Най-важното от Варна във вчерашния 6 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=332811

27 училища във Варна с достъп за инвалидни колички 27 от 46 общински училища във Варна имат монтирани рампи за хора с увреждания. Това сочат данните в Стратегията на Общината за предучилищното и училищно образование за периода до 2020 година, научи Moreto.

Заместник-министър Нанков: След година Габрово ще придобие нов облик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612090

Адмирации, че бяхте пионерите в Габрово и превъзмогнахте страховете и манипулациите, свързани със съмненията относно реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се обърна към собствениците на апартаментите на първия саниран жилищен блок в Габрово. Сградата, намираща се на улица „Спортна" 3 в града, бе официално открита с водосвет от заместник-министър Нанков, кмета на община Габрово Таня Христова, обла...

Спират „мръсните” коли от движение

http://www.vesti.bg/bulgaria/spirat-mrysnite-koli-ot-dvizhenie-6059738

София е на първо място в класацията на Европейската агенция по околна среда за най-замърсена столица в Европа

КАТ са си за затвора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5798896

КАТ са си за затвора КАТ да засили контрола по пътищата, поиска Върховната административна прокуратура (ВАП). А когато прокуратурата се заеме с някого, той вече, дето се вика, е с единия крак в затвора. Ако питаш шофьорите, много ще кажат, че КАТ по принцип са си за затвор. Какво следва всъщност от анализа на ВАП? Прокуратурата е проверила всички полицейски дирекции

«Поморие» и «Нефтохимик» в контрола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qLF0czXl4WM/

Отборът на ОФК “Поморие” ще използва паузата в първенството за контролна среща срещу елитния Нефтохимик /Бургас/.

Двата отбора ще ползват всички налични състезатели и ще премерят сили на 08.10.2016 /събота/ от 14:00 часа на с.к. “Кампус” край Сарафово.

16-годишен помориец е извършител на множество кражби

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/muLwAk5j0RI/

Служители от Районно управление – Поморие установили извършителя на кражбата на компютър, два мъжки часовника, раница, тонколонки, лични документи и други вещи, собственост на 52 -годишен помориец, осъществена на 27.09.т.г. от незаключеното му жилище, разположено на поморийската улица «Княз Борис І», съобщиха от пресцентъра на полицията. Това е криминално проявеният З.Ю., 16- годишен от Поморие, който направил пълни самопризнания.  Отнетите вещи са намерени и иззети. Констатирано е, че З.Ю. е извършител и на кражба на лаптоп, собственост на 65 годишен помориец, осъществена на 29.09.т.г. от дома му, разположен на поморийската улица «Сан Стефано». Отнетата вещ е намерена и иззета. По случаите са образувани бързи полицейски производства.

Обявяват носителя на Нобеловата награда за мир за тази година

http://www.cross.bg/tazi-otlichieto-nagradata-1522111.html

/КРОСС/ В Осло ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за мир за тази година. Някои букмейкъри дават най-малки шансове на представителите на жителите на гръцките острови, оказвали помощ на мигрантите, прекосяващи Средиземно море. Според други най-малка вероятност да получи отличието има сирийската доброволческа организация "Белите каски", предаде АП. Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и командирът на бунтовническата организация ФАРК Родриго Лондоньо, известен като Тимошенко, бяха смятани от мнозина за основни фаворити за наградата до неделя, когато колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение между правителството и партизаните. Сега вероятността отличието да бъде присъдено на архитектите на колумбийското мирно споразумение изглежда по-малка, въпреки че не се изключва подобна възможност.Сред евентуалните носители на наградата фигурират също папа Франциск и конгоанският хирург Денис Муквеге, но техните шансове също са определени като малки. Възможно е присъждането на отличието да бъде свързано със споразумението за климатичните промени, постигнато миналата година в Париж, което тази седмица беше ратифицирано от достатъчно страни, за да влезе в сила следващия месец. В тази връзка като евентуални лауреати се споменават генералният секретар на ООН Бан Ки-мун или Секретариатът на ООН за промените в климата

Килийното училище в Нови пазар ще бъде отворено за посещения на 14 октомври

https://www.actualno.com/shumen/kilijnoto-uchilishte-v-novi-pazar-shte-byde-otvoreno-za-poseshtenija-na-14-oktomvri-news_567177.html

Килийното училище в Нови пазар ще бъде отворено за посещения на 14 октомври, това съобщи за Радио „Фокус” - Шумен Владислав Стойнев, експерт в отдел „Култура и връзки с обществеността“ в община Нови пазар. В часовете от 9.00 до 16.00 часа сградата на културната институция ще приема посетители, а инициативата е във връзка с официалният празник на града. Килийното училище в Нови пазар е открито през 1840 година, а към този момент то функционира като къща-музей.

Матю е отнел живота на 339 души в Хаити (СНИМКИ/ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612089

Ураганът Маню е отнел живота на най-малко 339 души в Хаити, съобщава Фокус, като се позовава на британски и местни медии. Матю премина и разруши множество сгради в Куба, Хаити, Доминиканската република и Бахамите. В Съединените американски щати е обявена извънредна ситуация за районите, които са разположени по пътя на урагана. Хаити след урагана Матю Барак Обама обяви извънредно положение в югоизточния щат Южна Каролина заради наближаващия ураган Матю, предадоха осведомителните агенции.

Ротари клуб -Поморие инициира изграждане на паметник на цар Симеон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SaRULGQ8Llc/

Предложението на Ротари клуб – Поморие за изграждане на паметник на цар Симеон Велики е по повод 1100-годишнината от битката при Ахелой, която ще се чества през 2017 година.

Вече има изготвен идеен проект, който беше представен от президента на клуба Петко Георгиев пред общинските съветници по време на последното заседание на Общински съвет Поморие. Идеята за изграждането на мемориала беше споделена и по време на организирания от в. Стандарт форум – „Чудесата на Поморие”, който се състоя през м. август тази година.

Според предложението, паметникът ще бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище с диаметър 40 метра, на пътя между Ахелой и Каблешково.  Отсечката е част от новия проект за строеж на път Поморие – Слънчев бряг, който ще започне до края на годината.

Идеята на Ротари клуб – Поморие е паметникът да е ситуиран именно там, за да напомня на всички преминаващи за величието на цар Симеон І и епичната му битка с византийския император Константин VII и военачалника Лъв Фока.

„На бетонен фундамент, върху изкуствено изграден хълм, ще бъде вдигнат голям двоен кръст, с вплетен в него меч, символизиращ сблъсъка на двете християнски държави. Пред него идеята ни е да бъде издигнат голям двуметров бюст на Симеон Велики, в основата на който да бъде инкрустиран текст, описващ битката. Тези две основни неща ще бъдат допълнени от други символични елементи – забити копия, които демонстрират победата на българите, и други счупени такива, описващи загубилата Византия”обясни Петко Георгиев.

Община Поморие подкрепя инициативата на Ротари клуб Поморие и ще съдейства на клуба в диалога за съфинасиране на проекта с други общини и държавни институции.

„Обсъждането на проекта, финансовата рамка и реализацията му ще бъде първата задача на новия Художествен консултативен съвет, който ще заработи в края на месец октомври”, каза кметът Иван Алексиев, предаде пресцентърът на Община Поморие.

Тръгват проверки за коли, които замърсяват въздуха

https://www.actualno.com/society/trygvat-proverki-za-koli-koito-zamyrsjavat-vyzduha-news_567176.html

След масовите проверки за винетки от началото на тази година сега КАТ тръгва на лов за коли замърсители. Акция срещу колите, които замърсяват въздуха, започва днес (07.10) на един от главните входове на София. Това съобщиха вчера организаторите от две неправителствени органи

Убийството, което ликвидира свободната преса в Русия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/07/2839586_ubiistvoto_koeto_likvidira_svobodnata_presa_v_rusiia/?ref=rss


10 години след убийството на журналистката Анна Политковская бюрото й в "Новая газета" все още стои празно. Нейната снимка отгоре, заедно с тези на други пострадали репортери, всеки ден напомнят на редакцията какви опасности крие професията им, разказва "Гардиън".

На 7 октомври (когато впрочем е и рожденият ден на Владимир Путин) 2006 г. Анна Политковская е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят и...

Времето днес – хладно, започва да вали

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-dnes-hladno-zapochva-da-vali-6059736

След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, на височина над 2200 метра той ще преминава в сняг

Дъждовно време днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5799191

Дъждовно време днесДнес максималните температури ще са от 12° и 17° в Северозападна България до 22°-23° в Югоизточна. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи „Фокус”. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, но през деня ще се понижава. От запад облачността ще се увеличава и след обяд на

От 1 май 2017 г. – поетапно отпадане на визите за български граждани за Канада

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ea23bbfgZFU/

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с канадския си колега Джъстин Трюдо въпроса с отпадането на визите за български граждани в телефонен разговор, продължил близо час. Разговорът беше поискан от канадския премиер. На него присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Премиерът Трюдо запозна българския си колега с усилията и огромния по обем работа на канадското правителство за отпадане на изискването за визи за български граждани. Трюдо пое ангажимент от 1 май 2017 г. до Канада без визи да могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно.

Джъстин Трюдо посочи, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо се договориха за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни, съобщават от правителствената пресслужба.

Ураганът "Матю" взе най-малко 478 жертви и причини огромни разрушения на Карибите

http://www.mediapool.bg/uraganat-matyu-vze-nai-malko-478-zhertvi-i-prichini-ogromni-razrusheniya-na-karibite-news254902.html

Ураганът "Матю" отне живота на 478 души в Република Хаити, като броят на загиналите продължава да расте, съобщиха световните агенции.    Стихията нанесе огромни щети и причини катастрофални наводнения. В град Жереми 80 процента от сградите са разрушени.  В град Де Кайес щетите също са огромни, покривът на местната катедрала е рухнал. Банановите и манговите плантации са напълно унищожени.   Около 61 500 души са настанени в убежища.    Ураганът нанесе сериозни щети и в Куба, Доминиканската република и Бахамите.   В Доминиканската република "Матю" взе 4 жертви и унищожи 3000 сгради. 36 500 души бяха принудени да напуснат домовете си.   В Куба властите не съобщават за жертви, но в четири населени места по източното крайбрежие са нанесени значителни щети.    Над 150 000 души са откъснати от света. Заради урагана бяха евакуирани над 1.3 милиона души в шест кубински провинции. Част от персонала и семействата на военните в американската военна база Гуантанамо също бяха евакуирани, но 61-те затворници в центъра за задържане на предполагаеми терористи останаха там, тъй като сградите му са достатъчно солидни, за да устоят на такава буря.   На Бахамите щетите все още се прави оценка на щетите. Летищата остават затворени, жителите бяха призовани да напуснат зоните с ниска надморска височина. Засега има данни за много щети и за прекъсване на електроподаването. Има опасения за покачване на нивото на реките с 4.5 метра заради проливните дъждове.   Следващата суша по пътя на урагана бе източният бряг на Флорида. Стихията обаче вече отслабна от четвърта на трета степен.   Ураганът  премина над източното крайбрежие на Флорида със силни съпътстващи ветрове, достигащи до 195 км/ч, и проливни дъждове, съобщи Франс прес.   Рано тази сутрин курортните центрове и градовете на полуострова в югоизточната част на Съединените щати потънаха в мрак, а по улиците нямаше движещи се автомобили. Шосетата, по които се стичаха потоци от вода, бяха осеяни с клони и други отломки.   Местните жители, които не се евакуираха от крайбрежието, останаха по домовете си, брулени неумолимо от ураганните ветрове.    Матю поотслабна леко вчера вечерта - вече е от категория 3 по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън - но все още е много опасен, предупреди американският Център за наблюдение на ураганите.   По на север, град Чарлстън в Южна Каролина, също изглежда пуст. Търговците са заковали дъски по витрините на магазините си или са наредили чували с пясък отпред. Ресторантите също не работят от вчера вечерта.   Очаква се "Матю" да не навлезе навътре в източните южни щати. До неделя сутринта ураганът ще се влее в напредваща на изток зона с ниско напрежение, която ще спре придвижването му на север и ще го изтласка навътре в океана. Там условията може да се окажат благоприятни "Матю" да направи завой и да се завърне към Флорида за "втори тур".    Според експертите идния вторник сутринта ураганът вече ще е тропическа буря и ще се намира североизточно от Големия Бахамски остров, тоест недалеч от мястото, където беше по-рано тази седмица.   "Матю" може да се слее и с новия ураган Никол, който се образува източно от него в Атлантическия океан.    Сливане на два урагана за последно е имало в северните части на Атлантическия океан през 1995 г. и два пъти през 2005 г. 

Ураганът "Матю" взе най-малко 339 жертви и причини огромни разрушения на Карибите

http://www.mediapool.bg/uraganat-matyu-vze-nai-malko-339-zhertvi-i-prichini-ogromni-razrusheniya-na-karibite-news254902.html

Ураганът "Матю" отне живота на 339 души в Република Хаити, като броят на загиналите продължава да расте, съобщиха световните агенции.    Стихията нанесе огромни щети и причини катастрофални наводнения. В град Жереми 80 процента от сградите са разрушени.  В град Де Кайес щетите също са огромни, покривът на местната катедрала е рухнал. Банановите и манговите плантации са напълно унищожени.   Ураганът на нанесе сериозни щети и в Куба, Доминиканската република и Бахамите са огромни.   В Доминиканската република "Матю" взе 4 жертви и унищожи 3000 сгради. 36 500 души бяха принудени да напуснат домовете си.   В Куба властите не съобщават за жертви, но в четири населени места по източното крайбрежие са нанесени значителни щети.    Над 150 000 души са откъснати от света. Заради урагана бяха евакуирани над 1.3 милиона души в шест кубински провинции. Част от персонала и семействата на военните в американската военна база Гуантанамо също бяха евакуирани, но 61-те затворници в центъра за задържане на предполагаеми терористи останаха там, тъй като сградите му са достатъчно солидни, за да устоят на такава буря.   На Бахамите щетите все още се прави оценка на щетите. Летищата остават затворени, жителите бяха призовани да напуснат зоните с ниска надморска височина. Засега има данни за много щети и за прекъсване на електроподаването. Има опасения за покачване на нивото на реките с 4.5 метра заради проливните дъждове.   Следващата суша по пътя на урагана е източният бряг на Флорида. Стихията обаче вече отслабна от четвърта на трета степен.   В крайбрежни райони на щата вече се изливат проливни дъждове и бушуват силни ветрове. Над 140 000 домакинства останаха без ток заради приближаващата стихия, съобщи Ройтерс.    Окото на урагана се движи покрай източното крайбрежие на Флорида. Според метеоролози центърът на бурята ще продължи да се движи близо или над източното крайбрежие на полуострова до петък вечерта местно време, а след това ще се пренесе към крайбрежните райони на щатите Джорджия и Южна Каролина.   Очаква се "Матю" да не навлезе навътре в източните южни щати. До неделя сутринта ураганът ще се влее в напредваща на изток зона с ниско напрежение, която ще спре придвижването му на север и ще го изтласка навътре в океана. Там условията може да се окажат благоприятни "Матю" да направи завой и да се завърне към Флорида за "втори тур".    Според експертите идния вторник сутринта ураганът вече ще е тропическа буря и ще се намира североизточно от Големия Бахамски остров, тоест недалеч от мястото, където беше по-рано тази седмица.   "Матю" може да се слее и с новия ураган Никол, който се образува източно от него в Атлантическия океан.    Сливане на два урагана за последно е имало в северните части на Атлантическия океан през 1995 г. и два пъти през 2005 г.   

Над 300 загинали в Хаити, чудовището Матю връхлита Флорида

http://www.mediapool.bg/nad-300-zaginali-v-haiti-chudovishteto-matyu-vrahlita-florida-news254902.html

Ураганът Матю отне живота на 339 души в Република Хаити и броят на загиналите продължава да расте, предадоха агенциите. Разрушенията, които тропическата буря нанесе в Куба, Хаити, Доминиканската република и Бахамите са огромни. Следващата суша по пътя на урагана от 4-та степен, чиито ветрове продължават да се усилват, е източният бряг на Флорида. Населените места, където се очаква да удари бедствието са евакуирани. Достигайки бреговете на САЩ Матю може да е вече ураган от най-високата 5-та степен по скалата на Скалата на Сафир-Симпсън, с ветрове със скорост от над 250 км/ч и потенциално най-разрушителната буря в историята на Флорида. Последният път, когато източното крайбрежие на щата е удряно от толкова силна буря е през далечната 1898 г. Тогава ураганът е бил от 4-та степен.

Гамата на "Дачия" беше променена според клиентските желания

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/07/2839006_gamata_na_dachiia_beshe_promenena_spored_klientskite/?ref=rss


Основните модели на "Дачия" - "Логан" (седан и комби) и "Сандеро" (нормалната версия и изпълнението "Степуей") бяха представени обновени на автосалона в Париж. Най-впечатляващите новости отвън са свързани с променението радиаторни решетки и въвеждането на светлинен подпис, от LED светлини, които прави автомобилите лесно разпознаваеми и на тъмно.

Във фаровете са вкарани четири светещи правоъгълника, насложени един върху друг, докато отзад моделите на "Дачия" се отличават по четирите...

Кристалина, Ирина, Бойко: послепис

http://bulgarski.pogled.info/news/77891/kristalina-irina-boiko-poslepis

/Поглед.инфо/ Казвахме и повтаряхме, хора, които можем да бъдем определени като леви интелектуалци, много от нас с опит в дипломацията, че Кристалина Георгиева няма никакъв шанс. Целта ни беше Бойко Борисов да послуша. Защото в България той решава. Но той не ни чу. Накрая Бокова завърши втора, Георгиева - девета, и бе избран Гутериш.

Пътна обстановка в страната - 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=332838

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: от км 13+270 до км 18+530 въведен ВОБД, поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940, като се предвижда пълно затваряне на дясното платно, посока Бургас.

Св. мъченици Сергий и Вакх

https://www.actualno.com/celebrate/sv-mychenici-sergij-i-vakh-news_567172.html

Светите мъченици Сергий и Вакх живели през третия век. Били жители на Рим. Имали високо образование. В зрялата си възраст се отличили като първи сановници при двора на император Максимиан, който ги обичал за тяхната мъдрост в съвещанията по големите държавни въпроси и за тя

Искрени поздравления за Бокова - втора, въпреки предателството!

http://bulgarski.pogled.info/news/77890/iskreni-pozdravleniya-za-bokova-vtora-vapreki-predatelstvoto

/Поглед.инфо/ "Искрени поздравления на Ирина #Бокова за нейното представяне! Чета "Ройтерс" - тя е втора в класирането. С оттеглена подкрепа от държавата, която я номинира. С негативна кампания в страната й, която преля границите - и географски, и морални. При цялата недостатъчност и нефелност на българската дипломация в процеса по издигането и отстояването на българската кандидатура". Това пише лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев в профила си във Фейсбук.

Футболните национали започват поредното "ново начало" в Париж

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/07/2839673_futbolnite_nacionali_zapochvat_porednoto_novo_nachalo/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол започва поредното си "ново начало". Прави го в Париж - там, от където преди почти 23 години "златното поколение" пое по пътя към незабравимото световно първенство в САЩ.

Трудно е да се търси някаква символика и сходства, защото сега отборът е в много тежко положение, след като не се е класирал на голямо първенство от 12 години, а изглежда почти невъзможно да достигне и до световното в Русия през 2018 г. Селекционерът Ивайло Петев се раздели със...

Днес ще бъде обявена Нобеловата награда за мир

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/07/2839596_dnes_shte_bude_obiavena_nobelovata_nagrada_za_mir/?ref=rss


Днес около 12 часа българско време ще стане известен носителят на Нобеловата награда за мир за 2016 г. Традиционно това е категорията, която предизвиква най-голям интерес, но и води след себе си много обвинения в политически причини за отсъждането на приза, вместо поради действителни постижения на лауреата/лауреатите.

Възможните кандидати за отличието тази година са държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф и Върховният представител на ЕС по...

Отварят временно студиото в имението на Принс в Минесота (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5799185

Отварят временно студиото в имението на Принс в Минесота (видео)Отварят временно студиото в имението на Принс "Пейсли парк" в Минесота, съобщава НОВА.  Местните власти обмислят евентуалното му откриване за постоянни посещения, но прецениха, че е нужно повече време за дебатиране по проекта. Засега то ще посреща фенове на звездата три дни през октомври. Принс почина на 57-годишна възраст на 21 април в имението

Дъждовно време, по върховете сняг

http://offnews.bg/news/n_1/n_637309.html

Облаци, дъжд и студ вещаят синоптиците за днес. Максималните температури ще варират от 12°-17° в Северозападна България до 22°-23° в Югоизточната част от страната. Жълт код за обилни валежи е обявен за Видин и Монтана. Ще е ветровито и мокро в цялата страна, според прогнозата на НИМХ. По Черноморието облачността ще е разкъсана, термемотрите ще се качат до 21 градуса - и за въздуха, и сред вълните от 2 бала. Над планините ще е предимно облачно, по върховете мъгливо. След обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд, над 2200 метра дъждът ще преминава в сняг. 

Емил Стоянов: Продадох тв "Европа", вече няма и да я управлявам

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5798768

Емил Стоянов: Продадох тв "Европа", вече няма и да я управлявам Ще правя интернет проект, по Нова година ще го представя в София, казва бившият тв шеф - Г-н Стоянов, оттеглихте се от ръководството на телевизия “Европа”, която създадохте и управлявахте 16 години. Продадохте ли акциите си? - Преди месец и половина съобщих официално и на моите колеги, и на партньорите на телевизията,

Прогноза за времето - 7 октомври (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-7-oktomvri-petyk-news_567121.html

През деня от запад облачността ще се увеличава и след обяд на много места в западната половина от страната ще завали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, в Източна България от югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните от 12°

Остава хладно и облачно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612068

През деня от запад облачността ще се увеличава и след обяд на много места в западната половина от страната ще завали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток, в Източна България от югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните - от 12° и 17° в Северозападна България до 22°-23° в Югоизточна. За Шумен минимална температура 8 градуса, максимална 22 градуса, очаква ни променлива облачност. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, но през деня ще се понижава. Над планините ще е предимно облачно, по...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=332831

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 7 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Deutsche Bomb! Ще се взриви ли банковата система в Европа?

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77889/Deutsche-Bomb-shte-se-vzrivi-li-bankovata-sistema-v-evropa

/Поглед.инфо/ Според председателя на Комисията по икономика и енергетика и бивш германски министър Петер Рамзауер, срещу ЕС и най-голямата търговска банка в него – „Дойче банк“, се води икономическа война

Кметът на Трън вече е обвиняем за блъснатото дете

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-tran-veche-e-obvinyaem-za-blasnatoto-dete-news254901.html

Прокуратурата обвини кмета на Трън Станислав Николов за причиняване на тежка и средна телесна повреда на 6-годишния Ивайло Стоянов, съобщиха от държавното обвинение. Инцидентът става на 13 ноември сутринта, когато кметът води своя син на училище. При опит да мине зад училищния автобус малкият Ивайло попада под гумите на джипа на кмета Николов. В следствие на удара детето е със спукан далак, разкъсан и смачкан черен дроб. Има опасност за живота му. Оцелява и днес живее без далак. Първоначалното становището на МВР в хода на разследване на катастрофата е, че 6-годишното момче само се е блъснало в кметския джип и си е причинило разкъсването на черния дроб и спукването на далака. След като Нова теливизия съобщи за случая и показа заканите на кмета да се разправи с журналистите, ако излъчат репортажа, последва мигновена реакция на премиера Бойко Борисов. Той осъди като недопустимо поведението на кмета на Трън, който е избран с листата на ГЕРБ. Последва и намеса на главния прокурор Сотир Цацаров, който поднови разследването по случая и го изпрати в Районната прокуратура в Перник. При новото разследване на инцидента е била назначена и изготвена комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, провели са се и допълнителни разпити на свидетели. Събрани са били достатъчно доказателства, които са позволили привличането на кмета на община Трън като обвиняем за престъпление по транспорта, е посочено в съобщението на прокуратурата. Установено е, че Станислав Николов, управлявайки автомобил "Фоксваген Туарег“ е нарушил правилата за движение по пътищата. Той не е бил внимателен и предпазлив към пешеходеца и не е изпълнил задълженията си при приближаване към място, където се намират деца да намали скоростта, а при необходимост да спре и въпреки предупредителния знак "Деца" е блъснал 6-годишния Ивайло Стоянов, се казва в съобщението на прокуратурата. Николов се е движил със скорост от 25 км/ч. Според експертите, ако кметът на Трън екарал с 11 км/ч инцидентът е можело да бъде предотвратен. Станислав Николов е обвинен, че по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на Стоянов. След деянието Николов е направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия, смята държавното обвинение. Междувременно на 3 октомври 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров е отменил постановление на Окръжната прокуратура в Перник, с което е било прекратено разследване срещу Николов за ползване на земеделска земя с фалшиви договори.

Общините Куклен и Асеновград ще работят заедно по европроекти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612065

Община Куклен и Община Асеновград започват работа за развитие на Местна инициативна група (МИГ). През септември бе сключен договор с Министерството на земеделието за финансиране на подготвителните дейности. По тази мярка има възможност до края на 2020 година да бъдат усвоени до 1.5 млн. евро по линия на Фонда за развитие на селските райони, както и допълнително по 760 000 евро от ОПРЧР и до 500 000 евро по ОПНОИР. Местната инициативна група се реализира като сдружение между местната власт, представители на гражданите и бизнеса. От следващата се...

Вулканът Ключевски в Камчатка изхвърли 6 км пепел

https://www.24chasa.bg/novini/article/5799183

Вулканът Ключевски в Камчатка изхвърли 6 км пепелСтълб от пепел на височина 6 км изхвърли вулканът Ключевски на полуостров Камчатка. Пепелният облак се разпространи на 88 км източно от вулкана към Камчатския залив. Не е регистрирано падане на пепел в населените места, съобщава НОВА. Вулканът Ключевски е разположен в Източна Камчатка и достига 4850 метра височина.

Дейв Маджумдар: Американската армия няма пари за разработване на нов танк

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/77888/deiv-madzhumdar-amerikanskata-armiya-nyama-pari-za-razrabotvane-na-nov-tank

/Поглед.инфо/ „Американската армия трябва да разработи ново поколение бронирани превозни средства, които да заменят като основен боен танк М1А2 „Ейбрамс” и бойната платформа „Брадли”, но службата просто няма парите за подобен проект”, пише анализаторът Дейв Маджумдар за американското списание The National Interest.

Изминаха десет години от убийството на Анна Политковская

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/07/2839618_izminaha_deset_godini_ot_ubiistvoto_na_anna/?ref=rss


Днес се навършват десет години от убийството на руската журналистка Анна Политковская. На 7 октомври (когато впрочем е и рожденият ден на Путин) 2006 г. тя бе застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва. Нейното убийство предизвиква силни реакции в цял свят и твърдения, че то е по поръчка на руските власти.

През 2014 г. московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за физическия извършител на убийството на Политковская, а трима техни съучастници ще...

7 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=332821

Събития 3761 пр.н.е. – Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. – Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е напълно унищожена от обединените морски сили на Испания и Венеция. Папа Пий V провъзгласява 7 октомври за празник на Дева Мария на Св.

Колко ще ни струват зимните гуми тази година?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612085

От 400 до 1000 лева варират цените за комплект нови зимни гуми (4 бр.) от най-масовия размер 16 цола, в зависимост от марката. Това прогнозират от водещите сервизи в София, пише „Труд". „Най-евтината гума от размер 205/55/16, който е универсален за повечето по-нови леки автомобили, е сръбска и започва от 106 лева", обясни управител на фирма в столицата. На първо четене: Зимните гуми стават задължителни, 3000 лв. глоба за каране в насрещното

„Нощ на прилепите“ в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612054

Пловдив ще отбележи "Нощта на прилепите". Инициативата ще се проведе от 18 часа в Природонаучния музей. По време на събитието посетителите в града под тепетата ще могат да научат много и интересни неща за прилепите чрез специално подготвена презентация - кой прилеп тежи колкото едно желирано мече, кой е най- "дълголетния" прилеп,  колко "деца" раждат прилепите и как ги отглеждат, с какво прилепите са полезни на човека и още много интересни факти. Ше бъде представена специална изложба с фотоси на най-красивите български прилепи и изследователи, ...

Заради Алепо СС на ООН ще заседава извънредно

https://www.actualno.com/asia/zaradi-alepo-ss-na-oon-shte-zasedava-izvynredno-news_567181.html

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание за Сирия днес (7 октомври), предаде БГНЕС. Решението беше взето, след като специалният пратеник на ООН в Сирия Стефан де Мистура предупреди, че през идните източната част на град Алепо скоро може да бъде унищожена н

Това бяха последните избори, които Борисов можеше да спечели

http://bulgarski.pogled.info/news/77886/tova-byaha-poslednite-izbori-koito-borisov-mozheshe-da-specheli

/Поглед.инфо/ Ген. Радев има огромни шансове да победи Цачева на втори тур. Интервю на Десислава Пътева със социолога Кънчо Стойчев

„Морето” играе в 16 часа на „Тича” с „Несебър”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612088

„Черно море“ ще срещне днес в  контрола „Несебър“ . Двубоят е от 16 часа на стадион „Тича“, съобщи официалният сайт на клуба.. Старши треньорът Георги Иванов ще използва всичките си налични футболисти, като ще даде повече шанс на играчите, които рядко се появяват в игра. Единствено младежкият национал Валентин Йосков няма да участва в приятелската среща, тъй като е извикан за мачовете на националния тим до 19 години. В следващият кръг на първенството „Черно море“ приема „Верея“. Двубоят е на 14 октомври от 17:30 часа на стадиона в Каварна. ...

С рецитал на Gabriel Bianco ще стартира Plovdiv GuitArt Festival

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607319

Признатия за един от най-добрите китаристи на своето поколение Gabriel Bianco ще открие 10-тото издание на Международен китарен фестивал Plovdiv GuitArt Festival с рецитал на 07 октомври в галерия Тракарт от 19:00ч. През последните години той е участвал в над 30 световно признати фестивали и е спечелил множество първи награди на престижни китарни конкурси в Португалия, Франция, Австрия, Полша, Германия и много други. Едва 20 годишен той печели конкурса на Guitar Foundation of ...

50 души загинаха от фалшив алкохол в Украйна само за две седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/5799180

50 души загинаха от фалшив алкохол в Украйна само за две седмициФалшив алкохол е станал причина за смъртта на повече от 50 души в Украйна само в рамките на две седмици, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". Съгласно данни на местните власти по-голямата част от жертвите са от района на източния украински град Харков, където са починали 38 души.

Предизборната кампания започва официално днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/07/2837561_predizbornata_kampaniia_zapochva_oficialno_dnes/?ref=rss


Официалната предизборна кампания за президентските избори и за инициирания от "Шоуто на Слави Трифонов" референдум започва днес. Тя ще продължи до 24 часа на 4 ноември, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 6 ноември.

Кандидат-президентските двойки са 21. Основните претенденти за "Дондуков" 2 твърдят, че влизат не в битка, а в състезание, и обещават коректна кампания без компромати. Повечето от кандидатите ще заложат на агитация "лице в лице" с...

Монтираха „Together”“на стълбите на Каменица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612070

Нов надпис „Заедно“, изписан на английски език, монтираха на стълбите на Каменица на Главната улица в Пловдив. Смяната с предишната инсталация се наложи след като буквите, които изписваха PLOVDIV 2019, бяха изпочупени и ремонтирани неколкократно. Мястото се превърна в любимо за снимки на пловдивчани и гостите на града. Новият надпис, както и старият, е по повод спечелването на Пловдив на титлата „Европейска столица на културата – 2019“....

Най-младият кмет загина на пътя дни след като беше избран на поста

http://www.mediapool.bg/nai-mladiyat-kmet-zagina-na-patya-dni-sled-kato-beshe-izbran-na-posta-news254900.html

23-годишният кмет на ломското село Станево Цветомир Иванов, който бе избран на поста в неделя е загинал при тежка катастрофа. Инцидентът е станал около 20.55 часа в сряда вечерта на пътя от село Ковачица за град Козлодуй, съобщиха от МВР. Мъжът е управлявал лек автомобил "Форд Сиера" с пазарджишка регистрация. Поради движение с несъобразена скорост, колата е излязла от пътното платно и се е ударила странично в крайпътно дърво. При сблъсъка автомобилът се е увил около ствола на дървото. Цветомир Иванов е загинал на място. По неофициална информация километражът на форда е "замръзнал" на 160 км/ч. На мястото е извършен оглед и е образувано досъдебно производство. Тялото на кмета е откарано за аутопсия в болницата в Монтана. Работа по случая продължава в Районното управление на МВР в Лом. Загиналият Цветомир Иванов беше избран за кмет в село Станево на 2 октомври по време на частични местни избори. Той беше издигнат от "Народен съюз" и стана най-младия кмет в Северозападна България. Извънредните избори за кмет на селото се проведоха, след като предишният кмет Пламен Митков от БСП беше осъден от Районния съд в Лом за издаване на документ за наследници с невярно съдържание и подаде оставка. Цветомир Иванов спечели изборите в село Станево срещу кандидата на ГЕРБ Малинка Рангелова. "Първите ми задачи са да отворя магазин, тъй като хляб се доставя само в един от кварталите, да разчистя около електропроводите, за да има редовно ток и в по-далечен план да изградим нов водопровод на селото", каза Цветомир Иванов след избора му за кмет. Преди избирането му той е работил три години като строител в Белгия, където от години се трудят родителите му. Върнал се в България през 2015 г.

Как изглежда виртуалната реалност на Марк Зукърбърг (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612084

„Oculus" - компанията, собственост на Facebook, представи снощи своята визия за това как трябва да изглежда виртуалната реалност. Новият софтуер на компанията ще дава и възможност на потребителите да се присъединяват към едно общо виртуално пространство и да правят най-различни неща заедно. Те ще могат да гледат видео, но и да се „разходят по повърхността на Марс". На практика софтуерът ще позволява на приятели и роднини да „посещават" различни места заедно и дори да се снимат с виртуален селфи стик. Лично създателят на социалната мрежа Марк Зу...

Примаков: Какви отбранителни операции е осъществил НАТО за 25 години?

http://svetoven.pogled.info/news/77885/primakov-kakvi-otbranitelni-operatsii-e-osashtestvil-nato-za-25-godini

/Поглед.инфо/ Отбранителният съюз НАТО, както го нарича Кери в своето обръщение към руските граждани, какви именно отбранителни операции е осъществил от разпадането на СССР насам? Кой ще ми каже? Или по-просто казано: кои от проведените операции на НАТО всъщност бяха отбрана на алианса?

Прогноза за времето - 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=332822

По Черноморието облачността ще е разкъсана. Преди обяд на отделни места по северното крайбрежие ще има слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 20°-21°, колкото е и температурата на морската вода.

Тръмп: Нито обичам, нито мразя Путин

http://svetoven.pogled.info/news/77884/tramp-nito-obicham-nito-mrazya-putin

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви пред свои избиратели в Невада в сряда (5 октомври), че все още не знае как ще се развият отношенията между Русия и САЩ, ако бъде избран на този пост, предаде "Взгляд".

Спират водата в част от центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_637308.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водата в част от центъра на столицата днес, съобщиха от дружеството. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Тимок“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 14:00 часа по участък от тази улица от ул. „Георги Сава Раковски“ до ул. „Дунав“.  При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тимок“ ъгъла с ул. „Дунав“.

Три вида грип ни атакуват тази есен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612082

Три вида грип ни удрят този сезон. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип; А Н3N2, който е нов щам тип А - "Хонконг"; и представителят на грипните вируси тип Б - "Брисбейн". "Това е съставът на противогрипните ваксини, който ни показва, че с най-голяма вероятност се очакват от Световната здравна организация да циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 г.", каза Кожухарова, която помага за състава на ваксините, допълва "Т...

„Росенергоатом“ започна строителството на бреговата инфраструктура за първата плаваща АЕЦ

http://offnews.bg/news/n_1/n_637287.html

Руската компания „Концерн Росенергоатом“, част от държавната корпорация „Росатом“, започна строителството на брегова инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) „Академик Ломоносов“. В град Певек се състоя тържествената церемония със символично забиване на първия шпунт за бреговата инфраструктура. ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г., след което ще стане най-северната АЕЦ в света. Днес това е Билибинската АЕЦ, която е разположена в Чукотка и предстои близките години да бъде изведена от експлоатация. В настоящия момент на площадката за строителството на брегови и хидротехнически съоръжения в северния пристанищен град Певек приключват дейностите от подготвителния период, започнали през септември 2015 г. ПАТЕЦ има голямо значение за Певек и региона и решава две задачи, заяви губернаторът на Чукотски автономен окръг Роман Копин. По думите му, първата задача е заменянето на Билибинската АЕЦ, защото градовете Билибино и Певек работят в един енергиен възел и затова сроковете на спирането на Първи енергоблок на Билибинската АЕЦ през 2019 г. ще бъдат синхронизирани с въвеждането на ПАТЕЦ в Певек. Втората задача, която първата в света плаваща АЕЦ ще реши е осигуряването на енергия за основните минодобивни компании, разположени в Западна Чукотка. Това не значи, че ПАТЕЦ напълно ще задоволи потребността от енергия на тези предприятия, но на първи етап – за замяна на остаряващата централа и за осигуряване на енергия за новите нужди, тя ще може да работи и да даде нов стимул за развитие“, коментира Копин. От юли 2016 г. плаващият енергоблок преминава планови швартови изпитания в Балтийския завод в Санкт Петербург, където се проверява работоспособността и съответствието с проектните характеристики на оборудването и системите на плаващия енергоблок. Планира се изпитанията да приключат през октомври 2017 г. А в края на 2017 г. съоръжението трябва да бъде готов за транспортиране. След това централата ще бъде доставена по Северния морски път до мястото си на работа, където ще бъде включена към бреговата инфраструктура, която се изгражда в Певек. През септември 2019 г. „Росенергоатом“ планира да пристъпи към установяване на енергоблока на щатното му място, а през есента на 2019 г. да проведе тестове на плаващата АЕЦ и да я въведе в експлоатация. ПАТЕЦ „Академик Ломоносов“ е мобилна плаваща топлоелектроцентрала с мощност 70 мегавата, предназначена за използване в отдалечени райони на Русия и зад граница, както и за обезсоляване на морска вода. Представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, който се транспортира в региона, където трябва да бъде разположен, по воден път. Плаващата АЕЦ има голяма здравина, която я предпазва от всички възможни заплахи и прави ядрените реактори неуязвими за цунами и други природни катастрофи. Освен това плаващият енергоблок отговаря на всички изисквания на МААЕ и няма влияние върху околната среда.

Ясновидка представя тайните на България във филм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5798653

Ясновидка представя тайните на България във филм“И това е България” - така се казва документалната поредица на режисьора Стилиян Иванов, чиято трета част има премиера днес, 6 октомври. След като засне няколко исторически документални филми за България, Иванов започна да изследва с камера и неразгаданите тайни, останали от векове по земите ни. Последната му документална поредица е именно за

Жертвите на урагана в Хаити вече са 339 (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5799168

Жертвите на урагана в Хаити вече са 339 (снимки)Броят на загиналите в Република Хаити вече е 339, съобщава британската телевизия ITV, позовавайки се на местните власти. Ураганната буря „Матю“ премина и разруши множество сгради в Куба, Хаити, Доминиканската република и Бахамите, съобщава "Фокус". В Съединените американски щати е обявена извънредна ситуация за районите,

САЩ включиха Русия в "матрицата от заплахи" по формулата "4+1"

http://svetoven.pogled.info/news/77883/sasht-vklyuchiha-rusiya-v-matritsata-ot-zaplahi-po-formulata-4-1

/Поглед.инфо/ Основните предизвикателства за сигурността на САЩ произтичат от Русия, Китай, Северна Корея, Иран и различни екстремистки и терористични групировки. Това заяви във вторник (5 октомври) председателят на Комитета на началниците на щабовете на американските ВС генерал Джоузеф Данфорд, цитиран от "Взгляд".

Чужд експерт: Смяната на Бокова удари авторитета на българските политици

http://svetoven.pogled.info/news/77882/chuzhd-ekspert-smyanata-na-bokova-udari-avtoriteta-na-balgarskite-polititsi

/Поглед.инфо/ Промяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН в последния момент навреди на авторитета на новия кандидат и на политиците от страната като цяло. Това каза пред РИА "Новости" в четвъртък (6 октомври) председателят на Руския обществен съвет за международно сътрудничество и публична дипломация Сергей Орджоникидзе, помолен да коментира защо не се оправдаха прогнозите на новия пост да застане жена от Източна Европа.

Захарова видя връзка между обстрела на посолството и заплахите на САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/77881/zaharova-vidya-vrazka-mezhdu-obstrela-na-posolstvoto-i-zaplahite-na-sasht

/Поглед.инфо/ Москва разглежда връзката между обстрела на посолството на Русия в Дамаск и заплахите на Вашингтон по адрес на РФ, заяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от „Взгляд“ в четвъртък (6 октомври).

Канадските визи за българи отпадат поетапно през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/kanadskite-vizi-za-balgari-otpadat-poetapno-prez-2017-g-news254899.html

Визите за Канада за българи, които вече са посещавали страната, за бизнеса и за тези, които имат визи за САЩ ще отпаднат от 1 май 2017 г. Този ангажимент е поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. Разговорът е бил по инициатива на Трюдо и е продължил около час в четвъртък вечерта. В него е участвал и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, съобщи правителствената информационна служба. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани, е посочено в съобщението. Само в случай на забавяне поради технически причини, заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, се казва в съобщението. Джъстин Трюдо е посочил, че отпадането на визите е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ. Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложиха на своите министри на вътрешните и на външните работи. Борисов и Трюдо са се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни. През лятото на 2016 г. Европейската комисия изрази убеденост, че с добра воля проблемът с визите, изисквани от САЩ и Канада за българи и румънци, може да намери скоро решение. България и Румъния са едни от малкото страни в ЕС, за които САЩ и Канада изискват визи. Гражданите на двете страни пътуват безвизово в страните от Европейския съюз.  

Фетхуллах Гюлен е финансирал Хилъри Клинтън

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/77880/fethullah-gyulen-e-finansiral-hilari-klintan

/Поглед.инфо/ Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор и ръководител на опита за преврат в Турция от 15 юли т.г., е финансирал фондацията на Хилъри Клинтън с цел да предотврати екстрадицията си от САЩ.

ГЕРБ с финансист на вота за Младост, Цветанов хвали бившия кмет

http://offnews.bg/news/n_1/n_637307.html

Финансистът Мария Илиева е кандидатът на ГЕРБ за кмет на столичния район "Младост" на частичните местни избори на 6 ноември. Тя работи в организацията на партията в района от 2009 г., одитор е по професия, има сериозна квалификация. Аз лично ще ѝ помагам във всичко, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на Илиева. Фандъкова подчерта, че най-важното е да се активизира диалогът с гражданите в “Младост”. Изброявам само основно някои неща, които направиха района по-атрактивен - нови булеварди, детски градини и модернизациите им. В същото време "Младост" стана атрактивен за строителство, тук трябва да бъдем внимателни, поясни Фандъкова. По думите ѝ, трябва да се защити зелената система на града. “Вече е готов проектът за новия парк - отделили сме средства. До края на годината да започне изграждането на първия етап, имаме намерение да превърнем запуснатото пространство в красив парк, добави тя.  Екипът, който ще продължи да работи за развитието на район "Младост", трябва да бъде част от общата политика, която прави кметът на София Йорданка Фандъкова, каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.   Той похвали бившият кмет Цвета Авджиева, която подаде оставка по искане на Фандъкова след протести на жители в квартала срещу застрояване на зелени площи.  Цветанов подчерта, че д-р Цвета Авджиева се ползва с доверие както в партията, така и сред жителите на района. Всяко друго твърдение е долна манипулация, заяви Цветанов. 

Оставката на Кристалина Георгиева от ЕК е все по-актуална, Борисов не разбира какво се случи

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77879/ostavkata-na-kristalina-georgieva-ot-ek-e-vse-po-aktualna-borisov-ne-razbira-kakvo-se-sluchi

/Поглед.инфо/ Ден след злополучното гласуване на предложената от правителството втора българска кандидатура – тази на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН сме свидетели на доста странни реакции на премиера Бойко Борисов. Най-меко казано, те показват дълбоко неразбиране на случилото се.

Германия: Бокова можеше да оглави ООН, България допусна катастрофална грешка и нанесe огромни вреди

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/77878/germaniya-bokova-mozheshe-da-oglavi-oon-balgariya-dopusna-katastrofalna-greshka-i-nanese-ogromni-vredi

/Поглед.инфо/ Бокова имаше шансове да оглави ООН и бе най-добрата жена-кандидатка. България допусна огромна грешка. Да се хвърли Кристалина Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа.

Анкара е категорична, че турските войски ще останат в Ирак

http://svetoven.pogled.info/news/77877/ankara-e-kategorichna-che-turskite-voiski-shte-ostanat-v-irak

/Поглед.инфо/ Анкара заяви, че турски войски ще останат в Ирак, независимо от позицията на Багдад.

Bulgaria is promising outsourcing destination: President Rossen Plevneliev

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272829_Bulgaria+is+promising+outsourcing+destination%3A+President+Rossen+Plevneliev

 Bulgaria is a promising outsourcing destination, Bulgaria’s President Rossen Plevneliev said at the official opening of the annual conference of the European Outsourcing Association in Sofia. In 2015 Bulgaria was declared an outsourcing destination of the year and President Plevneliev pointed out that today 364 outsourcing companies are doing business in that country. 42,000 people are employed at that sector. Their number is expected to reach 64,000 in 2020. The revenues of the outsourcing companies have been increasing and form 3.4% of the country’s gross domestic product. Bulgarian outsourcing companies generate revenues to the tune of EUR 1.4 billion per year and their goal is to double that amount by 2020, President Plevneliev further said.

Bulgarian enterprises must have certificates to export to Russia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272828_Bulgarian+enterprises+must+have+certificates+to+export+to+Russia

 Bulgarian Minister of Agriculture and Food, Desislava Taneva and her Russian counterpart Alexander Tkachov have discussed the possibility of Bulgarian businesses that are interested in exporting to Russia to undergo prior approval. Minister Taneva is on an official visit to Russia on the occasion of the International Agro-industrial exhibition "Golden Autumn 2016" held in Moscow. "It is very important that Bulgarian enterprises have the necessary certificates for export of goods to Russia," Minister Taneva said and explained that in this way they would have no obstacles to start exporting after the fall of the Russian embargo. She pointed out that 27 companies had already shown interest for export. 

Minister Tkachov vowed that approval procedures could start in 2017 when it is expected that Russian inspectors would visit the Bulgarian Agency for Food Safety and the factpories that plan to export to Russia.

Логистична компания взе сертификат за инвестиция от 30 млн. лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272827_%D0%9B%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8

 Министърът на икономиката Божидар Лукарски връчи два сертификата за инвестиция клас А, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Сертификат за инвестиция клас А получи базираното в Севлиево „Хамбергер България“ ЕООД за разширяване на производственото си портфолио с нови продуктови линии и изграждане на логистичен център в града.

„Инвестицията по този проект е достигнала близо 30 млн. лева с осигурени 164 нови работни места, поясни изпълнителният директор на „Хамбергер България“ Николай Петров. Българското дружеството е единственото от групата „Хамбергер“, което е изнесено извън Бавария. Към момента инвестициите им възлизат на над 80 млн. лева като във фирмата работят около 4000 човека. 

Сертификат за клас А получи и проектът на „Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън“ за разширяването на дейността на българския център за споделени услуги, който централизирано предоставя дейности в областта на финансите и човешките ресурси на предприятията в групата на "Кока-Кола ХБК". Стойността на проекта е близо 1,1 млн. лева и предвижда откриването на 164 нови работни места.

Според Лукарски връчването на тези два сертификата е важен индикатор за доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес средата в България.

Той напомни, че повишеният инвеститорски интерес се потвърждава и от броя на сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. От началото на годината до момента са сертифицирани 12 проекта на обща стойност близо 245 млн. лв., което е с почти 115 млн. лв. повече от същия период на 2015 г. Очаква се разкриването на 3400 работни места.

Лукарски посочи още, че през 2015 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 1,6 млрд. евро. , което е най-високият отчетен размер на ПЧИ след 2009 г.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Все повече инвеститори в имоти се насочват към Централна и Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272826_%D0%92%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B

 Западна Европа вече не е достатъчна на инвеститорите в бизнес имоти. Играчи на глобалния пазар като Savills IM, Corpus Sireo, KGAL и Benson Elliot разширяват хоризонта си в търсенето на по-висока доходност и навлизат на пазарите в Централна и Източна Европа, пише онлайн изданието property-magazine.com.

В комбинация с инвестиционната активност на обичайните играчи в региона се получава многократното увеличение на активността в тези пазари, посочва изданието.

Доходността от инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа е особено привлекателна за инвеститорите. В Букурещ например доходността от инвестициите в офиси достига 7,5%, а в регионалните центрове на Полша варира в порядъка на 6-7%.

Засилването на новите капиталови потоци към Централна и Източна Европа е добре установена тенденция от последните няколко години, пише изданието. През тази година обаче тенденцията е особено отчетлива, тъй като регионът набира все по-голяма популярност и сред институционални, а не опортюнистични инвеститори.

Все по-често пазарните анализатори се ангажират с оценки за Полша, Чехия, Румъния иУнгария. Една от ключовите сделки през тази година е за портфейла от офис сгради на шведския фонд мениджър Niam, придобит от Skanska CDE – дебютант на пазара в региона.

Портфейлът се състои от четири офис сгради в Краков и Катовице. Две от тях са завършени, а другите две са в процес на изграждане.

Европейските инвеститори обаче не са единствените, които се насочват към региона в търсене на повече възможности, казват агенции за имоти. Все по-често към Централна и Източна Европа се насочват капитали от Южна Африка, Азия – по-специално от Сингапур, Малайзия и Южна Корея, и други държави по света. Същевременно се отчита забавяне на активността на европейските играчи на пазара.

Една трета от инвестициите на пазара на бизнес имоти в Румъния през тази година се формира от нови играчи на пазара, показват данни на консултантската компания JLL. В Унгария този дял е около една четвърт, като до края на годината се очаква обемът на инвестициите да достигне рекордните 1,5 млрд. евро. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Частен съдебен изпълнител продава призрачния комплекс край Царево

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272825_%D0%A7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%

 Призрачният комплекс “Коста дел Кроко” край Царево е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител, показва справка в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Исканата цена е почти 12,8 млн. лева, като включва повече от 300 апартамента, складови помещения и земята, върху която е издигнат комплексът (24 дка).

Кандидатите за комплекса могат да правят огледи от 7 октомври до 7 ноември, а търгът се предвижда да се състои на 8 ноември, се вижда от обявлението.

Взискател по делото е Уникредит Булбанк, в която имотът е ипотекиран. За имота има вписани и няколко възбрани – на банката, на Столична община – район “Красно село”, Националната агенция за приходите (НАП), фирми, община Црево и други.

Строителството на комплекса започна през 2007 г. по време на бума в сектора. Инвеститор е компанията “Лаудис груп”, която обеща вложение от над 110 млн. евро. През 2009 г. проектът беше замразен, след като приключи грубия строеж.

Компанията е управлявана от руснаците Андрей Панпурин и Константин Циганов, който се издирваше от Руската федерация с черна бюлетина в Интерпол. През 2010 г. в. "24 часа" писа, че и двамата са експулсирани със заповед на тогавашния председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Цветлин Йовчев. 

Това не е първият опит за продажбата на комплекса. Досега безуспешно са предлагани отделни части от него, като последният търг беше през 2014 г.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Accor разчита на луксозните хотели и дигиталните инвестиции да увеличат приходите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272824_Accor+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB

 Хотелската верига AccorHotels разчита на инвестициите си в онлайн сектора и експанзията в луксозния сегмент от пазара да доведат до траен ръст на приходите през следващите години.

Това коментира главният изпълнителен директор на компанията Себастиен Базен, цитиран от Ройтерс.

Компанията, която е в пряка конкуренция с InterContinental, Marriott и Starwood, е в процес на реорганизация по инициатива на Базен, който пое поста през август 2013 г., припомня информационната агенция. Той раздели бизнеса на компанията на две звена – едното за инвестиции, а другото за управление на хотели, както и оперативната дейност от франчайзинговия бизнес.

Базен коментира пред журналисти, че очаква бизнесът на компанията да се утрои в следващите 3-4 години благодарение на дигиталните инвестиции.

Той очаква до 2020 г. приносът на луксозния сегмент към приходите на групата да достигне 50% от общия обем на приходите в сравнение с 15%, колкото са в момента.

Веригата разширява и бизнеса си в Китай като част от плановете за експанзия и подобряване на финансовите резултати. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

ЕБВР е инвестирала в облигации на франчайзополучателя на ИКЕА за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272823_%D0%95%D0%91%D0%92%D0%A0+%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B

 Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е купила облигации на гръцката компания Housemarket S.A. – дъщерно дружество на групата Fourlis, което държи франчайз правата на ИКЕА за Гърция, България и Кипър, съобщават от банката.

Инвестицията е за 5,9 млн. евро, което представлява малко под 15% от емисията на стойност 40 млн. евро, допълват от банката.

Емисията на Housemarket е първата от неконвертируеми корпоративни облигации, листнати на регулирания пазар на Атинската фондова борса.

От ЕБВР посочват, че това е важен етап в развитието на капиталовия пазар в Гърция, а участието на банката е необходим сигнал, че доверието към гръцкия пазар се възстановява.

През последните 12 месеца ЕБВР е инвестирала и в други облигации на компании от Гърция в сектора на производството и телекомуникациите, пише още в съобщението.

ЕБВР започна да инвестира в Гърция през 2015 г. с цел подпомагане икономическото възстановяване на страната. Приоритети на банката са укрепването на частните компании и финансовия сектор, подкрепата за приватизацията, развитието на инфраструктурата и регионалната интеграция на гръцката икономика.

От началото на дейността си в страната банката е инвестирала над 600 млн. евро в 11 проекта в южната ни съседка.

Гръцките медии междувременно предадоха, че емисията облигации на Housemarket е била успешна. Компанията съобщава, че са подадени оферти за над 50,1 млн. евро.

Търговията с облигациите на вторичен пазар започна днес.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Веселина Василева

България е трета в ЕС по най-ниска държавна задлъжнялост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272822_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0

 България запазва водеща позиция сред страните членки на Европейския съюз с най-ниска държавна задлъжнялост. Това констатира Министерсто на финансите в своя годишен обзор на държавния дълг за 2015 г.

През 2015 г. дефицитът и дългът на сектор „Държавно управление“ съответстват на маастрихтските критерии. Салдото на сектор „Държавно управление“ през 2015 г. отчита дефицит в размер на 2,1% от БВП, т.е. под референтната стойност от 3%, респективно намалява с 3,4 пр.п. от БВП спрямо предходната година.

Съотношението „консолидиран дълг на сектор „Държавно управление“ / БВП“ през 2015 г. възлиза на 26,7%, т.е. далеч под референтната стойност на маастрихтския критерий за конвергенция от 60%, и бележи спад с около 0,3 пр.п. спрямо нивото му регистрирано в края на предходната година.

Отчетеното ниско ниво на показателя нарежда страната ни на трето място след Естония (9,7%) и Люксембург (21,5%) и е под средните нива за страните в ЕС и еврозоната, които за 2015 г. са съответно 85,3 % и 90,7%.

Номиналният размер на държавния дълг в края на 2015 г. възлиза на 22, 714 млрд. лв, от които 15, 430 млрд. лв външен и 7, 283 млрд. лв. вътрешен дълг. Това става ясно от публикувания от Министерство на финансите годишен обзор на държавния дълг за 2015 г.

В номинално изражение държавният дълг бележи нарастване с 611,8 млн.лв. в сравнение с нивото, регистрирано в края на 2014 г., което се дължи основно на реализираните през годината дългови операции за набиране на необходимия финансов ресурс, както на вътрешния пазар на ДЦК, така и на международните капиталови пазари (МКП). Съотношението „държавен дълг/БВП" в края на 2015 г. е 26,3% при 26,4% към края на декември 2014 г.

Пласирането на 7, 12 и 20-годишни еврооблигации в рамките на средносрочната програма за емитиране на дълг на МКП и поемането на нов външен дълг за финансиране на проекта „България - съфинансиране по Фондовете на ЕС 2014-2020 (СПЗ)" са основните фактори, обуславящи отчетените положителни промени във валутната структура на държавния дълг.

Към края на 2015 г. 99% от държавния дълг са деноминирани в евро и в левове, като към края на 2015 г. те достигат съответно до 75,9% и 23% от общия размер на държавния дълг, а задълженията в щатски долари и други валути намаляват съответно до 0,4% и 0,6%.

В лихвената структура на държавния дълг се отчита увеличение на дълга с фиксирани лихвени проценти. Относителният им дял в общия размер на дълга към 31 декември 2015 г. възлиза на 93,3%. Частта на задълженията с плаващи лихви заема 6,7% от общия размер на държавния дълг.

В номинално изражение размерът на държавногарантирания дълг към края на 2015 г. намалява с 64,7 млн.лв. спрямо нивото му от декември 2014 г., като достига до 586,4 млн.лв., от които 58 млн.лв. вътрешен и 528,4 млн.лв. външен държавногарантиран дълг.

Отчетеното намаление се дължи на извършените през годината погашения по държавногарантираните заеми. Съотношението държавногарантиран дълг/БВП е 0,7%, при стойност от 0,9% към края на 2014 г.

По статията работи: Веселина Василева

Бойко Борисов: Българинът се видя в пари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272821_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F+%D0%B2+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8

 "Бедният български народ... 80 000 на ден на почивка за Гърция. На ден. Не за празниците като цяло. Как да обработят (граничните служби, б. р.) 80 000 души? Каква система трябва да имаш? И въпреки всичко хората се справят. Просто българинът обича да пътува, видя се с пари вече, икономическият ръст си дава отражение, депозитите в банките растат и дойдат ли празници, виждате какво става – магистралите отесняха. Знам, че не им е много приятно да се приказва така, но това са фактите. Откъде са тези задръствания – от скъпия бензин или от кое? От ниските доходи? Дойде ли празник – всичко на почивка. И то всеки път. И то не само лятото. Дойде ли празник, винаги е така. Радва ме и то много, но искам и вие да го отчетете."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на 4 септември – вторият от четирите почивни дни около Деня на Съединението в началото на септември.

Рубриката "Fact Check" на Mediapool и Студентски клуб "Дебати" към Нов български университет потърси отговора на въпроса вярно ли е твърдението на премиера или не.

80 000 на ден или на месец?

В наличните публични бази данни няма информация за пътуващите за Гърция българи с цел почивка само за ден. Такава информация обаче е налице за предишни периоди на месечна база.

Според Националния статистически институт (НСИ) за целия месец юли 2016 г. (за който е последната актуална информация) пътуванията на българи към Гърция с цел почивка и екскурзия са били 82 188. Общо пътуванията на българи към въпросната съседна държава, независимо от целта, през юли са били 117 413. Става дума за един от най-активните за туризъм летни месеци. Затова, ако наистина само за ден през септември 80 000 сънародници са преминали гръцката граница, както твърди премиерът, това би било ръст, който чупи всякакви рекорди.

През предходните години пътуванията на българите към Гърция за почивка дори за цял месец (септември) не са достигали 80 000, а в определени случаи дори са били много далеч от това число – например 27 056 през септември 2011 г., 50 991 през септември 2014 г. и 74 658 през септември 2015 г.

Що се отнася до основното твърдение – че българинът се е видял в пари, то всеки сам за себе си има отговор на този въпрос. За обществото като цяло обаче трябва да се разчита на статистиката.

Официалната заплата е нараснала с 35.8% за пет години

През последните години в България действително е налице устойчив ръст на доходите от труд.

Средната работна заплата в страната по последни данни на НСИ, които са за юни 2016 г., възлиза на 936 лв. Нарастването е значително за последните пет години. За сравнение, през юни 2011 г. средното месечно възнаграждение у нас е било 689 лв. Увеличението от 247 лв. е на практика ръст от 35.8% за петгодишния период.

Освен като ръст на дохода, който влиза в касата на домакинството, увеличението на средната работна заплата може частично да се дължи и на изсветляване на икономиката, например в резултат от ръста на минималните осигурителни прагове. Така на практика служителят не получава по-високо възнаграждение, но доходът му излиза на светло и се ползва от по-добри осигурителни права.

Данните обаче показват сериозни разлики в заплащането между различните сектори, което значи, че част от работещите са се "видели в пари" повече от другите. Например в далекосъобщенията средната заплата през юни тази година е била 2173 лв., във финансите – 1686 лв., но пък в хотелиерството и ресторантьорството – 575 лв., в административните дейности – 717 лв., а в строителството – 773 лв.

За пет години възнаграждението в най-високоплатения сектор – далекосъобщенията, е нараснало с 592 лв. на месец или с 37.44%, а в най-нископлатения – хотелиерството – с 35.3%, сочат изчисления на базата на данните на НСИ.

"От 2011 г. до 2016 г. законоустановената минимална работна заплата се е повишавала. Въпреки това тя продължава да бъде - както в номинално изражение, така и в стандарти на покупателна способност - най-ниската в ЕС. Предварителните оценки на българските органи сочат, че около 360 000 души ще бъдат обхванати от минималната работна заплата през 2016 г., което се равнява на приблизително 12% от работната сила", сочи пък Докладът на Европейската комисия относно задълбочения преглед и коригирането на макроикономическите дисбаланси от 26 февруари 2016 г.

Финансовото богатство на домакинствата се е удвоило от 2008 г. насам

Финансовото богатство на българските домакинства е нараснало с 5.8 млрд. лв. само за една година (2015 г.) - най-голямото като абсолютна стойност увеличение след настъпването на световната финансова криза. Така в края на миналата година финансовото богатство е достигнало 65 млрд. лв. - това е сума, равняваща се на около ¾ от брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2015 г.

По този начин финансовите активи, с които българските домакинства разполагат, почти се удвояват от 2008 г. насам, показва редовният доклад на "Индъстри уоч" "Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища" за първото тримесечие на 2016 г.
Около 65% от финансовите активи на домакинствата са под формата на банкови влогове, посочват анализаторите.

Според паричната статистика на Българската народна банка (БНБ) в края на 2015 г. спестяванията на домакинствата в банките възлизат на 42.59 млрд. лв., а в края на август 2016 г. - на 43.73 млрд. лв. За пет години нарастването е с внушителните 14.66 млрд. лв. Това е ръст от над 50%.

Българинът трупа и все повече пенсионни спестявания. Според доклада на "Индъстри уоч" над 14% от финансовото богатство на българите е под управление на пенсионни фондове при едва 7% през 2008 г.

"За изминалите седем години парите в брой нарастват едва с 42%, депозитите в банки се увеличават с 94%, докато вложенията в пенсионни фондове – повече от 4 пъти. В същото време спестяванията, управлявани от животозастрахователни компании, взаимни фондове или пряко вложени в акции, остават в рамките на незначителните около 3% от общото богатство", изтъкват от "Индъстри уоч".

Процесът на нарастването на финансовото богатство протича заедно с постепенно свиване на дълга на населението. Задълженията на домакинствата към финансови институции се стопяват с 1 млрд. лв. спрямо 2008 г., изтъкват още анализаторите.

Икономическият ръст е приличен, инфлацията – ниска

Макроикономически в последната година и половина страната стои сравнително добре. Националната статистика отчете 3% ръст на икономиката през 2015 г. С това страната се нареди на 10-а позиция в Европейския съюз по този показател. Няколко международни финансови институции, сред които Международният валутен фонд (МВФ), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), италианската група "УниКредит" и др., дори повишиха първоначалните си прогнози за ръста тази година след добрите резултати за първите две тримесечия – растеж от по 3% на годишна база.

Трипроцентовият ръст от 2015 г. е и най-добрият резултат за годините след началото на финансовата криза.

Положителен фактор за домакинствата е и запазването на покупателната способност на парите в последните години. Например инфлацията за последните пет години (август 2016 г. спрямо август 2011 г.) е едва 2.3%.

"В рамките на последното десетилетие финансовото богатство на домакинствата в България се увеличава средно с 14.6% годишно, докато икономическият растеж достига 7.2% годишно в номинално изражение. Богатството на българите се разширява по-бързо от икономиката като цяло заради високата склонност на домакинствата да спестяват и високите лихви, които домакинствата получаваха до 2013 г.", посочва в свой анализ икономистът от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов.

Доходите растат, но си остават най-ниските в ЕС

"Разходите за труд на работодателите в България продължават да бъдат най-ниските в ЕС въпреки скорошните увеличения. През 2014 г. средните почасови разходи за труд в икономиката като цяло (с изключение на селското стопанство и публичната администрация) все още са били на най-ниското равнище, регистрирано в ЕС, но са отбелязали увеличение с 3 % от 2013 г. насам", се посочва в споменатия доклад на Европейската комисия за макроикономическите дисбаланси от февруари 2016 г.

Според евроекспертите увеличението на общия размер на разходите за труд се дължи главно на плащането на по-високи осигуровки. Въпреки че трудовите възнаграждения и заплатите също са се увеличили леко, през 2014 г. техният дял в общите разходи за труд е намалял до 84 %. Разходите за труд са нараснали най-много в промишления сектор (с изключение на строителството), но са останали без промяна за сектора на услугите.

Според доклада растежът на номиналните заплати е бил по-голям от предвиденото заради действието на фактори като инфлацията, производителността и безработицата.

Достигаме 50% от европейските доходи през 2030 г.

Въпреки стабилната тенденция към увеличаване на доходите в България, те значително изостават от средните в ЕС.

Българските доходи ще достигнат 50% от средните в ЕС28 през 2030 г., ако темповете на нарастване на заплащането у нас се запазят, сочи един от изводите в Годишния доклад за 2016 г. на Института за икономически изследвания на БАН.

През последните 15 години има явен процес на догонване на доходите от труд в България в сравнение с тези в ЕС, като се наблюдава значително подобрение.

През 2001 г. в България средното ниво на доходи от заплати на семейство от двама възрастни, заети на пълен работен ден и с две деца, е близо 19 пъти по-ниско от средноевропейското равнище за същия тип семейство, сочат данните в доклада.

През 2014 г. това съотношение намалява на 6.2 пъти. Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под 1/5 от това в ЕС28.

Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС28, твърдят икономистите от БАН.

Пари има, но не за всички

Сегашният модел на икономически растеж не води до равномерно разпределение на благата от него, защото делът на бедните в България остава много висок, личи от данните.

Макар да намалява през последните години, делът на населението, живеещо в риск от бедност или социално изключване, в България през 2014 г. е бил 40.1% при 24.4% средно за ЕС28, сочи статистиката на Евростат. През 2011 г. показателят за България е бил още по-висок - на ниво 49.1%, а преди 10 години – над 60%.

В най-голяма степен бедността у нас се влияе от образованието. Хората с висше образование в риск от бедност през 2015 г. са били едва 5.5%, докато тези с ниско или без образование – 48.6% при около 25% средно за ЕС. Още повече, че делът на нискообразованите в риск от бедност се е повишил през последните пет години.

"Големият дял на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, както и голямото неравенство, продължават да бъдат основно предизвикателство", се посочва в доклада за макроикономическите дисбаланси на ЕК.

Според документа бедността е най-често срещана при едночленните домакинства, самотните родители с деца на издръжка и домакинствата с три или повече деца.

Сред особено уязвимите на риска от бедност или социално изключване групи са възрастните хора - 47.8 % от населението над 65-годишна възраст са били изложени на този риск през 2014 г., което е най-високият процент в ЕС, където средната стойност е 17.9 %.

Сред ромското население процентът на застрашените от бедност е огромен – 87% по информация на Европейската комисия. Рискът от бедност или социално изключване е значително по-висок в селските райони. 40.6 % от хората по селата са изпитвали тежки материални лишения през 2014 г. спрямо 25.9 % в градските райони.

"Една от основните причини за високия риск от бедност са ограничените разходи и слабата ефективност на системата за социална закрила за намаляване на неравенството в доходите. През 2013 г. общите разходи за социална закрила в България са били в размер на 18.5 % от БВП, което е далеч под средното за ЕС (29.8 % от БВП през 2012 г.). Последиците от ниските разходи се засилват от слабата ефективност на социалните трансфери за намаляване на бедността (България е държавата, чиято система за социални трансфери е трета по неефективност в ЕС) и от цялостния нисък достъп до качествени социални услуги", изтъкват още от Европейската комисия.

В България има много силно неравенство

В България доходът на 20-те процента най-богати е бил 7.1 по-висок от този на 20-те процента най-бедни през 2015 г., което е доста над средното ниво в ЕС (5.2 пъти през 2014 г.) и е едно от най-високите равнища сред всички страни членки. Освен това пропастта между двете категории бавно се увеличава, защото през 2011 г. разликата в доходите у нас е била 6.5 пъти, сочат данните на Евростат.

Хора в сериозни материални лишения в България, т. е. тези, които не могат да си позволят поне 4 от 9 изброени блага (да си платят наема или месечните сметки, да си отопляват жилището, да посрещнат извънредни разходи, да ядат месо, риба или протеини всеки втори ден, да си позволят седмица ваканция извън дома, да си купят кола, пералня, цветен телевизор или телефон), са огромен дял – 34.2% през 2015 г. на фона на 9.1% средно в ЕС. През 2014 г. обаче е настъпило сериозно подобрение, като делът на тази категория е паднал от 43% на около 33% по информация на Евростат.

Според разбивката на НСИ обаче хората, живеещи в лишения, са разпределени много неравномерно в регионите – от 20.9% в София и 21.8% в Монтана до 53.2% в Пазарджик и 47.9% в Кърджали.

Само 22% от българите живеят нормално във финансов план

Само 22% от българите живеят нормално във финансов план. Останалите 78% от населението преживяват с по-малко от необходимата издръжка на живота, която е 556.55 лв. на месец на човек към края на юни.

Това сочи традиционният тримесечен анализ на КНСБ за издръжката на живота, обявен от президента на конфедерацията Пламен Димитров в края на юли 2016 г.

Основният проблем за неравновесието според профсъюза са ниските заплати. За да живее нормално едно четиричленно семейство например, е нужно двамата работещи родители да получават минимум по 1100 лв. заплата.

Средствата, които са необходими на едно четиричленно семейство на месец според синдиката, са в размер на 2226 лв.

За първото тримесечие на 2016 г. обаче 31.3% от българите или близо 2 258 000 българи са преживявали с издръжка до 295 лв., тоест под прага на бедност. В сравнение с предходната година се наблюдава известно намаление, защото тогава делът на тези хора беше 34.1%.

Според Пламен Димитров има известна позитивна тенденция по отношение на броя на хората, които живеят с доходи под линията на бедност, но тя според него нито е отчетлива, нито е устойчива.

46.4% от домакинствата у нас или 3 347 000 души са с общ доход на едно лице от 295 до 557 лв. Тази група запазва относителна стабилност, след като през същия период на 2015 г. делът й е бил почти същият.

Едва 22.3% от домакинствата в България или около 1 600 000 души са имали доход на човек, надвишаващ издръжката от 557 лв.

Според Пламен Димитров общият извод, който следва от данните, е, че бедните в България стават по-бедни, а богатите - по-богати.

По данни на КНСБ в риск от бедност у нас са 59.2% от хората. Част от тях са успели да излязат с доходи над линията на бедност поради увеличението на минималната работна заплата. Тези хора живеят с общ доход на едно лице от 420 лв. или това са около 4.2 млн. българи.

Според КНСБ хората в тази категория са са по-близо до издръжката на бедните семейства и рискът да попаднат отново в групата на бедните е твърде голям.

Оценка

Твърдението на министър-председателя Бойко Борисов "Българинът се видя в пари" може да се определи като "частично вярно".

Действително през последните пет години има устойчива тенденция към повишаване на средните доходи от труд, а също и на минималната заплата. Има ръст на спестовността, а също и тенденция към известно намаляване на бедността.

В същото време доходите в България си остават най-ниските в ЕС, като перспективата средните нива в съюза да бъдат наваксани засега е силно отдалечена във времето. В България действително има умерен ръст на икономиката през последната година и половина, но моделът на този растеж в последните десетилетия всъщност облагодетелства една малка част от населението. Едва 22% от българите живеят нормално във финансов план. В същото време огромна част от хората – към 40%, живеят в риск от бедност. Това са предимно ромите, ниско образованите, възрастните и живеещите по селата.

Тоест, ако някой се е видял в пари през последните години, това е вероятно висококвалифицираната и добре платена работна ръка, но не и мнозинството от българите.

 

 

 

 Mediapool.bg

Пуснаха информационни брошури в кампания срещу телефонните измами

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272820_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%88%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%

 Областна дирекция на МВР – Варна стартира информационна си кампания, която има за цел ограничаване на телефонните измами и запознаване на населението с възможните рискове. Инициативата се реализира с изключителното съдействие на община Варна и с подкрепата на общините от областта. Кампанията започна със среща на възрастни граждани от район „Одесос” с началника на Първо РУ на МВР, главен инспектор Атанас Михов и заместник кмета на жилищния район, Атанас Христов. На нея присъства и началника на отдел „Охранителна полиция”, комисар Никола Панчев и шефът на група „Противодействие на престъпления против собствеността” на отдел „Криманална полиция”, старши инспектор Живко Костадинов. На възрастните хора бе обяснено какви са основните използвани сценарии и начините на действие на измамниците, като гражданите получиха съвети как най-ефективно да реагират в ситуация на телефонна измама. Главен инспектор Михов подробно разказа за най-характерните случаи от последните месеци, при които със значителни суми са измамени възрастни хора от Варна. Той наблегна на това, че полицейските служители няма да поискат пари по телефона и още по-малко ще поискат някой да ги хвърли през терасата. Беше категорично заявено, че всяко длъжностно лице има своите отличителни белези, служебни знаци и карти, по които може да бъде разпознато и разговор по телефона не може да бъде причина за предоставяне на пари на непознат. На всички присъстващи бяха раздадени брошури, описващи основните рискове, сценарии на измами по телефона и основни съвети към гражданите, както и стикери, които могат да се залепят върху телефона у дома или в близост до него, които да напомнят при всяко позвъняване, че има опасност от измама. В информационната кампания е включена и още една целева група – учениците на Варна. Със съдействието на РИО полицейските служители започнаха своите посещения в учебните заведения в областта. Тяхната задача е децата да се запознаят със съществуващите рискове, да им се дадат кратки насоки и съвети за действие.

В изготвените брошури е обяснено, че при телефонните измами извършителите използват състоянието на афект, тревогата и залагат на това, че реакцията на ответната страна няма да бъде адекватна. Често хората, които стават техни жертви, не успяват да вникнат в случващото им се, заради емоционалната си реакция. Най-често използваните сценарии за заблуда са спешна нужда от операция или лечение, заради преживяно пътно-транспортно произшествие, потърпевш от пожар или токов удар, заболяване или тежък вирус (ебола). Другият сценарий е с мним куриер, носещ пратка от чужбина, или важни документи, които трябва да се освободят срещу заплащане, а при друг - полицейски служители организират операция срещу измамници и потърпевшите са призовани да дадат сума пари, за да бъдат заловени извършителите. Последният вариант на измамниците е с представител на Европейската комисия, който убеждава възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер, равен на сумата пари, с която разполагат у дома си. В брошурите се дават важни съвети към гражданите как да прекъснат телефонната измама. Единият от тях е при получаване на телефонно обаждане, телефонът незабавно трябва да се затвори и да не се правят опити за набиране веднага, защото е възможно линията все още да е заета от измамниците. „Прекъснете връзката, изключете телефона от розетката. Не се доверявайте на лица от телефонни позвънявания, не трябва да назовавате имена и лични данни, да не давате адрес или телефонен номер на мобилен телефон, да не споменавате децата или други близки пред непознати или дори привидно познати гласове в телефонната слушалка“, съветват още от полиията. Първата реакция при попадане в подобна схема е да позвъните на близките си. Пазенето на тайна е често условие, което измамниците поставят пред лековерните си жертви. Това е напълно погрешно и трябва да е сигурен знак, че се касае за измама, се посочва още в текста на брошурата. По телефона не бихте могли да пострадате - ако затворите слушалката или в директния разговор с измамника му кажете, че това е измамна схема, той сам ще затвори. Хубаво е да се обадите след това от телефона на съсед на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце. При всички случаи на телефонна измама трябва незабавно да се търси най -близкото РУ на МВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами. Не се доверявайте лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати или проверени. По-добре затворете телефона и прекъснете разговора, отколкото да слушате лъжовната информация! Преди да да дадете каквато и да било сума пари, трябва да се свържете задължително с близките си, съветват още от полицията. Инициативата на ОДМВР – Варна продължава с реализирането на срещи и разговори във всички жилищни райони на града, в останалите общини и малките населени места от областта. Целта е да се обхване възможно най-голяма част от местното население.

Варна посрещна най-дългия кораб за последните 15 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272819_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B

 „Пристанище Варна“ ЕАД, което беше домакин на международната ветроходна регата „Тол шипс“ изпрати последния кораб, участник в тазгодишното й издание -полският Pogoria и посрещна най-дългия кораб за последните 15 години, влизал в наши води. Докато екипажите на българските ветроходи „Калиакра“ и „Роял Хелена“ изпращаха на Морска гара​ - Варна своите полски приятели, в същото време маневра за заставане в Пристанищен терминал Варна – Изток извършваше най-дългият товарен кораб, посещавал българско пристанище за последните 15 години. Mangan Trader I e с дължина от 236 метра и широчина 32,25 м. Корабът е за насипни товари и плава под флага на Република Филипини, като има дедуейт 83 987 т. Той ще натовари и изнесе над 12 000 тона рапица и над 30 000 тона слънчоглед.

Прокуратурата иска от МВР по-голям контрол по пътищата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272818_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%BF%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%8

 По указание на Върховна административна прокуратура окръжните и районните прокуратури в страната провериха как полицията е прилагала през 2015 г. Закона за движение по пътищата, съобщиха от държавното обвинение. След анализиране и обобщаване на резултатите е констатирано, че през м.г. е намалял броят на съставените актове за административни нарушения и електронни фишове /ЕФ/ в сравнение с 2014 г. и 2013 г., като има структури на МВР, в които намалението е в пъти, както и такива, при които се наблюдава увеличаване. Констатирано е, че масово не са спазва изискването прекратяването на административнонаказателните преписки да става с мотивирана резолюция. Значителен е процентът на отменените наказателни постановления, като в някои структури той превишава половината от обжалваните.

При тези констатации са направени изводите, че трябва да се активизира контролната дейност на МВР по Закона за движение по пътищата и да се вземат мерки за повишаване качеството на работата, съобщават още от прокуратурата.

Визите за Канада падат от май догодина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272817_%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Oт 1 май 2017 г. до Канада без визи ще могат да пътуват българските граждани, които вече са посещавали страната, притежателите на визи за САЩ, както и представителите на бизнеса. Ангажимент за това поел канадският премиер Джъстин Трюдо в телефонен разговор с българския министър-председател Бойко Борисов. Той бе поискан от канадския премиер и продължи близо час, уточниха от Министерския съвет. Канадското правителство ще положи усилия до края на 2017 г. без визи до страната да пътуват и всички останали български граждани. Само в случай на забавяне поради технически причини заради огромния обем административна работа и пренастройка на системите, тази дата може да бъде удължена до 1 май 2018 г., но не по-късно, уточнил Трюдо пред Борисов.

Канадският премиер посочил още, че това е възможно да стане след многократните проверки и направените констатации по подготовката на България и големия прогрес в отношенията между двете страни. Решението на канадското правителство е ключово, тъй като се приема за стъпка към отпадането на визите за българските граждани за САЩ.

Техническата подготовка на двустранните договорености двамата премиери възложили на своите министри на вътрешните и на външните работи.

Борисов и Трюдо се договорили за размяна на визити в рамките на 2017 г. Това ще бъдат първите посещения на ниво министър-председател между двете страни.

Фалшиви мейли от НАП заразяват компютъра ни с вирус

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272816_%D0%A4%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%9D%D0%90%D0%9F+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80

 

Лъжат за промяна в сроковете за подаване на декларации

Много опасен вирус от името на Националната агенция за приходите (НАП) се разпространява чрез електронната поща, предупредиха от приходната агенция. В колцентъра на данъчните, както и по електронен път, са получени множество сигнали за фалшиво съобщение, в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение rar.

Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като

 

не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП

 

nra.bg и nap.bg.

Съобщението, изпратено по пощата, гласи следното:

„Уважаеми госпожи и господа,

Национална агенция по приходите (НАП) въвежда промени в регламента и сроковете за подаване на декларации в НАП. Уведомяваме всички данъчно осигурени лица да се запознаят подробно с всички нововъведения за спазване на ЗДДС, ЗКПО, ДОПК. В случай, данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.

След този текст хакерите ни приканват да разгледаме всички подробности относно измененията на регламента и сроковете, но в прикачения файл. А именно там се намира скрития вирус, който може да ни скапе компютъра.

От НАП заявяват още, че

 

не са изпращали имейли с подобно съдържание

 

до своите клиенти. Според приходната агенция най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма.

Данъчните съветват своите клиенти да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция работят заедно със специализираните служби за издирването на извършителите.

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ разследва атаката с компютърен вирус, разпространяван от името на НАП.

Бразилия пуска до шелфа си и чужди нефтени компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272815_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D1%88%D0%B5%D0%BB%D1%84%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%

 Чужди петролни компании ще могат да участват в разработката на находищата от нефт и газ в шелфа на Бразилия. Това става възможно, след като долната палата на парламента на страната разреши и чужди фирми да работят в изключителната икономическа зона на латиноамериканската страна в океана, без да е нужно държавната Petrobras да има поне 30% в проекта. По време на дебатите противниците на промяната участваха в тях облечени в оранжеви гащеризони.

Законът вече е одобрен от горната палата и се очаква да влезе сила, след като бъде подписан от президента Мишел Остава обаче предимството за потъналата в дългове Petrobras първа да избира интересуващото я находище.

Първите големи находища в шелфа на Бразилия бяха открити през 2007 г. До 2010 г. обаче всички търгове за разработването им бяха спрени, докато парламентът на страната не приеме съответните нормативна уредба. Наредбите към закона, приет през 2010 г. обаче станаха факт едва през 2013 г.

До средата на 2017 г. най-голямата латиноамериканска страна планира да даде на концесия за разработка 4 находища в шелфа си.

Лидери сме по привлечени чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272814_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B8

 България е лидер по привлечени чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на годишната конференция на лидерите на Европейската аутсорсинг асоциация.

“Според годишната класация на Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2015 България е на трето място в света по привлечени преки чуждестранни инвестиции в аутсорсинг сектора и на първо място сред страните в Европа", поясни Лукарски.

По думите му страната ни успешно се развива като перспективна дестинация за инвестиции в ИТ и аутсорсинг индустрията. "Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като в края на 2015 г. техният брой е над 42 хил.", каза още той.

Според него един от основните приоритети на правителството е да се създадат предпоставки за развитие на страната като център на високотехнологични производства и услуги, отговаряйки на изискванията на потенциалните инвеститори за инвестиционен климат“. Също така министър Лукарски увери чуждестранните гости, че “България е добро място за правене на бизнес, държава с много икономически предимства, която има какво да предложи на чуждестранните компании”

Той добави, че пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж.

По време на конференцията президентът Росен Плевнелиев каза, че в аутсорсинг индустрията у нас работят 364 компании. „Преди 10 години се брояха на пръстите на едната ръка“, бе категоричен държавният глава.

Той допълни още, че се очаква до 2020 г. броят на заетите в този сектор да достигне 64 хил. човека.

До 2,6% нараства БВП през 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272813_%D0%94%D0%BE+2%2C6%25+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%91%D0%92%D0%9F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D0%B3.

 Правителството повиши прогнозата си за растежа на икономиката през 2016 г. от 2.1% на 2.6%. За догодина обаче първоначално заложените 2.5% се запазват. Това става ясно от есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите (МФ).

Според прогнозата основен принос за растежа тази година ще има вътрешното търсене, като крайното потребление ще нарасне с 1.5%. За първото полугодие инвестициите са се увеличили със 7.1%, но се очаква до края на годината ръстът да се забави до 3.7% заради спада на капиталовите разходи на правителството.

Износът ще има принос към растежа от около едва 0.6%. Очакването на финансовото министерство е тази година общият износ да се увеличи с едва 4.4% и да забави ръста си през 2017 г. до 3.9%.

През 2018 – 2019 г. се очаква постепенно ускоряване на растежа на БВП до 2.7%, като водещо отново ще бъде вътрешното търсене.

МФ очаква и нарастване на международните цени на суровините през 2017 г., като най-съществено ще е повишението на стойността на петрола.

Ведомството на Владислав Горанов смята още, че потокът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) ще продължи постепенно да нараства, като размерът им ще възлезе на 3.7 – 3.8% от БВП средногодишно за целия прогнозен период, т. е. до 2019 г.

Прогнозираната безработица за 2016 г. е 8.1%. За следващата година МФ смята, че показателят ще забави темпа си на намаление и ще достигне средно 7.3%. През 2019 г. безработицата ще падне до 6.5%, показва прогнозата.

Доходите на работещите ще продължат да нарастват, като средно за периода 2016 – 2019 г. разходите за труд ще се повишат с 2.5% в реално изражение, твърдят от финансовото министерство.

Очаква се и дефлация от 1% и през 2016 г. след 1.1% през 2015 г. Едва догодина икономиката ще се върне към инфлация, която се очаква да бъде 1.5%.

Филми в Дневник След 5: Сега или никога

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/07/2838732_sega_ili_nikoga/?ref=rss

Жанр: Комедия
Испания / 2015 / 91 минути
Сценарист: Хорхе Лара, Франциско Ронкал
Режисьор: Мария Рипол
В ролите: Жорди Санчес, Клара Лаго, Алисия Рубио, Дани Ровира, Мария Валверде, Хоакин Нуниес, Анна Грас
Продуцент: Енеко Гутиерес
Ева и Алекс са заедно от три години и са решили да се венчаят на мястото, на което са се влюбили - в едно малко английско селце.

Но това, което Ева и Алекс не осъзнават, е че романтичната им идея ще се превърне в истински ад,...

Отбелязваме Световния ден за достоен труд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612083

  7 октомври се чества в повече от 130 държави в целия свят като Световен ден за достоен труд. Отбелязва се по решение на конгреса на Международната организация на профсъюзите и обединява синдикалисти от цял свят в усилията им за установяване и спазване на работните права и солидарност. Достойните условия на труд според Европейската конфедерация на профсъюзите включват пет основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, като нанасят също щети на пазара на труда и на ...

Филми в Дневник След 5: Летовници

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/07/2838466_letovnici/?ref=rss


Жанр: Комедия
България / 2016 / 121 минути
Сценарист: Ивайло Пенчев, Божан Петров, Весел Цанков
Режисьор: Ивайло Пенчев
В ролите: Станимир Гъмов, Георги Мамалев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Филип Аврамов, Милена Аврамова, Николай Урумов, Ивайло Драгиев, Пламена Гетова, Малин Кръстев, Анета Сотирова, Васил Банов, София Бобчева
Оператор: Христо Бакалов
Продуцент: Ивайло Пенчев, Стоян Стоянов
Комедията проследява няколко сюжетни линии и разказва историите на...

Основана е Германската демократична република

https://www.actualno.com/chronicles/osnovana-e-germanskata-demokratichna-republika-news_566367.html

Германската демократична република (съкратено ГДР), неофициално наричана Източна Германия, е социалистическа държава, основана на 7 октомври 1949 г. в съветската окупационна зона на следвоенна Германия и в източния (съветски) сектор на Берлин. ГДР просъществува до 3 октомвр

Трима нови членове на СБЖ-Плевен получиха членските си карти

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612081

На 6 октомври в пресофиса на БТА в Плевен се проведе събрание на членовете на Дружеството на журналистите в Плевен. На него бяха връчени членските карти на утвърдените от националното ръководство на СБЖ нови членове - Мая Паскова и Стоянка Вашкова от Плевен, и Павел Генов от Левски. Картите бяха връчени от председателя на СБЖ в Плевен, Иван Илиев. На събранието се взе решение, тържествената церемония за връчване на традиционните годишни журналистически награди „Северно ехо", да се проведе на 18 декември. Наградите се осигуряват с финансовата по...

Филми в Дневник След 5: Овца или вълк

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/07/2838565_ovca_ili_vulk/?ref=rss


Жанр: Анимация, Семеен, Комедия
Русия / 2016 / 80 минути
Възрастова група: B - Без ограничения в показа
Сценарист: Юрий Галцев, Нил Ландау
Режисьор: Максим Волков
В ролите: Александър Петров, Елизавета Боярская, Сергей Безруков, Екатерина Иванчикова
Приключенска история за един безгрижен млад вълк. Обичащ да се весели и да ловува овце, Сивият не обича сериозните отношения и не разбира отговорноста, която предстои да поеме, ако стане водач на глутницата.
...

Филми в Дневник След 5: Момичето от влака

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/07/2838630_momicheto_ot_vlaka/?ref=rss


Жанр: Трилър
САЩ / 2016 / 112 минути
Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст
Сценарист: Ерин Кресида Уилсън
Режисьор: Тейт Тейлър
В ролите: Хейли Бенет, Лора Препън, Люк Евънс, Лиса Кудроу, Джъстин Теру, Едгар Рамирес, Емили Блънт, Ребека Фъргюсън, Алисън Джани, Дарън Голдстийн, Никол Бонифашо, Рос Гиби
Продуцент: Джаред Лебьоф
По едноименния роман (2015 г.) на британската писателка Пола Хокинс.

Историята на Рейчъл Уотсън...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване