МВР: По последна информация Бекташ е обявен от Германия за издирване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5827042

МВР: По последна информация Бекташ е обявен от Германия за издирванеСпоред последната информация, постъпила в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, Фарук Бекташ е обявен от германските власти за общодържавно издирване с цел задържането му. Това съобщават от пресцентъра на МВР. Хронологията на предходната комуникация сочи следното: След обявяването на Фарук Бекташ за международно издирване във връзка с

Тереза Мей: "Развод ми дай!" Но какъв?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273229_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9%3A+%22%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%BC%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%B9%21%22+%D0%9D%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2%3F

 Всеки новоизбран управник се ползва от една неписана привилегия - оставят го на мира през първите 100 дни от мандата му. И чак след това критиките са позволени. В политиката това е традиция. Тереза Мей, британската министър-председателка, сега е точно на границата между двата периода. След юнската буря все още е спокойно около нея. Засега. Пък и още нищо не се е случило. Но постепенно започваме да се питаме какъв е нейният план? 

Идването си на "Даунинг стрийт" 10 тя дължи на една революция - бунта на "милиони пренебрегнати граждани, какъвто се случва само веднъж на едно поколение", както обяви Мей на конгреса на торите. На референдума, който нейният предшественик Дейвид Камерън не желаеше, надделяха привържениците на Брекзита и сега Тереза Мей е тази, която трябва да го осъществи на практика. Резултатът от вота обаче в никакъв случай не беше "трудова злополука", както гледат на него в Брюксел. Социологът Джон Къртис посочва, че британците очевидно не съжаляват за решението си. И ако трябваше гласуват отново, те щяха да потвърдят своя вот, твърди той. Дори самата Мей първоначално беше срещу Брекзита, но сега си го присвоява.

Едва беше влязла на "Даунинг стрийт" и Тереза Мей се запъти най-напред към Берлин, където трябваше да изслуша и доста критика. Например това, че ЕС не е искал от Великобритания да напуска съюза, уверявала я канцлерката Меркел. Сега британските консерватори спорят за това по какъв начин да се осъществи политическият и икономически развод между ЕС и Обединеното кралство. А Тереза Мей далеч все още няма ясна концепция за това. 

Торите - за силна държава

Ясно е само това: че след референдума британските консерватори промениха отношението си към Брекзита. Очевидно са отминали времената, когато те правеха всичко възможно да държат икономиката по-далеч от лапите на държавата, т.е. да я "пазят" от нея. Тереза Мей междувременно настоява за силна държава, която "да наклони баланса в полза на трудещите се". Очевидно идва краят и на строгата политика на икономии, от която пострадаха най-вече хората с по-ниски доходи. По този повод Мей каза, че взема насериозно грижите на хората, които се оказват губещи от глобализацията. Техните страхове от имиграцията не бива да се игнорират с аргумента, че били "провинциални".

Напротив дори - британската министър-председателка се позиционира сега твърдо на страната на градските и либералните елити. Тя възнамерява да поведе борба срещу бонусите на концерните, да запуши данъчните пробойни и се обявява за по-силна регулация на финансовите пазари. Свободната пазарна икономика се нуждае от ремонт, нещата повече не могат да продължават така, казва още Мей. Чак да не повярва човек на ушите си, защото в случая става въпрос все за централни теми за лейбъристите. Но откакто политическата конкуренция под ръководството на Джереми Корбин пое твърдо наляво, консерваторите се опитват да се настанят в осиротелия политически център. В своята реч на партийния конгрес в Бирмингам в началото на месеца Тереза Мей заговори за "новата среда".

С пантофи към абсолютен контрол

Berlin - Theresa May und Angela Merkel (picture-alliance/dpa/M. Kappeler)

Острите обувки в леопардов дизайн - запазената марка на британската министър-председателка

От тази реч насам консерваторите се питат колко от предизборните обещания на предшественика си (Камерън) Мей може да загърби, без това да резултира в призиви за нови избори. Във всеки случай тя вече разхлаби неговата строга политика на икономии и така погреба целта за постигане на бюджетен излишък до 2020 година.

Засега партията я следва. Тереза Мей, която наскоро навърши 60 години, се показва като абсолютна привърженичка на строгия контрол. След като през 1997 г. тя влезе в Долната камара на парламента, редовно следи какво вършат ресорните шефове. Преди да вземе някакво решение, тя дълго проверява, информира се и по този начин елиминира опасността от допускане на груби грешки, твърдят хора, които са работили с нея във вътрешното министерство, което тя оглави през 2010 година. Тази изчаквателна тактика я сближава донякъде с Ангела Меркел. Нейната запазена марка са островърхите дамски обувки в леопардов дизайн. Но този моден акцент в никакъв случай не я прави да изглежда като някаква натруфена дърдореща лелка. Напротив, светското говорене не е сред силните ѝ страни, а нейният специалитет е по-скоро сухата обективност. Това позволява на страстната танцьорка поне досега да се движи сигурно на политическия паркет. "Не клюкарствам за другите на вечеря", казва Мей за себе си. Характерът ѝ внушава респект, само че все пак остава въпросът как ще успее да позиционира Великобритания след Брекзита.

"Твърд" или "мек" развод?

Großbritannien Treffen Theresa May und Martin Schulz (picture alliance/AA/British Prime Ministry)

Отсега нататък всяко посещение на "Даунинг стрийт" ще бъде прощално: шефът на ЕП Мартин Шулц на гости на Тереза Мей

Все повече се очертава вариантът "твърд" Брекзит. В началото на октомври "Файненшъл таймс" дори пледира за това Лондон да си вземе полагащия му се дял от запасите на ЕС от близо 45 хиляди бутилки коняк и вино. Да не говорим за общите произведения на изкуството и недвижимите имоти на европейското семейство. С други думи - предстоят много подробни разговори около раздялата, който спектакъл все още е обвит в мъгла. Но същината на въпроса е друга: Тереза Мей иска най-вече да спре имиграцията от ЕС. Само че свободата на придвижване е един от най-важните принципи на общността, т.е. не подлежи на преговаряне. И ако Великобритания твърдо държи на това, то оставането ѝ в митническия съюз става немислимо. ЕС просто няма да се съгласи да има свободно движение на стоки и услуги, но това да не важи за хората. Говори се много за подписване на споразумение за свободна търговия с Великобритания. по този начин биха могли да отпаднат митата, но не и бюрократичните спънки, например разрешителните, които ще трябва да бъдат договаряни поединично. За матрица може да послужи Договорът за свободна търговия между ЕС и Канада. Само че този договор отне много време, преговорите продължиха цели седем години. Брюксел не може да прави големи отстъпки на Великобритания, дори само защото не може да поставя на карта единството на съюза.

Затова по-вероятен изглежда твърдият развод с ЕС. Тереза Мей зададе вече посоката: "Напускаме ЕС, за да станем напълно суверенна и независима страна", каза тя. А това означава: повече контрол по границите и по-малко достъп до вътрешния пазар. Само че никой още не може да си представи как точно ще работи това. Нито в Лондон, нито в Брюксел.

Повишаваме степента на опасност заради бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=334011

С моя заповед е активирана втората степен на опасност, което означава подготовка за готовност и една от мерките за тази готовност е да се създадат условия за безпроблемно временно настаняване. Това каза министър Румяна Бъчварова във връзка с готовността на България да посрещне нови мигранти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

А за кого да гласуват европейците в България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273228_%D0%90+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B4%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%

 В момента България има президент, който изказва ясни позиции. Той подкрепя членството на България в НАТО и Европейския съюз, изказва своето последователно виждане на международни форуми и с това печели както привърженици, така и открити врагове. Росен Плевнелиев нарича в прав текст анексирането на Крим агресия и защитава последвалите санкции на Европейския съюз срещу политическия и бизнес елит на Русия. Само след три месеца България няма да има такъв президент. Ако се вярва на социологическите проучвания, предстоящите избори ще бъдат спечелени или от кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, или отген. Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП.

И двамата се обявиха за преразглеждане на санкциите срещу Русия и ги обрисуваха като нещо, от което българският народ страда. Кандидатът на БСП открито обяви привързаността към ценностите на Европа като враждебна към Русия (еврофилията не значи русофобия), а пък кандидатът на ГЕРБ защити предаването на опозиционери на Турция, защото човешките права не били толкова важни, колкото националния интерес. С тези позиции и двамата предизвикаха много повече тревоги, отколкото яснота по бъдещите си намерения. Най-добрата новина засега от тази президентска кампания в България е, че дебати между първите двама претенденти все пак се състояха.

Санкции и глупост

Проблемът идва с изказаните мисли. Цецка Цачева заяви, че икономическите санкции срещу Русия „безспорно трябва да бъдат преразгледани“. Румен Радев пък обеща да преследва „нашия икономически и търговски интерес и да обединяваме усилията си с европейските държави, пострадали като нас“. И двете позиции са притеснителни със своя прокремълски популизъм и още нещо, което е или невежество, или умишлено заблуждаване на избирателите. Защото санкциите на ЕС са насочени срещу конкретни хора от руската върхушка, които са пряко замесени в незаконното анексиране на Крим. Санкции са наложени и на някои руски банки и енергийни компании, за да не могат да си набавят средства от западните финансови пазари.

Другата страна предприе масови санкции и наложи забрана за внос на европейска продукция, за да не могат, например европейски производители на хранителни продукти, да изнасят за руския пазар. Но същевременно и потребителите в Русия не могат да купуват техните стоки. Тоест, става дума за много различен подход и за непропорционални мерки, предприети от едната и другата страна. Ако някои производители в България страдат, те страдат в резултат на наложеното от Русия ембарго. Тази позиция на Цачева и Радев е открита атака срещу общата европейска позиция, а именно – не може да завземеш територия от чужда държава в Европа и да очакваш да не последва нищо.

Човешки права ли?

Bulgarien Korneliya Ninova (BGNES)

Кандидат-президентската двойка на БСП Румен Радев и Илияна Йотова с председателката на партията Корнелия Нинова

Най-големият гаф на кандидата на ГЕРБ обаче бе изречението, че „националният интерес е преди отделните права“, произнесено по повод противоречивото предаване на Турция на нейни граждани, които са обвинявани в съпричастност към мрежата на Фетхуллах Гюлен. Поставянето на държавата над индивидуалните човешки права е класически автогол за всеки кандидат, който претендира да е десен. Подобно изказване от представител на класическото ляво или на т.нар. патриотичен спектър – т.е. ксенофобските популисти, не би направило впечатление. От кандидата на най-голямата дясна партия обаче такива думи са сериозен проблем.

От своя страна пък Румен Радев обеща да бъде „социален филтър“ (?!?) и подкрепи по принцип идеята за възстановяването на задължителната военна служба, обаче сега точно нямало пари за това.

Вероятно голяма част от хората са останали безмълвни между тези две ценностни системи. Един от най-популярните коментари в социалните мрежи определи дебатите като сблъсък между „двамата кандидати на БКП“. Българите с проевропейско мислене, които уважават човешките права и достойнство, които очакват политиците да защитават техните ценности, със сигурност остават сериозно притеснени от вероятността един от двамата фаворити да стане следващия президент на България. На фона на липсващите ценности, дори усещането за посредственост остава на втори план.

В България се надига кафява омраза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273227_%D0%92+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B0

 А. Андреев: Твоето интервю със Сибел Мустафа „Не от моето име, не от моята религия!” е номинирано от Европейската комисия за участие в тазгодишното издание на конкурса за Европейската награда за журналистика в подкрепа на Различността. Какво означава тази номинация - като журналистическа тежест, но и за теб лично?

Юлиана Методиева: Сертификатът в ръцете ми – като единствен финалист от България – е огромно признание. Той повдига обаче един много сериозен въпрос: нима само аз в България се занимавам с тази тематика, свързана с различните религиозни, етнически, сексуални групи? Едва ли. Просто моята дълга биография като човек, пишещ по тази проблематика, успя да помогне на моето интервю. Пък навярно и фактът, че откривам такива хора като Сибел. В конкурса участват колеги от Германия, Хърватия, Кипър, от различни страни. Темата предизвиква обществата, независимо дали в Западна или Централна и Източна Европа. И по нея трябва да се пише добре, да се прилагат публицистичните стандарти на плурализъм, на отговорност към посланието. Доволна съм, дано успеем да повдигнем равнището на публикациите по тази тема.

А. Андреев: Юлиана, днес в България отношението към Различността определено е лошо, много лошо, дори агресивно. На какво го отдаваш?

Ю. Методиева: На конференцията на номинираните в Дъблин обсъждахме тъкмо това: дали не можем по-добре да обясняваме на политическите елити, пък и на говорителите на надигащия се национализъм, че Различността е по-добро състояние на умовете. Че доверието към различните, че интегрирането на различните прави по-богато самото общество, бизнеса, цялата среда. Онова, което се случва в България, според мен, е резултат от трайно утвърдени стереотипи – и от практиката на политиците, особено на популистките политици, да използват тези стереотипи. И тъй като в Европа като цяло е влошена средата по отношение на либералното говорене, тези популисти у нас успяват да насърчат, да окуражат хората по места, включително в малките селища. Аз много непосредствено го преживях, с ужас видях как враждебността към чужденците, и специално към мигрантите, е нараснала в пъти.

А. Андреев: Особено в социалните мрежи в България се ширят ксенофобия, антиислямизъм, расизъм, антисемитизъм, хомофобия, теории на конспирацията. Може ли/трябва ли да им се противодейства? И как?

Bulgarien Hetzjagd auf Flüchtlinge (BurgasInfo BurgasInfo/Youtube)

България се оказа лошо място за бежанци

Ю. Методиева: Конкурси като този дават много голям престиж на журналистите, които работим в тази област. Нашите послания са към хората, които желаят да живеят и да работят по-нормално, с една друга култура на толерантността – тези хора може би ще станем повече. Надеждата ми е, че една медийна среда може да повлияе с добри примери, с модели на интеграцията, че ние можем да свършим тази работа. Че ние можем да неутрализираме лошите тенденции и да повишим ценността на взаимността, на живеенето с различните. Казвам „можем” в множествено число, защото много ценя и усилията на „Дойче веле” в това отношение. Че заедно можем да се противопоставим на тази дива кафява омраза, която се надига. В социалните мрежи взеха връх невежеството, лошото възпитание и ниската култура. Жал ми е за тези хора, защото през техния поглед светът е доста беден и унил. Докато за хората, които уважаваме различието, които знаем какво значи да бъдеш турчин, помак, ром, бежанец, евреин – светът е много по-цветен, по-шарен, по интересен. И ние живеем по-мотивирано, по-жизнено, по-продуктивно от онези изпълнени с омраза хора. То е много просто: ако отделните хора се чувстват добре, и обществото ще се чувства добре. А очевидно социалните мрежи имат така да се каже „лош поглед” върху нещата, те имат нисък хоризонт и създават напрежения помежду ни. А всъщност взаимността и подкрепата между хората, които са различни, дава много по-добър резултат.

Утре ще бъде предимно облачно

http://www.cross.bg/predimno-valezhi-oblachno-1523414.html

/КРОСС/ През следващото денонощие ще бъде предимно облачно. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има утре около обяд, но по късно през деня отново ще се увеличи. През нощта над западните и планинските райони от страната все още ще превалява, но валежите ще отслабват, а до сутринта и ще спират. През деня ще е почти без валежи. Минималните температури ще са между 5 и 10°. Максималните, в повечето места, ще са между 12 и 17°, малко по-високи в централните и източните части на Южна България. Това съобщи за Агенция „Фокус" дежурният синоптик Мартин Славчев в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките(БАН). По Черноморието ще бъде предимно облачно, след обяд с временни разкъсвания на облачността. Без валежи. Максималните температури ще са между 16 и 19°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Над планините ще бъде предимно облачно. Преди обяд на много места в масивите от Западна България все още ще превалява дъжд, а в сутрешните часове по най-високите върхове - сняг, но валежите ще спират и през деня ще е почти без валежи. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 7°. В неделя облачността ще е предимно значителна, но вероятността за валежи е малка. Вятърът ще е слаб

ООН започва независимо разследване на събитията в Алепо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616413

Съветът на ООН за човешките права реши да започне независимо специално разследване на събитията в сирийския град Алепо, предаде Ройтерс. Русия продължи хуманитарната пауза в Алепо Върховният комисар на ООН за бежанците Зеид Раад Хусейн каза, че обсадата и бомбардировките над Източно Алепо са престъпления с исторически измерения, довели до многобройни цивилни жертви и равностойни на военни престъпления. 47-членният Съвет прие в Жене...

Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273226_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%

 Във връзка с разпространена в медиите информация, че с пълномощно на министър Лиляна Павлова и на областния управител на Област София - град частни лица „влизат на „Позитано“ и вадят партията от партерните помещения“ Пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя следната информация:

 

С Решение от 12.01.2012 г. по гр. д. № 3303/2007 г. на Софийски районен съд е допуснато извършването на делба между държавата и 20 физически лица на следните недвижими имоти: седеметажна сграда, намираща се на ул. „Позитано“ № 20; пететажна сграда на ул. „Княз Борис І“ № 103 и кинозала с подземен гараж, при 91,4636 % дял за държавата и 8,5364 % - общо за физическите лица.

От името на всички съделители - физически лица на 26.09.2013 г. в Министерство на регионалното развитие е постъпило заявление с предложение за сключване на спогодба, по силата на която в дял на физическите лица да се предоставят партерните помещения от сградите на ул. „Позитано“ № 20 и на ул. „Княз Борис І“ № 103.

С писмо на министъра на регионалното развитие от 21.03.2014 г. до председателя на националния съвет на Българската социалистическа партия е поискано становище по представен от физическите лица проект на съдебна спогодба за делба. С писмо на политическа партия „Българска социалистическа партия“ е изразено становище, че от тяхна страна не се оспорва правото на собственост и правото на обезщетение на физическите лица – съделители по делото. Заявено е желание за ползване на част от партерните помещения за срок минимум до юни 2014 г., когато приключва предизборната кампания за избор на членове на Европейския парламент. 

Във връзка с предложения от страна на съделителите – физически лица проект на съдебна спогодба в МРРБ е организирана среща, на която като представител на БСП е присъствал юрисконсулт.

По жалба на БСП срещу Заповед № РД-21-14271/14.12.1998 г. на областния управител на София-град, с която на наследниците на Симеон Банов се възстановява отчуждената част от недвижим имот в гр. София на ул. „Позитано“ № 20, е образувано административно дело № 6942/2015 г. по описа на Административен съд - София град. С определение № 1411/10.03.2016 г. административното производство по него се прекратява поради липса на правен интерес.

С Решение от 19.04.2016 г. по гражданско дело № 3303/2007 г. на СРС в дял на физическите лице се поставя целият партерен етаж на сградата на ул. „Позитано“ № 20.

По молба на Димитър Банов е издаден Изпълнителен лист от 09.09.2016 г. по гражданското дело, въз основа на който е образувано изпълнително дело № 730/2016 г. по описа на частен съдебен изпълнител.

В на 29.09.2016 г. в МРРБ постъпва покана за доброволно изпълнение. С нея се предоставя 14-дневен срок (до 13.10.2016 г. включително) на Димитър Банов да бъде предадено владението върху Партерно помещение № 4.

Осъществена е среща с процесуалните представители на Димитър Банов с цел постигане на съгласие за отлагане на срока за доброволно изпълнение на въвеждането във владение върху цитирания имот, тъй като единствено по волята на взискателя на изпълнителното производство то може да бъде инициирано, отлагано или удължавано.  От страна на МРРБ до ЧСИ е изпратено писмо с искане за отлагане на срока, за да бъдат изпълнени процедурите, регламентирани в Закона за държавната собственост и Закона за политическите партии за подготовката и окомплектоването на необходимата документация, отразяваща актуалните параметри и описание на държавния имот с оглед своевременно изпълнение на съдебното решение и уреждане на отношенията между държавата и БСП като ползвател на имота.

От страна на частния съдебен изпълнител принудително изпълнение на въвеждането в собственост беше насрочено за 20.10.2016 г.

Цялата налична информация по приключилото гражданско дело, включително постъпилата покана за доброволно изпълнение, са изпратени на областния управител на област София-град за предприемане на действия по изпълнение на съдебното решение и актуализиране на акта за държавна собственост.

ПП БСП не е страна по гражданското дело, но е уведомена за действията от страна на министерството с писмо от 5 октомври 2016 г. С него ръководството на партията е информирано за решението на СРС, с което партерният етаж на сградата е предоставен в дял на физическите лица. В писмото се съдържа също информация за поканата за доброволно изпълнение и поисканото от МРРБ отлагане на срока за изпълнение, както и че документацията по делото е изпратена до областния управител на София - град за предприемане на действия по компетентност.

Трябва да отбележим, че всеки един от областните управители има пълномощно, предоставено от министъра на регионалното развитие и благоустройството за представителство по дела, отнасящи се до недвижими имоти държавна собственост, намиращи се на територията на съответната област.

Действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са единствено и само в изпълнение на съдебното решение по делото и съобразно Конституцията и законите на страната.

Борисов: ДСБ спря Росен Плевнелиев за втори мандат (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826827

Борисов: ДСБ спря Росен Плевнелиев за втори мандат (обзор) Търсел как президентът да е полезен и след “Дондуков” 2 Премиерът отвори врата за подкрепа от ДПС на втори тур ГЕРБ е щяла да номинира президента Росен Плевнелиев за втори мандат, но провокация от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев е провалила това. Това обяви от Брюксел премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

На 1 ноември Тетевен чества 139 години от освобождението си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273225_%D0%9D%D0%B0+1+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%A2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+139+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%81%D0%B

 На 1 ноември 2016г, град Тетевен ще отбележи 139 години от освобождението си от турско робство. Празникът на града се отбелязва всяка година и съвпада с Деня на народните будители.

Програмата по случай събитието, включва множество мероприятия и ще започне в 09.00 ч., в църквата „Св. Всех Святих", с отслужване на Света Божествена литургия. Празникът ще продължи на площад „Сава Младенов“, с музикални изпълнения на Градския духов оркестър. От 10.30 ч. е тържественото издигане знамето на град Тетевен, след което всички присъстващи ще могат да се насладят на изпълненията на Хор „Звъника“ и ФФ „Алтън Тетевен“. В Заседателната зала на Община Тетевен, ще се проведе тържествена  сесия на Общинския съвет от 11:30ч., а от 12:30ч. е откриването на  изложбата под надслов: „Един отминал Тетевен в света на художника Лукан Цоков“.

Децата от НУ „Хаджи Генчо“ са подготвили представление, което е посветено на манастир „Св. Илия“ и ще се проведе в двора на обителта с начален час 14:30. Гвоздеят на програмата е концерт на Николина Чакърдъкова, на площад „Сава Младенов“ от 17:30 ч., който ще завърши с празнична заря.

 

Двама с диагноза грип във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=334002

Двама души от Варна са приети в болница с диагноза грип през изминалата седмица. Те са били настанени в Инфекциозната клиника на МБАЛ „Св. Марина” за лечение, съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според данните на епидемиолозите, от началото на месеца общо петима души са заболели от грип в морската столица.

"Локомотив" (Пловдив) и "Дунав" завършиха при нулево равенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/21/2848835_lokomotiv_plovdiv_i_dunav_zavurshiha_pri_nulevo/?ref=rss


"Локомотив" (Пловдив) и "Дунав" завършиха при нулево равенство в първата среща от 11-ия кръг в Първа лига.

След двете си поредни загуби черно-белите взеха първа точка и вече имат 13, което ги поставя на деветото място. Русенци са без победа от 11 септември, когато се наложиха срещу ЦСКА. Те са трети с 19 точки.

Мачът започна с разменени атаки. В третата минута Юлиан Ненов от гостите центрира, но вратарят Ел Харуби хвана. Две по-късно след хубава атака Дани Кики пропусна...

Ще разработваме поклоннически маршрути за руски туристи

http://www.mediapool.bg/shte-razrabotvame-poklonnicheski-marshruti-za-ruski-turisti-news255533.html

Да се разработят маршрути за поклоннически туризъм на територията на България, които да бъдат популяризирани пред руските туристи, са е договорили заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, викарият на руския патриарх - богородският епископ Антоний, и Неврокопският митрополит Серафим. Това е първа подобна среща в такъв формат и е ясен знак за желанието на двете страни да активизират тези контакти между тях. "България е много интересна дестинация за поклоннически туризъм за руснаците и можем да увеличим туристопотока и престоя им, ако обединим усилия за популяризиране на тези възможности“, коментира Георгиева, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма. Над 4200 са обектите на поклонническия туризъм у нас. Тя цитира данни, според които 71% от руските граждани идват в страната ни за морска почивка и основната цел на министерството е да се популяризират и другите възможности за туризъм, които можем да предложим. Според нея в дългосрочен план може да се работи и за създаване на смесени маршрути със съседните балкански държави, които също посрещат много руски туристи за поклоннически туризъм като Гърция и Сърбия. Интерес би представлявало и комбинирането на този вид туризъм с морска или зимна ваканция, стана ясно по време на срещата. Целта ни е да направим конкретни стъпки за активизиране на поклонническия туризъм между България и Русия, посочи епископ Антноний. Според него България е интересна туристическа дестинация не само за местното население на Руската федерация, но и за нейните граждани, които живеят в чужбина. Имаме повече от 900 енории в целия свят и е важно да обърнем внимание и на тях. България не е достатъчно позната и ние правим с тази среща стъпка за популяризирането й, допълни той. Георгиева е посочила, че е обсъдена и необходимостта от специална подготовка на екскурзоводите, които ще обслужват поклонническите групи, защото това е специфичен вид туризъм. През последната година има повишен интерес на руски туристи към България и той е свързан с канонизацията на архиепископ Серафим Соболев през февруари 2016 г., тъй като неговите мощи са в София, каза епископ Антоний. Той отбеляза, че на днешната среща е било обсъдено както идването на поклонници от Русия в България, така и на руски поклонници, живеещи в чужбина. РПЦ има в чужбина повече от 900 енории и техни представители участват в поклоннически пътувания по православните места, каза викарият на руския патриарх.

Министър Павлова: Изпълнението на Новия дневен ред за градовете е възможна мисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273224_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, като съпредседател на кръглата маса на тема „Финансиране на устойчивото градско развитие“, проведена по време на третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), представи заключенията от проведените дискусии.

Най-важното е, че вече имаме договорен Нов дневен ред за градовете, подчерта в изказването си тя. От нас зависи е през следващите 20 години да направим всичко необходимо да преминем от думи към действия и да го приложим на практика. Ясно е, че без финансиране и финансови инструменти изпълнението на стратегията е мисия невъзможна, допълни министър Павлова. За щастие, ние се обединихме около тезата, че мисията е възможна и имаме специфичните инструменти, не само финансови, за да я изпълним успешно.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството представи в резюме петте ключови елемента за успешно изпълнение на Новия дневен ред за градовете, формулирани в рамките на кръглата маса.

Като особено важно бе откроено комбинирането на традиционните начини за финансиране с по-креативни и по-гъвкави финансови инструменти като публично-частното партньорство, различни видове финансов инженеринг, участие на финансови институции на различно ниво и др. Тук участието на общините е особено важно, подчерта тя.

Друг съществен елемент е институционалният капацитет, по-конкретно този на общините и градовете. Той минава през споделяне на опит, предоставяне на ноу хау, финансова и техническа помощ, по-добро сътрудничество с правителствата и с всички други заинтересовани страни.

Като важен елемент от полза и за двете страни беше откроено също създаването и задълбочаването на връзките между градските и селските райони, които често остават встрани от темата за градското развитие.

Друг съществен извод от дискусията е необходимостта от специална подкрепа за по-слабо развитите страни, чрез която да им бъде дадена по-добра отправна точка при изпълнението на стратегията.

Не на последно място беше откроена необходимостта от равно третиране на всички нива - на правителствата, местните власти, на хората, гражданите, организациите и др., защото е необходимо да имаме равни възможности, равно третиране и прозрачно, публично и открито изпълнение на Новия дневен ред за градовете, тъй като целите, заложени в него, са именно в полза на гражданите и те трябва са запознати с всички мерки и въпроси, обсъждани на форума.

В заключение министър Павлова благодари на всички участници в кръглата маса „Финансиране на устойчивото градско развитие“ и на организаторите на форума като пожела след 20 години всички отново да се съберат, за да представят реални резултати от Новия дневен ред за градовете.

По време на форума министър Лиляна Павлова проведе работна среща с Мария де лос Анхелес Дуарте, министър на градското развитие и жилищното строителство на Еквадор. Те обсъдиха теми от ресора на двете министерства, като поставиха акцент върху развитието на регионите. 

Шефът на горските за случая с дядо Асен: Инспекторите са си свършили работата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616415

Горските инспектори са длъжни да сигнализират органите на реда, когато има нарушение. Това коментира в интервю за Дарик директорът на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев по повод разследвания за незаконна сеч 78-годишен инвалид от чепеларското село Забърдо. 12 кубика дърва, паднали в ливада и маркирани, са причината срещу 78-годишния Асен Георгиев да се води разследване за незаконна сеч. Възрастният човек, който от пролетта чака позволителна заповед, за да си събере дърва за огрев, в крайна сметка решил поне да ги подреди на лива...

София, Варна, Бургас и Ямбол - арена на протести срещу мигрантите

https://www.actualno.com/society/sofija-varna-burgas-i-jambol-arena-na-protesti-sreshtu-migrantite-news_570292.html

Засилени мерки за сигурност предприема столичната полицията заради насроченият за тази вечер протест в София срещу мигрантите. От МВР уточняват ,че при необходимост ще бъдат затваряни улици поетапно в района на булевард "Мария Луиза" и околните пресечки. На площад "Света

Икономистите на БАН: Работещите идеи се раждат в дебат на научните резултати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273223_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%90%D0%9D%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D

 В УНСС започна Международна конференция за икономическите предизвикателства, на която Институтът за икономически изследвания е съорганизатор

 

Важно е научните резултати да се дебатират, за да се намерят работещите идеи за решаване на икономическите проблеми в страната. Това заяви проф. д-р Искра Белева, заместник-директор на Института за икономически изследния при БАН на откриването на международната научна конференция в Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство днес. Тя е посветена на икономическите предизвикателства като миграция, глобализация, устойчивост и политики и се организира от УНСС, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ИИИ при БАН.

 

Очаква се на конференцията да бъдат дискутирани над 180 научни доклада, разпределени в секциите: „Миграция, глобализация, устойчивост“, „Политики“ и „Форум за устойчиво общество, която заседава на английски език. Икономистите на БАН ще участват с 13 научни съобщения във всички секции на двудневния форум.

 

Доклади в двете заседания на секцията „Миграция, глобализация, устойчивост“ днес ще изнесат: проф. д-р Искра Белева за  съвременните предизвикателства пред пазара на труда в България; проф. д-р Победа Луканова на тема „Продължителната безработица в България – структурни и институционални аспекти“; проф. д-р Татяна Хубенова на тема „Финансовата интеграция на ЕС: актуални проблеми и перспективи за България“; както и д-р Мария Коцева-Тикова и д-р Милкана Мочурова-Георгиева за финансовите потоци за зелена енергия у нас.

 

По думите на проф. Белева пазарът на труда в България е изправен пред 3 основни предизвикателства – демографската криза, неравенството в доходите на населението, както и различията в търсенето и предлагането спрямо изискванията на работодателите и качеството на работната сила от гледна точка на тяхното образование и професионална квалификация. За да бъдат решени тези проблеми, проф. Белева смята, че са нужни сериозни промени в социалната ни политика и дългосрочни мерки за преодоляване на демографския срив.

 

Утре конференцията продължава с доклад на проф. д-р Искра Балканска за влиянието на емиграцията и преките чуждестранни инвестиции върху икономическите процеси в България. По думите й средно годишно паричните трансфери от чужбина у нас са около 600-700 млн. евро по официални банкови записи.

 

Неофициално сумата е доста по-висока, като от април 2015 г. до март 2016 г. най-много преводи са извършени от САЩ и Испания, подчерта проф. Балканска в аванс. И добави, че в България тези парични трансфери може и да подкрепят финансовото състояние на повече от 300 хил. домакинства, както и да облекчават социалната система, но преди всичко водят до демотивация на младите хора да си търсят работа и да се образоват. В този смисъл това е помощ в бедността, която е без перспектива, смята проф. Балканска.

 

Доклади в утрешните заседания на конференцията ще изнесат още д-р Едуард Маринов за външнотърговските отношения на България с държавите от Субсахарска Африка, доц. д-р Даниела Бобева за макроикономическите ефекти от мигрантските трансфери в Югоизточна Европа и доц. д-р Ирена Зарева за страната ни като „износител“ на студенти.

Турците искат връщане на смъртното наказание и президентска република

http://www.cross.bg/zayavi-dnes-kuluchdarogly-1523413.html

/КРОСС/ Последно социологическо проучване в големите градове на Турция сочи, че 55,9% от жителите им са твърдо за въвеждане на президентския модел на управление и 90,7% искат връщане на смъртното наказание, предаде БГНЕС. Смазващото мнозинство, подкрепящо убийството на хора като възмездие за извършени деяния, е отговорило положително на въпроса „Трябва ли да се върне смъртното наказание за предателство, тероризъм и насилие?". Едва 9, 3%са се обявили против, пишат турските медии днес за изследването, проведено от агенция ORC. Смяната на политическата система на управление на държавата, която напоследък предизвика бурни дебати между партиите, е първият въпрос в анкетата и като резултат се оказва, че жителите на големите градове възприемат подобна перспектива доста топло - 55, 9% желаят това да стане реалност, 36,2% са против, а 7,9% нямат мнение. Анализът показва, че въвеждането на президентския модел е подкрепено от големите 30 региони, които са в ръцете на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, но там, където властта е в Народно-републиканската /НРП/ и в Демократичната партията на народите /ДПН/прокюрдската/ категорично не прегръщат този вариант. Интересно е, че с „да" са отговорили анкетираните в провинциите в Централен Анадол и край Черно море. Не са съгласни в окръзите в Югоизточен и Източен Анадол, и в Егейския регион, но там управляват НРП и ДНП

Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III) прие Нов дневен ред за градовете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273222_%D0%A2%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%9E%D0%9D+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Третата конференция на Обединените нации за жилищна политика и устойчиво градско развитие (Habitat III), която се провежда в Еквадор, завърши с одобряването на Декларацията от Кито за приемане на Нов дневен ред за градовете. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова беше начело на българската делегация на форума на високо ниво и участва в обсъжданията на документа и в неговото единодушно приемане.

В Декларация от Кито се подчертава, че урбанизацията е водеща тенденция на 21-ви век, като се очаква до 2050 г. градското население по света почти да се удвои, което поставя огромни предизвикателства за устойчивост по отношение на жилища, инфраструктура, основни услуги, безопасността на храните, здравеопазване, образование, работни места, безопасност, природни ресурси и др. Има нужда да се използват възможностите на урбанизацията като двигател за устойчив и приобщаващ икономически растеж, социално и културно развитие и опазване на околната среда, се казва още в текста.

Новият дневен ред за градовете се приема като обща визия и политически ангажимент за насърчаване и осъществяване на устойчивото градско развитие, като историческа възможност градовете и населените места да изиграят ключова роля за постигане на целите като двигатели на устойчивото развитие в свят, който все повече се урбанизира, се заявява в Декларацията от Кито.

В документа се акцентира още върху координацията на всички нива за изпълнение на целите му, а като приоритетни са откроени насърчаването на постоянен и устойчив икономически растеж, защитата на околната среда, намаляването и управлението на риска от бедствия, равенството между половете и борбата с различните видове дискриминация, защитата на културата и културното многообразие и др.

В плана за приложение на Новия дневен ред за градовете са заложени различни дейности, сред които такива, свързани с устойчивото и издръжливо градско развитие, със социално приобщаване, край на бедността, създаване на равни възможности за всички и др.

Процесът ХАБИТАТ III е обвързан с целите за устойчиво развитие и с Дневния ред за устойчиво развитие 2030. Третата конференцията в Еквадор предложи възможност на най-високо ниво да се обсъдят предизвикателствата пред планирането и управлението на населените места, за да могат те да изпълнят ролята си на основни двигатели за устойчиво развитие, а оттам и за реализиране на новото глобално развитие и постигане на целите, свързани с борбата с изменението на климата. Тези теми са на дневен ред още от първата конференция ХАБИТАТ през 1976 г. и втората ХАБИТАТ II през 1996 г. 

Приключи първият юношески лагер на Хубчев

https://www.24chasa.bg/sport/article/5826948

Приключи първият юношески лагер на ХубчевПет дневният тренировъчен лагер–сбор с участието на юноши до 19 годишна възраст приключи днес. Общо 29 футболисти от клубове в Първа и Втора лига взеха участие в тренировките, под ръководството на селекционера на „А“ националния отбор Петър Хубчев и селекционера на юношеския национален отбор до 19 години Ангел Стойков, съобщиха от БФС.

Назначени са шестима нови членове в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2848830_naznacheni_sa_shestima_novi_chlenove_v_obshtestveniia/?ref=rss


Шестима души са назначени за нови членове на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца с решение на Министерски съвет в петък следобед. Те попълват местата на петимата, които напуснаха в знак на протест срещу новото ръководство на фонда, малко преди изтичането на тригодишните им мандати. Това са представителите на гражданските и пациентските организации в съвета, както и на някои от медиите. Шестото име е на представителя на БНР.

Назначени са също и заместници на всички 17 души...

Големите градове в Турция искат президентски модел и смъртно наказание

https://www.actualno.com/asia/golemite-gradove-v-turcija-iskat-prezidentski-model-i-smyrtno-nakazanie-news_570288.html

Последно социологическо проучване в големите градове на Турция сочи, че 55,9% от жителите им са твърдо за въвеждане на президентския модел на управление и 90,7% искат връщане на смъртното наказание, информира БГНЕС. Смазващото мнозинство, подкрепящо убийството на хора като въ

Дончева: Съдебната система има нужда от рефреш, има адвокати, които познават закона и други, които познават съдии

http://www.mediapool.bg/doncheva-sadebnata-sistema-ima-nuzhda-ot-refresh-ima-advokati-koito-poznavat-zakona-i-drugi-koito-poznavat-sadii-news255532.html

Има адвокати, които познават закона и адвокати, които познават съдии. Съдебната система в България трябва да бъде реформирана, а ключова промяна ще бъде, ако главният прокурор се назначава и уволнява от президента. Това каза в петък на среща със студенти кандидатът за президент от коалиция Движение 21 и НДСВ Татяна Дончева. По думите ѝ така президентът става отговорник на държавното обвинение и негов гръб. Според нея, когато държавният глава назначава и уволнява главния прокурор, той ще дължи обяснение на обществото, а действията му могат да бъдат санкционирани от парламента с процедура по импийчмънт, ако се сметнат за неправомерни. Съдебната система в този си вид у нас обслужва мафията, смята още Дончева. "Ако главният прокурор у нас е замесен във всякакви схеми, няма никакви механизми, по които да бъде отстранен. Той ще остане седем години на този пост", констатира кандидатът за президент. И припомни: "Имахме главен прокурор със съмнения, че е участвал в криминални престъпления. После индеферентен главен прокурор, което позволяваше всякакви влияния в прокуратурата. А сега имаме прокуратурата, която работи за КОЙ". Дончева смята, че при съставянето на Конституцията е била допусната грешка, тъй като е бил привнесен механично моделът на Сталинската прокуратура. "От дистанцията на времето ще трябва да признаем, че това не е било най-удачното решение", посочи Дончева. "Очевидно българската конституция се нуждае от рефрешване, което е хубаво да става много организирано и експертно подготвено", коментира още лидерът на Движение 21. Според нея трябва да се стигне до съгласие между партиите за свикване на Велико народно събрание (ВНС), което да премахне самия институт на ВНС от конституцията. Едва тогава ще може да се премине към промяна на конституцията в частта ѝ за съдебната власт. "Трябва да се изготви законопроект, който да се коментира в прокуратури и адвокатури, със студенти и експерти. Защото в момента съдебната система обслужва мафията", заяви Дончева. В съда все пак има втора инстанция... Тя призова студентите да прослушат записите от "Яневагейт", за да видят нагледно как може да се изкриви системата. "И все пак – там говорят съдийки. Но в съда има следваща инстанция, или следващи две инстанции, има последващ контрол. При прокуратурата има само централизация", допълни тя. Друг основен въпрос бе външната политика. В отговор на въпрос на студент как трябва да лавираме като малка държава на кръстопът в геостратегическите интереси на големите държави, Дончева бе категорична, че трасето е едно и то се минава както спускане на ски от световния шампион Алберто Томба. "Много обичам новоизлюпени политици да рецитират фразата "аз ще провеждам независима, балансирана външна политика", коментира Дончева, припомняйки, че фразата няма никакво значение. "Една малка страна като нашата не може да провежда независима външна политика. Когато човек знае реалните си възможности и знае докъде да се простре, тогава ще постигне много повече", каза тя. Дискусионен се оказа и въпросът с бежанците. Категоричното мнение на Дончева по този въпрос е, че Дъблинското споразумение не трябва да бъде денонсирано така, както твърди опонентът й в кандидат-президентската надпревара Красимир Каракачанов. По думите й това би било грешка. Според нея е необходимо преразглеждане на някои от условията в него. Дончева не пропусна да спомене, че евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО също е подкрепил въпросния регламент при гласуването в Европейския парламент. Никъде няма патриотизъм с рецитиране на история "Патриотизъм с рецитиране на история никъде няма. Истинският патриотизъм са днешните ни постижения", посочи Дончева. Тя не пропусна и въпроса с повдигането на националния ни дух, връщайки се във времето назад, когато българската интелигенция започва да говори, че нацията трябва да бъде повдигната, за да бъде успешна борбата й за независимост от османската власт. По думите й това означава при определянето на бюджета - перото за българската култура и образование да е приоритет. Татяна Дончева сравни харченето на европейските средства у нас с пазаруване в МОЛ. "Ние вземаме пари от Европа много неразумно и ги харчим още по-неразумно", коментира тя. На въпрос на студент как трябва да бъде преодолян този проблем, Дончева посочи, че именно с назначаването на главен прокурор от президента се дава инструмент, с който държавното обвинение да контролира и тези харчове. Като примери тя даде парите, дадени от Европа за селски стадиони, за басейни в мюсюлмански региони - където, по думите й, няма кой да се съблече по бански и да ги ползва. Дончева коментира и гафа на кандидата на ГЕРБ, че националната сигурност е над човешките права. "Държавите с най-високо ниво на националната сигурност са тези държави, в които има върховенство на закона", каза номинираната за Дондуков 2 от Движение 21. И продължи, че има нещо гнило в договорките между Бойко Борисов и турския президент Ердоган, тъй като България връща потърсили убежище у нас турски граждани в разрез с международни договори, които е подписала. Дончева припомни на студентите, че именно те са движеща сила на всички промени в страната и визира началото на демократичните промени у нас и времето на първия демократично избран президент д-р Жельо Желев. По думите й в дъното на нашата несполука като народ е това чувство на несправедливост, с което живеем.

През ноември издават албум в памет на Принс (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616412

Албум в памет на иконата на поп музиката Принс, който умря през април, ще излезе в края на ноември и ще включва някои от най-големите му хитове, както и неиздадена досега негова песен, оповести компанията "Уорнър брадърс рекърдс", цитирана от Франс прес. Освен това за следващата година е планирано излизането на посмъртен албум. Заплата след смъртта: Кои са най-печелившите покойни знаменитости? На 22 ноември в САЩ и на 25 ноември в останалата част от света, ...

Доналд Тръмп: Ще призная резулататите от изборите ... ако ги спечеля

http://www.moreto.net/novini.php?n=333947

Тръмп си навлече остри критики, както от съперничката си, така и от видни членове на Републиканската партия за намека си, че може и да не признае резултата от изборите, ако ги загуби. Той вече се оплака, че медиите манипулирали социологическите сондажи, според които той изостава от Клинтън с 8 пункта.

Деница Николова: 10,5 млрд. евро е ресурсът по програмите за териториално сътрудничество като част от Кохезионната политика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273221_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+10%2C5+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83%D1%80%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BF

 Близо 352 млрд. евро е наличният ресурс за провеждането на Кохезионната политика през този програмен период, 10,5 млрд. евро от които са насочени към програмите за трансгранично, транснационално и междурегионално сътрудничество. Най-добрият начин да се инвестират тези средства е да се търсят спецификите на регионите, да се създават възможности за максимално използване на ресурсите и за осигуряване на заетост. Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на трансграничния форум „България и Румъния – европейско териториално сътрудничество отвъд границите“, организиран от информационните бюра на Европейския парламент в двете страни.

 

За периода до 2020 г. е търсена по-голяма възможност за интегриране на финансовите ресурси при дефиниране на възможностите за изпълнение на проекти, обърна внимание Николова и обясни, че финансиран по една програма проект трябва да може да се съ-финансира и от други финансови източници.

Заместник-министърът припомни, че бюджетът на програмите за Европейско териториално сътрудничество е насочен към постигането на 11 тематични цели, като всяка една от тях трябва да се фокусира върху 4 от тези цели.

По отношение на повдигната по време на форума тема за опростяване на процедурите Николова коментира, че са дадени всички възможности за електронен обмен на информация и, че електронното подаване и отчитане на проекти трябва да се прилага още по-ефективно. Тя посочи още, че управлението на програмите за териториално сътрудничество не е лесно не само заради регламентите и изискванията, а и заради взаимоотношения между поне две държави, които работят по тях и посочи, че всяка програма има различни правила и специфики. Според нея опростяване трябва да бъде търсено в тази посока, като се работи в посока максимално синхронизиране на изискванията, за да се управляват по по-лесен начин.

Концентрирането на програмите в едно ведомство води до координация на политиките, подчерта Николова и запозна участниците в дискусията с програмите, по които Министерството на регионалното развитие и благоустройството е управляващ или партниращ орган. Тя информира, че през този програмен период е постигнато много в работата по тях и напомни, че само преди дни бяха сключени първите договори по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония, в процес на сключване са договорите за одобрените проекти по програмата за сътрудничество между България и Сърбия, а по тази между нашата страна и Турция има одобрени проекти и до края на годината може да има сключени договори и финансиране.

Според нея процесът при подготовката за настоящия програмен период е обърнат към постигането на конкретен резултат, като трябва да се използват всички възможности и това, което е видимо за региона, за да може да се повиши икономическият потенциал в него. Заместник-министърът подчерта, че трябва да се говори за това кой е най-големият позитив, който ще бъде постигнат чрез реализацията на одобрените проекти и затова трябва се търсят и финансират само най-добрите проектни идеи.

Николова съобщи, че е положено максимално усилие, за да може в страната ни да заработят групи за европейско териториално сътрудничество, които след сформирането си получават възможността да управляват програми или част от финансирането по тях. Съвсем наскоро една група кандидатства за управлението на ресурс по програмата за трансгранично сътрудничество между Гърция и България. Надявам се през следващия период тези възможности да бъдат разширени, каза заместник-министърът и обясни, че групите включват не само публичните местни и регионални власти, но и гражданското общество, което ще допринесе за постигането на по-големи ефекти за регионите.

Трябва да направим всичко възможно да оползотворим най-добре икономическия потенциал на регионите, подчерта Николова и представи постигнатите до сега резултати в партньорство между България и Румъния до момента. Тя съобщи, че по Програма ФАР са финансирани проекти за над 56 млн. евро.  Реализираните проекти през периода 2007-2013 г. са 179 за над 326 млн. евро. С тези средства са изградени или рехабилитирани 169 км пътна мрежа, над 70 % от територията по поречието на р. Дунав е обхваната от дейности за превенция на риска и системи за ранно предупреждение за риск от наводнения, а чрез 34 интегрирани продукта е подкрепено развитието на регионите в областта на туризма.

Тя посочи, че фокус през периода 20140-2020 е поставен върху превенцията на риска, околната среда и туризма, като има наличен ресурс и за развитие и подобряване на пътната мрежа и свързване на регионите от двете страни на границата.

Надявам се финансовите инструменти да намерят своето място и в програмите за трансгранично сътрудничество за в бъдеще, заяви регионалният заместник-министър, но обърна внимание, че за да се разширят възможностите са необходими синхронизация на законодателни възможности и приемственост на политиките между различните държави членки.

Европейското териториално сътрудничество има все по-голям принос, заяви Николова и допълни, че фокусът трябва да бъде върху по-лесното кандидатстване и върху стойностни и устойчиви проектни идеи, които ще допринесат за развитието на регионите. През предишния програмен период бяха реализирани добри проекти, които не намериха своето логично продължение. Затова всеки един реализиран проект трябва да има приемственост и бъдещо измерение, посочи тя. Интересът към програмите се повиши няколкократно спрямо миналия период, информира още заместник-министърът, но обърна внимание, че проблем за реализацията на програмите е липсата на обвързаност между някои от подаваните проектни предложения и глобалната цел на тези инструменти да допринесат за икономическото развитие на регионите.

Тя отправи апел към медиите да информират обществото за резултатите на финансираните проекти със средства от програмите за териториално сътрудничество. Тя акцентира върху факта, че изграждането на предприятие и осигуряването на заетост за дори само 20 или 30 човека в даден регион осигурява не само работа и възможност за реализация, но и шанс да се намали миграцията от малките към големите градове в страната. Надявам се през 2023 г., когато ще приключи изпълнението и отчитането на проектите от настоящия програмен период да се поздравим с постигнати добри резултати и синергия на всички финансови ресурси, както и да можем да постигнем сближаване на северозападния и северния централен регион на страната в икономическо отношение с останалите, каза в заключение Деница Николова.

 

Родители протестират срещу стипендиите за ромски ученици

http://www.cross.bg/romite-detza-ychenitzi-1523412.html

/КРОСС/ Всички деца трябва да са поставени при равни условия, настояват недоволните от новия проект на МОН Стипендиите за ромските гимназисти, които просветното министерство се кани да раздава по съвместен проект заедно с Ромския образователен фонд, разгневиха много родители в страната. "Защо да има стипендии само за роми, това е дискриминация с обратен знак. Искаме равен старт за всички деца", коментираха майки и бащи от Добрич пред Нова тв. Те се бяха събрали рано сутринта вчера на протест, за да изразят гражданската си позиция. Подготвили са и жалба, която идната седмица ще пратят в МОН. Родителите се обявиха срещу оповестения преди ден 2-годишен проект на частния ромски фонд и МОН, по който ще бъдат раздадени над 1 млн. лв. за стимулиране на ромите да завършат средно образование. 60% от парите идват от частната структура, но просветното министерство дава 218 000 евро. Парите са за стипендии на ромски ученици, завършили 8-и клас - по 30 евро на месец, както и за възнаграждения за техните ментори. За двете години на проекта се очаква 150 ментори да подпомогнат учениците в тяхното обучение, за което те ще получават по 500 евро на година. "Много ни притесняват критериите, по които ще се раздават тези пари. За да получат стипендия, българските деца трябва да имат успех над 5.50, а ромските - над 3.50. За каква интеграция говорим, при положение че 3

Южна Африка напуска Международния наказателен съд

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/21/2848826_jujna_afrika_napuska_mejdunarodniia_nakazatelen_sud/?ref=rss


Република Южна Африка напуска Международния наказател съд, защото членството в него противоречало на законите за дипломатически имунитет. Това е удар по репутацията на съда под егидата на ООН, разгневи опозицията в страната и означава, че сега Южна Африка може да предоставя убежище на диктатори и преследвани за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Претория обяви намерението си още миналата година след като бе критикувана, че отказва да издаде заповед за арест на...

Задействахме втора степен за опасност заради мигрантския поток

http://offnews.bg/news/n_1/n_638283.html

Задействано е второто ниво на плана за действие при извънредни ситуации заради евентуално засилване на мигрантския поток през българо-турската граница. Това съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова. Мерките са превантивни, като целта е страната ни да бъде готова за извънредна ситуация. Част от мерките са и готовност да се създадат условия за безпроблемно временно настаняване на мигранти, уточни Бъчварова. Не можем да пренебрегнем тази опасност. Срещаме разбиране от страна на Комисията, която е одобрила всички тези мерки в апликационните форми, с които ни отпуска средствата, т.е. това е съвсем легитимно действие в интерес на българските граждани, коментира Бъчварова.  В същото време военният министър Николай Ненчев обяви, че при необходимост около 2000 души могат да бъдат предислоцирани за няколко часа на границата, макар че към момента нямало такава необходимост. Той допълни, че само военните са заловили за месец около 350 нелегални мигранти, които са били върнати в Турция. 

СБ прогнозира 25% поскъпване на енергийните цени догодина

http://www.mediapool.bg/sb-prognozira-25-poskapvane-na-energiynite-tseni-dogodina-news255531.html

Световните цени на енергията ще се вдигнат с близо 25 процента идната година, прогнозира Световната банка, цитирана от ДПА и БТА в петък. Един барел петрол ще струва средно 55 долара през 2017 година, очакват експертите на Световната банка. Финансовата институция ревизира към повишение предишната си средна прогноза с 2 долара заради действията на страните производителки на черно злато за ограничаване на добива им. За тази година средната цена на един барел суров петрол се очаква да бъде 43 долара. "Според нас идната година ще има солидно повишение на стойността на енергията", посочи икономистът Джон Бафис. Петролът, природният газ и въглищата ще поскъпна средно с 25 на сто заради повишението на цените на суровините, което пък ще доведе и до нарастване на разходите за метали и минерали средно с 4,1 на сто. Ниските цени на суровините през последните години засегнаха силно развиващите се страни, които разчитат на износа им, а сред тях са богатите на петрол Венецуела и Нигерия, отбелязва Световната банка.

Болници водят 30 дела срещу здравни наредби

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5826894

Болници водят 30 дела срещу здравни наредбиЦентърът за защита правата в здравеопазването: регистрацията на пациентите с пръст е незаконна.  Регистрацията с пръст Националното сдружение на частните болници води 30 дела срещу наредби и текстове от нормативни актове в здравеопазването, съобщи председателят на управителния съвет на организацията д-р Николай Болтаджиев.

Полша е готова да стигне до съд, ако ЕК не спре "Северен поток 2"

http://www.mediapool.bg/polsha-e-gotova-da-stigne-do-sad-ako-ek-ne-spre-severen-potok-2-news255530.html

Полският министър по европейските въпроси Конрад Шимански е написал статия във "Файненшъл таймс" , в която изброява основните аргументи срещу проекта за газопровод "Северен поток 2" и твърди, че Полша е готова да го атакува по съдебен път, ако ЕК не заеме твърда позиция: През август дъщерните дружества на няколко западни компании - Eon, Engie, OMV, Shell и Wintershall - решиха да не участват в проекта на "Газпром" "Северен поток 2". Консорциумът, оглавяван от руския държавен газов монополист, бе създаден да проектира, финансира, изгради и експлоатира две допълнителни разклонения на подвондия газопровод между Русия и Германия. Компаниите също така оттеглиха своята заявка за разрешение за сливане, внесена миналия декември в полската комисия за защита на конкуренцията. От гледна точка на полското правителство тази стъпка показа, че те нямат контра-аргументи по отношение тревогите на регулатора за вероятния ефект на проекта върху конкуренцията на газовите пазари в Полша и ЕС. Заедно с осем други страни членки (Чехия, Естония, Хърватия, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и Словакия) и с мълчаливата подкрепа на няколко други, Полша се възпротиви срещу "Северен поток 2" още когато проектът за пръв път бе обявен от "Газпром" през 2015 г. Той подкопава европейската солидарност и Енергийния съюз – флагманският проект на ЕС. Икономическите аргументи за "Северен поток 2" винаги са били под въпрос, особено като се има предвид свърхкапацитетът на съществуващите транзитни маршрути на газ от Русия към ЕС. И като се отчетат огромната зависимост на Европа от руски газ и вредите, които проектът ще нанесе на украинската икономика (която е субсидирана от ЕС), политическите му мотиви изглеждат очевидни. С оттеглянето на западните компании казусът срещу "Северен поток 2" е още по-силен. Проектът, който по-рано изглеждаше просто спорен, сега изглежда като Троянски кон, способен да дестабилизира икономиката и да отрови политическите отношения вътре в ЕС. Европейските институции, които трябва да направят основните принципи и единството на блока свой приоритет, не заеха твърда позиция спрямо "Северен поток 2". И предложението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се намери "правно решение" не води до нищо. Тази двусмислена позиция е трудна за обяснение, особено като се имат предвид, от една страна, санкциите на ЕС срещу Русия, наложени заради незаконното анексиране на Крим, а от друга фактът, че "Газпром" е собственост на руската държава. Подкрепяйки "Северен поток 2", ЕС всъщност дава помощ на режима, чиято агресия се стреми да накаже чрез санкциите. Това противоречие е неудържимо. ЕС не може да продължи да предлага финансова подкрепа на Украйна, да поддържа санкции срещу Русия и да призовава за устойчив енергиен съюз, докато в същото време колаборира с "Газпром" за "Северен поток 2". Ето защо Полша и други страни членки от Централна и Източна Европа поискаха ЕК да действа като гарант на европейските договори и да настоява "Северен поток 2", включително морските му участъци, да съответстват изцяло на законодателството на ЕС. ЕК също така трябва да гарантира, че най-уязвимите страни членки са защитени от външен монопол, който се стреми да им оказва политически натиск. ЕК има властта ако не да замрази проекта изцяло, то поне да ограничи неговото деструктивно влияние върху газовия пазар на ЕС и върху сигурността на политиката на доставките. "Северен поток 2" е тест за европейското единство и за надеждността на европейските институции. Полша е решена да защитава фундаменталните принципи на блока, дори ако това означава да се обърне към Съда на ЕС. Подкрепата за проекта на която и да е страна членка или пасивният подход на ЕК, в резултат на която "Северен поток 2" получава преференциално третиране – например изключение от пазарните правила, закрепени в т.нар. Трети енергиен пакет – може да е бъде оспорвано по съдебен път от Полша или други страни, ако е необходимо. Ако европейските институции са неясни в сферата на своите компетенции, Полша и нейните партньори са готови да внесат яснота в съда. Поощряването на икономическите интереси на определени страни за сметка на сигурността и стабилността на други не е начинът, по който ЕС ще излезе от кризата, в която се намира, нито ще върне доверието на гражданите на ЕС в неговите институции. За да стане това, е нужно да се изостави преследването на краткосрочни индивидуални печалби в интерес на ЕС като цяло.

Още 2000 войници може да изпрати армията ни по границата

https://www.actualno.com/society/oshte-2000-vojnici-moje-da-izprati-armijata-ni-po-granicata-news_570290.html

Спецчасти и военни са в повишена бойна готовност по българо-турската граница, след като само за месец са върнати стотици имигранти. 2000 войници са в готовност да подсилят охраната на браздата при необходимост. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Малко Търно

Петролът поскъпна след потвърдената подкрепа на Русия за замразяване на добива

http://www.mediapool.bg/petrolat-poskapna-sled-potvardenata-podkrepa-na-rusiya-za-zamrazyavane-na-dobiva-news255529.html

Цените на петрола обърнаха тренда си в петък и след сутрешното поевтиняване на световните пазари тръгнаха обратно нагоре след като Русия потвърди намерението си да подкрепи замразяването на добива на петрол в световен мащаба. Стойността на американския лек суров петрол се повиши с 25 цента до 50.89 долара за барел на Нюйоркската търговска борса. В Лондон петролът сорт Брент, който е референтен за Европа, прибави 7 цента до 51.45 долара за барел. Ръстът дойде, след като руският енергиен министър Александър Новак потвърди необходимостта от координирани мерки сред основните производители за ограничаване на добивите, с цел да се спре двугодишното понижение на цените. Той също така отбеляза, че през уикенда ще посети Саудитска Арабия, за да направи някои предложения в тази насока преди в началото на следващата седмица и да проведе среща и с Генералният секретар на ОПЕК – Мохамад Баркиндо. В Уфа Новак прогнозира, че добивът на петрол в Русия през 2017 година ще достигне 548 милиона тона. "Това, което е предвидено от прогнозите за социално-икономическо развитие, е добивът да бъде на равнище около 548 милиона тона през идната 2017-а", каза Новак, цитиран от ТАСС. Производството на петрол в Русия нараства вече няколко години подред. През 2015 година страната е добивала средно по 10.726 милиона барела петрол и газов кондензат, а за цялата година над 534 милиона тона, което е с 1.4 на сто повече спрямо предходната година. Според заместник-министъра на енергетиката на Русия Кирил Молодцов тази година показателят може да достигне 540-545 милиона тона и повече, посочва ТАСС.

Цитат на деня: ЕС не може да се споразумее дори с учтива държава като Канада

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2016/10/21/2848821_citat_na_denia_es_ne_moje_da_se_sporazumee_dori_s/?ref=rss


"Канада работи усилено, аз лично работих много усилено, но сега е очевидно както за мен, така и за Канада, че Европейският съюз не е способен да постигне споразумение дори с държава с европейски ценности като Канада, дори с държава, която е толкова учтива и търпелива като Канада".

Това заяви търговският министър на Канада Кристия Фрийланд, цитирана от агенция "Ройтерс", след като обяви търговските преговори между Брюксел и Отава за "невъзможни". Те бяха прекратени, след като...

Спипаха шофьор да кара с отнета книжка във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=333978

Шофьор е хванат да шофира без книжка в Девня. Водачът е известен на МВР и е с отнето за година свидетелство за правоспособност, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Мъжът е на 30 години и е от Синдел. Той е задържан за срок от 24 часа.

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ и Цветанов се срещнаха с жители на Одърци и Батово

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826931

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ и Цветанов се срещнаха с жители на Одърци и Батово По време на среща с жителите на селата Одърци и Батово кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, кандидатът за вицепрезидент Пламен Манушев и председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов поеха ангажимент да осъществят връзка между местната власт и отговорните институции,

България и Русия ще разработват маршрути за поклоннически туризъм

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-i-rusiia-shte-razrabotvat-marshruti-za-poklonnicheski-turizym-226839/

В дългосрочен план може да се работи и за съвместни маршрути с Гърция и Сърбия, съобщават от Министерството на туризма

България се изложи с щанда си на Панаира на книгата във Франкфурт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616411

България се представя на Панаира на книгата във Франкфурт с голям, но празен щанд, обяви пред Дарик Манол Пейков, управител на издателство "Жанет 45". По думите му тази година Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерство на икономиката е купила щанд от цели 100 кв.м. Оказва се, обаче, че на него са представени книги от едва шест издателства, защото повечето разбрали в последния момент за начина на участие - да се кандидатства и да се спечели проект, и не са могли да реагират с попълването на куп докум...

Кибератака остави без интернет източната част на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_638282.html

Кибератака остави за няколко часа тази сутрин без интернет хиляди хора в източната част на САЩ.  Хакерската атака е била насочена срещу доставчика Dyn и е засегнала компании като Twitter, Spotify и Reddit, съобщи Independent.  Dyn е от категорията на т.нар. DNS оператори, което означава, че удар по сървърите на доставчика може да предизвика мащабен срив на достъпа до интернет. От атаката са били засегнати основно потребители от източния бряг на САЩ, но може да предизвика проблеми и при достъпа до редица сайтове в целия свят.  От Dyn съобщиха, че техен приоритет е да върнат достъпа на клиентите си до интернет. По случая ще започне и разследване.  Ситуацията се е нормализирала след няколко часа. За момента няма информация дали от кибератаката е пострадал бизнесът на клиенти като Pfizer, Visa, Netflix, SoundCloud и BT.

По 10 гръцки фирми се изнасят на ден към България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826941

По 10 гръцки фирми се изнасят  на ден към БългарияПо над 10 гръцки фирми напускат всеки ден граничния с България район Еврос, става ясно от данни, изнесени от гръцкото посолство в София. Някои от тях фиктивно, но повечето съвсем реално изнасят дейността си в България. Според информация на търговския отдел на посолството регистрираните и активни фирми с гръцко участие през първото тримесечие на

Военните от контингента ни в Афганистан искат, но няма да могат да гласуват

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616410

За първи път военните от българския контингент в Афганистан няма да могат да гласуват на президентските избори. Причината за това е, че ЦИК няма да разкрие нито една изборна секция в страната. Решението се базира на позиция на Външно министерство, което препоръчва от съображения за сигурност в Афганистан, Ирак, Либия и Сирия да не бъдат образувани избирателни секции. На парламентарните избори през 2014 година в Афганистан гласуваха 307 български граждани в една секция в Кандахар. На последните президентски избори през 2011 година в Афганистан б...

За моето дете най-важно е здравето-съхранение на стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5825865

За моето дете най-важно е здравето-съхранение на стволови клеткиИнтервю с Вили Пеева - Административен директор на най-голямата тъканна банка за последните години у нас - Future Health Днес все повече семейства взимат решението да съхранят стволови клетки, при раждането на своето дете. Стволовите клетки са градивните елементи на нашето тяло. Те имат потенциала сами да се подновят,

Висшият адвокатски съвет: Няма дилема права или сигурност

http://www.mediapool.bg/visshiyat-advokatski-savet-nyama-dilema-prava-ili-sigurnost-news255528.html

В правовата държава дилемата права или сигурност не съществува, се казва в позиция на Висшият адвокатски съвет по повод последното експулсиране на турски граждани от българските власти. Коментарът на адвокатурата e своеобразен отговор на твърдението на кандидата за президент на ГЕРБ и председател на парламента Цецка Цачева, че "националният интерес на държавата е пред отделните права" на хората. "Върховенството на закона и спазването на правата на човека от всички власти са единствена гаранция за индивидуалната и обществена сигурност", се казва в позицията на адвокатите. В нея се напомня, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл.3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи. "В тази разпоредба се съдържа абсолютната забрана за нечовешко и унизително отнасяне и изтезания. Това означава, че българските власти са длъжни не само да се въздържат от такива действия, но и да не предават лица, намиращи се на територията на нашата страна, на държави, в които тези лица биха били застрашени от нечовешко и унизително отнасяне", допълват от адвокатурата. В позицията се казва още, че в правовите държави с реално разделение на властите подобни казуси се решават единствено от съда. "Само независим и безпристрастен съд би могъл, след обективна преценка на фактите и упражнено право на защита на засегнатите лица, да се ориентира в сложната юридическа йерархия на нормативните актове, регулиращи тези правоотношения", заявяват от Висшия адвокатски съвет.

Калфин: Ще си оправим демографията с по-високи заплати и безплатни детски градини

http://offnews.bg/news/n_1/n_638280.html

Решението на проблема с демографията е икономическо. Докато имаме ниски заплати, няма как да задържим младите хора да работят, живеят и раждат в България, заяви пред гражданите на град Неделино кандидатът за президент Ивайло Калфин. Високите заплати обаче не стават само с увеличение на минималната работна заплата. Става с целенaсочена икономическа политика за отделните райони и с повече условия за добър живот през всички етапи от живота на хората. Трябва да се подсигурят първо безплатни детски градини, след това и занаятчийско гимназиално образование, т. нар. „дуално образование“, което да подсигурява знания и умения на учениците, които да са съобразени с нуждите на бизнеса, каза Калфин. Не на последно място - държавата трябва да работи в посока разширяване на пазарите и възможностите за бизнеса, така че той да се развива. Не със затваряне на границите и санкции, а с повече и двустранни отношения и инвестиции, които да докарват глобализма и възможностите на времето, в което живеем, до всички точки в страната. А не да живееш в средата на Родопите и да се чувстваш, че все едно си на края на света, заяви кандидатът за президент. Той подчерта, че пред избирателите има две алтернативи - или да изберем президент, който чува хората и да настоява пред институциите за разрешение на проблемите ни, или да изберем президент като досегашния – който има церемониални функции, оправдава се с липса на правомощия и не участва в решението на проблемите на хората. „Не е вярно, че президентът няма правомощия. Президентската институция е най-високата държавна институция и разполага с голямо влияние, така че публичното настояване за решението на проблемите на хората, не само, че е в правомощията, но е и част от задачите, които държавният глава има“, коментира Ивайло Калфин.

"Берое" определи като "безумие и наглост" избора на съдия за мача с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/21/2848818_beroe_opredeli_kato_bezumie_i_naglost_izbora_na_sudiia/?ref=rss


"Берое" изрази недоволството си от назначаването на Станислав Тодоров за съдия на мача с "Левски". Старозагорци определиха като "пълно безумие и наглост" избора на рефера, който води последния двубой между двата състава.

От клуба припомниха мача в София от началото на април, в който сините спечелиха с 1:0 с гол от дузпа, а трима играчи на "Берое" се озоваха в болница.

"За пореден път определянето на съдийските наряди за срещите от Първа професионална лига е меко казано...

Обсерваторията Рожен получава 550 хил. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=333996

Националната обсерватория Рожен ще получи целево финансиране от около 550 хиляди лева, предаде кореспондентът на bTV Ева Тошева. Това е предвидено в проектобюджета на 2017 г. „Тези средства са определени на базата на предварително събрана информация от самите астрономи и научни работници в обсерваторията и са свързани с обновяване на научната инфраструктура, на телескопите и съоръженията, в които те са разположени”, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

Нова наредба въвежда норми за потребление на вода за напояване и за туристически обекти

http://www.cross.bg/ministerstvoto-obekti-tyristicheski-1523411.html

/КРОСС/ Нова наредба въвежда норми за потребление на вода за напояване и за туристически обекти. Целта й е рационално използване на водните ресурси чрез въвеждане на икономически стимули, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  Предвижда се земеделските стопани и хотелите да плащат по-ниски такси, ако количествата са в установените норми. Заплащането ще става по тарифа, която се разработва в момента от работна група в МОСВ. Нормите са определени по предложения на ресорните министерства - Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на туризма. В сектор земеделие те са фиксирани въз основа на хидрометеорологичните условия в различните части на страната, различните видове култури - полски, овощни, зеленчукови и етерично-маслени, както и от това дали фермерите поливат гравитачно, чрез дъждуване или капково напояване. Нормите за потребление на вода за туристически цели са на база броя на звездите на хотелите. Лимитите обаче се отнасят само за обекти, които ползват собствени съоръжения за водоснабдяване, а не услугите на ВиК-оператор. Наредбата е качена на сайта на Министерството на околната среда и водите за обществено обсъждане.

От седмица нямаме посланик в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826823

От седмица нямаме посланик в Гърция Правителството отзова Емилия Кралева, без да прати нов човек От седмица България няма акредитиран посланик в Гърция. На 15 октомври в София се е прибрала досегашната посланичка Емилия Кралева, която заемаше поста от 2012 г., научи в. “24 часа”. В сряда Министерският съвет е одобрил прекратяването на задграничния мандат на Кралева.

Г. Тонев: След като димът и прахолякът се разнесоха, пазарът позагуби чара си

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/-g-tonev-sled-kato-dimyt-i-praholiakyt-se-raznesoha-pazaryt-pozagubi-chara-si-226827/

Въпреки това според портфолио мениджъра Алтерко е пример за това, че високотехнологичният сектор на БФБ започва да се оформя постепенно

600 млн. евро ще струва магистралата от Русе до Велико Търново

http://econ.bg/Новини/600-млн-евро-ще-струва-магистралата-от-Русе-до-Велико-Търново_l.a_i.730905_at.1.html

600 млн. евро ще струва на държавата магистралата от Русе до Велико Търново. Това стана ясно на областна комисия в дунавския град. Парите трябва да...

Бившият №4 в света Дел Потро на пътя на Григор Димитров към финала в Стокхолм

https://www.24chasa.bg/sport/article/5826893

Бившият №4 в света Дел Потро на пътя на Григор Димитров към финала в СтокхолмХуан Мартин дел Потро е съперникът на Григор Димитров на полуфинала на турнира в Стокхолм. Аржентинецът продължава без загубен сет в тазгодишното издание на надпреварата в шведската столица, като днес елиминира Иво Карлович - 6:3, 6:4. Дел Потро беше по-добрият тенисист на корта, a по един пробив в двата сета му бе достатъчен,

Нинтендо представи новата си конзола "Суич"

http://www.mediapool.bg/nintendo-predstavi-novata-si-konzola-suich-news255527.html

Японската компания Нинтендо (Nintendo) представи днес следващото си поколение игрова конзола Нинтендо Суич (Nintendo Switch), опитвайки се да настигне конкурентите в този сегмент - Сони  и Майкрософт, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Това първата конзола на компанията след Уии Ю (Wii U) през 2012 година, е хибридно устройство, което може да се ползва като традиционна конзола и като мобилно устройство. Компанията планира да пусне конзолата през март, но не уточни каква ще бъде цената. Успехът на конзолата ще бъде от решаващо значение, тъй като фирмата все още позиционира игровите конзоли в центъра на бизнеса си, макар игрите да се пренасят от настолни към смартфони приложения. Продажбите на конзолата Уии Ю достигнаха 13 милиона устройства след излизането си. Нейният предшественик Уии, който бе пуснат през 2006 г., достигна продажби от 101 милиона щатски долара. Разочароващите продажби накараха акционерите да призоват Нинтендо да се обърне към игрите за смартфони. Така миналата година най-накрая Нинтендо обяви, че навлиза на мобилния пазар и по-рано тази година реши да вкара някои от най-популярните си герои в мобилния свят. Това доведе до зашеметяващия успех на играта Покемон гоу (Pokemon GO).

Илияна Йотова: Авантюристично е изказването на премиера, че териториалната ни цялост е заплашена

http://www.cross.bg/iiotova-antonovo-iliyana-1523410.html

/КРОСС/ България се нуждае от единение като нация и от помирение с историята, за да се справи с предизвикателствата, призова кандидатът за вицепрезидент Авантюристично е изказването на премиера, че е заплашена териториалната цялост на държавата. Ако разполага с такава информация, веднага трябва да я каже, а сегашният президент Росен Плевнелиев да свика извънредно Консултативен съвет за национална сигурност. За това настоя Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, на среща с жителите на град Антоново, област Търговище.  По думите й заплаха за българската граница има, но тя може да бъде овладяна. „Ако властта е на мястото си, каналджиийските мрежи, които използват нелегално влизащите в страната ни, могат да бъдат разбити. Ако, разбира се, над тях няма опънат политически чадър. Кризата с мигрантите може да стане управляем процес, макар че ще продължи с години”, каза Йотова пред препълнената зала на Общинския съвет в Антоново. Тя бе категорична, че намеренията на правителството да заселва мигранти в обезлюдени и бедни райони и да им предлага грижи, които не осигурява за редовите български граждани –работа, безплатно здравеопазване, образование, социални грижи, са неприемливи. „Европа отпусна над 100 млн. евро за строеж на нови бежански центрове у нас, защото разбра каква тежка грешка направи миналата година с т .нар

"168 часа": Аферата в Медицинския за 85 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826888

"168 часа": Аферата в Медицинския за 85 млн. лева Новият ректор на Медицинския университет в София ще оперира с 85-те милиона лева, които има по сметките и в касата на вуза. Т.нар. изнесено обучение на студентите превръща висшето учебно заведение в едно от най-богатите в България. И в арена за колосални финансови злоупотреби на фона на мизерията в останалите университети.

Споразумение за газопровод през Финския залив подписа ЕК

http://www.mediapool.bg/sporazumenie-za-gazoprovod-prez-finskiya-zaliv-podpisa-ek-news255526.html

Европейската комисия сключи споразумение с Естония и Финландия за строителство на газопровода "Балтикконектор" (Balticconnector), който ще свърже газовите мрежи на двете страни, съобщи руската агенция ТАСС в петък. Документът е бил подписан в кулоарите на срещата на върха на ЕС в присъствието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерите на Естония и Финландия - Таави Рийвас и Юха Сипиле. "Подписвайки споразумението, ние премахваме енергийната изолация на страните в ЕС, сближаваме европейските граждани, обединяваме пазари. Този проект обединява интересите на ЕС", заяви Юнкер. Строителството на газопровода може да послужи като предпоставка за построяване на терминал за втечнен природен газ на брега на Финския залив, посочи Рийвас. Плановете на Естония и Финландия да прокарат газопровод по дъното на Финския залив, който да съедини газовите им системи, бяха обявени през 2014 година. Дължината на тръбата ще е 150 км, от които 80 км ще минават по дъното на залива. Цената му се изчислява на 250 млн. евро. През август тази година ЕК подкрепи проекта с отпуснато финансиране за 187.5 млн. евро. Плановете са строежът да приключи през декември 2019 година. Според експерти обединяването на газотранспортните мрежи на Естония и Финландия ще позволи на финския оператор "Газюм" (Gasum OY) да съхранява природен газ в Инчукалинското подвемно хранилище в Латвия, което да се превърне в алтернативен източник за газови доставки в балтийския регион и основа за създаване на единен пазар, пише ТАСС.

Рекорден брой пътници е посрещнало летище Варна през изминалия сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=334006

В средата на следващата седмица на летище Варна ще бъде посрещнат 35-милионният пътник от началото на концесията на летищата в морската столица и в Бургас - това съобщи Улрих Хеппе - главен изпълнителен директор на фирмата-концесионер.

От осем кандидати за Банка Виктория продължават само БАКБ и Търговска банка Д

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826889

От осем кандидати за Банка Виктория продължават само БАКБ и Търговска банка ДОт осем кандидати за Банка Виктория в надпреварата продължават само БАКБ и Търговска банка Д, съобщава съобщават синдиците на КТБ на сайта на институцията. Две български банки, телекомуникационната БТК и компания за картови разплащания заявиха интерес до 16 септември,  До изтичането на последния срок с писма за намерение се включиха

Българската и Руската църкви ще организират поклоннически пътувания

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2016/10/21/2848812_bulgarskata_i_ruskata_curkvi_shte_organizirat/?ref=rss


Ще бъдат разработени маршрути за поклоннически туризъм на територията на България, които да бъдат популяризирани пред руските туристи. За това се разбраха днес зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Богородският епископ Антоний, викарий на Руския патриарх, ръководител на Управлението на задграничнитеучреждения при Московската патриаршия и на Поклонническия център към нея, и Неврокопският митрополит Серафим.

Това съобщи пресслужбата на българското министерство като изтъкна, че...

Хамид Хамид: Едни и същи олигарси се борят и срещу Орешарски, и срещу Борисов

https://www.actualno.com/politics/hamid-hamid-edni-i-syshti-oligarsi-se-borjat-i-sreshtu-oresharski-i-sreshtu-borisov-news_570287.html

Правителството на Пламен Орешарски беше свалено от същата олигархия, която се опитва да свали правителството на Бойко Борисов. Това заяви в студиото на „Лице в лице” по bTV депутатът на ДПС Хамид Хамид. „Говорим за олигархията, която организира тези протести (летни

Хакерска атака остави без интернет части от САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/21/2848803_hakerska_ataka_ostavi_bez_internet_chasti_ot_sasht/?ref=rss


Няколко големи интернет компании пострадаха в петък от прекъсване за няколко часа на услугите си в САЩ заради хакерска атака срещу доставчика Dyn.

Това се случи предимно по източния бряг на страната и засегна компании като Twitter, Spotify, Reddit и популярния новинарски сайт Vox

Поделението за интернет базирани услуги на Amazon.com, която е и един от най-големите доставчици в света на "облачни услуги", потвърди спиране на работата за няколко часа в петъчната сутрин. Не е...

"Събуди се" с министър Вежди Рашидов, Пламен Орешарски, Красимир Карачанов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616409

Очаквайте още Васил Банов пред Мон Дьо и правнучката на Тодор Живков в "Говори с Ива" този уикенд по NOVA Съботно-неделният сутрешен блок "Събуди се" и водещите Мирослава Иванова и Деян Веселинов и тази седмица ще събудят зрителите с най-любопитното от деня - от 7.55 до 11.00 ч. по NOVA. След месеци мълчание министърът на културата Вежди Рашидов за първи път ще коментира кандидат-президентската кампания. В рубриката "Карай направо" в събота зад волана ще седне ...

Защо Путин пуска в действие единствения си самолетоносач

http://www.mediapool.bg/zashto-putin-puska-v-deistvie-edinstveniya-si-samoletonosach-news255525.html

Някъде в бурните есенни води на Северно море единственият самолетоносач на Русия плава на юг, за да воюва. Според руската агенция ТАСС самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" и още седем плавателни съда са отплавали в събота от град Североморск в Арктика, където е базиран Северният флот на Русия. За осми път този самолетоносач и ескортът му поемат към Средиземно море - дестинация, превърнала се в ключов елемент от стратегията на руския президент Владимир Путин за затвърждаване мощта и обхвата на действие на военноморските сили (ВМС) на Москва. Тази конкретна дислокация обаче е много по-различна от другите досега. Москва вложи значителни средства през последното десетилетие в придобиване на способности за провеждане на операции от този самолетоносач, приет на въоръжение в последните дни на СССР. Но за разлика от самолетоносачите на САЩ, Франция, Великобритания и Италия Русия никога не е използвала своя в реални бойни условия. Сега това ще се промени. Вероятно само след две седмици самолетите Су-33 и МиГ-29 ще започнат да излитат, за да нанасят удари в Алепо и на други места в Сирия. От една страна Кремъл няма кой знае каква нужда да използва самолети, базирани на самолетоносач. Ако искаше да увеличава сега действащата си бойна авиация в небето на Сирия, можеше просто да изпрати още самолети с наземно базиране в авиобазите на сирийския президент Башар Асад. Изпращането на самолетоносач и ескортиращите го кораби в много отношения е по-скъпо и сложно начинание за постигане на същата цел. А и крие рискове - в миналото руските военни кораби понякога показваха обезпокоителна тенденция да се развалят и затова често заедно с тях плаваха и океански влекачи. Москва очевидно иска да покаже, че също като Вашингтон може да изпрати ударна група на хиляди километри, където след това да действа в продължение на седмици и месеци, а целта на упражнението - да се демонстрират възстановените военни способности на Русия. Това ще усложни още повече политическите сметки на САЩ и другите, що се отнася до намирането на изход от ситуацията в Сирия. И, разбира се, дава възможност да се напомни на редица страни в Северна Европа, че Русия не може да бъде игнорирана. При предишни плавания през Северно море самолетоносачът преднамерено задействаше авиацията си - самолети летяха близо до норвежки петролни платформи, - акт за сплашване, който принуждаваше всякакви граждански хеликоптери в съответния район да преустановяват полетите си. Този път има данни, че самолетоносачът може да проведе учения за извършване на бомбардировки в международни води северно от Шотландия. Кораби на Кралските военноморски сили ще следят руснаците, докато преминават край британските брегове и Ламанша, и тези действия вероятно ще бъдат широко отразени в медиите в двете страни. Висшето командване на руските ВМС се надява тази дислокация да укрепи позициите им при противопоставяния с другите родове войски. Досега с по-голямата част от славата при последните военни кампании - в Украйна през последните две години, Грузия 2008 г., Чечения, а сега и Сирия - се окичваха сухопътните войски и военновъздушните сили. Сега ВМС могат да се самоизтъкнат - и същевременно да придобият нужните умения и способности за развитие на наистина траен капацитет за нанасяне на удари със самолетоносач. Тъй като Русия поддържа постоянно военноморско присъствие край сирийските брегове от 2013 г., САЩ и съюзниците им вече следяха внимателно какво точно могат и какво не могат да правят обновените руски ВМС. Несъмнено ще бъде предизвикан и интересът на Китай - първият самолетоносач на Пекин "Ляонин" е бивш руски кораб, построен по съветско време под името "Варяг", и е от същия клас като "Адмирал Кузнецов". Москва и Пекин наляха значителни средства в производството на въоръжение за борба с американски самолетоносачи - разработването на подобни технологии стана поне толкова важно за тях, колкото и повишаването на самата боеготовност на техните самолетоносачи. Американски представители обаче твърдят, че качествата на последното поколение противокорабни и крилати ракети, които принадлежат към тези технологии, до голяма степен остават недоказани. САЩ и съюзниците им от своя страна имат свои средства за изваждане от строя на вражески самолетоносачи - както и много по-голям опит в упражняването на тактика за изпълнение на такава задача. Американските ВМС действително са пръснати по цялото земно кълбо, но все още могат да съберат за целта достатъчно бойна мощ - било то подводници, надводен флот или самолети с наземно базиране. Няма да е лесно обаче. Основната задача на групата на "Адмирал Кузнецов" може и да е нанасяне на удари по наземни цели в Сирия, но той е сравнително добре оборудван да се отбранява и от противници по море. Твърди се, че той има на борда си десетина хеликоптера за борба с подводници, което доста затруднява подводниците на НАТО да се промъкнат близо до него. Според руски медии групата на самолетоносача включва линейния крайцер "Петър Велики", както и два военни кораба за борба с подводници. Те също могат да бъдат потопени - но почти сигурно не и без преди това самите да са потопили кораби на НАТО. Руските матроси може и да не са особено опитни в операциите по нанасяне на удари от самолетоносач, но в същото време те са част от единствения военен флот, водил бой с противокорабни ракети след британската война на Фолклендските острови през 1982 г. По време на военния конфликт от 2008 г. с Грузия се смята, че руски и грузински военни кораби са влезли в кратко, но кръвопролитно сражение, подробностите за което до голяма степен остават неясни. Това, което е ясно обаче е, че и двете страни са дали доста жертви, поне съотнесено към бройката сравнително малки кораби, взели участие. Всичко това обаче в крайна сметка е свързано с бойното поле на сушата, което има най-голямото значение - за бъдещето на Сирия в по-общ план и за това на Алепо в частност. САЩ вече знаят, че за да бъде спряно настъплението на руските и сирийските сили вероятно ще са нужни военни действия - като най-краен вариант сваляне на няколко самолета или удари по авиобази. Сега обаче това може да означава и битка с гордостта на руските ВМС, последиците от която ще са катастрофични. И тъкмо за това е почти сигурно, че такава битка няма да има, нито при това правителство във Вашингтон, нито при следващото. Провеждането на операции за нанасяне на удари от руски самолетоносач в Средиземно море не само затвърждава мощта на Москва, но и усложнява още повече световната геополитика. И именно това иска Владимир Путин. ------- *Питър Апс е коментатор на Ройтерс по темите от сферата на международните отношения, глобализацията, конфликтите и други. Той е основател и изпълнителен директор на "Проекта за изследвания на 21 век" (PS21), наднационален, надпартиен и идеологически необвързан аналитичен център, базиран в Лондон, Ню Йорк и Вашингтон. Преди това 12 години е бил репортер на Ройтерс. От 2016 г. е в резерва на британската армия и член на Лейбъристката партия. Изразеното мнение е негово лично - бел. на Ройтерс

Танева: Засегнатите от пожари територии през 2016 г. са с 44% по-малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826878

Танева: Засегнатите от пожари територии през 2016 г. са с 44% по-малкоKъм момента, за 2016 година, броят на пожарите е 527, а опожарената територия – 61 417 декара. Засегнатите територии са с 44% по-малко в сравнение със средногодишните стойности за последните 10 години. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието и храните Десислава Танева в отговор на въпрос от народния представител Вили Лилков

Пребиха ученик пред гимназия в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/5826914

Пребиха ученик пред гимназия в ПазарджикДеветокласник от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик беше пребит от четирима младежи, съобщи NOVA. Единият от побойниците е ученик от съседно училище, а другите трима са пълнолетни и завършили средното си образование. Потърпевшият е нападнат в голямото междучасие от непознатите,

Търговските преговори на ЕС с Канада приключиха неуспешно

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2848794_turgovskite_pregovori_na_es_s_kanada_prikljuchiha/?ref=rss


Невъзможно е да бъде постигнато търговско споразумение между ЕС и Канада, заяви търговският министър на Отава Кристия Фрийланд, цитирана от агенция "Ройтерс" и Би Би Си.

Тя напусна видимо разстроена срещата между канадските и европейските представители и премиера на белгийската провинция Валония, на която споразумението трябваше да бъде финализирано.

Всички 28 държави-членки на ЕС подкрепят споразумението за свободна търговия, известно като CETA, но Белгия не може да го...

Стартира отоплителния сезон в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5826882

Стартира отоплителния сезон в МонтанаКметът на Монтана Златко Живков подписа договора за отоплителния сезон с изпълнителния директор на фирма “Топлофикация” - Монтана инж. Благой Каменов 21 са общинските и обществени звена, чието отопление се осигурява чрез общинския бюджет. Това са спортни зали , комплекси, социални и културни заведения, клубове.

Животновъди получиха 62 млн. лв. за млечни и месодайни крави

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2016/10/21/2848790_jivotnovudi_poluchiha_62_mln_lv_za_mlechni_i_mesodaini/?ref=rss


Държавен фонд "Земеделие" преведе днес над 62 млн. лв. на повече от 12 000 земеделски стопани, отглеждащи крави и заявили подпомагане по три схеми за обвързано подпомагане.

Най-голямата част от сумата - 31 млн. лв., са по Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави.

По Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници сумата е 16.3 млн. лв.
По Схемата за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол са платени...

Европейско изложение в помощ на родители и ученици „Средно образование в чужбина“ с 6-о издание и над 60 стипендии

http://www.cross.bg/ychilishta-stipendii-myasto-1523409.html

/КРОСС/ Достъпът до изложението е безплатен, регистрацията - отворена, а програмата - наситена със срещи и полезни практически упражнения Могат ли младежите в 7-ми клас сами да вземат решение къде да продължат образованието си? Правилно ли разпознават родителите интересите на децата си? Гарантира ли отличният успех прием в престижно училище? Какви стипендии се предлагат на кандидатстващите? Със сигурност всеки родител на седмокласник си е задавал тези въпроси многократно. Днес, в напредналия технологичен свят, отговорът често е на върха на пръстите ни и лесно откриваме огромни обеми от информация. Изниква въпросът за достоверността и обаче. За радост на родителите в такива моменти те могат да се доверят на специалистите – онези, които многократно са доказвали своята експертиза и разполагат с десетки успешни примери от своята практика. Именно в такива се превърнаха експертите от консултантска къща „Дарби“. За шеста поредна те организират напълно безплатно изложение в помощ на родителите „Средно образование в чужбина“. Безспорно приоритет при посещението на подобни изложения е личният контакт с представители на елитни средни училища от цяла Европа и България. По време на събитието посетители получават шанса да разберат повече за различните образователни системи и подходи и да получат индивидуален отговор на всяко свое запитване

„Вещицата от Блеър“ се завръща 17 години след „Проклятието Блеър“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616408

Хитовата лента ще остави без дъх любителите на хорър жанра от 21 октомври. „Вещицата от Блеър" е поредният шедьовър, този път в хорър жанра, който „Лента" разпространява в кината у нас от 21 октомври. Психологическият филм на ужасите оставя на въображението да пре...

Гражданите на Алепо протестират срещу планираната от Русия евакуация на града

https://www.actualno.com/asia/grajdanite-na-alepo-protestirat-sreshtu-planiranata-ot-rusija-evakuacija-na-grada-news_570286.html

Стотици граждани на северозападния сирийски град Алепо от четвъртък са излезли на протест срещу планираната от Руската федерация евакуация на обсадените части на града, предава Anadolu Agency. Демонстрантите са се събрали в един от кварталите на града и са издигнали транспаран

Индексите на БФБ-София приключиха седмицата на зелена територия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-приключиха-седмицата-на-зелена-територия_l.a_i.730904_at.1.html

Борсовите измерители на родния капиталов пазар се движеха разнопосочно по време на предиобедната търговия, но приключиха сесията с ръстове. Индексът...

Радарите за превишена скорост утре - 22 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=333950

Служители на пътната полиция ще следят утре - 22 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул. "В.Левски" - ПВ с ул. "Царевец" 21:40ч.

Цветанов в Балчик: Президентските избори ще гарантират стабилността на държавата, която имаме днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826867

Цветанов в Балчик: Президентските избори ще гарантират стабилността на държавата, която имаме днесНе подценявайте президентските избори, защото те ще дадат допълнителна гаранция за стабилността на държавата, която имаме днес. Добрите проекти на Община Балчик не могат да се реализират без подкрепата на стабилна изпълнителна власт. Когато имаме стабилно правителство, можем действително да правим политики в подкрепа на хората.

Алтерко осмисли борсовата седмица

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/alterko-osmisli-borsovata-sedmica--226836/

Не всяка седмица излизат резултатите от IPO на нова за борсата компания, а това стана факт и е позитивен сигнал за нашия пазар, коментира Цветослав Цачев

Джихадисти атакуваха Киркук, взривиха ТЕЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826865

Джихадисти атакуваха Киркук, взривиха ТЕЦ Екстремисти с автомати и експлозиви атакуваха полицейски управления и правителствени сгради в иракския град Киркук в петък, съобщи АП. Най-малко 6-има полицаи и 12 ислямисти са загинали при сблъсъците. Отговорност за атаката в богатия на петрол град пое “Ислямска държава”. Кюрдската тв “Рудав” излъчи кадри,

Русия е готова да продължи примирието в Сирия, докато бунтовниците не стрелят

http://www.mediapool.bg/rusiya-e-gotova-da-prodalzhi-primirieto-v-siriya-dokato-buntovnitsite-ne-strelyat-news255524.html

Русия е потвърдила пред САЩ, че е готова да продължи "режима на тишина" в Алепо, ако бунтовниците, окопали се в източната част на града, не активизират действията си, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Той говори на пресконференция след срещата си в Москва с гостуващия никарагуански външен министър. Говорейки за продължителността на обявената вчера "хуманитарна пауза", Лавров припомни думите на президента Владимир Путин в Берлин вчера, че Москва е готова да продължава режима на примирието, докато бунтовниците от екстремистката групировка "Джебхат ан Нусра" (преименувана на "Джебхат Фатх аш Шам") и сътрудничещите с нея бунтовници не извършват провокации, не нарушават "режима на тишината" и не пречат на мирни жители да напуснат обсадения Източен Алепо. Лавров изрази загрижеността на Русия, че въпреки жеста на добра воля от Москва и Дамаск, бунтовниците от "Нусра" отказват да напуснат града. При това, добави Лавров, те не са сами в отказа си, защото групировката "Ахрар аш Шам", която мнозина наши западни партньори смятат за умерена, е напълно солидарна с "Нусра". Всички въоръжени групировки в Алепо се подчиняват на "Джебхат ан Нусра", която доскоро открито се обявяваше за крило на Ал Каида, отбеляза руският външен министър. Ние не виждаме дори опити на международната коалиция начело със САЩ да се бори с терористите от "Нусра". Тя действа доста сдържано и спрямо "Ислямска държава", посочи той. А тези две групировки бяха единствените цели, които тази коалиция обяви, припомни Лавров. Той изрази надежда, че САЩ, като създател на тази коалиция, ще направят всичко тя да остане да действа в рамките на обявените от нея цели. Твърденията на американците, че "Джебхат ан Нусра" не е мишена за международната коалиция, не са откровение за нас, отбеляза Лавров. "Подозирам, че Западът иска да защити тази екстремистка групировка, за да я използва един ден за свалянето на президента Башар Асад", каза Лавров, цитиран от Ройтерс. Той изрази тревога и от съобщенията, че ВВС на Турция нанасят удари по северни райони на Сирия, нанесели с кюрди. Запитан какво мисли за заплахите на сирийското правителство да сваля турски самолети, нарушаващи сирийското въздушно пространство, Лавров отговори, че Сирия има пълен суверенитет над своята територия и над въздушното си пространство.

Как да се предпазим през грипния сезон - съвети от епидемиолога проф. Мира Кожухарова

http://www.dnevnik.bg/intervju/2016/10/21/2848447_kak_da_se_predpazim_prez_gripniia_sezon_-_suveti_ot/?ref=rss


Все още не е засечен грипният вирус никъде по северното полукълбо, но когато епидемията започне, всички ще разберем за нея. Между 10 и 30% от населението ще се разболее в зависимост от интензитета на епидемията, а част от най-рисковите групи - децата, възрастните над 65 години и хронично болните, няма да успеят да се преборят с усложненията, които ще възникнат.

Световната статистика за грипа е такава всяка година, което поне прави инфекцията предвидима и ни дава време да се...

Цачева в Балчик: Опонентите ни се заиграват със страховете на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826846

Цачева в Балчик: Опонентите ни се заиграват със страховете на хората"Опонентите ни се заиграват със страховете на хората по отношение на сигурността и всяват разделителни линии – такива хора не могат да бъдат обединители на нацията и да застанат начело на държавата. Трябва да удържим посоката на развитие на България, която следваме в момента с правителството на Бойко Борисов - вътрешна стабилност,

Биг Брадър на борда на Tesla

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/big-bradyr-na-borda-na-tesla-6060400

Компанията от Силиконовата долина представи обновената си система за автономно управление, която напълно може да замени водача.

Преговорите между Канада и Валония за СЕТА приключиха без резултат

http://www.investor.bg/drugi/338/a/pregovorite-mejdu-kanada-i-valoniia-za-seta-prikliuchiha-bez-rezultat-226837/

Министърът на международната търговия на Канада Кристия Фрийланд е напуснала преговорите, под въпрос е и срещата на върха ЕС-Канада другата седмица

Немските АЕЦ ще трябва да дадат 23.6 млрд. евро за демонтажа си

http://www.mediapool.bg/nemskite-aets-shte-tryabva-da-dadat-236-mlrd-evro-za-demontazha-si-news255523.html

Компаниите, които притежават ядрени централи в Германия, ще трябва да внесат в държавен фонд 23.6 млрд. евро за финансирането на процедурите по извеждането от експлоатация на реакторите. Това реши германският кабинет, който в сряда одобри законопроект за финансиране на извеждането от експлоатация на германските АЕЦ и третирането на техните радиоактивни отпадъци, съобщи сайтът "Уърлд Нюклиър нюз". Законопроектът се очаква да влезе в сила до края на 2016 г. След аварията в японската АЕЦ "Фукушима“ през март 2011 г. в резултат на цунами, правителството на канцлера Ангела Меркел съобщи, че оттегля оперативните лицензи на осем германски АЕЦ и подновява плановете си за затварянето на ядрените блокове в страната до 2022 г. Според приетия законопроект компаниите собственици на реактори - EnBW, E.On, RWE и Vattenfall, трябва да внесат 23.6 милиарда евро в държавен фонд за изваждане на централите от експлоатация и третиране на радиоактивните отпадъци. Сумата включва 35.5 % рискова премия, която изключва възможността компаниите да дават допълнително средства за фонда.

БАН иска поне 750 лева заплата за млад учен

http://econ.bg/Новини/БАН-иска-поне-750-лева-заплата-за-млад-учен_l.a_i.730903_at.1.html

Ръководствата на БАН, Селскостопанската академия и синдикати поискаха поне 750 лева заплата за млад учен.  На пресконференция председателят...

Според военния министър на САЩ Турция трябва да участва в операцията за Мосул

http://www.mediapool.bg/spored-voenniya-ministar-na-sasht-turtsiya-tryabva-da-uchastva-v-operatsiyata-za-mosul-news255522.html

Турция трябва да участва в операцията за освобождаване на Мосул от бойците от "Ислямска държава", заяви в Анкара американският министър на отбраната Аштън Картър. Разбираемо е защо Турция проявява интерес към ставащото в Ирак и Сирия. Ние искаме тя да бъде задействана в операциите срещу ИД, тя трябва да участва в операцията в Мосул. Ние подкрепяме нейните мерки за осигуряване на безопасността на границите й, е посочил Картър, цитиран от турския телевизионен канал НТВ. Той отбелязал още, че САЩ и Турция остават близки съюзници. Между нас има разминавания в мненията, но по принципните въпроси между нас има пълно съгласие, е добавил той. По-рано турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви, че Турция е постигнала съгласие с международната коалиция за участие в операцията в Мосул. Ние постигнахме договореност със силите на коалицията по въпроса за участие на нашите военновъздушни сили в операцията в Мосул. Без Турция е невъзможно да се вземе решение за бъдещето на Мосул, посочи Ъшък. Военната операция за освобождаване на Мосул започна на 17 октомври. Освен иракските правителствени сили в нея участват кюрдски формирования и международната коалиция.

Акциите на американските борси се търгуват предимно с понижения*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-amerikanskite-borsi-se-tyrguvat-predimno-s-ponijeniia-226835/

В петък не се очакват ключови макроикономически данни, но инвеститорите ще следят изказванията на председатели на Фед

Кабинетът одобри нов Обществен съвет на Фонда за лечение на деца без дарители

http://www.mediapool.bg/kabinetat-odobri-nov-obshtestven-savet-na-fonda-za-lechenie-na-detsa-bez-dariteli-news255521.html

Правителството определи в петък нов състав на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, тъй като мандатите на досегашните членове изтекоха, а преди няколко седмици част от гражданските организации изтеглиха своите представители в знак на протест срещу работата на ръководството на фонда. В новия обществен съвет ще има представители само на пациентски организации, но не и на организации, занимаващи се с дарителство и набиране на средства за лечение на болни деца. В края на септември оставки от фонда подадоха представителите на двете донорски организации – Български дарителски форум – Красимира Величкова и инициативата “Спаси, дари на...“ - Десислава Хурмузова, националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, представителят на частните медии – Милена Златкова от радио “Витоша“ и Нели Логофетова от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Причините на всички напуснали са идентични – необосновани откази за деца да се лекуват в чужбина, подмяна на решения, усложняване на процедурите за одобряване на децата. Всички обвинения бяха отхвърлени от здравното министерство и директора на фонда Владимир Пилософ, въпреки, че в подкрепа на твърденията, че фондът не работи добре излязоха и протестиращи родители на болни деца. Сега новият състав на Обществения съвет предвижда в него да останат досегашните членове от лекарската квота, а гражданският сектор да бъде представляван само от пациентски организации и представителите на медиите. Дарителските организации, които оказаха най-съществен отпор срещу проблемите във фонда и отказаха да излъчат нови членове, остават непредставени в съвета. В Обществения съвет ще продължават да работят медицинските специалисти проф. Пенка Переновска, проф. Радка Тинчева, проф. Огнян Бранков, проф. Искра Христозова и доц. Румен Кастелов. Резервни членове от медицинската квота, както изисква новият правилник на фонда, ще бъдат гл. ас. д-р Ирен Цочева, доц. Даниела Авджиева, доц. Христо Шивачев, д-р Боряна Аврамова и д. м. проф. Пламен Кинов. От лекарската квота нова е проф. Венета Божинова-Чамова, която ще бъде замествана от резервния член проф. Иван Литвиненко. Резервните членове са необходими, за да не се провалят заседания заради липса на кворум. Представители на организации за защита правата на пациентите ще бъдат Анна Илиева и Петя Александрова, а резервни членове - Весела Топалова и Мина Енева-Ламбовски. От неправителствените организации, осъществяващи дейност в областта на подпомагането на деца в страната и дарителство, са определени Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб" и Димитрина Михайлова, представител на Национална педиатрична асоциация. Резервни членове са съответно Владимир Томов и Клара Балджиева. От Българска национална телевизия представител ще продължи да бъде Мария Чернева, която също изрази несъгласие с методите на работа на фонда, но остана в Обществения съвет със заявката да продължи да следи за интересите на децата. От Българското национално радио като представител в съвета е определен Виктор Серафимов. Резервните членове са съответно Антония Харалампиева и Десислава Лилова. За представител на друга медия е включена като редовен член Мария Бояджиева (бТВ), а като резервен член - Цветелина Цветкова (Нова телевизия). Своята дейност в състава на Обществения съвет ще продължат представителите на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова, която е председател, на Министерството на здравеопазването - Златица Петрова, на Българския червен кръст - Красимир Гигов и на Агенцията за социално подпомагане - Емил Тодоров. За резервни членове са определени съответно Татяна Димитрова, Мария Недялкова, Живка Китанова и Нина Кънчева. Мандатът на съвета е тригодишен.

България е 22-ра по производство на вино в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=333998

България се нарежда на 22-ро място в света по производство на вино с 1,3 милиона хектолитра годишно, показва доклад, публикуван от Международната организация по лозарство и винарство. Въпреки лошата година за много от най-големите винопроизводители в света страната ни е сред малкото, които бележат ръст.

Скритите препятствия пред германската икономика

http://www.investor.bg/analizi/91/a/skritite-prepiatstviia-pred-germanskata-ikonomika-226812/

Берлин има нужда от преосмисляне на политиката за въздържание от държавни разходи, за да насърчи инвестициите, пише учен

До края на годината всички патрулки ще са с таблети, от догодина - и с принтери

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2848764_do_kraia_na_godinata_vsichki_patrulki_shte_sa_s/?ref=rss


Ръст на пътните произшествия и ранените в тях но и намаляване на броя на жертвите на катастрофи през тази година – това отчете министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Тя посочи какви са конкретните мерки, които са взети и ще се предприемат за намаляване на катастрофите.

От 2017 г. ще се въведат принтери във всички коли на КАТ, така че при съставяне на акт, той да се връчва на място, обясни Бъчварова. Тя отчете, че през годината е нараснал...

17-годишен със счупена челюст след бой в час

http://offnews.bg/news/n_1/n_638279.html

17-годишен ученик е настанен в болница със счупена челюст и избит зъб след бой в час.  Инцидентът е станал в четвъртък в училище "Иван Вазов" във Вършец.  Боят станал заради момиче.  Приятелят на момичето - Християн, нападнал нападнал и ударил в главата 17-годишния Теодор пред очите на класния ръководител.  Побойникът не бил от този клас, но отишъл при своята класна, за да й занесе извинителна бележка и останал, съобщи Нова телевизия. Според преподавателката преди това момчетата не са си разменяли реплики и не се е случило нищо, което да подскаже, че има конфликт между тях.  Пред bTV Християн разказа, че Теодор е обиждал и опипвал приятелката му. Той го предупредил няколко пъти, но Теодор не го послушал, което довело до боя. Християн подчерта и че съжалява за случилото се. 

43-годишна жена от Плевен загина при катастрофа на пътя Шумен-Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616406

Жена загина, а трима души са в болница след катастрофа край село Развигорово. Инцидентът е станал около 13:00 часа днес на пътя Шумен-Русе, близо до разклона за селото. По първоначални данни са се ударили автомобил „Рено" с разградска регистрация, пътуващ в посока Разград, и „Опел" с плевенска регистрация, пътуващ към Шумен. На място е загинала 43-годишна жена от Плевен, пътувала в „Опел"-а. В шуменската болница са откарани двамата шофьори - 42-годишен мъж от Плевен и 35-годишен мъж от Разград, както и 78-годишен мъж от Разград, който е пътувал...

Спортното министерство дава 631 000 лева за залата по борба на Станка Златева

https://www.24chasa.bg/sport/article/5826830

Спортното министерство дава 631 000 лева за залата по борба на Станка Златева Министерството на младежта и спорта ще отпусне 631 000 лв. за изграждане на първи етап на спортна зала по борба в Сливен по проект на клуба на Станка Златева. Това обяви на пресконференция в Сливен министърът на младежта и спорта Красен Кралев. В пресконференцията участваха още кметът на града Стефан Радев и Станка Златева.

Русия продължи хуманитарната пауза в Алепо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616403

Хуманитарната пауза в сирийския град Алепо е продължена с още един ден и ще действа от 8 да 19 ч. на 22 октомври, съобщи пред журналисти в Москва началникът на главното оперативно управление на руския генщаб Сергей Рудской, цитиран от ТАСС. Той изрази надежда, че заинтересованите страни ще окажат натиск върху бунтовниците с цел спасяване на мирните жители в Източно Алепо, които "фактически са заложници на терористите". Москва и...

Изчезналият таен дневник на Мишо е открит

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/izcheznaliiat-taen-dnevnik-na-misho-e-otkrit-6060398

На 2 ноември е официалният старт на нов, специален сезон на „Не така, брат“ - „Големият взрив“

Фондът за лечение на деца вече с нов Обществен съвет

https://www.actualno.com/healthy/fondyt-za-lechenie-na-deca-veche-s-nov-obshtestven-syvet-news_570277.html

Кабинетът определи нов състав на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“ поради изтичане на мандата на досегашния. Това информираха от правителствената пресслужба. Решението на министрите е взето неприсъствено. В Обществения съвет ще продължават да

"Берое" скочи на БФС преди мача с "Левски" заради съдията

https://www.24chasa.bg/sport/article/5826703

"Берое" скочи на БФС преди мача с "Левски" заради съдиятаОт ръководството на "Берое" се противопоставиха на назначението на Станислав Тодоров за главен рефер на съботния мач между старозагорския отбор и "Левски". Ето какво гласи съобщението на официалния сайт на клуба: Кой и как определя съдийските наряди? За пореден път определянето на съдийските наряди за срещите от Първа професионална лига е меко

Русенци искат среща с екоминистъра чрез областния управител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616402

Представители на гражданска инициатива „Чист въздух в Русе“ се срещнаха с областния управител доц. д-р Стефко Бурджиев. Той изслуша поставените от гражданите проблеми, като пое следните ангажименти: 1. Да изготви подходящо по съдържание писмо, с което да информира Министъра на околната среда и водите за срещата, настоявайки да проведе среща в Русе с представителите на гражданска инициатива Чист въздух в Русе; 2. Учени от Института по органична химия и по инженерна химия на БАН да бъдат...

Психично болен намушка млад мъж в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616405

Психично болен намушка млад мъж в центъра на София. По информация на Дарик нападателят е криминално проявен с множество регистрации в полицията. За последните няколко години е затварян принудително повече от 3 пъти в психиатрична клиника. От МВР съобщиха, че става въпрос за сбиване, но хора от квартала разказаха, че психично болният системно е тормозел хора в района без причина. 76-годишна жена е в болница, след спречкване с психично болен Психично болният е ...

Мъж загина при пожар във вилна постройка във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=334008

Мъж на 57 години е загинал при пожар във вилна постройка във варненската местност „Манастирски рид“. Сигнал за инцидента е подаден около 16.10 часа на тел. 112, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Пламъците са обхванали само една от стаите в постройката, обитавана от мъжа.

Малко решение за досаден проблем

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5826814

Малко решение за досаден проблемКолко често ви се случва да се дразните, че кабелът на зарядното за телефона, този на таблета или лаптопа се изхлузва и пада, щом ги разкачите? Или че докато говорите, ви се налага да теглите и придържате същия кабел? Да напомним и, че понякога досадно се оплита. От дизайнерската компания Native Union са намерили решение - на външен вид малко,

Германия опроверга Бъчварова за Бекташ

http://www.vesti.bg/bulgaria/germaniia-oproverga-bychvarova-za-bektash-6060399

Турският шофьор уби с колата си семейство на пътя край Драгоман и после се укри

КФН промени инвестиционните такси за пенсионните фондове

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kfn-promeni-investicionnite-taksi-za-pensionnite-fondove-226826/

Ефектът от прецизирането на формулата за отчисляване ще се отрази незначително по партидите на осигурените лица

Мая Манолова:"Не приемам обяснението, че институциите са безсилни да се справят с проблема за въздуха на Русе"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616401

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с русенци днес. Тя разговаря с  представители на инициативната група „Не на обгазяването в Русе“ във връзка със системното замърсяване на въздуха в града. Напрежението ескалира през последните месеци и в Русе започнаха протести. Според русенци върху институциите има натиск и те не могат да си свършат работата. Мая Манолова изслуша бившия и настоящ директор на екоинспекцията в Русе, както и граждани и заяви, че ще изиска от всяка от институциите, свързани с проблема информация за свършеното от нея. Ето какво о...

Гибелта на проруските военни командири е обвита в мистерия

http://www.mediapool.bg/gibelta-na-proruskite-voenni-komandiri-e-obvita-v-misteriya-news255520.html

Тази седмица по украинската и руската телевизия бяха показани ужасяващи кадри: овъглена и окървавена вътрешност на асансьор, отломки от оръжие и боеприпаси и увитите тленни останки на двама мъже, изнесени от жилищна сграда в контролирания от проруските сепаратисти град Донецк в Източна Украйна. Жертвите на взрива са проруският военен командир Арсен Павлов, по-известен с прякора Моторола, и неговият бодигард. Те са взривени със самоделно взривно устройство, докато са влизали в асансьора. 33-годишният Павлов е сепаратистки командир, руски гражданин и ветеран от войната в Чечения, който се хвалеше с екзекуции на украински пленници. Той филмираше битките си с камера, монтирана на каската си, а след това даваше заснетите видеоматериали на руската телевизия. Дори по време на сватбата си през 2014 г. той беше с военна униформа, докато младоженката носеше пистолет в кобур, препасан върху булчинската рокля. Покушението, извършено късно в неделя, заплашва да възобнови пълномащабните бойни действия в Източна Украйна, въпреки че лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция се договориха в сряда за пътна карта за осъществяване на блокирания мирен план в поразения от войната регион. Павлов е най-известният сред поне седемте сепаратистки командири, убити за година. Неговата смърт обаче поставя по-големия въпрос: защо толкова много лидери на проруските сепаратисти загиват по време на т.нар. примирие? Има най-различни теории – от мъст на проукраински групи и междуособици между отделните въстанически групировки, до действия на руските спецслужби, които се избавят от сепаратисти, които вече не могат да контролират. "Мисля, че всичко това е свързано", казва пред "Файненшъл таймс" зам.-министърът на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, който описва загиналите като "лидери, които масите следваха". "Те всички бяха убити...при терористични актове. Не си заслужава да се вини една страна. Това може да са специални услуги от различни страни, онези, които имат интерес в този конфликт", допълва той. Кадри от траурното шествие в Донецк Лидерът на донецките сепаратисти Александър Захарченко, който оцеля при атентат тази година, побърза да обвини украинските тайни служби за смъртта на Павлов: "Ние можем да предположим, че Петро Порошенско (президентът на Украйна) е нарушил примирието и ни е обявил война". Киев отрича да има намеса. Представители на украинските власти посочват, че техните спецслужби не биха били в състояние да извършат покушение срещу добре охраняван въстанически командир в сърцето на Донецк. Анализатори отбелязват, че след седем предишни опита за покушение срещу живота му, Павлов бил маниакален на тема сигурност, поддържал е постоянна охрана в своя жилищен блок и по всички белези личи, че убийството му е дело на вътрешен човек. В последното си интервю той намеква, че е имал врагове сред своите хора, добавяйки: "Аз знам, че смъртта ми ме чака". Тези конфликти може да са свързани с битка за политическо влияние или за контрол върху енергийни ресурси или върху контрабандни маршрути в сепаратисткия район, където черният пазар процъфтява. В съседния Лугански район, също контролиран от проруските сепаратисти, застреляни или взривени бяха поне четирима техни командири – Павел Дроймов, Александър Беднов, Алексей Мозговой, както и роденият в Русия Евгений Исаченко. За по-малко от година всички те намериха смъртта си далеч от фронтовата линия. За всички тях се твърди, че са били съперници на Игор Плотницки, лидерът на региона, оцелял при атентат срещу него тази година. Роденият в Русия Генадий Ципкалов, друг лугански командир, бе арестуван миналия месец по обвинения в заговор за преврат в района. Той почина в ареста, а обясненията бяха, че се самоубил. И докато руските медии тази седмица прославяха Павлов и многолюдното му погребение в Донецк бе излъчвано от московски телевизии, представители на Киев и други източници смятат, че той е отстранен от руските спецслужби в рамките на "чистката". Друг активист, Иевхен Жилин, който заедно с Павлов и други проруски протестиращи временно завзеха правителствените сгради в най-големия източноукраински град Краков в началото на 2014 г., бе застрелян миналия месец в елитен московски ресторант. Той бе първият сепаратист, убит на руска територия. Иевхен Жилин Един от мотивите за систематичното избиване на тези хора би могъл да е опитат на Москва да елиминира въстаници, които са запознати с действията на Русия за възпламеняване на войната в Източна Украйна, както и за измъчването на пленници и извършените военни престъпления. Сред тези престъпления е и свалянето на малайския пътнически самолет MH17 през юли 2014 г., когато загинаха 298 човека. Юлия Латинина – руска журналистка и радиоводеща, известна като критик на Владимир Путин, тази седмица написа в блога си, че Павлов е убит по нареждане на високопоставени московски чиновници, защото "той знаеше кой е свалил Боинга" (MH-17) над Източна Украйна. Говорителят на украинските спецслужби Олександър Ткачук каза, че Украйна, разбира се, би искала да задържи Павлов, който е "заподозрян по много дела, от терористична дейност до убийства". Ткачук предположи, че в убийството му е намесена Москва. "Представете си украинските власти да се сдобият със свидетел като Павлов в международния наказателен съд по дело срещу руските военни престъпления", каза Ткачук и добави, че смъртта на Моторола е изгодна за руското ръководство". *Преводът е на Mediapool

"Ислямска държава" отвлече 550 семейства, за да ги превърне в човешки щитове в Мосул

http://www.moreto.net/novini.php?n=334003

Терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") са отвлекли 550 семейства от села край иракския град Мосул и ги държи близо до места на ДАЕШ в града, вероятно като човешки щитове. Това обявиха от Върховния комисариат на ООН за правата на човека, цитирани от "Ройтерс".

Татяна Дончева: Съдебната система в момента обслужва мафията и мутрите, искам да променим това!

http://www.cross.bg/doncheva-prokyror-tatyana-1523408.html

/КРОСС/ Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" Татяна Дончева се срещна днес със студенти по право и международни отношения във филиала на Американския университет в Студентски град. Дончева каза на студентите, че именно те са движеща сила на всички промени в страната. Тя припомни началото на демократичните промени у нас и времето на първия демократично избран президент у нас д-р Жельо Желев. Според нея, за да успеят българите, първо трябва да поискат това силно, давайки пример с баскетболиста Георги Глушков, който стана игра в NBA. Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" представи пред студентите концепцията за промяна в съдебната система, която трябва да се промени. В нейната програма една от водещите идеи е президентът да назначава главния прокурор на страната. "Ключова промяна би била президентът да назначава и освобождава главния прокурор. По този начин президентът става отговорник на държавното обвинение и негов гръб. Сега в момента имаме прокуратура, която обслужва #Кой". И в момента президентът назначава и освобождава прокурор, но това го по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС). А ВСС е лобисти избран, главният прокурор е излъчен от лобитата, а лобитата имат ключово значение в корпусите делегати, които избират ВСС. Друга част от от съдиите се избират от депутатите, където лобитата пак имат решаващата дума и ние се въртим в омагьосан кръг. За да излезем от него, отговорността трябва да бъде в едни ръце

Татяна Дончева: Съдебната система в момента обслужва мафията и мутрите, искам да променим това!

http://www.cross.bg/doncheva-sistema-tatyana-1523408.html

/КРОСС/ Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" Татяна Дончева се срещна днес със студенти по право и международни отношения във филиала на Американския университет в Студентски град. Дончева каза на студентите, че именно те са движеща сила на всички промени в страната. Тя припомни началото на демократичните промени у нас и времето на първия демократично избран президент у нас д-р Жельо Желев. Според нея, за да успеят българите, първо трябва да поискат това силно, давайки пример с баскетболиста Георги Глушков, който стана игра в NBA. Кандидат-президентът от "Движение 21-НДСВ" представи пред студентите концепцията за промяна в съдебната система, която трябва да се промени. В нейната програма една от водещите идеи е президентът да назначава главния прокурор на страната. "Ключова промяна би била президентът да назначава и освобождава главния прокурор. По този начин президентът става отговорник на държавното обвинение и негов гръб. Сега в момента имаме прокуратура, която обслужва #Кой". И в момента президентът назначава и освобождава прокурор, но това го по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС). А ВСС е лобисти избран, главният прокурор е излъчен от лобитата, а лобитата имат ключово значение в корпусите делегати, които избират ВСС. Друга част от от съдиите се избират от депутатите, където лобитата пак имат решаващата дума и ние се въртим в омагьосан кръг. За да излезем от него, отговорността трябва да бъде в едни ръце

Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт спрямо клошаря Любо за опожарените Тютюневи складове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616404

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, на 45 г., за това, че на 20.08.2016 г. в Пловдив по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул.“Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове). Сградите са собственост на „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и на 11 из...

Хакери атакуваха източното крайбрежие на САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616398

Работата на редица големи интернет портали като Туитър, Спотифай, Си Ен Ен и Редит беше нарушена в продължение на 2 часа около обед в резултат на мощна хакерска атака, насочена срещу хостинг компанията ДИН (DYN), базирана в щата Ню Хемпшър, която разпределя имената на домейните, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Независимая газета": Третата световна война започва в интернет Атаката започна ок...

Как отношенията между САЩ и Саудитска Арабия станаха толкова сложни?

https://www.actualno.com/analysis/kak-otnoshenijata-mejdu-sasht-i-sauditska-arabija-stanaha-tolkova-slojni-news_570270.html

Има нещо гнило в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия. Сигурно няма причина да се мисли, че наследствената монархия, основана върху най-консервативните тълкувания на исляма, ще застава редом до конституционна република, основана на отделянето на църквата от държавата.

Психично болен намушка мъж в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_638278.html

Психично болен е намушкал с нож мъж в центъра на София.  Инцидентът е станал на улица "Владайска" тази сутрин.  Психично болният причакал жертвата си пред дома му и го намушкал, като между двамата е имало и борба. Двамата мъже са откарани в болница, като състоянието на нападнатия е по-тежко, но двамата са без опасност за живота.  Един от мъжете е настанен в "Пирогов" с порезна рана на лицето, съобщи "Фокус". Другият мъж е настанен във Военномедицинска академия с четири прободни рани -  две в областта на гърба, една в предмишницата и една в гръдния кош. В момента е настанен в реанимацията на болницата. Очаква се до 1-2 дни да бъде прехвърлен в „Гръдна хирургия”. Срещу психично болния мъж има много подадени жалби за насилие в последните три години, казват от столичната полиция, цитирани от bTV. С прокурорска заповед той е бил настаняван 4 пъти на лечение, освидетелстван е и не подлежи на наказателна отговорност. Живеещите в района на нападението, които са подавали жалби срещу психично болния мъж, са потърсили помощта на полицията и тази седмица, когато мъжът отново се появил на улицата. 

Рашидов оправда назначените без конкурс шефове в културата с липсата на кадри

http://www.mediapool.bg/rashidov-opravda-naznachenite-bez-konkurs-shefove-v-kulturata-s-lipsata-na-kadri-news255519.html

Трудно се намират подходящи хора - мениджмънтът в културата е сериозен проблем. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов оправда назначенията на шефове на национални културни институции без конкурс. Той обясни в парламента, че няма нарушения на законите, макар ведомството от десет години да отлага обявяването на конкурс за директор на Националния исторически музей, от 20 години такъв да не е провеждан за Националното музикално училище и да се бави задължителната на всеки пет години процедура и в Националния филмов център и в Националния институт на недвижимото културно наследство. Коментарът на Рашидов дойде в отговор на въпрос на шестима народни представители от Реформаторския блок, които посочват, че "въвеждането на конкурсното начало за всички длъжности в администрацията – както ръководни, така и експертни, е един от приоритетите на управленската програма на настоящото правителство“. Най-важното е институтът да работи добре, колективът да е спокоен и мотивиран, заяви Рашидов в рамките на петъчния парламентарен контрол. По думите на министъра дълго на поста остават доказали се, компетентни и отдадени на работата си ръководители, зад които стоят и работещите в съответните институти. Между примерите са Националният исторически музей и Националното музикално училище, където остават само два месеца до пенсионирането на директорката, посочи той.

Защо Роналдо не преподписва с Реал Мадрид?

https://www.actualno.com/football/zashto-ronaldo-ne-prepodpisva-s-real-madrid-news_570283.html

Реал Мадрид не може да прави трансфери в следващата 1 година и побърза да подпише нови договори с голяма част от своите лидери. На нови контракти се радват вече Гарет Бейл, Лука Модрич и Тони Кроос, но новината, която всички чакат, е удължаването на споразумението с Кристиано Роналдо. Към настоящия момент обаче то все още не е факт, въпреки желанието и на двете страни да бъде подписан договор.  Каква е причината за това четете в Sportlive.bg!

Калфин: Ще си оправим демографията с по-високи заплати и безплатни детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826771

Калфин: Ще си оправим демографията с по-високи заплати и безплатни детски градини „Решението на проблема с демографията е икономическо. Докато имаме ниски заплати, няма как да задържим младите хора да работят, живеят и раждат в България. Високите заплати обаче, не стават само с увеличение на минималната работна заплата. Става с целенaсочена икономическа политика за отделните райони и с повече условия за добър живот през всички

Уролог: Пийте повече вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616399

Българската урология е поставена в ъгъла, на колене. Тази специалност е на критично ниско ниво, а родните уролози са в режим на оцеляване. Мнението изрази пред Дарик един от най-добрите уролози у нас д-р Михаил Абаджиев. Той ръководи Клиниката по урология в столичната болница „Св. Анна". Нефролог: Не прекалявайте с водата Според него безхаберието спрямо уролозите е брутално и единствената утеха е в това, че „по-лошо не може да стане". Като основна причина за появата на редиц...

Мъж загина при пожар във вилата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616397

Мъж на 57 години е загинал при пожар във вилата си в местността Манастирски рид, съобщават от полицията. Сигнал за инцидента е подаден на тел. 112 около 16:10 часа. На място са изпратени незабавно два противопожарни автомобила. Огънят е горял само в една от стаите на имота, където е открит и мъжът. Причините за възникване на пожара се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство....

Московчани се чудят защо мобилните им приложения с Джи Пи Ес не функционират правилно в близост до Кремъл

http://www.mediapool.bg/moskovchani-se-chudyat-zashto-mobilnite-im-prilozheniya-s-dzhi-pi-es-ne-funktsionirat-pravilno-v-blizost-do-kremal-news255518.html

Хора, бягащи за здраве, таксиметрови шофьори, играчи на "Покемон гоу" и високопоставени руски чиновници се питат напоследък защо приложенията към техните мобилни телефони, които ползват Джи Пи Ес (GPS), не функционират правилно в центъра на Москва, предаде Асошиейтед прес. Програмистът от руската интернет компания "Яндекс" Григорий Бакунов съобщи, че след свои проучвания е установил, че системата, блокираща Джи Пи Ес, се намира във вътрешността на Кремъл - строго охраняваната резиденция на президента Владимир Путин. Потребители на глобалната система за позициониране се оплакаха, че когато са близо до Кремъл, техните устройства за локализация им показват, че пребивават на летище Внуково, което е на двайсетина километра. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна вчера пред ТАСС, че докато е шофирал, сам е изпитал на гърба си некоректната работа на мобилното приложение с Джи Пи Ес. Той каза, че не е информиран за наличието на заглушаващо устройство на територията на Кремъл и препрати репортерите към министерството на съобщенията и комуникациите и Федералната служба за охрана (ФСО). Говорител на ФСО отказа коментар, посочва АП. По данни на ТАСС тази служба не ползва западната система Джи Пи Ес, а само руския й аналог ГЛОНАСС (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система).

Гости от Виена, Базел и Братислава в "Салон на галериите"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5826768

Гости от Виена, Базел и  Братислава в "Салон на галериите"Картини на Магда Абазова, Нерон, Николай Майсторов и Румен Скорчев показани в зала 3 на НДК Интересен пърформанс, наречен “Саможертва”, даде началото на третото издание на “Салон на галериите” в зала 3 на НДК. Автор на “живата” инсталация е Галина Христова, която поднесе посланието на творбата си чрез танц.

Парк Сити в Юта ще бъде със 100% възобновяема енергия

http://www.cross.bg/siti-park-energiya-1523407.html

/КРОСС/ Градчето Парк Сити в щата Юта в САЩ е сред яростните борци срещу глобалното затопляне, тъй като загряването на планетата означава по-малко снеговалежи и по-кратък зимен сезон - нещо крайно неприятно за селище, което традиционно привлича хиляди скиори и сноубордисти от цял свят. Планинската общност обаче не чака мълчаливо. Градската управа е решила да предприеме всички възможни действия за опазване на климата. Сега Парк Сити се ангажира градчето да се захранва със 100% възобновяема енергия най-късно до 2032 година. Съобщението, оповестено на 11 октомври, идва само месец след като Солт Лейк Сити в Юта направи същото обещание за преход към чиста енергия, съобщава Greentech.bg. "Ангажиментът на Парк Сити за 100% възобновяема електроенергия дойде от нашата общност", каза кметът Джак Томас. "Страстта за опазване на природата и нашата отговорност да се грижим за нея е част от това, което прави Парк Сити много специално място за живеене. Но Парк Сити не може да промени проблема самостоятелно. Предизвиквам другите общности из цялата страна се присъединят към нас в постигането на тази цел".  

Гости от Виена, Базел и Братислава в "Салон на галериите"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826768

Гости от Виена, Базел и  Братислава в "Салон на галериите"Картини на Магда Абазова, Нерон, Николай Майсторов и Румен Скорчев показани в зала 3 на НДК Интересен пърформанс, наречен “Саможертва”, даде началото на третото издание на “Салон на галериите” в зала 3 на НДК. Автор на “живата” инсталация е Галина Христова, която поднесе посланието на творбата си чрез танц.

Адвокати искат дисциплинарно преследване за героя от "Яневагейт" Мондешки

http://www.mediapool.bg/advokati-iskat-distsiplinarno-presledvane-za-geroya-ot-yanevageit-mondeshki-news255517.html

Новоучреденият Инициативен комитет за адвокатска реформа (ИКАР) поиска в петък от Висшия адвокатски съвет да образува дисциплинарно производство срещу адвокат Момчил Мондешки. Повод е последната серия от записи по аферата "Яневагейт", публикувани в сайта "Биволъ". Момчил Мондешки е един от тримата участници в записаните разговори, твърди друг участник - бившата съдийка Румяна Ченалова. От стенограмите на "Биволъ" се разбира, че той е опитвал да помага всячески на тогавашната шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Мондешки разказва как “ПИБаджиите” са изразили готовност да събират пари за спасението на Янева, как е получавал информация от ДАНС. За капак се разбра, че Янева е изнасяла от съда папки, които притеснявали адвоката. ИКАР припомня, че до този момент адв. Мондешки не е коментирал публично дали изнесените данни са верни или не. Той отказа да се яви и пред ВСС по време на проверката "Яневагейт". “Всички ние като адвокати сме длъжни да вземем отношение, когато от действията на член на гилдията са заложени авторитета, престижа и достойнството на цялата адвокатура. Настояваме Висшият адвокатски съвет да оповести становището си дали изнесените в медиите данни и обстоятелства за адв. Момчил Мондешки трябва да бъдат проверени в дисициплинарно производство за уронване на престижа и достойнството на професията", се казва в писмото на ИКАР. В него се настоява всички компетентни дисциплинарни органи на адвокатурата да се самосезират спешно от публикациите в медиите и да проведат такова дисциплинарно производство. ИКАР допълва, че ако изнесеното в медиите не е вярно, адвокатурата е длъжна да защити своя колега, но ако е – Мондешки трябва да бъде лишен от адвокатски права. "Средно положение няма. Бездействието на органите на адвокатурата до момента е абсолютно недопустимо”, се казва в писмото на ИКАР. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова коментира, че отношение трябва да се вземе първо от местната колегия, в която е вписан Монедешки. "Ние сме контролна инстанция и не може да взимаме отношение", допълни тя, цитирана от "Дневник". Момчил Мондешки е регистриран към адвокатската колегия в Стара Загора.

Шофьор бе прегазен от своя камион в Лом, оцеля

https://www.24chasa.bg/novini/article/5826741

Шофьор бе прегазен от своя камион в Лом, оцеляШофьор на камион с видинска регистрация пострада при инцидент в квартал "Младеново" в Лом , съобщи "Дарик". Заради повреда водачът спрял тежкотоварния камион - влекач „Скания" с прикачено полуремарке. Мъжът легнал под камиона, за да отстрани повредата, но не взел мерки, за да не потегли возилото само.

Станислав Владимиров и Чавдар Събев са "Спортисти на Варна" за месец септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=334000

Екипажът Станислав Владимиров и Чавдар Събев спечелиха традиционната анкета на сайта Народен спорт „Спортист на Варна“ за месец септември. Двамата събраха над 43% от гласовете и днес получиха своите награди на церемония в Арт салона на Радио Варна“.

Румен Радев: Ще търся диалог със синдикатите и ще разчитам на тяхната експертна оценка

http://bulgarski.pogled.info/news/78410/rumen-radev-shte-tarsya-dialog-sas-sindikatite-i-shte-razchitam-na-tyahnata-ekspertna-otsenka

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев проведе среща с ръководството на КНСБ. По време на нея той изложи своите виждания в областта на социалната политика, здравеопазването, образованието, сигурността на държавата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване