Мъжът, който се барикадира в София, стреля по полицаи, няма пострадал (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5392140

Мъжът, който се барикадира в София, стреля по полицаи, няма пострадал (видео)„В хода на преговорите мъжът, който се барикадира в дома си, използва оръжие срещу служител на МВР, което направи нещата по-сериозни. Имаме вече явна агресия. За радост, няма пострадал служител”, съобщи директорът на СДВР Младен Маринов. „Ситуацията се усложнява и от наличието на съпругата на този човек, която е трудноподвижна и е на легло.

Ген. о.з. Кирчо Киров, бивш директор на Националната разузнавателна служба: Войната ликвидира нашата агентура в Близкия изток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266204_%D0%93%D0%B5%D0%BD.+%D0%BE.%D0%B7.+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D1%87%D0%BE+%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%

 Главното в борбата с тероризма е добиване на изпреварваща информация

 

- Г-н генерал, преди няколко дни вие заявихте директно, че България е реална цел за терористична атака. Защо смятате така?

- Още в далечната 2004 г. получихме информация, че България е не потенциална, а реална цел за терористична атака. И за жалост, това бе потвърдено от атентата в Сарафово. Към днешна дата България е цел най-вече заради участието на нейни формирования в операции и мисии на НАТО в Ирак и Афганистан. Нека не забравяме, че първо “Ал Кайда”, а след това и “Ислямска държава” обявиха НАТО и ЕС за новите кръстоносци. Така че

България е цел,

макар в момента да

не е приоритет

- Големият въпрос днес е какви мерки трябва да се предприемат, за да не се допуснат такива атентати, каквито гръмнаха в Брюксел и Париж. Какъв е смисълът след бомбите да се изкарат БТР-и и танкове по улиците и да се блокират границите, а след 1-2 седмици всичко да се забрави?

- Мерките трябва да са комплексни както на национално, така и на междунационално ниво. Ако трябва да говорим за България, това, което се прави днес от правителството, е в правилната посока. Вече не съм, както се казва, в играта, нямам точна информация как към днешна дата функционират спецслужбите, но много се надявам да са на нивото на отговорносттта, която пада върху тях.

В този момент тяхната най-важна задача е да добиват превантивна, изпреварваща информация за евентуални планове за терористични атаки. Върху тях пада

отговорността тези

сигнали да бъдат

локализирани

В такива случаи се действа най-малко на 3 нива. Първото е добиване на превантивна информация за замислите, второ - пъклените планове да не бъдат задействани, като потенциалните извършители бъдат отрязани от снабдяването с оръжие и взривни вещества. И трето - обезвреждане на конкретните атентатори.

Изпреварваща информация трябва да се търси не само от нашите, но и от европейските служби. Само чрез нея ще стане ясно кой, кога, къде, как и защо възнамерява да извърши терористични актове.

- А как да се придобие такава специализирана информация?

- Тя се придобива по различни начини, но на първо място - чрез мрежа от собствени източници. Макар към момента терористичната опасност да е по-актуална за Белгия и Франция, отколкото за нашия регион.

- Защо белгийските служби се обидиха на критиките от страна на Париж и Вашингтон за сериозни пропуски в работата? Какво ви говори това?

- На мен лично ми говори за недобра атмосфера в отношенията между партньорските служби. А и за надменно отношение на американците. Белгия е мултиетническа и мултикултурна държава и този проблем се отразява и на работата на службите. Малка държава като нея трябва да бъде подпомагана.

Не са на добро ниво

взаимодействието и

координацията на

службите

в рамките на ЕС и НАТО. Защото при тях все още съществува синдромът да се затаява, да не се споделя информация. И е крайно време да сме наясно, че когато имаме общ враг, някои различия трябва да се оставят настрана. Да се мисли за създаване на разузнавателни органи на европейско ниво. Това е много трудно, защото ЕС е създаден като образувание на нации, в което всяка държава доброволно преотстъпва част от своя суверенитет. Но имайте предвид, че традиционно външните разузнавания се считат за носители на държавния суверенитет и аз нееднократно съм се сблъсквал с този проблем, докато бях директор на НРС в различни формати - в ЕС и в НАТО.

- Кой създава този проблем?

- Ами например французите и англичаните са големи противници на идеята да се въведе шапка на европейските външни разузнавателни служби. Явно трябва да се търси някакъв компромисен вариант. Създаването на единна европейска служба за сигурност и разузнаване е изключително трудна задача.

- Ваши колеги вече обявиха, че до атентатите можеше да не се стигне, ако например службите имаха агентура в тези затворени общности?

- Трябва да се работи в тази посока. Но решаването на проблема не бива да е дело само на специалните служби. Това е въпрос на държавна политика, която е изостанала с десетилетия. Изгубени са цели поколения.

- Бившата НРС, която вие ръководихте, и особено военното разузнаване, години наред се славеха с това, че имаха добра агентура именно в Близкия изток и Северна Африка.

- Това е така.

- Може ли с този опит да помогнем на партньорите?

- Много ми се ще да вярвам, че все още сме запазили някои важни източници на нашите спецслужби. Но при това развитие на нещата в Сирия, Ирак и Либия, мисля, че имаме изключително ограничени възможности. По простата причина, че източниците отдавна физически ги няма на терена на Близкия изток и Северна Африка.

- В какъв смисъл?

- В най-прекия. В тези държави просто липсват български дипломатически представителства, в които работят офицери от разузнаването. И остава единствено да се работи с контингентите чужденци от тези региони, които в момента преминават или пребивават на наша територия. Говоря за различните имигрантски общности, с чиято помощ може да се издирят и вербуват лица,

с които да се работи,

след като се върнат

по родните места

- Но това са идеи за бъдещето. Явно от старата агентура едва ли е останало нещо?

- Времето е немилостиво, оказва си своето влияние. Още по времето, когато бях дирекстор на НРС, нещата бяха доста минимизирани и лимитирани.

- Дано да не сте прав!

- Не искам да съм прав, но това са реалностите. Ние дори нямаме канали да разберем в мигрантския поток какви хора идват в България. По-рано получавахме информация за лица, които идваха и установяваха контакти с български мюсюлмани, знаехме какви идеи внушават и на тази основа можехме да реагираме. Сега тази задача лежи основно на плещите на ДАНС.

- Как смятате - защо досега няма атентати в Германия?

- Няма засега. Основната причина за това е сериозната работа на германските специални служби. Само преди месец изтече информация, че немските колеги са предотвратили няколко десетки опита за атентати на територията на страната. Преди седмица пък Германия затвори своите дипломатически и консулски представителства в Турция заради последните терористични актове, в които загинаха десетина немски туристи.

Да не забравяме и факта, че в Германия вече са пристигнали над милион мигранти от Близкия изток. А по данни на Интерпол по този канал са минали 4000-5000 радикализирани ислямисти. Около 400 от тях са

готвени от “Ислямска

държава” специално

за терористична

дейност

- Според експерти причината е, че в Германия повечето гастербайтери от Турция са кюрди.

- И така да е, но лично аз не вярвам тези над 4-5 милиона турски мюсюлмани да са докрай интегрирани. Наблюдавал съм с какъв фанатизъм посрещат турския президент при посещението му в Германия. От контактите с немските колеги зная, че турската общност също е много затворена и капсулирана. Има достатъчно симптоми, които говорят, че и в Германия има потенциална опасност от атентати.

- Какви са вашите препоръки към нашите служби?

- Бих изразил не препоръка, а мнение, че държавното ръководство в тези условия принудително тряба да обърне по-голямо внимание на сектора “Отбрана и сигурност”, особено на частите, които вече са на границата. Главно на тяхното оборудване със съвременна техника. Същото се отнася и за специални служби.

- Трябва ли да има закон за тероризма?

- Да. Убеден съм, че трябва да има. Горещ привърженик съм да има такъв специализиран закон.

- Въпреки репликите, че ще се получи дублиране с Наказателния кодекс?

- България само ще спечели от изработването на такъв закон.

Армията на Башар Асад си върна контрола над Палмира

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/27/2730978_armiiata_na_bashar_asad_si_vurna_kontrola_nad_palmira/?ref=rss


Сирийската армия си върна контрола над гр. Палмира, съобщи БТА като се позова на изказване на сирийски военен източник пред "Франс прес".

След сражения режимът в Сирия е прогонил джихадистите от групировката "Ислямска държава", които близо година контролираха античния град. Армията вече контролира изцяло Палмира, включително античния обект и градската част. Джихадистите са се изтеглили.

Сирийските войски влязоха в града в средата на седмицата, след като по-рано този месец...

8 причини за раздялата след дълга връзка

https://www.24chasa.bg/Article/5391361

8 причини за раздялата след дълга връзкаMъже и жени прекарват години наред във връзки, без да предприемат следваща стъпка в развитието на отношенията си. Психолозите дори си имат термин за този тип отношения. Наричат го синдром на безкрайната връзка. Определението важи за дългите отношения, които не завършват с брак, а с раздяла. Някои специалисти твърдят,

Армията на Башар Асад си върна пълния контрол над Палмира

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/27/2730978_armiiata_na_bashar_asad_si_vurna_pulniia_kontrol_nad/?ref=rss


Сирийската армия си върна контрола над гр. Палмира, съобщи БТА като се позова на изказване на сирийски военен източник пред "Франс прес".

След сражения режимът в Сирия е прогонил джихадистите от групировката "Ислямска държава", които близо година контролираха античния град. Армията вече контролира изцяло Палмира, включително античния обект и градската част. Джихадистите са се изтеглили.

Сирийските войски влязоха в града в средата на седмицата, след като по-рано този месец...

Западните християни празнуват Възкресение Христово

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/v4eDFscJFDc/

papaДнес западните християни – католиците и протестантите, празнуват Възкресение Христово, съгласно Грегорианския календар. В пасхалното си обръщение папа Франциск призова хората да победят песимизма и страха. Той отправи призива си във връзка с атентатите в Брюксел, които разтърсиха европейците.

„Нека не позволяваме на страха и тъмнината да завладеят сърцата ни”, обърна се понтификът към вярващите.

Главата на Англиканската църква – Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби също засегна темата за страна в своята проповед. „В Деня на Пасхата надеждата побеждава страха. Той е обясним, това е нормална човешка реакция. Пасхата ни показва в плът, че страхът, смъртта и терорът не са най-важните думи. Думите на Бога са „живот”, „надежда”, „цел”. Исус Христос простира ръце към нас не за това да прогоним, а за да прегърнем. Това е празник на победата на Бога…” – каза преподобният Уелби, цитира Кросс .

Райко Николов: САЩ и италианското разузнаване скалъпват българската следа в атентата срещу папата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266203_%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B7%D0

 На 13 май 1981 г. турският терорист от “Сивите вълци” Мехмед Али Агджа стреля по папа Йоан Павел II и го ранява тежко на площад “Свети Петър”. Той е задържан и осъден на доживотен затвор. Райко Николов е дипломат от кариерата, който е бил посланик на България в Рим по времето, когато Сергей Антонов е вече обвинен за покушението над папата. Обвиненията срещу Антонов, както и срещу служителите в българското посолство Желю Василев и Тодор Айвазов стават след показанията на Агджа. Антонов е оправдан от италианския съд поради липса на доказателства на 29 март 1986 г. Делото срещу него е наречено “процесът на века”.

- Г-н Николов, близо 30 г. след края на процеса на века и оправдателната присъда на Сергей Антонов за атентата срещу папа Йоан Павел II успя ли България да изчисти всички съмнения от себе си по случая?

- Да, успя да изчисти всички подозрения благодарение на всички мерки, които се взеха от българското правителство за противопоставяне на това уникално предизвикателство. Нашата защита в течение на делото, наречено “процесът на века”, направи на пух и прах цялото обвинение. Всичко обаче започна през есента на 1982 г., когато в САЩ стартира една шумна пропагандна кампания с обвинение, че по поръчение на КГБ България е организирала атентата срещу папата поляк Йоан Павел II. Тези обвинения представляваха безпрецедентна по своя замисъл и цели операция за настройване враждебно на католиците в Полша, Унгария и на целия християнския свят срещу СССР и България. Както и за предизвикване на брожения вътре в организацията на Варшавския договор. Това се наричаше от специалисти изключително активно мероприятие на САЩ, подето след това в Италия и на Запад. Тази кампания представлява една от връхните точки в студената война през 80-те години на миналия век. Всичко това предизвика смут и тревога в българското правителство.

- Сгрешиха ли някъде българските власти в опита да оневинят Сергей Антонов и България за атентата?

- Положихме върховни усилия да предотвратим процес, защото

в България се

вярваше, че

има ли процес,

Антонов ще бъде

осъден

Предложих Тодор Живков чрез мен да се обърне с устни послания към властите в Италия и папата и да даде честната си дума и уверение, че Антонов няма нищо общо с атентата, и да помоли по тази причина обвиненият наш служител да бъде освободен от затвора. В Италия пристигнах през 1984 г., когато Антонов е в затвора и се водеше съдебно следствие срещу него и завърналите се в България Желю Василев и Тодор Айвазов. В разговор с италианския президент Алесандро Пертини го помолих да се намеси за освобождаването на Сергей Антонов, защото, ако българинът се познаваше с Агджа и беше сред организаторите на атентата, щеше ли българското правителство да го остави в Италия толкова дълго, след като Агджа е осъден и може да го разкрие. В качеството си на посланик на България дори си позволих пред президента на Италия да обвиня италианските спецслужби за този порочен начин, по който водят тъй нареченото следствие. Той обеща да предаде думите ми на премиера Бетино Кракси, който отказа да ме приеме. Няколко пъти след това се виждах с Пертини. Когато го питах има ли резултат от разговора ни, той се правеше на глух. И все разказваше как през 1949 г. идвал на погребението на Георги Димитров и нищо не отговаряше.

- Какви бяха настроенията към България на италианските власти?

- В този момент италианското правителство бе коалиционно и оглавявано от Кракси, който бе лидер на социалистическата партия. Някои политици в Италия приемаха българската следа. Други трезвомислещи и изтъкнати политици се чудеха на обвиненията, като виждаха, че единственият обвинител на България е този, който се е заканвал на папата още от Турция. Този, който иска да се прочуе в света с тероризма, като убие светия отец. Човек, излязъл от редиците на “Сивите вълци”. Външният министър Джулио Андреоти не вярваше и дори ми разкри, че създаването на случая “Антонов” не е политика на италианското правителство. Не бе нужно да се назоват САЩ.

- Според вас кой избра България за мишена и конкретно Сергей Антонов? С какво той се е отличавал от другите, за да бъде натопен?

- България бе най-послушна и най-удобна от социалистическите страни. Когато се скалъпва българската следа, е обсъждано кой да бъде избран. Антонов е наблюдаван. Той е скромен човек с малко бавни рефлекси, за което би бил податлив на известно обработване. Не е борбена натура, вероятно се е смятало, че ще бъде пречупен. Той се замисляше дори как се казва съпругата му. Не можем да го докажем, но според нашите служби

на него са му

прилагани различни

психотропни

вещества за

обработване

В затвора той бе станал кожа и кости, заради което успяхме да издействаме да бъде пуснат под домашен арест. Италианските власти искаха да го върнат в затвора бързо, защото смятаха, че българските служби искат да го ликвидират. 

Сергей Антонов с Николов в българското посолство Рим в първия ден след оправдателната присъда.

 

- Али Агджа твърди, че е бил вербуван от българските служби да извърши атентата. За целта бил в София. Потвърди ли се през годините тази информация?

- 100 лъжи на Агджа се установиха в течение на процеса. Той твърди, че в София се е срещал със съветски дипломат на име Маленков, но такъв не е идвал в страната ни. По време на процеса така и

не каза кой от

България го е

вербувал,

въпреки че твърди, че е наш агент. В София идва с фалшив индийски паспорт, за да избяга от Турция. Датата, в която казва, че е бил в столицата ни, е измислена и нагласена.

- Как си обяснявате, че италианските власти не прекратиха процеса много по-рано, когато Агджа казва, че е Исус? Тогавашни експерти го обявяват за луд.

- Това ме изуми, защото хората се стъписаха от тези негови твърдения. Фанатичният мюсюлманин каза, че е Исус Христос, прероденият син Божи, и е по-велик от Дарвин. Точно тогава настъпи един незапомнен смут в инициаторите на българската следа. Въпреки изказването на Агджа това не попречи на заседанията на съда да продължат.

- През годините Агджа многократно сменя версиите за атентата. Ще се разбере ли някога кой е истинският поръчител на атентата?

- Когато го арестуват, в джоба му намират бележка, която гласи: “Аз направих това. Аз съм най-големият терорист.” Осъждат го и точка, мълчание. Тогава САЩ решават да се възползват от случая. По време на процеса се разкри истината за италианското разузнаване СИСМИ, в което има нелегално ядро - Супер - СИСМИ. То е свързано с мафията. Без знанието на италианското правителство то поддържаше връзки с американските спецслужби. Едни от тези хора на Супер - СИСМИ - генерал Музумечи, и Франческо Пациенца, разкриха цялата история с Агджа. Как на терориста му е било предложено, за да облекчи присъдата си, да стане свидетел и единствен обвинител на българите.

 

 - Как гледа тогава Съветският съюз на процеса?

- Самият Андреоти се чудеше, че СССР по този въпрос не прояви интерес. През февруари 1984 г. на прием в Италия се срещнах с Андрей Громико. В разговор между нас му казах: “Другарю Громико, ние, българите, в този момент, когато се води такава жестока кампания срещу нас, сме изоставени сами. А вижте какво правят западните, всички са единни да защитават дисидента Сахаров, който при това не беше в затвора”. Той се сепна след моите думи и отговори, че е поставил въпроса за Антонов на Кракси с думите, че това е провокация. Съветски журналисти дори не отразиха процеса. Това за мен бе много странно поведение.

- Йоан Павел II оневини България едва при посещението си у нас през май 2002 г. Защо, докато течеше процесът в Италия, Ватикана се въздържаше от категорична позиция по случая?

- Положението на папата беше много деликатно в този момент. Въпреки всичко по случай 24 май през 1984 г. Йоан Павел II прие българска делегация за празника.

Светият отец каза, че

се моли за България

и цени нашата роля в почитането на делото на светите братя Кирил и Методий. Папата сподели, че се моли за едно справедливо решение за България. Той нямаше друг начин как да постъпи. Ние също му припомнихме, че е простил на Агджа и да се застъпи за Антонов. 

Райко Николов на аудиенция при папа Йоан Павел II Сергей Антонов с Николов в българското посолство Рим в първия ден след оправдателната присъда. СНИМКИ: АРХИВ

 

- Може ли България да очаква подобни атаки в бъдеще? Трябва ли да сме нащрек за подобни провокации?

- Не вярвам, изключено е днес нещо подобно да стане. Положението се промени коренно.

- Какво се случи след оправдателната присъда на Антонов?

- На пресконференция на своя глава заявих, че ще обжалваме присъдата, защото искаме да се подчертае изрично пълната невинност на Антонов. След това получих съобщение от София да откажа обжалването. Аз обаче отказах да изпълня това нареждане. Същевременно

Тодор Живков бе

казал: стига сме

пълнили джобовете

на адвокатите с пари, точка - стига толкова. Много драматичен момент бе, че след оправдателната присъда охраната не пусна Антонов и го закара под домашен арест. От София чакаха да заведа Антонов в България и ми казаха да направя всичко възможно да го освободя. Беше 8 часа вечерта на Великден и звъннах на Андреоти по специален телефон и го намерих в офиса му. Веднага ме прие и аз му казах, че българските власти очакват завръщането на Антонов. По негово настояване се реши на другия ден навръх Великден да се свика Апелативният съд, за да се позволи на Антонов да пътува за България. По този начин се осуети започването на ново разследване на българската следа в атентата срещу папата.

 

 

CV

- Роден през 1925 г. в Суворово, Варненско

- Завършил право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

- Постъпва в Министерството на външните работи през 1950 г.

- През април 1951 г. е изпратен на първото си назначение в чужбина като трети секретар в Париж

- Първият му посланически пост е в Кувейт

- Ръководил е посолствата на България в Южен Йемен, Югославия и Италия

- Автор е на мемоарните книги “Дипломация на 4 очи”, “На горещ пост в Рим”, “Парижки години”, “Дипломат в Америка” и “Български посланик разказва”

- Баща на Марин Райков, служебен премиер на България и министър на външните работи от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г.

Божидар Лукарски: Истината за комунизма трябва да се знае и припомня

http://web.barometar.net/84155/

Докато ви има Вас, които не забравяте тоталитарния режим и пострадалите от него, ще бъде жива паметта за тези тежки моменти от историята на България! Много хора днес се опитват да омаловажат тъмната страна на комунизма, да предизвикат носталгията по „сигурното и безоблачно“ социалистическо общество. Опитват се да внушат на нас, демократите, че антикомунизмът е […]

Как всеки може да провери какво Google знае за него

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/03/27/2729412_kak_vseki_moje_da_proveri_kakvo_google_znae_za_nego/?ref=rss


Google пази доста подробности в профилите на потребителите, но компанията позволява на всеки да прегледа каква информация се пази за него и да реши дали да я остави или изтрие. Сред данните попадат търсения в интернет, интереси, посетени места и още много подробности, съобщава в. Telegraph.

Интернет гигантът е направил специален подсайт, в който тези данни могат да бъдат проверени. Потребителят трябва да влезе с името и паролата на своя профил.

Сайтът е разделен на секции...

Предстоящи събития в страната за днес, 27 март

http://www.cross.bg/zala-provede-provedat-1502924.html

/КРОСС/***Ямбол.От 09.00 часа министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов ще участват в откриването на модернизираната база за предно разполагане - Безмер. ***София.От 10.00 часа в Дом на Културата „Искър" ще се проведе Четвъртото издание на детски турнир по Шахмат на СО район „Искър". ***София.От 10.00 часа в Голяма зала на Учебен драматичен театър при НАТФИЗ ще бъде създадено Сдружението на Театралите Алумни - Възпитаници и Симпатизанти на Академията. ***София/с. Лозен.От 10.30 часа пред кметството на село Лозен ще се проведе протестно шествие срещу Разрешение на Министерски съвет за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на село Лозен с размери 1 кв. км над жилищната и вилна част на селото. ***Банско."Движение България на гражданите" е провежда Национален съвет в град Банско. ***Бургас.От 09. 00 часа в зала "Лукойл-Нефтохимик" ще се проведат състезанията, на които ще бъдат определени областните първенци по бадминтон за 5-7 и 8-10 клас. ***Бургас.От 09.30 часа до 12.10 часа в зала „Младост ще се проведат изпълнения от държавното първенство по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова". ***Бургас.От 15.00 до 20.00 часа на "Славейковото пазарче" ще се проведе Фермерски пазар. ***Варна.От 17

Следите на терора водят и към Германия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266202_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%3F

 Списание "Шпигел" пише, че вчера германската полиция е арестувала двама мъже в град Гисен и в околностите на Дюселдорф, които по всяка вероятност имат връзка с един от атентаторите от Брюксел. При проведената операция на специалните части в Дюселдорф е бил арестуван Самир Е., който принадлежи към салафитската сцена. Също както и атентаторът Ибрахим Бакрауи, той е бил заловен от турските власти през лятото на 2015 година в граничния район със Сирия. Заподозрян е, че е искал да воюва на страната на ислямистите. Ибрахим Ел Бакрауи и арестуваният Самир Е. са били върнати обратно в Амстердам, откъдето са пътували до Турция.

Съмнителни смс-и

Полицията е арестувала и втори заподозрян във връзки с брюкселските атентатори на гарата в град Гисен. Става дума за 28-годишен мароканец, арестуван при рутинна паспортна проверка. Проверката на паспортните данни показва, че мароканецът е имал забрана за влизане в Шенгенското пространство заради извършени престъпления в Италия и Германия. През 2014 година мароканецът е подал молба за предоставяне на убежище в Германия, която е била отхвърлена. Федералната полиция е открила документи за болничен престой на заподозрения след нараняване на 18 март 2016 година. В същия ден в Брюксел беше заловен заподозреният в терористична дейност Салах Абделсам.

Проверката на мобилния телефон на арестувания в Гисен заподозрян показва, че в деня на атентатите в Брюксел, той е получил два съмнителни смс-а. Единият смс съдържа и името на Халид Ел Бакрауи. Второто съобщение се състои само от една дума: "fin", която на френски означава "край", или "свършено". Съобщениете е пуснато три минути преди Халид Ел Бакрауи да се самовзриви.

Нови арести в Брюксел

В хода на разследването на атентатите в Брюксел, при които загинаха 31 души, белгийската полиция е задържала още най-малко още 6 души, за чиято идентичност все още не дава информация. Прокуратурата излезе с кратко съобщение, в което се казва, че заподозрените са били арестувани при специализирана операция в кварталите Шербек, Йетте и в центъра на Брюксел. В Шербек полицията е обискирала жилище, в което е открита част от взривното вещество, с което са били изработени взривните устройства за атентатите от вторник.

Предотвратен атентат

Силите за сигурност в Париж също са заловили предполагаем екстремист. Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че французинът е заподозрян в членство в терористична група, която подготвяла атентат. Все още не се знае със сигуронст дали има връзка между атентатите в Белгия и терористичните нападения в Париж през ноември. След ареста на заподозрения, полицията е обискирала жилище, в което е открито взривно вещество. Радио Франс инфо съобщи, че арестуваният е бил съден в Белгия за участие в джихадистка група. Бернар Казньов заяви, че френската полиция е осуетила нова терористична атака, която е била в напреднала подготовка. Френският министър на вътрешните работи допълни, че няма конкретни улики за връзка с последните нападения в Брюксел.

Връзката Париж - Брюксел

В белгийската столица обаче се засилват доказателствата за тясна връзка между нападенията в Париж и Брюксел. Прокуратурата съобщи, че още през декември белгийските следователи са издали международна заповед за арест на Халид Ел Бакрауи, който се самовзриви в брюкселкото метро. 27-годишният Ел Бакрауи е заподозрян, че е наел жилище за атентаторите от Париж във френския квартал Шалрероа. Медиите пишат, че главният заподозрян за атентатите в Париж, Салах Абделсам, който беше арестуван преди една седмица, е планирал подобни атентати и в Брюксел. Адвокатът на Абделсам заяви, че неговият клиент не е знаел нищо за подготовката на атентатите в Брюксел. Белгийски вестник пише, че атентаторите от Брюксел са възнамерявали да извършат нападение срещу една белгийска АЕЦ. "Те обаче са се отказали от плановете си, след като миналата седмица полицията арестува много предполагаеми ислямисти, сред които и Абделсам", посочва вестникът.

До края на март плащаме таксите във Варна за ползване на воден обект

http://www.moreto.net/novini.php?n=316812

До 31 март е крайният срок за плащане на таксите за водовземане и/или за ползване на воден обект за изминалата 2015 година. Това съобщиха от Басейнова дирекция-Варна за Moreto.net. Титулярите на издадени разрешителни представят ежегодно до 31 януари в съответната басейнова дирекция декларации, в които се включва информация за дължимата такса и ползваните водни обеми, припомнят от дирекцията.

Затворени граници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392077

Ситуацията в най-големия бежански лагер в Гърция - Идомени
Kилометри преди гръцко-македонската граница виждам житни полета и десетки мигранти с раници и под строй, един след друг, скитащи в полята, но с една крайна (засега) цел - бежанския лагер в Идомени.
Километър преди самото градче ситуацията остава все същата, само че хората са стотици.
Ситуацията в най-големия бежански лагер в Гърция - Идомени Kилометри преди гръцко-македонската граница виждам житни полета и десетки мигранти с раници и под строй, един след друг, скитащи в полята, но с една крайна (засега) цел - бежанския лагер в Идомени. Километър преди самото градче ситуацията остава все същата, само че хората са стотици.

"Вярвате ли в Путин?"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266201_%22%D0%92%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3F%22

 Две години след анексията на Крим доверието на руснаците в техния президент започва да спада, макар досега да надвишава значително "предкримските" стойности. Резултатите от анкета, проведена през март от центъра "Левада", показват че делът на онези, които имат доверие в Путин, е намалял с 10 процента. 21 процента от анкетираните имат "пълно доверие" в Путин, а 52 процента отговарят, че "по-скоро му се доверяват". През март миналата година тези показатели бяха съответно 26 и 57 на сто. А делът на тази, които са отговорили "по-скоро не му вярвам" и "изобщо не му вярвам", е съответно 19 процента срещу 14 на сто миналата година. Останалите участници в анкетата не са отговорили на въпроса: "Колко доверие имате във Владимир Путин?"

След Крим

След март 2014 година нивото на доверие на руснаците към президента се понесе на "вълната на събитията от кримската пролет", казва замесетник-директорът на центъра "Левада" Алексей Гражданкин. "Сега този ефект преминава. Проблемите в страната изтласкват на заден план еуфоричните оценки, които наблюдавахме през 2015 година", казва той в интервю за Дойче веле. Според него, трудната икономическа ситуация и липсата на ясни перспективи за нейното подобрение в близко бъдеще са още една причина за спада на доверието на руснаците в президента. Ръководителката на отдела за анализи към Центъра за политически технологии Татяна Становая смята, че по-скоро става дума за определени "корекции" на този показател. "Хората започват да се отнасят много по-спокойно към факта, че Крим е наш", отбелязва тя. Към това се прибавя сложната икономическа ситуация в Русия. Жизненият стандарт на населението спада, животът става все по-труден. Затова настъпва определено отрезвяване на мястото на емоциите от 2015 година, допълва Татяна Становая.

 

Икономическите проблеми влияят на доверието

 

Как гледат руснаците на Путин?

Въпреки това една трета от анкетираните изпитват симпатии към Путин. Още толкова "не могат да кажат за него нищо лошо". А четири процента от анкетираните не могат да кажат "нищо добро" за Путин. 17 процента от хората, които не харесват руския лидер, смятат че той е свързан с корумпирани политици. Още толкова смятат, че е свързан с едрия капитал, а 11 на сто са убедени, че интересите на народа са му чужди. Отговорите на въпроса "Какво ви привлича у Владимир Путин?" се разпределят по следния начин: 33 процента от анкетираните смятат, че той е опитен политик, други 31 процента го смятат за енергичен, решителен и волеви човек, а 25 процента са убедени, че той защитава интересите на Русия.

Безалтернативен кандидат

Независимо от спада на доверието и симпатиите към Путин в сравнение с миналата година, тези показатели остават значително по-високи в сравнение с 2013 година. 65 процента от анкетираните биха желали Путин да остане президент и след изборите през 2018 година. А делът на тези, които биха искали друг политик за президент на Русия, е намалял за една година от 25 на 22 процента. "Хората не виждат алтернатива на сегашния президент. Менюто е много ограничено, в него всъщност има само едно ястие", казва метафорично шефът на програмата за руска външна политика към центъра Карнеги Андрей Колесников.

Еуфорията след анексията на Крим отминава

Алексей Гражданкин от центъра "Левада" смята, че с наближаването на президентските избори намаляват очакванията на руснаците, че в останалото до тях време може да се появи политик, способен да смени Путин като президент. "Путин няма реални конкуренти. И осъзнаването на този факт води до динамиката, която наблюдаваме в момента", казва той.

Заспало общество

Осъзнаването на безалтернативността на властта се усилва за сметка на "героизирането" на Путин, което наблюдаваме през последните две години сред руското общество, казва Татяна Становая. Тя смята, че тази ситуация е опасна, защото обществото отвиква от конкуренцията и хората започват да се боят от промените. "Тоест не става дума за страх от нестабилност, а за страх от каквито и да било промени", казва тя. Според нея, героизирането не представлява опасност в държави със силна институционална власт, която включва опозиция, истински политически партии и дееспособен парламент. "В Русия Путин представлява цялата институционална власт, всички други институции са разрушени", казва политоложката.

Тя характеризира сегашното състояние на руското общество като социално-политическа апатия. "В ситуация, когато цялата система остава неподвижна в продължение на много години, общественото съзнание изпада в летаргия и възниква пасивно отношение към всичко, което се случва в страната", казва тя. Някои критици на сегашната власт са убедени, че руската телевизия играе голяма роля във формирането на високия рейтинг на Путин. Един от тях е бившият премиер и сегашен опозиционер Михаил Касянов, чиито думи цитира вестник "Вашингтон пост": "Изключете телевизорите и тази популярност ще изчезне за два месеца!"

Румен Петков: Така не се прави учение по антитероризъм - да се задържат хора без обяснение

https://www.24chasa.bg/Article/5392093

Румен Петков: Така не се прави учение по антитероризъм - да се задържат хора без обяснение"Не може така да се прави учение по антитероризъм. Не може да правиш това нещо след полунощ, тогава всички транспортни артерии са закрити, а обявяваш, че са евакуирани 3500 души". Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков в студиото на Нова телевизия  Според него в България има мислеща аудитория,

Най-голямото село в България се вдига на бунт днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266200_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Жителите на най-голямото село в България, софийското Лозен, излизат на протест. Причината е издаденото разрешение за проучване и възможен добив на строителни материали в местност, която се намира над жилищната част от селото, съобщава Дарик
 Представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен" са внесли две жалби срещу това и подготвят писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще настояват за преразглеждане на правителственото решение за даване на разрешението.

Едва след излизането на решението в Държавен вестник, жителите на село Лозен разбират за даденото разрешение за проучване и добив на строителни материали в местността "Гората". Тя се намира близо до къщите на поне 100 семейства, а в съседство е разположена друга местност - "Дола" - за която също е отправено запитване относно възможността за проучване.

Самите жители на селото вече имат опит с разработването на строителни кариери и последиците от тях, разказа пред Дарик Костадин Соколов, един от инициаторите на протеста:

"Разрушаване на инфраструктурата, взривове, обезлесяване на големи терени от гората, обезводняване на водни източници, които се използват от местното население за напояване".

От гражданската инициатива са внесли жалба до Върховния административен съд - от собственици на земи върху терена, влизащ в площта, дадена за проучване. Отделно жалби са пуснали от Столичната община, ловното дружество в селото и от БЧК, които имат учебна база в близост до местността.

Хората се събират на протест пред кметството. С техните подписи е внесена една от жалбите до съда, но събирането на подписи продължава и в момента те надхвърлят 1600.

Драмата в квартал „Стрелбище” продължава вече над 15 часа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266199_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BB+%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B8%D1%89%D0%B5%E2%80%9D+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%

 Повече от 15 часа продължава блокадата в района на ул. „Орехова гора” в района на столичния квартал „Стрелбище”, където бивш полицейски служител стреля по дъщеря си и се барикадира в жилището си.
Все още полицията не е влязла в апартамента на бившия служител на МВР, за да го изведе. Вече близо 15 часа полицаи, линейки и пожарни стоят пред жилището му.

Както БЛИЦ по-рано съобщи, барикадиралият се мъж в столичния квартал „Стрелбище” е бивш полицай от 4-то РПУ и е въоръжен. Има законно притежавано оръжие.

В апартамента е и съпругата му, която е неподвижна. От МВР съобщиха, че той е с влошено психично здраве. По-рано през деня, мъжът е стрелял по дъщеря си, но не я е уличил. Двата куршума се забили в тавана. Тя е успяла да избяга и е подала сигнал в полицията.

Мъжът до момента категорично отказва да излезе от жилището си, а полицаите все още не са предприели щурм на апартамента, заради трудно подвижната му съпруга. 

Предполага се, че полицейската блокада ще остане и през ранните часове на деня. 

Сирийската армия си върна контрола над Палмира

http://offnews.bg/news/n_1/n_626552.html

Сирийските правителствени сили окончателно превзеха град Палмира, съобщава RT. Вчера армията на президента Башар Асад напредна в новия град, подпомагана от руските военно-въздушни сили, които нанесоха 158 удара, обезвреждайки редица укрепления на Ислямска държава.  Палмира беше превзета от терористите през май 2015 г. От тогава силите на ИДИЛ разрушиха десетки паметници на културата, с което си навлякоха световния гняв. За терористичната групировка тези постройки са идолопоклоннически, а ЮНЕСКО определи разрушаването им като военно престъпление. Операцията по превземането на древния град започна по-рано този месец.

Добре дошли в Динколенд

https://www.24chasa.bg/Article/5389883

Добре дошли в ДинколендДа се подчиниш на безпричинен арест – дълг на всеки гражданин в България Динко се прочу. Стана национален герой барабар с АТВ-то си. Обикаля из граничните региони като истински Рамбо и тръшка де що види бежанец. Толкова е вдъхновяващ, че даже държавата последва примера му. Засега в София, после и в другите градове.

Лошо: Дъжд, сняг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266198_%D0%9B%D0%BE%D1%88%D0%BE%3A+%D0%94%D1%8A%D0%B6%D0%B4%2C+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3

 Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - близко до средното за март. Облачността ще е значителна. На много места в страната, ще превали дъжд, в планинските райони – сняг. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, максималните между 8 ° и 13°, гласи прогнозата за времето на НИМХ към БАН.
Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Максимални температури и на въздуха 9 °-10°. Температура на морската вода около 9°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще има значителна облачност и ще превалява слаб сняг. Билата често ще са в мъгла. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра - около 3°, на 2000 метра – около минус 5°. 

През първата половина от новата седмица облачността ще е разкъсана, предимно значителна във вторник, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Вятърът ще е слаб, най-често от юг-югозапад, ще се затопля. 

Минималните температури в сряда ще са между 2° и 7°, максималните - между 17° и 22°.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-georgi-teatura-1502907.html

/КРОСС/"Денят започва с Георги Любенов", БНТ Тема:Европа на колене - коментар на бившия конституционен съдия Георги Марков; Тема:За границите на свободата и на таланта - писателят Георги Господинов; Тема:Лотария с касови бележки; Тема:Манифест за спасяване на театъра - на живо от НАТФИЗ с проф. Атанас Атанасов; Тема:В Деня на театъра: разговор с актьорите Валери Йорданов, Александра Василева и Димитър Николов; Тема:Ева от "Тоника Домини" - силата да превъзмогваш; Тема:Саня Жекова след края на сезона; Тема:Рокерско утро - на живо от центъра на столицата; Тема:"Царете на магията" в студиото на БНТ; Тема:Покана за концерт с възпитаниците на СМУ-София;  

Преместихме стрелките на часовниците с час напред. Пазете се!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266197_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+

 На 27 март преместихме стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2016 г. се въведе в 3 часа (официално време) на 27 март и е в сила до 4 часа (официално време) на 30 октомври 2016 г.
 Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад. Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Облачно и дъждовно в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562803

В неделя на Източна България ще има значителна облачност. На места, главно около и следобед, ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб променлив по посока вятър. Максималните температури ще са между 8 и 13 градуса, за Варна - около 10. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, а температурата на водата - около 9 градуса....

Сирийската армия освободи напълно от "Ислямска държава" древния град Палмира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392072

Сирийската правителствена армия със съдействието на местното опълчение е освободила напълно древния град Палмира от „Ислямска държава“. Новината идва от сирийски военни източници, предаде ТАСС. Операцията по освобождението на Палмира продължи около седмица. На 25 март сирийската армия успя да освободи археологическия комплекс на града.
Сирийската правителствена армия със съдействието на местното опълчение е освободила напълно древния град Палмира от „Ислямска държава“. Новината идва от сирийски военни източници, предаде ТАСС. Операцията по освобождението на Палмира продължи около седмица. На 25 март сирийската армия успя да освободи археологическия комплекс на града.

Spice girls се връщат на сцена, но без Виктория Бекъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562802

Култовата група Spice Girls се завръща на световната сцена. Това ще бъде по случай 20-годишният й юбилей. "Спайските" решиха да се съберат за грандиозно турне. „Това е нашата 20-годишнина! Би било непростимо да не отбележим такава дата. Надяваме се скоро да зарадваме феновете с нещо по-специално", казва Мел Би. Дейвид и Виктория Бекъм се карат непрекъснато Въпреки че официалната подготовката за турнето все още не е започнала, момичетата от групата са във възторг от и...

Румен Петков: Не се прави така учение по антитероризъм

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266196_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0

 Не може така да се прави учение по антитероризъм. Не може да правиш това нещо след полунощ, тогава всички транспортни артерии са закрити, а обявяваш, че са евакуирани 3500 души. Това каза в студиото на Нова телевизия Румен Петков.
 Според него, в България има мислеща аудитория, която не може да повярва на съобщенията на МВР. „Трябва да се замислим имаме ли министерство на вътрешните работи, там няма дори евакуационен план кой откъде да излиза при тревога”, допълни бившият министър.

Той смята ,че култура за действие при извънредни ситуации няма нито в училищата, нито в общините и това е сериозен проблем. „Когато се прави подобно учение, не може да се задържат хора без да им се обяснява защо”, каза още Петков.

Според него, сигналът за евентуален атентат в района на бившия хотел „Плиска” е подаден от наш човек, не е измислен от американците. „Трябва да видим кой е източникът, да си изясним какво знае и тогава да информираме щатите”, смята той.

Папата осъди атентатите в Брюксел и призова християните да не изпадат в страх

http://europe.actualno.com/papata-osydi-atentatite-v-bruksel-i-prizova-hristijanite-da-ne-izpadat-v-strah-news_531087.html

Във Великденската си проповед папа Франциск осъди кървавите атентати в Брюксел и призова християните да не изпадат в страх и песимизъм.  Нека да не позволим страхът и мракът да завладеят сърцата ни'", каза главата на Римокатолическата църква.  Много поклонници отмениха запланувани пътувания до Рим заради терористичните атаки в Брюксел от 22 март, но базиликата "Свети Петър" във Ватикана бе изпълнена с много вярващи по време на снощната служба, предаде BBC.  Папата влезе в затъм

Бърни Сандърс победи Хилъри Клинтън във Вашингтон и Аляска

http://america.actualno.com/byrni-sandyrs-pobedi-hilyri-klintyn-vyv-vashington-i-aljaska-news_531089.html

Американският сенатор Бърни Сандърс победи бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън на партийните събрания на Демократическата партия в щатите Вашингтон и Аляска. Във Вашингтон Сандърс е получил 76% от гласовете, а Клинтън - 24%. Бърни Сандърс печели с голяма преднина срещу Клинтън и в Аляска - 79 срещу 21 процента от гласовете на активистите на партията, информира БНР. В двата щата в северозападната част на страната се проведе избор на делегати за националния конгрес, на който официално

„Ислямска държава” обяви атаките в Брюксел за „нов 11 септември”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266195_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D1%8E

 „Ислямска държава” пусна ново видео, в което определя взривовете на самоубийците в Брюксел като „нов 11 септември” и уточнява, че това е само началото на кошмара, става ясно от публикация в Туитър. Думите са на терорист от белгийски произход-Абу Абдула ал Белжики. Това е второ появяване на този човек във видео на ДАЕШ. През 2015 година той предупреди Брюксел, че страната е под прицела на терористите заради участието на нейни ВВС в ударите срещу тях в Ирак.
 В новото видео се появява и още един терорист с белгийски произход-Тарик Джадаун. Цялото видео е записано в иракския град 

Плевнелиев поздрави католиците в България с Великден

https://www.24chasa.bg/Article/5392066

Плевнелиев поздрави католиците в България с ВеликденДържавният глава Росен Плевнелиев изпрати поздравление до католическата общност в България по случай Великден, съобщиха от прессекретариата на президента.  В него се казва: Уважаеми сънародници католици, Бих искал да Ви поздравя с настъпването на Великден и да отправя към Вас и Вашите семейства своите най-топли пожелания за здраве,

Деня на театъра Пловдивската драма посреща с 4 номинации за ИКАР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562804

С 4 номинации за наградите на Съюза на артистите в България “ИКАР” посреща Пловдивската драма Международния ден на театъра – 27март. На бляскава церемония в Народния театър “Иван Вазов” в столицата довечера ще бъдат разданени тазгодишните престижни призове. Луиза Григорова ще се бори в категорията „Главна женска роля“ за изпълнението си в „Евридика в подземния свят“, състезавайки се с Анастасия Лютова от Малък градски театър зад канала, изиграла Лив Щайн в едно...

Тръмп: Путин е силен лидер, Меркел разруши Германия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266194_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%3A+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B5+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%2C+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D1%83%D1%8

 Според кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия президентът на Русия Владимир Путин е силен лидер „и това е очевидно“, съобщава ТАСС. „Казвам, че той е силен лидер. Напълно е очевидно, че той е силен лидер“, отбеляза предприемачът.
Той добави, че не вкарва в думите си нито положителен, нито отрицателен смисъл, а единствено констатира очевидното. „Никога не съм казвал дали Путин е добър, лош или неутрален. Казвам, че е силен лидер“, добави Тръмп.

През декември миналата година по време на предизборен митинг той направи друго подобно изказване.

Тръмп се намеси и в дебата за европейската бежанска криза като заяви, че политиката на отворени врати на канцлера Ангела Меркел принуждава хората да бягат от „разрушената” Германия, която никога няма да се възстанови от ефекта на масовата миграция.

Според републиканеца, Меркел вреди на собствената си държава, добавяйки, че допреди две години германците са описвали страната си като "най-доброто място на Земята", но случващото се сега е "тъжен, тъжен срам". Нападките срещу германския канцлер продължават с коментар, че репутацията й на завършен държавник се е пропукала при справянето с мигрантската криза. 

Жителите на най-голямото село в България излизат на протест

http://petel.bg/ZHitelite-na-nay-golyamoto-selo-v-Balgariya-izlizat-na-protest-__150431

снимка: Уикипедия Жителите на най-голямото село в България, софийското Лозен, излизат на протест, предава Дарик. Причината е издаденот...

Алена алармира: Седмицата е съдбоносна за 2 зодии! Проверете за вашата!

http://petel.bg/Alena-alarmira--Sedmitsata-e-sadbonosna-za-2-zodii--Proverete-za-vashata-__150432

Вижте какво вещаят звездите през седмицата според хороскопа на Алена , публикуван във в. „Уикенд“ Овен Много от вас ще открият възмож...

Днес християните празнуват католическия Великден

http://www.vesti.bg/sviat/dnes-hristiianite-praznuvat-katolicheskiia-velikden-6051818

Заради терористичните атаки в белгийската столица много поклонници отмениха планираното си посещение в Рим

Държавата влага 13 млв. лв. за пътя до пещерата „Леденика”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266193_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0+13+%D0%BC%D0%BB%D0%B2.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B

 Чаканият дълго ремонт на пътя до пещерата „Леденика” може да се случи още през този строителен сезон. Това заяви по време на петъчния парламентарен контрол регионалният министър Лиляна Павлова. Тя отговори на въпрос, зададен й от врачанския депутат и заместник-председател на парламента Явор Хайтов, който подчерта, че е недопустимо шосето до природната забележителност да е в подобно окаяно състояние.

„Този път е важен за приоритетите на пътната инфраструктура, тъй като той води и до туристическа атракция, финансирана с европейски пари… Осигурено е финансиране, а проектът за ремонта на пътя до „Леденика” е напълно готов. Агенция „Пътища” приоритизира този проект, той е първият от общо 12, които ще бъдат финансирани с общо 380 милиона лева. Агенция „Пътна инфраструктура” изготвя тръжната документация за избор на изпълнител и ако няма обжалвания, да бъде избран изпълнител, а ремонтът да започне през лятото или най-късно през есента”, отговори министър Павлова. Тя допълни, че основният ремонт на пътя до „Леденика” означава пълната му рехабилитация – 17-километровото трасе ще бъде подобрено с 13 000 000 лева.

Вместо благодарност, Явор Хайтов връчи на министър Павлова писмо от кмета на Хайредин Тодор Алексиев, в който управникът търси съдействие и пари за ремонт на общинските пътища. „Стара планина разделя България на богатия Юг и бедния Север и още по-бедния Северозапад. Време е правителството вече да погледне към хората от Видин, Монтана и Враца и да направи така, че те да заживеят по-добре”, призова от трибуната депутатът.

 
 

Ердоган хока чужди дипломати за намеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392067


Турският президент Реджеп Ердоган се нахвърли с критики към чужди дипломати, присъствали на процеса срещу двамата журналисти от опозиционния в. “Джумхюриет” в Истанбул, предаде АФП.
“Кои сте вие? Какво правите там?”, попита Ердоган в реч в Истанбул вчера, предавана по телевизията. Той заподозря дипломатите в намеса и “демонстрация на сила”.
Турският президент Реджеп Ердоган се нахвърли с критики към чужди дипломати, присъствали на процеса срещу двамата журналисти от опозиционния в. “Джумхюриет” в Истанбул, предаде АФП. “Кои сте вие? Какво правите там?”, попита Ердоган в реч в Истанбул вчера, предавана по телевизията. Той заподозря дипломатите в намеса и “демонстрация на сила”.

27 март в историята

http://www.cross.bg/dyshiprez-kral-angliya-1502906.html

/КРОСС/ На днешната дата през 196 г. пр.н.е. Птолемей V се изкачва на трона на Египет.През 1309 г. папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население.През 1625 г. Чарлз I става крал на Англия, Шотландия и Ирландия и претендира за крал на Франция.През 1854 г. Великобритания обявява война на Русия -Кримска войнаПрез 1860 г. в САЩ е патентован тирбушонът.През 1867 г. Карл Маркс завършва първия том на Капиталът, в който са формулирани икономическите закони за развитието на капиталистическото общество.През 1899 г. италианският инженер Гилермо Маркони осъществява първата международна радиовръзка - между Англия и Франция, като използва морзовата азбука.През 1914 г. е направено първото в света кръвопреливане, извършено в болница в Брюксел.През 1918 г. Молдова и Бесарабия се присъединяват към Румъния.През 1933 г. Япония напуска Обществото на народите.През 1962 г. за първи път се чества Международният ден на театъраПрез 1964 г. най-силното земетресение, регистрирано в САЩ с магнитуд 9,2 по скалата на Рихтер разтърсва южна и централна Аляска и убива 125 души.През 1973 г. американският актьор Марлон Брандо се отказва от наградата Оскар, в знак на подкрепа на правата на индианците.През 1976 г. влиза в експлоатация вторият реактор на АЕЦ „Козлодуй".През 1976 г. е открито метрото на Вашингтон.През 1977 г. при най-голямата в историята самолетна катастрофа два самолета Боинг се сблъскват над Тенерифе (Канарски острови), при което загиват 583 души.През 1990 г

Ханс Цимер, композитор: Холивуд ми даде свобода

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/03/27/2730878_hans_cimer_kompozitor_holivud_mi_dade_svoboda/?ref=rss


Световноизвестният холивудски композитор Ханс Цимер идва в България за голям концерт в зала "Арена Армеец" на 16 май. През последните 30 години той е създал музиката за над 150 заглавия - "Рейнман", "Телма и Луиз", "Гладиатор", "Черният рицар", "Аленият прилив", "Карибски пирати", "Шифърът на Леонардо" , "Последният самурай", "Интерстелар", "Цар Лъв" и много други. Пионер в прилагането на електрониката към класическите аранжименти, след девет номинации и един "Оскар", след четири "Грами", той...

Македонци със скандален превод на "Железният светилник"

http://www.moreto.net/novini.php?n=316818

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев. По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев.

Борисов: Държавата ще помогне за изгорялото училище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/266192_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0

 Целева капиталова субсидия ще бъде дадена от министерството на финансите за възстановяване сградата на изгорялото в Карнобат основно училище „Христо Смирненски“, съобщи в Стара Загора премиерът Бойко Борисов.

Той не се ангажира с конкретна сума, но обеща на кмета на общината Георги Димитров от републиканския бюджет да бъдат предоставени недостигащите пари за обзавеждането на школото.

„Зная че сградата е застрахована, очаквам като се уточните със застрахователите да ми се обадите калко още ще трябват до последния стол, чин или дъска. Дали сме милиарди за образованието, няма да допуснем децата да не могат да учат в нормални условия! Направо ме заболя сърцето като чух , че събирате дарения за ремонта.Събраните от дарителите средства да бъдат използвани за стипендии. “, настоя премиерът пред членовете на сдружение „Старейшини ГЕРБ“, които провеждат в Стара Загора традиционния си Зимен университет.

Видимо доволен от дискусията за ролята на някогашната Държавна сигурност и бившите правителства от СДС и ОДС за проваления български преход , представена от политолога Антон Тодоров, Борисов си припомни разговор с последния шеф на някогашното Шесто управление Димитър Иванов:„Тъкмо бях станал премиер и Митьо Гестапото дойде при мен. Поговорихме си за разни неща и той изведнъж ми призна, че ДС следяла всеки потенциален противник на системата, но пропуснала мен, защото съм бил от пожарникарския факултет на ВИПОНД.Не очаквали от пожарникар да стана премиер...Пък аз взех че станах. И сега нищо не могат да ми кажат. Както не могат да кажат нищо и на партията. Защото сме независими и не ходим да се молим на този или онзи бизнесмен да ни плати спането в хотела или обяда!“.

Бойко Борисов в шеговит план се оплака от коалиционните партньори , които хем управлявали, хем критикували ГЕРБ.

„Ако не са нашите министри дали ще може министър Калфин за всеки празник да получава едни милиони за да си прави социалната програма? Или пък здравният министър ще извади 20 млн лв да спешната помощ. Не искаме много, просто да признаят, че не са те само в бяло“, настоя той в отговор на въпрос от залата дали ГЕРБ не плаща висока цена за коалиционното управление.

Прескачайки от тема на тема, премиерът се спря на разкритото двойно убийство в Ботевград и поиска от Цветан Цвветанов парламентарната група да предложи промяна в Наказателния кодекс. Която да позволи веднага след прочитане на осъдителна присъда на втора инстанция обвиняемият да бъде вкарван зад решетките.За да не се случва обжалващ 25 години затвор да си седи у дома под домашен арест.

Главнокомандващият НАТО в Европа призова за използване на шпионски самолети срещу Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_626551.html

Главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав призова за използване на шпионски самолети срещу Русия, съобщава "Independent". Според него връщането в служба на знаменитите самолети от Студената война Ю-2 ще отговори ефективно на увеличената заплаха, която представлява Москва в последно време. Летателният апарат е оборудван със сензори, които могат да откриват сухопътни мини от височина 13 мили и да прихващат огромни количества информация. Брийдлав вярва, че емблематичните самолети ще се окажат надеждно средство в наблюдението на всяко едно движение на руските сили, разположени на Балтийско море и границата с Украйна. Връщането в служба на Ю-2 над Европа може да провокира отговор от Русия. Предложението е доказателство за все по-твърдите действия на Запада срещу Москва след отцепването на Крим и участието на страната в конфликта в Украйна. Генерал Брийдлав трябва да излезе в оставка от поста главнокомандващ въоръжените сили на НАТО в Европа тази пролет.

Тапа по бул. „Патриарх Евтимий“ в столицата от днес до края на септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392062

От тази сутрин нова тапа ще тормози шофьорите в центъра на София заради строежа на третия лъч на столичното метро. От днес до 30 септември 2017 г. се въвеждат важни промени в организация на движението.
Забранява се влизането на пътни превозни средства по бул.„Патриарх Евтимий” в участъците на строителните площадки на метростанциите между бул.
От тази сутрин нова тапа ще тормози шофьорите в центъра на София заради строежа на третия лъч на столичното метро. От днес до 30 септември 2017 г. се въвеждат важни промени в организация на движението. Забранява се влизането на пътни превозни средства по бул.„Патриарх Евтимий” в участъците на строителните площадки на метростанциите между бул.

Как се отразява смяната на часа на различните зодии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562800

Различните зодии възприемат по различен начин смяната на часа. Как гледат на това, пише в. "Труд". Овен Добре, че е в неделя Добре, че е в неделя, защото иначе ще закъснеете навсякъде. Смяната на часа е подробност, която просто ви се е изплъзнала от ума покрай обичайните ви безбройни задачи и уговорки. Ако случайно имате работа в неделя преди обед и я пропуснете, сами ще се смеете на разсеяността си. После цял ден ще парадирате със случката - като доказателство колко сте артистични.

Евродепутатът Илияна Йотова: Новата европейска гранична полиция не иска България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392060

Опитват да създадат общоевропейска гранична полиция, но без участието на България, Румъния и Хърватия, алармира евродепутатът Илияна Йотова по Канал 3.
Тя обясни, че европейските социалисти са успели да убедят 28-те държави в ЕС да приемат документ за нова общоевропейска гранична полиция, която да охранява границите и да осигури по-строг контрол
Опитват да създадат общоевропейска гранична полиция, но без участието на България, Румъния и Хърватия, алармира евродепутатът Илияна Йотова по Канал 3. Тя обясни, че европейските социалисти са успели да убедят 28-те държави в ЕС да приемат документ за нова общоевропейска гранична полиция, която да охранява границите и да осигури по-строг контрол

Гръми нов скандал с Македония! Присвоиха „Железният светилник“ на Димитър Талев (снимка)

http://pik.bg/гръми-нов-скандал-с-македония-присвоиха-„железният-светилник“-на-димитър-талев-снимка-news508729.html

Гръми нов скандал с Македония! Присвоиха „Железният светилник“ на Димитър Талев (снимка)

Задава се шумен съдебен процес, в който ще бъдат защитени авторските права на българския литературен класик Димитър Талев.

По закон авторските права са валидни в срок от 70 години след смъртта на автора и техни носители са наследниците на писателя, един от които е неговият внук Климент Талев. Неотдавна Климент научава, че издателство от Република Македония е изпиратствало част от тетралогията на Д. Талев.

„Железният светилник“ и „Преспанските камбани“ са били издадени с финансовата подкрепа на македонското Министерство на културата, без да бъдат платени авторските права. Но по-големият проблем е, че македонистите са „превели“ романите на своя измислен, по нареждане на Коминтерна, „македонски език“, който писателят Талев приживе отричал.

 

Най-фрапираща обаче е фалшификацията на оригиналния литературен текст, в който думите „българи“ и „български“ са били подменени с „македонци“ и „македонски“, а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани. С проблема са запознати българските евродепутати, които вече сезираха със специална декларация Европарламента и по-специално комисията, следяща за напредъка на Македония в стремежа й за присъединяване към ЕС.

Конкретно Ангел Джамбазки потвърди, че се е ангажирал с проблема и в скоро време в български съд ще бъде заведен съдебен иск срещу македонските фалшификатори на творчеството на Талев. Има и друг въпрос - как и защо българските дипломати в Скопие са „проспали“ излизането на скандалните фалшифицирани издания, при положение че „Преспанските камбани“ са публикувани през 2010 г., а „Железниот светилник“ - няколко години преди това?!

 

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1502905.html

/КРОСС/Да почерпят: Асен Милчев - художник Димитър Луджев - бивш министър на отбраната Емил Шаламанов - футболист Иван Тодоров - футболист Калоян Нинов - бивш зам.-министър на икономиката Петър Бахнев - режисьор проф. Велислав Минеков - скулптор проф. Милан Петров - бивш началник на ВМА Саркис Бохосян - шахматист Хилда Казасян - джаз певица Юксел Кадриев - тв водещ  

Продължава блокадата заради барикадиралия се въоръжен мъж в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/03/27/2730969_produljava_blokadata_zaradi_barikadiraliia_se_vuorujen/?ref=rss


Вече над 15 часа продължава блокадата в района на улица "Орехова гора" в столичния квартал Стрелбище, където вчера мъж се барикадира в дома си. Мъжът е бивш полицейски служител, като по информация на БНР той отдавна е с психически проблеми, но независимо от това има регистриран законно притежаван пистолет.

БНР и Би Ти Ви съобщиха, че мъжът е на около 70 години, бивш служител на Четвърто районо управление. Вчера около 15. 00 часа той е стрелял по дъщеря си, а след това се е...

Плевнелиев в Киев: За Украйна е важно да прокара европейски закони в енергетиката

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/plevneliev-v-kiev-za-ukraina-e-vajno-da-prokara-evropeiski-zakoni-v-energetikata-213895/

Държавният глава посочи, че България не признава резултатите от референдума в Крим и проведените референдуми от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск

Лозен, най-голямото село в България, излиза на протест заради строителна кариера

https://www.24chasa.bg/Article/5392053

Лозен, най-голямото село в България, излиза на протест заради строителна кариераЖителите на най-голямото село в България, софийското Лозен, излизат на протест. Причината е издаденото разрешение за проучване и възможен добив на строителни материали в местност, която се намира над жилищната част от селото, съобщава "Дарик". Представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен" са внесли две жалби срещу това и подготвят писмо

Св. Григорий Палама. Св. мчца Матрона Солунска.

http://www.cross.bg/boga-grigoriii-choveka-1502904.html

/КРОСС/Житие на св. Григорий Палама Св. Григорий Палама, гръцка икона. Източник: oca.orgСвятитель Григорий Палама, архиепископ Солунский, родился в 1296 году в Малой Азии. Во время турецкого нашествия семья бежала в Константинополь и нашла приют при дворе Андроника II Палеолога (1282-1328). Отец святого Григория стал крупным сановником при императоре, но вскоре умер, и сам Андроник принял участие в воспитании и образовании осиротевшего мальчика. Обладая прекрасными способностями и большим прилежанием, Григорий без труда освоил все предметы, составлявшие полный курс средневекового высшего образования. Император хотел, чтобы юноша посвятил себя государственной деятельности, но Григорий, едва достигнув 20 лет, удалился на Святую Гору Афон в 1316 году (по другим сведениям, в 1318) и поступил послушником в монастырь Ватопед, где под руководством старца, преподобного Никодима Ватопедского (память II июля), принял постриг и начал путь подвижничества. Через год ему явился в видении святой евангелист Иоанн Богослов и обещал свое духовное покровительство. Мать Григория вместе с его сестрами также приняла монашество. После преставления старца Никодима инок Григорий проходил 8 лет свой молитвенный подвиг под руководством старца Никифора, а после кончины последнего перешел в Лавру преподобного Афанасия. Здесь он прислуживал за трапезой, а затем стал церковным певцом

Йеменски имигрант стана "Лекар на годината" в Унгария

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/27/2730329_iemenski_imigrant_stana_lekar_na_godinata_v_ungariia/?ref=rss


Унгарска телешка яхния с подправки от Йемен – понякога Абдулрахман Абдулраб Мохамед готви това за тримата си синове. 45-годишният педиатър, който живее и работи в унгарския град Гюла, твърди, че в сърцето си е унгарец, пише агенция "Ройтерс".

Миналата седмица Мохамед получи наградата "Лекар на годината" след гласуване на благодарните му пациенти.

Отношението към него не се е променило, въпреки че през страната минава основният маршрут на търсещите убежище, пътуващи през...

Хилари Клинтън загуби още два щата

https://www.24chasa.bg/Article/5392047

Хилари Клинтън загуби още два щатаСенатор Бърни Сандърс победи бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън на събранията на активистите на Демократическата партия в щатите Вашингтон и Аляска. Във Вашингтон Сандърс печели около 77% от гласовете активистите - демократи, а Клинтън - 23%. В Аляска 74-годишният сенатор от Върмонт изпреварва 68-годишната си съперница още

Банско празнува 30-годишен юбилей като център на зимни спортове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562755

На 28 март от 18:00 часа Съюзът на туристическия бизнес в Банско, със съдействието на Община Банско, ще проведе юбилейно тържество "30 години Банско – център на зимни спортове", съобщиха от пресцентъра на Общината. Тържественото събитие ще се състои в сградата на Посетителския-информационен център в курортния град. Специални гости ще бъдат инистърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на спорта Красен Кралев, кметът на община Банско Георги Икономов, общественици, спортисти и граждани, включили се активно в изграждането на ски центъра. В ...

Разградският театър гостува с ВСИЧКИТЕ МОИ ЛЪЖИ в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562799

Драматичен театър “Антон Страшимиров” – Разград представя тази вечер от 19ч. в Дома на културата в Пловдив пиесата „Всичките мои лъжи”. Това е авторски спектакъл на Пламен Панев по едноименната му книга, номинирана за роман на годината. Една невероятна комедия за сложните мрежи от събития, които съдбата оплита, за да ни доведе до смисъла. Сюжетът е построен върху безброй шарлатании, между които се открояват няколко фундаментални лъжи, преплетени и разказани в множество комични, трагични и трагикомични ситуации. Зрителите ще видят съдбата на еди...

България: невидимите атентати

http://viewpoint.actualno.com/bylgarija-nevidimite-atentati-news_531086.html

Тази наша тревожност си съществува неотместимо, просмуква се с абсурдни новини и случаи, с малки домашни взривове на насилие и агресия, разгръща се във всекидневна катастрофичност. Вероятно несигурността, бедността и откровената безизходица на мнозина в България лесно се трансформират в асоциално поведение, иначе как да си обясним „обезценяването” на човешкия живот, незачитането на човешкото достойнство, нерядко и загубата на инстинкт за самосъхранение, представим ли си войната по б

Влак невидимка се слива с околната среда

http://sciencelogy.actualno.com/vlak-nevidimka-se-sliva-s-okolnata-sreda-news_530633.html

Скоро в Япония ще се появят първите влакове невидимки с огледален корпус, които ще се сливат с околната среда. По план новият влак трябва да влезе в производство през 2018 година и е бил създаден специално, за да се слива с околния пейзаж, в контраст с ярките композиции, които сега се движат по японските жп линии. Новите влакове отвътре ще бъдат по-комфортни и необичайни, като купетата в тях се сравняват с истински "хотели". Влаковете невидимки ще се движат по линиите на Червената стрела, тое

Театрално-музикална приказка радва варненци днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=316813

Театрално-музикалната приказка "Вълшебната флейта на Ана" ще "разкажат" млади варненски музиканти на децата в морската столица, научи Moreto.net. Концертът е част от серията образователни концерти за деца и родители на Община Варна и НУИ „Добри Христов“, инициирана от ММФ „Варненско лято“, която се провежда с голям успех сред малките жители на морския град вече шеста година.

Утопии за билетчета, винетки и гъски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5391801


В условията на българската реалност по-високата цена не обещава по-високо качество
Решението на министрите да слязат от колите на НСО е добро - като тръгнат сега по пътищата с личните си автомобили или се отдадат на лукса в градския транспорт, нараства надеждата, че и винетката, и хартиеното билетче ще паднат


Министри и техните заместници да не
В условията на българската реалност по-високата цена не обещава по-високо качество Решението на министрите да слязат от колите на НСО е добро - като тръгнат сега по пътищата с личните си автомобили или се отдадат на лукса в градския транспорт, нараства надеждата, че и винетката, и хартиеното билетче ще паднат Министри и техните заместници да не

Бивш военен от Козлодуй спечели четвърт милион от лотарията

http://petel.bg/Bivsh-voenen-ot-Kozloduy-specheli-chetvart-milion-ot-lotariyata-__150429

Последният голям победител от телевизионната  лотария на Бтв спечели двеста хиляди лева, а за отбора си още 50 хиляди. Щастливецът се казв...

Съпругата на барикадиралия се мъж в столичния квартал „Стрелбище” е в безопасност

http://petel.bg/Saprugata-na-barikadiraliya-se-mazh-v-stolichniya-kvartal----Strelbishhe----e-v-bezopasnost__150430

В безопасност е съпругата на барикадиралия се мъж в дома си в столичния квартал „Стрелбище”. Това заяви пред журналисти главният секрет...

БСП- Дупница заложи отново на Станислав Павлов и на младежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562798

Станислав Павлов бе преизбран с голямо мнозинство за председател БСП - Дупница, по време на 13-та отчетно-изборна конференция на общинската организация. Избрани бяха членове на Общинския партиен съвет - 25 души. Сред тях и много млади хора- Антония Петрова, Филип Овчаров, Петьо Кюркчийски, Евгения Давидкова, д-р Иван Ибришимов, Мария Велкова, Ивайло Петров, Бойко Христов и др. За делегати на 49-тия Национален конгрес на БСП бяха избрани Станислав Павлов, народният представител д-р Ибришимов, Сотир Занев, Чавдар Милошов, Ивайло Петров и Алексан...

Момиченце загина нелепо в надуваем замък в Англия (видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5392043

Момиченце загина нелепо в надуваем замък в Англия (видео)7-годишно момиченце загина нелепо в навечерието на Великден в Англия. То си играело в надуваем замък, когато бурен вятър откъснал нестабилното съоръжение от придържащите го въжета и го отнесъл на около 150 метра, съобщава „Мирър”. Ужасени очевидци хукнали да помагат на детето, когато най-накрая замъкът се стоварил на земята.

Мустафа Карадайъ: Към предсрочни избори вървят нещата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562805

Към предсрочни избори вървят нещата според съпредседателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Той участва в областна конференция на движението в Смолян. „Нашите анализи това показват. Така четем думите на Бойко Борисов и на основните фигури от ГЕРБ, в тяхното отношение и поведение към коалиционните им партньори”, коментира Карадайъ. Според него коалиционните партньори на ГЕРБ също „точно това казват - че вече не могат да са заедно”. Като не могат да са заедно, значи ще има развод, то е нормално, смята депутатът. "Ние вече започваме да се организираме за п...

Слабата производителност на труда - скритият враг на ръста във Великобритания

http://www.investor.bg/evropa/334/a/slabata-proizvoditelnost-na-truda-skritiiat-vrag-na-rysta-vyv-velikobritaniia-213332/

Почти всяко тримесечие от 2008 г. насам властите в Лондон очакват показателят да се възстанови, но в крайна сметка той се понижава

Над 15 часа продължава драмата с барикадиралия се психично болен мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562797

Продължава драмата в квартал "Стрелбище". В събота следобед въоръжен мъж се барикадира в дома си, след като стреля по дъщеря си със законно притежаван пистолет. Над 15 часа продължава операцията на МВР пред дома му, допълва Нова телевизия.

"Спайс гърлс" се завръщат на сцената, но без Виктория Бекъм

https://www.24chasa.bg/Article/5392032

"Спайс гърлс" се завръщат на сцената, но без Виктория БекъмКултовата група Spice Girls се завръща на световната сцена – по случай 20-годишния им юбилей "спайските" решиха да се съберат за грандиозно турне. „Това е нашата 20-годишнина! Би било непростимо да не отбележим такава дата. Надяваме се скоро да зарадваме феновете с нещо по-специално“, казва Мел Би. Въпреки че официалната подготовката за турнето

Преминахме към лятното часово време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562796

На 27 март местим стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2016 г. се въвежда в 3 часа на 27 март и е в сила до 4 часа на 30 октомври 2016 г. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните ча...

Плевнелиев - "Личност на годината" на Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=316817

България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа – мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти.

Разказ, написан от изкуствен интелект, участва на конкурс за литература в Япония

https://www.24chasa.bg/Article/5392023

Разказ, написан от изкуствен интелект, участва на конкурс за литература в ЯпонияПрофесията на писателите може да е поредното поприще, заплашено от развитието на изкуствения интелект. Причина за подобни притеснения стана фактът, че кратък разказ, написан от изкуствен интелект, достигна до втори кръг на престижен японски конкурс за литература. Произведението, което в превод се нарича „Денят, в който компютър написа разказ“,

Бърни Сандърс спечели първичните избори във Вашингтон и Аляска

http://offnews.bg/news/n_1/n_626550.html

Бърни Сандърс спечели първичните избори във Вашингтон и Аляска, но продължава да изостава от Хилъри Клинтън за демократическата номинация на президентските избори в САЩ, съобщава CNN. Очаква се всеки момент да излязат и резултатите от Хавай. По предварителни данни сенаторът на Вермонт е спечелил 76 процента от вота във Вашингтон, срещу 24 за Клинтън и 79 процента в Аляска, спрямо 21 за бившата Първа дама. Вашингтон е най-значимият от гласувалите вчера щати, носейки общо 101 делегати. Аляска има правото да излъчи едва 17, а Хавай - 25. Въпреки победата Сандърс изостава от Хилъри Клинтън. До момента той разполага с 988 делегати от необходимите му за партийна номинация 2383, спрямо 1720 за конкурента му.  Кандидатите ще се изправят отново един срещу друг в битка за щата Уисконсин на 5-ти април.

Личните лекари излизат в ефективен протест

http://healthy.actualno.com/lichnite-lekari-izlizat-v-efektiven-protest-news_531083.html

Започваме ефективен протест. Това съобщи председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. "Протестът ще се изразява в прекратяване на работа. Искам да поднеса извинение на нашите пациенти заради временно неудобство, но те трябва да знаят, че ние сме се погрижили навсякъде, където ще има протести да има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания”, обясни Киров е ефира на Нова телевизия. Той допълни, че информация за това къде

Откриха модернизираната военновъздушна база в Безмер

http://society.actualno.com/otkriha-moderniziranata-voennovyzdushna-baza-v-bezmer-news_531085.html

Модернизираната военновъздушна база Безмер беше открита днес на специална церемония. От днес в Безмерще има най-модерната писта в България. Министър-председателят Бойко Бойко сряза лентата на новата писта, където ще кацнат самолети от базата в Граф Игнатиево Су-25, предаде bTV. Модернизацията на летището струва 60 млн. лв. Средствата са по линия на НАТО. На тази писта ще могат да кацат и най-големите американски военни транспортни самолети "Галакси". Специално за тях е отделено и едно от парко

Преминахме към лятно часово време

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392028

Тази нощ преминахме към лятно часово време. В 03:00 часа стрелките на часовника бяха преместени с един час напред. В България лятно часово време започва да се прилага през 1979 г. Въвежда се в последната неделя на месец март. Връщането към зимно часово време, наричано още астрономическо, ще стане в последната неделя на октомври,
Тази нощ преминахме към лятно часово време. В 03:00 часа стрелките на часовника бяха преместени с един час напред. В България лятно часово време започва да се прилага през 1979 г. Въвежда се в последната неделя на месец март. Връщането към зимно часово време, наричано още астрономическо, ще стане в последната неделя на октомври,

Изчислиха кога ще има бум на бежанския поток към Европа

http://petel.bg/Izchisliha-koga-shhe-ima-bum-na-bezhanskiya-potok-kam-Evropa__150428

Какви ще бъдат новите миграционни канали и колко бежанци ще стигнат до Европа през 2016 година? Математици изчислиха кога ще приключи мигр...

Бивш военен от Козлодуй спечели четвърт милион от лотарият

http://petel.bg/Bivsh-voenen-ot-Kozloduy-specheli-chetvart-milion-ot-lotariyat__150429

Последният голям победител от телевизионната  лотария на Бтв спечели двеста хиляди лева, а за отбора си още 50 хиляди. Щастливецът се казв...

ИЗВЪНРЕДНО! Полицията осъществи контакт с барикадиралия се в "Стрелбище", очаква се да бъде изведен до минути (обновена)

http://pik.bg/извънредно-полицията-осъществи-контакт-с-барикадиралия-се-в-стрелбище-очаква-се-да-бъде-из-news508741.html

ИЗВЪНРЕДНО! Полицията осъществи контакт с барикадиралия се в "Стрелбище", очаква се да бъде изведен до минути (обновена)

Полицията осъществи контакт с барикадиралия се мъж в ж. к. "Стрелбище", очаква се той да бъде изведен до минути. Това съобщи Нова телевизия.

Полицаите вече са вътре в апартамента при него. Стана ясно още, че той не е бил психичноболен, а е с усложнено психично здраве. Той е около 70-годишен и бивш служител на МВР.

Над 15 часа продължава драмата в квартала. Припомняме, че повече от 15 часа продължава блокадата, полиция и линейки са на място. Мъжът е стрелял по дъщеря си, а след това се е барикадирал в дома си (Виж в Още по темата). Сигналът за инцидента е подаден в полицията в събота следобед.

Мъжът има психически проблеми, но въпреки това има законно притежавано оръжие – предполага се, че най-вероятно е стреляно с него.

От МВР са уточнили, че съседите не са евакуирани, тъй като няма пряка заплаха за тях.

Очаквайте подробности!

Къде можете да намерите работа в Хасково:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562551

187 свободни работни места обявява Бюрото по труда в Хасково в седмичната си справка. Работодателите търсят да назначат 30 организатори за работа с клиенти, като изискването е да знаят немски език - писмено и говоримо. Обявени са още 30 незаети позиции за машинни оператори за производство на конци. Следват 20 свободни места за работници за производство на  тестени изделия и 16 - за водачи не електрокар. Вижте пълния списък на свободните работни места и изискванията за заемането им: ...

4-ма аут от следващата евробитка на младежите, Петев им върна Малинов

https://www.24chasa.bg/Article/5391731

4-ма аут от следващата евробитка на младежите, Петев им върна МалиновАнтонио Вутов и Георг Илиев с контузии, Пламен Гълъбов и Радослав Терзиев са наказани Националният отбор на България до 21 г. понесе сериозен удар преди предстоящата евроквалификация в Люксембург във вторник. Георг Илиев отпадна от състава заради контузия от квалификацията с Уелс. По време на нулевото равенство в Стара Загора мускулна травма е

Полиция влезе при мъжа, който стреля по дъщеря си и се барикадира в дома си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392021

Психично болен мъж се е барикадирал в дома на ул. "Орехова гора" в столичния квартал "Стрелбище“. Повече от 15 часа продължава блокадата, полиция и линейки са на място.
След 8 ч сутринта полиция успя да установи контакт с мъжа, който е над 70-годишен и е бивш полицай. Полицаи влязоха в дома, предстои развръзка, съобщи Нова тв.
Психично болен мъж се е барикадирал в дома на ул. "Орехова гора" в столичния квартал "Стрелбище“. Повече от 15 часа продължава блокадата, полиция и линейки са на място. След 8 ч сутринта полиция успя да установи контакт с мъжа, който е над 70-годишен и е бивш полицай. Полицаи влязоха в дома, предстои развръзка, съобщи Нова тв.

Да има или да няма волфрамова мина край Велинград?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562795

Едва 15 от получените в РИОСВ-Пазарджик над 150 становища по въпроса дали да има мина за добив на волфрам край Велинград са положителни, съобщиха от ведомството. Преди дни изтече едномесечният срок, в който граждани, организации, институции и специалисти от различни области можеха да мнения за Доклада за оценка степента на въздействие върху околната среда на инвестиционното предложение за добив на волфрамсъдържащи руди от находището в местността Грънчарица. За разкриване на рудника се обявяват основно минни инженери и различни бизнес камари. Ча...

Александър Бел - учен, изобретател и бизнесмен

http://www.vesti.bg/istorii-koito-spodeliate/lica/aleksandyr-bel-uchen-izobretatel-i-biznesmen-6051723

Въпреки, че бил посредствен ученик, Бел показал необикновени умения. С идеите и реалиациите си, той завинаги се вписва в световната история

Над 15 часа продължава блокадата на психично болния мъж в квартал "Стрелбище" в София

https://www.24chasa.bg/Article/5392017

Над 15 часа продължава блокадата на психично болния мъж в квартал "Стрелбище" в СофияПсихично болен мъж се е барикадирал в дома на ул. "Орехова гора" в столичния квартал "Стрелбище“. Повече от 15 часа продължава блокадата, полиция и линейки са на място. Мъжът е стрелял по дъщеря си, а след това се е барикадирал в дома си, предаде БНР. Сигналът е подаден в полицията в събота следобед.

Преминахме към лятното часово време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562801

На 27 март местим стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2016 г. се въвежда в 3 часа на 27 март и е в сила до 4 часа на 30 октомври 2016 г.Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните час...

Международен ден на театъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=316816

Датата 27 март е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1961 година и тогава най-голямата международна организация за сценични изкуства – Международният театрален институт към ЮНЕСКО, решава това да бъде Международния ден на театъра.

109 свободни работни места са обявени през февруари в Бюро по труда- Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562341

109 работни места са заявени през февруари на територията на дирекция „Бюро по труда"- Кюстендил, от тях на първичен трудов пазар 100. Най-много от заявените свободни работни места са в преработващата промишленост, хотелиерство и транспорт. На територията на района, обслужван от дирекция"Бюро по труда"- Кюстендил през м. февруари са постъпили на работа 269 безработни лица, от тях: 167 /62.1%/ са започнали работа на първичен трудов пазар, по насърчителни мерки и програми за заетост - 102 лица. През месец февруари 2016 година в Дирекция "Бю...

Откриват модернизираната авиобаза - Безмер

http://pik.bg/откриват-модернизираната-авиобаза---безмер-news508661.html

Откриват модернизираната авиобаза - Безмер

Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал - лейтенант Константин Попов ще участват в откриването на модернизираната база за предно разполагане – Безмер, съобщиха от пресцентъра на МО.

Проектите за модернизация на авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г. Целта на модернизацията е летището да придобие пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. По време на откриването ще бъдат изпълнени полети със самолети Су-25, които ще се пребазират в авиобазата.

На церемонията са поканени и министър-председателят Бойко Борисов и министри. В нея ще участват и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Златко Златев, командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, висши офицери от Българската армия.

През февруари тази година от писмен отговор на депутатски въпрос на министърът на отбраната Николай Ненчев стана ясно, че за военната авиация на Българската армия през 2015 г са похарчени 23,7 млн.лв. Те са били за възстановяването на летателната годност, интегрирана логистична поддръжка и доставка на резервни части за военновъздушните сили. От този отговор разбираме и че над 6 млн.лв. е излязло удължаването и модернизирането на пистата за излитане и кацане на авиобаза “Безмер”.

Още през март миналата година пък се разбра, че най-големият американски военнотранспортен самолет С-5 "Галакси" ще може да кацне през септември на военното летище край ямболското село Безмер. Планът сочеше този срок за завършването на реконструкцията на аеродрума, в която НАТО влага 26 908 476 евро, а още 3,7 млн. евро дава България. Основните проекти включват удължаване и разширяване на пистата, както и изграждане на стоянки за транспортни самолети от типа С-5 "Галакси", С-17 "Глоубмастер" и по-малките С-130 "Херкулес". Алиансът реконструира аеродрума край Ямбол, защото той е най-близо до полигона Ново село, който пък бе модернизиран от Пентагона с близо 61 млн. долара. Освен писти и стоянки в Безмер е предвидено и изграждане на съвременна светлинна система на летището.

Дъждовна неделя на много места в страната, в планините - сняг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392020

Днешният неделен ден ще е с превалявания на много места в страната в Западна и Централна България, а в планинските райони ще има сняг. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, a максималните между 8 ° и 13°.
Такава е прогнозата Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи "Фокус".
Днешният неделен ден ще е с превалявания на много места в страната в Западна и Централна България, а в планинските райони ще има сняг. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°, a максималните между 8 ° и 13°. Такава е прогнозата Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи "Фокус".

Месец преди православните християни: Католиците празнуват Великден днес

https://www.24chasa.bg/Article/5392015

Месец преди православните християни: Католиците празнуват Великден днесНа 27 март католиците празнуват Великден. Днес в столичната католическа катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ще бъде отслужена литургия за празника, съобщава bTV. Тази година католици и православни празнуват светлия празника на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на 1 май. Великден е денят,

Сирийската армия си върна пълния контрол над Палмира

http://asia.actualno.com/sirijskata-armija-si-vyrna-pylnija-kontrol-nad-palmira-news_531082.html

Сирийската армия си върна днес пълния контрол над Палмира, след като прогони джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), които държаха античния град близо година, предаде AFP.  След ожесточени нощни боеве армията установи пълен контрол над Палмира, включително античния град и жилищния район. Джихадистите се оттеглиха, цитира агенцията военен източник в Палмира.  Според източника силите на ИД са се изтеглили към Сохне, Рака и Деир Езор – районите, които владеят в северната и и

10 държави, които са "данъчен ад" за бизнеса

http://curious.actualno.com/10-dyrjavi-koito-sa-danychen-ad-za-biznesa-news_531084.html

Има държави, които са не само невероятно красиви, а са и данъчен рай за инвеститорите. В света обаче има и страни, които налагат тежко данъчно бреме на бизнеса.  Като данъчно бреме Международният валутен фонд (МВФ) определя сумарните данъци, представена като сума от пет различни данъчни групи, сред които корпоративни данъци, социални осигуровки, данъци върху имотите, оборотите и други по-малки корпоративни такси.  Ето кои са държавите, в които компаниите са най-обременени с налози, с

Времето на 27 март: Облачно и дъждовно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562792

Прогноза за времето за 27 март, неделя На много места в цялата страна ще превали дъжд, в планинските райони - сняг. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните между 8 и 13 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - близко до средното за март, съобщава НИМХ - БАН. Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Максимални температури и на въздуха 9 -10 градуса. Температура на морската вода ще бъде около 9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала....

Облачно и дъждовно време днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_626549.html

Днес над страната ще има значителна облачност и на много места ще превали дъжд, а в планинските райони сняг, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Максималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса. Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Максимални температури на въздуха ще достигнат 9-10 градуса . Температура на морската вода се очаква да е е 8-9 градуса. Над планините ще има значителна облачност и ще превалява слаб сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 3 градуса, на 2000 метра минус 5 градуса.

На 28 март имен ден празнуват...

http://petel.bg/Na-28-mart-imen-den-praznuvat---__150427

На 28 Март имен ден имат Боян, Бояна, Боянка, Албена, Бойко, Бойка, Боко, Грозданка Св. мъченик Боян – Енравота, княз Български е бил внук на...

Софийското село Лозен излиза на протест

http://pik.bg/софийското-село-лозен-излиза-на-протест-news508657.html

Софийското село Лозен излиза на протест

Жителите на софийското село Лозен излизат на протестно шествие, срещу разрешение за проучване за добив на строителни материали и в защита на гората си. 

Хората се бунтуват срещу разрешение на Министерството на енергетиката да бъде разкрита кариера, за добив на строителни материали в изключително голям размер и дълга продължителност, точно над жилищната част на селото. То обхваща много голяма част от горската и залесена част на планината. 
На 6 януари 2016 год. правителството е одобрило Разрешение за проучване на възможността за добив на строителни материали в землището на село Лозен с размер 1 кв. км и продължителност 1 година. На базата на това одобрение, Министерство на енергетиката издава Разрешение №444 от 03.02.2016 год. на Фирма „Каменни фракции“ ЕООД да започне проучване на площ „Гората“ в землището на селото. 
Те казват, че фирмата е регистрирана на 24 юни 2014 г. като еднолично дружество с ограничена отговорност. Собственик и управител на фирмата изпълнител е Тонка Иванова Тенчева, на 26 години. Дейността и целта на фирмата е извършване на проучване и добив на чакъл и инертни материали, както и всички дейности, свързани с добива, транспорт и продажба, разработване на инвестиционни и други проекти, след получаване на съответното разрешение за търсене и/или проучване или концесия за добив. Т.е. Фирма „Каменни фракции“ ЕООД цели изграждането на кариера точно над селото, казват те. 
Хората изброяват и множеството вреди, които би донесло това. Сред тях и това да има непрекъснато движение на тежкотоварни камиони и оборудване, взривни операции в планината, замърсяване на природата и чистотата, и нарушаване спокойствието на населението и туристите. Да се замърси още едно природно място, да се обезлеси и да се разрушат изградените еко пътеки и паркове. Да се нарушат множество етични и правни рамки в интерес на частни лица и платени политически схеми. Да бъдат изсечени дървета и унищожени безценни ландшафти. 

„Като граждани на Лозен ще вземем позиция да запазим спокойствието и гората ни. Още повече, Лозенската планина, заедно със самото село, е от много често посещаваните близки дестинации до големия град за отдих, разходка сред природата, и много столичани идват да подишат чист въздух и да погледнат софийското поле от високо. Дори тези малки моменти на бягство от града за няколко часа са застрашени от действията на частните фирми и тяхната безскрупулност”, казват хората. 

Кметството и населението на село Лозен обжалва, но според тях това е поредното решение взето тихомълком и достигнало до засегнатите страни по случайност, без никаква гласност и уведомление. Само за 5 дни са събрани 1111 подписа от жители на с. Лозен срещу разкриването на кариера. 

Спорт по тв днес - мач на ЦСКА, тото, тенис, баскетбол и снукър

https://www.24chasa.bg/Article/5391646

Спорт по тв днес - мач на ЦСКА, тото, тенис, баскетбол и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Третият в ЮЗ "В" група гостува на "Велбъжд", Тодор Янчев срещу Христо Янев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562582

Втора победа за тази седмица ще се опитат да постигнат футболистите на "Велбъжд". Кюстендилци посрещат на стадион "Осогово" третия в класирането тим на "Сливнишки герой". Двубоят е от 15 ч. на стадион "Осогово"."Велбъжд" надигра като гост в междинния кръг "Германея" с 0:4 и е на 9- то място в класирането на Югозападната "В" група, с 25 точки. "Сливнишки герой" победи като домакин със същия резултат "Ботев"- Ихтиман и има 45 точки.Лидерът ЦСКА се води гост, но ще играе на "Българска армия" срещу "Царско село" / София 2010 /, воден от Тодор Янчев...

Министър Ивелина Василева: МОСВ е събрало 2 млн. лв. от глоби през 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562791

Приоритет на МОСВ е контролната дейност, която се осъществява от всичките ни структури в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора. Събраните глоби през миналата година са около 2 милиона лева, което показва волята ни за контрол и недопускане на практики, които не са в съответствие с екологичното законодателство, добави министърът. В контекста на темата на форума - сигурността, Ивелина Василева каза, че макар и някои трудно...

Католиците празнуват Великден

http://pik.bg/католиците-празнуват-великден-news508655.html

Католиците празнуват Великден

На 27 март католиците честват Възкресение Христово, в столичната католическата катедрала „Св. Йосиф” в 10.30 ч. ще бъде отслужена литургия за Великден.

Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Исус Христос на 1 май.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

Ето кой е мъжът, сочен за убиец на двамата братя в Ботевград! (снимки)

http://pik.bg/ето-кой-е-мъжът-сочен-за-убиец-на-двамата-братя-в-ботевград-снимки-news508666.html

Ето кой е мъжът, сочен за убиец на двамата братя в Ботевград! (снимки)

Изтече името на мъж, който е сочен за убиец на братята Цветан. Задържаният за убийството на двамата братя Цветан (Скинаря) и Марко Петрови е криминално проявен мъж от Ботевград. Името му е Владимир Пелов. Занимавал се е с грабежи, а в момента е под домашен арест.

 

 

У единия от заподозрените за убийствата в Ботевград е намерено взривно устройство. Той е „криминално проявен, стрелял е по полицаи, по сарафи“, каза министър-председателят Бойко Борисов на форума на СГЕРБ (Организацията на старейшините към ПП ГЕРБ) в Стара Загора.

Освен това въпросното лице е извършвало грабежи лежало е в затвора и „в момента е под домашен арест, защото чака трета инстанция за 25-годишна присъда“.

Данните на премиера са от директора на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски. Главния прокурор Сотир Цацаров лично наблюдава случая, добави Борисов.

От БНТ съобщиха, че в РПУ- Ботевград в момента работят 23-ма полицаи, а началник няма от близо месец. Представители на ромите искат вътрешният министър Румяна Бъчварова да дойде в Ботевград и се заканиха, че ако това не се случи ще блокират магистрала "Хемус".

 

Преместихме стрелките на часовника с час напред

http://www.moreto.net/novini.php?n=316799

В 3 часа тази сутрин България премина към лятното часово време - изместихме стрелките на часовника с час напред, научи Moreto.net. 1/4 от населението на света все още променя часовото си време. Според мнозина, тази промяна се отразява вредно на организма.

Зодиите: Как ви се отразява смяната на часа?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5391846

Овен
Добре, че е в неделя
Добре, че е в неделя, защото иначе ще закъснеете за навсякъде. Смяната на часа е подробност, която просто ви се е изплъзнала от ума покрай обичайните ви безбройни задачи и уговорки. Ако случайно имате работа в неделя преди обед и я пропуснете, сами ще се смеете на разсеяността си.
Овен Добре, че е в неделя Добре, че е в неделя, защото иначе ще закъснеете за навсякъде. Смяната на часа е подробност, която просто ви се е изплъзнала от ума покрай обичайните ви безбройни задачи и уговорки. Ако случайно имате работа в неделя преди обед и я пропуснете, сами ще се смеете на разсеяността си.

Райко Николов: САЩ и италианското разузнаване скалъпват българската следа в атентата срещу папата

https://www.24chasa.bg/Article/5389833

Райко Николов: САЩ и италианското  разузнаване скалъпват българската следа в атентата срещу папатаНа 13 май 1981 г. турският терорист от “Сивите вълци” Мехмед Али Агджа стреля по папа Йоан Павел II и го ранява тежко на площад “Свети Петър”. Той е задържан и осъден на доживотен затвор. Райко Николов е дипломат от кариерата, който е бил посланик на България в Рим по времето, когато Сергей Антонов е вече обвинен за покушението над папата.

Григор бие трудно в Маями

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5392009

Григор Димитров постигна трудна победа във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Той победи аржентинеца Федерико Делбонис със 7:6(8), 4:6, 6:4.
Следващият съперник на Григор най-вероятно ще е Анди Мъри, който е шампион в турнира 2009 и 2013 година. За да се стигне до мач между двамата,
Григор Димитров постигна трудна победа във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Той победи аржентинеца Федерико Делбонис със 7:6(8), 4:6, 6:4. Следващият съперник на Григор най-вероятно ще е Анди Мъри, който е шампион в турнира 2009 и 2013 година. За да се стигне до мач между двамата,

Преглед на печата - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316811

Посещението на президента Росен Плевнелиев в Украйна е сред водещите теми на неделните вестници. „Реализацията на европейската перспектива на Украйна ще създаде възможност за постигането на трайна стабилност и за устойчив икономически растеж.

Ето къде софиянци няма да имат вода

http://pik.bg/ето-къде-софиянци-няма-да-имат-вода-news508723.html

Ето къде софиянци няма да имат вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 27 и 28 март. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 28 март 2016 г. (понеделник), във връзка с подмяна на спирателни кранове до бл. 214 жк. „Обеля“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. 14, ул. „Илия Георгов“, ул. „Дико Илиев“, ул. 106, ул. 10, ул. 11. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 10 ъгъла с ул. 106.
На 28 март (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Братя Миладинови“ Център район „Възраждане“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Братя Миладинови“ от ул. „Пиротска“ до бул. „Тодор Александров“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Братя Миладинови“ ъгъла с бул. „Тодор Александров“.
На 28 март (понеделник), във връзка с извършване на ремонтни дейности на ул. „Шумако“ кв. „Симеоново“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ж.к. „Света Магдалена“
ж.к. „Симеоново Ривър Парк“
ж.к. „Витоша Вилидж“
ж.к. „Симеоново Резиденшъл Парк“
ж.к. „Манастира“
вилна зона „Малинова долина“ от ул. 192 до ул. 206 и ул. 2-ра, ул. 5-та
вилна зона „Бункера“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: вилна зона “Малинова долина“- ул. „Бистришко шосе“ ъгъла с ул. 204; кв. „Симеоново“ пред кабинков лифт „Симеоново“.
На 28 март (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Христо Ботев“ кв. „Гниляне“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Враня“, ул. „Тополите“, ул. „Без име“, ул. „Христо Ботев“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Христо Ботев“ ъгъла с ул. „Спортист“.
На 27 март (неделя), във връзка с превключване на нов уличен водопровод на ул. „Нешо Бончев“ кв. „Орландовци“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Нешо Бончев“ – двора на бивша фирма „Софстрой“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Нешо Бончев“ до сградата на бившата фирма „Софстрой“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.
Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

Мишо Шамара: Искам децата ми да живеят в Америка

http://petel.bg/Misho-SHamara--Iskam-detsata-mi-da-zhiveyat-v-Amerika__150424

Заминах си от страната заради Бойко Борисов. Това е човек, който няма никаква идея как функционира нормалният свят. Не може една модерна с...

Федерацията награди Калина Маринова и Мариела Николова от "Черно море Бриз" със статуетки

http://petel.bg/Federatsiyata-nagradi-Kalina-Marinova-i-Mariela-Nikolova-ot-CHerno-more-Briz-sas-statuetki-__150425

Калина Маринова и Мариела Николова от СК "Черно море Бриз" получиха статуетки от федерацията за Топ 10 във ветроходството през 2015 г. Калин...

Владислав Стоянов: Заслужено победихме Португалия

http://petel.bg/Vladislav-Stoyanov--Zasluzheno-pobedihme-Portugaliya__150426

„Заслужено победихме” , коментира специално за Нова телевизия вратарят на националния отбор по футбол Владислав Стоянов минути след ка...

Баскетболният мач на звездите - на Колодрума днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562790

Традиционният баскетболен мач на звездите ще се проведе днес от 15:00 часа в Пловдив. В 13-ото издание на инициативата ще вземат участие най-добрите баскетболисти от българското първенство, избрани от почитателите чрез он-лайн гласуване. В рамките на спортното шоу ще се проведат и индивидуални състезания в три категории. В конкурса за умения ще участват Франк Търнър (Рилски спортист), Хънтър Уилямс (Черноморец), Брандън Фортънбъри (Балкан), Йордан Минчев (Левски) и Еврик Гари (Берое). В надпреварата за стрелба от тройката ще се включат Пламен А...

Редовните потребители на социалните мрежи са три пъти по-застрашени от депресия

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/03/27/2730892_redovnite_potrebiteli_na_socialnite_mreji_sa_tri_puti/?ref=rss


Хората, които проверяват социалните мрежи често през седмицата са почти три пъти по-застрашени от депресия от тези, които влизат в профилите си по-рядко. Това показа проучване на Университета в Питсбърг, публикувано в "Индипендънт". Проведено е сред 1 787 американски граждани на възраст 19-32 години.

Участниците в изследването прекарвали в профилите си средно по 61 минути всеки ден, а седмично проверявали акаунтите си по 30 пъти. При една четвърт от тях - най-редовните - учените...

Супа с печени чушки

https://www.24chasa.bg/Article/5391398

Супа с печени чушки Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Облачно и дъждовно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562752

През следващото денонощие облачността над страната ще е значителна. През нощта на места в Западна и Централна България, а през деня - на много места в цялата страна, ще превали дъжд, в планинските райони - сняг. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, максималните между 8 и 13 градуса. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна - близко до средното за март, съобщава НИМХ - БАН. Над Черноморието ще има значителна облачност, но само на отделни места ще превали слаб дъжд. Максимални температури и на въздуха 9 -10 граду...

Радарите за превишена скорост днес - 27 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=316804

Служители на пътната полиция ще следят за превишена скорост днес - 27 март, във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 10:30ч.-12:30ч. гр.Варна бул."Княз Борис I"- спирка "Делфинариум" изход 13:30ч.

Проф. Здравко Райков: Идва времето на креативните хора - между кубчето на Рубик и интелигентните роботи

http://pik.bg/проф-здравко-райков-идва-времето-на-креативните-хора---между-кубчето-на-рубик-и-интелигент-news508721.html

 Проф. Здравко Райков: Идва времето на креативните хора - между кубчето на Рубик и интелигентните роботи


Всичко, което се случва като промяна в продължение на 2000-3000 години, откакто съществува като цивилизация човешката общност, е плод на технологии. Те се променят и поставят своите изисквания, а също така са фактор за промените и за предизвиканите революции. В един момент социалната опаковка, средата, контекстът пречат на технологиите и тогава се задействат колизиите.

Имаме Първа индустриална революция и възникването на парната машина, която остави без хляб милиони хора. Тогава се появило и движението на лудитите, когато хората започнали да трошат машините, обвинявайки ги за отстраняването им от работа. Това донякъде е така, но не технологиите са им виновни. Просто хората се налага да се приспособяват. Като в закона на Дарвин - приспособявай се, ако искаш да живееш.
Втора индустриална революция - появява се конвейерът. Макар че той е открит доста време преди това. С него започва масовото производство и отново милиони хора са изхвърлени на улицата. Например, ковачите, които не са били малко. Просто нямало нужда от карети, появили се първите автомобили.
Третата индустриална революция започва някъде в края на 80-те години на миналия век с новите информационни технологии. Спомням си, че по онова време, когато работех във вестникарския бранш, имаше машинописки, телефонистки, библиотекарки, които вършеха чудесна работа, но днес от тях почти няма нужда, професиите им са на изчезване.
Сега е най-интересното време, заради процесите, които се случват в последните 10 години. И вече сме в началото на Четвъртата индустриална революция. На гребена на вълната ни издигат роботизацията и създаването на изкуствения интелект. По различни прогнози, като следствие от тези процеси, в следващите 15 – 20 години между 500 млн. и 600 млн. души ще останат без работа. Но не защото някой е сбъркал или е наредил да изгонят тези хора, а просто те ще станат неконкурентноспособни на новите поколения роботи и изкуствен интелект. И една от първите професии, които са под риск от изчезване е журналистиката. Под въпрос е и професията на преподавателя, на личния лекар, на военните пилоти, на шофьорите, на кулинарите…
Погледнете тези ТИР-ове, които кръстосват пътищата на планетата - това няма да продължава дълго. Защото 3D технологиите, печатането, навлизат устремно, особено следващото поколение - 4D. Така че става излишно пренасянето на много от товарите, защото на 3D принтера можем много скоро масово да си произведем редица стоки. Технологиите стават все по-съвършени и качеството на живота рязко се променя.
Ето, китайците пуснаха 3D домашния принтер Фуджини, който променя вкусовете от познатата ни кухня. Ако избегнем предизвикателствата на терора и войните, в бъдеще бихме могли да станем много разглезени, защото още от офиса си ще поръчваме меню на домашния робот и ще му казваме да сготви нещо специално, защото след 27 мин., примерно, ще си бъдем в къщи. Домашните роботи скоростно навлизат и в бита на японците, тъй като тяхната страна е една от водещите в тези технологии. Техният Пепър робот - домашен помощник - разбира от емоции, може да си общува с нас и едновременно с това да върши куп задължения, с които да ни отмени. Но не са само те - маса фирми работят в тази насока и имат своите водещи постижения.
В днешно време всяка една професия е подложена на изпитания, но един от най-големите проблеми е, че образованието ни е много изостанало. А, за съжаление, тези млади хора, които сега започват обучението си или вече са ученици и студенти се подготвят за епохата на Третата индустриална революция, а не за Четвърта.
Има интересен момент, забелязан от други изследователи на тези процеси - че нашето образование практически е замръзнало дори на Втората индустриална революция. Тогава училището е подпомагало бизнеса на конвейерите. Имало е само един верен отговор и той е трябвало да се научи, зазубри и възпроизведе. Точно това е конвейерното мислене. Но днес имаме роботи. Един от големите производители на смартфони наскоро е уволнил половината си служители, защото на тяхно място отлично се справят роботите.
В момента се раждат нови професии, които, обаче, изискват и ново мислене. С една дума казано - нужни са хора с креативно, нестандартно, гъвкаво мислене. Способни да предлагат много идеи и да не търсят един отговор.
Затова не бива и докрай да се зачеркват професии като журналистиката. Кой, например, ще повярва на геополитическата позиция на робота, направил прогноза? Признавам, че това е един спор, който няма край.
В момента не трябва да подценяваме изкуствения интелект, защото той вече е достигнал невероятно ниво. Ако световният шампион по сглобяване на кубчето Рубик, което е ярка проява на интелект, го прави за 5 сек. и половина, то роботът се справя за по-малко от секунда. Наистина в много характеристики на аналитичното мислене роботът превъзхожда човека. Десетки лаборатории правят демонстрации на роботи, които постигат чудеса в емоционалните реакции и емоционалната интелигентност. В журналистиката обаче водоразделът е по отношение на качеството и уменията. От 100 души, които работят в една редакция, с въвеждането на новите технологии, ще останат не повече от 6-7 души. Останалите, ако притежават качествата от неконвейерната епоха, ако имат нестандартно мислене и умеят да раждат идеи веднага ще си намерят работа. Погледнете, възникна и новата професия на терабайтерите - хора, които анализират огромни потоци от информация и откриват тенденции.
Социалните мрежи оттук нататък също се претърпят качествено развитие – пазарът се нуждае от хора, които имат комуникативна култура, които биха могли да откриват интересни идеи в този поток и да ги предлагат на клиентите, които също се нуждаят от някой, който да следи вместо тях.
Но… не бива да подценяваме роботите. В момента в елитни издания, сещам се за „Форбс”, има алгоритми, които за 2 мин. създават чудесен журналистически материал, който спокойно може да получи наградата „Пулицър”. Така че не бива и да се самонадценяваме.
Ако погледнем, не само у нас, в световната журналистика, се намира и много информационен боклук. Има хора, които не са в състояние да схванат процесите около нас. Журналисти, които чиновнически подхождат към работата си. Но онзи, който е гъвкав, който реагира точно и бързо, забелязва една възможност, който не мисли матрично - той има шансове. Другите, уви - нямат. 

-------
Проф. Здравко Райков е социолог, професор по ПР, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на много книги, сред които "Публична комуникация", "Креативната комуникация", "Как да печелим по време на криза", "Креативният бизнес" и др.

Жителите на най-голямото село в България излизат на протест

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562785

Жителите на най-голямото село в България, софийското Лозен, излизат на протест. Причината е издаденото разрешение за проучване и възможен добив на строителни материали в местност, която се намира над жилищната част от селото. Представители на гражданска инициатива "Бъдеще за Лозен" са внесли две жалби срещу това и подготвят писмо до премиера Бойко Борисов, в което ще настояват за преразглеждане на правителственото решение за даване на разрешението. Едва след излизането на решението в Държавен вестник, жителите на село Лозен разбират за даденото...

Преместихме часовниците с час напред

http://pik.bg/преместихме-часовниците-с-час-напред-news508707.html

Преместихме часовниците с час напред

На 27 март преместихме стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2016 г. се въведе в 3 часа (официално време) на 27 март и е в сила до 4 часа (официално време) на 30 октомври 2016 г.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад. Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

Цветан Цветанов връчи 500 членски карти на ГЕРБ в Пловдив

http://pik.bg/цветан-цветанов-връчи-500-членски-карти-на-герб-в-пловдив-news508686.html

Цветан Цветанов връчи 500 членски карти на ГЕРБ в Пловдив

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов връчи членски карти на 500 нови членове от Пловдив и областта, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ  Това стана на традиционния пролетен бал в града под тепетата в присъствието на областните координатори на двете структури – кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и Розалин Петков, кметове на райони в града, на населени места, общински съветници и много партийни членове.

„ПП ГЕРБ е в най-добрата си кондиция. Партията повишава своето влияние както след местните избори, така и през последните няколко месеца. Самият факт, че членовете на партията вече са над 90 000 означава, че се движим в правилната посока. Партията е готова на 100% за избори по всяко време“, заяви заместник-председателят на партията. Той подчерта, че ПП ГЕРБ е създадена, за да промени България.

„Имахме възможността да имаме първи управленски мандат с министър-председател Бойко Борисов, имаме възможност да имаме втори управленски мандат с премиер Бойко Борисов, Парламентарната група на ГЕРБ е най-голямата в това Народно събрание. С такива кметове като Иван Тотев и останалите в страната, а те са 129 от 265, ГЕРБ продължава своя устрем за стабилност на държавата и за видими резултати в управлението“, каза още Цветан Цветанов.

„Получаваме широка парламентарна подкрепа, както от партиите от Реформаторския блок, които твърдо стоят зад правителството, така и от Патриотичния фронт, АБВ. Знаете, че в диалога, който осъществяваме и с партиите в опозиция, ние можем да решаваме важните национални проблеми, които стоят пред държавата и да се подготвяме за новите предизвикателства като бежанската вълна, как да разширяваме влиянието си в местната власт с реални политики, да се създават повече работни места, с приходи в бюджета, за да се правят повече капиталови разходи и местната власт да усеща подкрепата на държавата, да има повече инвестиции и жителите да живеят в много по-добра среда“, заяви заместник-председателят на партията и председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той приветства добрият диалог между областните координатори на двете структури Розалин Петков и Иван Тотев. „Винаги сме смятали, че развитието на Пловдив минава и през развитието и на областта. Народните представители и от 16-ти и от 17-ти избирателен райони са като един отбор. Диалогът допринася за тази стабилност, защото видяхте колко трудни бяха изборите и в града и в областта - имаше странни коалиции, които не защитаваха своите идеи, а се обединяваха от това да са срещу ГЕРБ, защото ГЕРБ е партията, която не допусна през последните 7-8 години Пловдив да продължи да се разграбва по начините, по които се правеше.

Продължаваме да бъдем тези, които хората са избрали, да не се променяме с времето, а да работим и да дадем всичко от себе си за развитието на местата, в които живеем“, подчерта още Цветан Цветанов. Своите поздрави към присъстващите отправиха кметът на Пловдив и областен ръководител на Пловдив-град Иван Тотев и областният ръководител на Пловдив-област Розалин Петков.

Над 15 часа ж.к. "Стрелбище" на нокти - продължава драмата с барикадиралия се бивш полицай

http://pik.bg/над-15-часа-жк-стрелбище-на-нокти---продължава-драмата-с-барикадиралия-се-бивш-полицай-news508717.html

Над 15 часа ж.к. "Стрелбище" на нокти - продължава драмата с барикадиралия се бивш полицай

Психично болен мъж се е барикадирал в дома на ул. "Орехова гора" в столичния квартал "Стрелбище“. Повече от 15 часа продължава блокадата, полиция и линейки са на място. Мъжът е стрелял по дъщеря си, а след това се е барикадирал в дома си (Виж в Още по темата).

Сигналът е подаден в полицията в събота следобед. Полицията все още не е успяла да влезе в жилището. Мъжът има психически проблеми, но въпреки това има законно притежавано оръжие – предполага се, че най-вероятно е стреляно с него.

От МВР са уточнили, че съседите не са евакуирани, тъй като няма пряка заплаха за тях.

Барикадиралият се мъж в столичния "Стрелбище" стреля по полицаи

http://sofia.actualno.com/barikadiralijat-se-myj-v-stolichnija-strelbishte-strelja-po-policai-news_531081.html

Барикадиралият се в столичния квартал „Стрелбище“ стреля по полицаи, които се опитаха да преговарят с него. Това съобщи главният секретар на МВР Георги Костов.  МВР има информация, че мъжът притежава най-малко едно незаконно оръжие, макар че през 2006 година е предал пистолет, който му е зачислен законно, предаде БНР. Човекът отдавна е с психически проблеми и въпреки това притежава оръжие. Мястото е отцепено от полицията, отряд на баретите и СДВР. Преговорите продължават. Пов

Най-важното от Варна във вчерашния - 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316807

Варненската полиция взриви изоставена чанта край общината (снимки) Изоставена чанта се оказа причината за блокирането на района около Община Варна днес, научи Moreto.net. Читател: Районът край общината във Варна е блокиран от полиция Районът край общината във Варна е блокиран от полицаи.

Голф се заби в стълб на кръстовище във Варна (снимки)

http://petel.bg/-Golf-se-zabi-v-stalb-na-krastovishhe-vav-Varna--snimki--__150421

Лек автомобил се е забил в светофара на кръстовището на ул. "Евлоги Георги" и бул." Христо Смирненски", съобщиха читатели на "Петел". Голф...

Деца от центрове в Дрен разказаха за насилие и психически тормоз

http://petel.bg/Detsa-ot-tsentrove-v-Dren-razkazaha-za-nasilie-i-psihicheski-tormoz__150422

кадър: Нова тв Деца от центровете за настаняване от семеен тип в радомирското село Дрен са подлагани на насилие и психически тормоз. ...

Велизара Балканска – една нетипична майка

http://petel.bg/Velizara-Balkanska-----edna-netipichna-mayka-__150423

Бтв Велизара Балканска е необикновена млада жена. Фамилията ѝ подсказва, че тя е част от известното цирково семейство Балкански. Освен ...

Необходимост от непримиримост

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/27/2730332_neobhodimost_ot_neprimirimost/?ref=rss


Станислав Кирилов е роден в София, завършил е право в Брюксел и от две години работи в кантора там.

Настоящият текст е политически само доколкото касае основите на обществото, без значение от географското положение и конкретната ситуация. Универсалните заключения, които извежда, са приложими напълно към България, но не се ограничават до нея. Текстът няма стремежа да каже нещо радикално ново, а да бъде дестилат на мислите на човек, който живее в чужбина достатъчно дълго, за да може...

Пушков: Успехът на САЩ в Югославия подготви провалите в Ирак, Либия и Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/72600/Pushkov-Uspehat-na-SASHT-v-YUgoslaviya-podgotvi-provalite-v-Irak-Libiya-i-Siriya

/Поглед.инфо/ „Геополитическият успех на САЩ в Югославия главозамая Вашингтон и доведе до политическите провали в Ирак, Либия и Сирия”, написа председателят на комисията по международни отношения в Държавната дума Алексей Пушков в Twitter.

Руските подводници „Акула” ще бъдат въоръжени с крилати ракети „Калибър”

http://svetoven.pogled.info/russia/news/72599/Ruskite-podvodnitsi-Akula-shte-badat-vaorazheni-s-krilati-raketi-Kalibar

/Поглед.инфо/ Руският Военноморски флот (ВМФ) планира да въоръжи модернизираните подводници „Акула” с крилати ракети „Калибър”, съобщи RT в събота (26 март), позовавайки се на публикация в сайта Diplomat.

Проверяват лозари за трудови договори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1562523

Продължават проверките от страна на Инспекцията по труда във Враца на земеделски производители, които се занимават с лозарство. Проверките са за това дали наетите от тях работници имат сключени трудови договори. Става дума за сезонната работа рязане на лозя, за която често се наемат допълнително хора. Договорите, които се сключват с тях задължително трябва да са трудови, а не граждански, поясниха от инспекцията. Възможностите са постоянен трудов договор, срочен трудов договор, трудов договор за определено време от месеца или еднодневен трудов д...

Пътна обстановка в страната - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=316806

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението по платното в посока Варна на мостовото съоръжение при км 4+470, поради ремонт на дилатационна фуга. Трафикът се пренасочва двупосочно в платното за София.

Преминахме към лятното часово време

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PrlCemlVzBY/

chasovnikПреместихме стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2016 г. ще е в сила до 4 часа на 30 октомври 2016 г.

Лятното часово време се въвежда за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.  Цели се подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

За пръв път  е предложено от Уилям Уилет в “Пилеене на дневна светлина”, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината. Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.

„Взгляд”: България и Украйна са свързани от антируската им политика

http://svetoven.pogled.info/news/72598/Vzglyad-Balgariya-i-Ukraina-sa-svarzani-ot-antiruskata-im-politika

/Поглед.инфо/ „Антируският българин” – така „Взгляд” нарича президента на България Росен Плевнелиев в обширен анализ по повод посещението на българския държавен глава в Украйна, по време на което ще бъде удостоен с наградата „Личност на 2015 година” заради приноса му в утвърждаването на единството на украинската нация.

НАТО в Европа: Трябва допълнително наблюдение на "агресивна Русия"

http://europe.actualno.com/nato-v-evropa-trjabva-dopylnitelno-nabludenie-na-agresivna-rusija--news_531079.html

Необходимо е в Европа да се използват самолети У-2 за допълнителното наблюдение на "възраждащата се и агресивна Русия". Това заяви главнокомандващият на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус". Според генерала самолетите са „средство за допълнително разузнаване“, необходимо за ефективното противостоене на „възраждащата се заплаха от страна на Москва“. Самолетите У-2 са използвани често по времето на Студената война. Ге

Прехвърлят в центрове блокираните мигранти на границата между Македония и Сърбия

http://balkani.actualno.com/prehvyrljat-v-centrove-blokiranite-migranti-na-granicata-mejdu-makedonija-i-syrbija-news_531080.html

Последните мигранти, блокирани на границата между Македония и Сърбия, се съгласиха да бъдат прехвърлени в центрове в северната и южната част на Македония, предаде AP.  237-те мигранти напуснаха палатките си в калното поле, като някои от тях бяха изпратени в център в близкия град Табановце, а останалите - в център в Гевгелия, близо до границата с Гърция, информира БНР. От агенцията на ООН за бежанците обаче заявиха, че центърът в Табановце вече е превишил два пъти капацитета си, а осве

Руските ВКС са нанесли 158 удара в района на Палмира

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/72597/Ruskite-VKS-sa-nanesli-158-udara-v-raiona-na-Palmira

/Поглед.инфо/ Руските въздушно-космически сили за денонощие са извършили 40 бойни полета в района на град Палмира в Сирия, се съобщава на сайта на Министерството на отбраната, предаде Газета.ru.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване