Това е най-силната рускиня

http://www.vesti.bg/lyubopitno/tova-e-naj-silnata-ruskinia-6057944

Оксана Кошелева мести няколкотонни превозни средства без проблем

Детето, пострадало при катастрофа в Разложко, е в реанимация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727917

Детето, пострадало при катастрофа в Разложко, е в реанимация7-годишното дете, което пострада при катастрофата на пътя между Разлог и Юндола в сряда вечерта, е в реанимация в „Пирогов”, информира Нова тв.  Момченцето е с мозъчен кръвоизлив, две счупени бедра и счупена подбедрица. Пострадали са четирима души. Виновен за катастрофата е шофьор на 34 години, който според полицията няма книжка.

15 жертви след атака в Американския университет в Кабул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601393

Атака в Американския университет в Кабул завърши с най-малко 15 загинали, предаде Ройтерс, като се позова на представител на полицията в афганистанската столица. Той съобщи, че са били убити седем студенти, трима полицаи и двама охранители. Двамата нападатели, нахлули в оградения със стена комплекс на университета, са били ликвидирани. Ранени са общо 44 човека, сред които 35 студенти. Въоръжени нахлуха в Американския университет в Кабул Атаката започ...

Toranaga: В търсене на нови решения открих Виетнам като инвестиционна дестинация

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/toranaga-v-tyrsene-na-novi-resheniia-otkrih-vietnam-kato-investicionna-destinaciia-222596/

Умният се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите. Да си мъдър с късмет е най-добре, споделя един от участниците във форума на Investor.bg

Голям пожар горя на Младежкия хълм в Пловдив

http://www.mediapool.bg/golyam-pozhar-gorya-na-mladezhkiya-halm-v-plovdiv-news253326.html

Голям пожар пламна на източния склон на Младежкия хълм в Пловдив в сряда вечерта, съобщиха от местната пожарна. Сигналът е бил подаден около 20.00 часа, а пожарникарите са успели да потушат огнената стихия малко след 21.00 часа. За всеки случай обаче един екип е бил оставен на мястото и през нощта. За щастие няма данни за пострадали. Причините за пожара все още се изясняват.

Откриха подобна на Земята планета

http://www.cross.bg/planeta-novootkritata-zemyata-1518289.html

/КРОСС/Търсенето на живот извън нашата слънчева система беше доведено до нашия космически праг с откриването на явно скалиста планета, въртяща се около най-близката звезда до нашето слънце, съобщава вестник The Guardian . Макар да е едва 1,3 пъти от масата на Земята, планетата се намира в т. нар. „обитаема зона" на звездата Проксима Центавър (Proxima Centauri), която означава че на новооткритата планета може да има вода в течната ѝагрегатна форма. Наречена Проксима Б (Proxima b), новата планета предизвика буря от вълнение сред астрофизиците, с гъделичкащата интереса възможност да е подобна на Земята по ключови аспекти. „Има разумно очакване тази планета да е в състояние да е домакин на живот", каза Гилем Англада-Ескюд, съавтор на изследването от Университета на Лондон. Очаква се да бъдат направени изследвания на новооткритата планета с помощта на космически кораб, като достигането до новооткритата планета ще отнеме 70 000 години.  

Румен Радев беше употребен, смята Георги Първанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/25/2816804_rumen_radev_beshe_upotreben_smiata_georgi_purvanov/?ref=rss


"Г-н Радев беше употребен. Може да направите изводи чий човек е", каза днес по Нова телевизия президентът Георги Първанов. Той коментира решението на АБВ да не подкрепи кандидатурата на генерал Румен Радев за президент.

"Няма значение кой го е посочил, по-важно е той да бъде кандидата на една силна, убедителна, равностойна коалиция. Това е номинация на БСП. Ние направихме безброй компромиси, играхме честно в този процес. Някой друг направи обратния завой", заяви Първанов.
...

Районите без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329479

Абонатите в два района ще останат днес без вода заради авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. От 9 до 12 часа няма да има вода в част от квартал "Галата". В "Манастирски рид" водата спира също в 9 часа и ще бъде пусната към 15 часа, обясниха от водоснабдителното дружество.

10-часова терористична атака в Кабул завърши с десетки убити и ранени

http://www.mediapool.bg/10-chasova-teroristichna-ataka-v-kabul-zavarshi-s-desetki-ubiti-i-raneni-news253325.html

Около 10 часа продължи терористична атака в престижния американски университет в афганистанската столица Кабул в сряда вечерта, съобщават световните агенции. Нападатели нахлуха в учебното заведение, взривявайки бомба. Данните за жертвите са противоречиви – според Ройтерс най-малко 15 души са загинали, а 44 са ранени, други агенции съобщават за поне 12 убити и 35 ранени. Представител на афганистанските сили за сигурност пък съобщи, че са били убити седем студенти, трима полицаи и двама охранители. Полицията е успяла да ликвидира двамата нападатели. Атаката бе извършена привечер, в момент, когато обичайно сградата е пълна със студенти, тъй като голяма част от тях работят през деня и посещават вечерните занятия. Полицията успя спаси около 500 младежи от оградения със стена комплекс на университета.  Американският университет в Афганистан започна работа през 2006 г. и в момента обучава повече от 1 700 души.

Коалиция между ГЕРБ и БСП би била безпринципна

http://offnews.bg/news/n_1/n_634976.html

Коалиция между ГЕРБ и БСП би била безпринципна, подобни изказвания са абсурдни и означават политическа смърт за това, което възприемаме като ляво и дясно. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Случващото се в ляво не е изненада, допълни той.  Още от 2014 г. се заговори за отделяна на АБВ от БСП. Проблемът е, че това се повтаря в една ситуация, в която отново се заговори за големи проекти. Лявото е тежко зависимо от чужди интереси, от руските енергийни проекти. Те се занимават непрекъснато с това кой корпоративен кръг да обладае конкретен проект, как да се разпределят комисионните. Румен Радев е косвена жертва на една стара битка кое корпоративно лоби да овладее бъдещето на несъстоялата се коалиция, коментира Андреев. „Стратегическа грешка ще са опитите на кабинета да подобри отношенията ни с Русия. Не можем по никакъв начин да залагаме на тях за нашата сигурност. Това е груба политическа грешка и зачеркване на 26 години стремеж към Европа и НАТО. Винаги, когато България е търсила сигурност от Русия, е получавала зависимост. В този смисъл българските политици трябва да четат много добре историята, за да видят примерите за това”, каза депутатът от ГЕРБ. „Тактическа стъпка от страна на Путин и Ердоган е сближаването на Русия и Турция. Подобен съюз винаги е бил опасност за България. Смятам, че трябва да се направи корекция на българската политика спрямо Турция. Добросъседството с всички наши комшии е нещо нормално. Отношенията с Турция трябва да бъдат добри не само заради заплахата от бежанци, а защото тя все още е наш стратегически съюзник в НАТО”, каза още Методи Андреев. 

Професиите на бъдещето още не са създадени

http://www.cross.bg/hora-dosta-dori-1518288.html

/КРОСС/Бъдещите поколения в момента са изправени пред чувството на неудовлетвореност, защото им се налага да се подготвят за кариери, които дори не биха могли да съществуват днес. Експертите смятат, че 65% от децата в следващото поколение ще имат работни места, които не са дори още създадени. Оператор на дронове Имайки предвид колко популярни стават тези летателни машини, в бъдеще ще бъдат навсякъде и ще се използват за всичко - от снимане на филми през доставки - до съдебни разследвания. А когато това стане, ще има и огромна нужда от хора, които да могат да управляват тези нови граждански въздухоплавателни апарати. Съветник по дигитални валути Независимо дали харесвате биткойн или не, дигиталните валути са във възход, защото все повече хора не се доверяват на централните банки. За да има кой да управлява финансовия ви портфейл след някоя година, задължително ще се нуждаете от специалисти, комбиниращи компютърна сигурност и мениджмънт. Дигитален ключар Когато дигиталните ключалки станат стандарт, ще трябват хора, които да ни помагат, когато умният дом или кола се заключат. И тъй като никоя технология не е съвършена, техните услуги ще са ни доста ценни. Хранителен инженер С възхода на триизмерното принтиране се заговори за 3D принтирана храна, която ще може да се консумира. Диплома по инженерни науки и химия ще бъде доста полезна тук.    

Над 240 станаха жертвите на земетресението в Италия

http://www.moreto.net/novini.php?n=329475

В Италия претърсването на отломките за оцелели след катастрофалното земетресение продължи през цялата нощ. Трусът със сила 6,2 по Рихтер разтърси централната част на страната миналата вечер. Жертвите се увеличават и вече са 247. Ранени са 400 души.

Обвиненият за палежа на тютюневите складове е идеалният грешник, смятат адвокатите му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/08/25/2816802_obvineniiat_za_paleja_na_tjutjunevite_skladove_e/?ref=rss


Клошарят, обвинен за палежа на тютюневите складове в Пловдив е необходимия грешник на пловдивската прокуратура, за да кажат, че са разкрили престъплението, каза днес по Би Ти Ви неговият адвокат Зоя Тошкова. Тя допълни, че дългогодишният и опит и дава основания да се съмнява, че една цигара може да причини такъв пожар.

"Абсурдно е тези помещения да пламнат от една цигара", подчерта Тошкова. Именно това обаче е основната версия на разследването.

"Любо е идеалният обвиняем,...

Фандъкова: Първите 70 нови автобуса се пускат следващата сряда

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727911

Фандъкова: Първите 70 нови автобуса се пускат следващата срядаВ София продължава строителният сезон много интензивно. От днес започва вторият етап от разширението на бул. Черни връх. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ. До Нова година тя очаква проектът да бъде готов. Сроковото не трябва да бъдат за сметка на качеството, заяви тя. Очаква се премиерът да открие Запазната дъга малко преди

Откриват изложба на Нелия Сиракова в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601391

Юбилейна изложба живопис на Нелия Сиракова ще бъде открита в ХГ "Вл. Димитров- Майстора", в 18.00 ч. Авторката е създала над 400 картини - натюрморти, пейзажи, портрети, като непрестанно усъвършенства колоритните си хармонии. Нелия Сиракова неотклонно следва заръката на своя вуйчо - заслужилия художник Бенчо Обрешков: „Рисувай с душа и сърце".През 1986 г. получава награда „Златен медал" за участие в изложба на картини от Прегледи на художествената самодейност в София.Нелия Сиракова е родена през 1936 г. в Карнобат. След обучението си в гимназия...

Саудитска Арабия е пазарен лидер по внос на петрол в Китай

http://www.investor.bg/aziia/336/a/sauditska-arabiia-e-pazaren-lider-po-vnos-na-petrol-v-kitai-223367/

Русия обаче напредва все повече в състезанието по продажби на най-големия енергиен потребител в света

Златните момичета се прибират от Рио

http://www.cross.bg/otborut-dnes-vladinova-1518287.html

/КРОСС/Българските състезателки по художествена гимнастика се прибират днес от Рио де Жанейро. Ансамбълът ни спечели бронзовите медали на Олимпийските игри, а Невяна Владинова завърши на седмо място в индивидуалния многобой. Първи при ансамблите бе отборът на Русия, а втори, с равен краен сбор с този на българките бе отборът на Испания. Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, Невяна Владинова и треньорите трябва да кацнат на терминал 2 в 19:50 ч. днес.  

Ресторант готви по рецепти, подбрани лично от собственикa в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5726823

Ресторант готви по рецепти, подбрани лично от собственикa в ИталияЮлиан Георгиев: Един клиент се печели с месеци и години, а може да бъде изгубен за секунди Ресторант "Ил Ностро" в Стара Загора е създаден преди три години. Той е първият с италианска кухня в града. В него работят 12 човека, а във вътрешната зала и в градината има по 50 места. Менюто е съставено от салати, пасти, ризото, пици и месни ястия.

Опасност от пожари в 5 области

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727906

Опасност от пожари в 5 областиВ 5 области е обявен червен индекс за опасност от пожари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила предупреждението са: Добрич, Бургас, Сливен, Стара Загора и Кърджали. Тази степен на предупреждение означава, че са възможни бързоразпространяващи се много силни

Времето на 25 август: Слънчево, но с повече облаци над Западна България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601342

Прогноза за четвъртък, 25 август В четвъртък ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността над Западна България. На отделни места, главно в планинските райони ще превали. Ще духа слаб, в Източна България - умерен север-североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 24 и 29 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца. Над планините преди обяд облачността ще е значителна, със слаби превалявания в процес на спиране, на места по билата ще е с мъгла. Око...

Най-голямата китайска ядрена корпорация пита за АЕЦ „Белене“

http://www.moreto.net/novini.php?n=329464

Най-голямата китайска ядрена корпорация се е интересувала от проекта АЕЦ „Белене“. Това съобщават от енергийното ни ведомство след проведената среща на министър Петкова с представители на Генералната група за ядрена енергетика на Китай (CGN).

Броят на жертвите на земетресението в Италия достигна 247

http://www.mediapool.bg/broyat-na-zhertvite-na-zemetresenieto-v-italiya-dostigna-247-news253324.html

Броят на жертвите на силното земетресение в Централна Италия продължава да расте, като според информация на Ройтерс вече е достигнал 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от Ройтерс. Поне 190 от загиналите са от областта Лацио, а 57 - от областта Марке. Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години. По последни официални данни загиналите бяха най-малко 159, а ранените – поне 360, но се очаква броят им да продължи да расте. Спасителната акция в района на земетресението продължи през цялата нощ срещу четвъртък, въпреки вторичните трусове. 10-годишно момиченце бе извадено живо изпод отломките в Пескара дел Тронто. Италианският премиер Матео Ренци ще събере правителството на извънредно заседание в четвъртък, за да бъдат предприети мерки за подпомагане на засегнатите общини. Основна причина за разрушителната сила на земетресението е, че то е станало на малка дълбочина – само на 4 километра под земната повърхност, предават световните информационни агенции.

Проекти за енергийно обнавяване на общинска администрация и ОД на МВР Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601311

Община Кюстендил ще кандидатства с проект „Обновяване и реконструкция на административната сграда на общинска администрация" по ОП „Региони в растеж". Проекта и проектните дейности са насочени към обновяване на административната сграда на администрацията като се цели подобряване на физическото състояние на сградата, като се постигне минимум клас „С" на енергопотребление.Общата стойност на проекта за обновяване и енергийна ефективност на административни сгради на общинска администрация е 1 337 760 лв.Одобрената в рамките на проекта общинска сгр...

Георги Първанов: Румен Радев беше употребен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727901

Георги Първанов: Румен Радев беше употребенПредседателят на АБВ Георги Първанов говори пред Нова телевизия за разрива с БСП за президентските избори. "Предателство е меко казано, това е подло. Издигаме обща кандитатура в лицето на генерал Румен Радев. Те предлагат име на коалицията БСП -АБВ, ние "Коалиция за България". Не мога да повярвам, че се разделихме заради името на коалицията?!.

Ген. Румен Радев започва серия от срещи с различни организации

http://www.cross.bg/radev-asotziatziyata-kandidatyra-1518286.html

/КРОСС/Кандидатът за президент на БСП генерал Румен Радев започва срещи с представители на различни организации. Днес предстои първата, на която ще представи платформата си, съобщава БТВ. Срещата ще бъде с Асоциацията на военните разузнавачи, Асоциацията на разузнавачите от запаса, движение „Възраждане" и други. Това е първа му проява след раздора между БСП и АБВ, които първоначално се договориха Радев да е тяхна обща кандидатура. Преди дни лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че спират преговорите с АБВ за обща коалиция за президентските избори. От партията на Георги Първанов пък оттеглиха подкрепата си за Радев и казаха, че ще се явят със собствена кандидатура.  

Едуард Йорданеску ще работи за връщането на престижа на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/25/2816720_eduard_iordanesku_shte_raboti_za_vrushtaneto_na/?ref=rss


Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков заяви, че основната цел пред новия треньор на тима Едуард Йорданеску ще е да върне престижа на клуба.

38-годишният румънец снощи официално бе обявен за наставник на тима и ще замести на поста подалия оставка Христо Янев.

Марков заяви, че не вижда проблем, че Йорданеску няма връзка с ЦСКА.

"Доколко Моуриньо е свързан с историята на "Манчестър юнайтед" или Гуардиола с "Манчестър сити"? В България живеем във време от...

Без вода в четвъртък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601389

За извършване на аварийни ремонти без вода до 17:00 ч. ще останат кв.Негенци и село Копчелии. Във връзка с изпълнение на дейности по основния ремонт на водопровода, с нарушено водоподаване днес ще бъдат улиците "Антим Първи" и "Малуша"....

Президентът ще участва в Международния форум „Адриатическо, Балтийско и Черно море“

http://www.cross.bg/ychastva-evropa-hurvatiya-1518285.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Международния форум "Адриатическо, Балтийско и Черно море" по покана на президентана Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Форумът ще се проведе в Дубровник под мотото "Укрепване на Европа - Свързване на Севера и Юга", съобщава президентският прессекретариат. В рамките на Форума президентът ще участва в кръгла маса, посветена на регионалното сътрудничество, заедно с държавните глави на Литва, Полша, Словения, Унгария и Хърватия. Разговорите по време на посещението ще бъдат посветени на бъдещите проекти в сферата на енергетиката, транспорта, дигиталните комуникации и икономическия напредък в Централна и Източна Европа. По-късно през деня държавният глава ще се срещне със заместник-помощник държавния секретар за Централна и Източна Европа на САЩ Хойт Брайън Ий.

Арестуваха ловеца от Пирот, убил бежанец до границата с България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727897

Арестуваха ловеца от Пирот, убил бежанец до границата с БългарияСръбската полиция арестува ловец, заподозрян за убийството на афганистански бежанец в югоизточната част на страната в близост до границата с България, предава teleSUR, цитирана от Фокус. Сръбските сили са патрулирали в близост до град Пирот късно вечерта във вторник, когато „са чули изстрел, а след това са срещнали шестима мигранти,

Над 240 са вече жертвите на катастрофалното земетресение в Италия

http://www.cross.bg/kilometra-zemetresenie-italiya-1518284.html

/КРОСС/Жертвите на силното земетресение в Италия, станало в нощта на вторник срещу сряда, вече са 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от световните агенции. 190 души са загинали в областта Лацио, а 57 - в областта Марке. Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години. Междувременно вторичните трусове продължават. Ново земетресение, този път с магнитуд 4,2, бе регистриран тази нощ в Централна Италия, предаде ТАСС, като се позова на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Той е станал на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 123 километра североизточно от столицата Рим и на 55 километра северно от Акуила, който пострада тежко при разрушително земетресение през 2009 г. По-рано днес наблизо бе регистриран вторичен трус с магнитуд 4. Той е станал на дълбочина от само 2 километра, с епицентър на 100 километра североизточно от столицата Рим и на 30 километра северозападно от град Акуила, който пострада тежко при разрушително земетресение през 2009 г.    

Премиер и министри ще обсъждат газовия хъб „Балкан” във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601387

Кръгла маса по въпросите за изграждането на газоразпределителен център "Балкан" организира кабинетът във Варна на 5 и 6 септември. В морската столица ще се съберат представители на всички заинтересовани страни - като се започне от премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова, политици и експерти, производители и търговци на природен газ и се стигне до потенциалните потребители на синьо гориво от бъдещия газоразпределителен център, пише вестник „Стандарт”. На форума лично изпъ...

Да се прекрати промишленото изсичане на дървета в националните паркове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601388

Да се прекрати възможността под прикритието на „поддържащи и възстановителни дейности“ да се водят промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан, настояват от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ в нарочно писмо, изпратено до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Това съобщава вестник „100 вести“ в статия днес. Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че така наречените „поддържащи и възстановителни дейности“ ...

Спасиха дете, останало живо под развалините след земетресението в Италия (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601390

Спасители извадиха дете, останало живо изпод развалините в Пескара дел Тронто, един от трите най-пострадали града от мощното земетресение, разтърсило Централна Италия, предаде Асошиейтед прес. Според някои информации спасеното момиченце е на 10 години, според други - на 8. След здрачаване вчера две жени изтичали на улица, обсипана с развалини, с викове: "Тя е жива!" Firefighters in central Italy rescue 10-year-old girl 17 hours after 6.2-magnitude quake hit https://t.co/kG0OyShQWuhttps://t.co/VwiMk...

Жертвите на земетресението в Италия вече са 247

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/25/2816798_jertvite_na_zemetresenieto_v_italiia_veche_sa_247/?ref=rss


Жертвите на силното земетресение в Италия, станало в нощта на вторник срещу сряда, вече са 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от световните агенции и БТА.

Това превръща земетресението в едно от най-смъртоносните в Италия за последните години. 190 са жертвите в областта Лацио, а 57 в областта Марке.

Междувременно нов вторичен трус, този път с магнитуд 4.2 по Рихтер, беше регистриран тази нощ в Централна Италия. Той е станал на дълбочина от само 2...

Миков: Борисов ще изпълни посредническа функция между Европа и Турция

http://www.cross.bg/mikov-levitzata-tyrtziya-1518283.html

/КРОСС/"Преди време прогнозирах, че ще има две кандидатури в ляво и май ще позная". Това заяви Михаил Миков в ефира на БТВ. "Прекалено резки и объркващи завои направиха, и по този начин объркаха и хората, които подкрепят левицата. Защо беше това допитване, като нещата се променят рязко. Опциите на това избиране, които събраха най-много гласове, няма да се осъществят", смята той. "Георги Първанов последователно налагаше неговия интерес за развитие на левицата, което естествено не е нормално. АБВ не желаеше да отстъпи от фундаментални въпроси", каза още Миков. "Йорданка Фандъкова е възможна и реална кандидатура на ГЕРБ за президентските избори. А иначе номинацията на генерал Румен Радев не беше без участието на АБВ", обясни той. "Какво ще решат от АБВ си е тяхна работа, но аз лично смятам, че господин Първанов няма право да се кандидатира за трети път", поясни бившият лидер на БСП. "Виждам, че нещата отиват към няколко кандидатури на БСП, което политически не е добре. Факт е, че левицата е разединена", допълни Миков. "Бойко Борисов ще изпълни една посредническа функция между Европа и Турция, където ясно виждаме, че има напрежение". Това отговори той на въпрос във връзка с посещението на премиера в Турция и Германия.    

Изложбата "Морето и неговите състояния на прехода между деня и нощта" идва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=329371

Изложбата "Морето и неговите състояния на прехода между деня и нощта" ще бъде открита днес от 19 часа в Арт салона на радио Варна, научи Moreto.net. Художничката Наташа Неделчева създава малка колекция от морски пейзажи - акварелна техника върху коприна.

Извинявай, Бояне, че се сещаме само в лошо

https://www.actualno.com/actualno/izvinjavaj-bojane-che-se-seshtame-samo-v-losho-news_558896.html

Вече трети ден българското общество се вълнува от съдбата на алпиниста ни Боян Петров и на приятеля му и известен наш еколог Андрей Ковачев. Двамата пострадаха при нелепа катастрофа в Кресненското дефиле. Коментар на редактора Всеки ден преобладаващото количество новини в обмена са негативни. Атентати, стрелби, природни бедствия, законови недомислици, удрящи директно по живота ни и т.н., и т.н. Но поне в този случай нещата вървят към добър край. И ще си позволя да напиша няколко думи точно зат

Младежката безработица в света расте

https://www.actualno.com/europe/mladejkata-bezrabotica-v-sveta-raste--news_558900.html

Броят на безработните на възраст между 15 и 24 години ще отбележи ръст през 2016 г. в световен мащаб, достигайки 71 млн. души, но през 2017 се очаква положението да се стабилизира. Това сочат прогнозите на анализатори от Международната организация на труда (МОТ), съобщава БГНЕС. Според МОТ безработицата сред младежите тази година ще достигне 13,1%, като през 2015 г. тя е била 12,9 на сто. Това означава половин милион души повече и приближаване до рекордното ниво от 13,2% през 2013 г. Най-голя

Д-р Цонев: 20% от българите страдат от киселини и това никак не е безобидно

https://www.actualno.com/healthy/d-r-conev-20-ot-bylgarite-stradat-ot-kiselini-i-tova-nikak-ne-e-bezobidno-news_558901.html

Най-често психоемоционалният стрес отключва болестите на стомашно-чревния тракт и на черния дроб. Но само с него не могат да се обяснят някои от заболяванията. Неправилното хранене, некачествената храна, вирусните инфекции, употребата на различни ксенобиотици - неразтворими, токсични за клетката вещества, и медикаменти без лекарско предписание също имат своето отражение при обострянето на част от болестите. Вредните навици, които са виновни за възникване на чернодробните заболявания са

Пилешко филе с билки

https://www.actualno.com/recipes/pileshko-file-s-bilki--news_558136.html

Необходими продукти: 4 пилешки филета (800 г) 1 ч.л. естрагон 1 ч.л. риган 1 ч.л. босилек 4 с.л. зехтин 1 лимон сол   Начин на приготвяне: Почистете пилешкото месо. Посолете го и го залейте със зехтина. Смесете подправките. Натрийте с тях филето. Оставете месото в хладилника за около 30 минути. След това запечете филетата на скара или в намазнена тава на 200 градуса за 10-15 минути. Поръсете ястието с лимоновия сок и сервирайте. За украса можете са сложите стръкчета пресен розма

"Бибилиотека в планината" на Витоша

https://www.actualno.com/sofia/bibilioteka-v-planinata-na-vitosha-news_558902.html

През юни 2016 г. Столична библиотека стартира новия си социален проект, подкрепен от ДПП Витоша - „Библиотека в планината”. На читателите бяха предоставени за свободен достъп едни от най-новите заглавия във фонда на библиотеката и всички желаещи получиха безплатни едногодишни читателски карти. Инициативата продължава, като на пет места на Витоша са разположени мобилни библиотеки на открито в планината (Дендрариума, Детски еко стационар "Бели брези", Момина скала, хижа "Алеко" и Черн

Атанас Курдов подсилва "Велбъжд"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601315

"Велбъжд" картотекира за първенството в Югозападната Трета лига нападателят Атанас Курдов. Той е юноша на "Левски", на 28 септември ще навърши 28 години. Играл е за германския "Байер Леверкузен"."Велбъжд" имаше желание да привлече Курдов още преди пролетния полусезон на изминалото първенство. Нападателят се очаква да бъде в игра още в домакинския мач в неделя срещу "Чавдар"- Етрополе. Кюстендил нямат спечелена точка след първите 2 кръга и сега имат амбицията да победят и спечелят 3 точки. Няма контузени и наказани футболисти. Днес играчите ще г...

Пучът в Турция като начин за употреба

http://svetoven.pogled.info/news/76540/Puchat-v-Turtsiya-kato-nachin-za-upotreba

/Поглед.инфо/ Непрекъснато, а и с все по-големи детайли и в дълбочина, светът научава какво всъщност се случи в Турция във фаталната нощ на 15 юли. Жокерите в тестето са три - Неуспешен опит за преврат; смазан метеж; или по-кратко и натурално - просто един обикновен пуч. Нека всеки сам да прецени и да избере. Вероятно надали ще разберем докрай какво точно стана и продължава да се развива в югоизточната ни съседка от средата на юли. Както и да си отговорим на сакралния въпрос - „Кой"? Или даже по-точно и разбираемо от близкото ни минало: „Кой - кого"?

37 пилоти и Дрифт шоу на "Планинско Осогово 2016"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601191

37 пилоти ще се състезават на автомобилното състезание "Планинско Осогово 2016", което предстои тази събота и неделя. Надпреварата е по трасето от село Богослов към "Студен кладенец". Новото тази година, преди всеки старт и в двата дни ще има Дрифт шоу, с изпълнения по трасето на най- добрите български пилоти.Това е последния кръг от планинския шампионат и на кюстендилски терен ще станат ясни победителите. Публиката ще може да види Любен Каменов с Mitsubishi Lancer Evo VIII, Даниел Живков с Ланча Делта Интеграле. Ще има по трасето и кюстендилск...

Първанов: Нинова приватизира ген. Радев, моята кандидатура е на дневен ред

http://offnews.bg/news/n_1/n_634974.html

Генерал Радев се скри от мен, Нинова приватизира кандидатурата му за президент. Радев се превърна в кандидатура на един човек. Той беше употребен, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по Нова тв. БСП свали ген. Радев от въздуха, допълни той.  Разликите в предложените споразумения от БСП и АБВ са незначителни. Някой направи завой, но не заради споразумението. Има еднолично решение, но не мога да кажа дали е взето под външен натиск. Факт е, че се прави подарък на ГЕРБ, защото се разбива лявото.  Ние ще играем за силен резултат. Моята кандидатура и тази на Ивайло Калфин са на дневен ред, ще разглеждаме и други , сега не бързаме, заяви Първанов. Имаме споразумение с движение "Гергьовден", възможно е с партията на Татяна Дончева. Г-жа Мая Манолова също е силен кандидат, но искам да подчертая - факт е споразумението ни с "Гергьовден".  Ивайло Калфин : Нинова се прави на мъжкар Чакахме ги с месеци и накрая те по най-некоректния, некрасивия, подъл начин казаха: "Без вас повече". Жалко ми е да чувам от лидера на левицата за по-голяма и по-малка партия. Това е мутренски подход.  Нинова се прави на мъжкар, но по-въртеливи движения аз не съм виждал в политиката. Не бих изхабил и 1 час повече за преговори с това ръководство.

Променлива облачност и приятни летни температури

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601386

В четвъртък ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността над Западна България. На отделни места, главно в планинските райони ще превали. Ще духа слаб, в Източна България - умерен север-североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са 24 градуса.Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.Над планините преди обяд облачността ще е значителна, със слаби превалявания в процес на спиране, на места по билата ще е с мъгла. Около обяд облачността ще се разкъса. Ще духа сла...

Приятел на Боян Петров: Оправяй се, пролетта ни чака Еверест

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727893

Приятел на Боян Петров: Оправяй се, пролетта ни чака Еверест"Малко след катастрофата рабрахме, че пострадалите са Боян Петров и Андрей Ковачев. Не можехме да повярваме, че става въпрос за Боян Петров и как може по такъв нелеп случай да пострада. Помислих си всичко, дори и най лошото. Цялото общество се молеше той да прескочи трапа". Това заяви в ефира на bTV негов близък приятел.

Дончев: Единственото 100% сигурно е, че Борисов няма да е кандидат-президент

http://bulgarski.pogled.info/news/76539/Donchev-Edinstvenoto-100-sigurno-e-che-Borisov-nyama-da-e-kandidat-prezident

/Поглед.инфо/ Изборите не са започнали, даже не са наближили, заяви по НТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Ако всички кандидати бяха известни, сега щяхте да извикате известни астролози, да кажат кой ще спечели, добави още той.

Wall Street се опасява, че Фед няма конкретен план за паричната политика

http://www.investor.bg/sasht/337/a/wall-street-se-opasiava-che-fed-niama-konkreten-plan-za-parichnata-politika-223359/

Проучване на CNBC показва, че според 60% от общо 39 експерти Фед няма конкретна рамка за решенията си за лихвените проценти

Служители на държавните лесничейства са се борили с огнената стихия, наред с пожарникарите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601385

15 пожара са бушували от началото на годината на територията на Северноцентралното предприятие (СЦДП), стопанисващо държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. Унищожени са общо 173 декара гори, сред които 157 дка са държавни горски територии, десет дка общински гори и шест дка - частна собственост. Сред унищожената растителност са и 11500 посадени фиданки. 159 декара от опожарените дървета са широколистни, 14 дка - иглолистни. В 11 от случаите огънят е тръгнал поради човешка небрежност, като в това число е пале...

Над 240 са вече жертвите на катастрофалното земетресение в Италия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601384

Жертвите на силното земетресение с магнитуд 6.2 в Италия, станало в нощта на вторник срещу сряда, вече са 247 души, съобщи италианската Гражданска защита, цитирана от световните агенции. Ранени са 400 души. 190 души са загинали в областта Лацио, а 57 - в областта Марке. Броят на жертвите след труса в Италия се увеличава (ВИДЕО) Това превръща з...

За Кудоглу, дарителството и втория акъл на българина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727535

За Кудоглу, дарителството и втория акъл на българина Да се запише в закона, че дарените имоти не се продават и точка ВСЯКО зло за добро! Покрай изгорелите тютюневи складове в Пловдив от една седмица се говори непрекъснато за Кудоглу. Какъв голям българин бил, как бил спечелил, пък как бил дарявал от спечеленото. Здравни центрове, сиропиталища, училища,

Лавров: „Никой не знае кой се е сдобил с откраднатия в Либия ракетен комплекс”

http://svetoven.pogled.info/news/76538/Lavrov-Nikoi-ne-znae-koi-se-e-sdobil-s-otkradnatiya-v-Libiya-raketen-kompleks

/Поглед.инфо/ Руският външен министър обърна внимание на последиците от военните операции на Запада в страните от Близкия Изток и Африка.

Pokemon Go стана най-успешната мобилна игра в историята

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/08/25/2816793_pokemon_go_stana_nai-uspeshnata_mobilna_igra_v/?ref=rss


За по-малко от два месеца от пускането си Pokemon Go стана най-успешната мобилна игра в историята. Според анализаторската компания SuperData играта е помогнала на целия сегмент да повиши приходите си със 16% и да изпревари по ръст компютърните игри и гейм конзолите, съобщава онлайн изданието Venture Beat.

Ръстът на приходите от мобилни игри е 16%, докато този при конзолите е 11%, колкото е и при компютърните игри. Общо продажбите на всякакви видео игри през юли 2016 г. са се повишили...

Турските власти уволниха 2800 съдии и прокурори

http://www.moreto.net/novini.php?n=329471

Турските власти са уволнили над 2 800 съдии и прокурори вчера при поредната чистка, свързана с опита за преврат на 15 юли, предаде Ройтерс, като се позовава на турския телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк. Турция уволни или отстрани от длъжност 80 000 души от държавната администрация, съдебната система, полицията и правосъдието след осуетения опит за преврат, за който Анкара обвинява поддръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Румен Колев: Зад медалите стои не един, а цял екип от спортни психолози

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/25/2816625_rumen_kolev_zad_medalite_stoi_ne_edin_a_cial_ekip_ot/?ref=rss


Румен Колев завършва "Психология" във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", а впоследствие и магистратура "Клинична социална работа" в НБУ със специализация "Психично здраве". Пет години е управител на социална услуга за хора с тежки психични разстройства в гр.София, като паралелно работи и три години с уазвими групи към фондация "Конкордия България". Притежава тесни интереси в сферата на спортната психология, като за последните четири години се развива основно в това направление. През последните...

Турция е информирала Русия, че провежда операция в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/76537/Turtsiya-e-informirala-Rusiya-che-provezhda-operatsiya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Турция е информирала Русия, че провежда операция за освобождаването на гр. Джарабулус в Северна Сирия от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), съобщи РИА „Новости“ в сряда (24 август).

САЩ планират разполагането на още 4,2 хиляди войници в Източна Европа

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/76536/SASHT-planirat-razpolaganeto-na-oshte-4-2-hilyadi-voinitsi-v-Iztochna-Evropa

/Поглед.инфо/ САЩ планират разполагането в Източна Европа на 4,2 хиляди войници допълнително към тези, които бяха договорени на срещата на НАТО във Варшава. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън в обръщението си към народите на Балтика по време на посещението си в Литва, съобщи „Известия“ във вторник (23 август).

Филмите на столетието: Най-добрите режисьори

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/08/25/2816680_filmite_na_stoletieto_nai-dobrite_rejisyori/?ref=rss

Филм на Дейвид Линч - "Мълхоланд драйв", е на първо място, а северноамериканските режисьори убедително доминират в класацията за най-великите филми на XXI век на Би Би Си. Общо 37 от 100-те избрани от критиката продукции (всъщност 102, защото последната позиция се дели от три) са дело на режисьори от САЩ и Канада, като 8 от тях са в топ 20. Какво обаче може още да ни каже мащабното допитване, направено сред 180 критици, журналисти и киноизследователи?

Континентално

В...

С 26 атракциона стартира димитровградският панаир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601383

Димитровградският панаир започва от днес в парк „Марица“. Вчера бе крайният срок за желаещите да наемат търговски площи там да подадат заявление в общината. Таксите и тази година са без промяна- 1.70 лв./кв. м за заведения и 0.60 лв. кв. м за търговците. 4 заведения за скара-бира, 26 атракциона, стрелбища, павилиони за понички, дюнери, локум, царевица, памук и др. очакват от днес до 2 септември димитровградчани и гостите на града в парка. Сред първите, заели мяст...

Русия заведе дело срещу украинския министър на отбраната

http://svetoven.pogled.info/russia/news/76535/Rusiya-zavede-delo-sreshtu-ukrainskiya-ministar-na-otbranata

/Поглед.инфо/ Следственият комитет на Русия възбуди наказателно дело срещу министъра на отбраната на Украйна Степан Полторак и още няколко високопоставени военни от украинската армия, сред които началникът на Генщаба Виктор Муженко и командващият Националната гвардия Юрий Алеров, съобщи РИА „Новости“ в сряда (24 август).

Проверяват работата по Западната дъга в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727891

Проверяват работата по Западната дъга в СофияПроверяват работата по Софийския околовръстен път в участъка от Западната дъга. Регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров ще инспектират 5,5-километровата отсечка, която предстои да бъде открита скоро. Тя започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента.

МОСВ и обществените му поръчки - с някои въпросителни

https://www.actualno.com/politics/mosv-i-obshtestvenite-mu-porychki---s-njakoi-vyprositelni-news_558857.html

Милиони левове за външни услуги и консултанти е разходвало и договорило в последната половин година Министерството на околната среда и водите. Това става ясно от преглед на обществените поръчки на ведомството, ръководено от Ивелина Василева. На 26 юни 2016 г. МОСВ сключва договор за замерване на емисиите на вредни вещества при изгарянето на местни въглища и брикети при битови отоплителни уреди. Срокът на изпълнение на договора е три месеца от датата на подписването му. Така се оказва, че МОС

Фандъкова: Пускаме първите 70 нови автобуса следващата сряда

https://www.actualno.com/society/fandykova-puskame-pyrvite-70-novi-avtobusa-sledvashtata-srjada--news_558893.html

В София продължава строителният сезон много интензивно. От днес започва вторият етап от разширението на бул. Черни връх. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по БНТ. До Нова година тя очаква проектът да бъде готов. Сроковете не трябва да бъдат за сметка на качеството, заяви тя. Очаква се премиерът да открие Западната дъга малко преди празника на София, посочи още кметът на София. Безкомпромисна съм тогава, когато не се работи добре или се допускат грешки, каза Фандъкова относно новото

Tesla показа най-бързия сериен автомобил в света

https://www.actualno.com/cars/tesla-pokaza-naj-byrzija-serien-avtomobil-v-sveta-news_558866.html

Компанията Tesla представи нови версии на хечбека Model S и кросовъра Model X, които са оборудвани с батерии с емкост 100  кВт/ч. Топ-модификацията на хечбека P100D бе определена от американския производител на електромобили като най-бързата серийна машина в света.С новата батерии и в режим на максимална производителост под името Ludicrous хечбекът Model S P100D ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили) за 2,5 секунди. По този показател електромобилът може да се конкурира с хибридните хиперколи Po

3 неща, които са забранени във филмите на "Дисни"

https://www.actualno.com/curious/3-neshta-koito-sa-zabraneni-vyv-filmite-na-disni-news_558439.html

Между отделните филми на „Дисни“ могат да се намерят доста общи неща, но има три действия, които никога няма да видите героите да извършват. Това разкри режисьорът на лената „Драконът на Пийт“ в интервю за Ain't It Cool News. “Не ни е позволено да включваме такива сцени. Пише го изрично в договорите“, сподели Дейвид Лауъри. Кои са трите забрани разберете в Expert.bg!

Кризата в Гърция се задълбочава, удари и традиционните летни намаления

https://www.actualno.com/balkani/krizata-v-gyrcija-se-zadylbochava-udari-i-tradicionnite-letni-namalenija-news_558897.html

Кризата в Гърция, която продължава, удари и традиционните летни намаления. За разлика от други години, когато магазините се надпреварваха да свалят цените в периода юли - август, сега отстъпките са доста по-семпли, а стоката за разпродажба доста по-скромна като количество. Много от магазините и изобщо работещите в сферата на услугите, особено в столицата Атина, предпочитат да затворят през лятото или да работят само в определени дни, за да правят икономии. Нормалният им ритъм се възстано

Родителите на Стоян Балтов осъдиха прокуратурата и съда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271401_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA

 Родителите на убития студент Стоян Балтов от Сливен осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата на Република България. Институциите трябва да платят по 50 000 лв. обезщетение на двамата родители за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението е на окръжния съд в Сливен. Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов обвиняват, че от датата на жестокото убийство до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали шест години и 14 дни без обективно оправдание за тази продължителност. В затвора е само единият от осъдените – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България и до момента не са открити.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов бе убит на 5 декември 2008 г. пред дискотека „Амнезия” в Студентския град в София след зверски побой с ритници по главата и тялото. Жестокото престъпление бе извършено от негови връстници – Александър Данаилов, Вили Георгиев, тогава и двамата на 20 г., и Светлозар Стоянов (21 г.). Делото бе разгледано в Софийския градски съд. Първоначално обвиняеми бяха само Александър Данаилов и Вили Георгиев. През лятото на 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване с още 4 месеца и новият обвинителен акт бе внесен на следващата година. С него като обвиняем за тежкото умишлено престъпление бе привлечен и Светлозар Стоянов. Делото приключи с присъди чак през лятото на 2013г. Александър и Светлозар получиха по 18 г. затвор, а Вили бе оневинен. Към този момент Александър и Светлозар бяха на свобода под парична гаранция, а Вили – под домашен арест. Мотивите към присъдата били изготвени със закъснение, а делото е било изпратено на следващата инстанция в началото на 2014 г., се казва в иска на родителите.
Двете следващи инстанции се произнесоха по казуса в рамките на няколко месеца през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар и осъди Вили на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

Радарите за превишена скорост днес - 25 август, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=329455

Служители на пътната полиция ще следят днес - 25 август, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 14:00ч.-15:00ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол", посока Варна 15:30ч.

Първият президент на Украйна призна Крим за част от Русия

http://svetoven.pogled.info/news/76534/Parviyat-prezident-na-Ukraina-prizna-Krim-za-chast-ot-Rusiya

/Поглед.инфо/ Първият президент на Украйна Леонид Кравчук заяви в интервю за агенция УНН, че Крим вече е част от Русия, съобщава Лента.ру в сряда (24 август).

Крими рекорд в София: Как двама в тъмни дрехи успяха да отмъкнат 146 бона от банкомат за 90 секунди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271400_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D1%82%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D1%80

 Двама маскирани бандити успяха за около минута и половина да оберат рекордната сума от 146 000 лева от банкомат в София. Както БЛИЦ вече съобщи, дръзкото посегателство бе извършено вчера в 3,20 ч. столичния кв."Надежда".
Камери заснели как двама мъже в тъмни дрехи взломяват вратата на хипермаркет , отварят машината, прибират касетите и бягат. "Подозираме, че е участвал вътрешен човек", обясниха криминалисти, цитирани от "Телеграф".

Банкоматът се намира в голям магазин на ул."Хан Кубрат". Тъй като двамата маскирани разбили вратата, се задействала алармата. Още преди да тръгнат охранители и полицаи към мястото обаче бандитите се изнесли с пачка. След като станало ясно, че от магазина не липсва нищо, ченгетата открили, че машината за пари е манипулирана. "Отключен е с подправен ключ. След това двамата извършители са прибрали касетите, заключили са вратичката и са избягали", коментираха още разследващи. 

Основната версия на полицията е, че вътрешен човек е участвал в рекордно бързия и мастит удар. Най-вероятно е имало и трети човек, който е играел ролята на шофьор и отцепка, за да пази от полиция и случайни свидетели, смятат криминалисти. Тепърва записите от камерите ще се гледат по-внимателно, тъй като качеството им било много лошо. "Ще се проверят и служителите, които са имали достъп до ключовете от банкомата. Не е изключено да ги тестваме и на детектор на лъжата, защото сумата е огромна" , допълниха от СДВР. 

Девет загинали при атаката в американски университет в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727888

Девет загинали при атаката в американски университет в КабулНай-малко девет души са убити при атаката срещу Американския университет на Афганистан в столицата Кабул, предава AFP, като се позовава на Министерството на вътрешните работи. „Седем студенти са били убити, а 30 други студенти и лектори са били ранени“, заяви говорител на ведомството, допълвайки, че още двама полицейски служители също са били

На 8 места спират водата в София днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271399_%D0%9D%D0%B0+8+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81

 Във връзка с изместване на съществуващ уличен водопровод на ул. „Мрамор“ с. Мрамор се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Волуяк, с. Мрамор, с. Житен, с. Доброславци –ул. „Липа“ и бивш стопански двор. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството.
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: с. Волуяк – на площада пред кметството; с. Мрамор – на площада пред кметството; с. Житен – на площада пред кметството.

На 25 август (четвъртък), във връзка с направа на водопроводни връзки на ул. „Богатица“ жк. „Лозенец“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Цветна градина“, ул. „Вежен“, бул. „Черни връх“, бул. „Арсеналски“, ул. „Славище“
по ул. „Богатица“ от ул. „Цветна градина“ до бул. „Арсеналски“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Богатица “ ъгъла с ул. „Кожух планина“. 

На 25 август (четвъртък), във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Цар Асен“ Център се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
бул. „Витоша“, ул. „Петър Парчевич“, ул. „Княз Борис I“, бул. „Патриарх Евтимий“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Цар Асен “ ъгъла с ул. „Неофит Рилски“. 
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

На 25 август (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тракия“ Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Тракия“ от ул. „Поручик Пачев“ до бул. „Княз Александър Дондуков“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тракия“№5.

На 25 август (четвъртък), във връзка с пресвързване на уличен водопровод на бул. „Черни връх“ кв. „Кръстова вада“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Борис Руменов“ от бул. „Черни връх“ до ул. „Филип Кутев“
ул. „Светослав Минков“, ул. „Флора Кънева“, ул. „Акад. Иван Буреш“, бул. „Черни връх“, ул. „Арарат“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: бул. „Черни връх “ ъгъла с ул. „Арарат“. 

На 25 август (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Симеоновско шосе“ кв. „Симеоново“ се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по бул. „Симеоновско шосе“ от №404 до №436, ул. „Зелен бор“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бул. „Симеоновско шосе“ ъгъла с ул. „Зелен бор“.

На 25 август (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Калина“ местност „Дебело гуно“ с. Панчарево се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Падинето“, ул. „Момина сълза“, ул. „Иглика“, ул. „Здравец“, ул. „Батиница“, ул. „Еделвайс“, ул. „Дружба“, ул. „Люляк“, ул. „Държов дол“, ул. „Лъката“, ул. „Буката“, ул. 2, ул. „Детелина“, ул. „Йованец“ от №42 до №46
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Падинето“ ъгъла с ул. „Люляк“.

На 25 август (четвъртък), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кресна“ гр. Банкя се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. „Кресна“
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Кресна“ ъгъла с ул. „Синеморец“.
Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Русия се опасява от мирни жертви в Сирия заради военната операция на Турция

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/76533/Rusiya-se-opasyava-ot-mirni-zhertvi-v-Siriya-zaradi-voennata-operatsiya-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Министерството на външните работи на Русия изрази безпокойство във връзка със ситуацията в района на сирийско-турската граница, където Турция започна военна операция, се съобщава на сайта на руското ведомство, предаде в сряда (24 август) Газета.ru.

Чешките власти забавили полета на "Лудогорец" заради отпадането на "Виктория"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/08/25/2816712_cheshkite_vlasti_zabavili_poleta_na_ludogorec_zaradi/?ref=rss


Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев разкри, че самолетът, с който се е прибирал отборът е бил подложен на щателна проверка при тръгването си от Чехия.

Авиооператорът, който обслужвал "орлите" казал на българите, че всичко това се случва заради резултата от мача срещу "Виктория" (Пилзен).

Българският шампион завърши 2:2 с чехите и с това си гарантира участие в груповата фаза на Шампионската лига.

"Авиокомпанията, която оперира самолета ми каза, че такова...

Промени в движението по "Черни връх" и бул. "Владимир Вазов" в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_634973.html

До 19 декември се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. “Черни връх“ между ул. “Тодор Каблешков“ и ул. “Флора Кънева“, съобщи Столична община.  Промени в организацията на движението има от днес и заради ремонт на бул. „Владимир Вазов” от мост „Чавдар” до бул. „Ботевградско шосе”. Възстановява се постоянният маршрут на автобусна линия № 90. До 13 септември се променя маршрута на временната автобусна линия 1-ТБ - от началната спирка на тролейбусна линия № 1 (ж.к. „Левски Г” - бл. 32) по ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев”, наляво по ул. „Поп Грую”, надясно по „бул. Владимир Вазов”, надясно по ул. „Острово”, надясно по ул. „Макгахан”, надясно по ул. „Резбарска”, надясно по ул. „Васил Кънчев”, наляво по бул. „Владимир Вазов” до ж.к. „Левски Г” (бл. 32).

Извънредно! Нов силен трус преди минути край Акуила вся паника в съсипана Италия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271398_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8+%D

 Нов трус с магнитуд 4,2 по Рихтер разтърси централната част на Италия тази сутрин, предават световните агенции, като се позовават на съобщение ва Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е на 123 км североизточно от Рим и на 55 км северно от Акуила. Дълбочината е на 2 км.
За възможните последствия от това земетресение засега няма информация. По-рано днес в същата зона бе фиксиран трус с магнитуд 4,0, информира ТАСС.

През нощта в Централна Италия бяха регистрирани близо 30 леки труса, повечето с магнитуд между 2,0 и 3,0, показват данните на сайта на Европейския Средиземноморски сейзмологичен център (EMSC). 

Хиляди спасители търсиха цяла нощ оцелели след земетресението в сряда в планински район на Централна Италия, предаде BBC Мнозина хора все още са затрупани под отломките, а над 4300 спасители използват тежка техника и голите си ръце да ги намерят. 

Над 160 са жертвите и най-малко 368 са ранените, според властите. Много от жертвите са деца. Очаква се броят на загиналите да нарасне. 

Сред жертвите е и 18-месечната Марисол Пиермарини, чиято майка е оцеляла при силното земетресение от 2009 в Акуила и се мести от там заради преживяното. Сега тя е в болница, след като е извадена изпод развалините на град Аркуата дел Тронто. 

247 жертви в Италия, 18 нови земетресения от полунощ до 4 ч сутринта

http://offnews.bg/news/n_1/n_634972.html

Хиляди хора издирваха тази нощ оцелели след земетресението в Централна Италия. От полунощ до 4 ч сутринта станаха още 18 вторични труса, един от които беше с магнитуд 4.5. Броят на жертвите достигна 247 души, съобщиха властите рано тази сутрин и предупредиха, че той ще расте. Много от тях са деца. Ранените са най-малко 368, по официални данни. 190 са загинали в Риети, 57 - в съседния град Асколи Пичено. Вероятно много живи хора са погребани под руините. Над 4300 спасители използват техника и ровят с голи ръце руините, за да открият живи хора под тях.

Загиналите от труса в Италия са вече 159 жители

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/76532/Zaginalite-ot-trusa-v-Italiya-sa-veche-159-zhiteli

/Поглед.инфо/ Най-малко 159 души са загиналите при земетресението в Италия, а броят на ранените е поне 368 жители, съобщават местните власти. Трусът удари планинските райони в централната част на страната.

Пет жертви на най-горещия ден във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727884

Пет жертви на най-горещия ден във ВеликобританияПетима плажуващи загинаха във Великобритания в сряда, която се оказа най-топлия ден за годината на Острова, съобщават местните власти, цитирани от БГНЕС. Така общият брой на загиналите вследствие на горещините в Англия през последната седмица достигна 12 души. Милиони британци се насочиха към крайбрежните райони на страната,

Забрана на пластмасови микрочастици в козметиката предлагат британски депутати

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/08/25/2816564_zabrana_na_plastmasovi_mikrochastici_v_kozmetikata/?ref=rss


Международна забрана срещу използването на пластмасови микрочастици в козметиката да бъде въведена възможно най-скоро. За това настояват група британски депутати, цитирани от БиБиСи и британския вестник "Гардиън". Причината е, че тези микрочастици замърсяват сериозно водите на моретата и океаните. Предложението има подкрепата и от научната общност в страната.

Преди два месеца правителството на Великобритания подкрепи изцяло въвеждането на такава забрана, а прогнозите им бяха за...

Най-важното от Варна във вчерашния 24 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=329449

Международният музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството” ще се проведе във Варна Второто издание на Международния музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството” ще се проведе във Варна от 7 до 10 септември, научи Moreto.

Йълдъръм: Джараблус трябва да бъде освободен от кюрдите

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/76531/Ialdaram-Dzharablus-tryabva-da-bade-osvoboden-ot-kyurdite

/Поглед.инфо/ Районът на град Джараблус в северна Сирия, който опозиционната Свободна сирийска армия (ССА) освободи от бойците на Ислямска държава, сега трябва да бъде освободен и от силите за самозащита на сирийските кюрди, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Професиите на бъдещето още не са създадени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601331

Бъдещите поколения в момента са изправени пред чувството на неудовлетвореност, защото им се налага да се подготвят за кариери, които дори не биха могли да съществуват днес. Експертите смятат, че 65% от децата в следващото поколение ще имат работни места, които не са дори още създадени. Вижте кои са професиите на бъдещето Оператор на дронове Имайки предвид колко популярни стават тези летателни машини, в бъдеще ще бъдат навсякъде и ще се използват за всичко - от снимане на филми през доставки - до съдебни разследвания. А когато това стане, ще и...

Наследник на традициите на тревненските дърворезбари с изложба в ЕМО “Етър”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601382

На 2 септември, петък, от 11:30 часа в Изложбената зала на Етнографски музей на открито "Етър" ще бъде открита изложба-базар "Дърворезба" на тревненския майстор Антон Николов - победител в Майсторската надпревара "Дърворезба" през 2015 г. Събитието бе част от Международния панаир на традиционните занаяти. Дърворезбата е едно от най-разпространените пластични изкуства в България. Тя е обвързана с вярванията, обредите и обичаите на българина, съпътстващи неговия бит и ежедневие. Дърворезбата е художествена обработка на дърво чрез изрязване на дек...

Джо Байдън може да настройва премиера на Швеция срещу "Северен поток 2"

http://svetoven.pogled.info/news/76530/Dzho-Baidan-mozhe-da-nastroiva-premiera-na-SHvetsiya-sreshtu-Severen-potok-2

/Поглед.инфо/ Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън може да се опита да окаже въздействие върху премиера на Швеция Стефан Льовен, по време на разговорите си с него в четвъртък в Стокхолм, така че той да се обяви против проекта „Северен поток -2“. Това твърди шведският вестник "Свенска дагбладет".

Трафикант: „Българските власти знаят какво се случва".

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271397_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%3A+%E2%80%9E%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BA%

 "Веднъж изкарах 2,400 евро само за един ден. Цената обикновено върви между 600 и 900 евро", казва Асиф.

Седим с него в градинката край софийската джамия, където семейства с раници и найлонови торбички се готвят за път, а Асиф ни разказва живота си като трафикант. 25-годишният афганистанец още от миналата година прехвърля нелегални мигранти от България в Сърбия.

Трафикът на хора в България е всекидневие, но през лятото бизнесът става особено изгоден. Когато времето е хубаво, границата със Сърбия се преминава много по-лесно. Ето защо през месеците, когато британски тийнейджъри и руски туристи пълнят плажовете край Черно море, Асиф се премества в София, за да извежда мигранти от България.

"Работя тук пет месеца, после трябва да се връщам в Италия. Там обработват молбата ми за политическо убежище, тъй че не мога да отсъствам от страната по-дълго", обяснява той на перфектен италиански.

Негостоприемна страна

За тази работа го наели в Милано. На организаторите им трябвал човек, който говори дари (един от езиците в Афганистан), тъй като в момента по-голямата част от мигрантите, преминаващи през България, са именно афганистанци. Те обикновено не искат да останат в България, която минава за една от най-негостоприемните страни в Европа. Законите за правата на бежанците са много строги, ксенофобски групи непрекъснато нападат мигрантите.

От друга страна маршрутът през България е от най-евтините за хората, тръгнали към Германия или Франция, където се надяват да си намерят работа и по-късно да изтеглят семействата си.

За Асиф (вдясно) трафикът на мигранти е доходен бизнес

И Асиф има семейство в ​​Афганистан. Баща му и брат му са търговци на платове. Когато бил на 14 г. го изпратили да учи в Англия, а след като бил изхвърлен от училище, тръгнал нелегално да обикаля Европа – с помощта на приятели, с които се запознал в Сицилия и в Милано. "Изкарах известно време в Русия. Веднъж се напих и се сбих с някакви хора. Така следващите шест месеца изкарах в затвора."

Асиф се оглежда и среща погледите на колегите си от другата страна на градинката. Общуват само с очи и едва доловими жестове. От време на време някой от тях се приближава и пита какво да прави. Градинката е офис на открито: тук каналджиите събират хора, които искат да влязат в Сърбия през нощта. Когато му дойде времето, поемат с такси към камионите. Български шофьор ще ги транспортира до сръбската граница, а оттам нататък пътя ще им показва GPS-ът. Българските власти и граничната полиция добре знаят какво се случва.

Друг каналджия на име Билал редовно ходи до лагера във „Военна рампа”. Паркира черния си мерцедес пред портала, на 5 метра от полицейски джип, където дреме полицай. Никой не му обръща внимание – освен, разбира се, кандидатите за убежище, които искат да тръгнат на път.

Процъфтяващ бизнес

Асиф и колегите му са само една от многото подобни групи, действащи в София. "Ние си имаме клиенти, и те си имат клиенти, не водим битки за хора. Още в Турция мигрантите вече имат моя телефонен номер", обяснява Асиф. "Обаждат ми се, когато пристигнат тук, и ние организираме транспорта. И чак когато успеят да минат оттатък, семейството им в Афганистан плаща моите приятели." Асиф не иска да говори за босовете – казва ни само, че са в Афганистан и Турция.

Много мигранти "засядат" в България - без шанс да продължат нататак, тъй като нямат достатъчно пари, за да плащат на трафикантите

Разплащането се извършва поотделно за всяка премината граница – и така, докато мигрантите достигнат Германия, Италия, Австрия или Франция, основните дестинации за афганистанците, търсещи убежище. Асиф вдига пръст към небето: "Дай Боже да достигнат тези страни."

Някои от мигрантите обаче „засядат” в България - без шанс скоро да продължат нататък, понеже не разполагат с достатъчно пари, за да плащат на трафикантите. Но дори да успеят да преминат границата и да стигнат до Западна Европа, те пак рискуват да бъдат върнати в България. Защото това е първата страна от ЕС, където им взимат отпечатъци и според регламента от Дъблин процедурата за убежище трябва да бъде проведена именно в България.

Всичко си има цена

"Децата под 10-годишна възраст плащат половин цена", обяснява Асиф и се смее: "Както в увеселителен парк.”

"Има доста 12-13-годишни деца, които си плащат пълната цена. Понякога идват хора с много пари, които могат да си позволят да пътуват в отделна кола. Но обикновено ги придвижваме на групи от по 20-30 души. Всичко зависи от това колко плащат: колкото повече плащат, толкова по-малка ще бъде групата. Нали разбирате, за всеки човек аз трябва да покривам точно определени разходи…”

В годишния доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2015 се цитират неправителствени организации, според които хората, търсещи международна закрила и опитващи се да влязат в България през ГКПП, обикновено биват връщани. При това положение на мигрантите им остава само една алтернатива: да се уповават на каналджиите.

Порошенко: Русия иска да направи Украйна част от своята империя

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727881

Порошенко: Русия иска да направи Украйна част от своята империяРусия иска да направи Украйна част от „руската империя“ и да дестабилизира обстановката в целия свят. Това каза в интервю за телевизия CNN президентът на Украйна Петро Порошенко. „Целта на Путин е да се опита да дестабилизира ситуацията в Украйна. На тях не са им нужни Донецк и Луганск. Те искат цяла Украйна да е част от руската империя.

Екоинспектори спряха асфалтова база край Девин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601381

Дейността на асфалтова база в района на Девин е преустановена със заповед на директора на РИОСВ – Смолян инж. Екатерина Гаджева. Принудителната административна мярка е наложена във връзка с недобрата работа на пречиствателното съоръжение към базата. В резултат на това периодично е допускано замърсяване на въздуха с прах, , уточниха от екоинспекцият. На обекта е наложена имуществена санкция и са дадени предписания за въвеждане на съоръжението в технологична изправност. За допуснато замърсяване – черен дим, е съставен и акт за административно нар...

Бълнуванията на Порошенко: Русия искала цяла Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/76529/Balnuvaniyata-na-Poroshenko-Rusiya-iskala-tsyala-Ukraina

/Поглед.инфо/ По случай годишнината от обявяването независимостта на Киев украинският президент Петро Порошенко заяви пред телевизия Си Ен Ен, че според него Владимир Путин иска цяла Украйна да стане част от една „руска империя”.

General Brigo Asparuhov: BSP, ABV are not equal parties because ABV has too little influence in the society

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271396_General+Brigo+Asparuhov%3A+BSP%2C+ABV+are+not+equal+parties+because+ABV+has+too+little+influence+in+the+society

 “Bulgarian Socialist Party (BSP) and the Alternative for Bulgarian Revival (ABV) are not equal parties because the ABV has too little influence in the society.”
This is what General Brigo Asparuhov, member of the BSP Executive Bureau, said speaking for Radio FOCUS.
He stressed that it was impossible for president candidate General Rumen Radev to be equally distanced from the two parties, as claimed by the ABV, because he was a nomination of the BSP.
“We cannot be equal parties because our party – the Bulgarian Socialist Party, which we all still belong to, has been left by the ABV and they have too little influence in the society,” General Asparuhov remarked.
“I am convinced that General Radev, i.e. our candidate, will attract very broad support and this is our task for the future – to establish a broad groundwork for support,” the politician commented further. 
Yesterday the Bulgarian Socialist Party (BSP) announced its decision not to continue the negotiations with the Alternative for Bulgarian Revival (ABV) party on the establishment of a joint coalition for the forthcoming presidential elections. BSP leader Korneliya Ninova said that her party received a draft coalitional agreement proposed by the ABV, which the socialists found unacceptable.
The BSP officially nominated Genera Rumen Radev for president candidate of the party. The nomination was officially made after a sitting of the BSP National Council on Wednesday.
His candidacy was backed by 99 out of 150 votes.
General Radev competed with Professor Rumen Gechev, who received 38 votes, and Tasko Ermenkov, who was backed by 13 members of the party.
The other front-runners for the post – Iliyana Yotova, Yanaki Stoilov, Mihail Mikov and Mario Traykov, withdrew from the competition during the hearing of the candidates yesterday.
The Bulgarian Socialist Party (BSP) held an inter-party poll to make a shortlist of the possible president candidates of the party. Six persons received highest number of nominations in the inter-party poll for. These are Iliana Yotova, Yanaki Stoilov, Rumen Gechev, Mihail Mikov, Maya Manolova and General Rumen Radev.
On August 1, 2016 General Rumen Radev resigned as Commander of the Bulgarian Airforce after obtaining the right to retire. He is considered to be the front-runner.
Ombudsman Maya Manolova, on the other hand, withdrew from the competition, claiming that it was not fair and has been replaced by secret agreements and personal nominations.
Short after the BSP announced its president candidate nomination, the ABV party expressed its support for the candidate, too.

Minister Vezhdi Rashidov: There have been investment intentions towards the tobacco warehouses in Plovdiv

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271395_Minister+Vezhdi+Rashidov%3A+There+have+been+investment+intentions+towards+the+tobacco+warehouses+in+Plovdiv

 “In the Monuments of Culture we found a document from 2010 which shows that projects and documents on demonstration have been filed, which means demolition and building of three more floors over the already existing ones at the so-called tobacco warehouses. This is the project. We have it and we will publish it on the website of the ministry after the Prosecutor’s Office and the Ministry of Culture do their job. Indeed, there have been investment intentions. We are about to inform the society and the competent authorities, of course.”
This is what Minister of Culture Vezhdi Rashidov said speaking at the sitting of the Council of Ministers on Wednesday, the transcript of the sitting shows.
“We have ascertained when the monument of culture was sold. It is a donation from a rich Bulgaria from Plovdiv municipality. However, during the government of the tripartite coalition it was sold out to Peshtera and the Italian,” Minister Rashidov commented.
“However, the does not save them from responsibility over what happened,” he added.

Four of the former tobacco warehouses in Plovdiv were damaged by a fire on August 20, 2016. The damaged buildings are part of the Tobacco City, while the whole complex is declared a monument of culture. 
On Monday, August 22, the District Prosecutor’s Office of Plovdiv pressed charges on 44-year-old Lyudmil Danchev, who is a homeless person illegally living in the warehouses. Danchev is known to the police and has been convicted several times. He pleads not guilty.

Трусовете, усетени в Италия, са над 100

https://www.actualno.com/europe/trusovete-useteni-v-italija-sa-nad-100-news_558819.html

Силното земетресение с магнитуд 6.0, ударило в сряда 03:36 местно време Централна Италия, е от източник само на 4 км под земната повърхност. Този факт го превръща в унищожително природно бедствие поради две обстоятелства – излъчената енергия и изобилието от вторични трусове. Това съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт. След първия мощен удар са регистрирани над 180 афтершока с м

Полицията в Пловдив и Карлово извършва засилени проверки за неправоспособни водачи

https://www.actualno.com/plovdiv/policijata-v-plovdiv-i-karlovo-izvyrshva-zasileni-proverki-za-nepravosposobni-vodachi--news_558864.html

Полицията в Пловдив и Карлово извършва засилени проверки за неправоспособни водачи на пътя, за наличие на детски обезопасителни системи и за превишена скорост. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Пловдив. Полицейски патрули са позиционирани на възлови кръстовища по главните градски булеварди, както и по входно-изходните артерии. От 09:00 до 12:00 ще се следи за спазване на ограничение на скоростта до 40 км/ч при прохода „Стражата”, а от 16:00 до 18:00 проверкит

Днес около и след обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време, максималните температури ще бъдат между 25° и 30°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271394_+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D

 Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, но само на отделни места краткотрайно ще превали. Около и след обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб, в Източна България – умерен север-североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще са между 25° и 30°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и няма да се променя съществено.
Над Черноморието преди обяд ще има значителна облачност и на отделни места, главно по южното крайбрежие слабо ще превали. Около обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27 - 29°. Температурата на морската вода е 25° - 26°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала. 
Над планините преди обяд облачността ще е значителна, но само на отделни места слабо ще превали. Около обяд облачността ще се разкъса и след обяд ще е предимно слънчево. По билата ще духа умерен североизточен вятър. Максималната на височина 1200 метра ще е 18°, на 2000 метра – около 10°.

Рок фестът в Свиленград с международно участие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601254

Рок фест в Свиленград ще зарадва отново феновете на твърдата музика на 26 и 27 август. За втора година община Свиленград и местната група „Border land” организират лятното музикално събитие със съдействието на местни фирми спонсори. Откриването на феста е на 26 август от 19 часа в парк „Младежки”. Входът е свободен, осигурени са места за публиката и заведения за храна и напитки. Събитието е с международно участие. В парка край река Марица ще се представят шест групи от България, една от съседна Гърция и една от Сърбия. В българските състави има...

Платформата на Саркози - спиране на икономическата имиграция за 5 години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/25/2816592_platformata_na_sarkozi_-_spirane_na_ikonomicheskata/?ref=rss


Бившият президент Никола Саркози, който обяви късно в понеделник, че ще се кандидатира отново за държавен глава на изборите през 2017 г., представи в сряда политическата си платформа в новата си книга "Всичко за Франция". С предолжените в нея мерки той се представя като решителен защитник на светското начало като фундаментална част от френската идентичност на фона на тревога в обществото от терористични нападения и мигрантската вълна в Европа, от които се възползва за трупане на популярност...

Подаряват жилища на венецуелските олимпийци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271393_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%83%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%

 Участвалите в Летните Олимпийски Игри в Рио де Жанейро спортисти от Венецуела ще получат от държавата по един апартамент, независимо, че не спечелиха нито един златен медал и останаха на 65-та позиция по брой медали, прибирайки се у дома с 1 сребърен и 2 бронзови.



Цялата статия от Тук




Драмата с отстраняването на Дилма Русеф навлиза в последно действие

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/25/2816517_dramata_s_otstraniavaneto_na_dilma_rusef_navliza_v/?ref=rss


Олимпийското примирие приключи и Бразилия се завърна към разделенията си, за да изживее последното действие от спорната процедура по импийчмънт на левия президент Дилма Русеф от един затънал в корупционния скандал с "Петробрас" Сенат, пише Дамиан Вроцлавски от "Франс прес".

Днес Сенатът, който по този повод ще се превърне в трибунал под ръководството на председателя на Федералния върховен съд, ще започне процеса, чийто резултат ще стане известен около 31 август.
...

Броят на жертвите след труса в Италия продължава да расте (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5727876

Броят на жертвите след труса в Италия продължава да расте (Видео)В Италия претърсването на отломките за оцелели след катастрофалното земетресение продължи през цялата нощ, предаде Нова тв.  Трусът със сила 6,2 по Рихтер разтърси централната част на страната вчера. Жертвите се увеличават и вече са 159. Ранени са 400 души. Спасителните екипи продължават да вадят хора под разрушените сгради.

Предвиждат промени в Агенцията по кадастър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271392_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%81

 Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане проект на Устройствен правилник на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Според него се закрива длъжността заместник изпълнителен директор. Също така се предвижда да няма Главна дирекция „Регионални служби“. Създава се звено за вътрешен одит.


Цялата статия от Тук




Започва Празникът на минералната вода в Баните

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601261

Традиционният за община Минерални бани Празник на минералната вода, здравето и красотата започва утре- 26 август, там и ще продължи на 27 август. Програмата тази година включва рисунка на асфалт, детско шоу с театър “Слънчо” от Пловдив, изложба с картините от първия международен пленер по живопис „Топлата вода”, който стартира на 22 август, 22-о издание на мини-маратон с маршрут Хасково – Минерални бани, трето на конкурса з...

Писарево отново посреща гости "На мегдана"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601379

За шеста поредна година на 27 август Писарево ще бъде домакин на Национален празник на автентичния фолклор „На мегдана”. Целта на празника е да се съхраняват и популяризират българските народни традиции, обичаи и фолклорните песни. Фестивалът няма конкурсен характер, както и възрастови ограничения. Участие ще вземат певчески групи, танцови състави, групи за народни обичаи, разказвачи на народни предания и легенди, инструментални групи, индивидуални изпълнители. Участниците и гостите на празника ще имат възможността да опитат традиционни гозби ...

Пътна обстановка в страната - 25 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=329466

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма. АМ „Хемус“: област София: ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10 т. в тръбата в посока София на тунел „Витиня“. Обходен маршрут за камионите над 10 т. в посока Варна-София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на автомагистрала „Хемус“.

Изложба "Багрите на Тракия" представя Историческият музей в Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1601378

На 27 август от 11.00 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде представена третата (последна) изложба от поредицата „Традиционна българска носия”. Съвместната инициатива на Горнооряховския музей и Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България. Показаните образци са част от богатата колекция на народния певец. Новата експозиция е озаглавена „Багрите на Тракия” и представя различни женски облекла, характерни за тракийската етнографска област. Ще бъдат показани носии о...

Новите жилища са хита в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271391_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9

 През юли продажбите на нови жилища в САЩ достигнаха деветгодишен рекорд. Продажбите на нови жилища през миналия месец се увеличиха с 12.4% и достигнаха 654 000 сделки, сочат данните на Министерството на търговията на САЩ. През юни са били продадени 582 000 нови жилища.


Цялата статия от Тук





Днес ще е слънчево, максималните температури ще бъдат между 25° и 30°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5727867

Днес ще е слънчево, максималните температури ще бъдат между 25° и 30°Днес преди обяд над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, но само на отделни места краткотрайно ще превали. Около и след обяд облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Молбите за ипотечни кредити в САЩ се понижават с 2% миналата седмица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271390_%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%

 Подадените молби за ипотечни кредити в САЩ се понижават с 2,1% миналата седмица спрямо предходната, сочат сезонно изгладени данни на Асоциацията на банките, отпускащи ипотечни кредити, цитирани от CNBC. В сравнение със същата седмица на миналата година обаче се отчита повишение в размер на 28%, генерирано от все още високия дял на рефинансирането.

Подадените молби за рефинансиране на жилищен кредит обаче се понижават с 3% спрямо предходната седмица, а на годишна база растат с 45%. Година по-рано лихвите са били по-високи, посочва CNBC.




Цялата статия от Тук

Катарският държавен фонд купува дял от Empire State Building

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271389_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8F%D0%BB+%D0%BE%D1%82+Empir

 Катарският държавен инвестиционен фонд е направил емблематична покупка в Съединените щати - дял в кампанията собственик на Empire State Building в Ню Йорк, предаде AP.

Попечителското дружество Empire State Realty Trust Inc, което управлява небостъргача, съобщи снощи, че Qatar Investment Authority е купил дял от 9,9 процента от компанията за 622 милиона долара.

 

 

 

Цялата статия от Тук

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=329458

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 25 август ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 до 16:30 часа - Варна, кв.

Ген. проф. Николай Петров: При бедствия и терор мобилни групи от лекари ще помагат на мястоCV

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727584

Ген. проф. Николай Петров: При бедствия и терор мобилни групи от лекари ще помагат на мястоCVПрез август агресията на пътя у нас е повече. Отстъпвайте като джентълмен, другото е простащина и слабост - Ген. Петров, как се готви Военномедицинска академия за големи инциденти, тероризъм, епидемии, недай си Боже - война? - Поддържаме структурите си в готовност и имаме добра комуникация с институциите,

Важно е да има лекарства за болните

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5727528

Важно е да има лекарства за болните Пазар, пазар, но нещата стигнаха дотам, че над 3000 лекарства са изтеглени от българския пазар и болните не могат да си ги купуват у нас. Ясно е, че това положение трябва да се промени, защото едно са интересите на частните фармацевтични компании и търговците, съвсем друго - необходимостта хората да се лекуват.

Много от хотелите по Черноморието ще са пълни и през септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271388_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%

 Ще има висока посещаемост на морските ни курорти и през септември, каза проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. По думите му много от хотелите по Черноморието ще бъдат запълнени на 100% през септември.

„Повечето от качествените хотели, които са на първа линия, са заети почти на 100%, така че българи, решили в последния момент да изберат българското Черноморие, може би няма да намерят това, което търсят“, обясни проф. Маринов, цитиран от Агенция „Фокус“. 

 

 

Цялата статия от Тук

Селин Дион издава първи албум след смъртта на мъжа си

https://www.actualno.com/showbusiness/selin-dion-izdava-pyrvi-album-sled-smyrtta-na-myja-si-news_558858.html

Канадската певица Селин Дион ще пусне нов албум на 26 август. Това ще е и първият албум на Дион след смъртта на дългогодишния ѝ продуцент и неин съпруг Рене Анжелил, който почина през януари, съобщи БГНЕС. Селин Дион има продадени над 220 млн. копия от албумите си по цял свят от 1981 г. насам, когато именно Анжелил я открива за музикалната сцена. Последният албум на певицата „Encore Un Soir” („Още една вечер”) е и първият й на френски език за последните 4 години.

Lada разкри бъдещето си

https://www.actualno.com/cars/lada-razkri-bydeshteto-si--news_558865.html

Най-големият руски производител АвтоВАЗ разкри как ще изглеждат нейните автомобили в близко бъдеще. На автосалона в Москва компанията показа цели 6 концептуални модела, като едини от тях е напълно нов – кросовър Lada XCODE. Именно той трябва да демонстрира и новата дизайнерска концепция на руските автомобили.От компанията не разкриват техническите характеристики на Lada XCODE, но уточниха, че той ще бъде оборудван с турбо-мотор и система за задвижване на четирите колела. При автомобила ще

Много паметници на културата се рушат в Смолянско

https://www.actualno.com/smolyan/mnogo-pametnici-na-kulturata-se-rushat-v-smoljansko-news_558861.html

Много са паметниците на културата в общината, които се рушат, като най-застрашени от рушене са старите родопски къщи. Това каза пред Радио "Фокус" - Смолян инж. Йордан Щонов, директор на Дирекция „Устройство на територията” в Община Смолян. Той даде пример с „Пангаловата къща" в кв. „Райково", която е обявена за паметник на културата и дълъг период от време е била музей. Сградата е строена през 1860 година и представлява шедьовър на архитектурното строителство на родопча

Лазаров представи последния проект за път през Кресненското дефиле

https://www.actualno.com/society/lazarov-predstavi-poslednija-proekt-za-pyt-prez-kresnenskoto-defile-news_558875.html

Забавянето на строителството на пътя през Кресненското дефиле ще е пагубно за човешкия живот и природата. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ за БНТ. Той представи последният вариант на проектното трасе и обсъждан на Комитета за наблюдение в частта на АМ „Струма“. “Смятаме този вариант за най-балансиран към момента. Възможно е до 2020 г. да имаме безопасен и безконфликтен път пред Кресненското дефиле, ”, подчерта председателят на пътната агенция. Десе

Вила на Френската ривиера достигна оценка от 1 млрд. евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271387_%D0%92%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD

 Ако си търсите имот в Европа, където да прекарвате всяка година лятото, вилата Villa les Cèdres на Лазурния бряг в Южна Франция е обявена за продажба.

Оценките за имота, който има 10 спални и голяма конюшня и е собственост на Campari Group, започват от 200 млн. евро и стигат до 1 млрд. евро, коментира CNBC.

 

Цялата статия от Тук

„Тракия Глас България“ получи разрешение за проучване на подземни богатства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271386_%E2%80%9E%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%93%D0%BB%D0%B0%D1%81+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%

 Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на подземни богатства на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министрите одобриха издаването на разрешение за търсене и проучване на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Трънливата нива“, разположена на територията на община Елена, област Велико Търново.

Разрешението се дава на „Тракия Глас България“ ЕАД за срок от две години. През този период титулярът ще вложи минимум 170 600 лв. в проучвателни дейности и над 17 хил. лв. за мероприятия по опазване на околната среда.

Разрешение за проучване на възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали от площта „Мизия запад“ получава „Булнед АМД” за срок от една година. Теренът се намира в землището на с. Върбешница, община Мездра. Минималният очакван размер на инвестициите е 46 хил. лева, а в екомероприятия ще бъдат вложени 4000 лева.

По статията работи: Евгения Маринова

Какъв дял от населението по света има достъп до интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271385_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2+%D0%B4%D1%8F%D0%BB+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%

 Преди 25 години, на 23 август 1991 г., британски компютърен специалист прави световната мрежа World Wide Web отворена за обществото. Тим Бърнърс-Лий, който тогава работи за Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), вероятно дори не си е представял влиянието, което действията му ще имат върху света през следващите две и половина десетилетия, коментира Statista.

В чест на този крайъгълен камък в историята на интернет 23 август става известен катo Internaut Day (комбинация от думите интернет и астронавт).

Дори 25 години по-късно обаче World Wide Web никак не е толкова широкоразпространена мрежа, както предполага името ѝ. Според последните оценки на Международния съюз по телекомуникации – агенцията на ООН за информационни и комуникационни технологии, само 47 от 100 граждани в света използват интернет днес.

Макар че достъпът до интернет в региони като Северна Америка и Европа е станал основна необходимост, подобно на електричеството и течащата вода, хората в по-малко развитите региони често нямат достъп до това, което вероятно се е превърнало в най-важния източник на информация днес.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Пръскат за трети път Велинград, пазете децата!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1600883

Днес и утре ще бъде направено третото за това лято пръскане срещу насекоми и акари, предупреждават от Община Велинград. Във всички обработени площи ще бъдат поставени указателни табели. От администрацията призовават гражданите в карантинния период да не пускат в тревата децата и домашните си любимци. Третиране предстои за всички паркове и зелени площи по график. Той може да бъде променен, ако времето се влоши и не позволява работата да продължи....

25 август в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=329453

Събития 55 г. пр.н.е. – Юлий Цезар напада Британия. 325 г. – Никейският събор определя правилата за изчисляване на датата на Великден в християнската църква. 1580 г. – Испанската армия превзема Лисабон и Португалия е анексирана от Испания.

САЩ поемат охраната на небето ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271384_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+

  Двойка US изтребители ще патрулират над България в средата на септември

 Кабинетът утвърди кандидатурата на ген. Стойков за шеф на военната ни авиация

 

Изтребители на ВВС на САЩ ще се включат в охраната на небето ни в средата на септември, стана ясно вчера. Става дума за двойка съставена от машини F-15 Strike Eagle, които ще патрулират заедно с наши бойни самолети във въздушното пространство на страната ни.

За целта на правителственото заседание днес бе одобрено решение за съвместен ерполисинг със САЩ, който ще стартира на 9 септември и ще приключи на 16 септември, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му цялата мисия ще бъде

изцяло на разноски на американската страна

България не дължи нищо по този договор, увери той и добави, че мисията е мирновременна и в нея ще участват 2 американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното ни пространство. Ненчев подчерта още, че това е инициатива на НАТО, а ние просто изпълняваме своите ангажименти. Държа да отбележа, че и сами бихме могли да изпълняваме мисията. Имаме достатъчно самолети МиГ-29, които могат да се справят, категоричен бе министърът във връзка с участието на чужди сили в охраната на небето ни, което бе и законово уредено с промените в нормативната уредба в началото на 2016 година.

Ненчев описа и ситуацията с нашите изтребители. В резултата на договора с Полша в рамките на ноември месец ще получим последните 2 двигателя, тоест общо 6. Ще имаме още 3 изправни МиГ-29. Въз основа на решение на Министерски съвет бяха отпуснати 69 милиона, с които чрез обществена поръчка ще придобием допълнително 10 ремонтирани двигателя за МиГ-29. Или още

5 допълнителни самолета МиГ-29

ще имаме в рамките на тази година, изчисли военният министър. Той гарантира, че „нямаме извънредна ситуация, нито имаме информация за предстояща такава“.

На заседанието на кабинета днес беше утвърдена и кандидатурата за командир на ВВС на ген. Цанко Стойков, който е военен аташе в САЩ. Той ще наследи поста от подалия оставка ген. Румен Радев, което обаче минава през подписването на указ от президента Росен Плевнелиев. Ненчев изрази надежда новият шеф на военната ни авиация да встъпи официално в длъжност още в началото на следващия месец.

Изкуство, нестандартни изживявания и „тишинавти” завладяват Беглика

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1600882

Приятна музика, работилнички по изкуства и занаяти, представления, изложби, нестандартни атракции с каяци и „тишинавти” – това обещава осмото издание на „Беглика фест”, което започва днес край язовир „Голям Беглик” и продължава до 28 август. Към наименованието на традиционното събитие организаторите добавят „пробуждане”. Обещават празникът да бъде различен от досегашните седем, насочен към вътрешното пробуждане на съзнанието. Напомняне, че сме част от природата и трябва да спазваме нейните закони.

"Ламборгини Сентенарио роудстър" ще зарадва 20 късметлии

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/08/25/2816376_lamborgini_sentenario_roudstur_shte_zaradva_20/?ref=rss


"Ламборгини" продължава да лансира модели в супер лимитирани серии на цени около 2 млн. евро, като най-новото попълнение е "Сентенарио Роудстър". Колата е базирана на основата на купето "Сентенарио" и също ще бъде произведена само в 20 бройки.

Поводът за пускането на двата модела е вековният юбилей от раждането на основателя на марката Феручио Ламборгини. "Сентенарио роудстър" използва карбонови монокок и купе. Това позволява теглото да е едва 1570 килограма.

Специално за...

12 българи спасяват отвлечените си в чужбина деца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271383_12+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0

 

Отведената в Унгария Ема може да се озове в Ливан, предупреди майката

 

Само от началото на тази година 12 българи са започнали битка за връщане на отвлечените им зад граница деца от другия родител. Толкова са случаите, по които Министерството на правосъдието е изпратило молби до съответната чужда държава по Хагската конвенция от 1980 г. за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, съобщиха за „Монитор“ от ведомството. Битката обаче се

 

води за повече наши хлапета

 

тъй като по някои от молбите става въпрос за връщане на изведени едновременно братчета и сестричета.

През миналата година Министерството на правосъдието е работило по 24 такива случая, като тогава у нас са били върнати 5 деца. През 2014 г. бройката е била значително по-малка – 8 молби и прибрани 2 деца. Страните, от които са били връщани наши хлапета в последните години са Германия, Турция, Норвегия, Швейцария, Испания, Англия, Нова Зеландия, Швеция, Дания, Сърбия, Шотландия. Освен доведените обратно у нас малчугани със съдебно решение, има и шест случая на доброволно върнати след предприетите действия от Отдел „Международна правна закрила на детето и акредитирани организации“ в Министерството на правосъдието.

Битка за детето си води вече близо месец и Деница Димитрова, чието момиченце бе отведено от бащата унгарец на 1 август в родината му. Както „Монитор“ писа, малката Ема, която е едва на година и 10 месеца, бе взета от майката в столичен мол и директно отведена в чужбина

 

без нейното съгласие и знание

 

Макар детето да има българско гражданство, то е било изведено през самата граница с унгарски паспорт, поради което граничните ни власти не са имали какво друго да направят, освен да пуснат бащата да излезе от страната заедно с детето си. Самата Деница поясни в ефира на бТВ и Нова ТВ, че унгарският съд я е прескочил в тази процедура, като съзнателно й били пращани призовки на грешен адрес. Наред с това тя разказа, че решението е взето и въпреки издадената преди година от български съд заповед за защита над нея и детето от домашно насилие от страна на бащата, с когото са и в процедура по развод. В същото това дело обаче Деница е пропуснала да поиска и определяне на родителски права над Ема в нейна полза. Така бащата я е изпреварил, като поискал такива от унгарския съд, само седмица преди майката да подаде иск за родителски права пред български съд.

От Министерството на правосъдието уточниха пред „Монитор“, че са предприели всички действия, след като са били сигнализирани от Деница. На 5 август е била изпратена до унгарското министерство попълнената от майката молба за връщане на детето й в България на основание Хагската конвенция. Оттогава експертите от нашето ведомство са в постоянна връзка с унгарските, като е поискан и доклад от техните социални служби за

 

средата, в която живее малката Ема

 

В същото време Софийският районен съд е насрочил дело за издаване на ограничителна заповед на бащата на детето на база данните за осъществено пряко насилие над него, разказа адвокат Николай Николов. Той очаква такова решение да бъде взето до месец.

Самата Деница обаче изрази притеснение, че след 20 септември детето й може да се озове в Ливан, САЩ или някоя друга държава. Тогава изтичал годишният отпуск на бащата, който имал американско гражданство и работел като музикант в Ливан. В момента Деница осъществявала контакт с дъщеря си по около 5 минути на ден през скайп. По принцип не й е била отказвана и среща с Ема, но тя нямала финансовата възможност да пътува до Унгария, за да вижда дъщеря си.

Подобен случай с Унгария е имало и през 2010 година, като той е завършил успешно с връщането на детето у нас. Тогава обаче битката е водена от бащата българин.

Първокласниците ще учат до 31 май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271382_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+31+%D0%BC%D0%B0%D0%B9

 

В гимназия ще се влиза с точки

Новата учебна 2016-2017 година ще стартира с нови наредби, нов учебен план и нови програми за учениците в 1. и 5. клас, промени в оценяването на учениците, които сега ще са в 1. и в 5. клас, и в графика на учебното време, припомниха от Министерството на образованието и науката. Новите документи са изготвени и приети от МОН и са във връзка с влезлия в сила на 1 август 2016 г. Закон за предучилищното и училищното образование.

Според новия график първокласниците ще учат до 31 май 2017 г., а в 4. клас – до 31 май 2017 г. Четвъртокласниците ще се завършват с национално външно оценяване по 4 предмета като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

Учебната година за седмокласниците пък ще приключи на 15 юни и ще завършва с 3 национални външни оценявания – по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия – профилирана или професионална.

Държавните зрелостни изпити ще са на 19 и 22 май 2017 г., а раздаването на дипломите за средно образование ще е в определен срок - до 22 юни.

Нов учебен план през 2016-2017 г. влиза само за 1. и за 5. клас и обучението е по нови учебни програми. За учебните предмети само в тези класове има годишно тематично разпределение, което се утвърждава от директора. В 1. и 5. клас ще се работи по действащите до момента учебници. Нов учебник ще има само по история и цивилизации в 5. клас.

Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците влиза само за учениците, които през 2016-2017 г. ще бъдат в 1. и в 5. клас. В 1. клас оценяването е с качествени оценки и приключва с една обобщена качествена оценка. За 5. клас се предвижда броят на текущите оценки да зависи от броя на часовете по определен предмет /напр. ако предметът се изучава 2 часа седмично, ученикът не може да има по-малко от 2 текущи оценки по този предмет през срока/. Няма промяна в оценяването за 2. и 3. В 4. клас вече ще има оценки с количествен и качествен показател. До 4. клас децата няма да повтарят.

От 5. до 12. клас оценяването ще е с количествен и качествен показател(напр. отличен 6).  Класни работи ще се правят по български език и литература, по математика и по чужд език.

За учениците от начален етап, които не са усвоили знанията, се предвижда задължителна допълнителна лятна работа. Повтаряне след 5. клас ще има при оценка слаб 2.

През предстоящата учебна година влиза в сила новата Наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според нея педагогическият съвет трябва да проведе заседание, на което да има избор на учебните планове за всяка паралелка в 1. и 5. клас и да се създаде организация за целодневно обучение на учениците от  1. до 7. клас. Педагогическият съвет избира и двата учебни предмета, които ще са балообразуващи за учениците, завършващи 7. клас. Оценките по тези предмети ще се преобразуват в точки и ще се прибавят към точките от националните външни оценявания по български език и литература и по математика, за да се образува балът на седмокласниците.

От 2016/2017 г. започва създаването на професионално портфолио от всеки учител. В портфолиото ще се отразява образователна квалификационна степен, професионална квалификация, допълнителна специализация, постиженията и успехите на учениците и личните успехи. Започва и задължителната вътрешноучилищна и извънучилищна квалификация.

В сила влиза и Наредбата за приобщаващо образование, която е насочена към подкрепа на всеки ученик – от този със специални образователни потребности към надарените ученици и изоставащите ученици. В нея са изписани нови санкции за учениците.

От тази учебна година влиза обучението по гражданското, здравното, екологичното, интеркултурното образование с всички изписани в наредбата теми за часа на класа. Всяко училище трябва да си разработи свой етичен кодекс. Класният ръководител ще изготвя план за часа на класа с темите, съответстващи на възрастта и подготовката на учениците.

Ще започне и изграждането на система за училищна ритуализация и възможност за училищно самоуправление.

За 7. клас предстои компенсиране на пропуснатия материал по история, раздел Средновековие, география, раздел континента Европа, биология, раздел гръбначни животни по един от предложените 3 варианта: чрез часове в ЗИП, чрез часове в СИП или чрез преструктуриране на учебното съдържание.

В сила влиза и Стандартът за детските градини, който налага  актуализация на стратегията и разработване на програмната схема на детските заведения.

Друга наредба, която също ще действа от 15 септември т.г., е Наредбата за информацията и документите, която въвежда нов дневник за подкрепа на личностното развитие. Започват и процедури по създаване на иновативни училища или паралелки.

Златните момичета се прибират от Рио

http://offnews.bg/news/n_1/n_634895.html

Българските състезателки по художествена гимнастика се прибират днес от Рио де Жанейро. Ансамбълът ни спечели бронзовите медали на Олимпийските игри, а Невяна Владинова завърши на седмо място в индивидуалния многобой. Първи при ансамблите бе отборът на Русия, а втори, с равен краен сбор с този на българките бе отборът на Испания. Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова, Невяна Владинова и треньорите трябва да кацнат на терминал 2 в 19:50 ч. днес.

Пускат на търг 37 коли на фирма на Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271381_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3+37+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0

 

Банката с изпълнителен лист срещу „Партнер Лизинг“ за 11 млн. лв.

37 коли на най-щедро кредитираното дружество от КТБ, свързано със  забегналия банкер Цветан Василев – „Партнер лизинг“, са обявени за продан, научи агенция  „Монитор“. Това е първата продажба на автомобили на фирмата. Тя се извършва от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов в София.
35 от возилата са джипове и 2 - леки автомобили. Марките са Kia Venga, Kia Sorento, Kia Sportage, Great Wall Steed, Great Wall Hover. Обявените цени на леките коли е малко над 4000 лв., а тази на джиповете се движи между 5600 и 20 800 лв. Цените не са високи, защото фирмата се е дерегистрирала по ДДС, научи още агенция „Монитор“. Търговете са обявени в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Заради добрите цени интересът е много голям. Срокът за подаване на оферти е от 15 август до 15 септември т.г. На 16 септември в 9 ч. продажбите ще бъдат обявени.
Преди дни стана ясно, че синдиците на КТБ са извадили изпълнителен лист срещу „Партнер лизинг”, като засега той е за около 11 млн. лв. борч. Тази сума обаче е много малка част от общото задължение на дружеството към трезора. По информация от Търговския и Имотния регистър фирмата е теглила близо 50 кредита за над 190 млн. лв.
От сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители става ясно, че вече е започнала разпродажба на имуществото на част от големите кредитополучатели на КТБ. От вчера на публична продан бе пусната и сграда в центъра на София, собственост на свързаната с Василев „Финивест”. Дружеството е придобило зданието от „Агрокомплект”, като в последствие е заложило имота пред КТБ за 3,2 млн. евро. Тази сума вероятно отговаря на пазарната стойност на сградата, защото в момента тя е пусната на търг при начална цена от 2 582 000 лв. От обявлението става ясно, че на тезгяха се вади не цялото здание, тъй като първите етажи от него са собственост на няколко чужди посолства. Търгът ще се проведе на 18 септември.

Правата ми при съставяне на завещание

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271380_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 Пълнолетен съм и имам възможността да разбирам и ръководя действията си, притежавам свое имущество и куп роднини, които като харпии се навъртат наоколо, готови да докопат това, което притежавам, след моята смърт. Аз обаче съм против. В този случай законът ме защитава като ми дава възможност да съставя завещание, с което да определя какво да се случи с моето имущество и кои да са моите наследници.

Как да съставя завещание?

Имам две възможности за завещание:

  • саморъчно завещание;
  • нотариално завещание.

Саморъчното завещание предоставя повече възможности и е по-лесно за изготвяне. На практика всеки може да си направи завещание, но все пак има малки изисквания, които следва да се спазват. Когато правя саморъчно завещание, не трябва да забравям, че то следва да бъде в ръкопис, а не написано на пишеща машина или компютър и отпечатано. Няма значение хартията, на която ще го напиша. Освен това, за да е действително моето завещание, то трябва да е:

  1. Датирано – дата може да бъде вписана още в самото начало, например „Днес – 14.07.2012 г.”, а може и да бъде записана под самия текст, просто трябва да бъде ясно и недвусмислено.

  2. Подписано от мен – препоръчително е да изпиша саморъчно и името си под текста, но се приема и само ако има подпис.

  3. Ако ми се наложи да поправям нещо в текста, сбъркал съм или пък съм си променил намерението, то тези поправки следва да бъдат датирани и подписани отстрани, за да може да се разбере кога са правени и че са правени от мен;

  4. допустимо е завещанието ми да бъде и на друг език, а не само на български.

Саморъчното ми завещание може да бъде съхранено:

  • от мен самия, като го поставя в някой шкаф например и там си седи на тайно място, за да го извадя, когато реша. Добре е да известя наследниците, които посочвам в завещанието си, за това къде точно се намира то. Все пак след моята смърт някой трябва да намери това завещание, за да бъде то изпълнено.

  • Да се съхранява от някой мой познат и той да го даде на моите роднини и близки след като се спомина.

  • А може да бъде съхранявано и от нотариус.  За целта трябва да го предам в запечатан плик, нотариусът да състави протокол за състоянието на плика, в който го предавам и да го впише в регистъра на нотариуса, както и да го впише в специална книга към Агенцията по вписванията и да го съхранява в сейфа с документи, докато се спомина или докато не реша, че не искам това да е моето завещание и искам да внеса промени или просто да го отменя.

Нотариалното завещание е втората възможност, която имам, когато реша да съставя завещание. Тук редът е малко по-специфичен, защото се съставя официален документ.  Всичко започва с молба до нотариуса.  После трябва да си намеря двама свидетели, след което мога да пристъпя към съставяне на завещанието. Като последен елемент от подготовката за съставянето се проверява самоличността ми и дали имам пълна дееспособност, т.е дали съм пълнолетен и психически здрав; същото се прави и спрямо моите свидетели. След това се пристъпва към съставяне на завещанието.

Редът е следният:

  1. Аз лично диктувам на нотариуса кой какво искам да наследи.

  2. Нотариусът записва точно моята воля, допустими са изменения само в насока прецизиране на изказ ми – например премахване на паразитни думи като ”значи”, „батка”, ”айляк”, „ами”, ”ъъъъъъ”, “гле`й са”, “мани го тоя, изключвам го” и т.н , но не може да изменя моите желания по същество.

  3. Нотариусът прочита какво е записал след като приключа със завещаването – за да се уверя лично, че всичко е както бих искал.

  4. След текста на завещанието се записва, че ми е прочетено завещанието и аз не съм възразил.

  5. Подписвам се под записаното.

  6. Подписват се свидетелите.

  7. Подписва се нотариусът.

  8. Заплаща се нотариална такса. В практиката понякога заплащането на нотариалната такса се случва ПРЕДИ извършване на нотариалното действие.

  9. Информирам наследниците, които съм посочил в завещанието, за съставянето на това завещание, както и за името на нотариуса, който го съхранява.

След това нотариусът прибира завещанието в служебния си сейф при другите документи и го съхранява докато почина или реша, че искам промени или пък реша да отменя съставеното завещание. Нотариусът следва след съставянето на завещанието да подаде заявление за вписване в специална книга в Агенцията по вписванията.

Изпълнение на завещанието ми

След моята смърт, ако съм направил саморъчно завещание и не е предадено на нотариус, напълно е достатъчно моите роднини да го намерят, прочетат и да изпълнят волята ми. Иначе всеки заинтересуван, който знае, че има завещание, което те укриват, може да се обърне към съда с иск да бъде изпълнено завещанието ми. Ако съм го оставил на съхранение при нотариус трябва да се обърнат към въпросния нотариус, той да извади завещанието ми, да разпечата плика и да състави протокол за разпечатването и прочитането и после да бъде изпълнена последната ми воля.

Както саморъчното, така и нотариалното завещание трябва да бъде обявено, за да породи своите правни последици. Обявяването на завещанието става от нотариус. След моята смърт наследниците ми трябва да посетят нотариуса, който съхранява моето завещание или да занесат съхраняваното у дома саморъчно завещание, заедно с акта за моята смърт. Нотариусът ще извърши предвидените в закона действия и ще състави протокол за обявяването на моето завещание.

Това означава, че ще отвори неразпечатвания до този момент плик, в който се намират листата, върху които съм описал последната си воля, ще прочете на висок глас какво разпореждам да се направи с имуществото ми, ще състави протокол за тези действия и ще прикрепи оригинала на завещанието към този протокол, след което ще впише протокола в нотариалните книги и ще предостави на наследниците номера на книгата и партидата, в която се съхранява завещанието. След съставянето на този протокол моята воля може да бъде изпълнена, като наследниците, които съм посочил, могат да се позовават на моето завещание и да посочват номера на протокоала и нотариуса, при който се съхранява оригинала на написаните от мен завещателни разпореждания.

Ако съм съставил приживе нотариално завещание, то моите роднини следва да се обърнат към нотариуса, който е съставил завещанието ми и да поискат препис, т.е копие от завещанието и да изпълнят волята ми.

 

Статията има за цел да очертае някои основни права и задължения, като няма претенции да бъде изчерпателна. Съветваме винаги да се консултирате с адвокат преди да предприемате правни действия.




Източник: Христо Милчев, Pravatami.bg

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване