Художникът Никола Манев: Вдигам наздравица за любов към живота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270792_%D0%A5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%92%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BC+%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%

 

Голямата част от човечеството иска да живее в мир, независимо каква религия изповядва

Никола Манев е роден е на 28 август 1940 г. в Пазарджик, но израства в Чирпан. Затова всички мислят, че градът на Яворов му е роден.
Завършва Академията за изящни изкуства в Париж в класа на проф. Морис Брианшон.
Над 50 години живее и работи във Франция.
През 2000 г. купува възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града. В нея са изложени негови картини, дарени на града.

 

- Г-н Манев, писателят Джордж Оруел казва: „Ако искате да видите картина на бъдещето, представете си ботуш, който смазва човешкото лице“. Съгласен ли сте с такава визия за бъдещето на човечеството?

- Не съм такъв песимист. Мисля, че добрите енергии ще надделеят над черните. Ислямска държава трябва да бъде унищожена, защото е враг на човечеството, на прогреса и на живота. Това е черната енергия, дяволът в човешкия живот. Хората рано или късно ще се осъзнаят, че единственият начин е големите сили да се обединят и да унищожат това черно видение, което в момента се казва Ислямска държава.

- Каква е обстановката във Франция сега, седмици след касапницата в Ница?

- Животът е по-силен от това, което се случи. Джихадистите се опитват да внесат смут, да разделят хората, но продължава да има фестивали, спектакли. Виждаш обаче въоръжени войници по улицата, породи се недоверие… Аз деля хората на две категории – тези, които градят и другите, които рушат. Едните свързват, другите разделят. Ясно е към коя група бих искал да принадлежа – към онези, които подават ръка, строят мостове, а не стени. Голямата част от човечеството иска да живее в мир, независимо каква религия изповядва. Човек трябва да приеме другия, а фанатизмът, расизмът разделят хората. В моята махала, тук в Париж, има всички цветове и като изляза на улицата не се мръщя, когато някой не е от моя цвят. Трябва да живеем заедно, това е единственият начин. Това много важи и за България, циганският проблем трябва да се разреши, не може да се живее с тази омраза. Трябва да живеем заедно. Всички сме продукт на един сперматозоид и една яйцеклетка. Колко трае животът? Той е един кратък период, затова трябва да намерим начин да живеем заедно, да се разбираме. Всички черни енергии обаче трябва да бъдат премахнати, изкоренени. Като те боли зъб – или трябва да го извадиш, или да го оправиш, не е възможно иначе.

- Как човекът на изкуството преодолява страха в работата си?

- Изолирал съм се от света тази година, повече живея в ателието си в двайсти квартал и всичко научавам от медиите. Като се замисли човек, по-близо сме до изхода на живота, отколкото до входа и искам максимално да направя каквото мога, за да оставя нещо на хората. Това ми е единственото желание и то ме движи в живота. В момента правя една серия картини „Четирите сезона“ - четири картини голям формат и си живея в моя свят. Направих „Зимата“ в момента съм на „Пролетта“. Имам проблеми с цветовете, защото не искам да бъде вулгарно, като слагам по евтин начин бяло, розово и зелено. Но това са си проблеми около създаването на всяка творба. Една картина минава през всички стадии. Навремето цитирах Пикасо, който почва да рисува един натюрморт, от натюрморт се превръща в пейзаж, после става голо тяло, минава през всички стадии, докато не се намери окончателното разрешение. Не искам да се сравнявам ни най-малко с Пикасо, но започвам в синьо, пък свършвам в розово или в червено. Както в природата началото идва от Големия взрив, така е и с картината - почва от взрив и минава през много стадии.

- Слушате ли Вивалди докато рисувате „Четирите сезона“?

- Не, но ми звучи в съзнанието. Всичко, което съм преживял през тези периоди, гледам да го вкарам в творбите, а не да нарисувам едно дърво с цветчета. Искам да създам атмосферата на тези четири сезона, всички живеем и зиме, и пролет, и лято, и есен. „Зимата“ успях да я докарам донякъде, според мен, но крайната дума е на хората. Моят учител Васил Стоилов казваше така „Кольо, ако искаш нещо да оставиш на тоя свят, трябва да имаш малко нещо лично твое, а не да приличаш на този, онзи, да напомняш, да имитира. Трябва да имаш собствен стил“. Мисля, че с годините си създадох стил, не всеки го харесва, но аз комуникирам с онези, които ме харесват. Работя интуитивно, не по план. Така съм работил цял живот.

- А откъде идва импулсът да правите музеи? Преди 17 години в Чирпан превърнахте възрожденска къща в галерия и дарихте на града картини, сега предстои откриването на такива галерии в Ловеч и Троян, а в Пазарджик тече подписка за откриване на къща-музей…

- Музеи звучи много претенциозно! Не искам да правя музей, това са места, където хората могат да видят картините ми. Досега съм направил 165 самостоятелни изложби и много често в България идват обикновени хора от народа с парче вестник и казват „Подпишете се тук, да имам нещо от вас“. Водят си децата, внуците. Неудобно ми е, защото не съм нито Леонардо ди Каприо, нито Ален Делон! Предпочитам да им дам една картинка, да гледат нещо, което съм направил. Това ми създаде желание да направя така, че да имат постоянен контакт с моите картини. От 60 години се издържам само от продажба на картини, но много хора нямат възможност да си купят, а искат да ги гледат, защото им доставя удоволствие. Казвам си: „Защо моите картини трябва да стоят срещу стената и да стоят заключени и да чакат някой ден да ме обявят за гений и работите ми да струват много пари?“ Това не ме интересува, искам да доставя удоволствие на хората. Има една фраза на великия Верлен, която ми служи като пример „Няма нищо по-хубаво за душата, отколкото да доставиш радост за една друга душа и тя да стане по-малко тъжна“. Всеки човек носи някаква тъга в себе си. Искам да доставям радост чрез картините. Оттам се роди идеята да направя дарение на най-различни градове, където ме искат. Разбира се, мнозина ще кажат, че го правя от суета, от егоцентризъм. Винаги ще се намери някой да хвърли камък, но аз не се съобразявам с тях, а с тези, които ми дават цвете и парче вестник да се подпиша.

- Къде могат да се видят ваши картини от 60-те, 70-те и 80-те години?

- Имал съм късмет да купуват картините ми и от най-старите периоди почти нямам вече. В Чирпан могат да се видят 180 мои платна, включително и от стари периоди. В Ловеч съм дарил 30 картини, в Троян също. Може всеки да ги види, без да дава пари, просто за да изпита удоволствие.

- На 28 август ставате на 76 години, за какво вдигате наздравица сега?

- За любов към живота, към светлината, към красотата, към небето, към облаците, към всичко, което е животът. Към пеперудите, които летят, към морето, за всичко това. Към любовта – към тази, която идва и към онази, която е била.

На рождения ми ден няма да съм в България, но тогава в галерията на Икономическия университет във Варна ще подредят двайсетина мои картини, а в къщата в Ловеч, която е в квартал „Вароша“ ще изложат 30-те картини, които дарих. Всичко това ми доставя удоволствие и ентусиазъм за работа, толкова е семпло и много човешко.

5 странни неща, които се случват с тялото ви, докато спите

https://www.actualno.com/curious/5-stranni-neshta-koito-se-sluchvat-s-tjaloto-vi-dokato-spite--news_554891.html

Обикновено мислим, че когато легнем да спим тялото ни преминава в режим на покой и че нищо не се случва по време на тези няколко часа, в който сме в безсъзнание. Грешка! Когато спим тялото ни е като тийнейджър по време на парти, чийто родители са го изложили. От Actualno.com направихме списък на петте странни неща, които се случват, докато спим. 1. Парализиране на части от тялото. Има един етап по време на спането, когато очите се движат много бързо. По време на този етап сънищата са най-ярк

Най-малко 13 са загиналите при пожар в бар в Руан

https://www.actualno.com/europe/naj-malko-13-sa-zaginalite-pri-pojar-v-bar-v-ruan-news_555038.html

Най-малко 13 души загинаха, а шестима бяха ранени при пожар в бар във френския град Руан. Това предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на в. "Пари-Норманди". Пожарът е избухнал около полунощ. По това време в бара е имало млади хора, събрали се да празнуват рожден ден. Огънят е тръгнал от свещи върху тортата, съобщиха от полицията. Тероризмът е изцяло отхвърлен като версия. В момента тече разследване. Жертвите са се задушили от токсични газове от пожара, възпламенил тавана на една от залите на

Филм за пуча разплака Ердоган

http://www.cross.bg/gyulen-erdogan-ankara-1516821.html

/КРОСС/Филм за жертвите на метежа от 15 срещу 16 юли разплака турския президент Реджеп Ердоган. Очите на държавния глава се насълзили по време на интервю за държавната телевизия TRT, докато гледал кадри за историята на загиналите в нощта на пуча. В интервюто Ердоган заявява, че чистката в държавата няма да спре и това е едва началото й, въпреки критиките на западните държави. "Анкара ще продължи да преследва всеки, свързан с духовника в изгнание Фетуллах Гюлен", зарече се Ердоган. "Дълго време нямахме възможност да спрем развитието на училищата на Гюлен. Наложи се да направим рокади в образователното министерство и изгубихме много време, от което гюленистите се възползваха. Направиха много, много пари", посочи още турският държавен глава. "Западът не иска Турция да е силна. Това винаги е било така. Чух коментари на европейски политици, че са притеснени за ситуацията тук и за това, че има уволнени хора. Питам, а притеснява ли ви това, че 239 цивилни се превърнаха в жертва на този опит за преврат? Че 2200 души бяха ранени? Мислили ли сте по този въпрос", попита риторично Ердоган. След като се разплакал, той отказал да прекратят интервюто и продължил с коментари за външната политика на Турция. "Вярвам, че срещата с руския президент Путин ще допринесе за сближаването на нашите две държави", отбелязал той.Междувременно властите в Турция издадоха официална заповед за арест на Гюлен, който живее в САЩ в изгнание

Средната цена на ваканционните имоти в Банско е 250-300 евро/ кв. м

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270791_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%9

 На фона на спадналия интерес от страна на гърците към ваканционни имоти в зимните курорти цената на такива имоти в Банско например започва дори от 150 евро на квадратен метър, а средната цена в курорта е 250-300 евро на квадратен метър.  Това каза Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.


Цялата статия от Тук

Автор 
Веселина Василева

Милионерката Гошка е по плажовете във Валенсия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694526

Милионерката Гошка е по плажовете във ВаленсияСемейството вероятно е по плажовете във Валенсия или в Мадрид. Те имат нужда от почивка и време да осмислят това, което им се случи. Това разказа Мигел Гарсия, кмет на испанското село, в което живее Гошка, спечелила 67 милиона евро от лотария пред Нова тв. "Те са много работливи. Едни обикновени хора, които живеят тук от години", каза Гарсия.

Исинбаева продължава да тренира с надежди да бъде допусната до Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/06/2807225_isinbaeva_produljava_da_trenira_s_nadejdi_da_bude/?ref=rss


Световната рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева продължава да тренира и да таи надежда, че ще бъде допусната до олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Засега обаче изглежда невъзможно това да се случи, a до началото на лекоатлетически турнир остава една седмица.

Русия беше изключена от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), а общо 67 руски атлети получиха забрана да участват в Рио. Впоследствие те обжалваха колективната санкция пред съда в Лозана, но...

Григор Димитров излиза срещу Чилич тази вечер (програмата на Рио 2016 за 6 август)

http://offnews.bg/news/n_1/n_633812.html

Първата ни ракета Григор Димитров стартира днес участието си на олимпийския турнир по тенис в Рио. Съперник на българина в първи кръг е хърватинът Марин Чилич. Двубоят е насрочен за около 18,30 ч. българско време. Мачът е втори от програмата на корт №1, където преди това от 17 ч. играят Мадисън Кийс и Данка Ковинич. Двамата тенисисти са играли два пъти помежду си, като са си разменили по една победа. При успех във втори кръг Григор ще играе с победителя от двойката Раду Албот - Теймур Габашвили. Програма на нашите в Рио за 6 август 15,30 часа: Стефан Христов - колоездене, шосе 17,30 часа: Янислав Герчев - джудо, кат. до 60 кг - квалификации 17,40 часа: Георги Божилов, Кристиан Василев - гребане, двойка скул, мъже, серии 18,30 часа: Григор Димитров - Марин Чилич (Хърватия) - тенис, мъже - 1 кръг 19,00 часа: Самуил Донков - спортна стрелба - 10 метра, въздушен пистолет - квалификации Пълна програма за 6 август. Ще бъдат разпределени 14 комплекта медали. Плуване 100м бътерфлай жени 100м бруст мъже Мъже щафета 4Х100м Жени 100м бътерфлай Жени 400м свободен стил Стрелба 10м въздушен пистолет жени- квалификация 15:00-15:50 финал 17:00-17:30 Джудо Мъже кат. до 66кг, Жени кат. до 52кг - елиминации 16:00 - 19:00 финали 21:30 - 00:10 Колоездене Дами индивидуално състезание на шосе 141км - старт 18:15 часа - евентуален финал 22:35 часа Фехтовка Мъже шпага индивидуално - елиминации 15:00-201:15 - финали 22:00 - 00:30 Стрелба с лък Жени отборно - начало 15:00 - край 23:45. Вдигане на тежести Жени кат. до 53кг - Група B от 18:30 и Група А от 21:30. Мъже кат. до 56кг - Група B от 16:00 и Група A от 01:00. Скокове във вода Жени синхронни скокове на 3-метров трамплин начало от 22:00.

Търсят се стотици учители

http://www.cross.bg/mesta-mesta-agentziyata-1516817.html

/КРОСС/Малко повече от месец преди началото на учебната година има близо 1400 свободни работни места за учители. Към началото на август 1 379 са обявените в бюрата по труда свободни работни места за учители, съобщиха от Агенцията по заетостта. По данни на Агенцията, оповестени на страницата, през юли 2015 година свободните места в образованието са били 853. В бюрата по труда през юни са заявени 18 263 работни места в реалната икономика, които са с 2 170 места повече спрямо юни 2015 г. През юни 2016 г. най-много свободни работни места за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от сезоннозависимите дейности - от преработващата промишленост (5 653 места), от търговията (2 912 места), от хотелиерството и ресторантьорството (2 174 места). Следват заявените места от транспорта, складирането и пощите (1 023 места), от държавното управление (948), от административни и спомагателни дейности (932 лица), от строителството (732 места), от селското, горското и рибното стопанство (713 места), от операциите с недвижими имоти (622 места) и др. В сравнение с юни 2015 г. броят на заявените свободни работни места на първичния пазар отбелязва по-голямо нарастване в преработващата промишленост (с 695 места), в транспорта (с 367 места), в хотелиерството и ресторантьорството (с 360 места), във финансови и застрахователни дейности (с 274 места), в търговия, ремонт на автомобили (с 272 места) и др

Мазето на баба Васа отново отваря врати в Шабла

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597353

За поредна година в Шабла ще отвори врати Мазето на баба Васа. Там ще бъде представена изложбата "Утре ще е празник" на Никола Пекораро и концерт на Роберт Шварц, по идея на Винченцо дела Корте. Откриването с традиционно парти в градината в присъствието на авторите, е насрочено за 20.00 часа. Никола Пекораро в момента живее между Виена и Рим. Основно чрез скулптурна практика произведенията му се занимават с манипулирането на материята и възникващите в резултат на това промени в информацията, която тя може да съдържа и достави. Винченцо дела Кор...

100 каба гайди и Бен Крос на фестивала в Жеравна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5693644

100 каба гайди и Бен Крос на фестивала в ЖеравнаГости от страната и чужбина ще се съберат в Жеравна за тазгодишното издание на Фестивала на народната носия там. Сред очакваните известни личности на форума са холивудският актьор Бен Крос, който от години живее в страната ни, както и боксьорът Кубрат Пулев, актрисата Елен Колева и много други. Свои концерти в трите дни на феста ще изнесат

Постоянен арест за трима каналджии, съучастничката им пусната срещу 1000 лв. гаранция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694524

Постоянен арест за трима каналджии, съучастничката им пусната срещу 1000 лв. гаранцияТримата мъже от Кюстендил, уличени подбуждане и помагачество на трафик на нелегални мигранти, остават в арестта за постоянно. Това определи късно в петък вечер състав на Бургаския райоенн съд. Иван Христов, Добромир Велинов и Добромир Асенов от Кюстендил бяха спипани в Бургас при спецакция на две областни дирекция – местната и кюстендилската.

Арабските имоти наводниха израелския пазар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270790_%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%

 Негласната забрана за продажба на недвижими имоти на евреи постепенно се „топи” и араби из цял Израел и особено около двете страни на разделителната линия все по-активно предлагат имотите си на израелския пазар.

Цялата статия от Тук

Автор Милена Богданова

Преднината на Клинтън пред Тръмп падна до 3 процента

http://www.mediapool.bg/predninata-na-klintan-pred-tramp-padna-do-3-protsenta-news252604.html

Подкрепата за кандидатката за президент на Демократическата партия на САЩ Хилари Клинтън пред конкурента й от Републиканската партия Доналд Тръмп е спаднала до 3 процента в сравнение с 8 процента в понеделник, показва проучване на общественото мнение на социологическата агенция Ройтерс/Ипсос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.   Около 42 на сто от гласоподавателите, които вероятно ще вземат участие в изборите, подкрепят Клинтън.   Тръмп се ползва с подкрепата на 39 на сто от избирателите, показва онлайн проучване с участието на 1154 гласоподаватели, осъществено в периода от 31 юли до 4 август.   Проучването има допустима грешка от 3 на сто, което означава, че надпреварата е практически равностойна.

Ексклузивно! Алена избухна със скандални твърдения, свързани с Ванга!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270789_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%21+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%

 12 врачки мамят от името на Ванга, разкри в интервю за "Телеграф" астрологът Светлана Тилкова-Алена. Вероятно броят им е доста по-голям, но толкова лично е преброила тя, като всичките се представят за наследници на пророчицата. Заради тези измамници и това, че Ванга се е превърнала в търговска стока, духът й е избягал от Рупите. Алена разкрива още кои са най-големите митове за феномена и защо се преиначават думите й, както и как я е спасила след смъртта на първото й дете.
По думите на Алена, след кончината си Ванга имала право на избор - да се прероди на Земята, да остане да живее безплътна в енергийните нива или на друга планета с цивилизация, по развита от земната. Преди да дойде времето за прераждане, духът трябвало да се пречисти, да анализира последния си живот. Пречистването можело да продължи столетия и хилядолетия, но от няколко години духът на Ванга спрял да посещава родното си място в Рупите. Той бил омерзен от всичко, което се говорило за нея, от тъжната действителност и от това, че името ѝ било превърнато в стока. 

Алена признава, че Ванга е спасила живота ѝ след смъртта на първото ѝ дете, но не като я е лекувала или ѝ е гадаела, а като ѝ говорила мъдро, както астроложката прави днес с много други хора. Казваше ми: "Слушай, ти, софиянката! Представяш ли си, ако детето ти беше оживяло, сега щеше да е с болен бял дроб! Но ти не се бой! Деца ще имаш". На раздяла пророчицата ѝ казала: "И да не забравяш, след две години ще кръщаваме!". Две години по-късно Алена ражда сина си Мартин. 

Пророчицата от Рупите споделяла пред Алена, че хората са зли. За края на света обаче не ставало нито дума. По думите на Алена, такъв не може да има, защото животът е вечен. Тя е категорична също, че хората не са единствените разумни обитатели на планетата, така че никой няма да ни позволи да я унищожим. Според астроложката, останалите разумни същества на Земята живеят в огромния и все още непознат за хората океан, по-специално неговите дълбини. 

Алена изрази негодувание от това, че на баба Ванга не само се преиначават думите, но ѝ се приписват и неща, които тя никога не е казвала. Според астроложката, това се прави с цел пари и сензации. Като пример за небивалиците, с които се прави бизнес на гърба на Ванга, Алена посочи куклата за зачеване и руснака с български произход, който подготвя хората за енергиен преход. "След кончината на леля Ванга се роди планина от книги и статии, телевизионни откровения, изобилстващи с нейни предсказания. 99% от тях са измислица, целяща лесна печалба", казва Алена. Астроложката си спомня, че за шестте месеца, в които тя е посещавала пророчицата, тя нито веднъж не е направила глобално предсказание. 

Бизнесът иска отмяна на осигурителните прагове

http://www.cross.bg/rabotodatelite-pragove-dohod-1516816.html

/КРОСС/Национално представителните работодателски организации (НПРО) поискаха незабавна отмяна на праговете за минимален осигурителен доход. Това гласи официално съобщение, изпратено от БТПП. От КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ са изпратили официалната си позиция до министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и на финансите Владислав Горанов. Работодателите искат незабавно да бъде отменен чл. 6, ал. 2, т. 3 на Кодекса за социално осигуряване, който регламентира определянето на минимален осигурителен доход по длъжности и икономически дейности. По този начин се определят минималните осигуровки за различните професии и длъжности. Работодателите заявяват и отказ от преговори за определяне на праговете за 2017 г. до приемане от социалните партньори и държавата на консенсусен модел за определяне на минимална работна заплата в България. Според работодателските организации в годините след световната икономическа криза от 2008 г. административно определяните прагове за минимален осигурителен доход се разминават драстично с икономическото състояние на отделните сектори и предприятия, динамиката на заетостта, общата и секторна производителност на труда и ръста на цените. Те припомнят, че и преди са заявявали, че този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори и предприятия, както и на уязвими социални групи с ниска квалификация

Внимание! Синоптици: Днес жегата ще е убийствена, живакът удря....! От понеделник нова промяна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270788_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%3A+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B6%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B

 Ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб, в източната половина от страната – до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури - между 32° и 37°, по Черноморието – от 29° до 31°. 
В неделя ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността в часовете около и след обяд над Западна България. На отделни места, главно в планинските райони, е възможно и да превали.

През първите два дни от следващата седмица ще има по-значителни увеличения на облачността и на места, главно в Югозападна България и Родопската област, ще превали и прегърми. От север-североизток ще проникне малко по-хладен въздух и температурите слабо ще се понижат. 

Паметна чешма на гелските гайдаджии изграждат Родопските хайдути

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1596902

Сдружение ''Родопски хайдути'' и гайдарски състав ''Петко Войвода'' съвместно организираха изграждане на паметна чешма в село Гела на гелските гайдаджии. С този жест се цели да се покаже уважение и почит към тези доайени на родопската каба гайда, които историята помни и до днес . Те са оставили трайна следа в българският фолклор и гайдарско изкуство:Никола Масурски, Атанас Джиджов (12.07.1875 г – 14.10.1964 г.), Иван Джиджов, Стоил Енев Консулов (28.04.1881 г – 12.12.1965 г.)’,Кръстьо Сарийски (20.05.1882 г – 26.07.1963 г.), Чока Пеевска (1876-...

Състезание в памет на Тодор Славов се провежда днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=327886

Поредното издание на автомобилното състезание „Гимкхана Варна 2016" ще се проведе днес на полигона под Аспаруховия мост, научи Moreto.net. Стартът бе даден в 10 часа. Събитието е част от програма „Спорт" на Община Варна.

Манастири ни дерат с такса „паркинг”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270787_%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0+%E2%80%9E%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%E2%80%9D

 

Троянският с безплатни автоместа за инвалиди и възрастни

Манастири ни дерат с такса „паркинг” дори автомобилът да е с инвалиден стикер. Повечето от тях имат обособени и охранявани постоянно места за колите. Левчетата за престоя се плащат на наета от съответната обител фирма, която дава и касов бон. Има обаче и места, където парите се вземат, но не се дава финансов отчетен документ. Иска се такса дори от колите с инвалиден стикер, установи проверка на вестник „Монитор”.

Такава е практиката в Гложенския манастир. На стотина метра от него жена със сигнално зелена жилетка и бадж с надпис „охраняем паркинг” събира по левче за всеки автомобил, спрял на един от двата неподдържани някогашни паркинга. „Таксата” е фиксирана независимо от часовете престой. Фискален бон не се издава, жената няма и портативен касов апарат. Не всички посетители обаче й дават пари. Когато някои й поиска разрешителното и документ, удостоверяващ фирмата, охраняваща паркинга, тя не настоява за таксата и отминава.

Не знам коя е фирмата, пратили са ме, събирам. То май манастирът има нещо взимане-даване, ама на мен ми не казват, оправдава се „служителката”, заваляйки българския. Пътят е с дупки, общината не го поглежда, та манастирът иска да го оправи с парите от паркингите, опитва да се измъкне тя.

От Гложенския манастир отказаха да коментират събирането на „паркинг” таксата.

Паркингите са на манастира, той си наема хора да събират парите, общината няма нищо общо с това, коментира кметът на село Гложене Милчо Милчев. Има и други неща, от които туристите ни се оплакват, като например таксата за снимане, допълни Милчев.

5 лева е таксата за снимане в манастира с фотоапарат или телефон, 10 за кинокамера, установи репортерска проверка на

„Монитор”. Ценоразписът е закован на манастирската порта, за която се преминава през терасата на ресторанта, пристроен към стената на обителта.

Охраняемият паркинг при Троянския манастир пък е левче за цял ден, издава се квитанция. За автомобилите с инвалиден стикер и превозващите трудноподвижни възрастни хора пазачът вдига бариерата към вътрешния паркинг, който е безплатен.

Олимпиадата в Бразилия - отговорът на кризите, недоверието и несигурността

http://www.investor.bg/zoom/355/a/olimpiadata-v-braziliia-otgovoryt-na-krizite-nedoverieto-i-nesigurnostta-222277/

Близо 5 хил. актьори и доброволци се включиха в откриването на игрите, посветено на опазването на природата, Бразилия и забавлението

Олимпиадата на опашките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5693529

Надписи на тридесетина езика, които призовават да има повече любов, са първото нещо, което вижда всеки пристигащ в Рио в кулоарите на огромното летище. Но наред с традиционно доброто бразилско настроение и безспорната положителна емоция от кацането в града на Исус бързо-бързо идва тежкият сблъсък с реалността.
Надписи на тридесетина езика, които призовават да има повече любов, са първото нещо, което вижда всеки пристигащ в Рио в кулоарите на огромното летище. Но наред с традиционно доброто бразилско настроение и безспорната положителна емоция от кацането в града на Исус бързо-бързо идва тежкият сблъсък с реалността.

Певецът Константин: Всичко е любов!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5693697

Фолкзвездата Константин става много популярен още с първата си песен - „Черна роза“, която излиза през 1999 г. Музиката обаче не е първата любов на изпълнителя от „Пайнер“, защото дълги години той бил убеден, че бъдещето му ще бъде свързано с професионалния спорт. Завършил е спортното училище на „Левски-Спартак“ и е печелил много отличия и медали
Фолкзвездата Константин става много популярен още с първата си песен - „Черна роза“, която излиза през 1999 г. Музиката обаче не е първата любов на изпълнителя от „Пайнер“, защото дълги години той бил убеден, че бъдещето му ще бъде свързано с професионалния спорт. Завършил е спортното училище на „Левски-Спартак“ и е печелил много отличия и медали

Модерните вина PIXELS – носител на злато за дизайн от Лос Анжелис

https://www.24chasa.bg/novini/article/5689207

Модерните вина PIXELS – носител на злато за дизайн от Лос АнжелисТова е едно вино с идея. То оставя дълга диря в съзнанието на всеки, който се докосне до него. Сомелиери от цял свят го награждават за вкус, качества и дори дизайн, което доказва, че в България се правят отлични вина, напълно конкурентни по визия и стил на водещите винени марки по света. Най-високият приз в категорията PackagingDesign-Contemporary

Директорът на ОУ „Кочо Честеменски“ поема столичното 81 училище

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270786_%D0%94%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%A3+%E2%80%9E%D0%9A%D0%BE%D1%87%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%E2%80%9C+%D0%BF%D0%BE

 Директорът на ОУ „Кочо Честеменски“ Елена Налбантова поема столичното 81 училище „Виктор Юго“, разбра „Уча в Пловдив“. След като успя да пребори 12 кандидати за шефския стол на едно от най-големите софийски училища, от 1 август тя вече официално е на ръководния пост. Налбантова сменя пловдивското основно с водещото училище в квартал „Младост“, където учат 1260 ученици, а сред бившите възпитаници са актьорите Асен Блатечки и Влади Въргала, както и Димитър Бербатов.

Само за няколко години тя успя да утвърди „Кочо Честеменски“ като едно от най-работещите училища и да увеличи двойно учениците. Школото е в списъка на осемте пилотни по проекта на Община Пловдив и „Световен образователен форум България“ за иновативни училища. В него бе създадена и първата училищна конституция. До обявяването на конкурс на мястото на Налбантова временно сяда една от заместничките й Мария Илчевска.

„Който и колега да заеме мястото ми, надявам се да надгради направеното от мен и екипа ми, а то никак не е малко. Работихме по много Еразъм, направихме класна стая на открито, кабинети за целодневна организация, реализирахме проект „Обичам природата“, преобразихме средата и училището е сред най-предпочитаните от родителите. Гордея се с това, но няма незаменими хора. Случи се така, че реших да поема предизвикателството и да ръководя гимназия“, коментира Налбантова.

Гришо срещу Чилич днес. Получи талисман за късмет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597416

Лъвчето, с което бе изпратен всеки български олимпиец, вече е в ръцете и на тенисиста Григор Димитров. Талисманчето бе връчено за късмет на родения в Хасково тенисист, в офиса на делегацията ни в олимпийското село от Румяна Динева, шеф на българската мисия на Олимпийските игри в Рио. Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще стартира днес участието си на олимпийския турнир в Рио де Жанейро. 25-годишният Димитров ще играе в първия кръг срещу поставения под номер 9 хърватин Марин Чилич. Срещата е втора на корт номер 1, където програмата з...

Преднината на Клинтън пред Тръмп намалява

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597415

Подкрепата за кандидатката за президент на Демократическата партия на САЩ Хилари Клинтън пред конкурента й от Републиканската партия Доналд Тръмп е спаднала до 3 процента, в сравнение с 8 процента в понеделник, показва проучване на общественото мнение на социологическата агенция Ройтерс/Ипсос, предаде Ройтерс. Хилари Клинтън: Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими Около 42 на сто от гласоподавателите, които вероятно ще вземат участие в изборите, подкрепят ...

Светът от днес е Олимпиада!

http://www.cross.bg/olimpiiiski-braziliya-sportisti-1516815.html

/КРОСС/Игрите на 31-а олимпиада бяха открити с красива и стилна церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа. Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле отказа да присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец. Носителят на три титли от "Ролан Гарос" Густаво Куертен внесе факела на стадиона. Де Лима запали голям съд, който се издигна до специално изработена красива спирала, която ще отразява пламъка. Стилната церемония включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах, клетва на спортистите, издигане на олимпийския флаг и запалване на олимпийския огън на митичния стадион "Маракана". На откриването присъстваха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и президенти на много международни спортни федерации. Много държавни глави обаче решиха да не дойдат за откриването на Олимпийските игри в Рио де Жанейро поради съображения, свързани с политическата ситуация в Бразилия, предаде Асошиейтед прес. "Добре дошли на Игрите на 31-а олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Това е моментът на великолепния град. Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка

Борисов: След разговора ми с Путин съм оптимист за енергийните проекти

https://www.actualno.com/politics/borisov-sled-razgovora-mi-s-putin-sym-optimist-za-energijnite-proekti-news_555045.html

След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден. Това заяви премиерът Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след вчерашния си разговор със стопанина на Кремъл. Actualno.com припомня, че вчера по инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Бойко Борисо

Днес отбелязваме Преображение Господне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270785_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%93%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D

 На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. На този ден по стара традиция се извършва освещаване и благославяне на ново грозде, както и различни плодове.

Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специален Тропар (молитвено песнопение) със старославянското название „Начатки овощей", а в Българската православна църква - „Освещаване на гроздето". Защото, ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските по-южни земи вече е откъсната първата чепка грозде. За първи път то се освещава в храма и се яде на празника Преображение Господне.

В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки. Някога момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби. Според традиция от най-дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява.

Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

Източник и снимка: dariknews.bg

Преображение Господне! На трапезата- риба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597414

  Днес Православна Църква чества Преображение Господне. Християнският празник датира от първи век и ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите Петър, Йоан и Яков. На Преображение се чества едно важно събитие, потвърждаващо божествения произход на Исус Христос, припомнят от Светия Синод на Българската православна църква. Според Светото Евангелие Господ се изкачил заедно с апостолите Петър, Йоан и Яков на планината Тавор, която се намира край Га...

Руснаците дават до 20 000 евро за имот у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270784_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+20+000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 

Повече пари са готови да платят съседите

Руснаците вече са с много свити бюджети за покупки на имоти в България и обикновено оглеждат ваканционни жилища в най-ниския сегмент на цени между 10 000 и 20 000 евро, научи „Монитор”.

Според Полина Стойкова от една от българските посреднически агенции, по-високи бюджети имат купувачите от другите Европа, а напоследък все по-често и от съседни страни като Гърция, Македония и Сърбия.

По думите й

 

силно е намалял делът на руснаците сред чужденците

 

купуващи недвижимости у нас, но определено все още предпочитат морето ни.

Цялатат статия от Тук

Дете беше изведено от страната без знанието на майката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597413

Дете на година и девет месеца е отведено от баща си в Унгария без знанието и съгласието на майката. Деница Димитрова каза пред NOVA, че дъщеря й е изведена легално от страната ни с унгарски лични документи, като българските власти са свършили надлежно своята работа. Процедурата за извеждане на деца чуж...

Българите - 31-ви по интелигентност в Европа

http://www.cross.bg/bulgariya-tochki-inteligentnost-1516814.html

/КРОСС/На 31 позиция по коефициент на интелигентност се нарежда България в класацията на института „Лин и Ванханен". Проучването aнaлизиpa инфopмaциятa зa 44 дъpжaви на Cтapия кoнтинeнт, a мaкcимaлнoтo нивo нa ІQ e 110 тoчки, като у нас стойността е 93. С този показател България изпреварва интeлeктyaлнo12 европейски дъpжaви, cpeд кoитo Гъpция, Литвa, Moлдoвa, Kипъp и Pyмъния пише "24 часа". Haй-ниcък кoeфициeнт нa интeлигeнтнocт пpитeжaвaт aлбaнците, чието средно IQ е 82 точки. Данните показват, че нaй-интeлигeнтнитe eвpoпeйци са ирландците и швейцарците - те са със 101 тoчки.    

Истина или лъжа: Жана Бергендорф се събрала с мъжа си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5693634

Истина или лъжа: Жана Бергендорф се събрала с мъжа сиЖана Бергендорф се е събрала с мъжа си, пише жълта медия. След скандала с наркотиците, в който бе замесена по-рано тази година, певицата е решила тотално да промени живота си дори в личен план. Една от стъпките била да изглади отношенията със съпруга си, с когото бяха в лоши отношения дълго време. Сега обаче са изгладили проблемите помежду си.

Австрия апелира към край на преговорите за членството на Турция в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694510

Австрия апелира към край на преговорите за членството на Турция в ЕСАвстрийският министър на външните работи Себастиан Курц призова за край на преговорите с Турция относно нейното членство в ЕС. Този призив беше отправен малко след като мнение в подобна насока беше изразено и от австрийския канцлер Кристиан Керн, което предизвика остри критики от страна на Анкара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Навършват се 20 години от смъртта на Ванга

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/navyrshvat-se-20-godini-ot-smyrtta-na-vanga-6057197

Пророчицата умира на 11 август 1996 г., но по традиция панихидата се отслужва в съботата преди тази дата.

Тестваме ледено синия с гореща кръв Volvo S60 Polestar

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/testvame-ledeno-siniia-s-goreshta-kryv-volvo-s60-polestar-6057198

Кажем ли Швеция, аналогията веднага изважда на преден план IKEA и Volvo. Сдържан и изчистен дизайн в продуктите и на двата бранда, но при втория могат да се открият изключения. Глетчерно синьото на Polestar отразява цялостният имидж на Volvo, но под студения цвят се крие гореща душа. Бих искал там да тупти 6-цилиндров бензин с 367 к.с., но за първата ми среща с Polestar ще се задоволя само с 225 дизелови коня.

Пуснаха първата Лада електромобил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270783_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB

 Пуснаха първата Лада електромобил. Електрическия седан е производство на руската автомобилна компания АвтоВАЗ в партньорство с ядрената корпорация „Росатом“.

LADA Vesta EV има електромотор с мощност 60 киловата или 82 конски сили. Колата се задвижва от акумулаторна батерия с мощност 25 киловат часа. LADA Vesta EV достига 100 км/ч за 15,5 секунди. Максималната му скорост е 140 км/ч. При напълно зареден акумулатор може да измине близо 150 км. 9 часа е необходимото време за пълно зареждане на акумулатора от обществената енергомрежа. Най-евтиният базов вариант на електромобила в момента е около 6 600 евро. Кола с всички екстри струва около 10 000 евро.

Премиерата на LADA се състоя по време на третия Международен фестивал за поезия и авторска песен за служители в ядрената индустрия „U235“, който се проведе в района на Ленинградската АЕЦ в Ленинградска област в Русия. Съвсем скоро се очаква електромобилът да бъде пуснат в серийно производство.

Корпоративното бъдеще на виртуалната реалност

http://www.investor.bg/analizi/262/a/korporativnoto-bydeshte-na-virtualnata-realnost-222228/

По-добрата бизнес стратегия на виртуалната реалност е пренасочване към компаниите и бизнес професионалистите от към геймърите

Проф. Константинов: Борисов и ген. Радев ще са на балотаж за президент

http://www.cross.bg/koalitziya-borisov-konstantinov-1516813.html

/КРОСС/На балотаж на президентските избори ще бъдат премиерът Бойко Борисов и командирът в оставка на ВВС ген. Румен Радев. Това заяви проф. Михаил Константинов по радио "Фокус. Според него за Борисов би било трудно да спечели още на първия тур. Експертът коментира още, че ако настоящият мин.-председател стане президент, това няма да се отрази на кабинета. Резултатът от президентския вот обаче може да се окаже решаващ за по-нататъшния ход на политическите събития у нас. Усложняването на международната обстановка ще доведе до широка управленска коалиция в България. „Ако се окаже, че е необходимо, ще се направи и голяма коалиция. Може да звучи кощунствено на много хора в България, но такава коалиция управлява Германия вече 10 години, управлява Австрия повече от 30 години и не е изключена и у нас. Това трудно може да бъде преглътнато както от хората вляво, така и от тези вдясно, но ако войната се разгори на нашата югоизточна граница, е ясно, че такова обединение е необходимо", коментира проф. Константинов. Той допълни, че когато родината е в опасност, политическите сили трябва да се обединяват. „Тук не става въпрос само за големите, но и за по-малките", отбеляза изборният експерт.  

Синдиците на КТБ събраха 12 млн. лв. за месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270782_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+12+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%8

 Близо 12 млн. лв. събраха синдиците на фалираната КТБ от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през юли. Това става ясно от четвъртия вече месечен отчет на Ангел Донов и Кристи Маринова, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Сумата е шест пъти по-висока от събраните през юни 2 млн. лв. и четвъртата най-голяма от началото на 2016 година. Най-голяма част от вземанията през юли - около 11,37 млн. лв., са от юридически лица по дължими от тях кредити, 458,3 хил. лв. са от осребрени ценни книжа, 40,5 хил. лв. - от физически лица, а малко над 5,8 хил. лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Тъй като в отчета всички данни, отнасящи се до физическите и юридическите лица, са заличени, не става ясно срещу кои компании синдиците и техният екип са образували изпълнителни производства, спрямо кои пристъпват към изпълнение на особени залози, на кои са пратили писма с покани за доброволно изпълнение, за задълженията на кои са се обърнали към частни съдебни изпълнители и спрямо кои са поискали налагане на запори.

Маринова и Донев са изпратили 16 молби до синдиците на дружества, чието имущество служи за обезпечение по отпуснати от КТБ кредити, с искане за уведомяване за предприети действия за продажба на заложени имущества в полза на банката.

Синдиците са пратили и 45 молби до частни съдебни изпълнители с искане на информация относно предприети действия за продажба на недвижими имущества, заложени като обезпечение по отпуснати кредити.

Изпратена е молба до СГП за извършване на проверка по повод отправени заплахи към адвокат, обслужващ КТБ, във връзка със заведени дела от банката срещу четири неупоменати дружества длъжници.

В Молдова арестуваха трима „изпрали” $20 млрд. от Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270781_%D0%92+%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%E2%80%9D+%2420+

 В Молдова арестуваха бившият шеф на Националната банка Эму Тебърце, директорите на банковия надзор Матей Дохотару и на лицензирането Владимира Цуркан по подозрение в пране на над 20 млрд. долара от Русия, съобщава Deschide.md.
Според версията на следователите задържаните са оказвали съдействие за узаконяването на средствата транзитно през молдовски банки, уточнява сайтът, като се позовава на информация на Националният антикорупционен център на бившата съветска република.

Търсят се близо 1400 учители преди началото на учебната година

http://www.mediapool.bg/tarsyat-se-blizo-1400-uchiteli-predi-nachaloto-na-uchebnata-godina-news252603.html

Малко повече от месец преди началото на учебната година има близо 1400 свободни работни места за учители. Към началото на август 1 379 са обявените в бюрата по труда свободни работни места за учители, съобщиха от Агенцията по заетостта. По данни на Агенцията, оповестени на страницата, през юли 2015 година свободните места в образованието са били 853. В бюрата по труда през юни са заявени 18 263 работни места в реалната икономика, които са с 2 170 места повече спрямо юни 2015 г, посочва БТА. Най-много са заявените места в преработващата промишленост През юни 2016 г. най-много свободни работни места за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от сезоннозависимите дейности - от преработващата промишленост (5 653 места), от търговията (2 912 места), от хотелиерството и ресторантьорството (2 174 места). Следват заявените места от транспорта, складирането и пощите (1 023 места), от държавното управление (948), от административни и спомагателни дейности (932 лица), от строителството (732 места), от селското, горското и рибното стопанство (713 места), от операциите с недвижими имоти (622 места) и др. В сравнение с юни 2015 г. броят на заявените свободни работни места на първичния пазар отбелязва по-голямо нарастване в преработващата промишленост (с 695 места), в транспорта (с 367 места), в хотелиерството и ресторантьорството (с 360 места), във финансови и застрахователни дейности (с 274 места), в търговия, ремонт на автомобили (с 272 места) и др. И при сезонната заетост София-град е с най-много свободни места По области най-много свободни работни места на първичния пазар са заявени в София-град (2 223 места), в област Бургас (1 520 места), Пловдив (1 451 места), Варна (1 292 места), Благоевград (1 011 места) и Добрич (963 места). С най-малко свободни работни места са разполагали във Видин (145 места), Силистра (154 места) и Разград (199 места). По сектори в София град най-голям брой са заявени в търговията (417 места), в административните и спомагателни дейности (368 места), във финансовите и застрахователни дейности (237 места), в операциите с недвижими имоти (208 места) и в образованието (193 места). В област Бургас по-голям е броят на обявените места в хотелиерството и ресторантьорството (482 места), в търговията (207 места), в транспорта (157 места), в административните и спомагателни дейности (119 места) и др. В област Пловдив най-голям брой са заявени свободни работни места в преработващата промишленост (607 места), в търговията (261 места), в операциите с недвижими имоти (106 места) и в държавно управление (105 места). В област Варна с по-голям брой обявени места са секторите хотелиерство и ресторантьорство (407 места), търговията (194 места), транспорта (131 места) и преработващата промишленост (121 места). В област Благоевград най-голям брой заявени места има в преработващата промишленост (507 места), търговията (197 места), хотелиерството и ресторантьорството (82 места), строителството (50 места) и селското стопанство (49 места). В 18 области са повече свободните работни места спрямо миналата година Увеличение на заявените свободни работни места спрямо същия месец на 2015 г. се отбелязва в 18 области, сочат данните на Агенцията по заетостта. Най-голям ръст е отбелязан в София-град (с 413 места), в област Благоевград (с 245 места), в Кюстендил (с 234 места), в Бургас (с 206 места) и във Варна (със 185 места). В област Ловеч промяната е само с 3 места повече, в Стара Загора - с 6 по-малко и в Русе с 9 по-малко. Намаление се отчита в 7 области от 255 места в Смолян до 11 места в Софийска област. Продължава да намалява безработицата В сравнение с първата половина на 2015 г. броят на регистрираните безработни в страната отбелязва чувствителен спад. Регистрираните безработни през юни 2016 г. са 274 276 души, които са с 41 425 по-малко от юни 2015 г. (315 701 ). Спрямо икономически активното население на страната на възраст 15 - 64 г., установено при Преброяване 2011 г., равнището на безработица през юни 2016 г. е 8.4 на сто, и е с 1.2 процентни пункта по-ниско от същия период на миналата година (9,6 на сто), показват данните на Агенцията по заетостта. Областта с най-ниска безработица през юни е София (столица) - 2,5 на сто, следват Бургас - 4,8 на сто, Варна - 4,8 на сто, Габрово - 5,3 на сто, Пловдив - 6,4 на сто. Областите с най-високо равнище на безработица в средата на годината са Видин - 20,6 на сто, Монтана - 18 на сто, Враца - 17,4 на сто, Търговище - 14,4 на сто. С 5 хиляди са по-малко устроените на работа спрямо тези през пролетта Сезонността при пазара на труда се запазва, независимо от състоянието му (спад или растеж). Данните от административната статистика на Агенцията по заетостта показват, че най-много устроени на работа с посредничеството на бюрата по труда се наблюдава през пролетта, като най-активни са месеците април и май. Средномесечният брой на наетите безработни през тези месеци в периоди на растеж надвишава 20 хиляди души. През летните месеци процесът на наемане понижава своя темп с около 15-20 на сто и средномесечният им брой се свива под 20 хиляди до около 17-18 хиляди. Най-малко назначения на безработни има през зимните месеци - декември, януари, февруари, когато бизнес активността намалява. Върху броя на устроените с посредничеството на бюрата по труда влияят програмите и мерките за заетост, коментираха от Агенцията по заетостта. През пролетните месеци на 2016 г. устроените на работа безработни са 20 900 лица средномесечно, докато тези през летните месеци (юни и юли) - 16 800, сочи статистиката на Агенцията по заетостта. Намаляват работните места при недвижимите имоти, селското стопанство и строителството Освен сезонно зависимите сектори, като преработвателна промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, ръст на заявените работни места има и в секторите на информационните технологии, транспорта, здравеопазването, държавното управление. Намаляват работните места при операциите с недвижими имоти, селското стопанство и строителството, отбелязват от Агенцията по заетостта. Близо 50 процента от търсещите работа са без квалификация Данните за новорегистрираните търсещи работа през първата половина на 2016 г. показват, че преобладаващ е делът на хората без специалност и квалификация - 46 на сто от всички потърсили услугите на Агенцията по заетостта за включване в заетост. Тези, които имат придобита работническа квалификация, са 25 на сто, а специалистите са 29 процента, като от тях висшисти са 54 на сто средномесечно (или около 35 хиляди души). Търсещите работа лица, които дълго време са били извън работната сила, сa 34 на сто от входящия поток новорегистрирани безработни. Това обикновено са хора, които сега завършват образование, и неактивни, които дълго време са били извън трудовия процес. Показателен е фактът, че 56 на сто от тях са без квалификация и специалност, отбелязват от Агенцията по заетостта. Делът на неактивните хора във входящия поток търсещи работа през първата половина на 2016 г. нараства с 2,4 процентни пункта. За този ръст допринася, както засиленото търсене на труд в реалната икономика, така и активното трудово посредничество на бюрата по труда, чрез специализираната услуга, която се предлага от трудовите медиатори и кейс-мениджърите, анализират от Агенцията по заетостта. Близо 80 процента от работодателите доволни от посредничеството Общата удовлетвореност на работодателите през 2015 г. е изчислена на 77,9 на сто - доволни от предлаганите услуги на Агенцията по заетостта. Като процентът на тези, които одобряват начинa на подбор на кандидатите за работа надхвърля 85 на сто, сочи статистиката на Агенцията по заетостта. По-нисък е процентът на работодателите, които са доволни от он-лайн услугите, които им се предоставят (под 40 на сто). За сравнение, удовлетвореността през 2014 г. е била 72,6 на сто, показват данните. Обратната връзка с работодателите ще се усъвършенства и развива, както съдържателно, чрез включване на допълнителни въпроси в анкетата, така и технологично, използвайки съвременните възможности за комуникация, обясниха от Агенцията по заетостта.  

Германия даде на 19 страни номера на 160 000 сметки от Люксембург

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270780_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+19+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+160+000+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82

 Властите в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия съобщиха, че са предали на 19 европейски страни три файла с информация за около 160 000 банкови сметки от Люксембург на лица, заподозрени в данъчни измами, предаде АФП.
Над 50 000 от тях са на германци, 49 022 на белгийци и 42 540 на французи, посочва в комюнике местното финансово министерство. Данните са от диск, изпратен анонимно до ведомството.
В същото време Франция е предала на провинцията данни за фондации и дружества, развиващи дейност в Швейцария. Допълнителните данни към вече предоставените от информатора от френско-италиански произход Ерве Фалсиани, в основата на Суислийкс (Swissleaks), се отнасят за седем страни.
При поредица разкрития на световна медийна мрежа британският банков гигант HSBC Holdings беше обвинен за прехвърляне на около 180 милиарда евро на свои богати клиенти по сметки в Швейцария между ноември 2006 и март 2007 година, за да им помогне да избегнат данъци в родината си.
Германската провинция разполага с трети файл с вътрешни документи на голяма европейска банка.
През ноември 2015 г. властите в Северен Рейн Вестфалия предадоха на Гърция данни за данъчни измамници и купиха няколко диска и флашки с банкови информации на лица, заподозрени в данъчни измами.

Отбелязваме Преображение Господне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597411

Днес Православна Църква чества Преображение Господне. Християнският празник датира от първи век и ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите Петър, Йоан и Яков. На Преображение се чества едно важно събитие, потвърждаващо божествения произход на Исус Христос, припомнят от Светия Синод на Българската православна църква.Според Светото Евангелие Господ се изкачил заедно с апостолите Петър, Йоан и Яков на планината Тавор, която се намира край Галилея. Тук той се о...

Кой пусна водача, убил мотористи, да избяга в Турция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5693684

Кой пусна водача, убил мотористи,  да избяга в Турция Гневът на мотористите заради бягството на гастарбайтера, който уби на пътя двама техни приятели, е разбираем. Те искат справедлива присъда за виновника, който отне живота на семейство мотористи. Как обаче да очакват справедлива присъда, когато виновникът вече не е в България? И  защо мотористите протестираха пред турското посолство?

Търговският дефицит на САЩ на 10-месечен връх

http://www.klassa.bg/News/Read/article/270779_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B0+10-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D

 Търговският дефицит на САЩ се е увеличил с 8,7% до 44,5 млрд. долара, което е 10-месечен максимум през юни, след като засиленото вътрешно търсене и по-високите цени на петрола са увеличили вноса, докато спъващият ефект от силния долар е продължил да пречи на растежа на износа, предаде Reuters. Юни е третият пореден месец с увеличение на дефицита.
В доклад за БВП през второто тримесечие миналата седмица правителството посочи, че търговията е допринесла за две десети процентен пункт до 1,2 процента от растежа с годишно натрупване за посочения период.
Износът на стоки и услуги през юни отчита покачване от 0,3 на сто. Износът за ЕС е скочил със 7,8 на сто, а за Великобритания - с 18,2 на сто. Китай е внесъл с 3,6 процента повече американски стоки през юни.
Вносът на стоки и услуги се е увеличил с 1,9 на сто до 227,7 млрд. долара. Импортът от Китай е нараснал с 2,8% и щатите отчитат дефицит в търговията с най-голямата комунистическа държава от 29,8 млрд. долара, което най-високата стойност на показателя от ноември.

Георги Мамалев: Лекувах всички в "НЛО", само Велко Кънев не даваше

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5693790

Георги Мамалев: Лекувах всички в "НЛО", само Велко Кънев не даваше40 години най-големият ни комик играе на сцената на Народния театър. Няма да прави бенефис, защото не обича чествания и ордени. Само ще спомене годишнината на новата си премиера през декември - Г-н Мамалев, бяхте гост на почти всички фестивали, които се организират това лято по морето. Как е фестивалната атмосфера?

Предстоящи събития в страната за днес, 6 август

http://www.cross.bg/chasa-provede-veliko-1516812.html

/КРОСС/*** Варна.От 10.00 часа във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" ще се състои официално откриване на „Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона". Министър-председателят на Р България Бойко Борисов е поканен да открие новоизградения комплекс, който ще бъде използван като оперативен център за наблюдение на морските пространства, борба и преодоляване на последствията от нефтените разливи. ***София.Национален музей „Земята и хората" се отбелязва Деня на милосърдието в знак на съпричастност към жертвите на атомните бомбардировки в Хирошима и Нагасаки.Само на този ден „Камъкът от Хирошима" (гранитен къс от уличната настилка в гр. Хирошима, който е бил изложен на въздействието на атомния взрив сутринта на 6 август 1945 година) ще бъде експониран в зала „Гигантски кристали" на музея. ***София.От 10.00 до 15.00 часа в Борисовата градина Столична библиотека организира за втора година летни читални. ***София.От 10.30 часа по пътя за Кремиковския манастир ще се проведе традиционното освобождаване на птици от Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в покрайнините на София. ***Бургас.Sea Of Black Festival ще се проведе в Летния театър на Бургас. ***Велико Търново.От 8.00 часа на Стрелбището над кв. „Картала" ще се проведе турнир по ловна стрелба. ***Велико Търново.Между 12.00 и 12

Майката на Ема: Детето ми е изведено от България с унгарски паспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694488

Майката на Ема: Детето ми е изведено от България с унгарски паспорт"Детето ми е изведено легално от България с унгарски паспорт, въпреки че през февруари отидох в унгарското посолство и заявих, че не желая да подписвам документите. Проблемът е, че не съм заявила писмено отказ, но тези документи са издадени без моя подписи съгласие, и аз искам отговори от унгарските власти".

Ким Чен-ун се устреми към Луната

http://www.mediapool.bg/kim-chen-un-se-ustremi-kam-lunata-news252602.html

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е одобрил план за стартиране на кораб до Луната до 2020 г., заяви представителят на Космическата агенция на Северна Корея Хьон Кван Ил. Също така в рамките на програмата се планира да бъдат изведени нови спътници в орбита, въпреки международните санкции, съобщи ”Нюзуик". Според директора на научно-изследователския отдел на Националното космическо управление на КНДР, Съединените щати и техните съюзници няма да могат да блокират усвояването на космическото пространство от Северна Корея. Страната планира да развие мрежа за сателитно наблюдение на Земята, както и решаване на проблеми в далекосъобщенията чрез спътници на геостационарна орбита. В следващите 10 години КНДР планира да изпрати безпилотен кораб до Луната, на борда на който ще бъде националният флаг, посочва БГНЕС. През юли 2016 г. Северна Корея изстреля три балистични ракети, които прелетяха няколко стотин километра в посока Японско море. След като Вашингтон и Сеул съобщиха, че на Корейския полуостров ще бъде разположена система за противоракетна отбрана в отговор на заплахата от Северна Корея, Пхенян обяви, че ще предприеме "решителни физически мерки за противодействие". В началото на годината Северна Корея официално съобщи за успешен опит с водородна бомба. В резултат на това Съветът за сигурност на ООН наложени нови санкции на Пхенян.  

Лили Иванова с премиера на “Каданс”, добави още един град в турнето си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5693630

Лили Иванова с премиера на  “Каданс”, добави още един град в турнето сиПримата направи премиера на най-новата си песен “Каданс” в радиоефира в четвъртък. Парчето е по музика на Милен Кукошаров, текстът е на Росен Кукошаров, а аранжиментът - на Ангел Дюлгеров. В ефира песента прозвуча в специално изпълнение на живо от концерта на Лили Иванова в зала 1 на НДК в края на март.

Къде са днес генералите от запаса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5693932

Къде са днес генералите от запасаВсички правят една грешка - да ни забравят, а ние можем да сме полезни. Никъде не оставят висшето офицерство навън и каквото било - било. В Русия, САЩ, Турция, навсякъде, след като началниците на служби се пенсионират, им дават възможност малко да починат и после почти ги задължават да се върнат. Думите са на ген.

Младите учители са рядко срещано явление в българското училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=327889

Младите учители все още са дефицит в българското училище. 30-годишните преподаватели не представляват дори 10% от общия брой преподаватели у нас. Като цяло средната възраст на учителите в България е 52 години. Друг сериозен проблем е, че според изнесени тази седмица данни под 0.

Как играта Pokemon Go донесе околосветско пътешествие на първия си шампион

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/06/2807129_kak_igrata_pokemon_go_donese_okolosvetsko_puteshestvie/?ref=rss


US Pokemon master goes around the world to complete the collection | South China Morning Post https://t.co/7ENsjccL5i— Nick Johnson (@NLJ_1) August 5, 2016

Ловци на покемони от всички страни, завиждайте - Pokemon Go вече има своя първи майстор, а амбицията му да излови всички фантастични създания от мобилната игра му донесе безплатно пътешествие до три континента.

28-годишният американец Ник Джонсън е първият потребител на мобилното приложение - поне известен на...

Колко пъти съм ви казвал да пускате колкото искате врагове пред вас ...

http://www.cross.bg/kolkoto-iskate-pyskate-1516811.html

/КРОСС/Колко пъти съм ви казвал да пускате колкото искате врагове пред вас, но да не оставяте никой от тях зад гърба си! Джордж Бърнард Шоу (1856-1950)

Майкъл Морел: Тръмп е агент на Руската федерация, без да си дава сметка за това

https://www.actualno.com/america/majkyl-morel-trymp-e-agent-na-ruskata-federacija-bez-da-si-dava-smetka-za-tova-news_555037.html

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп е "агент на Руската Федерация, без да си дава сметка за това", казва в коментарна статия във в. "Ню Йорк таймс" бившият началник на ЦРУ Майкъл Морел, предаде Франс прес. В статията Морел казва и поради какви причини ще гласува на президентските избори на 8 ноември за кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън. Морел критикува остро Тръмп, изтъквайки, че той не само не е квалифициран за президентския пост, но и може дори

ЕURES-много възможности за работа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597380

Ако търсите възможност за работа в страна от Европейския съюз, посетете страницата на ЕURES.bg. Какво е ЕURES? Това е мрежа за сътрудничество между обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство (28-те страни-членки на Европейския Съюз/ЕС/, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и Конфедерация Швейцария. В мрежата са включени и партньорски организации - частни доставчици на услуги в сферата на заетостта, професионални съюзи, работодателски организации и др. Мрежата се координира от Европейската Комисия. Мрежата E...

Енрике Иглесиас планира сватба с Ана Курникова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5694477

Енрике Иглесиас планира сватба с Ана КурниковаИзглежда, че продължителният роман на испанския певец Енрике Иглесиас с руската тенисистка Ана Курникова е на път да премине в нова фаза: той намекна за сватба с нея. В миналото Иглесиас гледаше с пренебрежение към брака: „Не вярвам, че ви трябва хартия, за да покажете, че обичате някого“, казваше певецът.

Нова детска площадка и фитнес на открито в „Западен”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1596790

Започна изграждането на нова детска площадка и фитнес на открито в район „Западен“. Двата проекта са на обща стойност 20 000 лева и са финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Изцяло нова детска площадка ще има на улица „Петър Ченков”. Тя вече се изгражда, като ще бъде на мястото на преди съществуващата такава, която бе демонтирана, тъй като бе в лошо състояние и не отговаряше на съвременните стандарти за безопасност. Детската площадка ще включва люлка, пързалка, клатушка и занимателни игри, като п...

Иран стана първата страна, която забрани играта Pokemon Go

http://www.mediapool.bg/iran-stana-parvata-strana-koyato-zabrani-igrata-pokemon-go-news252601.html

Иран стана първата страна, в която официално е забранена популярната игра Pokemon Go, съобщиха световните агенции. Решението за забраната беше взето от Върховния съвет за виртуалното пространство. Според властите мярката е свързана с безпокойство за сигурността. Обсъжданията между потребители в социалните мрежи показват, че иранците активно играят Pokemon Go въпреки ограниченията върху достъпа до интернет в страната.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-prof-petur-1516810.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Александър Миланов - управител на БМВ Груп Виолина Маринова - директор на Банка ДСК Петър Крумов - хоров диригент Петър Паунов - кмет на Кюстендил проф. Михаил Пеков - композитор проф. Сергей Игнатов - бивш министър на образованието Томас Лафчис - бивш президент на ПФК "Левски" Томислав Дончев - вицепремиер  

Юлия Ефимова все пак получи разрешение да участва в Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/06/2807206_juliia_efimova_vse_pak_poluchi_razreshenie_da_uchastva/?ref=rss


Голямата звезда на руското плуване Юлия Ефимова все пак ще участва на игрите в Рио де Жанейро.

Четирикратната световна шампионка първоначално не беше допусната до олимпиадата, тъй като има предишно наказание за допинг. Рускинята беше дисквалифицирана между октомври 2013 г. и февруари 2015 г. заради положителна проба за анаболни стероиди.

24-годишната брусистка обжалва критерия за двойна отговорност на Международния олимпийски комитет (МОК) пред спортния арбитражен съд в...

Десетки ранени на концерт на Снуп Дог

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597409

Най-малко 42 души бяха ранени при падането на заграждения на концерт на открито на рапърите Снуп Дог и Уиз Халифа, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Snoop Dogg and Wiz Khalifa fans crushed as railing collapses at concert - https://t.co/Wtb2fpz8Tv pic.twitter.com/QB1NckrZ7o — Mirror Celeb (@MirrorCeleb) 6 август 2016 г. Концертът се съст...

Седем причини да мразиш лятото

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5693785

Седем  причини  да мразиш лятотоТози надценяван сезон е пълен ад за всички студенолюбиви хора Навън дърво и камък се пукат от жега, полуголи хора щъкат по улиците, бушуват пожари, Цеца щяла да идва в Приморско, а ти си вкъщи, спуснал завесите, омотал си се с коледни лампички, включил си климатика на 16 градуса и си надънил “Джингъл белс”.

6 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-armiya-svetovna-1516809.html

/КРОСС/1623 г. - Кардинал Матео Барберини е избран за папа и приема името Урбан VIII.1806 г. - Франц II абдикира от императорския престол. Свещената Римска империя престава да съществувана.1825 г. - Боливия придобива независимост от Испания.1824 г. - Въстаническата армия на Симон Боливар нанася решително поражение на испанските войски при Хунин в Перу.1834 г. - Високата порта издава указ за организиране на териториална армия, наречена редиф - по един батальон от 1400 доброволци на санджак.1844 г. - В британската преса е отпечатана първата новина, получена от телеграф.1890 г. - За първи път в затвора Обърн в Ню Йорк е екзекутиран човек с електрически стол.1918 г. - Първата световна война: В битката при Марна Антантата, подкрепена от САЩ, успява да превземе Северна Франция.1929 г. - В СССР е създадена специална армия на Далечния Изток.1940 г. - Втората световна война: Естония е анексирана от СССР.1942 г. - Кралицата на Нидерландия Вилхелмина Холандска става първата коронована особа, държала реч в Конгреса на САЩ.1945 г. - Втората световна война: Град Хирошима в Япония е разрушен напълно от атомната бомба Little Boy, хвърлена от американският бомбардировач B-29 Енола Гей.1958 г. - България установява дипломатически отношения с Уругвай.1961 г. - СССР изстрелват втори пилотиран космически кораб (Восток-2). Космонавтът Герман Титов става първият човек, който прекарва в Космоса повече от едно денонощие.1962 г. - Британската колония Ямайка получава независимост.1997 г

Гошка внесла милионите в банка и дим да я няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694447

Гошка внесла милионите в банка и дим да я нямаМилионерката Гошка, която удари втората най-голяма печалба в испанската лотария “Ла Примитива”, е изчезнала и местонахождението ѝ е неизвестно, съобщи испанското електронно издание Clm24. Преди това 61-годишната българка е внесла получените чисти над 54 млн. евро в банков клон в градчето Кинтанар дел Рей, община Куенка,

13 души загинаха при пожар във Франция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/13-dushi-zaginaha-pri-pozhar-vyv-franciia-6057196

Пожарът е избухнал в бар в град Руан, където млади хора празнували рожден ден

МОК изхвърля България от олимпиадата през 1920 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/5693889

МОК изхвърля България от олимпиадата през 1920 г.Скандалът с държавната система за покриване на положителни проби за допинг почти изхвърли Русия от олимпиадата в Рио. Световната антидопингова агенция поиска от МОК да не допуска всички спортисти на Москва, но не се получи. Руският президент Владимир Путин заяви, че политическата кампания срещу руския спорт е преминала границите на здравия

Вярвайте, днес е Преображение Господне!

http://www.cross.bg/preobrazhenie-gospod-nebeto-1516808.html

/КРОСС/На 6 август светата църква чества едно от най-значимите евенгелски събития - явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици - Петър, Яков и Йоан. Това събитие се случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепя вярата им в Бог. Църквата устанавила отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде - в нас, с нас и около нас. В традицията на българите 6 август е популярен като Преображение Господне. Те превърнали този голям църковен празник в притча за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особената езическа суеверност и необикновен респект към християнската рилигия. Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение небето се отваряло и пред небесната врата заставал Госод. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив и това, което си е пожелал - се сбъдвало. Но за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса - в помислите и в делата си. Молитва към божията благодат отправяли всички майки, които държали децата си будни, карали ги да гледат към небето в нощта на Преображение, за да се помолят на Господ за голямо щастие, късмет и богатство. На 6 авгурст се откъсвал първия салкъм грозде. Стараите хора разказват, че когато Господ създавал гроздето, Даволът направил капината и я нарекъл дяволски плод

Цар Фердинанд открива гарата в Габрово и се снима на моста Игото

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597410

Цар Фердинанд открива гарата в Габрово и се снима на моста Игото. С Негово Величество са съпругата му царица Елеонора, престолонаследникът княз Борис и министър-председателят Иван Гешов. Тази история, съхранена и чрез фотография, разказва вестник "100 вести" днес. Една силно интригуваща история, свързана с миналото на Габрово. Но на 12 април 1906 г. Габровският общински съвет поставя на вниманието на правителството въпроса за изграждане на отклонение от тази линия до Габрово. Ръководено от факта, че по това време градът вече се е развил като го...

Детско бягане организират днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=327888

Детско бягане с много награди и настроение очаква най-малките жители и гости на Варна днес от 10 часа, научи Moreto.net. Инициативата, която се провежда второ поредно лято от iRun.bg, е планирана за 10:00 часа. Децата до 5 годишна възраст ще мерят сили на дистанция 500 метра, а тези от 5 до 14 години на 2 километра.

Google вече криптира 97% от целия трафик на YouTube

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/08/06/2806624_google_veche_kriptira_97_ot_celiia_trafik_na_youtube/?ref=rss


Google вече криптира 97% от целия трафик на YouTube. Видео порталът изоставаше спрямо останалите услуги на Google по отношение на криптирането, защото имаше много повече трудности.

В блога си компанията посочва и трите най-големи предизвикателства. На първо място е огромният по обем трафик. Видеото е "най-обемистият" тип трафик, което изисква и сериозен хардуер. Той е наличен, но отнема време докато се конфигурира за HTTPS връзка, защото гоогле използва стандарта AES, за да не добавя...

Хилъри Клинтън води с 3% пред Доналд Тръмп

http://offnews.bg/news/n_1/n_633811.html

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън води пред своя съперник от Републиканската партия Доналд Тръмп с по-малко от 3%, показва проучване на Reuters/Ipsos, публикувано в петък, предава Reuters, цитирани от "Фокус".  Според онлайн запитването, проведено между 31 юли и 4 август, 42% от гласоподавателите биха подкрепили Клинтън, докато 39% биха дали гласа си за Тръмп. В анкетата са участвали 1,154 души. Проучването показва, че от понеделник до петък Клинтън е загубила 5% от подкрепата на гласоподавателите, като причините за това не са ясни. Но според данните на друга анкета на Real Clear Politics на 1 август Клинтън е имала преднина пред Тръмп с 3,9%, докато в петък вече е водила с 6,8%.

Къде са пчелите?

https://www.actualno.com/climate/kyde-sa-pchelite-news_554858.html

Международно проучване на университета Strathclyde показва, че броят на медоносните пчелни семейства е намалял с почти 12% през миналата зима. Пчеларите в 29 страни съобщиха, че от 400 000 колонии, които управляват, 11,9% не са успели да преживеят зимата. Случва се колонии да загиват след случили се проблеми с царицата, които са повече от очакваното. Великобритания и Испания са най-засегнатите страни в момента, в сравнение с предходната година, когато други райони на Европа бяха по тежко засе

Годишният график на влаковете ще бъде възстановен до 15 септември

https://www.actualno.com/society/godishnijat-grafik-na-vlakovete-shte-byde-vyzstanoven-do-15-septemvri-news_555028.html

15 септември е последната дата, в която смятаме да регулираме и да върнем обратно годишния график на 63-те влака. Това каза Димитър Костадинов - управител на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД по темата за промени в движението на някои влакове. Според него това обаче не означава, че поетапно няма да връщат част от влаковете. Костадинов допълни, че в момента, в който излязат локомотиви, годни за движение, ще променят и коригират разписанието, така че да възстановят старият график.

Тримата каналджии, хванати с над 30 бежанци в Бургас, остават в ареста

https://www.actualno.com/crime/trimata-kanaldjii-hvanati-s-nad-30-bejanci-v-burgas-ostavat-v-aresta-news_555041.html

Районият съд в Бургас определи три мерки за неотклонение „Задържане под стража” на Иван Христов, Добромир Велинов и Добромир Асенов, обвинени за незаконно превеждане на чужди граждани през територията на страната. Христов, Велинов и Асенов са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 3 август тази година, с цел да набавят за себе си или другиго имотна облага, противозаконно подпомагали група чужденци (31 лица), да пребивават в границите на Република България и да прем

13 души загинаха в пожар във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694444

13 души загинаха в пожар във ФранцияНай-малко 13 души загинаха, а 6 бяха ранени при пожар рано тази сутрин в бар в Руан, северна Франция, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от АФП, цитиран от БНР. Състоянието на един от ранените е критично. Пожарът е избухнал около полунощ в мазето на бар Куба Либре в центъра на града по време на парти за рожден ден.

Сирийските бунтовници са пробили обсадата на Алепо

http://www.mediapool.bg/siriyskite-buntovnitsi-sa-probili-obsadata-na-alepo-news252600.html

Сирийските бунтовници са пробили наложената преди три седмици от правителствените сили блокада на контролираните от тях райони от северния град Алепо, съобщи Франс прес, като се позова на съобщение на опозиционната коалиция в Туитър. Една от основните ислямистки бунтовнически групировки, участващи в боевете, Ахрар аш Шам, обяви в социалната мрежа, че пътят към Алепо е отворен. Според журналист от Франс прес жители на контролирани от бунтовници квартали от радост са стреляли във въздуха и са заклали овце. Медии, подкрепящи режима в Сирия на президента Башар ал Асад, обаче отрекоха блокадата на големия град в северната част на страната да е пробита. Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че бунтовници, намиращи се от двете страни на обръча, са успели да се свържат, съобщи Ройтерс. Коридорът обаче не е сигурен. Тежките боеве и въздушните удари в района продължават, каза базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия. Алепо, който се превърна в един от основните фронтове в гражданската война в Сирия, е разделен от 2012 г., отбелязва Франс прес. Западната част на града е контролирана от режима на президента Башар ал Асад, а източната - от бунтовници, предимно ислямисти. Правителствените сили успяха да обсадят държаните от опозиционни групировки райони на 17 юли, блокирайки 250 000 души. По-рано тази седмица бунтовниците започнаха офанзива с цел пробиване на блокадата. Над 700 бойци са били убити в битката за Алепо от неделя, съобщи в събота директорът на Сирийският център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман, цитиран от Франс прес. Загуби са понесли както правителствените сили, така и ислямистките бунтовници и джихадистите. По-голямата част от убитите са опозиционни бойци. Те са загинали при бомбардировки, уточни Абдел Рахман. Режимът на Асад има военна авиация, а бунтовниците - не, отбелязва Франс прес. 200 бойци са били убити само в събота, обърна внимание директорът на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.  

Боевете в Алепо продължават

http://www.mediapool.bg/boevete-v-alepo-prodalzhavat-news252600.html

Шести ден продължава битката в сирийския град Алепо, където четвърт милион цивилни са обкръжени от сирийската правителствена армия, съобщиха информационните агенции.   Източник от бунтовническата групировка „Джаим ал Фатах“ съобщи за Ройтерс, че бойците й са успели да превземат артилерийска база на армията само на два километра от правителствените квартали.    От Дамаск заявиха, че атаката е била отбита. Жертвите от двете страни от неделя насам са стотици.

Художникът Светлин Русев: Изкуството винаги е надживявало разрухата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5693742

- „Имаме нужда от хора, които са готови да се жертват за идеите. Живеем сред огромна необходимост от подобни личности.” Това са ваши думи, които днес звучат кощунствено, проф. Русев. Жертвите за идеи сеят трупове. Кои други слова в съвременния контекст стават опасни. Питам ви като човек и на перото освен на четката?
- „Имаме нужда от хора, които са готови да се жертват за идеите. Живеем сред огромна необходимост от подобни личности.” Това са ваши думи, които днес звучат кощунствено, проф. Русев. Жертвите за идеи сеят трупове. Кои други слова в съвременния контекст стават опасни. Питам ви като човек и на перото освен на четката?

България на картите на медалите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5693500

Ще попадне ли България на картата на медалите на 31-вите олимпийски игри Рио 2016? Това е днес въпросът, а не дали ще сме в десетката на света, както бяхме свикнали, преди да рухне Берлинската стена. Разбира се, няма идеален свят. Затова, ако съжалявате за медалите, утешавайте се, че падна Стената... Обратният вариант за съжаление вече е химера.
Ще попадне ли България на картата на медалите на 31-вите олимпийски игри Рио 2016? Това е днес въпросът, а не дали ще сме в десетката на света, както бяхме свикнали, преди да рухне Берлинската стена. Разбира се, няма идеален свят. Затова, ако съжалявате за медалите, утешавайте се, че падна Стената... Обратният вариант за съжаление вече е химера.

Най-модерният диализен център на Балканите отвори врати в Монтана

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5687698

Най-модерният диализен център на Балканите отвори врати в МонтанаНовият център разполага с най-модерната в страната система за дейонизиране на водата и 25 апарата от на немската фирма „Фрезениус”, обясни д-р Валери Цеков – изп. директор на „Фърст диализис сървисиз България“. Използват се само диализатори(филтри) на “Фрезениус”, които се запълват с по-малко кръв, защото са изработени от новата хеликсонова

Европейският махмурлук след Brexit

http://www.investor.bg/analizi/91/a/evropeiskiiat-mahmurluk-sled-brexit-222107/

ЕС и еврозоната най-вероятно няма да се разпаднат внезапно, но е нужна нова визия, смята Нуриел Рубини

Енрике Иглесиас намеква за сватба с Ана Курникова?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597408

Изглежда, че продължителният роман на испанския певец Енрике Иглесиас с руската тенисистка Ана Курникова е на път да премине в ново качество: той намекна за сватба с нея. Иглесиас и Курникова се нанесоха в дом-мечта В миналото Иглесиас гледаше с пренебрежение към брака. „Не вярвам, че ви трябва хартия, за да покажете, че обичате някого", казваше певецът. .@enriqueigl...

Отбелязваме Преображение Господне

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694432

Отбелязваме Преображение ГосподнеНа 6 август Православната църква чества големия господски празник Преображение Господне. По този повод в празничния ден, който тази година се пада в събота, в софийския храм "Св. Преображение Господне", в квартал "Лозенец", Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит лично ще отслужи светата Литургия.

Подписан е догоров за ремонта на Домашния социален патронаж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597407

Община Габрово ще обнови материалната база на Домашния социален патронаж със средства от фонд „Социална закрила" към Министерство на труда и социалната политика. Съгласно подписания договор за сътрудничество безвъзмездната субсидия е в размер на 19 407,10 лв., а собственото финансово участие е 2 156,34 лв. Срокът за изпълнение на дейностите е до 1 ноември 2016 г. Строително-ремонтните работи включват подмяна на врати и прозорци, демонтаж на дървена ламперия, шпакловане, изкърпване и боядисване на стени и тавани, проектиране, доставка и монтаж н...

Израел сравни ядреното споразумение с Иран със споразумението с нацистите в Мюнхен

http://www.mediapool.bg/izrael-sravni-yadrenoto-sporazumenie-s-iran-sas-sporazumenieto-s-natsistite-v-myunhen-news252599.html

Израелското министерство на отбраната отхвърли аргументите на президента на САЩ Барак Обама в защита на ядреното споразумение с Иран, сравнявайки го със споразумението с нацистите, подписано в Мюнхен през 1938 г. и станало символ на капитулацията на големите сили, предаде Франс прес, цитирана от БТА.   Вчера Обама заяви пред медиите, че сключеното с Иран споразумение работи точно, както се е очаквало и че никой от ужасяващите сценарии не се е сбъднал.   "И не става дума само за оценката на нашите разузнавателни служби, това е и оценката на военната и разузнавателната общност на Израел, страната, която се противопоставяше най-силно на това споразумение и която признава, че ситуацията се е променила и Иран спазва споразумението", заяви Обама.   "Споразумението в Мюнхен не попречи на Втората световна война и холокоста, защото се основаваше на хипотезата, че нацистка Германия може да бъде партньор в споразумение", отговори в изявление израелското министерство на отбраната, ръководено от ултранационалиста Авигдор Либерман.   "Иран обяви изрично и гордо, че целта му е унищожаването на държавата Израел", добавя министерството.   "Службите за сигурност и дори израелският народ разбират, че подобни споразумения не са полезни и пречат на борбата срещу терористични държави като Иран", се казва в изявлението.   Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който води ожесточена борба срещу споразумението, стигайки дори пред Конгреса на САЩ, публикува изявление с далеч не толкова хаплив тон.  В него се подчертава, че Израел не е променил мнението си за споразумението с Иран, но страната "няма по-голям съюзник от САЩ".    Както противниците, така и поддръжниците на споразумението трябва да си сътрудничат, за да продължават да оказват натиск върху Иран по ядрения въпрос и да се противопоставят на агресивните му действия в региона, добавя се в изявлението на Нетаняху.    Израелският премиер добавя, че иска да укрепи още повече съюза със САЩ, с президента Обама и със следващата американска администрация.

Цената на "замразената" пенсионна реформа

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/cenata-na-zamrazenata-pensionna-reforma-222276/

Отчетите на НОИ ясно показват цената на грешните стъпки в пенсионната система само през последните 2 години и половина, според икономисти

Ким Чен-ун се устреми към Луната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597406

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е одобрил план за стартиране на кораб до Луната до 2020 г., заяви представителят на Космическата агенция на Северна Корея Хьон Кван Ил. Също така в рамките на програмата се планира да бъдат изведени нови спътници в орбита, въпреки международните санкции, съобщи „Нюзуик". 6 неща, които никога не трябва да се казват в Северна Корея Според директора на научно-изследователския отдел на Националното космическо управление на КНДР, Съединените ща...

Православна Църква чества Преображение Господне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597405

Днес Православна Църква чества Преображение Господне. Християнският празник датира от първи век и ни напомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ в небесната слава пред трима от учениците си - апостолите Петър, Йоан и Яков. На Преображение се чества едно важно събитие, потвърждаващо божествения произход на Исус Христос, припомнят от Светия Синод на Българската православна църква. Според Светото Евангелие Господ се изкачил заедно с апостолите Петър, Йоан и Яков на планината Тавор, която се намира край Галилея. Тук той се ...

На събор в село Тича

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597126

Котленското село Тича е домакин на народен събор. Проявите започват на 6 август, събота от 20 часа с Художествено-музикална програма и заря. Традиционните „Народни борби" ще се състоят на 7 август, неделя на стадиона в селото.    ...

Бразилия е следващата Гърция - с фалит по олимпийски

https://www.24chasa.bg/sport/article/5693891

Бразилия е следващата Гърция - с фалит по олимпийскиСамо три олимпиади - в Монреал, Москва и Атина,са били на загуба Игрите в Лондон донесоха печалба 1,2 млрд. долара Ще тръгне ли Бразилия по пътя на Гърция? Ще се срути ли в тежка финансова криза след олимпиадата в Рио, която да я доведе до фактически фалит. Южноамериканците бяха сред най-бързоразвиващите се икономики в света,

Български подарък за кралицата

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2016/08/06/2807198_bulgarski_podaruk_za_kralicata/?ref=rss


В края на юни видях видео на Светослав Тодоров.

Разбрах, че става дума за студент в Кралския музикален колеж в Лондон. Който се интересува от музика, знае, че това е най-престижното висше музикално училище във Великобритания. Всеки път като минавам покрай него се сещам за цигуларя Васко Василев, който преподава там.

Любопитството ми към видео-проекта #KapustIN Project беше възбудено от факта, че то показваше импровизация на Светослав Тодоров на британския химн God Save the...

Олимпиадата в Рио бе официално открита

http://www.moreto.net/novini.php?n=327884

Официално вече можем да кажем, че светът е Олимпида. В 2 часа тази сутрин, българско време, бе дадено началото на най-чаканото спортно събитие на света Олимпиадата в рио. 31-те Олимпийски игри бяха официално открити на легендарния стадион „Маракана“ в бразилския град Рио де Жанейро.

Първан Симеонов: България завива към Русия

https://www.actualno.com/politics/pyrvan-simeonov-bylgarija-zaviva-kym-rusija-news_555023.html

„България завива към Русия. Това се вижда от поведението на министър-председателя. Това, което се случва в БСП, тепърва ще добива важност. Затова вътрешните битки там са толкова ожесточени“, каза социологът Първан Симеонов. „В контекста на международните заплахи и в контекста на новия ни курс към Русия, все повече ще се легитимират приказките освен за големи енергийни проекти и за големи коалиции“, каза социологът в ефира на NOVA. По неговите думи БСП и АБВ ще играят ня

Гайди огласят родопското село Гела

https://www.actualno.com/music/gajdi-oglasjat-rodopskoto-selo-gela-news_555035.html

Днес на поляните в родопското село Гела се провежда традиционното 14-о поред Гайдарско надсвирване. Събитието съвпада с Илинденския събор, а в него могат да участват гайдари в три възрастови групи - до 12 години, до 18 години и над 17, предаде БГНЕС. Предвидени са награди, а победителите ще определя жури с председател ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив „Проф. Милчо Василев” и членове - прочутите родопски гайдари Костадин Илчев, Петъ

За десети път "Доброслов" събира поети от страната в с. Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597339

Домакин на Х-я литературен празник "Доброслов" е днес димитровградското село Добрич. Очаква се на откритата сцена в центъра на селото своите поетични творби да представят между 50 и 70 автори от цялата страна. Заявки са направили творци от София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Хасково, Харманли, Първомай, Чирпан, Димитровград и други. По традиция "Доброслов" ще започне с водосвет в храм "Св. Иван Рилски" в Добрич от 11 часа. Официалното откриване е обявено за 11:20 часа. 10 минути по-късно стартира и поетичният маратон, за който организаторите м...

Днес отбелязваме Преображение Господне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597403

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. На Преображение Господне по стара традиция се извършва освещаване и благославяне на ново грозде, както и различни плодове. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и страдания - според тях това било несъвместимо с...

Продажбите на имоти "на зелено" скочиха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694429

Продажбите на имоти "на зелено" скочихаУвеличават се продажбите на жилищни имоти "на зелено", обявихапо БНР брокери. Цената на квадратен метър жилищна площ в София се движи между 800 и 1200 евро. Инвестицията в жилище "на зелено" може да ви излезе до 30% по-евтино от пазарната цена при Акт 16. "Когато купуват "на зелено", те имат възможност да преценят как да бъде разпределен

Горещ уикенд, жълт код е обявен в 14 области

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/goresht-uikend-zhylt-kod-e-obiaven-v-14-oblasti-6057195

Над 35 градуса се очаква да бъдат отчетени в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Кюстендил

Меркел да си вземе бележка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5693801

Меркел  да си вземе   бележка65% от германците са недоволни от политиката на Ангела Меркел към бежанците - недоволните са със 7% повече от април. Заради атентатите във Вюрцбург и в Ансбах, както и масовото убийство в Мюнхен одобрението към канцлерката е спаднало от 59 на 47%.От нови атентати заявяват, че се боят 76%, показва сондажът.

13 души загинаха при пожар в нощен клуб във френския град Руан

http://www.mediapool.bg/13-dushi-zaginaha-pri-pozhar-v-noshten-klub-vav-frenskiya-grad-ruan-news252598.html

Най-малко 13 души загинаха, а 6 бяха ранени при пожар рано тази сутрин в бар в Руан, северна Франция, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от АФП.   Състоянието на един от ранените е критично.    Пожарът е избухнал около полунощ в мазето на бар Куба Либре в центъра на града по време на парти за рожден ден. Над 50 пожарникари са пристигнали на мястото на инцидента.    В ход е разследване за установяване на причините за пожара.   От полицейския участък на Руан опровергаха твърденията, че е имало взрив в бара. Те уточниха, че свещите за рождения ден са подпалили тавана на помещението, в което е било партито.   Таванът е бил от полистирен и бързо се е възпламенил, като при това се е стигнало до отделяне на токсични газове, които са задушили гостите на тържеството.  

Спорт по тв днес: мач №1 на Григор в Рио, на олимпиадата още - плуване, футбол, волейбол, баскетбол, колоездене, джудо, гребане, стрелба, спортна гимнастика и бокс, мачове на "Лудогорец" и ЦСКА-София

https://www.24chasa.bg/sport/article/5693910

Спорт по тв днес: мач №1 на Григор в Рио, на олимпиадата още - плуване, футбол, волейбол, баскетбол, колоездене, джудо, гребане, стрелба, спортна гимнастика и бокс, мачове на "Лудогорец" и ЦСКА-София                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Изложба "РЕШАВАМ = СЪЩЕСТВУВАМ" в „Хиндлиян”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1596333

Изложба "РЕШАВАМ = СЪЩЕСТВУВАМ" е подредена в музейна къща „Хиндлиян”.Събитието се организира съвместно от ОИ „Старинен Пловдив” и Сдружение „Паралелен свят”. Творбите на Надежда Георгиева (Над) с текстове на Яна Бюрер Тавание, вдъхновени от действителни истории, разказват за мечти и възможности, затворени под стъкления похлупак на правото, за липси, за различия и самота. В 16 платна авторът показва колко сме еднакви...

За омразата, фанатиците и еретиците

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/08/06/2806298_za_omrazata_fanaticite_i_ereticite/?ref=rss


Текстът е от портала "Култура" Няма тайна по-голяма от това как омразата пуска корен в човешкото сърце. Защо Каин убива брат си Авел и човешкият род тръгва с кръвопролитие? Защо огорчението от успеха на Авел, заради това, че даровете му са приети по-благосклонно от Бога, се разразява в братоубийство? И защо още "първият град", сиреч наченките на самата земна цивилизация, е дамгосан със "знака на Каин" (Бит. 4:1-16)? Знак, който всички по-сетнешни поколения, носят на челата си, не само защото са...

Евакуираха Айфеловата кула след сигнал за изоставен багаж

https://www.24chasa.bg/novini/article/5694392

Евакуираха Айфеловата кула след сигнал за изоставен багажАйфеловата кула в Париж е била евакуирана вчера малко след 20:00 часа местно време, съобщава BFMTV, цитирана от БНТ. Въоръжени полицейски служители и войници са претърсвали туристите и са отцепили района. Причината за евакуацията не е известна все още. Според телевизионния канал BFMTV заповедта за евакуация е дадена „след намирането на изоставена

Времето на 6 август: Предимно слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597379

Днес отново ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, преди обяд над източните, а след обяд - над западните райони. Вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб, в източната половина от страната - до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32-37 градуса, в София около 32 градуса. Атмосферното налягане ще бъде около средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Само на отделни места ще превали за кратко. Ще духа до ...

Премиерът открива център за наблюдение в Морското училище във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=327885

Премиерът Бойко Борисов ще присъства днес на откриването на център за наблюдение в Морското училище, научи Moreto.net. Точно в 10 часа ще бъде официалното откриване на „Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона”.

Търсят се стотици учители

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597402

Малко повече от месец преди началото на учебната година има близо 1400 свободни работни места за учители. Към началото на август 1 379 са обявените в бюрата по труда свободни работни места за учители, съобщиха от Агенцията по заетостта. По данни на Агенцията, оповестени на страницата, през юли 2015 година свободните места в образованието са били 853. В бюрата по труда през юни са заявени 18 263 работни места в реалната икономика, които са с 2 170 места повече спрямо юни 2015 г. Нови правила за ...

Отбелязваме Преображение Господне

http://offnews.bg/news/n_1/n_633810.html

Този празник е установен в първите векове на християнството и ни напомня едно от най-важните евангелски събития – явяването на Господа в небесната слава пред трима от учениците Си. Юдеите не узнали в Христа очаквания Месия. Те старателно изучавали пророчествата, но превратно тълкували техния смисъл и мислели, че очакваният Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна слава и ще седне на Давидовия престол. Юдеите не разбрали, че в пророчествата се говори за небесно, а не за земно царство, за вечни блага, а не за светски изгоди. Дори самите апостоли не били съвсем чужди на подобни земни помисли, макар и да повярвали, че Иисус е очаквания Месия. Те също се надявали, че Иисус Христос ще възстанови израилското царство, спорели помежду си кой от тях ще бъде тогава най-голям. За тях било недопустимо, че Иисус Христос, Син Божи и Спасител на света, ще понася страдания и унижения от людете. Това им се показало несъвместимо с Неговото величие и слава. Господ обаче често беседвал с учениците си за Своите страдания. Той казвал, че Нему предстои да бъде отхвърлен от първосвещениците и книжниците, да бъде убит и на третия ден да възкръсне. Сърцата на учениците се изпълвали със скръб от тия думи и Петър, който малко преди това изповядал Божеството на Спасителя, Му казал: "Пази Боже! Това, Господи, няма да стане с Тебе!" Но Спасителят строго укорил Петър и му казал, че той мисли не за онова, що е Божествено, а за това, що е човешко. Скоро след тая беседа с учениците Си, за да укрепи вярата им и да ги отвлече от земни помисли, Господ се показал на трима от апостолите в небесна слава. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина в Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и започнал да се моли. Учениците в това време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус преобразен: лицето Му се изменило и светело като слънце; дрехите Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи от слава, Мойсей и Илия, които беседвали с Него за предстоящите Му страдания и за края Му в Йерусалим. Петър, поразен от това, което виждал, казал на Иисус: "Господи, добре е да останем тук. Да направим три сенника: за Тебе един, един за Мойсей и един за Илия!" Като говорел, изведнъж светъл облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: "Този е Моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!" Учениците от страх паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им казал: "Станете, не бойте се!" И като станали, те видели само Иисус Христос в обикновения Негов вид. Те слезли от планината. А Той им забранил да говорят за това, което видели, докато Син Човечески не възкръсне от мъртвите. Това събитие било предназначено да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания и да укрепи вярата им. Учениците чули гласа на Самия Бог; двама най-велики представители на Стария Завет – Мойсей и Илия, засвидетелсвали със своето явяване, че Иисус е действително Оня, за Когото предсказвали пророците. Окръжени от небесна слава, тия св. мъже беседвали с Иисус Христос за Неговите спасителни страдания и доброволна смърт. Най-после, това чудно явление трябвало да отвлече апостолите от земните помисли за величие, като ги направи свидетели на небесната слава на Христа.

Червен код за риск от пожари и жълт за жеги в Хасковско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597313

Жълт код е в сила за 12 области на страната, сред които и Хасково, за днес- 6 август, събота. Предупреждението е за опасно високи температури. Какво ще е времето през август? Над 35 градуса се очаква да бъдат отчетени утре и в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора. Остава и високата опасност от възникване на пожари. Червен код за пожароопасна обстановка остава да действа в 4 области- Хасково, Плевен, Велико Търново и...

Въпреки заканите Тръмп подкрепи Пол Райън и други републикански политици

http://www.mediapool.bg/vapreki-zakanite-tramp-podkrepi-pol-raian-i-drugi-republikanski-polititsi-news252597.html

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп официално подкрепи председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Райън и двама републикански сенатори, които се борят за преизбиране, след като по-рано през седмицата каза, че не е готов да направи това, съобщиха световните агенции.   "Подкрепям и одобрявам нашия председател на Камарата Пол Райън", каза Тръмп, като добави, че може да имат разногласия по някои неща, но по много въпроси са в съгласие.   "Имам нужда от републикански Сенат и Камара, за да постигнем всички промени, които трябва да направим", заяви той на предизборна проява в Уисконсин, родния щат на Райън.   Тръмп подкрепи също така сенаторите Джон Маккейн и Кели Айот.   "Ще имаме разногласия, но ще ги имаме като приятели", каза той.   "Ръка за ръка ще спасим страната от бедствието Обама - Клинтън", заяви републиканският кандидат-президент.   По-рано през седмицата в изключително провокативно интервю той отказа да подкрепи за преизбиране няколко републиканци, които го критикуваха, включително председателя на Камарата на представителите Пол Райън и сенатор Джон Маккейн.   Той отправи остри критики към своята съперничка от Демократическата партия, като я обяви за "почти откачена".   Тръмп каза пред поддръжници в Айова, че "ако Хилари Клинтън стане президент, ще имате тероризъм. Ще имате проблеми. Ще имате истинско разрушаване на нашата страна отвътре." Той още нарече Клинтън "нестабилна" и "опасна лъжкиня".    Според него тя "няма преценката, темперамента и моралния характер да води тази страна".   Тръмп отправи тези обиди срещу нея, след като беше подложен на критики от републиканците, че се разсейва с други въпроси, вместо да напада Клинтън.

Времето на 6 август: Предимно слънчево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597386

Днес отново ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, преди обяд над източните, а след обяд - над западните райони. Вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб, в източната половина от страната - до умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури между 32-37 градуса, в София около 32 градуса. Атмосферното налягане ще бъде около средното за месеца. През деня ще се задържи почти без промяна. Над планините ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност. Само на отделни места ще превали за кратко. Ще духа до ...

Жълт код за високи температури е обявен в 12 области

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-visoki-temperaturi-e-obyaven-v-12-oblasti-news252596.html

Жълт код за високи температури е обявен в 12 области от страната за 6 август, съобшиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.   Опасни температури се очакват във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и Благоевград.   Там времето ще бъде горещо с максимални температури около и над 35 градуса.    Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари.

Опасно горещо в 12 области у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_633809.html

Обявен е жълт код за високи температури в 12 области от страната за 6 август. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи жълтият код са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик и Благоевград. Там времето ще бъде горещо с максимални температури около и над 35 градуса. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Остава повишен рискът за възникване и разпространение на пожари. В 12 области е обявен и червен код за опасност от пожари - Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Шумен са застрашени от бързо разпространяващи се много силни пожари, предупреждават властите. 

Обявиха червен код в 12 области

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5694382

Обявиха червен код в 12 областиВ 12 области от страната е обявен червен индекс на пожароопасност. Това сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Областите, за които важи червеният индекс са: Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Шумен.

Преображение Господне

http://www.moreto.net/novini.php?n=327881

На 6 август Българската православна църква чества големият християнски празник Преображение Господне. Във всички епархии на Българската православна църква ще се отслужи Празнична Света Литургия. Празникът е установен още в първите векове на християнството и припомня едно от най-важните евангелски събития - явяването на Господ пред трима от учениците си - Петър, Йаков и Йоан.

Жълт код за високи температури и оранжев за опасност от пожари в област Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597373

Жълт код е в сила за 12 области на страната за 6 август, събота. Предупреждението е за опасно високи температури. Какво ще е времето през август? Над 35 градуса се очаква да бъдат отчетени на 6 август в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково. Остава и високата опасност от възникване на пожари. Червен код за пожароопасна обстановка остава да действа в областите Плевен,...

Преглед на печата - 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=327880

Разговорите между премиера Борисов и руския президент Путин за енергийните проекти са сред водещите теми в съботните вестници. „Премиерът Бойко Борисов и президентът на Руската федерация Владимир Путин обсъдиха създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Иска ли някой да е президент на тази държава?

https://www.actualno.com/viewpoint/iska-li-njakoj-da-e-prezident-na-tazi-dyrjava-news_554968.html

Един въпрос все повече боде очи и уши с приближаването на президентския вот. Въпросът е: кой точно иска да стане президент на тази държава. Май никой. За Бойко Борисов е ясно, че иска, но не му стиска, а и му е твърде раничко да остави реалната власт. Кой друг иска да е президент? Георги Първанов, който не може да се кандидатира най-малкото защото не го щат от БСП, а нали кандидатурата трябва да е обща, на левицата?! Да вземем например т.нар. патриотичен сектор, където кум, кумец и Красимир Кар

САЩ ще повишава статута на Киберкомандването

https://www.actualno.com/america/sasht-shte-povishava-statuta-na-kiberkomandvaneto--news_555033.html

Администрацията на Барак Обама се подготвя за повишаване на статута на Киберкомандването на Пентагона, съобщи в. „Джерусалем пост“. По-силно вече ще се акцентира върху развитието на кибер оръжия за възпиране на нападения, наказване на атакуващите американските мрежи и справяне с противници като Ислямска държава, казват бивши и сегашни официални представители на САЩ. Според обсъждания в Белия дом план, Киберкомандването ще бъде превърнато в това, което във военните среди се нарича &

България праща най-малка делегация от Мелбърн '56, там спечели 5 медала

https://www.24chasa.bg/sport/article/5693883

България праща най-малка делегация от Мелбърн '56, там спечели 5 медалаБългария праща най-малката делегация в Рио от 60 години насам. За квоти в Бразилия се пребориха 51 състезатели в 14 спорта, а в Мелбърн са били 40. Мнозина обаче забравят, че игрите в Австралия са едни от най-успешните в историята на родния спорт. През 1956 г. в Мелбърн България печели първата титла от олимпиада чрез незабравимия Никола

"Голдън Буда джаз бенд" открива фестивала в Банско днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/06/2807093_goldun_buda_djaz_bend_otkriva_festivala_v_bansko_dnes/?ref=rss


Седем дни джаз започват днес в Банско с основната програма на традиционния джаз фестивал на площад "Никола Вапцаров" в града. Голямата звезда на безплатното събитие тази година е британската поп и соул певица Джос Стоун, а откриването ще бъде в 19.30 ч. днес с Биг бенда на Благоевград и гост солист Йорданка Христова.

Триото на австрийката Сузана Савоф (Сузана Савоф – вокал и пиано, Ману Маир – контрабас, Лукас Кьониг – барабани, перкусии) и "Голдън Буда джаз бенд" от (Китай) са...

Право в целта - там, където самбата е в своя дом

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/06/2807168_pravo_v_celta_-_tam_kudeto_sambata_e_v_svoia_dom/?ref=rss


Да отидеш в Рим и да не видиш папата? То е като да отидеш в Рио и да не видиш статуята на Исус Христос...

А какво става, ако си на едно от трите най-забележителни места в Рио, имаш отличен изглед към хълма Корковадо и участваш в един от спортовете, изискващи най-голямо съсредоточаване? Попитайте какво мислят по въпроса състезателите по стрелба с лък.

В петък на "Самбодромо" се проведоха квалификации за жени. Наред с "Маракана" и Копакабана това е сред най-популярните места...

Играта „Президент GO!“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5693736

Вече нямаме нужда от послушен натовски емисар и европейски придворен, който не осъзнава, че държавният глава има една отговорност - да следва българския интерес


Играта с добавена реалност Pokemon Go! - която подлуди света със смесването на на виртуално и реално - се оказа не толкова безопасна за живота и здравето на участниците,
Вече нямаме нужда от послушен натовски емисар и европейски придворен, който не осъзнава, че държавният глава има една отговорност - да следва българския интерес Играта с добавена реалност Pokemon Go! - която подлуди света със смесването на на виртуално и реално - се оказа не толкова безопасна за живота и здравето на участниците,

Разпнатата олимпиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/5693877

Разпнатата олимпиадаОлимпиадата в Рио де Жанейро още не е започнала, но вече е смятана за една от най-скандалните в историята. Извървяла своята голгота и разпната като символа на града Исус Христос. И с неясни шансове за оцеляване след церемонията по закриването. Първо бе вирусът зика. Този, който предизвиква проблеми при бременните и уврежда плода.

Българите в Рио днес: Григор Димитров излиза в трудна мисия срещу Чилич

http://www.dnevnik.bg/sport/rio2016/2016/08/06/2807128_bulgarite_v_rio_dnes_grigor_dimitrov_izliza_v_trudna/?ref=rss


Шестима българи излизат в първия ден на състезания на олимпийските игри в Рио де Жанейро, но вниманието ще е насочено към представянето на тенисиста Григор Димитров.

25-годишният Димитров ще играе в първия кръг срещу поставения под номер 9 хърватин Марин Чилич. Срещата е втора на корт номер 1, където програмата започва в 17.00 часа българско време. Първият двубой на този корт е между Медисън Кийс (САЩ) и Данка Ковинич (Черна гора).

Димитров, който не се намира в...

С фойерверки и пищни танци откриха Игрите в Рио

http://www.vesti.bg/sviat/s-fojerverki-i-pishtni-tanci-otkriha-igrite-v-rio-6057194

В края на шоуто представители на 12 големи школи по самба участваха в церемонията, което беше препратка към прочутия карнавал в града

С бляскава церемония откриха Олимпиадата в Рио

http://www.vesti.bg/sviat/s-bliaskava-ceremoniia-otkriha-olimpiadata-v-rio-6057194

В края на шоуто представители на 12 големи школи по самба участваха в церемонията, което беше препратка към прочутия карнавал в града

Откриха с бляскава церемония Игрите в Рио (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597401

Игрите на 31-а олимпиада бяха открити с красива и стилна церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа. Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле не присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец. Uma #CerimôniaDeAbertura de ícones made in

Българската делегация откри олимпийските игри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ez0LgJb6f3M/

Спринтьорката Ивет Лалова бе един от най-чаровните знаменосци по време на церемонията на откриването на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Домакините от Бразилия бяха организирали зрелищно, но но разточително празненство, в основата на което беше темата за мира, защитата на околната среда и световния мир.

13 души загинаха при пожар във френски бар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1597400

Най-малко 13 човека загинаха, а шестима бяха ранени при пожар в бар във френския град Руан, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на в. "Пари-Норманди". Пожарът е избухнал около полунощ. По това време в бара е имало млади хора, събрали се да празнуват рожден ден. Огънят, който може да се е запалил в резултат на случаен взрив, е овладян. На мястото са пристигнали специализирани екипи.  ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване