Шрьодер: Днес на Европа е нужна силна Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271807_%D0%A8%D1%80%D1%8C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%3A+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%

 Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер подложи на сурова критика ЕС, наричайки в интервю политиката спрямо Русия недостатъчно умна. Независимо от цялото „недоразбиране с Русия, необходимо е да се върнат партньорските отношения” с Москва, обясни политикът. Според Шрьодер на Европа е нужна силна Русия, докато в това време САЩ разглеждат Москва от позицията на „глобална конкуренция” и затова им се иска Русия да е слаба.

Пандите вече не са застрашени от изчезване

http://www.cross.bg/vidove-gigantskata-spisuk-1519155.html

/КРОСС/ Представители на Международния съюз за опазване на природата съобщиха на официална преконференция, че гигантската панда вече е преместена от категорията на застрашените в тази на уязвимите видове в Червената книга. Не толкова положителни са новините за източноконгоанските горили, които са пред изчезване заради безразборното им избиване в Африка. В дивата природа са останали само около 5000 живи екземпляра от източноконгоанската горила, чиято популация е намаляла с над 70 процента за последните 20 години. Сред критично застрашените видове са още родствениците й западноконгоанска горила, борнейски орангутан и суматрански орангутан. Останалите два вида човекоподобни маймуни - шимпанзе и бонобо - също са в червения списък на организацията за застрашени видове, но все още популацията им не е стигнала критично ниско ниво. Днес е тъжен ден ден, тъй като Червеният списък показва, че ние избиваме най-близките си роднини, източноконгоанските горили, които са най-големите живи примати. Популацията им е намаляла драстично заради незаконен лов, коментира Ингер Андерсен, генерален директор на Международния съюз за опазване на природата. Далеч по-добри са новините за гигантската панда. Дългите години борба за опазване на застрашения вид най-после са дали резултат. Ингер Андерсен посочи, че ситуацията с гигантската панда се е подобрила и тя се премества от списъка на застрашените видове в списъка с уязвимите

Експлозии разтърсиха райони на Сирия под правителствен контрол, взеха жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603695

Най-малко 18 души загинаха, а десетки други хора са ранени след поредица от взривове в контролираните от правителството части на Сирия, съобщават държавни медии. Взривове е имало в правителствените бастиони Тартус и Хомс, както и в град Хасаке, който е контролиран предимно от кюрдски бунтовнически сили, но правителството също има присъствие. ИД загуби територията, която контролираше по сирийско-турската граница Според съобщенията в медиите 11 души са загинали при две е...

Задържаха четирима пияни водачи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603694

В РУ - Казанлък е започнато бързо производство срещу 29-годишен мъж, който е управлявал лек автомобил "Рено" след употреба на алкохол с концентрация 2,33 промила в издишания въздух. Водачът е задържан за срок до 24 часа в РУ - Казанлък. 26-годишен мъж от с. Бузовград е шофирал лек автомобил "Опел" след употреба на алкохол с концентрация 2,74 промила. Водачът е задържан за срок до 24 часа в РУ - Казанлък. Бързо полицейско производство е започнато и срещу 42-годишен мъж от гр. Белово, обл. Пазарджик. Той е управлявал лек автомобил в Гълъбово с 1...

Македонският парламент се разпуска на 12 октомври

http://www.cross.bg/partii-izbori-parlamentarnite-1519154.html

/КРОСС/ Държавната избирателна комисия на Македония оповести окончателния избирател списък. Право на глас имат 1.770 736 души, което прави 9392 избиратели по-малко в сравнение с парламентарните избори от 2014 година, предаде БГНЕС. От ДИК уточниха, че списъкът е бил предаден на всички политически партии още на 30-и август - ден преди четиримата лидери на парламентарните партии - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/ да постигнат споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември. На 2 септември бе сформирано и преходното правителство с участието на представители и от опозиционния Социалдемократически съюз, което ще има за основна задача да организира честни, свободни и демократични избори. Предизборната кампания започва официално на 21-и ноември, но в страната двете основни партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ реално вече са започнали агитацията си за спечелване на избирателите.  

Правят първия кулинарен фестивал в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271806_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8

 25 ресторанта цяла седмица ще предлагат

най-добрите 3-степенни менюта за 25 лв.

 

София става част от световния формат за кулинарно изкуство Restaurant week. Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши на празника на столицата - 17 септември, научи “24 часа”.

Основната идея е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена и разнообразна кухня в доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения. В първото издание на “Вкусовете на София” ще участват 25 ресторанта. В тях ще се предлагат по два вида тристепенно меню на стойност 25 лева, обясни шефът на общинското предприятие “Туризъм” Иво Маринов, с чиято подкрепа ще се проведе кулинарният фестивал.

През кулинарната седмица ще се предлагат френска, арменска, сръбска, средиземноморска, италианска, българска, турска, японска и веганска кухня. Храната ще приготвят едни от най-добрите шефове у нас и Европа. Всеки е подбрал специално меню, което най-добре характеризира ресторанта и типа кухня, които представя.

Създаден е и специален сайт - www.restaurantweek.bg. На него могат да се видят участващите ресторанти, менютата, които предлагат, и да се направи резервация. За няколко дни от пускането му вече са направени над 345 заявки.

Форматът Restaurant week започва преди 24 г. в Ню Йорк. Причината е политическо събитие, на което присъстват 15 000 журналисти от цял свят. В обслужването и изхранването им се включват почти всички ресторанти в града на една и съща преференциална цена. Кулинарният фестивал набира популярност първо в САЩ, а после и в Европа. Сега той се провежда в над 150 града по света. По традиция в повечето европейски столици той се провежда два пъти годишно, като на някои места е по 10 дни. В Холандия например събитието вече е станало национално, а само в Амстердам се включват над 100 реномирани ресторанта.

Утре - 6 септември пък всички общински музеи в столицата ще работят безплатно заради празника. Вход няма да се събира в Музея за история на София, музея под базиликата “Св. София”, галерия “Васка Емануилова”, парка “Врана” и Зоологическата градина.

 

 

 

 

 

Автор: 24 часа

Азиатските борси започнаха седмицата на зелено

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-borsi-zapochnaha-sedmicata-na-zeleno-223979/

Инвеститорите намериха подкрепа във все по-слабите очаквания Фед да повиши лихвените проценти

Как и защо Обама създаде „Ислямска държава“ – I част

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271805_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D

 Доналд Тръмп обяви, че Обама е основател, а Хилари Клинтън – съосновател на „Ислямска държава“.

Не че казаното е някаква тайна. Съвсем друго е обаче, когато кандидат за президент го каже, пък вземе, че изведе от него далеко стигащи изводи за фалшивата „битка“ на Обама с ИДИЛ и необходимостта от сближаване с Русия в борбата срещу общия враг – ислямския терор. Това може да означава колосално преобръщане на световния ред.

И тъй, на митинг във Форт Лодърдейл (Флорида) на 10 август кандидат-президентът на републиканците заяви, че Обама е основател на ИДИЛ и, верен на своя неподражаем стил, го повтори 4 пъти:

„… И после Обама влезе там (в Ирак). Когато влезеш в такова място, нормално е да почистиш. А той забърка още по-голяма мръсотия. Той забърка такава мръсотия! След това имаме Хилари с Либия… колко тъжно! В много отношения те го уважават. ИДИЛ се отнасят с уважение към президента Обама. Той е основателят на ИДИЛ. Той е основателят на ИДИЛ. Той е основателят. Той основа ИДИЛ. И аз бих казал, че съосновател е измамницата Хилари Клинтън. Съосновател: Хилари Клинтън!“

Полудяла от възторг, публиката дълго скандира „Хилари в затвора!“ (Lock her up!)

В щатските медии последва врява до Бога, заплахи със съд, искания за оттегляне на изявлението. През  „устата“ на Демократическата партия  – каналът Си Ен Ен, звучаха патетични речи на подставени лица от типа:

„Аз винаги съм бил републиканец, и такъв ще си остана, но тази година не мога да гласувам за кандидата на Републиканската партия, който обвини президента на САЩ в тероризъм.“

Или:

„Тръмп де факто нарече Обама „терорист“! Лидерът на Свободния свят не може да бъде терорист, не можем да позволим това! И откъде-накъде екс държавният секретар Хилари Клинтън ще е съосновател на ИДИЛ?!“

„В цялата история на САЩ не е имало друг случай, в който претендент за Белия дом да обвинява актуалния държавен глава в престъпления срещу човечеството“, обясни  сенатор-демократ, който вдигна отново тезата на Обама, че Тръмп е негоден да управлява и, следователно, Републиканската партия трябва да си избере друг кандидат.

Симпатизанти на милиардера се опитаха да му помогнат, като изтълкуват думите му като метафора, но Тръмп категорично отказа подобни услуги.

„Вие искате да кажете, че президентът е оставил в Ирак вакуум, че е проиграл мира, нали?“ – попита проф. Хю Хюит, преподавател по конституционно право и популярен радиоводещ.

“Не-е!  Искам да кажа, че той е основателят на ИДИЛ. Искам да кажа точно това!‘ – възнегодува Тръмп. Интервюто се проведе на 12 август.

За да няма повече тълкувания в преносен смисъл, в следващите дни Тръмп още няколко пъти повтори констатацията си пред Си Ен Ен и Ен Би Си:  „Мисля точно това, което казах. Обама е основателят на ИДИЛ. Буквално“.

И изведнъж някой (нещо?) накара кандидат-президента да даде заден ход. Започна закачливо.

„Вие от сарказъм не разбирате ли?!“, попита той в Туитър.  Тръмп обясни, че думите му са били интерпретирани неправилно от журналистите, които той нарича „най-ниската форма на живот на планетата.“ После оттегли изявлението си почти изцяло. „Появата на ИДИЛ е пряк резултат от решенията на президента Обама и държавния секретар Хилари Клинтън“, заяви Тръмп на 15 август в Охайо . Това вече е друго.

Накрая кандидатът на републиканците направо се извини с аргумента, че съжалява за грешките, които е допуснал, когато  в разгорещени дебати се обсъждат много и важни теми.

В момента „най-ниската форма на живот“ го къса на части заради този унизителен обратен завой. Дори онези US медии, които традиционно подкрепят Републиканската партия като Фокс Нюз, не намират думи, за да оправдаят  това преобръщане. Кой и с какво го уплаши? Ясно е, че с подобни колебания от нула до 180 градуса Тръмп няма да спечели „либералите“, които така  или иначе вече са решили да гласуват за Хилари Клинтън, но може да загуби (и вече губи) онези бели, християнски избиратели от средната класа, които гласуваха за него на първичните избори само заради смелостта му да нарича нещата със собствените им имена.

Но каква е истината? И какво следва от нея?

Истината е, че Барак Обама е основателят на ИДИЛ. Буквално.

Ето едно от най-силните, неопровержимите доказателства.

В САЩ действа организацията „Джудишъл уоч“ (юридически наблюдател), която наблюдава работата на трите власти. В нея работят юристи.

На 18 май 2015 г. тя публикува 3 секретни документи на Пентагона и един на Държавния департамент, получени след съдебен процес по американския закон за достъпа до информация. Досега тези 4 документа не са преведени на български език. А си струва!

Става дума за свод от около 100 страници, силно цензурирани от двете споменати ведомства.  Всички те носят гриф „Секретно/Не за чужденци“ и бележката „Това е информационен доклад, не е финализирана разузнавателна информация“.

Трите документа на Пентагона са издадени от неговата разузнавателна агенция DIA (Defence Intelligence Agency).

ПЛАНЪТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА „САЛАФИТСКО КНЯЖЕСТВО“  ВЪРХУ ТЕРИТОРИИ НА СИРИЯ И ИРАК

Първото от писмата на DEA с номер R050839Z от 12 август 2012 г., е било изпратено на министъра на отбраната, началниците на CENTCOM (Централното командване на въоръжените сили на САЩ), SOCOM (Командването на специалните операции на САЩ), Обединения комитет на началник-щабовете, ЦРУ, ФБР, Държавният департамент, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, както и на една малко известна, но много мощна институция – Националната агенция за геопространствено разузнаване (National Geospatial Agency). Има и други адресати, които обаче са зачернени от цензора.

Ето писмото:

(БЕЛИТЕ ПОЛЕТА ВСЪЩННОСТ СА ЗАЧЕРНЕН, ЦЕНЗУРИРАН ТЕКСТ)

R 050839Z, 12 август

Министерство на отбраната

Държава: Ирак (ИРК)

Дата на издаване: 20120730

[Точкa 1 е изцяло цензурирана. От т. 2 се чете само текста „Обща ситуация“]

ОБЩАТА СИТУАЦИЯ:

A. Във вътрешен план събитията вземат ясна религиозна насоченост

B. САЛАФИСТИТЕ, Мюсюлманското братство и АКИ са основните движещи сили на въстанието в Сирия.

C. ЗАПАДЪТ, страните от Залива и Турция подкрепят опозицията, докато Русия, Китай и Иран подкрепят режима. 

D. –[ цензурирано]

Е. РЕЖИМЪТ  се стреми да концентрира присъствието си в крайбрежните области (Тартус и Латакия), но не изоставя Хомс, защото той контролира транспортните маршрути в страната. Режимът намали присъствието си в областите, граничещи с Ирак. (Хасака и Дер Зор) 

3. АЛ КАИДА – ИРАК (АКИ)

А. АКИ познава Сирия. АКИ тренираше в Сирия, преди да инфилтрира Ирак

В) АКИ подкрепя сирийската опозиция от самото начало, както идеологически, така и чрез медиите. АКИ е в опозиция на правителството на Асад, защото го смята за сектантски режим, враждебен на сунитите .

C. АКИ проведе редица операции в няколко сирийски града под името „Джайш ал-Нусра“ (победоносна армия) – едно от нейните крила

D. АКИ, чрез говорителя на „Ислямска държава в Ирак“ (ИДИ), Абу Мухамад ал-Аднани, обяви, че сирийският режим е „джибха ал-рувафз“ (авангард на шиитите), който е обявил война на сунитите. В допълнение той призовава сунитите в Ирак, особено на племената по границата със Сирия, да се вдигнат на война срещу режима в Сирия. Той разглежда режима като невернически, защото поддържа партията на неверниците Хизбула  и други невернически режими като тези в Ирак и Иран.

Е. АКИ смята, че сунитският въпрос в Ирак е въпрос на всички правоверни и касае всички сунитски араби и мюсюлмани.

4. ГРАНИЦИТЕ

А.Границата между Сирия и Ирак се простира на около 600 км сложен терен с голяма пустиня, планински вериги  (планините Синджар), общи реки (текат от двете страни) и обработваеми земи.

В. Ирак граничи пряко със сирийските провинции Хасака и Дер Зор, както и със (сирийски) градове по границата.

С. Земята от двете страни между Ирак и Сирия е просторна пустиня, пресечена от долини и в нея липсват транспортни маршрути с изключение на международния път и някой големи градове.

5. НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА ГРАНИЦАТА  

А. Населението от двете страни на границата има племенен социален бит, запечатан със силни племенни и брачно-семейни връзки.

В. Религиозната принадлежност обединява населението от двете страни, когато в региона възникнат събития.

С. АКИ има големи „джобове“ и бази от двете страни на границата, което улеснява потока от оръжия и бойци.

D. АКИ беше в упадък в западните провинции на Ирак през 2009 и 2010 г. Но след въстанието в Сирия религиозните и племенни сили в региона започнаха да симпатизират на религиозното въстание. Симпатията намира израз в петъчните молитви в джамиите, в които се отправят призиви за набиране на доброволци за подкрепа на сунитите в Сирия. 

6. ПОЛОЖЕНИЕТО НА ИРАКСКАТА И СИРИЙСКАТА ГРАНИЦА

А.  Три гранични бригади са достатъчни да контролират границата в мирни времена, за наблюдателни функции и предотвратяване на контрабанда и инфилтриране .

В. [Цензурирано]

С. В предишни години по-голяма част от бойците на АКИ влизаха в Ирак през сирийската граница.

7. БЪДЕЩИ ПРОГНОЗИ ЗА КРИЗАТА:

A. РЕЖИМЪТ ще оцелее и ще запази контрола си върху сирийската територия.

[По-нататък текстът е цензуриран]

B). РАЗВИТИЕ на днешните събития до разгръщане на прокси война:

С подкрепата на Русия, Китай и Иран режимът контролира областите с влияние по крайбрежието (Тартус и Латакия) и свирепо защитава Хомс, който се смята за важен транспортен възел в Сирия. Силите на опозицията се мъчат да поемат контрола над източните области (Хасака и Дер Зор), които граничат със западните провинции на Ирак (Мосул и Анбар), както и границата на съседна Турция  Западните страни, държавите в Залива и Турция подкрепят тези усилия.  Тази хипотеза се потвърждава от данните от последните събития, което ще даде възможност да се подготвят убежища под международна закрила подобни на това, което се получи в Либия, когато Бенгази бе избран за център на временното правителство. 

8. (С) ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА ИРАК

А. Граничните войски на сирийския режим се изтеглиха от границата, а силите на опозицията (Сирийската свободна армия) поеха граничните райони, завзеха граничните постове и издигнаха там своя флаг. Иракските гранични войски са изправени пред една граница със Сирия, която не е охранявана от официални сили, а това създава сериозна заплаха.

В. Опозиционните сили ще се опитат да използват своите иракски територии като убежища за своите отряди, разчитайки на симпатиите на пограничното иракско население, като същевременно набират бойци и приемат бежанци от Сирия.

С. Ако ситуацията се разгърне, има възможност за създаване на обявено или необявено салафистко княжество в източна Сирия. (Хасака и Дер Зор), а точно това искат силите, които подкрепят опозицията, за да изолират сирийския режим, който е възприеман като стратегическата дълбочина на шиитската експанзия (Ирак и Иран)…

D. Влошаването на ситуацията има тежки последици върху положението в Ирак, както следва:

1. За АКИ се създава идеална атмосфера да се върне в своите стари „джобове“ в Мосул и Рамади и ще получи нов тласък за обединяване на джихада на сунитите в Ирак и Сирия и на останалите сунити в арабския свят срещу онези, които те смятат за общ враг – еретиците (шиитите-б.м.). ИДИ може да обяви създаването на Ислямска държава чрез съюза си с други терористични организации в Ирак и Сирия, което ще означава огромна заплаха за единството на Ирак и защитата на неговата територия.

2. – цензурирано

3. Терористични елементи ще получат отново възможност да нахлуят на иракската арена.

[Всички други „страшни последици“ са цензурирани, вероятно защото засягат други държави, освен споменатите Ирак и Сирия. Цензурирано е и всичко останало до края.]

*****

Писмото излага плана на американското разузнаване за създаването на „Ислямска държава“ и ползите от нея за САЩ.

Само 2 години по-късно, през юни 2014 г. някогашната ИДИ (по онова време „Ислямска държава в Ирак“), но под името ИДИЛ („Ислямска държава в Ирак и Леванта“) осъществи този план.

Писмото ясно заявява, че в Сирия няма друга „опозиция“, освен Ал-Каида в Ирак (АКИ) и че различните групировки като споменатите ИДИ, „Джабхат ал-Нусра“, „Джайш ан-Нусра“ и „Свободна сирийска армия“ не са нищо друго, освен бригади на АКИ. Това е една и съща частна джихадистка армия, която според ситуацията и тактиката се явява пред света под различни аватари, но се командва от един общ стратегически център.

28 март 2015 г. Една обща джихадистка армия, съставена от терористичните бригади „Джайш ал Ислам“ (знамето вляво), „Свободната сирийска армия“ (знамето в средата) и забранената от ООН и САЩ „Джабхат  ал-Нусра“ (черното знаме вдясно) завзе град Идлиб на границата с Турция.

Ясно е също, че под „западните държави“ авторът едва ли е имал предвид Италия, Испания, Португалия, Ирландия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Холандия, Люксембург и Канада! Те са западни държави, които обаче нямат никакъв интерес. Под евфемизмите „Западът“ и „западните държави“ авторът има предвид най-вече САЩ. Можем да добавим и пуделите Британия и Франция, които между двете световни войни управляваха Леванта с мандат на Обществото на народите. Но тяхната роля в създаването на ИДИЛ е спомагателна – те не решават, а само помагат в изпълнението на решения, взети във Вашингтон. И тъй, силата, която подкрепя създаването на ислямска държава върху територията на днешните Сирия и Ирак е една – САЩ.  Тя използва древната вражда между шиити и сунити, разпалва я до степен на открита война, като ясно заема страната на сунитските диктатури – Турция, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), срещу шиитските правителства в Сирия, Иран, Ирак и Ливан (чиито правителства са доминирани от Хизбула).

От писмото става ясно, че:

1.    Още през 2012 г. САЩ са планирали създаването на днешната Ислямска държава като „салафитско княжество“. На едно място авторът даже я назовава със сегашното й име – „ислямска държава“. Тя им е необходима като марионетка в прокси войната срещу „еретиците“(шиитите), т.е. срещу сирийското правителство и Иран.

2.    САЩ откровено се самоопределят като част от силите, подкрепящи опозицията Ал-Каида и нейното „салафитско княжество“ – ИДИЛ.

3.    Още през 2012 г. САЩ са били наясно, че създаването на ИДИЛ ще има страшни последици за Ирак и целия регион, но не са направили нищо, за да предотвратят създаването й.

4.    Още през 2012 г. САЩ са знаели, че въпреки всичко „режимът в Дамаск“ ще издържи и ще запази контрола си върху територията.

Разсекретяването на този документ през 2015 г. завъртя медийната машина. Казионните медии се нахвърляха върху онези, които виждат истината, осмиваха ги като „теоретици на конспирацията“, като невежи лица, като… злобари (!?), които просто мразят президента Обама.

Заваляха и коментари, оправдаващи и даже акламиращи действията на DIA, която направила толкова точна „прогноза“ за предстоящите събития, предсказала ги до подробности, браво на нея! Американското разузнаване и неговият началник, президентът, никога не са искали създаването на „Ислямска държава“. Ето, в писмото е казано, че създаването й ще има „тежки последици“ за териториалната цялост на Ирак. Авторът на текста е употребил квалификацията „тежки“!

Но кой е казал, че Вашингтон желае Ирак да остане цял? Вярно е обратното –въпреки че воюваха 9 години и изхарчиха трилиони долари, САЩ не можаха да си осигурят послушен, колониален режим в Багдад. Ирак е предимно шиитски народ (съотношението шиити:сунити  65:35%) и при шиитско управление попада естествено под влиянието на Иран. Откак се изтеглиха от Ирак американците правят всичко възможно за разкъсването на тази държава на три независими субекта – кюрдски, шиитски и сунитски. Така че „тежките последици“ от създаването на ислямска държава за целостта на Ирак са търсени, те са цел на американската политика в Близкия изток.

Кой спусна тази инструкция за работа в Сирия на изброените мощни институции? Кой подбра получателите? Трябва да е някой, който стои над тях, за да има правомощията да ги инструктира. И защо спуска този план за изпълнение на правителството и въоръжените сили на САЩ, ако все пак знае, че „режимът в Дамаск“ ще издържи? Името му е зачернено, едва ли някога ще го научим. Можем обаче да отгатнем кой не е автор.

По това време шеф на DIA e генерал Майкъл Флин. Той е назначен на този пост на 26 юли 2012 г., т.е. само 2 седмици преди разпространението на писмото. Цялата му кариера минава в различните секретни служби на САЩ. Участвал е на терен във всички войни и интервенции – от Гренада (1983г.) и Хаити (1994 г.), до Афганистан и Ирак.

Ген. Флин отрича авторство на горния документ. Той казва, че е бил категорично против изложения в него план. Трябва да му вярваме. През 2014 г. ген. Флин беше уволнен, защото, по собствените му думи, в разговори с президента Обама е употребявал изразите „радикален ислям“ и „радикален джихад“, когато говори за сирийските бунтовници. А президентът Обама бил забранил употребата на тези изрази, защото те обвързват исляма с чудовищните кланета, извършени от неговите марионетки на терена – „сирийските бунтовници“. (В съзнанието на Барак Хюсеин Обама ислямът е велика религия на мира, а джихадът е сърцевинна част от нея.)

През август 2015 г. Флин даде напоително интервю за Ал-Джазира, в което заяви, че създаването на ИДИЛ е било „съзнателно решение“ на правителството на САЩ. Той каза, че е чел горния документ и го проучил много внимателно, след което е влязъл в спор с висшестоящите с настояване САЩ да НЕ подпомагат „тези групи“.

Ген. Майкъл Флин (вдясно от Путин, от другата страна на масата) на прием по случай 10-годишнината на телевизия „Русия днес“. 

На 10 декември 2015 г. в Москва, по време на прием по случай 10-тата годишнина на англоезичната руска телевизия RT (Russia Today), ген. Флин стоеше до президента Путин. Самият факт, че шефът на военното разузнаване на САЩ присъства на честването на една телевизия като RT, която ежедневно разобличава американската военна пропаганда, говори много за убежденията му. Говори също така за това, че Обама не се ползва с уважение сред генералитета. Безпричинните уволнения на една дузина топ военни, включително и сред онези, воюващи в Ирак и Афганистан като генерал Дейвид Петреъс и ген. Джон Алън  (заради извънбрачна афера!), ген. Стенли Маккристъл (заради платена публикация срещу него в списание „Ролинг стоун“), показа желанието на Барак Хюсеин Обама да се разправи с генералитета. Ген. Флин е само един от многото, с които Обама се подигра. Днес Флин е съветник на Доналд Тръмп, имаше даже очаквания, че ще бъде избран за негов вице.

Бившият шеф нa DIA е убеден, че големият неприятел на САЩ и техните европейски съюзници е радикалният ислям, а Русия е „страхотен съюзник“, без чиято подкрепа врагът не може да бъде победен, защото той – врагът, вече не е концентриран на един полуостров (Арабия) или в една държава (Афганистан), а действа в глобален мащаб – навсякъде, където има мюсюлмани.

Днес организират „Най-дългата вечеря на плажа" в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=330286

„Най-дългата вечеря на плажа" организират днес -5 септември от 18.30 часа в Аспарухово. Мястото на срещата е между „Верандата" и „Плевнята", съобщават организаторите. От всички, които имат желание да се включат, се иска само да си носят храна и напитки, както и нещо подходящо за сядане.

Руски газопровод през България няма да има, обяви Русия

http://econ.bg/Новини/Руски-газопровод-през-България-няма-да-има-обяви-Русия_l.a_i.728353_at.1.html

По време на провеждащия се във Владивосток Далекоизточен икономически форум, руският енергиен министър Александър Новак обяви, че проектът за първата...

Как и защо Обама създаде „Ислямска държава“ – II част

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271804_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%B5+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D

 Един от най-популярните постери срещу кандидатурата на Хилари Клинтън за президент изобразява сцена на изтезания и напомняне за мъчителното убийство на посланик Стивънс в Бенгази през 2012 г. 

В първата част на този материал анализирахме първия от общо 4 документа на Пентагона и Държавния департамент, разсекретени през май 2015 г. след процес, заведен от американската неправителствена организация „Джудишъл уоч“ (Judicial Watch, JW). Документът, издаден от разузнавателната служба на Пентагона DIA (съкр. от Defence Intelligence Agency) на 12 август 2012 г., разкрива плана на САЩ за създаване на „обявено или необявено салафитско княжество“ под етикета „Ислямска държава“ върху териториите от двете страни на сирийско –иракската граница, като в тях трябва да попаднат сирийските градове Дер ез-Зор и Хасака. След около 2 години, през юни 2014 г., този план бе изпълнен – закачулените главорези на „Ислямска държава“ пресякоха иракско-сирийската граница и обявиха че тя вече не съществува, тъй като граничните територии от двете страни се сливат в една държава-халифат. От страна на Сирия „халифатът“ със столица град Ал-Ракка обхваща пограничните административни области на градове Дер ез-Зор и Хасака, а от иракска страна негов главен град е Мосул.

  Според плана на американските секретни служби бъдещото салафитско княжество „Ислямска държава“ трябва да обхваща североизточния край на Сирия – областите на град Дер ез-Зор, разположен на река Ефрат и на град Хасака, разположен на река Хабур, най-големия приток на Ефрат. (Границата вероятно е замислена да мине приблизително през черната линия със зелената стрелка на картата). Но джихадистите проникнаха далеч на запад и завзеха град ал-Ракка, който обявиха за столица на своя халифат. Ал-Ракка е също разположен на Ефрат.  Така река Ефрат стана естествена граница на халифата. Тази граница е особено актуална днес във връзка с нашествието на турската армия в Сирия, представяно като Операция „Щитът на Ефрат“.

Подобно на първия документ и останалите 3, получени и публикувани от „Джудишъл уоч“ през май 2015 г., са силно цензурирани. Но и това, което е разсекретено, говори достатъчно красноречиво.

ВТОРИЯТ документ описва Бенгази гейт. Преди да го прочетем обаче, трябва да припомним в какво се състои скандалът.

Събитието, наречено „Бенгази гейт“, се разиграва на 11 септември 2012 г. вечерта до 6:00 часа сутринта на следващия ден. На тази дата в САЩ отбелязват 11-тата годишнина от сриването на кулите-близнаци в Ню Йорк и нападението на Пентагона от Ал Каида. Около 20:30 ч. на 11 септември 2012 г. американското консулство в Бенгази е нападнато, посланик Кристофър Стивънс и трима агенти на ЦРУ са убити след линч. Белият дом пуска в обръщение една бездарна лъжа – че убийствата на американците са резултат от някакво любителско видео в ЮТюб, озаглавено„Невинността на мюсюлманите“, което обиждало пророка Мохамед. Именно този 13-минутен запис на група самодейни актьори, които разиграват сценки в една частна вила, възмутил либийците и те се събрали на спонтанен протест пред US консулството в Бенгази. Но в хода на демонстрацията някои от тях взели да хвърлят молотови, подпалили сградата на консулството и посланик Стивънс се задушил в дима. Изрично бе подчертано, че „филмът“ бил продуциран от един египетски копт, емигрирал в САЩ години преди това. Тоест – пак християните бяха набедени за поредното ужасяващо варварство, извършено от мюсюлмани. А снимките, показващи как съюзниците на Обама в Либия – т.нар. бунтовници, носят Стивънс съблечен и събут, изнасилен и изтезаван, били всъщност фотографии на приятелски настроени либийци, които давали първа помощ на американския дипломат, за да го спасят от задушаване, съобщи говорител на Държавния департамент.

Изтезаването на Кристофър Стивънс, продължило 7 часа, бе заснето и публикувано в Интернет от самите либийски бунтовници още на 12 .09.2012 г. 

На погребението на един от убитите агенти, Тайрън Уудс, държавната секретарка Хилари Клинтън заяви, че ще направи всичко възможно подобни художествени произведения, обиждащи вярата на мюсюлманите, да не се появяват в социалните мрежи, а продуцентът на въпросното видео да бъде заловен и осъден. Фактите доказаха, че нападението няма нищо общо с каквито и да е видеа или протестни демонстрации. ((Истината за този терористичен акт и филма „Невинността на мюсюлманите“ бе изложена в предаването „В окото на бурята“, бр. 16 от 3 ноември 2012 г., както и в няколко публикации във в. „Атака“ от началото нa ноември 2012 г.)

Но ако истината бе излязла наяве още тогава, Обама със сигурност щеше да загуби изборите за втори мандат, които се състояха само 2 месеца по-късно, на 6 ноември 2012 г. Но върху претендента за Белия дом, републиканеца Мит Ромни, бе оказан силен натиск да не коментира в кампанията си лъжите на Обама и Хилари Клинтън за случая в Бенгази. И той се подчини.

Скандалът избухна отново тази година, когато Клинтън започна кампанията си за президент на САЩ. В момента Бенгази гейт заема централно място в американските медии. До ден днешен Барак Обама и Хилари Клинтън лъжат публично, крият съучастието си в този терористичен акт, за да избегнат правосъдието.

Да видим какво казват документите на „Джудишъл уоч“ за главните действащи лица в кървавия екшън, разиграл се в Бенгази късно вечерта на 11 септември 2012 г.

На 12 септември 2012 г. групата на DIA в Бенгази изпраща до около 50 длъжностни лица във Вашингтон, сред които държавния секретар Клинтън и министъра на отбраната Леон Панета, както и до командирите на американските войски в Европа, следната грама с описание на нападението на консулството:

……………….

R162032Z, 12 септември

[Около 35 от адресатите са зачернени. Оставени са само посочените по-долу.]

ДО:

Командира на Централното командване във военновъздушната база „Макдил“, Флорида; Командира на Европейското командване във Файхинген; Началника на Командването на специалните операции във военновъздушната база „Макдил“; Началника на Транспортното командване във военновъздушната база „Скот“, Илиноис; Директора на Националната агенция за сигурност във Форт „Джордж Мийд“(2 длъжностни лица); Щаб на Африканското командване в Щутгард (2 длъжностни лица); Щаба на Европейското командване във Файхинген; Обединения щаб на началник-щабовете; Съвета за национална сигурност – Вашингтон; Министъра на отбраната; Държавния секретар; Централното командване в „Макдил“; Стратегическото командване в Офут…

Това е комбинирано съобщение

Министерство на отбраната

Държава или не-държавен субект: Либия

ТЕКСТ: 1) РЕЗЮМЕ: „Бригадите на Пленника Омар Абдул Рахман“ (съкр. БПОАР) поемат цялата отговорност за нападенията на консулството на САЩ в Бенгази, Либия. Групата има тренировъчни лагери из страната и изповядва идеологията на Ал Каида.

2). БПОАР пое отговорност и за нападенията срещу Червения кръст в Бенгази и за нападението на британския посланик; групата наброява около 120 души. БПОАР са свързани с „Ансар ал-Шариа“ катиба (батальон – б.м.), командвана от Суфиян ал-Гумма, те са базирани в Дерна, но имат клон и в Бенгази. Ансар ал-Шариа изповядва същата идеология, но се смята, че не е замесена в нападението на Консулството на САЩ на 11 септември 2012 г.

3). Нападението е планирано най-малко 10 дни преди атаката, примерно около 01.09.2012 г. Намерението беше да нападнат консулството и да убият максимален брой американци, за да отмъстят за убийството от американци на Абу Яхия ал-Либи в Пакистан, а също и в памет на атаките срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г.

4) Лидер на БПОАР е Абдул Басет Азуз; Азуз бе изпратен от Зауахири да създаде бази на Ал Каида в Либия. Беше съобщено, че Азуз не е харизматичен лидер, а само радикален насилник. Той е също член на „Мъчениците от Абу Салим“ катиба, водена от Фатхи Агиб.

5). През последните 5 години Азуз основа колежа „Ал-Таухид“ (единобожие) в Дерна; създаването на този колеж беше одобрено от Министерството  на образованието с подписа на зам.-министъра на образованието Фатхи Ал-Каари – член на „Мюсюлманското братство“ и понастоящем един от 8-те кандидат-президенти. Колежът „Ал-Таухид“ е централата на БПОАР, намира се до главната болница в Дерна. Повечето от членовете на групата са под 28 години, като повечето са на възраст между 17 – 21 години. Азуз е успял да създаде щаб и тренировъчни съоръжения в Дерна. Те тренират и в околните планини, където имат големи скривалища с оръжие. Някои от тези скривалища са прикрити като хранилки за добитък.

Те имат SA-7*, SA-23/4**, а също и неидентифицирани ракети с дължина около 2 метра.

Те се обучават почти всеки ден като наблягат на религиозните уроци, свещеното им писание, включително 3 часа на ден по джихадистка идеология.

6) Приблизително 120 човека на БПОАР тренират в този район. Понякога към тях се присъединяват други радикални групи като „Мъчениците от Абу Салим“ катиба и „Ансар ал-Шариа“ катиба. Едно от главните места, където планират операции, е джамията Хамза, където… [цензурирано]… никой, освен тяхната група не може да се моли там и всички в Дерна са наясно с това.

7) Най-важната локация е джамията Ал-Садака… [цензурирано]… В района на джамията има малка правоъгълна стая, приблизително 12х6 метра, където има много ръкописни документи. По-голяма част от документацията си пишат на ръка, защото групата рядко използва имейл. Тези документи съдържат информация за цялата дейност на Ал Каида в Либия.

[По- нататък документът е зачернен.]

Слепият шеих Омар Абдул Рахман, осъден на доживотен затвор в САЩ като извършител на атентата с камион-бомба в подземен гараж на Световния търговски център през 1993 г.  Ал Каида, Мюсюлманското братство и всички останали терористични групи по света периодично искат освобождаването му.

Посланик Стивънс в своя кабинет в Триполи. На малката снимка Абдул Басет Аззуз, главатар на групата „Бригадите на слепия  шейх Омар Абдул Рахман“, която е била ударната сила в нападението на консулството в Бенгази. Според други секретни информации, изтекли в медиите, първоначалната идея на Азуз е била да отвлекат посланика и после да се мъчат да го разменят за слепия шейх. Но Кристофър Стивънс е открит гей, който никога не се е притеснявал от особените си сексуални предпочитания, твърдят негови съученици и състуденти. Това вероятно е било известно на „бунтовниците“ и с него се обяснява варварската сексуална гавра с посланика, довела и до смъртта му. 

***

Убийствата на Стивънс и тримата агенти са обект и на „бърз рапорт“, написан от Оперативния център в Кабинета на изпълнителния секретар на Държавния департамент. Той е изпратен до всички компетентни длъжности, включително и до Джоузеф МакМанус – изпълнителния асистент на Хилари Клинтън. Този „бърз рапорт“ е изпратен в 6:08 ч. сутринта на 12 септември 2012 г. и в него, както и във втория документ по-горе, няма и дума ни за демонстрации, ни за протести, ни за видео, обиждащо мюсюлманите.

Всяко изречение е придружено с бележката SBU (Sensitive But Unclassified), което значи “Чувствително, но не секретно“

Ето самият рапорт:

ПОСПЕДНИ РАЗВИТИЯ:

  • Четирима служители на Мисията бяха убити, а трима бяха ранени при нападение на десетки бойци срещу Дипломатическата мисия на САЩ в Бенгази около 15:50 ч. източно време
  • Целият персонал на Мисията е евакуиран и сега е в Триполи. Ранените получават медицинска помощ в местна болница преди да бъдат евакуирани.
  • Мисията на САЩ съкращава персонала си до нужния авариен минимум. Американски военни самолети трябва да пристигнат в 10:30 ч. източно време, за да евакуират персонала на мисията. Медицински самолет ще пристигне в 11:10 ч. източно време.
  • Антитерористична група на морската пехота пътува от Испания за Триполи.
  • Посолството в Триполи подготви извънредно съобщение, с което уведомява всички американци за съкращаването на персонала на мисията и ги призовава да напуснат Либия с граждански полети.
  • Редица медии съобщават за смъртта на американския посланик Стивънс.

Коментар на JW:

„Тези документи са изумителни. Не е чудно, че трябваше да водим дела по закона за достъп до информацията и да чакаме две години, за да ги получим. Ако американският народ знаеше истината – че Барак Обама, Хилари Клинтън и други членове на администрацията са знаели, че нападението в Бенгази е от начало до край терористична атака на Ал Каида и въпреки това са лъгали и са я прикривали, сега Мит Ромни можеше да бъде президент. И защо администрацията на Обама продължава да подкрепя Мюсюлманското братство, дори и след като е научила, че Братството е свързано с терористичната атака в Бенгази и с Ал Каида? Тези документи показват и връзката между катастрофата в Либия и войната с ИДИЛ. Те потвърждават, че САЩ са знаели удивителни подробности за прехвърлянето на оръжия от Бенгази за сирийските джихадисти“, пише Том Фитън, президент на „Джудишъл уоч“.

Четирите жертви на либийските бунтовници, отляво надясно: посланик Кристофър Стивънс; Шон Смит, завеждащ информацията в US-посолството в Либия; Глен Дохърти и Тайрън Уудс – агенти, изпратени в Либия с договори като служители по сигурността. 

***

Доставки по море: от Бенгази до сирийските пристанища Баняс и Бурж Ислам

 ЧЕТВЪРТИЯТ документ е изпратен от агентите на DIA в Либия един месец след убийството на Кристофър Стивънс и тримата агенти в Бенгази.

Документът носи дата 12 октомври 2012 г. Той доказва, че и след Бенгази гейт Обама продължава сътрудничеството си с либийските джихадисти и закриля доставките на оръжия от Либия за сирийските бунтовници под ръководството на американската агентура. За жалост почти цялото съдържание е цензурирано. Зачернени са поне 12 от институциите и длъжностните лица, до които е бил адресиран, а те са много важни – това са институциите, които имат отношение, ако не и пряко участие в организиране на джихадистките „революции“ в Близкия изток. Онези, които ни е позволено да знаем, са саматa DIA, отделът на Националната агенция за сигурност (NSA) във Форт „Джордж Мийд“ в Мериленд (до 3 длъжностни лица), Командирът на южното командване в Маями (Флорида), Командирът на Транспортното командване – военновъздушна база „Франк Скот“ в Илиноис; ЦРУ – Вашингтон, Комендантът на корпуса на морската пехота – Вашингтон; Началникът на военноморските операции – Вашингтон, Министерство на енергетиката; Министерство на вътрешната сигурност (до 2 длъжностни лица), Министерство на финансите (до 2 длъжностни лица); ФБР (до 4 длъжностни лица), Централата на НОРАД и Командирът на Северното командване; Щабът на Военновъздушните сили; Обединеният щаб на началник-щабовете; министърът на отбраната (Леон Панета – б.м.), Държавният секретар (Хилари Клинтън- б.м.), Централното командване на въоръжените сили.

Нека разгледаме малкото, което е било извадено на светло:

КЛАСИФИКАЦИЯ: СЕКРЕТНО

Министерство на отбраната

R 051443Z/ 12 октомври

Дата на събиране на информацията: от 1 май 2012 г. до 1 септември 2012 г.

Държава или недържавен субект: Либия, Сирия

Предмет: оръжия от бившите арсенали на Либия се прехвърлят в Сирия през пристанище Бенгази, Либия

ТЕКСТ: 1. Оръжия от бившите арсенали на Либия бяха превозени от пристанище Бенгази (Либия) до пристанищата Баняс и Бурж Ислам в Сирия. Оръжията, превозени в края на август 2012 бяха снайпери, РПГ, и муниции за гаубици с калибър 125 мм и 155 мм.

2. Веднага след падането на режима на Кадафи през октомври 2011 г. и в последвалата несигурност до началото на септември 2012 г., оръжията от бившите либийски складове в Бенгази бяха превозени от пристанище Бенгази до пристанищата Баняс и Бурж Ислам в Сирия. Тези две сирийски пристанища бяха избрани, защото през тях минават много малко товари.

Корабите, с които оръжията бяха пренесени, бяха средни по размер, като всеки от тях можеше да носи не повече от 10 контейнера.

3. Броят на транспортираните оръжия може да бъде оценен както следва: 500 снайпера, 100 РПГ с общо 300 снаряда, и около 400 ракети за гаубици – по 200 от калибър 125 мм и 155 мм.

[По-нататък текстът е цензуриран.]

Коментар нa JW: „Това е първото официално документирано свидетелство, че администрацията на Обама е знаела, че от либийското пристанище Бенгази се доставят оръжия за сирийските бунтовници.“

 ***

ДОТУК разгледахме 4 разсекретени документа – едно електронно писмо на Държавния департамент от ранната утрин на 12 септември 2012 г., което дори не е секретно в строгия смисъл на думата, плюс 3 секретни документа на военноразузнавателната служба на Пентагона DIA. Знаем какво DIA е съобщавала на президента  Обама през август-октомври 2012 г. (Всеки работен ден на американските президенти започва с 15-минутен брифинг на специалните служби).

А какво са знаели в ЦРУ? Те също са били съвсем наясно със 1) плановете за създаване на „Ислямска държава“ и 2) трансфера на оръжия и джихадисти от Либия за Сирия през посочения период. Нещо повече, те са контролирали тези дейности заедно с агентите нa DIA  в Либия и Сирия. През ноември 2012 г. тогавашният шеф на ЦРУ, ген Дейвид Петреъс, бе призован да свидетелства пред двете комисии за разузнавателните служби – съоттветно на Конгреса и на Сената, за случая „Бенгази“. Но веднага след като стана ясно, че  е призован,  той бе принуден да си подаде оставката. На 6 ноември 2012 г. Обама бе преизбран за втори мандат. На 9 ноември 2012 г. , след две поредни срещи с Обама, ген. Петреъс обяви, че напуска поста шеф на ЦРУ поради угризения на съвестта заради една своя извънбрачна афера с журналистката Пола Бродуел, която впрочем той прекратил една година преди това. Очевидно генералът, отличен като герой от войните в Ирак и Афганистан, е бил притискан да даде лъжливи показания пред двете камари на Конгреса.  Според една статия в „Уолстрийт джърнъл” Петреъс не се е поддал на рекета – предпочел е да изтърпи едно омаскаряване със секс-скандал, но да каже истината в Конгреса. И наистина, на 17 ноември 2012 г.той се яви на изслушване и потвърди: всички данни на ЦРУ сочат , че нападението на консулството в Бенгази е дълго подготвян терористичен акт на местните филиалина Ал Каида. Но служителите на ЦРУ са били „насърчавани да мислят“, че това е спонтанен протест срещу любителското видео „Невинността на мюсюлманите“ в ЮТюб.

Оттогава изминаха 4 години. И отново днес, през 2016-та, истината за „интимните“ отношения на Обама и Клинтън с главорезите в Либия, а най-вече в Сирия отново излизат на преден план. Отново Хилари Клинтън и генерал Петреъс дават показания пред Конгреса, отново лумва с ослепителна светлина „Бенгази гейт“, отново US медиите се чудят и маят как стана тъй, че уж се биехме срещу Ал Каида, а се оказа, че тя е съюзник на Вашингтон.

(Следва)

Проф. Вучков за кандидат-президентите: Не стават за тая работа, нямат качества

http://www.cross.bg/vychkov-prof-zashtoto-1519153.html

/КРОСС/ Никой от номинираните за кандидат-президент до момента не става за тази работа, нямат качества за държавен глава, отсече по bTV проф. Юлиан Вучков. Няма никаква президентска кампания, защото ги няма окончателно одобрените хора, които реално ще участват в състезанието, каза още проф. Вучков. Той  упрекна партиите, които все още крият кандидатите си. А те, смята той, е трябвало да бъдат обявени поне 3-4 месеца преди вота. Ще останат едва 20 дни и това ще бъде повърхностно представяне, посочи проф. Вучков. Премиерът Бойко Борисов е най-вероятен. Ако той е кандидат, той е най-избираемият и ще победи другите, прогнозира Вучков. Според него обаче Борисов все повече управлява доста повърхностно държавата, защото я ръководи еднолично. За съжаление, почти всички неща се решават и зависят от него, допълни той.  Ако Борисов стане държавен глава, ще командва и ГЕРБ, и новия премиер на ГЕРБ, и президентството, обобщи професорът.  Проф. Вучков не спести критики за кандидата на БСП ген. Румен Радев. „Какви качества има той? Кой го познава? За първи път чух името му сега. Кога е участвал в обществено-политическия живот", коментира проф. Вучков. По думите му ген. Радев е затворен във военните среди и е дълбоко неизбираем.   Според анализатора кандидатът на Реформаторте Трайчо Трайков също няма никакви шансове. Трайков не е в час, срича като говори, много е безличен, беше пропаднал икономически министър

20 спортисти се включиха в кроса, посветен на Добричката епопея

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603692

Над 20 любители на леката атлетика се включиха лекоатлетическия крос в градския парк - част от проявите, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея. Спортната надпревара бе организирана от общината и Спортен клуб по лека атлетика „Добруджа 99” и е продължение на инициативата на клуба за бягане за здраве през уикендите. Най-малки сред участниците бяха 5-годишните Йоана Атанасова и Никола Иванов, които успешно се справиха трасе от 1,5 км. Най-добро време на тази дистанция – 8 мин. 02 сек., даде 10-годишната Мария Диянова. На 2,5 км първи ф...

"Газпром" и Турция не включват България в проекта за "Южен поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745724

"Газпром" и Турция не включват България в проекта за "Южен поток""Газпром" и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от БГНЕС и РИА Новости. "Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за

Цветанка Близнакова представи песни от Пиянечкия край събрани в книга

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603693

Сдружението на хора с увреждания „Кураж" събра в кафенето на Миньорския дом приятели и почитатели на един от своите най- колоритни членове - Цветанка Близнакова, за премиера на събраните от нея в книга песни от „Пиянечкия край". Сред гостите на събитието бяха представители на женското дружество „Майчина любов", пенсионерския клуб „Хр. Ботев", клуб „Вяра, Надежда и Любов", както и почиващи в дома. Авторката бе подготвила изненада за публиката. Двете, с колежката й Мария Добрева от читалище „Братство" излязоха на импровизираната сцена ...

ШОЙГУ: В УКРАЙНА ИЗПОЛЗВАХА СЦЕНАРИЯ НА „АРАБСКАТА ПРОЛЕТ“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271803_%D0%A8%D0%9E%D0%99%D0%93%D0%A3%3A+%D0%92+%D0%A3%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%97%D0%92%D0%90%D0%A5%D0%90+%D0%A1%D0%A6%D0%95%D0%9D%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF+%D0%9D%D0%90+%E

 Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу сравни събитията в Украйна със сценария на „арабската пролет“, т.е. с народните въстания в Тунис, Египет и Либия, в резултат на които властта бе взета от екстремисти.

 

 

„С дълбоко съжаление отново отбелязвам, че сценарият, разработен по модел „арабска пролет“ е приложен и в Украйна“, – цитира РИА Новости изявлението на Сергей Шойгу.

 

 

 

По-рано подобно сравнение бе направено от спикера на Държавната дума Сергей Наришкин. Според него, в Украйна за първи път в Европа е приложен сценарият „арабска пролет“.

 

 

По-рано в едно от поредните си изявления президентът на Русия  Владимир Путин също заяви, че в света се наблюдават цяла поредица от управляеми „цветни революции“.

 

 

Хората в „пролетните“ страни са били изморени от тиранията, нищетата, от отсъствието на перспективи – и това цинично е използвано от тези, които са провокирали безредици.

 

 

„Върху тези държави са наложени стандарти, които по никакъв начин не съответстват на техния начин на живот, на традициите им, на културата на тези народи. В резултат вместо демокрация и свобода хората получиха хаос, взрив на насилие, поредица от преврати. Арабската пролет бе заменена с арабска зима“, – каза Путин.

 

 

Според думите на президента на Русия, подобен сценарий е бил реализиран и в Украйна. В момента е в ход по-рано подготвена, добре снабдена армия от екстремисти, уверени са руските политици.

Рут Колева се закани: По-силна, бърза и гъвкава съм дори от някои мъже

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271802_%D0%A0%D1%83%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%9F%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B0+%D0%B8+%D0%B3%D1%8A%D0

 Певицата Рут Колева явно лесно няма да забрави скандала на наказателния паркинг със служителката от външно министерство. След като, както БЛИЦ писа, изпълнителката се пусна без грим, тя реши и да обясни физическите си способности.

"Който ме е гледал в Къртицата, може и да помни, че съм по-силна, бърза и гъвкава дори от някои мъже. Какво да кажа - генетика. Последното, което бих направила е да ОДЕРА някой, ако реша да се защитавам :). Друг е въпроса, че агресията не е мойто нещо.#самоказвам", написа певицата в личния си Фейсбук профил.

Спипаха младежи, докато си поливали канабиса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603691

Двама младежи на 21 и 25 години са засечени от полицаи, докато поливали насажденията от марихуана в местността Сап дере между селата Попинци и Левски, съобщават от Областната дирекцията на полицията в Пазарджик. При направения оглед били намерени препарати и торове за отглеждане на растенията, както и съоръжения за поливане и обработка. Врачанин изкопал тунел под леглото си, за да гледа марихуана (ВИДЕО) Последвали проверки в землището на пазарджишкото село Сбор. Там...

Румен Петков: Извънредните избори са неизбежни

http://www.cross.bg/petkov-rymen-izbori-1519152.html

/КРОСС/ Извънредните избори са неизбежни, защото сегашният формат много трудно може да намери политическа логика, смята заместник-председателят на АБВ Румен Петков. В сутрешния блок на БНТ Петков обясни, че през последните месеци се затруднява да идентифицира управляващите. „Част от реформаторите твърдят, че са в опозиция. Представителите на същите тези реформатори същевременно са здраво вкопчени във властта", каза той и посочи, че липсата на политическа хигиена там е основна. „Не бих се наел да тълкувам този доста специфичен сегмент, наречен мнозинство в България", добави той. За предстоящите президентски избори и кандидата на АБВ, Румен Петков заяви, че волята на партията да се намери силна, солидна, обща кандидатура в левицата е срещнала едно доста грубо неразбиране. Петков обясни, че от АБВ ще предложат силен държавник, силен политик, който има своя биография и лице.  

Среднощен екшън в Галиче

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603690

Среднощен екшън със стрелба в Галиче. Във врачанското село отново има жандармерия. Нападението е срещу семейството на кмета Ценко Чоков, който към момeнта е в ареста, съобщава NOVA. Мъж твърди, че е бит от сина на Ценко Чоков...

Южна Корея и Япония остро осъдиха изстрелването на ракети от Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/ujna-koreja-i-japonija-ostro-osydiha-izstrelvaneto-na--raketi-ot-severna-koreja-news_561051.html

Трите балистични ракети, изстреляните днес от Северна Корея, са били ракети "Нодон" със среден обсег и са прелетели около 1000 километра, съобщи южнокорейски военен, цитиран от Ройтерс. Поне една от ракетите е паднала в идентификационната зона на японската военновъздушна отбрана. Японските медии съобщиха, че и трите ракети са паднали в тяхната "изключителна икономическа зона", предаде ТАСС. Изстрелването на трите ракети вероятно е демонстрация на сила от страна на Северна Корея, която е трябва

"Газпром" и Турция не обсъждат строителството на газопровод за България

http://www.cross.bg/gazoprovod-bulgariya-gazprom-1519151.html

/КРОСС/ "Газпром" и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от РИА Новости. "Не, става дума единствено за морски газопровод от Русия за Турция" - така той отговори на въпрос дали може да бъде продължена работата по проекта в предишната конфигурация - с тръба за България. В началото на декември 2014 г. Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради липса на гаранции за неговото изграждане от страна на България и Европейския съюз и предложи на Анкара да се изгради подводен газопровод "Турски поток". 

Фалстарт за ФК "Кюстендил", три отбора поведоха група "Осогово" с по 6 т.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603688

Интересни битки и изненадващи резултати поднесе втория кръг от Четвърта лига- областна футболна група „Осогово". Миналогодишният първенец ФК „Кюстендил" направи фалстарт във Ваксево, след като отстъпи в първия си двубой от новия сезон пред местния „Елешница" с 2:0. „Ботев"- Лозно победи като гост „Левски- Кюстендил"- Коняво с 3:5, в най- резултатния мач от кръга. Още два успеха за гостуващите отбори, Богослов надигра Ябълково с 0:2, а Багренци победи Копиловци с 1:2.В оспорван съседски двубой, Слокощица и Граница завършиха при 1:1. Три точки ...

Подиграха се с пясъчна фигура на Джъстин Бийбър (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5745675

Подиграха се с пясъчна фигура на Джъстин Бийбър (Видео)Пясъчна скулптура на Джъстин Бийбър стана обект на вандалска проява. Скулптурата била една от многото, изложени на фестивал в Ню Йорк, разказа Нова телевизия. По някаква причина млад мъж скочил върху нея и я разрушил. След това избягал и още се издирва. Нито едно от изображенията на други певци не е пострадало.

Изгориха 120-метров макет на стария Лондон 350 след Големия пожар, унищожил града

http://www.moreto.net/novini.php?n=330318

Изгарянето на арт инсталация на река Темза припомни на жителите на Лондон Големия пожар, който почти унищожава града преди 350 години. Макетът на стария Лондон бе монтиран върху шлеп в река Темза. 120-метров мини макет на Лондон от 17-ти век бе запален и изгоря в нощното небе над река Темза.

Пожарът в Хасковско е локализиран

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/05/2822411_pojarut_v_haskovsko_e_lokaliziran/?ref=rss


Пожарът между хасковските села Доситеево, Рогозиново и Коларово е локализиран и до няколко часа ще бъде потушен, съобщи областният управител на област Хасково Станислав Дечев, цитиран от БТА.

Пожарът избухна вчера и засегна над 7000 декара лозови масиви, овощни насаждения и пасища. В гасенето се включи и хеликоптер на военновъздушните сили. В болница бе откаран кметът на село Доситеево, който пострада при гасенето на пожара.Той е бил с доброволческа група от селото, когато е попаднал...

Българският контингент може да остане в Афганистан до 2021 г.

http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-kontingent-mozhe-da-ostane-v-afganistan-do-2021-g-news253763.html

Българският военен контингент в Афганистан може да остане още пет години. Военното ведомство е обявило за целта обществена поръчка за наемане на сателит и сателитно оборудване за осигуряване на непрестанна комуникация между българските части в Афганистан и Щаба на въоръжените сили в София, съобщи БГНЕС. Обществената поръчка е със срок за изпълнение до 22 ноември 2021 г. и е на обща стойност до 1.55 млн. лв., с ДДС. Възложител е подчинената на министъра на отбраната Николай Ненчев главна дирекция “Отбранителна аквизиция”. Министерството на отбраната посочва, че може да има и предсрочно прекратяване на договора, ако мисията на българските военни в Афганистан приключи преди края на 2021 г. В неделя във Варна премиерът Бойко Борисов изрази недоволство, че у нас идват все повече афганистански бежанци. По данни на МВР половината от бежанския поток у нас през 2016 г. се дължи именно на граждани на Афганистан. От началото на годината 4442 души от афганистански произход са поискали закрила на българска територия. "Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти", коментира Борисов и поиска външният министър Даниел Митов да повдигне въпроса при разговорите си с афганистански официални лица. Министерство на отбраната плаща годишно около 300 000 лв., за да осигури непрестанна сателитна връзка с нашите военни, които са в Афганистан. Победителят в обществената поръчка за осигуряване на сателитна комуникация, ще трябва да осигури и техническа поддръжка на системата, а ако се наложи и да командирова служители до Афганистан, които да ремонтират техниката. Изпълнителят трябва да осигури обучение на военните, както и евентуално предислоциране на техниката. При евентуално прекратяване на мисията ни в Афганистан преди края на 2021 г., в срок от един месец изпълнителят на бъдещия договор трябва да осигури спиране на системата за сателитна комуникация. Критерият за избор на изпълнител на услугата са предложени най-ниски разходи. С тежест от 70% при определяне на победител ще е цената за осигуряване на сателитен пренос на месец и 30% разходите за труд при поддръжка и ремонт на системата.

Втори ден в Средецко гори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603689

Втори ден бушува пожарът около средецките села Гранитец, Бистрец и Синьо Камене. Противопожарните екипи извършват огледи на огнищата. Стихията все още не е локализирана. В гасенето на пожара са мобилизирани граждански групи и служителите на горските стопанства в общината. Към момента няма опасност за жителите на населените места. Горят сухи треви, храсти и широколистна гора. Пожарът пламна вчера около 10.00 часа в землището на село Бистрец. Заради силният вятър обаче пламъците се разпространиха към съседните Синьо Камене и Гранитец. Причините з...

Денят на Съединението в Разград, Исперих и Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603687

В Кубрат стартираха най-рано в Лудогорието тържествата послучай Деня на Съединението. Още на 2 септември в родния град на Лили Иванова организираха детски празник в чест на 131-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Утре, навръх самия празник, отново в Кубрат започват най-рано тържествата. Венци и цветя ще се поднасят пред паметника на Васил Левски на площад „Възраждане“ от 9,30 до 11,00 ч. В Исперих почитта към героите ще е пред паметника на Хан Аспарух. Тържествената програма започва в 10,00 ч. на 6 септември – ...

Внимание! Туристите в Гърция никога да не се докосват до bombes в заведенията, пият ли ги след 2 дни ще ослепеят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271801_%D0%92%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%21+%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D

 „Подправени“ напитки (известни като bombes) се сервират в някои барове и клубове в Атина и курортите, известни места за купонджиите и довели до огромни проблеми за една млада британка на възраст 20 години. Младата жена е изпратена в болница в Патра остров Закинтос, където е пила тези фалшифицирани напитки, съобщава Български новини.
Тя пристигнала в болницата със загубено зрение и с остра бъбречна недостатъчност, след като участвала на парти с приятелите си. Въпреки, че се прибрала да спи, за да почине за следващия ден, тя спала в продължение на два последователни дни и се събудила сляпа.

Д-р Хараламбос Гогос, казва, че метанолът е известен със своята токсичност и може да доведе до слепота, ако се консумира като алкохол. Отделно от проблемите на зрението си, младата жена също има и бъбречна дисфункция.

Лекарите са все още са несигурни, дали тя ще възвърне зрението си или да се възстанови напълно бъбреците си. Родителите се втурнаха от Лондон, за да бъдат до дъщеря им. Трябва да се отбележи, че това не е първият път когато фалшифициран алкохол причинява проблеми в Гърция.

Димитров излиза срещу Мъри след полунощ

http://www.cross.bg/muri-yspeh-purvi-1519150.html

/КРОСС/ Най-добрият български тенисист Григор Димитров и световният номер 2 Анди Мъри ще се изправят един срещу друг в осминафинален мач от Откритото първенство на САЩ. Двубоят е първи от вечерната програма на централния корт "Артър Аш" и ще започне в 02:00 часа сутринта на понеделник срещу вторник. Това ще бъде десета среща между първата ни ракета и шотландеца. Гришо има три победи над Мъри, както и успех в последния мач помежду им - 6:7, 6:4, 6:3 през март в Маями. При успех българинът ще се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на "Ю Ес Оупън", където ще срещне победителя от двубоя между Кей Нишикори и Иво Карлович.  

"Газпром" и Турция не обсъждат строителството на газопровод за България

http://svetoven.pogled.info/news/76834/Gazprom-i-Turtsiya-ne-obsazhdat-stroitelstvoto-na-gazoprovod-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ "Газпром" и турските му партньори обсъждат строителството на морски газопровод за Турция. Други варианти, включително строителството на газопровод за България, не се разглеждат. Това съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

Разкриха го! Ето къде е Митьо Очите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271800_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%21+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B5+%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%8C%D0%BE+%D0%9E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%21

 Несебърският бос Димитър Желязков отново е пациент на балнеоцентъра към грандхотел „Поморие”. Очите се е върнал в специализираната стая за настаняване на инвалиди след 5-дневни изследвания в истанбулската болница "Джон Хопкинс".
Той замина там заради усложнения при лечението на основната му травма - прострелването в малкия таз. Желязков обаче
използва обикновен транспорт, вместо специализирана линейка, заради което в подземния свят се появиха коментари, че пътуването по медицински причини всъщност е тайно напускане на страната. Според запознати за транспортирането му е използван микробус, който не привлича вниманието с лукс и екстри, пише "Монитор". 

Бързото му завръщане опровергава версията за трайно установяване в чужбина, поне засега. С информация за реалното състояние на Димитър разполагат само най-близките му, това са много лични неща, всичко останало са инсинуации, разказва човек от обкръжението на несебърлията, който след дни има рожден ден. 

Очите е роден на 19 септември 1972 г. Известно е, че пътуването до Турция е било предприето след консултации със специалисти от УМБАЛ "Софиямед". Той бе лекуван там, след като други здравни заведение в столицата отказаха да го приемат. В "Софиямед" му бе поставен и силиконов уретер.

Балнеоцентърът в Поморие е с доказани постижения в раздвижване на пациенти, които са прекарали дълго време на легло. До 27 август на Желязков са били извършвани процедури по план, като той стриктно е изпълнявал лекарските съвети.

Митьо Очите е загубил значителна част от теглото си и няма нищо общо със снимките, на които показва бицепси, все още се придвижва с инвалидна количка. 

Разследването за инцидента, при който той бе прострелян, продължава, като двете престъпления от 8 юни - убийството на гарда Александър Алексиев и опита за убийство на самия Желязков, са присъединени към делото за организирана престъпна
група с лидер Божидар Кузманов-Кравата. 

Обвинени са 10 души, като задържани са 6 от тях. В нощта на отпътуването на Желязков към Турция бе взривен мерцедесът, използван от жената на Божо Кравата.

Каква е причината ТИР да се вреже в къща в Лом?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603686

Причина за катастрофата в Лом, при която 33-годишен мъж загина, а осем други пострадаха, след като ТИР се удари в къща, е голяма дупка на пътя, появила се при слягане на настилката, съобщава БТА. ТИР се заби в къща в ромския квартал на Лом "Младеново" в неделя. След като преминал през дупката на пътя, камионът загубил баланса си, станал неуправляем и прегазил компания от повече от десет души, събрали се в двора на къща до шосето. Очевидци на смъртоносния инцидент с ТИР: Камионът влезе в завоя...

Путин и Обама проведоха официална двустранна среща на форума Г-20

http://www.cross.bg/g-rysiya-kitaii-1519149.html

/КРОСС/Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама проведоха официална двустранна среща в рамките на форума на Г-20 в Ханчжоу.  Разговорите между двамата президенти минаха добре и продължиха по-дълго от планираното. Обсъдена бе преди всичко темата за Сирия, както и Украйна, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков. "Срещата мина добре", "работата ще продължи", заяви Песков, цитиран от ТАСС. След официалната среща двамата лидери са разговаряли и на четири очи.  Вчера президентите на Русия и САЩ няколко пъти разговаряха "на крак" по време на форума на Г-20 в Китай, като целта е била да се уговорят за разговор. Преди това източник от руската делегация каза, че Обама сам е предложил на Путин да се срещнат в кулоарите на форума на Г-20. Общата тема на срещата на върха на Г-20 е „Строителство на иновациите, на здравата, взаимносвързана и приобщаваща световна икономика", съобщи ТАСС. Китай посочи като основен приоритет на своето председателство търсенето на нови пътища за световно икономическо развитие, по-ефективно финансово управление, стимулиране на международната търговия и инвестициите, също така приобщаващо и взаимносвързано развитие. КНР смята, че тези приоритети отговорят на нуждите на световната икономика и съвпадат с векторите на развитие на Китай

5-километрова опашка на ГКПП-Кулата

http://offnews.bg/news/n_1/n_635517.html

5-километрова опашка от изчакващи автомобили се е образувала на ГКПП-Кулата, в посока Гърция, съобщава агенция "Фокус". В колоната има   както леки, така и тежкотоварни автомобили. В някои от участъците на опашката има екипи на "Гранична полиция", които регулират движението.

Рекорден брой французи не искат втори мандат за Оланд

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/76833/Rekorden-broi-frantsuzi-ne-iskat-vtori-mandat-za-Oland

/Поглед.инфо/ Огромното мнозинство от френските избиратели не желаят Франсоа Оланд да издигне кандидатурата си за президент, съобщава радиостанция Ер Те Ел, цитирана от световните агенции.

Локомотив, произведен в Русе, ще тегли швейцарски композиции

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745627

Локомотив, произведен в Русе, ще тегли швейцарски композицииБългарски локомотив, произведен в Русе, ще се движи по жп линиите в Швейцария. Той е дело на русенската „Експрес сервиз“, която притежава единствения локомотивен завод в България в момента. По думите на мениджъра в компанията Цветелин Колев, машината е получила одобрението на швейцарската жп агенция за движение по националната им инфраструктура.

Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" нанесе поражение на Меркел в Мекленбруг-Предна Померания

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/76832/Antiimigrantskata-Alternativa-za-Germaniya-nanese-porazhenie-na-Merkel-v-Meklenbrug-Predna-Pomeraniya

/Поглед.инфо/ Антиимигрантската партия „Алтернатива за Германия“ нанесе тежко поражение на Християн-демократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел в нейната родна провинция Мекленбруг-Предна Померания, измествайки я на трето място.

Ангел Джамбазки: България не трябва да става бежански лагер

http://www.cross.bg/hora-dzhambazki-doshli-1519148.html

/КРОСС/ България не трябва да става бежански лагер или лагер за нелегални имигранти. Нашият интерес е тези хора да се върнат там, откъдето са дошли, заяви пред bTV Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО. „Тези хора не са дошли да стават ядрени физици или композитори. Тези хора са дошли да си носят начина на живот, културата, традициите, бурките, шериатското право и т.н.", изтъкна той. Във връзка с вчерашния протест в Харманли срещу бежанския център Джамбазки подчерта, че има реална заплаха за хората там. „Моето желание е бежанските центрове да бъдат затворени и тези хора да бъдат върнати на Турция, откъдето са дошли, но като първа стъпка желанието на местните хора в Харманли наистина беше мигрантите да не се разхождат свободно по улиците и да не практикуват обичайните си занимания - бой с нож помежду си", заяви той. Българската държава трябва да иска промяна на дъблинския регламент, според който мигрантът се регистрира в първата държава, в която стъпи, и след това като го хванат да размахва чук из Берлин, го връщат обратно тук, отбеляза Джамбазки.По думите му България има инструменти за въздействие в ЕК, един от които е правото на налагане на вето. Има държави, които използват този инструмент. По важен въпрос ние можем да кажем: Искаме промяна на дъблинския регламент, в противен случай бихме наложили вето на нещо друго. Така се отстоява национален интерес, коментира зам.-председателят на ВМРО

9 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=330317

9 катастрофи са регистрирани на територията на Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При инцидентите няма пострадали граждани, нанесени са материални щети по автомобилите, допълниха от полицията.

Обама и Путин обсъдиха Сирия

https://www.actualno.com/asia/obama-i-putin-obsydiha-sirija-news_561046.html

Срещата за Сирия между Съединените щати и Русия на ниво външни министри приключи без резултат. Скоро след това последва и среща на четири очи между Барак Обама и Владимир Путин, която преминала с "бизнес тон" според източник от кабинета на американския държавен глава. "Срещата мина добре, работата ще продължи", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Във втория ден от форума Г-20 в Китай в кулоарите на срещата се решава съдбата на Сирия. Различията остават, а пр

Митьо Очите ходил до Турция с микробус

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745719

Митьо Очите ходил до Турция с микробусНесебърският бос Димитър Желязков за пореден път е пациент на балнеоцентъра към грандхотел „Поморие”. Очите се е върнал в специализираната стая за настаняване на инвалиди след 5-дневни изследвания в истанбулската болница "Джон Хопкинс". Той замина там заради усложнения при лечението на основната му травма - прострелването в малкия таз.

Ирина Бокова: комунистическо минало, подкрепа от Путин и скандали в ЮНЕСКО

https://bivol.bg/kommersant-bokova.html

Авторитетният руски делови вестник Коммерсантъ публикува в седмичното си политическо приложение „Власт“ (35/2016) статия за кандидатурата на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ЮНЕСКО. Това е водещата тема на седмицата и снимка на Бокова украсява корицата на приложението. Още в заглавието (В Генсеки) се прави алюзия с комунистическите партийни постове – Генсек е съкращението използвано за главния секретар на Политбюро […]

Владимир Николов се надява на чиста победа срещу Германия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/05/2822403_vladimir_nikolov_se_nadiava_na_chista_pobeda_sreshtu/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по волейбол Владимир Николов се надява на чиста победа срещу Германия. Ако я постигне, съставът ще отвори вратите към полуфиналите на европейското първенство, което се провежда в Пловдив и Варна.

Националите взеха две победи от трите си мача до момента. В неделя те се наложиха с 3:2 срещу Франция и са втори в групата си с шест точки.

"Много тежък мач, ние го очаквахме. Французите са много техничен отбор. За наша радост отпаднаха от...

Summer Flirt: „Любов от пръв поглед” с над милион гледания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603685

Риалитито спечели симпатиите на зрителите във Vbox7.com само две седмици след старта си Първото уеб риалити за необвързани у нас Summer Flirt се оказа „любов от пръв поглед" за оналйн потребителите, като проектът отбелязва рекордните над милион гледания само две седмици след старта си - във Vbox7.com и официалните канали на продукцията. Междувременно гра...

Пиян шофьор се опита да избяга от полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603684

Около 16.45 ч. в неделя автопатрул от врачански полицаи подал сигнал със стоп-палка за спиране на лек автомобил “Мерцедес 200 Д” на пътя за Монтана. Вместо да спре, шофьорът се опитал да избяга по посока Монтана. Полицаите последвали беглеца и успели да го спрат. На 39-годишния шофьор от Нови Искър е направен тест за алкохол с дрегер, който отчел 2.39 промила алкохол в издишания въздух. На нарушителя са съставени два акта по Закона за движение по пътищата. Направен му е кръвен тест за алкохол в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Мъжъ...

Преглед на печата

http://www.cross.bg/ministur-evropa-borisov-1519147.html

/КРОСС/ Миграционната криза е водеща тема за вестниците в понеделник. „Европа изчерпа капацитета си за приемане на бежанци", коментира във Варна външният министър Даниел Митов, съобщи Нова тв. В събота Митов участва в среща между министрите на външните работи на ЕС се срещнаха в Братислава с турския министър за Европейския съюз Йомер Челик. Основният въпрос, обсъждан на срещата беше справянето с бежанската криза. „Европейските министри практически преповториха това, което направихме ние", заяви външният министър. „Продължаваме разговора за отпадането на визите за турски граждани и изпълнението на 72 критерия, които Турция трябва да покрие, за да се случи това. Част от този разговор е и споразумението за реадмисия и неговото изпълнение преди да се въведе визова либерализация. България винаги е настоявала за това", каза още Митов. „Ние също трябва да работим с Турция, за да може преди да се изпълни споразумението за реадмисия между ЕС и Турция да имаме механизъм, с който да можем да връщаме обратно граждани на трети страни, пресекли незаконно границата", добави той.", пише в. „24 часа". „България няма възможност да приема повече икономически мигранти, Европа също се задъхва. Това обяви във Варна министър-председателят Бойко Борисов

Оздравяването на общини - дисциплиниращо, но и скъпо за бюджета

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/09/05/2821745_ozdraviavaneto_na_obshtini_-_disciplinirashto_no_i/?ref=rss


"Дневник" публикува анализа от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

В края на май месец бяха приети промените в Закона за публичните финанси, с които се въведоха нови правила за откриване на процедура по финансово оздравяване на общини и се отвори възможност за предоставяне на безлихвени заеми от централния бюджет. Веднага след приемането на новите текстове коментирахме някои от недъзите на този механизъм, който, макар и по идея да има дисциплиниращ характер, може да...

Църквата почита деня на св. пророк Захарий и света Елисавета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603683

На 5 септември църквата почита деня на св. пророк Захарий и света праведна Елисавета. Двамата светци са родители на св. Йоан Кръстител. Захарий бил син на свещеник Варахия, Елисавета - сестра на Анна, майка на св. Дева Мария. Захарий бил убит в храма между жертвеника и олтара от Иродовите войници, задето не казал къде е синът му - детето Йоан, за да го погубят по наредбата за избиване на Витлеемските младенци. Св. Елисавета била "от дъщерите Ааронови". Според предание, водещо началото си още от апостолско време, именно св. пророк Захария, като ...

Представят хъб "Балкан" пред инвеститори

http://www.cross.bg/gazoviya-investitori-fondove-1519146.html

/КРОСС/ Концепцията за газов разпределителен център "Балкан" ще бъде представена днес във Варна пред потенциални инвеститори от представители на българското правителство и Европейската комисия. Държавната "Булгартрансгаз" ще представи четири бизнес модела като цената в различните варианти варира между 1.2 млрд. и 2 млрд. евро, стана известно от изказване на шефа на компанията Георги Гегов миналата седмица. Организатор на инвеститорския форум е държавната "Булгартрансгаз". Участие са заявили над 30 водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции. Във форума ще участват също премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. За европейското измерение на проекта пред участниците ще говори Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика"на Европейска комисия. Участниците във форума ще посетят утре компресорната станция "Провадия". Изграждането на газоразпределителен център или газовия хъб е шанс България и за съседите й да потребяват газ на най-добри цени, коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев

Представят хъб "Балкан" пред потенциални инвеститори

http://www.cross.bg/bylgartransgaz-balkan-mlrd-1519146.html

/КРОСС/ Концепцията за газов разпределителен център "Балкан" ще бъде представена днес във Варна пред потенциални инвеститори от представители на българското правителство и Европейската комисия. Държавната "Булгартрансгаз" ще представи четири бизнес модела като цената в различните варианти варира между 1.2 млрд. и 2 млрд. евро, стана известно от изказване на шефа на компанията Георги Гегов миналата седмица. Организатор на инвеститорския форум е държавната "Булгартрансгаз". Участие са заявили над 30 водещи международни компании от газовия сектор, инвестиционни фондове и финансови институции. Във форума ще участват също премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. За европейското измерение на проекта пред участниците ще говори Клаус-Дитер Борхард, директор "Вътрешен енергиен пазар" в генерална дирекция "Енергетика"на Европейска комисия. Участниците във форума ще посетят утре компресорната станция "Провадия".  

Путин и Обама се срещнаха в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745539

Путин и Обама се срещнаха в КитайПрезидентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама провеждат двустранна среща в китайския град Ханджоу, където се състои срещата на Г-20, пише Postimees, цитирани от "Фокус". Сред темите, обсъждани на срещата на Путин и Обама ще бъдат ситуацията в Сирия и в Украйна. В понеделник, 5 септември, се състоя среща между държавния секретар на САЩ

Вече две години няма следа от немския турист, изчезнал у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745701

Вече две години няма следа от немския турист, изчезнал у нас (Видео)Германски турист изчезна при мистериозни обстоятелства у нас през юли 2014 г. Вече две години няма и следа от Ларс Миттанк, който беше на почивка край Варна, разказва bTV. 28-годишният Ларс Миттанк е на едноседмична почивка в „Златни пясъци” с приятели от Германия. В последния ден отива до заведение за бързо хранене.

В България и Румъния играят през тази седмица възпитаниците на ДЮШ на „Лудогорец“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603681

С два мача в Букурещ започва седмичната програма на формациите от Детско-юношеската школа на „Лудогорец“ – съобщават от клуба. В румънската столица контроли ще играят в сряда момчетата от отборите U16 и U14. На следващия ден същите отбори ще имат приятелски срещи в Разград с връстниците си от Шумен, ще играят съответно от 10,30 и 12,00 ч. на Тренировъчната база „Гнездо на орли“. В петък U19 посрещат „Черно море“ в мач от Ел...

Обама обеща да помогне на Ердоган да съди отговорните за преврата

http://www.moreto.net/novini.php?n=330314

Американският президент Барак Обама увери турския си колега Реджеп Ердоган, че САЩ ще му помогнат да изправи пред съда виновните за осуетения държавен преврат на 15 юли. На двустранна среща с Реджеп Ердоган извън разговорите във формат Г20 в Ханчжоу, Обама каза: Уверяваме ви, че хората, които предприеха това, ще се изправят пред правосъдието.

Управляващите няма да променят данъците през 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/09/05/2822406_upravliavashtite_niama_da_promeniat_danucite_prez_2017/?ref=rss


Данъчната система ще остане непроменена и през 2017 г., защото показва, че тя работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата. Това коментира пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя подчерта, че няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, изложени миналата седмица в декларация за началото на парламентарния сезон. Според Стоянова идеите на...

Борисов срещу "Турски поток" - щял да налага вето, ако няма хъб "Балкан"

https://www.actualno.com/business/borisov-sreshtu-turski-potok---shtjal-da-nalaga-veto-ako-njama-hyb-balkan-news_561039.html

Ако останем само на интерконектора (бел. ред. - с Гърция), без газов хъб, то нашата зависимост ще се повтори. Няма да позволим България да бъде заобикаляна и ще използваме правото си на вето, ако това се случи чрез "Турски поток" през Гърция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на днешната газова конференция във Варна, като Борисов не уточни пряко за кои бъдещи решения на ЕС сме готови да ползваме вето.. Идеята на Атина е чрез "Турски поток" да създаде газов хъб на гръцка територия. Сп

Григор излиза тази нощ срещу Мъри в битка за място на 1/4-финалите

https://www.actualno.com/tennis/grigor-izliza-tazi-nosht-sreshtu-myri-v-bitka-za-mjasto-na-14-finalite-news_561045.html

Стана ясен часът на очаквания с огромен интерес осминафинален сблъсък от Откритото първенство на САЩ между първата ракета на България Григор Димитров и световния номер 2 Анди Мъри. Двамата ще излязат на централния корт „Артър Аш” в Ню Йорк в първи мач от вечерната сесия в понеделник, който по програма трябва да започне в 02:00 часа българско време (вторник сутринта). Предстоящият сблъсък ще е под номер 10 между двамата, като до този момент Мъри води с 6:3 победи, но последният двуб

„Велбъжд" и „Марек 1915" с победи в Югозападната Трета лига

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603680

„Велбъжд" спечели втора поредна победа на собствен терен, като спечели с 2:1 двубоя с „Пирин"- Разлог. Първо Михаел Кисьов уцели с глава страничната греда в 16- та мин., но гостите откриха резултата в 27- та мин., чрез Атанас Георгиев. Завърналият се в титулярният състав Атанас Пенков възстанови равенството в 43- та минута. Победното попадение бе дело на влезлият като резерва Николай Петков в 79- та мин. Пом.- треньор на отбора на гостите бе Николай Николов- Чезето. В последната част от ...

Задържаха двама докато поливат марихуаната си край панагюрски села

https://www.24chasa.bg/region/article/5745661

Задържаха двама докато поливат марихуаната си
 край панагюрски селаПолицаи от Панагюрище задържаха двама млади мъже за отглеждане и обработка на марихуана, съобщиха от областната полицейска дирекция. След оперативен сигнал служителите на МВР извършили проверка в местността "Сап дере" намираща се между селата Левски и Попинци. Там били засечени и задържани в момент на поливане на растения марихуана жителите на

Кремъл: Срещата на Путин и Обама мина добре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603679

Срещата на президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Барак Обама, мина добре и продължи по-дълго от планираното. Обсъдена бе преди всичко темата за Сирия, както и Украйна, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков. Путин и Обама разговаряха "на крак" в Китай След срещата двамата лидери са разговаряли и на четири очи. "Срещата мина добре", "работата ще продължи", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Крадлив чиновник застреля апостол на Съединението

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5745295

Крадлив чиновник застреля апостол на СъединениетоПословичната ни корупция погуби капитан Райчо Николов Не вражески, а нашенски куршум погуби капитан Райчо Николов. Той е един от апостолите на Съединението през 1885 г. На 6 септември крадлив чиновник го застреля в центъра на Пловдив. Пословичната ни корупция взе свидна жертва. Райчо Николов е родом от търновското село Райковци.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1519145.html

/КРОСС/ Васил Василев - предприемач, основател на Съюза на работодателите Георги Илиев - футболист Ивайло Петров - областен управител на Монтана Минчо Коралски - юрист, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, създател и първи директор на НОИ Теодора Бургазлиева - манекенка, мис България 2002 Тереза Маринова - лекоатлетка  

Северна Корея изстреля нови три балистични ракети

http://www.cross.bg/izstrelya-severna-stranata-1519144.html

/КРОСС/ Северна Корея е изстреляла три балистични ракети по посока Японско море, съобщава агенция „Йонхап", като цитира Обединения комитет на началник щабовете на Република Корея.Ракетите са били изстреляни от източното крайбрежие на страната, от района Хванчжу в провинция Хванхе около 12,14 ч. местно време.Засега няа информация за типа и обсега на ракетите.На 24 август Пхенян изстреля от подводница балистична ракета, която прелетя 480 км и падна в Японско море. В началото на годината страната осъществи ядрено изпитание, а през февруари изстреля ракета носител със спътник в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Започна обратното броене – към детската градина и болестите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5730263

Започна обратното броене – към детската градина и болеститеТрябва ли вече да говорим за имунопрофилактиката на децата? По-големичките все още са във ваканция. Дребосъците са на седмото небе от щастие, родителски отпуски и баби ги спасяват от детската градина. Животът е прекрасен и болестите са далечен спомен. Да, а сега да погледнем към календара. За съжаление вече започва обратното броене - към

Експерти искат нови листовки за кандидат-шофьорите

http://www.cross.bg/vuprosi-tehnicheski-listovkite-1519143.html

/КРОСС/ Експерти по пътна безопасност и автомобилни инструктори настояха за смяна на въпросите в изпитните листовки на кандидат-шофьорите. Според тях листовките са пълни с излишни въпроси, които с нищо не помагат за подготовката на бъдещите шофьори, съобщава бТВ.Според инструкторите в листовките трябва да има повече задачи с реални казуси на пътя и по-малко теория с технически въпроси. Вероятността за корупция при изпитите на кандидат-шофьорите е много по-голяма при сегашния вид на теста и се нуждаят от радикално прекрояване, смятат експертите.В момента има въпроси за технически характеристики на автомобилите или максимално допустимо тегло на камионите, както и въпроси що е катализатор и пр. технически характеристики. Кандидат-шофьорите, някои само с основно образование, са принудени да наизустяват отговорите и само след месец ги забравят.„Боя се, че умишлено са заложени тези въпроси. Колкото е по-труден изпитът, толкова повече желаещи ще има да си го вземат по един друг начин", коментира председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев.Експерти по пътна безопасност също са на мнение, че листовките за категория В умишлено се поддържат сложни. „Вътре са сложени въпроси, първо, неадекватни, второ, остарели и трето, за професионални шофьори", смята Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

Брентът с втори пореден седмичен спад

http://www.investor.bg/surovini/365/a/brentyt-s-vtori-poreden-sedmichen-spad-223977/

Въпреки доброто представяне в петък фючърсите върху петрола все пак завършиха седмицата с понижения

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/chasa-georgi-provede-1519142.html

/КРОСС/ ***Прага. На 5 и 6 септември, държавният глава Росен Плевнелиев ще направи първо официално посещение в Чешката република, по покана на президента на страната Милош Земан. ***Бургас. От 18.00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще присъства на пл. „Тройката", където ще бъдат разположени шатри с изложени в тях родни хранителни продукти от страната и региона, като част от кампанията „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО". ***Варна. От 09.30 часа, в зала „Ривиера" на хотел „Ривиера бийч" „Булгартрансгаз" ЕАД организира инвеститорска кръгла маса. Участие ще вземат заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. За участие в инвеститорската кръгла маса е поканен и министър-председателят Бойко Борисов. Варна. От 18.00 часа в Градска художествена галерия Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан ще открие поредното издание на Седмицата на православната книга във Варна. ***Добрич. От 10.00 часа, в Градския парк „Св. Георги" ще се проведе лекоатлетически крос, посветен на 100-годишнината от Добричката епопея. ***Добрич. От 11.00 до 17

Аферата "Балкански шпионин" налива масло в огъня между Сърбия и Хърватия

http://www.euinside.eu/bg/blog/balkan-spy-affair-pours-fuel-to-fire-between-serbia-and-croatia

Нов епизод, който може да влоши още повече отношенията между Сърбия и Хърватия, намиращи се и без друго на най-ниската си точка от 90-е години насам, е водещата тема на хърватските и сръбските медии. Към реакциите се включи и еврокомисарят по преговорите за разширяването Йоханес Хан. В днешния п ...

Св. прор. Захария и праведна Елисавета

http://www.cross.bg/elisaveta-zahariii-boga-1519141.html

/КРОСС/ Свети праведни Захарий и Елисавета В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий, със жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сарра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговият ред, той се отправил за Йерусалим (различните длъжности в храма се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребие). Този път на Захарий се паднало да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето. Св. архангел Габриил. Източник: eastern-orthodoxy.comКогато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил

Днес откриват новия спортен комплекс в Бяла с детски футболен турнир

http://www.moreto.net/novini.php?n=330287

Днес град Бяла, област Варна, ще има двоен повод за празник. Честването на Денят на града ще съвпадне с официалното откриване на напълно обновения местен спортен комплекс „Черноморец“, реновиран по европейска програма на обща стойност 2,5 млн.

Григор Димитров срещу Анди Мъри в битка за място на четвъртфиналите на US Open

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-sreshtu-andi-mari-v-bitka-za-myasto-na-chetvartfinalite-na-us-open-news253762.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров излиза тази нощ срещу втория в световната ранглиста Анди Мъри в битка за място на четвъртфиналите на Откритото първенство по тенис на САЩ. Осминафиналният двубой между двамата ще започне в 2 часа българско време. При успех за Димитров това ще бъде първия му четвъртфинал в кариерата в последния турнир от Големия шлем. Залозите са в полза на шотландеца. Той има предимството срещу Димитров с шест победи от девет мача срещу него. Последният сблъсък между двамата обаче беше спечелен от хасковлията с 6:7 (1), 6:4, 6:3 на турнира в Маями от сериите "Мастърс" в края на март. Допълнителен плюс за Димитров е, че треньорът му Даниел Валверду е бил наставник на Мъри преди години и добре познава силните и слабите му страни. Той стана наставник на българина в края на юли и веднага се открои промяна в играта му. Димитров постепенно възвръща формата си от най-добрите си времена. На турнира в Синсинати той успя да стигне до втория си полуфинал на турнир от сериите "Мастърс", а сега за втори път в кариерата си се класира за осминафиналите на US Open. За първи Димитров постигна това през 2014г., когато изигра най-силния си сезон. До момента в Ню Йорк българинът записа последователни победи срещу Иниго Сервантес, Жереми Шарди и Жоао Соуса и се закани за нови победи. "Играл съм много мачове срещу Анди. Той е много корав съперник. Чувството да бъдеш във втората седмица на турнир от Шлема е страхотно. Не мисля обаче, че съм си свършил работата тук. Ще играя мач за мач и искам да стигна колкото се може по-далеч", каза Димитров. Анди Мъри е в страхотна форма. Той пристигна в Ню Йорк след като спечели олимпийската титла в Рио де Жанейро. По пътя към осминафинала шотландецът отстрани Лукаш Росол, Марсел Грнойер-Пуйол и Паоло Лоренци. "Димитров е много добър тенисист. Той прави добре много неща на корта. Има добро усещане за играта, движи се добре. Очевидно не игра най-добрия си тенис в последните 18 месеца, но в последните седмици започна отново да играе много добре. Връща се на нивото на тениса, на който е способен. Ще е много труден мач. Това очаквам. И трябва да играя много по-добре, отколкото се представих срещу Лоренци, ако искам да победя", коментира Мъри предстоящия сблъсък.

Защо криха смъртта на диктатора?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5745172

Защо криха смъртта на диктатора? Узбекистан може да е следващата Сирия Големият диктатор се познава по това, че когато предаде богу дух,дълго време официалните власти крият смъртта му. Този луфт между биологичната и официалната кончина може да продължи от няколко часа до цял месец, че и повече. Не е съвсем сигурно кога точно са издъхнали съветският лидер Черненко,

Щампите на Тота Бойчева все още излъчват мирис на кедър и боядисват пръстите при допир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603677

Смъртта е обвита в мистерия. Пред нея всички сме равни - дошли сме голи на този свят, ще си тръгнем с по един костюм. Смъртта е и пречистване. Усещали са го българите от дълбока древност, ритуалите с които и днес почитаме мъртвите го доказват. Човек твори красота докато е жив. А когато си отиде от този свят, живите творят красота, която да го съпроводи в отвъдното. Преди век населението на България е било предимно селско. Характерно за тези наши предци е, че са рисували череп и кости с восък от свещ върху покрова, с който са загръщали тялото на...

Турнир по конен спорт се проведе в с.Каран Върбовка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603678

В китното русенско село Каран Върбовка се проведе третият по рода си турнир по конен спорт  Дерби - крос 2016  за „Купата на Кмета“. Организатори на турнира са кметството в село Каран Върбовка и СЕК „Кентавър – Русе“. Домакин на събитието беше Михаил Трифонов, кмет на Каран Върбовка,  а официални гости бяха Станимир Станчев, заместник областен управител на област Русе, заместник-кметът на община Две могили, Бисер Йончев и Милка Трифонова, майстор на спорта и почетен гражданин на Русе. Основна цел на турнира, който привлича все повече млади учас...

Бюджетът за следващата година ще бъде готов преди президентските избори на 6 ноември

http://www.cross.bg/godina-obrazovanieto-ikonomikata-1519140.html

/КРОСС/ Бюджетът за следващата година ще бъде готов преди президентските избори на 6 ноември. В това увери " председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. По дучите й, образованието ще е приоритет.  Управляващите възнамеряват да запазят данъчната политика, а заложеният дефицит ще е по-малък. Ще продължи политиката за изсветляване на икономиката, обясни в ефира на БНТ Менда Стоянова. По думите й тази година има увеличение на приходите с милион и 800 хиляди лева, ръстът на икономиката е 3%, а целта на държавата е тази тенденция да се запази. Ето и кои ще са приоритетите на бюджета за 2017 година. Председателят на парламентарна комисия по бюджет и финанси бе категорична, че приоритетът за този политически сезон е образованието. сички виждаме, че това е ключово. С развитието на икономиката, все повече е нужна квалифицирана работна ръка, която да намира своята реализация в България и да не търси реализация навън. Така че образованието, средното образование и реформа във висшето образование. Разбира се, инфраструктурата продължава да е приоритет. Още повече, че в новия програмен период не се предвиждат толкова много средства за инфраструктура. Там средствата се приоретизират към иновации и проекти в тази посока, коментира Стоянова.   

Среднощна стрелба и преследване в Галиче

http://offnews.bg/news/n_1/n_635518.html

Отново стрелба и преследване в село Галиче - в нощта на събота срещу неделя кола на охранителната фирма, която семейството на кмета Чоков е наело да пази имотите му, е нападната от четирима маскирани мъже с бухалки. Нападението е заснето от охранителните камери на отсрещната сграда, съобщава bTV. В същото време патрул от двама полицаи вижда какво се случва и започва преследване. Полицаите стрелят предупредително във въздуха, а нападателите се разбягват. Към момента обаче няма задържани. Същата вечер колата на охранителите, наети от семейство Чокови, е нападната с тръби и камъни и на друго място – при заведение на един от основните противници на Ценко Чоков – Веселин Попов - Лунгара. „Охранителите, връщайки се от един от обектите, минават покрай заведението на Веселин Попов, а той и синът му стават и започват да нахъсват другите около тях, започват да замерят колата с камъни и да ги обиждат. Хората дойдоха у нас да кажат, че са притеснени да не се случи нещо през нощта”, твърди съпругата на Ценко Чоков. Полицията беше уведомена, а полицаи от Бяла Слатина тръгнаха насам. Докато чакахме полицаите, пред нас спря Лунгара, който започна да ни обижда, твърди още тя. Кметът на село Галиче Ценко Чоков от месеци е в ареста.

Русе тръгва на война срещу рисковото шофиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745545

Русе тръгва на война срещу рисковото шофиранеРусе тръгва на война срещу рисковото шофиране, като сериозните мерки от страна на полицията са вече в действие. Това стана ясно от проведената в Община Русе среща на тема „Проблеми, във връзка с вдигането на шум и рисково шофиране от моторни превозни средства в урбанизираните територии”. От ОД на МВР увериха,

Изложба "Памет за героите" в Художествената галерия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603676

Изложбата „Памет за героите” ще бъде  експонирана от 5 септември в зала №2 на Художествена галерия – Добрич. Тя е посветена на годишнината от драматичните събития през 1916 г. и е част от Програмата на проявите, посветени на Добричката епопея. С нея Националният инициативен комитет и Община град Добрич отбелязват  100 годишнината от Първата световна война. Изложбата е с картини от фонда на галерията. Сред тях е и малък бронзов релеф – портрет на генерал Иван Колев от големия скулптор Андрей Николов, предоставен с парт...

Пътуващото лятно кино с БНТ 1 затваря врати тази вечер

http://www.cross.bg/kino-kristo-awards-1519139.html

/КРОСС/ Петият юбилеен сезон на Пътуващото лятно кино с БНТ 1 завършва тази вечер. Лятно кино с БНТ 1, тръгна на 8 юли с нови летни филми и с Пътуващата детска библиотека. Националната кампания за възстановяване на летните кина в България гостува в 15 български града. Сезона на "Аполония" се закрива с документалния филм на Евгения Атанасова "Мост към Кристо" с уникални кадри от "Плаващите кейове" на Кристо и с най-новия игрален филм на Камен Калев "С лице надолу". Прожекцията е в яхт клуба на Созопол. Началото е в 20.30 часа. Започнала през 2012-та година, инициативата на Българската национална телевизия получи подкрепата на общините, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България, Eventex Awards International, „Златно сърце", както и най-важната - любовта на зрителите.          

Ангела Меркел: ЕС и Турция да успеят да преодолеят различията си относно визите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745619

Ангела Меркел: ЕС и Турция да успеят да преодолеят различията си относно визитеГерманският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че се надява Европейският съюз и Турция да успеят да преодолеят различията си във връзка с либерализирането на визите за турските граждани, пише Daily Sabah, цитиран от "Фокус". "Дискусиите с Европейската комисия са много интензивни и продължава", отбеляза Меркел след разговорите си с президента на

Патриотизмът е нещо повече от любов към Родината

http://www.cross.bg/rodinata-tolstoii-patriotizmut-1519138.html

/КРОСС/ Алексей Николаевич Толстой (1883-1945) - руски писател. Граф по произход, непряк роднина на Лев Толстой и на Иван Тургенев. Автор на множество повести, романи, пиеси и есета: Патриотизмът не е само любов към Родината. Това е нещо много повече... Това е съзнанието за своята неотделимост от Родината и неотлъчното преживяване заедно с нея на нейните щастливи и нещастни дни.  

Два района останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=330313

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните места: - абонатите между улиците: "Д-р Пискюлиев", " Парижка комуна", "Кракра " и "Яребична" до 16 часа; - висока част на местност Планова и част от с.

Дончев: Газовият хъб ще е възможност за получаване на газ на най-добра цена

https://www.actualno.com/business/donchev-gazovijat-hyb-shte-e-vyzmojnost-za-poluchavane-na-gaz-na-naj-dobra-cena-news_561042.html

"Безспорно изграждането на газоразпределителен център или газовия хъб в посока енергийна независимост на България, но има и още аргументи, дори по-силни - това е шанс България, и не само България, а и съседите й , да потребяват газ на най-добри цени". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира идеята за газовия хъб "Балкан". "Доколкото идеята за газпразпределителен център е газ от различни източници да се събира и всички клиенти, не само България, да имат възможност да купуват газ на най-добр

КОЙ посини Бойко Борисов? (СНИМКА)

https://www.actualno.com/curious/koj-posini-bojko-borisov-snimka-news_561041.html

По време на днешната газова конференция във Варна, посветена на газовия хъб "Балкан", премиерът Бойко Борисов се появи пред гостите на събитието с огромна синина под дясното око. Логично мнозина се запитаха откъде е дошла тя - дали министър-председателят е играл скоро футбол и геройски е посрещнал някое воле, за да предотврати опасност пред собствената врата или е станал някой лек фаул, докато е запознавал внука Бойко-младши с нов уред във фитнес залата? Волета има и в тениса на корт - а там топ

Най-малко 30 души са загинали при нападение в сирийската провинция Тартус

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-30-dushi-sa-zaginali-pri-napadenie-v-sirijskata-provincija-tartus-news_561043.html

Най-малко 30 души са загинали, а други 45 са ранени по време на поредица нападения срещу контролирани от правителството територии в сирийската провинция Тартус, съобщават държавните медии. Първият взрив на кола бомба е станал на мост в близост до едноименната столица на провинцията. При втория атентатор самоубиец се е взривил щом на мястото на инцидента са се събрали хора, опитващи се да помогнат на ранените. По-рано беше съобщено, че най-малко 18 души загинаха, а десетки други са ранени след

Властите на Китай платиха почивката на почти цял град по време на срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745614

Властите на Китай платиха почивката на почти цял град по време на срещата на Г-20Около два милиона жители на китайския град Ханджоу (административен център на провинция Джъдзян, Източен Китай) са предпочели в периода на провеждането на срещата на Г-20 да посетят други градове на страната или да извършат задгранични пътувания, предава ТАСС, цитиран от "Фокус". Такава информация приведе в своя публикуван доклад компанията Ctrip

5 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-bulgariya-1519137.html

/КРОСС/ 1698 г. - Като опит да внесе западна култура сред дворянството в Русия цар Петър I облага с данък носенето на брада за всички мъже с изключение на духовниците и селяните.1774 г. - Във Филаделфия се провежда първият Континентален конгрес.1881 г. - В София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН).1905 г. - Руско-японската война: Чрез посредничеството на американския президент Теодор Рузвелт в американския град Портсмут е сключен мирен договор, с който завършва войната.1914 г. - Първата световна война: В битката при Марна англо-френски войски атакуват и побеждават настъпващите към Париж германски военни части.1915 г. - Провежда се Първи конгрес на градовете в България.1939 г. - Втората световна война: САЩ обявяват неутралитет след започване на войната.1943 г. - Цар Борис III е погребан в Рилския манастир.1944 г. - България във Втората световна война: Правителството на България скъсва дипломатическите отношения с Нацистка Германия. Същият ден СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.1944 г. - В село Алеково, кметът Петко В. Петков доброволно предава властта на комитета на ОФ (първо установяване на ОФ власт).1944 г. - Белгия, Нидерландия и Люксембург учредяват Бенелюкс.1945 г. - Д-р Г. М. Димитров получава разрешение да напусне страната и да замине за Италия и оттам - за САЩ.1953 г

Образованието ще е приоритет на Бюджет 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=330310

Бюджетът за следващата година ще бъде готов преди президентските избори на 6 ноември. В това увери в "Денят започва" председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Управляващите възнамеряват да запазят данъчната политика, а заложеният дефицит ще е по-малък.

Най-голямата горила в света е на път да изчезне

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603673

Най-голямата горила в света е на път да изчезне, съобщи вчера Международният съюз за опазване на природата, цитиран от Франс прес. В дивата природа са останали само около 5000 екземпляра от източноконгоанската горила (Gorilla beringei), чиято популация е намаляла с над 70 процента за последните 20 години, подчерта в комюнике организацията. Южноафриканската голяма бяла акула изчезва Четири от шестте вида човекоподобни маймуни - източноконгоанска горила, западноконгоан...

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-223900/

Сравнително спокойният месец август приключи и септември дава ударно начало на есента със серия заседания на централни банки и макроикономически данни

Организират ревю-спектакъл с родопски носии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603675

Ревю-спектакъл с родопски носии се организира в Смолян. Повод са Европейските дни на наследството – 2016 г., а организатори на мероприятието са Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Европейски информационен център „Европа Директно“ – Смолян, със съдействието на Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Инициативата е под надслов „Магията на традиционната родопска носия“. Главната цел е да се открият и покажат пред публика автентични родопски носии, както и каква информация има втъкана в тях, както за бита, така и за традици...

Какво, къде, кога в Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603331

5 септември (понеделник) Концерт на Общински духов оркестър16.30 часа Парк „Александър Стамболийски"   6 септември (вторник) 131 години от Съединението на БългарияОбщоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Поднасяне на венци и цветя.10.30 часа Парк „ Александър Стамболийски"   Празник на село Сладък кладенец10.30 часа с...

Вдигат Георги Миланов за мача на националите

https://www.24chasa.bg/sport/article/5745268

Вдигат Георги Миланов за мача на националите Халфът на ЦСКА (Москва) Георги Миланов получи удар в бедрото по време на тренировката на националите в събота, но ще бъде на разположение на Ивайло Петев за утрешната квалификация срещу Люксембург. Заради травмата Миланов пропусна неделното занимание на националите. Има шанс да е с по-леки натоварвания и тази вечер,

Apple започва чистка на мобилни приложения

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/apple-zapochva-chistka-na-mobilni-prilozheniia-6058310

Компанията ще премахне от онлайн магазина си стари, неработещи и всякакви други приложения, които не отговарят на правилата

Правят първия кулинарен фестивал в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5745204

Правят първия кулинарен фестивал в София25 ресторанта цяла седмица ще предлагат най-добрите 3-степенни менюта за 25 лв. София става част от световния формат за кулинарно изкуство Restaurant week. Кулинарната седмица ще започне на 11 септември и ще завърши на празника на столицата - 17 септември, научи “24 часа”. Основната идея е на достъпни цени всеки да има възможност да опита

Гръцки телевизии ще съдят правителството

http://www.mediapool.bg/gratski-televizii-shte-sadyat-pravitelstvoto-news253761.html

Гръцки телевизии ще съдят правителството в Атина, след като бяха лишени от правото да излъчват и това ще доведе до уволнение на 1800 служители, съобщи електронното издание "Български новини". В края на август правителството даде на търг 4 лиценза за телевизионни канали, което остави досега излъчвали канали, сред които и опозиционни, извън ефира. В неполучилите лиценз медии работят над 1800 души, които в най-добрия случай след три месеца остават без работа. Ръководството на Съюза на журналистите започва срещи с лидерите на парламентарните партии за решение по отношение на трудовите права и очакващата се масова безработица сред журналистите. Подготвят се и протести. Само в двете големи телевизии "Алфа" и "Мега", които не получиха лиценз и са най-големите критици на правителството, работят над хиляда души. Телевизия "Стар" подаде съдебен иск срещу процедурата по търга за лиценз. Опозицията обвинява правителството, че са допуснати само четири лиценза, без програма за съдбата на оставащите безработни журналисти. Според опозицията управляващата партия "Сириза" налага политически контрол върху телевизионните медии. Лицензирането на медиите е част от програмата за борба с корупцията и "премахване на порочните връзки между управляващи и медии", отговориха от правителството.

„Бохемска рапсодия” звучи за Фреди в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603674

С час музика на легендарната група „Куин” и неформална сбирка на фенове Пазарджик днес отбелязва годишнината от рождението на Фреди Меркюри. Инициативата е на Младежкия дом, откъдето точно в 20 часа ще прозвучи „Бохемска рапсодия”. В същия час едновременно песента ще бъде пусната в няколко града в страната. Срещата на почитателите започва от 19,30 часа. Днес Фреди Меркюри щеше да навърши 70 години. Роден е на 5 септември 1946 година в Стоун Таун, Занзибар. Умира на 45 години в Лондон след пневмония - усложнение, предизвикано от СПИН. Смъртта на...

Във Франция не искат Оланд да се кандидатира за втори мандат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603672

Огромното мнозинство от френските избиратели не желаят Франсоа Оланд да издигне кандидатурата си за президент за втори мандат, съобщава радиостанция Ер Те Ел, цитирана от световните агенции. 85% от французите се обявяват срещу кандидатурата на Оланд за Елисейския дворец на предстоящите догодина избори за държавен глава. Това показват данните от социологическо проучване, проведено по поръчка на „Журнал дьо Диманш". Искат ли фанцузите втори мандат за Оланд - отговорът от преди година

Лука Пуи поднесе изненадата срещу Надал в петсетов мач, Джокович продължава в ритъм

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/05/2822391_luka_pui_podnese_iznenadata_sreshtu_nadal_v_petsetov/?ref=rss


Французинът Лука Пуи поднесе голямата изненада за деня на US Open. Той отстрани двукратния шампион Рафаел Надал след петсетов мач, продължил над четири часа.

Пуи се наложи с 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (6) в много вълнуващ двубой. В четвъртфиналите 22-годишният французин ще играе със сънародника си Гаел Монфис, победил Маркос Багдатис.

Провалът за Надал означава, че това е първият сезон от 2004 г. насам, в който не успява да стигне до четвъртфиналите в никой от турнирите от...

Партията на Меркел отстъпи пред Алтернатива за Германия на местни избори

http://www.investor.bg/evropa/334/a/partiiata-na-merkel-otstypi-pred-alternativa-za-germaniia-na-mestni-izbori-223976/

Изборите в провинция Мекленбург-Предна Померания бяха спечелени от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия

Пожарът край селата Коларово, Доситеево и Рогозиново е локализиран и се охранява

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745553

Пожарът край селата Коларово, Доситеево и Рогозиново е локализиран и се охраняваПожарът край селата Коларово, Доситеево и Рогозиново е локализиран и се охранява, гасят се отделни огнища вътре в периметъра. Това съобщи за"Фокус" ст. комисар Тошко Бързилов , началник на Националния оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. По думите му пожарът е обиколен от всички страни и е с обхват 5000 дка.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-plovdiv-predavaneto-1519136.html

/КРОСС/ Нова телевизия, "Здравей, България"Тема: Защо жителите на Харманли се вдигнаха на бунт срещу мигрантите? Обсада за политическа употреба или реално напрежение? Гост: Асен Николов, заместник-председател на младежката организация на ВМРО. Тема: Какво се е случвало в българските училища на Гюлен? свидетел на тази дейност разказа спомените си Тема: Какво се е случило при трагедията в Лом, където има загинал и много пострадали, след като ТИР се вряза в къща - на живо от града.Тема: Шофьор с условна присъда за убийство на пътя отново причини смъртта на друг зад волана. На живо: Кой го допусна?Тема: „Мисия Образование": Христо Калоферов разказва как остарялата материална база ограбва знанията на учениците.Тема: Да надскочиш мечтите си. Момичето, което донесе най-големия ни успех в Рио - сребърната медалистка Мирела Димирева - специален гост в предаването. bTV, „Тази сутрин" Тема: Какво се случва в Харманли? Гост: Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРОТема: Катастрофата в Лом. Тема: Андрей Ковачев след инцидента Тема: Политическият разбор на проф. Юлиан Вучков за президентския вотТема: Издирван за стрелбата срещу Митьо Очите - ексклузивно пред bTV БНТ „Денят започва" От 5-ти до 9-ти септември сутрешният информационен блок на БНТ „Денят започва" ще се излъчва пряко от градовете Пловдив и Варна

Убиец на пътя уби отново, протест във Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ubiec-na-pytia-ubi-otnovo-protest-vyv-varna-6058402

От Окръжната прокуратура обясниха, че той все още не е задържан и няма повдигнато обвинение

Километрична опашка от тирове на ГКПП "Капъкуле"

http://www.mediapool.bg/kilometrichna-opashka-ot-tirove-na-gkpp-kapakule-news253760.html

Над 400 тира чакат второ денонощие на турския граничен пункт "Капъкуле" за да пресекат границата с България. Опашката надхвърля 10 километра, съобщиха турските митнически власти. Според тях причина за натрупването на тировете на турската митница е, че обработването на тировете на българската митница става бавно поради намаления персонал в почивните дни. Голяма част от тежките камиони тръгват на път в края на седмицата, което допълнително натоварва митницата. Близо 4 километра беше опашката от тирове и на втория мост над Дунав при Видин - Калафат в неделя. Забавено беше и движението на леки автомобили и мотоциклети през пункта на българо-румънската граница.

Идея: Свалят номера на коли, причинили катастрофа у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=330305

По-строги мерки на пътя заради гастарбайтерите. Да се свалят номерата на колите на всички чужди граждани, които предизвикат катастрофа у нас искат депутати. Това обаче е само една от мерките, които депутатите планират. Те искат още всички тези хора да плащат глобите си или на място, ако бъдат установени като нарушители, или да бъдат принудени да ги плащат на граничните пунктове, когато напускат страната ни.

Среднощен екшън със стрелба в Галиче срещу семейството на Ценко Чоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745548

Среднощен екшън със стрелба в Галиче срещу семейството на Ценко ЧоковСреднощен екшън със стрелба в Галиче. Този път насилието е срещу семейството на Ценко Чоков, съобщава bTV. Четирима маскирани са нападнали охранителен автомобил на Чокови и започнали да го трошат. Инцидентът е заснет от охранителните камери на сградата. Подаден е сигнал в полицията и започва преследване.

Борисов срещу "Турски поток" - щял да му налага вето, ако няма хъб "Балкан"

https://www.actualno.com/business/borisov-sreshtu-turski-potok---shtjal-da-mu-nalaga-veto-ako-njama-hyb-balkan-news_561039.html

Ако останем само на интерконектора, без газов хъб, то нашата зависимост ще се повтори. Няма да позволим България да бъде заобикаляна и ще използваме правото си на вето, ако това се случи чрез "Турски поток" през Гърция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на днешната газова конференция във Варна. Идеята на Атина е чрез "Турски поток" да създаде газов хъб на гръцка територия. Според Борисов в момента сме на фаза „строеж” при връзките с Гърция, с Турция и с Румъния. Нито една

О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш чорбаджия!?

https://bivol.bg/%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%83%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d0%b9-%d1%8e%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%89%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%88.html

Добре бе, генетичен материал лош, защо мааш гащи ти по гръцкото моренце, а иначе твърдиш, че си беден? Какво значение има, че и всички международни финансови институции са на същото мнение, изнасяйки факти, цифри и конкретика, когато ти си позволяваш да се движиш по магистралите, чиито ленти е прерязал знаете кой (че много му произнасям […]

Убиец на пътя с условна присъда уби за втори път (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745517

Убиец на пътя с условна присъда уби за втори път (Видео)"Искаме законът да бъде променен. Човек, който е нарушил Закона за движение по пътищата, трябва да получи затвор от минимум пет години, и то само ако има смекчаващи вината обстоятелства". Това заяви за Нова телевизия майката на младия мъж, който загина на магистрала "Хемус", след като беше блъснат с автомобила си от шофьор, карал с висока скорост.

Издирван за стрелбата срещу Митьо Очите се появи по телевизията

http://offnews.bg/news/n_1/n_635516.html

Рано тази сутрин Марчо Марков, един от издирваните вече втори месец за стрелбата срещу Димитър Желязков - Очите, даде интервю пред bTV и се предаде на полицията. Марков е с обвинение за участие в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на дрога, изнудване и палежи в Слънчев бряг и Банско. "Опитвам се да се подготвя за най-лошия сценарий, защото за мен това да попадна зад решетките е абсурдно. Аз не се чувствам виновен за каквото и да било. Това беше една вечер, в която трябваше да прекарам страхотно и да изляза вечерта с приятели. То се превърна в мой кошмар", каза Марков тази сутрин. "Това не е филм, в който да очакваме някакво положително развитие, но все пак се надявам. Това е моят живот и аз искам да го живея нормално в държава, в която нещата се случват по правилния начин", допълни той.

Един човек загина, а осем други са ранени след като ТИР се вряза в къща в Лом

http://www.cross.bg/kushta-intzidenta-postradalite-1519135.html

/КРОСС/ Един човек загина, а осем други са ранени след като ТИР се вряза в къща в Лом. Трима от пострадалите при инцидента в неделя са в реанимацията на местната болница. Състоянието им е стабилно. На място е починал 33-годишен мъж.Пристигналите на мястото на инцидента екипи на полицията и Спешна помощ успели да извадят шофьора от кабината на ТИР-а и да го откарат в болницата, където е стабилизиран. В къщата в ромския квартал на крайдунавския град семейство празнувало след сватба в четвъртък. Изведнъж върху тях връхлита ТИР. "Цялата стена падна върху мен", заяви един от пострадалите пред Нова телевизия. Причините защо е станало това все още не са известни. Според очевидци обаче шофьорът е влезнал в завоя с около 70км/ч.    

От 7 септември започва ремонт на пътя Борово - Ловец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603191

На 7 септември започва ремонт на пътя между старозагорските села Борово и Ловец. Срокът за изпълнение на договорените видове работи и предаването на обекта е 120 календарни дни. По този повод ще бъде създадена временна организация на движението в района. Община Стара Загора предупреждава водачите да се движат с повишено внимание на пътя и да спазват вертикалната маркировка.  ...

Докато Меркел лобира за падане на турските визи в ЕС, партията й загуби избори

http://www.mediapool.bg/dokato-merkel-lobira-za-padane-na-turskite-vizi-v-es-partiyata-y-zagubi-izbori-news253759.html

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се надява Европейският съюз и Турция да успеят да преодолеят различията си във връзка с либерализирането на визите за турските граждани до няколко седмици. "Дискусиите с Европейската комисия са много интензивни и продължават", коментира Меркел след разговорите си с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай. Тя допълни, че най-вероятно споразумението ще бъде постигнато след няколко седмици. Междувременно християндемократическият съюз на германския канцлер падна на трето място с 19% на изборите в нейната родна провинция - североизточната Мекленбург-Западна Померания. Кандидатите на ХДС бяха изпреварени от социалдемократите и евроскепитиците от "Алтернатива за Германия", които спечелиха 21% от гласовете. Социалдемократите, от чиито редици е министър-председателят на провинцията Ервин Зелеринг, постигнаха най-добър резултат от  30.4% от гласовете на избирателите. Лявата партия, "Зелените" и дясната радикална Национал-демократическа партия получават съответно 12.6%, 5% и 3.3% от гласовете. "Алтернатива за Германия" бързо набира сила и вече е представена в осем от 16-те местни парламента в страната.

Значително увеличение на подалите молби за отпускане на помощ за отопление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603219

Значително увеличение на подалите молби за отпускане на помощ за отопление се наблюдава в дирекциите за Социално подпомагане в Кюстендилска област.„5 176 са подадените към момента молби, като отказите са 341. Към този момент молбите са доста повече отколкото за същият период на миналата година. За сравнение в община Кюстендил са подадени 2 933 молби, което е с 1 000 повече от 2015 г.", заяви коментира за Дарик директорът на Регионалната дирекция Светослава Макенджиева. Няма промяна и в условията, на които трябва да отговарят гражданите, за да к...

Пожарът в Харманлийско е локализиран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603671

Пожарът между селата Доситеево, Рогозиново и Коларово е локализиран и до няколко часа ще бъде потушен, съобщи областният управител на област Хасково Станислав Дечев. Стихията избухна в неделя следобед и до понеделник сутринта е обхванала над 7000 декара площ - пасища, сухи треви, лозя и овощни масиви. Пожар бушува между харманлийски села, кмет пострада при гасенето Кметът на село Доситеево Митко Вълчев пострада при гасенето на пламъците. Той е бил с доброволческа гру...

Тържествена програма и поднасяне на венци и цветя за Съединението в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603187

С тържествена програма и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязано в Дупница 131 години от Съединението на България утре. От 10.15 часа - общинска духова музика, 10.30 часа - поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците. В 11.00 часа - пл. "Свобода"- тържествена програма с участието на мъжки хор "Св. Иван Рилски", танцов състав "Абракс" към НЧ "Пробуда 1926"- с. Джерман, Фолклорна група към НЧ "Светлина 1927"- с. Бистрица....

Отбелязваме 131 години от Съединението на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-7jaFpZd8Ok/

znameПреди 131 години българският народ написва първите редове от своята нова история. След бунтове в различни градове на Източна Румелия, подкрепени от княз Александър I Батенберг, Съединението на България е постигнато на 6 септември 1885 г.

Този всенароден и желан от всички бунт е преминал почти без кръвопролития. И макар Берлинският конгрес да разпокъсва страната ни, той не успява да прекъсне здравата духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия.

На 06.09.2016 г. /вторник/ Поморие ще отбележи светлия Национален празник от 10.30 часа с поднасяне на венци и цветя върху паметната плоча на участниците в борбата за Национално освобождение.

Община Поморие кани жители и гости на града, обществени организации и институции да почетат паметния за страната ни ден!

Търсим инвеститори за газовия хъб "Балкан"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/tyrsim-investitori-za-gazoviia-hyb-balkan-223972/

Една от големите въпросителни за форума във Варна е ще дойдат ли представители на "Газпром"

Битката с пожара в Харманли продължава

https://www.24chasa.bg/novini/article/5745511

Битката с пожара в Харманли продължаваПродължава битката с новия голям пожар, който избухна късно вчера в Харманлийско, съобщи bTV. По последни данни огънят, който бушува между селата Рогозиново, Доситеево и Коларово, вече е локализиран. Няма пряка опасност за хората в селата. При гасенето обаче е пострадал кметът на Доситеево Митко Вълчев.

Китайски бизнесмен си купи Boeing Dreamliner за $ 325 млн.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1603670

Китайски бизнесмен похарчи 325 милиона долара, за да си купи самолет "Боинг 787 Дриймлайнер" (Boeing 787 Dreamliner), за лично ползване, пише в понеделник вестник „Бейджин цинянбао", цитиран от ТАСС „Самолетът е изработен, като са взети под внимание специалните желания на клиента. Вътрешното пространство е разделено на гостна, кухня, трапезария, спалня и медицински кабинет. Магнатът е похарчил общо около 100 милиона долара допълнително, за да бъде оборудван самолетът по негово желание", съобщи представител на фирмата, която е изпълнила поръчкат...

Спорт по тв днес: Григор срещу Мъри на US Open, 3 квалификации за мондиал 2018, колоездачна обиколка на Испания

https://www.24chasa.bg/sport/article/5745201

Спорт по тв днес: Григор срещу Мъри на US Open, 3 квалификации за мондиал 2018, колоездачна обиколка на Испания                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Инвеститори се събират на кръгла маса във Варна за газовия хъб „Балкан“

http://www.moreto.net/novini.php?n=330304

Инвеститорска кръгла маса за бъдещето на газов хаб "Балкан" ще се проведе край Варна. Тя е организирана от „Булгартрансгаз“ ЕАД. По време на събитието ще бъде обсъдена концепцията на българското правителство за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“.

"Забравените", или защо толкова много хора харесват популистите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zabravenite-ili-zashto-tolkova-mnogo-hora-haresvat-populistite-222937/

Популистите на Запад рисуват образа на едно по-добро бъдеще за много от избирателите им, пише журналистът Джон Лойд

Нова книга на академик Черньо Чернев

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UYOvh5KlCWY/

unnamedВ навечерието на националния ни празник 6 септември 2016 г. – Ден на съединението на Княжество България и Източна Румелия, излезе от печат най новата книга на нашия съгражданин, академик Черньо Чернев.

Единадесетата по ред авторска книга „Българите в Крим-история, факти, тайни, НЛО и легенди” е библиографско издание на луксозна хартия, дълбок цветен офсет с 350 страници и 128 оригинални цветни и архивни снимки.

Те е  създадена в резултат на поканата отправена към нашия съгражданин да участвува със свой доклад в Международната научна конференция „Български срещи” в Република Крим, проведена в началото на месец ноември 2015 г. Организирана от Регионалната национално-културна автономия на българите „Отец Паисий” в Република Крим с ръководител големия български патриот Иван Абажер и неговия екип от родолюбиви българи.

Първи от българската група ми дадоха думата да прочета приветствието от името на МАБИКВ  българската група селектирана от домакините бяха включени акад. Черньо Чернев, професорите Иван Маразов, Ваня Добрева, Николай Ников и ексдипломата Дочо Шипковенски-главен секретар на организацията на Обединените българи, както и двама известни български журналисти Теодор Коруев и Исак Гозес. С присъствието на групата български учени в престижната научна  конференция бе пробита успешно информационната блокада на Република Крим.

Председателя на МАБИК-Международна академия по българознание, иновация и култура академик Владимир Цонев в своята рецензия „Дръзновение полет на изследователя” споделя, че основната идея на автора винаги е била християнството като основа на държавността. Прелитайки образно казано през вековете от българското черноморие до древната земя на Анатолия, преплувайки до античните гръцки острови и докосвайки се до виденията на древните манастира в Метеора, с легендите витаещи над монашеската република Света гора, той спира и в загадъчния полуостров Крим.

Автора  успя да се докосне до неговата история, да посети интересни места свързани с навлизането на християнството  и първоначалното покръстване извършено от св.апостол Андрей Първозванни. За княз Владимир, който получава своето кръщение в Херсонес, за да приеме след това и покръстването на цяла Русия с тази благословена от Бога религия.

Академик Чернев привлече вниманието на всички участници с аналитичните му беседи и научни съобщения подкрепени с исторически факти и аргументи. Важна част от историята на Крим е свързана с наличието на компактна маса българи, живеещи тук от векове. За тях и за други любопитни подробности авторът разказва твърде обширно и образно при срещите си с учени и обикновени граждани. Една пъстроцветна картина на ежедневието в тази страна ще привлече вниманието на читателите.

Странните загадки от векове, прелитания на НЛО, подземни тунели в които се крият подводници са част от лавината информация и събития, преплетени от вековете в едно цяло –историята на Република Крим. Увлекателно той разказва за подземни и подводни пирамиди с неустановени параметри и функции. За времето, паралелните светове, парапсихологичните опити на руските учени и секретните служби на тайнствената организация „Аненербе” на Хитлер по тези земи.

За лунната база под столицата Симферопол /град на съгласието/, за българските легенди с тракийски корени и българската национална бродерия на кримските българи в които се крият тайни послания. В поредица от статии спиращи дъха на неговите читатели акад. Чернев разглежда и анализира философски  религията като крепител на морала. За думите, които влияят на човешкото ДНК.

Той отново предизвиква изследователите с нови разкрития, с легендите за намерените свети мощи от нашите апостоли Кирил и Методий. Анализира символите и знаците прието от обществото и повдига завесата на тайните общества, които са били част от многовековната история на тази Република Крим.

Публикуването по негова молба научни доклади на руски учени е една естествена  и доказана връзки между българския и руския език. Философските му изповеди, че винаги новите открития са били спорни или оспорени е в контекста за недоизказаните мисли за българското хоро и връзките му с Космоса.

За нашите съграждани ще бъде крайно интересно да прочетат доклада на професор Николай Ников участник в научния форум за винарството на българите в Крим.

45

арх. сн – Черньо Чернев на крайбрежния булевард в Ялта през 1985 г. със сина на писателя Шолохов. вляво от него и неговата съпруга Виолета-втората от дясно, дъщеря на екс премиера Антон Югов

Неговото  присъствие в научния свят на Европа е подкрепено с покани за нови участия в международни форуми и през настоящата 2016 година. Приет е неговия доклад „За философията на туризма”, който ще излезе в Научния сборник по повод  9-я Черноморски туристически форум под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова. Той ще се проведе в средата на октомври във Варна.

Получените покани за официално представяне на неговата поредна книга в Република Крим и отделно за Поволжието е доказателство за приноса му в изследванията на такава деликатна тема като християнството. Гаранция за това са признанията на руската църква и държавното ръководство на Руската федерация, че нашия съгражданин акад.Черньо Чернев е първия европеец който написа книга за Република Крим след присъединяването и към майка Русия. С присъствието на групата български учени в престижната научна бе пробита успешно информационната блокада на Република Крим.

Изпълнява се Завета на кан Кубрат-Съединението прави силата и българите зад граница са част от България днес и Во Веки Веков!

 

 

Бюджет 2017 без промяна на данъците и с малък дефицит

http://www.mediapool.bg/byudzhet-2017-bez-promyana-na-danatsite-i-s-malak-defitsit-news253758.html

Бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит, а данъците няма да се променят. Приоритетите ще са образование и здравеопазване, ще се отпусне и втория милиард за санирането на жилищните сгради. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ. Според нея не бива консолидацията на бюджета да се случва рязко и бюджетът да се планира без дефицит, заради добрите резултати от изпълнението към момента. Опитът от първото правителство на ГЕРБ показа, че при рязко свиване на разходите, това води до стагнация на икономиката, каза Менда Стоянова. Данъците остават същите и през 2017 г. Данъчната система ще остане непроменена и през следващата година. Причината - работи и генерира над средния за ЕС растеж в период, когато световната икономика излиза от кризата, посочи председателят на парламентарната бюджетна комисия. Няма да бъдат възприети идеите на БСП за диференцирана ставка на ДДС за детски стоки, книги, лекарства, които левицата представи миналата седмицав началото на новия парламентарния сезон, каза Стоянова. Според нея идеите на социалистите са популистки и се подхранват от желанието да бъде похарчен огромният фискален резерв, натрупан от сегашното управление. Диференцираната ставка на ДДС обикновено не води до понижаване на цената, а социалните политики не трябва да се провеждат с мерки в областта на данъците, смята депутатът от ГЕРБ. Образованието ще е приоритет в разходните политики на Бюджет 2017 г., каза Стоянова. "Все по-нужни са квалифицираните работници, които да намерят своята реализация тук", допълнитя. По думите й в програмите за обучение и квалификация все по-силно ще бъде ангажиран и бизнесът. Вторият приоритет в Бюджет 2017 ще е здравеопазването, където е "трудно да се работи", но "се направиха някои стъпки, които дават резултат", смята Стоянова. Управляващите ще продължат да се фокусират и върху подобряването на инфраструктурата, за която след 2020 г. не се предвижда еврофинансиране.  Програмата на правителството за саниране на жилищните сгради върви "изключително успешно" и след първия милиард, предстои отпускането и на втори през 2017 и 2018 г., каза Менда Стоянова.  Излишъкът от 3.3 млрд. лв. ще бъде похарчен до края на годината Бюджетният дефицит тази година ще е по-нисък от заложените 2% и се очаква да бъде минимален, прогнозира Стоянова. Според нея натрупаният излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината. Решаващата роля за по-добрите резултати в Бюджет 2016 спрямо същия период на миналата година се дължи на свиването на сивата икономика и на растежа от 3%, каза председателя на бюджетната комисия. Това е довело до повече приходи от 1.8 млрд. лв., които идват основно от подобрената събираемост от данъци и осигуровки в сравнение с август 2015 г. В същото време разходите изостават, основно заради неизпълнението на планираните инвестиции в инфраструктурни проекти. Този спад в разходите обаче ще бъде преодолян до края на годината, защото строителния сезон в момента е в разгара си и ще се строи до края на годината, стана ясно от обясненията на Менда Стоянова.

Бюджет 2017 ще бъде с малък дефицит

http://www.mediapool.bg/byudzhet-2017-shte-bade-s-malak-defitsit-news253758.html

Бюджетът на държавата за 2017 г. ще бъде планиран с малък дефицит. Това съобщи председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ. Според нея не бива консолидацията на бюджета да се случва рязко и бюджетът да се планира без дефицит, заради добрите резултати от изпълнението към момента. Опитът от първото правителство на ГЕРБ показа, че при рязко свиване на разходите, това води до понижаване на растежа на икономиката, каза Менда Стоянова. Натрупаният бюджетен излишък от близо 3.3 млрд. евро към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината и най-вероятно ще приключим дори с лек дефицит, прогнозира Стоянова. Решаващата роля за по-добрите резултати в бюджет 2016 спрямо същия период на миналата година е на свиването на сивата икономика и на ръста на икономиката от 3%, каза председателя на бюджетната комисия. Това е довело до повече приходи от 1.8 млрд. лв., които идват основно от подобрената събираемост от данъци и осигуровки в сравнение с август 2015 г. В същото време разходите изостават, основно заради неизпълнението на планираните инвестиции в инфраструктурни проекти. Този спад в разходите обаче ще бъде преодолян до края на годината, защото строителния сезон в момента е в разгара си и ще се строи до края на годината, стана ясно от обясненията на Менда Стоянова. Програмата на правителството за саниране на жилищните сгради върви „изключително успешно“ и след първия милиард, предстои отпускането и на втори през 2017 и 2018 г., каза Менда Стоянова. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване