ЕС смекчи предупреждението си за санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/hora-predyprezhdenieto-vsichki-1523341.html

/КРОСС/ Лидерите на Европейския съюз /ЕС/ смекчиха предупреждението си за санкции срещу Русия. Във финалния текст на общото им изявление, след първия ден от срещата на върха, отпадна заплахата за персонални мерки срещу всички хора и образувания, подкрепящи режима на Башар Асад в Сирия. Няколко държавни ръководители са поискали да бъде записано, че ЕС разглежда всички възможни действия в случай, че жестокостите в Сирия продължат. На срещата си в Брюксел европейските лидери обещаха също по-бърза депортация на мигрантите и затягане на граничния контрол. Целта е да не се позволи в Евросъюза да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище, предаде Асошиейтед прес. 28-те лидери заявиха в декларация, че държавите-членки трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали - най-вече в Африка, както и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови на Турция. Новата система за проверки по външните граници на Съюза трябва да бъде завършена до края на годината.  

Парламентът гледа спешни промени в Изборния кодекс

http://offnews.bg/news/n_1/n_638219.html

Парламентът ще гласува днес спешни промени в Изборния кодекс. Сред тях основните са две - да отпадне броя на ограничението от 35 за секции за гласуване на българия в чужбина, но само за страните, които са членки на Европейския съюз. Така ограничението остава за Турция, но покрай нея и за българите в Америка и Канада. Спорното квадратче "Не подкрепям никого" и неговата функция ще преттъпри промяна, но само за изборите за президент. На президентските и местните избори ще се зачита и преброява за определянето на избирателната активност и на резултатите. Приетите предложения са внесени от групите на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Предложенията задължителното гласуване, а с него и опцията "Не подкрепям никого" да отпаднат, отпаднаха от дневния ред на парламента, след като бяха отхврлени от правната комисия.  До изборите за президент остават 15 дни - секциите са определени, бюлетините отпечатани, а парламентът прави последни поправки, от които ЦИК обещават, че ще вземат предвид.

Над 25 000 нощувки в местата за настаняване в областта през август

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616011

25 319 е общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2016 г. Това е с 4.2% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Над 86% от реализираните нощувки в областта са тези от български граждани.77 места за настаняване с над 10 легла са функционирали през август 2016 г. в област Кюстендил. От тях 39 са хотели и 38 - други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е бил 1 387, а на леглата 3 241. В сравнение с август 2015 г. общият брой на местата за настаняване (функционирали п...

Десетки деца останаха без стипендии, обещани от бизнесмен в ефир (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825572

Десетки деца останаха без стипендии, обещани от бизнесмен в ефир (Видео)На олимпиада, проведена миналата година, на 30 деца им е обещано в национален ефир, че заради добри постижения ще получават по 50 лева всеки месец за една година. Парите не са държавни или общински, а са на бизнесмен, който организира пищна церемония по награждаването им. Деня на детето 2015-та година.

Акценти в днешния печат

http://www.cross.bg/godina-hilyadi-leva-1523340.html

/КРОСС/ Българските гимназисти са първенци по употреба на анаболи в Европа, съобщава "Труд".Данните са от специално проучване в 35 държави сред ученици на възраст 15 и 16 години. Нашите ученици са в зависимост също от хазартните игри и дизайнерската дрога. В интервю за "Телеграф" Стефан Бакалов от агенция "Митници" заявява, че в казината се вербуват куриери на кокаин, но страната ни е малък пазар за този вид наркотик. Тук масово се употребява марихуана и синтетична дрога. Данъчни служители разкриха, че обувки, обмитени на стойност един лев, се продават за сто лева, информира "Стандарт". Софийска фирма е мамила с ДДС. Служители на НАП, Агенция "Митници" и антимафиоти следят вноса на всяка стока от Китай и Турция, пише още вестникът. Правителството е преправило бюджета за 2015 година близо хиляди и 300 пъти, съобщава на първа страница "Сега". Това означава, че второто правителство на Бойко Борисов продължава утвърдилата се в България порочна практика - министри да преправят годишния финансов план на държавата, след като се гласува в Народното събрание и има статут на закон, коментира вестникът. Според "Монитор" 15 болници в страната изнудват с такса "раждане", сумата в софийска болница стига до 15 хиляди лева. Бъдещи майки се оплакват, че на места от тях се иска да си купуватсистеми и конци за операция

Бургас започна подготовка за зимния сезон

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zFS0gGbN7P0/

DSC_0004

Представители на Община Бургас, държавни институции и пътноподдържащи фирми обсъдиха готовността за предстоящия зимен сезон. На срещата бяха координирани начините за реакция при възникването на усложнена обстановка и превантивните мерки за осигуряване на нормалното функциониране на инфраструктурните мрежи при зимни условия.

За почистването на улиците и комплексите в Бургас ще се грижи консорциум “Титан – Бургас” От фирмата са осигурили 35 машини, 400 тона сол, 150 тона луга, 100 тона пясък и 2000 литра антилед за насипване по пътищата.

Общинската пътна мрежа и кварталите ще се поддържат от фирма “Чистота” ЕООД, която разполага с 19 специализирани машини, 259 тона пясък, 80 тона сол и 32 тона луга.

За поддръжката на републиканската пътна мрежа ще се грижи Областно пътно управление, които в момента набавят необходимите материали.

Комисия от експерти на Община Бургас, ОД на МВР-Бургас и КАТ ще проверят на 11 ноември изправността на наличната техника на пътноподдържащите фирми.

При необходимост Жандармерията ще осигури още 2 високопроходими машини, а “Пожарна безопасност и защита на населението” ще осигурява помощ на хора в трудно достъпни места и закъсали в снега автомобили.

От Бургаския затвор обещаха отново да съдействат с мобилна група от 20 души, лишени от свобода, които да почистват заледените спирки от градския транспорт и тротоарите около тях.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха, че лечебните заведения на територията на общината имат необходимите лекарства и медикаменти, заредени за един месец напред, а линейките на Спешна помощ вече са със зимни гуми и са минали технически преглед за работа при зимни условия.

Детските и учебните заведения, които се отопляват с локално парно, имат необходимото гориво за отопление през студените месеци, уверяват от Регионалния инспекторат по образование.

От EVNсподелиха, чеимат три дежурни екипа и възможност за осигуряване на допълнителни екипи, а ВиКимат 7 дежурни екипи в делничните дни и 4 – през почивните. И двете дружества обявиха, че разполагат с високопроходима техника.

Общинският превозвач “Бургасбус” също предприема мерки за осигуряването на добро и безопасно пътуване на хората през зимата. Те включват цялостна проверка на системите на градския транспорт и денонощни дежурства на диспечери.

От ОП „Транспорт“ споделиха, че Центърът за видеонаблюдение на трафика ще следи в реално време пътната обстановка при зимни условия и при необходимост ще изпраща информация на отговорните институции.

На срещата присъстваха представители на Община Бургас, „Пожарна безопасност“, Пътна полиция, Жандармерия, Бургаския затвор, Военен гарнизон – Бургас, общинските фирми “Бургасбус”, “Чистота”, “Хляб и хлебни изделия”, БКС, консорциум “Титан-Бургас”, “Черноморски солници”, “Лукойл Нефтохим Бургас”, ВиК-Бургас, EVN, Топлофикация-Бургас,  Летище Бургас, Пристанище Бургас,РИО, РЗИ, ЦСМП, Областно пътно управление, кметове и кметски наместници и др.

 

Радарите за превишена скорост днес - 21 октомври, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=333919

Служители на пътната полиция ще следят днес - 21 октомври, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч. бул. "В.Левски" - ПВ с ул. "Царевец" 21:40ч.

Времето - облачно, но по-топло

http://offnews.bg/news/n_1/n_638218.html

Днес времето ще е облачно с ръмежен и превалявания. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°. В равнините и котловините на Западна България ще е мъгливо. Над Черноморието ще е предимно облачно, на места със слаби превалявания. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 14-15°, температурата на морската вода е 17-18°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца.  Над планините облачността ще е променлива, на места ше има слаби превалявания от дъжд и умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра – около 5°. Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Уролози в УМБАЛ „Дева Мария“ спасиха жена с погрешно поставена диагноза

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/rbm8CTrMlC4/

Uro258-годишната Парашкева Абазова от село Константиново постъпва в Университетска болница „Дева Мария“ в тежко състояние с болки в корема и обилно кръвотечение.

„Майка ми се оплакваше няколко дни подред от силно кръвотечение. В две лечебни заведения й поставиха диагноза – туморно образувание в корема. В едната болница дори ни казаха, че е голямо колкото футболна топка и е неспасяемо“, разказва синът й Валентин и допълва:

„Отчаяхме се, а в същото време майка ми започна да губи сили, прежълтя, не можеше да върви самостоятелно, загуби съзнание и я заведохме по спешност в болница „Дева Мария“, в гинекологичния кабинет“.

След преглед акушер-гинекологът д-р Сибел Татарова установява, че не се касае за гинекологичен, а вероятно за урологичен проблем.

Урологът д-р Кристиян Василев прави промивка на пикочния мехур и изважда част от кръвните съсиреци.

„Установи се, че има хемотампонада (запушване на пикочния мехур с кръв и съсиреци), а не туморно образование. Пациентката трябва да бъде приета по спешност за урологична интервенция“, каза д-р Кристиян Василев.

Следва цистоскопия.

“Почистихме пикочния мехур от кървящите съдове. Операцията е рутинна, но е важно да се определи правилно първоначалното състояние  и какъв точно е проблемът, след което да се постави правилна диагноза и да се насочи точно лечение“, коментира д-р Ангел Киров, който извършва операцията в екип с д-р Василев.

Следва промивка скръвоспиращи медикаменти и антибиотици, което довежда до възвръщане на нормалното състояние на пациентката.

„Хемотампонадата е сериозно състояние, което ако не е лекувано навреме, може да доведе до спиране на бъбречната функция. Това може да има фатални последици за пациента“, допълва д-р Киров.

„Възхитен съм от бързите мерки, които бяха взети в болница „Дева Мария“. Д-р Татарова отмени всички планирани часове, за да приеме майка ми. След това урологът ни обясни, че трябва моментално да се направи операция, за да се изчисти пикочния мехур. Събра се веднага спешен екип, оперираха я и когато я видях на следващия ден, тя се беше върнала към живота“, разказват близките на пациентката.

Междувременно, тя е консултирана и от акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев, който потвърждава диагнозата, че е гинекологично здрава.

Ще свалят турски военни самолети, ако нарушат въздушното пространство на Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/78385/shte-svalyat-turski-voenni-samoleti-ako-narushat-vazdushnoto-prostranstvo-na-siriya

/Поглед.инфо/ Сирийските военни заявиха днес, че ще свалят турски военни самолети, ако навлязат във въздушното пространство на страната.

Преглед на печата - 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333932

Дебат. "Труд": Цачева и Радев единни: Санкциите срещу Русия трябва да отпаднат Кандидатът на БСП обяви, че бъдещият държавен глава трябва да е дипломат, че на ястреби вече сме се нагледали Ще настоявам българската дипломация да бъде достатъчно активна в изработването на обща позиция на европейските институции за отмяна на санкциите, увери Цачева Двамата най-сериозни конкуренти за президентския пост Цецка Цачева и Румен Радев премериха сили в първия си телевизионен дебат.

Поредна серия протести срещу бежанците у нас (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825569

Поредна серия протести срещу бежанците у нас (Видео)В София и Варна за пореден път националисти ще излязат на шествия срещу мигрантите. Досега те се събираха в няколко града у нас, информира Нова тв.  Исканията им са България да не приема бежанци, както и да се отмени плана на Министерския съвет в различни общини у нас да бъдат интегрирани семейства на мигранти.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-sustoi-1523339.html

/КРОСС/ ***Малко Търново.Министърът на отбраната Николай Ненчев ще посети граничния район в близост до Малко Търново. Той ще се срещне с военнослужещи и ще бъде запознат с изпълнението на плановете и задачите по усилването на държавната ни граница. ***Враца.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети Враца. От 10.00 часа, заедно с кмета на община Враца г-н Калин Каменов, министър Петкова ще посети обновената сграда на Профилираната природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов", бул. "Демокрация" №18. ***София. От 09.00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София. От 09.30 часа в СГС, 3 състав ще гледа делото срещу Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов, Манчо Иванов за инцидента с падналата сграда на ул. „Алабин", при който загинаха две момичета (чл. 123 НК). ***София. От 09.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иван Донков, Милкана Вълканова за организиране и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа в зала „Триадица 2" в „Гранд Хотел София", Централната избирателна комисия (ЦИК) организира работен семинар, свързан с процеса на организация на изборите за президент и вицепрезидент и гласуването в национален референдум на 6 ноември 2016 г. в България и в чужбина. ***София. От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Радослав Босилков, Денис Бошнаков и др

Най-голям е броят на безработните жени над 50 години в област Велико Търново

https://www.actualno.com/velikotarnovo/naj-goljam-e-brojat-na-bezrabotnite-jeni-nad-50-godini-v-oblast-veliko-tyrnovo-news_570090.html

Най-голям е броят на безработните жените над 50-годишна възраст, регистрирани в Бюро по труда – Свищов през месец септември. Това каза за Радио „Фокус“-Велико Търново Таня Гуцева, директор Дирекция „Бюро по труда“ - Свищов. Тя поясни, че в структурата по пол се за

Бомбардировките на източно Алепо прекратени

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/78384/bombardirovkite-na-iztochno-alepo-prekrateni

/Поглед.инфо/ Бомбардировките на източно Алепо бяха прекратени, в съответствие с обявената от Русия и Сирия пауза във военни операции в сирийския град.

Григор Димитров излиза в Стокхолм с мисъл за полуфинал

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/21/2848092_grigor_dimitrov_izliza_v_stokholm_s_misul_za_polufinal/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще изиграе днес мача си от четвъртфиналите от турнира в Стокхолм. Той ще срещне Кевин Андерсън в 13.00 часа.

Димитров се надява да постигне петата си поредна победа срещу южноафриканеца. Двамата са играли общо седем пъти, като хасковлията има пет победи.

Последните им два мача бяха през 2014 г. - 5:7, 7:5, 7:6 (6) в четвъртфиналите на мастърса в Канада и 7:6 (1), 3:6, 7:6 (5) във финала в Акапулко.

Победителят от срещата ще...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/prof-tzacheva-lyutvi-1523338.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Правосъдни цели и опити за рокади в "Темида" - говори министър Екатерина Захариева.Тема: Техника и технология на политическото убежище - коментар на Йордан Божилов и Тихомир Безлов.Тема: Какви са скритите нарушения в болниците? Гост директорът на "Медицинския одит" проф. Златица Петрова. Очакваме и вашите сигнали на news.bnt.bgТема: Как да свием сметките за ток? Гледайте в "Денят започва" електротехникът, който измисли изобретение срещу скъпата електроенергия!Тема: В търсене на права: кого да съдим, ако паднем и се потрошим на улицата? Съветват адвокатитеТема: Музика в колата - вдъхновяваща или опасна? Как да не губим контрол над сетивата - отговорът на психолога ВTV, „Тази сутрин"Тема: Огромен обществен отзвук и стотици реакции в социалните мрежи: Кой надделя в дебата Цачева - Радев и какви политически послания чуха избирателите? Коментар на Мира Радева, Христо Монов и Валерия ВелеваТема: Да даряваш втори живот: Специален гост лекарят на годината проф. Никола Владов.Тема: Разделена ли е на лобита съдебната власт? В студиото представляващият ВСС Димитър Узунов;Тема: „Чети етикета": Кога пластмасовите бутилки и опаковки стават опасни за здравето ни?Тема: „Комиците" с нови порции смях: Гости Любо Нейков и Ненчо Илчев. Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Непоискана целувка ли е подкрепата на Лютви Местан за Цецка Цачева?"

ООН: "Джебхат ал Нусра" трябва да напусне Източно Алепо

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/78383/oon-dzhebhat-al-nusra-tryabva-da-napusne-iztochno-alepo

/Поглед.инфо/ Бойците от терористичната група "Джебхат ал Нусра" трябва да напуснат Източно Алепо, тъй като присъствието им в сирийския град дава повод за военни операции.

Ден първи на срещата на високо равнище на ЕС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825565

Ден първи на срещата на високо равнище на ЕС (Обзор)В нощта между 20 и 21 октомври 2016 г. в Брюксел премина първата част от срещата на високо равнище на страните членки на ЕС. Бяха обсъдени въпросите, свързани със споразумението за свободна търговия между Съюза и Канада (СЕТА), руската заплаха, укрепването на границите и Брекзит. ЕС отправи санкции срещу Русия за ролята ѝ в конфликта в Сирия,

Най-важното от Варна във вчерашния 20 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333910

Варненски съд отмени още един мълчалив отказ на общината Административният съд във Варна отмени мълчалив отказ на общината да се произнесе по подадено заявление от „Обединено гражданско сдружение - Варна", съобщиха от съда за Moreto.

Galaxy Note 7 се запали на самолет в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825562

Galaxy Note 7 се запали на самолет в ЯпонияБатерията на Samsung Galaxy Note 7 на един от пътниците започнал да дими, когато се качвал на самолета на японското летище Кансай. Това е първият такъв случай в Япония, предаде Нова тв.  Министерството на транспорта на Япония забрани носенето на този модел телефони в самолетите, така че представители на службите за сигурност помолили пътника да

Словакия ще промени процедурата по предоставяне на убежище в ЕС

https://www.actualno.com/europe/slovakija-shte-promeni-procedurata-po-predostavjane-na-ubejishte-v-es-news_570091.html

Словакия, заедно с Европейската комисия, разработва алтернативни предложения за реформиране на настоящата процедура за предоставяне на убежище в ЕС, съобщи БГНЕС. Братислава смята задължителните квоти за разпределение на бежанците за "политически мъртви", заяви пред реп

ЕС ще решава за отмяна на визовия режим с Турция идната седмица

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78382/es-shte-reshava-za-otmyana-na-vizoviya-rezhim-s-turtsiya-idnata-sedmitsa

/Поглед.инфо/ Европейският съюз предложи през следващата седмица да бъде определен механизмът на отмяна на визовия режим с Турция.

Никоя страна от ЕС не е искала нови санкции срещу Русия заради Сирия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/78381/nikoya-strana-ot-es-ne-e-iskala-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-zaradi-siriya

/Поглед.инфо/ На срещата на върха на ЕС в Брюксел нито една страна не е настоявала за обсъждането на нови санкции срещу Русия заради събитията в Сирия.

Шестият фестивал за свободен театър ACT кани на "Бал с каски"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/21/2847988_shestiiat_festival_za_svoboden_teatur_act_kani_na_bal/?ref=rss


"Бал с каски" - защото фестивалът е празник, но истинският театър сваля маските и навлиза в опасни територии, когато трябва, е находчивото заглавие на шестия Фестивал на свободния театър ACT, който ще се състои в София между 11 и 17 ноември. Под това мото той събира 10 български и 4 чуждестранни драматични, танцови и перформативни спектакли, направени в последната година. Това е и първото му международно издание, което ще отговори на ситуацията на всеобща тревожност в света "с пиршество от...

ЕС очаква да приеме днес споразумението за свободна търговия с Канада

http://svetoven.pogled.info/news/78380/es-ochakva-da-prieme-dnes-sporazumenieto-za-svobodna-targoviya-s-kanada

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се надява в петък да бъде прието споразумението за свободна търговия с Канада.

Deutsche Welle: ЕС намекна на Русия за нови санкции

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825560

Deutsche Welle: ЕС намекна на Русия за нови санкцииГерманският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако Русия продължи да нанася въздушни удари по Алепо, то ЕС ще разгледа всички достъпни ответни действия. Тя добави, че при възобновяване на интензивните групировки над града ЕС може да преразгледа политиката си по отношение на Москва, предаде руската редакция на Deutsche Welle, цитирана от "Фокус".

Варненци ще протестират срещу нелегалните мигранти

https://www.actualno.com/varna/varnenci-shte-protestirat-sreshtu-nelegalnite-migranti-news_570071.html

Варненци излизат на протест срещу незаконното нахлуване на мигранти през българската граница в петък (21 октомври) от 19 часа на пл. „Независимост”. Протестът е срещу липсата на охрана на южната българска граница и безконтролното нахлуване на лица, представящи се за &

В НС ще притискат Бъчварова за новите бежански центрове у нас

http://bulgarski.pogled.info/news/78379/v-ns-shte-pritiskat-bachvarova-za-novite-bezhanski-tsentrove-u-nas

/Поглед.инфо/ Ще бъдат ли изграждани нови бежански центрове в Република България. Това ще обясни вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол в петък.

Пътна обстановка в страната - 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=333929

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 15+940 се затваря дясното платно, посока Бургас. Движението се прехвърля двупосочно в лявото платно – една лента посока Бургас и една лента посока София.

Новият "Сеат Леон" - еволюция отвън и революция отвътре

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/10/21/2848021_noviiat_seat_leon_-_evoljuciia_otvun_i_revoljuciia/?ref=rss


Испанският производител на автомобили "Сеат" продължава най-сериозната продуктова офанзива в историята си с лансирането на новия "Леон". Отвън автомобилът не изглежда драстично променен, а дизайнерите го определят като "напълно различен", но почти същия.

Обяснението е, че и до сега "Леон" е бил атрактивен, като просто е трябвало да се подсили и осъвремени неговото излъчване. Може би най-забележителната новост е разширената с 4 сантиметра радиаторна решетка, по която има повече...

Спешният ремонт на Изборния кодекс влиза в парламента днес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2847971_speshniiat_remont_na_izborniia_kodeks_vliza_v/?ref=rss


Спешният ремонт на Изборния кодекс влиза за обсъждане и гласуване в пленарна зала днес. След намесата на премиера Бойко Борисов се постигна консенсус между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт по промените. Очаква се окончателно да бъде одобрено отпадането на тавана за изборните секции зад граница, но само за страните от Европейския съюз (ЕС), както и отчитането на вота "Не подкрепям никого" при формирането на резултата, но само на мажоритарните избори - за президент и за кметове....

Във Варна ще протестират срещу мигрантите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616180

Шествие срещу мигрантите ще се проведе тази вечер във Варна. Част от исканията на протестиращите са България да не приема бежанци, както и да се отмени плана на Министерския съвет в различни общини у нас да бъдат интегрирани семейства на мигранти. "Протестираме против липсата на охрана на южната българска граница и безконтролното нахлуване на лица, представящи се за „сирийски бежанци”. Те нито идват от Сирия, нито са бежанци. Настояваме да бъде построена здрава гранична стена и да се прилага строго визовия режим! Искаме засилено полицейско и во...

Времето ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5825554

Времето ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъждДнес ще бъде предимно облачно, на места с превалявания от дъжд или ръмежи. В равнините и котловините на Западна България ще е мъгливо. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°, на местата с по-трайна мъгла – по-ниски. Такава е прогнозата за времето,

Клинтън разкрила ядрени тайни по време на дебата

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/78378/klintan-razkrila-yadreni-taini-po-vreme-na-debata

/Поглед.инфо/ Кандидатът президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън в последните президентски дебат преди изборите може да е разкрила поверителна информация за ядрените възможности на САЩ, според телевизионния канал Fox News.

Екипът на „Без багаж“ преживя нападение от слон

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/ekipyt-na-bez-bagazh-prezhivia-napadenie-ot-slon-6060352

Оказва се, че парк Минерия е най-голямото известно място за среща на азиатския слон в света

Екипът на „Без багаж“ преживя нападение от слон

http://www.vesti.bg/lyubopitno/redbull/ekipyt-na-bez-bagazh-prezhivia-napadenie-ot-slon-6060352

Оказва се, че парк Минерия е най-голямото известно място за среща на азиатския слон в света

Обмислят отварянето на подлеза при болницата във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615850

Проекти за обновяване на три от подлезите във Враца разработва екип начело с гл.архитект на Общината. Извършени са вече огледи на място и е разработена количествено-стойностна сметка за необходимите разходи. Трите подлеза, по които ще се работи са на бул. „Мито Орозов“, при жп гарата и затворения към момента подлез при Многопрофилната болница „Христо Ботев“. Най-вероятно той ще бъде отворен наново заради създадените там предпоставки за пътни произшествия – натоварен трафик и поставените на гъсто пешеходни пътеки. Стойността на ремонта на трите ...

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=333918

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 21 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

Уникални опаковки, етикети и бутилки показват за първи път на „Булколекто“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615138

Уникални колекции ще бъдат показани за първи път на изложението „Булколекто“. Клуб „Хоби“ гостува  на проявата със сбирките „Историята на кибритените етикети“, „Най-редките опаковки на ножчета за бръснене“, „Най-старите бутилки за кока-кола“ и „Красотата на филателните медали“. Те може да се видят от днес до 23 октомври 2016 г. в Международен панаир Пловдив. Най-скъпата българска пощенска марка - „Обърнатата конница“, чиято цена надхвърля  25 000 евро, отново присъства на изложението. Специално за „Булколекто 2016“  от трезора на БНБ ще бъде из...

Облачно време в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616179

В петък над Източна България ще преобладава облачно време, като сутринта на места ще има условия за мъгли. Валежи не се очакват. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток, по Черноморието - слаб до умерен от изток-североизток. Максималните температури между ще са между 13 и 18 градуса, за Варна - около 17 градуса. Вълнение на морето ще е 2-3 бала, а температурата на морската вода - между 16 и 18 градуса....

Снимка на Роналдо стана повод за подигравки

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/snimka-na-ronaldo-stana-povod-za-podigravki-6060334

Той е един от най-добрите футболисти в света, безспорно. Привлича милиони жени по света с външен вид, пари, но и не само

Прогноза за времето - 21 октомври (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-21-oktomvri-petyk-news_570060.html

Днес ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. В равнините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17

Дянков: Фалитът може да е вид прераждане, доказахме го с тазгодишния нобелист

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5825222

Дянков: Фалитът може да е вид прераждане, доказахме го  с тазгодишния нобелистСледващата награда би трябвало да е за този, който ще каже как по-справедливо да се разпределят печалбите Оливър Харт е типичен професор - може да мисли с часове по една тема, а после да реши, че в нея няма нищо интересно  Финансови кризи идват на всеки 10-12 години. Ще дойде и следващата. Засега тя не е основната опасност за България И затворите

Любен Дилов: Калфин има много поддръжници от център-дясно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5825235

Любен Дилов: Калфин има много поддръжници от център-дясноВероятно този симпатичен парадокс е заради образованието му и високата икономическа експертиза Ако на балотаж е срещу БСП, Калфин ще е президент с голяма преднина С идеолога на "Гергьовден" Любен Дилов разговаря Лиляна Клисурова - Г-н Дилов, дълги години “Гергьовден” беше партия в дясното политическо пространство.

Тези малки тайни от природата ще ви изненадат

http://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tezi-malki-tajni-ot-prirodata-shte-vi-iznenadat-6060281

С какво да се храним, как ще ни послужи розовото масло, защо алое вера е толкова чудотворно растение и още - вижте с нас

Прекратиха бомбардировките над източно Алепо

https://www.actualno.com/asia/prekratiha-bombardirovkite-nad-iztochno-alepo-news_570093.html

Бомбардировките на източно Алепо бяха прекратени, в съответствие с обявената от Русия и Сирия пауза във военни операции в сирийския град, съобщи БГНЕС. Това бе потвърдено днес на специалния пратеник на генералния секретар на ООН, Стафан де Мистура. Хуманитарната пауза в А

21 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=333916

Събития 1097 г. – Първи кръстоносен поход: Кръстоносците предвождани от Годфрид дьо Буйон, Боемунд I Антиохийски и Раймон Тулузки започват Обсадата на Антиохия. 1520 г. – Жуау Фагундиш открива островите Сен Пиер и Микелон и им дава първоначалното им име „Острови на 11 000-те девици“.

Кадрите с раненото дете от Алепо са фалшиви според Асад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616178

Кадри с окървавено 5-годишно дете, шокирали света това лято, бяха определени като фалшиви от сирийския президент Башар Асад, предаде „Индипендънт", цитиран от NOVA.

Разрешават на гей двойка да извади акт за раждане на сина си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616168

Гей двойка от българка и датчанка се пребори за правото си да извади български акт за раждане на своя син. Документът е бил отказан от Община Пазарджик с мотива, че по българското законодателство е предвидено в актовете за гражданско състояние произходът на детето да е от майка и баща, а не от две майки, както е в случая. Административният съд обаче взе компромисно решение, позволяващо издаването на удостоверението за раждане. При подаване на искането за издаване в графа „майка" било посочено името на българката, а в „баща" - датчанката. Към за...

15 хил. лв. за раждане в българска болница

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/15-hil.-lv.-za-razhdane-v-bylgarska-bolnica-6060356

Болниците точат пари както от НЗОК, така и от хората и от частния им здравно-застрахователен фонд

Батальонът в Смолян с нов учебен център

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616173

Батальонът в Смолян откри новия си учебен център. Областният управител Недялко Славов поздрави подполковник Димитър Кацаров и военнослужещите в 101-ви Алпийски батальон с празника на военното формирование. Пожела им здраве и благополучие, успехи и професионално израстване, да се завръщат живи и здрави при семействата си след всяка мисия. „Тази година посрещате празника с един много хубав подарък, който сами сте си направили – прекрасният учебен център, който преди минути всички разгледахме. Поздравявам ви за вложените труд и усилия при ре...

Ясните послания на Радев се харесват повече от кухите клишета на Цачева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5825243

Ясните послания на Радев се харесват повече от кухите клишета на ЦачеваГенералът се държа кавалерски, но бих му препоръчала да е по-остър Проследих с огромен интерес предизборния диспут между кандидатите на БСП и на ГЕРБ за президент ген. Румен Радев и Цецка Цачева. Генералът за първи път участва в такъв диспут и се представи блестящо. Но да започнем от пристигането на двамата - забележително различно. Ген.

Прогноза за времето - 21 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=333917

Над Черноморието ще е предимно облачно, на места със слаби превалявания. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 14-15°, температурата на морската вода е 17-18°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Какъв щеше да бъде Гришо, ако не беше тенисист?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616174

Какъв щеше да бъде Григор Димитров, ако не бе станал тенисист? На този въпрос българинът отговори по време на блиц интервю с любопитни въпроси в Стокхолм, съобщава Gong.bg. А отговорът определено ще ви изненада: "Ако не бях тенисист, може би щях да бъда боксьор. Просто харесвам спорта, обичам спортовете, на които може да се притивопоставиш срещу други хора. Обичам да използвам ръцете си".

Британски военни извършват хакерски атаки срещу Ислямска държава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616176

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън обяви, че британски военни извършват хакерски атаки срещу групировката Ислямска държава в подкрепа на настъплението срещу нея в иракския град Мосул, предаде Асошиейтед прес. Иракски специални части превзеха важен град "Мога да потвърдя, че използваме кибератаки за първи път в тази кампания", каза министърът в четвъртък пред журналисти в Лондон. Той отказа да съобщи подробности, но изявлението е знак, че някои сл...

Депутатите препитват седем министри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616177

Седем министри ще отговарят на депутатски въпроси в петък, предвижда програмата за парламентарния контрол. Към вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е отправен въпрос относно изграждането на нови бежански центрове в България. Проучват 5-6 възможни места за отваряне на нови бежански центрове Други въпроси към министъра на вътрешните работи пък са свързани с политиката по опазване на живота и здравето на хората и повишаване на безопасно...

Разрешават на гей-двойка да извади акт за раждане на сина си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616170

Гей-двойка от българка и датчанка се пребори за правото си да извади български акт за раждане на сина си. Документът е бил отказан от Община Пазарджик с мотива, че по българското законодателство е предвидено в актовете за гражданско състояние произходът на детето да е от майка и баща, а не от две майки, както е в случая. Административният съд обаче взе компромисно решение, позволяващо издаването на удостоверението за раждане. При подаване на искането за издаване в графа „майка” било посочено името на българката, а в „баща” – датчанката. Към зая...

Шефът на НАТО: Руски кораби ще участват в ударите по Алепо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273220_%D0%A8%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+

 Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази безпокойство от възможно участие на руските кораби в Средиземно море във въздушните операции против Алепо.
"Русия има право да действа в международни води, но онова, което ни безпокои, е че флотът, ескортиращ руски самолетоносач, може да бъде използван за операции над Сирия", каза Столтенберг, цитиран от Франс прес.

Той добави, че кораби на НАТО ще наблюдават как напредва руската група сили на ВМС и ВВС. "Те ще го правят по отговорен и умерен начин", каза той.

Руските ВМС обявиха в събота, че самолетоносачът "Адмирал Кузнецов", който носи и хеликоптери, и е на база в Североморск, в Баренцово море, се отправя към Сирия, за да подсили руското военно присъствие в района.

"Адмирал Кузнецов" и седем ескортни кораба бяха заснети в понеделник в международни води край Норвегия, съобщи норвежката армия. Вчера британска фрегата наблюдаваше внушителната флотилия от осем руски бойни кораба в Северно море.

На 21 октомври рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5825125

На 21 октомври рожден ден иматПроф. Боряна Христова, бивш директор на Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” Димитър Лазаров, депутат в 43-ото НС Проф. Кирил Йорданов, историк Милко Багдасаров, бивш депутат Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор Христо Пеев, журналист, създател на списание “Клуб

Тръмп ще приеме резултата от президентските избори, ако ги спечели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616163

Републиканският кандидат за Белия дом Доналд Тръмп каза, че ще приеме резултата от президентските избори, ако ги спечели, или ако резултатът е ясен, но си запазва правото да го оспорва, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Мадона обеща орален секс за всеки, който гласува за Клинтън (ВИДЕО) "Искам да обещая и обещавам на всички мои избиратели и поддръжници, и на всички хора в Съединените щати, че напълно ще приема резултатите от тези велики и исторически президентски избор...

Дунав мост ще бъде затварян за по пет часа дневно от днес до неделя

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/21/2847054_dunav_most_shte_bude_zatvarian_za_po_pet_chasa_dnevno/?ref=rss


От днес до неделя (23 октомври) Дунав мост ще бъде затварян за по пет часа всеки ден.

Заради техническо изпитване на съоръжението от румънска страна, то няма да работи за времето от 7.25 ч. до 12.20 часа.

Ще бъдат извършвани тестове за натоварването на пътната част на моста след направен основен ремонт, посочва Агенция "Пътна инфраструктура".

Облачно с превалявания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616150

Днес ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. В равнините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните - между 12° и 17°, на местата с по-трайна мъгла температурите ще останат по-ниски. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Над планините облачността ще е променлива, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа умерен югозападен вятър. М...

Портрети на почетни поморийски граждани са наредени в сградата на Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vHyaiKKHXqE/

Портрети на  16 личности, получили почетно гражданство на Поморие  през годините са наредени в коридора на Община Поморие. Това са Дечко Стоев /1919-2004/, Щерион Василев, д-р Андрей Продромов /1923-1998/, Веселин Калъчев /1932 – 2005), Цанко Цанков, свещеник Димитър Мирчев/ 1915-2002/, д-р Костадин Захариев /1924-2012/, Руска Митева, Георги Андреев /1929-2011/, проф. Веселин Петков, проф.Иван Кочев, проф. Николай Янев, Йорданка Бончева /1932-2011/, Н.В.Пр.Сливенски митрополит Йоаникий, д-р Димитър Масъров /1934-2014/ и Йордан Маринов.

Политиците шантажират избирателите чрез страхове и тревоги

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273219_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%87%D1%80%D

 Красимир Каракачанов има отлична възможност да се възползва от реалните страхове на българите от злокобната емигрантска вълна, не се долавя хъс обаче

В условията на реална или фасадна демократична многопартийна система, каквато имаме по нашенско, основна и постоянно действаща задача пред партийните апарати и водачите е мобилизацията на членската и симпатизантската маса преди избори. При очевидно фасадния вариант в България надъхването на избирателите чрез градивни мотиви бързо се изчерпа още през 90-те години на миналия век. Изхабяването на водачите и техните видими обкръжения, повяхването на представителните за партиите обществени фигури и компрометирането на примамките на пропагандния антураж неизбежно доведе до преизползването на подбуждане към отрицателното и наказателното гласоподаване.

Демагог“ буквално значи „водач на народа“, като такива в древността са определяни Аристид и Перикъл, но още в античните времена думата се е натоварила с отрицателни асоциации. Аристотел нарича демагозите „ласкатели на народа“ заради усилията им така да постигнат смирение сред хората, неспособност за съпротива и протест срещу несправедливостите. Обаче демагогията със светли обещания и ласкателства има сравнително кратковременно въздействие, което скоро води до тежки загуби за демагогстващите.

Политиците редовно шантажират избирателите чрез страхове и тревоги, в хода на предизборната кампания за президент се виждат очевидни примери. Безценни услуги предстои да сторят на народонаселението, стига то да избегне идването/оставането на власт на политическите противници. Та те са пределно опасни за обществото и държавата! Вече са го доказали при предишните си властвания, несъмнено ще бъдат още по-вредни при евентуално ново овластяване.

Следователно на избирателите им се внушава, че им остава само да ги отстранят чрез наказателен хъс пред урните или чрез отказ да се гласува. И в двата случая печели „спасяващата“ партия или коалиция, най-успешно успяла да формира в своя полза страхове. Особено релефно изпъква тази тактика в сблъсъка между двамата претенденти за президентското кресло в САЩ. Ако победи Клинтън, вещаят от отбора на Тръмп, икономиката се срива, мигрантите заливат страната, войната с Русия и Китай става неизбежна и унищожителна. Тръмп е луд и развратен, пръв приятел на Путин, крещят опонентите, Америка ще погине начело с него.

Страхът от промяната има извънредно силно въздействие върху самите управници. С оглед своята сигурност във властта те активно пренасят страховете си върху гражданите под предлог сигурността на държавата и обществото. Действат обикновено посредством разнообразни въздействия върху емоционално-волевата сфера, представяйки опасностите като много близки, едва ли не непосредствено предстоящи.

Страхът е базова емоция, извънредно силен механизъм за въздействие както върху индивида и групите, така и върху масите. Страховете водят до смирение, а се пораждат от насилието. То е в широка гама: от преките убийства и през правораздавателната репресия до различните форми на публичната дискредитация чрез клевети и очернящи интриги. Проф. Васил Проданов пише: „Осъществяването на насилие може да стане както чрез директно физическо въздействие, така и с икономически и политически средства, пропаганда, манипулация, психологически натиск“.

Реформаторите“, верни на седесарската си същност, плашат избирателите с отдавна несъществуващите комунисти и служители от бившите тайни служби, с коварната Русия и отвсякъде опасния Путин. Напълно изтърканите страшки за вездесъщите ченгета и злите комуняги, по-новите вносни пропагандни мантри за хибридната агресия и пълзящата путинизация могат да впечатлят малцина. Опитват да стреснат и откъснатите им от ГЕРБ симпатизанти с глупашки изцепки като Раданчовото „Хей, Бай Хуй“, но с нея той само припомни за онова обръщение към него „Гъз, ти си наше знаме!“. На гол дирник такива задявки излизат лютиви.

Позитанските тарикати извадиха на бойното поле Военния, Генерала, всъщност древния образ в колективното несъзнателно на Героя, на извора на благородство и храбреца, винаги побеждаващ злото. На представителя на военното съсловие са присъщи мъжество, сила и решителност, а насилието е важна част от начина му на живот и професионална подготовка. Образът е много популярен политически във всички времена, играе се в доста страни, у нас от години Генерала успешно играе Бойко Борисов.

Сега в по-неблагоприятни условия го подхваща Румен Радев. Внушава се традиционната за военните в политиката насоченост против „вътрешните“ врагове чрез силови решения. Когато народът е силно разколебан и загубил вяра в уменията и почтеността на „ораторите“, военните нерядко са вземали властта и са ставали народни водачи. Възниква със сила обаче въпросът за центъра на държавната власт и за нейното върховенство. У нас този център е извън България…

ГЕРБ размахва страха за хаоса и свързаните с него безбройни беди в случай на загуба на т.нар. стабилност. Тя пък ще е следствие от загубени избори през ноември и възникване на правителствена криза. Мислете му, партийци и настанени в администрациите „сачми“, предстои да ви наритат и натирят, ако не се напънете да спечели Цачева! Мисли му, народе, ако ни загърбиш другия месец, тройна коалиция и Орешарски ще те яхнат!

Отборът на Красимир Каракачанов има отличната възможност да се възползва от напълно реалните страхове на българите от злокобната емигрантска вълна и антиевропейските замисли на турския президент Ердоган, касаещи България. Не се долавя хъс обаче, правят го вяло, очевидно защото не искат да си развалят отношенията с ГЕРБ, като атакуват правителството за явните му недомислици и провали в тези посоки.

Прицелените в турчеещия се електорат партии се сочат една друга като заплахи за „своите“ избиратели. Засега не разкриват коя как ще изтъргува специфичната си роля на плашило за симпатизантите на другите партии. Вероятно ще действат в полза на ГЕРБ, като партия на власт има най-мотивираните от страха да загубят бизнеса, постовете и работата си потенциални гласоподаватели.

Инвестициите в бизнес имоти в Испания се забавят през деветмесечието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273218_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B

 Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Испания забавя ръста си през деветмесечието на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Причината обаче се крие в по-малкото големи портфейлни сделки, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Очакванията обаче са до края на годината обемът на инвестициите да остане на нивото от миналата година, като се имат предвид сделките, които са в процес на приключване и ще бъдат завършени до края на декември.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Испания за деветмесечието достига 7,4 млрд. евро спрямо 9,3 млрд. евро за същото време на миналата година. Преките инвестиции в имоти се изчисляват на малко над 7 млрд. евро и са почти на нивото от миналата година, отчита изданието.

До края на годината се очаква общият обем на инвестициите да е в диапазона 9,5 – 10 млрд. евро.

Сегашният климат на капиталовите пазари с изобилие от ликвидност и ниски лихвени проценти превръща пазара на недвижими имоти в региона в привлекателна алтернатива. Това продължава да оказва и натиск върху доходността от вложенията в имоти.

Основен двигател на инвестициите в бизнес имоти в Испания е секторът на търговските площи. Той е привлякъл над 2,5 млрд. евро за деветмесечието – почти колкото и за същия период на миналата година.

На второ място са офисите с общ обем от 2,4 млрд. евро.

Най-силен ръст обаче отбелязват инвестициите в хотели, които достигат 1 млрд. евро за периода. Тенденцията се обяснява с подобряването на туризма в страната, която е една от най-предпочитаните дестинации в света.

Северноамериканските инвеститори остават най-значимите играчи на пазара на бизнес имоти в Испания.

Специализираните местни фондове за инвестиции в имоти, които имаха съществена роля за развитието на пазара през 2015 г., през тази година свиват активността си до 13% от общия обем на инвестициите.

 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Напредва проектът за Околовръстното на София от "Младост" до магистрала "Тракия"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273217_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%9E%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+

 Готови са части от проекта за софийския Околовръстен път от кв. „Младост-4" до автомагистрала „Тракия“, съобщи на конференцията „Форум градът“ инж. Ангел Янев, и. д. директор на общинското предприятие „Софпроект – общ градоустройствен план“.

Той съобщи, че се работи и по участъка от Околовръстния път от бул. „Бъкстон“ до автомагистрала „Люлин“. Този проект обаче в момента е в „регулационна процедура“, обясни той. 

Дължината на първия участък и приблизително 6 км, а на втория - 8,3 км.

Проектът от квартал "Младост-4" до магистрала „Тракия“ включва шест пътни възела, решени основно като естакади над кръгови кръстовища, възможности за пресичане за пешеходците и три пасарелки за участъците, където това не е възможно.

Този участък е вече регулационно обезпечен, има решение на Столичния общински съвет от 28 януари т. г., с което е приет регулационният план. Разработени са доста части от проекта, около 16 на брой“, поясни експертът.

Той определи участъка между Лозен и Герман като "много тежка задача".

Вторият участък от бул. „Бъкстон“ до автомагистрала „Люлин“ е по-назад като проектиране, заяви инж. Ангел Янев. За този участък е предвиден тунел с дължина малко над 1 км – от бул. „Бъкстон“ до малко преди бул. „Цар Борис III“.

Планирани са и естакади – от бул. „Цар Борис III“ до бул. „Н. Петков“ (1,5 км) и от бул. „Н. Петков“ до жп връзката София – Перник.

При третия участък - от жп линията до магистрала "Люлин", е предвидена и реконструкция на стената на язовир "Суходол". 

Проектът е съобразен със спирките на транспорта и за втората част също са предвидени пасарелки. 

 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

ЕК с три ангажимента за постигане на целите за устойчиво градско развитие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273216_%D0%95%D0%9A+%D1%81+%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%

 Европейската комисия (ЕК) представи три ангажимента за постигане на новите глобални цели на Програмата за градовете, приета на конференцията на ООН "Хабитат III", съобщават от Брюксел. Конференцията се провежда в еквадорската столица Кито.

Програмата съдържа насоки за това как градовете по света да станат по-приобщаващи, по-безопасни и по-проспериращи, става ясно от съобщението на Комисията.

Поетите ангажименти на ЕК са свързани на първо място със споделяне на една и съща визия между новата Програма за градовете на ООН и аналогичната програма на ЕС. Европейската програма има за цел градовете да участват в изготвянето на политиките. В нея се съдържат 12 приоритетни теми, сред които за интеграцията на мигрантите и бежанците, както и качеството на въздуха в градовете.

В момента се изготвят планове за действие по темите, които ще включват препоръки относно политиките, добрите практики и проектите, които да бъдат споделени и реализирани в ЕС, обясняват от Брюксел.

Вторият ангажимент на Комисията е разработването на глобално, хармонизираноопределение за градовете. Общата дефиниция за градовете е нужна, за да могат да бъдат наблюдавани постигнатите резултати и сравняване на данните.

Европейският съюз (ЕС), заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Световната банка, ще изготви такава дефиниция, заявяват от ЕК. Ще бъдат разработени и онлайн бази данни и световен списък на градовете и техните основни характеристики.

Третият ангажимент на ЕК във връзка с програмата на ООН за градовете ще бъде насочен къмнасърчаването на сътрудничеството между градовете в областта на устойчивото градско развитие.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

БНБ е приела наредбата с изискванията към кредитните посредници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273215_%D0%91%D0%9D%D0%91+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8

 Българската народна банка (БНБ) е приела на днешното заседание на Управителния съвет наредбата, с която се регламентира дейността на кредитните посредници, съобщават от централната банка.

Наредбата се издава на основание на текстове от новия закон, който регламентира ипотечното кредитиране. В него подробно се разписват изисквания към посредниците на кредитния пазар – за образователен ценз и стандарти на работа.

Самата наредба обаче БНБ не е публикувала никъде. От пресцентъра на централната банка обясниха за Investor.bg, че наредбата може да се види, след като бъде публикувана в Държавен вестник.

В съобщението на БНБ се посочва, че съгласно допълнителните разпоредби на Закона за кредитите за недвижими имоти „кредитен посредник” е лице, което не действа като кредитор или нотариус, свързва пряко или непряко потребител с кредитор или кредитен посредник и при извършване на своята търговска дейност срещу заплащане в парична или в друга форма извършва поне една от следните дейности:

- представя или предлага на потребители договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от закона;

- съдейства на потребители, като извършва друг вид подготвителни или преддоговорни действия по договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от закона;

- сключва с потребители договори за кредит по смисъла на чл. 1, ал. 2 от закона от името на кредитора.

Лицата, които само свързват потребителите с кредиторите без да извършват някоя от посочените дейности не попадат в обхвата на закона за ипотечните кредити и за тях не се изисква регистрация като кредитни посредници, посочват от банката.

Лицата, които до влизането в сила на Закона за ипотечното кредитиране извършват дейност по кредитно посредничество по смисъла на същия закон, следва да подадат необходимите документи за вписване до 21 януари 2017 г., в случай че възнамеряват да продължат дейността си и след тази дата, допълват от БНБ. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Защо Путин дойде в Берлин?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273214_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD%3F

 Рядко срещи на високо равнище са тъй претоварени с очаквания - и рядко тези очаквания се оказват толкова преувеличени. Пробив към мир в Украйна? И четиримата – Меркел, Оланд, Путин и Порошенко – клатят глава. Резултатите от срещата могат в най-добрия случай да бъдат определени като „безжалостно контрастна моментна снимка”, обясняват в Берлин. Срещата вчера е била просто за сверяване на часовниците между четирите страни, добави говорител на Кремъл.

Като стана дума за часовници: да, различията между Москва и Кремъл са свързани с времето. Няма разбирателство за поредността на действията и за това кога е най-подходящият момент за едно или друго. Споразумението от Минск, подписано през февруари 2015 година с германско и френско посредничество,  задава рамката за прекратяването на конфликта в Донбас. В него страните се ангажират с политически, юридически и военни обещания, групирани в 13 точки. Човек няма нужда да е суеверен, за да подходи със съмнение към документа. Защото споразумението от Минск не съдържа пътна карта и не фиксира поредността на предвидените мерки.

Всеки дърпа чергата към себе си

Ето как Киев и Москва получиха възможността да се окопаят – всеки зад собствените си приоритети. Украинците искат първо да решат въпросите на сигурността и едва тогава да се захванат с политиката. Руснаците пък искат точно обратното: Киев първо да изпълни политическите си ангажименти, едва след това да се говори по военните въпроси. В Киев обаче смятат всяка политическа отстъпка пред Москва за „предателство” и „капитулация”. От своя страна руското правителство изобщо не си поплюва с реториката и категорично застава на страната на сепаратистите, а в резултат от това всяка негова отстъпка ще изглежда пред домашната му публика също като „предателство”. По-задънена улица от тази едва ли можем да си представим.

Германската дипломация  по ръба на бръснача

В желанието си все пак да раздвижи парализираните преговори, германската дипломация направо даде всичко от себе си през последните седмици. Тя пое огромни рискове и на моменти се движеше по ръба на бръснача. През септември, например, германският външен министър посети Киев. Там Щайнмайер каза, че е получили уверението на руския си колега Лавров, че Кремъл ще използва влиянието си върху сепаратистите в Източна Украйна, за да бъде сключено примирие.

Но руската мантра открай време гласи: По принцип ние нямаме нищо общо с конфликта. Кремъл през цялото време настоява, че правителството в Киев трябва да се разбере със сепаратистите, за да бъде прекратена „гражданската война”. Тъй че само ден след изявлението на Щайнмайер Москва го опроверга: Лавров изобщо не бил казал такова нещо, той изобщо не бил в състояние да дава подобни обещания. И все пак: първата крачка към прекратяване на огъня – колкото и нестабилно да е то – отваря пътя към споразумение за изтегляне на войските.

Крачка напред?

Trippe Christian F. Kommentarbild App

Кристиан Трипе

Тъкмо натам се насочиха усилията по време на срещата в Берлин в сряда вечерта: да се раздалечат войските, да се работи по конкретната „пътна карта”, тоест – да възникне някакъв график за осъществяването на споразумението от Минск. В тези усилия германската канцлерка и френският президент участват като посредници, украинският президент като лидер на страна в конфликта, а руският президент – като фактор, който все пак, някакси, може да повлияе на сепаратистите.

В Берлин Путин беше принуден да изслуша някои не особено приятни реплики – за своята роля в Донбас и за руската военна операция в Сирия. Подкрепяйки диктатора Асад, руските ВВС бомбардират цивилното население в Алепо. Френският президент го определя като военно престъпление, а германската канцлерка отново отвори дума за санкции срещу Русия заради тази операция.

Независимо от всичко това Путин дойде в Берлин. Дали защото е готов на отстъпки? Или пък защото разбира, че го е прекалил – и в Източна Украйна, и в Близкия изток? А може би той просто се опитва да създаде силово поле между двете си войни – интервенцията в Сирия и битката за трайно влияние в Украйна – от което в крайна сметка да спечели?

 

Ясно е едно: Путин няма да се откаже от борбата си, независимо, че разговорите вчера в Берлин бяха нещо повече от обикновена моментна снимка. След тях на хартия остават и конкретни резултати.

Отново протести срещу бежанците

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5dIm2dCWg-c/

В София и Варна за пореден път се органицират протести срещу мигрантите. Протестиращите настояват България да не приема бежанци, както и да се отмени плана на Министерския съвет в различни общини у нас да бъдат интегрирани семейства на мигранти.

На този етап планът е замразен, а причината е да не се предизвикват предизборни скандали по темата.

Недоволство към мигрантите вече изразиха хората от Самоков, Бургас, Харманли, Кресна, Русе и още няколко града. Преди седмица шествие имаше и в София, пише Кросс.

Двоен ръст на жалбите до омбудсмана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273213_%D0%94%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0

 Доен ръст на жалбите към обществения защитник за година. Това показва отчетът на обмудсманът Мая Манолова за първите 12 месеца от изпълнението на длъжността й. „Постъпилите жалби и сигнали са 10501, което е абсолютен рекорд в историята на институцията. Това е със 100% повече от жалбите в предходния период, когато те са били 5492.:, заяви Мая Манолова. Най-често помощ от омбудсмана търсят хората, които имат проблеми с „Топлофикация“. С 216% са нараснали жалбите срещу парното през последната година. От миналия октомври досега сигналите за нередности с „Топлофикация“ са подали 908. На второ място се нареждат жалбите срещу енергото – 516 или с 233 повече спрямо предходната година. Оплакванията от ВиК услуги са трети по дял, като за година броят им се е увеличил със 134%. Най-сериозен ръст на оплакванията обаче бележат жалбите срещу арбитражните съдилища, които за годината са нараснали с 505 на сто. На монополите трябва да им дишат във врата, за да се отнесат уважително към правата на българските граждани или да прекратят безобразията, на които ги подлагат.“, заяви Манолова. По думите й през последната година институцията на Омбудсмана си е изградила образ на структура, която решава проблеми на хората. „Отмина една година,от момента, в който притеснената, червена Мая Манолова влезе за първи път в институцията на Омбудсмана. Мисля, че за това време успях да докажа, че към този цвят можем да добавим бяло и зелено, за да са спокойни всички, че защитавам еднаква ефективно всички граждани.“, обясни омбудсманът. Относно промените в Изборния кодекс, които ще отменят тава на броя избирателни секции в страните от ЕС, Манолова заяви, че това е временно решение. „Не следва българите, които живеят зад граница да бъдат разделяне в зависимост от това, в която държава живеят.“, категорична е Манолова.

Осуетиха преврат във ВСС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273212_%D0%9E%D1%81%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%A1%D0%A1

 

Част от съдийската колегия обърна дебата в политическа заигравка

Опит за преврат в кадровия орган на Темида – ВСС, бе предотвратен на днешното му заседание. Вместо да се занимават с проблемите на правосъдието у нас, в продължение на две седмици част от членовете на съдийската колегия във ВСС направиха три опита да сменят представляващия съвета Димитър Узунов. Те мотивираха искането си с това, че гласът на ВСС сам е взел решение кои от членовете на съвета да участват в срещите с европрокурорите, които извършват наблюдение у нас. Първите два пъти Узунов настойчиво бе приканен да си подаде оставката, въпреки, че реално никой от членовете на кадровия орган на Темида не бе внесъл официално подобно искане.

Това се случи едва вчера, когато на заседанието на пленума на ВСС искането за освобождаването му бе включено като допълнителна точка в дневния ред и тя стана първа по разглеждане.

Дебатът продължи два часа и половина и в него се чуха най-различни мнения, обвинения, лични нападки, защитни тези, опити за размиване на темата с отклоняването й към въпроси за съдебната карта и бюджета, както и политиканстване.

В отговор на обвиненията за едноличното решение Узунов за пореден път обясни, че в писмото на Министерството на правосъдието до него за определяне на участниците в срещите с европрокурорите е имало срок от един ден и дори два пъти му звънели по телефона от ведомството срокът да бъде спазен. Въпреки това председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съвета Калин Калпакчиев и Соня Найденова отново настояха, че е трябвало съдийската и прокурорската колегии сами да излъчат своите представители. Освен това Узунов беше обвинен, че не води ефективно заседанията на съвета и че документооборотът във ВСС също не се води добре.

„ВСС е колективен орган, но какво трябва да се направи, когато сроковете са кратки. Има ли изчезнали документи“, попита председателят на ВАС Георги Колев. “Г-н Узунов обясни действията си. Смятам, че не са възникнали никакви вредни последици. Всеки от вас имаше информация, че предстоят срещи. Не са правени никакви заговори. Може да се провери какво е говорено с европрокурорите. Да си спестяваме обидите и нападките. Да се съсредоточим върху работата си и да си спестяваме политическите изявления“, призова и Ясен Тодоров.

„Моля да се изясни кой е подписал писмото, до кого е адресирано и какъв е финалният абзац“, настоя пък главният прокурор Сотир Цацаров. След което стана ясно, че е подписано от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова от името на министъра, адресирано е до представляващия ВСС Димитър Узунонов и накрая е поставен 1 ден срок.

Въпреки това Панов настоя, че не е имало спешност и форсмажорност. „Не превръщайте държавата в пожарна команда, която трябва да прегазва правила и норми“, няколко пъти каза Панов. „ВСС заслужава представляващ с гръбнак“, изцепи се пък предшественичката на Узунов Соня Найденова.

След продължилите над 2 часа дебати Цацаров предложи прекратяване на изказванията и гласуване. Така 15 от членовете на ВСС отхвърлиха освобождаването на Узунов срещу 8 гласа „за“.

„Можехте да ме питате за писмото за срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба дълбоко и болезнено“, обърна се след гласуването Узунов към Панов, който гузно замълча.

15 процента от българите са затлъстели или са с наднормено тегло

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lBjTp7Ac7Zk/

Около 15 процента от българите са затлъстели или са с наднормено тегло. Най-слаби са сънародниците ни на възраст от 18 до 24 години. Данните на Евростат, показват още, че броят на мъжете и жените у нас с наднормено тегло е почти равен, с лек превес на мъжете. Такова е съотношението и в целия Европейски съюз.

Сред страните-членки най-малко затлъстели са румънците, а най-голям е процентът на хората с наднормено тегло в Малта, следвани от Латвия и Унгария.

Заседналият начин на живот и лошите хранителни навици водят до този проблем, а оттам следват редица здравословни усложнения захарен диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и други съпътстващи заболявания, пише в анализа на европейската статистика.

Кои са тези "Граждани на райха"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273211_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%22%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%85%D0%B0%22%3F

 Те вярват, че Германия все още представлява окупирана от западните съюзници територия, управлявана от чужди сили. За тях все още са валидни границите на Третия райх от 1937 година. Тъй наречените "Граждани на райха" засипват германските власти със съдебни искове и показват склонност към насилие. Това са малки групи и отделни граждани, основно от провинциите Бранденбург, Мекленбург-Предна Померания и Бавария. Те не признават Федералната република и държавните ѝ органи за правоприемник, отказват да плащат данъци и провъзгласяват свои собствени "държавни територии", които наричат "Втори германски райх", "Свободна държава Прусия" или "Княжество Германия". Последователите на движението дори си набавят "лични документи" - паспорти и шофьорски книжки - издавани от въпросните "държавни територии". Флагчета и тениски също се предлагат - с рекламна цел. Тях изобщо не ги интересува, че всичко това е незаконно, или пък че движението им не е признато от германските власти.  В интернет те декларират, че ще продължат своята "борба срещу Федералната република".

Само ненормалници ли са?

По данни на някои от регионалните бюра на Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване), "Граждани на райха" има едва няколкостотин свои последователи. В Бранденбург, например,  членовете на движението са между 150 и 200 души. Повечето от тях са мъже над 50-годишна възраст и произхождат от долните социални слоеве на обществото. Сред привържениците на движението има и много десни популисти, хора с антисемитски и нацистки възгледи. Един съдия от Саксония-Анхалт ги нарече "разпространители на съзаклятнически теории" и "непоправими недоволници".

Проблемът се състои в това, че тази група бързо се радикализира. В повечето случаи всичко започва с това, че те заливат местните власти със съдебни искове и обжалвания на платежни нареждания. А властите са задължени да разглеждат всяка подадена жалба, независимо от съдържанието ѝ. Много кметове протестират, защото тези хора създават излишна работа на общинските служители, които нерядко са подложени на вербални и дори физически атаки. Често хора от движението заснемат тези нападения и ги качват в интернет.

В Бавария има случай на нахлуване на членове на движението в съдебна зала по време на процес, в резултат на което от масата на съдията е отмъкната съдебна документация. Във Витенбург, провинция Мекленбург-Предна Померания, пък служителите в общината са преминали на курс по самоотбрана, а властите в Бранденбург мислят да обзаведат данъчните служби с алармени инсталации. Бранденбургският Институт за обществени консултации дори издаде наръчник със съвети за служителите на градските управи. 

Брутални насилници

 Reichsbürger (Imago/Future Image)

"Граждани на райха" участват в демонстрация в Берлин

Напоследък все по-често се случва членове на движението "Граждани на райха" да упражняват насилие. В началото на годината съдебен изпълните беше заплашен с нож. В Саксония-Анхалт пък само бързата намеса на полицията предотврати използването на огнестрелно оръжие по време на принудително опразване на жилище. В Ройден, окръг Бургенланд, привърженик на движението използва оръжие срещу специализиран полицейски отряд.

 

Дотук полицията е открила немалко количество оръжие и боеприпаси. Но "Граждани на райха" продължават да се въоръжават. В Хьокстер, Северен Рейн-Вестфалия, група от "Свободна държава Прусия" се опита да създаде собствени сили за сигурност с оръжия от чужбина. Идеологически близката на "Граждани на райха" организация - Deutsche Polizei Hifswerk - пък създаде отряди за гражданска отбрана в Майсен, провинция Саксония. Полицейски служители и съдия-изпълнители са сред първите им жертви. Окръжният съд постанови ефективни присъди над извършителите до две години и половина затвор по обвинения включително за изнудване и нанасяне на телесни повреди. След последния инцидент, при който въоръжен с 30 огнестрелни оръжия последовател на движението рани тежко четирима полицаи в Бавария, вътрешният министър Йоахим Херман обеща да бъде засилено наблюдението на "Граждани на райха".

16-годишните българи начело в класацията за употреба на анаболи, алкохол и дрога

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kV0AgxhQixY/

Българските младежи на 15 и 16 години са на водеща позиция в Европа по употребата на анаболи, каза   Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център. Тя представи последното изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици, обхванало 35 европейски държави.

По думите на Банчева 10% от момчетата и 2% от момичетата на 15 и 16 г. у нас са посочили, че са употребявали на анаболи, докато в другите страни процентът е незначителен.

Българчетата са на челните позиции и по употребата на канабис. Близо 27% от децата са пушили поне веднъж от тази дрога. Докато в Европа има спад при употребата на канабис, у нас броят на младежите, които са го пробвали, е нарастнал с 16% в сравнение с 1999 г.

Опасенията на експертите са свързани с все по-широкото разпространение на т.нар. дизайнерски дроги, допълни Банчева. По думите й у нас такива вещества са приемали около 8% от анкетираните, докато процентът за Европа е около 4.

При изследването самите деца признават, че не знаят какво точно са употребили, което прави рискът за здравето им още по-висок, каза Банчева. По думите й изходът от разпространението на новите дроги е преди всичко превантивната работа с тийнейджърите.

В цяла Европа младежите смятат, че да се сдобиеш с наркотик е сравнително лесно, каза още Банчева. Такава позиция са изразили една трета от анкетираните в другите държави и близо 44% от българчетата.

Много висока е употребата на алкохол сред подрастващите в Европа, каза още Банчева, цитирана от Кросс. Средно 47% от младежите са посочили, че са пили поне веднъж през последния месец. У нас този процент е близо 60. Българските тийнейджъри обаче масово и прекаляват с приема на алкохол.

46% от анкетираните посочват, че поне един път през последния месец са поели 5 и повече питиета. По този показател преди тях в са само връстниците им от Дания и Австрия

Съмненията за картел на пазара на горива ще се проверяват от парламентарна комисия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273210_%D0%A1%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B

 Временна анкетна комисия към парламента ще проверява всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до юли 2016 г. Това решиха народните представители.

Предложението е внесено от ПГ на ГЕРБ, подписано от народни представители от Патриотичния фронт /ПФ/ и Реформаторския блок /РБ/.

Комисията е от 20 представители от всички парламентарни групи. Председател е Валентин Николов от ГЕРБ, а заместниците му са Петър Славов от РБ и Емил Димитров от ПФ. Тя ще работи три месеца. Целта й е изясняване на пречките пред конкуренцията и възможните злоупотреби с господстващо положение и приемането на законодателни мерки и действия за подобряване на конкуренцията на пазара на горива.

Комисията е сформирана за срок от 3 месеца, а съставът й е на пропорционален принцип с 20 членове. За неин председател бе избран Валентин Николов (ГЕРБ), а негови заместници ще бъдат Петър Славов (Реформаторски блок) и Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичен фронт).

В началото на миналата седмица стана известно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за картел на шест петролни компании - "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Нис Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. Те имат едномесечен срок да дадат обяснения пред регулатора.

21-годишен е пострадал при самостоятелна катастрофа между Поморие и Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/u6i8Wps2tAw/

На 20.10.г.г. около 18.40 ч. по пътя между Поморие и Ахелой, в района на солниците, поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, самостотятелно катастрофира, преобръщайки се в крайпътна нива, лек автомобил «БМВ 520 I», с бургаска регистрация, управляван от 22- годишния М.К. от Несебър. От ПТП пострадал пътуващият в автомобила – Д.Д., 21- годишен от Несебър, съобщиха от полицията. Пострадалият е с леки наранявания, без опасност за живота и е настанен за наблюдение в МБАЛ «Черноморска» – Бургас.

 

Представят най-добрите кампании от конкурса „BAAwards 2016“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273209_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA

 Най-добрите кампании от третите „Награди на Българската асоциация на рекламодателите (БАР)“ ще бъдат представени в първото по рода си онлайн издание „BAAwards 2016 Know-Kow”, съобщиха от асоциацията. В девет оформени презентации на сайта на конкурса са събрани наградените кампании в областта на маркетинговите комуникации. Асоциацията подбира ценното ноу-хау на всеки един от победителите в конкурса „BAAwards 2016” с цел да вдъхнови развитието на индустрията в рекламно-комуникационния сектор.

Третото издание на BAAwards - 2016 отличава кампании на Кока-Кола, Мобилтел, Пощенска банка, Белла България, Загорка, Девин, Фокс Интернешънъл Ченълс България и pCloud. Сега асоциацията предоставя възможност както на утвърдените професионалисти, така и на прохождащите млади маркетолози да се запознаят отблизо с наградените в конкурса добри практики, които тези компании са реализирали на българския пазар през изтеклата година.

„Убедени сме, че постиженията на победителите в BAAwards 2016 ще станат пример и вдъхновение за развитието на сектора. Пример, който трябва да се споделя за да донесе максимална полза за цялата професионална общност,” коментира Росен Мисов, изпълнителен директор на БАР.

Всяка от презентациите в „BAAwards 2016 Know-How“ разказва за процеса, който е превърнал визията в ярък пример за маркетингов успех, като поставя ударение върху няколко етапа – предизвикателство, инсайт, цели, реализация и резултати.

„Щастливи сме, че поредната стъпка от развитето на Наградите на БАР е вече факт. BAAwards 2016 Know-How е сърцевината на нашия конкурс. Тя събира в себе си ноу-хау от проектите-победители и споделя опита и таланта на екипите, които стоят зад тях. Представяме ви най-ценния актив и най-добрия пример за успешен маркетинг в нашия роден пазарен контекст,” отбелязва Кирил Хаджидинев, председател на УС на БАР.

Всеки, който желае да се запознае отблизо с най-добрите кампании в тазгодишния конкурс, може да разгледа сайта на наградите – baawards.bg.

Сделките с жилища "на зелено" са във вихъра си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273208_%D0%A1%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%22%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%22+%D1%81%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%B2%D0%B8%D1%85%D1%8A%D1%

 Сделките с имоти в процес на строителство – т.нар. сделки „на зелено“, които преживяват нов бум след няколко години кризисно затишие, и спадът на активността в курортните градчета по Черноморието видимо се отразяват на пазара на имоти в България, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на годината. Летният сезон вероятно също има принос за спадовете, отчетени и в България като цяло, и в София и Пловдив в частност – най-активните жилищни пазари в страната.

Общият брой на сделките към края на септември достига 59 162, отчита Агенцията. Това е с 5% повече спрямо предходното тримесечие, но на годишна база е регистриран минимален спад от 0,16%. За деветмесечието сделките са над 158 300, което е с 2% по-малко в сравнение с деветмесечието на 2015 г. 

Това може да се обясни с разместването на пластовете в градовете, които са двигатели на пазара на имоти в България като цяло. Към момента в най-големите градове тече активно придобиване на имоти „на зелено“, а агенциите отчитат, че цените им вече са по-високи дори от цените на готовите жилища. Тези сделки обаче не се отразяват в данните на Агенцията по вписванията, тъй като предварителните договори между купувачи и строителни компании не се вписват в никакви регистри. Те ще бъдат вписани в момента на предаване на имота във владение на купувачите – т.е. през следващите 2-3 години, когато сградите бъдат готови и въведени в експлоатация.

Отделно продължава да се свива активността в малките курортни градчета по Черноморието. Като цяло обаче пазарът на градски имоти в двата водещи града на крайбрежието – Варна и Бургас, остава стабилен.

Данните за ипотечното кредитиране на Агенцията показват обаче още по-засилена активност на ипотечния пазар. Това е обяснимо предвид желанието на кредитополучатели да рефинансират стари кредити при по-изгодни лихвени условия. Затова и ръстовете при ипотеките продължават да изпреварват темповете на ръст на сделките с имоти.

Общият брой на ипотеките, изтеглени през третото тримесечие, надвишава 12 700, което представлява спад от 1% за тримесечието. На годишна база обаче увеличението е от 29%. За деветмесечието ипотеките са над 35 хил., което е с 22% повече на годишна база.

В София сделките за третото тримесечие са малко над 6 хил., като намаляват спрямо второто тримесечие, но са с 9,5% повече спрямо третото тримесечие на миналата година. Понижението може да се обясни с лятото, което по принцип е по-слабо активен сезон за купувачите заради почивките, както и с активността на пазара на жилища в процес на строителство.

Друга причина вероятно е свързана с желанието на някои продавачи да се възползват максимално от ценовите ръстове, заради което обявяват имотите на нереално високи цени. За тази тенденция алармират няколко големи агенции на имоти, като предупреждават, че това се отразява негативно на пазара от една страна защото имоти стоят нереализирани месеци наред и продажбата им става все по-трудна задача, а от друга - допълнително може да се надуе ценовия балон.

За деветмесечието сделките в столицата се увеличават с 5 на сто спрямо деветмесечието на предходната година, показват данните.

Що се отнася до новоотпуснатите ипотеки в София, през третото тримесечие те отчитат спад от 5,5%, но пък се увеличават с 27% на годишна база до 3 443. За деветмесечието изтеглените ипотеки са над 9 600, което е с почти 23% повече спрямо деветмесечието на 2015 г.

В Пловдив тенденцията на жилищния пазар е подобна – сделките през третото тримесечие намаляват с почти 10 на сто спрямо второто, но се увеличават с 6,6% на годишна база до 3 925. За деветмесечието е отчетен ръст от 4,3% до 11 337 сделки.

При ипотеките е регистриран спад от 9,9% за тримесечието, но ръст от над 15% на годишна база до 925 кредита. За деветмесечието увеличението е от 13,5% до 2 639 заема. 

 

Варна е единственият градски пазар от най-големите пазари на имоти в България, който отчита ръстове по всички показатели и през третото спрямо второто тримесечие, и на годишна база



Варна е единственият градски пазар от най-големите пазари на имоти в България, който отчита ръстове по всички показатели и през третото спрямо второто тримесечие, и на годишна база. За периода юли-септември сделките се увеличават с малко над 8 на сто, а на годишна база – с малко над 12 на сто, до 3 113. За деветмесечието увеличението достига 5,5% до малко над 8 хил. сделки.

При ипотеките ръстът за тримесечието достига 10,8%, а на годишна база – почти 44%, до 1 143 кредита. За деветмесечието увеличението е от почти 28% до малко под 3 хил. ипотеки.

Данните на Агенцията сочат, че пазарът в Бургас определено забавя темпове през последните тримесечия. Областта беше най-засегната от отлива на руски купувачи, като това донякъде се отразява и на градския пазар. 

 

пазарът в Бургас определено забавя темпове през последните тримесечия


Общият брой на сделките за третото тримесечие достига 1 752, което е с 18% повече спрямо второто тримесечие. На годишна база обаче е отчетен спад от 1,6%. За деветмесечието намалението е минимално – 0,34%, до 4 644 сделки.

На ипотечния пазар в Бургас обаче кипи бурна активност. За третото тримесечие ръстът спрямо второто е от малко под 1% - вероятно заради по-спокойното лято за пазара, но на годишна база надвишава 35%, като броят на ипотеките достига 549. За деветмесечието отпуснатите ипотечни кредити се увеличават с 27,4% на годишна база до 1 529.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

ДОСТ зад Цачева на президентския вот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273207_%D0%94%D0%9E%D0%A1%D0%A2+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BE%D1%82

 Изпълнителният съвет на ДОСТ взе решение да подкрепи кандидатурата на Цецка Цачева от ГЕРБ за президент. Това обяви в НС лидерът на партията Лютви Местан. „Даваме непоискана, безусловна подкрепа, без пазарлъци и търгашество”, подчерта той и уточни, че не е водил разговори нито със самата Цачева, нито с Бойко Борисов, нито с който и да било от ГЕРБ. По думите му ДОСТ ще даде кредит на доверие, като има обаче три очаквания от бъдещия президент - да продължи евроатлантическия път на България, да бъде гарант за равноправие на всички български граждани и да бъде институционален и обществен лидер в дебатите за много сериозни изменения на конституцията. Местан подчерта обаче, че и Цачева не отговаря напълно на критериите на ДОСТ за истински президент евроатлантик, но на принципа на изключването тя оставала най-приемливата кандидатура. „Няма да сме партия на бойкота”, подчерта той. По думите му бъдещият президент трабва да обяви, че отпадането на санкциите срещу Русия трябва да е обвързано с оттеглянето на страната от Крим.

ЦИК маха откраднатите ЕГН-та от подписките

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273206_%D0%A6%D0%98%D0%9A+%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%95%D0%93%D0%9D-%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B

 ЦИК ще може да заличава от електронната си система откраднатите ЕГН-та в подписките за подкрепа на политическите сили. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова. Причината е зачестилите напоследък молби от засегнати граждани, чиито данни са били ползвани без тяхно знание. Това ще става след като избирателят подаде заявление в комисията. Имената и ЕГН-та обаче ще останат в хартиения вариант на подписките, той като те трябва да послужат на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) като доказателство в производството. През последната седмица са постъпили 6 такива жалби, като голяма част от сигналите са за подписките на Инициативните комитети.

ЦИК увеличава с 6 броя на секциите в чужбина. Така на 6 ноември зад граница ще се гласува в 307 секции в общо 71 държави. Става дума за онези секции, които ще бъдат разкрити в родните дипломатически мисии. Така Берлин и Франкфурт ще бъдат вече 2, в Мюнхен и Мадрид – по 3.

Комисията ще отпечата около 200 000 разяснителни брошури, както и плакати. Освен в пощите, поделенията на НОИ и НАП, те ще се разпространяват и в областните дирекции на МВР.

Медийните пакети, които ИК и партиите получават, минават през три цедки в комисията, преди парите да бъдат изплатени, стана ясно от думите на другия говорител Алексндър Андреев.

От ЦИК дадоха да се разбере, че няма да има забавяне в изборния процес заради последните поправки в Изборния кодекс. Не се очаква да се повтори и драмата от преди година в зала "Арена Аремеец" в София, когато членовете на секциите бяха заключени и чакаха почти две днонощия да си предадат протоколите. Тази година протоколите от изборите в София ще се приемат на три места. 

ДПС подкрепят Орешарски за президент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273205_%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F%D1%82+%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82

 ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски за президент на предстоящия вот. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на формацията.

В повечето избори досега движението изчакваше втори тур, за да обяви кого ще подкрепи на балотажа. Самият Карадайъ неколкократно е казвал, че именно ДПС ще определи бъдещия президент. Орешарски бе издикнат като кандидат за „Дондуков” 2 от името на Инициативен комитет. Негово вице е бившият министър на транспорта Данаил Папазов.
„Пламен Орешарски напълно съвпада с очертания от ДПС профил за бъдещ президент“, обясни Карадайъ и напомни, че още през май, а после и през юли в парламента, са описали профила, на който трябва да отговаря бъдещият държавен глава. Той трябва да е надпартиен, убеден демократ и евроатлантик. Според Карадайъ Орешарски е именно безпартиен, за разлика от останалите кандидати.
„Същото задкулисие, което свали кабинета "Орешарски" вече е организирано да свали Борисов, а и ГЕРБ осъзнава важността на опозиционната роля и вече се вижда в нея,“, коментира Карадайъ. Според него предсрочните избори напролет били неизбежни, а ГЕРБ вече не могат да се крият зад националистите. И атакува отново управляващите за решението секциите извън ЕС да останат до 35, като според него така избирателите се разделят на две категории хора. По думите му за 26 г. никой не си е позволил да променя изборните правила в хода на самата кампания.
От  думите на Карадайъ стана ясно, че ДПС няма да подкрепи Цецка Цачева на балотаж. Той се надява на подкрепата на онези българи, които са симпатизирали на ГЕРБ под някакъв натиск, както и на бизнеса.
Решението ДПС да застане зад Орешарски е взето още в сряда на съвместно заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията и парламентарната група. На заседанието на Централният съвет вчера това е било потвърдено от единодушно, без нито един глас против, похвали се Карадайъ.

Борисов: БСП нямат в редиците си честен и почтен човек

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273204_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B8+

 БСП нямат честен и почтен човек в редиците си, които да издигнат за президент на изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди срещата на лидерите в Брюксел. Според него това е причината те да се обърнат към човек от армията „ понеже по презумпция военните са обичани от народа”. Всеки военен защитава националната сигурност - един небето, друг океана, трети морето, четвърти земята. Те реално нямат кандидат. Те нямат от своите редици честен и почтен човек - това излезе, отсече Борисов. Той е категоричен, че всяка отговорна партия трябва да издигне свой кандидат за президент, да застане зад него и да се определи с него. Затова мисля, че позицията на ДПС е много честна - ясно е, че те са подкрепяли Пламен Орешарски през мандата на БСП и сега вместо БСП да казва "Имахме премиер, ама...", тогава му ръкопляскаха, ставаха му на крака. Бях в залата и съм ги виждал, а пък после се отказаха от него. ДПС последователно си стои на позицията”, добави премиерът. Той каза, че ГЕРБ нито иска подкрепата на ДОСТ в кандидат-президентската кампания, нито я отказва

Жана Бергендорф за наркотиците: Шмърках много, а сега тялото ми се руши

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5825532

Жана Бергендорф за наркотиците: Шмърках много, а сега тялото ми се рушиНе съм взимала наркотици от както влезнах във формата. Тук съм, за да си почина, да ги спра. Тази откровена изповед направи Жана Бергендорф във „ВИП Брадър”. Пред Емануела тя си изля душата: „Най-важното ми е да спра кокаина. Знам какво съм си причинила. Трябва да ме оперират, защото главата ми е пълна с гной и затова толкова ми тече носът.

Филми в Дневник След 5: Счетоводителят

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/21/2846500_schetovoditeliat/?ref=rss

САЩ, 128 мин.
Режисьор: Гавин О'Конър
Сценарист: Бил Дубюк
Оператор: Шеймъс Макгарви
В ролите : Бен Афлек, Анна Кендрик, Дж.К. Симънс, Джон Бърнтол, Джийн Смарт, Джон Литгоу
Кристиан Улф (Афлек) е гениален математик с по-силно влечение към цифрите от останалите хора. Под прикритието на невзрачен офис в малък град, той работи като независим счетоводител за някои от най-опасните престъпни организации в света.

Когато от Криминалната инспекцията към...

Филми в Дневник След 5: Часът на чудовището

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/21/2846948_chasut_na_chudovishteto/?ref=rss


Жанр: Драма, Фентъзи
САЩ, Испания / 2016 / 108 минути
Сценарист: Патрик Нес
Режисьор: Хуан Антонио Бейона
В ролите: Лиам Нийсън, Дженифър Лим, Джералдин Чаплин, Сигорни Уивър, Фелисити Джоунс, Тоби Кебел, Джеймс Мелвил, Бен Мур, Оливър Стийр, Доминик Бойл, Макс Габей
Оператор: Оскар Фаура
Продуцент: Белен Атиенса
Малко момче търси упование в едно Чудовище от дърво, за да се справи с последиците от смъртоносната болест на майка си.

Филми в Дневник След 5: Вещицата от Блеър

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/21/2846907_veshticata_ot_bleur/?ref=rss


Жанр: Трилър, Ужаси
САЩ / 2016 / 96 минути
Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст
Сценарист: Саймън Барет
Режисьор: Адам Уингард
В ролите: Уес Робинсън, Брандън Скот, Корбин Рейд, Валъри Кери, Джеймс Алън Маккюън, Кали Хернандес
Група студенти се впускат в горите Блек Хилс в Мериленд, за да открият мистерията около смъртта на сестрата на Джеймс, изчезването за която смятат, че е свързано с легендата на Blair Witch. Първоначално студентите са...

Официално е открит Големият адронен колайдер

https://www.actualno.com/chronicles/oficialno-e-otkrit-golemijat-adronen-kolajder-news_569289.html

Големият адронен колайдер е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Целта на проекта LHC е п

Филми в Дневник След 5: Джак Ричър: Не се връщай

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2016/10/21/2785677_djak_richur_ne_se_vrushtai/?ref=rss


Жанр: Екшън
САЩ / 2016
Сценарист: Маршал Херсковиц, Ричард Уенк, Едуард Зуик
В ролите: Том Круз, Коби Смълдърс, Алдис Ходж, Даника Ярош
Продуцент: Том Круз
Няма по-добър в сритването на задници на големия екран от Том Круз. Един от най-обичаните холивудски актьори многократно е доказвал, че екшъните са неговата стихия. Джак Ричър: Не се връщай е поредното доказателство за това.

В новата лента Джак Ричър (Круз) се отправя обратно към Вирджиния, където някога е...

"Манчестър юнайтед" се събуди с резултатна победа срещу "Фенербахче"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/21/2848112_manchestur_junaited_se_subudi_s_rezultatna_pobeda/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" постигна убедителна победа с 4:1 срещу "Фенербахче" в третия си мач от групите на Лига Европа. Англичаните изиграха добре мача и постигнаха втория си успех в надпреварата.

С шестте си точки те са начело в група А. Със същия актив е и "Фейенорд", който спечели с 1:0 срещу "Зоря". Турският отбор е трети с четири.

След трудната победа с 1:0 срещу "Зоря" на "Олд Трафорд" и последвалите равенства във Висшата лига със "Стоук" и "Ливърпул" дойде време за...

Предимно облачно и с кратки превалявания ще е времето в петък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616171

През следващото денонощие времето ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. В равнините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните - между 12° и 17°, на местата с по-трайна мъгла температурите ще останат по-ниски. В Плевен очакваната максимална температура е 15 градуса. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Над планините облачността ще е п...

Ден на Ученическия институт към БАН провеждат в МУ-Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616121

За първи път Медицинси университет - Плевен ще бъде домакин на инициатива на Ученическия институт към Българската Академия на науката. Събитието е организирано от регионалните академични центрове на БАН в Плевен, Габрово и Враца, съвместно с Община Плевен и висшето училище и ще се състои от 10:00 часа на 22 октомври - събота, в зала „Амброаз Паре" към Телекомуникационния център на МУ- Плевен. Денят на Ученическия институт към БАН ще се проведе под формата на научна конференция „Заедно в науката" с фокус към аудиторията от директори, учители и у...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване