Първо място за учениците от ОУ „Евлоги Георгиев“ от ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582212

Отборът на ОУ „Евлоги Георгиев"- Дупница спечели общинският кръг на националното състезание „Защита при бедствия пожари и извънредни ситуации". То бе организирано от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в партньорство с Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата. Отборът на ОУ „Евлоги Георгиев" в състав Теодор Хаджийски, Валентина Николова, Кристина Дачина и Инес Иванова, спечелиха първо място в конкуренция с четири отбора от града. Крайният резултат, който постигнаха е 229 точки от максималн...

Бизнесът трябва да предоставя условия на младите да бъдат щастливи на работните си места

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582214

Областният управител Николай Сираков се е срещнал с представители на Руския съюз на производителите, съобщават от пресцентъра на институцията. Гостите са били запознати с профила на Габровския регион. Николай Сираков е цитирал данни на Института за пазарна икономика, според които икономическото развитие в областта е много добро. Руският съюз на производителите се интересува от дейността на фирмите в Габрово "Освен силно изразения индустриален облик Николай Сираков изтъкна и едно от най-големите предимства на региона ни - наличието...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-bryag-komentar-1510921.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Какво знаем и какво не знаем за Александър Стамболийски? Преди традиционното поклонение в родното му място - с. Славовица, говори Галина Димитрова - член на УС на БЗНС.Тема: Борбата с организираната престъпност - между престрелката в Слънчев бряг, противодействието на контрабандата, разкриването на финансовите измами и специализираните полицейски акци. Гост в предаването - антимафиот номер 1 Ивайло Спиридонов.Тема: Комисарят, отговарящ за една от ключовите за ЕС области - конкуренцията, Маргрете Вестагер Тема: Защо възрастна жена с 97 процента инвалидност за пореден път не получи право на личен асистент?Тема: Социалната политика между икономическия растеж, спада на безработицата и грижата за децата и възрастните. Приемственост и развитие - социалният министър Зорница РусиноваТема: Швейцарска група с концерт в София. За импровизациите и спектаклите на живо - Кадесбони преди лайфа на сцената в парка на Военната академия. ВTV, „Тази сутрин"Тема: - МВР издирва участниците в стрелбата в „Слънчев бряг"

БГ експортът на безалкохолни за ЕС скочи с 29%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269170_%D0%91%D0%93+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B

 

Внасяме предимно китайски и турски стоки

С 28,8% се е увеличил българският износ на безалкохолни, алкохолни напитки и тютюн към ЕС за периода януари-март 2016 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това сочат предварителните данни на на Националния статистически институт (НСИ).

През 2016 г. сме изнесли подобни стоки за 77 млн. лв., а през миналата година сумата е била 59,8 млн. лв., или със 17,2 млн. лв. по-малко. Ръст е отбелязан и в експорта на химични вещества и продукти като мебели, облекло, обувки, медицински уреди и часовници. Основно наши продукти пътуват към Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания.

Парите, които България печели от стоки, изнасяни към трети страни, продължават да намаляват. През първите четири месеца на годината сме спечелили със 436,5 млн. лв., или с 3 на сто по-малко спрямо януари-април 2015 г., когато сумата е възлизала на 14,662 млрд. лв.

Данните показват още, че сред основните ни търговски партньори на страната ни са Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия.

През април износът на България към трети страни спада с 26,8% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1,098 млрд. лв. Отново най-често

 

другите държави купуват от нас мебели, облекло и обувки

 

като се наблюдава и усилено търсене на машини, оборудване и превозни средства. Най-голям спад се наблюдава в сектор минерални горива и масла – 38,5 на сто.

Данните на НСИ показват още, че вносът към страната ни също намалява. През първите четири месеца на годината общата стойност на внесените продукти от трети страни спада с 19,4% и достига 4,961 млрд. лв. Година по-рано сумата е била 6,159 млрд. лв.

Отчита се спад и при вноса от страните членки на ЕС. През първото четиримесечие на 2016 г. сумата е възлизала на 10,542 млрд. лв., а през 2015 г. - на 10,688 млрд. лв.

От своя страна през април сме внесли стоки за 4,014 млрд. лв., което е с 11,3% по-малко в сравнение със същия месец на 2015 г. Пропадането е повече от два пъти спрямо регистрираните през март 5,3 на сто. Понижението е пето поредно, но поглеждайки данните по-назад, общият внос бележи осем спада през последните 9 месеца. Единственият ръст за този период е бил през ноември 2015 г.

 

Най-много е намалял вносът на промишлени суровини

 

и на минерални горива, съответно с 45 и 38,2%. В страната ни са започнали да влизат повече мазнини и масла от животински и растителен произход, както и дрехи и обувки.

Най-често родните търговци залагат на руски, турски, китайски и сръбски стоки. От европейските страни пък вкарваме продукти от страни като Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Стачките във Франция на пътя да провалят Евро 2016 за Оланд

http://offnews.bg/news/n_1/n_630810.html

Френският президент Франсоа Оланд предупреди стачкуващите работници в страната да прекъснат своите протестни действия, за да не пречат на Евро 2016, съобщава Би Би Си. Въпреки думите на френския държавен глава, днес Париж тъне в боклук заради стачката на почистващите фирми. През последните седмици Франция е във хватката на непрестанни протести, свързани с промени в трудовите закони на страната. Днес ще стачкуват и влаковите работници, като дори има опасност фенове да не могат да стигнат до откриването на Евро 2016 и стадиона "Стад дьо Франс". По думите на Оланд всеки има задължението Евро 2016 да се проведе безопасно и без инциденти.

Китайска компания иска летище Пловдив на концесия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269169_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D0%BD

 Най-голямата китайска строителна компания China Construction проявява сериозен инвеститорски интерес към отдаването на концесия на летището в Пловдив. Аеропортът може да бъде превърнат в модерен

карго терминал по световен стандарт

и да стане основен логистичен център в Югоизточна Европа.

Това е станало ясно на среща на делегация на ГЕРБ, водена от зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, в Китай. Делегацията е на работно посещение в Китай, съобщиха от пресцентъра на партията. 

По време на срещата представителите на China Construction са обявили, че още следващата седмица ще посетят България и спешно ще се запознаят на място както с обявената процедурата по концесията, така и с техническите характеристики на летището в Пловдив.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е заявила, че концесията предлага

много атрактивни възможности пред бъдещия инвеститор

защото летището в Пловдив се намира на стратегическо място както в България, така и на пътя между Азия и Европа.

„Покрай самото летище минава автомагистрала „Тракия“, а само на километри от летището тя се свързва с автомагистрала „Марица“, която стига до границата с Турция. Само на 60 километра от Пловдив е Хасково - двете области заедно формират изключително привлекателната за инвеститори икономическа зона „Тракия“, е заявила Стоянова.

Цветан Цветанов е представил възможностите за инвестиции и в други региони на България.

Българската делегация е информирала и за промените в законодателството за концесиите.

Спешно трябва да спрем сценария за края на света

http://svetoven.pogled.info/news/74424/Speshno-tryabva-da-sprem-stsenariya-za-kraya-na-sveta

/Поглед.инфо/ Поредното изостряне на отношенията между Русия, ЕС и НАТО може да стане напълно неуправляемо, предупреждава в анализ за „Независимия газета“ проф. Ричард Саква, преподавател по руска и европейска политика в университета Кент в Кентърбъри и член на Валдайския клуб.

Опашка от гърци пред единствения крематориум у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/5568548

Опашка от гърци пред единствения крематориум у насВсяка сутрин пред крематориума в София има опашка от катафалки с гръцки номера. Хиляди покойници се изгарят в България и така е от години, съобщи БТВ. Йонас е от Солун и придружава свой приятел, чиито близък е починал: „В Гърция църквата не приема кремацията на покойниците и превръщането им в прах. Православната църква иска полагането на

Унгария закрива последния си център за бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-bydapeshta-yngariya-1510920.html

/КРОСС/ Унгарските власти отказват да приемат от Австрия сирийски бежанци, които Виена има намерение да експулсира съгласно европейския регламент за миграцията. От Будапеща дори обявиха, че възнамеряват да закрият последния голям център за мигранти и бежанци на територията на страната, предаде Асошиейтед прес Янош Лазар, началникът на политическия кабинет на премиера Виктор Орбан, каза, че вече няма нужда от комплекса, който се намира в град Бичке, недалеч от Будапеща, тъй като правителството е успяло да спре миграционния поток. Обектът е построен за 500 души, но обикновено работи с доста по-голям капацитет. През декември унгарските власти закриха центъра в източния град Дебрецен, който можеше да приеме 1200 души и беше отворен по време на войните в бивша Югославия през 90-те години. Десетки мигранти продължават да пристигат всеки ден в Унгария, повечето успяват да минат през оградата с бодлива тел, построена миналата година по границата със Сърбия. Почти всички заминават за Германия или други западни страни.  

Топлофикация иска 2,5 млн. лв. в цената за дела срещу клиенти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269168_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+2%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D

 

КЕВР чака Конституционния съд да каже за такса юрисконсулт

Одобряването на съдебни разходи в размер на 2,5 млн. лв . в цената на парното е поискала "Топлофикация София" в заявлението си за тарифата от 1 юли. Регулаторът обаче е орязал 1,2 млн. лв. от тях, тъй като според отчета на дружеството за миналата година това е сумата, която топлофикация е успяла реално да си събере от клиенти, дадени на съд, след спечелването на делата. В случая става въпрос за разходи по юрисконсултски такси и за други съдебни такси по делата. Така реално на топлофикация ще й бъдат признати около 1,3 млн. лв. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на парно тарифите, които трябва да влязат в сила от началото на следващия месец.

Юрисконсултските възнаграждения станаха повод за задочен спор между омбудсмана Мая Манолова и шефът на КЕВР Иван Иванов през последните два дни. Манолова заподозря Иванов, че може би се е поддал на натиск, тъй като

вече 4 месеца бави махането на юрисконсултските възнаграждения

чрез промяна на общите условия на топлофикациите. Иванов пое такъв ангажимент в края на февруари. Преди общественото обсъждане шефът на КЕВР коментира, че не е излъгал потребителите. Той каза, че комисията чака произнасянето на Конситуционния съд, който беше сезиран по проблема от омбудсмана. Против съм при 7 лева дълг, хората накрая да трябва да плащат 700 лв. , посочи Иванов. И се аргументира, че въпросът се проучва в детайли от гледна точка на законността, за да не падне впоследствие в съда.

Междувременно от столичната топлофикация съобщиха, че от началото на годината досега са дадени на съд 2000 абонати, като бройката е на миналогодишното си ниво. В същото време от там отчитат почти троен скок в сключените споразумения за разсрочено плащане на борчовете до около 5000. Процентът на

редовно плащащите клиенти е скочил с 8 на сто

за година до 80 на сто. Това са хора с най-много по две просрочени сметки. От топлофикация обясниха, че това се дължи на активната им работа с клиентите, както и на предупредителните надписи във фактурите, че предстои даването на клиента съд.

Плановете на КЕВР са да намали тарифите на топлоенергията от началото на следващия месец почти във всички градове. За София спадът ще е с 4,5%, в Пловдив - с 3,5 на сто, в Плевен - с 5,5%, в Бургас - с 4,5%, а във Варна с близо 4 на сто. Намаление с около 3,5% се предвижда за Враца и Велико Търново, а в Разград то ще е близо с 5 на сто. От топлофикациите, които са на въглища КЕВР смята да одобри спад на тарифите за русенската (с 0,5%) и пернишката (с 1,4%), а на сливенската ще позволи повишение на цената с малко над 4%.

От гражданските организации поискаха цялото намаление на цената на газа да бъде отразено само в цената на парното. Според техни изчисления

цената му трябва да падне с над 15%.

От КЕВР обаче контрираха, че при евтиния газ делът му във формирането на крайната цена е паднал до 60%, затова не се получават по-големи намаления.

Междувременно стана ясно, че "Булгаргаз" е подала заявлението си за промяна на цената от 1 юли. То е в рамките на предварително прогнозирания процент - 9,97 на сто до 281,08 лв. на 1000 куб. м. без ДДС и акциз. Това прави сумарно намаление от началото на годината с 31%.

Публичното обсъждане на цените на тока премина без особени дебати. За тока КЕВР остава на първоначалната си позиция да запази сегашната тарифа в Западна България (ЧЕЗ), да намали с близо процент цената на ток в Североизточна България (Енерго Про) и да одобри поскъпване от 0,65 на сто за югоизточната част на страната (ЕВН).

Лукс и сапунени опери за арабските туристи или как се спасяват турските курорти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/10/2774820_luks_i_sapuneni_operi_za_arabskite_turisti_ili_kak_se/?ref=rss


"Не се запалиха по предложението да снимат в Анталия, но после ги заведох там. Градът е луксозен, а арабите обичат лукса". Така турският бизнесмен Сърдар Али Абет е убедил саудитци да снимат сапунена опера в родината му.

Той се надява кадрите от филма да привлекат богати арабски туристи и да спасят туристическата индустрия на Турция, която пострада жестоко през последните месеци.

"Голямата къща" - сериал с бюжет от 3 млн. долара, започна да се излъчва тази седмица по TRT...

Автоматична поща събира писма и колети в мола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269167_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%89%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B

 Автоматични пощенски станции ще събират писма и колети в големи търговски вериги. Първата се внедрява в столичен мол от „Спиди”, съобщиха от фирмата, като предстои поставяне на повече от 20 автоматизирани офиса на територията на цялата страна, като техният брой ще се увеличава през идните месеци. Сред предимствата на автоматичната станция са удобното им разположение в големи търговски вериги и удълженото работно време до 22 ч. Освен това дават възможност за избор на време за получаване на пратката, както и бързината на обслужване. Заплащането на услугите, както и на наложен платеж става сигурно с дебитна или кредитна карта.

Междувременно от компанията съобщиха, че въвеждат и нова услуга „Спиди поща”. Тя е по-удобна, по-изгодна и бърза и е предназначена за пратки от офис до офис. От фирмата посочват, че теглото на пратки до 20 кг теглото вече няма да има значение за ценообразуването, важен ще е размерът. Той се разделя на XS за най-малките, S и M за средните и L за най-големите. Това значително ще намали разходите по новата услугата, информират от фирмата.

Радарите за превишена скорост днес - 10 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=323143

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 10 юни, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 11:00ч.-13:00ч. - южен пътен възел - вход 14:00ч.-16:00ч. - ул. "Първи май" до БАН, посока "Галата" 14:00ч.

Тръмп и Клинтън взаимно се атакуваха в Туитър

http://www.mediapool.bg/tramp-i-klintan-vzaimno-se-atakuvaha-v-tuitar-news250256.html

Най-вероятните кандидат-президенти на републиканците и демократите – Доналд Тръмп и Хилари Клинтън поведоха война в Туитър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Първи започна Тръмп с подигравка за подкрепата на президента Барак Обама към нея: "Обама току що подкрепи мошеничката Хилари. Той иска още четири години Обама, но никой друг не го иска". Кампанията на Клинтън отвърна с "епичен трол": "Изтрий си акаунта!", съобщи АП. Този туит бе в разрез с досегашната сдържаност на кампанията на Клинтън и само за час "заля" мрежата със 130 000 повтаряния, с което стана най-"ретуитнатият". Хилари Клинтън обикновено подписва своите туитове с инициала на собственото си име, но в този туит нямаше нейния инициал, посочва Франс прес. Тръмп, известен с наглите си реакции, не закъсня и написа: "Колко време отне на вашия екип от 823 души да измисли това – и къде са вашите 33 000 имейли, които изтрихте?" В Туитър се изяви и председателят на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прийбъс с изречението: "Ако някой знае как да използва клавиша за изтриване, това сте вие". Изтриването на над 32 000 имейли от частния сървър на Хилари Клинтън от кореспонденцията й като държавен секретар не ги е заличило напълно, напомня АП. ФБР възстанови част от тези файлове и сега разследва дали използването на частен сървър за тази кореспонденция е навредило на националната сигурност. Тръмп има 8.76 милиона последователи в Туитър, а Клинтън – 6.6 милиона, посочва още Асошиейтед прес.

Растат плащанията към хазната с дебитни карти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269166_%D0%A0%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8

 Близо 2 хил. ПОС устройства са инсталирани в бюджетните организации, но броят им постепенно се увеличава, както и извършените трансакции с дебитни и кредитни карти. Това съобщиха от финансовото министерство.

За първите пет месеца на 2016 година през инсталираните 1799 ПОС  устройства в бюджетните организации са направени 400 968 плащания към хазната на стойност над 34 млн. лева. За сравнение, в края на 2012 г. общият брой картови трансакции е 32 516 на стойност близо 4,6 млн. лв., направени през 610 ПОС устройства. В края на 2013 г. през инсталираните 1377 ПОС терминални устройства са осъществени 234 505 трансакции на стойност 18,4 млн. лв.

През 2014 г. от 1564 устройства трансакциите са 432 784 на стойност близо 31 млн. лв.

737 105 трансакции на стойност 48,9 млн. лв. са направени през 1719 ПОС устройства през 2015 г.

По-голяма част от устройствата са инсталирани в структурите на МВР, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Пентагонът се опитва да впечатли Москва с „непредсказуемост“

http://svetoven.pogled.info/news/74423/Pentagonat-se-opitva-da-vpechatli-Moskva-s-nepredskazuemost

/Поглед.инфо/ Преместването на самолетоносача „Хари Труман“ е „сигнал към Москва и демонстрация на гъвкавостта и обхвата” на военно-морските сили на САЩ, твърдят военни източници от Вашингтон, цитирани от „Взгляд“ в четвъртък (9 юни).

С небивали мерки за сигурност започва Евро 2016

http://www.cross.bg/hilyadi-sigyrnost-merki-1510919.html

/КРОСС/ Европейското първенство по футбол започва тази вечер с мач между отборите на Франция и Румъния на стадиона в Сен Дени, при небивали мерки за сигурност. 110 хиляди военни и служители на реда са мобилизирани в цяла Франция, за да предотвратят терористични нападения. 80-те хиляди зрители, очаквани довечера за първия мач на стадиона в Сен Дени ще минат през скенер и детектор за метали. Службите за сигурност са предвидили всички терористични сценарии, включително атентат от дрон, както твърди Франс прес. Въпреки риска, 7-8 милиона души се очакват в зоните за фенове в 10-те града, домакини на първенството. В Париж 92 хиляди запалянковци ще гледат мача от гигантски екран от Айфеловата кула, наблюдавани от 1500 охранители и 46 камери. Властите препоръчаха в бистрата и кафенетата да не се изнасят екрани на терасите. Безплатно мобилно приложение ще дава сигнал на потребителите при атентат. Социалните вълнения напрягат допълнително атмосферата. След обявената от Еър Франс тридневна стачка от утре УЕФА поиска уверение, че съдиите за мачовете ще пристигат без проблеми. Стряскаща гледка са преливащите от смет контейнери в Париж заради стачката на службите по чистота. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че е готов да вземе всички необходими мерки, така че продължаващата стачка в транспорта да не попречи на европейското първенство по футбол

Американец живее без сърце 17 месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269165_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5+17+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%86%D0%B0

 25-годишният американец Стен Ларкин живя 17 месеца без сърце, съобщи CNET. Това стана благодарение на нова технология, която позволява на пациентите да чакат спокойно присаждането на сърце. Всъщност важният апарат стои в раница на гърба на пациента.

Ларкин и брат му имат диагноза семейна кардиомиопатия. От декември 2014 г. Ларкин носи

устройството SynCardia Freedom Portable Driver, което тежи 6 кг. и помпа кръвта в организма.

Устройството е за пациенти, чиито сърца напълно са спрели.

В момента в САЩ за трансплантация чакат 121 000 души, а невъзможността за операция отнема живота на 22 души дневно.

Откриха нови четири химични елемента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5568540

Открити са четири нови химични елементa в таблицата на Менделеев, предава БТВ. Те са открити наскоро и все още нямат окончателни имена.
Предложено е елемент 113 да се казва нихониум в чест на страната, в която е открит - Япония. Елементи 115 и 117 ще се наричат московиум и тенесин - на руската столица и американския щат, където са били изследвани.
Открити са четири нови химични елементa в таблицата на Менделеев, предава БТВ. Те са открити наскоро и все още нямат окончателни имена. Предложено е елемент 113 да се казва нихониум в чест на страната, в която е открит - Япония. Елементи 115 и 117 ще се наричат московиум и тенесин - на руската столица и американския щат, където са били изследвани.

Виктор Орбан: Унищожихме Либия, Ирак и Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269164_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%9E%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%A1%D0%B

 Най-голямото предизвикателство пред Европа е фактът, че страните членки имат различна визия за нейното бъдеще. Мигрантската криза е най-добрият пример за това. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на срещата на Вишеградската четворка в Прага.

Според Орбан в ЕС съществуват две визии за нейното бъдеще. "Едната страна твърди, че светът е на ръба на масова и неизбежна мигрантска вълна, с която страните от ЕС трябва да се справят, а другата вярва, че тази вълна може да бъде спряна на границите на ЕС", каза Орбан и подчерта: Европа е богата, мощна и опитна. Тя може да гарантира, че нито едно лице няма да влезе на нашия континент и в нашия свят без контрол и разрешение.

"Нямаме никакво желание да интегрираме миграцията в живота си. Ние искаме този процес да бъде под контрол и да го изключим от живота си колкото е възможно по-дълго", каза още унгарският премиер.

В криза се намира и самата западна демокрация, защото има голяма пропаст между елита и народа, каза Орбан и посочи като провал политиката, която се основава на "вноса на демокрация". "Намесихме се в Ирак, Сирия и Либия, но тези държави вече не съществуват. Направо ги унищожихме и поради тази причина много хора губят надежда", заяви още унгарският премиер.

ПМГ- Кюстендил с чек и сертификат от Фондация „Америка за България"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582208

Чек и сертификат бе връчен на Природо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов"-Кюстендил от Фондация „Америка за България" . Тя е сред 23-те финалисти в конкурса „Училища на бъдещето", които ще получат до 200 000 лева от фондацията за модернизация на учебната среда. Над 20 000 български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г. Фондация „Америка за България" обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето"...

„Билд“: Анкара готви екшън план срещу Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269163_%E2%80%9E%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B4%E2%80%9C%3A+%D0%90%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%88%D1%8A%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%93%D

 Турция готви решителни мерки по отношение на Федералната република в отговор на приетата от германския Бундестаг резолюция за геноцида над арменците в Османската империя, пише многотиражният в. „Билд”. Изданието цитира прес секретаря на турския президент, че „компетентните органи, на първо място министерството на външните работи, работят върху план за действие”. Подробности от него ще бъдат огласени, едва след като с документа се запознаят държавният глава и премиерът на Турция.

Турция подготвя поне 3 съдебни иска срещу 11 депутати с турски корени в Бундестага, посочва „Билд”. Два иска ще бъдат внесени от профсъюзите на турската полиция, а третият – от дружество на турски юристи. Депутатите с турско потекло ще бъдат обвинени в публична дискредитация на турската нация. На 2 юни германският парламент прие резолюция, с която масовото избиване на арменци през 1915 г. от османските сили е признато за геноцид. Резолюцията беше одобрена само с един глас против и един въздържал се. В нейна подкрепа гласуваха всички депутати от турски произход. Инициатор на дебатите по темата, заедно с управляващото мнозинство, беше лидерът на Партията на зелените Джем Оздемир.

Над 400 мажоретки играят в "Слънчева Бесапара"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1581576

Днес и утре Пазарджик ще е домакин на шестия фестивал на мажоретните състави "Слънчева Бесапара". Организатори са Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик под патронажа на кмета Тодор Попов и с финансовата подкрепа на общината. В тазгодишното шесто издание на Фестивала ще се включат  над 400  мажоретки от 12 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК-Пазарджик.  14 мажоретни състава ще се състезават  в четири категории: марш-парад 100 метра  (задължителен атрибут–батон), марш-парад 100 ...

Прогноза за времето за 10 юни, петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582209

  Ще бъде слънчево, но около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност. Главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28°, в София около 24°. Атмосферното налягане бъде малко по-ниско от средното за юни. През деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще бъде предимно слънчево, но над масивите от Западна България в следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. По най-високите върхове щ...

ИД определи 8318 западняци за свои мишени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269162_%D0%98%D0%94+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8+8318+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D1%8F%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 

Повечето от потенциалните жертви са американци

Хакерската група Обединен кибер халифат, която подкрепя Ислямска държава, публикува в интернет „черен списък“ с имената и адресите на 8 318 души, които трябва да бъдат убити. Групата се подписва с името United Cyber Caliphate (UCC).

Списъкът с потенциалните мишени за по-голяма яснота е написан на английски и арабски. Призовават последователи да преследват тези, чиито имена са сложени в списъка, и „да ги убиват, за да отмъстят за мюсюлманите“. Повечето от имената и придружаващите ги адреси на хората са на граждани на САЩ. Следват Австралия и Канада. От 7 848 души с адреси в САЩ,

1445 живеят в Калифорния

643 във Флорида, 341 във Вашингтон, 333 в Тексас, 331 в Илинойс и 290 в Ню Йорк.

Други 312 имена са на хора от Канада, а 69 – на „мишени“ от Австралия. Има и 39 британци. Следват и имена и адреси на хора, живеещи в Белгия, Бразилия, Китай, Естония, Франция, Германия, Гърция, Гватемала, Индонезия, Ирландия, Израел, Италия, Ямайка, Нова Зеландия, Южна Корея, Швеция и Тринидад и Тобаго.

Остава неясно по какъв критерий са подбрани имената на посочените като цели за убийство хора и дали те не са свързани по някакъв начин. Групата, пуснала съобщението, също буди съмнения. Но поредната кибератака от страна на привърженици на халифата раздвоява службите за сигурност как да реагират – дали такива списъци не целят само насаждането на страх или наистина показват заплаха за живота на редица хора, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. Освен имената, групировката разпространи снимки на американски военновъздушни бази по света. За отбелязване е, че същите снимки могат да бъдат намерени и в Google Earth.

През последните месеци се появиха доста хакерски проислямистки групировки като Кибер армията на Халифата, Синовете на армията на Халифата и Отборът Калашников.

През март Ислямска държава състави списък на 100-те американски военни, които трябва да бъдат ликвидирани. Списъкът беше качен в джихадистки сайтове и в него 100-те американски военни са представени като участници в борбата срещу групировката.

Те бяха изброени по име и презиме, като имаше техни снимки и адреси.

Същевременно във видео ИД обяви, че

ще срине египетските пирамиди

Във видеото е показано разрушаването на храма Набу в иракския град Нимруд, а след това – пирамидите в Гиза и Сфинксът. Джихадистите изтъкват, че е техен дълг да унищожат тези обекти, защото са строени от неверници. Според идеологията на „Ислямска държава” всички доислямски религиозни сгради трябва да бъдат сринати, тъй като са дело на езичници.

 

Шер си отива, пише завещание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5568543

Шер си отива, пише завещаниеСедемдесетгодишната американска певица Шер е убедена, че умира и пише завещанието си, твърдят медиите в САЩ, цитира БГНЕС. Тя е заета с разпределението на състоянието си от 305 милиона долара между роднините си. Плановете й са да закупи домове за деца си - Чаз Боно (47) и Илайджа Блу Олман (39). Преди пет години Чаз Боно стана мъж и Шер още не

Английски фенове се биха с полицията, тя им пусна газ (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5568541

Още преди началото на европейското първенство по футбол, чийто мач на откриването Франция - Румъния е в петък вечерта, започнаха да се сбъдват някои от мрачните прогнози. Английски фенове се биха с полицаи в Марсилия в четвъртък през нощта, а униформените е трябвало да пуснат сълзотворен газ, съобщиха френските медии.

Шер си отива, пише завещание

https://www.24chasa.bg/novini/article/5568543

Шер си отива, пише завещаниеСедемдесетгодишната американска певица Шер е убедена, че умира и пише завещанието си, твърдят медиите в САЩ, цитира БГНЕС. Тя е заета с разпределението на състоянието си от 305 милиона долара между роднините си. Плановете й са да закупи домове за деца си - Чаз Боно (47) и Илайджа Блу Олман (39). Преди пет години Чаз Боно стана мъж и Шер още не

Обама одобри разширяване на военната намеса на САЩ срещу талибаните

http://www.mediapool.bg/obama-odobri-razshiryavane-na-voennata-namesa-na-sasht-sreshtu-talibanite-news250255.html

Президентът Барак Обама одобри засилване на участието на американските военни в борбата на афганистанските въоръжени сили срещу талибанските бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на висш представител на министерството на отбраната. Източникът, пожелал анонимност, информира, че с това решение се разрешава да бъдат използвани американски военновъздушни сили и конкретно те да оказват подкрепа от въздуха. Той обаче уточни, че това не означава пряко участие на военновъздушните сили на САЩ в удари срещу талибаните, уточнява БТА. По силата на тази политика командващият на американските войски в Афганистан генерал Джон Никълсън ще решава кога американски военни да придружават афганистанските конвенционални сили на бойното поле. Досега това е ставало само в операции на афганистанските специални сили, добави служителят. "Отсега нататък американските войски ще подкрепят по-активно афганистанските конвенционални сили", посочи още служителят, цитиран от Ройтерс.

Обама одобри разширяването военната намеса на САЩ срещу талибаните

http://www.mediapool.bg/obama-odobri-razshiryavaneto-voennata-namesa-na-sasht-sreshtu-talibanite-news250255.html

Президентът Барак Обама одобри засилване на участието на американските военни в борбата на афганистанските въоръжени сили срещу талибанските бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на висш представител на министерството на отбраната. Източникът, пожелал анонимност, информира, че с това решение се разрешава да бъдат използвани американски военновъздушни сили и конкретно те да оказват подкрепа от въздуха. Той обаче уточни, че това не означава пряко участие на военновъздушните сили на САЩ в удари срещу талибаните, уточнява БТА. По силата на тази политика командващият на американските войски в Афганистан генерал Джон Никълсън ще решава кога американски военни да придружават афганистанските конвенционални сили на бойното поле. Досега това е ставало само в операции на афганистанските специални сили, добави служителят. "Отсега нататък американските войски ще подкрепят по-активно афганистанските конвенционални сили", посочи още служителят, цитиран от Ройтерс.

Издирват двама души за кървавия екшън в „Слънчев бряг"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582211

Полицията все още издирва двама души заради стрелбата в курортния комплекс "Слънчев бряг" в сряда вечерта. 19 души вече са в ареста, съобщи в четвъртък вътрешният министър Румяна Бъчварова. 19 души са задържани за стрелбата в Слънчев бряг При кървав екшън пред заведение в „Слънчев бряг" един човек загина, а двама души бяха ранени. Сред пострадалите е и соченият за наркобос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите и негов охранител. Жертвата пък е негов гард. Желязков е в...

Увековечиха Путин с мраморен бюст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269161_%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%81+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%8E%D1%81%D1%82

 Жители на Новоросийска област поставиха мраморен бюст на президента Владимир Путин в знак на благодарност за присъединяването на Крим към Русия, информира в. „Наша газета“. Статуята се извисява на територията на хотелския комплекс "Метроклуб" в курортното селище Широка Балка.

По данни на изданието бюстът е изработен в Москва по инициатива на председателя на филиала на обществената организация „Трудовата доблест на Русия“ Алексей Левин. Надписът на постамента под статуята гласи: „В знак на благодарност за възвръщането на изконно руски територии в състава на Руската федерация“. „Инициативата е продиктувана от чисто искрени подбуди и ние не искахме широко да я афишираме“, обясни Левин, цитиран от „Наша газета“. Той също така е убеден, че самият Путин едва ли знае за бюста си край Новоросийск. По думите на общественика туристите не изразяват недоволство от статуята, дори  напротив – бюстът се е превърнал в забележителност на "Метроклуба". Пресата уточнява, че съгласно действащото законодателство решенията за поставяне на паметници се взема от регионалните парламенти, а в особени случаи въпросът се изнася за обществено обсъждане или гласуване на местни референдуми. Случаят с бюста на президента в Широка Балка обаче не попада под действието на закона, обясниха пред Интерфакс от администрацията на Новоросийск. „При подобни казуси не се изисква решение на депутатите, тъй като статуята е поставена върху частна земя. Това е право на собственика на участъка“, уточняват от местната управа. 

Обама одобри по-широко участие на американските военни в Афганистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/10/2774981_obama_odobri_po-shiroko_uchastie_na_amerikanskite/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама одобри засилване на участието на американски военни в борбата на афганистанските въоръжени сили срещу талибанските бунтовници. Това съобщи Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на министерството на отбраната, пожелал анонимност.

С решението се позволява използването на американски военновъздушни сили и по-точно - те да оказват подкрепа от въздуха, коментира източникът на агенцията. Той уточнява, че това не означава пряко участие на...

Първи национален панаир на музейната книга на 10, 11 и 12 юни в ЕМО „Етър"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582207

Първи национален панаир на музейната книга се провежда на 10, 11 и 12 юни в Етнографски музей на открито „Етър". Събитието има за цел да популяризира качествените издания на българските музеи и галерии. Организаторите са убедени, че сборниците с научен характер, които тези институции издават, заслужават да бъдат по-разпознаваеми и продаваеми у нас и в чужбина. Институтът за приложна музеология, Етнографският музей на открито „Етър", ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" и издателство „Фабер" са институциите, които осъществяват Първия национален панаир ...

Стрелба в Хамбург, един убит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269160_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B1%D0%B0+%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3%2C+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82

 Мъж бе застрелян в колата си на улица в Хамбург.

Убийството е извършено в 7,40 ч местно време на улица Щайникещтрасе в квартал Харбург. Все още не е ясно дали става дума за един или няколко изпълнители, но със сигурност е известно, че е стреляно от кола, с която след това убиецът се е скрил. Извършва се разследване. До момента местната полиция е арестувала двама по това дело. Преди няколко дни в квартал Бергедорф бе застрелян колоездач. Полицията е задържала трима в автомобил фолксваген поло.

През март един човек загина при взрив на автомобил "VW - Пасат" в Берлин. Тогава германската полиция потвърди, че експлозията от заложено взривно устройство, прикачено към колата, но не е ясно дали то е било вътре в автомобила или под него. След експлозията шофьорът е бил още жив, но след това е издъхнал от раните.

На място бяха изпратени екипи сапьори и полиция, на местните жители бе наредено да не излизат от домовете си и да стоят по-далеч от прозорците и терасите, но към обяд това нареждане бе отменено, след като полицейски екипи провериха целия район за заложени взривни устройства.

Малко по-късно стана известно, че загиналият е от турски произход на 43 години и е познат на местната полиция заради вземане-даване с наркотици, насилие, фалшиви пари. Колата е регистрирана на името на жена с турско име. Случилото се бе определено от берлинската полиция не като терористичен акт, а криминална проява от рода на отмъщение, като засега не е съвсем ясно дали загиналият мъж е бил цел на престъплението.

Митьо Очите е жив, но в тежко състояние

https://www.actualno.com/crime/mitio-ochite-e-jiv-no-v-tejko-systojanie--news_544344.html

Без промяна остава състоянието на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който бе ранен при престрелката в к.к. „Слънчев бряг”. Това съобщиха от пресцентъра на МБАЛ-Бургас, където е настанен. Вчера Желязков претърпя две операции. Той бе прострелян с пет куршума в ресторант в курортния комплекс. Засегнати са бял дроб, корем, пикочен мехур и крайник, допълват от болницата, цитирани от "Фокус". Засегнати са и съдове, което е довело до кръвоизлив с много тежък хеморагичен шок. От

Индийската полиция вече ползва дронове за наблюдение

https://www.actualno.com/sciencelogy/indijskata-policija-veche-polzva-dronove-za-nabludenie-news_544351.html

За пръв път в държавата, полицията от южната провинция Карнатака закупи и пусна в действие „отряд“ от дронoвете, които ще се използват с цел следенето на нелегалното придобиване на пясък. До момента, Индия силно регулира комерсиалното и личното използване на устройствата, но това не попречи на органите на реда да закупят дванадесет от тях, с който ежедневно следят шест области в провинцията. Безпилотните летателни средства са закупени от Южна Корея, като всеки от тях е снабден с 18

И Сръбската православна църква поиска отлагане на събора

https://www.actualno.com/balkani/i-srybskata-pravoslavna-cyrkva-poiska-otlagane-na-sybora-news_544353.html

Светият Синод на Сръбската православна църква е изпратил на 6 юни 2016 г. писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, с което предлага отлагане на провеждането на Светия и Велик събор на Православната църква, а предстоящата среща да бъде предсъборно заседание или „най-много – встъпителна фаза към процеса“ на провеждане на Събора. Целта на предложението е чрез допълнителни консултации и работа да се отстранят разногласията и да се постигне единство на Поместните църкви по отношен

Ето защо салатите по заведенията са вредни

https://www.actualno.com/curious/eto-zashto-salatite-po-zavedenijata-sa-vredni-news_544203.html

Няма нищо по-вкусно и здравословно от домашно приготвената храна. Понякога обаче ни се иска да не прекарваме време в пазаруване и готвене, а да се насладим на здравословната храна в ресторант. Логично е първо да погледнем в менюто избора от салати. Мислим си, че похапваме нещо здравословно, но истината е друга. Това са няколко неща, които трябва да запомните, преди да си поръчате салата, когато сте на заведение:1. Хигиената В никой ресторант няма да ви измият зелената салата листо, по листо.

Любовен хороскоп за ЛЯТО 2016

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-ljato-2016--news_543949.html

Лятото съвсем наближи, въпреки че не си личи по дъждовете навън. Обаче ние отвсякъде сме готови за него - искаме почивка от работата, ходи ни се на море и много ни се иска да се влюбим в някого. За това е време да научим какво ще ни поднесе лятото на 2016-та. ОвенДо юли вашият ентусиазъм прелива във възможности, а Юпитер ще ви надари с не една възможност да сбъднете желанията си, да зарадвате сърцето си – да искате и съответно да получите обич. Вие с лекота завързвате нови контакти, ключо

Светът се сбогува с легендата Мохамед Али

http://offnews.bg/news/n_1/n_630781.html

Хиляди днес ще изпратят легендата в бокса Мохамед Али в родния му град Луисвил. Спортистът си отиде от този свят 4 юни. По изричното настояване на вдовицата на Али, траурната процесия ще обиколи Луисвил, за да могат повече хора да се сбогуват с боксьора. На самото погребение присъствие е потвърдил бившият президент на САЩ Бил Клинътн, който ще изнесе реч на церемонията. Със сигурност в Луисвил ще бъде и турският президент Реджеп Ердоган, като представител на мюсюлманската вяра. Той няма да участва в церемонията с реч, тъй като, според говорителя на семейството Боб Гънел, "не са могли да го вместят в графика". Гост ще бъде и кралят на Йордания Абдула ІІ. Идеята на организаторите е на церемония да присъстват представители на всички големи световни религии - ислям, православие, католицизъм, юдаизъм и будизъм. Големият отсъстващ ще е настоящият президент на САЩ Барак Обама. По време на тъжната церемония той ще уважи едно радостно събитие за семейството му - дипломирането на дъщеря му Малия. Речи на церемонията ще държат децата на Али, както и негови приятели и бивши спаринг партньори. За да се контролира потокът от желаещи да отдадат своята почит към Али, организаторите са пуснали 15 000 пропуска, които нямат цена. Заради голямото търсене, минути след като свършиха, билетите се появиха за продажба в интернет на баснословни цени.

Славчо Атанасов - Патриот с лични каузи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567799

Депутатите от групата на Патриотичния фронт решиха във вторник вечерта да отстранят Полина Карастоянова от всички комисии в 43-ото Народно събрание и на нейно място като председател на парламентарната комисия по култура и медии да бъде предложен бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Сред посочените от патриотите мотиви за неговата номинация
Депутатите от групата на Патриотичния фронт решиха във вторник вечерта да отстранят Полина Карастоянова от всички комисии в 43-ото Народно събрание и на нейно място като председател на парламентарната комисия по култура и медии да бъде предложен бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Сред посочените от патриотите мотиви за неговата номинация

Най-важното от Варна във вчерашния 9 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323095

Лекари поискаха 30 лева за вадене на кърлеж от пациенти във Варна Медици от Спешния център в болница „Св. Анна“ във Варна поискаха от пациент 30 лева за вадене на кърлеж, въпреки че е здравноосигурен. За случая разказаха от предаването "Господари на ефира".

Край на чакането! Евро 2016 започва днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_630792.html

След 4 години дълго чакане, футболните фенове днес ликуват - стартира Европейското по футбол във Франция. Париж и редица други френски градове ще са домакини на най-чаканото футболно събитие тази година.  24 отбора ще влязат в битка за така желания трофей. Футболното съревнование започва днес от 22 часа със срещата Франция - Румъния.  У нас мачовете ще се излъчват по БНТ и Нова телевизия. Цялата програма на телевизиите може да видите на този линк .  Разпределението по групи изглежда така:  Финалът на турнира ще бъде на 10 юли, отброите ще са изправени пред предизвикателството да детронират краля на европейски футбол от последните две първенства - Испания, които освен две поредни европейски първенства, спечелиха и Световното по футбол през 2010 г. 

ООН призова Киев да разоръжи или озапти „Десен сектор“

http://svetoven.pogled.info/news/74422/OON-prizova-Kiev-da-razorazhi-ili-ozapti-Desen-sektor

/Поглед.инфо/ Така наречените доброволчески батальони в Украйна трябва или да бъдат разоръжени, или подчинени на закона, се казва в доклад на ООН, изготвен от специалния докладчик по въпросите на извънсъдебните наказания след посещението му в Украйна, съобщи „Взгляд“ в четвъртък (9 юни).

Мъж с колело открадна 7000 лв. за пенсии от пощальонка в Радомирско

http://www.mediapool.bg/mazh-s-kolelo-otkradna-7000-lv-za-pensii-ot-poshtalyonka-v-radomirsko-news250254.html

Пощальонка, разнасяла пенсиите на възрастни хора в Радомирско е била нападната и ограбена в четвъртък. Престъплението става факт само ден, след като неизвестни проникнаха в пощата в Хасково, завързаха охранителя и по непотвърдена информация откраднаха близо 2 млн. лева за пенсии. Жената, разнасяла пенсиите на възрастните хора от радомирските села Бобораци и Беланица, е била пресрещната от мъж с колело, който я с нервнопаралитичен спрей и издърпал чантата й с парите. По-късно чантата била открита захвърлена в полето. Извършителят все още не е установен. Тече разследване и се работи активно по случая, каза директорът на ОД на МВР в Перник Валентин Бучински. Той окачестви случая като твърде тревожен и заяви, че се обмислят действия за превенция на подобен род престъпления. Междувременно стана ясно, че задържаните в четвъртък двама заподозрени за обира в Хасково все още не са получили обвинения. Окръжната прокуратура не е удължила и 72-часовия срок на ареста им.  Според наблюдаващия прокурор Дарина Славова, засега няма достатъчно данни за обосновано предположение, че двамата са участвали в престъплението. Затова и двамата бяха освободени в четвъртък вечерта.

Оперират сърцето на Берлускони

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5568536

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони страда от остра сърдечна недостатъчност, и се налага да му бъде извършена операция за смяна сърдечен клапан, заяви неговия лекар, съобщава The Guardian.
Доктор Алберто Зангрило заяви, че 79-годишния милиардер „рискува да умре“, намеквайки за по-сериозно състояние,
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони страда от остра сърдечна недостатъчност, и се налага да му бъде извършена операция за смяна сърдечен клапан, заяви неговия лекар, съобщава The Guardian. Доктор Алберто Зангрило заяви, че 79-годишния милиардер „рискува да умре“, намеквайки за по-сериозно състояние,

Обама одобри по-голямо участие на US военните в борбата срещу талибаните в Афганистан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582205

Президентът Барак Обама одобри засилване на участието на американските военни в борбата на афганистанските въоръжени сили срещу талибанските бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на висш представител на министерството на отбраната. Обама: Америка не може да бяга от лидерството Източникът, пожелал анонимност, каза, че с това решение се разрешава да бъдат използвани американски военновъздушни сили и конкретно те да оказват подкрепа от въздуха. Той обаче уточни, че това н...

Руски депутат: Дано геополитическата игра на НАТО има своите предели

http://svetoven.pogled.info/news/74421/Ruski-deputat-Dano-geopoliticheskata-igra-na-NATO-ima-svoite-predeli

/Поглед.инфо/ На фона на активизирането на НАТО на Изток, т.е. в руското направление, и особено на фона на провеждащите се в Полша най-мащабни учения от времето на студената война, ми се иска да вярвам, че геополитическата игра на САЩ има своите предели. Това пише руският депутат Игор Морозов в статия за „Известия“ в четвъртък (9 юни).

100 километра за 24 часа ще изминат ентусиасти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582204

Поход "100 километра за 24 часа” организира туристическо дружество „Владислав Варненчик“ със съдействието на Община Варна . Той ще се проведе днес и в събота по маршрута "Виница" - Кичево- Новаково – манастир „Св. Марина“ - Капитан  Радево -Зорница  - Любен Каравелово – местността Фазанарията - парк-музей "Владислав Варненчик”. Тръгването ще тази вечер от 18 ч. от последната спирка на автобус №31 в квартал "Виница". Групата се събира половин час по-рано. Финиширането ще е в събота в 18 ч. в парк-музей "Владислав Варненчик"....

Обама подкрепи официално Клинтън за кандидат-президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5568530

Обама подкрепи официално Клинтън за кандидат-президентАмериканският държавен глава Барак Обама официално подкрепя кандидатурата на Хилъри Клинтън, която се бори за номинацията на Демократическата партия за кандидат за президентския пост. Обама е записал пропагандно видео, което днес бе представено от предизборния щаб на Клинтън. Нейният съперник в борбата за номинацията на демократите Бърни Сандърс

Адвокат Маргарита Илиева: Сарафов е упражнил сексуален тормоз спрямо разследващ полицай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/10/2774922_advokat_margarita_ilieva_sarafov_e_uprajnil_seksualen/?ref=rss


Директорката на правната програма на Български хелзинкски комитет - Маргарита Илиева е подписала отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което описва защо поведението на неговия заместник - Борислав Сарафов спрямо разследващия полицай Любомила Ценова от ГДБОП е упражняване на женомразка реч и сексуален тормоз.

Тя призова Цацаров да се раззграничи от заместника си и да инициира производство срещу него.
Преди две седмици стана известно, че Ценова е завела гражданско...

Свинско с гъби и вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5567428

Свинско с гъби и виноBашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

И "Куин" забрани на Доналд Тръмп да използва песните ѝ

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/06/10/2774978_i_kuin_zabrani_na_donald_trump_da_izpolzva_pesnite/?ref=rss


Китаристът на британската рок група "Куин" (Queen) Брайън Мей поиска Доналд Тръмп да престане да използва песните ѝ в предизборната си кампания, съобщава БТА.

Претендентът на Републиканците за кандидат-президент се появи по американската телевизия във вторник вечерта на фона на прочутата песен на "We are the champions" ("Ние сме шампионите").

В съобщение в официалния си сайт Брайън Мей казва, че оттогава е получил "лавина от възражения". "Това не е официална декларация на...

Турция, Румъния и Полша се обявиха за разширяване на системите за ПРО

http://svetoven.pogled.info/news/74420/Turtsiya-Rumaniya-i-Polsha-se-obyaviha-za-razshiryavane-na-sistemite-za-PRO

/Поглед.инфо/ Външните министри на Турция, Полша и Румъния се обявяват за разширение на системите за противоракетна отбрана (ПРО) на трите страни.

Пътна обстановка в страната - 10 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323144

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: На 10.06.2016 г. от км 54+000 до км 55+627 ляво платно, посока София, се извършва извозване на ремонтирани мантинели. Заета е изпреварващата лента. Движението се извършва в свободните ленти; област Пловдив: от км 136+460 до км137+600 посока Бургас, движение в едно платно двупосочно, поради ремонтни дейности.

Приходите на "Ислямска държава" пред 2015 г. се оценяват на 1 млрд. долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/5568523

Приходите на "Ислямска държава" пред 2015 г. се оценяват на 1 млрд. долараПомощникът на финансовия министър на САЩ Даниел Глейзър съобщи на изслушванията в Конгреса, че доходите на терористичната организация „Ислямска държава“ през 2015 г. са представлявали 1 млрд. долара, пише вестник „Коммерсант“, цитира "Фокус". „Ислямска държава“ получава доходи от продажбата на нефт и газ, чуждестранни дарения, търговия на хора и,

Лечими днес инфекции ще сеят смърт дот пет години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582203

До пет години хора ще умират от лечими днес белодробни инфекции заради масовата поява на резистентни щамове, които не се влияят от стандартната терапия с антибиотици. Това предупредиха водещи пулмолози на старта на VI Научен конгрес на Българското дружество по белодробни болести на "Златни пясъци", цитирани от вестник "Труд". "Проблемът е провокиран от безконтролното приемане на антибиотици, което все още е факт в България. В реанимациите вече има ръст на пациентите с пневмонии, които нерядко умират", обясни доц. Диана Петкова, председател на д...

Температурите продължават да се повишават

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582201

В петък времето над Източна България ще е предимно ясно и слънчево. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток, по Черноморието - следобед до умерен югоизточен. Сутринта ще е хладно с преобладаващи минимални температури между 8 и 13 градуса, но дневните ще продължат да се повишават и максималните ще достигнат до 28 градуса, само по Черноморието ще останат почти без промяна - между 20 и 23 градуса. За Варна минималните стойности ще са около 11 градуса, максималните - около 22 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, а температурата на морската вода –...

Клинтън води пред Тръмп в рамките на статистическата грешка

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/74419/Klintan-vodi-pred-Tramp-v-ramkite-na-statisticheskata-greshka

/Поглед.инфо/ Претендентката от Демократическата партия на САЩ за президентския стол - Хилари Клинтън – леко изпреварва своя основен опонент – претендентът от Републиканската партия Доналд Тръмп. Съотношението е 42% на 39%.

Руската търсачка Яндекс представи първия в света браузър с информационна лента, управлявана от ИИ

http://www.cross.bg/dzen-lenta-brayzur-1510917.html

/КРОСС/ Яндекс представи нова версия на своя браузър, в който е вградена информационна лента, показваща препоръки, съобразени с всеки потребител. Новата лента се нарича Дзен и съдържа препратки към статии, видео, изображения и други материали в интернет, които са подбрани с помощта на изкуствен интелект, предаде kaldata.com. ИИ събира информация и статистика за потребителите: кои сайтове се посещават най-често, как се оценяват статиите и клиповете, дали потребителят иска още информация от определен вид и още много други. Дзен не се ограничава само със сайтовете и темите на потребителя, а на базата на натрупаната статистика предлага теми и материали, които биха могли да заинтересуват потребителя. Дзен използва глобалната търсачка Яндекс и технологии за ИИ. Събраните данни се обработват с помощта на технологията “Диско”, която е създадена на базата на метода за машинно обучение “Матрикснет”. Именно Матрикснет формира потребителските данни в информационната лента. Засега лентата се появява при отваряне на нов раздел, но само при потребители, които вече са ползвали браузъра Яндекс. Съвсем скоро лентата ще се появи и при новите потребители на този браузър. Настройката на Дзен става чрез уеб-страницата zen.yandex.ru/demo.

Слънчево и топло време ни очаква днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5568522

Днес ще бъде слънчево. Около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28 градуса, в София около 24.
Такава е прогнозата за времето, съобщава Христо Христов, дежурен синоптик в НИМХ към БАН за „Фокус” .
Днес ще бъде слънчево. Около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28 градуса, в София около 24. Такава е прогнозата за времето, съобщава Христо Христов, дежурен синоптик в НИМХ към БАН за „Фокус” .

За скъсаната снимка на Плевнелиев може да се търси отговорност от bTV

https://www.actualno.com/society/za-skysanata-snimka-na-plevneliev-moje-da-se-tyrsi-otgovornost-ot-btv-news_544328.html

Ако скъсаш снимката на президента в ефир и вкараме закона, ще е много сложно. Според един юридически заключение говорим за лично отношение, според други това е политическа нетърпимост, което е част от Закона за радиото и телевизията. Аз дори бих казала, че това е институционална нетърпимост и обида към държавността. Това заяви Бетина Жотева в качеството си на член на СЕМ в коментар за действията на сценариста на „Шоуто на Слави” Филип Станев, който скъса в ефир снимката на президента

Бягство край северните черноморски вълни

https://www.actualno.com/travel/bjagstvo-kraj-severnite-chernomorski-vylni-news_544342.html

Времето напоследък става все по-морско. Все повече копнеем за водната му шир и очакваме нетърпеливо отпуска. Но с малко отделяне от рутината и навика да планираме можем да му се полюбуваме за кратко, а защо не и за по-дълго. Това ви предлагаме ние, от "Българският пътеводител" – да направим малко морско бягство до морето. Този път се прицелваме в Северното Черноморие – изпъстрено с изобилие от природни дадености и история. Земи, пропити със солта на морето и с останките на древн

Американец влиза в затвора доживот, защото кара пиян

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/10/2774908_amerikanec_vliza_v_zatvora_dojivot_zashtoto_kara_piian/?ref=rss


Първите 8 присъди за шофиране пиян така и не спрели Доналд Мидълтън от това да продължи да сяда зад волана. На деветия път съдия Катлийн Хамилтън изгубила търпение и 56-годишният жител на Хюстън си получил заслуженото – лишаване от свобода до края на дните му без право на обжалване на присъдата в първите 30 години.

Толкова строго наказание е необичайно за присъди за шофиране в нетрезво състояние, обяснява "Ню Йорк таймс". Обикновено, нарушителите временно биват лишавани от права и...

Силвио Берлускони ще бъде подложен на сърдечна операция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5568508

Силвио Берлускони ще бъде подложен на сърдечна операция

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони страда от остра сърдечна недостатъчност и ще бъде подложен на операция за смяна сърдечен клапан, заяви неговия доктор, съобщава The Guardian, цитира "Фокус". Доктор Алберто Зангрило заяви, че 79-годишния милиардер „рискува да умре“, намеквайки за състояние по-сериозно,

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп поведоха "война" в Туитър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582202

Доналд Тръмп и Хилари Клинтън поведоха война в Туитър, предаде Асошиейтед прес.Първи започна Тръмп с подигравка за подкрепата на президента Барак Обама за вероятната кандидатка на Демократическата партия за Белия дом. "Обама току що подкрепи мошеничката Хилари. Той иска още четири години Обама, но никой друг не го иска", написа Тръмп. Obama just endorsed Crooked Hillary. He wants four more years of Obama—but nobody else does! — Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 юни 2016 г. <...

Слънчево и топло, малко дъжд в планините

http://offnews.bg/news/n_1/n_630809.html

Дъжд и гръмотевици в планините, слънчево в останалата част от страната, прогнозират синоптиците за днес. Валежите обаче ще са кратки след обяд.  Максималните температури ще са между 23 и 28°, в София около 24°. По най-високите върхове ще духа до умерен вятър, термометрите на 1200 метра ще се качат до около 16°, а на 2000 метра - около 10°.  Вълни от 2-3 бала в морето и температура на водата до 20 градуса, сочи още прогнозата на НИМХ. 

Най-голямото европейско първенство по футбол започва при строги мерки за сигурност

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/10/2774921_nai-goliamoto_evropeisko_purvenstvo_po_futbol_zapochva/?ref=rss


Най-голямото европейско първенство по футбол в историята започва тази вечер. В надпреварата във Франция ще се включат рекордните 24 отбора - с осем повече спрямо последните континентални шампионати.

Мачът на откриването противопоставя домакините и Румъния в 22.00 часа българско време.

Разширеният формат на надпреварата предвижда след груповата фаза да се проведе пряка елиминация, която започва с осминафинали. За тях се класират първите два отбора от всяка група, както и...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=323142

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 10 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 до 16:00 часа - Варна, ул.

Днес ще е слънчево, максималните температури между 23 и 28°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5568511

Днес ще е слънчево, максималните температури между 23 и 28°Днес ще бъде слънчево. Около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност и главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28°, в София около 24°. Такава е прогнозата за времето, съобщи за „Фокус” Христо Христов,

Йордан Динев: В София събираме титани на фехтовката

https://www.24chasa.bg/sport/article/5567907

Йордан Динев: В София събираме титани на фехтовкатаЛегендарни шампиони ще участват в уникален турнир в София на 11 юни като част от честванията на 90-годишнината на Българската федерация по фехтовка. Шоуто “Майстори на сабята” ще започне в 11 часа в “София хотел Балкан”. Специален гост ще бъде президентът на Международната федерация по фехтовка - милиардерът Алишер Усманов,

Димитър Делчев: Лидер в РБ не трябва да играе за президент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5567841

Димитър Делчев: Лидер в РБ не трябва да играе за президентНито приемаме намеци “Вие вземете номинацията за държавен глава, а ние - шефското място в блока” Реформаторите ще покажем единство и сила с обща кандидатура. С нея трябва и да демонстрираме, че имаме достатъчно дълга скамейка кадри Запушваме дупка в НК, за да може всеки, осъден за корупция, да бъде незабавно отстраняван от поста Със зам.

Фензона с LED екран на открито за Евро 2016 на центъра на Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582147

Официална фензона за мачовете от европейското първенство по футбол във Франция ще има в Пловдив. Запалянковците в града под тепетата ще могат да се насладят на мачовете в идеалния център - на площад „Централен” срещу Пощата между 10 юни и 10 юли, когато най-добрите национални отбори в Европа ще си оспорват трофея по стадионите във Франция. За първи път в България се прави фензона по европейски стандарти. Такава ще има в София на стадион „Юнак” до националния стадион. Проектът предлага всички удобства от познатите в европейските д...

Общини искат от държавата над 2,3 млн. лева за ремонти и укрепване на обекти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582199

Общо 2 262 647 лeва от държавата искат общини от великотърновска област за ремонти и за уклрепителни дейности. Седем са общо исканията на общините, които чрез областна управа ще бъдат изпратени за разглеждане от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.   Областната комисия във Велико Търново е дала положително становище на искането на Община Лясковец за извършване на аварийно-възстановителни работи на оградни зидове, подпорни стени и ритуална къща към църквата "Свети Атанасий" на стойност 333 314 лв. Упр...

Хубчев фаворит за поста на Петев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567739

Петър Хубчев е фаворит за нов селекционер на България. Столът на настоящия треньор на „трикольорите“ - Ивайло Петев се разклати сериозно след звучната издънка на турнира „Кирин Къп“. В Япония „лъвовете“ бяха укротени и приспани след 2:7 от домакините и 0:4 от Дания в мача за 3-то място.
Слабите резултати,
Петър Хубчев е фаворит за нов селекционер на България. Столът на настоящия треньор на „трикольорите“ - Ивайло Петев се разклати сериозно след звучната издънка на турнира „Кирин Къп“. В Япония „лъвовете“ бяха укротени и приспани след 2:7 от домакините и 0:4 от Дания в мача за 3-то място. Слабите резултати,

Боян Чуков: Хилъри Клинтън ще продължи да тласка света към война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5568063

АКЦЕНТ
НАТО се превърна в дъщерна компания на американския военнопромишлен комплекс

- В България като че ли няма толкова широк интерес към случващото се от другата страна на Атлантика, но все пак вие като експерт как оценявате развоя на предизборната президентска кампания в САЩ? Нормален процес ли беше номирането на кандидатите на двете големи
АКЦЕНТ НАТО се превърна в дъщерна компания на американския военнопромишлен комплекс - В България като че ли няма толкова широк интерес към случващото се от другата страна на Атлантика, но все пак вие като експерт как оценявате развоя на предизборната президентска кампания в САЩ? Нормален процес ли беше номирането на кандидатите на двете големи

И мутрите ни без административен капацитет

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5568014

И мутрите ни без административен капацитетДали стрелбата срещу Митьо Очите е елементарна свада за паркомясто, дали е вътрешна война за влияние, или е част от битката за разпределение на територии в началото на сезона в Слънчев бряг, ще покаже разследването. За страничните наблюдатели обаче има и друг важен извод: българските мутри също са без административен капацитет.

Четвърти ден книги с отстъпка на Алея на книгата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582162

Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната – „Алея на книгата“, четвърти ден е в центъра на Пловдив. Малко преди лятото да ни връхлети, срещата на читателите с книгите, писателите и издателите се случва под открито небе в градската атмосфера на площад „Централен“. 14 шатри с над 30 изложители се включват в събитията на 14-тото издание на литературния фестивал „Пловдив чете”, чийто домакин е издателство „Жанет 45”. Тържественото откриване на книжния форум беше преди 3 дни в Концертна зала. Традиционната награда за високи постижения в съв...

Алпинистът-веган: Следвайте мечтите си, няма нищо невъзможно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582156

Почти три осемхилядника само за един пролетен сезон – такава е равносметката на българския алпинист Атанас Скатов. Той изкачи Анапурна и Макалу, а 250 метра не му достигнаха, за да се озове на Даулагири. За по-малко от две години изкачих четири осемхилядника, а предстои и сезонът в Пакистан и есента в Хималаите, каза алпинистът в интервю за Дарик радио. Неговата цел е да изкачи всичките 14 върха над 8000 метра. Предишният му рекорд беше, че стана първият веган, изкачил седемте континентални първенци. Анапурна е най-смъртоносният осемхилядник. ...

Звездни родители и техните деца за Vogue (ВИДЕО/СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582160

Италианското издание на Vogue припомни колко е важно семейството с новия си брой, посветен на звездни родители и техните деца. За юнския брой на списанието позират редица звезди от света на шоубизнеса. Холивудската актриса Мила Йовович е с дъщеричката си Евър,

Акционерите в търновската болница дадоха зелена светлина за продажба на имоти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582198

Акционерите в МОБАЛ приеха да стартира продажбата на девететажния недовършен хирургически блок, собственост на болницата, както и на бившата парова централа в Старата болница. Това стана по време на годишното Общо събрание на представителите на държавата и на общините, което се проведе във Велико Търново. От събранието отсъстваше само представител на Община Елена. Недовършеният хирургически корпус и прилежащата земя към него в размер на 18 дка, е обект на инвеститорски интерес отдавна. От години различни мениджъри на великотърновската болниц...

Над 50 събития и 300 артисти на ONE DESIGN WEEK 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582126

Осмото издание на международния фестивал за съвременен дизайн и визуална започва днес в Пловдив и ще продължи до 19-ти юни. В рамките на дизайн седмицата ще бъдат представени над 300 артиста от цял свят, разглеждащи разнообразието на съвременния дизайн от всички възможни аспекти. Тази година фестивалът, който се организира от Фондация „Едно за Култура и Изкуства“ в партньорство с Община Пловдив и “Фондация Америка за България“ и е в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, изследва съвременния дизайн – многобройните му измер...

Връчват Националната награда „Хр. Г. Данов” 2016 за принос в националната книжовна култура

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582040

На официална церемония днес от 17 ч. в дома на Патриарха на българското книгоиздаване Христо Г. Данов в Пловдив, Стария град, в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете“ ще бъде връчена Националната награда „Хр. Г. Данов” 2016 г. Престижната награда се присъжда ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през едногодишния период от последното й връчване. Насочена е към всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, превода...

10 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=323141

Събития: 1190 г. – Трети кръстоносен поход: Германският крал и император на Свещената римска империя Фридрих I Барбароса се удавя при прекосяването на река Салеф (на английски) в Мала Азия. 1793 г. – Столицата на САЩ е преместена от Филаделфия във Вашингтон.

Двуседмична предизборна кампания започна в Испания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/10/2774790_dvusedmichna_predizborna_kampaniia_zapochna_v_ispaniia/?ref=rss


Двуседмичната предизборна кампания в Испания започна в полунощ с предизборни митинги на консервативната Народна партия на досегашния премиер Мариано Рахой, на социалистите, оглавявани от Педро Санчес, на крайнолявата партия "Подемос" ("Ние можем") на Пабло Иглесиас и на благосклонно настроената към бизнеса центристка партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), съобщава БТА.

До предсрочния вот се стигна, след като изборите на 20 декември м. г. разбиха традиционната двупартийна система и в...

Очакват силен туристически сезон в Каварна

https://www.actualno.com/dobrich/ochakvat-silen-turisticheski-sezon-v-kavarna-news_544326.html

Очаква се силен туристически сезон в Каварна. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът Нина Ставрева. По думите й тази година гостите на града ще видят много по-красиво и приветливо пространство. Кметът каза още, че всички хотели вече са резервирани около дните на „Каварна Рок фест“. „Очакваме много туристи от България да посетят Каварна, но имаме резервации и от Молдова, Румъния и Русия“, каза кметът. „В г

Рибите разпознават човешки лица

https://www.actualno.com/sciencelogy/ribite-razpoznavat-choveshki-lica-news_544153.html

Възможно е обитателите на вашия аквариум да ви познават по лице. Изследователи от Оксфордския и Куинсландския университет са установили, че рибите стрелец прекрасно разпознават лицата на хората по снимки. Днес съществуват две противоположни теории за това, как човек разпознава лица. Първата твърди, че тази способност се явява вродена и се дължи на особеностите на новата кора на главния мозък. Според втората разпознаването на лица е придобит навик, който се привежда в действие от невроните, отго

Турция, Полша и Румъния искат разширение на американския ракетен щит в Европа

https://www.actualno.com/europe/turcija-polsha-i-rumynija-iskat-razshirenie-na-amerikanskija-raketen-shtit-v-evropa-news_544331.html

Външните министри на Турция, Полша и Румъния се обявяват за разширение на системите за противоракетна отбрана (ПРО) на трите страни. Това заяви първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу на пресконференцията след политически и военни консултации между министрите на трите страни във Варшава, предаде БГНЕС. „НАТО има балистични ракети (бел. ред. - зенитно-ракетни комплеки Patriot) и в Турция. Те са разположени в трите страни с отбранителна цел. Ние стигнахме до становището, че противоракетнит

Гръцките власти се заканват да затегнат мерките срещу тютюнопушенето

https://www.actualno.com/balkani/gryckite-vlasti-se-zakanvat-da-zategnat-merkite-sreshtu-tutunopusheneto-news_544337.html

Гръцкият здравен министър Андреас Ксантос съобщи на парламентарната комисия по здравеопазването, че правителството ще наложи съществуващите закони срещу тютюнопушенето, които досега в по-голямата си част са били пренебрегвани, пише Ekathimerini. Ксантос заяви, че настоящето законодателство ще бъде прилагано стриктно и разкри планове за началото на национална кампания срещу тютюнопушенето. Министърът бе остро разкритикуван от депутата от опозиционната партия „Потами“ Константинос Ба

В "Дървеница" и "Св. Троица" ще са без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_630779.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в столицата днес, съобщиха от дружеството.  Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зелена поляна“ в „Дървеница“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на бул. „Андрей Ляпчев “ №7, №9, №11, №18, №20, №14, №3, №10, №12, ул. „Зелена поляна“, ул. „Перперикон“ №4 и №6 ул. „Яна“№ 2.  Заради диагностика на уличен водопровод на ул. „Пловдив“ в „Света Троица“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа по ул. „Враня“ от ул. „Зайчар“ до ул. „Димитър Петков“, по ул. „Димитър Петков“ от ул. „Враня“ до ул. „Пловдив“, по ул. „Пловдив“ от ул. „Димитър Петков“ до ул. „Зайчар“.  Във връзка с подмяна на водомерен възел на ул. 35 в с. Долни Богров се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа по ул. 35 от ул. 4 до края, ул. 35, ул. 36, ул. 37, ул. 38, ул. 39, ул. 40 и бивш стопански двор.  Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цветан Пешев“ в с. Локорско се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на ул. „Илия Манов“, ул. „Славе Турчев“, ул. „Евлоги Тодоров“, ул. „Димитър Тошев“, ул. „Благой Гердин“, ул. „Драгуната“, ул. „Цветан Пешев“, ул. „Черковна“, ул. „Тодор Величков“, ул. „Тодор Баджов“.

Прогноза за времето - 10 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=323140

Над страната ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 20°-23°, температурата на морската вода 19°-20°. Вълнението на морето ще бъде 2- 3 бала.

15-ото първенство на Стария континент или Европа срещу Близкия изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567557

Петнадесетото европейско първенство по футбол стартира тази вечер във Франция. Домакинът излиза в мач срещу Румъния в Група „А“ на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сен Дени. Първенството на Стария континент обаче за първи път е Европа... срещу Близкия изток.
Най-големите притеснения на организаторите са свързани със сигурността.
Петнадесетото европейско първенство по футбол стартира тази вечер във Франция. Домакинът излиза в мач срещу Румъния в Група „А“ на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сен Дени. Първенството на Стария континент обаче за първи път е Европа... срещу Близкия изток. Най-големите притеснения на организаторите са свързани със сигурността.

Шефът на Националната полиция отрича, че МВР предварително е знаело за Очите

https://www.actualno.com/crime/shefyt-na-nacionalnata-policija-otricha-che-mvr-predvaritelno-e-znaelo-za-ochite-news_544325.html

Колегите от полицейското управление на Несебър не са имали предварителна информация какво се готви при ресторант „4 you” (бел. ред. – там, където беше прострелян Димитър Желязков – Митьо Очите). Това заяви шефът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски. По думите му хората на Митьо Очите са отишли до ресторанта на Божидар Георгиев (Божо Оксижена) на групички от двама-трима души. Терзийски отрече и, че е възможно Митьо Очите да е покровителства

Обама може да разшири американския контингент в Афганистан

https://www.actualno.com/america/obama-moje-da-razshiri-amerikanskija-kontingent-v-afganistan--news_544324.html

Президентът на САЩ Барак Обама може да разшири възможностите на американския контингент в Афганистан за поддръжка на афганистанската армия в борбата им срещу талибаните, предаде ВВС. Високопоставен сътрудник на Пентагона, пожелал да остане анонимен, съобщи, че решението може да доведе до използването на ВВС на САЩ в страната, включително и непосредствена авиационна поддръжка. Подобните планове се свързват с военните неуспехи на афганистанската армия – талибаните успешно превземат нови тер

В ЕС решават как да се променят правилата за оръжията

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/06/10/2774811_v_es_reshavat_kak_da_se_promeniat_pravilata_za/?ref=rss


Правилата за придобиване и притежаване на огнестрелно оръжие на територията на Европейския съюз може да станат по-строги, ако днес това решение вземат министрите на вътрешните работи на страните членки, съобщи "Ройтерс". За да влязат те в сила трябва одобрението и на Европейския парламент.

Промяната идва въпреки съпротивата на държави като Чехия, твърдящи, че тя ще ощети колекционери, ловджии и работата на музеи, но няма да попречи нелегално оръжие, идващо основно от бивша Югославия,...

Преглед на печата от 10 юни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/10/2774827_pregled_na_pechata_ot_10_juni/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Седмо осъдително решение в Страсбург заради Цветанов
Тенчо Попов, който беше задържан заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев, осъди България

Единадесет са окончателните номинации за КЗК
Само три са новите имена в сравнение с първата процедура, която беше прекратена

Прокуратурата видя в Цветан Василев организатор на престъпна група
Делото ще влезе в съда до края на годината, но едва ли ще...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5567694

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Гърци кремират покойниците си у нас

https://www.actualno.com/sofia/gyrci-kremirat-pokojnicite-si-u-nas-news_544320.html

Пред крематориума в София има опашки от коли с гръцка регистрация. Причината е в това, че гръцката православна църква не позволява кремирането на мъртвите. В южната ни съседка православието е държавна политика, но в последно време се обсъжда възможността да се наруши този канон поради липсата на гробищни места. Освен това вече е започнало строителството на първия крематориум в Гърция Проблемът е сериозен и у нас. По думите на Димо Петров, началник на крематориума в София, каналът е бил разрабо

Борисов е заприличал на палячо

https://www.actualno.com/cite/borisov-e-zaprilichal-na-paljacho--news_544327.html

Така о.з. генерал Атанас Атанасов, който е бивш шеф на Вътрешната комисия в парламента, определи версията на премиера Бойко Борисов, че престрелката в Слънчев бряг, в която беше тежко ранен Митьо Очите, е битова свада. Покрай случая имаше още бисери. Не можахме да стигнем до дебата за речта на Росен Плевнелиев пред Европейския парламент, защото само се информираме за здравословното състояние на един прострелян, иронизира Жотева, а Дилов-син добави, че научваме какво е равнището на урологията в

ИД събрала около милиард долара през 2015 година

https://www.actualno.com/asia/id-sybrala-okolo-miliard-dolara-prez-2015-godina-news_544321.html

Приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) през 2015 г. са в размер на около 1 милиард долара, обяви помощник-финансовият министър на САЩ Дениъл Глейзър. "ИД получава доходи от продажбата на нефт и газ, от външни дарения, трафик на хора и, както и по-рано - от слагане на ръка върху банкови сметки. Според нашите оценки, приходите на ИД са около 1 милиард долара през 2015 година. Половината от тях са от продажба на петрол предимно на териториите, контролирани от бунтовниците",

Сърбия: мъдрост или шизофрения?

https://www.actualno.com/features/syrbija-mydrost-ili-shizofrenija-news_544329.html

Сърбия седи на два стола: провежда военни учения и с Русия, и с НАТО; търси сближаване с ЕС, но иска и членство в Евразийския съюз на Путин. Мъдра политика или по-скоро шизофренично поведение? Хеликоптери, парашутисти, генерали и много, много телевизионни камери - съвместните учения на сръбската армия с руски бойни части винаги са отлично инсценирани. И през тази година предстоят такива маневри: антитерористичното учение "Славянско братство" плюс съвместни тренировъчни полети в Русия. Сръбски

Във Велико Търново разчертават улици с най-добрия тип пътна маркировка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582197

Във Велико Търново вече полагат по улиците от най-добрия тип пътна маркировка, която е тип пластик, съобщиха от Общината в старата столица. Тя е много по-издръжлива от досегашната - материалът се лепи директно върху асфалта чрез нагряване и понася много високи натоварвания, без да се износва, обясниха от кметската администрация. До края на пролетния сезон новата маркировка ще бъде положена върху целия пътен възел „Качица”, улица „Краков” и други отсечки в съседство. Поетапно технологията и материалите ще се използват и при разчертаване на остан...

Европа е футбол: Google ни подготвя за Евро 2016

https://www.actualno.com/curious/evropa-e-futbol-google-ni-podgotvja-za-evro-2016-news_544323.html

Европа е футбол. Днес започва Европейското първенство по футбол 2016 или Евро 2016.  Страната-домакин на Евро 2016 е Франция, а турнирът ще продължи един месец или до 10 юли. Това ще е петнадесетото Европейско първенство по футбол, което се организира от УЕФА.Тази вечер откриващият мач ще е между Румъния и домакина Франция. Търсачката Google поздравява феновете на футбола с интерактивен doodle по случай Евро 2016. При презареждане на страницата може да се види или Айфеловата кул

До края на тази година ще има културна автономия в рамките на Русия на кримските татари

https://www.actualno.com/europe/do-kraja-na-tazi-godina-shte-ima-kulturna-avtonomija-v-ramkite-na-rusija-na-krimskite-tatari-news_544317.html

До края на годината ще бъде създадена федерална национално-културна автономия на кримските татари в Русия, съобщи ръководителят на неправителствената организация „Регионална национално-културна автономия за кримските татари в Република Крим“ Ейваз Умеров. Автономията ще обединява кримските татари от всички региони на Руската Федерация, предаде БГНЕС. „Водим преговори и консултации с кримските татари от всички региони на Русия, където живеят наши сънародници. Планираме федерал

Обещаха деца от трима родители още през 2017 година

https://www.actualno.com/interest/obeshtaha-deca-ot-trima-roditeli-oshte-prez-2017-godina-news_544308.html

Процедурата "трима родители" – трансплантация на митохондрии при инвитро оплождане – е проведена за първи път успешно на здрави човешки ембриони. Успехът на операцията дава възможност за нейното използване в медицината още в края на 2017 година, става ясно от статия, публикувана в изданието Nature. Методът "трима родители" се заключва в присаждането на митохондрии от жена донор в яйцеклетката на майката, в резултат на което детето получава митохондриална ДНК от трета страна. Учени

Клинтън води на Тръм "на косъм", масово и двамата са нехаресвани

https://www.actualno.com/america/klintyn-vodi-na-trym-na-kosym-masovo-i-dvamata-sa-neharesvani-news_544318.html

Претендентът от Демократическата партия на САЩ за президентския стол - Хилари Клинтън – леко изпреварва своя основен опонент – претендентът от Републиканската партия Доналд Тръмп. Съотношението е 42% на 39%. Това се доказва от публикувана в четвъртък анкета, проведена по поръчка на Fox News. Разликата между кандидатите е само три процента и е в рамките на статистическата грешка, предаде БГНЕС. Клинтън се радва на най-голяма подкрепа сред чернокожите американци, жените, представители

Атанасов определи Борисов за палячо, заяви и, че наркотрафикът пази шефовете на СДВР

https://www.actualno.com/crime/atanasov-opredeli-borisov-za-paljacho-zajavi-i-che-narkotrafikyt-pazi-shefovete-na-sdvr-news_544322.html

Преди малко чухме да говори фактическият вътрешен министър – изключително слабо изказване, за пореден път Борисов се опита да ни вземе за балами. Това е класически рекет, мафиотски натиск и сблъсък на две отделни мафиотски групировки, които не зачитат властта. Така категорично о.з. генерал Атанас Атанасов, дясната ръка на Радан Кънев, коментира изказването на премиера Бойко Борисов, че при стрелбата в Слънчев бряг свало въпрос за махленска свада. Атанасов посочи, че пред местна медия поли

Английските хулигани си показаха рогата на Европейското първенство по футбол 2016

https://www.actualno.com/football/anglijskite-huligani-si-pokazaha-rogata-na-evropejskoto-pyrvenstvo-po-futbol-2016-news_544315.html

Английски запалянковци устроиха истинска война в центъра на Марсилия. Битката се разигра по улица „Бретьой”, която води към старото пристанище, предаде БГНЕС. Най-малко 200 английски фенове, много от които бяха пияни, около полунощ започнаха бой с местни жители. Вандалите започнаха да трошат близките ресторанти и барове. В ход бяха пуснати бутилки и столове. Полицията, пристигнала на място, успя да спре размириците няколко минути по-късно. Силите за сигурност използваха сълзотворен

Отказът от хляб може да е опасен за здравето

https://www.actualno.com/health/otkazyt-ot-hljab-moje-da-e-opasen-za-zdraveto-news_543903.html

Пълният отказ от употребата на богат на фибри хляб, което мнозина практикуват поради диетични съображения, не се препоръчва, тъй като този продукт не просто е полезен за организма, но и в някои случаи дори е незаменим. До този извод са стигнали австралийски медици, които са публикували изводите си в изданието The Journals of Gerontology. Както разказват специалистите от университета на Сидни, при мащабно десетгодишно изследване учените са наблюдавали менюто и здравословното състояние на повече

Амбър Хърд всъщност била насилник

https://www.actualno.com/showbusiness/ambyr-hyrd-vsyshtnost-bila-nasilnik-news_544316.html

Според слуховете, половинката на Джони Деп - - Амбър Хърд, която го обвинява в домашно насилие, сама е извършвала насилие срещу бившата си любовница Тася ван Ри. Шокиращата новина за това, че Хърд е била арестувана за побой над приятелката си бе съобщена от изданието Ти Ем Зет (TMZ), информира БГНЕС. Това изглежда се е случило на 14 септември 2009 година на международното летище на Сиатъл – „Такома”. Подробна информация за ареста на Хърд е споделил пред журналисти източник от

Цветан Василев няма да се връща скоро - делото му било върнато отначало

https://www.actualno.com/crime/cvetan-vasilev-njama-da-se-vryshta-skoro---deloto-mu-bilo-vyrnato-otnachalo-news_544319.html

Всъщност преди месец и половина Първоинстанционният съд в Белград допусна екстрадиция на Цветан Василев. Това заяви адвокатът на Василев Константин Симеонов, който изрично подчерта думичката „допусна” и добави, че е последва втора инстанция, която даже се е произнесла на 7 юни и върнала случая на първа инстанция. Симеонов обаче не знае защо и какво всъщност е решението. Отделно след като съдът се произнесе, екстрадиция на Василев е възможна само с одобрение и на сръбския правосъден м

Ангела Меркел подкрепи атака от председателя на Бундестага срещу Ердоган

https://www.actualno.com/europe/angela-merkel-podkrepi-ataka-ot-predsedatelja-na-bundestaga-sreshtu-erdogan-news_544307.html

Германският канцлер Ангела Меркел аплодира изказване на председателя на Бундестага Норберт Ламерт, който остро разкритикува изявленията на турския президент Тайип Ердоган, предаде БГНЕС. Ердоган каза, че германските депутати с турски корени, които са одобрили резолюцията за признаване на арменския геноцид, трябва да преминат през кръвен тест. Според него, техният произход е под въпрос. Норберт Ламерт определи като възмутително демократично избран президент в XXI век да определя кръвта на депута

Бързият влак Кулата-София уби човек

https://www.actualno.com/kustendil/byrzijat-vlak-kulata-sofija-ubi-chovek-news_544314.html

Бързият влак Кулата-София блъсна и уби човек на релсите в района на Дупница, предаде БГНЕС. Около 20:00 часа снощи влакът е блъснал мъж, намиращ се на релсите в междугарието Усойка – Джерман. Инцидентът станал на мост на завой на релсовия път на около 250 метра преди необслужваната спирка „Коста Петров”. Мъжът бил в габаритът на влака, при удара е паднал от моста върху черен път под него. От височина около 5-7 метра. Мъжът е загинал на място. Влакът спрял едва след 200 метра,

Две години и половина средно отнема на общините да завършат европроект

https://www.actualno.com/business/dve-godini-i-polovina-sredno-otnema-na-obshtinite-da-zavyrshat-evroproekt-news_544306.html

31 месеца или цели две години и половина средно отнема изпълнението и финансирането на общински проект с европейско финансиране. "Основните причини за това са тромавите процедури по възлагането и обжалването им, некачествената техническа документация, водеща до множество изменения в предварително планираните строителни работи, недостатъчният капацитет на някои от изпълнителите". Това посочват от националното сдружение на общините в свой анализ на първия програмен период от 2007 до 2013 година.

Павел баня избра 19-годишната Деляна Георгиева за Царица на розите (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/starazagora/pavel-banja-izbra-19-godishnata-deljana-georgieva-za-carica-na-rozite-snimki-news_544239.html

Деляна Георгиева е новата Царица роза на Павел баня за 2016 година. На трето и второ място нейни подгласнички станаха съответно Анелия Иванова и Донна Кисьова от Павел баня. Грандиозният спектакъл „Избор на Царица роза – Павел баня 2016“ даде началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня. Събитието се проведе тази вечер на лятната сцена в курортния град, научи Actualno.com от свои източници на място. Осем бяха тазгодишните претендентки за царската корона.

Около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност

https://www.actualno.com/society/okolo-i-sled-objad-nad-zapadna-bylgarija-shte-se-razvie-kupesta-oblachnost-news_544289.html

Днес ще бъде слънчево, но около и след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност.  Главно в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максимални температури между 23 и 28°, в София около 24°. Атмосферното налягане бъде малко по-ниско от средното за юни. През деня ще се задържи почти без промяна. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМ

Св. Тимотей

https://www.actualno.com/celebrate/sv-timotej-news_544301.html

Св. Тимотей бил епископ в Пруса (днес Бурса, в Турция). Освен голяма душевна чистота, Бог му дал дар на чудотворство, с което лекувал людските болести и мъки. Във времето на император Юлиян Отстъпник (361-363 г.) св. Тимотей за ревностно разпространение на християнството бил хвърлен в тъмница. Християните и тук го посещавали, за да чуят мъдра поука от своя архипастир. Като узнал това, Юлиян заповядал да му отсекат главата. Душата му отлетяла при Бога, а останали чудотворните му мощи, за да пома

Дупка на пътя глътна кола във Ветово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1582200

Възрастен шофьор пропадна в дупка в центъра на Ветово. 63-годишният Йордан Трифонов не видял отворилата се наскоро, след ремонт на тротоара по европроект, дупка в пътното платно и полетял в нея с голф-а си. Силно изплашен той сигнализирал полицията, след което колата е била извадена. За щастие инцидентът се е разминал само с материални щети. "Многократно сме предупреждавали кмета за тази дупка, но никой не взема мерки", споделиха гневни ветовчани. По разказите на някои от тях, кметът Георгиев дори минал наблизо след инцидента, и подминал постра...

Врагът е олигархията

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/74417/Vragat-e-oligarhiyata

/Поглед.инфо/ Американската електорална система стигна дъното - ще изправи един срещу друг двамата най-непопуларни кандидати откакто се правят сондажи на общественото мнение.

Меркел аплодира критики срещу Ердоган

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74415/Merkel-aplodira-kritiki-sreshtu-Erdogan

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел аплодира изказване на председателя на Бундестага Норберт Ламерт, който остро разкритикува изявленията на турския президент Тайип Ердоган.

Приходите на "Ислямска държава" за 2015 г. -$ 1 милиард

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/74414/Prihodite-na-Islyamska-darzhava-za-2015-g-1-miliard

/Поглед.инфо/ Приходите на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) през 2015 г. са в размер на около 1 милиард долара, обяви в четвъртък помощник-финансовият министър на САЩ Дениъл Глейзър.

Обама официално подкрепи Клинтън

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/74413/Obama-ofitsialno-podkrepi-Klintan

/Поглед.инфо/ Първият предизборен митинг с участието на сегашния президент на САЩ Барак Обама в подкрепа на Хилъри Клинтън, която се бори за президентския пост, ще се проведе на 15 юни в Уисконсин.

Лалова завърши трета на 200 м в Диамантената лига с най-добър резултат за сезона (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/06/10/2774960_lalova_zavurshi_treta_na_200_m_v_diamantenata_liga_s/?ref=rss






Българската спринтьорка Ивет Лалова завърши трета в старта на 200 м в турнира от Диамантената лига в Осло. След силен финал тя постигна 22,78 сек.

Това е най-добрият резултат на българката в дисциплината през сезона. Надпреварата в норвежката столица донесе нов успех за Лалова, след като там тя постигна две победи на 100 м в предните сезони.

Убедителна победителка в спринта стана световната шампионка Дафне Схипърс. Холандката завърши за 21,93 сек и...

Филми в Дневник След 5: Зрителна измама 2

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/06/10/2773925_zritelna_izmama_2/?ref=rss


Жанр: Екшън, Комедия, Трилър
САЩ / 2016 / 115 минути
Сценарист: Пийт Чарели, Ед Соломон
Режисьор: Джон М. Чу
В ролите: Джеси Айзенбърг, Даниел Радклиф, Джей Чоу, Санаа Латън, Майкъл Кейн, Марк Ръфало, Дейв Франко, Лизи Каплан, Уди Харелсън, Хенри Лойд-Хюджис
Четиримата конника се завръщат за поредното "отнасящо" приключение. Те издигат сценичната илюзия на нова висота и тръгват по света.

Веднъж, след като надхитрят ФБР и печелят любовта на публиката с...

На 10 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5567806

На 10 юни рожден ден иматАлександър Андреев, писател, преводач, журналист в радио “Дойче веле” Димитър Витанов, художник Златко Димитров, изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД Николай Мелемов, кмет на Смолян Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на президента Плевнелиев, бивш министър на образованието и науката Явор Гечев, бивш зам.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5543725

Александър Андреев, писател, преводач, журналист, 60 г.
Георги Юнаков, треньор по бокс, 74 г.
Проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във ВМА, председател на Българската диабетна асоциация.
Николай Мелемов, кмет на Смолян, 53 г.
Филиз Хюсменова, евродепутат, зам.-председател на ДПС,
Александър Андреев, писател, преводач, журналист, 60 г. Георги Юнаков, треньор по бокс, 74 г. Проф. Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология във ВМА, председател на Българската диабетна асоциация. Николай Мелемов, кмет на Смолян, 53 г. Филиз Хюсменова, евродепутат, зам.-председател на ДПС,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване