Светът отбелязва Международния ден на мира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607544

Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в годишното си послание по повод Международния ден на мира - 21 септември. Всяка година на Международния ден на мира ООН призовава воюващите страни по целия свят да свалят оръжие и да спазят 24-часово примирие. Символичността на ден без сражения напомня, че конфликтите могат и трябва да бъдат прекратени, посочва генералният секретар в своя призив.

Лавров и Кери с извънредна среща след подновяването на огъня в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/77323/Lavrov-i-Keri-s-izvanredna-sreshta-sled-podnovyavaneto-na-oganya-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Външният министър на Русия Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери са на извънредна среща в Ню Йорк след подновяването на огъня в Сирия след продължилото едва седмица примирие.

Строителство на дере оставя част от "Аспарухово" без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=331547

Заради строителството на Източното дере в „Аспарухово“, улици във варненския квартал и няколко местности ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Водоподаването ще бъде прекъснато от 9 до 17 часа в карето от улиците "Мара Тасева", "1-ви май", "Георги Стаматов", "Нишава" и местностите „Вилите“ и „Карантината“.

Предстоящи събития в страната за 21 септември

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1520551.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа ще започне редовното заседание на Народното събрание. ***Враца. От 15.00 часа министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще направи инспекция на нанесените щети на околната среда от МВЕЦ „Луна". ***София.От 16.00 часа на официална церемония в залата за пресконференции в министерството на спорта ще бъдат връчени грамотите „Кмет на месеца" на победителите в конкурса за месец юли на тема „Отдих и спорт". ***София.От 08.30 часа Американският колеж в София и Фондация „Америка за България" организират официална церемония по първа копка на „Реконструкция, основен ремонт, преустройство и пристрояване на същестуваща сграда на „Американски колеж София". ***София. В Гранд Хотел София, фондация „Тръст за социална алтернатива" ще бъде домакин на работен обяд, на който ще представи постигнатите успехи по програма „Регулация и законно застрояване на квартали с преобладаващо ромско население" в градовете Пещера, Дупница и Кюстендил, изпълняван с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България". ***София.От 09.30 часа часа състав на Специализирания наказателен съд ще заседава по делото срещу Мартин А., Валентин Я., Валери А., Иван И., Христо Х., Николай С., Димитър Г., Жечо Б., Ангел М., Николак Р., Денислав П. и Емил М

Дачич: Има намерения за унищожаването на Република Сръбска чрез война

https://www.actualno.com/balkani/dachich-ima-namerenija-za-unishtojavaneto-na-republika-srybska-chrez-vojna-news_564184.html

Ивица Дачич каза, че заплахите на бивш командир от армията на босненските мюсюлмани срещу Република Сръбска представляват „най-голямата заплаха за мира и стабилността в региона“, предаде радио В92, цитирано от "Фокус". Сръбският външен министър каза това в Ню Йорк, къд

Кандидат-президентите като социални министри!

https://www.actualno.com/viewpoint/kandidat-prezidentite-kato-socialni-ministri-news_564185.html

Като ги слуша човек изявилите се вече кандидат-президенти, не може да не се попита - тия хора президенти ли искат да стават или социални министри. Всички без изключение в усилието си да подмамят колкото се може повече бюлетини, лъжат, мажат и замазват - как всеки от тях, ако ст

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-zashto-stydioto-1520550.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Предизвикателството АЕЦ "Белене". Между плащанията за „Белене", свитото потребление и по-малкия износ на ток. Говори Теменужка Петкова, министър на енергетиката.Тема: Патриотизъм и мигранти. Патриотични игри по време на мигрантска криза - лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.Тема: Глас народен, глас Божи! Знаем ли как да се възползваме от пряката демокрация. За силата на местния референдум и тежестта на народната дума.Тема: На път. В първия Европейски ден без загинали на пътя - как ще намалеят жертвите? Повече за инициативата - думата има комисар Мария Ботева.Тема: За раждането като грижа. Защо акушерският модел подкрепя естественото раждане и кой стои в центъра на майчиното здравеопазване - родилката или специалистите? За добрите практики в Европа и за остарелите представи тук.Тема: Фестивал на цветята. Коя чушка е по-люта - чилийската или българската. Вижте богатството на растителния свят на живо от Ботаническата градина. BTV, „Тази сутрин"Тема: Съдбата на малкия Мустафа трогна хиляди

Международен ден на мира

http://www.moreto.net/novini.php?n=331544

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 30 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир.

Четири обвинения за бомбаджията от САЩ

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/chetiri-obvineniia-za-bombadzhiiata-ot-sasht-6059043

Мъжът е получил няколко огнестрелни рани, но от полицията информираха, че състоянието му е „критично, но стабилно“

Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене" е най-добър в момента

http://bulgarski.pogled.info/news/77322/Variantat-za-postroyavane-na-AETS-Belene-e-nai-dobar-v-momenta

/Поглед.инфо/ Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене" изглежда най-приемлив с оглед на минимизиране на загубите, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Канада елиминира САЩ от световната купа по хокей

https://www.24chasa.bg/sport/article/5773839

Канада елиминира САЩ
от световната купа по хокейКанада победи САЩ с 4:2 на световната купа по хокей и така елиминира американците от престижната надпревара в Торонто. Канадците и отборът на Европа са 1/2-финалистите от група "А", като решават първото място в нея в директен сблъсък. Американците и Чехия вече нямат шансове да продължат напред и ще имат протоколен двубой за третото място в групата.

Обама: Ситуацията в Сирия е неприемлива, а светът трябва да се обедини

https://www.24chasa.bg/novini/article/5773837

Обама: Ситуацията в Сирия е неприемлива, а светът трябва да се обединиПрезидентът на САЩ Барак Обама заяви, че ситуацията в Сирия е неприемлива и че светът трябва да се обедини в опита си да прекрати продължилия пет години конфликт, предаде Reuters, цитира "Фокус". „Всички знаем какво се случва в Сирия. Това е неприемливо“, заяви Обама. „Не сме толкова обединени, колкото трябва в намерението си да прекратим това“,

Живот сред панелките - защо не, пита Architecture Week в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/21/2829491_jivot_sred_panelkite_-_zashto_ne_pita_architecture/?ref=rss


Облагородяването на кварталите от техните жители е темата на деветото издание на One Architecture Week, който тази година ще се проведе в третият по големина панелен квартал в България - "Тракия" в Пловдив. Фестивалът започва на 30 септември и ще продължи една седмица. Богатата на дискусии, изложби и намеси в градската среда програма ще приключи с Форум лекции на архитекти и студиа от 14 държави на 8 и 9 октомври.

Тя включва три обиколки из пловдивския панелен квартал "Тракия", три...

Живот в панелка - защо не, пита Architecture Week в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/21/2829491_jivot_v_panelka_-_zashto_ne_pita_architecture_week_v/?ref=rss


Облагородяването на кварталите от техните жители е темата на деветото издание на One Architecture Week, който тази година ще се проведе в третият по големина панелен квартал в България - "Тракия" в Пловдив. Фестивалът започва на 30 септември и ще продължи една седмица. Богатата на дискусии, изложби и намеси в градската среда програма ще приключи с Форум лекции на архитекти и студиа от 14 държави на 8 и 9 октомври.

Тя включва три обиколки из пловдивския панелен квартал "Тракия", три...

МВР не може да контролира на място нивото на шума при нощни гонки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/21/2830457_mvr_ne_moje_da_kontrolira_na_miasto_nivoto_na_shuma/?ref=rss


Темата за контрола и превенцията от МВР на гонките с мотори и коли, които нощем нарушават тишината в София, за пореден път влезе в публичното пространство след нощното мотошествие в събота срещу неделя.

От Столичната полиция обясниха пред "Дневник", че в такива случаи тяхната реакция се изразява в специализирани полицейски операции след жалби от граждани, като не коментираха дали могат да предприемат превантивни мерки. Такава полицейска акция бе организирана и в понеделник, когато...

Улесняват признаването на чужди дипломи за висше образование

http://bulgarski.pogled.info/news/77321/Ulesnyavat-priznavaneto-na-chuzhdi-diplomi-za-visshe-obrazovanie

/Поглед.инфо/ Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища на държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария.

В КАТ пускат нова серия номера по избор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607401

В Деловодството на сектор „Пътна полиция” започва приемането на заявления за право на използване на регистрационни номера по избор от «7501» до «8000» от серия ВК. Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своя избор....

Първият "Пирин ултра" ще предизвика и студовите рецептори на бегачите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/21/2830453_purviiat_pirin_ultra_shte_predizvika_i_studovite/?ref=rss


Близо 50 състезатели ще стартират в първото издание на "Пирин ултра" - най-новият ултрамаратон в календара с екстремни български изпитания.

Организаторите от XCoSports обещават трасето да изправи участниците пред нови предизвикателства в областта на планинското бягане.

Това се доказа напълно в последните дни, когато времето се влоши значително. Във втория ден се очакват минусови температури над 1600 м надморска височина. Това предизвика промяна в изискванията за екипировка...

Все повече младежи в Европа употребяват канабис

https://www.24chasa.bg/novini/article/5773834

Все повече младежи в Европа употребяват канабисВсе повече младежи в Европа употребяват канабис, показва проучване. За сметка на това броят на посягащите към алкохол и цигари 15-16-годишни намалява. Най-много са употребяващите трева в Чехия, а най-малко в Испания. В проучването се посочва още, че броят на пушещите се увеличава в България, Гърция, Полша и Румъния.

За болния Мустафа и безкрайните човешки драми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5773511

За болния Мустафа и безкрайните човешки драми Подаръците, които получи 9-годишният Мустафа от хора от цялата страна, ще бъдат малък лъч светлина за него. А историята му е толкова драматична, сякаш той не е малко тежкоболно момче, а човек, преживял десетки горчиви години. Оставен от най-близките си хора повече от месец в болницата, Мустафа едва ли знае добре какво е майчина обич и бащина

"Пътна полиция" с акция за Деня без загинали на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607350

Постове на „Пътна полиция” ще бъдат разположени от 11:00 до 12:00 часа в северното платно на бул. „Васил Левски“, в отсечката след автобусна спирка „Дубровник“. Акцията е във връзка с Европейския ден без загинали на пътя - 21 септември. Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL. Целта на мащабната операция EDWARD е ограничаване до минимум броя на тежките катастрофи на територията на Варна и областта, чрез засилена контролна дейност и повишаване степента на информираност на обществото за пътно-транспортния травмати...

Депутатите гласуват 1,2 млрд. лева за НЕК

http://offnews.bg/news/n_1/n_636424.html

Депутатите гласуват днес 1,2 млрд. лева за Националната електрическа компания. НЕК трябва да плати с държавната помощ поръчаните на Русия реактори за АЕЦ "Белене".  Министрите решиха държавата да не бави изпълнението на спечеления от Русия арбитраж, заради прекратения строеж на АЕЦ „Белене“ и да плати на „Атомстройекспорт“, присъдените ѝ над 1,2 млрд. лева. Сутринта извънредно Министерският съвет прие проектозакон за отпускане на заем, с който да бъде изплатена сумата за оборудването. За да отпусне държавата подобна сума на търговско дружество, трябва и разрешение от Брюксел.

Всеки четвърти българин в чужбина е с висше образование, сочи ново изследване

http://svetoven.pogled.info/news/77320/Vseki-chetvarti-balgarin-v-chuzhbina-e-s-visshe-obrazovanie-sochi-novo-izsledvane

/Поглед.инфо/ /Един от четирима българи заминаващи в чужбина е с висше образование. Това сочат данни от направено изследване на една от банковите институции у нас. Главен икономист за Централна Източна Европа във финансовата институция Любомир Митов обясни, че през 2010-та година около 26 % от българските емигранти са с университетско образование. Митов коментира и че изравняване на доходите на човек от населението от България спрямо Европа ще има през 2065-та година.

Най-важното от Варна във вчерашния 20 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331539

Кръводарителска акция за жертви на катастрофи се провежда във Варна Кръводарителска акция за жертви на катастрофи се провежда във Варна, научи Moreto.net. Желаещите да помогнат могат да го сторят в Регионалния център по кръводаряване, съобщиха от Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи.

Анджелина Джоли и Брад Пит се развеждат заради "непреодолими различия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_636423.html

Американската актриса Анджелина Джоли поиска развод от Брад Пит, две години след като сключиха брак и 12 години след като заживяха заедно. Адвокатът на Джоли разпространи изявление, че клиентката му е поискала бракът ѝ с Брад Пит да бъде прекратен. "Решението е взето в интерес на семейството. Тя няма да коментира и моли семейството ѝ да бъде оставено на спокойствие", заяви адвокат Робърт Офър. Актрисата е поискала шестте им деца да останат при нея, а Брад Пит да има право на посещения, твърди сайтът TMZ. Джоли е посочила като причина непреодолими различия. Според документите, подадени в съда, Анджелина няма претенции за съпружеска издръжка. Според информация в различни медии Джоли смятала, че Пит не се справя с родителските си задължения. Тя иска от съда да ѝ предостави пълно попечителство над шестте деца, като Брад Пит ще може да ги посещава.  Двамата са заедно от 2005 година и отглеждат шест деца, от които три осиновени - 13- годишния Мадокс от Камбоджа, 10-годишния Пакс от Виетнам и 9-годишната Захара от Етиопия, и три биологични - 8-годишната Шайло и 6-годишните близнаци Вивиан и Нокс. Часове след като информацията за развода на двете холивудски звезди се появи на бял свят, Брад Пит заяви, че е "много разстроен".  "Много съм разстроен, но това, което сега е по-важното са децата ни. Моля медиите да не ги безпокоят", казал актьорът пред Daily Mail.  Според други медии причината за развода е френската актриса Марион Котияр, която е спрягана да любовница на американския актьор. Тя отрече да има връзка с Брад и още по-малко да е отговорна за раздялата им. 41-годишната французойка признава, че е "абсолютно съкрушена" от обвиненията, които пресата хвърля върху нея относно краха на брака между Джоли и Пит и заявява, че е щастливо обвързана с колегата си Гийом Кане от 2007 година насам.

Екоминистърът инспектира замърсена от ВЕЦ река край Враца

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/09/21/2830486_ekoministurut_inspektira_zamursena_ot_vec_reka_krai/?ref=rss


Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще инспектира днес следобед нанесените щети на околната среда от мини ВЕЦ "Луна", информират от пресцентъра на ведомоството.

След сигнали за големи количества умряла риба в река Ботуня и протести на местните хора, миналия петък (16 септември) експертите на регионалната екоинспекция - Враца установява, че реката е силно замърсена от тиня и наносни отложения и се усеща остра миризма.

При проверката се констатира, че е...

Национално ученическо състезание по дебати се провежда в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607543

Национално ученическо състезание по дебати във формат World Schools - Shumen WSC ще се проведе в Шумен от 23 до 25 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Шумен.Организатори са Клуб Дебати, Шумен, Градски ученически парламент и Община Шумен. В състезанието ще участват 24 отбора - 8 от Шумен и 16 от Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик, София, Велико Търново и Добрич. Шуменските участници са ППМГ"Нанчо Попович", ПГПЧЕ "Никола Йонков Вапцаров", ПГИ и СУ"Сава Доброплодни" Всички те са представители на едни от най-силните клубове в страната...

Йорданка Фандъкова отказва да е кандидат-президент

http://bulgarski.pogled.info/news/77319/Iordanka-Fandakova-otkazva-da-e-kandidat-prezident

/Поглед.инфо/ Столичният кмет Йорданка Фандъкова категорично е отказала да бъде номинирана за кандидат-президент на ГЕРБ.

Адвокат: Банките ни вземат нови такси без да предоставят реални услуги срещу тях

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607542

Отскоро банките са въвели нови такси- обработка на запор и обслужване на запор, чрез които не само, че не се предоставят реални услуги, но на практика те налагат такса за част от правосъдна дейност. Това заяви днес за БГНЕС адв. Валентина Иванова, зам.-председател на Българския финансов форум. След стрес тестовете: Банковата система на страната е стабилна Преди дни се запознах с писмото на адвокат Ст...

Днес ще е облачно с максимални температури между 13° и 15°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5773828

Днес ще е облачно с максимални температури между 13° и 15°Днес ще е предимно облачно. Превалявания ще има главно в планинските райони. Временни разкъсвания на облачността ще има над северозападните райони. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 13 – 15° в Североизточна до 20 – 22° в Югозападна България. Това съобщи за „Фокус” Анна Дякова – дежурен синоптик в

Европейската сметна палата: Събирайте пари за спирането на реакторите в "Козлодуй"

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77318/Evropeiskata-smetna-palata-Sabiraite-pari-za-spiraneto-na-reaktorite-v-Kozlodui

/Поглед.инфо/ България трябва да отдели повече пари от бюджета си, за да покрие окончателно спиране на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй", пише в доклад на Европейската сметна палата. Той обхваща разходите за закриване на съветските реактори у нас, в Литва и Словакия.

Училищата вече няма да бързат да изключват ученици за неизвинени отсъствия

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/21/2827736_uchilishtata_veche_niama_da_burzat_da_izkljuchvat/?ref=rss


Тази статия е част от специалния проект "На училище" на "Детски Дневник". Поредицата разказва за най-важните промени, които влизат в сила от началото на учебната година с новия Закон за училищното и предучилищното образование. Заедно с това родителите могат да си припомнят най-важните съвети на специалистите как да подготвят децата за връщане към работния ритъм и да открият идеи за занимания през годината.

От тази учебна година училищата вече няма да изключват ученици при 15...

Домът на изоставения Мустафа – 13 души в две стаи

https://www.actualno.com/society/domyt-na-izostavenija-mustafa-13-dushi-v-dve-stai-news_564168.html

13 души в две стаи, без баня и с външна тоалетна – така изглежда домът на 9-годишния Мустафа, чиято история разчувства цялата страна, разказа bTV. Семейството живее съвсем скромно в село Бряговец. Стаичките са чисти, но се усеща миризмата на домашни животни. Баня няма, а тоале

Румънски и български роми мигрират масово в Калифорния

https://www.24chasa.bg/novini/article/5773819

Румънски и български роми мигрират масово в КалифорнияСпоред агенцията на САЩ за митниците и гранично патрулиране, почти 1800 роми са навлезли в страната от Мексико през 2016 т. Тази тенденция се е увеличила значително – през миналата година в страната са влезли 400 роми, а през 2008 г. по-малко от сто, пише NewEurope, цитиран от "Фокус". Растящите антимигрантски чувства в Европа са една от причините

Пътна обстановка в страната - 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331538

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: Ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 20+840, ляво платно посока Бургас-София, в участъка от км 18+250 до км 23+330. ВОБД предвижда: 1. пълно затваряне на лявото платно посока Бургас-София.

Румънски депутати отхвърлят исканата от ЕС глоба за неприет бежанец

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77317/Rumanski-deputati-othvarlyat-iskanata-ot-ES-globa-za-nepriet-bezhanets

/Поглед.инфо/ Комисията по европейските въпроси на Камарата на депутатите на Румъния отхвърли предложението на Европейската комисия за глоба за страните членки на ЕС от 250 хил. евро за всеки отказан бежанец. Информацията е на Аджерпрес, цитирана и от ТАСС.

Решават да пуснат ли Ахмед Муса от ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607541

За втори път Окръжният съд в Пазарджик днес ще решава дали съденият за радикален ислям проповедник Ахмед Муса да бъде освободен от ареста с по-лека мярка за неотклонение. Заседанието е от 13,30 часа. Защитата на Ахмед Муса пак иска освобождаването му от ареста Искането за промяна на мярката бе внесено от адвокатката на Муса - Елвира Панкова, в петък, по края на поредното заседание по мегадел...

Световно известен цигулар свири във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607446

Уникален концерт с участието на световно известния цигулар проф. Марио Хосен ще могат да чуят днес врачани и гостите на града. Другата звезда, която също ще гостува днес на сцената във Враца, е мецосопранът Елена Чавдарова – Иса. С този концерт ще бъде открит новия творчески сезон на врачанската симфониета. “Ще свирим Паганини, италианска музика, барокова музика. Това винаги е отличавало Враца от другите малки градове в страната е, че винаги искаме да дадем нещо ново и интересно на публиката” – каза за “Дарик” диригентът и директор на симфониет...

Марион Котияр отрича слуховете, че тя е причината за развода на Брад и Анджелина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5773821

Марион Котияр отрича слуховете, че тя е причината за развода на Брад и АнджелинаАктрисата Марион Котиар, която в момента слуховете свързват като основна причина за развода на Брад Пит и Анджелина Джоли, категорично отрече да има връзка с Брад и още по-малко да е отговорна за раздялата им. 41-годишната французойка признава, че е "абсолютно съкрушена" от обвиненията, които пресата хвърля върху нея относно краха на брака между

ИТ компании представиха план за помощ на бежанци

http://www.vesti.bg/tehnologii/it-kompanii-predstaviha-plan-za-pomosht-na-bezhanci-6059042

Компаниите планират да инвестират в образователни и други инициативи за помощ на мигранти в 20 държави

Канада приема сирийски бежанци и ги прави канадци

http://svetoven.pogled.info/news/77316/Kanada-priema-siriiski-bezhantsi-i-gi-pravi-kanadtsi

/Поглед.инфо/ Канада е приела 31 хиляди сирийски бежанци и възнамерява да ги интегрира напълно в обществото, заяви министър-председателят на Канада Жюстен Трюдо. Той говори по време на 71-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Полският президент иска спиране на "религиозния геноцид" срещу християните

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77315/Polskiyat-prezident-iska-spirane-na-religiozniya-genotsid-sreshtu-hristiyanite

/Поглед.инфо/ Явлението религиозен геноцид и масовите убийства на християни не трябва да бъдат оставяни без реакция. Това заяви президентът на Полша Анджей Дуда пред сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Сирийски мигрант е изхвърлил децата си през прозореца заради съпругата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5773817

Сирийски мигрант е изхвърлил децата си през прозореца заради съпругата сиСирийски мигрант ще бъде съден за опит за убийства в Германия, след като е изхвърлил през прозореца трите си малки деца и е пребил жена си с тиган, защото е отказала „да играе ролите, които са имали в родината си“, предаде Breitbart. 36-годишният мъж и семейството му са живеели със средствата на германския работодател в бежански лагер в град

Панагюрец поиска извинение от Пьотр Толстой

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607509

Млад панагюрец поиска публично извинение от руския депутат Пьотр Толстой за арогантното му изказване, обиждащо целия български народ. Синът на кмета на града Никола Белишки – Иван, с постъпката си отново се показа като родолюбец и бунтар. Текста на посланието до Толстой е написан на руски. В превод звучи така: „Г-н Толстой, аз съм българин и патриот и като такъв се чувствам крайно обиден и възмутен от вашето изказване. България не е за продан!Срамно е журналист от водеща медия и депутат от управляващата партия да прави такива из...

Акад. Георги Марков: България да влезе във Вишеградската четворка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5773290

Акад. Георги Марков: България да влезе във Вишеградската четворкаДо 1989 г. не ни даваха да коментираме много Първата световна война, а е важно да кажем истината за участието ни - Утре, 22 септември, се навършват 108 г. от обявяването на независимостта на България. Нуждае ли се от нов прочит този исторически акт, г-н Марков? - Да. С влизането в Европейския съюз България доброволно се отказа от държавния си

САЩ заподозряха руски самолети за атаката в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/77314/SASHT-zapodozryaha-ruski-samoleti-za-atakata-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Руски самолети вероятно стоят зад обстрела на хуманитарен конвой в Сирия, съобщи във вторник неназован американски служител, цитиран от АФП.

Електронните цигари все пак помагат за отказване от тютюнопушенето, показва британската статистика

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/09/21/2830494_elektronnite_cigari_vse_pak_pomagat_za_otkazvane_ot/?ref=rss


С помощта на електронна цигара около 18 хиляди души във Великобритания са спрели тютюнопушенето през миналата година. През последните две години пък не са открити никакви сериозни нежелани ефекти от употребата на устройствата. Везните се накланят в полза на е-цигарата, убедени са изследователи от University College London, цитирани от "Ройтерс".

Това е в точно противоположната посока, на откритието на Центъра по контрол на тютюнопушенето към Университета в Калифорния, за което пак...

Бан Ки Мун призова страните да приемат 1,2 милиона бежанци

http://svetoven.pogled.info/news/77313/Ban-Ki-Mun-prizova-stranite-da-priemat-1-2-miliona-bezhantsi

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова във вторник страните членки на организацията да приемат 1,2 милиона бежанци в най-уязвимо положение.

Говорилня в смъртта

https://www.actualno.com/actualno/govorilnja-v-smyrtta-news_564029.html

193-те страни от ООН заявиха, че ще се опитат да подобрят съдбата на бежанците, за да отговорят на безпрецедентната криза, но не фиксираха конкретни мерки. Приетият с консенсус текст от участниците във форума на ООН е просто политическа декларация, без категорични цифри и без

Руснаците в Украйна - подложени на претопяване?

https://www.actualno.com/features/rusnacite-v-ukrajna-podlojeni-na-pretopjavane-news_564164.html

В Източна Украйна има цели региони, населени предимно с етнически руснаци. Притеснени ли са те от украинските власти и постепенното изместване на руския език от ежедневието? Репортаж от Харков. Огромният "Площад на свободата" е украсен със синьо-жълти украински знамена. Т

Дават старт на делото срещу бившия зам.-кмет на Карнобат за шофиране в нетрезво състояние

https://www.actualno.com/crime/davat-start-na-deloto-sreshtu-bivshija-zam-kmet-na-karnobat-za-shofirane-v-netrezvo-systojanie-news_564167.html

Съдебният процес срещу бившия зам.-кмет на Карнобат Жельо Георгиев започва днес, 21.09.2016 г. Той е подсъдим за това, че на 30 юли малко преди 18 часа е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта си 1.24 на хиляда, което е установено по надлежния ред с протокол за химическа експертиз

България е пета във Вечната ранглиста по информатика

https://www.actualno.com/society/bylgarija-e-peta-vyv-vechnata-ranglista-po-informatika-news_564170.html

Въпреки че е на последно място по много показатели, измерващи нивото на знания и образование сред жителите на ЕС, има една сфера, в която България се нарежда сред първенците и то в световен мащаб. Почти всяка година националното ни самочувствие повдигат талантливите учениц

Представят преосмислената стратегия за развитието на културата в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607540

Днес от 10:00 часа в зала Възраждане започва открито студио с участието на Таня Христова - кмет на Габрово, Катрин Кълън - специален съветник Култура и устойчиви градове към Обединени градове и местни власти, Джорди Балта - експерт в Комитета по култура към Обединени градове и местни власти и Айвър Дейвис - координатор за Европа на Програма Пилотни градове. Темите, по които ще говорят участниците: Какво представлява Програмата Пилотните градове и защо Габрово се включва в нея? Как културата може да бъде поставена в центърa на устойчивото развит...

21 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=331526

Събития 1378 г. – Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села, като феодални владения. 1551 г. – Основан е Кралският и папски университет на Мексико. 1719 г. – Състои се сватбата на пфалцграф Кристиан III фон Цвайбрюкен и Каролина фон Насау-Саарбрюкен.

За първи път днес Европа отбелязва деня без жертви на пътя

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/21/2830422_za_purvi_put_dnes_evropa_otbeliazva_denia_bez_jertvi/?ref=rss


Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти и неправителствени структури организират днес първият ден без загинали на пътя в Европа. Инициативата се осъществява със съдействието на европейския комисар по транспорта Виолета Булц.

По този повод президенът на TISPOL Ейдън Рийд отбелязва, че в началото на десетилетието европейските страни са постигнали значително...

Студено и без слънце, но няма да вали

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/studeno-i-bez-slynce-no-niama-da-vali-6059041

Максималните температури ще са от 13 – 15° в североизточните до 20 – 22° в югозападните райони

Ген. Радев иска истината, Йотова обвини Борисов, че крие извънредно положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_636419.html

Стани, стани, Юнак Балкански, Край Босфора шум се вдига... С възрожденски песни започва срещата на президентската двойка ген. Румен Радев - Илияна Йотова със столичните социалисти в НДК. Предимно възрастните хора не скачат с ентусиазма на юнаци, Симеон не пристига, но когато зазвучава бойният марш "Един завет", зала 3 се изправя на крака.  Не ви чувам, провиква се от сцената Калоян Паргов, лидер на БСП-София и домакин на срещата. Първоначално немощното "БСП-Победа" се усилва след призива, "Така е добре", успокоява се Паргов и отсича: Ген. Румен Радев е това, което сегашният президент не е - патриот. И кандидатът ни за кмет на "Младост" е тук - ген. Стефан Стефанов, представя го Паргов, а редови член в залата, забелязвайки, че ген. Стефанов е през стол от ген. Бриго Аспарухов, подхвърля - "много генерали, много нещо".  След като думата взима Нинова, залата се наелектризира. Острието и председател на партията подпуква опонентите на ген. Радев подред - Каракачанов ли? Те хем са във властта, хем алтернатива. Да излязат от управлението! Татяна Дончева ли ще се бори със статуквото? Тя къде е била досега? Ивайло Калфин ли е утвърден държавник, беше министър при Станишев, вицепремиер при Борисов, евродепутат от БСП, от Българса левица... Той е противоречив държавник! Началото на промяната се казва ген. Румен Радев, Илияна Йотова е идеалното допълнение към патриота Радев, обявява Нинова. И допълва - Време е да си вземем държавата, искаме си социалната държава!  Йотова е категорична - Аз и ген. Радев ще бъдем вицепрезидентът и президентът на България. Тя заявява, че в Европа Борисов мълчи.  Скоро България ще бъде един голям бежански лагер. Тези 160 млн. евро, които ни дават за защита, са защото има извънредно положение. Борисов крие това, сензационно обявява Йотова, но не уточнява кога и къде е въведено извънредното положение.  В България има дефицит на истината - в мисленето, говоренето и действието. Аз искам да знам истината за КТБ, за пазарлъците с Турция, за 160 млн. за границата, казва ген. Радев в словото си пред столичните социалисти. Няма воля за държавнически решения в момента, допълва той. И обещава институция с нова роля за сигурността и спокойствието на българина. 

Обновеният "Фиат Панда" вече е и смартфон съвместим

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/09/21/2829605_obnoveniiat_fiat_panda_veche_e_i_smartfon_suvmestim/?ref=rss


Италианският производител на автомобили "Фиат" представи миналата през фейслифт "Панда" и нейната авантюристична модификация "Панда Крос". Отвън промените са правени внимателно, като се залага на доказаните качества на колата - възможност за персонализация, практичност и лесно използване.

"Панда" запазва размерите си, като дължината остава 3.65 метра, ширинта 1.64, а височината 1.55 м. Колата обаче може да се поръча в два нови цвята - Amore Red и Colosseo Grey.

Промени има...

"50-те приказки и легенди, които българите разказват на децата си", влезе в класациите за най-продавани книги дни след отпечатването си

https://www.24chasa.bg/novini/article/5773540

"50-те приказки и легенди, които българите разказват на децата си", влезе в класациите за най-продавани книги дни след отпечатването си"50-те приказки и легенди, които българите разказват на децата си", влезе в класациите за най-продавани книги дни след отпечатването си, показва седмичната класация на веригата книжарници "Хермес". При това при сериозна конкуренция и изпреварвайки биографията на актрисата Мерил Стрийп и нашумялата книга на Иво Иванов.  "Отвъд играта.

Ден на отворените врати в Музея на авиацията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607073

Днес се навършват 25 години от първия сполучлив опит за създаване на Музей на авиацията. По този повод Музеят ще работи с Ден на отворени врати от 9.00 до 17.00 часа. Неговите гости ще имат достъп до кабината на самолет МиГ-21 бис и за първи път ще видят възстановения салон и кабината на самолет Як-40, летял в Правителствения авиоотряд 28 и авиокомпания Хемус Еър до 2006 г. Малките посетители ще се забавляват с играта "Летец-откривател", в която трябва да намерят и свържат определени детайли с експонати от външната експозиция. За тях ще бъде об...

Прогноза за времето - 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=331528

По Черноморието< ще бъде предимно облачно, но почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури ще са 15 - 18°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 23 - 24°.

Пловдивската полиция се включва в Европейския ден без загинали на пътя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607515

С редица инициативи пловдивската полиция се включва в отбелязването на Европейския ден без загинали на пътя. Стартът на кампанията е в 7.45 часа на пешеходна пътека на бул. “Шести септември”. В 14 часа на паркинга пред сградата на сектора на ул. “Напредък” е организирана съвместна среща на водачи на двуколесни моторни превозни средства, представители от Областна администрация и Асоциация на пострадалите при катастрофи. Ще бъдат оповестени мерките за безопасност и статистиката на пътните произшествия за 2016 година с участието на мотопеди и мото...

Путин възражда КГБ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272265_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%9A%D0%93%D0%91%3F

 "Още един впечатляващ вот на доверие за президента" - така говорителят на Путин коментира резултатите от състоялите се в неделя парламентарни избори. Това доверие обаче очевидно не е взаимно. Доказват го плановете за създаване на Министерство на държавната сигурност, които (случайно?) бяха лансирани само ден след изборите.

Путин предусеща опасност?

Нека не се лъжем: ако тези планове бъдат осъществени, в Русия ще възникне един потиснически апарат, който много ще прилича на съветския КГБ. Тук се сливат два сюжета: от една страна - голямото одобрение за Путин, което се отрази и върху изборния резултат на кремълската партия "Единна Русия", а от друга - превантивните мерки, в случай че един ден това одобрение започне да се топи.

Откакто след изборите преди пет години се стигна до масови протести срещу фалшификациите, режимът в Русия стана значително по-репресивен. По онова време популярността на Путин спадаше стремглаво и макар това да се промени след анексията на Крим, проблемите на Русия продължиха да се изострят. И това не се дължи само на ниските цени на петрола и на западните санкции - те бяха просто катализатори. Бавно, но постоянно се увеличава броят на социалните протести. Особено през последните две години. Досега властниците успяваха да държат ситуацията под контрол: проявяваха готовност за малки отстъпки и компромиси, като по този начин държаха лидерите на протестите в мъртва хватка. Същевременно обаче апатията растеше: на състоялите се в неделя парламентарни избори две трети от избирателите в Москва и Санкт Петербург не се възползваха от правото си на глас.

Путин и властта

Подобни симптоми на социално недоволство по парадоксален начин подсилват властовите позиции на руския президент. Облагодетелстваните от системата са сега повече от всякога зависими от Путин и неговата популярност. И това бавно, но сигурно променя характера на режима. Досега Путин властваше, опирайки се на малък кръг хора, издигнали се заедно с него, а задачата му беше да балансира влиянието на отделните клики в тази група. Сега той започва да прекроява силите за сигурност така, че да извлече максимална лична изгода, като назначава по върховете им хора, които самият той е издигнал в кариерата. Така Путин заздравява собствената си власт. И подкопава още повече руската държава.

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

КЗП намалила с 1/3 проверките по Черноморието

https://www.actualno.com/business/kzp-namalila-s-13-proverkite-po-chernomorieto-news_564149.html

Комисията за защита на потребители сериозно е намалила превентивната дейност изразяваща се в извършването на проверки по Черноморието това лято. Това става ясно от писмен отговор на министъра на икономиката Божидар Лукарски до депутат от Реформаторския блок. Икономичес

За пръв път: провежда се Европейски ден без загинали на пътя

https://www.actualno.com/europe/za-pryv-pyt-provejda-se-evropejski-den-bez-zaginali-na-pytja-news_564154.html

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда, съобщава МВР. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30

Бан Ки Мун призова страните членки на ООН да приемат 1,2 милиона бежанци

https://www.actualno.com/europe/ban-ki-mun-prizova-stranite-chlenki-na-oon-da-priemat-12-miliona-bejanci-news_564144.html

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова във вторник страните членки на организацията да приемат 1,2 милиона бежанци в най-уязвимо положение.  На срещата на върха за бежанците, провеждана под патронажа на американския президент Барак Обама, Мун се позова на това, че

Alfa Romeo атакува с 3 нови версии на Giulia

https://www.actualno.com/cars/alfa-romeo-atakuva-s-3-novi-versii-na-giulia-news_564157.html

Ръководството на компанията Alfa Romeo не крие амбициите си да наложи своя нов седан Giulia като успешен конкурент на моделите на голямата германска тройка и за целта подготвя цели 3 нови модификации на седана. Те ще бъдат показани по време на автосалона в Париж, който се открива в

12 професионални гимназии минават в ръцете на общините по места

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272264_12+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%

 Собствеността върху професионални гимназии се прехвърля от Министерството на земеделието и храните на общини, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Правителството прие 12 решения, с които от земеделското министерство се отнема управлението върху имоти, ползвани от професионални гимназии, и имотите се прехвърлят в собственост на съответните общини.

Община Кърджали получава собствеността върху сградите и терените на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство, община Силистра – Професионална земеделска гимназия „Добруджа“, община Хасково – професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“, община Костинброд – гимнацията по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, община Първомай – гимназията по селско стопанство „Васил Левски“, община Попово – професионалната гимназия по селско стопанство „Никола Пушкаров“, община Сандански –Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, община Пазарджик – професионалната гимназия по селско стопанство „Царица Йоана“, община Разлог – гимназията по механизация на селското стопанство, община Варна – професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“, Столична община – гимназията по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“, община Добрич – професионалната гимназия по аграрно стопанство – Добрич. 

С друго решение община Попово получи от държавата терен от седем дка с изградени в него седем сгради. Имотът в общинския град е с отпаднала необходимост за МВР. След получаването на собствеността общината ще го използва за складова база на Общинско предприятие „Социално предприятие за озеленяване и благоустройство“.

От публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имоти с обща площ около 330 дка в областите Велико Търново, Бургас, Разград и Шумен. Терените са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната. С приемането на решението се създава възможност с тях да се извършват разпоредителни действия – продажба на търг, съгласно Закона за държавната собственост.

Още един имот беше обявен за частна държавна собственост. Това е терен от 1,7 дка в столичния район „Слатина”. Теренът ще бъде закупен от „Луфтханза Техник” за разширяване на базата на дружеството в София. Решението е съобразено с изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите. Имотът е необходим за реализацията на проект на „Луфтханза Техник” за изграждане на ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на самолети от фамилията А-330/340, в т. ч. и най-големия самолет в употреба за гражданскаавиация – А380. Ще бъдат назначени и нови 165 служители, ще бъдат обучени и сертифицирани високоспециализирани кадри.

Правителството учреди ограничено вещно право в полза на община Банско за изграждане на обект„Довеждащ водопровод от каптажи „Караманица – 2“ и „Караманица – 3“ до каптаж „Усипо“. Решението е съгласно изменение на Подробен устройствен план – Парцеларен план, одобрен от Общинския съвет на Банско на 3 август 2016 г. върху шест поземлени имота изключителна държавна собственост. 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Затварят участък от ул. „Кольо Фичето“ в район „Северен“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607390

От 10:00 ч. до 12:00 ч. днес се спира движението на пътни превозни средства по ул. „Кольо Фичето“ в участъка между кръстовищата с бул. „България” и ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови”, съобщава ОП „Организация и контрол на транспорта“. Причината е провеждането на състезание по колоездене  в рамките на „Европейска седмица на мобилността 2016г.“....

БДЖ пуска 10 000 допълнителни места за престоящите почивни дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607529

БДЖ осигурява близо 10 000 допълнителни места за предстоящите почивни дни по повод Денят на независимостта на България. Вагони ще бъдат включени към съставите на 120 влака, които пътуват по основните направления в страната. От днес вече има повече места в композициите с цел да се улесни придвижването на пътниците, като допълнителни вагони ще има през всички дни до 26 септември. БДЖ възстановява някои пътнически влакове<...

Планира се магистрала „Струма” да е с двойно преминаване през Кресненското дефиле

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272263_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B0%E2%80%9D+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D1%81+%D0%B4%D0%

 Недостроеният участък на магистрала „Струма” ще се изгражда чрез т.нар. двойно преминаване през Кресненското дефиле. Предвижда се движението в посока от Благоевград към Кулата да е по съществуващия път, а в обратната посока да се направи обход на Кресна през Стара Кресна, източно от съществуващия път. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на строителен форум, организиран от Камарата на строителите в България.

По съществуващия път ще се правят някои подобрения, ще се изграждат и необходимите за преминаване тунели за животни, допълни Павлова.

Министърът посочи, че в момента Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) е на финалната права по подготовката на оценката за въздействието върху околната среда на проекта. До пролетта вероятно ще бъде готов и идейният проект на преминаването през Кресненското дефиле, каза още тя.

Припомняме, че Европейската комисия беше одобрила строителството на 15-км тунел през дефилето или на линеен път по единия от двата ската. България първоначално предпочете варианта с тунела. Заради високата цена на съоръжението обаче служебното правителство на Георги Близнашки започна търсенето на друг вариант с цел спестяване на средства от оперативната програма „Транспорт”, със средства от която ще се финансира доизграждането на магистрала „Струма”.

 

Павлова подчерта, че тази година не е толкова силна за строителния бранш заради концентрацията на проекти през миналата, когато приключи изпълнението на обектите, финансирани със средства от оперативните програми от миналия програмен период. Основен източник на работа през тази година създава програмата за саниране, подчерта тя.

Що се отнася до новата програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., обявени са 11 процедури за 2,3 млрд. лева, което представлява 76% от бюджета на програмата. През 2017 г. ще стартират още 3 процедури за 362 млн. лева, т.е. още около 12%.

Павлова каза, че са на финалната права процедурите за избор на изпълнител за ремонта на пътните отсечки, включени в програмата за регионално развитие. В следващите седмици ще бъдат обявени търгове за още три пътни отсечки, включени за ремонт в оперативната програма.

През следващата година ще тръгне и реалното строителство на няколко отсечки от магистрала „Хемус”, за които в момента текат процедури, припомни Павлова.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че от общата европейска финансова рамка около 12 млрд. лева са предназначени за строителство. С финансирането от държавния бюджет за следващите 5-6 години минимумът инвестиции в строителство ще достигне 15-16 млрд. лева, т.е. над 2,5 млрд. лева годишно, изчисли той.

Дончев препоръча на строителните фирми да мислят за проекти по плана „Юнкер“ и ги призова за затягане на вътрешнобраншовата регулация заради дългите вериги от формални и неформални подизпълнители, липсата на плащания по веригата и липсата на отговорност кой какво е построил.

Министърът на околната среда Ивелина Василева допълни, че до края на година ще бъдат публикувани поканите по приоритетните оси на програмата „Околна среда” за превенция иуправление на риска от наводнения на стойност 20 млн. лева и за свлачищата на стойност 56 млн. лева.

Според нейните данни към момента са обявени 20 процедури по програмата, като е разпределена почти една трета от бюджета й.

По статията работи: автор Миглена Иванова

Облаците ще се задържат, но валежите ще спрат

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/09/21/2830549_oblacite_shte_se_zadurjat_no_valejite_shte_sprat/?ref=rss


През следващото денонощие ще е предимно облачно, но валежите ще намалеят, на много места и ще спират, съобщи "Фокус" като цитира дежурния синоптик на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Временни разкъсвания на облачността ще има през нощта срещу четвъртък над Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са предимно между 10° и 15°.

Максималните ще са от 13 – 15° в североизточните до 20 – 22° в...

Спират водата на 9 места в столицата

http://offnews.bg/news/n_1/n_636356.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството.  Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Черноморец“ в с. Войняговци налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа по ул. „Росица“ от ул. „Синчец“ до ул. „Камъка“, по ул. „Черноморец“ от ул. „Стара планина“ до ул. „Росица“.  Подмяна на сградно водопроводно отклонения на ул. „Ивайло“ в Център налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа по ул. „Ивайло“ от бул. „Христо Ботев“ до ул. „Самуил“ и по ул. „Самуил“ от ул. „Уилям Гладстоун“ до ул. „Солунска“.  Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Симеон“ в Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на бл.329, бл.20, бл.333, бл.333а. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Александър Пушкин“ в кв. „Павлово“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа по ул. „Голям Братан“ от ул. „Знаме на мира“ до ул. „Кота 1050“.  Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 324 в жк. „Дружба“ 2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на бл. 324 вх. А и Б.  Подмяна на спирателен кран на ул. „Черковна“ в с. Лозен налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на ул. „Люляк“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Горица“, ул. „Кайгана“, ул. „Черковна“.  При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий“.  Без вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Пчиня“ в жк. „Красна поляна“3, ще бъдат от 10:00 до 18:00 часа в бл. 331 вх. А и Б ( висока зона).  Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Чудомир“ в жк. „Надежда“2, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 14:00 часа по ул. „Чудомир“ от бул. „Ломско шосе“ до ул. „Екзарх Стефан“. Строително-ремонтни работи на ул. „Проф. д-р Иван Странски“ в жк. „Студентски град“ налагат спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа на ул. „Иван Странски“ от ул. „Проф. Кирил Попов“ до бул. „Симеоновско шосе“, кв. „Витоша“- ул.“ Георги Райчев“, ул. „Емануил Попдимитров“, ул. „Трифон Кунев“, ул. „Ангел Каралийчев“, ул. „Константин Петканов“, ул. „Слав Караславов“, ул. „Братя Чакрин“, Ортопедична Болница „Витоша“

Мариново медено свинско

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5773155

Мариново медено свинско Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Валежите намаляват, облаците не си тръгват до петък

http://offnews.bg/news/n_1/n_636371.html

Валежите намаляват, дъжд ще вали предимно в планините, но времето остава студено.  Максималните температури ще са от 13-15 градуса в североизточните  до 20-22 градуса в югозападните райони. Над планините ще е облачно, ще духа умерен до силен вятър. По високите върхове термометрите ще се качат едва до 5 градуса.  И по Черноморието ще има облаци, но ще е почти без валежи. Водата ще е по-топла от въздуха, температурата сред вълните от 2-3 бала ще стига до 24 градуса. Облаците и хладното време ни дават почивка в петък. 

Засякоха над 10 000 врачани да карат с превишена скорост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607440

Над 10 000 са регистрираните случаи на шофиране с превишена скорост в община Враца за изминалите осем месеца на годината. Общо установените нарушения на правилата за движение по пътищата са 15 346. Катастрофите само в общината са 317, като от тях 51 са тежки. Загиналите са седем, а ранените – 67. Стряскащите данни изнесе кметът на Враца Калин Каменов, а поводът е провеждащият се днес Европейски ден без загинали на пътя, в който Общината е партньор. Съорганизатори на кампанията за региона са Областната дирекция на МВР във Враца, БЧК – Враца, обл...

Все повече младежи в Европа употребяват канабис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607533

Все повече младежи в Европа употребяват канабис, показва проучване, цитирано от NOVA. За сметка на това броят на посягащите към алкохол и цигари 15-16-годишни намалява.

Дават 150 000 лева за 3D система за Планетариума в Природонаучния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607530

Обществена поръчка за изграждане на 3D система за Планетариум в Природонаучния музей  е обявила Община Пловдив, научи Дарик. Процедурата е по пряко договаряне и е на стойност 125 000 лева без ДДС. В мотивите за процедурата се обяснява, че за изпълнител е определена италианската фирма „СКАЙПОЙНТ“ СРЛ – Община Фаганя, с която след влизане в сила на решението за класиране е сключен  договор на 09.10.2014г., чието изпълнение е приключено успешно - има окончателно приемане и тест на доставената и монтирана дигитална планетариумна проекторна система ...

Руснаците в Украйна – подложени на претопяване?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272262_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%E2%80%93+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D

 Десет процента от жителите на Харков изпитвали носталгия по Съветския съюз

 

Огромният „Площад на свободата“ е украсен със синьо-жълти украински знамена. Там където навремето се издигаше статуята на Ленин, багер разчиства място за цветни лехи и дървета. Харков е вторият по големина град в Украйна.

Преди две години и половина и него едва не го сполетя съдбата на Донецк и Луганск. Градът е само на 40 километра от границата с Русия и в него се чувства силно руско влияние. Повечето от 1,5 милиона жители говорят руски в ежедневието. Много от тях нямат доверие на новото ръководство в Киев. През пролетта на 2014 година бяха организирани много проруски демонстрации. Млади здравеняци тогава окупираха сградата на областния съвет и издигнаха руското знаме на покрива. Полицията обаче ги разгони и освободи сградата.

Още по онова време руски политици и медии твърдяха, че етническите руснаци в Украйна са застрашени от претопяване. Подобни твърдения се чуват и днес. „Руснаците и руската култура са обект на преследване“, заяви през юни председателката на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко, като даде да се разбере, че става дума за ситуацията в някои бивши съветски републики, сред които и Украйна.

Нежно „украинизиране“: Александър Кисилов е един от онези, които според руските политици, се нуждаят от закрила. Кабинетът на професора по социология в Харковския национален университет гледа към площада, на който преди се намираше паметникът на Ленин. През 2014 година проукраински активисти събориха статуята на вожда на руския пролетариат.

„Запечатал съм с камерата си всички етапи от демонтажа“, казва Кисилов, но в гласа му не се долавя носталгия, а по-скоро любопитството на изследовател, който е имал рядката възможност да бъде очевидец на важни исторически събития. Кисилов е етнически руснак, роден е в близкия Белгород. Както стотици хиляди други руснаци, и той пристига в Харков, за да следва. По съветско време Харков имал славата на индустриален и образователен център.

„Днес тук никой не преследва нито руснаците, нито руската култура. Никой не те задължава да говориш на украински“, казва социологът. Украинският език е единственият официален език в страната и е задължителен за висшите учебни завадения, поне на теория. „Много често студентите и преподавателите обаче неусетно преминават на руски“, казва Кисилов с усмивка.

Съкратените учебни програми по руски: Повечето училища в Харков са украинскоговорящи. И техният брой расте, но има и училища, в които се преподава на руски език. Техните представители обаче избягват контактите с медиите. Една преподавателка по руски все пак се съгласява да разговаря с нас и се оплаква, че часовете по руски език и литература са намалели двойно в сравнение с едно време. Учебният план по руска литература също бил съкратен. „От учебната програма отпаднаха произведенията на Пастернак и Бродски. Булгаков пък изобщо не фигурира в плана“, казва тя. Споделя, че среща трудности и в политическо отношение. „Премислям по пет пъти преди да кажа нещо в училище. Моя колежка ме нарече „сепаратистка“, само защото преподавам руски език. При това аз владея и руски, и украински и нямам проблеми в това отношение“, казва тя.

В ежедневието на Харков руският език засега доминира, но украинският вече го догонва. Повечето стоки в супермаркетите са обозначени само на украински. Предаванията на местната телевизия също са почти изцяло на украински. „Голяма част от украинското население вече се адаптира към новата украинска реалност“, казва социологът Кисилов. Проблеми имат най-вече възрастните хора, които са пристигнали в Харков по съветско време. „Те не се чувстват уютно в днешна Украйна, за което роля играе и икономическият упадък в последно време. Голяма част от тези хора се чувстват свързани предимно с Русия“, казва Кисилов. Според него десет процента от жителите на Харков изпитвали носталгия по Съветския съюз.

Руският е говоримият език, украинският – писменият: И докато по улиците хората говорят повече на руски, в учрежденията и офисите се е наложил украинският език. Това се забелязва в Службата по гражданското състояние. Всички информации, формуляри и брошури са само на украински. „Не е проблем обаче, ако някой не владее този език, защото служителите му помагат като попълват формулярите направо на украински“, казва ръководителката на службата Ирина Синицка. Тя споделя, че никой досега не се е оплакал от употребата на украински език. Тъкмо напротив. Млад мъж наскоро недоволствал, че една от служителките го заговорила на руски.

Все повече младежи в Европа употребяват канабис

https://www.actualno.com/europe/vse-poveche-mladeji-v-evropa-upotrebjavat-kanabis-news_564146.html

Все повече младежи в Европа употребяват канабис, показва проучване. За сметка на това броят на посягащите към алкохол и цигари 15-16-годишни намалява. Най-много са употребяващите трева в Чехия, а най-малко в Испания, съобщи Нова телевизия. В проучването се посочва още, че броят на пушещите се увеличава в България, Гърция, Полша и Румъния.  

Може да не се отговаря и на трите въпроса на референдума

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272261_%D0%9C%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B0+%D

 Може и да не се отговаря и на трите въпроса на референдума. Това е записано в информационния лист за допитването, който правителството прие на своето заседание. С него кабинетът информира гражданите за начините на гласуване, място и времето за провеждането на референдума. Право да гласуват на него ще имат онези граждани, които имат постоянен адрес у нас не по-късно от 8 август. Гласуването ще става с бюлетина, която съдържа трите въпроса и възможните отговори - "Да" и "Не", е записано в инструкцията. Всеки гражданин трябва да отбележи със знак "X" или "V" своите предпочитания. Вотът ще започне в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа вечерта.

Успоредно с това кабинетът одобри и тарифите, които партиите и коалициите ще плащат за участие в предизборните предавания на БНТ и БНР. Кампанията се отразява от медиите под формата на клипове, участие в дискусии и други.

Без арбитражи при потребителски спорове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272260_%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%

 Потребителските спорове няма да се решават чрез арбитраж, реши единодушно правната комисия в парламента. Депутатите от всички партии подкрепиха проекта за изменения в ГПК и обвързаните с тях промени в Закона за международния търговски арбитраж и Закона за потребителите.

Промените бяха предложени от работна група, събрана от омбудсмана Мая Манолова. Тя присъства на заседанието правната комисия, за да ги защити. Манолова посочи, че няма да е достатъчно в закона да се запише забрана за арбитражно споразумение по спорове, по които едната страна е потребител, защото монополистите, които си създават частни съдилища, са изключително упорити и тя няма да ги спре. Затова освен тази забрана в чл. 19 от ГПК се предлагат и промени в чл. 405 ГПК и чл. 47 от ЗМТА. С единия текст арбитражните решения по потребителски спорове се обявяват за нищожни, а с другия – се регламентира, че съдът отказва да издаде изпълнителен лист въз основа на такива решения.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че принципно подкрепя измененията, но има резерви към предложението в тях ръководеното от нея ведомство да води регистър на арбитражните съдилища.

От ВКС пък предложиха да отпадне специалната компетентност на Софийския градски съд за издаване на изпълнителен лист по арбитражни решения.

Печатат винетките за догодина, остават на същите цени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272259_%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0

 Винетните стикери за 2017 г. вече се печатат, съобщиха за „Монитор” от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). От ведомството подчертаха, че те ще са на същите цени както и тази година. За леки автомобили те са 97 лв. за годишната, за месечната -30, а седмичната - 15. Всички товарни автомобили над 3,5 т независимо от екологичността на двигателя си и категорията си плащат дневна винетка от 21 лв. Годишните варират от 808 лв. до 1743 лв., месечните - от 80 до 174 лв. и седмичните - от 40 до 87 лв.

Експерти припомнят, че таксуването на ползването на пътищата в страната ще стане по-справедливо след като бъде въведена тол системата за товарните автомобили и електронните винетки за останалите. В момента обаче процедурата за избор на изпълнител на системата е спряна, заради поредното обжалване.

Интерконекторът с Румъния готов до края на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272258_%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D1%81+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F

 

Чакаме от Москва да разреши инспекция на реакторите, които ще плащаме

До края на годината се надявам България да има първият си между системен газопровод,.който ще свързва България и Румъния. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на регионалната конференция - “Енергийна сигурност, устойчивост, инвестиции и растеж”.

Според нея диверсификацията

 

означава на първо място сигурност на доставките,

 

на второ - конкурентоспособност и на трето - устойчивост и икономически растеж. „Основните ни приоритети са свързани с изграждането на междусистемните ни връзки със съседните страни“, посочи тя. Министър Петкова, че припомни , че изграждането на интерконектора Гърция-България е проектът, който реално ще даде възможност за разнообразяване на източниците не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. „В момента сме в много важна фаза в развитието на проекта, а именно провеждането на втората обвързваща фаза за интерконектора Гърция-България. Индикаторите на този етап са много добри и аз се надявам, че втората фаза на пазарния тест ще бъде успешна. Работим и по останалите междусистемни връзки, защото те ще създадат реалната, физическа възможност България да има доставка на природен газ и от други източници“, допълни тя.

Ерика Томас, съветник в мисията на САЩ в ЕС смята, че диверсификацията на доставките за Югоизточна Европа ще намали значително цените за потребителите. „Страните от района

 

плащат с 20% по-скъп природен газ, отколкото в Западна Европа,

 

въпреки че са по-близо до източника на доставката му”, припомни тя и добави, че САЩ подкрепят изграждането на интерконекторите между страните на Балканите. Томас каза още, че проектите за терминали за втечнен природен газ също помагат за поевтиняването на синьото гориво. За пример тя посочи пускането подобно съоръжение в Литва, от където и останалите прибалтийски страни да получават газ.

Министър Теменужка Петкова отбеляза в приветствието си към конференцията още, че в сферата на електроенергетиката фокусът е върху пълната либерализация на пазара. "Нейното успешно реализиране ще даде възможност секторът да бъде поставен в изцяло нови условия , изцяло пазарни условия, което ще даде

 

възможност за елиминиране на всички досегашни проблеми",

 

обясни Петкова и посочи, че скоро ще внесе законопроект за промени в Закона за енергетиката, свързан с предписанията на Световната банка за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България. Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в парламента отбеляза, че за година и половина второто правителство на Бойко Борисов с определени мерки е успяло да намали хроничният годишен дефицит на НЕК от 800 млн. лв. почти до нула.

По проблема със спряния проект за централата в Белене министър Петкова обясни, че очакваме от Москва да разреши наши експерти да посетят заводите, където е произведено оборудването, да го проверят, за видим за какво плащаме. Петкова припомни, че до края на годината ще платим главницата от 800 млн. лв., за които сме осъдени от международния арбитраж, а за лихвите ще преговаряме с „Атомстройекспорт”.

Клъстер превръща Варна в град на иновациите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272257_%D0%9A%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B

 Варна създава сдружение, което ще работи за предприемаческата екосистема във Варна и за привличането на предприемачи от страната и чужбина така, че градът да се превърне в център на иновации, реши на своя извънредна сесия общинският съвет в морския град.

Идеята е чрез обединението, наречено „Клъстер Варна град на иновациите”, общината да кандидатства по ОП„Иновации и конкурентоспособност”, която ще бъде отворена в началото на следващия месец. Според обяснението на представителя на общината в Брюксел, Биляна Раева пред общинските съветници, клъстерът може да получи безвъзмездно финансиране до 391 000 лева. Той има за цел да събере потенциала на града в лицето на водещите университети, общината и глобалната общност на Webit (над 1000000 технологични и дигитални професионалисти, инвеститори, полиси мейкъри и академия) и да даде на Варна тласък в развитието в няколко направления, които са и ше бъдат едни от най-важните фактори в дигиталната.

Три са основните приоритетни направления, в които ще работи той – мобилност, сигурност и здраве. В сдружението ще се включат и три от висшите учебни заведения в града – Висшето военноморско училише, Медицинския и Свободния университети, представители на бизнеса и институциите, както и създадената от предприемача Пламен Русев фондация Webit, чиито събития са сред най-престижните и влиятелни форуми за дигиталната икономика и единица мярка за най-високо ниво на място за среща на световни технологични, дигитални, маркетинг, рекламни и медиа експерти. Webit Foundation подпомага предприемачи от цял свят, като предоставя маркетинг ресурси, менторинг и създава възможност за младите и иновативни компании да се свържат с инвеститори, медии и корпорации. Създаването на клъстъра е част от филантропските проекти, които Webit развива за България.

„Луфтханза техник” купува 1,7 дка близо до летище София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272256_%E2%80%9E%D0%9B%D1%83%D1%84%D1%82%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D0%BA%E2%80%9D+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+1%2C7+%D0%B4%D0%BA%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE+%D0%B4

 

Ще правят хале да ремонтират най-големият самолет в света

Ще правят хале да ремонтират най-големият самолет в света

 

Имот от 1,7 дка в столичния район „Слатина” бе обявен на последното заседание на правителството за частна държавна собственост, съобщиха от преслужбата на МС. Теренът ще бъде закупен от „Луфтханза техник”. Решението е съобразено с изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите.

Имотът е необходим за реализацията на проект на „Луфтханза Техник” за изграждане на ново модерно съоръжение за ремонтно-техническо обслужване на самолети от серията А-330/340, в т. ч. и най-големия самолет в употреба за гражданска авиация - А380. В резултат ще бъдат назначени и нови 165 служители, ще бъдат обучени и сертифицирани високоспециализирани кадри.

4,74 млн. лв. от концесии на минерални извори и ски зоната в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272255_4%2C74+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%

 4,74 млн. лв. са донесли да държавната хазна 15 концесионни договора за добив на минерална вода – изключителна държавна собственост и от ски зоната в Банско. Това стана ясно след като правителството прие доклада за 2015 г. на Комисията за текущ контрол по изпълнението на концесионните договори към министъра на околната среда и водите.

От концесионни плащания за експлоатацията на минералните извори по сметка на МОСВ са постъпили 2 562 745 лв. Сумата, влязла в държавния бюджет от ДДС, е 732 685 лв. Концесионерите са платили неустойки в размер на 13 074 лв. и лихви за забава в размер на 983 лв.

Според Закона за водите 30% от получените концесионни възнаграждения постъпва по сметка на общините, на чиято територия се намират съответните обекти. Така за 2015 г. местните власти са получили 1 098 258 лв.

Най-значителни са приходите на Столична община – 571 521 лв., следват община Девин с 285 509 лв., община Хисаря – 75 116 лв., община Балчик – 69 241 лв., община Сандански – 22 567 лв., община Берковица – 21 824 лв., Велинград – 9312 лв.

Приходите от концесионния договор за „Ски зона с център Банско“, която е защитената територия в Национален парк „Пирин“, е 279 767 лв. без ДДС, а постъпилият ДДС в държавния бюджет е 55 953 лв.

Бизнесът ползва е-услугите само на 5 администрации

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272254_%D0%91%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B5-%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+5+%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D0

 98% от всички заявления за електронни административни услуги са подадени само в 5 администрации. Това съобщи Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара по време на дискусионния форум „Администрацията – помощник или препятствие за развитието на бизнеса в България“.

Според проучването, през миналата година 43% от е-заявленията са подадени в Агенцията по вписванията, 33 на сто в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 14% са изпратени на НАП, 7% на ИА „Главна инспекция по труда“ и едва 2% на Агенцията за професионално образование и обучение.

Общият брой на онлайн заявленията за 2015 г. пък е близо 2.4 млн. Над 28% от тях са подадени от граждани, 71,4 на сто от фирми и 0,1% от чужденци.

„Решението на тези проблеми е електронно правителство. В плюс е възможността да се разплащаме чрез ПОС терминали в държавните органи – съд, КАТ, общини и приходни агенции“, допълни Колев.

По думите му през последните 15 години държавата е похарчила над 3 млрд. лв. за различни форми на електронно правителство и електронизация на публичните услуги. „Това води до разработване на отделни услуги, които не си взаимодействат помежду си. Образно казано, трябва да кореспондираме отделно с всяка една от администрациите, вместо да влизаме в една точка и от там да получаваме достъп до всички администрации“, бе категоричен председателят.

Другият проблем пред родните предприемачи са високите такси, които трябва да плащат. Експертът допълва, че в повечето случаи те не са съобразени със законовото изискване да отговарят на разходите, които администрацията прави за издаване на съответните документи, разрешителни или лицензи.

3,2% ръст на бг икономиката за тази година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272253_3%2C2%25+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B3+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Прогнозите за икономическия ръст за страната ни са за 3,2% за тази година, а през 2017 г. за 3 на сто, сочат икономисти от родна банка. „Растежът на българската икономика набира скорост и става по-широко базиран“, пише в анализа на финансовата институция.

Евентуалният шок от Brexit в България пък би изтрил 0,1% от БВП, ако не се предприемат мерки за смекчаване на негативните последици, които биха били осезаеми в края на годината или началото на следващата, обясни икономистът Кристофор Павлов.

„Първият канал, по който се очакваше Brexit да се отрази върху българската икономика, бяха очакванията, но там нищо не се случи“, посочи той.

България е сравнително добре позиционирана и има пространство за реакция, която да смекчи евентуалното негативно влияние, показва анализът на родните икономисти за Brexit и последиците на това решение върху Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„Заради валутния борд няма как да бъдат въведени определени мерки от паричната политика, които да противостоят на негативните последици от Brexit за България“, обясни икономистът Любомир Митов.

Затова основното поле за действие биха били фискалните политики. По думите на Митов в това отношение България е в прилично положение и стига 2016 г. да приключи с балансиран бюджет или с малък дефицит, правителството може да си позволи увеличаване на разходите през 2017 г. Кристофор Павлов подчерта, че сериозен дебат за последиците от Brexit върху България може да има едва в края на тази година или началото на следващата.

Определиха темите, по които за пръв път в ефир ще дебатират Клинтън и Тръмп

https://www.actualno.com/america/opredeliha-temite-po-koito-za-pryv-pyt-v-efir-shte-debatirat-klintyn-i-trymp-news_564133.html

Водещите на първия телевизионен дебат между кандидатите за президент на САЩ Хилари Клинтън и Доналд Тръмп разкриха основните три теми, които ще бъдат дискутирани, предаде Voice of America. Дебатите ще се състоят от две 15-минутни части да всяка от следните теми – насоките на САЩ

В с. Момчиловци ще се проведе втори ежегоден фестивал на киселото мляко

https://www.actualno.com/goodnews/v-s-momchilovci-shte-se-provede-vtori-ejegoden-festival-na-kiseloto-mljako-news_563924.html

От 22 до 25 септември в село Момчиловци ще се проведе втори ежегоден фестивал на киселото мляко. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. След големия успех на първия по рода си фестивал на киселото мляко, проведен през септември 2015година за, което заслуга има и община

Системата за пръстовите идентификация съвсем задръсти приема в болниците

https://www.actualno.com/healthy/sistemata-za-prystovite-identifikacija-syvsem-zadrysti-priema-v-bolnicite-news_564132.html

От няколко седмици подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и зам. здравният министър Ваньо Шарков обикалят болниците в страната, проверяват как се въвежда пръстовият отпечатък и твърдят, че съществени проблеми няма. Както се очакваше, пръстовата идентификация допълнител

Опитът за трансплантация на глава може да стане още през 2017 г.

https://www.actualno.com/interest/opityt-za-transplantacija-na-glava-moje-da-stane-oshte-prez-2017-g-news_564143.html

Извършването на операция по трансплантация на човешка глава ще бъде възможно още през следващата година, пише „Индипендънт” като се позова на изявление на неврохирурга от Торинския университ Серджо Канаверо. Канаверо публикува в международното списание по неврохи

На 21 септември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5773322

На 21 септември рожден ден иматЮлиан Попов, бивш служебен министър на околната среда Проф. Мариана Георгиева-Бенчева, бивш министър на младежта и спорта, депутат Владимир Атанасов, дипломат и бивш министър на образованието Кети Маркова, съдия в Конституционния съд Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционния фонд за застраховане Валентин Никифоров,

Поморие ще отбележи 108 години Независима България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eIU5JQ91TiA/

С тържествена церемония Поморие ще отбележи 108 години Независима България. На 22.09.2016 г. /четвъртък/ от 10.30 часа, пред паметната плоча на участниците в Освободителната война ще бъде отслужен благодарствен молебен, след което националният трибагреник ще бъде издигнат под звуците на химна.

Участие в честването ще вземат Общинският духов оркестър, Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ и Димитър Ницов,  уредник в Исторически музей – Поморие. След края на програмата, във фоайето на НЧ „Просвета 1888“ ще бъде открита и  изложбата „Светът е море“.

И "Люлин" се вдига на протест срещу застрояването на зелени площи

https://www.actualno.com/society/i-lulin-se-vdiga-na-protest-sreshtu-zastrojavaneto-na-zeleni-ploshti-news_564135.html

Лавината от протести срещу застрояването на зелените площи в столицата обхвана и най-големия район - "Люлин". В късния следобед вчера жителите на жк "Люлин-център" излязоха на улицата да изразят недоволството си срещу подготвените изменения в подробния му устройствен план.

Financial Times: В САЩ расте броят на феновете на Путин

https://www.actualno.com/america/financial-times-v-sasht-raste-brojat-na-fenovete-na-putin-news_564126.html

Въпреки че политиците на САЩ продължават усилено да критикуват руския президент Владимир Путин, броят на симпатизиращите му американци неотклонно расте, особено сред републиканците, пише британското издание Financial Times. Според допитване, което бе извършено през август от и

Прогноза за времето - 21 септември (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-septemvri-srjada-news_564138.html

Днес ще е предимно облачно, но валежите ще намалеят, на много места и ще спират. Превалявания ще има главно в планинските райони. Временни разкъсвания на облачността ще има през нощта срещу четвъртък над Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Ми

"Челси" обърна "Лестър" след продължения за купата на Лигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/21/2830570_chelsi_oburna_lestur_sled_produljeniia_za_kupata_na/?ref=rss


"Челси" се класира за четвъртия кръг на купата на Лигата, след като победи с 4:2 след продължения "Лестър" като гост в изключително вълнуващ мач.

"Лисиците" поведоха до средата на първата част с 2:0 с голове на Шинджи Оказаки, но сините от Лондон изравниха с попадения на Гари Кейхил и Сезар Аспиликуета и така всичко трябваше да се реши в допълнителното време.

Шампионите обаче останаха с човек по-малко в 88-ата минута, от което гостите се възползваха и с две попадения на...

„Демокрация вместо монопол!”

http://svetoven.pogled.info/news/77312/Demokratsiya-vmesto-monopol

/Поглед.инфо/ Стотици хиляди излязоха да протестират по улиците на цяла Германия срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP) и споразумението между Канада и ЕС (CETA). Най-големите демонстрации се проведоха по улиците на Берлин, Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт. Според официалните данни, броят на демонстрантите е бил повече от 350 000 души.

Ивайло Калфин: България трябва да потърси вариант за завършване на АЕЦ „Белене"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607512

България трябва да потърси вариант за завършване на АЕЦ „Белене". Особено след като има решение да си заплатим реакторите, които страната ни е поръчала за централата. Това обяви кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" Ивайло Калфин. По думите му решението на страната ни да заплати реакторите е коректно спрямо присъдата на международния арбитраж. Калфин обаче бе категоричен, че България не може да си позволи да притежава толкова скъпо оборудване без да го използва. „Предложението на правителството да се осигурят средства за ...

Отбелязваме Деня на мира и ненасилието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607534

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. Тази година се навършват 32 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. Годишнината от приемането на декларацията дава възможност да се припомнят принципите, на които тя е основана. Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За...

БДЖ осигурява близо 10 000 допълнителни места във влаковете за почивните дни по повод 22-и септември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607517

„БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Деня на Независимостта на България - 22-и септември. От утре (21-и септември) до 26-и септември включително, националният железопътен превозвач ще предостави близо 10 000 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. „БДЖ - Пътнически пр...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване