Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов: При мобилизация сегашните младежи ще са пушечно месо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331381

„Проблемът е, че ако се наложи да се защитава България, сегашните младежи на практика ще бъдат пратени на фронта като пушечно месо и ще бъдат избити. Те имат представа за войната само от холивудските филми. Обучението на един човек, за да изпълнява военни задължения, е между 3 и 4 месеца”, заяви в студиото на бТВ лидерът на ВМРО Красимир
„Проблемът е, че ако се наложи да се защитава България, сегашните младежи на практика ще бъдат пратени на фронта като пушечно месо и ще бъдат избити. Те имат представа за войната само от холивудските филми. Обучението на един човек, за да изпълнява военни задължения, е между 3 и 4 месеца”, заяви в студиото на бТВ лидерът на ВМРО Красимир

Джихадистите местят столицата си в Либия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264630_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8

 Терористичната групировка Ислямска държава обмисля възможността за прехвърляне на щаба си в Либия.

Това съобщи днес в интервю за "Марок Ебдо" директорът на Централното бюро за съдебно разследване на Мароко Абделхак Хишам.

Ръководеното от него бюро бе създадено през март 2015 г. за борба с различни видове престъпления и заплахата от тероризъм.

Той посочва, че натискът срещу ИД нараства заради атаките срещу терористите в Ирак и Сирия. Ето защо ИД обмисля да премести щаба си в Либия, където ситуацията е по-благоприятна за групировката.

Директорът на Бюрото признава, че терористите разполагат със значителни възможности за пропаганда, което усложнява работата на службите за сигурност. Според него мароканските служби за сигурност са помогнали за предотвратяването на няколко терористични атаки на чужда територия.

"Освен на Франция, ние сме предоставили информация на властите в Италия, Холандия, Дания и дори САЩ", посочва той.

Линдзи Вон е с малка фрактура на лявото коляно

https://www.24chasa.bg/Article/5331376

Линдзи Вон е с малка фрактура на лявото коляноАмериканската скиорка Линдзи Вон има малка фрактура на лявото коляно, след като падна по време на днешния супергигантски слалом от Световната купа в алпийските дисциплини. Самата Вон написа в профила си във фейсбук, че скенер е показал малка пукнатина в лявото коляно. "Скенерът показа малка пукнатина,

Превозвачи плашат с контраблокади

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555277

Нашите шофьори са готови за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата от граничните пунктове най-късно до 09.00 часа на 29 февруари. Това съобщиха от Съюза на международните превозвачи. Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт, считано от понеделник сутрин. Блокадата ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция. Тези превозни средства няма да бъдат допускани на територията на България, независимо дали нашата страна е дестинация на доставка или се извъ...

Русия спря ударите в Сирия за всички, които си пожелаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264629_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%

 

Само джихадистите остават под обстрел

Русия спря изцяло да нанася удари в "зелената зона" на Сирия - сиреч по онези райони и въоръжени групировки, които изпратиха до Москва заявки за спиране на огъня. Това заяви днес на брифинг в руското министерство на отбраната началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС.

Днес руската авиация, включително далечната авиация, не изпълнява полети в Сирия, увери той. Решението е взето "с оглед влизането в сила на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на руско-американските договорености за спиране на огъня и за да се избегнат евентуални грешки при нанасяне на удари", заяви Рудской.

Руското министерство предаде на САЩ списък с въоръжени формирования - общо 6111 души, присъединили се към примирието в Сирия, както и списък, включващ 74 селища и района, по които не бива да се нанасят удари. Посочват се точните географски координати, заяви военачалникът.

Споразумението за примирие не включва организации, признати за терористични от Съвета за сигурност на ООН, като "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра". По-рано специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че режимът за спиране на огъня в Сирия е приет от 97 въоръжени групировки, напомня агенцията.

На консултации в Аман вчера руското министерство на отбраната предаде на американските военни специално подготвена за тях карта на обстановката в Сирия. Обозначени са "районите, в които се действа за помиряване на страните в конфликта, сирийските правителствени войски, кюрдските територии (. . .), районите, държани от терористите на ИДИЛ, "Джебхат ан Нусра" и контролираните от други въоръжени формирования", каза Рудской.

Руските военни получиха от САЩ аналогична карта и списък с формированията, присъединили се към примирието в Сирия. В момента руското командване "съпоставя информацията за въоръжените формирования в региона, получена от американската делегация по дипломатически канали", със собствените си данни, добави той.

Вчера руското военно ведомство изпрати на американските си партньори предложения, съдържащи стандартни условия и процедури за подсигуряване на режима на спиране на огъня. Предложен е по-специално механизъм за контрол дали режимът се спазва и от правителствените войски, и от формированията на въоръжената опозиция, съобщи руският военачалник.

При нарушения се предвижда обстреляната или нападната страна незабавно да информира за това руски или американски военни представители. Ако данните за нарушения бъдат потвърдени, "центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия - от руска страна, или работната група за размяна на информация - от страна на САЩ, съвместно или поотделно вземат мерки за прекратяване на нарушението и възможно по-скорошна деескалация на напрежението", обясни Рудской.

В руското министерство на отбраната действа работна група за поддържане на междудържавни контакти по военна линия и междуведомствено взаимодействие. Представители на министерството работят и в състава на руската делегация в Женева. "Горещи линии" подпомагат взаимодействието между Москва, Вашингтон, Женева, въздушната база на сирийското летище Хмеймим и координационния център в Аман, каза руският генерал.

От 15 февруари руското министерство е доставило в Сирия 106 тона храни, а от декември м. г. - 102 платформи с храни, медикаменти и горива с общо тегло 534 тона. В момента Русия се стреми да подсигури хуманитарна помощ на хората от пострадалите райони и в селищата, с чиито местни власти е сключен договор за спиране на бойните действия, добави Рудской.

Спрени са бойните действия в 34 селища в Сирия. Подготвят се мирни споразумения за още 47 града. Руските войски контролират примирието денонощно с помощта на 70 безпилотни летателни апарата, заяви на брифинга генерал-лейтенант Сергей Кураленко, началник на руския център за помиряване на страните във въздушната база Хмеймим.

От 24 февруари в сирийските медии се поместват контактните данни на центъра. До момента там са получени 169 обаждания и писма, включително 42 от местни органи на властта в Сирия, 34 от командири на въоръжени формирования или техни посредници и 93 от обикновени граждани, сред които 59 с молба да бъдат амнистирани техни роднини, присъединили се към джихадистите, информира Кураленко.

Информации за нарушаване на мира обаче не липсват. Бунтовнически командир е убит при обстрел от силите на сирийския режим в района Бала в околностите на Дамаск въпреки влязлото в сила примирие, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА.

Правителствени източници в сирийската столица съобщиха, че 10 минометни снаряда са избухнали в района на площада на Абасидите в контролиряания от правителството център на Дамаск, близо до фронтовата линия с бунтовниците в източните предградия. Те били изстреляни от района Джубар, контролиран от бунтовниците, предаде ТАСС, която цитира ливанската телевизия "Ал Маядин".

Домашната ракия - традиция или удобно прикритие за винпроми менте

http://society.actualno.com/domashnata-rakija---tradicija-ili-udobno-prikritie-za-vinpromi-mente-news_526113.html

В спор с много висок градус се превърна дискусията между журналиста Иван Бакалов и съпредседателят на сдружение "Българската домашна ракия" Андон Андонов за режима, по който вече се вари домашна ракия. Той предизвика протести и обвинения към депутатите, че защитават интересите на големите играчи в алкохолния бранш. Темата стана актуална и покрай трагедията в Якоруда, където метилов алкохол взе жертви. „Няма друга малоумна страна в света, която да си обвинява всеки ден официалните произво

Отворен уикенд с целия първи сезон на Game of Thrones с новия канал HBO 3

http://cinema.actualno.com/otvoren-uikend-s-celija-pyrvi-sezon-na-game-of-thrones-s-novija-kanal-hbo-3-news_526089.html

По случай старта на новия канал HBO 3 ще бъде организиран „Отворен уикенд" на 26, 27 и 28 март. Мтел и blizoo са първият оператор, който ще предлага новия канал НВО 3 като част от пакетите HBO и HBO&Cinemax без допълнително заплащане за него. През трите дни дори да нямат абонамент за някои от HBO пакетите, всички ТВ клиенти на Мтел и blizoo ще могат да гледат свободно целите първи сезони на „Игра на тронове", „Силициевата долина" и „Истински детектив". HBO Европа, в

Путин направи рискован ход за заобикаляне на западните санкции

http://asia.actualno.com/putin-napravi-riskovan-hod-za-zaobikaljane-na-zapadnite-sankcii-news_526108.html

Русия намери начин да заобиколи западните санкции и да привлече сериозни капитали от Европа и САЩ. Москва се готви да пусне облигации за 3 милиарда долара със срок за погасяване 10 г. Планира се използването на услуги не само на китайски банки, но също и на европейски и на американски. Тъй като санкциите не забраняват на банките да провеждат търгове по облигации, руското правителство може да получи по такъв начин парични средства от тях отбелязва изданието „Велт“. Вестникът пише,

Мистерия със смъртта на Борислава, пила сода каустик на покрива на блок в Монтана

https://www.24chasa.bg/Article/5331377

Мистерия със смъртта на Борислава, пила сода каустик на покрива на блок в МонтанаБорислава от Монтана се пресели в отвъдното в средата на февруари. Двете й деца ще растат без нея. Полицията разследва трагедията, станала посред бял ден в един от блоковете на най-гъсто населения квартал в Монтана – „Младост”, съобщава „Конкурент”. Младата жена се качила на покрива на високата жилищна сграда. Там изпила натриевата основа.

10 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, един е с опасност за живота

http://pik.bg/10-души-са-ранени-при-катастрофи-през-изминалото-денонощие-един-е-с-опасност-за-живота-news493101.html

10 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, един е с опасност за живота

10 души са ранени при 7 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, един е с опасност за живота. Това става ясно от бюлетина на Съюза на българските автомобилисти СБА, изготвен със съдействието на Агенция Пътна Инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция". В столицата са станали 143 леки и 3 тежки пътни инцидента с 6 ранени, от тях 1 е с опасност за живота.

Уорън Бъфет: Икономиката на САЩ е в по-добро състояние, отколкото я представят

https://www.24chasa.bg/Article/5331370

Уорън Бъфет: Икономиката на САЩ е в по-добро състояние, отколкото я представятИкономиката на Съединените щати е в по-добро състояние, отколкото я представят претендентите за президентския пост, заяви инвеститорът Уорън Бъфет, цитиран от Асошиейтед прес. В годишното си писмо до акционерите на своя инвестиционен холдинг Бъркшър Хатауей, милиардерът не посочва конкретни имена на кандидати или проблеми, но подчертава,

Премиерът дава пример: санира къщата си - много духало от дограмата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264628_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%3A+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+-+

 "Напролет започвам да санирам къщата си, защото от 20 години, откакто е построена, не е пипана. Ще извикам всички да видят какви пари харча, за да няма спекулации. Дограмата е стара и много духа", каза премиерът Бойко Борисов, който е гост на семинара на младежи от ГЕРБ в Сандански.

Той направи това признание по повод националната програма за безплатно саниране на жилища в страната. Обърна се към няколко кмета, които присъстваха.

"Трябва да сте редки тъпанари, за да не вземете тези милиарди помощи, които сме заделили за саниране на блокове. Идете в Благоевград при кмета Атанас Камбитов и вижте какво прави. Той е националният отличник. Всъщност те в Благоевград са си тарикати открай време и първи започнаха процедурите", допълни премиерът.

Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война, заяви още Борисов.  "Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството. В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше нито ни ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха”, заяви Борисов.

„Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира министър-председателят.

Борисов припомни, че в последните дни на 2015 г. на Северната тангента в София се е асфалтирало и са поставяни мантинели, за да можем да оправим фактурите и от Брюксел да ни дадат парите, тъй като в противен случай е трябвало да ги връщаме. По думите му всички усилия са си заслужавали, тъй като имаме 98-99% усвояемост на еврофондовете. „Над 7 млрд. лв. сме разплатили миналата година на български фирми, граждани, организации . 3 млрд. лв. са повече спестяванията в банките за миналата година, 2,850 млрд. лв . сме събрали повече от битката с контрабандата със звеното „Антиконтрабанда ”, отбеляза премиерът. Той посочи, че през януари имаме 950 млн.лв. събрани повече средства от борбата с контрабандата в сравнение с януари 2015 г. „За февруари към миналата седмица бяха 350 млн.лв. Затова ние си позволихме нещо, което го нямаше в програмите - за всяка Коледа и Великден и до този момент сме дали над 200 млн.лв. насъбрани от контрабандистите за нашите майки и бащи, баби и дядовци – за пенсионерите, извън това, което е заложено в бюджета”, посочи Бойко Борисов.

Х. Клинтън спечели първичните избори в щата Южна Каролина

http://www.cross.bg/klintun-kandidat-glasa-1499859.html

/КРОСС/ Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат на демократите за президент Хилъри Клинтън спечели проведените вчера първични избори в щата Южна Каролина, съобщи The Associated Press.  Тя победи сенатора от Върмонт Бърни Сандърс със 73,5% (271,366 гласа) срещу 26% (95,840 гласа). Други кандидати си разделят останалите около 2 хиляди гласа. Клинтън печели подкрепата предимно на чернокожите, жените и избирателите над 30 години. Това е важна победа за Хилари преди „супер вторника", когато ще се гласува в 14 щати. В момента Хилари има зад себе си 536 делегати, вкл. 445 делегати по право, докато Сандърс е с 83. За да бъде номиниран кандидат на демократите, са необходими поне 2383 делегатски гласа.

Най-четеното през седмицата: КТБ, куршум в писмо и аплодименти за пилота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/28/2713482_nai-chetenoto_prez_sedmicata_ktb_kurshum_v_pismo_i/?ref=rss


Интервюто на мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, дадено в Белград, доминира интереса на читателите през изминалата седмица, засенчвайки информациите за заплаха за живота на премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски, които все пак също попадат в първите десет, по най-голям читателски интерес. Животът обаче е нещо повече от политика по български за повечето читатели и това се вижда от интереса към статиите за лечението с хомеопатични средства и за обичаите при  гражданските...

28 февруари в историята

http://www.cross.bg/suzdaden-voiina-zimni-1499857.html

/КРОСС/ 364 г. - Валентиниан I е избран за римски император.1799 г. - Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс).1813 г. - Битка при Лайпциг: В Калиш е сключен съюз между Русия и Прусия, насочен срещу Франция.1838 г. - Обявена е независимостта на Долна (Френска) Канада, дн. Квебек.1838 г. - Създаден е окръг Пойнсет в щата Арканзас, САЩ.1839 г. - Създаден е окръг Джърси в щата Илинойс, САЩ.1870 г. - Османският султан Абдул Азис издава ферман за учредяване на самостойна Българска православна църква под името Българска екзархия.1872 г. - Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия.1884 г. - Създаден е Военноморският духов оркестър.1895 г. - Създаден е първият градски парк от европейски тип в България - Аязмото в Стара Загора.1897 г. - Последният монарх на Мадагаскар - кралица Ранавалона III, е екстрадирана на остров Реюнион и Мадагаскар е превърнат във френска колония.1904 г. - Основан е спортен клуб Бенфика Лисабон.1908 г. - Oвдовелият български княз Фердинанд I сключва втори брак - с принцеса Елеонора фон Ройс-Кьостриц.1909 г. - За първи път е отбелязан Международен ден на жената - в САЩ от бившата социалистическа партия в страната.1922 г. - Обединеното кралство приема независимостта на Египет.1925 г. - В Турция кюрдите въстават срещу правителството. 1943 г. - Втората световна война: Британски самолети бомбардират Берлин през деня.1947 г. - В Тайван започва 40-годишен период на бял терор, станал причина за смъртта на около 140 хил. души - през 1995 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-vodeshta-hydozhnik-1499858.html

/КРОСС/ Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски" Венцислав Лаков, бивш депутат Проф. Иван Сарандев, литературовед Мария Силвестър, тв водеща и актриса Менда Стоянова, депутат, председател на бюджетната комисия в 43-ото НС Радина Червенова, журналистка и тв водеща Сашо Камбуров, художник Стоян Цанев, художник Чавдар Кънчев, финансист  

Тайните знаци на убийците - от изпращане на куршум до цветя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330638

Две приятелки разговарят за края на човешкия живот. Едната казва: - А пък моят дядо знаеше точните година, ден и час на смъртта си. - Ау, каква еволюирала личност! Как ли ги е разбрал? - Съдията му ги каза... Произнасянето на смъртна присъда (там, където тя все още съществува) е общоприета форма даден човек да бъде предизвестен,
Две приятелки разговарят за края на човешкия живот. Едната казва: - А пък моят дядо знаеше точните година, ден и час на смъртта си. - Ау, каква еволюирала личност! Как ли ги е разбрал? - Съдията му ги каза... Произнасянето на смъртна присъда (там, където тя все още съществува) е общоприета форма даден човек да бъде предизвестен,

Преп. Василий изповедник. Св. мчца Кирана Солунска

http://www.cross.bg/zatvora-svetata-zapochna-1499856.html

/КРОСС/ Свети Василий живял през царуването на иконобореца Лъв Исаврянин. Като оставил света с неговите съблазни, той постъпил в манастир и добродетелно водил монашеско житие. Когато настанало гонение за светите икони, свети Василий мъжествено се съпротивлявал на иконоборците. За това той бил задържан и бил предаден на много мъчения; но въпреки това той отхвърлил еретическото учение на иконоборците и заедно със свети Прокопий отстоявал истината до проливане на кръв. Стъргали цялото му тяло, подобно на преподобния Прокопий; после го затворили в тъмница, където се мъчил дълго време - до смъртта на нечестивия цар. След смъртта на мъчителя преподобният Василий бил пуснат заедно със свети Прокопий и с другите изповедници и живял, както и преди, в постнически трудове, като обърнал мнозина към православната вяра и като ги наставил в добродетелното житие. След няколко години богоугоден живот той се сподобил с блажена кончина и с молитва, благодарност и неизказана радост отишъл при Господа, Когото възлюбил от ранно детство*. * Свети Василий починал около 750 година. Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите на св. Димитрий Ростовски   Тази прекрасна невеста Христова беше от едно солунско село, наречено Ависона, чедо на християнски родители. Тя беше много красива и водеше скромен целомъдрен живот

Предстоящи събития в страната за днес, 28 февруари

http://www.cross.bg/provede-subranie-sveta-1499860.html

/КРОСС/ ***София.От 11 ч. в зала „Света София" в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І" 1 ще се състои поклонение пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов.***Бургас. От 12 ч. в парковото пространство на Туристически комплекс „Акве калиде" едно от дърветата ще бъде превърнато в огромна мартеница.***Велико Търново. От 20.30 ч. в клуб „Мелон" ще се проведе Неделно кино: Месец на Дейвид Боуи.***Видин. От 9 ч. в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец" ще бъде отслужена заупокойна света Литургия в памет на Видинския митрополит Неофит, а от 10.45 ч. на гроба на митрополита, в източната страна на храма, в двора на Видинска света митрополия, ще бъде отслужена и панихида за упокоение на най-дълго управлявалия Видинската епархийска катедра архиерей.***Русе.От 9.30 ч. в „Екомузей. Аквариум" организират двудневен уъркшоп за изработване на мартеници.***Сандански.В парк-хотел „Пирин" продължава вторият ден от VII-ми Зимен университет „#МБългария", организиран от МГЕРБ. ***Ямбол. От 10 до 13.30 ч. в Ямбол ще се проведе Парад на маскираните и състезателно дефиле на участниците в „Кукерландия" 2016.    

Граждански манифест срещу мафията набира съмишленици

http://www.bnews.bg/article-149047

Републиката е паднала в прахта и само ние, гражданите, изправяйки се, можем да изправим и нея, се казва в текста на манифеста.

Спорт по тв днес - финал "Ливърпул" - "Манчестър С" и още 17 мача, биатлон, ски, баскетбол и волейбол

https://www.24chasa.bg/Article/5330978

Спорт по тв днес - финал "Ливърпул" - "Манчестър С" и още 17 мача, биатлон, ски, баскетбол и волейбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Превозвачите с контраблокада, ако и утре има гръцки трактори

http://petel.bg/Prevozvachite-s-kontrablokada--ako-i-utre-ima-gratski-traktori--__146914

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявката отпреди дни да отвърне с реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери, бл...

Родителите на убитата Вероника: Болката не може да се излекува за една година

http://petel.bg/Roditelite-na-ubitata-Veronika--Bolkata-ne-mozhe-da-se-izlekuva-za-edna-godina__146915

В тази една година Вероника е все в нашите сърца. Болката не може да се излекува. Това казаха в пряко включване по bTV от Никопол Надя и Трайч...

Арестуваха заподозрян за терористичните атаки в Париж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555310

В Алжир е арестуван мъж, пребиваващ преди това в Белгия като бежанец. Той е заподозрян в участие в атентатите в Париж през ноември 2015 г. Както съобщава агенция Алжери Прес Сървис, заподозреният е задържан в село Акбу. При серията от терористични атаки, отговорност за които пое джихадистката групировка Ислямска държава през ноември 2015 г., бяха убити общо 130 души, а стотици бяха ранени. Източник: БГНЕС  ...

„Петдесет нюанса сиво“ и „Фантастичната четворка“ са големите победители на наградите „Златна малинка“ за най-лош филм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264627_%E2%80%9E%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D1%8E%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE%E2%80%9C+%D0%B8+%E2%80%9E%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%

 „Фантастичната четворка“ и еротичният романс „Петдесет нюанса сиво“ бяха определени за най-лошите филми за 2015 г. при раздаването на наградите „Златна малинка“, а номинираният за „Оскар“ Еди Редмейн беше определен за най-лош актьор в поддържаща роля, съобщи USA Today.
Антипремията „Златна малинка“ се присъжда ежегодно в САЩ в навечерието на наградите „Оскар“. Победителите получават статуетка във формата на малина, покрита със златна боя.
„Петдесет нюанса сиво“ получи също позорната награда за най-лош сценарий, а актьорския състав на филма беше провалът на миналия киносезон: антинаграда за най-лоша роля получиха Джейми Дорнан и Дакота Джонсън, те също получиха награда за най-лоша актьорска двойка. 
Наградата за най-лоша режисура грабна Джош Транк за „Фантастичната четворка“.

Раздадоха наградите „Златна малинка“

http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/razdadoha-nagradite-zlatna-malinka-6050679

Големите победители за 2015-та са "Фантастичната четворка" и "Петдесет нюанса сиво“, които обраха статуетките за най-лош филм, сценарии и за най-лоша актьорска игра

Запазват се нивата на заболеваемост от ОРЗ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314460

Общо 490 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани в периода 19-25 февруари във Варна. През предходната седмица са били 488. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция, научи Moreto.net. Най-голям от болните са във възрастовата група 5-14 години.

"50 нюанса сиво" и "Фантастичната четворка" са най-лошите филми за 2015 г.

https://www.24chasa.bg/Article/5331366

"50 нюанса сиво" и "Фантастичната четворка" са най-лошите филми за 2015 г.„Фантастичната четворка“ и еротичният романс „Петдесет нюанса сиво“ бяха определени за най-лошите филми за 2015 г. при раздаването на наградите „Златна малинка“, а номинираният за „Оскар“ Еди Редмейн беше определен за най-лош актьор в поддържаща роля, съобщи USA Today. Антипремията „Златна малинка“ се присъжда ежегодно в САЩ в навечерието на

Какви заплахи крие за Китай натрупването на дълг?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kakvi-zaplahi-krie-za-kitai-natrupvaneto-na-dylg-211521/

Според CNN има два основателни повода за притеснение: темпът на растеж на дълга и неясното състояние на китайските банки

Млад баща изкла с касапски нож 14-членното си семейство и се обеси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264626_+%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4+%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B6+14-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+

 35-годишен мъж уби 14 членове на собственото си семейство, включително осем деца, с касапски нож. Трагедията се разиграла край Мумбай, съобщава „Индиън експрес”.
„Нападателят, Хаснин Ануар Уерекар се е обесил, след като прерязал гърлата на членовете на цялото му семейство, включително родителите му”, обясни говорител на полицията.

Според първоначалната информация, семейството се събрало за празник и останало да нощува в къщата. Убийствата са извършени между 2.00 и 2.30 часа през нощта. Мъжът залостил вратите на жилището и прерязал гърлата на роднините си, докато те спели. Сред тях имало 4-годишно дете. Освен децата си, Уерекар заклал жена си, трите си сестри и собствените си родители.



Една от сестрите на Уерекар се събудила и изкрещяла за помощ, след като той се опитал да пререже гърлото й. Роднини и съседи чули виковете и разбили решетката на прозорец, за да влязат в къщата. В този момент пристигнал и първият полицейски патрул. Сестрата е единствената оцеляла от касапницата. Тя е настанена в болница с наранявания.

Случаят се разследва, като към момента няма никакво обяснение за агресията на мъжа. Уерекар работил в частна компания като експерт-счетоводител. 

Мистерия около смъртта на Борислава, която пи сода каустик на покрива на блок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264625_%D0%9C%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1

 Борислава от Монтана се пресели в отвъдното в средата на февруари. Двете й деца ще растат без нея. Полицията разследва трагедията, станала посред бял ден в един от блоковете на най-гъсто населения квартал в Монтана – „Младост”, съобщава „Конкурент”.
Младата жена се качила на покрива на високата жилищна сграда. Там изпила натриевата основа. Тръгнала да се прибира в дома си и се срутила безпомощна пред входа на апартамента, където я открила сестра й. 

Според първоначалната информация, обаче, тя е скочила от покрива на сградата. Знае се, че е имала сериозни наранявания, но лекари трябва да кажат дали те са от падане от високо.

Няколко часа по-късно Борислава издъхна в болницата. Причините, довели майката до крайното решение, все още се изясняват.

Дни преди това възрастен мъж отне живота си с ловна пушка. 80-годишният Радион М. се гръмна в корема. 48 часа лекарите се бориха за живота му, но не успяха да го спасят.

И Борислава, и дядо Радион сами избрали да сложат край на земния си път. Най-вероятно никой никога няма да узнае точните причини, които са ги довели до фаталната стъпка.

15 души са сложили сами край на живота си през 2015 година в регион Монтана показва черната статистика на специалистите в регионалната здравна инспекция.

Статистиката показва, че най-рискови са месеците октомври, ноември и декември. В първия месец на есента – октомври, са извършени седем опита за самоубийство, три от които са завършили със смърт. През ноември живота си са отнели двама мъже, а трима са спасени. Малко преди Коледа домакиня се е нагълтала с лекарства заради несподелена любов, но лекарите успели да я спасят. Пенсионер и безработен пък успели да се самоубият с примка около врата. Януари и февруари също са критични, смятат специалистите. През миналата година във втория месец на годината петима души са посегнали на живота си. 

„Педесет нюанса сиво” взе "Златна малинка"

http://frognews.bg/news_107691/Pedeset-niuansa-sivo-vze-Zlatna-malinka/

Еротичната мелодрама "Петдесет нюанса сиво" и филмът "Фантастичната четворка" бяха определени за най-лошите филми през 2015 г. и грабнаха филмовата антинаграда "Златна малинка".

Залесяват 2483 декара с фиданки в Сливенско

http://pik.bg/залесяват-2483-декара-с-фиданки-в-сливенско-news493095.html

Залесяват 2483 декара с фиданки в Сливенско

Започва залесяването на територията на Югоизточно предприятие - Сливен, съобщи Румяна Пенева, началник отдел „Лесовъдство“ в предприятието. Рутинната дейност се извършва в началото на пролетта и през есента. По план ще бъдат залесени 5378 декара на територията на цялото предприятие. В ДГС - Сливен дейността ще обхване 255 декара, в Ямбол – 1079 дка, 25 дка в Бургас, 700 в Харманли и 229 в Стара Загора.

На територията на РДГ – Сливен ще бъдат залесени 2483 дка, в РДГ – Бургас 308 дка, в РДГ - Стара Загора 1006 дка и на територията на РДГ -Кърджали 1581 дка.

За необходимия посадъчен материал ще бъдат произведени над три млн. фиданки и над 90 000 тополи, които ще бъдат залесени през тази година и през пролетта на 2017 година. Залесяването от 5378 дка на територията на предприятието ще бъде направено с няколко вида, сред които бял бор, акация, цер, благун, черен дъб и топола. Ще бъдат залесени и 30 000 контейнерни фиданки от черен бор и атласки кедър на територията на ДГС - Стара Загора и ДГС -Мъглиж.

Традиционната за ЮИДП дейност стартира в началото на март.

През миналата година на територията на ЮИДП бяха залесени 3305 дка. Планираните бройки посадъчен материал за 2016-а надвишават броя жители в Югоизточна България, правят сметки от предприятието.

Администрирането на ДДС – време за промени

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/administriraneto-na-dds--vreme-za-promeni-212193/

Какви са предложенията на ИПИ за облекчаване на административната тежест върху бизнеса при облагането с ДДС

Психично болен мъж държи в страх цяло село (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5331359

Психично болен мъж държи в страх цяло село (Видео)Психично болен мъж държи в страх цяло село. Въпреки че е доказано невменяем, опасен и вече е убил човек, сега той буквално е оставен да се оправя сам в живота. Както и да посяга на живота на околните. Мъжът се казва Златко. Често го виждат да разговаря с въображаеми събеседници. Хората в село Масларево се страхуват да минат дори край къщата му,

Почистете организма за суперформа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264624_%D0%9F%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0

 Пролетта наближава и естетска тема номер едно е ясна - как да "разчистим" кожата, талията, бедрата и въобще всичко в организма от натрупаните токсини след кулинарното разточителство, заседналия живот и мрачните мисли през студените месеци, изпълнени с действителни и въображаеми празници. Теориите са най-различни - много пъти сме писали за тях на тези страници. Практиката обаче показва едно - само здравият разум и познанието водят до здравото тяло.
Ако сте уверени в себе си и нямате диагнози, можете бързо и ефективно - но не и лесно и твърде комфортно - да превключите на оптималния режим за обновяване на клетките: три дни само на вода, пише "Стандарт".
Ако имате воля и дух - не заради глада, който постепенно затихва, а заради това, че наоколо всички мощно чревоугодничат и ви се чудят на акъла - след 72 часа ще усетите пълен ренесанс. Защото: черният дроб, панкреасът и бъбреците са били във ваканция. 

Храносмилателната система се е избавила от непреработените остатъци. Това е класиката по Пол Брек - описва я в книгите си. Самият той е в суперформа до преклонна възраст. Умира в морето на 81 при инцидент по време на сърф. Има и сравнително по-щадящ вариант: неподсладени чайове, сокове от плодове и зеленчуци. Прилага го д-р Ваня Емилова. Резултатът - сияйна кожа, енергия на макс.
Много важно е захранването - бавно, постепенно.

Почистете устната кухина, езика и гърлото - това ще активизира по-ефективното освобождаване от отпадъчните натрупвания. Има специални четчици, с които можете да остържете повърхността на езика. В краен случай - с чаена лъжичка с добре заоблени ръбове. Използвайте конци за зъбите. След всичко това изплакнете с отвара от лайка. Има и един по-ленив вариант - жабурете за около 10-15 минути с чаена лъжичка нерафинирано олио - слънчогледово, сусамено, царевично или маслиново. Темата за "отмиването" на дебелото черво е много деликатна - не заради локацията му, а заради противоречивите концепции. Може би периодична клизма е най-приемлива. Хидроколонотерапията е нож с две остриета: ще почисти, но може и да отмие цялата микрофлора на червата, а това е крайно нежелателно.

Станете вегетарианци - само за седем дни. Но това не означава да се тъпчете с картофи и ориз. Минете на сурови ядки. И, разбира се, на плодове - ябълки, банани, моркови, цвекло. Те имат най-силен очистителен ефект. Яжте салати на воля. Растителните фибри попиват токсините и провокират по-бързото им елиминиране от организма.

Как да изхвърлим шлаките от епидермиса? Със сауна или хамам. Няма страшно, че ще ви стане малко по-горещо. Ако не вярвате на тези методи, пробвайте - само че вкъщи е малко по-сложно - с така наречения испански плащ. Увийте тялото си с ленен или памучен чаршаф, който преди това е бил обилно потопен в топла вода. Завийте се с одеяло и останете така за час при пълен релакс. После ще видите каква мръсотия е излязла от порите ви. Естествено, това категорично е забранено за хора със сърдечносъдови проблеми, варикоза и различни възпаления.

Можете за няколко дни да минете само на цитруси - след това ще бъдете хем по-здрави, хем по-красиви. Мандарините гонят настинките и освежават епидермиса. Режимът с грейпфрути е класика в жанра. В тези плодове няма и грам мазнини, нито пък натрий - именно той задържа течности в организма. Богати са на ферменти, които ускоряват процеса на изгаряне на поетите с храната калории. Фибрите пък нормализират работата на храносмилателната система и черния дроб. Така че - смело съчетайте полезното с приятното. Внимание: Ако преди всяко ядене хапвате по половин грейпфрут, след 10 дни ще се освободите от 2 килограма. Сокът от плодовете пък е много полезен като домашна маска за лице - стяга порите и изсветлява кожата. Смесете го с малко хума и действайте. За портокалите е ясно - рекордно съдържание на витамин С. Мощни антиоксиданти. В тях има захари и инозит, които борят стреса, тъй като влияят отлично върху нервната система. За лимона също се знае - пълен е с необходимите вещества, за да преборите грипа. Но не е за хора с повишена киселинност на стомаха.

Полицаи щурмуваха баровете в Хасково

http://pik.bg/полицаи-щурмуваха-баровете-в-хасково-news493092.html

Полицаи щурмуваха баровете в Хасково

Полицаите в Хасково проведоха щурм на нощните заведения по заповед от директора на ОД на МВР Ангел Цанков, който също е участвал в акцията. Целта е да бъдат проверени баровете за малолетни, криминално проявени, хора с оръжие или пък без документи. Обект на проверките са и хора, които се движат с кортежи и притесняват гражданите.  

Мярката е част от акцията на МВР, която бе предприета преди 2 дни заради зачестилите побоища и влошаване на крими обстановката в страната. Действията от силовото ведомство бяха набелязани след съвещание проведено от  Главния прокурор Сотир Цацаров.

Ангел Цанков обяснява, че има доста сигнали, че хората са притеснявани от мутри в Хасково. И допълва, че действията на колегите му ще продължат. Всъщност акцията от няколко дни се провежда на територията на цялата Хасковска област.

В първите часове на разпоредената специализирана полицейска операция в другите градове на региона са били проверени 100 коли и 140 души. Арестувани са автокрадци, пияни шофьори или такива, които са с отнети книжки.

Шестима са загинали при експлозия в мина в Коми

http://asia.actualno.com/shestima-sa-zaginali-pri-eksplozija-v-mina-v-komi-news_526104.html

Министерството на извънредните ситуации на Русия потвърди смъртта на шестима души при повторната експлозия в мината "Северная" в град Воркута, Коми. От пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че по нова време под земята са се намирали 77 души - 38 спасители и 39 миньори. "Според последна информация, шестима души са загинали. Петима от тях са спасители от отряда на Министерството на извънредните ситуации на Русия. Загинал е и един миньор", заяви говорител на министерст

Шоколадът подобрява работата на мозъка

http://health.actualno.com/shokoladyt-podobrjava-rabotata-na-mozyka-news_525643.html

Любителите на шоколада, изглежда, имат нов и "законен" повод да се наслаждават на предпочитаното лакомство. Както са изяснили учените от университета на Южна Австралия, хората, които ядат шоколад поне веднъж седмично (или повече), по-добре изпълнявали различни когнитивни задачи в сравнение с тези, които по-рядко употребявали дадения продукт. Според изследователите възможно е това да е свързано с действието на флавоноидите – вид оксиданти, които също се съдържат в чая, виното, плодовете и

Поевтиняват вносните домати и краставици

http://business.actualno.com/poevtinjavat-vnosnite-domati-i-krastavici-news_526109.html

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи тази седмица с 0,68 на сто, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Оранжерийните домати поскъпват с 11,4 на сто и се търгуват по 2 и 25 за килограм, докато вносните домати поевтиняват до лев и 68, посочва БНР. Поевтинели са и вносните краставици. Понижава се цената на лимоните до 2 лева и 18 стотинки средна цена. При традиционните за страната ни хранителни продукти като сирене, каш

Поет от Бургас спечели първата награда в националния конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555309

„Поезията си адресирам към хората. Един истински писател трябва да съумее да стигне до нивото на обикновения читател, но да не остава там, а да повдигне това ниво". Думите са на поета от Бургас Станислав Марашки, който спечели първа награда от петнадесетото издание на националния конкурс за поезия "Любовта е пиянство или пиянство от любов" в Силистра. Наградата, която е парична, както и диплом за призовото място, бяха връчени на победителая от кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Жури с председател поета Любен Дашев, присъди втората награда на...

Любовни предания: Раковски се сгодява за туркиня, за да обере баща й

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264623_%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0

 За потомците Георги Стойков Раковски е революционер, борец против турското робство, създател на Първата българска легия или просто улица в София. Но зад обвития му с патриотичен тюл образ се крие личността на суетен хубавец и голям палавник, що се отнася до жените. Сочните му любовни истории, които съвременниците му с наслада разпространяват, често вървят на ръба на истината, но накрая и той си намира майстора и пада в любовен капан. Раковски брани обществения си авторитет с мълчание, пише в исторически очерк на epicenter.bg.
Революционерът упорито отказва да разкрива похожденията си в писмата и автобиографиите си. Пристрастията му към девойки на име Елисавета и Ирина са вплетени в писаните от него акростихове (при тях първите букви на всеки ред образуват названия или фрази - б.а.).

Но романтичните пориви бледнеят пред една история почти като на кино. Раковски крои планове за въоръжено въстание и пише на приятеля си Йосиф Дайнелов в Белград, че му трябват много пари, за да създаде „юнашко движение“ в Стара планина. Мечтата му е мащабна - да поведе 500 000 въоръжени мъже срещу султана. Но за това трябват средства. И той се хвърля в рискована авантюра.

Изследователката Десислава Пенева пише, че през 1850 г. Раковски влиза в съдружие с Мустафа паша да откупят за огромната сума от 800 000 гроша данъците на пловдивския панаир. Финансовата операция претърпява пълен крах, а беят е потънал в дългове, защото идеята е била от българина, а финансирането - от турския му съдружник.

Заради борчовете, които Раковски не можел да върне, Мустафа го вкарва за три месеца в затвора. Той обаче се измъква от правосъдието и бяга чак в Белград. Задлъжнелият паша не се отказва да преследва недобросъвестния си партньор, за да го даде под съд. Приятелят на Раковски Иван Адженов разказва, че за да омилостиви турчина, се съгласява да се ожени за дъщеря му.

Красивата девойка се влюбила в революционера още когато двамата с баща й крояли планове за забогатяване. Тя се опълчила на татко си и казала, че иска Георги и никой друг за съпруг. Иначе щяла да се удави в Босфора или да остане стара мома.

В безизходица Мустафа паша заявил на Раковски, че ще му опрости дълговете, ако се потурчи и вземе щерка му за жена. Дори обещал да му уреди държавна служба в Цариград. Георги уж се съгласил, но с условие да мине под венчило, когато приключи Кримската война. Турчинът добросъвестно изпълнил своята част от уговорката.

Не само замижал за дълговете на бъдещия зет, ами го назначил за „терджуманин“ - преводач при видинския паша, защото говорел няколко езика. Тайното намерение на Раковски обаче било не да надява брачни окови с ханъмата, ами да шпионира в полза на Русия като секретар в турския военен съвет. Явно не бил добър в тайните дела, защото е заловен и изпратен под конвой в Цариград, където го очаквало смъртно наказание.

По пътя Раковски се сетил, че може да използва общественото положение на Мустафа паша, и се затръшкал, че дъщеря му ще остане стара мома, ако мъжът й вместо на венчило отиде на бесило. Така пред султана наред с руския шпионин се изправил и злополучният кандидат-тъст и измолил за хатъра на дъщеря си свобода за гяурина. А за да не му се изплъзне отново, го завел направо в дома си.

За да увери спасителя си в искрените си намерения спрямо щерка му и да приспи бдителността на турските власти, Раковски редовно ходел на джамия. Било по време на рамазана и стриктно изпълнявал законите на мюсюлманската религия. Той бил запознат с нея покрай близостта си с дервишката секта бекташи. Приготовленията за сватбата вървели усилено с цялата източната разточителност. „Раковски - млад, хубавец, сърдцат, гиздаво применен, пълнел очите на хубавата мома друговерка“, пишат съвременниците му

Около него се суетели бейските слуги. Вземали му мерки за дрехи по последна мода, та с тях Георги да изглежда „салтанатлия“, угаждали на всичките му прищевки в очакване на байрама, за когато била насрочена сватбата. Докато Мустафа бей се радва, че щерка му ще вземе представителен и учен мъж, който владее езици, Раковски подготвя бягството си.

Той вече бил спастрил няколкото кесии с жълтици, дадени му от бея за самочувствие. С тях поръчва на абаджийския еснаф в Цариград да ушият 12 ката четнически униформи, да купят дузина пищови и ножове. Ден преди потурчването всичко е готово. Пашата показва на зетя диамантените пръстени, които ще подари на младото семейство, и златната диадема за косите на невестата.

На сутринта на първия ден от байрама в дома на бея настава паника. Всички чакат годеника, а него го няма. В началото решават, че се е успал, после - че е отишъл на баня преди сватбата или на бръснар. Никой не може да повярва, че е избягал. Чак когато виждат, че е взел не само багажа си, ами и ценностите на турската фамилия, младоженските пръстени и гиздилата на булката, пращат заптиетата да претърсват целия Цариград, защото годеницата пищи и се тръшка неутешима.

Междувременно Раковски се крие първо в една арменска къща, а после в българската църква. Напразно глашатаи крещят по улиците: „Дето е Раковски, да излезе, защото, ако го уловят, всички в къщата, дето го крие, ще бъдат живи изгорени!“

Преоблечен като мома, с помощта на абаджиите Георги се измъква от турската столица. След него тръгват и момчетата от еснафа, за да станат негови четници. Облечени в новите си униформи, те побиват байрак в Стара планина, а след няколко сражения заминават в Сърбия.

В Белград през 1862 г. Раковски създава и ръководи Първата българска легия. На 3 юни същата година избухва очакваният въоръжен сблъсък между турци и сърби. Легията веднага се включва в боевете, но скоро сръбското правителство се помирява с турското и настоява българинът да разпусне войниците си.

Тогава Раковски ражда нова патриотична идея и решава да създаде съюз на балканските християнски народи срещу Османската империя.

При тази негова мисия се заражда най-красивата му любовна история. Чувствата го връхлитат в Атина през 1963 г. Той среща там Фросо, втората дъщеря на хаджи Христо Българина. Майка й била приела християнството туркиня, а баща й е герой от Гръцката завера. След създаването на гръцкото кралство той служи в кавалерията и е любимият телохранител на крал Отон І до смъртта си.

Приживе хаджи Христо имал огромно влияние в политическите среди заради заслугите си и като славянски представител е избран за депутат в Народното събрание на Гърция. Дъщеря му Фросо била „мома завидна, благовъзпитана, със солидно образование, миловидна, кротка, сериозна и привлекателна“.

Но Марко Балабанов, който по това време бил адютант на Раковски, гледал скептично на влюбения си шеф. Георги“броял вече 40 пролети“, а и не изглеждал „ерген със свойства за задомяване гдето и да е“.
Чувствата обаче избуявали в сърцето на стария ерген и посещенията му в дома на хаджи Христови зачестили, придружени „със скромни подаръци, безбройни вежливости и тънки внимателности“.


Разходките с файтон извън Атина са чест ритуал за влюбените, а на един пищен прием котленецът обявява, че двамата са сгодени и са разменили портретите си. Намеренията на Раковски очевидно били сериозни. Той се кълнял пред Балабанов, че щом се понареди в Белград или Букурещ, ще се върне в Атина, за да се венчае и да отведе съпругата си.


Дипломатическите му задачи от сръбското правителство го върнали в Белград, но той натоварил приятеля си Марко да го информира за случващото се в дома на любимата му Фросо. Георги дори взел 14-годишния брат на годеницата си, за да го препоръча на сръбския или на черногорския княз за обучение.

В началото той често изпраща в писмата си и стихове:

Очи твои нежно ми сърце уязвиха!
Всяка минута душа моя тръпти силно,
само твое лице ище, плаче умилно!
Как, ах, люто почнах от любов да страдая
и нищо друго на свят веке не желая!...1

След време обаче пликовете пристигат все по-рядко, а нарежданията към Балабанов са да дава мъгляви обещания за сватбата с Фросо. Дословното му послание е доста завоалирано: „Ако старобългарският бял бог изпрати по-добри дни за България, то и в сърцето на горските самодиви ще разцъфне цветът на веселието и любовта.“

Отдалечен от годеницата си, Раковски започва да твърди, че най-силно е влюбен в народа си. Фросо никога не забравя красивия и елегантен българин. Когато той умира, тя не може да го прежали и месец по-късно си отива от живота.

Очевидно Раковски понякога се е замислял за сватба, защото, докато боледува от туберкулоза в клиниката на братя Мустакови в Букурещ, споделя със сестра си Неша: „А какви ли сватби са ставали преди, кога е имало Българско царство? Как е бил украсен младоженецът войвода? И на какъв ли кон е яздил! А какво ли гордо знаме е носил!“

За разлика от едновремешните мъже Раковски държал на външния си вид. За образа му на конте вероятно е допринесъл и престоят му в Марсилия през 1843 г.. Там Георги навлиза в тънкостите на европейската галантност. Затова и присъствието му в обществото буди нескрито възхищение не само у дамите. То идва не само от романтичното му излъчване на революционер, но и от овладяната куртоазия на джентълмен.

В спомените си Васил Д. Стоянов го описва картинно: „Раковски беше почти винаги весел и в обществото, особено гдето имаше госпожи, твърде забавителен и закачка. На драго сърце приказваше за своя живот. Говорът му беше гладък, приятен, привлекателен и убедителен... С една реч: Раковски беше извънредно надарен.“

Адютантът му Марко Балабанов свидетелства, че революционерът обичал „салтаната“. Помощникът му Иван Касабов пък открито го обвинява, че харчи народни пари, за да води разгулен живот.

Със средства от революционната каса си купил файтон, два лъскави жребеца, ушил си пищна униформа: „Отива например на разходка в Топчидере (Белград), туря на коне по двама да вървят пред колата му, а други двама подир колата - с княжески конвой!“, възмущава се Касабов. А Раковски му отговаря, че само така ще завоюва уважението на хората и ще ги увлече след себе си.

Панайот Хитов: Движеше се с файтон из Букурещ с по една на всяко коляно

Симеон Радев е член на ВМРО от 16-годишен, заклет е лично от Гоце Делчев и е въвлечен в борбата за освобождение на Македония.

Ето какво пише дипломатът и писател в спомените си: „Конгрес на Вътрешната македонска организация в София, нейде към началото на века. Борис Сарафов трябва да даде отчет за някакви изразходвани от него във Виена суми - обвиняват го, че е изхарчил пари не само за преки цели на организацията, а и с леки жени например. Сарафов става и заявява самоуверено: „Може и да съм изхарчил нещо повече. Аз чиляк убих за тия пари. Не давам обяснения за частния си живот!“

В настъпилата пауза Симеон Радев чува зад себе си един дълбок бас, някой желае очевидно да подкрепи Сарафова: „Е-хе-е, да бяхте видели навремето бача си Раковски как се движеше понякога с файтон из Букурещ - с по една на всяко коляно! Какво му връзвате толкоз кусур на Сарафов!“

Авторът на „Строители на съвременна България“ се обръща в посока на гласа. Няколко реда зад него седи набит възрастен мъж с „ястъклия мустаци”“. Радев го пита: „Ваша милост кой бяхте?“ „Панайот Хитов“, отвръща мустаклията.

Баща му: Подсмиват ми се и котленските кучета
Запазено е писмо на бащата на Раковски Стойко Попович от 10.ІХ.1849 г., в което гълчи непостоянния си син. Заради революционната си дейност Георги на 26 г. попада в русенския затвор. Успява да избяга и се установява в Цариград под чуждо име. Представя се за адвокат и търговец.

Баща му обаче е много притеснен за буйното си чедо. Иска да го задоми, за да се кротне. Само за да успокои татко си, Раковски заръчва да му дири невеста в Котел. Той взема нещата присърце и се уговаря с родителите на Райна - хубава, къщовница и с чеиз.

Времето обаче минава, комитата се е запилял по освободителни дела, а горкото момиче само подпитва кога годеникът му ще го извика при себе си в Цариград. Тогава Стойко Попович пише разгневен:

„Да ходя аз стар чиляк да ти диря мома... и я намерих, пък подир малко време що се чу за вас? Че си си намерил мома на Цариград и си са уженил. Сетне чувам пак, че си щял да са жениш на Филибе. Аз какво да правя, ни зная, какво да правя, а бе, синко? Аз не мога те насили, или тука са ожени, или там, то е на твоя воля... Ами чловечищината... синко? Ти... фана къща на Фенер, та похарчихте толкова нещо, и си фана една руспия (от уруспия - лека жена, тур.), та похарчи и зарад нея... пък баща ти нека му се подсмиват в Котел по каветата котленските кучета, и да не мога да изляза по между двама хора ябанджии...“

Източник: Магдалена ГИГОВА, Epicenter.bg

Поляците изригнаха срещу правителството: Хиляди се събраха на протест във Вършава

http://www.bnews.bg/article-149049

Хората са притеснени от опитите да се нарушава конституцията на страната от управляващите.

Вирджиния плаче за млада полицайка, застреляна в първия й работен ден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264622_%D0%92%D0%B8%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1

 Млада полицайка от щата Вирджиния беше убита по време на първия си работен уикенд. Ашли Гиндън загинала само ден, след като встъпила в длъжност, съобщава Си Би Ес, позовавайки се на информация от полицията в окръг Принс Уилям.
Ашли, заедно с още трима униформени, отишли на сигнал за домашен инцидент или скандал в Уудбридж, Вирджиния. Това се случило в събота вечерта. Ашли положила клетва като полицейски служител в петък, което беше оповестено и от страницата на полицията в Туитър.



Двамата колеги на Ашли, които били с нея, са ранени и се лекуват в болница.

Арестуван е заподозрян за участие в стрелбата, който не е пострадал. Съседи подозират, че той може да е застрелял съпругата си, но засега състоянието й не е ясно. Полицията е повикана в 5.30 ч. сутринта местно време в Уудбридж, който се намира на 20 мили от Александрия.

Облачно време и температури до 17 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_624941.html

Над по-голямата част от страната днес ще е предимно облачно, с максимални температури между 12° и 17°, по морския бряг – малко по-ниски. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), цитирани от "Фокус". В сутрешните часове, на отделни места в низините видимостта ще е намалена. Почти без валежи. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Над Черноморието ще бъде предимно облачно. В сутрешните часове на места ще има мъгла. Максималната температура на въздуха ще е между 8° и 10°. Температурата на морската вода ще е около 8°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Над планините ще преобладава облачно време. Ще духа умерен южен вятър и с него температурите ще се повишат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 2°. 

Плъхове

http://offnews.bg/news/n_1/n_624939.html

Предполагам не е нужно да уточнявам, че е крайно препоръчително да възприемате разказа ми метафорично и иносказателно, въпреки че той си е съвсем реален и пресен. Толкова реалистичен и жесток, брутален и ясен, че седях на земята и плаках като малко дете, когато са му отнели насила любимата играчка. На онзи банален въпрос да имаш или да бъдеш си отговорих много отдавна, предполагам направих своя избор по метода на онази лисица, дето не достигала гроздето, понеже не искала да се фрустрира, а обстоятелствата били неблагоприятни за нея. А може и просто да е въпрос на характер, знам ли. Така или иначе на моята великолепна възраст от 41 години нямам нищо. Нямам вила в Балкана и къща в Драгалевци, какво говоря, нямам дори едностайна кутийка от бетон в Меден рудник. Нямам още двустаен ново строителство в Младост, нито дори в Манастирски ливади – абсолютно никъде нямам нищо свое. И животът ми не е мой, даден ми е даром. За превозни средства да си говорим ли? С Бентли не разполагам, Нисанът ми струва 2,5 хиляди лева, събрани с триста зора, преди това карах една Вектра, но тя започна да се превръща в купчинка ръжда и побързах да я продам, докато още има кой да даде някакви пари за нея. Поради временна неправомерност да управлявам това свое единствено богатство на този свят, сега съм принуден да карам колело, а за придвижване на по-големи разстояния си измайсторих една пърпоретка, велосипед с двигател. И си пърпоря. И си мечтая. Как някой ден ще имам вила на село, където ще остарея и ще гледам кокошки. Засега обаче в това село на едно парче земя, което още не е напълно мое, съм разположил една каравана, която си е моя, но на документи е чужда. Уточнявам имотното си състояние, ако данъчните се интересуват. Иначе те се интересуват от доходите ми, всяка година една приятелка счетоводителка съставя данъчната ми декларация, защото не съм съвсем лишен от предприемачески дух и поддържам на изкуствено дишане едно нищожно ЕООД. Какво да ви кажа, боря се с него, доколкото мога, без да се гледаме под вежди строго. Колкото – толкова. Един познат вика развивай дейността си, бъди активен, виж как го правят другите и се засилвай, ама аз му отговарям, че тази активност и това засилване си имат една твърде голяма цена, която не съм съгласен да платя. Да бачкат немците, да стават хора. Да бачкат китайците, че да прогледнат по-хубаво през тия тесни очи. Не съм фен на Ганьо Балкански, приоритетите ми са други и ми се работи точно толкова, колкото и работя, не повече. Имам приятели работохолици, не искам да бъда като тях и не смятам, че това е грях. Да ви кажа и аз не знам какво съм. С даскалите съм даскал. Лятото с туроператорите съм екскурзовод. Бутам се между шамарите и в писателските среди, но и там никакъв ме няма. А най-много от всичко искам да съм човек. Но и в това се съмнявам често. Както и да е. Караванката е моят единствен личен дом засега. За човека е вродено да иска да има дом. Още от малък си правех палатки от подръчни материали през лятото и по цял ден се свирах в тях. За децата ми дом е там, където сме двамата с майка им. Но караваната сега е крепостта ми и жена ми иска да ми сложи табелка на вратата – Творчески дом Фенерски. Привързах се към тази къща на колела за няколко месеца и с голям кеф качвам пърпоретката и отивам в почивните дни да нагледам странджанската идилия. А не е хубаво да се привързваш към земни неща. Някъде в началото на февруари отидох и видях следите от гадните копилета за първи път. Бяха гризали наред, как се прегризва пластмасата на бутилка с вода? Бяха прегризали една бутилка олио и една зехтин, бяха върлували и отършували навсякъде, бяха преобърнали моята къща нагоре с краката. И срали, срали. Почистих с омерзение, разрових, но не ги открих. Тогава още не предполагах, че са в множествено число, помислих, че се е намъкнал само един единствен гадняр. Преспах там, като слухтях дали ще се появи смрадът, но и той беше усетил гнева ми, звук не издаде. На следващия ден заложих капан и си тръгнах. След седмица отворих и го видях мъртъв зад решетките. Влязъл вътре, за да си хапне от саламчето и вратата зад него казала щрак. И той умрял в мъки. Как се радвах, че е умрял. Ако беше още жив, щях да го удавя с голямо удоволствие. Около лобното му място обаче имаше много насрано и се прокрадна съмнение, че не е бил сам. На 10 февруари заложих капана пак. И когато се върнах там на 27 февруари, пред очите ми се откри покъртителна гледка. Никой не ме е наранявал повече през живота ми. Никой не ме е обиждал повече. И никога не ми е било показвано по-ясно, че е по-важно да бъдеш, отколкото да имаш и че към нищо земно не бива да се привързваме. В капана имаше останки от плъх, някъде около една четвърт от цял, малко кости, малко козина и една цяла опашка. Хванал се гаднярът вътре, подлъган от орехчето, което му бях заложил. Поживял още малко зад решетките. И пукнал. Тогава онези неговите приятели, които са още живи и отвън, си го придърпали с лапички да им е по-близо. И го изяли. Гадно ли ви е? И на мен ми беше гадно. Цар плъх го е нарекъл Клавел. Обаче нищо царско няма в тази хищна мишка. Това е мишка, разбирате ли, подло и страхливо създание, но това не му стига, това е хищна мишка. И оцелява и при атомна война, и се приспособява навсякъде. Напомня ли ви за някого? Ще ви разваля кефа да си отговорите сами, както е редно в един такъв кратък разказ – само да ви сервирам историята, лекичко да намекна с половин дума за настроението и вие да си направите изводите сами. Няма да ви оставя сами да си ги направите, аз ще се постарая вместо вас, хем да не се мъчите, да ви спестя труд, хем да наруша всички правила на жанра досущ като един плъх. Пуснете си телевизора. И погледнете плъховете. Когато един падне в капан, другите го чакат да навири крачета и го изяждат. Че даже и жив почват да го ръфат. Излезте на улицата, качете се в колата си и наблюдавайте – плъховете сме навсякъде. Вървим по планетата и я засираме. Влизаме в чуждата къща и почваме да вършеем и вилнеем. Изпоизяждаме всичко, каквото може да се изяде, продупчваме земята, която не е наша, и я изсмукваме, правим всичко на дупки и на дреб, на парцали и трески, разпердушинваме тоя временен дом, който ни е даден само за малко и само на заем, не все за нас. Ние тук нямаме нищо. Ние тук се държим като плъхове. А когато дойде някой Божи пратеник, някой свят човек и ни покаже какви сме, къде сме, къде ни е мястото, ние започваме по телевизора да издаваме гадни плъхски звуци, да цвърчим грозно и свирепо, защото дотолкова сме обикнали мръсната си природа, че не желаем някой да ни казва, че грешим, че сме кални и долни същества, не желаем истината за себе си, затова по-добре него да го изцапаме, а да цапаме ние умеем много добре, специалисти сме. Това последното го добавих по повод едно телевизионно предаване, в което едни мишкоподобия вече трети път се опитват да поставят капан, в който да хванат някой заблуден човечец и да му обяснят как един свят човек не бил съвсем свят, а бил малко нещо като нас – плъховете. Голямо цапане и мазане настана напоследък. Уж весело започнах, а накрая тъжно се получи, що така?

147 души са заразени с вируса "Зика" в САЩ

https://www.24chasa.bg/Article/5331352

147 души са заразени с вируса "Зика" в САЩБроят на заразените с вируса зика в САЩ достигна 147 души, предаде CNN, цитирана от "Фокус". Данните на американския Център за контрол и превенция на заболяванията сочат, че в континенталната част на САЩ вече са регистрирани 108 души, които са се инфектирали в области, където болестта е широко разпространена.

Лекар и фармацевт се счепкаха за новите рецепти

http://petel.bg/Lekar-i-farmatsevt-se-schepkaha-za-novite-retsepti__146912

кадър: Нова тв Общопрактикуващ лекар и фармацевт спориха ожесточено за новата наредба, според която вече докторите няма да пишат на р...

Извънредно: Въоръжени обраха супермаркет в София

http://petel.bg/Izvanredno--Vaorazheni-obraha-supermarket-v-Sofiya__146913

Маскирани са извършили въоръжен обир на супермаркет в столичния квартал „Драгалевци”. Обирът е станал около 02:00 часа тази нощ, съобщава Нова тв. Очаквайте подробности!

Примирието в Сирия засега се спазва

http://www.moreto.net/novini.php?n=314533

Частичното примирие в сирийската гражданска война, обявено миналата нощ, засега като цяло се спазва, въпреки някои отделни нарушения и една голяма атака на джихадистите от "Ислямска държава" срещу кюрдските сили в северна Сирия, предаде ДПА, цитирайки шефа на базирания в Лондон Сирийски център за човешките права (СЦЧП) Рами Абдел Рахман.

Индиец закла цялото си 14-членно семейство и се самоуби

https://www.24chasa.bg/Article/5331356

Индиец закла цялото си 14-членно семейство  и се самоуби35-годишен мъж уби 14 членове на собственото си семейство, включително седем деца, с касапски нож, след което се самоуби край индийския град Мумбай, съобщават местни медии, цитирани от БГНЕС. "Нападателят Хаснин Ануар Уерекар се е обесил, след като прерязал гърлата на членовете на цялото му семейство, включително на родителите му",

Жестока катастрофа на "Тракия"! Два ТИР-а се помляха на аутобана

http://pik.bg/жестока-катастрофа-на-тракия-два-тир-а-се-помляха-на-аутобана-news493085.html

Жестока катастрофа на "Тракия"! Два ТИР-а се помляха на аутобана

Два тира са се ударили един в друг в аварийната лента на АМ „Тракия” при 106 км, в посока Бургас, съобщиха от Областно пътно управление. Сигналът е подаден рано сутринта. За момента не се съобщава за пострадали.

Все още не е ясна причината за мелето. Движението по магистралата не е затруднено.

Навсякъде в областта пътищата са проходими. Мокри от падналия дъжд са пътните настилки към Лъки. В момента не вали. Проходът Троян-Кърнаре е отворен за всички МПС.

Въведена е временна организация на движението по пътя Плодовитово-Първомай-Асеновград. Там е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона, поради влошеното транспортно-експлоатационно състояние на стоманен мост на река Марица.

Индиец закла 14-членното си семейство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555308

35-годишен мъж изби 14-членното си семейство, включително седем деца, с касапски нож, след което се самоуби край индийския град Мумбай. Индиец се самозапали и прегърна политик "Нападателят, Хаснин Ануар Уерекар, се е обесил, след като прерязал гърлата на членовете на цялото си семейство, включително родителите му", каза полицейският говорител Гаджанан Лаксман Кабдуле. Източник: БГНЕС...

Времето в неделя: Предимно облачно, но топло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555307

В неделя над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, на места в низините и равнините преди обяд - мъгливо. Почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югоизток, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са предимно между 12 и 17 градуса, по-ниски ще са по морския бряг. В Плевен максималната температура ще достигне 16 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава, ставайки малко по-високо от средното за месеца. Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. След пладне от запад високата облачност ще се увеличи. Ще д...

Индиец закла цялото си 14-членно семейство

http://frognews.bg/news_107690/Indiets-zakla-tsialoto-si-14-chlenno-semeistvo/

35-годишен мъж уби 14 членове на собственото си семейство, включително седем деца, с касапски нож, след което се самоуби край индийския град Мумбай.

Още 6 души загинаха при пореден взрив в мина "Северная" в Русия (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5331346

Петима спасители са загиналите при взрив в каменовъглената мина "Северная" в град Воркута в руската република Коми, съобщи пресслужбата на министерството на извънредните ситуации пред ТАСС. Има данни и за един загинал работник от мината. Има пострадали пет миньори, които са извадени на повърхността и са откарани в болница.

Голям успех: Клинтън спечели и Южна Каролина

http://www.bnews.bg/article-149048

Това е важна победа за Клинтън, преди 1 март, когато ще се гласува в 14 щата.

Седемте смъртни грешки на Белия дом

http://pik.bg/седемте-смъртни-грешки-на-белия-дом-news493084.html

Седемте смъртни грешки на Белия дом

Стратегическото поражение често е резултат от серия тактически провали. Повтарящите се поражения подкопават способностите на противника, както бе в случаят с наполеонова Франция, или неговата воля, както в случая с Великобритания по време на Американската война за независимост. В такива случаи военното ръководство носи частична отговорност за стратегическото поражение, тъй като в повечето държави командването отговаря за подготовката, снабдяването и командването на въоръжените сили. Всичко това е необходимо за постигането на тактическа победа. Докато военната стратегия, обратно, се намира в ръцете на гражданското ръководство. В случая със САЩ това е конституционно правомощие на цивилния главнокомандващ. 
Когато страната редовно постига тактически военни успехи, както е в случая със САЩ, отговорността за стратегическия успех напълно ляга върху онези, които са разработвали стратегията. 
Американските военни можеха да бъдат обвинявани в стратегическите провали от последните години, ако имаха влияние върху разработването на стратегията. Всъщност обаче влиянието на военните върху администрацията на Буш бе ограничено, а администрацията на Обама пренебрегна техните стратегически съвети. 
Проучването на американските неуспехи от 2001 година разкри 7 големи грешки, които доведоха дотам, че Вашингтон не бе в състояние да превърне тактическите победи в стратегически успех. Тези грешки са представени по-долу. При всеки отделен случай това беше пряк резултат от решение на президента на политическото или стратегическото поле. Армията може са бъде обвинявана в отделни грешки, например пренебрегването на бунтовническите действия в първите години от войната в Ирак, или в провеждането на контравъстаническата доктрина, ориентирана към населението на Афганистан в средата на войната там. Но като цяло армията поправяше своите тактически грешки и нито една от тези грешки не е била причина за стратегически неуспех. 
Некомпетентността, лошите изводи и оценки и дезорганизацията изиграха голяма роля в приемането на погрешни решения от администрациите на Буш и Обама. Опората върху идеологията и некомпетентността бе болест и за двете администрации. Теорията за демократизацията накара администрацията на Буш да повярва в успеха на военната намеса в някои държави. Президентът Обама пък до такава степен се увлече от доктрината на Макгъвърн, че изпитваше прекалено отвращение от прилагането на американска военна сила. Допълнително, отделяйки основно внимание върху вътрешните проблеми и увлечен от популярността си, Обама взе няколко погрешни решения в стратегически план. 

1. Прекомерна вяра в демократизацията 

Президентът Джордж Буш-младши и съветниците му вярваха, че враждебните режими в Афганистан и Ирак могат да бъдат сменени с демократични управления, които ще могат да поддържат вътрешния ред и самостоятелно да се борят с екстремистите. По тази причина те не изпратиха в тези държави достатъчно количество американски войски, за да разбият съпротивата след смяната на режимите и не смятаха да оставят войски в тези страни за по-дълъг период от формирането на новото правителство. Това решение бе свързано с неразбиране на силите, действащи в тези държави, и недооценката на трудностите при създаването на либерална демокрация в държави с авторитарни традиции. Краткосрочният стратегически успех от смяната на режимите, осигурен от военни тактически победи, бе сведен до нула, защото новите демократични правителства се оказаха неспособни да предприемат военни и политическите мерки за стабилизирането на страната. 

Обама организира свалянето на Муамар Кадафи в Либия, ръководен от същата прекомерна вяра в демократизацията. За разлика от Буш, той постигна смяна на режима без вкарването на наземни сили, защото твърдеше, че присъствието на американски войници ще попречи на стабилността и политическото развитие на Либия. Либийският демократичен експеримент доведе до още по-лоши резултати. Антидемократичните сили унищожиха демократичното правителство, което доведе до хаос и насилие. 

2. Неудачен избор на местните съюзници 

Буш и Обама постоянно избираха неправилно съюзниците в посочените държави, които трябваше да оглавят наново създадените демократични общества. Ако САЩ бяха избрали други съюзници, резултат можеше да бъде много по-добър. Примерите с Ботсвана, Чили и Косово показват, че изборът на нови лидери е крайно важен за жизнеспособността на зараждащата се демокрация. 

В Ирак администрацията на Буш изключи от новото правителство баасистите и военните, като ги замени с имигрантите, изгнаници и шиитски политици, които се оказваха далеч по-малко добродетелни, отколкото се очакваше. На новото правителство не му стигаха губернатори, полицейски и военни началници за противопоставяне срещу метежниците, много от които бяха бивши баасисти или военни. Неефективността на правителството наложи намесата на американската армия. 

Последвалото решение да бъдат върнати баасистите и военните в правителството съдейства за стабилизирането на Ирак през 2007 и 2008 години. Премиерът Нури ал-Малики, привърженик на шиитската общност, когото администрацията на Обама държеше на власт след противоречивите избори от 2010 година, сложи край на това, изгонвайки сунитите от правителството след изтеглянето на американските войски. Той отслаби силите за сигурност и провокира враждебност на сунитите към централното правителство, което доведе и до възникване на „Ислямска държава“. 

В Афганистан администрацията на Буш реши да сложи начело на страната Хамид Карзай, надценявайки неговите лидерски качества. Раздавайки ключови постове на племена и хора, които харесваше, Карзай им даде свобода на действия, което доведе до огромни злоупотреби и тласна афганистанците в обятията на метежниците. Когато напусна президентския пост, Карзай бе признат за некомпетентен и корумпиран. 
В Либия администрацията на Обама подкрепи бунтовниците, за които нищо не знаеше и които бяха твърде слаби, за да контролират цялата държава. 

Абед Раббо Мансур Хади, когото администрацията на Обама постави на президентския пост в Йемен, не можеше да спре бунта на хуситите. Сирийските бунтовници, с които се свърза администрацията на Обама, доказаха своята неефективност, а някои минаха на страната на екстремистите. 

3. Необмислена борба с метежниците 

От края на 2003 до края на 2006 г. администрацията на Джордж Буш бързаше да потуши съпротивата, защото смяташе, че твърде дългото пребиваване на американските войски в Ирак ще провокира омраза у местното население и ще подкопае подкрепата на американското общество за войната. За да изкара САЩ по-бързо от войната, Буш поиска да бъде увеличена бързо числеността на иракските сили. Но те търпяха поражения едно след друго заради лошо ръководство, което пък бе последица от съкращаване на подготовката и политизацията на назначенията. САЩ можеха да решат този проблем, принуждавайки иракското правителство да вземе на служба военни от стария режим и да назначи командири в съответствие с техните способности и таланти. 

В Афганистан пък обратно, нямаше такова количество военни, за да помогнат на правителството в хода на влошаващата се обстановка. Разрушен от граждански войни, Афганистан загуби талантливи и самоотвержени военни лидери. След падането на правителството в средата на 90-те години (тогава на власт идва талибанското движение – ред.) цяло поколение израсна без военни и полицейски командири. Създаването на нов професионален офицерски корпус изискваше десетилетна подготовка. Администрацията на Буш се постара да подготви армейски командири. Но обучението на полицията бе поверено на Германия, а тя подготви малък брой офицери. Развитието на полицията в Афганистан вървеше вяло до 2008 г., когато САЩ поеха по-голямата част от задачата. Но създаването на ефективна полиция ще продължи най-малко до 2018 година. 

В началото на своят мандат Обама реши да активизира борбата с бунтовниците в Афганистан, за да може краткосрочните успехи да позволят изтеглянето на американските войски. Той желаеше това заради големите разходи на военната кампания и непопулярността на тази война сред неговите политически привърженици. За да осигурят бързото увеличаване на състава на афганистанските сили за сигурност, САЩ увеличиха финансирането и броя на американските инструктори. Те също понижиха изискванията към желаещите да постъпят в армията и полицията и сроковете на обучение. В резултат многобройната афганистанска армия се оказала недисциплинирана и некомпетентна, както често се случва със силовите структури при лошо ръководство. 

През 2011 г. Обама съкрати американското участие в борбата с бунтовниците, прекратявайки операцията по прочистването на източните области на Афганистан. Непоследователността на кампанията позволи на бунтовниците да мобилизират нови бойци източните райони. Към тях се присъединиха бившите терористи и те се превърнаха в заплаха за съществуването на афганистанското правителство. 

4. Прекомерното увлечение по точковите удари 

От 2002 до 2008 г. неголемият американски контингент в Афганистан провеждаше нападения и организираше засади, за да отслаби талибаните и техните съюзници от „Ал Каида“. Макар американците да им нанасяха големи загуби, те все пак не може да спрат засилването на бунтовниците. Намаляването на нивото на насилие в Ирак през 2008 г. позволи усилията да бъдат съсредоточени върху Афганистан. Военните, включително пионерът на точковите операции ген. Стенли Маккристъл, предложиха тази стратегия да бъде сменена с операции с участието на много повече войски. През 2009 г. Обама прие тази стратегия и разреши да се изпратят допълнително войска. 
През 2011 година стопанинът на Белия дом отмени операциите срещу бунтовниците в източен Афганистан и това наложи да се прибегне отново до точковите удари. Макар безпилотниците и нападенията да причиниха тежки загуби на противника, сами по себе си те не бяха достатъчни да удържат бунтовниците само в източните части на Афганистан. След изтеглянето на американските войски положението толкова се влоши, че през 2014 г. ЦРУ трябваше да закрие базите си и да и разпусне секретната армия на афганистанските контратерористични сили, които бяха най-важния елемент от изпълнението на точковите операции. 

През 2008 г. администрацията на Буш започна да нанася удари с безпилотници срещу „Ал Кайда“ и други екстремисти в Пакистан, а Обама разшири тези операции. Но по това време „Ал Кайда“ намери ефикасни контрамерки, като прехвърли своите лидери в градските райони, където действията на дроновете бяха забранени. Обама съумя в такива операции да ликвидира много командири от ниските звена на пакистанските талибани, които със своя екстремизъм са по-голяма заплаха за Пакистан, отколкото за САЩ. Успехът от използването на безпилотниците до голяма степен зависеше от сътрудничеството с пакистанската разузнавателна служба ISI, която често не можеше или не желаеше да споделя данните си със САЩ. Наджибула Зази, който планираше атентат в метрото, и Файсал Шахзад, докарал колата бомба на площада „Таймс Скуеър“, преминаха подготовка в Пакистан в разгара на операциите на безпилотниците. 

Несъгласието на пакистанското правителство за провеждането на американски сухопътни операции на негова територия доведе дотам, че от 2005 по 2011 г. американските военни проведоха изключително малко операции в Пакистан. Последната такава операция по ликвидирането на Усама бин Ладен, предизвика такава буря в Пакистан, че местните власти изгониха американските спецчасти, затвориха базата за безпилотници и започнаха да пречат на дейността на ЦРУ. От тогава САЩ не се провеждали нови операции в тази страна, а използването на безпилотници бе значително ограничено. Благодарение на това „Ал Кайда“ и другите екстремисти си възвръщат загубените позиции в Лахор, Карачи и други градове. 

В Йемен американските военни казваха, че трябва да се помогне на правителствените сили да гарантират безопасността на селските райони чрез провеждане на операции срещу тамошните бунтовници. Но администрацията на Обама предпочете точковите операции срещу “Ал Кайда“ на Арабския полуостров. Макар дроновете да ликвидираха редица ключови фигури на „Ал Кйида“, тази групировка и хуситите засилиха позициите си. Вражеският контрол над населението ограничи достъпа на САЩ към информацията, която бе необходима за успешните удари на безпилотниците, в резултат от време на време се поразяваха погрешни цели, което доведе до гибелта на жени и деца. Използвайки тези грешки за свои цели, „Ал Кайда“ вербува привърженици и скоро нейният личен състав от 300 души нарасна до хиляди - и това на фона на продължаващите удари на безпилотниците. Операциите на Обама, които изключваха мащабни военни действия срещу бунтовниците, завърши с пълен провал в началото на 2015 г., когато разбунтувалото се племе хусити завзе столицата, прогони йеменските силоваци и изгони ЦРУ. 

Американските представители твърдят, че точковите удари са унищожили хиляди бойци на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. Но ИД не стана по-слаба в сравнение с началото на въздушната кампания. Тя взе ефикасни мерки за защита на ръководството и вербува хиляди нови бойци в контролираните територии и привлече радикално настроени хора от чужбина. Ударите от въздуха не им попречиха да завземат голямата „плячка“ – иракският град Рамади. 

5. Нежелание за изпращане на войска 

През 2011 г., помагайки на бунтовниците да свалят Кадафи, САЩ и техните европейски съюзници използваха неговата смърт като доказателство за постигането на целите само с удари по въздуха. Но макар отсъствието на американски войски в Либия да помогна за избягването на загуби, то стана причина за невъзможността да се осигуриха продължителен стратегически успех. В Либия американските войски не защитаваха стратегически обекти, както го правеха в Ирак през 2003 година. Затворите на Кадафи бяха отворени и неизвестен брой екстремисти излязоха на свобода. Злосторници разграбиха складовете на либийската армия и получиха тежки въоръжения и ракети „земя-въздух“. Когато бунтовниците отказаха да се подчиняват на новото правителство, никой не можеше да ни накара да върнат оръжията, както стана в Ирак и Афганистан. 

В Сирия Обама категорично отказва да изпрати наземни сили в помощ на бунтовници, макар американските военни експерти да му казват, че без помощта на САЩ бунтовниците няма да постигнат успех. Обама очевидно се е надявал, че поддържаните от американците въстаници ще станат достатъчно силни, за да постигнат желаното разрешение на конфликта на масата за преговори. Но в Сирия тези бунтовници бяха отвличани, убивани или вербувани. 

6. Нежелание да се оставят войски 

В Ирак тактическите победи през 2007-2008 години помогнаха да се установи стабилност за няколко години. Иракчаните престанаха да воюват с правителството и все по-активно участваха в демократичните процеси. През 2010 г. вицепрезидентът Джо Байден каза: „Вие ще видите едно стабилно правителство в Ирак, което ще става представително“. Според Байдън политическият прогрес на Ирак „ще стане едно от главните постижения на тази администрация“. 

В края на 2011 г. Обама изтегли войската от Ирак, смятайки, че мащабното американско цивилно присъствие ще засили стабилността. Но гражданското присъствие не можеше да потуши конфликтите на религиозна и междуобщностна основа в такава степен, в каквато го бе постигнала американската армия. Веднага щом американската армия напусна, ал-Малики изгони сунитските политици от правителството и прочисти армията от сунитските офицери. Той също сложи край на американската разузнавателна дейност, който подкопа борбата срещу тероризма. Това всъщност разчисти пътя за възхода на „Ислямска държава“ през 2014 година. 

Изпращайки през 2014 г. войски в Ирак, Обама рязко ограничи ефективността им, защото съхрани тяхната малобройност и ги затвори в базите. Американските военни не са в състояния до постигнат влиянието, какво имат иранския персонал и 100-те хиляди иракски шиитски опълченци, обучени от Иран. В крайна сметка САЩ не могат да възстановят иракските национални сили за сигурност и да върнат доверието на сунитите. 

7. Сигналите за съкращения 

Още една причина за неспособността на администрацията на Обама да превърне тактическите успехи в Афганистан в стратегическа победа бе свързана с убедеността на афганистанците, че той възнамерява да ги зареже. Това е свързано с постоянните заявления на Обама за изтегляне на войските, започвайки от речта му в Уест Пойнт през декември 2009 година. Думите бяха подкрепени с действия – от 2011 година бе съкратен личния състав на няколко военни контингента. Афганистанските опортюнисти подкрепят бунтовниците, защото смятат, че американците ще си отидат преди правителството да стане достатъчно силно, за да победи съпротивата. На свой ред Пакистан смяташе, че освободеното от американците място ще бъде заето от Индия, затова и засили подкрепата за талибаните и мрежата Хакани (също радикално религиозно движение - ред). 

Гръмогласните оплаквания на чужденците, че нахлуването на САЩ в Ирак и Афганистан избутаха на заден план факта, че тези операции внушиха на целия свят уважение и страх от САЩ. Сваляйки враждебни режими и съхранявайки военно присъствие, въпреки жестоката съпротива, САЩ надвиха мнението, оформено след напускането на Южен Виетнам през 1975 г. и инцидента със сваления вертолет Black Howk през 1993 г., че не са в състояние да провеждат за дълго време скъпи военни операции. Враговете на САЩ в Дамаск, Москва, Техеран и Пхенян си направиха съответните изводи. В резултат за известно време американските постижения в Ирак и Афганистан работиха за общия стратегически успех. 

Но страхът и уважението започнаха да изчезват, когато през декември 2009 г. администрацията на Обама изработи график за изтеглянето на войските от Афганистан и се изпариха през 2011 година, когато САЩ се изтеглиха от Ирак. Американският престиж рухна на фона на позорния провал на „червените линии“ в Сирия, безпрепятствената руска агресия в Украйна и подема на „Ислямска държава“. В резултат силно бяха отслабени стратегическите позиции на САЩ по такива въпроси като иранската ядрена програма, китайската банка за развитие и сирийската гражданска война. /БГНЕС 
------------------------- 
Марк Мойър, американски политолог от Института за изследване на външната политика. Той е бил изследовател и преподавател в различни научни центрове, занимаващи се с геополитика. Анализът му е публикуван на сайта на Института Хувър.

Къде ще спира тока в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555007

Кюстендилска областОбщина Бобов дол На 29.02.2016 г. /08:15 - 16:30 ч./ - Бобов дол: 009065 ул. „Георги Димитров" до бл. 71, 71, 72, 73, 74, Обект, 1 Изход Дупница, 15, 19, 2, 21, 23, 25, 27, 4, 5, 72, 72 72, 73 73; Двадесет и Седми Октомври 2; Димитър Благоев 73; Люляк 3, 5, 7, 9; Никола Й. Вапцаров 4; Стубело 2; Цар Симеон 1, 10, 12, 13, 14, 17, 18, 2, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 4, 6, 7, 8, 9На 01.03.2016 г. /08:15 - 16:30 ч./ - Бобов дол Васил Коларов 17; Георги Димитров Кафе; Двадесет и Седми Октомври 13, 14, 15, 16, 19, 23, 25, 33, 13, 1...

Панихида за загиналите в пожара във влака София-Кардам

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555306

Панихида в памет на загиналите в пожара във влака София-Кардам през 2008 г. ще бъде отслужена от 10.30 часа в храм „Свети Георги". На 28 февруари 2008 г. във влака София - Кардам при пожар загинаха девет души, от които петима добруджанци - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов и д-р Галя Иванова. По традиция всяка година Добрич се покланя пред паметта на жителите си, които тогава не стигнаха до домовете си.  ...

Цяло село трепери от лудия Златко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331347

Психично болният Златко държи в страх цялото село Масларево, разказва в репортаж Нова телевизия. Въпреки че е доказано невменяем, опасен и вече е убил човек, сега той буквално е оставен да се оправя сам в живота. Както и да посяга на околните. Често го виждат да разговаря с въображаеми събеседници. Хората в село Масларево се страхуват да минат

Министър Даниел Митов: Асад се опитва да подкопае мирните преговори в Сирия

http://pik.bg/министър-даниел-митов-асад-се-опитва-да-подкопае-мирните-преговори-в-сирия-news493083.html

Министър Даниел Митов: Асад се опитва да подкопае мирните преговори в Сирия

Лидерът на Дамаск Башар Асад се опитва да подкопае мирните преговори в Сирия. Това заяви българският министър на външните работи Даниел Митов, който придружаваше министър-председателя Бойко Борисов на двудневната му визита в Израел, пише вестник The Jerusalem Post

С оглед на хаоса в Близкия Изток, Митов заяви, че светът става свидетел на загуба на териториална цялост и издигането на псевдо-държави. Външният министър на България подчерта, че напрежението в региона вече провокира нови изолирани и едностранчиви решения. 

И фирмите без дейност подават годишни декларации

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554996

Годишна декларация за облагане с корпоративен данък са длъжни да подават и фирмите, които не са осъществявали дейност през 2015 година. Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет. Срокът за подаване на декларациите е...

Баба Марта пристига в Дупница на 1 март в 10.30 ч.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554737

В Дупница ще посрещнат Баба Марта на 1 март в 10.30 часа. Предвидена е концертна програма с участието на студио за танци "Фантастик денс", вокален състав "Арт Поп", "Фънки бийт" и "Денс машийн", НЧ "Христо Ботев 1978", НЧ "Пробуда 1926"-с.Джерман, НЧ "Пробуда 1927"- с.Самораново, НЧ "Светлина 1927"- с.Бистрица....

Прощаваме се с Йордан Соколов днес

https://www.24chasa.bg/Article/5331339

Прощаваме се с Йордан Соколов днесПоклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11.00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” №1. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Парламентът почете на 24 февруари 2016 г.

Хиляди фермери в Гърция изоставиха блокадите

http://europe.actualno.com/hiljadi-fermeri-v-gyrcija-izostaviha-blokadite-news_526106.html

Хиляди фермери в Гърция изоставиха блокадите, на които през последните седмици протестират срещу планираните от правителството данъчни и пенсионни реформи. Земеделците върнаха тракторите вкъщи, след като премиерът Алексис Ципрас проведе през седмицата разговори с техни представители и обеща, че ще бъдат направени някои подобрения в плана за реформи, съобщава вестник "Катимерини". Фермерите обаче остават в готовност да реагират, ако правителството не заложи в проектозакона споразумението с прем

Намалява броят наетите за работа в Кюстендил

http://pik.bg/намалява-броят-наетите-за-работа-в-кюстендил-news493079.html

Намалява броят наетите за работа в Кюстендил

 Намалява броят на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Кюстендил, каза Даниела Димитрова, началник на отдел "Статистически изследвания - Кюстендил", съобщава "Фокус".

Отчетеното намаление е с 2.8%, а броят на наетите лица в региона достига 29.9 хиляди души. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 33.0 и 13.9%. най-голямо намаление на заетите лица се отчита в дейностите по създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения, както и при професионални дейности и научни изследвания.

Увеличение на наетите лица има в дейностите по култура, спорт и развлечения, както и при хотелиерство и ресторантьорство. 

Касите на отдел " Местни данъци и такси" в Община Дупница с удължено работно време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555003

Касите на отдел " Местни данъци и такси" в Община Дупница ще работят с удължено работно време от понеделник - 29 февруари.Гражданите ще могат да плащат данъците си вече от 08.00 часа до 18.30 часа всеки работен ден без почивка. Това се прави, за да се избегнат струпвания, като ще бъде отворена и трета каса за плащане.От началото на тази седмица пък стартира отпечатването и разпращане на данъчни съобщения с размера на дължимите данъци и такси, както за текущата година така и за предходните. С цел прозрачност към клиентите ползващи сайта на отдел...

Прощаваме се с Йордан Соколов

http://offnews.bg/news/n_1/n_624940.html

Поклонението пред тленните останки на бившия председател на Народното събрание и бивш вътрешен министър Йордан Соколов ще се състои от 11 часа днес в зала „Света София” в парламента. Соколов почина на 83-годишна възраст на 24 февруари.  За смъртта му съобщи председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутатите почетоха с минута мълчание паметта му.  Йордан Соколов е роден през 1933 г. Той е юрист с над 50-годишна адвокатска практика. Преди 1989 г. е избиран за член на Софийския адвокатски съвет за 7 мандата. Бил е член на Изпълнителния комитет на Съюза на юристите в България и председател на неговата Комисия по законодателство. След промените през 1989 г. Соколов член на Оперативното бюро на Националния клуб за гласност и демокрация и член на Националния координационен съвет на СДС. Няколко мандата е зам.-председател на СДС. През 1990 г. е един от юридическите съветници на президента Желю Желев, а през 1991 г. е избран за министър на вътрешните работи в първото демократично правителство на Филип Димитров. През 1994 г. е избран за депутат в 37-ото Народно събрание и председател на ПГ на СДС, а през 1997 г. като депутат в 38-ото НС става негов председател. През 2001 г. е народен представител в 39-ото НС и заместник-председател на комисиите за борба с корупцията и за вътрешна сигурност и обществен ред и член на правната комисия. През 2005 г. се отказва от участие в парламентарни избори и се завръща към адвокатската професия.

Деца от ОУ„Христо Ботев" посетиха ЦНСТ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555021

Ученици от клуб „Млади възрожденци" при Пето основно училище „Христо Ботев" - град Кюстендил, посетиха Центъра за настаняване от семеен тип, намиращ се на улица „Власина" №3. Там те се срещнаха с 12 от деца в неравностойно положение, с които усукаха бял и червен конец във връзка с наближаващия празник 1 март. Младите възрожденци разказаха на домуващите какво символизират цветовете: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие.     Пожелаха на своите приятели много здрав...

Стрелба във Вашингтон, загинала е полицайка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331337

Служителка на полицията е била убита, а други две нейни колежки са ранени при стрелба в околностите на американската столица Вашингон, съобщава агенция „Фокус”, цитирайки вестник Washington post.
Според информацията името на загиналата е Ашли Гуиндън, която била излязла да патрулира за пръв път. С другите две униформени се отзовали на сигнал за
Служителка на полицията е била убита, а други две нейни колежки са ранени при стрелба в околностите на американската столица Вашингон, съобщава агенция „Фокус”, цитирайки вестник Washington post. Според информацията името на загиналата е Ашли Гуиндън, която била излязла да патрулира за пръв път. С другите две униформени се отзовали на сигнал за

Времето на 28 февруари: Предимно облачно, на места и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555290

В низините и равнините ще има условия за образуване на мъгла. Предимно ясно ще е над югозападните райони. Вятърът ще е съвсем слаб от изток. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса. В неделя над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, на места в низините и равнините преди обяд - мъгливо. Почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югоизток, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са предимно между 12 и 17 градуса, по-ниски ще са по морския бряг. Атмосферното налягане ще се повишава, ставайки малко по-вис...

Рушен Риза: Анкара не се меси директно във вътрешната политика на България

http://petel.bg/Rushen-Riza--Ankara-ne-se-mesi-direktno-vav-vatreshnata-politika-na-Balgariya__146909

кадър: Нова тв Лютви Местан, който в събота учреди новата си партия ДОСТ, има подкрепа от известен кръг изселнически организации, които ...

Министърът на отбраната: Аз съм против връщането на казармата, това ще доведе до щети

http://petel.bg/Ministarat-na-otbranata--Az-sam-protiv-vrashhaneto-na-kazarmata--tova-shhe-dovede-do-shheti__146911

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви категоричната си позиция, че е против връщането на задължителната казарма за българите. "То...

По пътя за Карнобат има опасност от свличане на скални и земни маси

http://pik.bg/по-пътя-за-карнобат-има-опасност-от-свличане-на-скални-и-земни-маси-news493072.html

По пътя за Карнобат има опасност от свличане на скални и земни маси

По пътя Шумен-Карнобат има опасност от свличане на скални и земни маси, съобщава "Фокус". Настилките на територията на област Шумен са преобладаващо сухи.

В сила е забраната за товарни автомобили по пътя Радко Димитриево- Друмево, поради свлачища. Обходният маршрут е Шумен-Овчарово-Друмево. "Върбишки" проход остава затворен за всички пътни превозни средства. Без ограничения е движението през "Ришки" проход. 

Радарите за превишена скорост днес - 28 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=314494

Служители на пътната полиция ще следят днес - 28 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-09:20ч. гр.Варна на Южен пътен възел /вход/ 10:30ч.-12:30ч. Път І-9 – х-л „Света Елена“ 13:30ч.

Индиец уби с нож 14-членното си семейство, след това се обеси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331335

35-годишен мъж е убил с касапски нож 14 членове на семейството си, включително седем деца, след което се самоубил край индийския град Мумбай, пише БГНЕС.
"Нападателят Хаснин Ануар Уерекар се е обесил, след като прерязал гърлата на членовете на цялото му семейство, включително на родителите му", казва полицейският говорител Гаджанан Лаксман Кабдуле.
35-годишен мъж е убил с касапски нож 14 членове на семейството си, включително седем деца, след което се самоубил край индийския град Мумбай, пише БГНЕС. "Нападателят Хаснин Ануар Уерекар се е обесил, след като прерязал гърлата на членовете на цялото му семейство, включително на родителите му", казва полицейският говорител Гаджанан Лаксман Кабдуле.

Полицайка е убита на първия си работен ден при стрелба край Вашингтон

https://www.24chasa.bg/Article/5331331

Полицайка е убита на първия си работен ден при стрелба край ВашингтонПолицайка е убита, а други две са ранени при стрелба в събота вечер в окръг Принс Джордж, в околностите на столицата на САЩ – Вашингтон, предаде вестник Washington Post, цитиран от "Фокус". Властите съобщиха името на починалата – Ашли Гуиндън, която патрулирала за първи път. Тя се отзовала на телефонно обаждане за възможен случай на домашно

Седемте смъртни грешки на Белия дом

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/71909/Sedemte-smartni-greshki-na-Beliya-dom

/Поглед.инфо/ Стратегическото поражение често е резултат от серия тактически провали. Повтарящите се поражения подкопават способностите на противника, както бе в случаят с наполеонова Франция, или неговата воля, както в случая с Великобритания по време на Американската война за независимост.

Близки и приятели се прощават с Йордан Соколов

http://frognews.bg/news_107689/Blizki-i-priiateli-se-proshtavat-s-Iordan-Sokolov/

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11.00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1.

Швейцария решава дали да депортира автоматично осъдени чужденци

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/28/2713127_shveicariia_reshava_dali_da_deportira_avtomatichno/?ref=rss


В Швейцария ще се произведе референдум със задължителен характер по-късно, а темата му е дали да бъдат депортирани автоматично чуждестранните граждани, ако бъдат осъдени за престъпления, вариращи от убийство до шофиране с превишена скорост, разказва "Ройтерс", цитирана от БТА.

Нагласите в известната с богатството и уредеността си алпийска република се изместиха към настроената срещу чужденците десница след потока от 1.1 милиона мигранти, който заля Европа през 2015 г., както и след...

Облачно време и до 17 градуса днес

https://www.24chasa.bg/Article/5331323

Облачно време и до 17 градуса днесМаксималните температури ще са предимно между 12° и 17°, по морския бряг – малко по-ниски. Това съобщи дежурният синоптик Анна Дякова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).Днес над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. В сутрешните часове,

Бебето с присаден дроб вече тежи над 4 кг

https://www.24chasa.bg/Article/5328926

Бебето с присаден  дроб вече тежи над 4 кгЗа да живее, Ива се нуждае от скъпа ензимна терапия заради вроден дефект Момиченцето, на което бе присаден черен дроб преди 20-ина дни в университетска болница “Лозенец”, се възстановява добре и наддава - вече тежи 4,1 кг. Това съобщи за “24 часа” проф. Любомир Спасов, директор на болницата и национален консултант по трансплантология.

Бадемов сладкиш с цитрусов аромат

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/02/28/2713084_bademov_sladkish_s_citrusov_aromat/?ref=rss


В края на студените дни  "Детски Дневник" припомня една неустоима рецепта с аромат на зима, с която да подсладите дните си в очакване на пролетта и нейните вкусове.

През зимата цитрусовите плодове имат най-силен и плътен аромат, прелестни свежи цветове и вкус, който привлича малки и големи. Освен хапвани просто така или във вид на сок, те са чудесна добавка и към различни сладкиши.

Този тук е сочен благодарение на сока от мандарини и портокал и същевременно хрупкав от...

Оскари 2016: кога, къде, кого ще гледат кинолюбителите тази вечер

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/28/2713102_oskari_2016_koga_kude_kogo_shte_gledat_kinoljubitelite/?ref=rss


Американската киноакадемия ще връчи 88-ите награди "Оскар" тази вечер на церемония, предшествана от немалко противоречия. Освен престижни, отличията са и най-гледаното събитие от шоубизнеса в света - а водещият Крис Рок има тежката задача да развлича публиката и едновременно с това да отговори на критиките за липсата на расово и етническо разнообразие в номинациите.

Иначе въпреки призивите към чернокожите актьори, сериозен бойкот не се очаква: сред хората, които ще излязат на...

Хилари Клинтън печели в Южна Каролина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331321

Хилари Клинтън надделя над Бърни Сандърс в състоялите се вчера първични избори в щата Южна Каролина за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата партия в САЩ. Това сочат прогнозните резултати на няколко американски телевизии, предадоха Ройтерс и БТА.
Сандърс вече поздрави съперничката си за победата.
Хилари Клинтън надделя над Бърни Сандърс в състоялите се вчера първични избори в щата Южна Каролина за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата партия в САЩ. Това сочат прогнозните резултати на няколко американски телевизии, предадоха Ройтерс и БТА. Сандърс вече поздрави съперничката си за победата.

Времето: Днес ще бъде предимно облачно

http://www.bnews.bg/article-149044

Максималните температури ще са предимно между 12 и 17 градуса

Предимно облачно, на места и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555304

В неделя над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, на места в низините и равнините преди обяд - мъгливо. Почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югоизток, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са предимно между 12 и 17 градуса, по-ниски ще са по морския бряг.Атмосферното налягане ще се повишава, ставайки малко по-високо от средното за месеца.Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. След пладне от запад високата облачност ще се увеличи. Ще духа умерен южен вятър и с него температурите ще се повишат. ...

Весели истории от казармата: Бегом от мен до другото дърво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331057

МИХАИЛ ЛЕОНОВ
Тези мигове се помнят вечно. В началото ти е безумно криво и се молиш за забрава. Депресивно до степен на автодетерминация, а странно - годините си казват думата и историите оживяват и се разказват с насмешка. Но от мен да знаете: смеете ли се на нещо безумно, значи преди това вече сте се озъбили яко.
МИХАИЛ ЛЕОНОВ Тези мигове се помнят вечно. В началото ти е безумно криво и се молиш за забрава. Депресивно до степен на автодетерминация, а странно - годините си казват думата и историите оживяват и се разказват с насмешка. Но от мен да знаете: смеете ли се на нещо безумно, значи преди това вече сте се озъбили яко.

147 души достигна броят на заразените с вируса Зика в САЩ

http://america.actualno.com/147-dushi-dostigna-brojat-na-zarazenite-s-virusa-zika-v-sasht-news_526102.html

Броят на заразените с вируса Зика достигна 147 души в САЩ. Според данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията, в континенталната част на САЩ вече са настанени 107 души, заразени с вируса в местата, където е широко разпространено това заболяване. Освен това, в Пуерто Рико вече са заразени 35 души, други четирима - в Американска Самоа, един - в Американските Вирджински острови. В САЩ има девет случая на заразяване с вируса на Зика при бременни жени. Вирусът Зика при

17 младежи внасят живот в четири обезлюдяващи се родопски села

http://goodnews.actualno.com/17-mladeji-vnasjat-jivot-v-chetiri-obezludjavashti-se-rodopski-sela-news_526086.html

Младежи внасят живот в 4 обезлюдяващи се родопски села. Така с няколко думи може да се опише идеята на проекта „Резиденция Баба” на Сдружение „Фабрика за идея”. 17 младежи са живели един месец миналата година в 4 родопски села, които в момента се обезлюдяват. Там те са живели в местни домакинства, учили са се на занаяти и са записвали историите на местните хора. В момента младежите продължават да внасят живот сред населението в Родопите като имат идеи, с които да върнат

Полицията започна масирани проверки за опасно шофиране

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555303

С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов на територията на цялата страна, в това число и на територията на област Велико Търново, са в ход масирани полицейски действия. Целта е предотвратяване на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели....

Мистерия около смъртта на Борислава, която пи сода каустик на покрива на блок

http://petel.bg/Misteriya-okolo-smartta-na-Borislava--koyato-pi-soda-kaustik-na-pokriva-na-blok__146907

снимка: Булфото, архив Борислава от Монтана се пресели в отвъдното в средата на февруари. Двете й деца ще растат без нея. Полицията раз...

На 9 март ще прозрем много неща, които дори не сме подозирали

http://petel.bg/Na-9-mart-shhe-prozrem-mnogo-neshha--koito-dori-ne-sme-podozirali__146908

На 9 март предстои първото от двете пълни слънчеви затъмнения през тази година. У нас няма да имаме възможността да наблюдаваме този фен...

Временно затварят варненски булевард

http://www.moreto.net/novini.php?n=314531

Днес, във връзка с извършване на ремонтни дейности по подмяна на осветителните тела от 08:30 часа ще бъде затворен за преминаване бул. "Република" - в участъка от кръстовището с бул. "Цар Освободител" до кръстовището с бул.

Прощаваме се с Йордан Соколов, поклонението е в сградата на Народното събрание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331318

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11:00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1, предава бТВ.
Соколов почина на 24 февруари на 83-годишна възраст. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта му.
Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11:00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1, предава бТВ. Соколов почина на 24 февруари на 83-годишна възраст. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта му.

Доматите поскъпнаха с 11% за дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=314530

Оранжерийните домати са поскъпнали с над 11% само за няколко дни. В края на тази работната седмица 1 кг се е продавал за 2,25 лв., което е с 23 ст. повече в сравнение с цената в понеделник. Това показва анализа на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Казваме последно сбогом на Йордан Соколов

http://pik.bg/казваме-последно-сбогом-на-йордан-соколов-news493051.html

Казваме последно сбогом на Йордан Соколов

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11:00 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І” №1. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Парламентът почете на 24 февруари 2016 г. с едноминутно мълчание паметта на големия български юрист, политик и държавник.

„Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на България Йордан Соколов посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната ни”, отбеляза в пленарна зала председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя подчерта, че Йордан Соколов ще бъде помнен като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който във всички политически действия следваше своите принципи и морал. „Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни”, добави Цецка Цачева.

От 12 до 17 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5331313

Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, по морския бряг – малко по-ниски, съобщава за агенция "Фокус" дежурният синоптик Анна Дякова от НИМХ към БАН.
Прогнозата за днес е, че над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. В сутрешните часове, на отделни места в низините видимостта ще е намалена. Почти без валежи.
Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, по морския бряг – малко по-ниски, съобщава за агенция "Фокус" дежурният синоптик Анна Дякова от НИМХ към БАН. Прогнозата за днес е, че над по-голямата част от страната ще е предимно облачно. В сутрешните часове, на отделни места в низините видимостта ще е намалена. Почти без валежи.

Превръщат дърво в огромна мартеница в Туристически комплекс "Акве калиде"

http://pik.bg/превръщат-дърво-в-огромна-мартеница-в-туристически-комплекс-акве-калиде-news493050.html

Превръщат дърво в огромна мартеница в Туристически комплекс "Акве калиде"

В огромна мартеница ще бъде превърнато едно от дърветата в парковото пространство на Туристически комплекс "Акве калиде", съобщават от Община Бургас. Подготовката за украсяването му ще включва творческа работилница, в която малки и големи ще изработят най-интересните и атрактивни мартенички.

Събитието ще се проведе от 12.00 ч. и ще е изпъстрено с много музика и забавни игри. Организаторите канят всички граждани, за да отбележат заедно традицията по закичването с бели и червени конци, символи на настъпващата пролет, по един артистичен начин. Празникът по случай посрещането на Баба Марта се осъществява в сътрудничество с НЧ "Обнова 1923" кв. "Ветрен" и НЧ "Христо Ботев 1928" кв. "Банево".

Традицията за декорация на дървета като мартеници датира от 1992 г., а идеята е на старозагорския художник Мариян Миланов. През годините дървета- мартеници се появяват и в различни градове по света, като целта им е да се популяризират българските традиции.

МОН ще купува учебниците и за частните училища и градини

http://education.actualno.com/mon-shte-kupuva-uchebnicite-i-za-chastnite-uchilishta-i-gradini--news_526105.html

Министерство на образованието и науката може да започне да купува учебници и помагала и за децата в частните училища и градини. Досега те се плащаха от родителите. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Бюджетът осигурява учебниците, образователните книжки и помагалата на децата от предучилищните групи, както и на учениците от първи до седми клас. Новост е това, че държавата ще поръчва и купува учебници само по общообразователните пр

Ще бъде затворен за преминаване част от бул. „Република” във Варна

http://pik.bg/ще-бъде-затворен-за-преминаване-част-от-бул-„република”-във-варна-news493048.html

Ще бъде затворен за преминаване част от бул. „Република” във Варна

Във връзка с извършване на ремонтни дейности по подмяна на осветителните тела от 8:30 часа ще бъде затворен за преминаване бул. „Република” - в участъка от кръстовището с бул. „Цар Освободител” до кръстовището с бул. „Сливница” във Варна, съобщиха от местната администрация.

Маршрутът на автобусна линия №14 се променя както следва: след спирка „КАТ” продължава по бул. „Ян Хуняди”, обслужва спирка „Парк музей Вл. Варненчик”, по бул. „Сливница”, спирки „Мебелна палата” и „Веселин Ханчев”, и се включва по маршрута си. Промените се въвеждат двупосочно до приключване на ремонта в рамките на деня. Няма да се обслужват спирките „Г. Георгиев”, „Поглед” и „Гео Милев” двупосочно.

Най-важното от Варна във вчерашния 27 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314525

Над 35 фирми ще търсят служители във Варна през март Над 35 фирми и организации са потвърдили участие в тазгодишното издание на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър живот“ във Варна. Събитието ще се проведе на 21 март от 10.

Хороскоп за неделя

http://petel.bg/Horoskop-za-nedelya__146897

/lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  При възможност ограничете кръга от хора, с които ще общувате днес. Ако е възможно, и общуването с любимииия чове...

Доналд Тръмп напомнял за Адолф Хитлер

http://petel.bg/Donald-Tramp-napomnyal-za-Adolf-Hitler-__146905

Фаворитът използва за спечелване на кандидат-президентската номинация на Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп използва "расистка" ...

Нормално е движението през пунктовете на границата с Гърция

http://petel.bg/Normalno-e-dvizhenieto-prez-punktovete-na-granitsata-s-Gartsiya__146906

Нормално преминават всички превозни средства през ГКПП-та на българо-гръцката граница. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Трафикът не е интензивен, няма натрупали се опашки от автомобили, допълва Днес бг.

На турската граница дренките узряха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330960

Армията си маха коланите, обува кубинките и отива в храстите да лови нелегално преминаващи граждани от други страни и народи.

Дренките всъщност отдавна ги излапаха мечките, но така се пее в песента - не можем да се бъркаме в авторските права на неизвестния творец! От друга страна - колко му е да бръкнем в текста,
Армията си маха коланите, обува кубинките и отива в храстите да лови нелегално преминаващи граждани от други страни и народи. Дренките всъщност отдавна ги излапаха мечките, но така се пее в песента - не можем да се бъркаме в авторските права на неизвестния творец! От друга страна - колко му е да бръкнем в текста,

Богослужения в памет на видинския митрополит Неофит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554913

Заупокойна света литургия в памет на видинския митрополит Неофит започва днес в 9:00 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Видин. След нея, в 10:45 ч., на гроба на митрополита, в двора на Видинска света митрополия, ще бъде отслужена и панихида за упокоение на архиерея, който най-дълго е управлявал Видинската епархийска катедра. На 26 февруари се навърших...

Литва, Латвия и Естония искат повече сили на НАТО на своя територия

http://europe.actualno.com/litva-latvija-i-estonija-iskat-poveche-sili-na-nato-na-svoja-teritorija--news_526091.html

Латвия, Литва и Естония искат разширяване на присъствието на силите на НАТО на своя територия и да им бъде предоставено правото да реагират незабавно на всякакви действия на Русия, които могат да застрашат безопасността на трите балтийски държави. Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевич заяви, че този въпрос ще бъде повдигнат на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли във Варшава, пише в. "Вашингтон пост" Според него, Рига, Вилнюс и Талин биха искали лидерите на

Прощаваме се с Йордан Соколов

http://society.actualno.com/proshtavame-se-s-jordan-sokolov-news_526103.html

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои днес от 11 часа в зала „Света София” в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І ”№1. Соколов почина на 24 февруари на 83-годишна възраст. Парламентът почете с едноминутно мълчание паметта му. Настоящият председател на Народното събрание Цецка Цачева подчерта, че Йордан Соколов ще бъде помнен като един от мъдрите, зрелите и отговорни политици на българския

Психично болен мъж държи в страх цяло село

http://petel.bg/Psihichno-bolen-mazh-darzhi-v-strah-tsyalo-selo__146904

Психично болен мъж държи в страх цяло село. Въпреки че е доказано невменяем,  опасен и вече е убил човек, сега той  буквално е оставен да с...

Пътна обстановка в страната - 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314529

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента.

След "Стъклен дом" Елена Петрова се чувства като гладиатор на арена

https://www.24chasa.bg/Article/5329037

След "Стъклен дом" Елена Петрова се чувства като гладиатор на аренаДосега актрисата се е снимала  в 5 филма и 5 сериала Десет филма има в творческата си биография Елена Петрова. Пет игрални и пет тв сериала. Във всичките си филми играе главната женска роля. Но мисля, че телевизията направи от нея звезда, особено “Стъклен дом” (2010). Елена Петрова е родена в София.

Фобиите на зодиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330085

Овен
Катисофобия -
страх от заседяване
Трябва да им се признае на Овните, че макар и да са напористи, егоцентрични и дразнещи, си имат и положителни черти. Те са безстрашни и винаги готови да се хвърлят с развят перчем в битка, в бурните морски вълни или в огъня. А най-много мразят мудните и нерешителни хора.
Овен Катисофобия - страх от заседяване Трябва да им се признае на Овните, че макар и да са напористи, егоцентрични и дразнещи, си имат и положителни черти. Те са безстрашни и винаги готови да се хвърлят с развят перчем в битка, в бурните морски вълни или в огъня. А най-много мразят мудните и нерешителни хора.

28 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=314492

Събития[редактиране | редактиране на кода] 364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В Калиш е сключен съюз между Русия и Прусия, насочен срещу Франция.

Отбелязваме Международния ден на редките заболявания

http://healthy.actualno.com/otbeljazvame-mejdunarodnija-den-na-redkite-zaboljavanija--news_526092.html

За девета поредна година на 28 февруари хората, страдащи от редки болести, заедно с лекари, студенти по медицина и доброволци ще отбележат Международния ден на редките болести. Тези болести в по-голямата си част са не добре познати, хронични, често инвалидизиращи и животозастрашаващи. Голяма част от засегнатите са деца. Хората, живеещи с такива заболявания имат нужда както от добре организирана медицинска грижа, така и от рехабилитация, социална подкрепа, психологична и образователна помощ. За

Земетресение от 5 по Рихтер разлюля Индонезия

http://petel.bg/Zemetresenie-ot-5-po-Rihter-razlyulya-Indoneziya__146902

Земетресение от 5 по Рихтер беше регистрирано край бреговете на Индонезия, съобщиха от геологическата служба на САЩ, пише Блиц. Епицен...

Бебето с присаден дроб вече тежи над 4 кг

http://petel.bg/Bebeto-s-prisaden-drob-veche-tezhi-nad-4-kg__146903

24 часа   За да живее, Ива се нуждае от скъпа ензимна терапия заради вроден дефект Момиченцето, на което бе присаден черен дроб преди...

Вдъхновяващата история на Живко Василев от Варна! Как се прави успешен бизнес в България

http://petel.bg/Vdahnovyavashhata-istoriya-na-ZHivko-Vasilev-ot-Varna--Kak-se-pravi-uspeshen-biznes-v-Balgariya__146598

Живко Василев е собственик на ресторант за здравословно хранене и Агенция за организиране на тържества и празнични украси. Срещнахме се ...

Гимназията по туризъм с две първи места от национално ученическо състезание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555302

Възпитаници от Професионалната гимназия по туризъм се включиха петнадесетите ученически състезания, организирани от  Стопанската академия в Свищов. На 26 февруари над 100  ученици се състезаваха в четири направления. Търновските младежи участваха в направленията „Управление на проекти“ и „Бизнес информатика“. Учениците бяха разпределени в екипи по направления, според желанието посочено в регистрационната форма. В направление „Управление на проекти“ всеки екип трябваше да предложи своя проект в една от областите –градска среда, екология, спорт, ...

"ЛА Галакси" мести полет, за да гледа Джерард финала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330684

Треньорът на "Лос Анджелис Галакси" Брюс Арена премести полет и тренировка, за да може звездата му Стивън Джерард да гледа по телевизията финала за купата на лигата "Ливърпул" - "Манчестър Сити". Големият капитан на "червените" предрече първи трофей за Юрген Клоп. Двамата се засипаха с комплименти около Коледа.
Треньорът на "Лос Анджелис Галакси" Брюс Арена премести полет и тренировка, за да може звездата му Стивън Джерард да гледа по телевизията финала за купата на лигата "Ливърпул" - "Манчестър Сити". Големият капитан на "червените" предрече първи трофей за Юрген Клоп. Двамата се засипаха с комплименти около Коледа.

Преизбраха Синан Пехливанов за председател на областната младежка организация на ДПС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555301

Синан Пехливанов бе преизбран напълно единодушно за председател на областната младежка организация на ДПС във Великотърновско. Над 80 души присъстваха на отчетно-изборната конференция на младежите, при която Пехливанов представи постигнатите резултати от него и екипа му. Той отчете, че след като бе служебно назначен преди близо три години, е работил за учредяването на младежки структури във всички общини в областта. През това време членската маса е достигнала 925 младежи.   След отчета Синан Пехливанов бе преизбран с пълно мнозинство. Бяха глас...

Прогноза за времето - 28 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=314508

Над Черноморието днес ще бъде предимно облачно. В сутрешните часове на места ще има мъгла. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 8° и 12°. Температурата на морската вода е около 8°.

Черноморският флот получи новия буксир "Афалина"

http://svetoven.pogled.info/russia/news/71908/CHernomorskiyat-flot-poluchi-noviya-buksir-Afalina

/Поглед.инфо/ На рейдовия буксир със специално предназначение по проект 16609 "Афалина" в Севастопол в събота (27 февруари) се състоя тържествена церемония по издигане на Андреевския флаг, съобщи Министерството на отбраната на РФ, съобщи в събота (27 февруари) RNS.

Честит рожден ден на Венета Гергова!

https://www.24chasa.bg/Article/5330844

Честит рожден ден на Венета Гергова!Днес рожден ден има художничката Венета Гергова - майсторката на шаржа и комикса в “24 часа”. Въпреки че в момента се грижи за дъщеричката си Константина, която се роди преди малко повече от месец, Вени продължава да твори и вкъщи. Желаем ѝ здраве, късмет, щастие и да има много поводи да показва лъчезарната си усмивка. Честито!

Организират благотворително дриф шоу в подкрепа на Йоана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555300

Благотворително дрифт шоу подготвят група младежи с бензин в кръвта. Инициативата е в подкрепа на 6- годишната Йоана Христова от Велико Търново, която страда от коварно заболяване. Миналия месец момиченцето претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка. Интервенциите бяха направени от медици в болница в Истанбул. За лечението на Йоана са необходими още 38 000 лв., с които ще бъдат обезпечени 33 процедури по лъчетерапия, както и две вливания като подготовка за химиотерапия. Трогнати от историята на детето, дрифтъри от Вели...

Кой и как пази "телената" граница на България?

http://viewpoint.actualno.com/koj-i-kak-pazi-telenata-granica-na-bylgarija-news_526093.html

Добра ли е за България новината, че следствието по повод на потреслото цяла Европа убийство на млад афганистанец край българо-турската граница не намери никой за виновен? Защо липсват реакции в българското публично пространство след набързо смотолевеното в медиите замитане на случая? Има ли заинтересовани политици и администратори той да бъде потулен? Какво се промени в охраната на българските граници след смъртоносния „рикошет“? Ръководителят на Българския хелзинкски комитет (БХК

Облачна неделя, почти без валежи

http://society.actualno.com/oblachna-nedelja-pochti-bez-valeji-news_526090.html

Днес над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, на места в низините и равнините преди обяд – мъгливо. Почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югоизток, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са предимно между 12° и 17°, по-ниски ще са по морския бряг, съобщиха от НИМХ към БАН. Атмосферното налягане ще се повишава, ставайки малко по-високо от средното за месеца. Над планините до обяд ще има и слънчеви часове. След пладне от запад високата обла

Стрелба край Вашингтон! Полицайка е убита, а две са ранени

http://petel.bg/Strelba-kray-Vashington--Politsayka-e-ubita--a-dve-sa-raneni__146901

Полицайка е убита, а други две са ранени при стрелба в събота вечер в окръг Принс Джордж, в околностите на столицата на САЩ – Вашингтон, пр...

Временно спират водата в някои части на столицата на 29 февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555039

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 29 февруари 2016 г. (понеделник).Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. "Незнаен войн" в жк "Сердика" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района по ул. "Незнайния войн" от ул. "Фурка" до ул. "Хайдут Велко".Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Княжевска" в кв. "Княжево" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. на клиентите на "Софийска вода", ...

На 28 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5330878

На 28 февруари рожден ден иматПроф. Анастас Герджиков, ректор на СУ “Св. Климент Охридски” Венцислав Лаков, бивш депутат Проф. Иван Сарандев, литературовед Мария Силвестър, тв водеща и актриса Менда Стоянова, депутат, председател на бюджетната комисия в 43-ото НС Радина Червенова, журналистка и тв водеща Сашо Камбуров, художник Стоян Цанев, художник Чавдар Кънчев,

Антим I е избран за пръв екзарх на Българската екзархия

http://chronicles.actualno.com/antim-i-e-izbran-za-pryv-ekzarh-na-bylgarskata-ekzarhija-news_525957.html

Антим I е виден висш български православен духовник, пръв екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Антим е роден в Лозенград ,1816 година, под името Атанас Михайлов Чалъков. Родителите му произхождат от село Татарлар, Лозенградско. Замонашва се в Хилендарския манастир, където приема името Антим (1837). Учи в най-реномираното светско училище в Османската империя - Великата народна школа в цариградския квартал Куручешме (1843-1844). Завършва с първия випуск богословското училище на остров Ха

Продадоха пръстен на Жана д`Арк за рекордните 420 000 долара

http://europe.actualno.com/prodadoha-prysten-na-jana-dark-za-rekordnite-420-000-dolara-news_526088.html

Сребърен пръстен на националната героиня на Франция Жана д`Арк бе продаден на аукцион в Лондон за рекордната сума 420 000 долара. За реликвата се бориха десетки колекционери. Според директора на организатора на търга Таймлайн окшънс Крис Рен пръстенът на Жана д`Арк може с право да се нарече най-големия индивидуален лот в историята на компанията, предава ТАСС. На пръстена, оказал се по-късно у английския крал Хенрих VII (1457-1509), има надпис Jhesus Maria и три щанцовани кръста. Той е поставен

Прощаваме се с Йордан Соколов

http://petel.bg/Proshhavame-se-s-Yordan-Sokolov__146899

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събраниеЙордан Соколов ще се състои днес от 11 часа в зала „Света Соф...

Временно затварят варненски булевард

http://petel.bg/Vremenno-zatvaryat-varnenski-bulevard__146900

Днес, във връзка с извършване на ремонтни дейности по подмяна на осветителните тела от 08:30 часа ще бъде затворен за преминаване бул. "Репуб...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване