"Лудогорец" дръпна с 14 точки на върха, подчини "Берое" с 2:0

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560779

Шампионът "Лудогорец" победи с 2:0 тима на "Берое" в Стара Загора, а попаденията за поредния успех на „орлите" бяха дело на младока Венцислав Керечев през първото полувреме и Марселиньо дълбоко в продължението на мача. Така домакините не успяха да вземат реванш за унизителното 0:5 в Разград през есента. Именно това бе последната загуба на старозагорци в шампионата. Оттогава възпитаниците на Петър Хубчев записаха седем поредни двубоя в първенството без поражение. От своя страна "Лудогорец" увеличи преднината си на върха в класирането пред...

Израелският цигулар Шломо Минц открива Европейския музикален фестивал

https://www.24chasa.bg/Article/5374475

Израелският цигулар Шломо Минц открива Европейския музикален фестивал На 28 март израелският цигулар Шломо Минц ще изнесе концерт в зала “България”. С него ще бъде открит Европейският музикален фестивал, който ще продължи до 8 юни. В 16-ото издание на събитието ще се включат над 300 участници и то е част от календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата.

Задържаха заподозрян за връзка с атентата в Истанбул

http://offnews.bg/news/n_1/n_626081.html

Полицията в Истанбул е задържала мъж, заподозрян за връзка с атентата в пешеходната част на града, при който загинаха петима души, а 36 бяха ранени.  За това съобщи турският телевизионен канал НТВ, позовавайки се на източници от полицията. Името на задържания не се съобщава, тъй като има временна забрана медиите да разкриват подробности от разследването.  В същото време стана ясно, че властите в Истанбул работят по две версии за извършителя на атентата. Различни следи водят към ПКК и към Ислямска държава.  По първоначални данни намерените на мястото на взрива останки от терориста са свързани с данни на влязъл в страната през октомври 2015 г. джихадист с инициали S.Y.  Има голяма вероятност именно той да е атентаторът, като се има предвид, че шестима от ранените са израелци и още толкова са граждани на други страни. Освен това почеркът е същият като при предишния атентат до Римския обелиск на площад "Султанахмет", когато терорист самоубиец се вряза в група чуждестранни туристи. Според друга версия атентатът е дело на Кюрдската работническа партия, която пое отговорност за атентата от неделя в Анкара, при който загинаха 37 души. От ПКК се заканиха да извършат още атентати.  Тази версия е на неназован източник, който е обявил пред Reuters, че взривът е имал за цел друго, по-многолюдно място.

Много ме биха в Куба

https://www.24chasa.bg/Article/5374501

Много ме биха в Куба Детските спомени на един фотограф от Острова на свободата Бяхме група от десетина хлапета, приятелчета, деца на дипломати, които се влачехме по всички басейни в Хавана. Възраст между 7и 12 години, аз бях на 8. Можехме да плуваме сравнително добре, като за басейн си бяхме супер. Съвсем различно беше с гмуркането, никой не го можеше както трябва.

На косъм! Тази красавица празнувала бурно рождения си ден и пропуснала фаталния полет

http://petel.bg/-Na-kosam--Tazi-krasavitsa-praznuvala-burno-rozhdeniya-si-den-i-propusnala-fatalniya-polet__149544

Елвира Исаева не сменя авиокомпанията си за обратния полет от Дубай въпреки катастрофата Елвира Исаева е имала щастлив ден или за нея с...

Гигантски астероид унищожил Венера

http://petel.bg/Gigantski-asteroid-unishhozhil-Venera__149545

Илюстрация Уикипедия Учени откриха причината, която е превърнала приличащата на Земята планета в неподходящо за живот място Група ев...

Номинират Велинград за СПА-столица на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265826_%D0%9D%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%9F%D0%90-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B

 Велинград да бъде номиниран за СПА столица на Европа през 2018 г., когато се очаква България да поеме председателството на Европейския съюз. За тези години до 2018 г., ако бъдат изпълнени всички критерии, България може да е домакин на Генералната асамблея на Европейската хотелиерска и ресторантьорска организация /HOTREC/. Това бяха основните акценти по време на проведените разговори във Велинград по покана на евродепутата Андрей Новаков с изпълнителния директор на Европейската и ресторантьорска асоциация (HOTREC) Кристиан дьо Баран. В работното посещение участваха зам.-областният управител Гинче Караминова, председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) – Благой Рагин, представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в родопския град и кметът д-р Костадин Коев.  Имаме една основна идея и това е да промотираме Велинград като топ дестинация за СПА туризъм, не само като балканска, но и като европейска СПА столица, каза евродепутатът Андрей Новаков. Той допълни, че правителството в лицето на министър Ангелкова полага усилия в тази посока и срещата във Велинград е в координация с екипа на Министерство на туризма.Като основно преимущество на страната ви мога да посоча не само туристическия бизнес и хотелиерството, а особено СПА-туризма, който отчитам като перла в България и Европа, каза изпълнителният директор на HOTREC Кристиан дьо Баран, който добави, че основна мисия на организацията е да подпомага хотелиерите и ресторантьорите да развиват устойчиво своя бизнес. Той припомни, че в HOTREC членуват 43 асоциации от 29 държави, които обменят помежду си опит, знания и добри практики, а в Европа туризмът осигурява 10% от работните места в бизнеса.

Слънчево и до 14 градуса в неделя

https://www.24chasa.bg/Article/5375898

Слънчево и до 14 градуса в неделяУтре около обяд облачността ще се разкъса и след пладне над цялата страна ще е предимно слънчево. Такава е прогнозата за времето, съобщи за Фокус Мартин Славчев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Амосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

Ограничение на добавките за инвалиди падна в съда

http://www.moreto.net/novini.php?n=316190

Върховният административен съд отмени промяна, която ограничава правото на социална добавка за рехабилитация на хората с увреждания. Текстът беше въведен през 2014 г. Според него добавката се изплаща само ако рехабилитацията и балнеолечението се извършват в обекти, отговарящи на стандартите по наредбата за Физикална и рехабилитационна медицина.

Куба-САЩ: Фатално привличане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265825_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0-%D0%A1%D0%90%D0%A9%3A+%D0%A4%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Малкият карибски остров сблъска свръхсилите и докара света до прага на

ядрена война

 

1898: САЩ отнемат Куба от Испания и започва столетна сага на любов и омраза.

 

1902: Куба е обявена за независима държава с президент Томас Естрада Палма. Но чрез поправката “Плат” в кубинската конституция островът остава под контрола на САЩ, които получават право на интервенции там и на база в Гуантанамо.

 

1906-1909: Естрада Палма подава оставка след бунт начело с Мигел Гомес. САЩ отново окупират Куба.

 

1912: Янките се връщат на острова, за да участват в смазването на протест на чернокожи срещу дискриминацията.

 

1933: Дикаторът Херардо Мачадо е свален с преврат начело с “човека на САЩ” - сержант Фулхенсио Батиста.

 

1934: Поправката “Плат” е отменена от американския президент Франклин Рузвелт.

 

1952: Батиста отново взема властта с преврат. При управлението му в Куба царстват американската мафия, хазартът и проституцията. Янките държат 70% от икономиката - 90% от мините, 90% от електрическите и телефонните компании, 80% от търговията с горива, 50% от захарните плантации. Шири се безработица, 0,5% от населението владее 36% от земята, полицията избива враговете на режима.

 

Революцията на Кастро

 

1953: Група младежи начело с 26-годишния адвокат Фидел Кастро вдига бунт. На 26 юли 1953 г. те атакуват казармата “Монкада” в Сантяго де Куба, но са разгромени. Мнозина са убити или хвърлени в затвора. В съда Фидел произнася прочута реч в духа на поета революционер Хосе Марти и завършва с: “Историята ще ме оправдае!”

 

1956: Фидел, брат му Раул, бунтовническият символ на ХХ век - аржентинецът Ернесто Че Гевара, и 80 бойци от движението “26 юли” акостират от Мексико в Куба на яхтата “Гранма”, но попадат на засада. Оцелелите бягат в планината Сиера Маестра и започват партизанска война. Обещавайки справедливост, поземлена реформа, образование и здравеопазване за всички, те печелят симпатиите на селяните и сформират революционна армия.

 

1958: САЩ прекратяват военната помощ за затъналия в корупция Батиста и се оглеждат за негов наследник.

 

1959: В нощта срещу 1 януари Кастро влиза в Хавана с 9000 партизани. Батиста бяга от страната. Фидел става премиер и главнокомандващ, но не бърза да обяви Куба за социалистическа.

 

1959: През април Фидел Кастро е на неофициално посещение в САЩ, които се заблуждават, че момчето от богато семейство просто се стреми към власт. Президентът Дуайт Айзенхауер отива на голф и го оставя на вицето си Ричард Никсън. По-късно той си спомня: “Нямахме друг избор, освен да се опитаме да ориентираме левия лидер в правилната посока.” Но той се оказва костелив орех.

 

От антиимпериализъм 

към социализъм

 

1960: Новата власт в Куба национализира американската собственост. Иззети са банки и предприятия главно на американци. 979 компании от САЩ губят 2 млн. хектара земя, милиард долара инвестиции, 39 фабрики. Кастро започва аграрна реформа и ограмотяване на населението. Бедняци се нанасят в имоти, конфискувани от елита. В отговор САЩ късат отношения с Хавана и налагат търговско ембарго.

 

1960: Куба се ориентира към марксизма-ленинизма и Русия, Москва изпраща там свои емисари и от 1960 г. тръгва бартерът петрол срещу захар.

 

1961: На 17 април 1500 кубински емигранти правят организиран от

 

ЦРУ десант в Кочинос

 

- Залива на прасетата Целта е да обявят временно правителство в Хавана и да поискат помощ от САЩ, но са разбити за 72 часа. Пленниците са разменени срещу храни и лекарства. Фидел, който е способен да държи 8-часови речи на побиращия 2 млн. души централен площад в Хавана, обявява Кубинската революция за социалистическа и се ориентира към съветския блок.

 

1961: Президентът Джон Кенеди одобрява т. нар. Операция “Мангуста” за сваляне на властта в Куба и ликвидиране на Фидел Кастро. Според разсекретени в САЩ документи срещу брадатия Команданте е имало над 600 заговора за убийство, а против Куба - 6000 терористични акта.

 

1962: На 7 януари САЩ налагат икономическо и търговско ембарго срещу Куба, продължило над половин век.

 

1962: 

Ракетната криза: Кенеди настъпва, Хрушчов отстъпва

Cъветското разузнаване предупреждава Кастро през 1962 г., че САЩ готвят нова инвазия на острова и предлага да настанят на кубинска територия ядрени ракети. Така съветският лидер Никита Хрушчов иска да отговори и на разположените в Турция американски ядрени ракети, способни да достигнат Москва.

Фидел се съгласява, но не подписва предложения от руснаците договор за помощ. Тайният внос на 40 ракети започва през лятото на 1962 г. с кораби. Планирално е да се инсталират 24 Р-12 с радиус 2000 км и 16 Р-16 с радиус до 4000 км.

На 14 октомври ракетите са снимани от US шпионски самолети. На 16 октомври президентът Джон Ф. Кенеди свиква Съвета за национална сигурност и на 22 октомври в емоционално обръщение обявява военноморска блокада на Куба. Иска СССР да си прибере ракетите и предупреждава, че при отказ ще има ядрен удар. Над света надвисва атомна война. Хрушчов отстъпва.

След усилена размяна на послания с Кенеди на 28 октомври е договорено съветските ракети да се изтеглят от Куба, американските - от Турция, а Вашингтон да не напада Острова на свободата. Това става зад гърба на Кастро и той е бесен, че за Куба не са издействани по-сериозни гаранции. 

На 22 октомври 1962 г. президентът Кенеди обявява в драматично обръщение блокада на Куба.

 

 

Трудно затопляне

 

1980: Фидел Кастро пуска 125 000 кубинци, много от тях криминални затворници, да заминат за САЩ.

 

1994: Вашингтон и Хавана се споразумяват САЩ да приемат 20 000 кубинци годишно, а Куба да спре наплива на бежанци към Маями.

 

1996: САЩ затягат ембаргото заради свалени от кубинците два самолета на кубински емигранти в Маями.

 

1998: САЩ свалят санкциите за изпращане на пари от кубинци там за роднините им на острова.

 

1999: През ноември янките спасяват кубинчето Елиан Гонсалес, чиято майка загива с лодка на път за Маями. След дълга съдебна битка американците пускат детето при баща му в Куба.

 

2001: Петима кубински разузнавачи са осъдени в САЩ за шпионаж и заговори за убийства.

 

2001: През ноември САЩ за първи път от над 40 г. изнасят храна за Хавана след молба на Куба, съсипана от ураган.

 

2002: През януари първите пленници от “Ал Кайда” в Афганистан са докарани за разпит в Гуантанамо.

 

2002: През май зам. държавният секретар на САЩ Джон Болтън

 

обвинява Куба в  опит да разработи биооръжие и я

нарежда сред държавите от “оста на злото”

 

Във връзка с обвиненията бившият президент Джими Картър пристига в Куба и инспектира научни центрове.

 

2003: Президентът Джордж Буш налага нови санкции, за да ускори края на комунистическото управление.

 

2006: През февруари Кастро открива паметник в Хавана, закриващ гледката към светлинно табло с призиви за човешки права върху сградата на американската мисия.

 

2006: През юли Джордж Буш призовава Куба към демократични промени, след като Фидел Кастро се подлага на операция и предава властта на брат си Раул.

 

2008: През февруари Раул Кастро официално става президент на Куба. САЩ зоват за свободни избори, но

 

ембаргото остава

 

2009: Президентът Барак Обама вдига забраната за изпращане на пари и пътуване на кубински имигранти до острова.

 

2013: Хавана издава паспорти за САЩ и други западни страни на известни дисиденти като част от реформа на политиката на пътуванията.

 

2014: Куба пуска от затвора американеца Алън Грос, осъден на 15 г., защото помагал на кубинци да използват нелегално интернет. Двете страни си разменят арестувани шпиони. Падат важни пречки за развитието на отношенията.

 

2015: През юли САЩ и Куба сключват дипломатически отношения и отварят посолства. Хавана е извадена от списъка на държавите, подпомагащи тероризма.

 

2016: На 21-22 март президентът Барак Обама ще пристигне на посещение в Куба - първото на американски лидер от 1928 година.

Джани Питела: Наказания за държавите, които не приемат бежанци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265824_%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%BE

 Механизмът на докладите за България и Румъния постигна целите си и трябва да го премахнем , казва председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента

- Г-н Питела, групата на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя ли сделката между ЕС и Турция за бежанците и обвързването на този проблем с присъединяването на Турция?

- Присъединяването към ЕС не може да е просто награда за Турция заради помощта ѝ да се справим с миграционната криза. Последните случки в Турция, свързани с нарушаване на медийната свобода, са изключително тревожни и трябва да бъдат ясно разкритикувани. Ние казваме “да” на сделка с Турция, но тя трябва да е съобразена със спазването на човешките права в страната. Не можем да одобрим сделка на всяка цена.

Спазването на

основните

човешки права

като свободата на

пресата и правата

на малцинствата не подлежат на преговаряне и ние няма да ги продадем срещу целта да постигнем споразумение с Турция.

ЕС се нуждае от съдействието на Турция за разрешаване на бежанската криза, но трябва да подчертаем, че присъединителният процес и овладяването на мигрантската вълна са две отделни теми. Преговорите за присъединяване не могат да служат като средство за плащане в една търговска сделка на ЕС и Турция за бежанската криза.

- Никой от европейските лидери, които преговаряха с Турция на извънредния съвет, дори и не спомена демокрацията там като задължително условие, за да може въобще да започнат преговори за членство. Можем ли все пак да се надяваме, че Турция няма да бъде приета в ЕС с подобен авторитарен режим, какъвто има в момента?

- Отварянето на преговорните глави не е подписване на празен чек за правителството в Турция. Напротив, турските власти сега трябва да покажат готовност за реформи и промяна. Наистина е спешно да видим, че в Турция се гарантира върховенството на закона. Социалистите и демократите подкрепяме отварянето на нови преговорни глави, особено глава 23, която е за правосъдието и основните права, и глава 24 за правосъдие, свободи и сигурност. Това е начин да промотираме едни истински и ефективни реформи в Турция, които да са основани на ценностите на ЕС и стандартите ни. Още повече, ние вярваме, че чрез преговорния процес ще обвържем Турция към спазването на тези ценности и принципи на съюза, които се основават на достиженията на европейското право и копенхагенските критерии.

- Смятате ли, че постигнатото споразумение наистина ще прекъсне постоянно нарастващата вълна от мигранти от Турция към страните от ЕС?

- Споразумението е част от разрешаването на проблема, но не е крайното му решение. Главната повратна точка в разрешаването на бежанската криза е постигането на мирно споразумение в Сирия и окончателно поражение на “Ислямска държава”. Само изпълнението на тези две условия би позволило на хората да се завърнат в родните си градове и ще спре бежанския поток. Все пак трябва

да сме наясно,

че бежанската

криза ще

продължи

с години

Бягащите по политически и икономически причини от страните си, както и климатичните бежанци винаги ще рискуват своя живот в търсене на по-добро бъдеще в Европа. Вече го изпитахме в последните години с бягащите от Либия. Това още повече засилва нуждата Европа да има скоро обща политика за убежището и дори още по-цялостна върху миграцията. Това е основното глобално предизвикателство на следващите десетилетия и ние трябва да сме готови да го посрещнем.

- Нека приемем, че споразумението с Турция проработи, включително и в частта “един върнат, един взет”. Какво обаче ще правим с огромното количество бежанци, което вече имаме в Гърция?

- Ако трябва да сме честни, тук Европейската комисия предложи решение. Защо обаче то не работи и не се изпълнява, кой го проваля? Кой не може да посрещне изискванията на общото решение? Страните членки. Ние разполагаме със системата за релокация на мигрантите. И трябва да осигурим прилагането ѝ от абсолютно всички страни членки.

- Квотите за разселване на мигрантите, които предложи ЕК, очевидно не работят. Бихте ли могли да посочите какви трябва да са следващите стъпки в приемането на тези мигранти, като тежестта бъде справедливо поделена между страните членки?

- Европа е преди всичко общност от ценности и принципи. И за да спасим Европа от популистките антиимигрантски и антиевропейски движения, ние не можем да отстъпим от тези наши ценности. Към всяка от страните членки на ЕС, която не изпълнява приетите решения за прием на бежанци и релокацията им, трябва да бъдат започнати наказателни процедури. Шенген трябва да бъде защитен. Европа не може да е безмилостна към членките си единствено когато говорим за спазване на финансовата дисциплина, а в същото време да е изключително безгрижна и неглижираща спрямо нарушаването на основните принципи на съюза и солидарността.

- Досегашният балкански маршрут от Гърция през Македония и Сърбия към Австрия е вече затворен. Това не носи ли опасност от насочване на вълната към нови граници - България, Италия, Румъния?

- Стените никога няма да успеят да спрат хора, които са заплашени от смърт, насилие или мизерия. И издигането на стени не е решение. Енергията на живота винаги ще успее да преодолее границите. В резултат на една

глупава и

късогледа

заблуда, че

можем да решим

мигрантската

криза, като

издигаме стени, затваряме граници, поставяме ограничения, дискриминираме на база религия и дори изграждаме мини-Шенген, ние поставяме Европа пред риска да се срине. Нека започнем да наказваме държавите, които не съдействат на общата политика, и да награждаваме тези, които я изпълняват.

Европа трябва

да е истинско

семейство, а не

меню ала карт,

от което можеш

да избереш само

тези ястия, които

ти харесват

- Българските евродепутати от почти всички партии започнаха инициатива за отмяна на механизма за проверка и сътрудничество за България и Румъния. Мислите ли специално за България, че страната може да се справи сама или тя все още се нуждае от европейските съвети в реформата на правосъдната система и борбата с корупцията?

- Социалистите и демократите в ЕП приветстваме изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че се стреми да отпадне механизмът за България и Румъния до края на мандата на тази комисия. Споделяме мнението, че досега този механизъм е постигнал целите си и трябва да го премахнем. За нас ефективното прилагане на реформите, което да е фокусирано върху устойчиви резултати и ясно проследими критерии, е основното, за да сме сигурни, че гражданите на тези две страни се ползват напълно от придобивките и възможностите на европейското членство. Ние призоваваме членовете на Европейския съвет да отчетат позитивните резултати, които са постигнали България и Румъния в препоръчаните им реформи.

Вижте мястото, където почина Павел Чернев (снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5375849

Вижте мястото, където почина Павел Чернев (снимки и видео)Бившият депутат Павел Чернев почина днес следобед на излизане от столичен ресторант "Аркадия" в квартал "Лозенец" около 16:15 днес. Към 18 часа тялото още е било на улицата, предава На мястото е пристигнал медицински екип, който се е опитал да го спаси, но е констатирал смъртта му. Заведението се намира в близост до хотел "Хемус" и Чернев е живеел

Радарите за превишена скорост утре - 20 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=316143

Служители на пътната полиция ще следят за превишена скорост утре - 20 март, във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:20 гр.Варна на ЮПВ/вход/ 10:30-12:30 Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал – посока Зл.

МВР за смъртта на Павел Чернев: Не е убийство (СНИМКА 18+)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265823_%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81

 Трупът на бившия депутат Павел Чернев, който почина внезапно днес в кв. „Лозенец”, още стои пред ресторант „Аркадия”. Това съобщава dailypress.bg.
Жилището на Чернев се намира на метри от ресторанта, научи БЛИЦ. Това е било неговото квартално заведение.

По-рано от МВР излязоха с официална информация по случая, в която обаче не се споменава името на починалия. От там изтъкват, че не става въпрос за убийство. При първоначалния оглед на полицията не са открити следи от насилие. Най-вероятно става въпрос за естествена смърт. Сигналът за трупа е регистриран в 16.15 часа. 

„Драконите“ с победа за ЧРД на Веселин Великов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560776

„Дунав“ победи с 1:0 като гост на „Ботев“ Гълъбово в мач от 21-ия кръг на „Б“ група. Така футболистите на русенския тим направиха най-добрия подарък за рождения ден на своя треньор Веселин Великов, който днес става на 39 г. Лошият терен и силният вятър не позволиха много качествен футбол на стадиона в Гълъбово. Въпреки това дунавци диктуваха темпото през първата част. Попадението обаче така и не идваше. В добавеното време все пак центриране на Ивайло Раденцов от ъглов удар се отклони от гредата, добавената топка от Антон Огнянов бе отбита, но М...

Жена от Велико Търново даде шанс за живот на трима с органите си

https://www.24chasa.bg/Article/5375839

Жена от Велико Търново даде шанс за живот на трима с органите си 56-годишна жена от Велико Търново спаси с органите си трима нуждаещи се. Пациентката била приета с тежък инсулт в областната болница и въпреки усилията на медиците, изпаднала в мозъчна смърт. Близките й взели благородното решение да дарят органите. Специализиран екип е извършил експлантация на черен дроб, сърце и бъбреци.

Черна вест: Трупът в "Лозенец" е на бившия депутат Павел Чернев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265822_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%3A+%D0%A2%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%22%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%22+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F+

 Бившият депутат Павел Чернев внезапно е починал днес, съобщава ПИК. Според първоначалната информация, той внезапно се е почувствал зле в ресторант на столичната ул. "Крум Попов" в квартал "Лозенец", като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.

 Припомняме, че сигналът за мъртъв мъж бе подаден в 16,50 часа.
 
На този етап случаят не се разглежда от полицията като криминален инцидент.
 
Юрист по образование, Чернев е роден на 10 юли 1969 г. в столицата. Участва в студентските движения за демокрация и гласност.
 
Той гради политическа кариера първо във ВМРО, а после - в "Атака".

Пролетен бал на феите на цветята и горските елфи в парка "Заимов"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375835

За шеста поредна година децата от детски учебен център "Адива" отпразнуваха пролетта и празника на земята по весел и нетрадиционен и начин, като организираха пролетен бал на феите на цветята и горските елфи в парка "Заимов".
Преоблечени като пъстрите феи на цветята и горските елфи, те ознаменуваха събуждането на пролетта с разпръскване на вълшебен
За шеста поредна година децата от детски учебен център "Адива" отпразнуваха пролетта и празника на земята по весел и нетрадиционен и начин, като организираха пролетен бал на феите на цветята и горските елфи в парка "Заимов". Преоблечени като пъстрите феи на цветята и горските елфи, те ознаменуваха събуждането на пролетта с разпръскване на вълшебен

"Лудогорец" поведе с 14 точки след десета поредна победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726365_ludogorec_povede_s_14_tochki_sled_deseta_poredna_pobeda/?ref=rss


"Лудогорец" спечели гостуването си на "Берое" с 2:0 и записа десета поредна победа в А група.

Шампионите събраха 54 точки от 23 мача и поведоха с 14 точки пред втория "Левски".

Разградчани откриха резултата в края на първото полувреме чрез Венцислав Керчев, а след почивката старозагорци пропуснаха няколко отлични положения за изравняване, преди Марселиньо да реши мача с хубав втори гол в последната минута на добавеното време.

Очаквайте подробности!


Нова версия! Павел Чернев се натровил с опасно лекарство - 14 години треперел да не го покоси инфаркт

http://petel.bg/Nova-versiya--Pavel-CHernev-se-natrovil-s-opasno-lekarstvo---14-godini-treperel-da-ne-go-pokosi-infarkt__149542

Това е Павел Чернев преди 15 години. Бившият депутат имал атлетично тяло, но надебелял от лекарства Имах дискова херния, предписаха ми га...

В последните си часове Павел Чернев се изяви в "Часът на Милен Цветков"

http://petel.bg/V-poslednite-si-chasove-Pavel-CHernev-se-izyavi-v-CHasat-na-Milen-TSvetkov__149543

Колаж Нова тв, Блиц Бившият политик и депутат изпълняваше ревностно адвокатските си ангажименти към клиента си Симеон Христов. Той наби...

Десислава Йорданова е новият председател на социалистите в пловдивския район Западен

http://www.cross.bg/iiordanova-desislava-georgi-1502155.html

/КРОСС/ ь32-годишната Десислава Йорданова е новият председател на социалистите в пловдивския район Западен. Тя бе избрана единодушно и с явен вот от делегатите на Районната конференция, която се проведе днес.  Йорданова е изявен младежки лидер в местен и национален мащаб, активно се занимава с политическа и партийна дейност от седем години. Тя е горд наследник на антифашистки род, а социалистическите идеи попива още в семейството си. Магистър е по управление на здравеопазването. „БСП не е просто партия, БСП е кауза и идея, оцеляла 125 години в българския обществен живот" - зави пред форума Йорданова. По думите й връщането на доверието към БСП трябва да започне с възраждането на партийната организация и потенциала й в района. Десислава Йорданова очерта и пътищата за постигане на целта - отваряне към хора и техните проблеми, ясно деклариране на русофилска ориентация, повече автономност на районната структура, приемственост и обновление чрез ясна система за кадрово развитие на актива. Новият председател на БСП - Западен ще работи оперативно с 21-членен районен съвет. Двайсет и двама делегати ще имат социалистите от района на Градската конференция, което ще се проведе на 16 април. В работата на Конгреса ще участват Десислава Йорданова, Милена Колева и доц. д-р Георги Йорданов, реши Конференцията. Предложенията на основните партийни организации за национален лидер са десет

Предозиране: Момичета и момчета в носии посрещали с хляб и сол посетители на международно изложение в Москва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2726367_predozirane_momicheta_i_momcheta_v_nosii_posreshtali_s/?ref=rss


Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции или техните пиари. Рубриката на "Дневник" "Предозиране" започна със събиране на абсурдите на предизборната кампания без претенции за изчерпателност, но продължава и след това с нови сюжети, включително и извън държавното управление.

Туристически панаир ще представя България в центъра на Москва през месец юни. Това са се договорили на среща министърът на...

Куба-САЩ: Фатално привличане

https://www.24chasa.bg/Article/5374535

Куба-САЩ: Фатално привличане Малкият карибски остров сблъска свръхсилите и докара света до прага на ядрена война 1898: САЩ отнемат Куба от Испания и започва столетна сага на любов и омраза. 1902: Куба е обявена за независима държава с президент Томас Естрада Палма. Но чрез поправката “Плат” в кубинската конституция островът остава под контрола на САЩ,

Предозиране: Момичета в български носии посрещали с хляб и сол посетители на изложение в Москва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2726367_predozirane_momicheta_v_bulgarski_nosii_posreshtali_s/?ref=rss


Туристически панаир ще представя България в центъра на Москва през месец юни. Това са се договорили на среща министърът на туризма Николина Ангелкова, и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов и Владимир Черников, ръководител на Департамента за национална политика, междурегионални връзки и туризъм на Москва. Министър Ангелкова е на на туристическо изложение за руския пазар – Интурмаркет, което се провежда от 19 до 22 март.

От пресцентъра на...

Оперативният щаб по миграционните въпроси се събра на работна среща

http://pik.bg/оперативният-щаб-по-миграционните-въпроси-се-събра-на-работна-среща-news504552.html

Оперативният щаб по миграционните въпроси се събра на работна среща

Работна среща на Националния оперативен щаб по миграционните въпроси и сигурността се проведе днес в Министерството на вътрешните работи. 

В заседанието на щаба под председателството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова участваха ръководството на МВР,секретарят на Съвета по сигурност към МС, ръководни представители от ДАНС, Националната разузнавателна служба, Министерство на външните работи, Държавната агенция за бежанците, директорите на дирекции“Гранична полиция“, „Международно оперативно полицейско сътрудничество“, „Миграция“, съобщиха от МВР. 

Представителите на институциите обсъдиха въпроси, свързани с актуалната обстановка в региона след решенията, приети вчера на срещата ЕС – Турция.

Почина Павел Чернев

http://www.cross.bg/chernev-pavel-pochinal-1502160.html

/КРОСС/ Бившият депутат Павел Чернев е починал днес на столичната улица „Крум Попов", съобщи пресцентърът на СДВР за програма „Хоризонт" на БНР. Павел Чернев е бил в заведение на метри от сградата на IV Районно полицейско управление в София в компанията на друг човек. Чернев излязъл на улицата, където ми прилошало и починал. При първоначалния оглед на полицията не са открити следи от насилие. Най-вероятно става въпрос за естествена смърт.В последните дни Павел Чернев се занимаваше със защитата на задържания за побоя на столичния булевард „Черни връх" мъж.

Помориец осъди България в Страсбург заради полицейщина

http://pik.bg/помориец-осъди-българия-в-страсбург-заради-полицейщина-news504551.html

Помориец осъди България в Страсбург заради полицейщина

Помориецът Стоян Дидов осъди България в Европейския съд за правата на човека (EСПЧ) в Страсбург заради незаконното си задържане преди осем години. За поредното дело, загубено от държавата, пише подробно юридическият портал "Правен свят".

Флагман.бг откри подробности за ареста в архива на Административния съд. В кориците по делото подробно е описано как 11 юни 2007 г. оперативният служител от РУП Поморие Атанас Стефанов е потърсил Стоян Димитров Дидов на адреса му в Поморие.

В 6 часа сутринта той не бил в дома си, там била само жена му. На нея Атанас Стефанов дал призовка, че иска да разпита Стоян Дидов като свидетел по дело за кражба, водено срещу неизвестен извършител.

Съпругата му позвънила по телефона и около 07.00 той се явил в сградата на РПУ-а в Поморие. Там той е информиран, че е задържан по обвинение за обир в хотел. След задържането му е транспортиран до ОД на МВР в Бургас, след което е върнат обратно в Поморие. Там са му снети пръстови отпечатъци. Около 12.00 на Стоян Дидов е разрешено да се срещне с адвокат, след което е освободен около 13.30 часа.

Веднага след това той обжалва заповедта за задържане. Бургаският административен съд обаче намира, че задържането на жалбоподателя е било законосъобразно. Той приема, че не е било необходимо полицията да разполага с безспорни доказателства, че лицето е извършило престъпление. Достатъчно било, че „е налице обосновано подозрение, че лицето е извършило престъпление“.

Европейският съд намира, че задържането му е незаконносъобразно. В самата заповед за ареста му единствено е била посочена правната квалификация на извършеното престъпление, без да бъдат посочени каквито и да било други факти и обстоятелства. Този факт сам по себе си е достатъчен, за да се направи изводът, че лишаването от свобода на жалбоподателя е несъвместимо.

Единственият документ, съдържащ се в преписката, представена в хода на съдебното производство, е заповедта , в която има информация за извършена кражба от неизвестен извършител.

Европейският съд отбелязва, че не изисква в такъв ранен стадий на досъдебното производство полицията да разполага с всички необходими доказателства, за да бъде повдигнато обвинение, но все пак събраната информация трябва да са достатъчно, за да бъде задоволен един обективен наблюдател, че въпросното лице може да е извършило конкретното престъпление.

Калин Каменов: Северозападът предлага на предприемачите възможности за бизнес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560775

Във Вършец се проведе лидерски форум „Рестарт за Северозапада: Сътрудничество, регионален маркетинг и лични истории на успеха", организиран от Института за регионални и международни изследвания (ИРМИ) и Фондация „Америка за България". Форумът бе открит от кмета на Враца Калин каменов, който подчерта в словото си, че Северозападният регион предлага много възможности за бизнес и предприемачество. „Фактът, че оперативните програми също подкрепят бизнеса показва, че акцент има, въпросът е как ще се възползваме от него", коментира още Калин Каменов....

България загуби 11 млн. евро заради забрана Одрин да си сътрудничи с наши общини

http://www.moreto.net/novini.php?n=316187

Общините Бургас, Свиленград и Хасково няма да получат европейски финансиране по оперативната програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Причина е, че южната ни съседка категоричнo забрани на община Одрин сътрудничество с нашите общини.

Тодоровден в Салаш

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560774

В село Салаш по традиция в деня на Св. Вмчк. Теодор Тирон се провеждат конни състезания. Тази година е тяхното 19-то издание. Гост на празника бе Антон Трифонов - зам. кмет на община Белоградчик. Празничен водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Вискоблагоговейство свещено иконом Рафаил - архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия. В словото си Антон Трифонов поздрави всички с празника и благодари на организаторите - местното кметство и читалищата в Салаш и Бело...

Невероятен късмет - след парти за рождения си ден рускиня изпуснала самолета, който се разби в в Ростов на Дон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375819

Руска туристка е имала невероятен късмет, тъй като по случайност не се качила на борда на "Боинг 378" на авиокомпанията „Флай Дубай", който се разби при опит за кацане на летището в руския град Ростов на Дон, съобщават руски медии. При самолетната катастрофа загинаха 62 души - 55 пасажери и 7 членове на екипажа.

Джани Питела: Наказания за държавите, които не приемат бежанци

https://www.24chasa.bg/Article/5374204

Джани Питела: Наказания за държавите, които не приемат бежанциМеханизмът на докладите за България и Румъния постигна целите си и трябва да го премахнем - Г-н Питела, групата на социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепя ли сделката между ЕС и Турция за бежанците и обвързването на този проблем с присъединяването на Турция? - Присъединяването към ЕС не може да е просто награда за Турция

Павел Чернев почина пред ресторант в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_626082.html

Бившият депутат Павел Чернев почина пред ресторант на улица "Крум Попов" в столичния квартал "Лозенец".  Чернев се е намирал в ресторанта с друг човек, но излязъл за момент пред заведението, когато му прилошало и починал.  Подаден е сигнал на тел. 112, но пристигналите на мястото медици само регистрирали смъртта му.  От полицията обясняват, че при огледа не са открити следи от насилие и по всичко личи, че не става въпрос за убийство. Павел Чернев беше депутат от "Атака", но напусна партията след конфликт с нейния лидер Волен Сидеров. В последните дни Чернев се е занимавал със защитата на задържания за побоя на столичния булевард "Черни връх" Симеон Христов.

Ето кой беше Павел Чернев - от кандидат-президент до актьор

http://petel.bg/Eto-koy-beshe-Pavel-CHernev---ot-kandidat-prezident-do-aktor__149540

Илюстрация Булфото Бившият депутат работеше активно като адвокат до последно Починалият внезапно депутат Павел Чернев напоследък се...

Професор шокира с прогноза: България ще изчезне до 2029 година заради 50 000 US-агенти

http://petel.bg/Profesor-shokira-s-prognoza--Balgariya-shhe-izchezne-do-2029-godina-zaradi-50-000-US-agenti-__149541

Кадър Vbox Полша ще е суперсила и ще граничи на Дунав с Турция, твърди историкът, нас ще ни превърнат в биомаса В България има над 50 хиляди...

Проф. Андрей Даниел: Тук живее щастието

http://www.cross.bg/shtastieto-izkystvoto-myzika-1502158.html

/КРОСС/ Не споделям мнението за добрата логиката на „Квадрат 500". Никога не бих разбъркал български и чуждестранни автори, защото България си има специфичен ход на своята история на изкуството - Проф. Даниел, във всички статистики, изследващи коефициента на щастие сред народите, българите винаги сме на дъното, а най-щастливи се оказват бушмените. В момента показвате колекция, озаглавена „Тук живее щастието". Къде го открихте? Дайте своята рецепта на „най-нещастната нация" на планетата. - Аз си мисля, че да сме точно обратното на бушмените не е чак толкова лошо. Защото крайностите си приличат и най-вероятно онова, което изпитват те, го изпитваме и ние. Това на шега, разбира се... А иначе не вярвам, че българите сме чак толкова нещастни. Може би просто не умеем да ценим радостните моменти. Моят източник на радост съм открил вътре в себе си и препоръчвам на всички да се опитат да разкопаят една своя лична мина за щастие. В крайна сметка щастието е функция на характера на човека, то не е нещо, което е извън нас.   - Тогава как го превърнахте в обект? - Темата за щастието навлезе в картините ми... как да кажа... малко спекулативно. Но точно такива спекулации са нужни, за да може да изградим в изкуството определени внушения и послания

Очевидец пред ПИК: Павел Чернев се срина на излизане от ресторант "Аркадия"

http://pik.bg/очевидец-пред-пик-павел-чернев-се-срина-на-излизане-от-ресторант-аркадия-news504548.html

Очевидец пред ПИК: Павел Чернев се срина на излизане от ресторант "Аркадия"

"Павел Чернев рухна на излизане от ресторанта. Около него се скупчиха мъже и жени. Един от тях извика Бърза помощ. След идването, лекарят само установи, че той е починал. Драмата е страшна", това разкри пред ПИК мъж, който е видял последните минути от живота на Павел Чернев.

Бившият депутат почина внезапно в столичния ресторант "Аркадия" на улица "Крум Попов".

Според свидетеля нищо не подсказвало, че грамадният мъж ще приключи земния си път.

По негови думи преди да издъхне бившият депутат се е хванал за гърдите и не е могъл да си поеме въздух. Най-вероятно причината за смъртта е инфаркт.

"Чернев разговаряше оживено на една от масите, беше в много добро настроение, сътрапезниците му също се забавляваха. Направи ми впечатление, че е той, защото си спомних, че той играеше ролята на наркобоса Мето в сериала "Под прикритие", допълни мъжът.

Само преди няколко дни Чернев демонстрира перфектна кондиция в студиото на Милен Цветков, където участва, тъй като бе назначен за адвокат на Симеон Христов, заподозрян за кървавото меле на булевард "Черни връх".

Медията ни научи, че полицията няма да разследва смъртта на Павел Чернев, тъй като се касае за нещастен случай. От близките ще зависи дали ще поискат аутопсия на тялото му.

Добрич се включва в националната кампания „Успешни заедно“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560754

В периода 22 март - 9 май Областният информационен център в Добрич ще изпълнява национална кампания под надслов „Успешни заедно“. Основна целева група на кампанията ще бъде бизнесът в областта, ще се работи още с младежите и безработните. По време на кампанията ще се организират „Дни на отворените врати“, на които предприятия с вече реализирани проекти с европейски средства ще бъдат поканени да разкажат как проектът е подобрил работата им и да споделят с фирми, които нямат изпълнен проект опита и предизвикателствата, пред които са били изправен...

Стефанов: "Левски" най-много да стигне до още някоя калъфка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726361_stefanov_levski_nai-mnogo_da_stigne_do_oshte_niakoia/?ref=rss


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов отправи поредната си словесна атака към "Левски" след нулевото равенство на стадиона "Овча купел". Той обвини сините, че уговарят мачове, но по думите му и това няма да им помогне да стигнат до трофей.

"Левски" за мен никога не е бил мерило за каквото и да е. "Левски" може да бие във Варна, в Стара Загора, където има "Полегнала ми Тодора". Тук няма "Полегнала ми Тодора". Имаше справедливо съдийство, не като в мача на "Герена", и резултатът...

Синдикатът във Варна: Невъзможно е да не протестираме, заради тежките условия на труд в затворите

http://www.moreto.net/novini.php?n=316186

Невъзможно е да не протестираме заради трудните условия на труд в българските затвори и арести, които са най-лошите не само у нас, но и в Европа-това заяви във Варна Иван Петров-председател на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите в България.

Павел Чернев е починал на улица в София

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2016/03/19/2726362_pavel_chernev_e_pochinal_na_ulica_v_sofiia/?ref=rss


Бившият депутат Павел Чернев е починал днес на столичната улица "Крум Попов", съобщи БНР, като ситира столичната полиция. Чернев е бил в заведение на метри от сградата на 4-то Районно полицейско управление в София в компанията на друг човек. За момент Павел Чернев е излязъл на улицата, когато му е прилошало и е починал.

В последните дни адвокат Павел Чернев се е занимавал със защитата на задържания за побоя на столичния булевард "Черни връх" мъж.

При първоначалния оглед на...

Доц. Ангел Иванов е преизбран за председател на БСП в пловдивския район Южен

http://www.cross.bg/ivanov-angel-predsedatel-1502154.html

/КРОСС/ На състоялата се днес VIII отчетно-изборна конференция на БСП - Южен единодушно бе избран за районен председател доц. Ангел Иванов. Това ще бъде неговият втори мандат. Доц. Иванов е заместник-председател на Пловдивския общински съвет, преподавател в Аграрен университет - Пловдив.  Той отчете дейността на районната структура за изминалите четири години и представи планове и перспективи за новия си мандат. В изказването си призова да се даде път на младите и можещи хора. „Необходимо е да поставим ново начало, основано на идеали. Да се борим за справедливост, равнопоставеност на всички хора, за по-добро бъдеще на народа и страната ни. В нашия район ще работим непрекъснато и упорито, обединени в името на по-доброто бъдеще", заяви още Ангел Иванов. Форумът гласува 25-членен състав на Районния съвет и излъчи делегати си на Конгреса - доц. Атанаска Тенева, Теодора Халачева, Красимир Трифонов и доц. Ангел Иванов. В работата на Градската конференция ще участват 31 представители на районната структура. Номинираните за председател на ГС на БСП - Пловдив са Георги Гергов, Николай Радев, проф. Красимир Мурджев, Атанаска Тенева, Захари Георгиев и Илия Гатев. Георги Гергов има най-много номинации и за председател на Националния съвет на БСП, следват имената на Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Михаил Миков.  

Стойчо Стоев: Не знам колко положения ни трябват, за да вкараме гол

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726358_stoicho_stoev_ne_znam_kolko_polojeniia_ni_triabvat_za/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев отново изрази разочарование от липсата на ефективност в атака. Сините пропуснаха да спечелят гостуването на "Славия" (0:0), след като направиха три много сериозни пропуска в хода на двубоя.

"Не знам колко положения трябва да създадем, за да вкараме гол. И Венци имаше положение, и Франсис Нар, накрая и Адениджи. Вече не си ги спомням всичките. Основният проблем е, че проспахме първото полувреме, но и тогава в началото имахме добра ситуация на...

Дъщерята и жената на губернатора на Азовския регион били на борда на „Флай Дубай”

https://www.24chasa.bg/Article/5375803

Дъщерята и жената на губернатора на Азовския регион били на борда на „Флай Дубай”Съпругата и дъщерята на началника на администрацията в Азовския регион в Русия са били сред пътниците на злополучния самолет на „Флай Дубай”, който се разби в Ростов на Дон. Марина и дъщеря й Виктория се връщали от почивка в Дубай, която им била подарък от Валерий Бевзюк, съобщава „Комсомолская правда”.

Руска туристка по случайност не се качила на разбилия се самолет в Ростов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560773

Руска туристка е имала невероятен късмет, тъй като по случайност не се качила на борда на "Боинг 378" на авиокомпанията „Флай Дубай", който се разби при опит за кацане на летището в руския град Ростов на Дон, съобщават руски медии. Пътнически самолет се разби при кацане в Ростов, няма оцелели Елвира Исаева празнувала до късно рождения си ден и изпуснала полета. Тя е удължила престоя си в Дубай с още няколко дни, допълва

ФБР разследва изтичане на личните данни на Доналд Тръмп

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265821_%D0%A4%D0%91%D0%A0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8

 Агенти на тайните служби на САЩ и ФБР провеждат разследване, след като международната хакерска група „Анонимните“ обяви, че е публикувала в интернет личната информация на кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи вестник Politico, позовавайки се на изявление на говорителя на службите. 
„Американските тайни служби следят информацията за публикуване в интернет на личната информация на кандидата Доналд Тръмп. Ние работим с Федералното бюро за разследване във връзка с това“, се казва в изявление говорителят на службата Мартин Мълхоланд. Вестникът отбелязва, че Тръмп се намира под защита от тайните служби от есента.

Повдигнаха обвинения на Абдеслам, той съдейства на полицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_626080.html

Белгийските власти повдигнаха обвинения на заловения вчера терорист от атентата в Париж Салах Абдеслам.  Френският президент Франсоа Оланд веднага настоя Абдеслам да бъде екстрадиран във Франция.  Абдеслам съдейства на полицията, но се съпротивлява срещу възможността да бъде екстрадиран.  Терористът беше заловен в Брюксел снощи, а рано тази сутрин е транспортиран от болницата във федералната прокуратура, където тече разпитът му. Заедно с него бяха арестувани още двама, заподозрени за тероризъм.  Следователите се надяват, че 26-годишният френски гражданин ще разкрие повече информация за мрежата, която стои зад атаките, нейното финансиране и планове. Преди да бъде заловен Салах Абдеслам беше на свобода в продължение на четири месеца. Според официалните власти той е бил видян в Париж по време на атентатите през ноември миналата година, при които загинаха 130 души, а десетки бяха ранени. Все още обаче не е ясно каква точно е била ролята му при нападенията.  Междувременно Европол призова за "повишена бдителност" по границите след петъчните арести в Брюксел. Агенцията очаква още съучастници да се опитат да избягат от Европа.

Хиляди на конните надбягвания и атракции на летището в Сапарева баня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560771

Над 2000 души изгледаха традиционните конни надбягвания и състезания за Тодоровден в Сапарева баня, като на празника присъстваха не само жители на общината, а и гости от съседните населени места. За първа година форматът на мероприятието бе разширен и обогатен - имаше състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново. За желаещите да посетят празника бе организиран и безплатен транспорт от центровете на населените им места. Голям интерес от страна на присъстващите и много е...

Ирак стартира мащабна офанзива в Анбар срещу „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265820_+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%80+%D1%

 Иракските сили за сигурност стартираха мащабна офанзива в западната провинция Анбар, насочена срещу радикалната групировка „Ислямска държава“, съобщава австрийската медия ORF
Съгласно данни на един от генералите, който ръководи операцията, целта на военните ще бъде да изтласкат колкото се може по-назад екстремистите, а също и да град Кубайса „да бъде освободен“. 

Девет мъже в ареста в Асеновград, пребили полицаи

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/devet-myzhe-v-aresta-v-asenovgrad-prebili-policai-6051548

Един полицейски служител е сериозно пострадал. Той е откаран в болница, където е настанен за лечение

Тончо Токмакчиев: Хубаво е, че този красив град Кюстендил си поддържа традициите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560770

„Много добре се чувствам в Кюстендил. Аз бях тук преди два дни с едно представление. Много съм впечатлен от публиката в Кюстендил. Надявам се тази вечер ще стане едно хубаво тържество. Не водя за първи път конкурса „Девойка кюстендилска пролет". Това е една традиция за града. Хубаво е, че този красив град Кюстендил си поддържа традициите. Трябва да се борим, да ги опазим", каза водещият Тончо Токмакчиев. Той пожела на кюстендилци пролетта да им донесе радост и да им сбъдне мечтите....

ШОК! Почина Павел Чернев! Бившият депутат издъхна пред столичен ресторант (обновена)

http://pik.bg/шок-почина-павел-чернев-бившият-депутат-издъхна-пред-столичен-ресторант-обновена-news504546.html

ШОК! Почина Павел Чернев! Бившият депутат издъхна пред столичен ресторант (обновена)

Бившият депутат Павел Чернев внезапно е починал днес, научи ПИК.

Според първоначалната информация, той внезапно се е почувствал зле в ресторант на столичната ул. "Крум Попов" в квартал "Лозенец", като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.

Припомняме, че сигналът за мъртъв мъж бе подаден в 16,50 часа (Вижте в Още по темата).

На този етап случаят не се разглежда от полицията като криминален инцидент.

Юрист по образование, Чернев е роден на 10 юли 1969 г. в столицата. Участва в студентските движения за демокрация и гласност.

Той гради политическа кариера първо във ВМРО, а после - в "Атака".

Очаквайте подробности!

В Барутин отбелязаха 44 години от първите жертви на Възродителния процес

http://www.moreto.net/novini.php?n=316188

И тази година стотици хора са събраха на възпоменателния митинг в доспатското село Барутин по повод 44 години от Възродителния процес и насилствената смяна на имената. При трагичните събития през 1972 година са загинали двама жители на село Барутин, трима са ранени, а десетки са били интернирани в различни краища на страната.

Лабораторно отгледани невронни мрежи биха могли да лекуват мозъчни заболявания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265819_%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8+%D0%B1%

 Невродегенеративните заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и Хънтингтън причиняват загуба или увреждат голям брой клетки в мозъка, пише Popular Science. Терапиите за тези болести са в състояние да забавят развитието, но засега нищо не може да върне назад или да излекува уврежданията. Учени са пробвали да инжектират единични неврони в мозъка на лабораторни животни, за да заместят увредените. Отделните клетки обаче не могат да оцелеят и да помогнат за справяне със състоянието. 
Екип от Университета Рутгерс в САЩ е създал триизмерна матрица, върху която отглежда неврони, преди да ги инжектира в мозъка. Тази мрежа от неврони има значително по-голям шанс да оцелее след имплантиране. Изследователите са публикували резултатите от проучването в журнала Nature Communications. Те са инжектирали невронните мрежи директно в мозъците на мишки. След три седмици са установили, че вероятността за оцеляване на клетките е 40 пъти по-голяма в сравнение с тази за отделни неврони. 
Резултатите дават надежда, че подобен метод би могъл да се приложи и при хора. Все още не е ясно как заместването на неврони ще се отрази на развитието на болестта и дали терапията може да се справи с причините за разрушаването на мозъчните клетки. 

Почина Павел Чернев

http://www.moreto.net/novini.php?n=316189

Бившият депутат Павел Чернев е починал днес следобед на излизане от столичен ресторант, научи bTV. Според първоначалната информация, той се е почувствал зле в района на заведението, като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.

Павел Чернев почина пред ресторант в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375768

Бившият депутат Павел Чернев е починал днес следобед на излизане от столичен ресторант, научи Би ти ви. Все още информацията не е потвърдена официално от органите на МВР или близки до юриста.
Според първоначалната информация, той се е почувствал зле в района на заведението, като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.
Бившият депутат Павел Чернев е починал днес следобед на излизане от столичен ресторант, научи Би ти ви. Все още информацията не е потвърдена официално от органите на МВР или близки до юриста. Според първоначалната информация, той се е почувствал зле в района на заведението, като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.

Полицаи пострадаха при опит да потушат скандал между роми в Асеновград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560769

Полицаи пострадаха при опит да потушат скандал между две групи роми в Асеновград, съобщава "24 часа". Около 21,30 ч в петък униформените патрулирали на изхода на града. Забелязали четири каруци, натоварени с пияни роми, които препускали по пътя и се псували. Полицаите ги принудили да спрат за проверка. Тогава ромите паркирали каруците си на уличното платно и се насочили към служителите на МВР с лопати. Престанали да се карат помежду си и насочили агресията си към полицаите. Псували ги и се заканвали със саморазправа. Обградили ги от всички стра...

“Умна” огърлица ни помага да отслабнем

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265818_%E2%80%9C%D0%A3%D0%BC%D0%BD%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B1%D0%BD%D0%B5%D0%BC

 Продуктите, с които се храним издават различни звуци, когато ги дъвчем. Компютърният специалист Уъняо Сю е решил да провери, дали електронно устройство под формата на огърлица би могло да проследява приема на калории според звуците при хранене, пише CNET
Сю е провел малко по мащаб проучване с участието на 12 доброволци. Всеки от тях е получил вода, ябълки, моркови, курабийки, фъстъци, орехи и картофен чипс. Сензорната огърлица е била в състояние да определи точния вид храна в 85 процента от случаите. Изследването е публикувано в журнала Sensors. 
Проследяването на приема на храна може да бъде трудна задача. Сю се надява, че устройства като огърлицата AutoDietary в бъдеще биха могли да помагат на хора със здравословни проблеми като затлъстяване или диабет да контролират диетата си. 
Огърлицата е все още в ранна фаза на разработка. Тя разпознава някои храни, но трудно различава храни, които звучат по един и същи начин при ядене. Устройството не може да разграничи палачинка без пълнеж от палачинка със сладко, например. 
Сю възнамерява да преодолее тази пречка с биомонитор, които засича нивата на кръвна захар и други биологични показатели, за да допринесе за определянето на хранителната стойност на продуктите. 

Експерт обясни: Ето защо Боинг-737–800 рухна под голям ъгъл в Ростов на Дон (Видео)

http://petel.bg/-Ekspert-obyasni--Eto-zashho-Boing-737---800-ruhna-pod-golyam-agal-v-Rostov-na-Don--Video--__149535

Най-вероятната причина за разбиването на Боинг-737–800 на авиокомпанията FlyDubai полет FZ-981 в Ростов на Дон е изключително груба грешка на пило...

Ето го самоубиецът-терорист от Истанбул секунди преди да се взриви

http://petel.bg/Eto-go-samoubietsat-terorist-ot-Istanbul-sekundi-predi-da-se-vzrivi__149538

Кадър Youtube Терористът стои спокойно и гледа преминаващите пред него хора, после тръгва и след няколко крачки се взривява Камера за вид...

Излязоха първи версии за неочакваната смърт на Павел Чернев - инфаркт или...

http://petel.bg/-Izlyazoha-parvi-versii-za-neochakvanata-smart-na-Pavel-CHernev---infarkt-ili---__149539

Снимка Канал 3 „Луд по цялата глава, щяхме да се виждаме – явно се отлага”, написа Ангел Джамбазки за стария си познайник По неофициал...

Изследователи добиват електричество от развалени домати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265817_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BE%D

 Ново изследване, представено на годишната среща на Американското химическо общество, демонстрира производство на електричество от развалени домати чрез химична реакция, пише Popular Science.
“Открихме, че развалените и наранени домати, които остават неизползвани след събирането на реколтата, са мощен източник на енергия като гориво за биологична или микробактериална електрохимична клетка,” посочва изследователят Намита Шрешта.
Учените поставят доматените отпадъци в клетка заедно с бактерии, които разграждат домати. Когато микробите взаимодействат с хранителния отпадък, доматите се окисляват и отделят електрони. Тези електрони се улавят в електрохимична клетка, почти като в батерия.
С новия метод, теоретично, годишното количество на изхвърлени домати в щата Флорида, което се равнява на 396 хиляди тона, би могло да захранва увеселителния парк “Дисни Уърлд” в продължение на 90 дни. Засега произвежданата енергия е малко - само 0.3 вата за 10 милиграма доматени отпадъци.
Използването на тоновете развалени домати има и други предимства. Така те няма да попадат в местните водоизточници и няма да се разграждат, отделяйки парниковия газ метан.

Кой е Павел Чернев?

https://www.24chasa.bg/Article/5375767

Кой е Павел Чернев?Павел Михайлов Чернев е български политик, народен представител в 40 Народно събрание от листата на Национално обединение Атака. От 2007 година е лидер на партия Свобода. От 2012г е политически секретар на неформалната организация "Православна зора". По професия е адвокат. Павел Чернев е роден на 10 юли 1969 година в град София, България.

Изкуствени невронни мрежи лекуват Алцхаймер и Паркинсон

http://www.cross.bg/mrezhi-nevroni-nevronni-1502153.html

/КРОСС/ Болести като Алцхаймер и Паркинсон ще може да бъдат лекувани с помощта на изкуствено създадени в лаборатория невронни мрежи, пише технологичното издание Wired. Екип от университета Rutgers в Ню Йорк публикува своето изследване по темата в специализирания журнал Nature Communications. Учените са инжектирали успешно изкуствено създадени невронни мрежи в увредени мозъчни тъкани на мишки. Усъвършенстване на този процес може да помогне при лекуването на болестите, като сега постигнатото е „обещаващо платформа", по думите на авторите. Те наричат процеса „изграждане на триизмерно скеле" и той има няколко етапа. Най-напред невроните биват създавани в лаборатория. За целта стволови клетки биват третирани с протеини. Получените неврони растат в рамките на микроскопично „скеле" от полимерни тъкани, а вече готовата мрежа бива инжектирана в повредените мозъци на мишките. Изследователите са установили, че тези мрежи имат около 40% по-голям шанс да оцелеят, отколкото отделните неврони. „Това е обещаваща нова платформа, която може да превърне трансплантацията на неврони в работещо лечение за много болести, които водят до дегенерация на нервната система", пишат от екипа.

Камен Воденичаров: Кюстендил е един град, който аз много обичам

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560767

„Чувствам се прекрасно в Кюстендил. Това е един град, който аз много обичам.Тук съм израстнал заедно с моите братовчедки. Винаги като се връщам тук съм си като вкъщи и усещам една много силна енергия. Този кюстендилски дух, който е и малко своенравен, хаплив и стром на мен много ми харесва. За мен ще е много отговорно да съм водещ на юбилея на „Девойка кюстендилска пролет". Този конкурс е показателен за красотата на женската част от Кюстендил, която е винаги както и в света по- добрата", каза водещият на спектакъла Камен Воденичаров. Той пожела...

Суперкомпютър пресъздава кръвния поток на тялото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265816_%D0%A1%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D

 Нова компютърна симулация на кръвообращението в човешкото тяло се доближава до реалните стойности на кръвния поток, посочват изследователи, цитирани от BBC News. Софтуерът използва триизмерна възстановка на всяка артерия с широчина един милиметър и повече, като се базира на данни от медицински изображения. Програмата е преминала през първи ключов тест за точност, включващ сравняване на кръвния поток във виртуална аорта с този в 3D принтирана реплика.
Системата е наречена “Харви” в памет на лекаря от 17 век Уилям Харви, който пръв е открил, че кръвта се движи в затворен кръг в тялото. Сърцето на компютърния код на “Харви” е триизмерна рамка, генерирана с информация от компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс на пациента. “Не се прави често,” казва ръководителят на изследването Аманда Рандълс, визирайки сканирането на цялото тяло. “Но ако разполагаме с него, можем да извлечем данни за артериалната мрежа.” Компютърното моделиране се извършва със суперкомпютър в Националната лаборатория “Лорънс Ливърмор” в Калифорния. „Машинта има 1.6 милиона процесори и е сред десетте най-мощни суперкомпютри,” отбелязва д-р Рандълс.
Една от целите на проучването е да тества как различни намеси при кардиоваскуларни заболявания - стентове или други хирургични промени, например, могат да повлияят на кръвоносната система. Следващата стъпка е създаване на модел на другата част от системата - вените. Екипът се надява накрая да свърже всичко с капиляри. Ако това може да се направи, то значи симулирането на движението на една единствена ракова клетка в кръвния поток също би било възможно. Ще са необходими обаче ново поколение компютри, казва Рандълс, които са най-малко хиляди пъти по-мощни.

Салах Абдеслам е обвинен за убийства и участие в терористична група

http://europe.actualno.com/salah-abdeslam-e-obvinen-za-ubijstva-i-uchastie-v-teroristichna-grupa-news_529727.html

Срещу главния заподозрян за атентатите на 13 ноември във Франция Салах Абдеслам са повдигнати обвинения за „терористични убийства и участие в дейността на терористична група“, предаде АФП, като цитира белгийската федерална прокуратура. Срещу съучастника на Абдеслам - Монир Ахмед Алаадж или Амин Шукри, арестуван заедно с него в петък в Брюксел, са повдигнати същите обвинения и той също е задържан под стража.

Училището засилва агресивността на децата

http://society.actualno.com/uchilishteto-zasilva-agresivnostta-na-decata--news_529683.html

 Училището трябва да бъде най-вече социален коректор на семейната среда. Това заяви в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна психологът Иван Игов. По отношение на агресията, която се превръща във все по-чест начин за разрешаване на проблеми в обществото, Иван Игов посочи, че основната причина за агресията е състояние, което психолозите наричат фрустрация. „Това е състояние, при което човек има някаква цел и нещо блокира тази цел, а той не намира

Ненчев: Армията дава много възможности на тези, които знаят езици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2726352_nenchev_armiiata_dava_mnogo_vuzmojnosti_na_tezi_koito/?ref=rss


Днес министърът на отбраната Николай Ненчев откри нов езиков кабинет във военно формирование 28880 – Белене днес. В него ще се провеждат уроци и мултимедийни презентации за личния състав на 55-ти инженерен полк, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.
"Армията дава много възможности за тези, които знаят езици и имат добра подготовка. Военнослужещите трябва да бъдат амбицирани, така ще се развиват", каза Ненчев при откриването на кабинета, на което присъстваха...

Павел Чернев е починалият пред ресторант в София мъж

https://www.24chasa.bg/Article/5375751

Павел Чернев е починалият пред ресторант в София мъжБившият депутат Павел Чернев е починал днес следобед на излизане от столичен ресторант, съобщи bTV. Според първоначалната информация, той се е почувствал зле в района на заведението, като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му. Очаквайте

NASA ще изгори безпилотен модул, за да изследва пожарите в Космоса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265815_NASA+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0

 Националната космическа агенция на САЩ (NASA) съобщи, че инженерите ѝ са разработили експериментален полет, за да тестват ефекта на голям пожар в Космоса, пише Tech Times. Агенцията ще предизвика пожар в самоуправляващ се космически апарат.
Малко се знае все още за поведението на огъня в Космоса, затова учените от NASA ще проведат три опита. Единият от тях ще стартира на 22 март. “Целта на NASA е да намали рисковете при дълги изследователски мисии, а пожар на борда на космически кораб е едно от най-големите опасения както на Агенцията, така и на международната научна общност,” казва Джейсън Кръсан. 
Познанието за разпространението и поведението на пожари при нулева гравитация е важно за безопасността на астронавти, които живеят и работят в Космоса. NASA проведе серия от експерименти в Международната космическа станция (МКС), но в ограничено пространство. Изследователите се нуждаят от простора на открития Космос и това ще се случи по време на проекта Saffire, състоящ се от поредица от опити, които ще бъдат извършени по време на три полета. 
Първият експеримент ще се реализира, след като карго модулът Cygnus разтовари запаси на МКС. Резултатите от опита ще покажат каква степен на пожароустойчивост трябва да има свръхтънкият материал, използван в космическите апарати и в облеклото на астронавтите. NASA би искала да събере информация и с оглед на разработване на по-ефективни системи за засичане и потушаване на пожар в космически кораби. 

Електронните услуги на НАП недостъпни временно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560765

Интернет страницата и електронните услуги на НАП няма да са достъпни до 20,00 ч. тази вечер поради техническа профилактика, съобщават от приходната агенция- От НАП напомнят, че подалите декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физически лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 ...

Атанас Колев : Според мен красотата на една жената е в това какво има в нейната глава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560766

„Кюстендил изглежда интересен град. За първи път ще пея на такъв конкурс за красота, а и за първи път ще имам изява тук. Според мен красотата на една жената е в нейната глава и това каква личност е. Не съм запознат с конкурса „Девойка Кюстендилска пролет", заяви певецът Атанас Колев. Той обеща, че на кюстендилската публика ще представи тази вечер своите издадени песни, както и няколко западни хита....

Верига от пицарии ще използва роботи за доставка в Нова Зеландия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265814_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%

 Веригата от пицарии “Доминос” започва да доставя пици с роботи в Нова Зеландия, пише The Verge. Компанията обяви, че ще тества захранван с батерии робот в столицата Уелингтън, посочвайки, че това е “първото в света автономно превозно средство за доставка на пица.”
Роботът с четири колела е създаден в Австралия. Той може да извършва доставки в радиус от 32 километра с едно зареждане. Високата по-малко от метър машина използва набор от сензори, за да избягва препятствия. В оборудвания с нагреватели багажник могат да се поберат до десет пици. Багажното отделение се отваря с код, който клиентите получават при поръчката. 
Роботът е поредната технологична кампания на фирмата. През 2014 година “Доминос” създаде подобен на Siri виртуален асистент, който потребителите да използват за поръчка на пица, а миналата година започна да приема съобщения за поръчки, съдържащи емоджи. 
Стартовата дата за тестовете на робота-доставчик все още не е обявена, но новозеландското правителство реагира с въодушевление. “Това е вълнуваща възможност за Нова Зеландия…през последните 12 месеца активно и настойчиво промотираме Нова Зеландия като тестово поле за изпитания на нови транспортни технологии,” казва министърът на транспорта Саймън Бриджес. 

Борисов: Съпричастни сме с борбата на Турция срещу тероризма

http://www.cross.bg/tyrtziya-borisov-repyblika-1502156.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените, се казва в съболезнователна телеграма от премиера Бойко Борисов до турския му колега Ахмет Давутоглу, съобщи правителствената информационна служба. „Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена само шест дни след жестокия терористичен акт в столицата на съседна Турция - Анкара, довел до 37 жертви", пише в телеграмата си министър-председателят. „В настоящата тежка обстановка на насилие, заливащо приятелска Турция - съюзник в НАТО, най-категорично изразяваме нашата съпричастност с болката и подкрепа за усилията на страната в борбата срещу тероризма", допълва премиерът Борисов. България остро осъжда самоубийствения терористичен акт, извършен днес преди обяд в Истанбул, довел до смъртта на петима и раняването на около 20 граждани, включително чужденци, се посочва в изявление на външният министър Даниел Митов, цитирано от пресцентъра на МВнР. „С тъга и възмущение следим днешните трагични събития в най-известната и оживена част от центъра на Истанбул. Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора", се посочва в изявлението

Рисунка с пръст върху екрана може да замести паролите за отключване на телефон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265813_%D0%A0%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%

  Ако вече сте уморени да помните поредиците от думи, букви или случайни цифри на последните ви пароли, скоро може да ги заместите с рисунка, с която да отключвате телефона си, пише Live Science. Изследователи са установили, че паролите-рисунки, създадени върху сензорен екран със свободни движения с пръст се запомнят по-лесно от паролите, набирани с клавиатура. Нещо повече, уникалните рисунки трудно се имитират и са в състояние да осигурят по-ефективна защита от другите пароли, които използват текст или биометрични данни. 
Учените са тествали софтуер, който дава възможност на потребителите да създават парола, рисувайки каквато и да е форма на сензорния екран на телефон с един или два пръста. Паролата-рисунка може да бъде букви, прости форми, завъртулки - всичко, което можем да си представим. Така някой друг трудно би могъл да копира или отгатне паролата. 
Изследователите от Университета Рутгерс в САЩ са инсталирали софтуера на смартфоните на 91 души и са ги помолили да създадат текстови пароли и пароли-рисунки, а след това да отключат устройствата 2000 пъти. Резултатите показват, че използването на пароли-рисунки значително ускорява процеса на регистрация. Участниците са прекарали с 22 процента по-малко време при вписване, отколкото с текстови пароли. Доброволците са отделили и с 42 на сто по-малко време за създаването на паролите-рисунки. 94 процента от потребителите са предпочели да създадат рисунка с един пръст.

Кон без ездач спечели кушията в Бисер, жокеят падна метри преди финала

http://pik.bg/кон-без-ездач-спечели-кушията-в-бисер-жокеят-падна-метри-преди-финала-news504536.html

Кон без ездач спечели кушията в Бисер, жокеят падна метри преди финала

Конят победител в днешната кушия за Тодоровден в харманлийското село Бисер пресече финала без ездача си. Жокеят падна на последния завой преди финала и нарани сериозно лявата си ръка.

Въпреки болките обаче ездачът стисна зъби и отиде до журито да получи наградата си, която му бе присъдена, според обяснението на комисията, защото конят въпреки всичко пръв пресякъл финалната черта. А и в интерес на истината победителят водеше с убедителна дистанция, преди да се изтърси от седлото.

Днешната кушия в Бисер бе доминирана изцяло от харманлийската конница, която нахлу на стадиона в селото с каруци, на гол гръб на коня, следвани от шумна тълпа пешаци за публика. Бисерчани все пак се отчетоха с няколко представители, а единият от тях – 77-годишният бай Делю Делчев стана шампион в надбягването с магарешки каруци.

Всъщност участниците в това състезание бяха само двама - бай Делю с неговото магаре Калин, а противникът бе неугледна каручка, теглена от магарицата Мима. Още след старта обаче Мима показа магарешкия си инат и кривна встрани от трасето. С помощта на камшика кочияшът криво-ляво я вкара в пистата, но вече бе загубил значителна преднина. През това време дядо Делювият Калин завърши двете обиколки и гордо пресече финала.

Надбягване с каруци и двуколки нажежи атмосферата и настърви състезателите. Грохналите каруци почти се разпадаха от тръскане по неравното трасе, а един от конете се освободи от талигата и хукна да бяга, сподирен от отчаяния кочияш.

Една от атрактивните дисциплини бе теглене на трактор с каруца. Водещият на кушията и главен съдия – небезизвестният Донко Трендафилов от Харманли, обяви лично негова награда – 30 лева за първия и 20 лева за втория. Четири каруци се наредиха пред трактора да го теглят, а член на журито засичаше времето. След края на състезанието обаче ромите ревнаха, че искат по-голям трактор и той им бе осигурен. Две от кончетата обаче не успяха да помръднат огромната машина. Така и успешни двамата участници получиха награди.

Кушията за Тодоровден в село Бисер събра няколкостотин души на стадиона в селото. Атрактивните надбягвания за празника се провеждат за първи път след бедствието с наводнението през 2012 година.

Откриха 1 кг амфетамин в българи, охранявали 15 бежанци в стопански двор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265812_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+1+%D0%BA%D0%B3+%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%

 Десет възрастни и пет деца, преминали незаконно границата са задържани при операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Хасково. Вчера криминалистите проверили стопански постройки в района на язовир близо до с.Криво поле. Чужденците са открити в една от сградите, по техни данни те са от Ирак. В постройката бил и 25-годишен жител на харманлийското с.Шишманово, който трябвало да ги пази през нощта. При огледа, в една от постройките проверяващите намерили пакет с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин /2 грама/. В помещението бил и 47-годишен хасковлия, а в паркираната му отпред кола „Ланд Ровър” полицаите намерили 3 опаковки твърдо бяло вещество на топчета, с общо тегло 0,800 кг. амфетамин.

По време на проверките, към пристройките наближил и лек автомобил „БМВ“, чийто водач, като видял полицейските служители спрял внезапно, след което форсирал двигателя и потеглил към полицаите. Криминалистите произвели няколко предупредителни изстрела във въздуха. В хода на незабавно организираните издирвателни действия са задържани двама мъже – харманлиец /22 г./ и 20 – годишен от с.Преславец, заподозрени като съпричастни към незаконното подпомагане на чуждите граждани да пребивават на територията на страната. Иракчаните са предадени на служба „Миграция”, а българските граждани са задържани до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Сани Жекова с контузия, пропуска последния старт за Световната купа

https://www.24chasa.bg/Article/5375732

Сани Жекова с контузия, пропуска последния старт за Световната купаНай-добрата сноубордистка на България Сани Жекова няма да вземе участие в последния старт за Световната купа в испанския курорт Бакейра-Берет поради контузия. Това сподели самата тя на личния си профил във фейсбук. Жекова разкри, че е получила контузии и на двете колена, вследствие на лошо приземяване от 27-метров скок.

Нови поражения на свлачището при Пелатиково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375728

Стена от къщата на Сашо Димитров (45г.) се срутила при напредващото от няколко дни свлачище при кюстендилското с. Пелатиково, съобщиха от общината в Невестино вчера. С помощта на пожарникари и спасители мъжът и съпругата му изнесоха в четвъртък и петък всичките мебели и покъщнината, за което „Труд“ писа.
Стена от къщата на Сашо Димитров (45г.) се срутила при напредващото от няколко дни свлачище при кюстендилското с. Пелатиково, съобщиха от общината в Невестино вчера. С помощта на пожарникари и спасители мъжът и съпругата му изнесоха в четвъртък и петък всичките мебели и покъщнината, за което „Труд“ писа.

Още една полезна причина да пием бира. Наздраве!

http://www.vesti.bg/lyubopitno/oshte-edna-polezna-prichina-da-piem-bira.-nazdrave-6051297

В момента учените търсят начини за извличането на полезни киселини от хмела, наречени хумулони и лупулони, както и за синтезирането им в лаборатория

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Ахмет Давутоглу

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560762

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до своя турски колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Нов самоубийствен атентат в центъра на Истанбул Министър-председателят поднася съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправя пожелания за бързо възстановяване на ранените. "Правителството на Република България остро осъжда поредната кървава атака, извършена...

Тайните на черното куфарче на Людмила Живкова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265811_%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%83%D1%84%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D1%8E%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%96%D0%B

 Цели 12 години Екатерина Чалъкова, като секретарка на Людмила Живкова, е била сред най-близките й хора. Тя е била плътно до нея не само в кабинета й в Комитета за култура, но и в дома й, в който живеят с баща й Тодор Живков. В избрания откъс от книгата „Незабравимата Людмила” Чалъкова представя Людмила като жена и любяща съпруга и майка.

В дома й

Неочаквано бе съобщението й, че ще й стана личен секретар в дома й. По този повод казва: „Вече си разбрала от Фол, че ще имаш много задачи, трябва да преодоляваш много трудности. В изграждането на новата роля на Комитета в новото общество моят дом ще бъде твоят университет”. Смутена, стъписана и объркана я гледах с неподвижни и питащи очи, а гласът ми трепереше пред неизвестното бъдеще.

„Аз ще те заведа у нас, ние говорихме с татко и решихме да ми станеш личен секретар.” Това съвсем парализира всички мои сетива. Ококорих очи, но нямах повече сили да промълвя дума. Само кимнах с глава.

От онзи ден се взирах в очите й, за да разбера кога най-сетне ще ме заведе в дома си... Знаех, че за мен има решение, а това ме караше да се чувствам от избраните. Какво да се прави? И на нея й беше трудно. Докато проучат основно биографията ми!

Голямата ни връзка започна в дома й. Със сътрудник от ЦК подредихме библиотеката й, а хилядите томове книги преминаха през ръцете ни. Направихме за улеснение азбучен и систематичен каталог, подредихме книгите по проблематика, по автори... а моите две пълни със сълзи очи я изпратиха с благодарност за доброто й чувство и доверие към мен! „Какво е в такъв момент трудът?” Отговаря: „Преди всичко сплотеност на сили, взаимопомощ и приятелство”.

Людмила ме прие в домашната им обстановка, а не в кабинета си, защото още нямаше такъв. Разсъблече се и с весело настроение ме представи на баща си: „Това е Катя”. Той ме попита: „Е, ще работим ли заедно и задружно?” Не си спомням какво съм отговорила на въпроса му. Седнахме. Попита ме как се казвам, откъде съм, живи ли са родителите ми. Разпитва ме, докато разбра, че смущението ми бе намаляло. Последваха уточнения за работата ми и работното време – от кога до кога ще работя? Аз слушах, като се мъчех да се освободя от смущението си и да запомня думите й.

„Сега ще се наложи да работиш малко по друга работа за мен. Аз заминавам с децата, ти остани тук, виж това-онова, запознай се с купищата книги, които съм разхвърляла навсякъде, подреди кореспонденцията ми и виж там... ти знаеш!”

Какво голямо доверие!

Често ми казваше, че между нас има някаква карма, някаква огромна душевна близост. Много пъти сме мислили за едно и също нещо, преценка за дадена книга или хора по еднакъв начин.

Човешката потребност за нея бе да се отдаде изцяло на българската култура. В това тя намираше себе си, в нов висш живот, в единение с цялото Човечество от миналото и бъдещето. „Това е любов-съзидание, любов-всеотдайност. Това не е философия, а необходимост” – твърдеше тя.

Незабелязано влизаше на пръсти баща й, внимателно се информираше с какво се занимавам, лесно ли се справям със задачите и отново тихо излизаше. Бях поразена от простотата на отношенията, които бързо и непринудено се създадоха в домашна обстановка. Изненадах се, защото тя всичко правеше с лекота, обобщаваше същественото. В тези й качества имах възможността да се убеждавам стотици пъти и да й се възхищавам. С постъпването в дома й тя настояваше да се храня добре, да почивам поне 10 минути на час, да излизам на двора, да разнообразявам ежедневните си задължения с четене, писане, а често идваха Тошко и Жени, рисуваха при мен – за татко, за мама. Спомням си първия обяд в дома й: Людмила, аз и медицинската сестра. Бях смутена и притеснена. Стеснението ми идваше от неудобството, че лично ни предлагаше салата и постни ястия, които тя лично консумираше. За да намали смущението ми, тя разпитваше и насочваше вниманието ни към нейната младежка неопитност в съпружеския й живот. Как останали сами с Ванчо и нищо нямало в хладилника освен яйца, които тя му приготвила – „бяха много вкусни”... Усмихваше се щастливо.

Когато я прекъсвах за малко отдих, тя казваше: „Бързам, няма да ми стигне времето, това го правя сега, но вероятно ще се оцени в бъдеще”... Мислеше, че до 40-годишна възраст трябва да остави нещо след себе си. Остави културата да отваря вратите ни към света. Дали е знаела участта си?

Поразяваше ме тази мисъл, че творчеството й, работата й трябваше да служат за пример на поколението, което виждаше в момента само начин за лично облагодетелстване. Тя с нейните възможности се труди за пример. Невероятно, нали?

„Огорченията ми са идвали винаги от хората, които обичах, но затова пък етичността поставях преди всичко, за да мога да контактувам с огорчените хора”. С тези думи се извиняваше за липсата на време. Тя се трудеше, като ни даваше личен пример.

Бе такава, каквато е – съвременна жена, с нейното мислене и възприятия, с нейните реакции. Напоследък забелязвах засилване на разсъждения, умозрителност и някакво сгъстяване на чувството за самотност, породена от максималната й взискателност.

За децата често с възторг споделяше: „Жени и Тошко вече знаят много, но това не стига”. Замислена, търсеше в детската енциклопедия педагогически начини за възпитание на подрастващото поколение. И отново се спираше на мисълта: „Че пътят на човешката радост и човешкото щастие е в труда”. „Трябва да ги науча на труд” – споделяше тя. Съветваше ме „как да се откажа от привързаността и хитростта на женския ум”, от съмненията, от лошите си навици, от унинието, от отрицателните чувства в този материален свят. Твърдеше, че всичко можем да разрешим със сърцето си.

С трогателна грижа бе обграден Тошко, синът й, когато беше болен. Въпреки напрежението на деня тя поставяше ръка на парещото му чело и с обич казваше: „Тошенце, виж мама колко сила ще ти даде. Ще се почувстваш по-добре. Полежи спокойно и до довечера, като се върна, вече ще си здрав и бодър. Ще четем и играем” – това бяха нейни желания, а може би мечти за присъствие при децата си?

Разбира се, това бе само леко ободряване от нейна страна. После не забравяше да провери по телефона за състоянието му и да го чуе отново няколко пъти, за да го успокои.

А домът бе голям – работа много. На вид малка къща, много слънчева и много функционална. За всичко бе помислено – спални, бани, стаи за разговор, приемни.

Разхождах се из парка, покрит със свежа трева, сезонни цветя, с дървета и храсти, оформени чудесно. Само аз си позволявах да си набера цветя, които градинарите ми режеха. Други не си позволяваха това. Откъсвах си дъхави теменужки, а тя като ги видеше в малката вазичка на бюрото ми се спира и ми казва: „Моля те, не ги късай. Цветята също плачат. Цветето долавя излъчването на хората и тяхната печал. Но те със своята нежност са готови да се пожертват за Човека”.

Бе тиха и съзерцателна, но ме респектираше с ума и интелекта си. Тогава я ласкаеха, че заради способностите й я изстрелват на върха на управление на културата. Високият пиедестал не я промени. Остана защитница на екипния принцип, дори понякога прикриваше гафовете ни, а с поглед ни респектираше.

Радваше се, че бе изживяла споделена любов с Иван Славков. По-късно някои се постараха да ги разделят. А той беше така възпитан – да уважава Човека до себе си, да го обича и подкрепя.

В разговорите с децата насочваше вниманието на дъщеря си към любовта към майката: „Човек, който не обича майка си, която му е дала живот, гледала го е и го е възпитала, такъв Човек е подозрителен”, а Жени боготвореше мъдростта на своята майка, която за нея бе „съкровищница на историческата мъдрост”.

Домът й бе чудесно и скромно подреден с големи трапезарии с малки статуетки и големи вази с цветя, с топла камина, защото през есента бе влажно и хладно. Имаше дори вътрешен асансьор от сутерена до мезонета на брат й. Имаше място и за градинарите в дома й, които се грижеха за парка и подреждаха цветята в дома й. Красота. Имаше битов кът за гости с подредени китеници, керамични съдове, оловни стари съдове и по-нови от мед. Красиво, като стар възрожденски дом. В двора имаше специална сграда като ловен павилион, с подредени ловни трофеи, еленови рога, препарирани птици, постлани мечи кожи, камина и масичка за ловни срещи и разговори. Там се събираха ловци с баща й.

Горе на тавана имаше затворена стая, в която не влизах, защото там се съхраняваха подаръците от цял свят, които получаваха от всички страни, от посолства по случай националните им празници или Нова година.

Не се правеше списък на полученото, не зная защо, грижа за всичко това имаше домоуправителката, която ходеше из цялата къща, като следеше не само за реда, а кой кога влиза – излиза, като й докладваше. Достъп до дома й имаше и сестрата, която се грижеше за здравословното състояние на семейството и най-вече на баща й. Съобщаваше на съответните лекари от Правителствена болница и те идваха, ако имаше нужда.

Людмила не взимаше лекарства, а се лекуваше, ако не се чувстваше добре, със загряване и почивка, но това беше твърде рядко. Просто не боледуваше. Беше здрава. Сутрин вземаше душ. Излязла от банята, аз й докладвах дневните й задължения и срещи. През това време се обличаше, затопляше керамичните ролки, навиваше си сама косата. През това време се гримираше, обличаше си дрехите и слагаше обувки, които са й приготвени от домоуправителката. И тръгваше с куп папки, някои от които четеше дори в колата на път за работа.

В работата си се стремеше да остави нещо след себе си, като наблягаше най-много на историческите ценности, сътворени от прародителите ни и открити от съвременните археолози.

Когато я упреквах, че се преуморява, усмихвайки се, мимоходом обобщаваше: „Всяко време е имало своите „луди”, които до последния си дъх са се стремили нагоре. Завещали са ни своя стремеж към голямото огнено кълбо. От историята зная, че бъдещето се прави от младите. Човек има две възможности, да се откаже или да се бори с риск да изгори!”

На обяд съвсем непринудено обобщаваше: „Ние в живота си всичко трябва да знаем и умеем. Държането в обществото, обличането, храненето са въпрос на възпитание, на култура, естетика и необходимост”.

Станеше ли дума за личния й живот, замлъкваше, затваряше се в себе си, сякаш се страхуваше да не събуди някое мъчително чувство. Някак беше притеснена. Често звънеше на Ванчо, усмихната разговаряше с него, очакваща нещо повече.

И го имаше с любеща откровеност, внимание и обич от негова страна. Слушайки вечер класическа музика, твърдеше, че се зарежда с много чувства за един безкрайно интересен свят – бъдещия.

Людмила прокара слънчев лъч към миналото и бъдещето на българската култура и накара навсякъде по света да се заговори за нас, за българите.

Вървеше по неутъпкан, труден и благороден път, непрекъснато напред. Обогатяваше го с нови идеи, пронизани от родолюбие и възторг. Опознах я и като изявена душевност.

Влюбена бе в Родината!

Често й споделях за крехката душа на децата, която подобно на цвете не може да вирее без топлината на майчината ласка. Оправдаваше се с липса на време, както и аз. Успявахме да се реваншираме по телефона на децата си – съвети и грижи, но само по телефона.

„Творя, значи Живея” – казваше тя. И твореше с необикновената си жизнена енергия. Освен задължителната естественост имаше и едно невидимо излъчване, което предразполагаше към разговор, към нови въпроси. Не трябва да се забравя творческият живот на Людмила, а да се осмисля. Нейната остра мисъл остави своя отпечатък върху политическата и творческата й работа.

Бе личност с разностранни творчески дарби, чиято естествена скромност подчертаваше присъствието й в нашия културен живот. Нейното духовно излъчване се усилваше от рядко срещаната душевна мекота и естетическа Култура. Често се скиташе и взираше в голямата книга на живота – „човешкото сърце”.

Дейността й като ръководител на културата до голяма степен не е случайна, закалена бе от родителския си пример. Разбираше, че Красотата е относително понятие, което зависи не само от образованието или от общата ни култура – „Красотата е един безкраен, труден процес в живота”.

Най-характерното в семейната среда бе сдържаността в общуването, но на първо място бе въпросът за България, за нейното политическо, икономическо и културно извисяване.

Споделяше, че иска да погледне в богатството на изразените мисли на творците, но времето не й стигна.

Споделяше: „Който е получил много от Природата, той е длъжен да дава много. От ръководителя се изисква съзнателност, търпеливост, понасяне на всички временни, неизбежни съвместни трудности. За добри резултати най-важен е примерът”. Такава бе Людмила – нов ръководител с нови методи и с мечти за една нова България.

Сутрин, ако е лято, се гони със слънцето, ако е зима – изпреварва го с работата си и странно, тя успяваше да ни обхване всички в мирно съвместно съществуване, за сметка на откраднатото време, което не ценеше – от съня си. Нейните амбиции се подхранваха от вечния кръговрат на живота, но съдържаха и нравствена оценка, а тя имаше нужда и от празници на духа. Тогава не я безпокояхме, бе в дома си и работеше, и осмисляше бъдещето ни. Горе в дома си идваше при мен, дребничка, усмихната, с високо чело. В дома й я виждах седнала, добра, с начупени коси, четяща книги, книги и бележки за прочетеното. Така ми показваше мнението си за автора на книгата, но най-вече своите извод и поука от прочетеното. Доволна, че е намерила добър слушател, продължаваше нататък. Четеше леко и с готовност споделяше текстовете, които разкриваха пред нея дълбокия си замисъл и поука.

Опитвах се по книгите да налучквам литературните й пристрастия, но имената бяха толкова много. Много ми бе трудно да отговоря. От класиците или от съвременниците. Четеше, за да знае, и успя!

Имах възможност през годините да продължа „огледа си”. Наслаждавах се на оригинални картини от наши и чужди художници. На нейни портрети, на семейството й, на баща й, на децата й...

А снимките – цели албуми от далечните им посещения, цели рафтове. Грижливо картотекирахме по хронология всички книги с библиотекарка от ЦК. Пред очите ми като че ли преминаваше, фиксиран от фотографи, целият живот, щедро раздавала се на хората в различни кътчета на света: България, СССР, Румъния, Англия, Франция, Америка, Япония, Индия, ГФР, Австрия, Монголия. Сред министри, президенти, деца, работници.

Често на масата, когато се хранехме, тя, дъщеря й Жени и аз, Людмила с откровеност и мъдрост я възпитаваше. „Жени, нужно е да знаеш, че всичко, което притежаваме в този дом, не е наше. Имаме го благодарение на това, че татко Тошо е ръководител на нашата партия. Ако той не е такъв или ако не заема този пост, всичко това ще бъде отнето, затова е необходимо да знаеш най-елементарното в живота и борбата за съществуване” – нарежда тя, а малката Жени я слуша и обръщайки се към мен, пита: „Лельо Кате, защо ти е такъв цветът на косата, а не като на мама?” Аз бях с изрусена коса. Протяга ръка към мен и казва: „Кога ще ти стане косата като на мама?” Искаше всички, във всичко да приличат на майка й.

Реализацията ми като трудова личност около нея бе огромна. Тъй като моралното стимулиране и моралната подкрепа бе от Людмила и тя ме тласкаше към творческо отношение към работата, към умение на ефективност и изява. Нейната динамична натура непрекъснато показваше свежо виждане и търсене на нови решения.

Когато ме представи на баща си като личен секретар, тя му каза: „В къщата ни влиза човек, който с целия си житейски опит ще бъде с добро рамо до мен.”

„А любовта?” – питам аз.

Мимоходом ми отговаря: „Любовта не може да се обяснява, тя е действие, отношение, състояние. Една голяма любов е необходима за нашите културни проблеми”.

Въпреки че само четеше и пишеше, тя обичаше Ванчо. Любовта им бе взаимна. Обичаше много децата си. Търсеха я с много обич. Това е истина!

Говорехме често за работата й – отначало разговорът беше труден, както става с хората, които се опознават. Но постепенно, когато часовникът напредваше и слънцето се наклони към залез, тя бе по-непринудена и откровена: „Виждам, че хората жадуват да управляват, а не желаят да възпитат волята си, поради липса на чувство и отговорност”.

Мълчах и слушах. Тя говореше с голяма любов за съветските писатели и художници, изброяваше имена, цитираше произведения. Много често адресираните до нея писма бяха лични изповеди, без да може да ги разреши. Непосредствено чувствах върху себе си обаятелната сила, с която тя завладяваше хорските сърца и те й се доверяваха.

Нейният ритъм през последните години не бе без емоции и душевни изживявания.

Съпругът й бе небрежно елегантен, но винаги около него съществуваше живителна енергия. Произхождаше от известна фамилия, а след женитбата с Людмила, навлезе и в политиката. Беше изключително честен човек, а името му стана символ на телевизията.

Несправедливо бе съден за оръжия – пистолети, пушки. Твърдя, че лично му ги е подарявал Васил Коцев от Първо управление – първи заместник-министър – по случай рождените му дни.

Това с мен лично е споделяла Стоянка Дюлгерова – майор от Първо управление на ДС. Людмила предпочиташе да получава заедно с букета цветя и усмивката на своя съпруг и неговото истинско, искрено мнение за нея – „Та нали в сблъсъка на мненията се раждат истината и любовта”.

За да поддържа физиката си, пиеше много чай с мляко, ядеше ядки и плодове. Това не бе достатъчно в нейния претоварен ден. Чувстваше се добре, но й възлагаха все повече отговорности, които поемаше.

Действията й бяха тихи, а навиците – установени. Много рядко си лягаше преди полунощ, сутрин ставаше трудно. Нищо не може да се сравни с нейната енергичност и желание за работа. Понякога я обхващаше странна апатия и се залежаваше в спалнята си, като четеше книги.

Тогава не ми говореше, а ми пишеше, „че с мълчанието си човек става по-мъдър”. Като се случеше това, знаех, че не е сърдита и не я безпокоях. Пишеше ми бележки за изпълнение на определени задачи, като мълчеше.

С течение на времето моят интерес към нея растеше, а любопитството ми да узная целите й се увеличи и задълбочи.

Имаше го този навик да ме вика, когато имаше нужда от помощ. Аз бях винаги доволна от това – може би бе предала работохолизма си и на мен? Сутринта съм долу пред входа, а колата ме чака, заминаваме горе да работим. Тя идва – готова – но, първо, както винаги, започвахме с разговори. Споменавах за неприятности, които впоследствие щяха да рикошират към нея. Животът й беше толкова различен, а трябваше да изпълнява и държавния протокол като първа дама, при държавните посещения с баща си.

Учеше ме, че „щастието ми е в духа и трябва да споделя и малкото, което нося в сърцето си”. Учеше ме, че светът, който ни заобикаля, е и величествен, и страшен свят на огъня. „Огън бушува или тлее в сърцата ни”. Но изгасне ли огънят, небесното тяло се превръща в мъртва планета, а човешкото тяло в труп. Ние не си даваме сметка, че огънят е самата светлина на света. Ако я нямаше, Вселената щеше да е безпределност на мрака, на смъртта”.

Твърдеше, че всеки от нас е свободен да реши дали да се разпада или да пламти с Красота, присъща на огъня около нас. Често повтаряше, „че високите помисли и благородни чувства на Човека са еманации на малкото слънчице, което носим в себе си, за да блещукаме не само на себе си, а и за другите”.

Людмила бе различна. И разликата бе в естествеността и простотата на голямата й душа. Людмила твореше, мълчаливо се усмихваше и наблюдаваше този красив свят.

С нейната доброта, с нежността и с трогателната й любов към Природата, децата, към които нашият век е тъй суров, я следяха с очарование, доволни от малкото време, което им отделяше, но затова пък с много сила, която не може да се опише, а само да се отбележи.

Людмила сътвори много ценности за нашето Отечество, а за света отвори широко вратите към нашата стара българска история и култура.

Въпреки своята натовареност бе и новатор, откривател на нови идеи, за които се бореше всеотдайно. Нейна бе и идеята за организиране на Международна писателска среща в София.

След известно време ми позвъни по телефона от Москва Сергей Михалков, който имал честта да бъде приет от Леонид Брежнев и разказал за тържествата и срещите на децата от света на Асамблеята „Знаме на мира” в София.

В едночасов разговор Сергей Михалков запознал лидера Леонид Брежнев за подготовката и провеждането на асамблеята, за сърдечните срещи на децата от цял свят с българските деца. Брежнев изказал сърдечна благодарност на вдъхновителката на асамблеята – Людмила Живкова.

Людмила обичаше красивите бижута. Виждала съм много от тях, подредени на малката масичка в дома й! Тя ми ги показваше, може би за да провери вкуса ми. Радостно възкликваше на някой красив сапфир или комплект бижута от гривна, обеци и колие.

Разправяха се много неща за нея. Особено за черното куфарче – какви тайни се крият там?

Това бяха бижутата й, които лично съм носила – аксесоари за вечерни приеми. Имаше куфарче с български билки за чай – мента, мащерка, пелин и др. Нали всички пием чай? Нямаше никакви тайни и намерения към масонски организации, а само книги, книги, от които черпеше уроците на живота, като се стремеше да ги прилага и разяснява. Милко Балев говореше относно книгите на Людмила: „Тя не се вмести в комунистическите канони, а посветените знаеха, че идеите й бяха „чисто масонски идеи”. Никога не е била масон! – твърдя аз.

Бях пряко подчинена на Председателя на Комитета, но работата ми бе второстепенна. Одобрявах я и бях лоялна с нея. А какво искаше тя от мен? Преди всичко дискретност, която да й осигури спокойствие за работата. Да виждам, да чувам и да мълча.

Пъргавият й ум правеше работата ни бърза и динамична. Понякога желаеше да остане сама с мислите си, да не разговаря с никого. И тогава мълчаливо ми пишеше бележки. Людмила имаше навик да ми звъни в 22,30 часа, че трябва да отида на сутринта в 9,00 ч. в неделя, ще ме чака кола, че да пиша нещо. Чудесно! И аз като нея имах много време за работа. Слизам долу пред кооперацията, чака ме кола и отиваме на вилата. Данчето ми поднася кафе, сладки, плодове. Влиза Мила с добро настроение. Започваме разговор за неприятните случки, които после щяха да рикошират към нея. За редица хора, които вярват в нея, в делата й, във възможностите й. Съветваше ме да записвам впечатленията от действията й, настроението, което усещам в работата с нея, за да може после да й направя обзорен портрет на действието и влиянието, което има върху мен, върху обществеността с издигането на духовната култура в страната ни. За оная огромна потенциална сила, която блика на етапи в Човека, стига същият да я изрази и използва за доброто на хората. Каза ми, че съм добра и трябва да правя добрини, за мое извисяване. Да насочвам правдиво вниманието за нерешени проблеми, които са свързани със стимулиране, подпомагане на дарования, човешки страдания и др. Говорихме за Ванга, за мама, за ония усещания, които Човек носи в себе си, които се проявяват на моменти и после отлитат и не могат да се възстановят. За тези неща да се опитам да чета Библията, но внимателно, за да не събуждам излишно човешко любопитство или неразбиране, да не ставам излишно прицел на хорската злоба и невежество. За оная топлина, която човек е длъжен да дава за свое извисяване, за благото на хората, нацията и за индивидуалното си духовно извисяване. Каза, че ще ми потърси книги да чета и по този начин да не изоставам в невежество и да не се чувствам изоставаща, самоцелно, и раздвоена по отношение на ония, които ни търсят, които имат от преди кармични връзки с нас и сега чрез мен се мъчат да си опростят делата.

„Ти си добра, повтаряше тя, работлива, времето показа, че с теб имаме кармична връзка, която ни извисява до положение на откровения.”

В мислите си все пътуваше към бъдещето.

Единството – то бе за нея дружбата между земните жители, това приятелство, което предизвиква обич и ражда мир. Твърдеше, че творчеството е съзиданието. „Това е сърцето, което движи хората към утрешния ден. Това са крилете, които издигат Човека в Космоса”.

Красотата – това е мечтата, към която са се стремили най-светлите умове на човечеството, през цялото му съществуване.

Съветските писатели Пушкин, Некрасов, Лермонтов, Блок, Есенин, Тургенев, Достоевски, Толстой, Гогол, Чехов, Шолохов, съветските музиканти Мусоргски, Бородин, Рахманинов, Дунаевски й помагаха с всички видове изразни средства, присъщи на поезията и прозата, на музиката и изобразителното изкуство.

Учеше се от многонационалната култура на СССР на нежност и обич към Човека, като се мъчеше да реализира възвишените идеи за равноправие и социална справедливост, за дързост на човешкия дух и делата му.

Дори, пишейки тези редове, я търся с лист и химикалка..., но може ли споменът да достигне вятъра, който отнесе моята привързаност. Знам, че споменът може да бъде по-силен от смъртта, а сърцето може да рисува всекидневно надеждата, а и преждевременно студ да скове нашите сърца! А тя имаше сърце, което не замръзваше за никого и никога.

Трябва да бъдем приятелски разположени. Да забравим себе си. Нека мислим за колектива и неговите членове. Нека не очакваме успех, ако първи не проявим внимание. Да не се опитваме с плакатно впечатляващи прояви, а с истински човечен интерес. И ще имаме окуражителен резултат, и по-лесно и често ще постигаме истински ентусиазъм и успехи.

Бе Човек, който не лъжеше, искаше да бъде честна с всички, със себе си и изкуството. Искаше го и от нас. Успяваше ли? Бе въпрос на време да я последваме, ако желаем. Твърдеше, „че голямата магия на изкуството идва в резултат на доверие и установена взаимност, а изкуството на всеки творец е послание към хората”. Силата й бе в това, че знаеше какво търси в изкуството и съумяваше да го предаде чрез дарованието си: „Най-доброто изкуство е това, което дава свобода на възприемащия, на неговата душевна даденост и психично състояние”.

Разговарях с Людмила за човешкото общуване. „Диктатът и остротите направо са антисредство за общуване и отношения. Не трябва да стресираме партньорите и подчинените си с тежестта на нашата лична значимост – обществена, интелектуална, служебна, колкото и голяма да е тя. Единствено насърчението и високата оценка могат да ентусиазират, да се противопоставим на укорите и депресиите. Винаги можем да се поучим от всеки Човек, с когото общуваме, независимо от служебното му положение, образование или имуществен ценз.”

Из „Незабравимата Людмила”

Пийнал пострада при кушията край Сапарева баня

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375730

Почерпен мъж пострадал при кушията за Тодоровден край селскостопанското летище при с. Крайници, съобщиха от Спешния център в Сапарева баня вчера по обяд. Димитър Косовски (64Г) нарушил правилата и влязъл вътре в загражденията на трасето, където се вихрила конската надпревара. Един от жребците на финиша го съборил.

Тамплиери правят фест за великденска песен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375722

Първи фестивал за великденска песен ще организират в София от ордена на Рицарите тамплиери от Йерусалим, съобщи в Стара Загора великият приор на тамплиерите в България Румен Ралчев. Фестивалът ще се проведе през април в зала "България". "Имаме и гости от чужбина, в рамките на един цял ден ще звучат тематични песни,
Първи фестивал за великденска песен ще организират в София от ордена на Рицарите тамплиери от Йерусалим, съобщи в Стара Загора великият приор на тамплиерите в България Румен Ралчев. Фестивалът ще се проведе през април в зала "България". "Имаме и гости от чужбина, в рамките на един цял ден ще звучат тематични песни,

Френска телевизия: България е голямото откритие на Световното туристическо изложение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265810_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0

 България е голямото откритие на Световното туристическо изложение, което в четвъртък отвори врати в Париж, съобщава BfmTV.

В продължение на четири дни 130 хиляди души ще посетят изложението и може да изберат къде ще почиват през ваканцията, предава Фокус.

Сред страните, към които има най-засилен интерес, е България, която се оказа голямото откритие на салона. Благодарение на разнообразната природа, съчетаваща море и планини, както и привлекателните цени – между 750 и 1000 евро за седмица, бившата комунистическа страна отчете 100-процентен ръст на резервациите за юли и август.

Предвидено е пролетно почистване на Белослав

http://www.moreto.net/novini.php?n=316181

Общоградско пролетно почистване е предвидено на зелените площи в околностите на Белослав. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметът на Община Белослав Деян Иванов. По думите му, в тези райони има обособени малки нерегламентирани сметища от недобросъвестни граждани.

Соукалова спечели за пръв път Световната купа по биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726345_soukalova_specheli_za_pruv_put_svetovnata_kupa_po/?ref=rss


Габриела Соукалова спечели Световната купа по биатлон за пръв път в своята кариера.

26-годишната чехкиня си гарантира големия кристален глобус едно състезание преди края на сезона, след като зае четвърто място в днешното преследване в Ханти Мансийск.

Соукалова събра 1106 точки и преди утрешния масов старт има аванс от 63 точки пред Мари Дорен Абер. От актива на двете ще бъдат извадени двата им най-слаби резултата, но дори тогава чехкинята не може да бъде изпреварена от...

В сняг и пек - половин век: “Кюстендилска пролет”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374937

Няма събитие - наше, световно, дори космическо, което тези дни да отклони вниманието на кюстендилци и да стане тема за разговор по местните кафенета и приятелски сбирки, освен предстоящия Ден на пролетта - 21 март. Официален празник и неработен за града. Още повече, че предстои 50-ото юбилейно издание на фиестата “Кюстендилска пролет”. Правена по..
Няма събитие - наше, световно, дори космическо, което тези дни да отклони вниманието на кюстендилци и да стане тема за разговор по местните кафенета и приятелски сбирки, освен предстоящия Ден на пролетта - 21 март. Официален празник и неработен за града. Още повече, че предстои 50-ото юбилейно издание на фиестата “Кюстендилска пролет”. Правена по..

Пазар за булки в Стара Загора! Над 1000 роми от цялата страна се събраха на сгледа

http://pik.bg/пазар-за-булки-в-стара-загора-над-1000-роми-от-цялата-страна-се-събраха-на-сгледа-news504535.html

Пазар за булки в Стара Загора! Над 1000 роми от цялата страна се събраха на сгледа

Близо 1 000 души от рода на ромите – калайджии се събраха по традиция навръх Тодоровден в Стара Загора, за да проведат пролетната сгледа между момите и ергените от племето.

Към 13,00 часа в събота на заобиколен с ламарини частен терен до централната градска автогара заприиждаха автомобили от шест области, пише Монитор. По регистрационните табели човек може да се ориентира за географското разпределение на племето, което в най-добрите си години е стигало до към 4 500-5000 души. Открай време основната група е в Старозагорска област, отделни фамиии има в Сливенско и Пловдивско, на пръсти се броят отдалечилите се към Бургас, Ямбол, Хасково и Харманли.

Мъжете зад воланите чинно плащат по петарка за вход, по-възрастните жени внимателно отглеждан дали всичко по тоалетите на момичките е наред, а те полагат по още един допълнителен слой белило и варак върху бузите.

Най-старите от рода мъже идват накичени със златни ланци и с по няколко златни пръстена на ръцете, по-младите почтително целуват ръце, след което млади и стари се омешват в тълпата.

Най-щастливи бяха са най-мъничките, момченца и момиченца, които лакомо хапват на корем захарни ябълки и фъстъчени ядки. Представящ се като Михаил Михайлов от Хасково 77-годишен достолепен старец шеговито отхвърля питанията дали и тази година момите – калайджийки ще се продават.

„Било е това едно време, момчета. Сега никой не вади пари за булка. Най-много двата рода да се разберат кой ще плати масрафа по яденето и пиенето. Станахме и ние европейци!“, кълне се дядо Мишо и хитровато намига с клепач.

До него с прясно начернен дълъг мустак бай Васил от Гълъбово уточнява, че по традиция мъжката страна плаща по някоя златна монета.

Ако обаче булката избягала до месец време – наполеоните не се връщали- младоженецът си бил виновен, че не е удържал булката. Окажело ли се обаче , че момата не е съвсем мома – младоженец имал право да избира – да му върнат обратно парите или да я задържи за съпруга, но като му преброят двойно повече звонкове.

Като пълна измислица определя тези адети 80-годишната Мария Стоянова, която е отгледала четирима сина, две дъщери и от тях има почти дузина внуци и правнуци. По думите й журналистите си измисляли приказките за хилядарките, дето се давали от род на род. Калайджиите, твърди тя държат на честа си, женят се помежду си, старите дават съгласието си за сватбата, ама нямало ли любов помежду младите – никой не можел да ги ожени.

Младите отричат някой да плаща – обичат ли се, съгласи ли се бубайкото от двете страни – сватбата е готова. Дали ще е по Тодоровден или на Гергьовден – зависело от родата кога може да се събере.

Фандъкова: От отпадъци София е произвела над 1700 мегават часа ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265809_%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0

 Инсталациите за преработка на отпадъци на София са произвели 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегаватчас електроенергия". Това каза пред "Дарик" кметът на София Йорданка Фандъкова. 

По думите й от откриването на завода до момента са сепарирани общо 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаси, 102 тона найлон и 833 тона стъкло.

„В същото време инсталациите са произвели 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегават часа електроенергия”, заяви още кметът. Тя уточни, че големият ефект от тази инсталация е над 50% рециклиране на отпадъците на столицата.

„Нашата визия за отпадъците е от проблем да се превърнат в ресурс. Това вече се случи, както ресурс при рециклирането и производството на различни видове материали, така и при производство на електроенергия и компост”, заяви още тя.

Фандъкова подчерта, че голямото предизвикателство на София като голям град е чистотата на въздуха. Кметът на София, коментира, че факторите за замърсяване на въздуха в столицата са два.

„Единият безспорно е трафикът и автомобилите, а другият, който наистина е водещ вече е битовото отопление, особено в периферията на града”, заяви още Фандъкова.

„Това, което правим в последните години е да инвестираме в подобряване на градския транспорт. Изградихме 21 километра метро за последните 6 години, продължаваме със строителството на метрото и в същото време продължаваме мащабна програма за модернизация на градския транспорт”, коментира още Фандъкова. По думите й след като вече в голяма степен тролеите са подменени с нови са доставени и първите нови трамваи и автобуси.

„Тази година очаквам да бъдат доставени още 110 нови автобуса и само след няколко дни да внесем в СОС новата програма за модернизация на автобусния парк, която предполага през 2019 година да сведем средната възраст на автобусите да е под 7 години. Предвиждаме още тази година да започне процедура за още 30 нови автобуса”, заяви Фандъкова

Намериха труп пред ресторант в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375711

Мъртво тяло е намерено пред ресторант на столичната улица „Крум Попов”, предаде Фокус.
На място има полиция и граждани, все още няма повече подробности за самоличността на загиналия, както и за причините за смърттта му.
От МВР потвърдиха за инцидента през БГНЕС, като уточниха, че случаят не е криминален.
Очаквайте подробности!
Мъртво тяло е намерено пред ресторант на столичната улица „Крум Попов”, предаде Фокус. На място има полиция и граждани, все още няма повече подробности за самоличността на загиналия, както и за причините за смърттта му. От МВР потвърдиха за инцидента през БГНЕС, като уточниха, че случаят не е криминален. Очаквайте подробности!

Михаела Филева: Кюстендил е едно от местата на които е хубаво да се посрещне пролетта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560761

„Кюстендил е едно от местата на които е хубаво да се посрещне пролетта. Няколко пъти съм участвал тук на клубно ниво. В Кюстендил имам добри приятели. За конкурса знам, че се провежда за 50- ти път, нещо което има толкова дълга традиция, ще бъде готино. За първи път ще присъствам на този конкурс", заяви певицата Михаела Филева. Тя пожела на кюстендилци да бъдат здрави, позитивни и много усмихнати....

Изумен съм от опитите на политици да съсипят хиляди работни места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265808_%D0%98%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81%D0%

 “Булгартабак” не участва в схеми на контрабанда. Очаквам да видя с нетърпение икономическата програма на Радан Кънев, която решава проблемите с тютюна

 

 

 

- Г-н Чолаков, защо “Булгартабак” реши да спре износа за държави от Близкия изток?

- Решението да спрем износа на продукцията на “Булгартабак” не беше лесно, тъй като това са традиционни за нас пазари, на които дружеството оперира от 70-те години на миналия век.

През последните 3-4 години ние успяхме дори да увеличим с 50% обемите, които се реализират в този регион, тъй като нашите продукти са с високо качество и на добри цени.

Проблемът, който възникна, е свързан с нестабилната геополитическа среда и недоброжелателната медийна атака, която освен към нас, беше насочена и към нашите дистрибутори и те намалиха драстично своите поръчки. Това са чувствителни пазари, на които има много предлагане и много алтернативи. Има и

много чужди

компании, които

имат нескрит

интерес да

разширят своето

присъствие и

продажби

и не биха пропуснали каквито и да са възможности.

- Нима сте се уплашили от публикации, които ви замесват в контрабанда, но без да посочват доказателства?

- Разбира се, че няма никакви доказателства и не е възможно да има, защото “Булгартабак” не участва в такъв тип схеми.

“Булгартабак” е

осъществявал

износа си в

съответствие с

всички

изисквания на

митническото

и търговското

законодателство,

което се доказва и от множеството митнически и данъчни ревизии, направени на компанията през последните години.

“Булгартабак” не е променял дистрибуторите си в Близкия изток, които оперират в региона над 10 години - т.е. те са наследени от периода, в който компанията е била държавна собственост.

- Всъщност, как става реализацията на вашите продукти на тези пазари?

- На тези пазари продажбите се осъществяват чрез местни дистрибутори, а отговорността за продукцията се прехвърля след натоварването и от фабриките, както и целия транспорт, застраховки и т.н. са изцяло за сметка на купувача.

-Можете ли да влияете на продажбите извън вашите официални дистрибутори?

- Ние нямаме възможност за никакъв контрол, тъй като средата в тази част на света е изклютелно деликатна с оглед на военните действия, например в региона на Ирак.

Също така това са много отдалечени райони, а ние не сме толкова голяма компания, за да поддържаме големи търговски структури както например в България.

- Има ли и други компании, които продават на тези пазари?

- Компаниите, които продават в този регион, са десетки, а може би и стотици. Всички познати в България компании оперират и в тази част на света. И тук идва големият проблем. Знаете, че в условията на интензивна конкуренция и при условия на предлагане, надхвърлящо търсенето поради драстично спадналите доходи заради войната и ниските цени на петрола, много чужди компании искат да завладеят нови пазарни дялове. Това е естествен процес.

За мен това е и едно от логичните обяснения за яростната кампания, която се води срещу “Булгартабак”, а именно изтласкването ни и завладяването на нашите пазарни позиции.

За съжаление ние констатираме, че и български политици, които

вместо да се

грижат за

отварянето на

нови работни

места в

България, се

постараха много

да ни навредят

и да дадат възможност нашите дългодишни пазари да бъдат завзети от наши конкуренти. Дали го правят целенасочено или поради невежество не мога да преценя в момента. Но сценарият, който се развива и сега, много наподобява времето, когато много жизненоспособни български компании загубиха своите международни пазари, и вече не се сещаме за тях - като “Балканкар”, авиокомпания “Балкан” и много други.

-Какво се случва с другите маки цигари на пазарите в Близкия Изток, има ли контрабанда?

-Тъй като нямам преки наблюдения в региона, не мога да твърдя подобно нещо. Но е факт, че в Европа, включително и в България, се продават контрабандни цигари на производители от различни точки по света.

- Как ще се отрази на приходите в бюджета решението ви да се оттеглите от тези пазари?

- При всички случаи

ще се отрази на

бюджета, защото

нашите приходи

ще намалеят

драстично

Респективно служителите, които ще бъдат съкратени, ще отидат на трудовата борса за определен период от време. Държавата ще се лиши и от експортни постъпления, които подпомагат търговския баланс на страната. Не знам държава по света, която да не се опитва да увеличава износа за сметка на вноса.

- Какво ще се случи с тютюнопроизводителите, след като спрете да изкупувате тяхната продукция?

- Съвсем логично, след като нашето производство намалее, ние няма да бъдем в състояние да купуваме български тютюни както преди. А в нашите блендове делът на българските тютюни е значителен.

Именно затова съм изумен от яростните атаки на политици като г-н Радан Кънев спрямо “Булгартабак”. Те целенасочено или поради невежество са готови да съсипят много работни места и да лишат хиляди български семейства от техните доходи, преследвайки някакви теснопартийни интереси.

В същото време с лекота заявява, че ще направи икономически модел за възстановяване на тютюневата идустрия в България. Доколкото знам той е юрист и

през цялата си

трудова кариера

едва ли е разкрил

повече от 2-3

работни места

Не сме забелязали и да е участвал в нито една дискусия, свързана със Закона за тютюна и тютюневите изделия, нито пък да е участвал и в множеството посещения, които правителството направи в последните години в Китай, а преди 2 седмици и в Иран, търсейки възможности за продажби на български тютюни.

Но с нетърпение очаквам да видя икономическата програма на г-н Кънев и как тя ще реши този проблем.

Павел Чернев почина пред ресторант в кв. "Лозенец"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pavel-chernev-pochina-pred-restorant-v-kv.-lozenec-6051547

Смъртта е настъпила внезапно, като по първоначални данни на лекарите става въпрос за белодробна тромбоемболия

Орисия: Пловдивчанин купи Трабант за 350 лева, похарчи още 12 000 за реликвата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265807_%D0%9E%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%82+%D0%B7%D0%B0+350+%D0%BB%D0%B

 Десетки трабантчета от цяла Европа изпълниха в събота центъра на Велико Търново за участие в традиционния „Трабант фест”. Да се изфукат със старите си соцвозила бяха дошли шофьори не само от цяла България, но и от Румъния, Германия и др. държави. Сред изложените „трабита” имаше кабрио, лимузини, изрисувани, тунинговани и дори един автомобил с водородна клетка, пише "Монитор".
Най-много погледи събираше лимузината на Тоньо Желязков от Стара Загора. Мъжът е бивш ел. техник, но страстта на живота му са старите автомобили и мотоциклети. Шеф е и на заралийския автомобилен Ретро клуб. Има колекция от 42 стари коли и 46 мотори, сред които и военен мотоциклет с истинска картечница на него. В сбирката Тоньо има експонати, за които повечето българи дори не знаят, че са съществували. Като „Фиат Пирин”от 1967 г., произвеждан у нас за съвсем кратко време по договор с италиянкия автомобилен концерн.

След като СССР скръцва със зъби на България обаче, оговорът е прекратен, а от българо-италианския автомобил са произведени едва 60-70 броя, което го прави колекционерска рядкост. В сбирката си старозагорецът притежава и 6-7 трабанта. Черешката на тортата обаче е лимузината, която сам си е сглобил и която по нищо не отстъпва на лъскавите возила в които се возят холивудските звезди.

Да притежаваш трабант е привилегия, твърдят повечето от собственицете на бившите източногермански автомобили. И може би затова рядко се задоволяват с по един. Повечето от тях имат по 4-5, че и повече. А някои като търнвецът Ивайло Антов, над ...
За някои траби е нещо много повече от стар автомобил и е свързан със сантиментални спомени. Рокерът Христо Узунов разказва, че преди 22 години, когато още нямал мотор отишъл на рок фест с току що купения си Трабант. Там срещнал Маруся, с която скоро след това се оженили и днес са щастливо семейство.
Трабант, целият изрисуван с картинки от филма „Ледена епоха” пък приковаваше вниманието на малчуганите. Колата е собственост на врненеца Ангел Пеев. Освен него мъжът притежава още 4 возила от същата марка, както и автосервиз за ремонтирането на източногерманските коли. Разказва, че купил колата за абитуриентския бал на сина си, акартините от „Ледена епоха” били дело на най-добрия варненски художник.

Много от гордите собственици на трабанти споделят, че за тунинговане на колите си са дали сто пъти повече пари от цената на самия Трабант. Пловдивчанинът Явор Чочев купил своя „звяр” за 350 лв., а след това хвърлил още 12 хил. лв. по него за да стане днешния излъскан красавец, пред който хората се спират и цъкат с език. Мъжът разказва, че от дете харесва Трабант и затова като пораснал си купил, при това не един, а цели пет. Колегата му Петьо Попов от Козлодуй пък признава, че има 8 регистрирани и 28 счупени трабита, които използва за резервни части. Освен обикновен трабант от същата марка той има и саморъчно направено камионче, пикап и баркас. 

„Първия си трабант купих заради децата. Тъй като няма задни врати, нямаше опасност да паднат по време на пътуване. Качвах ги отзад, кучето Кольо отпред и тръгвахме”, спомня си той. Петьо припомня и девиза на собствениците на Трабант: „Мъже от стомана карат коли от картон.” Единствената жена по време на тазгодишния рокфест е Марийка Вачкова от Велико Търново, бивша кранистка, свикнала да е постоянно на високо във въздуха, като слезе долу на земята тя се мята в старото траби и тръгва на път. „Кръстих колата на себе си и сега сме две Марийки. Тя ми е най-близкият спътник в живота, заедно с двете кученца и вече 30 години сме заедно в добро и зло”, смее се жената.

След парада в центра на Велико Търново шествието от трабанти премина триумфално през града и се отправи към един от големите паркинги. Там шофьорите показаха майсторски умения по въртене на гуми, скоростна отсечка, дрифтене и заобикаляне на препятствия. А за най-добре представилите се, разбира се имаше и награди.

Намериха труп на софийска улица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560758

Намериха мъртво тяло пред ресторант на столичната улица „Крум Попов". На място има полиция....

Учени от Оксфорд разкриха откъде идват имената на валутите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265806_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9E%D0%BA%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B

 Век след век наименованията на различните валути са варирали и са получили днешните си имена в съответствие с националността и етническата принадлежност на хората, които са ги използвали. Но замисляли ли сте се някога защо доларът или йената се казват точно така?
 От Оксфордския университет се опитват да внесат яснота по този въпрос, като в портала OxfordWords са публикували информация за това от къде идват имената на парите, пише money.bg.

Ето какви са техните корени:

1. Динар

В Йордания, Алжир, Кувейт и съседна Сърбия си пазаруват с местни динари. Тяхното наименование идва от латинското „денариус”, като така са били наричани сребърни монети, използвани в древен Рим.

2. Долар

Доларът се използва в САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия, Сингапур и е най-често употребяваната валута навсякъде по света. Фламандската или немската дума „йоахимстал”, която от своя страна се свързва с долината Йоахим, която се намира в днешната област Бохемия в Чехия.

Там имало мини, в които се добивало сребро, а от него се правели монети – „йоахимсталер”. За по-кратко започнали да ги наричат „талери”, а в последствие думата се превърнала в „долари”.

3. Крона

Много скандинавски държави имат валути, чиито имена идват от латинската дума „корона”. Така че шведските, норвежките, исландските крони, датските, чешките и естонските (преди еврото) пари идват от един и същи корен.

4. Лев

Името на българския лев идва от думата „левъ”, която е остарялата форма на думата „лъв”.

5. Лира

Италианската и турската лира идват от латинската дума „либра”, която означава „везни” или единица тежест.

6. Марка

Преди еврото имената на немската и на финландската марка също идват от думи със значението на „тежест”.

7. Паунд

Британският паунд подобно на много други езици означава в буквален превод от латински „тежест”, „тегло”. Така се наричат и валутите в Египет, Ливан, Южен Судан, Судан и Сирия.

8. Песо

Буквално преведено от испански думата „песо” означава „тегло”, „тежест”.

9. Риал

Латинската дума „регалис”, означаваща „царски”, дава наименованието на оманските и иранските риали. Валутите на Катар, Саудитска Арабия и Йемен носят същото име. Преди еврото така се казват и парите на Испания.

10. Рубли

Името на рублите идва от единица мярка тежест, чрез която се е мерело среброто. Така се наричат парите в Русия и Беларус.

11. Рупия

На сансктрит среброто се е наричало „рупия”. Оттам идват и имената на банкнотите в Индия, Пакистан и Индонезия.

12. Юан, йен и вон

Китайският йероглиф "圓", означаващ „кръгъл” или „кръгла монета” е „отговорен” за имената на китайския юан, японската йена и корейския вон.

Очевидец разказва: Павел Чернев се срина на излизане от ресторанта

http://petel.bg/Ochevidets-razkazva--Pavel-CHernev-se-srina-na-izlizane-ot-restoranta__149531

Илюстрация Булфото "Павел Чернев рухна на излизане от ресторанта. Около него се скупчиха мъже и жени. Един от тях извика Бърза помощ. Сле...

Теория на конспирацията от Григор Лилов: Боингът е взривен във въздуха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265805_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B2

 Катастрофата с Боинга в Русия е атентат, заяви журналистът и писател Григор Лилов. Според него това е най-убедителната версия, защото няма как иначе самолетът да се превърне в огнено кълбо още в небето.
Ето какво написа в личната си Фейсбук страница по повод кървавия инцидент Григор Лилов:

„КАТАСТРОФАТА С БОИНГА В РУСИЯ - АТЕНТАТ!

Бегъл преглед на видеозаписа от падането на дубайския "Боинг" в Ростов на Дон подсказва, че освен двете версии - за тежка пилотска грешка или за попадане струйно течение има и трета хипотеза - при това най-убедителната.

Тя е за терористичен акт!

Защото няма как иначе самолетът да се превърне в огнено кълбо още в небето - падайки, преди да се разбие на земята. Едното и най-възможно обяснение е бомба на борда и с много нисък шанс - евентуално поразяване с преносима ракета. Пиша с много нисък шанс, понеже такава ракета попада в двигателя, изважда го от строя, но много рядко разбива крилото, където са резервоарите.

Разбира, възможно е и да се е слубила много тежка техническа повреда, която да е подпалила Боинга още по време на полета. Но вероятността е изключително ниска.
Давам две снимки, които извадих от записа при забавен негов каданс (ход), както и самият запис.”



След това в коментарите той допълва: „Самолетът гори и се разпада още във въздуха. Няма начин да се отрече видеозаписът! И няма как това да се случи от пилотска грешка, освен ако са се опитали да изпълняват фигури от висшия пилотаж или остро пикиране с извеждане от него”.

„И последно - вече има разкази на очевидци, живеещи до летището. Никаква експлозия не са чули (т.е. тя е била още във въздуха на височина). Но е имало силно бучене. Следственият комитет на Русия потвръди, че самолетът е трябвало да се приземи в 01:10, но е паднал в 3:42 московдско време. Двата часа и половина време се обясняват с кръжене. Въобще суматохата да се прикрие нещо (терористичен акт) вече става абсурдна. "започвам втори опит за приземяване" са последните думи на пилота Аристус Сократус и връзката изчезва. Да, ама "започването" е процедура и почва доста минути преди самото приземяване. По време на тази процедура връзката е жизнено необходима. А защо я е нямало - няма обяснения, макар че самолетът според официалната версия си е летял нормално”, обяснява той.

Рускиня изпуснала самолета, който се разби в Ростов на Дон

https://www.24chasa.bg/Article/5375712

Рускиня изпуснала самолета, който се разби в Ростов на ДонРуска туристка е имала невероятен късмет, тъй като по случайност не се качила на борда на "Боинг 378" на авиокомпанията „Флай Дубай”, който се разби при опит за кацане на летището в руския град Ростов на Дон, съобщават руски медии, цитирани от Нова телевизия. Елвира Исаева празнувала до късно рождения си ден и изпуснала полета.

Почина Павел Чернев

http://society.actualno.com/pochina-pavel-chernev-news_529724.html

Павел Чернев е починал днес пред ресторант в столицата в кв. Лозенец. Чернев е бил в заведение на метри от сградата на 4-то Районно полицейско упрвавление в София в компанията на друг човек. За момент Павел Чернев е излязъл на улицата, когато му е прилошало и е починал. Инцидентът е станал на столичната улица "Крум Попов". Това съобщиха за "Хоризонт" от СДВР. В последните дни Павел Чернев се занимаваше със защитата на задържания за побоя на столичния булевард "Черни връх" мъж. При първоначалн

Данчо Караджов:В Кюстендил има убийствена рокаджийска публика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560755

„В Кюстендил има убийствена рокаджийска публика. За съжаление не сме идвали тук повече от 20 години. Изпълнения сме имали и тук на площада и в театъра и в лятното кино. Концертите бяха невероятни. Искам да се върна с хубавите спомени оттук и да изкараме една приятна вечер с кюстендилската публика", заяви вокалистът на група Сигнал Данчо Караджов. Той отправи послание към кюстендилци да слушат стойностна музика, като рокендрола....

Разследват две версии за атентата в Истанбул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560757

Две версии за извършителя на самоубийствения атентат днес в Истанбул се разследват към момента. При него загинаха петима души, а десетки бяха ранени. Нов самоубийствен атентат в центъра на Истанбул Различни следи водят към ПКК и Ислямска държава, съобщават информационните агенции, цитирани от БГНЕС. Телесни останки, намерени на мястото на взрива, се идентифицират с данните за влезлия през октомври 2015 г. терорист от Ислямска държава с инициали S.Y.

Стара Загора протестира срещу бетона в парк "Бедечка"

http://www.mediapool.bg/stara-zagora-protestira-sreshtu-betona-v-park-bedechka-news246941.html

В петък вечерта около 300 старозагорци излязоха на протест срещу планираното застрояване на парк "Бедечка". Тези, които не можаха да дойдат присъстваха с балони. Фотогалерията е от снимки публикувани във фейсбук групата "Запазете Бедечка".

Белгия официално обвини терорист №1 на Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=316185

Белгийските власти са повдигнали обвинения на считания за организатор на парижките атентати Салах Абдеслам, съобщи адвокатът му, цитиран от „Франс прес”. "Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Франция иска неговата екстрадиция.

Калайджии се събраха в Стара Загора за традиционния пазар на булки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375673

По стара традиция ромите-калайджии от цяла България се събраха навръх Тодоровден на пазар за булки в Стара Загора. Сглядата тази година се превърна в пъстро модно дефиле, в което освен традиционните пищни рокли в крещящи цветове и изпъстрени с пайети се забелязваха и доста по-стилно и облечени ромки.
По стара традиция ромите-калайджии от цяла България се събраха навръх Тодоровден на пазар за булки в Стара Загора. Сглядата тази година се превърна в пъстро модно дефиле, в което освен традиционните пищни рокли в крещящи цветове и изпъстрени с пайети се забелязваха и доста по-стилно и облечени ромки.

Намериха труп пред ресторант в София

https://www.24chasa.bg/Article/5375703

Намериха труп пред ресторант в СофияМъртво тяло е намерено пред ресторант на столичната улица „Крум Попов”, предаде Фокус. На място има полиция и граждани. Очаквайте

Откриха 1 кг амфетамин в българи, охранявали 15 бежанци в стопански двор

https://www.24chasa.bg/Article/5375707

Откриха 1 кг амфетамин в българи, охранявали 15 бежанци в стопански дворДесет възрастни и пет деца, преминали незаконно границата са задържани при операция на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Хасково. Вчера криминалистите проверили стопански постройки в района на язовир близо до с.Криво поле. Чужденците са открити в една от сградите, по техни данни те са от Ирак.

"Арсенал" съхрани надежди за титла след победа над "Евертън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/03/19/2726332_arsenal_suhrani_nadejdi_za_titla_sled_pobeda_nad/?ref=rss


"Арсенал" спечели много ценна победа при гостуването на "Евертън" и запази надежди да се пребори за титлата във Висшата лига. "Артилеристите" се наложиха с 2:0 в първи мач от 31-ия кръг, а попаденията отбелязаха Дани Уелбек и Алекс Иуоби през първото полувреме.

"Арсенал" събра 55 точки след днешния успех и се доближи на осем от лидера "Лестър". "Лисиците" гостуват на "Кристъл палас" в 17.00 ч., но това ще бъде 31-ият им мач, докато лондончани са изиграли 30 срещи. "Тотнъм" е втори с...

Ники Априлов си пасира плодове със семена за имунитета

https://www.24chasa.bg/Article/5373787

Ники Априлов си пасира плодове със семена за имунитета От известно време режисьорът Ники Априлов, един от създателите и водещ на култовото предаване за таланти - “Като лъвовете” внимава повече как се храни. Гледа да яде предимно пилешко и риба, защото, макар да смята, че свинското е най-вкусно, напомня, че е и най-вредно. Не консумира и никакви морски дарове,

Пролетта настъпва в 6:30 часа на 20 март

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2713398_proletta_nastupva_v_630_chasa_na_20_mart/?ref=rss


Точно в 6:30 часа на 20 март настъпва астрономическата пролет в България.

Това е моментът, в който слънцето, при видимото си движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и преминава от южната небесна полусфера в северната.

Астрономически сезонът започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното и 21 декември в Южното полукълбо.
...

Герой от "Angry Birds" стана посланик на ООН срещу климатичните промени

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2016/03/19/2726338_geroi_ot_angry_birds_stana_poslanik_na_oon_sreshtu/?ref=rss


ООН намери необичаен съюзник в борбата си срещу климатичните промени и това е героят Ред от популярната детска видеоигра "Angry Birds", съобщи агенция ДПА, цитирана от БНР.

Световната организация обяви ядосаната червена птица за свой почетен посланик и хората по света ще бъдат призовани да направят Ред щастлив, като споделят личния си принос като публикуват снимки за рециклиране на отпадъци, за пестеливо използване на водните ресурси и за други полезни екологични практики.
...

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Давутоглу

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375687

Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до своя турски колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул.
Министър-председателят поднесе съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправи пожелания за бързо възстановяване на ранените, съобщиха от правителствената пресслужба.
Премиерът Бойко Борисов изпрати телеграма до своя турски колега Ахмет Давутоглу във връзка с днешния терористичен акт в центъра на Истанбул. Министър-председателят поднесе съболезнованията си към близките и семействата на загиналите и отправи пожелания за бързо възстановяване на ранените, съобщиха от правителствената пресслужба.

Левичарка попари мечтите на Пиронкова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375696

Левичарката Мисаки Дои попари мечтите на Цветана Пиронкова да играе отново финал след повече от 2 години пауза. Японката спря устрема на нашето момиче в полуфиналите на тенис турнира в Сан Антонио (САЩ) - 4:6, 6:2, 4:6, а двубоят продължи 2 часа и 15 минути. До този момент пловдивчанката нямаше загубен сет.
Левичарката Мисаки Дои попари мечтите на Цветана Пиронкова да играе отново финал след повече от 2 години пауза. Японката спря устрема на нашето момиче в полуфиналите на тенис турнира в Сан Антонио (САЩ) - 4:6, 6:2, 4:6, а двубоят продължи 2 часа и 15 минути. До този момент пловдивчанката нямаше загубен сет.

Пияни биха с лопати полицаи в Асеновград

http://offnews.bg/news/n_1/n_626079.html

Пияни мъже биха с лопати двама полицаи в Асеновград, съобщи МВР.  Инцидентът е станал около 21.30 часа снощи.  При обход на маршрута в района на изхода на Асеновград полицаите се натъкнали на кавга между местни жители във видимо нетрезво състояние, които се возели с четири каруци.  Полицаите ги спрели и докато се опитвали да се справят със ситуацията, хората в каруците се разделили на две групи и обградили полицаите и ги нападнали с лопати, вили и дървени летви.   се озовал на кавга между група местни жители. Те били във видимо нетрезво състояние и се возели с четири каруци. Мъж ударил с лопата един от полицаите и посегнал да удари другия, който обаче успял да произведе предупредителен изстрел във въздуха преди да бъде ударен по главата.  След изстрела двете групи се разбягали по улицата. Полицаите ги последвали, но заради сериозното нараняване се наложило един от полицаите да бъде откаран в болница, където е настанен за лечение.  На мястото са изпратени допълнителни патрули от районното управление на МВР в Асеновград и жандармерия. Органите на реда са успели да задържат и пияните мъже - 9 души на възраст между 22 и 49 години.  В момента се изяснява кой от тях е нанесъл удара по тежко пострадалия полицай.  По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава. 

Контрареволюция във „Формула 1“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375688

Революцията на правилата във „Формула 1“ предизвика заговор за контрареволюция още след първата квалификация в новия формат за неделното състезание за Гран при на Австралия. Вместо повече екшън и интрига промяната в регламента донесе скука за зрителите плюс хаос на пистата и в боксовете. Досега първата позиция винаги се решаваше в последните
Революцията на правилата във „Формула 1“ предизвика заговор за контрареволюция още след първата квалификация в новия формат за неделното състезание за Гран при на Австралия. Вместо повече екшън и интрига промяната в регламента донесе скука за зрителите плюс хаос на пистата и в боксовете. Досега първата позиция винаги се решаваше в последните

Опожариха колата на хасковски бизнесмен

http://pik.bg/опожариха-колата-на-хасковски-бизнесмен-news504530.html

Опожариха колата на хасковски бизнесмен

Лек автомобил Опел Зафира горя рано тази сутрин на ул. "Стара планина" в Хасково. Колата е била паркирана пред бл. 41 - 45. Огънят е унищожил купето й, а предното и задното стъкло са строшени.

Около 6 часа криминалистите са направили оглед на опожарения Опел. Собственикът й заяви пред Haskovo.info, че колата е запалена. Той сподели още, че бизнесът му е на светло и няма представа, защо е тази атака. Опелът е застрахован.

Работата на полицията по случая продължава.

Драма от разбилия се Боинг: Дъщерята на Азовския губернатор и жена му загинали в самолета

http://petel.bg/Drama-ot-razbiliya-se-Boing--Dashheryata-na-Azovskiya-gubernator-i-zhena-mu-zaginali-v-samoleta__149523

Пътуването до Дубай било подарък за 50-годишен юбилей на съпругата му, чиновникът не заминал заради работа Съпругата и дъщерята на начал...

Тялото на удавената жена стояло 90 минути на Първа буна във Варна

http://petel.bg/Tyaloto-na-udavenata-zhena-stoyalo-90-minuti-na-Parva-buna-vav-Varna-__149526

Тялото на удавената възрастна жена във Варна днес е стояло най-малко 90 минути на Първа буна преди да бъде откарано с трупна линейка. Това р...

МВР отрича смъртта на Павел Чернев да е насилствена

http://petel.bg/MVR-otricha-smartta-na-Pavel-CHernev-da-e-nasilstvena__149527

Илюстрация Булфото Трупът на ексдепутата лежа дълго пред ресторанта, на метри от дома му Трупът на бившия депутат Павел Чернев, който ...

Вижте последната публична изява на Павел Чернев само ден преди трагичната му смърт

http://petel.bg/-Vizhte-poslednata-publichna-izyava-na-Pavel-CHernev-samo-den-predi-tragichnata-mu-smart__149528

Последната публична изява на адвоката и бившия депутат Павел Чернев, който почина внезапно днес, беше вчера в съда. Той беше защитник на С...

Бернанке: Паричната политика в развитите страни достига границите си

http://www.investor.bg/analizi/91/a/bernanke-parichnata-politika-v-razvitite-strani-dostiga-granicite-si-213442/

Данъкоплатците в еврозоната ще платят заради количествените улеснения, според гуверньора на централната банка на Германия

Rolling Stones с безплатен концерт в Хавана

http://www.cross.bg/havana-kyba-obama-1502152.html

/КРОСС/ The Rolling Stones ще изнесе безпрецедентен безплатен концерт в Хавана на 25 март, съобщава БНР. Те ще станат първата британска рок-група, която ще свири на острова под открито небе. Рок-динозаврите оглавиха и инициатива, обединяваща различни кампании, в рамките на която музикални школи в Куба ще получат дарения във вид на музикални инструменти. Концертът ще се проведе в островната държава броени дни след историческата визита на Барак Обама от 20 до 22 март. Това ще бъде второто посещение на острова от американски президент. Първото е записано в историята през 1928 г. от Калвин Кулидж.От Белия дом обявиха, че Обама ще се срещне с настоящия глава Раул Кастро, но няма да се срещне с бившия кубински лидер Фидел. Затоплянето на отношенията между Куба и САЩ през последните две години не предизвиква еднозначни реакции.Искат да задушат революцията с братска прегръдка, смята Херардо Ернандес - един от петимата кубински агенти, арестувани в САЩ, за шпионаж и известни в Куба като „петимата герои". Други възприемат събитията с надежда за по-добро бъдеще.Свирили сме на много специални места през нашата дълга кариера, но това шоу в Хавана ще бъде знаково събитие за нас. Надяваме се също и за всички наши приятели в Хавана, написаха на страницата си рок-музикантите.  

Заради срутище община Кюстендил ще обяви бедствено положение

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/19/2726334_zaradi_srutishte_obshtina_kjustendil_shte_obiavi/?ref=rss


Община Кюстендил ще обяви бедствено положение заради срутище при Ново село, съобщава БТА, като се позовава на областния управител Виктор Янев.

Срутището, което е с големи размери, се е появило за първи път и представлява свлачище от кал, камъни и дървета.

Пътят за селото е затворен и в момента се извършва почистване на стария път през с. Слокощица, откъдето да преминават автомобилите.

Междувременно се разрастна и свлачището в невестинското с. Пелатиково, като...

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет са намерени

http://www.moreto.net/novini.php?n=316182

И двете черни кутии на катастрофиралия в Ростов на Дон самолет на Fly Dubai са намерени и ще бъдат предадени за разшифровка, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорителя на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин. Трагедията отне живота на всичките 62-ма души на борда.

Свлачище затрупа къщи и прекъсна път в Пазарджишко

http://www.mediapool.bg/svlachishte-zatrupa-kashti-i-prekasna-pat-v-pazardzhishko-news246940.html

Огромно свлачище затрупа няколко къщи и прекъсна път към водноелектрическа централа в пазарджишкото село Сестримо, предаде Нова телевизия. Общината е пред бедствено положение заради рухналите тонове земна маса. Свлачището се е активизирало, след като над селото се излял пороен дъжд. Първо пропаднал главният път, който води към ВЕЦ "Сестримо". След това се свличат тонове пръст и скали и откъсват още един път. На косъм от трагедия се разминават три семейства, чийто къщи свлачището е затрупало. Потърпевшите семейства смятат, че причина за бедствието не е само дъждът, а и липсата на изградени канавки. През нощта токът в селото е прекъснат, защото при бедствието бил повален електрически стълб и били скъсани жиците. В тъмното потърпевшите семейства са били евакуирани от къщите си. Около 50-има работници от ВЕЦ "Сестримо" остават без достъп до работните си места. Тежка техника се опитва да разчисти затрупания път в селото и да осигури достъп на семействата до домовете им. Свлачището е обхванало площ от 4 декара, а местната власт няма средства да се справи с проблема. Ето защо следващата седмица община Белово ще иска пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Поетесата Надежда Искрова проговаря в стихове след 17 години мълчание

http://books.actualno.com/poetesata-nadejda-iskrova-progovarja-v-stihove-sled-17-godini-mylchanie-news_529717.html

След повече от 15 години тишина поетесата Надежда Искрова излиза от своята творческа изолация с изящната си поетична книга „Мълчания от Надежда”. В предговор към втората ѝ стихосбирка, Христо Фотев ни оставя въведението: „Отгоре иде тя! Тази поезия, преодоляла болката си, която е и наша: ние ѝ вярваме и тръгваме с нея към по-доброто, което е нашето истинско призвание и убежище – истинската ни родина, изначалното ни битие”. Надежда Искрова принадлежи на словото отда

Вижте кушиите по случай Тодоровден в Асеновград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375636

По традиция днес Тодоровден беше отбелязан в Асеновград с кушии и състезания с коне. Организатор на надбягванията е сдружението по коневъдство и конен спорт "Цар Иван Асен II", с подкрепата на общината. Ездачите ще се събират в 10 часа пред площада на детска градина "Бако Динчо" в Асеновград, след което ще преминат през главната улица до площада,
По традиция днес Тодоровден беше отбелязан в Асеновград с кушии и състезания с коне. Организатор на надбягванията е сдружението по коневъдство и конен спорт "Цар Иван Асен II", с подкрепата на общината. Ездачите ще се събират в 10 часа пред площада на детска градина "Бако Динчо" в Асеновград, след което ще преминат през главната улица до площада,

Влизаме в училище с магнитна карта, слагат паник бутони и още камери

http://offnews.bg/news/n_1/n_626077.html

В училищата да се влиза с магнитна карта, да бъдат монтирани паник бутони и инсталирани още камери предвижда проект на националната програма "Достъпно и сигурно училище" на Министерството на образованието и науката. Ще бъде изграден и център, в който ще се извършва наблюдение на записите. Проектът е публикуван на сайта за МОН. Дали ще бъде одобрен и парите - отпуснати, ще реши Министерският съвет. В него има два модула - за изграждане на достъпна архитектурна среда в училищата за децата с увреждания и за увеличаване степента на сигурност в сградите. Модул "Сигурност"  предвижда проектиране и изграждане на: система за регистрация и отчитане контрола на достъпа чрез електронни карти; физически бариери за контрол на достъпа (турникети, съобразени с изискванията за достъпна среда за хора с физически увреждания); сигнално-известителна система за охрана на сградата, покриваща зоните вход, изход и общите части, както и паник бутон за връзка с охранителна фирма; система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център на входовете, изходите, общите части на сградата, както и на прилежащите им дворове и/или спортни площадки. Училищата ще кандидатстват с проекти пред съответния регионален инспекторат към МОН. Училищата с принципал министерство ще кандидатстват пред съответното министерство. По проектопрограмата е предвидено до 14 училища да получат финансиране за система за достъп с магнитни карти . За цялостно проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център ще се дават до 30 000 лева и ще се финансират до 35 училища. За система за контрол на достъпа ще се дават до 14 000 лв. на проект и ще се финансират до 14 училища. За сигнално-известителна система сумата ще е до 3 500 лева, а максималният брой финансирани училища - 14. За система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център ще се дават до 12 500 лв., ще бъдат финансирани най-много 16 училища. Общо средствата по този модул са 1 500 000 лева. Модулът за достъпна архитектурна среда  засяга 18 296 ученици със специални образователни потребности, от които 1332 са с физически увреждания. Предвиденото финансиране по него е в размер на 500 000 лева. Ще се осигурят средства за изграждане на рампи, за изграждане и адаптиране на санитарните възли, за ремонт на прилежащата инфраструктура, за проектиране и изграждане на асансьори. Максималното финансиране за изграждане на покрити рампи е до 19 000 лева, за покривни покрития на вече изградени рампи - до 4 000 лева, за адаптиране и изграждане на санитарни възли - до 13 000 лева, за ремонт на прилежащата инфраструктура - до 12 000 лева, за изграждане на асансьор - до 65 000 лева.

Жена от Димитровград хвръли от балкона чанта с 13 000 лева

https://www.24chasa.bg/Article/5375663

Жена от Димитровград хвръли от балкона чанта с 13 000 лева77-годишна жена от Димитровград изхвърли от балкона чанта с 13 хиляди лева. Тя била заблудена, че участва в акция по задържане на телефонен измамник. В петък жената е получила обаждане от мним полицейски служител, че дебне престъпник около жилището ѝ, предава БНР. За задържането му обаче трябва нейното съдействието,

Община Благоевград даде старт на Националното състезание по английски език

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560752

В препълнената зала "Пейо Яворов" в Благоевград в присъствието на над 700 ученици и учители по английски от цялата страна бе открито X юбилейно издание на Националното състезание по английски език на Кеймбридж училища в България. На официалната церемония присъстваха зам.-кметът Христина Шопова, председателят на ОбС-Благоевград Радослав Тасков, началникът на РИО – Благоевград Ивайло Златанов, председателят на "Асоциация на Кеймбридж училищата в България" Владимир Колев и представители на Регионалния инспекторат по образование. По време на церемо...

Сани Жекова пропуска последния старт за Световната купа

http://www.cross.bg/start-prizemyavane-svetovnata-1502151.html

/КРОСС/ Най-добрата сноубордистка на България Сани Жекова няма да вземе участие в последния старт за Световната купа в испанския курорт Бакейра-Берет поради контузия, предаде БГНЕС. За това призна самата тя чрез съобщение на личния си профил в социалната мрежа Facebook. Жекова разкри, че е получила контузии и на двете колена, вследствие на лошо приземяване от 27-метров скок. „Тъжно ми е да съобщя, че тази сутрин взех трудното решение да се оттегля от последния старт за Световната Купа, поради травми, които получих и в двете колена на тренировката вчера. Предстои ми да направя ядрено-магнитен резонанс, за да се установи до колко сериозен е проблема и за да бъде назначено адекватно лечение. Контузиите получих при приземяване от 27-метров скок, при който градуса на наклона за приземяване не беше оптимален и съответно приземяването беше тежко. За ПЕТИ пореден път този сезон състезателното трасе не беше изградено правилно и представляваше риск за състезателите! За пети пореден път женската част от състезателите нямаше пълноценно тренировъчно спускане! След поредните контузени състезатели вчера, днес отново ще бъдат направени промени... Желая успех и добро здраве, на тези, които ще се състезават днес! Поздрави, Александра".  

Голямо свлачище затрупа няколко къщи в Пазарджишко

http://offnews.bg/news/n_1/n_626078.html

Голямо свлачище затрупа частично три къщи и прекъсна път към водноелектрическа централа в село Сестримо, Пазарджишко, съобщи Нова телевизия.  Заради свлачището общината е пред бедствено положение.  Свлачището се активизирало след пороен дъжд. Първоначално пропаднал главният път, а след това се свлекли тонове пръст и скали, които откъснали още един път.  Селото е останало без ток през нощта, след като при бедствието е повален електрически стълб и са скъсани жиците.  Трите семейства, чиито къщи са частично затрупани, са били евакуирани снощи.  Тежка техника се опитва да разчисти затрупания път в селото, за да могат семействата да стигнат до домовете си.  Пътят до ВЕЦ "Сестримо" все още е затрупан и няма достъп до централата.  Свлачището е обхванало площ от 4 декара. Местната власт няма средства, с които да се справи с проблема, и следващата седмица ще отправи искане за средства до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

И Моуриньо идва за юбилея на Камата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375488

Още една легенда на футбола пристига за спектакъла по случай 50-годишнината на Христо Стоичков. Един от най-добрите треньори в последните 15 години Жозе Моуриньо ще бъде гост на предстоящото събитие. В момента Специалния няма отбор и с ще присъства на рождения ден на своя добър приятел. Жозе се присъединява към списъка с икони на съвременния
Още една легенда на футбола пристига за спектакъла по случай 50-годишнината на Христо Стоичков. Един от най-добрите треньори в последните 15 години Жозе Моуриньо ще бъде гост на предстоящото събитие. В момента Специалния няма отбор и с ще присъства на рождения ден на своя добър приятел. Жозе се присъединява към списъка с икони на съвременния

Салах Абдеслам оспорва искането за екстрадиране във Франция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5375618

Най-издирваният терорист Салах Абдеслам, който вчера бе арестуван във връзка с атентатите в Париж през ноември, отказва да бъде екстрадиран във Франция. Това заяви адвокатът на Салам Свен Мари, цитиран от AFP.
Мари заяви, че клиентът му официално е задържан във временния арест и срещу него са повдигнати обвинения.
Най-издирваният терорист Салах Абдеслам, който вчера бе арестуван във връзка с атентатите в Париж през ноември, отказва да бъде екстрадиран във Франция. Това заяви адвокатът на Салам Свен Мари, цитиран от AFP. Мари заяви, че клиентът му официално е задържан във временния арест и срещу него са повдигнати обвинения.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване