Основният заподозрян за атаките в Париж съдействал на белгийската полиция

http://www.mediapool.bg/osnovniyat-zapodozryan-za-atakite-v-parizh-sadeistval-na-belgiyskata-politsiya-news246939.html

Основният заподозрян за атаките в Париж Салах Абдеслам в момента съдейства на белгийската полиция. Това заяви адвокатът му в събота, цитиран от Би Би Си. Той беше заловен в Брюксел в петък, а рано тази сутрин е транспортиран от болницата във федералната прокуратура, където тече разпита му. Следователите се надяват 26-годишният френски гражданин да разкрие повече информация за мрежата, която стои зад атаките, нейното финансиране и планове. Салах Абдеслам беше прострелян в крака по време на ареста му в петък. Той беше четири месеца на свобода, след атентатите в Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души, а десетки бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорността за нападенията тогава. Официалните власти твърдят, че Салах Абдеслам е бил в Париж в нощта на атаките. Остава неясно каква е била ролята му в тях. Счита се, че е избягал малко по-късно. Междувременно Европол призова за "повишена бдителност" по границите след петъчните арести в Брюксел. Агенцията очаква още съучастници да се опитат да избягат от Европа.  

Йорданка Фандъкова: Има разговори за втора джамия в София, но няма съгласие

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-има-разговори-за-втора-джамия-в-софия-но-няма-съгласие-news504525.html

Йорданка Фандъкова: Има разговори за втора джамия в София, но няма съгласие

"В последните години водим разговори с Главното мюфтийство. До този момент няма съгласие. Трябва да е ясно, че при изграждането на храмове, в който и да е район, трябва да има съгласието и мнението на живеещите там". Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик кметът на столицата Йорданка Фандъкова по повод изграждането на втора джамия в София.

Тя коментира сигнала за молитвен дом, в който се преподава радикален ислям. По думите й няма регистрация за публичен храм и няма такова решение, но има административен адрес на настоятелството, вписано в регистъра вероизповедания.

"Всички тези сигнали се проверяват. На този адрес има вписано настоятелство на мюсюлманско вероизповедание в Регистъра на вероизповеданията. Но там няма регистриран молитвен дом. За публичен храм няма такова разрешение", поясни Фандъкова.

Наскоро се разбра, че жители на квартала сигнализирали, че в сграда  в "Люлин", която официално се води търговски обект за обувки, всеки петък се провежда молитва, на която идват депутати и дипломати от различни държави. "Господари на Ефира" заснеха една от молитвите.

Вярващите се молели тук, защото нямало достатъчно място в джамията „Баня Баши" в центъра на София.

Голямото предизвикателство на София като голям град е чистотата на въздуха, каза още столичният градоначалник. От думите й стана ясно, че факторите за замърсяване на въздуха са два. "Единият безспорно е трафикът и автомобилите, а другият, който наистина е водещ, вече е битовото отопление, особено в периферията на града".

"Това, което правим в последните години, е да инвестираме в подобряване на градския транспорт. Изградихме 21 км метро за последните шест години, продължаваме със строителството на метрото и в същото време продължаваме мащабна програма за модернизация на градския транспорт", коментира още Фандъкова.

Тайните на черното куфарче на Людмила Живкова

https://www.24chasa.bg/Article/5373630

Тайните на черното куфарче на Людмила ЖивковаЦели 12 години Екатерина Чалъкова, като секретарка Людмила Живкова, е била сред най-близките й хора. Тя е била плътно до нея не само в кабинета й в Комитета за култура, но и в дома й, в който живеят с баща й Тодор Живков. В избрания откъс от книгата „Незабравимата Людмила” Чалъкова представя Людмила като жена и любяща съпруга и майка.

Извънземни танцьори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374905

“Фактът, че обичаме бахур, не значи, че непременно трябва да се запознаем с прасето. Да говориш за фотографията е като да танцуваш за архитектурата. Не мога да ви дам формула за успех, но мога да ви дам формула как да се провалите: опитайте се да се харесате на всички.
Правете това, което обичате. Обичайте това, което правите.
“Фактът, че обичаме бахур, не значи, че непременно трябва да се запознаем с прасето. Да говориш за фотографията е като да танцуваш за архитектурата. Не мога да ви дам формула за успех, но мога да ви дам формула как да се провалите: опитайте се да се харесате на всички. Правете това, което обичате. Обичайте това, което правите.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=316123

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 20 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Допълнителни 1.5 млн. лв. за сигурността в българските училища

http://www.mediapool.bg/dopalnitelni-15-mln-lv-za-sigurnostta-v-balgarskite-uchilishta-news246938.html

Министерство на образованието ще инвестира допълнително 1.5 млн. лв. за гарантиране сигурността в българските училища. Средствата ще отидат за паник бутони и камери, съобщи ведомството на министър Меглена Кунева. Тя настоява за контролиран достъп в училищните дворове в учебно време. Средствата са заложени в проекта на националната програма "Достъпно и сигурно училище", чието утвърждаване от Министерския съвет предстои. 500 000 лева са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда. Има отделени средства за камери, за огради и за охрана в училищата. По-ефективен пропускателен режим в училищните сгради, по-добра организация на охрана чрез технически средства и подготвени охранители са целите, които си е поставило образователното министерство. Една от идеите е в училищата да се влиза само чрез електронни карти или физически бариери - турникети, които обаче да са съобразени с изискванията за достъпна архитектурна среда.

Людмила Живкова пише стихове с лява ръка

https://www.24chasa.bg/Article/5374197

Людмила Живкова пише стихове с лява ръка“За жената, за майката, за съпругата, за любовта й към красотата и за силата на духа на Людмила.” Това е посвещението, което е направила на книгата си “Незабравимата Людмила” Екатерина Чалъкова. Тя е била 12 години лична секретарка на Людмила Живкова и по нейна молба си е водила подробни дневници.

Лукарски: Този дуализъм - хем кино, хем лимонада, го няма никъде

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560751

Министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски смята, че решението на колегите му от ДСБ да излязат в опозиция и да останат в рамките на Реформаторския блок не е много логично. В предаването "Седмицата" на Дарик той коментира, че дуализмът „хем кино, хем лимонада" го няма никъде по света. Лукарски призна и че го измъчват нападките, които реформаторите получават през последната седмица, след като ДСБ отново потвърди позицията си за опозиция, но в рамките на РБ миналата неделя. ДСБ ще бъде опо...

ЦЕРН разбива досегашните представи за физиката

http://www.cross.bg/model-standartniya-chastitza-1502150.html

/КРОСС/ Стандартният модел във физиката досега беше в основата на представите на учените за Вселената, нейния произход и същност. Физиците обаче отдавна се съмняват, че тази система от теории е непълна.  Съществуват явления, които засега са необясними само с помощта на Стандартния модел и затова експерименталната физика се опитва да разшири този сложен модел на Вселената, като открива непрекъснато нови елементарни частици, за някои от които се предполага, че няма да спазват законите на Стандартния модел. Въпреки това, повечето съвременни открития във физиката на елементарните частици по-скоро потвърждават модела. Това важи и за откриването на Бозона на Хигс, което беше предсказано от Стандартния модел, и за откриването на гравитационните вълни преди месец. Поведението на една частица, наречена B-мезон, обаче показва, че все пак досегашните познания на физиците са непълни и може би донякъде грешни. Използвайки Стандартния модел, физиците са направили точни предсказания как се разпада една подобна частица. Наблюденията в Големия адронен колайдер на ЦЕРН обаче не отговарят на теоретичните предсказания. Това кара учените да предполагат, че съществува нова, непозната досега частица, която липсва в Стандартния модел. Наблюденията в Големия адронен колайдер показват, че това е доста вероятно. През последните дни дори се появи име на новата частица - цернет, което идва от името на пародийна група, имитираща жените-учени в ЦЕРН - Les Horribles Cernettes.

Основният заподозрян за атаките в Париж съдействал на белгийската полиция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/19/2726329_osnovniiat_zapodozrian_za_atakite_v_parij_sudeistval/?ref=rss


Основният заподозрян за атаките в Париж Салах Абдеслам в момента съдейства на белгийската полиция. Това заяви адвокатът му в събота следобед, цитиран от БиБиСи в извънредната секция "Breaking news".

Преди ден той беше заловен в Брюксел, а рано тази сутрин беше транспортиран от болница във федералната прокуратура, където и в момента тече разпита му.

Салах Абдеслам е официално обвинен, но се твърди, че се съпротивлява срещу екстрадиция му във Франция. Следователите се...

Оспорван финал в Бистрица и първо място за Иво Веселинов, с кон Бенджи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560750

21 коня се впуснаха в надпреварата в дупнишкото село Бистрица. След изключително оспорван финал, наградата от 200 лв. и първото място спечели Иво Веселинов, с кон Бенджи, които живеят в съседната на с. Бистрица, Гиздова махала в гр. Дупница. Спорове имаше около финала на тазгодишните кушии, тъй като двама състезатели завършиха почти едновременно. Организаторите предложиха ново състезание между двамата, но Красимир Василев отказа и така остана на второ място, трети е Кристиян Манев. За тях също имаше парични награди съответно 150 лв. и 100 лв. <...

Даниел Митов: България остро осъжда атентата в Истанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375623

България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов.
С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на
България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов. С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на

Френска телевизия: България е голямото откритие на Световното туристическо изложение

https://www.24chasa.bg/Article/5375626

Френска телевизия: България е голямото откритие на Световното туристическо изложениеБългария е голямото откритие на Световното туристическо изложение, което в четвъртък отвори врати в Париж, съобщава BfmTV. В продължение на четири дни 130 хиляди души ще посетят изложението и може да изберат къде ще почиват през ваканцията, предава Фокус. Сред страните, към които има най-засилен интерес, е България,

Експерт: Самолетът над Ростов е можел да кацне на друго летище, екипажът е сгрешил

http://offnews.bg/news/n_1/n_626076.html

Грешка на екипажа вероятно е довела до катастрофата на пътническия самолет, който се разби на летището в Ростов на Дон. Това заяви пред bTV експертът по безопасност на полетите Ангел Борисов. След като условията не са били подходящи за кацане, екипажът е трябвало да потърси друго летище. Всеки полет има резервно летище, което е указано в летателния план, коментира Борисов. Боинг 737-800 е голям самолет, който може да вози над 150 души и не е бил натоварен. Можело е да бъде зареден с повече гориво, с което да стигне до по-далечни летища, допълни той. По думите му може да се изключи вероятността да става въпрос за технически проблем, тъй като самолетът е кръжал доста над летището. Според мен екипажът е правил експерименти, които са напълно недопустими. След като не е кацнал при първия заход, е трябвало да отиде към резервното летище в плана. Тежка грешка на екипажа, подчерта Ангел Борисов. Разследващите самолетната катастрофа в Ростон на Дон обявиха, че се работи по три версии за разбиването на самолета – техническа неизправност, неблагоприятни метеорологични условия и грешка на екипажа. Диспечерът е уведомил екипажа 10 пъти за лошите метеорологични условия.  Записът от черните кутии на самолета показва, че пилотът няколко пъти е искал информацията за скоростта на вятъра и видимостта и диспечерът го е уведомил за почти критичната скорост на вятъра 18 метра в секунда, както и за опасност от обледеняване на самолета. Зам.-председателят на икономическата комисия в Съвета на федерацията на Русия Сергей Шатиров също обяви, че вероятно става въпрос за човешка грешка. Пилотът е можел да избере резервното летище за кацане, но е взел решение да кацне в Ростов на Дон, поради което е кръжал два часа, за да свърши горивото, заяви пред РИА Новости Шатиров. При втория му заход за кацане диспечерът не е можел да не му даде разрешение даже при лоши метеорологични условия, защото самолетът вече не е имал гориво, допълни Шотиров.

Стана ясно! Трупът в "Лозенец" е на бившия депутат Павел Чернев

http://petel.bg/Stana-yasno--Trupat-v-Lozenets-e-na-bivshiya-deputat-Pavel-CHernev__149525

Почувствал се е внезапно зле и е издъхнал Бившият депутат Павел Чернев внезапно е починал днес, съобщава ПИК. Според първоначалната ин...

Завръщането на най–едрия орел в Европа у нас

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2016/03/19/2726294_zavrushtaneto_na_naiedriia_orel_v_evropa_u_nas/?ref=rss

Числеността на морския орел през последните години бавно и стабилно се увеличава в България. Видът заема отново стари свои местообитания от вътрешността на страната. Това констатират експертите от Българско дружество за защита на питиците, които следят популациите на тази рядка птица у нас.

За период от 30 години най–едрият орел в Европа е увеличил числеността си в страната ни от 1 двойка през 1985 г. до над 30 двойки през 2015 г.

Основната част от гнездовата популация е...

ДПС в Бургас преизбра областния си лидер Ахмед Сюлейман

http://pik.bg/дпс-в-бургас-преизбра-областния-си-лидер-ахмед-сюлейман-news504518.html

ДПС в Бургас преизбра областния си лидер Ахмед Сюлейман

Ахмед Сюлейман е новият-стар областен лидер на ДПС в Бургас. Това решиха днес делегатите на отчетно-изборната конференция на Движението, провела се този следобед в аулата на Бургаския свободен университет (БСУ).

За форума в Бургас пристигна съпредседателят Четин Казак, членът на централното ръководство на партията Камен Костадинов и депутатът Дурхан Мустафа, съобщи Флагман.

Сюлейман бе единственият кандидат за поста.

В публичната част на форума – преди вратите да бъдат затворени за медиите, той отчете успешен мандат. Повишил резултатите на Движението в последните три вота, запазил и ключови общини като Руен и Сунгурларе – в последната битката беше сериозна, подчерта Ахмед Сюлейман. Съвсем леки отстъпления са регистрирани в Бургас, но за сметка на това партията е разширила влиянието си в Айтос, където е първа политическа сила, похвали се областният лидер на ДПС.

В речта си Сюлейман говори за пръв път публично по казуса „Лютви Местан“. През цялото време той определяше Местан „оперативния председател на партията“. Доган или „д-р Ахмед Доган“ пък бе посочен като „естествения лидер“.

Областният лидер на ДПС в Бургас подчерта, че Лютви Местан година по-рано не се е вслушал в първото предупреждение на Ахмед Доган. Не стана ясно какво точно визира, но най-вероятно става въпрос за затоплените отношения с Давутоглу и Ердоган и опитът му да се еманципира от сянката на Ахмед Доган.

„Целият актив на ДПС застана зад това решение. За жалост се появиха и единици отцепници, които последваха Местан към политическото забвение. Един от тях се оказа и народният представител от Бургас Хюсеин Хафъзов. Той престана да представлява в парламента интереса на хората, които са го избрали. Подканихме го да освободи мястото си на народен представител, но той не намери в себе си достойнство да го направи“, допълни Сюлейман.

ДПС в Бургас ще настоява и за място в Централното оперативно бюро. Очаква се номинацията да е за Дурхан Мустафа, който има най-силни позиции пред Ахмед Доган. Почти сигурно областната структура в Бургас ще подкрепи кандидатурата на Четин Казак за нов председател на партията.

Нова порция скандални разкрития за Ненчев! Вижте чии заповеди изпълняват Ники Мокета и любовницата му

http://pik.bg/нова-порция-скандални-разкрития-за-ненчев-вижте-чии-заповеди-изпълняват-ники-мокета-и-любо-news504506.html

Нова порция скандални разкрития за Ненчев! Вижте чии заповеди изпълняват Ники Мокета и любовницата му

Придобилият скандална слава военен министър Николай Ненчев e разследван за корупционни практики от ДАНС заедно с дясната си ръка – началникът на дирекция „Отбранителна аквизация” Венислав Цанов и шефката на политическия си кабинет Валерия Кардашевска.

Според данните, събрани от спецченгетата, Ненчев, любовницата му Кардашевска и Венислав Цанов са нагласявали обществени поръчки в армията през последната година, като чевръстото трио е съумяло да ощети Военното министерство с над 15 милиона лева чрез сключването на неизгодни договори, поверени на приближени до военния министър, пише "Уикенд".

50-годишният Ненчев, наричан от военните с прозвището Ники Мокета заради присадената си коса, попаднал в обсега на разследващите миналото лято покрай назначението на регистрираната за проституция негова землячка от Ямбол Росица Русева за шеф на дружеството „Снабдяване и търговия”. В крайна сметка Русева, която също поддържа интимни отношения с Ненчев, бе уволнена от Военното министерство, тъй като от ДАНС отказаха да й предоставят достъп до секретна информация.

В престъпната схема, която Николай Ненчев е съградил, ключова роля играе началникът на дирекция „Отбранителна аквизация” Венислав Цанов. Именно Цанов е човекът, отговорен за доставката на дефектните парашути на стойност 3,2 милиона лева.

Преди дни Военноокръжната прокуратура призова висши офицери да свидетелстват по сделката с бойните парашути, след като се оказа, че военните са закупили от немската фирма „Брюгеман” опасни парашути, които са без усилващи ленти за безопасно приземяване, а диаметърът им е по-голям.

„Венислав Цанов е силния човек в министерството, Николай Ненчев и любовницата му изпълняват неговите заповеди”, категорични са висши военни. Те разкриват, че Цанов шофирал лъскаво „Бентли” за 250 000 лева, което най-демонстративно паркирал пред Военното министерство и което редовно предоставял за ползване на Николай Ненчев и любовницата му Валерия Кардашевска. Автомобилът най-вероятно се води собственост на роднина или близък приятел на Цанов.

„Цанов спуска задачите за нагласянето на обществените поръчки и търгове на секретаря Добромир Тотев, който съвместно с Валерия Кардашевска изнамира експерти и съставя комисии, които да узаконят безобразията”, свидетелства служител от Военно министерство.

Източникът на "Уикенд" преди дни е дал показания в ДАНС, като е разказал как Венислав Цанов и Валерия Кардашевска чрез поправка на Устройствения правилник решили да съберат под една шапка две ключови и доходоносни дирекции в министерство на отбраната, които по своята същност нямат допирателна – „Инфраструктура на отбраната” (която отговаря за имотите на армията) и „Отбранителна аквизица” (там са обществените поръчки).

По всяка вероятност Ненчев ще се прости с поста си до края на месеца, тъй като в близките дни ще избухне нов скандал с манипулирана обществена поръчка за 9 милиона лева. Що се отнася до Венислав Цанов, то той е в неплатен отпуск от няколко дни и най-вероятно ще бъде привлечен като обвиняем по аферата с дефектните парашути.

Борисов за атентата в Истанбул: Изразяваме подкрепа в борбата срещу тероризма

https://www.24chasa.bg/Article/5375621

Борисов за атентата в Истанбул: Изразяваме  подкрепа в борбата срещу тероризмаМинистър-председателят поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените. Това се посочва в съболезнователна телеграма изпратена от премиера Бойко Борисов до турския си колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул,

Таланти търсят България

https://www.24chasa.bg/Article/5374231

Таланти търсят БългарияНа една продуктивна поетеса у нас се падат по село - село и половина неродени читатели БЪЛГАРИЯ е малка страна, но с много талантлив народ. Родината ни буквално прелива от писатели, поети, певци, художници, архитекти, журналисти и рекламисти. Особено от архитекти и рекламисти. Значи в другите държави всички са премиери и футболисти,

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега

http://pik.bg/борисов-изпрати-съболезнователна-телеграма-до-турския-си-колега-news504520.html

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до своя турски колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул. 
Министър-председателят поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените, съобщиха от правителствената пресслужба. 
„Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена само шест дни след жестокия терористичен акт в столицата на съседна Турция – Анкара, довел до 37 жертви“, пише в телеграмата си министър-председателят. 
„В настоящата тежка обстановка на насилие, заливащо приятелска Турция – съюзник в НАТО, най-категорично изразяваме нашата съпричастност с болката и подкрепа за усилията на страната в борбата срещу тероризма“, допълва премиерът Борисов. 

Saudi Aramco ще купува рафинерии в САЩ?

http://www.investor.bg/surovini/365/a/saudi-aramco-shte-kupuva-rafinerii-v-sasht-213443/

Компанията иска да разшири присъствието си на големите пазари на енергия

Даниел Митов: България остро осъжда самоубийствения терористичен акт в Истанбул

http://www.moreto.net/novini.php?n=316180

България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов.

Пловдивчанин блесна на „Трабант фест”! Купил колата за 350 лева, а вложил 12 000

http://pik.bg/пловдивчанин-блесна-на-„трабант-фест”-купил-колата-за-350-лева-а-вложил-12-000-news504517.html

Пловдивчанин блесна на „Трабант фест”! Купил колата за 350 лева, а вложил 12 000

Десетки трабантчета от цяла Европа изпълниха в събота центъра на Велико Търново за участие в традиционния „Трабант фест”. Да се изфукат със старите си соцвозила бяха дошли шофьори не само от цяла България, но и от Румъния, Германия и др. държави. Сред изложените „трабита” имаше кабрио, лимузини, изрисувани, тунинговани и дори един автомобил с водородна клетка, пише "Монитор". Най-много погледи събираше лимузината на Тоньо Желязков от Стара Загора. Мъжът е бивш ел. техник, но страстта на живота му са старите автомобили и мотоциклети.

Шеф е и на заралийския автомобилен Ретро клуб. Има колекция от 42 стари коли и 46 мотори, сред които и военен мотоциклет с истинска картечница на него. В сбирката Тоньо има експонати, за които повечето българи дори не знаят, че са съществували. Като „Фиат Пирин”от 1967 г., произвеждан у нас за съвсем кратко време по договор с италиянкия автомобилен концерн.

След като СССР скръцва със зъби на България обаче, оговорът е прекратен, а от българо-италианския автомобил са произведени едва 60-70 броя, което го прави колекционерска рядкост. В сбирката си старозагорецът притежава и 6-7 трабанта. Черешката на тортата обаче е лимузината, която сам си е сглобил и която по нищо не отстъпва на лъскавите возила в които се возят холивудските звезди.

Да притежаваш трабант е привилегия, твърдят повечето от собственицете на бившите източногермански автомобили. И може би затова рядко се задоволяват с по един. Повечето от тях имат по 4-5, че и повече. А някои като търнвецът Ивайло Антов, над ...

За някои траби е нещо много повече от стар автомобил и е свързан със сантиментални спомени. Рокерът Христо Узунов разказва, че преди 22 години, когато още нямал мотор отишъл на рок фест с току що купения си Трабант. Там срещнал Маруся, с която скоро след това се оженили и днес са щастливо семейство.

Трабант, целият изрисуван с картинки от филма „Ледена епоха” пък приковаваше вниманието на малчуганите. Колата е собственост на врненеца Ангел Пеев. Освен него мъжът притежава още 4 возила от същата марка, както и автосервиз за ремонтирането на източногерманските коли. Разказва, че купил колата за абитуриентския бал на сина си, акартините от „Ледена епоха” били дело на най-добрия варненски художник.

Много от гордите собственици на трабанти споделят, че за тунинговане на колите си са дали сто пъти повече пари от цената на самия Трабант. Пловдивчанинът Явор Чочев купил своя „звяр” за 350 лв., а след това хвърлил още 12 хил. лв. по него за да стане днешния излъскан красавец, пред който хората се спират и цъкат с език. Мъжът разказва, че от дете харесва Трабант и затова като пораснал си купил, при това не един, а цели пет. Колегата му Петьо Попов от Козлодуй пък признава, че има 8 регистрирани и 28 счупени трабита, които използва за резервни части. Освен обикновен трабант от същата марка той има и саморъчно направено камионче, пикап и баркас. 

„Първия си трабант купих заради децата. Тъй като няма задни врати, нямаше опасност да паднат по време на пътуване. Качвах ги отзад, кучето Кольо отпред и тръгвахме”, спомня си той. Петьо припомня и девиза на собствениците на Трабант: „Мъже от стомана карат коли от картон.” Единствената жена по време на тазгодишния рокфест е Марийка Вачкова от Велико Търново, бивша кранистка, свикнала да е постоянно на високо във въздуха, като слезе долу на земята тя се мята в старото траби и тръгва на път. „Кръстих колата на себе си и сега сме две Марийки. Тя ми е най-близкият спътник в живота, заедно с двете кученца и вече 30 години сме заедно в добро и зло”, смее се жената.

След парада в центра на Велико Търново шествието от трабанти премина триумфално през града и се отправи към един от големите паркинги. Там шофьорите показаха майсторски умения по въртене на гуми, скоростна отсечка, дрифтене и заобикаляне на препятствия. А за най-добре представилите се, разбира се имаше и награди.

9,5-каратов син диамант на Шърли Темпъл на търг в Sotheby's

http://www.cross.bg/tempul-shurli-prustena-1502149.html

/КРОСС/ Пръстен със син диамант, който Шърли Темпъл носи през почти целия си живот, ще бъде предложен на търг на Sotheby's в Ню Йорк с начална цена от 25 до 35 млн. долара, съобщи The Associated Press. video:https://www.youtube.com/watch?v=EHbhlg1sPs0 Бащата на Шърли Темпъл й подарява пръстена през 1940 г., когато тя е на 12 години. Купува го за 7210 долара. Диамантът е 9,5 карата, шлифован във форма на възглавница. Пръстенът е включен в търга „Великолепни скъпоценни камъни", насрочен за 19 април. Диамантът е с оригиналния си платинен обков, но е добавен и друг - от злато, направен по-късно от Темпъл. Шърли Темпъл печели милиони фенове като дете-звезда през `30-те години на миналия век. По-късно тя става дипломат. Умира на 85 години през 2014 година. Продавач на пръстена е частен колекционер, който го е купил от семейството на звездата. Аукционът ще се проведе на 19 април.  

„Легендите“ стартираха успешно националното си турне с концерт във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560745

Супергрупата „Легендите” удържа на думата си и пренесе публиката във Велико Търново като машина на времето през най-големите рок хитове от последните четири десетилетия. Тя от своя страна им отвърна с много емоция, еуфория и безкрайни аплодисменти. „Сто години“, „Нямаше кой да ни каже“, „Нашият град“, „Другият“, „Обещание“, „Може би“, „Любовта, без която не можем“, „Обсебен“, „Бъди какъвто си“, „Има ли цветя“, „Оловният войник“, „Жулиета“, „След десет години“, „Сбогом“, „Ледено момиче“, „Да те жадувам“, бяха само част от класиките, които изпълн...

Великотърновци отбелязаха Тодоровден в Арбанаси, Даниел Панов награди най- гиздавия кон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560744

Великотърновци отбелязаха Тодоровден в Арбанаси, където се събраха близо 1000 жители и гости на старопрестолния град и архитектурния резерват. Традиционно селото бе домакин на надпреварата „Най-гиздав кон”, в която участваха 22 състезатели. Кметът на община Велико Търново връчи приза за първото място на Атанас Танев от клуба по конен спорт „Калоян-92”, чийто седемгодишен жребец Марк Антоний (холщайнер) събра най-много овации. На второ място остана 11-годишната кобила Ice Girl, с ездач 10-годишната Елена Николова, а третата позиция бе за коня Ка...

Ще лекуват Алцхаймер и Паркисон с изкуствени невронни мрежи

https://www.24chasa.bg/Article/5375614

Ще лекуват Алцхаймер и Паркисон с изкуствени невронни мрежиБолести като Алцхаймер и Паркинсон ще могат да бъдат лекувани с помощта на изкуствено създадени в лаборатория невронни мрежи, пише технологичното издание "Уайърд". Екип от университета „Рутгерс” в Ню Йорк публикува своето изследване по темата в специализирания журнал „Природна комуникация”, предаде БГНЕС.

Шефът на Стратфор Джордж Фридман: Защо Путин влезе в Сирия

https://www.24chasa.bg/Article/5375611

Шефът на Стратфор Джордж Фридман: Защо Путин влезе в СирияИстинските намерения на Русия може би нямат нищо общо с Асад. На 14 март руският президент Владимир Путин обяви започването на изтеглянето на своите основни сили от Сирия. Русия е разположила в Сирия около 70 бойни самолета и вертолета от различни видове и над 4000 души технически персонал и военни.

Министър Ненчев: Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560743

Министърът на отбраната Николай Ненчев откри нов езиков кабинет във военно формирование (28880) в Белене, където ще се провеждат уроци и мултимедийни презентации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Така личният състав на 55-ти инженерен полк ще има възможност за повишаване на езиковата си подготовка. "Армията дава много възможности за тези, които знаят езици и имат добра подготовка. Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват", каза министър Ненчев при откриването на кабинета, на което присъстваха замес...

Просветното министерство иска 1.5 млн. лв. за паник бутони и камери в училищата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2726293_prosvetnoto_ministerstvo_iska_15_mln_lv_za_panik/?ref=rss


За гарантиране на сигурността в държавните училища ще бъдат отпуснати 1.5 млн. лв, и още 0.5 млн. лв. за осигуряване на достъпна архитектурна среда.

Това е заложено в проекта на националната програма "Достъпно и сигурно училище", публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството на образованието, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, съобщиха от ведомството.

Причина за въвеждането на новия модул "Сигурност" са зачестилите случаи на физическа...

"Славия" и "Левски" не си отбелязаха гол в столичното дерби

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726327_slaviia_i_levski_ne_si_otbeliazaha_gol_v_stolichnoto/?ref=rss


"Славия" и "Левски" завършиха 0:0 в единственото оцеляло столично дерби в А група, с което беше открит 26-ият кръг.

Сините изиграха слабо първо полувреме и доста по-добро второ, в което обаче не се възползваха от шансовете си да стигнат до победата.

Тимът на Стойчо Стоев пропусна няколко изгодни ситуации след почивката, а най-близо до попадение отново беше Венцислав Христов, но негов удар срещна гредата.

Равенството запази разликата от четири точки между двата...

Хванаха 17-годишен без книжка и с 1,5 промила алкохол

http://pik.bg/хванаха-17-годишен-без-книжка-и-с-15-промила-алкохол-news504513.html

Хванаха 17-годишен без книжка и с 1,5 промила алкохол

Полицията върна у дома срещу разписка 17-годишен младеж от Монтана А.Г, който шофирал без книжка и пиян по улиците на областния град. Келешът карал „Фолксваген Голф“, когато бил спрян от полицейски патрул призори, съобщава tribali.info.Проверката на документите му, направена в 4 часа сутринта, показала, че младежът няма шофьорска книжка. Той бил тестван за алкохол, а дрегерът отчел цели 1,49 промила в издишания въздух. 

„Шампионът“ бил придружен от полицаи до Бърза помощ, където дал и кръв за изследване. После полицейският екип закарал пияния момък до дома му, където бил предаден на майка му срещу разписка.  Въпреки, че е непълнолетен, той ще бъде съден по бързата процедура.

Турската полиция задържа мъж, подозиран в съучастие в атентата в Инстанбул

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375605

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата на булевард Истиклял в града. Това съобщи ТВ каналът НТВ, позовавайки се на източник от полицията, цитиран от "Дарик". Както "Труд" писа, според кмета на Истанбул Васиб Сахин броят на загиналите вече е 5 човека, включително атентаторът. Ранените са близо 20.

Суматоха в столицата! Намериха труп насред улица

http://petel.bg/Sumatoha-v-stolitsata--Nameriha-trup-nasred-ulitsa__149522

Илюстрация Булфото На място има полиция Мъртво тяло е намерено пред ресторант на столичната улица „Крум Попов”, предаде „Фокус”. На място има полиция и граждани.

Драма от разбилия се Боинг: Дъщерята на Азовския губернатор и жена му загинали в разбилия се самолет

http://petel.bg/Drama-ot-razbiliya-se-Boing--Dashheryata-na-Azovskiya-gubernator-i-zhena-mu-zaginali-v-razbiliya-se-samolet-__149523

Пътуването до Дубай било подарък за 50-годишен юбилей на съпругата му, чиновникът не заминал заради работа Съпругата и дъщерята на начал...

На „Тича” гонят две победи поред! Ето кои почват срещу Локо (Пд)

http://petel.bg/Na----Ticha----gonyat-dve-pobedi-pored--Eto-koi-pochvat-sreshhu-Loko--Pd-__149524

Две поредни победи у дома си поставиха за цел в Черно море. Първата трябва да бъде спечелена утре срещу Локо Пд, с което ще бъде прекъсната ...

Светила в лечението на детска церебрална парализа ще преглеждат в "Пирогов"

http://healthy.actualno.com/svetila-v-lechenieto-na-detska-cerebralna-paraliza-shte-preglejdat-v-pirogov-news_529723.html

Светила в лечението на ДЦП (детска церебрална парализа) ще преглеждат в „Пирогов”, съвместно с шефа на Детската травматология д-р Атанас Кацаров. Екипът на д-р Назаркин ще проведе безплатните прегледи на 20 март 2016 г (неделя) от 8,30 часа до 18 часа, съобщиха от „Пирогов”. Световно известните лекари д-р Назаркин и д-р Черешнев са един от екипите на Института по Клинична рехабилитология в гр. Тула. Болницата е популярна със специализираната си насоченост при лечението н

Трима французи окупираха подиума в последния гигантски слалом

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726318_trima_francuzi_okupiraha_podiuma_v_posledniia/?ref=rss


Под пълна френска доминация премина последният гигантски слалом за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Тома Фанара спечели първа победа в кариерата си, а до него на подиума се качиха сънародниците му Алекси Пинтюро и Матийо Февр.

Тримата бяха в собствено състезание на трасето в швейцарския зимен център Сен Мориц, като се събраха в едва 0.14 сек. и оставиха далеч назад своите конкуренти.

Фанара стигна до успеха с общо време 2:14.92 минути. Той изоставаше с...

Димитър Стефанов бе най- бърз на кушията в Блажиево, ГЕРБ награди участниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560742

За трета поред година, ПП ГЕРБ- Бобошево осигури награди за победителите в конните надбягвания на Тодоровден в село Блажиево. На традиционните кушии, провеждащи се вече над 20 години в бобошевското село,тази година се състезаваха петима участници. Конните надбягвания започнаха точно в 10:00 ч. на стадиона в Блажиево, пред стотици фенове. Първо място заслужи Димитър Стефанов от Блажиево. Той бе награден от областния координатор на МГЕРБ-Кюстендил Мая Станойкова. Наградата за първо място ...

Атентаторът от Париж Салах Абдеслам оспорва искането за екстрадиране

https://www.24chasa.bg/Article/5375602

Атентаторът от Париж Салах Абдеслам оспорва искането за екстрадиранеСалах Абдеслам, който бе арестуван във връзка с ноемврийския атентат в Париж, отказва да бъде екстрадиран във Франция, предаде AFP, като се позовава на адвоката му Свен Мари. Той съобщи, че срещу клиента му официално са повдигнати обвинения и той е задържан във временния арест, предаде Фокус. „Той сътрудничи на белгийското правосъдие.

Астрономическата пролет у нас настъпва със слънце

http://www.vesti.bg/bulgaria/astronomicheskata-prolet-u-nas-nastypva-sys-slynce-6051545

20 март е денят на пролетното равноденствие, когато продължителността на деня е равна на нощта

Почина Андрей Севдин, вечна му памет!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560741

Почина уредникът на галерия „Околийска къща" в Дупница Андрей Севдин, един от изявените и уважавани дупнишки художници. За кончината съобщи синът му, на личната страница на Андрей Севдин във Фейсбук. Севдин е починал в съня си. Той пострада при инцидент с пушка преди няколко дни и беше настанен в болница в столицата с опасност за живота. В последните няколко месеца Андрей Севдин се бореше с коварно заболяване. Поклонението ще бъде във вторник. Андрей ще остана завинаги в сърцата на своите приятели и колеги като прекрасен човек, внимателен и оби...

Издъхна един легендарен завод от времето на соца в Пловдив

http://pik.bg/издъхна-един-легендарен-завод-от-времето-на-соца-в-пловдив-news504366.html

Издъхна един легендарен завод от времето на соца в Пловдив

Един от емблематичните за Пловдив обувни заводи - „Флавиа” АД, бивш "Петър Ченгелов", окончателно хлопна кепенци. Всички работници отдавна са разпуснати, а порталът е заключен, съобщава „Марица”.
Единствената жива душа е охранител от софийска фирма. Той въобще няма представа, че фабриката се разпродава.

Според обява в малотиражен столичен вестник, фирма „Търнараунд мениджмънт” ЕООД, в качеството си на заложен кредитор, е обявила публичен търг с явно наддаване на машини и съоръжения на „Флавиа” АД. Търгът трябва да се проведе на 24 март 2016 г. в сградата на дружеството. Проблемът е, че тези, които искат да участват в него, нямат достъп нито до документацията, която е във фабриката, нито да направят оглед на машините, оплакаха се желаещи да пазаруват.

Според охраната представител на фирма „Търнараунд мениджмънт” ЕООД, регистрирана в София, който уж трябва да посреща потенциални играчи в търга, въобще не се е мяркал под тепетата. Никой не отговаря и на посочения телефон за въпроси относно търга. Собственик на едноличното дружество е Първа инвестиционна банка. Преди два месеца точно тя е прехвърлила на „Търнараунд мениджмънт” ЕООД вземанията си от "Флавиа" в размер на 12 867 117. 54 лв.

Избраха Тасков за член на НАПОС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560733

Председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков бе избран за член на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в Република България. Новият Управителен съвет на Асоциацията бе избран по време на провеждащото се в град Пловдив Общо събрани, като за председател на организацията бе преизбрана председателят общинарите в Созопол Красимира Германова. Участие в четиринадесетото общо събрание на НАПОС – РБ взеха 125 действащи председатели на Общински съвети в цялата страна. Сред делегатите бяха и пр...

Стотици отпразнуваха Тодоровден в Екопарка във Варна (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=316179

За поредна година, във варненския Екопарк се проведе традиционната кушия за Тодоровден, предаде репортер на Moreto.net. В събитието, което беше с вход свободен, се включиха стотици варненци. Малко след 11 часа бе дадено началото на празника с отслужване на водосвет за празника.

Облачно с превалявания от дъжд утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=316173

През нощта над западните райони от страната облачността ще намалява. Над Източна България ще има значителна облачност и валежи от дъжд, които около полунощ ще преминат в сняг. По Черноморието облачността ще е значителна и в сутрешните часове на места все още ще превалява слабо.

България остро осъжда терористичния акт в Истанбул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560740

България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се казва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов. Нов самоубийствен атентат в центъра на Истанбул "С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съ...

Защо Украйна се страхува от руско-американската сделка за Сирия?

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-siriya-1502148.html

/КРОСС/ Изтеглянето на руските войски от Сирия в хода на руско-американските преговори представлява заплаха за Петро Порошенко. Дори само поради това, че компромисът от страна на САЩ може да се окаже самият той, се казва в анализ по темата, публикуван от „Эксперт". Според изданието украинските власти се опитват да саботират започналия процес на нормализация между Русия и страните от Запада. „В Киев прекрасно разбираха, че всеки компромис между западния свят и Русия ще бъде постигнат за сметка на Украйна. Но напоследък темата стана още по-актуална. Особено ако се окаже, че изтеглянето на контингента на руските военно-космически сили от Сирия може да е в резултат от сделка с американците", пише авторът Геворг Мирзаян. Според него сделката е от типа „кирпич за яспис", както гласи една древна китайска поговорка, тъй като Русия постигна всичките си цели в Сирия и няма какво да губи, докато за американците Сирия беше „ясписът" - най-важният тест за лидерството им в съвременния свят и за възможностите им да управляват конфликти. „И без помощта на Русия американците не издържаха този тест, като по този начин си създадоха нови проблеми в отношенията с крайно своенравните си съюзници в лицето на Саудитска Арабия и Турция", пише Мирзаян. „Ясписът" за Русия е ситуацията в Украйна

Силно земетресение разтърси Антигуа и Барбуда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560739

Земетресение с магнитуд 6 бе регистрирано в Саргасово море до Антигуа и Барбуда, съобщи Геофизичния институт на САЩ, цитиран от ТАСС. Епицентърът на земетресението се намира на 150 км североизточно от град Сейнт Джонс, столица на островната държава. Трусът е станал на дълбочина 24,5 км. Няма данни за пострадали хора или за разрушения. Не е обявена опасност от цунами. Източник: БТА...

Разкриха нарколаборатория в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560749

Нарколаборатория е разбита в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на полицията. Спецоперацията е проведена по ръководството на Специализираната прокуратура и е извършена в пълна секретност. Очаквайте подробности!  ...

Пияни цигани набиха полицаи в Асеновград, единият е в болница с комоцио

https://www.24chasa.bg/Article/5375601

Пияни цигани набиха полицаи в Асеновград, единият е в болница с комоциоРоми от Чирпан прииждат в града, престъпността расте Полицаи пострадаха при опит да потушат скандал между две тубми цигани в Асеновград. Около 21,30 ч в петък униформените патрулирали на изхода на града. Забелязали четири каруци, натоварени с пияни роми, които препускали по пътя и се псували. Полицаите ги принудили да спрат за проверка.

Кандидат-женихи нападнаха в Бургас иранката християнка Захра

http://pik.bg/кандидат-женихи-нападнаха-в-бургас-иранката-християнка-захра-news504505.html

Кандидат-женихи нападнаха в Бургас иранката християнка Захра

Куп предложения за женитба от българи са залели християнката Захра Шахсавани, научи Флагман.БГ. Настоятелните мераклии тормозели денонощно близките на иранката само и само да чуят гласа й. Родните мачовци дори изтъквали, че не желаят фиктивен брак, защото много харесвали момичето. „Наистина искам да се оженя за нея. Дори мисля, че съм влюбен“, шокирал съвсем скоро с любовното си обяснение столичен мераклия. Той видял снимки на Захра в медиите и веднага хлътнал по младата блондинка.

Адвокатът на иранката, приела християнството у нас, Ангел Динков заяви за Флагман.БГ, че е много доволен от решението на Бургаския административен съд, който върна за преразглеждане молбата й за убежище в България. „Съдът връща жалбата със задължителни показания. Вече са взети под внимание доказателствата за гонения в родината й спрямо християните. Няма да се изненадам изобщо, ако чиновниците в Нова Загора отново отхвърлят жалбата. Тогава вече съдът ще трябва да излезе с решение“, коментира адвокат Динков.

Припомняме, че 22-годишната Захра Шахсавани е в България от 3 години. Тя е напълно интегрирана в обществото. Говори перфектно български език и има постоянна работа във фризьорски салон в Несебър. Въпреки това от Агенцията за бежанците вече два пъти й отказват убежище в България. Явно на родните чиновници изобщо не им пука, че ако бъде екстрадирана в Иран, я грози смъртна присъда.

Запис от охранителна камера показа взрива в Истанбул (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_626074.html

Видео от охранителна камера показа взрива от самоубийствения атентат в пешеходна зона в центъра на Истанбул, при който загинаха петима души, а 36 бяха ранени.  Пешеходната зона е една от най-известните в Истанбул. На нея са разположени бутици, галерии, театри, кафенета и чуждестранни консулства. Мястото традиционно е много оживено през уикенда. По данни на CNNTurk обаче бомбата е избухнала по-рано и реално самоубиецът не е успял да стигне до предварително планираното за атаката място.  Видеото от охранителната камера показва мъж с черно яке, който отива към средата на улицата, докато се оглежда. Секунди по-късно се вижда взрива.  Предупреждаваме, че видеото не е подходящо за хора, които не са навършили 18 години.  Moment of explosion on Istiklal Street Taksim #Istanbul pic.twitter.com/vh8UNLwMD0 — ÇapaMagENG (@CapaMagENG) March 19, 2016 В същото време в YouTube беше качено видео, заснето от турист, което също показва момента на взрива, но от друг ъгъл. 

Мъж почина пред ресторант в кв. "Лозенец"

http://sofia.actualno.com/myj-pochina-pred-restorant-v-kv-lozenec--news_529722.html

Труп на мъж е открит на ул. „Крум Попов” в столичния квартал „Лозенец”, съобщи БГНЕС. Тялото е намерено близо до ресторант. От МВР уточниха, че случаят не е криминален. На мястото са се събрали граждани.

Салах Абдеслам ще бъде затворен в Брюж

http://www.cross.bg/abdeslam-salah-amin-1502147.html

/КРОСС/ Салах Абдеслам - основният заподозрян за атентатите в Париж, ще бъде затворен в Брюж, съобщи Le Monde. По-рано в събота Абдеслам напусна болницата „Сен Пиер" в Брюксел и в момента е разпитван от белгийски следователи в седалището на федералната полиция. Съучастникът му Амин Шукри също напусна болницата.  Той е пристигнал в Европа през гръцкия остров Лерос, откъдето преминават много мигранти, съобщи френският L'Express, позовавайки се на полицейски източници. Няколко от терористите в Париж на 13 ноември също са дошли през Гърция.Съучастникът на Салах Абдеслам използвал през последните месеци фалшив сирийски паспорт под името Монир Ахмед Алаадж и фалшива белгийска карта за самоличност на името на Амин Шукри. Междувременно белгийската полиция задържа и трима членове на семейството, което приютявало Абдеслам в Моленбек.Салах Абдеслам и Амин Шукри бяха леко ранени при задържането им по време на полицейска операция в брюкселския квартал Моленбек в петък. В Белгия предварителният арест трае до 24 часа и може да бъде подновен само веднъж по разследванията за тероризъм.Салах Абделслам бе издирван от четири месеца заради участието си в кървавите атентати в Париж и Сен Дени на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Белгийската и френската полиция бяха по следите на Абделслам, след като откриха негов пръстов отпечатък при обиск на апартамент в брюкселския квартал Форест във вторник

Свлачища стреснаха жителите на видински села

http://pik.bg/свлачища-стреснаха-жителите-на-видински-села-news504364.html

Свлачища стреснаха жителите на видински села

Свлачища стреснаха жителите на няколко видински села. "Семейство от Англия напусна Ботево заради свлачище", съобщи кметският наместник на селото Нелка Йорданова. Семейството има къща в селото, но свлачище приближило до основите й. "Хората се изплашиха и си тръгнаха", каза Йорданова, цитирана от Tribali.com.

Освен свлачища, селото мъчат и дъждовни и подпочвени води. 16 къщи и дворове са наводнени. Това се случва всяка пролет, когато нивото на Дунав се вдигне. Селото е на метри от брега на малка височина, но тя не го спасява от наводнения.

През последните години гората, която се намирала на високото, вече е изсечена. "Няма какво да спира водата и тя като тръгне отгоре залива къщите", обяснява кметът.
Свлачища са се появили и в съседното село Симеоново, както и в Буковец, Жеглица и Дунавци.

Доброволци ще чистят утре плажа в „Аспарухово“

http://petel.bg/Dobrovoltsi-shhe-chistyat-utre-plazha-v----Asparuhovo---__149520

Илюстрация Булфото Акция по почистване на плажа в „Аспарухово“ организира природозащитна организация . Събитието е насрочено за утре ...

Голямо свлачище затрупа къщи и прекъсна път в пазарджишко село

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/19/2726319_goliamo_svlachishte_zatrupa_kushti_i_prekusna_put_v/?ref=rss

Огромно свлачище затрупа частично няколко къщи и прекъсна път към водноелектрическа централа в пазарджишкото село Сестримо, предаде Нова телевизия.

Общината е пред бедствено положение заради рухналите тонове земна маса.

Свлачището се активизирало, след като над селото се излял пороен дъжд. Първо пропаднал главният път, който води към ВЕЦ "Сестримо". След това се свличат тонове пръст и скали. Откъсват още един път.

На косъм от трагедия се разминават три...

Атентаторът в Истанбул се стреснал от полицаи, взривил се по-рано (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5375594

Атентаторът в Истанбул се стреснал от полицаи, взривил се по-рано (видео)Атентаторът, които се самовзриви на една търговските улици в Истанбул се е стреснал от полицаи и бомбата е избухнала по-рано. Той искал да я задейста на по–многолюдно място от търговската улица „Истикляр”. Тава съобщи РИА Новости, цитирайки турските власти. Според кмета на Истанбул Васиб Сахин броят на загиналите вече е 5 човека,

Задигнаха дебитни карти на 91-годишен дядо и изтеглиха пари от тях

http://pik.bg/задигнаха-дебитни-карти-на-91-годишен-дядо-и-изтеглиха-пари-от-тях-news504500.html

Задигнаха дебитни карти на 91-годишен дядо и изтеглиха пари от тях

В сектор “Криминална полиция” към РУ-Нова Загора е получено съобщение за използван неправомерно платежен инструмент. От извършения разпит на свидетел се установи, че за времето от 14,00 часа на 16 март до 08,00 часа на 17 март неизвестен извършител, след като проникнал в жилището на 91-годишен мъж в град Нова Загора е извършил кражба на две дебитни карти.

От картите е изтеглена сумата от 400 лева.

Полицейски служители работят по установяване на извършителя. Образувано е досъдебно производство.

Републиканизмът и десните партии

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/19/2726323_republikanizmut_i_desnite_partii/?ref=rss


"Дневник" публикува текста на Даниел Смилов от портал "Култура":

През 2004 г. публикувах в списание "Разум" (1) един текст за републиканизма и десните партии. Тогава десницата търсеше нови идеи, но и като цяло имаше остра нужда от преосмисляне на базови политически концепции на прехода. Днес сме в сходно положение и интересът към републиканизма не е случаен. Колеги политолози и преподаватели – уважаемите г-да Дайнов, Минчев, Тодоров и Кьосев – наскоро емоционално припомниха в...

Започва национално проучване, свързано със затлъстяването при децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=316178

Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи организират национално проучване, свързано със затлъстяването на децата в училищна възраст. Проучването е във връзка с наблюдаваната през последните години тенденция за увеличаване на относителния дял на деца със свръхтегло в европейските страни.

КЕВР предлага по-евтино парно и топла вода от април

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375590

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага парното и топлата вода да поевтинеят от април, съобщи БНР.
Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко.
Комисията за енергийно и водно регулиране предлага парното и топлата вода да поевтинеят от април, съобщи БНР. Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава с 15 лева по-малко.

Рисунка с пръст върху екрана може да замести паролите за отключване на телефон

https://www.24chasa.bg/Article/5375565

Рисунка с пръст върху екрана може да замести паролите за отключване на телефонАко вече сте уморени да помните поредиците от думи, букви или случайни цифри на последните ви пароли, скоро може да ги заместите с рисунка, с която да отключвате телефона си, пише Live Science, цитиран от "Фокус".  Изследователи са установили, че паролите-рисунки, създадени върху сензорен екран със свободни движения с пръст се запомнят по-лесно

Горяха два автомобила в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560748

Сигнал, че на паркинг на улица „Стара планина” в Хасково горят 2 автомобила на разстояние около 20 метра един от друг, е бил получен в 5.10 ч. тази сутрин в районното управление на полицията. На място са пристигнали екипи на полиция и пожарна, които установили, че в пламъци са „Опел Зефира”, ползван от 44-годишна жена и „Ауди А4”, ползван от 47-годишен мъж. Двамата живеят на семейни начала. От пожара опелът е изгорял напълно, а на аудито е изгоряла част от предницата под предното панорамно стъкло. Образувано е досъдебно производство. ...

Рискът от ядрена война в Европа нараства, смята бивш руски министър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560738

Конфронтацията между Изтока и Запада по украинската криза засилва риска от ядрена война в Европа, предупреди бившият руски външен министър Игор Иванов, цитиран от Ройтерс. Днес рискът от използване на ядрено оръжие в Европа е по-голям, отколкото през 80-те години, посочи Иванов, цитиран от ТАСС. Той бе руски външен министър през периода 1992-2004 година и сега ръководи московски център за анализи, основан от руското правителство. Часовникът на Страшния съд показва три минути до полунощ<...

Апаш задигна дървен материал

http://pik.bg/апаш-задигна-дървен-материал-news504362.html

Апаш задигна дървен материал

Крадец се запасил с дървен материал от стопанска постройка във врачанското село Баница, съобщават от полицията.

На 14 март в районното полицейско управление на Враца е получен сигнал за кражба от жител на село Баница. Той заявил, че в рамките на една седмица неизвестен бандите му е разграбил дървения материал от стопанска постройка в селото. От помещението липсвали 12 дървени греди.

Вчера полицаите успели да разкрият крадеца. Установили, че това е Т.Ц. на 28 години, жител на същото село.

Колко ни струва #КОЙ?

http://offnews.bg/news/n_1/n_626075.html

Препечатваме този текст на финансиста и съосновател на Института на дипломираните финансови консултанти д-р Любомир Христов от блога му. Христов е бил член на Управителния съвет на БНБ, изпълнителен директор на Централния депозитар, съветник за България на изпълнителния директор на Световната банка. Можем да събираме цената парче по парче, а можем да я видим и на ангро. Парче по парче, откраднатото изглеждат така: 1. КТБ – 4.2 млрд. лв.; 2. Енергетика и горива – X‘000 млн. лв. годишно; 3. Обществени поръчки и европейски фондове – X‘000 млн. лв. годишно; 4. Банки – 400-600 млн. лв. годишно от едностранно повишаване на лихви без основание в договорите за кредит и измамни продажби на кредити в швейцарски франкове; 5. Пенсионни дружества – 150 млн. годишно от вредни и ненужни пенсионни продукти, които водят до общо намаление на пенсиите на бъдещите пенсионери, родени след 1959 г.; 6. … … … Сигурно пропускам. На ангро сметката е тази: През 1995 г. Румъния, Литва, Латвия и Естония са на нашето ниво на доход на глава от населението. Доходът им на глава е 27% от този на Германия – почти колкото и нашия – 26%, а румънците са дори относително по-бедни с 25% от германския доход. Румъния скъсява разстоянието до Германия и през 2014 г. вече има 45% от немския доход. Ние – 38%. Какво ни отличава? Управлението по телефон вместо по закон. Цялата политическа върхушка, управлявала 20 години по модела #КОЙ. Иначе, като “надареност” с ресурси, качество на работната сила и начална позиция през 1995 г. сме почти еднакви. Да би имали дохода на глава от населението на Румъния, през 2014 г. брутният вътрешен продукт на България щеше да е със 17 млрд. евро повече. Та това е цената на #КОЙ – 17 млрд. евро годишно и няколко стотин хиляди принудителни емигранти. Или по 4,694 лв. годишно, или по 393 лв. на месец – има, няма по една минимална работна заплата на глава, в т.ч. за пеленачетата и пенсионерите.

9-годишно българско скиорче спечели Голям глобус в Италия

http://offnews.bg/news/n_1/n_626073.html

Българче спечели Голям глобус на турнирите в Италия, съобщи Viasport . Детето чудо в ските, както е наричан Атанас Петров, събра максималния брой точки в последния, четвърти, кръг от надпреварата за миникупата на Ливиньо. Той има четири победи от четири старта. 9-годишният Атанас се справи с конкуренцията на 78 деца. Той завърши пръв в гигантския слалом, което му осигури много голяма преднида пред втория. Той ще бъде награден на специална церемония. Атанас е син на една от най-добрите ни сноубордистки от близкото минало Мария Димова и треньора по ски и сноуборд Атанас Петров. Родителите качили детето на ските, когато то е било само на годинка и 8 месеца.

Юноши младша възраст победиха с 4:0

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oexdYQi2uTk/

futbolЮноши младша възраст на ОФК “Поморие” играха втора среща от пролетния полусезон с отбора на “Св. Никола” в гр. Бургас на 19.03.2016 г. Те победиха с 4:0 след голове на Пламен Любенов – 2, Калоян Стоянджов – 1 и Петър Георгиев – 1.

Ако си силен в залата, ще си силен и в живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375572

Когато усетих силата на другия и видях, че мога да го преборя, си казах: харесва ми – разкрива Мария Оряшкова, трикратна световна и 7-кратна европейска шампионка по самбо. – Така единоборствата ме грабнаха и останах в залата, макар че никога не съм мислила да ставам голям спортист.”
 По спорта Мария се пали покрай по-големия си брат Стоян,
Когато усетих силата на другия и видях, че мога да го преборя, си казах: харесва ми – разкрива Мария Оряшкова, трикратна световна и 7-кратна европейска шампионка по самбо. – Така единоборствата ме грабнаха и останах в залата, макар че никога не съм мислила да ставам голям спортист.” По спорта Мария се пали покрай по-големия си брат Стоян,

Уникална сбирка от сребърни и златни монети на Княжество България показаха в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375537

Уникална за страната ни нумизматична изложба бе открита в прочутия хан на Хаджи Никули на Самоводската чаршия във Велико Търново . Музейната експозиция представя най-голямата позната досега сбирка от сребърни и златни монети, сечени и пуснати в обръщение по времето на Княжество България и Третото българско царство.
Уникална за страната ни нумизматична изложба бе открита в прочутия хан на Хаджи Никули на Самоводската чаршия във Велико Търново . Музейната експозиция представя най-голямата позната досега сбирка от сребърни и златни монети, сечени и пуснати в обръщение по времето на Княжество България и Третото българско царство.

Арестуваха деветима роми в Асеновград, нападнали полицаи с лопати и вили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375560

Деветима роми на възраст от 22 до 49 години са задържани в петък вечерта за 24 часа в ареста арест на Районното управление в Асеновград, след като към 21.30 часа нападнали с лопати, вили и дървени летви и ранили двама полицаи. Единият от униформените служители на реда е приет в местната болница с разцепена глава и се наложило да му я шият с 8 шева,
Деветима роми на възраст от 22 до 49 години са задържани в петък вечерта за 24 часа в ареста арест на Районното управление в Асеновград, след като към 21.30 часа нападнали с лопати, вили и дървени летви и ранили двама полицаи. Единият от униформените служители на реда е приет в местната болница с разцепена глава и се наложило да му я шият с 8 шева,

Измамник, прибрал 6 000 лв. за климатици, влиза на „топло”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560737

Измамник, задигнал 6 000 лв. капаро за климатици, влиза за една година на „топло". Това постанови Районният съд в Поморие. Подсъдимият С.С. бил толкова дързък, че директно отишъл в дома на възрастна поморийска, позвънил на вратата й и разиграл истински театрален етюд. Престъплението е извършено на 27 юни м.г. Мъжът се представил се приятел на сина й и поискал да му даде 6 бона капаро за климатици. Щом грабнал банкнотите, бандитът изчезнал. По-късно е задържан от полицията. МВР-служителите разкрили и още една измама, извършена от него по аналоги...

Пиян шофьор давал газ по улиците на Враца

http://pik.bg/пиян-шофьор-давал-газ-по-улиците-на-враца-news504360.html

Пиян шофьор давал газ по улиците на Враца

Полицаи заловили пиян шофьор, който давал газ на колата си по улиците на Враца, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

Снощи в 23.30 часа автопатрул във Враца спрял за проверка лек автомобил "Тойота". Колата била управлявана от 46-годишен мъж от село Оходен с инициалите Д.Д.

Униформените тествали водача за употреба на алкохол с дрегер. Устройството отчело 1.64 промила в издишания въздух.

На Д.Д. е съставен акт и му е издаден талон за медицинско изследване.
По случая е образувано досъдебно производство.

Митов: България остро осъжда самоубийствения терористичен акт в Истанбул

http://pik.bg/митов-българия-остро-осъжда-самоубийствения-терористичен-акт-в-истанбул-news504490.html

Митов: България остро осъжда самоубийствения терористичен акт в Истанбул

България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци. Това се казва в изявление на външният министър Даниел Митов по повод взрива в Истанбул, съобщиха от МВнР. 

С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора.

Изразяваме най-искрени съболезнования на близките на загиналите и пожелаваме успешно възстановяване на ранените. България е съпричастна с усилията на компетентните органи на Република Турция за скорошното разкриване на поръчителите на атентата, се казва още в изявлението.

77-годишна хвърли 13 000 лв. през балкона на мним полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560747

77-годишна димитровградчанка е поредната пострадала в телефонна измама. Вчера на домашния й телефон се обадил мъж, представил се за сина й. Казал, че е пострадал в катастрофа. Малко по-късно на телефона позвънил и мним полицай, който й съобщил, че дебнел около блока й на булевард „България”. Помолил я за съдействие, като й казал да хвърли исканите пари през терасата. Тогава щял да залови измамниците с парите. Жената се съгласила и хвърлила 13 000 лева в чанта през балкона. След като се усетила, че е измамена, позвънила в управлението на полици...

Изтекоха нови записи от самолетната катастрофа в Русия (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5375547

Нов запис показва как се е разбил на Боинг-737–800 на авиокомпанията "Флай Дубай" полет FZ-981 в Ростов на Дон. Видеото е публикувано в YouTube от Life-информ.  Припомняме, че самолет се е взривил при кацане на летището в руския град Ростов на Дон. Инцидентът е станала около 2,50 ч българско време тази сутрин. Нито един от пътниците не е оцелял.

Продължава почистването на нерегламентираните сметища в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560730

Служители на общинска фирма "Биострой" продължават почистването на нерегламентираните сметища в областния център по разпореждане на кмета Камбитов, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Вече приключиха дейности по почистване на "Делвинско дере", откъдето бяха събрани и извозени отпадъци. По график, престои да бъде почистен и теренът около РИОСВ, както и сервитутните зони на общинските пътища. Паралелно, с почистването на нерегламентирани сметища, се почистват и отточните и напречните шахти в Благоевград, като основната цел е да се пред...

Арестуваха шофьор, хвърлил 50 лева на полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375557

Мъж от монтанското село Кобиляк , шофирал с висока скорост, е арестуван за опит да подкупи служители на МВР, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал малко след полунощ в четвъртък в квартал „Изток” във Вършец.
Патрул на полицията спрял за проверка автомобил, който се движел с несъобразена скорост из улиците на ромския квартал.
Мъж от монтанското село Кобиляк , шофирал с висока скорост, е арестуван за опит да подкупи служители на МВР, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал малко след полунощ в четвъртък в квартал „Изток” във Вършец. Патрул на полицията спрял за проверка автомобил, който се движел с несъобразена скорост из улиците на ромския квартал.

20- годишният Ангел Димитров спечели кушията в Богослов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560736

Ангел Димитров спечели традиционната кушия на Тодоровден в кюстендилското село Богослов. Той е на 20 години, завършил е ПГ по туризъм, работи на банциг в дърводелска фирма, в с. Жабокрът. Ездачът е от село Горна Гращица, но има баба и дядо в Богослов. Конят му е взет под наем за кушията, казва се Мечо и е на 10 години. „Имах надежда за класиране сред най- добрите. Винаги съм искал да стана първи и съм много доволен. Участвам за 7 път, но за първи печеля", каза пред Дарик победителят. Той п...

Втора джамия в София – само разговори, съгласие няма

http://www.mediapool.bg/vtora-dzhamiya-v-sofiya-samo-razgovori-saglasie-nyama-news246937.html

Водят се разговори за изграждането на втора джамия в София, но към момента няма съгласие за това. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.   Преговорите за строежа на втори молитвен дом за мюсюлманите в столицата са от 2008 г., когато кмет беше Бойко Борисов. Тогава Главното мюфтийство поиска да вдигне джамия в кв. "Малинова долина", като част от реализацията на проекта за културно-образователен и конгресен център на мюсюлманите. Разрешение за строеж така и не беше получено.   "В последните години водим разговори с Главното мюфтийство. До този момент няма съгласие. Трябва да е ясно, че при изграждането на храмове трябва да има съгласието и мнението на живеещите в съответния район", каза Фандъкова в събота.   Въпросът с изграждането на втора джамия в София нашумя през изминалата седмица, след като стана ясно, че в ж.к."Люлин" вече работи молитвен дом, който се ползва от мюсюлмани и дори дипломати. Обвиненията бяха, че в него се преподава радикален ислям. До този момент обаче официалните власти не са излезли с информация по случая.   "Всички тези сигнали се проверяват. На този адрес (бел.ред. В "Люлин")има вписано настоятелство на мюсюлманско вероизповедание в регистъра на вероизповеданията, но там няма регистриран молитвен дом. За публичен храм няма такова разрешение", каза Фандъкова. Според неназован източник на offnews.bg в новоткрития мюсюлмански молитвен дом (месчит) се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм – уахабизъм, който се проповядва и от членовете на "Ислямска държава".   Мястото в жк."Люлин" обслужва арабската диаспора в София. На редовните петъчни молитви в месчита редовно присъствали дипломатически представители на Саудитска Арабия и Катар. Към момента Саудитска Арабия няма посолство у нас, но търсели подходящ парцел за да направят, като планирали в комплекса да има и джамия.   От главна дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет са заявили пред offnews.bg,че в действително в ж.к."Люлин" има регистриран месчит. Разликата между джамията и молитвения дом е като при църквата и параклиса в източноправославното християнство. При месчита липсва минаре, помещения за жени и други, характерни за джамията възможности за молещите се.   Домът се помещава в реновирана едноетажна постройка и е първият по рода си в София. Причината арабите да не предпочитат централната джамия в София, е това че там преобладават представители на турската общност. Друга причина е, че те не възприемат начина за молитва на открито, така както правят турските мюсюлмани, обясни Николай Панков, началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев пред offnews.bg . По неофициална информация имамът на дома е от Йордания, а настоятелството на храма е наначено лично от главния мюфтия на България Мустафа Хаджи. Наскоро разследване на предаването "Господари на ефира" показа документи, които обвързват Главното мюфтийство и лично главният мюфтия в пряка връзка със съмнителната саудитска фондация "Ал-Уакф ал Ислями" и нейния управител Муафак Ал Асад. Между двете страни е имало договорни отношения за наем, благодарствени писма, а главният мюфтия дори е взел на два пъти дарение в размер на 4000 щатски долара.   Според Николай Панков домът не представлява опасност и в него едва ли се проповядва уахабизъм и други крайни идеи. "Няма нищо незаконно в определено помещение да се води молитвата. Домът се обявява в Столична община от Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет и се води под шапката на мюфтийството. Това може да бъде дори и апартамент, в зависимост от хората, които го посещават", обясни Панков.   Според главното мюфтийство молитвеният дом в ж.к."Люлин" е изграден съгласно правилата и е разрешен.   "Мюсюлманското изповедание не е регистрирало отклонения от традиционния ислям и от начина, по който се извършва молитвата в съответния молитвен дом. Можем да го твърдим и за другите молитвени домове, които са на територията на страната. Те са 1500. В нашите регистри няма оплаквания. Следим дейността на нашия свещенослужител. Така че освен да обявим тези съмнения за внушения, друго не можем да направим" коментира говорителят на мюфтийството Ахмед Ахмедов пред бТВ в петък.   Вчера с български знамена група жители на квартала протестираха срещу новия мотивен дом. В момента в София има само една джамия, която се намира в центъра на града. Тя е строена през 1567 г. През лятото на 2015 г. тя беше незаконно разширена с изграждането на пристройка към него, в която се намира санитарен възел, а покривът й се ползва за молитви.

Тодор Танев: ДСБ са в опозиция не на кабинета, а на партията на Кунева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2726308_todor_tanev_dsb_sa_v_opoziciia_ne_na_kabineta_a_na/?ref=rss


Бившият министър на образовянието и настоящ съветник на премиера Тодор Танев смята, че ДСБ са в опозиция не на правителството, а на останалите от Реформаторския блок (РБ), предимно на партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите" (ДБГ). Това мнение изрази Танев, който е от гражданаския съвет на реформаторския блок, в интервю за "Нова телевизия'.

Според него трусовете не идват от ГЕРБ, които само "усетиха, че получиха една самопредставена част от РБ, която се завинти...

Извънредно! Първо в "Петел"! Удавничка изплува на плажа във Варна! Ето какво се случва...

http://petel.bg/Izvanredno--Parvo-v-Petel--Udavnichka-izpluva-na-plazha-vav-Varna--Eto-kakvo-se-sluchva---__149519

Илюстрация Булфото Тяло на жена е изплувало край Първа буна във Варна, съобщиха очевидци за "Петел".  От полицията потвърдиха за тяло н...

Атентаторът бил стреснат от полицаи, взривил се по-рано

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375558

Атентаторът, които се самовзриви на една търговските улици в Истанбул се е стреснал от полицаи и бомбата е избухнала по-рано. Той искал да я задейста на по–многолюдно място от търговската улица „Истикляр”. Тава съобщи РИА Новости, цитирайки турските власти. Според кмета на Истанбул Васиб Сахин броят на загиналите вече е 5 човека,

Какво може да научи Западът от опита на Китай?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kakvo-moje-da-nauchi-zapadyt-ot-opita-na-kitai-212890/

Според бившия гуверньор на китайската централна банка търсенето може да се стимулира не само чрез нетрадиционни парични политики

Избраха най-гиздав кон в Арбанаси, кметът на Търново награди победителя

https://www.24chasa.bg/Article/5375548

Избраха най-гиздав кон в Арбанаси,
кметът на Търново награди победителя Близо 1000 жители и гости на Велико Търново и Арбанаси се събраха за Тодоровден в архитектурния резерват. Традиционно селото бе домакин на надпреварата "Най-гиздав кон", в която участваха 22 състезатели. Кметът на Велико Търново връчи приза за първото място на Атанас Танев от клуба по конен спорт "Калоян-92",

Доброволци ще чистят плажа в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=316177

Акция по почистване на плажа в „Аспарухово“ организира природозащитна организация . Събитието е насрочено за утре от 10.00 часа. Това става ясно от специално създадената група във Фейсбук „Да върнем чистотата на най-хубавата плажна ивица във Варна“, научи Moreto.

КЕВР предлага парното и топлата вода да поевтинеят от април

https://www.24chasa.bg/Article/5375534

КЕВР предлага парното и топлата вода да поевтинеят от априлПарното и топлата вода да поевтинеят от април. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БНР. Предвижданото намаление е различно за отделните топлофикационни дружества. За двете най-големи топлофикации - София и Пловдив, поевтиняването ще е почти символично – 3%, докато в Плевен мегаватчас топлоенергия ще се продава

Търновка спаси с органите си трима души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375531

56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима болни. Пациентката била приета преди броени дни в областната болница в старата столица с тежък инсулт и въпреки усилията на медиците, изпаднала в мозъчна смърт. Близките й взели хуманното решение да дарят органите и за трансплантация. Взети били черен дроб,
56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима болни. Пациентката била приета преди броени дни в областната болница в старата столица с тежък инсулт и въпреки усилията на медиците, изпаднала в мозъчна смърт. Близките й взели хуманното решение да дарят органите и за трансплантация. Взети били черен дроб,

Бяла Слатина възстановява щети от потопа през 2014 г.

http://pik.bg/бяла-слатина-възстановява-щети-от-потопа-през-2014-г-news504359.html

Бяла Слатина възстановява щети от потопа през 2014 г.

Община Бяла Слатина започва да възстановява щетите от наводнението през 2014 г.с пари от фонд „Солидарност". Градът бе един от най-тежко засегнатите от потопавъв Врачанско. В града вече се възстановяват пораженията по пътната настилка иводопроводната мрежа на града.

Парите, които получи областта след бедствиетобяха в размер на 2 млн. евро. Най-много пари бяха разпределени за най-тежкопострадалите общини – Мизия и Бяла Слатина.
Копирано от standartnews.com

Какво се случи с брутния външен дълг на България през последните 17 години?

http://www.cross.bg/dulg-vunshen-vunshniya-1502146.html

/КРОСС/ Брутният(1) външен дълг на една страна е важен показател за задлъжнялостта на икономическите играчи в нея към външни кредитори. Високият външен дълг е предпоставка за потенциални проблеми с изплащането на задълженията, особено, когато съществува значителен валутен риск(2). Освен валутната деноминация, за външния дълг на една страна е важно още: Каква част от него е краткосрочен дълг (падежът предстои в следващите 12 месеца) и каква част е дългосрочен;В кои месеци/години падежират главниците (основно за облигационни заеми), има ли натрупване на падежиращ дълг в дадена година;Каква част от дълга се характеризира с плаващи лихвени проценти (променящи се динамично спрямо пазарен бенчмарк) и каква част с фиксирани лихвени проценти;Каква част от дълга е търгуем (търгува се на вторичен финансов пазар, което е предпоставка за рязка промяна в лихвените проценти при финансова криза) и каква е нетъргуем (основно дълг към институции като МВФ, Световната банка, и др.);Разглеждайки динамиката на брутния външен дълг на България за последните 17 години, можем да откроим четири отделни периода: От 1999 до 2003 г., брутният външен дълг остава почти непроменен в номинално изражение (изчислен в евро), докато в относително изражение (като процент от БВП) намалява, поради икономически растеж и растеж на цените (номинално увеличение на БВП)

Тотомилионерът Николай Динков: Строя си веца и обикалям света

https://www.24chasa.bg/Article/5375533

Тотомилионерът Николай Динков: Строя си веца и обикалям светаХарча си парите, строя си веца и обикалям света. Това сподели тотомилионерът Николай Динков – Нинджата пред bTV. Преди девет месеца той спечели 7 млн. лв. от спортния тотализатор и сега всеки месец получава част от сумата. По думите му не той, а хората около него са различни – станали са по-злобни. На въпрос как се е променил животът му,

Велико Търново за седми път стана столица на Трабанта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375518

Велико Търново стана за седми път столица на Трабанта в събота. В болярския град пристигнаха автомобили от култовата марка от цялата страна за поредното издание на традиционния трабант фест. В атрактивното събитие се включиха запалени по соцвозилото от Румъния, Германия и Великобритания, които гордо дефилираха по улиците на града с накипрените си
Велико Търново стана за седми път столица на Трабанта в събота. В болярския град пристигнаха автомобили от култовата марка от цялата страна за поредното издание на традиционния трабант фест. В атрактивното събитие се включиха запалени по соцвозилото от Румъния, Германия и Великобритания, които гордо дефилираха по улиците на града с накипрените си

Изправят на съд двама ало измамници, ужилили русенка с 12 700 лв.

https://www.24chasa.bg/Article/5375527

Изправят на съд двама ало измамници, ужилили русенка с 12 700 лв.Районната прокуратура в Павликени внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъжа, които измамили жена по схемата "пари за колет от чужбина". На три пъти ало мошениците измъкнали от жертвата си 12 698 лв., преди тя да се усети. Обвиняемите Димитър Ж. и Пламен П. са осъждани, уточняват от Апелативната прокуратура в Търново. На 31 юли 2015 г.

Симеон Сакскобургготски: Абсурдно е да обръщаме гръб на Русия

http://www.cross.bg/hora-rysiya-polychi-1502145.html

/КРОСС/ „Хората разговарят във фейсбук вместо на четири очи. И става сеир", казва Симеон Сакскобургготски в специално интервю за „Труд" - С какви впечатления се върнахте от Москва, където придружавахте патриарх Неофит за получаването на наградата на фонда „Единство на православните народи", г-н Сакскобургготски?- Там всичко е с такива мащаби! Награждаването на нашия патриарх беше много хубаво. Другия лауреат - председателят на Думата г-н Наришкин, го познавам и се радвах да го видя пак. Това е зала като половин НДК, такъв калибър, и то в подземието на църквата. - Много впечатлихте руския патриарх с иконата на Николай Чудотворец, която император Николай Втори е подарил на вашия баща.- Николай Втори му беше кръстник. - Къде е била тази икона досега?- Обикаляла е с нас. Царят я получи тук и тя бе тук до 1946 г. Майка ми знаеше, че баща ми много държи на тази икона, и тогава я взе, като си тръгнахме. После беше в Египет, след това в Испания, в Португалия. След като почина майка ми, беше в Испания и аз я донесох тук. Рекох си, че с подобна среща може да се затвори цикълът - един век по-късно да се завърне в Русия. Видях, че патриарх Кирил наистина се впечатли, не беше куртоазно. - Много се спори в нашето общество какво трябва да ни е отношението към Русия...- Сега ли само? - Не само сега, но сега като че ли започна нова идеологическа война като от времето на Желязната завеса.- Точно

МОН ще влага средства за паник бутони и камери в училищата

http://education.actualno.com/mon-shte-vlaga-sredstva-za-panik-butoni-i-kameri-v-uchilishtata-news_529700.html

1 500 000 лева ще бъдат отпуснати за гарантиране на сигурността в българските държавни училища. Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои. 500 000 лева са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда Въвеждането на новия модул „Сигурност“ се налага от необходимостта да се подкрепят държавните училища с финансов ресурс за закупуване на технически средств

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Ахмет Давутоглу

http://politics.actualno.com/borisov-izprati-syboleznovatelna-telegrama-do-ahmet-davutoglu--news_529719.html

Министър-председателят Бойко Борисов поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените. Това се посочва в съболезнователна телеграма изпратена от премиера Бойко Борисов до турския си колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба. „Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена само шест дни

На 21 март излизат на български първите три книжки със Скуби-Ду

http://books.actualno.com/na-21-mart-izlizat-na-bylgarski-pyrvite-tri-knijki-sys-skubi-du-news_529714.html

Има едно страхотно говорещо куче, което е суперзвезда, и то се казва Скуби-Ду! На 21 март излизат на български първите три книжки с любимия анимационен герой на малчугани от всички краища на света. Весело илюстрирани и богати на игри, стикери и загадки, книжките ще очароват вашето дете, а кой не обича да се забавлява? „Скуби-Ду“ е легендарна американска поредица, създадена през 1969 г. по идея на Уилям Хана и Джоузеф Барбера. Оригиналният сериал „Скуби-Ду, къде си?“ е из

Посещението на Джон Кери в ще бъде от 22 до 25 март

http://america.actualno.com/poseshtenieto-na-djon-keri-v-shte-byde-ot-22-do-25-mart-news_529720.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Русия от 22 до 25 март, съобщиха от Държавният департамент. В срещите си с руски официални лица Кери ще обсъди продължаващите усилия на международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия, оказването на помощ и повишено равнище на хуманитарен достъп, съдействие за политическия преход в Сирия и борбата с групировката „Ислямска държава", се казва в изявлението. Москва разчита, че визитата на държавния секретар на САЩ

"Булгартабак холдинг" продаде акции, равни на официалния дял на Делян Пеевски

http://offnews.bg/news/n_1/n_626071.html

"Булгартабак холдинг" АД продаде акции, равни на броя акции, притежавани от "Табако Инвестмънт" (собственост на "НСН Инвестмън" на Делян Пеевски и Ирена Кръстева). Сделката е осъществена на 18 март. За нея съобщи Mediapool. От съобщение на сайта на инвестиционния посредник "Капман", който е агент по сделката, се вижда, че вчера са били извършени две сделки - в 14:17 и 14:18 ч. Продадените дялове съответстват на дяловете на "Табако Инвестмънт" и на италианския бизнесмен Едоардо Миролио. По първата сделка са продадени 368 361 бр. обикновени акции на цена от 66 лв. за акция. За тях са платени общо 24 311 826,00 лева. Втората сделка е за продажбата на 531 950 бр. обикновени акции, също за 66 лева за акция, за които са платени общо 35 108 700,00 лева. OFFNews потърси официален коментар за сделките от "Булгартабак холдинг", но от дружеството запазиха мълчание по темата. По-рано тази седмица "Булгартабак" обяви, че преустановява производството и продажбите на продукцията си за регион Близък Изток считано от 1 април 2016 година. Ефектът от това решение ще е загуба на 400 работни места в "София БТ" АД и "Булгартабак холдинг" АД, което представлява 8% от работещите в групата "Булгартабак" и свързаните с нея предприятия.

ИД показа ново видео с пленен британски журналист

http://www.moreto.net/novini.php?n=316176

Групировката "Ислямска държава" разпространи ново видео, заснето според нея в Мосул, показващо британския журналист Джон Кантли, който от повече от три години е неин заложник. В пропагандния материал, качен на джихадистки сайтове, Джон Кантли говори пред камера, предава АФП.

РБ: Средствата, освободени от оптимизацията, да бъдат вложени за увеличаване на броя на полицаите на терен

http://www.cross.bg/delchev-slyzhitelite-prestupnost-1502144.html

/КРОСС/ Реформата в МВР е наложителна. Ще настояваме освободените средства от оптимизацията да бъдат вложени за увеличаване на броя на полицаите на терен и подобряване на материалната база, каза секретарят на Парламентарната група на Реформаторския блок Димитър Делчев в интервю за Канал 3. Делчев е член на вътрешната и правната комисии. Решаването на проблема с битовата престъпност и осигуряване на сигурността на гражданите е приоритет за РБ. Статистиката показва, че по-големият брой полицаи дава резултат и води до намаляване на престъпленията, затова е важно увеличаването на служителите на МВР в районите с висока престъпност, каза Делчев и даде пример с област Видин, където има само 307 полицаи, от които с охранителна дейност се занимават 202, а в същото време областта е сред водещите по битова престъпност. Никой не си представя, че през следващата година икономическият растеж може да е тройно или четворно по-голям, затова МВР трябва да направи необходимата оптимизация в администрацията, коментира Делчев. Относно сумата, получавана при пенсиониране от служителите на МВР, депутатът бе категоричен, че не може това да е стимулът за започване на работа в МВР. Нашата цел е чрез промените да се стимулира качеството на работата на служителите и лоялността към системата, добави той. Годишните отпуски са друга тема, по която ще трябва да бъде постигнат консенсус, коментира Делчев

Старшата на „моряците” громи с 5:1 под Аспаруховия мост

http://petel.bg/Starshata-na----moryatsite----gromi-s-5-1-pod-Asparuhoviya-most__149515

Юношите старша възраст на Черно мореразгромиха Локомотив (ГО) с 5:1 в мач от XXII кръг на елитна група по футбол до 1 9 години на терена под Аспа...

Читателски обектив! Вижте как се паркира насред булевард във Варна

http://petel.bg/CHitatelski-obektiv--Vizhte-kak-se-parkira-nasred-bulevard-vav-Varna__149516

Вижте как се паркира насред варненския булевард "Левски", съобщава читател на "Петел", който е заснел опасно-комичната ситуация. Шофьор...

Съдия закла юношите на Черно море в Русе! Родители влизат на терена и налитат на бой

http://petel.bg/Sadiya-zakla-yunoshite-na-CHerno-more-v-Ruse--Roditeli-vlizat-na-terena-i-nalitat-na-boy__149517

След съдийска сеч футборлните таланти на Черно море изгубиха от Дунав с 0:1 в мач от поредния кръг на елитна група до 15 години в Русе. „Съд...

Мъж си купи Трабант за 350 лева, даде още 12 бона за него

http://petel.bg/Mazh-si-kupi-Trabant-za-350-leva--dade-oshhe-12-bona-za-nego__149518

Снимка: "Монитор" Десетки трабантчета от цяла Европа изпълниха в събота центъра на Велико Търново за участие в традиционния „Трабант фе...

Играй и спечели работно място!

http://www.investor.bg/softuer/458/a/igrai-i-specheli-rabotno-miasto-213178/

Приложенията с игри за набиране на персонал стават все по-популярни

Тигър и Фея спечелиха кушиите в Камено

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560735

14-годишният Йордан Лалков с коня Тигър спечели кушията в Камено. Днес по традиция общината отбеляза Тодоровден с конни надбягвания. На празничното събитие дойдоха кметът на Община Камено Жельо Вардунски и неговият заместник Димитър Петров. Оспорваната надпревара вдигна адреналина на многобройната публика. Младият ездач успя да изпревари четирима свои по-големи съперници в състезанието и заслужено получи купата. Последва и състезание с каруци. Там битката бе между шестима участници. В надпреварата с каруци първа награда получи Нанчо Русев с ко...

Новите квалификации във Формула 1 бяха обявени за абсолютен провал

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726302_novite_kvalifikacii_vuv_formula_1_biaha_obiaveni_za/?ref=rss


Пилотите и шефовете на отборите изразиха разочарование от новия формат на квалификациите във Формула 1.

Елиминационният принцип за определяне на стартовата решетка се проведе за пръв път днес на пистата "Албърт парк".

Освен че не донесе желаната по-голяма интрига, новият формат предизвика и известен хаос в първата фаза на квалификацията, а във финалната почти нямаше болиди на пистата.

"Не мисля, че някой е изненадан. Всички ние казахме какво ще се случи и точно...

МОН отпуска 1,5 млн. лева за сигурност в училищата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375519

1 500 000 лева ще отпусне Министерството на за гарантиране сигурността в българските държавни училища, съобщава пресцентърът на ведомството. Това е заложено в проекта на националната програма &quot;Достъпно и сигурно училище&quot;, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, се уточнява в текста, цитиран от bTV.
1 500 000 лева ще отпусне Министерството на за гарантиране сигурността в българските държавни училища, съобщава пресцентърът на ведомството. Това е заложено в проекта на националната програма "Достъпно и сигурно училище", чието утвърждаване от Министерския съвет предстои, се уточнява в текста, цитиран от bTV.

Чужди компании планират да инвестират в България

https://www.24chasa.bg/Article/5375517

Стремежът на българските власти да осигурят икономическия ръст на страната за сметка на привличането на чуждестранни инвестиции е още от 2001 година. През 2015 г. Те са се увеличили в сравнение с предишната година с 22.5 % и са почти 1.8 милиарда долара, при това ? от тях са дялов капитал, изгоден за България поради факта,

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет са намерени

https://www.24chasa.bg/Article/5375490

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет са намерениРазследващите работят на мястото на катастрофата в Ростов на Дон И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет на Fly Dubai са намерени и ще бъдат предадени за разшифровка, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорителя на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин. Трагедията отне живота на всичките 62-ма души на борда.

КЕВР предлага парното да поевтинее от април

http://offnews.bg/news/n_1/n_626072.html

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага намаляване на цената на парното и на топлата вода от април.  Причината за падането на цената е предстоящото намаляване на цената на природния газ с около 23% от началото на април.  Намалението ще е различно за всяко топлофикационно дружество.  Поевтиняването на парното и топлата вода в София и Пловдив ще е почти символично. Намалението в София ще е с 3%, а в Пловдив поевтиняването ще е с около 50 стотинки за киловатчас, съобщи БНР.  Най-голямо поевтиняване ще има в Плевен, където топлоенергията ще струва с 15 лева по-малко за киловатчас - 36 лева без ДДС.  Цената на парното ще намалее с 11% във Враца и Разград, с 9% - във Велико Търново, с 5 на сто - в Бургас и Варна. Намаляването на цените все още обаче е прогнозно и предстои да се обсъди, преди КЕВР да вземе окончателно решение. 

Турската полиция задържа един човек за атентата в Истанбул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560734

Истанбулската полиция е задържала един човек по подозрение за съпричастност към атентата на булевард Истиклял в града. Това съобщи ТВ каналът НТВ, позовавайки се на източник от полицията.Няма информация за името на задържания, тъй като в страната действа забрана СМИ да разгласяват подробности по водещи се разследвания. Нов самоубийствен атентат в центъра на Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО) Генералната прокуратура на Турция е назначила петима прок...

Офшорни бухалки

http://www.cross.bg/ofshorni-zoni-bulgariya-1502143.html

/КРОСС/ Каймановите и Вирджинските острови вече не са офшорни зони, след като Реформаторите тръгнаха да поправят закона „Цоневски" Когато през есента на 2013 г. в България бе приет закон, сериозно ограничаващ дейността на офшорните компании, мнозина видяха в тази изненадваща регулация опит да се измие лицето на непопулярната коалиция между БСП и ДПС. Вносителите на закона за офшорките - депутатите Пеевски и Цонев, тогава действително се нуждаеха от кризисен пиар. Но днес по всичко личи, че голямата цел, преследвана от „Цоневски" е била друга - да се смачка конкуренцията, да се попречи на враждебни обръчи от фирми. На власт сега е точно тази конкуренция, срещу която Цоневски размаха законовата си бухалка. Доста елегантно - под претекст, че прецизира оригиналната идея на първите български офшорни законотворци, кръгът на Реформаторския блок се опитва да обезсили законовите пречки, които ДПС и сие им постави навремето. За да бъде операцията извън всяко съмнение, издига се плакатът „Европейската комисия ни каза така". Европейската комисия ни нарежда да не пречим на офшорния бизнес? След като данъчния скандал Люкслийкс почти събори от стола Жан Клод Юнкер, има повод да се усъмним. Карибите за България Доскоро българското законодателство посочваше 47 държави и територии за „юрисдикции с преференциален данъчен режим", или офшорни зони

Uber закупи 100 000 лимузини от Mercedes

https://www.24chasa.bg/Article/5375489

Uber закупи 100 000 лимузини от Mercedes
Uber пазарува на едро в Германия - компанията за споделен превоз е закупила рекорден брой луксозни автомобили директно от Mercedes-Benz, твърдят запознати с темата източници. Според агенция Reuters, американската компания се е обърнала към немския автомобилен гигант с искане за мащабна покупка на над 100 000 броя от S-класата на производителя.

Капка Георгиева: Демонът се е вселил във Волен, дано се излекува

http://pik.bg/капка-георгиева-демонът-се-е-вселил-във-волен-дано-се-излекува-news504352.html

Капка Георгиева: Демонът се е вселил във Волен, дано се излекува

Демонът се е вселил във Волен Сидеров. Дано успее да се излекува от него. Той е богослов, все пак. Не си говорим и не съм му честитила раждането на сина му. Това обяви пред bTV Капка Георгиева, с която лидерът на „Атака” има брак и дълги година живяха заедно.

„Аз съм сложила точка на Волен, но Господ дали е сложил точка... Това е друга работа. Когато бяхме заедно с Волен, той беше различен, а сега е все едно подменен. Сега го води нещо демонично. Когато станеш известен, си най-лесно податлив. В теб се издигат себелюбието, алчността, презрението към другите. Това е Волен в момента. Но за това лекът е само вътрешен”, сподели Капка.

Тя призна още, че двамата с Волен не си говорят е това е причината все още да не му е честитила раждането на сина му. „Дай Боже да е здраво детето. То променя човек. Но него не го виждам в добра роля. Прекалено много демони има в него. В голям цирк се е вкарал и ще му е трудно да излезе. Ако сега трябва да се запозная с него, не би ми влязъл в кръга на познатите”, каза още Капка, която в последно време се отдала на рисуването.

Капка Тодорова: Демонът се е вселил във Волен, дано се излекува

http://pik.bg/капка-тодорова-демонът-се-е-вселил-във-волен-дано-се-излекува-news504352.html

Капка Тодорова: Демонът се е вселил във Волен, дано се излекува

Демонът се е вселил във Волен Сидеров. Дано успее да се излекува от него. Той е богослов, все пак. Не си говорим и не съм му честитила раждането на сина му. Това обяви пред bTV Капка Тодорова, с която лидерът на „Атака” има брак и дълги година живяха заедно.

„Аз съм сложила точка на Волен, но Господ дали е сложил точка... Това е друга работа. Когато бяхме заедно с Волен, той беше различен, а сега е все едно подменен. Сега го води нещо демонично. Когато станеш известен, си най-лесно податлив. В теб се издигат себелюбието, алчността, презрението към другите. Това е Волен в момента. Но за това лекът е само вътрешен”, сподели Капка.

Тя призна още, че двамата с Волен не си говорят е това е причината все още да не му е честитила раждането на сина му. „Дай Боже да е здраво детето. То променя човек. Но него не го виждам в добра роля. Прекалено много демони има в него. В голям цирк се е вкарал и ще му е трудно да излезе. Ако сега трябва да се запозная с него, не би ми влязъл в кръга на познатите”, каза още Капка, която в последно време се отдала на рисуването.

МОН отпуска на училищата средства за камери, паник бутони и достъпна среда

http://www.moreto.net/novini.php?n=316172

1 500 000 лева ще бъдат отпуснати за гарантиране на сигурността в българските държавни училища. Това е заложено в проекта на националната програма „Достъпно и сигурно училище“, чието утвърждаване от Министерския съвет предстои. 500 000 лева са заложени за проекти, свързани с осигуряване на достъпна архитектурна среда.

От ДПС апелират да се води отговорна политика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560732

В момента виждаме една безотговорност на някои от участниците в управляващата коалиция. Това заяви съпредседателят на ДПС и секретар на партията Мустафа Карадайъ на митинг в доспатското село Барутин."Политическото време е сложно, всеки един, който се занимава с нея и заема определена длъжност, трябва много сериозно да носи отговорността, най-вече тези, които управляват държавата. От самото начало на създаването на това правителство, ние изразявахме нашата тревожност, относно създадената коалиция, от тотално разнородни идеологически партии", зая...

Повече измами са разследвали прокурорите в Разградско през 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560731

Като нова тенденция при криминалните престъпления през 2015 година Окръжната прокуратура в Разград отчита нарасналия брой на регистрираните измами с приоритет на документните измами. Това съобщават от Апелативна прокуратура-Варна без обаче да обявят конкретни цифри, отчетът на Окръжна прокуратура пък все още не е публикуван на сайта на институцията. С ръст през миналата година са данъчните измами, при които с решения на ТЕЛК с невярно съдържание се получават неправомерно пенсии за нетрудоспособност – твърдят от Апелативна прокуратура. Икономиче...

ПОРЕДЕН АД НА ПЪТЯ! Камион с ремарке се заби в канавка на пътя Русе - Стара Загора

http://pik.bg/пореден-ад-на-пътя-камион-с-ремарке-се-заби-в-канавка-на-пътя-русе---стара-загора-news504434.html

ПОРЕДЕН АД НА ПЪТЯ! Камион с ремарке се заби в канавка на пътя Русе - Стара Загора

Поредна катастрофа е станала в страната. Камион с ремарке е излязъл извън пътното платно и се е забил в канавка на пътя Русе - Стара Загора. Това съобщават от полицята.

Все още не е ясно дали има пострадали при инцидента.

Движението в района на разклона за Соколово по път I-5 Русе -Стара Загора временно се осъществява в една лента.

Предстои изясняване на причините за инцидента.

Шофьорите да се движат с повишено внимание, спазвайки указанията на служителите на "Пътна полиция", напомнят в информацията.

Майкъл Ман възражда класиката “Жега”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374898


Режисьорът Майкъл Ман работи по предистория на своя най-известен филм и модерна американска класика “Жега”, съобщава изданието “Дедлайн”. Първата стъпка на Ман ще бъде сделка за книга, в която ще се описват събитията, довели до зрелищната конфронтация на полиция и печени обирджии в криминалния шедьовър от 1995 година.
Режисьорът Майкъл Ман работи по предистория на своя най-известен филм и модерна американска класика “Жега”, съобщава изданието “Дедлайн”. Първата стъпка на Ман ще бъде сделка за книга, в която ще се описват събитията, довели до зрелищната конфронтация на полиция и печени обирджии в криминалния шедьовър от 1995 година.

Н. Ненчев: Армията дава много възможности за амбициозните и добре подготвените

http://www.cross.bg/nenchev-otbranata-formirovanie-1502142.html

/КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев откри нов езиков кабинет във военно формирование 28880 - Белене. В него ще се провеждат уроци и мултимедийни презентации, чрез които личният състав на 55-ти инженерен полк ще има възможност за повишаване на езиковата си подготовка. „Армията дава много възможности за тези, които знаят езици и имат добра подготовка. Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват", каза министър Ненчев при откриването на кабинета, на което присъстваха заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден ген. Михаил Попов, командирът на военното формирование полк. Росен Арабаджиев и неговият заместник подполковник Иван Тишков.  По-рано днес министър Ненчев връчи символичния ключ и документите на бившия Гарнизонен стол в Белене на кмета на общината Милен Дулев. По време на церемонията министърът на отбраната обяви, че е стартирана процедура за обявяване на 25 нови вакантни места във военното формирование в града. „Поех ангажимент преди време и днес съм тук, за да ви кажа, че го изпълних. В рамките на месец юни ще имате още 25 момчета и момичета, с които да се гордеете, защото знаем, че духът на армията дава особено основание за самочувствие", каза той пред присъстващите военнослужещи, представители на местната власт и граждани на Белене

Манолова осигури ВИП карти за лечение на малките хора във ВМА

https://www.24chasa.bg/Article/5375483

Манолова осигури  ВИП карти за лечение на малките хора във ВМАОмбудсманът на Република България Мая Манолова и заместник-началникът на Военномедицинска академия проф. д-р Венцислав Мутафчийски представиха нова съвместна инициатива, осигуряваща пълноценни здравни грижи на членовете на Националната организация „Малки български хора“. „От тук и занапред Военномедицинска академия ще бъде здравната институция,

ФИФА си осигури крупен партньор от Китай

http://www.investor.bg/novini/346/a/fifa-si-osiguri-krupen-partnior-ot-kitai-213441/

Конгломератът Wanda Group, собственост на най-богатият китаец, е подписал спонсорски договор с организацията

Джон Кери ще посети Русия от 23 до 24 март

http://www.cross.bg/keri-dzhon-rysiya-1502141.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Русия от 22 до 25 март, съобщава Държавният департамент. В срещите си с руски официални лица Кери ще обсъди продължаващите усилия на международната група за подкрепа на Сирия за прекратяване на бойните действия, оказването на помощ и повишено равнище на хуманитарен достъп, съдействие за политическия преход в Сирия и борбата с групировката „Ислямска държава", се казва в изявлението. Москва разчита, че визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Русия ще допринесе за нормализацията на руско-американските отношения, предава РИА „Новости", като се позовава на коментар от Министерството на външните работи на Руската федерация. Кери ще направи двудневно посещение в руската столица на 23 и 24 март, в рамките на което ще проведе среща с руския си колега Сергей Лавров. Както се отбелязва в съобщението на руското външнополитическо ведомство, „ситуацията в руско-американските отношения остава сложна", включително заради серията „конфронтационни стъпки, предприети от Вашингтон под предлог украинската криза".

Собственик на оръжеен магазин втрещен от въоръжаването на децата

http://pik.bg/собственик-на-оръжеен-магазин-втрещен-от-въоръжаването-на-децата-news504350.html

Собственик на оръжеен магазин втрещен от въоръжаването на децата

Все повече деца носят някакъв вид оръжие дори и в училище. В повечето случаи това става със знанието и разрешението на родителите. В Интернет постоянно се появяват темите за притежание на ножове, боксове, газови пистолети.

Непълнолетни младежи се интересуват за условията, при които могат да се сдобият с лично оръжие. Пред камерата на Нова телевизия собственик на оръжеен магазин в София разказа, че напоследък все повече родители купуват газови пистолети на децата си. 

Често и баби и дядовци взимали оръжия за внуците си. Какъв да бъде моделът на пистолета обаче решавали младежите. Стряскащото било,че идвали родители, които купували защитни средства дори за 9 годишни хлапета. Човекът, представен като Динко допълни,че най-много се купували ножовете тип "пеперуда".Само за една седмица той е продал 10 броя от този артикул.След боя на Околовсътното пък хората идвали да питата за неща, с които да се защитават от палките, ползвани от биячите.   

Според училищния психолог Младен Владимиров, който гостува в студиото на "Събуди се" по същата тема, за да се справим с проблема с употребата на оръжия от деца, не трябва да им забраняваме, а да им предоставяме алтернатива. 

"Момиче от добро семесйтво поиска да ми покаже как се е научила да върти нож точно тип "переруда". И като я попитах защо и е цялата тази работа, тя ми отговори: "Докато  показвам как въртя този нож, дано мога да разубедя някой насилник , който смята да ме атакува".Какво се случва?Връщаме се в "Под игото" и ще леем куршуми, защото навън се сручва нещо?!", риторично попита училищният психолог.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване