За Тодоровден вятърът се завръща, на места - и дъжд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560607

През нощта над Южна България ще е ясно, над Северна - облачността ще се увеличи. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса. В събота ще има разкъсана облачност, значителна над Източна България, където след обяд, на места ще превали слаб дъжд. Вятърът от северозапад ще се усили до умерен. Привечер в североизточните райони ще се ориентира от североизток и с него ще нахлуе студен въздух. През нощта срещу неделя на отделни места в Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат. Максималните температури ще бъдат ...

Днес отбелязваме Тодоровден

http://www.moreto.net/novini.php?n=316134

Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар, пише женското списание Hera.bg. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е още като Конски Великден, защото се празнува най-вече за здравето на конете.

Европа - в ръцете на Турция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265800_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+-+%D0%B2+%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3F

 „Прекалено сложни, много трудни за осъществяване и на ръба на международното право” – така литовската президентка Даля Грибаускайте описа предложенията за споразумение с Турция. Критики срещу този проект в момента има предостатъчно, така че човек трудно може да повярва в успеха му.

Нека погледнем първо юридическите въпроси: наистина ли всеки бежанец, попаднал в Турция, ще получи шанса на индивидуална процедура по молбата му за политическо убежище? Защото масовото репатриране на цели контингенти бежанци е недопустимо. И още: дали Турция наистина ще се отнесе коректно към всички несирийци, които тя на драго сърце би искала да екстрадира? Евросъюзът не бива да допусне Анкара да връща бежанци в страни, в които ги грози преследване.

Има и доста практически трудности. Ще се справи ли Гърция с обработването на огромния брой молби за политическо убежище и с масовото връщане на бежанци в Турция? В момента – едва ли. Тъй че нека Европа отсега се готви за шокиращи кадри, в които цели семейства отчаяно се борят срещу принудата да напуснат европейска територия.

Има и други пътища към Европа

Доста е съмнително и това дали ще се намерят европейски държави, които да приемат сирийски бежанци от Турция. Няколко еврочленки отсега казват „не”. И ако накрая пак се окаже, че само Германия и още няколко държави са готови да ги приемат, споразумението няма как да проработи. Да не говорим, че германското население все повече губи желанието си да приема още хора, както показаха резултатите от последните избори.

Нека не забравяме още, че легалното преселване на бежанци в Европа е само временна мярка, която засяга едва 72 000 души. Когато обаче близо три милиона сирийски бежанци в Турция установят, че този шанс за легално преселване в Европа е минимален, те положително ще продължат да търсят нелегални канали. Защото освен маршрута през гръцките острови, те могат да се насочат през България или през Средиземно море.

И последно: една малка държава от ЕС заплашва да наложи вето по политически причини – Кипър. Никозия може да провали цялата сделка, защото Турция все още отказва да признае Кипър като член на ЕС.

Вместо сирийци – кюрди от Турция?

Много държави от ЕС смятат, че не бива да се форсират преговорите с Турция за бъдещо членство в ЕС, доколкото тази страна политически и идейно непрекъснато се отдалечава от Европа. Но опасенията на тези държави всъщност са неоснователни, защото в обозримо бъдеще Турция няма шанс да влезе в ЕС.

Кристоф Хаселбах

Съвсем конкретна обаче е друга перспектива, от която на мнозина европейци направо им се изправят косите: че още това лято 80 милиона турски граждани вече ще могат да пътуват без визи из ЕС. С оглед на вътрешнотурския конфликт с кюрдите изобщо не може да се изключи перспективата милиони турски кюрди да поискат политическо убежище в Европа.

Тъй че дори ако централните въпроси около споразумението с Турция намерят някакво решение, това ще е решение само на част от проблемите. А навярно тепърва ще се появяват и нови. В този смисъл канцлерката Ангела Меркел доста прибързва с надеждите, които възлага на споразумението с Турция. Австрия, Унгария и останалите държави, които заедно затвориха т.нар. „Балкански маршрут”, смятат от своя страна, че с тази акция са доказали обратното: че Европа изобщо няма нужда да се поставя в такава зависимост от Турция.

Една евентуална сделка с Турция предполага, че Анкара ще свърши мръсната работа на европейците и ще спира бежанците и мигрантите. В крайна сметка обаче ЕС ще трябва сам да се погрижи за своята гранична охрана.

Разкъсана облачност и до 16° днес

https://www.24chasa.bg/Article/5375009

Разкъсана облачност и до 16° днесДнес ще има разкъсана облачност, максималните температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето. Такава е прогнозата за времето на синоптиците в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Днес ще има разкъсана облачност, значителна над Източна България, където след обяд, на места ще превали слаб дъжд.

Доктрината на прекъснатия коитус или защо в Сирия нищо не се довежда до победен край

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265799_%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%81+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%B0

 Путин докладва, че задачата в Сирия е изпълнена и изтегли повечето самолети, макар и не съвсем. Какво по-конкретно е изпълненото? Преди руската намеса Асад вече шиеше бялото знаме. Сега той е стабилен, войските му настъпват и като че ли са на крачка от важни победи в западната част на страната.

На крачка, но не съвсем. На север град Алепо не е съвсем превзет. Дамаск е разчистен от бунтовниците, но предградията не съвсем. Град Рака – не съвсем. Палмира? Не съвсем. И така нататък – завоеванията са безспорни, но в същото време недовършени и обратими.

Същото важи и за изтеглянето на руските самолети. Едни се прибраха в родината тържествено, но други не съвсем. Последната новина е, че руската авиация помага на сирийското настъпление към Палмира. Цялата работа прилича на коитус интеруптус –хем бурен секс, хем не съвсем.

И този полукоитус на Путин май е в пълна хармония

с ходовете на Обама

Спомняте си, че преди 2 години и половина Обама аха-аха да удари по режима на Асад заради химическото оръжие. Ако си бе довършил намерението, днес Асад щеше да е говорител в руската телевизия. Но само ден преди планирания удар Обама би отбой, прекъсна коитуса и неопределеното положение в Сирия оцеля.

В Русия народът е наясно, че каквото и да стори Путин, все е правилно. В САЩ обаче цари объркване – знае ли Обама какво прави? Има ли ясна цел? Простият народ там явно не разбира прелестите на хаоса. Той живее с мисълта, че щом Чичо Сам се е заел с нещо, трябва бързо да го доведе докрай. Само че Обама винаги прави обратното – нищо не довежда докрай, сменя конете насред пътя, прекъсва коитуса.

Тези дни Обама май реши да обясни своите неразбираеми ходове, които го докараха до фактически съюз с Путин. Естествено, не го направи той самият, а един от неговите душеприказчици - журналистът Джефри Голдбърг. Преди седмица Голдбърг публикува в списанието “Атлантик” огромна статия, или по-скоро

епичен очерк, озаглавен

“Доктрината Обама”

Статията съдържа 10 на сто любопитни моменти и 90 на сто баналности, които обясняват не повече от 50 на сто защо и как Обама направи завой от 180 градуса в политиката си за Близкия изток. И как от пръв враг Путин се превърна в четвърти враг и почти в таен съюзник.

За съжаление Джефри Голдбърг или не знае, или си трае какво са си говорили Обама с Путин и Кери с Лавров при многобройните им срещи и телефонни обаждания напоследък. Със сигурност

Обама е пожелал Путин

да спаси Асад в Сирия

Да, Асад трябва да си ходи, но засега по-добре да остане. Защото Белият дом не желае Турция и Саудитска Арабия да се превърнат в регионални свръхсили, но няма как да го признае публично и затова твърди, че приоритетът са терористите.

И със сигурност срещу тази услуга Обама е обещал нещо на Путин. Възможни са три варианта – отмяна на санкциите срещу Русия, признаване на Крим и реална автономия за Донецк. Може да е само един, може да са и трите.

Но това са си мои волни разсъждения, да се върнем към статията на Голдбърг. Нейният център е датата 30 август 2013 г., когато Обама решава да скъса “вашингтонския правилник”, да излезе от “президентския капан” и да започне да води самостоятелна политика.

Малко преди това Асад е нарушил “червената линия”, която му постави лично Обама – използвал е химическо оръжие. Веднага е взето решението да се нанесе военен удар. Ангажирани са съюзниците, Франция и Англия обещават също да се включат, а Саудитска Арабия и Турция потриват ръце в радостно очакване.

Но ето че Обама

започва да се терзае

Една от причините е отказът на британския парламент да утвърди нападението срещу Сирия. Друга е отказът на Меркел. Анкетите показват, че подгряващата населението медийна кампания е пълен провал.

Но още по-любопитно е, че при Обама идва директорът по националното разузнаване Джеймс Клапър и му казва, че поводът за война не е “баскетболна забивка”, т. е. информацията, че Асад е използвал зарин, е шменти капели. Аналогията е със знаменития израз на Джордж Тенет, бивш директор на ЦРУ. Той гарантира на президента Буш, че поводът за нахлуването в Ирак е “баскетболна забивка”.

А ако Обама се страхува от нещо, то е да не стане втори Буш, подпалвачът на най-глупавите войни. Нали затова получи изпреварваща Нобелова награда.

“30 август е неговият Ден на независимостта - пише Гълдбърг - денят, в която той не само се противопостави на външнополитическата върхушка и нейния правилник, но също така и на фалшивите съюзници в Близкия изток, които искат да използват американските “мускули” за своите тесни и сектантски интереси. До 2013 г. ненавистта на Обама се бе развила напълно. Той ненавиждаше военните, които вярваха, че могат да оправят всеки проблем, стига само главнокомандващият да им даде каквото искат.

Той ненавиждаше и комплекса от мозъчни тръстове (think-tank)

по външната политика

В Белия дом се смяташе, че много от най-изтъкнатите мозъчни тръстове във Вашингтон работят за арабски и произраелски спонсори.”

Голдбърг има предвид главно Саудитска Арабия, която успя да купи цялата фамилия Буш, неговата администрация и всичко наоколо. Авеню “Масачузетс”, където се помещават повечето “мозъчни тръстове”, се нарича “окупирана от арабите територия”.

Обама – самотен бунтар?

Звучи малко като телевизионен водевил.

Според Голдбърг президентът се изправя храбро срещу собствените си министри и съветници, повечето свирепи ястреби. Единственият “гълъб” е вицепрезидентът Джо Байдън. Но и той смята, че щом Обама е казал, че ще удари – значи трябва да удари. Иначе губи авторитет пред света.

Обама обаче деконструира самото понятие “авторитет” (credibility)

Според него вашингтонската външнополитическата върхушка, която той тайно мрази, фетишизира авторитета, който се постига със сила. “Да бомбардираш някого само и само за да докажеш, че си готов да бомбардираш някого, е най-лошата причина за използването на силата”, твърди Обама.

От тези терзания Обама е избавен не от кого да е, а от руския деус екс махина Путин. На срещата на Г-20 в Санкт Петербург, само седмица след съдбоносния 30 август, Обама дръпва руския президент настрана и му казва, че “ако той може да накара Асад да премахне химическите си оръжия, това ще премахне и причината да нанасяме военен удар”.

Разбира се, според руската версия е точно обратното – Путин предлага това решение на Обама. Важното е, че в онзи паметен петербургски кулоар двамата стават заговорници за спасяването на Асад. И за продължаването на неопределеността.

“Добре де, но каква

е самата доктрина Обама

- ще попита читателят. – Не е ли казана в статията кратко, само с няколко думи кратки?” Там е работата, че не е казана. Освен ако за доктрина може да послужи култовият лаф на Обама: “Не правете тъпи л..на” (Don’t do stupid shit).

Затова аз ще обясня доктрината със свои думи, прочетени между редовете. Тя гласи - не докарвай конфликтите докрай, съхрани хаоса. Приятелят е враг, врагът е приятел. Всичко е истинско, но не съвсем. Вашингтон уж е близък съюзник с Турция, но не съвсем. Саудитска Арабия е като брат, но не съвсем. Сирийската опозиция – също не съвсем. Кюрдите – не съвсем. И Израел – не съвсем. Само Путин – съвсем не, но може би...

Добре де, а какво е съвсем, какво е стабилно? Стабилно е само това, че нищо не е съвсем. Това е постмодерната външна политика. Що се отнася до бунта на Обама срещу вашингтонската външнополитическа върхушка – и това е вярно. Но не съвсем. Защото при 19 милиарда милиарда държавен дълг да създадеш хаос е много по-евтино, отколкото окупацията.

Тодоровден е! Честит празник на празнуващите

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/todorovden-e-chestit-praznik-na-praznuvashtite-6051535

Празникът е известен и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора

Какво се случи с брутния външен дълг на България през последните 17 години

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/19/2725166_kakvo_se_sluchi_s_brutniia_vunshen_dulg_na_bulgariia/?ref=rss


"Дневник" препечатва анализа за динамиката на външния дълг от сайта Инфограф.

Брутният(1) външен дълг на една страна е важен показател за задлъжнялостта на икономическите играчи в нея към външни кредитори. Високият външен дълг е предпоставка за потенциални проблеми с изплащането на задълженията, особено, когато съществува значителен валутен риск(2). Освен валутната деноминация, за външния дълг на една страна е важно още:



Каква част от него е краткосрочен дълг...

Гросмайсторът Анатолий Карпов връчва награди за Тодоровден в Калугерово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560205

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов ще раздава наградите от томболата, организирана за Тодоровден в село Калугерово, съобщиха организаторите. Билетите вече се продават за по 3 лева и се радват на интерес при мисълта за срещу с легендарния гросмайстор. Голямата награда – автомобил Audi, ще бъде изтеглена в 17 часа. Празникът обещава зрелищни конни състезания, организирани от Руси Матракчийски. Възможностите си ще демонстрират най-красивите и най-силните коне на България, уверява той. В програмата са предвидени и музикални изяви на Валя ...

България се представя на туристическа борса в Москва с руския комплекс "Камчия"

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/03/19/2725757_bulgariia_se_predstavia_na_turisticheska_borsa_v/?ref=rss


С щанд от 104 кв. м България се представя на XI международно туристическо изложение "Интурмаркет" в Москва. Форумът започва днес и ще продължи до 22 март.

На щанда, организиран от Министерството на туризма, ще бъде представен комплексът "Камчия", който е собственост на Москва, и общините Несебър и Каварна, информира министерството. Предвидени са дегустации на български вина и фолклорни изпълнения. За посетителите ще има демонстрация на техники по иконопис, килимарство и изработване...

"Часът на Земята": Айфеловата кула и Тадж Махал потъват в мрак днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_626009.html

Днес, 19 март, от 20.30 до 21.30 ч. българско време инициативата "Часът на Земята" ще обиколи света с апел за спешни действия срещу промените в климата. За 60 минути хиляди административни и жилищни сгради ще угасят светлините си, за да покажат загрижеността и подкрепата си за каузата. Тази година в "празника на природата" се включват рекорден брой държави - 178, с различни събития, съобщиха организаторите от WWF. Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да "променят изменението на климата". WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през социалните си мрежи – моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий. Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно. Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. Българските институции също подкрепят "Часът на Земята" – фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Св. Александър Невски“ и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено. До момента над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в "Часът на Земята" и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове хората се организират за различни природозащитни инициативи – светлинни шествия, конкурси, изложби. Тази вечер в София, в "Часът на Земята" - от 20:30 до 21:30 ч. - пред Народния театър "Иван Вазов" артисти ще представят арт-инсталации с огън и танци. От WWF канят всеки да се присъедини с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент и да се включи. Българските общини, заявили участие в "Часът на Земята" до петък бяха: Аксаково, Алфатар, Асеновград, Ахтопол, Бургас, Белослав, Благоевград, Брацигово, Берковица, Белово, Ботевград, Бяла, (обл. Русе), Белене, Варна, Велико Търново, Велинград, Ветово, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Гълъбово, Генерал Тошево, Димитровград, Добричка, Долни Дъбник, Долни чифлик, Дупница, Две Могили, Джебел, Добрич, Дългопол, Елена, Иваново, Каварна, Карлово, Казанлък, Кирково, Козлодуй, Кнежа, Летница, Лом, Луковит, Ловеч, Любимец, Мъглиж, Мездра, Монтана, Нова Загора, Ново Село, Оряхово, Панагюрище, Павел баня, Павликени, Петрич, Пещера, Плевен, Пловдив, Първомай, Перник, Полски Тръмбеш, Приморско, Поморие, Радомир, Разград, Русе, Сапарева баня, Свищов, Своге, Силистра, Симитли, Средец, Стара Загора, Смолян, Струмяни, Столична Община, Септември, Сливен, Сливо Поле, Самоков, Тетевен, Трявна, Троян, Царево, Ценово, Чирпан, Чепеларе, Хасково, Шабла.

Българският заточеник Робинзон Крузо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374349

Дали когато децата ни ги налегнат несгоди, няма да решат, че националната им принадлежност е достатъчна да ги оправи, вместо да се научат сами да се справят

Човечеството - може би защото така е по-лесно, обича да се дели. По расов признак, по социален, по етнически… В тия деления винаги има добри и лоши за разлика от социалистическия реализъм,
Дали когато децата ни ги налегнат несгоди, няма да решат, че националната им принадлежност е достатъчна да ги оправи, вместо да се научат сами да се справят Човечеството - може би защото така е по-лесно, обича да се дели. По расов признак, по социален, по етнически… В тия деления винаги има добри и лоши за разлика от социалистическия реализъм,

ДАЕШ с огромни загуби до Палмира, вади резерви от Ирак и Рака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265798_%D0%94%D0%90%D0%95%D0%A8+%D1%81+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%2C+%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%80%D0%B5%

 Последната информация за ситуацията в Сирия за „Руская весна” съобщава жителят на Донбас с позивна „Тимур”, който в момента е в отрядите на кюрдската съпротива и отговаря за координацията със сирийската армия. Обстановката в Сирия (18 март).
Стана известно, че лидерите на „Джебхат ан Нурса”, възползвайки се от изтеглянето на военния контингент на Русия от Сирия, са започнали да повдигат морално духа на своите екстремисти. За целта те активно разпространяват тезата за „бягството на руснаците” и изтеглянето на отрядите на „Хизбула” от Сирия. 

В района Уади ал Азеб в провинция Хама в хода на операция на сирийската армия е ликвидиран укрепен район на терористичната групировка ДАЕШ и три автомобила. Също там подразделенията на правителствените войски заедно с отрядите на Силите за национална отбрана на град Саламия са прочистили от бандити околностите Шейх Хилал. 

Заради огромни загуби в Палмира ДАЕШ прехвърлят резерви от Ирак и Рака

В района Тадмора в провинция Хомс „тигрите” на Сирийската армия са ликвидирали местен върховен емир на ДАЕШ – Султан ибн Абдел Рахман, гражданин на Саудитска Арабия, който воюва за групировката от 2014 година. В същия район „тигрите” заедно с „Хизбула” освободиха възвишението Тел Арин. 

На помощ на терористите, все още действащи в Палмира, от територията на Ирак са пристигнали бандити от ДАЕЩ с афганистански и иракски произход. Също така в района терористите прехвърлят свои резерви от Рака. Видимо, те имат реален „недостиг на пушечно месо” – там ислямистите вече дълго време търпят колосални загуби в жива сила и военна техника. 

Руските военни доставиха хуманитарни помощи в западна Хараста

В Източна Гута в провинция Дамаск на места продължават провокационните обстрели на бандитските групи по позициите на правителствените войски. В рамките на процеса за национално помирение руските военни доставиха хуманитарна помощ в западна Хараста. 

Между различните бандитски формирования, действащи в предградията на Дамаск, все по-често се забелязват противоречия, прерастващи в открити сражения. 

Например, отделни бандитски групи от състава на „Ахрар аш Шам” са отказали участие в съвместни действия против подразделения на правителствената армия с наскоро формираната групировка „Джейш ал Фустат” в източните предградия на сирийската столица. 

А лидерите на „Джейш ал Ислам” пък са дали указание за изтегляне на подчинените им бандитски групи от югоизточните части на предградията на сирийската столица, което е предизвикало недоволство от страна на полевите командири на ДАЕШ. Сега между ислямистите в този район се водят активни сражения. 

Днес е "Часът на Земята" (видео)

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/lica/dnes-e-chasyt-na-zemiata-video-6051533

Точно в осем и половина всички, които са загрижени за случващото се с природата, ще изключат за един час осветлението си.

Днес е денят, в който спасяваме Земята (видео)

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/lica/dnes-e-deniat-v-kojto-spasiavame-zemiata-video-6051533

Точно в осем и половина всички, които са загрижени за случващото се с природата, ще изключат за един час осветлението си.

Очевидци на катастрофата в Ростов: Появи се ярка светлина и самолетът се разби

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265797_%D0%9E%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%86%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0

 Очевидци на трагедията със самолета Боинг -737-800, който се разби в Ростов на Дон тази нощ, твърдят пред властите, че са видели ярка светлина, приличаща на светкавица, малко преди самолетът на авиокомпания FlyDubai да се се разбие, съобщи lifenews.ru. Докато полицията ги е разпитвала, хората са обяснили, че ярката светлина се е появила в областта на фюзелажа около половин до две секунди преди лайнерът да падне.
Припомняме,че малко по-рано днес стана ясно, че самолетът тотално е изменил посоката си на движение на височина около 200 метра и буквално под прав ъгъл се е забил в земната повърхност. 

Пристигналият от Дубай самолет се опитвал да кацне на летището в Ростов на Дон, но заради лошата видимост това не станало от първи път. Заради това пилотите пробвали и втори опит, който се оказал фатален.

В Малка Смолница организират конни състезания за Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560474

За поредна година на Тодоровден в Малка Смолница ще има конни състезания. Проявата ще започне в 11.00 часа на хиподрума в селото. В надпреварата ще се включат над  15 коня от 4 клуба. Зрителите ще имат възможност да наблюдават три паркура за три различни категории коне и състезатели, съобщи Галин Савов от клуб „Класика”, организатор на състезанието. Първото прескачане на препятствия ще бъде за аматьори, в него ще се включат любители на конния спорт, които не се препитават от този спорт, а яздят за удоволствие, обясни Савов. Второто прескачане е...

Максималните температури днес ще бъдат между 11° и 16°

http://society.actualno.com/maksimalnite-temperaturi-dnes-shte-bydat-mejdu-11-i-16-news_529663.html

Уикендът започва с разкъсана облачност, значителна над Източна България, където след обяд, на места ще превали слаб дъжд. На 19 март през деня вятърът от северозапад ще се усили до умерен. Привечер в североизточните райони ще се ориентира от североизток и с него ще нахлуе студен въздух. През нощта срещу неделя на отделни места в Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°. В неделя ще

Самолет се разби в Русия, загинаха 62 души

http://europe.actualno.com/samolet-se-razbi-v-rusija-zaginaha-62-dushi-news_529664.html

В 2:50 минути българско време пътнически самолет, идващ от Дубай, се разби при опит за кацане на летището в Ростов на Дон. Загинали са 62 души, сред които 55 пасажери и 7 души екипаж, съобщи ТАСС. Целият екипаж от служители на нискобюджетната авиокомпания „Флай Дубай” („flydubai”) е бил съставен от граждани на Обединените Арабски Емирства. Сред пътниците има други петима чужденци – двама украинци, а също граждани на Индия и Узбекистан, разкри източник на агенцият

Трагедия! Пътнически "Бойнг" се разби в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265796_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F%21+%D0%9F%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%22%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B3%22+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8+%D0%B2+%D0%A0%D

 Пътнически „Боинг” се разби до руския град Ростов на Дон. Това съобщи източник от местните извънредни служби. По информация на ТАСС, „по предварителни данни, самолетът се е разбил при опит за кацане”.
По данни на Интерфакс, който се позовава на собствен източник, самолетът е летял от Дубай. 

РИА Новости съобщава, че по време на инцидента с „Боинг” 737 на летището на града е имало лоша видимост. Съдбата на екипажа и пътниците се уточнява. 

Повече информация към момента около инцидента не се съобщава. 

Голям празник! Конски Великден е, какво трябва да направи всеки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265795_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA%21+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%8

 Тодоровден е един от първите пролетни празници в народния календар, пише hera.bg. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Познат е още като "Конски Великден", защото се празнува най-вече заздравето на конете.
В православния календар има общо шестима светци, носещи името Тодор, но в народното съзнание не се прави разлика между тях и се почита Св. Тодор в нарочен ден, който е подвижен, според Великден – първата събота от поста. 

Макар и не толкова голям светия покровител – като Св. Георги, Св. Димитър, Св. Николай, все пак Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата спролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.

„Свети Тодор съблича девет кожуха и на бял кон отива при Бога да измоли лято”

Обичаите на този ден се разпределят между жените и мъжете.

Централно място заемат младите булки, които започват да се наричат невести и получават правото да месят хляб в мъжовата къща.

Изпеченият от тях обреден хляб, с формата на кон или подкова, се маже с мед и по него се залепва варена царевица. Хлябът се проверява от свекървите и от него се раздава на близките. Този ритуал е важен за сближаването между снахите и свекървите и за приемането на младите булки в семейството.

От обредния хляб се слага в яслите на конете, да са здрави и да има приплод. Докато раздават хляба на някои места в България, жените дори подскачат и цвилят като кон, за да са плодовити кобилите.

Бабите стрижат за първи път след зимата децата, затова на някои места се казва „ остриган като магаре през март”.

Младите момичета мият косите си с вода, в която има сламки от яслите на конете, за да са лъскави и здрави косите им като конските гриви, после изливат водата след конете, които поемат към определеното за кушиите място.

Именно кушиите заемат централно място на Тодоровден.

Докато жените изпълняват своите ритуали, мъжете се подготвят за надбягването с коне.

Мъжете стават още в зори, сресват и кичат най-хубавите си коне с шарени конци, мъниста и пискюли. На някоя просторна поляна вече е премерено и маркирано трасето на надбягването, цялото село се е събрало за напрегнатото зрелище.

След надбягването, на което печели най-бързият, следва награждаването – торба хубав зоб, венец, който момите са изплели и не на последно място – всеобщото уважение и признание.

Конниците и победителят правят почетна обиколка из село, съпроводена с благословия от стопаните. А сетне първенецът дава почерпка в своя дом.

Както му е редът, всичко завършва с хоро, в центъра на който са ездачите.

Празничната трапеза е от пита, супа от леща, гъбена чорба, картофи, варена царевица.

Именници са Тодор (Божи дар), Тодора, Теодора, Теодор, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Дарина, Божо, Дара, Дарко, Дора, Дорка, Дарка, Доротея

Тед Кочев получи българско гражданство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265794_%D0%A2%D0%B5%D0%B4+%D0%9A%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

 Министърът на правосъдието Екатерина Захариева връчи удостоверение за наличие на българско гражданство на холивудската легенда Тед Кочев, съобщиха от министерството на правосъдието.
„За мен е голяма чест да Ви връча този документ и да Ви приветствам официално като български гражданин“, заяви министър Захариева. 

„Аз съм много горд и щастлив. Благодаря Ви от все сърце за съдействието“, каза от своя страна Тед Кочев.

До получаването на удостоверението се стигна, след като Тед Кочев представи в Министерството на правосъдието необходимите документи, които доказват българското поданство на родителите му, напуснали България през 20-те години на миналия век.

Експертите от дирекция „Българско гражданство“ извършиха задълбочена проверка както на представените от Кочев документи, така и в регистрите на Министерството на правосъдието по чл. 38 от Закона за българското гражданство. Проучването установи, че режисьорът е български гражданин по рождение и това обстоятелство се документира с удостоверение по чл. 39, ал. 1 от Закона за българското гражданство.

Със съдействието на министър Екатерина Захариева, чрез връченото му удостоверение, Кочев ще може да получи още в първия работен ден от Община Пловдив акт за раждане, лична карта и паспорт на български гражданин.

Преглед на печата - 19 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316133

"Монитор": Бъчварова: Реакцията на ГЕРБ е основателна, Кънев всява напрежение Реакцията на ГЕРБ е основателна, защото се разми границата между това, което говориш в политиката и това, което правиш на практика. С тези думи вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова коментира своеобразния бунт на парламентарната група на ГЕРБ срещу двойствената политика на Радан Кънев, който хем е в опозиция, хем държи свои хора в управлението.

Днес ще има разкъсана облачност, максималните температури ще бъдат между 11° и 16°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265793_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%2C+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0

 Днес ще има разкъсана облачност, максималните температури ще бъдат между 11° и 16°. Такава е прогнозата за времето, съобщи за Агенция „Фокус” Евгения Егова, дежурен синоптик вНационалния институт по метеорология и хидрология към БАН. Днес ще има разкъсана облачност, значителна над Източна България, където след обяд, на места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина временно и силен северозападен вятър. Привечер в североизточните райони вятърът ще се ориентира от североизток и с него ще нахлуе студен въздух. През нощта срещу неделя на отделни места в Североизточна България дъждът ще премине в сняг, но валежите бързо ще спрат. Максималните температури ще бъдат между 11° и 16°. Над Черноморието ще има значителна облачност и на места, главно в северната част ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток . Максималните температури ще са между 10° и 14°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.Над планините ще има разкъсана облачност, по-значителна над Стара планина. Почти без валежи. Ще духа умерен, по билата и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра – около 0°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - ще остане без съществена промяна, привечер ще започне да се повишава

Китайци купуват хотелският оператор Starwood

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265792_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+Starwood

 Американският оператор на хотелски вериги Starwood Hotels & Resorts обяви, че ще приеме офертата за покупка от консорциума, воден от китайската застрахователна хфирма Anbang Insurance Group и да откаже на Marriott International.

Anbang повиши офертата си 13,16 млрд. долара, докато от Marriott предлагаха 12,2 милиарда, но до 28 март може да коригира сумата. Сделка между Anbang и Starwood може да стане най-голямата китайска инвестиция в имоти в САЩ.

През миналата стана известно, че китайският консорциум, който вече притежава нюйоркския хотел Waldorf Astoria ще купи за 5,6 млрд. долара и веригата Strategic Hotels & Resorts Inc, собственостг на Blackstone Group.

Производители: Държавата губи 20 млн. годишно от тютюневите атаки на ДСБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265791_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%3A+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+20+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8

 Тютюнопроизводителите поискаха ДСБ да поеме отговорността за това, че догодина те няма да могат да реализират продукция за 20 млн. лв. Това ще лиши от доходи хиляди семейства, ще доведе до затварянето на още български предприятия и ще изкара още безработни на пазара на труда.

В специална декларация Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010“ и „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ“ призоваха лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу „Булгартабак“ и заигравания с тютюнопроизводителите. Според тях изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии, могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства. От организациите предупредиха, че са готови за стачни действия, които ще бъдат подкрепени от над 200 хил. тютюнопроизводители.

„На този етап не сме определили конкретна дата за протестите, но сме готови във всеки един момент да ги проведем“, коментира Цветан Филев, шеф на НАТ-2010. Той допълни, че 200 000 производители са заявили готовност да се включат, защото това касае поминъка им.

Ако трябва ще проведем срещи и с политиците, за да се спре заиграването с нашия бранш“, посочи още Филев, визирайки ДСБ.

Публикуваме целия текст на декларацията:

„Национална Асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010“ и „Съюз на производителите на ориенталски тютюн в България- СПОТ БГ“ призоваваме лидерите и представителите на политическите сили да спрат с политическото говорене срещу Булгартабак и заигравания с тютюнопроизводителите. Изявленията на ДСБ от последните дни, с което се цели трупане на популярност и електорални симпатии води до точно обратния ефект, могат да се класифицират като заиграване със съдбите на хиляди български семейства.

Обръщаме внимание, че тютюневия сектор е изключително чувствителен към всякакви зловредни слухове, още повече изказани от името на висши политици и държавници.

Булгартабак обяви, че ще редуцира закупуваните количества тютюн от българските производители с 80 на сто. Това решение ще има пряко отражение върху българските тютюнопроизводители. За последните пет година компанията Булгартабак е изплатила 103 милиона лева за тютюн. Ако компанията спре да изкупува тютюни в същите обеми това означава, че над 15 % процента, около 4 000 000 кг., на стойност над двадесет милиона лева, от произвеждания в страната тютюн няма да бъде изкупен.

Булгартабак е единствената българска фирма, оперираща, както в сектора на изкупуване, промишлената обработка и продажба на тютюни, така и в сектора на тютюневите изделия. Компанията е единствената, която ежегодно изкупува тютюн от всички сортови групи, които се произвеждат в България и винаги е била естествен коректив на пазарното търсене и цени на българските тютюни, а също така и преграда пред извършването на спекулативни сделки от страна на случайните оператори на пазара. Булгартабак винаги е откликвал и помагал на нас производителите и е инициирал множество инициативи за популяризиране на българския тютюн.

НАТ 2010 и СПОТ БГ предупреждаваме, че увреждането на имиджа на която и да е отговорна компания, изкупуваща тютюн, но най- вече на Булгартабак, ще донесе само негативи на страната, тъй като намаляването на търсенето ще доведе до лишаване от доходи на хиляди български семейства.

Ние питаме- готови ли са политиците от ДСБ да понесат отговорността за:

  1. отнемането на поминъка и дохода на хиляди семейства на тютюнопроизводители;

  2. лишаването на икономиката на Република България ежегодно от над 20 000 000 лева, в резултат на не реализирането на продукцията ни;

  3. затварянето на още български предприятия;

  4. превръщането на множество трудолюбиви граждани в безработни.

Ние сме готови за протестни действия! И сме убедени, че всички над 200 000 тютюнопроизводители ще ни подкрепят, защото всички сме засегнати!

За Тодоровден в Смолянско пристига единственото Пътуващо читалище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559552

Единственото в страната Пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще преспристигнеТодоров ден в смолянското село Момчиловци. То е създадено от група родолюбиви българи, сред които и родопчанинът с момчиловски корени – Анастас Величков, които избират атрактивна и привлекателна форма за популяризиране на културното и историческото ни наследство. Идеята е то да бъде едно кътче от Родината, което да представя българския бит, култура, история и изкуство. В момента Пътуващото читалище „Бащино огнище“ представя по нов и различен начин експозиция на ...

Наглост: Крадци с откраднат джип удрят 5 пъти стена на магазин и нахлуват (видео)

http://petel.bg/Naglost--Kradtsi-s-otkradnat-dzhip-udryat-5-pati-stena-na-magazin-i-nahluvat--video-__149487

Снимка Нова телевизия Нагли апаши разбиха с откраднат джип стената на магазин и отмъкнаха 444 стека с цигари за близо 25 хиляди лева, съо...

Радарите за превишена скорост днес - 19 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=316073

Служители на пътната полиция ще следят за превишена скорост днес - 19 март, във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 10:30ч.-12:30ч. гр.Варна бул."Княз Борис I"- спирка "Делфинариум" изход 13:30ч.

Азербайджан ограничи изнасянето на валута зад граница

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265790_%D0%90%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%

 Азербайджан ограничи изнасянето на валута зад граница на стойност над 10 000 долара, съобщи Reuters.

При положение, че фирмите и физическите лица са внасяли пари в бившата съветска република те ще могат да изнасят зад граница до 50 000 долара. Изходящите операции с валута ще се разрешават само през лицензирани банки и националната поща на Азербайджан.

През миналата година бившата съветска република, чиято икономика силно зависи от износа на петрол и газ бе принудена на 2 пъти да девалвира националната си валута маната. Причината бе намалелите приходи от продажбите на въглеводороди.

Разжалват китайския боб, смалят надписа „смилянски”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265789_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%BE%D0%B1%2C+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%

 Китайският боб скоро ще бъде разжалван. Вносителят няма да може да ни го пробутва като смилянски само, защото е пакетират у нас. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните, разработена съвместно от Министерството на здравеопазването и Агенцията по храните.

Като нашенски, обозначени с надписа „произведено от български суровини” фирмите ще могат да търгуват само тези от храните, в които поне 75 % суровините и добавките в тях са отгледани на наша територия и цялото им производство е осъществено у нас. Ако опаковката е много малка и надписът за произхода на стоката не може да бъде отпечатен четливо, производителят може да слага и само щемпел с картата на България.
Сега се заобикаля закона, всеки може да продава внесена от чужди страни стока като наша. Затова, целта на наредбата е да защити българската марка и качество, коментира за „Монитор” заместник-здравният министър д-р Адам Персенски.
Заведенията за бързо хранене, които се афишират, че хранят с нашенски гозби, също ще трябва да поставят четлив надпис над тавите с храната, че продуктите за нашенски.
Вносителите на чужди хранителни стоки също ще трябва да поставят четлив надпис на видно място върху опаковките от къде е импортът.

Залесяват 100 дървета в пловдивския район Тракия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560555

100 броя дръвчета ще бъдат засадени в „Тракия“ по искане на на граждани за залесяване на публични пространства в района. Това съобщи кметът Костадин Димитров. Акцията се провежда във връзка с инициативата „Часът на Земята 2016“, „Отговорността за опазване на природата е отговорност на всеки един от нас. В този „Час на Земята“ дарете социална сила и хвърлете светлина върху действията, свързани с климата, защото действията на всек...

Кардинал от Ватикана освещава униатска църква

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265788_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+

 Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин ще освети униатския храм „Успение Богородично” на Католическата апостолическа екзархия. Това ще стане по време на тържествено богослужение в неделя от 10.00 часа, съобщиха от екзархията. След обяд утре кардиналът ще посети девическия манастир на ордена „Сестрите на Светата Евхаристия” в столицата, а от 18.00 часа ще отслужи меса в конкатедралата „Свети Йосиф”.

В понеделник в 10.00 часа кардинал Пиетро Паролин ще се срещне с министър-председателят Бойко Борисов, по чиято покана е на двудневно посещение у нас. По-късно той ще се срещна с предизента Росен Плевнелие, патриарх Неофит и Светия Синод, и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Костовистите се запънаха, не пускат кокала

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265787_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%8A%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0

 Искам да стане ясно на всички - ДСБ бяха двигателя за създаването на РБ и ние ще останем в него, но ще бъдем и в опозиция. С тези думи Вили Лилков оправда разкраченото положение на ДСБ, откъдето дадоха да се разбере, че въобще нямат намерение да откликнат на призивите да освободят сами заеманите от тях във властта постове, след като са се зачислили към опозицията. Лилков призова съпартиеца си и министър на здравеопазването Петър Москов, както и министъра на отбраната Николай Ненчев да обяснят положението „опозиция във властта“, в която са заседнали от ДСБ. Москов е член на ДСБ, но решението за напускане или оставането в управлението е негово и на министър-председателя, добави Лилков.

Борисов: ДСБ бяга от отговорност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265786_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%A1%D0%91+%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 „Не е проблем, че ДСБ имат хора във властта на различни позиции. Проблемът е, че не искат да носят отговорност за тях“. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където втори ден се водят тежки разговори за мерки срещу мигрантската криза. Той подчерта, че никой няма да бъде принуден да си отиде заради това, че е симпатизант на една партия. „Това е все едно да си от „Левски“ или от ЦСКА или „Лудогорец“ и поради това да не ти дават възможност да реализираш професионалните си качества" сравни Борисов. В същото време обаче подчерта, че не е честно когато имаш хора във властта, да не искаш да носиш отговорност за тях, а друг да го прави вместо теб. "Ако не искат, казват – не носим отговорност и ние си носим за всичко самички“, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че би призовал ДСБ и ГЕРБ да спрат да улесняват дотолкова опозицията и да изпращат сигнали за нестабилност, защото това на никого не помагало.

Според Борисов костовистите реално са във властта, въпреки заявките за опозиция. „Те са в управлението, те самите декларираха на конференцията си, че са неразривна част от РБ и няма да излизат от него. А до ден днешен аз съм подписал коалиционно споразумение с РБ“, подчерта премиерът. Във връзка с изказването на Атанас Атанасов от ДСБ, че изявлението на ГЕРБ било театър Борисов отсече: „Не искам да влизам повече в полемика с хора, които не са на нивото ми. Има си депутати, там да се разправят по цял ден“.

В Брюксел Борисов коментира и мониторинговия механизъм на ЕК във връзка със скорошната инициатива на евродепутати за отпадането му, защото вече се ползвал повече за вътрешнополитически цели. „Той трябва да бъде използван действително, за да се реформира съдебната система от А до Я“, обясни премиерът. Той припомни изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че негова лична цел е в рамките на този мандат на комисията мониторингът за България и Румъния да отпадне. „Във връзка с това съм разпоредил на ЕК да й се представи ясен план какво правим в правосъдието и вътрешния ред“, обясни Борисов. В документа щели да се опишат точни срокове за законодателни инициативи и други мерки. „И съответно през това време ДАНС, ГДБОП, МВР, всичките служби трябва ежедневно да правят операции и да покажат на българите и на Европа, че се борим реално с престъпността и корупцията“, посочи Борисов. По думите му тогава вече след година и половина-две след изпълнени критерии страната ни можела да поиска отпадане на мониторинга.

Като положителен пример за ясни действия премиерът посочи вчерашното решение на комисията за отнемане на престъпно имане срещу ексбанкера Цветан Василев. „Това, което направи комисията за конфискация, в цяла Европа не е правено такова нещо – за над 2,4 млрд. лв. имущество. Това е добро, защото тези пари ще се върнат в банката“, подчерта Борисов.

Зелената нощ на Адела: разказ от Здравка Евтимова

http://offnews.bg/news/n_1/n_626054.html

Твърде бледо би било да се каже, че Адела не се справя с английския добре. Престъпно би било! Преводите й гъмжаха от брутално груби грешки - не познаваше правилата за словореда, употребата на модалните глаголи и глаголните времена тотално й убягваше, хич не я беше грижа какво означават повечето термини във финансовата сфера от езика на божествения Шекспир. Той, горкият, макар и дълбок хуманист, би я отровил без колебание, стига да прочетеше един абзац от професионалните й творения. Мързеше я да рови в речниците и превеждаше, както й подсказваше чувството към езика. За жалост, то беше плачевно, някои колеги с право предполагаха, че подобно чувство никога не е съществувало. Можете да си представите изненадата на цялата фирма, когато собственицата на предприятието, строгата и неумолима като самата смърт госпожа Косева, извика Адела и й направи следното предложение: - Моят син има нужда от частен учител по английски език. Може би ще му се наложи да работи във Великобритания повече от година. Водена от някаква своя приумица, госпожа Косева ме бе задължила да работя в нейния офис и то като редактор на всички преводи от и на английски език за нашите VIP клиенти, тоест най-великите сред великите. Истински кошмар за мен беше мигът, когато в електронната ми поща лъснеше превод на Адела, но стисках зъби. Отдавна бях забелязала слънчевите усмивки, които госпожа Косева отправяше към великата ни преводачка. От друга страна моята шефка смяташе, че трябва да й бъда под ръка - като стара, износена, но полезна вещ. Беше обещала да не ме уволнява. Било поради побелялата ми коса, малоумния ми стремеж към отстраняване на грешките без фанфари и барабани, било поради факта, че дългогодишният слалом от офис в офис при големи и малки висшестоящи ме бе научил да си държа устата затворена, госпожа Косева имаше непоклатимо доверие в мен. - Вие, скъпа Адела, сама ще определите цената – лъчезарно продължи шефката. - За заплащането няма да се пазарим. Какво ще кажете? - Хубаво - подхвърли младата дама. – Но ще се наложи да размисля. Чувала съм, че вашият син е колкото изискан, толкова и взискателен. - О, той ще бъде възхитен, ако има такава очарователна учителка като Вас. Смятах, че подобна похвала ще предизвика младата госпожица поне от куртоазия да изрече нещо от рода на "О, благодаря. Това е истинско признание за мен, може би го получавам твърде рано. Та аз все още прохождам в областта на превода!", но Адела, взирайки се в очите на шефката – нещо непростимо за простосмъртните - заяви: - Ще Ви съобщя цената в края на работния ден. Интонацията й беше такава, сякаш девойката беше най-великият педагог, раждал се и преподавал някога английски език на българска територия. Какво говоря – тя бе вирнала глава така, като че преди нея английският език въобще не е бил измислен. Наглостта й подразни дори мен, стария гърмян заек, и когато шефката попита: - Какво ще кажеш за нея, Стефке? - аз от глупост не се въздържах. - Вие познавате качеството на работата й, госпожо. - Я не я обиждай! - сряза ме шефката и около устните й блесна дълбока черта - сигурен признак, че съм настъпила някоя мина в мозъка на костите й. - Разбира се, Адела е прелестно младо същество - направих отчаян опит да се реабилитирам аз. – Бъдещето й принадлежи, преводът е обширна и благодатна вселена - с тези думи смятам, че успях да отрежа главата на змея; гневната вдлъбнатина в лицето на моята началничка угасна и бе заменена с усмивка, па макар твърде кисела и пестелива. - В тази Адела има много класа - прошепна госпожа Косева. - Притежава невероятна женственост. Много е хубава! - Така е - съгласих се аз, очаквайки продължението, но госпожата не благоволи да го поднесе. Не започнах да страдам от това, просто маркирах друг неприятен навик на шефката - мълчеше с месеци и по някое време, съвсем неочаквано подхвърляше развитието на мисълта си. Ако не загреех за какво става дума, над главата ми се разразяваше скандал. Този ден обаче, още на обяд, госпожа Косева тихичко попита: - Ти си виждала сина ми, нали, Стефке? - Привлекателен и много интелигентен млад мъж - отбелязах аз. - Да, така е - охотно прие преценката ми шефката. - Но вече е на 39, а все още не е женен. - Самостоятелното съществуване е по-добрият избор днес - защитих го горещо аз, тъй като бях чувала точно същите думи, изричани от госпожата по адрес на единствения й наследник. - Да, права си, Стефке. Но аз взех често да се размечтавам... ще ми се да видя едно палаво малко същество... имам предвид внуче.. Адела наистина е неотразима, надявам се, че синът ми ще оцени качествата й. Ако не друго, поне ще научи английски. "Английски от Адела!"- помислих изумено аз, а на глас изрекох: - Те двамата са като два стръка иглика. Но ако се оженят, къде ще се настанят? Виждате международното положение по света. И у нас е напрегнато. Трудности винаги възникват, знаете. - Каква си мърморана! - изречено със строг тон, това изречение означава, че шефката смята да ме уволни след три часа, но сега гласът й преливаше от светлина. - Нали съм ти говорила по-рано за брат ми Антон? - Досадникът с болното сърце, който е наел денонощно петчленен медицински екип и кисне краката си в отвара от смрадлика пет часа дневно? - реагирах моментално аз.- Още ли не е починал старият - без малко щях да изрека „плъх”, но избрах неутралното – „господин”? - усмивката върху устните на шефката стана неудържима и аз храбро продължих напред. - Ами ако възрастният човек напусне този свят, би освободил пространството и имотите на младите. Така де! - Той и котката му притежават три четвърти от улица "Витошка" и половината от „Граф Игнатиев „ и „Цар Асен” – с неудоволствие отбелязва шефката. - Но...Божа работа! Точно в шест следобед, когато госпожа Косева си е сложила червилото преди да напусне офиса, в сиянието на подранилия залез изплува изящната фигура на Адела. Колежката наистина беше красива - отличен тен на лицето, бездънни сини очи. За какво ли й трябваше да превежда от английски с такава физика? - Госпожо Косева - започна ненадминатата експертка. - Съгласна съм да обучавам вашия син. Бих желала да поставя мъничко условие - заплащането да става в евро всяка седмица. Смятах, че подобна дързост ще накара шефката да извика полиция, но тя отбеляза с искрено удовлетворение: - Един ден ще ръководите стотици хора, Адела. Оттогава започнаха частните уроци на сина на моята шефка. Как момъкът напредваше с английския не бих могла да оценя, ала всеки ден неговият джип Grand Cherokee SRT Ултра Премиум Лукс се появяваше пред нашия офис; няколко часа преди края на работното време Адела напускаше компютъра си. Наблюдавах с интерес как синът на госпожа Косева поздравява с целувка своята частна учителка, след което двамата изчезваха с Grand Cherokee SRT да изследват неизбродимите пространства на английската граматика. Началничката ми се усмихваше гордо, като понякога задаваше следния многозначителен въпрос: "Е, Стефке, какво ще кажеш?" Всеки път, когато единственият наследник на госпожа Косева надникнеше в офиса, аз не пропусках да отбележа колко прелестно създание е Адела и колко дълбоко е възхищението ми към нея. Вероятно слухът за моя възторг бе долетял до ушите на частната учителка Адела, защото веднъж тя влезе при мен и заяви: - Стеф, мислех, че си една дърта и досадна вещица, а се оказа, че си бонбонче! В агенцията наистина се заговори за сватба. Госпожа Косева мило се усмихваше на бъдещата си снаха, консултираше се с мен какъв тоалет да си ушие за тържественото събитие, каква спалня да поръча за младите от Париж и т.н. Веднъж, докато шефката бе излязла за проба на своя нов тоалет, Адела доприпка при мен. Беше донесла кутия пияни вишни и чаша кафе, което ме озадачи. Малката винаги ми бе правила впечатление на голяма скъперница. - Стеф, какво става с брата на госпожа Косева? Имаш ли инфо по този въпрос? Нещо бил зле. Да не вземе да ритне камбаната точно сега, преди сватбата, дъртият чвор! - Зле е – отвърнах честно аз. - Ала притежава три четвърти от улица "Витошка", половината от „Граф Игнатиев” и „Цар Асен”, плюс какво ли не в Пампорово, Созопол, и къде ли още не. Медицината се бори неотклонно за живота му. Лекарите правят всичко възможно. - Хайде бе! - подсвирна Адела. - Няма наследници...искам да кажа.... горкият човек. Нещастен стар ерген. Болен, самотен. Старост-нерадост и прочее. Но това има своите плюсове - един ден синът на госпожа Косева ще наследи всичко. - Стеф! Ти си златна - извика Адела и съвсем неочаквано ме целуна. - Изпий си кафето! Давай. На следващия ден Адела не се появи на работа. Цяла седмица компютърът й стоя изключен, тъмен като буреносен облак. Не питах госпожа Косева какво става. Дългият дрибъл в офис пространството ме е научил да не проявявам никакъв интерес, когато устните на шефката са оградени от лабиринт гневни бръчки. На 23-ия ден от отсъствието на Адела шефката пристигна на работа без червило, без великолепното си черно сако Chanel, без аромата на елитния си парфюм, без грим, без шал, с подпухнали клепачи. - Божичко!- извиках аз. - Какво ви е, госпожо Косева! Тя падна върху един стол и единственото, което произнесе, беше - "Оная дрипа!" - Коя дрипа? - прошепнах уплашено аз. Грижливо поддържаното тяло на моята шефка се разтресе. Тя не можеше да преглъща кафето. Уплаших се не на шега. Веднага позвъних на Бърза Помощ. Обадих се и в „Пирогов”. - О, Стефке! - изплака горко тя. - Онази дрипа! Адела! Заряза сина ми - сълзи извираха от очите й, плъзгаха се по бледите й бузи и капеха върху клавиатурата на компютъра - Омъжи се за моя брат! Дрипата долна! За Антон! За жалкия, болен плъх! Господи! - сълзите й вече бяха намокрили обилно яката на скъпата й английска блуза. - Миналата неделя им била венчавката. Само си помисли - моят отвратителен брат и оная дрипа! В Драгалевската църква... Боже мой! Отпадък! Смет! Измет! Парцал... Успях да придумам госпожа Косева да изпие кафето си, ала не ми се удаде да смекча риданията й. След известно време самата тя с треперещи ръце подаде към мен плик за писмо. Разпечатан, естествено. "Здрасти, Стеф - гласеше писмото. - Ти си готина. Говориш езици. Съпругът ми Антон Косев няма нищо против, скъпа, да работиш в компанията за външна търговия – внос-износ на най-различни неща, нали се сещаш. Аз я основах с негови средства. А ти си печена. Разбираш ги тия неща. Ще бъдеш мой личен консултант с четири пъти по-висока заплата отколкото ти дава Кобра Косева. Чакам те. ЦЕЛУВКИ! Президент на фирма "Адел Комерс", твоя Адела."

Съдът спаси иранката Захра от смъртно наказание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265785_%D0%A1%D1%8A%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%80%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B

 22-годишната Захра Шахсавани от Иран няма да бъде екстрадирана в родината си, поне засега. Бургаският административен съд даде надежда и втори шанс на момичето, чийто живот виси на косъм, след като прие християнството. Магистратите излязоха с решение, което на практика спасява макар и временно Захра. Засега тя остава в България, докато Държавната агенция за бежанците не излезе с ново становище по молбата на иранката да получи международна закрила. С решението си съдът отмени издаденото определение на интервюиращия орган в Държавна агенция за бежанците, РПЦ- с. Баня, с което  молбата на иранката за предоставяне на международна закрила бе отхвърлена.

В мотивите си магистратите сочат, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход. Освен това не са обсъдени и твърденията на Шахсавани във връзка с промяната на религията й, смята съдът. В мотивите се посочва още, че при отказът за закрила, чиновниците не са направили констатации относно положението на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали Захра е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената от нея религиозна група.
След решението на Административният съд в Бургас, Държавна агенция за бежанците е принудена повторно да разглежда молбата на Захра и да излезе с ново решение. 
Първото определение, с което на момичето бе отказана международна закрила гласеше, че не отговаря на изискванията, необходими да получи статут на бежанец. 22- годишната жена заведе дело срещу Държавната агенция за бежанците и спечели първата битка. Съдбата й обаче още не е решена.  
Ако получи нов отказ и бъде върната в Иран, там я чака смъртна присъда чрез обезглавяване, защото  се е отрекла от мюсюлманската религия и е приела християнството. 

Вече е официално: ГЕРБ срещу ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265784_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 Структурите на ГЕРБ не са чаша, за да ги вземеш и да ги преместиш, обясни в едно телевизионно студио вторият човек в управляващата партия Цветан Цветанов. За да илюстрира думите си, той посегна към поставената пред него чаша с вода. Отговорът бе на въпрос за влиянието му върху структурите на партията, които основно той изгради през последните почти 10 години.

Само два дни по-късно чашата започна да изглежда преместена. Заместничката на Цветанов в ръководството на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева изчете изключително остра декларация, в която призова „всички хора на Радан Кънев“ да напуснат властта. Изчете списък, в който включи и министрите на здравеопазването - Петър Москов, и на отбраната – Николай Ненчев. Призова и премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да дойде при депутатите си, за да обсъдят въпроса. Безспорно мястото на ДСБ хем в опозиция, хем в Реформаторския блок –т.е. като част от управляващата коалиция, е тема, която заслужава внимание. Но в случая важният извод е друг: Цветан Цветанов започна публично да поставя условия на Бойко Борисов.

Новина ли е това?

Доколкото публиката за първи път става свидетел на подобно действие, да – новина е. Доколкото Борисов и Цветанов може да са съгласували тази акция предварително, да – отново е новина, защото е нов жанр в изкуството. Но поредица от действия на парламентарната група на бойкоборисовата партия отдавна говорят за движение по две писти. ГЕРБ записа в историята на този парламент знакови гласувания, които противоречат на намеренията на оглавяваното от тяхната партия и от техния лидер правителство. В част от тези противоречиви действия не може да не бъде видяна и ролята на самия Бойко Борисов, но пък именно Цветанов направи така, че ГЕРБ да избере новите съдебни инспектори в тихо съгласие с ДПС и БСП. По подобен начин ГЕРБ бламира своя вътрешен министър и правителствения проект за електронна идентификация – Борисов е давал знак, че лично той подкрепя и двете. Ултиматумът до Борисов, свързан с част от кадрите на Реформаторския блок, пък беше изречен от парламентарист на ГЕРБ, който е сред най-близките до Цветанов хора.

Иван Бедров

На пръв поглед това е сблъсък с все по-остро говорещия срещу правителството, но ненапускащ Реформаторския блок, Радан Кънев. „Това ги изнервя“, обясни с усмивка Бойко Борисов от Брюксел, където е на срещата ЕС-Турция за миграцията. Поставянето на кадрови въпроси обаче е директен сблъсък с министър-председателя, който лично – с подписа си, назначава и освобождава зам.-министри и шефове на агенции. Лично с негово одобрение министрите правят назначения по високите етажи в министерствата си, а лично по негово предложение Народното събрание може да освобождава и да избира министри. Всеки въпрос от типа „Докога Москов/Ненчев ще е министър?“ е отправен директно към Бойко Борисов. Наивно е да се мисли, че депутатите от ГЕРБ, предвождани от Цветан Цветанов, не знаят това.

Някаква нова игра

Верните отговори са повече от един като версията за постановка по никакъв начин не отхвърля всички останали. Очевидно е, че машината за кадри на Цветанов няма контрол над министерствата на здравеопазването и на отбраната, в които се прицели парламентарната група на ГЕРБ. Очевидно е също, че действията на Цветанов са във все по-отчетлив синхрон с онези кръгове в българската политика и икономика, които обществото нарича #Кой. Внасянето на алтернативен на правителствения проект за промени в Закона за съдебната власт миналата година удивително съвпадна с предпочитанията на медиите на Делян Пеевски, както и на главния прокурор Сотир Цацаров.

В същото време премиерът Бойко Борисов държи да демонстрира нова линия и започна да отменя поръчки, защото отивали към фирми около Делян Пеевски. Медиите около депутата от ДПС в последните седмици са неутрални към Борисов, позитивни към Цветанов и леко критични към Цацаров. Фронтовата линия изглежда леко отместена и ако премиерът се опитва да показва нови предпочитания, сега е времето нещо да му бъде напомнено. Това не пречи междувременно да бъде разширено кадровото поле на Цветанов и да бъде уязвен Радан Кънев. С един куршум – няколко заека. Толкова! Не става дума за разцепление.

 

 

  • Автор Иван Бедров

Апелът на Часа на Земята през 2016 г. е срещу климатичните промени

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/03/19/2725709_apelut_na_chasa_na_zemiata_prez_2016_g_e_sreshtu/?ref=rss


За десета поредна година тази събота часът от 20.30 до 21.30 ч. (местно време) ще бъде Часът на Земята. Със символично огасяне на светлините и със силни послания, тазгодишният апел за спешни действия срещу промените в климата ще обиколи света.

Празникът за природата се организира от международната природозащитна организация WWF. В него ще се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани различни събития за Часа на Земята.

Три месеца след глобалното...

Най-важното от Варна във вчерашния 18 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316096

Разследват шофьор, заплашил с убийство шеф на таксиметрова фирма във Варна Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство срещу 61-годишен таксиджия заради телефонната заплаха за убийство, отправена към шефа на „Триумф такси“.

„Калинки“ на Радан назначават шофьори на шефски заплати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265783_%E2%80%9E%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8%E2%80%9C+%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%88%D0%BE%D1%84%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8+

 

Стоил Яков на спешна спявка при ДСБ в парламента

Протежетата на лидера на ДСБ Радан Кънев във властта кадруват, обграждайки се със свои хора надолу в йерархията, които назначават на шефски заплати, макар да се водят на ниско квалифицирани позиции. Така например спуснатият от Кънев на председателския пост в Съвета на директорите на военния завод „Терем“ Стоил Яков, който е и шеф на предизборния щаб на ДСБ, си е назначил шофьор срещу 1250 лв. месечно възнаграждение. В същото време шефската заплата в борда на предприятието е едва с 30 лв. по-висока. Поне на хартия. Това стана ясно от изказване на депутата от ГЕРБ Валентин Радев, ден след като от партията на Бойко Борисов настояха премиерът да разкара от ключовите постове в управлението уредените от наследника на Иван Костов връзкари. Реакцията на парламентарната група на ГЕРБ бе провокирана от шизофренното поведение на Кънев, който се самоопределя като опозиционер, а в същото време „калинките“ на бутиковата партия на Командира продължават да са на държавна хранилка.

Чашата преля. РБ говорят едно, а правят друго.

Поставили са си цел да има честност и почтеност при харченето на парите за най-бедните, говорят, че ще прекратяват партийните назначения, а сега в „Терем” има 5-и директор, който не е професионалист. Скандално е, че има назначаване и на шофьор на заплата с 1250 лв. на въпросния директор, а един войник взима наполовина от тази сума, каза пред bTV по адрес на Яков Валентин Радев, който бе категоричен, че тъмносините сами трябва да освободят заеманите от тях в управлението места. Той подчерта, че е запознат със ситуацията в отбраната, но разбрал от колегите си, че и в други ресори „трудоустрояването” на ДСБ върви с подобни темпове.

Настоящият депутат и бивш зам.-министър на отбраната отново обърна внимание и на сключения от „Терем“ договор за правна помощ с кантората на Кънев - "Николова, Кънев, Калинов", за който от ГЕРБ поискаха проверка от прокуратурата. Вече стана ясно, че в „Терем“ е разиграна схемата „Кумовете“.

Като юридически консултант там е назначен кумът на Кънев

Васил Танков, който по думите на Радев прибира по 2600 лв. на месец.

В същото време самият Яков, който пристигна на спявка в стаята на РБ в парламента, призна за договора с Танков, както и че е функционер на ДСБ. Той опита да оправдае назначението в предприятието, което е под шапката на оглавяваното от реформатора Николай Ненчев военно министерство, с версията, че титулярят е в отпуск по майчинство, а заместничката на юристката била бременна. Не съм толкова близък на Радан Кънев, че да знам кой му е кум и кой му е сват, оправда се Яков. Той пробва да замаже и гафа с шофьора с апетитната заплата, като отсече, че не разполага с личен такъв, а въпросният човек се водел сътрудник, който вършел всичко, с което бъде натоварен.

Междувременно вицепремиерът и лидер на друга партия от РБ - ДБГ Меглена Кунева заяви, че е наложително ръководството на ДСБ да каже ясно остава ли партията в управлението или е в опозиция. Да си и в опозиция, и в управление е крайно нелогична ситуация. Мисля, че тя затруднява всички. Най-важното е да се определят, защото няма такава форма на управление, в която хем да си в опозиция, хем да си на власт, категорична бе Кунева.

Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова пък прогнозира, че реалното излизане на ДСБ от властта

няма да доведе до предсрочни избори

Разговарях с премиера Борисов по телефона и той заяви, че ще дойде при нас другата седмица. Г-н Борисов трябва да се освободи от ръководните постове в държавата от хората, назначени от Радан Кънев. Тези хора са назначени по високите етажи на властта, те не са обикновени работници и всички те се възползват от облагите на властта. Като коалиция, като управление ние носим отговорността за това управление и за действията на коалиционните си партньори, подчерта от своя страна пред Нова ТВ зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева, която обяви, че в ГЕРБ са пристигнали сигнали от служители на „Терем“, че дружеството бива източвано, а парите отиват в черната каса на ДСБ под надзора на Кънев. От думите на Караянчева стана ясно, че декларацията на ГЕРБ от четвъртък, в която с колегите й настояха Борисов да се отърве от костовистите във властта, е провокирана от недоволството на членската маса на партията срещу злословието на ДСБ.

Полицай застреля полицайка в Анкара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265782_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Мъж застреля полицайка и цивилен в столицата на Турция Анкара. Престрелката стана в района Дикмен, където се намират полицейски управления и военни обекти. Мъжът, който също е полицай е застрелял своя колежка от отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност и намиралия се до нея мъж. И двамата са починали от раните си. Стрелецът се е предал на властите.

Същевременно в района Мамак също в петък сутринта бивш затворник, излязъл неотдавна от затвора, е стрелял срещу двама души. Единият от тях е починал на място, а ранената жена е откарана в болница в тежко състояние. Нападателят се е самоубил.

В югоизточната част на Турция пък при нападение на кюрдски бунтовници е загинал един полицай, а други трима са ранени. Инцидентът е станал в провинция Мардин, окръг Нусайбин, където е в сила комендантски час. Била е взривена бронирана кола, участваща в антитирористична операция на полицията.

Осъдиха гласа на Мадрид за разсъбличане в църква

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265781_%D0%9E%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Говорителката на кметството на Мадрид - Рита Маестре от партия "Подемос" - беше осъдена на глоба над 4000 евро за накърняване "на религиозните чувства", тъй като през март 2011 г. свалила тениската си в църква, предаде Франс прес.

За 12 месеца 27-годишната представителка на радикалната левица ще трябва да плати общо 4320 евро, посочи съдът в Мадрид.

Преди пет години тя влязла в параклиса на мадридския обществен университет "Комплутенсе" и съблякла тениската си, оставайки по черен сутиен и джинси, за да изрази протеста си, заедно с други жени, срещу "антидемократичните и мачистки" позиции на Католическата църква, припомня съдът.

Постъпката на Маестре й навлече гнева на Църквата и критиките на част от десницата.

Прокуратурата поиска максималната присъда за такова престъпление - една година затвор.

На съдебно заседание през февруари Маестре обясни, че е готова да се извини, ако е оскърбила някого с действията си, които били насочени срещу съществуването на параклис в обществен университет и в защита на светските ценности. Тя каза също, че се е извинила на архиепископа на Мадрид, който приел извиненията и сметнал случилото се като "грешка на младостта".

61 души загинаха при катастрофа със самолет в Русия

http://www.cross.bg/samolet-boing-borda-1502114.html

/КРОСС/ Пътнически самолет Боинг-738 се разби при кацането си на летището в руския град Ростов на Дон, предаде ТАСС. Южният регионален център към Министерство на извънредните ситуации потвърди информация за катастрофата на пътническия самолет, летящ към Русия от Дубай. „При кацането си на летището, самолетът Боинг-738 се разби. На борда му е имало 55 души. всички те са загинали", каза представител на центъра. В момента на мястото работят представители на всички оперативни служби. Обстоятелствата около катастрофата се уточняват. По първоначални данни, летището на града е затворено заради инцидента. На борда на разбилия се в Ростов на Дон пътнически самолет Боинг-738 е имало 61 души, включително екипажа, предаде ТАСС, като се позова на службите за извънредни ситуации. „Според актуалната информация, на борда е имало 55 пътници и шестима членове на екипажа", каза източник в службите. Всички те са загинали. Сред основните версии за катастрофата са лоши метеорологични условия и грешка на екипажа.

Румънска водеща изсипа деколтето си по телевизията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265780_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%8

 Известната предимно с гърдите си румънска телевизионна водеща Роксана Ванча за пореден път стана героиня на новинарските емисии след като взе да подскача в ефир и случайно изсипа съдържанието на деколтето си. 25-годишната Рокси, която сега съобщава прогнозата за времето, не за първи път става звезда с онова, което носи в сутиена си, преди близо година подобна ситуация се разигра по време на сутрешния блок. Блондинката сложи спортен екип и трябваше да следва фитнес инструктор, който бе гост в студиото. Той попита блондинката дали има проблем, виждайки че не следва движенията му, на което тя ясно отвърна: "Да, имам два проблема", намеквайки за двете си големи гърди.

 

 

Над 3000 лева награди дават за най-силен и най-красив кон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1556932

Над 3000 лева е наградният фонд на конното състезание, организирано за Тодоровден в беловското село Мененкьово. В съботния празник, наричан Конски Великден, ще бъдат избрани най-силните и най-красивите коне. В първия етап животните ще се състезават в теглене на трупи, разделени на четири категории според теглото си. Най-големи награди са подготвени за най-тежките, 700 и повече килограмови участници в IV категория – 400, 300 или 250 лева за първите три места. В III категория (600 кг) състезателите пече...

Северозападът се присъединява към инициативата Часът на Земята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560503

Общините Видин, Враца и Монтана се присъединяват към осмото поредно издание на глобалната инициатива Часът на Земята. Тази година тя се провежда днес от 20.30 до 21.30 ч.  По това време във Видин ще бъде загасено осветлението на сградите на общинската администрация, на кметствата във всички населени места в общината, на общинските предприятия, културните институти, музеите и СОУ „Цар Симеон Велики“. Във Враца ще бъде изгасено фасадното осветление на сградата на общинска администрация и на един от символите на града – Кулата на мешчиите. В Монта...

Показаха пушката, която уби Nirvana

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265779_%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8+Nirvana

 Полицията на Сиатъл публикува снимки на пушката, с която се самоуби Кърт Кобейн преди повече от 20 години. Детектив Майк Сиесински показва оръжието от различни ъгли във фотографии в сайта на полицейското управление. Пушката Browning Auto-5 е заснета през юни 2015, а снимките са вкарани в базата данни на сиатълската полиция на 3 март, за да бъдат използвани в разследване на смъртта на покойния лидер на Nirvana.

Сиесински го възобнови през 2014 - точно 20 години след като причината за кончината на Кобейн бе определена като самоубийство.

Детективът твърди, че е открил нова информация, която може да промени това заключение. Става дума за четири ролки непроявен филм от мястото на самоубийството. Кобейн, чието творчество бе саундтрак на цяло едно поколение, се застреля на 5 април 1994 г., но бе открит чак на 8 април, тогава той бе на 27 години.

 

 

Във Варненско организират три кушии по случай Тодоровден

http://petel.bg/Vav-Varnensko-organizirat-tri-kushii-po-sluchay-Todorovden__149485

С конни надбягвания на три места ще бъде отбелязан днешния празник - Тодоровден във Варненско. В 10:30 часа в Конната база във „Виница“ ще ...

Голяма драма: Ето ги последните думи на пилота на разбилия се Боинг (аудио)

http://petel.bg/Golyama-drama--Eto-gi-poslednite-dumi-na-pilota-na-razbiliya-se-Boing--audio--__149486

"Започвам втори опит за приземяване на самолета", това е казал пилотът на разбилия се Бойнг в Ростов на Дон Аристус Сократус, съобщи lifenews.ru....

Определиха най-странното заглавие на книга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/265778_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BD

 "Прекалено разголени за нацистите" - роман от Алън Стафорд за кариерата на водевилно трио, спечели наградата "Диаграма" за най-странно заглавие на книга, съобщи Би Би Си.

На второ място със съвсем малка разлика остана "Четиво отзад: Културна история на ануса" - научно изследване от д-р Джонатан Алън. Първата книга получи 24,8 процента от гласовете, а втората - 24,3. Това е най-малката разлика в 38-годишната история на наградата.

Алън Стафорд сам е номинирал романа си за наградата на сп. "Букселър". Той няма да получи за първото място парична сума, а само бутилка"сносно червено вино".

Други заглавия от краткия списък за наградата "Диаграма" са "Сгъване на хартия с деца" от Алис Хорнек, "Монахини на колела от далечния космос, маскирани като вампири: предложение за култов филм" от Марк Къруан-Хейхоу, "Зад биноклите - интервюта с известни любители на птици" от Марк Ейвъри и Кийт Бетън, "Съветски автобусни спирки" от Кристофър Хъруиг.

"Интересна тенденция от последните няколко години е авторите сами да предлагат книгите си за наградата и да водят кампания за спечалването й - отбеляза Том Тивнан от сп. "Букселърс". - А и защо не? Писателите са разбрали, че наградата "Диаграма" означава многократно увеличаване на продажбите".

Наградата "Диаграма" е учредена през 1978 г. от Тревър Баундфорд и Брус Робъртсън от издателската фирма със същото име, за да се преборят със скуката, докато са на Франкфуртския панаир на книгата. Сп. "Букселър" и неговият автор Хорас Бент организират присъждането й от 1982 г. Само през две години - 1987 г. и 1991 г., наградата за най-странно заглавие не е връчвана заради липса на подходящи кандидати.

Биячът от бул. „Черни връх": Толерантен шофьор съм, спазвам правилата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560645

Симеон Христов, на когото бе повдигнато обвинение за боя на столичния булевард „Черни връх" след катастрофа във вторник, описа себе си като изключително толерантен шофьор. Той е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на друг водач след пътния инцидент. Вчера съдът го освободи срещу гаранция от 2000 лева. Бой след катастрофа на столичен булевард „Нямам проблеми нито с точките си, нито с книжката, нито с актове. Не карам като луд, обичам да спазвам правилата", заяви Хрис...

Празнуваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560648

Тази година на 19 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от принесени на идолите жерт...

Благотворителна кампания за дупнишко семейство, чийто дом изгоря

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560614

Започна благотворителна кампания за семейството, чийто дом изгоря в Дупница. Тя е по инициатива на Мария Иванова и нейни приятели. Преди няколко дни, голям пожар унищожи по- голяма част от дома на семейство от Дупница. Хората са загубили почти цялата си покъщнина. Граждани и институции биха могли да се включат в благородната инициатива. Материали, техника и дрехи може да занесете на място, ул. „Св. Иван Рилски", 157. Ако пък искате да помогнете с финансови средства вече е открита банков...

"С деца на море", водна медитация и как да спасим минералните бани на София

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/03/19/2725908_s_deca_na_more_vodna_meditaciia_i_kak_da_spasim/?ref=rss


Какво е общото между незабравимите български филми "С деца на море" и "Любимец 13"? Не е само участието на Георги Парцалев, а и... водата, разбира се. София се подготвя за Световния ден на водата (22 март) този уикенд с двудневен форум с прожекции и дискусии в музея "Земята и хората".

Събитието "Водно кино" е инициатива на младата гражданска група "Термално-нормално", която се бори за събуждане на обществения интерес към един упорито избягван, но съвсем очевиден проблем в столицата...

Адвокат Ангелов с "Молба за бавност" до ВАС по делото за избор на ОС- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560500

Молба за бавност е подал във Върховния административен съд адвокат Ангел Ангелов, за делото за изборите на Общински съвет в Кюстендил. Разглеждането на делото приключи в едно открито съдебно заседание във ВАС на 16 февруари. Месец по- късно решение все още няма."Съгласно чл. 459, ал. 11 от Изборния кодекс, това дело следваше да завърши с решение в двумесечен срок от подаването на жалбите, което е преди датата на образуване на делото и постъпване на материалите по него в деловодството на ВАС / 15 януари 2016 г. /", пише в молбата си за бавност а...

Новите хватки на пандата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374891

“Кунг-фу панда 3” е предопределен финансов хит, стъпил тежко и сигурно върху прекрасното финансово наследство на първите два анимационни хита, които затвърдиха бранда и се превърнаха в предпочитано семейно развлечение. Този път сюжетът е структуриран около отдавна изгубеният баща на протагониста Поу, озвучен от комика Джак Блек.
“Кунг-фу панда 3” е предопределен финансов хит, стъпил тежко и сигурно върху прекрасното финансово наследство на първите два анимационни хита, които затвърдиха бранда и се превърнаха в предпочитано семейно развлечение. Този път сюжетът е структуриран около отдавна изгубеният баща на протагониста Поу, озвучен от комика Джак Блек.

Конкурс- спектакъл в Кюстендил- "Девойка Кюстендилска пролет 2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560513

50- тият конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет 2016" ще се проведе на пл."Велбъжд". Началото е днес, в 18, 30 ч. Изборът се провежда в три кръга - официални тоалети, спортно облекло и единствения по рода си в България тур с народни носии. Участничките, които ще дефилират тази година, са 12 на брой и са на възраст между 16 и 22 години.В празничната програма ще вземат участие звездите на „ X-Factor" - Михаела Филева и Атанас Колев, балет „Фейм".

Пътна обстановка в страната - 19 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316125

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неофит Рилски – поради изграждане на колектор в разделителната ивица се ограничава движението в изпреварващата лента, движението на МПС се осъществява в активната лента.

Празнуваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560644

Тази година на 19 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Вижте повече за Великия пост

Часът на Земята 2016 призовава за действия срещу климатичните промени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1559185

Тази година Часът на Земята е седмица по-рано. Ще угасим символично светлините на 19 март (събота) от 20,30 ч. до 21,30 ч., за да отбележим международната акция за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи. Община Пловдив отново ще стане част от глобалната инициатива Часът на Земята 2016, като на 19 март в 20:30 часа, знакови паметници и монументи в града ще притъмнеят. По този начин общината се присъединява към ...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=316107

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 19 март, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

240 ученици от Димитровград решават задачи в "Европейско кенгуру"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560647

240 ученици от Община Димитровград участват днес в математическото състезание "Европейско кенгуру", чийто домакин е ОУ "Алеко Константинов". Турнирът стартира от 11 ч. и е за ученици от първи до десети клас. За общината традиционно го организира местната секция на Съюза на математниците, съобщи председателят й Катя Чалъкова. Победителите ще бъдат обявени и наградени на церемония в четвъртък, 24 март, в зала "Гроссето". Получилите 90 процента от максималния брой точки се класират за националния кръг, обясни Катя Чалъкова....

Експерт: Екипажът е сгрешил фатално при катастрофата в Ростов

http://petel.bg/Ekspert--Ekipazhat-e-sgreshil-fatalno-pri-katastrofata-v-Rostov__149484

Екипажът е сгрешил фатално при самолетната катастрофата в Ростов на Дон. След като не е кацнал при първия заход, първият пилотът е трябвал...

Св. Тодор моли за лято, именици черпят на кушиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_626027.html

Днес е Тодоров ден, празникът се чества винаги в първата събота от Великия пост. Църквата почита свети великомъченик Теодор Тирон. Имен ден празнуват и Тодор, Божидар и женските варианти на имената.   Името произхожда от гръцкото Theodoros и означава "Божи дар".  Тодоров ден е един от първите пролетни празници и в народните представи е свързан с плодородието. Вярва се, че светецът отива със своя кон при господ, за да го моли за лято и добра реколта за стопаните. Най-характерни за празника са кушиите, които се провеждат в цялата страна. На този ден според народните вярвания свекървите се сближават с младите си снахи, в миналото те получавали на Тодоровден правото да месят хляб в новия си дом.  Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат жертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.  Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.

Спорт тв днес - столично дерби и още 15 мача, биатлон, ски, тенис, Формула 1, лека атлетика и бокс

https://www.24chasa.bg/Article/5374340

Спорт тв днес - столично дерби и още 15 мача, биатлон, ски, тенис, Формула 1, лека атлетика и бокс                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Проф. Огнян Герджиков: Мечтата ми е на 100 г. да пробягам 100 м за по-малко от 30 секунди

https://www.24chasa.bg/Article/5374208

Проф. Огнян Герджиков: Мечтата ми е на 100 г. да пробягам 100 м за по-малко от 30 секунди70-те години ме изненадаха - все ми се струва, че не става дума за мен. Нищо не се е променило, все още се чувствам младеж Удовлетворен съм от живота. Май съм галеник на съдбата или имам ангел хранител Опитал съм от всичко по малко и не съм постигнал кой знае какво, с изключение на правото, където общо-взето ставам Който иска да бъде намразен поне

Златан Първи Златния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373860

"Ако махнат Айфеловата кула и на нейно място сложат моя статуя, ще остана в "Пари Сен Жермен" и след лятото! Обещавам!" Кой би имал смелостта да каже такива думи? Дори терористите не посегнаха върху символа на Париж. Този човек обаче е истински футболен терорист. Името му е Златан Ибрахичович.
Какво би се получило от брак между босненски
"Ако махнат Айфеловата кула и на нейно място сложат моя статуя, ще остана в "Пари Сен Жермен" и след лятото! Обещавам!" Кой би имал смелостта да каже такива думи? Дори терористите не посегнаха върху символа на Париж. Този човек обаче е истински футболен терорист. Името му е Златан Ибрахичович. Какво би се получило от брак между босненски

Капитанът, коалиционният кораб и екипажът на ДСБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5374335

В четвъртък матросите и офицерите от ГЕРБ решиха, че ДСБ вече не са част от екипажа и достатъчно дълго са се возили на коалиционния кораб, който съзнателно и целенасочено клатят. И поискаха от капитана да ги свалят на първото пристанище.
Раздялата с ДСБ рано или късно трябваше да се случи. По всичко личи,
В четвъртък матросите и офицерите от ГЕРБ решиха, че ДСБ вече не са част от екипажа и достатъчно дълго са се возили на коалиционния кораб, който съзнателно и целенасочено клатят. И поискаха от капитана да ги свалят на първото пристанище. Раздялата с ДСБ рано или късно трябваше да се случи. По всичко личи,

Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2725192_zashto_vurhovniiat_administrativen_sud_spira_delata_za/?ref=rss


Министерството на правосъдието съобщи тази седмица, че Екатерина Захариева ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което той отказа да образува дисциплинарно дело срещу съдия Богдана Желявска. Тя бе зам.-председател на Софийския градски съд, заради чиито действия по разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ, започна проверката, която иприключи с доклад за сериозни нарушения в управлението на съда. Така ВСС, отказвайки да потърси дисциплинарна отговорност от Желявска,...

И Димитровград гаси светлините за Часа на Земята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560387

Към световната инициатива Часът на Земята традиционно се включва и община Димитровград. По този повод в продължение на един час днес- от 20.30 ч. до 21.30 ч., ще бъде загасено уличното осветление на централния площад „България” пред сградата на общината, съобщават от администрацията. От община Димитровград призовават и гражданите да се включат в инициативата, като в рамките на час загасят осветлението в домовете си....

19 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=316071

Събития 238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е годината на Шестте императори. 1227 г. – избиране на папа Григорий IX.

С. Сталево със събор "Битката при Клокотница"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560391

Традиционният събор "Битката при Клокотница" организират днес от 14 ч. в димитровградското село Сталево. В програмата ще участват фолклорни групи от селата Ябълково, Скобелево, Добрич и Воден. Организаторите са подготвили и доклад с исторически сведения за славната битка през 1230 г. на цар Иван Асен II срещу византийския император Теодор Комнин при Клокотница. Според легендите българският цар е ръковил битката от хълма Хасара край с. Сталево....

Празнуваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560646

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и е посветен на коневъдството и на конния спорт. Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ...

„Часът на Земята" призовава за действия срещу климатичните промени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560643

178 страни ще се включат тази година в най-голямата природозащитна инициатива в света „Часът на Земята". На 19 март от 20.30 до 21.30 часа (местно време) тя ще обиколи света. На десетата годишнина инициативата призовава за спешни действия срещу промените в климата. Рекордно топлият февруари 2016 озадачава учените Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 тази събота ще видим милиони хора, призоваващи п...

Гасят светлините на Монумента Богородица по повод „Часът на Земята”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560077

Осветлението на Монумент Света Богородица и Камбанарията в парк Ямача ще бъде изгасено днес от 20,30 до 21,30 часа по повод "Часът на Земята". Над един милиард души в света, сред които българите и гражданите на още 119 държави, се очаква да угасят осветлението си за един част от 20.30 в събота 19 март 2016, като част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно в последната събота на март се провежда за седми път в световен мащаб и е символичен знак за пред...

"Походът на вдъхновителите” гостува днес в Младежкия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560068

"Походът на вдъхновителите”, който е част от инициативата "Аз мога - тук и сега", ще гостува днес следобед в голямата зала на Младежкия център в Хасково. На мероприятието ще присъстват деца и младежи от училищата в града....

Аржентински войници дават повод за започването на Фолкландската война

http://chronicles.actualno.com/arjentinski-vojnici-davat-povod-za-zapochvaneto-na-folklandskata-vojna-news_529572.html

Фолкландската война, известна още като Фолкландска криза, е фактическо състояние на война между Аржентина и Великобритания през 1982 във връзка със спора им за Фолкландските острови (наричани от Аржентина Малвински острови) и Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови. Островите са британско владение и са разположени в южната част на Атлантическия океан, на изток от Аржентина, която ги смята за част от своята територия. Нито една от двете страни не обявява война и между тях не се водят военни дейс

Празнуваме Тодорова събота

http://celebrate.actualno.com/praznuvame-todorova-sybota-news_529660.html

Тази година на 19 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол д

Днес е Световният ден на съня

http://curious.actualno.com/dnes-e-svetovnijat-den-na-synja-news_529662.html

Днес е Световният ден на съня. "Лека нощ" е ежедневен стремеж за милиони хора по цял свят, които страдат от проблеми със съня. За жалост проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения. Качественият и тонизиращ сън е от жизнено важно значение за психическото и физическото здраве, но в днешно време проблемите със съня се превръщат в световна епидемия и влияят върху здраве

На 19 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/Article/5374539

На 19 март рожден ден иматИван Вукадинов, художник Доц. Иво Драганов, кинодраматург и медиен експерт Калофер Христозов, бивш състезател по спортна гимнастика Маргарит Мицев, юрист, бивш депутат Люба Кулезич, журналистка, тв водеща Паскал Бояджийски, член на Комисията за конфликт на интереси Д-р Цветанка Терзиева, завеждащ отделение по ендокринология в УМБАЛ

Празнуваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560638

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт.Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от принесени на идолите жертви всички постни хр...

Най-високата британска планина „порасна" с метър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560641

Картографи установиха, че най-високата планина във Великобритания Бен Невис е "пораснала" с 1 метър и сега е 1345 метра, съобщава Асошиейтед прес. Еверест се е изместил с 3 см след земетресението в Непал При предишно измерване от 1949 година нейната височина възлизаше на 1344 метра. Специалистите изтъкват, че масивът не е "пораснал" физически, а просто технологиите са се подобрили през изминалите години.

Момичето-вампир призна: Аз...

http://petel.bg/Momicheto-vampir-prizna--Az---__149483

Тийнейджърка-блогърка, известна с прякора Мацката-вампир, се призна за виновна в това, че е наръгала майка си до смърт и е застреляла пастр...

Прогноза за времето - 19 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316094

Над Черноморието ще има значителна облачност и на места, главно в северната част ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток . Максималните температури ще са между 10° и 14°.

Християните празнуват днес Тодоровден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/19/2701381_hristiianite_praznuvat_dnes_todorovden/?ref=rss


Православните християни празнуват днес Тодоровден. Денят на св. великомъченик Теодор Тирон се почита винаги в съботния ден от първата седмица на Великия пост. 

Имен ден празнуват Тодор, Тодорина, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост,...

Япония набира нинджи, развива „самурайския" туризъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560640

Японската префектура Аичи набира кандидати, които да се правят на нинджи и по този начин да се развива "самурайския" туризъм преди олимпийските игри в Токио през 2020 година, съобщава ЮПИ. Търсят се 6 атлетични мъже на възраст между 18 и 30 години, с които ще бъде сключен едногодишен договор за около 1 585 долара на месец. Принц Уилям се облече като самурай Но за разлика от потайните бойци от японската история, кандидатите ще трябва да демонстрират явни умения с мечо...

Днес рожден ден празнува Николай Москов

https://www.24chasa.bg/Article/5374547

Днес рожден ден празнува Николай Москов Днес рожден ден има Николай Москов от отдел “Оживление”. Той е сладкодумен разказвач и любознателен журналист, затова лесно съчетава широките си интереси - пише със страст и за църквата, и за виното, и за лечители, и за звезди. Желаем му да е жив и здрав! Честито!                                                                                  

Идва дъжд, а на места може да премине в сняг

http://petel.bg/Idva-dazhd--a-na-mesta-mozhe-da-premine-v-snyag__149481

илюстрация: Синоптик   Днес ще има разкъсана облачност, а максималните температури ще бъдат между 11 и 16 градуса. Облачността ще е значи...

Биячът от бул. „Черни връх”: Аз съм изключително толерантен шофьор

http://petel.bg/Biyachat-ot-bul-----CHerni-vrah-----Az-sam-izklyuchitelno-toleranten-shofor__149482

кадър: Нова тв   „Аз съм изключително толерантен шофьор. Нямам проблеми нито с точките си, нито с книжката, нито с актове". Това може да ...

Дядо астронавт се отправи към МКС, ще чупи US рекорд (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560639

Ракета-носител "Союз-ФГ" с пилотиран кораб "Союз ТМА-20М" с двама руски космонавти и един американски астронавт от НАСА излетя от космодрума в Байконур за Международната космическа станция, предадоха Франс прес и ТАСС. Ракетата „Союз-ФГ", носител на кораба, е излетяла от казахстанския космодрум в 23:26 часа българско време на 18 март. Екипажът е съставен от руснаците Алексей Овчинин (в центъра на снимката), Олег Скрипочка (вляво) и американеца Джефри Уилямс (вдясно). Това е първият космически полет на Овчини...

Атанас Атанасов: ГЕРБ готви свой председател на БСП на конгреса

http://bulgarski.pogled.info/news/72406/Atanas-Atanasov-GERB-gotvi-svoi-predsedatel-na-BSP-na-kongresa

/Поглед.инфо/ Прегледах със запушен нос спора между очевидния махмурлия ген. Атанас Атанасов и очевидната вещица Цвета Караянчева по НоваТВ.

Проф. Юлия Рот: Източноевропеецът е ксенофоб заради комунизма и прехода

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/03/19/2725255_prof_juliia_rot_iztochnoevropeecut_e_ksenofob_zaradi/?ref=rss


Ксенофобията на източноевропееца е тясно свързана с времената на СССР. Тя е последица от "усмирителната риза" на съветската система, нахлузена на обществата от Източна Европа, казва в интервю за ДВ проф. Юлиана Рот.
Родена в България, тя е професор по междукултурна комуникация в мюнхенския университет "Лудвиг Максимилиан". Завършила е славистика и източноевропейска история, а сегашната ѝ изследователска дейност е посветена на социалните процеси в Източна и Югоизточна Европа след...

Конски Великден е, близо 10 000 пловдивчани празнуват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560523

Близо 10 000 пловдивчани празнуват своя имен ден днес, на Тодоровден или познат още като „Конски Великден“. Това съобщиха за Дарик от ГРАО-Пловдив. 3 427 са кръстените Тодор, 703-ма са с име Теодор, а името Божидар носят 975 пловдивчани. Сред пловдивчанките, най-многобройни са именничките Теодора (1487), Тодорка (943), Дора (379), Тодора (258) и Божидара (213). Днес празнуват още Доротея - 77, Дарина - 461, Дарин - 35 и Найден- 312.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5373954

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Религиозен календар за 19 март

https://www.24chasa.bg/Article/5374611

Религиозен календар за 19 мартТодорова събота. Св. мчци Хрисант и Дария Тодоровден се празнува през първата събота след Сирни заговезни в памет на св. вмчк Теодор Тирон - млад воин в Амасий, Мала Азия, който издържал на всички изпитания, сам се качил на кладата и изгорял за вярата си в Христа. Празнуват: Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Теди, Тотьо, Тотка, Дарина,

Нов атентат в Турция! В Адана гърмят взривове

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/72405/Nov-atentat-v-Turtsiya-V-Adana-garmyat-vzrivove

/Поглед.инфо/ Според информация на местни източници са се взривили няколко товарни камиона, подробностите се уточняват. /ВИДЕО/

Хороскоп за събота

http://petel.bg/Horoskop-za-sabota__149480

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog   Овен  Не трябва днес да разчитате прекалено на своя любим човек, дори да е много отговорен и надежден. Нека всичко, ...

Над 90 отбора ще участват в международния турнир по спортни танци „Монтана Open”

http://pik.bg/над-90-отбора-ще-участват-в-международния-турнир-по-спортни-танци-„монтана-open”-news504256.html

Над 90 отбора ще участват в международния турнир по спортни танци „Монтана Open”

Представители на повече от 90 отбора ще се състезават в 11-то издание на турнира по спортни танци за купата на общините от област Монтана. Надпреварата ще се проведе на 19 и 20 март. През тази година турнирът Монтана Open е с ранг на Балканска купа. Най-многобройни са представителите на Румъния. Традиционно силно ще бъде участието на западните ни съседи от Македония и Сърбия. Наред с танцовите двойки от всички държави от полуострова на паркета в спортна зала “Младост” ще излязат и състезатели от Беларус, Израел, Молдова.

В съдийската бригада на турнира са включени квалифицирани представители на 12 страни. Сред тях е и звездата Галена Великова, която е заместник-председател на Гръцката федерация по спортни танци. Сред VIP гостите на Монтана Open 2016 ще бъдат министърът на външните работи Даниел Митов и зам.-министърът на младежта и спорта Асен Марков. Официално са потвърдили присъствието си посланиците на Албания, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия. В знак на почит към техните държави тържествената церемония по откриването на турнира ще започне с парад на националните им флагове под съпровода на Младежки духов оркестър - Ботевград. Изпълнение на вокална формация “Торлашки напеви” ще допълни емоционалното въздействие.

Стратфор: Ирина Бокова е фаворит номер 1 за шеф на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/72404/Stratfor-Irina-Bokova-e-favorit-nomer-1-za-shef-na-OON

/Поглед.инфо/ Бокова отговаря на изискването за “регионална ротация”, но по-важното е, че е жена със солидна трудова биография. Жизненият ѝ опит е мост между Изтока и Запада, освен това тя има енергията, квалификацията и необходимите контакти с целия “електорат на ООН”

Пътна обстановка в страната - 19 март

http://petel.bg/Patna-obstanovka-v-stranata---19-mart__149479

Състояние на автомагистралите:АМ „Тракия“: няма.АМ „Хемус‘‘:област Варна: от км 395+370 до км 395+630 посока София-Варна след пътен възел Неоф...

Часът на Земята 2016 призовава за действия срещу климатичните промени

http://pik.bg/часът-на-земята-2016-призовава-за-действия-срещу-климатичните-промени-news504254.html

Часът на Земята 2016 призовава за действия срещу климатичните промени

На 19 март от 20.30 до 21.30 часа (местно време), Часът на Земята ще обиколи света с апел за спешни действия срещу промените в климата. Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света. Празникът за природата, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година и в него се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани събития за Часа на Земята.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да "променят изменението на климата". WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през социалните си мрежи – моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий. Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено. Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове хората се организират за различни природозащитни инициативи – светлинни шествия, конкурси, изложби. Станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов” в София. От WWF заявяват, че всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Поканени са и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц. 

Тодоровден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/B5XiNZ_qFdw/

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна.

Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с когото говори, а Св. Теодор си казал името. Предупредени, християните не взели никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

На Тодоровден преди изгрев слънце жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Всяка домакиня раздава от тези хлябове, като подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете. Стремежът на всяка жена е да не остава последна. От обредните хлябове се слага и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Най-интересният момент от Тодоровден е кушията.

Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

Името Тодор означава “Божи дар”.

Честит имен ден на  Тодор, Теодор, Тодора, Тодорка, Теодора, Дора, Божидар, Богдана и техните производни!

Самолетът на FlyDubai кръжал два часа над Ростов на Дон преди да се разбие

http://petel.bg/Samoletat-na-FlyDubai-krazhal-dva-chasa-nad-Rostov-na-Don-predi-da-se-razbie-__149478

По данни на портала Flightradar24, който в реално време следи координатите на полетите, самолетът Boeing-738 два часа е кръжал над града преди да падн...

Тодорова събота. Св. мчци Хрисант и Дария

http://www.cross.bg/hrisant-teodor-dariya-1502113.html

/КРОСС/ Нечестивите царе Максимиан и Максимин изпратили по цялото си царство заповед, според която всички, приели закона Христов, да бъдат освободени от смъртно наказание само ако вкусят от идолските жертви, а онези от тях, които откажат да направят това, да бъдат предадени на съд. По това време свети Теодор Тирон, скоро преди това избран за воин, бил назначен в мармаритския полк, който бил под началството на пренозита Вринк; тогава този полк бил разположен в Понтийския град Амасия. Когато свети Теодор бил причислен към полка, невярващите започнали да го принуждават да принесе жертва на идолите; но верният Христов воин Теодор, изпълнен с Дух Свети, казал на всеослушание: - Аз съм християнин и ми е заповядано да не принасям жертви на мерзките езически богове, защото се покланям на Иисуса Христа, Истинния Бог и небесен Цар. Тогава Вринк започнал да убеждава светеца: - Ето, всички тези воини са християни, но те са в служба нa римския цар. - Всеки знае на кого да служи - отговорил свети Теодор, - а аз служа на моя Небесен Цар и Владика - Бога, и на Неговия Единороден Син - Иисус Христос. Тогава стотникът Посидоний, който стоял тук, попитал: - Нима твоят Бог, Теодоре, има и Син? Свети Теодор отговорил: - Той наистина има Син, Словото на Истината, чрез Което е сътворил всичко. Препозитът го попитал: - Можем ли и ние да Го познаем? На това светецът отговорил: - Аз бих желал Бог и на вас да даде такъв разум, за да го познаете

Куклен театрален салон `2016 започва с карнавал и гигантски марионетки

http://pik.bg/куклен-театрален-салон-`2016-започва-с-карнавал-и-гигантски-марионетки-news504220.html

Куклен театрален салон `2016 започва с карнавал и гигантски марионетки

Столичният куклен театър отново ще бъде домакин на представянето на номинираните за Награда „ИКАР" детски куклени представления. Откриването на Кукления театрален салон `2016 ще се състои на 19 март от 11.00 часа в салона на улица "Гурко". Церемонията, организирана от Столичния куклен театър и Съюза на артистите в България (САБ), ще стартира с малък карнавал, в който ще се включат актьори от Столичния куклен театър и колегите им от театър "ЖАР", които са подготвили атрактивно шоу с гигантски кукли-марионетки. За неповторимата атмосфера на гостите ще се погрижат музикантите от джаз формация „София”. Председателят на САБ Христо Мутафчиев и директорът на Столичен куклен театър Кирякос Аргиропулос ще открият Кукления театрален салон `2016 и ще представят двете детски представления, номинирани за награди „ИКАР" за куклено изкуство – „Огнивото“ на ДКТ Сливен и "Принцеса Квак“ на ДКТ Бургас. На 21 март от 18.30 часа в Столичен куклен театър ще бъде връчена и наградата „СИВИНА”, която се дава на млад талант в областта на кукленото изкуство. Наградата е учредена през 2010 г. по идея на доц. Петър Пашов, режисьор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Кирякос Аргиропулос. Номинирани тази година са: Илона Людмилова за ролята на Бел в „Красавицата и звяра” – Държавен Куклен Театър Габрово, Ася Симеонова за ролята й на принцеса Квак в „Принцеса Квак” – Държавен Куклен Театър Бургас, Ралица Стоянова за ролите на Мащехата и Гретел в „Хензел и Гретел” – Драматично-куклен Театър Пазарджик, Константин Костадинов за ролите на Хензел и Дърварят в „Хензел и Гретел” – Драматично-куклен Театър Пазарджик, Радослава Неделчева за ролята на Дъщерята в "Чедо" – Държавен Куклен Театър Видин и Ангелина Русева за ролята на принцесата в „Огнивото” – Държавен куклен театър Сливен. По време на тържеството ще се състои премиерата на книгата „80 години живот на ваятел” – монография, посветена на живота и творчеството на Ива Хаджиева – легендарен скулптор и сценограф на Столичен куклен театър, работила дълги години за името и славата на българското куклено изкуство у нас и по света. На 27 март - Международния ден на театъра – САБ ще обяви наградените с „ИКАР” пиеси на тържествена церемония, която ще се проведе в Народен театър „Иван Вазов". 

19 март в историята

http://www.cross.bg/voiina-imperator-papa-1502112.html

/КРОСС/ 238 г. - Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е годината на Шестимата императори.1227 г. - избиране на папа Григорий IX.1366 г. - Състои се сватбата на Ото V и Катарина Люксембургска. 1452 г. - Фридрих III e коронясан в Рим от папа Николай V за император на Свещената Римска империя. Това е последната коронация на император в Рим.1474 г. - Във Венеция е приет закон за защита на изобретенията - първият в света закон за защита на авторското право.1563 г. - „Едикт от Амбоаз", край на първата Хугенотска война1895 г. - В София започва конгрес на македонските емигрантски дружества и братства в Княжество България и извън него.1911 г. - По инициативата на Клара Цеткин за пръв път се празнува Международен ден на жената в Германия, Дания, Австро-Унгария и Швейцария.1915 г. - Направени са първите снимки на Плутон, който (правилно) не е определен като планета.1920 г. - Сенатът на САЩ отхвърля Версайския договор за втори път (първия е на 19 ноември 1919).1943 г. - Италианският диктатор Бенито Мусолини официално отказва да предаде на немците италианските евреи.1945 г. - България във Втората световна война: Завършва Дравската операция на Първа българска армия.1953 г. - Церемонията по връчване на американските филмови награди „Оскар" за първи път се излъчва по телевизията.1958 г

Предстоящи събития за днес, 19 март

http://www.cross.bg/provede-zala-byrgasot-1502111.html

/КРОСС/ *** Атина/Анкара/Брюксел. Започва подготовката за прилагането на сключеното между ЕС и Турция споразумение.  *** Рим. Външният министър на Япония Фумио Кишида ще се срещне със своя италиански колега Паоло Джентилони. ***Прищина. Британският престолонаследник Принц Чарлз ще посети Косово като част от неговата балканска обиколка. ***Истанбул. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу, с министър-председателя и с президента на страната Ахмет Давутоглу и Реджеп Тайип Ердоган. *** Канбера. В Австралия ще се проведат частични местни избори. *** София.От 9 ч. в митрополитската катедрала на София „Св. Великомъченица Неделя" с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Архиерейска Света Литургия ще оглави Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит. ***София.В столичния квартал „Бенковски" за пореден път ще се проведе празнично честване на Тодоровден. Тържественото откриване, с ритуал на площада в кв. „Бенковски", е от 10.30 ч., а от 11.30 ч. на стадиона в квартала ще започнат традиционни конни състезания и демонстрации с участието на група Конна полиция - СДВР. ***София.От 10.30 ч

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-yurist-depytat-1502110.html

/КРОСС/ Иван Вукадинов, художник Доц. Иво Драганов, кинодраматург и медиен експерт Калофер Христозов, бивш състезател по спортна гимнастика Маргарит Мицев, юрист, бивш депутат Люба Кулезич, тв водеща Неделчо Михайлов, бивш районен кмет на Варна, тв водещ Проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото НС, бивш депутат Паскал Бояджийски, член на Комисията за конфликт на интереси  

Ценности от нелегален трафик разказват за лукса през 19 век

http://pik.bg/ценности-от-нелегален-трафик-разказват-за-лукса-през-19-век-news504207.html

Ценности от нелегален трафик разказват за лукса през 19 век

Предмети на изкуството, заловени при опити за нелегален трафик на ценности, станаха експонати в изложбата "Луксът през 19 век". Тя бе подредена в Историческия музей в Русе съвместно с музея в Бургас, тъй като декоративните произведения са част от бургаската колекция.

В изложбата са показани различни предмети от интериора на един дом - свещници, статуетки, скулптури от бронз и порцелан, сервизи, картини и книги. Те разказват за желанието на средната класа през 19-и и началото на 20 век да живее по подобие на аристократите. Разликата е в използвания материал – вместо злато, сребро и бронз, много от предметите от 18 и 19 век, са направени от различни метални сплави. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани, обясни директорът на РИМ-Русе проф.Николай Ненов.

Експонатите са част от две по-големи колекции, наречени условно „френска“ и „румънска“ заради гражданството на трафикантите. „Френската“ колекция включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. „Румънската“ колекция е от картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована украса, сервизи. Изложените експонати са произведени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия. Изложбата ще остане в Русе до есента, а желанието на музейните специалисти е да проучат изцяло произхода на предметите, за да подредят един исторически разказ за стиловите промени в изкуството през 19 век. 

Празнуваме Тодоровден

http://pik.bg/празнуваме-тодоровден-news504206.html

Празнуваме Тодоровден

Тази година на 19 март празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт. Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от принесени на идолите жертви всички постни храни на пазара. Християните като ядат, макар и без да знаят, ще се осквернят и тъй ще бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да остане тайна. Легендата разказва, че Свети Теодор Тирон се явил на константинополския Архиепископ Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа какво да ядат през тия дни, Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий запитал: Кой е този, с когото говори, и Свети Теодор си казал името. Предупредени за наредбата, християните не взели никаква храна от пазара. Затова всяка година споменават с благодарност светеца. Най-интересният момент от Тодоровден е кушията. При изгрев - слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на любимото на всички конно състезание - кушия. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. На празника се изпълняват и обреди, свързани с младите невести, които са в първата година от сватбата. В Западна България младата булка, облечена в невестинската си премяна, отива в петък вечер на църква. Придружава я свекървата, която носи тепсия с варена царевица и отгоре специален колак. Невестите остават навън, а свекървите влизат вътре, където свещеникът "отчита донесеното". По пътя до къщи те и другите жени ритат невестите. Върнатата царевица разпръскват по градините, за да расте посятото. В някои райони се изпълнява и друга интересна обредна практика за здраве и плодовитост. Сутринта на празника младата булка приготвя малки хлебчета. Празнично облечена, тя обикаля домовете на близки и роднини, раздава от тях, а домакините и пожелават деца. Накрая отива при родителите си, където и зетят, и свекървата и се слага обща трапеза. Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. В Родопската област е известен обичаят Бекане. След църковната служба домакинята дава на всеки от семейството да хапне по няколко зърна от натопен в топла вода предишния ден грах. От него хвърля към тавана по една шепа за всички и за добитъка. Момите нижат броеници от накиснат във вода грах или нахут, украсяват ги с копринени конци и ги дават на избраниците си, а те им връщат подаръци. На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Богдана, Найден. Традиционно на трапезата има пита с мая, леща, чорба от гъби. На 19 март в столичния квартал „Бенковски” за пореден път ще се проведе празнично честване на Тодоровден. Тържественото откриване, с ритуал на площада в кв. „Бенковски“, е от 10.30 часа, а от 11.30 часа на стадиона в квартала ще започнат традиционни конни състезания и демонстрации с участието на група Конна полиция – СДВР. И още един празник - от незапомнени времена на Тодоров ден Правец празнува своя събор или сбор. Градът ще отбележи и още една годишнина - 150 години от възстановяването на Правешкия манастир „Свети Теодор Тирон”. 

Пролетен празник на коня и конния спорт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560488

Десети Общински пролетен празник на коня и конния спорт ще се проведе днес в село Тенево. Организатори са община „Тунджа", кметството на селото и местното народно читалище „Просвета". Началото на състезанието е 10.30 часа на Герена до река Тунджа. Празникът ще бъде съпътстван и с ритуалното захранване на конете, с изпълнения на фолклорната певческа група и танцовия състав към читалището.  ...

Празнуваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560483

Днес празнуваме Тодорова събота, известна като деня на коневъдството и конния спорт.Тодоровден, Конски Великден, Съботата след Сирни Заговезни се празнува главно за здраве на конете. Празникът е в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове. Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги накара да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от принесени на идолите жертви всички постни хр...

Световен ден на съня

http://pik.bg/световен-ден-на-съня-news504205.html

Световен ден на съня

На 19 март отбелязваме Световния ден на съня. "Лека нощ" е ежедневен стремеж за милиони хора по цял свят, които страдат от проблеми със съня. За жалост проблемният сън е подценявано явление и като резултат не се обръща необходимото внимание на тревожния факт, че липсата на добър сън води до сериозни здравословни усложнения. Качественият и тонизиращ сън е от жизнено важно значение за психическото и физическото здраве, но в днешно време проблемите със съня се превръщат в световна епидемия и влияят върху здравето и качеството на живот на 45% от населението на земята. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. С тези аргументи Световната асоциация по медицина на съня обявява 19 март за международен Ден на съня още през 2007 година. 

Заря в Крим за годишнината от анексирането от Русия (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560637

Стотици хора отпразнуваха в петък вечерта втората годишнина от анексирането на Крим от страна на Русия. Фойерверки озариха небето над Симферопол. Жителите на града развяваха руски знамена и пееха руски песни с приповдигнато настроение, поздравявайки се за годишнината. Русия с банкнота от 100 рубли в чест на Крим (ВИДЕО) Редица събития през последните два дни отбелязаха втората година от Кримския референдум.

Николай Ненчев ще посети военното формирование в Белене

http://pik.bg/николай-ненчев-ще-посети-военното-формирование-в-белене-news504202.html

Николай Ненчев ще посети военното формирование в Белене

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще посети военно формирование 28880 – Белене на 19 март. Той ще се срещне с командването на 55-ти инженерен полк и ще открие езиков кабинет, изграден с цел повишаване езиковата подготовка на личния състав. В рамките на посещението си в града министър Ненчев ще проведе среща с кмета на Община Белене Милен Дулев, по време на която ще предаде тържествено сградата на бившия Гарнизонен стол на общината.

Задържаха двама телефонни измамници от Плевенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560623

На 17 март в района на русенското село Волово, полицаи от ОДМВР-Русе са задържали при проведена акция двама телефонни измамници от плевенското село Брест, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов. Документирано е, че двамата са извършили три измами на територията на Плевен. В тях са намерени 5000 лв., както и SIM карти и телефони, уточниха от русенската полиция.  ...

Днес отбелязваме Тодоровден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1560593

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и е посветен на коневъдството и на конния спорт. Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5354776

Иван Вукадинов, художник, живописец, 84 г.
Доц. д-р Иво Драганов, кинодраматург, медиен експерт, 65 г.
Камен Колев, зам.-председател на БСК, 62 г.
Люба Кулезич, кинокритик, журналист.
Проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото НС, 70 г.
Паскал Бояджийски, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, 39 г.
Иван Вукадинов, художник, живописец, 84 г. Доц. д-р Иво Драганов, кинодраматург, медиен експерт, 65 г. Камен Колев, зам.-председател на БСК, 62 г. Люба Кулезич, кинокритик, журналист. Проф. Огнян Герджиков, юрист, председател на 39-ото НС, 70 г. Паскал Бояджийски, член на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, 39 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване