Външният министър на Великобритания: Дейвид Камерън няма да подава оставка

https://www.actualno.com/europe/vynshnijat-ministyr-na-velikobritanija-dejvid-kameryn-njama-da-podava-ostavka-news_546872.html

Британският министър-председател Дейвид Камерън няма да подаде оставка. Това заяви на извънредна пресконференция британският външен министър Матю Елиът, предадоха Reuters и ТАСС. Веднага след като стана окончателно ясно, че Brexit е факт според гласовете на британците на специалния референдум, последваха спекулациите и анализите какво ще се случи. Един от вариантите е следният - Камерън да подаде оставка, да има предсрочни избори и на тях някоя партия да опита да убеди британците да гласуват за

Футуролог: След няколко години ловът на хора ще е нещо нормално

https://www.actualno.com/interest/futurolog-sled-njakolko-godini-lovyt-na-hora-shte-e-neshto-normalno-news_546802.html

През 2100 г. отстрелването на хора ще бъде изключително популярно занимание сред богатите хора, прогнозират учени футуролози пред сп. „Фючърс“. Даниел Райт от британския Университет в Централен Ланкашир и колегите му предполагат, че ловът на хора ще е разпространен спорт в края на нашия век, а към 2200 година ще се излъчва и по телевизията – както във филма „Игрите на глада”. Според учените, предпоставка за развитието на този вид занимания през свободното време е

Еньовден оживява в Етъра

https://www.actualno.com/gabrovo/eniovden-ojivjava-v-etyra-news_546874.html

С различни демонстрации и възстановки Етъра за поредна година „ще оживее“ на Еньовден. Още рано сутринта посетителите на Музея ще имат възможност за непосредствен контакт с редица български занаяти и обичаи. Програмата започва в 08:30 часа с приемане на билки, брани рано сутринта, които да бъдат вплетени в Еньовските венци. Сборният пункт е централния вход на музея. След това ще се проведе традиционният конкурс за Еньовски венец и китка, който ще протече от 09.00 до 13.00 часа на п

Еньовден е, сянката ни казва дали сме здрави

http://offnews.bg/news/n_1/n_631565.html

Днес е Еньовден, един от най-големите летни празници в народния календар. Чества се винаги на 24 юни, свързва се култа към слънцето, водата и лековитата сила на билките.  Според вярванията на този ден слънцето тръгва към зимата. По изгрев всички билки са най-лековити, дори росата на този ден крие лечебна сила, защото слънцето се къпе в нея. В ранни зори според обичая човек трябва да се обърне с лице към слънцето и да наблюдава през рамо сянката си - ако тя е цяла, ще е здрав през цялата година. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което, обичаят е характерен за цяла Европа.  Стотици излизат да берат билки в нощта срещу Еньовден, обредът се нарича "откупуване" от самодивите. Около растенията се играе магическо хоро. Магьосниците приготвят своите отвари и лекове. На Еньовден не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.  Православната църква чества на 24 юни рождението на Йоан Кръстител. Той с нарича още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.  Днес имен ден празнуват Еньо, Йоан, Янко и Яна. 

Всеки имот в България с ЕГН до две години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586555

Единен дигитален многопластов кадастър ще покрива 90% цялата територия на страната до две години. В момента кадастралната карта включва само урбанизираните територии и едва 18% от земеделските земи."Както гражданите имат своето ЕГН, така вече и всеки имот от надземната и подземна инфраструктура в единния кадъстър ще има своя индификатор - с данни за историята му, собственици назад във времето и тежести, което ще създаде прозрачност и сигурност, ще намалеят спорове и конфликти", заяви във Варна регионалният министър Лиляна Павлова. Заедно с мини...

Великобритания остава и излиза от ЕС фифти-фифти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/74739/Velikobritaniya-ostava-i-izliza-ot-ES-fifti-fifti

/Поглед.инфо/ Преброяването на гласовете на референдума във Великобритания я оставя в ЕС, минути по-късно е обратното. Това бе картината в преброителната нощ след референдума за или против оставането на Обединеното кралство в ЕС.

Община Пловдив купува фотографско студио за дигитализация на 50 000 обекта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586520

Обществена поръчка за закупуване и доставка на фотостудио и аудиовизуална техника е обвявила Община Пловдив, научи Дарик. Техниката е необходима за дигитализирането на над 50 000 артефакти от богата история на града ни и ще бъде разположена в два дигитални центъра и  четири мобилни станции. Предмет на обществената поръчка, която включва и обучение, са 6 броя комплекти фотоапарати, включващи вървящите към тях обективи, стативи, синхронизатори, дистанционни, филтри, зарядни и др. Плов...

Великобритания е "за" ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269598_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%22%D0%B7%D0%B0%22+%D0%95%D0%A1

 „Изглежда оставането в ЕС печели на косъм”, заяви Найджъл Фарадж, най-големият противник на съюза и лидер на Партията на независимостта пред Скай нюз, съобщи АП. Той е първият, който сензационно призна, че желаещите да напуснат съюза губят само секунди след затварянето на изборните секции във Великобритания. 

52% са гласували „за”, а 48 на сто – против ЕС, показват данни на социологическо допитване на службата Югов, поръчано специално за тв канала Скай нюз, съобщи Ройтерс. 

Изборните секции затвориха във Великобритания в полунощ българско време след историческия референдум за оставане или напускане на ЕС. За разлика от другите избори, този път няма екзитпол.

 

Резултати се очакват по-късно през нощта, а официалните ще бъдат обявени сутринта в петък. Резултатите са с много малка разлика и затова яснота ще има в по-късните часове. Някои финансови институции си правят собствени проучвания. 

Времето повлия на активността на избирателите особено в района на Лондон, където почти цял ден валя, на моменти и проливен дъжд. В тази част на Англия са значителен дял от привържениците на ЕС.

Активността на избирателите бе висока, което е важен индикатор. За референдума са се регистрирали близо 46,5 млн. души. Високата активност дава надежди на проевропейските сили.

Много висока бе избирателната активност в Шотландия и прогнозите са за около 70-80%, съобщи Би Би Си. Районът е традиционно проевропейски настроен и това може да е сигнал, че лагерът за оставане в ЕС ще получи солидна подкрепа. 

Найджъл Фарадж след като гласува сутринта. Лидерът на Партията на независимостта пръв призна провала на Брекзит.

 

Съобщенията, че Брекзит пропада изстреля веднага британската лира с 1 процент нагоре спрямо щатския долар, съобщи АП.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи в четвъртък вечерта, че ще има извънредна среща в понеделник с Ангела Меркел. Това ще стане в Берлин преди Съвета на ЕС.

"Заедно ще излезем с инициатива за рестартиране на устройството на Европа. Франция ще е на нивото на отговорностите си", заяви министърът по европейските въпроси Арлем Дезир.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в изборния ден, че се надява британците да гласуват за оставане в ЕС. Тя добави, че във вторник и сряда разчита да има една спокойна среща на върха на 28-те лидери на съюза.

Сред работещите във финансовия сектор вече се усеща умора от неизвестността и напрежението, писа "Файненшъл таймс". То е наречено с думата Brexhaustion. Цяла нощ ще работят валутните и кредитните специалисти – или за да успокоят клиентите си, че всичко е наред, или за да овладеят кризата от решение за напускане на ЕС.

Няколко големи банки предупредиха, че при Брекзит най-вероятно ще се изнесат в Париж или Франкфурт.

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън благодари на всички граждани, които на историческия референдум за членството на страната в Европейския съюз са дали своя глас за запазване на отношенията между Лондон и Брюксел, предаде TACC.

„Благодаря на всички, които гласуваха да запазят Великобритания по-силна, по-сигурна и по-богата в Европа“, написа премиерът в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Прогноза за времето - 24 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=324377

Днес над по-голямата част от страната ще бъде ясно и почти тихо. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 28°-31°. Температурата на морската вода е 20°-25°.

Ученици от Велико Търново посетиха Цветан Цветанов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5600028

Ученици от Велико Търново посетиха Цветан ЦветановУченици от Велико Търново посетиха Цветан Цветанов в парламента, след като благодарение на него участваха в похода “По стъпките на Ботевата чета”. Заместникът на Бойко Борисов се отказа от подаръци на рождения си ден и призова гостите да дарят за децата. Събра за тях 3200 лв., а те му се отблагодариха с грамота “Златно сърце”.

Те ли ще управляват България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269597_%D0%A2%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F

 Коментар от Полина Паунова:

След месеци на застой, в електоралната картина се забелязва известно раздвижване. ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, но БСП бележи лек ръст. Същото важи и за националистическите формации. Реформаторският блок започва да губи енергия и пропада леко надолу. ДПС е под обичайните си нива, но още не е ясно каква е причината: дали избирателите се въздържат от изразяване на позиции или част от тях се преориентират към новата партия ДОСТ на Лютви Местан.

Така изглежда грубата скица на политическите нагласи в началото на лятото, според социолозите от агенция “Алфа рисърч“. Вероятно е най-адекватно да разглеждаме тази картина в контекста на предстоящите наесен президентски избори, очакванията за които са, че това ще е поредният вот, спечелен от ГЕРБ. Въпреки това обаче уловените от социолозите тенденции са знак за съвсем нов вид управление в недалечното бъдеще.

Важните детайли

За да се види цялата картина, трябва да се вземе предвид и един друг извод на “Алфа рисърч“. Социолозите са установили, че парламентът продължава да губи обществено доверие - то спада до 7,5% срещу 59% недоверие. Девалвира не само образът, но и самата функция на народния представител, което от своя страна създава благоприятна среда за разпространение на всевъзможни популистки тези, отчитат от агенцията.

Макар че популистките тези не са новост в българския политически живот, редно е да отчетем, че двете най-големи партии - ГЕРБ и БСП - твърде често прибягват именно до тях, за да запазят или разширят влиянието си сред избирателите. А като имаме предвид ниската подкрепа за останалите формации, един ден тези две партии не просто ще бъдат принудени да управляват заедно, а ще бъдат дори единствената възможна властова комбинация.

След следващите парламентарни избори (които няма да са много далеч във времето или поне няма да са след три години, когато би трябвало да се проведе редовният вот) в парламента ще влезе ДПС, което - отслабено или не - има около 30 депутати. Място очевидно има и за националистическа формация, без значение как ще изглежда тя. Неизвестно е обаче дали Реформаторският блок с неговите падащи нива на доверие (съвсем не незаслужено) ще успее да се пребори за влизане в Народното събрание. Но каквито и да са съпътстващите обстоятелства, двете най-големи партии ГЕРБ и БСП поне засега затвърждават подкрепата за себе си.

В настоящия парламент Борисов вече направи успешен опит за приобщаване на лява партия към неговото управление. Впоследствие АБВ на Георги Първанов се оттегли от правителството, но единствената причина за това бяха промените на върха на БСП и евентуалната възможност за предизборно сътрудничество. От тази гледна точка експериментът на ГЕРБ е съвсем успешен.

Затова и вратата към сътрудничество с БСП е отворена. Още повече, че подобен сценарий е изглежда единствената възможност и за двете партии. Сценарий, който вече се оформя като цел както на Бойко Борисов, така и на Корнелия Нинова.

Стъпките към "общото благо"

За подобни стремежи говорят редица думи и дела. В последните месеци Борисов неведнъж обяснява смисъла на коалиционната политика и на отстъпките, които трябва да се правят в името на държавното благо, а още от началото на втория си мандат като премиер той предприе коренно различен курс към БСП в сравнение с предходното си управление.

Корнелия Нинова пък заяви, че формацията ѝ би управлявала с ГЕРБ, но “ако БСП е първа политическа сила“. На фона на насипното състояние, в което се намира БСП, подобна заявка е ясен знак, че партията се надява на ляво-дясна коалиция след евентуални предсрочни избори. А добавката, че това ще се случи само ако социалистите са водещи в такава колаборация, спокойно може да бъде отнесена към вътрешнопартийния пиар и към добрите ораторски умения на новата председателка на социалистите.

Оформя се и една нова тенденция, която досега не е била фактор в политическия пъзел - нито БСП, нито ГЕРБ биха могли да сформират правителство с подкрепата само на една малка партия, която да доминират. Макар че са двете най-големи партии, формациите на Борисов и Нинова нямат необходимото доверие, което да направи възможна комбинация с малък партньор, който на свой ред да им „додаде“ двайсетина депутати. Социологията сочи още, че в следващото Народно събрание едва ли ще има необятен избор от малки партии, които да бъдат групирани компактно за осигуряване на необходимите гласове за подкрепа на правителството. Затова и след президентските избори ще бъдем свидетели на още по-видимо сближаване между БСП и ГЕРБ. Просто и двете партии осъзнават, че се превръщат в единствения си шанс за ново влизане във властта.

Колкото до политическите различия между уж най-големите опоненти в българската политика - те не са чак толкова големи. По определящи теми като запазването на статуквото те са на едно мнение. Най-яркият пример е, разбира се, съдебната реформа.

Дипломатическият корпус ще разгледа Дечковата къща, Боженци, ДХС и ЕМО "Етър"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586579

По непотвърдена от Министерството на външните работи информация,ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в България, днес и утре ще посетят различни места в Габрово, пише вестник "100 вести". Очаква се дипломатическият корпус да бъде посрещнат от областния управител на Габрово Николай Сираков и приветстван от кмета Таня Христова. Гостите ще се запознаят с част от културно-историческото наследство на Габрово. Най-известните културни институции в града като музей Д...

За десета година организират мото рок фест във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586568

Мото рок фест Велико Търново отбелязва 10-тото си юбилейно издание тази година. Фестът ще се проведе от 7 до 10 юли край река Янтра в подножието на паметника на Асеневци и е под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Ежегодната проява има богата история зад гърба си – през годините на търновката сцена са стъпвали едни от най-легендарните рокаджии в света, сред които Глен Хюз, Джо Лин Търнър, Удо , Юрая Хийп. Музикалната сцена ще бъде изградена точно до Стамболовия мост, както и временни заведения за скара и бира. През трите фес...

"Кремъл е наш враг. А с враг не се разговаря."

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269596_%22%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D0%BB+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%88+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3.+%D0%90+%D1%81+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B3+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%

 Дойче Веле: Как се отнасяхте към Русия преди събитията на Майдана?

Надежда Савченко: Никак. Сега, след Майдана, вече имам някакво отношение към нея, но преди за мен Русия бе просто част от бившия Съветски съюз, съседна страна, в която никога не бях ходила. Бях чувала, че има красива природа. Но когато за първи път бях в Русия на "екскурзия", веднага влязох в затвора - след като ме похитиха сътрудниците на ФСБ. Там прекарах две години и не видях нищо друго, освен стени и решетки. За руския народ мога да съдя само от това, което виждах покрай мен. Познавам много добри и смели руснаци, които не се уплашиха да тръгнат срещу системата и пострадаха заради това. Илдар Дадин например бе вкаран в затвора, защото издигаше лозунги в моя подкрепа.

Дойче Веле: Избраха Ви за депутат във Върховната рада задочно от листата на партия "Баткивщина", когато бяхте в затвора. Защо станахте част именно от тази партия? Или не сте я избирали?

Надежда Савченко: Избрах я лично. Доколкото си спомням, имах предложения от общо четири партии.

Дойче Веле: Не Ви ли смущава съмнителната репутация на Юлия Тимошенко?

Надежда Савченко: Нито един политик няма еднозначна или изрядна репутация. Както казват: само този, който не прави нищо, няма врагове. А ако човек се занимава с нещо, неминуемо прави и грешки.

Дойче Веле: Но в случая с Тимошенко става дума за корупция?

Надежда Савченко: Да, разбирам. Но не знам някой от властниците у нас да не е корумпиран.

Дойче Веле: Какви са личните Ви взаимоотнешения с Юлия Тимошенко? Това партньорство ли е или конкуренция?

Надежда Савченко: Ние поддържаме по-скоро работни отношения. Не сме приятелки, не си пием кафето заедно и не клюкарстваме.

Дойче Веле: Как се отнасяте към управляващия тандем Порошенко-Гройсман? Смятате ли, че тези хора могат да измъкнат страната от икономическата криза?

Надежда Савченко: Струва ми се, че днешната власт не е способна на това. И не е достойна за народа, който управлява.

Дойче Веле: Значи твърдите, че във Вашата страна няма нито едни честен политик, способен да се заеме с реформи?

Надежда Савченко: Защо само в моята страна? Струва ми се, че честните политици изобщо са голяма рядкост. Но пък по време на офшорния скандал, политиците във Великобритания или Ирландия например сметнаха за необходимо да дадат обяснения и някои дори подадоха оставки. А какво става в нашата страна? Нашият народ или по-точно нашите народи реагираха така: "Колко са откраднали? А, слава Богу, че не са прибрали повече! Това е сегашната ситуация. Украинският и руският народ са свикнали да живеят лошо.

Дойче Веле: Неотдавна заявихте, че искате да водите преки преговори с лидерите на Донецката и Луганската народни републики. Въпросът е дали ръководителите на самопровъзгласилите се републики имат желание да разговарят с Вас.

Надежда Савченко: Да, имат желание. Не са ми се обаждали по телефона, но ние имаме други начини за връзка. И аз знам, че те имат желание да разговарят. И това ще се случи. Защото ние нямаме друг избор. Всички ние сме един народ и трябва да живеем заедно.

Дойче Веле: Вие обаче казвате, че те са марионетки. Защо трябва да разговаряте с марионетки, ако те се командват от Москва? Не е ли по-добре да се водят разговори с Кремъл?

Надежда Савченко: Кремъл е наш враг. А с враг не се разговаря. Ние трябва да решим проблемите у нас, в Украйна. Русия ни пречи да го сторим, но ако се обединим, ще се оправим и без нея.

Дойче Веле: Русия обаче е заинтересована от преки преговори. И ако тя бъде изключена от тази война, то тя ще се превърне в гражданска.

Надежда Савченко: Ние не водим гражданска война. Ние воюваме срещу Русия. Срещу руските войници и руските оръжия. За мен обаче е по-важно, че същите тези Донецка и Луганска републики взеха своето решение. Не се уплашиха да го защитят пред Русия и са готови за преговори. Русия няма право да нарушава границите на чужда държава. Няма право да налага мнението си на когото и да било. Затова смятам, че Русия трябва да се прибере вкъщи. И ние в Украйна ще заживеем по-добре, отколкото преди.

Дойче Веле: Смятате ли, че това е ключът за решаването на проблемите?

Надежда Савченко: Да, защото човечността е ключ към разрешаването на всички проблеми. Властта винаги отстъпва пред човечността. Мен ме пуснаха от затвора не благодарение на политиците, а защото народът не разреши на властта да ме забрави. Някои се молеха за мен, други организираха протестни акции, трети окупираха посолства. Само народът може да постигне нещо такова. И точно в това е силата на демокрацията.

Дойче Веле: Вие се застъпвате за удължаване и засилване на санкциите срещу Русия. Защо смятате, че това е ефикасно средство?

Надежда Савченко: Ако Европа се застъпва за човешките права, тя не може да гледа безучастно. Има два варианта: или разговаряш с езика на оръжията, или действаш с инструментите на политиката и икономиката. Не смятам, че трябва да влизаме в Трета световна война. Сега Украйна плаща за сигурността в Европа и за своята свобода с живота на своите граждани. Европа може и е длъжна да разговаря цивилизовано с Русия на езика на икономиката и политиката. Много ме боли, че от това страдат обикновените хора, както в Русия, така и в Европа и Украйна. Точно затова и санкциите трябва да бъдат още по-персонализирани, за да наказват хората, които са заслужили наказание. Що се отнася до общите икономически санкции, те трябва да бъдат отменени поетапно, като същевременно за това се поставят едни или други условия.

Дойче Веле: Защо сте против връщането на делегацията на Русия в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и връщането на правото ѝ на глас? В такъв случай диалогът става невъзможен.

Надежда Савченко: Защото това не са хората, с които може да се води диалог. Диалог трябва да се води с народа, който се бои и който трябва да изправим на крака. Няма смисъл да се води предварителен диалог с продажни хора, които са загрижени само за своите кариеристични интереси. Руската делегация в ПАСЕ не призна нито статута ми на депутат, нито моя имунитет. Тези хора просто заявиха, че не признават ПАСЕ за орган, който може да предоставя имунитет. Как тогава същите тези хора да бъдат делегати в една структура, която не признават и чиито правила не спазват? И защо? Нека да си останат делегати в "клуба на тайгата", където действат законите на мечката. Защото мечката е господар в тайгата. И когато излезе оттам, на определен етап я дресират.

Дойче Веле: При какви обстоятелства може да бъде върната руската делегация в ПАСЕ?

Надежда Савченко: Само когато в Русия се проведат честни и прозрачни избори, което в момента е невъзможно. Когато от народа бъде избрана нова власт, когато бъде променен съставът на Държавната дума и когато се смени президентът. Тогава ще бъде променен и съставът на делегацията, която Русия изпраща в ПАСЕ. Това ще бъдат хора, които уважават другите хора и споделят европейските ценности. С такива хора може да се разговаря.

Савченко и президентът на Украйна Порошенко

Дойче Веле: Виждали ли сте такава смяна на властта в Украйна?

Надежда Савченко: Да. У нас в Украйна властта се променя. Всеки път по малко. Може би не толкова много, колкото ни се иска. Но значително повече от това, което съм виждала в Русия.

Дойче Веле: Ще станете ли президент?

Надежда Савченко: А трябва ли? Ако народът каже "трябва", войникът отговаря "тъй вярно". Никакви страхове, никакви опасения. И никакво желание. Но, ако народът каже "трябва", ще стана президент.

Дойче Веле: Каква е вероятността да Ви изберат за президент?

Надежда Савченко: Днес е стопроцентова. Но утре? Ще видим, както обичат да казват у нас в Одеса.

Британия напуска ЕС: Шок, хаос и неизвестност

http://www.mediapool.bg/britaniya-napuska-es-shok-haos-i-neizvestnost-news250807.html

Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, нанасяйки най-големият удар върху проекта на европейско единство след Втората световна война. Обединеното кралство изпадна в пълномащабна конституционна криза – премиерът Дейвод Камерън обяви оставката си; Шотландия заяви, че е готова скоро да свика нов референдум за независимост . Глобалните финансови пазари се сринаха, а паундът записа най-ниската си стойност за последните 30 години като падна 10% спрямо долара. Решението за напускането на ЕС изправя петата по големина в света икономика пред дълбока несигурност за перспективите на растежа и за привлекателността й сред инвеститорите. Очаква се Великобритания да влезе в месеци на икономическа и политическа нестабилност. Освен това Брекзит натисна още един спусък, който може да заплаши крехкото единство в самото Обединено кралство. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха "за" оставане в ЕС и техните политици виждат Брекзит като своеобразна подготовка за излизане от опеката на Лондон. Според окончателните резултати от проведения на 23 юни референдум, 51.9 на сто от британците са гласували "за" напускане на Европейския съюз, а 48.1 процента - против. В подкрепа на Брекзит са гласували 17 410 742 души, а против са били 16 141 241 от пусналите бюлетина. Като цяло Англия и Уелс твърдо са били за отхвърляне на еврочленството, макар големите градове като Лондон, Манчестър и Ливърпул са били масово за оставане в ЕС. Шотландия и Северна Ирландия също са били за запазването на членството в Евросъюза. Досега нито една страна членка не е напускала общността, а член 50 от Лисабонския договор, който указва как една държава може да излезе от блока, не дава много подробности. Очертават се тежки и непредвидими преговори за излизането на Великобритания, като лидерите на Европейския съюз обявиха, че са подготвени за лошия сценарий. Европа ще настоява Великобритания по най-бързия начин да задейства процедурата, като уведоми ЕС за решението си за напускане. Очаква се обаче Великобритания да търси най-подходящия момент и най-изгодните за себе си условия за напускане на общността, към която се присъедини преди 40 години. Напускането на Великобритания ще е голям удар за ЕС, тъй като страната осигурява значителна част от брутния продукт и е един от основните стълбове на съюза в качеството си на ядрена държава и с правото си да налага вето в Съвета за сигурност на ООН. Освен това решението на Великобритания може да отключи подобни процеси и в други страни членки на ЕС. Камерън: Не мога повече да съм капитанът на нашата страна Веднага след като станаха ясни резултатите, премиерът Дейвид Камерън, който инициира референдума, заяви, че ще подаде оставка през октомври, когато оглавяваната от него Консервативна партия ще избере своя нов лидер. Камерън хазартно заложи политическото си бъдеще на референдума, но надеждите да му да осигури подкрепа за оставането в ЕС се изпариха, след като работническата класа показа категоричен отпор срещу политическия и бизнес елит и статуквото, отбелязва "Файненшъл таймс". "Аз не мога да съм капитанът, който ще определи бъдещето на страната", заяви Камерън в изявление пред "Даунинг стрийт". По думите му новият министър-председател би трябвало да вземе решението кога да се задействат процедурите за напускане на ЕС, а в национален интерес и да има период на стабилност, след което да дойде ново ръководство. Той заяви, че преговорите за излизане от ЕС би трябвало да бъдат започнати от новия министър-председател. Камерън увери британците, които живеят в Европа, и европейците, които живеят във Великобритания, че няма да има незабавна промяна. Камерън управлява страната близо шест години и позволи провеждането на референдума, поставен под натиск от все по-засилващите се популистки антиевропейски настроения, включително и в неговата партия. Съпъртиецът му и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън, който бе сред водещите привърженици за излизане от ЕС, се спряга като най-вероятния наследник на Камерън. Резултатите по райони: Еуфория сред евроскептиците: Ден на независимост Борис Джонсън приветства Дейвид Камерън за "смелостта", с която е позволил на страната за пръв път от 43 години да гласува за референдум за членството си в ЕС. Някои хора намират това за грешка и твърдят, че народът не бива да се занимава с такива въпроси, каза той, но всъщност няма друг начин да се вземе подобно решение. Брекзит няма да направи Обединеното кралство "по-малко европейско", посочи Джонсън. Въпреки еуфорията в лагера на Брекзит, Джонсън каза, че нищо няма да се промени в краткосрочен план след гласуването в полза на Брекзита. "По отношение на гласуването за напускане на ЕС, е изключително важно да се подчертае, че няма нужда от бързане", каза той. И увери, че в бъдеще Великобритания ще спечели от гласуването за Брекзит. По думите му ЕС за времето си е бил благородна идея, но "вече не е правилният избор за Великобритания". Лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви, че "евроскептичният дух излезе от бутилката". Ще спечелим тази война, ще си върнем страната, ще си върнем независимостта и границите, заяви той. Той призова 23 юни да остане в историята на британците като Деня на независимостта. На този фон депутати от опозиционната Лейбъристка партия поискаха да се гласува недоверие на нейния лидер Джеръми Корбин заради провала на кампанията против Брекзит. Корбин от своя страна прогнозира тежки времена за Великобритания. Според опозиционния лидер правителството трябва да защити и да насърчи британската икономика при процеса на раздяла с общността. "Очевидно предстоят много трудни дни", каза той, като изтъкна падането на британската лира. По думите му британците са гласували за напускане на общността, защото са ядосани от отношението на няколко последователни правителства към тях, посочва Ройтерс. Според него Брекзит ще има последици за заетостта във Великобритания, а правителството би трябвало да ги сведе до минимум. Външният министър на страната Филип Хамънд коментира, че в резултата на вота Великобритания губи голяма част от външнополитическата си сила. До момента Великобритания настоява за запазване на икономическите санкции срещу Русия, но сега решителността на ЕС може да се разколебае, предупреди Хамънд. Според него отслабването на позициите на Великобритания вероятно се приема със задоволство от руския президент Владимир Путин. "Подозирам, че тази сутрин той усеща малко по-слаб натиск и ще бъде малко по-оптимистично настроен за шансовете си в крайна сметка да постигне смекчаване на тези санкции на ЕС", каза Хамънд. Идва период на дълбока несигурност "Файненшъл таймс" коментира, че много от последиците на Брекзит може да се предвидят още сега: Великобритания ще се опита да излезе от ЕС до 2019 г. и ще е готова да се противопостави на Брюксел по миграционните закони. Един от най-непосредствените резултати е, че политическите и конституционните въпроси, предизвикани от Брекзит, може да поставят началото на период на дълбока несигурност за Обединеното кралство и ЕС. От юридическа гледна точка референдумът е по-скоро консултативен, а не задължителен и какво ще стане по-нататък е политически, а не правен въпрос, отбелязва вестникът. В областта на икономиката специалистите са единодушни - излизането от ЕС ще нанесе удар по растежа, а мащабът на последиците ще зависи от фактори като търговията, производителността и преките чуждестранни инвестиции. Привържениците на Брекзит обаче твърдят, че икономиката ще бъде в разцвет, когато страната е извън ЕС. Вотът може да има незабавни последици за британския бизнес. Той вече нанесе сериозен удар на банките, което е израз на страховете, че Лондон губи позицията си като европейски център за финансови услуги. Смут на континента и трус за политическата върхушка на Запад Оценките, че британският референдум е исторически, не са само думи. Заложено е много повече от отношенията между Великобритания и Европа. Под въпрос може да се окаже целият европейски проект, отбелязва френският в. "Монд". Нещата трябва да се кажат такива, каквито са. Великобритания имаше огромна полза от членството си в ЕС. Икономиката й не е била в по-добро състояние от 1973 г. насам, но Лондон остави силен англосаксонски отпечатък върху европейския проект - свободната търговия, разширяването към Централна и Източна Европа сред 1989 г., отварянето към света. Европейското право е изковано под британско влияние. Днешна Европа, която от 20 години непрестанно се отдалечава от федералната мечта, носи печата на Обединеното кралство, подчертава вестникът. Британците шокираха света с избора си да напуснат ЕС, пише в. "Ню Йорк таймс". Това историческо решение със сигурност ще промени мястото на страната в света, ще предизвика смут на континента и ще разтърси политическата върхушка на Запад.

Камерън в оставка след предпочетения "Брекзит"

http://www.mediapool.bg/kameran-v-ostavka-sled-predpocheteniya-brekzit-news250807.html

Британският премиер Дейвид Камерън заяви,че ще подаде оставка през октомври, след като Великобритания гласува за напускането на Европейския референдум, предаде ББС в петък. Камерън направи изявлението си пред "Даунинг стрийт", след като бяха обявени официалните резултати при пълното преброяване на бюлетините от националния референдум. Според окончателния вот 51.9 на сто са "за" напускане на Европейския съюз, а 48.1 процента са против. В подкрепа на "Брекзит" са гласували 17 410 742 души, а против са били 16 141 241 от пусналите бюлетина.  Англия и Уелс твърдо са били за отхвърляне на еврочленството, докато Шотландия и Северна Ирландия са подкрепили запазването му. "Не мисля, че би било правилно да бъда капитанът, който води нашата страна към следващото й местоназначение", заяви Камерън. Той каза, че ще присъства на Европейския съвет следващата седмица. По думите му новият министър-председател би трябвало да вземе решението кога да се задействат процедурите за напускане на ЕС. Според Камерън е в национален интерес да има период на стабилност, след което да дойде ново ръководство. Той заяви, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС би трябвало да започнат при управлението на новия министър-председател. Евроскептичният дух излезе от бутилката. Ще спечелим тази война, ще си върнем страната, ще си върнем независимостта и границите, заяви лидерът на антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, цитиран от в. "Индипендънт", часове преди оповестяването на крайните резултати. Дейвид Камерън свика този референдум с надеждата това да реши веднъж завинаги европейския въпрос, който толкова дълго разделя партията му. Каквото и да стане, е съвсем ясно, че всенародното допитване ще има обратния ефект. Какъвто и да е резултатът, ще продължи да има имиграция, ще продължи да има гняв, а когато тези две неща се срещнат, там ще бъде Найджъл Фараж, пише вестникът. Разчистването на отломките след земетресението на "Брекзит" ще отнеме години, подчертава в. "Гардиън". Въпреки че този вот трябва да се разглежда като предписание за оттегляне от ЕС, рано тази сутрин той звучеше повече като вик на гняв и разочарование на половината страна срещу системата на власт, богатство и привилегии, контролирани от елит, управляващ от другаде. Мишената беше колкото Брюксел, толкова и Уестминстър. Но дори да си даваме сметка за това, още не сме наясно колко сложно е онова, което предстои или по-скоро какво точно рухна, пише изданието. В. "Файненшъл таймс" посочва, че много от последиците на Брекзит може да се предвидят още сега и цитира част от тях: Великобритания ще се опита да излезе от ЕС до 2019 г. и ще е готова да се противопостави на Брюксел по миграционните закони. Един от най-непосредствените резултати е, че политическите и конституционните въпроси, предизвикани от Брекзита, може да поставят началото на период на дълбока несигурност за Обединеното кралство и ЕС. От юридическа гледна точка референдумът е по-скоро консултативен, а не задължителен и какво ще стане по-нататък е политически, а не правен въпрос, отбелязва вестникът. В областта на икономиката специалистите са единодушни - излизането от ЕС ще нанесе удар по растежа, а мащабът на последиците ще зависи от фактори като търговията, производителността и преките чуждестранни инвестиции. Привържениците на Брекзита обаче твърдят, че икономиката ще бъде в разцвет, когато страната е извън ЕС. Оценките, че британският референдум е исторически, не са само думи. Заложено е много повече от отношенията между Великобритания и Европа. Под въпрос може да се окаже целият европейски проект, отбелязва френският в. "Монд". Нещата трябва да се кажат такива, каквито са. Великобритания имаше огромна полза от членството си в ЕС. Икономиката й не е била в по-добро състояние от 1973 г. насам, но Лондон остави силен англосаксонски отпечатък върху европейския проект - свободната търговия, разширяването към Централна и Източна Европа сред 1989 г., отварянето към света. Европейското право е изковано под британско влияние. Днешна Европа, която от 20 години непрестанно се отдалечава от федералната мечта, носи печата на Обединеното кралство, подчертава вестникът. Британците шокираха света с избора си да напуснат ЕС, пише в. "Ню Йорк таймс". Това историческо решение със сигурност ще промени мястото на страната в света, ще предизвика смут на континента и ще разтърси политическата върхушка на Запад. Въпреки че допитванията преди референдума показаха, че и двата лагера биха могли да спечелят, изходът смая голяма част от британците, европейците и трансатлантическия алианс, подчертавайки силата на настроенията срещу елита, на популистките и националистически настроения във време на икономическа и културна обърканост.

Великобритания напуска Европейския съюз

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-napuska-evropeiskiya-sayuz-news250807.html

Да бъде или да не бъде Великобритания в ЕС – изборът е вън от Европейската общност. При обработени над 90% от бюлетините водят привържениците на „Брекзит“ с над 1 милион гласа. Това даде основание на "Би Би Си" и "Скай Нюз" да обявят, че лагерът на "Брекзит" печели вота. Противниците на Европейската общност водят с над 51.5% в историческия референдум, който е на път да промени историята на Европа. Това сочи преброяването на над две трети от общо 382 секции. За излизането от ЕС са гласували над 16.6 млн. британци, а за оставане – над 15 млн. към момента. Според анализатори разликата от над 1 милион гласа трудно ще бъде стопена, след преброяването на оставащите около 10% от бюлетините. В Лондон, Манчестър и Шотландия са гласували за оставане в Европейския съюз. Гласовете за напускане на ЕС идват основно от Уелс и големи части от Англия, съобщи "Би Би Си".   В Северна Ирландия повече са гласовете за оставане в Европейската общност. Ако резултатът се запази такъв, то това ще е истински шок, след като анкетите от последните дни, както и първите резултати и екзитполовете даваха предимство на лагера за оставане в ЕС. Към момента ефектът е срив за британската лира с над 9% и тя достига до нивото си от 1985 г. Еврото също поевтинява. "Осмелявам се да мечтая, че сме пред независима Великобритания", заяви политикът Найджъл Фарадж, привърженик на "Брекзит". Прогнозите са, че премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще подаде оставка и ще има предсрочни парламентарни избори. Самият процес по излизането на Великобритания от ЕС ще отнеме поне две години. Очаквайте подробности

Да бъде или да не бъде Великобритания в ЕС?

http://www.mediapool.bg/da-bade-ili-da-ne-bade-velikobritaniya-v-es-news250807.html

Да бъде или да не бъде Великобритания в ЕС? Категоричен отговор на този въпрос все още няма. Към момента надделяват противниците на Европейската общност. Това сочи преброяването на над половината от обработените бюлетини в 198 от 382 секции, предадоха агенциите. За излизането от ЕС са пуснати 8 078 524 бюлетини (52%), а за оставането на Великобритания са гласували 7 552 319 британци  (48%), сочи преброяването на резултатите към 5.40 часа българско време. Британците гласуваха на историческия реферндум в четвъртък от 7 до 22 часа британско време (полунощ българско). Данните на световните информационни агенции са разнопосочни, а букмейкърите обърнаха залозите в полза на излизането от ЕС. Към 4 часа "Ройтерс" съобщи, че за оставане в ЕС са гласували 50.8% от британците, а против – 49.02%. Към 5.30 часа обаче "Дейли мейл" публикува данни, според които превес взимат противниците на ЕС. Европа понякога казва "Не", написа "Франс прес". "Би Би Си" съобщи към 6 часа, че Великобритания напуска Европейския съюз. Въпреки проливните дъждове, които се изсипаха над Острова в четвъртък, избирателната активност е била висока. Своят вот са упражнили 67.3% от имащите право на глас 46.4 милиона британци, предаде "Скай нюз".  За сравнение при последните общи избори във Великобритания избирателната активност е била 66.1%. Лондон е гласувал за оставането в ЕС. Най-малко четири милиона души в британската столица са гласували на историческия референдум.Това е най-високата избирателна активност в Лондон от общите избори през 1950 г., когато до урните отидоха 80 % от избирателите. Около 75% от избирателите в столицата на Шотландия - Единбург също са подкрепили оставането на членството в ЕС. Очаквайте подробности

Да бъде или да не бъде Великобритания в ЕС – 50:50

http://www.mediapool.bg/da-bade-ili-da-ne-bade-velikobritaniya-v-es-5050-news250807.html

Да бъде или да не бъде Великобритания в ЕС? Категоричен отговор на този въпрос все още няма. Британската общност е разделена почти поравно на "за" и "против". Това показват резултатите от обработените бюлетини от 128 от 382 секции на територията на Великобритания. Първите резултати бяха в полза противниците на оставането в Европейската общност, но към 5 часа българско време силите са почти изравнени. Данните на световните информационни агенции са разнопосочни, а букмейкърите обърнаха залозите в полза на излизането от ЕС. Към 4 часа "Ройтерс" съобщи, че за оставане в ЕС са гласували 50.8% от британците, а против – 49.02%. Към 5.30 часа обаче "Дейли мейл" публикува данни, според които превес взимат противниците на ЕС. Европа понякога казва "Не", написа "Франс прес". Въпреки проливните дъждове, които се изсипаха над Острова в четвъртък, избирателната активност е била висока. Своят вот са упражнили 67.3% от имащите право на глас 46.4 милиона британци, предаде "Скай нюз".  За сравнение при последните общи избори във Великобритания избирателната активност е била 66.1%. Лондон е гласувал за оставането в ЕС. Най-малко четири милиона души в британската столица са гласували на историческия референдум.Това е най-високата избирателна активност в Лондон от общите избори през 1950 г., когато до урните отидоха 80 % от избирателите. Около 75% от избирателите в столицата на Шотландия - Единбург също са подкрепили оставането на членството в ЕС. Очаквайте подробности

На Еньовден се сплита венец с над 70 билки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586541

В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден - стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В различните части на България той се нарича още Среди лето, Яневден, Иванден, Иван Бильобер. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.Според народната вяра от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима. Преди да поеме дългия си земен път, то спира да си почине, и окъпано в „живата вода”, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за...

"Дейли Експрес": Русия разполага ядрени ракети в сърцето на Европа

http://www.mediapool.bg/deili-ekspres-rusiya-razpolaga-yadreni-raketi-v-sartseto-na-evropa-news250806.html

Русия планира да разположи ядрени бойни ракети дълбоко в сърцето на Европа, поставяйки обширни райони от континента на мерника на руските "Искандер". Това пише британският вестник "Дейли Експрес" (The Daily Express), цитиран от "Фокус". "Домакин" на ракетите със среден обсег ще бъде Калининград - руски анклав на Балтийско море, вклинен между Полша и Литва. Втора ракетна база може да се появи и на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г., твърдят руски източници от отбраната. Русия беше обвинена в явна проява на агресия в Източна Европа и балтийските държави, изразяваща се в заграбване на територия, военни учения и провокативни полети на бойни изтребители. През последните месеци това доведе до най-ниската точка в отношенията между Русия и Запада за последните две десетилетия. И двете страни повишиха разходите си за отбрана, ракетни програми и щитове - поведение, което редица наблюдатели вече определиха като нова Студена война. Според руски и западни експерти, подкрепяният от САЩ ракетен щит в Румъния може да даде на Кремъл политическия капак, от който той се нуждае, за да оправдае разполагането на ядрени бойни ракети в Централна Европа - нещо, което се планира отдавна.

Водата в София спира на 7 места

http://offnews.bg/news/n_1/n_631563.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Подмяна на уличен водопровод между бл. 235 и бл. 241 в жк. „Гоце Делчев" налага спиране на водоподаването от 8:30 до 18:30 часа на бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 251, блок на адрес бул. „Тодор Каблешков" №24/24А. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Иван Шонев" в жк. „Сухата река" се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Иван Шонев" от ул. „Ламби Кръстев" до ул. „Д-р Лудвиг Заменхоф".  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Козлодуй" в Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа по ул."Козлодуй"-северната страна от бул."Княгиня Мария Луиза" до ул."Георги Сава Раковски".  Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 12 в кв. „Обеля" се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 13:00 часа по тази улица от ул. 7 до ул. 8.  Подмяна на спирателен кран до бл. 230 в кв. „Обеля"2 налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа от бл. 225 до бл. 240( района между ул. 106 и ул. „Илия Георгов"). Монтаж на спирателни кранове на ул. „Барите" в кв. „Овча купел" налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Монтевидео", ул. „Гайтанци", ул. 315, ул. 736, ул. „Барите". Прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Богдан Дечев" в Бухово налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа по ул. „Богдан Дечев" от ул. „Никола Бонев" до ул. „3-ти март". 

10-13 евро/кв. м наем в офис сградите клас А

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269595_10-13+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B2.+%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%B2+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%81+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%90++

 Тенденцията за повишено търсене на офис площи от 2015 година се запазва и през първото полугодие на 2016 г., сочат данните от анализ на имотната агенция BULGARIAN PROPERTIES. Обикновено новооткриващите компании търсят по-малки площи до около 200-300 кв. м, но вече не липсват и такива, които търсят и наемат по-големи квадратури от по 700-800 кв. м. Пазарът оперира на по-високи обороти и това се усеща все по-осезаемо. Основните наематели продължават да са компании, занимаващи се с аутсорсинг, с финансово посредническа дейност, с информационни технологии и като цяло опериращи в индустрии с по-висока добавена стойност. Често тези компании не обслужват българските пазари и клиентите им са извън страната.



Цялата статия Тук


Празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител - Еньовден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586523

Православната църква празнува днес рождението на св. Йоан Кръстител. Тоя ден народът ни нарича Еньовден. Семейството на св. Йоан било много силно вярващо в Бога. Баща му Захарий бил свещеник. Майката на светеца се казвала Елисавета и била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица. Семейството дълги години нямало чедо, но не спирали да вярват и да се молят Бог да ги дари с детенце. Веднъж, докато Захарий служел в храма, ангел Господен му се явил и му казал: "Не бой се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ...

Жорж Ганчев представи 10 свои приоритета като кандидат-президент на Р България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586572

Десет цели и задачи си постави Жорж Ганчев ако бъде избран за президент през есента. Той представи управленческата си програма, заедно с кандидата за вицепрезидент Кольо Парамов, на среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен.И двамата заявиха, че тяхното желание е, на тези избори да бъде наложено мажоритарното начало и българите вече да не избират кандидати, които се крият зад партийни лозунги. На първо място Ганчев посочи утвърждаването на абсолютна независимост на законодателна, изпълнителна и съдебна власт.Като втора цел той посочи въвежда...

Кметът на Лондон блокира застрояването на "зеления пояс"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269594_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+

 Новият кмет на Лондон Садик Хан блокира застрояването на т.нар. „зелен пояс“ на Лондон, съобщава FT.

Предишният кмет на града Борис Джонсън рядко се намесваше в случаите на застрояване на зелените площи в британската столица. Хан обаче смята да използва повече правомощията си в сферата на планирането, отбелязва изданието.

От кабинета на Хан съобщават, че той е наредил на местната власт в района Бромли да откаже разрешително за строеж на две жилищни сгради и футболен стадион, тъй като са разположени върху зелена зона, а и в тях не са били предвидени достъпни жилища.

„Решен съм да се противопоставя на застрояване на зеления пояс, който в момента е дори по-важен, отколкото е бил в момента на създаването му“, посочва се в съобщението на кмета.

Цялата статия Тук

Съдят младеж за кражбата на пари от търговски обекти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586578

Районна прокуратура Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 19-годишен мъж извършил поредица кражби на пари от различни търговски обекти. Обвинението срещу Младен М. е за това, че през периода 14 - 27.02.2016 г. задигнал пари от търговски обекти - магазин за хранителни стоки, заведение за бързо хранене, рецепцията на хотел и салон за красота. Общата стойност е 396,80 лв. Обвиняемият е осъден неколкократно за извършени кражби на пари от различни търговски обекти, като последно бил освободен от затвора в Ловеч на 05.02.2016 г. Няколко дни по-к...

В. Генев: Office 365 осигурява лесен достъп и високо ниво на сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269593_%D0%92.+%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+Office+365+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF+%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D

 Виктор Генев е управляващ съдружник в „Консултантска къща Амрита“. Завършил е бизнес администрация и икономика в Американския университет в България и MBA в Crummer Graduate School of Business, САЩ. Виктор има богат опит във финансовия анализ и оценяването и е лицензиран финансов анализатор (CFA) и член на управителния съвет на Камарата на професионалните оценители.

„Консултантска къща Амрита“ ООД е създадена през 2001 г. Предлага широк набор услуги в областта на оценяването на недвижимо и движимо имущество, нематериални активи, дялове и акции на предприятия и има сключени договори с 15 банки за изготвяне на оценки на обезпечения по банкови кредити. Компанията работи и по банкови договори със Столична община и няколко други общини и изготвя оценки по договори с държавни и публични институции.

Г-н Генев, какви са предизвикателствата пред Вашия бизнес и какви мерки взимате, за да отговорите на конкурентната среда?

През последните няколко години на пазара на недвижими имоти и на ипотечното кредитиране се наблюдава осезаемо раздвижване. Лихвите по депозитите и по кредитите намаляха значително, което доведе до увеличение на сделките с жилищни имоти, както и на по-голям брой отпуснати ипотечни кредити. Подобно е положението и с други типове имоти – офиси, търговски обекти и индустриални площи. В същото време бяхме свидетели на проблеми в банковата система и засилване на контрола от страна на регулатора. Тези процеси направиха работата ни по-отговорна от всякога и усложниха процеса по изготвяне на оценка. За компаниите от нашия сектор е важно да управляват ефективно целия процес от възлагането на оценка, през организиране и извършване на оглед, изготвяне, проверка и контрол. Необходимо е да се спазват кратки срокове, изисквания на банки, възложители и международни стандарти.


Цялата статия Тук

Кирил Добрев обсъжда антикорупционни мерки с румънски парламентаристи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586577

Народните представители от "БСП лява България" Кирил Добрев и Атанас Зафиров, като членове на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, посетиха Румъния и проведоха редица работни срещи. Посещението е точно преди приемането на първо четене в Народното събрание на антикорупционния закон на вицепремиер Меглена Кунева. Депутатите от БСП изразиха мнение, че Румъния винаги е давана за пример в сферата на борбата с корупцията и това посещение е било важно и изключително полезно за обмяна на опит. Народните представители от левицата разг...

Румънци изкупуват българските кайсии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586553

Румънци вече изкупуват първите български кайсии, съобщи Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 80% от родното производство отива за износ, допълни той. В същото време у нас масово се продава гръцка кайсия. Цената на родното производство тази година ще е по-висока, защото реколтата пострада сериозно от измръзвания, както и от дъждовната пролет. На едро килограм кайсии се продава по 1,55 лв/кг, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.Румънците изкупиха и част от реколтата от български череши, пише "...

Реформата ще осигури 90% покритие на страната с кадастрални карти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269592_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B8+90%25+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD

 Около 90 на сто от територията на страната ще е покрита от кадастър с прехвърлянето на данните от Картата на възстановената собственост на земеделските земи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която откри във Варна първата национална съвместна среща на екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на областните служби "Земеделие".

В срещата участва и министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съобщават от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Цялата статия Тук

Днес е Еньовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/06/24/2772090_dnes_e_enyovden/?ref=rss


Днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител, а денят е известен във фолклора още като Еньовден.

Св. Йоан Кръстител е син на йерусалимския свещеник Захарий и жена му Елисавета. Той се ражда половин година преди Христос по времето на цар Ирод, управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 г. след Рождество Христово. Известен е още като св. Йоан Предтеча. През живота си светецът прокарва християнското учение сред юдейския народ. Родителите на св. Йоан...

Съдът постанови, че Led Zeppelin не са откраднали "Stairway To Heaven"

https://www.actualno.com/music/sydyt-postanovi-che-led-zeppelin-ne-sa-otkradnali-stairway-to-heaven-news_546854.html

Американски съд определи, че рокгрупата Led Zeppelin не е изплагиатствала част от мелодията на култовото парче „Стълба към небето” (Stairway To Heaven), съобщи АП. Районният съд в Лос Анджелис се занимава с делото срещу китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант от началото на май. Те са обвинени, че са заимствали първите тактове на песента 1971 г. „Стълба към небето” от песента "Телец" (Taurus) на група „Спирит”, която е била написана три години по-рано

Провинцията в Англия надделя над глобалния британски поглед

https://www.actualno.com/europe/provincijata-v-anglija-naddelja-nad-globalnija-britanski-pogled-news_546867.html

Вече кристално ясно и резултатите от референдума във Великобритания потвърдиха най-шокиращата новина на годината – британските граждани поискаха страната им да напуснат Европейския съюз! При оставащи само 4 района за преброяване, 17 061 744 души поискаха Обединеното кралство да напусне Европа, а 15 864 555 пожелаха страната им да остане част от европейската общност. Референдумът няма задължителен характер, но едва ли британското правителство ще му се противопостави, макар вече да има при

"Шин Фейн": Brexit е повод за обединение с Ирландия

https://www.actualno.com/europe/shin-fejn-brexit-e-povod-za-obedinenie-s-irlandija-news_546868.html

Председателят на националистическата партия на Северна Ирландия Шин Фейн смята, че в случай, че Великобритания излезе от ЕС британското правителство ще се лиши от пълномощия да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия. Затова, според него, изходът ще стане повод за обединяване на региона с Ирландия, съобщи ТАСС. Великобритания излезе от ЕС – или поне такова е желанието на гласувалите на референдума по въпроса. При оставащи 18 района за преброяване от 382 района общо, 16 252

Ако се разпадне Европейския съюз, може да има и много руски инвестиции

https://www.actualno.com/cite/ako-se-razpadne-evropejskija-syuz-moje-da-ima-i-mnogo-ruski-investicii-news_546855.html

Така водещият на Нова телевизия Виктор Николаев реагира на репликата на депутата от ДБГ Настимир Ананиев, че излизане на Великобритания може да е добре за България - заради по-трудния бъдещ достъп на британските инвеститори в ЕС.

Напразните илюзии на еврото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269591_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BB%D1%8E%D0%B7%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE

 Имало едно време една валута, наречена евро, която искала да измести долара от статута му на най-разпространена резервна валута в света. Вместо това общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна. И докато европейските банки намаляват търговската си активност, ролята на еврото на глобалната сцена може да стане още по-малка, коментираBloombergView.

Пред почти десетилетие Deutsche Bank прогнозираше, че еврото може да допринесе за около 40% от глобалните валутни резерви. Вместо това нов доклад на Европейската централна банка сочи, че всяка година то се използва все по-малко и е потънало до под 20% към края на миналата година, биейки дела от 4,1% на йената, но и доста след този на долара от 64,1%.

Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът ѝ в общите трансакции се е понижил до 31,47% от 33,53% в началото на 2014 г., сочат данни, събрани отSociety for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. За сравнение, китайският юан е достигнал пето място от седмо въпреки дела си от само 1,76%.

Друг потенциален облак на хоризонта пред еврото е британският вот на 23 юни по членството на страната в Европейския съюз. Великобритания доминира на валутния пазар с 41% от цялата валутна търговия, сочи скорошен доклад на Bank for International Settlements.Това е над двойно повече от 19-процентовия дял на САЩ, както и доста повече от Сингапур, който е на трето място с 5,7%.

Но ако Великобритания се окаже извън ЕС, възможността на лондонските трейдъри да търгуват с деноминирани в евро облигации ще изчезне – пазарът на лихвени суапове, например, вероятно ще се насочи към Париж. В същото време апетитът им към търговия със самата валута също ще се свие. И макар че част от този чисто валутен бизнес ще премине Ла Манша заедно с облигациите, друга част от него вероятно ще изчезне завинаги.

Най-големият риск за позицията на еврото обаче е безмилостното свиване на европейските инвестиционни банки. В началото на десетилетието, например, Deutsche Bank контролира над 18% от валутния пазар, а Barclays има над 11%. Това съотношение се свива съответно до 7,9% и 5,7%, сочи последното пазарно проучване на Euromoney.

Макар че американските банки също търгуват с евро, очевидно е, че докато европейските компании стават все по-малко активни на валутния пазар, техните местни валути вероятно също ще бъдат купувани и продавани с по-малка активност. Британският паунд, например, също губи позиции, като данните на Swift показват, че присъствието му в глобалните плащания е спаднало до 8,78% от 9,37% през последните две години. Швейцарският франк, за разлика от паунда, отчита скромен ръст до 1,52% от 1,38%, докато делът на UBS във валутния пазар се е възстановил до 8,8% от 7,3% преди година.

За да имаш успешна валута, е нужно нещо повече от това просто да се хвалиш с нея. Макар да е невъзможно да се измери ликвидността на долара (или еврото), кредитната криза ни научи, че когато търговията пресъхне, финансовата система страда непропорционално. За съжаление на еврото, доказателствата предполагат, че оцеляването през екзистенциалната му криза през последните няколко години не му е помогнало по никакъв начин, за да засили глобалната му популярност.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Младежи от област Габрово посетиха Европейския парламент по покана на Андрей Новаков

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586576

Осем младежи от Трявна и Дряново посетиха Европейския парламент по покана на евродепутата Андрей Новаков. Те бяха част от група от 43 млади хора от цялата страна, които имаха възможност да се запознаят с работата на Европейския парламент. В местната група бяха включени ученици от тревненския клуб „Дебати“ и от дряновските училища – СОУ „Максим Райкович“ и ПГИ „Рачо Стоянов“, пред които най-младият евродепутат Андрей Новаков проведе „Урок по Европа“ и отправи предизвикателство. Най-добре справилите се получиха шанса да посетят Европейския парлам...

Cпортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5599655

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Какво мислите за copy-paste лимузината на Путин?

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kakvo-mislite-za-copy-paste-limuzinata-na-putin-6055433

Руският автомобилен гений винаги е изумявал. Но най-лошото е, че сега той идва от там, от където се връщат китайските им колеги. Бледо копие на Roll-Royce Phantom и някакъв странен SUV мутант между Jaguar и Land Rover. А толкова много се изписа за „Кортеж“…

77 и половина билки на Еньовден. И още поверия

http://www.vesti.bg/bulgaria/77-i-polovina-bilki-na-eniovden.-i-oshte-poveriia-6055333

Смята се, че днес - на Еньовден, различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце

Сирене с живи червеи и вино за дълголетие

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/sirene-s-zhivi-chervei-i-vino-za-dylgoletie-6055400

„Без багаж“ продължава с обиколката си из Сардиния, споделяйки ни дълъг списък от причини, заради които да отидем там

Сирене със живи червеи и вино за дълголетие

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/sirene-sys-zhivi-chervei-i-vino-za-dylgoletie-6055400

„Без багаж“ продължава с обиколката си из Сардиния, споделяйки ни дълъг списък от причини, заради които да отидем там

Брекзит: Великобритания на косъм от напускането на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_631586.html

Близо 51% от гласувалите на референдума във Великобритания са поискали напускане на Европейския съюз. Първоначалните неофициални резултати дават преднина от 51.61% в полза на излизането, съобщава CNN. Лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж написа във Twitter: "Осмелявам се да мечтая, че се задава зората на независимото Обединено кралство". I now dare to dream that the dawn is coming up on an independent United Kingdom. — Nigel Farage (@Nigel_Farage) June 24, 2016 На извънредно изказване пред поддръжници, Фараж обяви независимостта на кралството. Първоначалните резултати от референдума доведоха до спад на цената на британския паунд спрямо долара на световните борси. По информация на BBC първоначалните данни показват изход на референдума с превес на гласовете за напускане.  Към 4.00 часа българско време резултатите показваха 53% превес на желаещите да напуснат ЕС.   Очаквайте подробности!

Великобритания иска да напусне ЕС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZMu0Htnh1Ek/

Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия избра да напусне Европейския съюз – резултатите от референдума показват категорична победа на Брекзит. В 8:00 ч. българско време резултатът бе 16 835 512 гласа за излизане и 15 692 123 гласа за оставане в ЕС. За окончателна победа бяха необходими 16,8 млн. гласа в полза на едното или другото решение. Преброени са 374 от 382 района. В момента разликата е 52% за излизане и 48% за оставане в ЕС. Англичаните гласуваха доминиращо за излизане, с изключение на района на Лондон. Шотландците и северноирландците са за оставане в ЕС. Уелс гласува масово за излизане. Британската лира се срина спрямо долара и загуби 8% от снощи до тази сутрин – слезе от 1,5 на 1,37 долара за лира.

Tourism Minister: Bulgaria to be a coordinator of the BSEC working group on cooperation in tourism is recognition for the work of the entire government in tourism sector

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269590_Tourism+Minister%3A+Bulgaria+to+be+a+coordinator+of+the+BSEC+working+group+on+cooperation+in+tourism+is+recognition+for+the+work+of+the+entire+government+in+tourism+sector

  The proposal Bulgaria to be coordinator of the group on cooperation in tourism within the Organization of the Black Sea Economic Cooperation (BSEC) is extremely great recognition for both the government and the Ministry of Tourism for the active work in terms of tourism. 
That is what Minster of Tourism Nikolina Angelkova told Radio FOCUS after she took part in the ministerial conference of the countries of the BSEC responsible for culture and tourism in Sochi, Russia. 
“In addition to great recognition, this is a great responsibility, because it is important that group on tourism within the organisation to show concrete actions and activities so that to draw attention to the Black Sea region to the maximum. For Bulgaria this is very important because more than 53% of tourists visiting our country are from the BSEC member states. We welcome about 3.7 million tourists from these countries. This is very important for Bulgaria, because the proposal to head this group means that we will be able together with other member states to shape and promote common products,” Minister Angelkova commented further. 
According to her, this nomination is a big positive surprise.

It is expected swimming ban on the Officer’s Beach in Bulgarian coastal Varna to be lifted

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269589_It+is+expected+swimming+ban+on+the+Officer%E2%80%99s+Beach+in+Bulgarian+coastal+Varna+to+be+lifted

 Temporary swimming ban at the Officer’s Beach in the Bulgarian Black Sea coastal city of Varna will be lifted on Monday. That is what district governor of Varna, Stoyan Pasev, told journalists in Varna, cited by a reporter of Radio FOCUS
In his words, second sea water samples showed water quality complies with the standards and there were no indicators of health risk for the bathers.
“The results of the third water sample are expected to be announced on Monday,” Pasev specified. 

Офелия Кънева, председател на Държавна агенция за закрила на детето: Сближаваме с психолог гурбетчии и децата им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269588_%D0%9E%D1%84%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%D0

 

За 4 месеца в институция са изоставени 251 хлапета

Визитка:

Офелия Кънева е магистър по трудови пазари и системи за заетост от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава бакалавърска степен по управление на социални организации и преквалификация и насочване на работната сила от Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Има дългогодишен опит в областта на защитата на детските права

В периода 2009-2011 г. е заемала длъжността директор на дирекция „Закрила на детето“ в Агенцията за социално подпомагане

 

 

- Г-жо Кънева, почти месец сте председател на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД). Какво според Вас трябва да се промени в работата на агенцията?

 

- Държавната агенция за закрила на детето съществува вече 15 години.

Този период е достатъчен, за да се направи анализ на мерките, които са били предвидени при създаването на агенцията. Със сигурност има много неща, които трябва да се променят. Но няма нужда да се правят революционни и резки промени, защото това не помага на нито едно дете. Ще се съсредоточа върху няколко неща в рамките на лятото, с които да подобря комуникацията в самата администрация и между органите на закрила на детето. Ще подпомогна и инициативата на социалния министър Зорница Русинова за издигането на авторитета на централния орган за закрила на детето. Вече текат преговори с неправителствените организации, Националното сдружение на общините. Предстои среща с работодателите и всички официални партньори на правителството. Целта е да намерим най-точния начин, погледнат от всички страни, за да репозиционираме ДАЗД така, че тя наистина да бъде централен орган за закрила на детето.  

 

- Вие имате наблюдение върху процеса на деинституционализаиця от преди да заемете поста на председател на ДАЗД. Как според Вас върви той, има ли забавяне?

 

- Ако попитаме поколения от 1991 г., които са израснали в специализирани институции, безспорно има забавяне. Но, ако попитаме децата, които набързо натоварихме на едни бусчета и ги преместихме в други региони, те ще кажат, че това се е случило твърде бързо.

Деинституционализацията се случва и ще продължи. В момента сме на крайъгълния камък и трябва да отчетем внимателно пропуските, предизвикателствата, на които не можахме да отговорим. Но и много добрите неща, които се случиха за първи път в България – съчетахме ресурси от няколко мегаминистерства, никой друг не е постигал това. Именно интересът на децата успя да подчини всички други интереси.

Създадохме един приоритет, който обедини всички останали политически, общности и граждански интереси в името на деинституционализацията. Постигането на тази симбиоза е нещо, с което България трябва да се гордее. Всеки голям процес, какъвто е деинституционализацията, води след себе си и негативи, и неуспехи. За мен този процес като намерение, национален интерес и солидарност на различните страни е нещо, с което можем да се похвалим.

Както казах, за едни деца деинституционализацията се случи твърде бързо, затова трябва да се стремим да не допускаме тази грешка отново. Изпълнихме всички индикатори, но не съм сигурна, че отговорихме на всички очаквания на децата.

Деинституционализацията е процес, в който са намесени и проблемите на образователната система, и на здравеопазването, и на възможностите за оползотворяването на свободното време и намирането на таланти и за тяхната подкрепата. Истината е, че деинституционализацията до този момента не беше сезирана за възможността някои от децата да бъдат талантливи. Ние приехме, че говорим за децата с увреждания и няма начин те да са таланти. А защо да няма начин? Сега е моментът да вземем предвид тези неща и да ги включим в новия план за деинституционализация.

 

- Преди няколко години имаше идея да се забрани изоставянето на деца в институции, вие как гледате на тази идея и как би работила една такава мярка на практика?

 

- Не знам как би се случило на практика. Малцина са хората, които изоставят целенасочено и осъзнато децата си. Причините за изоставяне на дете са много. Има значение в кое населено място живее майката,  самотен родител ли е, има ли подкрепяща среда. Факторите са комплексни, но изоставянето на дете бележи целия живот. Не съм сигурна, че забраната ще бъде универсален отговор. Не съм привърженик на крайните мерки, защото децата не са едни и същи, нито пък ситуациите, в които попадат. Можем да регулираме нещата чрез много по-добро партньорство между създадените възможности. Инвестирани са много усилия и за развиване на капацитета на гражданското общество. Можем да разчитаме на работещи партньори на местно ниво, не само неправителствени организации, но и различни обществени комитети, които са ефективно работещи. Ние не сме ги признали като национални партньори, но на местно ниво съществуват. Може би е редно да им отдадем повече уважение и да използваме капацитета и ресурса им за това как да подобрим нашето административно действие на централно ниво. Много деца са подкрепени точно от една лелка, която гледа на тях като на деца, а не като на деца в риск. И така те получават шанс да имат уроци по пиано, да тренират бокс, да печелят медали, въпреки че са настанени в резидентна услуга. Това се случва точно, защото някой човек от местна инициатива е бил до кмета и са обединили усилията си. Искам да обърнем внимание на тези реални възможности.

 

 

 

- Колко деца са били изоставени от началото на годината. Какво според Вас трябва да направи в посока на превенцията на изоставянето?

 

- Само за първите 4 месеца се е наложило са се предприемат мерки за закрила за 1615 деца. В специализирани институции са били настанени 251 деца, в резидентни услуги – 579, в приемно семейство – 402 деца, а при близки и роднини - 383 непълнолетни. Децата се настаняват в специализирани институции в краен случай, само когато няма друга алтернатива. В крайна сметка бяха направени много сериозни стъпки за деинституционализацията.

 

 

- Спомняте си предполагам за репортажите в медиите за злоупотребите в центровете за настаняване от семеен тип. Смятате ли да направите проверки и ревизии на тези институции?

 

- Проверки се правят непрекъснато. За по-малко от месец съм назначила няколко. Искам контролните функции на агенцията, не само за центровете за настаняване от семеен тип, да са по-ефективни. Освен това да бъдат с подкрепяща роля за проверявания, защото целта на проверката не е само да накажем проверявания, но и да коригираме нещата, които не са се случили по най-добрия начин.

 

 

- За този близо месец получавали ли сте сигнали за нередности в центрове за настаняване от семеен тип?

 

- Да, няколко. Единият сигнал беше за шамар на дете, което действие често се подценява. От нашите проверки става ясно, че тези на пръв поглед леки провинения като това някой да бъде ударен зад врата, са сериозна тенденция, която често бива пренебрегвана. За ДАЗД тези провинения не са леки и им се обръща сериозно внимание.

 

 

- Все повече се говори за нова група деца в риск – става дума за деца, чиито родители работят в чужбина. Какви мерки обмисляте за защита на тези деца?

 

Мерки за закрила се предприемат за тези деца тогава, когато системата разбира за тях. В малките населени места е лесно тези деца да се идентифицират. По-голямата част от мигриращите родители са именно от малки населени, което ни дава възможност да си свършим работата по-бързо.  Има и един друг феномен, свързан с тези деца  – обратната миграция. Много от родителите, които преди години заминаха в чужбина и оставиха децата си при баби и дядовци, сега се връщат. С тези семейства имаме много работа, защото децата и родителите са отчуждени един от друг. Затова децата продължават да са в риск, въпреки че вече са с родителите си, защото нямат топла връзка помежду си. Тази липса на семейни взаимоотношения е част от проблема и е много подценяван. Една от мерките, която се прави и сега, но не масово, е на местно ниво чрез ресурсите на консултантските центрове да се подкрепят деца и възрастните. Знам за няколко случая в Северна България, в които екипи на два консултантски центъра работиха 5 месеца, за да направят така, че майка и дъщеря да си проговорят, след връщането на майката от чужбина.

 - 9-годишното момче Станимир, което се загуби в гората край Карлово, беше открито. Сега той ще бъде настанен в приемно семейство, защото се оказа, че е подлаган системно на домашно насилие. Достатъчна ли е според Вас тази мярка и нужни ли са по-сериозно мерки за такива родители?

Тъй като не съм достатъчно информирана за този случай, ще отговоря принципно. Наказанието винаги трябва да бъде последната мярка, която предприемаме. Преди това трябва да сме направили всичко възможно, за да подкрепим семейството. Никой родител не е оправдан, когато не осигурява най-добрите условия за детето си. Но също така трябва да видим по какъв начин всички, които сме в системата за закрила на детето сме подкрепили това семейство. Ако в даден случай става дума за лоши родители, разбира се ще се наложи крайната мярка за извеждане на детето.

Метачът на Командира

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269587_%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%87%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0

 Като всеки сeбеуважаващ се „Командир“ създателят на ДСБ Иван Костов си има послушна прислуга. Хигиената около себе си, с която отдавна има проблеми, съвсем обяснимо е поверил не на кой да е, а на верния си наследник. Голям хигиенист ще излезе Радан Кънев. Но пък и това си има съвсем логичното обяснение. Любимият аватар на експремиера отдавна трупа опит с метлата в ръцете. Що боклук е пробвал да замете под килимчето. Сега пак развъртял метлата в панически опит да подмени противниците на командирския сценарий, дето негодуват от соцпохватите му, от поставянето на личните интереси над партийните. Тези, дето поставят диагнози и свързват с медицината шпагатите на творението на политическия Франкенщайн. Въпреки трудовия стаж на метача, Командира продължава да страда от проблеми с хигиената около себе си. Дали са му лоши хигиенните навици, или пък подценявайки Нютон пропуска в лабораторната си работа закона за действието, което си има равно по сила и противоположно по посока противодействие? Едва ли самият Командир би разкрил истината. Не му е присъщо. А и да не забравяме, че е с отстранена самокритичност. „Сбърках“ категорично не фигурира в речниковия му запас. Защо пък да е сбъркал? Може да е дошло време за смяна на метача? Ами ако не се справя с метенето, какво друго да го очаква? Много въпроси с един отговор. След месец хората ще го узнаят и никой не пита дали на Командира би му допаднало.

 

Разглеждат през юли промените, създаващи бригада "Специални сили" в армията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269586_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%8E%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%

 Промените, свързани с бригада „Специални сили“, ще повишат значително техните способности. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, който заедно с началника на отбраната генерал Константин Попов наблюдаваха заключителния етап на учение „Inflexible Courage“ за национално сертифициране на Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“  на полигона в пазарджишкото село Црънча. Демонстрираните способности от военнослужещите получиха висока оценка от министър Ненчев. Той се надява обсъждането от Народното събрание на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), свързани с бригада „Специални сили“, да започне още през юли. Въпросните изменения предвиждат към армията да бъде обособена изрично в закона бригада "Специални сили", която да е на пряко подчинение на министъра на отбраната.

На въпрос на журналисти за предстоящата през юли среща на Върха на НАТО във Варшава, министърът на отбраната Ненчев заяви: „Очакваме обективна оценка на средата за сигурност; по-добра и пълна адаптация на страните-членки на НАТО в тази среда; решения, свързани с обстановката в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен; по-добра комуникация с Европейския съюз, както и да бъдат взети решения, свързани с предното разполагане на силите на НАТО“. В „Inflexible Courage“ участваха около 300 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“. В различни епизоди на учението се включиха и екипажи на транспортен самолет „Спартан“ и вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили. Военнослужещите показаха бойни техники и умения при обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници и способности за действие във враждебна среда.

Демонстрацията започна с парашутни скокове от самолет C 27J “Спартан”,

изпълнени от снайперска двойка с парашути тип „Летящо крило”. Последваха парашутни скокове от различни височини. Участниците в учението последователно изпълниха задачи по неутрализиране на терористи в транспортно средство, прочистване на сграда, обезвреждане и залавяне на терористи и освобождаване на заложници. Военнослужещи от тактическата група за специални операции се спуснаха на покрива на сградата от вертолет „Кугар” по способа „бързо въже”. Участниците в учението показаха ръкопашни техники и умения при водене на близък бой. Те изпълниха и интуитивни стрелби с пистолет след придвижване и преодоляване на препятствия и стрелби с картечен пистолет.

Заключителният етап на учение „Inflexible Courage“, по време на което беше сертифицирана Тактическата група за специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“, се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча”. Тактическата група е в състав от близо 150 военнослужещи и от 1 януари 2017 г. ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF - NATO Response Force).

Формированието ще може да изпълнява задачи по водене на специално разузнаване

и наблюдение, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложници, провеждане на контратерористични операции и др. Командир на тактическата група за специални операции е подполковник Божидар Бойков. По време на учението комисия от представители на Щаба на отбраната, командването на Сухопътните войски и щаба на бригадата направи оценка на нейните способности. Действията на военното формирование бяха наблюдавани и от представители на Щаба на Специалните операции на НАТО. 

Администрацията свита до минимум, под 137 хил. чиновници във ведомствата и общините

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269585_%D0%90%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BC%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+137+%D1%8

 Раздуването на държавната и общинските администрации не само е секнало, но броят на чиновниците е свит до минимум, отчита вицепремиерът Румяна Бъчварова в писмен отговор на въпрос на соцдепутата Георги Гьоков.

Броят на служителите към момента бил 136 465. Вследствие на въвеждането от 2012 година на т.нар. административен борд набъбване на чиновниците няма, уверява Бъчварова. Тя е категорична, че се спазва правилото разширяването на щата в определена структура да се прави за сметка на свиването му в друга.

В централната администрация се трудели 95 623 чиновници, като от тях 51 335 били заети в министерствата и администрацията на МС, 2631 в държавни агенции, 499 в държавни комисии и близо 16 000 в изпълнителни агенции. Още 24 046 работели в структури, свързани с работата на правителството. Териториалната администрация пък наброявала 40 842 души, от които 33 117 са в общините, 1109 в областните администрации, а 6616 работели в специализирани администрации.

Плевнелиев и Гаук: Ако ЕС се разпадне, ще настъпи война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269584_%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B8+%D0%93%D0%B0%D1%83%D0%BA%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5%2C+%D1%89%D0%B5+%D0

 Ако се разпадне ЕС, ще настъпи война. След двете кървави световни войни изводът е, че трябва да има съюз, за да не избухне трета. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместната си с президента на Германия Йоахим Гаук дискусионна среща с български ученици и студенти в СУ. Плевнелиев обяви, че институцията му следи 11 вида кризи на ЕС, но семейството се сплотявало именно при трудности. "В политиката е най - трудно някой да ти каже благодаря, но трябва да благодарим на ЕС. Всяка изолирана страна е бедна", каза още той. Гаук се съгласи с думите му и призна, че у някои страни съществува страх от обезличаване на националните интереси за сметка на европейските, но те не били основателни. „Докато сме тук, във Великобритания гласуват дали да останат в ЕС. Това засяга всички нас в Европа. Гласът на Великобритания е символ на дълга демократична традиция и от много години има тежест в ЕС. Едно излизане от Съюза ще бъде тежест за цяла Европа“, посочи в лекцията си Гаук. В същото време според него дебатът за Брекзит е бил нужен, защото е показал недоволство в ЕС, скрито досега. „Този дебат дава импулси за реформа, независимо как ще приключи. Не трябва да се продължава просто напред със следващата точка от дневния ред, а да се разговаря с онези, чиито възгледи се различават от нашите“, подчерта той.

"Никой не ви пречи да бъдете българи, католици или мюсюлмани в рамките на ЕС. Разделени нямаме глас да застанем пред големи сили като Китай, например. Не можем да се конкурираме", отговори Гаук на ученически въпрос за баланса между национално и европейско. Гимназистът Николай Йотов пък го попита какво да направят нашите политици, за да върнат обучаващите се българи зад граница. "Трябва да се създадат условия за работа, а България няма високи данъци. От къде да дойдат инвестициите? Тези, които се върнат няма да са облагодетелствани финансово, но ще са сред близки. Те трябва да ги убедят да се върнат", отговори германският президент, който препоръча да въведем дуален тип образование, при което 3 години паралелно се кара стаж и се учи в училище или университет. "Когато аз бях студент, трудността беше да взема изходна виза от България, на не входна за някоя страна. Днес имате свободата да избирате къде да учите, но милейте за България", каза от своя страна Плевнелиев.

Премиерът: „Пловдивският театър бе гробница, а сега е най-модерният в страната”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269583_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82%3A+%E2%80%9E%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B1%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%BE%

 

Изгорялата сцена е възстановена с 4,175 милиона лева, отпуснати целево от кабинета

„Исках да видя и строежа на зоопарка, но ако театър и зоопарк направим в един ден, ще видите какви ще са заглавията. Затова днес театъра, друг ден ще разгледаме зоопарка”. С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна шеговито към председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, докато разглеждаше възстановената изгоряла сцена на Драматичния театър в Пловдив. Стоянова не му остана длъжна и продължи с шегата: „Нека да докарат маймуните в зоопарка и ще го разгледаме”.

 

Във фоайето на втория етаж Борисов се спря да послуша изпълнението на струнен квартет
Във фоайето на втория етаж Борисов се спря да послуша изпълнението на струнен квартет

 

Не на шега обаче министър-председателят попита директора на театъра Кръстю Кръстев да припомни каква е била гледката в голямата театрална зала преди две години. „Отивам да гледам театър. Когато беше изгорял театъра, ме питахте кога ще стане театърът, а когато дойде време за Великобритания, което ще е вдругиден, тогава ще коментирам. Какъв театър изгорял заварих в Перник, какъв беше в Пловдив!? Иначе всички са много силни за култура и образование. Страшни приказки чувам, но ето директорът ще каже какво е било в Пловдив преди две години”, се обърна премиерът към Кръстев. На което директорът на театъра бе категоричен: „Гробница”. Борисов пък му отвърна: „Е, сега ще видите какво е станало”.

Изгорялата театрална сцена в Пловдив бе възстановена с отпуснати от правителството 4 175 000 лева. На откриването й, което се случи с представлението на Камен Донев „Възгледите на един учител за всенародната просвета” присъстваха Менда Стоянова, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и много общественици.

Във фоайето на втория етаж министър-председателят се спря пред струнен квартет, за да послуша изпълнението му няколко минути, след което влезе в залата на театъра и я огледа внимателно. Видимо останал доволен от свършеното той влезе и зад кулисите, за да се срещне с Камен Донев, а след това се качи в една от ложите на втория етаж, откъдето помаха на публиката.

 

От една от ложите премиерът помаха на публиката
От една от ложите премиерът помаха на публиката

 

По думите му Пловдив вече има един от най-модерните театри в страната. Възстановен е и големият кристален полилей, а около него е направен осветителен мост. Всички декоративни елементи, които бяха тотално опушени след пожара, също са възстановени и боядисани със златен варак. Сцената е модерна и се управлява от дигитална техника, а за сценичните работници има поставен асансьор. Залата разполага с 475 места. 

Ердоган ще пита турците дали искат в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269582_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%95%D0%A1

 Турция може да проведе референдум, за да стане ясно трябва ли страната да продължава преговорния процес за встъпване в Европейския съюз. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в изказване в университет в Истанбул.

„ЕС ни дискриминира. ЕС официално ни даде дума още през 1963 година, но все още спъва този процес. Ако ЕС се отдръпне заради темата за тероризма (промени в турското антитерористично законодателство), лесно ще обясним на народа положението. И ще попитаме нацията да продължаваме ли преговорите за влизане в ЕС или не", заяви Ердоган.

Държавният глава каза още, че „Европа не иска да приеме Турция, защото тя е предимно мюсюлманска страна" и в това има дискриминация.

Ердоган попита риторично и какво ще прави ръководството на ЕС, ако Турция отвори границите и бежанците тръгнат към Европа.

Споразумението за реадмисия между Турция и ЕС е ключово за визовата либерализация. По-рано Ердоган заяви, че ако преговорите за отмяна на визите за турски граждани се провалят, споразумението за реадмисия няма да мине в турския парламент.

Ким Чен Ун вече можел да атакува САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269581_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун обяви, че след вчерашните ракетни изпитания страната вече има "капацитета да нападне интересите на САЩ в Тихия океан", съобщи Ройтерс. КНДР вчера е изстреляла две ракети със среден обсег на действие. Първото изстрелване е било неуспешно. Втората е паднала в морето, след като е прелетяла 400 км.„Ние имаме истински капацитет на практика да атакуваме американците в тихоокеанския оперативен театър“, обявил Ким Чен Ун.

Петнайсетте страни, постоянни членове на СС на ООН, проведоха консултации при закрити врати за изстреляната от Северна Корея балистична ракета със среден обсег. На влизане на съвещанието постоянният представител на САЩ в СС Саманта Пауър изрази желание да се стигне до бързо и единодушно осъждане от Съвета за сигурност на предизвикателството от страна на Пхенян към международната общност и към резолюциите на ООН. Тя пожела и засилване на санкциите, които бяха предприети срещу Северна Корея. От март тази година Пхенян е извършил десет опита с балистични ракети, отбеляза тя. Според нея с всеки от тези опити, те осъществяват напредък и затова е изключително важно да се преодолеят всички недостатъци, които могат да бъдат открити при прилагането на резолюция 2270. Саманта Пауър даде да се разбере, че САЩ биха искали да се включат в черен списък лица и организации, които помагат на Пхенян да осъществява военната си ядрена програма. Спешното съвещание е по искате на САЩ и Япония. Дипломатите очакват да бъде публикувана официална декларация на СС на ООН, осъждаща новите опити с балистични ракети. Това обаче може да отнеме известно време, тъй като постоянните представители в ООН трябва да се консултират със своите държави. Това особено важи за Китай, който е единственият съюзник на Пхенян и винаги се е опитвал да го защити от санкциите на ООН. Няколко резолюции на Съвета за сигурност забраняват на Северна Корея всякаква ядрена дейност или тестове с балистични ракети.

Последно сбогом с голямата актриса Надя Тодорова

https://www.actualno.com/society/posledno-sbogom-s-goljamata-aktrisa-nadja-todorova-news_546859.html

Днес е поклонението пред тленните останки на голямата българска актриса Надя Тодорова. То ще започне в 15.00 часа във фоайето на Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград и ще продължи два часа, след което ще бъде отслужено опело. Погребението е от 18.00 часа в Гробищния парк на ул. ”Цар Иван Асен II”. Желанието на Надя Тодорова е било да приключи земния си път в любимия Асеновград, където е родена на 1-ви ноември преди 90 години, където е преминала младостта й и където

Папа Франциск пристига в Ереван и ще отдаде почит на загиналите в арменския геноцид

https://www.actualno.com/europe/papa-francisk-pristiga-v-erevan-i-shte-otdade-pochit-na-zaginalite-v-armenskija-genocid-news_546861.html

Папа Франциск пристига днес на тридневно посещение в Армения, в рамките на което ще ще посети мемориала Цицернакаберд, посветен на жертвите от арменския геноцид, съобщи "Франс прес". Политическото измерение на посещението е деликатен въпрос. Франциск е очакван с ентусиазъм от местните жители, дълбоко трогнати от факта, че преди година той публично спомена арменския "геноцид", взел близо 1.5 милиона жертви в Османската империя през 1915-16 г. Турция обаче остро възразява срещу този термин, като

Държавата трудно прибира скрити задължения от политици, управници и магистрати

https://www.actualno.com/politics/dyrjavata-trudno-pribira-skriti-zadyljenija-ot-politici-upravnici-i-magistrati-news_546845.html

Сметната палата и Националната агенция за приходите имат сравнително ниска успеваемост при събирането на скрити задължения от лица, заемащи висши длъжности. През последните години е имало 33 случая, при които с ревизионни актове данъчните са открили допълнителни задължения и хазната е успяла да си събере близо 1 млн. лева, стана ясно от думите на председателя на Сметната палата Цветан Цветков пред bTV. Остава обаче неясно за колко точно дълъг период става въпрос, посочва в. "Сега". Отделно има

Нападателят в киното в Германия носел граната и пояс с експлозиви

https://www.actualno.com/europe/napadateljat-v-kinoto-v-germanija-nosel-granata-i-pojas-s-eksplozivi-news_546863.html

Мъжът, който нападна киносалон в германския град Фирнхайм, е носел ръчна граната и пояс с експлозиви, съобщи вестник "Билд". Гранатата и поясът са били намерени от служители на органите на реда до тялото на застреляния от полицията нападател. Те са изпратени за експертиза. Според германския вестник, мъжът е взел за заложници 17 души. Един от тях е заявил пред изданието, че нападателят е говорил на развален немски. Никой от заложниците не е пострадал. Засега не се съобщава самоличността на напа

Тест "улавя" инфаркта пет години преди да се случи

https://www.actualno.com/interest/test-ulavja-infarkta-pet-godini-predi-da-se-sluchi-news_546806.html

Британски учени са създали кръвен тест, който дава възможност да се определи вероятността от развитие на инфаркт и своевременно да се предскаже началото му цели 5 години преди същинския сърдечен удар. В статия в сп. „EBioMedicine”, цитирана от в. „Телеграф”, лондонски изследователи посочват, че ключът към предугаждане на инфаркта е в силната имунна система, която защитава организма. Учените са следили в продължение на няколко години здравословното състояние на близо 200

Кораб с туристи изчезна в Малайзия

https://www.actualno.com/asia/korab-s-turisti-izchezna-v-malajzija-news_546853.html

Малайзийските спасители започнаха издирване на туристически кораб с 24 души на борда. Съдът е подал сигнал за бедствие и е изчезнал, предаде ТАСС. Корабът е извършвал крайбрежно плаване в Южнокитайско море, пише местното издание "Ню Стрийтс таймс". Последният радиосеанс е бил късно през нощта срещу петък. В този момент корабът се е намирал край бреговете на щата Сабах в източната част на Малайзия. След това контактът с екипажа е изгубен. На борда са 12 китайски туристи, шестима местни служите

Хампарцумян за Brexit: Сега да се научат да берат ягоди

https://www.actualno.com/politics/hamparcumjan-za-brexit-sega-da-se-nauchat-da-berat-jagodi-news_546864.html

Великобритания излиза от Европейския съюз – или поне това показа референдумът по въпроса, макар той да няма задължителен характер. Истерията на борсовите пазари нараства, а вече и в България има реакции. В социалните мрежи вече се появиха първи коментари и от обикновени българи. „Нали я знаете онази стара игра, в която с клечки е направена фигурка и трябва да махаш по една клечка така, че фигурката да не падне! Е, британците дръпнаха първата клечка!” За добро или за лошо поли

Референдумът - най-ожесточената кампания, която ще разделя британците за дълго

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269580_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+-+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 Разделението, предизвикано от кампаниите на противниците и поддръжниците на напускането на ЕС, може да има трайни последствия. Проучване на ЮГов от тази седмица показва, че половината британци и 70 на сто от избирателите, които искат да гласуват за оставане в ЕС, смятат че кампанията е допринесла за разделение в британското общество.

Ежедневникът "Дейли мирър", който призовава британците да гласуват за оставане в ЕС, порицава кампанията преди референдума като "най-негативната и предизвикваща разделение, която помним".

Един от най-спорните моменти беше публикуването на плакат на еврофобската и антиимиграционна партия ЮКИП, показващ колона от бежанци с надпис "точка на пречупване".

И макар че изключително бруталното убийство на Джо Кокс даде малка почивка от нападките, довеждайки до прекъсването на агитацията в продължение на няколко дни, то не попречи обидите да се подновят с пълна сила веднага след изтичането на траура.

Трети сме в Източна Европа по стокообмен c Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269579_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D0%BC%D0%B5%D0%B

 България е трета от страните от Източна Европа /без държавите от Вишеградската четворка/ по обем на стокообмена си с Германия. Това съобщи за „Монитор“ д-р Митко Василев, гл. управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, като се позова на данни на Източната комисия на германската икономика.

„С нашите 6,3 млрд. евро сме трети, а пред нас са само Русия и Румъния“, поясни той. „Зад нас са страни като Украйна и Хърватия“, добави Василев и прогнозира, че тази година стокооборотът ни с Германия ще се увеличи още повече. Шефът на камарата припомни, че за 2015 г. инвестициите от Федералната република в България са се увеличили с 20% и са достигнали 176 млн. евро.

Василев каза още, че много германски фирми в момента проучват възможностите да отворят свои производства у нас. Интересуват се дори и от най-бедния район на ЕС – Северозападна България. По думите му един от големите проблеми е недостигът на необходимата квалифицирана работна ръка.

Естакада на две нива срещу „Пирогов”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269578_%D0%95%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D

 За да получи строително разрешително за мега комплексаот Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата – лагуна, срещу болница "Пирогов", турският инвеститор "Гаранти Коза" предлага да построи за своя сметка естакада на две нива. Още през миналата година компанията представи инвестиционния си проект за над 1 млрд. евро, който искат да вдигнат на мястото на бившия завод за мотокари до сградата на Министерството на отбраната.

"Гаранти Коза" внесе транспортно-комуникационен проект за преминаването през кръстовището на булевардите "Ген. Тотлебен" и "Пенчо Славейков" в експертния съвет по устройство на територията, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Той обаче е категоричен, че няма да даде разрешение за естакадата преди компютърна симулация да докаже нейната необходимост. С проекта ще се реши и проблемът с достъпа на живеещите в квартал "Сердика" при преминавеното им през натовареното кръстовище. Сега за да стигнат до него те минават през тясна уличка зад хотел "Шипка". В проекта е заложено да бъде направен пробив на ул."Добруджанка", каза арх. Здравков. Той уточни, че турският инвеститор все още не е внесъл в Направление "Архитектура и Градоустройство" проектът за изграждането на комплекса.

Страните от Чермоморския регион с общ туристически продукт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269577_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D1%89+%D1%82%D1%8

 Страните от Черноморският регион да разработят общи продукти, които да привлекат повече туристи от далечни пазари. Това е предложила министърът на туризма Николина Ангелкова на конференция на министрите отговарящи за култура и туризъм от държавите в Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество (ОЧИС).

Черноморският регион е сред най-важните и големи генериращи пазари за българския туризъм, заяви още Ангелкова. По думите й над 53% от чуждестранните туристи, или 3,7 млн. души, посещаващи България годишно, идват от ОЧИС.

Трябва да използваме и опита, който е натрупан в рамките на сътрудничеството в Дунавския регион, за да надграждаме постигнатите резултати, коментира още министърът.

Според нея кино туризма дава възможност за популяризиране на туристическите дестинации чрез филмите. Ангелкова представи българския опит в разработването на рекламно видео, в което участват някои от най-големите холивудски актьори. Тя подчерта, че това е реален маркетингов инструмент за насърчаване на туризма. Посочени бяха и конкретни примери за чувствително увеличение на туристите следствие на филмови продукции – след световната премиера на кино поредицата "Хари Потър" е регистриран над 50% ръст на туристи в показаните във филма локации. През 2000 г., след премиерата на "Плажа" с Леонардо ди Каприо, над 22 % повече младежи са посетили Тайланд и др.

Министърът на туризма Николина Ангелкова бе предложена за координатор на групата по туризъм в рамките на страните от Организацията за Черноморско и икономическо сътрудничество. Предложението бе направено от генералния секретар на организацията Майкъл Христидес по време на конференцията на министрите на държавите от ОЧИС.

BBC: Лондон гласува за оставане в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269576_BBC%3A+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2+%D0%95%D0%A1

 Лондонското сити гласува за запазване на отношенията между Великобритания и Европейския съюз, предава BBC.
Общо 3 312 граждани са подкрепили британското членство в Общността, докато в полза на брекзита са гласували 1 087 души. 

Най-малко четири милиона души в британската столица са гласували на истоическия референдум, който се проведе в четвъртък. Това е най-високата избирателна активност в британската столица от общите избори през 1950 г., когато до урните отидоха 80 % от избирателите.

Силно международно участие на Ретро парада в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JnNBU-D-Uwo/

Колекционери на ретро коли и мотоциклети от Гърция,  Сърбия, Чехия, Русия, Словения, Хърватия и Турция пристигат за 9-то издание на Ретро парада в Бургас.
Сръбските участници ще покажат основно класическите си автомобили „Застава”, произведени в бивша Югославия, а сред на експонатите на чехите ще бъде уникален мотоциклет-триколка.
След като миналата година, първият в България реставриран автобус „Чавдар” предизвика голям фурор, на това издание общинската фирма „Бургасбус” ще изложи и другия си изцяло реставриран атракционен автобус „Мерцедес”. Самосвалите, които построиха социалистическа България ще бъдат представени с модел „ЗИЛ 130” от 1968 година. „Мерцедес 190 Пагода” от 1952 година ще направи своя дебют на изложението. Атрактивният автомобил е собственост на колекционер № 1 на България Николай Колев-Бижуто. Хасковският мото клуб идва в Бургас със сериозна колекция от ретро коли, главно английски модели.
Деветото издание на парада събира повече от 100 автомобила и 20 мотоциклета. Началото е точно в 10 часа на 2 юли (събота), край Морското казино. Награждаването е от 14 часа. В 15.00 часа ретро колите ще направят дефиле по алеите на Морската градина, което ще финишира пред 5-звездния Гранд хотел и СПА Приморец, който за поредна година е любезен домакин на участниците в парада.

Лиляна Павлова : Над 22 млн. лева от държавния бюджет бяха инвестирани във Варна през последните години като подкрепа за развитие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269575_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4+22+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0

 Изпълняваме ангажимента, който правителство прие и подпомагаме усилията на кмета Варна да върне своя облик и блясък. Мисля, че това вече е факт, защото Варна разцъфна. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и кмета на община Варна Иван Портних откриха официално втория етап от обновяването на булевард „3 март“ в морската столица. Рехабилитацията на двете части от булеварда се осъществява със средства от МРРБ.

Министър Павлова подчерта, че в последните години правителството е предоставило над 22 млн. лв. като допълнителна подкрепа към бюджета на общината за реновирането, ремонта и рехабилитацията на всички основни булеварди на града. „Това е много сериозен ресурс като инвестиция от държавния бюджет в подкрепа на развитието на града“, каза министър Павлова. Тя бе категорична, че подкрепата ще продължи, като от изключителна важност е много бързо да започнат проектите по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Средства от европейската програма ще бъдат насочени по три основни направления - ремонт, рехабилитация на улици и улична мрежа, модернизиране на градската среда, междублокови пространства и др. в кв. Аспарухово и останалите райони на Варна. Министърът уточни, че предстои провеждането на тръжните процедури, защото програмата е одобрена, след което максимално бързо проектите трябва да започнат. Отделно са инвестициите по линия на обновяване на градските училища и професионални гимназии по ОПРР.

„Моето желание и воля на правителството е да продължим да подкрепяме града и региона в развитието на пътната инфраструктура. Завършихме първата част от ремонта на Аспаруховия мост, ще продължим с втория етап, останалата пътна мрежа –виадукта на „Звездица“ и т.н. Започваме ремонт на 30 км от пътя Варна –Добрич. Проектът е одобрен, договорът за финансиране е сключен, средствата са одобрени, търгът е в ход. Получихме много оферти и ако няма обжалване още наесен, в този строителен сезон ще започнем рехабилитация на този пътен участък, увери още регионалният министър. Тя допълни, че отсечката между двата града е в много лошо състояние и е важно час по-скоро ремонтите да се направят, но ако има обжалване на процедурите не може да се направи нищо, докато то не приключи.

Пред журналисти министър Лиляна Павлова изтъкна, че няма да има застрояване на“Кара дере“ и другите защитени зони и плажове по Черноморието.„Имах много дълга, обстойна, обстоятелствата среща с представители на екозащитните организации в добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим „Кара дере“, категорична бе Павлова. Тя отбеляза, че тази местност попада в землищата на две общини. Актовете за изключително държавна собственост на тези два плажа обаче са факт и тяхното наименование остава „Кара дере“. Според министъра допуснатото разделяне е в полза на спазването на закона и така ще се защити още повече и стабилизира плажът. С новия акт, на основата на вече готовата кадастрална карта териториите и в двете землища ще са защитени и с кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения. По отношение на територията зад плажа, т.нар. зона „Б“, министърът обясни, че назад във времето там са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Те вече не само, че са изтекли, но и не могат да бъдат подновени, така че там строителство също вече не може има. „Единственото, което може да бъде направено е ажурна ограда, с която само се отделя терена“, категорична бе министър Павлова. Тя призова организациите да не се притесняват от Общия устройствен план, който ще се разработва. Първо, защото възложител ще е МРРБ, и второ, защото с него няма да се вземат предвид Подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка. И тъй като ПУП-а зад „Кара дере“ не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда, и няма екологична оценка, няма да е част от ОУП ведно с още няколко ПУП-а. „Бъдещият изпълнител на ОУП ще трябва да прецени цялата територия на Бяла, на къде общината може да се развива, защото пък от друга страна няма пречки Бяла да се разширява и развива, но не е задължително това да е само към „Кара дере“ и плажа. Бяла може да се развива без да се засяга територията на тази местност, каза още министър Павлова.

По отношение на проекта по фонд „Солидарност“ за отводнителните дерета в кв. „Аспарухово“ министър Лиляна Павлова отбеляза, че навсякъде общините и бенефициентите, които получиха финансиране по Фонд „Солидарност“ срещат два проблема. Тъй като това са спешни и аварийни дейности, които трябва да бъдат възлагани навсякъде, са на принципа на инженеринга, което допълнително забавя процеса, тъй като трябва да има допроектиране, първо на това, което трябва да се направи, а след това строителство. Много често, в 99% от случаите има обжалване на процедурите. „Благодарение“ на това обжалване има абсолютно забавяне в проектите и тяхното изпълнение. Аз се надявам, че максимално бързо ВАС или ще даде предварително изпълнение на Варна или ще приключи жалбата по делото за избран изпълните, за да се започне работа. Надявам се, че всичко ще е наред, за да започне работа“, изрази надежда регионалният министър.

В присъствието на министрите Лиляна Павлова и Десислава Танева бе открита нова спортна площадка в кв. „Възраждане“ на Варна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269574_%D0%92+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2

 В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на министъра на земеделието и храните Десислава Танева във Варна бе открита нова детска спортна площадка.

 

Кметът на Варна Иван Портних заяви при откриването, че площадката е част от цялостен проект за облагородяване на район „Възраждане“ в града. Общата стойност на инвестицията е 780 хил. лв. Със средствата са изградени площадката с фитнес уреди и атракциони за деца, стадиони, улица към тях, заедно с професионално осветление. Изградени са и подпорни стени заради денивелацията на терена.

Лиляна Павлова: Стартираме реформа, с която 90% от територията на страната ще е покрита с кадастрална карта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269573_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%2C+%D1%81+%D0%BA%D0%BE

 С прехвърлянето на данните от Картата на възстановената собственост на земеделските земи 90% от територията на страната ще е покрита с Кадастрална карта. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева откриха във Варна първата национална съвместна среща на екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на областните служби "Земеделие".

Пред участниците в нея те представиха промените в Закона за кадастъра и имотния регистър, които са внесени за разглеждане в Народното събрание. По думите им реформата, която се извършва по отношение на създаването на единния кадастър е предизвикателство за екипите на двете министерства, но е необходимост, която в годините дълго време е отлагана, именно поради тежката задача това да се извърши.

Лиляна Павлова отбеляза, че към днешна дата едва 22% от страната има кадастрално покритие. „Реформата, която реализираме цели всеки един гражданин да може да получава информация на едно гише, независимо къде се намира. Затова е важно по-голяма част от страната да е покрита с кадастрална карта, което ще улесни обществото и бизнеса, които ще получават и по-качествена услуга“, обясни още Павлова. Тя допълни, че съгласно реформата в бъдеще нито една общинска или държавна администрация няма да има право да изисква от граждани и фирми скици. Това ще става само по служебен път, като част от стратегията за електронно управление. Услуги ще могат да се получават онлайн с електронен подпис. Имотите ще имат т.нар. „имотно ЕГН“, като се премине от поименна към поимотна система. Кадастърът ще е дигитален и всеки ще може да влезе и да види историята на даден имот, евентуални тежести върху него, както и предишните собственици. Това ще допринесе за опазване на неприкосновеността на частната собственост, изброи още министърът заложените цели.

По думите й процесът няма да е лесен, защото картата трябва да се изчисти от грешките и доразвие. „650 души ще бъдат обединени в един екип, като 340 са служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а останалите – на общинските служби по земеделие“, обясни тя.

Реформата в кадастъра ще се финансира с 12 млн. лв. безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Добро управление“ 2014 -2020 г. Проектът включва замервания, развитие на картата и изчистване на грешките, за да може да има верни данни в общия кадастър. Срокът му ще бъде две години, през които трябва да бъде постигнат търсеният резултат.

„Промените ще доведат до много по-облекчено обслужване на бенефициентите в сектор „Земеделие“, във всички 242 общински служби, всичко ще става в реално време. Службите по земеделие ще разполагат в реално време с всички административни задължения – установяване правата на ползване, изготвяне на споразумения и др. Обслужването трябва да стане по-бързо, по добро и изключително по-точно, което е гаранция за справедливото и принципно прилагане на правилата на подпомагането“, посочи министър Танева. Тя съобщи, че 20 млн. правни основания са регистрирани по директните плащания за Кампания 2016 г. за 12 млн. имота. От тях над 81% са в картите за възстановена собственост и над 18% в кадастралните карти.  Министърът на земеделието сподели, че са проведени множество срещи между двете ведомства, за да се изгради ясна визия какви са стъпките, така че България да разполага с единен кадастър с точни и коректни данни, които да обслужват гражданите.

Чрез въведените промени по отношение на разпределението на директни плащания, целящи субсидия да получават само бенефициентите, които имат правно основание, получихме изключително точна картина за всяко землище. „Близо 4 760 землища са администрирани от Областните служби по Земеделие, 114 00 са бенефициентите по директни плащания“, обясни Танева. Тя бе категорична, че реформата ще срещне и съпротива от заинтересовани страни.

Великобритания - накъде след референдума

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-nakyde-sled-referenduma-6055437

Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността. Изборът на британците обаче не означава незабавно излизане от ЕС

Великобритания напуска Европейския съюз

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/velikobritaniia-napuska-evropejskiia-syiuz-6055437

Общо 17,4 млн. души са предпочели излизането от ЕС, за сметка на 16,1 млн., които са за оставането в общността

Великобритания напуска Европейския съюз

http://www.vesti.bg/sviat/velikobritaniia-napuska-evropejskiia-syiuz-6055437

Според временните резултати, повече британци определят излизането от Европейския съюз като "вероятен фаворит"

Към момента: Великобритания излиза от ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/kym-momenta-velikobritaniia-izliza-ot-es-6055437

Според временните резултати, повече британци определят излизането от Европейския съюз като "вероятен фаворит"

Великобритания все по-близо до Брекзит

http://www.vesti.bg/sviat/velikobritaniia-vse-po-blizo-do-brekzit-6055437

Според данните, резултатите са 50 на 50, световните агенции с различни прогнози

Какво предрича Референдумът на Острова

http://www.vesti.bg/sviat/kakvo-predricha-referendumyt-na-ostrova-6055437

Според данните, резултатите са 50 на 50, световните агенции с различни прогнози

Резултатите към 5 ч: Великобритания остава в ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/rezultatite-kym-5-ch-velikobritaniia-ostava-v-es-6055437

Според данните хората, които искат да бъдат свързани с Европа водят със съвсем лека преднина

Одобрени са 44 проекта по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/269572_%D0%9E%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B0+44+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D

Получихме 217 проектни предложения в рамките на първата покана по програмата. 134 от тях са оценени като добри и бихме ги финансирали, ако имахме по-голям бюджет. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на заседание на съвместния Комитет за наблюдение на програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония, което се състоя днес в Кюстендил.

Основната ни цел е създаването на условия за икономически растеж и по-голяма заетост в трансграничния регион. Фокусът ни не е просто върху усвояването на средствата, а върху резултатите, които постигаме с изпълнението на проектите, подчерта зам.-министър Николова. Въпреки по-малкия бюджет, смея да твърдя, че по трансграничните програми постигаме ефекти, които са толкова видни и значими за региона, колкото и проектите по оперативните програми, заяви тя.

Ресурсът на първата покана е около 6,5 млн. евро и с него могат бъдат финансирани 28 проекта. Поради големия брой проекти, получили високи оценки, Комитетът взе решение да прехвърли допълнително близо 3,5 млн. евро от бюджета на програмата за финансиране на допълнително 16 проекта в рамките на първата покана. Така общият брой на проектните предложения, които ще получат финансиране на този етап, става 44 на обща стойност около 10 млн. евро. Те покриват всички приоритетни оси на програмата в областта на устойчивия туризъм, околната среда и повишаване на конкурентостта на бизнеса. Сред тях има проекти  и в двете области от българска страна, които участват в програмата, като най-много са предложенията за  общините Благоевград, Кюстендил, Сандански, Сатовча и Струмяни. Най-голям брой са бенефициентите от неправителствения сектор, следвани от общините и областните администрации. Сред бенефициентите, чиито проекти са сред одобрените за финансиране, присъстват и образователни и културни институции.

През следващите месеци предстоят процедури по проверки на терен за всеки конкретен проект, както и на бенефициентите, за да се избегне двойно финансиране, обясни зам.-министър Николова и допълни, че през септември могат да бъдат сключени договори за финансиране. Това значи, че още следващата година можем да отчетем първите резултати от изпълняваните проекти, каза още тя.

Деница Николова изрази радостта си от големия брой проекти, получени по първата покана. Тя обясни, че активното участие се дължи на няколко фактора: от една страна на натрупания опит и административен капацитет на потенциалните бенефициенти от миналия програмен период,  от друга на ясната дългосрочна политика, приемственост и визия за развитие на регионите и не на последно място - на добрата подготовка и проектна готовност на проектните инициатори. Трансграничните програми станаха разпознаваеми с високите резултати, които постигат в областите и от двете страни на границата, категорична беше зам.-министърът. 

Краткотрайни превалявания в планините и силен вятър

https://www.actualno.com/society/kratkotrajni-prevaljavanija-v-planinite-i-silen-vjatyr-news_546757.html

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна България и планините, където на отделни места краткотрайно ще превали. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен североизточен вятър. Съществена промяна на температурите не се очаква и максималните ще бъдат между 30°-35°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за юни – слабо ще се понижи. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Красимир Стоев от

Как да премахнем захарта от менюто си в 5 стъпки

https://www.actualno.com/health/kak-da-premahnem-zaharta-ot-menuto-si-v-5-stypki-news_546813.html

Напоследък много проучвания доказват, че захарта е една от основните причини за затлъстяването и влошаването на здравето. Например един хранителен режим с високо съдържание на захар може да остави усещане за мудност, липса на енергия и да повиши нивото на кръвната захар в организма, което води до усещане за глас и предизвиква консумацията на нездравословни продукти. Но за много хора мисълта да се изправят в един свят без захар е ужасяваща. Въпреки това все повече хора приемат предизвикателствот

Вече е ясно - Великобритания излиза от Европейския съюз!

https://www.actualno.com/europe/veche-e-jasno---velikobritanija-izliza-ot-evropejskija-syuz-news_546856.html

Великобритания излезе от ЕС – или поне такова е желанието на гласувалите на референдума по въпроса. При оставащи 18 района за преброяване от 382 района общо, 16 252 257 британци искат Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз, а 15 130 139 британци искат да останат в ЕС, гласят резултатите от BBC. Разликата от над 1,1 млн. гласа е непреодолима. Референдумът няма задължителен характер, но едва ли британското правителство ще му се противопостави, макар вече да има призиви към Дейви

Борисов ще обяснява в парламента за увеличението на учителските заплати

https://www.actualno.com/politics/borisov-shte-objasnjava-v-parlamenta-za-uvelichenieto-na-uchitelskite-zaplati-news_546857.html

Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в петъчния парламентарен контрол. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Въпрос към премиерът е отправил независимият народен представител Георги Кадиев, който е свързан с обявената възможност за 10% увеличение на учителските заплати от 1 януари 2017 година. Премиерът ще отговори и на въпрос от народния представител от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, свързан с политиката на правителството за изпълнението на Спо

Откъс от "Човешката несигурност", Проф. Георги Фотев

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-choveshkata-nesigurnost-prof-georgi-fotev-news_546772.html

Откъс от част V „Кризите“   В късната модерна епоха се създава впечатление, че кризата на културата едва ли не е перманентна. Културата е суперкод. Наброяват се около двеста, заслужаващи внимание опита да се даде приемлива дефиниция на понятието култура. Всеобхватното понятие за култура включва, което не е природата, тоест свръх-природната реалност изобщо. Това понятие се покрива с понятието за социална реалност. Според друго разпространено определение културата е една от подс

Наплив за директори в ЦГМ

https://www.actualno.com/sofia/napliv-za-direktori-v-cgm-news_546847.html

Трима директори се търсят за директорския борд на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) скандалното търговско дружество, в което 100% се държи от Столична община. Оказа се обаче, че за всеки пост има по шестима кандидати! След разглеждане на документите им във втория етап от конкурса обаче са допуснати с трима по-малко заради несъответствие с изискванията за поста, съобщи Mediapool. Според агенцията сред кандидатите има и хора от уволненото ръководство, като неофициално се говори, че това е бившия

LEAVE се представя по-добре от очакваното (временни резултати)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631585.html

Позицията LEAVE за напускане на Великобритания от Евросъюза се представя по-добре от очакваното, коментира Би Би Си въз основа на резултатите до 4 часа българско време. Към този момент над 53% от преброените резултати бяха за напускане на ЕС, като разликата надхвърли 200 000 гласа. Веднга след това обаче започнаха да излизат райони с надмощие на REMAIN - за оставане в ЕС и към 4:20 часа резултатът почти се изравни. Вече се очертава категорична тенденция - Англия гласува за напускане. Там LEAVE води с 200 000 гласа, но все още нямаше резултати от Лондон. Шотландия е категорично за оставане. Там Remain води с над 165 000 гласа. Северна Ирландия е разделена. Католическите райони са за оставане, протестантските - за напускане. Общият резултат е с леко предимство за REMAIN с малко над 30 хиляди гласа. В Уелс е точно обратното - леко предимство за LEAVE с малко над 30 000 гласа. В 4:30 часа излязоха първите 2 големи района на Лондон, в които привържениците на оставането в ЕС бяха над 75% и веднага обърнаха резултата на национално ниво.

Шок с първите резултати - Великобритания излиза от ЕС!

https://www.actualno.com/europe/shok-s-pyrvite-rezultati---velikobritanija-izliza-ot-es-news_546851.html

Гласовете за излизане на Великобритания към момента са повече, отколкото тези за оставане в съюза! При преброяване на на 309 от 382 секции към 05:45 51% от британците искат страната им да излезе от ЕС, а 49% да останат. Според графиката на BBC 12 413 763 британски граждани са гласували за излизане от ЕС. 11 663 024 са гласували за оставане. Припомняме, че референдумът има препоръчителен характер и британският парламент може да не се съобрази с него. Според данните Уелс е една от областите, в к

Тенденцията се запазва - съвсем малко остава на Великобритания да излезе от ЕС

https://www.actualno.com/europe/tendencijata-se-zapazva---syvsem-malko-ostava-na-velikobritanija-da-izleze-ot-es-news_546852.html

Тенденцията Великобритания да излезе от Европейския съюз остава! 51,6% от преброените гласове при оставащи само 53 секции от 382 секции общо са за Brexit! 14 356 533 британци искат страната им да не остава в Европейския съюз, а 13 409 611 граждани гласуват „за” оставането на страната в ЕС. Референдумът няма задължителен характер, но едва ли британското правителство ще заеме позиция различна от изразената на плебисцита! BBC вече обяви официална прогноза, че Великобритания със сигурнос

Рождество на свети Иоан, Предтеча и Кръстител Господен (Еньовден)

https://www.actualno.com/celebrate/rojdestvo-na-sveti-ioan-predtecha-i-krystitel-gospoden-eniovden-news_546753.html

Когато Незалязващото Слънце на правдата - нашият Спасител - пожелал да възсияе за света и вече преклонил небесата и се вселил в пречиста девическа утроба, в същото време трябвало да бъде роден от неплодна свети Иоан Предтеча - Неговата зорница. Той като предвъзвестител трябвало да предшества явяването на Господа, като проповядва и говори: "след мене иде по-силният от мене". И ето, когато дошло времето света Елисавета да роди, тя родила син в старостта си, от застаряла утроба, както в древни вре

Референдумът във Великобритания приключи, Европа чака резултати

https://www.actualno.com/europe/referendumyt-vyv-velikobritanija-prikluchi-evropa-chaka-rezultati-news_546850.html

Гласуването в историческия референдум за британското членство в Европейския съюз приключи. Предстои преброяването на гласовете. Няма да има екзит-полове, затова далите своя вот ще трябва да изчакат до излизането на резултатите, за да разберат как са гласували гражданите на страната. Очаква се това да стане около 7 часа тази сутрин (9 часа българско време), предава BBC. Actualno.com припомня, че повечето актуални социологически проучвания, оповестени преди и по време на изборния ден, показваха

Празнуваме Еньовден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586509

На 24 юни народната традиция отбелязва Еньовден. Празникът е наричан още и Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Това е и причината много от поверията и обичаите на Еньовден да са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На днешния 24 юни Православната църква почита рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и...

Първи резултати: Гибралтар гласува с 96% за оставане в ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_631584.html

Вече е ясен първият резултат от референдума във Великобритания. Той е в Гибралтар където 95,9% от гласувалите са за оставане в Европейския съюз, а само 4,1% искат Обединеното кралство да го напусне. Изглежда обаче Гибралтар никак няма да е типичен и резултатите на повечето места ще са много по-завързани. В Нюкясъл, който засега е втория излязъл резултат 49,3 са за излизане от ЕС срещу 50,7 за оставане. Първият регион от Шотландия, от където има резултати, са северните острови Оркни. Там резултатът е 36,8:63,2 в полза на оставането в съюза. Регионът обаче е много малък като брой население и няма да има съществен принос в общия резултат. Веднага след това обаче излязоха резултати от значително по-големия район Клакаманшайър, които също са около 60:40 в полза на оставането. Веднага след това обаче излязоха данниете от северния английски регион Съндърланд. Според предваритрелните прогнози там се очакваше да бъде най-голямата победа на противниците на ЕС. Резултатите потвърждават прогнозите. 61,3% са дали гласа си за LEAVE при само 38,7 за REMAIN.  С резултатите в Съндърланд противниците на ЕС за пръв път поведоха в резултата. Преднината обаче е крехка, а остават много непреброени региони.  Според все още непотвърдени резултати в Кроули (45 км южно от Лондон) противниците на ЕС печелят с 61%. Първи непотвърдени данни има и за Уелс. В района Блайнай Гуент противниците на ЕС също печелят с около 60% от гласовете. Излязоха и първите данни за Северна Ирландия. Във Фойл REMAIN побеждава категорично със 78,3:21,7. Районът е силно католически. За Северна Ирландия предварително се знаеше, че в католическите райони победата на REMAIN ще бъде категорична, докато юнионистките избиратели ще се разделят поравно. В Англия обаче LEAVE все по-силно доминира. В Суиндън привържениците на излизане от ЕС спечелиха с 55:45, което е около 10 000 гласа разлика. Лондонското предградие Броксборн дори надмина Съндърланд по категоричност на резултата. Там излизането от ЕС е подкрепено от над 66% от избирателите. Това е над 16 000 гласа разлика. С тях LEAVE поведе със 7000 гласа в общия резултат. С 61:39 Кетъринг (северно от Лондон) също гласува за напускане на Съюза. Островите Сили гласуваха с 56:44 за оставане в Евросъюза. Там обаче гласоподавателите са само 1700 и слабо влияят на общия резултат. В Западен Дънбартъншър (близо до Глазгоу) привържениците на оставането в ЕС печелят със 62%. 60:40 за оставане в ЕС е резултатът в Дънди. На Шетлъндските острови, в най-северната част на Шотландия, резултатът е 56,5:43,5 в полза на оставането.  С това категорично се затвърждава тенденцията в Шотландия позицията за оставане в ЕС да има категорична преднина, за разлика от Англия, в която засега резултатите сочат точно обратното, особено след като съседния на Съндърланд район South Tyneside повтори резултата му от 62% за напускане на Обединена Европа.

Гелина, сангрия и акад. Анание Явашов в „Нощ в музея“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586573

Нови и интересни неща видяха и научиха разградчани и гостите на града, посетили „Нощ в музея“ – наследникът на „Белите нощи на Разград“. За разлика от първия ден, в който имаше само едно събитие и то не бе от най-посетените, тазвечершните мероприятия от фестивала имаха както обща, така и специфична за всяко от тях публика, препълнила музейните дворове. Започна се с поетеса от национална величина. Маргарита Петкова видя, че има много поклонници в Разград, където в къщата-музей „Станка и Никола Икономови“ представи книгата, посветена на нейната 6...

Островът от следващия ден

https://www.24chasa.bg/sport/article/5600643

Островът от следващия денИсландците имат 75 професионални футболисти, но 700 треньори с лиценз от УЕФА Умберто Еко, лека му пръст, признава, че не харесва и не разбира футбола. Което, естествено, не му пречи да го коментира подобно на милиони други хора по света, които не са Умберто Еко. За италианския философ и писател се сетих в сряда вечерта малко преди 21 часа

Чех изчезна при пътуване в Родопите, приятелите му го търсят

https://www.24chasa.bg/novini/article/5600640

Чех изчезна при пътуване в Родопите, приятелите му го търсятЧешкият турист Иржи Вана (Jiri Vana) е изчезнал при пътуването си в Родопите, сигнализират негови приятели в социалните мрежи, съобщи "Труд". Те молят за съдействие и във фейсбук. За Иржи Врана няма информация от 18 юни. Тогава той се е намирал в района на Смолян, близо до границата с Гърция. Врана е на 37 г., висок около 180 см.

Омразната осморка

https://www.24chasa.bg/sport/article/5600638

Омразната осморкаСпор няма - от европейското си тръгнаха доказано най-слабите отбори Преди да разберем коя ще е великолепната седморка, или по-скоро четворка (полуфиналисти) на европейското във Франция, стана ясно коя е омразната осморка. Като на всяко първенство с 24 участници (имаше четири такива световни - Испания’82, Мексико’86, Италия’90 и САЩ’94) и тук 70,

20 интересни факта след груповата фаза

https://www.24chasa.bg/sport/article/5600632

20 интересни факта след груповата фаза1. Златан Ибрахимович улучи само веднъж очертанията на вратата за последните си 270 минути с националната фланелка на голямо първенство. 2. Петър Чех вече е рекордьор по пропуснати голове в европейски финали (21) между всички вратари в историята. 3. Англичаните излязоха с най-младия си отбор в историята със средна възраст от 26 години и 59 дни.

Без испанци, италианци и англичани в идеалния отбор на в. “Екип”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5600628

Без испанци, италианци и англичани в идеалния отбор на в. “Екип”Френският всекидневник “Екип”, наричан “Спортна библия”, оповести идеалния си отбор след груповата фаза на европейското първенство. В тима, изграден по схемата 1-4-5-1, не е включен нито един представител на все още действащите първенци на континента - испанците. Сред 11-те няма също така италианци и англичани.

"Лудогорец" тръгна с успех в контролите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586571

Българският шампион Лудогорец Разград стартира с успех контролите си на австрийска земя. Момчетата на Георги Дерменджиев победиха с 2:1 Славия Прага. Головете за българския тим реализираха Абел Анисе в 6-ата минута и Джонатан Кафу в 20-ата минута. Българският тим започна по-активно и още в 4-ата минута Вандерсон стреля встрани от вратата, все пак две минути по-късно Абел Анисе откри резултата, след като засече подаване отдясно по атаката на Лудогорец. Славия Прага отвърна с опасен удар към вратата на Стоянов в 9-ата минута. Последва и опас...

"Лудогорец" тръгна с успех в контролите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586570

Българският шампион Лудогорец Разград стартира с успех контролите си на австрийска земя. Момчетата на Георги Дерменджиев победиха с 2:1 Славия Прага. Головете за българския тим реализираха Абел Анисе в 6-ата минута и Джонатан Кафу в 20-ата минута. Българският тим започна по-активно и още в 4-ата минута Вандерсон стреля встрани от вратата, все пак две минути по-късно Абел Анисе откри резултата, след като засече подаване отдясно по атаката на Лудогорец.   Славия Прага отвърна с опасен удар към вратата на Стоянов в 9-ата минута. Последва и оп...

"Брекзит": 52% на 48% за оставане в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5600615

Изумителни 80 на сто активност на референдума във Великобритания и минимална преднина за привържениците на ЕС - 52% срещу 48% за тези, които искат напускане на Евросъюза.
Това сочат първите - но неофициални резултати.
Първите официалните се очакват около 7 часа местно време (9 часа българско време).
Изумителни 80 на сто активност на референдума във Великобритания и минимална преднина за привържениците на ЕС - 52% срещу 48% за тези, които искат напускане на Евросъюза. Това сочат първите - но неофициални резултати. Първите официалните се очакват около 7 часа местно време (9 часа българско време).

Първи резултати от референдума на Острова

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-brekzit/pyrvi-rezultati-ot-referenduma-na-ostrova-6055436

Разликата между двата лагера е малка според първите проучвания - между 4 и 8 на сто в полза на оставане

Великобритания е "за" ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5600607

Великобритания е "за" ЕС„Изглежда оставането в ЕС печели на косъм”, заяви Найджъл Фарадж, най-големият противник на съюза и лидер на Партията на независимостта пред Скай нюз, съобщи АП. Той е първият, който признава, че желаещите да напуснат съюза губят. Първите данни сочат, че 52% са гласували „за”, а 48 на сто – против ЕС, показват данни на Югов, съобщи Ройтерс.

Великобритания реши да остане в ЕС - 4% надделяха в референдума (първи резултати)

http://offnews.bg/news/n_1/n_631583.html

52 процента от британските избиратели гласуваха за оставане на Великобритания в Европейския съюз, а 48 процента - за излизане на страната от съюза. Това показват първите резултати от социологическото проучване на компанията YouGov. Избирателната активност в Гибралтар е била 83,65 процента. Това е първият район, съобщил данни за избирателната активност на британския референдум. Гласуването в 41 000 избирателни секции за съдбоносния британския референдум относно членството на страната в ЕС започна при проливни дъждове на много места. Най-силни бяха те в Лондон и южната част на страната. Проливният дъжд в Лондон може да се отрази на избирателната активност, отбелязва Асошиейтед прес. Дъждът и гръмотевичните бури усложниха пътуването в британската столица - доведоха до затваряне на някои отсечки на метрото, отмяна на влакове по някои линии, водещи към Лондон, и забавиха хората, връщащи се от работа. Прогнозите в деня на референдума Вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на днешния референдум се е повишила до 86 процента, според прогнози на букмейкъри, цитирани в четвъртък вечерта от Ройтерс и Асошиейтед прес. Вероятността Великобритания да напусне Евросъюза, според букмейкърските прогнози, е 14 процента. 52 процента от британските избиратели са за оставане на Великобритания в Европейския съюз, а 48 процента - за излизане на страната от съюза, показва допитване на института Ипсос МОРИ, огласено в деня на вота. Проучването е направено във вторник и сряда и обхваща 1592 души.

Днес отбелязваме Еньовден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1586575

Днес отбелязваме Еньовден. Празникът е наричан още и Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Това е и причината много от поверията и обичаите на Еньовден да са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На днешния 24-и юни Църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В българския празничен календар Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Днес празну...

Филми в Дневник След 5: Аз преди теб

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/06/24/2781407_az_predi_teb/?ref=rss


Жанр: Драма
САЩ / 2016
Сценарист: Джоджо Мойес
Режисьор: Теа Шарок
В ролите: Емилия Кларк, Сам Клафлин, Чарлз Денс, Джанет Мактиар, Джена Коулман, Матю Луис
Звездите в "Аз преди теб" – по международно признатия бестселър на Джоджо Мойс, са Емилия Кларк ("Игра на тронове", "Терминатор: Генисис") и Сам Клафлин (поредицата "Игрите на глада"). Режисьор е Теа Шарок, за която това е режисьорски дебют.

Често откриваме любовта там, където най-малко очакваме. Понякога...

Филми в Дневник След 5: Денят на независимостта: Нова Заплаха

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/06/24/2781399_deniat_na_nezavisimostta_nova_zaplaha/?ref=rss


Времетраене: 120 мин
Формати: 3D, IMAX 3D, 4DX, Dolby Atmos
Режисьор: Роланд Емерих
Сценарист: Никълъс Райт, Джеймс А. Уудс, Дийн Девлин, Роланд Емерих и Джеймс Вандербилт
Оператор: Маркус Фьордерер
Музика: Харалд Клосер и Томас Уанкар
Продуцент: Дийн Девлин, Роланд Емерих и Харалд Клосер
В ролите: Джеф Голдблум, Бил Пулман, Майка Монро, Лиъм Хемсуърт, Джеси Ъшър, Сила Уорд, Уилям Фикнър, Брент Спайнър, Вивика А. Фокс, Шарлот Гейнсбур
Винаги сме знаели,...

На 24 юни рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5600021

На 24 юни рожден ден иматАлександър Филипов, посланик в Румъния Проф. Венец Димитров, кинооператор Екатерина Виткова, журналистка, зам.-министър на образованието в правителството на С. Станишев Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата), радиожурналист Калин Николов, художник Любен Генов, журналист, бивш гл. редактор на в. “Труд” и в.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5576187

Александър Филипов, посланик в Румъния, 55 г.
Проф. Венец Димитров, кинооператор, 79 г.
Емил Елмазов, писател, председател на Съюза на билкарите, 67 г.
Йордан Георгиев, музикален журналист, 66 г.
Калин Николов, художник, изкуствовед, 60 г.
Любен Генов, бивш главен редактор на в. “Труд” и "Поглед", бивш главен секретар на СБЖ, 80 г.
Александър Филипов, посланик в Румъния, 55 г. Проф. Венец Димитров, кинооператор, 79 г. Емил Елмазов, писател, председател на Съюза на билкарите, 67 г. Йордан Георгиев, музикален журналист, 66 г. Калин Николов, художник, изкуствовед, 60 г. Любен Генов, бивш главен редактор на в. “Труд” и "Поглед", бивш главен секретар на СБЖ, 80 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване