Китайски пари са спасили проекта Bloodhound

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kitajski-pari-sa-spasili-proekta-bloodhound-6059272

Финансирането на нещо, което има 135 000 к.с. мощност, е много скъпо. Geely обаче са гарант, че опитът ще се проведе. А макет на чудовищния Bloodhound SSC ще дойде в София в петък. Ще сме там, за да го видим.

Откриха жилище на 3300 г. в Плиска

http://offnews.bg/news/n_1/n_636748.html

Средновековната българска столица Плиска е била обитавана много преди идването на българите по тези земи, стана ясно от ново археологическо откритие, предаде БНТ. Учени са намерили останки от жилища от преди 3300 г., от времето на Микена и Египет. На мястото са открити жилище от късната бронзова епоха и пещ, загряваща речни камъни, както и глинени съдове. Най-неочаквано археолозите попадат на полувкопано жилище и то на място, за което се е смятало, че е заселено след столичния период на Плиска. До този момент теренът не е проучван, а находките са били заровени едва на метър и половина. "Това, което се открива, са хранилищни съдове, изцяло изработени на ръка от груба глина, съдържа едри механични примеси, част от тях са т.нар. гирляндовидна пластична украса с езически дръжки", коментира Янко Димитров, археолог от АИ на БАН - Шумен. Археолозите са намерили и основите на дървена ограда и пещ с опушени от огън речни камъни: "У древните славяни е имало практиката да се поставят такива речни камъни в жарта на огнището и след като те се нагорещят се полагат в основата на дървен съд, на каца примерно, след това се пълни с вода и водата се нагорещява", допълни пред БНТ Димитров.

Мъжете стават все по-често жертва на домашно насилие

http://www.moreto.net/novini.php?n=332014

Делът на мъжете, които са жертви на домашно и основано на пола насилие, нараства. Това е един от изводите от Национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак. Проучването беше представено от Фондация "Партньори-България", Центъра за изследване на демокрацията и Академията по права на човека, Норвегия.

Контрольорът на БКС Враца Илиян Нистеров остана на поста си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608787

БКС Враца продължава да има контрольор, въпреки желанието на част от общинските съветници длъжността да се закрие, а заемащият я Илиян Нистеров да бъде освободен. Предложението бе внесено като докладна на днешното заседание на общинския съвет във Враца от Борислав Банчев с мотива, че тази длъжност вече е изчерпала своето значение.  „Не разбирам докладната – за мястото ли се касае или за лицето?“, попита г-жа Кузманова, от групата на БСП. „Ако се закрие контрольорската длъжност, то да визираме лицето е напълно излишно. Ако лицето е излишно си им...

Кунева сезира прокуратурата за нарушения в Медицинския университет

http://offnews.bg/news/n_1/n_636749.html

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева обяви, че ще сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция заради нарушения, извършени в Медицинския университет в София. Те са били установени от одитори на МОН. "Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", посочи Кунева. Констатирани са нарушения при рекламни договори на университета и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки. Проверката на МОН е обхванала периода 1 януари 2014 - средата на 2016 г. В нарушение на закона са били сключвани договори за обучение в чужбина. Изводите в документа са, че трябва да се прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз в Кипър. Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование. Нарушения има и при командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета.

Обсъдиха план за 2017 година за честванията на 100 години от Първата световна война

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608776

В Областната администрация се проведе работна среща, председателствана от Областния управител Детелина Николова във връзка с подготовката на Областен план за 2017 година за честванията на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея, който да стане част от Националния план за честванията. Бяха разгледани предложенията на общините от областта, на Регионалния исторически музей, на РУО - Добрич, както и възможностите на всяка община да финансира предложените от нея мероприятия. Обсъдена бе и темата за изготвяне на проектобюдж...

София е на първо място от европейските столици по ръст на БВП

http://www.mediapool.bg/sofiya-e-na-parvo-myasto-ot-evropeiskite-stolitsi-po-rast-na-bvp-news254517.html

София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на брутния вътрешен продукт за последните 10 години. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на първата среща на кметовете от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на Китай 16+1 под наслов "София - пресечна точка на нови възможности". Срещата се провежда в "София Тех Парк" в столицата. "Инвестициите, които правим в последните години в разкриване на културно-историческо наследство в нашия град, са инвестиции, от които очакваме много. Те се връщат и разширяват възможностите за бизнес предприемачеството", заяви Фандъкова. Тя отчете, че столицата привлича все повече туристи, като за последните 6 години броят им е нараснал с 60%, а за първото полугодие на 2016 г. е отбелязан ръст от 8% спрямо година по-рано. По данни на Свободния туристически барометър София е била посетена от 916 хил. туристи през 2015 г., като приходите от нощувки са 116 млн. лв., съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на форума. Общо 553 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината, което е ръст от над 8.6 на сто, отчете тя. Настоящата година се очертава рекордна за българския туризъм като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4.5 млн. чужди туристи. Министерството на туризма и Столичната община са разработили осем културно-исторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството. В края на годината София ще е домакин на първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм, каза Ангелкова. Фандъкова припомни, че преди дни беше потвърден кредитният рейтинг на София. Това ни позволява да продължим да привличаме средства и да инвестираме, каза столичният кмет. Тя отбеляза, че според класация на "Блумбърг" София е на 3-то място в Европа по стартиращи компании в сферата на ИТ индустрията. "Днес две трети от населението на Европа живее в градовете, затова най-важното за всички нас е да осигурим добро качество на живот. Затова зелените политики са се превърнали в най-важите в управлението на милионните градове", каза още Фандъкова. В последните месеци в столицата имаше няколко протеста срещу застрояване на зелени площи в кварталите "Младост", "Слатина", "Лагера" и други. Според Фандъкова подобни срещи на кметовете на различни столици дават възможност не само да се обсъждат идеи, но и за договаряне на съвместни проекти. "Очаквам София да бъде мост между партньори в развитието на туризма, инвестициите и бизнеса", добави тя. Във форума участват кметът на Белград Синиша Мали, на Сараево - Иво Комшич, на Скопие - Коце Траяновски, на Талин - Таави Аас, и председателят на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн. Домакин на срещата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

168 хиляди лева плати Община Шумен за неосъществен ВиК проект

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608774

Изпълнителен лист за 168 хиляди лева е получила Община Шумен. Сумата е за услуга от 2009 година, която обаче не била платена досега.Администрацията погасила сумата, за да не бъдат блокирани сметките на общината, обясни кметът Любомир Христов.Той поясни, че става дума за изготвяне на ВиК проект за 6 села в общината. Били поканени няколко фирми, като договорката с Общината била, че впоследствие те ще изпълнят и проектите. Договори за това обаче не били сключени. Заданието за канализация на село Мадара било възложено на „Автомагистрали Черно мор...

България настоява за преразглеждане на лихвените условия поставени от „Атомстройекспорт“

http://web.barometar.net/86157/

В телефонен разговор с президента на Руската федерация, премиерът Борисов информира Владимир Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Той посочи, че темата вече се разглежда от Народното събрание. Министър-председателят заяви, […]

Консулът ни в Кипър е арестувана за опит за отвличане на дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_636744.html

Българският консул в Кипър Виолета Ралева е арестувана и обвинена в опит за отвличане на 4-годишно дете, съобщи Нова телевизия. Ралева отишла да вземе момиченцето от детската градина, която то посещавало. На служителките там тя обяснила, че детето ще се мести в друго заведение и тя щяла да го откара дотам. От персонала на градината обаче решили да се свържат с родителите и да попитат дали въпросната дама е упълномощена от тях да взима детето. Те отрекли. Тогава възпитателите опитали да приберат момичето обратно в градината. Ралева обаче започнала да го дърпа. Майката на детето - Виолета Несторова, работи като технически сътрудник в посолство на България в Кипър. Ралева пък заема поста си от август. Това е първият й мандат. Няма дипломатически опит. Преди пристигането си в Кипър е работила в Националната агенция за приходите у нас. От пресслужбата на Министерството на външните работи заявиха за ОFFNews, че проверяват случая, но не го отрекоха.

Македония с нов филм против българската окупация (трейлър)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636743.html

В Македония се появи нов филм, който разказва за окупацията на страната от България и Германия по време на Втората световна война - „Освобождението на Скопие“. За това писаха до OFFNews от Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество, откъдето посочват, че появата на лентата е била пренебрегната у нас за сметка на скандала с Каймак-Чалан. Сценарист на филма е Дарко Митревски, известен в България с творбата си "Трето полувреме", чието действие отново се развива през ВСВ, а българите са представени като "лошите". Сегашната лента струва 1 250 000 евро, които са дадени от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия.  Само в рекламния клип на „Освобождението на Скопие“ на няколко пъти се забелязват реплики като: "Бугарите арестуват се живо и диво", "Бугарите ке ги убият", "Пазете се, идат бугари". Според Асоциацията за изследване и развитие на гражданското общество творбата е пропаганда срещу България и насажда омраза у съседите ни спрямо нас, спонсорирана от правителството на Македония. "Настояваме и за активна българска културна политика, която да е насочена към организиране на прояви, които да показват реалността такава, каквато е била през тези години. Не можем да виним обикновените граждани в Македония, които нямат други канали за запознаване с „истината“ освен македонските телевизии, вестници и радиа", пишат оттам.

Енергийният министър иска три пъти по-висока глоба за крадците на ток

http://offnews.bg/news/n_1/n_636747.html

Три пъти по-висока глоба за крадците на ток - тази законодателна промяна предложи днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия, посветена на проблемите в сектора, съобщава БНТ. На нея присъстваха и трите електроразпределителни дружества. Стана ясно, че всяка година щетите от кражбите на ток възлизат на 6 и половина милиона лева. Министър Петкова предложи глобата за откраднат киловат час електроенергия да се увеличи от 7 на 20 стотинки. Както и срокът на наказанието да се вдигне от 3 на 6 месеца. Петкова обяви, че ще се създаде работна група с бизнеса в енергийното министерство, за да бъдат изготвени законовите текстове. "Към настоящият момент съществува един такъв парадокс и една такава несправедливост, ако мога така да се изразя - тези лица, които са недобросъвестни и крадат ел. енергия плащат по цена по технологични разходи, които са около 6 ст. на киловат час, а лоялните клиенти плащат по 13-15 ст. на киловат час и това сами разбирате е недопустимо", каза Петкова.

Предстоящи мачове на Детско–юношеската школа на ОФК “Поморие”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/c_h4y1YYtfE/

Тази седмица мачовете на Детско – юношеската школа на ОФК “Поморие се играят при следната програма:

* Отбор Юноши старша възраст гостува на отбора на ОФК “Несебър” на 29.09. /четвъртък/ от 17:00 часа на стадиона в гр. Несебър.

* Отбори Юноши младша възраст и Деца Б гостуват на отборите на ФК “Черноморец 1919” в гр. Бургас на 01.10. /събота/ от 09:30 и 11:00 часа.

* Отбор U15 гостува на отбора на ФК “Черноморец 1919” на 01.10. /събота/ от 10:30 часа на стадион Черноморец.

* Отбор Футбол 7 играе на 01.10. /събота/ от 10:00 часа с отбора на ОФК “Несебър” на с.к. “Звездичка” гр. Бургас.

* Отбор Футбол 9 с треньор Лъчезар Данев играе на 02.10. /неделя/ от 10:10 часа с отбора на ФК “Карнобат” на с.к. “Каменица – Арена” Бургас.

* Отбор Футбол 5 играе футболен мач с отбора на ФК “Несебър” на 02.10. /неделя/ от 10:00 часа на с.к. “Бъдеще” .

Шефът на фонда за лечение омаловажи подмяната на решения - били “технически грешки“

http://www.mediapool.bg/shefat-na-fonda-za-lechenie-omalovazhi-podmyanata-na-resheniya---bili-tehnicheski-greshki-news254516.html

Директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ отрече да налага еднолични решения и да подменя волята на Обществения съвет, с каквито мотиви четирима негови представители подадоха оставки за седмица. “Това е организирана кампания с ограничен репертоар“, коментира Пилософ пред БНТ във вторник и допълни, че нападките срещу него от напусналите членове на Обществения съвет започнали още при встъпването му в длъжност. Пилософ обаче призна за възможни грешки в протоколите от заседанията, както и че те не се представят навреме за подпис от членовете на Обществения съвет, което представлява нарушение на правилника на фонда и поставя под въпрос легитимността на взетите решения, тъй като голям брой членове отказват да ги подпишат в този им вид. Всички напуснали Обществения съвет на фонда, както и част от тези, които не са подали оставка, твърдят, че гласуват по определен начин дали едно дете да се лекува у нас или в чужбина, колко средства да се отпуснат за терапията и т.н., а впоследствие за подпис им се предлагат протоколи с друго съдържание. Така дете, което вече е одобрено например, в протокола присъства като отложено. Друго, което не е одобрено, фигурира в протокола като одобрено, и други съвсем не маловажни подробности, които обаче според Пилософ са “технически грешки“. А направените от членове на съвета в писмена форма забележки и корекции, не се отразяват от Пилософ. Неговият отговор на тези обвинения е, че той и администрацията не смогват да се занимават с това: “Администрацията на Фонда е 8 души, заедно с мен. Какво да правим първо? Да отговаряме на членовете на обществения съвет, да движим преписките, за да могат всички деца да заминат там, където трябва и да получат каквото трябва...? Има и по-добри примери - има членове на обществения съвет, които заради някакъв проблем дойдоха на място, седнахме, огледахме и се оказа, че няма проблем. Окончателните решения в крайна сметка се подписват от директора. Но е възможно някъде да бъде допусната някаква грешка. Това не означава, че някой подменя“. Освен това Пилософ призна публично, че не представя навреме за подпис протоколите от заседанията. По думите му протоколът за предходно заседание се дава за подпис на следващото, т.е. след около две седмици, докато правилникът изисква това да става в два работни дни. До момента здравното министерство отказва да вземе отношение по разпадането на фонда и изнесените от напускащите членове данни за нарушения, което е проява на двоен аршин в качеството му на принципал. Припомняме, че през ноември миналата година МЗ спря плащанията на Фонда за лечение на деца под претекст, че не са предоставени протоколи от заседания – твърдение, което беше оборено от представители на Обществения съвет с документи и официални писма. Сега при публично признание за неизрядни протоколи обаче министерството няма реакция. Същевременно се очаква оставката и на представител на пациентска организация от Обществения съвет на фонда, с което от 17 души в него ще останат 12 при необходими минимум 8 гласа за вземане на решение. Това силно ще затрудни работата на фонда, тъй като заради професионални ангажименти представителите на медицинското съсловие по-често отсъстват от заседания. Същевременно за следващата сряда – 5 октомври родители на кандидатстващи за лечение деца подготвят протест заради лошата комуникация с администрацията на фонда и необосновани според тях откази за лечение.

Фестивал на здравето ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331983

На 1 и 2 октомври във Фестивален и конгресен център Варна ще се проведе фестивал на здравословния живот „Здравей Здраве”. Целта на фестивала е да провокира интереса на гражданите към здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, съобщиха организаторите за Moreto.

Нинова: Гаф и грешка е Кристалина Георгиева да замени Бокова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608773

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи отново кандидата на ГЕРБ като основен опонент. По повод кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски тя коментира лаконично, че всеки има право да се впусне в надпреварата. Ще има ли втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН? Нинова подчерта, че единствената алтернатива на сегашната ситуация е кандидатът за президент, подкрепен от БСП - Румен Радев. Лидерът на БСП определи като гаф и грешка възможност...

Клинтън поведе на Тръмп след първия телевизионен дебат

http://web.barometar.net/86155/

Кандидатката за президент на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън поведе драстично пред конкурента си от републиканската партия Доналд Тръмп след първия телевизионен дебат, състоял се тази нощ между тях, пише Inews. Според първото мащабно социологическо проучване бившият държавен секретар и първа дама води убедително с 62% подкрепа сред избирателите пред милиардера-магнат, който е само […]

Изграждането на депо отново на дневен ред в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608772

В петък след заседанието на ОбС, председателят Ивайло Константинов свиква председателите на групи, за да обсъдят какви ще са следващите стъпки. Намерението е жителите на общината да получат информация за предимствата и недостатъците на всяка една от площадките, които се предлагат. Те са 9 и вече са проучени, това са същите площадки, които бяха изследвани и преди няколко години.„Битката не е на кмета и председателят на ОбС с едно населено място или с жителите му, битката е на община Дупница със самата себе си" коментира Ивайло Константинов на пр...

Скална арка се срути на плаж в Мароко

http://offnews.bg/news/n_1/n_636746.html

Една от двете скални арки на известния плаж Легзира в Мароко се срути, предава Гардиън. Плажът често е определян като един от най-красивите в света, най-вече заради скалните си структури, формирани в рамките на хиляди години от ерозия.  Не е ясно какво е причинило срутването, случило се в петък, но движението на морето може да е фактор, отбелязва британското издание. Втората арка, която е по-голяма, остава непокътната на плажа. Инцидентът може да навреди допълнително на туризма в Мароко, който пострада заради нестабилността в региона и заплахата от тероризъм. 

Борисов проведе телефонен разговор с Путин

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bVdVvoEp1VY/

putin borisovМинистър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Руската федерация Владимир Путин, в който обсъдиха теми от двустранните търговско-икономически отношения.

Премиерът Борисов информира президента Путин, че българското правителство е направило конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“, които към 19.09.2016 г. възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Той посочи, че темата вече се разглежда от Народното събрание. Министър-председателят заяви, че България настоява за преразглеждане на лихвените условия, поставени от „Атомстройекспорт“. „Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочи Борисов и отново настоя руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент.

Двамата изразиха задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор. Фокус беше поставен върху проекта за газоразпределителен център на територията на България. Те обсъдиха подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта. Борисов и Путин се договориха експерти на „Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб „Балкан“.

Руският президент приветства открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането.

Премиерът Борисов и президентът Путин изразиха задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оцени високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие.

 

 

Турция уволни 87 служители на тайните служби

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782413

Турция уволни 87 служители на тайните службиТурция освободи от длъжност 87 служители на тайните служби заради предполагаеми връзки с проваления опит за преврат от 15 юли, съобщава БГНЕС, цитирайки Анадолската агенция. Уволнените са част от общо 141 временно отстранени служители, срещу които се извършваше разследване. Срещу 52 от тях са подадени криминални оплаквания.

Какви са шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636734.html

В последното пето гласуване на Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията българската кандидатура на Ирина Бокова остана на шесто място като получи 6 "окуражаващи" гласа, 7 "обезкуражаващи" и 2 "без мнение". Това беше и най-ниското подреждане на Бокова от всички тайни гласувания, започнали от на 21 юли. Генералната директорка на ЮНЕСКО стартира по-обещаващо, като още на първия вот през лятото се нареди на трето място, получавайки подкрепата на 9 от 15 членки на Съвета за сигурност срещу 4 обезкуражаващи мнения и 2 въздържали се от изказване на мнение. При втория тур българката се спусна до пето място с равен брой подкрепящи и негативни гласове - по 7, и само един "без мнение".  В третото и четвъртото гласуване Бокова се задържа със 7 окуражаващи гласа, 5 против и 3 "без мнение", но разместването на останалите кандидати означаваше, че те завърши съответно трета и пета. Същевременно водещият кандидат - бившият премиер на Португалия и комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес запази висока подкрепа във всички вотове, получавайки минимум 11 гласа в подкрепа.  Това поставя въпроса какви са шансовете на Бокова при създалите се обстоятелства. Премиерът Бойко Борисов вече изрази мнението, че би оттеглил кандидатурата на бившата ни посланичка във Франция и очаква тя самата да го направи.  Ако погледнем към настоящия генсек на ООН Бан Ки Мун и неговото назначаване през 2006 г. можем да видим отчетливо от самото на начало на тайните гласувания, тогава четири на брой, проведени между 24 юли и 2 октомври, че южнокореецът получава почти единодушна подкрепа от самото начало - съответно 12, 14, 13 и пак 14 гласа за срещу само по един против в три от случаите.  По-сериозно съпротива среща Кофи Анан, който наследява на поста Бутрос Бутрос-Гали, единственият генерален секретар на ООН, който е възпрепятстват при кандидатстването за втори мандат. През 1996 г. САЩ налагат вето на назначаването на Гали и така с 14 гласа срещу един Гали се оттегля. Още е първото гласуване през декември 1996 г. Анан записва 12 "окуражаващи" гласа, а във второто - 10. Има обаче и две негативни червени бюлетини от постоянни членки в съвета. Според експертите Франция блокира избора на Анан. Следват още два кръга, в които въпреки че получава голям брой позитивни гласове, остава и тежащото негативно мнение. Това продължава до 13 декември 1996 г., когато ветото отпада, другите кандидати в надпреварата се оттеглят, а американецът бива одобрен. На 17 декември Анан полага клетва и слага край на проблематичния избор. С други думи за последните 20 години при избора на генерален секретар на ООН спечелилият кандидат е получавал почти пълна подкрепа от гласуващите, каквато Бокова не успя да спечели. Това поставя въпроса какви са реалните шансове на един очевиден аутсайдер за толкова престижна позиция. 

Стари съветски гаражи превърнати във „водопад“

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5782424

Стари съветски гаражи
превърнати във „водопад“Бетонни гаражи от съветско време, които били използвани за паркиране на колите на управляващите, бяха превърнати в артистична част от градския пейзаж на Вилнюс. Идеята е на архитект Игнас Лукаускас и студио „Виета“, а реализацията стана факт по време на фестивала на уличното изкуство в столицата на Литва. На пана с обща площ 2000 кв.

Котката на Калин Терзийски веднъж освирепяла...

http://offnews.bg/news/n_1/n_636745.html

ОПАСНОСТ! Котката на Калин Терзийски, наречена Ангела, веднъж освирепяла. И започнала да налита на борци. Случвало се да разкъса по двама бореца на ден. Групировките на мутрите се притеснили сериозно. СИК бил почти унищожен от кръвожадното животно. Нямало миг спокойствие за тях. Веднъж котката нападнала Пашата и Калин Терзийски едва успял да го спаси. В цяла София и околностите никоя добра, честна мутра не смеела да излезе да си събере дърва в гората. Защото Ангела върлувала. Тя била едра, бяла котка, тежала минимум един килограм и нямала капка милост у себе си. Момчетата от силовите групировки започнали да се отказват от работата си и да бягат. Ставали учители по морал и право и по трудово обучение. Самият министър председател издал указ. Той гласял: Котката Ангела да бъде произведена в чин полковник и да и се даде медал от сушена мишка - за специални заслуги. Този текст не е просто новина, а предупреждение! * * * УЖАСНА ИСТОРИЯ Елен Колева падна пред очите ми по време на репетиция и разби главата си. Получи дълбока мозъчна тинктура. Аз видях как изтича голяма част от мозъка и. Това ме потресе. Опитах се да и помогна с нещо, примерно да и дам да пийне мляко или някакъв фреш от пресни плодове, което знам - много помага в такива случаи. Но тя стана, събра смелост и се оказа, че е по-добре и от преди. Събра си мозъка там - от пода, напъха го където му е мястото и вече спокойно седнахме да пием фреш. Аз най обичам фреш от ечемик - ферментирал и дестилиран. И изведнъж, както седяхме, аз взех, че се подхлъзнах на една вилица на масата, паднах и смъртоносно си разбих главата. Изтече голяма част от мозъка ми. Наложи се след това с Елен Колева да метем, да чистим, въобще - ужасна история. * * * ДЯДО Прадядото на Калин Терзийски, дедо Герго, от село Садовец, Плевенско, решил да си пробва късмета. И си купил, заедно с осем момчета от селото билет за кораб, да отидат надалече, да се махнат от проклетите си майки и вечното окопаване на арпаджик. Но майката на прадядото на Калин Терзийски била особено проклета жена, каквито са въобще жените от рода му. И му взела билета, дето си го бил взел за кораба, скъсала го и - край с пътешествието и свободата. Другите момчета тръгнали. Корабът се наричал Титаник и трябвало да прекоси Атлантическия океан. Но се случило така, че взел, че потънал. Момчетата от Садовец не можели добре да плуват, защото се били учили да плуват само в река Вит, на топличките вирчета. И нещо там загинали, доколкото е известно. А прадядото на Калин Терзийски - стои си на село - жив и здрав, майка му го гълчи и му вика: Герго, не копай толкова плитко, забивай казмата до дъно, ама и ти си една марда значи...

Консулът ни в Кипър вече е отзован

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/konsulyt-ni-v-kipyr-veche-e-otzovan-6059268

Виолета Ралева отишла да вземе момиченцео от детска градина, но възпитателите се обадили на родителите

Консулът ни в Кипър опитала да отвлече дете

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/konsulyt-ni-v-kipyr-opitala-da-otvleche-dete-6059268

Виолета Ралева отишла да вземе момиченцео от детска градина, но възпитателите се обадили на родителите

Бул. „Мито Орозов“ във Враца – с най-голяма концентрация на катастрофи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608770

Обявиха зоните във Враца с повишен риск от пътнотранспортни произшествия. Анализът е направен от „Пътна полиция“ и бе представен днес на заседание на ОбС Враца от кмета Калин Каменов в отговор на въпрос от общинския съветник от ГЕРБ Владимир Христов. Анализът касае предходната година и според него най-голяма концентрация на леки и тежки пътно инциденти има на бул. „Мито Орозов“ във Враца – 43 броя. Следват булевардите „2 юни“ и „Васил Кънчов“ съответно по39 и 38 броя, „“Христо Ботев“ – с 30, „Екзарх Йосиф“ – 18 и „Демокрация“ – 15. От по-малкит...

Катастрофа пред Полиграфическия комбинат, моторист пострада

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782412

Катастрофа пред Полиграфическия комбинат, моторист пострадаВерижна катастрофа с 2 коли и мотор стана преди минути на бул. "Цариградско шосе" пред Полиграфическия комбинат в София.  Мотористът бе засечен от кола, която избяга, видя репортер на "24 часа". След това две коли се удариха, а мотористът падна, след като опита да избегне сблъсък със засяклото го возило. От падането рокерът нарани дясното си рамо.

Един от номинираните Съквартиранти ще бъде спасен чрез гласуване във Facebook

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608762

В живото предаване снощи Ники Кънчев обяви голямата новина, че легендарният боксьор Майк Тайсън ще се присъедини към VIP Brother 2016 по случай юбилея на предаването. Освен това станаха ясни и номинираните тази седмица Съквартиранти. Това са Лили, Миглена, Торнев и Жана, а зрителите за първи път този сезон ще имат възможността да спасят своя фаворит чрез гласуване във Facebook страницата на VIP Brother. Преди най-известната Къща да се раздели с още един участник и да посрещне легенда...

Предоставят здравни и образователни услуги на деца с увреждания в община Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608527

Проектът "Желани пространства" - Комплексен модел на интегрирани услуги за ранно детско развитие и социално включване в малките населени места" на община Тунджа е на стойност 588 567 лв., с планирана продължителност на дейностите 28 месеца. Основната цел на проекта е превенция на социалното изключване, намаляване на бедността сред децата и други лица в риск, чрез интегрирани инвестиции в ранното детско развитие и социално включване в населените места на общината. За период от 24 месеца по проекта ще бъдат предоставени интегрирани здравни, соц...

Борисов и Путин обсъдили енергийното сътрудничество между България и Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=332006

Президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, като са били обсъдени редица теми, включително енергийното сътрудничество между двете страни, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.

Есенната кампания "Движи се и победи" в Търново започва с поход и спортен празник

https://www.24chasa.bg/region/article/5782365

Есенната кампания "Движи се и победи"
в Търново започва с поход и спортен празникОбщоградски поход от Велико Търново до крайградската местност Ксилифор и спортен празник поставят началото на есенния дял на кампанията „Движи се и победи”. Пешеходният тур ще започне в 8,00 ч. на 1 октомври, като точките за потегляне са локализирани в квартал „Асенов” – край храма „Св. 40 мъченици”,

ОбС Сливен е готов финансово да подпомогне децата, на починалата от онкологично заболяване майка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608766

  Предложение за финансово подпомагане децата на майката, починала от онкологично заболяване се очаква да бъде внесено от кмета на село Злати войвода. Това съобщи председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев. По думите му комисията по здравеопазване и социална политика има готовност да разгледа това предложение. „Аз ще направя всичко възможно то да бъде включено към дневния ред на сесията", допълни Митев. Миглена починала скоро след раждането на сина си. За 6-месечният Наско и 3-годишната му сестра Борислава се грижат родителите й в сел...

Борисов се обади на Путин, обсъдиха задълженията на НЕК

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-se-obadi-na-putin-obsydiha-zadylzheniiata-na-nek-6059269

Инициативата е дошла от премиера Борисов, а от Кремъл допълват, че са говорили и по „редица въпроси от международната политика"

Борисов се обади на Путин, обсъдиха енергийната тема

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-se-obadi-na-putin-obsydiha-energijnata-tema-6059269

Инициативата е дошла от премиера Борисов, а от Кремъл допълват, че са говорили и по „редица въпроси от международната политика"

Дълъг тунел през Кресненското дефиле е невъзможен, категорични експерти

http://www.cross.bg/stroitelstvoto-defile-kresnenskoto-1521110.html

/КРОСС/Следващият строителен сезон започва строителството на „Струма" през Кресненското дефиле. Неизпълнението на лот 3.2 в участъка на Кресненското дефиле на автомагистрала „Струма" е реална заплаха за целия проект и връщане на средствата по ОП „Транспорт" за вече построените участъци. Това се посочва в декларация в подкрепа на предложения от Агенция „Пътна инфраструктура" вариант за строителство. Той предвижда обход на изток на Кресненското дефиле. Инж. Лазар Лазаров заяви, че 16 години се лутаме във варианти за строителство на магистралата и това, което предлагат е единствено възможно решение. Припомняме, че строителството на въпросния участък се спира заради протести на екоорганизации, които искаха строителството на така наречения „дълъг тунел", което обаче според пътните експерти и сеизмолози е технически невъзможно. „Анализите показват, че строителството на дълъг тунел през Кресненското дефиле е технически рисково, нецелесъобразно и неприемливо за реализация поради инженерно-геоложки, сеизмични, икономически и екологични неясноти и липса на необходимия финансов ресурс". Това е категоричното мнение изказано в декларация приета в подкрепа на варианта за строителството на АМ „Струма", предложен от АПИ

Копие на чудотворна икона пристига във Варна с ветроход

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608769

Копие на чудотворната икона на Иверската св. Богородица в реални размери, с частици от мощи на св. Апостоли, ще бъде предоставена за поклонение на вярващите във Варна утре. Иконата ще пристигне в морския град по море, съобщават от Варненска и Великопреславска митрополия В рамките на празненствата, посветени на 1000 години от присъствието на руското монашество в Света Гора, в периода 14 септември - 10 октомври се провежда морска експедиция "Атон и Русия в един дух" с ветрохода "Света Мария", който пътува от Севастопол до Атон, с връщане през Бъл...

Мрачната половинка влияе зле на здравето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608764

Съпруг или съпруга с мрачен характер може да навреди на здравето на половинката си и да я поболее. И обратното - бракът за щастлив партньор подобрява шансовете ни да сме в добра здравословна форма, пише в. "Дейли мейл". Тръпката изчезва след 3 години съвместен живот Изданието цитира проучването на екипа на д-р Бил Чопик от Мичиганския университет. Учените изследвали 2000 брачни двойки в продължение на 6 години. Участниците били на възраст на...

Наборите се събират в четвъртък и петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608767

Над 700 пенсионери ще участват в тазгодишното издание на националния фестивал „Сребро в косите, песен в душите - край морето на Бургас". Това ще стане на 29 и 30 септември, на сцената на бившия Културен дом на нефтохимика. Концертите през двата дни ще започват в 10 часа. Категориите, традиционно, ще бъдат две - певчески състави и индивидуални изпълнители. От 17.30 часа на 30 септември ще започне гала концерт на най-атрактивните. Той ще бъде посветен на 1 октомври - Международния ден на възрастните хора.  ...

Колко струва едно българско знаме?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636741.html

Пътували ли сте в чужбина през границите на България? Забелязали ли сте издигнатите български знамена на граничните пунктове, които трябва да показват на чуждестранните граждани, че пресичат българска граница, а за нас да са гордост, че сме граждани на държавата България. Забелязали ли сте как са издигнати националните знамена на граничещите с нас държави? Това, което ме впечатли, бяха българските знамена, които се развяваха на границата ни с Гърция: Кулата-Промахон. Два трибагреника, които са на път да се превърнат в еднобагреник, с които сякаш са чистили „лъснатите до блясък“ пропускателни кабини, загубили почти изцяло белия си цвят. Вероятно поставени, преди да станем „Външна граница“ на Европейския съюз. Знамена, които наред със знамето на ЕС са издигнати наполовина на пилона, дори когато празнуваме националния си празник. Знаете ли, господа управляващи, какво означава, когато едно знаме се издига наполовина? За уточнение, знамената се спускат наполовина по време на национален траур. И няма нищо чудно в това, след като усилено вървим към унищожаване на държавата само за четвърт век, а градена повече от 1300 г. Държава, в която държавност, икономика, селско стопанство, правосъдие, армия, полиция останаха само понятия. Или вие не ги виждате тези знамена през тъмните стъкла на мерцедесите и джиповете си? Знаете ли колко много българска кръв е проляма за това българско знаме? Колко много предците ни са уважавали националното ни знаме, щом не са допуснали нито едно да попадне във вражески ръце, а сега се вее, даже и това не може да прави от мръсотия по него - и то наполовина. Това е същото знаме, пред което уж положихте клетва за вярност, или сте забравили, господа управляващи? Имаше една фраза на бившия държавен глава Тодор Живков: „ Снишаване, снишаване, снишаване“ , но тогава поне България е заемала 25-то място в света по данни на международния валутен фонд (IWF), а сега сме на едно от последните места. За разлика от нашия трибагреник знамената на Гърция се развяват гордо издигнати на боядисани пилони и макар че са един до друг с нашите знамена, техният бял цвят е бял и искри на слънцето. За съжаление, такова е състоянието и на другите ни контролно-пропускателни пунктове. Да не говорим за родните тоалетни по границата, за които вероятно щата на хигиенистката вероятно е трансформиран на друго място и длъжност, които са „добре поддържани“ и с невероятен аромат на „една българска роза“. Но за сметка на това, гордо заявяваме, че сме „Външна граница“ на Европейския съюз. Явно сме твърде външна граница, защото през която и друга граница да се премине, няма такава чудо - с мръсни помещения, мръсни тоалетни, мръсни „униформи“ на митничарите и мръсни знамена. Неслучайно и емигрантите даже не разбират, че са влезли нелегално на българска територия, трудно си личи. И вместо да избирате, господа управляващи, далечни и екзотични дестинации, може би не е лошо да се разходите до близка държава като Унгария, например, която е с подобен на нашия трибагреник страна, и да видите как се поддържа и охранява граница, как се поддържат тоалетни, как се изграждат магистрали, как се пази и почита националната идентичност и история. Та въпросът, който искам да задам, е: Колко струва едно българско знаме, за да купя и да се постави на границата ни? Щом ведомството и държавата не могат да си го позволят, мога да го заплатя аз. Вероятно е трудно за държавата ни да закупи няколко знамена и да ги смени, все пак не са рекламни материали за десетки милиони, които да усвоите. Или ще трябва да се прави обществена поръчка за знамена, за да може да излезе златно на българския данъкоплатец, може да включите и доставка на „златен“ латекс за сградите на митниците, дано станат по приветливи. Ако и на това не сте способни, може пък да организирате поредната българска Коледа, за да се съберат средства за знамена, с които да се гордеем. Платени пак от нас – българския народ. Текстът е изпратен до OFFNews от нашия читател Бойко Иванов. Ако имате коментари, сигнали, новини и интересни снимки - изпращайте ги до нас чрез опцията "Изпрати новина" в дясната част на сайта.

Пловдив остана без главен архитект

http://www.cross.bg/plovdiv-arhitekt-reshenieto-1521109.html

/КРОСС/Главният архитект на Пловдив Румен Русев окончателно е отстранен от поста си след решение на Апелативния съд. Според мотивите на апелативния съд Румен Русев има възможност да въздейства на свидетелите във воденото срещу него разследване, а и предстои да се събират още доказателства. Апелативните магистрати потвърдиха решението на долната инстанция, като решението не подлежи на обжалване. Според адвокатът Красимир Елдъров искането на прокуратурата е закъсняло, няма как клиентът му да попречи на разследването, а и общината съдейства изцяло на органите на досъдебното производство. Припомняме, покуратурата поиска миналата седмица отстраняването от длъжност на архитекта във връзка с разследването на разрешителното за строеж имота на ул. „Одрин" № 8 в гр. Пловдив и разследване за съществуващи корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове. Когато започна разрушаването на тютюневия склад на улица "Одрин" 8, граждани на Пловдив с жива верига спряха работниците. Едва след това властите се задействаха и прокуратурата започна проверка. В края на юли месец Окръжната прокуратува в Пловдив повдигна и обвинение на главния архитект на общината във връзка с разрушаването на тютюневия склад.  

Община Варна предлага законодателна промяна за минералните извори

http://web.barometar.net/86153/

Законодателна промяна на Закона за водите подготвя Община Варна. Имаме съгласуван вариант, който ще бъде внесен в парламента от народни представители от морската столица. Благодаря на министър Ивелина Василева и на експертите от МОСВ, които ни оказват пълна подкрепа и методологична помощ за решаване на тази не лека тема. Вярвам, че парламентът ще ни подкрепи, […]

Българчетата прекарват 80% от времето си в интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782364

Българчетата прекарват 80% от времето си в интернетБългарчетата прекарват 80% от времето си в интернет, сочат данни на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето. Това съобщи пред БНР Ивелина Атанасова – председател на Фондация „Дигитални деца“. Според статистиката над 30% от българчетата водят кореспонденция с непознати чрез размяна на лични съобщения.

Българските деца прекарват 80% от времето си в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=331993

Българчетата прекарват 80 на сто от времето си в интернет, сочат данните на Националния център за безопасност в интернет и Агенцията за закрила на детето. Това съобщи Ивелина Атанасова, председател на Фондация "Дигитални деца".

Сутрешното гадене през бременността е добър знак, потвърдиха американски учени

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/09/27/2833472_sutreshnoto_gadene_prez_bremennostta_e_dobur_znak/?ref=rss


Една от неприятните прояви по време на бременност - сутрешното гадене в ранните месеци - всъщност е добър знак за здравето на майката и на бебето. Това е установил Националният институт за детско здраве на САЩ в анализ на националните данни за спонтанни аборти, преждевременно раждане и мъртвородени, съобщава "Асошиейтед прес".

Статистиката показва, че при жените, които са имали сутрешно гадене, има двойно повече нормално протекли бременности и здраво родени деца отколкото в групата...

Поклонска потвърди, че повече няма да бъде прокурор на Крим

http://www.cross.bg/poklonska-krim-rysiya-1521108.html

/КРОСС/ Наталия Поклонска, която от 2014 г. оглавява прокуратурата на Крим и на 18 септември беше избрана за депутат в руския парламент от партия „Единна Русия", написа заявление за „освобождаване от заеманата длъжност", съобщи ТАСС в понеделник (26 септември). „Написах заявление, но не за напускане на прокуратурата, а за освобождаване от заеманата длъжност като прокурор на Крим и във връзка с назначаването ми за депутат в Държавната Дума. Не напускам структурата на прокуратурата, преустановени са пълномощията ми в органите на прокуратурата на РФ за времето, в което ще заемам изборната длъжност (депутат)", поясни Поклонска пред агенцията. Бившата главна прокурорка на Крим не изключва възможността да се върне на работа в органите на прокуратурата след изтичане на мандата й като депутат. Според „Дейли Мирър", Поклонская може да стане „следващият Путин", като се кандидатира за президентските избори през 2018 г. Тя е известна с поддържането на идеята за независимост на полуострова, а също така и с критиката си към украинските власти. "Дейли Мирър" я представя като "Желязната принцеса на Крим" и напомня за това, че украинските националисти са я заплашвали с арест и даже подготвяли покушение срещу нея. С какво ще се занимава Наталия Поклонска в Държавната Дума все още не е известно. „Смятам, че през тази седмица ще има яснота

Потвърдиха отстраняването на Юлия Стаматова от поста председател на читалището

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608761

Състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от 15 септември тази година, с което Юлия Стаматова е била отстранена от длъжността председател на Народно читалище „Йордан Йовков 1870”  в Добрич до приключване на наказателното производство спрямо нея, съобщиха от Апелативния съд във варна. Стаматова е разследвана за престъпление по служба. Втората съдебна инстанция определи като неоснователна жалбата на Стаматова, която настоява за отмяна на определението, защото сама била подала оставка, която на 12 септември бил...

Кметът на Търговище поздрави европейския вицешампион Ивана Петрова

https://www.24chasa.bg/sport/article/5782366

Кметът на Търговище поздрави европейския вицешампион Ивана ПетроваКметът на община Търговище д-р Дарин Димитров се срещна във вторник с европейския вицешампион по вдигане на тежести Ивана Петрова, която е ученичка в спортното училище в града. Тя спечели сребърен медал на Европейското първенство в Нови Томисл, Полша, което се проведе този месец. На срещата присъстваха личният й треньор Илиян Събев и председателят

Сняг покри Мусала

http://www.cross.bg/snegut-mysala-vecherta-1521107.html

/КРОСС/Сняг покри връх Мусала (2 925 м) в Рила. Снеговалежът е започнал вчера в 14:20 часа и е продължил до вечерта. Красивите снимки бяха публикувани от Musala meteo. Това е вторият сняг на Мусала за този сезон. Миналата седмица също валя, но по леко и снегът само "напудри" камъните. В момента температурата на най-високия връх у нас е -1 градуса и снегът най-вероятно ще се стопи съвсем скоро. Едва през ноември снегът се задържа, коментираха метеоролозите. Вчера вечерта снегът е покрил Рила от височина 2600 метра нагоре. Днес обаче вече се е стопил и снежна покривка се вижда само в най-високите части.    

Още райони са без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332012

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - ул."Дрин" бл.1 вх.А и Б до около 17 ч. - кв."Младост" бл.152 до около 15 ч. - кв."Бриз" района около хотелите "Бриз" и "Камелия" до около 17 ч.

Все повече мъже стават жертва на домашно насилие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608763

Все повече мъже стават жертва на домашно насилие, а твърдението, че всяка четвърта жена е подложена на тормоз, не е точно. Това сочи национално изследване на домашното насилие и насилието, основано на полов признак. Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО) Икономическите причини пък нерядко карат жертвата да остане под един покрив с насилника си. Жените, които са станали жертва на домашно насилие, са много повече от всяка четвърта, сочи национално изследва...

Момче закачи плакат върху паметника „1300 години България”, за да се извини

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5782335

Момче закачи плакат върху паметника „1300 години България”, за да се извини19-годишният Нино, който закачи огромен плакат с думите „Обичам те, Лора” върху паметника „1300 години България” пред НДК, направил жеста, за да се извини. Това разказа самият той пред камерите на bTV. Понякога момчетата са глупави и правят грешки, каза той. Нино призна, че планирал жеста си повече от месец.

Москва сменя програми на Microsoft в администрацията с руски софтуер

http://www.investor.bg/softuer/458/a/moskva-smenia-programi-na-microsoft-v-administraciiata-s-ruski-softuer-225272/

Президентът Владимир Путин призова властите в страната да намалят зависимостта си от американски технологии

Мирела Демирева: Суеверието е слабост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608760

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с олимпийската вицешампионка Мирела Демирева. „Все още имаме спортисти, с които можем да се гордеем и благодарение на които се развива спортът. Постижението на Мирела е забележимо. Без упорит труд няма как да се постигнат такива резултати", каза кметът. Той допълни, че следващата година ще бъде направена подгряващата писта под закритата зала. „Не съм суеверна, защото суеверието е слабост. Щастлива съм, че мога да бъда част от един от най-динамичните клубове в страната - „Берое". В него има изключит...

27 септември-Световен ден на туризма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608759

По повод Световния ден на туризма 27-ми септември, който тази година е под надслов „Туризъм за всички", Туристически информационен център към Община Стара Загора и Регионален исторически музей, организират посещение на музейната експозиция и на музеен обект „Музей на религиите" за хора от специализираните институции за социални услуги в Стара Загора. Световната туристическа организация отбелязва Световния ден на туризма по традиция на 27 септември. Целта на събитието е да информира общността за социалната, културна, политическа и икономическа з...

Разкриха защо мъжете с висок тестостерон са по-щедри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608758

Мъжете с високи нива на тестостерон в организма са по-щедри, но те са по-ларж, само за да изпъкнат пред останалите, установи проучване на ирландски учени, цитирано от в. "Дейли мейл". Екипът на Жан Клод Дрехер от Юнивърсити колидж в Дъблин провел тестове с 40 млади мъже. На половината от тях били инжектирани високи дози тестостерон, на останалите - плацебо. Ниските нива на тестостерон са пагубни и за жените Значителните нива на

Психично болен от Варна, опитал да убие жена си, остава в ареста

http://www.moreto.net/novini.php?n=332003

Марчо Жеков, обвиняем по досъдебно производство затова, че на 16 септември тази година във Варна направил опит да убие жената, с която съжителства ще продължи да обитава ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение спрямо 38 годишния мъж.

Задържаха български дипломат за опит за отвличане на дете в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782321

Задържаха български дипломат за опит за отвличане на дете в КипърБългарка, за която се твърди, че работила в нашето посолство в Кипър, е обвинена, че се е опитала да отвлече 4 годишно момиченце от училище в Никозия. Това твърди местно електронно издание, цитирано от "Български новини". Според него, след като жената е поискала да вземе чуждо дете, училищните власти повикали полицията.

"Трансавиа" пуска нискобюджетни полети София - Амстердам

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/09/27/2833568_transavia_puska_niskobjudjetni_poleti_sofiia_-/?ref=rss


Холандската нискобюджетна авиокомпания "Трансавиа" (Transavia) ще започне да изпълнява полети между София и Амстердам от май 2017 г. Това се вижда от сайта на превозвача.

Полетите ще свързват двете столици три пъти седмично. Билети вече могат да се купят, като първата възможна дата в посока Амстердам е 10 май, а цената в момента е 29 евро в едната посока.

В момента от София до Холандия полети изпълнява унгарската "Уиз ер" (Wizz air), но тя каца в Айндховен.

Това...

И нека четенето започне сега

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/27/2833581_i_neka_cheteneto_zapochne_sega/?ref=rss


Започна петото издание на националната кампания за насърчаване на четенето "Читателска щафета" на 26 септември 2016 година, съобщиха организаторите от сайта "Детски книги".

Датата съвпада със 130-годишнината от рождението на един от най-популярните български детски писатели Ран Босилек. Тази година се навършват и 90 години от публикуването на неговото "Патиланско царство". Тази е причината кампанията да носи името "Читателска щафета 5: Патилански приключения".

До 7 януари...

Цветанов за Орешарски: Очевидно БСП ще играят с няколко кандидати на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782317

Цветанов за Орешарски: Очевидно БСП ще играят с няколко кандидати на изборитеЦветан Цветанов коментира кандидатурата на Плавен Орешарски за президент във фейсбук:  Очевидно БСП ще играят с няколко кандидата и на тези избори. Явно са достатъчно объркани и сериозно притеснени от поредната загуба, която ще претърпят, след като стигнаха до там да пуснат втори дубъл на „Експеримента Орешарски“.

Митничари на летище София откриха над 4 кг кокаин в тонколона

http://www.mediapool.bg/mitnichari-na-letishte-sofiya-otkriha-nad-4-kg-kokain-v-tonkolona-news254515.html

Митничари от летище София откриха над 4 кг кокаин, скрити в тайник в тонколона, съобщиха от агенция "Митници" във вторник. Колоната е имала двойни стени, в които е била намерена дрогата. Тя е собственост на полски гражданин, пристигащ от Сантяго, Чили. В София вече са задържани получателите на пратката – един нигериец и един българин, уточняват от агенция "Митници".

"Екзакта": Шест политически сили влизат в парламента, ако изборите са сега (графики)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833592_ekzakta_shest_politicheski_sili_vlizat_v_parlamenta/?ref=rss


Месец преди началото на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила с 25.4% българи, които биха гласували за нея, следвана от БСП с електорален дял от 15.3 на сто и Реформаторския блок с 6%. ДПС и Патриотичният фронт са равен дял от по 4.5%, а партията на Георги Първанов АБВ получава 3% от вота. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места между 5 и 12 септември.

Агенцията...

АБВ: БСП превърна „независимите” кандидати в бърсалки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608753

„Кандидатурата на Пламен Орешарски е резервен изход на БСП при евентуален провал на основния им кандидат ген. Румен Радев. През последните 7-8 години партията превърна такъв тип „независими" кандидати в бърсалки. Употребиха Орешарски по един доста циничен начин, след което с лека погнуса го пуснаха по течението на водата да се удави докъдето стигне. За съжаление няма да е по-различна и съдбата и на Румен Радев"- Това каза в Бургас зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта личната ангажираност на бившия лидер на левицата Сергей Станиш...

Съдебният съвет няма да проверява бивш съдия, клел се във вярност на ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833473_sudebniiat_suvet_niama_da_proveriava_bivsh_sudiia_klel/?ref=rss


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати дисциплинарното производство срещу Евелин Драганов - бивш съдия в Районния съд в Раднево, за клетва във вярност към ГЕРБ и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Причината за прекратяване бе, че Драганов вече не е част от съдебната система. Решението беше прието с девет гласа "за" и нула "против". Съдията беше уволнен през 2015 година.

Бившият магистрат е подсъдим по дело за закана в убийство на свой колега - съдебен...

Художествен съвет ще се грижи за Поморие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608754

Художествен консултативен съвет ще се грижи за естетичния облик на Поморие. Идеята за създаването му е от засиления интерес от известни автори и местни организации с различни виждания за обогатяване културния живот в общината. В него влизат скулптори, художници и други творци от града. Сред идеите са изграждане на паметник на цар Симеон Велики и монумент на Кирил и Методий, както и подреждане на скулптурни изложби на открито и визуалното популяризиране на „монетите на Анхиало".  ...

Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608752

В ремонтираните възрожденски къщи в Шумен вече има мухъл, а водата в тях е спряна заради аварии. За това сигнализираха от ръководството на Община Шумен.Кметът Любомир Христов показа състоянието на Сребровата къща пред журналисти.Директорът на общинското туристическо предприятие Ваня Стоянова обясни, че водосточните тръби са изведени в основите на къщите и при всеки дъжд те се наводняват. В приземния етаж се получават локви, а стените са в мухъл и мазилката се рони. Такова е положението и на горния етаж, където дървените шкафове също са пострада...

Първа награда в Балчик спечелиха самодейци от село Смоляновци

https://www.24chasa.bg/region/article/5782278

Първа награда в Балчик спечелиха самодейци от село СмоляновциПърва награда за автентичен и обреден фолклор в националния конкурс "Море от ритми" в Балчик получи читалище "Народна просвета 1908" село Смоляновци, община Монтана. Групата "Огнени сърца" е наградена за пресъздаването на обичая Бабинден. "Постановката е направена по предания, които знаем от нашите баби и дядовци",

Националната сигурност във всичките ѝ измерения ще е приоритет на Трайчо Трайков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833591_nacionalnata_sigurnost_vuv_vsichkite_izmereniia_shte_e/?ref=rss


Националната сигурност във всичките и измерения, ще е ангажиментът на Трайчо Трайков, ако спечели президентските избори. Кандидатът на Реформаторският блок представи политическите си приоритети, заедно с кандидата си за вицепрезидент о.р. генерал Съби Събев.

Трайков смята, че в националната сигурност не се включват само зоните на действие на МВР, армията и службите. Няма национална сигурност и свобода при липса на съдебна реформа, каза той. Каква национална сигурност, когато нацията...

Сняг покри Мусала

http://offnews.bg/news/n_1/n_636737.html

Сняг покри връх Мусала (2 925 м) в Рила. Снеговалежът е започнал вчера в 14:20 часа и е продължил до вечерта. Красивите снимки бяха публикувани от Musala meteo. Това е вторият сняг на Мусала за този сезон. Миналата седмица също валя, но по леко и снегът само "напудри" камъните. В момента температурата на най-високия връх у нас е -1 градуса и снегът най-вероятно ще се стопи съвсем скоро. Едва през ноември снегът се задържа, коментираха метеоролозите. Вчера вечерта снегът е покрил Рила от височина 2600 метра нагоре. Днес обаче вече се е стопил и снежна покривка се вижда само в най-високите части.

Боян Захариев: Кадровата криза в българското образование съществува от десетилетия

http://www.moreto.net/novini.php?n=331992

Кадровата криза в българското образование съществува вече от десетилетия, това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Боян Захариев, програмен директор в Програма "Управление и образователни политики“ на Институт "Отворено общество“: Недоразуменията произтичат от това, че променяме прекалено много неща едновременно.

Баба даде 2000 лв. на телефонни измамници в Добрич

http://www.cross.bg/nepoznat-obazhdane-telefon-1521105.html

/КРОСС/ 86-годишна пенсионерка от Добрич е поредната жертва на телефонните измамници. В неделя жената дала 2000 лв. на непознат мъж пред блока си, съобщиха от Областната дирекция на МВР. На 25 септември на домашния й телефон неизвестно лице се представило за внука й и поръчал на "баба си" да подготви и предаде 2000 лева на непознат мъж. В 18.10 часа Стайкова дава сумата в плик, в банкноти по 50 лева пред входа на блока, в който живее, на пл. "Свобода" в Добрич. По случая е образувано досъдебно производство. От МВР отново напомнят: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер! При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки! По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога; Не се доверявайте на непознати хора, не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането; В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н

Потвърдиха ареста на 14-годишен, пребил и ограбил възрастен мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608755

Варненският апелативен съд отказа да измени ареста на непълнолетния Милен А. от Балчик, разследван за грабеж, придружен с причиняване на средна телесна повреда. От пресслужбата на съда припомнят, че незавършилият VI-ти клас Милен е в Добричкия арест от 9 юни тази година. Той е привлечен като обвиняем за дързък грабеж, извършен в съучастие с друго лице посред бял ден в дома на възрастен мъж. Грабителите проникнали в имота на стареца, пребили го и го ограбили. В хода на досъдебното производство вече са разпитани множество свидетели, извършен е сл...

Как България лобира за своя кандидат

http://www.cross.bg/bokova-bulgariya-zvunyal-1521106.html

/КРОСС/ Посланикът Георги Панайотов е звънял в секретариата на ООН, за да пита каква е процедурата, за да може България да си смени кандидата, а министър Даниел Митов е звънял на външните министри от Съвета за сигурност, постоянни и непостоянни членове, за да ги уведоми, че България ще номинира Кристалина Георгиева. Процедурата за оттеглане на кандидат не се е харесала ОБАЧЕ на Митов и компания, защото тя изисква Ирина Бокова да подаде молба да се оттегли. Това пише във Фейсбук журналистът Георги Готев, главен редактор на сайта EurAktiv: "Ето какво стои зад падането на "рейтинга" на Бокова. Освен чутото и видяното, включително речта на Плевнелиев, в която той не й произнесе името, когато каза, че България има силен кандидат. Посланикът Георги Панайотов е звънял в секретариата на ООН, за да пита каква е процедурата, за да може България да си смени кандидата. Това се знае от мнозина в ООН, представете си дали това помага на Бокова? А Митов е звънял на външните министри от Съвета за сигурност, постоянни и непостоянни членове (същите, които гласуваха днес), за да ги уведоми, че България ще номинира Кристалина Георгиева. Хайде сега да видим, какъв резултат ще има Бокова? Пак си е много дъбър, ако ме питате мен, след всичката тази мерзост. Бокова е като направена от желязо и тя свети със собствена светлина. Послепис. Процедурата за оттеглане на кандидат не се е харесала на Митов и компания, защото тя изисква Ирина Бокова да подаде молба да се оттегли

Махат ТВУ-тата, без наказание за деца с нарушения

http://www.vesti.bg/bulgaria/mahat-tvu-tata-bez-nakazanie-za-deca-s-narusheniia-6059262

България е единствената страна в ЕС, в която деца под 14 години се наказват с лишаване от свобода

Махат ТВУ-тата, без наказание за малките престъпници

http://www.vesti.bg/bulgaria/mahat-tvu-tata-bez-nakazanie-za-malkite-prestypnici-6059262

Не във възпитателни училища, а в социални центрове, ще се настаняват престъпниците под 18 години

Борисов и Путин са обсъдили енергийни въпроси по телефона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833563_borisov_i_putin_sa_obsudili_energiini_vuprosi_po/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин редица въпроси по двустранното сътрудничество, включително и в областта на енергетиката. Разговорът е бил по инициатива на българската страна, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Последният път, когато двамата лидери проведоха телефонен разговор, бе на 5 август, отново "по енергийни въпроси", както лаконично съобщиха тогава от Кремъл. В началото на миналия месец Борисов и Путин се...

Детско-юношески Фолклорен ансамбъл „Пиринска китка“ обявява прием за новата учебна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608751

ДЮФА „Пиринска китка" към Център за личностно развитие - Благоевград обявява прием за новата 2016/2017 година. Документи могат да се подават от 3 до 10 октомври в администрацията на „Мощанска къща", в квартал „Вароша". Всеки, който желае да стане част от ДЮФА „Пиринска китка" и да се докосне до магията на българския фолклор, може да го направи с помощта на професионалисти, които ще го въведат в основите на българщината. Детско-юношески Фолклорен ансамбъл "Пиринска Китка " е създаден през 1965 г. в Благоевград и има богат и разнообразен реперто...

Световната търговска организация намали прогнозата си за растеж на глобалната търговия

http://www.cross.bg/rastezh-turgoviya-godina-1521104.html

/КРОСС/ Световната търговска организация (WTO) намали прогнозата си за растежа на глобалната търговия през настоящата година, визирайки забавянето на китайската икономика и падащите нива на вноса в САЩ, съобщава агенция Ройтерс. Организацията вече очаква забавяне на растежа на международната търговия през 2016-а година до едва 1,7% спрямо предишна прогноза през април за растеж от 2,8 на сто. Това предполага първото от 15 години насам изоставане на растежа на световната търговия от глобалния икономически растеж, отбеляза WTO. Според генералният директор на базираната в Париж организация - Роберто Азеведо, новите прогнози трябва да послужат като призив за събуждане на отделните правителства. Ние трябва да сме сигурни, че това няма да се трансформира в погрешни политики, които биха могли да влошат ситуацията много по-силно - не само от гледна точка на търговията, но и по отношение на създаването на работни места, на икономическия растеж и развитие, които са толкова тясно свързани с отворена система на търговия, допълни той. Подобно на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), WTO също предупреди, че забавянето на международната търговия може да отслаби световния дългосрочен икономически растеж. Световната търговска организация отбеляза, че занижените ѝ прогнози са в отговор на слабия търговски растеж в Китай, Бразилия и в Северна Америка през първите шест месец на годината

Борисов и Путин отново обсъдиха енергийните въпроси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608750

Българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин са обсъдили в телефонен разговор енергийното сътрудничество между двете държави, както и редица въпроси от международната политика, съобщиха от Кремъл. „По инициатива на българската страна се състоя телефонен разговор между президента на Руската Федерация Владимир Путин и премиера на Република България Бойко Борисов", съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава. Путин: Знаем, че България иска да се върне към "Южен поток"...

Великобритания ще се противопостави проекта за обща армия на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=332007

Великобритания ще се противопостави на плановете на Европейския съюз за военно сътрудничество, въпреки че скоро ще напусне блока, заяви министърът на отбраната Майкъл Фелът във вторник, предава AFP. „Ние ще продължим да се противопоставяме на всяка идея за армия на ЕС или щаб-квартира на армия на ЕС, които само биха отслабили дейността на НАТО“, отбеляза Фелън по време на среща на министрите на отбраната в Братислава.

Трайчо Трайков: Не ме интересуват конституционните права, когато става дума за закона и хората

http://offnews.bg/news/n_1/n_636740.html

Няма да позволя България да е толкова беззащитна – не ме интересува кой ще ме обвини, че излизам от конституционните си правомощия, ако трябва да защитя хората и закона. Именно да се спазва върховенството на закона във всички сфери, не само отредените като правомощия на президента, и правата на хората – това е основната цел на кандидата за президент Трайчо Трайков на Реформаторския блок, ако бъде избран. Като примери той даде: „Няма да мълча, когато липсват линейки по морето. Няма да мълча, когато се бетонират плажове. Няма да мълча, а ще налагам вето върху закони и монополи...“ „Президентът няма право да мълчи, гласът му трябва да се чува силно, когато законът се заобикаля, тъй като той е избран пряко от народа“, категоричен беше Трайков, докато излагаше приоритетите си и вижданията си като държавен глава. Той добави също, че за него е важна националната сигурност, но не както се разбира в момента като МВР и служби за сигурност, слушалки и телени огради, нито скъпа апаратура, с която никой не може да работи, а защитени права на гражданите – доведена докрай съдебна реформа, намаляване на престъпността. "Да не си мислят хората, че съм някъде там далече на жълтите павета“, каза Трайчо Трайков. "Каква сигурност има в момента с такъв размер на престъпността и хиляди бежанци прекарани през оградата? Чували ли сте досега да са хванали някой контрабандист на бежанци?", попита риторично Трайчо Трайков. Той коментира и междудържавните отношения, с които президентът се занимава. За него приоритет е да засили участието на страната ни в ЕС и НАТО и добри отношения с всички страни и съседни държави – „но не и когато става дума за натиск“. В този контекст Трайчо Трайков каза, че няма да позволи натиск, тъй като България е над всичко. Той смята, че отношението на страната ни към конфликта в Украйна е двузначно, тъй като Русия е потъпкала ангажимента си да запази териториалната цялост на Украйна и България няма как да търпи това. „Турция е наш добър съсед, но България като част от ЕС не може да затвори очите си пред това, което турският народ търпи в момента“, каза още кандидатът на реформаторите. „Имаме право да изискваме, когато някой иска да влезе в общия ни дом“, категоричен е Трайков. Кандидатът за вицепремиер Съби Събев добави също, че приоритет е сигурността и отбраната на страната и ще се работи в тясна координация с правителството затова България да не се превръща в буферна зона за мигрантите. Той каза още, че ще се обърне внимание на демографската криза – да затихне и да се създадат условия за растеж. И Трайчо Трайков завърши: „Мразя поговорката „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Не, керванът няма да върви по този начин, така разбирам аз дейността на активния президент – керванът трябва да стигне до оазис, за да може всеки българин да намери своето щастие“. „В мое лице няма да видите мълчали хора, които се крият зад баланса на властите. президентът на Републиката живее близо до хората. Интересите на българите са част от моите интереси“, каза още Трайков. Той добави, че ще следва в политиката си посоката, която следват младите и децата, защото: „Вижте къде отиват да учат децата ни“. Трайков призова: „Ще успеем, ако тръгнем всички – съседите, роднините, познатите. Знам, че имаме силата да бъде свободни“.

Тръмп наричал „Miss Piggy” бивша „Мис Вселена“ (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608742

След първия президентски дебат между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, от щаба на бившата първа дама пуснаха скандално видео. В него победителка от престижния конкурс за красота „Мис Вселена" от 1996 г. разказва за обидното отношение, което Тръмп е демонстрирал спрямо нея. Милиардерът притежава правата за организиране на събитието в периода 1996 - 2015 г., пише сайтът motherjones.com, цитиран от nova.bg. Алисия Мачадо споделя, че настоящият кандидат за държавен глава я наричал „Miss Piggy" („г-ца Прасе") и "Miss Housekeeping" („г-ца Домашна прислу...

Астмата е най-често срещнато заболяване в детска възраст

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608748

„Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!" Това беше темата, която разискваха представители на Българското дружество по алергология, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, УМБАЛ Александровска – София, Медицински университет – София и Община Пловдив. Основната цел на националната информационна кампания е борбата с алергичните заболявания, както и да се обостри вниманието на обществото върху хроничните респираторни алергии. Според статистиката има тенденция за непрекъснат...

Според председателя на ВКС две военни съдилища са достатъчни

http://www.cross.bg/sudilishta-voennite-sudii-1521103.html

/КРОСС/ "Определено смятам, че един военно-окръжен и един военно-апелативен съд са достатъчни за една България, която не е голяма като територия и брой население". Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в коментар за критичния анализ за дейността на военното правосъдие, изготвен от ВКС преди заседанието на съдийската колегия днес, съобщи "Правен свят". Докладът на върховните съдии констатира липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и правна сложност. Многократно връщане на делата на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния на съдебните производства. Освен това ВКС е установил обезпокоително голям процент на отменени и изменени актове, което води до "помпане" на статистиката, за да изглеждат делата повече на брой и др. Всички тези проблеми във военното правосъдие се развиват на фона на ниска натовареност на тези съдилища. След анализа на ВКС последва остра реакция на военните съдии. Софийският военен съд упрекна ВКС в тенденциозност и провокация с цел компрометирането на военните магистрати, в нарушение на Етичния кодекс и създаване на нетърпима обстановка. От думите на Лозан Панов днес обаче се разбра, че това не е единна позиция на всички военни съдии. "Има достатъчно нюанси в становищата на военните съдилища. Поне в това на Военен съд - Пловдив виждам идеи за оптимизиране на структурата", отбеляза Панов

Според Лозан Панов две военни съдилища са достатъчни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833504_spored_lozan_panov_dve_voenni_sudilishta_sa_dostatuchni/?ref=rss


Определено смятам, че един военноокръжен и един военно-апелативен съд са достатъчни за една България, която не е голяма като територия и брой население. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в коментар за критичния анализ за дейността на военното правосъдие, изготвен от ВКС, преди заседанието на съдийската колегия днес, съобщи "Правен свят".

Докладът на върховните съдии констатира липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и...

Берлин погна 20 международни банки за данъчни измами

http://econ.bg/Новини/Берлин-погна-20-международни-банки-за-данъчни-измами_l.a_i.729517_at.1.html

Германските финансови служби провеждат разследване срещу 20 международни банки и техни бизнес партньори за укриване на данъци, сочи съвместно...

18-годишна катастрофира до Соколово, пила алкохол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608746

18-годишно момиче от Добрич с инициали И.И. катастрофира на пътя с.Соколово – Добрич на 26 септември около 7 часа, съобщават от полицията. Девойката е шофирала лек автомобил „Опел”, а книжката си взела само преди два месеца. Карала с несъобразена скорост и изгубила контрол над колата, която се преобърнала вляво по посоката на движение. Момичето е изпробвано с техническо средство за алкохол, като индикацията отчела 0,59 промила. Взета е кръвна проба за химически анализ. 18-годишната е настанена в МБАЛ Добрич с фрактура на два шийни прешлена, без...

Варненски гимназисти с награда за млади учени в Брюксел

http://www.moreto.net/novini.php?n=332000

Единадесетокласници от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който се проведе в Брюксел, научи Moreto.net. Иван Иванов и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичния проект „IntelligentPlanting“ и заслужиха приза „Иновации в храните и агрикултурата“.

Борисов към Путин: Ще изчистим проблемите с "Белене" заради бъдещите проекти

http://www.mediapool.bg/borisov-kam-putin-shte-izchistim-problemite-s-belene-zaradi-badeshtite-proekti-news254514.html

Българският министър-председател Бойко Борисов е уверил в телефонен разговор руския президент Владимир Путин, че вече са предприети конкретни стъпки за изплащане на задълженията на българската "Национална електрическа компания " (НЕК) към руската "Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване на спряната АЕЦ "Белене", които към 19 септември 2016 г. са 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва. Това съобщиха от правителствената пресслужба във вторник, след като за проведения разговор съобщиха от Кремъл. Обсъждането на ядрения проект между лидерите на България и Русия стана в деня, в който бюджетната парламентарна комисия прие на второ четене законопроект за отпускане на държавен заем за НЕК, за да си разплати дълга към руснаците. Окончателното му гласуване ще е в сряда. Борисов е запознал Путин с искането от българската страна към арбитражния съд в Женева за преразглеждане на начисляването на лихвата за всеки ден забавя на дължимото плащане, която е 167 хил. евро. София претендира,че тя трябва да е по-ниска, тъй като е начислена върху друга лихва. "Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, посочил Борисов в разговора и настоял руската страна да вземе под внимание българските претенции относно лихвения процент. Борисов и Путин са изразили задоволство от постигнатите резултати на работните групи по енергийните проекти, които бяха договорени в предишния им телефонен разговор. Фокусът на разговора е бил върху проекта за газоразпределителен център на територията на България и който явно Борисов е имал предвид говорейки за бъдещи съвместни енергийни проекти. Двамата са обсъдили подготовката на тристранна среща между България, ЕК и Русия, която да доведе до ясно уточняване на техническите, икономическите и юридическите детайли по отношение на проекта. Плановете на българското правителство са тя да се състои през ноември и на нея Русия да получи търсените от Путин "железобетонни гаранции" за доставките на руски газ за хъба. Двамата са се договорили експерти на държавния газов оператор "Булгартрансгаз“ да запознаят руската страна с разработения бизнес модел на газовия хъб "Балкан“. Руският президент е приветствал открития диалог с българския премиер и честната позиция, че хъбът трябва да се случи при писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането, допълниха от правителствената пресслужба. Премиерът Борисов и президентът Путин са изразили задоволство от ръста на руските туристи през летния сезон, които са с 40% повече от миналото лято. Путин оценил високо организацията по сигурността, която е гарантирала спокойствието на чуждестранните граждани по българското Черноморие, казаха още от "Дондуков" 1. От Кремъл бяха далеч по-лаконични, съобщавайки, че Путин и Борисов са обсъдили "проблематиката на двустранното сътрудничество в търговско-икономическите и енергийни сфери", както и "някои въпроси от международния дневен ред".. Това е втори телефонен разговор между двамата в последното време. В началото на август българският премиер отново поиска разговор с руския президент, като тогава темата бе "актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката". Разговорът идва и само ден, след като Ирина Бокова се класира шеста при поредното гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Бойко Борисов по-рано заяви, че ако тя не е първа или втора, правителството ще преразгледа кандидатурата си. От Москва вече заявиха, че подобно решение на България е нейно право и след евентуална рокада ще преценят дали да подкрепят нашия участник в надпреварата. Българското правителство все още не е коментирало дали кандидатурата на Бокова ще бъде сменена с тази на зам.-предсадетял на Европейската комисия и комисар по бюджета Кристалина Георгиева.

Борисов пак е звънял на Путин по енергийни въпроси

http://www.mediapool.bg/borisov-pak-e-zvanyal-na-putin-po-energiyni-vaprosi-news254514.html

Българският премиер Бойко Борисов отново е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава. Разговорът е бил по искане на Борисов. Двамата са обсъдили "проблематиката на двустранното сътрудничество в търговско-икономическите и енергийни сфери", както й "някои въпроси от международния дневен ред", съобщиха от Кремъл. Засега няма информация от българското правителство. Това е втори телефонен разговор между двамата в последното време. В началото на август българският премиер отново поиска разговор с руския президент, като тогава темата бе "актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката".  

Зъл овен уби стопанката си в ловешко село

https://www.24chasa.bg/region/article/5782265

Зъл овен уби стопанката си в ловешко селоОвен блъскал и мачкал до смърт 70-годишната си стопанка в ловешкото село Сопот, съобщиха от полицията. Трагедията се разиграла в гора край селото в събота. Вдовицата Тодорина Иванова имала стадо с овце, които отглеждала и пасяла сама. Сред кротките животни със злия си нрав се откроявал овен - неведнъж налитал, но стопанката му се справяла някак.

Слънчевите очила преди лягане лекуват безсъние

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608745

Ако страдате от безсъние и искате да заспите, най-добре е да си сложите слънчеви очила преди лягане, пише в. "Метро". Таблоидът цитира съвета на специалиста по разстройствата на съня Глен Ландри. Експертът препоръчва слънчевите очила да се сложат два часа преди лягане. По този начин ние подсказваме на биологичния си часовник, че е настъпил краят на деня. Така по-лесно може да заспим. За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате...

При забавяне проектът за магистрала "Струма" можел да се превърне в ново "Белене"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/09/27/2833533_pri_zabaviane_proektut_za_magistrala_struma_mojel_da/?ref=rss


Споровете около трасето на магистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле може да вкарат проекта в схемата "Белене", но в още по-голям мащаб и с повече разходи. За това предупреди председателят на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров на пресконференция за напредъка на участъка от магистралата между село Крупник и град Кресна, съобщи "Фокус".

"Това не е заплаха. Дори за неизпълнението на даден проект рано или късно сметката трябва да се плати в даден...

Момче загина, 18-годишна ранена след удар на кола в дърво до плевенско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782254

Момче загина, 18-годишна ранена след удар на кола в дърво до плевенско село17-годишно момче загина, след като Фолксваген Голф се вряза в крайпътно дърво до плевенското село Радомирци около 1 ч през нощта във вторник. При удара е пострадала и 18-годишна от колата. Момичето е закарано от баща си в болницата в Луковит, където е установено, че е със счупена дясна ключица. Пробата й за алкохол е отрицателна.

Енергийното министерство ще предложи по-сериозни санкции за кражбата на ток

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/09/27/2833534_energiinoto_ministerstvo_shte_predloji_po-seriozni/?ref=rss


По инициатива на енергийния министър Теменужка Петкова работна група в Министерството на енергетиката ще обсъди законодателни промени, целящи минимизиране на кражбите на електроенергия, съобщиха от ведомството.

"Предстои в края на годината да бъдат изготвени промени в Закона за енергетиката, свързани с преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас. Бихме могли да изготвим и текстове, с които да се разреши проблемът с посегателствата срещу енергийни обекти. Те...

Красотата на смесената раса в снимки

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/krasotata-na-smesenata-rasa-v-snimki-6059266

Наира Оганесиян се захваща с амбициозен проект, който има за цел да покаже специфичната красота на децата със смесен произход

Артисти от Операта засадиха дръвчета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608743

Директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, новият артистичен директор Веселина Кацарова, артисти и служители на Операта засадиха 4 дръвчета червенолист ясен и 1 сребрист смърч в пространството до служебния паркинг. Дръвчетата са осигурени от Община Стара Загора. „Никога не съм предполагала, че ще бъда поканена в родния си град. За мен е изключително преживяване. На мен ми е много дадено в този град, а човек не може само да взема, трябва и да даде нещо. Аз съм тук с желанието си в този град и в тази опера да има много позитивна ен...

Шофьор без книжка уби трима души при тежка катастрофа

http://offnews.bg/news/n_1/n_636736.html

Жестока катастрофа взе три жертви. Инцидентът е станал около 19 часа вчера на пътя между добричките села Каблешково и Нова Камена, съобщава "Дарик".  При тежкия инцидент са се сблъскали лек автомобил и автобус. Шофьорът на лекия автомобил е 22-годишен младеж, без книжка. Той предприел неправилно изпреварване и навлязъл в лентата за насрещно движение, при което се блъснал в автобуса. На място са загинали 22-годишният водач на лекия автомобил и седящият до него 18-годишен младеж.10-годишно момче, което е било на задната седалка, е починало по пътя към болницата. Друг пътник в колата - на 45 години, е транспортиран в МБАЛ „Св. Марина" във Варна. Той има различни контузии, но е без опасност за живота. Пътуващите в автобуса не са пострадали. По случая е образувано досъдебно производство.

Променят организацията на движението в центъра на Шумен за карнавалните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608740

Заповед на кмета на община Шумен временно спира движението на леки автомобили по бул."Славянски" от Руски паметник до ул. „Адам Мицкевич".От администрацията съобщават, че със същата заповед забранява и паркирането в този участък от центъра на града. Ограниченията ще бъдат в сила от 13.00 до 20.00 ч. на 1октомври 2016 г. Друга кметска заповед разпорежда спиране на уличното осветление на 30 септември от 19.30 до 20.00 ч. в района на пл."Освобождение". Това се налага във връзка със спектакъла „На добър час, Карнавал", с който официално ще ...

Недостроеният участък на „Струма” може да е готов през 2020 г.

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nedostroeniiat-uchastyk-na-struma-moje-da-e-gotov-prez-2020-g-225269/

При бърза подготовка строителството може да започне още догодина, обясни председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров

Бомби се взривиха в джамия и конгресен център в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782244

Бомби се взривиха в джамия и конгресен център в ГерманияДве бомби бяха взривени в джамия и в конгресен център в германския град Дрезден, като причина за инцидентите от полицията посочват ксенофобски и националистически мотив. При експлозиите от понеделник няма пострадали хора. „Въпреки че никой не е поел отговорност за атаката, ние предполагаме, че става въпрос за ксенофобски мотив“,

46-годишен мъж от Спасово простреля коня на съселянин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608738

46-годишен жител на село Спасово простреля и уби коня на свой 27-годишен съселянин, съобщиха от полицията. Засегнатият подал сигнал в РУ Генерал Тошево на 26 септември в 9.20 часа. Полицейските служители намерили коня с огнестрелна рана. От дома на стрелеца са иззети ловна пушка и ловни патрони. Той притежава разрешение за съхранение и носене на огнестрелно оръжие, валидно до 2019 година.  По случая  е образувано досъдебно производство, а 46-годишният е задържан с полицейска мярка за срок от 24 часа.  ...

Да се храниш върху маса от отпадъци

http://www.dnevnik.bg/v_cviat/2016/09/27/2833507_da_se_hranish_vurhu_masa_ot_otpaduci/?ref=rss


Това по никакъв начин не си личи, защото тя е толкова елегантна, с красива гладка повърхност, която сякаш е инкрустирана с хиляди малки фрагменти, внимателно подредени по цвят, за да се постигне градация от бяло до тъмно синьо. Прилича на известното италианско terrazzo (вид подова мозайка), но всъщност е направена от пластмасови отпадъци, плуващи в океаните и замърсяващи бреговете им.

Името й Gyro идва от думата, която се използва за въртящите се спирали от пластмасови отпадъци,...

Изправят на съд крадец-рецидивист, нападнал полицай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608737

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С. Е. за кражба и причиняване на телесна повреда на лице от състава на полицията. Престъпленията са извършени от него при условията на опасен рецидив, след като бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода. На 19 март 2016 година, около 22.15 часа в град Сандански, от помещение на приземен етаж в къща, чрез разбиване на дървена входна врата, обвиняемият Е. отнел чужди движими вещи: оберфреза марка „Спарки", обрезвачка марка „Крафт", машина ...

В Гърция родители отказват да пращат децата си в училища, в които ще учат мигранти и бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=331994

Родителите на учениците в пет училища в област Иматия отказват да изпращат децата си в училища, където ще учат мигранти и бежанци. Решението на родителските съвети е повече от категорично, дори и след обещанието на министъра на образованието, че всички чужденци ще бъдат имунизирани и няма риск от разпространение на болести.

София влезе в топ 10 на градовете в Европа с най-бърз ръст на посетителите

http://econ.bg/Новини/София-влезе-в-топ-10-на-градовете-в-Европа-с-най-бърз-ръст-на-посетителите_l.a_i.729514_at.1.html

София се нарежда в топ 10 на градовете в Европа, които отчитат най-бърз ръст на посетителите в периода 2009 - 2016 г. Това показва годишната класация...

Кандидатът през задния вход

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/27/2833419_kandidatut_prez_zadniia_vhod/?ref=rss


Няколко са нещата, които, към този момент, могат да бъдат казани за включването на бившия премиер Пламен Орешарски в надпреварата за "Дондуков" 2.

Първо, той не е и няма да бъде независим кандидат

Убеждаването на публиката в противното е непосилна задача. Мнозинството от избирателите, дори тези с твърде къса памет, трудно ще повярват в неговата неконюнктурност, а това е имиджът, който сега г-н Орешарски трескаво ще се опитва да гради. Самият той заяви пред Би Ти Ви, че е...

Предвижда се драстично вдигане на глобата за кражба на ток

http://www.mediapool.bg/predvizhda-se-drastichno-vdigane-na-globata-za-krazhba-na-tok-news254513.html

Предвижда се драстично увеличение на глобите за крадците на ток, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник по време на дискусия за предотвратяването на кражбите на електроенергия и на части от енергийната инфраструктура, които причиняват щети не само на електроснабдителите и електроразпредетилните дружества, но и на клиентите, които плащат коректно сметките си. От ЧЕЗ пък предложиха с част от приходите от санкции да се създаде фонд за подпомагане на енергийно бедните българи. По думите на Петкова вероятно цената, по която се начислява наказателна сметка на хванатите крадци на ток, ще се повиши от 6 на 20 стотинки на киловатчас Ще се удължи и сегашният срок за пресмятане на санкцията и той ще стане от три на шест месеца. За прекалено ниската тарифа, по която се пресмятат незаконно ползваните количества електроенергия според предишното потребление на некоректния клиент, предупредиха електроснабдителите още при определянето й от енергийния регулатор през 2014 г. Тогава комисията реши, че кражбите ще се изчисляват като технологични разходи и ще се таксуват по цената на АЕЦ "Козлодуй", която е най-ниската. Така се стигаше до парадокса крадец на ток да плати значително по-ниска наказателна сметка за ток, отколкото по определените крайни цени за бита или за бизнеса. Когато се установи, че има посегателства върху мрежа за доставка на енергия - за електричество, природен газ и или топлинна, е предвидена санкция в Наказателния кодекс и наказание лишаване от свобода. Присъди има, но голяма част от тях не са влезли в изпълнение, коментира министър Петкова. По думите й темата с ниската цена за плащане на открадната електроенергия е обсъждана и правителството има амбиция това да се промени. Предложението е санкцията за кражба на ток да бъде 20 стотинки за киловатчас, колкото е цената на електроенергията при недостиг на балансиращия пазар. Петкова допълни, че ще предложи към Министерството на енергетиката да се направи работна група с участие на всички заинтересовани, които да подготвят промени в нормативната база, за да се спрат кражбите на енергия. От ЧЕЗ представиха идеята си при увеличение на санкцията за крадците на ток да се създаде фонд за инвестиции и подкрепа за уязвими потребители. Компанията посочи, че отчисленията за фонда може да се правят от потърпевшите електроснабдителни дружества след приспадането на техните присъщи, признати от регулатора разходи на разпределителното дружество. Парите може да отиват във фонда, който да се ползва и за целеви инвестиции в сектора или за друга кауза, определена от правителството. "Призоваваме за защита на интересите на българското общество, държавата и инвеститорите. Постигането на реални съществени резултати е възможно единствено чрез по-високи санкции и ефективни присъди. Нашите очаквания са за реална оценка и отчитане на  претърпените щети в резултат на кражба на електроенергия и посегателства върху инфраструктурата, както и за  ефективно прилагане на наказанията и санкциите“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Заради кражбите на ток се стига до чести аварии и до повреждане на електроуреди, застрашава се националната сигурност, а все по-често се стига до заплаха за човешки живот и загинали хора, посочиха още от ЧЕЗ. Щетите от кражби на ток са за милиони левове всяка година и за тях плащаме всички, коментира и Теменужка Петкова.

Станишев: Орешарски не е моя кандидатура, подкрепям ген. Радев

http://www.cross.bg/oresharski-yasno-radev-1521102.html

/КРОСС/Категорично подкрепям ген. Радев. Очаквам скоро да стане ясно коя политическа сила ще подкрепи кандидатурата на г-н Орешарски. Това пише в профила си във Фейсбук лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев: "Вчера бях изненадан от новината, че Пламен Орешарски е издигнат за кандидат президент от Инициативен комитет. Още повече ме учудиха коментарите, че бил моя кандидатура. Искам много ясно да заявя, че категорично подкрепям ген. Радев. Той е шансът за промяна и ново начало за България на предстоящите избори. Шанс за външна политика със самочувствие и характер, за истинска грижа за националната сигурност на страната, за социална ангажираност - като признак на една модерна държава.Многократно съм заявявал, че състезанието на тези избори е между БСП и ГЕРБ. Многото кандидати, които са били свързани с БСП, няма да заблудят гражданите, които добре разбират коя е истинската възможност да се промени статуквото. Очаквам скоро да стане ясно коя политическа сила ще подкрепи кандидатурата на г-н Орешарски."

Борисов и Путин обсъдили енергийното сътрудничество между България и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782238

Борисов и Путин обсъдили енергийното сътрудничество между България и РусияПрезидентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов, като са били обсъдени редица теми, включително енергийното сътрудничество между двете страни, съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". „По инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор между държавния

Безплатни прегледи за ревматоиден артрит във Военна болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608739

Във връзка с Международния ден за борба с ревматоидният артрит - 12 Октомври 2016 г. в Плевен ще се проведат безплатни прегледи на пациенти с вече диагностициран ревматоиден артрит, както и на пациенти със съмнение за ревматоиден артрит. Прегледите ще се извършват на 11, 12 и 13-ти oктомври 2016 г. от 10:00 до 12:00 ч. във Военна болница-Плевен, в ревматологично отделение, 2-ри етаж, ехографски кабинет, след предварително записване на телефон - 064/ 890 609.  ...

Грък, издирван от Интерпол, задържан на „Дунав мост”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5782231

Грък, издирван от Интерпол, задържан на „Дунав мост”Мъжът държал оръжие и взривни вещества в Сърбия Грък, издирван от Интерпол, e задържан на „Дунав мост”, съобщи Темида в Русе. По искане на местната Окръжна прокуратура, съдът e взел мярка за неотклонение „временно задържане под стража” за срок от 40 дни по отношение на 50-годишния гръцки гражданин Арестидес Т.

България е на второ място в света по смъртни случаи заради мръсния въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/2016/09/27/2833492_bulgariia_e_na_vtoro_miasto_v_sveta_po_smurtni_sluchai/?ref=rss


България е на второ място по брой смъртни случаи на глава от населението заради мръсен въздух в нова класация на държавите на Световната здравна организация, публикувана днес.

Със 118 смъртни случаи на 100 хиляди, държавата ни е на незавидната втора позиция, веднага след Украйна – със 120/100 хил. случая в следствие на замърсяването с фини прахови частици в различните държави, сравнени на база глава от населението на всеки 100 000 души. На трето място е Беларус, а на четвърто...

Шофьор без книжка предизвика жестока катастрофа с 3 жертви

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608736

Жестока катастрофа взе три жертви. Инцидентът е станал около 19 часа вчера на пътя между добричките села Каблешково и Нова Камена. Сблъскали са се лек автомобил и автобус. Шофьорът на лекия автомобил е 22-годишен младеж, без книжка. Шофьор без книжка блъсна дете във Врачанско (ВИДЕО) Той предприел неправилно изпреварване и навлязъл в лентата за насрещно движение, при което се блъснал в автобуса. На място са загинали 22-годишният водач на лекия автомоб...

Калфин и Каракачанов - най-харесвани за президент

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kalfin-i-karakachanov-naj-haresvani-za-prezident-6059265

С най-голямо доверие пък е премиерът Борисов, който има одобрението на 48 на сто от сънародниците

Душилият жена изнасилвач и крадец остава зад решетките в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/5782225

Душилият жена изнасилвач и крадец остава зад решетките в РусеНурхан имал още пет присъди за други нападения над беззащитни дами Задържаният 39-годишен мъж след сигнал за нападение над жена в Русе и вероятен опит да я изнасили, или ограби, остава зад решетките, реши Темида. Нурхан А. се опитал да души жертвата си, за да се отпусне и да стане податлива в ръцете му.

Войната на Брюксел с Източна Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/vojnata-na-briuksel-s-iztochna-evropa-6059263

Сблъсъкът се очертава като едно от най-сериозните предизвикателства пред съгласуваността на единния пазар

Генерал начело на ИК в подкрепа на ген. Румен Радев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608735

Инициативен комитет от сливенски общественици и членове на БСП обяви подкрепата си за кандидат- президентската двойка ген. Румен Радев- Илияна Йотова. Той се създава по инициатива на ген. Кольо Милев и проф. Петър Костов, преподавател в ИПФ Сливен. Сред останалите членове са писатели, банкери, предприемачи, художници, финансисти и заслужили майстори на спорта. „Ген. Румен Радев е изключително ерудиран, възпитан, амбициозен и подреден човек. Считам, че кандидатурата на ген. Радев за президент е много подходяща, защото още повече, че президентът...

"Екзакта": Половината българи очакват неизвестният кандидат на ГЕРБ да стане президент

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/27/2833513_ekzakta_polovinata_bulgari_ochakvat_neizvestniiat/?ref=rss


Половината българи (51%) са на мнение, че неизвестният към момента кандидат на ГЕРБ ще спечели изборите за президент. Това показват данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места между 5 и 12 септември.

Хората на възраст 30 - 60 г., високообразованите и заможните избиратели са по-склонни да твърдят, че кандидатът на ГЕРБ ще спечели изборите, отбелязва агенцията. Тя регистрира

втвърдяване...

Какво успяха да изкупят дотук руските управляващи от България?

http://offnews.bg/news/n_1/n_636732.html

Семействата на поне шест високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България, съобщава "Дневник". Темата около имотите на руснаците у нас стана актуална след непремерено изявление на новоизбрания депутат в Думата Пьотр Толстой, който заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи страната ни, както вече е направила с половината ни черноморие. Синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, са собственици на фирми, регистрирани във Варна през 2008 г. Руските граждани обикновено регистрират фирми у нас за да могат да купят собственост. Tова са направили и семействата на двама политици, които според руските медии са сред най-близките до Путин. Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александър Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД. И двете компании първоначално са регистрирани във Варна на един и същ адрес на ул. "Атанас Георгиев" No 6, ет. 1, ап. 2 през март 2008 г. като дъщерни на "НЕВА БЪЛГАРИЯ" ООД. Управлявящите на "НЕВА" и дъщерните фирми първоначално са Сергий Косинкин и Максим Косинкин. "НЕВА" продава дяловете от "Нептун Про" през 2009 г. на Юлия Евгениевна Квачева, чието бащино и фамилно име съвпадат с тези на Наталия Квачева, която е втората жена на Козак. През 2012 Алексей Козак купува фирмата от Квачева. Козак прехвърля дяловете си на Николай Митев на 2 октомври 2014 г., за да си ги купи обратно на 28 октомври същата година. Оттогава фирмата е с нов адрес - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. На същия адрес има апарт-хотел. От отчета на компанията за миналата година личи, че фирмата е инвестирала в недвижима собственост и цената на покупката е 96 000 лв. От началото на този месец фирмата е обявена в ликвидация. От имотния регистър става ясно, че "Нептун" притежава и апартамент от 183.7 кв. м., от вилно селище в местност - Буджака в гр.Созопол "Юпитер Про" е придобита през 2009 г. от съпругата на Владимир Плигин - Нина Плигина, а през 2013 г. тя прехвърля фирмата на Александър Владимирович Плигин. От 26 септември 2014 година, адресът на "Юпитер" е същият като на "Нептун" - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. От финансовия отчет на компанията се вижда, че тя е инвестирала 91 000 лв. "в земя и сгради", а от имотния регистър, че става въпрос за апартамент в същия комплекс от 170.88 кв. в Буджака. През август 2012 г. Руската дума започна обсъждането на закон за забрана на държавни служители да притежават имоти зад граница, който влезе в сила през май 2013 г. Това е причината за двете прехвърляния на имената на синовете на политиците. Тетяна Бондарчук , която е снаха на известния режисьор Фьодор Бондарчук, също е регистрирала фирма във Варна - ЕАРТ ТЕЛЕКОМУНИКЕЙШЪН ЕВРОПА ЕООД през 2013 г. Компанията не е развивала дейност според отчета й. Фьодор Бондарчук е член на Висшия съвет на "Едина Русия". Трима кандидат-депутати от "Едина Русия" също са декларирали собственост в България, показва още разследването на "Дневник". Антон Михайлович Мороз е декларирал, че има апартамент и паркомясто в България, купено на 15.10.2008 г. за 8 575 741,75 руб. (240 849 евро). На негово име няма регистрирана фирма в България. Сергей Алексеевич Ладочкин притежава половината от гараж и апартамент, купени за 13 000 и 44 000 евро на 28.08.2009 г. Лице със същите имена е бил съдружник в ТОМИЗИДА ООД до 2013 г. и ОБЗОР БЪЛГАРИЯ ООД до 2015 г. Двете компании са инвестирали милиони в сгради у нас, се вижда от декларациите им. Ладочкин е ръководител на Комисията по жилищно-комунално стопанство и строителство в Социалната платформа на "Единна Русия", има още няколко партийни поста и е съветник на губернатора на Севастопол. Съпругът на кандидат-депутатката Ольга Ярославская - Альберт Золотдинов също има апартамент в България. Той е купен на 22.02.2013 г. и декларираната му цена е 42 163 лева. За двамата няма данни в търговския регистър. Ярославская е действащ депутат от Московската градска дума.

Модернизират пречиствателна станция "Албена"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608732

Министерството на околната среда и водите има готовност да подкрепи финансирането на проекта за пречиствателна станция "Албена", която обслужва и селата Оброчище, Кранево и Рогачево. Това съобщи министър Ивелина Василева, която е на обиколка по Северното Черноморие. Тя посети днес пречиствателни станции "Балчик" и "Албена" и се срещна с местната власт. Подписаха договора за пречиствателната станция във Видин Двете съоръжения имат нужда от подобрения за отстранява...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване