и на православните албанци. Ако толкова ги е грижа за нашите православни братя албанци, трябва да направят православна албанска църква и апелирам към община Бутел да задели място за Албанска православна църква ", каза Изет Меджити, кмет на скопската община Чаир.

Български храни и вина надвиха италианските в конкурса „Изборът на потребителя“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264643_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0++%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%8

 Български храни и вина надделяха в конкурса „Изборът на потребителя“, който се проведе в рамките на международните изложби „Винария“ и „Фудтех“ в Пловдив. Те грабнаха 11 от общо 19-те награди, присъдени от посетители след дегустации, като се конкурираха с участници в изложбата „Вкусове от Италия“.  Надпреварата се организира по инициатива на Международен панаир Пловдив в партньорство с Университета по хранителни технологии.

            Българските производители заслужиха признанието на потребителите с традиционни продукти.  Финалисти станаха: пълнозърнест хляб от лимец на „Дон Батон“, сокове от ябълка, круша и дюля на „Маршал 91“, краве сирене на „Милк груп“, сусамова халва на „Дюсена“, сладко от боровинки на „Атлантик Ко“, горнооряховски суджук на фирма  „Стефанов – Ив. Стефанов - 04” и овче сирене „Кефалотири“ на „Сариева къшла“.  Награда получи и фирма  „Сирио бул“ за тигани с  с незалепващо иновативно покритие от лава.

            Сред вината бяха отличени: бяло вино шардоне на изба „Малката звезда“, розе на „Винпром Карнобат“, червено вино сира на „Винзавод Асеновград“.

            Кулинарите от Италия грабнаха вниманието с  необичайни пасти – от шамфъстък и от артишок, с бяло кафе арабика, лимонов биозехтин, бадемови сладки, дайджестив, сурово сушен салам и сирене пармеджяно реджано, отлежавало 24 месеца.

            Резултатите от конкурса потвърдиха констатацията на специалисти и участници във  „Фудтех“, че българските хранителни продукти си връщат доверието на потребителите и отново ставата предпочитани за трапезата. Обратът стана възможен, след като производителите започнаха да  съчетават автентични суровини и начини за приготвяне  с  модерни технологии и техника, за да отговорят на съвременните стандарти и изисквания на пазара. Така се стигна до триумфа на нашите храни на изложбата.

            „Винария“ и „Фудтех“ бяха част от мегафорум за агробизнес, вино и храни. Той е единствената по рода си проява на Балканите за съвместно провеждане  на изложения, свързани със  селското стопанство, лозарството и винарството, хранителната индустрия. Над 670 компании от 29 държави показаха новости за тези отрасли в дните  от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. 

Искат доживотен затвор за Тайфи Мекльов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555335

Над 400 якорудчани искат бърз процес и справедлива присъда срещу продавача на отровната ракия Тайфи Мекльов. Със снимки и плакати роднини и приятели  на отровените преди два месеца с фалшивия алкохол мъже се събраха на площада в Якоруда. "Искаме  бърз   процес   и справедливост, най-голямото ни опасение е, че той може да подкупи  правосъдието, страх ни е да не се потулят доказателствата. Досега той трябваше да бъде осъден по бързата процедура доживотен затвор, а не да се чака и да се разследва. Какво разследват още не знаем, знаем само, че от о...

Канят дамите на поредното Осмомартенско рали в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555332

В Добрич отново ще се проведе Осмомартенско дамско рали, съобщават организаторите от Автомобилен спортен клуб "Добрич". Състезанието се провежда със съдействието на Общината и СБА. По традиция атрактивното събитие събира многобройна публика, която и този път ще се наслади на бързи коли, майсторско шофиране, красиви жени и много адреналин. Ралито ще се проведе на Международния ден на жената - 8 март, на площад "Демокрация". Стартът ще бъде даден в 10.00 часа. Записването става предварително във Фейсбук профила на събитието - "Осмомартенско дамск...

"Болница за плюшени мечета" идва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314532

За шеста година Асоциацията на студентите-медици в България и организации на пациенти с редки болести организират днес събитието за деца "Болница за плюшени мечета", научи Moreto.net. Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това, какво се случва в една болница.

Местан: Българските премиери раждат олигарсите

http://www.bnews.bg/article-149060

Изгоненият председател на ДПС призна, че мълчал в името на единството.

Сергей Лавров и Джон Кери приветстваха примирието в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-lavrov-dzhon-1499879.html

/КРОСС/ Първите сведения за примирието в Сирия са обнадеждаващи, но за постигане на успех са необходими още усилия от всички страни в конфликта. Около това становище са се обединили в телефонен разговор американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. Те са обсъдили и предстоящото на 7 март възобновяване на преговорите в рамките на международната група за подкрепа на Сирия и координацията между САЩ и Русия във военната област във връзка със сирийската криза. Коментирана е и ситуацията около Северна Корея и подготовката за нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ракетната и ядрената активност на Пхенян.  

Въоръжени стреляха в магазин в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/vyoryzheni-streliaha-v-magazin-v-sofiia-6050682

Маскираните мъже, които задигнаха оборота от касата предупредили персонала, че са въоръжени като стреляли във въздуха

Видео: Животът на Ван Гог, разказан с 12 маслени платна в секунда

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/28/2713068_video_jivotut_na_van_gog_razkazan_s_12_masleni_platna/?ref=rss




Нов анимиран филм вдъхва живот на някои от най-известните картини на Винсент Ван Гог по необикновен начин. Loving Vincent е "първата в света изцяло нарисувана пълнометражна анимация", под което авторите имат предвид, че се състои от хиляди и хиляди ръчно рисувани маслени картини, базирани на 120 известни платна на художника. 

Филмът разказва за последните три месеца от живота на известния холандски постимпресионист. Базиран е на 800 негови писма, а сюжетът се развива...

Лора Караджова: Лошите момчета са по-секси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330605

Лора Караджова притежава всички необходими качества за една звезда - талантлива, красива, предизвикателна и артистична. Певицата отдавна блести със собствена светлина, а не с тази на баща си - вокала на легендарната група „Сигнал“ Йордан Караджов. Лора е завършила висше в НБУ, специалност „Английска лингвистика", но още от малка е разбрала,
Лора Караджова притежава всички необходими качества за една звезда - талантлива, красива, предизвикателна и артистична. Певицата отдавна блести със собствена светлина, а не с тази на баща си - вокала на легендарната група „Сигнал“ Йордан Караджов. Лора е завършила висше в НБУ, специалност „Английска лингвистика", но още от малка е разбрала,

Калпав вентил спря 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

https://www.24chasa.bg/Article/5331524

Калпав вентил спря 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"За една седмица в АЕЦ "Козлодуй" два пъти изключваха от енергийната система турбогенератор заради повреда. В събота за 8 часа е бил спрян турбогенератора на 6-и блок след като бил установен пропуск на охлаждаща вода от вентил на един от топлообменниците в машинната зала. Вентилът е подменен, като превантивно са заменени и аналогичните вентили на

Румен Пеков: Състоянието на сигурността в страната е тревожно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555327

АБВ е партията, която гарантира стабилността на кабинета и способността на кабинета да прави политика. Това заяви заместник-председателят на ПП АБВ Румен Петков в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. В коментар за събитията около останалите партии в управляващото мнозинство той каза, че проблемите в една от формациите са очевидни. „В един от форматите, който подкрепя правителството, т.нар. Реформаторски блок, има тежки проблеми. Има разминавания, които граничат с драматизма. Едни вътрешни упреци, квалификации, които не правят че...

Въведено е ограничение за тежкотоварните автомобили над 10 т по пътя Кранево-Варна

http://pik.bg/въведено-е-ограничение-за-тежкотоварните-автомобили-над-10-т-по-пътя-кранево-варна-news493136.html

Въведено е ограничение за тежкотоварните автомобили над 10 т по пътя Кранево-Варна

Предимно сухи са пътните настилки във Варна и областта, съобщиха от Областно пътно управление. Времето е облачно, на места. Видимостта е добра.

По автомагистрала „Черно море” движението е без въведени ограничения. По автомагистрала „Хемус” след пътен възел Неофит Рилски в посока Варна се ограничава движението в изпреварващата лента заради изграждане на колектор в разделителната ивица. Трафикът се осъществява в активната лента. По път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция в област Варна по пътя Кранево-Варна при км 83+100 е въведено ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище.

По третокласния път Пчелник-Бенковски от км 17+000 до км 17+300 се извършват дейности по укрепване на свлачище.

Р. Петков: АБВ гарантира стабилността и способността на кабинета да прави политика

http://www.cross.bg/petkov-kabineta-rymen-1499878.html

/КРОСС/ АБВ е партията, която гарантира стабилността на кабинета и способността на кабинета да прави политика, заяви заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков в интервю за БНТ. В коментар за събитията около останалите партии в управляващото мнозинство, той каза, че проблемите в една от формациите са очевидни. „В един от форматите, който подкрепя правителството, т. нар. Реформаторски блок, има тежки проблеми. Има разминавания, които граничат с драматизма. Едни вътрешни упреци, квалификации, които не правят чест въобще на политиката. Оставям настрани довчерашни партньори и съратници и т.н.. Така че този въпрос - какво става, не е към нас". Петков е на мнение, че колкото по-бързо се изчистят въпросите в Реформаторския блок, толкова по-добре за държавата. „Обществото трябва да знае какво излъчва Народното събрание и каква е перспективата пред него. С постоянни скандали, в които затънахме, нямаме никаква полза като държава и като общество". Румен Петков коментира и създаването на комисия, която да проучи влияние на Русия и Турция във вътрешната ни политика. Според него поименното назоваване на конкретни държави, стратегически за България партньори, се отразява негативно на двустранните ни отношения. Такава комисия е вредна, каза зам.-председателят на АБВ и добави, че има достатъчно други ведомства, които могат да се занимават с подобно разследване. В заключение Румен Петков коментира и ситуацията със сигурността

Р. Петков: АБВ гарантира стабилността и способността на кабинета да прави политика

http://www.cross.bg/petkov-kabineta-politika-1499878.html

/КРОСС/ АБВ е партията, която гарантира стабилността на кабинета и способността на кабинета да прави политика, заяви заместник-председателят на партия АБВ Румен Петков в интервю за БНТ. В коментар за събитията около останалите партии в управляващото мнозинство, той каза, че проблемите в една от формациите са очевидни. „В един от форматите, който подкрепя правителството, т.нар. Реформаторски блок, има тежки проблеми. Има разминавания, които граничат с драматизма. Едни вътрешни упреци, квалификации, които не правят чест въобще на политиката. Оставям настрани довчерашни партньори и съратници и т.н.. Така че този въпрос - какво става, не е към нас". Петков е на мнение, че колкото по-бързо се изчистят въпросите в Реформаторския блок, толкова по-добре за държавата. „Обществото трябва да знае какво излъчва Народното събрание и каква е перспективата пред него. С постоянни скандали, в които затънахме, нямаме никаква полза като държава и като общество".Румен Петков коментира и създаването на комисия, която да проучи влияние на Русия и Турция във вътрешната ни политика. Според него поименното назоваване на конкретни държави, стратегически за България партньори, се отразява негативно на двустранните ни отношения. Такава комисия е вредна, каза зам.-председателят на АБВ и добави, че има достатъчно други ведомства, които могат да се занимават с подобно разследване. В заключение Румен Петков коментира и ситуацията със сигурността

Лютви Местан: Създаването на Комисия за намеса на Турция във вътрешните работи на страната е тежка политическа грешка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264642_%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A1%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D

  Създаването на Комисия за намеса на Турция във вътрешните работи на страната е тежка политическа грешка. Това каза учредителят на партия ДОСТ Лютви Местан в предаването „Тази неделя” по БТВ. „Не знам как се стигна до това съглашателство между ДПС, ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт и БСП. Реформаторския блок не участва в работата на тази комисия. Когато говорим за задкулисие, което се представя от необходимост от диалог, Цветанов обича да говори, че този парламент има 8 партии и диалогът е бил задължителен с опозицията”, каза Местан и попита как се е провел този диалог за постигането на съглашателство за комисията. Това е тежка политическа грешка, защото аз не съм усетил такава намеса. Не мога да посоча нито един факт, който да обоснове тезата за намеса във вътрешната политика”, посочи Местан. По думите му, това е било добре продуциран мит от проруските елементи в българския обществено-политически живот. На въпрос дали мозъчния тръст на ДОСТ ще е в Анкара, а не в София, Местан бе категоричен, че това не е вярно и определи тези твърдения като мит, който цели да се попречи за регистрацията на новоучредената от него партия. „Искам да предупредя, че ДОСТ ще бъде автентична българска, патриотична партия. Предупреждавам, че тази партия вече се случи в сърцата на хиляди български граждани”, заяви Местан. По отношение на олигарсите, Местан заяви, че не приема министър-председатели и президенти да говорят абстрактно за олигахрията. „Разговорът за олигарсите не е възможен без разговора с българските премиери. Олигарсите са продукт на властта. България или няма олигарси и по тази причина премиерите не знаят кои са те, или ако има, компетентните хора, които могат да отговорят на този въпрос, са българските премиери”, добави Лютви Местан. 

Съставиха 19 акта след полицейската операция в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331527

Общо 19 акта за нарушения са съставени в Русе в събота след масираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР Георги Костов. Това съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. За да се предотвратят опасно и демонстративно шофиране с рискови маневри, показно използвана охрана с екскорт са проверени 86 души,
Общо 19 акта за нарушения са съставени в Русе в събота след масираната полицейска операция, разпоредена от главния секретар на МВР Георги Костов. Това съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. За да се предотвратят опасно и демонстративно шофиране с рискови маневри, показно използвана охрана с екскорт са проверени 86 души,

Започна поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов

http://pik.bg/започна-поклонението-пред-тленните-останки-на-председателя-на-38-ото-народно-събрание-йорд-news493178.html

Започна поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов

Започна поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов.

На място в зала „Света София” в сградата на Народното събрание за почит паметта на председателя на 38-ото Народно събрание пристигнаха проф. Огнян Герджиков, Петър Стоянов, Цецка Цачева, Ивелина Василева, Найден Зеленогорски, Борислав Великов, Иван Костов, Меглена Кунева, Явор Хайтов, акад. Светлин Русев. 

"Йордан Соколов беше много достоен човек с висок морал и ще остави трайна диря в парламентарната история на България". Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди началото на поклонението пред тленните останки на на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов, цитиран от „Фокус”. „Той беше блестящ юрист,уважаваше мнението си и го правеше достояние на всички. Нямаше никакво задкулисие, нямаше абсолютно нищо, което да прикрива - беше директен и много принципен човек”, с тези думи Цветанов описа Йордан Соколов.

 

Въоръжените апаши са ударили магазин на "Фантастико" на Околовръстния път

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264641_%D0%92%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D0%BD%D0%B0

 Целта на поредния въоръжен обир в столицата снощи е бил хранителен магазин на голяма верига. Късно снощи двама маскирани мъже нахлуват в хипермаркета, насочват оръжието към служителите и прибират пари от касата. Няма пострадали при инцидента. Извършен не оглед на място, продължават процесуално-следствените действия за разкриване и задържане на извършителите, съобщават от пресцентъра на МВР.
 Нападението е станало в 22:10 часа. Двама въоръжени и маскирани нахлули в магазин "Фантатико" на Околовръсния път в София, разбивайки служебния вход, съобщава Нова тв. 

 Мъжете са насочили оръжие срещу служители и са стреляли във въздуха, след което са отнели известна сума пари, стойността, на която се уточнява. Мъжете се издирват.

БЛИЦ припомня, че преди няколко години друг магазин на "Фантастико" на ул. "Суходолска" в столицата бе обран от трима нападатели. 

Въоръжени обраха супермаркет в столицата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555325

Маскирани са извършили въоръжен грабеж на супермаркет в столичния квартал „Драгалевци". Сигналът в полицията е постъпил около 22:10 часа снощи. Крадците са разбили служебния вход на магазина, като при една от вратите се е наложило да стрелят в ключалката. Стрелба при обир на инкасо автомобил в столичен мол По неофициална информация те са успели да отмъкнат около 6000 лв. оборотни пари. При грабежа няма пострадали хора. Това е поредният подобен случай ...

Съвременна хърватска комедия е новото заглавие в афиша на Драматичния театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555326

На 1 март ще бъде поредната премиера на Драматичен театър „Йордан Йовков". За втори път в Добрич поставя Стефан Спасов - актьор и режисьор, чиято първа работа бе полската пиеса „Тестостерон". „Много се радвам, че съм отново в добричкия театър. „Тестостерон" беше поводът да се срещнем. Спектакълът живее, приема се добре, значи публиката го харесва", каза пред Дарик Спасов. Сега той поставя „Гастарбайтери" на младия хърватин Мате Матишич. Авторът по професия е адвокат, свири на китара, изявява се на джаз сцени, има два драматургични текста, които...

Развиват туризма в Сопот

http://pik.bg/развиват-туризма-в-сопот-news493133.html

Развиват туризма в Сопот

Кметът на Сопот Деян Дойнов заяви, че ще бъде обърнато и сериозно внимание на парапланеризма, тъй като този край е едно от най-добрите места в света за този спорт.

„Освен това искам да развиваме и селския туризъм и да развием и Аневското кале, което да превърнем в атрактивно място”, добави кметът. Кметът заяви, че ще направи всичко възможно да реализира тези идеи до края на мандата си, като ще разчита на публично-частното партньорство.

„Предстои проект по енергийна ефективност на определени жилищни сгради в града”, каза още Дойнов. По думите му, този проект ще бъде реализиран до лятото, а общината е предприели мерки и за намаляване на таксите за детските градини, работи и по проекти за развитие на училищата.

"Благодарение на съвместния труд на моя екип и своевременната намеса на държавата, за тези три месеца откакто съм кмет, успяхме да извадим Община Сопот от финансовия колапс. До месец-два общината ще развитие. Надявам се, че това ще е първата крачка към многото успехи, които очакват община Сопот", допълни Деян Дойнов. 

Дейвид Камерън: Brexit е рискът на века

http://www.cross.bg/velikobritaniya-kamerun-evropa-1499877.html

/КРОСС/ Седмица след като шестима от неговите министри в кабинета обявиха, че ще водят кампания срещу него в референдума за ЕС, Дейвид Камерън предупреждава обществеността за рисковете, свързани с напускане на ЕС. Той призова активистите за излизане от Съюза да посочат вида на търговските отношения, които Великобритания би имала извън ЕС, и настоя те да определят как конкретно ще си сътрудничи Великобритания с други страни в борбата с тероризма, пише британският вестник The Telegraph. В призив към избирателите британският премиер заяви, че бъдещето на работните места, разходите за живот и семейните финанси е изложено на риск на референдума на 23 юни. „На 23 юни нищо по-малко от бъдещето на нашата страна не е заложено на карта", каза Камерън. Ако гласувате за оставане в Европа, аз мога ясно да опиша това, за което гласувате. Нашите търговски връзки с една реформирана Европа и останалата част от света ще нараснат; ние ще продължим да работим с нашите съседи, за да направим страната ни по-безопасна, гласи обръщението на премиера към избирателите. Няма съмнение в съзнанието ми, че единственото сигурно при излизането е несигурността; че напускането на Европа е изпълнено с риск. Риск за икономиката ни, защото разместването може да се окаже натиск върху паунда, за лихвените проценти и за растежа. Риск за нашето сътрудничество по въпросите на престъпността и сигурността

Официално: Няма оцелели хора в мината "Северная"

https://www.24chasa.bg/Article/5331519

Официално: Няма оцелели хора в мината "Северная"Няма оцелели хора след инцидента в мината „Северная“ в руския град Воркута. Това съобщи техническият директор на „Воркутауголь“ Денис Пайкин, предава TACC, цитирана от "Фокус". „След анализ на всички данни и обстановката на аварийния участък в мината техническият съвет достигна до извода, че там няма хора, които да са оцелели“, заяви Пайкин.

Мартеници за пациентите на болницата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555324

За шеста поредна година, 85-годишната Радка Тошева подарява на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен мартеници за пациентите на болницата, сред които възрастни хора и деца. Мартеничките са 580 и са изработени лично от жената. Радка Тошева пожелава здраве на всички, дълъг живот и хубав празник. Ръководството на болницата изказва благодарност за жеста към болните, които ще бъдат закичени с подарените мартенички на 1 март.    ...

Бъфет: Икономиката на САЩ е в по-добро състояние, отколкото я представят кандидатите за Белия дом

http://america.actualno.com/byfet-ikonomikata-na-sasht-e-v-po-dobro-systojanie-otkolkoto-ja-predstavjat-kandidatite-za-belija-dom-news_526112.html

"Икономиката на Съединените щати е в по-добро състояние, отколкото я представят претендентите за президентския пост", заяви инвеститорът Уорън Бъфет. В годишното си писмо до акционерите на своя инвестиционен холдинг Бъркшър Хатауей, милиардерът не посочва конкретни имена на кандидати или проблеми, но подчертава, че негативната реторика за икономиката, реформата в здравеопазването и неравенството в доходите може да обезкуражи избирателите за бъдещето. По думите му икономическите проблеми ще про

Николай Ненчев: Предстои дискусия за връщането на задължителната казарма

http://www.moreto.net/novini.php?n=314546

„Темата се дискутира, поискал съм експертиза, за да се ориентирам по-ясно”. Това заяви военният министър Николай Ненчев в предаването „Събуди се” по повод появилите се информации, че скоро може да се върне задължителната военна служба.

Това е той: Новият стратегически бомбардировач В-21 на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264640_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%B9%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0

 На 26 февруари 2016 г. в Орландо (щат Флорида) за първи път бе демонстрирано изображението на американския перспективен стратегически бомбардировач Northrop Grumman B-21. Това стана на организирания от Асоциацията на ВВС на САЩ Симпозиум по въздушна война, когато министъра на ВВС Дебора Ли Джеймс показа слайд по време на доклада си.
Беше обявено, че самолетът е получил официално обозначение В-21, а не В-3, както се очакваше – това име символизира, че този самолет се явява „първият бомбардировач на 21 век”.

Съдейки по изображението, при В-21 корпорацията Northrop Grumman е запазила приемственост от предшественика В-2А Spirit, също нейно творение, но с опростен конфигурация на изходящия ръб на крилото. И този самолет ще представлява дозвуково летящо крило, изпълнено по технологията Stealth (стелт). Има основания да се очаква, че В-21 ще е с по-малки размери от В-2 (разпереност - 52 м и нормална маса – 152 тона). Предполага се, че В-21 ще бъде снабден с два перспективни двигателя Pratt & Whitney PW9000

Уместно е да се припомни, че конкурсът беше обявен през лятото на 2014 г., а проектът на Northrop Grumman бе избран и обявен от ВВС на 27 октомври 2015 г. Конкурент по програмата беше съвместният проект на Boeing и Lockheed Martin.

Беше подписан договор за производство на предварителна серия от 21 машини. Стойността на програмата е над 21 млрд долара.

ВВС на САЩ на САЩ планират да придобият до 100 нови серийни машини на обща стойност 51-55 млрд долара, което дава свръхопитмистичната цена от 511-550 млн долара (тройно по-малко от последните серийни бомбардировачи В-2А). За начална оперативна готовност е планирана 2025 г.

Проектът за В-2 Спирит през 1980 г. също бе лансиран като достъпен по ефективност (цена/възможности), но накрая се оказа най-скъпият в цялата история на световната авиация. През 1998 г. стойността на един В-2 (без отчитане НИОКР) съставляваше 1157 млн долара. Стойността на цялата програма на В-2 през 1997 г. достигна почти 45 млрд долара, като по този начин всяка от произведените 21 машини струваше 2,1 млрд долара. Това е основната причина вместо 132 бомбардировача да бъдат произведени само 20.

Двама въоръжени ограбиха магазин в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_624945.html

Двама въоръжени и маскирани са ограбили голям денонощен магазин на Околовръстното шосе в София.  Обирът е станал около 22.10 часа снощи. По време на обира в магазина е имало клиенти.  Двамата маскирани влезли през служебен вход на магазина и стреляли във въздуха, след което откраднали парите от оборота и избягали. При обира няма пострадали. По предварителна информация двамата са откраднали около 6000 лева. Двамата извършители се издирват. Това е поредният обир в София за последните дни. През миналата седмица въоръжени с автомати ограбиха инкасо автомобил в подземния паркинг на столичен мол.

Френският посланик в Twitter за присъдата на наш сънародник

http://www.bnews.bg/article-149059

Туитът на френския посланик повтаря формата на посланието за съпричастност "Аз съм Шарли" (Je suis Charlie).

Шофьорка дава парична награда на този, който открие откраднатата й кола (Снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/5331514

Шофьорка дава парична награда на този, който открие откраднатата й кола (Снимки)Вчера вечерта от паркинга на Кауфланд в кв. "Възраждане" е бил откраднат автомобил Ауди А3 с регистрационен номер В 3311 ВА. За похищението на лъскавата кола съобщава читателка на "Петел". "Много моля, ако някой види колата или има информация да се обади на номер 0896 81 60 85 Ани Димитрова. Има парична награда".

Икономически полицаи предотвратили крупна измама за половин милион лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555323

Хасковската икономическа полиция е предотвратила опит за измама в особено големи размери, съобщи шефът на Областната полицейска дирекция комисар Ангел Цанков по време на снощната полицейска акция по барове и заведения в Хасково. Става дума за шестима души от Хасково и Любимец, опитали да придобият с документна измама имот за над половин милион лева в софийския квартал „Бояна”. Шестимата, използвайки документи с невярно съдържание, се опитали да разменят имота за няколко декара ниви в минералнобанското село Татарево. Измамата е била подготвяна т...

Пол, който няма пол - жена по документи, мъж по душа

https://www.24chasa.bg/Article/5331512

Пол, който няма пол - жена по документи, мъж по душаИсторията на Пол – един човек, който определя себе си като интерсексуален. „Това е един човек, в чиито документи за самоличност пише женско име. Човек, който обаче се усеща като мъж, живее като мъж и иска документите му за самоличност да бъдат на мъж. Най-общо казано – жена по документи, мъж по душа”, разказа Миролюба Бенатова по Нова телевизия.

Валери Божинов преди малко в ефир: Тежко ми е!

http://petel.bg/Valeri-Bozhinov-predi-malko-v-efir--Tezhko-mi-e-__146923

Валери Божинов изля душата си преди малко в ефира на Бтв.    Футболиста откровено обяви, че му е болно и тъжно от всичко, което му се слу...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване