Софийския апелативен съд даде ход на делото за убийството на Яна Кръстева

http://www.mediapool.bg/sofiyskiya-apelativen-sad-dade-hod-na-deloto-za-ubiystvoto-na-yana-krasteva-news254813.html

Софийският апелативен съд даде във вторник ход на делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, по което подсъдим е Николай Русинов-Чеци. Делото бе върнато на втора инстанция от Върховния касационен съд през юли. В началото на заседанието Русинов поиска отвод на съдията докладчик Христина Михайлова, тъй като според него тя е била в зависимост от председателя на съда, защото е командирована. Искането му за отвод обаче бе отхвърлено с коментар о председателя на състава Пламен Дацов: "Да спрем с този цирк!" Върховните магистрати върнаха делото, приемайки, че не е доказано безспорно, че Чеци е извършил престъплението, и че не е изяснена обстановката, в която младото момиче е било убито. Родителите на Яна Кръстева искат от съда доживотна присъда за Чеци, каквато му бе отсъдена на първа инстанция.

Декларация за доход на починал пази от ревизия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794577

Декларация за доход на починал пази от ревизияФинансовият министър склонен да се откаже от промяната Декларирането на доходите на починали хора е улеснение за наследниците им и всъщност ги предпазва от данъчна ревизия, която е много по-сложна и ангажираща. Това коментира във вторник финансовият министър Владислав Горанов на заседанието на тристранката.

Турция води преговори със съюзниците си за ново примирие в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/77797/Turtsiya-vodi-pregovori-sas-sayuznitsite-si-za-novo-primirie-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Турция води преговори със своите съюзници за повторно установяване на примирие в Сирия. Това заяви днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

През октомври ще се проведе най-голямата специализирана BI конференция в България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272732_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B

 ERP Academy и Balkan Services предоставят безплатни билети за участие на студенти по бизнес софтуер за най-голямата специализирана BI конференция в България

Системите за бизнес анализ навлизат трайно в управлението на бизнес процесите, тъй като повишават ефективността при използването на информационните ресурси. BI технологиите акцентират върху лесния достъп до аналитична информация по всяко време и навсякъде. Те допринасят за конкурентоспособността и дават принос към преодоляване на проблемните бизнес процеси във фирмата и могат да отговарят на бизнес въпросите под различен ъгъл.

На 20 октомври (четвъртък) в Интер Експо Център в София ще се проведе най-голямата специализирана BI конференция – Analyze that!, на която специалистите на Balkan Services & Qlik ще представят различните приложения на BI, ползите за управление, като ще бъдат представени и реални примери за приложението на BI в едни от най-големите компании на българския пазар – Coca Cola Hellenic, Ficosota и ТВ Фантастико. Специалният гост-лектор Marius Stoica, Регионален търговски мениджър на Qlik® за Източна Европа, ще представи новите инструменти за по-добро потребителско изживяване и по-точен анализ.

Темата, която ще бъде разгледана на конференцията е "Analyze that! $ense the difference with Balkan Services", представена от специалистите на Balkan Services & Qlik. Бизнес събитието е подходящо за мениджъри, бизнес анализатори, ръководители на ИТ отдели, финансови директори, главни счетоводители, студенти по бизнес софтуер, както и за всички с интерес към този тип софтуерни решения.

ERP Academy и Balkan Services ще поемат таксите за участие на студентите от магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“, като част от политиката си за подпомагане на образованието. На конференцията студентите ще имат възможност да създадат ценни контакти и да разберат какви са тенденциите, и най-новите приложения на BI платформите в световен мащаб.

Британски депутат: Могат ли берачите на ягоди от България да ползват мобилен телефон?

http://www.moreto.net/novini.php?n=332625

Британски депутат от управляващата Консервативна партия изрази съмнение, че румънците и българите, които идват в страната, за да берат ягоди, знаят как да използват мобилен телефон. За сметка на това те извършвали квалифициран труд, към който британците не изпитват интерес.

Унгария ще предложи законопроект, забраняващ презаселването на мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77796/Ungariya-shte-predlozhi-zakonoproekt-zabranyavasht-prezaselvaneto-na-migranti

/Поглед.инфо/ Унгарските власти съобщиха, че ще предложат законопроект, който да забранява големите презаселвания на мигранти, след като в края на миналата седмица в страната се проведе референдум за европейското квотно разпределение.

Площадките в „Орел“: демонтажът приключи, започна недоволството

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610691

Още в края на днешния работен ден приключи демонтажът на съоръженията на детската площадка до блок 24 в жк „Орел“. По същото време вече беше започнало и недоволството от този акт. Ще припомним, че по-рано днес кметът д-р Валентин Василев обяви, че люлките и пързалките от две детски площадки – пред блок 20 и блок 24 - ще бъдат демонтирани, тъй като площадките са незаконни и опасни. Те се появили преди близо година, в предизборно време, в общината нямало нито един документ за разрешаване на изграждането им, проектна документация, сертификати за ...

С много усмивки, настроение и емоции, приключи традиционният есенен панаир в Тетевен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272731_%D0%A1+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%83%D1%81%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B

 През изминалите три дни, град Тетевен бе арена на настроението, усмивките, приятните емоции и забавлението, които бяха породени от традиционния есенен панаир. Събитието откри кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, а специален гост на празника беше народният представител Иван Миховски.

Д-р Бояджиева приветства жителите и гостите на града с думите: „Искам да изразя своята благодарност към всички Вас затова, че сте тук и заедно ще отбележим този празник. Традиционният есенен панаир е повод да се срещнем с близки и роднини, да забравим за ежедневните проблеми, които ни съпътстват през годината и да обърнем малко повече внимание на хората които обичаме“. Тя отбеляза още, че: „Сега, когато изграждаме една нова визия за нашия град, се изправяме пред нови предизвикателства, но аз съм убедена, че с общи усилия, с много труд и най-вече с обич и вяра, той ще става по-проспериращ и по-красив“.

Мероприятията започнаха още в петък, когато на пл. „Сава Младенов“ зазвучаха изпълненията на градския духов оркестър, а след това се проведе и благотворителен концерт „Магията на танца“, за набиране на средства за отбелязването на 110-годишния юбилей на НУ „Хаджи Генчо“. Община Тетевен заедно с Общински съвет – Тетевен, също подпомогнаха финансово каузата, за да може този юбилей да се превърне в един истински празник. В събота, Боби Шоу зарадва най-малките с неповторимите си фокуси и забавни игри, а програмата продължи с още редица танцови и музикални изпълнения. До края на деня, за настроението на присъстващите се погрижиха съставите на: ТС „Ябланска огърлица“ при НЧ „Наука 1901“ – град Ябланица, ДВГ "Славейче" при НУ „Хаджи Генчо“ и детски танцов състав „Царичина“ – с. Рибарица. Кметът на Тетевен и народният представител – Иван Миховски, връчиха наградите на победителите във фотоконкурса „Есен в Тетевен“, а част от фотографиите можеха да се видят на специално организираната изложба, пред сградата на общинската администрация. Участничката в XXIV-тото издание на международния фестивал „Пирин Фолк” - Виктория Стефанова, зарадва публиката с няколко изпълнения, след което дойде и изненадата в програмата, а именно великолепната и неостаряваща Силвия Кацарова, която плени сърцата на всички. Финалът настъпи с празнична заря и общо хоро, в което се включиха голяма част от присъстващите.

През трите дни на панаира, любителите на спорта имаха възможността да наблюдават Волейболен турнир за Купата на Кмета. Това беше негово първо издание и поради големия интерес, се очаква състезанието да се превърне в традиционно. В турнира взеха участието четири професионални мъжки волейболни отбори от СуперЛигата на България: Левски, Монтана, Силистра и домакините от ВК „Тетевен Волей“. За съжаление нашите момчета завършиха на второ място, но показаха сърцата игра и спортен дух. Купите бяха връчени от кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, а ето и крайното класиране: 1. Монтана Волей, 2. Тетевен Волей, 3. Левски София, 4. Доростол Силистра.

Така премина и тазгодишният традиционен есенен панаир – с много настроение, усмивки и емоции. Тетевенският панаир е празник, който събира тетевенци всяка година по това време тук, в родното им място. Този празник е изглеждал различно през  периодите, но общото в него е, че дните в края на месец септември и началото на месец октомври - Тетевен празнува.

Снимка на деня: Майк Тайсън се срещна с братя Пулеви в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/04/2837943_snimka_na_denia_maik_taisun_se_sreshtna_s_bratia/?ref=rss


Легендата Майк Тайсън се срещна с най-добрите български боксьори - братята Кубрат и Тервел Пулеви.

Американецът посети залата на двамата по тяхна покана, след като пристигна в България за участие в риалити шоу и промоция на енергийната му напитка.

Пулеви подариха на бившия световен шампион реплика на амфората ритон от Панагюрското златно съкровище, известна като "Седмината срещу Тива", както и два бели гълъба, които са любимите му животни.

"Запознах се с Кубрат...

Силен акцент върху мобилните бизнес анализи в нова версия 10 на Business Intelligence софтуера Tableau

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272730_%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Изцяло нови възможности за мобилен достъп на мениджърите и екипите до важната информация за техните компании предлага новата версия 10 на Business Intelligence системата Tableau. Решението, което се предлага у нас от българската компания за бизнес софтуер Тим ВИЖЪН България, предоставя цялостен поглед върху фирмените данни в реално време, включително за продажбите, доставките, клиентите, работата на различните отдели и др.

 

„Днес повечето мениджъри вече използват активно различни умни устройства и е все по-важно бизнес софтуерните решения да бъдат оптимизирани за такава среда. Tableau е едно от най-мощните Business Intelligence решения в световен мащаб, което предлага цялата важна за един бизнес информация в удобна и достъпна форма, чрез визуализации и таблици. Компанията отдавна оптимизира своите продукти за мобилна среда, а с новата десета версия мениджърите на практика могат да виждат всички ключови показатели за своите компании буквално като на длан“ - споделя Анастас Шопов, мениджър Бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България.

 

В новата версия 10 екипът на Tableau е обърнал специално внимание на мобилността, въвеждайки нов инструмент, наречен „device designer“, чрез който могат да се създават визуализации, оптимизирани за най-популярните платформи за мобилни устройства.

 

Сред останалите нови функционалности в системата са възможността за създаване на собствени географски региони (custom territories), която дава възможност на потребителите да изградят карта на търговския си район или просто да изследват данните си в регионален план. Системата може да откроява и специфични данни в контекста на останалата информация (highlighter), което позволява провеждането на сравнения и мигновени анализи.

 

Нова функционалност е също и свързването на информация от различни източници (cross-database joins), което позволява на Business Intelligence софтуера да работи паралелно с информация от различни бази данни, като SQL сървъри, Excel, Google Sheets и много други. Освен това в новата версия е предвидена и възможност за създаване на клъстери от данни (drag-and-drop clustering). Тя може автоматично да групира продукти, региони, поведение и други данни, имащи сходни характеристики и параметри, позволявайки на потребителите незабавно да открояват съществуващи модели.

Като млад бях неуравновесен, сега мисля само за семейството

https://www.24chasa.bg/sport/article/5794586

Като млад бях  неуравновесен, сега мисля само за семействотоМайк Тайсън бе специален гост на братята Кубрат и Тервел Пулеви в техния спортен комплекс. Двайсетина фенове на легендарния боксьор се бяха събрали пред залата, някои от тях дори бяха написали името му на челата си. Тайсън бе в настроение на пресконференцията, въпреки че изглеждаше недоспал. Майк Тайсън, как се чувствате в България?

Окончателно: 24 кандидати за президентския пост

http://www.moreto.net/novini.php?n=332647

Минути преди 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24 (11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета), като това е своеобразен рекорд – през 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки.

Русия е разположила ракетна система S-300 в Сирия

http://svetoven.pogled.info/russia/news/77795/Rusiya-e-razpolozhila-raketna-sistema-S-300-v-Siriya

/Поглед.инфо/ Руското министерство на отбраната съобщи, че е разположило зенитноракетна система S-300 в своята военноморска база в град Тартус.

Ислямистки екстремисти са опитали да убият агент на Ми5

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794588

Ислямистки екстремисти са опитали да убият агент на Ми5Бивш шпионин на Ми5 разкрива в книга, че за малко е щя да бъде отвлечен и обезглавен от ислямистки екстремисти, които планирали да убият агент на британското разузнаване, съобщава The Telegraph. Агентът едва успял да избегне примамването му в капан от фанатиците, които следял, а по-късно било открито,

Акредитираната с престижния международен стандарт JCI - Сити Клиник и клиники ЕО Дент с номинации от Медицинските Оскари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272729_%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D

 Първото лечебно заведение у нас, получило престижната международна акредитация с най-високия стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването от Joint Commission International (JCI) - Сити Клиник, е в номинациите за Медицинските Оскари.

Церемонията ще отличи постиженията на светилата в родната медицина на 12 октомври в хотел Рамада - София, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. 
Болницата е създадена през 2012 г. и в момента е най-модерната у нас. Сити Клиник съчетава високотехнологично обoрудване и приложение на най-добрите лечебни практики в областта на медицината. Разполага с диагностична апаратура и лаборатории от последно поколение, чрез които се установяват в детайли състоянието и функциите на органите без вредно влияние върху организма.
Модерно оборудвани клиники и сектори в основните медицински области, които прилагат световни стандарти за изследвания и лечение.
Операционен блок и реанимация, които в максимална степен гарантират сигурността на болните по време на операции и интензивно лечение.
Лечебното заведение е партньор на Harvard Medical School и Arizona Hearth Institute, чиито доказани специалисти обменят опит и работят съвместно с лекарите от Сити Клиник.
Разположени в сграда на 5 етажа, лечебният комплекс разполага с най-съвременната диагностична апаратура в страната, болничен стационар с 84 легла, 5 операционни зали и две ангиографски лаборатории. Болницата и диагностичният център са оборудвани с първия в България магнитен резонанс с ултра високо поле – 3 Тесла. Медицинският екип на Сити Клиник включва водещи специалисти в почти всички медицински области. Приоритет в лечението  заемат щадящи пациента, минимално-инвазивни методи като сърдечни катетеризации, ендоскопски и ендоваскуларни процедури, интервенционални нервно-съдови процедури и периферни съдови интервенции.
Направления: Инавазивна кардиология, eлектрофизиология, кардиохирургия, съдова хирургия, вътрешни болести, неврология, анестезиология и интензивни грижи както и образна диагностика.
Персоналът на Сити Клиник владее чужди езици и предлага помощ на всички нива – организиране на пътуването и виза, лечение и следлечебно подпомагане, избор на хирурзи и лечебни процедури, осигуряване на подходящо настаняване.
Съвсем заслужена е номинацията и за докторите Венета и Валентин Павлови - собственици и управители на най–голямата верига дентални клиники в България - ЕО Дент. Неотдавна тя откри първата българо-немска импланологично - хирургична дентална клиника, предлагаща комплексна диагностика и лечение на най-съвременно равнище.
Лечение с лазер, имплантология, естетика, 3D диагностика, лечение под наркоза, детска дентална медицина. ЕО Дент разполага и със специализирана детска дентална клиника за лечение на деца и тийнейджъри и клиника за лечение на деца със специфични потребности (аутизъм, ДЦП и др.) Както и с мобилен кабинет, с който достига до трудно достъпни райони и лекува хора в неравностойно положение.
Високо квалифициран екип, модерно оборудване  и смели интериорни решения дават вашето спокойствие и сигурност по време на лечението и след него. Клиниката преобрази усмивката на Силвестър Сталоун и сбъдна много мечти в предаването на Наталия Симеонова „Предай нататък“. 
ЕО Дент е отличена с BEST CLINIC на годината, Международна диамантена награда за отличие в качеството, Златна значка и печат за европейски мениджмънт и много още награди.
 Светилото в родната кардиология  - доц. д-р Иво Петров, който има огромен опит в бифуркационното стентиране на коронарни артерии, ендоваскуларни процедури на артериите на мозъка, на коремна и гръдна аорта, на артериите на коремни органи и долни крайници и при тежки състояния на съдовете на сърцето, също е номиниран от Медицинските Оскари. 
Сред номинираните е и неврологът  проф. д-р Ивайло Търнев,  началник на Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Александровска”.
 Хирургът д-р Веселин Маринов, началник направление Миниинвазивна и лапароскопска хирургия „Токуда Болница София“ също се включи в надпреварата за престижните статуетки. Както и единственият български неврохирург, получил статут на лектор и демонстратор на най-авторитетната Европейската и Световната гръбначна асоциация „АОSPINE” International - доц. д-р Васил Каракостов.
В категория за Цялостен принос в развитието на медицината номинация получи хирургът акад. Дамян Николов Дамянов. Той е университетски преподавател и лектор с повече от 45-годишен стаж. Хирург с над 45-годишен стаж. Консултирал над 55 хиляди български и чуждестранни граждани и оперирал близо 10 000 от тях.
Неврохирургът д-р Славомир Кондов, получи заслужена номинация от Медицинските Оскари. Наред с международните си и национални постижения в областта на неврохирургията, д-р Кондов е запален по бойните изкуства и е автор на две стихосбирки. В момента е началник ІІ-ро Неврохирургично отделение и началник Операционни зали в УМБАЛ” Света Анна”- София. Сред номинираните е и младият професор д-р Георги Чернев - завършил медицинското си образование в Американския университет „Бенджамин Франклин” в Берлин, той е сред примерите за успешни български лекари, избрали да работят на родна земя, въпреки неустоимите предложения от болници в Западна Европа.
Второто издание на годишните награди  NATIONAL MEDICAL AWARDS 2016  ще възнагради хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта. Освен Български лекарски съюз, партньор на събитието стана и Национална пациентска организация, както и Националното сдружение на общопрактитуващите лекари.

Орешарски: Не съм кандидат на Доган и Пеевски, винаги съм работил за държавата си

http://www.cross.bg/oresharski-borisov-vinagi-1521846.html

/КРОСС/Винаги съм работил за държавата си. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ кандидатът за президент и бивш премиер Пламен Орешарски. В изпълнителната власт винаги съм бил подкрепян от една или друга политическа сила, но винаги за мен основният приоритет е бил държавата. Сега за първи път имам възможност да бъда независим от партии, тъй като президентството го предполага. Има много работа да се свърши в нашата страна. Имам остатъчен дълг към обществото и към хората, а предизвикателствата пред страната ни са големи и във външен, и във вътрешен план, заяви Орешарски. Бившият премиер отрече твърдението на Хюсеин Хафъзов от ДОСТ, че активисти на ДПС са събирали подписи за президентската му номинация и че е кандидат на Доган и на Пеевски. Не съм говорил с никого във връзка с кандидатирането си, решението да се кандидатирам взех аз. Няма как в изпълнителната власт да не сте зависим от партиите и от парламентарното мнозинство. И г-н Борисов в момента е зависим от парламентарното мнозинство, както бях и аз, коментира кандидат-президентът. По думите му твърденията на премиера Бойко Борисов, че кабинетът Орешарски е оставил тежко наследство във финансов план, не отговарят на истината. Бих призовал Борисов да вземем статистиките от сайта на Министерството на финансите и да говорим с цифри. Той обикновено говори с нападки, които не разбирам. Винаги съм гледал с учудване на неговите коментари по финансови теми

Търговската гимназия в Пловдив беше евакуирана, заради изтичане на газ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/04/2838085_turgovskata_gimnaziia_v_plovdiv_beshe_evakuirana/?ref=rss


Учениците от Търговската гимназия в Пловдив са били евакуирани днес в ранния следобяд, заради изтичане на газ, съобщиха от местната полиция. Сигналът за инцидента е бил подаден в 14.15 часа.

Установено е, че при строителни работи в близост до гимназията от багер е спукана тръба от, част от системата за доставка на газ в града.

Подаването на газ е било спряно от фирмата изпълнител. По време на инцидента на мястото е имало около стотина работници и над 700 ученици в...

"Да спрем с този цирк" или как започна делото за убийството на Яна в Апелативния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/04/2838029_da_sprem_s_tozi_cirk_ili_kak_zapochna_deloto_za/?ref=rss


Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, за което обвиняем е Николай Русинов - Чеци, започна отново пред Апелативния съд днес. Делото е отново там, след като през юли Върховният касационен съд отмени решението на долната инстанция, с което Цеци беше признат за виновен и осъден на доживотен затвор. Върховният съд указа на делото да се гледа от друг състав на Апелативния съд.

Днес Русинов се оплака, че не е получил материали по делото, които бил поискал по-рано....

Задържаха 50-годишен провадиец, откраднал кола на руснак

http://www.moreto.net/novini.php?n=332633

Мъж на 50 години от Провадия е задържан заради кражба на кола, която е собственост на руски гражданин. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Крадецът отмъкнал возилото, което било паркирано на улица във варненската местност „Траката“.

България не е разглеждана като страна - буферна зона за мигрантите

http://www.moreto.net/novini.php?n=332592

България не е разглеждана като страна - буферна зона за мигрантите. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов в отговор на въпрос в рамките на дискусионен форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика", организиран от Съвета на жените в бизнеса в България.

Изборите наближават - манипулациите започнаха

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/izborite-nablizhavat-manipulaciite-zapochnaha-6059608

Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и използвани без разрешението им

Лондон обмисля ограничения за наемане на чужденци след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/04/2838065_london_obmislia_ogranicheniia_za_naemane_na_chujdenci/?ref=rss


Британското правителство обмисля налагане на компаниите по-трудни условия за наемане на чуждестранни работници. Това е част от новите намерения на Лондон за ограничаване на имиграцията, представени от вътрешния министър Амбър Руд във вторник.

Руд каза пред съпартииците си, че макар да иска да привлече "най-умните и най-добрите" в траната, би трябвало работодателите да бъдат стимулирани да обучават и наемат и британски граждани.

"Само с намаляването на имигрантите до...

Прекратиха разследването срещу комика Бьомерман, обидил Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794576

Прекратиха разследването срещу комика Бьомерман, обидил ЕрдоганПрокуратурата в германския град Майнц е прекратила на 4 октомври следственото дело по отношение на германския комик Ян Бьомерман, чиито сатиричен клип осмя президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде руската редакция на Deutsche Welle, цитира "Фокус". „По време на проведеното разследване не са били открити достатъчни доказателства,

България да стане част от проекта за Европейски стълб на социалните права

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272728_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%

 България да бъде част от проекта за Европейския стълб за социални права – това обедини всички участници в дискусията по проекта на Европейската комисия за създаване на Европейски стълб на социалните права. Дискусията бе организирана от Икономическия и социален съвет  (ИСС) на България в партньорство с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК). В срещата участваха над сто представители на различни граждански организации, членове на Европейския икономически и социален комитет, членове на Икономически и социален съвет на България, представители на научната общност. В откриването на дискусията в хотел София-Балкан днес взеха участие министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Хасан Адемов.

Проектът, представен по-рано тази година от председателя на ЕК Ж. Юнкер, предизвика оживена дискусия по трите основни групи въпроси: равни възможности, достъп до пазара на труда, справедливи условия на труд и подходяща и устойчива социална закрила.  Основна тема в изказванията както на работодателите, на синдикатите, така и на представителите на различни граждански организации беше, че на Европа е необходим нов модерен проект, който да отрази всички промени, предизвикани от бурното развитие на новите технологии,  на новите феномени като споделената икономика, а оттам и новите условия на труд и изисквания за адекватно качествено образование, гъвкавост на професионалните умения и компетенции, нови стандарти за труд, за работно време, място на труд и т.н.

В дискусията бяха отправени и конкретни предложения за надграждане на предложения от ЕК проект. Проф. Лалко Дулевски – председател на ИСС, предложи в европейския документ да се формулира ясно правото на всяко дете да получи качествено образование чрез отговорността на институциите и на родителите, дългосрочната грижа да бъде приета като социално осигурителен риск,  да се приемат единни минимални стандарти за качествено здравеопазване.

Проф. Мария Сотирова подчерта, че социалните права трябва да получат гаранция, да не са само пожелание и затова колективното договаряне също трябва да бъде принцип, който би гарантирал социалните права на всеки човек, а и по-добри доходи. Различието в доходите всъщност е най-тежкият проблем на сближаването в Европа, каза още тя.

Божидар Данев, член на Европейския икономически и социален комитет и изпълнителен председател на БСК подчерта, че в нашата епоха на цифровизация, на споделена икономика,  различията ще нарастват между квалифицираните и нискоквалифицираните работници, затова е необходим нов подход в обучението. Той акцентира също върху необходимостта от задълбочени анализи и прогнози за икономическото развитие, без които е невъзможно да се направят прогнози за необходимото обучение.

За обвързаността на социалните права и икономическото развитие говори и Пламен Димитров – член на ЕИСК и президент на КНСБ, според когото  Европейския стълб на социалните права трябва да се интегрира с Европейския семестър, за да се съвместят икономическото и социалното развитие чрез постоянно наблюдение. Чрез този стълб е необходимо да се наложат минимални стандарти за права и социална закрила, каза още той.

Днешната дискусия се провежда в 27 държави-членки на ЕС по инициатива на ЕИСК и резултатите от нея ще бъдат в основата на развитието на проекта Европейски стълб на социалните права.

Кой в ЦИК взе скандалното решение срещу сайтовете

http://offnews.bg/news/n_1/n_637122.html

Централната избирателна комисия скри кой е вносителят на скандалното решение лишаване на сайтовете от правото на медийни пакети за изборите и референдума. Опитите на OFFNews да разбере името му удариха на камък - на сайта това не е обявено, а отговорът на пиарката беше, че това било без значение, защото гласуваното решение претърпяло промени спрямо първоначално предложеното. Нещо повече - ЦИК не само крият чия е идеята, а крият и как са протекли обсъжданията в комисията. Серия заседания на ЦИК по този въпрос минават пред заглушени микрофони и записите не хвърлят светлина върху позициите и аргументите, а просто показват кои са присъствали. Едно от малкото неща, които стават ясни от записа на заседанието, на което е взето решението, е имената на гласувалите "за" и "против". Публикуваме ги и ще потърсим мотивите на всеки от гласувалите, защото всеки от тях носи лична отговорност за решението си. Гласувалите "за" забрана сайтовете да могат да популяризират кампанията за президент и вицепрезидент и националния референдум срещу финансирането, осигурено чрез медийните пакети за регистрираните участници във вота: Ивелина Алексиева (председател); Владимир Пенев; Георги Баханов; Емануил Христов; Ерхан Чаушев; Ивайло Ивков; Иванка Грозева; Мария Бойкинова; Мартин Райков; Метин Сюлейман; Румен Цачев; Севинч Солакова. Гласувалите "против": Таня Цанева; Цветозар Томов; Румяна Сидерова; Росица Матева; Камелия Нейкова; Александър Андреев. Потърсихме за коментари един от гласували "за" и "против". Ивайло Ивков първо ни обясни, че при първото разискване не бил в България и не знае какви са мотивите на вносителя. "Гласувах за, защото съм наясно с нещата и с принципа. Предполагам това решение ще мине през съдебен контрол и ако бъде решено нещо друго, ние ще се съобразим. Имаме неприятен опит от миналите години и целта ни е да видим реален дебат, а не само разходване на държавни средства. Не виждам проблем в това решение. Имаше мотиви "за" и "против", но аз гласувах "за", каза Ивков. Говорителят на ЦИК Александър Андреев съвсем не беше на мнение, че такова решение заслужава подкрепа: "Целта на законодателя е всички канали да бъдат използвани на равен принцип, така всички участници могат да изложат позициите си. С това решение ние ограничаваме гласоподавателите - с липсата на ясни критерии, въз основа на които да бъдат предоставени тези медийни пакети. Де факто създаваме неравнопоставеност между медиите." "Гласувах "против", защото не приемам избрания критерий или по-скоро липсата на такъв", аргументира се Цветозар Томов . Той откри и друга слабост в решението - липсва механизъм за оценка на влиянието и ефекта, който имат разяснителните послания за кампанията през различните медии, за да може да бъдат отсети истинските от тези, които просто прилагат различни схеми, за да източват държавно финансиране. Решението на Комисията поражда и друг любопитен казус - то изключва сайтовете и постановява с пари от медийни пакети да се разясняват изборите и референдума само в радиа, телевизии и национални вестници. Да, но всички те имат и сайтове, в които ЦИК забранява публикации. Тоест или в интернет пространството няма да има информация за предстоящия вот, или ще има, като я публикуват получилите пари медии през вестниците, радиата или телевизиите си.  ЦИК не дава отговор и на това. Но може и да не се наложи комисията да дава отговор. Решението й е в съда, обжалвано от ощетени от него сайтове и до дни може да бъде отменено.

Решението на ЦИК да лиши сайтове и регионални медии от медийни пакети пое към съда

http://www.mediapool.bg/reshenieto-na-tsik-da-lishi-saitove-i-regionalni-medii-ot-mediyni-paketi-poe-kam-sada-news254812.html

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да лиши от пари за агитация за вота на референдума сайтове и регионални медии вече е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). Това стана ясно от прессъобщение на Единна народна партия (ЕНП) във вторник. Решението на ЦИК бе публикувано официално на 3 октомври, независимо от предупрежденията, че така комисията поставя в неравнопоставено положение медиите. Според юристите на Единна народна партия решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което от формацията настояват да бъде отменено като незаконосъобразно. "Обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия, поради което смятам, че то е и нищожно в тази част", се казва в жалбата на председателя на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс. В жалбата е отбелязано, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили "националния обхват“ и са с международно разпространение. "С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, се казва още в жалбата. Според Изборния кодекс всеки новорегистриран субект (или такъв, който не получава държавна субсидия) има право на 40 000 лева, получени от държавата, с които да рекламира позициите си по допитването или да представя кандидат-президентската си двойка в медиите. На референдума за електронното гласуване миналата есен обаче бе установено, че редица инициативни комитети насочват сумите си само към един сайт, в който рекламата на практика е фиктивна. Експерти предупредиха, че по този начин се източват държавни средства, а ЦИК не успя да се противопостави, нито да установи формални нарушения. Тази година ЦИК реши да "поправи" тази грешка с втора, гласувайки решение, което на практика е дискриминационно.

Граждански диалог в Габрово: възстановяването на доверието в Европа започва с познаването на въпросите, които вълнуват гражданите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272727_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B2+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%3A+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%

 

Възстановяването на връзката между Европа и нейните граждани е основен приоритет, подчертаха президентът на Република България Росен Плевнелиев и председателят на Европейския комитет на регионите (КР) Марку Маркула в понеделник, когато организираната от КР поредица от граждански диалози се прехвърли в Габрово, България.

 

Президентът на Република България Росен Плевнелиев заяви: "Когато стане трудно, трябва да говорим и да търсим решения заедно. Задаваме много въпроси за Бъдещото на Европа, но знаем, че отговорът е много прост. Постигнали сме толкова много заедно и имаме още много да постигаме по общия път към една по-демократична Европа. Бъдещето на България и на Европа не трябва да се решава на бойното поле, а в нашите класни стаи. Необходим ни е качествен човешки капитал и образование за да привличаме инвестиции и индустриите на бъдещето в България. "

 

Пред 400 граждани в кметството председателят на Европейския комитет на регионитеМарку Маркула заяви: „Днес поставяме началото на едно пътешествие. Преди да се опитаме да намерим решение на множеството предизвикателства, пред които е изправена Европа – от миграцията до създаването на устойчиви работни места и даването на тласък на иновациите, искаме да отделим време, за да изслушаме и да вникнем в тревогите и желанията на хората от европейските градове и региони. Да работим заедно за намирането на ефективни решения за всички граждани!“

 

Във връзка с това председателят Маркула изтъкна ролята на местните власти при определянето на инвестиционните приоритети, носещи осезаеми резултати за гражданите благодарение на ефективното използване на частни и публични средства, включително и от бюджета на ЕС. Откакто България се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., европейското финансиране вече спомогна за финансирането на проекти като разширяването на мрежата на софийското метро и подобряването на съоръженията за управление на отпадъците и водите. За периода 2014 – 2020 г. на страната бяха отпуснати общо около 9,9 млрд. евро от структурните и инвестиционните фондове.

 

Заместник министър-председателят Томислав Дончев, отговарящ за европейските фондове и икономическа политика в българското правителство, заяви: „България винаги се е стремила да бъде конструктивен партньор в европейския дебат. Въпреки че Съюзът се нуждае от гъвкавост, за да бъде по-подготвен да реагира на непредвидени обстоятелства, това не би трябвало да бъде причина за изоставяне на дългосрочните ангажименти за инвестиции в икономическото, социалното и териториалното сближаване в градските райони, развитието на селските райони, борбата с бедността и социалното изключване. Трябва да обръщаме внимание на истинските тревоги на гражданите, за да спечелим отново тяхното доверие в европейския проект.

 

Домакин на проявата беше кметът на Габрово Таня Христова, ръководител на българската делегация в Европейския комитет на регионите. В дебата с гражданите се включиха и българските членове на Европейския парламент Ева Паунова и Андрей Новаков, както и ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

 

"За мен като член на Комитета на регионите и кмет на един европейски град е изключително важно да получим гаранции, че визията на Европа ще се основава на увеличаване на инвестициите за насърчаване на сближаването, устойчивия растеж и създаване на работни места в градовете и регионите. Само така ще успеем да възстановим чувството на принадлежност на гражданите към общия европейски проект.", заключи кметицата на Габрово  г-жа Христова.

 

През уикенда Габрово беше домакин и на Лагер за иновации, организиран в партньорство от КР и Съвместния изследователски център на Европейската комисия. Лагерът за иновации ще обедини експерти, заинтересовани страни и политици, които се стремят да предложат новаторски решения на значими обществени проблеми и да развиват местна култура на иновации. Основната тема в Габрово беше как да се преодолее цифровото разделение в Европа и да се помогне на изоставащите региони да включат интелигентната специализация в образованието.



Парите от Плана "Юнкер" отиват изключително в богатите от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/10/04/2838060_parite_ot_plana_junker_otivat_izkljuchitelno_v/?ref=rss


Почти всички средства, изразходвани до момента от специалния инвестиционен план на ЕС, известен като Плана "Юнкер", са отишли в 15-те най-богати страни. Останалите 13 по-бедни са привлекли едва 8%.

Това сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитиран от "Ройтерс".

В текста се казва, че най-много от предвидените 315 млрд. евро са се възползвали досега Италия, Испания и Великобритания, която през юни реши да напусне ЕС. Средствата в тези три страни са отишли...

Започнаха ли изборните манипулации?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610692

В подписките на партии и инициативни комитети са използвани личните данни на хора, които твърдят, че никога не са давали съгласието си и не са се подписвали в подкрепа на която и да е партия, съобщава NOVA. За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци....

МРРБ публикува проекти на нормативни актове за обществено обсъждане

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272726_%D0%9C%D0%A0%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D0%B0%D0%BA

 Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане на интернет страницата си и в Портала за обществени консултации проекти за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, Закона за устройството и застрояване на Столична община /ЗУЗСО/ и Закона за регионалното развитие/ЗРР/.

 

Предлаганите промени в Закона за устройство на територията са в изпълнение на мерките, предвидени в „План за действие с мерки, адресиращи основните проблемни области, възпрепятстващи нарастването на инвестициите“, утвърден с решение на Министерския съвет.

Основна цел на законопроекта е да доведе до облекчаване на административните процедури и до намаляване на административната тежест. С него се предвижда и отстраняването на съществуващи неточности и непълноти в действащите разпоредби, както и уеднаквяване на терминологията в някои от разпоредбите. Предложено е въвеждане на срокове за изпълнение на процедури, там където такива не са предвидени в действащите разпоредби, като срок за изпълнение на процедурата по съобщаване на проектите на устройствени планове от общинските администрации и за разглеждането им по преценка на главния архитект от общинския експертен съвет.

Съществено изменение се предвижда в чл. 137, ал. 1 при категоризирането на строежите. В действащата разпоредба строежите се категоризират в шест необосновано раздробени категории, което затруднява проектантите и възложителите при определянето им. Предлага се обединяване на първите три категории строежи в една категория с еднакви изисквания по отношение на оценката на съответствието, строителния надзор, въвеждането в експлоатация и административния контрол. Следващите три категории стават съответно втора, трета и четвърта със съответните изисквания към тях.

Проектът за промени в ЗУЗСО цели да реши възникнали в последно време проблеми пред устройството и застрояването на Столична община и да отстрани някои правно-технически недостатъци в действащите текстове. Инвестиционният натиск налага решаване на въпроси с предела на допустимото натоварване на територията със сгради в различни райони на Столицата, а също така и осигуряване на необходимата за функционирането им инфраструктура със средствата на устройственото планиране. Със законопроекта са предложени промени, свързани с опазването на зелената система на Столична община.

С промените в  Закона за регионалното развитие се предлага „Национален център за териториално развитие“ ЕАД да изпълнява функцията на специализирано звено за разработване на Националната концепция за пространствено развитие и на регионалните схеми за пространствено развитие на районите от ниво 2, както и на Националната стратегия за регионално развитие.

Вицепрезидентският дебат в САЩ - сблъсък между политици в сянка

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/04/2838031_viceprezidentskiiat_debat_v_sasht_-_sblusuk_mejdu/?ref=rss


Единият признава, че е скучен; другият се слави със сдържано поведение. Дали на своя телевизионен дебат днес кандидатите за вицепрезидентския пост в САЩ - демократът Тим Кейн и републиканецът Майк Пенс, ще успеят да се харесат на американците?

В сегашната необичайна кампания и двамата са в сянката на претендентите за Белия дом, Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

Лесно е единият да бъде сбъркан с другия. И двамата са бели мъже около петдесетте, и двамата - ветерани в...

Мъжете също се разболяват от рак на гърдата

http://www.moreto.net/novini.php?n=332645

Мъжете също страдат от рак на гърдата. У нас всяка година над 1% от диагностицираните са представители на силния пол. Това съобщи проф. Георги Байчев, онколог от ВМА. Специалистът посочи, че заболяването при мъжете протича много по-агресивно, отколкото при жените.

“Галатасарай” само за няколко часа у нас за спаринга с "Левски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5794573

“Галатасарай” само за няколко часа у нас за спаринга с "Левски"От “Левски” пускат билети от 4 до 30 лева за контролната среща с турския гранд “Галатасарай”. Комшийският тим пристига у нас в събота по обяд с чартър. Мачът е вечерта от 19 ч на стадион “Георги Аспарухов”, а след него групата на рекордьора по титли в южната ни съседка се прибира у дома. “Галатасрай” ще бъде без футболистите си,

Унгария ще се стреми да забрани „груповото заселване“ на мигрантите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794549

Унгария ще се стреми да забрани „груповото заселване“ на мигрантитеПравителството на Унгария ще предложи закон, забраняващ масовото заселване на мигрантите в страната, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Министър-председателят Виктор Орбан е заявил, че проектозаконът, който ще бъде представен на парламента на 10 октомври, ще забрани „груповото заселване на мигранти“.

Чешките лекари напускат бърза помощ заради малките премии от 2500 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_637157.html

Много от лекарите в Чешката република отказват да работят нощни смени в спешната помощ. Дори и скоро въведената допълнителна премия от 35 000 крони (около 2532 лева) за 10 нощни дежурства не успя да увеличи броя на медиците, съгласни да дежурят нощем, съобщава ČT24. На национално ниво Чехия се сблъсква с липса на медицински персонал в бързата помощ. Съюзът на лекарите в страната обяви, че премията от 35 000 крони не е достатъчна и настоява за допълнително възнаграждение от 500 крони (36 лева) за всеки час от нощното дежурство. Средната лекарска заплата в Чехия е около 58 000 крони (4195 лева) , а медицинските сестри получават около 27 600 крони (1997 лева). От 1000 млади лекари, завършили образованието си в Чехия миналата година, 209 вече са напуснали страната. Те предпочитат да започнат работа в Германия, където средната лекарска заплата е около 5100 евро.

Обстреляха посолството на Русия в Дамаск

http://www.cross.bg/moskva-damask-posolstvoto-1521845.html

/КРОСС/Руското посолство в Дамаск е било подложено на минометен обстрел, няма пострадали. Това съобщи източник от външното министерство в Москва, цитиран от ТАСС. е паднала близо до жилищна сграда. Други две са избухнали до сградите на посолството. Обстрелът е извършен от дамаското предградие Джобар, което е под контрола на 2 терористични групировки, се уточнява в информацията, предаде БНР. По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия ще продължи усилията си за решаване на сирийската криза, въпреки че САЩ прекратиха сътрудничеството си с Москва.

Плевнелиев: България се превърна в регионален център за млади предприемачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794546

Плевнелиев: България се превърна в регионален център за млади предприемачиТрима млади учени са носителите на тазгодишната награда "Джон Атанасов" Д-р Елица Кьосева е асистент-професор в сингапурския университет по технологии и дизайн. Научното портфолио и изследванията, проведени от нея са фокусирани върху новите методи за използване на светлина при реализиране на желаните операции и прецизния контрол на атоми и

Турция води преговори със съюзниците си за ново примирие в Сирия

https://www.actualno.com/asia/turcija-vodi-pregovori-sys-syuznicite-si-za-novo-primirie-v-sirija-news_566675.html

Турция води преговори със своите съюзници за повторно установяване на примирие в Сирия. Това заяви днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън. „Ние координираме действия с нашите партньори. Полагаме усилия за възобновяване на прекратяването на огъня в Сирия.

Орешарски: Много хора на улицата ме поздравяват за взетите от нас решения

http://offnews.bg/news/n_1/n_637160.html

Знаете ли колко много хора ме срещат по улиците и ме поздравяват за взетите решения – обръщането на тренда и постигнатия 2-процентов растеж, мобилния фискален контрол и по-високите приходи, контролът върху югоизточната граница. Това заяви бившият премиер и настоящ кандидат-президент Пламен Орешарски пред bTV.   Орешарски коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, според което в периода 2013 - 2014 г. са правени харчове, които след това правителството на ГЕРБ е трябвало да плати.  "Г-н Борисов обича да говори неверни неща. Аз бих го призовал, веднъж за винаги, да седнем, да вземем статистиките, справките от сайта на Министерството на финансите и да говорим с цифри", подчерта Орешарски.  По думите му Борисов си служи с нападки, които невинаги са напълно разбираеми.  Орешарски за пореден път отхвърли твърденията, че е кандидат на ДПС, и обясни, че в негова подкрепа са събрани 5004 подписа от цялата страна. „Решението да се кандидатирам взех аз. Събрах група хора, те ме подкрепиха, не са те, които са ме издигнали, аз реших – не говорим за формалната страна”, посочи Орешарски. По повод кандидатурата си за президент Орешарски каза, че сега може би за първи път има възможност да бъде независим от партиите. "Има много неща, които не успях да свърша в миналото или не ми позволиха”, коментира Пламен Орешарски. „През 90-те ние изпуснахме периода, в който трябваше да работим за помирение на нацията. Винаги е имало вътрешно разделение и винаги политическите сили са работели на тази струна, те набират симпатизанти по този начин. Не е нормално да няма институция в тази държава, която да събира тези различия, когато трябва да се защити националният интерес. Президентът има такава функция, но никога досега не я е изпълнявал истински”, коментира той. Бившият премиер се обяви и за смекчаване на тона по отношение на Русия.  „В последните години се очертава ожесточаващ се сблъсък на цивилизациите. България е в разломната зона между няколко от цивилизациите. Трябва да имаме изключително фина и балансирана външна политика. Президентът Плевенлиев имаше доста едностранчина политика”, допълни Орешарски. Според него досега Бойко Борисов е имал влияние над държавния глава и е можел да „коригира” позициите му по отношение на Москва.

Осъдиха двама младежи за серия грабежи на мобилни телефони от ученици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332635

След постигнато в съдебна зала споразумение и признаване на вина, двамата подсъдими получиха различни наказания. 25-годишният С. Ангелов, който в периода 22 март – 13 април 2014 г., след употреба на сила и заплаха спрямо малолетни и непълнолетни тийнейджъри е отнел общо 4 мобилни апарата, беше осъден на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода.

Болна от Паркинсон жена се качи на кон за последен път (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794529

Болна от Паркинсон жена се качи на кон за последен път (Видео)Две благотворителни дружества обединиха сили, за да сбъднат последното желание на 87-годишна жена, страдаща от болестта на Паркинсон – да се качи отново на кон. Холандката Нели Якобс се запалила по ездата още когато била на девет, участвала в конни надбягвания и състезания по прескачане на препятствия и получила много медали и отличия.

Нова промяна във френския тим за България

https://www.24chasa.bg/sport/article/5794534

Нова промяна във френския тим за България Поредна промяна бе извършена сред защитниците в националния отбор на Франция за предстоящите световни квалификации срещу България в петък и с Холандия на 10 октомври. Повиканият вместо решилия вече да не играе за родината си Жереми Матийо (“Барселона”) Еляким Мангала от “Валенсия” се оказа контузен.

ЕНП внесе жалба срещу решението на ЦИК за медийните пакети

http://offnews.bg/news/n_1/n_637161.html

Единна народна партия внесе в Централната избирателна комисия жалба срещу решениетто на ЦИК, с което беше ограничено използването на медийните пакети на партиите само в телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с „национален тираж“. Това е недопустимото тълкуване на медийна услуга за „целите на настоящото решение“. Според юристите на Единна народна партия решението е постановено в нарушение на материалния закон, неправилно е и необосновано, поради което настояваме да бъде отменено като незаконосъобразно. Обжалваната част от решението е постановена и от орган извън кръга на неговите законови правомощия, поради което смятам, че то е и нищожно в тази част, се казва в жалбата на председателя на Единна народна партия Валентина Василева-Филаделфевс. В жалбата е отбелязано, че ЦИК ограничава всички регионални медии – електронни и печатни, както и всички интернет сайтове, някои от които отдавна са надскочили „националния обхват“ и са с международно разпространение, ако в 21 век може да се използват такива понятия, характерни за миналия век. „С решението си ЦИК поставя под съмнение гарантираните в чл. 19, ал. 2 от Конституцията на Република България еднакви правни условия за стопанска дейност на всички граждани и юридически лица и поставя в неравностойно положение дадени медии, само въз основа на критерий, който в 21 век е меко казано отживял“, се казва още в жалбата. Скандалното решение на ЦИК беше взето след като редица интернет сайтове разкриха, че на миналите избори съмнителни инициативни комитети се регистрират, за да прехвърлят медийните си пакети на малкия сайт "Хаштаг", свързан с председателя Института за модерна политика, в чието ръководство беше Ивилина Алексиева, преди да стане председател на ЦИК. В поредица от материали OFFNews показа, че тази година се готви същата схема. Вместо злоупотребата да бъде спряна, ръководената от Ивилина Алексиева ЦИК реши да накаже сайтовете, които огласиха схемата и забрани медийните пакети към тях. Това обаче ощетява и партиите, които са принудени да пуснат предизборната си реклама в ограничен брой сайтове, които освен това не желаят, защото не са им ефективни. Съюзът на издателите в България излезе с остра декларация срещу решението на ЦИК и заедно с Асоциацията на регионалните медии също готви жалба срещу него.

МВФ повиши прогнозата си за ръста на икономиката

http://www.mediapool.bg/mvf-povishi-prognozata-si-za-rasta-na-ikonomikata-news254811.html

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозите си за икономическия растеж на България. Според шестмесечния доклад на фонда World Economic Outlook, цитиран от Investor.bg, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 3% през 2016 г. и 2=8% през 2017 г. Предишните прогнози на МВФ от април бяха за растеж от 2.3% и през двете години. Понижават се очакванията на фонда обаче за инфлацията. Според доклада България ще отчете дефлация от 1.6% (спрямо инфлация от 0,2% в прогнозите от април) през 2016 г. и инфлация от 0.6% (спрямо 1.2% от април) през следващата. МВФ очаква още безработицата в страната да намалее по-рязко - до 8.2% през настоящата година (спрямо 8.6% от април) и до 7.1% през 2017 г. МВФ понижи прогнозите си за растеж за САЩ и други развити икономики. В същото време фондът прогнозира възстановяване на нововъзникващите и развиващите се икономики, за които се очаква растеж от 4.2% през 2016 г. Като цяло прогнозата за глобалния растеж остава без промяна на ниво от 3.1%.

От утре рязко застудява, вятърът се усилва

https://www.actualno.com/society/ot-utre-rjazko-zastudjava-vjatyryt-se-usilva-news_566678.html

През нощта над Югоизточна България все още ще превалява, но след полунощ валежите ще отслабват, а до сутринта ще спрат. През деня утре, 5 октомври, ще е почти без валежи. Ще бъде ветровито с умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са от 4

Сензационна хипотеза: Друидите са дошли в България с келтите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5792148

Сензационна хипотеза: Друидите са дошли в България с келтитеВсичко за тайното учение на ирландските магове, тракийския цар Залмоксис и Питагор Легендарните друиди вероятно са се появили по нашите земи, придружавайки огромните групи келти, търсещи нови територии и мирно съжителство с гетите по нашите земи. "Защо жреците им да не са с тях - пита археологът проф.

Между 13 и 18 ще са градусите в сряда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5794527

Между 13 и 18 ще са градусите в срядаУтре максималните температури ще са между 13 и 18°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Фокус дежурният синоптик Мартин Славчев. Атмосферното налягане ще е малко над средното за месеца. През нощта над Югоизточна България все още ще превалява,

Окончателно: 24 са кандидатите за президентския пост

http://www.cross.bg/okonchatelno-sa-kandidatite-za-prezidentskiya-post-1521844.html

/КРОСС/Точно в 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24. Това е най-големият брой участници до сега. Последни се регистрираха „Глас народен", начело със Светослав Витков. Преди него участието си във вота потвърди и друго популярно лице - бизесменът Николай Банев. По-рано се регистрира и инициативният комитет зад бившия премиер Пламен Орешарски. Утре ще бъде изтеглен жребий, който ще определи номерата на кандидатпрезидентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче „Не подкрепям никого".    

МС дава още 223 млн. лв. за образование за 2017 г., вдигат учителските заплати

http://www.moreto.net/novini.php?n=332627

Увеличение на учителските заплати средно с 10% предвижда Бюджет 2017. Най-голямо ще е повишението на възнагражденията на младите учители. Необходимите средства за това са 126 млн. лв., които ще бъдат заложени в проектобюджета за 2017 г.

Цачева: Бих могла да се справя добре с отговорностите на президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794525

Цачева: Бих могла да се справя добре с отговорностите на президентТръгнах с доверието на моите приятели и съмишленици и с доверието на хората в ГЕРБ. Това ме кара да поискам доверието и на хората извън ГЕРБ, защото победата ще бъде определена от гласовете на българските избиратели, каза в интервю за "Нещо повече" Цецка Цачева, която е кандидат за президент от ГЕРБ. Качествата се доказват в реална среда.

Тото Волф смята наказанието на Розберг в Малайзия за "пълна глупост"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/04/2838026_toto_volf_smiata_nakazanieto_na_rozberg_v_malaiziia_za/?ref=rss


Според шефа на отбора на "Мерцедес" във Формула 1 Тото Волф наказанието на Нико Розберг в Гран при на Малайзия е било напълно незаслужено и го определи като "пълна глупост".

Съдиите решиха да добавят десет секунди към времето на Розберг след финала на пистата "Сепанг" заради лек удар във втори завой при изпреварването на Кими Райконен от "Ферари".

Водачът във временното класиране при пилотите Розберг и Райконен не пострадаха и продължиха без проблеми по колите си...

Обвиненият в тероризъм българин е бил под наблюдение от службите в Австралия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/04/2837868_obvineniiat_v_terorizum_bulgarin_e_bil_pod_nabljudenie/?ref=rss


Обвиненият за тероризъм Иван Захариев е бил в секретна квартира в Турция, поддържал е връзка с разследван в САЩ и Австралия човек за свързаности с "Ислямска държава", представял се е с името Халид, бил е под полезрението на службите в Австралия, "кандидатствал" е за Ислямска държава, но не бил приет заради неподготвеност и затова в България се е обучавал да стреля с пистолет и автомат Калашников. Това се разбра от свидетелските показания при разглеждане на мярката за неотклонение на 21-годишния...

Регистрацията в ЦИК приключи с 24 -ма кандидати за президентския пост

http://www.mediapool.bg/registratsiyata-v-tsik-priklyuchi-s-24--ma-kandidati-za-prezidentskiya-post-news254810.html

Точно 24 кандидат-президентски двойки са регистрирани за предстоящите избори на шести ноември, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) за Mediapool след изтичане на крайния срок във вторник. Това е своеобразен рекорд, след като преди пет години - през 2011 г. в надпреварата се включиха 18 двойки. За предстоящите избори последна се регистрира партия "Глас народен”, която издигна за кандидат-президент лидера си Светослав Витков. Малко преди да изтече крайният срок, участието си на изборите потвърди и бизнесменът Николай Банев. На този вот кандидати няма да имат ДПС и ДОСТ, въпреки че формацията с почетен председател Ахмед Доган си направи регистрация "за всеки случай". В средата на септември назначеният за лидер Мустафа Карадайъ обясни на партиен митинг, че Ахмед Доган би бил добър кандидат за президент. От думите му стана ясно, че и да не бъде номиниран той партията имала достатъчно подготвени кадри. По неофициална информация обаче в ДПС се чакаше ходът на новата формация на Лютви Местан ДОСТ. Обяснението на депутати от движението бе, че ако ДОСТ издигне лидера си за президент, ДПС ще бъде принудена също да направи номинация. В крайна сметка нито една от двете партии не издигна кандидат. Като се има предвид, че ДПС е трета политическа сила в парламента, а двете формации контролират поне 7% от електората, при това дисциплинирани гласоподаватели, остава отворен въпросът за кой от останалите кандидати ще отидат техните гласове. Засега нито ДПС, нито ДОСТ са обявили кого подкрепят. Преди време Лютви Местан заяви, че ДОСТ би подкрепила безусловно Бойко Борисов, ако се кандидатира за президент, но ГЕРБ издигна Цецка Цачева. Според повечето наблюдатели ДПС играе на тези избори с бившия премиер Пламен Орешарски, който преди десетина дни изненадващо се кандидатира за президент. Самият Орешарски заяви, че на изборите ще има изненади и че той ще получи повече гласове, отколкото се предполага. Предположенията са, че тези гласове ще се търгуват за втория тур. В сряда ще бъде изтеглен жребий, който ще определи номерата на кандидат-президентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче "Не подкрепям никого”.

Джефри Лакър от Фед призова за "изпреварващо" повишение на лихвите

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djefri-lakyr-ot-fed-prizova-za-izprevarvashto-povishenie-na-lihvite-225708/

По думите му лихвата днес би трябвало да е поне 1,5%. Диапазонът на лихвата по федералните фондове в момента е 0,25-0,50%

Паундът удари ново 31-годишно дъно спрямо долара

http://www.mediapool.bg/paundat-udari-novo-31-godishno-dano-spryamo-dolara-news254809.html

В началото на европейската търговия британската лира удари ново 31-годишно дъно спрямо щатски долар с оглед на нарастващите опасения, че правителството на Тереза Мей ще настоява за т.нар. твърд Брекзитt, включваш цялостното излизане на Обединеното кралство от Единния европейски пазар. Подновената агресивна обезценка на паунда стартира в понеделник, когато участниците на финансовите пазари реагираха на изказване на Тереза Мей през уикенда, че официалното начало на преговорния процес по развода на Обединеното кралство с ЕС ще бъде даден не по-късно от края на март 2017 година. Ние ще се превърнем в напълно независима суверенна държава – страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища, заяви Мей за ББС и допълни, че желае британските компании да имат "максимална свобода" да оперират на единния европейски пазар, но не и в замяна на отказ на Великобритания от нейното право да ограничи имиграцията в страната. Това изненадващо остро изявление на Тереза Мей поднови опасенията за т.нар. твърд Брекзит – цялостно оттегляне на Великобритания от Европейския единен пазар и провокира последвалата рязка обезценка на паунда спрямо останалите основни валути, която се задълбочи по време на търговията във вторник. Британската лира се понижава с 0.5% в рамките на деня към ново 31-годишно дъно от 1.2756 долара, което е най-ниското ниво от 1985 година насам, и вече се обезценява с почти 15% спрямо нейните нива от преди проведения референдум на 23 юни, когато гласуваха за напускане на ЕС. По този начин паундът вече се търгува под предишното най-ниско ниво от около 1.2792 долара, достигнато каато първа реакция на шока от гласуването в подкрепа за напускането на ЕС. В същото време еврото поскъпва с 0,25% към тригодишен връх от 0,8755 британски лири и вече се търгува недалеч от ключовите бивши върхове от юли и февруари 2013 година, съответно около 0.8768 и около 0.8815 паунда. Според анализатори на швейцарската банка "Ю Би Ес" (UBS) британската лира ще продължи да се обезценява и до края на 2017 година може да достигне 1.2 долара и паритет спрямо еврото. Подобни са и прогнозите на банката "Ай Ен Джи" (ING), като според нейните валутни анализатори паундът ще падне до края на настоящата година към 1.25 долара и може дори да ускори своя спад към 1.2 нивото, ако страховете за "твърд" Brexit се превърнат в реалност. В същото време агенция Блумбърг съобщи, че банките, базирани във Великобритания, няма да се ползват със специално третиране при предстоящите преговори за напускане на Европейския съюз. Така изглежда, че секторът на финансовите услуги може да загуби т.нар. "паспортни права", позволяващи достъпа до правенето на бизнес в останалите страни - членки на Съюза. Подобна заплаха преди време отправи шефът на Бундесбанк и виден член на ЕЦБ – Йенс Вайдман, според когото британските финансови институции могат да изгубят техните "паспортни права", които им позволяват да оперират свободно на финансовите пазари в Европа, ако страната вземе решение за "твърдо" излизане от ЕС. В съвместно интервю за няколко европейски вестници през септември, включително за британския ежедневник "Гардиън" (Guardian) и за немския "Зюддойче Цайтунг" (Sueddeutsche Zeitung), Вайдман посочи, че паспортните права са обвързани с единния пазар и автоматично ще престанат да бъдат прилагани, ако Великобритания не бъде поне част от Европейското икономическо пространство (ЕИП). "Паспортните права" са от решаващо значение за британските финансови институции, много от които работят от Лондон и предоставят услуги в рамките на ЕС. Тези права елиминират нуждата от индивидуални лицензии, за да оперират в различните европейски държави. Трябва да се има предвид, че някои британски консерватори имат желание за "твърд" подход за Brexit (hard Brexit), при който целта е се преустановят всички досегашни търговски връзки с ЕС и да се сложи край на свободното движение между страната и останалите 27 членове на Съюза. Загуба на паспортните права може да нанесе сериозен удар върху статута на Лондон като център за финансови услуги и в резултат на това редица банкови институции биха обмислили преместване на техните седалища, посочи Йенс Вайдман. Като значителен финансов център и седалище на важни регулаторни и надзорни органи, Франкфурт е доста атрактивен и би посрещнал новодошлите, отбеляза шефът на Бундесбанк, но в същото време той допълни: Аз не очаквам масово изселване от Лондон към Франкфурт. Вайдман също така предупреди, че не са правилни заключенията, че негативният шок върху икономиката на Великобритания от Brexit се е оказал по-малко тежък, отколкото очакванията. Великобритания все още дори не е подала официална молба за напускане на ЕС, посочи той и подчерта, че прекъсването на тесните връзки с ЕС и Германия, на които понастоящем се радва Великобритания, може да причини сериозно ограничаване на британския икономически растеж. Според агенция Блумбърг, правителството на Тереза Мей няма да има за свой приоритет защитата на британския финансов сектор по време на предстоящите преговори по развода, нито ще настоява за временно споразумение с ЕС за предходен период за този важен за икономиката на страната сектор.

ГЕРБ издигна най-слабите си кандидати

http://bulgarski.pogled.info/news/77793/GERB-izdigna-nai-slabite-si-kandidati

/Поглед.инфо/ “Кандидатурите на Цецка Цачева и ген. Пламен Манушев за кандидатпрезидентска двойка на ГЕРБ увеличават шансовете да спечелим изборите.” Това каза кандидатът за вицепрезидент на БСП Илияна Йотова на среща с граждани в Горна Малина.

Валери Симеонов: Борисов трябва да го гледаш какво прави, а не какво говори

http://www.cross.bg/borisov-simeonov-tazi-1521843.html

/КРОСС/Всички тези хора, които са тръгнали да участват в президентските избори показват, че имат желание. Жълтите кандидати, които се появиха в тази кампания, обаче са доста. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в предаването "Лице в лице" по БТВ. По думите му ДПС най-вероятно ще изчакат да видят как ще се развия вотът, но на балотажа ще подкрепят ГЕРБ. „Личността на Орешарски не е най-интересната. Той не е силен кандидат. От един неуспешен министър-председател да стане успешен президент - не го виждам това", заяви Симеонов. Политикът коментира и заплахата на Борисов, че ако кандидатът на ЕГРБ не спечели на първи тур, той ще подаде оставка. „Всички, които са на държавна хранилка ще гласуват за ГЕРБ. Думите на Борисов бяха своеобразен жълт картон към тях. С тази псевдозаплаха той стегна редиците. Това би било безотговорно. Най-важното в едно управление е да бъде полезно, да изпълнява програмата си. Борисов трябва да го гледаш какво прави, а не какво говори. „Аз не обичам Борисов. Не го харесвам и като политик, но това управление в момента е най-доброто за страната ни. Какъв е смисълът да тласкаме страната към политическа нестабилност. Трябва да признаем, че Борисов не е онзи самонадеян диктатор от първия мандат", каза още Симеонов.    

Две отличия от “Ветрила” отплават за Румъния, пет остават във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332585

Тридневната надпревара в регата “Ветрила 2016”, организирана от яхт клуб “Бавария яхтс” и Община Варна като част от програмата за българското домакинство на SCF Black Sea Tall ships Regatta 2016, приключи вчера с разменени победи за ветроходците от България и Румъния.

Новият брой на Vogue ще е с непрофесионални модели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610690

Британското списание Vogue за първи път снима за новия си брой непрофесионални модели, съобщи Лента. В снимките са участвали специалистката по история на архитектурата Шуми Бос, филантропката Брита Фернандес Шмид, художественият директор Джейн Хъчисън. Нито една от тях няма опит като манекенка. Звездни родители и техните деца за Vogue (ВИДЕО/СНИМКИ) Решението е на главният редактор Александра...

Маша отново намери щастието, връща се на корта

http://offnews.bg/news/n_1/n_637159.html

Бившата приятелка на Григор Димитров Мария Шарапова отново изпитва чувство на безпределно щастие. Причината този път не е романтична, а прозаична - наказанието й за употреба на мелдоний беше намалено от 24 на 15 месеца и тя ще може да се завърне на корта в края на април следващата година. Така рускинята ще има възможност да се включи във втория за годината турнир от Големия шлем - "Ролан Гарос" в Париж. "През март, когато разбрах за дисквалификацията, за мен бяха най-тежките моменти в кариерата ми. Днес е един от най-щастливите ми дни, след като разбрах, че мога да се върна в тениса през април. Чувствах, че ми отнеха нещото, което обичам и сега съм много щастлива, че то се връща при мен. Тенисът е моята страст и аз скучаех без него. Броя дните до момента, в който ще се завърна на корта. За мен всичко това стана урок, надявам се това да важи и за ITF. КАС обяви, че не е съгласен с много от заключенията на Трибунала на ITF. Още от самото начало признах, че вината е моя за това, че не съм знаела, че този препарат, който съм приемала в продължение на десет години, вече е забранен. Но аз също така разбрах колко по-добре другите федерации са се погрижили да информират спортистите си за измененията на правилата, особено в Източна Европа, където мелдоният се приема от милиона хора. Сега, когато този процес завърши, се надявам, че ITF и другите антидопингови органи в тениса ще си научат урока, за да не бъде принуден нито един друг тенисист да преминава през това, през което трябваше да премина аз. Искам да се обърна и към моите почитатели. Искам да ви благодаря, че живяхте и дишахте с мен през тези дълги месеци. За това време разбрах истинското значение на думата "почитател" и аз съм много щастлива, че можех да разчитам на вашата подкрепа. Скоро ще се върна и вече нямам търпение! С Любов, Мария", написа Шарапова във Фейсбук.

Започна работа Детско полицейско управление в Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610689

Започна работа Детско полицейско управление в Силистра, съобщиха от ОД на МВР. Инициативата се реализира с третокласници от ОУ „Св.св.Кирил и Методий” и е част от Националната програма „Детско полицейско управление”, чийто официален старт бе даден през месец май тази година. Ирена Мърова, инспектор в Детска педагогическа стая при РУ-Силистра, въведе третокласниците в тематиката, с която предстои да се запознаят през идните месеци. Под вещото й ръководство те успяха да систематизират и допълнят знанията си за устройството и функциит...

Жена загуби бебето си в деветия месец в Бургас, близките й обвиняват лекарите

https://www.24chasa.bg/region/article/5794504

Жена загуби бебето си в деветия месец в Бургас, близките й обвиняват лекаритеБлизките на млада жена от Бургас обвиняват медици за смъртта на бебето й в деветия месец от бременността, съобщи Нова телевизия.  В петък 22-годишната родилка отишла на консултация за тоновете на детето - оказали се по-слаби, но се прибрала вкъщи. На следващия ден резултатите били добри. В неделя обаче лекарите констатирали,

Обединеното кралство ще продължи да блокира създаването на европейска армия

http://www.mediapool.bg/obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhi-da-blokira-sazdavaneto-na-evropeiska-armiya-news254808.html

Великобритания ще продължи да блокира създаването на армия на Европейския съюз, тъй като тя ще подкопае НАТО. Това заяви британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от Ройтерс. Франция и Германия се надяват, че решението на Великобритания с референдума да напусне ЕС, както и желанието й към нея да бъде проявена добра воля при преговорите за Брекзит, ще проправи път за предложения за обща отбрана. "Напускането на ЕС не означава, че се отдръпваме от ангажимента си към сигурността на нашия континент", заяви Фалън на конгреса на британската Консервативна партия в Бирмингам. "Ще имаме водеща роля в НАТО - крайъгълния камък на нашата отбрана, разполагайки военни сили по източната граница на алианса догодина. Но ще продължим да блокираме (създаването на) европейска армия, която просто ще подкопае НАТО", добави той.

Берлин: Слабите държавни структури и корупцията тормозят Афганистан

http://www.mediapool.bg/berlin-slabite-darzhavni-strukturi-i-koruptsiyata-tormozyat-afganistan-news254807.html

Ситуацията в Афганистан остава неспокойна, а до стабилността и мира там има още доста дълъг път. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за "Шпигел" в навечерието на конференцията за Афганистан в Брюксел. "В много райони продължават да се водят ожесточени боеве, а също и много хора продължават да губят свои близки и приятели в резултат на терористични атаки. Към това се прибавят и слабите държавни структури и корупцията, които пречат на икономическото развитие на тази страна", каза той. "Мирният процес се усложнява допълнително и от тежко политическо противопоставяне." Щайнмайер посочи, че Афганистан не може да бъде изоставен по средата на пътя и да бъде поставено под риск вече постигнатото. "Искаме тази страна в бъдеще да зависи по-малко от международната помощ и афганистанците да не са принудени я напускат, а да виждат своето бъдеще в родината си", каза германският министър. На конференцията в Брюксел, посочи той, ще стане дума за осигуряването на по-нататъшното финансиране за Афганистан. "Същевременно очакваме от афганистанското правителство да изпълни задълженията си за напредък в реформите", по-специално в подготовката на силите за сигурност, усилията за борба с корупцията и защитата на правата на човека, каза Щайнмайер. "Афганистан може да разчита на подкрепата на Германия," добави той. Според германското министерство на външните работи правителството в Берлин предоставя всяка година 430 милиона евро за стабилизация на Афганистан и възстановяване на гражданската инфраструктура, както и още 80 млн. за афганистанските сили за сигурност. Германия е готова в следващите четири години да отдели до 1.7 милиарда евро помощ за Афганистан, заяви външнополитическото ведомство. "Единствено политически процес, предвиждащ помирение с различните бунтовнически групи, ще донесе дългосрочен мир на тази страна", заяви министерството.

Стотици мигранти тръгнаха пеш от Белград към Унгария

http://www.mediapool.bg/stotitsi-migranti-tragnaha-pesh-ot-belgrad-kam-ungariya-news254806.html

Близо 300 мигранти тръгнаха пеша от сръбската столица Белград към унгарската граница в опит да влязат на територията на ЕС, съобщиха информационните агенции. Те са се движили с полицейски ескорт от столицата до едно от нейните северозападни предградия – Земун, от където са продължили към северната граница, съобщава сръбската телевизия РТС. По-рано групата проведе кратък протест в центъра на сръбската столица срещу желанието на Будапеща да не приема мигранти на своя територия. "Ние не искаме вода и храна, искаме да отворите границите“, пише на един от плакатите на протестиращите в Белград. В неделя в Унгария се проведе референдум за това дали държавата трябва да приема европейското квотно разпределение на мигранти. Въпреки че мнозинството от гласувалите подкрепи отхвърлянето на квотите, референдумът беше невалиден, тъй като не успя да събере достатъчна избирателна активност. Броят на мигрантите в Сърбия нарасна, след като през юли Унгария въведе нови, по-строги мерки, целящи да спрат потока от хора към нейните граници. По данни на ООН в момента в страната има около 5500 мигранти, като държавата има капацитет да приеме максимално 6000 до 7000 мигранти. В понеделник сръбският президент Томислав Николич изрази притеснение заради създалата се обстановка. Той посочи, че не е изключено да се стигне и до пълно затваряне на границите, ако на територията на Сърбия продължат да идват мигранти, които не могат да продължат пътя си. Въпреки че т. нар. балкански маршрут беше затворен през март тази година, малки групи мигранти продължават да идват на териториите на страните по неговия маршрут, често пъти подпомагани от трафиканти. Според данни на сръбските власти от началото на годината в страната са били регистрирани над 102 000 мигранти.

Пернишки бизнесмен, обявен за изчезнал, бе открит убит

http://www.mediapool.bg/pernishki-biznesmen-obyaven-za-izcheznal-be-otkrit-ubit-news254805.html

Обявеният за изчезнал пернишки бизнесмен Димитър Евтимов – Митко Фитнеса е намерен мъртъв край село Драгомирово, съобщи БНР, позовавайки се на източници от МВР.   Според първоначалната информация той е убит с един изстрел в тила. До мястото, на което е открито тялото му, са били автомобил и негови лични вещи.   37-годишният бизнесмен от Перник беше обявен за издирване, след като, по данни на семейството му, е видян за последно на 30 август да се качва в чужд автомобил. Колата му беше намерена опожарена в Перник.   Тепърва ще се установява и произхода на колата, открита до мястото, където е намерено тялото. Вероятно тя е крадена, а регистрационните табели са от друг автомобил, регистриран в София.

Глобиха фермер за убит от бик работник без договор

https://www.24chasa.bg/region/article/5794475

Глобиха фермер за убит от бик работник без договорФермер от Разлог бе глобен 1500 лв. от Инспекцията по труда, а наказанието бе потвърдено и от съда на първа инстанция. Проверка на трудовите инспектори била направена на 21 декември м.г. след като бик уби гледача на стадото крави Димитър Моллов, на 54 г. Мъжът бе намерен мъртъв около 11 ч във фермата за едър рогат добитък от свой колега,

EК финализира споразуменията по отпуснатите за България 108 млн. евро

http://www.moreto.net/novini.php?n=332631

Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това съобщава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов.

Глупост, слабост или предателство е безкритичното подобряване на отношенията с Русия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/04/2837900_glupost_slabost_ili_predatelstvo_e_bezkritichnoto/?ref=rss


Коментарът е от "Фейсбук". Поводът - указът на Путин, с който той отмени споразумението със САЩ за утилизация на плутоний, акт, тълкуван като пореден знак за влошаване на отношенията с някогашния враг от Студената война; както и руското искане САЩ да премахнат от новите членове на НАТО на Балканите и в Балтика отбранителна инфраструктура и свои части, разположени през последните 16 години.

Всеки политически опит за безкритично и безусловно подобряване на отношенията ни с Русия е или...

Допинг наказанието на Шарапова бе намалено

http://www.mediapool.bg/doping-nakazanieto-na-sharapova-be-namaleno-news254804.html

Руската тенисистка Мария Шарапова ще може да възстанови състезателните си права и да се върне на корта още през април 2017 г., след като наказанието й за използването на допинг бе намалено във вторник. Спортният арбитражен съд в Лозана съкрати срока на санкцията от две години на 15 месеца, съобщиха световните агенции. Правата на рускинята бяха спрени, считано от 26 януари 2016 г. ,след като стана ясно, че спортистката е приемала забраненото от Световната антидопингова асоциация вещество мелдоний. Тя се оправда, че лекарството й е било предписвано от лекари в продължение на години и че не обърнала внимание на обновения списък със забранените за употреба медикаменти от началото на 2016 г. "Тенисът е моята страст и ми липсва. Броя дните до завръщането ми на корта", написа Шарапова в официалния си профил във Фейсбук след като спортният арбитраж обяви решението си. Така 29-годишната тенисистка ще може да се включи в календара на тенис турнирите в края на апрел 2017 г., което означава, че от четирите турнира от Големия шлем идния сезон тя ще изпусне само Острелиън Опън (Australian Open).

Цачева: Бих могла да се справя добре с отговорностите на президент

https://www.actualno.com/politics/cacheva-bih-mogla-da-se-spravja-dobre-s-otgovornostite-na-prezident-news_566671.html

Тръгнах с доверието на моите приятели и съмишленици и с доверието на хората в ГЕРБ. Това ме кара да поискам доверието и на хората извън ГЕРБ, защото победата ще бъде определена от гласовете на българските избиратели. Това каза в интервю за БНР Цецка Цачева, която е кандидат

Община Добрич ще подобри вида на електрическите стълбове за осветление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610687

Започна боядисване на електрическите стълбове за осветление на улиците „България“, „Независимост“, част от „Ген. Колев“, „Максим Горки“ и  площад „Демокрация“.  Ще се пребоядисат около 200 стълба, с което ще се подобри техният външен вид и ще се предпазят от амортизиране. Такава дейност не е извършвана от 19 години. Дейността се извършва от фирма „Пандора“, като част от сключения договор за поддържане на уличното осветление.  Предстои през следващите години периодично стълбовете да се освежават. Община Добрич се обръща с молба към гражданите да...

Привлича ме възможността като президент на обединявам нацията, обяви Орешарски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/04/2837995_privlicha_me_vuzmojnostta_kato_prezident_na/?ref=rss


Кандидатирам се за президент, привлечен от независимостта на държавния глава, каза днес по Би Ти Ви Пламен Орешарски. Той допълни, че ако бъде избран ще даде тон за нов диалог между институциите.

Орешарски допълни, че възможността като президент да обедини нацията също го привлича. "В страната винаги е имало вътрешно разделение и политическите сили са го използвали. Няма институция, която да събира различията. Президентството има такава функция, но досега не я е изпълнявало истински,...

Видео: Пищен фойерверк закри регатата "SCF Black Sea Tall Ships 2016" във Варна

http://www.dnevnik.bg/video/2016/10/04/2837988_video_pishten_foierverk_zakri_regatata_scf_black_sea/?ref=rss


фПищен фойерверк и концерт на групите "Кикимора", "Дуги Уайт" Николо Коцев снощи сложиха край на трите дни, в които Варна беше домакин на тазгодишното издание на рeгатата "SCF Black Sea Tall Ships Regatta".
В събитието тази година участваха десет кораба, някои от които оглавяват класациите на най-големите ветроходи в света.
Сред тях бяха - "Мир", "Надежда", 90-годишния "Крузенщерн" от Русия, екзотичната яхта "Атила" с екипаж от 7 държави, елегантната "Адорнате" от Румъния и полския...

По 1000 лв. парична гаранция за двама каналджии, ходели на работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794466

По 1000 лв. парична гаранция за двама каналджии, ходели на работаБез уважение оставиха районните магистрати в Бургас искане на прокуратурата, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ Ангел Ангелов и Ерол Сюлейманов. Двамата бяха задържани на 1 октомври като Ангел е шофирал микробус мерцедес с 16 нелегални мигранти, а Ерол е бил зад волана на лек автомобил "Крайслер" с 5-ма бежанци.

Борисов издава неувереност за изборните резултати, ГЕРБ отсега отказват дебати

http://offnews.bg/news/n_1/n_637145.html

"Бойко Борисов в никакъв случай не издава увереност, издава неувереност. Заплашва своите, че ако не бъдат достатъчно активни в изборите и не постигнат достатъчно добър резултат, ще бъдат заплашени от предсрочни избори и ако някой депутат си прави сметката, че няма да тича достатъчно, за знае, че може да загуби депутатското си място. Плаши и българския народ - явно пиарите му сигурно са му внушили, че българите не искат прекалено много избори и сега, като отиват да гласуват на президентски, биха предпочели следващите да са малко по-нататък. Използва тези страхове, за да нагнетява напрежение. Смятам, че това издава неувереност. Има редица други признаци, които показват, че съвсем не са уверени в изборните резултати: начинът, по който ГЕРБ започна кампанията; начинът, по който процедират." Това заяви кандидатът за президент на коалицията "Движение 21 - НДСВ" и лидер на Движение 21 Татяна Дончева днес на пресконференция за представянето на видеоклипа, слогана и сайта на кампанията на кандидат-президентската двойка Дончева - Минчо Спасов. "Поведението на ГЕРБ издава, че ние сме най-непредпочитаната двойка за балотаж, - каза още Дончева. - Нашето присъствие на балотажа показва всички изгледи ГЕРБ да бъде преборен. Затова например те още отсега са започнали да отказват всякакви дебати извън Румен Радев, да отказват всякакви участия с хора, които могат да бъдат реална конкуренция и които могат да получат протестния вот." Според нея единственото, което имат ГЕРБ е организационно предимство, но не и предимство по отношение на кандидатите си за президент и вицепрезидент. "Ако публика на нашето състезание с г-жа Цачева е Божидар Димитров, трябва да призная предварително поражението. Но тъй като силно се надявам и съм убедена, че българският народ не се състои от Божидар Димитровци, а от хора, които имат очи, уши и ум да гледат, да чуват и да разсъждават. Смятам, че е безпредметно да убеждавам българския народ, че аз съм по-добрият кандидат. Аз съм просто по-добрият кандидат", заяви Дончева. Ние сме в час за задкулисните играчи, за играчите зад сцената, за това кой какво прави, защо го прави, от кого зависи, какви са лостовете на властта, какви механизми могат да променят взаимоотношенията, да родят други резултати. Ние не сме нечие лоби, никой не може да ни застави да кажем "да" или "не". Затова бихме били много ефективни в президентството, защото сегашната изпълнителна власт и всяка следваща биха имали сериозни затруднения да правят каквото си искат, да прокарват каквото си искат по начина, по който си искат и въобще да продължим тази схема на възстановяване на тоталитарната машина, позната от преди 20 години, обясни лидерът на Д21. Че привидно невъзможните за решаване проблеми всъщност имат изход внушава и предизборният клип на Дончева. Той е базиран на логическата задача, в която с една лодка трябва да бъдат превозени вълк, овца и сено, без овцата да изяде сеното, а вълкът - овцата. На клипа, заснет на яз. Искър, Дончева действително вози в лодка овца, вълк и сено. Слоганът на кампанията й е "Решителен и отговорен президент".

Според изтекли документи: Хилари Клинтън предложила да ликвидират основателя на Уикилийкс с дрон

http://www.mediapool.bg/spored-iztekli-dokumenti-hilari-klintan-predlozhila-da-likvidirat-osnovatelya-na-uikiliyks-s-dron-news254803.html

Сайтът Уикилийкс публикува документи, насочени срещу кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън. В разпространените документи се посочва, че Клинтън като държ. секретар през 2010 г. е разглеждала възможността да ликвидира основателя на организацията, става ясно от профила на Уикилийкс в Туитър. "Не можем ли просто да ликвидираме този човек с помощта на дрон", попитала Клинтън . Съобщава се, че на това заседание Хилари Клинтън открито е предложила просто средство, за да накара Асанж да замълчи. Първоначално заявлението й предизвикало смях в залата, но малко по-късно всички разбрали, че Клинтън не се шегувала. Уикилийкси отбелязва 10 г. от създаването си. Основателят й и Джулиан Асанж се укрива повече от 4 г. в посолството на Еквадор в Лондон, тъй като Швеция иска екстрадицията му обвинение в изнасилване. В интервю за "Шпигел онлайн" на въпрос, че в кандидат президентската кампания в САЩ Уикилийкс действа на страната на Тръмп, като отслабва Клинтън, той отговаря: "Няма да се подлагаме на автоцензура само защото в САЩ има избори. Задачата ни е да даваме гласност на материалите, които притежаваме. Клинтън е била член на правителството и ние разполагаме с най-различни документи. Г-жа президентката или г-н президентът ще продължат да представят големи властови структури в САЩ - големия бизнес, военните. Независимо кой от двамата ще влезе в Белия дом".

Индексите на Wall Street записват плахи ръстове*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-na-wall-street-zapisvat-plahi-rystove-225714/

Инвеститорите анализират данни от Международния валутен фонд (МВФ), коментари от Фед и следят последните развития с Deutsche Bank

Намалиха наказанието на Шарапова, връща се на корта през април 2017 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_637158.html

Спортният арбитражен съд намали наказанието на руската тенисистка Мария Шарапова. Тя може да се върне на корта на 26 април 2017 г. Това обяви президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев. В началото на юни Шарапова получи забрана да се състезава в следващите две години заради употребата на мелдоний, който беше включен в списъка със забранени вещества на 1 януари тази година.  Тенисистката призна, че е използвала мелдоний след тази дата, защото не е знаела, че той е в обновения списък със забранени стимуланти и го познавала под друго име - милдронат. Наказанието на Шарапова влезе в сила на 26 януари тази година. Тенисистката обжалва решението на 14 юни.  Според Тарпишчев безупречната репутация на Мария Шарапова е изиграла голяма роля при вземането на решението на Спортния арбитражен съд.  Заради случая с допинг Шарапова не участва в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. 

Полша няма да подкрепи Туск за втори мандат начело на Европейския съвет

http://www.mediapool.bg/polsha-nyama-da-podkrepi-tusk-za-vtori-mandat-nachelo-na-evropeiskiya-savet-news254802.html

Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия Ярослав Качински заяви в публикувано днес интервю, че Варшава няма да подкрепи бившия полски премиер Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет, предаде Асошиейтед прес. Качински посочва пред изданието "Полска", че е възможно срещу Туск да бъдат повдигнати обвинения и че ЕС трябва да има предвид това. Той заявява обаче, че това няма да попречи на Туск евентуално да спечели втори мандат при гласуването за нов председател на Европейския съвет догодина. В Полша специализирана авиационна комисия и прокуратурата образуваха нови разследвания за смъртта през 2010 г. на президента Лех Качински и още 95 души при самолетна катастрофа в Русия. Полски и руски комисии посочиха като причина за случилото се човешка грешка в условията на лоша видимост. Ярослав Качински, който е брат близнак на покойния президент, твърди, че Туск носи главната отговорност за катастрофата.

САЩ ни дариха 27 системи за откриване на радиоактивни вещества

https://www.actualno.com/america/sasht-ni-dariha-27-sistemi-za-otkrivane-na-radioaktivni-veshtestva-news_566554.html

Посолството на САЩ, представители на Националната администрация по ядрена сигурност (НАЯС), като част от Департамента по енергетика на САЩ и българското правителство отбелязаха успешното изграждане на системата за откриване на ядрени материали в България. Посланик Ерик

Авангардно! Бивша US военна база ще става град със споделена икономика

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5794473

Авангардно! Бивша US военна база ще става град със споделена икономикаБившата американска военна база „Патрик Хенри вилидж“ край германския град Хайделберг може да се превърне в град, в който хората ще живеят на базата на споделената икономика. Авангардната идея е на италианското архитектурно студио Carlo Ratti Associati, което я представи в края на септември. Разработена е съвместно с германския клон на

Датски парк получи ислямска архитектурна награда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/04/2837956_datski_park_poluchi_isliamska_arhitekturna_nagrada/?ref=rss


Датският парк "Суперкилен", посветен на толерантността между имигрантите и местните хора, е сред носителите на архитектурната награда "Ага Хан".

Призът на стойност 1 млн. долара се дава на проекти, ориентирани към общества, в които мюсюлмани имат значително присъствие. Наградата се връчва на всеки три години.

"Суперкилен" е серия обществени пространства в имигрантския район на Копенхаген - Ньоребро. Целта му бе да се превърне в място за общуване на хората от над 60...

Глобиха мъж и жена заради обиди и заплахи към полицаи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332636

Двама души са с наложени от съда глоби заради обиди, ругатни и заплахи към полицаи, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР-Варна. 37-годишната жена и 24-годишният мъж са заварени от служителите на реда на паметника на Почивка във видимо нетрезво състояние.

Унгарска сатирична партия ще участва в парламентарните избори през 2018 г.

http://www.mediapool.bg/ungarska-satirichna-partiya-shte-uchastva-v-parlamentarnite-izbori-prez-2018-g-news254801.html

Унгарска сатирична партия обяви намерението си да издигне кандидати на парламентарните избори през 2018 г. след зрелищната й кампания, в която осмя антиимигрантския референдум на премиера Виктор Орбан и призова да се гласува с невалидни бюлетини, предаде Франс прес. Около 223 000 унгарци, или 6,3 процента от избирателите, гласуваха с невалидни бюлетини в неделя на свикания от правителството референдум за противопоставяне на плана на ЕС за преразпределяне на мигранти в страните от ЕС. От 8,2 милиона души с право на глас и 3,3 милиона гласували е рекордно висок брой невалидни бюлетини за Унгария според националните медии. Други опозиционни партии също бяха призовали да се гласува с невалидни бюлетини или да се бойкотира референдумът. Много хора последваха препоръката ни, затова решихме да се явим на изборите за парламент през 2018 г., съобщи Герго Ковач, лидер на Партията на двуопашатото куче (МККП), която от години осмива популистките изказвания на унгарския премиер. МККП е уверена, че ще успее да събере необходимия брой подписи за издигане на кандидати, като същевременно призна, че "вероятно няма да има сериозна програма". Възможно е призивите за гласуване с невалидни бюлетини и за бойкот да са допринесли за неуспеха на референдума. Подадените гласове бяха само 40 процента от регистрираните избиратели при необходими 50 процента, за да бъде признат вотът за валиден. Гласувалите в референдума масово подкрепиха правителството - 98,32 процента от тях отхвърлиха квотите на ЕС за бежанци. За референдума сатиричната партия беше разлепила стотици плакати, в които пародираше враждебните послания на правителството на Виктор Орбан към мигрантите. "Знаете ли, че само в Либия един милион мигранти искат да дойдат в Европа?", заплашваха плакатите в подкрепа на отхвърлянето на квотите, в които се правеше и пряка връзка между мигрантите, тероризма и насилието. "Знаете ли, че средно за един унгарец е по-вероятно да види НЛО, отколкото мигрант през живота си?", отвръщаха плакатите на Партията на двуопашатото куче, или още "Знаете ли, че в Сирия се води война?"

Theguardian: Сделка и мръсни трикове в съревнованието за генерален секретар на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/77792/Theguardian-Sdelka-i-mrasni-trikove-v-sarevnovanieto-za-generalen-sekretar-na-OON

/Поглед.инфо/ Геополитическата борба и балканската интрига означава, че няма ясен фаворит, който да дойде след Бан Ки Мун на най-високопоставената в света дипломатическа работа.

Българската фондова борса продължава с умерен ръст

http://econ.bg/Новини/Българската-фондова-борса-продължава-с-умерен-ръст_l.a_i.729959_at.1.html

Индексът на сините чипове на родния капиталов пазар SOFIX продължава да расте. От началото на сесията показателят добави към стойността си нови 0.48...

Презареждане за бившия завод "Микроелектроника" Ботевград

http://www.mediapool.bg/prezarezhdane-za-bivshiya-zavod-mikroelektronika-botevgrad-news254800.html

Някогашната гордост на социалистическата индустрия – заводът "Микроелектроника" в Ботевград, където комунистическият вожд Тодор Живков произнася прочутата си фраза "тази година полупроводници, догодина цели проводници", постепенно се пълни с нови високотехнологични компании на чужди инвеститори. Традициите в електронната промишленост, близостта до София – на половин час път, евтината работна ръка, ниски данъци и по-малката бюрокрация в сравнение с Франция например – са основните причини, които карат все повече чужди инвеститори не само да откриват свои бази в запустелите халета на "Микроелектрониката", но и да разширяват производството си и дори да го базират изцяло у нас за сметка на световната сила Китай. Тази стъпка направи италианско-френската компания "Адвансд Принтинт Системс" (Advanced Printing Systems - APS), която откри във вторник своя индустриален парк на територията на бившия завод. Да избереш България пред Китай "Преди 20 години, когато срещнах Паоло, бях мениджър развитие на голяма френска компания, а Паоло продаваше стоките ни в Италия. Никога не съм си представял, че цялата дейност на фирмата ще съберем в Ботевград. Започнахме във Франция, преместихме се в Китай, а сега изцяло сме в България", каза Дени Монтагутелли при прерязването на лентата на новия индустриален парк. Той е един от собствениците на APS. Другият е Паоло Визентини – италианец. Именно на него Дочо, както Визентини нарича управителя на българската компания, му предложил да инвестира в "Силициевата долина". "Казаха ми, че тук е направен първият компютър и рискувахме през 2004 г. с един етаж... През годините APS израсна от малка компания до глобален играч на термични принтери. Вече сме настанени в 5 сгради, а производството ни се увеличи над 10 пъти. Станахме най-големият производител на термични принтери в Югоизточна Европа. В Ботевград се сглобяват принтери и се разпращат до четирите краища на света с етикет "България". Целият ни бизнес вече е съсредоточен тук", каза Паоло Визентини при откриването на парка. Той открои географското положение на България, добрата инфраструктура, квалифицираният български персонал, който освен технически умения знае и чужди езици, сред причините да изберат България. Ниските корпоративни данъци и разходите за труд, както и липсата на бюрократични пречки в сравнение с Франция са другите плюсове за страната ни, стана ясно от думите на Монтагутелли. Според него "днес България е страна, в която свободното предприемачество е мисия изпълнима". Монтагутелли прогнозира, че ако Франция продължава с тежката си бюрокрация, други инвеститори ще последват техния пример. Успехът на APS се дължи и на българския му управител Дочо Стайков, който е успял да създаде приятелска и семейна атмосфера в компанията, посочи Паоло Визентини. "Инвестицията ви е от изключително значение за икономическото развитие на региона. Тя превръща Ботевград в топ локация за света в областта на производството на термични принтери", каза Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски. Инвестиция от 3 млн. евро в APS Industrial Park В индустриалния пак са инвестирани 3 млн. евро, осигурени от APS Group. Той е изграден на част от терена на бившия завод "Микроелектроника" в Ботевград на площ от 17 дка. В момента в него са заети 150 души, но с преместването на цялото производство на компанията у нас ще бъдат разкрити още около 150 работни места. Средната работна заплата на работниците в Ботевград е около 700 лв., докато инженерите взимат двойно повече. С разширяването на годишното си производството компанията ще произвежда у нас над 6 милиона термични принтера, които са предназначени за износ в цял свят. Приложението на термични принтери е в широк диапазон. Това са компоненти, които се влагат при производството на тахографи за камиони, машинките в таксиметровите автомобили за плащането на сметката, медицински изделия като апарати за кардиограма и дефибрилатори, касови апарати, терминали за кредитни карти, системи за паркиране, ПОС-терминали и други. В момента годишният оборот на българското дружество се движи между 15 и 20 млн. евро, но със съсредоточаването на производството си у нас, се очаква ръст на приходите и печалбите. APS работи с около 600 клиента от цял свят, сред които компании от САЩ, Индия, Китай, Южна Корея, Бразилия и всички страни от ЕС. Компанията е основен доставчик за производството на тахографи на Scania, DAF, MAN, както и на Continental, Stoneridge, KFI Trading, Data Modul и други. Офисът за развойната дейност на италианско-френското дружество е във София, а за продажби в Италия. Компанията притежава 25 международни патенти за термични принтери и софтуер и има 22-годишна история. В България стъпва през 2004 г., а десет години по-късно се взима решението цялото производство на фирмата да бъде съсредоточено в Ботевград. Днес това вече е факт. Растеж и за останалите технологични компании в Ботевград Първи потенциалът на базата на "Микроелектроника" открива белгийската EPIQ. Навлизането й в България става случайно през 1990-те години. Български имигрант препоръчва на основния акционер в групата Роланд Дюшатле да инвестира у нас. Той го послушва и през 1995 г. започва проект на зелено. През следващите десет години отваря три отделни завода в Ботевград за електронни чипове, системи за битови уреди и компоненти за автомобили. През последните години Дюшатле разпродава свои дейности по света, като се раздели и с по-голямата част от бизнеса си у нас. Филипинската "Интегрейтед Микро-Електроникс" (Integrated Micro-Electronics Inc. - IMI) купи завода за електронни чипове в Ботевград и разшири производството им. Американската "Сенсата Текнолоджис" (Sensata Technologies) купи "Сензор найт индастриъл", която произвежда части за автомобилната индустрия и след завода в Ботевград, сега строи втори в икономическата зона "Тракия". Дюшатле запази контрола над третата си компания с бизнес в България – "Мелексис" (Melexis), който проектират чипове за автомобилната индустрия. На базата на "Микроелектроника" все още има място за още инвеститори. От пътя се виждат празни и пустеещи халета. Село Трудовец конкурира Ботевград В последните години село Трудовец се очертава като основен конкурент на Ботевград в привличането на инвеститори. По данни на кмета на селото Веселин Драганов в селото работят 16 компании, най-голямата от които е "Граммер" (Grammer AG), която произвежда седалки за автомобилите и друго оборудване за тях. В нея работят 1100 души не само от община Ботевград, но и от Правец, Мездра, Тетевен и Враца. Другите големи инвеститори в селото са българи – ЕТ "Йордан Величков" (76 работника), "Горна баня" – (65 работника), "ТИ-ВИ 67" (54 работника), "Белин" (40 работника). Драганов иска общинският център да отдели повече средства за селото в бюджет 2017 г. В Трудовец живеят над 3100 души, а през последната година са се заселили нови 22-ма. Бюджетът община Ботевград е над 19 млн. лв. за 2016 г. Безработицата в общината пък е под средната за страната и за второто тримесечие на годината е 7.6% по данни на местното бюро по труда.

Президентът на Филипините прати Обама „да върви по дяволите”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610684

Президентът на Филипините Родриго Дутерте направи поредното си скандално изказване. Той прати американския президент Барак Обама да „върви по дяволите" и обяви, че САЩ са отказали да продадат оръжия на страната му, но на него не му пука, защото Русия и Китай са готови да доставят оръжия на Филипините. Филипинският президент нарече Обама "кучи син" и показа среден пръст на ЕС В поредното си избухване Дутерте подчерта, че е за...

Ген. Леонид Решетников: САЩ са като ранен звяр, готов за Трета световна война

http://www.cross.bg/reshetnikov-taka-leonid-1521842.html

/КРОСС/САЩ губят ролята си на световен лидер и затова хапят от ярост и безсилие като ранен звяр, притиснат в ъгъла. Това каза директорът на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) ген. Леонид Решетников в интервю за телевизия Царград. „Те следват една тактика: нападението и най-добрата отбрана. Те се намират в сложна ситуация. Раненият звяр атакува от ярост, от безсилие, разбирайки, че е притиснат в ъгъла. Точно така се държат Съединените щати през последните няколко години. Като ранен звяр са. Както в морално, така и в икономическо и военно отношение. Империята се срива. И затова се държи така агресивно. Като сипе най-безапелационни, нетактични и напълно измислени обвинения", заяви Решетников. Според него въздушните удари на САЩ срещу позициите на сирийската армия, в резултат на които загинаха 62 души, а 100 бяха ранени, не са грешка, а трагедия. „Тук не става въпрос за една паднала бомба. Изпепелен беше целият район. Представете си 62 трупа на земята. И 100 ранени", подчерта експертът. Още преди седмица Решетников прогнозира, че споразумението между Русия и САЩ по Сирия няма да издържи дълго. Според него противоречията произтичат от коренно различните позиции на Москва и Вашингтон. „САЩ и Русия преследват различни цели. Ние искаме да възстановим единството на Сирия, а те - да я разрушат и да махнат Асад. И го правят. При това нагло и агресивно

Съставиха акт на "Свидетели на Йехова"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610686

дарик стар   На представители на „Свидетели на Йехова", които извършват религиозна пропаганда в центъра на града, бе съставен акт . Това стана след сигнал от общинските съветници от ВМРО Антон Андонов и Михаил Михайлов от Атака. Така за втори път на територията на община Стара Загора бяха приложени разпоредбите на променената Наредба 1 за обществения ред и сигурност. Текстовете бяха гласувани на априлското заседание на Общинския съвет. За първи път път властите са били сезирани от екип на ТВ „СКАТ" за развиването на нерегламентирана религиозна ...

Футболист от Втора лига бе наказан за една година за удар срещу съдия

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/04/2837965_futbolist_ot_vtora_liga_be_nakazan_za_edna_godina_za/?ref=rss



Централният защитник на "Левски" (Карлово) Евгени Тунтев е със спрени права за срок от една година.

Дисциплинарната комисия към БФС наложи тежкото наказание на бившия капитан на "Пирин" (Разлог) за поведението му при загубата с 0:5 от "Царско село".

Главният съдия Иван Пенчев показа директен червен картон на бранителя за нарушение срещу Окечуко Сайлас Обаси. Тунтев реагира веднага и посегна на рефера и чак след това напусна терена.

Ще има ли полза от знаците, предупреждаващи за мотористи на пътя?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610685

Мото клубове самоинициативно поставят знаци „Внимание, мотоциклетисти!" по пътищата в страната. Това се случва от началото на годината и до момента няма нито един случай на демонтиран знак, въпреки че случващото се на практика е незаконно. Междувременно държавата готви анализ къде е най-добре да се постави знак „Внимание, мотоциклетисти!", без да е ясно какъв точно ще е резултатът от това. Според експерта по пътна безопасност Алекси Стратиев единственият ефект ще бъде икономически с оглед на парите, които ще бъдат похарчени за направата и поста...

Няма да бавим парите ви за справяне с мигрантите, пише Юнкер до Борисов

http://www.cross.bg/yunker-borisov-tazi-1521840.html

/КРОСС/Грантовите споразумения по отпуснатите от Европейския съюз (ЕС) 108 милиона евро за овладяване на миграционния натиск по границите на страната ни се очаква да бъдат подписани тази седмица. Това става ясно от писмо на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до премиера Бойко Борисов, съобщават от Министерския съвет. В писмото си до Борисов, Юнкер предоставя актуализирана информация за действията на комисията относно финансовата подкрепа. Той уверява, че плащанията ще бъдат осигурени без забавяне. Това се отнася и за доставката на превозни транспортни средства. Припомняме, че страната ни получи тази подкрепа на срещата на Европейския съвет на 16 септември в Братислава. Жан-Клод Юнкер пише, че комисията за оценка в момента разглежда и допълнителната сума от 52 млн. евро европейска помощ. По думите му целта е да се гарантира, че ефектът от подкрепата ще бъде почувстван максимално бързо. Юнкер подчертава, че разчита на пълното сътрудничество от страна на България, за да се гарантира успешно изпълнение. От „Дондуков 1" информират още, че в писмото си Жан-Клон Юнкер анонсира, че на 6 октомври у нас ще пристигне еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той ще вземе участие заедно с Борисов в официалния старт на Европейската гранична и брегова охрана.  

По тънката лайсна: Пуснаха трафиканти срещу парична гаранция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610683

Районните магистрати в Бургас пуснаха обвинен за трафик на бежанци срещу парична гаранция от 1 000. Съдът отхвърли искането на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, спрямо Ангел Ангелов. На съдебното заседание днес, стана ясно, че няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Ангелов бил и трудово ангажиран. Срещу парична гаранция от 1000 лева гаранция беше пуснат съучастникът му Ерол Сюлейманов.    ...

Окончателно: Остават 24 претенденти за "Дондуков" 2

https://www.actualno.com/politics/okonchatelno-ostavat-24-pretendenti-za-dondukov-2-news_566666.html

Минути преди 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24, като това е своеобразен рекорд – през 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки. Последни се регистрираха „Глас народен”, начело със Светослав В

Шок! Убиецът Чеци разиграва нагло съда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272725_%D0%A8%D0%BE%D0%BA%21+%D0%A3%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86%D1%8A%D1%82+%D0%A7%D0%B5%D1%86%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0

Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Николай Русинов - Чеци, направи страшен цирк в съдебната зала. Днес Чеци се изправи пред Софийския апелативен съд за да обжалва 19-годишната си присъда затвор. Пред съдебния състав той каза, че не е получил материали по делото и това му нарушавало правото на защита, след това попита как се казват съдиите и по какъв принцип са били избрани да гледат делото, съобщи 24chasa.bg. 


Русинов нападна съдия Христина Михайлова, която е командирована в Софийския апелативен съд е част от състава. "Вие сте зависима" , добави Чеци. 

След като съдът го изслуша, председателят на състава Пламен Дацов каза: "Да спрем с този цирк и по този начин делото тръгна в съда. В залата дойдоха и почернените майка и татко на Яна. Те настояват за доживотна присъда за убиеца на дъщеря им.

Рекордните 24 кандидати за президент ще участват на изборите

http://www.cross.bg/prezident-kandidati-izteche-1521841.html

/КРОСС/ 24 са кандидатите за президент, които се регистрираха за предстоящите избори на 6 ноември, съобщи bTV. В 17 часа днес изтече срокът за регистриране на двойките кандидати, които ще влязат в битката за президент и вицепрезидент. Това е своеобразен рекорд. През 2011 г. в надпреварата се включиха 18 двойки. Последна се регистрира „Глас народен", която издигна за кандидат-президент Светослав Витков. Малко преди да изтече крайният срок, участието си на изборите потвърди и бизнесменът Николай Банев. Поредните номера на бюлетините ще бъдат изтеглени чрез жребий в сряда. Бюлетината за първи път ще съдържа и квадратче "Не избирам никого".

Светът в бойна готовност? Армия на ЕС ще подкопае НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272724_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%3F+%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D1%89%D0%B5+%D0%BF

Великобритания ще продължи да блокира създаването на армия на Европейския съюз, тъй като тя ще подкопае НАТО. Това заяви днес в Бирмингам британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от „Ройтерс”.Франция и Германия се надяват, че решението на Великобритания с референдума да напусне ЕС, както и желанието й към нея да бъде проявена добра воля при преговорите за брекзит, ще проправи път за предложения за обща отбрана.

"Напускането на ЕС не означава, че се отдръпваме от ангажимента си към сигурността на нашия континент", заяви Фалън на конгреса на британската Консервативна партия в Бирмингам.

"Ще имаме водеща роля в НАТО - крайъгълния камък на нашата отбрана, разполагайки военни сили по източната граница на алианса догодина. Но ще продължим да блокираме (създаването на) европейска армия, която просто ще подкопае НАТО", добави той.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=332620

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 5 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 до 13:00 ч.

Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610680

Финансовото министерство може да преразгледа идеята за данъчно задължаване на покойниците чрез техните наследници - това обяви ресорният министър Владислав Горанов пред бизнеса и синдикатите при обсъждането на предложената промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Горанов мотивира предложението с нужното въвеждане на регламент, който ще улесни както данъчните, така и наследниците на тези лица. В следващата една седмица ще бъде намерено най-доброто решение, обеща финансовият министър по време на заседанието на тристранния съв...

NI разказа какво ще стане, ако „световният жандарм” САЩ въведат свой ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272723_NI+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%E2%80%9E%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1

Изявлението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че САЩ трябва да станат световен жандарм не издържа никаква критика – достатъчно е да си спомним какво стана, когато Вашингтон поемаше тази роля” – пише Дениъл Дейвис в The National Interest.Авторът на публикацията прави аналогия с работата на полицията в град. Ако САЩ станат „световен жандарм”, това е все едно китайски полицаи да отидат в Ню Йорк и да въвеждат там свой ред по законите на Китай.

„САЩ не трябва да използват своите войски, за да поддържат една от страните в конфликта по свой избор и да убива тези, които не са им угодни” – отбелязва Дейвис.

За да се разбере нужен ли са на света САЩ като световен жандарм, трябва да се анализира имаше ли полза от опитите на Вашингтон да поемат тази роля през последното десетилетие, се отбелязва в публикацията: „Най-често нахлуването на САЩ в други страни само значително влошаваше ситуацията. Нито една от американските военни операции през последното десетилетие не доведе до възстановяването на мира” – пише NI.

Авторът на публикацията напомня, че действията на САЩ в Ирак доведоха до гибелта на стотици хиляди мирни жители, при това няма перспектива за уреждане на ситуацията. В Афганистан американското нахлуване доведе до подем на терористичните групировки и възраждане на талибаните. Либия и досега е въвлечена в кръвопролитна гражданска война. Използването на военна сила в Сирия, Пакистан, Йемен и Сомалия само изостри насилието.

Време е САЩ да признаят, че те нищо не са постигнали, опитвайки се с десетилетия да изпълнят ролята на „световен жандарм”, обобщава авторът.

Бежанци се сбиха в Белград и тръгнаха към унгарската граница

http://www.cross.bg/yngarskata-belgrad-granitzata-1521839.html

/КРОСС/ Група от няколкостотин мигранти тръгна на протестен поход от сръбската столица Белград към границата с Унгария, за да покажат недоволството си от провелия се в неделя референдум за мигрантските квоти, иницииран от унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи радио Б92, цитирано от факти.бг. Започнало като протестна демонстрация в центъра на града, пешеходното шествие бързо набра сила и се стигна до бой между две групи бежанци, което наложи намеса от страна на полицията. Конфликтът се разрази, след като група бежанци не пожела да се включи в демонстрацията и предпочете да получи храна, предлагана като помощ от Инфо парк. Походът стана причина за спиране на движението по пътя, който води извън Белград. Ескортирани от полицията, протестиращите скандираха "Отворете унгарската граница!" Носеха плакати с надписи "Нямаме нужда от храна или вода, отворете границата." По пътя им по магистралата към унгарската граница към тях се присъединяваха още мигранти. Множеството заплашва да организира седящ протест, когато достигне пределите на Унгария.  

"Гугъл" представя най-новите си смартфони

http://www.mediapool.bg/gugal-predstavya-nai-novite-si-smartfoni-news254799.html

"Гугъл" (Google) ще представи на събитие в Сан Франциско във вторник вечерта най-новите си смартфони, отправяйки предизвикателството си към "Епъл" (Apple Inc) във високия сегмент на пазара, предаде Ройтерс. Очакванията са да бъдат демонстрирани и други хардуерни инициативи на "Гугъл" като високоговорителна система с гласови команди на име "Хоум" (Home), с която ще конкурира устройството "Ехо" (Echo) на Амазон.ком (Amazon.com Inc), както и шлем за виртуална реалност. С най-голямо нетърпение се очакват обаче мобилните устройства с марката "Пиксел" (Pixel), които ще заменят линията "Нексус" (Nexus). Макар повечето производители, с изключение на "Епъл", да използват операционната система Андроид (Android) на Гугъл, компанията от години се занимава с най-различни подходи за създаване на собствен хардуер. "Гугъл" продава "Нексус" от 2010 година, но устройствата не пожънаха голям успех на пазар, доминиран от южнокорейската "Самсунг" (Samsung Electronics)

Турският министър на отбраната със страшно предупреждение!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272722_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0

Турският министър на отбраната Фикри Ишик заяви, че планираната офанзива за освобождаването на северния иракски град Мосул от „Ислямска държава“ може да доведе до бягството на един милион бежанци, предаде Reuters, цитирана от "Фокус".„Всеки потенциален нов бежански поток трябва да остане в Ирак“, заяви Ишик.

„Иначе той ще постави огромна тежест върху Турция и ще има ефект и върху Европа“, предупреди той.

Данъчните декларации ще се подават само в електронен вид от 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Данъчните-декларации-ще-се-подават-само-в-електронен-вид-от-2018-г-_l.a_i.729957_at.1.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри предложенията на правителството за промени на данъчното законодателство. Социалните партньори...

Путин вдигна залога в спора с Вашингтон

https://www.actualno.com/analysis/putin-vdigna-zaloga-v-spora-s-vashington-news_566662.html

Президентът на Русия Владимир Путин в понеделник прекрати договора с Вашингтон за преработването на годния за употреба в оръжия плутоний, показвайки че възнамерява да използва ядреното разоръжаване като нова разменна монета в споровете със САЩ относно Украйна и Сирия. З

24 кандидати за президент ще участват на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_637156.html

24 са кандидатите за президент, които се регистрираха за предстоящите избори на 6 ноември, съобщи bTV.  В 17 часа днес изтече срокът за регистриране на двойките кандидати, които ще влязат в битката за президент и вицепрезидент.  Това е своеобразен рекорд. През 2011 г. в надпреварата се включиха 18 двойки.  Последна се регистрира „Глас народен”, която издигна за кандидат-президент Светослав Витков. Малко преди да изтече крайният срок, участието си на изборите потвърди и бизнесменът Николай Банев.  Поредните номера на бюлетините ще бъдат изтеглени чрез жребий в сряда.   Бюлетината за първи път ще съдържа и квадратче "Не избирам никого". 

Бисер Петното замесен в супер скандална случка с полицаи в Плевен!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272721_%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%B2+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0

Бисер Миланов, известен още като Петното, разказа пред медията за много интересна случка, която е преживял наскоро. Припомняме, преди броени дни Миланов се впусна в надпреварата за президент на страната. Ето како разкри пред БЛИЦ националистът:На път за ЦИК София се отбих до Плевен, за да се срещна с един от представителите на инициативния ми комитет. В 09:22 спряхме с автомобила на синът ми, който той управляваше. Синът ми отиде да ни вземе кафе, а аз стоях на дясната седалка с широко отворена врата, след около 2-3 минути до мен се приближиха двама служители на КАТ - Плевен и ми поискаха талоните на колата и свидетелството ми за управление, казаха ми че причината била затъмнените стъкла.

Отговорих, че са ми затъмнени поради съображения за сигурност. Колата е собственост на синът ми, акта и отнемането на свидетелството мое..И забележете час и тридесет минути чакахме за заповедта за отнемането ми на свидетелството ми.. Аз им обясних, че това е равносилно на това да си вървиш по улицата и да чоплиш семки и да ти вземат книжката и да не говорим за патрулния автомобил, пред дома на приятеля ми с който имах среща. Е, според вас не ми се подслушва телефона и това не е поредният опит за спъване на дейността ми.


Използвайки случая искам да поздравя всички мой привърженици и истински българи.

Дори служителката, която според мен съвсем умишлено изпълнявайки нечий заповеди ме бавеше, най-сърдечно ми пожела дано да НЕ стана президент, за да може да продължава да обслужва статукото
И да взема пари под масата и да оправя "наши хора".

Според Миланов след неговия случай е станало ясно, че на още много шофьори са били отнети шофьорските книжки, а причината е точно неговата ситуация.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Здравният сектор като двигател на икономическия растеж

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravniiat-sektor-kato-dvigatel-na-ikonomicheskiia-rastej-225710/

Големият дефект на системата в България е, че средствата не се разходват ефективно и по правилния начин

Нещо се случва в двора на пернишко школо - полиция обгради района!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272720_%D0%9D%D0%B5%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%BE+%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+-+%

Граната е намерена в двора на филиал на 13-то училище, която се помещава в сградата на бившата 4-та гимназия в Перник. В момента района е отцепен от полиция, съобщи ZaPernik.com.Полиция е заградила района на училището. В момента няма учебни занятия, каза Антоанета Славчева – директор на 13-то училище.

Тя допуска, че е възможно в двора да е открито военно съоръжение от старото 4-то училище, в което е имало военно преподаване.

По време на получаване на сигнала в полицията, Славчева е била в Регионалния инспекторат по образование, сега пътува към училището.

МС отпусна 1,1 млн лв., дават старт на проекта за казармите в Благоевград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610681

Министерски съвет отпусна целево 1 100 000 лева днес на Община Благоевград за извършените строително-монтажни дейности в района на казармата. Това е поредно спазено обещание от министър-председателя Бойко Борисов и доказателство, че работата на кмета Атанас Камбитов и Община Благоевград върви в правилната посока за развитието на областния център. Средствата, които са отпуснати безвъзмездно, с решението на Министерски съвет, определят началото на мащабния проект, който кметът Камбитов бе заложил в програмата си. На 5 октомври преди 4 години кме...

Окончателно: 24 кандидати за президент, последен бе Светльо Витков

https://www.24chasa.bg/novini/article/5794450

Окончателно: 24 кандидати за президент, последен бе Светльо ВитковМинути преди 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24, като това е своеобразен рекорд – през 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки, съобщи bTV. Последни се регистрираха „Глас народен”, начело със Светослав Витков. Преди него участието си във вота потвърди и друго

Нобеловият лауреат Дънкан Холдейн направил откритието си случайно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610679

Откритието, за което Дънкан Холдейн спечели Нобелова награда за физика, е направено случайно, съобщи ТАСС. Разкриването на екзотична тайна донесе на трима учени Нобелова награда за физика "Опитах се да разбера и докажа, че още нещо не е било така. Както и при повечето други открития, ние просто се натъкнахме на това. За да разбереш какво си открил, е необходимо време", разказа Холдейн.

Поставихме рекорд за президентските избори!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272719_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%

Минути преди 17:00 часа днес изтече срокът за регистрация на кандидатите за президентските избори на 6 ноември. Те са общо 24, като това е своеобразен рекорд – през 2011 г. в състезанието участваха 18 двойки, информира bTV.Последни се регистрираха „Глас народен”, начело със Светослав Витков.

Преди него участието си във вота потвърди и друго популярно лице – бизесменът Николай Банев. „Смятам, че България повече не може да слугува на големите господари. Тя трябва да има дългогодишна перспектива, така че дори тези к се раждат да знаят какво се случва през следващите 20-30 г.”, заяви той.

По-рано се регистрира и инициативният комитет зад бившия премиер Пламен Орешарски.
Утре ще бъде изтеглен жребий, който ще определи номерата на кандидатпрезидентските двойки в бюлетината. Тя за първи път ще съдържа и квадратче „Не подкрепям никого”.

Недоволството в Германия ескалира! Лозунги "Меркел - в Сибир! Путин - в Берлин!" се развяха в Дрезден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272718_%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%21+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D1%

Празненствата по повод Деня на единството на Германия прераснаха в масови протестни акции в няколко града. Най-мащабна бе протестната акция в Дрезден, където политиците бяха освиркани и наричани предатели на Родината, пише в. "Билд".На тържествата по случай националния празник в Дрезден се събраха първите хора в държавата: президентът на Германия Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел, председателят на Конституционния съд Андреас Воскуле, няколко министри. Но вместо приветствия те бяха освиркани и чуха лозунги: "Меркел – в Сибир! Путин – в Берлин!" и "Махайте се!".

Протестиращите, сред които според "Билд" е имало отявлени и познати на властите неонацисти, са обвинили ръководителите на страната, че са "предатели на Родината". Дрезден се смята за крепост на антиимигрантското движение Пегида.
 
 
 
 
 
 
 
 

Джипитата против замяната на извинителната бележка с амбулаторен лист

http://www.moreto.net/novini.php?n=332641

Представянето на амбулаторен лист за извиняване на отсъствия в училище е незаконосъобразна мярка и представлява грубо нарушение на конфиденциалността, която е неразделна част от добрата медицинска практика и изконно право на всеки пациент.

Нова Facebook функция позволява на потребителите да търгуват помежду си

http://www.cross.bg/potrebitelite-facebook-nova-1521838.html

/КРОСС/ Нова функция на Facebook - Marketplace, позволява на потребителите да търгуват директно помежду си. Подобно на познатите ни различни платформи за онлайн покупки и продажби вече и в социалната мрежа можем да продаваме и купуваме продукти и вещи. С новата опция за потребителите Facebook влиза в директна конкуренция с хитовите по цял свят сайтове, в които хората търгуват помежду си. Първоначално функцията на социалната мрежа е достъпна само в САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, но се очаква тя да бъде предложена на потребителите в целия свят съвсем скоро. Маркетингови проучвания показват, че над 450 милиона души по света продават и купуват от базари в интернет и именно в тях се прицелва гигантът Facebook. Социалната мрежа няма да таксува потребителите, използващи новата функция.  

Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20%

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2016/10/04/2837938_prirodosuobrazniiat_turizum_v_evropa_narastva_s_20/?ref=rss


Природосъобразният туризъм в Европа нараства с 20% на годишна база. Тази статистика отчете Мирослав Калугеров, оглавяващ дирекция "Национална служба за защита на природата" в Министерство на околната среда и водите по време на форум "Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000" във вторник.

Поводът за форума е успешният проект "За Балкана и хората", който тази година спечели награда на Европейската комисия Натура 2000 в категорията "социално-икономически ползи". Акцент на...

Как се става нотариус в България по втория начин!? Христо Иванов заложил бомба в процедурата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272717_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%

През 2015г., се проведе последният конкурс, с който се заеха голяма част от вакантните места за нотариуси по издадената от тогавашният Министър на правосъдието Христо Иванов Заповед № ЛС-И-1196/10.11.2014 г., за насрочването на конкурс за нотариуси, обнародвана в "Държавен вестник", бр. 16, от 27.02.2015 г.

Цялата процедура по проверка на райони, за които да се одобрят вакантни места е била възложена на служител Г.П. на съсловната организация, а именно на Нотариалната камара, като след извършената от служителят Г.П. проверка са подадени данни, които се не са коректни, но удобни за бъдещият кандидат Г.П.
Служителят на Нотариалната камара Г.П., независимо от служебното си положения и достъп до класифицирана информация е използвал изцяло данните, които е имал и е подал заявления, с което да заяви участието си на обявеният от Министърът на правосъдието конкурс.

Писменият изпит, който създаде голям брой конфликти, с оглед спорността на даденият казус, е подготвян от служителят Г.П. и неговият пряк ръководител К.К., които в последствие се оказват освен свързани служебно и приятелски, за което говорят и общите им снимки в социалните медии и интернет пространството, с които снимки редакцията разполага.

Наглостта обаче, не * спира до тук, кандидат Г.П. с ясно съзнание се явява на писменият изпит, -на казуса, като разбира се успешно премива до вторият тур на изпита, а именно: Устната част, като и там необезпокоявано е изпитван и оценяван от своят пряк началник К.К., който въпреки административнопрозиводствените правила и принципа на АПК, не си прави самоотвод, въпреки наличието на конфликт на интереси, да не говорим, че състава на комисията разполага и с два резервни члена, които е можело да заемат мястото му в конкретният случай.

След проведеният конкурс друг кандидат Д.К.-З., явил се на изпита е обжалвал цялата процедура по избора на служителя- кандидат Г.П., но делото приключва с решение, в полза на служителя Г.П. Интересното тук отново е, че служителя Г.П. е наел за свой служебен защитник-процесуален представител, дългогодишен приятел на началника си К.К.
Мотивите на съдебният състав, разгледал жалбата, са меко казани смехотворни или по- скоро приличат на „хвърляне на пясък в очите", коментират юристи от страната.

„Дейността по оценяване е дейност по целесъобразност. Правилно съдът е приел, че оценяването на кандидатите е извършено по установените в Наредба № 36 правила. Правилно е становището му, че трудовото правоотношение между член на комисията и кандидат само по себе си не създава отношения на заинтересованост. Липсата на самоотвод на К.К. като член на комисията не води до извод за нарушаване на административнопроизводствените правила и на принципа по чл. 10 АПК. Не са налице касационни основания за отмяна на решението. "
Повод на дискусиите са изводите на съда в мотивите на постановеното решение, с които, се констатира, че отвод не е необходим и преценката за да се направи такъв принадлежи изцяло на прекият началник К.К.

Що се отнася до твърдението за наличие на основания за отвод На члена на комисията К. К, който е в особени отношения с кандидата Г. 77., първоинстанционният съд е изложил законосъобразни изводи, които се споделят от касационната инстанция. Съгласно чл. 10, ал. 2 АПК не може да участва в производството длъжностно лице, което е заинтересовано от изхода му или има с някои от заинтересованите лица отношения, пораждащи основателни съмнения в неговото безпристрастие. В тези случаи по свой почин или по искане на някой от заинтересованите то може да бъде отведено. От друга страна личната преценка за отвод на* К.К. не може да бъде заменена от преценката на съда. Само и единствено наличието на трудово правоотношение между двамата не обуславя пряка зависимост и единствено К.К. може да прецени дали е в особени отношения с Г. 77., които биха повлияли на обективната му оценка от писмения и устния изпит на този кандидат. "

Според запознати, в конкретният случай, за да спази буквата на закона, К.К. е трябвало предварително да уведоми, че лице от представеният на изпитната комисия списък с одобрени кандидати е и лицето Г.П., с който К.К., се намира в трудови взимоотношения, както и приятелски, т.е. че е налице „конфликт на интереси", което обаче К.К. не е направил, като с тези си действия, става ясно, че К.К. умишлено е „преклудирал" възможността, на което и да било заинтересовано лице да поиска, неговият отвод.
 
Интересен факт е обаче, че самото Решение е постановено от 5- членен състав, като двама от членовете на състава са подписали решението с особено мнение или по-скоро „по съвест".
Към ден днешен, кандидатът-служител Г.П. е положил успешно изпита и за него е издадена Заповед от Министъра на Правосъдието за вписването
му.
По данни на служители от местната администрация, въпреки всички направени еквилибристики интересното поведение на Г.П. не спира до тук, към момента Г.П., погазвайки всички нормативни правила, а впрочем, Г.П. следва, да е добре запознат със закона, е отправил до определена комисия искане за подпомагане на „Нотариална кантора" с бизнес проект, както и искане за обезщетение като „Безработен". Необходимо е да обясним на аудиторията, че Нотариалната кантора не е била никога „Предприятие", по смисъла на Закона, нито е предвидена възможността счетоводно да разпределя за календарна година „печалба", „загуба" или „дивидент".

За нас остава загадка, какво мотивира Г.П., да разпраща бизнес планове до определени комисии и искания, както и не е ясно също кое подтиква един спечелил конкурса кандидат да търси материални облаги от институции.

В редакцията се пазят документи за скандалния случай.

Италия си спомни за ужаса! Ново земетресение люшна страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272716_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D0%B0%21+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D

Нов земен трус с магнитуд 3,6 беше регистриран днес близо до град Норча в централна Италия. Това е районът, който беше засегнат от силното земетресение на 24 август, предаде ТАСС.По данни на европейския Средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земетресението е бил на дълбочина 9 км, на 61 км северно от град Акуила и на 119 км североизточно от Рим.

Днес папа Франциск посети засегнатите от бедствието райони, допълни БТА. Рано сутринта на 24 август в Централна Италия стана земетресение с магнитуд 6, последвано от серия мощни вторични трусове. Бедствието доведе до значителни разрушения в малки планински градове. Загинаха 298 души, над 2000 останаха без покрив. Сеизмичната активност в централната част на Апенинския полуостров продължава.

Практически всеки ден се регистрират вторични трусове с магнитуд до 4.

Златото поевтиня под 1 300 долара за тройунция

http://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-poevtinia-pod-1-300-dolara-za-troiunciia-225703/

След като поскъпна с 25% през първото полугодие, цената на златото се понижи с 1,8% заради очакванията, че Фед ще повиши лихвените проценти

Много важно! Ето цялата реч на Джон Кери в Брюксел: примирието в Сирия и единството в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272715_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE%21+%D0%95%D1%82%D0%BE+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%87+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD+%D0%9A%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изнесе на 4 октомври реч в Брюксел пред фонда "Маршал" на която засегна въпросите свързани с примирието в Сирия и с единството на Европа, пише "Фокус".Той заяви, че страната му не се е отказала „да преследва постигането на мира“ в Сирия. Той заяви това, след като Белият дом прекрати преговорите с Русия за подновяването на примирието в страната. „Вчера САЩ обяви решението си да прекрати двустранните дискусии с Русия по подновяването на споразумението за примирие – решение, до което , вярвайте ни, не достигнахме лесно“, заяви Джон Кери. „Искам да съм ясен, ние не изоставяме сирийския народ, ние не се отказваме от преследването на постигането на мира, ние се ще продължим да опитваме да открием начин да продължим към прекратяването на войната“, добави той.

„Сирийският режим и Русия отказаха дипломацията, за да постигнат военна победа, победа постигната чрез прекършени тела, бомбардирани болници, травмирани деца и страдаща земя“, добави той. „Хората, които са сериозни за постигането на мир, се държат различно от начина, по който Русия е избрала да се държи“, добави той.„Русия прекрасно знае какво трябва да върши за изпълняването на своите международни задължения“, добави той.
Говорейки за прекратяването на сътрудничеството с Русия за примирието в Сирия той отбеляза, че „САЩ не са прекратявали контактите си с военните от Русия що се отнася до „Ислямска държава“. Той подчерта, че сирийският конфликт „се е превърнал в магнит за терористи и най-лошата хуманитарна катастрофа от Втората световна война насам“. Той обвини режима на президента на Сирия Башар Асад за това. 

„Народът на Русия трябва да знае, че НАТО не се стреми към сдържане на Русия или към конфронтация с нея или към която и да е друга държава. НАТО е отбранителен алианс“, заяви Кери. Той подчерта, че САЩ, „се стремят към сътрудничество с Русия в разрешаването на международните проблеми“.

Според Джон Кери ЕС и САЩ благодарение на своето тясно сътрудничество са „утроили броя на демократичните държави“ по света за последния четвърт век. Той призова европейските страни към засилването на отношенията със САЩ в условията на „новите предизвикателства пред сигурността във все по-сложни свят“. Кери подчерта, че след решението на Великобритания да излезе от ЕС западният свят „се нуждае повече от Европа , от повече Великобритания и от колкото се може повече интензивни отношения между тях и САЩ“. „Ние трябва и ние ще се придържаме към нашето единство“, заяви той. „Единството вътре в САЩ, както и между САЩ и ЕС остава абсолютно необходимо за глобалната сигурност и разцвет“, обобщи той.

Юнкер написа на Борисов писмо с много важна новина за цяла България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272714_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B2%D0%B0%D0%

Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това съобщава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствена информационна служба. В него той предоставя актуализирана информация за действията на Комисията относно финансовата подкрепа, която България получи на срещата на Европейския съвет на 16 септември в Братислава.

В резултат на интензивната съвместна работа плащанията ще бъдат осигурени без забавяне, включително и доставката на превозни транспортни средства, уточнява в писмото си Юнкер.

„Комисията за оценка в момента разглежда и допълнителната сума от 52 милиона евро европейска помощ. Целта ни е да гарантираме, че ефектът от подкрепата ще бъде почувстван максимално бързо. Разчитам на пълно сътрудничество от страна на България за гарантиране на успешно изпълнение“, пише председателят на Европейската комисия.

На 6 октомври еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос ще пристигне в България, за да участва заедно с министър-председателя Борисов в официалния старт на Европейската гранична и брегова охрана, отбелязва още Жан-Клод Юнкер.

Жълт код за бурен вятър в 16 области

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1610627

  Жълт код за бурен вятър е обявен за утре в 16 области на страната, предупреждават от НИМХ към БАН. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Варна и Добрич. Температурите падат рязко, очаква се сняг Възможни са пориви на вятъра от над 70 километра в час. Очакваните валежи са между 10 и 20 литра на квадратен метър. Утре времето ще остане хладно. ...

Световен проблем може да бъде разрешен с телефонен разговор между Путин и Ердоган

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272713_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%8

Прес-секретарят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън заяви, че страната ще направи предложение за подновяване на примирието в Сирия. Президентите на Русия и на Турция ще обсъдят по телефона този въпрос, предаде Reuters.Калън заяви, че Анкара е на същите позиции като Саудитска Арабия относно закона в САЩ, позволяващ на американските граждани да съдят кралството за атентатите от 11 септември 2011 г., заявявайки, че това е заплаха за суверенитета на Рияд, уточнява Фокус.

Виц на деня: 4 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_637155.html

Днешният виц на деня е вдъхновен от неизвестен интернет потребител: Кого ще изберете на тазгодишните президентски избори: - "Луфтханза"; - "Еър Франс"; - "Бритиш Еъруейз"; - "Аерофлот".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване