Испания ще се стреми към "съвместен суверенитет" с Гибралтар

http://www.mediapool.bg/ispaniya-shte-se-stremi-kam-savmesten-suverenitet-s-gibraltar-news250827.html

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз ще промени рамките на преговорите й с Испания за Гибралтар, заяви днес испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, цитиран от ДПА и Ройтерс.   Бъдещите преговори ще се водят двустранно между Великобритания и Испания, посочи министърът в радио интервю. Испания ще се стреми към съвместен суверенитет за Гибралтар, каза той.    По думите му след референдума се отварят нови възможности за Гибралтар, каквито отдавна не е имало. "Надявам формулата за съвместен суверенитет - с испанския флаг над Скалата - да е много по-близо от преди", каза Маргальо, цитиран от Ройтерс.   Малкият полуостров Гибралтар, наричан Скалата, е британска отвъдморска територия от 1713 г. и има над 30 000 жители. 95 процента от участвалите в референдума са гласували за оставане в ИС, съобщи Асошиейтед прес. Гибралтар винаги е създавал напрежение в англо-испанските отношения. 

Фандъкова: Основни ремонти текат в 36 основни училища в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601376

В 36 основни училища, намиращи се в различни райони на столицата, текат основни ремонти, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на новата сграда на ОДЗ № 18 „Детски свят“ в район "Средец", предаде „Фокус”.
Фандъкова даде информация и за това, че продължава строителството на нови детски градини в столицата.
В 36 основни училища, намиращи се в различни райони на столицата, текат основни ремонти, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на новата сграда на ОДЗ № 18 „Детски свят“ в район "Средец", предаде „Фокус”. Фандъкова даде информация и за това, че продължава строителството на нови детски градини в столицата.

Тръмп похвали британците за Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_631609.html

Кандидатът за президент на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп определи като "страхотно нещо" решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, предава Скай нюз.  "Мисля, че е страхотно, че се случи. Невероятен вот, много исторически. Хората по света са ядосани. Ядосани са заради границите и заради хората, влизащи в държавата и превземащи я, и никой дори не знае кои са те", каза Тръмп при пристигането си в голф комплекса си в Шотландия.   Милиардерът заяви, че съжалява за оставката на Дейвид Камерън, но разделенията в Обединеното кралство ще зараснат след референдума. Тръмп не пропусна да спомене, че е предвидил изхода от допитването.   По-рано този месец стотици хиляди се присъединиха към петиция, с която да бъде забранено на републиканеца да посещава Великобритания. Причината за това бяха коментарите му относно мюсюлманите и твърденията му, че части от Лондон са толкова радикализирани, че полицаите се боят за живота си.

Биомастило позволява да се създават тъкани с 3D принтер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586698

Новоразработено биомастило позволи на учени от университета в Бристол, Англия, да създадат тъкан с 3D принтер, съобщи ЮПИ. Технологията открива възможности за принтиране на тъкани за хирургични импланти, като например сухожилия, кости за коленни заместители и заместители на тазобедрени стави. Биомастилото е материал, използван като "скеле", върху което учени могат да имплантират и да отгледат стволови клетки. Те се диференцират във всички видове клетки. Първият руски спътник, създаден на 3D принтер, излъчи сиг...

Политическите реакции след Брекзит: Нужна е реформа на ЕС, Сидеров заговори за референдум и у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/24/2783452_politicheskite_reakcii_sled_brekzit_nujna_e_reforma_na/?ref=rss


Политици от различни парламентарни групи коментираха, че резултатите от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз показват, че Съюзът има нужда от промяна. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че "в далечна Великобритания приеха тезите на "Атака" и заговори за референдум и в България за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС). Реформаторите пък обявиха, че коментарите у нас след резултатите от Брекзит излизане на Обединеното кралство от Евросъюза показват кой кой...

С децата в почивните дни (25 и 26 юни)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/06/24/2782598_s_decata_v_pochivnite_dni_25_i_26_juni/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА (25 ЮНИ)

- София - Научно-изследователският център "Музейко" организира ателие "Тайнопис за шпиони и контрашпиони"....

Вижте кои британци избраха Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601359

Вижте кои британци избраха БрекзитХората на 60 са тези, които най-много са подкрепили позицията Великобритания да напусне Европейският съюз в референдума вчера. Днес вече е ясно - именно тази страна победи, с над 1,2 млн. гласа пред подкрепящите оставането, при 71% активност. Там, където живеят най-много пенсионери, има и най-висока подкрепа за Брекзит, пише telegraph.co.

Фандъкова: Длъжни сме да осигуряваме по-добър живот на нашите граждани

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601357

Фандъкова: Длъжни сме да осигуряваме по-добър живот на нашите гражданиДлъжни сме да осигуряваме по-добър живот на нашите граждани, най-вече на децата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на новата сграда на ОДЗ №18 „Детски свят“ в район "Средец", предаде „Фокус”. "Децата, които ходят на детска градина в София не са нито на реформаторите, нито на ГЕРБ - те са на родителите.

България може да регистрира лица, за които има съмнения, че са терористи, не и да ги задържа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/24/2783441_bulgariia_moje_da_registrira_lica_za_koito_ima/?ref=rss


"Дори да установим определени лица, за които има основателни предположения, че се занимават с терористична дейност, ние нямаме право да ги задържаме, ние само ги регистрираме". Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол днес.

Според мерките за борба с тероризма, България сама е поставила подобно ограничение. Причината е, че страната се явява външна шенгенска граница, без да е част от Шенген.

От друга страна България била...

Министърът на здравеопазването предлага МБАЛ Бургас да стане университетска болница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/TyyHq7R9wAk/

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага МБАЛ Бургас да стане университетска болница. Предстои решението да бъде гласувано от Министерски съвет.

Така МБАЛ Бургас ще продължи да предоставя възможност за следдипломна квалификация на АГ лекари, специализанти по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, инфекциозни болести, кардиология, клинична лаборатория, неврохирургия, нервни болести, нефрология, образна диагностика, ортопедия и травматология, педиатрия, съдова хирургия, урология, УНГ, съдебна медицина, физикална и рехабилитационна медицина и ревматология.

„Превръщането на МБАЛ Бургас в университетска болница е идея, по която работим вече четири години. В момента имаме  общо 16 специализанти, като се очаква с промяната през следващата учебна година техният брой да се удвои”, каза изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Матев.

МБАЛ Бургас ще си сътрудничи активно със Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Художничка се подложи на публично интимно опипване в Лондон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586692

Художничката авангардистка Мило Моаре беше арестувана на Трафалгар скуеър в Лондон, след като се подложи на публично интимно опипване, пише в. "Дейли мирър". Ексцентричната дама обикаля Европа в рамките на пърформънса си "Кутия-огледало" в който тя предлага да бъде опипвана по бюста и гениталиите от напълно непознати мъже на обществени места. С акцията си швейцарската художничка иска да пропагандира правото на жените да не бъдат опипвани.

Metro: Брекзитът може да доведе до разпадане на Обединеното кралство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601324

Metro: Брекзитът може да доведе до разпадане на Обединеното кралствоЦелостта на Обединеното кралство е поставена под въпрос, след като Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, но бяха повлечени против волята си от вота в другите части на страната, предава Metro, цитира "Фокус". Вотът на Великобритания за напускане на ЕС има „много важни последствия“ за Ирландия,

Андрей Райчев за Брекзит: Гняв на масите или бунт на идиотите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5601363

Андрей Райчев за Брекзит: Гняв на масите или бунт на идиотитеКакви ще бъдат последиците от излизането на Великобритания от ЕС - за самата нея, за Европа, за България? Райчев: За да прогнозираме последиците, първо трябва да видим причините. Случилото се може да се разкаже по два начина. Както можем за една и съща професия да използваме думите „разузнавач” и „шпионин”,

Видео: Новата "Ода на радостта": Майната ти, ЕС

http://www.dnevnik.bg/video/2016/06/24/2783443_video_novata_oda_na_radostta_mainata_ti_es/?ref=rss



"Полша е потискаща и в Испания е прекалено горещо, в Румъния има вампири и къде, по дяволите, е Литва?"

Това се пее в саркастичната версия на химна на Европейския съюз, която предложи преди дни в американското си шоу британският комик Джон Оливър.

В последното предаване той се опита да обясни на американците защо британците биха взели наглед абсурдното решение да напуснат Европейския съюз.

Накрая той се пошегува с неизчерпаемия интерес на британската...

Сидеров: САЩ готвят нещо страшно за Европа

http://www.cross.bg/siderov-evropa-velikobritaniya-1512376.html

/КРОСС/Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров коментира пред журналисти в парламента решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, предаде репортер на Novini.bg. Той подчерта, че резултатът от референдума показва, че ЕС е пирамидална бюрократична структура, че това не е Европа на силни държави. Този референдум показва, че евроскептичната политика, която водим от много години, е правилна. Възгледите, че ние получаваме повече от ЕС са спекулации. На Турция се дават пари безотчетно, а ние постоянно сме поставени под наблюдение и пред заплаха да ни бъдат орязани евросредствата, които са значително по-малки от вноската ни за ЕС, посочи Сидеров. Лидерът на "Атака" вижда и една друга линия в този референдум - за възможна война, тъй като по думите му, "Великобритания винаги е била подводницата на САЩ в Европа". След излизането на Великобритания от ЕС явно САЩ готвят нещо страшно за Европа. Ако Хилари Клинтън спечели президентските избори, ще се активизират "ястребите", които искат да се дрънкат оръжия. Създава се фронтова линия срещу Руската федерация и по този начин ние можем да бъдем потърпевши, коментира Волен Сидеров.    

По предложение на прокуратурите се въвежда случайно разпределение на досъдебните производства в ОДМВР – Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586693

От 01.06.2016 г. в Областната дирекция на МВР - Кюстендил е въведено случайно разпределение на постъпилите досъдебни производства, чрез прилагането на програмен продукт. Това стана с активното съдействие на административните ръководители на Окръжната и Районната прокуратура в Кюстендил, както и на Районната прокуратура в Дупница.От началото на лятото продуктът работи в пробен режим, но дори и за изминалите няколко седмици отзивите са повече от добри. Преди всичко, това ще осигури равномерното натоварване на разследващите полицаи, както и елимин...

Акция разкри 30 т месо и салами с "нов срок на годност" в склад в София

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/06/24/2783442_akciia_razkri_30_t_meso_i_salami_s_nov_srok_na_godnost/?ref=rss


Хиляди килограми месо и колбаси, разопаковани и препакетирани с нов срок на годност, са установени в цех на софийска фирма. Съвместната акция, проведена вчера в София и Пловдив, е осъществена от служители на ГД "Национална полиция", Национална агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните, съобщиха от данъчната администрация.

В складовете на фирмата са открити общо 30 хил. килограма месни продукти. За близо половината от тях (14 тона) няма валидни документи за...

Dariknews.bg търси репортер за град Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586695

Dariknews.bg търси репортер за град Шумен. Желанието ни е към екипа ни да се присъедини човек, който да извършва журналистическа и редакторска работа на местно ниво за информационния сайт - да създава авторски материали, структурира и въвежда коректна, точна и навременна информация - текст, видео, снимки, в сайта на „Дарик Нюз" ЕООД. Общите изискванията към кандидатите вижте ТУК Dariknews.bg е сред лидерите в информационното обслужване в България. Сайтът предлага на читате...

39 български учители по природни науки ще бъдат обучени в ЦЕРН

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601337

39 български учители по природни науки ще бъдат обучени в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) през юли тази година. Квалификационният курс е за преподаватели в училище и извън училище (обсерватории, школи), които подготвят деца по предметите физика и астрономия и/или химия и опазване на околната среда.
39 български учители по природни науки ще бъдат обучени в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) през юли тази година. Квалификационният курс е за преподаватели в училище и извън училище (обсерватории, школи), които подготвят деца по предметите физика и астрономия и/или химия и опазване на околната среда.

Аварирал рейс затрудни движението в Асеновград, шофьорът чете вестник и чака сервиза

https://www.actualno.com/asenovgrad/avariral-rejs-zatrudni-dvijenieto-v-asenovgrad-shofioryt-chete-vestnik-i-chaka-serviza-news_547010.html

Авария в автобус по линия №1 причини кратковременно затруднение на движението по улица „Александър Стамболийски“ в Асеновград. За ситуацията сигнализираха граждани. Те изразиха смущението си от факта, че рейсът е спрял почти по средата на пътното платно, а шофьорът е разгърнал и задълбочено чете вестник. Оказа се, че чакал сервизната кола. Автобусът е аварирал, заради скъсан ремък на генератора, съобщи за Actualno.com собственикът на транспортната фирма, обслужваща линия №1, Васил П

Английският остава официален език в ЕС

https://www.actualno.com/europe/anglijskijat-ostava-oficialen-ezik-v-es--news_547012.html

Английският ще остане официален език на Европейския съюз, а излизането на Великобритания от общността няма да стане причина за изключването му, съобщи европейски дипломатически източник в Брюксел. „Що се отнася до английския език, той остава официален. ЕС напуска страна, чиито език е английски, но остава друга, в която английският също е официален”, посочи източникът, цитиран от БГНЕС. Английският е официалният език в Ирландия и Малта. След резултатите от британския референ

Откриха издирваното 3-годишно дете

https://www.actualno.com/ruse/otkriha-izdirvanoto-3-godishno-dete-news_547014.html

Издирваното от 20 юни дете е намерено в относително добро здравословно състояние, съобщиха от МВР. Пети ден пожарникари, полицаи и доброволци обхождаха района в търсене на загубилото се момченце. Днес към 15 часа то е открито от земеделски работници, след като чули плач от близките храсти около житна нива, недалече от гориста местност край с. Тетово. Те веднага уведомили служителите от Полицейски участък - Червена вода, които пристигнали за минути. Повикан е медицински екип, който му е оказа

След Brexit: Ципрас поиска "по-добра Европа, не по-малко Европа"

https://www.actualno.com/europe/sled-brexit-cipras-poiska-po-dobra-evropa-ne-po-malko-evropa-news_547017.html

Без съмнение това е труден ден за Европа. Така гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира изненадващия развой на референдума за излизане на Великобритания от ЕС, предаде агенция ANA-MPA. Според Ципрас решението на британците трябва да се уважава, но то потвърждава дълбоката политическа криза и кризата на идентичността, както и кризата в стратегията за развитие на Европа. „Референдумът във Великобритания или ще подейства като аларма за събуждането на европейския сомнамбул, или ще е началото

След Brexit: Ципрас поиска "по-добра Европа, не по-малко Европа"

https://www.actualno.com/europe/sled-brexit-cipras-poiska-po-dobra-evropa-ne-po-malko-evropa-news_547019.html

Без съмнение това е труден ден за Европа. Така гръцкият премиер Алексис Ципрас коментира изненадващия развой на референдума за излизане на Великобритания от ЕС, предаде агенция ANA-MPA. Според Ципрас решението на британците трябва да се уважава, но то потвърждава дълбоката политическа криза и кризата на идентичността, както и кризата в стратегията за развитие на Европа. „Референдумът във Великобритания или ще подейства като аларма за събуждането на европейския сомнамбул, или ще е началото

Продават Обединеното кралство на търг в ebay

https://www.actualno.com/curious/prodavat-obedinenoto-kralstvo-na-tyrg-v-ebay-news_547020.html

Шегите и закачките в социалните мрежи след неочаквания Brexit не спират. По-рано днес стана ясно, че жителите на Обединеното кралство, гласували със "за" в референдума за напускане на ЕС, са 51.9%, което автоматично означава, че държавата ще стане първата в историята, напуснала Европейския Съюз. Множество мнения се изписаха по темата за това как ще се отрази това на икономиката на Великобритания и ЕС. Какво ще се случи в действителност предстои да разберем. Потребителят на сайта за онлайн про

Старите изиграха младите за Brexit

https://www.actualno.com/europe/starite-izigraha-mladite-za-brexit-news_546975.html

Във Великобритания все повече набира сила дискусията, че Brexit-ът всъщност е бил решен от по-възрастната част от населението.Статистиката показва, че младото население на Великобритания е гласувало активно в полза на оставането в Европейския съюз, докато възрастните и пенсионерите са били на противоположната позиция.75% от населението на възраст между 18 и 24 години е гласувало за оставане в ЕС. Въпреки това, успехът на Brexit-кампанията се дължи и на сериозната подкрепа на избирателите над 65-

Варненци отново ще почиват на 15 август - Деня на Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586696

Денят на Варна и тази година ще бъде празничен и неприсъствен ден. Това реши комисията по култура и духовно развитие към местния парламент. Решението бе вето по предложение на кмета Иван Портних. В него той изтъква, че с годините 15 август се утвърди като ден, наситен с множество общоградски тържества, културни прояви, свързани с историята и настоящето на града ни и доби голяма популярност сред всички граждани и гости на Варна като празник на града. Обявяването на 15 август за празничен и неприсъствен ден ще бъде възторжено прието от варненскат...

При сигнал на 112, полицията трябва да дойде до 15 минути

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/24/2783353_pri_signal_na_112_policiiata_triabva_da_doide_do_15/?ref=rss


След получаване на сигнал на телефон 112 за извършено престъпление или нарушение на обществения ред, полицията трябва да пристигне до 15 минути. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол днес, цитирайки инструкции за време за реагиране на служителите на Национална служба "Полиция". Това се отнася за териториите на населените места, където има Районно управление или полицейски участък.

Въпросът към министъра бе зададен във връзка с...

Димитиров: Губи този, който си тръгва от ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_631613.html

Референдумът във Великобритания показа, че са необходими реформи в Европейския съюз, заяви от парламентарната трибуна депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров.  След вчерашния референдум във Великобритания започнаха да се правят коментари, които не са на мястото си. Хора, които фалшиво подкрепяха мястото на България в Европейския съюз, използват в момента на слабост възможността, за да си кажат, че са работили за това страната ни да бъде част от Евразийския съюз. За това става въпрос – за нищо повече и нищо по-малко, каза още Димитров. Той допълни:  Затова е редно да кажем от името на Реформаторския блок на първо място къде хората живеят по-добре – в Европейския съюз или Евразийския съюз. Отговорът е категоричен и ясен – в Европейския съюз. За разлика от Съветския съюз, ЕС е място, в което можеш да влезеш доброволно и да го напуснеш. Това е демократична организация. След това, което стана с Великобритания, посланието трябва да бъде друго – посланието трябва да бъде, че са необходими реформи вътре в Европейския съюз. За това много хора във Великобритания бяха прави. ЕС трябва да се променя и ние можем да бъдем част от тази промяна.Необходимо е намяване на бюрокрацията в ЕС, необходимо е парите за земеделие да станат много по-ефективни, необходимо е пречките пред свободното движение на хора и капитали да бъдат намалени, за да стане истински единен общ пазар. По тези въприси трябва да се работи от тук нататък, а не да се отказваме от идеята за Европейския съюз, защото това е най-голяма идея на Европа след Втората световна война, най-положителното развитие на Европа след Втората световна война. Днешният ден е и добър, защото поне видяхме кой кой е в България. Видяхме кои са хората, които толкова години неистинно подкрепят уж идеята за Европейския съюз и видяхме, че чакат първия момент на слабост, за да си кажат истинския намерения. Ние сме убедени, че проблемите на Европейския съюз са решими и той може да излезе дори по-силен от тази ситуация. Стига тя бъде разбрана действително като повод и начало на решаване на проблемите, които съществуват. Единственият начин да намалим броя на евроскептиците, да убедим хората, че ЕС е наистина най-добрият път и нашето общо бъдеще, са резултатите. Трябват ни реформи и ни трябват резултати. Това е напълно възможно да се случи и съм убеден, че ще се случи с общите усилия на всички. Вярвам, че в Европейския съюз ще има нова реформаторска силна коалиция, която да покаже, че страните, които си тръгват, губят. Колеги, когато взехме решнието за членство в Европейския съюз заедно, бяхме прави. Нямайте съмнение, че бяхме прави. Когато една общност има проблеми, решението не е да я напуснеш. Не е да си тръгнеш. Това е слабото решение и грешното на практика ще се убедим. Икономическата цена, която започна да плаща Великобритания – една много здрава и работеща икономика, както виждате е тежка. От тук нататък ние трябва да се обединим около развитието на Европейския съюз и с твърдост да спрем всички опити курсът на България да бъде променян към Евразийския съюз.

Песков: Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Великобритания „в новите условия“

http://www.cross.bg/velikobritaniya-peskov-vupros-1512384.html

/КРОСС/ Кремъл се надява на подобряване на отношенията с Великобритания „в новите условия“. „Надяваме се, че в новите условия разбирането на необходимостта от изграждане на добри отношения с нашата страна ще надделее“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС. Той отбеляза, че освен членството си в ЕС, Великобритания има двустранни връзки и с Русия. „Отношенията между нас са сложни. Ние имаме богати традиции, но в днешното състояние на двустранните отношения ние невинаги можем да констатираме готовност за общуване и сътрудничество“, отбеляза той. В Кремъл не свързват излизането на Великобритания от ЕС с възможност за отслабване на санкциите срещу Русия. „Този въпрос не зависи от Великобритания и се водят достатъчно дискусии по него“, заяви Песков. Той добави, че ако „излизането на Великобритания от ЕС се състои, то този процес не е за един ден“. Москва е заинтересована от това Евросъюзът да остане голяма икономическа сила, но счита, че провелия се във Великобритания референдум за излизане от ЕС въпрос от вътрешната политика на страната и на отношенията между Лондон и Брюксел, каза още Песков. „Тук искам да припомня думите, които вече каза президентът Путин: Темата Брекзит е вътрешен въпрос на Великобритания и въпрос, касаещ отношенията й с ЕС

Каролев: След Брекзит Великобритания ще се разпадне

http://offnews.bg/news/n_1/n_631612.html

Обединеното кралство ще се свие значително след вота за излизане от Европейския съюз. Такова мнение изрази икономистът Владимир Каролев във Фейсбук страницата си. По негови думи предстои и преразпределение на властта, като на хоризонта ще се появи по-силен Найджъл Фараж, който ще замести лейбъристите. Пълния текст на Каролев: Така, понеже се лее безбрежно много "акъл", да припомня нещо: 1. Референдумът за ‪#‎Brexit‬ не е обвързващ - както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно. 2. Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно. И вече подаде оставка. 3. Член 50-ти ще се гласува в Британския парламент и според мен няма да мине - съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати (Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече представители). 4. Потенциалът за предсрочни избори също не е особено голям - лондончани, шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А именно това са групите, които вдигат революции. Британците от хобитовите графства в северна Англия няма да тръгнат с автобуси да бутат кабинети. 5. Лейбъристите (левите) във Великобритания вероятно ще загубят много избиратели и ще бъдат изместени от UKIP на Фараж, която ще стане втора по популярност за известно време докато левицата се съвземе .Той ще продължи да громи ЕС с право по много теми. 6. Разбира се, доколко демократично е с 2% мнозинство, постигнато предимно с гласове на пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цялото население на Великобритания за десетилетия напред - никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес, обаче, имаме проблем с най-големия кусур. 7. Целият този цирк щеше да бъде спестен, ако Гърция беше оставена да излезе от Еврозоната и ако желае - от Европейския Съюз. Хората не сме особено рационални и лесно се поддаваме на емоции, когато взимаме решения. За да вземем относително рационално решение какво ще последва при излизане и при оставане, на нас ни трябват ясни примери и за двете. Гърция можеше, заслужаваше и желаеше да бъде такъв пример. Но някои от очилатите чиновници в Брюксел бяха прекалено високомерни и корумпирани (Grexit щеше да фалира няколко банки, които им дават пари), за да направят правилното нещо. 8. Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав "Великобритания". Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно - абсурд предимно британски пенсионери да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие сериозно и ако не успее да договори благоприятни условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, ако финансовият му център се премести в други страни от ЕС? Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна. Надали това наистина искат мнозинството жители на (Велико)Британия.

Николай Слатински: Кризата в Европа крие възможност за мобилизиране

http://offnews.bg/news/n_1/n_631611.html

Коментар на проф. Николай Слатински по повод резултатите от референдума във Великобритания. Мнението му беше публикувано в профила му във Фейсбук. Доколко една сложна, самоорганизираща се, динамична и мрежова социална система е жизнеустойчива, развиваща се, самооптимизираща се и адаптираща се към предизвикателствата и рисковете, опасностите и заплахите, се определя преди всичко от способността ѝ да преодолява тежките кризи, да излиза по-силна от тях. Съединените щати преодоляха тежката криза от унижението във Виетнам, тройния ръст на цените на петрола, дълбокото разделение в обществото и моралното разложение, довело вкл. до импийчмънт на президента Никсън. И излязоха от безпрецедентната ситуация по-силни, по-мощни, по-жизнени и по-самоуверени, дори триумфираха като безпрекословни победители в Студената война. Съветският съюз не можа да преодолее тежката криза от унижението в Афганистан, стагнацията на своята икономика, масовия ценностен цинизъм на обществото по отношение на развитото социалистическо общество и унизителната импотентност на болнавата, старческа, маразматична клика в Политбюро. И стремително се разпадна, рухна, потъна, претърпя катастрофална загуба в Студената война. Всяка тежка криза съдържа в себе си и предпоставка за опомняне, претрансформиране, проява на воля за оцеляване и просперитет, сплотяване около общи ценности, цели, принципи и идеали. Ето защо случилото се с Brexit, макар да е тежко поражение за визията, мисията, смисъла и цивилизационното, историческото, чертаещо пътя на човечеството като единен организъм, лидерство на ЕС, на Европа, може да даде начало на съвместни усилия към нещо много по-добро. Тежката криза крие в себе си възможност за освестяване и мобилизиране, съдържа в себе си шанс за търсене и постигане на повече успехи. Това не са банални фрази или покриване на огорчението от поражението със смокиновия лист на утехата, че нищо не е толкова зле, колкото изглежда, макар да не е толкова добре, колкото ни се иска. Ние, европейците претърпяхме смазваща загуба. Европа, към която са устремени и в която живеят много от нашите деца, бе унизена от победата на популизма, от търсенето на лесни решения за сложни проблеми, от демагозите (в превод от древногръцки - народните водачи), от опитващите се да живеят по-добре за сметка на други, които да живеят по-зле. Аз се надявах здравият разум на Историята да победи, но той се оказа безсилен пред болното подсъзнание на Истерията. По теорията на вероятностите това беше като че ли неизбежно - едни път стомна за вода с измъкване в последната секунда (референдумът в Шотландия), втори път стомна за вода с измъкване в последната секунда (президентските избори в Австрия)... Тази нощ към 4.00 някъде, стомната се счупи на третия път... Тепърва ще се правят анализи, базирани на известните факти и често подплатени с натякването пост-фактум - аз нали ви казах! Но аз ще приключа този текст с нещо, което щях да напиша и ако прогнозите от 1.00 часа тази нощ се бяха потвърдили и Великобритания бе гласувала За оставането в ЕС: Резултатът от този референдум не бива да се разглежда сам по себе си и само за себе си, изолирано и без поставянето му в общия геостратегически и геополитически контекст в глобален, континентален, регионален и национален план. Светът и Европа са в много тежка, системна, структурна, финансова, икономическа, социална и ценностна криза. Текат процеси в самите основи на днешната цивилизация. Всичко се тресе, разместват се пластове, отприщват се човешки потоци, рушат се организациите на Стария ред без да са създадени организации за Новия ред, който самият не се е прояснил и се виждат само смътни контури, едва-едва подсказващи какъв ще бъде той. Ето защо Европа, Европейският съюз са едно от съсредоточията на всеобщото недоволство, на разрушителните страсти, на вековните омрази, на толкова характерните за човека зависти и сочене с обвинителен пръст към Другия, който, разбира се, винаги е виновен. Лесно е да се мрази, това, което той има и прави, това, в което той вярва и на което базира своето общество, трудно е да положиш усилия да постигнеш и ти това, което той има, да се накараш да правиш това, което той прави, да вярваш и ти в ценностите, в които той вярва и да базираш своето общество на принципите, в които той уповава. Европа е жертва на своя успех и на своите заблуди, тя плаща твърде висока цена за това, да е водеща и водач на човечеството и за грешките, които допуска, тя страда заради това, че далеч е изпреварила другите и защото е лишена от силни лидери. Понякога лидерите се раждат. Но по-често те се изграждат. Когато има големи мисии и каузи, се създава възможността да се родят или изградят лидери, достойни за тези мисии и каузи. Не се ли родят или изградят – става лошо, много лошо. Но ако се родят или изградят, значи все още нищо не е загубено. Сега се намираме именно в такава ситуация – има такава мисия и такава кауза – да оцелее и се съхрани Европа в безпрецедентно тежката ситуация и да излезе от нея още по-силна и по-единна. Нужни са силни лидери. Или поне – сегашните политици, които са начело на Европа и европейските държави, да израснат в лидери. Тогава Европа може да се надява на нов ренесанс. Пропусне ли се този шанс, Европа може да се окаже захвърлена в нови тъмни векове, като онези в началото на Първото Хилядолетие сл. Хр., когато из Европа препускат варварски племена и я унижават, опустошават, разграбват и изнасилват, а местните лордове и князе, пастири и пастори плащат унизителни откупи на тези племена, само и само да запазят богатствата, властта, статута и спокойствието си. За сметка на честта и достойнството, живота и вярата на своите народи...

Цитат на деня: Референдумите по основоположни въпроси са кретения

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/06/24/2783439_citat_na_denia_referendumite_po_osnovopolojni_vuprosi/?ref=rss


Референдумите по наистина основоположни въпроси са кретения.

Това написа бившият министър на правосъдието Христо Иванов в профила си във Фейсбук по повод резултата от допитването във Великобритания. "Най-важният непосредствен урок за нас от Брекзита: референдумите по наистина основоположни въпроси са кретения. Когато даден въпрос се решава като част от нормалния политически процес - всяко решение е до следващите избори, когато може да се пререши. Когато обществата се опитват да решат...

Българка се дипломира с народна носия в Шотландия, снима се с Камила Паркър Боулс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601326



Гергана Иванова от Берковица се дипломира в Университета в Абърдийн, Шотландия, облечена в българска носия.
Облеклото на момичето предизвика огромен интерес сред гостите на празника и мнозина си направиха снимка с красивата българка.
Гергана е възпитаничка на гимназия „Д-р Иван Панов” в Берковица и след завършването й се записала за студентка в
Гергана Иванова от Берковица се дипломира в Университета в Абърдийн, Шотландия, облечена в българска носия. Облеклото на момичето предизвика огромен интерес сред гостите на празника и мнозина си направиха снимка с красивата българка. Гергана е възпитаничка на гимназия „Д-р Иван Панов” в Берковица и след завършването й се записала за студентка в

Великанът от “Джак и бобеното зърно” си изтърва сладоледа в Морската градина

http://www.cross.bg/grada-vklyuchi-interesni-1512373.html

/КРОСС/Екипът на фестивала "Включи града" се постара и тази година да зарадва бургазлии и гостите на града с интересни арт инсталации, които създават настроение и провокират въображението. Този път е заложено на експеримент с мащаб и перспектива. Така в тревните площи близо до Летния театър се появи огромен сладолед, сякаш изтърван от великана в приказката "Джак и бобеното зърно". Самият той пък "плува" във фонтана зад паметника на Пушкин, или поне така може да си помисли човек, гледайки монтираната вътре гигантска глава. Пак там можете да си направите забавна снимка с огромно пържено яйце. За останалите интересни неща в новото издание на "Включи града", четете тук: http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/26981  

Икономистът Петър Ганев за референдума за Брекзит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586694

Ако очакваме тежки негативи и сътресения за България, ми се струва, че подобно нещо не може да се случи, каза пред БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/, потърсен за коментари във връзка с референдума във Великобритания за излизане от ЕС, където 52 на сто от отишлите да упражнят правото си поискаха Брекзит. По думите му процесът по отделяне на Великобритания ще е дълъг, двете страни - Великобритания и ЕС трябва да се договорят за напускането, да определят взаимоотношенията си и да подпишат споразумения. Отвореността на британс...

Сладострастник, блудствал с 15-годишна, застава пред съда в Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601304

Сладострастник, блудствал с 15-годишна, застава пред съда в РусеРайонна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу мъж, блудствал с 15-годишено момиче, което е престъпление по чл. 150 ал. 1 пр. 1 НК. Обвинението срещу сладострастника Красимир Н. е за това, че на 10 септември 2105, в русенското село Долно Абланово, той извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по

13 жертви на рекордни жеги в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=324398

Тринадесет души станаха жертви на горещините в Румъния през последните дни, предаде агенция ТАСС, като се позова на телевизионния канал Реалитатя. Службата за спешна медицинска помощ съобщи, че само в четвъртък са починали осем човека в окръг Васлуй и двама в окръг Яш.

YouTube въвежда стрийминг на живо от мобилен телефон

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/06/24/2783199_youtube_vuvejda_striiming_na_jivo_ot_mobilen_telefon/?ref=rss


YouTube започва поетапно въвеждане на функция за стрийминг на живо от мобилен телефон. Функцията ще е конкурент на Periscope на Twitter и Live на Facebook.

Компанията обяви, че първоначално услугата ще се предлага само за популярните канали, но след това ще стане достъпна за всички. Функцията за стрийминг ще е вградена в основното приложение на YouTube. Потребителят просто трябва да натисне един бутон, да си направи селфи или да избере друга снимка за изображение за иконката на...

Борисов потвърди, че румънският премиер е повдигнал темата за присъствие в Черно море

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586697

ЕС трябва да се опита по-дисциплинирано и бързо, отчитайки всички интереси на държавите-членки, да се стабилизира, защото безспорно излизането на Великобритания ще бъде удар. Това каза министър-председателят Бойко Борисов от трибуната на парламента, коментирайки резултатите от референдума във Великобритания, който определи излизането им от ЕС. „Не трябва да се дава никакъв шанс за специални споразумения и статути, защото в един момент може действително да останем Гърция, България и Румъния, а държавите - донори да поискат специален статут", каз...

Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитуд

http://offnews.bg/news/n_1/n_631610.html

Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след излизането на данните от референдума. „Разбира се, резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето. Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство. Безотговорното поведение на лидера – Дейвид Камерън, и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки. ПЕС застава категорично срещу това. Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягат в националните си граници. Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите – социалисти, на партиите от нашето семейство. С нея ще започнем откровена дискусия за бъдещето на ЕС и ще дадем нашата алтернатива: връщането към ценности като солидарността, справедливостта и равните шансове в живота на всеки европеец. А през декември в Прага на заседанието на Съвета на ПЕС ще предложим нашия Дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство.“

Според опозицията британският референдум е урок за Европа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586706

БСП и ДПС видяха в референдума във Великобритания урок за Европа. Отсега правителството да набележи мерки за реакция за последиците за България. Ако анализът покаже, че това ще се отрази тежко на българската икономика и живот изобщо в страната, отсега да започнат компенсаторни мерки за това, за да не пострада България, националният ни интерес, икономиката, износът и социалният живот, каза соцлидерът Корнелия Нинова. Тя декларира готовността на опозицията да се включи в анализа и обсъждането на мерките. Това трябва да е въпрос на обществен разг...

Financial Times: Проруските политици в Германия притискат Меркел

http://www.cross.bg/merkel-nato-germaniya-1512375.html

/КРОСС/ Колегите на Ангела Меркел все по-силно упражняват върху нея натиск заради твърдия й подход към Русия, пише  Financial Times. Две години след като в Украйна избухна криза и две седмици преди важната среща на НАТО във Варшава, социалдемократите се опитват да отслабят напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин и намират подкрепа в други западни столици, особено в Южна Европа, отбелязва изданието. От самото начало на украинската криза Меркел следваше твърда позиция спрямо Русия, но натискът върху нея расте, колкото и тя да се държи, се казва в статията. Лидерът на Социалдемократическата партия и вицеканцлер на Германия Зигмар Габриел, според информация в медиите, ще се срещне с Путин. Интересното е, че за това съобщиха няколко дни след „безпрецедентната атака“ на външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер (също социалдемократ) срещу политиката на Запада към Русия. Шайнмайер подложи на критика ученията на НАТО в близост до руските граници, призовавайки военният алианс да не нажежава обстановката „с дрънкане на оръжия и военни критики“. Политиците от ХДС — партията, оглавявана от Меркел и част от управляващата коалиция заедно със СДПГ, обвиниха Щайнмайер в това, че той уж поставя под удар позицията на Берлин в НАТО

Село си монтира видеонаблюдение заради автогонки, кметът следи камерите на компютъра си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601311

Шуменското село Велино се сдоби с модерно видеонаблюдение, благодарение на дарители. Пет камери вече са монтирани на инфарктни места. Три са на входовете на селото откъм Шумен, селата Живково и Правенци. Други две пък ще покриват центъра с читалището, магазина и ресторанта. Картина от тях с висока резолюция ще върви на живо на компютъра на кмета
Шуменското село Велино се сдоби с модерно видеонаблюдение, благодарение на дарители. Пет камери вече са монтирани на инфарктни места. Три са на входовете на селото откъм Шумен, селата Живково и Правенци. Други две пък ще покриват центъра с читалището, магазина и ресторанта. Картина от тях с висока резолюция ще върви на живо на компютъра на кмета

Датските и шведските евроскептици поискаха референдуми за членство в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/24/2783436_datskite_i_shvedskite_evroskeptici_poiskaha/?ref=rss


Популистката Датска народна партия, която е ключов партньор на управляващите, призова за референдум, подобен на британския, но премиерът Ларс Льоке Расмусен отхвърли категорично идеята, съобщи агенция "Ройтерс".

Антиимигрантската Датска народна партия поиска допитването да се проведе, след като Великобритания преговори условията за бъдещите си отношения с Европейския съюз.

Евроскептиците не са част от кабинета на малцинството, воден от премиера Расмусен, но са една от...

След вота за Брекзит ирландската "Райънер" пуска 1 млн. билета по 10 паунда

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/06/24/2783431_sled_vota_za_brekzit_irlandskata_raiuner_puska_1_mln/?ref=rss


Ирландският нискобюджетен превозвач "Райънер" (Ryanair) пуска от днес за 24 ч. 1 млн. билета, които струват 9.99 паунда в деня, в който се разбраха резултатите от референдума във Великобритания в полза на излизането на страната от Европейския съюз.

До логото на кампанията, която ще трае само 24 ч., са сложени снимките на трима британски политици, които са отявлени противници на оставането в ЕС - бившият кмет на лондонското сити и евентуален нов премиер на страната Борис Джонсън,...

"Интралот" влезе с 49% в "Евробет", Васил Божков е с останалите 51%

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/24/2783433_intralot_vleze_s_49_v_evrobet_vasil_bojkov_e_s/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на гръцката компания "Интралот" чрез дъщерната си компания в България "Билот" да купи 49% от хазартния оператор "Евробет".

По този начин гръцкият бизнесмен Сократис Кокалис ще има основен дял във втори важен играч на хазартния пазар в България след дългогодишното си участие в "Еврофутбол".

Както и там, сега разпределението в участието е 49% за "Билот" и 51% за контролирано от Васил Божков дружество - "Евробет партнърс"...

Кафе с орален секс ще предлага заведение в Женева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586687

Кафене в Женева предлага нов специалитет - "фелацио-кафе", с който посетителите освен ободрителната напитка, ще получават и френска любов, пише в. "Дейли мирър". Защо хората практикуват орален секс от научна гледна точка Заведението ще бъде открито до края на годината и клиентите срещу 60 швейцарски франка ще имат право на кафе и на обслужване от проститутка. Мъжете ще избират дамата за френска любов чрез специален айпад. Обслужването ще тра...

Децата на Камено играят на нови модерни площадки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586689

С нова и модерна детска площадка се сдобиха жителите и най-вече децата на град Камено. Катерушките се намират на входа на града. Това се случи благодарение на дарение от „Лукойл". Компанията даде безвъзмездно на Община Камено 220 000 лева. С останалите средства в момента се изграждат и други детски площадки - в град Камено и в селата Винарско и Черни връх. Там също ще бъдат поставени модерни настилки и катерушки, отговарящи на всички европейски стандарти.Припомняме, че с дарения от други фирми пък беше облагороден с цветя и растителност центъра...

Четири села в община Благоевград ще имат ново улично осветление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586690

Община Благоевград бе отличена с „Първо място“ за проект, след заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Македония. Чрез проекта, четири села от община Благоевград ще бъде въведено енергийно ефективно улично осветление. По време на заседанието на Комитета бяха одобрени 44 проекта от общо подадени 213 по Първа покана за набиране на проектни предложения. При изключителна конкуренция, на първо място с общ брой 96 точки, е класиран проектът на Община Благоевград с наименование: „...

Гръбнакът не обича навеждането

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5601287

Гръбнакът не обича навежданетоЛошата поза на бюрото товари гърба като 270 кг, казва д-р Мариета Караджова. Най-голямата заблуда на днешния градски човек е, че като не извършва тежък физически труд, е застрахован от проблеми с гръбнака. Обяснява си го с това, че цял ден седи на бюро и единственото му мускулно усилие е да натиска мишката и клавиатурата на компютъра.

Георги Кючуков, АБН: Днес е лош, черен ден за ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601300


"Днес е лош, черен ден за целия ЕС. Ден, който поставя изключително много проблеми, не само пред страните в съюза, а и пред Великобритания", заяви в Народното събрание депутатът от АБВ Георги Кючуков, цитиран от партийния пресцентър, в коментар за резултатите от провелия се в Обединеното кралство референдум.
"Днес е лош, черен ден за целия ЕС. Ден, който поставя изключително много проблеми, не само пред страните в съюза, а и пред Великобритания", заяви в Народното събрание депутатът от АБВ Георги Кючуков, цитиран от партийния пресцентър, в коментар за резултатите от провелия се в Обединеното кралство референдум.

Шестимата младежи от Дома в Русе натровени със стафилококи

https://www.24chasa.bg/region/article/5601296

Шестимата младежи от Дома в Русе натровени със стафилококиШестимата младежи от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Любов" в Русе, които бяха приети в понеделник в местната многопрофилна болница със съмнения за хранително натравяне, са се натровили от стафилококи. Това показват резултатите от микробилогичните им изследвания, съобщиха от УМБАЛ-Русе.

Вижте смешната страна на Брекзит

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vizhte-smeshnata-strana-na-brekzit-6055454

Колажи и коментари заляха социалните мрежи, английският хумор се показа

Организират безплатни психологични и кариерни консултации за деца и родители във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=324411

За поредна година психологичният център за подкрепа на училищната общност към дирекция „Образование и младежки дейности“ предоставя възможности за психологична и психотерапевтична помощ и кариерно ориентиране и консултиране. Това съобщиха от пресцентъра на общината за Moreto.

Спират кръвта на обрязано момченце със счукани керемиди

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5600102

Спират кръвта на обрязано момченце със счукани керемидиЗачестяват случаите тестисите на момченца да са задържани в корема - нужна е операция Със счукани керемиди сюнетчии от Родопите се опитали да спрат кръвта на обрязано момченце. 5-годишното хлапе било докарано с адски болки в пловдивската университетска болница “Св. Георги”. “Парченцата керемида бяха образували нещо като шапка върху половия му

Първанов отива в Москва за конгрес на "Единна Русия"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601288

Председателят на АБВ Георги Първанов е поканен да присъства като гост на конгреса на партия „Единна Русия“, който ще се проведе на 26 и 27 юни в Москва.
Първанов и водената от него делегация ще участват и в кръгла маса на тема „Светът 2016. Предизвикателства и заплахи“, където ще направи изказване по въпроси на глобалната и регионалната сигурност,
Председателят на АБВ Георги Първанов е поканен да присъства като гост на конгреса на партия „Единна Русия“, който ще се проведе на 26 и 27 юни в Москва. Първанов и водената от него делегация ще участват и в кръгла маса на тема „Светът 2016. Предизвикателства и заплахи“, където ще направи изказване по въпроси на глобалната и регионалната сигурност,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти

http://www.cross.bg/georgi-vasil-dimitur-1512360.html

/КРОСС/Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.Планираните изключвания ще бъдат осъществени, както следва: Област София - градВъв връзка с извършване на оперативни превключвания за подготовка на планирани дейности в електроразпределителната мрежа на територията на град София, за периода 27 юни - 03 юли 2016 г. включително, са възможни краткотрайни смущения на електрозахранването с продължителност до 5 минути в интервала от 02:00 ч до 05:00 ч. Община Витоша На 27.06.2016 г. /10:00 - 13:00 ч./ София ген. Ковачев 12; ген. Ковачев/Драгалевци/ 30; Драгалевци - Драгалевски Манастир/На 27.06.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ Гр. София ул. Българска легия № 4; ул. Майстор мил. Радомирец № 44На 28.06.2016 г. /09:45 - 12:00 ч/ Парк Витоша МНО обект "б1"На 28.06.2016 г. /10:00 - 13:00 ч./ София Автостанция ИзтокНа 28.06.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ Гр. София ул. Българска легия № 23, № 5бНа 29.06.2016 г. /09:30 - 15:30 ч./ Гр. София ул. Българска легия № 3а, № 5аНа 29.06.2016 г. /09:00 - 16:30 ч

Джеф Джейкъбсън ще бъде назначен за главен изпълнителен директор на Xerox

http://econ.bg/Новини/Джеф-Джейкъбсън-ще-бъде-назначен-за-главен-изпълнителен-директор-на-Xerox_l.a_i.724890_at.1.html

 Xerox обяви, че ще назначи настоящия президент на технологичното си подразделение Джеф Джейкъбсън за главен изпълнителен директор, след като...

Дават 25 млн. лв. за ученически автобуси тази година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586688

25 милиона лева е заделило Министерство на образованието за закупуване на нови ученически автобуси. Това съобщи директорът на дирекция „Финанси" към ведомството Соня Кръстанова по време на дискусия за ангажиментите на общините по прилагане на новия Закон за предучилищното и училищното образование. По думите й средствата няма да стигнат, за да се покрият всички нужди на общините, но е стъпка напред. Соня Кръстанова обясни, че средствата за новите автобуси, които Министерството ще купи, ще се разпределят между най-нуждаещите се общини.Заделени са...

Турският парламент даде имунитет на военните, участващи в антитерористични операции

https://www.actualno.com/balkani/turskijat-parlament-dade-imunitet-na-voennite-uchastvashti-v-antiteroristichni-operacii-news_547002.html

Турският парламент осигури имунитет срещу съдебно преследване на членовете на въоръжените сили, които участват в антитерористични операции. Новината идва, след като по-рано турският премиер Бинали Йълдъръм обяви край на операциите срещу забранената Кюрдска работническа партия в югоизточните части на страната. Новият закон дава обширни правомощия на армията, която започна операциите си срещу кюрдската организация, след като двугодишното примирие между нея и Анкара се провали през лятото на минал

Сателитите на Путин у нас се събират в Москва

https://www.actualno.com/politics/satelitite-na-putin-u-nas-se-sybirat-v-moskva-news_546989.html

След като вчера стана ясно, че новият лидер на БСП Корнелия Нинова ще отиде в Москва, за да бъде гост на конгреса на управляващата партия на президента на Владимир Путин, днес същото съобщение се появи и от пресцентъра на АБВ. В него се казва, че лидерът на партията Георги Първанов и Нинова ще участват участват в кръгла маса на тема „Светът 2016. Предизвикателства и заплахи“. Бившият държавен глава също ще бъде гост на конгреса, който се провежда на 26 и 27 юни. На форума Първанов

Хасковските еколози на крак заради измряла риба в р. Банска

https://www.actualno.com/haskovo/haskovskite-ekolozi-na-krak-zaradi-izmrjala-riba-v-r-banska-news_547009.html

След постъпил сигнал за умряла риба в река Банска до димитровградското село Каснаково, експерти от РИОСВ-Хасково и Регионална лаборатория в Хасково извършиха съвместна проверка на дерето след язовир "Сивата вода" и ПСОВ на фабрика за производство на бира. Установено е наличие на маломерни и по-едри екземпляри мъртва риба в реката, в места със застояла вода и водна растителност. Обходени са значителен брой труднодостъпни участъци от река. Банска и Терс дере с цел откриване на източника на замъ

Увеличават се очните травми вследствие на неправилно боравене с косачки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601285

Рязко са се увеличили очните травми, вследствие на неправилно боравене с косачки, съобщи доц. Борислав Дъбов – началник на Очна клиника в УМБАЛ Св. Анна“ – София, съобщиха от лечебното заведение.
В момента в клиниката се лекуват пострадали и след скъсване на кордата на косачките и след попадане на камъни или малки клонки в очите. Доц.
Рязко са се увеличили очните травми, вследствие на неправилно боравене с косачки, съобщи доц. Борислав Дъбов – началник на Очна клиника в УМБАЛ Св. Анна“ – София, съобщиха от лечебното заведение. В момента в клиниката се лекуват пострадали и след скъсване на кордата на косачките и след попадане на камъни или малки клонки в очите. Доц.

Младежи от Добрич картографираха Балчик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586686

Двама младежки работника от Младежки център - Добрич  извършиха картографиране на община Балчик, което е част от поредица посещения на екипа на младежкия център в седемте близки до Добрич общини в Добричка област, информираха от Центъра. Целта на инициативата е запознаване с проблемите и нуждите на младите хора на възраст между 15 - 29 години - какво правят, какво желаят да се случи в тяхната община, в какви дейности биха имали желание да се включат и др. Използваните методи за картографиране на региона са най-различни - интервюта с младите хор...

Кабинетът окончателно зачеркна флотилия срещу Русия на спешна среща при Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_631606.html

Страната ни не е поемала ангажименти по идеята за създаване на черноморска флотилия в отговор на руската агресия и няма да подкрепи подобна инициатива.  Това стана ясно след спешна среща на правителството, за която беше съобщено в късния следобед в четвъртък. Рано тази сутрин министрите от правителството на Бойко Борисов формално се събраха, за да бъде уточнена българската позиция на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли.  След заседанието на правителството министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов заявиха, че страната ни не е поемала ангажименти по създаването на флотилия заедно с Румъния и Турция. "Ние държим там (в Черно море, бел.ред.) да се провеждат учения, които да усилват отбранителния ни капацитет. Това се налага, защото след анексията на Крим Русия трупа въоръжения по протежение на Черноморския бряг, а това внася тежки дисбаланси. На нас и на НАТО не ни е нужен военен конфликт, санкциите срещу Русия работят достатъчно добре, но алиансът трябва да даде ясен сигнал, че ще помага на всеки свой съюзник", заяви министърът на външните работи след срещата на правителството. Днес стана ясно, че предложението за създаване на черноморска флотилия е било направено на българския премиер Бойко Борисов от румънския му колега, а по-късно и от президента на Румъния. Пред депутати в парламента Борисов каза, че е отхвърлил идеята, но по-късно румънският президент я повдигнал отново.  "Първи темата за флотилията повдигна румънският премиер. Той искаше да подпишем и меморанудм. Казах му, че имаме да решаваме много задачи, както и че много сме решили", каза Борисов. „Мислех, че румънският колега ме разбра, затова и не повдигнахме тази тема на пресконференцията. След седмица обаче президентът Клаус Йоханис отново повдигна темата. И на него му отговорих по същия начин”, заяви премиерът. В парламента той каза, че темата по флотилията няма да присъства в дневния ред на НАТО следващия месец, но ако тя бъде поставена, ще е на по-късен етап. "Ние ясно сме казали, че в Черно море трябва да се спазва договора от Монтрьо и съответно това, което е под егидата на НАТО, това се изпълнява”, заяви той. Миналата седмица Борисов предупреди, че ако негови министри са поемали някакви ангажименти без негово знание, то с тях ще има проблем. Днес Митов и Ненчев дадоха подробни разяснения по отношение на българската позиция, след като около темата бяха направени поредица от интерпретации.  Една от темите в дневния ред на срещата на върха е т. нар. "предно разполагане" в Прибалтийските републики и Полша, както и изграждането на многонационална бригада с участието на един български батальон до 400 души на ротационен принцип, като те ще бъдат позиционирани в България и ще участват в тренировки и учения на НАТО. "Русия струпва въоръжение както в Крим така и по цялото протежение на черноморския си бряг, което внася сериозни дисбаланси в стратегическо отношение - както правни, така и военностратегически. Тази ситуация по всички правила трябва да бъде компенсирана. НАТО е длъжно да усили отбранителните и въздържащите способности на съюзниците си и да даде ясни сигнали, че ще защитава всеки един свой съюзник. Нашето настояване винаги е било това да става през съвместни учения, съобразени с конвенцията от Монтрьо и под командването на НАТО", обясни Даниел Митов. По думите му НАТО не търси военна конфронтация, защото санкциите срещу Русия работят добре. България ще настоява Черноморският басейн да бъде третиран по същия начин както и североизточният фланг на НАТО. Всяка инициатива обаче ще трябва да бъде под шапката на НАТО. Бившият военен министър Ангел Найденов коментира, че от БСП са обезпокоени от ситуацията, в която се усеща разминаване в позицията между президента и правителството и между министрите в кабинета. Той изрази опасенията на съпартийците си за това, че са провеждани разговори зад гърба на министър-председателят и са поемани ангажименти. „Няма как това да не поставя въпросите как и къде се формира българската политика за сигурност”, каза още депутатът. По думите му министър-председателят Борисов е направил опит да изглади различията и да представи една картина на единство между президент, министри и министър-председател. „Този опит според нас беше неуспешен. Проблемът не е само в различията и разногласията, проблемът не е в това кой какво е имал предвид и е разбирал, когато се говори за повече кораби в Черно море. Ясно е, че зад това стоят и намерения за създаване на формална структура-флотилия или група. Тук аргументите за изгубени в превода са неуместни”, категоричен бе Найденов. 

Желаещите да учат кино в НАТФИЗ ще кандидатстват с творчески изяви, а не с тестове

http://www.mediapool.bg/zhelaeshtite-da-uchat-kino-v-natfiz-shte-kandidatstvat-s-tvorcheski-izyavi-a-ne-s-testove-news250826.html

Факултетът "Екранни изкуства" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" радикално променя системата си на прием и обучение в бакалавърската степен от 2016/2017 учебна година, съобщиха от академията. За да се измести акцентът от фактологичната информираност върху таланта, тестовете за обща и специализирана култура отпадат, а кандидатите могат да представят портфолио със свои творчески изяви. Специализираните практически изпити по всички специалности се намаляват от два кръга на един, за да се намалят психическият стрес и финансовата обремененост на кандидатите. За да изявят те повече свои качества, могат да кандидатстват по два профила, независимо дали се явяват на изпити и във факултета "Сценични изкуства". За по-голяма обективност работите на всички кандидати на първия кръг се оценяват анонимно (без среща с комисията), а допуснатите до втория кръг се явяват пред обща комисия от преподаватели от профилите в "Екранни изкуства". Крайното класиране е общо за всички профили, като в бала се включва най-високата постигната от кандидата оценка от специализиран изпит, независимо от предпочитанията му. Обучението в първи курс е едновременно по всички профили. После - според успеха - студентите сами избират специалност или преподавателите им препоръчват какво да продължат да учат. Оценката на реализираните проекти включва равнопоставено мнението на зрителите, преподавателите и участниците в екипа. Подробна информация има в Кандидатстудентския справочник - 2016, в книжарницата и касата на НАТФИЗ.

Борис Джонсън е фаворит да наследи Камерън на премиерския пост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586683

Бившият кмет на Лондон и водеща фигура на кампанията за Брекзит Борис Джонсън е фаворит да наследи Дейвид Камерън като премиер на Великобритания, обяви британската букмейкърска къща "Ладброукс", цитирана от Ройтерс. Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания Камерън обяви тази сутрин решението си до октомври да се оттегли от премиерския пост, след като повечето избиратели не се...

Искат обявяване на 17 общински наредби за нищожни заради събирани незаконни такси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586685

По разпореждане на Върховна административна прокуратура, упражнявайки надзор за законност, са проверени общинските наредби в 22 общини в страната. От окръжните прокуратури в страната са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на норми от общински наредби, незаконосъобразно регламентиращи задължения за заплащане на такси за такса за т. нар., „предварително съгласие" за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд, съобщиха от държавното обвинение. В хода на проверката е установено, че в наредбит...

Корнелия Нинова: Настояваме правителството да защити националния интерес и 250 000 български граждани във Великобритания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601272


Отсега да започне анализ и да се набележат мерки за реакция на последиците за България, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър:
"Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията,
Отсега да започне анализ и да се набележат мерки за реакция на последиците за България, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от партийния пресцентър: "Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията,

Обвинените за покушението срещу Митьо Очите днес в съда

http://www.cross.bg/ivanchev-ochite-radoslav-1512372.html

/КРОСС/Георги Иванчев и Радослав Димитров, обвинени в опит за убийство на несебърския бос Димитър Желязков - Очите, ще застанат днес пред Бургаския апелативен съд. Защитниците им Росен Желязков и Калин Господинов от варненската адвокатска колегия обжалваха наложената от окръжната инстанция мярка за неотклонение „задържане под стража". Очаква се днес по време на заседанието да станат ясни излязат резултатите от още няколко експертизи, свързани с използаните оръжия. Очакваме да ни бъдат представени повече от събраните доказателства, за да изградим защитната си теза, според мен няма достатъчно доказателства срещу Георги Иванчев и Радослав Димитров, каза пред "24 часа" адвокат Калин Господинов. От вече готовите експертизи по делото е ясно, че 4 изстрела срещу Очите са произведени от незаконния "Макаров" /три в тялото и един в бронежилетката/, по който са намерени биологични следи от Георги Иванчев и Никола Маринов - Кольо Магарето от хората на Очите, също ранен в престрелката. Епителна тъкан от Маринов е намерена върху пълнителя на пистолета, не върху приклада, заяви пред "24 часа" адвокат Господинов. Според него единствено свидетелски показания уличавали другият обвинен - Радослав. От прокуратурата обаче са категорични, че има достатъчно данни за съпричастност и на двамата. Различни свидетели потвърдили, че Радослав е стрелял в гърба на Очите

Първа реакция на Кремъл: Надяваме се да подобрим отношенията с Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601240

Първа реакция на Кремъл: Надяваме се да подобрим отношенията с ВеликобританияВ Кремъл се надяват на подобряване на отношенията с Великобритания в новите реалности. "Надяваме се, че в новите реалности разбирането за необходимостта от изграждане на добри отношения с нашата страна ще надделее". това каза пред журналисти прес секретарят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

От бракоразводен адвокат до свиневъд, или какво да работи Камерън

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/24/2783419_ot_brakorazvoden_advokat_do_svinevud_ili_kakvo_da/?ref=rss


След новината, че Великобритания е гласувала за излизане от Европейския съюз, премиерът Дейвид Камерън направи специално изявление, в което обяви, че подава оставка и ще продължи да изпълнява задълженията на министър-председател най-късно до конгреса на Консервативната партия през октомври.

"Ако смятате, че хората биха изпитали симпатии към мъжа, който ръководи страната през години на икономии и след това небрежно поведе Великобритания извън ЕС, тогава, хм, бихте сгрешили", пише...

Росен Плевнелиев за Брекзит: Ясен знак за ненаучен урок от историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=324417

"С оглед проведения вчера референдум във Великобритания и резултатът за излизане, а не оставане в Европейския съюз, смятам че това е един лош ден за Европа". Това каза президентът Росен Плевнелиев, който коментира темата на дискусията "Уроците на миналото.

Големите не са за изпускане

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586682

В мащаб и перспектива работят през тази година творците в арт фестивала „Включи града", който се провежда за поредна година в Бургас.  В Морската градина се появиха първите артистични инсталации. Всички пресъздават сюжета на приказката „Джак и бобеното зърно". В тревните площи близо до Летния театър се появи огромен сладолед, сякаш изтърван от великана. Самият той пък "плува" във фонтана зад паметника на Пушкин .

2,5 години затвор за подкуп на полицаи от 10 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601252



Две години и 6 месеца при първоначален строг режим ще лежи в затвора пловдивчанинът Огнян Ангелов заради опита му да подкупи полицейски служители с 10 лв., това реши в петък Окръжният съд в Пловдив, който наложи и глоба от 200 лв. на подсъдимия. Той бе признат за виновен за това, че на 11 юни 2016 г. е дал въпросния подкуп от 10 лв.
Две години и 6 месеца при първоначален строг режим ще лежи в затвора пловдивчанинът Огнян Ангелов заради опита му да подкупи полицейски служители с 10 лв., това реши в петък Окръжният съд в Пловдив, който наложи и глоба от 200 лв. на подсъдимия. Той бе признат за виновен за това, че на 11 юни 2016 г. е дал въпросния подкуп от 10 лв.

Община Търговище осигури евтина морска ваканция на пенсионери и деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601266

Пенсионери и деца с изяви в сферата на културата и спорта изпраща на море на преференциални цени Община Търговище. Инициативата за подкрепата на хората от третата възраст и талантливите деца е дългогодишна практика на местното кметство, припомнят от Общината. Първата група от 100 пенсионери вече замина за почивната база на Общината в Балчик.
Пенсионери и деца с изяви в сферата на културата и спорта изпраща на море на преференциални цени Община Търговище. Инициативата за подкрепата на хората от третата възраст и талантливите деца е дългогодишна практика на местното кметство, припомнят от Общината. Първата група от 100 пенсионери вече замина за почивната база на Общината в Балчик.

Община Търговище осигури евтина морска ваканция на пенсионери и деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601249

Община Търговище осигури евтина морска ваканция на пенсионери и децаПенсионери и деца с изяви в сферата на културата и спорта изпраща на море на преференциални цени Община Търговище. Инициативата за подкрепата на хората от третата възраст и талантливите деца е дългогодишна практика на местното кметство, припомнят от Общината. Първата група от 100 пенсионери вече замина за почивната база на Общината в Балчик.

НАТО изрази увереност, че Великобритания ще остане част от пакта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586680

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи решението от британския референдум за напускането на ЕС като "нова страница" в отношенията на Лондон с Общността, но изрази увереност, че британците ще останат във военноотбранителния пакт. Камерън ще се оттегли от поста премиер на Великобритания (ВИДЕО) Великобритания ще остане силен съюзник в НАТО и ще продължи да играе водеща роля в а...

"Куин" и Адам Ламбърт разтресоха София, Браян Мей изсвири „Хубава си моя горо“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601078

Снощи София беше изпълнена с емоции, крещящи фенове и разбира се много рок музика. Легендарните "Куин" се съюзиха със сензацията на Америка Адам Ламбърт, за да ни представят едно грандиозно шоу, едно уникално преживяване и една незабравима нощ под звездите.
Концертът, който се проведе на стадион „Георги Аспарухов“,
Снощи София беше изпълнена с емоции, крещящи фенове и разбира се много рок музика. Легендарните "Куин" се съюзиха със сензацията на Америка Адам Ламбърт, за да ни представят едно грандиозно шоу, едно уникално преживяване и една незабравима нощ под звездите. Концертът, който се проведе на стадион „Георги Аспарухов“,

Георги Марков: Решението на Великобритания е политическо земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601243

Георги Марков: Решението на Великобритания е политическо земетресениеРешението на Великобритания е политическо земетресение. Това каза в дневния информационен блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия Георги Марков. "Трябва да има ЕС, за да има силна Европа, но той трябва да се реформира", каза още експертът. По думите му е очевидно, че ще има граници, национални държави,

Трагичният развод между Великобритания и Европейския съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tragichniiat-razvod-mejdu-velikobritaniia-i-evropeiskiia-syiuz-219544/

Въпросът сега е как да се сведат до минимум последиците от безсмисления удар, който Островът сам си нанесе

Кошмарно петъчно начало за борсовите индекси в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601229

Кошмарно петъчно начало за борсовите индекси в ЕвропаАкциите по борсите из цял свят отбелязаха един от най-големите си сривове на фона на вота на британците в полза на излизане от ЕС, отбелязва "Ройтерс". Спадовете на водещите индекси в Европа на някои места достигнаха над 9 на сто. Малко преди 12 ч. българско време най-малък спад отбелязва водещият индекс на Лондонската борса - от 4.14 на сто.

Осъдиха на затвор мъж за притежание на наркотици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586678

На осемнадесет месеца лишаване от свобода бе осъден И. Герговски (на 24 години) от гр. Мездра. Подсъдимият е криминално проявен, с няколко присъди, в това число и за притежание на наркотични вещества. Новата присъда също е за притежание на наркотици. На 25.04.2015 г., около 4 ч. сутринта, на паркинг в гр. Мездра, служителите на РУ на МВР - Мездра видели спрял и с изгасени светлини и двигател лек автомобил марка „Ситроен Саксо", с двама на души на предната седалка. При извършването на проверка в колата било забелязано пликче с шест топчета, увит...

МВР се сети да се захване с криминалния контингент, а не с жертвите

http://offnews.bg/news/n_1/n_631608.html

МВР сменя посоката – акцентът в работата на вътрешното министерство вече ще е специaлизиран върху контингента, който извършва престъпленията, а не към жертвите. Това заяви пред депутатите вътрешният министър Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпроси за увеличаващата се престъпност у нас, особено по селата. „По селата се спи с хладно оръжие под възглавниците”, коментират депутати. В отговор министър Бъчварова каза, че МВР предприема специални мерки за намаляване на престъпността, като основно се насочва към криминалния контингент. Разработени били специални програми за затворниците, които излизат от затвора. „Те нямат никакъв социален шанс, освен да повторят съдбата си и за тях трябва да се изработят програми”, коментира Бъчварова. 50% от излезлите от затвора са с рецидивиращи прояви, отсече министърката. По думите на министърката най-голяма е престъпността в Северозападна България, затова и тя заминава за Видин днес. Румяна Бъчварова каза, че никога не е правила изявление, че МВР не се справя с битовата престъпност, само че силите не са достатъчно ефективни, за да се справят с нея, а за целта се полагат максимални усилия. И данните на министър Бъчварова за престъпността са: с 12% са намалели престъпленията спрямо 2015 година, а с 10% има увеличение на разкриваемостта. Основна цел на МВР е да мобилизира кметове, общини, институции в борбата с нея. „МВР не е лекар, нито учител, нито възпитател, МВР трябва да накара и учителите и лекарите и държавната администрация да си върши работата по места”, заяви министър Бъчварова. В МВР имало и недостиг на кадри, за което са предприети мерки. Регистрираме терористи, но не можем да ги задържаме Вътрешният министър обясни и мерките за борба с тероризма. Тя каза, че България пази външна шенгенска граница, но не е в Шенген, но всички системи работят добре и през тях се проверяват преминаващите през границите. „Дори да установим лица, за които има съмнения, че се занимават с тероризъм, ние нямаме право да ги задържаме, само ги регистрираме. Това е ограничение в договор, което сами сме си поставили”, уточни Бъчварова. Но от друга страна пък страната ни била единствената държава, в която се правят интервюта и рисков профил на преминаващите границата.

Връчват наградите „Димитър Димов”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601189


От края на 90-те години до днес на всеки две години се връчват Националните литературните награди „Димитър Димов” за творби, създадени от лекари писатели. Досегашни носители са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Петър Константинов, Лиляна Райчева, Златимир Коларов (два пъти), Людмил Станев. На 23 юни от 18,30 ч.
От края на 90-те години до днес на всеки две години се връчват Националните литературните награди „Димитър Димов” за творби, създадени от лекари писатели. Досегашни носители са: Любен Станев, Валери Петров, Фани Цуракова, Петър Константинов, Лиляна Райчева, Златимир Коларов (два пъти), Людмил Станев. На 23 юни от 18,30 ч.

Отхвърлиха референдума на Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=324403

Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите реши да предложи на Народното събрание да не приема референдума на Инициативния комитет на бизнесмена Веселин Марешки. Всички 7 членове на комисията гласуваха "въздържал се", никой не се обяви против или за.

От Стара Загора стартира националната кампания „Научи ме да умея“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586677

„Благодаря, че давате старт на националната кампания „Научи ме да умея" в Стара Загора. На всички нас е ясно какви са парадоксите на нашето време и колко важно е младите хора да имат знания и умения, за да бъдат успешно реализирали се работещи", каза по време на откриването на кампанията ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова. „В училище се получават теорията, знанията, оценките, но умението да се пренесат и използват след това в различни моменти от развитието на младия човек не е лесен процес", допълни Сотирова. Тя даде пример от дълг...

Местните такси в Стамболийски, Родопи и Марица незаконни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586675

Обявяване на 17 общински наредби за нищожни поискаха след направена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от институцията. Причината – събираните местни такси са незаконни. Между общините,  регламентирали тази незаконосъобразните такси, попадат и три в пловдивска област - Стамболийски, Родопи и Марица. По разпореждане на ВАП са проверени общинските наредби в общо 22 общини в страната. От окръжните прокуратури са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на заплащане на т. нар., „предвари...

Нинова: Настояваме правителството да защити националния интерес и 250 000 български граждани във Великобритания

http://www.cross.bg/bulgariya-otrazi-grazhdani-1512371.html

/КРОСС/Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за Европейския съюз и за Европа да започне спешно да се променя в посока да излезе от бюрокрацията, формализма и чиновническото отношение към проблемите и да премине към решаване на реалните въпроси на европейските граждани за икономиката на Европа, за нейната сигурност, за социалната сфера и да отчита националния интерес на всяка държава -членка. Предстои дълъг процес по реалното оттегляне на Великобритания, но ние предлагаме и искаме от българското правителство следното: В процеса на тези преговори категорично да защити интересите на онези 250 000 български граждани, които учат, живеят и работят на територията на Великобритания. В тези преговори да защити националния интерес на България. От сега да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българската икономика, финанси и бюджет. Макар да предстоят тези преговори във времето, виждаме, че още днес финансовите световни пазари реагираха. Затова настояваме да се започне анализ как ще се отрази на бюджета на ЕС, как ще се отрази на справедливото разпределение на европейските средства от тук нататък, как ще се отрази на бюджета и икономиката на България, най-вече на малкия и среден бизнес. Как ще се отрази на износа на България и изобщо на стокообмена с ЕС, тъй като това е най-големият ни търговски партньор. На трето място, от сега правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България

Шотландия върви към референдум за напускане на Обединеното кралство

https://www.actualno.com/europe/shotlandija-vyrvi-kym-referendum-za-napuskane-na-obedinenoto-kralstvo-news_546990.html

Шотландия ще се стреми да остане част от Европейския съюз и по тази причина ще обсъди възможността за провеждането на повторен референдум за независимост от Обединеното кралство. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън. „Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма“, каза тя, цитирана от ТАСС. 51,9% от британците гласуваха за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, а 48,1% се обявиха срещу това. Общо 17,4 млн.

Неочакван проблем за Бейл след Brexit

https://www.actualno.com/football/neochakvan-problem-za-bejl-sled-brexit-news_546996.html

Brexit ще има сериозно влияние върху клубовете от Великобритания, но не само - един европейски гранд ще пострада сериозно. Реал Мадрид разполага с Гарет Бейл - най-голямата британска звезда, която не играе в английската Висша лига. КАК ЩЕ ПОСТРАДА ВИСШАТА ЛИГА СЛЕД BREXIT Досега Бейл се водеше като играч от Европейския съюз, но след Brexit вече се присъединява към футболистите извън Съюза, а клубовете в Примера дивисион имат право само на трима такива. Още по темата четете в Sportlive.bg!

Пускат под гаранция турски гражданин, убил с колата си човек и избягал

https://www.actualno.com/crime/puskat-pod-garancija-turski-grajdanin-ubil-s-kolata-si-chovek-i-izbjagal-news_546997.html

Варненският апелативен съд днес уважи молбата за изменение в по-лека на мярката за неотклонение на турския гражданин Екрем Йозлер и определи 20 000 лв. парична гаранция, която трябва да бъде внесена в 10-дневен срок. Дотогава Йозлер ще остане в ареста. 48-годишният теолог беше осъден от Добричкия окръжен съд за това, че на 17 февруари тази година в с. Карапелит, Добричка община, по главния път Добрич-Силистра нарушил правилата за движение по пътищата и причинил по непредпазливост смъртта на Мар

Малинов: След Brexit няма как българите във Великобритания да не пострадат

https://www.actualno.com/society/malinov-sled-brexit-njama-kak-bylgarite-vyv-velikobritanija-da-ne-postradat-news_546998.html

Няма как да не бъдат накърнени интересите на българските граждани във Великобритания. Това заяви българският евродепутат от групата на ЕНП/РБ Светослав Малинов на пресконференция в София в коментар на решението на 51,9% от британците да напуснат Европейския съюз или т.нар. Brexit. Въпросът освен от Малинов беше коментиран и от Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ и Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти/ВМРО. Ще пострадат ли българите, ще пострадат. Ще има ли ограничаваме н

Плевнелиев: Тоталитарната култура е недопустима в днешна и утрешна България

https://www.actualno.com/politics/plevneliev-totalitarnata-kultura-e-nedopustima-v-dneshna-i-utreshna-bylgarija--news_546999.html

Истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни, осмисля, да се предава обективно на следващите поколения. Трябва не само да поддържаме спомена жив, но и да осмислим опита си. Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики и тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България. Това заяви Росен Плевнелиев по време на дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарнит

BMW ще превърне i8 в изцяло електрически модел

https://www.actualno.com/cars/bmw-shte-prevyrne-i8-v-izcjalo-elektricheski-model-news_546882.html

Компанията BMW работи над изцяло електрическа версия на купето i8, която един ден да се превърне в приемник на сегашния хибриден модел. Това съобщава Autocar, като цитира директора по развитие на баварската марка Клаус Фройлих.Идеята е да се замени настоящия хибриден агрегат с 362 к.с. с три високооборотни електромотора. Един от тях ще бъде разположен в предната част, а два – в задната, където ще заемат мястото на сегашния 1,5-литров бензинов двигател. Подобна конструкция обаче налага пром

Условията за прием и финансиране на бг студенти на Острова се запазват, независимо от Brexit

https://www.actualno.com/society/uslovijata-za-priem-i-finansirane-na-bg-studenti-na-ostrova-se-zapazvat-nezavisimo-ot-brexit-news_547000.html

Запазват се условията за прием и финансиране на български студенти в Обединеното Кралство независимо от резултатите от референдума за излизане на страната от Европейския съюз. Това заявяват образователните консултанти на проект „Световно образование” във връзка с постъпилите многобройни запитвания от родители, студенти и медии след резултатите от референдума във Великобритания, съобщават от консултантска компания "Интеграл". "Процесът на прием на нашите ученици в Обединеното

Съдът обяви Кирил Котев за законно избран кмет на Сандански

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586676

Кирил Котев е законно избраният кмет на община Сандански, обяви Административният съд в Благоевград, който потвърди решението на Общинска избирателна комисия, с което Котев бе обявен за избран за кмет на втория тур на 1 ноември миналата година. При първото разглеждане благоевградските съдии също отказаха да касират изборите. В края на май обаче Върховният административен съд върна за повторно разглеждане от нов състав делото с мотив, че има процесуални пропуски. Но пак магистратите не откриха нарушения при проведения избор, които да променят ре...

Джакпотът в Национална лотария оцеля, гони нови рекордни висини

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601232

„Големият джакпот” достигна рекордните 8 400 000 лева
В тегленето на играта в сряда (22 юни) бяха изтеглени числата 2, 10, 19, 22, 23, 28 и страна на монета „Тура”. Джакпотът беше 8 200 000 лева, а четирима късметлии бяха съвсем близо до милионите, като уцелиха петици. На крачка от рекордния джакпот беше лото играч от град Пловдив.
„Големият джакпот” достигна рекордните 8 400 000 лева В тегленето на играта в сряда (22 юни) бяха изтеглени числата 2, 10, 19, 22, 23, 28 и страна на монета „Тура”. Джакпотът беше 8 200 000 лева, а четирима късметлии бяха съвсем близо до милионите, като уцелиха петици. На крачка от рекордния джакпот беше лото играч от град Пловдив.

С песни, танци, еньовски венец и билков чай празнуваха добричлии на Еньовден /СНИМКИ/

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586674

По традиция и тази година етнографски комплекс „Стария Добрич” събра млади и стари на празника Еньовден. Любезните домакини от билковата аптека в стария град почерпиха добричлии с по чаша ароматен билков чай и ги дариха с китка за здраве. Със слънчево настроение заредиха присъстващите малките танцьори от Професионална фолклорна танцова студия „Добруджа” с ръководител Стоян Господинов. На общо хоро за здраве се хванаха малки и големи. Спазена бе и народната традиция да се премине за здраве под еньовски венец, изплетен от 77 билки. Според ...

Рязко увеличение на очнитe травми при неправилно боравене с косачки

http://www.mediapool.bg/ryazko-uvelichenie-na-ochnite-travmi-pri-nepravilno-boravene-s-kosachki-news250825.html

Рязко са се увеличили очните травми, вследствие на неправилно боравене с косачки. Това съобщи доц. Борислав Дъбов – началник на Очна клиника в столичната УМБАЛ Св. Анна“. В момента в клиниката се лекуват пострадали и след скъсване на кордата на косачките и след попадане на камъни или малки клонки в очите. Доц. Дъбов апелира косачите да не забравят да ползват предпазни очила.

Мартин Шулц: Нужни са мерки за подобряване на ЕС и защита на еврото

http://econ.bg/Новини/Мартин-Шулц-Нужни-са-мерки-за-подобряване-на-ЕС-и-защита-на-еврото_l.a_i.724889_at.1.html

Страните от Европейския съюз след референдума във Великобритания трябва да вземат решение за подобряване на Евросъюза и защита на еврото от пазарните...

Лавров за Brexit: Това е вътрешен въпрос на Великобритания

http://www.cross.bg/vupros-lavrov-referendyma-1512374.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров нарече резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС вътрешен въпрос на страната, предаде РИА Новости. „Това е вътрешен въпрос на английския народ“, отговори руският министър на молба на журналисти да коментира провелия се във Великобритания референдум. „Има цифри, показващи резултатите от референдума. Това е волята на британския народ. Решете сами“, добави министърът, отговаряйки на въпрос чия победа е референдумът. На молба да коментира изказването на британския външен министър за това, че резултатът от референдума е зарадвал руските власти Лавров подчерта, че „няма медицинско образование“. „Затова не мога да коментирам медицински случаи“, каза той.

Спипаха 30 тона месо без документи, продавали го и в ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_631607.html

Хиляди килограми месо и колбаси, разопаковани и препакетирани с нов срок на годност, са открити в цех на софийска фирма.  В складовете на фирмата са открити 30 тона месни продукти, 14 от тях нямат документи за произход, установила акция на полицията НАП и БАХБ в столицата и в Пловдив. Агенцията по храните ще бракува стоката.  В касата на дружеството липсват близо 1 млн. лева в брой, които, според счетоводната проверка, би следвало да са налични, съобщи МВР. Открити са и документи, които сочат недекларирана търговия с месо с фирми от държави в ЕС. В скритото счетоводство на фирмата е отразено движението на голямо количество месни продукти, които не са декларирани пред данъчните власти.  Фирмените сметки, банковите трезори и наличната стока в складовете са запорирани. Възложена е пълна данъчна ревизия на дружеството, като ще бъдат изследвани операциите на компанията за последните 5 години. Управителят да дружеството също ще бъде ревизиран като физическо лице. 

Задържаха мъртво пиян шофьор. Група младежи се сбиха.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586672

В сектор „Пътна полиция" - Стара Загора е започнато бързо полицейско производство срещу 36-годишен мъж от с.Енина. Той е управлявал лек автомобил „Опел Корса" по ул."Хан Аспарух" в Стара Загора с 3,51 промила алкохол в кръвта. На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа. От пресцентъра на полицията съобщават и за сбиване до бл.18 в кв."Казански". Инцидентът е станал вчера следобед. Във Второ РУ - Стара Загора е получено съобщение за сбиване на голяма група младежи. Пристигналите на място полицейск...

Шуменската полиция със съвети към деца и родители за безопасно лято

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586670

От шуменската полиция излязоха с редица съвети към деца и родители за лятната ваканция. Служителите на реда призовават за изключително внимание с цел безопасност и недопускане на инциденти. Ето и пълният текст със съвети на ОД на МВР-Шумен: Не играйте на строителни площадки и изоставени постройки, особено ако са безлюдни. Опасни са складови помещения, работилници. Всички игри в близост до жп релсовия път, както и в районите на гарите, са изключително опасни и крият много рискове! Не играйте на улици и паркинги, не гонете изпуснати топки, които ...

Най-много пенсионери в здравната система работят в Спешна помощ

http://www.mediapool.bg/nai-mnogo-pensioneri-v-zdravnata-sistema-rabotyat-v-speshna-pomosht-news250824.html

От всички структури под шапката на здравното министерство, най-много хора в пенсионна възраст работят в центровете за спешна помощ. Това става ясно от писмен отговор на здравния министър Петър Москов на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков. Общият брой работещи пенсионери спешни медици е 888 – четири пъти повече спрямо втората здравна структура с много пенсионери - домовете за медико-социални грижи, където работят 218 служители в пенсионна възраст. Следват ги психиатричните болници, където общата бройка работещи пенсионери е 172, а след тях се нареждат регионалните здравни инспекции, в които общият брой на работещите в такава възраст е 165. В самото здравно ведомство пък има само един служител в пенсионна възраст, който работи по служебно правоотношение (по Закона за държавния служител), и още двама на граждански договор, става ясно от справката. От нея се вижда още, че средното заплащане на хората в пенсионна възраст е най-високо в Националния съвет по цени и реимбурсиране, където тези служители се разписват срещу 1502 лева., а най-ниско е в Регионалните здравни инспекции – там те получават средно 595 лв. Средната заплата в Спешна помощ пък, където тези дни бе изразено недоволство от увеличението на парите, е 1174 лева., сочи справката. Общият дял на разходите от бюджета на МЗ за служители в пенсионна възраст в структурите към ведомството е 11%.  

Джамбазки: След като Великобритания реши спокойно за Брекзит, макар че всички от Обама до Сорос ги заплашваха, значи е дошъл краят на една епоха

http://www.cross.bg/oznachava-dzhambazki-malinov-1512368.html

/КРОСС/"След като една нация като британската може да вземе такова решение информирано и спокойно, макар всички от Обама до Сорос ги заплашваха, това означава, че е дошъл краят на една епоха." Това бе коментарът на евродепутата Ангел Джамбазки относно за излизане от ЕС на Обединеното кралство, предаде БТВ. Той определи резултатите от референдума като „унищожителна новина" в Брюксел. "Британците ясно показаха, че не искат някой да им се меси толкова брутално във вътрешните работи", каза Джамбазки по БНТ. „Това казва нещо много простичко - 20 години се говори за промени в ЕС, съвсем очевидно е, че тази бюрократична наглост е дошла на всички до гуша", каза още националистът. Според него сега трябва да се върви към „Европа на нациите", а не ЕС, който решава за водата в тоалетната и кривите краставици. „Никъде няма премиер като Дейвид Камерън, който да е толкова лично загрижен за себе си като него през 2013 г., за да тръгне към референдум, който да постави под въпрос целостта на неговата държава", заяви депутатът от ЕНП/РБ Светослав Малинов в отговор на въпрос относно това ще последват ли референдуми от други страни. Според него обаче брекзитът ще окрили националистите в ЕС и не е изключено някъде да стигнат до премиерски пост с възможност за иницииране на подобно допитване. „Това е скок в неизвестността за целия политически елит, включително и за победителите", посочи още Малинов

Полицаи отидоха да потушат семеен скандал, откриха сърна у кавгаджиите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586668

Полицейски патрул отзовал се на сигнал за семеен скандал се натъкнал на дива сърна, която била отглеждана в двора на семейство в село Гълъбово, в смолянската община Баните. Да си вземеш лъв за домашен любимец (ВИДЕО) Униформените били повикани в четвъртък малко след 19.00 часа, за да потушат семейна караница. След като въвели ред в дома на 30 - годишният смолянчанин, който бил зет в родопското село, те видели в двора на къщата да се разкарва дива сърна.

Фериботът при Оряхово остава алтернатива на пътя към Европа през моста при Видин

https://www.24chasa.bg/region/article/5601202

Фериботът при Оряхово остава алтернатива на пътя към Европа през моста при ВидинТрафикът през ГКПП Оряхово-ферибот намаля значително след пускането на Дунав мост-2 край Видин, но продължава да бъде негова алтернатива. Много шофьори предпочитат маршрута през Оряхово на път за Румъния или Европа през почивните дни, когато трафикът през Видин е по-натоварен или затруднен. Капацитетът на ферибота Оряхово-Бекет е до 300 тира в

Тръмп: Британците си върнаха контрола над своята държава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601197

Тръмп: Британците си върнаха контрола над своята държава

Американският кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че британците „са си върнали контрола над своята държава“ след гласуването за напускане на Европейския съюз, предава Reuters. Преди вота Тръмп коментира, че той е за напускането на ЕС от Великобритания. На няколко пъти кандидатът за президент размени обиди с

Какво сгрешихме с този съюз, та да накараме Великобритания да си тръгне

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/24/2783386_kakvo_sgreshihme_s_tozi_sujuz_ta_da_nakarame/?ref=rss


Коментарът е от "Фейсбук". Заглавието е на редакцията
Разбира се, набързо се хвърлихме да наричаме британците дебили, глупаци, да казваме, че не знаят какво правят, че Дейвид Камерън е идиот и също, че, голяма работа, той референдумът не е задължителен, парламентът трябва да го приеме, а повечето депутати са за оставането на Великобритания в ЕС, следователно тая работа няма да мине.

Първо, Великобритания е сериозна демокрация. Няма как парламентът да не се съобрази с решението...

Доналд Тръмп: Решението на британците за Брекзит е фантастично

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586666

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп поздрави днес британците за решението им да напуснат ЕС, като каза, че те са си "върнали контрола над своята страна, и това е нещо велико", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Великобритания избра Брекзит - какво следва? Тръмп пристигна в шотландското градче Търнбъри, за да открие ново голф игрище, часове след референдума, в който британците се произнесоха за Брекзит

Мартин Шулц: Европарламентът се събира в четвъртък, решава какво да се прави

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601207

Мартин Шулц: Европарламентът се събира в четвъртък, решава какво да се правиЕвропейският парламент ще проведе среща в четвъртък, за да приеме резолюция, в която ще даде своите оценки за резултатите от референдума, а също така в нея ще са описани и стъпките, които ще трябва да се предприемат в бъдеще, заяви в петък на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. „Тъжни сме за решението на британците.

Туристически полет в космоса може да струва над 40 млн. долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=324400

Стойността на космически полет на ниска околоземна орбита за туристи може да надхвърли 30-40 млн. долара, заяви генералният директор на "Роскосмос" Игор Комаров, предаде ТАСС. "Свидетели сме на нарастващ интерес. Хората са готови да платят огромни суми за подобна възможност.

Опасност от рецесия във Великобритания заради "Брекзита"

http://www.mediapool.bg/opasnost-ot-retsesiya-vav-velikobritaniya-zaradi-brekzita-news250823.html

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите за растежа и за привлекателността й сред инвеститорите. Този вот би могъл да засегне и други икономики в Европа и извън нея, коментира Ройтерс в петък. Очаква се вотът да нанесе удар на растежа във Великобритания най-малкото в краткосрочен план, а може да тласне икономиката и към рецесия. Би могъл да накара "Банк ъф Ингланд (Bank of England) да понижи лихвените проценти до нула и да тества готовността на кредиторите да продължат да финансират дефицита по текущата сметка на страната. Занапред последиците от референдума ще зависят от това какъв вид търговски отношения може да договори Великобритания с ЕС, на който се пада близо половината от износа й. Следва кратък преглед на основните икономически отражения: Британската икономика ще нараства по-бавно извън ЕС, според поредица от прогнози направени преди референдума от правителството, централната банка, британски институти, международни организации и стотици учени. "Твърде наивно е да се допуска, че банката ще намали лихвите от сегашния рекорден минимум от 0.5 на сто, за да смекчи удара за икономиката, коментира управителят на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни. Централната банка казва, че ще се наложи да съпостави по-бавния растеж с по-високата инфлация, предизвикана от отслабване на лирата. Това означава, че решение за промяна на лихвените проценти може да няма до няколко седмици вероятно поне до август, когато британската централна банка трябва да публикува най-новия си преглед на икономиката. Миналата година Великобритания отчете най-големия си до момента дефицит по текущата сметка - еквивалент на 5.2 процента от БВП. Това се дължеше на по-големите потоци от дивиденти и дългови плащания към чуждестранни инвеститори в сравнение с потоците в страната, както и на големия търговски дефицит. По думите на централния банкер Карни "Брекзит" може да изпробва благоразположението на чужденците, които финансират баланса. Анализатори прогнозираха преди референдума, че валутата ще спадне допълнително в случай на "Брекзит". Инвеститори, сред които и облигационният фонд ПИМКО (PIMCO) очакваха лирата да потъне до няколкодесетилетен минимум от 1.35 долара. Милиардерът Джордж Сорос, който през 1992 година стана известен със залозите си срещу лирата, предположи, че ще се обезцени до 1.15 долара. В ранната петъчна търговия, след като стана ясни резултатите от вота, лирата се разменяше за 1.33 долара. Повечето експерти са на мнение, че равнището на безработицата във Великобритания, което сега бележи 10-годишен минимум от 5 процента, ще се повиши след напускане на ЕС, макар след финансовата криза Великобритания да успя да избегне загуби на работни места в такъв мащаб, какъвто се наблюдаваше в други страни. Както и след кризата, заплатите вероятно ще понесат удара от всякакво забавяне след "Брекзит", според МВФ. Световни лидери от САЩ, Япония, Германия и Франция предупредиха Великобритания, че напускане на ЕС ще навреди на репутацията й на световна търговска сила. Американският президент Барак Обама каза, че Великобритания ще се нареди "най-отзад на опашката" за преговори със САЩ. Тази седмица френският президент Франсоа Оланд пък подчерта, че излизането от съюза ще изложи на риск достъпа на Великобритания до единния пазар.

Опасност от рецесия на Великобритания заради "Брекзита"

http://www.mediapool.bg/opasnost-ot-retsesiya-na-velikobritaniya-zaradi-brekzita-news250823.html

Решението на Великобритания да напусне Евросъюза изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите за растежа и за привлекателността й сред инвеститорите. Този вот би могъл да засегне и други икономики в Европа и извън нея, коментира Ройтерс в петък. Очаква се вотът да нанесе удар на растежа във Великобритания най-малкото в краткосрочен план, а може да тласне икономиката и към рецесия. Би могъл да накара "Банк ъф Ингланд (Bank of England) да понижи лихвените проценти до нула и да тества готовността на кредиторите да продължат да финансират дефицита по текущата сметка на страната. Занапред последиците от референдума ще зависят от това какъв вид търговски отношения може да договори Великобритания с ЕС, на който се пада близо половината от износа й. Следва кратък преглед на основните икономически отражения: Британската икономика ще нараства по-бавно извън ЕС, според поредица от прогнози направени преди референдума от правителството, централната банка, британски институти, международни организации и стотици учени. "Твърде наивно е да се допуска, че банката ще намали лихвите от сегашния рекорден минимум от 0.5 на сто, за да смекчи удара за икономиката, коментира управителят на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни. Централната банка казва, че ще се наложи да съпостави по-бавния растеж с по-високата инфлация, предизвикана от отслабване на лирата. Това означава, че решение за промяна на лихвените проценти може да няма до няколко седмици вероятно поне до август, когато британската централна банка трябва да публикува най-новия си преглед на икономиката. Миналата година Великобритания отчете най-големия си до момента дефицит по текущата сметка - еквивалент на 5.2 процента от БВП. Това се дължеше на по-големите потоци от дивиденти и дългови плащания към чуждестранни инвеститори в сравнение с потоците в страната, както и на големия търговски дефицит. По думите на централния банкер Карни "Брекзит" може да изпробва благоразположението на чужденците, които финансират баланса. Анализатори прогнозираха преди референдума, че валутата ще спадне допълнително в случай на "Брекзит". Инвеститори, сред които и облигационният фонд ПИМКО (PIMCO) очакваха лирата да потъне до няколкодесетилетен минимум от 1.35 долара. Милиардерът Джордж Сорос, който през 1992 година стана известен със залозите си срещу лирата, предположи, че ще се обезцени до 1.15 долара. В ранната петъчна търговия, след като стана ясни резултатите от вота, лирата се разменяше за 1.33 долара. Повечето експерти са на мнение, че равнището на безработицата във Великобритания, което сега бележи 10-годишен минимум от 5 процента, ще се повиши след напускане на ЕС, макар след финансовата криза Великобритания да успя да избегне загуби на работни места в такъв мащаб, какъвто се наблюдаваше в други страни. Както и след кризата, заплатите вероятно ще понесат удара от всякакво забавяне след "Брекзит", според МВФ. Световни лидери от САЩ, Япония, Германия и Франция предупредиха Великобритания, че напускане на ЕС ще навреди на репутацията й на световна търговска сила. Американският президент Барак Обама каза, че Великобритания ще се нареди "най-отзад на опашката" за преговори със САЩ. Тази седмица френският президент Франсоа Оланд пък подчерта, че излизането от съюза ще изложи на риск достъпа на Великобритания до единния пазар.

Brexit - от по-забавната страна (галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5601192

Brexit - от по-забавната страна (галерия)След решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, заваля порой от коментари с различни гледни точки съм събитието. Те обаче не идват само от официални лица и институции, но и от милионите потребители на социалните мрежи. Някои от тях се опитаха да видят смешната страна на Brexit и публикуваха оригинални карикатури и колажи,

Станишев: Великобритания обърна гръб на бъдещето

http://www.cross.bg/referendyma-velikobritaniya-budeshteto-1512367.html

/КРОСС/„Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член - лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа.", заяви президентът на ПЕС веднага след излизането на данните от референдума. „Разбира се, резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето. Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство. Безотговорното поведение на лидера - Дейвид Камерън и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки. ПЕС застава категорично срещу това. Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягат в националните си граници. Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите - социалисти, на партиите от нашето семейство

Проф. Константинов: Брекзит удари огромен шамар на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601198

Проф. Константинов: Брекзит удари огромен шамар на ЕСДомино ефектът ще се случи, ако ЕС веднага не вземе мерки, с които да убеди хората, че Съюза е в тяхна полза. Това каза изборният експерт и анализатор проф. Михаил Константинов, пише агенция "Фокус". Той препоръча ръководството в Брюксел да забрави за политически коректното празно говорене, в противен случай се върви към края на ЕС.

След Брекзит Испания ще иска съвместно управление с Лондон на Гибралтар

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/06/24/2783376_sled_brekzit_ispaniia_shte_iska_suvmestno_upravlenie_s/?ref=rss


След британския референдум Испания ще работи за постигане на съвместно управление с Великобритания над Гибралтар, заяви испанският външен министър Хосе–Мануел Гарсия-Маргайо, цитиран от "Ройтерс".

Жителите на малкия анклав масово гласуваха за оставане в ЕС.

Малкият полуостров в южна Испания е отвъдморска територия на Великобритания от 1713 г. Наричан от местните "скалата" той е ябълка на раздора между двете държави.

"Референдумът е пълна промяна, която отваря...

Вотът на британците доведе пазарите до свободно падане

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/06/24/2783357_votut_na_britancite_dovede_pazarite_do_svobodno_padane/?ref=rss


Акциите по борсите из цял свят отбелязаха един от най-големите си сривове на фона на вота на британците в полза на излизане от ЕС, отбелязва "Ройтерс".

Спадовете на водещите индекси в Европа на някои места достигнаха над 9 на сто. Малко преди 12 ч. българско време най-малък спад отбелязва водещият индекс на Лондонската борса - от 4.14 на сто. Най-много спада САС 40 в Париж - със 7.79 на сто, а DAX във Франкфурт - с 6.26%. В Испания и Италия водещите индекси се сринаха с 11 на сто....

Кадиев: В зала "Арена Армеец" имаше фолк концерт за 12 хиляди учители

http://www.mediapool.bg/kadiev-v-zala-arena-armeets-imashe-folk-kontsert-za-12-hilyadi-uchiteli-news250822.html

Независимият депутат Георги Кадиев определи учителския събор в зала “Арена Армеец“ като “фолк концерт за 12 хиляди учители“ по време на петъчния парламентарен контрол, на който отправи въпрос относно учителските възнаграждения към премиера Бойко Борисов. На учителския събор в неделя Кунева обяви, че възнагражденията ще се увеличат, но ден по-късно Борисов отрече това. Премиерът заяви в парламента, че обсъждане за учителските заплати в кабинета досега не е имало, защото е рано. “Бюджетът го правим септември-октомври месец”, заяви Борисов. По думите му е безспорно, че всеки министър иска да постигне високи резултати в своята област, но правителството се стреми да балансира между отделните политики. “Приемам, че г-жа Кунева е пожелала нещо, което безспорно всички искаме. Това, което тя винаги е чувала от мен е, че искам да се повишават доходите, включително и на учителите”, допълни още той. В реплика Георги Кадиев шеговито посочи, че оставката на образователният министър Меглена Кунева няма да предизвика шок в Европа, правейки аналогия с оставката на британския премиер Дейвид Камерън след референдума в полза на излизането на страната от ЕС. Кадиев цитира текст от подписания между образователното министерство и синдикатите Колективен трудов договор. “Чл. 27 казва, че Министерството, съвместно със социалните партньори, предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017г. Вие как тълкувате това?”, обърна се Кадиев към Борисов. В дуплика премиерът посочи: “Подписаният документ най-вероятно иска да каже, че всички много активно ще преговаряме от сега нататък по тази тема. Ще участваме и ние с финансовия министър в процеса”.

Хидинк е готов да помогне на Русия да излезе от "сложното положение"

http://www.dnevnik.bg/sport/euro2016/2016/06/24/2783387_hidink_e_gotov_da_pomogne_na_rusiia_da_izleze_ot/?ref=rss


Холандският треньор Гуус Хидинк заяви, че е готов да помогне на руския национален отбор по футбол, ако бъде потърсен. Специалистът има опит със "сборная", като беше начело на състава между 2006 и 2010 г.

Според холандското издание Voetbal International 69-годишният треньор е вариант за селекционер на Русия. За такъв е спряган и Мануел Пелегрини, който се раздели с "Манчестър сити".

Руският отбор отпадна от Евро 2016 още в груповата фаза, като взе само една точка при 1:1 с...

Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитуд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5601194

Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитудБрекзит е земетресение с огромен магнитуд, смята лидерът на ПЕС „Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа.“, заяви президентът на ПЕС веднага след излизането на данните

Доналд Тръмп: Брекзит е нещо страхотно

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-brekzit-e-neshto-strahotno-news250821.html

Милиардерът Доналд Тръмп, който е най-вероятната кандидатура на Републиканската партия за президент на САЩ, определи решението на Великобритания като "нещо страхотно".    Тръмп, който е на посещение в голф имението си в Шотландия, заяви в характерния си стил, че на референдума британците са гласували "да си върнат контрола над страната". 

Квартал "Крайморие" празнува на 25 юни

http://www.cross.bg/kraiimorie-shkola-tantzova-1512358.html

/КРОСС/В 10.30 часа на 25-ти юни, на плажа до новооткрития клуб "АМАЯ БИЙЧ" ще бъде даден старт на програмата за отбелязване празника на бургаския квартал "Крайморие". Очаква Ви много забавление, плажни игри, борби, волейбол и дърпане на въже. За най-малките организаторите са ангажирали "банан", който ще ги разхожда в морето. От 19.00 часа срещу кметството Ви очаква много музика и народни танци. Там можете да се насладите на изпълненията на танцова школа "Лозово", домакините от танцова школа "Крайморие" и оркестър "Веселие".  

С повод Брекзит във "Фейсбук": Европа е жертва на своите заблуди

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/06/24/2783258_s_povod_brekzit_vuv_feisbuk_evropa_e_jertva_na_svoite/?ref=rss


Брекзит днес е темата в социалните мрежи. В повечето коментари във "Фейсбук"за референдума във Великобритания в полза на излизането от Европейския съюз се отправят критики към евробюрократизма. Правят се и иронични аналогии с начина, по който се гласува и се отчитат изборни резултати в България.

Юристът доц. Кристиан Таков: Повод Европа да преосмисли себе си

"Всеобщото, равно, пряко и тайно право на глас днес даде горчиви плодове във Великобритания.
Това е тържество...

Швайнщайгер пак извежда бундестима

https://www.24chasa.bg/sport/article/5600435

Швайнщайгер пак извежда бундестимаБастиан Швайнщайгер е близо до завръщане в титулярния състав на световния шампион Германия, като това може да се случи още в 1/8-финала срещу Словакия в неделя. Прогнозата е на свикналия винаги да знае всичко вестник “Билд”. Явно повод за нея е изказването на един от асистентите на селекционера Йоахим Льов - Маркус Зорг.

Ренци: ЕС трябва да се промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/5601178

Ренци: ЕС трябва да се промениЕвропейският съюз трябва да се реформира, но все още е от ключово значение за съдбата на Италия, обяви италианският премиер Матео Ренци след британския референдум. „Ние трябва да го променим и да го направим по-хуманен и по-справедлив. Но Европа е нашият дом, тя е нашето бъдеще”, написа Ренци в туитър.

Британската лира се срина след референдума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5601186

Британската лира девалвира с над 10% към 31-годишно дъно от 1,3229 долара, повличайки надолу и еврото до тримесечно дъно от 1,0910 долара, след като стана ясно, че на вчерашния референдум британците са гласували за излизане от Европейския съюз. Само за няколко часа британската валута се обезцени с над 17 американски цента от върха за годината
Британската лира девалвира с над 10% към 31-годишно дъно от 1,3229 долара, повличайки надолу и еврото до тримесечно дъно от 1,0910 долара, след като стана ясно, че на вчерашния референдум британците са гласували за излизане от Европейския съюз. Само за няколко часа британската валута се обезцени с над 17 американски цента от върха за годината

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване